Kaikki koronaviruksesta viikolla 50 - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronatilanne eteni joulukuun puolivälissä: Useat Euroopan maat tiukensivat rajoituksia – Suomessa keskusteltiin hätäjarrusta

Tässä kaikille avoimessa jutussa seurasimme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 13. joulukuuta – 19. joulukuuta.

Joulukuun puolessa välissä tarkkailtiin muun muassa uuden, tarttuvamman omikronmuunnoksen leviämistä maailmalla. Suomessa pohdinnassa on muun muassa kolmannen rokotuksen aikaistaminen.

13.12.2021 6:52 | Päivitetty 19.12.2021 21:22

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 13.12.–19.12.2021.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 19.12.

Rajoituksia vastustavat nujakoivat poliisin kanssa Brysselissä

Kello 21.22: Mellakkapoliisit ja kiviä paiskoneet koronarajoitusten vastustajat ottivat tänään yhteen Brysselissä, kertoivat viranomaiset.

Viranomaisten mukaan Gare du Nord -asemalta lähti marssimaan kohti läheistä puistoa noin 3 500 ihmistä. Osa ryhmään kuuluvista nuorista otti myöhemmin yhteen poliisin kanssa. Useita ihmisiä otettiin kiinni, kertoi paikan päällä ollut uutistoimisto AFP:n kuvaaja.

Belgiassa on rekisteröity päivittäin kymmenisen tuhatta uutta tartuntaa ja pääministeri Alexander De Croonin hallituksen on määrä keskiviikkona päättää rajoitusten kiristämisestä. Belgian naapurimaassa Hollannissa alkoi sunnuntaina pitkälle ensi vuoteen ulottuva koronasulku.

Sand: Pirkanmaan koronanyrkin on pakko tiukentaa rajoituksia

Kello 19.47: Koronatilanne Pirkanmaalla on nyt paha. Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sand ennakoi Aamulehdelle, että alueellisen pandemiaohjausryhmän eli koronanyrkin on pakko tiukentaa rajoituksia.

Koronanyrkki antaa seuraavan tilannekatsauksensa Pirkanmaan tautitilanteesta tiistaina 21. joulukuuta. Sandin mukaan pohdinnan alla on nyt, että yleisötapahtumiin ja tiettyihin tiloihin ei pääsisi enää koronapassillakaan.

”Joko hyvin voimakkaasti rajoitamme osallistujamääriä tai sitten suljetaan kokonaan tiloja", Sand toteaa.

Lue lisää: Taysin tilanne on nyt vakava – johtajaylilääkäri Juhani Sand odottaa hallitukselta tiukkoja rajoituksia: ”Jos ei tule valtakunnallista koronapassin hyllyttämistä, täytyy tehdä alueellisesti”

Lintilä Demokraatille: Määräys valmiudesta kustannustuen uuteen kierrokseen annettu

Kello 18.22: Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi tänään Demokraatille antaneensa ministeriössä määräyksen valmiudesta kustannustuen kuudenteen kierrokseen, jos Suomessa aloitetaan taas koronasulku.

”Tätä on perustuslakivaliokunta edellyttänyt. Sitten pitää alkaa kaivaa jostain rahat siihen”, Lintilä sanoo Demokraatissa.

Aiemmin Lintilä on sanonut esimerkiksi Demokraatille ja Lännen Medialle, että kuudenteen kustannustukikierrokseen ei enää olisi rahaa. Demokraatin sunnuntaisen jutun mukaan Lintilän tilannekuva rahojen riittävyydestä on edelleen sama.

Ministeri huomauttaa, että jos kehyksiä rikotaan, siihen tarvitaan koko hallituksen sopimus. Yksittäisenä ministerinä hän ei ota kehyksiin kantaa.

STM:n Pohjola: Ilman hätäjarruakin voidaan kiristää rajoituksia

Kello 17.59: Koronatilanteen pahenemisen varalle kaavaillun hätäjarrumekanismin käyttöönoton tarpeellisuus on vielä vähän auki, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

STM:n strategiajohtajan Pasi Pohjolan mukaan asiaa arvioidaan parhaillaan. ”Alkuviikosta näemme, ovatko joulukuun alkupuolella käyttöön otetut tiukemmat rajoitukset riittäviä epidemiatilanteen hallintaan”, Pohjola kertoo sähköpostitse

Pohjola muistuttaa, että rajoitustoimia voidaan kiristää ilman hätäjarruakin. Hänen mukaansa myös alueilla todennäköisesti pohditaan rajoitustoimien tarvetta.

Keskeisiä keinoja voisivat Pohjolan mukaan olla esimerkiksi entistä tiukemmat kokoontumisen rajoitukset tai jopa yleisötilaisuuksien kielto. Lisäksi olisi mahdollista rajoittaa julkisen liikenteen liikennevälineiden matkustajamääriä ja tehdä tilojen käytön kieltopäätöksiä.

Pohjolan mukaan myös koronapassin hyllyttäminen on mahdollinen toimi. Hän kuitenkin huomauttaa, että lain mukaan se kuitenkin edellyttää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ilmoitusta käytön kieltämisen tarpeesta.

HS: Hus peruu koronapotilaiden hoitajille luvatut lisät

Kello 15.41: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) aikoo peruuttaa jo tehdyt päätökset muun muassa koronapotilaiden hoitajille maksettavista tehtävälisistä, kertoo Helsingin Sanomat.

Husin hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok.) kertoo lehdelle, että sairaanhoitopiirin hallituksen on määrä käsitellä asiaa virallisesti kokouksessaan maanantaina.

Tehtävälisiä ei voida maksaa, koska päätökset niistä perustuvat riittämättömiin selvityksiin ja tasapuolisen kohtelun edellyttämä vertailu koko kuntayhtymän tasolla uupuu.

THL: Joulupukille kannattaa vilkutella vain ikkunasta

Kello 12.23: Toinen koronajoulu lähestyy samalla kun pohditaan, miten omikronmuunnoksen voimakas leviäminen vaikuttaa jouluperinteisiin ja joulunviettotapoihin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut vinkkejä koronaturvalliseen joulun aikaan. Kauppojen ruuhkatunteja kehotetaan välttämään ja käyttämään mahdollisuuksien mukaan verkko- ja kuljetuspalveluita. Joulusiivouksessa kannattaa keskittyä pintojen puhtaana pitämiseen ja käsihygieniaan kaappien nuohoamisen sijasta.

Etäyhteyksien ja -tilaisuuksien hyödyntäminen estää tartuntojen leviämistä, samoin kuin tapaamisten järjestäminen ulkoilun merkeissä, THL muistuttaa. Jouluaaton varalta THL ehdottaa joulupukin kotivierailun sijasta, että lahjat jätettäisiin oven ulkopuolelle ja pukkia tervehdittäisiin ikkunasta tai ulkosalla.

Enemmistö pitää koronasuojautumista tarpeellisena vielä rokotusten jälkeen

Kello 11.22: Kolme viidestä suomalaisesta pitää suojautumista koronaviruksen leviämiseltä tarpeellisena vielä rokotusten jälkeen. Asia selviää Tilastokeskuksen tuoreesta Kansalaispulssi-kyselystä.

Suojautumista koronalta piti tarpeellisena useampi vastaaja kuin edellisessä vastaavassa kyselyssä marraskuussa. Tuolloin noin puolet vastanneista piti suojatoimia tarpeellisina vielä kahden rokotteen jälkeen.

Tilastokeskus on valtioneuvoston toimeksiannosta toteuttanut koronatilanteeseen liittyvää kyselytutkimusta huhtikuusta 2020 alkaen. Kysely toistetaan kolmen viikon välein. Viimeisimpään kyselyyn joulukuun alkupuolella vastasi 1 200 15–74-vuotiasta suomalaista.

Koronarajoitukset tiukkenivat Euroopassa joulun alla

Kello 10.16: Useat Euroopan maat ovat tiukentaneet koronarajoituksia joulun alla omikronmuunnoksen levitessä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on varoittanut, että omikronista voi tulla koronaviruksen laajimmin levinnein muunnos tammikuun puoliväliin mennessä.

Kovimmin rajoituksia tiukensi Hollanti, jossa pääministeri Mark Rutte ilmoitti kaikkien paitsi aivan välttämättömimpien kauppojen sekä ravintoloiden ja baarien sulkemisesta tammikuun puoliväliin saakka. Myös kaikki kulttuuritoiminta on keskeytetty sekä koulut suljettu ainakin tammikuun toiselle viikolle asti.

Joulupäivää lukuun ottamatta Hollanti on rajoittanut myös vieraiden lukumäärää kodeissa, kun ihmiset käyvät sukuloimassa ja ystävillä. Kodeissa saa vastaanottaa vain kaksi vierasta kerrallaan, paitsi pyhinä ja uutenavuotena, jolloin vieraita saa ottaa neljä kerrallaan.

Tanska puolestaan sulki elokuvateatterit ja rajoitti kulttuuririentoja. Rajoitukset ovat voimassa neljä viikkoa sunnuntaista alkaen.

Teattereiden, elokuvateattereiden ja konserttisalien on sulkeuduttava, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen sanoi perjantaina.

Hän myös kehotti välttämään kaikkia sosiaalisia kontakteja. Ravintolat ja baarit pysyvät auki, mutta niiden on suljettava ovensa iltaisin yhdeltätoista ja anniskelu loppuu tuntia aiemmin.

Saksa puolestaan on tiukentanut matkustusrajoituksia. Sunnuntaiyöstä alkaen Britanniasta saapuvat luokitellaan riskialueelta saapuviksi, ja Britanniasta saapuvat, myös kahden rokoteannoksen saaneet joutuvat kahden viikon karanteeniin. Saksa on jo aiemmin määrännyt karanteeniin myös Ranskasta ja Tanskasta saapuvat rokottamattomat matkustajat.

Saksassa on laajasti käytössä koronapassi, eivätkä rokottamattomat pääse esimerkiksi ravintoloihin. Kasvomaskin käyttö on pakollista kaupoissa ja julkisessa liikenteessä.

Maan terveysministeri Karl Lauterbach varoitti Saksaa pian koettelevasta "massiivisesta viidennestä aallosta", jonka hän sanoi tulevan omikronin myötä.

Ranskan pääkaupungissa Pariisissa viranomaiset ilmoittivat, että ydinkeskustan uudenvuoden juhlatilaisuudet on peruttu.

Ranska myös aloittaa 5–11-vuotiaiden lasten rokottamisen keskiviikkona.

Maan terveysministeri Olivier Veran arvioi lauantaina, että nyt kymmenes kaikista uusista koronavirustartunnoista on omikronmuunnosta.

Koronasta kärsineet Boston ja Nashville joutuivat pelitauolle NHL:ssä – Jesse Puljujärvi asetettiin liigan koronaprotokollaan

Kello 9.42: Jääkiekon NHL-seurat Boston Bruins ja Nashville Predators joutuivat viikonloppuna aikaistetulle joulutauolle koronavirustilanteen takia. Liiga tiedotti lauantaina, että molempien joukkueiden on määrä palata pelikentille 27. joulukuuta paikallista aikaa.

NHL:n lauantaipäivä tarjosi myös yhden ikävän koronaan liittyvän suomalaisuutisen, kun Edmonton Oilers ilmoitti Jesse Puljujärven joutuneen liigan koronaprotokollalistalle. Puljujärvi ei pelannut lauantain ottelussa, kun Oilers kaatoi Seattle Krakenin 5–3.

Lauantai 18.12.

MTV: Vain puolet pystytty testaamaan Helsinki-Vantaalla

Kello 21.06: Helsinki-Vantaan lentokentällä ei ole ollut mahdollista testata kaikkia omikronmuunnoksen erityisen riskin maista saapuvia matkustajia, kertoo MTV:n uutiset.

Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi MTV:n uutisille, että kaikkia ei ole pystytty testaamaan lentokentällä. Hänen mukaansa riskimaista lentokentälle saapuu noin 1 000–1 500 matkustajaa päivässä. Testauskapasiteetti liikkuu 500–1 000 matkustajan välillä.

”Olemme saaneet kentälle jonkin verran lisää testaushenkilöstöä, mutta kaikkia emme ole pystyneet testaamaan. Matkustajia on niin paljon, että olemme joutuneet riskiperusteisesti tekemään niin, että osa matkustajista on ohjattu kotipaikkakunnalla testiin”, Aronkytö kertoi.

Ensitietojen perusteella näyttää siltä, että noin puolet testataan lentokentällä ja puolet vasta kotipaikkakunnalla tai turistien kohdalla oleskelupaikkakunnalla. Erityisen riskin maihin kuuluvat esimerkiksi Britannia, Tanska, Norja ja useat Afrikan maat.

Hollanti aloittaa liki kuukauden mittaisen koronasulun

Kello 20.34: Hollannissa alkaa huomenna koronasulku, joka kestää yli joulun aina tammikuun puoleenväliin saakka, kertoi maan pääministeri Mark Rutte.

”Olen edessänne tänään synkkänä. Kiteyttääkseni kaiken yhteen lauseeseen: Hollannissa alkaa huomenna koronasulku. Se on välttämätöntä koronan viidennen aallon ja omikronin levitessä vielä paljon nopeammin kuin mitä olimme pelänneet”, pääministeri perusteli.

Kaikki ei-välttämättömät kaupat, ravintolat, baarit, elokuvateatterit, museot ja teatterit suljetaan tammikuun 14. päivään saakka. Koulut on pidettävä suljettuina aina tammikuun 9. päivään saakka.

Hollannin terveysviranomaisten mukaan omikronista tulee viruksen valtamuunnos Hollannissa vielä tämän vuoden aikana.

Lontoossa koko pandemian ajan korkein tartuntamäärä

Kello 20.12: Lontoossa rekisteröitiin lauantaina eniten uusia koronatartuntoja yhdessä vuorokaudessa koko pandemian aikana, yli 26 400. Lontoon pormestari Sadiq Khan kertoi olevansa pahasti huolissaan omikronmuunnoksen nopeasta leviämisestä.

Siksi pormestari otti jälleen käyttöön hätätilanteisiin tarkoitetun erityisohjelman, jolla eri viranomaissektorien yhteistyötä tiivistetään. Edellisen kerran eritysohjelma oli käytössä tammikuussa.

”Tämä on erittäin huolestuttavaa. Siksi Lontoon avainsektorien on tehtävä tiivistä yhteistyötä, jotta koronan vaikutukset voidaan minimoida ja voimme suojella elintärkeää rokotusohjelmaamme”, Khan perusteli

Britanniassa on kuluneen viikon aikana jo kolmena päivänä rikottu tartuntojen vuorokausimäärän ennätys. Lauantaina näin ei käynyt, mutta viikonlopun tartuntaluvut ovat yleensäkin arkipäiviä alhaisempia.

Maran Lappi tyrmää ravintolarajoitusten mahdollisen kiristymisen

Kello 20.02: Toimitusjohtaja Timo Lappi matkailu- ja ravintolapalveluita edustavasta Marasta kritisoi hallitusta koronarajoitusten kiristämisen pohtimisesta. Lapin mukaan esimerkiksi koronapassin hyllyttäminen väliaikaisesti osuisi hyvin pahasti matkailu- ja ravintola-alaan juuri joulusesongin keskelle.

”Jos tulisi tilanne, jossa koronapassilla ei voisi rajoituksista päästä eroon, niin se tarkoittaa, että väkeä yhä enemmän lähtee pois tältä alalta. Kun tämä joskus päättyy, meillä ei ole työvoimaa. Jo tällä hetkellä työvoima­pula on valtava.”

Lappi vaatii, että mikäli rajoituksia kiristetään, on alalle saatava myös lisää tukitoimia.

Lue lisää: Maran Timo Lappi tyrmää rajoitusten mahdollisen kiristymisen ravintola-alalla: ”Kun tämä joskus päättyy, meillä ei ole työ­voimaa”

Ylöjärvi sulki rokotusten ajanvarausnumeron

Kello 17.52: Ylöjärvellä on suljettu koronarokotusten ajanvarausnumero. Ylöjärven kaupungin tiedotteen mukaan numero on suljettu 17.12.2021–9.1.2021. Numeroon aiemmin jätettyihin soittopyyntöihin yritetään vastata vielä ennen joulua.

Ajanvarausnumeron ollessa suljettuna Ylöjärvi ohjaa 60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmäläiset walk in -rokotuksiin kauppakeskus Eloon. Ensi viikolla walk in rokotuksia annetaan keskiviikkona 22. joulukuuta kello 9–15 ja sunnuntaina 26. joulukuuta kello 9–15. Rokotukseen ei tarvitse tehdä ajanvarausta.

”Keskitämme henkilökuntaa näihin walk in -rokotuksiin ja mahdollistamme sen, että suurimmassa riskissä olevat saavat kolmannen rokotteensa ajallaan”, sanoo Ylöjärven kaupungin tartuntatautivastuulääkäri Teija Lahti tiedotteessa.

Ajan koronarokotukseen voi yhä varata sähköisesti. Aikoja kerrotaan kuitenkin olevan saatavilla rajoitetusti.

Virroilla on voinut altistua joululaulutapahtumassa

Kello 17.39: Virroilla on voinut altistua koronavirukselle joululaulutapahtumassa. Virtain kaupunki kertoo tiedotteessa, että altistua on voinut torstaina 9. joulukuuta Kurjenkylässä järjestetyssä Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa.

Lisäksi sunnuntaina 12. joulukuuta altistua on voinut rippikoulun opetuspäivässä.

Virrat kehottaa oireisia jäämään pois töistä tai koulusta ja olemaan puhelimitse yhteydessä terveydenhuoltoon jatkotutkimuksia varten. Kaupunki muistuttaa myös maskien käytöstä, turvaväleistä, hyvästä käsihygieniasta ja rokotuksista.

Marin: Koronatoimia voidaan kiristää ilman hätäjarruakin

Kello 15.47: Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että koronavirukseen liittyviä rajoitus­toimia on mahdollista kiristää myös ilman niin sanotun hätä­jarru­mekanismin käyttöönottoa. Hän sanoo myös pitävänsä tätä ensisijaisena.

Kovempiakin toimia voidaan silti ottaa käyttöön. Marin kommentoi keskustelua hätäjarrusta lyhyellä viestillä lauantaina.

”Sote-ministerityöryhmä valmistelee hallitukselle toimia epidemian hillitsemiseksi. Hallitus käsittelee esityksiä neuvottelussaan tiistaina. Hallituksen ja alueellisten viranomaisten on mahdollista kiristää toimia myös ilman hätäjarru­mekanismin käyttöönottoa. Pitäisin tätä ensi­sijaisena”, Marin kirjoittaa.

”Kovempiakin toimia voidaan ottaa käyttöön, jos se on välttämätöntä”, hän jatkaa.

Lue lisää: Pääministeri Marin: Korona­toimia mahdollista kiristää myös ilman hätä­jarrua – Näin hallitus­viisikko kommentoi korona­toimia

Tutkimus: Omikronmuunnos näyttää olevan yhtä vaarallinen kuin delta, mutta tarttuvampi ja kiertää rokotteiden antamaa suojaa

Kello 14.58: Koronaviruksen omikronmuunnos ei näytä olevan vähemmän vaarallinen kuin viruksen deltamuunnos, toteaa tuore brittitutkimus. Toistaiseksi vertaisarvioimattomasta tutkimuksesta uutisoi myös Financial Times.

Imperial College London -yliopiston tutkimuksen mukaan omikronin tartuttavuuden todettiin olevan yli viisinkertainen deltavarianttiin nähden. Virustaudin oireiden, tartuntamäärien tai sairaalatapausten määrässä ei kuitenkaan ollut merkittävää eroa omikron- ja deltamuunnosten välillä. Tästä tutkijat päättelivät, että muunnosten vakavuus ei eroa toisistaan. Omikronmuunnoksen saaneiden sairaalahoitotapauksia tutkimusotannassa oli kuitenkin vähäinen määrä, eikä siitä voida tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Tutkimuksen mukaan toisen koronarokotteen antama suoja näyttää olevan hyvin heikko oireellista omikronin aiheuttamaa tautia vastaan. Kolmannen rokotteen jälkeen suoja oireellista tautia vastaan oli eri rokotteilla 55 prosentin ja 80 prosentin välillä. Tutkimuksessa tarkasteltiin Astra Zenecan sekä Pfizerin ja Biontechin rokotteita.

Tutkimus tarjoaa lisätodisteita sille, että omikron voi kiertää sairastetusta taudista tai rokotteesta saatua immuunisuojaa. Se, kuinka hyvin omikron pystyy immuunisuojan kiertämään, muodostaa välittömän uhan kansanterveydelle, tutkimukseen osallistunut professori Neil Ferguson summaa.

Avien määräys riskimaista saapuvien terveystarkastuksista voimaan

Kello 8.51: Omikronmuunnoksen riskimaista Suomeen saapuneet matkustajat määrätään tästä päivästä alkaen pakolliseen koronatestiin rajalla.

Aluehallintovirastot (avit) ovat määränneet Suomen rajanylityspaikoille pakollisen terveystarkastuksen matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikronmuunnoksen leviämistä.

Matkustajan ei tarvitse osallistua terveystarkastukseen, jos hänellä on esittää enintään 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestin tulos.

Määräykset tulevat voimaan tänään lauantaina ja jatkuvat tammikuun loppuun.

Matkustajien on osallistuttava kuntien terveysviranomaisten järjestämään pakolliseen terveystarkastukseen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Määräys annettiin jokaisessa kuudessa aluehallintovirastossa eilen perjantaina.

THL: Omikronin riskimaista saapuvien on osallistuttava pakolliseen terveystarkastukseen tai esitettävä negatiivinen koronatestin tulos

Kello 7.29: Omikronvariantin riskimaista Suomeen saapuvien matkustajien on osallistuttava maahantulon yhteydessä pakolliseen terveystarkastukseen. Matkustajan ei tarvitse osallistua terveystarkastukseen, jos hänellä on esittää enintään 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestin tulos. Testi voi olla PCR- tai antigeenitesti.

Rajoilla tehtävät pakolliset terveystarkastukset perustuvat aluehallintovirastojen määräyksiin, jotka koskevat kaikkia maahan saapuvia pois lukien tietyt aluehallintovirastojen päätöksissä luetellut henkilöryhmät.

THL ylläpitää omikronin riskimaiden listausta verkkosivuillaan. 18.12.2021 riskimaat ovat Etelä-Afrikka, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini (Swazimaa), Mosambik, Malawi, Nigeria, Tanska, Britannia ja Norja.

THL suosittelee, että kaikki ulkomailta Suomeen palanneet tekisivät koronan kotitestin maahan saapumisen jälkeen, jos heitä ei ole testattu maahantulon yhteydessä. Kotitestejä voi ostaa kaupoista ja apteekeista.

Jos kotitestin tulos on positiivinen, tulos täytyy varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä PCR-testillä, jolla voidaan varmistaa myös mahdollinen omikrontartunta.

Kotitestin tekeminen on vapaaehtoista. Kotitestien avulla toivotaan löydettävän tartuntoja, jotka muuten jäisivät toteamatta. Kotitestillä ei kuitenkaan voi korvata tartuntatautilain mukaisia pakollisia maahantuloon liittyviä testejä.

Ministeri Kiuru HS:lle: Hätäjarrusta päätettävä jo ensi viikolla

Kello 7.27: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esittäneen perjantaina sote-ministerityöryhmälle, että hallitus päättäisi hätäjarrumekanismin käyttöönoton aikataulusta ensi viikolla.

STM:n toimintasuunnitelman mukaan mekanismi tarkoittaisi sitä, että laaja-alaisista rajoitustoimista voitaisiin päättää valtakunnallisesti, kun tällä hetkellä rajoituksista vastaavat ravintoloita lukuun ottamatta alueet.

Kiuru sanoi HS:lle, ettei lähde spekuloimaan hätäjarrun sisältöjä vielä.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi alkuviikosta, että sote-ministeriryhmä pohtii hätäjarrun käyttöönottoa, jos sairaalahoidon kuormitus ja tartuntaluvut eivät käänny laskuun. Koronatartuntojen määrä on kasvanut useiden viikkojen ajan, ja koronaviruksen aiheuttama tauti on kuormittanut sairaanhoitoa.

Perjantai 17.12.

Britanniassa kolmas peräkkäinen ennätyspäivä tartunnoissa

Kello 18.49: Perjantai oli Britanniassa kolmas peräkkäinen ennätyspäivä raportoitujen koronavirustartuntojen määrässä. Britanniassa raportoitiin perjantaina yli 93 000 tartuntaa.

Kolmannen ennätyspäivän jälkeen maassa on koko pandemian aikana raportoitu yli 11 miljoonaa koronavirustartuntaa. Britanniassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yli 147 000 ihmistä.

Ässissä todettu jo 14 koronatartuntaa

Kello 18.46: Porin Ässien liigajoukkueessa on todettu sunnuntain ja tiistain välisissä ensimmäisissä koronatesteissä yhteensä 14 koronatartuntaa.

Suurin osa joukkueesta on tällä hetkellä edelleen karanteenissa. Positiivisen koronavirusnäytteen antaneet joukkueen jäsenet on määrätty altistumisesta lähtien 10 päivän mittaiseen karanteeniin.

Ässien piti pelata perjantaina Kärppiä vastaan vieraskaukalossa, mutta nyt joukkueen kuviot ovat erilaiset. Ässät pelaa seuraavan ottelunsa sunnuntaina 26. joulukuuta, kun TPS saapuu vieraaksi Isomäki-areenalle.

THL suosittelee kolmannen rokotteen aikaistamista

Kello 16.23: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kolmannen koronarokotteen annosvälin lyhentämistä. Suosituksen mukaan 60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Ne 60-vuotiaat, jotka eivät kuuluu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Aiempi suositus oli, että rokotusväli on kaikilla edellä mainituilla ryhmillä 5–6 kuukautta.

Aiempi suositus oli, että rokotusväli on kaikilla edellä mainituilla ryhmillä 5–6 kuukautta.

Uusi suositus on tehty omikronvariantista saadun uuden tiedon valossa, THL kertoo.

”Omikron on erittäin tehokkaasti ja nopeasti levinnyt eri puolilla maailmaa. Alustavien tutkimusten mukaan kaksi rokoteannosta ei anna yhtä hyvin suojaa lievää tautia vastaan verrattuna aikaisempiin koronaviruksen variantteihin”, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Kolmansissa rokoteannoksissa tulee THL:n mukaan edetä nopeasti kansallisen koronarokotusstrategian ja rokotusjärjestyksen mukaisesti eli vanhimmasta ikäryhmästä nuorimpiin.

Alueellisesti on sen mukaan huolehdittava, että rokottamisessa edetään joustavasti tässä järjestyksessä. Kunnat järjestävät rokotukset ja ilmoittavat rokotusaikataulustaan alueellisesti.

Lue lisää: THL suosittelee kolmannen koronarokotuksen aikaistamista – 60 vuotta täyttäneille kolmas annos jo 3–4 kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta

Hus korkeimpaan valmiustilaan

Kello 15.47: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) valmiustaso on nostettu täysvalmiuteen koronavirusepidemian vuoksi, kertoo sairaanhoitopiiri tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan omikronmuunnos on äkillisesti muuttanut terveydenhuollon kantokykyyn liittyvän riskiarvion. Nopeasti kertyvän kansainvälisen kokemuksen mukaan omikronin leviämisnopeus on poikkeuksellisen nopea. Lieväoireisten tartuntojen määrän oletetaan olevan hyvin suuri myös kahdesti rokotetuilla henkilöillä.

Tiedotteen mukaan rokotetun väestön immuunisuojan vähittäinen hiipuminen ja rokottamattomuus ovat aiheuttaneet tautitaakkaa pitkäkestoisesti.

Ehdotus koronapassin laajemmasta käytöstä lähtee lausunnoille

Kello 15.45: Hallitus ehdottaa, että koronapassin käyttö olisi lain nojalla mahdollista myös, kun rajoituksia ei ole voimassa. Asiasta kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotteessa. Lakiluonnos lähtee lausunnoille tänään.

Hallituksen esityksen luonnoksessa ehdotetaan myös, että tartuntatautilain mukaisia viranomaispäätöksiä tekevät kunnat ja aluehallintovirastot voisivat päätöksellään tietyissä tilanteissa velvoittaa toimijoita edellyttämään koronapassin esittämistä.

Valtioneuvosto voisi vastaavasti säätää asiasta ravintoloiden osalta.

Tämänhetkisen lainsäädännön perusteella koronapassia voidaan käyttää vain, jos on voimassa viranomaisten määräämiä koronarajoituksia. Koronapassi on vaihtoehtoinen toimi esimerkiksi yleisömääriä tai aukioloaikoja koskeville rajoituksille.

Lue lisää: Hallitus ehdottaa: Koronapassia saisi käyttää ilman rajoituksiakin – Kiuru: ”Meidän pitää painaa vauhtia”

Apulaisylilääkäri: Omikronin ilmaantuminen Pirkanmaalle vain ajan kysymys

Kello 15.29: Pirkanmaalla ei toistaiseksi ole havaittu yhtään varmennettua omikron­muunnoksen aiheuttamaa korona­virus­tartuntaa, kertoo apulaisylilääkäri Janne Laine Tampereen yliopistollisesta sairaalasta (Tays).

”Varianttitieto tulee satunnaisotoksena tehdyistä sekvenssoinneista, joiden vastausten saannissa on noin 10 vuorokauden viive. Näytteitä menee sekvensointiin säännöllisesti. Vastauksia tulee sitä mukaa kun tutkimuksia valmistuu”, Laine kommentoi Aamulehdelle tekstiviestitse.

Tänään on kerrottu, että omikron on jo valtavirus pääkaupunkiseudulla. Kuinka todennäköistä on, että sitä on myös jo Pirkanmaalla?

”Pidän sitä hyvin mahdollisena, ehkä todennäköisenäkin. Omikronin ilmaantuminen tänne lienee vain ajan kysymys”, Laine kirjoittaa.

THL: Ilmaantuvuus kasvanut kahdessa viikossa lähes 90 tapauksella

Kello 14.00: Koronavirustartuntojen kahden viime viikon ilmaantuvuus on Suomessa 379 tapausta sataatuhatta asukasta kohti. Sitä edeltävien kahden viikon ilmaantuvuusluku oli noin 290. Ilmaantuvuusluku on kasvanut kahdessa viikossa lähes 90 tapauksella sataatuhatta asukasta kohden.

Yhteensä Suomessa on todettu koko pandemian aikana 213 318 koronavirustartuntaa.

Alueellisesti ilmaantuvuus on suurinta Pohjois-Pohjanmaalla, liki 760 tapausta sataatuhatta asukasta kohden. Pirkanmaalla vastaava luku on lähes 529 ja kolmanneksi suurin ilmaantuvuus on Husin alueella, 480 tapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Vähäisintä alueellinen ilmaantuvuus on Pohjois-Karjalassa, alle 56 tapausta. Myös Keski-Pohjanmaalla jäädään alle sataan eli lähes 95 tapaukseen sataatuhatta asukasta kohden. Itä-Savossa ilmaantuvuus on hieman alle 133 sataatuhatta asukasta kohden.

Tamperelaisten ja orivesiläisten 5–11-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien lasten koronarokotukset alkavat

Kello 13.36: 5–11-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien lasten koronarokotukset alkavat 21. joulukuuta Hatanpään rokotusyksikössä.

Hatanpään koronarokotusyksikköön keskitetään kaikki tamperelaisten ja orivesiläisten 5–11-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien lasten koronarokotukset.

Rokotusyksikköön on perustettu oma linja lasten rokotuksia varten. Rokotusyksikkö sijaitsee Hatanpään terveysaseman viereisessä C-rakennuksessa (Hatanpäänkatu 24).

Rokotukset toteutetaan ajanvarauksella. Huoltaja voi varata ajan lapselle verkossa tai puhelimitse.

Hallituslähteet STT:lle: Esitys koronapassin laajemmasta käytöstä lähellä valmistumista

Kello 12.48: Koronapassin nykyistä laajemmasta käytöstä on hallituksessa löytymässä sopu, kerrotaan hallituslähteistä STT:lle. Asiaa koskeva esitys saattaa lähteiden mukaan valmistua jo perjantaina, jolloin aiheesta todennäköisesti järjestetään tiedotustilaisuus.

Kyse on siitä, että koronapassi voisi toimia rajoituskeinona silloin, kun koronatartuntojen riski on suuri.

Tämänhetkisen lainsäädännön perusteella koronapassia voidaan käyttää vain, jos on voimassa viranomaisten määräämiä koronarajoituksia. Koronapassi on vaihtoehtoinen toimi esimerkiksi yleisömääriä tai aukioloaikoja koskeville rajoituksille.

Laajemman käytön salliminen edellyttää runsaasti perustuslaillista harkintaa. Tiettävästi puolueet pohtivat parhaillaan, voivatko hyväksyä esitystä virkamiesvalmistelun pohjalta vai tarvitaanko siihen vielä muutoksia.

Hallituksen on ollut määrä saada koronapassiin laajentamista koskeva esitys eduskunnan käsittelyyn ennen joulua. Eduskunta kokoontuu vielä kahtena päivänä ensi viikon alussa. Lisäksi täysistunto järjestetään vielä 28.12.

THL: Sairaalahoidossa 319 koronapotilasta, 50 teholla

Kello 12.32: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että Suomessa on sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi 319 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 50.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on varmistettu neljä.

THL: Maskisuositus palaa koko maahan

Kello 12.18: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt suositustaan kasvomaskien käytöstä kansalaisille. Koronavirusta kiertää väestössä aiempaa enemmän, minkä vuoksi THL suosittelee, että maskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa. Suositus koskee 12 vuotta täyttäneitä. Suositus on sama sekä rokotetuille että rokottamattomille.

THL:n johtaja Mika Salminen toteaa tiedotteessa, että talvi-aika lisää riskiä, ja mitä enemmän tartuntoja väestössä esiintyy, sitä suurempi riski on. Tartuntariski on myös huomattavasti suurempi sisätiloissa kuin ulkona.

Kasvomaskia on hyvä käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja joissa tartuntariski saattaa olla suuri. Maskin käyttämistä suositellaan koko maassa kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa oleskelee tai liikkuu ihmisiä.

Alueelliset viranomaiset voivat antaa omaa aluettaan koskevia maskisuosituksia, jotka perustuvat alueelliseen epidemiatilanteeseen.

Lisäksi erilaisten tilaisuuksien järjestäjät voivat antaa omia maskisuosituksiaan, jotka koskevat heidän omia tilojaan.

THL: Suomessa on todettu 2 079 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.10: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että Suomessa on todettu 2 079 uutta koronavirustartuntaa.

Kahden viime viikon aikana raportoitu yhteensä noin 21 068 tartuntaa, mikä on 4 777 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Maskipakko palaa juniin

Kello 11.41: VR on päättänyt palata maskipakkoon perjantaista 17.12.2021 lähtien. VR:llä on ollut vahva maskisuositus syksystä 2020 lähtien ja maskipakko maaliskuusta lokakuuhun 2021. Junahenkilökunta on käyttänyt maskia syksystä 2020 lähtien kaikissa junissa.

Pirte-työterveydessä tehtiin keskiviikkona päiväkohtainen rokotusennätys

Kello 10.38: Pirte työterveys- ja lääkärikeskuksessa (Tullinkulman Työterveys Oy) tehtiin keskiviikkona 15.12. päiväkohtainen yhden toimipisteen rokottamisennätys, kun Pirten Taysin toimipisteessä annettiin viiden tunnin aikana 470 koronarokotetta. Pirte kertoo asiasta tiedotteessa.

Pirte aloitti koronarokotukset ensimmäisenä Pirkanmaalla vuodenvaihteessa 2020–2021. Tähän mennessä Pirtessä on annettu jo yli 21 700 koronarokotetta.

Parhaillaan Pirte rokottaa THL:n suosituksen mukaisesti kolmatta rokoteannosta. Kolmansia koronarokotuksia varten Pirte on järjestänyt massarokotuspäiviä asiakasyrityksilleen.

Koronarokotuksia on tehty Tampereen lisäksi Pirten toimipisteissä Nokialla, Sastamalassa, Orivedellä sekä Valkeakoskella.

Suomen Apteekkariliitto: Apteekit avuksi rokottamaan muun Euroopan malliin

Kello 10.30: Apteekkariliitto esittää, että valtioneuvosto ryhtyisi toimenpiteisiin apteekkirokotusten hyödyntämiseksi myös Suomessa, kuten monissa maissa on jo tehty.

Äkillisesti pahentuneen koronatilanteen vuoksi Suomessa on käynnistynyt keskustelu koronarokotusten vauhdittamisesta lisäämällä rokotuskapasiteettia. Apteekkariliitto tarjoaa apteekkeja lisäresurssiksi akuutissa koronarokotustarpeessa.

Lähes sata apteekkia voisi aloittaa rokotustoiminnan heti, sillä niissä työskentelee jo rokotusoikeuden omaavia terveydenhuollon ammattilaisia. Juuri tehdyn apteekkikyselyn mukaan jopa 440 apteekkia voisi avata koronarokotuspisteen jo alkuvuoden aikana, mikäli näiden apteekkien farmaseuteille ja proviisoreille annettaisiin tarvittava rokotuskoulutus, liitto viestitti sote-ministeriryhmälle eilen torstaina lähettämässään kirjeessä.

Useat EU-maat hyödyntävät apteekkeja koronarokotuksissa, viimeisimpänä Norja ja Tanska ovat laajentaneet koronarokotukset apteekkeihin. Apteekeissa on rokotettu miljoonia EU-kansalaisia ja tulokset ovat olleet hyviä.

Etelä-Afrikassa koronatartunnat jyrkässä nousussa, kuolemat ja sairaalahoito eivät

Kello 10.31: Etelä-Afrikassa koronaviruksen tartuntaluvut nousevat jyrkästi, mutta koronaan liittyvät kuolemat tai sairaalahoitoa vaativat tapaukset eivät ole lisääntyneet vastaavassa suhteessa. Asiasta kertoivat maan terveysviranomaiset perjantaina.

Tartuntojen määrän kasvu johtuu omikronmuunnoksen nopeasta leviämisestä, sanoi Michelle Groome maan tartuntatautien instituutista. Hänen mukaansa sairaalaan koronan takia joutuneiden määrä on noussut lievemmin ja kuolemantapauksia on kirjattu suhteellisen vähän.

Etelä-Afrikan terveysministerin Joe Phaahlan mukaan tilannetta ei pidä tulkita niin, että omikronin taudinaiheuttamiskyky olisi heikompi kuin muilla koronan varianteilla. Hänen mukaansa voi pikemminkin arvioida, että rokotteet suojaavat vakavilta sairastumisilta.

Omikron on nyt valtavirus pääkaupunkiseudulla

Kello 10.06: Koronaviruksen omikron-muunnos on muuttunut valtavirukseksi pääkaupunkiseudulla. Asian kertoo Sanomalle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Yli 50 prosenttia positiivista koronanäytteistä on nyt pääkaupunkiseudulla omikronia tai omikronepäilyjä. Epäilyistä suuri osa varmentuu todennäköisesti myöhemmin vahvistetuiksi tapauksiksi.

Omikronin leviämistahti on hurja. Vielä viime viikolla omikronin osuus tartunnoista oli pääkaupunkiseudulla noin 7 prosenttia. Torstaina luku oli jo noin 40 prosenttia.

Biden varoitti rokottamattomia "kuoleman talvesta"

Kello 9.15: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoittaa, että ”vakavan sairauden ja kuoleman talvi” odottaa niitä, jotka eivät ole ottaneet koronarokotetta. Biden painotti, että ainoa todellinen suoja koronaa vastaan on saada rokotus.

Samalla kehittyneiden talousmaiden G7-ryhmä luonnehti koronan omikronmuunnosta suurimmaksi uhaksi maailman kansanterveydelle. G7-ryhmän terveysministerit korostivat, että rokotteiden tehostekampanjoiden ja säännöllisten testausten merkitys kasvaa.

Tutkijat ovat edelleen epävarmoja siitä, kuinka vaarallinen omikron on. Varhaiset tiedot viittaavat siihen, että omikron voi olla vastustuskykyisempi rokotteille ja tarttuvampi kuin deltavariantti.

Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa 58 potilasta

Kello 8.15: Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella oli perjantaina aamulla yhteensä 58 potilasta eriasteisessa sairaalahoidossa koronaviruksen takia. Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä rekisteristä.

Käynnissä olevia erikoissairaanhoidon jaksoja on 34, perusterveydenhuollon jaksoja 15 ja tehohoitojaksoja 9.

Mara suosittelee koronapassin käyttöönoton laajentamista joulusesongin alla tästä aamusta alkaen

Kello 6.51: Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran suositus koronapassin käytön laajentamisesta alan palveluiden piirissä astuu voimaan tästä aamusta alkaen.

Maran mukaan myös muilla kuin leviämisalueilla olisi syytä ottaa käyttöön koronapassi sekä ravintoloissa että tapahtumissa. Siksi olisi tärkeää, että koronapassi olisi käytössä muun muassa Lapin, Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon matkailukeskuksissa.

Suositus astuu voimaan tänään aamulla kello seitsemän, ja se on voimassa toistaiseksi.

Ruotsi alkaa vaatia koronapassia pohjoismaisilta matkustajilta – työmatkaliikenteeseen ei häiriöitä

Kello 6.50: Ruotsi alkaa vaatia tiistaista alkaen koronapassia pohjoismaisilta matkustajilta. Sama vaatimus koskee myös kaikista EU-maista tulevia matkustajia. Vaatimus ei koske Ruotsin kansalaisia tai Ruotsissa vakituisesti asuvia. Ruotsin hallitus ilmoitti uusista vaatimuksista torstaina.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo ymmärtävänsä Ruotsin lähestymistapaa ja keskustelleensa asiasta pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa.

Andersson korosti Marinille, ettei päätös koske työmatkaliikennettä, joten pohjoisen rajaseudun työmatkaliikenteeseen ei ole koitumassa häiriöitä.

Rokotusvälin mahdollisesta lyhentämisestä odotetaan tänään lisätietoja

Kello 6.50: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) odotetaan kertovan tänään kantansa koronarokoteannosten rokotusvälin lyhentämiseen.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä keskusteli asiasta kokouksessaan eilen. Ryhmän oli määrä antaa asiasta lausunto THL:lle.

Ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan THL:n kanta rokotusvälin lyhentämiseen kerrotaan julkisuuteen tänään iltapäivällä.

Tällä hetkellä THL suosittelee, että kolmas rokoteannos annetaan, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 5–6 kuukautta.

Torstai 16.12.

Koronan vuoksi siirretty viisi Valioliigan loppuviikon peliä

Kello 22.13: Koronavirus riepottelee pahan kerran Valioliigan peliohjelmaa. Liiga ilmoitti torstaina, että loppuviikosta on siirretty viisi peliä koronatartuntojen takia.

Liiga ilmoitti ensin lauantain Manchester United–Brighton ottelun peruuntumisen. Hieman myöhemmin päivän ohjelmasta siivottiin myös Southampton–Brentford, Watford–Crystal Palace ja West Ham–Norwich.

Myös sunnuntain ottelu Leicester–Everton päätettiin siirtää hieman sen jälkeen, kun Leicesterin torstain ottelua Tottenhamia vastaan oli siirretty. Keskiviikkona Burnleyn ja Watfordin ottelu päätettiin siirtää vain kolme tuntia ennen kuin sen oli määrä alkaa.

Viime viikolla Valioliiga tiedotti kahden testauskierroksen jälkeen 42 positiivisesta testituloksesta. Otteluja on siirretty Englannissa myös alemmilla sarjatasoilla.

Keskustan puoluesihteerillä koronatartunta

Kello 21.34: Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen on saanut koronatartunnan. Hän kertoo Twitterissä käyneensä tiistaina koronatestissä mahdollisen altistumisen vuoksi ja saaneensa torstaina positiivisen tuloksen.

”Olen siis saanut koronatartunnan ja olen saamieni ohjeiden mukaisesti nyt eristyksessä. Olen oireeton ja onneksi ainakin toistaiseksi täysin hyvävointinen.”

Pirkkalainen kertoo olleensa kotikaranteenissa sunnuntai-illasta lähtien. ”Olen informoinut niitä henkilöitä, joiden kanssa olen ollut tekemisissä ajanjaksona, jonka aikana ensiarvion mukaan olen saattanut altistaa muita.”

Viime viikkoina koronatartunnastaan ovat kertoneet myös sdp:n Paula Werning ja keskustan kansanedustaja Markus Lohi. Toissa viikolla kerrottiin lisäksi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja pirkanmaalaisen kansanedustaja Jouni Ovaskan (kesk.) tartunnoista.

Nokia aloittaa 5–11-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset

Kello 19.53: Riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Nokialla ensi viikolla, kertoo Nokian kaupunki. Ryhmään kuuluvat voivat saada ensimmäisen rokotuksensa ajanvarauksella.

Rokotuksia annetaan pääasiassa neuvolassa. Rokotuspäiviä järjestetään neuvolassa heti alkuvuodesta. Ajanvaraus näihin alkaa 23. joulukuuta. Nuijamiestentien rokotuspisteellä järjestetään 22. joulukuuta rokotustilaisuus.

Rokotusajan voi varata verkosta tai puhelimitse.

Ranska kieltää tarpeettoman Britannian-matkailun

Kello 18.06: Ranska on ilmoittanut, että se kieltää ei-välttämättömän matkustamisen Britanniaan ja Britanniasta Ranskaan. Kielto astuu voimaan lauantaiyönä kello yksi Suomen aikaa.

Kiellon syynä on koronaviruksen omikronmuunnos, jonka leviämistä Ranska yrittää hillitä. Britanniassa koronatartuntojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viime viikkoina.

Ranskan hallituksen mukaan kiellon tultua voimaan matkailijalla täytyy olla välttämätön syy matkustaa Britanniaan ja Britanniasta Ranskaan. Määräys koskee sekä rokottamattomia että rokotettuja.

Matkustusehtojen kiristysten on tarkoitus tuoda Ranskalle lisäaikaa koronarokotteen kolmannen annoksen kampanjaan.

Akaa vetoaa kaupunkilaisiin vaikeassa koronatilanteessa

Kello 17.26: Akaa vetoaa kaupunkilaisiin vaikeassa koronatilanteessa. Kaupungin tiedotteessa tilanteen Akaassa kerrotaan olevan vakava niin tartuntojen määrä, palvelujen saatavuuden kuin henkilöstön riittävyyden osalta.

Edellisen viikon aikana Akaassa on todettu 50 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntamäärien nopean kasvun vuoksi jäljitys on ruuhkautunut. Myös terveydenhuollon kiireettömissä palveluissa ja puhelinyhteyden saamisessa terveyspalveluihin on ruuhkaa.

”Tilanne on haastavin koko pandemian aikana. Terveydenhuolto tarvitsee nyt apuanne. Olkaa yhteydessä meihin sähköisten kanavien kautta, jos se vain on teille mahdollista. Turvataan puhelinyhteyden saaminen heille, joilla ei ole muita keinoja ottaa yhteyttä", kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi Akaa muistuttaa maskin käyttämisestä, hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä. Infektio-oireisin tulisi jäädä kotiin.

Ravintolarajoitukset kiristyvät Etelä-Savossa ja Lapissa

Kello 16.22: Ravitsemisliikkeitä koskevat koronaepidemian leviämisvaiheen rajoitukset laajenevat koko Lapin maakuntaan sekä Etelä-Savon sairaanhoitopiiriin, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö. Hallitus päätti asiasta tänään. Rajoitukset tulevat voimaan lauantaina heti puolenyön aikaan.

Jatkossa alkoholijuomien anniskelu ravintoloissa päättyy kello 17 ja ravintolan saa pitää auki ravitsemistoiminnan asiakkaille kello 18:aan asti. Jos ravitsemisliikkeessä ei anniskella alkoholia, saa liikkeen pitää auki kello yhteen asti yöllä. Lisäksi käytössä olevien asiakaspaikkojen määrää rajoitetaan.

Vaihtoehtona rajoituksille ravitsemisliikkeet voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

HPK:n liigaryhmässä koronatartunta, joukkue asetettu karanteeniin

kello 14.41: Miesten jääkiekkoliigassa pelaavan HPK:n joukkueessa on todettu koronavirustartunta. Koko pelaava joukkue on asetettu karanteeniin jatkotartuntojen estämiseksi.

Joukkueen jäsenet testataan maanantaina 20.12, jolloin vapautuminen karanteenista on mahdollinen negatiivisen testituloksen jälkeen, HPK kertoi torstaina kotisivuillaan.

Tämän viikon lauantaille kaavailtu Pelicansin ja HPK:n välinen ottelu siirtyy pelattavaksi 17. maaliskuuta. HPK on sarjataulukossa yhdeksäntenä.

Aiemmin tällä viikolla Ässät ja Jukurit kertoivat, että niiden joukkueissa on todettu koronavirustapauksia.

Ministeriöt tiedottavat uusista koronaepidemian torjuntatoimista torstaina kello 15.15

Kello 14.24: Sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö järjestävät tänään 16. joulukuuta noin klo 15.15 tiedotustilaisuuden, jossa kerrotaan valtioneuvoston uusista päätöksistä koronaepidemian torjunnassa.

Tiedotustilaisuudessa ovat paikalla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja sisäministeri Krista Mikkonen sekä osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja hallitusneuvos Liisa Katajamäki sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Varsinais-Suomessa omikronvarianttien osuus on kymmenkertaistunut viime viikosta

Kello 14.22: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella koronaviruksen omikronvarianttien osuus on kymmenkertaistunut viime viikosta. Tämän alkuviikon aikana omikronvariantteja on todettu 5,3 prosenttia positiivisista koronalöydöksistä. Viime viikolla niiden osuus oli 0,5 prosenttia.

Omikronvariantteja on todettu Varsinais-Suomessa kaikkiaan 12. Tällä viikolla on tullut 20 omikrontapausepäilyjä, jotka ovat vielä tutkittavana.

Toistaiseksi lähes kaikkien omikronvarianttiepäilyjen alkuperä on Varsinais-Suomessa pystytty selvittämään. Vain yhden tartuntaketjun varma alkuperä on tuntematon, kaikki muut tartunnat on saatu ulkomailta.

Perustuslakivaliokunta: Lakiehdotus sote-henkilöstön rokotesuojasta perustuslain mukainen

Kello 14.03: Lakiehdotus sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotesuojasta on perustuslain mukainen, sanoo eduskunnan perustuslakivaliokunta lausunnossaan. Valiokunnan lausunto oli yksimielinen.

Hallitus esitti viime viikolla tartuntatautilakiin uutta pykälää, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöltä voitaisiin vaatia koronavirusrokotusta. Sote-alalla työskentelevällä olisi lakiesityksen mukaan vastaisuudessa oltava suoja koronaa vastaan rokotusten tai sairastetun taudin kautta.

Perustuslakivaliokunnan mukaan ehdotetulle sääntelylle on selvästi hyväksyttävät perusteet ja se on myös oikeasuhtaista, kun tavoitteena on suojata erityisesti koronaviruksen aiheuttaman taudin vakaville seurauksille alttiiden sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden ja potilaiden henkeä ja terveyttä.

Kokoontumisrajoitukset tiukkenivat Vaasan sairaanhoitopiirin alueella

Kello 14.00: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään 16.12. tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uuden kokoontumisrajoituksen sisätiloihin Vaasan sairaanhoitopiirin alueelle.

Määräyksen myötä Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla on kielletty kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä.

Määräys on voimassa 20.12.2021 – 19.1.2022.

Ylen tiedot: Suomi alkaa vaatia koronatestiä Norjasta, Tanskasta ja Britanniasta saapuvilta

Kello 13.53: Ylen tietojen mukaan Suomi alkaa vaatia Norjasta, Tanskasta ja Britanniasta sekä Nigeriasta Suomeen tulevilta pakollista koronatestausta rajalla. Vaatimus tulee voimaan heti.

Lisäksi näitä maita koskee myös suositus 48 tuntia ennen otetusta koronatestistä.

Ylen mukaan hallitus päättää lisäksi tänään EU–Schengen-alueen ulkopuolisista maista Suomeen tulevia koskevasta enintään 48 tuntia vanhasta ennakkotestistä. Tämä on vaatimus, jota ilman ei pääse maahan. Se tulee voimaan ensi viikon tiistaina

Kiinassa alkanut näkyä uupumusta ja turhautumista ääritiukan koronalinjan vuoksi

Kello 13.51: Kiinassa on alkanut näkyä uupumista maan äärimmäisen tiukkaan koronalinjaan. Turhautuminen koviin koronarajoituksiin on puristanut esiin jopa jonkin verran nurinaa maassa, jossa keskushallinto ei ole sellaista sietänyt.

Kiina on pitänyt kiinni järkkymättä strategiastaan, jolla se tähtää nollaan koronatartuntaan. Tähän on pyritty rajojen sulkemisella, kohdistetuilla koronasuluilla sekä massatestauksilla.

Uuden haasteen Kiinallekin on tuonut koronan omikronmuunnos. Kiina on rokottanut väestöään kehittämällään Sinovac-rokotteella, mutta sen teho omikrontartuntoja vastaan saattaa olla heikko. Financial Times kertoi, että hongkongilaisten tutkijoiden mukaan kaksi annosta kiinalaista Sinovacia tuo "riittämättömästi" vasta-aineita omikronvarianttia vastaan.

Myös Kiinassa on jo havaittu joitakin omikrontartuntoja.

Suomessa on todettu 1 981 uutta koronatartuntaa

Kello 12.18: Suomessa on todettu 1 981 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Eilisen suuressa koronatartuntaluvussa oli mukana tartuntoja, jotka yleensä raportoitaisiin tänään.

Suomessa 34 varmistettua omikronmuunnoksen aiheuttamaa koronatartuntaa

Kello 12.17: Koronatartuntojen kahden viikon ilmaantuvuus on edelleen noussut, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viime viikolla Suomessa todettiin yli 10 500 koronavirustapausta. Omikrontartuntoja on varmistettu yhteensä 34.

Viime viikolla testatuista näytteistä oli positiivisia 7,2 prosenttia.

Koronaviruksen kotitestien myynti ruokakaupoissa kasvanut roimasti

Kello 12.16: Pahentunut koronavirustilanne on huomattu myös päivittäistavarakaupoissa: koronaviruksen kotitestejä on viime viikkoina myyty niin kovaa tahtia, että joulun alla testejä on ollut kiire toimittaa kauppoihin.

Koronatestit tulivat myyntiin ruokakauppoihin toukokuussa. Molemmissa kaupparyhmissä on seurattu keskustelua kotitesteistä, ja pantu merkille myös valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) kommentit testien hinnoista Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana.

Saarikko lupasi tarttua toimeen kotitestien hintojen alentamiseksi ja esittää kotitestien hinnoista 24 prosentin arvonlisäveron poistamista.

Yhden testin sisältävä pakkaus maksaa yleensä noin 5–7 euroa kappale eri kaupoissa ja apteekeissa.

Kotitestit ovat Saarikon mukaan kehittyneet kahden koronavuoden aikana luotettavammiksi ja niiden käyttöä tulisi lisätä.

Pääministeri Marin haluaa saada vauhtia tehosterokotteiden antamiseen

Kello 12.14: Brysselissä järjestetään tänään EU-maiden johtajien huippukokous. Kokouksen asialistalla on monta vakavaa aihetta. Johtajien odotetaan keskustelevan muun muassa Ukrainan ja Venäjän välisestä tilanteesta, Valko-Venäjästä, koronapandemiasta, energian hintojen noususta sekä kriisinkestävyydestä.

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Koronaviruksen vauhdikkaasti leviävä omikronvirusmuunnos on herättänyt Euroopassa laajaa huolta. Marinin mukaan nyt on oleellista, että tehosterokotteiden antaminen saadaan kunnolla käyntiin.

Lue lisää: Näin pääministeri Sanna Marin kommentoi tämän hetken koronatoimia Aamulehdelle: ”Pyrimme varmistamaan sen, että emme joutuisi käymään keskustelua hätäjarrusta”

Huippukokouksessa EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin on määrä kertoa jäsenmaille tuoreimmat tiedot EU:n rokotetilanteesta.

Marinin mukaan Suomi suhtautuu myönteisesti rokotteiden mahdollisiin lisätilauksiin ja siihen, että rokotteita muokataan tehoamaan paremmin uusiin virusmuunnoksiin.

”Suomi haluaa pitää huolta siitä, että tulevaisuudessakin nämä (rokotteiden) yhteishankinnat toimivat”, Marin sanoi keskiviikkoiltana.

Marin kertoo toivovansa, että rajatoimenpiteistä pystyttäisiin tekemään yhdenmukaisempia EU:ssa, mutta päätökset rajoista ovat pitkälti kansallisessa päätäntävallassa.

Onnettomuustietoinstituutti: Korona laski liikennevahinkojen määriä, vaikeasti vammautuneita oli aiempaa enemmän

Kello 8.25: Koronavuoteen liittynyt liikennemäärän vähentyminen vaikutti liikennevakuutuksesta korvattujen vahinkojen määriin. Liikennevahinkoja oli vuonna 2020 lähes viidennes aiempia vuosia vähemmän. Laskua tuli sekä omaisuus- että henkilövahingoissa. Sen sijaan vaikeasti vammautuneiden määrä kasvoi. Vuoden 2020 tiedot on koottu Onnettomuustietoinstituutin tänään julkaisemaan Liikennevahinkotilastoon.

Vakuutusyhtiöiden Liikennevakuutuskeskukselle ilmoittamien tietojen mukaan vuoden 2020 aikana tapahtui yhteensä 82 500 liikennevakuutuksesta korvattua liikennevahinkoa. Määrä väheni edellisvuodesta 17 prosentilla ja oli myös edeltävien kymmenen vuoden (2010-2019) keskiarvoa 17 prosenttia matalampi. Henkilövahinkojen määrä väheni 13 prosenttia edellisestä vuodesta ja 15 prosenttai edeltävien kymmenen vuoden keskiarvosta. Niiden liikennevahinkojen määrä, joissa oli osallisena jalankulkija tai pyöräilijä, putosi edellisvuodesta noin 10 prosenttia.

Laboratorioyhtiö Fimlabin tietojärjestelmähäiriö saatiin korjattua

Kello 7.58: Julkisen terveydenhuollon tarpeisiin laboratoriopalveluita tuottavan Fimlabin vakava tietojärjestelmähäiriö saatiin korjattua torstain vastaisen yön aikana. Fimlab tiedotti aamulla kello kuuden jälkeen palveluiden alkaneen palautua vaiheittain yöllä kahdesta alkaen. Häiriö havaittiin keskiviikkona iltapäivällä.

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueiden laboratoriot aukeavat normaalisti aamun aikana, yhtiö kertoi tiedotteessaan.

Häiriö vaikutti siten, että Tampereen yliopistollisen sairaalan hoitoyksiköt eivät pystyneet tekemään laboratoriotutkimuspyyntöjä. Fimlab ei myöskään pystynyt välittämään sähköisesti vastauksia takaisin hoitoyksiköihin.

Laboratorioyhtiö Fimlabin omistavat Pirkanmaan, Keski-Suomen, Vaasan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien kuntayhtymät sekä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä.

Uutissuomalainen: Vasta hieman yli puolet tälle vuodelle hankituista koronarokotteista käytetty Suomessa

Kello 6.33: Suomeen tälle vuodelle tilatuista rokotusannoksista on piikitetty suomalaisiin kaikkiaan noin 56 prosenttia, kertoo Uutissuomalainen.

Kuluvalle vuodelle EU:n rokotehankinnoista tilatuista 16,1 miljoonasta annoksesta on Uutissuomalaisen mukaan käytetty Suomessa lähes yhdeksän miljoonaa annosta.

Käyttämättömien annosten määrää selittää Uutissuomalaisen mukaan esimerkiksi Suomessa käytöstä poistettujen Astra Zenecan rokotteiden lahjoitus köyhiin maihin. Suomessa varastossa odottaa myös 2,1 miljoonaa rokotusannosta.

Enemmistö suomalaisten rokotuksista on ollut Biontechin ja Pfizerin rokotetta, jota on annettu Suomessa 7,29 miljoonaa annosta.

Myös ensi vuoden rokotteista enemmistö on Biontechin ja Pfizerin rokotetta.

Vuosina 2022–2023 Suomen osuus EU:n Pfizer-rokotehankinnoista on 11,1 miljoonaa annosta.

Uutissuomalaisen haastatteleman Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Mia Kontion mukaan ensi vuoden alussa Suomeen tuodaan noin 225  000 rokoteannosta viikoittain.

Rokotusasiantuntijaryhmä kokoontuu tänään keskustelemaan rokotusvälin lyhentämisestä

Kello 6.32: Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) keskustelee tänään koronarokoteannosten välien lyhentämisestä aamupäivän kokouksessaan.

Rokotusvälien lyhentämisasia on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan kokouksen pääaihe eikä kokouksessa käsitellä muita isoja asioita.

Asiantuntijaryhmä antaa asiasta lausunnon THL:lle, joka tarkastelee tilannetta ja kertoo näkemyksensä sosiaali- ja terveysministeriölle.

THL:n kanta kerrotaan Nohynekin mukaan julkisuuteen torstai-iltana tai viimeistään perjantaiaamuna.

Rajan ylittämisen ehdot tiukkenemassa

Kello 6.21: Valtioneuvoston on tänään määrä päättää uusista rajoituksista maahantuloon.

Tarkoitus on, että EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta ja täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta vaadittaisiin jatkossa myös alle 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos. Uuden vaatimuksen on tarkoitus astua voimaan 21. joulukuuta.

Sisäministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö tiedottavat tarkemmista yksityiskohdista päätöksen jälkeen.

Suunnitelmasta tiukentaa maahantulon rajoituksia kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tiistaina Ylen haastattelussa. Tiukennusten taustalla on huoli koronaviruksen nopeasti leviävästä omikronmuunnoksesta.

Keskiviikko 15.12

Fimlabissa vakava häiriö, mahdollisia vastausviiveitä

Kello 22.30: Fimlabissa on vakava tietojärjestelmähäiriö. Tays ei pysty tilaamaan laboratoriotutkimuksia eikä saa tuloksista vastauksia. Jos ongelma jatkuu yön yli, asiakkaita ei ehkä pystytä palvelemaan torstaiaamuna.

Koronanäytteenotto Tampereen Nekalassa pyritään hoitamaan mahdollisuuksien mukaan manuaaliprosessilla, mutta vastausviiveisiin on syytä varautua, Fimlab kertoo keskiviikkoiltana.

Britanniassa maan suurin koronaluku koko pandemian aikana

Kello 18.55: Britanniassa on rekisteröity koko pandemian ajan suurin määrä koronavirustartuntoja vuorokauden aikana, yhteensä 78  610.

ECDC: Omikronia ei pysäytetä pelkillä rokotuksilla

Kello 17.22: Pelkät rokotukset eivät tule estämään koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämistä, varoittaa EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC).

Keskuksen mukaan rokottamattomia on niin paljon, ettei aika riitä estämään leviämistä, vaan tarvitaan myös muita voimakkaita toimia.

ECDC:n mukaan omikron tulee muodostamaan erittäin vakavan riskin kansanterveydelle.

STM: Koronarokotuksiin ei saa tulla joulutaukoa

Kello 14.52: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) selvittää monia eri keinoja, joilla koronarokottamista voitaisiin tehostaa niin, ettei rokottamiseen tulisi joulutaukoa. Lisähenkilöstöä tarvittaisiin erityisesti, jos kolmansien rokotteiden rokotusväliä päätettäisiin lyhentää nykyisestä 5–6 kuukaudesta.

STM toivoo muun muassa työterveyshuoltoa nykyistä vahvemmin mukaan koronarokotuksiin. Asiaa koskevaa asetusta on tarkoitus muuttaa lähiaikoina.

STM selvittää myös, voisivatko lähihoitajat toimia rokottajina rokotuskoulutuksella. Tällä hetkellä vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut hammaslääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö voi rokotuksen antaa.

Myös ammattikorkeakouluihin on oltu yhteydessä, jotta loppuvaiheen opiskelijoita saataisiin mukaan rokotustalkoisiin. STM haluaa myös, että kunnat varmistaisivat, että kaikki halukkaat eläkkeellä olevat sairaanhoitajat ja lääkärit on haalittu mukaan.

KRAR keskustelee rokotusväleistä torstaina aamupäivällä

Kello 13.22: Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) keskustelee koronarokoteannosten välien lyhentämisestä huomenna aamupäivällä pidettävässä kokouksessaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek STT:lle.

Rokotusvälien lyhentämisasia on Nohynekin mukaan kokouksen pääaihe eikä kokouksessa käsitellä muita isoja asioita.

KRAR antaa asiasta lausunnon THL:lle. THL tarkastelee sitä ja mahdollisia muita seikkoja ja antaa sitten oman suosituksensa tai lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle (STM). THL:n kanta kerrotaan Nohynekin mukaan julkisuuteen yleensä torstai-iltana tai viimeistään perjantaiaamuna.

Nohynek ei halunnut kommentoida omaa näkemystään rokotusvälien lyhentämisestä.

”Minusta täytyy katsoa näyttö siitä mitkä ovat sen hyödyt ja mitkä asiat puoltavat sitä ja mitkä asiat taas puhuvat sitä vastaan ja tehdä sitten näyttöpohjaisia ratkaisuja”, Nohynek sanoi STT:lle.

”Ainahan rokotuksiin liittyvien muutosten tekeminen on hyötyjen ja haittojen punnitsemista”, Nohynek jatkoi.

THL listasi 5–11-vuotiaiden riskiryhmät – kunnat voivat aloittaa riskiryhmiin kuuluvien lasten koronarokotukset

Kello 13.07: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tehnyt kunnille erilliset ohjeet 5–11-vuotiaiden lasten riskiryhmistä koronarokotuksia varten.

Lasten rokotuksiin tarvittavia rokotevalmisteita saapui Suomeen tällä viikolla, ja kunnat voivat aloittaa riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden rokotukset heti kun saavat järjestelyt tehtyä, THL kertoo tiedotteessa.

Rokotuksia voidaan järjestää kouluterveydenhuollossa tai koronarokotuspisteissä, joissa muutakin väestöä rokotetaan.

Suomessa on todettu 2 225 uutta koronatartuntaa

Kello 11.55: Suomessa on todettu 2 225 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana raportoitu yhteensä noin 20 000 tartuntaa, mikä on liki 4 400 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Kahden viime viikon ilmaantuvuus on 360 tapausta sataa tuhatta asukasta kohti. Sitä edeltävien kahden viikon ilmaantuvuusluku oli noin 280. Uusia kuolemantapauksia on varmistettu kaksi.

Sairaalahoidossa on THL:n mukaan 314 koronapotilasta, mikä on 25 enemmän kuin maanantaina. Heistä tehohoidossa on 46 potilasta, mikä on 6 vähemmän kuin maanantaina.

Uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia on varmistettu kaksi. Suomessa on raportoitu kaikkiaan 1 446 covid-19-tautiin liittyvää kuolemaa.

Euroopassa laajat lasten rokotukset

Kello 11.54: Useat Euroopan maat alkoivat keskiviikkona rokottaa kattavasti 5–11-vuotiaita lapsia koronavirusta vastaan. Tavoitteena on hillitä rajusti leviävää pandemiaa ja pitää koulut auki.

Osa Euroopan maista harkitsee vielä, tulisiko kaikki 5–11-vuotiaat rokottaa. Suomi lukeutuu tähän ryhmään.

Lasten kattavat rokotukset alkoivat nyt esimerkiksi Saksassa, Espanjassa, Kreikassa ja Unkarissa.

EU:n lääkevalvontaelin EMA hyväksyi viime kuussa Pfizerin rokotteen 5–11-vuotiaille. Tämä ikäryhmä saa rokotetta pienemmän annoksen kuin sitä vanhemmat.

Yhdysvalloissa 800 000 koronakuoleman raja rikki

Kello 11.54: Yhdysvalloissa on rikottu yli 800 000:n koronaan liittyvän kuoleman raja. Asia selviää yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston koronaseurannasta.

Yhdysvalloissa on raportoitu määrällisesti eniten koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa.

Tämän vuoden aikana Yhdysvalloissa on kuollut noin 450 000 ihmistä koronan seurauksena, vaikka maassa hyväksyttiin viime vuoden lopulla koronarokotukset ja rokotteita oli laajasti saatavilla keväällä. Suurin osa kuolleista on rokottamattomia.

Maailmanlaajuisesti koronakuolemia on kirjattu yli 5,3 miljoonaa, eli koronaan liittyen on kuollut lähes koko Suomen väkiluvun verran ihmisiä.

Von der Leyen: Omikron voi olla koronan valtavirus Euroopassa tammikuun puolivälissä

Kello 11.28: Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen arvioi, että omikronmuunnos saattaa olla koronaviruksen yleisin muoto Euroopassa tammikuun puoliväliin mennessä.

Von der Leyen painotti samalla, että EU:lla on tarpeeksi koronarokotteita pandemian vastaiseen taisteluun.

Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan varoitti, että omikron leviää aiempia variantteja nopeammin. Järjestön johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi, että muunnos on todennäköisesti huomaamatta levinnyt suurimpaan osaan maailman maista.

Omikronmuunnosta on havaittu 77 maassa. Se havaittiin ensimmäisen kerran viime kuun lopulla Etelä-Afrikassa.

Varhaisten tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että omikron on deltamuunnosta tarttuvampi.

Sisäministeri Mikkonen: Schengen alueen ulkopuolelta tulevilta aletaan vaatia negatiivista testitulosta

Kello 10.26: Suomen sisäministeriö esittää, että EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevilta matkustajilta vaaditaan 21.12. alkaen negatiivinen testitulos. Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) vahvisti asian tänään Twitterissä.

Tutkimus: Kaksi Pfizerin rokoteannosta antaa 70-prosenttisen suojan omikronmuunnoksen vakavalta taudilta

Kello 6.24: Pfizerin suun kautta otettava koronalääke torjuu yhtiön mukaan vakavaa tautia riskiryhmillä erittäin tehokkaasti.

Etelä-Afrikassa julkaistun tutkimuksen mukaan kaksi annosta Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta antaa noin 70-prosenttisen suojan koronan omikronmuunnoksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Tutkimus perustuu 78 000 pcr-testin tulokseen, jotka on tehty Etelä-Afrikassa marras-joulukuussa.

Etelä-Afrikan lääketieteellisen tutkimusneuvoston (SAMRC) johtaja Glenda Gray pitää tutkimustuloksia erittäin rohkaisevina.

Tutkimusneuvosto toteutti tutkimuksen yhdessä vakuutusyhtiö Discoveryn kanssa.

Kahden rokoteannoksen teho tartuntaa vastaan oli tutkimuksen mukaan omikronin kohdalla 33 prosenttia.

Britanniassa julkaistujen alustavien tutkimustulosten mukaan kolmas annos Pfizerin rokotetta nostaa suojan oireista koronatautia vastaan taas 75 prosenttiin myös omikronin kohdalla. Tutkimuksen mukaan Pfizerin tehosteannos toimii lähes yhtä hyvin myös silloin, jos sitä ennen on ottanut kaksi Astra Zenecan rokoteannosta.

WHO arvioi: Nopeasti leviävää omikronmuunnosta on todennäköisesti suurimmassa osassa maita – Yhdysvalloissa 800 000 koronakuoleman raja rikki

Kello 6.21: Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että koronaviruksen omikronmuunnos leviää aiempia variantteja nopeammin. Järjestön johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus arvioi, että muunnos on todennäköisesti huomaamatta levinnyt suurimpaan osaan maailman maista.

”Omikron leviää sellaisella nopeudella, jota emme ole nähneet aiemmilla muunnoksilla”, Ghebreyesus sanoi.

Omikronmuunnosta on havaittu 77 maassa. Se havaittiin ensimmäisen kerran viime kuun lopulla Etelä-Afrikassa.

Yhdysvalloissa suurin osa tänä vuonna koronaan kuolleista rokottamattomia

Kello 6.20: Yhdysvalloissa on rikottu yli 800 000:n koronaan liittyvän kuoleman raja. Asia selviää yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston koronaseurannasta.

Yhdysvalloissa on raportoitu määrällisesti eniten koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa.

Tämän vuoden aikana Yhdysvalloissa on kuollut noin 450 000 ihmistä koronan seurauksena, vaikka maassa hyväksyttiin viime vuoden lopulla koronarokotukset ja rokotteita oli laajasti saatavilla keväällä. Suurin osa kuolleista on rokottamattomia.

Maailmanlaajuisesti koronakuolemia on kirjattu yli 5,3 miljoonaa, eli koronaan liittyen on kuollut lähes koko Suomen väkiluvun verran ihmisiä.

Tiistai 14.12.

Tutkimus: Kaksi Pfizerin rokoteannosta antaa 70-prosenttisen suojan omikronin vakavalta taudilta

Kello 21.53: Etelä-Afrikassa julkaistun tutkimuksen mukaan kaksi annosta Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta antaa noin 70-prosenttisen suojan koronan omikronmuunnoksen aiheuttamalta vakavalta taudilta.

Tutkimus perustuu 78 000 pcr-testin tulokseen, jotka on tehty Etelä-Afrikassa marras-joulukuussa. Etelä-Afrikan lääketieteellisen tutkimusneuvoston (SAMRC) johtaja Glenda Gray pitää tutkimustuloksia erittäin rohkaisevina.

Tutkimusneuvosto toteutti tutkimuksen yhdessä vakuutusyhtiö Discoveryn kanssa.

Kiuru Ylellä: Hallitukselle ehdotettu merkittäviä maahantulon rajoituksia

Kello 21.15: Sosiaali- ja terveysministeriö sekä sisäministeriö ehdottivat tänään hallitukselle, että maahantulon rajoituksia kiristettäisiin merkittävästi, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) Ylellä.

EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta Suomeen saapuvilta edellytetään enintään 48 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronavirustestistä. Kiurun mukaan nyt keskustelussa on se, millaisella aikataululla rajoitukset toteutetaan.

Andersson: Opetusryhmät suositellaan pidettäväksi erillään

Kello 19.44: Vaikeutuvassa koronaepidemiassa opetusryhmät suositellaan jatkossa pidettäväksi erillään, kertoo opetusministeri Li Andersson (vas) Twitterissä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivittävät koulujen terveysturvallisuussuositukset ennen uuden lukukauden alkua.

Ministerin mukaan alueelliset toimet ovat koronastrategian kärki ja esimerkiksi maskeja voidaan ohjeistaa käyttämään myös peruskouluissa. Myös etäopetus on edelleen mahdollinen keino alueen terveysturvallisuuden varmistamiseksi, Andersson kirjoittaa.

Tanskassa koronatartunnat nousseet ennätystasolle

Kello 19.19: Tanskassa on tänään vahvistettu ennätysmäärä koronavirustartuntoja jo toista päivää peräkkäin. Viimeisen vuorokauden aikana maassa on vahvistettu 8 314 uutta koronatartuntaa, käy ilmi Statens Serum Institut -laitoksen (SSI) luvuista. Marraskuun alun päivittäisiin lukuihin verrattuna tartuntojen määrä on nyt nelinkertainen.

Bispebjergin sairaalan teho-osaston ylilääkärin Christian Wambergin mukaan tartuntojen lisääntyminen ei kuitenkaan ole toistaiseksi näkynyt sairaalahoitoa tarvitsevien jyrkkänä kasvuna, sillä tartuntoja todetaan nyt eniten lapsilla, jotka yleensä sairastavat taudin lievemmin.

Kittilässä matkailuun liittyviä tartuntaketjuja

Kello 16.59: Lapissa Kittilässä on havaittu matkailuun liittyviä koronan tartuntaketjuja, kertoi Kittilän kunta tiistaina. Tiedotteen mukaan tartunnat ovat todennäköisesti kotimaista alkuperää, vaikka tartuntaketjut näyttävät liittyvän matkailuun. Kittilässä sijaitsee suosittu Levin hiihtokeskus.

Kunnan koronatilanteen kerrotaan huonontuneen nopeasti viime viikon loppupuolella. Tiedotteen mukaan Kittilässä on havaittu viikon aikana 37 koronatartuntaa, joista 13 ulkomaalaisilla matkailijoilla. Kolme tartuntaa on todettu kotimaisilla matkailijoilla. Kittilässä on noin 6 400 asukasta.

Lapin sairaanhoitopiirissä kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 365.

Korona jyllää Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoissa

Kello 16.56: Koronatartunnat sotkevat Pohjois-Amerikan palloilusarjojen otteluohjelmia. Jääkiekkoliiga NHL:ssä oli tehty koronan takia kahdeksan ottelusiirtoa tiistaihin mennessä, NBA-seura Chicago Bulls ilmoitti kahden ottelun siirrosta maanantaina, ja amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa löytyi maanantaina 37 positiivista koronanäytettä.

NHL ilmoitti maanantaina, että Calgary Flamesin kolme ottelua joudutaan siirtämään, kun seurassa oli paljastunut seitsemän koronatartuntaa. Näillä näkymin joukkue pelaa seuraavan kerran sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa. Bullsin pelit jatkuvat maanantain vastaisena yönä.

NFL-liigan testeissä on löytynyt ensimmäinen koronaviruksen omikronmuunnos, ja 37 positiivista testitulosta on liigan suurin yhden päivän aikana löydetty tartuntamäärä pandemian aikana.

Porin Ässien liigajoukkueessa ilmi uusia tartuntoja

Kello 15.17: Miesten jääkiekkoliigassa pelaavassa porilaisessa Ässissä on todettu neljä varmistettua ja kuusi todennäköistä koronatartuntaa. Näiden lisäksi maanantaina tehdyissä kotitesteissä kuuden pelaajan antigeenitesti oli positiivinen.

Lähes kaikki pelaajat ovat kahdesti rokotettuja. Koska altistus joukkueessa on näin laaja, joukkue on asetettu karanteeniin kymmenen vuorokauden ajaksi. Karanteenista voi vapautua, mikäli kuudentena päivänä altistuksesta otettu PCR-testi on negatiivinen.

Infektiolääkärin päätöksellä kannat lähetetään THL:ään sekvensointiin, sillä tartuntojen leviäminen laajalle rokotetuissa on poikkeuksellista ja halutaan selvittää voiko kyseessä olla omikron-tartunta.

Eilen Ässät kertoi, että joukkueessa on todettu kaksi koronavirustartuntaa.

THL ehdottaa uusia toimia rajoilla omikronin torjumiseksi

Kello 13.55: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ehdottaa sosiaali- ja terveysministeriölle erilaisia vaihtoehtoisia toimia Suomen rajoilla uuden koronavirusvariantin omikronin torjumiseksi.

Omikronia on todettu eniten Tanskassa ja Britanniassa, mutta myös rajanaapurissa Norjassa omikrontapaukset ovat nousseet nopeasti.

THL:n mukaan kaikkien matkustajien testaaminen olisi mahdoton tehtävä maahantuloviranomaisille suurten matkustajamäärien vuoksi, mutta matkustajilta voitaisiin vaatia koronatestin tekemistä ennen maahantuloa.

Matkustajat voitaisiin myös ohjata testeihin heidän vierailemissaan kunnissa, THL:lta kerrottiin.

Kovimpiin toimenpiteisiin lukeutui myös ehdotus laajamittaisesta lentoliikenteen keskeyttämisestä, mikä voisi myös olla mahdotonta toteuttaa.

THL: Suomessa 1 676 uutta koronatartuntaa

Kello 12.19: Suomessa on raportoitu tänään 1 676 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 19 400 koronatartuntaa, mikä on noin 4 000 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Uusia kuolemantapauksia on tänään raportoitu kaksi. Yhteensä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut koko pandemian aikana Suomessa 1 444 ihmistä.

Yli puoli miljoonaa ihmistä koronakaranteeniin Kiinassa

Kello 10.00: Yli puoli miljoonaa ihmistä on pantu koronakaranteeniin Zhejiangin maakunnassa Kiinan itäosassa. Osaan maakunnan alueista on julistettu täydellinen koronasulku. Maakunnassa rekisteröitiin 44 uutta koronatartuntaa tiistaina.

Yhteensä Zhejiangissa on rekisteröity liki 200 koronavirustartuntaa sitten viime viikon.

Koronarajoitukset voivat kestää toista kuukautta aina kiinalaiseen uuteen vuoteen sakkaa, jota vietetään helmikuun alussa. Rajoitukset tulevat rajoittamaan maakunnan teollisuustuotantoa.

Lentoliikennettä tarkkailevan VariFlight -palvelun mukaan satoja lentoja Hangzhoun lentokentältä on jo peruttu. Myös maakunnan tärkeimmän sataman Ningbon liikennettä jouduttaneen rajoittamaan.

Zhejiangin maakunta kuuluu Kiinan tärkeimpiin teollisuuskeskittymiin.

Britannian parlamentissa luvassa kiivasta vääntöä koronarajoituksista

Kello 8.57: Britannian pääministerin Boris Johnsonin odotetaan joutuvan tiistaina parlamentissa voimakkaan arvostelun kohteeksi uusien koronavirusrajoitusten vuoksi. Kymmenet Johnsonin oman puolueen, konservatiivien, edustajat vastustavat jyrkästi rajoituksia.

Konservatiivien kansanedustaja ja ex-ministeri Steve Baker on syyttänyt Johnsonia ”säälittävän dystopian” luomisesta maahan ja vakuutti, että luvassa on koko joukko äänestyksiä, joilla ”riittämättömiin todisteisiin perustuvia täysin suhteettomia toimia vastustetaan”.

Johnson kertoi viikonloppuna televisiopuheessaan, että Britannian tavoitteena on antaa kaikille yli 18-vuotiaille kolmas rokoteannos ennen uuttavuotta koronan omikronmuunnoksen vuoksi.

Uusista lisätoimista omikronmuunnoksen leviämisen hillitsemiseksi hallitus on ilmoittanut jo aiemmin. Esimerkiksi perjantaista lähtien maskipakko on ollut voimassa monissa sisätiloissa.

Koronaviruksen hälytystaso nostettiin viikonloppuna Britanniassa tasolle neljä. Edellisen kerran tällä toiseksi korkeimmalla tasolla oltiin Britanniassa toukokuussa.

Maanantai 13.12.

Ässissä ja Jukureissa koronatartuntoja

Kello 15.43: Jääkiekon miesten liigajoukkueet Porin Ässät ja Mikkelin Jukurit tiedottivat maanantaina verkkosivuillaan, että joukkueissa on todettu koronavirustapauksia. Ässissä tapauksia on kaksi, Jukureissa useita.

Ässät kertoo testaavansa varotoimenpiteenä koko liigajoukkueen mahdollisten tartuntaketjujen katkaisemiseksi, mutta keskiviikon Pelicans–Ässät ja perjantain Kärpät–Ässät pyritään otteluohjelman mukaisesti pelaamaan.

Jukurit on puolestaan määrätty viranomaismääräyksellä karanteeniin. Jukureissa ensimmäinen tartunta todettiin lauantaina. Karanteenipäätöksen takia Jukureiden tämän viikon ottelut Sportia ja HPK:ta vastaan siirtyvät pelattavaksi tammikuussa.

Jukureiden mukaan positiivisen koronavirustestituloksen saaneiden oireet ovat lieviä.

Norjassa omikrontartuntojen määrä kaksinkertaistui viikossa

Kello 14.41: Koronaviruksen omikronmuunnos leviää nopeasti Norjassa. Omikrontartuntojen määrä kaksinkertaistui maassa yhdessä viikossa.

Viime viikolla Norjassa rekisteröitiin 660 omikronin saanutta ihmistä, kun variantin saaneita oli edellisellä viikolla 293. Maassa oli raportoitu maanantaihin mennessä yhteensä 958 omikrontapausta.

Sunnuntaina Norjassa oli sairaalahoidossa yhteensä 331 koronapotilasta, mikä on toistaiseksi suurin lukema maassa.

Norjassa on nyt harkinnassa, otetaanko käyttöön uusia koronarajoituksia vielä ennen joulua.

”On suuri riski sille, että joudumme sopeuttamaan toimenpiteitä jatkuvasti”, sanoi Norjan terveysviranomaisten edustaja Espen Rostrup Nakstad uutistoimisto NTB:lle.

Oikaisu 13.12.2021 kello 20.28: Päivityksessä luki aiemmin virheellisesti, että sunnuntaina sairaalahoitoon olisi joutunut 331 koronapotilasta.

Taysin erityisvastuualueella perusterveydenhuollon vuodeosastolla olevien määrä kaksinkertaistui

Kello 14.34: Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella (Taysi erva) on perusterveydenhuollon vuodeosastolla 14 henkilöä. Edelliset tiedot ovat perjantailta, jolloin perusterveydenhuollon vuodeosastolla oli puolet vähemmän, eli seitsemän potilasta. Myös erikoissairaanhoidossa olevien määrä on noussut yhdellä, sillä se oli perjantaina 28, ja on kasvanut nyt 29:ään. Tehohoidossa olevien määrä on sitä vastoin pienentynyt yhdellä kymmenestä yhdeksään.

Taysin ervan alueeseen kuuluvat Pirkanmaan lisäksi Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit.

Britanniassa yksi ihminen kuollut omikronvirusmuunnoksen aiheuttamaan tautiin

Kello 14.30: Britanniassa on vahvistettu yksi kuolemantapaus liittyen koronaviruksen omikronvarianttiin, kertoo maan pääministeri Boris Johnson.

Johnson on jo aiemmin varoittanut, että Britannialla voi olla edessä valtava tartunta-aalto uuden virusmuunnoksen vuoksi.

Britannia on käynnistänyt massiivisen rokotuskampanjan, jotta uuden virusmuunnoksen leviäminen saataisiin estettyä. Maassa oli sunnuntaihin mennessä todettu yli 1 200 viruksen aiheuttamaa tartuntaa.

Maassa on määrä tarjota rokotteen kolmas tehosteannos kaikille aikuisille jo joulukuun loppuun mennessä.

Koronatartunnan saanut ulkoministeri Haavisto palaamassa lähitöihin keskiviikkona

Kello 14.29: Koronavirusta sairastaneen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) on määrä palata lähitöihin keskiviikkona, Haaviston esikunnasta kerrotaan.

Haavisto sai positiivisen tuloksen koronavirustestistä runsas viikko sitten. Hän on ollut oireeton koko eristysaikansa.

Haaviston sijasta EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen maanantaina Brysselissä osallistui valtiosihteeri Johanna Sumuvuori.

Ulkoasiainneuvoston pääaiheita ovat EU–Afrikka suhteet, Keski-Aasia ja Venezuela. Ajankohtaisina aiheina käsitellään myös esimerkiksi Valko-Venäjän ja Ukrainan tilanteita.

Haaviston tapauksen lisäksi eduskunnassa on tullut viime päivinä ilmi useampi koronavirustartunta. Viimeksi tartunnastaan kertoi maanantaina kansanedustaja Markus Lohi (kesk).

Kangasala sulkee Ruutanan terveysaseman sairaanhoitajan vastaanoton

Kello 13.50: Kangasala jatkaa Ruutanan terveysaseman toiminnan supistamista tällä viikolla koronatilanteen vuoksi.

Kangasalan kaupunki tiedottaa, että koronan vuoksi palveluntarve on kasvanut. Samaan aikaan henkilökunnan sairauspoissaoloja on runsaasti.

Jotta päivystyksen, kiirevastaanoton ja hengitystieinfektiopoliklinikan toiminta voidaan turvata, Kangasala keskittää toimintaansa ja sulkee Ruutanan terveysaseman sairaanhoitajan vastaanoton 14.–17. joulukuuta väliseksi ajaksi. Sulkutarvetta arvioidaan uudelleen perjantaina 17. joulukuuta.

Koronatapauksia on Kangasalla runsaasti. Viikoilla 48–49 uusien koronatapausten ilmaantuvuus oli 382 tartuntaa 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana.

Suomessa on raportoitu kahden viikon aikana lähes 19 000 koronatartuntaa

Kello 13.15: Kahden viime viikon aikana on raportoitu lähes 19 000 koronatartuntaa, mikä on vajaat 3 700 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltäneiden kahden viikon aikana. Kahden viime viikon ilmaantuvuusluku on 340 ja sitä edeltävien kahden viikon 274.

Koronaviruskuolemia on tähän mennessä raportoitu Suomessa kaikkiaan 1 442.

Sairaalahoidossa on 296 koronapotilasta, tehohoidossa 52

Kello 12.25: Suomessa on sairaalahoidossa 296 koronapotilasta, mikä on seitsemän enemmän kuin perjantaina. Heistä tehohoidossa on 52 potilasta, mikä on yksi vähemmän kuin perjantaina.

Suomessa on raportoitu 4 306 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.10: Suomessa on perjantain jälkeen raportoitu 4 306 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Kahden viime viikon ilmaantuvuusluku on 340 ja sitä edeltävien kahden viikon 274.

Frenckellin asiakasmääriä rajoitetaan Tampereella

Kello 11.38: Frenckellin asiakasmäärää rajoitetaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti vuoden loppuun saakka, tiedottaa Tampereen kaupunki. Tästä päivästä alkaen tiloissa saa olla kerrallaan 25 asiakasta.

Henkilöstö valvoo asiakasmäärää sisäänkäynnin yhteydessä. Sisäänkäynnin ulkopuolelle on sijoitettu asiakkaille toimintaohje ja tiedote muista käytettävistä yhteydenottokanavista.

Frenckellin pisteeseen voi olla yhteydessä myös puhelimitse tai sähköisten kanavien kautta.

Keskustan kansanedustaja Markus Lohella koronavirustartunta

Kello 9.53: Keskustan varapuheenjohtajalla, kansanedustaja Markus Lohella on todettu koronavirustartunta. Lohi kertoo asiasta Twitter-tilillään.

Lohi kertoo Twitterissä, että hänen lähikontaktinsa tietävät asiasta. Hän kertoo eristäytyvänsä muista ihmisistä reilun viikon ajaksi.

”Minulla on kaksi rokotetta. Oireeni ovat tavanomaisia flunssan oireita. Vointini on olosuhteisiin nähden oikein hyvä”, Lohi kertoo.

Pirkanmaalla uusi tartuntaennätys

Kello 9.12: Pirkanmaalla on todettu 672 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) maanantaina. Luvussa ovat mukana kolmen päivän tapausmäärät, sillä Tays ei raportoi tartuntoja viikonloppuisin.

Lauantaina Tays tilastoi 215 uutta tartuntaa, sunnuntaina 185 ja maanantaina 272 uutta tartuntaa. Maanantaina raportoitu tapausmäärä on kaikkien aikojen korkein päiväkohtainen uusien tartuntojen määrä Pirkanmaalla koskaan.

Lue lisää: Tays raportoi uudesta huippuluvusta Pirkanmaalla: 272 korona­virus­tartuntaa

Etelä-Afrikan presidentillä Cyril Ramaphosalla on todettu koronatartunta

Kello 6.52: Etelä-Afrikan presidentillä Cyril Ramaphosalla on todettu koronavirustartunta. Presidentin tartunta varmistettiin sunnuntaina, ja presidentinkanslian mukaan hän saa hoitoa lieviin oireisiin. Ramaphosa on täysin rokotettu.

Hän oli aiemmin päivällä osallistunut entisen presidentin F. W. de Klerkin muistotilaisuuteen Kapkaupungissa. Ramaphosa pysyy toistaiseksi eristyksissä Kapkaupungissa, ja hänen tehtävänsä on siirretty varapresidentti David Mabuzalle seuraavaksi viikoksi.

Koronaviruksen uusi omikronmuunnos havaittiin viime kuussa Etelä-Afrikassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut