Näin koronavirus levisi Suomessa ja maailmalla jouluviikolla: Omikronista valtavirus Varsinais-Suomessa – Pirkanmaan koko tartuntaluku 18 058

Tässä kaikille avoimessa jutussa seurasimme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 20. joulukuuta – 26. joulukuuta.

Koronaviruksen omikronmuunnos leviää nyt nopeaa vauhtia niin maailmalla kuin Suomessa. Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan maailmalla oli 18. joulukuuta mennessä varmistunut yhteensä noin 274 miljoonaa tartuntaa.

20.12.2021 6:48 | Päivitetty 27.12.2021 6:40

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyneen seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 20.12.–26.12.2021.

Sitä edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 26.12.

Omikronista valtavirus Varsinais-Suomessa

Kello 19.36: Omikron on noussut Varsinais-Suomessa valtavirukseksi.

”Odotin että tämä tapahtuisi ehkä uuteenvuoteen mennessä, mutta en ihan näin nopeasti. Tämä kertoo siitä, että omikron tarttuu kyllä hyvin herkästi”, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toteaa.

Tartuntamäärien kehityksestä saadaan Pietilän mukaan parempi käsitys joulun jälkeisinä välipäivinä. Hän kertoi odottavansa alkavaa viikkoa pienellä jännityksellä.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet uskoo, että rajoitustoimet ja joululomat hillitsevät koronatartuntojen lisääntymistä.

”Isossa kuvassa näkisin, että kasvuun saadaan suvantovaihe. Saadaan siten ostettua aikaa joitakin viikkoja, että pystytään saamaan rokotesuoja väestöön niin hyväksi kuin se on saavutettavissa.”

Turussa rokotuspaikalla hoitajaa uhattiin vakavalla väkivallalla

Kello 16.23: Turussa Satakunnantien rokotuspaikalla tapahtui tänään iltapäivällä välikohtaus, jossa paikalle asioimaan tullut henkilö uhkasi hoitajaa vakavalla väkivallalla. Poliisi on ottanut henkilön kiinni.

Lounais-Suomen poliisi kertoi asiasta alun perin Twitterissä. Poliisin tilannekeskuksesta ei kerrottu tässä vaiheessa, millä lailla hoitajaa uhkailtiin ja oliko uhkailijalla mukanaan esimerkiksi veitsi tai ase. Myöskään uhkailijan sukupuolta ei kerrottu.

Sitä, mistä henkilöä epäillään, ei ole vielä nimetty. Tilannekeskuksesta kuitenkin muistutettiin, että hoitaja on rokotustehtävässä virkamies, joka nauttii normaalia vahvempaa suojaa.

Koronarokotusten tahti hyytyi kuluneen vuorokauden aikana

Kello 13.58: Koronarokotukset etenivät kuluneen vuorokauden aikana selvästi aiempia päiviä hitaammin, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedoista.

Kolmannen rokoteannoksen on nyt saanut noin 964  000 ihmistä. Määrä kasvoi eiliseen verrattuna noin 1  500:lla.

Kolmannen annoksen saaneiden osuus pysyi ennallaan 19,7 prosentissa 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Joulupäivänä raportoitiin, että kolmannen annoksen saaneiden määrä oli kasvanut noin 25  000:lla edellisvuorokaudesta. Aattona vastaava lukema oli noin 50  000.

Jämsän kaupungin ateriapalvelussa koronatartunta

Kello 11.29: Jämsän ateriapalveluissa yhdellä työntekijällä on todettu koronavirustartunta, Jämsän kaupunki tiedotti sunnuntaina. Työntekijä on ollut töissä jouluaattona 24. joulukuuta. Hän on käyttänyt työssään koko ajan kasvomaskia.

Kaupunki kertoo, että työntekijä on ollut omaehtoisessa karanteenissa joulupäivästä 25. joulukuuta alkaen, eikä jatkotartuntoja ole todettu. Muulle henkilökunnalle on tiedotettu asiasta. Oireisten tulee hakeutua herkästi koronatestiin.

Jämsän ateriapalvelukeskus toimii sairaalan tiloissa, ja siellä tehdään lounaita arkisin noin 3 200 hengelle. Henkilöstöä on noin 50.

Jämsässä pääsee kolmansiin koronarokotuksiin walk-in-rokotuspisteessä liikuntahallilla, jos on täyttänyt 60 vuotta tai kuuluu riskiryhmiin. Ajoittain rokotuksiin voi muodostua jonoa.

Maailmalla on peruttu joulun aikana jo lähes 6 700 lentoa

Kello 7.31: Ympäri maailman on peruttu joulun aikana jo yli 6 400 lentoa. Lisäksi tuhannet lennot ovat olleet myöhässä pyhien aikana. Asia selviää Flight Aware -sivuston seurannasta.

Lentoja on peruttu muun muassa koronatilanteen vuoksi. Uutiskanava CNBC:n mukaan Yhdysvalloissa lentoja on jouduttu perumaan myös sään takia.

Jouluaattona lentoja peruttiin noin 2 400 ja myöhästyneitä lentoja oli noin 11 000.

Joulupäivänä peruttuja lentoja kasaantui yli 2 800 ja myöhästyneitäkin yli 8 400.

Tapaninpäivältä oli peruttu jo lähes 1 300 lentoa Suomen aikaa varhaisaamusta.

Lauantai 25.12.

Ranskassa kirjattiin ensimmäistä kertaa yli 100 000 päivittäistä koronatartuntaa

Kello 21.54: Ranskassa on ensimmäistä kertaa kirjattu yli 100 000 päivittäistä uutta koronavirustartuntaa. Maassa kirjattiin lauantaina 104 611 uutta tapausta.

Päivittäinen ennätys rikottiin jo kolmatta päivää putkeen.

Presidentti Emmanuel Macron tapaa hallinnon avainhenkilöiden kanssa maanantaina keskustellakseen koronatoimista. Ranskassa ei omikronaallon aikana ole toistaiseksi otettu käyttöön laajalti yhteiskuntaan vaikuttavia sulkutoimia. Maan hallinto on pannut toivonsa rokotuskampanjaansa.

Husin Petäjä: Aattona tehdyistä korona­testeistä 21 prosenttia positiivisia

Kello 21.50: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) vs. johtaja­ylilääkäri Jari Petäjä sanoo, että positiivisten koronatesti­tulosten perusteella näyttää siltä, että omikron­muunnos leviää väestön keskuudessa vauhdilla.

Huslabissa tehtiin jouluaattona reilut 8 000 koronavirustestiä. Positiivisia tuloksista oli jo 21 prosenttia.

”Tämä on erittäin suuri osuus, kun vain kolme päivää sitten vastaava luku oli kymmenen prosentin tuntumassa ja siitä viikkoa aiemmin kuudessa prosentissa. Positiivisten tulosten suuri osuus kertoo sitä vakavaa viestiä, että omikron leviää nopeasti.”, Petäjä sanoo.

Petäjän mukaan tilanne etenee odotetulla tavalla. ”Koronapotilaiden määrä on alkanut pikkuhiljaa nousta päivä päivältä, kuten ennakoitiinkin.”

Yli 2500 lentoa peruttu maailmanlaajuisesti tänään

Kello 18.14: Yli 2 500 joulupäivän lentoa on peruttu maailmanlaajuisesti, selviää Flight Aware -tietokannasta. Syynä on pidetty koronaviruksen leviämisen vaikutuksia. Kuudelta iltapäivällä Suomen aikaa myöhästyneitä lentoja joulupäivälle oli kertynyt maailmanlaajuisesti yli 4 500.

Eilen jouluaattona lentoja peruttiin noin 2 400 ja myöhästyneitä lentoja oli noin 11 000. Huomiselle tapaninpäivälle peruttuja lentoja on jo yli 800.

Lentoyhtiöt ovat joutuneet perumaan lentoja lentohenkilökunnan sairastumisten tai koronavirukselle altistumisten vuoksi.

THL: Kolmannen koronarokotuksen saanut runsaat 960 000

Kello 13.43: Suomessa koronarokotteen kolmannen annoksen on saanut 19,7 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kolmannen annoksen saaneita on nyt runsaat 960 000, mikä on noin 25 000 enemmän kuin eilen jouluaattona.

Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 87,8 prosenttia ja toisen annoksen osalta 83,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Ensimmäisen annoksen saaneita on noin 4,3 miljoonaa ja toisen annoksen saaneita noin 4,1 miljoonaa.

Pirkanmaalla astuvat voimaan avin tiukat koronarajoitukset

Kello 7.26: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) antoi omat alueelliset rajoituksensa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kunnan alueelle. Avin määräykset astuvat voimaan joulupäivänä 25. joulukuuta ja ovat voimassa kaksi viikkoa, eli 7. tammikuuta 2022 asti.

Määräyksillä suljetaan vapaa-ajan tiloja ja kielletään yleisötilaisuudet myös koronapassilla.

Lue lisää: Pirkanmaalla astuivat voimaan tiukat koronarajoitukset: Katso, mitkä paikat menevät nyt kiinni ja mihin voi vielä mennä

Perjantai 24.12.

Jääkiekon tyttöjen MM-kisat peruttiin taas

Kello 18.54: Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ilmoitti jouluaattona, ettei alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoja voida nykyisessä koronatilanteessa järjestää. MM-turnaus oli määrä pelata Ruotsin Linköpingissä ja Mjölbyssä 8.–15. tammikuuta.

Myös tämän vuoden alle 18-vuotiaiden MM-kisat jäivät pelaamatta koronapandemian vuoksi.

”Vaikka jokainen varmasti ymmärtää, miksi päätös tehtiin, on tämä silti todella iso pettymys erityisesti pelaajien näkökulmasta. Joukkue sai tietää kisavalinnoistaan keskiviikkona, ja nyt he saavat sitten toisenlaisia uutisia”, Suomen GM Tuula Puputti harmittelee Jääkiekkoliiton tiedotteessa.

”Osalle nuorista pelaajista tämä tarkoittaa, että heiltä jäävät tyttöjen kisat väliin kokonaan, kun MM-turnausta ei ole voitu pelata nyt kahteen vuoteen”, Puputti lisää.

Maailmalla satoja lentoja peruttu koronaviruksen vaikutuksesta jouluaattona

Kello 16.23: Maailmalla monien joulusuunnitelmat ovat menneet pilalle, kun eri maissa on peruttu satoja lentoja muun muassa koronaviruksen vaikutusten vuoksi.

Flight Aware -tietokannan mukaan globaalisti jouluaattona on peruttu yli 2 000 lentoa, kertoo New York Times. Perumisia on tapahtunut runsaasti Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Muun muassa Yhdysvaltojen suurimpiin kuuluva lentoyhtiö United Airlines on peruuttanut ainakin 150 lentoa jouluaattona ja yli 40 joulupäivänä lauantaina. Yhtiö kertoi syyksi henkilökunnan sairauspoissaolot.

Ranska suosittelee tehosterokotteen antamista jo kolmen kuukauden välin jälkeen

Kello 16.22: Ranskan terveysviranomaiset suosittelevat, että koronaviruksen kolmas rokoteannos eli tehosterokote annettaisiin aikuisille jo kolme kuukautta alkuperäisten annosten jälkeen. Suositusta lyhennettiin aiemmasta viidestä kuukaudesta.

Ranskan mukaan suosituksen muuttamisella pyritään torjumaan nopeasti leviävää omikronmuunnosta. Terveysviranomaiset myös suosittelevat nyt riskiryhmiin kuuluvien teini-ikäisten tehosterokotetta.

Suomessa tehosterokotetta suositellaan annettavaksi 4–6 kuukauden kuluttua viimeisestä rokoteannoksesta aikuisille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin.

Yhdysvalloissa on hyväksytty käyttöön nyt kaksi suun kautta otettavaa korona­lääkettä

Kello 15.48: Yhdysvaltojen ruoka- ja lääkevirasto FDA antoi torstaina luvan Merck-yhtiön korona­virus­lääkkeen hätäkäyttöön korkean riskiryhmän aikuisilla, joille muut FDA:n sallimat koronaviruksen hoitomuodot eivät sovellu tai ole saatavilla.

Maassa on nyt hyväksytty koronaviruksen hoitoon kaksi suun kautta otettavaa lääkettä, Merckin molnupiravir ja Pfizerin paxlovid. Pfizerin lääke sai FDA:n luvan keskiviikkona. Tabletit otetaan Yhdysvalloissa kotikäyttöön.

Asiasta raportoivat esimerkiksi uutistoimistot AFP ja Reuters sekä yhdysvaltalaislehdet Washington Post ja The New York Times.

Merckin lääkkeen käytön ovat aiemmin Euroopassa hyväksyneet Tanska ja Britannia. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi viikko sitten ensimmäisten brittipotilaiden saaneen Merckin kotona otettavan tabletin.

Euroopan lääkeviraston (Ema) tutkimukset molempien yhtiöiden kehittämistä lääkehoidoista ovat vielä kesken, mutta virasto myönsi hätäkäyttöluvan Merckin lääkkelle marraskuussa ja Pfizerin lääkkeelle viikko sitten.

Taysin erityisvastuualueen koronapotilaiden määrä laski

Kello 14.07: Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella koronaviruksen vuoksi sairaalassa olevien potilaiden määrät laskivat eilisestä. Erikoissairaanhoidon osastoilla on yksi vähemmän kuin eilen, eli 28 henkilöä. Myös perusterveydenhuollon osastoilla hoitojaksoja oli yksi vähemmän kuin eilen, 15. Tehohoitojaksoja oli käynnissä kahdeksan, mikä on kolme vähemmän kuin eilen.

Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit.

Suomessa koronarokotteen kolmannen annoksen on saanut 19,2 prosenttia

Kello 13.26: Suomessa koronarokotteen kolmannen annoksen on saanut 19,2 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kolmannen annoksen saaneita on nyt lähes 940 000, mikä on noin 50 000 enemmän kuin vuorokautta aiemmin.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 87,7 prosenttia ja toisen annoksen 83,5 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Ensimmäisen annoksen saaneita on noin 4,3 miljoonaa ja toisen annoksen saaneita noin 4,1 miljoonaa.

Hallitus muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta tällä viikolla siten, että koronarokotuksen voivat vastedes saada kaikki viisi vuotta täyttäneet. Aiemmin koronarokotetta tarjottiin 5–11-vuotiaista vain niille, jotka kuuluvat vakavan koronataudin riskiryhmään.

THL: Suomessa on raportoitu 3 223 uutta koronatartuntaa

Kello 12.03: Suomessa on raportoitu 3 223 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kyseessä on STT:n uutisseurannan suurin päiväkohtainen tartuntaluku koko koronaepidemian ajalta.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä noin 27 000 koronatartuntaa, mikä on yli 9 000 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Suomessa on sairaalahoidossa on 294 koronapotilasta, joista tehohoidossa 59. Sairaalahoidossa on 13 koronapotilasta vähemmän kuin torstaina. Tehohoidossa olevien määrä väheni yhdellä vuorokauden takaisesta.

THL kertoi perjantaina kolmesta uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa yli 1 500 koko epidemian aikana.

Winnipeg Jetsin suomalaishyökkääjä koronaprotokollaan

Kello 10.00: NHL-jääkiekkoliigan Winnipeg Jets kertoi torstaina, että hyökkääjät Kristian Vesalainen ja Andrew Copp on asetettu liigan koronaprotokollaan. Lisäksi yksi joukkueen henkilökuntaan kuuluva on asetettu protokollaan. Kolmikkoa ennen Jetsillä ei ollut yhtäkään protokollalistalle asetettua henkilöä.

NHL:n koronaprotokollalistalle voi joutua esimerkiksi todetun koronatartunnan, -altistumisen, -oireiden tai -karanteenin takia.

Suomalaishyökkääjä Vesalainen, 22, on pelannut tällä kaudella 26 ottelua ja koonnut niissä tehot 2+0. Jets on muun liigan tavoin pidennetyllä joulutauolla koronaviruksen aiheuttamien ongelmien takia. Joukkue pelaa seuraavaksi ensi tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Ecuador määräsi koronarokotukset pakollisiksi – tartuntaennätykset Ranskassa ja Britanniassa

Kello 9.58: Etelä-Amerikan maa Ecuador on määrännyt koronarokotukset pakollisiksi. Rokotteen ottamisen muuttamisesta pakolliseksi ilmoitettiin torstaina illalla Suomen aikaa.

Euroopassa Itävalta on aiemmin ilmoittanut, että siellä koronan rokotuspakko tulee voimaan helmikuussa. Myös esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ehdottanut, että rokotuspakkoa tulisi harkita EU-alueella.

Euroopassa Italia ilmoitti torstaina, että se ottaa uudelleen käyttöön maskien käyttöpakon ulkotiloissa.

Koronaviruksen omikronmuunnoksen raju leviäminen jatkui, kun sekä Britannia että Ranska ilmoittivat kirjanneensa torstaina pandemian ajan ennätysmäärän koronatartuntoja vuorokaudessa.

Torstai 23.12.

HS: Ensimmäiselle poliitikolle syyte koronatestistä kieltäytymisestä

Kello 16.01: Keskustan puheenjohtajaksi vuonna 2020 pyrkinyt Ilkka Tiainen on saanut syytteen koronatestistä kieltäytymisestä, kertoo Helsingin Sanomat. Tiainen toimii Alavuden kuntavaltuutettuna.

Tiainen kertoo Helsingin Sanomille, että poliisi sakotti häntä elokuussa ulkomaan matkan jälkeen Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun hän ei suostunut koronatestiin.

Virallisen syytteen alaista rikosepäilyä on määrä käsitellä käräjäoikeudessa ensi vuonna. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Tiainen on ensimmäinen poliitikko, joka on saanut syytteen koronatestistä kieltäytymisestä.

Päivystykset ruuhkautuneet Husin alueella

Kello 15.53: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella päivystykset ovat ruuhkautuneet viime päivinä ja odotusajat kasvaneet.

Helsingin yliopistollinen sairaala tiedottaa, että päivystykseen tulee hakeutua vain kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa, eikä koronavirustesti ole syy hakeutua päivystykseen.

Koronavirusnäytteenottoon pääsee vain ajanvarauksella eikä tällä hetkellä aikoja saa samalle päivälle. Yli 12-vuotiaiden tulee hakeutua koronavirustestiin, jos rokotussuoja on puutteellinen, henkilö kuuluu riskiryhmään, työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa tai on altistunut koronavirukselle.

Uudet rajoitukset siirtävät ja peruvat tapahtumia Tampereella

Kello 15.49: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tänään antama päätös uusista rajoituksista Pirkanmaalla iskee heti tamperelaiseen tapahtumateollisuuteen.

Lumikuningatar-jääshow siirtyy rajoitusten vuoksi vuodella eteenpäin. Lumikuningattaren oli tarkoitus saada ensi-iltansa Tampereen Nokia-areenalla 1. tammikuuta 2022.

Sorin sirkus ilmoitti torstaina peruvansa osan joulushow Soilun esityksistä. Esityksen näytökset perutaan 5.–7. tammikuuta 2022.

Lue lisää: Näin tapahtumia peruuttiin Tampereella: Lumikuningatar-jääshow siirtyy vuodella eteenpäin koronarajoitusten vuoksi, osa Sorin sirkuksen Soilu-joulushow’n esityksistä peruutetaan

Uudet rajoitukset vaikuttavat myös jääkiekkoliigan otteluihin Tampereella. Ilves kertoo, että tapaninpäiväksi 26. joulukuuta merkattu ottelu Ilves–HPK siirtyy myöhemmäksi. Liiga ja joukkueet tiedottavat uudesta ajankohdasta myöhemmin.

Lue lisää: Ilveksen ja HPK:n tapaninpäivän peli siirtyy – Tappara saisi ottaa yleisöä seuraavaan kotipeliinsä

Avi kiristää myös Uudenmaan koronarajoituksia

Kello 15.29: Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti iltapäivällä Uudellemaalle asetettavista kovista rajoituksista. Uudellamaalla kielletään yleisötilaisuudet sisätiloissa ja tiloja määrätään suljettavaksi.Koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona.

Yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset ovat voimassa kolme viikkoa ajalla 28. joulukuuta –17. tammikuuta. Asiakas- ja yleistiloja suljetaan kahdeksi viikoksi aikavälille 28. joulukuuta –10. tammikuuta.

Asiakas- ja yleistiloja suljetaan kahdeksi viikoksi aikavälille 28. joulukuuta –10. tammikuuta. Tiloja suljetaan tartuntatautilain pykälän 58 g nojalla.

Pykälä koskee muun muassa joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan liikuntaan tarkoitettuja tiloja sekä kuntosaleja ja muita vastaavia sisäliikuntatiloja.

Myös yleiset saunat, uimahallit, kylpylät, tanssin harrastamiseen tarkoitetut paikat, kuoro- ja harrastajateatteri­tilat, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat suljetaan.

18 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä saanut kolmannen rokotteen

Kello 14.09: Koronarokotteen kolmannen annoksen on saanut Suomessa jo 888 000 ihmistä, kertoo THL. Kolmannen annoksen saaneiden osuus on hieman yli 18 prosenttia Suomen 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Kaksi annosta koronarokotetta saaneita on puolestaan noin 4,09 miljoonaa. Kaksi rokotetta saaneiden osuus on 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Yksi koronarokote on annettu noin 4,30 miljoonalle suomalaiselle. Heidän osuutensa 12 vuotta täyttäneistä on noin 88 prosenttia.

Tampereella ja Orivedellä 5–11 -vuotiaiden lasten koronarokotukset laajenevat

Kello 14.03: Koronarokotukseen voi Tampereella ja Orivedellä torstaista alkaen varata ajan riskiryhmiin kuuluvien lasten lisäksi niille 5–11-vuotiaille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä. Koronarokotukset toteutetaan Hatanpään rokotusyksikössä.

Asiasta kertoi Tampereen kaupunki torstaina. Lisäksi Tampereella ja Orivedellä valmistaudutaan koko 5–11-vuotiaiden ikäluokan koronarokotuksiin. Rokottaminen aloitetaan tammikuun aikana.

Asiasta tiedotetaan lisää viimeistään 12.1.2022.

Satakuntaan tiukat kokoontumisrajoitukset

Kello 13.49: Myös Satakunnassa on päätetty kieltää sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet. Lisäksi suljetaan laajalti muun muassa urheilutiloja. Lounais-Suomen avi päätti uusista koronatoimista tänään.

”Satakunnan koronatartuntojen määrä on lisääntynyt merkittävästi, niiden lähteiden selvittäminen on vaikeutunut ja alueen terveydenhuollon kuormitus on kasvanut”, kertoi tiedotteessa Lounais-Suomen avin ylijohtaja Leena Räsänen.

Satakuntaan määrätyt rajoitukset astuvat voimaan jouluaattona ja kestävät vuoden loppuun. Määrätyistä rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Avi: Kaikki yleisötilaisuudet kielletään Pirkanmaalla – Kahden viikon sulku alkaa joulupäivänä

Kello 13.28: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi päätöksen Pirkanmaalla voimaan astuvista koronarajoituksista.

Määräys kieltää kokonaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Päätös on voimassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien ja Punkalaitumen kunnan alueella.

Määräykset ovat voimassa ajalla 25.12.2021 – 8.1.2022.

Lue lisää: Kaikki yleisötilaisuudet kielletään Pirkanmaalla – Kahden viikon sulku alkaa joulupäivänä, näin avin päätös syntyi: ”Varsin kovat koronarajoitukset”

Uusi määräys sulkee laajasti yleisölle avoimet tilat. Myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat on määrätty suljettaviksi yleisöltä. Suljettaviksi määrättyjä tiloja ei ole mahdollista ottaa käyttöön koronapassilla.

Päätös ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Rajoituksen alaisia tiloja voidaan käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen.

Avin tuore päätös ei koske vähittäiskaupan liiketiloja ja palvelujen tarjoamiseen käytettäviä tiloja.

Nämä tilat suljetaan:

  • Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

  • Yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat

  • Tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

  • Huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

  • Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

  • Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin

Koronatestiä kaipaavat pyrkineet jopa sairaalan päivystykseen

Kello 12.53: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) päivytykset ovat ruuhkautuneet ja potilaat joutuvat herkästi odottamaan pitkiä aikoja.

Hus tiedottikin siksi aatonaattona, että lievissä hengitysoireissa ei pidä hakeutua päivystykseen. Päivystys on oikea paikka vain, kun tarvitaan kiireellistä hoitoa.

Hus Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén kertoo, että päivystyksissä on huomattu, että potilaita on tullut päivystykseen vain koronatestiä saamaan.

”Tämä ruuhkauttaa päivystyksiä turhaan. Päivystyksissä arvioidaan aina potilaiden hoidon tarve”, Castrén muistuttaa tiedotteessa. Jos kiireelliselle hoidolle ei ole tarvetta, potilas lähetetään pois.

Tallink alkaa tarjota laivamatkustajille mahdollisuutta koronatestiin

Kello 12.38: Ensi viikolla voimaan astuvat matkustusrajoitukset tuovat muutoksia laivamatkustajille. Ensi viikon tiistaista alkaen kaikilta yli 12-vuotiailta Ruotsiin saapuvilta matkustajilta vaaditaan negatiivinen koronatestitulos.

Sujuvan maahansaapumisen takaamiseksi Tallink järjestää Suomesta Ruotsiin matkustaville koronatestimahdollisuuden Tukholman satamassa.

Viroon pääsee yhä matkustamaan Suomesta esittämällä todistuksen täydestä rokotesarjasta tai todistuksen viimeisen kuuden kuukauden aikana sairastetusta koronaviruksesta.

Näin Pirkanmaan uudet koronatartunnat jakautuivat kunnittain

Kello 12.08: THL ilmoitti torstaina Pirkanmaalle 237 uutta koronavirustartuntaa. Kunnittain tartunnat jakautuivat seuraavasti: Tampere 112, Nokia 39, Ylöjärvi 17, Lempäälä 14, Kangasala 11, Akaa 10, Hämeenkyrö 7, Sastamala 7, Pirkkala 5, Valkeakoski 5, Ikaalinen 3, Orivesi 2, Punkalaidun 2, Mänttä-Vilppula 1, Pälkäne 1, Ruovesi 1. Neljässä kunnassa (Juupajoki, Parkano, Urjala ja Virrat) uusia tartuntoja ei rekisteröity.

Koko epidemian aikana Tampereella on todettu jo 9 974 tartuntaa, joten 10 000 tartunnan raja ylittynee jouluaattona. Vähiten Pirkanmaan kunnissa tartuntoja on kokonaisuudessaan ollut Kuhmoisissa: 10.

Ruotsissa voimaan uusia rajoituksia

Kello 12.03: Ruotsissa on otettu tänään käyttöön koko joukko uusia koronarajoituksia. Kaikkien, joille se on mahdollista, on siirryttävä etätöihin, ravintolarajoituksia tiukennetaan ja kaikki suuret urheilu- ja kulttuuritapahtumat perutaan ainakin tammikuun puoliväliin asti.

Ravintoloissa saa nyt tarjoilla vain pöydissä istuville asiakkaille ja seurueiden välillä on oltava vähintään metrin turvaväli.

Uusissa tartunnoissa uusi päiväennätys Suomessa

Kello 11.53: Suomessa on raportoitu 3 000 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kyseessä on suurin päiväkohtainen tartuntaluku koko koronaepidemian ajalta.

Samana ajankohtana viime viikolla raportoitiin 1 981 uutta tartuntaa.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä noin 26 168 koronatartuntaa, mikä on noin 8 834 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on varmistettu kolme.

Etelä-Pohjanmaalle 20 henkilön kokoontumisrajoitus

Kello 11.42: Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle on määrätty 20 henkilön sisätilojen kokoontumisrajoitus, kertoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi).

Määräys tulee voimaan sunnuntaina ja jatkuu tammikuun 23. päivään asti.

Tänään odotetaan tietoja myös muista uusista alueellisista koronatoimista. Ainakin Satakunnan ja Pirkanmaan uusista koronarajoituksista on määrä tiedottaa tänään.

Uusia rajoituksia voidaan saada pian myös Uudellemaalle.

Jatkossa myös lähihoitajat voivat antaa koronarokotuksia

Kello 8.34: Torstaina Suomessa tulee voimaan uusi asetus, joka mahdollistaa jatkossa rokottamisen myös laboratoriohoitajille ja sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitajatutkinnon sekä aikaisemman perushoitajatutkinnon suorittaneille.

Koronavirusrokotusten antamisen edellytyksenä on, että mainituilla ammattihenkilöillä on riittävä lääkehoidon osaaminen ja asianmukainen rokotuskoulutus.

Hallitus kertoi keskiviikkona tehostavansa koronarokottamista useilla eri keinoilla. Lisäksi rokottaminen laajenee pienempiin lapsiin, sillä rokotusasetukseen lisätään uutena ryhmänä 5–11-vuotiaat. Tällä hetkellä rokotuksia annetaan 12 vuotta täyttäneille.

Ikään ja riskiryhmiin perustuvasta rokottamisjärjestyksestä luovutaan.

Yle: Suomeen on tällä viikolla saapunut miljoona koronan kotitestiä

Kello 6.55: Suomeen on kuluvan viikon tiistaina saapunut miljoona uutta koronaviruksen kotitestiä, kertoo Yle. Kiinassa valmistetut antigeenipikatestit ovat maahantuojan eli Pamark Groupin mukaan matkalla kauppojen hyllyihin. Pamark on Ylen mukaan merkittävin yleisimpien kotitestien maahantuoja Suomessa.

Yhtiön mukaan Suomeen tulee tämän vuoden puolella vielä toinen miljoonan kotitestin erä. Yhteensä yhtiö tuo joulukuun aikana neljä miljoonaa koronan kotitestiä Suomeen.

Kotitestien kysyntä on kahden viime viikon aikana räjähtänyt käsiin muun muassa viranomaisten suositusten vuoksi.

Marin Ylellä: Kolmen viikon rajoitustoimien jälkeen saatetaan tarvita lisärajoituksia, terveydenhuollon kuormitus ratkaisee

Kello 6.37: Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana, että valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön, jos sille ilmenisi koronatilanteessa tarve.

Esimerkkeinä sellaisesta tilanteesta Marin mainitsi terveydenhuollon ylikuormittumisen.

Jos terveydenhuollon puolella kuormitustilanne muodostuisi sellaiseksi, että meidän olisi välttämätöntä valmiuslain kautta tätä työtä ohjata. Se voisi tulla kyseeseen, mutta me emme ole siinä tilanteessa. Ellei muut toimet riitä, kyllä silloin joutuisimme käymään tuollaistakin keskustelua, Marin sanoi.

Nyt voimaan tulevilla rajoituksilla on Marinin mukaan kaksi tavoitetta: koronan aiheuttamien tautimäärien kääntäminen laskuun ja sairaaloiden kuormituksen helpottaminen. Samalla ostetaan aikaa kolmansien rokotteiden antamiseksi.

Alustavat brittitutkimustulokset: Omikrontartunnat johtavat harvemmin sairaalahoitoon

Kello 6.34: Kahdesta keskiviikkona julkaistusta alustavasta tutkimuksesta selviää, että koronaviruksen omikrontartuntoihin tarvitaan harvemmin sairaalahoitoa kuin deltamuunnoksen aiheuttamiin tartuntoihin.

Brittitutkimusten tuloksia kuvailtiin hyviksi uutisiksi, mutta asiantuntijat painottivat, että uuden muunnoksen korkeampi tarttuvuus voi silti johtaa vakaviin lopputuloksiin. Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että tartuntamäärät voivat ylikuormittaa sairaaloita.

Vaikka omikronmuunnoksen pienentynyt riski sairaalahoidon tarvitsemiselle on rohkaisevaa, tartuntariski on yhä erittäin korkea, englantilaistutkimuksessa mukana ollut, Imperial College London -yliopiston Azra Ghani sanoi lausunnossa.

Hänen mukaansa tehosteannoksilla rokotteet tarjoavat edelleen parhaan suojan tartuntaa ja sairaalahoitoa vastaan.

BBC kirjoittaa, sairaalahoitoa tarvitsevien määrän vähentyminen vaihteli muihin muunnoksiin verrattuna 30 ja 70 prosentin välillä.

Englantilaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin tarvetta sairaalahoidolle verrattuna deltamuunnokseen sekä sairaalahoitojaksojen pituutta. Skotlantilaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin kirjattuja koronatapauksia marras- ja joulukuussa ja ne ryhmiteltiin delta- ja omikronmuunnosten perusteella.

Kumpaakaan brittitutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Tutkimusten havainnot on jo aiemmin tunnistettu Etelä-Afrikassa, jossa omikronmuunnos havaittiin ensimmäisen kerran viime kuussa.

Yhä on epäselvää, johtuuko omikronin havaittu vakavien tartuntojen vähentyminen muunnoksen ominaisuuksista vai onko kyse esimerkiksi siitä, että väestöllä on aiempien tartuntojen ja rokotusten takia parempi vastustuskyky.

Ruotsissa käyttöön uusia koronarajoituksia

Kello 6.31: Ruotsissa otetaan torstaina käyttöön koko joukko uusia koronarajoituksia. Kaikkien, joille se on mahdollista, tulee siirtyä etätöihin, ravintolarajoituksia tiukennetaan ja kaikki suuret urheilu- ja kulttuuritapahtumat perutaan ainakin tammikuun puoliväliin asti.

Ravintoloissa saa nyt tarjoilla vain pöydissä istuville asiakkaille ja seurueiden välillä on oltava vähintään metrin turvaväli.

Myös kauppoihin ja ostoskeskuksiin tulee rajoituksia, ja valtaosalle juna- ja bussireittejä tulee käyttöön pakollinen paikanvaraus.

Alueilta voi tulla tietoja uusista koronarajoituksista

Kello 6.30: Torstaina saattaa tulla tietoja uusista alueellisista koronarajoituksista. Ainakin Satakunnan uusista koronarajoituksista on määrä tiedottaa tänään. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto puolestaan valmistelee päätöstä Pirkanmaan uusista koronarajoituksista.

Uusia rajoituksia voidaan saada pian myös Uudellemaalle. Etelä-Suomen avi on kertonut, että mahdollinen päätös rajoitusten kiristämisestä voitaisiin tehdä aikaisintaan tänään.

Keskiviikko 22.12.

Fimlab: Syksyllä eniten tartuntoja 7–15-vuotiailla

Kello 22.02: Fimlab löysi syksyllä eniten positiivisia koronatuloksia peruskouluikäisistä eli 7–15-vuotiaista testatuista. Laboratorioyhtiö kertoo asiasta Twitterissä. Fimlabin tviittiinsä liittämä kuva näyttää, että eniten ikätyhmällä on todettu tartuntoja joulukuussa.

Marin A-studiossa: ”On mahdollista, että nämä toimet eivät riitä”

Kello 21.41: Jos koronatilanne sitä vaatii, hallitus on pääministeri Sannan Marinin (sd) mukaan valmis tekemään lisäpäätöksiä uusista koronatoimista. Marin kommentoi tuoreita koronarajoituksia Ylen A-studiossa.

”On mahdollista, että nämä toimet eivät riitä”, Marin totesi ja jatkoi, että omikronin tiedetään leviävän nopeammin kuin aiempien virusmuunnosten. ”Olemme valmiita käyttämään niitä keinoja, jotka ovat tarpeellisia ja välttämättömiä.”

Marinilta kysyttiin, missä tilanteessa valmiuslain käyttöönotto voisi tulla ajankohtaiseksi. Marinin mukaan valmiuslaista keskustellaan, jos sen pykälille olisi ”ilmeinen ja välttämätön tarve”.

A-studiossa vieraillut Tampereen yliopistollisen sairaalana (Tays) johtajaylilääkäri Juhani Sand toisti saman viestin kuin Aamulehden koronastudiossa aiemmin tänään: tilanne terveydenhuollossa on tiukka. Sand sanoi kuitenkin pitävänsä hallituksen tuoreimpia rajoitustoimia oikeasuuntaisina ja odotettuina.

”Linjat ovat mielestäni hyvin perustellut ja selkeät”, Sand sanoi ja painotti, että alueilla, joissa koronatilanne on erityisen vaikea, on mahdollisuus tehdä vieläkin tiukempia rajoituksia. ”Tässä tilanteessa on hyvä ottaa laaja arsenaali käyttöön ja sitten vaikka keventää asteittain. Mieluummin alkuun reilusti työkaluja käyttöön.”

Sastamala sulkee kaikki yleiset tilansa kahdeksi viikoksi

Kello 20.42: Sastamalan kaupunki sulkee kaikki yleiset tilansa, lukuun ottamatta kirjastoja ja museoita, seuraavaksi kahdeksi viikoksi. Kaupungin tiedotteen mukaan 23.12.2021–6.1.2022 kestävää sulkua ei voi kiertää koronapassilla.

Sulku koskee kaupungin liikuntatiloja eli kuntosaleja, rantasaunoja, liikuntahalleja, jäähallia ja Vinkin vapaa-aikakeskusta. Sulun aikana kuntosalien kulkutunnisteet eivät toimi, eikä ohjattua liikuntatoimintaa järjestetä.

Myös nuorisotilat pysyvät kiinni. Nuorisotyön tapahtumat perutaan tai siirretään verkkoon. Kaupungin tilat eivät myöskään ole seurojen tai muiden toimijoiden käytössä.

Sastamalan mukaan mahdollisista jatkotoimenpiteistä päätetään 4. tammikuuta.

Punkalaidun sulkee liikuntahallinsa vajaaksi kahdeksi viikoksi

Kello 20.34: Punkalaitumen liikuntahalli, monitoimitila Karuselli ja Pakarin kuntosali suljetaan vajaaksi kahdeksi viikoksi, kertoo Punkalaitumen kunta Facebook-sivullaan. Tilat ovat pois käytöstä 23.12.2021–4.1.2022.

Tällä ajanjaksolla tilat eivät ole seurojen eivätkä muidenkaan toimijoiden käytössä. Sulkua ei voi kiertää koronapassilla. Sulkupäätöstä perustellaan heikentyneellä koronavirustilanteella.

Punkalaitumen mukaan mahdollisista jatkotoimenpiteistä päätetään 4. tammikuuta.

Tampereen yliopisto siirtyy lomien jälkeen etäopetukseen

Kello 18.08: Tampereen yliopisto siirtyy hallituksen suosituksen mukaisesti etäopetukseen 16. tammikuuta saakka. Yliopisto järjestää tammikuun alussa vain välttämättömän lähiopetuksen, kuten laboratorio- ja simulaatio-opetuksen, opetusharjoittelun ja pienryhmäopetuksen.

”Tämä tarkoittaa yliopistolla käytännössä yhden ainoan viikon opetusta”, kertoo Tampereen yliopiston vararehtori Marja Sutela.

Tampereen yliopisto tiedotti etäopetuksesta intrassaan ja verkkosivuillaan keskiviikkona. Sutelan mukaan ohjeet täydentyvät aluehallintoviraston koronarajoituspäätöksen jälkeen.

Lue lisää: Tampereen yliopisto siirtyy lomien jälkeen viikoksi etäopetukseen – ”Tuntuu pahalta, että opiskelijamme voivat tällä hetkellä huonosti”

THL päivitti suositustaan koronatestauksesta

Kello 17.39: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt koronavirus­testaukseen liittyvää suositustaan. THL suosittaa, että rokotetun, jolla on koronaan viittaavia oireita, on tärkeää tehdä testi, jos hän on raskaana tai toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta, eikä hän ole saanut kolmatta rokoteannosta.

Jos oireet ovat lieviä, eikä henkilö kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, hän voi tehdä myös antigeenikotitestin. Positiivisen kotitestin jälkeen on tärkeää välttää vapaaehtoisesti kontakteja.

Alle 12-vuotiaalle suositetaan koronatestiä etenkin, jos lapsella on oireita ja perhepiirissä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja on puutteellinen.

Testaaminen on suositeltavaa, jos lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana. Myös lapsen voi testata antigeenikotitestillä.

Pohjois-Pohjanmaalla kiellettiin kaikki yleisötilaisuudet

Kello 17.37: Heikentyneen koronatilanteen vuoksi Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) on kertonut koronarajoitusten kiristämisestä Pohjois-Pohjanmaalla.

Avi kielsi kokonaan yleisötilaisuuksien järjestämisen sisä- ja ulkotiloissa Pohjois-Pohjanmaalla. Lisäksi asiakas- ja yleisötilojen käyttöä rajoitetaan lyhytaikaisesti. Määräys sulkee laajasti yleisölle avoimet tai asiakasoleskeluun tarkoitetut tilat. Myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat on määrätty suljettaviksi yleisöltä.

Suljettaviksi määrättyjä tiloja ei ole mahdollista ottaa käyttöön koronapassilla liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoimintaa varten. Tiloja voidaan kuitenkin edelleen käyttää lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Rajoitukset ovat voimassa torstaista vuoden loppuun.

THL suosittelee neljänsiä rokoteannoksia vakavasti immuunipuutteisille

Kello 16.52: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi THL:n mukaan antaa, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut kolmesta neljään kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteisilla vakavan koronatartunnan aiheuttaman taudin riski on muuta väestöä suurempi. Neljäs rokoteannos toimii tehosteena, joka vastaa muun väestön kolmatta annosta.

Ravintolayhtiö Noho lomauttaa 1 250 työntekijää

Kello 16.27: Suomen suurin ravintolayhtiö Noho Partners aloittaa mittavat lomautukset ja uudet yhteistoimintaneuvottelut. Syynä ovat tiistai-iltana julkistetut koronarajoitukset, jotka vaikuttavat ravintoloiden aukioloaikoihin kolmen viikon ajan. Rajoitukset astuvat voimaan jouluaattona.

Yhtiö sanoo joutuvansa sulkemaan valtaosan ravintoloistaan ja lomauttamaan välittömästi lähes koko Suomen henkilöstönsä eli noin 1 250 henkilöä. Lisäksi sulkutoimenpiteet vaikuttavat myös noin 2 000 vuokratyöntekijään.

”Tavoitteena on se, että selviämme taas tämän haastavan vaiheen yli. Kun tulot poistuvat, niin meidän pitää sopeuttaa kuluja ja huolehtia meidän kassasta ja ihmisistä”, Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo.

Lue lisää: Noho Partnesin toimitusjohtaja kertoo valtavista 1 250 työntekijän lomautuksista – ”Tämä on lyhyen aikavälin kriisinhallintaa, jolla turvataan pitkän aikavälin työpaikat”

Pirkanmaalla kolmansiin rokotuksiin Modernan Spikevax-rokotetta

Kello 16.08: Kolmansiin rokoteannoksiin käytetään Pirkanmaalla jatkossa enenevästi Modernan Spikevax-rokotetta, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotteessaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on aiemmin ohjeistanut, että kolmanteen rokotukseen käytettäisiin ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toinen annos oli. Nyt ohjeistukseen on tehty muutos. THL:n mukaan rokotussarjaa voidaan täydentää toisella valmisteella, jos se on tarpeen rokotuksen sujuvuuden vuoksi, eikä sen käytölle ole lääketieteellistä estettä.

Pirkanmaalla tämä tarkoittaa sitä, että Modernan Spikevax-rokotetta käytetään enenevässä määrin, vaikka edeltävä rokotuskerta olisi ollut Comirnaty-rokotteella. Spikevax-rokotetta voidaan käyttää myös ensimmäisellä ja toisella rokotuskerralla.

Spikevax on tarkoitettu yli 12-vuotiaille. Varovaisuusperiaatteen vuoksi alle 30-vuotiaille miehille ei suositella Spikevax-rokotetta, koska siihen liittyy harvinainen sydänlihas- ja sydänpussitulehdusriski tässä ikäryhmässä.

Avilta päätös Pirkanmaan uusista rajoitustoimista viimeistään huomenna

Kello 15.59: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) valmistelee parhaillaan päätöstään korona­rajoituksista Pirkanmaalle. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen sanoo Aamulehdelle, että lakiasiantuntijat ja lääkärit valmistelevat päätöstä, ja se pyritään saamaan valmiiksi tänään keskiviikkona, mutta varmaa se ei ole.

”Tavoitteena on tänään, mutta viimeistään huomenna. Hyvin myöhään varmaan menee. Sanoin jo henkilökunnalle, että tällä viikolla tehdään lähtökohtaisesti pitkää päivää”, Pukkinen sanoo.

Aamulehti tavoitti Pukkisen keskiviikkona iltapäivällä.

Lue lisää: Avi antaa rajoituspäätöksen Pirkanmaalle torstaina – Ylijohtaja: ”Voi olla hyvinkin lähellä sitä, mitä koronanyrkki toivoo”

Lintilä: Yrityksille aletaan valmistella noin 150 miljoonan euron kustannus­tukipakettia

Kello 15.15: Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan hallitus ryhtyy pikaisesti valmistelemaan kuudetta kustannustukipakettia yrityksille.

Kyseessä olisi mahdollisesti suurempi kokonaisuus kuin viides kustannustukipaketti, joka oli rajoitetumpi paremman koronatilanteen takia ja suunnattu vain matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrityksille.

Lisätuki on tarpeen, kun hallitus päätti tiistai-iltana kiristää koronarajoituksia. Ne kohdistuvat etenkin ravintoloihin ja tapahtumiin.

”Tarkkaa summaa on tässä vaiheessa aika mahdotonta sanoa, mutta arviolta se olisi 120–150 miljoonaa euroa riippuen sulkujen pituudesta”, Lintilä sanoo Helsingin Sanomille.

Lintilän mukaan tukisumma voitaisiin ottaa ensi vuoden alussa lisäbudjettiin varatusta noin 300 miljoonasta eurosta.

”Sehän olisi sitten pois ja lähes puolet muista lisäbudjettitarpeista, joita riittää”, Lintilä huomauttaa.

Tapahtumateollisuus vaatii tukitoimien julkistamista

Kello 13.42: Tapahtumateollisuuden etujärjestö vaatii hallitusta kertomaan heti toimista, joilla se korvaa alalle uusista koronarajoituksista aiheutuvat vahingot. Hallituksen puheenjohtajan Pekka Timosen mukaan hallituksen olisi pitänyt julkistaa esitykset kattavista tuista samalla kun se kertoi uusista rajoituksista.

Tilanne on Timosen mukaan kohtuuton suomalaisille yrityksille ja työntekijöille. Järjestön mukaan vaarana on, että maassa syntyy sekava ja epätasa-arvoinen tilanne, kun alueelliset virastot tekevät omia päätöksiään rajoituksista. Useilla alueilla on annettu hallituksen linjausta kireämpiä suosituksia, ja alkuviikosta voimaan on astunut aluehallintoviranomaisen päätöksiä, joilla yleisötilaisuudet on kielletty kokonaan, Timonen moitti.

Kiinassa 13 miljoonaa asukasta määrättiin pysymään kotona koronan vuoksi

Kello 13.28: Pohjois-Kiinassa sijaitseva Xi'anin kaupunki on määrännyt kaupungin 13 miljoonaa asukasta pysymään kotona koronavirustartuntojen vuoksi.

Kotitalouksista yksi henkilö kerrallaan saa käydä joka toinen päivä ostamassa välttämättömiä tarvikkeita. Muutoin kotoa saa poistua vain hätätilanteessa, kaupunki ohjeistaa virallisella sosiaalisen median tilillään Weibo-palvelussa.

Kaupungista saa poistua vain erillisellä luvalla. Rajoitukset tulevat voimaan torstaina.

Xi'anissa on raportoitu tänään 52 uutta koronatartuntaa.

Suomi koronarokottaa tarhaminkkejä ensimmäisenä EU:ssa

Kello 13.18: Ensimmäiset tarhat ovat aloittaneet Suomen tarhaminkkien koronavirusrokotukset, kertoi Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto (Fifur) keskiviikkona.

Minkkien rokotukset tehdään Fifurin ja Helsingin yliopiston tutkijaryhmän yhteishankkeessa kehitetyllä minkkien koronavirusrokotteella. Reseptilääkkeenkaltainen ja kokeellinen rokotevalmiste sai Ruokavirastolta ensimmäisen ehdollisen käyttöluvan syyskuun lopussa.

”Ensi vaiheessa rokotetaan minkkejä hiukan alle 50 000 rokoteannoksella riskiperusteisesti tiloilla niissä turkistuotantoalueen kunnissa, joissa koronatapauksia on nyt esiintynyt ihmisillä eniten. Tavoitteena on, että vuodenvaihteen jälkeen päästään rokottamaan kaikki siitosminkkinaaraat. Kukin minkki saa kaksi annosta ja rokotettavia eläimiä tulee lähemmäs 200 000”, kertoo Fifurin tutkimusjohtaja Jussi Peura tiedotteessa.

Pohjois-Pohjanmaalle valmistellaan kovia koronarajoituksia

Kello 12.42: Voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen vuoksi Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) valmistelee koronarajoitusten kiristämistä Pohjois-Pohjanmaalla. Uusista koronatoimista on määrä tiedottaa vielä tämän päivän aikana.

Valmistelussa ovat sekä kaikkien yleisötilaisuuksien kieltäminen sisä- ja ulkotiloissa että asiakas- ja yleisötilojen käytön lyhytaikainen rajoittaminen. Rajoitukset olisivat voimassa tämän viikon torstaista vuoden loppuun.

Suomessa 2 877 uutta tartuntaa – Tampereella 91

Kello 12: THL:n mukaan Suomessa on raportoitu 2 877 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä lähes 24 000 tartuntaa, mikä on noin 6 300 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Pirkanmaan uudet tartunnat jakautuivat kunnittain seuraavasti: Tampere +91, Nokia +22, Hämeenkyrö +15, Kangasala +13, Ylöjärvi +13, Lempäälä +10, Pirkkala +10, Ikaalinen +8, Sastamala +6, Orivesi +5, Akaa +4, Mänttä-Vilppula +4, Urjala +2, Valkeakoski +2. Muihin kuntiin ei kirjattu uusia tartuntoja.

Hallitus vahvisti: rokottaminen laajenee viisi vuotta täyttäneisiin lapsiin

Kello 11.47: Hallitus vahvisti tänään istunnossaan, että koronarokottamisen ikäjärjestyksestä luovutaan, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö. Tiedotteen mukaan haavoittuvaisimpien ryhmien rokottamisesta pitää silti huolehtia myös jatkossa. Töissä olevia on tarkoitus rokottaa työterveyshuollossa.

Rokottaminen myös laajenee pienempiin lapsiin, sillä asetukseen lisätään uutena ryhmänä 5–11-vuotiaat.

Hallitus muutti rokotusasetusta myös siten, että jatkossa rokottaa voivat myös laboratorio-, lähi- ja perushoitajat. Asetus tulee voimaan 23. päivä joulukuuta.

Hallitus kertoi tänään lisää tuoreista koronatoimista

Kello 11.36: Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) kertoi, että hallitus käynnistää käytännössä koronaepidemian varalta laaditun hätäjarrumekanismin. Hallitus tekee asiasta periaatepäätöksen myöhemmin keskiviikkona. ”Kaikki kriteerit täyttyvät selvästi”, Kiuru sanoi.

”Me ostamme nyt kansallisesti lisää aikaa sille, että omikron ei aiheuta vakavaa kansallista uhkatilaa ja saamme rokotuksia edistymään”, hän perusteli.

”Tämän takia kokonaisuuteen kuuluu myös elementtejä, joissa koronapassin käyttöä väliaikaisesti rajoitetaan korkean ja keskiriskin tilaisuuksiin liittyen.”

”Matalan riskin tilaisuuksissa niin ei tehdä.”

SAK perää työttömyysturvan omavastuuajan poistamista

Kello 11.34: Työttömäksi tai lomautetuksi joutuvien työntekijöiden asemaa tulee parantaa poistamalla työttömyysturvan omavastuuaika, vaatii SAK. Keskusjärjestön mukaan uusien koronarajoitusten myötä on syytä palata tähän käytäntöön, joka oli voimassa viime vuonna.

SAK ehdottaa, että myös muita korona-ajan alussa käytössä olleita työttömyysturvan parannuksia otetaan uudelleen käyttöön ja mainitsee työssäoloehdon lyhentämisen ja yrittäjien työmarkkinatuen.

PAM: Ravintolatyöntekijöiden toimeentulo turvattava

Kello 11.32: Palvelualojen ammattiliitto PAM perää toimia koronarajoitusten takia ahdinkoon ajettujen ravintolatyöntekijöiden auttamiseksi. Ravintola-ala kärsii jo nyt työntekijäpulasta ja epävarmuus heikentää alan vetovoimaa entisestään.

Ansiopäivärahan korvaukseton omavastuuaika tulisi poistaa heti. Työttömyysturvan tasoa pitäisi nostaa 85–90 prosenttiin palkasta niille, jotka joutuvat rajoitusten takia lomautetuiksi tai irtisanotuiksi.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen mukaan hallitus pyrkii tukemaan yrityksiä, mutta jättää työntekijät selviämään omillaan.

Mara: Koronarajoitukset hyytävä joulun toivotus yrittäjille ja työntekijöille

Kello 8.37: Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara arvostelee päätöksiä uusista koronarajoituksista. Mara katsoo, että koronapassin poistaminen käytöstä on valtioneuvoston oman koronastrategian vastainen päätös.

Järjestö katsoo, että toimilla hallitus kurittaa tarpeettomasti matalan riskin ruokaravintoloita ja aiheuttaa haittaa Suomen maineelle matkailumaana.

Mara perää rajoitusten aiheuttamien tappioiden kattamiseksi riittävää kustannustukea.

Israel alkaa tarjota neljättä koronarokoteannosta osalle väestöstään

Kello 6.38: Israelissa aletaan tarjota neljättä koronarokoteannosta muun muassa yli 60-vuotiaille ja terveydenhoitoalalla työskenteleville ihmisille, kertoo maan pääministeri Naftali Bennett. Tarkoituksena on hidastaa koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämistä.

Hallinnon lehdistöedustajan mukaan Israel on maailman ensimmäinen neljättä rokoteannosta tarjoava valtio.

Israel on asettanut myös muun muassa matkustusrajoituksia viruksen leviämisen estämiseksi.

Israelissa arvioidaan olevan reilut 1 000 vahvistettua tai erittäin todennäköistä omikrontapausta.

Tiistai 21.12.

Hallitus pääsi sopuun tiukemmista koronarajoituksista

Kello 23.37: Hallitus pääsi myöhään tiistaina sopuun tiukemmista koronarajoituksista. Tiukennukset koskevat pääasiassa sisärajavalvontaa ja ravintoloita. Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi rajoituksia lyhyesti tiistaina. Hallitus ja keskeiset tahot pitävät laajan tiedotustilaisuuden keskiviikkona.

Lue lisää: Hallitus pääsi sopuun tiukentuvista koronarajoituksista – tämä niistä tiedetään nyt

Lue lisää: Näin tiistain suuri koronapäivä eteni: THL ja STM suosittivat koronapassin tauottamista ja Pirkanmaan koronanyrkki kahden viikon sulkua – lue tapahtumat ja taustat kootusti

Saksaan uusia tiukkoja koronarajoituksia, jalkapallo-ottelut pelataan ilman yleisöä

Kello 20.51: Saksa tiukentaa koronarajoituksia. Viikon kuluttua voimaan astuu määräys, jonka mukaan kaikki suuret tapahtumat on järjestettävä ilman yleisöä. Liittokansleri Olaf Scholzin mukaan määräys koskee erityisesti jalkapallo-otteluita.

Yksityisiin uudenvuodenjuhliin saa ottaa osaa enintään kymmenen täyden rokotussuojan omaavaa tai koronan sairastanutta henkilöä. Myös yökerhot suljetaan.

EU-komissio: Koronatodistus vanhenee jatkossa 9 kuukautta toisen rokotuksen jälkeen

Kello 20.31: Euroopan unioni on hyväksynyt uudet säännöt EU:n digitaalisen korona­rokotustodistuksen käytöstä, komissio tiedotti tiistaina.

Muutokset astuvat voimaan helmikuun alussa, ellei jäsenmaiden määräenemmistö tai Euroopan parlamentin yksinkertainen enemmistö kumoa päätöstä.

Rokotustodistus eli arkikielellä koronapassi on jatkossa voimassa yhdeksän kuukautta toisen rokotteen ottamisen jälkeen – tai toistaiseksi, mikäli henkilö on saanut kolmannen rokotteen.

Koronapassin saa myös enintään 180 päiväksi koronataudin sairastettuaan tai enintään 72 tunniksi negatiivisen testituloksen kautta.

Oikeuskomissaari Didier Reynders on perustellut rokotustodistuksen aikarajaa sillä, että tutkimustietojen mukaan rokotteen teho on selvästi laskenut, kun toisen annoksen saamisesta on kulunut puoli vuotta.

Tämän puolen vuoden päälle tarvitaan kuitenkin kolmen kuukauden lisäaika, jotta jäsenmaille jää riittävästi aikaa tehosterokotusten järjestämiseen.

Komissio ei tässä vaiheessa vielä määrittele, miten kauan täydestä rokotussarjasta kertova todistus on voimassa kolmannen rokotuskerran jälkeen. Oletus on, että kolmannen rokotuksen jälkeinen suoja kestää pidempään kuin puoli vuotta.

Pandemian aikana jäsenmaat ovat asettaneet EU:n korona­rokotustodistukselle omia lisävaatimuksiaan kuten tuoreita negatiivisia koronatestituloksia. Suomessakin tällaista harkitaan omikronvirusmuunnoksen nopean leviämisen vuoksi.

Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajalla Ilkka Sasilla koronavirustartunta

Kello 19.40: Tampereen kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajalla ja aluevaaliehdokas Ilkka Sasilla (kok) on todettu koronavirustartunta. Sasi kertoo asiasta itse tiedotteessa.

Kotititestin positiivinen tulos vahvistettiin tiistaina PCR-testillä. 35-vuotias Sasi on kahdesti rokotettu. Hän kertoo vointinsa olevan hyvä.

Sasi kertoo, ettei tiedä koronatartuntansa lähdettä. Hänen aluevaalikampanjointinsa Pirkanmaalla on toistaiseksi tauolla.

Kasvomaskin käyttö tulee pahentuneen koronatilanteen takia pakolliseksi Liigan otteluissa

Kello 18.11: Kotimainen jääkiekkoliiga tiukentaa koronapandemian takia turvallisuusohjeitaan joulutauon jälkeen. Uusi ohjeistus astuu voimaan tapaninpäivänä 26. joulukuuta.

Ottelutapahtumaan saa osallistua vain terveenä. Jokaisen on pidettävä erityistä huolta käsihygieniasta ottelutapahtumassa.

Ottelutapahtumassa on kasvomaskien tai visiirin käyttöpakko kaikille niille henkilökuntaan kuuluville, jotka ovat kontaktissa katsojien tai joukkueiden kanssa. Kasvomaskin käyttöpakko koskee myös yleisöä.

Joukkueen mukana matkustavat vain joukkueen toiminnan kannalta välttämättömät henkilöt. Urheilijoiden tulee välttää ylimääräisiä tapahtumia ja kokoontumisia vapaa-aikanaan. Fanitapaamisia ja aitiovierailuja ei voida järjestää.

Ennakkolipun ostamista suositellaan, jotta katsojien tunnistaminen olisi mahdollista.

Kanta-Hämeen kokoontumisrajoituksia kiristetään

Kello 17.31: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella kokoontumisrajoituksia tiukennetaan jouluaatosta alkaen. Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki asiaa koskevan päätöksen tänään.

Jouluaatosta alkaen sisätiloissa yli kymmenen hengen ja ulkotiloissa yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään. Uusi määräys on voimassa 23. tammikuuta asti.

Yleisötilaisuuksien rajoitusten vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin. Yleisissä kokouksissa, esimerkiksi mielenosoituksissa, koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoituksen vaihtoehtona.

Kunnille myönnetty koronaepidemian kustannuksiin yli 720 miljoonaa euroa

Kello 17.30: Kunnille, kuntayhtymille ja Ahvenanmaan maakunnalle on myönnetty koronaepidemian kustannuksiin noin 726 miljoonaa euroa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessa.

Avustuksilla korvataan kustannuksia, joita on aiheutunut tänä vuonna elokuun loppuun mennessä etenkin koronatestauksesta, jäljittämisestä, rokottamisesta ja hoidosta.

Suurimmat avustusten saajat olivat Helsinki, liki 105 miljoonaa euroa, Espoo, vajaa 46 miljoonaa euroa, Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä, 42,5 miljoonaa euroa ja Vantaa, noin 38 miljoonaa euroa.

Tammikuussa käynnistyy avustusten toinen hakukierros, jonka perusteella katetaan loppuvuoden 2021 kustannuksia.

Koko tämän vuoden avustussumman on arvioitu yltävän noin 1,0–1,1 miljardiin euroon.

Hallitus on sitoutunut korvaamaan koronaan liittyvät välittömät kustannukset täysimääräisesti niin kauan kuin tautitilanne ja koronastrategian toimeenpano sitä edellyttävät.

Kaiken kaikkiaan valtio tukee kuntasektoria vuonna 2021 yli kahdella miljardilla eurolla koronaepidemian aiheuttamien lisäkustannusten ja tulonmenetysten takia.

Tanskassa ennätysmäärä koronatartuntoja, Ruotsiin uusia rajoituksia

Kello 17.04: Tanskassa on rekisteröity yli 13 500 koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, mikä on suurin määrä koko pandemian aikana, kertoo maan terveysministeri.

Terveysministeri Magnus Heunicken mukaan omikronista on nyt tullut Tanskan levinnein virusvariantti ja sen leviäminen jatkuu edelleen nopeana.

Ruotsissa puolestaan otetaan huomisesta lähtien käyttöön koko joukko uusia koronarajoituksia. Kaikkien, joille se on mahdollista, tulee siirtyä etätöihin, ravintolarajoituksia tiukennetaan ja kaikki suuret urheilu- ja kulttuuritapahtumat perutaan ainakin tammikuun puoliväliin saakka.

Pirkanmaalle esitetään tapahtumien ja tilojen sulkua kahdeksi viikoksi

Kello 15.23: Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle kaikkien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokouksien kieltämistä ja liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystilojen sulkua kahden viikon ajaksi.

Tapahtumat ja tilat eivät olisi asiakkaiden käytettävissä edes koronapassilla.

Koronanyrkki kertoi asiasta tiedotteessa tiistaina iltapäivällä ennen koronanyrkin tiedotustilaisuutta.

Koronanyrkki toteaa, että tapahtumakielto koskee kaikki yleisötilaisuuksia osanottajamäärästä riippumatta.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä ehdottaa aville tiukempia rajoituksia yleisötilaisuuksiin

Kello 15.20: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (avi) tiukempia rajoituksia yleisötilaisuuksiin.

Koordinaatioryhmä haluaa sulkea muun muassa sisäliikuntatilat, yleiset saunat, kylpylät, uimahallit, tanssipaikat, kuorolaulutoiminnan ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Uudet suositukset eivät koordinaatioryhmän mukaan koske alle 18-vuotiaita.

Ehdotusta tehdessään koronakoordinaatioryhmä pitää välttämättömänä, että hallitus tekee samanaikaisesti vähintään ravintoloihin liittyviä kiristyksiä poistamalla mahdollisuuden vapautua rajoituksista koronapassilla.

Itä-Suomeen 50 henkilön kokoontumisrajoitus

Kello 13.42: Itä-Suomen aluehallintoviraston (avi) alueen kaikkiin maakuntiin on määrätty 50 henkilön kokoontumisrajoitus. Rajoitus koskee kaikkia sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Määräys tulee voimaan torstaina ja jatkuu tammikuun 9. päivään asti.

Itä-Suomen avi määräsi loppujenkin kuntien kokoontumisrajoituksista tänään. Avi oli antanut vastaavan määräyksen osaan alueen kunnista jo aikaisemmin.

Määräykset koskevat myös ravintoloissa järjestettäviä tilaisuuksia, mutta järjestäjä voi koronapassin käyttöön ottamalla ohittaa rajoituksen. Koronapassi pitää tarkistaa kaikilta yli 16-vuotiailta.

Yleisissä kokouksissa pitää noudattaa kokoontumisrajoituksia.

Nokian Renkaille pop up -rokotuspiste työntekijöille

Kello 13.41: Nokian Renkaiden Nokian-tehtaalla on aloitettu koronarokotusten tarjoaminen työntekijöille. Pop up -rokotuspistettä pyöritetään yhdessä Nokian kaupungin ja Finla-työterveyden kanssa, yritys kertoo.

Rokotuksen saa jokainen halukas yrityksen työntekijä asuinpaikkakunnasta riippumatta.

Kolmansia annoksia annettu lähes 800 000

Kello 12.23: THL:n Mika Salmisen mukaan kahden koronarokotusannoksen kattavuus on Suomessa reilut 83 prosenttia yli 12-vuotiaissa. Kolmansia annoksia on annettu lähes 800 000. Salminen kertoi tiedoista THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteisessä tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Samassa tilaisuudessa kerrottiin, että omikronmuunnoksen aiheuttamia koronatartuntoja on varmistettu Suomessa yhteensä 83.

Suomessa on raportoitu tänään 2 042 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.14: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että Suomessa on raportoitu tänään 2 042 uutta koronavirustartuntaa. Viime viikolla todettiin yli 13  400 uutta koronavirustapausta.

Rokottamattoman riski tartuntaan tällä hetkellä suurempi kuin koskaan aiemmin

Kello 12.06: Rokottamattoman riski koronatartuntaan on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan aiemmin, sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiistaina.

Sairaanhoitopiirin mukaan Taysissa ollaan erittäin huolissaan rokottamattomien riskistä joutua sairaalaan ja tehohoitoon tulevina viikkoina. Rokottamattomuus näkyy tällä hetkellä sairaaloiden osastoilla ja tehohoidossa, joissa hoidettavat potilaat ovat edelleen pääosin rokottamattomia.

Pirkanmaalla on sairaanhoitopiirin mukaan edelleen useita kuntia, joissa aikuisten ikäryhmissä noin viidennes – jopa kolmannes on täysin rokottamattomia.

”Korona leviää tällä hetkellä niin aktiivisesti, että se tulee saavuttamaan myös Pirkanmaan pienimpien kuntien asukkaat, jotka tähän asti ovat olleet ehkä vähän paremmassa suojassa pitkien välimatkojen päässä kasvukeskuksista. Näissä kunnissa ei ehkä ole vielä nähty koronan vaikeita seuraamuksia. Suurimmassa riskissä vaikealle taudille ovat neljäkymmentä vuotta täyttäneet, rokottamat aikuiset sekä raskaana olevat naiset”, infektiosairauksien apulaisylilääkäri Reetta Huttunen Taysista sanoo.

Oikeuskansleri: Koronaepidemian hoitoa koskevan päätöksenteon avoimuudessa parannettavaa

Kello 11.55: Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kehottaa sosiaali- ja terveysministeriötä (STM) parantamaan koronavirusepidemian hoitoa koskevan päätöksenteon avoimuutta, kertoo Oikeuskanslerinvirasto.

STM:n on ilmoitettava oikeuskanslerille huhtikuun loppuun mennessä, miten se kehittää avoimuutta koronaepidemian hoitoon liittyvissä asioissa sekä ministeriössä että hallinnonalallaan.

Fintraffic: Turvavälit joulun liikenteeseen myös pysähdyspaikoille

Kello 11.00: Joululiikenteessä on syytä pitää turvavälit paitsi autojen välillä, myös pitkämatkalaisten välipysähdyspaikoilla, korostaa liikenteenohjausyhtiö Fintraffic. Näin voi suojata itseään ja muita voimakkaasti lisääntyviltä koronatartunnoilta.

Tien päälle kannattaa lähteä ennakoiden. Joululoma on tänä vuonna monelle lyhyt, koska joulupyhät sijoittuvat viikonloppuun. Samalla myös joulunajan liikenne ajoittuu pääosin vain muutamalle päivälle, joten ajoittaisiin jonoihin on syytä varautua.

Fintrafficin tieliikennekeskuksen ennusteiden mukaan menoliikenne alkaa näkyä pääteillä keskiviikkona iltapäivällä. Vilkkainta teillä on aatonaattona torstaina, jolloin liikenteen huipputunnit osuvat aikavälille kello 12–18, pohjoisessa hieman myöhempään.

Joulun paluuliikenne alkaa tapaninpäivänä sunnuntaina aamupäivällä ja jatkuu iltaan.

Yle: THL suosittaa koronapassin käytön keskeyttämistä korkean riskin tapahtumissa

Kello 10.45: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa hallitukselle, että se päättäsi mahdollisimman pian asetuksella koronapassin käytön tilapäisestä keskeyttämisestä etenkin korkean tartuntariskin tapahtumissa. Asiasta kertoo Ylen uutiset.

Korkean riskin tapahtumia ovat esimerkiksi ravintoloista yökerhot, baarit ja pubit, sisätiloissa järjestettävät konsertit ja urheilutapahtumat.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on vahvistanut asian Ylelle.

WHO varoittaa: Peruuttakaa jouluajan tapahtumia

Kello 9.39: Parempi luopua joulutapahtumasta kuin luopua ihmishengestä, tiivisti Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus maanantaina.

WHO:n tiedotustilaisuus pidettiin Sveitsin Genevessä sen jälkeen, kun koronaviruksen omikronmuunnos oli julistettu hallitsevaksi virusmuunnokseksi Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain tautiviraston (CDC) mukaan viime viikolla jo 73 prosenttia kaikista koronatartunnoista oli omikronin aiheuttamia.

WHO:n tiedotus­tilaisuudesta kertoivat tuoreeltaan esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC ja uutistoimisto Reuters.

Maailmalla WHO:n pääjohtajan Tedrosin neuvoa juhlien peruuttamisesta on jo noudatettu.

Britanniassa pääkaupunki Lontoo ilmoitti maanantaina, että uudenvuoden aatoksi suunniteltu juhla Trafalgarin aukiolla on peruttu.

Myös Ranskan pääkaupunki Pariisi on peruuttanut uudenvuoden juhlat, ja uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan Saksan odotetaan pian kieltävän yksityiset juhlat ja sulkevan yökerhot.

Kaupan liitto palauttaa vahvan maskisuosituksen koko maahan

Kello 9.07: Kaupan liitto vetoaa asiakkaisiinsa, että he alkaisivat käyttää maskia koko maassa aina asioidessaan myymälöissä.

Kauppa kevensi maskisuositustaan lokakuussa, mutta koronatilanteen heikettyä voimakkaasti Kaupan liitto ja Päivittäistavarakauppa esittävät jäsenyrityksilleen, että asiakkaita suositettaisiin taas vahvasti käyttämään maskia myymälöissä koko maassa. Ohjeistus koskee myös myymälähenkilökuntaa.

NHL siirtyy aikaistetulle joulutauolle koronatilanteen vuoksi

Kello 6.43: Jääkiekon ammattilaisliiga NHL siirtyy aikaistetulle joulutauolle jo tiistaina paikallista aikaa pelattavien kahden ottelun jälkeen, kertoo NHL.com-sivusto. Aikataulua aikaistetaan koronavirustilanteen vuoksi.

Keskiviikon pelit oli jo aiemmin peruttu koronan vuoksi. NHL ja pelaajayhdistys NHLPA ovat päättäneet nyt siirtää torstaille suunnitellut viisi peliä.

Viimeiset pelit ennen joulua pelataan täten Suomen aikaa keskiviikon vastaisena yönä, jolloin Washington Capitals kohtaa Philadelphia Flyersin ja hallitseva mestari Tampa Bay Lightning Vegas Golden Knightsin.

Yhteensä kuluvan kauden aikana on siirretty jo 49 peliä.

Omikron nyt hallitseva muunnos Yhdysvalloissa

Kello 6.27: Omikron on syrjäyttänyt deltan koronaviruksen hallitsevana muunnoksena Yhdysvalloissa, kertovat maan terveysviranomaiset.

Joulukuun 18. päivään loppuneen, viikon mittaisen tarkastelujakson aikana todetuista tartunnoista päälle 73 prosentin arvioidaan olevan omikronin aiheuttamia, uutisoi CNN. Asia käy ilmi Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n datasta.

Alun perin Etelä-Afrikassa marraskuussa havaittu omikronmuunnos on levinnyt vauhdikkaasti ympäri maailmaa.

EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvat tarvitsevat tästä päivästä lähtien rokotusten lisäksi negatiivisen koronatestituloksen

Kello 6.26: Suomeen EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta matkustajilta vaaditaan tästä päivästä lähtien täyden rokotussarjan lisäksi negatiivinen koronatestitulos. Testituloksen pitää olla alle 48 tuntia vanha.

Vaatimus ei koske Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvia heidän palatessaan asuinmaahansa eikä ihmisiä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat. Vaatimus on voimassa 16. tammikuuta asti.

Hallituksella on edessään vaikeita koronapäätöksiä illan neuvotteluissa

Kello 6.26: Hallitus neuvottelee tänään koronatilanteesta ja uusien rajoitustoimien tarpeellisuudesta. Huolta on viime aikoina lisännyt etenkin nopeasti leviävä omikronmuunnos.

Hallitus tekee päätöksiä sote-ministerityöryhmän esityksen pohjalta, joka nojaa muun muassa terveysviranomaisten arvioihin tilanteen vakavuudesta.

Hallituksen neuvottelut alkavat kello 16 Säätytalossa.

Biden ei halua Yhdysvaltoihin koronasulkuja vaikka tartuntojen määrät nousevat

Kello 6.25: Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden ei kannata koronasulkuja vastauksena virustartuntojen määrän nopeaan kasvuun, kertoo Valkoinen talo.

Valkoisen talon edustajan Jen Psakin mukaan presidentti aikoo sen sijaan myöhemmin tänään pitämässään puheessa korostaa rokotesuojan hankkimisen tärkeyttä.

Lisäksi presidentin on määrä kertoa muun muassa koronatestaamisen kasvattamisesta.

Maanantai 20.12.

HS: Hus esittää uusia tiukkoja rajoituksia Uudellemaalle

Kello 20.46: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) esittää Uudellemaalle tiukkoja lisärajoituksia, uutisoi Helsingin Sanomat maanantai-iltana.

Sanomalehden tietopyyntöön vastannut Hus lähetti asiasta lausunnon Etelä-Suomen aluehallintovirastolle maanantaina.

Sairaanhoitopiiri esittää, että yleisötilaisuuksien korkein sallittu osallistujamäärä lasketaan 10 henkilöön ja että liikunta- ja harrastustilat sekä kuntosalit suljettaisiin kolmeksi viikoksi. Rajoitusten tulisi Husin mukaan astua voimaan viimeistään joulun jälkeen.

Hus ehdottaa suljettavaksi myös yleisiä saunoja, uimahalleja, kylpylöitä, tanssin harrastamiseen tarkoitettuja tiloja, kuoro- ja harrastajateatteritiloja, sisäleikkipaikkoja sekä kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja.

Hus varoitti aiemmin, että herkästi leviävä omikronmuunnos aiheuttaa joulun ja uuden vuoden aikaan riskin koko erikoissairaanhoidon toimintakyvylle. Se suositteli myös kontaktien omaehtoista välttämistä sekä koronapassin tauolle laittamista.

Fauci varoittaa synkästä talvesta omikronin saadessa jalansijaa

Kello 17.47: Yhdysvaltain hallinnon tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci varoittelee synkästä talvesta omikronmuunnoksen riehuessa ympäri maailman. Muunnos on johtanut maailmalla uusiin rajoituksiin ja herättänyt jälleen huolen sairaaloiden kuormituksesta.

Fauci alleviivasi uutiskanava NBC Newsille omikronin erityistä tartuttavuutta. Vaikka omikronin aiheuttamat oireet vaikuttavat nykytietojen valossa olevan lievempiä rokotettujen keskuudessa, on muunnos silti vakava huolen aihe, koska se tarttuu helposti.

Uutiskanava CNN:n lääketieteen analyytikko Jonathan Reiner painottaa niin ikään omikronin tartuttavuutta.

”Omikronmuunnos on poikkeuksellisen tarttuva. Se on yhtä tarttuva kuin tuhkarokko, ja se on jotakuinkin tarttuvin virus, mitä olemme nähneet”, Reiner kertoi.

Fauci arvioi Yhdysvaltain sairaaloiden olevan tautitilanteen vuoksi seuraavien parin viikon aikana erittäin kovilla, sillä niin moni on edelleen rokotusta vailla.

Varsinais-Suomessa poistetaan koronapassi osin käytöstä hetkellisesti

Kello 17.03: Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti tänään kieltää sisätiloissa ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset yleisömäärästä riippumatta Varsinais-Suomen alueella. Lisäksi se päätti sulkea asiakas- ja yleisötilat tanssi-, kuoro- ja harrastajateatteritilojen sekä kauppakeskusten yleisten tilojen osalta.

Yleisötilaisuudet kieltävät rajoitukset tulevat voimaan kahden viikon ajaksi 22.–31. joulukuuta. Uusista rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Yleisille tiloille tehtävällä päätöksellä Lounais-Suomen aluehallintovirasto jatkaa muille yleisille tiloille asettamiaan terveysturvallisuusvaatimuksia Varsinais-Suomen alueella 22.–31.12. Tiloissa toiminta on järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä.

Oikaisu kello 20.38: Lounais-Suomen aluehallintoviraston tiedotuksessa oli virheellinen päivämäärä yleisötilaisuuksien kiellosta. Tilaisuudet on kielletty 22.12. alkaen, ei 21.12. alkaen.

Taysin erityisvastuualueella 57 koronan vuoksi sairaalahoidossa

Kello 16.45: Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella on tällä hetkellä yhteensä 57 ihmistä koronataudin vuoksi sairaalahoidossa. Erikoissairaanhoidon osastoilla on käynnissä 29 hoitojaksoa, perusterveydenhuollon osastoilla 17 ja tehohoidossa 11. Erikoissairaanhoidossa luku on vähentynyt neljällä perjantaina kerrotuista tiedoista. Perusterveydenhuollossa olevien määrä on pysynyt samana, kun taas tehohoidossa käynnissä olevien tehohoitojaksojen määrä on kasvanut kahdella.

Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi myös Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit.

Euroopan lääkevirasto hyväksyi yhdysvaltalaisen Novavaxin koronarokotteen

Kello 15.39: EU:n alainen Euroopan lääkevirasto EMA ilmoitti maanantaina, että se hyväksyy käyttöön yhdysvaltalaisyhtiö Novavaxin koronarokotteen.

Lääkevirasto ilmoitti suosittelevansa ehdollista myyntilupaa Novavaxin valmistamalle Nuvaxovid-rokotteelle koronan estämiseksi yli 18-vuotiailta.

Novavaxin rokote on viides EMA:n hyväksymä koronarokote. Aiemmin hyväksynnän ovat saaneet Pfizerin ja Biontechin, Modernan, Astra Zenecan sekä Johnson & Johnsonin rokotteet.

Yhtiön rokote edustaa perinteisempää rokoteteknologiaa kuin koronarokotteiden yhteydessä yleistyneet mrna-rokotteet. Novavax on toivonut tämän vähentävän koronarokotteen ottamiseen liittyvää epäröintiä.

Novavaxin rokotteen tehoksi on kahdessa erillisessä kliinisessä tutkimuksessa saatu 89–90 prosenttia. Lääkevirasto huomautti kuitenkin, että rokotteen tehoa esimerkiksi nyt valtavirukseksi nousevaa omikronia vastaan on testattu vasta rajallisesti.

EU on jo allekirjoittanut sopimuksen jopa 200 miljoonan rokoteannoksen ostamisesta. Novavaxin rokotetta annetaan kaksi annosta.

EMA on nyt hyväksynyt viisi koronarokotetta aikuisille. Novavaxin rokotteen lisäksi hyväksynnän ovat saaneet Pfizerin ja Biontechin, Modernan, Astra Zenecan sekä Johnson & Johnsonin rokotteet.

Päivitys 20.12.2021 kello 16.24: Uutista on täydennetty lisätiedoilla.

Hus vaatii korona­passia hyllytettäväksi ”ainakin vuoden­vaihteen yli”

Kello 14.58: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitoyksikön (Hus) vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä vaatii koronapassia hyllytettäväksi hetkeksi. Asia ilmenee Husin tuoreesta tiedotteesta.

Petäjä perustelee vaatimusta koronaviruspotilaiden todennäköisestä määrän kasvusta sekä Husin henkilöstön kasvaneesta sairastumisriskistä uuden omikronmuunnoksen vuoksi.

”Tämänhetkisen tiedon mukaan kaksi annosta antaa suojaa vaikealta taudilta, mutta se ei riitä omikrontartuntojen estämiseen”, Husin tiedotteessa kuvataan. Tämä aiheuttaa ilmeisen riskin sairaanhoidon kantokyvylle, tiedotteessa sanotaan.

Husin mukaan uhka on valtakunnallinen.

”Kaikkien ihmisten tulisi nyt omaehtoisesti vähentää kontaktejaan. Lisäksi koronapassin laittaminen tauolle ainakin vuodenvaihteen yli on tarpeen”, sanoo Petäjä tiedotteessa.

Tutkijajoukko vaatii päättäjiltä kiireellisiä rajoitustoimia

Kello 13.34: Kymmenet suomalaiset tutkijat ja asiantuntijat vaativat päättäjiltä kiireellisiä ja voimakkaita toimia koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämisen ehkäisemiseksi. Avoimen kirjeen kirjoittajien mukaan nykyiset toimet eivät ole riittäviä ja esimerkiksi koronapassin käytön sijasta ravintolat tulisi sulkea väliaikaisesti kautta maan.

Avoimessa kirjeessä varoitetaan, että Suomessa voi olla jouluviikolla pahimmillaan jopa kymmeniätuhansia tartuntoja päivässä.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet esimerkiksi ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Hus maksaa luvatut koronalisät hoitohenkilöstölle kolmessa yksikössä

Kello 13.28: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) maksaa hoitohenkilöstölle luvattuja koronalisiä kolmessa eri Husin yksikössä, sanoo Husin hallituksen jäsen Henrik Wickström (r) tiedotteessa. Hänen mukaansa hallituksen päätös oli yksimielinen.

Husin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi oli päättänyt ottaa asian hallituksen käsittelyyn, koska hänen mielestään päätös tilapäisistä koronalisistä perustui riittämättömiin selvityksiin yksiköiden tilanteesta, ja tasapuolisen kohtelun edellyttämä vertailu kuntayhtymätasoisesti puuttui.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy on iloinen Husin hallituksen päätöksestä, joka koskee noin 600 hoitajaa.

Suomessa on tehohoidossa 60 koronapotilasta

Kello 12: Suomessa on tehohoidossa 60 koronapotilasta, kertoo THL. Tämä on kymmenen enemmän kuin perjantaina. Yhteensä sairaalahoidossa on 340 koronapotilasta, mikä on 21 enemmän kuin perjantaina.

Suomessa viikonloppuna 5 932 uutta tartuntaa

Kello 11.54: THL kertoo, että perjantain jälkeen Suomessa on raportoitu 5 932 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä noin 19 000 koronatartuntaa, mikä on noin 2 000 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Avi: Varsinais-Suomeen tulossa jo tänään kovia rajoituksia

Kello 11.00: Lounais-Suomen aluehallintovirasto harkitsee aiempaa kireämpiä rajoituksia alueelleen voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen takia. Aluehallintovirasto ilmoitti antavansa mahdollisen päätöksen nopealla aikataululla, todennäköisesti jo tänään. Valmistelussa ovat sekä kaikkien yleisötilaisuuksien kieltäminen sisätiloissa ja ulkotiloissa että asiakas- ja yleisötilojen käytön lyhytaikainen rajoittaminen. Tartuntatautilakiin ja alueellisten koronakoordinaatioryhmien lausuntoihin pohjautuva rajoitus olisi voimassa huomisesta alkaen vuoden loppuun asti.

Hallitus: Koronaviruksen kotitestit vapautetaan väli­aikaisesti arvon­lisäverosta

Kello 10.33: Hallitus esittää, että koronaviruksen kotitestit vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta, valtiovarainministeriö kertoo.

Alvista vapauttaminen koskisi sekä Suomessa tapahtuvia kotitestien myyntejä että kotitestien hankintoja EU:n ulkopuolelta ja toisesta jäsenvaltiosta. Myynnin verovapauteen liittyisi oikeus vähentää hankintoihin sisältyvä vero.

Esitys liittyy hallituksen toimiin, joilla on tarkoitus helpottaa koronaviruspandemian torjuntaa. Arvonlisäveron poistolla on tarkoitus laskea kotitestin hintaa ja tehdä siten koronaviruksen testaamisesta helpompaa.

Lain on tarkoitus tulla voimaan tammikuun alussa ja se olisi voimassa vuoden 2022 loppuun asti.

Yli 60-vuotiaiden ja riskiryhmien 3. rokotuksen annosväliä lasketaan

Kello 10.03: Tampereella ja Orivedellä yli 60-vuotiaden sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 tai 2 kuuluvien toisen ja kolmannen koronarokotuksen annosväliä lasketaan 3–4 kuukauteen. Asiasta kertoo Tampereen kaupunki.

Kaupungin mukaan rokotusaikoja tulee koko ajan lisää varattavaksi. Lisäksi terveysasemilla järjestetään rokotusiltoja. Maanantai-iltana terveysasemilla rokotetaan ilman ajanvarausta yli 80-vuotiaita.

Jo kuusi joukkuetta pelitauolle NHL:ssä koronan takia

Kello 6.46: Koronan takia peruttujen NHL-otteluiden lista on kasvanut entuudestaan. Detroit Red Wingistä tuli sunnuntaina kuudes joukkue, joka joutui aikaistetulle joulutauolle koronavirustilanteen takia, kertoo NHL.com-sivusto.

Lauantaina liiga puolestaan tiedotti, että Boston Bruinsin ja Nashville Predatorsin on koronan takia määrä palata pelikentille vasta 27. joulukuuta paikallista aikaa. Aiemmin viime viikolla NHL-peleistä joutuivat sivuun jo Calgary Flames, Colorado Avalanche ja Florida Panthers. Joukkueiden on tarkoitus palata pelikaukaloihin joulun jälkeen.

Lisäksi liiga ilmoitti sunnuntaina, että kaikki Yhdysvaltain ja Kanadan rajan ylittämistä vaativat ottelut on peruttu joulutaukoon asti. Suunnitelmissa ei kuitenkaan ole keskeyttää kautta.

NHL:n koronatilanne on eskaloitunut tällä viikolla nopeasti, ja samalla NHL-pelaajien olympiaosallistumisen ylle on noussut tummia pilviä.

Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnauksen on määrä alkaa 9. helmikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut