Kaikki koronaviruksesta viikolta 42: Saksassa ilmaantuvuus nousi korkeimmilleen sitten toukokuun, koronapassi vanhenemassa joulukuussa

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 18. lokakuuta alkavalla viikolla 42. Tämä koronaseuranta on päättynyt.

Koronapassi otettiin Suomessa käyttöön lauantaina 16. lokakuuta. Passia on voitu edellyttää niissä tiloissa ja toiminnoissa, mitä koskevia rajoituksia on voimassa. Toistaiseksi Pirkanmaalla ei ole ollut sellaisia rajoituksia, joissa passin käyttöönottoa olisi tarvinnut harkita.

18.10.2021 11:13 | Päivitetty 24.10.2021 22:54

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 18.10.–24.10.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 24.10.

Tämän koronaseuranta on päättynyt.

Viikko sitten voimaan tullut koronapassi on umpeutumassa vuodenvaihteessa

Kello 11.28: Etenkin ravintola- ja tapahtuma-alalla pitkään odotettu koronapassi otettiin Suomessa käyttöön viikko sitten, mutta sitä ohjaava lainsäädäntö on voimassa vain vuoden loppuun. Kuukausien valmistelun tuloksena voimaan saatu passi uhkaa jäädä lyhytikäiseksi, jos hallitus ei pian päätä koronapassin käytön jatkamisesta ensi vuonna.

Lainsäädännön jatkaminen vaatii käsittelyä eduskunnassa, jossa eletään loppuvuodesta ruuhka-aikaa.

”Siksi sitä täytyy alkaa valmistella hyvin pian, jotta ehditään kaikki valiokuntakuulemiset ja pohdinnat eduskunnassa tehdä”, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoo.

Koronapassin käyttö on mahdollista alueilla, joilla on epidemiatilanteen vuoksi voimassa alueviranomaisten asettamia rajoituksia. Henkilöiden määrää ja aukioloa koskevat rajoitukset voi kuitenkin välttää, jos ravintolassa, yleisötapahtumassa tai esimerkiksi kuntosalilla edellytetään sisäänpääsyyn koronapassia. Passi sisältää todistuksen täydestä koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronasta.

Puumalaisen mukaan koronapassi on muun koronalainsäädännön ohella määräaikainen siksi, että perustuslakivaliokunta on edellyttänyt normaalielämää rajoittavan lainsäädännön tarkastelua määräajoin epidemiatilanteen mukaan. Vuodenvaihteessa erääntyvää voimassaoloaikaa pidettiin perusteltuna senkin vuoksi, että tilojen asiakasmäärää rajoittava tartuntatautilain pykälä on vanhenemassa samaan aikaan.

”Koronapassi mahdollistaa toiminnan jatkumisen, vaikka aluehallintovirasto tekisi rajoituspäätöksen. On loogista, että koronapassi on voimassa yhtä pitkän aikaa kuin muukin lainsäädäntö, johon tässä viitataan”, Puumalainen sanoo.

Puumalainen pitää todennäköisenä, että nykyisessä epidemiatilanteessa hallitus esittää koronapassille jatkoa. Samalla saataneen jatkoa myös asiakasmääriä rajoittavalle lainsäädännölle.

”Jos valtioneuvosto päättää, että tehdään jatko, se koskisi todennäköisesti sekä koronapassilainsäädäntöä että muuta koronalainsäädäntöä”, joka liittyy tähän.

Puumalainen kuitenkin huomauttaa, että koronapassin voimassaoloaika on riippuvainen EU:n säädöksestä, koska passi perustuu EU:n koronatodistuksen käyttöön. EU:n koronatodistuksen mahdollistava säädös on voimassa heinäkuun alkuun asti.

”Ellei EU-tasolla jatketa koronatodistuksen voimassaoloa, ei ole mahdollista valmistella koronapassia ohi ensi kesän. Tietysti EU:n piirissä jo keskustellaan siitä, että koronatodistuksen säädöksen voimassaoloaikaa olisi mahdollisesti tarvetta jatkaa”, Puumalainen sanoo.

Lauantai 23.10.

Saksassa ilmaantuvuus nousi korkeimmilleen sitten toukokuun

Kello 12.50: Saksassa koronaviruksen ilmaantuvuus on ollut viime päivinä selvässä nousussa. Seitsemän päivän ilmaantuvuusluku nousi lauantaina yli sadan ensimmäistä kertaa sitten toukokuun.

Ilmaantuvuusluku mittaa tartuntojen määrää 100 000:ta asukasta kohden.

Tartuntamäärät ovat kasvaneet yli 30 prosenttia viimeisen reilun viikon aikana. Lauantaina raportoitiin yli 15 000 uutta tartuntaa ja 86 virukseen liittyvää kuolemaa.

Saksan terveysministeriön mukaan tartuntamäärien kasvu näkyy kaikissa ikäryhmissä. Ministeriö varoitti tilanteen pahentumisen jatkuvan syksyn edetessä.

Tartuntamäärien nousu ei kuitenkaan ole vielä näkynyt tehohoitoa tarvitsevien määrissä. Saksalaisista yli 66 prosenttia on saanut täyden rokotussarjan koronavirusta vastaan.

Perjantai 22.10.

Pfizerin mukaan koronarokotteen teho 5–11-vuotiailla yli 90 prosenttia

Kello 21.56: Lääkeyhtiö Pfizer kertoo, että sen koronarokotteen teho oireista koronatautia vastaan on 5–11-vuotiailla 90,7 prosenttia, yhtiö kertoi perjantaina. Luku tarkoittaa rokotteen tehoa vähintään viikko toisen rokoteannoksen jälkeen.

Lapsille annettiin 10 mikrogramman annokset, kun vanhemmat ikäryhmät ovat saaneet 30 mikrogramman annoksia. Rokoteannokset annettiin kolmen viikon välillä.

Analyysi perustuu noin 2 250 osanottajan kokeisiin, joissa osa sai oikean rokotteen ja osa plasebon eli lumelääkkeen. Lasten joukossa ei havaittu vakavaa koronatautia eikä koronaviruksen laukaisemaa laaja-alaista tulehdustautia.

Yhdysvalloissa asiantuntijapaneelin on määrä äänestää tiistaina, hyväksytäänkö rokote käyttöön lapsille.

Nokialla kolmannen koronarokotteen saavat 60 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmiin kuuluvat

Kello 14.51: Nokialla aletaan antaa THL:n suosituksen mukaisesti kolmansia koronarokotteita kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville.Kolmas rokote voidaan antaa, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Rokotteen voi hakea walk in -rokotuspäivinä

  • pe 29.10. klo 9–15.30

  • su 31.10. klo 9–15

  • ke 3.11. klo 9–15.30

  • to 5.11. klo 9–15.30

Kolmas rokote voidaan antaa, kun toisesta rokotteesta on kulunut kuusi kuukautta. Rokotuspisteellä tarkistetaan, että toisesta rokotteesta on kulunut vähintään vaadittu aika. Rokotukset annetaan Pfizer-Biontechin tai Modernan rokotteilla saatavuuden mukaan.

Tähän saakka kolmannen koronarokotteen ovat voineet Nokialla jo saada voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt sekä lyhyellä annosvälillä rokotetut.

Reuters: Sputnik-rokote tuskin saa myyntilupaa Euroopassa tämän vuoden aikana

Kello 13.35: Sputnik V tuskin tulee saamaan myyntilupaa Euroopan unionissa tämän vuoden aikana, kertoo uutistoimisto Reuters haastattelemiensa lähteiden tietoihin pohjaten. Euroopan lääkevirasto Ema aloitti venäläisvalmisteisen Sputnik-koronavirusrokotteen nopeutetun arvioinnin maaliskuussa. Arviointiprosessi on kuitenkin törmännyt useasti esteisiin.

Lähteen mukaan venäläinen rokotevalmistaja ei ole toimittanut myyntilupahakemusta varten vaadittavia tietoja lääkevirastolle. Reuters arvioi, että rokote voitaisiin hyväksyä aikaisintaan vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä.

Nyt ilmenneet ongelmat vaikuttavat liittyvän EU:n markkinoille vietävien annoksien valmistusprosessin laadunvalvontaan. Reutersin mukaan Eman vaatimia tarkistuskäyntejä rokotetta valmistaviin tehtaisiin ei ole Venäjällä pystytty toteuttamaan tai niiden yhteydessä on havaittu puutteita.

Sputnik ei kuulu Suomessa hyväksyttäviin rokotesarjoihin, ja sen saaneet voivat kohdata ongelmia maahan pääsyssä ja rokotepassin käytössä. Sputnik otettiin käyttöön loppuvuodesta 2020 muun muassa Venäjällä, Argentinassa, Valko-Venäjällä, Unkarissa ja Serbiassa. Se on hyväksytty käyttöön yli 70 maassa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi lupaprosessin ongelmien olevan ”ainoastaan teknisiä muotoseikkoja”, joista Ema ja lääkevalmistaja ovat erimielisiä.

Who kertoi torstaina käynnistävänsä uudestaan oman arviointiprosessinsa rokotteesta. Tähän mennessä tehdyissä tutkimuksissa.

Ukrainassa ennätysmäärä koronaan liittyviä kuolemia sekä tartuntoja

Kello 12.29: Venäjän tavoin sen etelänaapurin Ukrainan koronatilanne on hyvin vaikea. Ukrainassa kirjattiin perjantaina toista päivää peräkkäin ennätysmäärä sekä koronavirukseen liittyviä kuolemia että koronatartuntoja.

Maassa raportoitiin nyt vuorokaudessa 614 koronaan liittyvää kuolemaa ja liki 24 000 koronatartuntaa.

Ukrainan hallitus otti perjantaina käyttöön tiukat rajoitukset. Hallinto määräsi sulkemaan julkiset paikat, joiden kaikki työntekijät eivät ole täysin rokotettuja koronaa vastaan.

Pahimmilla korona-alueilla on myös määrätty rokotustodistus pakolliseksi niille, jotka haluavat mennä julkisiin tiloihin. Ongelmana on rokotustodistusten väärennösten yleistyminen.

Lupaava merkki Ukrainassa on se, että rokotusten ottaminen on nyt vauhdittunut.

Ukrainassa on todettu pandemian aikana yli 2,7 miljoonaa koronavirustapausta ja 63 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Suomessa on raportoitu noin 450 uutta koronatartuntaa

Kello 12.14: Suomessa on tänään raportoitu 449 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 377 tartuntaa, mikä on 29 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koronaviruksen valtakunnallinen ilmaantuvuus viimeksi kuluneilta kahdelta viikolta on nyt 133 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Suhteellinen ilmaantuvuus on yhä suurinta Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa ilmaantuvuusluku on 230. Toiseksi suurinta ilmaantuvuus on Keski-Suomessa, jossa ilmaantuvuusluku on 224. Ilmaantuvuusluvut ovat pyöristettyjä.

Kaikkiaan Suomessa on raportoitu pandemian aikana 153 156 tartuntaa.

Sairaalahoidossa koronan vuoksi 205 potilasta, 30 tehohoidossa

Kello 11.55: Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi Suomessa yhteensä 205 potilasta, joista 30 on tehohoidossa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Eilisen jälkeen Suomessa on kerrottu neljästä uudesta koronakuolemasta. Koronakuolemia on raportoitu Suomessa yhteensä 1 139.

Suomessa on tänään raportoitu 449 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 377 tartuntaa, mikä on 29 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan Suomessa on raportoitu pandemian aikana 153 156 tartuntaa.

Pirkanmaalla todettu 37 uutta tartuntaa

Kello 9.17: Pirkanmaalla on varmistunut 37 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) perjantaina.

Perjantaihin mennessä Tays on kertonut tällä viikolla kaikkiaan 181 tartunnasta Pirkanmaalla. Viikon toistaiseksi korkein päiväkohtainen lukema on keskiviikolta, jolloin Tays ilmoitti 60 tapauksesta.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu yhteensä 10 262 koronatartuntaa.

MT-kysely: Mielipiteet rokotteen pakollisuudesta jakautuvat kahtia

Kello 6.11: Moni suomalainen haluaisi koronarokotteen ottamisen pakolliseksi. Esimerkiksi Etelä-Suomessa asuvista 44 prosenttia ja maaseutumaisissa kunnissa asuvista hieman yli puolet kannattaa pakollista koronarokotetta. Asia selviää Maaseudun Tulevaisuus -lehden teettämästä kyselystä.

Kantar TNS Agrin toteuttamassa kyselyssä yli tuhannelta suomalaiselta kysyttiin, tulisiko koronarokotteen ottaminen säätää lailla pakolliseksi.

Kyllä-vastauksien määrä aleni sitä mukaa, mitä nuorempia vastaajat olivat. Eläkeläisistä 61 prosenttia oli pakollisuuden kannalla, kun alle 30-vuotiaista noin puolet vastusti rokotteen pakollisuutta.

Maaseudun Tulevaisuuden kyselyyn vastasi 1 023 suomalaista. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

Torstai 21.10.

Sähköinen ajanvaraus laajeni Ylöjärvellä, 3. annos mahdollinen uusille kohderyhmille

Kello 16.37: Kaikkiin koronarokotuksiin voi nyt varata ajan sähköisesti Ylöjärvellä, tiedottaa Ylöjärven kaupunki. Lisäksi mahdollisuutta 3. rokotukseen on laajennettu uusiin ryhmiin THL:n suosituksen mukaisesti.

Ylöjärvi tarjoaa 3. koronarokoteannoksen 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille. Kolmas annos on mahdollinen näille ryhmille aikaisintaan 6 kuukautta 2. rokoteannoksen jälkeen.

Moskovassa kiinni kaikki paitsi välttämättömät palvelut 11 päiväksi – Venäjällä taas uusi ennätysmäärä koronauhreja

Kello 16.24: Moskovassa suljetaan kaikki muut paitsi välttämättömät palvelut 11 päiväksi yhä vaikeutuvan koronatilanteen takia. Pormestari Sergei Sobjanin ilmoitti torstaina sulkutoimesta, joka tehdään ajalla 28. lokakuuta–7. marraskuuta. Ruokaa, lääkkeitä ja muuta välttämätöntä myyvät kaupat saavat olla pääkaupungissa auki.

Venäjä ilmoitti torstaina jälleen uudesta yhden päivän ennätyksestä koronaan liittyvissä kuolemissa. Nyt henkensä menettäneitä raportoitiin maassa vuorokaudessa 1 036. Viranomaiset ovat varoittaneet, että Venäjällä pahin on koronapandemiassa vielä edessä. Ainoastaan 35 prosenttia venäläisistä on täysin rokotettuja.

Presidentti Vladimir Putin määräsi aiemmin tällä viikolla koronarajoituksia, joihin lukeutuu maanlaajuinen viikon palkallinen loma. Presidentti ei tapaa viikon loman aikana ihmisiä kasvokkain, kertoi Putinin tiedottaja Dmitri Peskov uutistoimisto RIA Novostin mukaan. Täysin rokotettu Putin työskentelee loman aikana videokokousten avulla.

THL: Koronavirustaudin sairastaneiden ja kertaalleen rokotettujen mahdollista saada toinen rokoteannos, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi

Kello 14.53: Koronavirustaudin sairastaneet ja yhden rokoteannoksen saaneet voivat saada toisen rokoteannoksen, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tällä hetkellä sairastetusta koronavirustaudista ja yhdestä rokoteannoksesta ei ole mahdollista saada EU:n koronarokotustodistusta. Suojatehon kannalta taudin sairastanut ei THL:n mukaan toistaiseksi tarvitse toista rokoteannosta.

Suomessa toimii koronapassina EU:n koronatodistus, jonka saa, jos on saanut täyden rokotesarjan tai sairastanut taudin kuuden kuukauden sisällä tai on näyttää negatiivinen testitulos. Kaikissa kunnissa, esimerkiksi Helsingissä, ei ole kuitenkaan annettu taudin sairastaneille toista rokotusta, vaikka taudista olisi yli kuusi kuukautta.

Leviämisvaiheen ravintolarajoitukset käyttöön Etelä-Pohjanmaalle ja koko Uudellemaalle

Kello 13.58: Leviämisvaiheen ravintolarajoitukset otetaan käyttöön Etelä-Pohjanmaalla ja koko Uudellamaalla, kertoo valtioneuvosto.

Aiemmin Uudenmaan rajoitukset koskivat vain Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisen kaupunkeja.

Leviämisvaiheen alueilla anniskelu on sallittu iltayhteentoista saakka ja kiihtymisvaiheen alueilla yhteen yöllä. Myös asiakaspaikkojen määriä on rajoitettu.

Yritysten on mahdollista edellyttää asiakkailtaan koronapassia sen sijaan, että ne noudattaisivat alueella olevia ravintolarajoituksia.

THL: 85 prosenttia saanut ensimmäisen rokoteannoksen

Kello 13.30: Suomessa 85 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen on saanut yli 4,16 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on noussut vuorokaudessa noin 4 000:lla.

Kaksi koronarokotusta on Suomessa saanut 76,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, eli 3,73 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä on noussut vuorokaudessa noin 15 000:lla.

Suomessa 608 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.55: Suomessa on raportoitu 608 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 509 tartuntaa, mikä on 355 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Eilisen jälkeen Suomessa on kerrottu kahdesta uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemasta. Koronakuolemia on raportoitu Suomessa yhteensä 1 135.

Latviassa liki kuukauden koronasulku – tartuntojen ilmaantuvuus maailman korkein

Kello 11.21: Latviassa otettiin käyttöön torstaina liki kuukauden kestävä koronasulku. Sulkutila kestää tällä tietoa 15. marraskuuta asti.

Rajoitustoimien taustalla ovat Latvian tuoreet korkeat tartuntamäärät ja huono rokotuskattavuus. Koronatartuntojen ilmaantuvuus on Latviassa tällä erää koko maailman korkein, kertoi The Baltic Times.

Valtaosa Latvian väestöstä joutui jäämään nyt etätöihin, ja koulut siirtyivät valtaosin etäopetukseen. Lisäksi sulkuun kuuluu yöllinen ulkonaliikkumiskielto.

Erikoissairaanhoidon kuormitus on yhä kasvussa koronan vuoksi

Kello 10.41: Erikoissairaanhoidon kuormitus on kasvanut Suomessa viimeisen kolmen viikon aikana koronan vuoksi, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

Todettujen koronavirustartuntojen viikoittainen määrä on hieman laskenut, mutta tämä ei ole vielä näkynyt erikoissairaanhoidon tarpeessa.

THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan nuorissa ikäryhmissä rokotekattavuus on noussut hyvin viime aikoina.

Lue lisää: 80 prosentin rokotus­kattavuuden rajapyykki siirtyy, erikois­sairaanhoidon kuormitus jatkuu – näin STM ja THL kertoivat koronatilanteesta

Pirkanmaalla on todettu 35 uutta koronavirustartuntaa

Kello 10.40: Pirkanmaalla on varmistunut 35 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) torstaina.

Torstaihin mennessä Tays on kertonut tällä viikolla kaikkiaan 144 tartunnasta Pirkanmaalla. Viikon toistaiseksi korkein päiväkohtainen lukema on keskiviikolta, jolloin Tays ilmoitti 60 tapauksesta.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu yhteensä 10 225 koronatartuntaa.

Köyhät maat saaneet vain 14 prosenttia niille luvatuista koronarokotteista

Kello 10.23: Rikkaat maat ovat toimittaneet köyhille maille lupaamistaan koronarokotteista vasta 14 prosenttia, brittilehti Guardianin uutisoima selvitys paljastaa.

Tähän saakka matalan tulotason maihin luvatusta 1,8 miljardista rokoteannoksesta perille on saavutettu 261 miljoonaa. Esimerkiksi EU-maat Islanti ja Norja ovat yhdessä luovuttaneet vasta kymmenen prosenttia lupaamistaan 500 miljoonasta rokotteesta.

Maailman köyhimmillä alueilla asuvista ihmisistä vain 1,3 prosenttia on saanut täyden rokotesuojan.

Ulkomaanmatkailu yhä koronakuopassa

Kello 8.40: Kotimaanmatkat lisääntyivät viime kesänä lähes kolmanneksen edellisvuoden kesään verrattuna, selviää Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Touko–elokuun aikana suomalaiset tekivät 13,2 miljoonaa yöpymisen sisältävää vapaa-ajanmatkaa kotimaassa.

Ulkomaille tehtiin kesällä noin 600 000 vapaa-ajanmatkaa. Määrä on samaa kokoluokkaa viime vuoden kesän kanssa, mutta koronapandemiaa edeltävään kesään verrattuna ulkomaanmatkoja tehtiin yli 80 prosenttia vähemmän.

STM ja THL kertovat koronatilanteesta

Kello 8.36: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitävät jälleen torstaina viikoittaisen katsauksensa koronatilanteesta. Info alkaa kello 10. Aamulehti näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä. STM ja THL kertovat infossa rokotustilanteesta sekä koronatilanteen epidemiologisesta arviosta Suomessa ja maailmalla.

Lue lisää: 80 prosentin rokotus­kattavuuden rajapyykki siirtyy, erikois­sairaanhoidon kuormitus jatkuu – näin STM ja THL kertoivat koronatilanteesta

Niinistö IS:lle: ”Rokottamattomat ovat tehneet itse itsestään panttivankeja”

Kello 8.32: Presidentti Sauli Niinistö kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa olevansa huolestunut Suomen koronatilanteesta. Niinistö toivoo järkevää varovaisuutta koronaan, mikä vallitsi hänen mukaansa rajoitusten aikana.

Niinistö ottaa myös varovasti kantaa rokotuksiin, eikä hänen mukaansa kärhämää rokottamattomien ja rokotettujen välillä ole tarkoitus kärjistää.

”Mielestäni rokottamattomat ovat tehneet itse itsestään panttivankeja. Näyttää olevan kahdenlaista ilmaa. Osa suhtautuu, että ei ole lähelläkään. Heille totean, että jos sattuu ihan kohdalle?” kertoo Niinistö haastattelussa.

Niinistö on saanut paljon palautetta rokotuksista, mutta ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan luokittele sitä vihapostiksi. Myös koronapassia on kritisoitu Niinistölle suoraan, mutta hän ei usko koronapassin jakavan kansaa kahteen eri leiriin.

Presidentin sympatiat ovat vahvasti koronapassin käyttäjien puolella. ”Minusta ei ole mitään perusteita osoittaa heitä kohtaan vihaa tai syytöksiä”, Niinistö kertoo Ilta-Sanomille.

Intia on antanut miljardi koronarokotetta

Kello 8.30: Intia on antanut miljardi koronarokotetta, ilmoitti maan terveysministeriö. Raja ylittyi ministeriön mukaan torstaina. Intian hallituksen mukaan kolme neljäsosaa maan 1,3 miljardista asukkaasta on saanut rokotteen yhden annoksen. Vajaa kolmannes väestöstä on täysin rokotettuja.

Intiassa oli puoli vuotta sitten vaikea koronatartuntojen ja virukseen liittyvien kuolemien aalto, ja terveydenhuollon järjestelmä kävi lähellä romahdusta. Kevään jälkeen Intian koronatilanne on kuitenkin helpottunut merkittävästi. Maan arkielämä on palannut liki normaaliksi.

Satoja miljoonia alle 18-vuotiaita on Intiassa silti yhä kokonaan rokottamatta. Tähän ikäryhmään kuuluu 40 prosenttia Intian väestöstä.

Muista maista Kiina on antanut enemmän koronarokotteita kuin Intia. Kiina sanoo antaneensa yli 2,3 miljardia rokoteannosta.

Keskiviikko 20.10.

Putin määräsi koronarajoituksia kuolleiden määrän kasvaessa

Kello 17.53: Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt koronarajoituksia koronatautiin kuolleiden määrän kasvaessa. Uusiin toimiin kuuluu muun muassa maanlaajuinen viikon palkallinen loma.

Putin hyväksyi hallituksen suunnitelman julistaa viikon koronaloma 30. lokakuuta alkaen. Venäjän koronatilanteen vakavuus on presidentin mukaan yhteydessä maan rokotusasteeseen, jota hän kuvaa valitettavan alhaiseksi.

Tampere alkaa antaa kolmansia koronarokotteita 60 vuotta täyttäneille

Kello 16.55: Tampereen kaupunki ilmoitti aloittavansa kolmannen koronarokotuskierroksen. Rokotusten antaminen kaikille 60 vuotta täyttäneille alkaa, kun heidän toisesta annoksestaan on kulunut vähintään 6 kuukautta.

Kolmannen rokotteen saavat myös laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat iästä riippumatta sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat. Lääketieteellisillä riskiryhmillä tarkoitetaan rokotusjärjestyksen ryhmiä 1 ja 2. Myös näissä ryhmissä toisen ja kolmannen rokotteen välin tulee olla vähintään kuusi kuukautta.

Jo aiemmin on Tampereella aloitettu kolmannen koronarokotteen antaminen niille, jotka alkuvuonna 2021 saivat kaksi ensimmäistä rokotustaan alle kuuden viikon annosvälillä. Tähän ryhmään kuuluu koronapotilaiden parissa toimivaa terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä sekä muun muassa hoivakotien iäkkäitä asukkaita ja heitä hoitavia työntekijöitä. Aiemmin aloitettiin myös kolmannen koronarokotteen antaminen yli 12-vuotialle, jotka ovat taudin tai hoidon vuoksi voimakkaasti immuunipuutteisia.

Lue lisää: Tampere alkaa antaa kolmansia koronarokotteita 60 vuotta täyttäneille – Nämä ihmisryhmät saavat rokotteen ensimmäiseksi

Kangasalla on maanantaina annettu vanhentuneita koronarokotteita

Kello 14.43: Kangasalla Suoraman neuvolassa on annettu maanantaina 18. lokakuuta kolme päivää vanhoja Pfizerin koronarokotteita noin 35 asiakkaalle. Kangasalan kaupunki kertoo tiedotteessaan, että taustalla on inhimillinen virhe.

Kaupunki kertoo, että kaupunki on neuvotellut vanhentuneen rokotteen turvallisuudesta ja tehosta on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa.

Kaupunki toteaa, että ei ole näyttöä siitä, että vanhentunut rokote aiheuttaisi mitään turvallisuusriskiä, ja uusinta-annoksen tarpeellisuus arvioidaan jokaisen kohdalla yksilöllisesti.

Lue lisää: Kangasalla on maanantaina annettu vanhentuneita koronarokotteita

Suomessa kaksi koronarokotetta saanut 76 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 13.15: Kaksi koronarokotusta on Suomessa saanut jo 76 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, THL kertoo. Toisen rokotusannoksen saaneita on nyt noin 3,72 miljoonaa.

Vähintään yhden koronarokoteannoksen on saanut 84,9 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä. Ensimmäisen annoksen on saanut yli 4,15 miljoonaa ihmistä.

Avi määrää pakolliset terveystarkastukset Helsinki Shipyard oy:n telakan yli tuhannelle työntekijälle

Kello 12.07: Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää pakolliset terveystarkastukset Helsingin Hernesaaressa sijaitsevan Helsinki Shipyard oy:n telakalla työskenteleville koronatilanteen vuoksi.

Telakalla työskentelee yli tuhat ihmistä.

Aluehallintoviraston mukaan tänä syksynä telakalla on todettu lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja.

Testauksella pyritäänkin saamaan telakan epidemiatilanne hallintaan ja katkaisemaan tartuntaketjut.

Suomessa raportoitu 312 uutta tartuntaa

Kello 11.53: Suomessa on raportoitu 312 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 605 tartuntaa, mikä on 707 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan Suomessa on raportoitu pandemian aikana 152 099 koronavirustartuntaa.

Eilisen jälkeen Suomessa on kerrottu viidestä uudesta koronakuolemasta. Koronakuolemia on raportoitu Suomessa yhteensä 1 133.

Sairaalahoidossa on Suomessa nyt yhteensä 208 koronapotilasta, joista 32 on tehohoidossa. Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on kaikkiaan 33 koronapotilasta. Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Keski-Pohjanmaalla koronatilanne jatkuu vakavana

Kello 11.41: Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronatilanne jatkuu vakavana. Tartuntoja esiintyy eniten alle 10-vuotiailla sekä 10–19-vuotiaiden parissa, ja valtaosa tartunnoista tapahtuu perhepiirissä, todetaan alueellisen koronaryhmän tiedotteessa.

Tartunnan saaneet ovat pääosin rokottamattomia tai vasta hiljattain rokotuksen saaneita.

Sairaanhoitopiiri siirtyi 8. lokakuuta koronan leviämisvaiheeseen. Uusista koronarajoituksista ei tänään tehty päätöksiä, vaan nykyiset suositukset muun muassa kasvomaskin käytöstä ja etätyöstä jatkuvat edelleen.

Pirkanmaalla raportoitu 60 uutta tartuntaa

Kello 9.01: Pirkanmaalla on todettu 60 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Lukema on kuluvan viikon toistaiseksi korkein. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu yhteensä 10 190 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 60 uutta koronavirustartuntaa

Ensimmäiset syytteet koronatestin laiminlyönnistä nostettu

Kello 6.24: Suomessa on tullut ensi kertaa vireille rikosjuttuja kesällä voimaan tulleen, koronatestistä luistamista koskevan lainkohdan perusteella. Yhteensä kolmea henkilöä vastaan on nostettu syytteet covid-19-testin laiminlyöntiä koskevasta rikkomuksesta Helsingin käräjäoikeudessa.

Muista käräjäoikeuksista vastaavia juttuja ei vielä löytynyt. Syytteitä on todennäköisesti kuitenkin tulossa, sillä Tilastokeskuksen mukaan asiasta oli syyskuun loppuun mennessä kirjattu Suomessa 63 rikosilmoitusta.

Aiemmin koronatestistä kieltäytyjiä saatettiin sakottaa terveydensuojelurikkomuksesta. Covid-19-testin laiminlyöntiä koskeva rikkomus on tartuntatautilakiin kesällä tehty väliaikainen lisäys.

Sen mukaan täysi-ikäinen, joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta laiminlyö velvollisuuden osallistua koronatestiin, on tuomittava sakkoon. Pykälä koskee tilanteita, joissa Suomeen saapunut ihminen on ollut velvoitettu menemään koronatestiin.

NYT: Bolsonaro voi saada syytteet joukkosurmasta koronatoimien vuoksi

Kello 6.22: Brasilian koronatoimia tutkivan kongressin paneelin on määrä suositella, että maan presidenttiä Jair Bolsonaroa vastaan nostettaisiin syytteet joukkosurmasta, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times.

Paneelin mukaan Bolsonaro olisi antanut tahallisesti koronaviruksen levitä maassa tavoitteenaan laumasuojan saavuttaminen ja talouden elpyminen. Epäonnistunut kokeilu on kuitenkin johtanut satojen tuhansien brasilialaisten kuolemaan.

New York Times on saanut nähtäväkseen otteita paneelin raportista, joka on määrä julkaista myöhemmin tällä viikolla. Lehden mukaan on kuitenkin epävarmaa, tullaanko mitään syytteitä nostamaan.

Asiasta kertoi Suomessa aiemmin muun muassa Helsingin Sanomat.

Tiistai 19.10.

STM:n Varhila: Alueellisia rajoituksia pitäisi harkita etenkin alueilla, joissa sairaalahoidon kapasiteetti vaarantunut

Kello 21.23: Alueellisten rajoitusten käyttöönottoa pitäisi harkita etenkin alueilla, joissa sairaalahoidon kapasiteetti on vaarantunut koronan vuoksi, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila Ylelle tiistaina.

Varhilan mukaan alueilla pitäisi lähteä miettimään suosituksia ja hyvin kohdennettuja rajoitustoimenpiteitä. Varhila kertoo Ylelle, että tautitilannetta voitaisiin yrittää rauhoittaa lyhytaikaisilla ja tarkasti kohdennetuilla rajoitustoimilla. Mahdollisia keinoja olisivat esimerkiksi etätyösuositus ja korkean tartuntariskin tilanteiden rajoittaminen.

Varhilan mukaan sairaalahoidossa on tällä hetkellä yli 220 koronapotilasta. Valtakunnallisia toimia ei Varhilan mukaan kannata tehdä ennen kuin alueelliset ja paikalliset toimenpiteet on otettu täysimääräisesti käyttöön. Tämä on valtioneuvoston hybridistrategian mukaista.

Moskovassa voimaan ensimmäiset koronarajoitukset sitten kesän

Kello 20.55: Moskovan pormestari Sergei Sobjanin kertoi tiistaina ensimmäisistä koronarajoituksista sitten kesän. Rajoitukset tulevat voimaan maanantaina.

Sobjanin määräsi muun muassa rokottamattomat yli 60-vuotiaat kaupunkilaiset etätyöhön ja laajensi pakolliset rokotukset koskemaan palvelutyöntekijöitä. Hän määräsi myös työnantajia siirtämään 30 prosenttia työntekijöistään etätöihin.

”Joka päivä kasvaa vakavaan tautimuotoon sairastuneiden määrä sairaaloissa”, Sobjanin sanoi lausunnossaan. Hänen mukaansa huonossa kunnossa olevien potilaiden määrä on kaksinkertaistunut kesän lopun tilanteeseen verrattuna.

Moskovassa rajoitukset ovat voimassa helmikuun loppuun.

Kaiken kaikkiaan venäläisistä vain 35 prosenttia on rokotettuja, ja riippumattomien mielipidemittausten mukaan yli puolet venäläisistä ei aio ottaa rokotetta.

Virossa koronarajoitukset kiristymässä maanantaina

Kello 20.36: Virossa on maanantaista lähtien tulossa voimaan uusia koronarajoituksia, joiden tarkoituksena on vähentää sairaaloiden ylenpalttista kuormitusta sekä hillitä koronaviruksen leviämistä.

Koronapassia ei saa Virossa vastedes enää negatiivisella testituloksella. Koronapassi jää edelleen käyttöön, mutta maanantaista lähtien sen saa vain todistetuilla koronarokotuksilla tai todistetulla koronataudin sairastamisella, kertoi pääministeri Kaja Kallas.

Rajoitukset merkitsevät sitä, että esimerkiksi elokuviin, teatteriin ja konsertteihin pääsee siis vain näyttämällä koronapassia. Se on pakollinen 18 vuotta täyttäneiltä. Alaikäisten ei tarvitse todistaa, ovatko saaneet rokotusta.

Viron julkisissa tiloissa, joissa koronapassia ei tarkasteta, on tähän asti ollut voimassa sellainen maskinkäyttöpakko, jossa on hyväksytty maskin ohella myös muu vastaava nenän ja suun peittävä suojain, kuten huivi. Maanantaista lähtien huivit ja muut vastaavat eivät enää kelpaa, vaan ihmisiltä edellytetään joko kertakäyttö- tai kangasmaskin käyttöä. Maskia kehotetaan käyttämään myös siellä, missä sisäänpääsyyn vaaditaan koronapassi.

Uudet rajoitukset ovat voimassa ainakin 10. tammikuuta asti. Kallas sanoi, että rajoitusten voimassaoloaikaa pohdittaessa otettiin huomioon joulun ja uudenvuoden juhlinta. Pääministeri perusteli rajoituksia sillä, että sairaalaverkon kuormitus on kasvanut suuresti, ja se johtuu suurelta osin rokottamattomista ihmisistä. Koronan takia tehohoitoon joutuneista 94 prosenttia on rokottamattomia.

Oikaisu 20.10.2021 kello 16.10: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että sellaisiin paikkoihin, joihin on tähän asti päässyt negatiivisen koronatestituloksen perusteella, pääsee maanantaista alkaen vain rokotustodistusta tai -passia käyttäen. Oikea muotoilu on, että koronapassi jää edelleen käyttöön, mutta maanantaista lähtien sen saa vain todistetuilla koronarokotuksilla tai koronataudin sairastamisella.

Maskinkäytöstä oikea muotoilu on, että Viron julkisissa tiloissa, joissa koronapassia ei tarkasteta, on tähän asti ollut voimassa sellainen maskinkäyttöpakko, jossa on hyväksytty maskin ohella myös muu vastaava nenän ja suun peittävä suojain, kuten huivi. Maanantaista lähtien huivit ja muut vastaavat eivät enää kelpaa, vaan ihmisiltä edellytetään joko kertakäyttö- tai kangasmaskin käyttöä.

THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia 60 vuotta täyttäneille

Kello 12.36: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille.

Uutistoimisto STT:n näkemän terveydenhuollolle annetun suosituksen mukaan kolmas koronarokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Kolmansissa annoksissa hyödynnetään Biontechin ja Pfizerin Comirnaty-rokotetta sekä Modernan Spikevax-rokotetta. Ensisijaisesti suositellaan samaa valmistetta, jolla rokotettava on saanut myös toisen annoksen, mutta tarvittaessa voidaan tarjota myös toista valmistetta.

THL:n on määrä julkaista uutta suositusta koskeva tiedote myöhemmin tänään.

Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluu ihmisiä, joilla on vakavalle koronataudille altistavia sairauksia. Heitä voivat olla esimerkiksi elinsiirron saaneet tai ihmiset, joilla on aktiivisessa hoidossa oleva syöpäsairaus, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuais-, sydän- tai keuhkosairaus.

Kainuun sote on jo ilmoittanut, että se aloittaa hetimiten kolmannet rokoteannokset THL:n uuden suosituksen mukaisesti.

”Kolmanteen rokoteannokseen oikeutetut voivat rokottautua yleisillä rokotusvuoroilla neuvoloissa ja pop up -pisteillä”, Kainuu kertoo tiedotteessaan.

Kolmas rokotuskierros on jo ehtinyt alkaa aiempien suositusten mukaisena. Kolmannen koronarokoteannoksen on saanut tähän mennessä noin 77 000 ihmistä, kertoi ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tiistaina aamulla.

THL on jo aiemmin suositellut kolmatta koronarokotetta rajatummille ryhmille, sillä lyhyellä aikavälillä aikanaan annettu rokotussarja ei anna niin hyvää suojaa kuin pidemmän aikavälin sarja.

Koronarokottamattomien osuus Husin sairaalahoidossa on noussut 77 prosenttiin

Kello 12.31: Koronavirusinfektion vuoksi sairaalahoitoon joutuneista yhä useampi on rokottamaton, kertoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiistaina. Husin tietojen mukaan 77 prosenttia sairaalahoitoon viikon aikana tulleista potilaista ei ole saanut koronarokotetta.

Tarkasteluajankohta on 11.–17. päivä kuluvaa kuuta eli päättyi sunnuntaina. Tätä edeltäneellä viikon tarkastelujaksolla rokottamattomien osuus oli 67 prosenttia.

Luvuissa ovat mukana potilaat, joilla on laboratoriotestillä varmistettu koronavirustartunta ja jotka ovat eristyshoidossa koronan vuoksi, kertoo Hus.

THL: Suomessa on raportoitu 580 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.21: Suomessa on raportoitu 580 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 677 tartuntaa, mikä on 886 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

THL:n mukaan Suomessa on raportoitu eilisen jälkeen kahdeksan uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa yhteensä 1 128 ihmistä.

Kaikkiaan Suomessa on raportoitu pandemian aikana 151 787 koronavirustartuntaa.

Mara kantelee maahan­tuloa koskevasta ilmaantuvuus­rajasta oikeus­kanslerille

Kello 10.39: Ravintola- ja matkailualan etujärjestö Mara kantelee oikeuskanslerille maahantuloa koskevista ilmaantuvuusrajoista.

Järjestö katsoo, että tuore linjaus asettaa vapaan maahantulon ilmaantuvuusluvuksi 25, on Suomen oma tautitilanne huomioiden liian kireä eikä se ole tartuntatautilain mukainen.

Mara tekee valituksen matkailualaa edustavien jäsenyritystensä puolesta. Etenkin ulkomaalaisista matkaajista riippuvaiset hotellit ja ohjelmapalvelualan yritykset ovat olleet ahtaalla koronan aikana ja etujärjestön mukaan vaikeudet jatkuvat maahantulorajoitusten myötä edelleen.

Latviaa uhkaa viikkoja kestävä koronasulku

Kello 7.55: Latviassa aiotaan ottaa käyttöön viikkoja kestävä koronasulku. Koko maan kattavien rajoitustoimien taustalla ovat tuoreet tartunnat ja maan huono rokotuskattavuus.

Asiasta kertoi maanantaina maan pääministeri Krisjanis Karins, jonka mukaan maassa on edelleen liian paljon rokottamattomia, joita uhkaa sairastuminen vakavaan koronatautiin.

Sulkutilan on määrä alkaa torstaina ja olla voimassa marraskuun 15. päivään. Valtaosa väestöstä joutuu jäämään etätöihin ja koulut siirtyvät etäopetukseen. Lisäksi sulkuun kuuluu yöllinen ulkonaliikkumiskielto.

Sekä hallituksen että parlamentin on määrä vielä keskustella ehdotetuista sulkutoimista, minkä jälkeen sulusta äänestetään.

Lue lisää: Latviaa uhkaa viikkoja kestävä koronasulku – syinä tuoreet tartunnat ja huono rokotuskattavuus

Maanantai 18.10.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä nousussa

Kello 12.26: Suomessa on maanantain ja viikonlopun aikana todettu 1 310 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tänään maanantaina sairaalahoidossa on 218 potilasta, mikä on runsaat sata enemmän kuin kuukausi takaperin. Sairastuneista tehohoidossa on 33 potilasta.

Perjantain jälkeen Suomessa on kerrottu neljästä uudesta koronakuolemasta.

Koronan ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon ajalta on 137 sataatuhatta asukasta kohti. Tästä kaksi viikkoa aiemmin taudin ilmaantuvuus oli 120.

Kaikkiaan Suomessa on raportoitu 151 207 vahvistettua koronavirustartuntaa koko pandemian aikana.

EU:sta on viety yli miljardi koronarokoteannosta muualle maailmaan

Kello 12.25: Euroopan unionin alueelta on viety yli miljardi koronarokoteannosta muualle maailmaan, kertoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Komission mukaan EU:ssa valmistettuja rokoteannoksia on viety tähän mennessä 150 maahan. Kohteina ovat olleet esimerkiksi Britannia, Japani ja Turkki.

Von der Leyen kertoo, että 87 miljoonaa annosta on viety köyhempiin maihin Covax-rokoteohjelman puitteissa. Von der Leyenin mukaan EU aikoo lahjoittaa tulevina kuukausina 500 miljoonaa rokoteannosta kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin maihin.

Presidentti Niinistöllä ei koronavirusta, ilmoittaa palaavansa normaalirytmiin

Kello 11.12: Presidentti Sauli Niinistöllä ei ole todettu koronavirustartuntaa altistumisen jälkeen. Niinistö kertoo asiasta itse Twitterissä.

Niinistö altistui koronavirukselle Malmön kansainvälisessä holokaustifoorumissa viime viikolla, kun hän keskusteli Latvian presidentin Egils Levitsin kanssa. Presidentti Levits todettiin myöhemmin koronapositiiviseksi.

Niinistö vältteli kontakteja viikonlopun ajan, mutta nyt hän ilmoittaa palavaansa normaalirytmiin.

Pirkanmaalla todettu 109 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.05: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi maanantaina 109 uudesta todetusta koronavirustartunnasta Pirkanmaalla.

Mukana on kolmen päivän tartuntaluvut, sillä Tays ei julkaise tietoja tartuntamääristä enää viikonloppuisin.

Yhteensä Pirkanmaalla on nyt todettu koko pandemian aikana 10 099 koronavirustartuntaa.

Tays ei kerro enää päivittäin testattujen määrää, koska testauskäytäntöjen muutos vähentää koronalukujen vertailtavuutta. Pandemiaohjausryhmä kertoo nyt joka toinen tiistai jäljitystyöstä ja tartuntatilanteesta.

Fimlab ottaa Pirkanmaalla valtaosan koronavirusnäytteistä. Näytteitä ottavat myös yksityiset toimijat.

Fimlabissa testituloksen sai maanantaina Fimlabin verkkosivujen mukaan keskimäärin 10 tunnissa näytteenotosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut