Kaikki koronaviruksesta: Aamulehden koronaseuranta 26.4. alkaen. - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronavirus eteni Suomessa ja maailmalla huhtikuun viimeisellä viikolla – Tilanne heikkeni rajusti Intiassa, Suomessa tilanne tasainen

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla huhtikuun viimeisellä viikolla.

Koronavirustilanne pysyi tasaisena Suomessa huhtikuun viimeisellä viikolla. Vappua tosin keräännyttiin juhlistamaan sankoin joukoin myös Pirkanmaalla. Toukokuun ensimmäisellä viikolla nähdään, oliko sillä vaikutusta tartuntamääriin.­

26.4. 7:44 | Päivitetty 2.5. 22:08

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 2. toukokuuta asti.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 19.–25.4. pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 2.5.

Reippaasti yli puoli miljoonaa koronakuolemaa USA:ssa

Kello 17.09: Eniten koronakuolemia maailmassa on todettu Yhdysvalloissa, jossa niitä on raportoitu Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan yli 576 000.

Seuraavaksi eniten kuolemia on todettu Brasiliassa: yli 406 000.

Kolmanneksi eniten kuolemia on raportoitu Meksikosta: yli 217 000. Intiassa koronakuolemia on raportoitu 215 000.

Kaikissa valtioissa koronakuolemien raportointi ei ole aukotonta.

Tartunta Tampereen Lamminpään koulussa

Kello 14.07: Tampereen Lamminpään koulussa on tullut ilmi koronavirustartunta. Rehtori Matti Taimi kertoo tekstiviestitse, että karanteeniin on asetettu kolmisenkymmentä altistunutta.

Altistuneiden osalta koulutyö jatkuu Taimin mukaan etäopetuksessa. Muiden osalta koulunkäynti jatkuu maanantaina normaalisti.

Lamminpään koulu noin 400 oppilaan alakoulu Länsi-Tampereella. Henkilökuntaa on noin 50.

Suomessa noin 1,69 miljoonaa ihmistä saanut rokotteen

Kello 13.26: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 1,69 miljoonaa ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Rokotettujen määrä on kasvanut eilisestä noin 2 000 ihmisellä, eli muutos vapunpäivän lukemista on ollut hyvin vähäinen. Koronarokotteen toisen annoksen on saanut runsaat 167 000 ihmistä.

Rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 30,4 prosenttia ja toisen annoksen osalta 3,0 prosenttia.

Suomessa 132 uutta koronatartuntaa

Kello 11.45: Suomessa on raportoitu 132 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko maassa on todettu epidemian alusta lähtien 87 228 koronavirustartuntaa.

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 3 113, mikä on 1 769 tartuntaa vähemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana.

Eniten uusia tapauksia kirjattiin sunnuntaina Helsinkiin, jonne THL raportoi 23 tartuntaa. Saloon kirjattiin 15, Espooseen 14 ja Turkuun 13 tartuntaa. Pirkanmaalle THL raportoi uusia tartuntoja kolmeen kuntaan seuraavasti: Tampere 4, Lempäälä 1 ja Nokia 1.

CNN: Maailmanlaajuisesti koronatilanne ei ole vielä parantumassa

Kello 9.50: Vaikka koronakriisi joissakin Euroopan maissa on hiljalleen helpottamassa, maailmanlaajuisesti tilanne ei ole parantumassa, kertoo uutiskanava CNN.

Koronatartuntojen määrä koko maailmassa nousi viime viikolla yhdeksättä viikkoa peräkkäin ja koronavirukseen kuolleiden määrä kuudetta viikkoa peräkkäin, kertoi YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO kuluneella viikolla.

– Pannaksemme asiat oikeaan mittakaavaan: viime viikolla koko maailmassa oli yhtä paljon tartuntoja kuin pandemian viiden ensimmäisen kuukauden aikana, sanoi WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Intian lisäksi tilanne on erittäin huono muun muassa Turkissa, missä aloitettiin aiemmin tällä viikolla maan ensimmäinen koronasulku. Myös lähes koko Etelä-Amerikan koronatilanne on huono.

Pirkanmaalla 12 uutta tartuntaa

Kello 9.39: Pirkanmaalla on todettu 12 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki Pirkanmaan alueelta 793 koronanäytettä. Analysoitujen näytteiden määrä on edellispäiviä matalampi. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu yhteensä 4 704 koronavirustartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettu 12 uutta koronatartuntaa – Fimlabin tutkima näytemäärä lähes puolittui vappuaatosta

Fauci: Intia tarvitsee nyt usean viikon liikkumisrajoitukset

Kello 7.11: Poikkeuksellisen pahan tautitilanteen kanssa kamppailevan Intian olisi syytä turvautua usean viikon liikkumisrajoituksiin, arvioi yhdysvaltalainen tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci. Hän kommentoi Intian tilannetta Indian Express -lehdelle.

Intian pääministeri Narendra Modi hallintoineen on kuitenkin vastustanut kattavia kansallisia liikkumisrajoituksia, kertoo puolestaan uutistoimisto AFP. Pääministeri on vedonnut siihen, että vuosi sitten laajoista rajoituksista aiheutui vakavaa haittaa taloudelle ja ihmisille.

Fauci painotti haastattelussa, että olennaista olisi hankkia kiireesti lisää lääkintätarvikkeita, kuten happea, lääkkeitä ja suojavarusteita. Intiassa kirjattiin huhtikuun aikana noin seitsemän miljoonaa uutta koronatartuntaa.

Lauantai 1.5.

Vankilat uhkaavat täyttyä, kun koronaepidemia hellittää

Kello 18.34: Vankilat uhkaavat pian täyttyä, kun koronaepidemian vuoksi lykättyjä vankeusrangaistuksia aletaan panna täytäntöön.

Heinäkuun alusta lähtien vankijonoa on määrä alkaa purkaa ottamalla sakkovankeja ja lyhyeen vankeusrangaistukseen määrättyjä jälleen vankiloihin.

Jonon purkaminen kestänee parhaassakin tapauksessa pitkälle vuoden 2022 puolelle.

Vangeilta ja työntekijöiltä on todettu koko koronaepidemian aikana yhteensä hieman yli 80 tartuntaa.

Koronatartuntojen leviämistä on ehkäisty tavallista pienemmän vankimäärän lisäksi muun muassa uusien vankien karanteeneilla sekä rajoittamalla poistumislupia ja läheisten tapaamisia.

Rokotettujen vankien osuus on tällä hetkellä hieman pienempi kuin muulla väestöllä. Se johtuu vankiloihin saatujen rokotteiden määrästä.

Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuusjohtaja Ari Juuti kertoo, että koronatilanne on tukkinut huumeiden salakuljetusväyliä vankiloihin, kun poistumislupia ja tapaamisia on rajoitettu. Myös vankien välinen väkivalta on vähentynyt.

Poliisi hajotti koronarajoituksia vastustavan mielenosoituksen

Kello 17.41: Poliisi otti kiinni noin 60 mielenosoittajaa koronarajoituksia vastustavassa mielenosoituksessa lauantaina Helsingin keskustassa.

Vapunpäivänä Helsingin Finlandia-talon lähistöllä oli ilmoitettu alkavan kuuden henkilön Suurkulkue-mielenosoituksen. Paikalle ilmestyi poliisin arvion mukaan noin 300 ihmistä.

Helsingin poliisin komisarion Jarmo Heinosen mukaan poliisi puuttui kokoontumiseen, koska katsoi sen lainvastaiseksi.

Päivitys 1.5.2021 kello 18.20: Poliisin kerrottiin ensin ottaneen kiinni 50 mielenosoittajaa, mutta myöhemmin poliisi tiedotti kiinniotettuja olevan 60.

151 miljoonaa tartuntaa kaikkiaan

Kello 15.45: Maailmalla on todettu nyt yli 151 miljoonaa koronavirustartuntaa. Heistä koronaan on kuollut runsaat 3,2 miljoonaa.

Yli 30 prosenttia suomalaisista on saanut koronarokotteen

Kello 15.35: Ensimmäisen rokoteannoksen on Suomessa nyt saanut yli 30 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen rokotuskattavuus on 30,3 prosenttia ja toisen annoksen 3,0 prosenttia.

Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut yli 1,68 miljoonaa ihmistä. Rokotettujen määrä on kasvanut perjantaista noin 28 000 ihmisellä.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut runsaat 167 000 ihmistä.

Suomessa 288 uutta tartuntaa

Kello 11.43: Suomessa on raportoitu 288 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko maassa on todettu epidemian alusta lähtien 87 096 tartuntaa.

Eniten uusia tapauksia kirjaattiin Helsinkiin (55), Lahteen (48) ja Espooseen (23). Pirkanmaalle THL raportoi tapauksia kahdeksaan kuntaan seuraavasti: Tampere 20, Kangasala 3, Ylöjärvi 3, Lempäälä 2, Ikaalinen 1, Orivesi 1, Hämeenkyrö 1 ja Nokia 1.

Lisäksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvassa Jämsässä raportoitiin seitsemän uutta koronatartuntaa.

Pirkanmaalla 20 uutta tartuntaa

Kello 9.46: Pirkanmaalla on varmistunut 20 uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki 1 378 näytettä. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 4 692 koronavirustartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 20 uutta koronatartuntaa – Tays muistuttaa: ”Vietämme Pirkanmaallakin vappua omassa kuplassa”

Australia uhkaa Intiasta maahan saapuvia sakoilla ja vankeudella

Kello 8.18: Australia uhkaa suurilla sakoilla ja pitkillä vankeustuomioilla kaikkia maahan saapuvia ihmisiä, jotka ovat edellisten 14 vuorokauden aikana olleet Intiassa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta ikinä, kun Australia kieltää laajasti omien kansalaistensa maahanpääsyn, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. Kiellon syynä on Intian merkittävästi heikentynyt koronavirustilanne.

– Hallitus ei tee näitä päätöksiä kevyin perustein. On kuitenkin kriittisen tärkeää suojella Australian julkista terveydenhuoltoa ja karanteenijärjestelmiä ja pitää covid-19-tapausten määrä karanteenitiloissa hallittavalla tasolla, painotti Australian terveysministeri Greg Hunt.

Rangaistuksena kieltoa rikkoville Australia voi tuomita enimmillään 66 000 Australian dollarin eli noin 42 400 euron sakot ja viiden vuoden vankeustuomion, Hunt kertoo The Guardianin mukaan. Maanantaina voimaan tuleva kielto on voimassa ainakin kahden seuraavan viikon ajan.

Intiassa vuorokaudessa ennätykselliset 400 000 tartuntaa

Kello 7.52: Intiassa on havaittu viimeisen vuorokauden aikana hieman yli 400 000 uutta koronavirustartunta, maan terveysministeriö ilmoitti varhain aamulla. Määrä on suurin yhden vuorokauden tartuntalukema missään maassa koko pandemian aikana.

Perjantai 30.4.

Pfizerin ja Biontechin rokotteelle haetaan Euroopassa lupaa myös yli 12-vuotiaille

Kello 19.11: Pfizer ja Biontech hakevat koronarokotteelleen hyväksyntää Euroopan lääkevirastolta (EMA) myös 12–15-vuotiaiden ikäryhmään, yhtiöt kertoivat tiedotteessaan perjantaina.

Yhtiöiden mukaan rokote voisi mahdollisen hyväksynnän myötä olla tälle ikäryhmälle tarjolla kesäkuusta lähtien.

Yhtiöt ovat hakeneet vastaavaa hyväksyntää myös Yhdysvaltain viranomaisilta.

Intiassa raportoitiin perjantaina 385  000 uutta koronavirustartuntaa ja lähes 3  500 koronaan liittyvää kuolemantapausta. Kyse on virallisista luvuista, ja monet asiantuntijat epäilevätkin todellisten lukujen olevan näitä suurempia.

Yli 40 maata on sitoutunut lähettämään lääketieteellistä apua Intiaan. Perjantaina yhdysvaltalainen armeijan kuljetuskone saapui Delhiin. Se toi mukanaan muun muassa yli 400 happipulloa ja muita sairaalatarvikkeita sekä lähes miljoona koronaviruksen pikatestiä.

Tutkimus: yksi annos Pfizerin koronarokotetta ei välttämättä suojaa virusvarianteilta

Kello 18.17: Tuoreen brittiläisen tutkimuksen mukaan yksi annos Pfizerin koronavirusrokotetta ei välttämättä anna riittävää immuunivastetta uusilta virusvarianteilta suojautumiseksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Imperial Collegen johtamassa tutkimuksessa tutkittiin brittiläisten terveydenhuollon henkilöitä ja heidän immuunivasteitaan ensimmäisen Pfizerin rokoteannoksen jälkeen. Tutkimuksessa havaittiin, että ihmisillä, jotka olivat aiemmin sairastaneet joko lievän tai oireettoman taudin, oli parempi suoja yhden Pfizerin rokoteannoksen jälkeen herkemmin tarttuvia Britannian ja Etelä-Afrikan virusmuunnoksia vastaan.

Tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka eivät ole sairastaneet koronaa aiemmin, oli hiekompi immuunivaste ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa jättää riskin saada virusmuunnoksen aiheuttama tauti sellaisille ihmisille, jotka eivät ole aiemmin sairastaneet koronaa.

Kangasalan lukiossa on todettu jatkotartunta

Kello 17.32: Kangasalan lukiossa 26. huhtikuuta todettuun koronatartuntaan liittyen on todettu jatkotartunta. Kangasalan kaupunki kertoo asiasta tiedotteessa.

Kaupunki kertoo, että todetun jatkotartunnan takia jo aikaisemmin asetettujen henkilöiden lisäksi on asetettu muutama henkilö.

Terveyspalveluista on otettu henkilökohtaisesti yhteyttä niihin, jotka asetetaan karanteeniin.

60–64-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Orivedellä

Kello 16.34: Orivedellä rokotusajanvaraus avautuu 60–64-vuotiaille eli vuosina 1957−1961 syntyneille. Myös yli 65-vuotiaat sekä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat yli 16-vuotiaat voivat edelleen varata rokotusajan.

Rokotuksia annetaan ajanvarauksella Oriveden terveyskeskuksessa sekä Eräjärven terveysasemalla. Eräjärven terveysasemalle ajan voi varata vain puhelimitse.

Rokotusajan voi varata verkossa osoitteessa www.tampere.fi/koronarokotuksetorivedella tai soittamalla ajanvarauspuhelimeen: 03 5657 5777, ma ja to klo 12.30–15.30, ti, ke ja pe klo 8–11

Pfizerin rokotteelle haetaan Euroopassa lupaa myös yli 12-vuotiaille

Kello 14.40: Pfizer ja Biontech hakevat koronarokotteelleen hyväksyntää Euroopan lääkevirastolta (EMA) myös 12–15-vuotiaiden ikäryhmään, yhtiöt kertovat tiedotteessaan.

Yhtiöiden mukaan rokote voisi mahdollisen hyväksynnän myötä olla tälle ikäryhmälle tarjolla kesäkuusta lähtien. Yhtiö on hakenut vastaavaa hyväksyntää myös Yhdysvaltain viranomaisilta.

Vierailut Tampereen kaupungin sairaaloissa taas mahdollisia

Kello 14.39: Vierailut Tampereen kaupungin sairaala- ja kuntoutusosastoilla ovat jälleen koronasuojaustoimia noudattaen mahdollisia, Tampere kertoo perjantaina.

Vierailujen aikana tulee noudattaa koronasuojaustoimia. Vierailla tulee vain terveenä, hyvästä käsihygieniasta huolehtia ja käyttää kirurgista suu-nenäsuojaa. Muihin potilaisiin ja henkilökuntaan tulee pitää yli 2 metrin turvaväli.

Poikkeuksena ovat karanteenissa tai eristyksessä olevat potilaat, joiden luokse vierailut eivät ole sallittuja.

Hallitus esittää muutosta lähikontaktin määritelmään

Kello 13.49: Tartuntatautilain määräaikaisten säännösten voimassaoloa halutaan jatkaa vuoden loppuun saakka. Hallitus antoi tänään asiasta esityksen eduskunnalle, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Tällä hetkellä määräaikaiset säännökset ovat voimassa kesäkuun loppuun. Esityksen ainoa sisällöllinen muutos koskisi lähikontaktin määritelmää tartuntatautilaissa. Lähikontaktin määritelmää muutettaisiin siten, että kahden metrin etäisyys koskisi jatkossa vain sisätiloja.

Ministeriön mukaan muutos helpottaisi ulkona pidettävien tapahtumien sekä urheilu- ja liikuntapalvelujen järjestämistä. Myös järjestämistä koskevien velvoitteiden valvominen helpottuisi.

Suomessa yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema

Kello 13.08: Suomessa on raportoitu yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tapaus on kirjattu Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelle, johon kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Koko maassa sairaalahoidossa on nyt yhteensä 126 potilasta, joista tehohoidossa 31. Sairaalapotilaiden määrä on kasvanut yhdellä, tehohoitopotilaiden määrä on puolestaan laskenut yhdellä.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on koko epidemian aikana kuollut Suomessa 914 ihmistä.

Koronan ilmaantuvuus laskussa

Kello 12.11: Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on Suomessa laskussa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedoista. Eilen edeltävien 14 vuorokauden osalta tapausmäärä 100 000 asukasta kohden oli Suomessa 60,7, tänään 58,8.

Myös Pirkanmaan osalta ilmaantuvuus on THL:n tietojen mukaan laskussa. Torstaina lukema oli 64,1, nyt 60,8.

Erot eri maakuntien välillä ovat suuria. Tällä hetkellä ilmaantuvuus on korkeinta Uudellamaalla (98,2) ja Varsinais-Suomessa (98), kun taas Keski-Pohjanmaalla ilmaantuvuus on 1,3 ja Lapissa 6,0 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Suomessa 195 uutta tartuntaa

Kello 11.43: Suomessa on raportoitu 195 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko maassa on todettu epidemian alusta lähtien 86 808 koronavirustartuntaa.

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 3 257, mikä on 2 042 vähemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana. Edellisten kahden viikon aikana tartuntoja todettiin 5 299.

Eniten uusia tapauksia kirjattiin perjantaina Helsinkiin, missä varmistui 46 uusi tartuntaa. THL raportoi Espooseen 26, Imatralle 16 ja Vantaalle 10 tartuntaa. Pirkanmaalle THL ilmoitti uusia tapauksia kolmeen kuntaan seuraavasti: Tampere 3, Lempäälä 1 ja Nokia 1.

Tokion olympialaiset saatetaan järjestää kokonaan ilman katsomoyleisöä

Kello 11.36: Tokion kesäolympialaiset voidaan järjestää ilman paikan päälle kerääntyvää yleisöä. Asiasta kertoi koronapandemian takia vuodella siirrettyjen olympiakisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Seiko Hashimoto.

Jo aiemmin kisajärjestäjät ovat kertoneet, ettei ulkomaalaisten sallita tulevan Japaniin urheilusuorituksia seuraamaan. Hashimoton mukaan Tokion kisat voivat onnistua vain, jos järjestäjät varmistavat "täydellisen suojan" urheilijoille ja Japanin asukkaille.

Kesäolympialaiset järjestetään 23. heinäkuuta– 8. elokuuta.

Rokotteesta tunnettu Astra Zeneca tuplasi voittonsa

Kello 10.31: Lääkejätti Astra Zenecan mukaan yhtiön tammi-maaliskuun tulos kaksinkertaistui vuodentakaiseen verrattuna. Pelkästään koronarokotteita yhtiö myi 275 miljoonalla dollarilla.

Yhtiön voitto verojen jälkeen oli noin 1,56 miljardia dollaria, kun voittoa vuotta aikaisemmin tuli 780 miljoonaa dollaria, kerrottiin yhtiön tulostiedotteessa.

Tartuntoja maailmanlaajuisesti nyt yli 150 miljoonaa

Kello 10.09: Koronavirustartuntojen määrä maailmassa ylitti perjantaina 150 miljoonan rajan, kertoo uutistoimisto AFP omiin tietoihinsa perustuen.

Tällä hetkellä tartuntamäärät kasvavat erityisesti Intiassa. Uutistoimisto Reutersin mukaan maassa saavutettiin perjantaina jälleen uusi päivittäisten tartuntojen ennätys, kun niitä vahvistettiin yhden vuorokauden aikana yli 386 000. Koronavirukseen liitettyjä kuolemantapauksia oli 3 500.

Intiassa tartuntoja on pandemian aikana päätynyt tilastoihin tähän mennessä 18,8 miljoonaa, uutistoimisto AFP kertoo. Tilannetta pahentaa se, että Mumbain kaupungin kaikki rokotuskeskukset on perjantaista lähtien jouduttu sulkemaan kolmeksi päiväksi rokotepulan takia.

Pirkanmaalla 23 uutta koronatartuntaa

Kello 9.19: Pirkanmaalla on varmistunut 23 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki 1 553 näytettä. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu yhteensä 4 672 koronavirustartuntaa.

Viranomaiset toivovat ihmisten juhlivan vappua pienesti

Kello 6.57: Vaikka Suomen koronatartunnat ovat olleet laskussa, poliisi, kunnat ja terveysviranomaiset toivovat ihmisten juhlivan tätäkin vappua pienesti, omien läheisten kesken.

Kansalaisten kuuliaisuuteen vedotaan sillä, että viime vappunakin maltettiin juhlia hillitysti. Poliisi esimerkiksi suosittaa vahvasti, että Helsingin keskustaan ei kokoonnuta.

Poliisi valvoo vappunakin kokoontumisrajoituksia ja turvallisuutta koko maassa.

Viranomaiset kampanjoivat koronaturvallisen vapun puolesta myös Omassa kuplassa -kampanjalla. Se kehottaa myös miettimään, voisiko vappua viettää tänä vuonna kokonaan etänä vaihtoehtoisen vapputekemisen parissa.

Torstai 29.4.

Intiassa ennätyssynkät kuolleisuusluvut

Kello 18.56: Intiassa raportoitiin torstaina yli 3  600 uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta, mikä on uusi päivittäinen ennätys. 1,3 miljardin asukkaan maassa on kuollut koronaan yhteensä yli 200  000 ihmistä.

Maassa on todettu reilut 18 miljoonaa koronatartuntaa. Niin tauti- kuin kuolemantapausten määrien on kuitenkin arvioitu olevan rajallisen testauksen vuoksi virallisia lukemia suurempia, ja maan koronatilanne on äitynyt äärimmäisen pahaksi. Niin sairaalapaikoista kuin esimerkiksi lisähapesta on huutava pula maassa.

Uusia altistumisia Pirkanmaalla

Kello 18.24: Yhteensä 37 lasta ja henkilökunnan jäsentä on asetettu karanteeniin karanteeniin Aseman päiväkodissa Orivedellä mahdollisen korona-altistumisen takia. Asiasta kerrotaan Oriveden kunnan verkkosivuilla. Altistuminen päiväkodissa on tapahtunut maanantaina 26. huhtikuuta.

Tampereella karanteenissa on varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa 111 lasta ja 31 henkilökuntaan kuuluvaa. Takahuhdin esiopetuksessa on 4.5. saakka karanteenissa 17 henkilöä. Kaupunki tiedotti asiasta torstaina.

Perusopetuksessa karanteenissa on 117 oppilasta.Tampereen kansainvälinen koulussa on 6.5. saakka karanteenissa 40 oppilasta.

Ranska purkaa tiukkoja koronarajoituksiaan

Ranskassa ravintolat ja kahvilat saavat ottaa asiakkaita sisätiloihin 9. kesäkuuta lähtien, kertoo presidentti Emmanuel Macron. Macron linjasi Ranskan suunnitelmia koronavirusrajoitusten purkamiseksi.

Kahviloiden terassit avautuvat jo 19. toukokuuta. Samana päivänä saavat avata ovensa myös museot, elokuvateatterit ja erikoisliikkeet.

Öisestä ulkonaliikkumiskiellosta on presidentin mukaan tarkoitus luopua 30. kesäkuuta.

Ravintolat ja kahvilat ovat olleet Ranskassa kiinni lokakuun lopulta saakka.

Tampere alkaa rokottaa yli 50-vuotiaita

Kello 16.45: Koronarokotukset etenevät Tampereella. Seuraavana rokotusvuorossa ovat tänä vuonna 50–54 vuotta täyttävät eli vuosina 1967–1971 syntyneet tamperelaiset, jotka pääsevät varaamaan rokotusajan vappuaattona eli perjantaina 30.4.2021 kello 12 alkaen. Kaupunki tiedotti uusista rokotuksista torstaina.

Tällä hetkellä rokotusajan Tampereella voivat varata kaikki vuonna 1966 ja sitä aiemmin syntyneet. Ajanvaraus 50–54-vuotiaille (1967–1971 syntyneet) aukeaa 30.4.2021 kello 12.

Ajan voivat varata myös riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat yli 16-vuotiaat (16 vuotta jo täyttäneet) ja yli 70-vuotiaan kanssa samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.

Tays tiedotti uusista altistumispaikoista

Kello 16.38: Tays twiittasi torstaina mahdollisista korona-altistumisista Tampereella ja Jämsässä. Tampereella altistua on voinut TKL:n bussissa linjalla 32: maanantaina 26.4. kello 7.45-8.20 Taysin suuntaan , tiistaina 27.4. kello 9.45-10.20 Taysin suuntaan ja kello 14.25-15 Ranta-Tampellan suuntaan.

Jämsässä on K-Market Jämsässä 12.-25.4. asioinut koronapositiivisia henkilöitä toistuvasti.

Lue lisää: Näissä paikoissa mahdollisia altistumisia Pirkanmaalla – sunnuntaina listalle yksi uusi tamperelaiskoulu

EU-parlamentin mukaan yhteinen koronatodistus ei saisi syrjiä rokottamattomia

Kello 16.24: Euroopan unionissa neuvottelut yhteisestä koronatodistuksesta etenevät. EU-parlamentti on hyväksynyt asiaan oman kantansa, ja seuraavaksi instituutiot neuvottelevat siitä, millaiseksi todistus lopulta muotoutuu.

Komission esityksen mukaan yhteisellä koronatodistuksella voisi todistaa saaneensa negatiivisen tuloksen koronatestistä, olevansa rokotettu tai jo sairastaneensa koronaviruksen aiheuttaman taudin.

EU-parlamentti on painottanut yhdenvertaisuutta. Se vetoaa jäsenmaihin, että niiden tulisi varmistaa koronatestien edullisuus ja saavutettavuus, jotta todistus ei synnytä syrjivää asetelmaa koronarokotettujen ja rokottamattomien välille eikä todistuksen saaminen jäisi kiinni varallisuudesta.

Yhteisen koronatodistuksen on kaavailtu helpottavan matkustamisen avaamista EU-maiden välillä. Komissio on kaavaillut todistuksen käyttöönottoa jo kesän alkupuoliskolle.

Intia alkaa rokottaa kaikkia yli 18-vuotiaita

Kello 15.47: Intian on määrä aloittaa kaikkien aikuisten rokotukset lauantaina, ja ainakin 13 miljoonaa ihmistä on rekisteröitynyt jo rokotettavaksi.

Monet osavaltiot ovat kuitenkin varoittaneet, ettei niillä ole varastossa riittävästi rokotteita kaikkien yli 18-vuotiaiden rokottamiseksi. Tämä on tilanne esimerkiksi Maharashtran osavaltiossa, jossa sijaitsee suurkaupunki Mumbai.

–  Yli 18-vuotiaiden rokotukset alkavat vasta silloin, kun rokotteita on riittävästi, eivät toukokuun ensimmäisenä päivänä, sanoi Mumbain paikallishallinnon edustaja Ashwini Bhide intialaiskanava NDTV:lle.

Intiassa on raportoitu yli 3  600 uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta, mikä on uusi päivittäinen ennätys. Yhteensä maassa on kuollut koronaan yli 200  000 ihmistä.

Maassa on todettu reilut 18 miljoonaa koronatartuntaa.

Ruotsissa vain kaksi uutta kuolemantapausta

Kello 15.08: Ruotsissa raportoitiin torstaina vain kaksi uutta koronakuolemantapausta, kun aiempina päivinä niitä on ollut kymmeniä. Kuolleita on nyt 14 002.

Uusia tartuntoja oli edelleen yli 7100 ja kokonaismäärä yli 967 000.

Biontech toivoo, että sen rokotteella voitaisiin rokottaa 12–15-vuotiaita jo kesällä

Kello 13.55: Biontechin toinen perustaja Ugur Sahin kertoo Spiegel-lehdelle, että se odottaa Biontechin ja Pfizerin saavan luvan koronarokotteensa käyttöön 12–15-vuotiailla EU-alueella jo kesäkuussa.

Sahinin mukaan yrityksen hakemus Euroopan lääkevirastolle (EMA) on lähes valmis ja hakemus on määrä jättää ensi keskiviikkona. Sahin kertoi myös, että yritys testaa parhaillaan, voisiko sen rokote soveltua alle 12-vuotiaille ja jopa vauvaikäisille. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan kesällä.

Vaikka lapsien ja nuorten on katsottu sairastavan koronan aikuisia useammin lievänä, lasten rokottamista on pidetty tärkeänä pandemian taltuttamisen kannalta.

Ensimmäisen rokotteen saanut yli 1,59 miljoonaa suomalaista

Kello 13.44: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut lähes 1 592 000 ihmistä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurannasta.

Luku on noussut eilisestä runsaalla 20 000:lla. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut nyt 28,6 prosenttia väestöstä. Toisen rokoteannoksen on saanut runsaat 158 000 ihmistä, mikä tarkoittaa 2,9 prosenttia väestöstä.

Rokotusten kattavuudessa on suuria kuntakohtaisia eroja. Joissakin kunnissa on ensimmäisen rokotteen saanut jo yli puolet väestöstä, kun joissakin kunnissa vastaava osuus on vain viidennes.

THL: Suomessa todettu kaksi uutta koronakuolemaa

Kello 12.48: Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi kaikkiaan 125 ihmistä, joista 32 on tehohoidossa. Sairaalapotilaiden määrä on vähentynyt eilisestä kahdeksalla.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa kaikkiaan 913 ihmistä.

Tays: Tukihenkilö pääsee taas mukaan raskausajan ultra- ja poliklinikkakäynneille

Kello 12.27: Puolison tai yhden muun tukihenkilön osallistuminen äitiysultran seulontakäynneillä sekä äitiyspoliklinikan ja raskauspäivystyksen käynneillä on jälleen mahdollista, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays).

Tays ohjeistaa, että tukihenkilön tulee olla terve. Käynneillä on huolehdittava siitä, että vähintään kahden metrin turvavälit säilyvät. Lisäksi tukihenkilöä pyydetään käyttämään suu-nenäsuojausta.

Tukihenkilön mukana oloa rajoitettiin maaliskuussa koronavirustilanteen vuoksi. Rajoitus poistuu tänään torstaina 29. huhtikuuta. Ajankohtaiset ohjeet voi tarkistaa tarkemmin Taysin verkkosivuilta.

THL: Uusia tartuntoja kolmeen kuntaan Pirkanmaalla

Kello 12.12: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi torstaina uusia koronavirustapauksia kolmeen kuntaan Pirkanmaalla.

Eniten tapauksia kirjattiin Tampereelle, minne THL raportoi seitsemän uutta tartuntaa. Orivedelle ja Kangasalle ilmoitettiin kumpaankin yksi uusi tapaus.

Koko maassa eniten tartuntoja todettiin Helsingissä, jonne kirjattiin 43 tartuntaa. Vantaalle THL raportoi 25, Espooseen 16 ja Ouluun 13 tapausta.

Neuvottelut EU:n yhteisestä koronatodistuksesta etenevät

Kello 10.42: Euroopan unionissa neuvottelut yhteisestä koronatodistuksesta etenevät. EU-parlamentti on hyväksynyt asiaan oman kantansa, ja seuraavaksi instituutiot neuvottelevat siitä, millaiseksi todistus lopulta muotoutuu.

Komission esityksen mukaan yhteisellä koronatodistuksella voisi todistaa saaneensa negatiivisen tuloksen koronatestistä, olevansa rokotettu tai jo sairastaneensa koronaviruksen aiheuttaman taudin.

EU-parlamentti on painottanut kannassaan yhdenvertaisuutta. Se vetoaa jäsenmaihin, että niiden tulisi varmistaa koronatestien edullisuus ja saavutettavuus, jotta todistus ei synnytä syrjivää asetelmaa koronarokotettujen ja rokottamattomien välille.

Suomessa löytynyt Intian virusmuunnosta

Kello 10.27: Kolmesta Suomessa maaliskuussa otetusta näytteestä on löytynyt Intian virusmuunnosta. Asiasta kertoi ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön koronainfossa.

Helve kertoi infossa, että on mahdollista, että muunnoksen tartuttavuus on jonkin verran aiempaa korkeampi. Hänen mukaansa ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että muunnos pystyisi kiertämään rokotteen antamaa suojaa.

Lue lisää: Suurin osa tartunnoista nuorilla aikuisilla ja työikäisillä – kolme Intian virusmuunnosta löytynyt Suomessa

Intiassa ennätysmäärä koronakuolemia vuorokaudessa

Kello 10.14: Intiassa on raportoitu yli 3 600 uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta, mikä on uusi päivittäinen ennätys. Yhteensä maassa on kuollut koronaan yli 200 000 ihmistä.

Maassa on todettu reilut 18 miljoonaa koronatartuntaa. Niin tauti- kuin kuolintapausten on kuitenkin arvioitu olevan virallisia lukemia suurempia.

Intian on määrä aloittaa kaikkien aikuisten rokotukset lauantaina. Monet osavaltiot ovat kuitenkin varoittaneet, ettei niillä ole varastossa riittävästi rokotteita rokotusohjelman toteuttamiseksi.

THL: Suomessa todettu 208 uutta koronavirustartuntaa

Kello 10.07: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan torstaina on todettu 208 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on Suomessa nyt 86 613.

Pirkanmaalla 25 uutta koronatartuntaa

Kello 9.20: Pirkanmaalla on varmistunut 25 uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki alueelta 1 696 näytettä. Kaikkiaan Pirkanmaalla on todettu epidemian aikana 4 649 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettiin 25 uutta koronatartuntaa

Yhdysvallat lähettää Intiaan apua yli sadan miljoonan dollarin edestä

Kello 8.25: Yhdysvallat on kertonut lähettävänsä koronaviruksen runtelemaan Intiaan pikaisesti apua yli sadan miljoonan dollarin arvosta. Ensimmäiseen avustuserään kuuluu koronavirustartuntojen vahvistamiseen tarvittavia pikatestejä.

Valkoisen talon mukaan ensimmäisen avustuslennon pitäisi saapua perille torstaina. Lastissa on pikatestien lisäksi muun muassa kasvomaskeja terveydenhoitohenkilökunnalle.

Yhdysvallat lähettää Intiaan myös uudelleen täytettäviä happisäiliöitä ja ilmasta happea tuottavia laitteita. Lisäksi Intiaan toimitetaan Astra Zenecan rokotteiden valmistukseen käytettäviä tarvikkeita.

Kolmea HVK:n työntekijää epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä

Kello 8.21: Keskusrikospoliisi (krp) on saanut valmiiksi esitutkinnan, joka koskee Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) sisäistä toimintaa viime kevään epäonnistuneissa hengityssuojainhankinnoissa.

Tutkinnassa on selvitetty HVK:n työntekijöiden roolia kaupoissa ja sitä, onko hankinnoissa toimittu vastoin ohjeita ja aiheutettu vahinkoa Huoltovarmuuskeskukselle.

Kolmea epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä. Asia siirtyy nyt syyteharkintaan. Tutkinta varsinaisesta kaupasta on vielä kesken. Siinä on epäiltynä törkeästä petoksesta kaksi ihmistä.

Keskiviikko 28.4.

Tampereella ja Nokialla uusia altistumispaikkoja

Kello 19.54: Tays twiittasi keskiviikkona uusista mahdollisista altistuspaikoista. Tampereella on voinut altistua ravintola Ohranjyvässä 24.4. kello 16–18. Nokialla paikat ovat Härki-apteekki 26.4. kello 15.40–16 ja Nokian Prisma 26.4. kello 16–17.

Johnson & Johnsonin rokotteen käytöstä linjaus EMA:n suosituksen jälkeen

Kello 18.40: Yhdysvaltalaisen Johnson & Johnsonin koronarokotteen käytöstä Suomessa päätetään sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto EMA on antanut oman suosituksensa. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Yhdysvalloissa rokote on ollut laajassa käytössä. Siellä on havaittu harvinaisia veren hyytymishäiriöitä rokotteen antamisen jälkeen. Häiriöiden taudinkuva on samankaltainen kuin Astra Zenecan rokotteessa.

Johnson & Johnsonin rokotteen on Yhdysvalloissa saanut lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä. Heidän joukossaan on havaittu yhteensä 15 harvinaista hyytymishäiriötapausta, joista valtaosa alle 50-vuotiailla naisilla.

Intiassa on kuollut koronaan nyt yli 200 000 ihmistä

Kello 18.12: Intiassa on kirjattu kaikkiaan yli 200 000 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Samalla uusien kuolemantapausten määrä vuorokaudessa ylitti 3 000:n rajan ensimmäistä kertaa pandemian aikana, kertoivat maan viranomaiset keskiviikkona.

Uusia tartuntoja kirjattiin vuorokauden aikana Intiassa noin 360 000, mikä on maailmanennätys päivittäisissä määrissä.

Intian tautitilanne on nopeasti noussut pahaksi, ja maan sairaalat ovat niin täynnä, että monia potilaita on jouduttu käännyttämään sairaaloista. Pulaa on muun muassa hengityskoneista. Mediat ovat kertoneet potilaista, jotka ovat kuolleet jonottaessaan sairaalahoitoa.

Muun muassa EU, Yhdysvallat ja Britannia ovat luvanneet toimittaa hätäapua maahan. Myös Suomi kertoi tiistaina toimittavansa apua Intiaan.

Parkanossa ulkomailta saatu tartunta

Kello 17.26: Parkanossa on todettu ulkomailta saatu koronatartunta.

Parkanon kaupunki tiedottaa tartunnan saaneen olevan eristyksissä ja kolmen altistuneen karanteenissa. Altistumiset ovat tapahtuneet perheen sisäisissä tapaamisissa.

Parkanon kaupunki muistuttaa samalla vapunvietosta pienessä piirissä.

Karanteenissa tai eristyksissä olevat voivat äänestää kotona

Kello 17.08: Oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tarkentavat ohjeitaan karanteenissa tai eristyksissä olevien äänestämisestä kesäkuun kuntavaaleissa. Heille tarjotaan mahdollisuutta äänestää kodissa tietyin reunaehdoin ja tartuntatautilääkärin päätöksellä.

Tarkennettujen ohjeiden mukaan karanteenissa tai eristyksissä olevien äänestäminen pitää järjestää mahdollisuuksien mukaan kodin pihalla. Jos äänestys tapahtuu sisällä kodissa, vaalitoimitsijan on pyydettävä äänestäjää avaamaan ikkunat ennen äänestystä tartuntariskin vähentämiseksi. Kahden metrin turvaväli on pidettävä.

Vaalitoimitsija voi kuitenkin kertoa riskiryhmäläisille tai omaehtoisessa karanteenissa oleville, että äänestyspaikalla äänestäminen on ensisijaista. Äänestyspaikalla on tehty järjestelyjä, jotta äänestäminen olisi turvallista.

Vaalitoimitsijoilta edellytetään kotiäänestyksessä rokotusta vähintään kerran. Rokote on otettava viimeistään kolme viikkoa ennen vaaleja.

Kangasala kannustaa vastuulliseen vappuun

Kello 16.55: Kangasalan kaupunki kannustaa viettämään vappua vastuullisesti. Kaupunki muistuttaa, että koronatilanteen vuoksi vappua kannattaa viettää lähipiirissä ja suuria kokoontumisia välttäen.

Uusien koronatapausten ilmaantuvuus oli Kangasalla toiseksi korkein Pirkanmaalla Tampereen jälkeen viikoilla 15–16. Kangasalla ilmaantuvuus oli 96,2 100 000 asukasta kohden. Pirkanmaan keskiarvo samalla ajanjaksolla oli 61,7 100 000 asukasta kohden.

– Perinteiset vappumenot suuriin joukkoihin kokoontuen on nyt syytä unohtaa ja nauttia toivon mukaan aurinkoisesta vapusta pienellä porukalla ulkosalla ja väljästi, kaupungin tartuntatautivastaava lääkäri Tiina Viitaniemi sanoo.

Ruotsissa tasan 14 000 koronakuolemaa

Kello 15.11: Ruotsissa on nyt tasan 14 000 kuolemantapausta koronaviruksen takia. Tiistaina raportoitiin 32 uudesta tapauksesta.

Uusia tartuntoja oli vuorokaudessa 7 266. Kokonaismäärä on jo yli 960 000.

Tays sallii jälleen vierailut sairaaloissaan

Kello 14.36: Tampereen yliopistollisen sairaala (Tays) purkaa sairaalavierailuja koskeneita rajoituksia. Jatkossa Taysin sairaaloissa voi jälleen vierailla. Taustalla vaikuttavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamat, valtakunnalliset ohjeet.

Tays on laatinut ohjeet turvallisia vierailuja varten. Ohjeiden mukaan vierailla tulee vain terveenä. Käsihygieniasta tulee huolehtia sekä käyttää käsihuuhdetta ja maskia. Tays muistuttaa ottamaan vierailulle mukaan oman suojaimen.

Lisäksi muihin potilaisiin ja henkilökuntaan tulee pitää yli kahden metrin turvaväli. Turhaa liikkumista osaston yhteisissä tiloissa on vältettävä.

Jos osastolla on meneillään tartuntataudin aiheuttama epidemia tai tartuntojen selvitys, vierailu on mahdollista vain poikkeustapauksissa ja erikseen sopien.

Suomessa kolme uutta koronakuolemaa

Kello 13.15: Suomessa on todettu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä kuolemia on raportoitu pandemian aikana 911.

Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on nyt 133 potilasta, joista tehohoidossa on 33. Molemmat luvut ovat kasvaneet yhdellä edellisestä päivästä.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 17 ja tehohoidossa kolme koronapotilasta. Sairaalahoidossa olevia on kolme enemmän kuin eilen. Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

HVK: Suojavarusteiden riittävyys erinomaisella tasolla

Kello 12.31: Sosiaali- ja terveydenhuollon suojavarusteiden riittävyys on erinomaisella tasolla, kertoo Huoltovarmuuskeskus (HVK). HVK:n mukaan suojavarusteiden kulutus tasaantui hieman huhtikuussa maaliskuuhun verrattuna.

HVK kertoo, että suojavarusteita on hankittu jatkuvasti lisää. Suojaimia on saatavilla hyvin kansainvälisiltä ja kansallisilta markkinoilta, ja lisäksi niitä pystytään hankkimaan kustannustehokkaasti. Noin viidesosa suojavarustehankinnoista on euroissa mitattuna kotimaista tuotantoa.

Tämän hetken arvion mukaan kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollossa 700 000–800 000 kappaletta vuorokaudessa. Hengityssuojaimia (FFP2 ja FFP3) tarvitaan arviolta 10 000–15 000 ja suojavaatteita 45 000–55 000 kappaletta vuorokaudessa.

Suomessa on 244 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.52: Suomessa on raportoitu 244 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 86 405 tartuntaa.

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 3 544, kun edeltävien kahden viikon aikana niitä todettiin 5 799. Tartuntojen määrä on siis vähentynyt 2 255:llä.

Eniten uusia tapauksia THL raportoi Helsinkiin, 45, ja Vantaalle, 31. Pirkanmaalle tartuntoja ilmoitettiin kuuteen kuntaan seuraavasti: Tampere 24, Ylöjärvi 4, Akaa 1, Pirkkala 1, Lempäälä 1 ja Kangasala 1.

THL ilmoittaa tartuntoja vain niistä kunnista, joissa on koko epidemian aikana tullut ilmi yli neljä tapausta.

Intian virusmuunnosta tavattu Tukholman alueella

Kello 10.36: Intiassa voimakkaasti levinnyttä koronavirusmuunnosta on tavattu myös Ruotsissa. Kaikki tiedossa olevat neljä tapausta on rekisteröity Tukholman alueella, kertovat alueen terveysviranomaiset.

Toistaiseksi ei vielä tiedetä, miten tartunnat ovat Ruotsiin kulkeutuneet. Intialaisen muunnoksen vaarallisuudesta tai tartuttavuudesta verrattuna muihin koronavirusmuunnoksiin ei myöskään ole vielä selvää kuvaa.

Pirkanmaalla seitsemän uutta tartuntaa

Kello 9.16: Pirkanmaalla on varmistunut seitsemän uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki Pirkanmaalla maanantaina yhteensä 1 233 näytettä. Kaikkiaan Pirkanmaalla on todettu epidemian aikana 4  624 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa

55–59-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Tampereella

Kello 8.41: Tampere avaa ajanvarauksen koronavirusrokotuksiin 55–59-vuotiaille eli vuosina 1962–1966 syntyneille. Ajanvaraus alkaa tänään kello 12.

Rokotusajan voi varata verkossa. Rokotuksia annetaan 55–59-vuotiaille Ratinan rokotusyksikössä. Rokotukseen on varattavissa myös ilta-aikoja. Ratinan yksikkö on auki arkisin kello 8–20.

Tällä hetkellä rokotusajan Tampereella voivat varata myös kaikki 60 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat yli 16-vuotiaat ja yli 70-vuotiaan kanssa samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.

WHO: Intian virusmuunnosta havaittu ainakin 17 maassa

Kello 8.17: Intian koronatilanteeseen mahdollisesti vaikuttanutta koronavirusmuunnosta on havaittu ainakin 17 maassa, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

YK:n alainen WHO kertoi, että valtaosa havainnoista oli peräisin Intiasta, Britanniasta, Yhdysvalloista ja Singaporesta.

Järjestö on tuoreeltaan listannut kyseisen virusmuunnoksen kiinnostuksen kohteeksi, muttei ole vielä määritellyt sitä huolta aiheuttavaksi. Jälkimmäinen kuvaus viittaisi siihen, että kyse on alkuperäistä virusmuotoa vaarallisemmasta muunnoksesta.

CNN: Intiassa voinut olla yli puoli miljardia tartuntaa, asiantuntijat pelkäävät

Kello 8.11: Asiantuntijat pelkäävät, että katastrofaalisen koronatilanteen keskellä elävässä Intiassa on voinut olla yhteensä jopa yli puoli miljardia koronatartuntaa, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Intiassa on kirjattu yhteensä yli 17,6 miljoonaa tartuntaa, mutta asiantuntijat arvioivat todellisen lukeman olevan mahdollisesti jopa 30 kertaa korkeampi. Intian väkiluku on yli 1,3 miljardia.

New Delhissä toimivan tautikeskuksen johtajan mukaan viime vuonna vain yhden kolmestakymmenestä tartunnasta arvioitiin tulleen havaituksi testeissä. Intiassa terveydenhuoltohenkilöstö ja tutkijat ovat pitkään varoittaneet, että koronatartuntojen ja virukseen liittyvien kuolemien määriä on ilmoitettu alakanttiin.

Yhdysvallat höllentää maskilinjauksiaan

Kello 8.06: Yhdysvalloissa koronarokotuksen saaneet eivät enää joudu käyttämään aina ulkona liikkuessaan kasvomaskia, linjasi maan tautikeskus CDC.

CDC:n mukaan täysin rokotetut voivat kulkea jatkossa ulkona valtaosan ajasta maskitta. Sisätiloissa sekä muun muassa ulkona järjestettävissä paraateissa ja urheilutapahtumissa maskia tulee edelleen käyttää rokotuksesta huolimatta.

Presidentti Joe Biden puolestaan painotti televisioidussa puheessaan maan koronarokotusohjelman ripeää edistymistä, minkä vuoksi kasvomaskisuosituksia voidaan nyt höllätä. Hän painotti uuden maskilinjauksen olevan hyvä lisäsyy ottaa rokotus, jos sitä ei ole vielä ottanut.

Marin kertoo rajoitusten purkamisen suunnitelmasta eduskunnalle

Kello 8.04: Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoittaa tänään iltapäivällä alkavassa eduskunnan täysistunnossa suunnitelmasta koronaviruspandemiaan liittyvien rajoitustoimien ja -suositusten hallituksi purkamiseksi.

Valtioneuvosto totesi tiistaina poikkeusolot päättyneeksi. Hallitus arvioi, ettei poikkeuksellisten toimivaltuuksien käyttämiselle ole enää edellytyksiä epidemian hallinnassa.

Hallitus arvioi, että koronavirusepidemia on hallittavissa viranomaisten tavallisin toimivaltuuksin.

Tiistai 27.4.

Poikkeusolojen lainsäädäntö puretaan

Kello 19.42: Valtioneuvosto on tänään todennut poikkeusolot päättyneeksi. Hallitus arvioi, ettei poikkeuksellisten toimivaltuuksien käyttämiselle ole enää edellytyksiä epidemian hallinnassa. Siksi valtioneuvosto antoi eduskunnalle kumoamisasetukset valmiuslain säädöksistä.

Hallitus arvioi, että koronavirusepidemia on hallittavissa viranomaisten tavallisin toimivaltuuksin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi aiemmin tiistaina keskustelleensa asiasta myös presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Poikkeusolot todettiin maaliskuun alussa. Valmiuslaista otettiin käyttöön pykäliä, jotka antoivat muun muassa mahdollisuuden poiketa kiireettömän hoidon määräajoista ja keskittää koronaviestinnän johtamista valtioneuvoston kansliaan.

Suomi antaa apua Intialle koronakriisin hoitoon

Kello 19.00: Suomi tarjoaa Intialle apua maan koronakriisin hoitoon. Suomi on valmis lähettämään Intiaan happipulloja EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

–  Intia on yksi EU:n strategisista kumppaneista Aasiassa. Kumppanuuteen kuuluu solidaarisuus hädän hetkellä. Intia on auttanut muuta maailmaa lahjoittamalla ja viemällä valmistamiaan covid-19-rokotteita. Nyt Suomi ja EU haluavat auttaa Intiaa, sanoo ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osaston päällikkö Piritta Asunmaa tiedotteessa.

Intiassa on tällä hetkellä pulaa lääkkeistä ja hapesta eikä sairaaloihin voida ottaa uusia potilaita. Intiassa on todettu yli 16 miljoonaa koronatartuntaa ja lähes 200  000 kuolemaa viruksen seurauksena. Intia on pyytänyt apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Kansallinen todistus koronarokotuksesta käyttöön toukokuun lopulla

Kello 17.22: Kansallinen todistus koronarokotuksesta otetaan Suomessa käyttöön toukokuun lopulla, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Kela.

Omakannan koronatodistuksessa on tiedot henkilön saamista koronarokotuksista.

Kansallista koronarokotustodistusta voi käyttää esimerkiksi rajanylitystilanteissa niissä EU-maissa, jotka tällaisen todistuksen hyväksyvät.

Heinäkuussa otetaan puolestaan käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus, joka sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.

Ruotsissa 45 uutta kuolemantapausta

Kello 15.50: Ruotsissa raportoitiin tiistaina 45 uutta kuolemantapausta, ja kuolleita on nyt yhteensä lähes 14 000. Uusia tartuntoja on perjantain jälkeen tullut ilmi lähes 15 000. Tartuntojen kokonaismäärä on yli 953 000.

Pirkanmaan koronanyrkki vapautti alle 12-vuotiaiden harrastuksia

Kello 15.47: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä on käynyt jälleen läpi Pirkanmaan alueen koronavirustilannetta sekä linjannut uusista alueellisista suosituksista.

Pirkanmaan koronatilanne on jatkunut viime viikkojen tasolla ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on edelleen leviämisvaiheessa.

Pirkanmaan alueella koronaviruksen ilmaantuvuus on kuluneen kahden viikon ajalta 65 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Positiivisten osuus Fimlabissa testatuista oli viime viikolla 2,5 prosenttia.

Aluehallintovirasto on päättänyt kymmenen henkilön kokoontumisrajoituksesta Pirkanmaalle toukokuun alusta 16.5. asti. Myös yksityistilaisuuksissa suositellaan kymmenen henkilön rajoitusta kuuden sijaan.

Alueellinen pandemiaohjausryhmä linjasi tiistaina, että ulkoliikunnassa alle 12-vuotiaiden ohjatussa ryhmäliikunnassa voi harjoittaa lajinomaista harjoittelua ilman turvavälejä ja ryhmäkokoja. Kilpailutoiminta ei ole edelleenkään mahdollista.

Pirkanmaalla pääosa tartunnoista tuli perheestä

Kello 15.26: Tampereen yliopistollinen sairaala tiedottaa, että viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 194 tartuntaa, joista 142:n lähde selvisi. Todetut lasten ja nuorten tartunnat ovat pääosin peräisin perheestä, ensin sairastuneelta aikuiselta. Aikuisten liikuntaharrastuksista sisätiloista tuli viime viikolla 14 tartuntaa.

Eniten eli 34 prosenttia, 66 tapausta, tuli perheestä.

Sukulaisilta tai ystäviltä tuli 17 prosenttia tartunnoista eli 24 tartuntaa.

Työpaikalta saatiin 6 prosenttia tartunnoista eli 9 tartuntaa. Tartunnat tulivat kahdeksalta eri työpaikalta.

Lisäksi tartuntoja tuli hoito- ja hoivayksikössä, aikuisten sisäliikunnassa, päiväkodissa ja koulussa, yksityisissä juhlissa skeä ulkomailta.

THL kehottaa välttämään matkustamista Intiaan

Kello 14.42: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että ihmiset välttäisivät toistaiseksi kokonaan matkustamista Intiaan.

Epidemiatilanne Intiassa on huonontunut nopeasti, ja Intiassa on myös havaittu uusi muuntunut koronavirus B.1.617. Uuden muuntuneen viruksen kyvystä tarttua ja levitä tai aiheuttaa vakavaa taudinmuotoa ei ole vielä riittävästi tietoa.

Intian ulkorajat on toistaiseksi suljettu ja turistiviisumien myöntäminen on pääosin keskeytetty.

THL:n antama vastaava suositus kaikkien Brasiliaan ja Etelä-Afrikkaan suuntautuvien matkojen välttämisestä on edelleen voimassa. Myös kaikkea muuta matkustamista ulkomaille tulisi rajoittaa vain välttämättömään.

Lähes 28 prosenttia suomalaisista saanut jo rokotteen

Kello 13.20: THL: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut lähes 1 523 200 ihmistä. Toisen annoksen saaneita on vajaat 154 000. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanyt nyt lähes 28 prosenttia väestöstä.

Jalkapalloseura Liverpoolille huimat tappiot

Kello 12.39: Valioliigaseura Liverpool ilmoittaa tehneensä kymmenien miljoonien tappiot toukokuuhun 2020 päättyneellä tilikaudella. Seuran tappiot ennen veroja olivat 46 miljoonaa puntaa eli lähes 53 miljoonaa euroa.

Liverpool kertoi tappioistaan vain viikko sen jälkeen, kun se joutui luopumaan Euroopan 12 mahtiseuran Superliigasta, joka kuihtui kasaan fanien, viranomaisten ja lajin kattojärjestöjen painostuksesta.

Liverpoolin tappiot kertovat koronapandemian vaikutuksista vain viime vuoden toisella neljänneksellä. Pandemian ja koronarajoitusten 12 kuukauden aikana aiheuttamiksi tappioiksi seura arvioi 120 miljoonaa puntaa eli noin 138 miljoonaa euroa.

Pääministeri Marin: Poikkeusolot päättyvät Suomessa

Kello 12.28: Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tiistaina, että koronaviruksen vuoksi julistetut poikkeusolot Suomessa päättyvät.

Valtioneuvosto päättää asiasta tiistaina ylimääräisessä istunnossaan.

Marin sanoi keskustelleensa asiasta presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Poikkeusolojen päättyessä valmiuslain soveltaminen lakkaa. Hallitus antaa eduskunnalle kumoamisasetukset valmiuslain säädöksistä.

”Virkanäkemys on se, että edellytyksiä ei enää ole valmiuslain säädöksille”, Marin sanoi saapuessaan Säätytalolle tiistaina.

Helsingin Flow Festival perutaan ensi kesältä

Kello 12.23: Helsingissä järjestettävä Flow Festival perutaan ensi kesältä. Tämä on tapahtumalle jo toinen kesä peräkkäin.

Järjestäjien mukaan koronapandemian aiheuttama kansainvälinen poikkeustilanne on tehnyt festivaalin järjestämisestä tänä kesänä mahdotonta.

Seuraava Flow Festival järjestetään elokuussa 2022 Helsingin Suvilahdessa.

Tredun toimipisteessä altistuminen

Kello 12.16: Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Hepolamminkadun toimipisteessä Tampereella on ollut koronavirusaltistuminen. Oppitunneilla ja ruokailun aikana ilman maskia tartunnan saaneen lähellä olleet opiskelijat olivat altistuneet.

Kaikki altistuneet on tavoitettu. Viisi opiskelijaa on asetettu karanteeniin 2. toukokuuta saakka. Tredu tiedottaa hoitavansa asiaa yhteistyössä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa.

THL: Suomessa on todettu 224 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 224 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 86 161 koronavirustartuntaa.

Pirkanmaalla uusia tartuntoja kirjattiin seuraaviin kuntiin: Tampere: 21, Virrat 1, Ylöjärvi 1 ja Sastamala 1. Koko Suomen uusista tartunnoista runsaat 9 prosenttia on siis todettu Tampereella.

Koko Pirkanmaalla todettiin maanantaina kuitenkin vähiten tartuntoja sitten helmikuun 12. päivän. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiedotti tiistaina niitä löytyneen 8.

Ateneumin ovet avattiin koronatauon jälkeen

Kello 10.32: Helsingissä Ateneumin taidemuseo on avautunut tänään noin viiden kuukauden jälkeen. Museo on ollut kiinni koronaviruksen leviämisen estämiseksi marraskuun lopusta saakka.

Aluksi yleisöllä on pääsy ainoastaan venäläisen taidemaalarin Ilja Repinin näyttelyyn Ateneumin kolmanteen kerrokseen. Myöhemmin yleisölle avataan myös muiden salien näyttelyt.

Toistaiseksi kaikkien museovieraiden on ostettava lippu tietylle saapumisajankohdalle museoon rajatun asiakasmäärän vuoksi.

Brasilia kielsi Sputnik-rokotteen tuonnin maahan

Kello 10.31: Brasiliassa maan terveysviranomaiset ovat kieltäneet venäläisen Sputnik-koronarokotteen maahantuonnin sen jälkeen, kun osa Brasilian osavaltioista oli pyytänyt lupaa maahantuonnille.

Terveysviranomaisten mukaan rokotteen tehosta ja turvallisuudesta ei ole vielä saatavilla tarpeeksi tietoa. Maan terveydenhuollon valvontavirasto Anvisa sanoi myös havainneensa joitain rokotteeseen liittyviä epäselvyyksiä, mutta ei täsmentänyt, millaisia.

Sputnik-rokote on parhaillaan Euroopan lääkeviraston EMA:n arvioitavana.

Poliisi suosittelee, ettei Helsingin keskustaan kokoonnuta vappuna

Kello 10.12: Poliisi suosittelee vahvasti, ettei Helsingin keskustaan kokoonnuta vappuna.

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut kuuden hengen kokoontumisrajoituksia toukokuun puoleenväliin saakka. Lisäksi valtioneuvosto ja Helsingin kaupunki suosittelevat edelleen tapaamisten välttämistä sekä vapun juhlimista lähipiirissä ja etänä.

Pirkanmaalla 8 uutta tartuntaa

Kello 9.02: Pirkanmaalla on todettu 8 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Fimlab tutki maanantaina 1 025 näytettä.

Pirkanmaalla on raportoitu tätä pienempi tartuntamäärä viimeksi 12. helmikuuta.

Maanantaina raportoitiin 18 uutta tartuntaa, sunnuntaina 26, lauantaina 34 ja perjantaina 36.

Kaikkiaan Pirkanmaalla on koko koronavirusepidemian aikana todettu 4 617 tartuntaa.

Jo yli 147 miljoonaa tartuntaa

Kello 8.32: Maailmalla on todettu jo yli 147 miljoonaa koronavirustartuntaa, kertoo Johns Hopkinsin yliopiston seuranta. Yhdysvalloissa niistä on todettu yli 32 miljoonaa, Intiassa yli 17 miljoonaa, Brasiliassa yli 14 miljoonaa ja Ranskassa 5,5 miljoonaa.

Myös Google ja Microsoft tukevat Intiaa

Kello 7.52: Googlen ja Microsoftin intialaissyntyiset toimitusjohtajat lupaavat tukea katastrofaalisesta koronavirustilanteesta kärsivään Intiaan. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Microsoftin Satya Nadella kertoi Twitterissä sydämensä särkyneen Intian tilanteen vuoksi ja lupasi Microsoftin tukevan avustusoperaatioita.

Muutamaa tuntia myöhemmin Googlen Sundar Pichai kertoi niin ikään Twitterissä, että Google ja yhtiön työntekijät tukevat Intiassa avustustyötä tekevien järjestöjen toimia 18 miljoonalla dollarilla.

Ensimmäiset avustuslähetykset saapuneet Intiaan

Kello 7.48: Britannian ensimmäiset avustuslähetykset ovat saapuneet katastrofaalisesta koronavirustilanteesta kärsivään Intiaan, kertoo Intian ulkoministeriö.

Lähetyksessä saapui muun muassa 100 hengityskonetta ja 95 happikonsentraattoria. Jälkimmäisillä voi tuottaa happea hoitokäyttöön ilman säiliöiden jatkuvaa täyttötarvetta.

Ulkoministeriön edustaja Arindam Bagchi julkaisi Twitterissä kuvia, joissa Britannian lähettämiä hoitotarpeita puretaan saksalaislentoyhtiö Lufthansa koneesta.

Britannia on yksi monista valtioista, jotka ovat luvanneet apua Intiaan. Koronalukemat ovat viime päivinä rikkoneet ennätyksiä Intiassa, ylikuormittaneet sairaaloita ja täystyöllistäneet krematorioita.

Maanantai 26.4.

Sammon keskuslukiossa altistumistilanne ruokalassa

Kello 21.00: Sammon keskuslukiossa on tullut tietoon yksi koronatartunta. Kuusi opiskelijaa on asetettu karanteeniin torstaina lukion ruokalassa tapahtuneen altistumisen vuoksi.

Lisäksi kaksi Tampereen yliopiston normaalikoulun alaluokkaa asetettiin perjantaina karanteeniin koulussa torstaina tapahtuneen mahdollisen altistumisen vuoksi. Karanteeniin asetettuja on yhteensä noin 50.

Lue lisää: Näissä paikoissa mahdollisia altistumisia Pirkanmaalla – sunnuntaina listalle yksi uusi tamperelaiskoulu

Tokion kisajärjestäjien suunnitelmalle täystyrmäys

Kello 17.31: Tokion olympialaisten järjestäjät toivovat saavansa kesällä 500 sairaanhoitajaa olympialaisten organisaatioon, jotta kisavieraiden testaaminen koronaviruksen varalta onnistuisi. Suunnitelma sai maanantaina täystyrmäyksen sosiaalisessa mediassa.

Osa kommentoijista kritisoi sitä, että terveydenhuollon tärkeitä työntekijöitä laitettaisiin olympialaisissa vaaraan. Testinäytteitä ottavat voivat heidän mukaansa riskeerata terveytensä, koska he joutuvat lähikontaktiin eri puolilta maailmaa tulevien kisavieraiden kanssa.

Koronapandemiatilanne on heikentynyt Japanissa huhtikuun aikana, ja sunnuntaina muun muassa Tokion ja Osakan riskitasoa nostettiin.

Worldometers-sivuston mukaan Japanissa todettiin 25. huhtikuuta 5  439 koronatartuntaa. Maan virustilanne on kuitenkin parempi kuin esimerkiksi tammikuussa, jolloin ennätyspäivänä Japanissa todettiin lähes 8  000 koronatapausta.

Olympialaisten kisapäivät ovat 23. heinäkuuta–8. elokuuta.

Kokoontumisrajoitukset jatkuvat Pirkanmaalla toukokuussa

Kello 16.15: Kokoontumisrajoitukset jatkuvat mutta lievenevät hieman Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella toukokuussa.

Avi jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamista alueellaan.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella sekä Punkalaitumen kunnassa osallistujamäärä rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Määräys on voimassa 1.5.–16.5.2021.

Tällä hetkellä kokoontumisrajoitus on Pirkanmaalla kuusi henkilöä.

Koronatartuntarypäs Rannikkolaivaston varusmiehillä

Kello 15.44: Rannikkolaivaston Pansion tukikohdan varusmiehillä on todettu 24 uutta koronatartuntaa viikonloppuna. Tartunnat todettiin lomajaksolla olevilla varusmiehillä.

Merivoimien tiedotteen mukaan viikonlopun uudet tartunnat todettiin palveluksessaan kasarmilla majoittuvilla varusmiehillä, joiden ei oltu katsottu altistuneen koronavirukselle. Kahden edeltävän viikon aikana tartuntoja on todettu Rannikkolaivastossa yhteensä 20.

Varusmiehet lähtivät lomajaksolle viime perjantaina. Kukaan heistä ei ilmoittanut kokevansa oireita ennen lähtöään. Heitä kuitenkin hakeutui viikonloppuna testeihin ja 24 sai positiivisen tuloksen.

Rannikkolaivastossa noudatetaan varautumissuunnitelmaa epidemiatilanteisiin, ja kaikki toimet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi ovat olleet käytössä. Ohjeistuksen mukaisesti oireettomia henkilöitä ei ole testattu. Rannikkolaivaston esikuntapäällikkö, komentaja Mikko Villikari kertoo tiedotteessa, että kaikki kasarmissa majoittuvat varusmiehet tullaan nyt testaamaan mahdollisimman nopeasti.

Merivoimien mukaan Pansion tukikohdan varusmiesten keskuudessa levinnyt koronavirus näyttää aiheuttavan hyvin lieväoireista tai jopa oireetonta tautimuotoa. Sairastuneet ovat hyvävointisia.

EU aloittaa oikeustoimet Astra Zenecaa vastaan

Kello 14.49: Euroopan komissio aloittaa oikeustoimet lääkeyhtiö Astra Zenecaa vastaan, kertoo uutistoimisto AFP. Oikeustoimet liittyvät Astra Zenecan koronarokotteiden toimitushäiriöihin EU:n alueella.

Yhtiön rokotetta on toimitettu EU:lle noin 31 miljoonaa annosta sovitusta 120 miljoonasta annoksesta.

Diplomaattilähteet kertoivat AFP:lle viime viikolla komission puntaroivan oikeustoimia. Diplomaattien mukaan komission suunnitelmat saatettiin jäsenmaiden tietoon keskiviikkona. Erään lähteen mukaan komissio toivoi jäsenmailta tukea aikeilleen viikon loppuun mennessä.

Finnair lentää kesällä yli 60 kohteeseen

Kello 14.04: Koronapandemian runtelema Finnair aikoo lentää kesällä yli 60 kohteeseen. Yhtiö kertoo valmistautuvansa lisäämään lentoja erityisesti vapaa-ajan kohteisiin, kun edistyvien koronarokotusten odotetaan elvyttävän matkailua.

Yhtiö edellyttää Suomeen saapuvilta asiakkailta todistusta sairastetusta koronavirusinfektiosta tai negatiivisesta koronatestistä. Toukokuun 11. päivä alkaen yhtiö hyväksyy matkustajilta myös koronarokotustodistuksen.

Finnair kertoi maanantaina myös, että sen lentäjät ovat solmineet kolmi- ja puolivuotisen työehtosopimuksen. Pitkä sopimuskausi tuo henkilöstöjohtaja Johanna Karpin mukaan yhtiölle ennakoitavuutta.

Hämeenkyrössä ammattikoulu kiinni

Kello 13.50: Saskyn ammatti-instituutti Iisakki Hämeenkyrössä on siirtynyt tänään maanantaina etäopetukseen koulussa tapahtuneen korona-altistuksen vuoksi. Koulun tiloissa perjantaina oleskelleella henkilöllä on todettu koronatartunta.

Lue lisää: Näissä paikoissa mahdollisia altistumisia Pirkanmaalla – Hämeenkyrössä ammattikoulu etäopetukseen korona-altistumisten vuoksi

Suomessa kolme uutta koronakuolemaa

Kello 12.37: Suomessa on perjantain jälkeen tullut tietoon kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaikkiaan koko maassa on raportoitu 906 koronakuolemaa.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 136 koronapotilasta. Teho-osastoilla hoidettavien määrä kasvoi perjantaihin verrattuna kahdella ja on nyt 33.

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 12 ja tehohoidossa kaksi koronapotilasta. Perjantaina sairaalahoidossa oli 13 ja tehohoidossa yksi potilas.

Suomessa 133 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.54: Suomessa on raportoitu 133 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 85 937 koronavirustartuntaa.

Kahden viime viikon aikana uusia tartuntoja on todettu 3 650, kun niitä edeltävien kahden viikon aikana todettiin 6 054. Tartunnat ovat vähentyneet runsaalla 2 400:lla.

Eniten uusia tartuntoja kirjattiin Helsinkiin, missä todettiin 34 uutta tapausta. Espooseen kirjattiin 16 ja Vantaalle 13 tartuntaa.

THL raportoi uusia tapauksia neljään kuntaan Pirkanmaalla. Tartuntoja ilmoitettiin seuraavasti: Tampere 12, Hämeenkyrö 1, Pirkkala 1, Ylöjärvi 1.

Korona ei lisännyt yli kymmenen päivän sairauslomia

Kello 11.24: Suomalaisten työntekijöiden sairauslomissa ei Kelan mukaan tapahtunut viime vuonna merkittäviä muutoksia, vaikka koronavirus levisi maassa.

Kelan sairauslomatilastoissa näkyvät kymmenen päivän omavastuuajan ylittäneet sairauslomat, joista on maksettu sairauspäivärahaa.

Julkisen alan eläkevakuuttaja Keva puolestaan vertaili tämän vuoden alussa kunta-alan työntekijöiden sairauspoissaoloja vuosina 2019 ja 2020.

Tutkimuksessa havaittiin, että kunta-alan sairauspoissaolot ovat lisääntyneet jonkin verran korona-aikana varhaiskasvatus- ja terveysalalla. Sen sijaan sairauspoissaolot ovat vähentyneet hallinto- ja toimistotyössä.

Seinäjoen tangomarkkinoita ei järjestetä tulevana kesänä

Kello 10.26: Seinäjoen tangomarkkinoiden kesäfestivaalia ei järjestetä tänä vuonna koronatilanteen vuoksi. Myös Tangolaulukilpailu perutaan, järjestäjät kertovat.

Tangon sävellys- ja sanoituskilpailu etenee kuitenkin suunnitellusti tänä vuonna. Voittaja ja teoksen ensiesityksen ajankohta kerrotaan myöhemmin.

Viime sekä tämän vuoden tapahtumiin ostetut liput, passit ja leirintämajoituspaikat siirtyvät kesän 2022 tapahtumaan. Liput on myös mahdollista palauttaa heinäkuun loppuun mennessä.

Tangomarkkinat järjestetään seuraavan kerran heinäkuussa 2022.

Kangasalan lukiossa tartunta

Kello 9.22: Kangasalan lukiossa on todettu yksi koronavirustartunta, kertoo Kangasalan kaupunki. Altistuneita on viisi. Karanteeniin asetettuihin on oltu yhteydessä.

Koska lukion opiskelijat ja henkilökunta ovat käyttäneet maskeja kattavasti, kokonaisia opetusryhmiä ei Kangasalan mukaan jouduta asettamaan karanteeniin. Karanteeniin asetettujen koulutyö jatkuu etänä, muiden osalta koulu jatkuu lähiopetuksessa.

Kazakstan otti käyttöön kansallisen rokotteensa

Kello 9.18: Keski-Aasiassa sijaitseva Kazakstan on esitellyt oman koronavirusrokotteensa. Rokote tunnetaan nimillä Qaz Covid-in ja Qaz Vac. Rokotetta otetaan kaksi annosta. Sen testaus on edennyt kolmanteen vaiheeseen.

Maan terveysministeri Aleksei Tsoi otti rokotteen suorassa televisiolähetyksessä. Ministeri kehui vointiaan hyväksi rokotteen ottamisen jälkeen ja kertoi hallituksen neuvottelevan turkkilaisten kumppaneiden kanssa rokotteen valmistuksesta.

Valtiontelevision mukaan rokotetta on jaettu eri puolille maata yhteensä 50 000 annosta. Kazakstan alkoi ensimmäisenä ulkomaana valmistaa Venäjän Sputnik V -rokotetta aiemmin tänä vuonna.

Pirkanmaalla 18 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.16: Pirkanmaalla on varmistunut 18 uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Fimlab tutki sunnuntaina yhteensä 599 näytettä. Kaikkiaan Pirkanmaalla on todettu koko epidemian aikana 4 609 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettu 18 uutta koronatartuntaa

Useat maat luvanneet apua Intialle

Kello 9.03: Yhdysvallat ja Britannia ovat lähettäneet hengityskoneita ja rokotemateriaaleja Intiaan. Maan koronalukemat ovat viime päivinä rikkoneet ennätyksiä, ylikuormittaneet sairaaloita ja täystyöllistäneet krematorioita.

Myös Ranska, Saksa ja Kanada ovat luvanneet apua Intialle. Intian valtavien tartuntalukujen vuoksi koko maailman tartuntamäärät ovat nousseet uusiin ennätyksiin.

Pääkaupungissa New Delhissä on jatkettu koronasulkua jatkuvasti pahenevan tilanteen vuoksi samalla, kun monissa rikkaissa maissa ollaan rokotusten edistyessä palaamassa kohti normaalia.

Intiassa jälleen ennätys päivittäisissä tartuntamäärissä

Kello 7.58: Intiassa tilastoitiin maanantaina jo viidettä päivää peräkkäin maailmanlaajuinen ennätys uusissa koronatartuntamäärissä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhden vuorokauden aikana tartuntoja vahvistettiin lähes 353 000. Pandemian aikana tartuntoja on Intiassa ollut tähän mennessä yli 17 miljoonaa.

Maan terveysministeriön mukaan koronavirukseen liitettyjä uusia kuolemia päätyi tilastoihin 2 800, mikä oli enemmän kuin koskaan aiemmin yhden vuorokauden aikana. Kuolemantapauksia on pandemian aikana ollut Intiassa yli 195 000.

NYT: Rokotteen saaneet yhdysvaltalaisturistit voivat kesällä päästä Eurooppaan

Kello 7.41: Koronarokotteen saaneet yhdysvaltalaisturistit saattavat päästä matkustamaan Eurooppaan jo kesällä, kertoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen yhdysvaltalaislehti New York Timesille.

Hän kertoi lehdelle yhdysvaltalaisten käyttävän Euroopan lääkeviraston EMA:n hyväksymiä koronarokotteita, mikä mahdollistaa matkustamisen EU:n alueelle. Hän kertoi jokaisen unionin 27 jäsenmaista ottavan ehdoitta vastaan kaikki EMA:n hyväksymillä rokotteilla rokotetut.

Von der Leyen ei kertonut tarkemmin, milloin turistit pääsisivät EU:hun tai miten vierailut tultaisiin käytännössä mahdollistamaan. Lehti antaa kuitenkin ymmärtää, että uudet matkustussäädökset voisivat olla käytössä jo kesällä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?