Kaikki koronaviruksesta viikko 29: - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronavirus eteni Suomessa ja maailmalla viikolla 29: tilanne huononi merkittävästi myös Pirkanmaalla

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikolla 29.

Englannissa koitti maanantaina niin sanottu vapauden päivä, kun maa purki rajoituksia. Japanissa puolestaan valmistauduttiin perjantaina alkaneisiin Tokion olympialaisiin.

19.7. 6:09 | Päivitetty 25.7. 21:35

Aamulehti, STT

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 19. heinäkuuta alkaen. Seuranta päättyi sunnuntaina 25. heinäkuuta.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 12.7.–18.7.2021 pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 25.7.

Indonesia höllentämässä rajoituksia, vaikka maassa raportoitiin ennätysmäärä koronaan liittyviä kuolemia

Kello 21.34: Indonesian viranomaiset kertoivat sunnuntaina, että pienyritykset ja osa ostoskeskuksista voisivat avata uudelleen oviaan, vaikka maa on tällä hetkellä yksi maailman pahimmista koronaviruskeskuksista.

Presidentti Joko Widodo sanoi, että heinäkuun alussa käyttöönotetut toimenpiteet jatkuvat 2. elokuuta asti. Höllennyksiä voitaisiin tehdä suljettujen ostoskeskusten ja ravintoloiden osalta Jakartan pääkaupunkialueella ja Balin saarella. Toimistot pysyisivät kuitenkin suljettuina.

Presidentti Widodo perusteli suunnitelmia viitaten päivittäisten infektioiden laskuun. Hänen mukaansa rajoituksia höllennettäisiin "vähitellen ja huolellisesti".

Indonesiassa on todettu heinäkuun alussa useina päivinä yli 50 000 tapausta päivässä. Nyt päivittäiset tapausmäärät ovat hieman laskeneet, mutta postiivisten testitulosten määrä on kuitenkin edelleen korkea.

Maailman terveysjärjestö on kehottanut Indonesiaa asettamaan tiukempia koronarajoituksia.

Indonesiassa on raportoitu yli tuhat koronavirukseen liittyvää kuolemaa päivittäin viikon ajan. Perjantaina kuolemia raportoitiin ennätykselliset 1 566.

Maassa on koko pandemian aikana raportoitu yli 3,1 miljoonaa koronavirustapausta ja 83 279 kuolemantapausta. Myös rokotukset etenevät hitaasti. Vain noin kuusi prosenttia indonesialaisista on saanut kaksi koronarokotetta.

The Guardian: Britanniassa alle 30-vuotiaita tehohoidossa

Kello 21.31: Bristolin yliopiston professori Adam Finn kertoi sunnuntaina The Guardianille, että Britannian deltavarianttiaallon aikana Bristolin kaupungin sairaaloihin on otettu lähes 200 koronaviruspotilasta, joiden keski-ikä on 40 vuotta.

– Meillä on alle 30-vuotiaita tehohoidossa, Finn sanoo.

Kansallisten tilastojen mukaan koronavirus on Britanniassa tällä hetkellä nuorten aikuisten infektio. Tartunnat ovat olleet 16–24-vuotiailla kuusi kertaa yleisempiä kuin 50–69-vuotiailla .

Britanniassa höllennettiin koronavirusrajoituksia maanantaina. Esimerkiksi kasvomaskien käyttö ei ole enää pakollista. Myös turvaväleistä ja yleisötilaisuuksien henkilömäärä­rajoituksista on luovuttu.

BBC: Brittilentoyhtiöillä vilkkain viikonloppu pandemian alkamisen jälkeen

Kello 21.23: Kesälomien aloitus ja koulujen päättyminen ovat näkyneet Britannian lentokentillä, kertoo BBC. Lentoyhtiöiden ja matkailuyritysten mukaan viikonloppu on ollut pandemia-ajan vilkkain.

Lontoossa sijaitsevalle Heathrow'n lentokentälle odotetaan 60 000 lähtevää matkustajaa päivittäin. Gatwickiin puolestaan odotetaan noin 250 lentoa päivässä.

Luvut ovat silti matalampia kuin ennen koronaviruspandemian alkua.

Matkailuyritykset EasyJet, TUI ja Jet2 kertovat, että Britannian päätös antaa täysin rokotettujen matkustaa oranssiksi luokiteltuihin maihin ilman matkan jälkeistä karanteenia on kannustanut ihmisiä lentomatkailemaan. Oranssiksi luokiteltuja maita Britanniassa ovat muun muassa Italia, Kreikka, Espanja ja Ranska.

Suosituin matkakohde Britanniasta lähteville on Espanja, ja toiseksi suosituin on Kreikka.

Saksa saattaa rajoittaa rokottamattomien kontakteja

Kello 13.29: Saksassa saatetaan asettaa uusia rajoituksia niille, joita ei ole rokotettu koronavirusta vastaan, jos tartuntojen määrä jatkaa maassa nousuaan. Asiasta kertoi Bild am Sonntag -lehden haastattelussa liittokansleri Angela Merkelin kansliapäällikkö Helge Braun.

Tällä hetkellä Saksassa pääsee esimerkiksi ravintoloihin ja elokuvateattereihin tuoreella negatiivisella testituloksella, tai jos on täysin rokotettu.

Jos tartunnat jatkavat nousuaan, rokottamattomien ihmisten on vähennettävä kontakteja, Braun sanoi. Se voisi hänen mukaansa tarkoittaa, ettei esimerkiksi ravintolaan pääsisi rokottamattomana enää lainkaan.

THL: Yli 65 prosenttia suomalaisista saanut ensimmäisen rokotteen

Kello 13.18: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,61 miljoonaa ihmistä eli yli 65 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä yli 9 000:lla.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut reilut 31 prosenttia Suomen väestöstä, mikä tarkoittaa noin 1,74 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa liki 30 000:lla.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 65,1 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen on saanut 29,4 prosenttia.

Suomen ilmaantuvuusluku nousussa

Kello 12.24: Koronaviruksen ilmaantuvuus on Suomessa nousussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan kahden viikon ilmaantuvuus on nyt liki 83 tapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Eilen ilmaantuvuusluku oli THL:n mukaan noin 79. Edellisellä kahden viikon jaksolla lukema oli reilut 50.

THL:n mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jossa se on yli 148, ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, 132. Koronatilanne on pahentunut viime aikoina myös Kainuussa, jossa ilmaantuvuus on yli 103.

Pirkanmaalla ilmaantuvuus on nyt THL:n mukaan nyt 77,6 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Suomessa todettu 360 uutta tartuntaa

Kello 11.40: Suomessa on raportoitu 360 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Lukema on toiseksi matalin tällä viikolla kerrottu tartuntamäärä. Eilen THL raportoi 570 uudesta tapauksesta.

Eniten uusia tartuntoja kirjattiin Helsinkiin (127), Tampereelle (34) ja Vantaalle (32). Muualle Pirkanmaalle THL raportoi tapauksia seuraavasti: Pirkkala 3, Pälkäne 2, Hämeenkyrö 1, Ylöjärvi 1, Nokia 1 ja Sastamala 1.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 585 tartuntaa, mikä on 1 769 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Koko epidemian aikaan Suomessa on todettu nyt yhteensä 102 972 tartuntaa.

Tampereen yliopistollinen sairaala ei päivitä omia tartuntatietojaan viikonloppuisin heinäkuussa.

Viikonlopun vaikutus tautitilanteeseen näkyy viiveellä

Kello 11.25: Ensi viikon tautitilannetta on vaikea ennustaa, sanoo Tampereen kaupungin apulaisylilääkäri Sari Torkkeli. Jos viikonloppuna on tullut tartuntoja, niistä saadaan ensimmäisiä merkkejä vasta joidenkin päivien viiveellä.

– Ne alkavat nostaa päätänsä puolen viikon paikkeilla, Torkkeli arvioi.

Ensimmäisten oireiden ilmaantumiseen kuluu aikaa, ja sen jälkeen menee vielä hetki, että sairastuneet hakeutuvat testeihin.

Lue lisää: Viikonloppu näkyy Pirkanmaan korona­luvuissa aikaisintaan ensi viikon puolivälissä – Apulais­ylilääkäriltä tärkeä muistutus: Deltamuunnos voi levitä myös ulkona helpommin

Korona pudotti kärkigolffarit olympialaisista

Kello 11.03: Kaksi kärkigolfaria vetäytyy Tokion olympialaisista koronavirustartunnan takia. Golfin miesten maailmanlistan kuutonen, Yhdysvaltain Bryson DeChambeau ja espanjalainen maailmanlistan ykkönen Jon Rahm jäävät sivuun.

Hurjista lyöntipituuksistaan tunnetun DeChambeaun tartunta paljastui testissä ennen lähtöä Japaniin, kertoi ammattilaisjärjestö PGA. Rahmin tartunnasta kertoi Espanjan olympiakomitea.

Rahmilla todettiin koronavirustartunta jo kesäkuussa, jolloin hän joutui keskeyttämään PGA-kiertueen Memorial Tournamentin ennen viimeistä kierrosta. Hän kertoi tällöin saaneensa rokotuksen hiukan ennen tartuntaa.

Koronatestituloksen saaminen Fimlabista pidentyi

Kello 9.37: Koronavirustestin tuloksen saa Fimlabista nyt keskimäärin 13 tunnissa, laboratorioyhtiö kertoo sivuillaan. Testin vasteaika on tänään neljä tuntia pidempi kuin eilen. Kuluvalla viikolla keskimääräinen aika näytteenotosta tulokseen on ennen sunnuntaita liikkunut 10 tunnin tuntumassa.

Aamulehti kertoi lauantaina, että koronatestaus on Pirkanmaalla ruuhkautunut. Esimerkiksi Tampereella testiaikaa voi Fimlabin testipaikkoihin joutua odottamaan noin vuorokauden. Aiemmin testiin on päässyt muutamassa tunnissa.

Lue lisää: Koronatestaus ruuhkautui Tampereella, testattavien määrä tuplaantunut lyhyessä ajassa – kapasiteetti ei pysy perässä: ”Lomakausi aiheuttaa luonnollisesti suuria haasteita”

Mahdollisia altistumisia tanssilavalla Punkalaitumella

Kello 9.02: Tanssilava Särkässä on voinut altistua koronavirukselle, kertoo Punkalaitumen kunta. Altistua on voinut keskiviikkona 14. heinäkuuta kello 20–24. Paikalla olleita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan koronatestiin herkästi, jos oireita ilmaantuu.

Riittämättömät koronatoimet saivat mielenosoittajat kaduille Brasiliassa

Kello 7.37: Brasiliassa kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät lauantaina kaduille vaatimaan koronapandemiaa ja virustoimia vähätelleen oikeistopresidentti Jair Bolsonaron asettamista virkasyytteeseen.

Kyseessä on jo neljäs peräkkäinen mielenosoitusviikonloppu. Protestimarsseja oli lauantaina suunnitteilla 400 kaupunkiin tai kuntaan.

Mielenosoittajat ovat suivaantuneet paitsi hallinnon riittämättömistä koronatoimista myös presidenttiin kohdistuneista korruptioepäilyistä. Bolsonaron epäillään katsoneen sormien välistä, kun valtion rahoja on yritetty kavaltaa koronarokoteostojen myötä.

Lue lisää: Brasiliassa kymmenet tuhannet riittämättömistä koronatoimista suivaantuneet lähtivät kaduille – vaativat presidentin asettamista virkasyytteeseen

Rajoitukset saivat yli 160 000 ihmistä lähtemään kaduille Ranskassa

Kello 7.19: Koronarajoituksia ja -rokotuksia vastustavat mielenosoitukset keräsivät lauantaina ihmisjoukkoja kaduille eri puolilla maailmaa.

Pelkästään Ranskassa oli lauantaina liikkeellä noin 160 00 ihmistä, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Lisäksi mielenosoituksia oli ainakin Italiassa, Kreikassa ja Australiassa.

Ranskassa vastustuksen kohteena oli esimerkiksi hallituksen suunnitelma pakollisista koronavirusrokotuksista terveydenhuollon työntekijöille. Pariisissa poliisi käytti mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua, uutistoimistot kertovat.

Ranskassa 48 prosenttia väestöstä oli perjantaihin mennessä saanut molemmat rokoteannokset.

Lauantai 24.7.

Torkkeli: Ihmisten tulisi noudattaa koronasuosituksia

Kello 18.02: Tampereella viime päivinä altistuksia on tapahtunut muun muassa Särkänniemen huvipuistossa. Tartuntatautivastuulääkärinä toimiva Sari Torkkeli kuvailee STT:n haastattelussa tämän hetken tilannetta huolestuttavaksi.

– Tietysti huolestuttavahan se numero on – tänä viikonloppuna Tampereellakin on Tammerfestia ja muuta, niin toivottavasti ihmiset malttaisivat yrittää noudattaa koronasuosituksia.

Tampereen kaupungin suosituksiin ei ole tullut hänen mukaansa mitään uutta. Edelleenkin kehotetaan turvavälien pitämiseen, maskien ja käsidesin käyttöön julkisilla paikoilla, testiin menemiseen vähäisilläkin oireilla ja koronarokotusten ottamiseen ajallaan.

Lue lisää: Kesän korkein lukema, Pirkanmaalla 58 tartuntaa – johtajaylilääkärin mukaan erityisesti rokottamattomilla riski tartunnalle

Lue lisää: Näistä mahdollisista altistumis­paikoista kerrottiin Pirkanmaalla viikolla 29 – katso kymmenien paikkojen lista

Varsinais-Suomesta huolestuttava luku

Kello 15.42: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä todettiin perjantain aikana 111 korona­virus­tartuntaa, kertoo sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

– Yhtä paljon tartuntoja sairaanhoitopiirissä on todettu viime vuoden marraskuussa, kun iso tartunta-aalto lähti liikkeelle, Rintala sanoo.

Tartunnoista suurin osa todettiin Turussa.

– Olemmehan me nyt huimissa lukemissa. Ilmaantuvuus on 74,7 sataatuhatta ihmistä kohti 14 viime vuorokauden aikana.

Tartunnoista noin 40 prosenttia on todettu rokottamattomilla, etenkin 22–24-vuotiailla ja 15–21-vuotiailla. Tartuntoja on jäljitetty etenkin ravintoloihin, yökerhoihin ja festareille.

Ministeri Hanna Sarkkinen: Lauantain tartuntamäärä huolestuttavan suuri

Kello 14.12: Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) kommentoi Twitterissä lauantaina kerrottua tartuntamäärää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi tänään 570 uudesta tartunnasta Suomessa.

Sarkkinen kirjoittaa pitävänsä koronalukua huolestuttavan suurena. Hän myös muistuttaa, ettei pandemia ole vielä ohi.

– Vielä pitää muistaa hygienia, turvavälit, maskit ja muut varotoimet ja otetaan rokotukset kun se on mahdollista.

Ensimmäisen rokotteen saanut liki 65 prosenttia suomalaisista

Kello 13.19: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,6 miljoonaa ihmistä eli 64,9 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 13 000:lla.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut 30,9 prosenttia Suomen väestöstä, mikä tarkoittaa noin 1,71 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa noin 46 000:lla.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut 64,9 prosenttia alueen väestöstä. Toisen annoksen on saanut 28,6 prosenttia.

Koko maan ilmaantuvuusluku nousussa

Kello 12.22: Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on noin 79, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli hieman alle 49. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedoista.

Suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jossa se on 146, ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, 124.

Matalinta ilmaantuvuus on Keski-Pohjanmaalla, jossa se on hieman alle 8. Pirkanmaalla ilmaantuvuusluku on THL:n mukaan nyt 70,8.

Suomessa 570 uutta tartuntaa

Kello 11.43: Suomessa on raportoitu 570 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on huomattavasti enemmän kuin viime päivinä. Esimerkiksi perjantaina THL kertoi 412, torstaina 404 ja keskiviikkona 453 tartunnasta.

Eniten uusia tapauksia kirjattiin Helsinkiin (129), Turkuun (58) ja Tamperelle (43). Muualle Pirkanmaalle THL raportoi tartuntoja seuraavasti: Kangasala 9, Nokia 7, Ylöjärvi 6, Pirkkala 5, Valkeakoski 1 ja Sastamala 1.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 386 tartuntaa, mikä on 1 690 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Koko epidemian aikana tartuntoja on todettu nyt yhteensä 102 612 koronavirustartuntaa.

Tampereen yliopistollinen sairaala ei päivitä omia tartuntatietojaan viikonloppuisin heinäkuussa.

Rajoitukset vähensivät työssä koettua väkivaltaa

Kello 11.20: Työssä koettu väkivalta väheni viime vuonna koronavirustilanteen vuoksi, Työturvallisuuskeskuksesta kerrotaan.

Väkivaltaa kohdataan eniten ammateissa, joihin liittyy paljon kontakteja asiakkaiden tai potilaiden kanssa. Korona-ajan rajoitukset ovat vähentäneet asiakaskontakteja ja samalla myös ristiriitatilanteita.

Pidemmällä aikavälillä työväkivalta on kuitenkin lisääntynyt. Taustalla on ainakin osittain päihteiden käytön yleistyminen ja yleiset vuorovaikutuksessa tapahtuneet muutokset. Työntekijöitä kohtaan ei välttämättä tunneta enää samanlaista kunnioitusta kuin ennen.

Testitulos Fimlabista yhdeksässä tunnissa

Kello 10.12: Koronavirustestin tuloksen saa Fimlabista nyt keskimäärin yhdeksässä tunnissa, laboratorioyhtiö kertoo sivuillaan. Testin vasteaika on liikkunut tällä viikolla hieman alle tai päälle 10 tunnin. Eilen tuloksen sai keskimäärin kymmenessä tunnissa näytteenotosta.

Tokion kisakylän tartunnat eivät ole aiheuttaneet jatkotartuntoja

Kello 10.00: Tokion olympialaisten koronakupla venyy, mutta ei ole vielä puhjennut kokonaan. Lauantaiaamuun mennessä kisakylässä on paljastunut 13 ja lentokentillä 20 koronavirustartuntaa. Testejä on tehty noin 100 000.

Japanin epidemiologit eivät ole huolissaan tilanteesta, koska jatkotartuntoja ei ole tullut. Se on kisojen terveysturvallisuuden kannalta tärkeintä.

Tokion alueelle asetettiin hätätila olympialaisten ajan, koska tartuntaluvut Japanissa ovat kasvaneet viime aikoina. Olympialaisia vastustetaan Japanissa laajasti. Kisakuplan kestäminen olisi suuri saavutus kisaorganisaatiolle, jota on parjattu olympialaisten väkisin järjestämisestä pandemian aikana.

Olympialaiset kisataan 23.7.–8.8. tyhjien katsomoiden edessä.

Ylöjärvellä altistumisia vanhainkodissa ja kahdessa ryhmäkodissa

Kello 9.42: Ylöjärvellä kolmen eri toimipisteen asukkaat ja henkilökunta on voinut altistua viime viikolla koronavirukselle, kertoo Ylöjärven kaupunki.

Altistua on voinut Perttelintuvassa, Tiuralassa ja Tarupirtissä. Perttelintupa on 16 asukkaan vanhainkotiosasto, Tiurala ja Tarupirtti molemmat 16 asukkaan ryhmäkoteja. Kaikki toimipisteet sijaitsevat Ylöjärven Kuusistontiellä.

Ylöjärven kaupungin mukaan tilannetta ovat selvittäneet Tampereen yliopistollinen sairaala ja Ylöjärven tartuntatautilääkäri. Tarvittavat toimet on tehty, eikä tartuntoja ole todettu.

Toiminnan yksiköissä kerrotaan jatkuvan normaalisti suosituksia ja ohjeita noudattaen.

Australiassa mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan

Kello 9.20: Australiassa Sydneyssä tuhannet ihmiset ovat uhmanneet koronamääräyksiä ja osoittaneet mieltään tiukkaa sulkua vastaan. Osa mielenosoittajista päätyi nujakoimaan poliisin kanssa, ja useita heistä pidätettiin.

Koronamääräyksiä vastaan on osoitettu mieltä myös muun muassa Melbournessa.

Tiukka koronasulku Sydneyn alueella on jatkunut jo useita viikkoja. Viranomaiset ovat vihjanneet, että rajoituksia voitaisiin jatkaa jopa lokakuulle.

Australian koronaluvut ovat pysyneet Eurooppaan verrattuna alhaisina, mutta viranomaiset ovat huolissaan etenkin deltamuunnoksen leviämisestä.

Latinalaisessa Amerikassa jo yli 40 miljoonaa tartuntaa

Kello 8.20: Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen koronavirustartuntojen määrä on noussut yli 40 miljoonan.

Uutistoimisto AFP:n kokoamien tietojen mukaan tartuntoja on pandemian alusta lähtien raportoitu alueella noin 40 074 000. Koronaan liittyviä kuolemia on kirjattu noin 1 353 000. Luvut perustuvat virallisiin tietoihin.

Tartunnat ovat ampaisseet tällä viikolla kasvuun eri puolilla maailmaa erittäin tarttuvan deltamuunnoksen vuoksi. Kaikkiaan tartuntoja on raportoitu pandemian aikana noin 193 miljoonaa ja virukseen liittyviä kuolemia runsaasti yli neljä miljoonaa.

Deltavariantti lisää sairaalahoidon tarvetta Yhdysvalloissa

Kello 7.50: Koronaviruksen takia sairaalahoitoon joutuvien määrä on nousussa Yhdysvalloissa, kertoo The New York Times. Lehden mukaan sairaalahoidon luvut ovat nousussa yhteensä 45 osavaltiossa.

Nopeimmin sairaalahoidon tarve on noussut osavaltioissa, joissa rokottamattomien osuus on suhteellisesti muita osavaltioita matalampi. Sairaaloiden henkilökunnan ja terveysviranomaisten mukaan kasvu on ollut nopeaa ja odottamatonta.

Rokottamattomien keskuudessa leviää nyt etenkin koronaviruksen deltavariantti. Virusmuunnos tarttuu muita viruskantoja ärhäkämmin.

Kaiken kaikkiaan Yhdysvalloissa koronan aiheuttaman taudin takia hoitoon joutuvista 97 prosenttia on ollut rokottamattomia tai heillä ei ole ollut aiemman taudin luomaa immuniteettia. Lisäksi sairaalahoitoon joutuvien keski-ikä on laskenut. Nyt hoitoon joutuu yhä enemmän alle 60-vuotiaita, jopa noin 30–40-vuotiaita.

Ravintarajoituksia otettiin käyttöön Pirkanmaalla

Kello 7.11: Kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset on otettu käyttöön Pirkanmaalla. Samat rajoitukset otetaan käyttöön myös Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen maakunnissa. Uudenmaan maakunta on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Myös Kainuu on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen. Kainuuseen ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa määrätty ravintolarajoituksia.

Rajoitukset merkitsevät, että baareissa asiakasmäärä rajoitetaan sisätiloissa puoleen normaalista ja muissa ravintoloissa kolmeen neljäsosaan normaalista. Kiihtymis­vaiheen ravintolarajoitukset ovat nyt olleet voimassa vain Uudellamaalla.

Aukioloja rajoitetaan niin, että valomerkki pitää antaa viimeistään puolilta öin ja ravintoloiden on oltava suljettuina aamuyhden ja aamuviiden välillä.

Lue lisää: Uudet ravintolarajoitukset voimaan tasan keskiyöllä Pirkanmaalla – näin ne vaikuttavat aukioloon ja asiakasmääriin

Perjantai 23.7.

BBC: Deltavariantti saattaa tarttua koronan aiemmin sairastaneeseen, osa sairaalaan joutuneista täysin rokotettuja

Kello 19.14: Koronaviruksen deltavariantti voi lisätä koronaan sairastumisen riskiä myös niillä, jotka ovat sairastaneet koronataudin jo aiemmin. Asiasta kertoi BBC:n mukaan Englannin kansanterveyslaitos Public Health England.

Kansanterveyslaitos niin ikään varoitti, että deltavariantin vuoksi sairaalahoitoon joutuneista osa on henkilöitä, jotka ovat olleet täysin rokotettuja koronaa vastaan.

Englannin tuoreiden tilastojen mukaan noin 23 prosenttia lähes 3  700 ihmisestä, jotka tarvitsivat lääketieteellistä hoitoa deltavariantin takia, oli täysin rokotettuja. Noin 58 prosenttia sairaalaan deltaviruksen takia joutuneista oli rokottamattomia.

Lähes tuhat yli 83  000 uudesta koronatapauksesta löydettiin ihmisiltä, ​​jotka todennäköisesti saivat toisen tartunnan.

Eduskunnan apulaisoikeusvaltuutetun mukaan THL ja STM toimivat keväällä lainvastaisesti 65–69 -vuotiaiden Astra Zeneca -rokotuksissa

Kello 18.30: Eduskunnan apulaisoikeusvaltuutetun mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä sosiaali- ja terveysministeriö toimivat keväällä lainvastaisesti 65–69-vuotiaiden Astra Zeneca -rokotuksissa.

Apulaisoikeusvaluutettu antoi ratkaisunsa useisiin kanteluihin perjantaina. Keväällä 65–69-vuotiaita pakotettiin ratkaisun mukaan monissa kunnissa ottamaan lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotetta, vaikka rokotteen mahdollisista haitoista oli saatu uutta tietoa.

Lue lisää: Eduskunnan apulaisoikeusvaltuutettu: THL ja STM toimivat keväällä lainvastaisesti 65–69-vuotiaiden Astra Zeneca -rokotuksissa

Euroopan lääkevirasto hyväksyi Modernan koronarokotteen 12–17-vuotiaille

Kello 17.18: Euroopan lääkevirasto (EMA) on hyväksynyt Modernan koronavirusrokotteen käytön 12–17-vuotiaille nuorille. Modernan rokote on toinen koronarokote, jonka Euroopan lääkevirasto on tähän mennessä hyväksynyt annettavaksi murrosikäisille.

EMA totesi, että Modernan spikevax-rokotetta käytetään 12–17-vuotiailla samalla tavalla kuin 18-vuotiailla ja sitä vanhemmilla. Nyt hyväksynnän saanut rokote annetaan kahtena injektiona neljän viikon välein, lääkevirasto lisäsi.

EMA valvoo lääkevalmisteita EU:ssa ja Euroopan talousalueella Etassa.

Helsinki-Vantaalle voi olla luvassa jonoja – Finavia neuvoo ottamaan todistukset esille hyvissä ajoin

Kello 16.37: Lentoasemayhtiö Finavia ennakoi Helsinki-Vantaan lentoasemalle ruuhkia ensi maanantaista eteenpäin. Uuden maahantulomallin myötä terveysviranomaiset tarkastavat käytännössä kaikilta Suomeen saapuvilta koronatodistukset, minkä Finavia arvioi voivan aiheuttaa jonoja.

Koronatodistus tarkastetaan riskimaista saapuvilta matkustajilta. Matalan riskin maista saapuvilta terveysviranomaiset pyrkivät selvittämään alkuperäiset lähtömaat.

Finavia neuvoo matkustajia käyttämään Finentry-palvelua, johon voi rekisteröityä jo lähtömaassa, sekä ottamaan vaadittavat todistukset esille ajoissa.

THL: Toisen rokoteannoksen saanut 30 prosenttia Suomen väestöstä

Kello 13.30: Koronarokotteen toisen annoksen on saanut 30 prosenttia Suomen väestöstä, mikä tarkoittaa noin 1,67 miljoonaa ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa vajaalla 59 000:lla.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,59 miljoonaa ihmistä eli 64,7 prosenttia Suomen väestöstä Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä lähes 17 000:lla.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 64,7 prosenttia alueen väestöstä. Toisen annoksen on saanut 27,9 prosenttia.

Koko Hus-alue kiihtymisvaiheeseen

Kello 13.18: Länsi-Uusimaa ja sitä myöten koko Hus-alue siirtyy kiihtymisvaiheeseen, Uudenmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmä linjasi perjantaina.

Ryhmä esittää myös kokoontumisrajoitusten laajentamista koko Uudenmaan alueelle. Lisäksi nykyisiä rajoituksia esitetään jatkettavaksi pääkaupunkiseudulla.

Koordinaatioryhmän mukaan tartunnat ovat Uudellamaalla nyt kasvussa viidettä viikkoa. Ryhmä on tilanteesta huolissaan. Valtaosa tartunnoista on todettu 18–29-vuotiaille, mutta viimeisen viikon aikana myös 30–50-vuotiaiden tartuntamäärissä on ollut nousua.

Tampereen walk in -rokotuspiste ruuhkautui

Kello 13.09: Tampereen messu- ja urheilukeskuksen walk in -rokotuslinja ruuhkautui pahasti perjantaina.

Pirkanmaan koronarokotuksen koordinaatioryhmä päätti eilen, että Pirkanmaan kunnat voivat aikaistaa tehosterokotteen antamista, jos kunnan rokotetilanne sen sallii.

Tampereella tehosterokotteen ottaminen aikaistetusti tuli mahdolliseksi heti perjantaista alkaen messu- ja urheilukeskuksen walk in -rokotuslinjalla.

Lue lisää: Aikaistettuun rokotukseen jättijonot Tampereella, suosio yllätti: ”He kyllä selviävät” ja rokotteet riittävät – Apulaisylilääkäriltä yksi toive

THL: Suomessa sairaalahoidossa 56 koronapotilasta

Kello 11.52: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 56 ihmistä. Heistä tehohoidossa on yhdeksän.

Yhteensä sairaalahoidossa olevien määrä on pysynyt samana kuin keskiviikkona, jolloin THL viimeksi tiedotti asiasta. Tehohoidossa olevien määrä on kuitenkin laskenut keskiviikosta yhdellä.

Suomessa 412 uutta tartuntaa

Kello 11.42: Suomessa on raportoitu 412 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kyseessä on nyt neljäs päivä peräkkäin, kun päivän tartuntamäärä on yli 400. Koko epidemian aikana Suomessa todettu nyt 102 042 tartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 204 tartuntaa, mikä on 1 657 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Eniten uusia tapauksia raportoitiin perjantaina Helsinkiin (117), Turkuun (43) ja Vantaalle (30). Pirkanmaalle THL kirjasi tartuntoja seuraavasti: Tampere 21, Urjala 4, Kangasala 3, Ylöjärvi 2, Pälkäne 1 ja Hämeenkyrö 1.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 58 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. Taysin ja THL:n tiedot eroavat, koska tartuntoja tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Mitäs, mitäs, mitäs -festivaalit miltei tuplasi Urjalan koronalukemat

Kello 11.40: Urjalassa on todettu kuusi uutta koronatartuntaa. Viisi noista on peräisin Mitäs, mitäs, mitäs -festivaaleilta.

Ennen festivaaleilta tulleita tartuntoja Urjalassa oli todettu ainoastaan kahdeksan koronatartuntaa.

– Luku melkein tuplaantui, Urjalan johtava ylilääkäri Tiina Määttä kertoo.

Määtän mukaan Urjalan koronatartuntamäärän nouseminen on huolestuttavaa, mutta hän kiittelee kuitenkin ihmisiä vastuullisesta käyttäytymisestä festivaalien jälkeen.

– Tartunnanjäljitys on tehty. Festivaalikävijöistä moni kerkesi olla jo karanteenissa, kun tieto sairastumisesta tuli. Toivotaan, että ketju katkeaisi tähän, Määttä kertoo.

BBC: Britannia höllentää elintarvikealan karanteenisääntöjä

Kello 11.14: Brittiviranomaiset höllentävät elintarvikealalla työskentelevien korona­karanteeni­määräyksiä, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Höllennyksiä on luvassa, koska päivittäistavarakaupat ja tavarantoimittajat ovat varoitelleet kauppojen hyllyjen tyhjenevän henkilökunnan karanteenien vuoksi.

Esimerkiksi 8.–15. heinäkuuta yli 600 000 ihmistä sai BBC:n mukaan koronasovellukselta ilmoituksen mahdollisesta altistuksesta ja joutui eristäytymään koteihinsa Englannissa ja Walesissa.

Altistuneiden joukossa on ollut kasvavissa määrin kauppojen ja elintarvikealan työntekijöitä. Ruoan toimitusongelmien välttämiseksi hallitus on nyt ilmoittanut, että osa elintarvikealan työntekijöistä voi korvata eristäytymisen päivittäisellä negatiivisella koronatestillä siinäkin tapauksessa, että ei ole rokotettu.

BBC:n mukaan näiden työntekijöiden määrä voisi nousta 10 000:een. Joukossa on elintarviketuotannossa työskenteleviä, samoin varastotyöntekijöitä. Sen sijaan varsinaista myymälähenkilökuntaa ei höllennys koske.

Tampereen vastaanottokeskuksessa todettu tartuntoja

Kello 10.06: Tampereella on tullut ilmi koronavirustartuntoja vastaanottokeskuksessa, tiedottaa Tampereen kaupunki. Tartunnat tuli tietoon torstaina 22.7.

Vastaanottokeskuksessa entisen Kaupin sairaalan tiloissa on todettu tartunta seitsemällä asukkaalla. Myös yhdellä toisaalla majoittuvalla asukkaalla on todettu tartunta. Hän on tällä hetkellä ystävänsä luona.

Pääosa tartunnoista on saman perheen jäsenillä. Henkilökunnalla ei ole todettu tartuntoja tai altistumisia.

Tampereen mukaan tartunnan saaneet on eristetty. Heidän kuvaillaan olevan hyvävointisia. Samalla osastolla tartunnan saaneiden kanssa majoittuvilta ei ole joukkoseulonnasta löytynyt uusia tartuntoja.

Tampereen kaupungin apulaisylilääkäri Sari Torkkeli kertoo, että tällä erää uusia seulontoja ei olla tekemässä. Leviäminen ei myöskään ole huolenaiheena.

– Tämähän ei ole ensimmäinen koronatapaus vastaanottokeskuksessa, joten leviämisen ehkäisevät toimenpiteet ovat koeponnistettu jo aiemmin.

Vastaanottokeskuksessa koronatapauksia oli myös tämän vuoden keväänä.

Vastaanottokeskus on majoituspaikka sekä aikuisille että lapsiperheille. Tällä hetkellä keskuksessa on 161 asukasta. Työntekijöitä on 16.

Varattavia rokotusaikoja supistetaan Vesilahdessa

Kello 10.01: Varattavissa olevia koronarokotusaikoja supistetaan Vesilahdessa ja saatavilla on enää joitakin haja-aikoja. Päätöksen taustalla kerrotaan olevan niukka henkilöstöresurssi sekä voimakkaasti vähentynyt kysyntä rokotusajoille.

Jos ensimmäiselle rokotukselle ei löydy sopivaa aikaa, rokotuksessa voi käydä myös Pirkkalan terveyskeskuksessa. Aika varataan tällöin rokotusneuvonnan numerosta 050 4477 706. Numero palvelee arkisin kello 9–15.

Jo aiemmin sovitut tehosterokotusajat ovat yhä voimassa. Tehosterokotukset järjestetään Vesilahden terveysasemalla normaaliin tapaan.

Testitulos Fimlabista kymmenessä tunnissa

Kello 9.51: Koronavirustestin tuloksen saa Fimlabista nyt keskimäärin 10 tunnissa, laboratorioyhtiö kertoo sivuillaan. Testin vasteaika on pudonnut eilisestä, jolloin se oli 11 tuntia. Näytemäärän vaihtelusta johtuen Fimlab pyytää varautumaan 1–2 päivän vasteaikaan.

Mahdollinen altistuminen kuntokeskuksessa Tampereella

Kello 9.17: Tampereella Rantaperkiön Liikku-kuntokeskuksessa on voinut altistua koronavirukselle maanantaina 19. heinäkuuta kello 10–13.

Kuntokeskus kertoo, että tapaus ei aiheuta toimenpiteitä keskuksen toiminnalle tai sen jäsenille. Samaan aikaan paikalla olleisiin on oltu suoraan yhteydessä.

Walk in -rokotukset jatkuvat Nokialla

Kello 9.01: Koronarokotukset ilman ajanvarausta jatkuvat Nokialla. Kaupunki kertoo, että walk in -rokotuslinjalla rokotteita annetaan Nuijamiestentien rokotuspisteellä torstaina 5. elokuuta ja sunnuntaina 8. elokuuta kello 9–15.

Walk in -linjalla annetaan ensimmäisiä rokotusannoksia. Rokotteen voivat Nokialla saada kaikki 16 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmiin kuuluvat 12 vuotta täyttäneet.

Nokia muistuttaa, että rokotusajan voi edelleen varata myös etukäteen. Ajan voi varata sähköisesti tai puhelimitse. Puhelinajanvaraus on avoinna tiistaisin ja seuraavan kerran ensi tiistaina 27. heinäkuuta kello 8–14.

Tähän mennessä Nuijamiestentien rokotuspisteen walk in -linjalla rokotteen on saanut yli 140 nokialaista. Kaikkiaan nokialaisista yli 63 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen ja 20–24-vuotiaista yli 51 prosenttia.

Pirkanmaalla taas kesän tartuntaennätys

Kello 8.55: Pirkanmaalla on todettu 58 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Lukema on koko kesän korkein. Fimlab analysoi Pirkanmaalla torstaina 1 777 koronatestiä. Yhteensä koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu 5 833 tartuntaa.

Lue lisää: Kesän korkein lukema, Pirkanmaalla 58 tartuntaa – johtajaylilääkärin mukaan erityisesti rokottamattomilla riski tartunnalle

Puolet Australiasta sulkutilassa

Kello 8.37: Australian Sydneyssä koronavirustartuntojen määrän kasvu on johtanut "kansalliseen hätätilaan", kertovat Sydneyn johtajat perjantaina.

Australian väkimäärältään suurimmassa kaupungissa todettiin perjantaina jälleen ennätysmäärä uusia tartuntoja. Sydneyn osavaltion Uuden Etelä-Walesin johtaja Gladys Berejiklian mukaan tilanne on selkeästi huonontunut.

Osavaltiossa todettiin perjantaina ennätykselliset 136 uutta tapausta. Yhteensä osavaltiossa on todettu 1 782 koronavirustartuntaa.

Kuukauden mittainen sulkutila ei ole estänyt deltamuunnoksen leviämistä kaupungissa, ja alueen johto pyytääkin maan hallinnolta lisää resursseja ja rokotuksia pikimmiten. Koronavirustilanne pahenee koko Australiassa. Noin puolet Australiasta on sulkutilassa.

Republikaanit ottavat yhä näkyvämmin kantaa rokotteiden puolesta

Kello 7.15: Yhdysvalloissa useat republikaanipoliitikotkin ovat alkaneet ottaa yhä voimakkaammin kantaa koronarokotteen ottamisen puolesta, kun viruksen deltamuunnos on nostanut tartuntamäärät jälleen kasvuun eri puolilla maata.

Noin puolet yhdysvaltalaisista on saanut jo molemmat rokoteannokset, mutta suuri osa aikuisväestöstä on edelleen rokottamatta, ja moni ei aio ottaakaan rokotetta periaatteellisista syistä.

Kyselyiden perusteella selvästi suurempi osa rokottamattomista on republikaanien kuin demokraattien äänestäjiä, ja rokotuksista näyttääkin tulleen jälleen yksi rintamalinja Yhdysvaltojen poliittisissa taisteluissa. Monien republikaanien rokotenihkeyden taustalla on sekä konservatiivien perinteinen epäluulo hallitusta kohtaan että konservatiivimedioiden levittämät rokotevastaiset asenteet.

Nyt jotkut korkean profiilin republikaanit ovat alkaneet puhua rokotteiden puolesta. Esimerkiksi kongressin edustajainhuoneen toiseksi korkea-arvoisin republikaani Steve Scalise kehotti torstaina yhdysvaltalaisia ottamaan rokotteen.

Myös edustajainhuoneen 18 republikaania, joilla on lääkärin pätevyys, otti voimakkaasti kantaa rokottamisen puolesta. Valtaosa sairaalahoitoon johtaneista koronatartunnoista on viime aikoina todettu rokottamattomilla.

Edelleen on kuitenkin republikaanipoliitikkoja, jotka joko vastustavat suoraan rokotteita, tai eivät suostu kertomaan julkisesti, ovatko ottaneet rokotteen.

Torstai 22.7.

Nyt jo viides Tshekin urheilija joutuu jättämään olympiakisat väliin

Kello 21.41: Korona on Tokion olympiakisojen kynnyksellä iskenyt Tshekin olympiajoukkueeseen pahasti. Beach volley -pelaajasta Marketa Nausch-Slukovasta tuli torstaina neljäs ja pyöräilijä Michal Schlegelistä viides tshekkiurheilija, joka joutuu jättämään kisat väliin koronatartunnan takia.

Nausch-Slukovan piti pelata beach volleyta parinsa Barbora Hermannovan kanssa, mutta tämäkin on saanut koronatartunnan. Myös beach volleyn miespelaaja Ondrej Perusic ja pöytätennispelaaja Pavel Sirucek vetäytyvät kisoista koronatartunnan takia.

Satakunta siirtyi myös kiihtymisvaiheeseen, mutta ilman rajoituksia

Kello 21.12: Pirkanmaan naapurimaakunta Satakunta on siirtynyt koronaepidemiassa perustasolta astetta vakavampaan kiihtymisvaiheeseen. Uusia rajoituksia ei kuitenkaan ainakaan vielä tule voimaan.

Tilanteen totesi Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) torstai-iltana. Työryhmän mukaan maakunnan tapausmäärä on kasvanut lyhyessä ajassa voimakkaasti, ja osa tapauksista on johtanut laajoihin jatkotartuntoihin. Ne leviävät nyt etenkin rokottamattomien nuorten aikuisten piirissä.

ATTR:n tiedotteen mukaan tilanne näytti vielä alkuviikosta melko hyvältä.

Ilmaantuvuus oli tuolloin noussut merkittävästi lähinnä vain Pohjois-Satakunnassa, ja sekin selittyi 70-prosenttisesti yhdellä aktiivisella tartuntaketjulla. Viime päivinä tilanne on kuitenkin pahentunut. Ilmaantuvuus on selvässä nousussa koko maakunnan alueella.

Korona jyllää Tshekin olympiajoukkueessa – jo neljäs urheilija joutuu jättämään kisat väliin

Kello 18.29: Korona on Tokion olympiakisojen kynnyksellä iskenyt Tshekin olympiajoukkueeseen. Beach volley -pelaajasta Marketa Nausch-Slukovasta tuli torstaina neljäs tshekkiurheilija, joka joutuu jättämään kisat väliin koronatartunnan takia, kertoo Insidethegames-sivusto.

Nausch-Slukovan piti pelata beach volleyta parinsa Barbora Hermannovan kanssa, mutta tämäkin on saanut koronatartunnan. Myös beach volleyn miespelaaja Ondrej Perusic ja pöytätennispelaaja Pavel Sirucek vetäytyvät kisoista koronatartunnan takia. Lisäksi Nausch-Slukovan aviomies ja beach volley -valmentaja Simon Nausch on sairastunut koronaan.

Tshekin olympiakomitea on aloittanut tutkimuksen, onko olympiajoukkue laiminlyönyt velvoitteitaan koronan torjumiseksi.

Olympiakisoihin liitettyjä koronatartuntoja on kirjattu yhteensä 92.

Tampere aikaistaa tehosterokotuksia jo huomisesta alkaen

Kello 17.01: Tamperelaiset voivat tarvittaessa aikaistaa toista koronarokotusta kahdeksaan viikkoon. Biontech-Pfizerin Comirnatyn tehosterokotteen voi ottaa 8–12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta, kaupunki tiedottaa. Kaupunki kertoi asiasta sen jälkeen kun Pirkanmaan koronarokotuksen koordinaatiotyöryhmä oli linjannut asiasta torstaina.

Mikäli tehosterokotteen ottamisen haluaa aikaistaa, se on mahdollista ainoastaan ilman ajanvarausta Messukeskuksen walk in -rokotuslinjalla huomisesta perjantaista lähtien. Messukeskuksen walk in on avoinna perjantaina klo 11–18 ja 26.–30.7. kello 11–16. Etuajassa otettavaan tehosterokotteeseen ei voi varata rokotusaikaa etukäteen.

Orivedellä tehosterokotteen aikaistaminen ei ole vielä tällä hetkellä mahdollista.

Tays tiedotti Pirkanmaalla useista uusista mahdollisista korona-altistumispaikoista

Kello 16.45: Tampereen yliopistollinen sairaala Tays on kertonut torstaina yli 20 uudesta paikasta, joissa on voinut mahdollisesti altistua koronalle. Joukossa on lukuisia ravintoloita ja yökerhoja Tampereella, Pirkkalassa, Akalla, Ylöjärvellä ja Lempäälässä.

Aamulehti kokoaa sekä Taysin ilmoittamat että Aamulehdelle muuta kautta vinkatut mahdolliset altistumiset yhteen listaan. Pääset listaan alla olevasta linkistä.

Lue lisää: Näistä mahdollisista altistumis­paikoista kerrottiin Pirkanmaalla viikolla 29 – katso kymmenien paikkojen lista

Yli puolet Euroopan aikuisista rokotettu

Kello 16.40: Noin 200 miljoonaa eurooppalaista aikuista on saanut täyden koronavirusrokotesarjan, kertoo EU. Määrä on yli puolet unionin aikuisväestöstä mutta alle kesälle asetetun 70 prosentin tavoitteen.

Luku on peräisin Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen tiedoista.

Täysin rokotetuksi katsotaan ne aikuiset, jotka ovat saaneet joko yhden Johnson & Johnsonin rokotteen tai kaksi muiden valmistajien EU:ssa käyttöön hyväksyttyä rokotetta.

Kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset leviävät uusiin maakuntiin – Uudellamaalla tai pääkaupunkiseudulla joudutaan ensi viikolla ehkä taas leviämisvaiheeseen

Kello 16.17: Valtioneuvosto on päättänyt, että kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset otetaan käyttöön Kymenlaakson, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen maakunnissa. Näiden lisäksi myös Uudenmaan maakunta on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Alueellista epidemiatilannetta tarkastellaan uudelleen ensi viikolla. Jos epidemiatilanne heikkenee, voidaan ravintolarajoituksia silloin laajentaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus- ja terveysosaston päällikkö Taneli Puumalainen kertoi, että siirtymistä kiihtymisvaiheeseen pohditaan tällä hetkellä ainakin Kanta-Hämeessä. Myös pääkaupunkiseudun tilanne on hankaloitunut nopeasti.

–  Pidetään mahdollisena, että Uudellamaalla tai osassa Uuttamaata voitaisiin siirtyä leviämisvaiheeseen. Tässä luotetaan nyt alueen omaan arvioon. Epidemiatilanne muuttuu niin nopeasti, ja on varmasti aiheellista, että tätä tarkastellaan aika tiheästi.

Pirkanmaalla voidaan aikaistaa koronarokotuksen toista annosta

Kello 15.52: Pirkanmaalla voidaan antaa koronarokotuksen toinen annos kahdeksan viikon kuluttua ensimmäisestä, jos kunnan rokotetilanne sallii. Näin tiedotti Pirkanmaan koronarokotusten koordinaatioryhmä torstaina. Toistaiseksi aikaistaminen onnistuu vain yksittäisissä kunnissa.

Jotkut Pirkanmaan kunnat ovat koordinaatioryhmän mukaan ilmoittaneet, että ensimmäiseen rokotukseen tulevien määrät ovat vähentyneet ja rokotteita uhkaa jäädä käyttämättä. Valtaosassa Pirkanmaan kunnista rokotevälin tiivistäminen ei kuitenkaan ole tällä hetkellä mahdollista, koska niissä ei ole ylimääräisiä rokotteita tai vapaita aikoja.

Kuntien rokotetilanne saattaa muuttua nopeastikin. Kunnat tiedottavat asiasta itse ja julkaisevat lähiaikoina omissa kanavissaan tietoa tilanteesta, koordinaatioryhmä kertoo.

Lue lisää: Pirkanmaan kunnat voivat päättää toisen rokoteannoksen aikaistamisesta, mutta yhdellä ehdolla: ”Tehosterokotteen aikaistaminen ei voi olla keneltäkään pois”

STM: Näistä maista voi matkustaa Suomeen ilman todistusta tai testiä

Kello 14.58: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on päivittänyt listaa maista, joista voi matkustaa Suomeen ilman tartuntatautilaissa säädettyjä terveys­turvallisuus­toimenpiteitä.

Näitä toimenpiteitä ovat todistus saadusta koronavirusrokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista tai covid-19-testiä.

Matkustaja välttyy terveysturvallisuustoimenpiteiltä, kun matkustaa Suomeen seuraavista maista: Australia, Hongkong, Islanti, Israel, Kiina, Macao, Puola, San Marino, Singapore, Slovakia, Taiwan, Uusi-Seelanti ja Vatikaani sekä Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnat.

Asetusmuutos tulee voimaan maanantaina 26. heinäkuuta.

Ravintolarajoituksia käyttöön Pirkanmaalla

Kello 13.27: Kiihtymisvaiheen alueilla otetaan käyttöön uusia ravintolarajoituksia. Valtioneuvosto päätti torstaina, että aukioloaikoja rajoitetaan Kymenlaakson, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa.

Rajoitukset merkitsevät, että baareissa asiakasmäärä rajoitetaan sisätiloissa puoleen normaalista ja muissa ravintoloissa kolmeen neljäsosaan normaalista. Asiakasrajoitukset koskevat vain sisätiloja.

Aukioloja rajoitetaan niin, että valomerkki pitää antaa viimeistään puolilta öin ja ravintolat on suljettava aamuyhden ja aamuviiden välillä.

Rajoitukset ovat tulossa voimaan lauantaina 24. heinäkuuta.

Lue lisää: Uudet ravintolarajoitukset voimaan tasan keskiyöllä Pirkanmaalla – näin ne vaikuttavat aukioloon ja asiakasmääriin

THL: Ensimmäisen rokoteannoksen saanut 64,4 prosenttia suomalaisista

Kello 13.26: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,57 miljoonaa ihmistä eli 64,4 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 13 000:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 29 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,61 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa vajaalla 33 400:lla.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella rokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 64,2 prosenttia. Toisen annoksen on saanut 37,2 prosenttia alueen asukkaista.

Helsinki alkaa listata julkisia altistumispaikkoja

Kello 13.22: Helsingin kaupunki alkaa kertoa verkkosivuillaan, missä julkisilla paikoilla Helsingissä on voinut altistua koronavirukselle. Sivua päivitetään arkipäivisin.

Altistumiset ovat Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan tietoon tulleita tapauksia. Sivulle listataan ainoastaan ne paikat, joissa kaikkia mahdollisesti altistuneita ei ole tavoitettu.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat on kertonut tällä viikolla, että tartunnanjäljitys on pääkaupunkiseudulla ruuhkautunut.

THL: sairastetun koronataudin vasta-aineita löytyi vielä yli vuoden päästä

Kello 12.47: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo tiedotteessa, että tuoreen tutkimuksen mukaan koronataudin vasta-aineita löytyi vielä vuoden päästä tartunnan saamisesta.

THL:n mukaan jopa 97 prosentilla tutkittavista havaittiin koronaviruksen piikkiproteiinin tunnistavia IgG-vasta-aineita, kun tartunnasta oli kulunut vuosi.

Vaikka vasta-aineita havaittiin monella, oli niiden määrä vuoden jälkeen noin kolmasosan matalampi kuin mitä se oli ollut puoli vuotta tartunnan saamisen jälkeen.

– Koronavirustaudin jälkeisten vasta-ainetasojen tutkiminen tuottaa tärkeää tietoa, joka auttaa myös rokotteiden aikaansaaman suojan ja keston arvioimisessa, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin laitoksen tiedotteessa.

Tutkimukseen kutsutut henkilöt olivat saaneet tartunnan keväällä 2020. Yhteensä 1 292 henkilöltä tutkittiin vasta-aineet puolen vuoden kuluttua tartunnasta ja 367 henkilöltä vuoden kuluttua. Puolen vuoden jälkeen tutkituista 15 prosentilla ja vuoden jälkeen tutkituista 13 prosentilla oli ollut sairaalahoitoa vaativa, vakava koronavirustartunta.

Vakavan, sairaalahoitoa vaatineen taudin sairastaneilla vasta-aineiden määrä oli merkittävästi korkeampi kuin lievän taudin sairastaneilla. Kaikilla vakavan taudin sairastaneilla oli neutraloivia vasta-aineita vielä vuoden jälkeen.

– Tutkimuksen tulokset osoittavat, että koronavirustartunnan jälkeen neutraloivat vasta-aineet ja suoja uutta tartuntaa vastaan säilyvät pitkään, jos vasta-aineiden määrä on alun perin ollut korkea, Melin sanoo tiedotteessa.

Tampereen turvallisuusjohtaja: Nyt tarvitaan vastuullista käyttäytymistä

Kello 11.59: Tampereen kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula painottaa Twitteristä nyt jokaiselta tarvitaan vastuullista käyttäytymistä. Tämä on Perttulan mukaan tarpeen, jotta koronatilanne ei pääse ”leviämään käsistä”.

– Muistathan hygieniaohjeet, käy rokotuksilla ja mene testiin matalalla kynnyksellä, Perttula kirjoittaa.

Perttula kommentoi koronatilannetta jakaen Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays), jossa Tays kertoo Pirkanmaalla varmistuneen 40 uutta tartuntaa. Määrä on koko kesän korkein. Tays kirjoittaa myös, että paheneva koronatilanne ruuhkauttaa nyt jäljitystä.

Suomessa 404 uutta koronatartuntaa

Kello 11.41: Suomessa on raportoitu 404 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on hieman matalampi kuin edellisinä päivinä Keskiviikkona THL kertoi 453 ja tiistaina 461 uudesta tartunnasta.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 084 tartuntaa, mikä on 1 682 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Eniten uusia tapauksia kirjattiin Helsinkiin (133), Turkuun (35) ja Espooseen (33). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien nyt 101 630 koronavirustartuntaa.

Pirkanmaalle THL raportoi tartuntoja seuraavasti: Kangasala 4, Tampere 4, Nokia 2, Ylöjärvi 1, Urjala 1. Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvaan Jämsään tilastoitiin yksi uusi tartunta.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 40 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. Taysin ja THL:n luvut eroavat, koska tartuntoja tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Tartuntamäärät jyrkkään nousuun Meksikossa

Kello 11.36: Meksikossa raportoitiin keskiviikkona suurin tartuntatapausmäärän kasvu vuorokaudessa sitten tammikuun. Maassa todettiin eilen 15 198 uutta koronatartuntaa.

Koko pandemian aikana Meksikossa on todettu yhteensä yli 2 miljoonaa koronavirustartuntaa ja yli 237 000 tuhatta koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Myös rokotukset ovat Meksikossa edenneet länsimaita hitaammin. Vähintään yhden rokoteannoksen on saanut noin 30 prosenttia asukkaista. Meksikossa asuu noin 127,6 miljoonaa ihmistä.

STM ja THL: Epidemiatilanne Suomessa on huolestuttava

Kello 10.20: Uusien koronatapausten määrä on ollut Suomessa kasvussa viimeiset neljä viikkoa, tiedottavat Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Epidemiatilannetta kuvaillaan nyt huolestuttavaksi.

Viime viikolla Suomessa todettiin uusia tapauksia yhteensä 2 210. Viikoittainen tapausmäärä on nelinkertaistunut ja positiivisten näytteiden osuus on noussut 2,3 prosenttiin kesäkuun puolivälin jälkeen. Positiivisten näytteiden määrä on noussut lähes prosenttiyksikön verran viimeisen kuukauden aikana.

Erityisesti tartunnat leviävät nyt nuorten aikuisten baari-illoissa ja tapaamisissa. STM ja THL kehottavatkin nuoria aikuisia vähentämään sosiaalisia tapaamisia tartuntamäärien kasvun hillitsemiseksi.

Viime viikolla todetuista tartunnoista lähes 60 prosenttia todettiin 10–29-vuotiailla, joiden keskuudessa tapaukset painottuivat erityisesti 18–23-vuotiaisiin.

Testitulos Fimlabista 11 tunnissa

Kello 9.45: Koronavirustestin tuloksen saa Fimlabista nyt keskimäärin 11 tunnissa, laboratorioyhtiö kertoo verkkosivuillaan. Alkuviikosta testituloksen sai vielä alle kymmenessä tunnissa näytteenotosta. Esimerkiksi maanantaina testin vasteaika oli kahdeksan tuntia ja keskiviikkona yhdeksän tuntia.

Deltamuunnos on nyt vallitseva kanta Ranskassa

Kello 9.29: Koronaviruksen deltamuunnos on nyt vallitseva koronaviruskanta, kertoi maan pääministeri Jean Castex keskiviikkona. Asiasta kertoo muun muassa ranskalainen uutiskanava France 24.

Tiistaina Ranskassa havaituista 18 000 uudesta koronavirustapauksesta 96 prosentti haivaittiin nuorilla rokottamattomilla ihmisillä. Castex myös sanoi Ranskan elävän nyt pandemian neljännessä aallossa.

Kiina ei salli WHO:n tarkastaa Wuhanin laboratorioita

Kello 9.26: Kiina torjuu Maailman terveysjärjestön (WHO) pyynnön päästä tarkastamaan kiinalaisia laboratorioita koronaviruksen alkuperän selvittämiseksi. Kiinan hallinto kertoi torstaina, että WHO:n pyyntö on erittäin epäkunnioittava ja "ylimielinen tiedettä kohtaan".

WHO kertoi viime viikolla, että niin kutsutun kansainvälisen tutkinnan toisen vaiheen tulisi sisältää tarkastuksia kiinalaisiin laboratorioihin ja tutkimuslaitoksiin, jotka toimivat Wuhanissa joulukuussa 2019 ensimmäisten koronatapausten ilmentyessä.

Aiemmin tänä vuonna kiinalaiset viranomaiset kieltäytyivät muun muassa antamasta tietoja 174 koronatapauksesta, jotka havaittiin epidemian varhaisessa vaiheessa joulukuussa 2019.

Pyyntö liittyy WHO:n yrityksiin selvittää, miten koronavirus alunperin siirtyi ihmisiin. Yksi, pitkään pelkkänä salaliittoteoriana kuitattu teoria väittää, että virus karkasi kiinalaisesta laboratoriosta.

Uusimpien tietojen mukaan tämä teoria vaikuttaa kuitenkin äärimmäisen epätodennäköiseltä.

Tays: Jäljitys ruuhkautuu Pirkanmaalla

Kello 9.15: Paheneva koronatilanne ruuhkauttaa nyt jäljitystä Pirkanmaalla, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) Twitterissä.

Taysin mukaan jäljitystiimi soittaa nyt ensisijaisesti koronatartunnan saaneille. Altistuneille ei ehditä soittaa. Altistuneita, jotka saavat karanteeniviestin, ohjeistetaan toimimaan viestissä kerrottujen ohjeiden mukaan.

Jos tiedon altistumisestaan saa jotain muuta kautta, koronavirustestiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä. Altistuneiden tulee välttää baareja ja joukkotapahtumia ainakin viikon ajan.

Tays muistuttaa myös, että oireisena tulee aina mennä koronatestiin. Lisäksi kontakteja tulee välttää.

Pirkanmaalla koko kesän suurin tartuntamäärä

Kello 8.54: Pirkanmaalla on todettu 40 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Lukema on kesän toistaiseksi korkein. Yhteensä koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu 5 775 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettu 40 uutta tartuntaa, korona­jäljitys ruuhkautunut – Taysin johtajaylilääkäri sanoo, että Tammerfest on iso riski: ”Kun tartunnat lisääntyvät, kaikki toiminta kuormittuu”

Useita mahdollisia altistumisia Pirkanmaalla

Kello 8.22: Tays tiedotti torstaiaamuna useista mahdollisista altistumistilanteista Pirkanmaalla. Koronavirukselle on voinut altistua seuraavissa paikoissa:

16.7. kello 23–02 (lauantain vastainen yö) Heidi's Bier Bar, Tampere

17.7. kello 12–18 Hot Girls, Tampere

17.7. kello 14–14.30 Prisma Lielahti, Tampere

17.7. kello 17–21, 18.7. kello 12–14.30 ja 19.7 kello 11–12 Ale Pupi, Tampere

17.7. kello 21.30–23 Ravintola Henkka, Tampere

17.7. kello 22–02 (sunnuntain vastainen yö) Ravintola Semafori, Tampere

17.7. kello 23–04.30 (sunnuntain vastainen yö) Bricks, Tampere. Paikalla oli useita koronapositiivisia.

17.7. kello 23–00.30 (sunnuntain vastainen yö) Ravintola Hovipoika, Tampere

18.7. kello 17.30–18 Espresso House Ideapark, Lempäälä

18.7. kello 00–03 (sunnuntain vastainen yö) Heidi's Bier Bar, Tampere

18.7. kello 01–04 (sunnuntain vastainen yö) Tullikamari Klubi, Tampere

19.7 TKL bussi 11c kello 13.20–13.45 Rautatienkatu–Pirkkala, Kurikka ja 11c kello 14.55–15.20 Pirkkala, Kurikka–Ratina

Valtioneuvoston määrä päättää tänään ravintolarajoituksista

Kello 6.37: Tänään on määrä tehdä päätöksiä koronaepidemian kiihtymisvaiheessa oleville alueille asetettavista ravintolarajoituksista. Valtioneuvosto käsittelee ja tekee päätöksen alueiden esitysten pohjalta.

Kiihtymisvaiheessa ovat Pirkanmaan, Kainuun, Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirit.

Kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset ovat nyt olleet voimassa vain Uudellamaalla.

Rajoituksia tulee mahdollisesti ravintoloiden aukioloaikoihin ja asiakaspaikkoihin.

Korona on kuormittanut henkisesti etenkin korkeakoulutettuja naisia

Kello 6.10: Työikäisten aikuisten psyykkinen kuormittuneisuus lisääntyi koronaepidemian toisen aallon aikana, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreista tutkimustuloksista.

Kuormittuneisuus kasvoi etenkin 30-49-vuotiailla, jotka myös käyttivät aikaisempaa enemmän terveyspalveluita mielenterveysongelmiensa vuoksi.

THL:n mukaan kielteisimmät muutokset havaittiin korkeasti koulutetuilla naisilla, joilla sekä psyykkinen kuormittuneisuus että itsemurha-ajatukset lisääntyivät.

Keskiviikko 21.7.

Suomi avaa rajansa matkailijoille ensi viikolla

Kello 19.35: Maanantaista 26. heinäkuuta alkaen EU- ja Schengen-alueen sisärajavalvonta päättyy. Rajoitukset ovat olleet voimassa viime vuoden maaliskuun lopulta asti.

Rajaturvallisuusasiantuntija, komentaja Tomi Kivenjuuri kertoo, että Rajavartiolaitos voi palauttaa sisärajavalvonnan nopeastikin, jos koronatilanne niin vaatii.

– Rokotuskattavuus EU:ssa melko hyvä, siksi sisärajavalvonnan palauttamista ei nähdä heti tarpeellisena keinona, Kivenjuuri sanoo.

Matkailijan on helpointa tulla Suomeen, jos hän pystyy esittämään vaadittavan todistuksen täydestä hyväksytystä koronarokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta covid-taudista. Tällöin häneltä ei vaadita koronatestiä Suomessa.

Lue lisää: Suomi avaa rajansa matkailijoille ensi viikolla – näin turistien pitää toimia

Ranskassa elokuvateatteriin ja tapahtumiin menijöiltä kysytään nyt "terveyspassia"

Kello 18.27: Ranskassa elokuvateatterit, museot ja urheilutapahtumapaikat alkoivat keskiviikkona pyytää vierailijoilta todistusta joko saadusta koronavirusrokotteesta tai negatiivisesta koronatestituloksesta. Niin kutsuttu terveyspassi vaaditaan kaikkiin tapahtumiin tai paikkoihin, joissa on yli 50 ihmistä.

Passin käyttö laajenee myöhemmin ravintoloihin, kahviloihin ja ostoskeskuksiin sekä esimerkiksi kaukojuniin. Syyskuussa rokotukset ovat pakollisia terveyden- ja vanhustenhoidon henkilökunnalle.

Pääministeri Jean Castex puolusti arvostelua herättänyttä passikäytäntöä keskiviikkona sanomalla, että valtaosa keskiviikkona raportoiduista 18 000 uudesta tartunnasta oli ihmisillä, joita ei ollut rokotettu. Hänen mukaansa passin tarkoitus on välttää neljäs maanlaajuinen koronasulku.

Käytäntöä on kritisoitu kansalaisvapauksien rajoittamisesta.

Norjassa annettu viisi miljoonaa rokotetta

Kello 14.06: Norjassa annettujen koronarokotteen annosten yhteismäärän odotettiin ylittävän viiden miljoonan rajan keskiviikkona. Pääministeri Erna Solberg iloitsee maan rokotusasteesta ja -asenteesta.

Norja on maan hallituksen mukaan maailman kärjessä siinä, kuinka suuri osa väestöstä haluaa ottaa koronarokotteen. Kyselyyn vastannaista 93 prosenttia sanoi tahtovansa ottaa rokotteen. Solberg painottaa, että tämä on tie ulos rajoituksista.

Kolme neljäsosaa 5,3 miljoonasta norjalaisesta on saanut nyt vähintään yhden annoksen koronarokotetta. Maa aikoo tarjota ensimmäisen rokotepiikin kaikille yli 18-vuotiaille ennen elokuun loppua.

Suomessa ei uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia

Kello 13.30: Suomessa erikoissairaanhoidossa on tällä hetkellä 40 koronapotilasta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on noussut viime keskiviikosta, jolloin THL edellisen kerran päivitti seurantaansa, kymmenellä potilaalla.

Viikon aikana Suomessa ei ole tullut ilmi yhtään uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Tehohoidossa on 10 koronapotilasta ja sairaalahoidossa kaikkiaan 56.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on nyt kaikkiaan viisi koronapotilasta. Viikko sitten määrä oli neljä ihmistä. Tehohoidossa on yksi koronapotilas.

Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Ensimmäisen rokoteannoksen saanut 64,1 prosenttia väestöstä

Kello 13.15: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 64,1 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen annoksen rokotuskattavuus on 28,4 prosenttia.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella rokotustahdissa ollaan hieman koko maan osuuksia jäljessä. THL:n mukaan ensimmäisen rokotteen on saanut 63,8 prosenttia ja toisen annoksen 26,7 prosenttia alueen asukkaista.

Suomessa sairaalahoidossa 56 koronapotilasta

Kello 11.52: Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 56 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Potilaista tehohoidossa on kymmenen.

Sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut hieman maanantaista. Tuolloin THL kertoi, että sairaalahoidossa oli yhteensä 52 ihmistä, joista tehohoidossa oli 12.

Pirkanmaan koronanyrkki kertoi eilen, että alueella sairaalahoidossa on yksittäisiä koronapotilaita.

Suomessa todettu 453 uutta tartuntaa

Kello 11.41: Suomessa on raportoitu 453 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Koko epidemian alusta lähtien tapauksia on todettu nyt yhteensä 101 226 tartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 3 900 tartuntaa, mikä on 1 628 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Eniten uusia tapauksia raportoitiin Helsinkiin (120), Espooseen (42) ja Vantaalle (40).

Pirkanmaalle THL kirjasi uusia tartuntoja seuraavasti: Tampere 23, Nokia 4, Ylöjärvi 3, Pirkkala 2 ja Lempäälä 1. Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvassa Jämsässä tapauksia varmistui kaksi.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) raportoi aiemmin tänään 31 uutta tartuntaa Pirkanmaalle. Taysin ja THL:n tiedot erottuvat, koska tapauksia tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Positiivinen koronatulos päätti kahden urheilijan olympiakisat

Kello 11.35: Chileläinen taekwondoka ja hollantilainen rullalautailija joutuivat vetäytymään Tokion olympiakisoista saatuaan positiivisen tuloksen koronavirustestistä.

Fernanda Aguirren matka kohti Tokion taekwondokoitoksia vei Chilestä ensin valmisteluleirille Uzbekistaniin, mutta Japaniin saavuttuaan Aguirre sai positiivisen testituloksen.

– Hän on oireeton ja voi hyvin, mutta valitettavasti hän ei voi kilpailla saatuaan japanilaisviranomaisilta kymmenen päivän karanteenimääräyksen, Chilen olympiakomitea tiedotti.

Hollantilainen rullalautailija Candy Jacobs kertoi testituloksesta Instagram-tilillään.

Elinajanodote putosi puolellatoista vuodella Yhdysvalloissa

Kello 11.15: Yhdysvalloissa elinajanodote putosi viime vuonna puolellatoista vuodella, kertovat lukuisat yhdysvaltalaismediat, muiden muassa The Washington Post. Elinajanodote putosi 78,8 vuodesta (2019) 77,3 vuoteen (2020).

Pudotus elinajanodotteessa on suurin, mitä Yhdysvallat on kokenut yhden vuoden aikana sitten toisen maailmansodan.

Syynä pudotukseen on suurimmaksi osaksi koronaviruspandemia. Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Yhdysvalloissa on kuollut koronaviruksen takia 609 529 ihmistä. Se on eniten koko maailmassa.

Pahiten koronaviruspandemia on iskenyt vähemmistöihin. Vuonna 2020 tummaihoisten yhdysvaltalaisten elinajanodote putosi 2,9 vuodella, latinoiden kolmella vuodella. Valkoisten yhdysvaltalaisten elinajanodote putosi 1,2 vuodella.

HS: Ravintolarajoitukset voimaan kaikilla kiihtymisvaiheen alueilla

Kello 10.46: Kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset on tarkoitus ottaa torstaina käyttöön kaikilla kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla, kertoo Helsingin Sanomat. Hallitus aikoo torstaina päättää voimassaolevista koronarajoituksista.

Käytännössä rajoitukset tarkoittaisivat sitä, että kiihtymisvaiheen alueilla ravintolat saisivat olla auki kello 5–01. Anniskelu olisi sallittua kello 9–00. Ruokaravintoloissa asiakaspaikoista saisi olla käytössä 75 prosenttia, anniskeluravintoloissa puolet.

Pirkanmaa siirtyi koronaepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen tiistaina. Alueellinen pandemiaohjausryhmä kertoi eilen, että siirtymä aiheuttaa käytännön muutoksia etenkin ravintoloiden aukiolohin. Ravintolarajoituksista päättää valtioneuvosto.

HS:n tietojen mukaan koronarajoituksiin ei olisi tulossa muita suuria muutoksia.

Lue lisää: Koronanyrkki: Rajoitukset ovat välttämättömiä, ettei terveydenhuolto kuormitu – tässä kaikki, mitä koronatilanteesta tiedetään nyt

Testitulos Fimlabista yhdeksässä tunnissa

Kello 9.50: Koronavirustestin tuloksen saa Fimlabista nyt keskimäärin yhdeksässä tunnissa, laboratorioyhtiö kertoo verkkosivuillaan. Testin vasteaika on alkuviikon liikkunut alle 10 tunnissa. Näytemäärän vaihtelusta johtuen Fimlab pyytää varautumaan 1–2 päivän vasteaikaan.

WHO:n johtaja antoi tukensa Tokion olympialaisille

Kello 9.33: Maailman terveysjärjestön johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus antoi keskiviikkona tukensa Tokion olympialaisille. Olympialaisilla on mahdollisuus näyttää maailmalle, mitä "oikealla ja terveysturvallisella suunnitelmalla voi tehdä pandemiassa".

Tedros puhui Kansainvälinen olympiakomitean tapaamisessa Tokiossa ilman kasvomaskia, etäisyyden päässä muista. Hänestä maailma tarvitsee nyt olympialaisia toivon merkkinä, kertovat uutistoimistot.

– Olympialaisilla on mahdollisuus tuoda maailma yhteen, kannustaa ja näyttää, mikä on mahdollista. Toivon sydämestäni, että olympialaiset onnistuvat.

Japanissa on koronaviruspandemian takia hätätila. Maa kamppailee koronan viidennen aallon kanssa, sillä myös siellä deltamuunnos leviää ahkerasti.

Japanilaisista 22,5 prosenttia on kokonaan rokotettu koronavirusta vastaan, 12 prosenttia on saanut yhden annoksen.

Uudesta rokotteesta aloitettu nopeutettu arviointi Euroopassa

Kello 9.23: Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea (CHMP) on aloittanut nopeutetun arvioinnin lääkeyhtiö Sanofi Pasteurin koronavirusrokote Vidprevtystä, kertoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Fimean mukaan komitea päätti arvioinnin aloittamisesta käytettävissä olevien laboratoriotutkimusten ja varhaisten kliinisten kokeiden tietojen pohjalta.

Arviointi etenee niin sanotulla rullaavalla menettelyllä nopeutetusti, kunnes rokotteesta on kertynyt riittävästi tietoa myyntiluvan myöntämiseksi. Fimean mukaan arvioinnissa pätevät samat tehon, turvallisuuden ja laadun vaatimukset myyntiluvan myöntämiseksi.

Fimea kertoo rokotteen arvioinnin etenemisestä tiedottaa Euroopan lääkevirasto.

Pirkkalaan tulossa walk in -rokotuspäiviä

Kello 9.16: Pirkkalassa aiotaan järjestää koronarokotuksia, joihin voi tulla ilman ajanvarausta. Walk in -rokotuksia annetaan lauantaina 31. heinäkuuta 9.30–16.30 ja torstaina 5. elokuuta kello 8.30–15.

Rokotukseen voivat tulla kaikki 16 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmiin kuuluvat 12–15 vuotiaat pirkkalalaiset, jotka eivät ole vielä saaneet ensimmäistä koronarokotusta. Tehosterokotukseen ei voi tulla walk in -päivänä.

Pirkkala muistuttaa, että ilman ajanvarausta rokotettavien määrää ei pysty ennakoimaan etukäteen, joten omaa vuoroa voi joutua hetken odottamaan.

Walk in -rokotuksia on annettu aiemmin muun Tampereella.

Pirkanmaalla 31 uutta tartuntaa

Kello 9.05: Pirkanmaalla on todettu 31 uutta koronavirustartuntaa. Fimlab tutki eilen tiistaina Pirkanmaalla 850 koronanäytettä. Yhteensä koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu 5 735 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 31 uutta koronavirustartuntaa – tartuntamäärät jatkavat kasvuaan

Tiistai 20.7.

Venäjällä rikkoutui kuuden miljoonan koronatartunnan raja

Kello 21.50: Venäjällä rikkoutui kuuden miljoonan koronatartunnan raja tiistaina, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo. Venäjällä on nyt todettu yli kuusi miljoonaa tartuntaa pandemian alkamisen jälkeen.

Venäjällä raportoitiin tiistaina 23 770 uutta tartuntaa, joista 3 188 on Moskovassa.

Viimeisen vuorokauden aikana koronavirukseen liittyviä kuolemia raportoitiin 784.

John Hopkinsin yliopiston mukaan Venäjän tartuntaluvut ovat Euroopan korkeimpia, heti Britannian jälkeen.

Tokion järjestelyjohtaja ei sulje pois mahdollisuutta kisojen viime hetken perumiseen

Kello 21.32: Tokion olympialaisten järjestelykomitean johtaja Toshiro Muto ei sulje pois mahdollisuutta, että kisat peruttaisiin vielä viime hetkellä Japania koettelevan koronaviruspandemian takia. Asiasta kertoi tiistaina muun muassa Sky Sports.

Kisat on määrä avata perjantaina, ja tiistaisessa tiedotustilaisuudessa Mutolta kysyttiin, onko mahdollista, että kisat vielä peruttaisiin.

– Emme voi ennustaa mitä tapahtuu koronatartuntojen määrän kanssa. Joten jatkamme keskusteluja (järjestelyjohdossa), jos tapauksien määrässä on piikkiä, Muto muotoili.

– Tällä hetkellä koronatapausten määrä voi nousta tai laskea, joten mietimme mitä teemme mikäli tilanne sitä vaatii, varsin tarkoista sanavalinnoistaan tunnettu Muto pyöritteli vielä.

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Thomas Bach puolestaan vakuutti tiistaina, että peruminen "ei koskaan ollut vaihtoehto" KOK:lle.

– KOK ei koskaan hylkää urheilijoita, Bach painotti.

Rokotteilla yhteys sydänlihastulehduksiin erityisesti nuorilla miehillä

Kello 19.06: Sosiaali- ja terveysministeriön alaisen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkärin Maija Kaukosen mukaan lähes kaikki koronarokotusten haittavaikutukset tulevat esiin kuuden viikon sisällä rokotteen ottamisesta painottuen aivan ensimmäisiin päiviin.

Euroopan lääkeviraston EMA:n lääketurvallisuuden riskinarviointikomitean (PRAC) mukaan Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteiden hyvin harvinainen haittavaikutus on sydänlihas- ja sydänpussitulehdus. Tulehdukset ilmaantuvat useimmiten nuorilla miehillä toisen rokottamiskerran jälkeen kahden viikon sisällä rokottamisesta.

Suomessa on Kaukosen mukaan yksittäisiä vahvistettuja sairaustapauksia. Tämän lisäksi on muutamia tapauksia, joista on pyydetty lisätietoja.

Sydänlihas- ja sydänpussitulehduksia esiintyy nuorilla aikuisia myös erityyppisten infektioiden jälkitauteina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rekisteritutkimuksessa selvitetään parhaillaan, onko sydänlihastulehduksia ilmaantunut rokotetuilla enemmän kuin rokottamattomilla.

STM Ylelle: Valtakunnallisen rokotusvälin lyhentämistä harkitaan

Kello 17.18: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kehottaa sairaanhoitopiirejä ja kuntia nopeuttamaan toisen rokoteannoksen antamista, jos käyttämättömiä rokotteita kertyy, kertoo Yle.

Ylen haastattelema STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kehottaa lyhentämään rokotusväliä niillä paikkakunnilla, joissa toisen rokoteannoksen ottajat myöhentävät rokotusaikojaan lomiensa takia.

–  Tällä hetkellä asia on kuntien harkittavana nimenomaan tilanteissa, joissa rokotteita jää käyttämättä, Varhila kertoo Ylelle.

Ministeriön mukaan on myös syytä arvioida, voitaisiinko rokotusväliä lyhentää valtakunnallisesti.

–  Nyt pitäisi tehdä kaikki ne toimenpiteet, jotka vain ovat mahdollisia sen eteen, että rokotuskattavuus nousisi eikä rokotteita jäisi käyttämättä, Varhila sanoo Ylen haastattelussa.

Rokotteiden suositeltu annosväli on 12 viikkoa, mutta kunnissa sitä voidaan lyhentää korkeintaan kahdeksaan viikkoon, mikäli rokotesaatavuus alueella on hyvä.

Tays julkaisi pitkän listan uusia mahdollisia korona-altistumispaikkoja

Kello 16.58: Tampereen yliopistollinen sairaala Tays kertoi yli 20 uudesta mahdollisesta korona-altistumispaikasta.

Taysin mukaan muun muassa Urjalassa järjestetyissä Mitäs Mitäs Mitäs -festareilla on voinut altistua Kone-alueella ja anniskelualueella perjantaina 16.7. kello 22–05 ja lauantaina 17.7. kello 23–04 välisenä aikana.

Lisäksi Nokian Teboililla on voinut altistua koronalle sekä perjantaina 16.7. että lauantaina 17.7. Perjantaina on voinut altistua kello 14–21 välisenä aikana ja lauantaina kello 9–21.

Lue koko lista mahdollisista altistumispaikoista Aamulehden artikkelista:

Lue lisää: Näistä mahdollisista altistumis­paikoista kerrottiin Pirkanmaalla viikolla 29 – katso kymmenien paikkojen lista

Fimean saamat haittavaikutusilmoitukset koronarokotteista painottuvat yhä työikäisiin ja naisiin

Kello 16.21: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean saamat koronarokotusten haittavaikutusilmoitukset painottuvat yhä työikäisiin ja naisiin.

Useimmiten Fimealle ilmoitetaan tunnetuista haittavaikutuksista. Haittavaikutusrekisterin mukaan ilmoituksia on tehty kolmesta Suomessa käytössä olevasta koronarokotteesta yli 2 850. Selvästi isompi määrä ilmoituksia odottaa kuitenkin vielä käsittelyä. Rokoteannoksia on annettu Suomessa 4,85 miljoonaa.

Noin 60 prosentissa käsitellyistä ilmoituksista haitat on arvioitu vakaviksi.

Fimean ylilääkärin Maija Kaukosen mukaan lähes kaikki haittavaikutukset tulevat esiin kuuden viikon sisällä rokotteen ottamisesta painottuen aivan ensimmäisiin päiviin.

Fimea korostaa, että Suomessa käytössä olevat koronarokotteet ovat varmasti turvallisempia kuin koronavirusinfektion sairastaminen.

Oikaisu 21.7.2021 kello 20.46: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Fimealle on tehty 2852 ilmoitusta kolmesta Suomessa käytössä olevasta koronarokotteesta. Kyse on ilmoituksista Fimean haittavaikutusrekisterissä. Käsittelyä odottavia ilmoituksia on selvästi tätä enemmän.

Iranissa kirjattiin ennätysmäärä uusia tartuntoja vuorokaudessa

Kello 15.52: Iranissa on kirjattu ennätysmäärä koronatartuntoja vuorokauden aikana, maan terveysministeriö kertoo. Maassa todettiin vuorokauden aikana yli 27 400 tartuntaa, kun edellinen huippuluku huhtikuun puolivälistä oli reilut 25 500.

Iranissa on todettu pandemian aikana nyt yhteensä lähes 3,6 miljoonaa tartuntaa. Uusia kuolemantapauksia raportoitiin tiistaina 250, ja kokonaismäärä on nyt yli 87 600.

Maan viranomaiset ovat myöntäneet, että Iranin viralliset koronaluvut eivät rajallisen testaamisen takia vastaa todellisia lukemia, mutta Iran on joka tapauksessa Lähi-idän eniten koronaviruksesta kärsinyt maa.

Iran oli yksi ensimmäisiä maita, joissa koettiin alkuvuodesta 2020 koronaepidemia. Nyt maassa on meneillään jo viides tartunta-aalto, jonka aiheuttajana pidetään viruksen herkästi tarttuvaa deltamuunnosta.

Pirkanmaa epidemian kiihtymisvaiheeseen

Kello 15.34: Pirkanmaa siirtyy koronaepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Viime viikon aikana Pirkanmaalla on todettu 174 tartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 56.

Valtioneuvosto on asettamassa lähipäivinä ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheessa oleville alueille.

Lue lisää: Pirkanmaa siirtyy takaisin korona­epidemian kiihtymis­vaiheeseen, matalimmalla tasolla oltiin vain kuusi viikkoa – Näin muutos vaikuttaa rajoituksiin

Varsinais-Suomessa virus leviää nyt nuorten joukossa ja yöelämässä

Kello 14.53: Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä tiedottaa, että koronavirus leviää nyt erityisesti nuorten parissa ja yöelämässä. Varsinais-Suomi jatkaa koronapandemian kiihtymisvaiheessa.

Koordinaatioryhmä suosittaa sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaista rajoittamista.

Varsinais-Suomessa tapausmäärät ovat pysyneet lähes ennallaan. Luvut ovat kuitenkin suhteellisen korkeita, koronakoordinaatioryhmä toteaa. Viime viikolla todettiin kaikkiaan 166 tartuntaa.

Valtaosa tartunnoista saadaan nyt lähipiiristä ja ulkomaan matkojen tuliaisina, mutta ravintoloista, yökerhoista ja ulkoilmakonserteista saatujen tartuntojen ja altistumisten määrä on kasvanut. Tartunnoista noin 40 prosenttia todetaan rokottamattomilla ikäryhmillä eli nuorilla aikuisilla ja nuorilla (15–21 -vuotiailla).

– Deltavirus kiertää nyt erityisesti nuoressa väestössä. Ennen kuin rokotekattavuus saadaan Varsinais-Suomessa korkeammalle tasolle, emme voi tuudittautua siihen, että tilanne on hallinnassa, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo tiedotteessa.

THL: Koronarokotusluvuissa on viivettä

Kello 14.35: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viestinnästä kerrotaan, että koronarokotusluvuissa on viivettä. Aiemmin tiistaina ilmoitetut luvut eivät siis ole oikein.

Kerroimme aikaisemmin tänään, että THL:n mukaan koronarokotteen ensimmäisen annoksen olisi saanut lähes 3,55 miljoonaa ihmistä eli 63,9 prosenttia Suomen väestöstä.

Toisen annoksen rokotuskattavuuden kerrottiin olevan 27,8 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,55 miljoonaa ihmistä.

THL:n Mika Salminen MTV:lle: Lisärajoituksista päätös tällä viikolla

Kello 14.12: Suomessa voi jo puhua, että käynnissä on koronaviruksen neljäs aalto, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen MTV:n haastattelussa.

– Jos aalloista halutaan puhua, niin kyllähän se voidaan laskea neljänneksi aalloksi, sanoi Salminen MTV:lle tiistaina.

Salminen viittasi kasvaneisiin tartuntamääriin ja tiistain suureen tartuntamäärään. Tiistaina THL raportoi 461 uutta koronavirustartuntaa. Viimeksi näin suuria tartuntamääriä on todettu huhtikuussa.

Salminen kertoo MTV:n haastattelussa, että uskoo koronarajoitusten taas kiristyvän, mahdollisesti joillain alueilla jo lähipäivinä. Hallituksen on tarkoitus päättää mahdollisista rajoituksista tällä viikolla.

Intiassa jopa kymmenen kertaa raportoitua enemmän koronakuolemia, arvioi tutkimus

Kello 12.40: Intiassa on kuollut koronavirukseen liittyen jopa kymmenen kertaa enemmän ihmisiä kuin viralliset lukemat kertovat, arvioi tiistaina julkaistu yhdysvaltalaistutkimus.

Intiassa on virallisesti kirjattu noin 415  000 koronakuolemaa, mutta virallisten lukujen on ennenkin arvioitu olevan alakanttiin. Tutkimuksen mukaan todellinen määrä on todennäköisesti 3,4 ja 4,7 miljoonan välillä, mikä tekisi koronapandemiasta Intian itsenäisyyden ajan pahimman humanitaarisen katastrofin.

Tutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa ylikuolleisuutta eri Intian osavaltioissa.

Intiassa koettiin keväällä karmaiseva tartunta-aalto, jonka pääsyynä pidetään viruksen deltamuunnosta.

Suomessa 461 uutta koronatartuntaa

Kello 11.43: Suomessa on raportoitu 461 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 100 773 tartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 3  733 tartuntaa, mikä on 1 490 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Eniten uusia tapauksia kirjattiin Helsinkiin (111), Tampereelle (58) ja Lahteen (35). Muualle Pirkanmaalle THL raportoi tartuntoja seuraavasti: Ylöjärvi 10, Nokia 8, Lempäälä 4, Pirkkala 3, Pälkäne 2, Kangasala 2 ja Akaa 1. Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvaan Jämsään kirjattiin kolme uutta tartuntaa.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 26 uudesta tapauksesta Pirkanmaalla. Taysin ja THL tiedot eroavat, koska tapauksia tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Fimea: Ilmoitukset rokotteiden haittavaikutuksista painottuvat kahteen ryhmään

Kello 11.18: Fimean saamat koronarokotusten haittavaikutusilmoitukset painottuvat yhä työikäisiin ja naisiin.

Useimmiten Fimealle ilmoitetaan tunnetuista haittavaikutuksista. Noin 60 prosentissa käsitellyistä ilmoituksista haitat on arvioitu vakaviksi. Yleisimmin ilmoitettuja haittoja vakaviksi luokitelluissa ilmoituksissa olivat päänsärky ja kuume.

Fimean ylilääkärin Maija Kaukosen mukaan lähes kaikki haittavaikutukset tulevat esiin kuuden viikon sisällä rokotteen ottamisesta painottuen aivan ensimmäisiin päiviin.

Fimea korostaa, että Suomessa käytössä olevat koronarokotteet ovat varmasti turvallisempia kuin koronavirusinfektion sairastaminen.

Ilves-Kissojen joukkueessa kaikkiaan kuusi tartuntaa

Kello 10.59: Jalkapallon miesten Kakkosessa Ilves-Kissoilta siirrettiin heinäkuun alkupuolelta kaksi kotipeliä, kun joukkue asetettiin kahden viikon koronakaranteeniin pelaajalla todetun tartunnan myötä.

Joukkue ei selvinnyt koronatilanteesta ilman jatkotartuntoja, vaan kaikkiaan joukkueessa ilmeni lopulta kuusi tartuntaa. Ilves-Kissat tiedottaa, että tartunnan saaneet selvisivät kuitenkin lievillä oireilla.

Siirretyille kotipeleille on löydetty uudet pelipäivät.

Lue lisää: Ilves-Kissojen joukkueessa lopulta kuusi koronatartuntaa – siirretyille kotipeleille löytyi uudet pelipäivät

Helsingin kaupunki: Tehosterokotusta voi aikaistaa neljällä viikolla

Kello 9.32: Helsinkiläiset voivat aikaistaa toista koronavirusrokotusta halutessaan aikaisemmasta 12 viikosta kahdeksaan viikkoon, kertoo Helsingin kaupunki. Koronarokotteiden antovälisuositus on Suomessa 8–12 viikkoa.

– Tehosterokote kannattaa silti mieluiten ottaa 12 viikon aikavälillä. Suositus perustuu siihen, että pidemmän rokotusvälin on osoitettu parantavan rokotuksen tehoa ja suojan kestoa, kirjoittaa kaupunki tiedotteessaan.

Rokotusvälin lyhentäminen on herättänyt viime aikoina keskustelua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen sanoi Helsingin Sanomille eilen, ettei kahden rokotteen antoväliä koko väestön kohdalla pystytä lyhentämään Suomen nykyisillä rokotemäärillä.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) apulaisylilääkäri Reetta Huttunen kommentoi Aamulehdelle viime viikolla, ettei Pirkanmaalla olla mahdollistamassa toisen rokotteen aikaistamista.

– Olemme rokotesaatavuuden suhteen Pirkanmaalla nyt siinä tilanteessa, että emme voi lähteä lyhentämään rokotusvälejä kahdestatoista viikosta. Jos rokotteita uhkaa jäädä käyttämättä tilanne arvioidaan uudelleen, Huttunen kertoi tuolloin.

Pirkanmaalla 26 uutta tartuntaa

Kello 8.59: Pirkanmaalla on todettu 26 uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Yhteensä Pirkanmaalla on nyt todettu yhteensä 5 704 koronavirustartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla varmistunut 26 uutta korona­tartuntaa – Fimlab tutki satoja näytteitä enemmän kuin viime päivinä

Mara tekee kantelun Kymsoten toiminnasta

Kello 8.36: Matkailu- ja ravintolapalveluiden etujärjestö Mara tiedottaa tekevänsä kantelun Kymsoten, eli Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän, riittämättömistä koronatoimista Vaalimaan raja-asemalla.

Maran mukaan Kymsote ei resurssoinut rajalle tarpeeksi henkilökuntaa Venäjän Pietarista palaavien EM-kisaturistien varalle. EM-kisaturistien myötä Suomeen on levinnyt paljon koronaviruksen tarttuvampaa deltavarianttia. Kaikkia kisaturisteja ei testattu rajalla.

Hallitus kiristää rajoituksia ravintoloiden osalta Kymenlaaksossa, Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä. Päätökset on tarkoitus tehdä torstaina.

Mara painottaa tiedotteessa sitä, että vaikka tartuntamäärät kasvavat, sairaalahoidon tarve ei ole kasvanut paljon, ja rokotukset edistyvät. Maran mielestä lisärajoituksia ei siis pitäisi asettaa enää puhtaasti ilmaantuvuusluvun perusteella.

Pirkanmaan koronanyrkki kokoontuu jälleen

Kello 8.18: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kokoontuu jälleen tiistaina viikkojen kokoustauon jälkeen. Koronanyrkki kertoo alueen korona tilanteesta, jäljitystyön tuloksista ja alueellisista suosituksista.

Koronanyrkin info alkaa tänään kello 15.30. Aamulehti lähettää tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä.

Lue lisää: Korona­nyrkki kokoontui ensimmäistä kertaa viikkoihin – Pirkanmaalla siirrytään kiihtymisvaiheeseen, katso tallenne tilaisuudesta

Maanantai 19.7.

Asiantuntijat: Englannin päätös purkaa koronarajoitukset uhkaa lisätä tartuntojen ja virusmuunnosten määrää myös muualla maailmassa

Kello 6.12: Englannissa koitti eilen maanantaina niin sanottu vapauden päivä, kun alue luopui käytännössä kaikista sosiaalien kontaktien koronarajoituksista kerralla.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti sanoo STT:lle, että rajoituksien purku yhden päivän aikana ei ole paras vaihtoehto. Hänen mukaansa on riski, että virus leviää Englannista muualle maailmaan. Myös uudet virusmuunnokset ovat riski tautitapausten noustessa.

Samasta asiasta on varoittanut myös yli 1  200 brittihallitukselle avoimen kirjeen allekirjoittanutta asiantuntijaa lääketieteen lehdessä Lancetissa.

Britannian hallituksen mukaan rajoitusten purkamisen aiheuttama riski on hallittavissa rokotusten vuoksi.

THL:n Salminen MTV:lle: Aikuisväestö rokotettu kahdella annoksella lokakuun loppuun mennessä

Kello 21.55: MTV Uutiset kertoi maanantaina, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen arvioi, että 70 prosenttia yli 16-vuotiaista Suomen väestöön kuuluvista saa täyden rokotussarjan lokakuun loppuun mennessä, jos rokotetahti pysyy nykyisen kaltaisena.

Jo aiemmin rokotekattavuus saavutetaan yli 50-vuotiaiden ja riskiryhmien osalta.

MTV:n mukaan niin sanotun laumasuojan saavuttamiseksi riittävä rokotekattavuus on aiemmin tehdyn arvion mukaan 70– 90 prosenttia. Helsingin Sanomat uutisoi kuitenkin kesäkuun lopussa, että laumasuojan syntyminen on paljon monisyisempi prosessi.

Salminen ei vielä arvioi MTV:lle sitä, kuinka korkea rokotekattavuus riittäisi siihen, että koronatoimista luovuttaisiin täysin. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtaja Jaska Siikavirta kertoo, ettei ministeriön valmistelemassa hybridistrategiassa aseteta rajaa sille, kuinka korkean rokotekattavuuden jälkeen koronatoimia voidaan purkaa kokonaan.

Tällä hetkellä Suomessa ensimmäisen rokoteannoksen yli 18-vuotiaista on saanut 76,7 prosenttia, selviää Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) seurantatilastosta. Tilaston mukaan täyden rokotussarjan olisi saanut 30,4 prosenttia.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä kokoontuu tiistaina

Kello 21.10: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli niin sanottu koronanyrkki kokoontuu viikkojen kokoustauon jälkeen tiistaina keskustelemaan sairaanhoitopiirin koronatilanteesta.

Pirkanmaan ilmaantuvuusluku on edelleen nousussa. Tiistaina koronanyrkki muun muassa päättää, siirrytäänkö alueella epidemian kiihtymisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen voisi tietää Pirkanmaalle jälleen tiukempia koronarajoituksia.

Lue lisää: Mitä Pirkanmaan siirtyminen kiihtymisvaiheeseen voi tarkoittaa? Tällaisia rajoituksia voisi nyt tulla voimaan

Kesän tapahtumat aiheuttavat muutoksia Ratinan rokotepisteen toimintaan Tampereella

Kello 21.05: Viikonloppuna Tampereella Ratinanniemessä järjestettävä Tammerfest-festivaalit vaikuttaa Ratinan koronarokotuspisteen toimintaan. Torstaina ja perjantaina 22.–23.7. rokotepiste on auki tavallista lyhyemmän ajan, kello 16 saakka. Normaalisti piste olisi auki iltakahdeksaan saakka.

Ratinan rokotepiste väistyy elokuussa myös muiden tapahtumien tieltä.

Rokotustoiminta siirtyy 9. elokuuta alkaen väliaikaisesti täysin Messu- ja urheilukeskukseen. Rokotustoiminta palaa takaisin Ratinaan 30. elokuuta. Poissaoloajalle sijoittuvat myös Ratinassa järjestettävä Blockfest-tapahtuma.

Lue lisää: Ratinan rokotepisteen toiminta väistyy Tampereen kesätapahtumien tieltä – näin muutokset vaikuttavat rokotettaviin

Norjan rajan yli pääsee taas ilman aukiolorajoituksia

Kello 16.45: Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikkojen aukioloajan rajoitukset poistuivat maanantaina. Rajoitusten poistuminen koskee Suomen puolella olevia rajanylitysasemia.

–  Pitää muistaa, että vaikka Suomi poisti rajoituksensa, niin Norjalla on omat mahdolliset rajoituksensa. Matkailijan pitää aina tarkistaa, mitkä ovat Norjan viranomaisten voimassaolevat rajoitukset Norjaan saapumisesta, Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Janne Kurvinen muistuttaa.

Sisärajavalvonta puolestaan palautetaan Suomen ja Maltan sekä Suomen ja Slovenian väliseen liikenteeseen.

Lisäksi maahantulon rajoitukset poistetaan Kanadasta Suomeen saapuvasta liikenteestä ja palautetaan Israelista Suomeen saapuvaan liikenteeseen.

Ensi viikon maanantaista alkaen Suomeen voivat saapua kaikki, joilla on esittää todistus saadusta hyväksyttävästä koronarokotussarjasta ennen Suomeen saapumista.

Ensimmäisen rokoteannoksen saanut noin 64 prosenttia suomalaisista

Kello 14.08: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen raportoidaan saaneen lähes 3,55 miljoonaa ihmistä eli 63,9 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Toisen annoksen rokotuskattavuuden kerrotaan olevan nyt 27,7 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,54 miljoonaa ihmistä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella ensimmäisen rokoteannoksen on THL:n mukaan saanut 63,3 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen on saanut 26,2 prosenttia.

Tokion olympiajärjestäjät ottivat kantaa koronahuoliin

Kello 14.05: Tokion kesäolympialaisten järjestäjät hillitsivät kisoihin liittyviä koronapelkoja, vaikka kisojen olympiakylässä todettiin maanantaina jälleen yksi tartunta.

– Kansainvälinen olympiakomitea ja kisajärjestäjät ovat vakuuttuneita siitä, että olympiakylä on turvallinen paikka asua. Tärkeintä on se, miten reagoimme positiivisiin tapauksiin, olympiajärjestäjiä edustava Masa Takaya sanoi.

Takayan mukaan Japanissa on todettu nyt 61 koronatartuntaa, jotka liittyvät perjantaina alkaviin olympialaisiin. Hän muistutti, että tartuntamäärä on pieni, kun sitä vertaa jo tuhansiin kisaväelle tehtyihin testeihin.

Olympiakylään majoittuu kisojen aikana enimmillään 6 700 urheilijaa ja kisavirkailijaa.

Taiwan antoi hätäkäyttöluvan paikalliselle koronarokotteelle

Kello 13.56: Taiwanissa viranomaiset ovat myöntäneet hätäkäyttöluvan paikalliselle koronarokotteelle. Taiwanilaisen Medigenin kehittämästä rokotteesta toivotaan apua rokotustahdin kiihdyttämiseen 23 miljoonan asukkaan saarella.

Medigenin rokotteen kliiniset kokeet ovat yhä kesken, mutta viime kuussa yhtiö julkaisi lupaavia tuloksia toisen vaiheen testeistä. Tarkkoja lukuja rokotteen tehosta ei ole julkaistu, mutta Taiwanin terveysministeriön mukaan rokotteen tuottama immuunivaste on vähintään yhtä hyvä kuin Astra Zenecan rokotteessa.

Ministeriön mukaan Medigenin rokotetta voidaan alkaa antaa taiwanilaisille jo elokuussa. Rokotetta annetaan kaksi annosta. Taiwanin hallitus on tehnyt sopimuksen viiden miljoonan rokoteannoksen ostamisesta Medigeniltä.

Suomessa sairaalahoidossa 52 koronapotilasta

Kello 12.12: Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on Suomessa lähes 64, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli hieman yli 39.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on lähes 118, ja Päijät-Hämeessä, jossa se on lähes 112. Luvut ovat pyöristettyjä.

THL:n mukaan Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 52 ihmistä, joista tehohoidossa on 12.

Sairaalahoidossa olevien määrä on siis kasvanut perjantaista. Tuolloin THL kertoi, että sairaalahoidossa oli yhteensä 44 ihmistä, joista tehohoidossa oli 10.

Suomessa todettu 156 uutta tartuntaa

Kello 11.44: Suomessa on raportoitu 156 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 100 312 tartuntaa.

Eniten uusia tapauksia kirjattiin Helsinkiin (59), Espooseen (29) ja Vantaalle (14). Pirkanmaalle THL raportoi yhden uuden tartunnan Tampereelle.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään, että Pirkanmaalla varmistui viikonlopun aikana 86 uutta tartuntaa. Taysin ja THL tiedot poikkeavat, koska tartuntoja tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Husin juhannusviikon näytteistä 90 prosenttia deltavarianttia

Kello 11.12: Juhannusviikon sekvensoiduista näytteistä yli 90 prosenttia oli deltavarianttia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus). Asiasta kertoo Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Twitterissä.

Viime viikon koronatestimäärät pysyivät Husin alueella korkealla tasolla. Lehtosen mukaan positiivisten näytteiden osuus oli 2,8 prosenttia näytteistä, kun sitä edeltävällä viikolla osuus oli 2,4 prosenttia.

Australian suurkaupungit jatkavat koronasulkuja

Kello 10.41: Australian toiseksi suurin kaupunki Melbourne jatkaa tiukkaa koronasulkuaan. Myös maan suurimmassa kaupungissa Sydneyssä näyttää yhä todennäköisemmältä, että neljä viikkoa kestänyttä sulkutilaa ei avata lähiaikoina. Sulkujen piirissä on yhteensä noin 12 miljoonaa australialaista.

Melbourneen määrättiin viime viikolla viiden päivän koronasulku tartunta­ryöpsähdyksen tukahduttamiseksi. Victorian pääministeri Daniel Andrews kuitenkin kertoi maanantaina, ettei sulkua voida päättää tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, kuten oli tarkoitus. Tiistaina selviää, kuinka pitkään sulkutilaa jatketaan.

Sulku ei ole onnistunut painamaan uusia tartuntoja nollaan, vaan maanantaina Victoriassa raportoitiin 13 uutta tartuntaa. Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa, jossa Sydney sijaitsee, puolestaan raportoitiin maanantaina 98 uutta tartuntaa.

Uusin tartunta-aalto alkoi kesäkuussa, kun viruksen deltamuunnos pääsi livahtamaan Sydneyyn.

Tshekin rantalentopalloilijalla tartunta Tokion olympiakylässä

Kello 10.17: Tshekkiläinen rantalentopalloilija Ondrej Perusic on antanut positiivisen koronanäytteen Tokion olympialaisten kisakylässä. Perusic antoi positiivisen testituloksen sunnuntaina eikä hän kärsi koronaoireista.

Joukkue ilmoitti tekevänsä tarvittavat "epidemian vastaiset toimenpiteet". Tshekin olympiakomitea kertoi lauantaina, että yksi joukkueen henkilökunnan jäsen antoi positiivisen koronanäytteen laskeuduttuaan Tokioon.

Olympiakylässä on todettu nyt yhteensä neljä koronatartuntaa. Sunnuntaina ilmeni, että Etelä-Afrikan jalkapallojoukkueen kaksi pelaajaa ja videovalmentaja olivat antaneet positiiviset testitulokset.

Tokion olympiakylä tarjoaa olympialaisten aikana majoituksen yhteensä 6  700 urheilijalle ja kisavirkailijalle. Olympialaisten avajaiset järjestetään perjantaina.

Rokotukset laajenevat Ruovedellä ja Virroilla

Kello 10.14: Rokotusajanvaraus kaikille yli 16-vuotiaille ja 12–15-vuotiaille riskiryhmäläisille avautuu tänään Ruovedellä ja Virroilla.

Alueilla sosiaali- ja terveyspalveluja tuottava Keiturin Sote kertoo, että ajan voi varata joko verkossa tai puhelimitse. Puhelinajanvaraus ei palvele aikavälillä 26.7.–1.8.2021.

Virroilla rokotuspaikka on terveyskeskuksen aikuisneuvola, samoin on Ruovedellä.

Pirkanmaalla viikonloppuna 86 uutta tartuntaa

Kello 9.07: Pirkanmaalla on todettu 86 uutta koronatartuntaa perjantain, lauantain ja sunnuntain aikana, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki perjantaina 933 koronanäytettä, lauantaina 403 ja sunnuntaina 512. Pirkanmaalla on todettu nyt yhteensä 5 678 koronatartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettiin viikonloppuna 86 uutta koronatartuntaa – testimäärät pieniä

Tays kertoi kolmesta mahdollisesta altistumispaikasta

Kello 8.59: Tampereella on voinut altistua koronavirukselle Dam Barissa sunnuntaina 11. heinäkuuta kello 21–23 välisenä aikana.

Tampereella yökerho Bricksissä on voinut altistua koronalle tiistaina 12. heinäkuuta kello 23–5.

Jämsässä ravintola Silkkitiessä on voinut altistua koronalle viime viikon maanantaina 12. heinäkuuta kello 14.30–15.

Tays kehottaa paikalla olleita hakeutumaan heti koronatestiin, jos heillä ilmenee oireita.

Testitulos Fimlabista kahdeksassa tunnissa

Kello 8.15: Koronavirustestin tuloksen saa Fimlabista nyt keskimäärin kahdeksassa tunnissa, laboratorioyhtiö kertoo verkkosivuillaan. Testin vasteaika on hieman lyhyempi kuin esimerkiksi perjantaina, jolloin tuloksen sai keskimäärin 11 tunnin kuluttua näytteenotosta.

Rajoituksia ja -rokotuksia vastustavat hyökkäsivät TV-asemalle Kyproksella

Kello 7.48: Välimerellä sijaitsevalla Kyproksella koronarajoituksia ja -rokotuksia vastustavat mielenosoittajat hyökkäsivät sunnuntai-iltana maan pääkaupungissa Nikosiassa sijaitsevalle televisioasemalle.

Asiasta kertoi hyökkäyksen kohteeksi joutunut televisioasema, jonka mukaan mielenosoittajat sytyttivät lisäksi autoja tuleen rakennuksen ulkopuolella.

Poliisin mukaan noin 2 500 mielenosoittajaa oli mennyt Sigma TV:n toimitiloille presidentin palatsin ulkopuolella järjestetyn suuren mielenilmauksen jälkeen. Protestissa oli vastustettu muun muassa "pakkorokotuksia".

Mahdollisista kiinniotoista tai loukkaantumisista ei ollut tietoa Suomen aikaa maanantaina alkuyöstä.

Rajan ylittäminen Suomen ja Norjan välillä on taas mahdollista ympäri vuorokauden

Kello 6.13: Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikkojen aukioloajan rajoitukset poistuvat tästä päivästä alkaen. Toisin sanoen rajan ylittäminen Suomen ja Norjan välillä on taas mahdollista ympäri vuorokauden. Valtioneuvosto päätti asiasta viime viikolla.

Sisärajavalvonta puolestaan palautetaan Suomen ja Maltan sekä Suomen ja Slovenian väliseen liikenteeseen.

Lisäksi maahantulon rajoitukset poistetaan Kanadan asukkailta Kanadasta Suomeen saapuvassa liikenteessä ja palautetaan Israelin asukkaille Israelista Suomeen saapuvassa liikenteessä.

Englannissa koittaa "vapauden päivä" kritiikistä huolimatta

6.01: Englannissa koittaa tänään niin sanottu vapauden päivä, kun kaikki koronaviruksen vuoksi asetetut rajoitukset sosiaalisille kontakteille puretaan.

Muun muassa kasvomaskeja, turvaetäisyyksiä ja etätyötä koskevat määräykset kumotaan tästä päivästä alkaen. Yökerhot saavat jälleen avata ovensa ja teatterit, elokuvateatterit ja urheilukatsomot saavat ottaa sisään yleisöä täydellä kapasiteetilla.

Rajoitusten purkamista on odotettu pitkään, mutta koronatartuntojen viimeaikaisen nousukäyrän vuoksi päätös on saanut asiantuntijoilta kovaa kritiikkiä.

Tieteilijöitä kokoontui perjantaina kansainväliseen hätäkokoukseen asian tiimoilta. Päätöstä vastustavan kirjeen on allekirjoittanut jo 1 400 asiantuntijaa.

Koko Britanniassa on viime päivinä todettu jopa yli 50 000 koronavirustartuntaa päivässä. Hallitus on myöntänyt, että päivittäiset tartuntaluvut voivat nousta tulevina viikkoina jopa 100 000:een, mikä voisi aiheuttaa lisäpainetta sairaaloille.

Britannian hallituksen mukaan rajoitusten purkamisen aiheuttama riski on kuitenkin hallittavissa, sillä kaksi kolmasosaa maan aikuisväestöstä on täysin rokotettu koronaa vastaan.

Pääministeri Boris Johnson puolusti Englannin avaamissuunnitelmaa videoviestissään sunnuntaina.

–  Jos emme tee sitä nyt, sitten avaamme syksyllä, talvikuukausina, kun viruksella on kylmän sään etu, Johnson sanoi.

Johnson pyysi kuitenkin ihmisiä olemaan varovaisia.

Britannian hallitus kompuroi viikonloppuna omien koronalinjaustensa kanssa sen jälkeen, kun terveysministeri Sajid Javidilla todettiin lauantaina koronavirustartunta.

Ratinaan avataan Tampereen toinen walk in -rokotuslinja

Kello 6.00: Ratinaan avataan tänään Tampereen toinen walk in -rokotuslinja, jossa voi saada ensimmäisen koronarokotteen ilman ajanvarausta. Vastaavanlainen rokotepaikka toimii Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa.

Lue lisää: Ratinaan aukeaa Tampereen toinen walk in -rokotuslinja – Mahdollisimman moni halutaan rokottaa heinäkuussa: ”Sitten meillä on mahdollisuus palata siihen uuteen normaaliin”

Ratinan linja on pääosin avoinna arkisin kello 8–18 heinäkuun loppuun saakka.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos