Kaikki koronaviruksesta: Aamulehden koronavirusseuranta 11.10.-17.10. - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta viikolta 41: Tartuntamäärät olivat nousussa maailmalla ja Pirkanmaalla – Lue kootusti tästä, miten koronatilanne eteni

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 11. lokakuuta alkaneella viikolla.

Ratinan rokotusyksikkö sulkeutui sunnuntaina 10. lokakuuta. Lauantaina rokotuksiin ei ollut jonoja.

11.10. 6:00 | Päivitetty 18.10. 0:22

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 11.10.–17.10.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 17.10.

Avin ylitarkastaja: Koronapassisovellus ei toimi aukottomasti

Kello 13.19: Tällä viikolla monissa ravintoloissa ja baareissa käyttöön otettu koronapassisovellus ei toimi aukottomasti, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylitarkastaja Leena Piipponen.

Avi on saanut koronapassia käyttäviltä ravintoloilta tietoonsa, että passi näyttää tarkastuksessa punaista, jos sen haltija on saanut jo kolmannen rokotteen tai sitten Janssenin rokotteen, jota annetaan vain yksi annos. Janssenin rokotetta on annettu esimerkiksi Belgiassa, Virossa ja Espanjassa.

”Säännöt sanovat, että kun sovellus huutaa punaista, ei saa päästää sisään. Nyt täytyy olla yhteyksissä eteenpäin, että pitääkö sovellukselle tehdä jotakin”, Piipponen sanoo.

Eduskunta hyväksyi koronapassin käyttöönoton aiemmin tällä viikolla.

Lue lisää: Koronapassi­sovellus ei toimi aukottomasti – ainakin näistä syistä sovellus voi ”huutaa punaista” ja evätä pääsyn ravintolaan

Koronatestin tulos Fimlabista kahdeksassa tunnissa

Kello 12.03: Koronatestin tuloksen saa Fimlabista nyt keskimäärin kahdeksan tunnin kuluttua näytteenotosta. Eilen testin keskimääräinen vasteaika oli yhdeksän tuntia. Näytemäärän vaihtelun vuoksi Fimlab pyytää testiin tulevia varautumaan 1–2 päivän vasteaikaan.

Korona vähensi yksin asuvien kokemaa fyysistä läheisyyttä

Kello 11.44: Yksin asuvien kokema fyysinen läheisyys muiden ihmisten kanssa on selvästi vähentynyt koronan takia. Linköpingin yliopiston tutkijatohtori Juulia Suvilehto on selvittänyt koronan vaikutusta kosketuskäyttäytymiseen tutkimuksessa, johon on osallistunut liki 400 henkilöä pääasiassa Pohjoismaista.

Alustavien tulosten mukaan kosketukset muilta kuin omilta asuinkumppaneilta vähenivät selvästi pandemian aikana. ”Kosketuksia saatiin vähemmän läheisiltä, muualla asuvilta ihmisiltä. Niin myös vierailta sekä ammattinsa puolesta koskevilta henkilöiltä, kuten kampaajilta ja lääkäreiltä.”

Kosketusvajeen paikkaaminen on voinut vaatia varsinkin yksin asuvilta aiempaa enemmän vaivannäköä ihmissuhteiden ylläpitämiseksi. Läheisyyden kaipuuta on saatettu tyydyttää myös muilla keinoin, kuten hankkimalla lemmikkieläin paijattavaksi.

Mekan suurmoskeija poisti rajoituksia

Kello 11.31: Mekan suurmoskeija Saudi-Arabiassa poisti tänään valtaosan koronarajoituksista. Pyhiinvaeltajat rukoilivat siellä nyt olkapää olkapäätä vasten ensimmäistä kertaa pandemian alkamisen jälkeen. Myös sosiaaliseen etäisyyteen ohjaavat lattiamerkinnät on poistettu.

Viranomaiset sanoivat, että Masjid al-Haram -moskeijan vierailijoiden on kuitenkin oltava täysin rokotettuja koronavirusta vastaan, ja heidän on jatkettava kasvomaskien käyttöä moskeijan alueella. Normaalioloissa suurmoskeijassa on vieraillut vuosittain yli kuusi miljoonaa pyhiinvaeltajaa.

Saudi-Arabia alkoi ottaa vastaan ​​rokotettuja ulkomaisia ​​matkailijoita elokuun alussa. Maassa on rekisteröity lähes 550 000 koronavirustapausta ja yli 8 700 koronaan liittyvää kuolemaa.

Lauantai 16.10.

Venäjällä ensi kertaa yli tuhat koronakuolemaa vuorokaudessa

Kello 12.38: Venäjällä koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä on noussut yli tuhanteen vuorokaudessa ensi kertaa pandemian aikana.

Virallisten lukujen mukaan koronaviruskuolemia on rekisteröity 1 002 ja tartuntoja yli 33 000. Kumpikin luku nousi uuteen ennätykseensä jo kolmatta päivää peräkkäin.

Venäjällä koronavirusta vastaan on rokotettu vain 31 prosenttia kansalaisista, eikä tiukkoja rajoitustoimia epidemian hillitsemiseksi ole käytössä.

Koronatutkimusmäärät nousivat Fimlabin alueella

Kello 10.55: Tutkittujen koronanäytteiden määrä kasvoi Fimlabin alueella viime viikolla edellisviikkoon verrattuna. Laboratorioyhtiö kertoo asiasta Twitterissä. Positiivisten koronatestitulosten osuus pysyi kuitenkin Fimlabin mukaan ennallaan.

”Tutkimuksia tehtiin keskimäärin 2 150 päivässä, joista positiivisia oli noin 6,8 prosenttia”, Fimlab kertoo.

Fimlabista testitulos yhdeksässä tunnissa

Kello 10.45: Fimlabista koronavirustestin tuloksen saa nyt keskimäärin yhdeksän tunnin kuluttua näytteenotosta, laboratorioyhtiö kertoo lauantaina verkkosivuillaan. Eilen testin keskimääräinen vasteaika oli kahdeksan tuntia. Näytemäärän vaihtelun vuoksi Fimlab pyytää testiin tulevia varautumaan 1–2 päivän vasteaikaan.

Koronapassi otettiin käyttöön Suomessa

Kello 9.45: Koronapassi tuli Suomessa voimaan viime yönä. Eduskunta hyväksyi perjantaina tartuntatautilain muutoksen, joka mahdollistaa koronapassin vaatimisen asiakkailta esimerkiksi ravintoloissa vaihtoehtona rajoituksille.

Lue lisää: Koronapassi otettiin käyttöön: Tässä kahdeksan kysymystä ja vastausta siitä, miten sen saa käyttöön ja missä tilanteissa sitä voidaan kysyä

Perjantai 15.10.

Ministeri Kiuru: Olemme henkisesti varautuneet, että koronapassia saatetaan tarvita myös ensi vuonna

Kello 19.53: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) arvioi, että koronapassia saatetaan tarvita myös ensi vuonna. Kiuru sanoi perjantaina illalla tiedotustilaisuudessa, että vaikka koronapassia koskeva tartuntatautilain muutos on säädetty olemaan voimassa vain vuodenvaihteeseen, voi pidennys osoittautua tarpeelliseksi.

THL: Koronapassin lukijasovellus nyt saatavissa sovelluskaupoista

Kello 17.23: Koronatodistuksen lukija -sovellus on nyt saatavilla Applen ja Googlen sovelluskaupoissa ja se on ladattavissa älypuhelimelle. Sovellus on tarkoitettu toiminnanharjoittajien ja tapahtumien järjestäjien käyttöön. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo asiasta tiedotteella.

Tilaisuuteen osallistujan ei tarvitse ladata lukijasovellusta. Osallistuessaan tapahtumaan, jonka järjestäjä edellyttää koronapassia, osallistujan tulee hakea Omakannasta koronapassina toimiva EU:n koronatodistus. Tämän todistuksen voi joko tallentaa puhelimelle tai tulostaa.

Tapahtuman järjestäjä lukee koronatodistuksen sovelluksella, joka ei kerää tai tallenna todistusten tietoja eikä se näytä terveystietoja.

Sovellus antaa välittömästi tuloksena joko vihreän eli hyväksynnän tai punaisen eli hylkäämisen. Hyväksytyn tuloksen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastaa koronatodistuksen QR-koodin lukijasovelluksen teknisestä toteutuksesta STM:n rahoituksella ja ohjaamana. Sovelluksen teknisestä kehityksestä vastaa Solita. Sovelluksen toimivuutta ja käytettävyyttä on pilotoitu yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. yhteydessä ruudulle tulee näkyviin myös henkilön nimi.

THL: Sairaalahoidossa 192 koronapotilasta

Kello 12.05: Suomessa on sairaalahoidossa 192 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Heistä tehohoidossa on 36.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden yhteismäärä on noussut keskiviikosta viidellä. Tehohoidossa on sama määrä ihmisiä kuin keskiviikkona.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on THL:n mukaan yhteensä 34 koronapotilasta. Se on kaksi enemmän kuin keskiviikkona.

Koronapotilaiden määrä on nousussa myös Taysin alueella. Esimerkiksi viime viikon keskiviikkona erityisvastuualueella oli sairaalahoidossa yhteensä 16 koronapotilasta. Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Etelä-Pohjanmaa.

Suomessa on 723 uutta tartuntaa

Kello 11.56: Suomessa on raportoitu 723 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 763 tartuntaa, mikä on 1 632 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan Suomessa on raportoitu pandemian aikana 149 897 koronavirustartuntaa.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia ei todettu. Koronakuolemia on raportoitu Suomessa yhteensä 1 116.

Uudellamaalla linjattiin rajat terveydenhuollon kantokyvyn vaarantumiselle

Kello 11.46: Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä on linjannut rajat terveydenhuollon kantokyvyn vaarantumiselle alueellaan. Tarkoituksena on ennakoida tulevien rajoitusten tarvetta, mikäli kantokyky vaarantuu.

Ryhmä linjasi torstaina, että terveydenhuollon kantokyky vaarantuu, jos tehohoidossa olevien potilaiden määrä ylittää 15 tai vuodeosastohoidon määrä ylittää 50 potilasta. Jos määrät ylittyvät, muiden potilaiden hoitoa joudutaan ryhmän mukaan siirtämään. Tällä viikolla koronapotilaita on ollut 40–50, joista tehohoidossa on ollut 8–14.

”Tällaisessa tilanteessa Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä pitää Uudenmaan laajuisten ravintolarajoitusten tiukentamista välttämättömänä. Lisäksi ryhmä tulee esittämään aluehallintovirastolle tarkoituksenmukaisesti kohdennettuja rajoituksia tapahtumiin ja yleisötilaisuuksiin", sanoo koordinaatioryhmän puheenjohtaja, Husin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä tiedotteessa.

Pirkanmaalla varmistunut 69 uutta tartuntaa

Kello 9.50: Pirkanmaalla on raportoitu 69 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Tays oli torstaihin mennessä kertonut yhteensä 235 tartunnasta Pirkanmaalla tällä viikolla. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on varmistunut yhteensä 9 990 koronatartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 69 uutta koronavirustartuntaa

Koronalle altistunut presidentti Niinistö välttää kontakteja viikonlopun

Kello 9.17: Koronavirukselle altistunut presidentti Sauli Niinistö välttää kontakteja viikonlopun yli, ja tilannetta katsotaan ensi viikon alussa, kerrotaan presidentin kansliasta.

Niinistö altistui koronavirukselle Malmön kansainvälisessä holokaustifoorumissa keskiviikkona, kun hän keskusteli Latvian presidentin Egils Levitsin kanssa aamiaisella. Presidentti Levits todettiin myöhemmin koronapositiiviseksi.

Presidentin kanslia tiedotti Niinistön korona-altistumisesta eilen. Kanslia kertoi tuolloin, että Niinistö jää omaehtoiseen karanteeniin varmuuden vuoksi ja hänet testataan koronaviruksen varalta.

Etätyösuositus päättyy tänään

Kello 6.27: Koronaviruspandemian vuoksi annettu etätyösuositus päättyy tänään. Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö esittivät syyskuun lopulla etätyösuosituksen päättämistä lokakuun 15. päivänä.

Ministeriöiden arvio tuolloin oli, että tähän päivään mennessä rokotuskattavuus olisi lähellä valtioneuvoston asettamaa tavoitetta.

Aiemmin suosituksen oli suunniteltu päättyvän lokakuun alkuun mennessä. Ministeriöiden mukaan suosituksen jatkaminen antoi työpaikoille mahdollisuuden "joustavaan siirtymiseen lisääntyvään etä- ja läsnätyön yhdistämiseen yhteistyössä henkilöstön kanssa".

Suosituksen päättämisen siirtämisestä tiedottaessaan ministeriöt kuitenkin huomauttivat, että paluu työpaikoille voidaan aloittaa tilanteesta riippuen jo aiemmin. Vastuu terveysturvallisesta työskentelystä on ministeriöiden mukaan siirtynyt nyt entistä vahvemmin työpaikoille ja koronavirukselta suojautuminen on edelleen huomioitava läsnätyön lisääntyessä.

Ministeriöt käyttivät ratkaisussaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Työterveyslaitoksen arviointeja.

Torstai 14.10.

THL: AstraZenecan koronarokotteen käyttö loppuu Suomessa marraskuussa

Kello 21.42: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottaa, että AstraZenecan Vaxzevria-koronarokotteen käyttö loppuu Suomessa marraskuussa, kun nykyiset Vaxzevria-rokotteet vanhenevat 30.11.2021. Tämän jälkeen rokotetta ei enää hankita Suomeen. Ennen vanhenemista rokotetta voidaan yhä käyttää aiempaan tapaan toisiin ja kolmansiin rokoteannoksiin. Tällä hetkellä AstraZenecan rokotetta tarjotaan vain yli 65-vuotiaille. Vaxzevria on adenovirusvektorirokote.

Lokakuun viimeisestä viikosta alkaen AstraZenecan sijaan voidaan tarjota Janssenin adenovirusvektorirokotetta kansallisen suosituksen mukaisesti 65 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle. Rokotetta voidaan tarjota myös niille 18–64-vuotiaille, joille ei voida lääketieteellisistä syistä antaa mRNA-rokotetta.

Janssenin rokote on hyvin samanlainen suojateholtaan kuin AstraZenecan rokote. Sillä on tällä hetkellä myyntilupa yhden rokoteannoksen perussarjalle, mutta tutkimuksia kahden rokotteen sarjasta on jo tehty. Valmistaja on parhaillaan hakemassa lääkeviranomaiselta myyntilupaa tehosteannoksen käytölle, sillä yhden annoksen suojateho hiipuu kuten muillakin koronarokotteilla.

THL suositteleekin myös Janssenilla aloitetussa rokotussarjassa toistaiseksi tehosteannosta kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen.

Ravintolarajoitukset takaisin Keski-Pohjanmaalle

Kello 14.58: Keski-Pohjanmaa palaa ravintolarajoitusten piiriin. Valtioneuvosto päätti asetuksella tänään, että epidemiatilanteessa tapahtuneiden muutosten vuoksi Keski-Pohjanmaalla otetaan käyttöön leviämisvaiheen rajoitukset ravintoloille. Muutos tulee voimaan perjantaina.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden etujärjestö Mara pitää Keski-Pohjanmaan aseman muutosta lainvastaisena ja aikoo kannella päätöksestä oikeuskanslerille. Kantelun perusteena on se, että rajoitukset eivät ole Maran mukaan välttämättömiä ja oikeasuhtaisia, kuten tartuntatautilaki edellyttää.

THL: Toisen rokoteannoksen saanut liki kolme neljästä

Kello 14.24: Toisen koronavirusrokotuksen on Suomessa saanut 74,5 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen rokoteannoksen on saanut noin 3,64 miljoonaa ihmistä. Toisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä yli 16 000 ihmisellä.

Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 84,6 prosenttia yli 12-vuotiaista, eli ensimmäisen annoksen on saanut 4,13 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä lähes 4 000:lla.

Venäjällä ennätyksellisesti lähes tuhat koronakuolemaa päivässä

Kello 14.16: Venäjällä raportoitiin torstaina jälleen ennätysmäärä koronavirukseen liittyviä kuolemia. Viranomaisten mukaan vuorokauden aikana covid-19-tautiin kuoli 986 ihmistä. Koronatartuntoja kirjattiin yli 31 200, mikä sekin on kaikkien aikojen suurin päiväkohtainen lukema.

Venäjällä on virallisesti kuollut virukseen liittyen nyt yli 220 300 ihmistä, mikä on Euroopan korkein lukema. Kuolemia on todennäköisesti kuitenkin selvästi enemmän, ja valtion tilastokeskuksen Rosstatin määritelmän mukaan elokuun loppuun mennessä virukseen liittyen oli kuollut jo yli 400 000 venäläistä.

Epidemiaa on kiihdyttänyt Venäjän alhainen rokotusaste. Vain 31 prosenttia venäläisistä on saanut täyden rokotussarjan, ja kyselyjen mukaan yli puolet väestöstä ei aio ottaa rokotusta.

Suomessa 502 uutta koronatartuntaa

Kello 13.41: Suomessa on raportoitu 502 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 743 tartuntaa, mikä on 1 781 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan Suomessa on raportoitu pandemian aikana yli 149 000 koronavirustartuntaa.

Suomessa on raportoitu yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus. Koronakuolemia on raportoitu Suomessa yhteensä 1 112.

Presidentti Sauli Niinistö omaehtoiseen karanteeniin

Kello 12.28: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jää omaehtoiseen karanteeniin mahdollisen korona-altistumisen vuoksi, kertoo Tasavallan presidentin kanslia torstaina. Niinistö myös testataan koronaviruksen varalta.

Niinistö osallistui kansainväliseen holokaustifoorumiin Malmössä keskiviikkona. Tapahtumaan osallistuneella Latvian presidentti Egils Levitsinillä on sittemmin todettu koronatartunta. Niinistö keskusteli Levitsinin kanssa aamiaisella.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan Viron presidentin Alar Karisin ensivierailu Suomeen ja tapaaminen Niinistön kanssa perutaan. Karisin oli määrä vierailla Suomessa tänään.

Palaun saarivaltio saavuttamassa täyden rokotuskattavuuden

Kello 10.58: Tyynellämerellä sijaitsevassa Palaun saarivaltiossa lähestytään merkittävää rajapyykkiä, kun lähes jokainen rokotusikäinen on saanut koronarokotteen.

Maan terveysministeriön torstaina julkaisemien lukujen mukaan rokotuksen on saanut yli 99 prosenttia rokotusikäisistä. Kaikkiaan Palaun 18 000 asukkaan väestöstä lähes 15 000 on rokotettu.

Palaun rokotusaste saattaa olla maailman korkein. Britannialle kuuluvassa Gibraltarissa rokotusaste on virallisesti 119 prosenttia, koska espanjalaisia on käynyt siellä rajan takaa ottamassa rokotteen.

Palau pysytteli pitkään yhtenä harvoista maailman maista ilman yhtäkään koronavirustartuntaa. Tämä ennätys meni rikki elokuussa, kun kaksi Guamista saapunutta henkilöä antoi positiivisen testituloksen. Virus ei ole kuitenkaan päässyt leviämään väestössä.

STM ja THL kertovat rokotustilanteesta

Kello 9.57: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitävät torstaina jälleen viikoittaisen tilannekatsauksensa koronaviruksesta. Infossa kuullaan tuoreimpia tietoja muun muassa rokotustilanteesta ja koronatilanteen epidemiologisesta arviosta Suomessa ja maailmailmalla.

Lue lisää: STM ja THL: Suomessa noin 756 000 yli 12-vuotiasta rokottamatonta, viidesosa kaikista tehohoito­potilaista nyt koronapotilaita

Pirkanmaalla 80 uutta tartuntaa

Kello 9.55: Pirkanmaalla on todettu 80 uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoo torstaina. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 9 921.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 80 uutta koronavirustartuntaa

Keskiviikko 13.10.

Italiassa pelätään "kaaosta" työntekijöiden pakollisen koronapassin takia

Kello 18.13: Italiassa työntekijöitä vaaditaan perjantaista alkaen näyttämään koronapassi työpaikalle pääsemiseksi. Asia on jo ennakolta aiheuttanut levottomuuksia, ja nyt monet pelkäävät passipakon aiheuttavat "kaaoksen".

Yli 85 prosenttia yli 12-vuotiaista italialaisista on saanut ainakin yhden koronarokoteannoksen, ja ovat siten oikeutettuja niin sanotun vihreän passin todistukseen.

Kuitenkin eri arvioiden mukaan 2,5 miljoonaa Italian 23 miljoonasta työntekijästä on rokottamattomia, ja heitä uhkaa nyt siis kielto saapua työpaikalle perjantaista alkaen.

Rokottamattomat voivat kuitenkin saada vihreän passin koronatestausta vastaan tai sairastetun koronavirustaudin osoittavaa todistusta vastaan.

Jos rokottamaton valitsee koronatestauksen, hänen täytyy maksaa se itse sekä toistaa testaus parin päivän välein.

CNN: Kiina alkaa testata Wuhanin verinäytteitä vuodelta 2019 koronaviruksen alkuperän selvittämiseksi

Kello 15.53: Kiina alkaa pian testata kymmeniätuhansia verinäytteitä Wuhanin kaupungista vuodelta 2019 koronaviruksen alkuperän selvittämiseksi, kertoo CNN.

Viruksen alkuperää selvittänyt Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijaryhmä sanoi jo helmikuussa, että Wuhanin veripankista voi löytyä tärkeitä vihjeitä.

Kiinan terveysviranomaisten edustaja kertoi nyt CNN:lle, että testaamiseen valmistaudutaan parhaillaan. Verenluovuttajien näytteitä säilytetään oletusarvoisesti kahden vuoden ajan, ja tämä raja tulee nyt täyteen oleellisina pidettyjen lokakuun ja marraskuun 2019 näytteiden kohdalta.

Näytteiden uskotaan antavan osviittaa siitä, milloin virus ilmestyi ensi kertaa väestöön, ja millä alueilla ja minkä ikäisten ihmisten keskuudessa se levisi. Ensimmäinen koronatartunta havaittiin 8. joulukuuta 2019, mutta asiantuntijat uskovat viruksen levinneen kaupungissa mahdollisesti jo pari kuukautta ennen sitä.

Avi: Rauman telakan työmaille pakolliset terveystarkastukset

Kello 15.29: Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut määräyksen pakollisista terveystarkastuksista Rauman telakan työmaille. Päätös on tehty koronatartuntojen leviämisen hillitsemiseksi, avi kertoo tiedotteessaan.

Määräys koskee terveystarkastusten järjestämistä ja niihin osallistumista Rauma Marine Constructions oy:n työmaiden alueella. Aluehallintovirasto on Satakunnan sairaanhoitopiiriä ja Rauman kaupunkia kuultuaan todennut velvoitteet tarpeellisiksi ja välttämättömiksi, tiedotteessa kerrotaan.

Eilen Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi pakolliset terveystarkastukset Meyer Turku oy:n työmaille Turkuun. Myös tämän määräyksen taustalla kerrottiin olevan telakkatyömailla levinneet koronatartunnat.

Tampereen Hatanpäällä rokotetaan viikonloppuisin

Kello 15.17: Tampereella koronavirusrokotteen voi lokakuussa saada myös viikonloppuisin. Rokotuksia annetaan lauantaisin ja sunnuntaisin Hatanpään terveysasemalla osoitteessa Hatanpäänkatu 24 kello 9–16.

Rokotukseen voivat tulla kaikki yli 12-vuotiaat tamperelaiset ja orivesiläiset sekä Tampereella opiskelevat tai esimerkiksi työn vuoksi pitkään asuvat ulkopaikkakuntalaiset. Rokotukseen voi tulla myös ilman ajanvarausta. Arkisin koronarokotuksia annetaan Tampereen terveysasemilla.

Ilman ajanvarausta koronarokotuksia annetaan lokakuussa seuraavasti:

  • ke–pe 13.–15. lokakuuta kello 8–18 Hatanpään, Hervannan, Linnainmaan, Tammelakeskuksen ja Tipotien terveysasema

  • pe 15. lokakuuta kello 16–20 Oriveden S-Market

  • la–su 16.–17. lokakuuta kello 9–16 Hatanpään terveysasema

  • la–su 23.–24. lokakuuta kello 9–16 Hatanpään terveysasema

  • la–su 30.–31. lokakuuta kello 9–16 Hatanpään terveysasema

STM: Kuntien suositeltavaa myöntää rokotetodistus ulkomailla rokotetuille

Kello 14.10: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suosittelee, että kunnat myöntävät EU-koronarokotustodistuksia pyynnöstä myös henkilöille, jotka ovat saaneet rokotuksia kolmansissa maissa tai Suomessa sijaitsevissa suurlähetystöissä.

Muissa EU-jäsenvaltioissa rokotuksia saaneet taas saavat todistuksen lähtökohtaisesti kyseisestä valtiosta. STM suosittelee, että kunnat järjestävät todistusten myöntämisen alueellisessa yhteistyössä.

Todistus voidaan myöntää rokotteista, joille joko EU-komissio tai jäsenmaan oma myyntilupaviranomainen on myöntänyt myyntiluvan tai jotka Maailman terveysjärjestö WHO on hyväksynyt hätätilannekäyttöön.

STM:n mukaan todistuksia ei kuitenkaan myönnetä matkailijoille tai muille hyvin lyhytaikaisesti Suomessa vieraileville.

THL: Toisen koronarokotteen saanut 74,1 prosenttia

Kello 13.52: Toisen koronarokoteannoksen on Suomessa saanut 74,1 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen rokoteannoksen on saanut noin 3,62 miljoonaa ihmistä.

Ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut 84,5 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Ensimmäisen annoksen saaneita on noin 4,13 miljoonaa.

Suomessa raportoitu 753 uutta tartuntaa

Kello 12.06: Suomessa on todettu 753 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 760 tartuntaa, mikä on 1 948 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan Suomessa on raportoitu pandemian aikana 148 672 koronavirustartuntaa.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu kaksi. Koronakuolemia on raportoitu Suomessa yhteensä 1 111.

THL: Sairaalahoidossa 187 koronapotilasta

Kello 11.56: Suomessa on sairaalahoidossa 187 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Heistä tehohoidossa on 36.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden yhteismäärä on noussut maanantaista seitsemällä ihmisellä. Tehohoidossa on niin ikään seitsemän ihmistä enemmän kuin maanantaina.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on THL:n mukaan yhteensä 32 koronapotilasta. Maanantaina THL raportoi potilaita olevan 28. Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

CNN: Kiina alkaa testata verinäytteitä koronan alkuperän selvittämiseksi

Kello 11.52: Kiina alkaa pian testata kymmeniätuhansia verinäytteitä Wuhanin kaupungista vuodelta 2019 koronaviruksen alkuperän selvittämiseksi, kertoo CNN. Sittemmin maailmanlaajuisen pandemian aiheuttanut virus havaittiin ensi kertaa Wuhanissa loppuvuodesta 2019.

Viruksen alkuperää selvittänyt Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijaryhmä sanoi jo helmikuussa, että Wuhanin veripankista voi löytyä tärkeitä vihjeitä viruksen alkuperästä. Tutkijoilla ei silloin ollut pääsyä tutkimaan verinäytteitä.

Kiinan terveysviranomaisten edustaja kertoi nyt CNN:lle, että testaamiseen valmistaudutaan parhaillaan. Näytteiden uskotaan antavan osviittaa siitä, milloin virus ilmestyi ensi kertaa Wuhanin väestöön, millä alueilla ja minkä ikäisten ihmisten keskuudessa se levisi, ja niin edelleen.

Ensimmäinen koronavirustartunta havaittiin virallisesti 8. joulukuuta 2019, mutta useimmat asiantuntijat uskovat viruksen levinneen kaupungissa mahdollisesti jo pari kuukautta ennen sitä.

Tampereen kansainvälisessä koulussa tartunta

Kello 11.35: Tampereen kansainvälisessä koulussa on tullut ilmi koronavirustartunta. Koulun mukaan sairastuneen kanssa lähikontaktissa olleisiin on oltu yhteydessä ja heidät on asetettu karanteeniin. Muutoin opetuksen kerrotaan jatkuvan tavanomaiseen tapaan.

Kiuru hoputtaa esityksiä kolmansista rokoteannoksista

Kello 10.54: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) hoputtaa Twitterissä esityksiä kolmansien koronarokoteannosten etenemisestä Suomessa. Koronarokotukset ovat esillä tänään kansallisen rokotus­asiantuntija­ryhmän (KRAR) kokouksessa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tällä hetkellä kolmansien rokoteannosten tarjoamista voimakkaasti immuunipuutteisille sekä niille naisille ja 30 vuotta täyttäneille miehille, jotka ovat saaneet rokotteensa lyhyellä annosvälillä.

THL:ltä ja KRAR:ilta on odotettu arviota siitä, tarvitaanko kolmatta annosta tehosteena myös muille väestöryhmille.

Yhdysvallat avaa maarajansa rokotetuille matkustajille

Kello 9.52: Yhdysvallat avaa maarajansa rokotetuille vapaa-ajan matkustajille marraskuun alkupuolella, hallinnon jäsen kertoo medialle. Rajojen avautumisen tarkka päivämäärä kerrotaan myöhemmin.

Avaaminen tehdään kahdessa vaiheessa. Ensin rokotusta vaaditaan vain vapaa-ajan matkustajilta, kun taas välttämättömistä syistä matkustavat pääsevät maahan ilman rokotuksia kuten tähänkin asti. Tammikuusta lähtien rokotusta vaaditaan kaikilta maahan tulevilta.

Yhdysvallat sulki maarajansa maaliskuussa 2020 ja sulki silloin rajansa myös muun muassa EU:sta ja Britanniasta tulevilta matkustajilta. Presidentti Donald Trumpin hallinnon aloittama rajasulku jatkui presidentti Joe Bidenin alaisuudessa. Tiukat rajoitukset ovat vaikeuttaneet esimerkiksi perhesuhteiden hoitoa.

Pirkanmaalla todettu 81 uutta tartuntaa

Kello 8.59: Pirkanmaalla on varmistunut 81 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Koko epidemian aikana tapauksia on todettu Pirkanmaalla nyt yhteensä 9 841.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 81 uutta koronavirustartuntaa

Patenttien purkamisen kautta tuskin nopeaa helpotusta rokotepulaan

Kello 7.44: Akuuttiin pulaan koronarokotteista maailmalla tuskin saadaan helpotusta patenttien vapauttamisen kautta. Lääkepatentteja säätelevään Maailman kauppajärjestö WTO:n teollis- ja tekijänoikeuksia käsittelevään sopimukseen esitettyä koronapoikkeusta käsitellään taas keskiviikkona ja torstaina WTO:ssa.

Ulkoministeriön kauppapolitiikan yksiköstä kerrotaan, että Suomen ja EU:n kanta on edelleen, ettei koronarokotteiden patenttien vapauttaminen ole hyvä keino lisätä rokotteita alueilla, joissa niistä on pulaa. Myös Turun yliopiston kauppaoikeuden professori arvioi, ettei patentteja koskeva umpisolmu aukene helposti, eikä ainakaan nopeasti.

Käytännössä patenttien laaja kansainvälinen vapauttaminen edellyttäisi 164:n WTO:n jäsenen yksimielistä hyväksyntää marras-joulukuussa järjestettävässä ministerikokouksessa.

Tiistai 12.10.

Parkanon tautirypäs on rauhoittumassa

Kello 19.49: Parkanon kaupunki tiedottaa, että tällä hetkellä tautirypäs Parkanossa on rauhoittumassa. Muutamia sairastuneita on vielä eristyksessä ja karanteenissa.

Parkanossa on 23. syyskuuta lähtien jyllännyt paikallinen koronatautirypäs etenkin yhtenäiskoulun koululaisten, lukiolaisten sekä heidän perheidensä keskuudessa.

Parkanon kaupunki muistuttaa, että rokoteaikoja on hyvin saatavissa.

Lue lisää: Parkanossa jyllää nyt paikallinen koronatautirypäs – sote-johtaja: ”Huonon rokote­kattavuuden vuoksi tämä oli odotettavissa”

Avi: Pakolliset terveystarkastukset Turun telakan työmaille koronatartuntojen hillitsemiseksi

Kello 16.43: Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) on määrännyt pakolliset terveystarkastukset Meyer Turku Oy:n työmaiden alueella huomisesta alkaen. Tartuntatautilakiin perustuvan päätöksen syynä ovat telakkatyömailla levinneet koronavirustartunnat, avi kertoo tiedotteessaan.

Tartuntoja ilmenee erityisesti ulkomaalaisten työntekijöiden parissa, joilla koronarokotekattavuus on matala. Avin mukaan terveystarkastukset tehdään Turun ja Kaarinan kuntien alueilla, ja kaupungit järjestävät tarkastukset. Tarkastukseen osallistuminen on pakollista.

Sote-valiokunta: Koronapassin alaikäraja 16 vuoteen

Kello 15.46: Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on ehdottanut koronapassin alaikärajan nostamista 16 vuoteen. Asiasta kertoi sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) tänään tiedotustilaisuudessa. Hallitus esitti aiemmin koronapassin edellyttämistä 12 vuodesta ylöspäin.

Lohen mukaan tavoitteena on, että koronapassin mahdollistava tartuntatautilain muutos voitaisiin vahvistaa perjantaina. Voimaantulo olisi hänen saamiensa tietojen mukaan heti lauantaina.

Lue lisää: Koronapassi käyttöön ehkä jo lauantaina – Missä ja keneltä sitä kysytään? Nämä yksityiskohdat tiedetään nyt

Maskisuositus jatkuu Pirkanmaalla

Kello 15.41: Maskisuositus jatkuu Pirkanmaalla nykyisellään ja sairaanhoitopiirin alueella käytetään maskeja edelleen myös kouluissa, alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki linjasi tänään.

Opetusministeriö kertoi aiemmin tiistaina, että varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten valtakunnallinen maskisuositus poistuu, mutta alueelliset ja paikalliset viranomaiset voivat edelleen antaa suosituksia.

Koronanyrkin mukaan yli 12-vuotiaiden koululaisten rokotuskattavuus on Pirkanmaalla vielä liian matala siihen, että 6.-luokkalaisia, vanhempia ja opettajia koskevasta maskisuosituksesta voitaisiin luopua. Koulujen maskisuositusta arvioidaan seuraavan kerran syysloman jälkeisellä viikolla.

Lue lisää: Koronanyrkki: Maskisuositus jatkuu Pirkanmaalla – korona­potilaiden sairaalahoidon tarve kasvussa

THL: Suomessa yhdeksän uutta koronakuolemaa

Kello 12.30: Suomessa on raportoitu eilisen jälkeen yhdeksän uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on THL:n mukaan kuollut Suomessa yhteensä 1 109 ihmistä. Kuolleista useampi kuin neljä viidestä on ollut yli 70-vuotiaita.

Koulujen ja päiväkotien valtakunnallinen maskisuositus poistuu

Kello 12.29: Varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten valtakunnallinen maskisuositus poistuu. Opetusministeriö kertoi asiasta tiistaina vähän ennen puoltapäivää.

Ministeriön mukaan koronaviruksen tartuntariski varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa on THL:n seurannassa ollut pieni, eikä siksi kasvomaskin käytöstä ole tarvetta enää antaa yleistä valtakunnallista opetussektoria koskevaa suositusta.

Alueelliset ja paikalliset viranomaiset voivat edelleen antaa suosituksia. Myös opetuksen ja koulutuksen järjestäjät voivat antaa omia opetus- ja tenttitiloja koskevia maskisuosituksia.

Suositukset maskin käytöstä oppilaitoksissa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa voivat siksi vaihdella alueellisesti ja oppilaitoksittain.

Suomessa on raportoitu 622 uutta koronatartuntaa

Kello 11.51: Suomessa on raportoitu 622 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 667 tartuntaa, mikä on 1 927 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan Suomessa on raportoitu pandemian aikana 147 919 koronavirustartuntaa.

Pirkanmaalla 28 uutta koronatartuntaa

Kello 9.01: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi tänään 28 uudesta koronavirustartunnasta. Tähän mennessä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu yhteensä 9 760 koronatartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla kerrottiin 28 uudesta koronavirustartunnasta

Texasissa ei saa vaatia ketään ottamaan rokotusta

Kello 8.17: Yhdysvaltain Texasissa ei saa vaatia ketään ottamaan koronarokotusta, ilmoitti osavaltion kuvernööri Greg Abbott. Hän allekirjoitti asetuksen, joka kieltää yrityksiä tai valtion virastoja vaatimasta työntekijöiltä tai asiakkailta rokotteen ottamista.

Abbott sanoo, että koronarokote on turvallinen ja tehokas, mutta hänen mukaansa on jokaisen oma asia, ottaako sen vai ei.

Texasiin nyt tullut rokotuspakon kielto on ristiriidassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin linjauksen kanssa. Biden ilmoitti viime kuussa, että hallitus vaatii koronarokotusta kaikilta liittovaltion työntekijöiltä sekä yli sadan työntekijän yritysten henkilöstöltä.

Selvitys: Britannia aloitti koronasulun liian myöhään

Kello 6.10: Britannian hallitus odotti viime vuonna liian pitkään koronasulun aloittamisessa, todetaan parlamentaarikkojen selvityksessä. Raportin mukaan tämä oli yksi merkittävimmistä kansanterveydellisistä epäonnistumisista maan historiassa.

Selvityksen taustalla on kaksi komiteaa, joissa istuu parlamentin jäseniä eri puolueista.

Koronaviruspandemia iski voimalla Britanniassa. Viime vuoden maaliskuusta alkaen Britanniassa on raportoitu lähes 138 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Maassa on pohdittu, miksi koronatilanne oli Britanniassa huonompi kuin monissa muissa maissa.

Pandemian alussa johtavat neuvonantajat olivat edistäneet taktiikkaa, jonka tarkoitus oli saavuttaa niin kutsutta laumasuoja, selvityksessä sanottiin Britannian yleisradio yhtiö BBC:n mukaan. Raportin mukaan tämä lähestymistapa vei ihmishenkiä.

BBC:n mukaan raportissa kiitosta sai Britannian rokoteohjelma.

Maanantai 11.10.

THL: Kaksi koronarokoteannosta saaneen ei yleensä ole tarpeen mennä koronatestiin

Kello 17.07: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivitti maanantaina ohjeensa koronavirustestiin hakeutumisesta.

THL:n mukaan kaksi koronarokoteannosta saaneen ei yleensä ole tarpeen mennä koronavirustestiin, vaikka oireita ilmenisi, jos toisesta rokoteannoksen saamisesta on kulunut yli viikko.

Yleensä kaksi rokoteannosta saaneen ei tarvitse hakeutua koronatestiin tavanomaisien virusinfektion oireiden kuten päänsäryn, kuumeen tai nuhan vuoksi. Sen sijaan kouluun tai työpaikalle ei tulisi mennä lievästi sairastuessa.

Kokonaan rokottamattomien tai yhden rokoteannoksen saaneiden olisi hyvä hakeutua oireisena testiin.

THL: Toisen rokoteannoksen saanut 73,7 prosenttia

Kello 13.24: Toisen koronavirusrokotuksen on Suomessa saanut 73,7 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen rokoteannoksen on saanut noin 3,6 miljoonaa ihmistä.

Ensimmäisen koronavirusrokotuksen on saanut 84,4 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Ensimmäisen annoksen saaneita on noin 4,13 miljoonaa.

Markus Lohi MTV:lle: Koronapassi käyttöön perjantaina

Kello 13.16: Koronapassi on käytössä perjantaina, arvioi eduskunnassa passin valmistelua vetävä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) MTV:n uutisille.

Lohen mukaan passin lopullinen muoto ratkaistaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa huomenna tiistaina. Tämän jälkeen koronapassi vaatii vielä eduskunnan täysistunnon hyväksynnän sekä presidentin vahvistuksen.

Lohi korostaa MTV:lle, että passia voi vaatia vain niissä tilanteissa, joissa koronarajoituksia on käytössä tilojen käytöstä. Passilla ei voi rajoittaa ihmisten pääsyä välttämättömiin palveluihin, kuten kauppoihin, apteekkeihin ja terveyspalveluihin.

Suomessa 1 618 uutta koronatartuntaa

Kello 12.08: Suomessa on varmistunut 1618 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). THL ei enää kerro uusista koronatartunnoista viikonloppuisin, joten luvussa on mukana usean päivän tartuntoja.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 476 tartuntaa, mikä on 1 706 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 147 000.

Ilmaantuvuusluku eli tautitapausten määrä kahdelta viikolta sataatuhatta asukasta kohti on nyt Suomessa 135, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli 104.

Alueellisesti korkein ilmaantuvuusluku on Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa se on 232. Toiseksi korkein ilmaantuvuus on Satakunnan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 212. Ilmaantuvuusluvut ovat pyöristettyjä.

THL: Sairaalahoidossa 180 koronapotilasta

Kello 12.01: Suomessa on sairaalahoidossa 180 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Heistä tehohoidossa on 29.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden yhteismäärä on noussut perjantaista yhdeksällä ihmisellä, ja tehohoidossa on yksi ihminen enemmän kuin perjantaina.

Perjantain jälkeen on raportoitu neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Koronakuolemia on raportoitu Suomessa yhteensä 1 100.

Tutkimus: Rokotteet suojaavat vakavilta sairastumisilta myös deltavarianttia vastaan

Kello 10.45: Tuore laaja tutkimus vahvistaa aiempia tietoja siitä, että koronarokotteet suojaavat tehokkaasti vakavilta sairastumisilta myös deltavarianttia vastaan. Maanantaina Ranskassa julkaistu tutkimus selvitti vakavan koronataudin ja kuoleman ehkäisyä 50 vuotta täyttäneillä.

Tulosten mukaan tuon ikäryhmän täysin rokotetuilla on 90 prosenttia pienempi todennäköisyys joutua koronan vuoksi sairaalahoitoon tai kuolla kuin niillä, jotka eivät ole koronarokotetta saaneet. Tutkimuksessa verrattiin 11 miljoonan rokotetun tuloksia 11 miljoonaan rokottamattomaan.

Ranskan tulokset viittaavat myös siihen, että rokotussuoja vakavaa koronatautia vastaan ​​ei vähentynyt viiden kuukauden tutkimusjakson aikana. Ranskalaistutkimus kattaa rokotukset Pfizerin, Modernan ja Astra Zenecan rokotteilla. Näitä kaikkia on käytetty myös Suomessa.

Tamperelaiskoulussa 22 oppilasta karanteenissa

Kello 10.36: Tamperelaisessa Wivi Lönnin koulussa on 22 oppilasta karanteenissa koronaviruksen takia. Apulaisrehtori Reetta Heinon mukaan karanteenissa on sekä sairastuneita että koronavirukselle altistuneita oppilaita.

Koulusta ei kerrota, ovatko oppilaat samalta vai eri luokilta. Karanteenissa olevat oppilaat käyvät koulua Aleksanterin koulutalossa, jossa ovat Wivi Lönnin koulun vuosiluokat 1.–6. Heinon mukaan on todennäköistä, että osa tartunnoista on koulun sisäisiä tartuntoja.

Oppilaiden vanhemmille on kerrottu tartunnoista perjantaina 8.10. ja sunnuntaina 10.10. Heinon mukaan koulunkäynti jatkuu koululla normaalisti. Karanteenissa olevat altistuneet ovat etäopetuksessa.

Uusi-Seelanti määräsi osalle työntekijöistä rokotepakon

Kello 9.34: Uusi-Seelanti määräsi tänään voimaan rokotepakon useimmille terveydenhuollon työntekijöille sekä opettajille. Tavoitteena on estää koronaviruksen leviämistä.

Lääkärien, sairaanhoitajien ja muiden terveydenhuollon etulinjan työntekijöiden on oltava kahdesti rokotettuja joulukuun alkuun mennessä. Koulutussektorilla työskentelevillä, jotka ovat yhteydessä oppilaisiin, on oltava kaksi koronarokotetta otettuina tammikuun alkuun mennessä.

Päätöstä siitä, tulevatko rokotukset pakollisiksi myös Uuden-Seelannin korkeakoulujen opettajille, ei ole tehty. Ennen deltavariantin saapumista Uusi-Seelanti onnistui estämään koronatartunnat liki täysin.

Pirkanmaalla todettu 166 uutta tartuntaa

Kello 9.20: Pirkanmaalla on varmistunut 166 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Tartuntojen määrä on suuri, koska mukana on kolmen päivän luvut. Lauantain luvuksi Pirkanmaalla Tays kertoo 58 koronavirustartuntaa, sunnuntain tartuntaluvuksi kerrotaan 62 ja maanantain luvuksi 46 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla kerrottiin 166 uudesta koronavirustartunnasta – mukana on kolmen päivän luvut

Sydneyn yli kolme kuukautta kestänyt koronasulku päättyi

Kello 6.11: Australian suurimman kaupungin Sydneyn yli kolme kuukautta kestänyt koronasulku on päättynyt täysin rokotetuille. Muille on yhä voimassa koronasulun aikaiset rajoitukset.

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa, jossa Sydneykin sijaitsee, on täysin rokotettu yli 73 prosenttia yli 16-vuotiaista. Noin 90 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksensa.

Sydneyssä on yhä voimassa koronarajoituksia myös rokotetuille. Esimerkiksi kokoontumisrajoituksia on voimassa.

Victorian osavaltiossa sijaitsevassa Melbournessa jatkuu koronasulku.

Korona- ja influenssarokotukset jatkuvat Tampereella terveysasemilla

Kello 6.00: Ratinan rokotusyksikkö Tampereella oli sunnuntaina auki viimeistä päivää. Korona- ja influenssarokotukset jatkuvat terveysasemilla.

Tampereen peruskouluilla järjestetään toinen koronarokotuspäivä 12–15-vuotiaille aikavälillä 11.10.–2.11.2021. Koulujen rokotuspäivinä annetaan koronarokotteen tehosteannokset oppilaille, jotka saivat koululla elokuussa ensimmäisen koronarokoteannoksen.

Lisäksi rokotukseen voivat tulla he, jotka ovat koulun ensimmäisen rokotuspäivän jälkeen täyttäneet 12 vuotta eivätkä ole saaneet vielä yhtään koronarokoteannosta.

Oppilaille ja huoltajille tiedotetaan asiasta Wilman välityksellä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: