Kaikki koronaviruksesta: Seuraamme koronatilannetta viikolla 27 - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Näin koronatilanne kehittyi Suomessa ja maailmalla viikolla 27 – Pirkanmaan ilmaantuvuusluku nousi

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikolla 27.

Kesäkuussa tartuntamäärissä on Suomessa nähty nousua, mutta myös rokotukset ovat edistyneet. Ensimmäisen koronarokotuksen on saanut jo yli 60 prosenttia suomalaisista.

5.7. 8:30 | Päivitetty 11.7. 16:51

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 5. heinäkuuta alkaen. Seuranta päättyi sunnuntaina 11. heinäkuuta.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 28.6–4.7. pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 11.7.

Pirkanmaan ilmaantuvuusluku nousi yhä, Tampereella 55

Kello 16.49: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronakartan mukaan ilmaantuvuusluku on noussut Pirkanmaalla lähes 44:ään. Luku kertoo, kuinka monta tartuntaa 14 vuorokaudessa on ollut 100 000 asukasta kohti. Suomessa luku on nyt 50.

Tampereen luku on koronakartan mukaan nyt 55, Lempäälän 29, Pirkkalan 35 ja Nokian 23. Muista Pirkanmaan kunnista kartalla ei näy kuntakohtaisia lukuja.

Jalkapallon EM-finaalihuuma koronariski ainakin Britanniassa ja Italiassa

Kello 13.47: Jalkapallon EM-kisojen tänään pelattava loppuottelu on herättänyt huolta koronatartuntojen ryppäistä ainakin Britanniassa ja Italiassa, jotka ovat finaalipelin osapuolet.

Yli 60  000 katsojaa ahtautuu paikan päälle Lontoon Wembley-stadionille seuraamaan loppuottelua. Tämä on Britannian jalkapallostadionien suurin yleisömäärä pandemian alkamisen jälkeen.

Eri maiden viranomaiset varoittivat ylipäänsä suurista kokoontumisista pelin aikana sunnuntai-iltana. Pelkona on etenkin koronan ärhäkästi tarttuvan deltavariantin leviäminen tiiviissä yleisöjoukoissa turuilla ja toreilla.

THL: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 62,4 prosenttia väestöstä

Kello 13.22: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa noin 3,46 miljoonaa ihmistä eli 62,4 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on noussut eilisestä noin 21  000:lla.

Toisen annoksen rokotuskattavuus on nyt 24,2 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,34:ää miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa yli 39  000:lla.

138 uutta koronatartuntaa

Kello 11.47: Suomessa on todettu sunnuntaina 138 uutta koronatartuntaa, kertoo Teryven- ja hyvinvoinninlaitos THL.

Eilen THL raportoi uusia tartuntoja 293. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 98 082 koronavirustartuntaa.

Kahden viime viikon aikana Suomessa on raportoitu 2  779 tartuntaa, mikä on 1  553 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Seuraaviin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntiin raportoitiin uusia tartuntoja: Jämsä kaksi tartuntaa, Ylöjärvi yksi, Kangasala yksi, Nokia yksi ja Tampere yksi.

Lue lisää: Sunnuntain koronaluvut: 138 uutta koronavirustartuntaa, näin ne jakautuivat kunnittain

Koronavariantit riski maailmantalouden elpymiselle, varoittaa USA:n valtiovarainministeri

Kello 10.59: Yhdysvallat on hyvin huolestunut koronamuunnosten tuomasta riskistä maailmantalouden elpymiselle, sanoo Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen. Hän kommentoi talouden toipumista pandemiasta G20-maiden ministerikokouksen jälkeen Italian Venetsiassa tänään.

Yellen sanoi, että uhkan talouden elpymiselle muodostavat deltamuunnos sekä mahdolliset myöhemmin löytyvät uudet koronaviruksen variantit.

Aiemmin Yhdysvaltain keskuspankkia johtanut Yellen painotti, että globaali talous on niin verkottunutta, että maailman minkä tahansa kolkan tapahtumat vaikuttavat kaikkiin muihin maihin.

Belgialaistutkijat: Koronaan kuollut nainen kantoi kahta eri virusvarianttia

Kello 7.20: Belgiassa koronavirustartunnan saaneen naisen on todettu kantaneen sekä alfavarianttia eli brittimuunnosta että beetavarianttia eli niin kutsuttua Etelä-Afrikan muunnosta, kertovat belgialaistutkijat.

Koronaa vastaan rokottamaton 90-vuotias nainen joutui maaliskuussa sairaalaan, missä hänen todettiin saaneen koronatartunnan. Nainen kuoli viisi päivää myöhemmin.

Tutkimusta johtaneen molekyylibiologin Anne Vankeerberghenin mukaan on vaikea sanoa, vaikuttiko naisen kunnon nopeaan heikkenemiseen se, että hän kantoi kahta eri varianttia.

Jo tammikuussa brasilialaiset tutkijat kertoivat, että kahden ihmisen oli todettu kantavan yhtä aikaa kahta eri muunnosta.

Kumpaakaan tutkimuksista ei ole vielä julkaistu tieteellisessä lehdessä.

Lauantai 10.7.

MTV: Husin ylilääkäri kertoo EM-kisaturistien vältelleen tartunnanjäljittäjiä

Kello 19.30: Pietarista palanneet EM-kisaturistit ovat vaikuttaneet välttelevän tartunnanjäljitystä pääkaupunkiseudun kunnissa, kertoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ylilääkäri Asko Järvinen MTV:n uutisille lauantaina.

Kuntien tartunnanjäljittäjät ovat Järvisen mukaan viestineet, että osaa kisaturisteista on ollut vaikea tavoittaa ja että jäljittäjät eivät ole saaneet tietoa, kenen kanssa kisaturistit ovat olleet tekemisissä.

Eräässä pääkaupunkiseudun kunnassa tavoittamatta on Järvisen kertoman mukaan jäänyt noin kaksi kolmasosaa busseilla Suomeen saapuneista turisteista.

Järvisen mukaan Husin alueella kisaturisteilla on todettu noin 300 koronatartuntaa ja 120 jatkotartuntaa.

–  Tämä tarkoittaa todennäköisesti, että kaikki jatkotartunnat eivät ole tulleet tietoon, Järvinen kommentoi MTV:n uutisille.

THL: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 62 prosenttia väestöstä

Kello 13.32: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa noin 3,44 miljoonaa ihmistä eli 62 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on noussut eilisestä noin 18  000:lla.

Toisen annoksen rokotuskattavuus on nyt 23,5 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,3:a miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa yli 32:000:lla.

Hollanti ja Espanjan Katalonia tiukentavat koronarajoituksiaan

Kello 12.49: Hollanti ja Katalonian alue Espanjassa tiukentavat koronarajoituksiaan tänään.

Hollanti ilmoitti kiristävänsä rajoituksia sen jälkeen, kun maan koronatartuntojen määrä nousi seitsenkertaiseksi yhdessä viikossa. Hollannin terveysviranomaisten mukaan syynä on herkästi tarttuvan deltamuunnoksen leviäminen.

Hollanti ei kuitenkaan palaa kaikkein ankarimpiin rajoituksiin kuten ulkonaliikkumiskieltoon.

Kataloniassa koronatartuntojen ilmoitetaan lisääntyneen räjähdysmäisesti. Espanjan autonomisen alueen viranomaiset ilmoittivat, että heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin asettaa rajoituksia uudelleen.

Suomessa on todettu 293 uutta korona­virus­tartuntaa

Kello 12.34: Suomessa on todettu 293 uutta korona­virus­tartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 97 944 koronavirustartuntaa.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 2  668 tartuntaa, mikä on 1  527 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

THL raportoi Pirkanmaan osalta 32 uutta tartuntaa. Tampereella uusia tartuntoja todettiin 14, Pirkkalassa viisi, Sastamalassa neljä, Lempäälässä kolme, Jämsässä kolme, Kangasalla kaksi ja Nokialla yksi.

Lue lisää: Näissä paikoissa Pirkanmaalla on voinut altistua koronavirukselle viime päivinä – katso pitkä lista

Von der Leyen: EU:n aikuisista 70 prosentilla koronarokotus kuun loppuun mennessä

Kello 12.30: EU:n aikuisista vähintään 70 prosentille on annettu koronarokote heinäkuun loppuun mennessä, lupasi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tänään tiedotteessaan.

Hänen mukaansa yhteensä noin 500 miljoonaa rokoteannosta on jaettu suoraan Euroopan unionin alueille tämän viikon lopussa.

Von der Leyen painotti, että koronavirusta ei ole vielä voitettu, mutta EU on valmis toimittamaan enemmän rokotteita myös viruksen uusia variantteja vastaan. Hänen mukaansa jäsenvaltioiden on nyt tehtävä kaikkensa rokotusten lisäämiseksi.

Euroopan komission puheenjohtajan mukaan EU:n rokotuskampanja on kiihtynyt valtavasti vuoden alusta lähtien.

Sapporokin kielsi olympiakatsojat, kävelijät urakoivat ilman yleisöä

Kello 8.28: Japanilaisten katsojien pääsy olympialaisten katsomoihin estyy myös Tokiota pohjoisempana Hokkaidon alueella. Alueen viranomaiset päättivät, ettei Sapporossa pelattaviin kisojen jalkapallo-otteluihin ja muihin lajeihin oteta yleisöä.

–  Kaikki Sapporossa järjestettävät lajit kisataan ilman yleisöä. Haluamme varmistaa paikallisten ihmisten terveyden ja turvallisuuden, sanoi Hokkaidon alueen kuvernööri Naomichi Suzuki.

Suomalaisittain Sapporon yleisökielto vaikuttaa 6. elokuuta kilpaileviin 50 kilometrin kävelijöihin, sillä maantielajit kisataan Tokiota hieman viileämmässä Sapporossa. Suomalaisista kävelyyn osallistuvat Jarkko Kinnunen, Veli-Matti "Aku" Partanen ja Aleksi Ojala.

Hokkaidon päätöksen johdosta Tokion kesäolympialaiset kilpaillaan pääosin ilman katsojia. Tokion seutu kielsi yleisön jo aiemmin.

Perjantai 9.7.

EMA: Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteilla voi olla yhteys sydänlihas- ja sydänpussitulehduksiin

Kello 22.51: Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitean (PRAC) mukaan Pfizerin ja Biontechin Comirnaty-koronarokoteella sekä Modernan Spikevax-koronarokotteella voi hyvin harvinaisissa tapauksissa olla yhteys sydänlihas- ja sydänpussitulehduksiin.

PRAC:n päätös perustuu maailmanlaajuisiin tietoihin ja tarkempaan arvioon eurooppalaisista sydänlihastulehdustapauksista, joita on ilmoitettu 145 Comirnatylla ja 19 Spikevaxilla rokotetuilla henkilöillä.

Toukokuun loppuun mennessä Euroopassa oli annettu noin 177 miljoonaa annosta Comirnatya ja 20 miljoonaa annosta Spikevaxia.

PRAC:n mukaan sydänlihas- ja sydänpussitulehdukset ilmaantuvat yleensä 14 päivän sisällä rokottamisesta, useimmiten nuorilla miehillä ja toisen rokoteannoksen jälkeen.

Euroopan alueella on ilmoitettu viisi kuolemaan johtanutta tapausta henkilöillä, jotka ovat olleet iäkkäitä tai joilla on ollut muita sairauksia.

Lue lisää: EMA: Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteilla voi hyvin harvinaisissa tapauksissa olla yhteys sydänlihas- ja sydänpussitulehduksiin

Kolmannelle rokoteannokselle haetaan lupaa

Kello 21.30: Pfizer ja Biontech aikovat hakea lupaa koronavirusrokotteensa kolmannelle annokselle. Lääkeyhtiöt kertovat, että meneillään olevan tutkimuksen alustavien tulosten perusteella kolmas annos nostaa vasta-aineiden määrän 5–10 kertaa korkeammalle alkuperäistä koronavirusta ja sen Etelä-Afrikasta alkujaan löydettyä beetamuunnosta vastaan verrattuna vain kahteen annokseen.

Yhtiöt odottavat pääsevänsä julkaisemaan lopullisia tuloksia pian ja aikovat jättää tiedot muun muassa Euroopan lääkeviraston (EMA) ja Yhdysvaltain lääke- ja ruokaviraston (FDA) arvioitavaksi.

Israelissa nähdyn suojatehon laskun perusteella yhtiöt arvioivat, että kolmas annos voi olla tarpeen 6–12 kuukauden jälkeen toisesta annoksesta. Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus (CDC) sekä lääke- ja ruokavirasto arvioivat yhteisessä lausunnossaan, ettei kolmannelle rokoteannokselle ole toistaiseksi tarvetta.

Koronarokotukset halutaan laajentaa 12–15-vuotiaille

Kello 17.44: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ehdottaa koronarokotuksista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamista siten, että jatkossa rokotuksia annettaisiin myös 12–15-vuotiaille, STM tiedottaa. Voimassa olevassa asetuksessa nuorin rokotettava ryhmä ovat tällä hetkellä 16–29-vuotiaat.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa rokotusten aloittamista 12–15-vuotiaille. THL:n asettama Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän lasten koronarokottamisen alatyöryhmä suositti viime kuun lopulla kokouksessaan, että 12–15-vuotiaiden lasten ja nuorten vapaaehtoiset koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa heti kun se on mahdollista. Tällä hetkellä ikäryhmässä rokotetaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvia.

Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan elokuussa. Lausuntoja luonnoksesta asetuksen muuttamiseksi voi antaa STM:lle 30.7. asti.

Euroopan lääkevirasto on suositellut Biontechin ja Pfizerin rokotteen myyntiluvan ehtojen laajennusta siten, että sitä voitaisiin käyttää 12–15-vuotiailla. Euroopan komissio hyväksyi myyntiluvan laajennuksen toukokuun lopulla.

Ruotsissa raportoitiin vähemmän tartuntoja kuin Suomessa

Kello 15.16: Ruotsissa kerrottiin perjantaina pienemmästä uusien tartuntojen luvusta (232) kuin Suomessa (302). Uusia kuolemantapauksia oli yksi. Tartuntoja on Ruotsissa kertynyt koko pandemian aikana tarkalleen 1 092 540.

THL: Pietarin kisaturistien koronatartunnoista tällä hetkellä 91 prosenttia on deltamuunnosta

Kello 14.40: Uusimmat sekvensointien tulokset Venäjän ja Suomen rajalla positiiviseksi todettujen ihmisten ja myöhemmin altistuneiden näytteistä ovat valmistuneet, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Näytteitä on analysoitu virusmuunnosten varalta yhteensä nyt 78, ja niistä 71, eli 91 prosenttia, on varmistunut koronaviruksen deltamuunnokseksi.

"Alfa-variantin osuus on pudonnut noin kuuteen prosenttiin. Muita variantteja löydetään vain yksittäisiä”, kertoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra tiedotteessa.

Keväällä tutkituista koronavirusnäytteistä Alfa-muunnoksen osuus oli jopa 76 prosenttia ja Beeta-muunnoksen 25 prosenttia. Sittemmin molempien osuudet ovat laskeneet huomattavasti Delta-muunnoksen nopean leviämisen myötä, kertoo THL tiedotteessaan.

Intialaisprofessori: Intian kaamea korona-aalto taittui, koska suuri osa kansasta sai tartunnan

Kello 14.06: Intian koronatartuntojen jyrkkä lasku viimeisten kahden kuukauden aikana johtunee siitä, että suuri osa intialaisista on jo saanut tartunnan, arvioi intialaisprofessori Gautam Menon Ashokan yliopistosta STT:lle.

Tartuntatautien mallinnuksia tutkinut Menon sanoo, että yli 1,3 miljardin asukkaan maassa on todellisuudessa saattanut olla jo 700–800 miljoonaa tartuntaa. Virallinen tartuntamäärä on reilut 30 miljoonaa, mutta testaaminen Intiassa on hyvin rajallista.

Myös viralliset kuolinluvut ovat professorin mukaan selvästi alakanttiin.

Myös Nokialla mahdollisuus koronarokotukseen ilman ajanvarausta

Kello 13.54: Nokialla on mahdollisuus saada ensimmäinen koronarokotus ilman ajanvarausta seuraavina kahtena perjantaina. Niin sanottu walk in -rokotuslinja on auki Nuijamiestentien rokotuspisteellä 16. ja 23. heinäkuuta kello 9–14.

Walk in -rokotus on mahdollista kaikille 16 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin yksi sekä kaksi kuuluville 12-vuotiaille nokialaisille.

THL: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 61,6 prosenttia väestöstä

Kello 13.30: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa noin 3,42 miljoonaa ihmistä eli 61,6 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on noussut eilisestä noin 27  000:lla.

Toisen annoksen rokotuskattavuus on nyt 22,9 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,27:ää miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa yli 52  000:lla.

Suomessa raportoitu 302 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.46: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 302 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 97651 koronavirustartuntaa.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 2  520 tartuntaa, mikä on 1  438 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 42 ihmistä, joista tehohoidossa on 8.

THL raportoi Pirkanmaan kuntiin uusia tartuntoja seuraavasti: Tampere 9 tartuntaa, Kangasala 7, Nokia 2, Valkeakoski 2, Pirkkala 1, Jämsä 1 ja Lempäälä 1.

Varsinais-Suomi siirtyi takaisin koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen

Kello 11.15: Varsinais-Suomi siirtyy takaisin koronan kiihtymisvaiheeseen. Asiasta teki päätöksen alueellinen koronakoordinaatioryhmä.

Koronatartuntojen määrä on kohonnut merkittävästi viimeisten kahden viikon aikana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt ottaa uudelleen käyttöön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia kokoontumisrajoituksia.

Kokoontumisrajoituksia koskeva päätös on voimassa 9. heinäkuuta.–8. elokuuta Turun, Salon, Raision, Kaarinan ja Paraisten kunnissa. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa, mutta vain niin, että osallistujilla on mahdollisuus välttää lähikontaktit toisiinsa.

Fidzi tekemässä koronarokotteesta pakollisen kaikille työntekijöille

Kello 11.04: Eteläisen Tyynenmeren saarivaltio Fidzi on tekemässä koronavirusrokotteesta pakollisen kaikille työntekijöille.

Pääministeri Frank Bainimaraman mukaan virkamiesten on jäätävä pois töistä, jos he eivät ole saaneet ensimmäistä rokotetta elokuun puoleenväliin mennessä. Jos toista rokotetta ei ole marraskuuhun mennessä, seuraa irtisanominen.

Yksityissektorin työntekijöillä on oltava ensimmäinen rokote elokuun alkuun mennessä tai heitä uhkaavat mittavat sakot tai yrityksen sulkeminen.

Koronaviruksen deltamuunnos on aiheuttanut maahan suuren tartuntapiikin.

Pirkanmaalla on todettu 23 uutta koronatartuntaa

Kello 9.13: Pirkanmaalla on todettu 23 uutta koronatartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala eli Tays kertoi uusista tartunnoista perjantaina.

Fimlab tutki alueelta 1 162 näytettä.

Lue lisää: THL: Suomessa on todettu 302 uutta koronavirustartuntaa –Pirkanmaalla 23 tartuntaa

Keskuskauppakamari: Matkustusrajoitukset jarruttavat Suomen viennin kasvua

Kello 8.38: Suomen vienti on ollut vahvassa kasvussa viime kuukausina, ja suunta jatkui kesäkuussa. Kauppakamarien vientiasiakirjatilastojen mukaan alkuperätodistusten kysyntä kasvoi maalis-kesäkuussa 8 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon.

EU:n ulkopuolelle lähtevää vientiä varten yritykset hakivat kauppakamareista kesäkuussa yhteensä yli 6  200 alkuperätodistusta, mikä on jopa enemmän kuin viennin ennätysvuonna 2019.

Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori sanoo odottaneensa jopa hieman vahvempaa viennin kasvua. Koronarajoitukset vaikeuttavat yhä yritysedustajien matkustamista vientimaihin.

–  Vientiyritysten mukaan uusien kauppojen saaminen on yhä vaikeaa, jos yritysedustajat eivät pääse paikan päälle tekemään myyntityötä uusien kauppojen aikaansaamiseksi elvytyspakettien piristämiltä markkinoilta, Vuori sanoo tiedotteessa.

Myös Suomen omat tiukat maahantulorajoitukset ovat haaste viennille ja matkailulle. Vuori katsoo, että kun ikäihmiset ja riskiryhmät on saatu kattavasti rokotettua, on Suomen uskallettava ottaa askelia kohti uutta normaalia.

–  Suomessa on opittava elämään koronariskin kanssa. Emme voi odottaa, että pandemia on kokonaan hävinnyt meiltä ja maailmalta, koska silloin yhteiskuntamme ja taloutemme kyky toipua koronasta kärsisi merkittävästi.

Pfizer hakee hyväksyntää koronarokotteensa kolmannelle tehosteannokselle

Kello 8.23: Koronarokotevalmistaja Pfizer aikoo hakea hyväksyntää koronarokotteensa kolmannen tehosteannoksen antamiselle seuraavan kuukauden aikana, lääkevalmistajan kertoi torstaina. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

AFP:n mukaan Pfizer kertoo odottavansa, että kolmas rokoteannos toimii hyvin nimenomaan viruksen deltamuunnosta vastaan. Yhtiön mukaan se hakee tehosteannokselle hyväksyntää Yhdysvalloissa, Euroopassa ja muilla alueilla tulevina viikkoina.

Käynnissä olevan tutkimuksen tulokset osoittavat, että kolmas annos koronarokotetta nostaa vasta-ainepitoisuudet 5 —10 kertaa korkeammaksi, kuin kahden rokotteen jälkeen viruksen alkuperäistä kantaa ja beetavarianttia vastaan.

Yhtiön mukaan se odottaa vastaavia tuloksia myös deltavarianttia vastaan, ja kertoi kehittävänsä myös rokotetta nimenomaan deltakantaa vastaan.

– Pfizerin rokote on erittäin aktiivinen deltamuunnosta vastaan, Pfizerin tieteellinen johtaja Mikael Dolsten sanoi Reutersin mukaan haastattelussa, mutta totesi, että tartunnan uudelleen saamisen riski on olemassa, kun vasta-aineet vähenevät.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA ja maan tautikeskus CDC totesivat kuitenkin Reutersin mukaan torstaina yhteisessä lausunnossaan, että täysin rokotetut yhdysvaltalaiset tarvitse tehosterokotusta tällä hetkellä. Reutersin mukaan myös jotkut tutkijat ovat kyseenalaistaneet tehosteannosten tarpeen

Torstai 8.7.

Tutkimus paljasti yhdeksän vakavalle koronataudille altistavaa geeniä

Kello 19.47: Kansainvälisen tutkimusprojektin tulokset ovat paljastaneet yhteensä 13 koronatartunnalle tai vakavalle tautimuodolle altistavaa geenialuetta. Asiasta kertoi Helsingin yliopisto torstaina.

Löydetyistä riskigeeneistä yhdeksän havaittiin altistavan covid-19-taudin vakavalle muodolle. Loput neljä geenialuetta puolestaan vaikuttivat koronaviruksen tarttumiseen.

Hankkeessa myös vahvistettiin, että tupakointi ja ylipaino ovat merkittäviä taudin riskitekijöitä. Tupakointi suurensi erityisesti koronatartunnan saaneen ihmisen sairaalahoitoon joutumisen riskiä.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat lähes 50 000 koronatartunnan saaneen potilaan ja noin kahden miljoonan kontrollihenkilön dna-näytteiden vertailuun. Suomesta tutkimuksessa on mukana noin 800 koronaan sairastunutta ihmistä.

Tutkimuksen mukaan vakavalle koronataudille altistavat geenialueet sisältävät keuhkojen toimintaan ja immuunipuolustukseen liittyviä geenejä.

Tulokset on julkaistu arvostetussa Nature-tiedelehdessä. Julkaisussa on mukana yli 3 300 tutkijaa 25 maasta.

Covid-19 Host Genomics Initiative -niminen tutkimusprojekti käynnistettiin Helsingin yliopiston tutkijoiden Andrea Gannan ja Mark Dalyn aloitteesta.

Tokion kesäolympialaisissa kilpaillaan ilman yleisöä

17.03: Tokion kesäolympialaiset järjestetään pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi ilman yleisöä. Kisajärjestäjät vahvistivat tiedon torstaina. Tokion kaupunkiin oli aiemmin torstaina päätetty julistaa olympialaisten yli jatkuva virushätätila.

Edellinen hätätila Tokiossa päättyi kesäkuussa, minkä jälkeen koronavirustartunnat ovat lähteneet kaupungissa jälleen nousuun. Kisajärjestäjät kävivät olympiakisoja koskevan keskustelun Tokion ja Japanin viranomaisten kanssa.

–  Olemme päätyneet sopimukseen, jonka perusteella Tokion kilpailupaikoille ei oteta yleisöä, kesäolympialaisten järjestelyistä vastaava Tamayo Marukawa sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Pieni osa olympialaisten lajeista kisataan muissa Japanin kaupungeissa kuin Tokiossa, joten kisoista ei tule välttämättä täysin suljetut. Jo aiemmin oli päätetty, etteivät ulkomaiset kisaturistit pääse seuraamaan olympiakisoja.

Kesäolympialaisten on määrä alkaa Tokiossa 23. heinäkuuta ja päättyä 8. elokuuta. Japanin pääministeri Yoshihide Suga kertoi torstaina, että hätätila Tokiossa kestää 22. elokuuta asti.

Tays kertoi uusista mahdollisista altistumispaikoista Tampereella, Nokialla ja Sastamalassa

Kello 15.54: Tays tiedotti torstaina Twitterissä pitkästä listasta uusia paikkoja, joissa on ollut mahdollisuus altistua koronalle.

Herra Hakkaraisen talossa ja Suomalaisen kirjan museossa Pukstaavissa on voinut altistua koronavirukselle torstaina 1. heinäkuuta kello 13–16.

Ravintola Stefan's steak housessa Tampereen Kehräsaaressa on voinut altistua perjantaina 2. heinäkuuta kello 20–21.15. Samana iltana on voinut altistua myös Ravintola Porossa Tampereella kello 21.15–00.

Altistua on voinut myös sunnuntaina 4. heinäkuuta kello 18–20 Kaijakan terassilla Tampereella.

Maanantaina 5. heinäkuuta on voinut altistua kahdessa paikassa: kello 12.30–13.15 Ikean ravintolassa Tampereella ja kello 22–24 Bar Aikalisässä Tampereella.

Lisäksi on voinut altistua tiistaina 6. heinäkuuta kello 11-11.30 Kulta Pizza-Grillissä Nokialla.

Tays kehottaa oireisia testiin ja muistuttaa totuudessa pysymisen tärkeydestä ja sovinnaisesta puhelinkäyttäytymisestä, vaikka tartunnanjäljityksen yhteydenotto harmittaisi ja sotkisi kesäsuunnitelmat.

Sisärajavalvontaa jatketaan Suomessa vielä kahden viikon ajan

Kello 14.16: Sisärajavalvontaa jatketaan Suomessa maanantaista alkaen vielä kaksi viikkoa, vaikka samaan aikaan vapaamman matkustamisen mahdollistama laki tulee voimaan. Asiasta päätettiin valtioneuvoston yleisistunnossa.

Rajavalvonnan jatkamisella annetaan terveysviranomaisille muutama lisäviikko valmistautua muuttuvaan lakiin. Sisärajavalvonnan jatkuessa todistus koronaviruksen negatiivisesta testituloksesta tai ensimmäisestä rokotteesta ei riitä rajalla maahantulon perusteeksi, vaikka maanantaina voimaan tuleva tartuntatautilain muutos sen mahdollistaisi.

Sisärajavalvonta päättyy heinäkuun 25. päivän jälkeen.

Tokioon virushätätila olympialaisten ajaksi

Kello 12.27: Tokioon julistetaan virushätätila, joka jatkuu olympialaisten yli, kertoo Japanin pääministeri Yoshihida Suga.

Edellinen hätätila Tokiossa päättyi kesäkuussa, minkä jälkeen koronavirustartunnat ovat lähteneet kaupungissa jälleen nousuun.

Uutistoimisto Kyodo News on kertonut viranhaltijalähteistä saamiensa tietojen mukaan, että olympiakisat todennäköisesti suljetaan yleisöltä.

Kesäolympialaisten on määrä alkaa Tokiossa 23. heinäkuuta ja päättyä 8. elokuuta. Pääministeri Sugan mukaan hätätila kestää 22. elokuuta asti.

Kisaturisteilta yhteensä 481 tartuntaa ja 165 jatkotartuntaa

Kello 12.17: Kesä-heinäkuun vaihteessa kaksinkertaistuneet kahden viikon koronatartuntojen määrät selittyvät suurimmalta osin EM-kisaturistien tartunnoilla, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

THL:lle on raportoitu sairaanhoitopiireistä 6. heinäkuuta mennessä yhteensä 481 kisamatkoihin liittyvää tartuntaa ja 165 niihin liittyvää jatkotartuntaa.

Toissa viikolla tartunnoista yli 40 prosenttia liittyi suoraan jalkapallon EM-kisoihin ja viime viikolla 15 prosenttia.

THL:n ja STM:n mukaan kisamatkalta tulleet tartunnat ovat nyt pitkälti tiedossa ja tarvittavat henkilöt on asetettu karanteeniin.

Kisaturismin lisäksi lisääntynyt ulkomaanmatkailu ja rajaliikenne sekä Venäjän heikentynyt epidemiatilanne selittävät kasvaneita tartuntamääriä. THL suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle.

Ulkomailta saatujen tartuntojen osuus uusista tartunnoista oli viime viikolla noin neljännes ja toissa viikolla noin puolet

300 uutta tartuntaa

Kello 12.04: Suomessa on raportoitu 300 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu 2  374 tartuntaa, mikä on 1  064 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 97  349.

Pirkanmaalla uudet tartunnat jakautuivat kunnittain seuraavasti: Tampere 11 , Lempäälä 5, Nokia 1 ja Jämsä 1.

Nysse luopuu maskipakosta

Kello 10.39: Tampereen seudun joukkoliikenteessä luovutaan maskipakosta maanantaina 12. heinäkuuta lähtien.

Tampereen kaupungin häiriötilannejohtoryhmässä päätettiin, että pakon sijaan voidaan siirtyä vahvaan kasvomaskisuositukseen Pirkanmaan koronatilanteen helpotuttua. Nysse suosittelee edelleen maskin käyttöä joukkoliikenteessä.

Maskipakko astui voimaan 15. maaliskuuta.

Tapahtumateollisuus vie avin yleisötilaisuuksia rajoittavat päätökset hallinto-oikeuteen

Kello 10.30: Tapahtumateollisuus katsoo, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) päätökset yleisötilaisuuksista ovat kyseenalaisia ja vie ne hallinto-oikeuden tutkittaviksi.

Järjestö katsoo, että avin päätöksissä on sovellettu tartuntatautilakia väärin ja että avi rajoittaa suhteettomasti yritysten perustuslaissa suojattua elinkeinovapautta. Päätöksistä on koko koronaepidemian ajan puuttunut tarkkarajaisuus ja ne rikkovat perusoikeusrajoitusten suhteellisuusvaatimusta, järjestö katsoo.

THL ja STM: Koronatartuntojen määrä kaksinkertaistunut kahteen edelliseen viikkoon nähden, syynä pitkälti kisaturismi

Kello 10.17: Koronatartuntojen määrä kaksinkertaistuneet kahteen edelliseen viikkoon nähden, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja sosiaali- ja terevysministeriö STM tiedottavat torstaina.

Uusia koronatapauksia todettiin 1 282 kappaletta viime viikon aikana ja sitä edeltäneellä viikolla noin 960. Koronatartuntojen määrä on kaksinkertaistunut edeltävään kahden viikon jaksoon nähden.

Uusien tartuntojen määrän kasvua selittää suurimmalta osin jalkapallon EM-kisaturisteilla todetut tartunnat.

Tiedotteen mukaan kisamatkalta tulleet tartunnat ovat pitkälti tiedossa, ja henkilöt on asetettu karanteeniin. THL:lle on raportoitu 6. heinäkuuta mennessä 481 kisamatkoihin liittyvää tartuntaa, joista on koitunut 165 jatkotartuntaa. Suurin osa tartunnoista on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Osalla alueista koronatilanne on heikentynyt, ja tartuntamäärien kasvua selittää jalkapallon EM-kisaturismin lisäksi muun muassa lisääntynyt ulkomaanmatkailu ja rajaliikenne sekä Venäjän heikentynyt epidemiatilanne, mutta tiedotteen mukaan alueilla esiintyy myös paikallisia tartuntarypäitä ja sosiaalisista kontakteista peräisin olevia tartuntoja.

Tartuntoja todetaan edellisen viikon tapaan eniten 20-29-vuotiaiden ikäryhmässä.

Lisäksi testimäärät ovat kasvussa. Positiivisten koronatestien osuus kaikista testatuista on viimeisen kahden viikon aikana ollut suurempi kuin kesäkuun alkupuolella.

Koko kesän kovin koronaluku torstaina

Kello 9.42: Pirkanmaalla on todettu 29 uutta koronatartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti tartunnoista torstaina.

Päiväkohtainen luku on koko kesän suurin. Viimeksi enemmän tartuntoja on ollut huhtikuussa 24. päivä. Silloin tartuntoja todettiin 34.

Fimlab tutki keskiviikkona 898 koronanäytettä.

Lue lisää: THL: Suomessa on todettu tasan 300 uutta koronatartuntaa – Pirkanmaalla koko kesän korkein päivittäinen koronaluku

Keskiviikko 7.7.

Neljän miljoonan raportoidun koronakuoleman raja ylittyi

Kello 18.12: Maailma ylitti traagisen virstanpylvään tänään, kun koronavirukseen liittyvien raportoitujen kuolemien määrä ylitti neljä miljoonaa. Maailman terveysjärjestö WHO totesi samalla, että pandemian kuolonuhrien todellinen määrä on mitä ilmeisimmin vielä korkeampi.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti, että maailma on pandemian vaarallisessa vaiheessa.

WHO myös kehotti "äärimmäiseen varovaisuuteen" valtioita, jotka harkitsevat koronarajoitusten poistamista. Terveysjärjestö painotti, että koronavirus leviää korkeista rokotusasteista huolimatta.

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 44 ihmistä

Kello 18.08: Sairaalahoidossa koronavirukseen liittyvän taudin vuoksi on tällä hetkellä 44 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Sairaalahoidossa olevista seitsemän on tehohoidossa.

Sairaalahoidossa on kolme ihmistä enemmän kuin maanantaina. Tehohoidossa on kaksi ihmistä vähemmän kuin maanantaina.

THL päivitti tiedot sairaalahoidossa olevista, sillä aiemmin tänään se kertoi sairaalahoidossa olevan 43 ihmistä.

Himoksen Iskelmäfestivaaleilla on voinut altistua taksijonossa

Kello 17.36: Tays tiedotti keskiviikkoiltapäivällä, että 1.–3. heinäkuuta Himoksen Iskelmäfestivaaleilla taksia odottaneet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Tays kehottaa hakeutumaan matalalla kynnyksellä testiin, jos oireita ilmenee.

Tokion olympiakisat voivat sulkeutua kokonaan yleisöltä

Kello 15.53: Heinä-elokuussa järjestettävät Tokion kesäolympiakisat saatetaan pitää tyhjille katsomoille. Koronaviruspandemia on uuden tautiaallon puristuksessa pahentunut Japanissa siinä määrin, että järjestäjät pitävät yleisöltä suljettuja kisoja varteenotettavana vaihtoehtona.

Kesäkuussa järjestäjät asettivat kisapaikoille 10 000 katsojan rajan, eli noin puolet kunkin kilpailupaikan yleisökapasiteetista. Ulkomaisilta katsojilta kisat on varmuudella suljettu.

Kyodo News kertoi virkamieslähteistä saamiensa tietojen mukaan, että Tokion olympiakisat suljettaisiin yleisöltä. Japanissa on raportoitu noin 14 800 koronavirukseen yhdistettyä kuolemantapausta.

Tokiossa 23.7–8.8. järjestettäviin olympiakisoihin odotetaan yli 11 000:ta urheilijaa noin 200 maasta.

Uusia mahdollisia altistumispaikkoja Tampereella

Kello 15.07: Tays tiedotti keskiviikkona Twitterissä viidestä altistumismahdollisuudesta Tampereella.

Ravintola Periscopen terassilla on voinut altistua koronavirukselle perjantaina 2. heinäkuuta kello 23–00. Tampereen Ikean ravintolassa on voinut altistua koronavirukselle lauantaina 3. heinäkuuta kello 14.30–15.30.

Tampereen Keskustorin Subwayssa on voinut altistua koronalle maanantaina 5. heinäkuuta kello 16–16.30. Pyymäen Oma -kahvilassa Tampereella on voinut altistua maanantaina 5. heinäkuuta koronavirukselle kello 13–16.

Ravintola Puistossa Tampereella on voinut altistua koronalle maanantaina 5. heinäkuuta kello 16–18.

Japan Times: Tokioon hätätila?

Kello 14.35: Tokioon harkitaan hätätilan julistamista elokuuhun asti, eli ajanjaksolle, joka kattaa olympialaiset. Suunnitelmista kertoo verkkosivuillaan Japan Times.

Japan Timesin mukaan hätätilan julistamisella olisi vaikutuksia olympialaisten järjestämiseen esimerkiksi sitä kautta, että se todennäköisesti estäisi yleisön ottamisen olympialaisten kilpailutapahtumiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan useat japanilais­mediat ovat kertoneet, että rajoitukset olisivat voimassa 22. elokuuta asti.

Päätöksiä asiasta odotetaan torstaina, kun Japanin hallituksen covid-19-ryhmä kokoontuu. Yleisömäärien lisäksi rajoituksia saattaisi tulla esimerkiksi ravintoloiden aukioloon.

Tokiossa vahvistettiin keskiviikkona 920 uutta korona­virus­tartuntaa. Lukema on suurin sitten toukokuun.

Kolme uutta koronakuolemaa

Kello 13.52: THL kertoo, että Suomen tartuntatautirekisteriin on kirjattu maanantain jälkeen kolme uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta. Tautiin liittyviä kuolemia on ilmoitettu yhteensä 976.

Sairaalahoidossa koronavirukseen liittyvän taudin vuoksi on tällä hetkellä 43 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Sairaalahoidossa olevista kuusi on tehohoidossa.

Sairaalahoidossa on kaksi ihmistä enemmän kuin maanantaina. Tehohoidossa on kolme ihmistä vähemmän kuin maanantaina.

Taysin erityisvastuualueella on tällä hetkellä erikoissairaanhoidon osastoilla neljä henkilöä ja perusterveydenhuollon osastolla kolme henkilöä. Yksi henkilö on teho-osastolla.

Oikaisu kello 14.13: Suomen tartuntatautirekisteriin on kirjattu THL:n mukaan kolme uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta viime keskiviikon jälkeen. Aiemmin kerroimme virheellisesti, että maanantain jälkeen. Tautiin liittyviä kuolemia on ilmoitettu yhteensä 976.

THL: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt 60,8 prosenttia Suomen väestöstä

Kello 13.32: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa noin 3,38 miljoonaa ihmistä eli 60,8 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on noussut eilisestä noin 19  000:lla.

Toisen annoksen rokotuskattavuus on nyt 21,4 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,19 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa vajaalla 31  000:lla.

16 vuotta täyttäneiden rokotukset käynnistyvät Nokialla

Kello 12.34: Nokia aloittaa tänään 7. heinäkuuta 16 vuotta täyttäneiden koronarokotukset.

Nokian kaupungilta kerrotaan, että tällä hetkellä yli 16-vuotias saa varattua rokotusajan jo heti seuraavalle päivälle

Ensimmäisen rokoteannoksen on tähän mennessä saanut yli 56 prosenttia nokialaisista ja toisen annoksen yli 19 prosenttia.

Suomessa 258 uutta koronatartuntaa

Kello 11.50: Suomessa on raportoitu 258 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 97 049 koronatartuntaa.

Pirkanmaalle THL raportoi uusia tartuntoja seuraavasti: Tampere 8 tartuntaa, Ylöjärvi 3 tartuntaa, Nokia 2 tartuntaa sekä Pirkkalassa, Pälkäneellä ja Valkeakoskella yksi tartunta.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on Suomessa sairaalahoidossa 43 ihmistä. Potilaista 6 on tehohoidossa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman ykkösterminaali avataan yli vuoden tauon jälkeen

Kello 10.57: Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 1 avautuu matkustajille maanantaina 12. heinäkuuta, Finavia kertoo tiedotteessa.

Suurin syy terminaalin avaamiselle on terveysturvallisuusprosessien vaatima tila ja aika. Lentoaseman ainoa käytössä ollut terminaali 2 on ajoittain ruuhkautunut koronatoimien vuoksi.

Terminaali 1 avautuu kahdessa vaiheessa, joista ensimmäisessä avataan lähtöselvitys. Turvatarkastus avataan myöhemmin, kun EU:n sisärajatarkastukset päättyvät.

Suomalainen koronavirusrokotetta kehittävä yritys sai yhdeksän miljoonan euron rahoituksen nenäsumutteena annosteltavan rokotteen kehittämiseen

Suomalainen koronavirusrokotetta kehittävä yritys Rokote Laboratories Finland on saanut yhteensä yhdeksän miljoonan euron rahoituksen nenäsumutteena annosteltavan koronavirusrokotteen kehittämiseen.

Ferring Ventures SA, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Kulttuurirahasto ovat sijoittaneet 3,5 miljoonaa euroa Rokote Laratories Finlandiin. Lisäksi Business Finland on myöntänyt yritykselle 5,5 miljoonan euron lainan koronarokotteen kehittämistä ja kliinisiä kokeita varten.

– Nyt saadun rahoituksen turvin voimme edetä FINCoVac-rokotekandidaatin valmistamisen käynnistämisessä ja varmistaa ihmisillä tehtävän testauksen ensimmäisen ja toisen vaiheen läpiviemisen, kertoo Rokote Laboratories Finlandin Pasi Kemppainen tiedotteessa.

Rokote hyödyntää tiedotteen mukaan akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan tutkimusryhmän kehittämää geeninsiirtoteknologiaa, jota on kokeiltu useissa potilastutkimuksissa syövän ja sydän- ja verisuonitautien ja syöpien geeniterapiaan.

Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteet sekä samaa tekniikkaa käyttävä venäläisen Sputnik-rokote annetaan lihakseen. Suomalaisyrityksen valmiste sen sijaan annetaan suihkeena nenään.

Nenän kautta annostelu mukailee koronaviruksen luontaista reittiä ihmiseen. Annostelutavan yksi etu on se, että nenään annettuna rokote herättää hengitysteiden limakalvon niin sanotut immunoglobuliini A -vasta-aineet. Ne pystyvät torjumaan virusta heti siinä kohdassa, jossa se hyökkää ihmisen elimistöön, jolloin ne voivat estää tartunnan.

Pirkanmaalla 21 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.18: Pirkanmaalla on todettu 21 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu yhteensä 41. Fimlab tutki 938 näytettä.

Lue lisää: THL: Suomessa 258 uutta tartuntaa, näin Pirkanmaan uudet tartunnat jakaantuivat

Deltavariantti aiheuttaa nyt yli puolet uusista koronavirustartunnoista Yhdysvalloissa

Kello 7.38: Yhdysvalloissa koronaviruksen deltavariantti kattaa nyt yli puolet kaikista uusista koronavirustartunnoista Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n arvioiden mukaan. Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Deltavariantti aiheuttaa CDC:n mukaan 51,7 prosenttia kaikista uusista tartunnoista. Kuukausien ajan vallalla olleen alfamuunnoksen osuus on nyt 28,7 prosenttia tapauksista.

Kansallisen allergia- ja tartuntatautien instituutin johtaja Anthony Fauci sanoi CNN:n mukaan, että muunnokset aiheuttavat "merkittävän uhan" rokottamattomille ihmisille. Hän totesi, että muunnos ei ole ainoastaan tarttuvampi, vaan se voi aiheuttaa myös vakavampaa tautimuotoa.

Tiistai 6.7.

Israelin koronatilanne kääntyi hyvästä kehnoksi

Kello 21.40: Vaikka Israel on ollut koronarokotusten edelläkävijä, maa on nyt ajautunut pahenevaan epidemiaan. Israelissa todettiin tiistaina 501 uutta koronatartuntaa, mikä on korkein luku maaliskuun jälkeen.

Noin 60 prosenttia Israelin yli yhdeksästä miljoonasta asukkaasta on saanut vähintään yhden annoksen Pfizerin rokotetta. Rokotusten eteneminen vähensi uusien tartuntojen määrän tammikuun tuhansista kesäkuun yksinumeroisiin lukuihin.

Tilanteen kääntymiseen huonoon suuntaan on nimetty kaksi syytä. Israel lievensi rajoituksiaan, minkä lisäksi maahan levisi ärhäkästi tarttuva koronan deltamuunnos.

Saksa höllentää matkustusrajoituksia

Kello 19.55: Saksa aikoo höllentää koronariskin takia määräämiään matkustusrajoituksia. Tällä viikolla tehtävä muutos koskee muun muassa Britanniasta ja Intiasta saapuvia.

Matkustajat, jotka eivät ole Saksan kansalaisia tai joilla ei ole oleskelulupaa, voisivat saapua näistä maista Saksaan, jos he noudattavat karanteeni- ja testaussääntöjä.

Espanjan Katalonian alue sitä vastoin tiukentaa koronarajoituksiaan. Kataloniassa epidemia on kiihtynyt lyhyessä ajassa selvästi, ja terveydenhuollon kapasiteetti on kovilla.

Muualla maailmassa epidemia yltyy esimerkiksi Indonesiassa. Väkiluvultaan maailman neljänneksi suurimmassa maassa raportoitiin tiistaina ennätysmäärä koronavirukseen liittyviä kuolemia ja tartuntoja: yli 700 koronakuolemaa ja yli 30 000 uutta tartuntaa.

Kotikunnattomatkin voivat saada koronarokotuksen

Kello 19.54: Kotikunnattomilla henkilöillä on pääosin oikeus maksuttomaan koronatestaukseen, koronarokotukseen ja koronan aiheuttaman taudin hoitoon Suomessa, Kela tiedottaa.

Testaus, hoito ja rokotus on mahdollista saada maksuttomana esimerkiksi eurooppalaisella sairaanhoitokortilla tai Kelan myöntämällä todistuksella oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa.

Kunnat arvioivat kotikunnattomien henkilöiden edellytyksiä saada koronarokotus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei suosittele rokotteita annettaviksi matkailijoille ja muille ihmisille, jotka vierailevat Suomessa lyhytaikaisesti. THL:n mukaan rokotusta ei ole välttämätöntä antaa kotikunnattomille henkilöille, jotka oleskelevat Suomessa lyhyen työmatkan vuoksi tai jotka vierailevat loma-asunnollaan.

Hallitus tiukensi matalan tautiriskin maan määritelmää

Kello 19.49: Hallitus tiukentaa linjausta matalan tautiriskin maista kesäkuun lopulla muuttuneen uhka-arvion takia. Tiukennusta perustellaan maailmalla nopeasti leviävällä deltavirusmuunnoksella.

Hallitus antoi tiistaina ylimääräisessä istunnossaan asetuksen, jonka mukaan Suomeen pääsee jatkossa ilman koronatodistuksia ja testejä maista, joissa on ollut alle 10 koronatapausta 100  000:ta asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana. Aiemmin maa luokiteltiin niin sanotusti vihreäksi eli matalan koronailmaantuvuuden maaksi, jos koronatapauksia oli ollut korkeintaan 25 sataatuhatta asukasta kohti 14 päivässä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoi tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa koronatilanteen edenneen huonompaan suuntaan muun muassa Pietarin jalkapalloturistien maahan paluun myötä.

–  Useita satoja tautitapauksia on rajojen yli Suomeen tullut ja aiheuttanut myös merkittävän määrän jatkotartuntoja. Näiden tartuntojen takana vaikuttaa olevan deltavirusmuunnos, Puumalainen sanoi.

Avi: Pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoitukset jatkuvat 10.8. asti

Kello 14.15: Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kokoontumisrajoituksia pääkaupunkiseudulla eli Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla. Rajoitukset ovat voimassa 10. elokuuta asti.

Tautitilanne on alueella avin mukaan heikentynyt, minkä vuoksi rajoitukset ovat välttämättömiä.

Nykyisten kokoontumisrajoitusten jatkoa suosittelivat sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtama koronakoordinaatioryhmä että pääkaupunkiseudun vastaava ryhmä.

Avi velvoittaa edelleen tilaisuuksien järjestäjiä varmistamaan osallistujille mahdollisuus kahden metrin turvaväleihin sisätiloissa.

THL: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen saanut nyt 60,5 prosenttia Suomen väestöstä

Kello 13.24: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa noin 3,36 miljoonaa ihmistä eli 60,5 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on noussut eilisestä noin 4  000:lla.

Toisen annoksen rokotuskattavuus on nyt 20,9 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,16 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa hieman yli 9  000:lla.

Indonesiassa kirjattiin ennätysmäärä koronakuolemia ja tartuntoja

Kello 12.59: Indonesiassa raportoitiin tiistaina ennätysmäärä koronavirukseen liittyviä kuolemia ja tartuntoja. Maassa kirjattiin 728 koronakuolemaa, ja yli 31  000 uutta tartuntaa.

Asukasluvultaan maailman neljänneksi suurin maa painii parhaillaan pahimman tartunta-aaltonsa kanssa. Tartuntamäärät Indonesiassa lähtivät jyrkkään nousuun kesäkuun alussa.

270 miljoonan asukkaan Indonesiassa on pandemian aikana vahvistettu yhteensä yli 2,3 miljoonaa tartuntaa ja reilut 61  000 koronakuolemaa. New York Timesin mukaan noin 12 prosenttia väestöstä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen.

THL: Suomessa tiistaina 222 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.48: Suomessa on raportoitu 222 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). kahden viime viikon aikana on raportoitu 2  182 tartuntaa, mikä on 1  106 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Pirkanmaan kunnista uusia tartuntoja raportoitiin THL:n mukaan Tampereelle 24 ja yksi Kangasalle, Vesilahteen, Pirkkalaan, Lempäälään ja Nokialle.

Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 41 ihmistä, joista tehohoidossa on 9, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Lue lisää: THL: Suomessa 222 uutta koronatartuntaa – Pirkanmaalla 14

Pirkanmaalla on todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Kello 10.10: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoo, että Pirkanmaalla on varmistunut 14 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat todettiin maanantain aikana.

Fimlab tutki Pirkanmaalla yhteensä 680 näytettä.

Viikonvaihteessa Pirkanmaalla varmistui 25 uutta koronavirustartuntaa.

Husin infektioylilääkäri IS:lle: Suurin osa Husin alueella sairaalaan joutuvista koronapotilaista on rokottamattomia

Kello 7.43: Suurin osa Husin alueella sairaalahoitoon joutuvista koronapotilaista on rokottamattomia, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektioylilääkäri Asko Järvinen Ilta-Sanomille.

Maanantain yhdestätoista alueella sairaalahoidossa olevasta potilaasta seitsemän on rokottamattomia, hän kertoo. Kaksi potilaista on saanut yhden rokoteannoksen. Yksi potilas on saanut kaksi rokotetta, mutta hänellä on perustauti, joka Järvisen mukaan heikentää rokotteen tuomaa turvaa. Yhden potilaan osalta tiedot puuttuvat.

THL:n maanantaisten tietojen mukaan koko maassa on koronan takia sairaalahoidossa 41 ihmistä, joista tehohoidossa yhdeksän. Husin alueella tehohoidossa on koronaviruksen aiheuttaman taudin takia kuusi ihmistä.

Saksa aikeissa höllentää matkustusrajoituksia Britanniasta ja Intiasta matkaaville

Kello 6.27: Saksassa terveysviranomaiset kertovat, että korkean koronariskin maiden matkustusluokituksia muutetaan tällä viikolla.

Maan johtava kansanterveyteen erikoistunut Robert Koch -instituutti sanoo, että Intia, Nepal, Venäjä, Portugali ja Britannia aiotaan luokitella uudelleen. Tämä tarkoittaisi, että myös matkustajat, jotka eivät ole Saksan kansalaisia tai joilla ei ole oleskelulupaa, voisivat saapua näistä maista Saksaan, jos he noudattavat karanteeni- ja testaussääntöjä.

Saksan terveysministeri Jens Spahn sanoi viime viikolla, että ensimmäisen kerran Intiassa havaittu deltamuunnos on levinnyt Saksassa nopeasti. Tämän myötä matkustusrajoituksia voitaisiin höllentää maista, joissa muunnos on levinnyt voimalla.

Maanantai 5.7.

Manse PP:n ottelu peruttiin IPV:n koronakaranteenin takia

Kello 22.08: Pesäpalloliitto tiedotti maanantaina, että miesten Superpesiksen runkosarjasijoitukset ratkeavat tällä kaudella ottelukohtaisella pistekeskiarvolla.

Imatran Pallo-Veikkojen miesten Superpesis-joukkueessa ilmeni viime viikonloppuna koronavirustartunta, minkä vuoksi joukkueen viisi seuraavaa ottelua jäävät kokonaan pelaamatta. Mukana oli 9. heinäkuuta pelattava vierasottelu Manse PP:tä vastaan.

Imatran Pallo-Veikkojen joukkueesta suurimmalle osalle määrätty karanteeni on vahvistettu päättyväksi keskiviikkona 14. heinäkuuta.

Lue lisää: Manse PP:n ottelu peruttiin, eikä sitä siirretä tulevaan – ottelukohtainen pistekeskiarvo ratkaisee sijoitukset miesten Superpesiksen runkosarjassa

Englannissa suurin osa koronarajoituksista poistuu parin viikon päästä

Kello 21.01: Englannissa poistuu suurin osa koronarajoituksista 19. heinäkuuta, Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti maanantaina. Hänen mukaansa nyt on tarkoitus edetä pois hallituksen määräyksistä ja sallia ihmisten tekevän omat tietoihin perustuvat ratkaisunsa.

Parin viikon kuluttua kumoutuu muun muassa kasvomaskeja ja turvaetäisyyksiä koskevat määräykset.

Tällä haavaa Britanniassa lähes kaikki uudet koronatartunnat ovat viruksen herkästi tarttuva deltamuunnosta. Tartuntamäärät ovatkin nousseet huimasti, mikä on herättänyt huolta. Koronarokotukset ovat kuitenkin pysäyttäneet sairaalahoitojen ja kuolemien jyrkän nousun.

Ranskassa pelätään koronaviruksen mahdollista neljättä aaltoa

Kello 19.40: Ranskassa saatetaan heinäkuun loppuun mennessä nähdä koronaviruksen neljäs aalto herkästi tarttuvan deltamuunnoksen leviämisen takia, sanoi hallituksen tiedottaja maanantaina.

–  Viime viikkojen aikana epidemia on jälleen vallannut alaa, kertoi tiedottaja Gabriel Attal radiokanava France Interissä maanantaina.

Hänen mukaansa uusista koronatartunnoista Ranskassa 30 prosenttia on deltamuunnosta.

Ranskassa 36 prosenttia väestöstä on saanut kaksi koronarokotusta.

THL: Ilmaantuvuusluku korkein Husissa ja matalin Keski-Pohjanmaalla

Kello 19.28: Koronaviruksen ilmaantuvuus Suomessa on edelleen nousussa. Kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on hieman yli 37, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli alle 20.

THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jossa se on yli 64. Ilmaantuvuus on suuri myös Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä, jossa ilmaantuvuusluku on reilut 56 ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa se on noin 55.

Alhaisin ilmaantuvuus on Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa ei ole ollut kahteen viikkoon yhtäkään tartuntaa.

THL: Ensimmäisen rokotteen on saanut noin 60 prosenttia väestöstä

Kello 19.23: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,35 miljoonaa eli 60,4 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä noin 3  000:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 20,7 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,15 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa hieman yli 9  600:lla.

Suomessa koronaviruksen vuoksi 41 sairaalahoidossa

Kello 12.27: Sairaalahoidossa koronavirukseen liittyvän taudin vuoksi on tällä hetkellä 41 ihmistä, kertoo THL. Tehohoidossa on yhdeksän ihmistä.

Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut yhdellä viime perjantaista. Tehohoidossa on kaksi ihmistä vähemmän kuin perjantaina.

THL: Suomessa todettu 106 uutta koronatartuntaa.

Kello 11.50: Suomessa on raportoitu 106 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 2  067 tartuntaa, mikä on 984 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 96  569.

THL raportoi maanantaina eniten uusia tartuntoja Helsinkiin (21) ja Turkuun (10).

Pirkanmaalla uusia tartuntoja raportoitiin neljä Tampereelle ja yksi Nokialle.

Viikonlopun aikana THL oli raportoinut 25 uutta tartuntaa Tampereelle, kolme Pirkkalaan ja yhden Lempäälään.

Varusmiesliitto: Puolustusvoimien koronatoimet rankkoja varussotilaille

Kello 9.40: Varusmiesliitto kirjoittaa kannanotossaan, että nyt maanantaina palveluksensa aloittavat alokkaat joutuvat heti poikkeuksellisen rankkaan palvelusrytmiin koronatoimien vuoksi.

Varusmiesliiton mukaan palveluksen aloittavat varussotilaat jaetaan kolmeen ryhmään, jotka eivät ole toistensa kanssa tekemisissä. Kukin ryhmä on kerrallaan neljä viikkoa palveluksessa ja kaksi viikkoa lomalla. Rytmi on varussotilaille rankka ja siviilielämän kannalta haastava, muistuttaa Varusmiesliitto.

Liitto peräänkuuluttaa sitä, että palvelukseen astuvat saisivat mahdollisuuden koronarokotukseen heti, jotta toinen annos voitaisiin antaa mahdollisimman pian.

– Rokotussuojan syntyessä on otettava askeleita kohti normaaliin palaamista, mahdollisimman pian. Tarkkana täytyy kuitenkin olla aluksi normaalijärjestelyjen palauttamisessa, sillä koronaviruksen varianttien etenkin nuoriin kohdistuvat vaikutukset ovat nyt tiedossa. Kenenkään turvallisuutta ei saa vaarantaa, kirjoittaa Varusmiesliiton puheenjohtaja Atte Grönroos.

Varusmiesliiton mukaan palveluksen alussa jaksaminen on turvattava riittävillä lomapäivillä ja vapaa-ajalla, jottei keskeyttämisten määrä kasva.

Pirkanmaalla lukuisia uusia altistumispaikkoja

Kello 9.11: Tays tiedotti maanantaina Twitterissä lukuisista uusista paikoista, joissa on mahdollisesti voinut altistua koronavirukselle edellisen viikon aikana.

■ Koivistonkylän Prisma keskiviikkona 30.6. kello 21–21.30

■ Bar Passion tiistaina 29.6. kello 19–24 ja keskiviikkona 30.6. 12–18

■ Fitness247 Ratina tiistaina 29.6. kello 15–17

■ Väinö Paunu oy:n bussi Korpilahdelta Tampereelle maanantaina 28.6. kello 15.52–17.55

■ Ninan Kotiruoka Pirkkala torstaina 1.7. kello 11–11.30

■ ABC Pirkkala perjantaina 2.7. kello 11–11.30

■ Fitness24/7 Kaleva torstaina 1.7. kello 12–13.30

■ Lounasravintola Vispilä Ylöjärvi torstaina 1.7. kello 11–11.30

■ Ale pub Väinö Nokia perjantaina 2.7. kello 22–23

■ Ale pub Mexas Nokia perjantaina 2.7. kello 23–24

Pirkanmaalla 25 uutta tartuntaa

Kello 8.56: Pirkanmaalla on varmistunut 25 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Tartunnat todettiin perjantaina ja viikonlopun aikana ja tiedotettiin nyt maanantaina.

Perjantaina uusia tartuntoja todettiin yhdeksän, lauantaina kymmenen ja sunnuntaina uusia tartuntoja ilmeni kuusi.

Taysin maanantaina tiedottamat uudet tartunnat löytyivät yhteensä 2  282 Fimlabin analysoiman näytteen joukosta. Perjantaina Fimlab tutki 959 näytettä, lauantaina 750 ja sunnuntaina 573.

Yhteensä viime viikon aikana (kerrottu 29.6.–5.7.) Pirkanmaalla raportoitiin 98 uudesta tartunnasta. Viikolla 25 luku oli 75 ja viikolla 24 raportoitiin 56 uutta tartuntaa.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu yhteensä 5  353 tartuntaa.

Biden: USA palaamassa vauhdilla normaaliin, vaikka koronaa ei ole vielä täysin voitettu

Kello 8.29: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat on palaamassa vauhdilla takaisin normaalielämään, vaikka koronavirusta ei olekaan vielä täysin voitettu. Biden arvioi maansa tilannetta Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän puheessaan sunnuntaina paikallista aikaa.

Presidentin mukaan Yhdysvallat on saanut yliotteen koronaviruksesta. Hän kuitenkin muistutti samalla, että koronasta on kehittynyt voimakkaita muunnoksia, kuten deltavariantti.

Bidenin optimistisesta puheesta huolimatta Yhdysvaltain hallinto on huolestunut siitä, että iso määrä maan asukkaista ei ole saanut koronarokotusta. Presidentti korosti itsenäisyyspäivän puheessaan, että rokotus on paras puolustus viruksen variantteja vastaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos