Näin koronatilanne kehittyi marraskuun neljännellä viikolla: Omikron­muunnosta todettu jo useassa Euroopan maassa, Britannia kutsui koolle G7-hätäkokouksen

Tässä kaikille avoimessa jutussa seurasimme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 22.–28. marraskuuta.

Koronarajoitusten vastaiset mielenosoitukset muuttuivat Hollannissa väkivaltaisiksi mellakoiksi viikonloppuna 19.–20. marraskuuta. Viikon aikana Pirkanmaan koronanyrkki esitti maakuntaan kokoontumisrajoituksia. Toteutuessaan esitys tarkoittaisi, että korkean riskin tilaisuuksia ilman nimettyä istumispaikkaa voisi järjestää vain koronapassin avulla.

22.11.2021 6:19 | Päivitetty 28.11.2021 22:44

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 22.11.–28.11.2021.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 28.11.

Mediat: Rukalla lauantain mäkikisan voittaneella Kobayashilla koronatartunta

Kello 22.43: Lauantaina Kuusamossa mäkihypyn maailmancup-kisan voittaneella japanilaisella Ryoyu Kobayashilla on koronavirustartunta, kertoo japanilainen uutistoimisto Kyodo News. Suomessa asian uutisoi ensin Ilta-Sanomat.

Kobayashi, 25, ei kilpaillut Rukalla sunnuntaina, ja hänet on eristetty muista kilpailijoista Kuusamossa. Kyodo Newsin mukaan Kobayashi on oireeton.

Kobayashi venytti lauantaina uransa 20. voittoon maailmancupissa, kun hän oli ykkönen HS142-mäen kilpailussa. Kyodo Newsin laskelman kanssa ristiriidassa ovat Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tilastot, joiden mukaan Kobayashilla on koossa jo 22 voittoa maailmancupista. Ensimmäisen voittonsa hän saavutti FIS:n mukaan Rukalta marraskuussa 2018.

Kobayashi voitti cupin kokonaiskisan kaudella 2018–2019.

WHO-maat aloittavat neuvottelut uudesta pandemiasopimuksesta

Kello 22.20: Maailman terveysjärjestön WHO:n jäsenmaat päättivät sunnuntaina aloittaa prosessin, jossa on määrä neuvotella uusi sopimus tulevien pandemioiden varalle. Sopimuksessa määriteltäisiin toimintatavat, jotka otettaisiin käyttöön seuraavassa globaalissa terveyskriisissä.

Maat sopivat perustavansa neuvotteluja varten hallitustenvälisen elimen, joka vastaa neuvotteluista. Maat kokoontuvat seuraavan kerran heti maanantaina Genevessä, jolloin sunnuntainen päätös sopimuksen neuvottelemisesta vahvistetaan muodollisesti.

Sopimusta neuvottelevan elimen on määrä kokoontua ensimmäistä kertaa ensi maaliskuussa. Itse sopimuksen pitäisi valmistua vuodelle 2024.

WHO:lla on 194 jäsenmaata.

Britannia kutsui koolle G7-hätäkokouksen

Kello 22.05: Sunnuntai-illalla G7-ryhmän puheenjohtaja Britannia kutsui koolle hätäkokouksen omikronmuunnoksen vuoksi. Kokous järjestetään maanantaina.

Tallink Silja suunnittelee koronapassin kysymistä Tukholmasta lähteviltä matkustajilta

Kello 18.44: Tallink Silja suunnittelee koronapassin kysymistä Tukholmasta lähteviltä matkustajilta 1. joulukuuta alkaen, kertoo viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Hän korostaa että suomalainen toki saa aina palata laivalla Suomeen.

Nöjd toivoo, että myös Suomen päässä olisi mahdollista kysyä matkustajilta koronapassia.

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström puolestaan sanoo, että koronapassi on keskustelunaiheena alkuviikosta. Lisäksi asiasta keskustellaan hänen mukaansa myös Suomen varustamot -katto-organisaation kanssa.

Boijer-Svahnström uskoo, että joitakin toimia asian tiimoilta on tulossa.

Sveitsiläiset antoivat tukensa koronapassille kansanäänestyksessä

Kello 16.21: Sveitsiläiset ovat antaneet kansanäänestyksessä vankan tukensa koronapassin käytölle. Sekä alustavien tulosten että GFS Bern -tutkimusyhtiön ennusteen mukaan hieman alle kaksi kolmesta äänestäjästä tukee koronapassia.

Kampanjointi äänestyksen alla oli poikkeuksellisen vihamielistä, ja poliitikoihin kohdistui jopa tappouhkauksia. Sveitsin viranomaiset ovat valmistautuneet passin vastustajien mielenosoituksiin illalla.

Kuten muuallakin Euroopassa myös Sveitsissä koronavirusrajoitukset ovat herättäneet kasvavaa vastustusta.

Kansanäänestyksessä ihmisiltä kysyttiin, hyväksyvätkö he lakimuutoksia, jotka esimerkiksi luovat laillisen pohjan koronapassin käytölle. Passia on käytetty Sveitsissä julkisissa paikoissa syyskuusta alkaen. Passista käy ilmi, onko haltija ottanut rokotteet tai toipunut saamastaan tartunnasta.

Vastustajat ovat arvostelleet passia apartheidin kaltaisen järjestelmän luomisesta. Apartheid viittaa Etelä-Afrikassa ennen käytössä olleeseen rotuerottelupolitiikkaan.

Hallitus kieltää maahantulon seitsemästä eteläisen Afrikan maasta

Kello 15.12: Suomen hallitus kieltää ulkomaalaisten matkailijoiden maahantulon seitsemästä eteläisen Afrikan maasta, joissa koronaviruksen uuden omikronmuunnoksen on havaittu leviävän. Hallitus päätti asiasta ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa sunnuntaina.

Rajoitus tulee voimaan sunnuntaina kello 15 ja on voimassa 19. joulukuuta saakka.

Rajoitus koskee henkilöitä, jotka ovat oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana Etelä-Afrikassa, Namibiassa, Botswanassa, Zimbabwessa, Lesothossa, Eswatissa (Swazimaa) tai Mosambikissa.

Päätös tarkoittaa, että näissä maissa oleskelleen matkustajan ei ole mahdollista päästä Suomeen esittämällä todistus covid-19-rokotussarjasta. Henkilö voi tulla Suomeen vain silloin, jos hänellä on siihen välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva henkilö saa kuitenkin aina palata Suomeen.

Hollanti vahvistaa omikronmuunnostapaukset

Kello 15.00: Hollantiin Etelä-Afrikasta perjantaina saapuneilla matkustajilla todetuista koronavirustartunnoista ainakin 13 on omikronmuunnosta, kertoo maan kansallinen terveys- ja ympäristöinstituutti RIVM tiedotteessaan. Instituutin mukaan positiivisia näytteitä voi löytyä lisää, sillä tutkimukset eivät ole vielä valmistuneet.

Tähän asti löytyneistä tapauksista kertoi aiemmin Norjan kansanterveyslaitoksen edustaja norjalaiselle VG:lle.

Hollantiin saapui perjantaina Etelä-Afrikasta kaksi lentoa, joilla oli yhteensä noin 600 matkustajaa. Positiivisen koronavirustestituloksen saaneita oli yhteensä 61. Heidät asetettiin karanteeniin hotelliin.

Tanskan epäillyt omikronmuunnostapaukset paljastuivat muunnoksiksi

Kello 14.54: Tanskassa tutkitut kaksi koronavirusnäytettä ovat paljastuneet omikronmuunnoksiksi, kertoo terveysministeriön alainen SSI-instituutti.

Instituutin johtaja Henrik Ullum pitää lopputulosta odotettuna.

Tartunnat todettiin ihmisillä, jotka olivat saapuneet Tanskaan Etelä-Afrikasta. Tanska on ensimmäinen Pohjoismaa, josta uutta virusmuunnosta on löydetty. Esimerkiksi Norjan viranomaiset ovat aiemmin todenneet pitävänsä mahdollisena, että virusta on jo maassa.

Kaksi koronarokotusta saaneita kohta neljä miljoonaa

Kello 13.37: Kaksi koronarokotusta saaneita on Suomessa pian neljä miljoonaa. Sunnuntaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ilmoitti, että neljästä miljoonasta kaksi rokoteannosta saaneesta puuttui enää 501 henkilöä.

Kaksi koronarokotetta saaneiden määrä on 81,7 prosenttia Suomen 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Kolme koronarokotetta saaneita on heitäkin jo noin 260 000, eli 5,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Yhden rokoteannoksen saaneita on puolestaan nyt liki 4,25 miljoonaa. Heidän osuutensa 12 vuotta täyttäneestä väestöstä on 86,7 prosenttia.

Norjalaisviranomaiset medialle: Hollantiin lentäneiden tartuntojen joukossa 13 omikronmuunnostapausta

Kello 13.32: Hollantiin Etelä-Afrikasta perjantaina saapuneilla matkustajilla todetuista koronavirustartunnoista 13 on omikronmuunnosta, kertoo norjalaislehti VG. Asiasta kertoo lehdelle Frode Forland Norjan kansanterveyslaitokselta.

Uutistoimisto NTB:n mukaan Hollannin viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Hollantiin saapui perjantaina Etelä-Afrikasta kaksi lentoa, joilla oli yhteensä noin 600 matkustajaa. Positiivisen koronavirustestituloksen saaneita oli yhteensä 61. Heidät asetettiin karanteeniin hotelliin.

KL: Finnairin lentäjällä korona, lentohenkilökunta karanteenissa Hongkongissa

Kello 12.29: Finnairin lentäjällä on todettu koronatartunta Hongkongissa, ja loput koneen henkilökunnasta on asetettu Kiinan erityishallintoalueella karanteeniin. Asiasta uutisoi sunnuntaina Kauppalehti.

Lentäjä on lähetetty tartunnan vuoksi sairaalaan.

Koronakaranteeniin joutuminen saattaa Kauppalehden mukaan pahimmillaan tarkoittaa sitä, että lentohenkilökunta ei pääse palaamaan Hongkongista Suomeen ennen monen viikon karanteenin päättymistä. Hongkongin hallinto ei pääsääntöisesti anna karanteeniin joutuneiden poistua lähtömaahansa kesken karanteenin edes tyhjällä lennolla.

Hongkongista on löydetty koronaviruksen Afrikan eteläosassa nopeasti levinneen muunnoksen omikronin kaksi tartuntaa.

Etelä-Afrikasta tullut Suomeen yksittäisiä oireettomia testattuja tulijoita

Kello 11.32: Etelä-Afrikasta on tullut Suomeen tähän mennessä yksittäisiä testattuja tulijoita, jotka ovat olleet oireettomia, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi STT:lle sunnuntaiaamuna.

Testitulokset eilen testatuista saadaan vasta tänään, mutta Aronkydön mukaan oletuksena on, että tulokset ovat negatiivisia.

Helsinki-Vantaan lentokentällä aloitettiin uuden omikronvirusmuunnoksen vuoksi lauantaina pakollisia terveystarkastuksia. Kahden viikon aikana tietyissä eteläisen Afrikan maissa olleille matkustajille tehdään koronatestit ja karanteenimääräykset.

Aronkytö kertoo, että ensi viikolla on jo tiedossa kymmeniä Etelä-Afrikasta Suomeen tulijoita, joista osa on jatkamassa matkaansa Helsingistä muualle.

Australia ilmoitti ensimmäisistä omikronmuunnostapauksista

Kello 8.29: Koronaviruksen omikronmuunnosta on löytynyt nyt myös Australiasta. Maa on vahvistanut kaksi muunnostartuntaa eteläisestä Afrikasta Sydneyyn eilen lentäneillä matkustajilla.

Aiemmin monet Euroopan maat ovat kertoneet havainneensa omikronmuunnostapauksia. Uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi.

Israel on ilmoittanut sulkevansa rajansa ulkomaalaisilta virusmuunnoksen vuoksi.

Omikronmuunnosta epäillään löytyneen myös Tanskasta

Kello 7.08: Omikronmuunnos on levinnyt jo ympäri Eurooppaa. Viimeisimpänä Tanska tiedotti, että se epäilee virusta löytyneen kahdelta Etelä-Afrikasta saapuneelta matkustajalta.

Tanskan terveysministeriön mukaan on erittäin todennäköistä, että kaksi tautitapausta edustaa uutta varianttia, mutta asia varmistetaan vielä testeillä, kertoo uutistoimisto Ritzau. Jos tapaukset vahvistuvat omikronmuunnokseksi, olisi Tanska ensimmäinen Pohjoismaa, josta uutta virusmuunnosta olisi tähän mennessä löydetty.

Britanniassa, Saksassa, Italiassa ja Tshekissä todettiin lauantaina ensimmäiset koronaviruksen omikronmuunnostapaukset. Britanniassa ja Saksassa tapauksia todettiin kummassakin kaksi, ja ne on yhdistetty Etelä-Afrikasta matkustaneisiin. Italiassa vahvistettiin yksi tapaus, joka oli Mosambikista saapuneella.

Israel kieltää ulkomaalaisten matkailijoiden saapumisen maahan omikronmuunnoksen vuoksi

Kello 7.07: Israel kieltää valtaosin kaikkien ulkomaalaisten matkailijoiden saapumisen maahan, kertoo Haaretz-lehti. Syynä on koronaviruksen uusi omikronmuunnos.

Maahan saapuminen kielletään joitain yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Kielto on uutistoimisto Reutersin mukaan voimassa ainakin kaksi viikkoa.

Israel on tiettävästi ensimmäinen maa, joka sulkee rajansa kokonaan uuden variantin vuoksi.

Israelissa on todettu yksi uuden virusmuunnoksen aiheuttama tautitapaus Malawista saapuneella naisella. Uutta varianttia epäillään myös seitsemällä muulla ihmisellä maassa, mutta asiaa ei ole vielä vahvistettu.

Lauantai 27.11.

New York Islandersin koronatilanne heikkenee, kaksi ottelua siirtyy

Kello 22.42: Jääkiekon NHL:ssä pelaavan New York Islandersin kaksi seuraavaa ottelua siirtyvät joukkueen koronatilanteen takia, liiga tiedotti lauantaina. Tiedotteen mukaan Islandersilta on sivussa kahdeksan pelaajaa liigan koronaprotokollan takia.

Islanders on NHL-kauden toinen joukkue, jonka otteluita joudutaan siirtämään koronatilanteen takia. Aiemmin marraskuussa Ottawa Senatorsin kolme ottelua siirrettiin, kun kymmenen joukkueen pelaajaa joutui kokoonpanosta sivuun koronaprotokollan vuoksi.

Islandersin piti kohdata Suomen aikaa maanantain vastaisena yönä paikallisvastustajansa New York Rangers ja keskiviikon vastaisena yönä Philadelphia Flyers. Newyorkilaisjoukkue on pelannut tähän asti heikon kauden ja kerännyt 17 ottelustaan vain 12 pistettä.

Tshekin omikron-epäily varmistui

Kello 22.39: Tshekissä varmistettiin lauantaina illalla aiemmin päivällä esitetty epäilys siitä, että uusi omikron-koronavirusmuunnos on saapunut maahan. Potilas oli sairaalassa Liberecin kaupungissa.

Italiassa todettu koronaviruksen omikronmuunnostapaus

Kello 20.52: Italiassa vahvistettiin lauantaina yksi omikron-tapaus, joka oli Mosambikista saapuneella.

Saksassa todettu koronaviruksen omikronmuunnoksia

Kello 20.23: Saksassa todettiin lauantaina ensimmäiset koronaviruksen omikronmuunnostapaukset. Ne todettiin Münchenin lentokentällä kahdelta matkustajalta, jotka olivat saapuneet Etelä-Afrikasta, alueviranomaiset kertoivat tiedotteessaan.

Jo aiemmin päivällä Hessenin osavaltion sosiaaliministeri Kai Klose kertoi Twitterissä, että Etelä-Afrikasta Saksaan saapuneella ihmisellä epäiltiin olevan koronatartunta, joka on uutta omikronmuunnosta. Tartunnan saanut oli eristyksissä kotonaan.

Aikaisemmin lauantaina kerrottiin Britanniassa todetuista omikron-tapauksista.

Sisäministeri: Valtioneuvosto päättää huomenna maahantulon rajoituksista uuden virusmuunnoksen vuoksi

Kello 19.43: Valtioneuvoston on tarkoitus päättää huomenna iltapäivällä maahantulon rajoituksista, jotka koskevat eteläisessä Afrikassa oleskelleita, kirjoitti sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) Twitterissä. Mikkosen mukaan syynä on uuden omikronvirusmuunnoksen mahdollisesti aiheuttama uhka.

Mikkonen ei kertonut tviitissä, minkälaisista maahantulon rajoituksista voisi olla kyse.

Aluehallintovirastot määräsivät tänään rajanylityspaikoille pakolliset terveystarkastukset matkustajille, jotka ovat olleet kahden viikon aikana tietyissä eteläisen Afrikan maissa.

Britanniassa todettu koronaviruksen omikronmuunnoksia

Kello 19.01: Britanniassa todettiin lauantaina ensimmäiset koronaviruksen omikronmuunnostapaukset. Viranomaisten mukaan tapauksia todettiin kaksi ja ne oli yhdistetty Etelä-Afrikasta matkustaneisiin.

Toinen tapauksista todettiin Nottinghamissa ja toinen Chelmsfordissa Lontoon itäpuolella. Molemmat potilaat ovat eristäytyneet, ja heidän kontaktejaan jäljitettiin.

Britannia on kieltänyt matkustamisen maahan useasta eteläisen Afrikan maasta ja harkitsi matkustuskieltojen laajentamista.

Aiemmin omikronmuunnostapauksia on todettu Euroopassa ainakin Belgiassa. Epäiltyjä tapauksia on Hollannissa, Tshekissä ja Saksassa.

Lapin avi: Eteläisen Afrikan maista saapuvat henkilöt määrätään terveystarkastukseen

Kello 18.33: Lapin aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityspaikoille terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikron-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021-31.12.2021.

Pohjois-Suomen avi: Eteläisen Afrikan maista saapuvat henkilöt määrätään terveystarkastukseen

Kello 18.07: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Oulun kaupungin, Kuusamon kaupungin ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikron-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen.

THL: Omikron-virusmuunnos pystytään Suomessa tunnistamaan alustavasti jo ensimmäisestä koronatestistä

Kello 17.44: Helsinki-Vantaan lentokentällä aloitettiin lauantaina pakolliset terveystarkastukset eli koronatestit ja karanteeniin määräykset kaikille eteläisen Afrikan maista tulleille matkustajille. Etelä-Afrikasta liikkeelle lähtenyt uusi koronavirusmuunnos omikron pystytään Suomessa tunnistamaan alustavasti jo ensimmäisestä koronatestistä, kertoi johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) STT:lle.

Hän kertoo, että muunnos pystytään alustavasti tunnistamaan jo PCR-testillä. Suomessa on käytössä nimenomaan rajalta tulleiden näytteiden seulonnassa sellainen PCR-testi, jossa tieto saadaan heti suoraan analyysituloksesta.

Savolainen-Kopran mukaan Suomessa ei ole vielä tullut esiin omikron-löydöksiä.

Länsi- ja Sisä-Suomen avi: Eteläisen Afrikan maista saapuvat henkilöt määrätään terveystarkastukseen

Kello 17.36: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on määrännyt alueensa rajanylityskunnat järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikron-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Lounais-Suomen avi: Eteläisen Afrikan maista saapuvat henkilöt määrätään terveystarkastukseen

Kello 17.34: Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt terveystarkastukset Turun lentoasemalla sekä Naantalin, Porin, Rauman ja Turun satamissa kaikille maahan saapuville henkilöille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikron-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset maahantulijat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat pakolliseen terveystarkastukseen Itä-Suomen avin alueen rajanylityspaikoilla

Kello 16.24: Itä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityspaikoille terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikron-virusmuunnoksen leviämistä.

Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021-31.12.2021.

Tshekissä epäillään uuden muunnoksen saapuneen maahan

Kello 15.45: Thsekissä epäillään koronaviruksen uuden omnikron-muunnoksen saapuneen maahan, kertoo Tshekin terveysministeri Adam Vojtech Twitterissä.

Avi: Eteläisestä Afrikasta tulleille pakollinen terveystarkastus

Kello 14.14: Helsinki-Vantaan lentokentän terveysturvallisuusprosessia kiristetään Etelä-Afrikasta liikkeelle lähteneen koronavirusmuunnoksen, omikronin, takia. Eteläisen Afrikan maista saapuville koronatesti Helsinki-Vantaalla määrätään pakolliseksi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) määräsi lauantaina puolenpäivän jälkeen, että kaikkien Helsinki-Vantaan lentoaseman rajanylityspaikan kautta Suomeen saapuvien henkilöiden, jotka ovat viimeisen 14 vuorokauden aikana oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikronmuunnoksen leviämistä, on osallistuttava Vantaan kaupungin järjestämään terveystarkastukseen.

Määräys on voimassa 27. marraskuuta alkaen joulukuun loppuun asti. Avin mukaan tilanteen vakavuudesta johtuen määräyksen on syytä tulla voimaan välittömästi. Terveystarkastuksen pakollisuuteen ei vaikuta se, onko henkilöllä oireita tai onko hänet rokotettu.

Avin päätös seuraa sosiaali- ja terveysministeriön lauantaista suositusta alueille toimista koskien matkustajia, jotka ovat oleskelleet maissa, joista uutta virusmuunnosta on löydetty.

Kolmannen rokotteen saanut 5,1 prosenttia yli 12-vuotiaista

Kello 13.52: Koronarokotteen kolmannen annoksen Suomessa saaneiden määrä on ylittänyt 5 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kolmannen rokoteannoksen on saanut runsaat 247 000 ihmistä, eli 5,1 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Kaksi rokoteannosta on annettu Suomessa nyt puolestaan hieman alle neljälle miljoonalle ihmiselle, eli 81,6 prosentille 12 vuotta täyttäneistä. Koronarokotteen yhden annoksen saaneita on runsaat 4,2 miljoonaa. Heidän osuutensa 12 vuotta täyttäneistä on runsaat 86,6 prosenttia.

Hollanti testaa 61 tartunnan saanutta omikronin varalta

Kello 13.48: Etelä-Afrikasta Hollantiin saapuneilla matkustajilla on todettu 61 koronatartuntaa, kertovat hollantilaisviranomaiset. Positiivisen testituloksen saaneet testataan myös omikronmuunnoksen varalta.

Hollantiin saapui perjantaina Etelä-Afrikasta kaksi lentoa, joilla oli noin 600 matkustajaa. Positiivisen koronavirustestituloksen saaneet matkustajat on asetettu karanteeniin hotelliin Schipholin lentoaseman lähellä.

Perjantaina kerrottiin Euroopan ensimmäisestä todetusta omikronmuunnostartunnasta Belgiassa.

Saksassa epäily ensimmäisestä omikron­muunnos­tartunnasta

Kello 13.02: Etelä-Afrikasta Saksaan saapuneella henkilöllä epäillään olevan koronatartunta, joka on uutta omikronmuunnosta.

Hessenin osavaltion sosiaaliministeri Kai Klose kertoi Twitterissä, että Etelä-Afrikasta saapuneelle matkaajalle tehdyistä testeistä on todettu useita omikronmuutokselle tyypillisiä mutaatioita. Klosen mukaan omikronmuunnos on suurella todennäköisyydellä saapunut jo Saksaan.

Etelä-Afrikassa havaitun uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi.

THL:n johtava asiantuntija: Uusi muunnos ennennäkemätön yhdistelmä

Kello 12.39: Uusi omikronmuunnos on täysin erilainen kuin muut tällä hetkellä ja aikaisemmin nähdyt koronavirusvariantit, sanoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. ”Tällainen yhdistelmä on ennennäkemätön.”

Siihen, kuinka hyvin nykyiset rokotteet suojaavat muunnosta vastaan, menee Savolainen-Kopran arvion mukaan parisen viikkoa. ”Variantin leviämisnopeudesta voidaan saada mallinnusta nopeastikin, mutta toisaalta se perustuu myös pidemmän ajan dataan", hän sanoo.

Lue lisää: Mikä on omikronmuunnos ja miksi siitä ollaan nyt niin huolissaan? THL:n asiantuntija vastaa yhdeksään kysymykseen uudesta variantista

Eteläisestä Afrikasta tulleet halutaan pakkotestiin Helsinki-Vantaalla

Kello 10.44: Helsinki-Vantaan lentokentän terveysturvallisuusprosessia kiristetään Etelä-Afrikasta liikkeelle lähteneen koronavirusmuunnoksen takia.

Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoo, että kaikki eteläisestä Afrikasta tulevat ohjataan pakolliseen terveystarkastukseen, testiin ja karanteeniin, kunhan aluehallintoviraston päätös tulee. Hän arvioi, että päätös tulisi noin puolenpäivän aikaan.

Münchenin ja Frankfurtin koneet tarkastetaan. Tällä hetkellä matkustajavirrasta ohjataan Etelä-Afrikasta tulleet testaukseen, mutta se ei ole pakollinen ennen avin päätöstä.

Yhdysvaltalaisvirasto: Merckin pilleri tehokas ehkäisemään vakavaa koronatautia

Kello 9.16: Lääkejätti Merckin suun kautta otettavan koronaviruslääke ehkäisee tehokkaasti koronataudin vakavia muotoja, kertoi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) alustavassa raportissaan perjantaina.

FDA:n asiantuntijapaneeli kokoontuu tiistaina harkitsemaan Merckin molnupiravir-lääkkeen hätäkäytön sallimista Yhdysvalloissa. Euroopan lääkevirasto (EMA) hyväksyi jo viime viikon perjantaina Merckin koronaviruslääkkeen hätäkäytön.

Merck tunnetaan Yhdysvaltojen ja Kanadan ulkopuolella nimellä MSD.

Uudet ravintolarajoitukset voimaan Pirkanmaalla puoliltaöin

Kello 7.09: Hallituksen uudet ravintolarajoitukset tulevat voimaan ensi yönä puoliltaöin. Rajoitukset koskevat koronaepidemian leviämisalueita, kuten Pirkanmaata.

Valtioneuvosto on linjannut, että anniskeluravintoloiden täytyy lopettaa alkoholin tarjoilu kello 17 ja sulkea ovensa kello 18. Kaikki ravintolat saisivat vapautuksen rajoituksista, jos ne edellyttävät asiakkailtaan koronapassia.

Uusi linjaus kiristää merkittävästi esimerkiksi baarien mahdollisuuksia toimia ilman koronapassia, joka kertoo suojasta koronavirusta vastaan esimerkiksi rokotusten myötä.

Lue lisää: Ravintolarajoitukset kiristyvät Pirkanmaalla ensi yönä – jatkossa anniskelun tulee loppua ilman koronapassia jo kello 17

WTO lykkäsi kokoustaan uuden virusmuunnoksen vuoksi

Kello 7.08: Uuden virusmuunnoksen seurauksena Maailman kauppajärjestö WTO lykkäsi viime hetkellä kansainvälisen kokouksensa, joka oli suunniteltu ensi viikolle Sveitsin Geneveen. Kokous olisi ollut järjestön suurin neljään vuoteen.

Vaikeuksien kanssa paininut kauppajärjestö toivoi ratkovansa kokouksessa pitkäaikaisia kiistoja liittyen muun muassa kalastusalan tukemiseen ja koronavirusrokotteiden patentteihin.

Kokoukseen oli osallistumassa Sveitsissä yli 100 eri ministeriä. Sitä pidettiin näytön paikkana järjestön uudelle puheenjohtajalle, nigerialaiselle Ngozi Okonjo-Iwealalle, joka on ajanut koronarokotepatenttien tilapäistä vapauttamista köyhien maiden pandemiakamppailun helpottamiseksi.

ECDC: Omikronmuunnos vakava riski Euroopalle

Kello 7.06: EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi muun muassa Etelä-Afrikassa havaitun koronaviruksen omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

ECDC:n mukaan vielä on suurta epävarmuutta omikronin ominaisuuksista, kuten sen tartuttavuudesta tai kyvystä kiertää rokotteiden antamaa suojaa. Virasto pitää kuitenkin todennäköisenä sitä, että muunnos pääsee leviämään pidemmälle Euroopan maissa.

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna on kertonut ryhtyvänsä kehittämään erillistä tehosterokotetta uutta virusmuunnosta vastaan.

Perjantai 26.11.

WHO antoi nimen uudelle koronavirusvariantille

Kello 21.38: Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt äskettäin löydetyn B.1.1.529-variantin omikroniksi. Omikron on kreikkalaisen kirjaimiston 15. kirjain. Samalla WHO määritteli omikronin huolestuttavaksi variantiksi.

Kiuru: STM edellyttänyt, että eteläisestä Afrikasta Suomeen saapuneet ohjataan karanteeniin ja koronavirustesteihin

Kello 21.36: Perhe- peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) edellyttäneen, että eteläisestä Afrikasta Suomeen saapuneet ohjataan karanteeniin ja koronavirustesteihin. Kiuru kertoi asiasta Twitterissä.

Hänen mukaansa Etelä-Afrikasta liikkeelle lähtenyt koronaviruksen uusi muunnos on hyvin huolestuttava. Rajojen terveysturvallisuus on ministerin mukaan nyt äärimmäisen tärkeää.

Etelä-Afrikassa marraskuussa havaitun uuden virusvariantin epäillään olevan aiempia muunnoksia herkemmin tarttuva.

THL suosittelee että sekä rokottamattomat että rokotetut käyttäisivät kasvomaskia erityisesti ruuhkaisissa sisätiloissa

Kello 17.08: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt suositustaan kasvomaskien käytöstä kansalaisille. THL suosittelee huonontuneessa epidemiatilanteessa, että sekä rokottamattomat että rokotetut käyttävät kasvomaskia julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Suositus koskee 12 vuotta täyttäneitä.

Kasvomaskia on THL:n suosituksen mukaan hyvä käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja joissa tartuntariski saattaa olla suuri. Tartuntariski on suurempi sisätiloissa kuin ulkona.

Erityisesti ihmiset, joilla ei ole rokotusten tai sairastetun taudin tuomaa suojaa, ovat alttiita tartunnalle ja heidän riskinsä tartunnan tai vakavan tautimuodon saamiselle on moninkertainen rokotettuihin verrattuna.

Alueelliset viranomaiset voivat antaa omaa aluettaan koskevia maskisuosituksia, jotka perustuvat alueelliseen epidemiatilanteeseen.

Lisäksi erilaisten tilaisuuksien järjestäjät voivat antaa omia maskisuosituksiaan, jotka koskevat heidän omia tilojaan.

THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia koronapotilaita hoitaville sekä muulle kriittisen hoidon henkilökunnalle

Kello 17.04: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia koronapotilaita hoitaville sekä muulle kriittisen hoidon henkilökunnalle. Kolmansia rokotuksia suositellaan myös ympärivuorokautisen hoivan henkilöstölle ja asukkaille.

Kolmansia annoksia voidaan antaa myös muuta kiireellistä hoitoa antavalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle niissä toiminnoissa, jotka ovat alueiden oman paikallisen arvion mukaan kiireellisiä ja kriittisiä.

Toisen ja kolmannen rokoteannoksen välille suositellaan kuuden kuukauden väliä kaikille kolmanteen annoksiin oikeutetuille ryhmille lukuun ottamatta immuunipuutteisia henkilöitä.

Belgiassa tavattu uuden koronavirusvariantin tartunta rokottamattomalla henkilöllä

Kello 16.02: Belgiassa on löydetty Euroopan ensimmäinen uuden koronavirusvariantin aiheuttama tartunta, ilmoitti maan terveysministeri Frank Vandenbroucke tiedotustilaisuudessa.

Tartunnan saanut on ulkomailta palannut rokottamaton henkilö.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tänään, että EU aikoo ehdottaa lentojen kieltämistä eteläisestä Afrikasta virusmuunnoksen takia. Saksa, Italia ja Britannia ovat jo ilmoittaneet matkustusrajoituksista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puolestaan suosittelee välttämään matkustamista eteläisen Afrikan maihin uuden koronavariantin vuoksi. Suositus koskee matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin eli entiseen Swazimaahan.

Ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista eteläisen Afrikan maihin

Kello 15.42: Ulkoministeriö kehottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksesta välttämään matkustamista eteläisen Afrikan maihin uuden koronavariantin vuoksi. Suositus koskee matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin eli entiseen Swazimaahan.

THL kehottaa maissa viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana oleskelleita ihmisiä hakeutumaan koronatestiin. Kehotus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia riippumatta siitä, onko heillä koronaan viittaavia oireita vai ei.

Lisäksi kyseisissä maissa oleskelleita kehotetaan menemään koronatestiin, jos heillä ilmenee lieviäkin koronaoireita Suomeen paluun jälkeen.

THL:n mukaan uuteen testiin kannattaa hakeutua, jos oireita ilmenee, vaikka testissä olisi käynyt jo maahantulon yhteydessä.

Etelä-Afrikassa marraskuussa havaitun uuden virusvariantin epäillään olevan aiempia muunnoksia herkemmin tarttuva.

Vielä ei ole tietoa, pystyykö uusi variantti kiertämään koronarokotteiden tuomaa immuunisuojaa. Suositukset ovat varotoimia, kunnes saamme lisätietoa muunnoksesta, johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo THL:n tiedotteessa.

Suomessa ei toistaiseksi ole havaintoja uudesta virusmuunnoksesta.

Taysin tartunnanjäljityksessä on ruuhkaa

Kello 15.39: Suurten tapausmäärien myötä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tartunnanjäljityksessä on 1–2 päivän viiveitä. Tays kertoi asiasta Twitterissä.

Tays neuvoo toimimaan näin, jos saat positiivisen koronatestituloksen tai altistut koronalle perhepiirissä: Jos saat positiivisen koronatestituloksen, sinun tulee jäädä kotiin eristykseen. Jos perheessä on muita infektio-oireisia, heidän tulee hakeutua koronatestiin.

Ne perheeseen kuuluvat henkilöt, jotka ovat rokottamattomia, osittain rokotettuja tai joiden toisesta rokoteannoksesta on alle viikko, jäävät kotiin karanteeniin. Täyden rokotesarjan saaneet oireettomat henkilöt voivat jatkaa arkeaan huolellisuutta noudattaen.

Belgiassa löydetty uutta varianttia

Kello 15.35: Belgiassa on löydetty Euroopan ensimmäinen uuden koronavirusvariantin aiheuttama tartunta, ilmoittavat maan viranomaiset.

VR ottaa koronapassin käyttöön ravintolavaunuissaan

Kello 15.07: VR ottaa koronapassin käyttöön juniensa ravintolavaunuissa. Koronapassi otetaan käyttöön kaukojunien ravintolavaunuissa sunnuntaina.

Koronapassi tarkistetaan yli 16-vuotiailta ravintolavaunun asiakkailta kaikkina vuorokauden aikoina.

Junaan pääsee normaalisti ilman koronapassia, mutta koronapassi vaaditaan ravintolavaunussa asioivilta asiakkailta. Omalle junan istumapaikalle voi tilata ravintolavaunun tuotteita myös ilman koronapassia.

THL kehottaa välttämään matkustamista eteläiseen Afrikkaan

Kello 14.53: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee välttämään matkustamista eteläisen Afrikan maihin uuden koronavariantin vuoksi. Suositus koskee matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin eli entiseen Swazimaahan.

THL kehottaa maissa viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana oleskelleita ihmisiä hakeutumaan koronatestiin. Kehotus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia riippumatta siitä, onko heillä koronaan viittaavia oireita vai ei.

Suomessa ei toistaiseksi ole havaintoja uudesta virusmuunnoksesta, THL:n tiedotteessa todetaan.

Biontech odottaa tuloksia rokotesuojasta uutta muunnosta vastaan kahdessa viikossa

Kello 14.03: Lääkeyhtiö Biontech kertoi perjantaina tutkivansa, kuinka hyvin sen Pfizerin kanssa kehittämä koronavirusrokote suojaa uutta virusmuunnosta vastaan. Yhtiön mukaan tuloksia laboratoriotesteistä on odotettavissa viimeistään kahden viikon kuluttua. Tällöin myös selviää, onko nykyistä rokotetta mahdollisesti säädettävä virusmuunnoksen takia.

WHO kehotti harkintaan matkustusrajoitusten asettamisessa

Kello 13.55: Maailman terveysjärjestö WHO kehotti perjantaina harkintaan matkustusrajoitusten asettamisessa uuden koronavirusmuunnoksen takia. WHO suositti, että maat jatkaisivat riskiperusteisen ja tieteellisen lähestymistavan soveltamista matkustustoimenpiteitä toteuttaessaan.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi perjantaina, että EU aikoo ehdottaa lentojen kieltämistä eteläisestä Afrikasta virusmuunnoksen takia. Saksa, Italia ja Britannia ovat ilmoittaneet matkustusrajoituksista.

Traficom: Uuden virusmuunnoksen riskialueilta ei suoria lentoja Suomeen

Kello 13.25: Uutta koronavirusmuunnosta koskevalta riskialueelta ei ole suoria lentoja Suomeen, kertoo liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Saarimäen mukaan Traficom seuraa koko ajan sitä, miten Suomeen tehdyt lentosuunnitelmat kehittyvät. Jos lentojen rajoituksia haluttaisiin tehdä, virasto olisi yhteydessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen (THL). THL:n lausunnon nojalla lentoja Britanniasta Suomeen rajoitettiin koronaviruksen alfavariantin vuoksi viime vuodenvaihteessa.

EU-komissio on tänään kertonut ehdottavansa lentojen kieltämistä eteläisestä Afrikasta uuden koronavirusmuunnoksen takia.

Tampereen seurakunnat tarjoaa apua koronapassin tulostamisessa

Kello 12.36: Tampereen seurakunnat tarjoaa apua koronapassin tulostamiseen. Seurakunnat kertoo tarjoavansa tietokoneen, tulostimen ja apua. Seurakunnat muistuttaa, että kaikilla ei ole älypuhelinta eikä digitaalista koronapassia.

Apua koronapassin tulostamiseen paperille Omaolosta saa Tampereen seurakuntien kirjastossa Näsilinnankadulla torstaina 2. joulukuuta kello 9.30–11.30 ja kello 12.30–15.30 sekä keskiviikkona 8. joulukuuta kello 12.30–17.30.

Jotta koronapassi voidaan tulostaa, Omakanta-palveluun kirjautumista varten tarvitaan pankkitunnukset.

Nokian kaupunki valmistelee koronapassin käyttöönottoa

Kello 12.16: Nokian kaupunki valmistelee koronapassin käyttöönottoa yleisötilaisuuksiin ja palaa henkilöstön osalta aiempaan etätyöohjeistukseen.

Koulujen joulujuhlia vietetään tänäkin vuonna pienimuotoisesti. Perinteikäs kaupungin itsenäisyysjuhla järjestetään rajatulla yleisömäärällä.

Nokian kaupunginhallitus tekee 29.11. periaatepäätöksen, ottaako kaupunki käyttöön koronapassin omissa tapahtumissaan. Kaupunki tiedottaa kunkin ison yleisötapahtuman kohdalla erikseen edellytetäänkö asiakkailta koronapassia vai noudatetaanko koronarajoituksia.

Aluehallintoviraston nykyiset määräykset koronarajoituksista eivät koske kaupungin muuta toimintaa, kuten esimerkiksi uimahallien ja muiden liikuntatilojen tavanomaista käyttöä. Myöskään kirjastojen lainaustoimintaan koronapassia ei sovelleta.

Kaupungin valmistelussa oleva päätös koronapassin edellyttämisestä ei koske kaupungin tiloissa toimivien muiden toimijoiden, kuten urheiluseurojen, järjestämiä tapahtumia. Kukin tapahtumanjärjestäjä ja toimija päättää itse, ottaako se koronapassin käyttöön.

Kaupungin työssä suositaan mahdollisuuksien mukaan hybridimallia ja henkilöstön osalta palataan aiempaan koronapandemian aikaiseen etätyöohjeeseen, jossa etätyöpäivien määrissä ei ole viikkokohtaisia rajoituksia.

THL: Suomessa 1 406 uutta tartuntaa, seitsemän uutta kuolemantapausta

Kello 12.00: Suomessa on tänään raportoitu 1 406 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana koronatartuntoja on raportoitu yhteensä hieman yli 14 000, mikä on yli 4 200 tapausta enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana. Koko epidemian aikana Suomessa on tähän mennessä vahvistettu lähes 182 300 koronatartuntaa.

Sairaalahoidossa on 336 henkilöä, joista tehohoidossa on 44. Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on nyt yhteensä 36 koronapotilasta. Kokonaismäärä on sama kuin keskiviikkona, mutta tehohoidossa on kaksi koronapotilasta enemmän kuin keskiviikkona. Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Suomessa on raportoitu seitsemän uutta koronavirukseen liittyvää kuolintapausta. Kaikkiaan Suomessa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 1 309 henkilöä.

Virologian professori: Vielä ei tiedetä, kuinka vaarallinen uusi muunnos on

Kello 11.46: Virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta toteaa, että vielä on liian aikaista sanoa, kuinka vaarallinen Etelä-Afrikasta löytynyt uusi koronavirusvariantti on.

Hänen mukaansa variantissa on iso joukko mutaatioita, jotka viittaavat viruksen parempaan tartuttavuuteen ja kykyyn väistää immuniteettia. Osa mutaatioista on täysin uusia, osa on havaittu jo aiemmissa varianteissa.

Vapalahden mukaan toistaiseksi ei ole syytä olettaa, että nykyiset koronarokotteet eivät tehoaisi uuteen muunnokseen. Hän arvioi, että variantista kertyy tarkempia tietoja laboratoriotutkimuksissa seuraavien viikkojen aikana.

Lue lisää: Etelä-Afrikasta löytyi uusi virusmuunnos, joka saattaa olla deltaakin tarttuvampi – Nyt lentoliikennettä katkotaan monista maista, myös pörssi reagoi heti

Euroopan pörssit aukesivat jyrkkään laskuun

Kello 11.14: Euroopassa osakemarkkinat avautuivat tänään jyrkkään laskuun uuden koronavirusmuunnoksen aiheuttamien pelkojen vuoksi. Frankfurtin ja Lontoon pörssien keskeiset osakeindeksit ovat yli kolmen prosentin laskussa.

Etelä-Afrikassa havaittu uusi virusmuunnos on vetänyt myös Helsingin pörssin tuntuvasti pakkaselle. Pörssin yleisindeksi oli aamupäivällä noin 2,5 prosenttia miinuksella.

Tutkijoiden mukaan uusi virusmuunnos saattaa olla deltamuunnostakin herkemmin tarttuva ja rokotteille vastustuskykyisempi. Uuden virusmuunnoksen leviäminen voisi aiheuttaa iskun maailmantalouden elpymiselle pandemiasta.

Hallitus vahvisti uudet ravintolarajoitukset

Kello 10.43: Hallitus on odotetusti vahvistanut uudet ravintolarajoitukset koronaepidemian leviämisalueille. Uudet rajoitukset koskevat siis myös Pirkanmaata, joka on epidemian leviämisalue.

Aamupäivällä järjestetyssä valtioneuvoston yleisistunnossa linjattiin, että ilman koronapassia leviämisalueilla anniskeluravintoloiden täytyy lopettaa alkoholin tarjoilu klo 17 ja sulkea ovensa klo 18. Sote-ministeriryhmä oli tehnyt asiasta esityksen hallitukselle koronaepidemian jälleen kärjistyessä.

Päivitetty asetus tulee voimaan sunnuntaina. Uutena alueena rajoitukset koskevat Etelä-Karjalan maakuntaa.

EU kieltämässä lennot eteläisestä Afrikasta virusmuunnoksen takia

Kello 10.17: EU aikoo ehdottaa lentojen kieltämistä eteläisestä Afrikasta uuden koronavirusmuunnoksen takia, kertoo komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Virusmuunnoksen nostaman huolen takia komissio ehdottaa "hätäjarrun aktivoimista tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa", von der Leyen tviittasi.

Terveysministeri Jens Spahn on ilmoittanut Saksan rajoittavan matkustamista Etelä-Afrikasta virusmuunnoksen takia perjantai-illasta lähtien. Aiemmin myös Britannia kertoi lentojen rajoittamisesta.

Virusmuunnosta on havaittu Afrikan ulkopuolella ainakin Shanghaissa. Myös Israelissa on vahvistunut yksi uutta koronavirusmuunnosta oleva koronatartunta, maan terveysministeriö kertoo.

Pirkanmaalla raportoitu 139 uutta tartuntaa

Kello 9.44: Pirkanmaalla on todettu 139 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Lukema on koko epidemia-ajan toiseksi korkein päiväkohtainen lukema. Yhteensä Pirkanmaalla on todettu epidemian alusta alkaen 12 921 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettu 139 uutta koronavirustartuntaa – epidemian toiseksi korkein päiväkohtainen lukema

Shanghaissa peruttu satoja lentoja kolmen tartunnan vuoksi

Kello 8.53: Kiinassa on peruttu satoja lentoja ja suljettu joitakin kouluja sen jälkeen kun Shanghaissa vahvistui kolme koronavirustartuntaa.

Shanghain tartunnat todettiin kolmella ystävyksellä, jotka olivat matkustaneet läheiseen Suzhoun kaupunkiin viime viikolla. Terveysviranomaisten mukaan tartunnan saaneet olivat täysin rokotettuja.

Tartuntojen vuoksi Shanghain kahdelta lentokentältä on peruttu yli 500 lentoa. Shanghain hallinto kehotti lisäksi perumaan kaikki provinssien väliset pakettimatkat. Kuusi Shanghain sairaalaa on myös keskeyttänyt avohoitopalvelut.

Noin 13 miljoonan asukkaan Suzhoun kaupungissa suljettiin tartuntojen takia kaikki matkailukohteet. Asukkailta vaaditaan negatiivinen tulos koronatestissä kaupungista poistumiseen.

Pelot uudesta virusmuunnoksesta vetivät pörssit laskuun Aasiassa

Kello 8.40: Aasian pörsseissä osakekurssit ovat laskussa uuden koronavirusmuunnoksen aiheuttamien pelkojen vuoksi. Tokiossa osakkeet ovat halventuneet tänään kolme prosenttia ja Hongkongissa runsaat kaksi prosenttia. Brent-raakaöljyn hinta on laskenut 2,5 prosenttia.

Etelä-Afrikassa havaittu uusi virusmuunnos saattaa tutkijoiden mukaan olla deltamuunnostakin herkemmin tarttuva ja rokotteille vastustuskykyisempi.

Uuden virusmuunnoksen leviäminen voisi aiheuttaa iskun maailmantalouden elpymiselle pandemiasta. Britannia on jo ilmoittanut keskeyttävänsä väliaikaisesti kaikki lennot Etelä-Afrikasta ja viidestä muusta maasta Afrikan eteläosassa.

Hallituksen odotetaan käsittelevän ravintolarajoitusten kiristämistä

Kello 6.28: Valtioneuvoston odotetaan käsittelevän tänään ylimääräisessä istunnossa ravintolarajoitusten kiristämistä heikentyneen koronatilanteen takia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi torstaina sote-ministeriryhmän esittäneen hallitukselle, että ravintolat voisivat tarjoilla alkoholia kello 17:n jälkeen vain koronapassin kanssa.

Ehdotuksen mukaan anniskelu päättyisi kello 17 ja aukiolo kello 18, jos ravintola ei edellytä asiakkailta koronapassia.

Tiukennukset tulisivat voimaan tänä sunnuntaina.

Britannia keskeyttää lennot kuuteen Afrikan maahan uuden virusmuunnoksen takia

Kello 6.25: Britannia on ilmoittanut keskeyttävänsä väliaikaisesti kaikki lennot kuudesta Afrikan maasta uuden koronavirusmuunnoksen takia.

Keskeytys koskee Etelä-Afrikkaa, jossa uutta muunnosta on havaittu. Muut viisi maata ovat eteläisessä Afrikassa sijaitsevat Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho ja Eswatini. Keskeytys alkaa perjantaina kello 12 Britannian aikaa.

Britannian terveysministeri Sajid Javid sanoi, että on mahdollista, että uusi muunnos olisi deltamuunnostakin tarttuvampi. Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti vallitseva muunnos on delta. Herkemmin tarttuvan ja leviävän deltan on aiemmin arvioitu olevan niin vahva variantti, että se voi mahdollisesti estää uusien uhkaavien virusmuunnosten syntymisen.

Listalla olevista maista Britanniaan saapuvien tulee sunnuntaista alkaen mennä hotellikaranteeniin. Ennen sunnuntaita saapuvien tulee eristäytyä kodeissaan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan muunnosta on Etelä-Afrikan lisäksi havaittu Botswanassa ja Aasiassa Hongkongissa. Yhteensä tartuntoja on kirjattu kymmeniä. Niitä ei ole havaittu Britanniassa.

Aiemmin ainakin Israel on muunnoksen takia keskeyttänyt matkustamisen eteläisestä Afrikasta Israeliin.

Lue lisää: Etelä-Afrikasta löytyi uusi virusmuunnos, joka saattaa olla deltaakin tarttuvampi – Nyt lentoliikennettä katkotaan monista maista, myös pörssi reagoi heti

Torstai 25.11.

Tshekin presidentti sai koronatartunnan ja joutui takaisin sairaalaan vain muutama tunti sairaalasta pääsynsä jälkeen

Kello 22.24: Tshekin presidentti Milos Zeman palasi torstaina sairaalaan saatuaan positiivisen koronatestituloksen, presidentin tiedottaja kertoi lausunnossaan torstaina illalla. Zeman pääsi sairaalasta kotihoitoon vain muutamaa tuntia aiemmin torstaina aamulla. Iltapäivällä hänellä todettiin koronatartunta.

77-vuotias presidentti on saanut hoitoa maksaongelmiensa vuoksi. Hän joutui sairaalaan lokakuun alkupuolella. Paikallisen median mukaan Zeman on saanut kolme koronarokoteannosta ja on toistaiseksi oireeton.

Tiedottajan mukaan presidentin ohjelma on tauolla sen aikaa, kun hän saa hoitoa koronaviruksen vuoksi. Zemanin oli määrä nimittää perjantaina keskustaoikeistolainen Petr Fiala Tshekin uudeksi pääministeriksi, mutta seremoniaa joudutaan nyt lykkäämään.

Tshekissä raportoitiin keskiviikkona lähes 26 000 koronatartuntaa, mikä on 10,7 miljoonan asukkaan maassa päiväkohtainen ennätysmäärä.

Tshekin hallitus ilmoitti torstaina uusista koronarajoituksista tartunta-aallon taltuttamiseksi. Muun muassa joulumarkkinat suljetaan kokonaan ja ravintolat ja yökerhot iltakymmenestä alkaen.

Maan itäosassa jotkin sairaalat ovat joutuneet siirtämään potilaita muualle kapasiteetin täyttymisen vuoksi.

THL: Korona aiheuttaa alle 12-vuotiaille yleensä lievän tai oireettoman taudin

Kello 18.10: Viime viikkoina koronatartuntojen osuus alle 12-vuotiailla on kasvanut. Lasten osuuteen kaikista tapauksista vaikuttaa se, että nyt valtaosa aikuisista on rokotettu. Asia käy ilmi THL:n julkaisemasta työpaperista.

Tartunnanjäljityksestä kerättyjen tietojen perusteella alle 12-vuotiaat saavat koronatartunnan tavallisimmin perhepiiristä ja muusta lähipiiristä.

Suomessa varmistetuista koronavirustartunnoista koko epidemian aikana 15 prosenttia on todettu alle 12-vuotiailla lapsilla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tartunnoista neljä prosenttia on ollut 0–4-vuotiailla ja 11 prosenttia 5–11-vuotiailla.

Epidemian aikana kertyneen tiedon valossa lapset sairastavat koronaviruksen aiheuttaman taudin todennäköisimmin lieväoireisena tai oireettomana.

Terveydenhuollon rekisteritietojen mukaan 21.11.2021 mennessä sairaaloiden vuodeosastoilla oli hoidettu yhteensä 113:a alle 12-vuotiasta lasta. Heistä 56 prosenttia oli alle yksivuotiaita. Tilanne on THL:n mukaan samankaltainen muiden hengitystievirusten kanssa.

Rekisteritietojen lisäksi THL selvitti lasten sairaalahoidon tilannetta keskus- ja yliopistosairaaloiden pediatrisille yksiköille suunnatulla kyselyllä.

Sen perusteella koronan takia tehohoidossa oli lokakuun 2021 loppuun mennessä ollut alle viisi alle 12-vuotiasta koko maassa. Pitkittyneiden koronaan liittyvien oireiden vuoksi erikoissairaanhoidossa tutkittu yhteensä yhdeksää alle 16-vuotiasta.

EU-komissio ehdottaa koronarokotustodistuksen voimassaoloksi yhdeksää kuukautta

Kello 18.09: EU-komissio ehdottaa, että EU:n koronarokotustodistus olisi voimassa yhdeksän kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Tästä eteenpäin todistus ei enää olisi voimassa ilman kolmatta rokoteannosta.

Komissio myös suosittelee, että koronatodistuksen haltijaa eivät EU:n sisällä matkustaessa koskisi muut vaatimukset esimerkiksi testeistä tai karanteeneista.

Maiden koronatilannetta kuvaavaa "liikennevalomallia" muokattaisiin niin, että siinä otetaan huomioon tartuntatilanteen lisäksi rokotustilanne.

Laaja maskisuositus ja etätyösuositus Uudellemaalle

Kello 18.08: Uudenmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä on päättänyt, että laaja maskisuositus ja etätyösuositus laajenevat koko Uudellemaalle, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotteessaan. Pääkaupunkiseudulle suositukset annettiin jo tiistaina.

Maskin käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä. Maskin käyttöä suositellaan myös oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien.

Työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Kiuru: Suomessa jäljellä enää yksi tehohoitopaikka koronapotilaille

Kello 14.52: Koronapotilaiden hoitoon varattuja tehohoitopaikkoja on ollut tänä aamuna jäljellä enää yksi, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Kiurun saamien tietojen mukaan Suomessa on ollut 49 ihmistä tehohoidossa koronan vuoksi. Kun määrä ylittää 50:n rajan, leikkaustoimintaa ajetaan radikaalisti alas, ministeri varoitti torstai-iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kiuru varoitti, että yksi tehohoitopaikka vaatii pahimmillaan neljän–viiden leikkauksen perumista Suomessa. Käytännössä koronapotilaiden hoito vaatii siis muusta hoitotarpeesta säästämistä.

”Eikä meillä ole takeita, että tulemme saamaan tarpeeksi hoitajia teholle töihin, jos perustamme oman strategiamme siihen, että määrättömästi epidemia voi paisua ja toimenpiteisiin ei ryhdytä ajoissa.”

Eilen illalla Kiuru kertoi, että paikkoja oli tuonhetkisen tiedon mukaan jäljellä seitsemän. ”Kyllä tämä korreloi myös tapausten määriin, joten nyt on aika vakavoitua ja muistaa, että meillä ei ole tässä tilanteessa yhtään positiivista uutista jaettavana.”

Kiuru: Sote-ministeriryhmä esittää tiukennuksia ravintolarajoituksiin

Kello 14.10: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan sote-ministeriryhmä esittää, että ravintolarajoituksia olisi jo viikonlopusta alkaen kiristettävä huomattavasti.

Tänään kokoontunut sote-ministeriryhmä on päättänyt, että anniskelua rajoitetaan lain suomin keinoin kello 17 lähtien. Säännöksen vastaisesti voi toimia niissä ravintoloissa, joissa otetaan käyttöön koronapassi.

Kiurun mukaan ministeriryhmä suosittelee, että valtioneuvosto säätäisi kireämmistä ravintolarajoituksista ylimääräisessä istunnossa joko tänä iltana tai huomenna aamulla.

Lue lisää: Sote-ministeriryhmä esitti tukun tiukennuksia ravintola­rajoituksiin, koronapassin käyttöä laajennetaan – näin koronatoimet ovat nyt muuttumassa

EMA on hyväksynyt Pfizerin rokotteen antamisen 5–11-vuotiaille

Kello 14.08: Euroopan lääkevirasto (EMA) on hyväksynyt tänään Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen antamisen 5–11-vuotiaille. Ennen rokotusten aloittamista Euroopan komission täytyy vielä myöntää rokotteelle myyntilupa EMAn suosituksesta.

Suomessa tehdään tämän jälkeen omat valmistelut asiassa. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) valmistelee asiasta kannanoton Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL), joka puolestaan tekee esityksen sosiaali- ja terveysministeriölle.

KRAR pohtii lasten rokottamista kokouksessaan ensi keskiviikkona.

Linnan juhlat perutaan

Kello 13.20: Presidentinlinnan juhlavastaanotto 6. joulukuuta perutaan, tiedottaa Presidentinkanslia. Syyksi ilmoitetaan viime päivinä huonontunut tautitilanne ja koronapassisääntely.

Lue lisää: Linnan juhlat on peruttu heikentyneen korona­virus­tilanteen vuoksi – yhtenä syynä koronapassiin liittyvä ”aukko”

Myös veteraanien ja lottien kutsuvierastilaisuus on terveysturvallisuussyistä peruttu.

”Esitämme vastaanotolle ja veteraanitilaisuuteen kutsutuille mitä syvimmät pahoittelumme tilaisuuksien peruuntumisen johdosta", tiedotteessa pahoitellaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo asiasta torstaina myös Twitterissä.

Suomessa on raportoitu 1 344 uutta tartuntaa

Kello 12.20: Suomessa on tänään raportoitu 1 344 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä noin 13 400 koronatartuntaa, mikä on 3 700 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana. Koko epidemian aikana Suomessa on vahvistettu kaikkiaan 180 878 koronatartuntaa.

Kangasalan kaupunginsairaalassa todettu lisää tartuntoja

Kello 12.11: Kangasalan kaupunginsairaalan koronaryppääseen liittyen on tullut ilmi uusia tartuntoja. Yhteensä tartuntoja on tullut ilmi noin kymmenen. Suurin osa tartunnoista on työntekijöillä, mutta tartuntoja on todettu myös ”muutamalla yksittäisellä” potilaalla.

Sairaalan potilaat ovat koronan suhteen toistaiseksi oireettomia. Henkilökunnan koronatapaukset näyttävät Kangasalan mukaan tarttuneen taukotilanteissa esimerkiksi ruokailutilanteissa, joissa ei ole mahdollista pitää maskia.

Kangasalan mukaan kaikilla tartunnan saaneilla on rokotussuoja. Lisäksi kaupunki kertoo, että sairaalassa on toteutettu suositusten mukaisia hygienia- ja suojaustoimia. Tapausten vuoksi kaupunginsairaalan vierailurajoitusta ja seulontaa jatketaan. Vierailurajoitus jatkuu ainakin marraskuun loppuun.

Oikaisu kello 13.12: Kangasalan kaupunki kertoi aiemmin, että seulonta olisi paljastanut 10 uutta tartuntaa. Kaupunki korjasi sittemmin tietojaan. Tartuntoja on todettu yhteensä noin 10.

Pirkanmaalla raportoitu 127 uutta tartuntaa

Kello 9.24: Pirkanmaalla on todettu 127 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Keskiviikkona Tays kertoi 116 ja tiistaina 66 uudesta tartunnasta. Yhteensä Pirkanmaalla on todettu epidemian alusta alkaen 12 782 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettu 127 uutta koronavirustartuntaa

Yöpymiset majoitusliikkeissä ylittivät koronakriisiä edeltävän tason

Kello 09.04: Suomalaisten yöpymiset majoitusliikkeissä ylittivät lokakuussa koronakriisiä edeltävän tason, kertoo Tilastokeskus. Yöpymiset lisääntyivät 18 prosenttia vuoden 2019 lokakuusta. Aiempina kuukausina tänä vuonna yöpymisten määrä on jäänyt toissa vuoden tasosta heinäkuuta lukuun ottamatta.

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset sen sijaan jäivät lokakuussa 54 prosenttia alemmaksi kuin kaksi vuotta sitten, mikä painoi yöpymiset kaikkiaan prosentin verran toissa vuotta alemmaksi.

Kotimaiset vapaa-ajan yöpymiset olivat 36 prosenttia korkeammalla tasolla kuin lokakuussa 2019. Sen sijaan työmatkoilla olleiden suomalaisten yöpymiset olivat kahdeksan prosenttia matalammalla tasolla.

STM ja THL kertovat koronatilanteesta

Kello 8.23: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitävät jälleen viikoittaisen tilannekatsauksen, jossa tarkastellaan tämänhetkistä koronatilannetta. Info alkaa kello 10. Aamulehti näyttää sen suorana.

Katsauksessa käsitellään rokotustilannetta sekä koronavirustilannetta Suomessa ja muualla maailmassa. Ministeriöstä paikalla on johtavat asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja THL:stä johtava asiantuntija Mia Kontio sekä projektipäällikkö Anna Katz.

Lue lisää: Yli 70-vuotiaiden rokottamattomien riski kuolla koronaan viisinkertaistunut kesän jälkeen – STM ja THL kertoivat tauti­tilanteesta

EMA arvioi koronarokotteen antamista 5–11-vuotiaille

Kello 6.27: Euroopan lääkevirasto (EMA) arvioi tänään Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen antamista 5–11-vuotiaille.

Rokotukset eivät kuitenkaan ala heti EMAn päätöksen jälkeen. Rokotteen myyntiluvan myöntää virallisesti Euroopan komissio EMAn suosituksesta.

Suomessa tehdään tämän jälkeen omat valmistelut asiassa. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) valmistelee asiasta kannanoton Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL), joka puolestaan tekee esityksen sosiaali- ja terveysministeriölle.

KRAR pohtii lasten rokottamista kokouksessaan ensi keskiviikkona.

Saksassa 100 000 koronakuoleman raja rikki

Kello 6.25: Saksassa on kirjattu yhteensä yli 100 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Kansanterveydestä vastaava Robert Koch -instituutti (RKI) ilmoitti kuolemamäärästä tänään torstaina.

Noin 84 miljoonan asukkaan Saksassa raportoitiin vuorokauden aikana yli 350 uutta koronaan liittyvää kuolemaa.

Saksan koronatilanne on pahentunut viime aikoina. Osan saksalaissairaaloista kerrotaan kärsivän akuutista ylikuormituksesta.

Keskiviikko 24.11.

Kiuru Ylelle: Ravintolarajoitukset kiristyvät mahdollisesti jo viikonlopuksi

Kello 20.17: Suomeen ollaan asettamassa uusia koronarajoituksia, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) Ylelle. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tekevät ehdotuksen uusista rajoitustoimista sote-ministeriryhmälle torstaina.

Kiurun mukaan heikentynyt epidemiatilanne on saatava hallintaan ja sen vuoksi esitetään kiristyksiä ravintolarajoituksiin.

”Uusia rajoituksia voitaisiin saada jo viikonloppuun, jos poliittinen tahtotila niin päättää”, Kiuru sanoo.

Kiuru on tullut tunnetuksi hallituksen rajoitushaukkana. Hänen kantansa on jäänyt syksyn aikana hallituksessa vähemmistöön, kun rajoituksia on purettu. Hallituksen on määrä neuvotella tilanteesta ensi viikon alussa.

Suomen rokotestrategiaakin ollaan Kiurun mukaan päivittämässä. Nykyisen strategian mukaisen kuolemien välttämisen sijaan painoarvoa on tarkoitus siirtää tartuntamäärien ja sairastavuuden vähentämiseen.

Tehohoito kovassa paineessa Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa

Kello 16.35: Koronatilanteen heikentyminen aiheuttaa kovasti painetta tehohoitoon Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, arvioi anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen Kuopion yliopistollisen sairaalan yhteydessä toimivasta kansallisesta tehohoitoa koordinoivasta toimistosta.

”Tällä hetkellä tehohoidossa on yhteensä 43 koronapotilasta. Näistä 30 on Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla. Näillä alueilla tehohoito-osastoihin kohdistuu kova paine”, Reinikainen kertoo.

Valtaosa teho-osastoilla olevista henkilöistä on rokottamattomia. Pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa tiukennettiin tiistaina etätyötä ja maskien käyttöä koskevia suosituksia. Koronatilanne on heikentynyt jo viikkojen ajan.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä kertoi uutistoimisto STT:lle sähköpostitse, että muutamia potilaita on jouduttu siirtämään viime viikkojen aikana Helsingistä muihin yliopistosairaaloihin. Hus on joutunut lisäämään tehohoitopaikkoja koronaviruspotilaiden hoitoon ja samanaikaisesti vähentämään muiden potilaiden hoitoa.

THL: Kaksi rokoteannosta saaneiden määrä kasvanut jonkin verran

Kello 14.00: Kaksi koronarokotetta saaneiden määrä on Suomessa kasvanut eilisestä melkein 3 000 henkilöllä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaksi rokoteannosta on nyt saanut kaikkiaan noin 3,97 miljoonaa ihmistä eli 81,1 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Ensimmäisen koronarokotteen saaneiden määrässä on eiliseen verrattuna nousua melkein 1 600 henkilöä. Ensimmäisen annoksen saaneita on 86,4 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä eli noin 4,23 miljoonaa henkilöä.

Kolmannen annoksen saaneita on Suomessa neljä prosenttia yli 12-vuotiaista eli melkein 194 000 henkeä.

THL raportoi 39 uutta koronakuolemaa

Kello 13.36: Suomessa on raportoitu eilisen jälkeen 39 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kyseessä on suurin kerralla raportoitu koronakuolemien määrä, mutta luvussa on huomioitava raportointiviive. THL kertoo, että luvussa on mukana loka–marraskuun aikana kuolleita. THL:n mukaan suurin osa kuolleista on iäkkäitä.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on Suomessa tähän mennessä kuollut kaikkiaan 1 302 ihmistä.

Ei rikossyytteitä Itävallan hiihtokeskuksen koronaryppään vuoksi

Kello 13.20: Itävallassa syyttäjät ilmoittivat tänään, että rikossyytteitä ei nosteta koronan rajusta leviämisestä Ischglin hiihtokeskuksessa viime vuonna. Tuhannet kansainväliset turistit saivat tartunnan Tirolissa sijaitsevassa hiihtokeskuksessa.

Innsbruckin syyttäjänviraston mukaan ei ole näyttöä siitä, että kukaan olisi rikossyytteen edellyttämällä tavalla tehnyt jotain tai jättänyt tekemättä mitään lisätäkseen tartuntariskiä.

Syyskuussa Wienin tuomioistuin alkoi käsitellä itävaltalaisten ja saksalaisten kantajien siviilioikeudellisia kanteita samasta asiasta.

Suomessa sairaalahoidossa 306 koronapotilasta

Kello 12.32: Suomessa on sairaalahoidossa 306 koronapotilasta, mikä on 22 vähemmän kuin maanantaina, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Heistä tehohoidossa on 42 potilasta, mikä on kolme vähemmän kuin maanantaina.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on nyt yhteensä 36 koronapotilasta. Se on kuusi enemmän kuin maanantaina. Tehohoidossa on viisi koronapotilasta. Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

THL:n mukaan Suomessa on raportoitu eilisen jälkeen yhteensä 1 007 uutta tartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä noin 13 200 koronatartuntaa, mikä on yli 3 800 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Koko epidemian aikana Suomessa on kaikkiaan vahvistettu yli 179 500 koronatartuntaa.

Kysely: Poliittiset vaikuttajat huolissaan hoitovelasta

Kello 10.45: Poliittisista vaikuttajista neljä viidestä on huolissaan koronapandemian aiheuttamasta hoitovelasta, ilmenee sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn teettämästä kyselystä.

Vaikuttajat kertoivat olevansa ennen kaikkea huolissaan terveydenhuollon ammattilaisten jaksamisesta. Tämän lisäksi heitä arveluttaa, miten hoitovelka heijastuu hoitoon pääsyyn, lisäsairauksien yleistymiseen ja terveyserojen kasvamiseen.

Vaikuttajista lähes 60 prosenttia pitää henkilökunnan määrää hoitovelan edessä riittämättömänä. Hoitajapulaa vajaat 70 prosenttia poliittisista vaikuttajista hoitaisi korottamalla sote-henkilökunnan palkkoja.

Tutkimuksen on toteuttanut Aula Research. Kysely toteutettiin syys–lokakuussa, ja siihen osallistui kaikkiaan noin 1 200 poliittista vaikuttajaa. Heistä valtaosa on kunnanvaltuutettuja.

Mara: Etätyösuositus tuli pahimpaan mahdolliseen aikaan

Kello 10.40: Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara katsoo, että juuri annettu uusi etätyösuositus tuli pahimpaan mahdolliseen aikaan. Järjestö painottaa, että pikkujoulujen tuomat tulot ovat elintärkeitä ravintola- ja tapahtuma-alan yritysten ja työntekijöiden selviämiselle.

Erityisen tärkeä pikkujoulukausi on Maran mukaan tänä vuonna, kun pandemia ja rajoitukset ovat romahduttaneet yritysten ja työntekijöiden talouden. Mara toivoo, että yritykset ja kaveriporukat järjestäisivät pikkujoulut suunnitellusti ja niissä tilanteissa, joissa koronapassin käyttö on sallittua, sen avulla.

Pääkaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmät suosittelivat tiistaina siirtymistä laajaan etätyöhön. Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä suositteli etätyön ja lähityön yhdistelemistä.

Pirkanmaalla raportoitu 116 uutta tartuntaa

Kello 9.05: Pirkanmaalla on todettu 116 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Tiistaina Tays kertoi 66 uudesta tartunnasta. Maanantaina Tays kertoi kootusti viikonlopun tartunnoista. Uusia koronavirustartuntoja oli kolmen päivän aikana yhteensä 303. Yhteensä Pirkanmaalla on todettu epidemian alusta alkaen 12 655 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 116 uutta koronavirustartuntaa

Tiistai 23.11.

EU-komissio esittänee matkustusrajoituksissa matkustajakohtaista lähestymistapaa

Kello 22.08: EU-komissio ehdottanee matkustusrajoituksissa siirtymistä maakohtaisesta lähestymistavasta matkustajakohtaiseen lähestymiseen, sanoi eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) puhuessaan suomalaistoimittajille EU-maiden eurooppaministereiden kokouksen jälkeen tiistaina.

Uusien rajoitusten keskiössä olisi siis jatkossa kunkin maan koronatilanteen sijaan henkilökohtainen EU:n koronatodistus.

Tuppuraisen mukaan aikaisempi lähtömaakohtainen ajattelu ei ole enää välttämätön tässä tilanteessa, jossa rokotuskattavuus lähtö- ja kohdemaissa kasvaa ja ilmaantuvuusluku ei ole ainoa kriteeri.

Komissio antaa valmistelemansa päivitetyn ehdotuksen matkustusrajoituksista Tuppuraisen mukaan näillä näkymin tällä viikolla. Tuppurainen sanoi Suomen tukevan siirtymistä matkustajakohtaisempaan lähestymistapaan.

Koronapassit käyttöön Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa Tampereella

Kello 18.22: Tampereen seurakunnat tarkistaa osallistujilta koronapassit niissä Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa, joihin osallistuu yli sata henkilöä.

Asiasta päätti Tampereen seurakuntien valmiusryhmä 23. marraskuuta. Päätös perustuu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston 22.11. antamaan määräykseen sisätilojen kohdennetuista kokoontumisrajoituksista.

Koronapassin kysyminen on vaihtoehtona voimassa oleville koronarajoituksille. Kauneimpiin Joululauluihin osallistujilta koronapassi tarkistetaan tilan ovella. Henkilöllisyystodistusta ei kysytä, eikä koronapassia ei tarkisteta alle 16-vuotiaalta. Kauneimpiin Joululauluihin osallistuminen edellyttää voimassa olevaa koronapassia. Jos voimassa olevaa koronapassia ei ole, yhteislaulutilaisuuksiin ei voi osallistua.

Henkilörajoitukset eivät koske jumalanpalveluksia tai kirkollisia toimituksia eikä esimerkiksi konsertteja. Nuortenillat ja yökahvilat ovat harrastustoimintaa, eivätkä yleisötilaisuuksia.

Jos konsertissa on tarjoilua esimerkiksi ravintola tai kahvila tai yhteislaulua enemmän kuin kaksi laulua, koronapassia voidaan vaatia. Tilaisuuksissa, joissa koronapassi ei ole käytössä, suositellaan laulettavaksi korkeintaan kaksi yhteislaulua. Myös messuissa ja toimituksissa yhteislaulun määrää suositellaan vähennettävän esimerkiksi vähentämällä säkeiden määrää.

Tilaisuuksiin voi osallistua vain terveenä, ja niissä noudatetaan mahdollisuuksien mukaan etäisyyksiä. Osallistujille suositellaan maskin käyttöä. Vahvasti suositellaan, että tilaisuuksiin tullaan vain rokotettuna.

Opetusministeri: Koulujen syytä tiedottaa ”niin avoimesti kuin mahdollista” koronatartunnoista ja -altistuksista

Kello 17.44: Opetusministeri Li Andersson (vas) sanoo, että koulujen on syytä tiedottaa oppilaiden vanhemmille niin avoimesti kuin mahdollista koulussa todetuista koronatartunnoista ja -altistuksista. Tartunnan saaneen henkilöllisyys ei silti saa tulla ilmi.

Andersson kommentoi STT:lle julkisuudessa olleita väitteitä siitä, että lasten huoltajille on tiedotettu koulujen koronatartunnoista hyvin myöhään tai joskus ei lainkaan.

Ministeri muistuttaa, että keskushallinto on antanut koronatiedottamisessa laajasti päätösvaltaa paikallisille terveysviranomaisille ja myös kouluille.

Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones varoittaa, että riskinä on huhujen leviäminen koulujen koronatartunnoista, jos vanhemmille ei saada niistä oikeaa tietoa.

Rauman Lukolla koronatartuntoja

Kello 17.41: Jääkiekkoliigan Rauman Lukko kertoi tiistaina, että useammalla Lukon edustusjoukkueen jäsenellä on todettu koronavirustartunta alkuviikosta.

Joukkueen viime viikon vieraspelimatkalla osallistuneet on asetettu karanteeniin, ja niin keskiviikon CHL-pudotuspelien kotiottelu italialaista Bolzanoa vastaan perutaan.

Liigan perjantainen vieraspeli JYPiä vastaan siirretään myöhemmin pelattavaksi. Lauantain Pelicans–Lukko-ottelu pelataan suunnitellusti.

Pirkanmaalla maskisuositus työpaikoille ja kouluihin kuudesluokkalaisille ja sitä vanhemmille

Kello 16.44: Pirkanmaan koronanyrkki antoi tiistaina uusia suosituksia. Koronanyrkki suosittelee kaikille peruskoulun kuudesluokkalaisille ja heitä vanhemmille maskin käyttöä oppilaitoksissa. Työpaikoille suositellaan mahdollisuuksien mukaan lähi- ja etätyön yhdistämistä. Lisäksi työpaikoilla suositellaan maskin käyttöä.

Pirkanmaalla on voimassa yleinen maskisuositus.

Lue lisää: Tässä kaikki Pirkanmaan koronatilanteesta juuri nyt: Vanhempien ikäryhmien tartunnat lisääntyvät – riskinä sairaaloiden kuormittuminen

Lue lisää: Koronanyrkki: Kouluissa ja työpaikoilla käyttöön maskit – ilmaantuvuus Pirkanmaalla ennätyksellisellä tasolla

Uudet suositukset perustuvat koronatilanteen huonotumiseen Pirkanmaalla. Koronaviruksen ilmaantuvuus on Pirkanmaalla koko epidemia-ajan korkeimmalla tasolla.

Koronan ilmaantuvuus oli viime viikon päättyessä 238 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kuluneiden kahden viikon ajalta. ”Kun tarkastellaan rokottamatonta väestöä, esimerkiksi 12–39-vuotiaissa koronan ilmaantuvuus rokottamattomassa väestössä on liki tuhat tartuntaa 100 000 asukasta kohden”, nyrkki kirjoittaa.

Viime viikolla positiivisten näytteiden osuus Fimlabissa testatuista oli 11 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun suositukset tiukkenevat selvästi

Kello 16.07: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on linjannut maskisuosituksen tiukentumisesta alueellaan, ryhmä kertoo tiedotteessaan. Päätöksen myötä pääkaupunkiseudulla palataan laajaan maskisuositukseen rokotussuojan tasosta riippumatta kaikkien 12 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien osalta. Maskinkäyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä.

HSL:ää ja VR:ää suositellaan palauttamaan maskivelvoite pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen pikaisesti.

Koordinaatioryhmä suosittelee lisäksi työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

WHO: Koronakuolemien määrä voi kasvaa Euroopassa 700 000:lla

Kello 15.51: Maailman terveysjärjestö WHO pelkää koronavirukseen liittyvien kuolemien määrän kasvavan Euroopassa 700 000:lla ensi maaliskuuhun mennessä, jos nykyinen trendi jatkuu. Tämä tarkoittaisi kuolemantapausten määrän nousua nykyisestä 1,5 miljoonasta 2,2 miljoonaan.

WHO odottaa sairaaloiden teho-osastojen olevan joko äärimmäisen tai erittäin kuormittuneita 49 maassa 53:sta tämän päivän ja ensi maaliskuun ensimmäisen päivän välisenä aikana.

WHO:n mukaan koronavirus on suurin kuolinsyy Euroopassa ja Keski-Aasiassa. Tieto on peräisin Institute for Health Metrics and Evaluation -terveystutkimusinstituutin luvuista.

Järjestö sanoo, että Euroopassa tautitapausten määrän kasvu on seurausta helposti tarttuvasta deltamuunnoksesta, riittämättömästä rokotuskattavuudesta ja rajoitustoimien hölläämisestä. Lisäksi WHO sanoo, että rokotteiden antama suoja tartuntoja ja vakavaa tautimuotoa vastaan on heikkenemässä.

Pirkanmaan koronanyrkki suosittelee maskeja työpaikoille ja kouluihin

Kello 15.41: Koronaviruksen ilmaantuvuus on Pirkanmaalla koko epidemia-ajan korkeimmalla tasolla, kertoo Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki. Koronan ilmaantuvuus oli viime viikon päättyessä 238 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kuluneiden kahden viikon ajalta.

”Kun tarkastellaan rokottamatonta väestöä, esimerkiksi 12–39-vuotiaissa koronan ilmaantuvuus rokottamattomassa väestössä on liki tuhat tartuntaa 100 000 asukasta kohden”, nyrkki kirjoittaa.

Pirkanmaalla on voimassa yleinen maskisuositus. Koronanyrkki suosittelee kaikille peruskoulun kuudesluokkalaisille ja heitä vanhemmille maskin käyttöä oppilaitoksissa. Työpaikoille suositellaan mahdollisuuksien mukaan lähi- ja etätyön yhdistämistä. Lisäksi työpaikoilla suositellaan maskin käyttöä.

Lue lisää: Koronanyrkki: Kouluissa ja työpaikoilla käyttöön maskit – ilmaantuvuus Pirkanmaalla ennätyksellisellä tasolla

Varsinais-Suomeen taas laaja etätyösuositus

Kello 14.10: Varsinais-Suomessa tulee jälleen voimaan laaja etätyösuositus, linjaa Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä. Syyksi linjaukselle kerrotaan alueen nopeasti heikentynyt koronatilanne.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikkialla, missä ihmiset ovat tekemisissä toistensa. Suositus koskee niin sisä- kuin ulkotiloja, kun riittävää etäisyyttä ei pystytä pitämään. Suositus koskee myös rokotettuja. Kouluissa ja oppilaitoksissa suositus on voimassa peruskoulun 4. luokasta lähtien.

Lisäksi ryhmä toivoo, että valtioneuvosto arvioi mahdollisuutta laajentaa koronapassin käyttöä ravintoloissa ilman aikarajaa.

Turun yliopistollisessa sairaalassa on tällä hetkellä hoidossa kaikkiaan 16 koronapotilasta. Tehohoidossa on viisi koronapotilasta. Koronan ilmaantuvuus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella oli maanantaina 250 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Rokotteen saaneiden määrässä vain hienoista nousua

Kello 13.59: Kaksi koronarokotetta saaneiden määrä on Suomessa kasvanut eilisestä noin 200 henkilöllä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaksi rokoteannosta on nyt saanut kaikkiaan noin 3,97 miljoonaa ihmistä eli 81,1 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Ensimmäisen koronarokotteen saaneiden määrässä on eiliseen verrattuna nousua noin 170 henkilöä. Ensimmäisen annoksen saaneita on 86,4 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä eli noin 4,23 miljoonaa henkilöä.

Kolmannen annoksen saaneita on Suomessa 3,8 prosenttia yli 12-vuotiaista eli hieman yli 185 000 henkeä.

Koronapassi käyttöön Kangasala-talossa

Kello 13.58: Kangasala-talo ottaa käyttöön koronapassin joulukuun alusta. Koronapassia tullaan edellyttämään yli 16-vuotiailta Kangasala-salissa järjestettävissä konserteissa ja muissa tapahtumissa.

Ensimmäinen tapahtuma, johon koronapassi tarvitaan, on Martin Alvaradon konsertti keskiviikkona 1. joulukuuta. Marraskuussa koronapassia ei vielä edellytetä. Kangasala-talon tapahtumissa on myös maskisuositus.

K-Kinon elokuviin ja Kimmo Pyykkö -taidemuseon näyttelyihin pääsee ilman koronapassia. K-Kinon elokuvanäytöksissä katsojilla on paikkalippu

Koronanyrkki kertoo tuoreet tiedot Pirkanmaan tautitilanteesta

Kello 13.49: Tuttuun tapaan Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki pitää tänään infotilaisuuden. Infossa käydään läpi Pirkanmaan tautitilannetta ja mahdollisia uusia suosituksia ja rajoituksia.

Viime viikolla koronanyrkki esitti, että sairaanhoitopiirin alueella otetaan käyttöön kokoontumisrajoituksia osaan tapahtumista. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) kertoi maanantaina rajoituspäätöksestään.

Koronanyrkin info alkaa kello 15.30. Aamulehti näyttää tilaisuuden suorana. Lisäksi seuraamme infoa hetki hetkeltä myös tekstimuodossa.

Lue lisää: Tässä kaikki Pirkanmaan koronatilanteesta juuri nyt: Vanhempien ikäryhmien tartunnat lisääntyvät – riskinä sairaaloiden kuormittuminen

Suomessa todettu 1 088 uutta koronatartuntaa

Kello 12.07: Suomessa on raportoitu eilisen jälkeen yhteensä 1 088 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä noin 13 000 koronatartuntaa, mikä on lähes 4 000 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana. Koko epidemian aikana Suomessa on kaikkiaan vahvistettu 178 527 koronatartuntaa.

Tänään on raportoitu viisi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on Suomessa tähän mennessä kuollut kaikkiaan 1 263 ihmistä.

Suomen yhdistetyn maajoukkueessa tartunta

Kello 11.32: Kuusamon Rukalla järjestettävään maailmancupin avausviikonloppuun valmistautuvassa Suomen yhdistetyn maajoukkueessa on todettu koronavirustartunta. Tartunta todettiin maajoukkueen slovenialaisella mäkihypyn välineteknikolla Aljosa Brancilla.

Hiihtoliitto kertoo, että Keski-Euroopasta Suomeen matkustaneen Brancin oireet alkoivat Suomessa. Branc jäi oireiden ilmaannuttua karanteeniin, eikä hän toimi joukkueen huollossa Rukalla.

Maajoukkueen mäkivalmentaja Falko Krismayr matkusti Brancin kanssa samassa autossa Helsinki-Vantaan lentoasemalta kohti Rukaa, ja hän jää korona-altistumisen takia pois maailmancupin avauksesta. Rukan maailmancupissa yhdistetyn joukkueen mäkivalmennuksesta vastaa Kimmo Savolainen.

Pirkanmaalla raportoitu 66 uutta tartuntaa

Kello 8.58: Pirkanmaalla on todettu 66 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Yhteensä Pirkanmaalla on todettu epidemian alusta alkaen 12 539 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 66 uutta koronavirustartuntaa

Ranskan pääministerillä todettiin koronatartunta

Kello 6.37: Ranskan pääministeri Jean Castex on saanut koronatartunnan, pääministerin esikunnasta kerrottiin myöhään maanantaina uutistoimisto AFP:lle.

56-vuotias Castex on saanut kaksi annosta koronavirusrokotetta keväällä. Hän eristäytyy kymmeneksi päiväksi ja siirtyy etätöihin, esikunta kertoo.

Pääministerin esikunnan mukaan Castexille oli tehty PCR-testi sen jälkeen, kun yksi hänen tyttäristään oli saanut koronatestistään positiivisen tuloksen.

Castex oli maanantaiaamuna Brysselissä, jossa hän tapasi muun muassa Belgian pääministerin Alexander De Croon. De Croon ja neljän muun belgialaisministerin ilmoitettiin jäävän karanteeniin odottamaan testituloksiaan, kun tieto Castexin tartunnasta tuli julki. Hallinnon lausunnon mukaan ministerit ovat karanteenissa siihen asti, että he saavat negatiiviset koronatestitulokset.

Yhdysvallat laittoi Saksan ja Tanskan korkean riskin matkakohteiden listalle

Kello 6.27: Yhdysvallat kehottaa kansalaisiaan välttämään matkustamista Saksaan ja Tanskaan. Maan ulkoministeriö kertoi uudesta matkustusohjeesta maanantaina. Saksa ja Tanska lisättiin korkeimman riskin matkustuskohteiden listalle niiden koronatartuntatilanteen vuoksi.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n neliportaisen asteikon vaarallisimpaan kategoriaan päätyy maa, jossa ilmaantuvuusluku eli tartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden on yli 500 edeltävän 28 päivän aikana, kertoo uutiskanava CNN.

Vaarallisimman kategorian maihin tulisi matkustaa vain pakottavasta tarpeesta ja silloinkin täysin rokotettuna, CDC suosittelee. Listan nelosryhmän maihin kuuluu parhaillaan suuri osa Eurooppaa, muun muassa Britannia, Norja ja Baltian maat. Suomen Yhdysvallat on luokitellut kolmostason maaksi.

Maanantai 22.11.

HS: Sairaalahoidon tarve on noussut ja sen odotetaan heijastuvan tehohoitoon

Kello 20.48: Sairaalahoidossa koronavirus­taudin takia olevien potilaiden määrä Suomessa kasvaa. Flunssaa on liikkeellä ja pian influenssakausikin alkaa. Rs-viruksen aiheuttamaan epidemiaa ei vielä pystytä ennakoimaan. Kun edessä on vielä vuodenvaihteen pyhätkin, miltä ennuste hoito­henkilökunnan riittävyydestä näyttää?

Anestesiologian ja teho­hoidon professori Matti Reinikainen Itä-Suomen yliopistosta toteaa tilanteen näyttävän hyvin huolestuttavalta. Hän on myös teho­hoito­lääkäri Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Reinikainen on ollut mukana kokoamassa valtakunnallisia raportteja korona­potilaiden teho­hoidon tilannekuvasta epidemian ajan.

Hänen mukaansa parin viime viikon aikana tehohoidon tarpeessa ei ole ollut rakettimaista nousua, mutta muussa sairaalahoidon tarpeessa kyllä. Sen odotetaan heijastuvan jatkossa myös tehohoitoon.

Maanantaina aamulla teho-osastoilla eri puolella Suomea oli yhteensä 44 koronapotilasta. Pahin kuormitus on Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) erityisvastuu­alueen sairaaloissa, joissa tehohoitoa maanantaina sai yhteensä 24 ihmistä. Turun Tyksin alueella tehohoitoa sai maanantaina kahdeksan ihmistä, Tampereella Taysin alueella viisi, Kuopion Kysin alueella neljä ja Oulun Oysin alueella kolme.

Teho-osasto on kuitenkin vain jäävuoren huippu epidemian aiheuttamassa kuormituksessa.

Viisi Bayern Münchenin pelaajaa joutui koronakaranteeniin

Kello 18.57: Jalkapallojätti Bayern Münchenin Joshua Kimmich, Serge Gnabry, Jamal Musiala, Eric Maxim Choupo-Moting ja Michael Cuisance ovat sivussa tiistaina pelattavasta miesten Mestarien liigan vierasottelusta Kiovan Dinamoa vastaan.

Kimmich joutui karanteeniin perjantaina oltuaan lähikontaktissa positiivisen koronatuloksen saaneen henkilön kanssa. Nyt korona-altistumisen takia karanteeniin on määrätty Gnabry, Musiala, Choupo-Moting ja Cuisance, saksalaisseura kertoi kotisivuillaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseiset viisi pelaajaa eivät ole ottaneet koronarokotteita.

AFP:n mukaan Bayern on ilmoittanut, että pelaajat eivät saa karanteeniajalta palkkaa, mikäli heidän rokotuksensa eivät ole kunnossa.

Kela pidentää rokotusmatkojen kulujen korvaamista kesäkuun loppuun

Kello 17.30: Kela pidentää koronarokotusmatkojen kulujen korvaamista. Eduskunta hyväksyi lakiesityksen, jonka mukaan Kela jatkaa koronarokotteen ottamisesta aiheutuvien matkakustannusten korvaamista 30.  6.  2022 asti.

Niin ikään koronatestiin tehdystä matkasta saa korvauksen ensi kesäkuun loppuun. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Kätevimmin matkakorvauksen hakeminen käy verkossa osoitteessa kela.fi/asiointi.

Jos ei voi terveydentilan vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, voi saada korvauksen taksimatkasta.

Kangasalan kaupunginsairaalan työntekijöillä tartuntoja

Kello 15.27: Kangasalan kaupunginsairaalan työntekijöillä on todettu koronatartuntoja. Tartunnoista johtuen vierailuja sairaalaan on rajoitettu.

Kangasalan kaupungin johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi kertoo, että tartuntoja on tullut maanantain aikana ilmi useita. Todetuista tartunnoista johtuen omaisten vierailuja sairaalaan on rajoitettu ja ulko-ovet on tällä hetkellä lukittu.

Lue lisää: Kangasalan kaupunginsairaalassa työskentelevillä todettu koronatartuntoja, liikkumista rajoitettu

Avi määräsi kokoontumisrajoituksia Pirkanmaalle

Kello 15.18: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelle ja Punkalaitumelle on määrätty kokoontumisrajoituksia sisätiloihin, tiedottaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi). Kokoontumisrajoitus alkaa 24. marraskuuta ja jatkuu 19. joulukuuta asti.

Aluehallintovirasto kieltää maanantaina tekemällään päätöksellä kaikki sellaiset sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 100 henkilöä ja joissa on käytössä katsomotiloja, joissa kaikille osallistujille ei ole määritelty istumapaikkoja tai on kyse yleisötilaisuuksiin kuuluvista yhteislaulutilaisuuksista.

Lue lisää: Avi määräsi kokoontumisrajoituksia sisätiloihin Pirkanmaalle – koronapassi on vaihtoehto rajoituksille

THL: Maahantulon rajoituksia voidaan keventää

Kello 14.47: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan maahantuloon liittyviä koronarajoituksia voidaan keventää. THL arvioi lausunnossaan, että jos uusia vakavia virusmuunnoksia ei ole ilmaantunut, säännösten jatkaminen vuodenvaihteen jälkeen ei ole tarpeen nykylaajuudessa.

THL katsoo muun muassa, että erillinen toinen testi maahantulotestin lisänä ei ole välttämätön. Toisen testin kautta löytyy sen verran vähän tartuntoja Suomeen saapuneiden keskuudessa.

Lausunnossa todetaan myös, että laskelmat, joihin lakiluonnoksessa toisen testin perusteluina viitataan, ovat vanhentuneita eivätkä enää päde. Laitos pyytää poistamaan ne lakiluonnoksesta.

Kyse on THL:n lausunnosta sosiaali- ja terveysministeriölle (STM), joka valmistelee parhaillaan koronatoimia mahdollistavan sääntelyn voimassaolon jatkamista vuodenvaihteesta kesäkuun loppuun. Rajoja koskevat rajoitukset ovat osa tätä kokonaisuutta.

Sairaalahoidossa 45 koronapotilasta enemmän kuin perjantaina

Kello 11.55: Suomessa on sairaalahoidossa yhteensä 45 koronapotilasta enemmän kuin perjantaina, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Sairaalahoidossa on nyt yhteensä 322 koronavirukseen liittyvää tautia sairastavaa, joista teho-osastolla 43. Teho-osastolla on kaksi koronapotilasta enemmän kuin perjantaina.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on nyt korkeampi kuin kertaakaan koko pandemian aikana. Aiempi potilashuippu oli viime maaliskuussa, jolloin potilaita oli enemmillään 313.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on kaikkiaan 30 koronapotilasta, joista viisi on tehohoidossa. Perjantaina sairaalahoidossa oli 26 koronapotilasta. Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Etelä-Pohjanmaa.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu perjantain jälkeen yhdeksän. Perjantain jälkeen on raportoitu 2 616 uutta koronavirustartuntaa. THL ei julkaise päivittäisiä koronalukuja viikonloppuna.

Pirkanmaalla viikonlopun aikana 303 uutta tartuntaa

Kello 9.22: Pirkanmaalla on todettu viikonlopun aikana 303 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) maanantaina. Perjantaina tartuntoja oli 100, lauantaina 120 ja sunnuntaina 83. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 12 473 koronatartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu viikonlopun aikana 303 uutta koronavirustartuntaa

Hollannissa rajoitusten vastaiset mielenosoitukset äityivät jälleen levottomuuksiksi

Kello 7.49: Hollannissa on järjestetty jo kolmantena perättäisenä iltana koronarajoituksia vastustavia mielenosoituksia. Mielenosoittajien kerrotaan ampuneen ilotulitteita ja vandalisoineen omaisuutta.

Viime päivien levottomuuksien aikana on otettu kiinni 130 ihmistä. Hollannissa on voimassa osittainen koronasulku lisääntyneiden koronavirustartuntojen takia ja lisätoimetkin ovat harkinnassa.

Lue lisää: Hollannissa koronarajoitusten vastaiset mielenosoitukset äityivät levottomuuksiksi jo kolmatta iltaa peräjälkeen

Itävalta tiukentaa koronarajoituksiaan

Kello 6.18: Itävallan koronarajoitukset tiukentuvat tänään. Koronasulku laajenee myös heihin, jotka ovat ottaneet koronarokotukset tai sairastaneet koronataudin.

Jo aiemmin sulku koski rokottamattomia. Sulku kestää aluksi kymmenen päivää ja se merkitsee, että kotoa saa poistua vain hyvästä syystä, kuten työpaikalle, välttämättömille kauppa-asioille tai lähiliikuntaan.

Lue lisää: Näin Itävalta luisui Euroopan pahimmaksi koronapesäkkeeksi: Pirkanmaan kokoisella alueella on enemmän tartuntoja kuin koko Suomessa – Nyt maa käy taistoon pakkorokotuksin ja suluin

Monet kaupat ovat kiinni ja esimerkiksi kulttuuritapahtumat perutaan. Koululaisia kehotetaan jäämään kotiin, mikäli vain mahdollista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut