Aamulehden koronavirusseuranta 8.–14. marraskuuta 2021 - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronatilanne kehittyi marraskuun toisella viikolla – ravintolarajoitukset tiukkenemassa, Pirkanmaalla yhteensä 11 469 tartuntaa

Tässä kaikille avoimessa jutussa seurasimme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 8.11.–14.11.

Sunnuntaihin 7. marraskuuta mennessä maailmalla oli todettu yhteensä yli 249 miljoonaa koronavirustartuntaa. Rokoteannoksia oli annettu yli 7,2 miljardia. Luvut käyvät ilmi Johns Hopkinsin yliopiston koronaseurannastasta.

8.11. 6:55 | Päivitetty 14.11. 21:31

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 8.11.–14.11.2021.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 14.11.

Työpaikoilla vaadittavaa koronapassia vastustava kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Kello 21.30: Koronapassin käyttöönottoa työpaikoilla vastustava kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloite on kerännyt eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta.

Aloitteessa vaaditaan Suomeen lakia, joka estäisi koronapassin ottamisen käyttöön työpaikoilla. Aloitteen perusteluissa todetaan muun muassa, että jokaisella kansalaisella pitäisi olla oikeus työhönsä.

Ei koronapassia työpaikoille -niminen kansalaisaloite keräsi vaadittavat kannatusilmoitukset kasaan noin viikon kuluessa. Aloite on päivätty 7. marraskuuta.

Enemmistö aloitteen vastuuhenkilöistä on Pirkanmaalta.

Itävalta aloittaa maanantaina rokottamattomia koskevan koronasulun

Kello 15.20: Itävalta aloittaa maanantaina maanlaajuisen koronasulun, joka koskee vain rokottamattomia. Asiasta kertoi sunnuntaina Itävallan liittokansleri Alexander Schallenberg.

”Tilanne on vakava. Emme ota tätä askelta kevyesti, mutta se on ikävä kyllä tarpeellinen”, Schellenberg sanoi.

Itävalta painii parhaillaan ennätyksellisen tartunta-aallon kanssa. Lauantaina uusia tartuntoja raportoitiin suurin määrä koko pandemian aikana, yli 13 000. Maan väestöstä on rokotettu noin 65 prosenttia, mikä on hieman EU:n keskiarvon alle.

Koronasulku merkitsee sitä, että yli 12-vuotiaat rokottamattomat saavat poistua kotoa vain välttämättömistä syistä, kuten ruokaostoksia ja liikuntaa varten. Sulkua valvotaan seuraavan 10 päivän ajan satunnaistarkastuksilla. Sen jälkeen hallitus tarkastelee asiaa uudelleen.

Itävallassa on kuollut pandemian aikana koronavirukseen liittyen noin 11 700 ihmistä.

Kahdesti rokotettuja on Suomessa nyt 80,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 13.23: Koronavirusrokotteen toisen annoksen on Suomessa saanut nyt 80,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen annoksen saaneita on Suomessa yhteensä noin 3,94 miljoonaa.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen rokotuskattavuus puolestaan on 86,2 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä eli sen on ottanut noin 4,22 miljoonaa ihmistä.

Kummassakin joukossa rokotuskattavuus on noussut eilisestä prosentin kymmenyksellä. Kakkosrokotteen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 4 500:lla. Ensimmäisen rokotteen saaneiden määrä taas kasvoi eilisestä liki 1 500:lla.

Oikaisu 14.11.2021 kello 15.18: Jutussa oli aiemmin virheellisesti. että ensimmäisen rokotteen on saanut noin 4,21 miljoonaa ihmistä Suomessa. Oikea luku on 4,22 miljoonaa, ei 4,21 miljoonaa.

Lauantai 13.11.

Tautikeskus: Pandemia pahenee koko Euroopassa

Kello 15.59: Euroopan unionissa on erittäin huolestuttava koronatilanne kymmenessä maassa, todetaan Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen viikoittaisessa listauksessa. Listaus julkistettiin perjantaina. Keskus varoittaa pandemian pahenemisesta koko Euroopassa.

Keskus listaa viikoittain arvionsa koronatilanteesta Euroopan unionin 27 maassa ja lisäksi Norjassa, Islannissa ja Liechtensteinissa.

Erittäin huolestuttava koronatilanne on tällä hetkellä Virossa, Belgiassa, Bulgariassa, Kroatiassa, Tšekissä, Kreikassa, Unkarissa, Alankomaissa, Puolassa ja Sloveniassa. Listaus koskee viikkoa 44.

Suomessa koronatilanne paheni listauksen mukaan viime viikolla huolestuttavaksi, kun se vielä viikko aiemmin oli kohtalainen. Suomi sijoittuu listan keskivaiheille sijalle 16 yhdessä Islannin kanssa.

Maiden koronatilanteet luokitellaan seuraaviin kategorioihin huolestuttavuuden mukaan: erittäin alhainen, alhainen, kohtalainen, huolestuttava ja erittäin huolestuttava.

Kahdesti rokotettuja on Suomessa 80,5 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 14.52: Koronavirusrokotteen toisen annoksen on Suomessa saanut nyt 80,5 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen annoksen saaneita on Suomessa 3,93 miljoonaa.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen rokotuskattavuus puolestaan on 86,1 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä eli sen on ottanut noin 4,21 miljoonaa ihmistä.

Kakkosrokotteen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 7  000:lla. Ensimmäisen rokotteen saaneiden määrä taas kasvoi eilisestä 2 500:lla.

THL ei julkistanut perjantaina koronalukuja teknisen vian vuoksi

Kello 19.23: Teknisen vian vuoksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei päivittänyt perjantaina koko maan tartuntalukuja.

THL tiedotti perjantai-iltapäivällä Twitter-tilillään, ettei teknistä vikaa ole saatu korjattua. Seuraavan kerran THL päivittää koronakarttansa tiedot maanantaina.

Tampereella palvelukodissa on menehtynyt yksi koronatartunnan saanut henkilö

Kello 14.58: Koukkuniemen alueella sijaitsevassa palvelukodissa alkoi koronaepidemia reilu viikko sitten. Epidemian aikana palvelukodissa on todettu yhteensä 16 koronatartuntaa.

Männistön palvelukodissa on neljä ryhmäkotia. Kahdessa ryhmäkodissa on jo pystytty purkamaan eristyksiä, mutta kahdessa ryhmäkodissa koronatilanne jatkuu. Tilannetta seurataan aktiivisesti ja käytössä ovat laajat turvatoimet, jotta tartunnat eivät leviäisi. Asukkaiden ja henkilökunnan seulontatestejä jatketaan ensi viikolla.

Männistössä on edelleen voimassa vierailukielto.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on altistunut koronalle

Kello 14.28: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on altistunut koronavirukselle ja jää etätöihin toistaiseksi. Kiuru kertoo asiasta Twitterissä.

Kiuru kertoo jäävänsä etätöihin varotoimena huolimatta siitä, että hänellä on täysi rokotesuoja.

Suomen valtionjohto on aiemminkin kertonut korona-altistumisistaan. Lokakuussa presidentti Sauli Niinistö ilmoitti altistuneensa koronavirukselle kansainvälisessä holokaustifoorumissa Ruotsin Malmössä. Hänellä ei kuitenkaan todettu myöhemmin koronavirustartuntaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi mahdollisesta korona-altistumisesta pariinkin otteeseen viime vuoden syksyllä. Tuolloin Marin muun muassa poistui varotoimena EU-huippukokouksesta.

Lisäksi Kiuru itse oli etätöissä myös viime vuoden syyskuussa mahdollisen korona-altistuksen vuoksi.

Päivitys 12.11.2021 kello 15.57: Uutista on täydennetty.

Norja ottaa koronarajoitukset uudelleen käyttöön tartuntojen kasvun vuoksi

Kello 13.45: Norja aikoo ottaa koronarajoitukset uudelleen käyttöön, koska tartuntojen määrä on kasvanut rajusti. Maa luopui kaikista rajoituksista syyskuussa.

Rajoituksien myötä kaupungit voivat muun muassa ottaa käyttöön koronapasseja. Samoin yli 18-vuotiaille ehdotetaan kolmatta rokoteannosta. Pääministeri Jonas Gahr Stören mukaan uutta koronasulkua ei kuitenkaan ole tulossa.

Koronarokotteen toisen annoksen Suomessa saanut 80,3 prosenttia

Kello 13.36: Koronavirusrokotteen toisen annoksen on saanut 80,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen annoksen saaneita on Suomessa nyt 3,93 miljoonaa.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen osalta 12 vuotta täyttäneiden rokotuskattavuus on 86,1 prosenttia eli noin 4,21 miljoonaa ihmistä.

Ensimmäisen rokotteen saaneiden määrä kasvoi eilisestä noin 2 500:lla ja toisen rokotteen saaneiden alle 8 000:lla.

Sairaalahoidossa 260 ja teho-osastolla 31, määrät kasvaneet muutamilla

Kello 12.28: Koronaviruksen vuoksi tänään sairaalahoidossa on 260 ihmistä, joista 31 on tehohoidossa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on kasvanut sairaalahoidossa kahdeksalla ja tehohoidossa kolmella keskiviikosta, jolloin koronasairaanhoidon määristä viimeksi kerrottiin.

THL kertoi Twitterissä, että teknisestä viasta johtuen uusien koronatartuntojen määrä ei päivity tänään koronakartalle. THL pyrkii kertomaan tartuntamäärän some-kanavillaan myöhemmin tänään.

Etelä-Suomen avi harkitsee uusia tapahtumia koskevia kokoontumisrajoituksia Uudellemaalle

Kello 12.18: Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) harkitsee uusia kohdennettuja kokoontumisrajoituksia Uudellemaalle.

Epidemiatilanteen huononemisen vuoksi Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä on esittänyt, että avi rajoittaisi osallistujamääriä sisätiloissa tapahtuvissa yhteislaulutilaisuuksissa sekä tapahtumissa, joissa on seisomakatsomo.

Jos uusia rajoituksia tapahtumille asetettaisiin, rajoituksista voisi vapautua koronapassin käytöllä.

Avi kertoo tiedottavansa mahdollisista päätöksistä todennäköisesti ensi viikolla.

Koronarokotteita valmistava Astra Zeneca romahti tappiolle

Kello 11.01: Lääkeyhtiö Astra Zeneca kertoo romahtaneensa tappiolle heinä-syyskuussa. Nettotappio oli 1,65 miljardia dollaria (yli 1,4 miljardia euroa), kun vuosi sitten voittoa kertyi 650 miljoonaa dollaria. Liikevaihto kohosi 50 prosenttia 9,9 miljardiin dollariin, josta koronarokotteiden osuus oli 2,2 miljardia dollaria.

Astra Zeneca myy koronarokotteita omakustannushintaan. Yhtiö on toimittanut noin 580 miljoonaa rokoteannosta maailmanlaajuisesti.

Lokakuussa Astra Zeneca kertoi myönteisistä covid-19-taudin oireita lievittävää lääkettä koskevista tuloksista.

Astra Zenecan mukaan yhtiön tappio johtuu kohonneista kustannuksista, jotka liittyvät erityisesti yhdysvaltalaisen biotekniikkayrityksen Alexionin ostoon. Lisäksi tutkimus- ja tuotekehitysmenot kasvoivat.

Kello 9.17: Pirkanmaalla on todettu 74 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) perjantaina. Tartunnat ovat torstailta.

Yhteensä epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu 11 469 koronavirustartuntaa.

Tays kertoi viime viikon ajalta yhteensä 452 uudesta tartunnasta. Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä kertoi tiistaina, että suurin osa tartunnoista tulee edelleen perhepiirissä ja ystävien kesken. Maanantaina todettiin 48 tartuntaa, tiistaina 90 ja keskiviikkona 69.

Torstai 11.11.

Euroopan lääkevirasto hyväksyi kaksi koronalääkettä

Kello 18.58: Euroopan lääkevirasto EMA on hyväksynyt käyttöön kaksi koronalääkettä. Lääkevalvonnan virasto päätti torstaina, että EU:ssa ja Euroopan talousalueella ETA:ssa on luvallista määrätä lääkkeitä nimeltä Ronapreve ja Regkirona.

Ronapreve-lääkkeen ovat kehittäneet lääkejätti Roche ja bioteknologiayritys Regeneron. Regkironan taas kehitti eteläkorealainen Celltrion.

Kumpikin lääke perustuu laboratoriossa tuotettuihin koronaviruksen vasta-aineisiin.

EU:n kamppailu koronavirusta vastaan on nojannut tähän asti neljään koronarokotteeseen.

Saksassa Olaf Scholz kutsuu osavaltiot päättämään koronarajoituksista

Kello 17.37: Saksassa tarvitaan lisää koronarajoituksia kamppailussa kasvavia koronatartuntoja vastaan, sanoi liittokansleriksi todennäköisesti nouseva Olaf Scholz. Samalla hän kertoi kutsuvansa osavaltioiden pääministerit päättämään uusista rajoituksista.

Scholzia on arvosteltu siitä, että hän on ollut suhteellisen hiljaa koronatilanteesta ja keskittynyt enemmän oman sosiaalidemokraattipuolueensa pyrkimykseen muodostaa koalitiohallitus vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kanssa.

Scholz esitteli parlamentissa kolmen puolueen suunnittelemia toimia ja sanoi, että uusia rajoituksia tarvitaan, jotta ”talven läpi selvitään”.

”Tarvitsemme sitä, että toimimme yksimielisesti samaan suuntaan”, Scholz sanoi ja kehotti saksalaisia ottamaan koronarokotuksen.

”On hyvin, hyvin tärkeää ottaa käyttöön kaikki toimet, jotta voimme varmistaa sen, että pystymme suojelemaan kansalaistemme terveyttä”, hän jatkoi.

Tulevan koalitiohallituksen kaavailemiin toimiin kuuluu muun muassa rajoittaa pääsyä tiettyihin paikkoihin jopa rokotetuilta tai koronan sairastaneilta ihmisiltä. Lisäksi haluttaisiin ottaa uudelleen käyttöön ilmaiset nopeat antigeenitestit.

Saksassa on rekisteröity yli 50 000 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoivat terveysviranomaiset tänään. Kyseessä on ensimmäinen kerta koko pandemian aikana, kun maassa rekisteröitiin yli 50 000 tartuntaa.

Hallitus päättää ravintolarajoituksista maanantaina

Kello 17.07: Hallitus päättää maanantaina ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa, miten ravintoloiden rajoituksia jatketaan. Nykyiset rajoitukset ovat voimassa maanantaihin asti, jolloin tulee voimaan hallituksen uusittu hybridistrategia nyt kun 80 prosentin rokotekattavuus on saavutettu. Sen myötä luovutaan alueiden jaottelusta epidemiatilanteen mukaisiin perustason, kiihtymisvaiheen ja leviämisvaiheen alueisiin.

Tulevia kriteereitä ravintolarajoituksille on STT:n tietojen mukaan useita ja niitä tarkastellaan kokonaisuutena. Mittareita ovat todennäköisesti ainakin rokotuskattavuus, erikoissairaalahoidon ja tehohoidon kuormitus ja koronaviruksen ilmaantuvuusluku.

Lisäksi kriteereissä painavat todennäköisesti muun muassa positiivisten testien määrä ja taudin leviäminen rokottamattomien keskuudessa.

STT:n tietojen mukaan ainakaan vielä ensivaiheessa nykyisen kaltaisia rajoituksia ei olla tiukentamassa. Tällä hetkellä pahimmilla epidemia-alueilla anniskelu on sallittu puoleenyöhön saakka ja ravintolat saavat olla auki yhteen yöllä. Myös asiakaspaikkojen määriä on rajoitettu. Rajoitukset voi välttää edellyttämällä asiakkailta koronapassia.

Ylöjärvellä korona-altistuminen kotihoidossa ja vuodeosastolla

Kello 13.47: Ylöjärven kotihoidossa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla on voinut altistua koronalle 7.–9. marraskuuta. Asiasta kertoo Ylöjärven kaupunki torstaina.

Ylöjärven kaupunki kertoo, että Taysin koronajäljityksen mukaan karanteenitoimenpiteille ei ole tällä hetkellä tarvetta. Kaikkia mahdollisesti altistuneita on informoitu ja ohjattu hakeutumaan testiin, mikäli oireita ilmaantuu. Tartuntariski on arvioitu hyvin pieneksi.

Tänään raportoitu 863 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.10: Uusia koronavirustartuntoja on Suomessa raportoitu tänään 863, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 9 574 tartuntaa, mikä on yli 2 000 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koronatartuntoja on epidemian aikana vahvistettu Suomessa noin 167 000.

Tänään on raportoitu myös neljä uutta koronakuolemaa. Koronakuolemia on Suomessa kirjattu nyt kaikkiaan 1 216.

Koronavirustartuntojen määrä selvässä nousussa

Kello 11.03: Uusien koronatartuntojen ilmaantuvuus on kasvanut viimeisen kahden viikon aikana noin 26 prosenttia edeltäneestä kahdesta viikosta, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Edellisen kahden viikon aikana Suomessa on todettu 167 uutta koronavirustartuntaa sataatuhatta asukasta kohden, kun edeltävällä kahdella viikolla vastaava luku oli 133.

Viime viikolla koronatapauksia todettiin noin 5 100, kun kolmella edeltävällä viikolla tapauksia oli noin 3 700–4 200 viikossa.

Pekingissä eristettiin kokonainen tavaratalo

Kello 10.35: Kiinassa Pekingin viranomaiset ovat eristäneet täysin ostoskeskuksen ja panneet useita asuinalueita koronasulkuun sen jälkeen kun kaupungissa todettiin uusia koronatartuntoja.

Chaoyangin ja Haidianin alueilta löydettiin kuusi uutta tartuntaa torstaina. Kaikki löydettiin henkilöiltä, jotka ovat olleet tekemisissä maan koillisosasta Jilin maakunnasta tartunnan saaneiden ihmisten kanssa.

Dongchengissa Pekingin keskusta-alueella sijaitseva ostoskeskus eristettiin jo keskiviikkoiltana, eikä ketään päästetty ulos ennen kuin heiltä oli otettu koronatesti. Ostoskeskus oli edelleen suljettuna torstaina.

”Tämä tartuntarypäs ilmaantui äkisti useissa paikoissa laajalla alueella. Se koskee suurta määrää ihmisiä, ja sen kontrollointi ja estäminen on hyvin vaikeaa”, sanoi kaupungin viranomaisten edustaja Xu Hejian.

THL: 40 prosenttia maailman väestöstä on saanut täyden rokotussuojan

40 prosenttia maailman väestöstä on saanut täyden rokotussuojan, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) dioista.

EU:n ja EEA:n alueella täysi-ikäisistä täyden koronarokotussarjan on saanut 75,9 prosenttia väestöstä. Suomessa vastaava luku on 82,8. Koko Suomen väestöstä täysin rokotettuja on nyt 71,2 prosenttia, yhden annoksen on saanut 76,9.

Suomessa on annettu yhteensä 8,3 miljoonaa koronarokoteannosta. Ensimmäisiä annoksia on annettu 35 prosenttia vähemmän kuin edellisellä täydellä viikolla, kertoo THL. Toisia annoksia on annettu 39 prosenttia vähemmän kuin edellisellä täydellä viikolla.

Kolmansia annoksia on annettu Suomessa noin 113 000 annosta.

Rokottamattomia, vähintään 12-vuotiaita suomalaisia on noin 681 000.

Saksassa rekisteröitiin yli 50 000 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa

Kello 8.26: Saksassa on rekisteröity yli 50 000 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertovat terveysviranomaiset. Kyseessä on ensimmäinen kerta koko pandemian aikana, kun maassa rekisteröitiin yli 50 000 tartuntaa.

Sekä koronatartuntojen että virukseen liittyvien kuolemien määrä on viime päivinä kasvanut maassa rajusti.

Amnesty: Lääkeyhtiö Pfizer ei ole toimittanut lupaamiaan rokotteita köyhiin maihin

Kello 6.43: Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International väittää, että lääkeyhtiö Pfizer ei ole toimittanut lupaamiaan rokotteita maailmaan köyhimpiin maihin.

Amnestyn mukaan syyskuun loppuun mennessä lääkeyhtiön toimittamista rokoteannoksista alle kymmenesosa eli 154 miljoonaa oli toimitettu matalan tulotason ja matalan keskitulotason maihin.

Pfizer on kertonut jakavansa tämän vuoden loppuun mennessä vähintään miljardi rokoteannosta köyhiin maihin. Amnesty kuitenkin kritisoi lääkeyhtiön luokittelua, jossa matalan tulotason, matalan keskitulotason ja ylemmän keskitulotason maat ovat kaikki samassa nipussa.

Näistä Pfizer on toimittanut rokotteita lähinnä ylemmän keskitulotason maihin, kuten Malesiaan, Meksikoon ja Thaimaahan, Amnestyn tiedotteessa sanotaan.

Keskiviikko 10.11.

Sastamalan Yrittäjien gaalassa Ellivuoressa on voinut altistua koronavirukselle

Kello 20:12: Vammalan yrittäjien hallitus kertoi keskiviikkona, että lauantaina 6. marraskuuta järjestetyssä Sastamalan yrittäjien gaalassa on ollut paikalla koronavirustartunnastaan tietämätön henkilö. Tieto on peräisin Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä. Merkittävästi altistuneet ja siten karanteeniin määrättävät henkilöt on tavoitettu.

Altistumisriskin ja mahdollisten jatkotartuntojen ehkäisemiseksi tapahtumaan osallistuneita suoritellaan tarkkailemaan vointiaan huolellisesti ja hakeutumaan herkästi koronatestiin.

Juhlassa oli lauantaina paikalla ennätysmäärä osallistujia, yli 360. Osallistujia oli Sastamalan eri yrittäjäyhdistyksistä Vammalasta, Suodenniemeltä, Moihijärveltä, Kiikoisista ja Äetsän yhdistyksen alueelta.

Yli sata ravintola-alan yritystä haastoi vakuutusyhtiön oikeuteen epidemiakorvauksista

Kello 17.13: Helsingin käräjäoikeus antaa torstaina harvinaisen välituomion, kun se ottaa kantaa ravintola-alan yritysten oikeuteen saada epidemiakorvauksia vakuutusyhtiöltä koronapandemian aikana. Yli sata ravintola-alan yritystä on haastanut Pohjola Vakuutuksen oikeuteen saamatta jääneistä epidemiakorvauksista.

”Kyse on siitä, kuuluvatko koronapandemian aikana tehtyjen rajoitustoimenpiteiden aiheuttamat vahingot Pohjola Vakuutuksen epidemiakeskeytysturvan piiriin”, tiivistää sähköpostitse Pohjola Vakuutuksen korvauspalvelujen johtaja Sari Styrman.

Asianajaja Mika Laapotti asianajotoimisto Magnussonista kertoo, että he edustavat jutussa 91:tä yritystä ympäri Suomen. Hänen mukaansa Pohjolaa vastaan on nostettu toinenkin kanneryhmä, jossa on mukana 23 yritystä. Molempien jutut käsitellään oikeudessa yhdistettynä.

Yritykset katsovat olevansa oikeutettuja vaatimiinsa vakuutuskorvauksiin, kun ravintolatoimintaa on koronan vuoksi rajoitettu eri aikoina eri tavoin. Pohjolan näkemyksen mukaan epidemiakeskeytysturvaa ei ole tarkoitettu koronapandemian kaltaisen tilanteen varalle.

Lue lisää: Yli sata ravintola-alan yritystä haastoi vakuutusyhtiön oikeuteen epidemia­korvauksista korona-ajalta

Hallitus kokoontuu neuvottelemaan koronatoimista

Kello 15.39: Hallitus kokoontuu tänään Helsingin Säätytalolle neuvottelemaan koronatoimista. Kokous alkaa kello 16.

Ennakkotietojen mukaan pöydällä ovat ainakin ravintoloiden rajoitusten jatko ja nyt käyttöön otettavan koronastrategian toteuttaminen käytännössä.

Lue lisää: Marin: Nykyiset ravintola­rajoitukset pidetään voimassa – maanantaina arvioidaan, otetaanko niitä käyttöön uusilla alueilla

Suomessa 954 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.51: Suomessa on tänään vahvistettu 954 uutta koronavirustartuntaa, THL kertoo. Eilen vastaava luku oli 810. Viimeisen kahden viikon aikana uusia tartuntoja on vahvistettu 9 301, mikä on lähes 1 900 tartuntaa enemmän kuin sitä edeltävien kahden viikon aikana.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia on eilisen jälkeen raportoitu kolme. Pandemian aikana koronavirukseen liittyviä kuolemia on nyt vahvistettu 1 212.

Koronaviruksen vuoksi tänään sairaalahoidossa on 252 ihmistä, joista 28 on tehohoidossa. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohti koko maassa on tänään 167,3.

THL: Koronarokotuskattavuus on nyt 80 prosenttia

Kello 11.51: Suomessa on nyt saavutettu kahden koronarokoteannoksen osalta 80 prosentin rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneillä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos keskiviikkona.

Kaikkiaan Suomessa on annettu yli 8 miljoonaa koronarokoteannosta. Ensimmäisen annoksen on saanut yli 85 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Tiistai 9.11.

HS:n tiedot: STM esittää lakimuutosta hoiva-alan rokotuksiin

Kello 21.15: Helsingin Sanomat kertoi tiistai-iltana, että pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus olisi päättämässä huomenna keskiviikkona ravintolarajoitusten jatkon lisäksi tartuntatautilain muutoksista, joilla sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiltä voidaan edellyttää koronavirusrokotetta asiakkaiden ja potilaiden suojelemiseksi.

HS:n tietojen mukaan hallitus esittää ravintolarajoituksien jatkoa, kuten myös vuoden lopussa päättyvien tartuntatautilain määräaikaisten koronapykälien jatkoa. Osaa pykälistä muutetaan.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin, kolmen oikeustieteilijän ja oikeusministeriön kansliapäällikön Pekka Timosen mukaan jo voimassa olevan tartuntatautilain perusteella sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiltä voidaan edellyttää koronavirusrokotetta.

HS:n tietojen mukaan STM haluaa kuitenkin lainmuutokselle eduskunnan päätöksen, koska rokotusten edellyttäminen on poliittisesti herkkä kysymys.

Säätytalolla keskiviikkona kello 16 pidettävässä neuvottelussa on tarkoitus päättää myös uuteen hybridistrategiaan liittyvästä hätäjarrumekanismista. Se otetaan käyttöön, jos tilanne muuttuu todella pahaksi, kuten vaikkapa Virossa ja Latviassa on tapahtunut.

Hätäjarrumekanismin käyttöönottoon luodaan myös omat kriteerit, milloin mikäkin toimenpide on määrä ottaa käyttöön.

Hätäjarrumekanismi tarkoittaa, että hallitus tekee raja- ja ravintolapäätösten lisäksi koko tai osaa maata koskevia rajoituspäätöksiä alueellisten viranomaisten ohella.

Pirkanmaa on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen

Kello 15.25: Pirkanmaa on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen, kertoi Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä tiistaina.

Pandemiaohjausryhmän eli koronanyrkin mukaan koronatartuntojen ja hoidossa olevien koronapotilaiden määrä on Pirkanmaalla kasvanut. Taysissa on nyt noin parikymmentä koronapotilasta osastohoidossa.

Nyrkin mukaan uhkana on, että kiireetöntä hoitoa joudutaan jälleen siirtämään.

Lue lisää: Pirkanmaa siirtyy leviämisvaiheeseen – Koronanyrkki antoi vahvan maskisuosituksen

Minkit ja supikoirat lopetetaan vain vakavan koronavirusmuunnoksen takia

Kello 15.20: Ruokavirasto määrää minkit ja supikoirat vastaisuudessa lopetettavaksi vain, jos turkistarhalla todetaan vakava koronavirusmuunnos, joka kiertää rokotesuojaa ja voisi vaarantaa ihmisten rokotusten tehokkuuden.

Ruokavirasto tiedotti tiistaina uudesta linjauksestaan. Aiemman linjauksen mukaan eläimet olisi määrätty aina lopetettavaksi, jos tarhan eläimissä olisi todettu koronavirustartunta.

Aiempi linjaus tehtiin viime vuoden syksyllä. Linjauksen uudelleenarviointiin päädyttiin, koska koronatilanne on muuttunut.

Turkistarhoilla on tehty koronavirusseurantaa sekä epäilyyn perustuen että rutiinitarkastuksina viime joulukuusta lähtien. Kesäkuussa Ruokavirasto tehosti turkistarhojen koronavirusseurantaa Euroopan komission päätöksen takia.

Seurantatutkimusten perusteella Suomessa ei ole todettu koronavirustartuntaa minkeissä tai supikoirissa.

Pääkaupunkiseudulla esitetään valtioneuvostolle tiukempia ravintolarajoituksia

Kello 15.12: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä esittää valtioneuvostolle ravintolarajoitusten jatkoa 15. marraskuuta jälkeen, koordinaatioryhmä tiistaina.

Ryhmän mukaan ravintoloiden aukioloa tulisi lisäksi rajata nykyistä enemmän ja anniskelu lopettaa nykyistä aiemmin. Tulevana juhlakautena ruokaravintoloiden rajoituksia tulisi laajentaa asiakaspaikkojen suurinta sallittua määrää vähentämällä sekä aukioloaikoja kaventamalla.

Sairaalahoidon tarve pääkaupunkiseudulla on kasvanut ja erikoissairaanhoidon kuormitus on lisääntynyt. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä arvioi, että epidemian aaltoileva luonne, rokotuskattavuuden nousun hidastuminen sekä uhka sairaalakuormituksen voimakkaammasta noususta edellyttävät uusia kohdennettuja ja vaikutukseltaan tehokkaita rajoitustoimenpiteitä epidemian hillitsemiseksi.

Ravintolarajoitusten tulisi lähtökohtaisesti olla voimassa joulun yli, jotta niillä voidaan vaikuttaa epidemian aaltoiluun ja jotta niitä ei purettaisi kesken juhlakauden. Ravintoloilla on mahdollisuus vapautua rajoituksista edellyttämällä asiakkailtaan koronapassia

Uusia tartuntoja 810

Kello 14.12: Uusia koronaviruksen tartuntoja raportoitiin THL:n mukaan vuorokaudessa 810.

Tartuntamäärä on kasvanut selvästi kahden viime viikon aikana verrattuna edeltäneisiin kahteen viikkoon. Viimeisten 14 päivän aikana Suomessa on todettu liki 9 200 koronatartuntaa, mikä on lähes 1 800 enemmän kuin edeltäneellä kahden viikon jaksolla.

Toisen koronarokotuksen kattavuus edelleen alle 80 prosenttia

Kello 13.46: Suomessa ei ole päästy edelleenkään 80 prosentin rokotuskattavuuteen kaksi rokoteannosta saaneessa 12 vuotta täyttäneestä väestöstä. Kattavuusluku on tänään 79,9 prosenttia, ilmoitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Terveysviranomaiset asettivat aiemmin tavoitteeksi 80 prosentin rokotuskattavuuden kaksi rokotepiikkiä saaneille.

Kaksi koronarokotteen annosta on nyt saanut Suomessa runsaat 3,9 miljoonaa ihmistä. Yhden koronarokotteen saaneita on hieman yli 4,2 miljoonaa, eli 86 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Suomessa on myös alettu antaa jo rokotteen kolmansia annoksia. Sen on saanut tähän mennessä runsaat 108 000 ihmistä.

Suomessa yhdeksän uutta koronaan liittyvää kuolemaa

Kello 12.10: Suomessa on todettu vuorokaudessa yhdeksän uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Asiasta ilmoitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Koronaan liittyvistä syistä on kuollut Suomessa nyt kaikkiaan 1 209 ihmistä koko pandemian aikana.

Kiinalaiskaupunki tarjoaa tuhdin tukun rahaa koronavihjeestä

Kello 10.02: Kiinalaiskaupunki tarjoaa tuhansien euron palkkion vihjeestä, joka auttaa selvittämään kaupungissa leviävien koronatartuntojen alkuperän. Lähellä Venäjän-rajaa maan pohjoisosassa sijaitsevan Heihen viranomaiset lupaavat maksaa tiedosta 100 000 juania (vajaat 13 400 euroa).

Viranomaisten mukaan käynnissä on ”kansan sota” virusta vastaan.

Kiinassa rekisteröitiin tiistaina 43 uutta paikallista virustartuntaa. Vaikka määrä on pieni, se sotii Kiinan viranomaisten strategiaa vastaan, jossa on pyritty painamaan tartuntamäärät nollaan tiukalla rajavalvonnalla, pitkillä karanteeneilla ja kohdennetuilla koronasuluilla.

Tampereen koronatestaus keskitetään Nekalaan

Kello 7.03: Tampereen alueen koronatestaus keskitetään Nekalan koronanäytteenottopisteelle Viinikankadulle maanantaista 15. marraskuuta alkaen. Toiminta Hakametsän drive-in-koronatestauspisteen teltassa päättyy sunnuntaina 14. marraskuuta kello 16. Syynä on säiden kylmeneminen.

”Hakametsässä toimitaan telttaolosuhteissa ja nyt, kun ilmat viilenevät ja talvi on edessä, siellä ei pystytä pitämään sellaisia olosuhteita, että pystyttäisiin työskentelemään. Siellä on kylmä ja erilaisia vaikeuksia”, sanoo Fimlab Laboratorioiden aluejohtaja Anna-Maija Haapala.

Singapore ei enää kustanna rokottamattomien koronapotilaiden hoitoa

Kello 6.59: Singaporen hallitus on linjannut, ettei maa enää maksa koronarokotteista kieltäytyneiden ihmisten koronatartuntojen hoitoa.

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan Singaporen terveysministeriön maanantaisen tiedotteen mukaan koronan takia tehohoitoa vaativista potilaista merkittävä enemmistö on rokottamattomia. Samoin valtaosa uusista covid-tapauksista on rokottamattomia.

Asiasta kertoo muun muassa yhdysvaltalaislehti Washington Post.

Rokotettujen potilaiden lisäksi sairaanhoitokulut katetaan potilaille, jotka eivät ole voineet ottaa rokotetta terveydellisistä syistä tai siksi, etteivät ole vielä täyttäneet 12 vuotta. Osin rokotettujen koronaviruksen hoitoon liittyvät sairaanhoitokulut hallitus kattaa vuoden loppuun saakka.

Rokotteeseen oikeutetusta väestöstä 85 prosenttia on saanut täyden rokotesuojan. Viikonloppuna runsaan viiden ja puolen miljoonan asukkaan Singaporessa oli 1 725 sairaalahoitoa vaativaa koronapotilasta.

Maanantai 8.11.

Tanska ottaa koronapassin uudestaan käyttöön koronatilanteen huononemisen vuoksi

Kello 22.10: Tanska ottaa koronapassin uudelleen käyttöön huonontuneen koronatartuntatilanteen vuoksi, kertoo maan pääministeri Mette Fredriksen.

Tanska päätti myös luokitella koronaviruksen jälleen yhteiskuntaa uhkaavaksi taudiksi, mitä se oli Tanskassa myös ennen rajoitusten purkua syyskuussa.

Tanska luopui syyskuussa kaikista koronapandemian takia määrätyistä rajoituksista sekä koronapassin käytöstä. Tanska oli ensimmäinen maa, jossa koronapassi otettiin viime keväänä käyttöön.

Suun kautta otettavat koronalääkkeet voivat tulla käyttöön pikavauhtia

Kello 16.45: Suun kautta otettava koronalääke saattaa tulla käyttöön pikavauhtia. Lääkkeitä valvovan Fimean mukaan Euroopan lääkevirastossa EMA:ssa alkoi 25. lokakuuta lääkeyhtiö MSD:n lääkkeen hyväksymisprosessi. Yhdysvalloissa MSD tunnetaan nimellä Merck.

Fimean yksikön päällikkö Jukka Sallinen kertoo, että covid-19-lääkkeen arviointi kestää yhdestä kolmeen kuukautta. Parhaassa tapauksessa arviointi myyntilupaa varten olisi siten valmis marraskuun lopun ja helmikuun lopun välillä.

”EMA koettaa varmaan tehdä arvioinnin mahdollisimman nopeasti”, Sallinen ennakoi.

Arviointimenettelyllä on tarkoitus saada lääke normaalia nopeammin käyttöön, kun kyseessä on kansanterveydellinen hätätila.

Sallinen varoittaa kuitenkin, että hyväksyminen saattaa kestää pitempään, jos tulee tarvetta lisäselvityksiin.

Britannia hyväksyi jo viime viikolla MSD:n Molnupiraviiri-lääkkeen myyntiin. Toinen suun kautta otettava lääke on Pfizerin kehittämä. Yhtiö kertoi perjantaina aikovansa jättää Paxlovid-nimisen lääkkeen tutkimustiedot Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n arvioitaviksi mahdollisimman pian.

Sekä MSD:n että Pfizerin lääkkeet on tarkoitettu koronaviruksen sairastuttamille. Kohteena ovat erityisesti riskiryhmät.

”Niille on varmasti käyttöä, jos niiden avulla voidaan estää sairaalahoitoon joutuminen”, Sallinen sanoo.

Sallinen odottaa, että EMA tiedottaa lisää suun kautta otettavista covid-19-lääkkeistä jo tällä viikolla.

Pfizerin omien tutkimusten mukaan yhtiön kehittämä lääke on vähentänyt sairaalahoidon tarvetta ja kuoleman riskiä peräti 89 prosenttia henkilöillä, joilla on suuri vaara saada vakava covid-tauti. Myös MSD on kertonut lääkkeensä tehoavan hyvin koronapotilaisiin.

Ainoa EMA:n hyväksymä koronalääke on tällä hetkellä suonensisäisenä käytettävä Veklury, jota käytetään vain vakavissa koronatapauksissa.

MSD:n lääke on tarkoitettu vakavalle taudille alttiille ja immuunipuutteisille henkilöille. Lääke hyväksyttiin Britanniassa käyttöön ihmisille, joilla on ainakin yksi vakavalle taudille altistava riskitekijä, kuten korkea ikä, lihavuus, diabetes tai sydäntauti.

MSD:n koronalääkettä voidaan käyttää lievien ja kohtalaisten koronatapausten hoidossa.

Koronavirustartunta Atalan koulussa Tampereella

Kello 14.45: Tampereen Atalan koulun vanhemmille on maanantaina tiedotettu koronavirustartunnasta. Viestin mukaan koulussa on oleskellut henkilö, jolla on sittemmin todettu koronavirustartunta.

Lapsia ohjeistetaan jäämään kotiin, jos heille tulee hengitystieinfektio-oireita.

Kaikissa koulun tiloissa, joissa tartunnan saanut henkilö on ollut, on tehty hygieniasiivous. Muuten koulu jatkaa lähiopetusta normaalisti.

Koronasulku päättyi liki koko Venäjällä tartunta-aallosta huolimatta

Kello 13.39: Suuressa osaa Venäjää päättyi maanantaina viikon mittainen palkallinen loma, joka oli käytännössä koronasulku. Loman tarkoituksena oli hillitä koronaviruksen leviämistä. Sulun annettiin päättyä, vaikka maassa on todettu nyt kymmeniätuhansia uusia tartuntoja ja yli tuhat koronaan liittyvää kuolemaa päivittäin.

Yksittäisillä alueilla oli valtuudet pidentää lomajaksoa. Maanantaihin mennessä näin oli kuitenkin tehnyt niistä vain viisi, mukaan lukien maan länsiosan alueet Brjansk ja Novgorod.

Presidentti Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että on liian aikaista sanoa, auttoiko viikon lomajakso vähentämään tartuntoja. ”Se selviää vasta viikon kuluttua, hän sanoi toimittajille.”

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä lisääntyi viikonlopun aikana 15:llä

Kello 12.08: Sairaalahoidossa on 15 koronapotilasta enemmän kuin perjantaina, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tehohoidossa olevien määrä kasvoi viidellä.

Sairaalahoidossa on nyt 256 koronapotilasta, joista 34 on tehohoidossa.

Perjantain jälkeen on raportoitu kaksitoista uutta koronakuolemaa.

Uusia koronavirustartuntoja on raportoitu perjantain jälkeen 2  016. Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 8 978 tartuntaa, mikä on noin 1 508 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Pirkanmaalla 191 uutta tartuntaa

Kello 9.13: Pirkanmaalla on todettu viikonlopun aikana 191 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) maanantaina. Tartunnat ovat perjantailta, lauantailta ja sunnuntailta, sillä Tays kertoo viikonloppuna todetut tartunnat kootusti maanantaina.

Perjantaina tartuntoja oli 71, lauantaina 91 ja sunnuntaina 29. Tartunnat kirjataan aina seuraavana päivänä, eli maanantaina 8. marraskuuta kerrotaan sunnuntain 7. marraskuuta tartunnat.

Viikko aiemmin uusia tartuntoja todettiin kolmena päivänä yhteensä 134 kappaletta.

Viimeisen 7 vuorokauden aikana Tays on kertonut 452 uudesta tartunnasta.

Saksassa koronatartuntojen viikon ilmaantuvuus ennätyskorkealla

Kello 9.08: Saksassa koronavirustartuntojen seitsemän päivän ilmaantuvuusluku on kivunnut uuteen ennätykseen. Uusia koronatartuntoja todettiin Saksassa viikossa runsaat 201 kutakin sataatuhatta asukasta kohden.

EU:n väkirikkaimman jäsenvaltion aiempi viikon ilmaantuvuusluvun huippuluku oli vajaat 198. Tuo määrä tartuntoja todettiin Saksassa vuoden 2020 lopulla.

Saksan rokotuskattavuus on jäänyt vielä alle 70 prosenttiin. Maan viranomaiset ovat viime päivinä vedonneet väestöön, jotta nämä ottaisivat koronarokotukset.

Yhdysvallat avaa rajansa rokotetuille turisteille

Kello 6.54: Yhdysvallat avaa rajansa täyden rokotussarjan saaneille vapaa-ajan matkustajille tästä päivästä alkaen. Vapaa-ajan matkustus vapautuu rokotetuille lentomatkustajille sekä maitse Kanadasta tai Meksikosta saapuville.

Yhdysvallat asetti ensimmäiset matkustusrajoituksensa jo viime vuoden tammikuussa, jolloin matkustusta estettiin koronaviruksen kanssa painivasta Kiinasta. Pandemian levitessä ympäri maailman matkustamista rajoitettiin myös useista muista maista.

Jatkossa Yhdysvaltoihin matkaavien ulkomaalaisten pitää todentaa saaneensa rokotteet jo ennen lentoa. Lentomatkustajilla pitää lisäksi olla todistus hiljattain otetusta negatiivisesta koronatestistä. Maarajalla koronatestiä ei tarvita. Matkustaminen ei enää edellytä karanteenia.

Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan Yhdysvaltoihin voi matkustaa Yhdysvaltain ja Maailman terveysjärjestö WHO:n hyväksymien rokotteiden turvin.

Yhdysvaltain matkailuala on arvioinut pandemian aikaisten menetysten kohoavan yli 250 miljardiin dollariin eli lähes 220 miljardiin euroon.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut