Aamulehden ilmainen koronaseuranta 13.9.–19.9.2021 - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronavirus eteni Pirkanmaalla ja maailmalla viikolla 37: Suomi kertoi olevansa varautunut kolmansiin rokotuksiin

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikolla 37.

Koronarokotukset edistyvät Suomessa ja maailmalla. Suomessa koronarokotteen toisen annoksen oli 12.9. saanut 63,9 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä ja ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus oli 82,8 prosenttia. Koko maailmassa oli WHO:n mukaan annettu 6. syyskuuta mennessä yli 5,3 miljardia rokotetta.

13.9. 9:18 | Päivitetty 19.9. 19:13

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyneen seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 13.–19. syyskuuta.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 19.9.

Kaksi kolmesta 12 vuotta täyttäneestä saanut toisen koronarokotteen

Kello 13.46: Suomessa on raportoitu 51 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tänään päivitetyt THL:n raportoimat luvut saattavat olla puutteellisia THL:n verkkopalveluiden huoltotöiden vuoksi. Aiempina päivinä tällä viikolla THL on raportoinut päivittäin useista sadoista tartunnoista. Esimerkiksi lauantain tartuntaluku oli 501.

Suomessa koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 4,07 miljoonaa ihmistä eli 83,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Toisen annoksen saaneita on Suomessa noin 3,25 miljoonaa eli 66,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Pirkanmaalla 16 uutta tartuntaa

Kello 13.03: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi sunnuntaina 16 uudesta koronavirustartunnasta. Luvut ovat lauantailta.

Fimlab tutki Pirkanmaalla lauantaina 274 näytettä. Näytteitä ottavat myös yksityiset toimijat.

Yhteensä viikon aikana on kerrottu 173 tartunnasta. Viime viikolla Tays kertoi yhteensä 358 tartunnasta.

Lauantai 18.9.

Noin tuhat ihmistä osoitti Helsingissä mieltään muun muassa rokotepasseja vastaan

Kello 17.43: Noin tuhat ihmistä osoitti Helsingissä lauantaina mieltään muun muassa rokotepasseja vastaan. Eduskuntatalon edustalla järjestetty mielenosoitus sujui Helsingin poliisin mukaan rauhallisesti.

Mielenosoituksen poliisille ilmoitettu nimi oli "Valinnanvapauden puolesta". Mielenosoituksessa kuultiin puheiden ohella myös musiikkiesityksiä.

Helsingissä järjestetty mielenosoitus oli osa kansainvälistä mielenosoitusten sarjaa. Rokotepassien ohella mielensoittajat vastustivat myös lapsiin kohdistuvia kokeellisia rokotuksia.

Toisen rokotteen saanut 66,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 14.04: Suomessa koronarokotteen toisen annoksen on saanut 66,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Eilen vastaava luku toisen annoksen osalta oli 65,9 prosenttia.

Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 83,2 prosenttia yli 12-vuotiailla.

THL: Suomessa 391 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.00: Suomessa on raportoitu 391 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6 426 tartuntaa, mikä on 1 973 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa hieman yli 136 000.

Kiuru: Suomi varautunut kolmansiin rokotuksiin

Kello 10.54: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan Suomi on varustautunut rokottamaan kaikki yli 12-vuotiaat kolmannen kerran, kertoo Yle.

Kiuru kertoi sähköpostitse Ylelle, että rokotteista on tehty hankintasopimukset, joilla turvataan mahdollisten tehosterokotteiden riittävyys.

Päätöstä kaikkien yli 12-vuotiaiden kolmannesta rokotuskierroksesta ei ole vielä tehty.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeisti perjantaina kuntia kolmannen koronarokoteannoksen tarjoamisesta yli 12-vuotiaille, joilla on voimakas immuunipuutos.

Pirkanmaalla 27 uutta tartuntaa

Kello 10.52: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi lauantaina 27 uudesta koronavirustartunnasta. Luvut ovat perjantailta.

Fimlab tutki Pirkanmaalla perjantaina 800 näytettä. Näytteitä ottavat myös yksityiset toimijat.

Fimlabissa testituloksen saa nyt keskimäärin 8 tunnissa näytteenotosta.

Yhteensä viikon aikana on kerrottu 157 tartunnasta.

USA:ssa asiantuntijapaneeli suosittelee kolmansia rokoteannoksia yli 65-vuotiaille

Kello 7.45: Yhdysvalloissa hallitusta ohjeistava asiantuntijapaneeli suosittelee kolmansien koronarokoteannosten antamista yli 65-vuotiaille sekä riskiryhmäläisille.

Yhdysvaltain lääkeviraston FDA:n riippumaton paneeli päätti perjantaina suosittaa kolmansia annoksia äänin 18–0. Paneeli kuitenkin hylkäsi aiemmin äänin 16–2 Valkoisen talon ja rokotteita valmistavan lääkeyhtiö Pfizerin ajaman ehdotuksen suositella kolmansia annoksia kaikille yli 16-vuotiaille.

Pfizerin mukaan sen rokotteen teho alkaa hiipua muutaman kuukauden jälkeen. FDA:n mukaan tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että kaksi rokoteannosta suojaa useimpia ihmisiä tehokkaasti vakavalta koronavirustaudilta.

Valkoinen talo on saanut kritiikkiä kolmansien annosten kiirehtimisestä muun muassa siksi, että rokotteista on monissa köyhemmissä maissa pulaa.

Yhdysvalloissa kuolee päivittäin toistatuhatta ihmistä koronavirukseen liittyen, valtaosa heistä rokottamattomia.

Perjantai 17.9.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut 66 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 18.25: Suomessa koronarokotteen toisen annoksen on saanut 66 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 83 prosenttia.

Suomessa sairaalahoidossa on 98 koronaviruksen aiheuttamaa tautia sairastavaa ihmistä, joista tehohoidossa on 20.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on laskussa Suomessa. Kahden viime viikon ilmaantuvuus on 119, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli 152. Suurin ilmaantuvuusluku on Vaasan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 209.

Myös THL:n jätevesiseurannan perusteella koronaviruksen kokonaismäärä on vähentynyt. Jätevesiseurannan tuoma tilannekuva koronaviruksen lukumääristä on testausaktiivisuudesta riippumaton. THL:n mukaan se tukee muita epidemian mittareita.

Muutoksia alle 12-vuotiaiden testaukseen Pirkanmaalla

Kello 15.23: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on päivittänyt koronanäytteenoton kriteereitään sosiaali- ja terveysministeriön tiistaina julkaistun testausstrategian mukaisiksi.

Suurin muutos koskee alle 12-vuotiaiden testausta. Sitä suositellaan jatkossa vain, mikäli lapsella on tiedossa oleva koronavirusaltistus, lapsi joutuu sairaalahoitoon tai perhepiirissä on yli 16-vuotiaita henkilöitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa.

Kaksitoista vuotta täyttäneiden kohdalla testauskriteerit ovat samat kuin aikuisilla.

Myös toimintaohjeet lasten hengitystieinfektio-oireiden yhteydessä on päivitetty. Lapsi voi jäädä sairastamaan kotiin ja palata hoitoon tai kouluun, kunhan oireet ovat selvästi helpottamassa, vaikka koronanäytettä ei testauskäytäntöjen mukaisesti olisikaan otettu.

Turku aloittaa kolmannet rokotukset

Kello 13.18: Turku kertoo aloittavansa kolmansien koronarokoteannosten antamisen niille 12 vuotta täyttäneille, jotka ovat voimakkaasti immuunipuutteisia taudin tai hoidon vuoksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen mukaisesti voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan muun muassa elinsiirto- ja dialyysipotilaat.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että kolmas rokotekierros immuunipuutteisille aloitetaan kansallisen ohjeistuksen mukaisesti.

Tays ei toistaiseksi anna kolmansia koronavirusrokotteita

Kello 13.13: Helsingin ja Uudenmaan alueella aloitetaan kolmannen koronavirusrokotteen antaminen immuunipuutteisille henkilöille ja sote-henkilöstölle heti, tiedotti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri aiemmin perjantaina.

Rokote annetaan vanhenemassa olevasta Modernan rokote-erästä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä vastaavaan ei ole tarvetta, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand Aamulehdelle tekstiviestitse.

– Seuraamme THL:n ohjeistusta ja valmistaudumme toisen tehosteen antamiseen sovituille ryhmille, mutta meillä ei ole vanhenemassa olevia rokotteita, joten toistaiseksi jatkamme 1. ja 2. annosten antamista, Sand kirjoittaa.

Tays tiedotti altistumisista tynnyrisaunassa ja kahdessa kuntokeskuksessa

Kello 13.10: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tviittasi perjantaina kolmesta paikasta Tampereella, joissa on voinut altistua koronavirukselle tällä viikolla.

  • 15.9. klo 12–13.15: Fitness 24/7, Ratina

  • 12.9. klo 17–18: Tohlopin tynnyrisauna

  • 14.9. klo 15–16: Fitness 24/7, Tullintori

Sairaalahoidossa 98 koronapotilasta, joista 13 Taysin erva-alueella

Kello 12.50: Suomessa on sairaalahoidossa 98 koronaviruksen aiheuttamaa tautia sairastavaa ihmistä, joista tehohoidossa on 20.

Sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden yhteismäärä on noussut keskiviikosta yhdellä ihmisellä. Tehohoidossa on yhdeksän koronavirusta sairastavaa vähemmän kuin keskiviikkona. Taysin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa 13 koronapotilasta, mikä on kaksi potilasta vähemmän kuin keskiviikkona. Tehohoidossa on Taysin alueella kolme potilasta.

Suomen tartuntatautirekisteriin on kirjattu yhteensä 1 052 koronaan liittyvää kuolemantapausta. THL raportoi keskiviikkona edeltävältä viikolta 12 kuolemantapausta.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 119, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli 152.

THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Vaasan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 209, ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 178. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuus on noin 105.

Pienintä ilmaantuvuus on Ahvenanmaalla ja Pohjois-Karjalassa, joissa se on 17. Luvut ovat pyöristettyjä.

Tampereen kouluista ja päiväkodeista karanteenissa 116 henkilöä

Kello 12.44: Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksesta oli torstaina karanteenissa 81 henkilöä. Kaupunki on lisännyt tiedot verkkosivuilleen. Pallopuiston päiväkodista on 35 henkilöä karanteenissa 20.-23.9. asti. Metsäniityn päiväkodista on 38 henkilöä karanteenissa 17.9. asti.

Perusopetuksesta on Tampereella karanteenissa 35 oppilasta viidestä eri koulusta.

THL: Suomessa on todettu 501 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.51: Suomessa on raportoitu 501 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6 601 tartuntaa, mikä on 1 854 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa lähes 136 000.

Itävallassa alkaa Alppien koronalinkoa koskevan siviilikanteen käsittely

Kello 10.54: Itävallassa Wienissä alkaa tänään ensimmäinen oikeuskäsittely Ischglin hiihtokeskuksen koronalinkoa koskevasta siviilikanteesta.

Hiihtokeskuksessa levisi maaliskuussa 2020 tartuntarypäs, jossa tuhannet ihmiset 45 eri maasta sanovat saaneensa koronavirustartunnan.

Tuomioistuin ottaa tänään käsiteltäväkseen ensimmäisen viidestätoista kanteesta, joissa viranomaisia syytetään siitä, etteivät nämä reagoineet riittävän nopeasti tartuntojen leviämiseen Ischglissä ja muissa Tirolin hiihtokeskuksissa.

Pirkanmaalla kerrottiin 27 uudesta koronavirustartunnasta

Kello 9.16: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi perjantaina 27 uudesta koronavirustartunnasta. Luvut ovat torstailta.

Fimlab tutki Pirkanmaalla torstaina 912 näytettä. Näytteitä ottavat myös yksityiset toimijat.

Fimlabissa testituloksen saa nyt keskimäärin kymmenessä tunnissa näytteenotosta.

Maanantaina Tays kertoi 12 tartunnasta, tiistaina 13:sta, keskiviikkona 45:stä ja torstaina 33:sta. Yhteensä viikon aikana on kerrottu 130 tartunnasta.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu nyt yhteensä 8 737 tartuntaa.

Hus-alueella aloitetaan kolmas koronavirusrokotekierros

Kello 8.50: Uudenmaan alueellisessa koordinaatioryhmässä 16.9. Hus ja kunnat päättivät käynnistää koronavirusrokotteen kolmansien annosten antamisen niille immuunipuutteisille henkilöille, jotka pystytään tavoittamaan käytettävissä olevan ajan puitteissa. Lisäksi rokotteita annetaan koronaviruspotilaita hoitavalle sote-henkilöstölle, jotka saivat rokotteen ensimmäiset annokset kolmen viikon väliajalla vuoden alussa.

– Kolmannen rokotuskierroksen käynnistäminen ennen asetuksen voimaan tuloa on poikkeuksellista, mutta katsoimme, että rokotteiden vanheneminen on riittävä peruste tähän ratkaisuun. Olemme olleet yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön ja saaneet suullisen luvan, kertoo alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja Jari Petäjä tiedotteessa.

Husisa on aktiivisesti tehty töitä vanhenemassa olevan rokote-erän hyödyntämiseksi ensimmäisinä ja toisina rokoteannoksina. Rokotteita on tarjottu kunnille, yksityisille terveyspalvelujen tuottajille ja puolustusvoimille. Osa rokotteista onkin saatu jaettua kuntiin, mutta edelleen Hus Apteekin varastossa on noin 15 000 Modernan koronavirusrokotetta, jonka viimeinen käyttöpäivä on 22.9.

Husissa toivotaan pikaista päätöstä kolmannen rokotuskierroksen käynnistämisestä, jotta rokotuksia voidaan tämän rokote-erän käytön jälkeen jatkaa. Rokotteiden saatavuus on Uudellamaalla erinomainen eli nyt tehty päätös ei hidasta alueen asukkaiden ensimmäisiä tai toisia rokoteannoksia.

Kunnat tiedottavat immuunipuuteisten henkilöiden rokotuksista sekä sisäisesti oman sote-henkilökuntansa rokotuksista. Hus rokottaa oman henkilökuntansa.

WHO on keskeyttänyt venäläisen Sputnik-rokotteen lupaprosessin

Kello 6.27: Maailman terveysjärjestö WHO on keskeyttänyt venäläisen Sputnik-koronarokotteen myyntilupaprosessin. Asiasta uutisoivat muun muassa Radio Free Europe Radio Liberty ja Euronews.

Aiemmin tänä vuonna Venäjällä tehdyssä tuotantotarkastuksessa paljastui useita valmistusrikkomuksia, mediat kirjoittavat. WHO:n edustajan mukaan prosessi on keskeytetty siihen asti, kunnes uusia tarkastuksia voidaan tehdä rokotteiden tuotantolaitoksissa.

Suomessa lupaprosessin keskeyttämisestä uutisoi aiemmin ainakin Ilta-Sanomat.

WHO: Afrikan pula koronarokotteista lisää uusien ja tappavien varianttien riskiä

Kello 6.24: Afrikka kärsii tänä vuonna 470 miljoonan koronarokoteannoksen vajeesta sen jälkeen, kun Covax-rokoteohjelma on leikannut suunniteltuja rokotetoimituksia, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. WHO varoittaa, että vaje lisää uusien ja tappavien varianttien riskiä.

WHO:n Afrikan-yksikön mukaan tällä hetkellä vain 17 prosenttia maanosan väestöstä saadaan rokotettua vuoden loppuun mennessä, kun terveysjärjestön tavoite on 40 prosenttia. Afrikan-yksikön johtaja Matshidiso Moeti sanoo, että rokotteiden lähetysten viivästyminen uhkaa muuttaa Afrikan rokotteille vastustuskykyisten varianttien lisääntymisalueeksi.

Covax laski ennustettaan rokotetoimituksista viime viikolla ja perusteli muutosta muun muassa vientikielloilla, valmistajien ja maiden kahdenvälisten sopimusten ensisijaisuudella sekä hyväksyntähakemusten jättämisten viivästymisillä.

Torstai 16.9.

Rokottamattomia terveydenhuollon työntekijöitä erotettu Ranskassa

Kello 20.54: Ranskassa on erotettu noin 3 000 terveydenhuollon työntekijää, jotka eivät ole ottaneet koronarokotusta määräaikaan mennessä.

Terveysministeri Olivier Veran kertoi, että suuri osa erottamisista on määräaikaisia ja koskee pääasiassa tukihenkilöstöä. Erotettujen joukossa on vain vähän "valkotakkeja".

Terveydenhuollossa työskentelee 2,7 miljoonaa ihmistä.

Määräyksen mukaan rokotus piti ottaa keskiviikkoon mennessä, ja se koskee muun muassa kaikkia lääkäreitä, sairaanhoitajia ja toimistohenkilökuntaan kuuluvia. Määräyksen mukaan heidän on otettava ainakin yksi rokoteannos.

Ranskassa vaaditaan myös koronapassi, jotta voi mennä kahviloihin, ravintoloihin ja moniin muihin julkisiin paikkoihin. Tämä on aiheuttanut viikoittain protesteja, joissa ihmiset sanovat tämän syrjivän heitä.

Putinin mukaan kymmenillä ihmisillä hänen lähipiirissään on todettu koronatartunta

Kello 18.50: Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan kymmenillä ihmisillä hänen lähipiirissään on todettu koronavirustartunta ennen presidentin vetäytymistä karanteeniin.

Putin kertoi asiasta videoyhteydellä Venäjän johtaman Keskinäisen turvallisuusjärjestön (CSTO) kokouksessa torstaina. Tartuntoja on todettu pääasiassa Putinin turvamiehillä, kertoi Putinin lehdistöedustaja Dmitri Peskov torstaina.

68-vuotiaan Putinin kerrottiin tiistaina eristäytyvän joksikin aikaa omaehtoiseen karanteeniin lähipiirissä todetun tartunnan vuoksi. Peskov vakuutti tuolloin, että presidentti on "täysin terve".

Putin on kertonut aiemmin ottaneensa koronarokotuksen. Hänen mukaansa kyseessä oli venäläinen Sputnik V -rokote.

Putinia on pandemian alusta lähtien pyritty suojaamaan koronavirukselta järein turvatoimin. Niin virkamiesten, toimittajien kuin ulkomaisten johtajien on pitänyt jäädä omaehtoiseen karanteeniin ennen Putinin tapaamista.

Tartuntoja eniten rokottamattomilla 20–49-vuotiaille

Kello 13.38: Koronatartunnan Suomessa viimeisen viikon aikana saaneista suuri osa on ollut rokottamattomia, ilmoittavat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

– Rokottamattomien tautitaakka on Suomessa nyt erittäin korkea, sanoo osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä.

Viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana tartuntoja on ilmaantunut suhteellisesti eniten rokottamattomien 20–49-vuotiaiden henkilöiden keskuudessa. Heidän keskuudessaan tapauksia on esiintynyt noin 345–375 kappaletta 100 000 henkilöä kohden 14 vuorokaudessa.

Sote-valiokunta puoltaa luopumista kahden metrin turvaväliedellytyksestä

Kello 13.05: Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyy muutoksin hallituksen esityksen poistaa lähikontaktin kahden metrin määritelmä tartuntatautilaista, valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi kertoo STT:lle.

Koko 58 d -pykälän poistamista valiokunta ei mietinnössään esitä. Lohen mukaan lainsäädäntöön ei jäisi työkalua rajoittaa tilojen toimintaa osittain, vaan epidemiatilanteen heiketessä tilat jouduttaisiin mahdollisesti sulkemaan kokonaan.

Esitetyt muutokset hallituksen esitykseen koskevat Lohen mukaan lähikontaktin määrittelystä luopumista kokonaan. Valiokunta katsoi, että lainsäädännöstä olisi lähikontaktin välttämisen sijaan keskeistä korostaa sitä, miten tartuntariskiä voidaan ehkäistä.

Nokialla voi saada tehosteen kuuden viikon kuluttua

Kello 13.02: Ensi viikosta alkaen tehosterokotuksen voi saada Nokialla aikaisintaan kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä koronarokotuksesta. Syyskuussa Nuijamiestentien rokotuspisteellä on tulossa runsaasti walk in -rokotuspäiviä.

Nokialaisista ensimmäisen rokotteen on tähän mennessä saanut hieman yli 71 prosenttia ja toisen rokotteen hieman yli 51 prosenttia. Rokotuskattavuus on vielä matalampi etenkin nuoremmissa ikäryhmissä.

Yläkoulujen tehosterokotuspäivät säilyvät ennallaan, eli yläkoulujen rokotuksissa annosväli on edelleen kahdeksan viikkoa.

Ensimmäisen rokotteen ja aikaistetun tehosterokotteen voivat saada ilman ajanvarausta kaikki 12 vuotta täyttäneet Nuijamiestentien rokotuspisteellä. Syyskuussa koronarokotteita annetaan walk in -linjalla seuraavasti: perjantaista sunnuntaihin 17.–19.9. klo 9–15, ma 20.9. ja ti 21.9. klo 16.15–19.30, la 25.9. klo 9–15, ma 27.9. ja ti 28.9. klo 16.15–19.30 ja su 3.10. klo 9–15.

THL: Suomessa on todettu 487 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.49: Suomessa on raportoitu 487 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6 781 tartuntaa, mikä on 1 762 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa yli 135 000.

STM:n Puumalainen: Vakavasta immuunipuutoksesta kärsiville kolmas koronarokoteannos mahdollisimman pian

Kello 11.23: Vakavasta immuunipuutoksesta kärsivien henkilöiden tulisi saada Suomessa kolmas koronarokotteen annos mahdollisimman pian, linjaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen. Tähän ryhmään kuuluvia on hänen mukaansa noin 50 000.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kolmatta koronarokotetta vakavan immuunipuutoksen henkilöille.

Tehosterokotteena annettavan kolmannen koronapiikin tarpeellisuutta muille suomalaisille arvioidaan Puumalaisen mukaan parhaillaan. Kolmas rokote voisi tulla harkintaan niille, jotka saivat kaksi koronarokotetta alkuvuodesta lyhyellä aikavälillä.

Kymmenillä ihmisillä Putinin lähipiirissä todettu koronatartunta

Kello 10.10: Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan kymmenillä ihmisillä hänen lähipiirissään on todettu koronavirustartunta ennen presidentin vetäytymistä karanteeniin.

Putin kertoi asiasta videoyhteydellä Keskinäisen turvallisuusjärjestön (CSTO) kokouksessa torstaina.

Presidentin kerrottiin tiistaina eristäytyvän joksikin aikaa omaehtoiseen karanteeniin lähipiirissä todetun tartunnan vuoksi.

Putin on aiemmin kertonut ottaneensa koronarokotuksen.

Pirkanmaalla 33 uutta tartuntaa

Kello 10.05: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi torstaina 33 uudesta koronavirustartunnasta. Luvut ovat keskiviikolta.

Fimlab tutki Pirkanmaalla keskiviikkona 1 430 näytettä. Näytteitä ottavat myös yksityiset toimijat.

Fimlabissa testituloksen saa nyt keskimäärin 12 tunnissa näytteenotosta.

Maanantaina Tays kertoi 12 tartunnasta, tiistaina 13:sta ja keskiviikkona 45:stä. Yhteensä viikon aikana on kerrottu 103 tartuntaa.

Kuuba hakee WHO:n hyväksyntää omille koronarokotteilleen

Kello 7.29: Kuuba kertoo hakevansa Maailman terveysjärjestön WHO:n käyttölupaa kahdelle paikalliselle koronavirusrokotteelle. Maa toivoo voivansa myydä kuubalaisia Abdala- ja Soberana 02 -rokotteita ympäri maailman.

Kuubalaisrokotteet ovat ensimmäiset Latinalaisessa Amerikassa kehitetyt koronarokotteet. Kuubalaistutkimusten mukaan niiden teho koronaoireiden estämisessä on yli 90 prosenttia.

Kuuba on käyttänyt omia rokotteitaan jo kansalaistensa rokottamiseen kiinalaisen Sinopharmin rokotteen ohessa. Kuuban väestöstä reilut 38 prosenttia on saanut kaikki rokoteannokset.

Esimerkiksi Argentiina ja Meksiko ovat jo osoittaneet kiinnostusta kuubalaisrokotteita kohtaan, ja Kuuban liittolainen Venezuela on tehnyt sopimusten rokotteiden hankinnasta. Iran on jo aloittanut Soberana 02 -rokotteen valmistamisen.

Kuuballa on pitkät perinteet omien rokotteidensa valmistamisessa.

Ravintoloiden rajoitukset kevenevät tänään

Kello 6.43: Ravintoloiden rajoitukset kevenevät tänään. Leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaika pitenee tunnilla aiemmasta.

Leviämisvaiheen alueilla alkoholia saa tarjoilla iltayhteentoista ja kiihtymisvaiheen alueilla yhteen asti yöllä. Sulkeutumisaika on tunnin myöhemmin.

Perustason alueilla ei enää vaadita jokaiselle asiakkaalle omaa istumapaikkaa. Anniskelu- ja aukioloaikojen rajoituksia ei perustasolla ole käytössä.

Asetus on voimassa ensi kuun loppuun asti.

Keskiviikko 15.9.

Maailmassa on todettu kaikkiaan noin 227 miljoonaa koronatapausta

Kello 22.42: Maailmassa on nyt koronaviruspandemian aikana todettu yhteensä noin 227 miljoonaa tautitapausta. Johns Hopkinsin yliopiston mukaan tapauksia on todettu vajaat 226,1 miljoonaa, kun taas Worldometers-sivuston mukaan tapauksia on todettu reilut 227 miljoonaa.

Toisen rokoteannoksen saanut liki 65 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 13.57: Suomessa koronarokotteen toisen annoksen on saanut nyt 64,7 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen rokoteannoksen on tähän mennessä saanut yli 3,16 miljoonaa ihmistä.

Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä on noussut eilisestä lähes 27 000:lla.

Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 82,9 prosenttia, eli ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut noin 4,05 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen rokoteannoksen saaneiden määrä on noussut eilisestä noin 4 000:lla.

Marin: Koronakulut korvataan kunnille täysimääräisesti

Kello 13.43: Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo pitävänsä huolta siitä, että koronakulut korvataan kunnille täysimääräisesti, kuten hallitus on luvannut. Hänen mielestään järkevintä olisi korvata kunnille kustannuksia nopeasti ja jälkikäteen korjata, jos arvio ei ollut oikea tässä vaiheessa vuotta.

Marin otti asiaan kantaa Kuntaliiton järjestämässä puoluejohtajien paneelissa.

THL: Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 97 ihmistä

Kello 13.13: Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 97 ihmistä, joista tehohoidossa on 29, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Sairaalahoidossa olevien määrä on laskenut maanantaista kolmella ihmisellä. Tehohoidossa on yksi ihminen enemmän kuin maanantaina.

Taysin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa 15 koronapotilasta. Heistä kuusi on tehohoidossa.

Suomessa 522 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.57: Suomessa on raportoitu 522 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6 906 tartuntaa, mikä on 1 667 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa yli 134 000.

Kello 9.06: Pirkanmaalla todettiin tiistaina 45 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) keskiviikkona.

Fimlab tutki Pirkanmaalta 1 290 koronanäytettä. Näytteitä ottavat myös yksityiset toimijat. Fimlabissa testejä on otettu syksyllä noin 800 näytettä päivässä, eli näytemäärä on korkea.

Tiistai 14.9.

Britanniassa yli 50-vuotiaat voivat saada kolmannen koronarokoteannoksen

Kello 17.32: Britanniassa tiettyihin ryhmiin kuuluvat voivat ensi viikosta alkaen saada tehosterokoteannoksen koronavirukseen liittyvää tautia vastaan. Kolmanteen annokseen ovat oikeutettuja muun muassa määrätyt terveydenhuollon työntekijät ja yli 50-vuotiaat.

Asiasta kertonut terveysministeri Sajid Javid sanoi hallituksen hyväksyneen asian rokotusasiantuntijaryhmän (JCVI) suosituksesta.

Javidin mukaan hallitus on hyväksynyt lisäksi sen, että myös 12–15-vuotiaille tarjotaan mahdollisuutta ottaa koronarokotus.

Ravintolarajoitukset kevenevät torstaina

Kello 17.29: Ravintoloiden rajoitukset kevenevät torstaista lähtien. Valtioneuvosto antoi tiistaina asetuksen, jolla kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikaa pidennetään tunnilla nykyisestä. Perustasolla olevilla alueilla ei enää vaadita jokaiselle asiakkaalle omaa istumapaikkaa sisätiloissa.

Edelleenkään tanssiminen ja karaoken laulaminen eivät ole käytännössä sallittuja, koska asiakkaita ohjeistetaan istumaan sisätiloissa paikoillaan.

Asetus on voimassa lokakuun loppuun asti.

Koronatestejä tehdään jatkossa ensisijaisesti rokottamattomille

Kello 14.28: Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt koronatestaus- ja jäljitysstrategiaansa. Koronatestejä tehdään jatkossa ensisijaisesti rokottamattomille, jotka ovat altistuneet virukselle ja joilla on oireita. Toinen testaamisen kohderyhmä ovat rokottamisen jälkeenkin vakavalle infektiolle alttiit ihmiset.

Uutta linjausta perustellaan muun muassa sillä, että nykyisen testaus- ja jäljityskapasiteetin ylläpito kuormittaa merkittävästi terveydenhuoltoa.

Tavoitteena on yhä, että testiin pääsee vuorokaudessa ja että testitulos valmistuu vuorokaudessa.

THL: Toisen rokotteen saanut 64,2 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 13.30: Suomessa koronarokotteen toisen annoksen on saanut nyt 64,2 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 82,9 prosenttia.

Toisen rokoteannoksen on tähän mennessä saanut lähes 3,14 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen annoksen saaneita on noin 4,05 miljoonaa.

Putin eristäytyy lähipiirissä paljastuneen koronatartunnan takia

Kello 12.19: Venäjän presidentti Vladimir Putin eristäytyy joksikin aikaa omaehtoiseen karanteeniin. Syynä on presidentin lähipiirissä paljastunut koronavirustartunta, kerrotaan Kremlin tiedotteessa.

Putin tapasi eilen Moskovassa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin ja kävi myös tutustumassa Zapad 21 -sotaharjoitukseen Mulinon tukikohdassa.

Putin on aiemmin kertonut ottaneensa koronarokotuksen.

Suomessa 454 uutta tartuntaa

Kello 12.02: Suomessa on raportoitu 454 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 7 110 tartuntaa, mikä on 1 446 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa runsaat 134 000.

Finnair lisää lentoja ja kohteita

Kello 10.01: Finnair vastaa rokotekattavuuden parantuessa ja maiden avautuessa kasvaneeseen kysyntään lisäämällä Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan verkostoonsa lentoja ja kohteita tulevalle talvikaudelle.

Finnair lentää edelleen päivittäin Tokioon, Souliin ja Bangkokiin. Lisäksi Finnair lentää useita kertoja viikossa Singaporeen ja Hongkongiin. Finnair palauttaa verkostoonsa Osakan reitin lokakuussa ja Nagoyan reitin helmikuussa. Finnair aloittaa myös Dubain reittinsä operoinnin.

Pohjois-Amerikkaan Finnair jatkaa lentojaan talvikaudella Chicagoon. Finnair jatkaa myös päivittäisiä lentojaan New Yorkiin ja operoi kolme kertaa viikossa Miamiin ja Los Angelesiin. Helsingistä lennettävien lentojen lisäksi Finnair aloittaa suorat lennot Tukholmasta Los Angelesiin ja New Yorkiin. Jo aiemmin Finnair on kertonut avaavansa reitit Tukholmasta Miamiin, Phuketiin ja Bangkokiin.

Finnair kasvattaa talvikauden aikana lentojen määrää nopealla tahdilla ja yhtiö lentää kahdesti päivässä muun muassa Amsterdamiin, Müncheniin, Düsseldorfiin, Berliiniin ja Frankfurtiin. Lontooseen ja Pariisiin Finnair lentää kolmesti päivässä. Myös Pietarin viikkovuoroja lisätään talvikaudella. Finnair avaa talvikaudella lennot myös Krakovaan ja Gdanskiin. Talvikaudelle Finnair lisää lentoja Espanjan lomakohteisiin ja tarjoaa useita viikkovuoroja Malagaan, Kanariansaarille, Madridiin ja Barcelonaan.

Kotimaassa Finnair lentää pohjoiseen neljä kertaa päivässä Rovaniemelle, Ivaloon ja Kittilään, sekä kaksi kertaa päivässä Kuusamoon.

Pirkanmaalla 13 uutta tartuntaa

Kello 8.54: Pirkanmaalla todettiin maanantaina 13 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiistaina.

Fimlab tutki Pirkanmaalta 1 027 koronanäytettä. Koronatestin tuloksen sai Fimlabista maanantaina keskimäärin kahdeksan tunnin kuluttua näytteenotosta.

Maanantai 13.9.

Ravintolarajoituksiin esitetään höllennyksiä, tällaista ministeriryhmä esittää

Kello 21.38: Ministeriryhmä esittää kevennyksiä ravintolarajoituksiin. Maanantaina koolla ollut sote-ministeriryhmä esittää muun muassa ravintoloiden aukioloihin ja anniskeluaikoihin pidennyksiä, joista hallituksen on määrä päättää tiistaina valtioneuvoston ylimääräisessä yleisistunnossa.

Esityksessä kiihtymisvaiheen alueiden anniskeluaika jatkuisi aamuyöllä yhteen saakka aiemman puolenyön sijaan. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu jatkuisi vastaavasti 23:een, kun se nykyisin päättyy kello 22. Molemmilla alueilla ravintolaa voisi pitää auki vielä tunnin anniskeluajan päätyttyä.

Perustason alueilla ei enää vaadittaisi jokaiselle asiakkaalle omaa istumapaikkaa. Aukioloa koskevia rajoituksia ei perustasolla ole käytössä.

Pirkanmaalla noudatetaan leviämisvaiheen ravintolarajoituksia.

Asetuksen on määrä tulla voimaan torstaina. Voimassaolo jatkuisi lokakuun loppuun.

Fimlabin tietoliikenneyhteyksissä laaja verkkohäiriö

Kello 20.35: Fimlabin tietoliikenneyhteyksissä on laaja verkkohäiriö, Fimlab tiedottaa verkkosivuillaan. Fimlabin mukaan syitä selvitellään. Häiriö aiheuttaa viiveitä muun muassa koronatestien tulosten valmistumisessa.

Pirkanmaan kokoontumisrajoitukset ovat päättyneet

18.06: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston sairaanhoitopiirien alueiden kokoontumisrajoitukset ovat päättyneet. Aluehallintoviraston (avi) päätös alueen kokoontumisrajoituksesta oli voimassa sunnuntaihin 12. syyskuuta asti.

Avi perusteli ratkaisua viime viikolla sanomalla, että rajoitusten jatkaminen ei ole välttämätöntä, koska alueen terveydenhuollon kantokyky ei ole tällä hetkellä vaarassa ja tartuntaketjut ovat pääosin jäljitettävissä.

Ravintoloiden aukioloihin tulossa pidennyksiä

Kello 17.49: Ravintoloiden rajoituksiin on tulossa jonkin verran lievennyksiä, mutta hallituksessa on vielä erimielisyyttä siitä, minkä verran. Uusi asetus on tarkoitus antaa tiistaina ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa, joka pidetään tällä tietoa kello 13.30. Vielä ei ole tiedossa, millaisia höllennyksiä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on esittämässä.

Hallituslähteiden mukaan viikonloppuna esillä oli ehdotus, jonka mukaan kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla ravintoloiden aukioloaikaa pidennettäisiin tunnilla. Leviämisalueilla pidennys koskisi ruokaravintoloita.

Lähteistä painotetaan, että STM:n uutta pohjaesitystä ei ole vielä tullut, joten tämä ehdotus on voinut muuttua. Osassa puolueita on ollut toiveita reippaammista rajoitusten kevennyksistä.

Nykyisen asetuksen voimassaolo on päättymässä keskiviikkona. Nyt kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu on lopetettava kello 24 ja ovet on suljettava tuntia myöhemmin. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu päättyy kello 22 ja ovet sulkeutuvat tuntia myöhemmin.

Hallitus linjasi uudessa koronastrategiassaan viime viikolla, että alueellisista epidemiavaiheista ja niihin liitetyistä valtakunnallisista suosituksista luovutaan, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan tai kun kaikilla rokotusten kohderyhmään kuuluvilla on ollut mahdollisuus saada kaksi rokotetta.

Koronapandemialla pitkäaikaisia vaikutuksia tyttöjen ja naisten asemaan

Kello 17.43: Koronaviruspandemialla tulee olemaan pitkäaikaiset vaikutukset tyttöjen ja naisten koulutukseen sekä sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja naisten oikeuksiin. Vuosi sitten Unicef, YK:n tasa-arvojärjestö UN Women ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvioivat, että koronaviruksen leviäminen ja sen aiheuttamat rajoitukset vaikuttavat myös Afganistanin kehitykseen ja rauhan eteen tehtyihin ponnisteluihin.

Terveyskriisi on rajannut tyttöjen ja naisten mahdollisuutta kouluttautua Afganistanissa, mutta myös muualla maailmassa. Köyhyyttä pahentanut koronakriisi lisää tyttöjen riskiä jättää opinnot kesken ja päätyä nuorena naimisiin.

Koronakriisi on myös kasvattanut eriarvoisuutta ja marginalisoinut jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa olevia lapsia. Järjestöjen mukaan on epätodennäköistä, että lapset, jotka eivät alkujaankaan olleet koulussa, pääsisivät pandemia-aikana tai sen jälkeenkään kouluun. Pandemia on sulkenut kouluja, eikä ole varmaa, että niissä opiskelleet oppilaat tulisivat enää palaamaan kouluihin.

Erityisesti maaseudulla elävät lapset tai lapset, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan, ovat vaarassa jäädä ilman koulutusta. Tänä vuonna elokuun alkuun mennessä sadat tuhannet ihmiset olivat Afganistanissa joutuneet jättämään kotinsa.

THL: Toisen rokoteannoksen saanut yli 64 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 13.37: Suomessa koronarokotteen toisen annoksen on saanut nyt 64,1 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 82,8 prosenttia.

Toisen rokoteannoksen on tähän mennessä saanut yli 3,13 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen annoksen saaneita on lähes 4,05 miljoonaa.

THL: Suomessa 213 uutta tartuntaa, sairaalassa 100 koronapotilasta

Kello 11.59: Suomessa on raportoitu 213 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 7 200 tartuntaa, mikä on 1 347 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 133 851.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 130, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli 154.

THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 208 ja Vaasan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 198. Luvut ovat pyöristettyjä.

THL:n mukaan Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 100 ihmistä, joista tehohoidossa on 28. Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut perjantaista kuudella ihmisellä. Tehohoidossa on samaten kuusi ihmistä enemmän kuin perjantaina.

Taysin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa 16 koronapotilasta. Heistä 7 on tehohoidossa.

Tays kertoi viidestä altistumispaikasta

Kello 11.30: Tays kertoi uusista mahdollisista altistumispaikoista maanantaina aamupäivällä:

Lauantaina 4.9. kello 14–15 Itsudemo, Pirkkala

Lauantaina 4.9. kello 21.30–22.30 Dog's Home, Tampere

Maanantaina 6.9. kello 14–15 Linnainmaan terveysaseman odotustila, Tampere

Maanantaina 6.9. kello 18–18.30 Turtolan Liikku-kuntosali, Tampere

Tiistaina 7.9. kello 14–15 Itsudemo, Pirkkala

Tamperelainen tutkimushanke: Siivous ei poista virusta kokonaan pinnoilta

Kello 9.16: Tampereen korkeakouluyhteisön ja yritysten pintahygienian kehittämishankkeessa tutkittiin koronaviruksen säilymistä pinnoilla ja sitä, miten siivous puhdistusaineilla puhdistaa niitä viruksesta.

Laboratoriokokeissa pinnat saastutettiin endeemisellä koronaviruksella ja pyyhittiin erilaisilla puhdistusaineilla ja desinfioivalla puhdistusaineella. Pyyhkäisynäytteiden tulokset osoittivat, että pyyhintä ei poistanut virusta kokonaan pinnoilta.

Koronavirus näyttää tarttuvan eri pintamateriaaleihin eri voimakkuudella ja tietyt pinnat ovat helpommin puhdistettavia.

Taysin koronaviruspotilaita hoitavien yksiköiden hoitohuoneista otettujen näytteiden perusteella huoneiden pinnoilta löytyi koronavirusta.

Tähän mennessä tutkituissa näytteissä havaitut virukset eivät kuitenkaan olleet tartuttamiskykyisiä, sillä niiden viruspitoisuudet olivat hyvin matalia.

Pirkanmaalla 12 uutta tartuntaa

Kello 9.12: Pirkanmaalla on varmistunut 12 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Tartunnat todettiin sunnuntaina.

Lukema on pienin uusien tapausten päiväkohtainen määrä kahteen kuukauteen. Tätä vähemmän tartuntoja raportoitiin 12. heinäkuuta, kun Tays kertoi yhdeksästä uudesta tapauksesta.

Fimlab tutki Pirkanmaan alueelta 505 näytettä. Koronatestin tuloksen saa Fimlabista nyt keskimäärin kahdeksan tunnin kuluttua näytteenotosta.

Viime viikolla Tays kertoi kaikkiaan 358 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla, sitä edeltävällä viikolla kaikkiaan 325 tapauksesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: