Aamulehden koronavirusseuranta - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Ilmaantuvuus laski viidellä alueella alle kymmenen – Näin tautitilanne eteni toukokuun ensimmäisellä viikolla

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla.

Koronavirusrokotukset ovat täydessä vauhdissa eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Suomessa turvaväleihin ohjeistavat tarrat pysynevät kuitenkin osana arkea vielä pitkään.­

3.5. 6:47 | Päivitetty 9.5. 22:59

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 3. toukokuuta alkaen. Seuranta päättyi 9.5.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 26.4.–2.5. pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 9.5.

Tartuntatautiasiantuntija Fauci: Yhdysvaltojen koronakuolemat varmasti laskettu alakanttiin

Kello 20.37: Yhdysvalloissa on laskettu koronakuolemia alakanttiin, arvioi maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci.

Pandemian aikana Yhdysvalloissa on raportoitu virallisesti yli 581 000 koronaan liittyvää kuolemantapausta, mikä on määrällisesti eniten kaikista maailman maista. Washingtonin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin arvioidaan, että kuolemia olisi todellisuudessa yli 900 000.

Faucin mukaan luku on suurempi kuin hän olisi arvioinut.

–  Mutta epäilemättä laskemme ja olemme laskeneet alakanttiin, Fauci sanoi NBC-kanavan haastattelussa sunnuntaina.

Koronavirustartuntoja on todettu Yhdysvalloissa yli 32,6 miljoonaa. Tammikuusta lähtien uusien tartuntojen määrä on ollut laskussa ja amerikkalaisia rokotettu kovaa vauhtia. 58 prosenttia aikuisista on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, kertoi Valkoisen talon edustaja CNN:lle sunnuntaina.

Koronatartuntojen ilmaantuvuus viidellä alueella alle kymmenen

Kello 17.33: Koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku kahden viikon ajanjaksolla sataatuhatta ihmistä kohden on nyt alle kymmenen Etelä-Savon, Keski-Suomen, Lapin, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Koko maan ilmaantuvuus on hieman alle 53. Korkein ilmaantuvuusluku, lähes 109, on nyt Päijät-Hämeessä.

Janakkalassa otettuja koronanäytteitä on kadonnut

Kello 16.18: Janakkalassa 7. toukokuuta otetut koronanäytteet ovat kadonneet, tiedottaa Janakkalan kunta.

Ylilääkäri Virpi Kröger kertoo tiedotteessa, että näytteet on otettu asianmukaisesti ja sairaanhoitaja on kuljettanut ne Fimlabin Hämeenlinnan yksikköön, ja antanut näytteet Fimlabin laboratorion henkilökunnalle.

Näytteet ovat tiedotteen mukaan sittemmin kadonneet. Asian selvittelyä jatketaan. Koronanäyte on syytä ottaa uudelleen.

– Kanta-Hämeen keskussairaala pystyy ottamaan osan näytteistä ja pyydämme soittamaan sinne. Ajan voi varata myös sähköisesti www.omaolo.fi -palvelussa täyttämällä korona-arvion ja varaamalla ajan sähköisesti 9.5. Turenkiin, Kröger kommentoi tiedotteessa ja pahoittelee tilannetta ja potilaille siitä kohdistuneesta vaivasta.

Ajan voi varata puhelimitse päivystysapunumerosta 116 117.

Rokotettujen määrä kasvoi 40 000 henkilöllä

Kello 13.14: Suomessa yli 1,9 miljoonaa ihmistä on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen. Määrä on kasvanut eilisestä noin 40 000 rokotetulla.

Ensimmäisen koronarokoteannoksen kattavuus on Suomessa nyt lähes 35 prosenttia väestöstä ja toisen 3,8 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Toisen rokoteannoksen on saanut vajaa 210 000 ihmistä. Molemmat rokoteannokset saaneiden määrä on kasvanut eilisestä yli 5 000:lla.

THL kirjasi Pirkanmaalla kahdeksan uutta tartuntaa kolmeen kuntaan

Kello 12.03: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kirjasi Pirkanmaan kuntiin yhteensä kahdeksan uutta tartuntaa. THL:n ja Taysin päivittäiset luvut eroavat toisistaan, sillä niillä on erilainen tapa tilastoida ja erilainen tilastoinnin viive.

THL:n uudet tartunnat jakautuivat kuntiin seuraavasti: Tampereelle kuusi (yhteensä 2 983), Kangasalle yksi (218) ja Urjalaan yksi (8).

THL: Suomessa on todettu 162 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.00: Suomessa on raportoitu 162 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisen kahden viikon aikana on todettu 2  920 tartuntaa, mikä on 894 vähemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Pandemian alusta lähtien Suomessa on raportoitu nyt 88  723 tartuntaa.

Pirkanmaalla on todettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.50: Pirkanmaalla todettiin lauantain aikana yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti asiasta sunnuntaiaamuna.

Maanantain jälkeen Pirkanmaalla on kerrottu 87 uudesta tartunnasta. Edellisen viikon maanantain ja sunnuntain välillä on kerrottu 113 tartunnasta. Viime viikkoon verrattuna tartuntoja on 26 vähemmän.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu 4 791 tartuntaa.

Fimlab tutki 1 259 koronavirusnäytettä. Tays saa päivittäin Fimlabissa tehtyjen testien kokonaismäärän. Yksityisten laboratorioiden tekemiä koko testimääriä ei kerrota Taysiin, minkä vuoksi raportoidaan vain Fimlabin määrät.

Lauantai 8.5.

STM:n Puumalainen äitienpäivän vietosta: On yhä aihetta noudattaa suosituksia, vaikka sukulaiset olisi rokotettu

Kello 15.26: Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen muistuttaa huomioimaan äitienpäivänä erityisesti iäkkäät tai perussairautta sairastavat sukulaiset, jotka voivat altistua vakavalle koronataudille.

Korona-aikana tutuksi tulleita suosituksia tulisi yhä noudattaa – siitäkin huolimatta, että iäkkäät sukulaiset olisi jo rokotettu.

Eli ihmisiä tulisi tavata vain pienellä porukalla. Tulisi välttää sosiaalisia kontakteja, jotka eivät ole aivan välttämättömiä. Turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa pitäisi noudattaa sekä käyttää kasvomaskia etenkin julkisissa sisätiloissa.

Tapaamiset on turvallisempaa järjestää ulkona kuin sisällä.

Jos on pieniäkään oireita, kaikkia tapaamisia pitää välttää ja mennä yhä matalalla kynnyksellä koronatestiin, Puumalainen muistuttaa.

Suomessa noin 1,9 miljoonaa ihmistä on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen

Kello 13.58: Noin 1,9 miljoonaa ihmistä on saanut Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Määrä on kasvanut eilisestä noin 34 000:lla.

Toisen rokoteannoksen on saanut noin 204 000 ihmistä.

Ensimmäisen rokoteannoksen kattavuus on Suomessa nyt 34,2 prosenttia väestöstä ja toisen 3,7.

THL: Pirkanmaan kuntiin yhdeksän uutta tartuntaa

Kello 11.56: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kirjasi Pirkanmaan kuntiin yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja kirjattiin seitsemän Tampereelle (yhteensä 2 977), yksi Nokialle (246) ja yksi Orivedelle (49).

THL ja Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) julkaisevat päivittäin eri tartuntaluvut, sillä niiden tilastointitapa on erilainen, ja THL:n luvuissa on Taysin lukuja pidempiä viiveitä.

Suomessa on raportoitu 229 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.54: Suomessa on raportoitu 229 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 2 953, mikä on 1 006 vähemmän kuin sitä edeltävien kahden viikon aikana.

Pandemian alusta lähtien Suomessa on raportoitu 88 561 tartuntaa.

Pirkanmaalla on todettu 16 koronavirustartuntaa

Kello 9.25: Pirkanmaalla on perjantaina todettu 16 koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti asiasta lauantaiaamuna.

Maanantain jälkeen Pirkanmaalla on kerrottu 78 uudesta tartunnasta. Edellisen viikon maanantain ja lauantain väliseen määrään verrattuna se on 23 tartuntaa vähemmän.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu 4 782 tartuntaa.

Intiassa kirjattiin suurin päiväkohtainen määrä koronakuolemia

Kello 7.43: Intiassa on kirjattu vuorokauden aikana lähes 4 200 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Kyseessä on suurin päiväkohtainen luku pandemian aikana, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Uusia koronatartuntoja kirjattiin vuorokaudessa yli 400 000, Intian viranomaiset kertoivat lauantaina.

Erittäin pahasta koronavirustilanteesta kärsivässä Intiassa on pandemian aikana todettu yhteensä 21,9 miljoonaa tartuntaa. Lähes 240 000 ihmisen kerrotaan kuolleen viruksen seurauksena.

Intiassa on lähes 1,4 miljardia asukasta. Asiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, etteivät viralliset luvut kerro koko kuvaa virustilanteesta.

Perjantai 7.5.

Valkeakoskelle avataan uusi massarokotuspiste

Kello 18.51: Valkeakoskelaisten koronarokottaminen laajentuu Apian liikuntahallille. Uusi rokotuskeskus pystyy lähestulkoon tuplaamaan tämänhetkisen rokottajamäärän, koronarokotuksista vastaava sairaanhoitaja Minna Hirvihuhta kertoo.

Koronarokottaminen jatkuu edelleen myös Valkeakosken terveyskeskuksella, mutta liikuntahallin rokotuskeskus tarjoaa neljän hoitajan lisäkapasiteetin.

Aika varataan samalla tavalla kuin terveyskeskuksen rokotuspisteeseen joko puhelimessa tai sähköisen ajanvarauksen kautta.

Virusmuunnosten määrä kasvanut Suomessa viikossa lähes 600:lla

Kello 18.24: Koronavirusmuunnosten määrä nousee Suomessa. Perjantaihin mennessä koronavirusmuunnoksia oli todettu Suomessa kaikkiaan lähes 5  946, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) perjantaina.

Määrä oli kasvanut viime viikon perjantaista 572 tapauksella. THL päivittää tiedot koronavirusmuunnoksista perjantaisin.

Brittivariantteja on nyt vahvistettu Suomessa kaikkiaan 4  924 tapausta, joista 403 on uusia. Etelä-Afrikan variantteja on nyt todettu 1  020 tapausta, joista 168 on uusia. Ylilääkäri Asko Järvinen sanoi Husin tilaisuudessa perjantaina, että Etelä-Afrikan variantti on Suomessa muita Pohjoismaita yleisempi.

Lisäksi Suomessa on todettu kaikkiaan kaksi Brasilian varianttia. Tapauksista toinen on uusi viime perjantain jälkeen.

Näiden mainittujen virusmuunnosten lisäksi Suomessa esiintyy muita muuntuneita viruskantoja, joissa olevien mutaatioiden merkitystä viruksen tartuttavuuteen tai rokotesuojaan ei vielä tunneta. Näihin kuuluu muun muassa Intian variantti, jota oli viime viikkoon mennessä Suomessa havaittu kolme tapausta. Tapaukset on todettu jo maaliskuussa, mutta näytteiden sekvensointi eli viruksen geneettisen alkuperän selvittäminen kestää pidemmän aikaa, joten tiedot muunnoksista tulevat jälkikäteen.

Ravintolarajoitusten keventämisestä yhä eripuraa

Kello 18.15: Hallituspuolueet eivät ole päässeet sopuun ravintoloiden rajoituksiin kaavailluista kevennyksistä, joiden olisi pitänyt alkuperäisen aikataulun mukaan tulla voimaan jo tällä viikolla. Kiistaa on hallituslähteiden mukaan muun muassa siitä, missä määrin erityisesti ruokaravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoja tulisi pidentää.

Tarkoitus on ollut STT:n tietojen mukaan keventää ravintoloiden kokonaisrajoituksia kautta linjan, koska tautitilanne on valtakunnallisesti parantunut ja tiukimmat rajoitukset eivät enää ole välttämättömiä. Ajatus on mennä vähitellen kohti normaalia kesän lähestyessä.

STT:n tietojen mukaan ministerit käsittelevät asiaa maanantaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) johdolla. Ratkaisu on löydettävä alkuviikon aikana, jotta uusi asetus voidaan antaa keskiviikkona valtioneuvoston istunnossa.

Lidl alkaa myydä koronakotitestejä Suomessa

Kello 16.04: Päivittäistavaraketju Lidl kertoo alkavansa myydä koronakotitestejä Suomessa. Kotitestejä tulee myyntiin kaikkiin Suomen Lidlin myymälöihin 14. toukokuuta.

Lidl kertoo tiedotteessaan, että testistä saisi tuloksen 15–20 -minuutissa testin ottamisesta.

Lidlillä myytävä koronakotitesti on valmistettu Kiinassa, ja sillä on Lidlin mukana EU-direktiivien mukainen CE-merkintä.

Kotitesti ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä.

Tays kertoi uusista altistumispaikoista

Kello 14.57: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi uusista altistumispaikoista Twitterissä.

Tampereella on voinut altistua koronalle seuraavissa paikoissa:

4.5. Stockmann, hajuvesiosasto klo 13.15-13.45

4.5. Sokos, 4. krs kahvila klo 13.45-14.15

4.5. Radiokirppis, klo 14-14.30

5.5. Linnainmaan Hesburger klo 15.50-16.30

Sairaala muistuttaa, että jos sinulla on oireita, hakeudu aina koronatestiin.

Suomessa kolme uutta koronakuolemaa

Kello 13.48: Suomessa on todettu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaikki kuolemantapaukset ovat Helsingin yliopistollisen sairaalan alueella.

Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä lisääntyi kuudella koronaviruspotilaalla. Sairaalahoidossa on 133 ihmistä. Tehohoidossa on nyt 28 ihmistä eli yksi enemmän kuin eilen.

Taysissa sairaalahoidossa on yhdeksän henkilöä, joista yksi on tehohoidossa. Tehohoidossa olevien määrä ja erikoissairaanhoidossa olevien määrät nousivat yhdellä.

Muuntuneita koronavirustartuntoja on perjantaihin mennessä todettu Suomessa 5  946, joista 4  924 on brittivarianttia. Muuntuneiden virustartuntojen määrä on kasvanut viime viikon perjantaista 572 tapauksella.

THL: Suomessa noin 1,9 miljoonaa ihmistä saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen

Kello 13.19: Noin 1,9 miljoonaa ihmistä on saanut Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on kasvanut eilisestä lähes 65  000:lla.

Toisen rokoteannoksen on saanut lähes 199  000 ihmistä. Sen saaneiden määrä on kasvanut eilisestä melkein 15  000:lla.

Ensimmäisen rokoteannoksen kattavuus on Suomessa nyt 33,6 prosenttia väestöstä ja toisen 3,6.

Hus: Etelä-Afrikan virusmuunnoksen osuus on korkeampi Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa

Kello 12.52: Husin ylilääkäri Asko Järvinen kertoo Husin tiedotustilaisuudessa varianttien leviämisestä Suomessa:

Tammikuussa brittivariantti tuli valtavirraksi koko maassa. Hus-alueella UK-variantti yleistyi nopeasti. Uskoimme ja toivoimme silloin, että ohjaamalla tartuntajäljityksen näihin tapauksiin saisimme uuden variantin taltutetuksi.

Nyt jälkeenpäin näkyy, että variantti yleistyi todella nopeasti yleisimmäksi. Varianttien leviämisen estäminen on siis todella vaikeaa.

Brittivariantin määrä on kuitenkin laskenut ja Etelä-Afrikan variantin osuus lisääntynyt tutkituissa näytteissä. Toistaiseksi se ei ole kuitenkaan levinnyt kovin ärhäkästi.

Globaalisti varianttien määrä vaihtelee suuresti. Suomessa verrattuna muihin Pohjoismaihin Etelä-Afrikan variantin osuus on korkeampi.

Aluehallintovirasto: Turvavälimääräys pidetään voimassa Pirkanmaalla

Kello 12.10: Koronatilanteen helpottuminen on ollut Pirkanmaan alueella ennakoitua hitaampaa, tiedottaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi). Avi päätti jatkaa alueen turvavälimääräystä tilanteen vuoksi.

Määräys voimassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueella 10.5.– 23.5.

Alueen toimijoiden on varmistettava yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan välttää. Päätös koskee muun muassa seuraavia yksityisiä yhteisöjä, säätiöitä ja muita oikeushenkilöitä, yksityisiä elinkeinonharjoittajia, kuntia ja kuntayhtymiä sekä uskonnollisia yhdyskuntia.

Turvavälejä tulee valvoa muun muassa sisätiloissa, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajatuissa ulkotiloissa, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 osallistujalle suunnattuun toimintaan.

Päätöstä ei sovelleta oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheilemiseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Suomessa on todettu 254 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.39: Suomessa on raportoitu 254 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta alkaen 88 332 koronavirustartuntaa.

Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 2  954, mikä on 1  190 vähemmän kuin sitä edeltävien kahden viikon aikana.

THL merkitsi uusia tartuntoja 17 kappaletta neljään Pirkanmaan kuntaan. Tartuntoja kirjattiin 11 Tampereelle (yhteensä 2 970), kolme Kangasalle (217) ja kaksi Nokialle (245).

THL ja Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) raportoivat päivittäin eri luvut Pirkanmaalle, sillä niiden tilastointitapa ja tilastoinnin viiveet eroavat toisistaan.

Pirkanmaalla 14 uutta koronatartuntaa

Kello 9.07: Pirkanmaalla on varmistunut 14 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki 1756 näytettä. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 4 766 koronatartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaan koronailmaantuvuus laski reippaasti, koronaosasto suljettiin – Johtajaylilääkäri parantuneesta tilanteesta: ”Voimme vähän luottavaisemmin suhtautua”

Ajanvaraus 45–49-vuotiaiden rokotuksiin Tampereelle aukeaa

Kello 7.59: Koronavirusrokotukset laajenevat Tampereen 45–49-vuotiaisiin. Ajanvaraus aukeaa vuosina 1972–1976 syntyneille tamperelaisille tänään kello 12.

Ajan voi varata verkossa. Ajanvauraus vaatii tunnistautumisen esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Lue lisää: Tampereella aletaan rokottaa 45–49-vuotiaita – ajanvaraus aukeaa perjantaina

Koronatestin vasteaika Fimlabissa 22 tuntia

Kello 7.53: Laboratorioyhtiö Fimlab kertoo, että torstaina koronavirustestin keskimääräinen vasteaika eli aika näytteenotosta tulokseen oli 22 tuntia. Näytemäärän vaihtelusta johtuen Fimlab pyytää varautumaan 1–2 päivän vasteaikaan.

Torstai 6.5.

Saksa sallii Astra Zenecan rokotteen käyttämisen kaikenikäisillä

Kello 21.33: Saksa sallii Astra Zenecan rokotteen käyttämisen kaikenikäisillä, maan terveysministeri Jens Spahn sanoi torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Aiemmin Saksa on linjannut, että Astra Zenecan koronavirusrokotteella rokotetaan vain yli 60-vuotiaita. Linjaus liittyi erittäin harvinaisiin veritulppiin, joita oli todettu nuorilla, Astra Zenecan rokotteen saaneilla. Euroopan lääkevirasto (Ema) totesi katsauksessaan 7. huhtikuuta, että yhteys rokotteen ja hyytymishäiriöiden välillä on mahdollinen, vaikkakin harvinainen.

Monet muutkin maat linjasivat samalla tavalla Astra Zenecan rokotteen käytöstä. Esimerkiksi Suomessa Astra Zenecaa annetaan tällä hetkellä vain yli 65-vuotiaille.

Kahden miljoonan koronarokoteannoksen määrä ylittynyt, ensimmäisen annoksen kattavuus 32,4 prosenttia

Kello 16.20: Suomessa on annettu koronavirusrokoteannoksia väestölle yli kaksi miljoonaa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

Puumalainen kertoi torstaina STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa, että tietojärjestelmissä on ollut jonkin verran viiveitä, mutta rokoterekisterissä kaksi miljoonaa annettua rokoteannosta näkyvät viimeistään perjantaina.

Puumalainen sanoi myös, että Suomi on rokottanut ensimmäisellä rokoteannoksella väestöä erittäin tehokkaasti.

–  Ja nopeammin kuin oikeastaan mikään muu maa, jolla on ollut käytössä sama rokotevalikoima, Puumalainen lisäsi.

EU-maiden keskinäisessä vertailussa Suomi ei ole kärjessä, kun katsotaan kaksi annosta saaneiden määriä.

THL:n mukaan torstaina oli annettu rokotteen ensimmäinen annos noin 1,8 miljoonalle ja toinen annos lähes 185  000:lle. Rokotekattavuus on Suomessa ensimmäisen annoksen osalta 32,4 prosenttia ja toisen 3,3.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi, että ennusteet koronapotilaiden sairaalahoidon tarpeen kasvusta ovat laskussa, mutta ne laskevat hitaasti.

Miljoonan tartunnan raja ylittyi Ruotsissa

Kello 15.23: Yli miljoona ruotsalaista on saanut tähän mennessä koronavirustartunnan, uutisoi Aftonbladet. Lehden mukaan positiivisen testituloksen on koko pandemian aikana antanut 1 002 121 Ruotsin kansalaista. Kuolleita on tähän mennessä 14 158.

EU-komissio ehdottaa tukea Finnairin ja KLM:n irtisanotuille

Kello 14:56: EU-komissio ehdottaa, että Finnairin irtisanottuja 500 työntekijää tuettaisiin 2,9 miljoonalla eurolla. Tuella autettaisiin irtisanottuja löytämään uusia työpaikkoja jatkokoulutuksen tai oman yrityksen perustamisen kautta.

Irtisanomiset johtuivat koronakriisistä, joka aiheutti lentomatkustukseen jyrkän pudotuksen. Finnairin lisäksi komissio esittää tukea hollantilaisen KLM:n irtisanotuille työntekijöille.

Euroopan parlamentin ja Eurooppa-neuvoston on vielä hyväksyttävä komission ehdotukset.

VR:n liiketulos painui tappiolle – korona puri pahasti junamatkustamiseen

Kello 14.12: VR:n liiketulos painui tammi-maaliskuussa lähes 15 miljoonaa euroa tappiolle. Vuosi sitten liikevoitto oli hieman alle 13 miljoonaa euroa. Liikevaihto supistui yli 18 prosenttia vajaaseen 190 miljoonaan euroon.

Syynä liiketuloksen ja -vaihdon heikentymiseen on koronapandemia, joka on vähentänyt junamatkustamista erityisesti työmatkaliikenteessä.

– Olemme joutuneet vähentämään vuoden alussa markkinaehtoisia junavuorojamme. Seuraamme kuitenkin kysyntää viikkotasolla, ja pystymme palauttamaan vuoroja taas nopeasti liikenteeseen, kertoo toimitusjohtaja Rolf Jansson tiedotteessa.

Vuoden takaiseen verrattuna kaukojunien matkamäärät laskivat tammi-maaliskuussa 61 prosenttia. VR on joutunut rajoittamaan pandemian vuoksi matkustajamääriä koko maassa.

Jansson kertoo uskovansa, että junamatkustaminen alkaa palautua asteittain kesällä, kun rajoitustoimet helpottavat.

Ravintolarajoitukset lieventyvät Kymenlaaksossa ja Itä-Savossa

Kello 14.03: Valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa, tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Pirkanmaalla, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Etlä-Karjalassa ravintoloissa, joissa anniskelu on päätoimiala, saa olla käytössä kolmasosa asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa rajoitus on puolet. Aukiolorajoitukset pysyvät Pirkanmaalla ennallaan, sillä alkoholia saa anniskella kello 7–17. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, aukioloaika on 05–18. Muut ravintolat saavat olla auki kello 05–19.

7. toukokuuta alkaen Ahvenanmaan, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Kainuun, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa anniskeluravintoloissa saa olla puolet asiakaspaikoista ja muissa ravintoloissa 75 prosenttia. Anniskelu päättyy kello 22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki ravintola-asiakkaille kello 05–23.

Kanta-Hämeen ja Kumenlaakson maakunnissa ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on kolmasosa asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista. Anniskeluravintoloissa anniskelu päättyy klo 18, ja liike saa olla avoinna ravintola-asiakkaille kello 05–19. Muissa ravintoloissa anniskelu päättyy kello 19 ja liike saa olla avoinna kello 05–20.

Pfizer ja Biontech tarjoavat rokotteita Tokion olympiaurheilijoille

Kello 13.52: Rokotevalmistajat Pfizer ja Biontech tarjoavat koronavirusrokotteita Tokion olympiaurheilijoille ja kisajärjestäjille. Yhtiöt ovat tehneet sopimuksen rokotteista Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kanssa

Yhtiöt kertovat organisoivansa rokotejakelun kansallisten olympiakomiteoiden kanssa niin, että rokotteen saavat kaikki halukkaat ennen matkustamista olympialaisiin.

Tavoitteena on saada ensimmäiset rokoteannokset jaettua jo toukokuussa.

Jälleen uusi kuolemantapaus Taysin alueella

Kello 13.39: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi torstaina yhdestä uudesta koronaviruksen aiheuttamasta kuolemantapauksesta. Menehtynyt on Taysin erityisvastuualueelta, jossa on nyt kuollut yhteensä 84 ihmistä. Suomen kokonaisluku on 919.

Suomessa on nyt sairaalahoidossa 127 potilasta (130 keskiviikkona). Teholla on 27 (24). Taysin alueen potilasmäärä on 7 (10). Teholla ei ole yhtään potilasta. Alueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

VR:n matkustajamäärät romahtivat, niin myös tuloskunto

Kello 12.26: VR:n liiketulos painui tammi-maaliskuussa lähes 15 miljoonaa euroa tappiolle. Vuosi sitten liikevoitto oli hieman alle 13 miljoonaa euroa. Liikevaihto supistui yli 18 prosenttia vajaaseen 190 miljoonaan euroon.

Syynä liiketuloksen ja -vaihdon heikentymiseen on koronapandemia, joka on vähentänyt junamatkustamista.

Vuoden takaiseen verrattuna kaukojunien matkamäärät laskivat 61 prosenttia. VR on joutunut rajoittamaan pandemian vuoksi matkustajamääriä koko maassa.

THL: Pirkanmaan kuntiin 33 uutta tartuntaa

Kello 11.49: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kirjasi tänään 33 uutta tartuntaa Pirkanmaan kuntiin. THL:n luvut eroavat aiemmin aamulla kerrotusta Taysin luvusta, joka oli 18, sillä Taysin ja THL:n raportoinnin viiveet ja tilastointi ovat erilaisia.

THL kirjasi 33 uutta koronavirustartuntaa Pirkanmaan kuntiin seuraavasti: Tampereelle 14 (yhteensä 2 959), Nokialle 10 (243), Kangasalle viisi (214), Ylöjärvelle kaksi (262), Lempäälään yhden (200) ja Akaaseen yhden (54).

STM:n strategiajohtaja: Brittivariantti saattaa aiheuttaa vakavampaa tautia

Kello 11.40: Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi torstain tiedotustilaisuudessa, että Suomessa koronatartuntojen määrä laskee nopeammin kuin sairaalakuormitus.

Voipio-Pulkin mukaan ei voi välttyä ajatukselta, että Suomessa yleistynyt koronaviruksen brittivariantti saattaa aiheuttaa hiukan vakavampaa tautia.

Suomessa oli viime perjantaihin mennessä vahvistettu 4  521 brittivarianttitapausta.

Tallink Silja toivoo koronatarkistusten siirtämistä lähtösatamaan

Kello 11.01: Tallink Silja toivoo, että koronadokumenttien tarkastus tapahtuisi jo laivojen lähtösatamassa. Todistukset koronarokotuksista ja -testeistä tai sairastetusta taudista on nopeampaa käsitellä lähtösatamassa kuin saapumisen yhteydessä.

Syy on se, että maihin saavuttaessa matkustajat tulevat laivasta yhtenä ryppäänä, mikä aiheuttaa helposti ruuhkia. Sen sijaan lähtösatamassa matkustajia saapuu tarkastuksiin vähitellen.

Kahden miljoonan annetun koronarokoteannoksen määrä ylitetty

Kello 10.53: Kahden miljoonan annetun koronavirusrokoteannoksen määrä on ylitetty, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen. Kahteen miljoonaan rokoteannokseen on laskettu mukaan sekä ensimmäinen että toinen annos.

Puumalainen kertoi, että kahden miljoonan rokoteannoksen määrä näkyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokoterekisterissä tänään tai viimeistään huomenna.

Suomessa on todettu 280 uutta koronavirustartuntaa

Kello 10.17: Suomessa on todettu 280 uutta koronavirustartuntaa, kerrottiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) yhteisessä tilaisuudessa. Yhteensä Suomessa on nyt todettu 88 078 koronavirustartuntaa.

Koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku koko maassa viimeisen kahden viikon ajalta sataatuhatta asukasta kohti on 54.

THL kertoo myöhemmin tänään tietoja koronavirukseen liittyvistä kuolemista sekä rokotusten edistymisestä.

Pirkanmaalla todettiin jälleen 18 koronavirustartuntaa

Kello 9.39: Pirkanmaalla on varmistunut 18 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Tartunnat todettiin keskiviikon aikana.

Fimlab tutki 1 909 näytettä. Määrä on enemmän kuin edellisinä päivinä. Esimerkiksi maanantaina Tays kertoi Fimlabin analysoineen alle 600 ja tiistaina 1 084 näytettä.

Kuluva viikko alkoi pienin tartuntamäärin. Maanantaina Tays kertoi kahdeksasta ja tiistaina vain neljästä uudesta tapauksesta. Keskiviikkona uusia tartuntoja oli 18.

Viime viikolla päiväkohtaisissa tartuntamäärissä oli vaihtelua. Matalimmillaan Tays kertoi seitsemästä uudesta tapauksista, viikon korkein lukema oli 25 tartuntaa.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu yhteensä 4 752 koronatartuntaa.

Intian koronalukemat nousivat taas uusiin ennätyksiin

Kello 9.31: Intiassa on raportoitu jälleen ennätysmäärä uusia koronatartuntoja ja koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia.

Terveysministeriön torstaisten tietojen mukaan viimeisen vuorokauden aikana on todettu yli 412  000 uutta koronavirustartuntaa ja lähes 4 000 koronakuolemaa.

Koronatartunnat ovat levinneet Intiassa viime viikkoina räjähdysmäistä vauhtia ja maan terveydenhoito on ylikuormittunut. Viime päivinä tartuntaluvut ovat kuitenkin olleet laskussa, mikä on nostanut toivoa siitä, että tilanne olisi helpottumassa.

Lähes 1,4 miljardin asukkaan Intiassa on todettu yhteensä yli 21 miljoonaa koronatartuntaa ja noin 230 000 koronakuolemaa.

Yhdysvallat kannattaa koronarokotepatenteista luopumista

Kello 6.11: Yhdysvallat kannattaa koronarokotteiden patenteista luopumista, jotta rokotteet saadaan laajempaan käyttöön. Yhdysvallat aikoo käynnistää neuvottelut asiasta Maailman kauppajärjestön WTO:n kanssa.

Yhdysvaltain kauppaedustajan Katherine Tain mukaan yritysten immateriaalioikeudet ovat tärkeitä, mutta Yhdysvallat tukee näistä suojauksista luopumista, jotta pandemia saadaan päätökseen. Tain mukaan koronapandemian tapainen täysin poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia.

WTO:lta on vaadittu jo kuukausien ajan, että koronarokotteiden immateriaalioikeuksista luovuttaisiin väliaikaisesti niin sanotun TRIPS-poikkeusluvan avulla. Lääkejätit ja näiden yhtiöiden isäntämaat ovat kuitenkin yrittäneet vakuuttaa, etteivät patentit ole suurin este tuotannon kasvattamiselle.

Immateriaalioikeuksista luopumisesta voisi koitua yhtiöiden mukaan hallaa innovaatioille.

Seychellit kamppailee nousevien tartuntamäärien kanssa

Kello 5.59: Maailman rokotetuimpiin kuuluva valtio Seychellit kamppailee nousevien koronatartuntamäärien kanssa siitä huolimatta, että jo yli 60 prosenttia väestöstä on täysin rokotettu kahdella rokoteannoksella. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Bloomberg.

Alle 100 000 asukkaan saarivaltio on ottanut käyttöön uusia rajoituksia. Koulut on suljettu ja urheilutapahtumat peruttu kahdeksi viikoksi ja ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa aikaisemmin.

Toukokuun alussa maa kirjasi satoja uusia tartuntoja päivien sisällä. Yhteensä aktiivisia tartuntoja on maassa tuhatkunta. Paikallisen uutistoimiston mukaan noin kolmannes uusista tartunnoista on todettu ihmisillä, jotka ovat saaneet molemmat rokoteannokset.

Huhtikuun puoleenväliin mennessä maassa rokotetuista yli 60 prosenttia oli saanut kiinalaisvalmisteisen Sinopharmin rokotteen. Loput on rokotettu Astra Zenecan Intiassa valmistetuilla rokote-erillä.

Keskiviikko 5.5.

Turussa järjestetään oireettomien koronapikaseulontaa ensimmäisenä Suomessa

Kello 21.57: Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri järjestävät Varissuon asukkaille koronavirusta seulovan pikatestauksen. Se on tarkoitettu etenkin oireettomille alueen asukkaille.

Maksuton pikatesti toteutetaan Varissuon jäähallin parkkihallissa torstaina sekä ensi tiistaina 11. toukokuuta kello 10–15. Testiin voi tulla ilman ajanvarausta tai lähetettä. Testitulos valmistuu 15–30 minuutissa.

–  Varissuon alueella on koko koronaepidemian ajan ollut eniten koronavirustartuntoja. Haluamme vähentää alueen viruskuormaa käyttämällä valtiolta saatuja pikatestejä. Seulontatestaus on tarkoitettu erityisesti oireettomille. Kyseessä on antigeenitestaus, jonka avulla löytyvät akuutit infektiot, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi tiedotteessa.

Turussa toteutettava oireettoman väestön seulonta pikatesteillä on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Terveydenhuollon ammattilaisten rokotuskattavuudessa alueellisia eroja.

Kello 20.09 Terveydenhuollon ammattilaisten rokotuskattavuudessa on vaihtelua ammattiryhmittäin ja alueittain, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Määrällisesti eniten koronarokotteen saaneita oli lähi- ja sairaanhoitajissa. Heistä rokotteen oli saanut 95  600. Lääkäreistä oli rokotettu noin 13  900.

Suhteellisesti lääkäreitä oli rokotettu hoitajia enemmän. Lääkäreistä koronarokotteen oli saanut liki 60 prosenttia, kun taas röntgenhoitajista rokotteen saaneita oli puolet, laboratoriohoitajista ja sairaanhoitajista reilut 40 prosenttia sekä kätilöistä ja terveydenhoitajista vajaat 40 prosenttia.

Rokotuskattavuudessa on THL:n mukaan suuria eroja myös eri sairaanhoitopiirien välillä.

Sairaanhoitajilla rokotuskattavuus vaihteli 34–61 prosentin välillä ja lähihoitajilla 18–40 prosentin välillä. Lääkärien kohdalla rokotuskattavuus vaihteli puolestaan alueesta riippuen 48:sta 77 prosenttiin. Suurimmat alueelliset erot olivat kätilöiden ja hammashuollon rokotuskattavuudessa.

Selvityksessä on otettu huomioon 15. huhtikuuta mennessä annetut koronarokotteet.

Kanada sallii ensimmäisenä maana koronarokotteet myös alle 16-vuotiaille

Kello 18.10: Kanada sallii Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen käytön 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Kanadan terveysviranomainen kertoi päätöksestä keskiviikkona.

Kanada on näin ensimmäinen maa, joka sallii koronavirusrokotteiden käytön alle 16-vuotiailla. Maan terveysviranomaisen mukaan rokote on tutkimuksissa osoittautunut turvalliseksi niin 12–15-vuotiailla kuin sitä vanhemmillakin.

Päätös koskee tällä hetkellä vain Pfizerin ja Biontechin rokotetta.

THL: Koronakuolemien määrä laskussa

Kello 16.35: Koronavirukseen liittyvien kuolemien lukumäärä on joulukuun 2020 jälkeen puolittunut yli 90-vuotiailla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kuolemien lukumäärää tarkasteltiin neljän viikon jaksoilla.

–  Muutoksen syynä saattaa vielä olla satunnaisvaihtelu. Jos kuitenkin positiivisen testituloksen saaneiden kuolleisuuden lasku jatkuu, voi tätä selittää rokotteen tuoma parempi suoja vakavaa tautia vastaan, kertoo THL:n vanhempi tutkija Petteri Hovi.

Positiivisen koronavirustestituloksen saaneiden kuolleisuus oli yli 90-vuotiaiden ikäryhmässä 33 prosenttia vuodenvaihteessa ja helmi-maaliskuussa 17 prosenttia. 80–89-vuotiaiden ikäryhmässä positiivisen testituloksen saaneista puolestaan menehtyi vuodenvaihteessa 24 prosenttia, kun luku on helmi-maaliskuussa ollut 19 prosenttia.

Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa

Kello 14.13: Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toinen tapauksista on kirjattu Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueelle.

Yhteensä Suomessa on epidemian aikana kuollut 918 ihmistä koronaviruksen takia.

Sairaalahoidossa on yhteensä 130 potilasta, joista 24 on teho-osastolla. Teho-osastolla on viisi ihmistä vähemmän kuin tiistaina. Yhteensä sairaalahoidossa on kaksi potilasta enemmän verrattuna tiistaihin.

Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 10 koronapotilasta, mikä on neljä vähemmän kuin tiistaina. Tehohoidossa ei ole yhtään potilasta. Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Noin 1,76 miljoonaa suomalaista saanut koronavirusrokotteen

Kello 13.42: Noin 1,76 miljoonaa suomalaista on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Määrä on kasvanut eilisestä yli 41 000:lla.

Toisen annoksen on saanut lähes 178 000 ihmistä.

Rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 31,6 prosenttia ja toisen annoksen osalta 3,2 prosenttia.

Intia tehostaa koronarokoteohjelmaansa miljardeilla dollareilla

Kello 13.02: Intia on luvannut miljardeja dollareita koronarokotusohjelmansa tehostamiseen. Intian keskuspankin johtajan Shaktikanta Dasin mukaan raha ohjataan rokotteiden tekijöille, sairaaloille ja muille terveydenhuoltoyrityksille.

Koronatartuntojen määrä on kasvanut Intiassa räjähdysmäisesti. Asiantuntijat ovat varoittaneet, että jos tartuntamäärät jatkavat kasvuaan, saatetaan maassa toukokuun lopulla raportoida puoli miljoonaa tartuntaa päivässä.

Intian terveydenhuoltojärjestelmä on ylikuormittunut pahasti. Puutetta on muun muassa sairaalapaikoista ja lisähapesta.

THL: Ikääntyneiden ja sairastuneiden koronakuolleisuudessa vähentymisen merkkejä

Kello 12.03: Koronavirukseen liittyvien kuolemien lukumäärä on joulukuun 2020 jälkeen puolittunut yli 90-vuotiailla, kertoo THL. Tilastossa on analysoitu neljän viikon jaksoja.

THL arvioi, että koronaan sairastuneiden kuolleisuus voi olla nyt vähenemässä. Toisaalta tulosta voi vielä selvittää satunnaisvaihtelu, mutta jos kuolleisuuden lasku jatkuu, voidaan arvella rokotteen tuoneen suojaa tautia vastaan.

Positiivisen koronavirustestin saaneiden kuolleisuus oli yli 90-vuotiaiden ikäryhmässä 33 prosenttia vuodenvaihteessa ja on helmi-maaliskuussa ollut 17 prosenttia. 80–89-vuotiaiden ikäryhmässä positiivisen testituloksen saaneista kuoli vuodenvaihteessa 24 prosenttia, kun luku on helmi-maaliskuussa ollut 19 prosenttia.

Koko pandemian aikana koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on ollut 952 kappaletta 3. toukokuuta 2021 mennessä.

Tartuntatautirekisterin ja sairaanhoitopiirien ilmoittamat luvut saattavat erota toisistaan. Ero johtuu siitä, että ne mittaavat covid-19-kuolemia eri tavalla.

Suomessa on todettu 269 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.54: Suomessa on todettu 269 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu 87 798 koronavirustartuntaa koko epidemian aikana.

Pirkanmaan kuntiin kirjatut 18 tartuntaa jakautuivat seuraavasti: Tampereelle 12 (yhteensä 2 945), Nokialle kaksi (233), Pirkkalaan yksi (190), Valkeakoselle yksi (166), Orivedelle yksi (48) ja Hämeenkyröön yksi (42).

THL:n ja Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin luvuissa on tilastointieroja, minkä vuoksi ne julkaisevat päivittäin eri luvut.

Pori Jazz -festivaali peruuntuu

Kello 10.36: Tulevan kesän Pori Jazz -festivaali perutaan koronatilanteen vuoksi, kertoo festivaalijärjestäjä tiedotteessaan. Pori Jazzin taustayhdistys järjestää kuitenkin heinäkuussa kolmipäiväisen konserttitapahtuman Pori Jazz soi taas.

Aiemmin isojen kesäfestivaalien tai -tapahtumien perumisesta ovat ilmoittaneet muun muassa Seinäjoen Provinssi, Joensuun Ilosaarirock, Turun Ruisrock ja Helsingin Flow-festivaali.

Rokotukset etenevät Suomessa nyt eri tahtiin

Kello 6.53: Koronarokotukset etenevät Suomessa perusterveissä ikäluokissa nyt hyvin eri tahtiin alueesta ja kunnasta riippuen. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa rokotusvuorossa ovat 65 vuotta tänä vuonna täyttävät perusterveet, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä rokotetaan Espoossa jo 45-vuotiaita, Lohjalla jopa 40-vuotiaita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) jakoi aiemmin rokotteita alueille koronapotilaita hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten määrän sekä 70 vuotta täyttäneiden määrän mukaan, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo. Ikärakenteen vuoksi esimerkiksi Etelä-Savossa rokotekattavuus on lähes 43 prosenttia väestöstä, mutta Pohjois-Pohjanmaalla vasta vajaat 27 prosenttia.

Viime viikosta alkaen jako on tehty 16–69-vuotiaiden määrän perusteella. Astra Zenecan rokotteita on jaettu koko ajan 18–69-vuotiaiden määrän mukaan.

Tiistai 4.5.

Koronavilkun avauskoodin voimassaoloaika pitenee

Kello 21.30: Koronavilkun avauskoodin voimassaoloaika pitenee neljästä tunnista 12 tuntiin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Avauskoodin voimassaoloaikaa pidennetään terveydenhuollon ammattilaisten toiveesta. Voimassaolon pidentäminen on myös edellytys avauskoodin automaattiselle lähettämiselle ympärivuorokautisesti.

Koronavilkku on koronatartuntojen jäljittämiseen tarkoitettu puhelinsovellus. Kun sovelluksen käyttäjällä todetaan koronatartunta, hänelle lähetetään terveydenhuollosta kertakäyttöinen avauskoodi. Aiemmin kohdatut sovelluksen käyttäjät saavat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, kun tartunnan saanut syöttää koodin sovellukseen.

Intiassa todettu jo yli 20 miljoonaa koronatartuntaa, todellinen luku on suurempi

Kello 19.05: Intiassa meni tiistaina rikki 20 miljoonan raja koronaviruspandemian aikana kirjatuissa tartunnoissa.

Lähes 1,4 miljardin asukkaan maassa kirjattiin vuorokaudessa yli 350  000 uutta koronatartuntaa. Testaaminen maassa on rajallista, ja asiantuntijat uskovat, että tartuntoja on todellisuudessa merkittävästi enemmän.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on todettu Intiassa yli 222  000, mutta myös sen luvun arvioidaan olevan alakanttiin.

Intian koronatilanne on viime viikkoina muuttunut katastrofaaliseksi, ja terveydenhoito on ylikuormittunut pahasti. Maassa on ollut pulaa muun muassa sairaalapaikoista ja lisähapesta.

Pääkaupungissa Delhissä viranomaiset ovat pyytäneet apua puolustusvoimilta rajussa koronatilanteessa.

Huolimatta synkästä tilanteesta epidemia on Delhin alueella osoittanut terveysviranomaisten mukaan hidastumisen merkkejä. Viranomaiset ovat ilmaisseet varovaista toivoa siitä, että tartunta-aalto olisi rauhoittumassa.

Saksa aikoo poistaa koronarajoitukset rokotetuilta

Kello 18.10: Saksassa aiotaan poistaa koronarajoitukset niiltä, jotka ovat saaneet molemmat rokoteannokset.Hallitus julkaisi tiistaina lakiluonnoksen, jonka mukaan liikkumisen ja lähikontaktien rajoitukset eivät enää koskisi molemmat rokoteannokset saaneita.

Myös covid-19-taudin sairastaneet vapautuisivat koronarajoituksista. Lain täytyy vielä saada parlamentin hyväksyntä, mutta se voi tulla voimaan jo tällä viikolla.

Oikeusministeri Christine Lambrecht totesi, että kaikille vapauksien rajoittamisille on oltava hyvä syy.

–  Heti kun tämä syy lakkaa olemasta, näiden rajoitusten ei enää pidä olla voimassa, Lambrecht sanoi.

Saksassa on tällä hetkellä voimassa valtakunnallinen linjaus, jonka mukaan alueilla, joilla ilmaantuvuusluku on edellisen viikon ajalta yli 100 tapausta sataatuhatta asukasta kohden, täytyy ottaa käyttöön öinen ulkonaliikkumiskielto, ja ihmiset saavat tavata päivässä vain yhden ihmisen oman taloutensa ulkopuolelta.

Alhaisemman ilmaantuvuuden alueilla muun muassa ravintolat ja erikoisliikkeet saavat kuitenkin olla auki ihmisille, jotka esittävät negatiivisen koronatestituloksen. Uuden lain myötä rokotetut nousevat tässä samaan asemaan negatiivisen testituloksen saaneiden kanssa.

Jotkin osavaltiot ovat jo kertoneet aikovansa poistaa negatiivisen testin vaatimuksen rokotetuilta.

Saksassa on käynnissä kolmas tartunta-aalto, ja maa on ollut yhtäjaksoisesti eritasoisissa sulkutiloissa marraskuusta lähtien. Noin 80 miljoonan asukkaan maassa todetaan edelleen keskimäärin yli 18  000 tartuntaa päivässä, mutta tartunnat on saatu nyt hienoiseen laskuun.

Ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoihin tulossa pidennyksiä koko maassa näillä näkymin ensi viikolla

Kello 16.43: STT:n tietojen mukaan ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoihin on tulossa pidennyksiä koko maassa näillä näkymin ensi viikolla. Tarkoitus on ottaa askel kohti normaaliaikoja. Ajatus on palata jaotteluun, jossa voimassa ovat alueiden epidemiatilanteen mukaan perustason, kiihtymisvaiheen ja leviämisvaiheen rajoitukset.

Tarkoitus on keventää kokonaisrajoituksia kautta linjan, koska tautitilanne on valtakunnallisesti parantunut ja tiukat rajoitukset eivät enää ole välttämättömiä.

Esitystä hiovat ministereiden erityisavustajat. Vielä ei ole päätetty, milloin kevennykset tarkalleen tulisivat voimaan ja mitkä olisivat uudet kellonajat.

Käytännössä lievimmillään ravintolat saisivat olla auki pidempään kuin nykyinen kello 23 ja myös tiukimmilla alueilla rajoitukset olisivat keveämmät kuin nyt. Tällä hetkellä tiukimmillaan anniskelu pitää lopettaa klo 17, baarin sulkea ovensa kello 18 ja ruokaravintolan kello 19. Näihin siis tulisi jonkin verran lisää aikaa, mutta tarkkoja aikoja pyöritellään vielä.

Edelleen ruokaravintoloiden rajoitukset olisivat lievemmät kuin pääasiassa alkoholia anniskelevien ravintoloiden.

Torstaina valtioneuvoston istunnossa tehdään kevennykset tiettävästi Kymenlaakson ja Itä-Savon alueiden nykyisiin ravintolarajoituksiin, koska koronatartuntojen ilmaantuvuus on niillä alueilla laskenut. Pohdinnassa on, että samassa yhteydessä tiedotetaan, milloin uudet kevyemmät kokonaisrajoitukset koko maassa tulevat voimaan.

Ensimmäisen annoksen saanut 31 prosenttia väestöstä

Kello 16.42: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt noin 31 prosenttia väestöstä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ensimmäisen rokoteannoksen on saanut lähes 1,72 miljoonaa ihmistä.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut noin 170  400 ihmistä. Rokotuskattavuus on toisen annoksen osalta 3,1 prosenttia.

Pirkanmaan koronarajoitukset helpottuvat

Kello 16.09: Pirkanmaan koronanyrkki on päättänyt, että Pirkanmaan museot ja kirjastot voidaan avata. Niin ikään vuonna 2002 ja myöhemmin syntyneet lapset ja nuoret voivat tällä viikolla aloittaa lajinmukaisen harjoittelun ulkoliikunnassa ilman ryhmäkokorajoitusta.

Pirkanmaa siirtyy koronaluokittelussa leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen.

Lue lisää: Pirkanmaan koronaluvuissa tapahtunut käänne: museot ja kirjastot aukeavat, harrastaminen helpottuu jälleen – Näin koronanyrkki kommentoi kevään ylioppilasjuhlien järjestämistä

THL: Suomessa yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema

Kello 14.28: Suomessa on raportoitu eilisen jälkeen yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kuolema on raportoitu Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelta.

Sairaalahoidossa on kaikkiaan 128 potilasta, joista 29 on tehohoidossa. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä on noussut eilisestä yhdellä.

Kaikkiaan sairaalahoidossa on kahdeksan koronapotilasta enemmän kuin eilen.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa nyt yhteensä 916.

EMA aloittaa kiinalaisen Sinovacin koronarokotteen arvioinnin

Kello 13.40: Euroopan lääkevirasto (EMA) aloittaa kiinalaisen Sinovac-yhtiön koronarokotteen arvioinnin. EMA:n mukaan yhtiö ei ole vielä virallisesti hakenut myyntilupaa rokotteelleen.

Arvioinnin aloittamisella etukäteen pyritään nopeuttamaan myyntilupahakemuksen käsittelyä sen jälkeen, kun se on virallisesti tehty EMA:lle. Normaalisti kaiken tarvittavan datan täytyy olla valmiina ennen kuin arviointi aloitetaan.

Sinovacin rokote hyväksyttiin käyttöön Kiinassa helmikuussa. Sinovacin rokotteen tavoin myös venäläinen Sputnik V -rokote on otettu arviointiin ennen virallista myyntilupahakemusta. EMA tiedotti asiasta maaliskuussa.

Sen jälkeen, kun EMA suosittelee luvan myöntämistä, täytyy EU-komission vielä hyväksyä se.

Pian on joka kolmas suomalainen rokotettu

Kello 13.13: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut noin 31 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen on saanut reilut kolme prosenttia. Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut lähes 1,72 miljoonaa ihmistä. Koronarokotteen toisen annoksen on saanut puolestaan noin 170  400 ihmistä.

Rokotettujen määrä on kasvanut eilisestä noin 25  000 ihmisellä.

Pirkanmaalla uusia tartuntoja kirjattiin Tampereelle ja Ylöjärvelle

Kello 11.58: THL:n kuntakohtaisissa tiedoissa Pirkanmaan kuntiin on kirjattu uusia tartuntoja Tampereelle ja Ylöjärvelle. Tampereelle tartuntoja kirjattiin yhdeksän ja Ylöjärvelle yksi.

THL: Suomessa 184 uutta koronatartuntaa

Kello 11.54: Suomessa on raportoitu 184 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 2 984, mikä on 1 653 tapausta vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Koko pandemian aikana koronatartuntoja on raportoitu Suomessa yhteensä 87 529.

Ylöjärvellä 50 vuotta täyttäneet voivat varata rokotusajan ensi viikolla

Kello 10.44: Koronarokotukset etenevät Ylöjärvellä ja 50 vuotta täyttäneiden ajanvaraus avautuu maanantaina 10.5.2021. Aikoja annetaan toukokuulle ja kesäkuun alkuun.

Ylöjärven kaupunki suosittelee käyttämään sähköistä ajanvarausta eTerveydessä: www.ylojarvi.fi/sahkoiset-terveyspalvelut. Ajanvarauksen voi tehdä myös puhelimitse: 03 735 6702 ma-pe klo 8-20, la-su klo 10-18.

Kaupungin mukaan numeroissa voi olla ajoittain ruuhkaa ja takaisinsoitossa viivettä.

25 karanteeniin Lielahden koulussa

Kello 10.41: Tampereen Lielahden koulun tiloissa on 29.4.–30.4. ollut koronatartunnan saanut henkilö. Sairastuneen kanssa lähikontaktissa olleisiin on oltu yhteydessä ja heidät on asetettu karanteeniin. Karanteeni koskee 25 oppilasta.

50–59-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Orivedellä

Kello 9.35: Orivedellä rokotusajanvaraus avautuu myös 50–59-vuotiaille eli vuosina 1962−1971 syntyneille. Yli 60-vuotiaat sekä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat yli 16-vuotiaat voivat niin ikään edelleen varata ajan rokotukseen.

Rokotusajan voi varata verkossa: www.tampere.fi/koronarokotuksetorivedella tai soittamalla ajanvarauspuhelimeen: 03 5657 5777, ma ja to klo 12.30–15.30, ti, ke ja pe klo 8–11.

Pirkanmaalla todettiin neljä tartuntaa

Kello 9.09: Pirkanmaalla on todettu maanantaina neljä uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Fimlab tutki alueelta 1 084 näytettä.

Viimeksi tätä alhaisempi päivittäinen tartuntamäärä on todettu Pirkanmaalla 19. tammikuuta, jolloin Tays raportoi kahdesta tartunnasta.

Kaikkiaan pandemian alusta lukien tartuntoja on todettu Pirkanmaalla 4 716.

Delhi pyytää puolustusvoimilta apua vaikeassa koronatilanteessa

Kello 6.27: Intian pääkaupungissa Delhissä viranomaiset ovat pyytäneet apua puolustusvoimilta rajussa koronatilanteessa. Asiasta uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja intialainen Hindustan Times.

Pääkaupungin hallinto haluaa, että puolustusvoimat pystyttäisi, operoisi ja johtaisi koronapotilaiden hoitoon tarkoitettuja keskuksia, joissa olisi noin kymmenentuhatta lisähapella varustettua sairaalapaikkaa ja tuhat teho-osastopaikkaa.

Intian koronatilanne on viime viikkoina muuttunut katastrofaaliseksi. Huhtikuun aikana kirjattiin noin seitsemän miljoonaa uutta koronatartuntaa. Delhi on yksi kriisin keskittymistä.

Maanantai 3.5.

Ensimmäiset annoksensa Johnson & Johnsonin rokotetta saanut Suomi odottaa Eman päätöstä

Kello 22.13: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo, että Suomeen on tullut alle 30 000 annosta Johnson & Johnsonin rokotetta, mutta sitä ei ole annettu kenellekään. Yhtiö on ilmoittanut toimittavansa Suomeen 400 000 rokoteannosta kesäkuun loppuun mennessä.

Tanska päätti maanantaina jättää Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteen pois rokoteohjelmastaan. Kontion mukaan Tanskan päätös ei suoraan vaikuta Suomeen, vaan täällä Kansallinen rokotus­asiantuntijaryhmä (KRAR) odottaa Eman tällä viikolla tulevaa päätöstä rokotteen turvallisuudesta.

Tanska ei aio käyttää Johnson & Johnsonin koronarokotetta

Kello 17.56: Tanska on pudottanut Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteen pois rokotusohjelmastaan vedoten vakavien sivuvaikutusten riskiin.

Tanskan terveysviranomaisten mukaan rokotteen hyödyt eivät ylitä mahdollisia haittoja. Yhdysvalloissa Johnson & Johnsonin rokotteella on todettu yhteys äärimmäisen harvinaisiin veren hyytymishäiriöihin.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kertonut odottavansa Euroopan lääkeviraston EMA:n suosituksia ennen kuin rokotteen käytöstä Suomessa päätetään. EMA:n suositusten on tarkoitus valmistua tällä viikolla.

Johnson & Johnsonin rokote sai maaliskuussa EMA:lta käyttöluvan.

Münchenin perinteinen Oktoberfest perutaan

Kello 17.05: Saksan Münchenissä vuosittain järjestettävä olutfestivaali Oktoberfest on peruttu toisena vuonna perättäin koronapandemian takia.

Perumisesta ilmoitti maanantaina Baijerin osavaltiojohtaja Markus Söder, joka kertoi keskustelleensa asiasta Münchenin pormestarin Dieter Reiterin kanssa.

Söderin mukaan Oktoberfestin kaltaisessa festivaalissa turvavälien, maskien ja muiden varotoimien noudattaminen on käytännössä mahdotonta.

Oktoberfest oli tarkoitus järjestää syys-lokakuussa.

Euroopan lääkevirasto arvioi Pfizerin rokotteen käyttämistä 12–15-vuotiailla

Kello 16.44: Euroopan lääkevirasto EMA kertoo aloittaneensa Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen arvioimisen 12–15-vuotiaiden ikäryhmää varten.

Yhtiöt kertoivat viime viikolla hakevansa Euroopan lääkevirastolta lupaa rokotteen käyttämisestä myös 12–15-vuotiailla. Yhtiöt ovat hakeneet vastaavaa hyväksyntää myös Yhdysvaltain viranomaisilta.

EMA odottaa saavansa arvioinnin valmiiksi kesäkuussa.

Tartuntojen laskusuunnasta poikkeaa Suomessa vain muutama alue

Kello 16.35: Koronaepidemian suunta on Suomessa parempaan päin valtaosassa sairaanhoitopiirejä.

Jonkin verran nousua tartunnoissa on Pohjois-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä kahden viikon jaksoja vertaillessa. Selvin piikki tartunnoissa on ollut Länsi-Pohjassa, jonka lukuihin vaikuttaa ennen kaikkea tautitilanne Ruotsin puolella, sanoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Pieniä rauhoittumisen merkkejä Länsi-Pohjan epidemiassa on nähtävissä. Viime viikolla tartuntoja todettiin edellisviikkoa vähemmän, suuri osa karanteenien sisältä.

Tartuntojen pääpaino on Torniossa. Rajayhteisössä on totuttu käymään töissä, asioimaan ja kyläilemään molemmin puolin rajaa. Tällä hetkellä työperäiset tartunnat ovat Taskilan mukaan vähemmistössä, ja virus on levinnyt enimmäkseen perhepiirissä ja ystävien kesken.

Suomessa runsaat 1,69 miljoonaa ihmistä on saanut koronarokotteen

Kello 14.26: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut runsaat 1,69 miljoonaa ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Rokotettujen määrä on kasvanut eilisestä reilulla 3 000 ihmisellä.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut liki 168 000 ihmistä.

Rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 30,4 prosenttia ja toisen annoksen osalta 3,0 prosenttia.

Covax-ohjelma teki sopimuksen 500 miljoonasta Modernan koronarokotteesta

Kello 14.24: Köyhiä maita koronavirusrokotuksissa tukeva Covax-ohjelma on tehnyt ennakkosopimuksen Modernan kanssa 500 miljoonasta koronarokoteannoksesta, kertoo rokoteallianssi Gavi. Allianssi johtaa ohjelmaa yhdessä epidemioiden torjuntaa edistävän kansainvälisen yhteenliittymän Cepin ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

Modernan mukaan tarkoituksena on toimittaa ensimmäiset 34 miljoonaa annosta ohjelmalle kuluvan vuoden viimeisen neljänneksen aikana.

Lempäälä avaa rokoteajanvarauksen yli 55-vuotiaille, Pirkkala 50-vuotiaille

Kello 13.34: Lempäälän kunta avaa 3. toukokuuta rokotteiden ajanvarauksen yli 55-vuotiaille kuntalaisille. Rokotusvuorossa ovat siis sekä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, yli 16-vuotiaat kuntalaiset ja kaikki yli 55-vuotiaat lempääläläiset, kunta kertoo tiedotteessaan.

Yli 70-vuotiaiden ensisijainen rokote on edelleen Astra Zeneca. 65–69-vuotiaat voivat valita rokotteekseen myös mRNA-rokotteen, eli tällä hetkellä Modernan tai Biontechin ja Pfizerin rokotteen. 55–65-vuotiaiden ja riskiryhmäläisten rokottamiseen käytetään saatavilla olevia mRNA-rokotteita.

Pirkkalan kunta puolestaan tiedotti maanantaina avaavansa koronarokotukset kaikille 50 vuotta täyttäneille kuntalaisille. Lisäksi kunnassa rokotetaan riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvia yli 16-vuotiaita kuntalaisia.

Ravintolat ja kahvilat saivat avata terassinsa Kreikassa

Kello 13.28: Kreikassa ravintolat ja kahvilat saivat maanantaina jälleen avata terassinsa asiakkaille kuuden kuukauden sulun jälkeen. Pöydissä saa kuitenkin istua maksimissaan kuusi ihmistä, ja tarjoilijoiden täytyy käyttää maskia ja käydä koronavirustestissä kerran viikossa.

–  Tänään tunnen olevani jälleen elossa, aivan kuin minut olisi elvytetty, vitsaili eläkkeellä oleva Andreas Riminiotis nauttiessaan tunnelmasta Ateenassa sijaitsevan kahvilan terassilla.

Koronaviruspandemian kolmas aalto on koetellut pahoin Kreikkaa. Iso osa maassa todetuista koronavirukseen liittyvistä kuolemista on raportoitu viime kuukausien aikana.

Kreikassa on todettu noin 345  000 koronavirustartuntaa ja yli 10  400 virukseen liittyvää kuolemaa. Asukkaita maassa on noin 10,8 miljoonaa.

Suomeen tulee toukokuussa lähes miljoona rokoteannosta

Kello 13.15: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päivittänyt maanantaina arviotaan maahan saapuvista rokotemääristä. Nyt THL ennakoi, että maahan saapuu neljän lähiviikon aikana 240 000 rokoteannosta viikoittain.

Toukokuun loppuun mennessä maahan olisi siten saapunut 3 327 500 annosta eli lähes miljoona enemmän kuin nyt.

Suomen ainoa uusi koronakuolemantapaus Taysin alueella

Kello 13.06: Suomessa on raportoitu yksi uusi kuolemantapaus koronaviruksen takia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Se on Taysin erityisvastuualueella.

Viruksen aiheuttamaan tautiin on nyt kuollut 915 ihmistä, joista Taysin alueella 82.

Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Etelä-Pohjanmaa. Alueella on nyt erikoissairaanhoidossa 9 potilasta (perjantaina 12), teholla 1 (2) ja sairaalahoidossa kaikkiaan 12 (16).

Suomessa sairaalassa on 120 potilasta (126) ja teholla 28 (31).

EU aikoo höllentää rajojaan

Kello 12.18: Euroopan komissio ehdottaa EU-maille matkustusrajoitusten höllentämistä unionin ulkorajoilla. Komissio esittää, että EU:n ulkopuolelta voisi matkustaa EU:hun ilman välttämätöntä syytä, jos matkustaja tulee maasta, jossa koronavirustilanne on hyvin hallinnassa tai jos matkustaja on rokotettu EU:n hyväksymällä rokotteella.

Komissio ehdottaa samalla myös uutta hätäjarrumekanismia, jolla voitaisiin nopeasti ja väliaikaisesti rajoittaa matkustamista EU:hun virusmuunnosten leviämisen estämiseksi.

Varsinaiset päätökset matkustusrajoituksista kuuluvat jäsenmaille.

THL: Suomessa 117 uutta tartuntaa, Pirkanmaalla uusia kolmessa kunnassa

Kello 11.49: Suomessa raportoitiin maanantaina 117 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Yhteismäärä on nyt 87 345.

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 1  754 vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Tampereella tartuntoja oli 5, Ylöjärvellä 2 ja Orivedellä 1. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kunnista Jämsässä oli 3 tartuntaa.

Tukes: Kansanmaskeista ei löytynyt terveydelle haitallisia määriä kemikaaleja

Kello 10.59: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ei löytänyt tutkimuksessaan kangasmaskeista tai kertakäyttöisistä kuitumaskeista terveydelle haitallisia määriä vaarallisia aineita. Tukes päätti testata maskien kemikaalipitoisuuksia, koska virasto sai kuluttajilta useita ilmoituksia esimerkiksi maskien voimakkaista ja epämiellyttävistä hajuista.

Tukes testautti kevään aikana yhteensä 21 erilaista niin kutsuttua kansanmaskia sekä kotimaisilta että ulkomaisilta valmistajilta. Testeissä selvitettiin, millaisia haihtuvia aineita maskeista vapautuu ilmaan. Aineiden kokonaispitoisuuksien vaihtelu maskien välillä osoittautui testeissä suureksi.

Maskien haju tai hajuttomuus ei kuitenkaan kerro suoraan maskien terveysvaikutuksista. Tukesin mukaan terveysvaikutukset riippuvat yksittäisten aineiden vaaraominaisuuksista ja altistumisen määrästä eli haitallisten aineiden pitoisuuksista hengitysilmassa.

–  Ihmiset ovat olleet huolissaan joidenkin maskien voimakkaasta hajusta, koska maskia pidetään kasvoilla pitkiäkin aikoja. Kuitenkaan pelkästä tuotteen hajusta ei voi päätellä, että siitä aiheutuisi terveyshaittaa. Testattujen maskien aineista aiheutuvat haitalliset terveysvaikutukset ovat hyvin epätodennäköisiä, ylitarkastaja Petteri Talasniemi arvioi tiedotteessa.

Tukes kertoo, että osa testissä havaituista aineista saattaa korkeina pitoisuuksina aiheuttaa ohimeneviä ihon, silmien ja hengitysteiden ärsytysoireita. Aineiden pitoisuudet olivat kuitenkin pieniä ja alittivat ilmalle asetetut enimmäispitoisuusrajat.

Uusi-Seelanti avaa matkustuskuplan Cookinsaarten kanssa

Kello 10.06: Uusi-Seelanti avaa tässä kuussa matkustuskuplan Cookinsaarten kanssa. Asiasta kertoneen Uuden-Seelannin pääministerin Jacinda Ardernin mukaan matkustuskupla on määrä avata toukokuun 17. päivä.

Suunnitelmissa oleva matkustuskupla on samanlainen kuin Uuden-Seelannin ja Australian välille avattu. Ihmiset ovat saaneet liikkua Uuden-Seelannin ja Australian välillä ilman pakollista koronakaranteenia nyt kahden viikon ajan. Kupla on tärkeä Uuden-Seelannin turismille, sillä noin 40 prosenttia maahan saapuvista matkailijoista tulee Australiasta. Australiassa asuu myös satoja tuhansia uusiseelantilaisia, jotka ovat muuttaneet isompaan naapurivaltioon töiden perässä.

Ardernin mukaan myös noin 20 000 asukkaan saariryhmän kanssa avattava kupla on merkittävä.

–  Matkustaminen molempiin suuntiin ilman karanteenia on merkittävä askel molemmille maille covid-19-epidemiasta toipumisessa, ja se on myös suora tulos sekä Uuden-Seelannin että Cookinsaarten onnistuneesta reagoinnista pandemiaan, pääministeri sanoo.

Pirkanmaalla todettiin kahdeksan uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.24: Pirkanmaalla on varmistunut kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Nyt raportoidut uudet tartunnat ovat käyneet ilmi sunnuntain aikana.

Fimlab tutki sunnuntaina Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta 593 koronanäytettä.

Tutkittujen näytteiden määrä on alhaisempi kuin viime viikon aikana keskimäärin. Esimerkiksi lauantaina Fimlab tutki 793 näytettä, perjantaina 1378 näytettä ja torstaina 1553 näytettä.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu yhteensä 4712 koronavirustartuntaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi toiset päivittäiset luvut puolen päivän aikaan. THL:n ja Taysin luvut eroavat erilaisen tilastointitavan ja erilaisten tilastointiviiveiden vuoksi.

Yle: Ravintolarajoitukset voivat lieventyä tällä viikolla

Kello 6.57: Ylen tietojen mukaan tällä viikolla on tarkoitus tehdä päätöksiä rajoitusten asteittaisesta keventämisestä.

Kuinka pian, ja mitä kaikkia rajoituksia puretaan, siitä hallitus neuvottelee keskiviikkona. Siihen asti valmistelu on sosiaali- ja terveysministeriön käsissä.

Seuraava etappi, jossa tiettyjen rajoitusten purusta tai höllentämisestä voidaan päättää, on valtioneuvoston istunto torstaina. Nopeimmillaan höllennykset voisivat siis tulla voimaan perjantaina 7. toukokuuta.

Intian valtapuolue BJP hävisi vaalit merkittävässä osavaltiossa, vaalien järjestämistä korona-aikana on kritisoitu

Kello 6.44: Intiassa pääministeri Narendra Modin hindunationalistinen valtapuolue BJP kärsi sunnuntaina vaalitappion merkittävässä osavaltiovaalissa. 90 miljoonan asukkaan Länsi-Bengalissa vaalit vei sosiaalidemokraattinen oppositiopuolue TMC. Puolue nousee nyt valtaan kolmannen kerran huolimatta BJP:n ankarasta kampanjoinnista.

TMC:n johtaja ja Modin tunnettu kriitikko Mamata Banerjee totesi vaalivoiton jälkeen, että koronapandemian kuriin saaminen osavaltiossa on nyt puolueen tärkein tavoite.

Etukäteen arvioitiin, että Intian erittäin vaikea koronatilanne voi vaikuttaa valtapuolueen kannatukseen. Vaalikampanjoinnin on arvioitu olleen myös yksi syy maan koronatilanteen huonontumiselle uskonnollisten kokoontumisten lisäksi. Osa intialaisista on kritisoinut sitä, että vaalit edes järjestettiin pahan koronakriisin keskellä, kertoo New York Times.

Sunnuntaina Intiassa todettiin ennätysmäärä uusia kuolemantapauksia koronan vuoksi, lähes 3  700. Lisäksi viimeisen 10 päivän aikana maassa on todettu joka päivä yli 300  000 uutta koronatartuntaa, kertoo BBC.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että niin tartuntojen kuin kuolemantapausten määrät ovat todellisuudessa suurempia kuin raportoidut määrät.

Monet sairaalat ovat olleet äärirajoilla ja pulaa on ollut niin sairaalapaikoista kuin hapesta.

Kokoontumisia koskevat koronarajoitukset ja -suositukset lievenivät Pirkanmaalla vappuna

Kello 6.38: Kokoontumisia koskevat koronarajoitukset ja -suositukset lievenivät Pirkanmaalla vappuna.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston uuden rajoituksen mukaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokouksien henkilömäärä on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella nostettu 1. toukokuuta alkaen kuudesta hengestä kymmeneen.

Rajoitus koskee kokoontumisia niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Se on voimassa 16. toukokuuta asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?