Miten koronarajoitukset kiristyvät? Tässä kaikki tiistain 21.12. tilaisuudet - Koronainfo - Aamulehti

Näin tiistain suuri koronapäivä eteni: THL ja STM suosittivat koronapassin tauottamista ja Pirkanmaan koronanyrkki kahden viikon sulkua – lue tapahtumat ja taustat kootusti

Tiistai oli koronaviruspohdintojen superpäivä, sillä sen aikana pidettiin kolme tilaisuutta siitä, miten vaikeaa korontilannetta lääkitään. Päivä alkoi valtakunnallisella koronatiedotuksella, ja iltapäivällä vuorossa oli Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän info. Päivän lopuksi hallitus aloitti pitkän neuvottelunsa koronarajoituksista. Tässä artikkelissa ovat koottuina kaikki tiistain tapahtumat ja päätökset.

Tiistaina 21. joulukuuta on odotettavissa ainakin Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän tiedotustilaisuus, jossa puhuu johtajaylilääkäri Juhani Sand (vas.). Hallitus neuvottelee pääministeri Sanna Marinin (oik.) johdolla koronatoimista, ja myös STM ja THL pitivät viikkoinfonsa. Tilannekatsauksessa oli STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

20.12.2021 21:17 | Päivitetty 21.12.2021 23:37

STT, Aamulehti

Vaikea koronatilanne on ajanut sairaanhoitopiirit, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja hallituksen pohtimaan, mitä toimia seuraavaksi voidaan ottaa käyttöön.

Tähän juttuun on koottu tiistain tärkeät kellonajat ja koronapohdintojen taustat.

Pirkanmaa: Koronanyrkki esittää kahden viikon sulkua

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä kokoontui jälleen tiistaina ja tiedotti kello 15.30 uusista toimista Pirkanmaalla. Se esitti tapahtumien ja tilojen sulkua, jossa koronapassilla ei voitaisi enää ohittaa rajoituksia. Rajoitukset olisivat voimassa kaksi viikkoa, mutta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston pitää vielä tehdä rajoituspäätökset Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän esityksen sekä valtioneuvoston päätösten pohjalta.

Lue lisää: Pirkanmaalle esitetään tapahtumien ja tilojen sulkua kahdeksi viikoksi – koronapassi ei voimassa, tätä kaikkea sulku tarkoittaa

Valtioneuvoston päätöksiä odotettiin yhä myöhään tiistai-iltana. Aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen arvioi Aamulehdelle, että rajoituksia voidaan saada tällä viikolla.

Lue lisää: Milloin aluehallintovirasto antaa päätöksen koronanyrkin esittämistä rajoituksista ja mitä on luvassa? Ylijohtaja: ”Nyrkin huutoon vastataan”

Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoi jo viikonloppuna Aamulehdelle Pirkanmaallakin pohdittavan, että yleisötapahtumiin ja tiettyihin tiloihin ei pääsisi enää koronapassillakaan.

Katso Juhani Sandin puheenvuoro koronanyrkin tiedotustilaisuudesta:

Katso koko tilaisuus: Ensimmäisten korona­rokotteiden hakeminen hyytynyt: ”Etenee etanan vauhdilla” – näin koronanyrkki kertoi Pirkanmaan vakavasta epidemiatilanteesta

Pirkanmaan alueella rajoitusten voimaan saattamisesta vastaa yleisötilaisuuksien ja tilojen osalta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi). Päätöstä asiasta odotetaan lähipäivinä.

Lue lisää: Kaikki koronaviruksesta: Ilkka Sasilla todettiin koronavirus­tartunta – EU-komissio: koronatodistus vanhenee jatkossa 9 kuukautta toisen rokotuksen jälkeen

Suomi: Hallitus pääsi sopuun tiukentuvista koronarajoituksista

Hallitus neuvotteli tiistaina pitkästi tulevista koronatoimista. Neuvottelut päättyivät hieman ennen kello 23:a, jonka jälkeen pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tuloksista lyhyesti. Hallitus ja avaintahot pitävät keskiviikkona varsinaisen tiedotustilaisuuden rajoituksista. Neuvottelut alkoivat tiistaina kello 16, ja ne kestivät lähes seitsemän tuntia.

Rajoitusten lisäksi hallitus päätti perustaa erillisen koronaministerityöryhmän. Marinin mukaan tavoite on välttää koko hallituksen isoja neuvotteluja. Ministeri Kiurun johtamaan työryhmään osallistuvat kaikki keskeiset ministeriöt, jotta poikkihallinnollinen yhteistyö paranee, Marin totesi.

Lue lisää: Hallitus pääsi sopuun tiukentuvista koronarajoituksista – tämä niistä tiedetään nyt

Hallituksen päättämät rajoitukset tiiviisti

Sisärajavalvonta palautetaan 28.12. Negatiivisella testituloksella voi tulla maahan, mutta todistusta vaaditaan myös Schengen-rajojen sisäpuolella matkustavilta.

Ravintolarajoitukset otetaan kahdessa osassa käyttöön:

  • 24.12. ravintoloille tulevat voimaan kolmen viikon rajoitukset. Anniskelu tulee päättymään kello 21 ja ravintolat menevät kiinni kello 22. Edes koronapassilla ei voi ohittaa rajoitusta. Kello 17–22 välisenä aikana anniskelu on sallittua koronapassilla. Aukioloajan rajoitus tarkoittaa, että yökerhot ja baarit eivät ole auki jouluaatosta eteenpäin.

  • 28.12. ravintoloiden rajoitukset laajenevat. Päätoimisten anniskeluravintoloiden anniskelu päättyy kello 17 ja aukiolo päättyy kello 18. Asiakaspaikat rajataan puoleen. Ruokaravintoloissa anniskelu on mahdollista kello 17:ään asti ja ne voivat olla avoinna kello 20 asti. Paikkamäärä rajataan puoleen. Asiakaspaikkamäärä on 75 prosenttia normaalista.

Korkeakouluille suositellaan etäopiskelua paitsi niiltä osin, kun lähiopiskelu on välttämätöntä. Toisen asteen ja perusopetuksen opetusta ei suositella etäopiskeluksi.

Matalan riskin toimintoja (museot, teatterit, kirjastot) voitaisiin pitää koronapassin avulla auki, mutta alueellisesti on mahdollista pitää hallituksen linjauksia kireämmät rajoitukset.

THL ja STM suosittavat koronapassin tauottamista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositti hallitukselle koronpassin käytön tilapäistä keskeyttämistä mahdollisimman pian etenkin suuren tartuntariskin tapahtumissa. Passista voisi tulla mahdollisesti alueellisesti voimassa oleva.

Lue lisää: THL suosittaa koronapassin tauottamista mahdollisimman pian – ilmaantuvuus korkeampi kuin koskaan, kuolemantapausten määrä lisääntynyt

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta vahvisti tiedon Helsingin Sanomille. Korkean riskin tapahtumia ovat THL:n aiemmin julkaiseman arvion mukaan esimerkiksi ravintoloista yökerhot, baarit ja pubit sekä sisätiloissa järjestettävät konsertit ja urheilutapahtumat, kun istumapaikkoja ei ole määritelty.

THL ja STM kertoi suosituksistaan tiistaina tiedotustilaisuudessa kello 12. Kyseessä oli perinteinen viikkoinfo, joka on yleensä pidetty torstaisin, mutta on siirretty tiistaille. Tilannekatsauksessa olivat mukana johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja johtaja Mika Salminen THL:stä. Lisäksi kysymyksiin vastaamassa olivat osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä ja johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

Lue lisää: Virustutkijan arvio: Omikron­muunnos saattaa aiheuttaa maailmalla nopean sairastumisten aallon, joka myös rauhoittuu melko nopeasti

Alueet vaativat tiukempia toimia

Kymmenet suomalaiset tutkijat ja asiantuntijat vaativat avoimessa kirjeessä jo maanantaina päättäjiltä kiireellisiä ja voimakkaita toimia koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kirjoittajat viittasivat tutkimustuloksiin, joiden mukaan nykyiset rokotteet toimivat heikommin omikronmuunnoksen tapauksessa.

Lue lisää: Tehohoitolääkärit ovat erittäin huolissaan koronatilanteesta: Tehohoidossa on nyt 63 potilasta, ja lähiviikkoina odotetaan korona-ajan ennätystä

Lisäksi esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä totesi, että ihmisten tulisi omaehtoisesti alkaa vähentää kontaktejaan.

”Lisäksi koronapassin laittaminen tauolle ainakin vuodenvaihteen yli on tarpeen”, hän sanoi tiedotteessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä kerrottiin tiistaina, että yleisötilaisuudet kielletään loppuvuodeksi, eikä niitä voi järjestää edes koronapassin kanssa. Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu, että jos hallitus ei paina hätäjarrua, se voidaan tehdä alueellisesti.

Odotettavissa voi olla tiistaina tiukempia rajoituksia myös muiden alueiden aluehallintovirastoilta. Maanantaina muun muassa Itä-Suomen aluehallintovirasto kertoi käynnistäneensä arvioinnin rajoitusten tiukentamista Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut