Kaikki koronaviruksesta: Näin koronatilanne kehittyi Pirkanmaalla ja maailmalla viikolla 40

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 4. lokakuuta alkavalla viikolla.

Yhteiskunta alkaa avautua vauhdilla syys–lokakuun vaihteessa niin Suomessa kuin maailmalla. Seurasimme tässä päivittyvässä jutussa koronaviruksen etenemistä 4.–10. lokakuuta.

4.10.2021 10:39 | Päivitetty 10.10.2021 22:47

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 4.10.–10.10.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 10.10.

Suomalaisilla vähiten tartuntoja Euroopassa

Kello 20.48: Suomalaiset ovat saaneet testeissä todettuja koronatartuntoja vähiten Euroopassa koko pandemian aikana. Tämä käy ilmi HS:n tilastosta, jossa tarkastellaan Euroopan maiden koronatartuntojen 14 päivän ilmaantuvuutta asukaslukuun suhteutettuna.

Tilasto perustuu Suomen osalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietoihin ja muiden maiden osalta Our World in Data -sivuston keräämiin maiden tilastoihin.

Suomessa tartunnan on saanut 2,6 prosenttia väestöstä, mikä on seuratuista 45 maasta vähiten. Seuraavaksi vähiten tartuntoja on ollut pandemian aikana Norjassa ja Islannissa, kummassakin 3,6 prosentilla väestöstä.

Euroopassa kaikkein laajimmalle väestössä koronavirus on päässyt leviämään koko pandemian aikana Montenegrossa, jossa joka viides (21,4 prosenttia) on saanut koronatartunnan.

Seuraavaksi eniten tartuntoja on ollut Andorrassa (19,9 prosenttia) ja San Marinossa (16,1 prosenttia). Niiden jälkeen vakavin tilanne on ollut Tšekissä (15,9 prosenttia), Sloveniassa (14,5 prosenttia) ja Liettuassa (12,9 prosenttia).

Venäjällä rakettimoottoritestien happi ohjataan koronapotilaille

Kello 20.41: Venäjällä keskeytetään rakettimoottoreiden testaukset Voronežissa lähellä Ukrainan rajaa, jotta koronapotilaille saataisiin lisää happea.

Asiasta kertoi Venäjän avaruusjärjestön Roskosmosin johtaja Dmitri Rogozin Twitterissä sunnuntaina.

Voronežin laitoksessa on kulunut happea merkittäviä määriä, kun venäläiset ovat testanneet rakettimoottoreiden toimintaa. Nyt testit keskeytetään lokakuun loppuun ja säästyvä happi toimitetaan sairaaloihin.

Venäjällä koronatilanne on yhä paheneva. Maassa rekisteröidään ennätyksellisiä koronaviruksen aiheuttamia kuolinlukuja.

Nyt Venäjällä kuolee päivässä lähes tuhat ihmistä koronaviruksen vuoksi ja virus todetaan päivittäin noin 30 000:lla.

Enemmistö tyytyväinen Marinin koronatoimiin

Kello 20.35: Selvä enemmistö suomalaisista on edelleen tyytyväinen pääministeri Sanna Marinin (sd.) toimintaan koronavirukseen liittyvissä asioissa. Tieto käy ilmi tuoreesta HS-gallupista.

Tyytyväisyys Marinin koronanhoitoon on lisääntynyt hiukan sitten toukokuun, jolloin asiasta kysyttiin edellisen kerran.

Nyt yhteensä 63 prosenttia on joko erittäin tyytyväinen tai melko tyytyväinen Marinin toimintaan koronavirukseen liittyvissä asioissa. Edellisessä kyselyssä lukema oli kuusi prosenttiyksikköä pienempi.

Joko ei kovin tyytyväisiä tai ei lainkaan tyytyväisiä on nyt yhteensä 33 prosenttia.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) pääsee lähimmäs Marinia. Melkein joka toinen kertoo olevansa häneen toimintaansa vähintään melko tyytyväinen.

Opetusministeri Li Anderssoniin (vas.) on tyytyväinen 44 prosenttia vastaajista.

Kiurun toiminta herättää tyytyväisyyttä 35 prosentissa. Ohisaloon tyytyväisiä on myös 35 prosenttia.

Useat isot yritykset höllentävät nyt koronatoimiaan

Kello 9.04: Useat isot yritykset ovat höllentämässä tai jo lieventäneet koronarajoituksiaan.

Esimerkiksi pankkikonserni Nordea ottaa käyttöön hybridimallin, jossa tietyissä tehtävissä on mahdollista tehdä työtä kaksi päivää viikosta etänä ja kolme päivää toimistolla. Käytäntö tulee voimaan lokakuun aikana.

Teleyhtiö Elisa puolestaan valmistautuu poistamaan etätyösuosituksen viikon kuluttua maanantaina eli muutama päivä sen jälkeen, kun yleinen valtakunnallinen etätyösuositus poistuu perjantaina.

Lauantai 9.10.

Toisen koronarokoteannoksen on saanut 73,3 prosenttia yli 12-vuotiaista

Kello 13.24: Suomessa toisen koronarokoteannoksen on saanut 73,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Toisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 19 000 ihmisellä.

Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 84,3 prosenttia yli 12-vuotiaista. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 3 000:lla.

Mediat: Latviassa julistettiin kolmen kuukauden poikkeustila koronan takia

Kello 13.20: Latviassa on julistettu maanantaina alkava kolmen kuukauden mittainen poikkeustila koronatilanteen pahenemisen vuoksi, kertoo maan yleisradioyhtiö LSM.

Kyseessä on kolmas kerta, kun Latviassa otetaan käyttöön poikkeustila koronapandemian takia. Latvian tartuntaluvut ovat nousseet ennätystasolle viime aikoina, ja sairaanhoito on vakavasti kuormittunut. Maassa on kaikkiaan todettu liki 167 000 koronatartuntaa ja tautiin on kuollut lähes 2 800 ihmistä.

Vain noin puolet Latvian aikuisväestöstä on saanut edes yhden koronarokotuksen, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Koronapandemia on vaikuttanut terveyspalveluihin vaihtelevasti

Kello 8.17: Osa terveydenhuollon palveluista on pyörinyt koronapandemian aikana liki tavalliseen tapaan. Sen sijaan esimerkiksi hammashoidon ja kouluterveydenhuollon käyntimäärissä on koettu romahduksia. Lisäksi psykiatrisen erikoissairaanhoidon jonot ovat pidentyneet. Näillä aloilla pelätäänkin hoitovelan seurauksia.

Suuria muutoksia ei tapahtunut esimerkiksi äitiysneuvoloiden, kasvatus- ja perheneuvoloiden tai kotipalvelun ja kotisairaanhoidon käyttämisessä, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot.

Korona pahensi mielenterveysongelmia – ahdistus- ja masennustapausten määrä kasvoi tuntuvasti

Kello 8.13: Ahdistuksesta ja masennuksesta kärsivien ihmisten määrä kasvoi yli neljänneksellä viime vuonna, kun korona levisi ympäri maailman. Nuoret ja naiset olivat erityisen kuormitettuja, ilmenee lääketieteellisen Lancet -lehden julkaisemasta laajasta tutkimuksesta.

Tutkijat arvioivat, että viime vuoden aikana vakavien masennustapausten määrä kasvoi maailmanlaajuisesti 52 miljoonalla ja ahdistustapausten 76 miljoonalla.

Tutkimuksesta ilmenee, että koronasta pahiten kärsineet ja tiukkoja rajoituksia määränneet maat kärsivät myös pahiten mielenterveysongelmista.

Latinalaisessa Amerikassa ylitettiin synkkä merkkipaalu koronakuolemissa

Kello 7.36: Latinalaisessa Amerikassa raportoitujen koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä ylitti perjantaina 1,5 miljoonan rajapyykin uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan. Tartuntoja alueella on kirjattu pandemian aikana yli 45 miljoonaa.

Eniten kuolemia on raportoitu Brasiliassa, joka ylitti perjantaina 600 000 koronakuoleman rajapyykin. Todellisen luvun uskotaan olevan suurempi.

Brasilian koronatilanne on parantunut huomattavasti muutaman kuukauden takaisesta, jolloin 2 000 brasilialaista kuoli päivittäin covid-19-tautiin. Kuolemia kirjataan kuitenkin yhä satoja joka päivä. Brasilian väestöstä yli 71 prosenttia on saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja yli 45 prosenttia molemmat annokset.

Seuraavaksi eniten kuolemia on kirjattu Meksikossa, Perussa, Kolumbiassa ja Argentiinassa.

Suhteellisesti pahiten on kärsinyt Peru, jossa kuolemia on kirjattu miljoonaa asukasta kohden yli 6 000.

Perjantai 8.10.

Islanti keskeyttää Modernan koronarokotteen käytön kokonaan

Kello 22.07: Islanti keskeyttää Modernan koronavirusrokotteen käytön kokonaan. Syyksi kerrotaan sydäntulehduksen suurempi riski rokotteen sivuvaikutuksena.

Islannin terveysviraston mukaan maassa on riittävästi Pfizerin ja Biontechin rokotetta, minkä takia Modernan käyttö voidaan kokonaan keskeyttää.

Eilen THL kertoi, että Suomessa ei pitäisi antaa Modernan rokotetta alle 30-vuotiaille miehille ja pojille varovaisuusperiaatteen vuoksi. Ruotsissa Modernan rokotteiden käyttö keskeytetään vuonna 1991 ja sen jälkeen syntyneillä ja Tanskassa sekä Norjassa alle 18-vuotiailla.

Toisen koronarokoteannoksen on saanut 73 prosenttia yli 12-vuotiaista

Kello 13.21: Suomessa toisen koronarokoteannoksen on saanut 73 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Toisen rokoteannoksen on tähän mennessä saanut 3,57 miljoonaa ihmistä. Toisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 32 000 ihmisellä.

Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 84,3 prosenttia, eli ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut 4,12 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 5 000:lla.

THL: Suomessa on raportoitu 325 uutta koronavirustartuntaa, suurten kaupunkien jätevesissä koronaviruksen määrä on kasvussa

Kello 12.51: Suomessa on perjantaina raportoitu 325 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 154 tartuntaa, mikä on 1 337 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

THL:n jätevesiseurannan perusteella koronaviruksen kokonaismäärä Suomen suurimmissa kaupungeissa on lisääntynyt. Tutkituista kaupunkialueista aiempaan viikkoon verrattuna enemmän koronavirusta havaittiin Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Turussa, Oulussa, Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa.

THL: Sairaalahoidossa 171 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta

Kello 12.02: Suomessa on sairaalahoidossa 171 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Heistä tehohoidossa on 28.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden yhteismäärä on noussut keskiviikosta 26 ihmisellä, mutta tehohoidossa on viisi ihmistä vähemmän kuin keskiviikkona.

Tänään Suomessa on raportoitu 325 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 154 tartuntaa, mikä on 1 337 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Pirkanmaalla 68 uutta tartuntaa

Kello 9.30: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi perjantaina 68 uudesta koronavirustartunnasta. Positiiviset testitulokset löytyivät torstaina analysoiduista näytteistä.

Tähän mennessä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu yhteensä 9 566 koronatartuntaa.

Torstai 7.10.

Yli 42 000 alle 30-vuotiasta miestä tai poikaa saanut Suomessa Modernan rokotteen kakkosannoksen

Kello 18.55: Modernan koronarokotetta on Suomessa annettu alle 30-vuotiaille miehille tai pojille runsaat 95 000 ensimmäisenä annoksena ja runsaat 42 000 toisena annoksena, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tänään THL ohjeisti, ettei Modernan rokotetta pitäisi jatkossa antaa alle 30-vuotiaille miehille, joilla on hieman muita korkeampi riski saada sydänlihastulehdus. Riski on suurin toisen annoksen jälkeen.

Suomessa 12–39-vuotiailla miehillä on havaittu alle viisi sydänlihastulehdustapausta vajaata 49 000:ta annettua Modernan toista rokoteannosta kohden.

Tampereella 41 karanteenissa kouluista ja päiväkodeista

Kello 16.37: Tampereen kaupunki päivitti keskiviikkona verkkosivuilleen varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen koronakaranteenien tiedot. Varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta karanteenissa oli 2 henkilöä. Perusopetuksessa karanteenissa oli 39 henkilöä.

Viime viikon maanantaina karanteenissa oli Tampereella varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja perusopetuksessa yhteensä 100 henkilöä.

Pfizer ja Biontech hakevat lupaa rokotteensa käyttöön alle 12-vuotiaille USA:ssa

Kello 16.11: Koronarokotteen kehittäneet Pfizer ja Biontech ovat hakeneet lupaa rokotteensa hätätilakäyttöön 5–11-vuotiaille lapsille Yhdysvalloissa.

Lupaa on haettu Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta (FDA).

FDA on tällä hetkellä hyväksynyt Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen yli 16-vuotiaille.

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset tiukkenevat Päijät-Hämeessä

Kello 16.10: Valtioneuvosto päätti torstaina, että Päijät-Hämeessä otetaan perjantaina käyttöön tiukimmat eli leviämisvaiheen rajoitukset ravitsemisliikkeissä. Etelä-Karjalassa puolestaan luovutaan ravitsemisliikkeiden rajoituksista. Syynä muutoksiin ovat alueiden muuttuneet koronaepidemiatilanteet.

Leviämisvaiheen rajoitukset ovat perjantaista alkaen voimassa Varsinais-Suomen, Pohjanmaan, Satakunnan ja Päijät-Hämeen maakunnassa sekä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Näillä alueilla anniskelu päättyy puoliltaöin ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki tuntia myöhempään. Myös asiakkaiden määrässä ja tilojen käytössä on rajoituksia.

Muualla maassa ravitsemisliikkeiden asiakasmäärää tai anniskelu- ja aukioloaikoja ei erikseen rajoiteta. Yleiset hygienia- ja etäisyydenpitovelvoitteet ovat kuitenkin edelleen voimassa koko maassa.

Koronatilanne pahenee Venäjällä

Kello 14.06: Koronaviruksen leviäminen kiihtyy Venäjällä. Venäjä on kertonut tänään ja eilen jo yli 900:sta koronavirukseen liittyvästä päivittäisestä kuolemasta.

Venäjä on rikkonut päivittäisiä koronakuolemaennätyksiä lähes koko viime ja tämän viikon. Myös uusien tartuntojen määrät kasvavat nopeasti lähes koko maassa.

Venäjän odotetaan kiristävän virukseen liittyviä rajoituksia lähipäivinä. Nykyiset rajoitukset maassa ovat löyhät.

Alle kolmasosa venäläisistä on saanut kaksi koronarokoteannosta.

THL: Suomessa raportoitu 689 uutta koronatartuntaa

Kello 11.56: Suomessa on raportoitu 689 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 7 071 tartuntaa, mikä on 1 227 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

THL ja sosiaali- ja terveysministeriö kertoivat aiemmin tänään, että väestössä on raportoitua enemmän tautitapauksia. Positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista on noussut lähes viiteen prosenttiin

Kaikkiaan Suomessa on raportoitu yli 145 000 koronavirustartuntaa.

STM ja hallitus eri mieltä rajoitusten purkamisesta

Kello 11.26: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomessa ei ole purettu koronarajoituksia liian nopeasti. Hän sanoi sdp:n tiedotustilaisuudessa torstaina, että yhteiskuntaa ei voi pitää suljettuna ja rajoituksia voimassa vain sen vuoksi, että osa ihmisistä ei ole rokotetta halunnut ottaa.

Muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila on sanonut, että Suomessa luovuttiin liian aikaisin koronarajoituksista.

Marinin mielestä hallitus on tehnyt kaikki päätökset esimerkiksi ravintolarajoitusten osalta sosiaali- ja terveysministeriön ehdotuksesta.

THL ja STM: Väestössä on raportoitua enemmän tautitapauksia

11.25: Uusien koronavirustartuntojen määrä on kääntynyt kasvuun, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Viikoittainen uusien koronatapausten määrä on kasvanut yli 800 tapauksella edellisviikkoon nähden. Samalla testissä käyminen on vähentynyt muuttuneen ohjeistuksen myötä.

Viime viikolla positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista nousi lähes viiteen prosenttiin. STM:n ja THL:n mukaan positiivisten testitulosten osuuden selvä nousu tarkoittaa sitä, että väestössä on raportoitua enemmän tautitapauksia.

Sydney valmistautuu "vapauden päivään" yli sadan vuorokauden koronasulun jälkeen

Kello 11.12: Australian suurin kaupunki Sydney valmistautuu niin kutsuttuun vapauden päivään, kun viranomaiset ilmoittivat Sydneyn koronasulun päättyvän maanantaina. Yli viiden miljoonan asukkaan kaupungin koronasulku tulee kestäneeksi peräti 106 päivää.

Viranomaiset ovat ilmoittaneet, että koronarokotusten tavoitetaso on saavutettu Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa, jossa Sydney sijaitsee. Osavaltion 16 vuotta täyttäneistä asukkaista 70 prosenttia on saanut kaksi koronarokotetta.

Maanantaista lähtien Sydneyn pubit, ravintolat ja kaupat avaavat ovensa ja toivottavat täysin rokotetut takaisin asiakkaikseen.

Australia on säästynyt pahimmalta koronapandemialta. Noin 26 miljoonan asukkaan maassa on raportoitu alle 1 400 koronaan liittyvää kuolemaa. Australian rokoteohjelma kuitenkin eteni pitkään verkkaisesti.

THL ohjeistaa: Modernan rokotetta ei toistaiseksi alle 30-vuotiaille miehille

Kello 10.20: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottaa tänään Modernan koronarokotteen käytöstä nuorilla. THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan Modernan rokotetta ei pitäisi jatkossa antaa Suomessa alle 30-vuotiaille miehille tai pojille varovaisuusperiaatteen mukaisesti.

Pohjoismaisessa tutkimuksessa on havaittu, että alle 30-vuotiailla miehillä Modernan koronarokote on lisännyt hieman riskiä saada sydänlihaksen tai sydänpussin tulehdus etenkin toisen rokoteannoksen jälkeen.

”Riski on selkeästi keskittynyt miehiin ja toisen annoksen jälkeiseen aikaan. Varovaisuusperiaatteen takia, ja koska on vaihtoehtoisia rokotteita tarjolla, THL ohjeistaa, että Modernan rokotetta ei annettaisi alle 30-vuotiaille pojille ja miehille”, kertoo THL:n johtaja Mika salminen.

Eilen kerrottiin, että Ruotsissa Modernan koronarokotteiden käyttö keskeytetään vuonna 1991 ja sen jälkeen syntyneillä ja Tanskassa alle 18-vuotiailla.

STM ja THL: Rokotekattavuus voidaan saavuttaa lokakuuhun mennessä

Kello 10.12: Nykyisen arvion mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus on mahdollista saavuttaa lokakuun loppuun mennessä, mikäli rokotuskattavuuden nousu ei hidastu, kertoo STM ja THL.

Monet ensimmäisen rokotteen saaneet eivät ole siirtäneet toisen rokotteen saamista aikaisempaan ajankohtaan, vaikka se olisi mahdollista.

Sairaalahoidon kuormitus koronapotilaiden vuoksi on kasvussa useissa sairaanhoitopiireissä. Rokottamattomilla 50−79-vuotiailla on ollut 18-kertainen riski joutua sairaalahoitoon verrattuna saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotettuihin.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuus kello 10

Kello 8.54: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjestävät tänään viikoittaisen tiedotustilaisuuden koronavirustilanteesta.

Ruotsi ja Tanska ilmoittivat eilen keskeyttävänsä Modernan valmistamien Spinevax-rokotteiden antamisen nuorille. Tilannekatsauksessa käsitellään nyt Suomen rokotustilannetta.

Tilaisuudessa ovat mukana johtaja Pasi Pohjola STM:stä sekä johtava asiantuntija Mia Kontio ja johtaja Mika Salminen THL:stä. Lisäksi kysymyksiin vastaamassa on osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä.

Suora lähetys on päättynyt.

Kaupan liitto ja Päivittäistavarakauppa ry: Kasvomaskeista voidaan luopua kaupoissa alueellisten suositusten mukaan

Kello 7.57: Kaupan liitto ja Päivittäistavarakauppa ry esittävät jäsenyrityksilleen, että kasvomaskin käytöstä kaupoissa voidaan luopua alueilla, joilla viranomaiset eivät enää suosita maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa.

Pirkanmaalla kasvomaskin käyttöä suositellaan edelleen yli 12-vuotiaille kaikissa yleisissä sisätiloissa, joissa oleskelee paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Tiedotteen mukaan maskin käyttöä tulisi kuitenkin harkita koko maassa ruuhka- ja jonotustilanteissa sekä pitkäkestoisissa palvelutilanteissa.

Lisäksi tiedotteessa kerrotaan, että myös muista kaupan koronakäytännöistä voidaan luopua asteittain ja harkiten. Näitä ovat riskiryhmien asiointiajat ja rajoitukset kampanjatapahtumien järjestämisessä sekä erityistyövuorojärjestelyt ja etätyösuosituksen päättyminen.

Keskiviikko 6.10.

Myös Tanska keskeyttää Modernan koronarokotteen käytön nuorilla

Kello 17.22: Tanskassa keskeytetään Modernan koronarokotteiden käyttö alle 18-vuotiailla. Maan terveysviranomaisten mukaan päätös on varotoimenpide.

Ruotsi kertoi aiemmin tänään keskeyttävänsä Modernan käytön vuonna 1991 ja sen jälkeen syntyneillä. Syynä ovat merkit sydänlihaksen tai sydänpussin tulehduksen suuremmasta riskistä rokotteen sivuvaikutuksena. Riskin arvioidaan olevan kuitenkin hyvin pieni.

Uusien alustavien analyysien perusteella yhteys on erityisen selvä Modernan rokotteen kohdalla, etenkin toisen rokoteannoksen jälkeen, Ruotsin kansanterveysvirasto kertoo tiedotteessaan.

Suomessa viranomaiset ovat tietoisia siitä, että sydänlihastulehduksen takia sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut hieman. Tulehdukset ovat liittyneet koronarokotuksen jälkeisiin viikkoihin.

Viranomaiset ovat THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan pohtineet tilannetta Suomen osalta ja käyneet läpi sekä suomalaista että kansainvälistä potilasaineistoa.

Mahdollisesta rokotesuositusten muuttamisesta ei keskiviikkona ollut kerrottavaa. Nohynekin mukaan asian selvittäminen on vielä kesken.

Osa Moderna-rokotuksista keskeytetään mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi

Kello 14.46: Ruotsissa keskeytetään Modernan koronarokotteiden käyttö vuonna 1991 ja sen jälkeen syntyneillä, kertoo Ruotsin kansanterveysvirasto. Syynä ovat merkit sydänlihaksen tai sydänpussin tulehduksen suuremmasta riskistä rokotteen sivuvaikutuksena. Riski on viraston mukaan kuitenkin hyvin pieni.

Uusien alustavien analyysien perusteella yhteys on erityisen selvä Modernan rokotteen kohdalla, etenkin toisen rokoteannoksen jälkeen, virasto kertoo tiedotteessaan.

Toisen koronarokotusannoksen on saanut lähes 72 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 13.23: Toisen koronavirusrokotuksen on saanut lähes 72 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen rokoteannoksen on saanut noin 3,52 miljoona ihmistä.

Ensimmäisen koronavirusrokotuksen on saanut hieman yli 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Ensimmäisen annoksen saaneita on yli 4,11 miljoonaa ihmistä.

Hus: Rokottamattomien sairaalakustannukset voivat nousta miljardiin euroon

Kello 12.38: Rokottamattomien suomalaisten koronavirustaudin sairaalahoidon kustannukset tulevat olemaan noin miljardi euroa, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) arvioi tiedotteessa.

Vaikka kustannukset eivät toteutuisi näin suurina, jäännöstaudin kustannukset ovat Husin virkaatekevän toimitusjohtaja Markku Mäkijärven mukaan valtavat ja pois jostain muusta, ellei terveydenhuollon resursseja lisätä.

”Erikoissairaanhoidon resursseja tarvitaan muiden potilaiden hoitoon sen sijaan, että hoidamme potilaita, joiden tauti olisi voitu estää toimivalla ja turvallisella rokotteella”, hän sanoo tiedotteessa.

Husin laatima laskelma lähtee oletuksesta, että jokainen rokottamaton henkilö ennemmin tai myöhemmin saa koronavirustartunnan ja osa heistä päätyy sairaalahoitoon. Laskelman mukaan lähes 64 000 henkilöä tarvitsee koronan takia sairaalahoitoa tulevien vuosien aikana.

Koronaviruspotilaiden hoidon keskikustannus Husissa on ollut 16 338 euroa.

Husissa tehdyissä laskemissa ei ole mukana lyhyistä sairaslomista, jälkipoliklinikkakäynneistä, koronan pitkäaikaisoireiden hoidosta, eläkkeistä, perusterveydenhuollon kuormituksesta tai muiden sairauksien hoitoviiveistä aiheutuvia kustannuksia.

Sairaalahoidossa 145 ihmistä, joista tehohoidossa 33

Kello 12.05: Koronapotilaiden määrä sairaalahoidossa jatkaa kasvuaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Sairaalahoidossa oli keskiviikkona 145 ihmistä, mikä on yhdeksän enemmän kuin maanantaina, jolloin edellisen kerran raportoitiin sairaalahoidossa olevista.

145:stä sairaalapotilaasta 33 on tehohoidossa, ja heidän määränsä on kasvanut maanantaista viidellä.

Viimeisten kahden viikon ajalta koronavirustartuntojen määrä on yli 6 800, mikä on lähes 900 tapausta enemmän kuin edeltävien kahden viikon ajalta. Uusia tartuntoja on tänään raportoitu 666.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku viimeisten kahden viikon ajalta on koko maassa 123, kun se edeltävän kahden viikon ajalta on noin 107.

THL: Koronakriisi heikensi etenkin naisten työllisyyttä

Kello 9.03: Koronakriisi on iskenyt enemmän naisten työllisyyteen ja erityisesti osa-aikatyötä tekeviin nuoriin ja opiskelijoihin esimerkiksi palvelualoilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomi on yksi harvoista EU-maista, joissa naisten työllisyys kärsi enemmän kuin miesten.

Koska Suomessa on vahvasti eriytyneet työmarkkinat, kriisin kannalta kriittisissä ammateissa, kuten hoiva-alalla työskentelevistä, valtaosa on naisia. Naiset ovat myös kokeneet koronan vaikutukset työoloihinsa miehiä useammin kielteisiksi.

THL selvittää kriisin tasa-arvovaikutuksia erillisessä tutkimushankkeessa. Asia on esillä tänään alkavilla Tasa-arvopäivillä.

Pirkanmaalla on todettu 56 uutta koronatartuntaa

Kello 8.46: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi keskiviikkona 56 uudesta koronavirustartunnasta. Positiiviset testitulokset ovat löytyneet tiistaina analysoiduista näytteistä.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu nyt 9 453 tartuntaa.

Tiistai 5.10.

Espanja tarjoaa kolmatta rokoteannosta kaikille 70 vuotta täyttäneille

Kello 22.22: Espanjassa kaikille 70 vuotta täyttäneille tarjotaan kolmatta koronarokoteannosta, maan terveysministeriö kertoi tiistaina.

Tehosterokotusten antaminen aloitetaan lokakuun lopussa ikääntyneille, joiden toisen annoksen antamisesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Espanja on tähän asti tarjonnut kolmannen rokoteannoksen vain hoitokotien asukkaille ja voimakkaasti immuunipuutteisille.

Yli 15 maata ympäri maailmaa ovat alkaneet antaa kolmansia rokoteannoksia koronavirusta vastaan.

Hus alkaa julkaista koronapotilaiden rokotustilanteen viikoittain

Kello 20.45: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) alkaa julkaista viikoittain sairaala­hoitoon otettujen koronaviruspotilaiden koronarokotustilanteen, Hus tiedotti tiistaina.

Husin sairaaloissa näkyy tiedotteen mukaan selkeästi se, että suurin osa sairaala­hoitoon joutuneista koronaviruspotilaista on joko täysin rokottamattomia tai potilaat ovat saaneet vain yhden koronarokoteannoksen.

Alueella sairaalahoitoa tarvitsevien koronaviruspotilaiden määrä on kääntynyt nousuun.

27.9.–3.10. aikana Husin alueella tuli sairaalahoitoon 32 potilasta koronan takia. Heistä 21 oli rokottamattomia. Kolme oli saanut yhden rokotteen ja kahdeksan oli saanut kaksi rokoteannosta.

Suurimmalla osalla sairaalahoitoon joutuneista kahden rokotuksen saaneista on jokin sairaus tai sairauteen liittyvä hoito, joka on heikentänyt rokotteen tehoa tai lisännyt vakavan koronavirustaudin riskiä.

Parkanon koronatautirypäs laajentunut entisestään

Kello 17.49: Parkanossa on tällä hetkellä 29 sairastunutta eristyksessä ja 117 altistunutta on asetettu karanteeniin, tiedotti Parkanon kaupunki tiistaina alkuillasta.

Perjantaina 1.10. Parkano tiedotti, että kunnassa oli asetettu 16 sairastunutta eristyksiin ja 58 altistunutta karanteeniin.

23. syyskuuta alkaen Parkanossa on todettu yhteensä 41 koronatartuntaa ja noin 145 on asetettu karanteeniin. Kihniössä on kaksi altistunutta asetettu karanteeniin.

Parkanossa korona leviää edelleen vauhdilla lasten ja nuorten keskuudessa sekä heidän perheissään ja lähipiirissään. Parkanon yhtenäiskoulun ja lukion lisäksi myös Kuttikallion päiväkodissa on todettu tartunta ja altistumisia.

Parkanon kaupungin mukaan tällä hetkellä kaikkien, myös kahdesti rokotettujen, tulee käyttää maskia ja noudattaa kaikkia annettuja turvaohjeita huolimatta valtakunnallisesta koronarajoitusten keventämisestä.

Vallitsevasta tilanteesta johtuen koronatestaus on ruuhkautunut ja tällä hetkellä testataan vain oireisia henkilöitä. Testauksia karanteenin lyhentämiseksi ei tehdä, eikä karanteeneja lyhennetä.

Yhteistoiminta-alueella on kaksi testauspistettä, Parkanossa ja Kihniöllä. Ajanvarauksesta ohjataan ensimmäiseen vapaaseen aikaan.

Parkanon ja Kihniön rokotekattavuus on erittäin alhainen. Rokottamattomia henkilöitä kehotetaan pikaisesti hankkimaan rokotus. Rokoteaikoja on hyvin tarjolla.

Maskisuositus poistettiin eduskunnan täysistunnosta, valtaosa heti ilman

Kello 16.37: Eduskunnan puheenjohtajaneuvosto (puhemiesneuvosto) poisti eduskunnan täysistuntoa koskevan maskisuosituksen tiistaina. Tästä lähtien on kansanedustajan omassa harkinnassa, haluaako hän käyttää edelleen maskia. Asiasta ilmoitti ensimmäinen varapuheenjohtaja Juho Eerola (ps.) täysistunnon aluksi.

Valtaosa edustajista oli ilman maskia.

Täysistuntosalissa otettiin tiistaina käyttöön myös kaikkien kansanedustajien normaalit permantopaikat. Koronaepidemian aikana aiemmin salissa on voinut olla samanaikaisesti läsnä vain 74 edustajaa.

Lisäksi eduskunnan valiokunnat voivat jälleen kokoontua omissa kokoushuoneissaan.

Maanantaisen tiedon mukaan 85,5 prosenttia kansanedustajista oli saanut kaksi rokotetta, viestitti eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Uusia koronatartuntoja Suomessa 583

Kello 15.46: Suomessa on tiistain lukujen perusteella todettu kuluneen kahden viikon aikana 6 716 koronavirustartuntaa. Se on yli 700 tartuntaa enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana, selviää THL:n tilastoista.

Ilmaantuvuusluku on nyt noin 120, kun se edellisen kahden viikon aikana oli noin 108. Tiistaina uusia koronatartuntoja raportoitiin 583 kappaletta.

12 vuotta täyttäneestä väestöstä kaksi koronarokoteannosta on Suomessa saanut 71,6 prosenttia, THL kertoo. Ensimmäisen annoksen osalta ajantasainen rokotuskattavuus on noin 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Alueellisesti korkein ilmaantuvuusluku oli tiistaina Satakunnan sairaanhoitopiirissä, jossa se oli 203. Toiseksi korkein ilmaantuvuus oli Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa se oli 175. Ilmaantuvuusluvut ovat pyöristettyjä.

Pirkanmaan koronanyrkki kertoi tiistaina, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuus on 100.

THL: vierastyöläisillä todettu koronatartuntaryppäitä

Kello 15.39: Suomeen hiljattain saapuneilla vierastyöläisillä on todettu koronatartuntaryppäitä useammilla paikkakunnilla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessa. Osa tartunnan saaneista on joutunut sairaala- tai tehohoitoon.

Tartuntaryppäitä on todettu erityisesti pääkaupunkiseudun sekä lounaisrannikon rakennustyömailla ja telakoilla, THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta täsmentää STT:lle.

Kivirannan mukaan suurimmissa ryppäissä tartuntoja on havaittu reilusti yli sata. Useimmissa viranomaistoimia vaatineissa ryppäissä tartuntoja on kymmeniä.

Vierastyöläiset asuvat usein yhteismajoituksissa ja kulkevat yhteiskuljetuksilla, mikä THL:n mukaan tekee tartuntaketjujen katkaisusta sekä sopivien eristys- ja karanteenitilojen järjestämisestä vaikeaa.

Kivirannan mukaan keskeistä tartuntojen torjunnassa olisi rokotuskattavuuden nostaminen myös vierastyöläisten keskuudessa. Rokotuksista ovat vastuussa kunnat.

Työntekijöiden työturvallisuudesta huolehtiminen on aina työnantajan vastuulla, THL muistuttaa.

Tutkimus: Pfizerin kaksi rokotetta antaa hyvän suojan vakavalle taudille

Kello 4.11: Kaksi annosta Pfizerin ja BionTechin koronarokotetta antaa ainakin kuuden kuukauden tehokkaan suojan vakavaa koronatautia vastaan, kertoo yhdysvaltalainen lääketieteen Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkimuksessa on tarkasteltu 3,4 miljoonaa kalifornialaista, jotka olivat saaneet täyden rokotesarjan joulukuun ja elokuun välillä.

Herkemmin tarttuvan deltavariantin kohdalla rokotesuojan arvioitiin laskevan noin 40 prosenttia viiden kuukauden aikana. Silti rokote antaa tutkimuksen mukaan tehokkaan suojan sairaalahoitoa vaativaa koronatautia vastaan kaikkien varianttien kohdalla.

Maanantai 4.10.

Korona-altistuminen Tredun opetusravintolassa Tampereella

Kello 19.07: Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opetusravintola Elmerissä Tampereen Santalahdentiellä on voinut altistua koronavirukselle torstaina 30.9. klo 8–14. Kaupunki kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Paikalla olleita pyydetään tarkkailemaan vointia ja hakeutumaan testiin lievistäkin infektio-oireista.

Sairaalahoidon tarve korkeimmalla sitten viime kevään

Kello 15.08: Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on kasvanut viime aikoina Suomessa.

Maanantain tietojen mukaan sairaalahoidossa oli koronaviruksen takia 136 potilasta. Heistä 28 oli tehohoidossa.

Sairaalahoitoa saavien määrä kohosi viime viikolla ensimmäistä kertaa yli 120:n sitten viime kevään. Aiemmin syyskuussa sairaalahoitoa tarvitsevien määrä vaihteli 91–111 hengen välillä.

Tiedot ilmenevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedoista.

Tartuntojen ilmaantuvuus on Suomessa nousussa. Ilmaantuvuusluku oli maanantaina noin 129, kun viikko sitten se oli noin 105.

Ilmaantuvuus tarkoittaa raportoitujen tartuntojen määrää 14 päivän aikana 100 000 asukasta kohti.

THL: 1 302 uutta koronatartuntaa, luvussa mukana viikonlopun tartuntoja

Kello 12.07: Suomessa on raportoitu 1 302 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tartunnat jakautuvat todennäköisesti useammalle päivälle.

Edellisen kerran THL kertoi uusista koronatartunnoista perjantaina. THL on kertonut, että lokakuusta alkaen se ei enää päivitä koronalukuja viikonloppuisin.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 6 544 tartuntaa, mikä on 445 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

THL: Sairaalahoidossa 136 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta

Kello 11.52: Suomessa on sairaalahoidossa 136 koronaa sairastavaa ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Heistä tehohoidossa on 28.

Sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden yhteismäärä on noussut perjantaista neljällätoista ihmisellä. Tehohoidossa on neljä koronavirusta sairastavaa enemmän kuin perjantaina.

Uusi-Seelanti luopuu koronan nollalinjasta – deltamuunnoksen leviämistä ei ole saatu taltutettua

Kello 10.37: Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kertoi maanantaina, että maan suurimmassa kaupungissa Aucklandissa aletaan lieventää koronarajoituksia.

Tiukka tukahduttamisstrategia suojasi pitkään Uutta-Seelantia koronapandemialta. Aucklandissa elokuussa puhjennut tartuntarypäs kuitenkin aiheutti viikkoja kestäneen koronasulun, eikä tartuntoja ole silti saatu painettua nollaan.

Ardernin mukaan tilanteen muutti koronaviruksen tarttuvampi deltamuunnos.

Rajoitusten lieventäminen on nyt mahdollista korkeamman rokotusasteen ansiosta, Ardern sanoi.

Tukahduttamisstrategiasta ei pääministerin mukaan luovuta kuitenkaan kerralla kokonaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut