Kaikki koronaviruksesta: Näin koronatilanne kehittyi Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla syyskuun lopulla - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Näin koronatilanne kehittyi Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla syyskuun lopulla

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 20. syyskuuta alkaneella viikolla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi 18. syyskuuta, että Suomi on varustautunut rokottamaan kaikki yli 12-vuotiaat kolmannen kerran. Aamulehti on seurannut rokottamisen edistymistä eri rokotuspisteillä Pirkanmaalla.

20.9. 11:56 | Päivitetty 26.9. 13:32

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 20.–26. syyskuuta.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 26.9.

Suomessa kaksi koronarokoteannosta on saanut 69 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä

Kello 13.31: Suomessa kaksi koronarokoteannosta on saanut 69 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaksi rokoteannosta on tähän mennessä saanut 3,37 miljoonaa ihmistä. Eilisen jälkeen toisen koronarokoteannoksen on saanut yli 22 400 ihmistä.

Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 83,7 prosenttia, eli ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut noin 4,09 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisten koronarokoteannosten määrä nousi eilisestä noin 3 800:lla.

Suomessa on raportoitu 827 uutta koronatartuntaa – luvussa todennäköisesti myös eilisiä tartuntoja

Kello 12.07: Suomessa on raportoitu 827 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luvussa on todennäköisesti mukana myös eilen raportoimatta jääneitä tartuntoja.

Uusien koronavirustietojen määrä ei päivittynyt THL.n sivuille eilen. THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho arvioi STT:lle, että määrä täydentynee tänään automaattisesti.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 770 tartuntaa, mikä on 1 752 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on tällä hetkellä suurinta Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä, jossa on raportoitu reilut 160 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa. Koko Suomen ilmaantuvuusluku on noin 104.

Kaikkiaan Suomessa on raportoitu tähän mennessä 139 405 koronavirustartuntaa.

Lauantai 25.9.

Suomessa kaksi koronarokoteannosta on saanut liki 69 prosenttia yli 12-vuotiaista

Kello 14.11: Suomessa kaksi koronarokoteannosta on saanut 68,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kaksi rokoteannosta on tähän mennessä saanut yli 3,35 miljoonaa ihmistä.

Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 83,6 prosenttia, eli ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut noin 4,09 miljoonaa ihmistä.

THL:n tiedot varmistetuista uusista koronavirustartunnoista näyttävät jääneen päivittymättä, sillä THL:n verkkosivuilla tapausluvun muutos on nolla ja kokonaistautitapausmäärä on sama kuin perjantaina raportoitu.

Suomen uudesta koronavirustartuntamäärästä ei lauantaina ole tietoa - aiemmin kerrottu luku luultavasti virheellinen

Kello 14.07: Suomen uusien koronavirustartuntojen määrä ei ole lauantaina päivittynyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) luvut näyttävät lauantaina nollaa.

THL:n viikonvaihteen lukujen päivittymisessä on ollut aiemminkin viiveitä.

Aikaisemmin päivällä kerrottiin, että lauantain luku olisi 510 tapausta, mutta se on luultavasti virheellinen luku.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa tähän mennessä reilut 138 500.

Perjantai 24.9.

Norja purkaa valtaosan koronarajoituksistaan huomenna

Kello 22.11: Norja purkaa valtaosan maan koronarajoituksista lauantaina. Lähes normaaliin arkeen palataan kello 16 paikallista aikaa, ilmoitti Norjan hallitus.

Poistuviin pandemiarajoituksiin lukeutuu vaatimus pitää yhden metrin etäisyys muihin ihmisiin. Yhden metrin sääntö on ollut Norjassa voimassa pitkään, viime vuoden maaliskuun 12. päivästä lähtien.

Samoin esimerkiksi tapahtumien osallistujamäärien rajoitukset poistuvat.

”Norja otti 561 päiväksi käyttöön tiukimmat toimenpiteet rauhan aikana”, summasi pääministeri Erna Solberg perjantaina.

Norjan tavoitteeksi on nyt määritelty "normaali arki, johon on lisätty valmiutta".

Rauman telakalla todettu viikossa 40 tartuntaa

Kello 17.40: Rauman telakalla työskentelevillä on todettu 40 koronatartuntaa viime viikon perjantaista lähtien, kertoo Rauma Marine Constructions (RMC). Tartunnoista 34 on todettu tällä viikolla.

RMC:n mukaan tartunnat on saatu paikannettua rakenteilla olevan laivan tiettyyn osaan. Turvatoimenpiteenä RMC pitää kyseisessä osassa työskentelevät noin 200 ihmistä poissa töistä viikonlopun ajan. Maanantaina tehdään koronatesti niille, joita viranomaiset eivät aseta karanteeniin.

Telakalla ilmeni tautirypäs helmikuussa. Maaliskuusta lähtien RMC on tehnyt satunnaistestauksia sekä omille että verkostoyrityksien oireettomille työntekijöille. Ennen tätä viikkoa testejä oli tehty RMC:n mukaan lähes 2 600 ja niiden joukosta oli löytynyt kuusi tartuntaa.

Ortogeriatrian osastolla Tampereen Hatanpäällä korona-altistus

Kello 16.16: Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) Hatanpään ortogeriatrian osastolla on tullut ilmi koronavirustartunta. Tartunta on todettu potilaalla.

Taysin mukaan osastolle ei tapauksen vuoksi oteta toistaiseksi uusia potilaita. Osastolla olevat potilaat on testattu. Seulonnan perusteella muilla potilailla ei ole todettu koronaa, mutta kaksi altistunutta potilasta on asetettu karanteeniin.

Tays kertoo, että myös osaston koko henkilökunta on testattu. Testituloksen saadaan maanantaihin mennessä. Jos uusia tartuntoja ei löydy, osaston toiminnan kerrotaan jatkuvan sen jälkeen normaalisti.

Suomessa on raportoitu 510 koronavirustartuntaa

Kello 14.53: Suomessa on raportoitu 510 uutta koronavirustartuntaa.

Sairaalahoidossa on 104 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta.

THL: Suomessa kaksi koronarokoteannosta on saanut yli 68 prosenttia yli 12-vuotiaista

Kello 13.29: Suomessa kaksi koronarokoteannosta on saanut 68,2 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaksi rokoteannosta on tähän mennessä saanut yli 3,33 miljoonaa ihmistä.

Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 83,6 prosenttia, eli ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut noin 4,08 miljoonaa ihmistä.

Nokia aloittaa kolmannet koronarokotukset myös lyhyellä annosvälillä rokotetuille

Kello 13.11: Nokian kaupunki aloittaa perjantaina 24.9. kolmansien koronarokotusten antamisen henkilöille, jotka ovat saaneet rokotuksen rokotusjärjestyksessä ensimmäisten joukossa korkeintaan kuuden viikon annosvälillä. Tälle ryhmälle kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Tähän ryhmään kuuluu terveydenhuoltohenkilöstöä, joka toimii ensilinjassa koronapotilaiden hoidossa ja näytteenotossa. Lisäksi ryhmään kuuluvat hoivakotien asukkaat ja heitä hoitava henkilökunta sekä ne iäkkäät, jotka ovat saaneet ensimmäisen ja toisen rokotuksen lyhyellä annosvälillä.

Hoivakotien asukkaat rokotetaan hoivakotien yksiköissä. Muille iäkkäille kolmas rokote annetaan Nuijamiestentien rokotuspisteellä ilman ajanvarausta walk in -rokotuspäivinä. Vaihtoehtoisesti ajan voi myös varata etukäteen sähköisesti osoitteessa nokia.terveytesi.fi tai soittamalla koronarokotusten puhelinajanvaraukseen 03 5652 1108, joka on auki tiistaisin klo 8-14.

Varotoimena kolmatta annosta ei vielä rokotusten alkaessa tarjota alle 30-vuotiaille miehille. Kolmansien annosten ikäraja ei kuitenkaan koske voimakkaasti immuunipuutteisia, sillä heillä vakavan koronavirustaudin riski on huomattavasti suurempi kuin muilla saman ikäisillä.

Voimakkaasti immuunipuutteisten kolmannet koronarokotukset ovat jo käynnistyneet. Walk in -rokotuspäiviä on tulossa jälleen lokakuussa.

Etätyösuositus päättyy

Kello 12.42: Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö esittävät, että valtakunnallinen etätyösuositus päättyy 15. lokakuuta.

Ministeriöt arvioivat rokotuskattavuuden olevan siihen mennessä lähellä valtioneuvoston asettamaa 80 prosentin tavoitetta. Tämä mahdollistaisi siirtymisen etä- ja läsnätyön yhdistämiseen terveysturvallisesti.

Paluu työpaikoille voidaan valtioneuvoston tiedotteen mukaan aloittaa jo aiemmin, jos se on riskien arvioinnin ja alueellisen epidemiatilanteen perusteella mahdollista.

Avi: Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättyvät ensi viikolla

Kello 11.25: Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei olla jatkamassa lokakuussa, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi). Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättyvät siis syyskuun loppuun, sillä millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa avin määräämiä kokoontumisrajoituksia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtaman alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan kokoontumisrajoituksia ei ole välttämätöntä jatkaa alueella enää lokakuussa. Vastaavaan arvioon päätyi myös pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä.

Kunnat ja avi voivat edelleen määrätä kokoontumisrajoituksia tarvittaessa omille alueilleen.

Pirkanmaalla todettiin 43 uutta koronatartuntaa

Kello 11.24: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi perjantaina 43 uudesta koronavirustartunnasta.

Eilen Tays kertoi 44 uudesta koronatartunnasta. Tähän mennessä tällä viikolla on kerrottu yhteensä 179 tartunnasta.

Viime viikon aikana kerrottiin yhteensä 173 tartunnasta. Sitä edellisellä viikolla Tays kertoi yhteensä 358 tartunnasta.

Koronapandemian aikana Pirkanmaalla on todettu yhteensä 8 959 tartuntaa.

Pohjois-Suomen avi: Kauppakeskuksissa annetuista rokotuksista myönteistä palautetta

Kello 11.23: Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 24.9.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Savolainen totesi, että rokotukset ovat helpottaneet epidemian tilannetta ja asiointi on helpottunut. Ilman ajanvarausta tarjotut rokotukset kauppakeskuksissa ovat olleet erittäin onnistuneita. Pop up -rokotuspisteitä on myös esimerkiksi oppilaitoksissa ja kuntien rokotuspisteissä.

Asiakkaiden ja henkilökunnan suojaustoimet säilyvät päivittäistavarakaupoissa ennallaan toistaiseksi. Kaupan edustajat kiittivät yhteistyötä erityisesti rokotuksissa, josta on saatu hyviä kokemuksia ja myönteistä palautetta asiakkailta.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa epidemiassa on palattu perustasolle, eikä yleisten kokousten ja tilaisuuksien rajoituksia ei ole. Maskisuositukset ovat palaamassa perustason suositusten mukaisiksi.

Torstai 23.9.

Altistumisia yhtenäiskoulussa Parkanossa

Kello 20.25: Parkanon yhtenäiskoulussa on tullut ilmi altistumisia koronavirukselle, kertoo Parkanon kaupunki. Altistumisia on tapahtunut yläluokilla.

Kaupungin mukaan tällä hetkellä kaksi sairastunutta on eristyksessä ja kymmenen altistunutta on asetettu karanteeniin. Tartuntatautiviranomaiset selvittävät tilannetta.

Parkanolaisista 12–15-vuotiaista 62 prosenttia on kaupungin mukaan vielä täysin vailla rokotesuojaa. Parkano kehottaa rokottamattomia nuoria hakeutumaan rokotettavaksi pikaisesti.

Orivedellä aloitetaan kolmannet rokotukset voimakkaasti immuunipuutteisille

Kello 17.49: Kolmannen koronarokotteen antaminen aloitetaan Orivedellä. Kolmannen rokotteen voivat saada yli 12-vuotiaat, jotka ovat taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Kolmas rokoteannos täydentää voimakkaasti immuunipuutteisten suojaa, joka kahden rokotteen sarjalla voi tutkimusten mukaan jäädä usein puutteelliseksi.

Orivedellä rokotuksia annetaan ajanvarauksella terveyskeskuksessa. Ajan voi varata verkossa tai puhelimitse.

Yhtä epäillään väärennettyjen koronatestitodistusten tehtailusta

Kello 17.31: Rajavartiolaitos on saanut valmiiksi väärennettyjä koronatestitodistuksia koskevan esitutkinnan. Suomessa asuvan romanialaisen miehen epäillään valmistaneen useita kymmeniä vääriä koronatestitodistuksia toisten henkilöiden käyttöön esitettäväksi maahan saapumisen yhteydessä.

Todistuksia oli esitetty Helsingin satamassa maahantulon yhteydessä, ja niiden avulla oli pyritty välttämään rajanylityspaikalla järjestetyt terveystarkastukset.

Pääepäiltynä olevaa miestä epäillään törkeästä väärennyksestä. Väärennettyjä testitodistuksia esittäneitä osapuolia epäillään väärennyksistä. Tapaus siirtyy nyt Etelä-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaan.

Ravintolarajoitukset kevenevät Pirkanmaalla

Kello 16.11: Ravintolarajoitukset kevenevät Pirkanmaalla perjantaina. Muutoksen taustalla on Pirkanmaan siirtyminen koronaepidemian leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Pirkanmaan koronanyrkki linjasi siirtymästä tiistaina.

Jatkossa valomerkki annetaan Pirkanmaan ravintoloissa yhdeltä yöllä ja ravintolat saavat olla auki kahteen. Asiakaspaikkojen määrää ei ole rajoitettu terasseilla, mutta sisällä sallitut asiakasmäärät ovat samat kuin leviämisvaiheen alueilla.

Lue lisää: Ravintoloiden aukioloajat Pirkanmaalla laajenevat – Perjantaista alkaen anniskelu on sallittu kello 01:een

Nokian terveyskeskussairaalan Lempäälän yksikössä on todettu koronatartuntoja

Kello 14.14: Nokian kaupungin terveyskeskussairaalan Lempäälän yksikössä on todettu yksittäisiä koronatartuntoja, Nokian kaupunki kertoo tiedotteessa.

Osaston potilaille ja henkilökunnalle on tehty koronavirustestit ja heidät testataan vielä uudelleen.

Potilaiden omaisia tiedotetaan osaston tilanteesta. Omaiset voivat olla potilaisiin yhteydessä puhelimitse tai he voivat tiedustella potilaiden vointia ottamalla yhteyttä hoitohenkilökuntaan.

Osastolle on asetettu vierailukielto, eikä sinne toistaiseksi oteta uusia potilaita.

Nokian kaupungin terveyskeskussairaala toimii uuden hyvinvointikeskuksen rakentamisen ajan kahdessa väistötilassa, joista toinen on Lempäälän terveyskeskuksen rakennuksessa erillisissä tiloissa. Potilaspaikkoja Lempäälän yksikössä on noin 20.

Lue lisää: Nokian terveyskeskussairaalan Lempäälän yksikössä on todettu koronatartuntoja

Omaishoitajat yhä korona-ajan kurimuksessa

Kello 12.43: Omaishoitajat ovat yhä korona-ajan kurimuksessa, kertoo tuore eurooppalainen kyselytutkimus. Yhteiskunta avautuu omaishoitajille hitaammin kuin muille.

Koronapandemia leikkasi palveluita eniten kaikkein intensiivisimmässä hoitosuhteessa olleilta omaishoitajilta, ja moni koki jääneensä vangiksi kotiinsa. Kyselyn mukaan 84 prosenttia omaishoitajista arvioi, että yhteydenpidon vähentyminen tai katkeaminen sukulaisiin ja ystäviin heikensi elämänlaatua varsinkin viime vuoden kevään pandemiahuipun aikana.

Omaishoitajat myös kokivat, että heidän pandemian ajan työtään arvostettiin vähemmän kuin terveydenhuollon ammattilaisten työpanosta.

Omaishoitajilta pandemia ei ole vieläkään ohi, vaikka muu kahdesti rokotettu väestö voi alkaa palata normaaliin.

Vain harva koronaan liittyvä potilasvahinkoilmoitus johtanut korvaukseen

Kello 11.03: Vain harva koronavirukseen liittyvä potilasvahinkoilmoitus on johtanut Suomessa korvaukseen. Asiasta ilmoitti Potilasvakuutuskeskus (PVK).

Elokuun loppuun mennessä PVK oli antanut ratkaisun 77 potilasvahinkoilmoitukseen, jotka liittyivät koronavirukseen. Vain noin kymmenen prosenttia oli johtanut myönteiseen korvauspäätökseen.

Yksi keskeinen syy on se, että potilasvakuutuksen kautta ei korvata hoidon viiveestä aiheutunutta vahinkoa, jos sen on aiheuttanut terveydenhuollon resurssien rajallisuus ja hoidon kiireellisyys on arvioitu oikein, sanoo PVK:n potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling tiedotteessa.

Ratkaistuista tapauksista noin puolet liittyi suoraan koronavirukseen, eli potilaalla oli epäilty tai todettu koronatauti. Lopuissa tapauksista pandemia vaikutti potilaan muuhun hoitoon.

THL: Koronaepidemia yhä rauhoittumaan päin

Kello 10.50: Koronaepidemia on edelleen rauhoittumassa Suomessa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kahden viimeksi kuluneen viikon aikana uusia koronatartuntoja on kirjattu vajaat 2 800, mikä on runsaan neljänneksen vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

THL: Kaksi rokoteannosta on saanut 67 prosenttia kaikista 12 vuotta täyttäneistä

Kello 10.23: Kaksi rokoteannosta on saanut kaikista 12 vuotta täyttäneistä 67%, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Yli 60-vuotiaissa osuus on 86 prosenttia, 50–59-vuotiaissa 82 prosenttia ja 40–49-vuotiaissa yli 73 prosenttia.

Pandemia vauhditti museoiden panostusta verkkoon

Kello 9.38: Pandemia on vauhdittanut Suomen museoiden panostusta digitaaliseen verkkotarjontaan, kertoo Museovirasto. Muun muassa verkkotapahtumia ja -opastuksia järjestettiin vuonna 2020 laajasti, ja sosiaalisen median kanavien seuraajamäärät kasvoivat.

Koronapandemia on heijastunut hyvin selvästi museoiden kävijämääriin. Ne supistuivat viime vuonna sekä kokoontumis- ja liikkumisrajoitusten että museoiden palveluiden merkittävän karsiminen vuoksi.

Museot ympäri Suomea joutuivat sulkemaan kohteitaan eripituisiksi ajoiksi.

Suomen ammatillisissa museoissa vierailtiin viime vuonna yli 4,5 miljoonaa kertaa. Edellisenä vuonna kävijämäärä oli 7,6 miljoonaa. Suunnilleen samassa suhteessa vähenivät uusien näyttelyiden määrät.

Pirkanmaalla on todettu 44 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.35: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi torstaina 44 uudesta koronavirustartunnasta. Luvut ovat keskiviikolta.

Fimlab kertoi keskiviikkona Twitterissä, että koronatestien määrät ovat pienentyneet kahden viime viikon aikana verrattuna kahteen edelliseen viikkoon, jolloin tutkimusmäärissä tehtiin ennätyksiä. Tutkimusmäärien laskun myötä positiivisten tulosten todennäköisyys on suurentunut.

Fimlab kertoo torstaina, että testituloksen saa nyt keskimäärin 10 tunnissa näytteenotosta.

Taysin päivittäin ilmoittamat uusien tartuntojen määrät ovat olleet tällä viikolla: maanantaina 27, tiistaina 19 ja keskiviikkona 46 tartuntaa. Tähän mennessä tällä viikolla on kerrottu yhteensä 136 tartunnasta.

Viime viikon aikana kerrottiin yhteensä 173 tartunnasta. Sitä edellisellä viikolla Tays kertoi yhteensä 358 tartunnasta.

Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen pääsevät vain rokotetut Pekingin kisoissa

Kello 6.56: Vain koronavirusta vastaan rokotetuilla on asiaa Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen ensi vuoden Pekingin talviolympialaisissa, Yhdysvaltain olympiakomitea (USOPC) kertoi keskiviikkona.

USOPC:n tuore sääntö edellyttää kaikilta olympiakomitean työntekijöiltä ja sen tiloja käyttäviltä rokotuksen 1. marraskuuta alkaen. Joulukuun alussa rokotuspakko laajentuu koskemaan kaikkia olympiajoukkueen jäseniä ja tuleviin kisoihin pyrkiviä.

Tämän kesän Tokion olympialaisissa Yhdysvaltain olympiakomitea ei asettanut rokotuspakkoa, ja joukkueen 613 urheilijasta noin 100 matkusti Japaniin rokottamattomana. Yksi heistä oli uimari Michael Andrew, joka sai julkisuudessa kritiikkiä myös siitä, ettei käyttänyt maskia.

USOPC kertoo antavansa poikkeuslupia rokotuspakosta tapauskohtaisesti. Poikkeusluvan saaneiden täytyy tehdä päivittäin.

Yhdysvallat hyväksyi kolmannet Pfizerin rokoteannokset iäkkäille ja riskiryhmäläisille

Kello 6.53: Yhdysvallat on hyväksynyt Pfizerin koronarokotteen kolmansien annosten antamisen yli 65-vuotiaille, riskiryhmäläisille sekä työnsä puolesta paljon lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa oleville. Yhdysvaltain lääkevirasto FDA päätti asiasta riippumattoman asiantuntijapaneelin viime viikolla antaman suosituksen pohjalta.

Tehosteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut puoli vuotta. Kaksikin rokoteannosta antaa tehokkaan suojan koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan, mutta Pfizerin mukaan suojaus hiipuu ajan myötä etenkin vanhemmissa ikäryhmissä.

Keskiviikko 22.9.

Yhdysvallat lahjoittaa 500 miljoonaa rokotetta

Kello 22.43: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo, että maa aikoo lahjoittaa 500 miljoonaa koronarokoteannosta lisää niitä tarvitseville maille. Bidenin mukaan kyse on historiallisesta määrästä, mikä nostaa maan lahjoittamien rokotteiden määrän noin 1,1 miljardiin.

Biden kertoi lahjoituslupauksesta maailman johtajien koronahuippukokouksessa virtuaalisesti Valkoisessa talossa. Bidenin mukaan tähän mennessä 160 miljoonaa annosta on toimitettu sataan maahan.

Biden haastoi myös muut maailman johtajat rokottamaan 70 prosenttia jokaisesta maasta syyskuuhun 2022 mennessä. Presidentin mukaan rokotteiden määrän kasvaessa ne tulisi lahjoittaa eteenpäin ilman poliittisia ehtoja.

Maailman terveysjärjestö WHO on kritisoinut Yhdysvaltoja ja muita vauraita maita siitä, että ne ovat aloittaneet kolmansien rokoteannosten antamisen iäkkäille ja riskiryhmille, vaikka suuressa osassa maailmaa on vakava pula rokotteista.

Olympiakomitea kannustaa kaikkia ottamaan rokotteen

Kello 17.34: Suomen Olympiakomitea suosittelee kaikkia 12 vuotta täyttäneitä ottamaan koronarokotteen. Olympiakomitea korostaa, kuinka rokotesuojalla "jokainen voi suojella omaa ja muiden terveyttä sekä auttaa yhteiskuntaa avautumaan".

”Haluamme varmistaa suomalaisille mahdollisuuden jatkaa liikuntaharrastuksiaan ja päästä katsomoihin nauttimaan urheilutapahtumista terveysturvallisesti. Mitä nopeammin riittävä rokotekattavuus saavutetaan, sitä nopeammin pääsemme ilman rajoituksia treenaamaan ja urheilukatsomoihin”, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen linjasi tiedotteessa.

Olympiakomitean mukaan urheilutapahtumien katsojamääriä tulee voida nostaa, kun rokotekattavuus kasvaa.

Voimakkaasti immuunipuutteisten kolmannet rokotukset käyntiin Tampereella

Kello 17.32: Ajanvaraus kolmanteen koronarokotukseen avataan Tampereella voimakkaasti immuunipuutteisille tällä viikolla. Kolmannen koronarokotteen tarvitsijoita on Tampereella noin 5 000.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kolmansien rokoteannosten antamista niille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Rokotussarjan kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

Lue lisää: Voimakkaasti immuunipuutteinen voi varata nyt Tampereella ajan kolmanteen rokotukseen – Katso, mille ryhmille uutta rokotekierrosta suositellaan

THL: Kaksi roketeannosta saanut 67,2 prosenttia suomalaisista

Kello 14.38: Suomen 12 vuotta täyttäneestä väestöstä on THL:n mukaan nyt täysin rokotettuja eli kaksi rokoteannosta saaneita 67,2 prosenttia. Heitä on lähes 3,3 miljoonaa.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen saaneita on 83,4 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, mikä tarkoittaa melkein 4,1:tä miljoonaa ihmistä.

THL: Suomessa vuorokaudessa 477 uutta koronavirustapausta

Kello 14.35: Suomessa on THL:n mukaan raportoitu vuorokaudessa 477 uutta koronavirustapausta.

Viikko sitten samana viikonpäivänä kerrottiin 522 koronatartunnasta. Kuluvan viikon tiistain tartuntaluku oli 860, mutta siinä oli mukana myös edeltäviltä päiviltä rekisteröimättä jääneitä tartuntoja.

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on nyt suurinta alueista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Kummassakin ilmaantuvuus on yli 140 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa.

Todettujen koronatartuntojen kokonaismäärä Suomessa on pandemian ajalta noin 137 600.

THL: Uusia koronataudin aiheuttamia kuolemantapauksia Suomessa 11

Kello 14.05: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo Twitterissä, että Suomessa on viikon aikana todettu 11 uutta koronataudin aiheuttamaa kuolemaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on kirjattu Suomessa tähän mennessä 1 062.

Uusia koronatautitapauksia on havaittu Suomessa viimeisen viikon aikana kaikkiaan 2 767 kappaletta.

Samalla THL kertoo, että sairaalahoidossa on tällä hetkellä 108 koronapotilasta ja heistä 20 on tehohoidossa.

Sairaalahoidossa olevien lukumäärä on yhden pienempi kuin tänään aikaisemmin ilmoitettu määrä.

HUS: Suurin osa vanhenemassa olleista koronavirusrokotteista saatiin käytettyä

Kello 12.03: Vanhenemassa olleista 15 000 koronavirusrokotteesta saatiin käytettyä noin 13 000 immuunipuutteisten henkilöiden ja sote-työntekijöiden kolmansiin rokotuksiin.

HUS tiedotti viime viikon perjantaina, että Uudellamaalla käynnistetään kolmansien koronavirusrokotusten antaminen välittömästi, jotta vanhenemassa oleva rokote-erä saadaan hyödynnettyä.

THL: Sairaalahoidossa koronan vuoksi olevien määrä nousi

Kello 11.57: Suomessa on sairaalahoidossa 108 koronaviruksen aiheuttamaa tautia sairastavaa ihmistä, joista tehohoidossa on 20, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

(Sairaalahoidossa olevien lukumäärä on korjattu uuden tiedon mukaiseksi kello 14.09.)

Sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden yhteismäärä on noussut eilisestä yhteensä 15:llä. Tehohoidossa on yksi koronavirusta sairastava enemmän kuin tiistaina.

Koronarokotteesta kieltäytyneelle NHL-pelaajalle porttikielto leirille

Kello 9.48: NHL-jääkiekkoliigan Columbus Blue Jackets irtisanoi viime viikolla tuoreen apuvalmentajansa Sylvain Lefebvren, kun tämä kieltäytyi koronavirusrokotteesta. Tiukka linja jatkuu, sillä Jackets ilmoitti, että rokotteesta kieltäytyneellä hyökkääjäpelaaja Zac Rinaldolla ei ole asiaa joukkueen harjoitusleirille.

Rinaldo, 31, puhui viime viikolla koronarokotteita vastaan Kanadassa järjestetyssä poliittisessa kokouksessa. Columbuksen GM Jarmo Kekäläinen kommentoi Rinaldon Columbus-tulevaisuutta toteamalla, että "pallo on hänellä".

Rinaldo on jäänyt NHL-urallaan kiertolaisrooliin. Hän on pelannut viidessä joukkueessa ja tehnyt 18 maalia uran 354 ottelussa. Tämän kauden mies aloittaa Columbuksen farmijoukkueessa Clevelandissa.

Tiistai 21.9.

THL:ltä uutta ohjeistusta kolmansista rokotteista

Kello 17.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tänään ohjeistanut kuntia ja sairaanhoitopiirejä antamaan kolmannen rokoteannoksen niille, jotka saivat koronarokotteen rokotusjärjestyksen kärkipäässä lyhyemmällä 3–4 viikon annosvälillä. Asian STT:lle vahvistaa THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Rokotettavaan ryhmään kuuluu muun muassa koronapotilaiden parissa toimivaa terveydenhuoltohenkilöstöä sekä hoivakotien iäkkäitä asukkaita ja hoitajia.

Perjantaina THL ohjeisti kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokotusta 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunivaste on voimakkaasti madaltunut.

Pirkanmaa takaisin kiihtymisvaiheeseen

Kello 16.55: Pirkanmaan koronatilanne on kehittynyt myönteisesti ja sairaanhoitopiirin alue siirtyy leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen, alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kertoi tiistaina.

Koronanyrkki suosittelee, että etätyösuosituksen päättyessä syyskuun lopussa työpaikoilla sovellettaisiin lokakuun alusta alkaen hybridimallia.

Matalan riskin yleisötapahtumiin, kuten teattereihin ja konsertteihin, joissa katsojilla on omat paikat, voidaan ottaa lokakuun alusta jälleen korkein mahdollinen asiakasmäärä.

Lue lisää: Pirkanmaa siirtyy takaisin kiihtymisvaiheeseen – näin muutos vaikuttaa arkeen

Lue lisää: Osa työntekijöistä voi jättää etätyön, maskisuositus pysyy yhä voimassa – Näin korona­nyrkki kertoi Pirkanmaan tauti­tilanteesta, katso tallenne

Esitys: Koronapassi Suomessa käyttöön lokakuun alusta

Kello 16.34: Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallisesta käytöstä eli koronapassista. Koronapassina toimisi EU:n koronatodistus, jonka saa Omakanta-palvelusta.

Esityksen mukaan koronapassi olisi vaihtoehtoisena toimena käytössä vain silloin, kun kyseistä tilaisuutta tai tilaa koskevia rajoituksia olisi voimassa. Koronapassia voitaisiin edellyttää muun muassa ravintoloissa, yleisötilaisuuksissa ja kuntosaleilla.

Lue lisää: Hallitus esittää koronapassin käyttöönottoa lokakuun alusta: ravintoloissa, liikuntapaikoissa sekä yleisötilaisuuksissa – tätä esitys tarkoittaa käytännössä

Pääkaupunkiseudulla puretaan rajoituksia lokakuun alusta alkaen, etätyö- ja maskisuositukset pysyvät

Kello 14.09: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että yleisötilaisuusrajoituksia ei ole tarvetta jatkaa enää 30.9.2021 jälkeen.

Samalla kuntien loput omat rajoitukset liikuntatilojen käyttöön ja harrastustoimintaan liittyen puretaan 1. lokakuuta alkaen. Avoimen käytön liikuntatiloissa kuten uimahalleissa, kuntosaleilla ja ryhmäliikuntatunneilla ei enää lokakuun alusta lukien sovelleta henkilömäärärajoituksia. Samalla harrastustoiminnan ohje kaupunkien hallinnoimissa tiloissa muutetaan velvoitteesta suositukseksi.

Jatkossakin harrastustoiminnan järjestämisessä suositellaan muun muassa, että harrastusryhmä kokoontuu samassa kokoonpanossa, kontakteja toisten harrastusryhmien kanssa vältetään ja että harrastustoimintaan ei osallistuta flunssaoireisena. Harrastustoiminnassa suositellaan välttämään tarpeetonta fyysistä kontaktia ja noudattamaan yleisiä ohjeita käsi- ja yskimishygieniasta. Harrastustoiminnan ohje on voimassa toistaiseksi.

Laaja etätyösuositus ja suositus maskien käytöstä pysyy toistaiseksi voimassa. Näiden osalta odotetaan hallituksen valtakunnallisia linjauksia.

Mänttä-Vilppula, Virrat, Ruovesi ja Juupajoki aloittavat kolmannet rokotukset

Kello 13.28: Mänttä-Vilppulassa ja Juupajoella jaetaan kolmansia koronarokotteita voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille.

Myös Virtain ja Ruoveden alueella toimiva Keiturin Sote oy tiedotti maanantaina aloittavansa kolmannet koronarokotteet voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille henkilöille.

Mäntässä ja Vilppulassa järjestetään myös walk in -rokotuspäiviä tiistaina 28. syyskuuta kello 9–14 Vilppulan terveysasemalla ja keskiviikkona 13. lokakuuta Länsi-Koskelan koululla Mäntässä.

Mänttä-Vilppulan kaupunki tiedottaa myös, että influenssarokotukset alkavat loka-marraskuulla.

Kasvomaskin käytöstä kieltäytynyt mies ampui kassatyöntekijän Saksassa

Kello 12.37: Saksassa on järkyttänyt surma, jossa 49-vuotias mies ampui 20-vuotiaan bensa-aseman kassatyöntekijän sen jälkeen, kun työntekijä oli kehottanut häntä käyttämään kasvomaskia.

Teko tapahtui Länsi-Saksassa sijaitsevassa Idar-Obersteinin kaupungissa lauantaina. Kassatyöntekijä oli kehottanut ostoksilla ollutta miestä käyttämään kasvomaskia. Tästä oli seurannut kiistaa, jonka jälkeen mies oli poistunut.

Mies palasi jonkin ajan kuluttua maski päällään. Hän kuitenkin poisti maskin ostaessaan olutta. Tästä seuranneen sanaharkan jälkeen mies ampui kassatyöntekijän.

Poliisille hän kertoi, että "ei ollut nähnyt muuta vaihtoehtoa", koska oli tuntenut olevansa "nurkassa" koronarajoituksien vuoksi.

THL ilmoitti 860 uutta koronatartuntaa

Kello 12.16: Suomessa on rekisteröity Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 860 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntatautirekisteriin tulleessa korkeassa luvussa saattaa olla mukana myös aiempina vuorokausina ilmoittamatta jääneitä tartuntoja.

Viikko sitten vuorokauden vastaava tartuntaluku oli 454.

Sunnuntaina Suomessa raportoitiin vain 51 uutta koronavirustartuntaa, mutta luvut saattoivat olla puutteellisia THL:n verkkopalveluissa viikonloppuna tehtyjen huoltotöiden vuoksi. THL:n viestinnästä kerrottiin, että huoltotyöt ovat voineet vaikuttaa lukujen päivittymiseen ja viikonlopun lukuja saattaa päivittyä järjestelmään alkuviikosta.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia ei ole THL:n mukaan tullut tietoon vuorokauden aikana Suomessa.

Pirkanmaalla todettiin 19 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.23: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi tiistaina 19 uudesta koronavirustartunnasta. Luvut ovat maanantailta.

Fimlab tutki Pirkanmaalla maanantaina 1 152 näytettä. Näytteitä ottavat myös yksityiset toimijat.

Fimlabissa testituloksen saa nyt keskimäärin yhdeksässä tunnissa näytteenotosta.

Tällä viikolla Tays on kertonut yhteensä 46 tartunnasta.

Yhteensä koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu 8 826 koronavirustartuntaa.

STM:n tiedotustilaisuus tartuntalain muutoksista siirtyy: koronapassi ja maahantulosäännökset

Kello 8.35: Hallitus on antamassa eduskunnalle esityksen tartuntatautilain muutoksista. Esityksessä käsitellään EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallista käyttöä eli koronapassia sekä maahantulosäännöksiä, jotka ehkäisevät ulkomaista alkuperää olevien koronavirustartuntojen leviämistä Suomeen.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) piti järjestää aiheesta tiedotustilaisuus tiistaina 21.9.2021 klo 11.30, mutta ministeriö tiedotti tilaisuuden siirtyvän. Aamulehti lähettää tilaisuuden suorana.

Yhdysvalloissa koronaviruksen seurauksena on kuollut enemmän ihmisiä kuin espanjantaudissa

Kello 6.22: Yhdysvalloissa on nyt kuollut koronaviruksen seurauksena enemmän ihmisiä kuin yli sata vuotta sitten espanjantaudin aiheuttaman pandemian seurauksena, selviää tuoreista tilastoista.

Koronaviruksen seurauksena on maassa kuollut nyt yli 675  700 ihmistä, mikä on satoja ihmisiä enemmän kun verrataan espanjantautiin liittyviä kuolemia.

Maailmassa kuoli espanjantaudin seurauksena noin 50 miljoonaa ihmistä. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on maailmalaajuisesti tilastoitu yli 4,6 miljoonaa.

Espanjantaudin aikana käytössä ei ollut esimerkiksi tautia ehkäisevää rokotetta. Yhdysvalloissa yli 20 prosenttia aikuisista ei ole ottanut ensimmäistä koronarokoteannosta. Käyttöönottoon on vaikuttanut muun muassa polarisoitunut poliittinen ilmapiiri.

Maanantai 20.9.

THL päivitti ohjettaan alle 12-vuotiaiden testaamisesta

Kello 19.41: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt suositustaan lasten koronatestaamisesta. Jatkossa alle 12-vuotias suositellaan vietävän koronatestiin, kun hänellä on oireita ja hänen tiedetään altistuneen koronalle edeltävän kahden viikon aikana.

Testiä suositellaan myös oireiselle lapselle silloin, kun perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen.

Lue lisää: THL päivitti ohjeistustaan: Alle 12-vuotiaiden ei tarvitse enää käydä korona­testissä pelkkien flunssa­oireiden takia

Mediat: Yhdysvallat poistaa rokotettujen EU-kansalaisten maahantulokiellon

Kello 17.11: Yhdysvallat aikoo poistaa koronarokotettujen EU-kansalaisten matkustusrajoitukset, kertovat useat kansainväliset mediat. Esimerkiksi Politico-lehdelle Yhdysvaltojen ja EU:n sopimuksesta kertoo kolme EU-viranhaltijaa.

Financial Timesin mukaan Yhdysvallat julkistaa asian tänään. Koronarokotettujen EU-kansalaisten lisäksi maahantulokielto aiotaan poistaa Schengen-alueen sekä Britannian asukkailta.

Rokotetut matkustajat pääsevät jälleen Yhdysvaltoihin muutaman viikon sisällä päätöksen voimaantulosta, lehdet arvioivat.

Maahantulokielto on ollut voimassa maaliskuusta 2020 lähtien.

Toisen koronarokotuksen on saanut noin 3,25 miljoona suomalaista

Kello 14.44: Maanantaina koronarokotteen ensimmäisen annoksen oli Suomessa saanut noin 4,07 miljoonaa ja toisen annoksen noin 3,25 miljoonaa ihmistä.

Pfizerin ja Biontechin koronarokote osoittautunut turvalliseksi 5–11-vuotiailla, valmistajat kertovat

Kello 14.30: Pfizerin ja Biontechin koronarokote on osoittautunut kliinisissä testeissä turvalliseksi 5–11-vuotiailla lapsilla, valmistajat kertovat.

Valmistajien mukaan rokote muodosti lapsille vahvan suojan virusta vastaan. Pfizer-Biontechin rokotetta on määrä antaa alle 12-vuotiaille pienempinä määrinä kuin muulle väestölle.

Yhtiöt ilmoittavat hakevansa rokotteelle viranomaisen hyväksyntää piakkoin niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

Tähän mennessä koronavirusta vastaan on rokotettu Pfizerin ja Biontechin rokotteella ainoastaan yli 12-vuotiaita.

THL:n tartuntatautirekisteriin 341 ilmoitusta uusista koronavirustapauksista – sunnuntain luvut saattoivat olla puutteelliset

Kello 14.04: Tartuntatautirekisteriin on tullut tänään (maanantaina) 341 ilmoitusta uusista koronavirustapauksista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Twitterissä.

Sunnuntaina Suomessa raportoitiin vain 51 uutta koronavirustartuntaa, mutta luvut saattoivat olla puutteellisia THL:n verkkopalveluissa viikonloppuna tehtyjen huoltotöiden vuoksi.

THL:n viestinnästä kerrottiin sunnuntaina, että huoltotyöt ovat voineet vaikuttaa lukujen päivittymiseen ja viikonlopun lukuja saattaa päivittyä järjestelmään alkuviikosta.

Nokia aloittaa kolmansien koronarokotteiden antamisen

Kello 13.41: Maanantaista 20.9. lähtien Nokian kaupunki aloittaa kolmansien koronarokotteiden antamisen voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille henkilöille.

Rokotteen voi saada heti ilman ajanvarausta walk in -linjalta tai varaamalla ajan etukäteen sähköisesti. Rokotteet annetaan Nuijamiestentien rokotuspisteellä.

Kolmas annos voidaan tarjota voimakkaasti immuunipuutteisille vähintään kaksi kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Kolmas rokotus annetaan rokotteiden saatavuuden mukaan Modernan tai Pfizer-BioNTechin rokotteella. THL:n ohjeistuksen mukaan kolmantena annoksena voidaan antaa eri valmistetta kuin mitä toisena annoksena on annettu, jos kunnassa ei ole tarjota samaa valmistetta.

Lue lisää: Tuoreimmat tiedot: Monet kunnat Pirkanmaalla alkavat jo antaa kolmatta rokoteannosta – rokotekoordinaatioryhmä kokoontuu heti alkuviikosta

Ylöjärveläisessä hoivakodissa useita tartuntoja, joiden lähde on epäselvä

Kello 12.37: Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä kertoi 14. syyskuuta, että Ylöjärvellä Esperin hoivakohti Vihtorissa 11 henkilöä olisi saanut koronavirustartunnan.

Esperin aluepäällikkö Mia von Bagh kertoi yrityksen viestinnän kautta sähköpostitse, että sairastuneiden vointi on hyvä ja heillä on ollut vain lieviä koronaoireita ja väsymystä. Esperi kertoo, että se ei anna julkisuuteen tarkkoja tietoja asukkaittensa tai henkilöstönsä altistusten tai koronatartuntojen määristä.

Esperistä kerrotaan, että tartunnan saaneissa on sekä asukkaita että hoitajia. Asukkaat on testattu kolmesti.

Esperin vastauksessa Aamulehden kysymykseen arvioitiin, että suurin osa asukkaista ja henkilöstöstä on rokotettu. Tartunnan lähde ei ole tiedossa.

– Arviomme on, että tartunta on lähtenyt oireettomasta kantajasta, sähköpostissa kerrotaan.

Sairaalahoidossa 93 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta

Kello 11.54: Suomessa sairaalahoidossa on 93 koronaviruksen aiheuttamaa tautia sairastavaa ihmistä, joista tehohoidossa on 19, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden yhteismäärä on laskenut perjantaista viidellä ihmisellä. Tehohoidossa on yksi koronavirusta sairastava vähemmän kuin perjantaina.

Pirkanmaalla on todettu 27 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.23: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi maanantaina 27 uudesta koronavirustartunnasta. Luvut ovat sunnuntailta.

Fimlab tutki Pirkanmaalla sunnuntaina 305 näytettä. Näytteitä ottavat myös yksityiset toimijat.

Fimlab kertoo maanantaina, että testituloksen saa nyt keskimäärin 8 tunnissa näytteenotosta.

Viime viikolla Taysin päivittäin ilmoittamat uusien tartuntojen määrät: maanantaina 12, tiistaina 13, keskiviikkona 45, torstaina 33, perjantaina 27, lauantaina 27 ja sunnuntaina 16 tartuntaa.

Yhteensä viime viikon aikana kerrottiin 173 tartunnasta. Sitä edellisellä viikolla Tays kertoi yhteensä 358 tartunnasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos