Kaikki koronaviruksesta: Seuraamme tilannetta Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikko 30 - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Näin tautitilanne kehittyi Suomessa ja maailmalla heinäkuun viimeisellä viikolla – yli 35 prosenttia saanut rokotteen

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikolla 30.

Tartuntamäärä on ollut Pirkanmaalla nousussa. Viime viikolla kerrottiin kahteen otteeseen koko kesän korkeimmista päiväkohtaisista luvuista. Tokiossa Japanissa puolestaan tartuntamäärät ovat kääntyneet nousuun olympialaisten alettua.

26.7. 6:23 | Päivitetty 1.8. 21:37

Aamulehti, STT

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 26. heinäkuuta alkaen. Seuranta päättyy sunnuntaina 1. elokuuta.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 19.7.–25.7.2021 pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 1.8.

AFP: Saksa suunnittelee riskiryhmäläisille tehosterokotuksia syksyllä

Kello 21.37: Saksa suunnittelee koronarokotteen tehosteannosten tarjoamista ikääntyneille ja muille riskiryhmiin kuuluville 1. syyskuuta alkaen, käy ilmi uutistoimisto AFP:n näkemästä asiakirjaluonnoksesta.

Tehosterokotteiden antamista perustellaan viimeaikaisilla tutkimuksilla, joiden mukaan rokotteen antama suoja heikkenee ajan mittaan.

AFP:n mukaan suunnitelmassa suositellaan myös 12–17-vuotiaiden rokotusten edistämistä.

Saksan rokotekomissio (STIKO) on aiemmin suositellut rokotetta 12–17-vuotiaille vain, jos heillä on perussairauksia tai he asuvat riskiryhmään kuuluvan kanssa. Kaikki 12–17-vuotiaat saavat kuitenkin ottaa rokotteen.

Kahden koronarokotuksen saaneilla merkittävästi pienentynyt riski saada pitkittynyt koronatauti

Kello 16.46: Pitkittyneen koronavirustaudin oireiden saamisen todennäköisyys kuukauden jälkeen tartunnasta on merkittävästi pienempi kaksi rokotusannosta saaneilla, todetaan Britannian neuvoa-antavan tieteellisen hätätilanneryhmän (SAGE) tilauksesta tehdyssä Short Report on Long Covid -raportissa.

Raportissa päädytään siihen, että todennäköisyys oireiden kokemiseen yli 28 päivän jälkeen puolittui kaksi rokotetta saaneilla suhteessa rokottamattomiin. Raportin johtopäätöksen taustalla käytettiin toistaiseksi vertaisarvioimatonta tutkimusta. Tutkimuksen tuloksiin tulee suhtautua varauksella, sillä siihen liittyy epävarmuustekijöitä.

FT: Pfizerin ja Modernan rokotteiden hinnat nousevat uudessa EU:n kanssa solmitussa sopimuksessa

Kello 15.47: Lääkeyhtiöt Pfizer ja Moderna korottavat koronarokotteidensa hintoja EU:n kanssa solmitussa uudessa sopimuksessa, Financial Times -lehti kertoo.

Pfizer korottaa rokotteensa hintaa yli neljänneksellä, sillä nyt sovittu hinta yhdelle annokselle on 19,50 euroa. Aiempi hinta annokselle oli 15,50 euroa. Modernan hinnankorotus on puolestaan yli kymmenesosa.

Lääkeyhtiöt hyödynsivät neuvotteluissa markkina-asemaansa ja rokotteiden tehokkuuden mukanaan tuomaa ”arvoa”, neuvotteluja lähellä ollut lähde kertoo lehdelle.

Nyt solmitun sopimuksen mukaan, lääkeyhtiöt toimittavat EU:lle jopa 2,1 miljardia rokoteannosta vuoteen 2023 mennessä.

Pfizer ilmoitti aiemmin arvioivansa, että se myy rokotettaan noin 33,5 miljardin dollarin (noin 28 miljardia euroa) edestä.

Roomassa koronarokotteiden ajanvaraussivusto on hakkeroitu

Kello 14.10: Rooman ympäristössä Lazion alueella Italiassa hakkeroitiin verkkosivu, jonka kautta koronarokotteiden ajanvaraus on toiminut. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters sunnuntaina.

Verkkosivusto oli suljettuna sunnuntaina hakkeroinnin jälkeen, joten ihmiset eivät ole voineet varata sen kautta koronarokoteaikoja. Myös Lazion alueen oma verkkosivusto oli AFP:n mukaan poissa käytöstä.

Alue tiedotti sosiaalisen median tileillään, että hakkerointihyökkäys on käynnissä, samoin kuin kaikki yritykset sivuston puolustamiseksi ja hyökkäyksen todentamiseksi.

Kyseessä on Lazion alueen terveysjohtaja Alessio D'Amaton mukaan erittäin voimakas hyökkäys, Reuters kertoo.

Italia ilmoitti vähän aikaa sitten, että rokotetodistus, todistus negatiivisesta testituloksesta tai todistus sairastetusta koronavirustaudista tulee pakolliseksi moniin toimintoihin osallistumiseen.

Päätöksen myötä Italiassa on järjestetty useita mielenosoituksia ympäri maata.

THL: Koronarokotteen toisen annoksen on saanut yli 35 prosenttia väestöstä

Kello 13.35: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,67 miljoonaa eli 66,2 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 9  000:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 35,1 prosenttia, mikä tarkoittaa lähes 1,95 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa noin 29  400:lla.

Suomessa ilmaantuvuusluku on noin 120

Kello 12.45: Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden jatkaa kasvuaan. Ilmaantuvuusluku on noin 120, kun sitä edeltävällä kahden viikon jaksolla se oli noin 64.

Suurin ilmaantuvuusluku on yhä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (200). Lisäksi ilmaantuvuusluku on yli sadan Varsinais-Suomessa, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Kainuussa. Matalinta ilmaantuvuus on edelleen Keski-Pohjanmaalla (13)

Youtube asetti australialaismedian väliaikaiseen julkaisukieltoon estääkseen perättömien koronahuhujen leviämisen

Kello 12.30: Sky News Australia on videoillaan kyseenalaistanut muun muassa koronapandemian olemassaolon ja rokotteiden tehokkuuden.

Videoalusta Youtube on väliaikaisesti estänyt konservatiivista Sky News Australia -televisiokanavaa lataamasta videoita Youtubeen. Sosiaalisen median yhtiö on tarkastellut Sky Newsin videoita ja kertoo, että viikon kestävällä estolla on tarkoitus ehkäistä koronavirukseen liitettyjen perättömien tietojen leviämistä.

Mediamoguli Rupert MurdochinNews Corpin omistama Sky News Australia on videoillaan kyseenalaistanut muun muassa koronapandemian olemassaolon ja rokotteiden tehokkuuden. Sen videoita on jaettu etenkin koronasalaliittoja viljelevillä keskustelualustoilla.

Sky Newsin Youtube-kanavalla on yli 1,8 miljoonaa seuraajaa ja kannattajakuntaa myös Australian ulkopuolella. Sky News on myös esimerkiksi Facebookissa jaetuin australialainen uutissivusto.

Sky News vahvistaa tulleensa estetyksi väliaikaisesti. Kanavan tiedottajan mukaan se kannattaa "monipuolista keskustelua laajasta aiheiden ja näkökulmien kirjosta".

Youtube noudattaa ehtojensa rikkomisessa kolmen palon sääntöä. Ensimmäinen rike johtaa viikon kestävään estoon, lyhyen ajan sisään tehty toinen rike kahden viikon estoon ja kolmas rike Youtube-kanavan pysyvään poistoon.

Suomessa todettu 519 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.47: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan, Suomessa on raportoitu 519 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6  666 tartuntaa, mikä on 3  129 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Tampereella oli toiseksi eniten tautitapauksia koko maassa eli 48. Eniten tapauksia raportoitiin Helsingistä (120).

Muissa Pirkanmaan kunnissa tapauksia on todettu Ylöjärvellä 9, Nokialla 6, Lempäälässä 4, Sastamalassa 2, Orivedellä 1, Ikaalisissa 1, Pälkäneellä 1 sekä Jämsässä 1

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 72 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. Taysin ja THL:n kertomat tiedot eroavat, koska tapauksia tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Kiinassa on todettu 75 uutta tartuntaa liittyen tartuntaketjuun, joka on levinnyt laajalle maahan

Kello 8.55: Kiinassa raportoitiin sunnuntaina 75 uutta koronatartuntaa. Lauantaina uusia tartuntoja oli 55. Tartunnat ovat levinneet maantieteellisesti laajalle alueelle Kiinassa, kahdeksaan maakuntaan.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että uudet tartunnat ovat osa deltamuunnoksen aiheuttamaa tartunta-aaltoa, joka on kehittynyt yhä vakavammaksi Kiinassa, jossa elettiin pitkään ilman lukuisia tartuntoja.

Monet tartunnoista on jäljitetty alun perin Nanjingin kaupunkiin Jiangsun maakuntaan, jossa kansainvälisen lentokentän työntekijöillä todettiin koronatartuntoja aiemmin.

Kiinan viimeaikaisten tartuntojen kokonaismäärä on 1 022 tartuntaa, uusia kuolemia ei ole raportoitu. Yhteensä pandemian alun jälkeen Kiinassa on ilmoitettu 93 005 tartuntaa.

Lauantai 31.7.

Perusta alun perin löytynyttä koronan lambdamuunnosta havaittiin Ruotsissa

Kello 22.19: Alun perin Perussa löydettyä koronaviruksen lambdamuunnosta on havaittu Ruotsissa, kertoo ruotsalaislehti Expressen. Lambdamuunnostartuntoja on raportoitu Ruotsissa tähän mennessä kolme.

Muunnos löydettiin Perussa viime joulukuussa. Viimeisten kolmen kuukauden aikana maan uusista koronatartunnoista 80 prosenttia on ollut lambdamuunnosta, kertoo al-Jazeera.

Lambdamuunnoksesta tiedetään toistaiseksi hyvin vähän, kertoo Karoliinisen instituutin kliinisen virologian professori Ali Mirazimi Expressenille. Mirazimin mukaan tiedossa ei ole, onko lambdamuunnos esimerkiksi tarttuvampi kuin Suomessakin valtavirukseksi noussut deltamuunnos.

Tietyt osat uuden muunnoksen perimästä viittaavat Mirazimin mukaan siihen, että muunnos voi mahdollisesti vaikuttaa rokotteen tehoon. Kyse on professorin mukaan kuitenkin teoreettisesta analyysistä, eikä asiaa ole vielä tutkittu tarpeeksi.

Maailman terveysjärjestö WHO sekä Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC ovat luokitelleet lambdamuunnoksen tehostetun seurannan alaiseksi virusmuunnokseksi. Huolestuttavien muunnosten listalle kumpikaan taho ei ole sitä nostanut.

Tuhannet osoittivat mieltään koronapassia vastaan Ranskassa

Kello 21.17: Pariisissa ja muissa Ranskan kaupungeissa osoitettiin mieltä lauantaina koronapassia vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kolme poliisia loukkaantui poliisin tiedottajan mukaan mielenosoitusten yhteydessä. Pariisissa mielenosoituksiin osallistui poliisin arvioiden mukaan noin 13 500 ihmistä.

Rokotuksen todistavaa koronapassia tai todistusta negatiivisesta koronatestistä edellytetään Ranskassa muun muassa teattereissa ja museoissa. Maan parlamentti hyväksyi myös tällä viikolla lain, joka muun muassa edellyttää sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden hankkivan koronarokotteen.

– Olemme luomassa segregoitua yhteiskuntaa, ja mielestäni on uskomatonta, että näin on käymässä ihmisoikeuksien maassa, mielenosoituksiin osallistunut Anne kertoi Reutersille.

Mielenosoituksia nähtiin nyt jo kolmantena viikonloppuna putkeen.

Ranskassa raportoitiin viranomaisten mukaan 43 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa lauantaina. Yhteensä kuolemia on nyt yli 85 000. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä kasvoi puolestaan 27 ihmisellä. Tehohoidossa on nyt yhteensä 1 099 potilasta.

Kiina torjuu deltatartuntoja massiivisilla toimilla

Kello 19.21: Kiinassa koronatartuntojen määrä on kasvanut suurimmilleen useisiin kuukausiin maassa leviävän deltamuunnoksen vuoksi.

Kiinan terveysviranomainen kertoi lauantaina 55 uudesta tartunnasta. Koko heinäkuun aikana oireilevia tapauksia on raportoitu 328.

Valtiovalta on vastannut tartuntoihin kovilla alueellisilla rajoitustoimilla.

Esimerkiksi Nanjingissa havaittiin koronatartuntoja lentokenttäsiivoojilla heinäkuun jälkipuolella. Tämän jälkeen sulkutoimia on ulotettu satoihin tuhansiin ihmisiin, ja kaupungin yli yhdeksän miljoonaa ihmistä on testattu kahdesti. Yhteensä lentokentän tartuntaketjuun on linkitetty yli 260 tartuntaa.

Hunanin maakunnassa sijaitsevassa Zhangjiajien kaupungissa noin 1,5 miljoonaa kaupunkilaista sulkutoimien piirissä teatteriesityksessä levinneiden tartuntojen myötä.

4,5 miljoonan asukkaan Yangzhoussa puolestaan keskeytettiin kaikki lennot kaupunkiin ja sieltä pois sen jälkeen, kun kaupungissa raportoitiin lauantaina 10 uutta tartuntaa.

Viro lisäsi Suomen maahantulomallin keltaiselle listalle

Kello 17.44: Viro on lisännyt Suomen maahantulomallinsa keltaiselle listalle, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Keltainen taso tarkoittaa, että Suomesta Viroon saapuvilla matkustajilla on oltava todistus täydestä koronarokotussarjasta, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta koronataudista. Uusi luokitus astuu voimaan maanantaina.

Viron maahantulomallissa on kolme tasoa: vihreä, keltainen ja punainen. Eri kategorian maita koskevat erilaiset vaatimukset maahantulon suhteen.

Britanniassa kätilöt kehottavat raskaana olevia naisia suojautumaan deltamuunnokselta rokotteella

Kello 16.12: Britanniassa terveydenhuollon ammattilaiset ovat kehottaneet raskaana olevia naisia ottamaan koronavirusrokotteen sen jälkeen, kun tutkimus osoitti etenkin deltamuunnoksen kasvattaneen vakavien koronaoireiden riskiä raskaana olevilla.

Englannissa terveydenhuoltojärjestelmä NHS:n kätilötyön johtaja Jacqueline Dunkley-Bent on ohjeistanut kätilöitä kannustamaan odottavia naisia suojaamaan itseään ja lapsiaan.

NHS suosittaa tulevia äitejä ottamaan Pfizerin ja Biontechin tai Modernan rokotteen, sillä niitä on annettu jo 130 000 raskaana olevalle naiselle Yhdysvalloissa.

Rokotteen ottamista suosittelevat muun muassa gynekologi- ja kätilöjärjestöt.

Vaikka maa on virallisestikin suosittanut rokotetta raskaana oleville huhtikuusta lähtien, gynekologijärjestön toukokuussa tekemän kyselyn mukaan lähes 60 prosenttia raskaana olevista naisista kieltäytyi rokotteesta, koska pelkäsi sen vahingoittavan lasta.

Heinäkuun lopulla julkaistu Oxfordin yliopiston tutkimus osoitti, että vakavista oireista kärsivien raskaana olevien naisten määrä sairaaloissa nousi merkittävästi sen jälkeen, kun deltamuunnoksesta tuli Britannian valtavirus toukokuussa.

Sairaalahoitoon joutuneet odottavat naiset saivat aiempaa todennäköisemmin keuhkokuumeen, ja keuhkokuumeen saaneista kolmannes tarvitsi laitteellista apua hengittämiseen.

THL: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa kaksi kolmesta

Kello 13.30: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,67 miljoonaa eli 66 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 13  800:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt vajaat 34,6 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,92 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa noin 48  400:lla.

Kahden viime viikon aikana yli kolmannes uusista tautitapauksista on todettu 20–29-vuotiailla

Kello 12.48: Kahden viime viikon aikana tautitapauksia on todettu eniten 20–29-vuotiailla, noin 2 300 koronavirustartuntaa, mikä on yli kolmannes kaikista kahden viikon tautitapauksista.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on noin 114, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli noin 61.

THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jossa se on noin 193. Viidessä maakunnassa ilmaantuvuusluku on yli sadan.

Matalinta ilmaantuvuus on Keski-Pohjanmaalla, jossa se on noin 12.

Suomessa on todettu 794 uutta koronavirus­tartuntaa

Kello 11.50: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on todettu lauantaina 794 uutta koronatartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6  325 tartuntaa, mikä on 2  963 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 106  802.

Tampereella kirjattiin toisiksi eniten tapauksia koko maassa, yhteensä 94. Eniten tartuntoja oli Helsingissä (177). Muissa Pirkanmaan kunnissa tapauksia todettiin Ylöjärvellä 7, Pirkkalassa 5, Lempäälässä 5, Sastamalassa 3 ja Mänttä-Vilppulassa 1.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 93 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. Taysin ja THL:n kertomat tiedot eroavat, koska tapauksia tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Tapahtumatakuuta on myönnetty lähes 73 miljoonaa euroa

Kello 9.50: Tapahtumajärjestämiseen tarkoitettua takuuta on myönnetty yli 150 tapahtumalle yhteensä lähes 73 miljoonaa euroa, kertoo Valtiokonttori.

Eniten takuuta on haettu musiikkifestivaaleille, konserteille, näyttelyille ja messuille.

Takuu on maksusitoumus, jolla on määrä vähentää tapahtumien järjestämisen koronapandemiasta johtuvia talousriskejä. Tapahtumatakuun saaneet voivat hakea syksyllä korvauksia tapahtuman toteutuneista kuluista, jos tapahtuma peruuntuu tai se järjestetään pienempänä kuin oli tarkoitus.

Tapahtumatakuuta on voinut hakea kesäkuun alusta lähtien, ja sitä voi hakea elokuun loppuun asti tapahtumille, jotka järjestetään ennen 7. joulukuuta.

Ehdotus koronarokotusten laajentamisesta 12–15-vuotiaille sai laajan kannatuksen lausuntokierroksella

Kello 9.00: Ehdotus koronarokotusten antamisesta myös 12–15-vuotiaille sai laajaa kannatusta lausuntokierroksella.

Lue lisää: Ehdotus koronarokotusten laajentamisesta 12–15-vuotiaille sai laajan kannatuksen lausuntokierroksella – "Merkittävä vaikutus lasten ja nuorten hyvinvointiin"

Lausuntojen antaminen päättyi perjantaina, ja niitä annettiin kymmenisen kappaletta.

Muun muassa lapsiasiavaltuutettu, suuret sairaanhoitopiirit, Helsingin kaupunki ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy pitävät asetusta kannatettavana. Asia saa kannatusta muun muassa siksi, että lasten ja nuorten on katsottu jo kärsineen rajoitustoimista voimakkaasti.

"Mikäli rokotusten ulottaminen 12–15-vuotiaisiin nopeuttaa epidemiarajoitusten poistumista, sillä tulee olemaan epäsuorasti merkittävä vaikutus lasten ja nuorten hyvinvointiin", Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri totesi lausunnossaan.

Perjantai 30.7.

WHO vaatii toimia koronan taltuttamiseksi ennen tappavampien virusmuunnosten ilmaantumista

Kello 22.35: Koronaviruksen deltamuunnos on maailmalle varoitus tukahduttaa virus nopeasti ennen kuin se mutatoituu uudestaan ​​vielä pahemmaksi, Maailman terveysjärjestö (WHO) sanoi perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ensimmäisen kerran Intiassa havaittu deltamuunnos on nyt levinnyt 132 maahan. Se on osittain syyllinen koronavirustapausten 80 prosentin kasvuun Afrikassa viimeisten neljän viikon aikana, WHO ilmoitti.

– Delta on varoitus: se on varoitus viruksen kehittymisestä, mutta se on myös kehotus ryhtyä toimiin nyt, ennen kuin vaarallisempia variantteja ilmaantuu, WHO:n hätätilanteiden johtaja Michael Ryan kertoi lehdistötilaisuudessa.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi, että tähän mennessä on tullut esiin neljä huolestuttavaa virusmuunnosta, ja että muunnoksia tulee lisää niin kauan kuin virus leviää.

Vaikka deltamuunnos on ravistellut monia maita, Ryanin mukaan tutut toimenpiteet leviämisen hillitsemiseksi toimivat edelleen. Erityisesti turvavälin pitäminen, kasvomaskien käyttö, käsihygienia ja pitkäaikaisen oleilun välttäminen huonosti tuuletetuissa, ruuhkaisissa paikoissa ovat todistetusti toimivia keinoja.

– Ne pysäyttävät deltamuunnoksen varsinkin yhdessä rokotuksen kanssa. Meidän on kuitenkin työskenneltävä kovasti, hän sanoi.

WHO: Olympiaisäntä Japani on tehnyt parhaansa minimoidessaan koronan leviämistä

Kello 20.43: Kesäolympialaisia isännöivässä Japanissa pidennetään koronaviruksesta johtuvaa hätätilaa pääkaupunki Tokiossa sekä laajennetaan hätätilaa neljään muuhun alueeseen, päätti maan hallitus perjantaina. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Japani tekee parhaansa minimoidessaan koronan leviämistä olympialaisten aikana.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus muistutti kuitenkin, että mitään "nollariskiä" ei ole olemassa.

–  Riskiä voi olla vähemmän tai enemmän. Japani ja Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ovat tehneet parhaansa minimoidessaan riskiä, koska nollariskiä ei kenenkään olisi syytä odottaa, Tedros sanoi.

WHO-johtaja julisti myös, että pandemian päättämiseksi tarvitaan "olympiahenkeä" koko maailmalta.

–  Hyväksyttekö todella sen, että Afrikassa rokotuskattavuus on 1,5 prosenttia, kun joissain maissa se on jo 70 prosenttia? Olemme astumassa väärälle tielle ja olympiahenkeä tarvitaan sen korjaamiseksi.

Britannian tutkijat: Koronarokotteen antama suoja heikkenee hyvin todennäköisesti ajan myötä, rokotuksia tulisi jatkaa tulevina vuosina

Kello 20.19: Rokotteiden antama suoja koronavirustartuntaa ja mahdollisesti myös vakavaa tautia vastaan ​​hyvin todennäköisesti heikkenee ajan myötä, tutkijat kertoivat Britannian hallituksen neuvontaryhmälle.

Siksi rokotuskampanjoiden tulisi tutkijoiden mukaan jatkua myös tulevina vuosina.

– On erittäin todennäköistä, että rokotteen antama immuniteetti koronavirustartunnalle ja mahdollisesti vakavalle taudille (mutta todennäköisesti vähäisemmässä määrin) heikkenevät ajan myötä, hallituksen neuvontaryhmän asiakirjassa sanottiin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Siksi on tutkijoiden mukaan todennäköistä, että koronarokotuskampanjoita tullaan järjestämään monien vuosien ajan. Tällä hetkellä tutkijoiden mukaan ei kuitenkaan vielä tiedetä, mikä olisi otollisin aika uusintarokotteiden välillä.

Asiakirjan kirjoittivat tunnetut virologit ja epidemiologit Lontoon Imperial Collegesta, Birminghamin yliopistosta ja Englannin kansanterveyslaitokselta.

Olympiaisäntä Japani laajentaa maan koronahätätilaa – tilanne heikentynyt viikossa

Kello 18.27: Kesäolympialaisia isännöivä Japani pidentää koronaviruksesta johtuvaa hätätilaa pääkaupunki Tokiossa sekä laajentaa hätätilaa neljään muuhun alueeseen. Maan hallitus päätti asiasta perjantaina.

Tokion ja eteläisen Okinawan hätätilan oli määrä päättyä 22. elokuuta, mutta nyt se jatkuu elokuun loppuun saakka. Hätätila on laajennettu lisäksi Chibaan, Kanagawaan sekä Saitamaan. Hätätila rajoittaa suurelta osin alkoholin myyntiä baareissa ja ravintoloissa sekä lyhentää niiden aukioloaikoja.

Koronatartuntojen määrä on kasvanut rajusti Japanissa viime aikoina, ja maan tilanne on heikentynyt viikossa selvästi. Viranomaiset sekä asiantuntijat varoittavat tartuntalukujen jatkavan kasvuaan koronan deltamuunnoksen vuoksi. Vain reilu neljännes maan väestöstä on rokotettu.

Pandemian aikana Japanin tartuntojen ja kuolonuhrien lukumäärät ovat olleet suhteellisen matalia. Torstaina kerrottiin, että Japanissa todettiin ensimmäistä kertaa yli 10 000 uutta tartuntaa vuorokaudessa. Tokiossa puolestaan kirjattiin torstaina ennätykselliset liki 3 900 uutta koronatartuntaa.

Saksa kiristää matkustusrajoituksiaan

Kello 18.26: Saksa vaatii sunnuntaista alkaen kaikkia maahan saapuvia rokottamattomia matkustajia esittämään todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, kertoo uutistoimisto AFP. Testausvaatimus ei koske alle 12-vuotiaita lapsia.

Aikaisemmin negatiivinen testitulos vaadittiin vain lentomatkustajilta, jotka eivät olleet saaneet koronarokotetta tai sairastaneet koronavirustautia viimeisten kuuden kuukauden aikana. Maanteitse, rautateitse tai meriteitse saapuvilta ihmisiltä testitodistusta ei vaadittu.

Saksan hallituksen perjantaina julkistama muutos liittyy kasvavaan huoleen matkustajista, jotka tuovat tartuntoja takaisin kesälomiltaan koronaviruksen deltamuunnoksen levitessä turistikohteissa.

Jopa joka viides Saksassa viime viikolla havaittu uusi koronavirustartunta oli saatu ulkomailta, ja Espanjasta ja Turkista tulevien matkailijoiden osuus on lähes 500 tapausta, selviää tartuntatauteihin erikoistuneen Robert Koch -instituutin (RKI) tiedoista.

Tutkimus: Rajoitusten höllentäminen liian aikaisin voi synnyttää koronamuunnoksia

Kello 15.50: Rajoitusten, kuten maskisuositusten, höllentäminen lisää merkittävästi riskiä rokotteille vastustuskykyisten koronavirusmuunnosten syntymiselle, selviää tuoreesta eurooppalaisesta tutkimuksesta. Tutkijoiden mukaan rajoitukset on syytä pitää voimassa siihen asti, kunnes kaikki ovat täysin rokotettuja.

Tutkimuksen mukaan väestön nopea rokottaminen pienensi vastustuskykyisen virusmuunnoskannan syntymistä. Riski on kuitenkin suurin silloin, kun väestöstä on rokotettu suuri, muttei riittävän suuri osa laumasuojan varmistamiseksi.

Avi rajoittaa kokoontumisia Pirkanmaalla

Kello 14.50: Kokoontumisrajoitus tulee Pirkanmaalla voimaan ensi viikon torstaina 5. elokuuta. Samalla astuu voimaan turvavälimääräys.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti päätöksestään perjantaina. Avi päätti asiasta tartuntatautilain pykälän 58 nojalla.

Määräykset koskevat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntia ja Punkalaitumen kuntaa ja ovat voimassa 5.–29. elokuuta.

Tays: Useita uusia mahdollisia altistumispaikkoja

Kello 14.05: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi perjantaina yli 30 uudesta mahdollisesta altistumispaikasta eri puolilta Pirkanmaan sairaanhoitopiirin aluetta.

Listalla on muun muassa ravintoloita ja baareja. Lisäksi Tammerfesteillä olleilla on todettu uusia tartuntoja.

Tays kehottaa paikalla olleita tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumana pikaisesti koronatestiin, jos oireita ilmaantuu.

Tampereen vastaanottokeskuksessa ei uusia tartuntoja

Kello 13.24: Tampereen vastaanottokeskuksessa ei ole reilussa viikossa tullut ilmi uusia koronavirustartuntoja.

– Tilanne on täysin rauhoittunut. Ensitoimet olivat tarmokkaat ja riittävät, kertoo Tampereen kaupungin apulaisylilääkäri Sari Torkkeli.

Viime viikon perjantaina kerrottiin, että entisen Kaupin sairaalan tiloissa toimivan keskuksen seitsemällä asukkaalla oli todettu tartunta. Myös yhdellä muualla majoittuneella oli varmistunut tartunta.

Tartunnan saaneet eristettiin. Sittemmin eristys on Torkkelin mukaan purettu.

– Nyt on palattu normaaliin toimintaan.

THL: Ensimmäisen rokotteen saanut lähes 66 prosenttia väestöstä

Kello 13.21: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,65 miljoonaa eli lähes 66 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä 12  000:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt vajaat 34 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,87:ää miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa vajaalla 45  000:lla.

Ideaparkissa jaetaan tiistaina koronarokotteita

Kello 12.50: Lempäälän kuntalaisilla on tiistaina 3.8. mahdollisuus ottaa ensimmäinen koronarokote Ideaparkissa ilman ajanvarausta. Aikoja on tarjolla yhteensä 60, ja ne jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Jonoon voi ilmoittautua Ideaparkin rokotepisteeseen klo 9.30 alkaen, rokotukset alkavat klo 10, jatkuvat noin klo 13 saakka. Rokotteet jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä ja omaa aikaa voi joutua odottamaan.

Tays päivittää koronalukuja myös viikonloppuna

Kello 12.19: Pahenevan koronatilanteen vuoksi Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) päivittää myös tulevana viikonloppuna Pirkanmaan tartuntalukuja. Tays kertoo asiasta perjantaina.

Tays kertoi kesäkuun lopulla, että heinäkuusta lähtien viikonlopun koronalukuja tilastoitaisiin takautuvasti aina maanantaisin.

Sairaalahoidossa 65 koronapotilasta

Kello 12.07: Suomessa on tällä hetkellä koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 65 ihmistä, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedot. Tehohoidossa on seitsemän.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on noussut keskiviikosta, jolloin THL edellisen kerran päivitti tietojaan, yhdeksällä ihmisellä. Tehohoidossa on yksi ihminen enemmän kuin keskiviikkona.

Erityisvastuualueittain eritellyt tiedot sairaalahoitoa tarvitsevista THL julkaisee kerran viikossa keskiviikkoisin.

Suomessa todettu 748 uutta tartuntaa

Kello 11.38: Suomessa on varmistunut 748 uutta koronvirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Eilen THL raportoi 765 uudesta tapauksesta.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 889 tartuntaa, mikä on 2 715 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Koko epidemian aikana Suomessa on varmistunut nyt yhteensä 106 008 koronatartuntaa.

Eniten uusia tapauksia kirjattiin Helsinkiin (199), Vantaalle (64) ja Espooseen (59). Pirkanmaalle tapauksia raportoitiin seuraavasti: Tampere 35, Hämeenkyrö 4, Kangasala 4, Ylöjärvi 4, Orivesi 3, Nokia 2, Sastamala 2, Pälkäne 1, Urjala 1 ja Parkano 1.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 112 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. Taysin ja THL:n kertomat tiedot eroavat, koska tapauksia tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

HUS leviämisvaiheen kynnyksellä

Kello 11.20: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on on leviämisvaiheen kynnyksellä. Koronavirustartuntojen määrä on ollut kasvussa kuudetta viikkoa Uudellamaalla.

Alueellisen koronakoordinaatioryhmän mukaan tartuntoja ja altistumisia tapahtuu erityisesti yleisötapahtumissa kuten festivaaleilla, yksityistilaisuuksissa sekä ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa.

– Useiden kuntien tartunnanjäljitykset ovat ruuhkautuneet, jolloin sairastuneita ja altistuneita ei pystytä tavoittamaan riittävän nopeasti ja asettaa eristykseen ja karanteeniin. Lisäksi festivaaleilla ja baareissa tapahtuvien altistumisten seurauksena tartuntaketjut pääsevät etenemään, koska paikalla olijoita ei pystytä nimeämään, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Guardian: Kreikka lähettää lisää poliiseja lomasaarille valvomaan koronarajoituksia

Kello 10.30: Kreikan viranomaiset ovat lisänneet poliisien valvontaa Kreikan lomasaarilla, kuten Mykonosilla ja Iosilla, kertoo The Guardian.

"Vaikka hotellit ja perheet oteuttavat protokollia ahkerasti, ruuhkia on enemmän kuin haluaisimme nähdä baareissa, etenkin nuorempien joukossa", toteaa Kreikan matkailuministeri Haris Theoharis.

Kreikka on lähettänyt 186 valvovaa viranomaista Mykonosiin. Viime vuonna saaren järjestystä valvoi samaan aikaan 56 henkilöä.

Kreikan eteläiset Egeanmeren saaret, joihin kuuluu muun muassa Mykonos, Santorini ja Rodos, hehkuvat tummanpunaisina Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskuksen koronakartalla.

Tartuntojen määrä on noussut erityisesti 20–30-vuotiaiden keskuudessa. Torstaina maassa todettiin 2 694 uutta koronavirustapausta. Tähän mennessä Kreikassa on vahvistettu yli 485 000 koronavirustapausta ja lähes 13 000 kuolemantapausta.

Tokiossa puolet koronaviruspotilaiden sairaalapaikoista käytössä

Kello 10.00: Japanin koronavirustartuntaluvut ovat viime viikon aikana kääntyneet jyrkkään nousuun.

Pelkästään Tokiossa uusia tapauksia raportoitiin 3 865, kun vielä viikko sitten perjantaina olympialaisten avajaispäivänä vastaava luku oli alle 1 400.

Tokiossa covid-19-potilaille on varattu 5 967 sairaalapaikkaa. Niistä puolet on nyt käytössä.

Japanilaiset eivät ota koronariskiä tarpeeksi vakavasti, sanovat terveysviranomaiset. Tokioon on julistettu hätätila, mutta silti ihmiset kokoontuvat iltaisin kaduille viettämään aikaa.

Yhdysvaltain tautikeskus: Koronan deltamuunnos on tarttuvampi kuin flunssa

Kello 9.20: Koronaviruksen deltamuunnos on tarttuvampi ja murtaa todennäköisemmin rokotteiden tarjoaman suojan kuin viruksen aiemmat muunnokset, arvioi Yhdysvaltain tautikeskus CDC Washington Postin mukaan.

Virusmuunnos voi myös aiheuttaa enemmän vakavaa koronatautia kuin aiemmat muunnokset.

Medioiden haltuun saama CDC:n sisäinen raportti kertoo, että deltamuunnos on yhtä tarttuva kuin vesirokko. Raportin mukaan delta on puolestaan tarttuvampi kuin virukset, jotka aiheuttavat muun muassa sarsia, isorokkoa sekä kausi-influenssaa ja flunssaa, lisää New York Times.

Koronapuhelin ruuhkautunut Pirkkalassa

Kello 9.17: Pirkkalan koronapuhelin on ruuhkautunut. Pirkkalan kunta kertoo asiasta perjantaina. Kunta muistuttaa, että ajanvarauksen koronarokotukseen ja -testaukseen voi yhä varata verkossa.

Huomenna lauantaina Pirkkalassa järjestetään myös walk in -rokotuspäivä. Silloin rokotukseen voi tulla ilman ajanvarausta kuka tahansa 16 vuotta täyttänyt, joka ei ole vielä saanut ensimmäistä rokotusta.

Walk in -rokotuspiste sijaitsee terveyskeskuksessa ja on avoinna kello 9.30–16.30.

Hämeenkyrössä voinut altistua ruokakaupassa

Kello 9.11: Hämeenkyrössä on voinut altistua koronavirukselle ruokakaupassa, kertoo Hämeenkyrön kunta. Altistua on voinut Kyröskosken K-Supermarketissa lauantaina 27. heinäkuuta kello 10–12 ja tiistaina 27. heinäkuuta kello 12–12.30. Hämeenkyrö kehottaa oireisia hakeutumaan koronavirustestiin.

Pirkanmaalla ennätykselliset 112 uutta tartuntaa

Kello 8.54: Pirkanmaalla on varmistunut 112 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Lukema on Pirkanmaan korkein päiväkohtainen uusien tartuntojen määrä koskaan. Fimlab tutki 1 912 näytettä. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on varmistunut yhteensä 6 270 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla jälleen kaikkien aikojen ennätyslukema: 112 uutta korona­virus­tartuntaa – Fimlab tutki yli 1 900 näytettä

Johtajaylilääkäri erikoishaastattelussa koronatilanteesta

Kello 7.17: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri, Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja Juhani Sand kertoo Pirkanmaan koronatilanteesta perjantaina Aamulehden erikoishaastattelussa.

Suora lähetys alkaa kello 10.45. Sandia haastattelee Aamulehden toimittaja Minna Ala-Heikkilä. Lähetys kestää noin puoli tuntia.

Lue lisää: Ainakin 50 pirkanmaalaista on kuollut koronan aiheuttamaan tautiin – Näin johtaja­ylilääkäri Juhani Sand kommentoi tautitilannetta, katso tallenne erikois­haastattelusta

Tampereella alkaa maksuton kuljetus rokotuspisteelle

Kello 7.12: Tampereella alkaa ilmainen edestakainen bussikuljetus Ratinan ja Messukeskuksen rokotusyksikön välillä 9. elokuuta.

Bussi kulkee kello 8–20. Kyyti lähtee noin 30 minuutin välein Ratinan liikekeskuksen ja linja-autoaseman välissä olevalta pysäkiltä.

Kuljetukset järjestetään, koska Ratinan rokotusyksikkö on suljettu 9.–29. elokuuta alueella järjestettävien tapahtumien vuoksi. Tuona aikana kaikki rokotukset annetaan Messukeskuksessa.

Lue lisää: Ratinan rokotuspiste sulkeutuu ensi viikon jälkeen tapahtumien vuoksi – Ilmaiset rokotusbussit kulkevat puolen tunnin välein Ratinasta Messukeskukseen

Koronavirus leviää Tokiossa vauhdilla

Kello 7.06: Japanin koronavirustartuntaluvut ovat viime viikon aikana kääntyneet jyrkkään nousuun. Torstaina päivittäinen uusien tartuntojen määrä ylitti 10 000:n rajapyykin ensimmäisen kerran pandemian aikana.

Pelkästään Tokiossa uusia tapauksia raportoitiin 3 865, kun vielä viikko sitten perjantaina olympialaisten avajaispäivänä vastaava luku oli alle 1 400.

– Emme ole aiemmin kokeneet näin vauhdikasta leviämistä, kabinettipäällikkö Katsunobu Kato totesi usean japanilaislehden mukaan.

Tokiossa on käynnissä parhaillaan kesäolympialaiset. Pääministeri Yoshihide Suga vakuutti torstaina, ettei tapausmäärien nousun syy ole olympialaisissa, kertoo Japan Today.

– En usko, että mitään yhteyttä on, Suga totesi toimittajille torstai-iltana Tokiossa.

Torstai 29.7.

Husin alueella suuri osa alle 40-vuotiaista koronapotilaista rokottamattomia

Kello 21.25: Koronapandemia leviää edelleen nuorten aikuisten keskuudessa. Suomen suurimman sairaanhoitopiirin Husin alueella 36 prosenttia sairaaloiden vuodeosastoilla olevista koronapotilaista on ollut 19–39-vuotiaita viimeisen kolmen viikon aikana.

– Valtaosa heistä on ollut rokottamattomia, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien klinikan apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

19–39-vuotiaiden ikäryhmässä 75 prosenttia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vuodeosastolla olevista koronapotilaista on ollut rokottamattomia. Yhden rokotteen läpi sairastuneita on ollut 12,5 prosenttia ja kahden rokotteen läpi myös 12,5 prosenttia.

Viimeisen kolmen viikon aikana Husin alueella on ollut 45 aikuispotilasta koronan vuoksi. Näihin lukuihin ei sisälly teho-osastoilla olleita potilaita. Tällä hetkellä teho-osastolla ei Husissa ole yhtään potilasta koronan takia.

Deltamuunnoksen leviäminen on aiheuttanut resurssipulan Thaimaan sairaaloissa

Kello 20.30: Thaimaassa sairaanhoito kärsii vakavasta resurssipulasta, kun koronavirustapausten määrä nousee. Uutistoimisto AFP:n mukaan pulaa on ainakin sairaalasängyistä sekä eristystiloista.

Thaimaan koronatilanne on pahentunut deltamuunnoksen levitessä. Tartunnat sekä kuolinluvut ovat maassa jyrkässä nousussa.

Huolimatta öisestä ulkonaliikkumiskiellosta sekä muista koronarajoituksista maassa rikottiin torstaina päivittäisten uusien tartuntojen ennätys. Torstaina Thaimaassa todettiin 17 669 uutta tartuntaa ja 165 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

– Puhun suoraan, miellä ei ole tarpeeksi sairaalasänkyjä, sanoo terveysviranomainen Somsak Akkasilp.

Hänen mukaansa isojen sairaaloiden teho-osastoilla on liikaa potilaita resursseihin nähden.

Akkasilpin mukaan Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa sairaalat voivat ottaa vastaan 1 000 uutta potilasta päivässä. Tällä hetkellä potilaita tulee kuitenkin paljon enemmän. Pääkaupungissa todettiin torstaina 4 000 tartuntaa.

Koko pandemian aikana Thaimaassa on todettu yli 561 000 tautitapausta ja noin 4 500 virukseen liittyvää kuolemaa.

Koronarokotteita annettu yli neljä miljardia annosta

Kello 17.00: Koronarokotteita on nyt annettu yli neljä miljardia annosta maailmanlaajuisesti. Suuri osa rokotteista on käytetty Kiinassa, jonka väestölle on annettu 1,6 miljardia rokoteannosta.

Globaali rokotustahti on laskenut hieman. Annettujen rokoteannosten määrän nousu kolmesta neljään miljardiin kesti 30 päivää, kun edellinen miljardi rokotetta saatiin annetuksi 26 päivässä.

Ensimmäisen miljardin saavuttaminen kesti 140 päivää ja toisen 40 päivää.

Muista maista Intia on jakanut runsaat 450 miljoonaa rokoteannosta ja Yhdysvallat yli 340 miljoonaa annosta.

Rokottamisen jakautuminen rikkaiden ja köyhempien maiden välillä on ollut epätasaista. Jälkimmäisissä on käytetty vain keskimäärin 1,6 rokoteannosta sataa asukasta kohden, kun rikkaimmissa maissa luku on 97 annosta per sata asukasta.

Walk in -koronarokotukset alkavat Valkeakoskella ensi viikolla

Kello 16.31: Ensi viikolla Valkeakoskella järjestetään ensimmäistä kertaa tilaisuus, jossa koronarokotuksen ensimmäisen annoksen voi saada ilman ajanvarausta.

Niin kutsuttu walk in -rokotusmahdollisuus on suunnattu 16 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille kuntalaisille. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 4. elokuuta kello 16–19 vanhassa terveyskeskussairaalan siivessä osoitteessa Särpimäenkatu 27.

Käytössä on Modernan mRNA-rokote. Mukaan kehotetaan ottamaan Kela-kortti.

Israel alkaa tarjota kolmatta rokoteannosta yli 60-vuotiaille

Kello 16.18: Israel alkaa tarjota kolmatta koronarokotteen tehosteannosta yli 60-vuotiaille. Linjanvedosta kertoi Israelin valtio-omisteinen Israel Kan -radiokanava uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kolmatta annosta Pfizerin rokotetta aletaan jakaa sunnuntaista alkaen. Kolmannen annoksen tarkoitus on auttaa taltuttamaan Israelissa leviävä koronaviruksen deltamuunnos.

Israel on tiettävästi ensimmäinen maa, joka aloittaa kolmannen annoksen jakelun koko maan laajuisesti.

CNN: Japanin lääkäriyhdistys on lähettänyt hätäpyynnön Tokiolle koronatilanteen vuoksi

Kello 15.54: Japanin lääkäriliitto pelkää lääketieteellisen järjestelmän romahtamista, mikäli nykyinen koronavirusaalto jatkuu. Liitto on lähettänyt hätäpyynnön maan pääkaupungille, kertoo CNN.

Yhdistyksen johtaja Toshio Nakagawa kehotti torstaina televisiopuheessa ihmisiä työskentelemään etänä sekä 40–64-vuotiaita koronarokottautumaan.

– Uskomme, että lääketieteellinen järjestelmä romahtaa, jos infektioiden leviäminen jatkuu, Nakagawa sanoi.

Tokio ilmoitti torstaina ennätysmäärän uusia tapauksia kolmantena päivänä peräkkäin. Uusia tartuntoja raportoitiin 3 865 . Japanissa yhteensä todettiin 10 385 uutta tapausta. Nyt maa on ensimmäistä kertaa ylittänyt yli 10 000 päivittäistapauksen rajapiikin pandemian alkamisen jälkeen.

Opetusministeri Andersson: Etäopetuksen oltava viimeinen vaihtoehto kontaktien rajoittamiseksi

Kello 14.19: Etäopetus ei saa olla ensimmäinen keskusteluun nouseva vaihtoehto kontaktien rajoittamiseksi, vaan sen on oltava viimeinen, mikäli rajoituksia tarvitaan, kirjoittaa opetusministeri Li Andersson (vas.) Twitterissä.

Anderssonin mukaan hallitus on linjannut, että viime kevään koulusulku oli viimeinen laajamittainen lapsiin ja nuoriin kohdistuva toimi.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi eilen Ylen A-studiossa, että mikäli koronaluvut kasvavat, koulujen lähiopetukseen palaaminen voi olla vaakalaudalla.

Ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheen maakuntiin

Kello 13.32: Valtioneuvosto on päättänyt, että ravintoloiden aukioloaikaa ja anniskeluaikaa rajoitetaan koronaepidemian kiihtymisvaiheen mukaisesti Kainuun, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Satakunnan maakunnissa.

Pirkanmaalla rajoitukset ovat olleet voimassa jo viime viikon lauantaista 24. heinäkuuta saakka. Ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu maakunnassa tällä hetkellä kello 07–24.

Lue lisää: Uudet ravintolarajoitukset voimaan tasan keskiyöllä Pirkanmaalla – näin ne vaikuttavat aukioloon ja asiakasmääriin

THL: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 65,5 prosenttia Suomen väestöstä

Kello 13.15: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut lähes 3,64 miljoonaa ihmistä eli 65,5 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut 32,9 prosenttia väestöstä eli lähes 1,83 miljoonaa ihmistä.

Suomessa todettu 765 uutta tartuntaa

Kello 11.46: Suomessa on varmistunut 765 uutta koronvirustartuntaa, kertoo Terveyen ja hyvinvoinnin laitos (THL). Eilen THL raportoi 644 uudesta tapauksesta.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 5 558 tartuntaa, mikä on 2 468 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Koko epidemian aikana Suomessa on varmistunut nyt yhteensä 105 260 koronatartuntaa.

Eniten uusia tapauksia kirjattiin Helsinkiin (213), Espooseen (70) ja Turkuun (68).

Pirkanmaalle THL raportoi tartuntoja seuraavasti: Tampere 33, Lempäälä 7, Nokia 4, Sastamala 3, Ikaalinen 2, Kangasala 2, Ylöjärvi 1, Hämeenkyrö 1, Orivesi 1 ja Mänttä-Vilppula 1. Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvaan Jämsään tilastoitiin yksi tartunta.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 93 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. Taysin ja THL:n kertomat tiedot eroavat, koska tapauksia tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Myanmarissa käyttöön liikkumisrajoituksia Thaimaan rajan tuntumassa

Kello 11.20: Myanmar on asettamassa liikkumisrajoituksia Thaimaan vastaisella rajalla sijaitseville alueille, jotta koronaviruksen deltamuunnosta ei leviäisi maahan enempää.

Tällä viikolla ainakin 21 deltamuunnoksen aiheuttamaa koronatartuntaa on todettu myanmarilaisilla, jotka ovat palanneet kotiin töistä deltamuunnoksen piinaamasta Thaimaasta, terveysviranomaiset kertovat.

Myanmarin pääministerin mukaan rajoitukset estävät liikennettä molempiin suuntiin rajan yli sekä ihmisten liikkumista rajan tuntumassa sijaitsevien alueiden välillä.

STM: Koronapotilaissa korostuvat nuoret aikuiset ja rokottamattomat

Kello 10.52 Koronan vuoksi sairaalahoitoa tarvitsevissa korostuvat nuoret aikuiset ja rokottamattomat potilaat, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Sairaalahoidon tarve on kasvanut aiempaa loivemmin, sillä riskiryhmien rokotuskattavuus on hyvä. Ikäihmisten keskuudessa koronan ilmaantuvuus ja kuolemantapaukset ovat laskeneet erittäin alhaisiksi.

Keskiviikkona koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa oli 57 ihmistä. Heistä tehohoidossa oli 6.

Uusien koronatapausten määrä on kasvussa jo viidettä viikkoa. Koronaepidemia leviää edelleen nuorten aikuisten keskuudessa. Viime viikolla yli puolet kaikista tartunnoista todettiin alle 30-vuotiailta, erityisesti 18–21-vuotiailla.

Kesäaikana suurentuneiden tartuntaketjujen jäljitys on ruuhkaantunut. Tartunnanlähde on saatu selvitettyä 67 prosentissa tapauksista.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi eilen Ylen A-studiossa, että mikäli koronaluvut kasvavat, koulujen lähiopetukseen palaaminen voi olla vaakalaudalla.

Varhila väläytti myös mahdollisia lisärajoituksia erityisesti nuorille, jos koronaluvut jatkavat kasvamistaan.

12–15-vuotiaiden rokottamisesta on tulossa Varhilan mukaan mahdollisesti asetus elokuun puolivälissä, jolloin pyritään saamaan maahan lisää rokotteita muutamia satojatuhansia annoksia.

Pirkanmaalla kaikkien aikojen korkein tartuntamäärä: 93 uutta tapausta

Kello 9.18: Pirkanmaalla on varmistunut 93 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) torstaina.

Lukema on koko epidemia-ajan korkein Pirkanmaalla. Edellinen korkein päiväkohtaisten tartuntojen määrä todettiin 11. maaliskuuta, kun Tays raportoi 70 tapauksesta.

Fimlab tutki Pirkanmaalta 1 615 näytettä. Testituloksen sai Fimlabista nyt keskimäärin 12 tunnin kuluttua näytteenotosta.

Lue lisää: Taysin Janne Laine sanoo, että Tammerfest näkyy pahentuneissa koronaluvuissa: ”Epidemia on kovaa vauhtia kiihtymässä”

Fimlab: Positiivisten tulosten määrä jyrkässä nousussa

Kello 7.28: Juhannuksen jälkeen positiivisten koronatestitulosten määrä on ollut ”jyrkässä nousussa” Fimlabin laboratorioissa, yhtiö kertoi keskiviikkona Twitterissä. Kaikista tutkituista näytteistä positiivisten osuus oli tiistaina 3,1 prosenttia.

Keskiviikko 28.7.

Pieni vuoristovaltio Bhutan rokotti viikossa koko aikuisväestönsä toisella annoksella

Kello 20.49: Bhutan on jakanut toisen annoksen koronarokotetta kansalleen viikon aikana. Bhutanin kuningaskunta eli Bhutan on pieni sisämaavaltio Himalajalla Intian ja Kiinan välissä.

Bhutanin aikuisväestöstä 90 prosenttia on täysin rokotettu. Bhutanin asukasluku on 770 000. Tiistaina aloitettu rokotekampanja oli menestys, sillä viikon aikana maassa annettiin toinen annos noin 480 000 ihmiselle.

Uutismedia CNN hehkuttaa maan rokotepyrähdystä menestystarinana ja pilkahduksena toivoa.

Tiistaina alkanut rokotejakelu vaati kuukausien valmistelut, sillä rokotteen kylmäketjun säilyttäminen on Himalajan maastossa vaikeaa. Lisäksi maan vaihtelevat sääolot sekä pitkät välimatkat vaikeuttivat jakelua.

Rokotteita toimitettiin syrjäisimpiin kyliin helikoptereilla. Myös Bhutanin puolustusvoimien vapaaehtoiset kuljettivat rokotteita vuorille jalkaisin.

Bhutan on saanut rokotteensa lahjoituksina. Keväällä maa sai 500 000 annosta Astra Zenecaa Intialta. Kun Intian epidemiatilanne paheni, Bhutan joutui etsimään uusia avunantajia. Toiseen annokseen Bhutan saikin 500 000 rokoteannosta Yhdysvalloilta.

Astra Zeneca: Rokotteen toinen annos ei lisää harvinaisen veritulpan riskiä

Kello 19.41: Astra Zenecan koronarokotteen toinen annos ei nosta veritulppariskiä, asia selviää Lancet mecial -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvisi, että harvinaisen veritulpan (tromboottinen trombosytopeeninen oireyhtymä, TTS) riski toisen rokoteannoksen jälkeen oli 2,3 miljoonasta verrattuna rokottamattomaan vertailuryhmään, Astra Zeneca kertoo tiedotteessaan.

Ensimmäisen annoksen jälkeen vastaava luku oli 8,1 miljoonasta.

Tutkimus oli rokotevalmistaja Astra Zenecan itse johtama ja rahoittama. Tutkimuksesta kertoo esimerkiksi uutistoimisto Reuters.

Oxfordin yliopiston kehittämä rokote on jäänyt jakelussa muista valmistajista jälkeen, sen jälkeen kun harvinaisia veritulppatapauksia alettiin yhdistää rokotteeseen. Euroopan unionin viranomaiset ovat löytäneet joitain todisteita Astra Zenecan sekä Johnson & Johnsonin rokotteiden mahdollisesta linkistä veritulppiin. Euroopan lääkevirasto (EMA) on kuitenkin todennut, että kummankin rokotteen hyödyt ovat mahdollisia haittoja suuremmat.

THL: Kaikki Suomessa käytössä olevat rokotteet suojaavat hyvin koronavirukselta

Kello 16.57: Kaikki Suomessa käytössä olevat kolme koronarokotetta suojaavat erittäin hyvin vakavalta koronataudilta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Rokotteiden suojatehossa ei ole THL:n mukaan juuri eroja.

Rokotteet suojaavat erittäin hyvin taudin vakavalta muodolta ja hyvin taudilta yleensä.

Suomessa on käytössä kolme eri koronarokotetta: Astra Zenecan Vaxzevria-rokote, Biontechin ja Pfizerin Comirnaty-rokote sekä Monerdan Spikevax-rokote.

Tällä hetkellä Astra Zenecan rokotetta tarjotaan Suomessa 65 vuotta täyttäneille. Biontech-Pfizerin rokotetta tarjotaan 16 vuotta täyttäneille sekä niille 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat riskiryhmään. Modernan rokotetta tarjotaan 18 vuotta täyttäneille.

Kaikki Suomessa käytössä olevat rokotteet annetaan kahtena annoksena. Jo ensimmäinen rokotus suojaa koronavirustaudilta, mutta suojateho vahvistuu toisen annoksen jälkeen, THL kertoo tiedotteessa.

THL rauhoittelee ihmisiä, jotka ovat huolestuneet viime päivien keskustelusta, jossa Astra Zenecan tehoa verrattuna muihin rokotteisiin on epäilty. Tämän hetkisen tutkimustiedon valossa väite ei pidä paikkaansa. 30 julkaistun ja vertaisarvioidun tehokkuustutkimuksen mukaan merkittävää eroa tehokkuudessa ei ole.

Lisäksi Englannin kansanterveyslaitoksen tuore vertaisarvioimaton ennakkojulkaisu osoittaa, ettei Comirnatyn ja Vaxzevrian suojatehossa Suomessa yleisten alfa- ja deltavirusvarianttien aiheuttamaa sairaalahoitoista koronaa vastaan ole merkitsevää eroa.

– Näiden tuoreiden kansainvälisten tutkimusten mukaan sekä Astra Zenecan että Biontech-Pfizerin rokote suojaa 80–90-prosenttisesti vakavimmilta koronataudin muodoilta, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Täyden rokotussarjan saaneet EU:n ja USA:n kansalaiset pääsevät jatkossa Britanniaan ilman karanteenia

Kello 16.49: Englanti päivittää maahantulokäytäntöjään elokuun 2. päivästä lähtien. Jatkossa täyden koronarokotussarjan saaneet ihmiset EU-alueelta ja Yhdysvalloista voivat saapua maahan ilman karanteenia.

Käytäntö koskee ihmisiä, joille on annettu Yhdysvalloissa tai EU:ssa hyväksytty rokote.

Karanteenivapaus ei poista testivaatimusta. Maahan tulevien täytyy edelleen käydä koronavirustestissä ennen matkustusta sekä pari päivää maahan saapumisen jälkeen.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Norja lykkäsi taas suunnitelmia koronarajoitusten keventämisestä

Kello 16.33: Norjan hallitus on lykännyt jälleen suunnitelmia maan pandemiarajoitusten keventämisestä. Syynä on huoli viruksen erityisen tarttuvan deltamuunnoksen leviämisestä.

Norja lykkäsi rajoitusten helpottamisen suunnitelmia myös heinäkuun alussa.

Nyt tehdyn päätöksen mukaan elokuun puolivälissä on edessä uusi arviointi siitä, voiko Norja edetä rajoitusten kevennyksissä. Harkittavaksi tulee muun muassa se, poistetaanko norjalaisten kotona käyvien vieraiden lukumäärää koskevat rajoitukset.

Norjan terveysministeri Bent Höie totesi, että on epävarmuutta sitä, miten deltamuunnos vaikuttaa infektioiden leviämiseen maassa.

Helsinkiläisessä palvelutalossa todettu 14 koronatartuntaa – valtaosa asukkaista saanut molemmat rokoteannokset

Kello 16.31: Helsinkiläisessä Hopeatien palvelutalossa on todettu useita koronatartuntoja, kertoo Helsingin kaupunki. Yhteensä tartunnan on saanut seitsemän asukasta ja seitsemän työntekijää.

Asiasta uutisoi ensin Yle. Tartunnan saaneet asukkaat ja työntekijät ovat kahdesta eri yksiköstä. Hopeatien palvelutalossa on yhteensä 96 asukasta ja 76 työntekijää.

Ensimmäiset tartunnat todettiin viime viikon tiistaina palvelutalossa ja ryhmäkodissa lauantaina.

Lähes kaikki asukkaat ovat saaneet molemmat koronarokotteet. Helsingin kaupungin mukaan tähän mennessä tartunnan saaneiden oireet ovat tästä johtuen pääosin lievempiä kuin aikaisemmissa hoivapalveluiden tartunnoissa.

Avi: Pirkanmaan uudet kokoontumisrajoitukset tulossa voimaan 5. elokuuta

Kello 16.19: Pirkanmaan uudet kokoontumisrajoitukset ovat tulossa voimaan torstaina 5. elokuuta, kertoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki suositteli aville tiistaina kokoontumisrajoitusten käyttöönottoa koronapandemiatilanteen pahennuttua sairaanhoitopiirin alueella. Alue on koronanyrkin mukaan lähellä leviämisvaihetta.

Lue lisää: Avi: Pirkanmaan uudet kokoontumisrajoitukset tulossa voimaan 5. elokuuta

Ennen päätöstä kokoontumisrajoituksen lopullisesta sisällöstä aluehallintovirasto on pyytänyt sairaanhoitopiiriltä tarkentavaa asiantuntijalausuntoa.

Britannia aikoo lahjoittaa miljoonia rokoteannoksia Kansainyhteisön maihin ja Aasiaan

Kello 16.18: Britannia aikoo lahjoittaa miljoonia koronarokoteannoksia Kansainyhteisön maihin ja Aasiaan. Britannian hallinto ilmoitti asiasta keskiviikkona.

Ulkoministeri Dominic Raab sanoi, että perjantaina käynnistyvä yhdeksän miljoonan rokotteen nopea toimitus menee esimerkiksi Keniaan, Jamaikaan ja useisiin Aasian maihin.

Pitemmällä aikavälillä Britannia on sitoutunut jakamaan sata miljoonaa koronarokotteen annosta Covax-ohjelman kautta ensi vuoden puoliväliin mennessä. Covax-ohjelmalla toimitetaan rokotteita koronavirusta vastaan köyhimpiin valtioihin.

Kokoontumisrajoitukset laajenevat koskemaan koko Varsinais-Suomea

Kello 14.20: Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) on päättänyt laajentaa tällä hetkellä voimassa olevat koronarajoitukset koskemaan kaikkia Varsinais-Suomen kuntia.

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi alueella edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla on tosiasiallisesti mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa.

Rajoitus koskee yli 10 sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa huomisesta perjantaista alkaen ja jatkuu 15. elokuuta saakka.

Aluehallintovirasto muistuttaa, että koronatartuntojen määrä on kohonnut edelleen merkittävästi viimeisten kahden viikon aikana ja uhka epidemian leviämisvaiheeseen siirtymisestä on vakava.

Mediat: Tokiossa on kirjattu ennätysmäärä koronatartuntoja

Kello 13.23: Japanin pääkaupungissa Tokiossa on kirjattu päiväkohtainen ennätysmäärä uusia koronatartuntoja, uutisoivat muun muassa CNN ja Guardian.

Vuorokauden aikana kaupungissa todettiin viranomaisten mukaan lähes 3  200 koronatartuntaa, mediat kertovat.

Tiistaina tartuntoja kirjattiin reilut 2  800, joka oli edellinen päiväkohtainen ennätys kaupungissa.

Kaupungissa on todettu koronapandemian aikana lähes 207  000 koronatartuntaa.

Tokiossa on tällä hetkellä käynnissä olympialaiset. Tokion alueelle julistettiin koronan vuoksi hätätila elokuun 22. päivään asti.

Rokotteen ensimmäisen annoksen saanut yli 65 prosenttia Suomen väestöstä

Kello 13.14: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut lähes 3,63 miljoonaa ihmistä eli 65,3 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut 32,2 prosenttia väestöstä eli lähes 1,79 miljoonaa ihmistä.

Yli puolet saksalaisista saanut täyden koronarokotussarjan

Kello 12.10: Yli puolet Saksan väestöstä on täysin rokotettu koronavirusta vastaan, kertoo maan terveysministeri.

Terveysministeri Jens Spahnin mukaan kaikkiaan noin 42 miljoonaa saksalaista on saanut täyden rokotussarjan ja noin 61 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen rokotteen.

Spahn sanoo Twitterissä, että tuleva syksy ja talvi näyttävät koronatilanteen kannalta sitä turvallisemmalta, mitä useampi ihminen ottaa koronarokotteen.

Suomessa todettu 644 uutta tartuntaa

Kello 11.38: Suomessa on varmistunut 644 uutta koronvirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Eilen THL raportoi 612 uudesta tapauksesta.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 5 131 tartuntaa, mikä on 2 141 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Koko epidemian aikana Suomessa on varmistunut nyt yhteensä 104 495 tartuntaa.

Eniten uusia tapauksia kirjattiin keskiviikkona Helsinkiin (147), Espooseen (63) ja Vantaalle (56). Pirkanmaalle THL raportoi tartuntoja seuraavasti: Tampere 39, Pirkkala 6, Kangasala 5, Ylöjärvi 4, Lempäälä 2, Hämeenkyrö 2, Mänttä-Vilppula 1, Orivesi 1 ja Sastamala 1.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 66 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. Taysin ja THL:n kertomat tiedot eroavat, koska tapauksia tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Apulaisoikeusasiamies: STM ja THL eivät ole korjanneet toimintaansa useista pyynnöistä huolimatta, samat ongelmat toistuneet

Kello 11.20: Samat ongelmat ovat toistuneet sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toiminnassa, vaikka niitä on nostettu esiin koronapandemian aikana useaan kertaan.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin sanoo STT:n haastattelussa, että yksi toistuva ongelma on liittynyt epäselvyyteen siitä, onko annettava ohje velvoittava vai suositus. Toinen on ollut viranomaisten oman toiminnan lainmukaisuudesta huolehtiminen.

Apulaisoikeusasiamiehen viime perjantaina antaman ratkaisun mukaan THL ja STM toimivat keväällä lainvastaisesti, kun 65–69-vuotiaita pakotettiin monissa kunnissa ottamaan lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotetta.

Fimlab: Koronatestin vasteaika piteni neljä tuntia

Kello 10.09: Koronatestin tuloksen saamiseen Fimlabista menevä aika on pidentynyt eilisestä. Laboratorio kertoi keskimääräisen vasteajan olevan tiistaina kahdeksan tuntia. Keskiviikkona keskimääräinen aika näytteenotosta tulokseen on 13 tuntia.

Rokotettujen otettava jälleen maskit käyttöön korkean riskin alueilla Yhdysvalloissa

Kello 9.24: Yhdysvalloissa koronavirusta vastaan rokotettujen pitäisi jälleen ottaa kasvomaskit käyttöön sisätiloissa korkean tartuntariskin alueilla, suositti Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) tiistaina paikallista aikaa.

CDC:n johtajan Rochelle Walenskyn mukaan suositusta oli tarpeen muuttaa viruksen herkästi tarttuvan deltamuunnoksen vuoksi, joka leviää maassa nopeasti.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositus poikkeaa CDC:n suosituksesta huomattavasti: täysin rokotetut voivat tavata toisiaan sisätiloissa ilman maskia ja turvavälejä.

Suomessa rokotetut voivat myös tavata rokottamattomia ihmisiä, jotka asuvat kaikki samassa kotitaloudessa. Tällöin kuitenkin edellytetään, että kukaan rokottamattomista ihmisistä ei kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Walenskyn mukaan rokotteiden teho deltamuunnosta vastaan on korkea, mutta uuden tutkimustiedon perusteella joissain harvinaisissa tapauksissa rokotetut ihmiset saattavat tartuttaa virusta eteenpäin.

Vielä viime viikkoon asti CDC puolusti toukokuussa esittelemäänsä suositusta, että rokotettujen ihmisten ei yleensä tarvitsisi käyttää maskia sisätiloissa.

Pirkanmaalla lähes ennätysmäärä uusia tartuntoja

Kello 8.57: Pirkanmaalla on varmistunut 66 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) keskiviikkona.

Lukema on koko epidemia-ajan toiseksi korkein. Vain 11. maaliskuuta tartuntoja on todettu yhdeltä päivältä enemmän. Tuolloin Tays raportoi 70 tartunnasta.

Fimlab tutki Pirkanmaalta 1 280 näytettä. Koronatestin tuloksen sai Fimlabista tiistaina keskimäärin kahdeksassa tunnissa.

Australiassa Sydneyn koronasulkua jatketaan jälleen neljällä viikolla

Kello 7.48: Australiassa miljoonat Sydneyn suurkaupungin asukkaat joutuvat pysymään vielä kuukauden ajan pitkälti neljän seinän sisällä. Alueen useita viikkoja kestäneen koronasulun oli määrä päättyä perjantaina, mutta viranomaiset ovat ilmoittaneet jatkavansa sulkua neljällä viikolla.

Päätöstä perustellaan pahenevalla virustilanteella ja alhaisella rokotekattavuudella.

Viranomaiset ovat ilmoittaneet lähes 180 uudesta tartunnasta, jotka on yhdistetty kesäkuun puolivälin tienoilla havaittuun tartuntaketjuun. Sydneyn rypäs on liitetty lentoyhtiöiden työntekijöitä kuljettaneeseen autonkuljettajaan, jolla todettiin tartunta.

Enemmistö suomalaisista kannattaa koronapassia

Kello 6.23: Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n teettämän kyselyn mukaan 63 prosenttia suomalaisista ajattelee, että Suomessa pitäisi ottaa käyttöön koronapassi. Vastanneista 14 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Passi voisi olla edellytys muun muassa isompiin tapahtumiin pääsemiselle. Koronapassi voisi kertoa virallisesti esimerkiksi sen, onko henkilö saanut molemmat koronarokotukset, tuoreen negatiivisen testituloksen tai jo sairastanut koronan.

EK:n kyselyssä 86 prosenttia vastaajista kertoi saaneensa ensimmäisen rokotteen. Vastaajista kuusi prosenttia kertoi, ettei aio ottaa rokotetta ja kaksi prosenttia oli vielä asiasta epävarma.

Taloustutkimuksella heinäkuussa teetettyyn kyselyyn vastasi 1 100 15–79-vuotiasta suomalaista

Tiistai 27.7.

Yhdysvaltain tautikeskus: myös täysrokotettujen tulee palata käyttämään maskeja sisätiloissa pahimmilla tartunta-alueilla

Kello 22.35: Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) suosittelee, että pahimmilla koronan riskialueilla myös täysrokotetut ihmiset käyttäisivät maskia sisätiloissa, kertoo uutistoimisto AFP.

CDC:n johtaja Rochelle Walensky kertoi maskien käytön olevan tarpeellista deltamuunnoksen leviämisen ehkäisemiseksi. Walensky viittasi uutistoimisto Reutersin mukaan myös siihen, että tutkimusten mukaan ja muiden osavaltioiden ja maiden kokemusten perusteella myös rokotetut ihmiset voivat harvinaisissa tapauksissa levittää koronavirusta.

Italian terveysviranomaiset: Lähes 99 prosenttia koronakuolemista helmikuun jälkeen ihmisillä, jotka eivät olleet saaneet molempia rokoteannoksia

Kello 20.55: Italian terveysviranomaiset tiedottavat uutistoimisto Reutersin mukaan, että Italiassa helmikuun alusta lähtien lähes 99 prosenttia koronaan kuolleista ei ole ollut täysin rokotettuja. Ajanjaksolla vain 1,2 prosenttia kuolleista oli saanut molemmat rokoteannokset. Yhteensä helmikuun 1. päivän ja heinäkuun 22. päivän välillä koronavirustautiin kuoli maassa 35 776 ihmistä.

Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että koronaan kuolleet, täysin rokotetut ihmiset olivat keskimäärin 88,6-vuotiaita ja heillä oli enemmän vakavia terveysongelmia kuin rokottamattomilla kuolleilla. Ilman molempia rokoteannosta kuolleiden keski-ikä oli 80 vuotta.

Tiistaina Italiassa ilmoitettiin 4 522 uutta tartuntaa ja 24 kuolemaa.

Indonesiassa raportoitiin yli 2  000 koronakuolemaa vuorokaudessa

Kello 17.12: Indonesiassa raportoitiin tiistaina 2 069 koronavirukseen liittyvää kuolemaa viimeisen vuorokauden ajalta. Määrä on suurempi kuin kertaakaan aiemmin Indonesiassa pandemian aikana ja nousi edellispäivästä lähes kuudellasadalla.

270 miljoonan asukkaan maassa raportoitiin tiistaina yli 45 000 uutta koronatartuntaa.

Vaikeasta koronatilanteesta huolimatta Indonesiassa höllennettiin tällä viikolla rajoituksia. Pienet kaupat, kadunvarsiravintolat ja jotkin ostoskeskukset saavat taas avata ovensa kolmen viikon osittaisen koronasulun jälkeen.

EU:n koronatodistuksen on hakenut Omakannasta yli 420 000 henkilöä

Kello 16.40: Heinäkuussa EU:n koronatodistuksen on hakenut Omakannasta 420 400 henkilöä, tiedottaa Kela.

Heistä 382 800 haki todistuksen koronarokotuksesta, 31 000 negatiiviisesta koronatestituloksesta ja 6 600 sairastetusta koronataudista.

Kela tiedottaa, että yksittäisiä koronatodistuksia voi yhä puuttua Omakannasta. Tämä johtuu siitä, että joidenkin sairaanhoitopiirien ja kuntien alueella tehdään vielä päivityksiä paikallisiin potilastietojärjestelmiin ja terveydenhuollon kirjauksiin. Yksittäisiä koronatodistuksia voi puuttua myös siksi, että terveydenhuollossa kirjatuissa tiedoissa on jokin virhe tai puute.

Jos koronatodistusta ei saa Omakannasta, voi vastaavat tiedot sisältävän muun todistuksen pyytää terveydenhuollosta.

EU:n aikuisista 70 prosenttia saanut vähintään yhden koronarokotteen

Kello 13.13: Euroopan unionin aikuisväestöstä 70 prosenttia on saanut vähintään yhden annoksen koronarokotetta. Asiasta ilmoitti Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiistaina.

Täysin rokotettuja on EU-maiden yli 18-vuotiaista nyt 57 prosenttia.

Euroopan komissio oli aiemmin asettanut tavoitteeksi saada 70 prosenttia unionimaiden aikuisista täysin rokotetuiksi kesän loppuun mennessä. Von der Leyen sanoi 10. heinäkuuta, että EU on toimittanut 27 jäsenmaahansa tarpeeksi rokotteita tuon tason saavuttamiseksi.

HUS laajentaa kokoontumisrajoituksia koko sairaanhoitopiirin alueelle

Kello 12.23: Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) valmistelee päätöstä, joka laajentaisi kokoontumisrajoitukset koko Husin alueelle. Tällä hetkellä rajoitus koskee vain Espoota, Helsinkiä, Kauniaisia ja Vantaata.

Koko sairaanhoitopiiri siirtyi kiihtymisvaiheeseen viime viikolla.

Avin arvion mukaan päätös rajoituksien laajentamisesta julkaistaan huomenna keskiviikkona.

Antti Tuiskun stadionkeikat siirtyvät vuodella koronarajoitusten vuoksi

Kello 12.10: Antti Tuiskun syyskuulle suunnitellut stadionkonsertit Helsingin Olympiastadionilla siirtyvät koronarajoitusten vuoksi. Uudet päivät kahdelle konsertille ovat 9. ja 10. syyskuuta 2022.

Tapahtuman Facebook-sivuilla kerrotaan, että jättikonsertteja ei ole mahdollista järjestää tämänhetkisten pandemiatilanteesta johtuvien yleisötapahtumarajoitusten puitteissa.

– Vaikka tunnelin päässä näkyy välillä valoa, tulee syyskuu 2021 tämän kokoluokan konserteille liian aikaisin, Tuisku kommentoi tapahtuman sivuilla.

THL: Suomessa on todettu 612 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.42: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 612 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä Suomessa on todettu epidemian alusta 103 851 koronavirustartuntaa.

THL:n mukaan Pirkanmaalla uusia tartuntoja raportoitiin 61 Tampereelle, kuusi Lempäälään, kolme Hämeenkyröön, kolme Pirkkalaan, kolme Kangasalle, kaksi Jämsään ja yksi Sastamalaan, Ylöjärvelle sekä Ruovedelle.

Suomessa on raportoitu kahden viime viikon aikana 4  905 tartuntaa, mikä on 1  953 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Oikaisu kello 11.06: Uutisoimme aiemmin, että Suomessa olisi todettu 267 uutta korona­virus­tartuntaa. Kyseessä oli eilen uutisoitu luku.

Maailmanpankki rahoittaa koronarokotteita köyhimmille maille

Kello 11.37: Maailmanpankki rahoittaa koronarokotteita köyhimmille maille maailmanlaajuisen Covax-rokoteohjelman kautta. Suunnitelma merkitsee sitä, että köyhät maat voivat saada Covax-ohjelman kautta enemmän rokoteannoksia kuin on tähän asti laskettu.

Jopa 250 miljoonan ihmisen arvioidaan saavan täydellisen rokotuksen käyttämällä annoksia, jotka Maailmanpankki nyt lupasi rahoittaa. Annosten odotetaan saapuvan aikaisintaan vuoden lopussa 92 maahan.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on kritisoinut epätasa-arvoa rokotteiden globaalissa saatavuudessa.

Maat, jotka Maailmanpankki määrittelee korkean tulotason maiksi, ovat tähän mennessä jakaneet noin 95 rokoteannosta sataa asukastaan kohden. Maailman 29 köyhimmässä maassa on jaettu vain 1,5 rokoteannosta kutakin sataa asukasta kohden.

Pirkanmaalla 30 uutta tartuntaa

Kello 9.17: Pirkanmaalla on todettu 30 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Fimlab tutki Pirkanmaalla 1 012 näytettä.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 30 uutta koronavirustartuntaa – 6 000 tartunnan raja menee pian rikki

Tokion olympialaisiin osallistuvilla todettu yhteensä 155 koronatartuntaa

Kello 9.16: Tokion olympialaisten järjestäjätaho kertoi tiistaina seitsemästä uudesta tartunnasta kisoihin osallistuvien joukoissa. Kaksi tartunnoista on todettu urheilijoilla, joista toinen on hollantilainen tennispelaaja. Asiasta kertoo uutistoimisto Kyodo News.

Heinäkuun aikana olympialaisiin osallistuvilla on raportoitu yhteensä 155 koronatartunaa. Olympialaisten järjestäjätaho raportoi vain tapauksista, jotka eivät kuulu Japanissa minkään paikallisviranomaisen vastuulle.

Tiistaina Tokion poliisivoimat kertoi myös kolmesta pollisista, jotka olivat saaneet koronatartunnan toimittuaan turvallisuustehtävissä olympiakisoissa.

Japanissa koronatapausten määrä on ollut nopeassa kasvussa kisojen alla. Suurin osa kisojen lajeista käydään ilman paikan päällä olevia katsoja. Tokion alueelle on julistettu koronavirustapauksien vuoksi hätätila, joka kestää 22. elokuuta saakka.

Maanantai 26.7.

Pohjois-Savo kiihtymisvaiheessa, uusia rajoituksia voimaan Itä-Suomeen aikaisintaan ensi viikon alussa

Kello 19.48: Osassa Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen sairaanhoitopiirejä koronatilanne on muuttunut nopeasti, aluehallintovirasto kertoo.

Maanantaina Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri kertoi olevansa kiihtymisvaiheessa. Pohjois-Karjalan sote ilmoitti viime torstaina siirtyneensä kiihtymisvaiheeseen. Myös Kainuu on kiihtymisvaiheessa.

Itä-Suomessa kiihtymisvaiheessa olevien alueiden epidemiatilannetta selvitetään. Päätökset mahdollisista rajoituksista tulevat voimaan aikaisintaan ensi viikon alussa.

Kiihtymisvaiheessa ovat edellä mainittujen lisäksi Helsingin ja Uudenmaan, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit. Muut alueet ovat epidemian perustasolla.

New York vaatii kaikilta kaupungin työntekijöiltä rokotetta tai viikoittaisia koronatestejä

Kello 19.07: New York vaatii kaikkia kaupungin työntekijöitä ottamaan koronarokotteen tai käymään viikoittain koronatestissä, kertoo uutistoimisto AFP.

Määräys tulee voimaan syyskuun 13. päivä ja se koskee The New York Timesin mukaan 340 000:tä kaupungin työntekijää. 13. syyskuuta on koulujen alkamispäivä. Rokottamattomien työntekijöiden tulee myös jatkaa maskien käyttämistä sisätiloissa.

– Tämä on meidän toipumistamme, ja tämä pitää ihmiset turvassa, sanoi New Yorkin pormestari Bill de Blasio maanantaina tiedotustilaisuudessa.

Viime viikolla de Blasio ilmoitti, että sama vaatimus koskee kaupungin sairaalahenkilökuntaa 2. elokuuta alkaen.

New York Timesin mukaan kaupungin aikuisväestöstä 65 prosenttia on rokotettu, mutta kaksi miljoonaa aikuista on vielä rokottamattomia ja joillain alueilla rokotuskattavuus on alle 40 prosenttia.

Kaupungissa todetaan tällä hetkellä noin 800 tartuntaa päivittäin. Se on kolme kertaa enemmän kuin keskiarvo kesäkuussa.

Koronatilanne Aasiassa heikkenee

Kello 18.14: Iranissa, Irakissa ja Thaimaassa todettiin maanantaina enemmän uusia koronavirustartuntoja kuin kertaakaan aiemmin pandemian aikana.

Iranissa todettiin uutistoimisto AFP:n mukaan maanantaina enemmän päivittäisiä tartuntoja kuin kertaakaan aiemmin: 31 814. Pandemian alusta lähtien maassa on todettu jo yli 3 700 000 tartuntaa, joka on enemmän kuin missään muualla Lähi-Idässä. Viranomaiset ovat myöntäneet, että tartuntoja on tosiasiassa vielä enemmän.

Myös Irakissa tehtiin päiväkohtainen ennätys tartunnoissa, 12 180 tartuntaa, kertoo AFP. Yhteensä maassa on todettu 1,5 miljoonaa tartuntaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Thaimaassa on niin ikään tänään todettu ennätysmäärä uusia koronatapauksia. Maanantaina raportoitiin 15 376 tartuntaa, joka oli jo toista päivää putkeen suurin päiväkohtainen lukema. Yhteensä tapauksia on maassa todettu yli puoli miljoonaa.

Kiinassa on ilmoitettu 76 uutta koronavirustapausta, eniten sitten tammikuun, kertoo AFP.

Jyväskylä on epidemian kiihtymisvaiheessa, arvioi poikkeusolojen johtoryhmä

Kello 16.38: Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen ryhmä arvioi tänään, että kaupunki on epidemian kiihtymisvaiheessa, tiedottaa Jyväskylän kaupunki.

Arvion perusteena ovat voimakkaasti lisääntyneet tartunnat ja edellisestä viikosta kaksinkertaistunut ilmaantuvuusluku. Viime viikolla Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla ilmeni 74 koronatartuntaa ja tartunnan lähde pystyttiin selvittämään hieman yli puolessa uusista tapauksista. Sitä edeltävällä viikolla tartuntoja oli 27.

Koronanäytteitä otettiin viime viikolla 2 234 ja positiivisten osuus oli 3,3 prosenttia. Sitä aiemmalla viikolla näytteitä otettiin 1 400 ja positiivisia niistä oli vain 1,9 prosenttia.

Ilmaantuvuusluku paikkakunnalla on nyt viimeisen 14 päivän ajalta, viikoilta 28 ja 29, 100 000 asukasta kohden 66,9, kun viikoilta 27 ja 28 se oli vain 33,1.

Ikäihmisten palveluasumisen yksikössä Vaasassa todettiin koronavirustartunta

Kello 13.39: Ikäihmisten palveluasumisen yksikössä Ruukinkartanossa Vaasassa todettiin 23.7. yksi koronavirustartunta. Altistuneita on yhteensä 19, joista 11 ovat henkilökuntaan kuuluvia ja 8 ovat asukkaita. Ruukinkartanossa on tällä hetkellä vierailukielto 3.8.2021 saakka edellyttäen, että jatkotartuntoja ei todeta.

Altistuneet ovat pääosin tiedossa. 11 työntekijää on asetettu karanteeniin ja 8 asukasta on asetettu eristykseen eli heitä hoidetaan heidän omissa huoneissaan.

Haminan Palloilijat joutui koronakaranteeniin

Kello 13.01: Miesten Superpesiksen jumbojoukkueessa Haminan Palloilijoissa on todettu koronatartunta. Superpesisjoukkue on asetettu karanteeniin ensi viikon torstaihin eli 5. elokuuta saakka.

HP:n sunnuntainen kotiottelu raahelaista Pattijoen Urheilijoita vastaan peruttiin varotoimenpiteenä. Lisäksi peruuntuvat vierasottelut Raahessa 31. heinäkuuta ja Kempeleessä 1. elokuuta sekä kotiottelu Siilinjärven Pesistä vastaan 5. elokuuta. Pelit jäävät kokonaan pois tämän kauden otteluohjelmasta.

Pirkanmaalla useita uusia altistumispaikkoja

Kello 11.58: Tampereen yliopistollinen sairaala Tays ilmoitti jälleen uusista mahdollisista altistumispaikoista. Listalla oli enimmäkseen tamperelaisia ravintoloita ja baareja.

THL: Suomessa todettu 267 uutta koronatartuntaa

Kello 11.53: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 267 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 103 239 koronavirustartuntaa.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 4  700 tartuntaa, mikä on 1  769 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Sairaalahoidossa on koronavirukseen liittyen 53 potilasta, joka on yksi vähemmän kuin eilen. Potilaista kahdeksan on tällä hetkellä tehohoidossa.

Sairaalahoidossa olevien määrä on laskenut kolmella perjantaista, jolloin THL viimeksi päivitti tiedot. Tehohoidossa olevien määrä puolestaan on laskenut perjantaista yhdellä.

THL:n mukaan Pirkanmaan kunnista Tampereella todettiin neljä uutta koronavirustartuntaa ja Lempäälässä yksi uusi tartunta.

Koronapassista säädettiin lailla Ranskassa

Kello 9.08: Huolimatta viikonlopun laajoista mielenosoituksista Ranska on säätänyt lain koronapassista. Maan parlamentti päätti sunnuntain maratonistunnossaan, että rokotuspassit ovat pakollisia niille, jotka haluavat esimerkiksi matkustaa tai syödä ravintolassa.

Rokotetodistuksen käyttöönotosta Ranskassa ilmoitti jo aiemmin presidentti Emmanuel Macron. Nyt parlamentti päätti siitä, tuleeko rokotuspassi Ranskan lakiin vai ei.

Todistuksesta tulee ilmetä, että sen esittäjä on saanut koronarokotukset tai saanut äskettäin negatiivisen tuloksen koronatestissä.

Pirkanmaalla todettiin viikonloppuna 136 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.07: Pirkanmaalla on todettu 136 uutta koronavirustartuntaa perjantain, lauantain ja sunnuntain aikana, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Perjantaina uusia tartuntoja todettiin 63, lauantaina 35 ja sunnuntaina 38.

Perjantain tartuntamäärä on jälleen kesän korkein lukema ja samalla yksi korkeimmista lukemista Pirkanmaalla koko epidemian aikana. Enemmän tartuntoja todettiin viimeksi 11. maaliskuuta, jolloin Tays tiedotti 70 tartunnasta.

Koronan vuoksi aloitettu sisärajavalvonta on päättynyt

Kello 6.23: Koronapandemian vuoksi säädetyt matkustusrajoitukset ovat keventyneet tästä päivästä alkaen, kun maahantulorajoitukset sisärajoilla poistuivat puolenyön aikaan.

Sisärajaliikenne tarkoittaa Suomen ja muun Schengen-alueen välistä liikennettä, eli liikenne EU- ja Schengen-maista Suomeen on sallittua. Vastuu näistä maista saapuvien maahantulosta siirtyy Rajavartiolaitokselta terveysviranomaisille.

Ulkorajaliikenteessä rajoitukset jatkuvat yhä useiden maiden osalta. Suomeen voivat kuitenkin saapua vapaasti kaikista maista henkilöt, joilla on hyväksyttävä todistus saadusta koronarokotussarjasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: