Näin koronatilanne kehittyi joulukuun ensimmäisellä viikolla: Kolmannen rokotteen on saanut 7,4 prosenttia Suomessa – Tanska huolissaan omikrontartuntamäärien kasvusta

Tässä kaikille avoimessa jutussa seurasimme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 29. marraskuuta – 5. joulukuuta.

Maanantaina 29. marraskuuta tehohoidossa koronan takia olevien potilaiden määrä ylitti ensimmäistä kertaa kriittiseksi rajaksi määritellyn 50. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi maanantaina, että tehohoitoa tarvitsevia oli Suomessa 51.

29.11.2021 7:07 | Päivitetty 5.12.2021 22:13

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 29.11.–5.12.2021.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 5.12.

Belgiassa mellakoitsijat heittelivät poliiseja oluttölkeillä ja ilotulitteilla.

Kello 20.01: Belgiassa poliisi hajotti sunnuntaina koronatoimien vastaisen mielenosoituksen vesitykeillä ja kyynelkaasulla. Mielenosoittajat vastasivat heittäen ilotulitteita ja oluttölkkejä.

Brysseliin oli kokoontunut noin 8 000 ihmistä osoittamaan mieltään koronarajoituksia vastaan. Virkapukuiset palomiehet marssivat mielenosoituksen kärjessä vaatien oikeutta kieltäytyä koronarokotteesta.

Väkijoukon hajaannuttua yhteenottoja esiintyi enemmän ja protestoijat muun muassa sytyttivät roskakasoja tuleen.

Mielenosoitukset jäivät kuitenkin odotettua pienemmiksi. Marraskuun lopulla Brysselin kaduilla osoitti mieltään noin 35 000 mielenosoittajaa.

Useissa Euroopan maissa on nähty mielenosoituksia viime viikkoina, kun hallitukset ovat vastanneet koronatapausten lisääntymiseen tiukemmilla rajoituksilla.

Belgiassa on viikon aikana todettu päivittäin keskimäärin 18 000 koronatartuntaa ja yli 40 koronan aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemaa. Noin 800 koronapotilasta on tehohoidossa.

Tanska huolissaan omikrontartuntamäärien kasvusta

Kello 18.11: Tanskan terveysviranomaisten mukaan maassa on havaittu huolestuttava nousu omikrontartuntojen määrässä. Koronaviruksen uutta muunnosta on havaittu jo 183 ihmisellä.

Korkeita tapausmääriä voi selittää se, että Tanska on yksi Euroopan edistyneimmistä maista koronaviruksen muunnosten sekvensoinnissa. Sen vuoksi maassa havaitaan usein enemmän tapauksia nopeammin kuin naapurimaissa. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita korkeampaa tartuntatasoa.

THL: Kolmannen koronarokoteannoksen on saanut 7,4 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 16.02: Koronarokotteen kolmannen annoksen on saanut 7,4 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sunnuntaina. Kolmannen annoksen oli siis saanut Suomessa reilut 360 000 ihmistä.

Annettujen kolmansien rokoteannosten määrä oli noussut lauantaista lähes 19 000:lla. Annettujen ensimmäisten annosten määrä oli noussut noin 3 000:lla ja toisten noin 5 000:lla.

12 vuotta täyttäneistä ensimmäisen koronarokoteannoksen oli saanut 87 prosenttia ja toisen 82,3 prosenttia.

Britannia kiristää maahantuloa, kaikilta vaaditaan ennakkoon otettu koronatesti

Kello 12.38: Kaikkien Britanniaan matkustavien on tiistaiaamusta lähtien esitettävä todistus enintään kaksi vuorokautta ennen matkaa otetusta negatiivisesta koronatestistä. Nykyisten määräysten mukaan maahantulijoiden on hakeuduttava testiin kahden päivän sisällä maahan saapumisesta.

Määräys koskee kaikkia yli 12-vuotiaita, tulivatpa he mistä maasta tahansa.

Määräysten tiukentumisen syynä on uusi, erityisen tarttuva koronan omikronmuunnos.

Matkailuala ja lentoyhtiöiden etujärjestö arvostelivat määräystä tuoreeltaan "moukariniskuksi" jo entuudestaan pahasti kärsineelle lentomatkustukselle ja matkailuelinkeinolle.

Britannian oikeusministeri Dominic Raab sanoi Sky News -kanavan haastattelussa ymmärtävänsä yrityksien tuskan, mutta sanoi, että tiukennukset ovat välttämättömiä, jotta maa välttäisi vielä vakavammat seuraukset.

Tuhansia kuljettavalla risteilyaluksella koronatartuntoja Yhdysvalloissa

Kello 12.15: Yhdysvaltoihin palanneen risteilyaluksen matkustajilta ja henkilökunnalta on löydetty yhteensä kymmenen koronavirustartuntaa, kertoivat Yhdysvaltain terveysviranomaiset sunnuntaina. Aluksella on yli 3  200 ihmistä.

Norwegian Cruise Line -yhtiön alus palasi New Orleansin satamaan sunnuntaina viikon risteilyltä, jonka aikana Norwegian Breakaway -risteilyalus poikkesi Belizessä, Hondurasissa ja Meksikossa.

Terveysviranomaisten mukaan kaikki laivalla olleet testataan ennen kuin he pääsevät maihin. Koronatartunnan saaneet matkustavat henkilöautolla kotiinsa karanteeniin tai jäävät paikallisiin karanteenikeskuksiin.

Kansainvälinen risteilymatkustus on kärsinyt pahasti pandemiasta. Risteilyt sallittiin Yhdysvalloissa yli vuoden tauon jälkeen toukokuussa edellyttäen, että matkustajat ja miehistö on rokotettu. Kanada päästi risteilyalukset aluevesilleen vasta viime kuussa.

Ulkoministeri Pekka Haavistolla koronatartunta

Kello 12.15: Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on sairastunut koronavirukseen. Valtioneuvosto tiedotti asiasta myöhään lauantai-iltana.

Tiedotteen mukaan tauti on Haavistolla oireeton. Haavisto työskentelee toistaiseksi etänä kotoaan käsin.

Valtioneuvoston kanslia ja ulkoministeriö ovat käynnistäneet asian edellyttämät toimet.

Haavisto vieraili perjantaina Tampereella Nokia-areenan ensimmäisessä paikallispelissä. Muun muassa samassa aitiossa olleet Kimmo Sasi ja Arto Nyberg ovat kertoneet tehneensä tai tekevänsä kotona tehtävän koronapikatestin.

Lue lisää: Kun ulkoministeri Haavisto sai tietää koronatartunnasta, Kalervo Kummola toimitti tälle listan noin 15 aitiossa olleesta – mukana poliitikkoja ja vaikuttajia: ”Haavisto toimi hyvin vastuunalaisesti”

Koronapassista luopumista vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Kello 8.22: Koronapassista luopumista vaativa kansalaisaloite on kerännyt vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn.

Kansalaisaloitteen mukaan koronapassin käyttö on Suomen perustuslain ja YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen vastaista. Sen nähdään syrjivän kansalaisia sekä asettavan heitä eriarvoiseen asemaan ja tästä syystä passista tulisi aloitteen mukaan luopua välittömästi.

Viime kuussa käsittelyyn vaadittavat allekirjoitukset keräsi koronapassin käyttöönottoa työpaikoilla vastustava kansalaisaloite. Myös tuoreeltaan allekirjoitusrajan ylittäneessä aloitteessa vastustetaan passin käytön laajentamista työpaikoille.

Lauantai 4.12.

Itävallassa koronatoimien vastaiset protestit jatkuvat

Kello 20.55: Itävallassa koronatoimien vastaiset mielenosoitukset jatkuvat kolmatta viikonloppua. Poliisin arvion mukaan pääkaupungissa Wienissä mielenosoituksiin on lauantaina osallistunut yli 40 000 ihmistä.

Mielenosoittajat ovat heittäneet räjähteitä poliiseja kohti, ja useita mielenosoittajia on pidätetty.

Itävallan päätös sulkea muun muassa kaupat, ravintolat ja joulumarkkinat on herättänyt kiivasta vastarintaa, kuten myös päätös tehdä koronarokotuksista pakollisia helmikuun alusta saakka.

Virtahevoilla todettiin ensimmäistä kertaa koronatartunta

Kello 17.07: Kahdella virtahevolla on todettu koronatartunta Antwerpenin eläintarhassa Belgiassa. Kyseessä ovat tiettävästi ensimmäiset virtahevoilla todetut koronavirustartunnat.

14-vuotiaalla Imanilla ja 41-vuotiaalla Hermienillä ei ole eläintenhoitajien mukaan muita oireita kuin vuotava nenä. Toistaiseksi ei tiedetä, kuinka virtahevot altistuivat virukselle. Virtahepokaksikko on asetettu eristykseen varotoimenpiteenä.

Maailmanlaajuisesti virusta on eläimillä raportoitu pääasiassa apinoilla ja kissaeläimillä.

THL: Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 87 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 14.02: Ensimmäisen rokoteannoksen oli lauantaihin mennessä saanut 87 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Lukumääräisesti heitä on lähes 4,26 miljoonaa. Torstain jälkeen rokotteen saaneiden määrä on kasvanut liki 8 000 ihmisellä.

Toisen rokoteannoksen oli lauantaihin mennessä saanut 82,2 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä eli 4,02 miljoonaa ihmistä. Rokotteiden saaneiden määrät päivittyivät viimeksi torstaina. Torstain jälkeen toisen rokoteannoksen saaneiden määrä on kasvanut noin 12 000 ihmisellä.

Koronarokotteen kolmannen annoksen Suomessa saaneiden osuus nousi 7 prosenttiin samassa ikäryhmässä.

Kansanedustaja Jouni Ovaskalla on todettu koronavirustartunta

Kello 13.44: Keskustan pirkanmaalainen kansanedustaja Jouni Ovaska kertoo Twitter-tilillään sairastuneensa koronavirukseen.

Ovaska kertoi asiasta lauantaina.

Lue lisää: Kansanedustaja Jouni Ovaskalla koronatartunta

Cookinsaarilla ensimmäinen koronatartunta koko pandemian aikana

kello 10.36: Tyynellämerellä sijaitsevilla Cookinsaarilla on todettu ensimmäinen koronavirustartunta koko pandemian aikana. Tartunta löydettiin kymmenvuotiaalta pojalta, joka oli karanteenissa saavuttuaan maahan perheensä kanssa. Perhe oli saapunut todennäköisesti Uudesta-Seelannista.

Cookinsaaret sulki rajansa heti pandemian alettua. Saarilla oli kuitenkin lyhytaikainen matkustuskupla Uuden-Seelannin kanssa aikaisemmin tänä vuonna, mutta se lopetettiin kun Aucklandista löydettiin virustartuntoja.

Cookinsaaret aikoo kuitenkin avata uudelleen matkustuksen Uuteen-Seelantiin ilman karanteenia ensi kuun puolivälissä. Cookinsaarten pääministerin Mark Brownin mukaan nyt paljastunut tartunta osoitti, miten hyvin testaus saarilla toimii.

”Olemme valmistautuneet rajojen avaamiseen. Testausjärjestelmämme on nyt osoittanut arvonsa, koska tämä tapaus paljastui heti rajalla”, Brown ylpeili.

Suomessa on todettu yhteensä 7 omikronvariantin aiheuttamaa koronatartuntaa

Kello 9.34: Suomessa on varmistettu kaksi uutta omikronmuunnoksen aiheuttamaa koronatartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteen mukaan Suomessa on todettu nyt yhteensä seitsemän omikronmuunnoksen aiheuttamaa koronavirustartuntaa.

Kaksi uutta tapausta on todettu Pohjois-Savossa. Aiemmin Varsinais-Suomessa on raportoitu neljä omikronmuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä yksi. THL:n mukaan paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia sairaanhoitopiirien alueilla.

Kaikki tähän mennessä todetut tartunnat kuuluvat THL:n mukaan samaan tartuntaketjuun.

Omikronmuunnoksen leviämistä torjutaan THL:n tiedotteen mukaan muiden koronavirusmuunnosten tavoin. THL kehottaa huolehtimaan suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä ja oireiden ilmaantuessa pysymään kotona.

Virusmuunnosten syntyminen kuuluu virusten normaaliin kiertoon, THL toteaa. Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin.

Maailman terveysjärjestö WHO nosti uuden muunnoksen huolta aiheuttavien koronavirusmuunnosten listalle 26. päivä marraskuuta ja nimesi sen samalla omikroniksi. WHO:n mukaan kestää useita viikkoja selvittää, kuinka tarttuva omikronmuunnos on ja tehoavatko nykyiset koronarokotteet siihen.

Päivitys 4.12.2021 kello 10.35: Uutista on täydennetty ja päivitetty.

Etelä-Afrikassa yli kolme miljoonaa koronatartuntaa

Kello 8.44: Etelä-Afrikan koronavirustartuntojen kokonaismäärä ylitti perjantaina kolmen miljoonan rajan maan painiessa uuden omikronmuunnoksen leviämisen kanssa.

Maan johtaviin epidemiologeihin kuuluva Salim Abdool Karim arvioi aiemmin tällä viikolla, että maan päivittäisten uusien tartuntojen määrä voi kolminkertaistua yli 10 000:een viikon sisällä. Perjantaina uusia tartuntoja kirjattiin vuorokauden sisällä jo yli 16 000, nostaen kokonaismäärän pandemian ajalta hieman yli kolmeen miljoonaan.

Yle: Vakavat koronarokotehaitat erittäin harvinaisia

Kello 7.29: Koronarokotteesta ilmenneet vakavat haitat ovat sekä aikuisilla että lapsilla erittäin harvinaisia, kertoo Yle. Noin tuhat ihmistä on hakenut korvauksia rokotehaitoista ja niitä on maksettu eniten ohimenevistä haitoista, kuten kuumeilusta ja rokotuskäden kivusta.

Vakavia allergisia reaktioita rokotteesta on ollut Fimean, Rokotetutkimuskeskuksen ja Lääkevahinkovakuutusyhtiön mukaan yhdellä sadasta tuhannesta koronarokotteen saajasta.

Yhdellä viidestä tuhannesta koronarokotteen saajasta on ilmennyt sydänlihaksen tulehdus toisen rokotteen jälkeen. Vakava, mutta harvinainen oire on esiintynyt nuorilla miehillä. Myös virusinfektion aiheuttama sydänlihaksen tulehdus on yleisimmin nuorten miesten tauti.

Suomessa on annettu yli 8 miljoonaa koronarokoteannosta. Yleisimmät oireet ovat olleet lieviä, kuten esimerkiksi pistopaikan kipu, väsymys sekä lämpötilan nousu. Kolmannen rokoteannoksen ei tiedetä aiheuttaneen erityisiä haittavaikutuksia.

Perjantai 3.12.

Venäjällä pandemian synkin kuukausi: koronakuolemia liki 75 000

Kello 21.34: Venäjällä koettiin pandemian synkin kuukausi koronaan liittyvissä kuolemissa lokakuussa. Maassa kuoli koronavirukseen liittyvistä syistä liki 75 000 ihmistä kuukaudessa, ilmoitti Venäjän tilastoviranomainen Rosstat.

Koko pandemian ajan koronakuolemien määrä on Rosstatin mukaan ainakin 520 000. Hallituksen verkkosivujen mukaan henkensä epidemiassa menettäneiden määrä on hyvin paljon pienempi, noin 280 000.

Venäläisistä vain 40 prosenttia on täysin rokotettuja koronaa vastaan. Maan viranomaiset ja presidentti Vladimir Putin ovat vedonneet toistuvasti rokottamisen puolesta.

Varsinais-Suomessa kolme uutta omikron-löydöstä

Kello 20.12: Varsinais-Suomessa on todettu kolme uutta omikron-muunnoslöydöstä. Asiasta kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Yhteensä Varsinais-Suomen alueella on todettu nyt neljä omikron-tapausta. Ensimmäisestä vahvistetusta tapauksesta kerrottiin torstaina 2.12. Kaikki tapaukset liittyvät toisiinsa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan sairastuneiden oireet ovat lieviä eivätkä henkilöt ole tarvinneet sairaalahoitoa. Sairastuneet henkilöt on määrätty eristykseen. Myös altistuneet on tavoitettu ja heidät on määrätty karanteeniin.

Tartuntaketjujen selvitys jatkuu ja mahdolliset omikron-muunnoslöydökset varmistetaan, sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Suomessa tällä hetkellä lähes 2 miljoonaa annosta koronarokotetta

Kello 16.57: Koronarokote ei ole Suomesta loppumassa ainakaan vähään aikaan, sillä annoksia on maassa lähes kaksi miljoonaa.

”Meillä on tällä viikolla tullut rokotteita sillä tavalla, että tällä hetkellä on noin 1,8 miljoonaa rokoteannosta maassa. Se kyllä hyvin riittää tähän tarpeeseen”, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio.

Rokotteita ei Kontion mukaan myöskään ole vaarassa vanhentua käyttämättömänä, sillä ensimmäinen rokote-erä vanhentuu vasta helmikuun puolivälissä.

Nokian kaupunki aloittaa kolmannet koronarokotukset sunnuntaina

Kello 14.31: Nokian kaupunki aloittaa kolmansien koronarokotteiden antamisen kaikille 18-vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sunnuntaina 5.12. Kolmannen rokotteen voi saada, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään viisi kuukautta. Asiasta tiedotti Nokian kaupunki perjantaina.

Kaupungin linjaus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) linjauksen mukainen.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset voimaan itsenäisyyspäivänä

Kello 14.22: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Aluehallintovirasto kertoi asiasta perjantaina lähettämässään tiedotteessa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kuntien alueilla kielletään kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta ja ovat voimassa kuukauden.

Jos tapahtumassa on tätä korkeampi osallistujamäärä, tapahtumajärjestäjä voi ottaa koronapassin käyttöön vaihtoehtona voimassa oleville koronarajoituksille. Passi mahdollistaa sisäänpääsyn tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Koronapassia voidaan edellyttää 16 vuotta täyttäneiltä henkilöiltä. Yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä tulee noudattaa rajoituksia.

Tampereen itsenäisyyspäivän kansanjuhla perutaan

Kello 13.16: Perinteinen itsenäisyyspäivän kansanjuhla Keskustorilla joudutaan perumaan heikentyneen koronatilanteen sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen linjausten perusteella, tiedotti Tampereen kaupunki perjantaina iltapäivällä.

Tampereen Keskustorin kansanjuhlaan suunnitellut musiikkiesitykset joudutaan perumaan, mutta Keskustorin rakennusten valaistus toteutuu suunnitelmien mukaan. Suomen itsenäisyyden kunniaksi rakennusten valaistus sytytetään 6.12. noin kello 17.30.

Alueelle suunniteltuja ja aiemmin viestitettyjä katujen ja pysäköintialueiden sulkuja ei toteuteta perumisen takia.

”On luonnollisesti ikävää, että tässä vaiheessa joudumme tämän perinteisen ja juhlavan tapahtuman perumaan, mutta tärkeintä on nyt meidän ja läheistemme terveys. Onneksi pystymme kuitenkin tuomaan iloa ja juhlatunnelmaa valoilla kaupunkiimme kaikkien ihailtavaksi”, kertoo tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen Tampereen kaupungilta tiedotteessa.

Suomessa varmistuneet omikrontartunnat samasta seurueesta

Kello 12.02: Suomessa todetut omikronmuunnoksen aiheuttamat koronavirustartunnat ovat samasta viiden ihmisen seurueesta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra STT:lle.

Suomessa on varmistettu kaksi omikrontapausta. Ruotsista tulleen seurueen kolme muuta ihmistä on myös testattu, ja mahdolliset omikrontartunnat selviävät myöhemmin tänään tai ensi viikolla.

Savolainen-Kopran mukaan rajatestauksen kautta on tullut Suomessa tietoon yksittäisiä omikronepäilyjä. Yksikään näistä ei ole varmistunut omikroniksi.

17 epäiltyä omikrontartuntaa joulujuhlista Oslossa

Kello 11.54: Norjassa ainakin seitsemäntoista ihmisen epäillään saaneen omikrontartunnan yli sadan ihmisen osallistuttua joulujuhlintaan Oslossa.

Kaupungin viranomaisten mukaan juhlijoista kuudellakymmenellä on todettu koronatartunta. Tartunnoista seitsemäntoista epäillään olevan omikronmuunnoksen aiheuttamia. Yksi omikrontartunta on jo vahvistettu ryppäästä.

Oslossa viime viikon perjantaina järjestettyihin työpaikan joulujuhliin oli osallistunut 100–120 ihmistä, joista kaikki olivat rokotettuja. Yksi juhlijoista oli vastikään käynyt eteläisessä Afrikassa.

Suomessa on raportoitu 1 456 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.51: Suomessa on raportoitu tänään 1 496 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 16 150 tartuntaa, mikä on liki 4 300 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Australiassa ensimmäiset maan sisäiset omikrontartunnnat

Kello 11.03: Australiassa on todettu ensimmäiset maan sisällä tapahtuneet omikronmuunnostartunnat. Sydneyssä kolmella koululaisella todettiin uuden koronavirusmuunnoksen aiheuttama tartunta. Terveysviranomaisten mukaan koulussa on lisäksi kymmenen epäiltyä omikrontapausta, joita selvitetään parhaillaan.

Sydneyn länsiosassa sijaitsevan koulun henkilökuntaa ja koululaisia on pyydetty käymään koronatesteissä ja jäämään karanteeniin.

Australiassa raportoidaan tällä hetkellä noin 2 000 koronatartuntaa päivässä.

Eduskunnan henkilöstön pikkujouluissa altistuminen

Kello 9.55: Eduskunnan henkilökunnan pikkujouluissa on tapahtunut korona-altistuminen, kertoo eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Pikkujoulutapahtuma pidettiin viime lauantaina, eikä sen jälkeen ole Rauhion mukaan todettu tartuntoja. Toimenpiteenä on ollut selvitys, ketkä henkilöt ovat olleet lähikontaktissa ja altistuneet, ja heitä on testattu.

”Alkaa olla viikko kulunut, eikä tartuntoja ole ilmennyt. Voi olla, ettei tauti ole levinnyt rokotusten ansiosta”, Rauhio arvioi.

Kansanedustajat eivät osallistu henkilöstön pikkujouluihin.

Pirkanmaalla on todettu 172 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.31: Pirkanmaalla on todettu 172 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) perjantaina. Tapaukset varmistuivat torstaina.

Tays raportoi Pirkanmaalle torstaina 174 uutta tartuntaa, mikä on kaikkien aikojen korkein päiväkohtainen lukema koko epidemian ajalta. Perjantaina kerrottu tartuntamäärä on siis kaikkien aikojen toiseksi korkein.

Kaikkiaan Pirkanmaalla on koko epidemian aikana raportoitu nyt 13 880 koronavirustartuntaa.

Yle: Suomen toinen omikrontartunta on todettu Varsinais-Suomessa

Kello 7.54: Suomen toinen omikronmuunnoksen aiheuttama koronatartunta on varmistettu Varsinais-Suomessa. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo uutistoimisto STT:lle, että alueella on varmistettu yksi omikrontapaus. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat, ja myöhemmin myös Yle.

Rintalan mukaan tartunnan saanut on lieväoireinen eikä ole tarvinnut sairaanhoitoa. Kaikki altistuneet ihmiset on tavoitettu, testattu sekä asetettu karanteeniin.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoi eilen, että sen alueella epäillään kahta todennäköistä omikrontapausta, jotka ovat peräisin Ruotsista. Rintala kertoo, että toisesta epäilystä saataneen varmuus tänään.

Rintala kertoo, että molemmissa tapauksissa on altistuneita ihmisiä, joilla on todettu koronatartunta. Rintalan mukaan on todennäköistä, että nämäkin ovat omikronin aiheuttamia tartuntoja, mutta niiden varmistumiseen menee vielä aikaa. Nyt varmistetulla omikrontartunnan saaneella on ainakin yksi altistunut kontakti, jolla on todettu tartunta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi eilen Suomen ensimmäisestä varmistetusta omikrontapauksesta. Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) mukaan tartunnan saanut on helsinkiläinen, ja hänen oireensa ovat lieviä.

THL:n mukaan tartunnan saanut oli palannut Ruotsista. Myös muilla samaan seurueeseen kuuluneilla on todettu koronatartuntoja, joita ei vielä eilen ollut varmistettu omikronin aiheuttamiksi.

Päivitys 3.12.2021 kello 8.20: Uutiseen on päivitetty ylilääkäri Esa Rintalan kommentit.

Korjaus 3.12.2021 kello 9.30: Korjattu juttuun, että uutisesta kertoi ensin Turun Sanomat.

Yhdysvallat haluaa vahvistaa testausta ja rokotteiden saatavuutta

Kello 6.12: Koronaviruksen omikronmuunnosta on nyt havaittu neljässä osavaltiossa Yhdysvalloissa. Maanantaista lähtien maan ulkopuolelta Yhdysvaltoihin lentävien matkustajien maahan pääsyn ehtona on päivän sisällä ennen matkan alkamista saatu negatiivinen koronatestitulos.

Asiantuntijat ennustavat, että talvi nostaa koronavirustartuntojen määrän kasvuun Yhdysvalloissa riippumatta siitä, miten omikronmuunnos leviää.

Hillitäkseen koronavirustartuntojen ripeää kasvua maan presidentti Joe Biden kertoi torstaina laajentavansa rokotteiden saatavuutta sekä pyrkivänsä kaikille ilmaisiin kotitesteihin. Lisäksi luvassa on tiukennuksia matkustamiseen.

Presidentti Biden on joutunut keskittymään koronaviruksen hoitoon koko presidenttikautensa, joka on jatkunut pian vuoden.

Torstai 2.12.

Avi: Kokoontumisia ja tilojen käyttöä koskevia rajoituksia kiristetään Uudellamaalla, myös Kanta-Hämeeseen rajoituksia

Kello 20.07: Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Kanta-Hämeessä kielletään sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Rajoitukset tulevat voimaan 4.12. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Omikronmuunnos voi tartuttaa, vaikka olisi jo saanut tartunnan muista muunnoksista, sanoo eteläafrikkalainen asiantuntija

Kello 17.22: Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC arvioi, että lähikuukausina omikron aiheuttaa yli puolet Euroopan tartunnoista.

Muiden koronavirusmuunnosten aiheuttamat tartunnat eivät välttämättä suojaa omikronmuunnostartunnalta, kertoi Etelä-Afrikan tartuntatautien kansallisen tutkimuslaitoksen NICD:n asiantuntija Anne von Gottberg torstaina. Tämän hetken tietojen mukaan rokottautuminen kuitenkin suojaa vakavalta tautimuodolta.

Von Gottberg kertoi, että alustavissa tutkimuksissa on havaittu ihmisten saaneen tartuntoja uudelleen. Trendi on hänen mukaansa havaittavissa myös malleissa, jotka vertaavat tapausten määrää koko väestöön.

Keski-Suomeen ja Rovaniemelle tiukemmat ravintolarajoitukset viikonlopusta alkaen

Kello 17.19: Sekä Keski-Suomi että Rovaniemi ilmoittivat alkuviikolla täyttävänsä koronaepidemian leviämisalueen kriteerit.

Hallitus on päättänyt asettaa Keski-Suomen maakuntaan ja Rovaniemen kaupunkiin aiempaa tiukempia ravintolarajoituksia, sosiaali- ja terveysministeriö kertoo. Leviämisalueen rajoitukset ravintoloille astuvat voimaan lauantaina puolilta öin. Sekä Keski-Suomen maakunta että Rovaniemen kaupunki ilmoittivat alkuviikosta täyttävänsä koronaepidemian leviämisalueen kriteerit.

Rajoitusten myötä anniskelun on päätyttävä kaikissa ravintoloissa kello 17. Anniskeluravintolat saavat olla auki aamuviidestä kuuteen iltapäivällä. Jos ravintolassa ei anniskella alkoholia, ovet saa pitää auki aamuviidestä yhteen yöllä.

Jos ravintolan päätoimiala on alkoholin anniskelu, käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä kolme neljäsosaa asiakaspaikoista. Kaikilla asiakkailla on oltava sisätiloissa oma istumapaikka. Ravintolarajoituksista vapautuu edellyttämällä asiakkailta koronapassia.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri suosittelee koronan kotitestejä flunssaoireisille

Kello 17.18: Antigeeni-pikatestit ovat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin mukaan hyvä lisä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle. Kotitestejä suositellaan myös rokotetuille.

Antigeeni-kotitestejä suositellaan hyvänä lisänä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle kaikille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Kotitesti kannattaa siis tehdä, vaikka otettuna olisi täysi koronarokotesarja.

Kotitesti ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä. Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee hakeutua testattavaksi terveydenhuoltoon. Kotitestin tulosten perusteella ei myöskään tehdä hoitopäätöksiä eikä kotitestistä saatu negatiivinen testitulos vapauta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista.

Norjassa ainakin 50 sai koronatartunnan ravintolaillallisen jälkeen

Kello 17.16: Norjassa on todettu ainakin 50 koronavirustartuntaa jouluillallisen jäljiltä. Parhaillaan kartoitetaan sitä, kuinka monessa tapauksessa on kyse omikronmuunnoksesta, kertoivat terveysviranomaiset uutistoimisto NTB:lle.

Jouluillallinen järjestettiin pääkaupungissa Oslossa Aker Bryggen alueella sijaitsevassa ravintolassa. Illalliselle osallistuneet asuvat Oslossa ja useissa kunnissa sen ympärillä.

THL suosittelee 5–11-vuotiaille riskiryhmäläisille koronarokotuksia

Kello 15.31: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan maahan.

Lisäksi THL ehdottaa rokotuksia lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä. Muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen ei kuitenkaan voi alkaa ennen kuin valtioneuvoston asetusta vapaaehtoisista Covid-19-rokotuksista on muutettu.

THL ei vielä ehdota rokotuksia muille 5–11-vuotiaille. Kaikille 5–11-vuotiaille mahdollisuus koronarokotuksiin tarjottaisiin siinä vaiheessa, kun on saatu lisätietoja rokotusten turvallisuudesta ikäryhmässä ja erityisesti harvinaisten haittavaikutusten osalta.

THL tarkastelee lisääntyvää tutkimustietoa joulukuun aikana ja varautuu osaltaan rokotusten aloittamiseen vuodenvaihteen jälkeen siinä tapauksessa, että näyttöä turvallisuudesta on kertynyt riittävästi.

”Pääsyy sille, ettei THL suosita rokotuksia nyt kaikille 5–11-vuotiaille lapsille on heidän oma matala tautitakkaansa. Tämän ikäisten lasten tartunta on yleensä lieväoireinen ja vakavat taudinkuvat on erittäin harvinaisia verrattuna esimerkiksi muihin rokotuksilla estettyihin tauteihin.”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

THL laatii vielä erilliset ohjeet sekä lasten riskiryhmistä että vakavasti immuunipuutteisista.

THL suosittaa kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 18 vuotta täyttäneille

Kello 15.21: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut suosituksen, että kolmansia koronarokote­annoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille. Kolmatta annosta suositellaan 5–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen, THL tiedotti torstaina.

Aiemmin muille kuin immuunipuutteisille kolmatta annosta on suositeltu kuusi kuukautta toisen annoksen jälkeen. THL:n mukaan kolmas rokotus voitaisiin antaa jo hieman tätä aiemmin.

”Suosituksen perusteena on koronavirusinfektioiden määrän vähentäminen ja tartuntojen leviämisen estäminen. Kolmas rokoteannos vähentää viruksen kiertoa väestössä ja parantaa suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo tiedotteessa.

”Alueellisesti on huolehdittava, että rokotusjärjestyksessä edetään vanhimmista nuorimpaan, sillä ikä on merkittävin vakavalle koronataudille altistava tekijä. Uusien ikäryhmien rokottaminen ei saisi myöskään hidastaa jo aiemmin nimettyjen ryhmien rokotusvauhtia.”

Nokialaisessa Orvokin päiväkodissa viime päivinä noin 10 koronavirustartuntaa

Kello 14.51: Nokian kaupungin Orvokin päiväkodissa on todettu viime päivinä noin 10 koronavirustartuntaa, tiedotti Nokian kaupunki torstaina.

Koko päiväkodin henkilöstö seulotaan koronatesteillä. Lasten huoltajia on tiedotettu tilanteesta Päikky-viestillä.

Päiväkoti kertoo, että terveet lapset voivat tulla päivähoitoon normaalisti. Jos lapsella on koronaan viittaavia hengitystie- tai vatsaoireita, lapsen tulee jäädä kotiin. Päiväkodissa on tehostettu koronavarotoimenpiteitä.

Nokian Orvokin päiväkodissa on viisi ryhmää ja yhteensä noin 100 varhaiskasvatuspaikkaa.

Suomessa todettu omikronvariantin aiheuttama koronatartunta

Kello 14.03: Suomessa yhdellä ihmisellä on todettu omikronvirusmuunnoksen aiheuttama koronavirustartunta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotteessaan (THL) torstaina.

Myös muilla samaan seurueeseen kuuluvilla on jo todettu koronatartuntoja. Heidän tartuntojaan ei ole vielä varmistettu omikronvariantin aiheuttamiksi. Seurue on palannut Suomeen Ruotsista.

Paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueilla.

Maskipakko palaa Nysse-liikenteeseen Pirkanmaalla

Kello 14.01: Nysse-liikenteessä astuu voimaan maskipakko perjantaina 3. joulukuuta alkaen. Asiasta kertoi Tampereen kaupunki torstaina tiedotteella.

Maskipakko koskee 12 vuotta täyttäneitä matkustajia. Maskipakosta voivat poiketa vain sellaiset matkustajat, jotka eivät terveytensä vuoksi voi käyttää maskia. Emme vaadi todistusta terveydellisistä esteistä.

Myös kuljettajat käyttävät maskia mahdollisuuksien mukaan, kuitenkin terveys ja liikenneturvallisuus huomioiden. Kuljettajien työturvallisuudesta vastaavat liikennöitsijät.

Intia ilmoitti ensimmäistä omikrontapauksista

Kello 13.35: Nyt myös Intia on vahvistanut maasta löytyneen koronaviruksen omikronmuunnosta. Maan terveysministeriön mukaan kaksi miestä oli saanut omikrontartunnan.

Tartunnat ilmenivät Karnatakan osavaltiossa eteläisessä Intiassa.

Monet muut maat ovat jo ilmoittaneet omikronlöydöksistä, yhtenä viimeisimmistä Yhdysvallat.

Ensimmäisenä muunnos tuli ilmi eteläisessä Afrikassa, mikä on saanut useat maat asettamaan matkustusrajoituksia alueelta tuleville. Maailman terveysjärjestö WHO on kuitenkin kannustanut harkitsemaan rajoituksia uudelleen, sillä muunnosta on jo raportoitu olevan eri puolilla maailmaa eikä sen alkuperäinen lähde ole vielä selvillä.

Suomessa 1 622 koronatartuntaa

Kello 12.44: Suomessa on raportoitu tänään 1 622 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 15 900 koronatartuntaa, mikä on reilut 4 500 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Yhteensä tartuntoja on pandemian aikana todettu nyt 189 730.

Uusia kuolemantapauksia on tänään raportoitu kahdeksan. Yhteensä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut koko pandemian aikana Suomessa 1 356.

Suomessa kahdeksan uutta koronakuolemaa

Kello 12.13: Suomessa on raportoitu kahdeksan uutta koronakuolemaa, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut koko pandemian aikana Suomessa 1 356.

Päivittäisiä tartuntalukuja ei ole vielä kerrottu teknisen ongelman vuoksi.

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa oli keskiviikkona 275 ihmistä, mikä on 45 koronapotilasta vähemmän kuin edellisellä raportointikerralla maanantaina. Tehohoidossa oli keskiviikkona 51 koronapotilasta eli yhtä monta ihmistä kuin maanantaina.

Britanniassa hyväksyttiin uusi koronalääke

Kello 11.25: Brittiläiset lääkeviranomaiset hyväksyivät torstaina Glaxo Smith Kline (GSK) -lääkeyrityksen uuden koronalääkkeen.

GSK:n Sotrovimab-koronalääke on tarkoitettu hoitamaan potilaita, joilla on suurin riski kehittää koronaviruksen aiheuttama vakava tautimuoto. Valmistajan mukaan lääke näyttäisi tehoavan myös uuteen omikronmuunnokseen.

Suoneen annettava lääke kiinnittyy virukseen ja estää sen pääsemistä soluihin. BBC:n mukaan tutkimuksissa kerta-annos vähensi sairaalahoidon ja kuoleman riskiä 79 prosentilla.

Brittiviranomaisten mukaan lääke todettiin turvalliseksi ja tehokkaaksi vähentämään sairaalahoidon ja kuoleman riskiä potilailla, joilla on lievä tai keskivaikea koronaviruksen aiheuttama sairaus ja lisääntynyt riski sairastua vakavasti.

STM ja THL kertovat koronatilanteesta

Kello 9.29: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitävät tänään viikoittaisen korona­tilanne­katsauksensa. Info alkaa kello 10. Aamulehti näyttää tilaisuuden suorana.

Tilaisuudessa kerrotaan rokotustilanteesta sekä koronavirus­tilanteen epidemiologisesta arviosta Suomessa ja maailmalla. Infossa kuullaan myös katsaukset tehohoidon tilanteesta ja koronavirus­muunnoksista.

Lue lisää: Suomessa tehohoidossa nyt 53 korona­potilasta, alle 40-vuotiaiden osuus kasvanut – näin STM ja THL kertoivat tauti­tilanteesta

Pirkanmaalla ennätysmäärä uusia tartuntoja

Kello 9.28: Pirkanmaalla on raportoitu 174 uutta koronavirus­tartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Tartuntamäärä on korkeampi kuin kertaakaan aiemmin koko epidemian aikana.

Tays on raportoinut tällä viikolla Pirkanmaalle yhteensä 558 uutta tartuntaa. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt kaikkiaan 13 708 koronavirus­tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 174 uutta koronavirus­tartuntaa – lukema korkeampi kuin koskaan epidemian aikana

Yhdysvalloissa havaittu maan ensimmäinen omikrontapaus

Kello 6.03: Koronaviruksen uusi omikronmuunnos on havaittu nyt myös Yhdysvalloissa. Kalifornian osavaltiossa havaittua tartuntaa kantanut oli palannut Yhdysvaltoihin Etelä-Afrikasta marraskuun lopulla. Aiheesta kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

Tartunnan saanut on eristyksissä, ja viranomaiset yrittävät Yhdysvaltain tartuntatautiviraston mukaan selvittää mahdollista tartuntaketjua. Tartunnan saaneen lähimpien kontaktien koronavirustestit ovat viranomaisten mukaan ainakin toistaiseksi olleet negatiivisia.

Kalifornian kuvernöörin mukaan koronaviruksen omikronmuunnosta kantava ihminen, joka oli saanut kaksi lääkeyhtiö Modernan rokotetta, ei ole sairaalahoidossa. Koronatestausta Kalifornian lentokentillä vahvistetaan muunnoksen löytymisen takia.

Keskiviikko 1.12.

Lääkärilehti: THL:n pääjohtajan mukaan Nohynekia maalitetaan rokotusasiassa

Kello 18.28: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo Lääkärilehden haastattelussa, että THL:n rokotuksista vastaava ylilääkäri Hanna Nohynek on joutunut julkisen maalittamisen kohteeksi.

Nimetön hallituslähde sanoi sunnuntaina Iltalehdessä, että Nohynek tulisi erottaa Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän sihteerin tehtävistä. Lähteen mukaan Nohynek on ”laumasuoja-ajattelun vallassa” eikä ole halunnut aloittaa kolmatta rokotuskierrosta hallituksen vaatimuksista huolimatta.

Tämä (nimetön kritisointi julkisuudessa) on hyvin erikoinen toimintatapa julkisen hallinnon toimijoilta. Tällainen on sosiaalisesta mediasta peräisin olevaa toimintakulttuuria, joka näyttäisi pesiytyneen nyt valtionhallintoon, Tervahauta sanoo Lääkärilehdessä.

THL kertoo torstaina 5–11-vuotiaiden korona­rokotuksista

Kello 18.01: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo torstaina 2. joulukuuta 5–11-vuotiaiden koronavirusrokotuksista Suomessa. Tiedotustilaisuus lasten koronarokotuksista pidetään kello 16.30–17.30.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa lasten koronarokotukset alkoivat jo viime kuussa, ja Suomessakin tietoa lasten koronarokotuksista on odotettu.

Lapsilla todettujen koronatartuntojen määrä on ollut tasaisessa kasvussa lokakuun puolivälistä asti, jolloin Suomessa todettiin yhteensä viikoittain noin 4 000 tartuntaa. Nyt luku on noussut noin 7 000:een. Samalla alle 12-vuotiaiden osuus tartunnan saaneista on kasvanut: viikolla 46 osuus oli 27 prosenttia. Tähän asti osuus on pysynyt 5–10 prosentin kieppeillä, kertoo ylilääkäri Emmi Sarvikivi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Todettujen koronatartuntojen määrään vaikuttavat testausaktiivisuus ja voimassaoleva testiohjeistus.

STM: Rajoituksia on leviämisalueilla syytä laajentaa myös kohtalaisen riskin tilanteisiin

Kello 17.56: Koronatilannetta yritetään suitsia laajentamalla rajoituksien piirissä olevien tilaisuuksien listaa. Uudet rajoitukset vaikuttaisivat muun muassa kontaktilajeihin ja yli 10 hengen kuoroihin.

Suomen pahenevan koronatilanteen seurauksena sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on antanut uuden ohjeistuksen liittyen erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Uuden linjanvedon mukaan koronavirukseen liittyviä rajoituksia on leviämisalueilla syytä laajentaa myös niin sanottuihin kohtalaisen riskin tilanteisiin. Rajoitustoimia on aiemmin voinut kohdentaa vain merkittävän riskin tilanteisiin ja tapahtumiin, joissa kontaktien määrä on ollut suuri.

STM nojaa uudessa ohjeistuksessaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemään riskiluokitteluun. Kohtalaisen riskin tilanteiksi määriteltävien tilaisuuksien ja kokoontumisten lista on pitkä.

Nyt rajoitukset laajenisivat myös ulkotiloissa oleviin istumapaikattomiin yleisötilaisuuksiin, messuihin, kuorolaulutoimintaan, joukkueurheiluun ja ryhmäliikuntaan käytettäviin sisäliikuntatiloihin, kontaktilajeihin ja muutamien muiden tilojen käyttöön.

THL:n riskiarviossa kohtalaisen riskin tilanteisiin luetaan myös julkinen liikenne, hengelliset kokoontumiset ja yöpymistä edellyttävät leirit ja kurssit.

Tilaisuuksien järjestäjien on kuitenkin mahdollista kiertää rajoitukset ottamalla koronapassi käyttöön.

Rajoituksien toimeenpano tapahtuu kuntatasolla, mutta kuntarajat ylittävissä tapauksissa päätökset tekee aluehallintovirasto (avi).

Avi viesti STT:lle tiistaina, että STM:n ohjauskirjeen linjauksiin liittyen aluehallintovirastoilla ei vielä tällä hetkellä ole olennaista kerrottavaa.

Avi valmistelee Pohjois-Pohjanmaalle kahta päätöstä, jotka kiristäisivät rajoituksia

Kello 15.41: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto valmistelee yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitusten kiristämistä Pohjois-Pohjanmaalla. Yleisötilaisuuksien järjestäjät voivat vapautua tilaisuuksien osallistujamäärän rajoituksista vaatimalla asiakkailta koronapassia.

Aluehallintoviraston valmistelussa olevassa päätöksessä on tarkoitus kieltää sisätiloissa järjestettävät kokoontumiset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Aiempi 26.11.2021 voimaan tullut rajoitus on ollut 50 henkilöä.

Varsinainen päätös annetaan mahdollisimman pian.

Lisäksi aluehallintovirasto valmistelee laajempaa asiakas- ja toimintatilojen käytön rajoittamista tartuntatautilain 58d-pykälän mukaisella päätöksellä. Asiasta on pyydetty Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin lausunto.

Valmistelussa olevasta laajemmasta asiakas- ja toimintatiloihin kohdistuvasta rajoituksesta tiedotetaan kuluvan viikon aikana ja se astuu voimaan aikaisintaan ensi viikon alussa.

Von der Leyenin mielestä EU:n on aika harkita pakollisia koronarokotuksia

Kello 15.02: Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU:n on aika harkita koronarokotusten muuttamista pakollisiksi.

Von der Leyen kertoi mediakonferenssissa, että rokotuskattavuutta EU:ssa pitäisi kasvattaa ja rokotepakko olisi tähän yksi mahdollisuus. Komission puheenjohtajan mukaan koronarokotteiden pakollisuudesta olisi siksi syytä aloittaa keskustelu.

Hän kuitenkin painotti, että rokotusten pakollisuudesta päättävät jäsenvaltioiden hallitukset.

THL: Suomessa yli neljä miljoonaa ihmistä saanut kaksi koronarokotetta

Kello 13.29: Kaksi koronarokoteannosta saaneita on Suomessa nyt yli neljä miljoonaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kaksi koronarokotetta on saanut noin 4 002 500 ihmistä eli 81,8 prosenttia Suomen 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Kolme koronarokotetta saaneita on reilut 273 000 eli 5,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Yhden rokoteannoksen saaneita on puolestaan reilut 4,24 miljoonaa. Heidän osuutensa 12 vuotta täyttäneestä väestöstä on 86,7 prosenttia.

THL: Suomessa 1 570 uutta koronatartuntaa, uusi päiväkohtainen ennätysluku

Kello 12.01: Suomessa on raportoitu tänään 1 570 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kyseessä on suurin päiväkohtainen raportoitu luku Suomessa koko epidemian ajalta.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 15 500 koronatartuntaa, mikä on vajaat 4  400 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Yhteensä Suomessa on koko epidemian aikana todettu reilut 188 100 koronavirustartuntaa.

Suomessa on tällä hetkellä koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 275 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on laskenut 45:llä koronapotilaalla maanantaista.

Tehohoidossa on 51 koronapotilasta. Määrä ei ole muuttunut maanantaista.

Lisäksi THL raportoi keskiviikkona 13 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu 1 348.

Aiemmin tänään THL kertoi 1 570 uudesta koronatartunnasta, mikä on päiväkohtaisesti raportoitu ennätyslukema koko epidemian ajalta.

Täydennys 1.12.2021 kello 12.05: Täydennetty sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrällä.

Kolmea uutta omikronepäilyä tutkitaan, ensimmäistäkään ei vielä todettu Suomessa

Kello 11.10: Suomessa ei ole toistaiseksi havaittu koronaviruksen omikronmuunnosta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL tutki kahta omikronepäilyä. Toinen tutkituista näytteistä osoittautui koronan deltamuunnokseksi. Toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli alhainen.

Lisäksi Suomessa on havaittu kolme uutta omikronepäilyä, jotka myös sekvensoidaan variantin selvittämiseksi. Tulokset varmistuvat lähipäivinä.

THL:n mukaan on todennäköistä, että epäiltyjä tapauksia todetaan edelleen lisää.

Lue lisää: Suomessa ei ole vielä havaittu omikronmuunnosta – THL tutkii kolmea uutta epäilyä

Täydennys 1.12.2021 kello 11.23: Uutista on täydennetty.

Pääministeri Sanna Marinin koronatestin tulos negatiivinen

Kello 10.41: Pääministeri Sanna Marinin koronatestin tulos on negatiivinen, kertoo valtioneuvoston viestintäosasto. Flunssasta kärsivä Marin jatkaa työskentelyä etänä.

Maailman terveysjärjestö toppuuttelee matkustusrajoituksia

Kello 10.27: Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että yleiset matkustusrajoitukset eivät estä koronaviruksen uuden omikronmuunnoksen leviämistä.

Järjestön mukaan matkustuskiellot saattavat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kiellot voivat viime kädessä saada maat lopettamaan tietojen jakamisen kehittyvästä viruksesta.

Etelä-Afrikan ilmoitettua uudesta virusmuunnoksesta kymmenet maat ympäri maailmaa ovat asettaneet rajoituksia matkustamiselle, joista suurin osa on kohdistettu Etelä-Afrikan maihin.

Muun muassa Kanada kertoi vastikään estävänsä matkustamisen maahan Egyptistä, Nigeriasta ja Malawista omikronmuunnoksen leviämisen vuoksi. Kanadassa havaittiin hiljattain maan ensimmäiset omikrontapaukset.

Maailman terveysjärjestön pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesuksen mukaan on ymmärrettävää, että maat pyrkivät suojelemaan kansalaisiaan uutta virusmuunnelmaa vastaan. Hän vaati kuitenkin, että globaali vastaus uuteen uhkaan on rauhallinen, koordinoitu ja johdonmukainen. Valtioilta hän toivoi matkustusrajoituksien sijaan muita toimia riskien vähentämiseen.

Vaikka WHO toppuuttelee yleisiä Afrikan maihin kohdistettavia matkustusrajoituksia, kehottaa järjestö yli 60-vuotiaita ja muita riskiryhmiin kuuluvia välttämään matkustamista.

”Henkilöiden, jotka eivät ole terveitä tai jotka ovat vaarassa sairastua koronaviruksen aiheuttamaan vakavaan tautiin tai kuolla, mukaan lukien yli 60-vuotiaiden tai lisäsairauksia omaavien henkilöiden, tulisi lykätä matkustamista”, järjestö linjasi matkustustiedotteessaan tiistaina.

Pirkanmaalla raportoitu 146 uutta tartuntaa

Kello 9.25: Pirkanmaalla on varmistunut 146 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Lukema on kolmanneksi korkein päiväkohtainen tartuntamäärä koskaan. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on Taysin mukaan todettu nyt kaikkiaan 13 534 koronavirustartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 146 uutta koronavirustartuntaa

Yhdysvalloissa asiantuntijapaneeli suosittelee Merckin koronapilleriä

Kello 6.21: Yhdysvalloissa hallinnon nimittämä terveysasiantuntijapaneeli on antanut tukensa Merck-lääkeyhtiön koronaviruslääkkeen käytölle aikuisilla korkean riskin potilailla. Tuki lääkkeelle meni paneelissa niukasti läpi.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) odotetaan pian antavan luvan lääkkeen hätäkäyttöön. Sen jälkeen lääkettä voisi saada reseptillä apteekeista. Merck tunnetaan Yhdysvaltojen ja Kanadan ulkopuolella nimellä MSD.

Brasiliassa Latinalaisen Amerikan ensimmäiset omikrontartunnat

Kello 6.14: Brasiliassa Sao Paulon osavaltio on ilmoittanut kahdesta vahvistetusta omikrontapauksesta. Tartunnat ovat tiettävästi Latinalaisen Amerikan ensimmäiset vahvistetut omikrontapaukset.

Brittilehti Guardianin mukaan tartunnat liittyvät matkustukseen Etelä-Afrikasta. Vahvistetuista omikrontartunnoista kertoneen Sao Paulon osavaltion hallinnon mukaan vahvistus saatiin näytteiden geneettisen sekvensoinnin myötä.

Ruotsi ottaa käyttöön koronapassin

Kello 6.13: Ruotsissa otetaan käyttöön koronapassi tänään. Todistusta otetuista rokotuksista vaaditaan tästä päivästä lähtien sisätiloissa järjestetyissä yli sadan ihmisen kokoontumisissa. Tällaisia tapahtumia voivat olla esimerkiksi teatterinäytökset, konsertit, markkinat tai urheilutapahtumat. Asiasta kertoi sosiaaliministeri Lena Hallengren eilisessä tiedotustilaisuudessa Expressen-lehden mukaan.

Kanada asetti lisää matkustuskieltoja

Kello 6.03: Kanada on estänyt matkustamisen maahan Egyptistä, Nigeriasta ja Malawista omikronmuunnoksen leviämisen vuoksi. Kaikkiaan Kanada on nyt asettanut rajoituksia matkustamiselle kymmenestä Afrikan maasta.

Kanadan terveysministeri Jean-Yves Duclosin mukaan ulkomaalaiset, jotka ovat viettäneet aikaa tai matkustaneet rajoituksien kohteena olevien maiden kautta viimeisen kahden viikon aikana, eivät voi päästä Kanadaan.

Kanadassa havaittiin hiljattain maan ensimmäiset omikrontapaukset. Uutta koronavirusmuunnosta havaittiin kahdella vastikään Nigeriassa matkustaneella henkilöllä.

Tiistai 30.11.

Maailman terveysjärjestö kehottaa yli 60-vuotiaita välttämään matkustamista

Kello 20.29: Maailman terveysjärjestö WHO kehotti tiistaina yli 60-vuotiaita ja muita riskiryhmiin kuuluvia lykkäämään matkustamista uuden virusmuunnoksen aiheuttaessa huolta maailmalla.

Järjestö viittasi matkustustiedotteessaan koronaviruksen uudesta omikronmuunnoksesta johtuvaan, mahdollisesti lisääntyneeseen vaaraan riskiryhmille.

”Henkilöiden, jotka eivät ole terveitä tai jotka ovat vaarassa sairastua koronaviruksen aiheuttamaan vakavaan tautiin tai kuolla, mukaan lukien yli 60-vuotiaiden tai lisäsairauksia omaavien henkilöiden, tulisi lykätä matkustamista”, järjestö sanoi.

Saksassa äänestetään koronarokotteen määräämisestä pakolliseksi

Kello 19.26: Saksan parlamentissa äänestetään vuoden loppuun mennessä siitä, tehdäänkö koronarokotteet kaikille pakollisiksi. Asiasta kertoi Saksan tuleva liittokansleri Olaf Scholz tiistaina saksalaislehdissä.

Scholz sanoi Bild-lehden haastattelussa, että äänestys järjestetään koska kyseessä on omantunnon kysymys.

Noin 68 prosenttia saksalaisista on ottanut koronarokotteen, ja viime viikkoina useat poliitikot ovat patistaneet kansalaisia rokotettaviksi kattavuuden nostamiseksi.

Scholzin mukaan asiasta äänestettäisiin jo tämän vuoden aikana. Rokotuspakko astuisi voimaan helmikuuhun tai viimeistään maaliskuuhun mennessä.

Tallink Silja aloittaa koronapassin tarkastamisen 18 vuotta täyttäneiltä Tukholmasta lähteviltä

Kello 16.37: Tallink Silja aloittaa koronapassien tarkastamisen Tukholmasta lähteviltä 18 vuotta täyttäneiltä matkustajilta keskiviikosta alkaen.

Varustamo ilmoitti, että se hyväksyy koronapassina koronarokotustodistuksen, todistuksen kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronaviruksesta sekä negatiivisen koronatestin, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen matkan alkua.

Vaikka koronapassi tarkastetaan, suomalainen saa Tallink Siljan mukaan aina palata laivalla Suomeen.

Tallink Silja on kysynyt koronapassia jo jonkin aikaa Tallinna–Tukholma-reitin matkustajiltaan.

Viking Line alkaa kysyä koronapassia Tukholman ja Maarianhaminan välillä risteilevällä Cinderella-aluksellaan ensi viikonlopusta alkaen.

”Suomen nykylaki ei anna mahdollisuutta edellyttää koronapassia Suomen lipun alla liikennöivillä aluksilla. Siksi useimmilla aluksistamme on voimassa vahva suositus koronapassista”, kertoi Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström STT:lle tiistaina.

Boijer-Svahnströmin mukaan Suomen lakia olisi syytä muuttaa niin, että samanlainen käytäntö kuin Ruotsin lipun alla liikennöivillä aluksilla olisi mahdollinen.

Koronanyrkki esittää 20 hengen kokoontumisrajoitusta Pirkanmaalle

Kello 16.22: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä suosittelee Pirkanmaalle etätyötä kaikkiin niihin tehtäviin, joissa etätyötä on mahdollista tehdä. Asiasta tiedotti Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä tiistaina.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä esittää myös aluehallintovirastolle, että kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet yli 16-vuotiaille rajoitettaisiin Pirkanmaalla korkeintaan 20 henkilöön. Isompia tilaisuuksia voisi järjestää, jos koronapassi on käytössä. Kunnat voivat itse päättää alueellaan järjestettävien tilaisuuksien rajoituksista.

Koronarokotukset tulossa pakollisiksi Kreikassa 60 vuotta täyttäneille

Kello 14.45: Koronarokotukset ovat muuttumassa Kreikassa pakollisiksi 60 vuotta täyttäneille. Asiasta kertoo pääministeri Kyriakos Mitsotakis.

Ikääntyneiden rokotepakosta on vielä äänestettävä parlamentissa. Lainsäätäjien odotetaan hyväksyvän määräyksen.

Ehdotuksen mukaan ikärajan täyttäneiden rokottamattomien on varattava aika ensimmäisen rokoteannoksen ottamiseen 16. tammikuuta mennessä.

Pääministerin mukaan runsaat puoli miljoonaa yli 60-vuotiasta kreikkalaista on tähän asti kieltäytynyt ottamasta koronarokotetta. Jos kanta ei muutu, edessä on jatkossa 100 euron kuukausittainen sakko.

Koronatilanne on heikentynyt Kreikassa nopeasti marraskuussa.

Sanna Marin jää flunssaoireiden vuoksi etätöihin

Kello 14.03: Pääministeri Sanna Marin (sd) potee lieviä flunssaoireita ja jää toistaiseksi etätöihin Kesärannan virka-asunnolleen, kertoo valtioneuvoston kanslia.

Marin osallistuu tänään iltapäivällä alkavaan hallituksen neuvotteluun etäyhteyksin. Hallituksen on määrä käsitellä koronatilannetta ja viruksen omikronmuunnosta.

Pääministeri testataan koronaviruksen varalta.

Männistön palvelukodin koronaepidemia rauhoittui

Kello 13.54: Tampereella Männistön palvelukodin koronaepidemia on rauhoittunut ja eritykset on purettu koko palvelukodista, kertoo Tampereen kaupunki.

Koronaepidemia alkoi Männistössä marraskuun alussa. Epidemian aikana koronatartunnan sai yhteensä 18 asukasta ja työntekijää. Neljä koronatartunnan saanutta asukasta kuoli.

Palvelukodissa voi taas vierailla normaalisti kaupungin vierailuohjeita noudattaen. Palvelukotiin voidaan jälleen ottaa myös uusia asukkaita.

Varsinais-Suomessa hoidossa kymmeniä koronapotilaita

Kello 13.53: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo, että Tyksissä on tänään 30.11.2021 hoidossa kaiken kaikkiaan 14 koronapotilasta, joista alle viisi on tehohoidossa.

Terveyskeskussairaaloissa on kymmeniä potilaita hoidossa koronan vuoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:än) eilen ilmoittama 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 275 ja on koko epidemian korkein.

THL: Kahdesti rokotettuja edelleen karvan alle neljä miljoonaa

Kello 13.24: Koronarokotteen toisen annoksen on Suomessa saanut 3,99 miljoonaa ihmistä eli 81,7 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Vähintään yhden rokotteen on ottanut 4,24 miljoonaa ihmistä, mikä tarkoittaa 86,7:ää prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Toisen annoksen ottaneiden määrä on kasvanut eilisestä 160 ihmisellä. Ensimmäisen rokotteen ottaneiden määrä on puolestaan kasvanut 118:lla.

THL: Suomessa on raportoitu 916 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.57: Suomessa on raportoitu tänään 916 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viikko sitten samana viikonpäivänä raportoitiin 1 088 uutta tartuntaa.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 15 000 koronatartuntaa, mikä on noin 4 000 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Yhteensä Suomessa on koko epidemian aikana todettu 186 538 koronavirustartuntaa.

Kangasalan kaupunginsairaalan koronatilanne rauhoittumassa

Kello 11.07: Koronaviruksen leviäminen Kangasalan kaupunginsairaalassa on rauhoittumassa, tiedottaa Kangasalan kaupunki. Täyttä varmuutta asiasta ei vielä kuitenkaan ole.

Tapauksia on ilmennyt tähän saakka yhteensä 12 kappaletta, eli tartuntoja on todettu kaksi uutta sen jälkeen, kun asiasta on uutisoitu edellisen kerran 25. marraskuuta.

Lue lisää: Kangasalan sairaalaryppäässä jo noin 10 koronatartuntaa – uusia tapauksia nyt myös potilailla

Henkilökunta on seulottu kahdesti ja potilaille tehdään kolmas seulonta tänään tiistaina. Positiiviset tapaukset ovat ilmenneet rokotetuilla henkilöillä.

Vierailurajoitusta jatketaan tämän viikon ajan.

Modernan toimitusjohtaja ei usko olemassa olevien rokotteiden tehoavan omikronia vastaan

Kello 10.46: Lääkeyhtiö Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel pitää epätodennäköisenä, että olemassa olevat koronarokotteet olisivat tehokkaita omikronmuunnosta vastaan.

Bancel kertoi Financial Timesin haastattelussa, että tietoja nykyisten rokotteiden tehokkuudesta olisi saatavilla seuraavien kahden viikon aikana, mutta että tutkijat eivät ole olleet optimistisia.

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna on kertonut ryhtyvänsä kehittämään erillistä tehosterokotetta omikronia vastaan. Bancelin mukaan uuden toimivan rokotteen kehittämisessä kestää luultavasti kuukausia.

Myös toinen lääkejätti Pfizer kertoi maanantaina aloittaneensa rokotteen kehitystyön.

Bancelin mukaan Moderna pystyisi toimittamaan parhaimmillaan jopa kolme miljardia rokoteannosta vuonna 2022, mutta tuotannon siirtäminen täysin omikronmuunnokseen erikoistuneisiin rokotteisiin saattaisi olla vaarallista, koska tällä hetkellä maailmalla on paljon myös muita variantteja.

Euroopan lääkeviraston (Ema) johtaja Emer Cooke sanoi tiistaina Eman tiedotustilaisuudessa, että vielä ei voida sanoa, tarvitaanko omikronia vastaan uudenlaista rokotetta, mutta siihen joka tapauksessa varaudutaan.

”Vaikka uusi muunnos leviäisikin laajasti, nykyisin käytössä olevat rokotteet tarjoavat yhä suojaa”, Cooke sanoi Reutersin mukaan.

Cooken mukaan kaikkia uusia hoitokeinoja tarvitaan taistelussa koronavirusta vastaan. ”Ei ole olemassa yhtä ihmelääkettä”, Cooke sanoi.

Täydennys 30.11.2021 kello 11.02: Uutista on täydennetty Pfizerin lääkekehityksellä ja Eman johtajan kommenteilla.

Kiina: Omikron tulee vaikeuttamaan talviolympialaisten järjestämistä

Kello 10.35: Kiina varoittaa, että koronaviruksen uusi omikronmuunnos tulee vaikeuttamaan Pekingin talviolympialaisten järjestämistä ensi vuonna.

Ulkoministeriön tiedottaja kertoi virusmuunnoksen aiheuttavan erityisesti ennaltaehkäisyyn ja valvontaan liittyviä haasteita.

Ulkoministeriöstä kuitenkin kiiteltiin Etelä-Afrikan ponnisteluja tarjota ajantasaista tietoa variantista.

Pekingin on määrä järjestää talviolympialaiset ensi helmikuussa.

Fedin Powell: Omikron on riski Yhdysvaltain taloudelle

Kello 10.35: Koronaviruksen omikronmuunnos uhkaa hidastaa talouden ja työmarkkinoiden elpymistä Yhdysvalloista ja pahentaa epävarmuutta inflaation kehityksestä, varoittaa maan keskuspankki Fedin pääjohtaja Jerome Powell.

Powell on pitänyt kiinni siitä, että viime aikojen inflaatiopiikki on väliaikainen ilmiö, mutta myönsi uusissa kommenteissaan, että hintoja nostavat tekijät jatkuvat ensi vuoden puolelle.

”Suurempi huoli viruksesta voi vähentää ihmisten halukkuutta tehdä lähityötä, mikä hidastaa työmarkkinoiden kehitystä ja voi pahentaa tuotantoketjujen häiriöitä”, Powell sanoi.

Fedin tavoite on pitää inflaatio noin kahdessa prosentissa, mutta viime aikoina hinnat ovat nousseet yli viiden prosentin tahtia. Fed on viestittänyt, että se voi alkaa nostaa ohjauskorkojaan ensi vuoden puolivälissä.

Powell vierailee tiistaina senaatin pankkivaliokunnassa. Hänen kirjallinen lausuntonsa valiokunnalle julkaistiin etukäteen.

Pirkanmaalla on todettu 82 uutta koronatartuntaa

Kello 9.09: Pirkanmaalla on todettu maanantain aikana 82 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiistaina.

Pirkanmaalla on nyt koko pandemian aikana raportoitu 13 388 koronavirustartuntaa.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan omikron ei anna aihetta paniikkiin

Kello 6.38: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan koronaviruksen omikronmuunnos ei anna aihetta paniikkiin. Etelä-Afrikassa alkujaan havaittu virusmuunnos on kylvänyt pelkoa ympäri maailman, ja lukuisat länsimaat ovat muun muassa estäneet maahantulon useista eteläisen Afrikan maista.

Biden ei kuitenkaan näe, että omikronin vuoksi jouduttaisiin ainakaan toistaiseksi turvautumaan uusiin koronasulkuihin tai laajentamaan matkustusrajoituksia.

G7-maiden terveysministerit arvioivat puolestaan maanantaisessa hätäkokouksessaan, että kansainvälistä yhteisöä uhkaavan omikronmuunnoksen vuoksi on ryhdyttävä kiireisesti toimiin.

Hallitus kokoontuu käsittelemään koronatilannetta ja omikronmuunnosta tiistaina

Kello 6.36: Tänään Säätytalolla neuvottelevalla hallituksella on runsaasti koronaan liittyviä asioita pöydällä. Aiheina ovat epidemiologinen tilannekuva, rokotustilanne ja uusi omikronmuunnos.

Tiettävästi hallitus keskustelee muun muassa rajojen terveysturvallisuudesta virusvariantin vuoksi. Hallituslähteiden mukaan hallituksen piirissä on kartoitettu erilaisia mahdollisia vaihtoehtoja, jopa rajojen sulkemista tai sisärajatarkastusten palauttamista. Päätöksiä etenemissuunnasta ei kuitenkaan ole tehty.

Ulkomaalaisten matkailijoiden maahantulo on kielletty ulkorajoilla tietyistä eteläisen Afrikan maista, joissa koronaviruksen uuden omikronmuunnoksen on havaittu leviävän.

Maanantai 29.11.

Ruotsissa vahvistettiin maan ensimmäinen omikrontapaus

Kello 18.47: Ruotsissa on vahvistettu maan ensimmäinen omikrontapaus, kertovat maan terveysviranomaiset. Tautitapaus vahvistui omikroniksi viime viikolla otetun näytteen analysoinnin jälkeen.

Lisäksi maassa epäillään myös kahta muuta omikrontapausta, joita ei ole vielä vahvistettu.

Virusmuunnos on todettu eteläisestä Afrikasta saapuneella henkilöllä, joka asuu Etelä-Ruotsissa, kertoo Dagens Nyheter.

Herkästi leviävänä pidetty koronaviruksen omikronmuunnos on levinnyt jo useisiin maihin. Myös Espanja vahvisti tänään maan ensimmäisen tapauksen. Variantti identifioitiin ensimmäisen kerran Etelä-Afrikassa.

Britannia alkaa tarjota kolmatta koronarokoteannosta kaikille aikuisille

Kello 17.55: Britanniassa kaikki aikuiset voivat nyt saada kolmannen koronarokoteannoksen.

Maan rokotuksista vastaava komitea suosittelee kolmatta rokoteannosta annettavaksi nyt myös 18–39-vuotiaille, minkä johdosta rokote on saatavilla koko aikuisväestölle. Syynä on huoli omikronmuunnoksesta, joka on levinnyt jo useisiin maihin.

Siitä, miten nykyiset rokotteet tepsivät muunnokseen, ei ole vielä varmaa tietoa.

Pfizer aloittanut jo omikronia vastaan suunnitellun rokotteen kehittämisen

Kello 17.52: Lääkeyhtiö Pfizer on aloittanut jo koronaviruksen omikronmuunnosta vastaan tarkoitetun rokotteen kehittämisen siltä varalta, että nykyinen rokote ei tehoa varianttia vastaan, toimitusjohtaja Albert Bourla kertoo.

Pfizer testaa tällä hetkellä, toimiiko jo olemassaoleva rokote muunnosta vastaan.

Bourla itse arvioi, että rokote antaa kyllä jonkinlaisen suojan, mutta mikäli sen teho on selkeästi heikompi uutta muunnosta vastaan, kehittää yhtiö uuden rokotteen.

Bourlan mukaan Pfizer kehitti aikoinaan uuden rokotteen reilussa kolmessa kuukaudessa myös delta-varianttia vastaan, kun aiemman rokotteen toimivuudesta variantin kohdalla ei ollut varmuutta. Vanha rokote kuitenkin toimi myös deltan kohdalla.

G7-ryhmän mukaan herkästi tarttuva omikron vaatii kiireisiä toimia

Kello 17.50: Uusi koronaviruksen herkästi tarttuva omikronmuunnos vaatii kiireisiä toimia, sanoivat suurista kansantalouksista koostuvan G7-ryhmän terveysministerit tänään.

Samalla ministerit kiittivät Etelä-Afrikkaa ”esimerkillisestä työstä” omikronin löytämisessä sekä siitä, että se varoitti uudesta muunnoksesta muita maita.

Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä suosittaa uusia rajoituksia

Kello 15.05: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (avi), että pääkaupunkiseudulla sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä rajataan 20 henkilöön, jos osallistujilta ei edellytetä koronapassia. Ryhmä tiedotti suosituksistaan maanantaina iltapäivällä.

Lisäksi ryhmä suosittaa sekä yleisölle avoimien tilojen että rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen osalta niiden käyttöä järjestettäväksi siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Syynä on epidemiatilanteen heikkeneminen edelleen pääkaupunkiseudulla, koordinaatioryhmä kertoo. Tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella joudutaan päivittäin perumaan useita tehohoitoa vaativia leikkauksia.

THL: Suomessa tutkitaan kahta omikronepäilyä

Kello 13.31: THL kertoo, että Suomessa tutkitaan kahta koronatapausta, joita epäillään omikronvirusmuunnoksiksi. Molemmissa tartunnan saaneella on kontakti ulkomaille.

Paikalliset viranomaiset ovat THL:n mukaan määränneet sairastuneet eristykseen ja kartoittaneet heidän kontaktinsa.

Variantin varmistamiseksi näytteet epäillystä omikronvariantista sekvensoidaan. Tulosten saaminen kestää THL:n mukaan muutamia päiviä.

Havaitussa kahdessa tapauksessa epäilyt virusmuunnoksesta liittyvät PCR-testitulokseen, jossa on tunnistettu S-geenissä oleva deleetio. Vastaavaa deleetiota on esiintynyt myös muilla koronaviruksen varianteilla.

Viruksen leviämispotentiaalia selvitetään parhaillaan.

Lue lisää: Suomessa tutkitaan kahta omikronepäilyä – näin niiden varmistaminen uudeksi variantiksi etenee

Portugalilaisen jalkapallojoukkueen joukkotartunnasta epäillään omikronia

Kello 12.39: Portugalilaisessa jalkapallon miesten pääsarjajoukkue Belenensesissä on puhjennut koronan joukkotartunta. Joukkueesta 13 pelaajalla on todettu koronatartunta, jonka epäillään liittyvän koronavirusmuunnos omikroniin.

Belenenses lähti viime lauantaina kotiotteluunsa Benficaa vastaan vajaamiehisenä vain yhdeksällä pelaajalla. Se peluutti maalivahtiaan Joao Monteiroa keskikentällä.

Benfica johti ensimmäisen puoliajan jälkeen 7–0, ja farssimaisia piirteitä saanut ottelu keskeytettiin toisen puoliajan alussa.

Jos Belenensesin koronatartunnat vahvistetaan virusmuunnos omikronin aiheuttamiksi, tartuntatapaukset olisivat Portugalissa ensimmäiset, jotka liittyvät uuteen koronaviruskantaan.

Pirkanmaalla raportoitu viikonloppuna 385 koronatartuntaa

Kello 12.13: Pirkanmaalla on viikonlopun aikana todettu 385 koronavirustartuntaa. Luvut ovat perjantailta, lauantailta ja sunnuntailta, sillä Tays kertoo viikonloppuisin todetut tartunnat kootusti maanantaisin.

Perjantaille raportoitiin 135 tartuntaa, lauantaille 94 tartuntaa ja sunnuntaille 156 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu viikonloppuna 385 uutta koronatartuntaa – sunnuntain tartunta­määrä lähentelee jo ennätystä

Tehohoitopotilaiden määrä ylitti kriittisen rajan, sairaalahoidossa yhteensä 317

Kello 11.49: Suomessa on raportoitu viikonlopun jälkeen yhteensä 3 338 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 15 004 koronatartuntaa, mikä on 4 199 enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana. THL kertoi uusista tartuntaluvuista edellisen kerran perjantaina.

Suomessa on koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa yhteensä 317 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 51 ihmistä, kertoo THL. Viime torstaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi, että koronapotilaiden hoitoon varattuja tehohoitopaikkoja oli jäljellä enää yksi. Tuolloin Kiurun tietojen mukaan tehohoidossa oli koronan vuoksi 49 ihmistä. Kun määrä ylittää 50 rajan, leikkaustoimintaa ajetaan radikaalisti alas, Kiuru varoitti torstai-iltapäivällä pidetyssä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa.

Pirkanmaalla perusterveydenhuollon osastolla olevien määrä oli lisääntynyt Taysin erityisvastuualueella yhdellä henkilöllä ja oli yhdeksän. Erikoissairaanhoidon osastolla oli 21 henkilöä. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) oli käynnissä seitsemän tehohoitojaksoa maanantaina.

Australia pysäyttää rajojensa suunnitellun avaamisen

Kello 11.22: Australia keskeyttää suunnitelmansa maan rajojen avaamisesta koronaviruksen omikronmuunnoksen pelossa. Tarkoituksena oli, että joulukuun alusta alkaen työntekijät ja opiskelijat olisivat taas päässeet maahan.

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että omikronmuunnos voi olla kansainvälisesti ”erittäin suuri” riski. WHO painottaa, että omikronin suhteen on edelleen paljon epätietoisuutta siitä, kuinka helposti tarttuva tai vaarallinen se on.

Järjestön mukaan seuraukset voivat olla vakavat, jos omikron aiheuttaa uuden tartunta-aallon. WHO kertoo, että suoraan omikronmuunnokseen liittyviä kuolemantapauksia ei kuitenkaan vielä ole raportoitu.

YK: Pandemiasta matkailualalle tänä vuonna 2 biljoonan dollarin kustannukset

Kello 11.10: Koronapandemiasta aiheutuu matkailualalle tänä vuonna kahden biljoonan Yhdysvaltain dollarin kustannukset liikevaihdon menetyksinä, kertoo YK:n alainen Maailman matkailujärjestö UNWTO.

Järjestöllä ei ole tarjota arviota ensi vuodesta, mutta keskipitkän aikavälin näkymät eivät kuitenkaan näytä rohkaisevilta. Järjestön mukaan epätasaisella rokotuskattavuudella sekä uusilla virusmuunnoksilla voi olla vaikutusta valmiiksi hitaaseen elpymiseen.

Viime vuonna matkailuala menetti koronan vuoksi maailmanlaajuisesti jo samansuuruisen summan, joka vastaa noin 1,78 biljoonaa euroa. Sektori on yksi pahiten koronatilanteesta kärsineistä.

Arvio on, että ulkomailta saapuvien matkailijoiden määrä jää tänä vuonna samalle tasolle kuin viime vuonna eli 70–75 prosenttia pienemmäksi kuin koronaa edeltäneenä vuonna 2019. Silloin ulkomaanmatkoja tehtiin kaikkiaan 1,5 miljardia.

”Tämä on historiallinen kriisi koko turismialalla, mutta toisaalta matkailu voi toipua hyvin nopeasti. Toivon, että vuodesta 2022 tulee parempi kuin 2021”, sanoi UNWTO:n pääsihteeri Zurab Pololikashvili.

Koronarajoitusten lisäksi turismia kurittavat myös öljyn hinnan nousu sekä kansainvälisten toimitusketjujen ongelmat. Pololikashvili toivoi maailman maiden harmonisoivan virussääntöjään ja rajoituksiaan.

Matkailun elpyminen on ollut epätasaista. Joissakin Karibian ja Etelä-Aasian saarikohteissa sekä Etelä-Euroopassa kolmas neljännes palautti matkailijamäärät jo lähelle koronaa edeltänyttä tasoa. Toisissa kohteissa ei turisteja näkynyt mailla halmeilla. Aasian ja Tyynenmeren alueilla turistimäärät laskivat jopa 95 prosenttia vuoden 2019 tasosta, kun monet maat sallivat vain välttämättömän matkustamisen.

UNWTO:n mukaan 46 matkailukohdetta on tällä haavaa kokonaan suljettu turisteilta. Lisäksi 55 maata pitää rajansa osittain suljettuina ulkomaisilta matkustajilta. Vain Kolumbia, Costa Rica, Dominikaaninen tasavalta ja Meksiko ovat poistaneet kaikki koronarajoitukset.

Omikron painoi Aasian pörssikursseja uuden viikon alkaessa

Kello 8.02: Aasian pörssit aloittivat uuden kaupankäyntiviikon laskussa, kun huoli uudesta koronavirusmuunnoksesta hermostutti sijoittajia. Kurssilasku jäi kuitenkin maltillisemmaksi kuin mitä perjantaina nähtiin ympäri maailman.

Analyytikot ennakoivat, että tilanne tasoittuu vasta, kun uudesta muunnoksesta ja sen tartuttavuudesta saadaan tarkempaa tietoa.

Öljyn hinta sitä vastoin elpyi viime viikon rysähdyksestä. Viitelaatu WTI kallistui yli viisi prosenttia, Brent yli neljä prosenttia. Perjantaina niiden hinnasta oli sulanut yli 13 ja 11 prosenttia.

Japani estää maahantulon kaikilta uusilta ulkomaalaisilta matkaajilta

Kello 7.21: Japani tiukentaa rajatoimiaan jälleen ja estää koronaviruksen omikronmuunnoksen vuoksi maahantulon kaikilta uusilta ulkomaalaisilta matkaajilta.

Asiasta kertoi tänään maan pääministeri Fumio Kishida vain viikkoja sen jälkeen, kun maa ehti hiukan höllätä tiukkoja rajatoimiaan.

Uusien tulijoiden pääsy maahan estetään tiistaista lähtien.

Japanin rajat ovat olleet lähes täysin kiinni ulkomailta tuleville valtaosan pandemia-ajasta. Yhdessä vaiheessa Japaniin ei päästetty edes maassa asuvia ulkomaalaisia.

Maanantaina järjestetään hätäkokous virusmuunnoksen vuoksi

Kello 7.03: Koronavirukset uusi muunnos omikron näyttää levinneen nopeasti Euroopassa.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) on arvioinut, että muunnos muodostaa jopa hyvin suuren riskin Euroopalle. Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut muunnoksen huolestuttavaksi.

Sunnuntai-illalla G7-ryhmän puheenjohtaja Britannia kutsui koolle hätäkokouksen omikronmuunnoksen vuoksi. Kokous järjestetään maanantaina.

Virusmuunnoksesta tai sen tartuttavuudesta ei toistaiseksi tiedetä kovin paljoa, mutta monet maat ovat rajoittaneet matkustamista eteläisestä Afrikasta sen takia. Suomessa hallitus kertoi sunnuntaina kieltävänsä maahantulon seitsemästä eteläisen Afrikan valtiosta.

Etelä-Afrikan presidentti tuomitsee omikronin vuoksi asetetut matkustuskiellot

Kello 6.38: Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa on tuominnut koronan omikronmuunnoksen vuoksi asetetut matkustuskiellot, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lukuisat maat ovat asettaneet viime päivinä matkustusrajoituksia Etelä-Afrikalle ja muille eteläisen Afrikan maille. Matkustuskieltoja ovat asettaneet muun muassa EU, Britannia ja Yhdysvallat.

Ramaphosan mukaan matkustuskielloille ei ole tieteellistä pohjaa, ja hänen mielestään eteläinen Afrikka on joutunut epäoikeudenmukaisesti syrjityksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut