Kaikki koronaviruksesta: Näin koronatilanne kehittyi Suomessa ja maailmalla juhannusviikolla – jalkapallomatkailuun liitettävissä jo yli sata tapausta

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikolla 25.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut yli puolet suomalaisista.

21.6.2021 6:35 | Päivitetty 28.6.2021 9:03

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 21. kesäkuuta alkaen. Seuranta päättyy 27. kesäkuuta sunnuntaina.

28. kesäkuuta alkanutta tuoretta koronavirusseurantaa pääset lukemaan täältä.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 14.6.–20.6. pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 27.6.

Tietty osa rajalla todetuista koronatartunnoista johtaa tartuntaketjuihin

Kello 22.29: EM-kisojen Pietarissa käyneet suomalaiskatsojat ovat tuoneet mukanaan kotimaahan lukuisia tartuntoja.

– Tietty osa rajalla todetuista tartunnoista johtaa tartuntaketjuihin, arvioi Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti.

Tähän mennessä Helsingissä on todettu yhteensä 167 koronavirustapausta Pietarin EM-jalkapallokisoihin liittyen.

– On poikkeuksellista, että meille tulee nopeammin lisääntyvää varianttia ja saamme sitä bussilasteittain kerralla, kommentoi Vapalahti.

Vapalahden mukaan on tärkeää, että mahdollisimman moni tartuntaketju saataisiin katkaistua alkuvaiheessa. Vapalahti kehottaa erityiseen varovaisuuteen Pietarin käyntien seurauksena, mutta ei lähde syyllistämään kisaturisteja.

– Ei ole syytä paniikkiin eikä syyttelyyn. Tärkeintä on, että ihmiset noudattavat karanteeniohjeita ja käyvät testeissä.

Kreikka alkaa vaatia negatiivista koronatestiä kaikilta Venäjältä tulevilta matkustajilta

Kello 22.28: Kreikka tiukentaa maahanpääsyehtojaan Venäjältä saapuville matkustajille. Kreikan turismiministeriö ilmoittaa, että kaikkien Venäjältä saapuvien matkustajien on näytettävä negatiivinen koronatesti maahan saapuessaan, olivat he rokotettuja tai eivät.

Syynä on koronan erittäin tarttuvan deltavariantin nopea leviäminen Venäjällä. Venäjältä tulevien matkustajien tulee myös käydä uudessa testissä heti maahantulon jälkeen.

Kreikka on aiemmin ilmoittanut tunnustavansa myös Venäjän Sputnik-rokotteella annetut rokotukset, vaikka Sputnik ei ole saanut Euroopan lääkeviraston hyväksyntää.

Viikonloppuna Helsingissä yli 160 koronatartuntaa, jalkapallomatkailuun liittyi yli 100 tapausta

Kello 21.10: Helsingissä on varmistettu juhannusviikonlopun eli perjantain ja sunnuntain välisenä aikana kaikkiaan 161 koronavirustapausta. Pietarin jalkapallomatkailuun liittyviä tapauksia on viikonlopun aikana todettu 111, kertoi Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi sunnuntai-iltana.

Tähän mennessä Helsingissä on todettu yhteensä 167 koronavirustapausta Pietarin EM-jalkapallokisoihin liittyen.

Isosomppi arvioi, että alkavalla viikolla tapauksia paljastuu vielä lisää, sillä koronatartunnan itämisaika voi olla kaksikin viikkoa. Lisäksi on mahdollista, että jo tartunnan saaneilta lähtee jatkotartuntoja.

Erityisen herkästi tarttuvan deltavariantin määrä tartunnoista ei vielä ole tiedossa, sillä laboratorioiden sekvensointityö on yhä kesken.

Lue lisää: Pietarista kulkeutui koronatartuntoja jalkapallofanien mukana Pirkanmaalle – Näin bussiyhtiöt kommentoivat kisamatkatartuntoja: ”Yhden bussin testaus vei noin tunnin Suomen rajalla”

Lue lisää: Pietarin-kävijöillä todettu jo yli 120 koronatartuntaa, jokainen bussilla Suomeen palannut on voinut altistua

Luxemburgin pääministeri on saanut koronatartunnan

Kello 20.55: Luxemburgin pääministerillä Xavier Bettelillä on testissä todettu koronatartunta ja hän jää kymmeneksi päiväksi karanteeniin, ilmoittaa Bettelin kanslia.

Tartunta todettiin pian torstaina ja perjantaina pidetyn EU-huippukokouksen jälkeen. Bettelin kanslian mukaan muut 26 EU-johtajaa eivät olleet altistuneet tartunnalle, koska Bettel piti tapaamisen aikana kahden metrin turvaetäisyyttä muihin osanottajiin.

– Pääministeri ei ole ollut lähikontaktissa kehenkään valtion tai hallituksen johtajaan, sanoi Bettelin tiedottaja.

Bettelin kerrotaan potevan kuumetta ja päänsärkyä, mutta hän aikoo jatkaa työntekoa kotoa käsin. 48-vuotias Bettel on saanut koronarokotuksen ensimmäisen annoksen.

Noin 600 000 asukkaan Luxemburgissa on todettu 70 600 koronatartuntaa ja 818 kuolemantapausta.

Rokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 3,2 miljoonaa ihmistä Suomessa

Kello 15.22: Suomessa koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 3,2 miljoonaa ihmistä, kertoo THL. Toisen rokoteannoksen on saanut noin 977  500 ihmistä. Rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 57,7 prosenttia ja toisen annoksen osalta 17,6 prosenttia.

Rokotustahti on juhannuksena ollut hyvin rauhallinen. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on kasvanut eilisestä neljällä ihmisellä. Toisen annoksen saaneita on 14 enemmän kuin eilen.

Japanilaiskoulut vetäytyvät olympialaisten kisakatsomoista

Kello 13.12: Tokion olympiakisojen katsomoihin odotettiin satoja tuhansia koululaisia, mutta pandemian vuoksi moni koulu on päättänyt jättäytyä pois kisakatsomoista. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Vielä ennen pandemiaa elokuussa 2019 Tokioon odotettiin lähes miljoonaa paikallista opiskelijaa ja koululaista katsomaan kotikisoja. Kaupungeille oli tarkoitus varata alennushintaisia lippuja, joita kaupungit pystyivät lunastamaan kouluilleen.

Tokiota ympäröivien Chiban, Saitaman ja Kanawagan prefektuureissa ainakin 60 prosenttia alueelle varatuista 280 000 koululaislipusta on peruttu.

Japanissa heinäkuun lopulla alkavien olympialaisten on pelätty edistävän koronaviruksen leviämistä. Japanin tartuntaluvut ovat kääntyneet hienoiseen kasvuun.

Moskovassa ennätysmäärä koronakuolemia vuorokaudessa

Kello 11.56: Venäjän koronatilanne vaikeutuu edelleen. Moskovassa rekisteröitiin vuorokaudessa Venäjän kaupunkien pandemian ajan ennätysmäärä koronakuolemia.

Moskovassa kirjattiin 24 tunnin aikana 144 koronaan liittyvää kuolemaa.

Lauantaina Venäjän kaupunkien koronakuolemien edellinen ennätys raportoitiin Pietarissa. Siellä kuoli vuorokauden aikana koronavirukseen liittyvistä syistä 107 ihmistä.

Pietarissa on määrä pelata ensi perjantaina jalkapallon EM-kisojen puolivälierä tuhansien katsojien edessä. Pietarista Suomeen aiemmin palanneet kisakatsojat toivat mukanaan lukuisia koronatartuntoja.

Suomessa 95 uutta tartuntaa

Kello 11.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 95 uutta koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja kirjattiin Helsinkiin (30) ja Espooseen (11).

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelle uusia tartuntoja on kirjattu yksi Tampereelle, Nokialle ja Jämsään.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 1  134 tartuntaa, mikä on 262 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 95 084 koronavirustartuntaa.

Pirkanmaalla viisi uutta tartuntaa

Kello 9.18: Pirkanmaalla on varmistunut viisi uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Fimlab tutki Pirkanmaalta 237 näytettä.

Tällä viikolla Tays on kertonut kaikkiaan 63 uudesta tartunnasta.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu yhteensä 5 236 tartuntaa.

Lauantai 26.6.

Britannian terveysministeri Matt Hancock eroaa salasuhteesta nousseen skandaalin takia

Kello 20.34: Britannian terveysministeri Matt Hancock eroaa salasuhteesta nousseen skandaalin takia.

Hancockin ja hänen avustajansa kiihkeä pussailu tallentui valvontakameran kuviin, jotka taas päätyivät iltapäivälehti Sunin sivuille. Hancock myönsi jo aiemmin, että halailu oman perheen ulkopuolisen henkilön kanssa oli koronasääntöjen vastaista.

Hancock on ollut vastuussa Britannian toimista koronapandemian hallitsemiseksi ja rokoteohjelmasta. Erokirjeessään pääministeri Boris Johnsonille Hancock myöntää pettäneensä ihmiset, jotka ovat uhranneet paljon pandemian vastaisessa taistelussa.

Tulviva Ganges paljastaa satoja koronaan kuolleiden hautoja

Kello 16.26: Intian Ganges-joki tulvii ja on huuhtonut esille satoja rannoilleen haudattuja koronauhreja. Allahabadin kaupungin virkailija Neeraj Kumar Singh kertoo, että kaupungissa on jouduttu tuhkaamaan liki 150 ruumista, jotka joki huuhtoi haudoistaan.

Singhin mukaan joen rannoille on saatettu haudata 500–600 koronaan kuollutta.

Useimmat kuolleista menehtyivät Intian koronaepidemian ollessa pahimmillaan huhti- ja toukokuussa. Monet perheet eivät pystyneet maksamaan perinteistä polttohautausta, joten kuolleet upotettiin Gangesiin tai haudattiin joen rannoille.

Intiassa on virallisten tietojen mukaan kuollut lähes 400 000 ihmistä koronaan, mutta todellisen määrän pelätään olevan paljon suurempi.

Pietarissa Venäjän kaupunkien ennätysmäärä koronakuolemia: 107 vuorokaudessa

Kello 13.55: Pietarissa on raportoitu Venäjän kaupunkien ennätysmäärä koronakuolemia vuorokaudessa. Jalkapallon EM-kisoja paraikaa isännöivässä Pietarissa henkensä koronavirukseen liittyvistä syistä on menettänyt 107 ihmistä viimeisen vuorokauden aikana, tiedotettiin lauantaina.

Venäläiset uutistoimistot ilmoittivat, että Pietarin viime vuorokauden uhriluku on Venäjän kaikkien kaupunkien korkein sitten pandemian alkamisen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Pietari isännöi EM-kisojen seitsemää ottelua, joihin lukeutuvat puolivälierät.

EM-kisojen Pietarissa käyneet suomalaiskatsojat toivat mukanaan kotimaahan lukuisia koronatartuntoja.

THL:n tekninen vika korjattu

Kello 13.43: THL:n tilastojärjestelmän rajapinnassa oli perjantaina eli juhannusaattona tekninen häiriö, jonka vuoksi uusien koronatartuntojen määrästä ei saatu perjantaina tietoa tavalliseen tapaan hieman ennen puoltapäivää. Rajapinta näytti lähtevän toimimaan uudelleen perjantaina iltapäivällä.

Toisen rokoteannoksen saanut Suomessa jo liki miljoona ihmistä

Kello 13.42: THL:n mukaan koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut noin 3,2 miljoonaa ihmistä eli 57,7 prosenttia väestöstä.

Rokotteen toisen annoksen on saanut noin 977  000 ihmistä. Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 17,6 prosenttia.

Koronarokotukset eivät näytä pysähtyneen juhannusaattonakaan, vaikka rokotettujen määrät ovatkin pienempiä kuin muutaman edellisen vuorokauden aikana.

Rokotteen ensimmäisen annoksen saaneita on noin 19  000 enemmän kuin perjantaina. Toisen annoksen saaneiden määrä kasvoi 23  000 ihmisellä perjantaihin verrattuna.

Suomessa on todettu 125 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.51: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on todettu 125 uutta koronavirustartuntaa. Koko Suomessa on todettu epidemian aikana yhteensä 94 989 koronavirustartuntaa.

THL:n mukaan koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on Suomessa sairaalahoidossa 35 ihmistä. Heistä kuusi on tehohoidossa.

Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia oli keskiviikkoon mennessä ilmoitettu yhteensä 969. THL päivittää koronaan liittyvien kuolemantapausten määrän kerran viikossa keskiviikkoisin.

Uudet kuntakohtaiset luvut eivät ole tiedossa. Eilen perjantaina THL:n koronalukuja kartoittavan palvelun rajapinnassa oli toimintahäiriö, jonka vuoksi kuntakohtaiset tartuntaluvut päivittyivät vasta iltapäivällä. Vielä ei ole varmaa, päivittyvätkö kuntakohtaiset luvut myöhemmin tänään.

Yli 400 lääkäriä kuollut koronaan Indonesiassa – ainakin 14 oli rokotettu kahdesti

Kello 11.06: Indonesiassa yli 400 lääkäriä on kuollut koronavirukseen. Heistä ainakin 14 oli saanut kaksi rokoteannosta virusta vastaan, ilmoitti maan lääkärijärjestö.

Tieto lisää huolta siitä, miten kiinalainen Sinovac-rokote suojaa koronan ärhäkkää deltavarianttia vastaan. Indonesian rokotusohjelma perustuu suurelta osalta Sinovacin käyttöön.

Viime viikkoina koronatartuntojen leviäminen Indonesiassa on jälleen nopeutunut.

Indonesia arvioi rokottaneensa ensi vuoden alussa yli 180 miljoonaa ihmistä maan 252 miljoonan väestöstä.

Euroopan lääkevirasto (EMA) aloitti Sinovac-yhtiön koronarokotteen arvioinnin toukokuussa.

Pirkanmaalla 14 uutta tartuntaa

Kello 10: Pirkanmaalla on varmistunut 14 uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala Tays kertoo lauantaina. Tartunnat on todettu edellisen päivän aikana.

Fimlab tutki Pirkanmaalta 451 näytettä.

Pietarin-kävijöillä todettu jo yli 120 koronatartuntaa, jokainen bussilla Suomeen palannut on voinut altistua

Kello 9.45: Venäjällä Pietarissa matkailleilla todettujen koronavirustartuntojen määrä on kasvanut entisestään kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n johtaja Mika Salminen sanoo, että Pietarista Suomeen matkustaneilla on todettu jo yli 120 koronatartuntaa. Salmisen mukaan tartuntoja on todettu niin paljon, että jokainen bussilla Pietarista palannut on voinut altistua.

THL:n mukaan kaikkien bussilla Pietarista palanneiden tulee välttää kontakteja perheen ulkopuolisiin henkilöihin ja hakeutua koronatestiin 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta. THL sanoo tiedotteessa, että testiin tulee hakeutua jo juhannusviikonlopun aikana eikä odottaa ensi viikkoon.

Hanakasti tarttuva koronan deltavariantti huolettaa

Kello 9.25: Koronaviruksen deltavariantin tarttuvuus huolettaa terveysalan viranomaisia nyt ympäri maailmaa. Sen on todettu voivan tarttua esimerkiksi lyhyen kohtaamisen aikana kaupassa.

– Deltavariantista on tällä hetkellä paljon huolta, myönsi Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus perjantaina lehdistötilaisuudessa.

Deltamuunnos on niin tarttuvaa, että asiantuntijoiden mukaan yli 80 prosenttia väestöstä tarvitsisi rokottaa sen hillitsemiseksi. Näin suuri rokotuskattavuus on vaativa tavoite jopa maille, joilla on tehokas rokotusohjelma.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että rokotteet ovat hieman vähemmän tehokkaita deltavarianttia vastaan. Ne ovat silti erittäin tehokkaita myös deltaa vastaan, mutta vasta toisen rokoteannoksen jälkeen.

Useat Euroopan maat ovat poistaneet koronarajoitukset. Koko planeetan mitassa pandemia on ollut edelleen hidastumassa. Rokotusten eteneminen on vähentänyt tartuntoja lukuisissa, lähinnä varakkaissa, maissa.

Afrikka on toistaiseksi säästynyt pahimmalta pandemiasta, mutta nyt koronatartunnat ovat lisääntyneet hälyttävästi ainakin 12 maassa.

Deltavariantista on raportoitu 14 Afrikan maassa. Potilaiden ja kuolemantapausten määrän nopea kasvu ajaa terveydenhoidon romahduksen partaalle, varoittivat Afrikan tautien torjunnan ja ennaltaehkäisyn viranomaiset.

WHO:n mukaan vain noin prosentti Afrikan väestöstä on saanut kaksi koronarokotteen annosta.

THL kehottaa kaikkia Pietarista Suomeen matkustaneita hakeutumaan testiin

Kello 9.10: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa kaikkia matkustajia, jotka ovat matkustaneet Pietarista Suomeen millä tahansa bussiyhtiöllä, hakeutumaan koronavirustestiin matalalla kynnyksellä.

THL:n mukaan kaikkien bussilla Pietarista palanneiden tulee välttää kontakteja perheen ulkopuolisiin henkilöihin ja hakeutua koronatestiin 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta. Testiin tulee hakeutua jo juhannusviikonlopun aikana eikä odottaa ensi viikkoon.

Myös niiden henkilöiden, jotka ovat tai ovat olleet kontaktissa Pietarista Suomeen busseilla matkustaneiden matkailijoiden kanssa, tulisi hakeutua koronavirustestiin matalalla kynnyksellä, ja aina jos oireita ilmenee. Testiin voi hakeutua omalla koti- tai oleskelupaikkakunnalla. Koronavirustestit ovat testattavalle maksuttomia.

THL tiedotti jo torstaina 24. kesäkuuta, että osa suomalaisten matkailijoiden koronatartunnoista on jäljitetty pietarilaiseen Alpenhaus ravintolaan. Siellä vierailleita turisteja kehotetaan erityiseen varovaisuuteen.

THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Venäjälle. Lisäksi vahva suositus on, että kaikki Venäjältä Suomeen palaavat matkustajat hakeutuvat koronavirustestiin 72 tuntia Suomeen paluun jälkeen ja välttävät sosiaalisia kontakteja testituloksen valmistumiseen saakka.

Sydneyn koronasulku laajeni koko suurkaupunkiin

Kello 8.30: Australian suurkaupungin Sydneyn osittainen koronasulku on laajentunut koskemaan koko kaupunkia ja ympäröiviä seutuja. Asiasta ilmoitti Uuden Etelä-Walesin osavaltion johto.

Laajennettu koronasulku kestää kaksi viikkoa. Sen piirissä on yli viisi miljoonaa ihmistä Sydneyssä sekä esimerkiksi turistien suosimalla Blue Mountainsin alueella.

Liikkumisrajoitus sallii kotoa poistumisen vain välttämättömistä syistä, kuten ruokaostoksilla tai lääkärissä käynnin takia.

Suurta huolta Sydneyssä aiheuttaa koronaviruksen deltavariantin leviäminen. Intiasta lähtöisin oleva virusmuunnos on paljon helpommin tarttuva kuin alkuperäinen koronavirus.

Perjantai 25.6.

Moskovassa ennätysmäärä koronakuolemia

Kello 20.11: Moskovan paheneva koronatilanne on saanut viranomaiset määräämään uuden etätyöpakon.

Moskovan ja koko Venäjän koronatilanne on synkentynyt viime viikkoina rajusti, kun helposti tarttuva deltavariantti on lähtenyt leviämään. Alun perin Intiasta tavattu deltavariantti edustaa jo 90:tä prosenttia uusista tartunnoista Moskovassa.

Viranomaisten mukaan koko maassa todettiin perjantaina lähes 21 000 uutta tartuntaa, joista liki 8 000 pääkaupungissa. Moskovassa kirjattiin lisäksi 98 koronaan liittyvää kuolemaa, mikä on korkein luku pandemian aikana.

Deltavariantti on levinnyt Venäjällä kuin kulovalkea, sillä monet venäläiset ovat olleet vastahakoisia ottamaan rokotusta koronaa vastaan. Perjantaina vain 21 miljoonaa maan 146 miljoonasta asukkaasta oli saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

Britannian terveysministeri myönsi rikkoneensa koronasääntöjä

Kello 17.21: Britannian terveysministeri Matt Hancock on joutunut myrskyn keskelle rakkaussuhteensa takia, ja oppositiopuolueet vaativat hänen eroaan. Hancockin ja hänen avustajansa kiihkeä pussailu tallentui valvontakameran kuviin, jotka taas päätyivät iltapäivälehti Sunin sivuille.

Hancock on myöntänyt, että hän rikkoi voimassa olleita koronasääntöjä avustajaansa halailemalla. Pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja ilmoitti perjantaina, että pääministerillä on täysi luottamus terveysministeriinsä ja että Johnson pitää asiaa loppuun käsiteltynä.

– Pääministeri on hyväksynyt terveysministerin anteeksipyynnön, tiedottaja ilmoitti.

Hancock sanoi lausunnossaan myöntävänsä, että hänen toukokuun alussa tapahtunut pussailunsa oli koronasääntöjen vastaista ja että hän on tuottanut monille ihmisille pettymyksen. Sekä Hancock että hänen avustajansa Gina Coladangelo ovat naimisissa, mutta eivät keskenään.

Koronasääntöjen noudattamatta jättäminen on toisinaan johtanut koviinkin seuraamuksiin. Tutkija Neil Ferguson erosi viime vuonna hallituksen neuvonantajaryhmästä, koska oli sallinut rakastajattarensa vierailla luonaan.

Koronarokotteen ensimmäinen annos annettu Suomessa 3,19 miljoonalle

Kello 17.18: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut 3,19 miljoonaa ihmistä eli 57,4 prosenttia väestöstä, kertoo THL.

Toisen annoksen on saanut noin 954 000 ihmistä. Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 17,2 prosenttia.

Rokotteen ensimmäisen annoksen saaneita on runsaat 35 000 enemmän kuin eilen. Toisen annoksen saaneiden määrä kasvoi lähes 38 000 ihmisellä eiliseen verrattuna.

THL: Suomessa todettu 145 uutta koronatartuntaa

Kello 17.16: Suomessa on tänään raportoitu 145 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen tekstiviestitse STT:lle. Uusista tartunnoista 91 on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

THL:n tilastojärjestelmän rajapinnassa ilmeni tänään tekninen häiriö, eikä tietoa uusista tartunnoista ei saatu tavalliseen tapaan. Salminen kertoi uusien tartuntojen määrästä aiemmin Ylelle. THL:ltä ei osata sanoa, onko häiriö kokonaan korjaantunut. Siksi juhannusviikonloppuna ei välttämättä saada tietoja uusien koronatartuntojen määristä.

Yle: uusia koronatartuntoja 145 kuntakohtaiset luvut eivät päivity teknillisten ongelmien takia

Kello 13.45: Suomessa on todettu 145 uutta koronavirustartuntaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoo Ylelle.

THL:n teknisten ongelmien takia kuntakohtaiset tartuntaluvut eivät päivittyne juhannuksen aikana.

Poliisi tutkii valerokotuksia Intiassa – suolaliuosta annettu rokotteen sijaan

Kello 13.40: Intian poliisi on ilmoittanut tutkivansa valerokotuksia, joita on tehty ainakin Mumbain ja Kalkutan kaupungissa, uutistoimisto AFP kertoo.

Yhteensä valerokotuksia on annettu kaupungeissa noin 2 500 ihmiselle.

Koronavirusrokotteiden sijaan ihmisiä rokotettiin suolaliuoksella. Poliisi on pidättänyt kymmenen ihmistä Mumbaissa, joiden joukossa on kaksi yksityissairaalassa työskennellyttä lääkäriä. Valepistoksia on annettu ihmisille paikallisen median mukaan yhdeksässä eri kohteessa. Poliisi epäilee, että valheellisesti rokotettuja ihmisiä oli kaupungissa noin 2 000.

Kalkutassa poliisi on puolestaan pidättänyt miehen, jonka epäillään johtaneen kahdeksaa valheellista rokotusleiriä. Noin 500 ihmisen epäillään saaneen valerokotetta kyseisissä leireissä. Heistä vähintään 250 oli vammaisia tai transsukupuolisia ihmisiä.

Kalkutan tapauksessa epäillyt liimasivat lääkeyhtiö Astra Zenecan rokotteen etiketin antibioottia sisältävän lääkepullon kylkeen. Huijaus paljastui sen jälkeen kun intialainen näyttelijä ja poliitikko Mimi Chakraborty alkoi epäillä rokotteen todellisuutta ja ilmoitti epäilyksensä poliisille.

– En voi uskoa, että näin käy samaan aikaan kun maailma kamppailee pandemian kanssa, valerokotuksen saanut Debjit Majumdar kertoi.

3,19 miljoonaa suomalaista saanut ensimmäisen rokotteen

Kello13.30: THL:n mukaan koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa 3,19 miljoonaa ihmistä eli 57,4 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen on saanut noin 954  000 ihmistä. Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 17,2 prosenttia.

THL:llä tekninen häiriö, uusien koronatartuntojen määriä ei ehkä julkaista ennen maanantaita

Kello 13.12: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) on tekninen häiriö, jonka vuoksi tänään ei ole raportoitu uusien koronavirustartuntojen määrää.

Rajapinnassa ilmennyt häiriö korjataan viimeistään maanantaina. Ennen sitä THL:llä ei ole ketään korjaamassa häiriötä. Siksi juhannusviikonloppuna ei välttämättä saada tietoja uusien koronatartuntojen määristä.

THL:n viestinnän mukaan on kuitenkin mahdollista, että rajapinta lähtee automaattisesti toimimaan viikonlopun aikana.

Israel ottaa jälleen käyttöön maskipakon sisätiloissa

Kello 11.05: Israelissa otetaan jälleen käyttöön maskipakko julkisissa sisätiloissa, maan terveysministeriö tiedottaa. Maskipakosta luovuttiin vain kymmenen päivää sitten, mutta koronaviruksen deltamuunnoksen leviämisen takia maskit on laitettava jälleen naamalle.

Maan pandemiatyöryhmän johtaja Nachman Ashin mukaan maassa on raportoitu yli sata koronatapausta neljä päivää putkeen.

Pirkanmaalla kahdeksan uutta tartuntaa

Kello 9.30: Pirkanmaalla on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Fimlab tutki alueelta 876 koronanäytettä.

Yhteensä Pirkanmaalla on todettu tähän mennessä 5 217 tartuntaa koko epidemian aikana.

Sydney ja kuuluisa Bondi-ranta laitetaan sulkutilaan

Kello 9.23: Australian Sydneyssä alkoi perjantaina viikon kestävä sulkutila, jonka aikana ihmisten tulee välttää turhaa liikkumista kotiensa ulkopuolella. Sulkutilan piirissä on kuuluisa Bondi-ranta, kaupungin keskusta ja osa sen itäisiä lähiöitä.

Tiukentuneiden rajoitusten takana on koronaviruksen deltamuunnos, jonka pelätään leviävän hallitsemattomasti kaupungissa. Deltamuunnos tunnistettiin ensimmäisen kerran Intiassa.

Sulkutilan aikana ihmiset saavat poistua kodeistaan hoitamaan vain välttämättömiä asioita.

Maan lääkärijärjestö Australian Medical Association (AMA) pitää kaupungin osittaista sulkemista kuitenkin riittämättömänä. Järjestön mukaan koko kaupunki olisi pitänyt sisällyttää sulkutilan piiriin.

Torstai 24.6.

Mahdollisia altistumisia Kauppi Sports Centerissä

Kello 22.14: Liikuntakeskus Kauppi Sports Centerissä Tampereella on saattanut altistua koronavirukselle 16.–18. kesäkuuta ja 21.–23. kesäkuuta. Kauppi Sports Center tiedottaa asiasta Facebookissa.

Liikuntakeskuksen mukaan sen tiloissa on vieraillut koronavirustartunnan saanut henkilö tartuttavana kyseisinä ajanjaksoina. Henkilö ei ole vieraillut liikuntakeskuksen kuntosalilla.

Useita tartuntoja Tallink Siljan Baltic Princessilla matkustaneilla

Kello 17.35: Viime viikonloppuna Tallink Siljan Baltic Princessilla matkustaneiden joukosta on todettu useita koronavirustartuntoja, tiedottaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Ensimmäiset tartunnat tulivat tietoon keskiviikkona ja torstaina niitä on ilmennyt lisää. Tartuntoja on tähän mennessä todettu seitsemällä matkustajalla, jotka kuuluvat viiteen eri matkaseurueeseen.

Tallink Silja on lähettänyt asiasta kertovan tekstiviestin aluksella viime perjantaina ja lauantaina matkustaneille.

Koska tapauksia on todettu useissa toisiinsa liittymättömissä matkaseurueissa, on todennäköistä, että lisätartuntoja voi vielä tulla esiin, sairaanhoitopiiri kertoo.

Venäjän koronaluvut nousivat korkeimmalle tasolle liki puoleen vuoteen

Kello 17.12: Venäjällä raportoitiin torstaina yli 20 000 uutta koronavirustartuntaa ja 568 viruksen seurauksena tapahtunutta kuolemaa. Määrä on korkein sitten tammikuun.

Tartunnoista yli 8 500 rekisteröitiin Moskovassa, missä rekisteröitiin myös liki sata uutta koronavainajaa.

Tartuntojen räjähdysmäinen nousu selittyy koronaviruksen erittäin herkästi tarttuvalla deltavariantilla. Uusista tartunnoista 90 prosenttia on deltavariantin aiheuttamia.

Moskovassa koronarajoituksia on kiristetty niin, että maanantaista lähtien ravintoloihin pääsevät vain ne, joilla on todistus koronarokotuksesta, todistus puolen vuoden sisällä sairastetusta koronasta tai tuore negatiivinen koronatestitulos.

THL kehottaa Neva Toursin bussilla matkanneita testiin

Kello 16.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa erityisesti Neva Toursin bussimatkalla alkuviikosta Pietarissa olleita hakeutumaan koronatesteihin.

Lisäksi matkalaisten tulisi välttää muita kuin perheen sisäisiä kontakteja.

Korona-altistusuhka koskee viidentoista linja-auton matkustajia. Kaikki bussit lähtivät Pietarista kohti Suomea tiistaina puoliltapäivin.

THL huomauttaa, että tartunnat ovat todennäköisiä myös muilla Pietarissa matkustaneilla. Testeihin tulisi hakeutua, vaikka mitään koronaoireita ei olisikaan.

16-vuotiaat pääsevät pian varaamaan rokotusajan Tampereella

Kello 15.40: Tampereella avataan 2. heinäkuuta mennessä porrastetusti ajanvaraus koronarokotukseen kaikille yli 16-vuotiaille. Juhannuksen jälkeisellä viikolla ajanvaraus avautuu ikävuosi kerrallaan 16–20-vuotiaille.

Vuonna 2001 syntyneet voivat varata ajan maanantaina 28.6. kello 12 alkaen, vuonna 2002 syntyneet tiistaina 29.6. kello 12, vuonna 2003 syntyneet keskiviikkona 30.6. kello 12, vuonna 2004 syntyneet torstaina 1.7. kello 12 ja kaikki 16 vuotta täyttäneet perjantaina 2.7. kello 12 alkaen.

Pääministeri Marin kehottaa jokaista itärajan ylittäjää menemään koronatestiin

Kello 15.00: Pääministeri Sanna Marin (sd.) on huolissaan itärajan ylittäneiden turistien mukana tulleista tautitapauksista. Marinin mukaan on tärkeää, että joka ikinen rajanylittäjä menee koronatestiin, jotta tautitapaukset saadaan kiinni eikä tauti pääse leviämään.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote kertoi tänään, että Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemalla otetuista näytteistä on todettu 86 koronatartuntaa.

Tiistaista alkaen Vaalimaalla otetuissa testeissä on todettu 72 ja Nuijamaan rajanylityspisteellä 14 positiivista näytettä ihmisiltä eri puolilta Suomea.

Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemien näytteissä 86 tartuntaa

Kello 14.00: Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemalla otetuista näytteistä on todettu 86 koronatartuntaa, kertoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote tiedotteessaan.

22. kesäkuuta alkaen Vaalimaalla otetuissa testeissä on todettu 72 ja Nuijamaan rajanylityspisteellä 14 positiivista näytettä ihmisiltä eri puolilta Suomea. Vaalimaalla positiivisen koronanäytteen antaneista suurin osa on nuoria miehiä, jotka ovat pääkaupunkiseudun ohella kotoisin Pori–Tampere–Mikkeli-akselin eteläpuolelta.

Kymenlaaksossa todettujen koronatartuntojen lähde on viimeisen kahden viikon aikana ollut suurimmassa osassa tapauksista peräisin ulkomailta. Lisäksi on näihin tapauksiin liittyviä jatkotartuntoja.

THL: Ensimmäisen koronarokotteen saanut Suomessa 3,15 miljoonaa ihmistä

Kello 13.25: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut noin 3,15 miljoonaa ihmistä eli 56,8 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Rokotteen toisen annoksen on nyt saanut noin 916  000 ihmistä. Toisen annoksen rokotekattavuus on näin 16,5 prosenttia.

Annettujen ensimmäisten rokoteannosten määrä on kasvanut eilisestä lähes 37  000:lla.

Tartuntoja kolmeen pirkanmaalaiskuntaan

Kello 12.14: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 123 uutta koronavirustartuntaa. Luku eroaa aamupäivällä tiedotustilaisuudessa kerrotusta 124 tartunnasta.

Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 94 719 koronavirustartuntaa.

THL kirjasi seitsemän tartuntaa pirkanmaalaiskuntiin. THL raportoi päivittäin eri luvut Pirkanmaalle kuin Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Erot johtuvat tilastoinnin viiveistä ja erilaisesta tilastointitavasta.

THL kirjasi Pirkanmaan tartunnat kuntiin seuraavasti: Tampereelle kolme (yhteensä 3 308), Pälkäneelle kolme (38) ja Sastamalaan yhden (94).

THL:n arvio: Heinäkuun alkupuolella noin 80 prosenttia 16 vuotta täyttäneistä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen

Kello 11.13: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan heinäkuun alkupuolella noin 80 prosenttia 16 vuotta täyttäneistä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi THL:n tiedotustilaisuudessa, että ensimmäisen rokoteannoksen on saanut jo 56,3 prosenttia Suomen väestöstä. Kontion mukaan rokotteen ensimmäisiä annoksia on annettu 3,1 miljoonaa ja toisia annoksia 920  000.

Suomessa raportoidaan tänään 123 uutta koronavirustartuntaa

Kello 10.48: Suomessa raportoidaan tänään 123 koronatartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotustilaisuudessa. Ilmaantuvuus kahden viikon aikana sataatuhatta asukasta kohden on 19, kun se kahden edeltävän viikon aikana oli 29.

THL:n mukaan epidemian kiihtymisvaiheessa on vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Muut sairaanhoitopiirit ovat pääosin perustasolla.

Oikaisu 24.6.2021 kello 12.11: Tiedotustilaisuudessa kerrottiin 124 uudesta tartunnasta. Myöhemmin varmistui, että oikea luku on 123 tartuntaa.

Pirkanmaalaisyrityksille koronatukia yli 204 miljoonaa euroa

Kello 10.35: Pirkanmaalla toimiville yrityksille on maksettu koronatukia yhteensä yli 204 miljoonaa euroa. Tampereen kaupunkiseudulla toimiville yrityksille myönnettiin tuista yli 164 miljoonaa euroa.

Tukien määriä selvittivät Business Finland ja Pirkanmaan liitto. Laskennassa olivat mukana 8. kesäkuuta 2021 mennessä maksetut tuet ja korvaukset.

Kokonaissumma muodostuu seuraavista yrityksille suunnatuista tuista ja korvauksista: sulkemiskorvaus, ravitsemisyritysten hyvitykset ja tuet, elyn kehittämisavustus, kustannustukikierrokset 1 ja 2, yksinyrittäjän tuet, Business Finlandin koronatuet, yrittäjien työttömyystuet huhtikuuhun saakka sekä maaseudun yritysten tuet.

Kolmas korona-aalto saapui Brasiliaan, keskiviikkona uusi tartuntaennätys

Kello 10.28: Brasiliassa koronavirustartunnat nousivat keskiviikkona uuteen päiväkohtaiseen ennätykseen, kun vuorokauden aikana todettiin yli 115  000 uutta tartuntaa.

Maan terveysministeriön mukaan epidemian kolmas aalto on saapunut maahan. Päivittäiset tartunnat ovat olleet tasaisessa nousussa yli kuukauden ajan, ja koronaan liittyviä kuolemantapauksia todetaan nyt noin 2  000 päivässä.

Noin 212 miljoonan asukkaan Brasiliassa on todettu yhteensä 18 miljoonaa koronavirustartuntaa ja yli puoli miljoonaa koronakuolemaa. Joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan viralliset luvut ovat alakanttiin.

Perustuslakivaliokunta esittää muutoksia korona-ajan maahantulomalliin

Kello 10.27: Perustuslakivaliokunta esittää muutoksia hallituksen maahantulomalliin. Lausunnossa suhtaudutaan kriittisesti muun muassa sääntelyn voimassaoloaikaan. Lisäksi valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että lähtömaan koronaolosuhteita ei huomioida riittävällä tavalla.

Laki koskee velvollisuutta esittää koronatautia koskeva todistus Suomeen saavuttaessa sekä osallistua koronatestiin Suomeen saavuttaessa ja maahan saapumisen jälkeen.

Lue lisää: Perustuslakivaliokunnan mielestä korona-ajan maahantulomallissa pitäisi ottaa paremmin huomioon lähtömaan tautitilanne

THL ehdottaa koronarokotusten laajentamista kaikkiin 12–15-vuotiaisiin

Kello 10.05: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kaikkien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa. THL on antanut 12–15-vuotiaiden koronarokotuksista lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle. Päätöksen asiasta tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto.

Koronapandemia on aiheuttanut sairaalahoitoa vaativia infektioita, jälkitauteja ja kuolemantapauksia lapsilla ja nuorilla vähemmän kuin vanhemmissa ikäryhmissä, THL kertoo.

Suomessa todetuista koronavirustartunnoista noin viisi prosenttia oli kesäkuun alkuun mennessä todettu 12–15-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Keskimäärin kaksi tuhannesta 10–19-vuotiailla todetusta tartuntatapauksesta on vaatinut erikoissairaanhoitoa, ja tehohoitojaksoja on tilastoitu yhteensä viisi. 12–15-vuotiaiden kuolemia ei ole tähän mennessä todettu.

– Koronarokotukset voivat osaltaan auttaa lieventämään erityisesti lapsia ja nuoria koskevia rajoituksia ja jopa luopumaan niistä. Tällä olisi merkittävä vaikutus lasten ja nuorten hyvinvointiin, THL:n ylilääkäri Otto Helve kertoo.

Nuorille annettaisiin Biontechin ja Pfizerin Comirnaty-rokotetta, sillä se on tällä hetkellä ainoa koronarokote, jolla on Euroopan komission myöntämä ehdollinen myyntilupa 12–15-vuotiaiden rokottamiseen. THL:n mukaan Comirnaty on tällä hetkellä laajassa käytössä 12 vuotta täyttäneillä Yhdysvalloissa, missä rokotteiden turvallisuusseurannassa ei ole noussut esiin erityisesti tätä ikäryhmää koskevia turvallisuushuolia.

Pirkanmaalla todettiin kahdeksan uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.07: Pirkanmaalla on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiedotti uusista tartunnoista torstaina. Tartunnat ovat keskiviikolta.

Yhteensä koko pandemian aikana Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 5 209 koronavirustartuntaa. Tällä viikolla maanantain alkaen Pirkanmaalla on kerrottu yhteensä 36 koronavirustartunnasta.

Koronavirusnäytteitä ottavat sekä yksityiset näytteenottajat että Fimlab. Näytteenottajista vain Fimlab raportoi koko testimääränsä Taysiin, muut näytteenottajat ilmoittavat vain positiiviset testitulokset. Keskiviikon aikana Fimlab analysoi 576 näytettä.

Majoitustilastot jäljessä normaaliajasta

Kello 8.26: Majoituskysyntä oli Suomessa toukokuussa selvästi kasvussa verrattuna viime vuoteen, jolloin koettiin koronan aiheuttama poikkeuksellisen suuri majoituskysynnän romahdus. Tilastokeskuksen mukaan kotimaiset yöpymiset kuitenkin olivat yhä 30 prosenttia jäljessä, jos niiden määrää verrataan vuoden 2019 toukokuuhun.

Ulkomaisia yöpymisiä tilastoitiin Suomessa toukokuussa 72 000, mikä oli 85 prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna.

Hotellien käyttöaste on suurissa kaupungeissa yhä alhainen. Esimerkiksi huoneiden käyttöaste on 20 prosenttia, myös Turussa ja Tampereella käyttöaste jää alle 35 prosenttiin.

Keskiviikko 23.6.

Hus patistaa Venäjältä palanneita koronatesteihin

Kello 20.06: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri patistaa Venäjältä palanneita matkailijoita hakeutumaan koronavirustesteihin. Hus muistuttaa, että testi tulisi ottaa 72 tunnin kuluttua Suomeen paluusta.

Lisäksi matkalaisen tulisi välttää sosiaalisia kontakteja siihen saakka, kun hän saa testituloksen.

Husista kerrotaan, että tiistaina ja keskiviikkona Vaalimaalla otetuista Husin alueen asukkaiden koronanäytteistä jo 34 on todettu positiiviseksi.

Testaaminen olisi tärkeää mahdollisten tartuntaketjujen nopean katkaisemisen vuoksi, Husin tiedotteessa muistutetaan.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on korostanut Venäjän tautitilanteen pahenemista ja testaamista. THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Venäjälle. Esimerkiksi Pietarissa 14 päivän ilmaantuvuusluku on 240, kun se Suomessa on alle 20.

Venäjän koronatartunnat räjähdysmäisessä kasvussa, rokottaminen hidasta

Kello 18.56: Venäjän viranomaiset varoittivat keskiviikkona koronaviruksen deltavariantin räjähdysmäisestä leviämisestä maassa. Tilannetta pahentaa entisestään erittäin hitaasti mateleva rokotuskampanja.

–  Viime viikolla koronaviruksesta johtuvaan tautiin kytköksissä oleva kuolleisuus nousi 21,3 prosenttia verrattuna aikaisempiin kuukausiin, sanoi Venäjän apulaispääministeri Tatjana Golikova. Golikovan mukaan tartuntojen määrä on noussut Venäjän kaikilla alueilla.

Moskovan pormestarin Sergei Sobjaninin mukaan tartuntojen kasvu on räjähdysmäistä. Sobjaninin mukaan kuluneiden kahden viikon aikana Moskovassa on rekisteröity yli 50  000 tartuntaa, mikä on korkein määrä koko pandemian aikana.

Koronapotilaita varten on varattu Moskovassa 20  000 sairaalapaikkaa, ja niistä yli puolet on jo käytössä.

Vaikka Venäjällä on annettu koronarokotuksia jo joulukuusta lähtien, vain runsaat 20 miljoonaa ihmistä Venäjän liki 146 miljoonasta asukkaasta on saanut vähintään yhden rokoteannoksen.

Kaksi rokotusta saaneet pääsevät jatkossa rajan yli ilman terveystarkastusta

Kello 16.54: Kaksi koronarokotusta saaneet pääsevät jatkossa Suomeen ilman pakollisia terveystarkastuksia rajoilla, kertovat aluehallintovirastot. Määräys astuu voimaan huomisesta alkaen.

Lisäksi ilman pakollisia terveystarkastuksia maahan pääsevät koronataudin sairastaneet, jotka ovat saaneet vähintään yhden rokoteannoksen ja rokotuksesta on vähintään viikko, tai jos sairastamisesta on alle puoli vuotta.

Muutoin aluehallintovirastot jatkavat heinäkuun loppuun määräyksiään, joiden mukaan riskimaista saapuvien henkilöiden täytyy osallistua kuntien järjestämiin terveystarkastuksiin maahantulon yhteydessä.

Ruotsissa 504 uutta tartuntaa vuorokauden aikana

Kello 15.25: Ruotsissa pandemia tuntuu rauhoittuvan, sillä torstaina julkistettiin sikäläisittäin matala tartuntaluku: 504 uutta vuorokaudessa. Kuolintapauksia tuli ilmi 8.

Tartuntoja on lähes 1,1 miljoonaa pandemian alusta.

Kaksi uutta koronakuolemaa

Kello 13.53: Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on Suomessa sairaalahoidossa 33 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Potilaista viisi on tehohoidossa.

Määrä on vähemmän kuin viikko sitten, jolloin potilaita oli tehohoidossa 12 ja kaiken kaikkiaan sairaalassa 43. Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella hoidettavia on viisi erikoissairaanhoidossa ja kaksi teho-osastolla.

Uusia koronakuolemia on raportoitu kaksi. Yhteensä niitä on todettu epidemian aikana Suomessa 969.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa reilu 3 miljoonaa ihmistä

Kello 13.25: THL:n mukaan koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut noin 3,11 miljoonaa ihmistä eli 56,1 prosenttia väestöstä.

Rokotteen toisen annoksen on nyt saanut noin 880 000 ihmistä. Toisen annoksen rokotekattavuus on näin 15,9 prosenttia.

Annettujen rokoteannosten määrä on kasvanut eilisestä lähes 37 000:lla.

Ravintolarajoituksia kevennetään edelleen

Kello 11.51: Valtioneuvosto vahvisti sote-ministeriryhmän eilen tekemän esityksen ja muutokset astuvat voimaan huomenna torstaina.

Perustason alueilla asiakasmääriä ja aukioloaikoja koskevat rajoitukset poistuvat kokonaan.

Kiihtymisvaiheen alueella ravintoloiden aukioloaikaa ja anniskeluaikaa laajennetaan. Päijät-Häme ja Kanta-Häme palaavat perustason rajoituksiin, eli kiihtymisvaiheeseen jää vain Uusimaa.

Suomessa on raportoitu 107 uutta koronatartuntaa

Kello 11.45: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan (THL) Suomessa on raportoitu 107 uutta koronatartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 1 071 tartuntaa, mikä on 537 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä koko pandemian aikana Suomessa on raportoitu 94  596 tartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja kirjattiin Helsinkiin (28) ja Vantaalle (17). Tampereelle kirjattiin 7 tartuntaa. Muualle Pirkanmaalle THL raportoi kolme tapausta Pirkkalaan ja yhden Kangasalle.

VTV: Huoltovarmuus turvattiin Suomessa hyvin koronapandemian aikana

Kello 11.03: Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV katsoo, että Suomi on tähän mennessä onnistunut hyvin huoltovarmuuden turvaamisessa koronapandemian aikana. Huoltovarmuusrahaston ansiosta Huoltovarmuuskeskus saattoi reagoida kriisiin nopeasti ja muun muassa turvata merenkulun niin, että tavaraliikenne Suomeen jatkui lähes normaalisti.

VTV:n tarkastus ulottui viime vuoden maaliskuulta tämän vuoden toukokuuhun ja kattoi ne toimialat, joihin pandemialla on ollut eniten vaikutusta.

Pirkanmaalla todettiin 11 uutta tartuntaa

Kello 9.25: Pirkanmaalla on todettu 11 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Lukema on sama kuin maanantaina. Yhteensä Pirkanmaalla on nyt todettu 5 201 tartuntaa. Viime viikolla Pirkanmaalta raportoitiin kaikkiaan 58 tartuntaa.

Fimlab tutki alueelta 739 koronanäytettä. Yksityisten laboratorioiden tekemien testien määrä ei ole mukana lukemassa.

Tiistai 22.6.

Kolumbian koronakriisi pahenee, jo yli 100 000 koronakuolemaa

Kello 21.03: Kolumbiassa maan koronatilanne on muuttumassa erittäin pahaksi. Tartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun jo huhtikuussa, jolloin viranomaiset ottivat käyttöön muun muassa yöllisen ulkonaliikkumiskiellon.

Rajoituksilla ei ole ollut suurta merkitystä, sillä maassa on jo viikkokausia osoitettu mieltä presidentti Ivan Duquen hallitusta vastaan.

Koronan aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä ylitti maanantaina Kolumbiassa 100 000 uhrin rajan. Väkilukuun suhteutettuna Kolumbian koronakuolemien määrä on Latinalaisen Amerikan ja Karibian neljänneksi korkein.

Pirkanmaan ravintolarajoitukset poistuvat

Kello 16.01: Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ravintoloiden koronarajoitukset kevenevät torstaina.

Perustason alueilla asiakasmäärä-, anniskelu- ja aukiolorajoitukset poistuvat, kiihtymisvaiheen alueilla aukiolo pitenee 01:een.

Näin ollen myös Pirkanmaalla ravintoloilta poistuvat rajoitukset kokonaan. Käytännössä perustasolla olevilla alueilla olisivat edelleen voimassa vain yleiset hygienia- ja etäisyyden pitovelvoitteet sekä vaatimus asiakkaiden istumapaikoista sisätiloissa.

Sote-ministeriryhmän esityksestä on tarkoitus päättää valtioneuvoston istunnossa huomenna.

Ruotsissa 34 uutta kuolemantapausta

Kello 15.24: Ruotsissa raportoitiin tiistaina 34 uutta kuolemantapausta perjantain jälkeen. Kuolleita on nyt 14 608. Uusia tartuntoja oli 3 378 ja pandemian alusta lähtien niitä on 1 088 014.

Ruotsi laskee koronarokotusten alaikärajan 16 vuoteen

Kello 15.21: Ruotsi laskee koronarokotusten alaikärajan 18:sta 16 vuoteen, kertoo maan kansanterveyslaitos.

Rokotuksia tullaan tarjoamaan myös sellaisille alle 16-vuotiaille lapsille, jotka kuuluvat tiettyihin riskiryhmiin.

Rokotukset tulevat näin ollen koskemaan kaikkia lukiolaisia ja osaa peruskoululaisista.

Fimlab: Keskimäärin 15 positiivista näytettä päivässä

Kello 12.11: Laboratorioyhtiö Fimlab kertoo Twitterissä, että sen koko toimialueelta tutkituista koronavirusnäytteistä keskiarvoisesta 15 näytettä päivässä on positiivisia.

Fimlabin julkaiseman kuvan mukaan vielä keväällä positiivisia näytteitä oli keskiarvoisesti lähes sata. Näytteitä tutkitaan nyt keskimäärin hieman alle 2 000 päivässä. Talvella näytteitä saatettiin tutkia päivässä yli 3 000.

Suomessa todettu 110 uutta tartuntaa

Kello 11.54: Suomessa on raportoitu 110 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä tartuntoja on todettu 94 489.

Eniten uusia tartuntoja THL kirjasi Helsinkiin (44) ja Tampereelle (14). Pirkanmaalle THL raportoi myös tartunnat Pirkkalaan ja Ylöjärvelle.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 11 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. Taysin ja THL:n luvut eroavat, koska tartuntoja tilastoidaan eri tavoin.

Kuubassa kehitettiin rokote, jonka teho on valmistajan mukaan yli 92 prosenttia

Kello 10.36: Kuubalaisen lääkelaboratorion mukaan maassa kehitetty Abdala-koronarokote on yli 92-prosenttisen tehokas kolmen annoksen jälkeen. Bio Cuba Farma ei kuitenkaan täsmentänyt, tarkoittiko teho suojaa tartuntaa, sairastumista vai viruksen aiheuttamaan tautiin kuolemista vastaan.

Kuubassa kehitellään yhteensä viittä koronarokotetta. Niistä kahta käytetään jo väestön rokottamiseen, vaikka kliinisiä testejä ei ole vielä saatu loppuun.

Kuuba on tottunut kehittämään rokotteita itse, koska maa on ollut pitkään Yhdysvaltojen tiukassa kauppasaarrossa.

Kuuba on tähän mennessä selvinnyt viruksesta varsin hyvin, mutta viime aikoina tartuntojen määrä on alkanut nousta. Tähän mennessä maassa on rekisteröity 169  000 virustartuntaa ja vajaat 1  200 viruksen aiheuttamaan tautiin kuollutta. Kuubassa on runsaat 11 miljoonaa asukasta.

Pirkanmaalla todettu 11 uutta tartuntaa

Kello 9.51: Pirkanmaalla on todettu 11 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki Pirkanmaalta 679 näytettä. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu 5 190 koronatartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 11 uutta koronatartuntaa – viides yli 10 tartunnan päivä kesäkuussa

Kaikki yli 16-vuotiaat pääsevät pian varaamaan rokotusajan Tampereella

Kello 8.50: Tampereella avataan 2. heinäkuuta mennessä porrastetusti ajanvaraus koronarokotukseen kaikille yli 16-vuotiaille. Tampereen kaupunki kertoo asiasta tiedotteessa.

21–23-vuotiaat pääsevät varaamaan rokotusajan vielä ennen juhannusta. Juhannuksen jälkeisellä viikolla ajanvaraus avautuu ikävuosi kerrallaan 16–20-vuotiaille.

Ajanvaraus alkaa seuraavasti:

∎ Riskiryhmään 1 tai 2 kuuluvat 12–15-vuotiaat: tiistaina 22.6. klo 12

∎ 1998 syntyneet: tiistaina 22.6. klo 12

∎ 1999 syntyneet: keskiviikkona 23.6. klo 12

∎ 2000 syntyneet: torstaina 24.6. klo 12

∎ 2001 syntyneet: maanantaina 28.6. klo 12

∎ 2002 syntyneet: tiistaina 29.6. klo 12

∎ 2003 syntyneet: keskiviikkona 30.6. klo 12

∎ 2004 syntyneet: torstaina 1.7. klo 12

∎ kaikki 16 vuotta täyttäneet: perjantaina 2.7. klo 12

Myös kaikki nyt vuoroon tulevia ikäryhmiä vanhemmat tamperelaiset voivat edelleen varata ajan rokotukseen. Rokotuksia annetaan ajanvarauksella Messukeskuksen ja Ratinan rokotusyksikössä. Eniten aikoja tulee tarjolle uuteen Messukeskuksen rokotusyksikköön.

Kulttuurin koronatukien hakuaika päättyy

Kello 6.52: Opetus- ja kulttuuriministeriöstä haettavien taide- ja kulttuurifestivaalien sekä kesäteattereiden korona-avustusten hakuaika päättyy tänään.

Avustukset on tarkoitettu tukemaan toimintaa, joka on vaikeutunut tai estynyt koronasta aiheutuvien rajoitusten takia 1.1.–30.9.2021. Tarkoituksena on myös edistää toiminnan jatkumista mahdollisimman joustavasti rajoitusten päätyttyä.

Avustukset kuuluvat kulttuuri-, liikunta- ja tapahtuma-alan koronatukipakettiin, joka on yhteensä noin 230 miljoonaa euroa ja sisältyy eduskunnalle annettuun vuoden 2021 toiseen lisätalousarvioesitykseen.

EU:n koronarokotustodistus käyttöön Suomessa tänään

Kello 6.18: Euroopan unionin koronarokotustodistus otetaan käyttöön Suomessa tästä päivästä alkaen, kun Suomen kansallinen todistus päivittyy yhteensopivaksi EU-todistuksen kanssa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että EU:n koronarokotustodistuksen saa Omakanta-palvelusta. Muutos Omakannassa tapahtuu automaattisesti. EU-todistus on tarpeen erityisesti matkustaessa, sillä todistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella.

Sosiaali- ja terveysministeriö huomauttaa, että kaikki rokotustodistukset eivät vielä näy Omakannassa, sillä osasta alueita tiedot päivittyvät viiveellä. Tarkoituksena on, että jatkossa todistus päivittyisi Omakantaan viimeistään viiden vuorokauden kuluessa rokotuksesta.

Lue lisää: Mikä on Suomessa nyt käyttöön otettava EU:n koronarokotus­todistus ja mistä sen saa? Tässä vastaukset

Italia poistaa ulkotilojen maskipakon

Kello 6.15: Italiassa kasvomaskien käyttäminen ulkotiloissa ei ole enää pakollista ensi viikon maanantaista lähtien, kertoo maan terveysministeriö. Italia on ollut yksi koronan pahimmin runtelemia maita Euroopassa.

Italian terveysministeri kertoo Facebookissa, että maskipakko poistuu tartuntavauhtinsa osalta valkoiseksi määritellyillä alueilla.

Valkoiseksi luokitellaan tällä hetkellä kaikki alueet maan luoteisnurkassa sijaitsevaa pientä Aostanlaaksoa lukuun ottamatta. Asiantuntijat ennustavat, että maanantaihin mennessä koko Italia luokiteltaisiin valkoiseksi.

Ilmoitus noudattaa asiantuntijapaneelin suositusta, jonka mukaan maskeja tulisi vielä pitää mukana muun muassa suuria kokoontumisia varten.

Maanantai 21.6.

Yle: Ravintolarajoitukset lievenevät loppuviikosta lähelle normaalia

Kello 21.01: Ylen tietojen mukaan valtioneuvosto päättää tuntuvista kevennyksistä ravintolamääräyksiin ylihuomenna keskiviikkona kello 12. Uusista helpotuksista ehdittäisiin siis nauttimaan jo juhannuksena.

Rajoitukset kevenevät Ylen tietojen mukaan jo lähelle normaalia. Se tarkoittaa lievennyksiä ainakin aukioloaikoihin, asiakaspaikkarajoituksiin ja istumapaikkavaatimuksiin.

Uudet ohjeet on tarkoitus saada voimaan heti hallituksen keskiviikon kokouksen jälkeen, jos valtioneuvosto hyväksyy esityksen. Täytäntöön päätökset ehtisivät mahdollisesti torstaina.

Kevennyssuunnitelmista tiedotettaneen tarkemmin huomenna tiistaina.

Mahdollisia altistumisia Pyynikintorin Liha ja kahvi -liikkeessä

Kello 16.19: Tampereella on voinut altistua koronavirukselle perjantaina 18. kesäkuuta kello 10–18 Pyynikintorin Liha ja Kahvi -liikkeessä, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Tays kehottaa liikkeessä tällä aikavälillä asioineita seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan testiin vähäisistäkin oireista.

Orivedellä rokotusajanvaraus aukeaa porrastetusti 16–29-vuotiaille

Kello 16.13: Orivedellä ajanvaraus koronarokotuksiin avautuu 16–29-vuotiaille syntymävuoden mukaan porrastetusti juhannusviikon ja kesäkuun viimeisen viikon aikana. Lisäksi riskiryhmiin 1 tai 2 kuuluvien 12–15-vuotiaiden orivesiläisten ajanvaraus käynnistyy tiistaina 22. kesäkuuta kello 12.

Nyt heti ajan pääsevät varaamaan yli 24-vuotiaat, eli kaikki 1997 tai sitä ennen syntyneet, orivesiläiset. Sen jälkeen ajanvaraus avautuu porrastetusti seuraavasti: 1998 syntyneet pääsevät varaamaan ajan tiistaina 22. kesäkuuta kello 12, 1999 syntyneet keskiviikkona 23. kesäkuuta kello 12, 2000 syntyneet torstaina 24. kesäkuuta kello 12, 2001 syntyneet maanantaina 28. kesäkuuta kello 12, 2002 syntyneet tiistaina 29. kesäkuuta kello 12, 2003 syntyneet keskiviikkona 30. kesäkuuta kello 12, 2004 syntyneet torstaina 1. heinäkuuta kello 12 ja kaikki 16 vuotta täyttäneet perjantaina 2. heinäkuuta kello 12.

Ajanvaraus riskiryhmään 1 tai 2 kuuluville 12–15-vuotiaille aukeaa tiistaina 22. kesäkuuta kello 12.

STM ohjeistaa kuntia koronatodistusten antamisesta ja koronatestien maksuista

Kello 14.48: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on antanut ohjeistuksensa koskien koronatodistusten antamista ja koronatestien maksuja.

Tiistaista lähtien Omakannasta saa EU:n koronarokotustodistuksen, joka korvaa kansallisen koronarokotustodistuksen. Tavoitteena on, että 14. heinäkuuta lähtien Omakannasta saa myös todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.

Kun EU-asetus koronatodistuksista on tullut voimaan heinäkuun 1. päivä, EU:n koronatodistukset ja niiden paperiversiot ovat maksuttomia kansalaisille.

Yksityiset terveydenhuollon palveluntuottajat toteuttavat Suomesta ulkomaille matkustavien covid-19-testejä. Kela ei korvaa matkustamisen vuoksi yksityisessä terveydenhuollossa tehtyjä koronatestejä.

Kainuussa uusia rokoteaikoja vasta syksylle

Kello 13.55: Kainuun alueella uusia aikoja ensimmäiselle koronarokotteelle ei anneta kesä–heinäkuun aikana. Kesällä saapuvilla rokoteannoksilla kyetään antamaan vain tehosterokotteet, tiedottaa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä. Tilanne johtuu rokotteiden heikosta saatavuudesta.

Kainuussa täyttyvät tällä hetkellä kiihtymisvaiheen kriteerit. Alueen lähes kaikki tapaukset ovat Kajaanissa, jossa uusia koronatapauksia on ollut päivittäin. Kainuun koronakoordinaatioryhmä kokoontuu huomenna ylimääräiseen kokoukseen nopeasti heikentyneen tilanteen vuoksi.

Etelä-Afrikan koronatartunnat nousivat huikeat 1 500 prosenttia

Kello 13.26: Koronavirustartunnat Etelä-Afrikassa ovat jälleen kääntyneet jyrkkään nousuun samalla kun maan rokotusohjelma matelee eteenpäin.

Maan presidentin Cyril Ramaphosan mukaan tartuntojen määrä on kasvanut huhtikuusta 1 500 prosentilla. Kun maassa vielä huhtikuussa rekisteröitiin alle 800 tartuntaa päivittäin, oli määrä viime viikolla yli 13 000 tartuntaa päivässä.

Tilanne on pahin Gautengin maakunnassa, missä sairaalat ovat täpötäynnä ja terveydenhuollon työntekijöiden työtaakka on kasvanut erittäin suureksi.

Etelä-Afrikassa on saatu rokotettua vasta noin kaksi miljoonaa maan 59 miljoonasta asukkaasta. Viime viikolla hallitus määräsi armeijan lääkintäjoukkoja terveydenhuollon työntekijöiden avuksi antamaan rokotuksia.

Rokotuksia on keskiviikkona tarkoitus laajentaa opettajiin. Tähän mennessä on rokotettu vain terveydenhuollon työntekijöitä ja yli 60-vuotiaita.

Etelä-Afrikan koronatilanne on Afrikan pahin.

THL: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa yli 55 prosenttia väestöstä

Kello 13.23: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut noin 3,063 miljoonaa ihmistä eli noin 55,2 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Rokotteen toisen annoksen on saanut noin 848  000 ihmistä. Toisen annoksen rokotekattavuus on näin 15,3 prosenttia.

Yhteensä eilisen jälkeen on annettu noin 11  000 rokoteannosta.

Tokion olympialaisiin otetaan enintään 10 000 katsojaa kilpailua kohden

Kello 12.40: Enintään 10 000 ihmistä pääsee seuraamaan Tokion olympialaisten avajais- ja päättäjäisseremonioita, kertoivat olympialaisten järjestäjät maanantaina. Avajaisten ja päättäjäisten ohella rajattu yleisömäärä koskee kaikkia kilpailutapahtumia. Päätapahtumapaikaksi kaavaillun Japanin kansallisstadionin yleisökapasiteetti on 68 000.

10 000 katsojan maksimikapasiteetti pätee myös muilla kilpailupaikoilla sillä edellytyksellä, että normaalioloissa kilpailupaikalle voitaisiin ottaa yli 20 000 katsojaa. Tätä pienemmillä kilpailupaikoilla yleisömäärä on vieläkin rajatumpi. Kisajärjestäjät tiedottivat maanantaina myös valmiudesta siihen, että koronavirustartuntatapausten ilmetessä kisoja voidaan jatkaa kokonaan ilman yleisöä.

Jo aiemmin oli selvää, että ulkomainen yleisö ei pääse Japaniin seuraamaan kisoja.

– Yleisö ei saa lainkaan huutaa tai puhua lujaa. Kasvomaskien käyttö on välttämätöntä kaikilla kisapaikoilla, BBC referoi kisajärjestäjien ohjeistusta.

Tokion olympialaiset on määrä järjestää 23. heinäkuuta–8. elokuuta.

Suomessa todettu 45 uutta tartuntaa

Kello 11.42: Suomessa on raportoitu 45 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Eniten THL kirjasi uusia tapauksia Helsinkiin, 11, ja Vantaalle, 6. Pirkanmaalle THL raportoi kaksi tartuntaa Kangasalle ja yhden Lempäälään.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 1 049 tartuntaa, mikä on 636 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Yhteensä koko maassa on todettu epidemian alusta lähtien 94 379 tartuntaa.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) raportoi Pirkanmaalle aiemmin tänään kuusi uutta tartuntaa. Taysin ja THL:n tiedot eroavat, koska tapauksia tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Pirkanmaalla kuusi uutta tartuntaa

Kello 8.43: Pirkanmaalla on varmistunut kuusi uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) maanantaina. Tartunnat todettiin sunnuntaina.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 5 179 tartuntaa.

Viime viikolla Tays kertoi kaikkiaan 58 uudesta tapauksesta. Määrä on samaa luokkaa kuin sitä edeltävällä viikolla, jolloin Tays raportoi 56 tartunnasta.

Uusi-Seelanti hyväksyi alustavasti joiden lasten rokottamisen

Kello 7.24: Uuden-Seelannin lääkeviranomainen Medsafe on alustavasti hyväksynyt lääkeyhtiö Pfizerin koronarokotteen käytön 12–15-vuotiaille.

– Huolellisen harkinnan ja viimeisimpien tieteellisten aineistojen tarkastelun jälkeen, Medsafe on ilmoittanut alustavasta hyväksynnästään, jotta Pfizerin rokotetta voidaan antaa nuorisollemme, maan pääministeri Jazinda Ardern sanoi tiedotteessa.

Maassa on noin 265 000 kyseiseen ikäluokkaan kuuluvaa lasta ja nuorta.

Työmatkaliikenne Suomeen avautuu EU- ja Schengen-alueelta

Kello 6.35: Työmatkaliikenne Suomeen muista EU- ja Schengen-maista sallitaan tästä päivästä alkaen. Päätös koskee kaikkia liikennemuotoja eli myös maa- ja meriliikennettä, kun aiemmin vastaava linjaus oli voimassa lentoliikenteessä.

Etenkin Viro ehti toivoa pitkään, että Suomi keventäisi rajoituksiaan. Viron pääministeri Kaja Kallas muun muassa vetosi suoraan pääministeri Sanna Mariniin (sd.), että yli neljä kuukautta erossa olleet virolaisperheet pääsisivät jälleen tapaamaan toisiaan.

Myös EU- ja Schengen-alueelta saapuva turisti voi päästä Suomeen, jos hänellä on todistus hyväksytystä koronarokotussarjasta tai sairastetusta koronataudista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut