Kaikki koronaviruksesta: G7-maat lupaavat lahjoittaa miljardi koronarokotetta köyhemmille maille – Suomessa on todettu 47 uutta tartuntaa

Seuraamme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikolla 23.

Koronarokotukset etenevät Suomessa. Ensimmäisen rokoteannoksen oli keskiviikkoaamuun mennessä saanut 47,8 prosenttia suomalaisista.

7.6.2021 6:52 | Päivitetty 14.6.2021 8:36

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 7. kesäkuuta alkaen.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 31.5.–6.6.2021 pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 13.6.

G7-maat lupaavat lahjoittaa miljardi koronarokotetta köyhemmille maille

Kello 17.13: Rikkaiden teollisuusmaiden G7-ryhmä sanoo lahjoittavansa miljardi koronarokotetta köyhemmille maille. Asiasta ilmoitti Britannian pääministeri Boris Johnson G7-maiden huippukokouksen päätöspäivänä tänään.

Rokotteet toimitetaan perille joko suoraan tai Maailman terveysjärjestön WHO:n Covax-ohjelman kautta. Covaxin tavoitteena on taata rokotteiden jakelu kaikkialla maailmassa, myös köyhissä maissa.

G7-maat vaativat myös uutta, WHO:n johdolla tehtävää tutkimusta Kiinassa koronapandemian synnystä.

Moskovassa innostetaan kansalaisia rokotuksiin autoarvonnoilla

Kello 13.53: Moskovassa kansalaisia yritetään autoarvonnoilla innostaa ottamaan koronarokote. Moskovan pormestari Sergei Sobjanin ilmoitti sunnuntaina, että tulevan vajaan kuukauden aikana jokainen ensimmäisen koronarokoteannoksen ottanut voi voittaa auton.

Sobjaninin mukaan joka viikko heinäkuun 11. päivään saakka arvotaan viisi noin miljoonan ruplan (vajaan 11 500 euron) arvoista henkilöautoa.

– Toki rokotuksen tärkeimpiä hyötyjä ei voi verrata autoon. Kyseessä on oma terveys ja mielenrauha, Sobjaninin muistutti.

Koronarokotukset aloitettiin Venäjällä jo joulukuussa, mutta tahti on ollut verkkainen – osin siksi, että venäläiset suhtautuvat rokotukseen epäilevästi. Koronatartuntojen määrä esimerkiksi Moskovassa on kääntynyt jälleen nousuun, ja kaupungissa on jouduttu avaamaan uudelleen kenttäsairaaloita koronapotilaita varten.

THL: ensimmäisen koronarokotteen on saanut 50,8 prosenttia väestöstä

Kello 13.27: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut lähes 2,82 miljoonaa ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut noin 723 000 ihmistä.

Rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta noin 50,8 prosenttia ja toisen annoksen osalta 13 prosenttia.

THL: Suomessa on todettu 47 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.43: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 47 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 1 377 tartuntaa, mikä on 1 083 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin raportoitiin 2 460 tartuntaa kahdessa viikossa.

Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 93 821 koronavirustartuntaa.

Tartuntoja raportoitiin ainakin seuraaviin Pirkanmaan kuntiin: Kangasala (+1), Tampere (+1).

Pirkanmaalla seitsemän uutta tartuntaa

Kello 9.32: Pirkanmaalla on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays kertoi lauantain tartunnoista sunnuntaiaamuna.

Fimlab analysoi Pirkanmaalla lauantaina 661 näytettä.

Korona-aika on saanut matkailuautojen myynnin ja vuokrauksen kukoistamaan

Kello 7.06: Matkailuautojen ostaminen ja vuokraus on lisääntynyt merkittävästi korona-aikana. Myös matkailuautoja käyttävien suomalaisten joukko on monipuolistunut: karavaanareissa on nyt entistä enemmän lapsiperheitä ja nuorempia aikuisia, kerrotaan SF-Caravan -yhdistyksestä.

Lauantai 12.6.

Moskovan työntekijät pysyvät kotona ensi viikolla

Kello 18.45: Moskovan pormestari Sergei Sobjanin ilmoitti lauantaina, että pahentuneen koronatilanteen takia työntekijät ovat kotona ensi viikolla. Välttämätöntä työtä tekeviä lukuun ottamatta pääkaupungin työntekijöiden palkallinen työskentelemättömyys kestää ensi tiistaista lauantaihin.

–  Viime viikon aikana koronaviruksen leviäminen on jyrkästi lisääntynyt, Sobjanin sanoi nettisivullaan.

Moskovassa on rekisteröity päivittäin noin 6  700 koronatartuntaa, joka on korkein luku joulukuun jälkeen.

Ensimmäisen rokoteannoksen saanut puolet suomalaisista

Kello 13.32: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut 50 prosenttia eli puolet väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Toisen rokotteen on saanut 12,7 prosenttia. Koronarokotteen on saanut 2,77 miljoonaa ihmistä.

Suomessa todettu 114 uutta tartuntaa

Kello 13.25: Suomessa on raportoitu 114 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 93 774 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja raportoitiin Helsinkiin (28), Vantaalle (9) ja Tampereelle (9). THL kirjasi tapauksia myös Kangasalle (3) ja Valkeakoskelle (1).

Virolaiset matkustajat voivat ottaa koronarokotteen laivalla

Kello 13.18: Virolaisilla matkustajilla on mahdollisuus ottaa koronarokote Tallinkin laivoilla ensi viikon torstaina ja perjantaina, Tallink tiedottaa. Suomalaiset tai muiden maiden kansalaiset sen sijaan eivät voi ottaa rokotetta laivalla.

Tallinkin mukaan Viron terveysviranomaiset ovat myöntäneet luvan rokotusten järjestämiseen. Rokotuksen antavat terveydenhuollon ammattilaiset, ja rokotteena on yhden annoksen Janssen-koronarokote.

Matkustajien on varattava rokotusaika etukäteen, ja ajanvarausta varten matkustajalla tulee olla tehtynä matkavaraus.

THL:n tartuntalukujen päivittymisessä viivettä

Kello 13.01: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteri näyttää viime vuorokauden ajalta Suomessa raportoitujen tartuntojen osalta nollaa uutta tartuntaa.

Todellisten tartuntojen määrä viime vuorokaudelta ei kuitenkaan ole nolla, vaan tartuntalukujen päivittymisessä on viivettä, kertoo tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho THL:stä.

– Tartuntojen määrä on samalla tasolla kuin aiempina päivinä. Eli ei vielä tullut ihan täyttä stoppia tartunnoille, Yrttiaho sanoo.

Vielä ei ole varmaa, tuleeko lukuihin päivitys lauantain tai edes sunnuntain aikana. Yrttiaho kertoo, että THL on vastikään tehnyt päätöksen, että kesäviikonloppuina THL:n asiantuntijoilla ei ole enää varallaoloa.

Brittiparlamentaarikot: Koronapassit syrjiviä ja ne tulisi hylätä

Kello 12.07: Koronapassit eriarvoistavat ihmisiä muun muassa uskonnon, iän ja sosioekonomisen taustan perusteella, brittipuolueiden välinen komitea sanoo tuoreessa raportissa. Asiasta uutisoi The Guardian.

– Rokotteiden saantitilastojen valossa mikä tahansa koronasertifikaatti tulisi olemaan syrjivä rodun, iän ja uskonnon perusteella. Suoraan sanottuna hallituksen on romutettava kaikki ajatukset koronapassien käyttöönotosta, sanoo komitean puheenjohtaja William Wragg.

Kun rokote ei ole pakollinen, on ihmisellä oltava oikeus kieltäytyä siitä. Syyt rokotteesta kieltäytymiseen voivat liittyä esimerkiksi uskontoon, vakaumukseen tai terveydentilaan.

Fimlabista testitulos keskimäärin 13 tunnissa

Kello 9.46: Koronavirustestin tuloksen saa Fimlabista nyt keskimäärin 13 tunnissa, laboratorioyhtiö kertoo verkkosivuillaan. Testin vasteaika eli aika näytteenotosta tulokseen on liikkunut tällä viikolla hieman yli 10 tunnissa. Esimerkiksi torstaina vasteaika oli 12 ja maanantaina 11 tuntia.

Pirkanmaalla kahdeksan uutta tartuntaa

Kello 9.39: Pirkanmaalla on varmistunut kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Fimlab tutki 839 näytettä. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu nyt yhteensä 5 108 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu toista päivää peräkkäin kahdeksan uutta koronavirustartuntaa

Intiassa vähemmän koronatartuntoja kuin yli kahteen kuukauteen

Kello 8.55: Intiassa raportoitiin lauantaina 84 332 uutta koronavirustartuntaa, joka on alhaisin tartuntojen määrä yli kahteen kuukauteen, maan terveysministeriön tilastoista ilmenee uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tähän mennessä Intiassa on raportoitu kaikkiaan 29,4 miljoonaa tartuntaa ja 367 081 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Lauantaina uusia kuolemia todettiin 4 002.

Tampereen toinen massarokotuspiste aukeaa

Kello 8.48: Tampereen toinen massarokotuspiste aukeaa maanantaina Tampereen Messu- ja urheilukeskukseen. Rokotuksessa käydään ajanvarauksella, kuten Ratinankin rokotuspisteessä, arkisin kello 9–16. Piste on avoinna kesän ajan.

Lue lisää: Maanantaina aukeaa kesän ajaksi Tampereen toinen massarokotusyksikkö Messukeskukseen – Tältä näyttää nyt A-hallissa, katso kuvat

Miljoonia annoksia Johnson & Johnsonin rokotetta ei voida käyttää

Kello 8.26: Yhdysvalloissa viranomaiset ovat kertoneet lääkejätti Johnson & Johnsonille, että miljoonia yhtiön rokoteannoksia ei voida käyttää mahdollisen saastumisen vuoksi. New York Times -lehden mukaan käyttökelvottomia rokoteannoksia on noin 60 miljoonaa.

Rokotteet on valmistettu Emergent Bio Solutions -tehtaalla Baltimoressa. Tehdas joutui keskeyttämään tuotantonsa huhtikuussa sen jälkeen kun kävi ilmi, että Johnson & Johnsonin ja Astra Zenecan rokotteen aineosia oli sekoittunut. Tehdas on edelleen suljettuna.

Viranomaiset käyvät edelleen läpi tehtaalla tuotettuja Johnson & Johnsonin ja Astra Zenecan rokote-eriä. Kaikki Yhdysvalloissa toistaiseksi annetut Johnson & Johnsonin rokoteannokset on tehty Hollannissa, ei Baltimoressa.

Perjantai 11.6.

THL:n tavoitteena, että yli puoli miljoonaa ihmistä saisi koronarokotteen kesäkuussa

Kello 18.28: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tavoitteena on, että Suomessa reilusti yli puoli miljoonaa ihmistä saisi rokotteen ensiannoksen kesäkuussa.

Juhannusviikolla Suomeen saapuu lähes neljänneksen enemmän koronarokotteita kuin muuten kesäkuussa, jopa 400  000 annosta.

Muuten kesäkuussa maahan saapuu tasaiseen tahtiin noin 320  000 annosta viikossa.

Saksa poistaa matkustusvaroituksia

Kello 17.51: Saksa poistaa koronasta johtuvat matkustusvaroitukset useimpiin maihin heinäkuun alussa, kertoo ulkoministeri Heiko Maas. Hänen mukaansa normaalimpaan palaaminen on mahdollista, kun rokotukset etenevät.

Maita, joissa tartuntoja on 50–200 seitsemän päivän aikana 100  000:ta ihmistä kohti, ei enää kohdella riskivyöhykkeinä. Rajoitukset pysyvät voimassa maissa, joissa tartuntoja on enemmän tai tarttuvat virusmuunnokset leviävät.

Tällaisia maita ovat muun muassa Intia ja Britannia.

Tiukat ravintolarajoitukset jatkuvat enää Hämeessä

Kello 15.11: Hallitus pidensi odotetusti ravintoloille sallittua anniskelu- ja aukioloaikaa Uudellamaalla koronaepidemian hellittäessä. Maakunnan ravintolat saavat perjantaista alkaen anniskella iltakymmeneen asti ja olla auki tunnin pidempään. Uusi rajoitus on yhteneväinen Varsinais-Suomen ja Keski-Pohjanmaan kanssa.

Samalla päätöksellä Uudenmaan ravintoloissa kumottiin niin sanottu tanssikielto. Tämä linjaus jatkuu edelleen Kanta- ja Päijät-Hämeen maakunnissa, joissa ravintoloiden on myös lopetettava anniskelu iltakahdeksalta ja suljettava ovet tuntia myöhemmin.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa vaatii tiukan aikataulusääntelyn purkamista myös Hämeen maakunnissa.

Korona pudotti oleskelulupien ja turvapaikanhakijoiden määrää

Kello 14.13: Koronapandemiasta johtuvat kansainväliset matkustusrajoitukset pudottivat Suomeen suuntautuvaa muuttoliikettä merkittävästi viime vuonna, ilmenee Euroopan muuttoliikeverkon (EMN) raportista.

Oleskelulupia myönnettiin Suomessa vähemmän kuin edellisenä vuonna ja turvapaikanhakijoiden määrä laski huomattavasti. Myös muualla Euroopassa tilanne oli samankaltainen.

Pääministeri Marin on saanut ensimmäisen rokoteannoksen

Kello 13.40: Pääministeri Sanna Marin (sd.) on saanut ensimmäisen annoksen koronarokotetta. Marin kertoi asiasta Twitterissä perjantaina.

Ensimmäisen rokoteannoksen saanut 49,2 prosenttia suomalaisista

Kello 13.36: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 2,73 miljoonaa ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Rokotettuja on noin 23 000 ihmistä enemmän kuin eilen.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut noin 675 000 ihmistä. Rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 49,2 prosenttia ja toisen annoksen osalta 12,2 prosenttia.

Chilen Santiago julistautui sulkutilaan

Kello 13.34: Chilen pääkaupunki Santiago on julistettu sulkutilaan kasvavien koronatapausten vuoksi, kertoo BBC. Maa raportoi torstaina 7 716 uutta koronatapausta, joista suurin osa todettiin rokottamattomalla väestöllä.

Noin 58 prosenttia 17,5 miljoonasta chileläisestä on saanut täyden rokoteannoksen ja 75 prosenttia on saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Hallitusta on kuitenkin kritisoitu liian aikaisesta rajoitusten lieventämisestä.

Toukokuun lopussa koronaa havaittiin vielä jätevesissä ympäri maata

Kello 13.08: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronavirusta todettiin jätevesiseurannassa joka puolella maata vielä touko–kesäkuun vaihteessa. Näytteitä otettiin 28 jätevedenpuhdistamolta, joista 18:n näytteissä havaittiin koronavirusta.

Koronavirusta erittyy tartunnan saaneiden ihmisten eritteisiin jo ennen oireiden alkua ja noin kolmen viikon ajan tartunnan saamisen jälkeen.

Kesäkuusta alkaen THL jatkaa koronaviruksen viikoittaista jätevesiseurantaa enää Helsingin, Espoon, Turun, Tampereen, Oulun ja Jyväskylän jätevedenpuhdistamoilla. Kuutta jätevedenpuhdistamoa koskeva seuranta kattaa 40 prosenttia Suomen väestöstä.

Venäjän EM-joukkueessa koronatartunta

Kello 12.56: Jalkapallon miesten EM-lopputurnauksessa Suomen lohkovastustajana pelaavan Venäjän joukkueesta on paljastunut koronavirustartunta, joukkue kertoi perjantaina.

Tartunnan saanut hyökkääjä Andrei Mostovoi jää pois EM-joukkueesta. Mostovoin tilalle joukkueeseen nousee puolustaja Roman Jevgenjev.

Venäjä pelaa B-lohkon avausottelunsa sunnuntaina Pietarissa Belgiaa vastaan. Suomi kohtaa Venäjän Pietarissa ensi keskiviikkona.

Florida ei salli risteily-yhtiöiden vaatia rokotustodistuksia

Kello 12.48: Yhdysvaltalaisristeilijät olisivat jo valmiina aloittamaan uudelleen risteilyt Floridan osavaltion satamista, mutta erimielisyys koronarokotustodistuksista on ajamassa ne pattitilanteeseen.

Yhdysvaltain tautivirasto CDC vaatii, että yli 95 prosenttia risteilylaivojen matkustajista ja henkilökunnasta on rokotettu, jotta kokeiluluontoisten risteilyjen vaatimukset täyttyvät. Floridan osavaltio ei kuitenkaan republikaanikuvernööri Ron DeSantisin päätöksellä salli yhtiöille lupaa kysyä rokotustodistuksia.

Esimerkiksi Norweigan Cruise Line on ilmoittanut vaativansa rokotustodistuksia kaikilla risteilyillään.

Marin: Valmistelussa esitys työmatkustuksen avaamiseksi laivoilla

Kello 12.32: Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vastannut Viron pääministeri Kaja Kallakselle, että tautitilanteen helpottaessa molemmissa maissa voidaan sisärajaliikenteen rajoituksia purkaa asteittain.

Marinin mukaan sisäministeriö valmistelee ensi viikoksi hallituksen neuvoteltavaksi esityksen, miten työmatkustusta laivoilla ja maarajojen kautta voisi avata terveysturvallisesti. Marin sanoo, että lentoliikenne työmatkoilla avattiin ensimmäisenä, koska siinä matkustajamäärät ovat rajattuja.

Viron pääministeri Kaja Kallas vetosi tänään Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla julkaistussa tekstissä Mariniin, jotta meriliikenteen matkustusrajoituksia Suomen ja Viron välillä avattaisiin. Kirjoitus julkaistiin perjantaina.

Suomessa todettu 47 uutta tartuntaa

Kello 11.45: Suomessa on raportoitu 47 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 93 660 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja raportoitiin perjantaina Vantaalle (13) ja Helsinkiin (6). Pirkanmaalle THL kirjasi yhden uuden tartunnan Tampereelle.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 8 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. Taysin ja THL:n tiedot poikkeavat, koska tartuntoja tilastoidaan eri tavoin.

Uudenmaan ravintolarajoituksia kevennetään

Kello 10.59: Hallitus on odotetusti pidentänyt ravintoloille sallittua anniskelu- ja aukioloaikaa Uudellamaalla.

Valtioneuvoston yleisistunnossa tehdyn päätöksen myötä ravintolat saavat maakunnassa anniskella iltakymmeneen asti ja olla auki tunnin pidempään. Muutos tulee voimaan tänään perjantaina kello 18 alkaen. Rajoitus on yhteneväinen Varsinais-Suomen ja Keski-Pohjanmaan kanssa.

Lisäksi Uudenmaan ravintoloissa kumottiin niin sanottu tanssi- ja karaokekielto, jonka nimissä asiakkaat tuli ohjata istumaan. Myös Pirkanmaalla ravintolarajoitukset ovat tällä viikolla keventyneet.

Yli puoli vuotta kiireetöntä sairaanhoitoa odottavien määrä vähentynyt

Kello 10.47: Ennätyspitkät jonot kiireettömään hoitoon ovat lyhentyneet kevään aikana. Lähes 135 000 potilasta odotti pääsyä kiireettömän sairaalahoitoon huhtikuun 2021 lopussa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Heistä noin 6 100 henkilöä eli 4,6 prosenttia oli odottanut hoitoon pääsyä yli puoli vuotta. Joulukuun lopussa yli puoli vuotta hoitoa odottaneita oli 5,4 prosenttia ja viime elokuun lopussa 13 prosenttia.

Sairaanhoitopiirit joutuivat viime vuonna siirtämään kiireetöntä hoitoa koronaepidemian vuoksi. Ennen koronaa yli puoli vuotta hoitoa odottaneita on ollut huhtikuun lopussa keskimäärin 1 000.

Kuluttajaliitto: Koronatestien hinnoissa on satasten eroja

Kello 9.32: Yksityisten lääkäriasemien koronavirustestien hinnoissa on merkittäviä eroja, selviää Kuluttajaliiton vertailusta. Huhti-toukokuussa suoritetussa hintavertailussa oli mukana kuusi yritystä.

Edullisimmin pcr-testiin pääsee 9 Lives -lääkäriasemalla, jossa testauksen minimihinta 114 euroa. Kallein minimihinta on Seppälääkäreillä, jossa testiin pääsee 180 eurolla. 9 Lives -lääkäriasemalla on myös edullisin antigeenitesti 149 euron minimihintaan. Kallein antigeenitesti on Pihlajalinnassa, jossa testin minimihinta on 218,20 euroa.

Jos testiin haluaa oireettomana esimerkiksi matkustamista varten, hintaerot ovat vielä suurempia. Oireettomana testaamisesta ei saa Kela-korvausta. Edullisin oireettoman koronatesti löytyy Medipulssista, jossa testiin pääsee 150 eurolla. Pihlajalinnan minimihinta on kallein: 267,80 euroa.

Pirkanmaalla varmistunut 8 uutta tartuntaa

Kello 9.01: Pirkanmaalla on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki 876 näytettä. Pirkanmaalla on koko epidemian aikana todettu 5 100 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa

G7-maiden määrä lahjoittaa muille valtioille ainakin miljardi koronarokoteannosta

Kello 6.48: G7-teollisuusmaiden johtajien on määrä sopia koronarokotteiden valmistuksen laajentamisesta niin, että maailmalle voidaan tarjota ainakin miljardi koronarokoteannosta.

Rikkaita maita on arvosteltu koronarokotteiden rohmuamisesta ja vaadittu jakamaan niitä alemman tulotason maille. Hyväntekeväisyysjärjestöt ovat kuvailleet nykytilanteen johtavan "rokote-apartheidiin", viitaten Etelä-Afrikassa 1900-luvulla harjoitettuun rotuerottelupolitiikkaan.

Britannia kertoi lahjoittavansa ainakin sata miljoonaa ylijäämäannosta seuraavan vuoden aikana. Ensimmäiset viisi miljoonaa on määrä lahjoittaa syyskuun loppuun mennessä ja prosessi on määrä aloittaa jo lähiviikkoina.

Tämän vuoden loppuun mennessä Britannia aikoo lahjoittaa kaikkiaan 25 miljoonaa rokoteannosta.

Torstai 10.6.

Voi mennä vuosia, ennen kuin edes puolet maailman aikuisista on rokotettu

Kello 17.46: Euroopan unioni tavoittelee 70 prosentin rokotuskattavuutta aikuisväestölle. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan arvion mukaan voi mennä vuosia, ennen kuin koko maailman väestön rokotuskattavuus olisi edes 50 prosenttia, saati sitten EU:n tavoittelema 70 prosenttia.

–  Kun katsotaan ja arvioidaan globaalia rokotekattavuustilannetta, on se vielä hyvin heiveröinen, sanoo Varhila.

Kokoontumisrajoituksia lievennetään Uudellamaalla ensi viikolla

Uudellamaalla voi ensi viikon tiistaista lähtien järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoituksia sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) valmistelee päätöstä rajoitusten keventämisestä parhaillaan.

Yli kymmenen hengen tapahtumissa sisätiloissa täytyy edelleen olla mahdollisuus säilyttää turvavälit. Yli 50 hengen ulkotilaisuuksissa ei vaadita tietyn mittaisia turvavälejä, mutta osallistujien on voitava pitää fyysistä etäisyyttä toisiinsa.

Uudenmaan ravintoloiden rajoitukset kevenemässä huomenna

Kello 17.24: Ravintoloiden koronarajoitusten keventämisestä Uudellamaalla on tarkoitus päättää huomenna, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

STM:n mukaan tavoitteena on, että kevennykset tulisivat voimaan jo huomenna perjantaina. Asia on esillä ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa aamupäivällä.

Rajoituksia kevennetään Uudenmaan siirryttyä koronaepidemian leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheessa ravintolat saavat anniskella kello 22 asti ja olla avoinna tunnin tätä pidempään.

Koronalle on voinut altistua myös Koskikeskuksesta Pirkkalaan kulkevassa bussissa

Kello 16.26: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) ilmoitti Twitterissä, että koronalle on ollut mahdollista altistua 7. ja 8. kesäkuuta bussilinjalla numefo 1 kello 15.30 ja 16 välisenä aikana. Bussi on kulkenut Koskikeskuksesta Pirkkalaan.

Tays ilmoitti uusista altistumisista - Yksi paikoista on jääkiekkokisakatsomo

Kello 15.59: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) ilmoitti torstaina uusista koronavirukselle altistumisista Tampereella. Altistua on voinut Dam Bar terassilla sunnuntaina 6. kesäkuuta kello 19 ja 23 välisenä aikana sekä tiistaina 8. kesäkuuta Lounasravintola Köyhissä Ritareissa kello 11 ja 12 välisenä aikana.

Sunnuntaina Dam Barissa pystyi seuraamaan jääkiekon maailmanmestaruuskisojen finaaliottelua, ja paikalla oli paljon ihmisiä.

Tanska lieventää koronarajoituksiaan

Kello 14.36: Tanska höllää koronarajoituksiaan muun muassa kokoontumisten, ravintoloiden aukiolon ja kasvomaskien käytön osalta. Perjantaista alkaen sisätiloissa saa kokoontua sata ihmistä. Yleinen kasvomaskivaatimus päättyy maanantaina kaikkialla paitsi julkisessa liikenteessä.

Päästäkseen esimerkiksi ravintolaan, teatteriin tai kampaajalle asiakkaiden täytyy edelleen esittää koronapassi, eli todistus joko tuoreesta negatiivisesta koronatestistä, rokotuksesta tai hiljattain sairastetusta covid-19-taudista.

Koronapassia ei kuitenkaan maanantaista alkaen vaadita enää esimerkiksi kirjastoissa ja muissa matalan tartuntariskin paikoissa.

Ravintolarajoitukset muuttuvat Pirkanmaalla

Kello 14.08: Valtionneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa. Pirkanmaalla ravintolat voivat pian olla auki aamuviidestä aamukahteen. Anniskelu on jatkossa sallittua kello 07–01.

Lue lisää: Ravintolarajoituksia kevennetään Pirkanmaalla – jatkossa ovet voivat olla auki ja anniskelu jatkua pidempään

WHO: Euroopan rokotekattavuus ei vielä riitä estämään uutta tautiaaltoa

Kello 13.36: Euroopan rokotekattavuus ei vielä riitä estämään koronaviruksen uutta aaltoa, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Järjestö kehottaa jatkamaan rajoituksia ja välttämään viime kesän virheet, jolloin rajoituksia höllättiin järjestön mukaan liian aikaisin.

– Viime kesän aikana tapaukset nousivat asteittain nuoremmissa ikäryhmissä ja siirtyivät sitten vanhempiin ikäryhmiin, mikä edesauttoi tuhoisaa uutta tautiaaltoa, sulkutoimia ja kuolemia syksyllä ja talvella, sanoi WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge torstaina.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) kertoi myös tänään, että vaikka niin tartunnat kuin sairaalahoidossa olevien määrät ovat laskussa Euroopassa, laumasuojan saavuttaminen on mantereella vielä kaukana. Alueen aikuisväestöstä 46,2 prosenttia on saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 22,3 prosenttia kaksi annosta.

Suomessa lähes 49 prosenttia saanut rokotteen

Kello 13.20: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 2,71 miljoonaa ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Rokotettujen määrä on kasvanut eilisestä noin 30 500 ihmisellä.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut lähes 660 000 ihmistä. Rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 48,8 prosenttia ja toisen annoksen osalta 11,9 prosenttia.

Pääkaupunkiseutu siirtyi leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen

Kello 12.50: Pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronapandemian leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen, kertoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) Twitterissä. Vapaavuoren mukaan pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on linjannut asiasta hetki sitten.

Siirtyminen leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen tarkoittaa, että alueen epidemiatilanne on muuttunut aiempaa rauhallisemmaksi. Kiihtymisvaihe on käytössä olevan kolmeportaisen asteikon keskimmäinen taso.

Pirkanmaa siirtyi tiistaina kiihtymisvaiheesta perustasolle.

EU-parlamentti tukee rokotteiden patenttien purkamista

Kello 11.50: Euroopan parlamentti tukee koronarokotteiden patenttien purkamista. Parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman, jossa se kannattaa rokotepatenttien tilapäistä purkamista, jotta rokotukset vauhdittuisivat maailmanlaajuisesti.

Koronarokotteiden patenttien purkamisesta voitaisiin sopia Maailman kauppajärjestö WTO:n kautta. EU:ssa on suhtauduttu patenttien purkamiseen varauksellisesti. Esimerkiksi EU-komission ehdotus WTO:lle ei sisältänyt esitystä patenttien purkamisesta.

Enää kolme sairaanhoitopiiriä vaikeimmassa leviämisvaiheessa

Kello 11.48: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronan ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta 29 sataatuhatta ihmistä kohden. Ilmaantuvuus on laskussa kaikissa ikäryhmissä, kertoi ylilääkäri Otto Helve THL:stä viikoittaisessa tilannekatsauksessa.

Vaikeimmassa eli leviämisvaiheessa on enää kolme sairaanhoitopiiriä: Kanta-Häme, Päijät-Häme ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Ne ylittävät vain kevyesti leviämisvaiheen 50 tapauksen rajan. Pirkanmaa siirtyi tiistaina kiihtymisvaiheesta perustasolle.

Ulkomailta saatujen tartuntojen osuus kaikista tartunnoista on kasvanut. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla koronatartunnoista 16 prosenttia tuli ulkomailta. Ulkomailta peräisin olevien tartuntojen osuus on kaksinkertaistunut.

Oikaisu 10.6.2021 kello 13.26: Sosiaali- ja terveysministeriö tarkensi, että ulkomailta tulleiden tartuntojen osuus oli 16 prosenttia kesäkuun ensimmäisellä viikolla, eikä toukokuun viimeisellä viikolla kuten se aiemmin kertoi.

Suomessa todettu 93 uutta tartuntaa

Kello 11.45: Suomessa on raportoitu 93 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 93 613 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja raportoitiin tänään Helsinkiin (18) ja Vantaalle (10). Pirkanmaalle THL kirjasi tapauksia seuraavasti: Tampere 6 ja Valkeakoski 1.

Testitulos Fimlabista 12 tunnissa

Kello 9.23: Koronatestin tuloksen saa Fimlabista nyt keskimäärin 12 tunnissa, laboratorioyhtiö kertoo verkkosivuillaan.

Koronatestin vasteaika eli aika näytteenotosta tulokseen on viime päivinä pysynyt vakaana. Esimerkiksi maanantaina Fimlab kertoi vasteajan olevan 11 tuntia.

Näytemäärän vaihtelusta johtuen Fimlab kuitenkin pyytää varautumaan 1–2 päivän vasteaikaan.

Pirkanmaalla varmistunut 12 uutta tartuntaa

Kello 9.19: Pirkanmaalla on todettu 12 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki keskiviikkona 1 008 näytettä. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu nyt yhteensä 5 092 koronavirustartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettu 12 uutta koronavirustartuntaa

THL ja STM kertovat tuoreimmat tiedot tautitilanteesta

Kello 8.47: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjestävät tänään kello 10 viikoittaisen tilannekatsauksen koronavirustilanteesta. Tilaisuudessa käsitellään vallitsevaa tauti- ja rokotustilannetta Suomessa ja maailmalla.

Lue lisää: Suomessa raportoidaan tänään 93 uutta koronavirustartuntaa – tartuntojen määrä laskee kaikissa ikäryhmissä ja lähes kaikilla alueilla

Keskiviikko 9.6.

Yhdysvallat ostaa 500 miljoonaa Pfizer-Biontechin koronarokotetta jaettavaksi muille maille

Kello 22.00: Yhdysvallat ostaa 500 miljoonaa Pfizerin ja Biontechin koronarokoteannosta jaettavaksi muille maille, kertoo Yhdysvaltain media viitaten presidentti Joe Bidenin hallinnon lähteisiin.

Biden kertoo asiasta virallisesti rikkaiden maiden G7-kokouksessa Britanniassa tällä viikolla, kertoivat muun muassa Washington Post ja New York Times.

Yhdysvaltoja on arvosteltu koronarokotteiden rohmuamisesta kuten muitakin rikkaita maita. Yhdysvallat on saanut jo yli puolet väestöstään rokotettua ja uusien koronatartuntojen määrä on romahtanut.

Norjassa on havaittu uusi virusmuunnos

Kello 21.15: Norjan kansanterveysviranomainen (FHI) kertoi keskiviikkona, että Norjasta on löytynyt uusi virusmuunnos. Asiasta raportoi muun muassa Norjan yleisradioyhtiö NRK.

FHI:n pääjohtaja Camilla Stoltenberg sanoo NRK:n mukaan, että virusmuunnoksella näyttäisi olevan monia mutaatioita, ja siksi sen mahdollista leviämistä seurataan erityisen tarkasti. Muunnos liittyy koronaviruksen piikkiproteiiniin.

Stoltenberg pitää muunnosta huolestuttavana.

C36-virusmuunnos havaittiin ensimmäisen kerran Trondheimissa, jossa se aiheutti tartuntaryppään maalis–huhtikuussa.

Muunnoksesta on kaksi muotoa, joista toinen on lievempi. Toisella muodolla, josta viranomaiset ovat nyt huolissaan, vaikuttaa olevan monia mutaatioita

Venäjällä koronatartuntojen määrä nousussa – kenttäsairaaloita avataan uudelleen

Kello 19.20: Venäjä joutuu avaamaan uudelleen koronapotilaille tarkoitettuja kenttäsairaaloita, koska tartuntojen määrä on kääntynyt nopeaan nousuun. Maassa rekisteröitiin keskiviikkona yli 10 400 uutta koronatartuntaa, mikä on suurin määrä sitten maaliskuun puolivälin, kertoo STT.

Moskovan pormestari Sergei Sobjaninin mukaan kaupungin sairaaloista on jo 10 000 vuodepaikkaa pelkästään koronapotilaiden käytössä, ja kaupunkiin avataan useita kenttäsairaaloita lähipäivinä.

Myös Pietarissa, missä viikonlopusta lähtien pelataan jalkapallon EM-kisojen otteluita, koronatartuntojen määrä on lähtenyt nousuun.

Varusmiehillä mahdollisuus ottaa koronarokote palveluksen aikana

Kello 18.20: Puolustusvoimat tarjoaa asepalvelusta suorittaville mahdollisuuden ottaa koronarokotteen, kertoo STT. Puolustusvoimien mukaan rokotusten ensimmäinen annos annetaan heinäkuussa ja toinen syksyllä.

Vapaaehtoiset rokotukset koskevat heinäkuussa palvelukseen astuvia ja aiemmin saapuneita varusmiehiä, jotka jatkavat palveluksessa. Jo aiemmin rokotetut voivat myös saada Puolustusvoimilta toisen annoksen.

Alustavat tutkimustulokset eri koronarokotteilla rokottamisesta positiivisia

Kello 16.03: Alustavien tutkimustietojen mukaan eri koronarokotevalmisteiden käyttäminen ensimmäisellä ja toisella rokotuskerralla tuottaa elimistössä tehokkaan puolustusvasteen koronavirusta vastaan, kertoo THL.

Tutkimuksissa tarkasteltiin, miten mRNA-rokotteen antaminen aiemmin Astra Zenecan adenovirusvektorirokotteen saaneelle vaikuttaa rokotuksen synnyttämään puolustusvasteeseen ja rokotuksen turvallisuuteen.

Tuloksena oli, että kahdella eri rokotevalmisteella voidaan saada aikaan vähintään yhtä hyvä puolustusvaste kuin antamalla molemmilla rokotuskerroilla adenovirusvektorirokotetta.

Suomessa henkilöitä, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecan rokotteen ja toisena annoksena mRNA-rokotteen, on tällä hetkellä noin 100 000.

Tutkimuksissa ei ilmennyt huolia rokotteiden yhdistämisen turvallisuudesta. Tutkimustulokset eivät kuitenkaan ole vielä käyneet läpi tieteellistä vertaisarviointia.

Pyynikin Brewhousen terassilla on voinut altistua koronalle

Kello 15.47: Tampereella on voinut altistua koronalle Pyynikin Brewhousen terassilla lauantaina 5.6. kello 15-23 ja sunnuntaina 6.6. kello 14-22. Asiasta tiedotti Tampereen yliopistollinen sairaala.

Paikalla olleita kehotetaan hakeutumaan herkästi testeihin, mikäli oireita ilmaantuu.

Tampereen kirjastojen luku- ja työskentelytilat avataan asiakkaille

Kello 14.59: Kirjastojen luku-, työskentely- ja oleskelutilat avataan asiakkaiden käyttöön viimeistään maanantaina 14. kesäkuuta. Myös asiakaskoneiden käyttöajat palautetaan normaaleiksi.

Tilojen yhtäaikaisia käyttäjämääriä rajoitetaan edelleen. Asiakaskoneita on turvavälien vuoksi käytössä tavallista vähemmän.

Tampereen kaupunginkirjasto poistaa palveluitaan koskevia rajoituksia Pirkanmaan siirryttyä koronavirustilanteessa perustasolle. Valtaosa tiloista otetaan käyttöön viimeistään maanantaina 14. kesäkuuta.

Muutamat tiloista ovat koronatilanteen vuoksi toistaiseksi muussa käytössä tai liian pieniä turvavälein käytettäviksi, joten ne pysyvät suljettuina.

Suomessa todettu 5 uutta koronakuolemaa

Kello 14.14: Suomessa on todettu yhteensä 5 uutta koronavirustautiin liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yksi tapauksista on kirjattu Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelle.

Yhteensä kuolemia on keskiviikkoon mennessä ilmoitettu 964 koko epidemian aikana. Luvut kuvaavat muutosta verrattuna keskiviikkoon 2. kesäkuuta.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on laskenut viikon aikana 21 potilaalla. Taysin erityisvastuualueella oli viikko sitten 26 koronapotilasta. Nyt heitä on 17.

Jo toinen tartunta Espanjan jalkapallomaajoukkueessa

Kello 14.03: Espanjan miesten jalkapallomaajoukkueessa ilmeni toinen koronavirustapaus, kun maan ensimmäiseen EM-kisaotteluun on aikaa alle viikko. Espanjan jalkapalloliitto kertoi tiistaina Leeds-puolustaja Diego Llorenten antaneen positiivisen testituloksen.

Joukkueen kapteeni Sergio Busquets sai koronatartunnan viime viikonloppuna perjantaina pelatun Portugali-maaottelun jälkeen. Espanja avaa EM-kisat ensi maanantaina Sevillassa.

Lue lisää: Espanjan EM-joukkueessa toinen koronatapaus

THL korjannut kuntakohtaisia lukuja, syynä tartuntapaikkakuntien tarkentuminen

Kello 12.55: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on viime päivinä korjannut usean todetun koronavirustartunnan kuntakohtaisia lukuja. Keskiviikkona esimerkiksi Helsingin kuntakohtainen tartuntaluku oli ­–13 ja Tampereen –29. Tiistaina esimerkiksi Vantaan luku oli –27.

Tartuntojen kokonaismäärä ei kuitenkaan koskaan vähene, vaan korjauksien syynä on potilaan kotikunnan tarkentuminen, kertoo THL:n tilastotutkija Oskari Luomala.

Luomalan mukaan sellaisissa tilanteissa, joissa potilaan kotikunta ei selviä esimerkiksi väestötietojärjestelmästä, tartunnan paikkakunta kirjataan muilla perusteilla. Näitä ovat esimerkiksi hoitopaikkakunta tai testin käsitelleen laboratorion paikkakunta.

Korjausten takana voi siis olla esimerkiksi tilanne, jossa potilas on käynyt testissä muualla kuin kotikunnassaan ja hänen kotikuntansa ei ole selvinnyt. Tällöin testitulos on voitu kirjata testauskuntaan, ja tietoa on korjattu, kun oikea kotikunta on selvinnyt.

Varussotilailla mahdollisuus ottaa koronarokote palveluksen aikana

Kello 12.41: Varussotilailla mahdollisuus ottaa koronarokote palveluksen aikana. Puolustusvoimat tarjoaa varussotilaille mahdollisuuden ottaa koronarokote.

Puolustusvoimien mukaan rokotukset annetaan heinäkuussa. Rokotukset koskevat heinäkuussa palvelukseen astuvia sekä aiemman saapumiserän varussotilaita, jotka jatkavat palveluksessa.

Varussotilaat voivat saada ensimmäisen annoksen Puolustusvoimien terveydenhuollosta, toinen annos annetaan syksyllä. Jo aiemmin rokotetut voivat puolestaan saada Puolustusvoimilta toisen annoksen.

Koronarokotteen ottaminen on palveluksessa oleville vapaaehtoista.

Suomessa todettu 126 uutta tartuntaa

Kello 11.42: Suomessa on raportoitu 126 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 93 520 koronavirustartuntaa.

Monet kunnat korjasivat tartuntatietojaan tänään, joten kuntakohtaiset luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia edellisiin päiviin. Esimerkiksi Tampere poisti tiedoistaan 29 tartuntaa ja Helsinki 13 tartuntaa.

Eniten uusia tapauksia raportoitiin tänään Lahteen, jossa on varmistunut 22 tartuntaa. Pirkanmaalle uusia tartuntoja raportoitiin seuraavasti: Akaa 2, Kangasala 2, Ylöjärvi 1, Lempäälä 1, Ikaalinen 1 ja Pirkkala 1.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään kymmenestä uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. Taysin ja THL:n kertomat tapausmäärät eroavat, koska tartuntoja tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

EU:n yhteinen koronatodistus sai hyväksynnän parlamentilta

Kello 11.13: Euroopan parlamentti on hyväksynyt EU:n yhteisen koronatodistuksen selkein lukemin. EU-kansalaisten käyttöön tulevan todistuksen hyväksymistä kannatti 546 europarlamentaarikkoa ja vastusti 93 europarlamentaarikkoa.

Covid-todistuksella voi osoittaa, että todistuksen haltija on rokotettu koronaa vastaan, saanut negatiivisen testituloksen tai jo toipunut koronaviruksen aiheuttamasta taudista.

Koronatodistuksella pyritään helpottamaan matkailun avaamista EU-maiden välillä.

THL: Kahdella eri rokotevalmisteella rokottamisesta tehokas suoja

Kello 10.02: Alustavien tutkimustulosten mukaan eri koronarokotevalmisteiden käyttäminen ensimmäisellä ja toisella rokotuskerralla tuottaa tehokkaan puolustusvasteen koronavirusinfektiota vastaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tutkimuksissa ilmeni, että antamalla Astra Zenecan rokotteen saaneelle henkilölle mrna-rokote voidaan saada aikaan vähintään yhtä hyvä puolustusvaste kuin kaksi adenovirusvektorirokotetta antamalla. Suomessa käytettyjä mrna-rokotteita ovat Biontech-Pfizerin ja Modernan rokotteet. Astra Zenecan rokote on adenovirusvektorirokote.

Eri rokotteiden antaminen samalle henkilölle ei tutkimuksissa antanut aihetta turvallisuushuoliin.

Maskeja jaetaan vähävaraisille myös kesällä

Kello 9.49: Tampere jakaa kesällä maksuttomia kasvomaskeja vähävaraisille.

Maskeja saa kaupungin hoitotarvikepalvelusta, Hervannan vanhan elokuvateatteri Cinolan tiloissa olevasta pisteestä, Ikurin lähiötalosta sekä SPR:n, seurakunnan ja ViaDia:n ruokajakopaikoista ruokajakelun yhteydestä.

Ajantasaiset tiedot maskienjakopisteistä löytyvät Tampereen kaupungin koronasivuilta. Vaikka Pirkanmaa siirtyi eilen epidemian perustasolle, maskia suositellaan yhä käytettäväksi.

Pirkanmaalla 10 uutta tartuntaa

Kello 9.07: Pirkanmaalla on todettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki tiistaina 1 306 näytettä. Koko Pirkanmaalla on todettu nyt yhteensä 5 080 koronavirustartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa – Näytemäärä moninkertaistui

Yhdysvallat höllentää matkustusvaroituksiaan

Kello 6.47: Yhdysvallat höllentää matkustusvaroituksiaan kymmenien maiden osalta, joukossa on useita EU-maita sekä olympiaisäntä Japani. Päätös lisää osaltaan toivoa, että laajamittaiset koronarokotukset palauttaisivat matkailua jälleen normaalimmalle tasolle.

Yhdysvaltain on myös määrä keskustella Kanadan, Meksikon, Euroopan unionin ja Britannian kanssa kansainvälisen matkustamisen jatkamisesta pandemian hellittäessä. Asiasta kertoi tiistaina Yhdysvaltain hallinnon virkamies.

Lähteen mukaan asiaa käsittelemään ollaan perustamassa asiantuntijoiden työryhmiä. Hän painottaa, ettei matkailua olla avaamassa heti, vaan työryhmien toivotaan auttavan tien näyttämisessä tähän pääsemiseksi.

Rajoitukset vähensivät hengitystieinfektioita – listeriaa kuitenkin ennätysmäärä

Kello 6.23: Lähes kaikki hengitystievirusten ja -bakteerien aiheuttamat infektiot vähenivät vuonna 2020 merkittävästi maaliskuun puolivälistä alkaen.

Esimerkiksi influenssakaudella 2019-2020 influenssa A -löydöksiä ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin reilut 10 200, mikä on noin 8 000 tapausta vähemmän kuin edellisellä kaudella.

Myös esimerkiksi pneumokokin aiheuttamien vakavien yleisinfektioiden määrä väheni alle puoleen edellisvuodesta. Tiedot käyvät ilmi THL:n tartuntatautirekisterin tiedoista.

"Maaliskuussa 2020 otettiin käyttöön koronapandemiaan liittyvät matkustusrajoitukset, etätyöskentely ja -opiskelu, hygieniaohjeet, turvavälit ja myöhemmin myös kasvomaskit. Niillä on ollut vaikutusta myös muiden hengitystieinfektioiden esiintyvyyteen", sanoo THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg.

Ainoa poikkeus ovat rinovirusinfektiot, joita todettiin lähes yhtä paljon kuin vuonna 2019. Samankaltaisia havaintoja on ollut myös muissa maissa. Tätä voi osin selittää se, että alkoholipitoinen käsihuuhde ei tuhoa rinoviruksen tartuttavuutta.

Suolistoinfektioista listeriatartuntoja todettiin 93, mikä on lähes kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2019 ja tähän mennessä suurin tartuntatautirekisteriin ilmoitettu määrä vuodessa.

Koronarokotteiden toiset annokset menevät kesällä etusijalle

Kello 6.14: Koronarokotuksissa korostuvat heinäkuussa ensimmäisen annoksen saaneille annettavat tehosterokotukset, kertoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus) STT:lle.

Suomen tavoite oli päästä rokottamaan kaikkia yli 16-vuotiaita jo kesän aikana, mutta 16–25-vuotiaiden ensimmäiset rokoteannokset voivat siirtyä alkusyksyyn.

Ruotsalainen sanoo, että koska ensimmäisiä rokotteita on annettu vauhdilla, heijastuu se myös siihen, että ensimmäisen rokotteen saaneille pitää myös turvata rokotteen toinen annos.

Tiistai 8.6.

Hallitukselta linjaukset ravintolarajoituksista

Kello 19.46: Hallitus höllentää ravintolarajoituksia, valtioneuvosto kertoi tiistai-iltana.

Pirkanmaaltakin poistuu niin sanottu tanssi- ja karaokekielto eli omalla paikalla ei ole pakko istua koko ajan.

Lue lisää täältä: Näin hallitus päätti ravintolarajoitusten höllentämisestä – Pirkanmaan tilanne on tämä, seuraava tarkastelu jo torstaina

Pietarin koronaluvut kasvaneet, kun EM-jalkapallon alku on ovella

Kello 19.09: Venäjän terveysviranomaiset kertoivat tiistaina, että Pietarin koronatartuntaluvut ovat kasvussa, kun jalkapallon EM-kisoihin on aikaa muutama päivä.

EM-lopputurnaus alkaa 11. kesäkuuta. Pietarin kuvernööri Aleksandr Beglov vahvisti radiohaastattelussa tartuntalukujen kasvun, mutta sanoi sen johtuvan normaalista vaihtelusta. Paikallisviranomaiset ovat kertoneet lisäävänsä sairaalapaikkojen määrää.

Kuukauden aikana Pietarissa on kirjattu päivittäin keskimäärin 700 koronatapausta, mutta kahden viime viikon luku on ollut yli 800. Pietarissa on määrä pelata seitsemän EM-ottelua.

Hallitus päättämässä ravintolarajoitusten höllentämisestä

Kello 17.25: Hallituksen on määrä tiistaina päättää ravintoloita koskevien koronarajoitusten höllentämisestä sote-ministerityöryhmän perjantaisten linjausten pohjalta.

Muutokset auttavat myös tapahtumia, kun epidemian perustasolla eli valtaosassa Suomea luovutaan istuma- ja pöytäpaikkavaatimuksesta ulkona. Se mahdollistaa ravintolatoiminnan yleisötapahtumissa.

Perustasolla anniskelu olisi sallittu kello 01:een asti ja aukiolo tunnin pidempään.

Lisäksi perustason ja kiihtymisvaiheen alueilta poistetaan karaoken laulamisen ja tanssimisen kieltävä säännös.

Pirkanmaa siirtyy koronatilanteessa perustasolle

Kello 15.00: Pirkanmaa siirtyy vihdoin koronatilanteessa perustasolle, Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä tiedotti tiistaina iltapäivällä tiedotteessaan.

Koronan ilmaantuvuus on edeltävän kahden viikon ajalta 21 tapausta 100 000 asukasta kohti. Positiivisten osuus Fimlabissa testatuista on 0,7 prosenttia.

Määrä on pudonnut merkittävästi viimeisten viikkojen aikana.

Koska maakunta siirtyy perustasolle, koronanyrkki poistaa aikuisten sisäliikuntarajoitukset kokonaan.

Maskisuositus ja etätyösuositus pysyvät edelleen voimassa.

Koronanyrkin mukaan aluehallintovirasto ottaa kantaa kokoontumisrajoituksiin.

Kelan korvaamien pitkien sairauspoissaolojen määrä väheni vuonna 2020

Kello 13.33: Koronapandemiasta huolimatta pitkien sairauspoissaolojen määrä väheni viime vuonna. Sairauspäivärahaa maksettiin noin 14,5 miljoonalta päivältä, mikä on noin viisi prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Sairauspoissaolojen vähenemisen syynä voivat olla koronaepidemiaan liittyvät muutokset, kuten lisääntynyt etätyö ja kontaktien väheneminen.

Rokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt 47,8 prosenttia suomalaisista

Kello 13.30: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt 47,8 prosenttia suomalaisista eli reilut 2,65 miljoonaa ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen rokoteannoksen on saanut 11,3 prosenttia eli noin 624 000 suomalaista.

Ensimmäisiä rokoteannoksia on näin annettu 29 497 lisää eiliseen verrattuna. Toisen annoksen saaneita suomalaisia on puolestaan nyt 16 410 enemmän kuin eilen.

Suomessa 113 uutta tartuntaa

Kello 11.52: Suomessa on varmistunut 113 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Eniten uusia tapauksia, 111, kirjattiin Helsinkiin. Tampereelle THL raportoi 20 uutta tartuntaa.

Monet kunnat korjasivat tartuntatietojaan tänään. Pirkanmaalta Kangasala ja Akaa poistivat tiedoistaan kumpikin yhden tartunnan.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään neljästä uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. Taysin ja THL:n kertomat luvut voivat erota, koska tartuntoja tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Tullin tutkimuksissa ei paljastunut isoja puutteita kansanmaskeissa

Kello 10.08: Suomeen ulkomailta tuotavat kuluttaja- eli kansanmaskit ovat käyttäjilleen turvallisia, kertoo Tulli tiedotteessaan. Tullin valvonnassaan tutkimista maskeista ei löytynyt terveydelle haitallisia yhdisteitä. Muutamissa erissä havaittiin puutteita pakkausmerkinnöissä.

Tulli on kuluvan vuoden aikana tutkinut 13 erilaista kansanmaskia, joita tuodaan Suomeen ulkomailta. Kansanmaskeilla tarkoitetaan muun muassa kankaisia kestomaskeja ja kertakäyttömaskeja, joissa ei ole CE-merkintää.

Tullin tutkimista eristä viisi oli kankaisia kestomaskeja ja kahdeksan kertakäyttömaskeja. Valvonnassa ei tutkittu maskien suojaustehoa, vaan turvallisuutta käyttäjille. Tullin mukaan kansanmaskit ovat vain pieni osa kaikista kasvomaskeista, joita Suomeen tuodaan.

Ravintola Periscopessa on voinut altistua koronalle

Kello 9.35: Tampereen yliopistollinen sairaala tiedottaa, että Ravintola Periscopessa on voinut altistua koronalle lauantaina 29.5. kello 17–22 ja perjantaina 4.6. klo 19–23. Tuolloin paikalla olleita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan koronatesteihin lievissäkin oireissa.

Pirkanmaalla todettu neljä uutta koronatartuntaa

Kello 9.26: Pirkanmaalla on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Koko epidemian aikana tartuntoja on varmistunut yhteensä 5 070.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettu neljä uutta koronavirustartuntaa – näytteitä tutkittiin vain 267

Japanilainen virologi pitää Tokion olympialaisia riskinä koronan leviämiselle

Kello 7.44: Tohokun yliopiston virologian professori ja hallituksen koronaneuvonantaja Hiroshi Oshitanin mielestä Tokion olympialaiset ovat suuri riski koronaviruksen leviämiselle etenkin niihin maihin, joissa koronatapaukset ovat vähäisiä tai joissa ei ole esiintynyt virusmuunnoksia.

– Hallitus ja olympiakomitea toistelevat pitävänsä turvalliset olympialaiset, mutta kaikki tietävät, että riski on olemassa, Oshitani kertoi Times of London -lehdelle uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viime vuodelta peruuntuneet kesäolympiakisat on määrä järjestää Tokiossa 23. heinäkuuta–8. elokuuta.

Japani on kansainvälisessä vertailussa selviytynyt pandemiasta kohtuullisesti, mutta maassa jyllää taudin neljäs aalto, jonka vuoksi hallitus on julistanut muun muassa Tokioon hätätilan. Tähän mennessä Japanissa on raportoitu lähes 760 000 tautitapausta ja yli 13 500 kuolemaa.

Maanantai 7.6.

Norja lyhentää rokotevälin 12 viikosta yhdeksään viikkoon

Kello 22.20: Norjan terveysministeri Bent Hoeie tiedotti maanantaina, että Norjan hallitus on päättänyt lyhentää koronarokotteiden rokotusväliä. Asiasta kertoo muun muassa Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Aiemmin rokotusväli on Norjassa ollut 12 viikkoa, nyt väli lyhenee yhdeksään viikkoon.

Terveysministerin mukaan näin Norja pyrkii nopeuttamaan sitä, että mahdollisimman moni ihminen saisi ensimmäisen rokoteannoksen mahdollisimman pian.

Moderna hakee lupaa teinien rokottamiseen ja Intian koronakurimus alkaa hellittämään

Kello 18.54: Amerikkalainen lääkeyhtiö Moderna hakee viranomaisilta ehdollista hyväksyntää koronarokotteensa antamiseen myös teini-ikäisille Kanadassa ja Euroopassa, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Stephane Bancel.

Toimitusjohtajan mukaan yhtiö suunnittelee myös hätämenettelyyn perustuvan luvan hakemista Yhdysvalloissa.

Intian pääkaupungissa Delhissä ja talouden keskuksessa Mumbaissa aloitettiin puolestaan maanantaina koronavirusrajoitusten asteittainen höllentäminen, kun tartuntamäärät olivat maassa laskeneet alimmilleen kahteen kuukauteen.

Pahimmillaan Delhissä kirjattiin keskimäärin 25  000 tartuntaa päivässä, kun sunnuntaina luku oli jo laskenut alle 400:aan. Mumbaissakin tartuntoja oli huhtikuussa pahimmillaan yli 11  000 päivässä, ja sunnuntaina niitä rekisteröitiin alle 800.

Toukokuussa koko Intiassa kirjattiin useina päivinä yli 400  000 uutta tartuntaa. Maanantaina luku oli hieman yli 100  000.

Koronarokotteen ajanvaraus aukeaa Tampereella 33–35-vuotiaille

Kello 16.30: Seuraavaksi ajan koronarokotukseen pääsevät varaamaan tänä vuonna 33–35 vuotta täyttävät eli vuosina 1986–1988 syntyneet tamperelaiset. Vuonna 1986 syntyneille ajanvaraus aukeaa maanantaina 7.6. kello 12, vuonna 1987 syntyneille keskiviikkona 9.6. kello 12 ja vuonna 1988 syntyneille torstaina 10.6. kello 12.

Rokotusajan voi varata Ratinaan tai uuteen Messukeskuksen rokotusyksikköön, joka avautuu 14. kesäkuuta 2021.

Rokotteen ensimmäisen annoksen on saanut miltei puolet suomalaisista

Kello 13.36: Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt 47,3 prosenttia suomalaisista eli reilut 2,62 miljoonaa ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Rokotteen toisen annoksen on puolestaan saanut 11 prosenttia suomalaisista eli noin 608 000 ihmistä. Rokotettujen osuus on kasvanut eilisestä vain hieman.

Suomessa on todettu 55 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.44: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 55 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 93 281 koronavirustartuntaa.

Helsingissä raportoitiin 19 tartuntaa, Espoossa 9 ja Vantaalla 8.

Pirkanmaalla THL kertoi uusista tartunnoista vain yhdessä kunnassa. Tampereella raportoitiin tänään kaksi uutta tartuntaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) päivittäiset tartuntaluvut eroavat toisistaan muun muassa tilastointitavaltaan. Tays tilastoi kaikki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (Pshp) alueelta löydetyt tapaukset, eikä tartunnan saaneen kotikunta vaikuta tilastointiin. THL puolestaan tilastoi tapaukset tartunnan saaneiden kotikunnan mukaan huolimatta siitä, missä heidät on testattu.

Fimlabista testitulos 11 tunnissa

Kello 10.16: Koronavirustestin keskimääräinen vasteaika eli aika näytteenotosta tulokseen on Fimlabissa maanantaina 11 tuntia. Vasteaika on laskenut eilisestä. Fimlab kertoi sunnuntaina sen olevan 16 tuntia.

Pirkanmaalla seitsemän uutta tartuntaa

Kello 9.00: Pirkanmaalla on todettu 7 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Koko epidemian aikana tartuntoja on varmistunut 5 066.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 7 uutta koronavirustartuntaa – Fimlab tutki vain alle 650 näytettä

Espanja avaa rajansa kaikille rokotetuille matkustajille

Kello 6.53: Espanja avaa tänään rajansa rokotetuille matkustajille kaikkialta maailmasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan maa toivoo matkailijoiden elvyttävän sille elintärkeää turismialaa, jota koronaviruspandemia on pahoin kolhinut.

Rokottamattomat eurooppalaiset voivat tällä hetkellä matkustaa Espanjaan, jos he ovat saaneet negatiivisen PCR-testituloksen 72 tunnin sisällä maahantulosta. Maanantaista alkaen he voivat kuitenkin ottaa PCR-testin sijaan myös halvemman vasta-ainetestin.

Espanjalle tärkeä matkailumarkkina Iso-Britannia ei ole vielä poistanut Espanjaa riskimaiden listaltaan, eli brittimatkailijoiden on yhä pysyteltävä karanteenissa matkalta palattuaan ja maksettava kalliista koronavirustesteistä. Vuonna 2019 yli viidesosa Espanjan 83.5 miljoonasta matkailijasta tuli Britanniasta.

Espanjan terveysministerin Carolina Dariasin mukaan Britannian päätös pitää Espanja riskimaiden listalla on "pettymys".

Matkailualasta voimakkaasti riippuvaisen Espanjan bruttokansantuote laski 10,8 prosenttia vuonna 2020. Maan hallituksen tavoitteena olisi saada 45 miljoonaa matkustajaa tämän vuoden loppuun mennessä, mutta huhtikuun loppuun mennessä maahan oli tilastojen mukaan tullut vain 1,8 miljoonaa matkailijaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut