Aamulehden koronavirusseuranta 10.5. alkaen - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronavirus eteni Pirkanmaalla ja maailmalla toukokuun puolessa välissä – lue tästä kootusti kaikki

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla viikolla 19.

Ravintoloita koskevat rajoitukset kevenivät Pirkanmaalla torstaista 13. toukokuuta alkaen.

10.5. 9:11 | Päivitetty 17.5. 6:47

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 10. toukokuuta alkaen.

Seuranta päättyi 16. toukokuuta.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 3.5.–9.5. pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 16.5.

Islannin euroviisuryhmässä todettu koronavirustartunta

Kello 19.44: Islannin euroviisudelegaation yksi jäsen on saanut koronavirustartunnan, kertoo Eurovisionworld.com. Tartunta havaittiin rutiinitestissä sunnuntaina.

Lauantaina tartunta vahvistettiin Puolan kisadelegaatiossa.

Islanti lähetti Rotterdamissa Hollannissa järjestettävään laulukisaan Daði & Gagnamagnið -yhtyeen, joka on muiden delegaation jäsenten kanssa nyt karanteenissa. Karanteeni kestää siihen asti, kunnes islantilaisille tehtyjen koronatestien tulokset selviävät.

Kisat käynnistyvät ensi tiistaina, ja finaali järjestetään lauantaina 22. toukokuuta.

Islannin edustajat ovat majoittuneet samaan hotelliin Puolan, Maltan ja Romanian kanssa. Karanteenin takia kaikki nämä maat suljettiin pois avajaisseremoniasta.

Vappubrunssilta alkunsa saaneessa tartuntaketjussa uusia tartuntoja Keski-Pohjanmaalla

Kello 18.05: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite kertoi sunnuntaina, että sen alueella oli todettu 21 uutta koronavirustartuntaa. Karanteenissa on noin 920 ihmistä ja lisäksi muutama sata ihmistä on omaehtoisessa karanteenissa.

Tartunnat liittyvät laajaan vappuna ravintolasta alkunsa saaneeseen tartuntaketjuun. Osa laajasta tartuntaketjusta lähteneistä koronatartunnoista on varmistunut Intian variantiksi.

Ilmaantuvuusluku Soiten alueella on tällä hetkellä 130 tapausta 100 000:ta asukasta kohti. Koronanäytteistä positiivisia on noin 2,7 prosenttia.

Soiten mukaan koronavirustartunnat leviävät nyt voimakkaasti nuorten keskuudessa etenkin Kokkolassa ja Kannuksessa.

Intiassa koronavirukseen liitettyjä kuolemia yhä yli 4 000 vuorokaudessa

Kello 18.02: Osa Intian osavaltioista kertoi sunnuntaina laajentavansa sulkutoimia yrityksissä saada maassa riehuva koronavirusepidemia talttumaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan covid-19-tautiin on Intiassa kuollut tähän mennessä 270 000 ihmistä. Yhden vuorokauden aikana raportoitujen kuolemien määrä on ylittänyt 4 000:n jo neljästi kuluvan viikon aikana.

Tartuntoja vahvistettiin sunnuntaina yli 311 000, mikä on pienin yhden vuorokauden aikana todettu uusien tartuntojen määrä yli kolmeen viikkoon, Reuters kertoo.

Päättyvällä viikolla Intiassa on vahvistettu yli kaksi miljoonaa uutta tartuntaa ja lähes 28 000 virukseen liittyvää kuolemaa.

Maan hallitus on luvannut lähettää yli viisi miljonaa rokoteannosta lisää eri osavaltioihin alkuviikon päivien aikana.

Intian terveysministeriön mukaan maan väestöstä noin kymmenen prosenttia on nyt saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Intiassa on 1,35 miljardia asukasta.

HS-gallup: Usko Mariniin koronatoimiin vankka, vaikka hiipuikin

Kello 17.15: Enemmistö suomalaisista eli 57 prosenttia on edelleen tyytyväisiä pääministeri Sanna Marinin (sd.) toimintaan koronapandemian hoidossa, kertoo Helsingin Sanomien mielipidekysely.

Erittäin tai melko tyytyväisten määrä on kuitenkin pienentynyt. Suurimmillaan luottamus pääministerin koronatoimiin oli viime vuoden maaliskuussa, kun pandemia oli vasta alussa. Tuolloin 84 prosenttia oli joko erittäin tai melko tyytyväisiä Marinin toimintaan.

Nyt toukokuun kyselyssä vastaajista 19 prosenttia ilmoitti olevansa Marinin koronaotteisiin erittäin tyytyväisiä ja 38 prosenttia melko tyytyväisiä. 19 prosenttia ei ollut kovin tyytyväisiä, ja 15 prosenttia sanoi, ettei ole lainkaan tyytyväinen.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS internetpaneelina. Siihen vastasi noin tuhat ihmistä. Virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Britannia uskoo koronarokotteiden päihittävän myös intialaisen virusmuunnoksen

Kello 16.52: Britannian terveysministeri Matt Hancock sanoi sunnuntaina olevansa luottavainen sen suhteen, että nykyiset koronarokotteet tarjoavat hyvän suojan myös maassa leviävää intialaista virusvarianttia vastaan.

Hanckokin mukaan maanantaina voimaan tulevat koronarajoituksien lievennykset pannaan toimeen suunnitellusti. Sen sijaan myöhemmäksi suunniteltuja lievennyksiä voidaan vielä joutua siirtämään.

Britanniassa elokuvateatterit, museot ja urheilutilat on määrä avata maanantaina ensimmäistä kertaa kuukausiin. Myös tapaamisrajoituksia lievennetään ja rajoitettu matkustaminen ulkomaille on mahdollista.

Intialaisen koronavirusmuunnoksen määrät ovat kuluvan viikon aikana nousseet runsaasta viidestäsadasta pitkälle toiselle tuhannelle. Eniten virusmuunnosta on löydetty Britannian pohjoisosassa sijaitsevista Boltonista ja Blackburnista.

Koronarokotteen saanut lähes 2,1 miljoonaa ihmistä Suomessa

Kello 13.46: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut 37,8 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Rokotteen ensimmäisen annoksen on nyt saanut lähes 2,1 miljoonaa ihmistä. Rokotettujen määrä on noussut eilisestä noin 12 500:lla.

Toisen annoksen osalta rokotekattavuus on nyt 5,1 prosenttia, mikä tarkoittaa 281 000 ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa noin 4  200:lla.

THL: Suomessa todettu 227 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.43: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa on todettu 227 uutta koronavirustartuntaa. Eniten tartuntoja todettiin Espoossa (32), Helsingissä (30) ja Vantaalla (28).

Pirkanmaalta tartuntatautirekisteriin on lisätty tartuntoja Tampereelta (2), Valkeakoskelta (1), Kangasalta (1) ja Lempäälästä (1).

THL ilmoittaa kuntien ilmoittamia tartuntoja usein joitakin päiviä myöhemmin, kuin muun muassa Tays. Tartunnat voivat olla useampana päivänä todettuja.

Viimeisten kahden viikon aikana koko maassa on todettu 2 769 tartuntaa, mikä on 375 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koko pandemian aikana Suomessa on todettu 90 105 tartuntaa.

Pirkanmaalla 18 uutta tartuntaa

Kello 9.43: Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin lauantaina 18 tartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti uusista tartunnoista sunnuntaina.

Sunnuntaina raportoitu luku on viikon suurin.

Tays on kertonut tällä viikolla yhteensä 69 tartunnasta, mikä on pienin viikoittainen uusien tartuntojen määrä helmikuun alkupuolella olleen viikon 6 jälkeen. Tuolloin Tays raportoi kalenteriviikon aikana 66 uutta tartuntaa.

Lauantai 15.5.

Euroopan maat avaavat hissukseen rajojaan

Kello 19.06: Useat Euroopan maat ottavat varovaisia askeleita palatakseen kohti normaalia koronapandemian jälkeen.

Italiaan pääsevät sunnuntaista lähtien ilman karanteenia kaikki EU-maista, Britanniasta ja Israelista tulevat, joilla on negatiivinen koronatodistus. Maa aikoo niin ikään jatkaa Yhdysvalloista, Kanadasta, Japanista ja Arabiemiraateista tulevia "koronavapaita" lentoja.

Myös Portugali ryhtyy maanantaista alkaen sallimaan turistien tulon useimmista Euroopan maista. Ilmoitus koskee Euroopan unionin, Schengen-alueen ja Britannian asukkaita. Viidestä EU-maasta eli Ruotsista, Hollannista, Kyprokselta, Kroatiasta ja Liettuasta matkustusta on kuitenkin rajoitettu.

Ranskassa museot, teatterit, elokuvateatterit ja konserttisalit saavat avata rajoitetusti ovensa keskiviikkona oltuaan kiinni kuusi viikkoa. Samalla avataan ravintoloiden terassit.

Naisten lentopallomaajoukkue karanteeniin Slovakian EM-karsinnoissa

Kello 18.29: Suomen naisten lentopallomaajoukkue on määrätty karanteeniin Slovakian Nitrassa. Suomi joutuu luovuttamaan illan ottelun Slovakiaa vastaan, mutta joukkue on jo varmistanut paikkansa EM-lopputurnauksessa, eikä karanteeni vaikuta kisapaikkaan.

Koko joukkuetta koskevan karanteenipäätöksen tekivät Suomen terveysviranomaiset yhden positiivisen koronatestituloksen jälkeen. Karanteeni kestää kaksi viikkoa.

Miesten jalkapalloliiga kutsui Marinin ja Kiurun "tutustumaan terveysturvalliseen jalkapallo-otteluun"

Kello 17.32: Miesten jalkapalloliiga lähetti lauantaina pääministeri Sanna Marinille (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) avoimen kirjeen, jossa se kutsui ministerit "tutustumaan terveysturvalliseen jalkapallo-otteluun".

– Jokainen seuroistamme voi samalla esittää, miten järjestelyt Veikkausliigan ottelussa käytännössä sujuvat, voidaksenne muodostaa omakohtaisen kokemuksen pohjalta mielipiteenne siitä, onko otteluihin turvallista ottaa yleisöä suuremmassa määrin, liigan puheenjohtajan Kaarlo Kankkusen ja toimitusjohtajan Timo Marjamaan allekirjoittamassa kirjeessä todetaan.

Huhtikuun loppupuolella alkanutta liigaa on pelattu tiukoin koronarajoituksin ja viime päiviin saakka käytännössä ilman yleisöä.

Esimerkiksi helsinkiläisseura HJK kertoi, että sen maanantain ottelu FC Lahtea vastaan pelataan ilman yleisöä.

– Kun kuusi katsojaa asetellaan tasaisesti stadikalle, tulee turvaväliksi 92 metriä. Ulkona. Maskipakko meillä standardi, HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti tviittasi.

Pääministeri Marin vastasi nopeasti jalkapalloliigan kutsuun Twitterissä.

– Kiitos kutsusta! Mielelläni tulen. Kun rokottaminen edistyy entistä ripeämmin ja koronatilanne jatkaa suotuisaa kehitystä, niin pääsemme kesällä rajoituksista eroon!

Koronaviruksen ilmaantuvuus korkeimmillaan Päijät-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa

Kello 15.36: Suomessa koronaviruksen ilmaantuvuus on tällä hetkellä korkeimmillaan Päijät-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Päijät-Hämeessä taudin ilmaantuvuusluku on viimeisten kahden viikon ajalta noin 114 tapausta 100 000 asukasta kohden ja Varsinais-Suomessa 102,5.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuusluku on 83,2. Neljänneksi korkein luku on Keski-Pohjanmaalla, 76,4.

Koko Suomen ilmaantuvuusluku on lauantaina 51. Edellisten kahden viikon ajalla koko maan ilmaantuvuusluku oli 58.

Portugali avaa rajojaan turisteille

Kekko 13.47: Portugali ryhtyy maanantaista alkaen sallimaan turistien tulon useimmista Euroopan maista. Kuukausia kestäneiden koronarajoitusten hölläämisestä ilmoitti maan sisäministeriö.

Portugaliin voivat ministeriön mukaan tehdä kaikenlaisia matkoja sellaisten EU-maiden asukkaat, joiden koronatartuntojen määrä on alle 500 tapausta 100 000 asukasta kohti. Matkustusta on rajoitettu vain viidestä EU-maasta: Ruotsista, Hollannista, Kyprokselta, Kroatiasta ja Liettuasta.

Rokotettuja 37,6 prosenttia

Kello 13.45: THL:n mukaan koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut 37,6 prosenttia väestöstä. Näin ollen ensimmäisen rokoteannoksen on saanut lähes 2,09 miljoonaa ihmistä. Luku on noussut eilisestä yli 60 000 rokotetulla.

Toisen rokotteen on saanut THL:n mukaan tasan 5 prosenttia väestöstä eli vajaat 280 000 ihmistä.

THL: Suomessa todettu 192 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.58: Suomessa on todettu 192 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Eniten tartuntoja todettiin Lahdessa (27), Tampereella (18) ja Helsingissä (18).

Pirkanmaalta tartuntatautirekisteriin on Tampereen tartuntojen lisäksi merkitty yhdet tartunnat Akaasta ja Ylöjärveltä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvasta Jämsästä on niin ikään raportoitu yksi uusi tartunta.

THL ilmoittaa kuntien ilmoittamia tartuntoja usein joitakin päiviä myöhemmin, kuin muun muassa Tays. Tartunnat voivat olla useampana päivänä todettuja.

Yhteensä Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 89 878 koronavirustartuntaa.

WHO suosittelee maskin käyttöä rokotetuille joissain tilanteissa

Kello 9.26: Myös ihmisten, jotka on täysin rokotettu, tulisi käyttää maskia alueilla, joilla on paljon koronatartuntoja, sanoi Maailman terveysjärjestön WHO:n edustaja perjantaina.

Harvinaisissa tapauksissa myös rokotettu voi sairastua tai levittää koronaa.

WHO:n mukaan rajoituksia purkaessa ei tulisi tuijottaa pelkästään siihen, kuinka paljon ihmisiä on rokotettu.

–  Kyse on siitä, kuinka paljon viruksia ja niiden eri variantteja on liikkeellä, samalla kun kyse on rokotteiden ja rokotusten määrästä, kertoi koronatutkimusta johtava Maria Van Kerkhove.

Vaikka rokote suojaa tehokkaasti vakavalta koronataudilta, voi rokotettu henkilö silti saada oireettoman infektion ja levittää virusta. Joissain erittäin harvinaisissa tapauksissa myös rokotettu voi sairastua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, muistutti WHO:n johtava tutkija Soumya Swaminathan.

Pirkanmaalla viisi uutta tartuntaa

Kello 9.24: Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin perjantaina viisi tartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti uusista tartunnoista lauantaina.

Perjantaina Taysin raportoima luku oli tämän viikon suurin, 16.

Fimlab analysoi perjantaina Pirkanmaalta 608 koronavirusnäytettä. Torstaina Fimlab analysoi 1 326 koronavirusnäytettä ja keskiviikkona 1 789.

Perjantai 14.5.

WHO kehotti rikkaita maita antamaan rokotteet köyhille maille

Kello 18.44: Koronaviruspandemian toisesta vuodesta on tulossa ensimmäistä tappavampi, varoitti YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus perjantaina.

Samalla Tedros vetosi rikkaisiin maihin, jotta nämä eivät jatkaisi vähäisen riskin lasten ja nuorten rokottamista, vaan lahjoittaisivat sen sijaan rokotteita köyhille maille suunnattuun Covax-ohjelmaan.

Pakkotestaukset alkoivat Tornion-rajalla, virka-apupyynnöiltä poliisille ei vältytty

Kello 18.42: Pakolliset terveystarkastukset eli käytännössä jokaiselta vaadittavat koronatestien ottamiset alkoivat Tornion ympärivuorokautisella rajalla, kun kello oli lyönyt minuutin perjantain puolelle. Lapin aluehallintovirasto ilmoitti määräyksestä alkuviikosta.

– Tänä "pakkotestausaikana" olen joutunut tekemään yhden virka-apupyynnön poliisille totaalikieltäytyjästä. Tällaisissa tapauksissa ei pystytä esittämään vaadittavaa dokumenttia ja siitä huolimatta kieltäydytään terveystarkastuksesta, Tornion johtava lääkäri Jukka Ronkainen kertoi ennen kello neljää perjantai-iltapäivänä STT:lle.

Toisessa protestinomaisessa tapauksessa henkilö oli ajanut rajanylityspaikalle, mutta keskusteltuaan rajavartioston kanssa hän oli tehnyt u-käännöksen.

Muutoin rajavartioston mukaan perjantainen valvonta oli sujunut kuten tavallisesti.

Perjantaina voimaan tullut päätös pakollisista terveystarkastuksista koskee ihmisiä, jotka ovat kahden viikon aikana ennen Suomeen tuloaan oleskelleet maassa, jossa koronan ilmaantuvuusluku on kahden viikon aikana suurempi kuin 25 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti. Määräys koskee myös Suomeen tulevia Suomen kansalaisia.

WHO: Koronapandemian toinen vuosi ensimmäistä tappavampi

Kello 16.32: Koronaviruspandemian toisesta vuodesta on tulossa ensimmäistä tappavampi, sanoo YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja.

WHO:n pääjohtajan mukaan rokotuksissa edistyneiden maiden ei tulisi nyt keskittyä lasten ja nuorten rokottamiseen, vaan sen sijaan lahjoittaa rokotteita köyhille maille suunnattuun Covax-ohjelmaan.

Lounasravintolassa mahdollisia altistumisia Tampereella

Kello 16.03: Tays tiedotti perjantaina uudesta mahdollisesta altistumispaikasta. Se on lounasravintola Ninan keittiö Tampereen Lielahdessa. Ajankohdat ovat maanantai 10.5. kello 11–11.30 tai tiistai 11.5. kello 11–11.30.

Onnibus lisää bussivuoroja kesäkuussa – lomautettuja kutsutaan takaisin töihin

Kello 15.00: Onnibus lisää liikennettään kesäkuun alkupuolella. Yhtiö kertoo, että sen vuorotarjontaan palaavat samalla muun muassa reitit Helsingistä Tampereen ja Seinäjoen kautta Vaasaan sekä rannikkoreitti Helsingistä Turun ja Porin kautta Vaasaan ja Ouluun.

Uusia vuoroja aletaan ajaa kesäkuun 7. päivästä alkaen. Vuorotarjonta lisääntyy sekä Onnibus.com- että Onnibus flex -vuoroilla.

Yhtiön toimitusjohtaja Lauri Helke kertoo, että Onnibus voi myös kutsua valtaosan lomautettuina olleista työntekijöistään takaisin töihin.

Päijät-Hämeeseen lisäerä rokotteita myös ensi viikolla

Kello 14.23: Päijät-Hämeeseen toimitetaan lisäerä koronarokotteita myös ensi viikolla, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Päijät-Sote. Ensi viikon lisäerän koko on 5 000 annosta.

Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku alueella on laskenut hieman, mutta tilanne on hyvinvointiyhtymän mukaan edelleen vaikea.

Kahden viime viikon aikana sairaalahoitoon on joutunut Päijät-Hämeessä enemmän koronapotilaita kuin kertaakaan aiemmin epidemian aikana. Tehohoitopotilaita on myös siirretty muualle hoidettavaksi.

Päijät-Häme sai ensimmäisen lisäerän rokotteita aiemmin tällä viikolla.

THL: Suomessa yksi uusi koronakuolema

Kello 13.58: Suomessa on raportoitu yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä pandemian aikana on kuollut 931 ihmistä.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 122 potilasta. Heistä 28 on tehohoidossa, mikä on neljä potilasta enemmän kuin keskiviikkona. Keskiviikkona sairaalahoidossa oli 114 potilasta eli potilaiden määrä on kasvanut kahdeksalla.

Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut kuudella keskiviikon jälkeen. Sairaalahoidossa on perjantaina 16 potilasta, joista neljä tehohoidossa. Keskiviikkona Taysin alueella oli 10 koronapotilasta, joista kaksi tehohoidossa.

Helatorstaina ei julkaistu kuolema- ja sairaalalukuja, minkä takia luvut vertautuvat keskiviikkoon.

Koronatartunnan saanut kansanedustaja Katri Kulmuni

Kello 11.51: Eduskuntatiedotus kertoi aiemmin perjantaina, että kansanedustajalla on tänään todettu koronatartunta.

Koronatartunnan saanut kansanedustaja on keskustan entinen puheenjohtaja Katri Kulmuni. Hän antoi luvan nimensä julkistamiseen. Eduskuntatiedotus kertoi aiemmin, että kansanedustajalla on tänään todettu koronatartunta.

Suomessa on todettu 154 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.44: Suomessa on todettu 154 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koronapandemian alun jälkeen Suomessa on todettu 89 686 koronavirustartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 2  852 tartuntaa, mikä on 436 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Pirkanmaalle THL merkitsi kolme uutta tartuntaa, jotka kaikki oli kirjattu Tampereelle. Tampereella on THL:n mukaan todettu yhteensä 3 015 tartuntaa.

THL:n ja Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin päivittäiset koronaluvut eroavat erilaisen tilastointitavan vuoksi.

Intian virusmuunnoksen aiheuttamat tartunnat lisääntyneet Britanniassa

Kello 11.29: Britanniassa on raportoitu Intian virusmuunnoksen aiheuttamien koronatartuntojen määrän nousseen rajusti. Viime viikolla tapauksia raportoitiin 520, kun tällä viikolla niitä on ollut yli 1 300.

Terveysviranomaisten mukaan virusmuunnos alkaa levitä yhä nopeammin Luoteis-Englannissa ja vähemmässä määrin Lontoossa.

Maan hallitus kertoo silti jatkavansa koronarajoitusten purkamisen jatkuvan suunnitellusti. Viranomaisten mukaan epidemiaa estetään nyt nopeutetuilla rokotuksilla, laajoilla testauksilla ja mahdollisesti alueellisilla rajoituksilla.

Yhdysvallat höllentää maskisuositusta entisestään

Kello 11.27: Yhdysvalloissa koronarokotuksen saaneiden ei tarvitse enää käyttää kasvomaskia edes sisätiloissa, maan tautikeskus CDC linjasi torstaina paikallista aikaa.

CDC:n mukaan täysin rokotetut voivat nyt osallistua kaikkiin tilaisuuksiin sisä- ja ulkotiloissa ilman maskia ja turvavälejä.

Huhtikuun lopussa täysin rokotetut saivat jo luvan kulkea ulkona valtaosan ajasta maskitta.

Yhdysvaltalaisia on kehotettu käyttämään maskia koronaviruksen leviämisen estämiseksi jo yli vuoden ajan.

Rokotteet eivät estä viruksen saamista, minkä vuoksi maskia suositellaan Suomessa pidettäväksi, vaikka olisi rokotettu.

Kansanedustajalla todettu koronatartunta – ei tartuntavaaraa

Kello 10.48: Eduskuntatiedotus kertoo, että kansanedustajalla on tänään todettu koronatartunta. Henkilön nimeä ei ole julkistettu.

Edustaja ei ole osallistunut eduskuntatyöhön tai käynyt eduskunnassa niin, että hän olisi voinut tartuttaa siellä muita.

Koronapandemian aikana kansanedustajilla on todettu muutamia koronatartuntoja.

Tartunnan ovat aiemmin saaneet ainakin Eeva-Johanna Eloranta (sd.), Joonas Könttä (kesk.), Arto Satonen (kok.) sekä Tom Packalén (ps.).

Tutkimus: 12 viikon rokoteväli auttaa muodostamaan enemmän vasta-aineita

Kello 9.31: Pidempi ajanjakso ensimmäisen ja toisen rokotteen välissä auttaa muodostamaan enemmän vasta-aineita ikäihmisissä, kertoo brittitutkimus. Pfizerin rokote muodosti kolme ja puoli kertaa enemmän vasta-aineita, kun tehosterokote annettiin kaksitoista viikkoa ensimmäisen rokotteen jälkeen.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Tutkimuksessa oli mukana 175 ihmistä, jotka olivat 80–99-vuotiaita.

Vasta-aineet ovat vain yksi osa immuunijärjestelmää. Lisäksi rokotteen muodostavat T-imusoluja. Kolmen viikon rokotevälin ihmisillä todettiin puolestaan enemmän T-imusoluja kuin kahdentoista viikon rokotevälin ihmisillä.

Tutkijoiden mukaan tutkimuksesta ei voida vielä vetää johtopäätöksiä siitä, kummassa ryhmässä olleilla on parempi suoja koronavirukselle.

Pirkanmaalla 16 uutta tartuntaa

Kello 9.28: Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu torstaina 16 tartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti uusista tartunnoista perjantaina.

Luku on tämän viikon suurin, sillä aiemmin viikolla päivittäiset tartuntaluvut ovat pysytelleet enimmäkseen alle kymmenen.

Fimlab analysoi 1 326 koronavirusnäytettä.

Torstai 13.5.

Espanja saavuttamassa kesän lopussa laumaimmuniteetin

Kello 22.47: Yli kaksi kolmasosaa Espanjan 47 miljoonasta asukkaasta on rokotettu covid-19-tautia vastaan elokuun puoliväliin mennessä, sanoi maan pääministeri Pedro Sanchez torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Espanjan rokoteohjelma on edistynyt aiempaa ripeämmin viime viikkojen aikana. Sanchezin mukaan maahan saapuu kesäkuussa 13 miljoonaa annosta Pfizerin ja Biontechin rokotetta.

– Olemme matkalla kohti laumaimmuniteettia: 33 miljoonaa asukasta on rokotettu elokuun puoliväliin mennessä, pääministeri totesi tiedotustilaisuudessa.

Reutersin mukaan maan matkailuministeri Reyes Maroto kertoi torstaina Espanjan olevan valmis ottamaan käyttöön matkailua helpottavan rokotepassin kesäkuussa. Euroopan komission odotetaan piakkoin päättävän EU-alueella käytettävästä passista.

Täysin rokotettujen ei enää tarvitse käyttää kasvomaskia sisätiloissa Yhdysvalloissa

Kello 22.45: Yhdysvaltain tautienehkäisyvirasto (CDC) päätti torstaina, ettei koronavirusta vastaan täysin rokotettujen tarvitse enää käyttää kasvomaskia sisätiloissa. Aiemmin virasto on ilmoittanut, että rokotetut voivat luopua maskin käytöstä ulkotiloissa.

– Kaikki täysin rokotetut voivat osallistua sisä- tai ulkotiloissa järjestettäviin aktiviteetteihin, ovatpa ne isoja tai pieniä, ilman maskia tai turvavälejä toisiin ihmisiin, totesi CDC:n johtaja Rochelle Walensky uutistoimisto AFP:n mukaan.

The Washington Post -lehti kertoo, etteivät nyt julkistetut rajoitusten lieventämiset koske esimerkiksi lentokoneita tai terveydenhuoltoa. Näiden lisäksi maskin käyttö saattaa olla tarpeen joissakin muissakin tilanteissa.

THL: Ensimmäisen koronarokotteen saanut lähes 37 prosenttia väestöstä

Kello 13.26: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut lähes 2 025 00 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku on noussut eilisestä reilulla 14 000:lla.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut nyt 36,5 prosenttia väestöstä.

Toisen rokoteannoksen saaneita on vajaat 246 000. Heidän osuutensa väestöstä on lähes 4,5 prosenttia.

Pirkanmaalla ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 34,6 prosenttia väestöstä ja toisen 4,5 prosenttia.

THL: Suomessa on todettu 262 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.43: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 262 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 89 532 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja raportoitiin Helsingistä (54), Espoosta (32) ja Vantaalta (27). Samat kaupungit olivat kärjessä myös eilen.

Pirkanmaan kunnista uusia tartuntoja lisättiin tartuntatautirekisteriin Tampereelta (11), Lempäälästä (1), Kangasalta (1), Akaasta (1) ja Pirkkalasta (1).

Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvasta Jämsästä raportoitiin yksi uusi tartunta.

Tutkimus: Rokotteiden sekoittaminen voi aiheuttaa enemmän haittavaikutuksia

Kello 11.36: Pfizerin ja Astra Zenecan koronarokotteiden sekoittaminen voi aiheuttaa enemmän lieviä tai keskivaikeita sivuvaikutuksia kuin saman rokotemerkin käyttäminen, kertovat tuoreesta brittitutkimuksesta saadut alustavat tulokset. Asiasta kertoo muun muassa The Guardian.

Tietoja turvallisuusvaikutuksista julkaistiin kirjeen muodossa Lancet-tiedejulkaisussa. Tietoja sekoittamisen vaikutuksesta rokotteiden tehoon odotetaan lähiviikkoina.

Tutkimuksessa on 830 osallistujaa, jotka ovat 50-vuotiaita tai vanhempia. Osalla on riskiryhmään kuuluvia sairauksia. Osallistujilla testattiin neljää yhdistelmää: molemmat annokset Astra Zenecaa, molemmat annokset Pfizeria, ensimmäinen annos Pfizeria ja toinen Astra Zenecaa sekä ensimmäinen annos Astra Zenecaa ja toinen Pfizeria.

Molemmat yhdistelmät, joissa ihmisille annettiin eri valmisteita ensimmäisellä ja toisella annoksella, vaikuttivat aiheuttavan enemmän haittavaikutuksia. Esimerkiksi kuumeesta raportoivat 34 ja 41 prosenttia niistä, jotka saivat Astra Zenecaa ja Pfizeria tai Pfizeria ja Astra Zenecaa.

Samaan aikaan 10 prosenttia molemmat annokset Astra Zenecaa saaneista ja 21 prosenttia molemmat annoksen Pfizeria saaneista raportoivat kuumeesta.

Monissa maissa harkitaan nyt rokotteiden sekoittamista, jotta rokotekattavuus saavutettaisiin nopeammin.

Suomessa Astra Zenecaa annetaan nykyään yli 65-vuotiaille. Sitä nuoremmille, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen Astra Zenecaa, annetaan tehosterokotteena mrna-tekniikan rokotetta eli Pfizeria tai Modernaa.

Intiassa tilanne pahenee entisestään

Kello 11.33: Intiassa koronavirustartuntojen määrä jatkaa kasvuaan. Torstaina maassa raportoitiin 4 120 uutta kuolemaa ja 362 727 tartuntaa vuorokaudessa, kertoo Intian terveysministeriö.

Yhteensä tartuntoja on ollut pandemian aikana 23,7 miljoonaa ja kuolleita 258 317.

Pirkanmaalla 12 uutta tartuntaa ja yksi uusi altistumispaikka

Kello 9.20: Pirkanmaalla on todettu keskiviikon aikana 12 koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti torstaina.

Fimlab analysoi keskiviikkona yhteensä 1 783 koronavirusnäytettä, mikä on selvästi enemmän kuin alkuviikon muina päivinä. Tiistaina analysoitujen näytteiden määrä oli 1 341, maanantaina 685 ja sunnuntaina 616.

Tays tiedotti päivän koronalukujen yhteydessä myös yhdestä uudesta mahdollisesta altistumispaikasta. Kangasalan Prismassa on voinut altistua koronalle viime viikon perjantaina 7. toukokuuta kello 9–9.30.

Keskiviikko 12.5.

Vuosaareen saapuneessa laivassa 15 Intian virusmuunnokseksi epäiltyä tartuntaa

Kello 20.39: Vappuaattona Vuosaaren satamaan saapuneella rahtilaivalla todettiin suuri määrä koronavirustartuntoja. Niiden aiheuttaja on suurella todennäköisyydellä yksi Intian kolmesta virusmuunnoksesta, kertoo ylilääkäri Sanna Isosomppi epidemiologisesta toiminnasta Helsingistä Helsingin Sanomille. Näytteiden tutkiminen jatkuu kuitenkin edelleen.

Valencia Express tuli Vuosaareen Pietarista. Miehistön 24 jäsenestä 15:llä on todettu koronavirustartunta. Jo ennen laivan tuloa Suomeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ilmoitti Helsingin epidemiologiselle toiminnalle, että laivalla on tartuntoja. Laivalta tehtiin merenkulun ohjeiden mukaisesti ennakoivasti Helsingin Satamaan meriterveysilmoitus.

Sairastuneista kaksi on viety sairaalahoitoon. Muut ovat eristyksessä tai karanteenissa laivalla.

Miehistön tartunnoista kertoi ensimmäisenä Yle.

THL suosittelee katsomaan EM-jalkapalloa kotisohvalla

Kello 20.15: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee katsomaan jalkapallon miesten Euroopan mestaruuskilpailuja kotona. Kisat pelataan kesä-heinäkuussa 11 kisakaupungissa eri puolilla Eurooppaa.

THL:n mukaan kisoja koskevat samat suositukset kuin muutakin matkustamista epidemia-aikana. THL katsoo, että kaikkea matkustamista Suomesta ulkomaille ja myös kotimaan sisällä tulee rajoittaa vain välttämättömään.

EM-kisoissa mukana oleva Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa 12. kesäkuuta Tanskaa vastaan Kööpenhaminassa. 16. kesäkuuta Suomi kohtaa Venäjän Pietarissa ja 21. kesäkuuta Belgian niin ikään Pietarissa.

– Suomen pääsy EM-kisoihin on valtavan hieno asia. Koronapandemia ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään, ja kisoja koskevat samat suositukset kuin kaikkea muutakin matkustamista. Ottelut kannattaa ikävä kyllä siksi katsoa kotona, THL:n johtaja Mika Salminen sanoo tiedotteessa.

Salmisen mukaan otteluihin matkustamiseen liittyy merkittävä tartunnan riski eikä koronarokotekaan välttämättä estä tartunnan saamista.

Ruotsissa koronarajoituksia jatketaan kesäkuun alkuun

Kello 19.17: Ruotsissa nykyiset koronavirusrajoitukset ovat voimassa ainakin 1. kesäkuuta asti, hallitus ilmoitti keskiviikkona.

Rajoituksia oli tarkoitus löysätä jo 17. toukokuuta, mikä olisi mahdollistanut yleisön ottamisen kulttuuri- ja urheilutapahtumiin. Pääministeri Stefan Löfvenin mukaan virustilanne Ruotsissa on kuitenkin sellainen, että rajoituksia ei vielä ole varaa höllentää.

Pääministerin mukaan elämä palautuu syyskuuhun mennessä normaalimmaksi, jos nykyisiä rajoituksia noudatetaan.

Ruotsi ilmoitti keskiviikkona myös luopuvansa kokonaan Astra Zenecan rokotteen käytöstä ensiannoksena reilun kolmen viikon sisällä.

Ravintolarajoitukset kevenevät lähes koko maassa, myös Pirkanmaalla

Kello 14.41: Ravintolarajoitukset kevenevät lähes koko maassa huomisesta torstaista alkaen. Valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi.

Kiihtymisvaiheessa olevalla Pirkanmaalla muutos merkitsee sitä, että anniskelu on sallittu kello 07–22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna kello 05–23.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista. Ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke ja tanssiminen sisätiloissa ovat kiellettyjä.

Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen rajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

Perustason alueilla anniskelu on sallittu kello 07–00 ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki ravintola-asiakkaille kello 05–01. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on 75 % asiakaspaikoista.

Leviämisvaiheen alueilla ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, alkoholia saa anniskella kello 07–18. Ravintolat saavat olla auki kello 05–19. Sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa alkoholia saa anniskella kello 7–19 ja aukioloaika on kello 05–20. Sisätiloissa käytössä on 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Asetuksessa säädetyt rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.

THL: Suomessa kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Kello 13.44: Suomessa on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaksi uusista kuolemantapauksista on todettu Oysin alueella ja yksi Hyksin. Yhteensä epidemian aikana on Suomessa kuollut 930 ihmistä.

Sairaalahoidossa on 114 potilasta, joista teho-osastolla 24. Sairaalahoidossa olevien määrä on kokonaisuudessaan sama kuin eilen, mutta teho-osastoilla on kaksi potilasta vähemmän.

Taysin erityisvastuualuella on sairaalahoidossa 10 koronapotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Kaksi miljoonaa ihmistä saanut rokotteen Suomessa

Kello 13.40: Suomessa yli kaksi miljoonaa ihmistä on saanut koronarokotteen ensimmäisen annnoksen.

Ensimmäinen annos on annettu 2 007 523 hengelle, toinen annos 237 633:lle.

Keski-Pohjanmaalla vappubrunssin tartuntaketju, jossa jo 41 tartuntaa

Kello 12.36: Keski-Pohjanmaan keskussairaalan alueella on todettu tänään 16 uutta koronavirustartuntaa. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi 14 tartunnasta pelkästään Kokkolassa.

Useat tartunnoista liittyvät samaan, laajaan tartuntaketjuun, joka lähti liikkeelle vappubrunssilta. Tartuntaketjusta lähti liikkeelle useita jatkoketjuja, joiden vuoksi virus on päässyt leviämään alueella voimakkaasti.

Yhteensä vappubrunssilla alkunsa saaneesta ketjusta on todettu 41 koronavirustartuntaa, ja karanteenissa on noin 300 henkilöä. Näytteitä on lähetetty muunnosten varalta sekvensoitaviksi.

Yhden näytteen sekvensointitulos on varmistunut ja kyseessä on koronaviruksen Intian variantti.

THL: Suomessa todettu 25 tapausta Intian virusmuunnosta

Kello 12.32: Suomessa on tähän mennessä todettu 25 koronavirustartuntaa, joiden aiheuttajana on Intian virusmuunnos, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tapaukset liittyvät matkailuun joko suoraan tai jatkotartunnan kautta.

Maailman terveysjärjestö WHO muutti Intian virusmuunnoksen luokittelua tehostetusta seurannasta huolestuttavaan. Huolestuttavat virusmuunnokset muun muassa leviävät tehokkaammin.

Britannian virusmuunnoksen osuus on noin 55–60 prosenttia kaikista sekvensoiduista löydöksistä. Tilanne on tasoittunut maaliskuun alun jälkeen. Etelä-Afrikan virusmuunnoksen osuus on kuitenkin kasvanut, ja sitä todetaan noin 25 prosentissa sekvensoiduista löydöksistä.

Uusimpien tutkimustietojen mukaan koronarokotteet torjuvat tehokkaasti myös virusmuunnoksia. Rokotuksilla kuitenkin torjutaan erityisesti taudin vakavia muotoja, joten rokotettu voi edelleen tartuttaa ympäristöään joissain tilanteissa.

THL: Suomessa on todettu 280 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.27: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 280 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 89 270 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja raportoitiin Helsingistä (81), Espoosta (37) ja Vantaalta (25).

Pirkanmaan kunnista uusia tartuntoja lisättiin tartuntatautirekisteriin Tampereelta (8), Lempäälästä (3), Ylöjärveltä (1) ja Pirkkalasta (1).

Savonlinnan oopperajuhlat peruu tulevan kesän oopperaesityksensä

Kello 11.36: Savonlinnan oopperajuhlat on päättänyt perua tulevan kesän oopperaesityksensä koronapandemian takia.

Tapahtuman tiedotteen mukaan yleisömäärän merkittävä rajoittaminen ei olisi ollut enää mahdollista lipputuloista riippuvaiselle festivaalille. Oopperajuhlat oli jo aiemmin kertonut puolittavansa tapahtuman yleisömäärän.

Oopperaesitysten sijaan Oopperajuhlat toteuttaa heinäkuussa konsertteja Kerimäen kirkossa sekä Savonlinnasalissa järjestettävän Timo Mustakallio -laulukilpailun.

Festivaali julkaisee kesän 2022 ohjelmistonsa 31. toukokuuta.

Nauru on rokottanut koko aikuisväestönsä

Kello 10.58: Pieni Naurun saarivaltio Tyynellämerellä on saanut ensimmäisenä maana maailmassa koko aikuisväestönsä rokotettua koronavirusta vastaan.

Nauru ilmoitti, että kaikki saarella asuvat aikuiset ovat saaneet ensimmäisen annoksen Astra Zenecan rokotetta. Hallitus kertoi olevansa iloinen "maailmanennätyksestä". Nauru oli saanut rokotteita köyhille maille suunnatun Covax-ohjelman kautta.

Maailman pienimpiin itsenäisiin valtioihin kuuluvalla Naurulla on vain noin 10 000 asukasta. Se on yksi harvoista maista, joissa ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa.

Pirkanmaalla todettiin kahdeksan uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.09: Pirkanmaalla on todettu tiistain aikana kahdeksan koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti keskiviikkona. Tays raportoi edellisen päivän kokonaismäärän seuraavan päivän aamuna.

Epidemian alun jälkeen Pirkanmaalla on todettu 4 809 koronavirustartuntaa.

Fimlab analysoi yhteensä 1 341 koronavirusnäytettä. Tays saa päivittäin Fimlabissa tehtyjen testien kokonaismäärän, mutta yksityisten laboratorioiden tekemistä testimääristä sille raportoidaan vain positiivisten näytteiden määrät.

Tays ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisevat päivittäin eri tartuntaluvut, sillä niiden tilastointitapa eroaa toisistaan. Erot liittyvät kotipaikkakunnan tilastointiin ja tilastoinnin viiveisiin.

Intiassa jo yli 250 000 koronakuolemaa

Kello 8.27: Intiassa on kuollut koronavirukseen liittyen nyt yli 250 000 ihmistä. Rajapyykki ylittyi virallisissa lukemissa keskiviikkona. Kuolemantapauksia tosin uskotaan todellisuudessa olevan selvästi enemmän.

Edellisen vuorokauden aikana Intiassa raportoitiin yli 4 200 kuolemantapausta, mikä on ennätyslukema. Uusia tartuntoja kirjattiin vajaat 350 000.

Intia on eri maiden välisessä vertailussa koronaan liittyvien kuolemantapausten määrässä kolmantena ja tartuntojen määrässä toisena.

Intian kriisiytynyt pandemiatilanne on viime päivinä helpottanut hieman suurissa kaupungeissa, mutta virus leviää nyt erityisen nopeasti maaseudulla.

Tiistai 11.5.

Tornion rajanylityspaikkojen kautta tuleville pakollinen terveystarkastus

Kello 20.26: Kaikki Tornion rajanylityspaikkojen kautta riskimaista Suomeen saapuvat joutuvat osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, ilmoitti Lapin aluehallintovirasto tiistaina.

Viraston päätös tulee voimaan perjantaina ja on voimassa tämän kuun loppuun.

Päätös koskee ihmisiä, jotka ovat kahden viikon aikana ennen Suomeen tuloaan oleskelleet maassa, jossa koronan ilmaantuvuusluku on kahden viikon aikana suurempi kuin 25 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti. Määräys koskee myös Suomeen tulevia Suomen kansalaisia.

Pakollinen terveystarkastus ei koske esimerkiksi työtehtävissä rajan ylittävää tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä. Se ei myöskään koske ihmisiä, joilla on esittää todistus negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään 72 tuntia ennen maahantuloa, tai ihmisiä, jotka voivat esittää luotettavan todistuksen alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronavirustaudista.

Lapin aluehallintoviranomaisen päätökseen on vaikuttanut Pohjois-Ruotsin huono tautitilanne, vilkastunut rajaliikenne ja vapaaehtoisesta terveystarkastuksesta kieltäytyjien määrän kasvu.

Neuvottelut EU:n koronatodistuksesta ovat edenneet rakentavassa hengessä

Kello 20.10: Valmistelut vapaan liikkuvuuden palauttamiseksi EU-maiden välillä jatkuvat Euroopan unionissa. Odotuksissa on, että EU:n yhteinen koronatodistus saataisiin käyttöön kesän alkupuoliskolla, kuten komissio on kaavaillut.

Todistuksesta käydään parhaillaan EU-instituutioiden välisiä neuvotteluja. EU-maiden eurooppaministerit saivat tiistaina katsauksen neuvottelujen etenemisestä kokouksessaan Brysselissä.

EU-puheenjohtajamaana toimivan Portugalin Eurooppa-asioiden valtiosihteeri Ana Paula Zacarias luonnehti neuvottelujen etenevän rakentavassa hengessä.

Yhteisen koronatodistuksen on kaavailtu helpottavan matkustamisen avaamista EU-maiden välillä. Komission esityksen mukaan yhteisellä koronatodistuksella voisi todistaa saaneensa negatiivisen tuloksen koronatestistä, olevansa rokotettu tai jo sairastaneensa koronaviruksen aiheuttaman taudin.

Rajakysymykset kuuluvat kuitenkin viime kädessä jäsenmaiden kansalliseen päätösvaltaan, joten voi olla, että EU:n sisäiseen matkustamiseen jää joitain rajoituksia koronatodistuksen käyttöönoton jälkeenkin.

EU haluaa oikeuden määräävän Astra Zenecan toimittamaan lisää rokotteita

Kello 20.09: EU ilmoitti tiistaina haluavansa oikeuden määräävän lääkeyhtiö Astra Zenecan toimittamaan unionille 90 miljoonaa koronarokoteannosta lisää ennen heinäkuun alkua.

Unionin edustajan Stefan De Keersmaeckerin mukaan 90 miljoonaa koronarokotetta pitää toimittaa niiden 30 miljoonan annoksen lisäksi, jotka on jo toimitettu ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Astra Zeneca on toimittanut ensimmäisellä neljänneksellä 30 miljoonaa rokotetta, kun sen sopimuksen mukaan piti toimittaa 120 miljoonaa. Toisella neljänneksellä yhtiö on luvannut toimittaa 70 miljoonaa rokotetta, kun sen alun perin piti toimittaa 180 miljoonaa rokoteannosta.

Samaan aikaan huoli rokotteen yhteydestä harvinaisiin verenkierron tukoksiin sai Slovakian lopettamaan rokotteiden ensimmäisten annosten antamisen. Slovakian mukaan tällä hetkellä vain kakkosannosta odottavia rokotetaan Astra Zenecan tuotteella.

Avit alkaneet keventää kokoontumisrajoituksia

Kello 20.06: Aluehallintovirastot ovat alkaneet lieventää koronaepidemiaan liittyviä kokoontumisrajoituksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö päätti maanantaina, että koronaepidemian torjunnassa luovutaan valtakunnallisista toimenpidetasoista, koska valtakunnallinen epidemian hallitsemattoman kiihtymisen uhka on poistunut. Epidemiaa torjutaan jatkossa alueellisin päätöksin ja suosituksin.

Useilla alueilla rajoitusten purku alkaa jo tällä viikolla.

Päijät-Hämeeseen on toimitettu kohdennetusti rokotteita epidemian vaikeuduttua

Kello 20.04: Päijät-Hämeen alueelle toimitettiin tiistaina kohdennetusti Modernan koronavirusrokotteita alueen vaikeutuneen epidemiatilanteen takia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Valtioneuvoston asetuksen mukaan THL voi painottaa koronarokotteiden jakelua tämän kuun loppuun asti niille alueille, joissa koronatapausten ilmaantuvuus on kohdentamista edeltävien 14 päivän aikana vähintään 100 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti.

Päijät-Hämeessä ilmaantuvuus on tällä haavaa noin 108 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti.

Koronarokotukset laajenevat 50 vuotta täyttäneisiin Nokialla

Kello 17.37: Nokialla koronarokotukset laajenevat tiistaista 11. toukokuuta alkaen 50 vuotta täyttäneisiin, koska 55 vuotta täyttäneiden rokotusaikojen kysyntä on merkittävästi vähentynyt, tiedottaa Nokian kaupunki.

50–64-vuotiaat nokialaiset voivat varata ajan rokotukseen sähköisen ajanvarauksen kautta heti. Lisäksi 65 vuotta täyttäneille on edelleen rokotusaikoja sähköisen ajanvarauksen kautta vapaana. Riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvien rokotusajat ovat tälle viikolle jo täyttyneet, ja uusia aikoja on tarjolla seuraavan kerran tiistaina 18. toukokuuta kello 8 alkaen.

Parkanossa yksi koronatartunta ja kuusi altistunutta

Kello 17.34: Parkanossa yksi koronavirustartunnan saanut henkilö määrätty eristykseen ja kuusi altistunutta henkilöä on asetettu karanteeniin. Asiasta tiedottaa Parkanon kaupunki. Todettu tartuntaketju on peräsin ulkomailta.

Suomessa kolme uutta koronakuolemaa

Kello 14.26: Suomessa on todettu kolme uutta koronakuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaikkiaan tautiin liittyviä kuolemia on ilmoitettu tähän mennessä 927.

Kaksi uusista kuolemantapauksista on Hyksin erityisvastuualueella ja yksi Tyksin.

Koko maassa erikoissairaanhoidon osastoilla koronapotilaita on THL:n mukaan nyt 64, mikä on kolme vähemmän kuin maanantaina. Perusterveydenhuollon osastoilla on 24 ja tehohoidossa 26 potilasta.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 10 koronapotilasta. Luku on sama kuin maanantaina. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä on ennallaan kolmessa.

Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Lähes kaksi miljoonaa suomalaista saanut rokotteen

Kello 13.30: Lähes kaksi miljoonaa suomalaista on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Yhteen kertaan rokotettujen luku oli tiistain tilastossa vajaat 1,97 miljoonaa. Lukema oli kasvanut edellisestä päivästä vajaalla 30 000 rokotetulla.

Ensimmäisen rokoteannoksen on nyt saanut reilut 35 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen saaneita on vajaat 220 000 eli tasan neljä prosenttia väestöstä.

THL: Suomessa todettu 124 uutta tartuntaa

Kello 11.47: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa on todettu 124 uutta koronavirustartuntaa. Eniten tartuntoja todettiin Vantaalla (24), Helsingissä (23) ja Turussa (19).

Kaikkiaan Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 88 990 koronavirustartuntaa.

Pirkanmaan kuntiin lisättiin tilastoihin Tampereelle (7) ja Ylöjärvelle (1).

Koko maassa on viimeisten kahden viikon aikana on todettu 2 848 tartuntaa, mikä on 796 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Intiassa Gangesjoessa mahdollisesti kymmeniä koronavainajia

Kello 9.13: Ainakin 40 ihmisen ruumiit on löydetty ajelehtimasta Gangesjoesta maanantaina Intian pohjoisosassa Biharin ja Uttar Pradeshin rajalla.

Asiasta kertoo esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC. Sen mukaan ei ole selvää, miten ja miksi ruumiit päätyivät jokeen.

Paikallisen median mukaan ruumiita saattoi olla jopa sata. Niiden uskotaan kuuluvan koronavirukseen kuolleille ihmisille. BBC:n paikalliselle, hindinkieliselle yksikölle puhuneet paikalliset ihmiset kertoivat, että kiihtynyt koronavirusepidemia on johtanut pulaan puusta. Tavallisesti koronavirukseen kuolleiden ihmisten ruumiit poltetaan.

Pirkanmaalla todettu viisi uutta tartuntaa

Kello 9.10: Pirkanmaalla on varmistunut viisi uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki 685 näytettä. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 4 801 koronavirustartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettu toista päivää peräkkäin viisi uutta koronatartuntaa – Fimlab tutki taas alle 700 näytettä

Yle: Suomessa 15 ihmistä saanut korvauksia rokotehaitoista

Kello 7.44: Viisitoista ihmistä on saanut Suomessa korvauksia koronarokotteen aiheuttamista haitoista, kertoo Yle.

Ylen mukaan haittavaikutuksista korvauksia saaneet ovat pääosin terveydenhuollon henkilökuntaa, jotka on rokotettu ensimmäisten joukossa. Korvausten suuruus on ollut 600–2 000 euroa.

Yle kertoo, että korvatut oireet ovat olleet muun muassa ihottumaa, allergiaoireita, imusolmukkeiden turpoamista ja ohimeneviä puutumisoireita. Korvaushakemusten käsittelystä ja korvausten maksamisesta vastaa Suomen keskinäinen lääkevahinkovakuutusyhtiö.

Pfizerin rokote hyväksyttiin 12–15-vuotiaille Yhdysvalloissa

Kello 5.59: Yhdysvalloissa lääkintäviranomaiset ovat hyväksyneet Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen käytön 12–15-vuotiaiden rokottamiseen.

Yhdysvaltain lääke- ja ruokaviraston (FDA) edustaja kuvaili päätöstä "merkittäväksi askeleeksi koronapandemian vastaisessa taistossa".

Euroopan lääkeviraston (EMA) johtaja Emer Cooke kertoi maanantaina useille eurooppalaislehdille, että 12–15-vuotiaiden rokottaminen Pfizerin ja Biontechin rokotteella saatetaan hyväksyä Euroopan unionissa tässä kuussa.

Maanantai 10.5.

Kiuru A-studiossa: Hallitus päättää ravintolarajoitusten jatkosta keskiviikkona

Kello 22.57: Hallitus päättää ravintolarajoitusten jatkosta keskiviikkona, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) maanantaina Ylen A-studiossa.

– Me pyrimme keskiviikkona saamaan valtioneuvostosta tämän kokonaisuuden läpi, Kiuru sanoi A-studiossa.

Kiuru kertoi, että ministerit neuvottelivat asiasta kahteen otteeseen maanantaina.

– Tässä vaiheessa ollaan asetettu tietyt reunaraamit, ja tässä valmistelussa ollaan viimeisellä mutkalla. Huomenna varmasti alkaa näyttämään selvältä se, mitä tullaan keskiviikkona valtioneuvostolle esittämään, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan lähtökohtana on se, että rajoituksia aletaan hiljalleen löysätä ja painopiste on koronaepidemian perustason alueissa. Tarkoituksena on, että päätökset astuvat voimaan heti tällä viikolla.

– Lähtökohtana on se, että se mitä päätetään, astuu tällä viikolla voimaan, Kiuru sanoi.

MT: Suomi lähettää Intiaan 324 happipulloa

Kello 22.10: Suomi lähettää Intiaan 324 pulloa sataprosenttista lääkehappea, kertoo sisäministeriön erityisasiantuntija Pekka Tiainen Maaseudun Tulevaisuudelle.

Lehden mukaan happilähetys lähtee tiistaina illalla Suomesta, ja se on Intian Delhissä keskiviikkona.

Syynä lähetykselle on Intian pahentunut koronavirustilanne. Intia on kärsinyt kasvaneiden potilasmäärien takia muun muassa happipulasta.

Maa pyysi huhtikuussa EU:lta materiaaliapuna happipulloja ja lääkkeitä. Suomen sisäministeriö tiedotti 24. huhtikuuta, että Suomi on tarjonnut materiaaliapua Intialle.

Tiainen sanoo MT:lle, että kyseessä on kertaluontoinen avustus, eikä Suomi suunnittele lähettävänsä Intiaan lisähappea uudelleen.

Ilveksen naisten edustusjoukkueessa koronavirustartunta

Kello 21.42: Ilveksen naisten edustusjoukkueessa on ilmennyt korona-altistus. Joukkueen jäsenistä suurin osa on asetettu 14 päivän karanteeniin. Ilves tiedottaa asiasta verkkosivuillaan.

Ilveksen kolme seuraavaa ottelua siirretään korona-altistusten takia myöhempään ajankohtaan.

Lue lisää: Ilveksen naisten liigajoukkueessa koronatartunta – päävalmentaja Mika Lahtinen: ”Suurin huoli on terveysasioista”

Hallitus voi päättää ravintola­rajoitusten kevennyksistä keskiviikkona

Kello 21.23: Hallitus saattaa päättää nykyisten ravintolarajoitusten lievennyksistä keskiviikkona. Tiukimmat rajoitukset tarkoittavat nykyään esimerkiksi Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla valomerkin tuloa eli anniskelun loppua jo kello 17. Kiinni anniskeluravintolat menevät kello 18 ja ruokaravintolat kello 19.

Asiakaspaikoista saa täyttää anniskelupaikkojen sisätiloissa kolmasosan ja ruokapaikoissa puolet.

Tiukat rajoitukset ovat olleet käytössä 19. huhtikuuta alkaen, jolloin päättyi ravintoloiden kuuden viikon täyssulku epidemian pahimmilla alueilla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) johtama sote-ministeriryhmä käsitteli ravintolarajoituksia kokouksessaan maanantai-iltana. Uusi asetus valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä.

– Nyt on valmius lieventää ravintolarajoituksia niin, että uudet säädökset voisivat tulla voimaan heti helatorstaina. Mutta tarkemmin niistä ei ole vielä päätetty, sanoo hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Norjassa asiantuntijaryhmä suosittelee Astra Zenecasta ja Johnson & Johnsonista luopumista

Kello 18.46: Norjan hallituksen asettama asiantuntijaryhmä suosittelee sekä Astra Zenecan että Johnson & Johnson -yhtiöiden koronarokotteiden antamista ainoastaan niille, jotka haluavat vapaaehtoisesti ottaa tämän rokotteen. Syynä ovat rokotteisiin yhdistetyt, erittäin harvinaiset mutta vakavat veritulppatapaukset.

Norjassa noin 134 000 ihmistä oli saanut Astra Zenecan rokotteen maaliskuun puoliväliin mennessä. Rokotetuista viiden tiedetään saaneen vakavan veritulpan ja kolme on kuollut veritulpan seurauksena.

Salon koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku ohitti Helsingin

Kello 18.26: Salossa on todettu viimeisen kahden viikon aikana suhteellisesti enemmän koronavirustartuntoja kuin missään muualla Suomessa. Tartuntoja on ollut erityisesti alle 12-vuotiaiden ja yli 20-vuotiaiden ikäryhmissä.

Valtakunnallisia koronarajoituksia lievennetään

Kello 18.21: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on päättänyt, että koronaepidemian torjunnassa luovutaan valtakunnallisista toimenpidetasoista. Koronaviruksen torjunnassa painotetaan jatkossa alueellisia rajoituksia ja suosituksia.

Koronaepidemian leviämisvaiheessa ovat tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Päijät-Hämeen sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit. Kiihtymisvaiheessa ovat Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Ahvenanmaan sairaanhoitopiirit. Loput alueet ovat perustasolla.

Kunkin alueen toimivaltaiset viranomaiset tekevät päätökset rajoituksista ja suosituksista harkintansa ja lainsäädännön perusteella. STM painottaa rajoitusten purkamisessa suunnitelmallisuutta sekä monipuolista ja laajaa arviointia.

Rajoitusten purkamisessa on ministeriön mukaan otettava huomioon lapset ja nuoret ensin -periaate. Tiukempiin toimenpiteisiin voidaan joutua palaamaan, jos epidemiatilanne vaikeutuu.

Lue lisää: Suomi siirtyy koronaepidemian torjunnassa alueellisiin toimiin, tätä se tarkoittaa – Johtajaylilääkäri Sand: ”Ollaan ajan hermolla ja voidaan tehdä hienosäätöä”

Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa

Kello 13.26: Suomessa on todettu kaksi uutta koronakuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaikkiaan tautiin liittyviä kuolemia on ilmoitettu tähän mennessä 924.

Koko maassa erikoissairaanhoidon osastoilla koronapotilaita on THL:n mukaan nyt 67, mikä on viisi vähemmän kuin perjantaina. Perusterveydenhuollon osastoilla on 28 ja tehohoidossa 26 potilasta.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 10 koronapotilasta. Se on yksi enemmän kuin perjantaina. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä on noussut kahdella. Tehohoidossa on nyt kolme koronapotilasta.

Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Epidemian torjunnassa siirrytään alueellisiin toimiin

Kello 11.47: Suomessa koronaepidemian hoidossa aiotaan luopua valtakunnallisista toimenpidetasoista. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tekee asiasta päätöksen maanantaina.

Jatkossa koronaviruksen torjunnassa painotetaan ministeriön mukaan alueellisia rajoituksia ja suosituksia. STM järjestää asiasta maanantaina tiedotustilaisuuden. Info alkaa kello 15.30 ja Aamulehti näyttää sen suorana lähetyksenä.

Lue lisää: Suomi siirtyy koronaepidemian torjunnassa alueellisiin toimiin, tätä se tarkoittaa – Johtajaylilääkäri Sand: ”Ollaan ajan hermolla ja voidaan tehdä hienosäätöä”

Suomessa 143 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.45: Suomessa on todettu 143 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä Suomessa on varmistunut nyt 88 866 tartuntaa.

Eniten uusia tapauksia kirjattiin Helsinkiin, jossa varmistui 23 tartuntaa. Espooseen ilmoitettiin 14, Saloon 13 ja Lahteen 12 tapausta. Pirkanmaalle THL raportoi uusia tartuntoja kolmeen kuntaan seuraavasti: Tampere 3, Lempäälä 1, Ylöjärvi 1.

Biontech perustaa rokotetehtaan Singaporeen

Kello 10.41: Koronarokotteesta tunnettu saksalainen lääkeyritys Biontech kertoo rakentavansa Singaporeen Kaakkois-Aasian-toimintojensa päämajan sekä rokotetehtaan, joka kykenee tuottamaan satoja miljoonia rokoteannoksia vuodessa. Tehtaan on tarkoitus olla toimintakunnossa vuonna 2023.

Biontechin ja yhdysvaltalaisen Pfizerin koronarokotetta toimitetaan tällä hetkellä jo yli 90 maahan. Yhtiöiden mukaan tuotantoa on kiihdytetty niin, että vuoden loppuun mennessä saadaan toimitettua kolme miljardia rokoteannosta.

Yhtiöiden mukaan ne pyrkivät ensi vuonna entisestään kiihdyttämään tuotantoaan. Biontechin ja Pfizerin koronarokote oli ensimmäinen, joka hyväksyttiin käyttöön länsimaissa viime vuonna.

Testitulos Fimlabista keskimäärin 11 tunnissa

Kello 9.58: Laboratorioyhtiö Fimlab kertoo, että koronavirustestin keskimääräinen vasteaika on 11 tuntia. Viime aikoina vasteaika on ollut useana päivänä noin 20 tunnin tuntumassa. Sunnuntaina Fimlab ilmoitti vasteajan olevan 14 tuntia.

Vasteajalla tarkoitetaan aikaa, joka kuluu näytteenotosta tuloksen saamiseen. Näytemäärän vaihtelusta johtuen Fimlab pyytää varautumaan 1–2 päivän vasteaikaan.

Kiina pelkää kiipeilijöiden levittävän koronaa Everestillä

Kello 9.06: Kiina aikoo pystyttää erillisiä raja-aitoja tai -linjoja Mount Everest -vuoren huipulle, jotta Kiinan puolelta ja Nepalin puolelta huipulle kiipeävien kohtaaminen estetään. Kiina pelkää Nepalista tulevien kiipeilijöiden levittävän koronavirusta.

Yli 30 vuorikiipeilijää on viime viikkoina joutunut jättämään vuorelle kiipeämisen kesken perusleirissä Nepalin puolella saatuaan tartunnan. Nepalin viranomaiset pelkäävät, että jatkuvat virustartunnat tuhoavat koko alkaneen kiipeilykauden, jota varten on myönnetty ennätysmäärä kiipeilylupia.

Kiina puolestaan kielsi jo viime vuonna kaikilta ulkomaalaisilta kiipeämisen Everestille Kiinasta. Sen sijaan runsaat parisenkymmentä kiinalaista on saanut luvan kiivetä vuorelle tänä vuonna tiukan koronakaranteenin jälkeen.

Pirkanmaalla viisi uutta koronatartuntaa

Kello 9.01: Pirkanmaalla on varmistunut viisi uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki 616 näytettä. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 4 796 koronavirustartuntaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: