Aamulehden koronaseuranta 31.5.-6.6.2021 - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronavirus ja rokotukset etenivät Suomessa ja maailmalla – kesäkuun ensimmäinen viikko päättyi useisiin altistumisilmoituksiin Taysin alueella

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikolla 22.

Suomessa koronavirustilanne kehittyi toukokuussa aiempaa suotuisampaan suuntaan, mutta esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä Intiasta tullut virusmuunnos aiheutti huolta. Rokotukset edistyvät Suomessa ja maailmalla päivä päivältä.

31.5. 9:04 | Päivitetty 7.6. 0:58

Aamulehti, STT

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 31. toukokuuta alkaen. Seuranta päättyi 6. kesäkuuta.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 24.–30. toukokuuta pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 6.6.

Israel aloitti 12–16-vuotiaiden rokottamisen

Kello 22.00: Israel aloitti sunnuntaina 12–16-vuotiaiden rokottamisen, kertoo uutistoimisto AFP.

Jo 55 prosenttia israelilaisista on saanut molemmat rokoteannokset.

Aiemmin Israelin terveysviranomaiset olivat arvioineet yhteyttä Pfizerin rokotteen ja nuorten miesten sydänlihastulehdusten välillä.

Myös Euroopan lääkevirasto (Ema) ja Yhdysvaltain lääkeviranomaiset ovat hyväksyneet Biontechin ja Pfizerin rokotteen antamisen 12–15-vuotiaille nuorille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) perustama työryhmä päättää ja tiedottaa nuorten rokottamisesta kesäkuun aikana.

Altistumisia Tampereella ravintoloissa ja terasseilla

Kello 20.11: Tays tiedottaa, että koronavirukselle on voinut altistua seuraavissa paikoissa:

1.6. Ravintola Puisto noin kello 10.45–11.45

2.6. Ravintola Stefan’s Steakhouse kello 18.30–22

2.6. Saunaravintola Kuuman terassi noin kello kello 18.15–19.45

2.6. Ravintola Ranta kello 19.30–21.30

4.6. K-market Kuninkaankulma kello 18.30–19

4.6. Ravintola Dam Bar terassi noin kello 19.45–21.15

Intian virusmuunnoksen arvioidaan olevan 40 prosenttia brittivarianttia tarttuvampi

Kello 15.16: Intian koronavirusmuunnoksen arvioidaan olevan 40 prosenttia tarttuvampi kuin brittivariantin, kertoo Britannian terveysministeri Matt Hancock. Ministerin mukaan kyseiseen arvioon on päätynyt Britannian neuvoa-antava tieteellinen hätätilanneryhmä Sage.

Kaksi koronarokotetta saaneiden ihmisten pitäisi Hancockin mukaan kuitenkin olla yhtä hyvin suojattu kumpaakin varianttia vastaan.

Intian muunnos, jonka Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt deltavariantiksi, on nyt hallitseva muunnos Britanniassa. Molempia muunnoksia on havaittu myös Suomessa.

Tanskan joukkueen koronatapaus esti maalipallon suomalaishuipennuksen

Kello 14.38: Tanskan joukkueesta paljastunut positiivinen koronavirustestin tulos esti suomalaispelaajilta huipennuksen näkövammaisten maalipallon B-sarjan EM-kilpailuissa Lahdessa. Suomen oli määrä kohdata Tanska naisten loppuottelussa, mutta Tanska joutuikin pelikentän sijasta karanteeniin.

Koronatapaus paljastui lauantai-iltana tehdyissä testeissä. Muut joukkueet eivät altistuneet.

Pajulahden turnauksessa Suomi merkattiin finaalin voittajaksi luvuin 10–0. Suomi, Tanska ja sunnuntaina pronssiottelun voittanut Ranska nousivat EM-kilpailujen A-sarjaan.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen saanut yli 47 prosenttia suomalaisista

Kello 13.24: Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt 47,2 prosenttia suomalaisista, THL kertoo. Määrä on lisääntynyt eilisestä hieman vajaalla 11 500 rokotetulla.

Rokotteen toisen annoksen on saanut 10,9 prosenttia suomalaista. Kaksi annosta saaneiden määrä on noussut eilisestä noin 6 500:lla.

Rokotteen toisen annoksen on saanut vajaat 11 prosenttia suomalaisista.

Suomessa raportoitu 68 uutta koronatartuntaa

Kello 12.24: Suomessa on raportoitu 68 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tartuntoja raportoitiin ainakin seuraaviin Pirkanmaan kuntiin: Tampere (+14).

Lue lisää: THL raportoi Tampereelle 29 tartuntaa, Tays koko Pirkanmaalle 6 – Johtajaylilääkäri Juhani Sand: nämä kaksi syytä selittävät eron

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 1 734 tartuntaa, mikä on 1 104 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Yhteensä Suomessa on pandemian alusta lähtien raportoitu 93 226 koronavirustartuntaa. Koronatestejä on tehty tähän mennessä jo yli 5,1 miljoonaa.

Tartuntojen ilmaantuvuusluku kahden viikon ajalta on noin 31 tartuntaa sataatuhatta suomalaista kohden. Edeltävien kahden viikon ilmaantuvuusluku oli yli 52.

Maan korkein ilmaantuvuusluku, hieman alle 67, on Kanta-Hämeessä, matalin puolestaan Lapissa, jossa se on alle kaksi.

Boris Johnson vaatii G7-maita sitoutumaan koko maailman rokottamiseen

Kello 10.24: Britannian pääministeri Boris Johnson vaatii G7-maita sitoutumaan koko maailman rokottamiseen koronavirusta vastaan. Johnsonin mielestä varakkaiden valtioiden tulisi sitoutua tavoitteeseen, jossa koko maailmassa olisi laumasuoja vuoden 2022 loppuun mennessä.

G7-maat tapaavat Britanniassa tulevalla viikolla. Johnson isännöi ensimmäistä paikan päällä tapahtuvaa G7-kokousta kahteen vuoteen. Tulevan viikon perjantaina alkavaan kokoukseen osallistuu johtajia Saksasta, Ranskasta, Yhdysvalloista, Italiasta, Japanista, Euroopan unionista ja Kanadasta.

G7-maat ovat rokottaneet ahkerasti omia kansalaisiaan, kun taas köyhempien maiden rokotekattavuus laahaa kaukana perässä. Samalla asiantuntijat muistuttavat, että jos enempää rokotteita ei lahjoiteta köyhemmille maille, koronavirus jatkaa muuntumista ja leviämistä maailmalla.

Britannia on luvannut lahjoittaa kaikki rokoteannokset, joita maa ei itse tarvitse.

Yhdysvallat lahjoittaa 750 000 rokoteannosta Taiwanille

Kello 10.23: Yhdysvallat lupaa lahjoittaa 750 000 koronarokoteannosta Taiwanille. Lahjoitus on osa Yhdysvaltojen rokotesuunnitelmaa, jonka tavoitteena on jakaa rokotteita maailmanlaajuisesti.

Lahjoitus tulee Taiwanissa tarpeeseen, sillä maa kärsii tartuntapiikistä ja rokotepulasta. Vain noin kolme prosenttia maan 23,5 miljoonasta ihmisestä on rokotettu ainakin ensimmäisellä annoksella.

Pirkanmaalla 14 uutta tartuntaa

Kello 9.23: Pirkanmaalla on todettu 14 uutta koronavirustartuntaa, tiedotti Tampereen yliopistollinen sairaala Tays sunnuntaiaamuna.

Fimlab tutki Pirkanmaalla 610 näytettä.

Lopullista totuutta maskien tehosta koronan torjunnassa ei ole vielä saavutettu

Kello 9.04: Erilaisten koronan torjunnassa käytettävien kasvosuojusten ja -maskien hyödyistä tai hyödyttömyydestä väestötasolla ei ole vieläkään saatu yksiselitteistä näyttöä. Tutkimustulokset vaihtelevat niin kansainvälisesti kuin Suomessa siitä.

Suomalainen tutkija Jani Ruotsalainen sanoo, että kansainvälisestikin tiedeyhteisössä on ristivetoa siitä, mikä näyttö on riittävää, kun maskien tehoa tutkitaan väestötasolla. Ei vielä riitä, että maskin hyödyllisyydestä on näyttöä vaikkapa sairaaloissa tai maskin voidaan teknisesti osoittaa suodattavan viruksia. Kun maskia käyttää tavallinen pulliainen, mukaan tulee paljon muuttujia.

Suomessakin tuli keväällä 2020 kiire saada vastauksia maskien hyödyllisyydestä, ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tilasi aiheesta tutkimuskatsauksen. Summaryx-yhtiön katsauksessa kartoitettiin tehtyjen tutkimusten tuloksia ja todettiin, että luotettavia tutkimuksia aiheesta oli tehty vasta vähän. Siksi tutkimus päätyi siihen, ettei maskien käyttämisellä ollut selvästi osoitettavaa suojavaikutusta hengitystieinfektioissa. STM päätti osin tutkimukseen nojaten jättää maskisuosituksen antamatta.

Ruotsalainen sanoo, että tällaista tulosta tulkitaan helposti niin, ettei maskeista ole hyötyä, koska näyttöä hyödyistä ei ole. Tämä on kuitenkin virhepäätelmä. Se, ettei näyttöä hyödystä ole, ei Ruotsalaisen mukaan tarkoita, että olisi näyttöä hyödyttömyydestä.

Koulujenpäätösviikonloppu nosti poliisitehtävien määrän korona-aikaa edeltävälle tasolle

Kello 7.55: Lämmin koulujen päättäjäisviikonloppu sai ihmiset liikkeelle ja nosti poliisitehtävien määrät paikoin korona-aikaa edeltävälle tasolle.

– Selkeästi varmaan tämän vuoden vilkkain vuoro ja uskaltaisin sanoa, että varmaan koko maassa, kertoo komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisilaitokselta STT:lle alkuyöstä kello kahden aikoihin.

– Ainakin hätäkeskustietojärjestelmän perusteella varmaan koronan alkamisen jälkeen kovimmat tehtävämäärät koko maassa ja meilläkin.

Koulujen päättyminen on saanut nuoret kokoontumaan isoin joukoin ympäri maata.

Korona-aikana monella on ollut enemmän aikaa tarkkailla naapurin tekemisiä

Kello 7.53: Naapuririidat ovat yleinen ilmiö suomalaisessa omakotitalo- ja mökkiasumisessa. Selvästi suurin osa tilanteista saadaan rauhoitettua ilman järeitä toimenpiteitä, Suomen Omakotiliitosta arvioidaan.

Korona-aika on lisännyt naapuririitoja koskevia yhteydenottoja, sillä monella on ollut enemmän aikaa tarkkailla naapurin tekemisiä. Uusi ärtymystä herättävä ilmiö on hyvin seurallinen naapuri, joka tulee toistuvasti liian lähelle ilman maskia.

Omakotitaloasukkaiden naapuririitatilanteet voi jakaa vuodenaikojen mukaan: talvisin eniten kiukkua aiheuttaa lumenluonti ja -linkous ja syksyisin lehtien haravointi naapurin puolelle. Keväisin ja kesäisin ärtymystä aiheuttavat muun muassa meteli sekä naapureiden epäsiistit pihat.

Lauantai 5.6.

Intian osavaltiot lieventävät liikkumisrajoituksia

Kello 22.36: Intian hälyttävä koronavirustilanne on helpottanut viime päivinä. Lauantaina maassa rekisteröitiin alhaisin määrä tartuntoja lähes kahteen kuukauteen.

Tartuntamäärien kääntyessä laskuun liikkumisrajoituksia on lievennetty osassa osavaltioista, kuten pääkaupunkiterritoriossa Delhissä, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Esimerkiksi kaupat saavat olla auki joka toinen päivä vuoropäivin ja Delhin metro aloittaa toimintansa 50 prosentin matkustajarajoituksilla. Toimistot saavat aueta, mutta vain puolet henkilöstöstä saa palata työpaikalle.

Rakennustyömaat ja tehtaat aukesivat Delhissä viime viikolla.

Monesta intialaisesta sairaalasta loppuivat epidemian vakavimpina hetkinä lisähappi ja vuodepaikat, jonka vuoksi osavaltiossa rakennetaan nyt suurempia happivarastoja.

Viimeisen vuorokauden aikana Intiassa rekisteröitiin hieman yli 120 000 uutta koronavirustartuntaa ja 3 380 kuolemantapausta. 180 miljoonaa intialaista, 14 prosenttia väestöstä, on saanut vähintään yhden koronavirusrokotteen.

Kiinan Guangdongissa 11 tartuntaa - kaupunki kiristää rajoituksia

Kello 22.34: Koronatartuntojen leviämistä ehkäistään Etelä-Kiinan miljoonakaupungissa Guangzhoussa uusilla rajoituksilla. Guangzhou on Guangdongin provinssin pääkaupunki ja suurin kaupunki.

Nanshan kaupunginosassa ravintoloiden sisäruokailutilat on suljettu, ja viranomaiset kehottivat lauantaina myös kuntosaleja, uimahalleja ja muita julkisia tiloja lopettamaan toimintansa väliaikaisesti.

Lisäksi kaikkia Nanshan, Huadun ja Conghuan kaupunginosissa asuvia ja vierailleita kehotetaan käymään koronavirustestissä. Noin tusina kaupungin metroasemista on suljettu.

Tartuntojen määrät ovat olleet Guangzhoussa kasvussa toukokuun lopusta lähtien.

Yhteensä Kiinassa todettiin perjantaina 24 uutta koronatapausta.

THL: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 47 prosenttia suomalaisista

Kello 14.18: Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt 47 prosenttia suomalaisista, eli noin 2,6 miljoonaa henkilöä, THL kertoi. Rokotteen toisen annoksen on saanut hieman alle 600 000 suomalaista, eli vajaat 11 prosenttia väestöstä.

Tartuntojen ilmaantuvuusluku eli uusien tartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden on korkeimmillaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa se on 80. Ilmaantuvuuden keskiarvo Suomessa on noin 33.

Venäjällä päiväkohtaiset tartunnat ovat vakiintuneet noin 8 000 tapaukseen

Kello 12.56: Venäjällä todettiin lauantaina yli 9 000 uutta koronavirustapausta ja 399 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Luvut ovat hieman edellistä päivää korkeammat.

Tapausmäärät ovat Venäjällä laskeneet toisen aallon pahimmista viikoista vuodenvaihteesta. Tällöin tapauksia oli pahimmillaan lähes 30 000 päivässä. Viime viikkoina tapausmäärät ovat pysyneet keskimäärin noin 8 000 tapauksessa.

Yhdysvalloissa noin 137 miljoonaa ihmistä on saanut kummatkin rokoteannokset

Kello 12.55: Yhdysvallat on jakanut yli 299 miljoonaa koronarokoteannosta. Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) kertoo, että perjantaihin mennessä yli 169 miljoonaa amerikkalaista on saanut vähintään yhden annoksen koronarokotetta.

Kattavan rokotesuojan on Yhdysvalloissa saanut noin 137 miljoonaa ihmistä. Yhdysvalloissa asuu noin 328 miljoonaa ihmistä (2019).

CDC:n tilasto kattaa Modernan, Pziferin ja Johnson & Johnsonin koronarokotteet.

Suomessa raportoitu 120 uutta koronatartuntaa

Kello 11.54: Suomessa on raportoitu 120 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tartuntoja raportoitiin ainakin seuraaviin Pirkanmaan kuntiin: Tampere (+29), Lempäälä (+1).

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 1 840 tartuntaa, mikä on 1 017 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin 2 857 tartuntaa.

Koronavirustesteissä on THL:n tietojen mukaan käyty kuitenkin entiseen malliin.

Yhteensä Suomessa on pandemian alusta lähtien raportoitu 93 158 koronavirustartuntaa.

Pirkanmaalla on todettu kuusi uutta tartuntaa

Kello 9.21: Pirkanmaalla on todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa, tiedotti Tampereen yliopistollinen sairaala Tays lauantaiaamuna.

Fimlab tutki Pirkanmaalla 1 030 näytettä.

Kansainvälinen tutkimus: Koronasulut vähensivät osaa poliisin tietoon tulleista rikoksista hetkeksi

Kello 8.14: Viime vuoden keväänä eri puolilla maailmaa voimaan tulleet koronasulut vähensivät poliisin tietoon tullutta rikollisuutta keskimäärin 37 prosenttia, kertoo tuore kansainvälinen tutkimus.

Tutkimuksessa oli mukana 27 kaupunkia eri puolilta maailmaa. Tarkasteltavina olivat henkirikokset, pahoinpitelyt, ryöstöt, varkaudet, murrot sekä ajoneuvovarkaudet.

Suomesta mukana oli Helsinki, missä tietoon tulleiden rikosten määrä laski keskimäärin 20 prosenttia.

Rajoitusten vaikutus vaikutti kuitenkin jäävän lyhytaikaiseksi. Suurin pudotus nähtiin yleensä muutaman viikon päästä sulkutoimien alusta, minkä jälkeen määrät alkoivat vähitellen palata sulkua edeltäneelle tasolle.

Barometri: Korona-aika vaikutti myönteisesti työkykyyn etätyöläisillä

Kello 8.13: Korona-aika vaikutti myönteisesti työkykyyn niillä, joilla oli mahdollisuus tehdä etätyötä. Asia käy ilmi tuoreesta työolobarometristä.

Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema barometri kertoo, että työn henkinen kuormittavuus ja stressi vähenivät viime vuonna ylemmillä toimihenkilöillä ja valtion palkansaajilla. Myönteinen muutos havaittiin siis niillä, jotka tekivät yleisimmin etätyötä.

Etätyön yleistyminen näkyy myös siinä, että aikaisempaa useammalla työntekijällä oli vuonna 2020 hyvät mahdollisuudet vaikuttaa työnteon paikkaan. Palkansaajista 36 prosenttia pystyi vaikuttamaan paljon tai melko paljon siihen, missä tekee työnsä. Edellisenä vuonna vastaava osuus oli 29 prosenttia.

Lyhyet sairauspoissaolot vähenivät selvästi vuodesta 2019. Koronaviruspandemia vaikutti vähentävästi erityisesti ylempien toimihenkilöiden poissaoloihin.

Perjantai 4.6.

Ranska jakaa maat kolmeen kategoriaan

Kello 18.46: Ranska julkisti perjantaina suunnitelmansa matkustusrajoituksista kesän lomakautta varten. Ranska jakaa maailman maat kolmeen värikoodattuun kategoriaan, joiden mukaan määräytyy se, pääseekö näistä maista Ranskaan ja millä perusteella.

Parhaaseen eli vihreään ryhmään kuuluvat kaikki EU-maat sekä Australia, Uusi-Seelanti, Israel, Japani, Etelä-Korea, Libanon ja Singapore. Näiden maiden asukkaat pääsevät 9. kesäkuuta alkaen Ranskaan ilman painavaa syytä, kunhan heidät on rokotettu tai he esittävät negatiivisen koronavirustestin.

Koronatilanne on parantunut Euroopassa huomattavasti kesän korvalla, ja Ranskassa toivotaan kesän tuovan jonkin verran helpotusta pandemian ahdistamalle turismille, joka on maan taloudelle tärkeää.

Ranskan hallitus kertoi viime kuussa käyttävänsä 10 miljoonaa euroa kampanjaan, jonka tarkoitus on houkutella tänä kesänä eurooppalaisturisteja.

Putinin mukaan Venäjä on valmis ottamaan vastaan ulkomaisia rokoteturisteja

Kello 18.15: Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi perjantaina, että Venäjä on valmis aloittamaan maksulliset koronarokotusohjelmat ulkomaalaisille.

–  Kun ottaa huomioon, kuinka tehokkaita rokotteemme ovat, uskon kysynnän olevan melko kovaa. Kotimainen lääketeollisuus on valmis tehostamaan rokotetuotantoa entisestään, Pietarin talousfoorumissa puhunut Putin sanoi.

Rokotteen kehittämisessä mukana olleen RDIF-investointirahaston johtajan Kirill Dmitrijevin mukaan ensimmäiset rokoteturistit voisivat saapua maahan jo ensi kuussa.

Putin kehotti samalla myös kaikkia venäläisiä ottamaan rokotteen. Hän kertoi saaneensa itse rokotteen.

–  Jokainen aikuinen venäläinen saa rokotteen täysin ilmaiseksi. Haluaisin kehottaa kansalaisia käyttämään hyväkseen tämän tilaisuuden suojellakseen itseään ja rakkaitaan.

Viron pääministeri kutsui Suomen suurlähettilään puhutteluun "kohtuuttomista" matkustusrajoituksista

Kello 17.58: Viron pääministeri Kaja Kallas kutsui perjantaina Suomen suurlähettilään Timo Kantolan puheilleen Suomen matkustusrajoitusten takia, kertoo Suomen Kuvalehti.

Suomen hallitus päätti torstaina jatkaa maahantulon rajoituksia 27. kesäkuuta asti. Maanantaista lähtien Suomen ja muiden EU- tai Schengen-maiden välisessä lentoliikenteessä aiotaan sallia työhön liittyvä matkustaminen.

Suomen Kuvalehti kertoo, että pääministeri Kallaksen mukaan rajoitukset eivät enää ole kohtuullisia, ne suosivat lentoliikennettä sekä asettavat Suomen ja Viron suhteet huonoon valoon.

Lisäksi Viro arvostelee Suomea Euroopan unionin neuvostossa sovittujen matkustussuositusten sekä Schengen-sopimuksen rikkomisesta, SK kirjoittaa.

Kallas muistutti Viron pääministerin kanslian tiedotteessa, että laivayhtiöt ovat kolmen kuukauden ajan edellyttäneet negatiivista testitulosta. Tulossa on myös digitaalinen rokotetodistus, Kallas sanoi SK:n mukaan.

Suomi on tammikuun lopulta alkaen sallinut vain välttämättömän työmatkaliikenteen Schengen-alueelta, mikä on vaikuttanut moniin Virossa asuviin ja Suomessa työskenteleviin virolaisiin.

Hallitus pääsi sopuun ravintolarajoitusten keventämisestä

Kello 17.30: Hallitus aikoo esittää ravintoloiden rajoituksiin kevennyksiä, joista on tarkoitus tehdä päätös mahdollisimman pian ensi viikolla.

Leviämisvaiheen alueilla ruokaravintoloiden sallitut anniskelu- ja aukioloajat pitenisivät tunnilla. Ravintolat voivat olla auki aamuviidestä iltayhdeksään. Alkoholin anniskelu olisi niissä sallittu kello 7–20. Leviämisvaiheessa ovat Päijät-Häme, Uusimaa, Keski-Pohjanmaa sekä Kanta-Häme.

Kiihtymisvaiheen rajoituksista suunnitellaan poistettavan niin sanottu karaoke- ja tanssikielto. Kymenlaakso, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi ovat kiihtymisvaiheessa. Aukiolo- tai anniskeluaikoihin ei suunnitella muutoksia.

Myös perustason alueilta poistettaisiin karaoke- ja tanssikielto. Lisäksi perustason alueiden ravintoloiden sallittua aukiolo- ja anniskeluaikaa pidennetään yhdellä tunnilla. Ravintolat ja baarit voisivat molemmat olla auki kello 05–02. Alkoholin tarjoilu olisi mahdollista kello 07–01.

Oikaisu 4.6.2021 kello 17.51: Leviämisvaiheessa olevan alueen nimi on Kanta-Häme eikä Keski-Häme, kuten aiemmassa versiossa väitettiin.

EU-maiden rokotetut pääsevät pian Ranskaan lomamatkalle ilman koronatestiä

Kello 15.21: Ranska julkisti perjantaina suunnitelmansa matkustusrajoituksista kesän lomakautta varten. Ranska jakaa maailman maat kolmeen värikoodattuun kategoriaan, joiden mukaan määräytyy se, pääseekö näistä maista Ranskaan ja millä perusteella.

Parhaaseen eli vihreään ryhmään kuuluvat kaikki EU-maat sekä Australia, Uusi-Seelanti, Israel, Japani, Etelä-Korea, Libanon ja Singapore. Näiden maiden asukkaat pääsevät 9. kesäkuuta alkaen Ranskaan ilman painavaa syytä, kunhan heidät on rokotettu tai he esittävät negatiivisen koronavirustestin.

Koronatilanne on parantunut Euroopassa huomattavasti kesän korvalla, ja Ranskassa toivotaan kesän tuovan jonkin verran helpotusta pandemian ahdistamalle turismille.

Koronatartuntojen ilmaantuvuusluvut tasaantuneet ympäri maata

Kello 14.57: Koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku eli uusien tartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden on tasaantunut ympäri maata. Ilmaantuvuuden keskiarvo kahden viime viikon ajalta on noin 35 uutta tartuntaa sataatuhatta suomalaista kohden, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartasta.

Matalin ilmaantuvuusluku on Lapin sairaanhoitopiirissä, missä on kahden viime viikon aikana todettu alle kaksi uutta tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Toiseksi matalimmat ilmaantuvuusluvut ovat Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä, joissa kummassakin lukema sataatuhatta asukasta kohden jää alle kuuden uuden tartunnan.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen saanut yli 2,57 miljoonaa ihmistä

Kello 14.52: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa nyt yli 2,57 miljoonaa ihmistä eli runsaat 46 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on lisääntynyt eilisestä yli 36 000 rokotetulla.

Rokotteen toisen annoksen on saanut lähes 573 000 ihmistä eli runsaat 10 prosenttia väestöstä.

Britannia hyväksyi 12–15-vuotiaiden rokottamisen Pfizerin ja Biontechin rokotteella

Kello 14.02: Britannia on hyväksynyt Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen käytön 12–15-vuotiailla. Maan lääkkeitä ja terveystarvikkeita sääntelevän viranomaisen mukaan rokote todettiin ikäryhmällä turvalliseksi tiukan arvioinnin jälkeen.

Britannian päätös on yhdenmukainen Yhdysvaltain viranomaisten ja Euroopan lääkeviraston (EMA) päätöksen kanssa. EMA hyväksyi 12–15-vuotiaiden rokottamisen Pfizer-Biontechillä toukokuun lopulla, ja Saksassa nuorten rokotukset on määrä aloittaa jo ensi viikolla.

Sairaalahoidossa 67 koronapotilasta

Kello 12.26: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on sairaalahoidossa nyt 67 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 10.

Sairaalahoidossa olevia potilaita on 13 vähemmän kuin eilen ja tehohoidossa olevia on neljä vähemmän kuin eilen.

THL päivittää jatkossa koronaan liittyvien kuolemantapausten määrän kerran viikossa keskiviikkoisin. Tiedot sairaalahoidossa olevista koronapotilaista päivitetään kolmesti viikossa: maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Suomessa on todettu 125 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.49: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 125 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 93 038 koronavirustartuntaa.

Tartuntoja raportoitiin ainakin seuraaviin Pirkanmaan kuntiin: Tampere (+3), Valkeakoski (+1), Pirkkala (+1).

Ajanvaraus 33–35-vuotiaiden rokotuksiin alkaa Tampereella

Kello 11.42: Seuraavaksi ajan koronarokotukseen pääsevät Tampereella varaamaan tänä vuonna 33–35 vuotta täyttävät tamperelaiset, tiedottaa Tampereen kaupunki. Rokotusajan voi varata Ratinaan tai uuteen Messukeskuksen rokotusyksikköön, joka avautuu 14. kesäkuuta 2021.

Ajanvaraus alkaa porrastetusti syntymävuoden mukaan: vuonna 1986 syntyneiden ajanvaraus alkaa maanantaina 7. kesäkuuta kello 12, vuonna 1987 syntyneiden keskiviikkona 9. kesäkuuta kello 12 ja vuonna 1988 syntyneiden torstaina 10. kesäkuuta kello 12.

Ajan voi varata verkossa osoitteessa www.tampere.fi/koronarokotukset. Jos verkkoajanvarauksen käyttäminen ei ole mahdollista, ajan voi varata soittamalla numeroon 03 5657 0023.

Rokotukseen voivat edelleen varata ajan myös kaikki vuonna 1985 tai sitä ennen syntyneet sekä riskiryhmään 1 tai 2 kuuluvat yli 16-vuotiaat tamperelaiset.

Intia tilaa 300 miljoonaa annosta toistaiseksi hyväksymätöntä koronarokotetta

Kello 11.35: Intia on tilannut 300 annosta toistaiseksi hyväksymätöntä koronavirusrokotetta. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Intialaisen Biological E -yrityksen rokote on maan liittohallinnon lausunnon mukaan nyt kolmannen vaiheen kokeissa. Toistaiseksi nimeämättömän rokotteen kerrotaan antaneen "lupaavia tuloksia" kahdessa ensimmäisessä vaiheessa. Rokote ei ole saanut hätäkäyttölupaa.

Intia pyrkii uusilla rokotehankinnoilla nopeuttamaan rokotuksiaan. Vasta alle 10 prosenttia intialaisista on saanut vähintään yhden rokoteannoksen, sillä maa on kärsinyt rokotepulasta.

Vaikka tartuntatapausten määrä on viime aikoina vähentynyt, Intiassa raportoidaan edelleen yli 100 000 uutta tartuntaa päivittäin. Tähän mennessä maassa on kerrottu 340 000:sta viruksen aiheuttamasta kuolemasta, mutta asiantuntijoiden mukaan lukema on aliarvioitu todellisiin kuolinlukuihin nähden.

THL: Vanhuspalvelut selvisivät koronan ensimmäisestä aallosta varsin hyvin

Kello 10.32: Suomen vanhuspalvelut selvisivät koronan ensimmäisestä aallosta vähin tartunnoin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). THL:n mukaan tartuntoja raportoitiin viidesosassa palveluista ja niistä vain puolessa tartuntoja havaittiin asiakkailla.

Pula suojavarusteista oli suuri ongelma koronaepidemian alkuvaiheessa, samoin kuin koronatestiin pääsy. THL:n mukaan tässä vaiheessa myös vanhuspalvelujen työntekijät olivat epävarmoja muuttuneiden rutiinien vuoksi.

THL perustaa tietonsa vanhuspalveluiden johtajille ja päälliköille suunnatusta kyselystä, joka valaisee pandemian vaikutuksia tammikuusta 2020 saman vuoden elokuun loppuun.

Pirkanmaalla on todettu 9 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.06: Pirkanmaalla on todettu 9 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu 5 039 tartuntaa.

Yhdysvallat jakaa yhteensä 25 miljoonaa rokoteannosta maailmalle

Kello 7.11: Yhdysvallat aikoo jakaa 25 miljoonaa ylimääräistä koronarokoteannosta maailmalle, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. Valkoisen talon suunnitelman mukaan ensimmäisten lähetysten on tarkoitus lähteä maailmalle heti torstaina.

Rokotelähetykset ovat ensimmäiset yhteensä noin 80 miljoonasta koronarokotteesta, jotka presidentti Joe Biden on luvannut jakaa kansainvälisesti. Taustalla vaikuttaa huoli rokotteiden epätasa-arvoisesta jakautumisesta maailman valtioiden välillä.

Yhdysvallat on lahjoittamassa noin 19 miljoonaa koronarokoteannosta Covax-ohjelman kautta. Covaxin kautta rokotteista noin kuusi miljoonaa menisi Latinalaiseen Amerikkaan ja Karibialle, seitsemän miljoonaa Etelä- ja Kaakkois-Aasiaan ja noin viisi miljoonaa Afrikkaan. Jäljelle jäävät hieman yli kuusi miljoonaa annosta on Bidenin mukaan tarkoitus lähettää Yhdysvalloista suoraan muun muassa Kanadaan, Meksikoon, Intiaan ja Etelä-Koreaan.

– Emme jaa rokotteita varmistaaksemme suosiotamme tai saadaksemme myönnytyksiä. Jaamme rokotteet ihmishenkien pelastamiseksi ja lopettaaksemme pandemian, Joe Biden sanoi Reutersin mukaan.

Torstai 3.6.

THL: Täysin rokotetut voivat tavata muita tietyissä tilanteissa ilman maskia tai turvavälejä

Kello 19.05: Molemmat annokset koronarokotetta saaneet ihmiset voivat tietyissä tilanteissa tavata muita ihmisiä sisätiloissa ilman maskia tai turvavälejä, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n mukaan on varsin turvallista tavata yksityisissä tiloissa muita täysin rokotettuja tai riskiryhmään kuulumattomia rokottamattomia.

THL:n suositus maskin käyttämisestä muun muassa julkisilla paikoilla ja julkisessa liikenteessä on kuitenkin yhä voimassa, ja se koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia.

Hämeenlinnassa jo 17 kuollut sairaalaepidemiassa

Kello 19.02: Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa nopeasti levinneessä Intian virusmuunnoksen aiheuttamassa sairaalaepidemiassa on tähän mennessä todettu sata tartuntaa. Tartunnan saaneista on tähän mennessä kuollut 17 ihmistä.

Tartuntaketju lähti liikkeelle toukokuun alussa sairaalahoidossa olleesta potilaasta, jonka tartunta liittyi matkustamiseen.

Tartuntaketjussa on sairastunut yhteensä 57 potilasta ja 42 työntekijää. Potilaista 41 oli saanut rokotuksen kertaalleen ja kaksi täyden kahden rokotuksen sarjan.

Kuolleista kolmella neljäsosalla covid-19-taudin arvioidaan vaikuttaneen kuolemaan suoraan. Neljäsosalla oli vakava sairaus, ettei koronavirus­tartunta aiheuttanut kuolemaa välittömästi.

Kuolleista yksi oli saanut kaksi rokotetta, 11 yhden rokotteen ja viisi oli täysin rokottamattomia. Menehtyneiden iät vaihtelivat 60 vuoden ja sadan vuoden välillä

Sisäliikuntapaikkojen kuntosalit ovat avautuneet Tampereella

Kello 16.08: Sisäliikuntapaikkojen kuntosalit ovat avautuneet Tampereella, tiedottaa Tampereen kaupunki. Pirkanmaan alueellisen koronanyrkin suosituksen mukaisesti harrastustoimintaa voidaan laajentaa sisäliikuntatiloihin, kuten kuntosaleihin, kunhan turvavälejä sekä hygieniasuosituksia noudatetaan huolellisesti.

Osa kuntosaleista on ainoastaan urheiluseurojen käytössä ja osassa saleja on myös muita varattuja aikoja. Vapaita aikoja voi selata Timmi-tilanvarausohjelmasta. Aikuisten joukkue- ja kontaktiurheilulajit ovat sisätiloissa edelleen tauolla.

Uimahallien kuntosalien osalta Pyynikin uimahallin yhteydessä kuntosalitoimintoja tarjoaa yksityinen kuntosaliyrittäjä Nautilus Gyn Tampere. Hervannan uimahallin kuntosali avautuu uimahallin avautumisen yhteydessä perjantaina 13. elokuuta. Tampereen uintikeskuksen kuntosali avautuu hiukan myöhemmin salissa ilmenneiden teknisten ongelmien vuoksi.

Tesoman jäähallin kuntosali on avoinna juhannukseen asti, jonka jälkeen hallissa alkaa kesäsulku ja kuntosali on suljettu. Nääshallin, Hervannan vapaa-aikakeskuksen ja Kaukajärven vapaa-aikatalon yhteydessä olevat kuntosalit ovat avoinna, mikäli salissa ei ole muita varauksia.

Hallitus esittää yrityksille neljättä kustannustukea kevään tappioihin

Kello 14.42: Hallitus esittää yrityksille kustannustuen neljättä hakukierrosta kevään tappioiden korvaamiseksi.

Tuore kustannustukikierros olisi saatavilla maalis–toukokuun tappioiden korvaamiseen. Jos eduskunta hyväksyy lakiesityksen, haku on tarkoitus avata elokuussa. Rahoitusta siihen on varattu 200 miljoonaa euroa.

Uutena elementtinä kustannustukilakiin sisältyy sulkemiskorvaus suurille ja keskisuurille yrityksille. Parhaillaan käynnissä olevan kolmannen hakukierroksen yhteydessä sulkemiskorvaus otettiin käyttöön mikro- ja pienyrityksille, joissa on alle 50 työntekijää.

Maahantulon rajoituksia jatketaan

Kello 14.32: Hallitus on päättänyt jatkaa maahantulon rajoituksia 27. kesäkuuta asti. Päätöksen syynä on koronapandemian jatkuminen ja se, ettei riittäviä toimenpiteitä rajoitusten korvaamiseksi ole vielä käytössä, sisäministeriö kertoo tiedotteessaan.

Jatkossa Suomen ja muiden EU- tai Schengen-maiden välisessä lentoliikenteessä aiotaan sallia työhön liittyvä matkustaminen. Myös opiskelijoille sallitaan saapuminen Suomeen opintoihin liittyvää harjoittelua varten.

Ruotsissa perustuslakivaliokunta katsoo hallituksen epäonnistuneen koronareagoinnissa

Kello 14.00: Ruotsissa valtiopäivien perustuslakivaliokunta pitää hallituksen reagointia koronapandemiassa monin tavoin puutteellisena ja epäonnistuneena.

Perustuslakivaliokunnan mukaan epäselvyyksiä on ollut muun muassa vastuunkannossa pandemian aikana, mitä hankaloitti entisestään tarpeellisen lainsäädännön voimaansaattamisen pitkittyminen.

Valiokunnan mukaan kankeutta ilmeni esimerkiksi koronatestausstrategian luomisessa ja vastuiden osoittamisessa, minkä vuoksi testausmäärät eivät kasvaneet odotetusti. Epäselvyyksiä oli myös siinä, kenen vastuulla oli hankkia terveydenhuollon suojavälineitä kuntiin ja alueille.

Uusi altistuminen Pirkanmaalla

Kello 13.35: Koronalle on saattanut altistua Valkeakoskella terassikahvila Melankärjessä sunnuntaina 30.5. klo 15–17, tiedottaa Tays Twitterissä.

Tays kehottaa paikalla olleita seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan koronatestiin mikäli oireita ilmenee.

Tänä kesänä suositellaan edelleen kotimaan matkailua ulkomaanmatkojen sijasta

Kello 11.56: Koronatilanne on parantunut Suomessa selvästi viimeisen viikon aikana. Vaikka tilanne on helpottamassa myös muualla Euroopassa, THL suosittelee tänä kesänä edelleen kotimaan matkailua ulkomaanmatkojen sijasta.

– Painotan malttia ja harkintaa, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola.

Näin THL:n raportoimat tartunnat jakautuvat Pirkanmaan kuntiin

Kello 11.54: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 143 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 92 913 koronavirustartuntaa. Ainakin seuraavissa Pirkanmaan kunnissa raportoitiin tänään muutoksia tartuntaluvuissa: Tampere (+10), Lempäälä (+3).

Koronatilanne on parantunut selvästi viime viikon aikana

Kello 10.45: Koronatilanne on parantunut selvästi viimeisen viikon aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viime viikolla uusia tapauksia todettiin 877, mikä on yli 400 tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Kulttuuri- ja tapahtuma-ala osoittaa mieltään Helsingissä

Kello 10.11: Kulttuuri- ja tapahtuma-ala järjestää mielenilmauksen Helsingissä Eduskuntatalon edessä tänään kello 12–14. Kulttuuri- ja tapahtuma-alalla ollaan tyytymättömiä yhteiskunnan tukeen tilanteessa, jossa korona ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat heikentäneet alan toimintaedellytyksiä.

Lue lisää: Kulttuuri- ja tapahtuma-ala osoittaa mieltään epäreiluksi kokemaansa koronakohtelua vastaan – Katso video paikan päältä

Suomessa todettu 143 uutta koronatartuntaa

Kello 10.19: Suomessa raportoitu tänään 143 uutta koronatartuntaa, kertoivat THL ja STM tiedotustilaisuudessa torstaina. Ilmaantuvuusluku on Suomessa tällä hetkellä 40.

Pirkanmaalla on todettu 7 uutta koronavirustartuntaa

Kello 8.46: Pirkanmaalla on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu 5 030 tartuntaa.

10 000 Tokion olympialaisten vapaaehtoista lopettaa koronavirustilanteen vuoksi

Kello 7.24: Tokion kesäolympialaisten järjestäjät ovat kertoneet, että 10 000 olympialaisten järjestelyissä mukana ollutta vapaaehtoista ovat luopuneet tehtävistään koronavirustilanteeseen vedoten. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Tokion olympialaisten toimitusjohtaja Toshiro Muto kertoi keskiviikkoiltana paikallisille tiedotusvälineille, että 10 000 vapaaehtoista lopettavat pääasiassa koronavirusongelmien takia.

Japanilaisista yli 80 prosenttia vastustaa tutkimusten mukaan olympialaisten järjestämistä tänä vuonna. Olympialaisten päällikkö Seiko Hashimoto sulki kuitenkin aiemmin pois olympialaisten lykkäämisen. Hänen mukaansa kisat perutaan vain katastrofaalisessa tilanteessa, esimerkiksi jos suurin osa osallistujista ei pääse saapumaan Japaniin.

Alun perin olympialaisten järjestämisessä oli mukana 80 000 vapaaehtoista, joista 10 000 ilmoitti jäävänsä pois. Tokion olympialaisten on tarkoitus alkaa 23. heinäkuuta. Olympialaiset siirrettiin viime vuodelta koronaviruspandemian vuoksi. Japani kamppailee parhaillaan neljännen koronavirusaallon kanssa.

Yhdysvallat suunnittelee kymmenien miljoonien koronarokoteannosten laittamista maailmanlaajuiseen jakeluun

Kello 6.16: Yhdysvaltojen on määrä julkistaa pian suunnitelmansa laittaa kymmeniä miljoonia koronarokoteannoksia maailmanlaajuiseen jakeluun, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja uutistoimisto AFP.

Presidentti Joe Bidenin on määrä kertoa suunnitelmasta lähipäivinä, maan ulkoministeri Antony Blinken sanoi keskiviikkona vieraillessaan Costa Ricassa.

Blinkenin mukaan rokoteannoksia on tulossa jakoon 80 miljoonaa. Niitä on tarkoitus jakaa yhteistyössä Maailman terveysjärjestön WHO:n Covax-ohjelman kanssa. Covaxin tavoitteena on taata rokotteiden jakelu kaikkialla maailmassa.

Yhdysvallat ja muut rikkaat maat ovat pandemian jatkuessa saaneet osakseen yhä kovenevaa kritiikkiä siitä, että ne hamstraavat rokotteita jopa yli oman tarpeensa.

Keskiviikko 2.6.

Tampereella karanteenissa perusopetuksessa 59 henkilöä

Kello 22.04: Tampereella ei ole varhaiskasvatuksessa karanteenissa ollenkaan lapsia tai henkilökuntaa, kertoo kaupunki verkkosivuillaan. Perusopetuksessa on karanteenissa 59 henkilöä.

Vielä kolmisen viikkoa sitten, 11. toukokuuta, varhaiskasvatuksesta oli karanteenissa 92 lasta ja 17 henkilökuntaan kuuluvaa. Perusopetuksesta karanteenissa oli Tampereella 149 henkilöä.

Maaliskuun loppupuolella oli enimmillään karanteenissa varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja perusopetuksessa yli 600 henkilöä.

Tampereella on kunnallisessa varhaiskasvatuksessa noin 6 700 lasta, esiopetuksessa reilut 2 000 lasta ja perusopetuksessa 18 200 lasta ja nuorta.

Ranska ja Israel alkavat rokottaa nuorimmillaan 12-vuotiaita

Kello 21.23: Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti keskiviikkona, että koronavirusrokotteita aletaan antaa myös 12–18-vuotiaille maan asukkaille. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tälle ikäryhmälle rokotukset mahdollistuvat 15. kesäkuuta lähtien Pfizerin ja Biontechin rokotteella.

Israel laajentaa rokotukset ensi viikosta lähtien 12–15-vuotiaisiin, vaikka maassa käytettävän Pfizerin ja Biontechin rokotteen toisella annoksella on todettu mahdollisesti olevan yhteys sydänlihastulehdukseen 16–30-vuotiailla miehillä, AFP kertoo. Israelin terveysministeriön mukaan yhteys on ollut vahvin 16–19-vuotiailla nuorilla miehillä. Tulehdukset ovat ministeriön mukaan kuitenkin olleet suurimmassa osassa tapauksia lieviä.

Israel on nyt poistanut lähes kaikki pandemian takia maahan aiemmin määrätyt rajoitukset. Keskiviikkona maassa vahvistettiin vain neljä uutta koronavirustartuntaa.

Viimeisimmät vielä voimassa olevat rajoitusmääräykset koskevat kasvomaskin pitämistä sisätiloissa ja matkustamista.

Sairaalahoidon tarve vähentynyt marraskuun tasolle

Kello 21.20: Koronavirukseen liittyvä sairaalahoidon tarve on laskenut koko Suomessa tasolle, jolla se on viimeksi ollut marraskuussa. Tänään keskiviikkona sairaalahoidossa oli 79 potilasta, joista 14 tehohoidossa.

Sairaalahoidon tarve on vähentynyt nopeasti maaliskuisesta huipusta, jolloin koronan vuoksi hoidettavia oli enimmillään yli 300. Myös tehohoidon tarve oli korkeimmillaan maaliskuun puolivälin jälkeen. Tehohoitoa sai enimmillään yli 60 potilasta.

Tähän mennessä Suomessa on hoidettu teho-osastoilla yhteensä 834 koronapotilasta. Heistä 424 eli hieman yli puolet on hoidettu vuoden 2021 puolella.

Linnanmäelle enintään neljäsosa normaalista kävijämäärästä

Kello 16.49: Perjantaina porttinsa avaava Linnanmäen huvipuisto rajaa kävijämääräänsä viime vuoden tapaan. Kauden alussa huvipuistoon otetaan sisään enintään neljäsosa normaalista kävijämäärästä.

Linnanmäen seitsemän hehtaarin kokoiselle alueelle mahtuu normaalioloissa yli 20  000 asiakasta.

Linnanmäelle on lisätty ulkoalueille useita käsienpesupisteitä. Huvipuisto kertoo, että alueen siivousta on lisätty, ja huvilaitteet ja palvelupisteet desinfioidaan useita kertoja päivässä.

Koko huvipuiston alueella on voimassa maskisuositus.

Ensimmäisenä suurista huvipuistoista ovensa avasi Tampereen Särkänniemi, jonka laitteet käynnistettiin toukokuun loppupuolella. Kouvolan Tykkimäki avattiin puolestaan viime viikonloppuna.

Joka kymmenes parikymppinen saanut koronarokotteen

Kello 16.42: THL:n rokotusrekisterin mukaan 25–29-vuotiaista lähes 12 prosenttia on saanut yhden koronarokotteen. 20–25-vuotiaiden ikäluokastakin yli 9 prosenttia on rokotettu kerran.

Nuorten ikäryhmien rokottaminen riippuu Suomessa alueittain siitä, paljonko rokotteita alueelle tulee, sekä siitä, kuinka innokkaasti ihmiset rokoteaikoja varaavat.

–  Jos ajat täyttyvät hitaasti, aikoja avataan nuoremmillekin, kertoi THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio STT:lle.

Koronarokotuksen ensimmäisen annoksen on saanut hieman yli 45 prosenttia väestöstä eli noin 2,5 miljoonaa ihmistä.

Suomessa rokotetaan tällä hetkellä eniten 40–50-vuotiaita. 60-vuotiaiden ja sitä vanhempien osalta rokotustahti on Kontion mukaan jo hidastumassa.

40–45-vuotiaista reilut 40 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen, 60 vuotta täyttäneistä jo yli 80 prosenttia. Yli 70-vuotiaista noin 90 prosenttia on saanut yhden rokotteen.

Suomen ilmaantuvuusluku laskee

Kello 15.18: Suomen ilmaantuvuusluku laskee. Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on Suomessa nyt 40 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa. Tätä edeltävällä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuusluku oli 53.

Korkeimmat sairaanhoitopiirikohtaiset ilmaantuvuusluvut ovat edellisten päivien tapaan Keski-Pohjanmaalla (117) ja Kanta-Hämeessä (111). Toukokuun lopussa kärjessä olleella Keski-Pohjanmaalla ilmaantuvuusluku laskee nyt nopeasti.

THL: Suomessa kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta

Kello 14.33: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että Suomessa on todettu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Taysin erityisvastuualueella raportoitiin yksi kuolemantapaus.

Tehohoidossa on tällä hetkellä 14 potilasta, mikä on kolme vähemmän maanantaihin verrattuna. Erikoissairaanhoidossa on puolestaan 43 potilasta, eli 13 vähemmän maanantaihin nähden.

Tähän mennessä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu Suomessa yhteensä 959.

Suomen suunnitelma matkailun avaamisesta kerää laajaa kritiikkiä

Kello 14.12: Suomen suunnitelma matkailun avaamisesta herättää laajaa kritiikkiä. Finavia ja Finnair sekä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungit ovat tyytymättömiä lakiluonnokseen. Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK pitävät suunnitelmaa ongelmallisena.

Suomen linja ei voi niiden mukaan olla poikkeava muista EU-maista. EU:ssa on sovittu vihreästä todistuksesta, jonka periaatteita myös Suomen pitäisi niiden mielestä seurata.

Maanantaina lausuntokierrokselta palanneen lakiluonnoksen mukaan ulkomaalaisella matkustajalla pitäisi olla todistus joko sairastetusta koronasta kuuden viime kuukauden ajalta, saadusta rokotesarjasta tai negatiivinen ennakkotestitulos.

Finavia, Finnair ja muut keskeiset tahot arvostelevat sitä, että matkustaminen ei olisi vapaata edes niistä maista, joissa pandemiatilanne on hyvä ja ilmaantuvuusluku alle 75.

Rajoille on niiden mukaan odotettavissa ongelmia, kun terveystodistuksia ei tarkasteta lähtömaassa vaan maahan tultaessa.

– Tämä aiheuttaa pullonkauloja lentoasemille ja satamiin, ja kuormittaa kaupunkien terveydenhuoltoresursseja kohtuuttomasti.

Koronarokotteen toisen annoksen saanut nyt 9,4 prosenttia väestöstä

Kello 13.50: Koronavirusrokotteen toisen annoksen on saanut Suomessa nyt 9,4 prosenttia väestöstä eli noin 522 000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen annoksen saaneiden määrä on lisääntynyt eilisestä noin 24 000 henkilöllä.

Koronarokotuksen ensimmäisen annoksen on saanut hieman yli 45 prosenttia väestöstä eli noin 2,5 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on lisääntynyt eilisestä noin 35 000 henkilöllä.

Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen tuotanto kasvaa

Kello 12.01: Vielä ei ole tiedossa, vaikuttaako Pfizerin ja Biontechin koronarokotetuotannon kasvu Suomen rokotustahtiin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio STT:lle.

Euroopan lääkevirasto EMA antoi vastikään suosituksensa Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen uusien tuotantolinjojen avaamiselle Belgiaan. EMA:n mukaan sen päätöksellä odotetaan olevan merkittävä ja välitön vaikutus rokotteen saatavuuteen EU-alueella, mutta maakohtaisia vaikutuksia koronaviruksen saatavuuteen ei EMA:n tiedotteessa eritelty.

THL: Suomessa on todettu 128 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 128 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 2 189 tartuntaa, mikä on 727 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 92 770 koronavirustartuntaa.

Tartuntoja kirjattiin ainakin seuraaviin Pirkanmaan kuntiin: Tampere (+7), Ruovesi (+1).

Pirkanmaalla on todettu 6 uutta koronavirustartuntaa

Kello 8.56: Pirkanmaalla on todettu 6 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays kertoi tiistain tartunnoista keskiviikkoaamuna.

Fimlab tutki Pirkanmaalla tiistaina 1043 näytettä.

Pfizerin ja Biontechin rokotetuotanto kasvamassa Euroopassa

Kello 6.21: Euroopan lääkevirasto EMA on antanut suosituksensa Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen uusien tuotantolinjojen avaamiselle Belgian Puursissa.

– Suosituksella odotetaan olevan merkittävä ja välitön vaikutus Comirnatyn (Pfizer-Biontech-rokote) saatavuuteen Euroopan unionissa, EMA:n tiedotteessa kerrotaan.

Maakohtaisia vaikutuksia rokotteen saatavuuteen ei EMA:n ilmoituksessa eritelty. Viraston mukaan Puursin laitoksessa kyetään tuottamaan luotettavasti korkealaatuisia rokotteita.

Aiemmin toukokuussa yhtiöt arvioivat, että rokotetta on saatu valmistettua ainakin 2,5 miljardia annosta vuoden loppuun mennessä. Tuolloin yhtiöt sopivat Euroopan komission kanssa jopa 1,8 miljardin rokoteannoksen lisäerien toimittamisesta vuosina 2021–23.

EMA hyväksyi perjantaina Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen käytön 12–15-vuotiaille. Kyse on ensimmäisestä tämänikäisille hyväksytystä koronarokotteesta EU:ssa.

Saksa aikoo aloittaa 12–15-vuotiaiden lasten koronarokotukset 7. kesäkuuta. Yhdysvalloissa ja Kanadassa 12–15-vuotiaiden rokottaminen on aloitettu jo aiemmin.

Tiistai 1.6.

WHO huolissaan Etelä-Amerikan koronavirustilanteesta

Kello 22.17: Maailman terveysjärjestö WHO ilmaisi tiistaina huolensa Etelä-Amerikan yhä pahenevasta koronavirustilanteesta.

Järjestön mukaan koronavirukseen liittyvistä kuolemista viime viikon tilanteen mukaan pahiten kärsivien kymmenen maan joukosta kahdeksan sijaitsee Etelä- tai Pohjois-Amerikassa.

WHO:n mukaan Etelä-Amerikassa tartunnat leviävät laajalti yhteisöjen välillä, ja maan terveydenhuoltoon kohdistuu suuria paineita, mikä heijastuu suoraan kuolemantapausten määrään.

Italiassa tartuntojen määrä kasvoi

Kello 20.24: Italiassa vahvistettiin tiistaina 93 koronavirukseen liitettyä kuolemaa. Määrä oli lähes sama kuin maanantaina. Sen sijaan uusien tartuntojen määrä kasvoi päivien välillä 663:lla.

Tiistaina tartuntoja vahvistettiin 2 483, kun niitä edellisenä päivänä oli 1 820, kertoo uutistoimisto Reuters.

Pandemian alusta lähtien Italiassa on tilastoitu yli 126 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Määrä on toiseksi suurin Euroopassa Britannian jälkeen ja kahdeksanneksi suurin koko maailmassa.

Tartuntoja Italiassa on vahvistettu pandemian aikana yli 4,2 miljoonaa.

Ruotsi höllensi koronarajoituksiaan

Kello 18.33: Ruotsissa höllennettiin tiistaina laajasti koronarajoituksia. Ravintolat saavat jatkossa olla auki puoli yhteentoista asti illalla. Elokuvateatterit ja teatterit voivat avautua, jos ne rajoittavat osallistujien määrän 50 henkeen.

Jalkapallo-otteluihin ja muihin ulkotapahtumiin, joissa on mahdollisuus järjestää istumapaikat, saa ottaa nyt sisään 500 henkeä.

Maanantaina Ruotsi poisti jo vaatimuksen negatiivisesta koronatestistä Pohjoismaista tulevilta matkaajilta. EU-maista ja Britanniasta saapuvien tulee yhä esittää negatiivinen koronatestitulos rajalla, mutta eristäytymistä ja lisätestejä ei heiltä enää vaadita.

Suomen ulkoministeriö suosittaa yhä välttämään tarpeetonta matkustusta Ruotsiin.

Ruotsista Suomeen palatessa tarkistetaan koronatestitodistus tai todistus sairastetusta taudista. Jos henkilöllä ei ole esittää testitodistusta tai todistusta sairastetusta taudista, hänet ohjataan ilmaiseen testiin.

Britanniassa ei koronavirukseen liitettyjä kuolemia lähes kuukauteen

Kello 18.18: Britanniassa ei ole vahvistettu ainuttakaan varmistettuun koronavirustartuntaan liittyvää kuolemantapausta 28 päivään, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uusia tartuntoja tilastoitiin tiistaina 3 165, mikä on 218 tapausta vähemmän kuin maanantaina.

Hyvästä tilanteesta huolimatta Britannian on arvioitu olevan kolmannen tautiaallon kynnyksellä. Pelkona on koronaviruksen Intian-muunnoksen leviäminen.

Britanniassa kaikki 50-vuotiaat ja sitä vanhemmat on tarkoitus saada rokotettua rajoitustoimien purkuun 21. kesäkuuta mennessä.

Hyvä rokotustilanne saattaa asiantuntijoiden mukaan kuitenkin muodostaa vaaran, kun ihmisten varovaisuus vähenee. Lisäksi kolmas aalto saattaa kehittyä edellisiä hitaammin, koska rokotettuja on verrattain paljon.

THL: Raskaana voi ottaa rokotteen

Kello 17.13: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL katsoo, että raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana.

Käyttökokemus, eläinkokeet ja alustava tutkimustieto eivät anna viitteitä turvallisuushuolista. Raskaus voi lisätä riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin.

Lisäksi hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotusten vuoksi.

Pirkanmaa pysyy yhä kiihtymisvaiheessa

Kello 16.30: Koronanyrkin mukaan Pirkanmaa on edelleen kiihtymisvaiheessa. Koronan kahden viikon ilmaantuvuus Pirkanmaalla oli viime viikon päättyessä 27 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Positiivisten testien osuus Fimlabissa testatuista oli viime viikolla 0,8 prosenttia.

Pirkanmaan alueelliset suositukset säilyvät ennallaan niin kauan kuin sairaanhoitopiiri on kiihtymisvaiheessa. Maskin käyttöä ja etätyötä suositellaan yhä.

Kokoontumisrajoituksiin lievennyksiä Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa rajoitukset poistuvat kokonaan

Kello 16.26: Uudenmaan kokoontumisrajoituksiin tulee lievennyksiä keskiviikosta alkaen. Pääkaupunkiseudulla sekä keskisellä Uudellamaalla voi vastedes järjestää sisätiloissa enintään kymmenen hengen kokoontumisia. Rajatuissa ulkotiloissa saa järjestää enintään viidenkymmenen hengen kokoontumisia. Tätä suurempiakin kokoontumisia voi järjestää, jos tilassa on käytettävissä useita katsomolohkoja tai yleisölle tarkoitettuja rajattavissa olevia alueita.

Itä-Uudellamaalla ja Länsi-Uudellamaalla – pois lukien Espoo ja Kauniainen – saa puolestaan järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta.

Etelä-Suomen avi tiedotti tiistaina myös, että Etelä-Karjalan alueella kokoontumisen rajoitukset poistuvat keskiviikkona kokonaan. Joidenkin muiden alueiden rajoitusten mahdollisista lievennyksistä Etelä-Suomen avin on määrä päättää myöhemmin tällä viikolla.

THL: Koronarokotteen molemmat annokset on saanut Suomessa 9 prosenttia väestöstä

Kello 13.15: THL: Koronarokotteen molemmat annokset on saanut Suomessa yhdeksän prosenttia väestöstä eli noin 500 000 ihmistä. Ensimmäisen annoksen on saanut lähes 44,5 prosenttia väestöstä eli lähemmäs 2,47 miljoonaa ihmistä.

Koronarokotteet suojaavat myös rokottamattomia perheenjäseniä

Kello 12.43: Suomessa käytössä olevat Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronavirusrokotteet suojaavat myös rokottamattomia perheenjäseniä, selviää suomalaistutkimuksesta.

Helsinki Graduate School of Economics (GSE) tutki suomalaisten rekisteriaineistojen avulla koronarokotteen saaneiden henkilöiden perheenjäsenten tartuntariskiä.

Kyseessä on vielä toistaiseksi vertaisarvioimaton tutkimus.

Helsinki GSE on Aalto-yliopiston, Hanken Svenska handelshögskolanin sekä Helsingin yliopiston perustama taloustieteen tutkijakoulu ja tutkimusyksikkö.

Tampere perusti rokotusten jonotuslistan vaihtoon tai työkomennukselle lähteville

Kello 12.28: Tampereen kaupunki on perustanut jonotuslistan niille tamperelaisille, jotka tarvitsisivat koronarokotukset nopeutetulla aikataululla ulkomaille töihin tai opiskeluvaihtoon lähdön vuoksi.

Listalle voivat ilmoittautua pitkäaikaisesti ulkomaille esimerkiksi rauhanturvaamistehtäviin, töihin tai opiskelijavaihtoon menossa olevat tamperelaiset sekä heidän mukanaan lähtevät perheenjäsenet.

Vapaa-ajan matkustamisen vuoksi listalle ei pääse.

Kaupungin mukaan listalla olevien pitää olla valmiita tulemaan nopeasti rokotukseen. Heille tarjotaan rokotusta, jos päivän päätteeksi jää ylimääräisiä rokotteita. Rokotukseen tullessa tulee olla todiste siitä, että henkilöllä on oikeat perusteet nopeutetulla aikataululla rokottamiseen.

Listalle voi ilmoittautua soittamalla terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 5657 0023 (joka päivä klo 7–22).

THL: Suomessa on todettu 154 uutta koronavirustapausta

Kello 11.44: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 154 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 92642 koronavirustartuntaa.

Tartuntoja raportoitiin ainakin seuraavissa Pirkanmaan kunnissa: Tampere (+20), Kangasala (+2), Lempäälä (+2).

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 2 229 tartuntaa, mikä on 689 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin 2 918 tartuntaa.

Yhteensä Suomessa on pandemian alusta lähtien raportoitu nyt reilut 92 600 koronatartuntaa.

Ruotsi keventää koronarajoituksiaan

Kello 8.55: Ruotsissa höllennetään tänään laajasti koronarajoituksia.

Ravintolat saavat nyt olla auki puoli yhteentoista asti illalla. Elokuvateatterit ja teatterit voivat avautua, jos ne rajoittavat osallistujien määrän 50 henkeen. Jalkapallo-otteluihin ja muihin ulkotapahtumiin, joissa on mahdollisuus järjestää istumapaikat, saa ottaa 500 henkeä.

Eilen Ruotsi poisti jo vaatimuksen negatiivisesta koronatestistä Pohjoismaista tulevilta matkaajilta. EU-maista ja Britanniasta saapuvien tulee yhä esittää negatiivinen koronatestitulos rajalla, mutta eristäytymistä ja lisätestejä ei heiltä enää vaadita.

Suomen ulkoministeriö suosittaa yhä välttämään tarpeetonta matkustusta Ruotsiin.

Pirkanmaalla on todettu 7 uutta tartuntaa

Kello 8.43: Pirkanmaalla on todettu 7 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays Twitterissä.

Fimlab tutki alueella 739 näytettä.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä tarkastelee tartuntatilannetta jälleen tänään.

Lue lisää: Jos nyt jaksetaan toimia fiksusti, kesää voidaan päästä viettämään ”vähintäänkin lähellä normaaleja olosuhteita” – Näin koronanyrkki kertoi tautitilanteesta, katso tallenne

Riskimaista Lapin rajanylityspaikkojen kautta Suomeen tulevat terveystarkastukseen

Kello 8.15: Lapin rajanylityspaikoilla on osallistuttava tästä päivästä alkaen terveystarkastukseen, jos saapuu Suomeen koronatartuntojen riskimaasta. Pakollisen terveystarkastuksen kaikille riskimaista tuleville määräsi Lapin aluehallintovirasto.

Riskimaita ovat ne maat, joiden koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25 tartuntaa sataatuhatta ihmistä kohden kahden viikon aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla on ajantasainen tieto siitä, mitkä maat ovat riskimaita.

Terveystarkastukset Lapin rajanylityspaikoilla eivät koske vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia. Samoin tarkastuksen välttävät ne, joilla on esittää negatiivinen tulos enintään 72 tuntia ennen maahantuloa otetusta koronavirustestistä tai luotettava todistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-viruksen infektiosta.

EU:n yhteinen rokotustodistus tulee heinäkuussa

Kello 8.05: Euroopan unionin yhteinen koronatodistus ei vielä takaa kansalaisille pääsyä jäsenmaihin. Todistuksen on tarkoitus tulla voimaan heinäkuun alussa, ja jäsenmaiden ottaa se käyttöön elokuun puoliväliin mennessä.

Jäsenmaat päättävät jatkossakin itsenäisesti siitä, edellyttävätkö ne esimerkiksi yhden vai kaksi rokoteannosta maahanpääsyyn, kertoo rokotustodistuksen käyttötarkoituksista vastaava ylilääkäri Paula Tiittala sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

– EU:n koronatodistukseen kuuluu kolme tietosisältöä – tieto henkilön saamista koronarokotuksista, negatiivinen koronatestitulos ja todistus sairastetusta koronataudista, kertoo STM:n johtaja Minna Saario koronatodistuksen teknisestä puolesta.

Todistuksen kolmesta tietosisällöstä esimerkiksi negatiivinen testitulos ei saisi olla liian vanha, Saario sanoo.

Suomessa tiedot annetuista koronarokotuksista saatiin Omakanta-palveluun viime viikolla. Kaksi muuta tietosisältöä on Saarion mukaan tarkoitus lisätä Omakantaan heinäkuun puoliväliin mennessä.

Maanantai 31.5.

Peru korjasi kuolinlukunsa moninkertaiseksi

Kello 22.44: Perussa on tuoreimpien tietojen mukaan tähän mennessä kuollut koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin 180 000 ihmistä. Aiempi arvio uhrimäärästä oli 69 000.

Määrää korjattiin paikallisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden neuvosta, kertoo uutistoimisto AFP.

Asiantuntijaryhmän mukaan Peru on tilastoinut koronavirukseen liittyviä kuolemia kriteerein, jotka ovat antaneet liian myönteisen kuvan kokonaismäärästä.

Uusien kriteerien mukaisesti huomioon otetaan positiivisen koronavirustestituloksen antaneiden lisäksi myös "todennäköiseen" virustartuntaan liittyvät tapaukset, joilla on epidemiologinen yhteys vahvistettuun tartuntaan.

Turkki helpottaa koronavirusrajoituksia

Kello 22.12: Koronaviruspandemian takia määrätyt rajoitukset helpottuvat tiistaina Turkissa, kun maa on päättänyt muun muassa viikonloppuja koskevan sulkutilan osittaisesta poistamisesta sekä ravintoloiden ja kahviloiden avaamisesta rajoitetuille asiakasmäärille.

Koko maata koskeva päivittäinen ulkonaliikkumiskielto alkaa uusien määräysten mukaan tunti aiempaa myöhemmin eli iltakymmeneltä. Se päättyy kello viisi aamulla.

Alakoululaiset saavat lähiopetusta kesäkuun alusta lähtien kahtena päivänä viikossa. Samaan tahtiin lähiopetusta saavat 7. kesäkuuta lähtien myös vanhemmat oppilaat.

Turkki poisti maaliskuussa lähes kaikki sosiaalisen elämän koronarajoitukset presidentti Tayyip Erdoğanin määräyksestä, mutta se joutui ottamaan niitä takaisin käyttöön huhtikuussa päivittäisten tartuntojen määrän kasvettua jopa 60 000:een.

Maanantaina Turkissa vahvistettiin lähes 6 500 uutta tartuntaa. Maassa on 84 miljoonaa asukasta.

Isot tapahtumat ovat taas mahdollisia Pirkanmaalla

Kello 20.46: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä opetus ja kulttuuriministeriö (OKM) julkaisivat 31. toukokuuta päivitetyn ohjeen koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä.

Uudessa ohjeessa ei enää edellytetä kahden metrin turvavälejä, vaan järjestäjän tehtävänä on varmistaa riittävät etäisyydet ja hygieniataso. Näin aiempi velvoite kahden metrin turvaväleistä poistuu myös avin päätöksestä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston (avi) aluehallintoylilääkäri Eeva Mäkinen kertoo Aamulehdelle, että kesäkuuta koskevassa avin päätöksessä ei ole ehdotonta ylärajaa osallistujamäärälle Pirkanmaan alueella.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella rajoitukset koskevat tilaisuuksia, joissa yleisömäärä on yli 10 henkilöä sisätiloissa tai yli 50 henkilöä ulkotiloissa. Näissä järjestäjän on huolehdittava riittävästä etäisyydestä ja hygieniasta.

Ranska avasi koronarokotukset koko väestölle

Kello 17.56: Ranska avasi maanantaina koronarokotukset koko väestölle. Tähän mennessä noin 38 prosenttia väestöstä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen.

Tähän saakka Ranskassa on rokotettu yli 50-vuotiaita, virustartunnalle erityisen herkissä ammateissa olevia ja sellaisia ihmisiä, joilla on ollut virukselle altistavia terveysongelmia.

Viranomaiset pelkäävät, että uudet virusvariantit voivat levittää tautia nopeasti, joten rokotuksia yritetään kiirehtiä. Virusmuunnoksien takia Ranska on kieltänyt maahantulon Britanniasta ja muista EU-maista maanantaista lähtien muusta kuin pakottavasta syystä.

EU-maista myös Saksa on ilmoittanut avaavansa rokotukset koko väestölle viikon päästä.

Intian talous supistui rajusti koronan seurauksena

Kello 16.23: Intian kansantalous kutistui 7,3 prosenttia vuoden 2020 alusta tämän vuoden maaliskuun loppuun, kertoo maan tilastoviranomainen. Kyseessä on ollut Intian itsenäisyyden ajan pahin taloustaantuma.

Pandemian seurauksena noin 230 miljoonan intialaisen päivittäiset tulot laskivat alle köyhyysrajan, eli 375 rupian (4,25 euroa). Maan talous lähti pieneen nousuun viime vuoden lopulla kun koronarajoituksia purettiin, mutta takapakkia on tulossa, koska koronatartunnat räjähtivät käsiin huhti- ja toukokuussa.

THL: Suomessa todettu 8 uutta koronaviruskuolemaa

Kello 13.44: Suomessa on todettu 8 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tapauksista viisi on raportoitu Taysin erityisvastuualueelle.

Taysin erityisvastuualue kattaa Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen.

Koko maassa kuolemia on nyt todettu yhteensä 956.

Saksalaisten koronatestipaikkojen epäillään huijaavan tehtyjen testien määrissä

Kello 13.41: Saksassa harkitaan sakkorangaistusta huijaaville koronatestipaikoille. Saksa maksaa kansalaisilleen ilmaisia testejä. Joidenkin testipaikkojen epäillään laskuttaneen valtiolta enemmän testejä, kuin niissä on todellisuudessa tehty.

Saksan terveysministeri Jens Spahn keskustelee asiasta osavaltioiden terveysviranomaisten kanssa.

Julkisuudessa on esiintynyt useita väitteitä petoksista koronavirustestipaikoilla Saksassa. Spahn kertoo kertoi sunnuntaina, että hallinto miettii, miten testauspaikkoja tulisi valvoa ja kenen pitäisi olla testipaikoilla johdossa.

– Jos huijaamista tapahtuu, tulemme rankaisemaan siitä vakavasti, oikeusministeri Christine Lambrecht sanoi ARD:lle.

Saksa tarjoaa kansalaisilleen vähintään yhden ilmaisen koronatestin viikossa. Monilla alueilla saksalaiset kuitenkin saavat jopa yhden ilmaisen testin päivässä.

THL: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 44,1 prosenttia suomalaisista

Kello 13.18: Koronavirusrokotteen toisen annoksen on saanut Suomessa nyt 8,7 prosenttia väestöstä eli noin 484 500 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen annoksen saaneiden määrä on lisääntynyt eilisestä noin 500 henkilöllä.

Koronarokotuksen ensimmäisen annoksen on saanut hieman yli 44 prosenttia väestöstä eli noin 2,4 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on lisääntynyt eilisestä noin 1500 henkilöllä.

Ilmaantuvuusluku on Keski-Pohjanmaalla Suomen korkein

Kello 13.05: Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on Suomessa nyt hieman yli 41 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa. Tätä edeltävällä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuusluku oli 51,7.

Vakavin koronatilanne on Keski-Pohjanmaalla, jossa ilmaantuvuusluku on lähes 162. Keski-Pohjanmaan ilmaantuvuusluku on kuitenkin kääntynyt laskuun. Vielä eilen ilmaantuvuusluku oli lähes 219.

Ilmaantuvuusluku on yli sadan myös Kanta-Hämeessä (110,5). Paras tilanne on Lapissa, jossa ilmaantuvuusluku on 4,3.

THL: Suomessa on todettu 56 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.41: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 56 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 2 278 tartuntaa, mikä on hieman alle 600 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 92 488 koronavirustartuntaa.

Palaulla todettiin ensimmäinen koronatartunta, mutta sekin oli onneksi vanha

Kello 11.17: Tyynellämerellä sijaitsevassa Palaussa vahvistettiin maanantaina maan ensimmäinen koronatartunta, mutta viranomaisten mukaan sekin oli jo vanha eikä aiheuta riskiä epidemian leviämisestä.

Palaun saarivaltiossa on vain 21 000 asukasta. Palau sulki rajansa heti pandemian alussa, minkä vuoksi koronavirus on pysynyt maasta loitolla. Sen sijaan maan turismista voimakkaasti riippuvainen talous on kärsinyt pahasti.

Tartunta todettiin saarelle saapuneella matkailijalla, joka oli ennen positiivista testiä saanut jo kolme negatiivista testitulosta. Viranomaisten mukaan testin pamahtaminen äkkiä positiiviseksi johtui vanhasta, tammikuussa saadusta koronatartunnasta.

OECD: Suomen talous saavuttaa koronaa edeltäneen tason vuoden lopulla

Kello 11.12: Suomen talous saavuttaa koronapandemiaa edeltäneen tason myöhään tänä vuonna, ennustaa teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD. Järjestön mukaan työllisyys palautuu koronakuopasta ensi vuoden puolivälissä.

OECD arvioi, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 2,6 prosenttia ja ensi vuonna 2,7 prosenttia. Edellytyksenä on, että uutta korona-aaltoa ei tule.

Suurin kasvusysäys tulee ennusteen mukaan viennistä, joka kohoaa tänä vuonna 5,4 prosenttia ja ensi vuonna 5,7 prosenttia. Työttömyysaste laskee 7,7 prosentista 7,0 prosenttiin vuonna 2022.

Koko euroalueella talous romahti viime vuonna 6,7 prosenttia. Suomi selvisi 2,8 prosentin miinuksella.

Koronan vuoksi tehdyt työttömyysturvan muutokset jatkuvat syyskuun loppuun

Kello 10.32: Työttömyysetuuden suojaosan korotus ja liikkuvuusavustuksen väliaikaiset ehdot pysyvät voimassa 30. syyskuuta asti. Myös työttömyysetuushakemusten käsittelyä ja tulojen sovittelua koskevat väliaikaiset muutokset jatkuvat syyskuun loppuun, kertoo Kela tiedotteessa. Työttömyysturvaan on tehty koronaepidemian vuoksi väliaikaisia lakimuutoksia.

Jos sovittelujakso on kuukausi, työtön työnhakija voi ansaita väliaikaisesti 500 euroa ilman, että se vaikuttaa työttömyysetuuteen. Jos sovittelujakso on neljä viikkoa, rahamäärä on 465 euroa.

Liikkuvuusavustusta voi saada syyskuun loppuun asti kokoaikatyön työmatkaan, jos päivittäinen edestakainen työmatka kestää yli kaksi tuntia. Liikkuvuusavustusta voi saada myös henkilö, joka muuttaa työn perässä.

VR lisää junavuoroja tästä viikosta lähtien

Kello 10.30: VR kertoo lisäävänsä junavuoroja tästä viikosta lähtien Helsingin ja Kajaanin, Tampereen ja Turun sekä Helsingin ja Vaasan välille. VR kertoi jo aiemmin toukokuussa lisäävänsä yhteensä 24 junavuoroa kaukoliikenteeseen.

VR:n mukaan matkustajamäärissä on havaittavissa selkeitä piristymisen merkkejä. Yhtiö vähensi vuoroja talvella koronasta johtuneen hiljaisen kysynnän takia.

Pirkanmaalla viisi uutta tartuntaa

Kello 09.02: Pirkanmaalla on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays Twitterissä. Fimlab tutki alueella 493 koronanäytettä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: