Kaikki koronaviruksesta: Seuraamme koronatilannetta viikolla 28 - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Näin koronatilanne kehittyi Suomessa ja maailmalla viikolla 28 – Suomessa ylittyi 100 000 tartunnan rajapyykki

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikolla 28.

Koronanäytteenotosta, etätöistä ja rokotuksista on tullut myös suomalaisille osa arkipäivää. Matkailuala on virkistynyt kesällä hieman, mutta erityisesti ulkomaanmatkailu odottaa vielä avautumista.

12.7. 6:14 | Päivitetty 18.7. 22:30

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 12. heinäkuuta alkaen. Seuranta päättyy sunnuntaina 18. heinäkuuta.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 5.7.–11.7.2021 pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 18.7.

Suomessa ollut epidemian aikana vähän tartuntoja muihin Pohjoismaihin verrattuna

Kello 22.20: Suomessa ylittyi sunnuntaina 100 000 vahvistetun tartunnan rajapyykki. Moneen muuhun maahan verrattuna Suomi on selvinnyt epidemiasta vähin tartunnoin. Suomen kanssa väkiluvultaan osapuilleen samansuuruisessa Norjassa 100 000 tartunnan raja meni rikki huhtikuussa, Tanskassa taas joulukuussa 2020.

Suomen väkiluvusta 1,8 prosenttia on saanut testein todennetun koronatartunnan koko epidemian aikana. Pohjoismaista Suomen kanssa alle kahden prosentin pääsee vain Islanti, jossa tartuntoja on ollut asukaslukuun nähden hieman enemmän kuin Suomessa. Norjassa varmistetun koronatartunnan on saanut 2,5 prosenttia väestöstä, Tanskasta 5,3 prosenttia.

Ruotsissa yli miljoona ihmistä, 10,8 prosenttia väestöstä, on saanut testein varmistetun tartunnan epidemian aikana.

Koronavirukseen liittyviä kuoleman­tapauksia on raportoitu Suomessa keväästä 2020 asti väkilukuun suhteutettuna hieman enemmän kuin Norjassa ja Islannissa.

Kuolemia on raportoitu Suomea enemmän Tanskassa, yli 2 500 kappaletta, ja Pohjoismaista selvästi eniten Ruotsissa, yli 14 500. Ruotsin väkiluku on lähes kaksinkertainen Suomen väkilukuun verrattuna.

Uusien kuolemantapausten määrä on kaikissa Pohjoismaissa laskenut selvästi sen jälkeen kun korona­rokotukset riskiryhmille alkoivat alkuvuodesta 2021. Kesä-heinäkuussa THL on raportoinut noin kymmenestä korona­virukseen liittyvästä kuolemantapauksesta.

Etelä-Afrikan olympiajoukkueesta paljastui koronatartuntoja

Kello 18.18: Kaksi Etelä-Afrikan olympiajoukkueen jalkapalloilijaa ja joukkueen videovalmentaja ovat antaneet positiivisen koronanäytteen Tokiossa. Pelaajat Thabiso Monyane ja Kamohelo Mahlatsi sekä valmennustiimin jäsen Mario Masha on eristetty muusta joukkueesta.

– Joukkueen muut jäsenet ovat antaneet jo kaksi negatiivista testinäytettä ja he kaikki noudattavat paikallisten terveysviranomaisten ohjeita huolellisesti, Etelä-Afrikan joukkue ilmoitti.

Joukkueen mukaan maan olympiajoukkueen jäsenet on testattu Tokion olympialaisten kisakylässä päivittäin.

Lisäksi Etelä-Afrikan rugbyjoukkueen valmentaja Neil Powell on antanut positiivisen koronanäytteen joukkueen harjoitusleirillä Tokion ulkopuolella.

Järjestäjät kertoivat aiemmin päivällä, että kaksi urheilijaa on antanut kisakylässä positiivisen koronanäytteen. Järjestäjät eivät vahvistaneet urheilijoiden kansallisuutta.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 62

Kello 14.15: Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 62, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli lähes 38.

THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Päijät-Hämeessä, jossa se on lähes 119, ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on lähes 111. Luvut ovat pyöristettyjä.

THL: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut liki 64 prosenttia Suomessa

Kello 13.33: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,55 miljoonaa ihmistä eli 63,9 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 11 000:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 27,6 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,53 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa noin 24 000:lla.

THL: Suomessa on todettu 180 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.39: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 180 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 100 156 koronavirustartuntaa. 100 000 tartunnan raja rikkoutui Suomessa tänään.

THL raportoi tartuntoja ainakin seuraaviin Pirkanmaan kuntiin: Tampere (+3), Lempäälä (+1).

Viimeisten kahden viikon aikana Suomessa on raportoitu 3 437 tartuntaa, mikä on 1 354 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Korona-asiantuntija CNN:lle: Yhdysvalloissa olisi yhä isorokkoa ja poliota nykyisen vääristellyn rokotetiedon aikana

Kello 10.16: Yhdysvalloissa olisi todennäköisesti edelleen isorokkoa ja poliota, jos maassa olisi levitetty vuosikymmeniä sitten samanlaista vääristeltyä terveystietoa kuin nykyisin, arvioi korona-asiantuntija Anthony Fauci. Presidentti Joe Bidenin lääketieteellinen neuvonantaja Fauci arvioi valheellisia rokotteista leviäviä väitteitä lauantaina CNN:lle.

Fauci korosti, että rokotteiden on osoitettu olevan erittäin tehokkaita koronaviruksen aiheuttaman taudin estämisessä.

Yhdysvalloissa 97 prosenttia koronan takia sairaalaan joutuneista tai tähän virukseen liittyvistä syistä kuolleista on ihmisiä, jotka eivät ole saaneet koronarokotetta.

Tokion olympiakylässä ensimmäisillä urheilijoilla on todettu koronatartunta

Kello 7.47: Tokion olympiakylässä kahdella urheilijalla on todettu koronavirustartunta, kertovat virkailijat uutistoimisto AFP:n mukaan. Kyse on ensimmäisistä olympiakylässä olevista urheilijoista, joilla on todettu tartunta.

Eilen uutisoitiin ensimmäisestä koronavirustartunnasta olympiakylässä. Järjestäjät eivät ole paljastaneet tartunnan saaneen henkilöllisyyttä. Uutistoimisto AFP kirjoittaa, että kyseessä ei ollut urheilija.

Koronapandemian vuoksi viime kesästä siirrettyjen kesäolympialaisten on määrä alkaa ensi perjantaina.

EU:ssa koronarokotuksen saaneita isompi osuus kuin Yhdysvalloissa

Kello 7.25: EU-maiden johtajat juhlivat lauantaina sitä, että unionin koronarokotusohjelma on tavoittanut isomman osuuden väestöstä kuin rokotusten alkuvaiheessa etulinjaan kaahanneessa Yhdysvalloissa.

Euroopan unionin sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton kertoi Twitterissä EU:n menneen Yhdysvaltain ohi vähintään yhden rokoteannoksen saaneiden osalta. Breton siteeraa tviitissään Our World in Data -tilastosivustoa.

Saman sivuston tietoihin viittaa myös Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaune, jonka mukaan EU on antanut ainakin yhden annoksen jo 55,5 prosentille asukkaistaan. Yhdysvalloissa vastaava suhdeluku on 55,4 prosenttia.

EU:n koronarokotestrategiaa kritisoitiin laajalti vielä vuoden alussa, jolloin se laahasi Britannian ja Yhdysvaltain perässä. Syynä rokotusohjelman hitaaseen käynnistymiseen oli pula rokotteista.

Irakissa hyökkäys sairaalaan koronatartunnan saaneen sukulaisen kuoleman takia

Kello 7.20: Irakin pääkaupungissa Bagdadissa otettiin lauantaina kiinni useita toisilleen sukua olevia miehiä, joiden epäillään hyökänneen yhteen kaupungin pääsairaaloista.

Turvallisuuslähteen mukaan hyökkäys liittyi koronapotilaan kuolemaan. Miehet olivat sukua koronatartunnan saaneelle potilaalle, joka oli kuollut aiemmin, kun sähkökatko oli sammuttanut sairaalan hengityskoneita.

Irakissa sairaaloiden tilanne on muuttunut katastrofaaliseksi koronavirusepidemian myötä. Tänä vuonna on uutisoitu muun muassa kahdesta kymmeniä kuolonuhreja vaatineesta koronaosaston palosta Irakissa.

Lauantai 17.7.

Britanniassa suurin päivittäinen tartuntaluku puoleen vuoteen

Kello 21.00: Britanniassa raportoitiin sunnuntaina 54 674 uutta koronavirustartuntaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Tartuntaluku on suurin päiväkohtainen lukema kuuden kuukauden sisällä.

Sunnuntaina Britanniassa raportoitiin 41 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Vaikka koronavirustartuntojen määrät ovat kasvussa, maan pääministeri Boris Johnson vahvisti aiemmin suunnitelmansa purkaa lähes kaikki voimassa olevat koronarajoitukset maanantaista alkaen.

Maanantaina luovutaan muun muassa turvavälisuosituksista sekä yleisötilaisuuksien henkilömäärärajoituksista. Yökerhot saavat jälleen avautua, ja molemmat rokoteannokset saaneiden karanteenikäytäntöjä kevennetään. Kasvomaskin käyttämisestä tulee vapaaehtoista, mutta Johnson on todennut, että joissain tapauksissa käyttö on suositeltavaa.

Helsingin tartunnanjäljityksessä ruuhkaa

Kello 20.58: Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala kertoo lauantaina Twitterissä, että Helsingin koronatatunnan jäljityksessä on jonoa.

Tartunnanjäljittäjien yhteydenotossa altistuneille voi olla useiden vuorokausien viive. Helsingin sote pyytää tviitissään, että ihmiset välttävät omaehtoisesti kontekteja ja hakeutuvat koronatestiin, mikäli tietävät altistuneensa koronalle.

Britannian terveysministerilllä todettu koronavirustartunta

Kello 16.54: Britannian terveysministeri Sajid Javid kertoi lauantaina Twitterissä, että hänellä on todettu koronavirustartunta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Javid kertoo twiitissään, että häneltä otettiin pikatesti.

– Odotan PCR-testin tulosta, mutta onneksi olen saanut rokotteeni ja oireeni ovat lieviä, Javid kertoo.

Britannian pääministeri Boris Johnson vahvisti aiemmin suunnitelmansa poistaa lähes kaikki Englannin koronarajoitukset maanantaista alkaen. Rajoitusten poistaminen on herättänyt runsaasti keskustelua ja huolta asiantuntijoiden keskuudessa niin Britanniassa kuin kansainvälisestikin.

Testituloksen saa nyt Fimlabilta nopeasti

Kello 16.48: Koronatestituloksen saa tällä hetkellä nopeasti. Fimlab kertoo lauantaina verkkosivuillaan, että keskimääräinen aika näytteenotosta tuloksen saamiseen on 8 tuntia. Näytemäärän vaihtelusta johtuen testissä käyneitä pyydetään varautumaan 1–2 päivän aikaan.

Fimlab ottaa ja analysoi Pirkanmaalla suurimman osan koronanäytteistä.

Ilmaantuvuus yhä nousussa Suomessa

Kello 13.53: Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on Suomessa 60, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli 35. THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa se on 122. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on tiedottanut viime päivinä useista joukkoaltistumisista muun muassa yökerhoissa.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on korkea myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (105). Alimmillaan se on Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä (4). Ilmaantuvuusluvut ovat pyöristettyjä.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,53 miljoonaa eli 63,7 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo THL. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä lähes 16 000:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 27,1 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,51 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa lähes 41 000:lla.

THL: Suomessa on todettu 384 uutta koronatartuntaa

Kello 11.53: Suomessa on raportoitu 384 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 3 318 tartuntaa, mikä on 1 354 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 99 976. Tartuntojen määrä lähentelee 100 000:n rajapyykkiä.

Tartuntoja raportoitiin ainakin seuraavissa Pirkanmaan kunnissa: Tampere (+34), Kangasala (+4), Ylöjärvi (+3), Mänttä-Vilppula (+2), Lempäälä (+2), Pirkkala (+1), Nokia (+1), Valkeakoski (+1).

THL:n ja Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) päivittäisissä tartuntaluvuissa on ajoittain isoja eroja. Johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoi Aamulehdelle kesäkuussa, että tartuntalukujen eroja selittää kaksi asiaa: THL:n luvut kertyvät viiveellä, ja mukana voi olla usean päivän lukuja eri laboratorioista. Lisäksi Tays tilastoi kaikki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (Pshp) alueelta löydetyt tapaukset, eikä tartunnan saaneen kotikunta vaikuta tilastointiin. THL puolestaan tilastoi tapaukset tartunnan saaneiden kotikunnan mukaan huolimatta siitä, missä heidät on testattu.

Suurkaupunki Sydney koronan sitkeässä otteessa

Kello 11.07: Pandemiassa pitkään melko vähin tartunnoin selvinnyt Australia on nyt vaikeassa koronatilanteessa. Maan suurin kaupunki Sydney tiukensi edelleen koronasulkuaan, kun muut paitsi välttämättömiä tuotteita myyvät kaupat määrättiin sulkemaan ovensa.

Itärannikon yli viiden miljoonan asukkaan metropolissa saavat olla avoinna esimerkiksi ruokakaupat ja apteekit.

Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääministeri Gladys Berejiklian perusteli lisärajoituksia sillä, että näin Sydneyn tartunnat pyritään saamaan kuriin mahdollisimman pian.

Australian toiseksi suurin kaupunki, etelärannikon Melbourne, sinnittelee sekin koronasulussa.

Vapaita rokotusaikoja on nyt hyvin tarjolla Sastamalassa

Kello 10.12: Sastamalan terveyspalvelujen mukaan Sastamalassa on nyt runsaasti tarjolla vapaita koronarokotusaikoja. Toisen rokotuksen ottamista ei voi aikaistaa. THL:n mukaan Sotesin alueella oli perjantaina rokotettu 62,1 prosenttia sastamalalaisista.

Viikonlopun koronaluvut päivitetään maanantaina

Kello 9.16: Tampereen yliopistollinen sairaala Tays julkaisee tuoreet koronaluvut arkipäivisin. Viikonlopun luvut päivitetään maanantaina.

Muslimien vuotuisen pyhiinvaelluksen Mekkaan määrä alkaa tänään

Kello 8.59: Muslimien vuotuisen pyhiinvaelluksen hajjin on määrä alkaa tänään. Saudi-Arabian Mekkaan suuntautuva pyhiinvaellus kestää ensi viikkoon. Koronaviruspandemian vuoksi pyhiinvaellus järjestetään rajoitetusti jo toisena vuotena peräkkäin.

Pyhiinvaellukselle voi osallistua noin 60 000 rokotettua ja perustervettä alle 65-vuotiasta Saudi-Arabiassa asuvaa, kertovat maan viranomaiset.

Tavallisesti hajjiin osallistuu noin 2,5 miljoonaa pyhiinvaeltajaa kaikkialta maailmasta.

Mekkaan suuntautuva pyhiinvaellus on yksi islamin peruspilareista. Kunkin kykenevän muslimin pitäisi osallistua siihen ainakin kerran.

Tokion olympiakylässä on todettu ensimmäinen koronatartunta

Kello 7.37: Tokion olympiakylässä on todettu ensimmäinen koronavirustartunta kuusi päivää ennen kisojen alkamista, kertovat järjestäjät. Koronapandemian vuoksi viime kesästä siirrettyjen kesäolympialaisten on määrä alkaa ensi perjantaina.

Olympialaisten järjestäjiä edustava Masa Takaya kertoi lehdistötilaisuudessa, että olympiakylässä on ollut yksi ihminen, joka on paljastunut seulonnassa kisojen ensimmäiseksi koronatapaukseksi.

Järjestäjät eivät ole paljastaneet tartunnan saaneen henkilöllisyyttä. Hänet on poistettu olympiakylästä, missä tuhannet urheilijat ja olympiavirkailijat asuvat kisojen aikana.

Perjantai 16.7.

Venäjä on ostanut Suomelta lääkehappea koronapotilaille

Kello 22.54: Venäläinen uutistoimisto Tass kertoo, että Venäjä on ostanut Suomesta lääkehappea ja neuvottelee tällä hetkellä uusista kaupoista. Lääkehappea tarvitaan koronapotilaiden hoitoon.

Suomesta on ostettu lääkehappea Luoteis- ja Pohjois-Venäjälle, teollisuus- ja kauppaministeri Denis Manturov kertoi perjantaina. Hänen mukaansa nyt neuvotellaan Suomesta tulevista 240 tonnin kuukausittaisista lääkehappikuljetuksista.

Venäjä joutuu tuomaan lääkehappea maahan, sillä sen oma tuotanto ei riitä.

Manturovin mukaan Venäjä myös harkitsee mahdollisuutta ostaa lääkehappea Kiinasta. Venäjä on tehnyt lääkehappikauppoja myös Kazakstanin kanssa.

Suomessa asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Asiantuntijat: Englannin rajoitusten poistaminen on uhka koko maailmalle

Kello 22.50: Britannian pääministeri Boris Johnsonin suunnitelma poistaa lähes kaikki Englannin koronarajoitukset maanantaina huolestuttaa asiantuntijoita kansainvälisesti.

Tutkijoiden mukaan rajoitusten poistaminen on uhka koko maailmalle, sillä se tarjoaa otollisen kasvualustan virusmuunnoksille, joihin rokote ei välttämättä purisi yhtä tehokkaasti.

Britannia on kansainvälisen liikenteen keskuspaikkoja, joten mahdollinen muunnos myös leviäisi nopeasti muihin maihin.

Esimerkiksi hallituksen neuvonantajat Uudesta-Seelannista, Israelista ja Italiasta ovat kertoneet olevansa huolissaan rajoitusten höllentämisestä. Lisäksi kymmenet tutkijat allekirjoittivat kirjeen, joka osoitettiin brittiläiselle The Lancetille, joka arvostettu lääketieteen aikakauslehti.

Asiasta kertoivat The Guardian ja CNN.

THL: Suomessa on annettu 5 miljoonaa koronarokoteannosta

Kello 22.49: Suomessa on annettu 5 miljoonaa koronarokoteannosta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Twitterissä perjantaina.

Ensimmäisen annoksen saaneita 3,5 miljoonaa ja toisen annoksen saaneita on 1,5 miljoonaa.

THL muistuttaa twiitissään, että kesäloma kannattaa suunnitella siten, että rokotteen ehtii käydä ottamassa ajallaan.

Lempäälässä rippileirillä koronatartunta ja altistumisia

Kello 15.02: Lempäälän seurakunnan rippileirillä on todettu koronatapaus, jonka vuoksi leiri on keskeytetty, tiedottaa Lempäälän seurakunta.

Seurakunnan mukaan tilanne on hallinnassa, ja leirille osallistuneet on asetettu karanteeniin. Lempäälän kunnan tartuntatautityöntekijä on yhteydessä altistuneisiin.

Leirin käytössä olleet tilat siivotaan seurakunnan mukaan huolellisesti ja desinfioidaan ennen seuraavan leirin alkua.

Indonesia muodostumassa pahaksi koronapesäkkeeksi

Kello 14.53: Maailman neljänneksi väkirikkain valtio, Indonesia, on muodostumassa Aasian koronapesäkkeeksi, kertoo Australian yleisradioyhtiö SBS. Indonesiassa todetaan päivittäin kymmeniätuhansia viruksen tartuntoja.

Indonesia taistelee nyt epidemian "pahinta mahdollista skenaariota" vastaan, myönsi ministeri Luhut Pandjaitan, joka vastaa maassa muun muassa investoinneista.

Indonesian elintarvike- ja lääkevirasto on hyväksynyt loislääke ivermektiinin hätäkäyttöön koronaa vastaan. Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut, että ivermektiiniä ei tule käyttää koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitoon.

Koronan ilmaantuvuus Suomessa hieman yli 56

Kello 14.45: Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on Suomessa hieman yli 56, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli noin 33. THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa se on 118, sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 97. Luvut ovat pyöristettyjä.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,52 miljoonaa ihmistä eli 63,4 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo THL. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 17 000:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 26,4 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,47 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa noin 40 000:lla.

Mänttä-Vilppulan tartunnat ulkomailta ja muualta Pirkanmaalta

Kello 13.36: Mänttä-Vilppulassa on todettu kolme uutta koronavirustartuntaa. Mänttä-Vilppulan kaupungin hallintoylilääkäri Tarja Marjamäki kertoo KMV-lehdelle, että sairastuneet on asetettu eristykseen.

– Sairastuneiden lisäksi kolme altistunutta henkilöä on karanteenissa, Marjamäki kertoo.

Marjamäen mukaan uudet tartunnat ovat peräisin muualta Pirkanmaalta sekä ulkomailta.

”EU-alueen tartuntojen määrään on jyrkkä kasvu elokuun alkuun mennessä”

Kello 13.34: EU-alueen koronatartuntojen määrään on odotettavissa jyrkkä kasvu elokuun alkuun mennessä, varoittaa Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC. Keskuksen mukaan tartuntojen määrä voi viisinkertaistua nykyisestä.

ECDC:n toimialue kattaa Euroopan unionin lisäksi Norjan ja Islannin. Tällä alueella on odotettavissa ECDC:n mukaan heinä-elokuun taitteessa 420 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Vastaava tartuntaluku oli viime viikolla 90.

EU-jäsenmaista Unkari ilmoitti tänään tiukentavansa koronarokotusten vaatimuksiaan siten, että rokotukset tulevat pakollisiksi kaikille terveydenhuollon työntekijöille. Saman päätöksen ovat tehneet aiemmin, Ranska, Italia ja Kreikka.

THL: Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 44 ihmistä

Kello 12.54: Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 44 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 10, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

THL: Tampereella 18 tartuntaa

Kello 12.46: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kuntakohtaisten lukujen mukaan Pirkanmaalla oli uusia tartuntoja seuraavasti: Tampere 18, Lempäälä ja Ylöjärvi 3, Mänttä-Vilppula ja Pirkkala yksi.

THL: Suomessa 380 uutta tartuntaa

Kello 12.38: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi Suomessa 380 uutta koronavirustartuntaa perjantaina. Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 99 592 koronavirustartuntaa.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 3 118 tartuntaa, mikä on 1 283 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Indonesia aikoo hoitaa koronatautia loislääkkeellä

Kello 12.18: Maailman neljänneksi väkirikkain valtio, Indonesia, on muodostumassa Aasian koronapesäkkeeksi, kertoo australialainen yleisradioyhtiö SBS. Indonesiassa todetaan päivittäin kymmeniätuhansia uusia viruksen tartuntoja.

Indonesian elintarvike- ja lääkevirasto on hyväksynyt loislääke ivermektiinin hätäkäyttöön koronaa vastaan. Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut, että ivermektiiniä ei tule käyttää koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitoon. Lääkettä on käytetty hengitystiesairauksien hoitoon joissakin maissa, kuten Intiassa.

Indonesian väkiluku on noin 270 miljoonaa.

Rokotteita ilman ajanvarausta myös Ratinassa

Kello 10.32: Ensimmäisen koronarokotteen voi saada maanantaista 19. heinäkuuta alkaen Ratinan rokotusyksikössä ilman ajanvarausta. Lisäksi Messu- ja urheilukeskuksen rokoteyksikön walk in -rokotuslinja on avoinna. Heinäkuulle on runsaasti vapaita rokotusaikoja myös ajanvarauksen kautta, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Ratinan ilman ajanvarausta toimiva walk in -linja on avoinna arkisin heinäkuun loppuun saakka kello 8–18. Messu- ja urheilukeskuksen walk in -rokotukseen pääsee ilman ajanvarausta klo 11–16.

Koronarokotteen voivat saada kaikki yli 16-vuotiaat ja yli 12-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat tamperelaiset. Tampereella rokotuskattavuus oli 15. heinäkuuta ensimmäisen rokotteen osalta 63,1 prosenttia ja toisen rokotteen osalta 22 prosenttia.

Pirkanmaalla 32 uutta tartuntaa

Kello 9.03: Pirkanmaalla raportoitiin perjantaina 32 uutta koronavirustartuntaa, Tays tiedotti. Yhteensä niitä on nyt 5 592. Fimlab tutki alueelta 1140 näytettä.

Kiuru Ylen aamussa: Ravintolarajoitukset käyttöön kiihtymisvaiheen alueilla

Kello 8.38: Valtioneuvostossa on käsittelyssä ravintolarajoitusten kiristäminen kiihtymisvaiheen alueilla, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) Ylen aamussa torstaina.

Kiristykset tulevat Kiurun kertoman mukaan voimaan ensi torstaina. Alueet saavat itse linjata rajoituksista, kertoi Kiuru.

Kiihtymisvaiheen alueita ovat Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Varsinais-Suomi.

100 000 tartunnan raja lähestyy Suomessa

Kello 7.37: Koronatartuntojen määrä lähestyy Suomen 100 000:n rajaa. Nyt tartuntoja on pandemian alusta 99 212. Viime päivien uusien tartuntojen tahdilla raja voi ylittyä jo sunnuntaina.

Tartuntoja on Suomessa vajaa 18 000 miljoonaa asukasta kohti. Se on edelleen Euroopan paras luku.

Torstai 15.7.

Tays kertoi uusia mahdollisia altistumispaikkoja

Kello 17.39: Tays kertoi torstaina iltapäivällä uusista mahdollisista altistumispaikoista. Tays on korjannut Pub Dog’s Homen altistumista edellisestä päivästä. Altistumisaika on ollut lyhempi, mitä Tays kertoi keskiviikkona.

 • 10.7. klo 22.30–03 Pakkahuone, Tampere

 • 11.7. klo 20.00–21 Speakeasy Finlayson

 • 11.7. klo 23–00 Torni, Grill it! Paja, Tampere

 • 11.7. klo 02–04 Pub Dog’s Home, Tampere (korjattu aiempaa aikaa)

 • 12.7. klo 9–9.30 ja 12.30-13 Bussi 28a/b

 • 12.7. klo 11–14 Kalevan maauimala, Tampere

 • 12.7. klo 13–14 Periscope, Tampere

 • 12.7. klo 13–16.30 Kauppakeskus Ratina: HM, New Yorker, Clas Ohlson, K-Supermarket, Jysk ja Normal

 • 12.7. klo 17–19.30 Powerhouse Gym

 • 12.7. klo 19–20 Kuntokeskus Liikku Ylöjärvi

 • 13.7. klo 11–13.30 Powerhouse Gym

 • 13.7. klo 12.30–13.30 Ravintola Puisto, Tampere

Upinniemessä 83 oireetonta alokasta eristyksiin koronatapausten vuoksi

Kello 15.29: Rannikkoprikaatin esikuntapäällikkönä toimivan Heikki Heilalan mukaan heinäkuun saapumiserässä Upinniemessä palveluksensa aloittaneista alokkaista kuudella on tällä hetkellä todettu koronavirustartunta. He ovat kaikki varuskunnan terveysasemalla hoidossa tai seurannassa.

Lisäksi 83 altistunutta varussotilasta on asetettu eristykseen. He ovat oireettomia, mutta ovat toimineet samoissa tiloissa koronapositiivisten henkilöiden kanssa.

Eristyksessä olevat alokkaat majoittuvat vaihtelevasti kasarmissa, teltassa tai majoituskonteissa. Heille järjestetään sovellettua koulutusta esimerkiksi pitkillä turvaväleillä.

Tuoreiden alokkaiden koulutusta ei kuitenkaan olla näillä näkymin keskeyttämässä. Jokainen tapaus palveluksen keskeyttämisen suhteen arvioidaan Heilalan mukaan yksilöllisesti.

Heilalan mukaan eristyksessä olevat alokkaat pääsevät käymään esimerkiksi suihkussa ja ruokatarpeet toimitetaan majoitukseen. Lomille ei kuitenkaan ole vielä asiaa.

Suomessa rokotettu 3,5 miljoonaa ihmistä ainakin kerran

Kello 13.32: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,5 miljoonaa ihmistä eli 63,1 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä lähes 17 000:lla.

Toisen annoksen rokotuskattavuus on nyt 25,7 prosenttia, mikä tarkoittaa hieman alle 1,43 miljoonaa ihmistä.

Liki 37 000 ihmisen raportoidaan saaneen koronarokotteen toisen annoksen eilisen jälkeen.

Tokiossa taas koronatartuntoja

Kello 12.27: Kuusi olympialaisiin liittyvää ihmistä on antanut positiivisen koronatestinäytteen Tokiossa parin viime päivän aikana. Kesäolympialaiset ovat alkamassa ensi viikon perjantaina.

Kisajärjestäjien mukaan yksi tuoreista koronatapauksista koskee urheilijaa ja viisi muuta rakennustyöntekijöitä.

Koronatapaukset herättävät Japanissa huolta, mutta tapauksia on silti vähän olympiavieraiden määrään suhteutettuna. Heinäkuun alusta lähtien Tokioon on tullut jo yli 8 000 kisavierasta. Tokion kisoista tulee koronatoimien takia erityiset, sillä katsojia ei päästetä seuraamaan urheilua.

Tokio on koronavirustilanteen takia hätätilassa, vaikka tartuntamäärät ovat asukaslukuun suhteutettuna melko pieniä. Keskiviikkona kaupungissa raportoitiin 1 149 tartuntaa, mikä on kuitenkin suurin luku tammikuun jälkeen. Tokiossa asuu vajaat 14 miljoonaa asukasta, ja Suur-Tokiossa yhteensä yli 37 miljoonaa asukasta.

Suomessa 41 sairaalahoidossa

Kello 12.13: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronakartan mukaan Suomessa on nyt 41 ihmistä sairaalahoidossa koronan takia (eilen 44). Tehohoidossa oli 8 (eilen 10).

Ilmaantuvuusluku on nyt Suomessa 55. Luku kertoo montako tartuntaa on ollut 14 vuorokaudessa 100 000 tartuntaa kohti.

Pirkanmaan ilmaantuvuusluku on nyt 48.

Suomessa 324 uutta tartuntaa

Kello 11.42: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi Suomessa 324 uutta koronavirustartuntaa. Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 99 212 koronavirustartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 3  041 tartuntaa, mikä on 1  390 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Pirkanmaan kuntiin THL raportoi uusia tartuntoja seuraavasti: Tampere 11, Ylöjärvi 2 ja Kangasala 1 tartunta.

THL:n ja Taysin päiväkohtaisissa luvuissa on eroja erilaisen tilastointitavan ja viipeiden takia.

Kiina uhkaa estää rokottamattomien aikuisten pääsyn julkisiin tiloihin

Kello 10.57: Kiina aikoo koventaa keinoja, joilla ihmiset saadaan ottamaan koronarokote. Kiina uhkaa estää ainakin osassa maata rokottamattomilta aikuisilta pääsyn esimerkiksi sairaaloihin ja kauppakeskuksiin.

Pääsy on määrä estää muihinkin julkisiin tiloihin, kuten kouluihin. Ilman otettua rokotusta ei olisi asiaa myöskään julkisiin liikennevälineisiin.

Ilmoitus ankarista rokotusehdoista on kirvoittanut kiinalaisilta protestointia tietoverkossa.

Kiina on asettanut tavoitteeksi rokottaa 64 prosenttia maan 1,4 miljardista ihmisestä vuoden loppuun mennessä. Moni Kiinan alue haluaa kuitenkin ylittää tuon kansallisen tavoitteen.

Sairaalahoidon tarpeen ennustetaan kasvavan

Kello 10.15: Koronavirustestejä tehtiin viikolla 27 noin 94 200. Positiivisten näytteiden osuus oli 1,8 prosenttia viikolla 27. Osuus on kesäkuun puolivälin 0,6 prosentista kolminkertaistunut, stm ja THL tiedottavat.

Delta-muunnoksen osuus koko maassa on yli 80 prosenttia tutkituista testituloksista. Varianttityyppi määritellään noin joka viidennestä koronavirusnäytteestä. EM-kisaturistien suuri osuus tyypitetyistä näytteistä voi jonkin verran korostaa Delta-muunnoksen osuutta, tiedotteessa huomautetaan.

Venäjältä tulleista tartunnoista noin 90 prosenttia on ollut delta-muunnosta.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on pysynyt kasvaneista tartuntamääristä huolimatta vakaana. Tulevan viikon ennusteet valtakunnallisten uusien erikoissairaanhoito- ja tehohoitojaksojen lukumääristä ovat nousseet hieman.

Uudet tartunnat kolminkertaistuivat kuukaudessa, ulkomailta saadut tartunnat laskussa

Kello 10.05: Uusia koronatapauksia on todettu yhteensä 1 651 viimeisen, 11. heinäkuuta päättyneen täyden kalenteriviikon aikana. Tapausmäärä on ollut kasvussa viimeiset kolme viikkoa. Kesäkuun puolivälissä todettiin noin 540 tapausta, jonka jälkeen tapausmäärä on noin kolminkertaistunut, sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottavat.

Epidemia leviää nyt sosiaalisesti aktiivisten nuorten aikuisten keskuudessa esimerkiksi baari- ja juhlailloissa. Tartuntoja on edellisten viikkojen tapaan eniten 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä, jonka osuus viikolla 27 oli kolmannes kaikista tartunnoista. 10-19-vuotiaiden osuus kaikista tartunnoista oli 25 prosenttia. Ikäluokan tartunnat painottuvat 18 vuotta täyttäneisiin.

Tehollisen tartuttavuusluvun arvio on 1,0–1,25. Nuorten aikuisten tartuntojen lisääntyminen viikolla 27 on nostanut arviota tartuttavuusluvusta.

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus kaikista tartunnoista on puolittunut edellisestä viikosta. Viikolla 27 todetuista tartunnoista 12 prosenttia oli peräisin ulkomailta ja niistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus 3 prosenttia.

YK: Pandemian takia miljoonat lapset jääneet ilman perusrokotuksia

Kello 9.16: Koronapandemian takia miljoonat lapset ovat jääneet vaille rutiinirokotuksia muita sairauksia vastaan, varoittaa YK. Tämä altistaa ilman rokotusta jääneet esimerkiksi tuhkarokolle. Perusrokotuksilla suojataan myös muun muassa kurkkumädältä, poliolta ja hinkuyskältä.

YK:n mukaan terveydenhuollon rutiinipalvelut kärsivät vuonna 2020 globaalisti rajoituksista, joiden tarkoituksena oli hillitä koronaviruksen leviämistä.

Maailmanjärjestö laskee, että viime vuonna noin 23 miljoonaa lasta jäi vaille perusrokotteita. Se on korkein määrä yli vuosikymmeneen.

Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan toteaa, että perusrokotusten kattavuuden heikentymisen seuraukset nähdään selvemmin siinä vaiheessa, kun koronarajoituksia aletaan poistaa tai merkittävästi höllentää.

Pirkanmaalla 23 uutta tartuntaa

Kello 9.03: Pirkanmaalla on todettu 23 uutta koronavirustartuntaa, tiedotti Tampereen yliopistollinen sairaala Tays torstaiaamuna. Fimlab tutki Pirkanmaalla 859 näytettä.

Ranskassa tuhannet lähteneet kaduille vastustamaan koronarajoituksia

Kello 6.20: Poliisi on käyttänyt Ranskan pääkaupungissa Pariisissa kyynelkaasua hajottaakseen koronarajoituksia vastustavia mielenosoituksia. Keskiviikkona tuhannet ihmiset ympäri Ranskaa lähtivät kaduille vastustamaan maan uusia koronatoimia.

Osa Pariisin mielenilmauksista alkoi aamulla. Samoihin aikoihin pääkaupungissa järjestettiin Ranskan kansallispäivän kunniaksi vuotuinen asevoimien paraati, jota oli seuraamassa myös maan presidentti Emmanuel Macron.

Mielenosoittajat ovat tyytymättömiä maanantaina julkistettuihin koronatoimiin, joiden myötä esimerkiksi koronavirusrokotteen ottaminen olisi jatkossa pakollista terveydenhoitohenkilökunnalle.

Keskiviikko 14.7.

Uusia mahdollisia altistumisia Tampereella ja Ylöjärvellä

Kello 16.58: Tays kertoi keskiviikkona iltapäivällä useita uusia mahdollisia altistumispaikkoja viime viikolta.

 • 8.7. klo 20-24 Bar Passion, Tampere

 • 9.7. klo 9.35 R-juna Hki-Tre

 • 9.7. klo 19-01.30 Ale Pupi, Tampere

 • 9.7 klo 00-03 ja 11.7 klo 00-2.30 Ravintola Henkka, Tampere

 • 10.7. klo 14-01.30 Pub Dog’s Home, Tampere

 • 10.7 klo 01-04 ja 10.-11.7 klo 21-02 Ravintola Palowouti, Ylöjärvi

Deltamuunnosta EU:ssa pian 90 prosenttia

Kello 16.56: EU:n koronatapauksista arvioidaan olevan deltamuunnosta

Elokuun loppuun mennessä 90 prosenttia EU:ssa todettavista koronavirustartunnoista on viruksen deltamuunnosta, arvioi Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC).

ECDC korostaa tiedotteessaan kahden rokoteannoksen tärkeyttä deltamuunnoksen kohdalla ja kehottaa valtioita vauhdittamaan rokotusohjelmiaan.

Intian muunnoksena aiemmin tunnetun deltamuunnoksen arvioidaan ECDC:n mukaan olevan 40–60 prosenttia tarttuvampi kuin alphamuunnoksen eli niin sanotun brittimuunnoksen. Deltamuunnokseen voi viraston mukaan liittyä myös suurempi sairaalahoitoa vaativan tautimuodon riski.

Lahdessa joukkoaltistumisia

Kello 14.19: Lahdessa on ollut joukkoaltistumisia koronavirukselle viime viikolla, tiedottaa Päijät-Sote. Virukselle on voinut altistua Herrasmannin leirintäalueen leirisaunassa, Kauppakeskus Triossa ja useissa yökerhoissa: Yökerho Mugissa, Armaksessa ja Wintissä.

Suomessa viikon aikana kaksi koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta

Kello 14.13: THL kertoo, että Suomen tartuntatautirekisteriin on kirjattu viime keskiviikon jälkeen kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta. Tautiin liittyviä kuolemia on Suomessa ilmoitettu yhteensä 978.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut joka neljäs Suomessa

Kello 13.26: Suomessa joka neljäs on saanut kaksi annosta koronarokotetta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Koronarokotteen kaksi annosta on saanut nyt noin 1,39 miljoonaa ihmistä eli 25 prosenttia väestöstä.

Toisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä liki 33 000:lla.

Ensimmäisen rokoteannoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 62,8 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 3,48:aa miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa lähes 19 000:lla.

Pirkanmaalla ilmaantuvuusluku jo 49 – Pirkkalassa 96

Kello 12.06: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronakartan mukaan ilmaantuvuusluku eli tapausten määrä 100 000 asukasta kohti 14 vuorokaudessa on Suomessa noussut 53:een.

Pirkanmaallakin ilmaantuvuusluku on jo 49. Kunnittain pahin tilanne on koronakartan lukujen mukaan Pirkkalassa, jonka ilmaantuvuusluku on 96. Tampereella luku on 68, Lempäälässä 50, Kangasalla ja Nokialla 43 ja Ylöjärvellä 18.

Sairaanhoitopiireittäin suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Päijät-Hämeessä, jossa se on yli 114. Ilmaantuvuusluku on korkea myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (88), Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä (72) ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (64).

Pienintä ilmaantuvuus on Ahvenanmaalla (3) ja Keski-Pohjanmaan alueella (4).

Tehohoidossa nyt 10 potilasta Suomessa

Kello 11.50: Suomessa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sairaalahoidossa 43 ihmistä (eilen 46), joista tehohoidossa on 10 (eilen 9).

Oikaisu 14.7.2021 kello 14.10: Korjattu sairaalahoidossa olevien määrä.

Suomessa 383 uutta tartuntaa, Pirkanmaalla uusia viidessä kunnassa

Kello 11.38: Suomessa raportoitiin tiistaina 383uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kokonaismäärä pandemian alusta on siten 98 888.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 2 955 tartuntaa, mikä on 1 443 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Pirkanmaalla THL raportoi uusia tartuntoja kunnittain seuraavasti: Tampere 22, Lempäälä 2 ja Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi yksi kussakin.

Taysin ja THL:n tilastointitavat eroavat ja luvuissa voi olla myös viiveitä.

Suomen bruttokansantuote laski 2,9 prosenttia viime vuonna

Kello 9.17: Suomen bruttokansantuote laski viime vuonna 2,9 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Kansantalouden tilinpidosta ilmenee, että koronakriisin suuria laskijoita olivat muun muassa majoituksen ja ravitsemuksen sekä liikenteen toimialat.

Korona vaikutti erityisesti palvelujen kysyntään, ja palvelujen volyymi oli 3,6 prosenttia laskussa.

Investointien volyymi laski prosentin ja käypähintainen arvo oli 57 miljardia euroa. Julkisten investointien volyymi kasvoi 11 prosenttia.

Julkisyhteisöjen rahoitusasema oli 12,8 miljardia euroa alijäämäinen. Edellisenä vuonna alijäämä oli 2,3 miljardia euroa. Alijäämää kasvattivat koronapandemiaan liittyvät menot sekä verotulojen ja sosiaaliturvamaksujen kertymän pienentyminen.

Vuonna 2020 julkisen talouden alijäämä oli 5,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Malta sallii sittenkin maahantulon muiltakin kuin täyden rokotesarjan saaneilta

Kello 9.15: Malta peruu linjauksensa, jonka mukaan se sallisi maahantulon vain kaksi koronarokoteannosta saaneilta ulkomaalaisilta, maan hallitus kertoo.

Maltalla oli määrä tulla tänään voimaan linjaus, joka olisi sallinut vain täyden rokotesarjan saaneiden pääsyn maahan. Nyt matkustus sallitaan kuitenkin esimerkiksi EU-maista, Britanniasta ja Yhdysvalloista. Matkustajien on kuitenkin jäätävä maahan saavuttuaan karanteeniin.

Maltan aiempi päätös sai kritiikkiä EU-komissiolta, koska linjaus olisi eronnut EU:n koronatodistuksen tavoitteesta helpottaa vapaata liikkumista EU:ssa koronapandemian aikana. EU:n koronatodistus kertoo, jos ihminen on sairastanut koronan, saanut rokotuksen tai negatiivisen testituloksen hiljattain.

Maltan koronatilanne on ollut varsin rauhallinen, ja maan väestöstä peräti noin 80 prosenttia on saanut täyden rokotesarjan. Noin 0,5 miljoonan asukkaan saarella todettiin kuitenkin viime perjantaina lähes sata uutta tartuntaa, joista valtaosa on jäljitetty kouluihin. Kyseiset koulut on nyt suljettu ja satoja opiskelijoita asetettu karanteeniin.

Pirkanmaalla 21 uutta tartuntaa

Kello 9.07: Pirkanmaalla on todettu 21 uutta koronatartuntaa kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Fimlab tutki Pirkanmaalla tiistaina yhteensä 824 näytettä.

EU:n koronatestitodistus ja todistus sairastetusta taudista saatavilla Omakannasta

Kello 7.12: EU:n koronatestitodistus ja todistus sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakanta-palvelusta tästä päivästä alkaen, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

EU:n koronatodistusasetus tuli voimaan 1. heinäkuuta.

Saatuja rokotteita koskeva todistus on ollut saatavilla palvelusta jo kesäkuun lopusta lähtien.

EU:n koronatodistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. Henkilön on ennen matkaa selvitettävä, mikä EU:n koronatodistus tarvitaan kohdemaan rajanylitykseen.

Matkustamista varten tarvittavat koronatestit tehdään yksityisen terveydenhuollon piirissä. Nämä testit ovat maksullisia. Suomeen palattaessa testit ovat kuitenkin julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia.

Sydneyn asukkaat joutuvat pysymään kotiseinien sisällä vielä ainakin kahden viikon ajan

Kello 6.30: Australiassa Sydneyn asukkaat joutuvat pysymään kotiseinien sisällä vielä ainakin kahden viikon ajan, kertoo Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääministeri. Sydneyssä on noin viisi miljoonaa asukasta.

Kaupungin koronasulun oli määrä päättyä perjantaina, mutta ajankohtaa on lykätty heinäkuun loppuun.

Valtaosa Sydneyn asukkaista voi edelleen poistua kotoaan muun muassa kuntoilua varten, mutta koulut ovat esimerkiksi kiinni ja ihmisiä kehotetaan pysymään kotona.

Sulkutoimet ovat jo kolmannella viikollaan, mutta nopeasti leviävää koronaviruksen delta-muunnosta ei ole saatu kuriin. Edellisen vuorokauden ajalta havaittiin lähes sata uutta tartuntaa, mikä on enemmän kuin tuota edeltävänä päivänä.

Tiistai 13.7.

Britanniassa raportoitiin 50 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Kello 21.41: Britanniassa kerrottiin tiistaina 50 uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta. Tilanne kuolemien suhteen on heikoin sitten huhtikuun alun. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja brittilehti The Guardian.

Maassa raportoitiin tiistaina 36 660 uutta koronavirustartuntaa.

Yhteensä maassa on pandemian aikana raportoitu 154 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Britanniassa on maanantaihin mennessä annettu hallituksen antamien tietojen mukaan lähes 81 miljoonaa koronarokoteannosta, joista noin 46 miljoonaa on ensimmäisiä annoksia.

Maassa valmistaudutaan parhaillaan purkamaan rajoituksia, kun pääministeri Boris Johnson vahvisti, että lähes kaikki jäljellä olevat rajoitukset puretaan Englannissa ensi viikolla.

WHO:n Covax-ohjelma sopi yli puolen miljardin koronarokotteen ostamisesta

Kello 19.28: Maailman terveysjärjestö WHO:n Covax-ohjelma on sopinut 550 miljoonan rokoteannoksen ostamisesta kahden kiinalaisen lääkeyhtiön kanssa. Asiasta uutisoiva yhdysvaltalainen uutismedia CNN kertoo, että WHO:n alainen globaali rokoteliittouma Gavi ilmoitti sopimuksesta maanantaina.

Covax-ohjelman tavoitteena on jakaa rokotteita tasaisesti maailmalle, jotta köyhillä ja keskituloisilla mailla olisi mahdollisuus saada rokotteita käyttöönsä.

Sopimuksen mukaan kiinalaiset rokotevalmistajat Sinopharm ja Sinovac tuottavat 110 miljoonaa rokoteannosta välittömästi saataville. Sopimuksen mukaan Gavilla on mahdollisuus ostaa yhteensä 170 miljoonaa Sinopharmin rokotetta ja 380 miljoonaa Sinovacin rokotetta. Kiinalaisten rokotteiden tehokkuutta erityisesti koronaviruksen aiempaa herkemmin tarttuvaan deltamuunnokseen tutkitaan parhaillaan.

Päijät-Hämeessä ilmaantuvuusluku jo yli 110

Kello 16.08: Valtakunnallisesti koronatartuntojen määrä on tuplaantunut kahdessa viikossa.Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 2 877 tartuntaa, mikä on 1 438 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin tartuntoja todettiin 1 439 kappaletta.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on noin 52, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli noin 26. THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa se on yli 111. Asukaslukuun suhteutettuna eniten tartuntoja on Lahdessa, jossa ilmaantuvuusluku on jo yli 160.

Ilmaantuvuusluku on korkea myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (84), Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä (73) ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (65). Luvut ovat pyöristettyjä.

Pirkanmaan ilmaantuvuusluku on 48,6. Edellisellä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuusluku oli alle 27.

Yli 200 malesialaisen koronarokotekeskuksen työntekijää sai koronatartunnan

Kello 15.48: Kaakkois-Aasian Malesiassa on suljettu koronavirusrokotekeskus sen jälkeen, kun yli 200 rokotekeskuksen työntekijää sairastui virukseen Shah Alamin kaupungissa maan länsiosassa.

Sairastuneilla ei ole ilmennyt vakavia oireita, sillä valtaosa työntekijöistä on rokotettu.

Malesiassa on ollut voimassa kesäkuun alusta lähtien tiukkoja rajoituksia, kun helpommin tarttuvat virusmuunnokset ovat levinneet maassa.

Tiistaina maassa todettiin ennätysmäärä uusia tartuntoja, reilut 11 000. Yhteensä lähes 33 miljoonan asukkaan maassa on todettu yli 855 000 tartuntaa.

Noin 11 prosenttia väestöstä on saanut kaksi rokoteannosta ja 25 prosenttia väestöstä ensimmäisen annoksen.

Koronavirukselle on voinut altistua useissa paikoissa Pirkanmaalla

Kello 15.20: Viime viikolla Pirkanmaalla on voinut altistua koronavirukselle monissa paikoissa, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Altistumistilanteita on ollut etenkin ulkoilmatapahtumissa sekä ravintoloissa ja baareissa.

Altistua on voinut seuraavissa paikoissa:

 • 7.7. Pyynikin Brewhouse klo 14-15

 • 7.7. G Live Lab Tampere klo 19-20

 • 9.7. Dam Bar klo 19.30-20.30

 • 9.7. Kesäravintola Laituri klo 20-23

 • 9.7. Cafe Europa klo 23-23.30

 • 9.7. Pub Sisko ja sen veli klo 23.30-00.30

 • 9.7. Ale Pupi klo 19-01.30

 • 10.7. Ale Pupi 14-01.30

 • 10.7. G Livelab Tampere kello 17.30–20 ja 22–23.30

 • 10.7. Kulttuuriravintola Kivi kello 20–22

 • 10.7. Paapan kapakka kello 23.30–01.30

 • 10.7. Ravintola Hook kello 19–20

 • 10.7. Periscope kello 20–21.30

 • 10.7. Tampereen Keskustorin Kesäkeidas kello 21.30–24

 • 10.7. Pyynikin urheilukentän katsomo kello 17.00–20.00

 • 10.7. Siuron Koskibaari kello 21–21.30

 • 10.7. Siuron Koskiteatterin katsomo kello 19 näytös

 • 11.7. Pub Hovipoika kello 00–01.30

 • 11.7. Teerenpeli kello 01.30–03.30

Sastamalassa todettiin tauon jälkeen uusia koronatartuntoja

Kello 14.58: Sastamalan koronatartunnoissa oli nousua pitkän tauon jälkeen viime viikolla. Uusia tartuntoja todettiin neljä. Sotesin vs. johtava ylilääkäri Jaana Heinäkallio kertoo Tyrvään Sanomille, että viimeisimmät tartunnat ovat peräisin eri lähteistä, eivätkä liity toisiinsa. Tiettävästi Pietarista tai muualta Venäjältä tartuntoja ei ole tullut.

Syksyllä käyttöön otettava "terveystodistus" ruuhkautti ajanvarauksen Ranskassa

Kello 14.00: Ranskassa koronarokotteen ottaminen on syyskuusta alkaen pakollista terveydenhuollon henkilöstölle, vanhainkodin työntekijöille ja muille haavoittuvassa asemassa olevien parissa työskenteleville. Asiasta kertoi maanantaina illalla presidentti Emmanuel Macron.

Aiemmin vastaava päätös on tehty Kreikassa, Italiassa ja Britanniassa, kertoo uutistoimisto AFP.

Ranskan päätös herätti kritiikkiä, muun muassa Twitterissä trendasi hashtag "dictature". Moni jakoi Macronin Twiittiä marraskuulta 2020, jossa luki: "Rokotteen ottamisesta ei tule pakollista".

Terveyden ammattilaisten pakollisten rokotusten lisäksi Ranska pyrkii nopeuttamaan rokotuksia muun väestön rokotuksia. Maassa vaaditaan elokuusta lähtien baareihin ja ravintoloihin pääsyyn "terveystodistus". Lisäksi todistus vaaditaan, jotta pääsee kaukojunaan tai ostoskeskukseen. Samoin festivaaleille, teatteriin tai elokuviin halajavalla tulee olla todistus.

Koronavirus estää golfin arvoturnausvoittajan pääsyn Britannian mestaruusturnaukseen

Kello 13.20: Golfin miesten kauden ensimmäisen arvoturnauksen Mastersin huhtikuussa voittanut Hideki Matsuyama ei pelaa tällä viikolla Britannian avoimessa mestaruusturnauksessa. Miesten maailmanlistan 18. on ollut positiivisen koronavirustestituloksen takia kymmenen päivää karanteenissa eikä siksi pysty osallistumaan kauden neljänteen ja viimeiseen arvoturnaukseen.

– Oloni on ihan hyvä, mutta en ole pystynyt harjoittelemaan. Olen päättänyt luopua paikastani, jotta kaikkien turvallisuus voidaan varmistaa, Matsuyama sanoi BBC:n mukaan.

Matsuyaman, 29, pitäisi edustaa Japania Tokion olympialaisten golfturnauksessa 29. heinäkuuta alkaen.

THL: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt 62,4 prosenttia väestöstä

Kello 13.19: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,47 miljoonaa ihmistä eli 62,4 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä 320:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 24,4 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,37 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa runsaalla 2 500:lla.

THL: Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa 46 ihmistä

Kello 12.37: Koronavirukseen liittyvän taudin vuoksi sairaalahoidossa on Suomessa viimeisimpien tietojen mukaan 46 ihmistä, joista tehohoidossa on yhdeksän, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut eilisestä kolmella. Tehohoidossa on yksi ihminen enemmän kuin eilen.

Hervannan koronapiste sulkeutuu väliaikaisesti

Kello 12.30: Tampereen Hervannan koronapiste on suljettuna 14.7.–8.8. Koronapisteellä otetaan koronavirustestejä ilman ajanvarausta ja jaetaan koronaohjeita eri kielillä jälleen 9. elokuuta lähtien.

Hervannan koronapiste on tarjonnut koronatietoa ja -testausta niille tamperelaisille, joiden on ollut vaikea varata aika koronatestiin Omaolon tai puhelimen kautta. Koronapisteen asiakasmäärät ovat vähentyneet merkittävästi kesän aikana.

Suomessa 290 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 290 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 98 505 koronavirustartuntaa.

Ainakin seuraavissa pirkanmaalaiskunnissa raportoitiin tänään muutoksia tartuntaluvuissa:

- Tampere: 33 tartuntaa

- Pirkkala: 5 tartuntaa

- Kangasala: 4 tartuntaa

- Hämeenkyrö: 2 tartuntaa

- Lempäälä: 2 tartuntaa

- Ylöjärvi: 2 tartuntaa

Pirkanmaalla on todettu 13 uutta koronavirustartuntaa

Kello 8.54: Pirkanmaalla on todettu 13 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Fimlab tutki Pirkanmaalla 744 näytettä.

Tays tiedottaa iltapäivällä viime viikon tartunnoista ja jäljitystyön tuloksista.

Uudessa Seelannissa todettiin koronatartuntoja viiden kuukauden tauon jälkeen

Kello 8.36: Uuden Seelannissa todettiin positiivisia koronatartuntoja ensimmäistä kertaa noin viiteen kuukauteen.

Pääkaupunki Wellingtonissa karanteeniin asetetusta Espanjan lipun alla seilaavan kalastusaluksen miehistöstä kahdella todettiin tartunta viime viikolla ja lopuilla 13:lla kuluneella viikolla. Sekvensoinnissa on selvinnyt, että ainakin yhden kalastajan kantama koronavirus oli deltamuunnos. Muiden näytteiden sekvensointi on vielä kesken.

Uudessa Seelannissa on saatu laajalti eliminoitua koronavirus väestöstä, sillä edeltävä positiivinen koronatulos maassa on helmikuulta.

Yhdysvaltalaisviranomaiset: Johnson & Johnsonin rokote näyttää lisäävän riskiä saada harvinainen neurologinen häiriö

Kello 6.20: Johnson & Johnsonin koronarokote näyttää lisäävän riskiä saada harvinainen neurologinen häiriö, kertovat yhdysvaltalaisviranomaiset.

Yhdysvaltain lääke- ja ruokavirasto (FDA) on päivittänyt tuoreeltaan lääkeyhtiön koronarokotteeseen liittyviä varoituksia. FDA:n mukaan mahdollisuus oireiden saamiselle on erittäin matala.

Viranomaiset ovat saaneet noin 12,5 miljoonan koronarokoteannoksen jälkeen 100 alustavaa ilmoitusta Guillain-Barrén oireyhtymästä. Näistä ilmoituksista 95 oli vakavia ja vaativat sairaalahoitoa, minkä lisäksi oli ilmoitettu yhdestä kuolemantapauksesta.

Guillain-Barrén oireyhtymässä kehon immuunijärjestelmä vahingoittaa hermosoluja aiheuttaen lihasheikkoutta. Vakavimmissa tapauksissa oireyhtymä voi johtaa halvaukseen.

Lue lisää: Yhdysvaltalaisviranomaiset: Johnson & Johnsonin koronarokote näyttää lisäävän hieman riskiä saada harvinainen neurologinen häiriö

Kymmeniä kuollut koronaosaston palossa Irakissa

Kello 6.19: Irakissa ainakin 52 ihmistä on kuollut sairaalan koronaosaston tulipalossa. Asiasta kertovat terveysviranomaiset.

Loukkaantuneita kerrotaan olevan viisi, joista kahden tilaa kuvaillaan kriittiseksi.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan palo oli yhä käynnissä maanantai-iltana.

Onnettomuus tapahtui eteläisessä Irakissa Nasiriyyan kaupungissa.

Aiemmin tänä vuonna palo irakilaisessa koronasairaalassa surmasi yli 80 ihmistä. Tuolloin palo alkoi happipullojen räjähdyksestä.

Päivitys 13.7.2021 kello 9.50: Päivitetty uhriluku.

Lue lisää: Kymmeniä kuollut koronaosaston palossa Irakissa

Maanantai 12.7.

WHO syyttää rikkaita maita lisärokotteiden ahnehtimisesta

Kello 22.10: Maailman terveysjärjestö WHO syyttää rikkaita maita koronarokotteiden ahnehtimisesta.

WHO:n mukaan on varakkailta valtioilta "järjetöntä ahneutta" harkita rokotteiden lisätehostetta, eli kolmatta piikkiä, samaan aikaan kun köyhemmissä maissa ihmiset jäävät vailla rokotesuojaa alttiiksi virukselle.

Yhä vihaisemman sävyn ottanut WHO sanoi, että maailma katsoo myöhemmin häveten taaksepäin, jos se tietoisesti päättää jättää heikoimmat pandemian armoille.

Hollannissa tartuntamäärät kahdeksankertaistuneet

Kello 21.00: Hollannin korona­virus­tartuntojen määrät ovat kahdeksan­kertaistuneet kahden viikon aikana, ja viime viikolla tilanne oli pahin kahteen kuukauteen, kertoo hollantilaislehti NL Times.

Sunnuntaina Hollannissa todettiin 9 398 koronatartuntaa ja koko viikonlopun aikana lähes 20 000, mikä on yli kaksin­kertainen määrä verrattuna koko sitä edeltävään viikkoon.

Ilmaantuvuusluku eli tartuntojen määrä kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohti oli Hollannissa maanantaina 264,5.

Tilanne muuttui äkisti, sillä vielä pari viikkoa sitten Hollannin tautitilanne oli hyvin rauhallinen.

Uudellamaalla nuorten koronatapaukset nelinkertaistuivat viikossa

Kello 20.48: Korona­tapaukset Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) ovat kasvaneet jyrkästi viime viikkoina.

15–19-vuotiaiden tautitapaukset kasvoivat Husin mukaan viime viikolla yli nelin­kertaiseksi edellisviikkoon verrattuna. Yhtä paljon tartuntoja todettiin viime viikolla myös 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä. Tässä ikäryhmässä tartuntamäärät eivät kuitenkaan ole nousseet merkittävästi viimeisen kolmen viikon aikana.

Tautitapaukset kasvoivat viime viikolla kaikkiaan 35 prosenttia.

Virus leviää nuorten keskuudessa etenkin siksi, että he ovat pääosin edelleen rokottamattomia. Esimerkiksi 20–30-vuotiaista noin puolet on saanut Suomessa ensimmäisen rokoteannoksen.

Ravintolat ja baarit ovat viime viikolla olleet Husin alueella yleisin tartuntapaikka lähipiirin tartuntojen jälkeen. 17 prosenttia tartunnoista on liittynyt ravintoloihin.

YK: Koronapandemia aiheutti viime vuonna nälänhädästä kärsivien määrään suuren nousun

Kello 17.24: Koronapandemian seuraukset ovat johtaneet vuosikymmeniin suurimpaan nousuun nälkäänäkevien määrässä, ilmoittaa YK.

Pandemia aiheutti viime vuonna arviolta 18 prosentin kasvun edellisvuodesta nälästä kärsivien ihmisten lukumäärässä, todettiin maanantaina julkaistussa YK:n raportissa. Raportin mukaan korona on valtava takaisku pyrkimyksille varmistaa, että kaikilla on mahdollisuus saada ruokaa.

Maailma oli jo etenemässä saavuttaakseen tavoitteensa nälän poistamiseksi vuoteen 2030 mennessä. YK:n nyt julkaistu raportti varoittaa, että korona on kääntänyt kehityksen takaisin väärään suuntaan.

Tays tiedotti uusista mahdollisista altistumisista

Kello 16.06: Tampereen yliopistollinen sairaala tiedotti maanantaina iltapäivällä Twitterissä useista uusista paikoista, joissa on voinut altistua koronavirukselle:

 • Lahdesjärven ABC- aseman ravintola 6.7. kello 20.45–21.15

 • Bar Passion 7.7. kello 20–23

 • Särkänniemen huvipuisto 9.7. kello 10–16

 • Ravintola Laituri 10.7. kello 22–23

 • H5 Bar&Cellar 10.7. kello 23–01

THL:n Salminen: Nuorten koronatartunnat voimakkaassa nousussa

Kello 16.04: Koronatartunnat ovat nousseet voimakkaasti täysi-ikäisten nuorten keskuudessa, kertoo johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Sosiaaliset tilaisuudet ja iltaelämä ovat Salmisen mukaan johtaneet useisiin altistumisiin ja tapausmäärien nousuun.

Useat sairaanhoitopiirit ympäri Suomen ovat raportoineet nuorten tartuntojen lisääntymisestä.

Huoli on, että tapausmäärät lähtevät voimakkaaseen kasvuun ennen kuin rokoteohjelmassa päästään riittävän pitkälle. Rokotekattavuuden ennustetaan olevan hyvällä tasolla elokuun loppuun mennessä.

Tallink luopuu Suomeen palaavien koronatodistusvaatimuksesta

Kello 15.58: Tallink luopuu omista koronatodistusvaatimuksistaan Suomeen saapuvilta matkustajilta maanantaina 12.7. Tallink on tarkastanut koronatodistuksia maaliskuusta 2021 lähtien kaikilta ulkomailta Suomeen saapuvilta laivamatkustajilta.

EU- ja Schengen-alueelta voi tulla Suomeen vapaasti 12.7. lähtien ilman terveysturvallisuustoimia, jos on:

•täysin rokotettu, tai

•sairastanut Covid-19 taudin 6 kuukauden sisällä, tai

•syntynyt vuonna 2006 tai sitä myöhemmin, tai

•tulee alhaisen ilmaantuvuusluvun maasta.

Risteilymatkustajilta, jotka eivät käy toisessa maassa ei edellytetä todistuksia tai testejä.

Yhden rokotuksen saaneiden tulee käydä maksuttomassa koronatestissä 3–5 vuorokautta maahantulon jälkeen. Täysin rokottamattomilta edellytetään lisäksi ennakkotestitodistusta tai testiä maahan tullessa.

Suomeen voi saapua ilman mitään terveysturvallisuustoimia alhaisen ilmaantuvuuden maasta, joissa kahden viikon ilmaantuvuus on korkeintaan 10 / 100 000 asukasta. Hallitus päivittää maiden listaa noin kahden viikon välein.

Nokialla Siuron Koski-Teatterin ensi-illassa on voinut altistua koronalle

Kello 14.05: Siuron Koski-Teatterin Öbaut Seitsemän Veljestä -kesänäytelmän ensi-iltanäytöksessä on voinut altistua koronavirukselle. Ensi-ilta järjestettiin lauantaina 10. heinäkuuta kello 19.

Siuron Koski-Teatteri tiedotti asiasta tänään maanantaina sosiaalisessa mediassa.

Näytelmän ohjaaja Kyösti Kallio kertoo Nokian Uutisille, että karanteenisäädösten vuoksi näytökset on jouduttu perumaan seuraavilta kahdelta viikolta.

THL: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen saanut hieman yli 62 prosenttia suomalaisista

Kello 13.27: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa lähes 3,47 miljoonaa ihmistä eli 62,4 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on noussut eilisestä noin 3 500:lla.

Toisen annoksen rokotuskattavuus on nyt 24,4 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,35 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa noin 11 000:lla.

Taudin ilmaantuvuus on edelleen nousussa koko maassa

Kello 12.45: Suomessa kahden viime viikon aikana on raportoitu 2 807 tartuntaa, mikä on 1 454 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on koko maassa nyt noin 51 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden viimeksi kuluneilta kahdelta viikolta. Tätä edeltävillä kahdella viikolla ilmaantuvuusluku oli noin 24.

Suurinta ilmaantuvuus on Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa on todettu 97 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahden viime viikon aikana. Seuraavaksi suurinta ilmaantuvuus on Helsingin ja Uudenmaan (84) sekä Kymenlaakson (74) sairaanhoitopiireissä. Vähiten tartuntoja suhteessa väkilukuun on Keski-Pohjanmaalla (3), Ahvenanmaalla (3), Länsi-Pohjassa (5) ja Pohjois-Pohjanmaalla (8).

15 miljoonaa minkkiä lopetettiin Tanskassa viime syksynä koronamutaation vuoksi

Kello 11.45: Tanskassa on saatu päätökseen lähes kahden kuukauden mittainen urakka, jossa kaivettiin maasta 13 000 tonnin verran minkinruhoja.

Tanskan hallitus määräsi viime syksynä yli 15 miljoonaa minkkiä lopetettavaksi minkkitarhoista löytyneen koronaviruksen mutaation vuoksi.

Kaikkien ruhoja ei kyetty polttamaan, minkä vuoksi noin neljä miljoonaa eläintä haudattiin Jyllantiin. Paikallisten protestien jälkeen päätettiin, että minkit kaivetaan ylös ja poltetaan.

Asiantuntijat tutkivat nyt maaperää analysoimalla, ovatko mätänevät minkit aiheuttaneet ympäristöongelmia.

THL: Suomessa on todettu 133 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.39: Suomessa on raportoitu 133 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 98 215 tartuntaa.

Tartuntoja kirjattiin ainakin seuraaviin Pirkanmaan kuntiin: Tampere (+1).

Lue lisää: THL raportoi Tampereelle 29 tartuntaa, Tays koko Pirkanmaalle 6 – Johtajaylilääkäri Juhani Sand: nämä kaksi syytä selittävät eron

Alkon myynti putosi kesäkuussa edelleen litroissa mitattuna

Kello 11.16: Alkon myynti supistui litroissa mitattuna kesäkuussa lähes viisi prosenttia vuoden takaisesta. Yhtiön mukaan koronarajoitusten asteittainen purkaminen on siirtänyt myyntiä Alkon myymälöistä ravintoloihin.

Alko myi kesäkuussa yhteensä 8,8 miljoonaa litraa erilaisia juomia. Roseeviinien, kuohuviinien ja alkoholittomien juomien suosio kasvoi, mutta valko- ja punaviinien supistui.

Fintraffic: Korona näkyy yhä kaikissa liikennemuodoissa

Kello 10.52: Korona ja siihen liittyvät rajoitukset näkyvät edelleen kaikissa liikennemuodoissa, kertoo liikenteenohjausyhtiö Fintraffic.

Yhtiön mukaan koronaa edeltäneeseen tilanteeseen verrattuna syvimmällä oli huhti-kesäkuussa yhä lentoliikenne, mutta myös tie-, meri- sekä rautatieliikenteessä on ollut tavanomaista hiljaisempaa.

Vuoden takaiseen koronakevääseen verrattuna vilkastumista on kuitenkin tapahtunut muun muassa tieliikenteessä, rautateiden kauko- ja tavaraliikenteessä sekä ylilentävien lentojen määrissä.

Koronasulku ei ole padonnut tartuntojen leviämistä Sydneyssä

Kello 10.24: Australian Sydneyssä kolmatta viikkoa kestäneet sulkutoimet eivät toistaiseksi ole onnistuneet patoamaan koronavirustartuntojen leviämistä.

Viiden miljoonan asukkaan kaupungissa raportoitiin maanantaina 112 uutta tartuntaa viimeisen vuorokauden ajalta, mikä on uuden tartunta-aallon aikana ennätysmäärä.

Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääministerin Gladys Berejiklianin mukaan monia tartuntoja on tapahtunut perheenjäsenten ja läheisten ystävien välillä, kun oman kotitalouden ulkopuolisten tapaamiskieltoa ei ole noudatettu.

Alle 50-vuotiaiden työkyky heikkeni korona-aikana

Kello 10.09: Koronavirusepidemian aikana alle 50-vuotiaiden työkyky on heikentynyt, selviää THL:n tuoreesta selvityksestä. Erityisen selvästi työkyky on heikentynyt naisilla.

Vuoden 2020 lopussa 14 prosenttia 25–49-vuotiaista naisista arvioi olevansa täysin tai osittain työkyvyttömiä. Vastaava osuus oli vuonna 2017 yhdeksän prosenttia. Samanikäisistä miehistä 11 prosenttia arvioi itsensä täysin tai osittain työkyvyttömäksi vuoden 2020 lopussa. Vuonna 2017 osuus oli kahdeksan prosenttia.

Selvityksessä paljastuu, että merkittävä osa alle 50-vuotiaista suomalaisista kertoo muutoksista työssä ja taloudellisessa tilanteessa koronaepidemian aikana. Etenkin alle 50-vuotiaat naiset ovat huolissaan oman työsuhteensa jatkumisesta ja taloudellisesta tilanteestaan.

Nyssen ja Pirkanmaan seutuliikenteen maskipakko vaihtuu vahvaan suositukseen

Kello 9.50: Pirkanmaan seudullisen joukkoliikenteen maskipakosta luovutaan maanantaista alkaen, tiedottaa Pirkanmaan ely-keskus. Maskipakosta luovutaan maanantaina myös Tampereen kaupunkiseudun Nysse-liikenteessä.

Joukkoliikenteessä ei ole missään päin Suomessa virallista maskipakkoa, joten kyse on viestinnällisestä linjanmuutoksesta.

Pirkanmaan seutuliikenteen maskipakko alkoi 6. huhtikuuta. Nyssessä maskipakko otettiin käyttöön 15. maaliskuuta.

Ely-keskus ja Nysse suosittelevat edelleen vahvasti maskin käyttöä liikennevälineissä.

Viikonloppuna 63 tartuntaa Pirkanmaalla

Kello 9.30: Pirkanmaalla on todettu yhteensä yhdeksän uutta koronatartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiedotti maanantaina.

Viikonlopun aikana Pirkanmaan laboratorioissa vahvistettiin yhteensä 63 tartuntaa. Perjantaina tartuntoja todettiin 26, lauantaina 28 ja sunnuntaina yhdeksän uutta tartuntaa.

Tays ei enää raportoi uusia tartuntoja viikonloppuna, vaan viikonvaihteen ja perjantain aikana todetut tartunnat ilmoitetaan maanantaisin.

Lue lisää: Lomanvietto näkyy Pirkanmaan koronaluvuissa, viikonloppuna todettiin 63 tartuntaa: ”Ihmiset haluavat ottaa takaisin sen, mikä on menetetty”

Voinko matkustaa ulkomaille ja joudunko karanteeniin?

Kello 6.11: Eri puolilla Eurooppaa harkitaan maahantulosääntöjen kiristämistä deltamuunnoksen leviämisen takia. Turistikohteista tiukimmat rajoitukset ovat voimassa Maltalla, joka on kieltänyt kaikki matkustajat, jotka eivät ole saaneet kahta koronarokoteannosta.

Suomen ulkoministeriö suosittelee yhä välttämään kaikkea muuta kuin välttämätöntä matkustamista. Ulkoministeriö muistuttaa, että aina ulkomaille matkustettaessa on selvitettävä muun muassa koronatesti- ja rokotustodistuksiin liittyvät vaatimukset. Lisäksi on hyvä tarkastaa kohdemaan viranomaisten maahantulomääräykset.

Lue lisää: Voinko matkustaa ulkomaille ja joudunko karanteeniin? – Malta hyväksyy vain täyden rokotesarjan saaneen matkailijan, pohjoismaalaisten ei tarvitse käydä testeissä Ruotsiin matkustaessa

Kaikkien EU-maiden matkustusrajoituksia voi tarkastella Euroopan unionin ylläpitämillä verkkosivuilla reopen.europa.eu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: