Näin koronatilanne eteni joulukuun toisella viikolla: Monessa Euroopan maassa rokotuksista tehdään pakollisia, Suomessa pohdittiin rokotusvälin lyhentämistä

Tässä kaikille avoimessa jutussa seurasimme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 6. joulukuuta – 12. joulukuuta.

Aamulehti seuraa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla.

6.12.2021 12:08 | Päivitetty 12.12.2021 22:03

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 6.12.–12.12.2021.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 12.12.

Britanniassa nostettu koronaviruksen hälytystasoa, syynä omikron

Kello 20.16: Britanniassa koronaviruksen hälytystaso on nostettu tasolle neljä, kertovat maan terveysviranomaiset. Edellisen kerran toiseksi korkeimmalla eli nelostasolla maassa oltiin toukokuussa, kertoo BBC.

Taso neljä tarkoittaa sitä, että viruksen tarttuvuus on korkea tai kasvaa räjähdysmäisesti.

Pääministeri Boris Johnsonin on määrä puhua koronatilanteesta televisiossa myöhemmin tänään. BBC:n mukaan Johnson ilmeisesti kertoo tehosterokotuksia koskevan ohjelman päivityksestä, mutta todennäköisesti mitään uusia rajoituksia ei olisi tulossa.

Näin Euroopan maat ovat säätäneet pakollisista koronarokotuksista

Kello 20.10: Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU:n on aika harkita koronarokotusten muuttamista pakollisiksi. Monissa Euroopan valtioissa pakollisia rokotuksia on jo määrätty osalle väestöstä.

Itävalta aikoo määrätä, että helmikuun alkuun mennessä kaikilla on oltava rokote. Rokotuksesta kieltäytyvät saavat sakon tai mahdollisesti jopa vankeusrangaistuksen.

Saksan parlamentissa äänestetään vuoden loppuun mennessä siitä, määrätäänkö koronarokotteet kaikille pakollisiksi. Maa hyväksyi perjantaina lain, joka vaatii rokotuksia kaikille terveydenhuollon työntekijöille.

Monissa maissa koronarokotukset onkin määrätty pakollisiksi vain osalle väestöstä, kuten terveydenhuollon työntekijöille. Italia oli yksi ensimmäisistä tällaisista maista.

Syyskuussa Ranska seurasi perässä, ja samaa suunnittelevat myös Puola ja Britannia, jotka aikovat ottaa pakolliset rokotukset terveydenhoidon työntekijöille käyttöön ensi keväänä.

Kreikka ja Tshekki ovat ilmoittaneet tekevänsä rokotuksista pakolliset kaikille yli 60-vuotiaille. Kreikka aikoo jatkossa sakottaa sellaisia yli 60-vuotiaita, jotka eivät ole ottaneet rokotetta.

Euroopassa yksi poikkeus on muun muassa Suomen länsinaapuri Ruotsi. Ruotsin terveysministeriön edustaja on sanonut Euronewsille, ettei maa suunnittele pakollisia rokotuksia.

Nohynek: Lähipäivinä pohdinnassa, onko syytä lyhentää koronan rokotusväliä kolmeen kuukauteen

Kello 7.57: Koronarokotuksista Suomessa päättävät pohtivat alkavalla viikolla, onko aihetta nopeuttaa rokotustahtia, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek. Euroopan lääkevirasto EMA ilmoitti äskettäin, että maat voivat harkita kolmen kuukauden rokotusväliä.

Suomessa koronan toisen ja kolmannen piikin rokotusvälinä suositeltiin joulukuun alkuun asti vähintään kuutta kuukautta.

Nohynekin mukaan koronarokotusten suojateho saattaa parantua, jos saa eri rokotteen kullakin rokotuskerralla.

Suomessa moni sai tällaisen ristikkäisrokotuksen jo sitä kautta, että ensimmäisen rokotepiikin Astra Zenecaa saaneita siirrettiin varmuuden vuoksi toisella rokotuskerralla Pfizerin tai Modernan rokotteen saajiksi.

Lauantai 11.12.

Kolmannen koronarokotuksen saanut lähes kymmenen prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 13.36: Suomessa koronarokotteen kolmannen annoksen on saanut noin 480 000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä kasvoi eilisestä lähes 40 000 ihmisellä.

Kolmannen annoksen osalta rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneessä väestössä on nyt 9,8 prosenttia.

Ensimmäisen annoksen on saanut 87,2 prosenttia ja toisen annoksen 82,7 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Yhden rokotuksen saaneita on lähes 4,3 miljoonaa ja kaksi rokotusta saaneita hieman yli neljä miljoonaa.

Washington Post: Omikron voi olla useissa Euroopan maissa hallitsevin virusmuunnos jo ensi viikolla

Kello 11.52: Koronaviruksen omikronmuunnos voi olla hallitsevin variantti useissa Euroopan maissa jopa jo ensi viikon aikana, arvioivat asiantuntijat ja poliitikot Washington Post -lehdelle.

Skotlannin päämnisteri Nicola Sturgeon arvioi, että deltamuunnos voi olla vallitsevin Skotlannissa jo ensi viikolla, koko Britanniassa taas joulukuun puoliväliin mennessä.

Tanskalaisen Aalborgin yliopiston professori Mads Albertsen arvioi, että Tanskassa muunnos voi olla hallitsevin jo ensi viikon lopussa.

Suomessa oli eiliseen mennessä todettu yhteensä 20 varmistettua omikrontartuntaa.

Moni teho-osastolla hoidettu koronapotilas ei ollut palannut töihin tai harrastukseen kolme kuukautta kotiutumisen jälkeen

Kello 7.45: Moni koronan vuoksi tehohoidossa olleista joutuu luopumaan jostain aiemmin elämäänsä kuuluneesta, kertoo Meilahden teho-osaston osastonylilääkäri Johanna Hästbacka. Hästbacka viittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tekemän tutkimuksen tuloksiin, joita ei ole vielä julkaistu.

Yli puolet koronan vuoksi tehohoidossa olleista selvisi arjestaan hyvin tai melko hyvin ilman apua kolme kuukautta sairaalasta kotiutumisen jälkeen, mutta vajaa puolet oli joutunut luopumaan jostain itselleen tärkeästä harrastuksesta tai ei ollut kyennyt palaamaan töihin.

Tutkimuksessa mukana olleista tehohoitoon joutuneista koronapotilaista kaksi kolmasosaa oli ollut töissä ennen sairastumistaan. Heistä kuusi kymmenestä oli palannut töihin, kun kotiutumisesta oli kolme kuukautta. Noin kolme kymmenestä oli sairaslomalla, loput kategoriassa jotain muuta.

”Jos neljä kymmenestä ei ole palannut aikaisempaan työhönsä, niin onhan se aika iso osa, varsinkin kun ajatellaan, että nykyisin työelämä ei kuitenkaan ole ehkä kovin monella fyysisesti kauhean vaativaa”, Hästbacka sanoo.

Tarkastellussa tehohoidossa olleiden ryhmässä oli noin 70 ihmistä ja vuodeosastohoidossa, vain kotona sairastaneissa sekä kontrolliryhmässä kussakin noin 50 ihmistä.

Perjantai 10.12.

Uusi linjaus: Kaikkien, joilla on koronan oireita tai epäily tartunnasta, on päästävä testiin

Kello 18.43: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on päivittänyt koronaviruksen testaus- ja jäljitysstrategian. STM linjaa, että jatkossa kaikilla, joilla on koronavirustautiin sopivia oireita tai epäily koronatartunnasta, tulee olla mahdollisuus päästä koronatestiin. Tämä koskee myös tuplarokotettuja, aiemmin koronan sairastaneita ja vähintään yhden rokotuksen saaneita sekä alle 12-vuotiaita.

"Suomessa monien on täytynyt suorastaan taistella päästäkseen testiin. Nyt tämä muuttuu. Tutkimuksiin on jatkossa oikeus kaikilla”, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru STM:n tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Kiuru totesi myös, että työterveyshuolto voisi jatkossa olla mukana koronan jäljityksessä ja testauksessa.

STM päivitti koronaviruksen testausstrategian edellisen kerran syyskuussa.

Suomessa 11 uutta omikronmuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa

Kello 16.03: THL: Suomessa on todettu 11 uutta omikronmuunnoksen aiheuttamaa koronavirustartuntaa. Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 20 varmistettua omikrontartuntaa.

Uudet tartunnat on THL:n mukaan todettu Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin, Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen sekä Vaasan sairaanhoitopiirien alueilla.

Nyt todetuista uusista tapauksista osa liittyy aikaisemmin ilmoitettujen tapausten lähipiiriin. Tartunnoista valtaosa liittyy matkustamiseen.

Sairaalahoidossa 287, tehohoidossa 54

Kello 12.49: Suomessa on sairaalahoidossa 287 koronapotilasta, mikä on 12 vähemmän kuin keskiviikkona, kertoo THL. Heistä tehohoidossa on 54 potilasta, mikä on kuusi vähemmän kuin keskiviikkona.

Koronapassin käyttöä laajennetaan Kangasala-talossa

Kello 12.45: Maanantaista 13. joulukuuta alkaen koronapassia edellytetään kaikissa Kangasala-salin tapahtumista ja aiemmasta poiketen myös K-Kinon elokuvissa ja Kimmo Pyykkö -taidemuseon näyttelyissä. Asiasta tiedotti Kangasala-talo oy perjantaina.

Lipunmyynnissä voi asioida ja talossa voi käydä myös ilman koronapassia. Talon tapahtumissa edellytetään kuitenkin koronapassia. Passia edellytetään kaikilta yli 16-vuotiailta.

Koronapassit tarkastetaan pääovella tapahtumiin tulevilta ja ja lipunmyynnissä elokuviin ja taidemuseoon tulevilta. Myös Kulttuuriravintola Jalmari tarkastaa koronapassin ennen sisäänpääsyä.

Kangasala-salin tapahtumissa on maskisuositus ja Kangasala-talo pyytää asiakkaita huolehtimaan tavalliseen tapaan myös käsi- ja yskimishygieniasta.

Suomessa 1 794 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.03: Suomessa on tänään raportoitu 1  794 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä reilut 17 700 koronatartuntaa, mikä on vajaat 3  500 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Pirkanmaalla on todettu 281 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.19: Pirkanmaalla on todettu 218 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Luvut ovat torstailta, sillä Tays tiedottaa tartuntamääristä seuraavana päivänä.

Joulukuun aikana Pirkanmaalla on kerrottu jo yhteensä 1 843 tartunnasta. Epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu 15 231 koronavirustartuntaa. Eilen torstaina Pirkanmaalla rikkoutui 15 000 tartunnan raja.

Tampereen Hatanpäällä avautuu tänään uusi koronarokotuspiste kello 10. Hatanpäälle voi varata ajan ensimmäiseen tai toiseen rokotukseen. Tampereen kaupunki ohjeistaa myös, että ajan voi varata kolmanteen rokotukseen, jos on yli 60-vuotias tai kuuluu riskiryhmiin ja lisäksi toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Tilastokeskus: Viime vuonna koronatautiin kuoli Suomessa 558 ihmistä

Kello 8.40: Covid-19-virusinfektioon eli koronavirustautiin kuoli yhteensä 558 henkilöä vuonna 2020. Näin ollen joka sadas Suomessa tapahtunut kuolema oli koronavirustaudin aiheuttama. Kaikkiaan vuonna 2020 Suomessa kuoli 55 500 henkeä, mikä on noin 1 500 enemmän kuin edellisvuonna.

Väestömäärään ja ikärakenteeseen suhteutettu kokonaiskuolleisuus ei kuitenkaan kasvanut edellisvuodesta, vaan pysyi lähes ennallaan sekä miehillä että naisilla, selviää Tilastokeskuksen kuolemansyyt-tilaston lopullisista tiedoista.

Koronavirustautiin kuolleet olivat enimmäkseen ikääntyneitä: mediaanikeski-ikä oli 84 vuotta. Alle 65-vuotiaita tautiin kuoli 42, mikä on alle kahdeksan prosenttia kaikista koronavirustautiin kuolleista. Koronavirustautiin kuolleissa oli lähes yhtä paljon miehiä ja naisia, mutta nuoremmissa ikäryhmissä miesten osuus oli naisia huomattavasti suurempi. Kaikki alle 55-vuotiaana kuolleet olivat miehiä, ja lähes yhdeksän kymmenestä alle 65-vuotiaana kuolleestakin oli mies.

Ensimmäiset koronavirustaudin aiheuttamat kuolemat tapahtuivat maaliskuussa 2020.

Covid-19-virusinfektio oli lisäksi vaikuttamassa 72 henkilön kuolemaan muuna kuin tilaston peruskuolemansyynä. Heistä useimmat olivat monisairaita: esimerkiksi 40 prosentilla peruskuolemansyyksi merkittiin muistisairaus.

Torstai 9.12.

EMA: Omikrontapaukset näyttävät olleen tähän mennessä pääosin lieviä

Kello 16.36: Omikrontartunnat näyttävät olleen tähän mennessä pääosin lieviä, kertoo Euroopan lääkevirasto (EMA).

Virasto kuitenkin tutkii edelleen, voisiko omikron aiheuttaa vakavaa tautia. EMA:n edustajan mukaan viraston täytyy kerätä lisää todistusaineistoa arvioidakseen, eroaako muunnoksen aiheuttamien tautimuotojen kirjo aiemmin maailmalla levinneistä muunnoksista.

Omikronin on aiemmin pelätty olevan entistä tarttuvampi ja aiheuttavan vakavampia tautimuotoja.

Myös nykyisten rokotteiden tehoa omikronia vastaan on epäilty. EMA:n edustajan mukaan on liian aikaista kommentoida, miten hyvin nykyrokotteet tehoavat omikronia vastaan.

Uusia yleisörajoituksia Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa

Kello 16.24: Lounais-Suomen aluehallintovirasto kieltää Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Lisäksi näissä maakunnissa asiakas- ja yleisötilojen käyttö on järjestettävä siten, että tiloissa voidaan ehkäistä asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktit ja niistä johtuvat koronatartunnan riskit.

Rajoitus on voimassa 10.-31. joulukuuta. Rajoitusten vaihtoehto on koronapassin käyttäminen.

Maanantaista alkaen Pirkanmaalla voidaan vaatia koronapassia kuntosaleilla, uimahalleissa ja kulttuuritiloissa

Kello 16.21: Pirkanmaalla astuu maanantaina 13. joulukuuta voimaan määräys asiakas- ja toimintatilojen käyttörajoituksista.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) määrää asiakas- ja yleisötiloista vastaavat toimijat järjestämään tilojen käytön niin, että asiakkaiden, toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontakteja on mahdollista välttää, jolloin koronatartunnan riski pienenee.

Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä.

Tietyn mittaisia turvavälejä päätöksessä ei kuitenkaan edellytetä.

Vaihtoehtona rajoitustoimenpiteille tilan ylläpitäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.

Päätös on voimassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kuntien alueella.

Uusi päätös tilojen käytöstä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja, kuten kauppoja, urheilutiloja, kirjastoja, museoita ja teattereita.

Päätöstä ei sovelleta oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheilemiseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Suomessa on raportoitu 11 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Kello 15.15: Suomessa on raportoitu tänään 11 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, tiedottaa THL. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on Suomessa koko pandemian aikana 1  406. Aiemmin tänään THL kertoi neljästä uudesta koronakuolemasta.

Suomessa on raportoitu neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Kello 11.48: Suomessa on raportoitu neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on Suomessa raportoitu koko pandemian aikana 1 399.

Pirkanmaalla on todettu 178 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.47: Pirkanmaalla on todettu 178 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Luvut ovat keskiviikolta, sillä Tays kertoo edellisenä päivänä todetut tartunnat seuraavan päivän aamuna.

Joulukuun aikana Pirkanmaalla on kerrottu jo yhteensä 1 625 tartunnasta. Epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu 15 013 koronavirustartuntaa. Pirkanmaalla rikkoutui nyt 15 000 tartunnan raja.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitävät tänään torstaina kello 10 perinteisen viikkoinfonsa, jossa tällä viikolla käsitellään muun muassa rokotustilannetta ja katsaus valmistelussa oleviin säädöksiin.

Lue lisää: Tehohoidon kuormitus kaksinkertaistunut lokakuun lopusta, Pirkanmaa hankalimpia alueita – Näin STM ja THL kertoivat korona­tilanteesta

Boris Johnson pyysi anteeksi vitsailuvideota, avustaja erosi

Kello 7.26: Britannian pääministeri Boris Johnson pyysi keskiviikkona anteeksi videota, jossa hänen avustajansa vitsailee väitetyistä joulujuhlista pääministerin virka-asunnolla lähes vuosi sitten. Tuolloin voimassa oli koronasulku, jonka aikana sosiaaliset tapahtumat oli kielletty.

Joulujuhlien väitetään tapahtuneen 18. joulukuuta 2020.

Avustaja Allegra Stratton erosi videon takia keskiviikkona. Videolla hänen nähdään viittaavan pilaillen ”kuvitteellisiin juhliin” valmistautuessaan tiedotustilaisuuteen.

Johnson ja hänen ministerinsä kiistivät sen, että tällainen joulujuhla olisi järjestetty. Sitä ennen media oli kertonut, että kymmeniä Johnsonin henkilökuntaan kuuluvia olisi osallistunut tilaisuuteen.

Keskiviikkona Johnson pyysi anteeksi videota ja määräsi tutkinnan asiassa. Jos koronamääräyksiä rikottiin vuosi sitten, seurauksena on Johnsonin mukaan kurinpitotoimia.

Tutkinnan aikana selvitetään kaikkien 18. joulukuuta 2020 olleiden tapahtumien faktat. Tutkintaraportin odotetaan valmistuvan niin pian kuin mahdollista, kertoi Johnsonin tiedottaja toimittajille.

Parlamentissa Johnson sanoi, että hänelle oli toistuvasti vakuutettu, ettei kyseisiä juhlia ollut järjestetty eikä koronamääräyksiä rikottu.

Englannissa ja Tanskassa kiristetään koronarajoituksia

Kello 6.39: Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti keskiviikkona kiristyvistä koronarajoituksista Englannissa omikronmuunnostartuntojen määrän kasvaessa. Rajoituskeinoihin kuuluvat muun muassa etätyöohjeistus sekä koronapassin pakollisuus.

Etätöihin Englannissa neuvotaan jäämään maanantaista alkaen.

Koronapassin pakollisuudesta hallitus päättää viikon kuluessa. Päätöksen jälkeen koronapassi vaaditaan muun muassa yökerhoihin ja tapahtumiin, joissa on paikalla paljon ihmisiä. Johnsonin mukaan tällöin tulevat kyseeseen sisällä järjestettävät yli 500 ihmisen tapahtumat, joissa osallistujilla ei ole istumapaikkoja.

Niin ikään koronapassi vaaditaan yli 10 000 ihmisen tapahtumiin. Tällaisia ovat esimerkiksi urheilutapahtumat.

Myös Tanskassa tulee voimaan uusia koronarajoituksia. Esimerkiksi koululaisten joululomaa pidennetään muutamilla päivillä ja kansalaisia kehotetaan mahdollisuuksien mukaan tekemään etätöitä.

Keskiviikko 8.12.

Marin A-studiossa: Ei vielä tarpeen käyttää hätäjarrua

Kello 22.11: Suomessa ei ole vielä tarpeen käyttää niin sanottua hätäjarrua pääministeri Sanna Marin (sd) sanoo Ylen A-studiossa.

Maan koronavirustilanne pysyy Marinin mukaan hallinnassa esimerkiksi alueellisilla rajoituksilla. Terveydenhuollon kantokyvystä täytyy kuitenkin hänen mukaansa pitää huolta. Koronapassin avulla voidaan Marinin mukaan sekä avata yhteiskuntaa että kannustaa ihmisiä ottamaan rokotteet.

Koronarajoituksia otetaan jälleen käyttöön Tanskassa

Kello 20.28: Tanskassa otetaan käyttöön jälleen rajoitustoimia koronavirustilanteen hillitsemiseksi, kertovat uutistoimisto Reuters ja Tanskan yleisradioyhtiö DR.

Tiukat rajoitukset kohdistuvat muun muassa yöelämään ja alkoholin myymiseen. Alkoholia saa maan elinkeinoministeri Simon Kollerupin mukaan myydä uusien rajoitusten myötä puoleenyöhön asti.

Myyntirajoitusten lisäksi ihmisten täytyy pitää kasvomaskia päällään ja näyttää koronapassinsa, kun he menevät ravintoloihin. Kollerup ilmoitti myös, että hallitus aikoo tukea yrityksiä, joita rajoitukset koskevat.

Ravintolarajoitusten lisäksi osa alakoulujen oppilaista siirretään etäopetukseen 15. joulukuuta alkaen. Maassa astuu voimaan myös etätyösuositus ja suositus välttää sosiaalisia kontakteja, kuten joulujuhlia.

THL ja Kanta-palvelut varoittavat huijauspuheluista

Kello 19.51: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Omakantaa ylläpitävä Kanta-palvelut varoittavat huijauspuheluista. THL kertoo Twitterissä, että sen nimissä soitetaan huijauspuheluita, joissa pyydetään pankkitunnuksia koronapassin saamista varten.

Kanta-palvelut kertoo, että huijarien tavoitteena on kalastella pankkitunnuksia tarjoamalla apua koronatodistuksen hakemiseen.

THL muistuttaa, ettei laitokselta koskaan soiteta yksittäisille henkilöille eikä pyydetä mitään henkilökohtaisia tietoja.

Koronapassina toimivan koronatodistuksen saa ladattua Omakanta-palvelusta osoitteesta www.kanta.fi. Ohjeita turvalliseen Omakanta-asiointiin löytyy samoilta sivuilta.

Jos Omakantaa ei käytä itse, koronatodistuksen saa paperiversiona oman kunnan terveyskeskuksesta, Kanta-palvelut muistuttaa.

Tampereella avataan lisää koronarokotusaikoja

Kello 19.08: Tampereen kaupunki lisää koronarokotusaikoja suuren kysynnän vuoksi. Aikoja tulee uuteen Hatanpään koronarokotusyksikköön osoitteessa Hatanpäänkatu 24 C. Uusi yksikkö avautuu perjantaina 10. joulukuuta.

Hatanpäällä rokotuksia annetaan aluksi vain ajanvarauksella.

Hatanpäälle voi varata ajan ensimmäiseen tai toiseen rokotukseen. Kolmanteen rokotukseen voi varata ajan, jos on yli 60-vuotias tai kuuluu riskiryhmään 1 tai 2 ja toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Ajanvaraus Hatanpään koronarokotusyksikön joulukuun rokotuksiin aukeaa torstaina 9.12.2021 kello 10. Ajan saa varattua verkosta osoitteessa tampere.fi/koronarokotukset tai puhelimitse numerosta 03 5657 0023.

Pfizer: Kolme rokoteannosta antaa suojan omikronia vastaan

Kello 17.55: Lääkeyhtiö Pfizer sanoo kolmen annoksen Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta antavan riittävän suojan koronaviruksen uutta omikronmuunnosta vastaan.

Lääkeyhtiö on aloittanut myös erityisesti omikronmuunnosta vastaan tarkoitetun rokotteen kehittämisen. Keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa Pfizer kertoi omikronrokotteen olevan saatavissa maaliskuussa.

Aiemmin tänään maailman terveysjärjestö WHO:n hätätilatoiminnan johtaja Michael Ryan kertoi, että koronarokotteiden voidaan olettaa suojaavan omikronmuunnostartunnan saaneita koronataudin pahimmilta muodoilta.

Nokian koulujen 4.- ja 5.-luokkalaisille maskisuositus

Kello 14.56: Nokian kaupunki suosittelee myös neljännen ja viidennen vuosiluokkien oppilaille maskien käyttöä koulupäivien aikana sekä koulukuljetuksissa. Maskien jakaminen oppilaille alkaa heti tämän viikon aikana. Laajennettu maskisuositus johtuu Nokian huonontuneesta koronatilanteesta. Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on Nokialla 768 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Viime viikkoina nokialaisten tartunnoista noin kolmasosa on todettu alakouluikäisillä.

Aiemmin maskisuositus on koskenut vain kuudesluokkalaisia ja sitä vanhempia. Uudella maskisuosituksella pyritään vähentämään tartuntoja ja turvaamaan lähiopetuksen jatkuminen.

Koulujen rehtorit tiedottavat huoltajia Wilma-viesteillä, mikäli koulussa on ollut tartuttavuusaikana koronaan sairastunut henkilö. Salassapitovelvoitteen mukaisesti sairastuneiden yksityisyyttä pitää suojella, eivätkä koulut voi tiedottaa tarkkoja tietoja, kuten nimiä tai sairastuneen luokkaa.

Mikäli sairastuneita on useita tai sairastuneelta tai hänen huoltajaltaan on saatu lupa, voidaan koulun huoltajille tiedottaa sairastuneen luokka-aste.

Koronavirusta esiintyy kaikkialla yhteiskunnassa, eikä yksittäisistä koulujen tartuntatapauksista ole kaupungin koronapienryhmän linjauksen mukaan enää tarvetta tiedottaa yhtä laajasti kuin vielä viime keväänä.

Nokian kaupunki tiedottaa koulujen koronatilanteesta verkkosivuillaan ja medialle, mikäli koronatilanne edellyttäisi erityisiä järjestelyjä, esimerkiksi yksittäisen luokan asettamista etäopetukseen.

Koronavirustartuntojen ilmaantuvuus kasvussa Suomessa

Kello 13.20: Koronavirustartuntojen valtakunnallinen ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden kahdelta viime viikolta on nyt 316. Tätä edeltäviltä kahdelta viikolta ilmaantuvuus oli 243. Luvut ovat pyöristettyjä. Ilmaantuvuudesta kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Alueellisesti ilmaantuvuus on suurinta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa tartuntoja on kahdelta viime viikolta 685 sataatuhatta asukasta kohden. Seuraavaksi suurinta ilmaantuvuus on Päijät-Hämeen (416) ja Pirkanmaan (409) sairaanhoitopiirien alueilla.

Vähiten tartuntoja suhteessa väkilukuun kahdelta viime viikolta on Keski-Pohjanmaan (82), Ahvenanmaan (86) ja Pohjois-Karjalan (87) sairaanhoitopiireissä.

Yhteensä Suomessa on todettu pandemian aikana 197 476 koronavirustartuntaa.

Kaukajärvellä rokotukset siirretään sisätiloihin

Kello 12.58: Kovan pakkasen vuoksi Kaukajärvellä annetaan tänään koronarokotuksia ilman ajanvarausta rokotusbussin sijaan terveysasemalla. Rokotuksia jaetaan keskiviikkona kello 16–18.

Yli 20 asteen pakkanen on viilentänyt bussin niin kylmäksi, ettei siellä voida rokottaa. Kaukajärvellä korvaava rokotuspaikka on Kaukajärven terveysasemalla, joka sijaitsee Keskisenkadulla noin 100 metriä S-marketista itään päin. Rokotuksia annetaan 1. kerroksessa aikuisneuvolan tiloissa, jonne pääset sekä Keskisenkadulta pääovesta että parkkipaikan puolella olevasta ovesta.

THL: Suomessa on raportoitu 1 296 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.53: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että Suomessa on raportoitu tänään 1 296 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 17  500 koronatartuntaa, mikä on noin 4 000 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Suomessa on raportoitu tänään 11 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on Suomessa raportoitu koko pandemian aikana 1 395.

Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on Suomessa 309 ihmistä. Heistä 60 on tehohoidossa.

Yhteensä Suomessa on todettu pandemian aikana 197 476 koronavirustartuntaa.

Koronarokotukset Hervannan kampuksella siirretty tänään sisälle

Kello 10.22: Koronarokotukset Hervannan kampuksella on siirretty kovan pakkasen vuoksi tänään 8.12. rokotusbussista sisätiloihin. Rokotuspiste on Kampusareenan 1. kerroksessa, Korkeakoulunkatu 8. Rokotuksen voi käydä ottamassa klo 12-15.

Tampereen yliopisto kertoi asiasta Twitterissä.

Ympäristöministeri Emma Karin koronatestin tulos oli negatiivinen

Kello 9.59: Ympäristöministeri Emma Kari (vihr) kertoo Twitterissä koronatestinsä tuloksen olleen negatiivinen. Sairastuminen flunssaan vie hänet kuitenkin sängyn pohjalle tänään.

Ministereistä ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr) todettiin koronatartunta lauantaina. Haaviston kerrottiin tuolloin olevan oireeton ja työskentelevän kotonaan.

Taide- ja kulttuurifestivaaleille korona-avustuksina reilut 2 miljoonaa euroa

Kello 9.25: Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt taide- ja kulttuurifestivaaleille korona-avustuksina yhteensä 2 067 300 euroa. Avustusta sai 22 tapahtumajärjestäjää. Avustusten tavoitteena on auttaa toimijoita jatkamaan ja kehittämään toimintaansa sekä ylläpitämään työllisyyttä.

Avustukset on tarkoitettu vakiintuneeseen ja ammattimaiseen taide- ja kulttuurifestivaalitoimintaan, jonka harjoittaminen on vaikeutunut tai estynyt koronarajoitusten tai suositusten vuoksi 1.6.–31.12.2021 välillä.

Avustukset kuuluvat kulttuuri-, liikunta- ja tapahtuma-alan koronatukipakettiin, jolla tuetaan alojen elpymistä koronapandemiasta. Tukipaketin aiemmassa haussa ministeriö myönsi festivaaleille yhteensä noin 3,9 miljoonaa euroa alkuvuonna syntyneisiin tukitarpeisiin.

Ympäristöministeri Emma Kari Twitterissä: Olen sairastunut ja odotan koronatestin tulosta

Kello 9.18: Ympäristöministeri Emma Kari (vihr) on sairastunut ja odottaa koronatestin tulosta. Hän kertoi asiasta Twitterissä.

Ministereistä ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr) todettiin koronatartunta lauantaina. Haavisto työskentelee kotonaan.

Pirkanmaalla on todettu 159 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.03: Pirkanmaalla on todettu 159 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Luvut ovat tiistailta, sillä Tays kertoo edellisenä päivänä todetut tartunnat seuraavan päivän aamuna.

Joulukuu on alkanut Pirkanmaalla ennätyksellisen korkein tartuntaluvuin. Tiistaina 7. joulukuuta kerrottiin peräti 269 uudesta koronavirustartunnasta. Koko joulukuun ajan päivittäiset tartuntaluvut ovat kiivenneet yli sadan tapauksen.

Joulukuun aikana Pirkanmaalla on kerrottu jo yhteensä 1 447 tartunnasta. Epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu 14 835 koronavirustartuntaa.

Tiistaina Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä kertoi karsivansa kiireetöntä hoitoa vakavan koronatilanteen vuoksi. Rokottamattomien koronatartunnat ovat edelleen nousussa, ja päivittäin sairaalaan tulee 4–5 uutta koronapotilasta. Tiistaina Taysissa hoidossa oli 23 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa.

Maskipakko palaa Pirkanmaan ely-keskuksen joukkoliikenteeseen

Kello 8.39: Pirkanmaan ely-keskus on linjannut, että myös ely-keskuksen hankkimaan seudulliseen joukkoliikenteeseen palautetaan maskipakko 9.12.2021 alkaen. Tampereen kaupunkiseudun Nysse-liikenteessä maskipakko astui uudelleen voimaan 3.12.2021 alkaen.

Maskipakko koskee 12 vuotta täyttäneitä matkustajia. Maskipakosta voivat poiketa vain sellaiset matkustajat, jotka eivät terveytensä vuoksi voi käyttää maskia.

Palauttamalla maskipakko myös Pirkanmaan eluy-keskuksen toimivalta-alueen seudulliseen joukkoliikenteeseen pyritään koronavirustartuntojen leviämistä maakunnassa estämään entistä tehokkaammin. Ely-keskuksen mukaan maskipakko on luonteva jatke Nysse-liikenteen käytännölle varsinkin, kun matkustusaika seutuliikenteessä usein on lähiliikennettä pidempi.

WHO: Rokotteiden voidaan olettaa suojaavan pahimmilta omikrontaudin muodoilta

Kello 6.25: Maailman terveysjärjestö WHO:n hätätilatoiminnan johtaja Michael Ryan sanoo uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että koronarokotteiden voidaan olettaa suojaavan omikronmuunnostartunnan saaneita koronataudin pahimmilta muodoilta.

”Meillä on erittäin tehokkaita rokotteita, jotka ovat tähän asti osoittautuneet tehokkaiksi kaikkia variantteja vastaan ja suojanneet koronataudin vakavimmilta muodoilta”, Ryan sanoo.

Ryanin mukaan ei ole tullut esiin tietoja, joiden perusteella nykyisten rokotteiden tarjoama suoja ei tehoaisi omikroniin lainkaan. ”Etelä-Afrikasta saadun alustavan tutkimustiedon mukaan ei ole tullut ilmi, että rokotteiden teho heikkenisi katastrofaalisesti. Ennemminkin päinvastoin”, Ryan sanoo.

Hän sanoo myös, ettei toistaiseksi ole tullut ilmi omikronin aiheuttavan vakavampia tautimuotoja kuin aiemmat virusvariantit.

”Mutta on vielä kovin aikaista sanoa mitään. Meidän on oltava varovaisia, kun tulkitsemme näitä tietoja”, Ryan sanoo ja vaatii samalla lisätutkimuksia. Hän muistuttaa, että paras ase tällä hetkellä taistelussa koronavirusta vastaan ovat rokotukset.

Alustavien tutkimustulosten perusteella uusin virusvariantti on herkempi leviämään kuin aiemmat virusmuunnokset. Se ei ole Ryanin mukaan yllättävää.

”Kun uusi variantti syntyy, se on usein tarttuvampi, koska se taistelee elintilasta aiempien varianttien kanssa”, Ryan selvittää.

Ryan kertoo, että omikronmuunnoksen on havaittu tarttuvan muita variantteja herkemmin rokotettuihin tai jo koronavirustaudin sairastaneisiin.

”On todisteita, että omikronin tarttuminen jo kertaalleen sairastaneisiin on yleisempää kuin aiempien virusaaltojen tai varianttien kohdalla”, Ryan sanoo.

Myös Yhdysvaltojen hallinnon tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci sanoo uutistoimisto AFP:lle, että omikronmuunnos on havaittu helposti tarttuvaksi virukseksi. Hän arvioi, ettei uusi muunnos aiheuta yhtä vakavaa tautia kuin aiempi deltavariantti.

”On sellaisia oletuksia, että omikron ei aiheuttaisi niin vakavaa tautia kuin delta. Etelä-Afrikasta saatujen tietojen perusteella virustartuntojen ja sairaalahoitoa tarvitsevien välinen suhde on ollut pienempi kuin deltan kohdalla”, Fauci sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että vielä on liian aikaista tulkita alustavaa dataa, koska nyt tartunnan saaneet ovat olleet nuoria ja he tarvitsevat muutenkin vähemmän sairaalahoitoa. Lisäksi vakava tautimuoto saattaa kehittyä vasta viikkoja myöhemmin.

Fauci sanoo myös, että tarttuvampi virus, joka ei aiheuta vakavaa sairautta eikä johda sairaalahoitoon ja kuolemaan, oli ”paras skenaario”.

”Pahin skenaario on sellainen, jossa virus ei ole vain helposti tarttuva vaan lisäksi aiheuttaa vakavaa tautia. Silloin on uusi tartunta-aalto, johon rokotukset tai aiemmin sairastetut virukset eivät pure. En usko, että pahin skenaario toteutuu, mutta eihän sitä koskaan tiedä”, Fauci lisää.

Tiistai 7.12.

Eduskunta tehostaa terveystoimiaan osana koronaturvallisuutta

Kello 16.39: Eduskunta tehostaa koronaturvallisuuskäytäntöjään.Kansanedustajia ohjeistetaan mahdollisuuksien mukaan seuraamaan täysistuntoja työhuoneistaan ja osallistumaan salityöskentelyyn etupäässä äänestyksissä ja silloin, kun he käyttävät omia puheenvuorojaan.

Heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi eduskunta edellyttää edelleen, että kiinteistössä liikkuvat käyttävät maskeja. Lisäksi pyydetään ottamaan käyttöön Koronavilkku, käyttämään turvavälejä, tehostamaan käsihygieniaa ja välttämään isoja kokoontumisia.

Viralliset tiedotustilaisuudet järjestetään toistaiseksi etäyhteyksin. Valtiosalissa voi jatkossa tehdä yksittäisiä haastatteluita turvavälein, mutta ei järjestää tiedotustilaisuuksia. Valtiosali on tila, jossa kansanedustajat ovat monesti olleet median käytettävissä ja jossa he ovat antaneet lausuntojaan toimittajille.

Ruutanan terveysaseman toimintaa supistetaan Kangasalla

Kello 16.24: Ruutanan terveysaseman toimintaa supistetaan Kangasalla, jotta päivystys, kiirevastaanotto sekä hengitystieinfektiopoliklinikan toiminta pystytään turvaamaan, kerrotaan Kangasalan kaupungin tiedotteessa.

Ruutanan terveysasemien kiirevastaanotto ja osa kiireettömästä vastaanotosta suljetaan 8.–10.12.2021. Sulkutarvetta arvioidaan uudelleen maanantaina 13.12.2021.

Tiedotteen mukaan OmaAsemien henkilökunnan sairauspoissaoloja on runsaasti. Koronan vuoksi palveluntarve on lisääntynyt. Koronan ilmaantuvuus on kasvussa Kangasalla. Viikkojen 47 ja 48 aikana uusien koronatapausten ilmaantuvuus on viimeisen kahden viikon ajalta 304 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Neuvolatoiminta sekä ne yksittäiset vastaanottoajat, joita ei peruta, pidetään terveysasemalla. Neuvontapiste Ruutanan terveysasemalla on suljettu ja ulko-ovi on lukittu.

Jos vastaanottoaika on sovittu Ruutanan terveysasemalle tälle viikolle, eikä terveyspalveluista ole ilmoitettu perumista, työntekijämme hakee asiakkaan ulko-ovelta vastaanotolle. Paikalle kannattaa tulla hiukan ennen sovittua ajankohtaa ja varata riittävästi lämpimiä vaatteita ylle kovan pakkasen vuoksi.

THL: Suomessa on todettu kaksi uutta omikrontartuntaa – tapauksia jo 50 maassa

Kello 13.44: Suomessa on varmistettu kaksi uutta omikronvariantin aiheuttamaa koronavirustartuntaa. Molemmat tartunnat on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. Henkilöt ovat matkustaneet viime aikoina Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa. Tapaukset eivät liity aiempaan tartuntaketjuun.

Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä yhdeksän varmistettua omikronin aiheuttamaa tartuntaa. HUS-alueen lisäksi tartuntoja on todettu Varsinais-Suomessa sekä Pohjois-Savossa. Paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia sairaanhoitopiirien alueilla.

Ensimmäiset havainnot omikronvirusvariantista tehtiin marraskuussa Etelä-Afrikassa ja Botswanassa sekä Hongkongissa. Nyt varmistettuja tapauksia on jo 50 maassa eri puolella maailmaa. Toistaiseksi suurin osa raportoiduista tartunnoista liittyy matkustamiseen, erityisesti eteläisen Afrikan maissa. Etelä-Afrikassa uusien koronatapausten määrä on hyvin voimakkaassa kasvussa ja omikronin osuus on jo yli 70 prosenttia uusista tapauksista.

Myös Euroopan alueella varmistettuja tapauksia on jo ainakin 21 maassa ja ne liittyvät pääosin matkustamiseen. Tanska, Espanja, Britannia ja Belgia ovat raportoineet myös tapauksista, joissa ei ole selvää yhteyttä maan ulkopuolelle. Tämä viittaa siihen, että näissä maissa omikronmuunnos leviää jo hieman myös maan sisällä.

THL: Koronarokotteen toisen annoksen on ottanut Suomessa 82,2 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 13.22: Koronarokotteen toisen annoksen on ottanut Suomessa 4,03 miljoonaa ihmistä eli 82,2 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Vähintään yhden rokotteen on ottanut 4,26 miljoonaa ihmistä eli 87 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

THL: Koronataudin valtakunnallinen ilmaantuvuus yhä kasvussa

Kello 13.04: Viruksen valtakunnallinen ilmaantuvuus on 309 todettua tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdelta viime viikolta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tätä edeltäviltä kahdelta viikolta ilmaantuvuusluku oli 240. Luvut ovat pyöristettyjä.

Alueellisesti tartuntoja on suhteessa eniten Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa ilmaantuvuusluku on kahdelta viime viikolta 674. Seuraavaksi eniten tartuntoja suhteessa asukaslukuun on Päijät-Hämeen (415) ja Pirkanmaan (388) sairaanhoitopiireissä.

Pienintä koronaviruksen ilmaantuvuus on puolestaan Kainuun (81), Vaasan (84) ja Keski-Pohjanmaan (93) sairaanhoitopiirien alueilla.

THL: Suomessa yksi uusi koronakuolema

Kello 12.17: Suomessa on raportoitu yksi uusi koronavirukseen liittyvää kuolema, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on Suomessa raportoitu pandemian aikana 1 384.

Useampi kuin yhdeksän kuollutta kymmenestä on ollut yli 60-vuotiaita. Ikäryhmässä todetut koronatartunnat muodostavat alle kymmenesosan kaikista Suomessa todetuista tartunnoista.

Hieman yli puolet tartunnoista on todettu 20–49-vuotiailla. Tämän ikäryhmän raportoidut koronaan liittyvät kuolemantapaukset kattavat noin kolme prosenttia kaikista Suomen koronakuolemista.

Suomessa todettu 1 542 uutta tartuntaa

Kello 12.14: Suomessa on raportoitu tänään 1 542 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viikko sitten samana päivänä raportoitiin 916 uutta koronatartuntaa.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 17 100 koronatartuntaa, mikä on noin 3 800 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana. Yhteensä Suomessa on todettu pandemian aikana 196 180 koronavirustartuntaa.

Maskisuositus laajeni Lempäälässä 4.–5.-luokkalaisiin

Kello 11.37: Maskisuositus laajenee Lempäälässä 4. ja 5. vuosiluokan oppilaisiin ajalla 7.-22.12.2021.

Kunnan johtoryhmä on kokoontunut 6.12.2021 edelleen heikentyneen koronatilanteen vuoksi.

Lempäälän ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 1 049 / 100 000, positiivisia tartuntoja on koko pandemian aikana todettu 823.

Torstain jälkeen uusia tartuntoja Lempäälässä on todettu yhteensä 74.

Tilanteen heikkenemisen vuoksi kunnan johtoryhmä päätti kunnan koulujen maskisuosituksen laajentamisesta 4. ja 5. vuosiluokan oppilaisiin 7.12. lähtien.

Koronanyrkki kertoo tuoreet tiedot Pirkanmaan tautitilanteesta

Kello 10.14: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kertoo tänään tuoreimmat tiedot maakunnan koronavirustilanteesta. Koronanyrkin info alkaa kello 15.30 ja Aamulehti näyttää sen suorana.

Pirkanmaan koronatilanteen lisäksi infossa kuullaan alueellisista suosituksista ja rajoituksista. Tilaisuudessa ovat läsnä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand ja infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen sekä apulaisylilääkäri Janne Laine Taysista.

Lue lisää: Katso tallenne: Koronanyrkki kertoi Pirkanmaan vakavasta tautitilanteesta – sairaalahoidon pelätään kuormittuvan tulevina viikkoina entistä pahemmin

Pirkanmaalla neljältä päivältä 796 uutta tartuntaa

Kello 10.10: Pirkanmaalla on todettu 796 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Mukana luvussa on neljän päivän tapausmäärät. Tays ei enää raportoi tartuntoja viikonloppuisin.

Lauantaille Tays tilastoi 175, sunnuntaille 165, maanantaille 187 ja tiistaille 269 uutta tartuntaa. Tiistaille raportoitu tapausmäärä on kaikkien aikojen korkein päiväkohtainen uusien tartuntojen määrä Pirkanmaalla koskaan.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 14 676 koronatartuntaa.

Lue lisää: Uudet huippukorkeat lukemat: Tays raportoi Pirkanmaalle maanantailta 269 uutta korona­virus­tartuntaa

Ylen kysely: Enemmistö kansanedustajista kannattaa koronapassia työpaikoille

Kello 6.15: Enemmistö Ylen tekemään kyselyyn vastanneista kansanedustajista on sitä mieltä, että työnantajilla pitäisi olla mahdollisuus vaatia työntekijöiltään koronapassia. Kysely lähetettiin kaikille kansanedustajille, ja siihen vastasi 122 edustajaa.

Vastaajista 70 oli sitä mieltä, että työnantajille pitäisi tämä mahdollisuus sallia. 33 edustajaa asettui vastustamaan tätä ja 19 edustajaa vastasi, ettei osaa sanoa. Hallituspuolueiden edustajien parissa kannattajia oli selvästi enemmän, opposition kysymys taas jakaa kahteen leiriin, kertoo Yle.

Koronapassin käytön laajentaminen saa vankimman kannatuksen kokoomuksessa, eniten sitä vastustetaan perussuomalaisissa.

WHO: Ei veriplasmaa ei-vakavan tartunnan hoitoon

Kello 6.14: Toipuneiden koronaviruspotilaiden verestä otetulla plasmalla tehtäviä koronahoitoja ei tulisi antaa ihmisille, jotka sairastavat taudin lievempiä versioita, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Lääketieteen lehti British Medical Journalissa julkaistussa ohjeistuksessaan WHO sanoo, etteivät kalliit ja aikaa vievät plasmahoidot nykytodisteiden mukaan paranna selviytymisen mahdollisuutta tai vähennä hengityskoneiden tarvetta.

Samalla WHO antoi vahvan suosituksen, ettei veriplasmaa käytettäisi niiden koronapotilaiden hoitamiseen, joilla ei ole vakavia oireita. Taudin vakavampia muotoja sairastaville hoitoa tulisi järjestön mukaan tarjota vain osana lääkekokeilua.

Hollannissa kutsuttu sotilaita sairaaloiden avuksi

Kello 6.12: Hollannissa on kutsuttu sotilaita sairaaloiden avuksi koronatartuntojen määrän kasvaessa ja sairaalavuoteiden täyttyessä. Utrechtissa sijaitseva sairaala on avannut uuden hoitoyksikön alueen koronapotilaiden vastaanottamiseksi 50 lääkintätaustaisen sotilaan avulla.

Sotilasapua koordinoiva Martin van Dijk kertoo uutistoimisto AFP:lle, että asevoimat pyrkivät tukemaan hollantilaissairaaloita niin, ettei yksikään sairaala joutuisi kieltämään keneltäkään hoitoa.

Viimeisimpien tietojen mukaan sairaalahoidossa on yli 2 100 koronapotilasta. Koronaa sairastavien käytössä on noin 59 prosenttia kaikista tehohoidon vuodepaikoista.

Maanantai 6.12.

New Yorkissa korona­rokotus­pakko yksityisten yritysten työntekijöille

Kello 22.38: New Yorkin pormestari ilmoitti maanantaina korona­virus­rokotus­pakosta kaikille kaupungin yksityisten yritysten työntekijöille. Asiasta kertoo muun muassa yhdysvaltalaislehti The New York Times.

Rokotuspakko astuu voimaan 27. joulukuuta. Pormestari Bill de Blasion mukaan tuore määräys koskee noin 184 000 yritystä. Määräys ei koske etätöissä olevia. Työpaikalla käyvillä pitää olla ainakin yksi rokoteannos otettuna 27. joulukuuta mennessä. Koronatestissä käyminen ei ole vaihtoehto.

De Blasion mukaan järeä pakko on tarpeen ennaltaehkäisevänä toimena taistelussa koronaviruksen omikronmuunnosta vastaan.

De Blasion mukaan rokotuspakko yksityisellä työskenteleville on ensimmäinen laatuaan Yhdysvalloissa. Jotkut yksityiset yritykset ovat myös itse vaatineet työntekijöiltään koronavirusrokotteen ottamista.

Poikkeuksia rokotuspakkoon sallitaan de Blasion mukaan terveydellisistä sekä uskonnollisista syistä.

Ranskassa suljetaan yökerhot koronatartuntojen suitsimiseksi

Kello 22.33: Ranskassa yökerhot suljetaan perjantaista alkaen neljäksi viikoksi, kertoi pääministeri Jean Castex maanantaina. Toimella pyritään estämään koronavirustartuntojen leviämistä etenkin nuorten ihmisten keskuudessa.

Yökerhojen omistajat reagoivat pääministerin ilmoitukseen raivoisasti. Yökerhot olivat kiinni suurimman osan viime talvea ja kevättä ennen avautumistaan heinäkuussa.

Venäjällä ensimmäiset omikronmuunnostartunnat

Kello 22.31: Venäjä ilmoitti maanantaina kahdesta ensimmäisestä koronaviruksen omikronmuunnoksesta. Tartunnat todettiin Etelä-Afrikasta palanneilla venäläisellä.

Tähän mennessä maailmassa on rekisteröity ainakin reilut 5,2 miljoonaa koronaan liittyvää kuolemaa. Eniten kuolemia on ollut Yhdysvalloissa, lähes 790 000. Brasiliassa on rekisteröity yli 615 000, Intiassa yli 470 000, Meksikossa reilut 295 000 ja Venäjällä yli 280 000 koronakuolemaa.

Italia tiukensi koronarajoituksia rokottamattomille, otti käyttöön ”superkoronapassin”

Kello 14.04: Italiassa koronarokottamattomat ihmiset eivät voi maanantaista alkaen enää mennä esimerkiksi teattereihin, elokuvateattereihin, konserttipaikkoihin tai suuriin urheilutapahtumiin. Säännöistä voivat poiketa vain ne, jotka ovat viime aikoina parantuneet koronaviruksen aiheuttamasta taudista.

Tiukentuneiden sääntöjen myötä Italiassa on käytössä kaksi koronapassin versiota, niin kutsuttu superpassi ja peruspassi. Peruspassin saa käyttöönsä myös negatiivisella koronatestillä, mutta superpassiin vaaditaan joko rokottautuminen tai taudista toipuminen.

Superpassi vaaditaan kulttuuririennoissa museoita lukuun ottamatta sekä ravintoloiden sisätiloissa tammikuun puoliväliin asti. Sen sijaan kahvilla käyminen baarissa tai kahvilassa tai ulkona syöminen onnistuu ilman passia.

Jatkossa koronapassi vaaditaan myös julkisessa paikallisliikenteessä, kun aiemmin sitä edellytettiin vain kaukoliikenteessä.

Viikonloppuna tuli voimaan maskipakko ruuhkaisimmilla ostoskaduilla myös ulkotiloissa.

Italia oli ensimmäinen Euroopan maa, johon koronaviruspandemia iski vuoden 2020 alussa. Nyt maan yli 12-vuotiaista lähes 85 prosenttia on rokotettu, ja pian rokotteita aletaan tarjota myös nuoremmille.

THL: Kolmansia koronarokotteita haettiin innokkaimmin

Kello 14.01: THL:n mukaan koronarokotteen kolmannen annoksen on nyt saanut 7,5 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Kolmannen annoksen on saanut Suomessa noin 365 000 ihmistä.

Annettujen kolmansien rokoteannosten määrä nousi sunnuntaista noin 4 700:lla. Sen sijaan annettujen ensimmäisten ja toisten rokoteannosten määrä ei noussut juuri lainkaan.

12 vuotta täyttäneistä ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut 87 prosenttia ja toisen 82,3 prosenttia.

THL: Koronavirustartuntojen valtakunnallinen ilmaantuvuus jatkaa kasvuaan

Kello 12.36: Tartuntojen valtakunnallinen ilmaantuvuus Suomessa on jatkanut yhä kasvuaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Ilmaantuvuus on viimeisten kahden viikon ajalta noin 298 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Tätä edeltäneiltä kahdelta viikolta ilmaantuvuusluku oli noin 236.

Ylivoimaisesti suurin ilmaantuvuus on tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaalla, jossa viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu yli 657 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Ilmaantuvuus ylittää kolmensadan Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä. Kainuun ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä maamme pienin, reilut 65.

THL: Suomessa on raportoitu 23 uutta koronaviruskuolemaa

Kello 12.17: THL:n mukaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu perjantain jälkeen 23.

Sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi on 277 potilasta, heistä 51 on tehohoidossa.

THL: Suomessa on raportoitu perjantain jälkeen 3  412 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.07: Suomessa on raportoitu perjantain jälkeen 3 412 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu kaikkiaan 16 561 tartuntaa, mikä on 3 462 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Yhteensä Suomessa on raportoitu pandemian aikana reilut 194 000 koronatartuntaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut