Kaikki koronaviruksesta: Seuraamme tilannetta Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikko 31 - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Suomessa viisi kuolemantapausta – näin koronatilanne eteni elokuun ensimmäisellä viikolla

Seuraamme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikolla 31.

Tartuntamäärä on ollut Pirkanmaalla nousussa. Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin korkein päiväkohtainen koronalukema.

2.8. 6:16 | Päivitetty 9.8. 14:55

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 2. elokuuta alkaen. Seuranta päättyy sunnuntaina 8. elokuuta.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 26.7.–1.8.2021 pääset lukemaan täältä. Uusin seuranta löytyy täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

THL päivittää erityisvastuualueittain jaoteltua sairaalahoitotaulukkoaan kerran viikossa keskiviikkoisin.

Sunnuntai 8.8.

Tämä seuranta on päättynyt. Aamulehden uusi koronaseuranta löytyy täältä.

Kiinan Wuhanissa asukkaiden koronatestaukset saatiin päätökseen

Kello 20.41: Kiinassa Wuhanin kaupungin asukkaat on saatu testattua koronaviruksen varalta, kertoivat kaupungin viranomaiset sunnuntaina.

Hubein maakunnassa sijaitsevan Wuhanin noin 11 miljoonaa asukasta päätettiin testata sen jälkeen, kun seitsemän siirtotyöläistä sai positiivisen koronatestituloksen noin viikko sitten.

Viranomaiset laittoivat viime tiistaina liikkeelle yli 28 000 terveydenhuollon työntekijää lähes 3  000 testauspisteeseen. Lauantaihin mennessä kaupungissa oli todettu 37 paikallista tartuntaa sekä 41 oireetonta koronapotilasta.

Wuhania pidetään koronapandemian lähtöpisteenä. Kuukausikaupalla jatkunut eristys ja rankat rajoitukset saivat kuitenkin tartunnat häviämään, eikä kaupungissa ole tätä ennen rekisteröity yhtään paikallista tartuntaa yli vuoteen.

Iranissa ennätysmäärä vainajia päivän aikana, Saudi-Arabia avautuu pyhiinvaeltajille

Kello 19.40: Iranissa rekisteröitiin ensimmäistä kertaa yli 500 koronakuolemaa päivän aikana, kun viranomaiset kirjasivat sunnuntaina yhteensä 542 viruksen seurauksena kuollutta.

Myös koronatartuntoja rekisteröitiin ennätysmäärä, yli 39  600.

Iranissa on pandemian aikana kirjattu vajaat 4,2 miljoonaa koronatartuntaa ja yli 94  000 koronakuolemaa. Maassa on vajaat 83 miljoonaa asukasta.

Sunnuntaina Saudi-Arabian media kertoi, että maa sallii jälleen ulkomaisten pyhiinvaeltajien vierailut muslimien pyhään kaupunkiin Mekkaan. Ehtona on, että tulijat on koronarokotettu jollakin Saudi-Arabian hyväksymällä rokotteella ja he suostuvat karanteeniin.

Saudi-Arabia sulki rajansa koronapandemian vuoksi puolitoista vuotta sitten.

Ennen pandemiaa pyhiinvaelluksien laskettiin tuottavan Saudi-Arabialle liki 12 miljardia dollaria joka vuosi.

Jämsässä päiväkodissa 10 altistunutta karanteeniin

Kello 18.13: Jämsän Jokivarren päiväkodissa on todettu koronatartunta yhdellä työntekijällä, kaupunki tiedotti sunnuntaina. Altistuneissa on 4 päiväkodin työntekijää ja 6 hoitolasta.

Altistuneet on jäljitetty ja heidät on asetettu 10 päivää kestävään karanteeniin. Viimeinen karanteenipäivä on sunnuntai 15. elokuuta. Altistuneiden lasten perheisiin ja altistuneisiin työntekijöihin on oltu puhelinyhteydessä sunnuntaina.

Raskaana olevia sairaalahoidossa, myös ennenaikaisia sektioita tehty

Kello 16.57: Koronan perusmuotoa herkemmin tarttuvan deltavariantin yleistyminen ja koronatapausten määrän kasvu on lisännyt myös raskaana olevien koronatartuntoja. Sekä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) että Helsingin yliopistollisessa sairaalassa (Hus) on tehty ennenaikaisia sektioita vaikean koronataudin vuoksi, kerrotaan sairaaloista.

Tällä hetkellä ainakin Taysissa ja Husissa odottavia äitejä on sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. Taysissa heitä oli lauantaina kolme.

Taysin keskussairaalan naistentautien ja synnytysten apulaisylilääkärin Outi Palomäen mukaan raskaus on yksi riskitekijä vakavan koronataudin saamiseen samalla tavalla kuin esimerkiksi diabetes tai ylipaino.

Outi Palomäen mukaan nykyiseen korona-aaltoon asti Pirkanmaalla on aiemmin selvitty hyvin esimerkiksi Helsingin ja Turun alueisiin verrattuna, vaikka koronaa sairastavia synnyttäjiä onkin ollut jonkin verran. Palomäki kertoi STT:lle, että lauantaina Taysissa oli sairaalahoidossa koronan vuoksi kolme odottavaa äitiä.

Päivitetty 8. elokuuta kello 19.38: Lisätty Taysissa hoidossa olevien odottavien äitien määrä.

Gangesjoessa lipuu sadoittain koronavainajia

Kello 14.13: Intian pyhää Gangesjokea myöten lipuu kohti merta koronavainajia. Maan itä- ja pohjoisosan köyhillä perheillä ei usein ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin jättää edesmennyt läheisensä virtaan tai haudata hänet joen töyräälle, koska rahaa ruumiin polttohautaukseen ei ole tai krematoriot ovat liian täynnä.

Monsuunisateiden alettua joen virtaus on kiihtynyt ja töyräät ovat osin luhistuneet jokeen vieden mataliin hautoihin haudatut vainajat lipumaan pitkin 2 500-kilometristä jokea.

Hindujen pyhän kaupungin, Allabadin, viranomaiset kertovat nostaneensa joesta jo pitkälti toistasataa tunnistamatonta ruumista, jotka on sen jälkeen polttohaudattu kaupungissa. Viranomaiset arvioivat, että Allabadin ja sen lähistön jokitörmiin haudattiin koronapandemian pahimpina kuukausina ainakin 600 vainajaa.

Tilanne on pitkälti samanlainen muissakin Pohjois-Intian uskonnollisina keskuksina tunnetuissa kaupungeissa, kuten Varanasissa. Paikalliset asukkaat pelkäävät, että jos ruumita ei saada ajoissa pois joesta, jo entuudestaan maailman saastuneimpiin vesiväyliin kuuluvasta Gangesista tulee tautipesäke.

Koronaviruspandemian räjähtäminen alkukesästä vei monelta perheeltä mahdollisuudet viedä vainajansa krematorioon, koska koronasulut veivät usein juuri köyhimpien työpaikat.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Intiassa on rekisteröity pandemian aikana liki 430 000 koronavainajaa, mikä on toiseksi eniten maailmassa Yhdysvaltojen jälkeen. Rekisteriin päätyvien vainajien määrää pidetään kuitenkin yleisesti aivan liian pienenä todellisiin lukuihin nähden.

THL: Suomessa viisi uutta kuolemantapausta koronavirukseen liittyen

Kello 13.05: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi tänään viidestä uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemasta. Kuolemantapauksia on Suomessa todettu pandemian aikana yhteensä 991.

Oikaisu 9.8.2021 kello 14.53: Korjattu jutun otsikkoa, jossa väitettiin, että Taysissa olisi viisi kuolemantapausta. Todellisuudessa määrä oli Suomessa.

Tartuntoja 15:ssä sairaanhoitopiirin kunnassa

Kello 11.53: Tartuntoja on raportoitu tartuntatautirekisteriin Tampereen lisäksi muista Pirkanmaan kunnista seuraavasti: Kangasala (22), Ylöjärvi (10), Lempäälä (8), Pirkkala (7), Akaa (6), Nokia (3), Pälkäne (3), Valkeakoski (2), Sastamala (2), Hämeenkyrö (2), Orivesi (1), Ikaalinen (1) ja Ruovesi (1).

Lisäksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvasta Jämsästä on raportoitu yksi tartunta.

THL: Suomessa 1 322 uutta tartuntaa – mukana myös edellispäivän tartuntoja

Kello 11.46: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 1 322 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 112 207 koronavirustartuntaa.

Sunnuntaina julkaistut luvut sisältävät myös tartuntoja, jotka jäivät virheen vuoksi raportoimatta eilen lauantaina. Eilen THL kertoi vain 165 tartunnasta.

Eniten uusia tartuntoja lisättiin THL:n tilastoihin Helsingistä (234), Vantaalta (118) ja Tampereelta (92).

Pirkanmaalla 70 uutta tartuntaa

Kello 9.55: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi sunnuntaina, että Pirkanmaalla on varmistunut 70 uutta koronatartuntaa. Fimlab tutki alueelta 637 näytettä.

Lauantaina Tays raportoi 89 tartunnasta. Fimlab oli tutkinut Pirkanmaalta 1 762 näytettä.

Perjantaina Tays kertoi viikon korkeimman tartuntalukeman, 106. Se on toiseksi suurin päiväkohtainen uusien tartuntojen määrä Pirkanmaalla koko epidemian aikana. Näytteitä oli tutkittu 2 109 kappaletta.

Tällä viikolla on kerrottu yhteensä 558 uudesta koronavirustapauksesta. Viime viikon aikana Tays raportoi yhteensä 504 tartuntaa.

Saudi-Arabia sallii rokotettujen pyhiinvaeltajien matkat Mekkaan

Kello 8.54: Saudi-Arabia sallii jälleen ulkomaisten pyhiinvaeltajien vierailut muslimien pyhään kaupunkiin Mekkaan, kertoi maan media sunnuntaina. Ehtona on, että tulijat on koronarokotettu jollakin Saudi-Arabian hyväksymällä rokotteella ja he suostuvat karanteeniin.

Saudi-Arabia sulki rajansa koronapandemian vuoksi puolitoista vuotta sitten.

Maan SPA-uutistoimiston mukaan pyyntöjä päästä Mekkaan on tullut pyhiinvaeltajilta koko ajan enemmän.

Niin sanottu umrah-pyhiinvaellus Mekkaan voidaan tehdä koska vain. Tämän lisäksi on hajj-pyhiinvaellus kerran vuodessa. Ennen koronapandemiaa pyhiinvaelluksien laskettiin tuottavan Saudi-Arabialle liki 12 miljardia dollaria joka vuosi.

Tähän saakka umrah on ollut mahdollinen vain rokotetuille Saudi-Arabian asukkaille. Hajj-pyhiinvaellus on järjestetty pandemian aikanakin, mutta erittäin pienimuotoisena.

Ravintolarajoitukset tiukkenevat kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla

Kello 7.59: Tänään tulee voimaan uusia ravintolarajoituksia huonontuneen koronavirustilanteen vuoksi.

Leviämisvaiheen alueilla, kuten Pirkanmaalla, anniskelu loppuu kello 22. Kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu loppuu kello 24.

Leviämisvaiheen alueita ovat Pirkanmaan lisäksi Varsinais-Suomi, Kymenlaakso sekä pääkaupunkiseutu eli Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

Kiihtymisvaiheen alueita ovat Satakunta, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Etelä-Karjala, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Kainuu sekä Uudenmaan maakunta pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta.

Leviämisvaiheen alueilla ravitsemisliikkeet saavat olla auki kello 23:een ja kiihtymisvaiheen alueilla puolilleöin.

Lauantai 7.8.

Koronapassia vastustettiin mielenosoituksin Ranskassa

Kello 18.36: Ranskassa kymmenet tuhannet mielenosoittajat jalkautuivat lauantaina vastustamaan koronapassia neljättä viikonloppua peräkkäin.

Maan perustuslakituomioistuin hyväksyi torstaina passin, jolla rokotetut tai tuoreen negatiivisen koronatestituloksen saaneet ihmiset pääsevät muun muassa kahviloihin ja tiettyihin juniin. Mielenosoittajien mukaan koronapassi rajoittaa kansalaisoikeuksia.

Passin on määrä tulla käyttöön maanantaina.

Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa noin 500 mielenosoittajaa vaati maan pääministerin eroa sekä muutosta maan koronarokotusohjelmaan.

Thaimaassa rokotukset ovat edenneet hitaasti samalla, kun maan koronatilanne on huonontunut.

Uudet koronatartunnat tuplaantuneet kahdessa viikossa

Kello 18.29: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi lauantaina 165 uudesta koronavirustartunnasta Suomessa. THL kertoi Twitterissä, että päivän tartuntaluvuissa saattaa olla puutteita ja asia tarkistetaan viimeistään maanantaina.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 8  582 tartuntaa. Edellisten kahden viikon aikana tartuntoja todettiin noin puolet vähemmän, 4  452.

Yhteensä Suomessa on raportoitu lähes 111  000 koronatartuntaa.

Koronaepidemian leviämisvaiheessa ollaan pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa ja Ahvenanmaalla. Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa oli perjantaina 100 ihmistä, joista 18 oli tehohoidossa.

THL:n mukaan koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 67,2 prosenttia Suomen väestöstä ja toisen annoksen 38,2 prosenttia.

Huonontunut taloustilanne on lisännyt salametsästystä Afrikassa ja Aasiassa

Kello 16.04: Pandemia kuihdutti turismin muun muassa monilla Afrikan ja Aasian suojelualueilla. Paikallisilla ihmisillä on ollut suurempi houkutus lähteä mukaan salametsästykseen, kun toimeentulo on heikentynyt, kertoo luonnonsuojelujärjestö WWF:n suojeluasiantuntija Tanja Pirinen.

Pirisen mukaan salametsästyksestä puhuttaessa tarkoitetaan yleensä rahan vuoksi tapahtuvaa salametsästystä, joka kohdistuu muun muassa norsuihin, sarvikuonoihin ja tiikereihin. Usein kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta. Kuitenkin myös paikalliset erityisesti köyhissä maissa salametsästävät omaksi ruuakseen pienriistaa.

Molemmat salametsästyksen muodot ovat koronapandemian aikana lisääntyneet. Lisäksi metsänvartijoita ja salametsästyksen vastaista partiointia on monin paikoin ollut vähemmän.

Paikallisten tukeminen ja kouluttaminen on Pirisen mukaan tärkeää, sillä salametsästys on hankalampaa paikallisten valvomissa kylämetsissä.

Rokotteen toisen annoksen saanut yli 38 prosenttia väestöstä

Kello 14.03: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa noin 3,73 miljoonaa ihmistä eli 67,2 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen saaneita on noin 18 000 enemmän kuin eilen.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 38,2 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 2,12 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa suunnilleen 32 000:lla.

THL: Päivän tartuntaluvuissa todennäköisesti puutteita, syynä tekniset ongelmat

Kello 13.12: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi lauantaina, että Suomessa on todettu 165 uutta koronavirustartuntaa. Luku on huomattavasti viime päivien tartuntalukuja matalampi. Perjantaina uusia tartuntoja raportoitiin 738, torstaina 752 ja keskiviikkona 872. Luvut ovat peräisin THL:n rajapinnasta, joka päivittyy tyypillisesti joka päivä kello 12 mennessä.

THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho kertoo HS:lle, että tänään raportoidut tartuntaluvut sisältävät perjantaina kello 12:een mennessä THL:lle toimitetut luvut. Tavallisesti kunkin päivän tartuntaluvut kootaan raportointipäivänä aamukuuteen mennessä toimitetuista luvuista.

– Siellä on jokin ajo myöhästynyt, ja luku todennäköisesti korjaantuu vähän isommaksi huomenna tai maanantaina, Yrttiaho sanoo.

– Kyllä vaikuttaa siltä, että todellinen luku olisi suurempi kuin tänään näkyy, kertoo THL:n ylilääkäri Otto Helve.

Helven mukaan THL:llä ei ole teknistä päivystystä viikonloppuisin, joten mahdollisia virheitä järjestelmissä päästään korjaamaan vasta maanantaina.

THL kertoi myös Twitterissä tarkistavansa ja korjaavansa mahdolliset puutteet tartuntaluvuissa viimeistään maanantaina.

THL: Koko maassa 165 uutta tartuntaa

Kello 11.47: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 165 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 110 885 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja oli Helsingissä (45), Tampereella (29), Vantaalla (28) ja Espoossa (18)

Pirkanmaalta tilastoihin lisätään Tampereen tartuntojen lisäksi 7 tartuntaa Pirkkalasta ja yhdet tartunnat Vesilahdesta, Kangasalta ja Pälkäneeltä.

THL:n ja Taysin päivittäisissä tartuntaluvuissa voi olla suuria eroja. Tays kertoi lauantaina 89 uudesta tartunnasta pelkästään Pirkanmaalla. THL:n tiedot pohjaavat tartuntatautirekisteriin, ja tartunnat voivat tulla sinne viiveellä. Tays kertoo aina edellisenä päivänä analysoitujen testien tulokset.

Lue lisää: Miksi Taysin ja THL:n raportoimissa Pirkanmaan tartuntamäärissä voi olla isojakin eroja?

Teatteriala: Vaatimus kahden metrin turvavälistä poistettava

Kello 10.15: Vaatimus kahden metrin turvavälistä teattereiden katsomoissa on poistettava, vaativat teatterialan toimijat kannanotossaan.

Teatterialan mukaan kahden metrin turvavälivaatimuksesta pitäisi luopua teattereissa ja muissa yleisötilaisuuksissa, joissa jokaiselle osallistujalle on määritelty oma istumapaikka.

Kannanotossa sanotaan, että vaatimus kahden metrin turvavälistä tekee teattereiden toiminnan kustannuksiltaan järjettömäksi. Teatterialan mukaan vaatimus tarkoittaa, että teatterit voivat ottaa katsomoon vain 10–20 prosenttia täydestä yleisökapasiteetista.

Lisäksi teatteriala haluaa, että koronapassi otettaisiin mahdollisimman pian käyttöön ja avuksi rajoitusten purkamisessa.

Lauantaina julkaistun kannanoton on allekirjoittanut yli sata teatterialan toimijaa. Mukana ovat muun muassa Suomen Teatterit ry, Suomen Teatterinjohtajaliitto ja Suomen Näyttelijäliitto.

Pirkanmaalla 89 uutta tartuntaa

Kello 9.49: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi lauantaina, että Pirkanmaalla on varmistunut 89 uutta koronatartuntaa. Fimlab tutki alueelta 1 762 näytettä.

Perjantaina Tays kertoi 106 tartunnasta, mikä on toiseksi suurin päiväkohtainen uusien tartuntojen määrä Pirkanmaalla koko epidemian aikana. Näytteitä oli tutkittu 2 109 kappaletta.

Tällä viikolla on kerrottu yhteensä 488 uudesta koronavirustapauksesta. Viime viikon aikana Tays raportoi yhteensä 504 tartuntaa.

Tartunnat, kuolemat ja sairaalahoidossa olevien määrät kasvussa Yhdysvalloissa

Kello 7.47: Yhdysvaltain koko väestöstä puolet on nyt täysin rokotettu koronavirusta vastaan, kertoo Valkoinen talo.

Rajapyykin ylittyminen tarkoittaa sitä, että maan väestöstä 165 miljoonaa ihmistä on saanut joko molemmat annokset Modernan tai Pfizerin rokotteita tai vaihtoehtoisesti yhden annoksen Johnson & Johnson -rokotteen.

Rokotusten tahti hidastui maassa merkittävästi huhtikuussa erityisesti konservatiivialueilla, mutta tarttuvamman deltavariantin levitessä rokotusinto on lähtenyt jälleen kasvuun.

Uusien tartuntojen, kuolemien ja sairaalahoidossa olevien määrässä on nähty terävää kasvua Yhdysvalloissa viime viikkoina deltavariantin levitessä. Viime viikolla todettiin keskimäärin 90 000 uutta tartuntaa päivittäin. Näistä kolmasosa on todettu Floridan ja Texasin osavaltioissa.

Uusia koronavirukseen liitettyjä kuolemia todetaan maassa noin 380 kappaletta päivässä, minkä lisäksi sairaalahoitoon viedään noin 7 300 ihmistä vuorokaudessa.

Kuolemien lukumäärissä mitattuna Yhdysvallat on pahiten koronaviruksesta kärsinyt maa. Siellä on kirjattu yhteensä 615 000 kuolemaa koko pandemian aikana.

Perjantai 6.8.

CNN antoi potkut kolmelle työntekijälle, joilla ei ollut rokotusta

Kello 19.48: Uutiskanava CNN antoi potkut kolmelle työntekijälleen, jotka olivat tulleet työpaikalle, vaikka eivät olleet saaneet koronarokotusta, kertoi yhdysvaltalaismedia.

Tiedotusvälineet olivat saaneet haltuunsa yhtiön torstaina jakaman sisäisen muistion, jonka oli laatinut CNN:n johtaja Jeff Zucker.

Zucker kirjoittaa muistiossa, että yhtiöllä on nollatoleranssi rokottamattomiin työntekijöihin, jotka käyttävät yhtiön työtiloja.

Muistiossa ei kerrottu työntekijöiden nimiä, asemaa tai sitä, missä yksikössä nämä työskentelivät.

Yhdysvaltojen liittovaltion hallinto päätti toukokuussa, että työnantajilla on oikeus vaatia työtiloihinsa tulevilta työntekijöiltä koronarokotusta.

Muun muassa Facebook, Google ja Microsoft ovat ilmoittaneet vaativansa työntekijöiltään Yhdysvalloissa rokotusta.

Riihimäen vankilan toimintoja keskeytetään

Kello 18.22: Riihimäen vankilassa todettiin alkuviikosta yksi henkilöstön koronatartunta, johon on liittynyt altistumisia, rikosseuraamuslaitos (Rise) tiedottaa.

Tähän mennessä on todettu yksi jatkotartunta. Vankeja ja henkilökuntaa on asetettu karanteeniin. Vankilan toimintoja keskeytetään ja poistumisluparajoituksia jatketaan 20. elokuuta asti.

Riihimäen vankilan toimintojen keskeytys on Risen mukaan tarpeen laitosturvallisuuden ja terveysturvallisuuden takaamiseksi. Rajoitustoimilla vähennetään merkittävästi vankien keskinäisiä kontakteja laitoksen sisällä, kunnes seulontatestauksilla on selvitetty, kuinka moni henkilö on mahdollisesti saanut koronavirustartunnan.

Jatkotartunnan vuoksi on mahdollista, että koronaviruksen leviäminen on laajempaa, joten Riihimäen vankilassa järjestetään laaja seulontatestaus sekä vangeille että henkilöstölle.

Nuoret voivat itse päättää koronarokotteen ottamisesta

Kello 18.10: 12–15-vuotiaiden koronarokotukset alkavat ensi viikolla. Rokotuksissa toimitaan kuten terveydenhuollossa muutenkin alaikäisten kanssa, eli lapsi tai nuori voi itse tehdä päätöksiä hoidostaan, kun hänet on arvioitu päätöskykyiseksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola.

–  Koronarokotukset eivät muodosta poikkeusta tähän, hän toteaa.

Hänen mukaansa ensisijainen ja toivottavin tilanne on, että huoltaja ja nuori ovat jo kotona puhuneet rokotukseen liittyvistä seikoista ja päätös on yksimielinen. Tällöin huoltaja voi allekirjoittaa suostumuksen, jonka terveydenhuolto saa haltuunsa.

Jos kuitenkaan huoltajat eivät halua nuoren ottavan rokotusta, jonka nuori haluaa, tämän kykyä itsenäisen päätöksen tekemiseen arvioidaan terveydenhuollossa.

Nuoren päätöskykyä arvioidaan keskustelemalla hänen kanssaan. Hietanen-Peltolan mukaan asiasta annetaan informaatiota siten, että nuori varmasti ymmärtää asian. Hänelle kerrotaan esimerkiksi mahdollisista rokotuksen sivu- ja haittavaikutuksista, minkä jälkeen kuunnellaan tarkasti, miten nuori pohtii asiaa.

Nuoren itse päättäessä hoidostaan hän saa päätäntävallan myös siitä, annetaanko kyseisestä hoidosta tieto hänen huoltajilleen.

Walk in -päivä Parkanossa elokuussa

Kello 16.46: Parkanon terveyskeskuksen neuvolassa järjestetään walk in -rokotuspäivä lauantaina 14. elokuuta kello 10–15. Ensimmäiselle rokotukselle on tällöin mahdollista hakeutua erillistä ajanvarausta.

Walk in -rokotukseen pääsee pian Ylöjärvellä

Kello 16.30: Ylöjärven kaupunki järjestää ensimmäiset walk in -koronarokotukset torstaina 12. elokuuta kello 12.30–15.30 ja keskiviikkona 18. elokuuta kello 16.30–20 Elon kauppakeskuksen rokotuspisteessä.

Walk in -rokotukseen pääsee ilman ajanvarausta jonotusperiaatteella. Rokotukseen pääsevät kaikki 12 vuotta täyttäneet ylöjärveläiset, jotka eivät ole vielä saaneet ensimmäistä rokotusta. Walk in -rokotuksissa ei jaeta tehosterokotteita. 12 vuotta täyttäneitä lapsia ja nuoria tullaan rokottamaan jatkossa myös kouluissa.

Lukiolaisten liitto vaatii rokotuspisteitä lukioihin

Kello 15.53: Lukioissa tulisi järjestää koronarokotusta varten pop up -pisteitä, joissa rokotteen voisi hakea ilman ajanvarausta, vaatii Suomen lukiolaisten liitto.

Järjestelyn tarkoituksena olisi turvata lukioiden lähiopetuksen jatkuminen.

Liiton puheenjohtaja Emilia Uljas arvioi, että lukioihin tuotavat rokotuspisteet olisivat loistavat tapa nostaa nuorten rokotekattavuutta. Hänen mukaansa kynnys rokotteen ottamiselle oppilaitoksissa on matala.

–  On tärkeää, että myös nuorten rokotekattavuus saadaan mahdollisimman suureksi ja päästään lopulta normaaliin elämään, Uljas sanoo liiton tiedotteessa.

Liiton mukaan rokotteen ottamisen tulisi olla hyväksyttävä syy olla poissa oppitunnilta.

Parkanossa ja Kihniössä tartuntoja, julkisia tiloja pysyy suljettuina

Kello 15.48: Parkanon kaupunki tiedotti perjantaina, että Parkanossa on tällä hetkellä viisi sairastunutta ja yksi altistunut henkilö karanteenissa. Kihniössä on neljä sairaana ja neljä altistunutta karanteenissa.

Parkanon kaupungin julkiset tilat ovat suljettuna elokuun loppuun saakka lukuun ottamatta kohderyhmille varattuja harrastetiloja. Kirjasto toimii kaupungin mukaan normaalisti turvallisuusohjeita noudattaen.

Rokotusaikoja on molemmissa kunnissa runsaasti varattavissa jo ensi viikolla, kaupunki tiedottaa. Lauantaina 14. elokuuta on seuraava massarokotuspäivä Parkanon terveyskeskuksen neuvolassa. Silloin voi myös saada ensimmäisen rokotteen ilman ajanvarausta.

Veikkaus sulkee kahviloiden ja ravintoloiden peliautomaatit Pirkanmaalla

Kello 14.41: Koronatilanteessa leviämisvaiheeseen siirtyneillä alueilla kahviloiden ja ravintoloiden peliautomaatit suljetaan lauantaina 7.8.

Peliautomaatit suljetaan Kymenlaakson, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla sekä pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen). Peliautomaattien sulkeminen koskee niitä myyntipaikkoja, jotka on Veikkauksessa luokiteltu kahvilaksi tai ravintolaksi.

Muissa leviämisvaiheessa olevien alueiden myyntipaikoissa (muun muassa kioskit, kaupat ja liikenneasemat) Veikkaus sulkee osan peliautomaateista. Asiakkaiden pelattavaksi jäävien peliautomaattien välillä on kahden metrin turvaväli.

Lisäksi kaikkiin automaatteihin on asennettu suojapleksit ja pelaavien asiakkaiden käytössä on käsihuuhdetta.

Eduskunnassa on havaittu koronatartunta

Kello 13.38: Eduskunnassa on havaittu koronatartunta, kertoo eduskuntatiedotus. Tartunnan saanut toimii eduskunnassa viranhaltijana.

Koronalle tämän viikon maanantaina ja tiistaina altistuneet on testattu. Eduskuntatiedotuksen mukaan laajoja altistuksia ei tämänhetkisen tiedon perusteella ole syytä epäillä, sillä maski- ja turvaväliohjeita on noudatettu.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoi alkuiltapäivästä STT:lle, että neljä altistunutta on testattu. Kaikki altistuneet ovat virkamiehiä.

Rauhion mukaan tartunnan saanut henkilö on noudattanut maski- ja turvaväliohjeita.

–  Enempää kuin näitä neljää altistumista ei tämänhetkisen tiedon perusteella ole syytä epäillä, hän sanoi.

Eduskunta on puolentoista vuoden aikana kertonut muutaman kansanedustajan koronatartunnasta. Lisäksi Rauhion mukaan toistakymmentä eduskunnan työntekijää on todennetusti saanut tartunnan.

Nokialla alkavat 12–15-vuotiaiden rokotukset ensi viikolla

Kello 12.27: Ensi viikosta alkaen koronarokotuksia tarjotaan myös perusterveille 12–15-vuotiaille, tiedottaa Nokian kaupunki. 12–15-vuotiaille tarjotaan Biontech-Pfizerin tai Modernan rokotetta saatavuuden mukaan.

Rokotuksia koskeva asetusmuutos tulee voimaan 9.8. Nokialla kaikki 12 vuotta täyttäneet voivat saada ensimmäisen rokotteen ilman ajanvarausta Nuijamiestentien rokotuspisteellä torstaina 12.8., lauantaina 14.8. ja sunnuntaina 15.8. kello 9–15.

Walk in -rokotukset ovat avoinna kaikille rokotettaville ryhmille, ja ensi viikosta alkaen myös perusterveille 12 vuotta täyttäneille nokialaisille. Rokotusajan voi edelleen varata myös etukäteen. Sähköisesti aikoja on varattavissa heti, ja puhelinajanvaraus on auki tiistaisin klo 8–14.

Taysin erva-alueella koronapotilaiden määrä noussut nopeasti

Kello 11.51: Sairaanhoitopiirien THL:lle ilmoittamien tietojen mukaan koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on kasvanut viime päivinä. Koko maassa sairaalahoidossa on sata koronapotilasta, joista 18 on tehohoidossa.

Keskiviikkona sairaalahoidossa oli kuusi potilasta vähemmän. Tehohoidossa olevien määrä on noussut keskiviikosta koko maassa kolmella.

Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidon tarve on noussut selvästi keskiviikon jälkeen. Nyt potilaita on 22, joita viisi tehohoidossa. Keskiviikkona potilaita oli yhteensä 15, joista neljä tarvitsi tehohoitoa.

THL: Suomessa on todettu 738 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 738 uutta koronavirustartuntaa.

Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 110720 koronavirustartuntaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä tapauksia on todettu seuraavissa paikoissa: Tampere 31, Kangasala 3, Nokia 2, Ylöjärvi 2, Sastamala 2, Ikaalinen 1 sekä Jämsä 1. Pälkäneen tietoja on korjattu takautuvasti ja kuntaan on ilmoitettu -1 tartuntaa.

Rokotukset jatkuvat Ratinassa myös elokuussa

Kello 11.35: Ratinan rokotusyksikön sulkeminen elokuuksi tapahtumien vuoksi peruuntuu ja rokotukset Ratinassa jatkuvat entiseen tapaan elokuun ajan, Tampereen kaupunki tiedottaa.

Ajanvarauksella rokotukseen tuleville Ratina on avoinna ma–pe kello 8–20. Ratinassa rokotetaan pääosin tehosterokotukseen ajanvarauksella tulevia, mutta Ratinan walk in -rokotuslinja palvelee myös ensimmäiseen rokotukseen tulevia ma–pe kello 8–18.

Mikäli olet saanut ensimmäisen rokotteen Ratinassa ja tehosterokoteaikasi on elokuussa, voit mennä tehosterokotukseen saamallasi ajalla Ratinaan, koska Ratina on aikaisemmista suunnitelmista poiketen avoinna. Tästä ei tarvitse ottaa etukäteen yhteyttä terveyspalveluihin.

Ratinan lisäksi myös Messukeskuksen rokotusyksikkö palvelee tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin 13.8. asti. Messukeskus on avoinna ajanvarauksella ma–pe kello 11–18. Rokotteiden vähäisyyden vuoksi ilman ajanvarausta ei rokoteta 5.–10.8. Tänä aikana Messukeskukseen voi siis tulla rokotukseen vain etukäteen varatulla ajalla.

Rock in the City -festivaali on peruttu

Kello 11.12: Porissa 20.–21. elokuuta järjestettäväksi suunniteltu Rock in the City -festivaali on peruttu huonontuneen koronavirustilanteen ja sen aiheuttaman lipunmyynnin pysähtymisen takia.

Tapahtumajärjestäjä kertoi peruuntumisesta perjantaiaamupäivänä lähetetyssä tiedotteessa.

Festivaaleilla esiintynyt muun muassa Amorphis, Apocalyptica, Battle Beast ja Michael Monroe.

Avi: Kymenlaaksoon kokoontumisrajoituksia

Kello 10.49: Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt Kymenlaakson sairaanhoitopiirin aluetta koskevan rajoituspäätöksen. Sairaanhoitopiiri on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen 4.8. ja alueellinen koronatyöryhmä suositteli alueelle kokoontumisrajoituksia.

Kymenlaaksossa päätöksen mukaan esimerkiksi sisätiloissa järjestettävissä yli kymmenen hengen ja ulkotiloissa järjestettävien yli 50 hengen kokoontumisissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää lähikontakti toisiinsa eli säilyttää turvaväli.

Päätös on voimassa 14.8.–13.9.

Pääkaupunkiseudun rajoituksiin ei tehdä vielä muutoksia.

Uusien rajoitustoimien välttämättömyyttä ja sisältöä arvioidaan uudelleen ensi viikolla ja aluehallintovirasto tiedottaa siitä erikseen todennäköisesti loppuviikosta.

Blockfest peruuntuu

Kello 10.45: Blockfest on peruttu myös tältä kesältä. Tapahtuma tiedotti asiasta perjantaina aamupäivällä.

Blockfestin järjestäminen oli jo pitkään iso kysymysmerkki pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi. Myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston linjaamat uudet kokoontumisrajoitukset loivat omat haasteensa tapahtuman järjestämiselle.

Blockfestin toimitusjohtaja Kalle Kallonen arvioi jo torstai-iltana, että tieto tulisi vielä torstaina. Festivaali kuitenkin tiedotti asiasta vasta perjantaina: päätös on tehty ja tapahtuma peruttu.

Tampere-taloon suunniteltu Tubecon Games peruuntuu

Kello 9.04: Tampereelle elokuuksi suunniteltu viihteellisen pelaamisen suurtapahtuma, Tubecon Games, peruuntuu. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää Tampere-talossa 20.–21. elokuuta. Peruuntumisen syynä ovat tiukentuneet koronarajoitukset. Tapahtumaan jo ostetut liput voi palauttaa lippukauppoihin.

– Tubecon Gamesissa olisi ollut lukuisia ohjelmanumeroita, joita ei voitaisi toteuttaa vallitsevalla kahden metrin turvavälillä, kuten suuri PUBG1000-turnaus. Kaiken tämän huomioiden elokuun tapahtumarajoitukset ja erityisesti nuoressa kohderyhmässä kiihtyvä koronatilanne tekevät Tubecon Gamesin toteuttamisen valitettavasti mahdottomaksi, toteaa Tubecon oy:n toimitusjohtaja Jan Grehn tiedotteessa.

Australian koronaluvut jatkavat nousuaan

Kello 9.00: Koronatartuntojen määrän kasvu Australian suurimassa kaupungissa Sydneyssä ei ota laantuakseen. Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääministerin Gladys Berejiklianin mukaan alueella rekisteröitiin perjantaina 291 uutta tartuntaa.

Berejiklian varoitti samalla, että helpotusta ei ole luvassa lähipäivinä, vaan tartuntamäärät tulevat pysymään korkealla tasolla, vaikka kaupunki on jo kuudetta viikkoa laajassa koronasulussa.

Liki 60 prosenttia Australian 25 miljoonasta asukkaasta on jo koronasulun piirissä. Myöhään torstai-iltana sulkukaupunkien joukkoon liittyi Melbourne, kun Victorian osavaltion pääministeri Dan Andrews määräsi kaupunkiin jo kuudennen koronasulun pandemian aikana.

–  Sanon aivan suoraan: meillä ei ole riittävästi ihmisiä rokotettuina, joten muuta vaihtoehtoa ei tällä hetkellä ole, Andrews perusteli.

Australian asukkaista vasta liki 20 prosenttia on täysin rokotettuja. Maalla on ollut pulaa rokotteista ja myös rokotevastaisuus on hidastanut tahtia.

Pirkanmaalla 106 uutta tartuntaa

Kello 8.59: Pirkanmaalla on todettu 106 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Tämä on alueen toiseksi suurin koko epidemian aikana ilmoitettu tartuntojen määrä.

Fimlab tutki 2 109 koronanäytettä, mikä on aikaisempia päiviä huomattavasti suurempi määrä. Tämän viikon aikana testimäärät eivät ole kertaakaan olleet yli kahdentuhannen.

Tällä viikolla on kerrottu yhteensä 399 uudesta koronavirustapauksesta Pirkanmaan alueella. Viikon toistaiseksi suurimmat tautilukemat ennen perjantaita julkaistiin keskiviikkona, jolloin ilmoitettiin 97 uudesta tartunnasta.

Pirkanmaan toistaiseksi korkein päiväkohtainen uusien tartuntojen määrä julkaistiin viikko sitten perjantaina, jolloin kerrottiin 112 tartunnasta. Viime viikon aikana Tays raportoi yhteensä 504 tartunnasta.

12–15-vuotiaita rokotetaan Tampereella kouluilla

Kello 8.24: Tampereella on tarkoituksena on rokottaa 12–15-vuotiaat kouluilla, kertoo kaupungin vastaanottotoiminnan ylilääkäri Kati Myllymäki.

Myllymäen mukaan esimerkiksi Ratinan massarokotuspisteellä saatetaan alkaa rokottaa 12–15-vuotiaita, jos sinne suunnitellut tapahtumat perutaan tautitilanteen takia. Tähän kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi rokotteiden saatavuus, Myllymäki sanoo.

Myllymäen mukaan koulujen rokotukset tuskin alkavat vielä ensi viikolla. Hän uskoo, että ne pystytään käynnistämään elokuun aikana.

– Kouluterveydenhoitajien resurssit eivät yksinään riitä rokottamiseen, joten tarvitsemme lisäresursseja, Myllymäki sanoo.

Lue lisää: Tampere valmistelee jo 12–15-vuotiaiden koronarokotuksia – Ratinan rokotus­pisteen muutto jäihin: ”Tapahtumien toteutuminen on epävarmaa”

CNN vaatii lähityössä olevilta työntekijöiltään koronarokotetta - kolme työntekijää irtisanottu

Kello 7.33: Yhdysvaltalainen CNN on irtisanonut kolme työntekijää näiden tultua työpaikalle ilman koronarokotusta, kertoo The Guardian.

CNN vaatii työntekijöiltään rokotuksen ottamista jos nämä työskentelevät yhtiön tiloissa tai tapaavat työtehtävissä yhtiön muita työntekijöitä.

CNN:n johtaja Jeff Zuckerin mukaan CNN ei tähän mennessä ole vaatinut työntekijöiltä todistusta rokotuksista, mutta käytäntö saattaa muuttua jatkossa.

Myös esimerkiksi Google, Facebook ja Uber vaativat toimistoille palaavilta työntekijöiltään rokotetta. Yhdysvalloissa myös New Yorkin kaupunki ja Kalifornian osavaltio ovat asettaneet rokotuspakon työntekijöilleen. Koronatartuntojen määrä maassa on ollut nousussa muutamia viikkoja.

Torstai 5.8.

Tredun ja Lempäälän lukion opiskelijoilla mahdollisuus rokotukseen Virta-kampuksella

Kello 18.25: Lempäälä aloittaa 12 vuotta täyttäneiden rokottamisen opiskelijaterveydenhuollossa Virta-kampuksella viikolla 33. Lempäälän kunta tiedottaa asiasta verkkosivuillaan.

Kaikilla Tredun ja Lempäälän lukion oppilailla on mahdollisuus hakeutua rokotukseen kotipaikkakunnasta riippumatta. Rokotukset toteutetaan koulupäivän aikana. Opiskelijalla on oikeus päättää rokotuksesta itsenäisesti. Nuorempien kohdalla suositellaan keskustelemaan asiasta vanhempien kanssa. Käytössä ovat Biontech-Pfizerin sekä Modernan rokotteet.

Ranskassa hyväksyttiin koronapassi

Kello 18.15: Ranskan perustuslakituomioistuin hyväksyi koronapassin, jolla rokotetut tai tuoreen negatiivisen koronatestituloksen saaneet ihmiset pääsevät kahviloihin, ravintoloihin ja tiettyihin juniin.

Kiistelty passi on johtanut isoihin protesteihin. Protestoijat ovat syyttäneet Ranskan presidentti Emmanuel Macronia "terveysdiktatuurin" johtamisesta.

THL: Toinen rokote antaa vakavalle koronataudille 96 prosentin suojan

Kello 18.15: Toinen koronarokote antaa 96-prosenttisen suojan koronaviruksen deltavariantin aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) torstaina.

Suojateho variantin vastaista oireista infektiota vastaan on 80 prosenttia. Lukujen taustalla ovat Britanniasta saadut tiedot. Aineiston tiedoissa on mukana erilaisia rokotteita.

Niin kutsutun deltavariantin osuus Suomessa havaituista koronatartunnoista on jo yli 90 prosenttia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus puolestaan kertoi torstaina, että deltamuunnos aiheuttaa raskaana oleville keskivaikean tai vaikean tautimuodon muuta väestöä useammin.

Britanniasta saadut tutkimustiedot puoltavat raskaana olevien koronarokottamista, sillä rokotteen vasta aineita on todettu siirtyvän äidiltä sikiölle, jolloin ne voivat suojata vastasyntynyttä.

Valkeakoskella mahdollisuus koronarokotukseen ilman ajanvarausta 11.8.

Kello 18.00: Valkeakoskella 16 vuotta täyttäneille kuntalaisille järjestetään mahdollisuus koronarokotuksen ensimmäiseen annokseen ilman ajanvarausta keskiviikkona 11. elokuuta kello 16 – 19. Käytössä on Modernan rokote.

Rokotukset järjestetään vanhassa terveyskeskussairaalan siivessä osoitteessa Särpimäenkatu 27, 1.krs.

Meidän Pirkkala 2021 -tapahtuma on peruttu

Kello 17.50: Pirkkalan kunta on päättänyt perua Meidän Pirkkala -tapahtuman Pirkanmaan siirryttyä koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen. Pirkkala tiedottaa asiasta verkkosivuillaan.

Perinteisesti elokuussa järjestetyssä tapahtumassa kunta ja kunnassa toimivat yhdistykset ja järjestöt ovat esitelleet omia palveluitaan ja toimintaansa. Aiempina vuosina tapahtuma on kerännyt noin tuhat kävijää Vapaa-aikakeskukseen ja sen ympäristöön.

Akaa vetoaa asukkaisiin

Kello 17.42: Koronatartuntaluvut jatkavat kasvuaan Akaassa, ja tällä viikolla tartuntoja on todettu torstain mennessä 16, tiedottaa Akaan kaupunki.

Kaupungin perusturvatoimi vetoaa nyt asukkaisiin, ja kaupunki tiedottaa, että uusien tartuntojen ehkäiseminen on nyt ensiarvoisen tärkeää. Terveydenhuolto on kaupungin mukaan hyvin kuormittunut sekä tartuntojen että niiden jäljitystyön vuoksi ja uhkana on, että kiireettömiä terveyspalveluita joudutaan sulkemaan, jos tilanne pahenee.

Kaikissa kohtaamisissa pitää muistaa käyttää maskia, huolehtia käsihygieniasta ja pitää turvavälit. Rokote suojaa vakavalta koronataudilta, joten rokotteen ottaminen on nyt ehdottoman tärkeä keino suojata itsensä ja muut, Akaa tiedottaa.

Ranska alkaa jakaa tehosterokotteita syyskuussa

Kello 16.58: Ranska alkaa syyskuussa antaa iäkkäille ja riskiryhmille tehosterokotuksia koronavirusta vastaan. Asiasta kertoo maan presidentti Emmanuel Macron.

Jo viime kuussa Macron paljasti suunnitelmat tehosterokotuskampanjasta ja kertoi sen kohdistuvan niihin, jotka saivat rokotteen ensimmäisten joukossa aiemmin tänä vuonna. Käytännössä tämä tarkoittaa yli 80-vuotiaita tai ihmisiä, joilla on vakavia terveysongelmia. Tarkka lista niistä, joille tehostetta tarjotaan, päätetään ensi viikolla.

Tällä hetkellä kolmas rokoteannos annetaan Ranskassa vain ihmisille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.

Päivää aiemmin Maailman terveysjärjestö WHO pyysi kaikkia maita keskeyttämään tehosterokotteiden antamisen ainakin syyskuun loppuun asti. Näin voitaisiin järjestön mielestä vähentää valtavaa epätasa-arvoa rokotteiden jakaantumisessa rikkaiden ja köyhien maiden välillä.

Israel on jo alkanut jakaa tehosterokotteita yli 60-vuotiaille, ja viime viikolla Saksa kertoi alkavansa tarjota tehosteita syyskuusta alkaen.

Hallitus näytti vihreää valoa koronapassille

Kello 16.36: Hallitus on näyttänyt vihreää valoa koronapassin käyttöönotolle. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole selvää, milloin koronapassi voitaisiin saada käyttöön.

Asiasta kertoi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) hallituksen neuvottelun jälkeen. Lintilän mukaan koronapassia aletaan heti valmistelemaan sosiaali- ja terveysministeriön johdolla usean ministeriön yhteistyönä.

Lintilän mukaan hallitus oli linjauksessa "erittäin yhtenäinen".

Marin ei uskalla luvata koronapassia syksyksi

Kello 16.35: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan vielä tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, onko Suomessa syksyllä käytössä koronapassi.

– Kuulemme valmistelutilanteen ja ne monet haasteet, joita siihen liittyy, niin juridisia kuin käytännöllisiä haasteita, Marin sanoi valtioneuvoston istuntoon ja sen jälkeiseen koronakokoukseen mennessään.

Pääministeri ei usko, että hallituksen sisällä olisi jakolinjaa koronapassista. Hänen omasta mielestäänkin passi tulee entistä käyttökelpoisemmaksi nyt, kun rokotukset edistyvät. Toisaalta Marin painotti, että koronapassiin liittyy kysymyksiä perusoikeuksista ja yhdenvertaisuudesta.

Marin myös sanoi, että koronarokotuksia ei toistaiseksi olla laajentamassa alle 12-vuotiaisiin ennen kuin asiasta on riittävästi tutkimustietoa.

Särkänniemeen suunniteltu Ilves-päivä perutaan

Kello 15.53: Ilves-päivä perutaan Pirkanmaan koronatilanteen vuoksi, urheiluseura tiedottaa nettisivuillaan. Tapahtuma piti järjestää 18. elokuuta Tampereella Särkänniemessä. Seuran mukaan tapahtuma siirretään kesälle 2022.

Kyseessä olisi ollut seuran 90-vuotisjuhlavuoden merkkitapahtuma. Viimeksi Ilves-päivään osallistui yli 10 000 henkilöä.

Rokotteita ensi maanantaista lähtien kaikille 12–15-vuotiaille

Kello 13.53: Koronarokotteita tarjotaan jatkossa kaikille 12–15-vuotiaille lapsille ja nuorille. Hallitus muutti torstaina 5.8. vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista annettua valtioneuvoston asetusta. Asetusmuutos tulee voimaan 9.8.2021.

Lapsille ja nuorille tarjotaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Se on tällä hetkellä ainoa Suomessa käytössä oleva koronarokote, jolla on myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin. Comirnaty on mRNA-rokote.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Jos nuori ei halua tai ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan huoltajien suostumus. Rokotusten ottaminen on vapaaehtoista.

Rokotukset voidaan toteuttaa alueellisen harkinnan mukaan esimerkiksi kouluissa tai joukkorokotuksina aikuisväestön joukkorokotusten yhteydessä.

Tähän asti covid-19-rokotuksia on ollut mahdollista antaa kaikille yli 16-vuotiaille sekä niille 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin.

Uudet ravintolarajoitukset voimaan sunnuntaina

Kello 13.41: Valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Uudet rajoitukset astuvat voimaan sunnuntaina 8.8. kello 00.

Leviämisvaiheessa olevilla alueilla, kuten Pirkanmaalla, anniskelu on sallittu kello 07–22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna kello 05–23.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja uutena rajoituksena myös ulkotiloissa käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on vastaavasti sisä- ja ulkotiloissa käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sekä sisä- että ulkotiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Alueille tulee voimaan sisätiloissa tanssi- ja karaoke-kielto, eli asiakkaat ohjataan istumaan istumapaikoillaan.

Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla anniskelu on sallittu klo 07–24 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05–01.

Tampereen kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmä huolissaan

Kello 12.40: Tampereen kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmä on erittäin huolissaan heikentyneestä tautitilanteesta, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Johtoryhmä suosittelee vahvasti, että kaikki muistaisivat nyt terveysturvallisen käytöksen.

– Meistä jokainen voi vaikuttaa terveysturvalliseen kaupunkiin huolehtimalla koronarokotteen ottamisesta, kahden metrin turvavälistä, kasvomaskin käytöstä ja käsien pesemisestä, sanoo pormestari Lauri Lyly tiedotteessa.

Häiriötilanteiden johtoryhmä odottaa, että myös joukkoliikenteessä muistetaan vahva maskisuositus ja turvallinen toiminta. Tavoitteena on turvata sekä lähiopetus että harrastusmahdollisuudet.

Vaikka osa kaupungin henkilöstöstä jatkaa etätöissä, kaupungin palveluksessa on useita ammattiryhmiä, jotka kohtaavat työssään ihmisiä päivittäin, joten johtoryhmän mukaan korkean rokotekattavuuden saavuttaminen on tärkeää sekä kaupungin asukkaiden että työntekijöiden keskuudessa.

Tampereen kaupunki on jo aloittanut 12–15-vuotiaiden mahdollisiin rokotuksiin sekä laajempaan opiskelijoiden rokottamiseen valmistautumisen.

THL: Pirkanmaalle tartuntoja 14 kuntaan

Kello 11.59: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoihin lisätyistä 752 uudesta tartunnasta eniten oli raportoitu Helsingistä (188), Espoosta (70) ja Vantaalta (62).

Pirkanmaalle lisätään THL:n tilastoihin yhteensä tartuntoja seuraavasti:

44 tartuntaa: Tampere.

5 tartuntaa: Akaa ja Kangasala.

2 tartuntaa: Lempäälä, Nokia, Hämeenkyrö, Mänttä-Vilppula ja Urjala

1 tartunta: Ylöjärvi, Pirkkala, Valkeakoski, Orivesi, Pälkäne ja Kihniö.

AFP: Maailmassa rekisteröity yli 200 miljoonaa koronavirustartuntaa

Kello 11.28: Maailmanlaajuisesti koronavirustapauksia on kirjattu nyt yli 200 miljoonaa sen jälkeen, kun virus ensimmäisen kerran havaittiin Kiinassa joulukuussa 2019, selviää uutistoimisto AFP:n laskuista. Uutistoimisto kerää tietonsa virallisista lähteistä.

Tällä hetkellä tartuntojen määrä kasvaa kovaa vauhtia, mikä on suurelta osin helposti tarttuvan deltamuunnoksen aiheuttamaa. Kuolonuhrien määrä näyttää datan perusteella kasvavan maltillisempaa tahtia.

Todellinen tartuntatapausten määrä on todennäköisesti virallista lukua merkittävästi suurempi muun muassa siksi, että erityisesti pandemian alkuvaiheessa testauskapasiteetti oli riittämätöntä.

Ravintolarajoituksiin tulossa muutoksia

Kello 10.59: STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo hallituksen käsittelevän tänään ravintolarajoituksia, jotka tulisivat voimaan 8. elokuuta puolen yön aikaan.

Leviämisvaiheen alueilla, kuten Pirkanmaalla, anniskelu loppuisi kello 22 ja ravintolat sulkisivat ovensa kello 23. Leviämisvaiheen alueilla rajoitus koskisi myös terasseja.

Kiihtymisvaiheen alueille ei esitetä muutoksia, vaan niissä anniskelu päättyisi kello 00 ja ovet suljettaisiin kello 01.

Oikaisu 5.8. kello 13.07: Toisin kuin STM:n tiedotustilaisuudessa aiemmin viestittiin, kiihtymisvaiheen alueille ei esitetä muutosta, jossa anniskelu päättyisi kello 23 ja ravintolat menisivät kiinni kello 00.

STM esittää rokotusten laajentamista 12–15-vuotiaisiin maanantaista alkaen

Kello 10.57: Sosiaali- ja terveysministeriö esittää, että koronarokotukset laajennetaan koskemaan kaikkia 12–15-vuotiaita, kertoi STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila tiedotustilaisuudessa tänään. Jos hallitus päättäisi esityksen mukaisesti, asetusmuutos tulisi voimaan ensi maanantaina.

Esityksen mukaan näiden rokotusten järjestämisvastuussa ovat kunnat, jotka itse päättävät järjestetäänkö rokotukset massarokotuspisteellä vai kouluterveydenhuollossa.

Messukeskuksen walk-in -rokotuslinja on kiinni rokotepulan vuoksi

Kello 10.36: Rokotteiden vähäisyyden vuoksi Messukeskuksen walk in -rokotuslinja ei palvele 5.–10.8., tiedottaa Tampereen kaupunki.

Messukeskuksen rokotepiste on auki seuraavasti:

  • Ajanvarauksella 6.8. saakka kello 11–18.

  • Ajanvarauksella 9.–26.8. maanantaista perjantaihin kello 8–20.

  • Ilman ajanvarausta (1. ja 2. rokote) 11.–26.8. maanantaista perjantaihin kello 8 - 18.

Ratinan rokotusyksikkö on auki 6.8. saakka kello 8–20. Ilman ajanvarausta voi saada 1. rokotteen 6.8. saakka kello 8–18.

Ratina on suljettu 9.–29.8.

Lue lisää: Ratinan rokotuspiste sulkeutuu ensi viikon jälkeen tapahtumien vuoksi – Ilmaiset rokotusbussit kulkevat puolen tunnin välein Ratinasta Messukeskukseen

Suomessa 752 uutta koronatartuntaa

Kello 10.17: Suomessa on todettu 752 uutta koronavirustartuntaa. Ylilääkäri Otto Helve THL:stä kertoi asiasta kello 10 alkaneessa STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudessa.

Oikaisu kello 10.23: Uusien tartuntojen määrä oli ensin virheellisesti 753.

Opetusministeriö ja THL: Lähiopetus on syksyllä lähtökohtainen opetusmuoto

Kello 9.00: Peruskouluissa, lukioissa ja ammattikouluissa opetus aloitetaan tänä syksynä lähtökohtaisesti lähiopetuksessa, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottavat.

Etäopetusta ei aiota käyttää enempää kuin se on terveyden turvaamisen kannalta välttämätöntä. Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin voidaan siirtyä väliaikaisesti, jos paikallinen koronaepidemiatilanne sitä edellyttää.

Opetusministeriö ja THL muistuttavat, että oireisena opetukseen tai varhaiskasvatukseen ei pidä tulla. Opetuksen järjestäjällä on velvollisuus järjestää oppilaille oppimisen ja koulunkäynnin tukea, ja maksuton kouluateria kuuluu kaikille oppilaille myös muulloin kuin lähiopetuksessa.

Korkeakoulut päättävät itse opetuksen järjestämistavoista. Lähiopetusta on korkeakouluissakin tarkoitus lisätä merkittävästi, tiedotteessa kerrotaan.

Pirkanmaalla 90 uutta tartuntaa

Kello 8.58: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi torstaina, että Pirkanmaalla on varmistunut 90 uutta koronatartuntaa. Fimlab tutki alueella 1 667 näytettä.

Keskiviikkona Tays kertoi 97 uudesta tartunnasta. Korkein päiväkohtainen uusien tartuntojen määrä on tähän mennessä todettu viime perjantaina 30. heinäkuuta, jolloin kerrottiin 112 uudesta tartunnasta.

Keskiviikko 4.8.

Marin A-studiossa: Ravintolarajoituksia on luvassa

Kello 22.02: Ravintolarajoituksia joudutaan ottamaan käyttöön pahentuneessa tautitilanteessa, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Ylen A-studiossa.

– Meillä on tälläkin hetkellä lainsäädäntö, joka tarjoaa välineet siihen, että kun esimerkiksi alueet siirtyvät leviämisvaiheeseen, niin silloin rajoitukset kiristyvät. Ja kyllä, näitä rajoituksia joudutaan ottamaan käyttöön.

Marin sanoo, että toivon mukaan täyssulkuja ei jouduttaisi tulevana syksynä kohtaamaan, kun rokotukset etenevät. Hän toivoo, että yhteiskuntaa pystytään pitämään enemmän auki kuin viime keväänä.

– Mitään täyssulkuja ei ole tulossa, vaan kyse on anniskeluaikarajoista, aukioloaikarajoista, turvavälien noudattamisesta, asiakaspaikkamääristä: niistä välineistä, jotka ovat lainsäädännössä tällä hetkellä. Kyllä niitä joudutaan ottamaan käyttöön, kun tautitilanne osassa maata on pahentunut.

Marin Ylellä: 12–15-vuotiaiden rokotukset tarkoitus aloittaa

Kello 21.55: Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Ylen uutislähetyksessä, että Suomessa on tarkoitus aloittaa 12–15-vuotiaiden koronarokotukset. Asia on huomenna torstaina esillä valtioneuvostossa.

Ylen uutislähetyksessä ja A-studiossa vierailleen Marinin mukaan toiveena on, että päätös asiasta voitaisiin tehdä torstaina ja rokotukset aloittaa ensi viikolla. Hän kertoi, että Suomeen on saatu ylimääräinen, noin 200 000 annoksen rokote-erä, josta nämä rokotukset voidaan aloittaa ilman, että se häiritsee muuta rokotusohjelmaa.

Marin kommentoi myös koronapassia ja kertoi, että hallitus käsittelee asiaa torstaina. Koronapassi voisi Marinin mukaan tulla Suomessa käyttöön aikaisintaan syys-lokakuussa. Passi voisi koskea erilaisia vapaa-ajan tilanteita ja tapahtumia, mutta ei julkisia, kaikille välttämättömiä palveluja.

Tartunnat nousivat olympiakaupungissa ennätyslukemiin

Kello 18.28: Olympialaisten isäntämaa Japani varoitti keskiviikkona, että koronavirustartunnat lisääntyvät maassa ennennäkemättömällä vauhdilla. Olympialaisten isäntäkaupunki Tokio ilmoitti keskiviikkona ennätykselliset 4 166 uutta tapausta. Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan valtakunnallisesti raportoitiin yli 14 200 tartuntaa, joka oli sekin uusi ennätys.

Tartunnat varjostavat olympiakisoja ja lisäävät epäilyksiä hallituksen tavasta käsitellä koronakriisiä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Leviämisen taustalla on terveysministeri Norihisa Tamuran mukaan viruksen deltamuunnos. Ministeri puolusti maan uutta linjausta, jossa lievempioireisia potilaita pyydetään pysymään eristyksissä kotona sen sijaan että he menisivät sairaalaan.

Päätös pyytää joitain sairaita ihmisiä jäämään kotiin on saanut lääketieteen asiantuntijoilta kritiikkiä ihmishenkien vaarantamisesta. Tamura lisäsikin, että linjauksesta voidaan tarvittaessa luopua.

EU tilaamassa 200 miljoonaa rokoteannosta Novavaxilta

Kello 18.22: EU-komissio on sopinut alustavasti ostavansa noin 200 miljoonaa annosta yhdysvaltalaista Novavax-koronarokotetta.

Kauppa toteutuu, mikäli Euroopan lääkevirasto EMA hyväksyy rokotteen käytön.

Novavax on kertonut, että sen rokotteen teho on yli 90 prosenttia. Rokote tehoaa yhtiön mukaan myös virusvariantteihin. Vakavalta koronaviruksen aiheuttamalta taudilta rokote suojasi testeissä sataprosenttisesti.

Novavaxin rokotteen etuna on se, että sitä ei tarvitse säilyttää erittäin kylmässä vaan normaali jääkaappilämpötila riittää. Tämä helpottaisi rokotteiden kuljetuksia esimerkiksi kehitysmaissa.

Novavaxia annetaan kaksi annosta.

Vesilahdessa järjestetään walk in -rokotuspäivä huomenna torstaina

Kello 17.23: Vesilahdessa järjestetään walk in -rokotuspäivä torstaina 5. elokuuta kello 15.45–18.15. Walk in -rokotukseen voivat mennä ilman ajanvarausta kaikki 16 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmiin kuuluvat 12–15 -vuotiaat vesilahtelaiset, jotka eivät vielä ole saaneet ensimmäistä rokotusta.

Tehosterokotukselle ei voi tulla walk in -päivään.

Orivesi peruu tapahtumia koronatilanteen takia

Kello 17.05: Oriveden kaupunki tiedottaa, että pahenevan koronatilanteen ja aluehallintoviraston uusien määräyksien vuoksi ORWfest on päätetty siirtää myöhempään ajankohtaan. Kirkkolahti Beach Party puolestaan perutaan kokonaan. Vesisankarit-tapahtuma voidaan järjestää terveysturvallisesti Kirkkolahdella lauantaina 14. elokuuta.

Nokialla walk in -rokotuksen voi saada ilman ajanvarausta myös Linnavuoressa

Kello 17.00: Ensimmäisen koronarokotteen voi saada Nokialla ilman ajanvarausta myös elokuussa. Walk in -rokotuslinja on auki Nuijamiestentien rokotuspisteellä torstaina 5. elokuuta, sunnuntaina 8. elokuuta sekä torstaina 12. elokuuta kello 9–15. Lisäksi Linnavuoren koulun liikuntasaliin avataan erillinen walk in -rokotuspiste, joka on avoinna keskiviikkona 18. elokuuta kello 12–18. Nokian kaupunki tiedottaa asiasta verkkosivuillaan.

Rokotusten annosväli Nokialla on edelleen 12 viikkoa. Nokia kertoo tiedotteessa, että yhtään rokotetta ei tällä hetkellä mene hukkaan, eikä annosvälin lyhentäminen siksi ole mahdollista. Annosväliä voi lyhentää vain, jos on lähdössä ulkomaille töihin tai opiskelemaan tai aloittamassa syöpähoidot.

Akaassa uusia koronatartuntoja

Kello 16.42: Akaan kaupunki tiedottaa, että muun Pirkanmaan tavoin koronatilanne on huonontunut myös Akaassa. Viime viikonlopun jälkeen Akaassa todettiin yhdeksän uutta koronatartuntaa, joista osassa tartunnan lähde on epäselvä.

OAJ vaatii 12–15-vuotiaiden rokotuksia kouluterveydenhuollon piiriin

Kello 16.28: Opetusalan ammattijärjestö (OAJ) esittää 12–15-vuotiaiden rokotusten aloittamista kouluterveydenhuollossa. Rokotusten järjestäminen on osa OAJ:n vaatimuksia turvallisen opetustyön ja oppimisen edistämiseksi.

– Kouluterveydenhuoltoa tarvittaisiin juuri tämän ikäluokan rokotuksissa, jotta ne eivät jäisi vain vanhempien aktiivisuuden varaan, kertoi OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen lukuvuoden avausinfossa keskiviikkona.

Pakkorokotuksia ei oltaisi antamassa, vaan OAJ:n toive on, että kouluterveydenhuollossa annettavilla rokotuksilla voitaisiin tukea rokotuskattavuuden nostamista.

Korkeakouluopiskelijoiden osalta rokotukset voitaisiin OAJ:n mukaan hoitaa pop up -rokotuspisteillä ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n avulla. OAJ esittää lisäksi opettajien tehosterokotuksia nopeutettavan.

Kangasalan kulttuuritapahtumiin muutoksia

Kello 14.28: Kulttuuritapahtumien järjestelyissä on huomioitu Kangasalla uudet koronaohjeistukset. Museoiden ilta järjestetään 12. elokuuta. Ohjelmaan on tehty joitakin muutoksia, muun muassa opaskierroksia on vähennetty ja ohjelmaa ja tarjoiluja pyritään järjestämään entistä enemmän myös ulkotiloissa. Kävijämääriä valvotaan ja tarvittaessa rajoitetaan.

Kohteisiin voi tulla vain oireettomana ja muihin seurueisiin on pidettävä turvavälit. Maskin käyttöä suositellaan sekä ulkona että sisällä.

Kesäteatteriesitykset jatkuvat 15. elokuuta saakka, mutta katsomon kapasiteettia on pienenetty alle puoleen maksimimäärästä. Esityksiin on maskisuositus ja yleisön jakaantuessa katsomon kolmeen eri lohkoon esitystä voi seurata turvavälein. Jo varattuja tai ostettuja lippuja ei peruta. Joihinkin esityksiin on vielä lippuja saatavilla.

Yle: STM harkitsee ravintolarajoituksien kiristämistä leviämisvaiheen alueilla

Kello 14.12: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tekee parhaillaan arviota siitä, tarvitseeko ravintolarajoituksia kiristää viruksen leviämisvaiheen alueilla. Koronaepidemian leviämisvaiheessa ovat tällä hetkellä pääkaupunkiseutu, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi.

Kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi asiasta Ylelle sähköpostihaastattelussa. Varhilan mukaan ministeriö aikoo viedä asian mahdollisimman pian hallituksen päätettäväksi.

Varhila arvioi, ettei keskiviikon aikana synny vielä ratkaisua rajoituksista. Hallitus kokoontuu seuraavan kerran huomenna torstaina.

Ravintoloiden koronarajoitukset koskevat aukioloaikoja, alkoholin anniskeluaikoja ja asiakasmääriä.

Tällä hetkellä voimassa olevan asetuksen mukaan kiihtymisalueilla ravintolat voivat anniskella puoleen yöhön asti ja olla auki kello yhteen asti aamuyöllä.

Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa 15 koronapotilasta

kello 13.45: Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on yli kaksinkertaistunut viikossa. Keskiviikkona Taysin alueella oli yhteensä 15 koronapotilasta sairaaloissa, joista neljä tehohoidossa. Viikkoa aiemmin sairaaloissa oli seitsemän koronapotilasta, joista yksi tehohoidossa.

Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Koko maassa sairaalahoidossa on keskiviikkona 95 koronapotilasta, joista 15 tehohoidossa.

THL: yli 2 miljoonaa on saanut kaksi annosta rokotetta Suomessa

Kello 13.21: Suomessa koronarokotteen toisen annoksen on saanut nyt hieman yli 2 miljoonaa ihmistä, eli 36 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Toisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 46 300:lla.

Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut lähes 3,69 miljoonaa ihmistä eli 66,4 prosenttia Suomen väestöstä.

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä yli 11 500:lla.

Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa

Kello 12.19: Suomen tartuntatautirekisteriin on kirjattu kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta viime keskiviikon jälkeen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tautiin liittyviä kuolemia on ilmoitettu yhteensä 984.

Tautiin liittyvien kuolemantapausten määrä perustuu tartuntatautirekisterin tietoihin, jotka voivat tarkentua takautuvasti.

Tehohoidossa olevien määrä tuplaantui maanantaista

Kello 12.17: Suomessa koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa on 95 ihmistä, joista tehohoidossa on 15, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut maanantaista kahdella ja tehohoidossa olevien määrä kahdeksalla. Tehohoidossa olevien määrä on siis tuplaantunut maanantain jälkeen.

Suomessa todettu 872 uutta tartuntaa

Kello 11.42: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 872 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 109 230 koronavirustartuntaa.

Eniten tartuntoja raportoitiin Helsingistä (227), Espoosta (88) ja Vantaalta (80).

Pirkanmaalta tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu tartuntoja Tampereelta (69), Kangasalta (9), Lempäälästä (7), Pirkkalasta (4), Urjalasta (3), Nokialta (2), Valkeakoskelta (2), Sastamalasta (1), Ikaalisista (1), Punkalaitumelta (1), Ylöjärveltä (1), Parkanosta (1), Virroilta (1) ja Akaasta (1).

Myös Kihniöstä on raportoitu uusia tartuntoja, mutta tartuntojen määrä ei ole tiedossa, koska THL ei kerro tietoja, jos tapauksia on ollut kunnassa epidemian aikana alle viisi.

Pirkanmaalla 97 uutta koronatartuntaa

Kello 9.29: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi keskiviikkona, että Pirkanmaalla on varmistunut 97 uutta koronatartuntaa. Fimlab tutki 1 270 näytettä.

Fimlabin tulosta täytyy odottaa edellispäiviä kauemmin

Kello 8.21: Koronatestituloksen saa Fimlabin mukaan tällä hetkellä keskimäärin 18 tunnin kuluttua näytteenottohetkestä, Fimlab kertoo verkkosivuillaan. Testimäärät kuitenkin vaihtelevat, joten Fimlab kehottaa varautumaan 1–2 päivän vastausaikaan.

Tiistaina tuloksen keskimääräinen odotusaika oli 11 tuntia.

Tiistai 3.8.

Ministeriön ylin virkailija LM:lle: Etäopetussuositusta ei ole tulossa

Kello 20.30: Opetus- ja kulttuuriministeriö ei aio antaa kouluille tai oppilaitoksille kansallista suositusta käynnistää syksyn opetus etänä, sanoo ministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen Lännen Medialle.

Lehikoisen mielestä koronarokotusten eteneminen vähentää tarvetta etäopetukselle, eikä epidemian pahentumisesta huolimatta koulujen tarvitse käynnistää laajasti opetusta etänä. Hän nostaa esille selvitykset, joiden perusteella oppimiserot korostuivat etäopetuksen myötä.

Kansliapäällikön mukaan koulutuksen järjestäjät voivat alueittain itse reagoida tautitilanteeseen.

Lehikoinen kertoo Lännen Medialle, että ministeriö aikoo vielä keskustella opiskelijajärjestöjen kanssa opiskelijatapahtumien järjestämisen järkevyydestä alkusyksyllä.

Puolet vangeista ei halua koronarokotetta

Kello 19.55: Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) mukaan vankien rokotehalukkuus on merkittävästi muuta yhteiskuntaa alhaisempi ja noin 50 prosenttia vangeista on halukkaita ottamaan vapaaehtoisen rokotteen.

Risen mukaan vankien rokotuskattavuus on 20–50 prosenttia ensimmäisen rokotteen osalta ja enintään kuusi prosenttia kahden rokotteen osalta. Vankiloiden henkilökunnasta merkittävä osa on saanut vasta ensimmäisen rokoteannoksen nuoren ikänsä vuoksi. Vankilahenkilökuntaa ei ole priorisoitu rokotuksissa samaan tapaan kuin laitoksissa toimivia sosiaali- ja terveysalan toimijoita.

Risen mukaan kontaktien välttäminen vankilaympäristössä on jatkossakin välttämätöntä heikon rokotuskattavuuden ja vankien runsaan vaihtuvuuden vuoksi. Tapaamisten ja poistumislupien rajoittaminen ja keskeyttäminen sekä toimintojen rajoitukset koskevat tällä hetkellä useita vankiloita eri puolilla Suomea.

Hallitus saa torstaina laajan koronakatsauksen, uusia linjauksia ei ole luvassa

Kello 18.50: Hallitus saa torstaina valtioneuvoston istunnon jälkeen laajan katsauksen koronatilanteesta ja ministeriöissä valmistelussa olevista asioista, mutta uusia linjauksia ei olla hallituslähteiden mukaan tekemässä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan päivitystä niin sanottuun hybridistrategiaan ja toimintasuunnitelmaan, mutta se on tarkoitettu STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan myöhäisempään syksyyn, jolloin rokotuskattavuus on riittävä.

Keskeistä on määritellä, millä tasolla rokotuskattavuuden tulisi olla, jotta yhteiskunta voisi siirtyä normaaliin eikä ainakaan laajoja koronarajoituksia enää tarvittaisi.

Varhila on arvioinut, että kasvavilla tartuntaluvuilla lähiopetus voi olla vaarassa erityisesti korkeakouluissa ja ammattikorkeakouluissa, mutta myös lukioissa ja ammattiopistoissa.

Varhilan mukaan toimintasuunnitelman päivitys on vasta keskeneräisessä virkavalmistelussa, joten vielä on liian aikaista puhua sen painotuksista.

Valtioneuvoston istunnossa käsitellään koronatoimia koskevia asetuksia tavalliseen tapaan. Vielä tiistaina oli auki muun muassa se, tuleeko leviämisvaiheeseen siirtyneille alueille ravintoloiden aukioloaikoihin tiukennuksia.

Pääkaupunkiseutu koronaepidemian leviämisvaiheeseen

Kello 16.58: Pääkaupunkiseutu siirtyy koronaepidemian leviämisvaiheeseen ja koulut alkavat lähiopetuksessa, kertoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö STT:lle.

Uusimaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella jatkaa koronaepidemian kiihtymisvaiheessa.

Myös Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa siirtyivät aikaisemmin tänään koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Päivitys 3.8.2021 kello 18.15: Lisätty tieto, että muu Uusimaa jatkaa kiihtymisvaiheessa.

IS: Hallitus ei ole tekemässä koulu- ja ravintolasulkuja

Kello 16.30: Ilta-Sanomien tietojen mukaan hallitus ei suunnittele rajoitusten tiukennuksia, eikä esimerkiksi ravintola- tai koulusulkuja olisi luvassa. Hallitus kokoontuu Säätytalolle valtioneuvoston yleisistuntoon torstaina kello 13 ja aloittaa sen jälkeen koronaneuvottelut.

Pirkanmaa siirtyy jälleen leviämisvaiheeseen

Kello 16.28: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki tiedotti tiistaina, että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri siirtyy kiihtymisvaiheesta takaisin leviämisvaiheeseen eli koronavirusluokituksen vaikeimpaan vaiheeseen.

Koronan ilmaantuvuus alueella on kuluneen kahden viikon ajalta 149 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden ja positiivisten testien osuus on edelliseltä viikolta 4,4 prosenttia. Kumpikin luku on noussut jyrkästi viimeisten viikkojen aikana, mutta tilanne elää nopeasti.

Lue lisää: Katso tallenne koronanyrkin infosta: Pirkanmaa siirtyy leviämisvaiheeseen, tätä se tarkoittaa – dramaattisia muutoksia suosituksiin tai rajoituksiin ei ole nyt luvassa

TS: Avin johtaja vetoaa ministeriötä rajoittamaan festivaaleja

Kello 14.06: Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtaja Heikki Mäki vetoaa sosiaali- ja terveysministeriötä rajoittamaan ravintoloiden ja festivaalien toimintaa. Asiasta kertoo Turun Sanomat.

Mäki kommentoi aihetta tiistaina iltapäivällä Varsinais-Suomen korona­koordinaatio­ryhmän infossa. Turun Sanomien mukaan Mäki painotti tilaisuudessa, että ravintolarajoitukset ovat hallituksen päätöksen alla, eivät aluehallintoviraston.

Alueen koronakoordinaatioryhmä linjasi tiistaina, että Varsinais-Suomi siirtyy koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Tapsan Tahtien Puistopiknik-tapahtuma voidaan järjestää torstaina

Kello 13.35: Tapsan Tahdit -tapahtuman tuottaja Jukka Heinämäki Onnensirkus oy:stä kertoo, että tapahtuma pystytään tänä vuonna järjestämään Poutunpuistossa, vaikkakin pienemmässä mittakaavassa.

Tapsan Tahdit järjestetään maksuttomana puistopiknik-tapahtumana Poutunpuistossa torstaina 5. elokuuta. Tapahtumassa jaetaan Iskelmä-Finlandia-palkinto.

Rise: Vankien rokotushalukkuus muuta väestöä alhaisempaa

Kello 12.54: Vankien rokotushalukkuus on muuta väestöä alhaisempaa, kertoo Rikosseuraamuslaitos (Rise). Noin 50 prosenttia vangeista olisi halukkaita ottamaan vapaaehtoisen rokotteen.

Risen mukaan vankien rokotuskattavuus on 20–50 prosenttia ensimmäisen rokotteen osalta ja enintään kuusi prosenttia kahden rokotteen osalta. Heikon rokotuskattavuuden ja vankien runsaan vaihtuvuuden vuoksi kontaktien välttäminen vankilaympäristössä on edelleen välttämätöntä.

Vankiterveydenhuollon yksikkö vastaa rokottamisesta vankiloissa.

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 97 ihmistä

Kello 12.46: Suomessa koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa on 97 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Hoidettavien määrä on kasvanut eilisestä maanantaista neljällä.

Tehohoidossa on seitsemän potilasta, mikä on saman verran kuin eilen.

Vesilahdessa järjestetään walk in -rokotuspäivä

Kello 12.33: Vesilahdessa voi mennä torstaina 5. elokuuta koronarokotukseen ilman ajanvarausta. Walk in -rokotuspaikka sijaitsee Vesilahden terveysaseman alakerroksessa. Rokotuksia annetaan kello 15.45–18.15.

Walk in -rokotukseen voivat tulla kaikki 16 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmiin kuuluvat 12–15-vuotiaat, jotka eivät ole vielä saaneet ensimmäistä rokotusannosta.

Vesilahtelaiset voivat käydä rokotuksessa myös Pirkkalassa. Ajanvaraus tehdään Pirkkalan rokotusneuvonnan kautta. Vesilahtelaiset eivät voi osallistua Pirkkalan walk in -rokotustilaisuuksiin.

Ylöjärven Kaupunkijazz-musiikkitapahtuma perutaan

Kello 12.25: Kaupunkijazz-musiikkitapahtuma on peruttu, kertoo Ylöjärven kaupunki. Tapahtuma oli määrä järjestää Ylöjärvellä ensi viikolla 13. elokuuta. Peruuntumisen syyksi kerrotaan kiihtyvä koronavirustilanne.

Tapahtuman kaikki konsertit siirretään kaupungintalon Ylöjärvi-saliin. Lippuvarauksista tullaan Ylöjärven mukaan tiedottamaan tarkemmin myöhemmin, kun yleisömäärien mahdolliset rajoitukset ovat tarkemmin tiedossa.

Suomessa todettu 692 uutta tartuntaa

Kello 11.45: Suomessa on raportoitu 692 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 229 tartuntaa, mikä on 3 429 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Koko epidemian alusta lähtien tartuntoja on todettu nyt 108 358.

Eniten uusia tapauksia kirjattiin Helsinkiin (184), Tampereelle (86) ja Vantaalle (54). Muualle Pirkanmaalle THL raportoi tartuntoja seuraavasti: Ylöjärvi 8, Lempäälä 6, Kangasala 6, Akaa 5, Pirkkala 5, Nokia 1, Sastamala 1, Parkano 1 ja Ikaalinen 1.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 46 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. THL:n ja Taysin tiedot eroavat, koska tartuntoja tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Japanissa vain vakavasti sairaat koronapotilaat otetaan sairaalahoitoon

Kello 9.48: Japanin pääministeri Yoshihide Suga kertoi maanantaina uudesta käytännöstä maan koronapotilaiden kuormittamissa sairaaloissa.

Vastedes vain kaikista vakavimmin sairastavat koronapotilaat otetaan sairaalahoitoon ja lievemmin sairastuneiden oletetaan pysyvän kotona. Terveysministeriön mukaan vakavasti sairaita ovat ne, jotka tarvitsevat tehohoitoa tai hengityskonetta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tokiossa lähes 70 prosenttia koronaviruspotilaille varatuista sairaalasängyistä oli sunnuntaina käytössä.

Tokion ja Okinawan alueelle on määrätty koronaepidemian vuoksi hätätila, jonka kestoa on jatkettu elokuun loppuun saakka. Maanantaina hätätila laajennettiin koskemaan myös kolmea Tokion lähellä sijaitsevalle hallintoaluetta sekä Osakan länsiosaa.

Japanin koronatartunnat kasvoivat vauhdikkaasti heinäkuussa ja nyt maassa raportoidaan noin 10 000 tartuntaa päivittäin. Viime lauantaina Tokiossa kerrottiin ennätyksellisestä 4 058 päivittäisestä koronatartunnasta.

Tokion olympialaisten järjestäjätaho kertoi tiistaina 18 uudesta tartunnasta kisoihin osallistuvien joukossa.

Kisajärjestäjä on kertonut nyt yhteensä 294 koronavirustartunnasta Tokion olympialaisiin liittyen.

Kainuussa kymmeniä koronatartuntoja ulkomaalaisilla marjanpoimijoilla

Kello 9.23: Kainuun sote tiedottaa tehneensä koronatestejä ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ryhmälle ja todenneensa yhteensä 44 koronatartuntaa. Sote teki 74 hengen marjanpoimijaryhmälle pikatestit maanantaina ja on asettanut tartunnan piiriin kuuluvat eristyksiin tai karanteeniin.

Kainuun soten mukaan poi­mi­jat voi­vat voin­tin­sa sal­lies­sa jat­kaa työs­ken­te­lyä eris­tykses­sä tai ka­ran­tee­nis­sa, edel­lyt­täen et­tei kon­tak­te­ja ul­ko­puo­li­siin ole. Ryhmä ei tiettävästi ole ollut tar­tun­nan le­viä­mi­seen mah­dol­lis­tavassa kon­tak­tissa sen ulkopuolisiin henkilöihin.

Kainuun soten mukaan marjanpoimijoiden ryh­män lei­ri­paik­ka on Kai­nuun ul­ko­puo­lel­la, ja tar­tun­nan­jäl­ji­tys hoi­de­taan lei­rin si­jain­nin pe­rus­teel­la. Kos­ka tar­tun­nan saa­neet ovat ul­ko­maa­lai­sia, lu­vut ei­vät näy Kai­nuun omis­sa il­maan­tu­vuus­lu­vuis­sa.

Pirkanmaalla todettu 46 uutta tartuntaa

Kello 9.09: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi, että Pirkanmaalla on varmistunut 46 uutta koronavirustartuntaa. Fimlab tutki 1020 näytettä.

Koronatestituloksen saa Fimlabin mukaan tällä hetkellä keskimäärin 11 tunnin kuluttua näytteenottohetkestä. Testimäärät kuitenkin vaihtelevat, joten Fimlab kehottaa varautumaan 1–2 päivän vastausaikaan.

Lue lisää: Luvut laskusuunnassa: Pirkanmaalla todettiin 46 uutta koronatartuntaa – näytteitä tutkittiin yli 1 000

Kiinan Wuhanissa testataan taas kaikki kaupungin asukkaat

Kello 8.08: Kiinassa Wuhanin kaupungin viranomaiset aikovat testata kaikki kaupungin asukkaat koronaviruksen varalta sen jälkeen kun seitsemän siirtotyöläistä sai positiivisen koronatestituloksen. Kiinan keskiosassa sijaitsevassa Wuhanissa on 11 miljoonaa asukasta.

Hubein maakunnan pääkaupunkia Wuhania pidetään koronapandemian lähtöpisteenä. Kuukausikaupalla jatkunut eristys ja rankat rajoitukset saivat kuitenkin tartunnat häviämään, eikä kaupungissa ole tätä ennen rekisteröity yhtään paikallista tartuntaa yli vuoteen.

Jo kertaalleen koronaviruksen kukistanut Kiina kamppailee nyt uuden tartunta-aallon kanssa, kun erittäin herkästi tarttuva deltamuunnos leviää maassa. Tiistaina Kiinassa rekisteröitiin 61 uutta kotoperäistä tartuntaa. Heinäkuun puolivälin jälkeen tartuntoja on kertynyt yli 400.

Uusien tartuntojen myötä kokonaisia kaupunkeja on eristetty ja miljoonat ihmiset on määrätty pysymään kotona. Maan pääkaupunki Peking on suljettu turisteilta kesken parasta lomakautta, ja viranomaiset ovat kehottaneet siellä asuvia välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista pois kaupungista.

Nämä rajoitukset voimassa Pirkanmaalla

Kello 7.34: Pirkanmaalla siirryttiin koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen noin kaksi viikkoa sitten, minkä seurauksena uusille rajoituksille tuli tarvetta.

Päivitetyt rajoitukset ja suositukset koskivat muun muassa yleisötilaisuuksia ja ravintoloiden toimintaa.

Kokosimme yhteen kaikki suositukset ja rajoitukset, jotka ovat tällä hetkellä voimassa Pirkanmaalla.

Lue lisää: Oletko pudonnut kärryiltä koronarajoituksista? Nämä kaikki rajoitukset Pirkanmaalla ovat tällä hetkellä voimassa

Yhdysvalloissa 70 prosenttia aikuisista saanut vähintään yhden rokoteannoksen

Kello 6.07: Yhdysvalloissa 70 prosenttia aikuisista on nyt saanut vähintään yhden rokoteannoksen koronavirusta vastaan, kertovat maan terveysviranomaiset. Rajapyykki oli alun perin haluttu ylittää jo maan itsenäisyyspäivään 4. heinäkuuta mennessä, mutta tästä myöhästyttiin liki kuukaudella.

Aikuisista hieman yli 60 prosenttia ja koko väestöstä noin puolet on täysin rokotettuja. Rokotustahti on hidastunut erityisesti maan konservatiivisilla vyöhykkeillä sekä muun muassa nuorten parissa.

Samaan aikaan maassa riehuu koronaviruksen entistä tarttuvampi deltamuunnos. Uusia tartuntoja todetaan päivittäin yli 60 000, ja luku on kasvamassa nopeasti.

Maanantai 2.8.

Satoja sotilaita komennettiin valvomaan Sydneyn koronakaranteenia

Kello 21.20: Australiassa viranomaiset ovat komentaneet 300 uutta sotilasta Sydneyyn valvomaan kaupungin koronakaranteenia.

Yli viisi miljoonaa asukasta on jo kuudetta viikkoa tiukassa koronakaranteenissa.

Rajoitusten on määrä jatkua elokuun loppuun. Kotoa saa poistua vain töihin, harrastamaan liikuntaa, välttämättömille ostoksille tai lääkäriin ja apteekkiin.

Rajoituksia ei ole noudatettu riittävän hyvin, minkä vuoksi viranomaiset lisäävät valvontaa. Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa on entuudestaan 250 sotilasta.

Australian asukkaista noin 14 prosenttia on rokotettu täysin. Pääministeri Scott Morrisonin mukaan maan rajoja ei avata ennen kuin 80 prosenttia väestöstä on saatu täysin rokotettua.

Saksa alkaa tarjota ylimääräistä tehosteannosta riskiryhmäläisille syyskuussa

Kello 21.15: Saksa alkaa tarjota koronarokotteen ylimääräistä tehosteannosta ikääntyneille ja muille riskiryhmiin kuuluville syyskuusta alkaen, maan terveysministeriö ilmoittaa. Ministeriötä huolettaa heikentynyt tai nopeasti heikkenevä immuunivaste joidenkin ryhmien keskuudessa.

Lisäannos on joko Pfizerin ja Biontechin tai Modernan rokotetta. Sitä tarjotaan myös sellaisille, jotka ovat saaneet kaksi annosta Astra Zenecaa tai yhden annoksen Johnson & Johnsonia, terveysministeriö ilmoittaa.

Terveysministeri Jens Spahn ja osavaltioiden terveysministerit sopivat lisäksi, että koronarokotteita tuodaan laajemmin tarjolle 12–17-vuotiaille. Saksan rokotekomissio (STIKO) on toistaiseksi suositellut rokotetta 12–17-vuotiaille vain, jos heillä on perussairauksia tai he asuvat riskiryhmään kuuluvan kanssa.

Ministereiden mukaan lasten ja nuorten rokottaminen voisi "merkittävästi helpottaa turvallista paluuta kouluihin kesälomien jälkeen".

Euroopan lääkevirasto (EMA) on hyväksynyt Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet käyttöön kaikille yli 12-vuotiaille.

Sastamalassa mahdollisia altistumisia

Kello 18.16: Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut (Sotesi) tiedottaa Facebookissa, että Sastamalassa on voinut altistua koronavirukselle seuraavissa paikoissa: S-market Sastamala lauantaina 24.7. kello 17.30 ja kello 21, S-market Sastamala keskiviikko 28.7. kello 17.30 ja Katsasta Sastamala samana päivänä noin kello 14–15.

Sotesi kehottaa näissä paikoissa mainittuina ajankohtina olleita hakeutumaan viipymättä testiin, mikäli koronavirukseen viittaavia oireita ilmenee.

Orpo pahentuneesta koronatilanteesta: ”Tulisivat nyt sieltä lomalta ja istuisivat alas”

Kello 18.12: Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo hoputtaa hallitusta toimimaan ja huolehtimaan siitä, että kansalaiset saisivat selkeät toimintaohjeet koronalukujen nopean pahenemisen vuoksi.

Orpon mielestä ihmisillä näyttää olevan tällä hetkellä muun muassa epätietoisuutta maskin käytön suhteen ja nuorten rokottamisessa pitäisi edetä paljon nopeammin, jotta etäkouluun ei enää jouduta. Hän moittii hallitusta myös aikaansaamattomuudesta koronapassin kanssa etenemisessä.

–  Tulisivat nyt sieltä lomalta ja istuisivat alas, koska tämä tilanne on taas heikkenemässä, Orpo sanoo STT:lle.

Orpo jäi kesäkuussa kuntavaalien jälkeen sairauslomalle sen jälkeen kun hänelle oli tehty pallolaajennus. Hän sanoo voivansa hyvin ja tekevänsä vielä elokuussa töitä kevennetyllä ohjelmalla.

Iranissa yli 37 000 uutta tapausta vuorokaudessa

Kello 14.21: Iranissa raportoitiin maanantaina 37 189 uutta koronatartuntaa. Ensimmäistä kertaa maassa raportoitiin yhden vuorokauden aikana yli 37 000 tartuntaa, maan terveysministeriö kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kyseessä on myös korkein päiväkohtainen uusien tartuntojen määrä kolmeen kuukauteen. Maan viranomaisten mukaan Iranissa on käynnissä viides epidemian aalto.

Iranissa kirjattiin maanantaina myös 411 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Yhteensä Iranissa on raportoitu pandemian alun jälkeen yli 3,9 miljoonaa tartuntaa ja 91 407 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Viranomaiset ovat kuitenkin myöntäneet, etteivät viralliset luvut vastaa todennäköisesti maan todellisten tartuntojen ja kuolemien määrää.

Viikonlopun aikana koronapotilaiden määrä noussut 28 ihmisellä

Kello 12.16: Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa on 93 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Heistä seitsemän on tehohoidossa.

Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut perjantaista 28 ihmisellä. Tehohoidossa olevien määrä on pysynyt samana kuin viime perjantaina.

Erityisvastuualueittain jaoteltua sairaalahoitotaulukkoaan THL päivittää kerran viikossa keskiviikkoisin. Viime keskiviikkona Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella sairaalahoidossa oli seitsemän koronapotilasta.

Tartunnat lähes kaksinkertaistuneet kahdessa viikossa

Kello 11.50: THL:n mukaan viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6 935 tartuntaa, mikä on 3 210 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tartuntojen määrä on siten lähes kaksinkertaistunut kahdessa viikossa.

Suomessa todettu 345 uutta koronavirustartuntaa

Kekko 11.42: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 345 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 107 666 koronavirustartuntaa.

Eniten tartuntoja on raportoitu tartuntatautirekisteriin Helsingistä (135), Espoosta (38) ja Vantaalta (33).

Pirkanmaalta lisätään THL:n tilastoihin ainoastaan kaksi tartuntaa Tampereelta ja kaksi Nokialta.

Tays kertoi maanantaina aamupäivällä, että Pirkanmaalla on todettu 60 uutta tartuntaa.

Taysin ja THL:n luvut eroavat merkittävästi toisistaan päivittäin. Tays kertoo aina edellisenä päivänä analysoitujen positiivisten testitulosten määrän, THL:n luvuissa samat tartunnat voivat näkyä useiden päivien viiveellä.

Tays kertoi toistakymmentä mahdollista altistumispaikkaa

Kello 11.31: Tays julkaisi Twitterissä listan mahdollisista altistumispaikoista Pirkanmaalla. Paikat ovat pääosin tamperelaisia ravintoloita ja terasseja.

Nokian Menkalan päiväkodissa on todettu mahdollisia altistuksia koronavirukselle

Kello 10.56: Kesäajan päivystävässä Menkalan päiväkodissa epäillään altistumisia koronavirukselle, tiedottaa Nokian kaupunki maanantaina.

Karanteeniin asetettiin vajaa 20 henkilöä. Muu päiväkodin toiminta jatkuu normaalisti. Päiväkoti tiedottaa asiasta lasten vanhempia.

– Koronavirustilanteen huononeminen kuormittaa nyt terveydenhuoltoa. Tapausmäärien nopean nousun vuoksi jäljitystyötä on paljon, ja samaan aikaan kesälomista ja koronarokotusten järjestämisestä johtuen työntekijäresurssia on normaalia vähemmän, Nokian tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Järvenpää kertoo tiedotteessa.

Lapsiasiavaltuutettu: Etäopetuksen tulisi olla viimesijainen keino

Kello 10.09: Terveysturvallisen lähiopetuksen tulisi olla kärkitavoite koulunkäynnin järjestämisessä, kertoo lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen avoimessa kirjeessään maanantaina.

Etäopetusta pitäisi järjestää vasta viimesijaisena keinona, koska koulutuksen tavoitteita ei voida täysin saavuttaa etänä opiskellessa.

Pekkarisen mukaan kouluissa tulisi pikimmiten omaksua Maailman terveysjärjestö WHO:n koulunkäynnin järjestämisestä antamia suosituksia, joihin kuuluu esimerkiksi testaus-, rokotus- ja jäljitysstrategioita sekä riskienhallintatoimenpiteitä, kuten maskien käyttöä ja ryhmäkokojen pienentämistä.

Pekkarinen kertoi lisäksi kirjeessään, että rokotusjärjestys on jättänyt lapset ja nuoret vaille suojaa. 16–20-vuotiaat ovat viimeinen rokotettava ikäryhmä. Pekkarinen on aiemmin kertonut kannattavansa rokotusten laajentamista myös 12–15-vuotiaisiin.

Lapsille ja nuorille suunnattu tiedotus rokotuksista, koronasta tai sen torjunnasta on ollut Pekkarisen mukaan sattumanvaraista tai olematonta.

Pirkanmaalla varmistunut 60 uutta tartuntaa

Kello 9.06: Pirkanmaalla on varmistunut 60 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki 839 näytettä.

Tartuntamäärät ovat nousseet selvästi alkukesästä. Koko heinäkuun aikana Tays kertoi kaikkiaan 1 077 uudesta tapauksesta. Kesäkuussa Tays kertoi yhteensä 276 ja toukokuussa 338 koronatartunnasta.

Koko epidemian alusta lähtien Pirkanmaalla on todettu yhteensä 6 495 uutta tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 60 uutta koronatartuntaa – positiivisten näytteiden osuus nyt yli seitsemän prosenttia

Sydneyyn lisää sotilaita valvomaan koronarajoitusten noudattamista

Kello 8.43: Australiassa koronatartuntojen leviämisen vastaiset toimet jatkuvat entistä kovempina. Jo muutaman päivän ajan sadat sotilaat ovat valvoneet Sydneyssä koronarajoitusten noudattamista.

Maanantaina uutistoimisto AFP kertoo, että Sydneyyn lähetetään noin 300 Australian Puolustusvoimien sotilasta lisää. Tähän asti ainakin 250 sotilasta on valvonut lentokenttiä ja hotelleja.

Sotilaat muun muassa toimivat poliisin apuna, kun poliisi toimittaa asukkaille elintarvikepaketteja ja käy ihmisten kanssa läpi rajoitusten noudattamista.

Sydneyssä alkaa kuudes viikko, kun ihmisten ulkonaliikkumista rajoitetaan. Sydneyssä tiukat koronarajoitukset jatkuvat ainakin elokuun loppuun saakka.

Rajoituksia ei ole kuitenkaan täysin noudatettu, ja poliisi joutuu sakottamaan enenevissä määrin rajoituksia rikkovia henkilöitä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan viimeisen vuorokauden aikana Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa on raportoitu 207 uutta koronatartuntaa. Sydney on osavaltion pääkaupunki.

Samaan aikaan Brisbanessa viikonloppuna alkaneita ulkonaliikkumisrajoituksia on jatkettu kestämään sunnuntaihin asti. Rajoitusten oli määrä poistua tiistaina, eli niiden oli alun perin tarkoitus kestää vain kolme päivää.

Reutersin mukaan Queenslandin osavaltiossa, jonka pääkaupunki Brisbane on, on viimeisen vuorokauden aikana raportoitu 13 uutta tartuntaa.

THL suosittelee koronan karanteeniajan lyhentämistä 10 vuorokauteen

Kello 8.28: THL muuttaa suositustaan koronakaranteenin kestosta. Tartuntatautilääkärin asettaman karanteenin kestoksi suositellaan nykyisen 14 vuorokauden sijaan 10 vuorokautta. Muutos suositukseen karanteenin kestosta tulee voimaan maanantaina 2. elokuuta, eikä se koske tätä aiemmin aloitettujen karanteenien kestoa, ellei tartuntataudeista vastaava lääkäri toisin päätä.

Suositusta muutetaan, koska uusi tieto on osoittanut, että lyhyempi karanteeniaika on riittävä. Perusoikeuksia voi rajoittaa vain lakiin perustuen ja välttämättömistä syistä.

THL:n uuden ohjeen mukaan karanteenin voi purkaa, jos altistuneesta aikaisintaan 6 vuorokautta altistumisen jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen. Negatiivisen testituloksen perusteella kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tehdä päätöksen karanteenin lopettamisesta. Sairaanhoitopiirit ja kunnat harkitsevat itsenäisesti, miten laajasti ne mahdollistavat tämän niin sanotun exit-testauksen.

Vaikka karanteeniaika lyhenee 10 päivään, altistuneen tulee seurata oireiden ilmaantumista 14 päivää altistuksen alkamisesta. Jos oireita ilmaantuu, tulee testiin mennä välittömästi.

Nämä muutokset THL:n suositukseen koskevat myös altistuneita sote-alan työntekijöitä. Ne eivät kuitenkaan koske sairaalapotilaita eikä hoivakotien asukkaita laitosepidemioissa. Tartuntatautilääkäri arvioi lopulta kussakin tilanteessa karanteenin tarpeellisuuden.

Koronaan sairastuneiden eristysaikoihin ei esitetä muutoksia.

Toukokuussa voimaan tulleen ohjeen mukaan täyden rokotussarjan saaneen tai koronainfektion sairastaneen kohdalla ei suositella karanteenia altistumisen jälkeen.

Kiinassa tartuntojen määrä kasvaa

Kello 7.12: Kiinassa raportoitiin maanantaina 98 uutta koronatartuntaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Tartuntojen määrä on kasvussa, sillä sunnuntaina Kiinassa ilmoitettiin 75 ja lauantaina 55 tartuntaa.

Kiina kertoo, että maanantaina raportoitiin myös 60 oireetonta tartuntaa, joita se ei luokittele vahvistetuiksi tartunnoiksi. Sunnuntaina Kiinassa ilmoitettiin 37 oireetonta tapausta.

Uusista koronavirukseen liittyvistä kuolemista ei ole kerrottu.

Kiinan uutiset herättävät huolta, sillä tartunnat ovat levinneet Kiinassa maantieteellisesti laajalle alueella. Kiinassa ei ole myöskään moneen kuukauteen raportoitu lukuisista tartunnoista.

Uutissuomalainen: Riitely vuokramökeistä on lisääntynyt korona-aikana

Kello 6.40: Lomamökkeihin liittyvät kiistat ovat lisääntyneet korona-aikana, kertoo Uutissuomalainen. Viime vuonna virastoon tuli lähes 300 mökkeihin liittyvää yhteydenottoa, kun aiemmin niitä on ollut vuosittain noin sata.

Myös tänä vuonna riitojen määrä vaikuttaa tavallista suurempi.

Riitojen taustalla voi Uutissuomalaisen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan olla mökkivuokrauksen suosion kasvu ja korona-ajan aiheuttamat ongelmatilanteet, kuten erimielisyydet varausten perumisessa.

Professori: Työnantajalla ei oikeutta kysyä työntekijän rokotteesta

Kello 6.15: Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen Turun yliopistosta arvioi, että työnantajalla ei ole oikeutta tiedustella työntekijän koronarokotustietoja.

Tämä johtuu siitä, että koronarokotetiedot muuttuivat potilastiedoiksi eli salaisiksi, kun ne siirrettiin Omakantaan eli suomalaisten terveystietoja kokoavaan viranomaispalveluun.

Työntekijä voi toki vapaaehtoisesti kertoa rokotteestaan työnantajalle. Mutta jos työntekijä kieltäytyy kertomasta, siitä ei saa olla haitallisia seurauksia työntekijälle, Koskinen sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: