Koronavirustilanteen seuranta 19. huhtikuuta alkaen - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Suomessa on raportoitu 197 uutta koronavirustartuntaa – Viikoittaisten tartuntojen määrä laskenut Suomessa maaliskuun puolivälistä saakka

Seuraamme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla.

Intian koronavirustilanne on viime päivinä heikentynyt. Torstaina 22. huhtikuuta maassa raportoitiin yhdessä päivässä liki 315 000 uutta tartuntaa vuorokaudessa, mikä on suurin määrä missään maassa pandemian aikana. Korkeista tartuntaluvuista huolimatta pyhiinvaeltajat kerääntyivät huhtikuussa maailman suurimpaan uskonnolliseen juhlaan eli hindujen Kumbh Mela -juhlaan. Kuvassa (oik.) Kumbh Mela -juhlaan osallistuneelta otettiin koronanäyte huhtikuun puolivälissä.­

19.4. 6:38 | Päivitetty 25.4. 22:50

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 19. huhtikuuta alkaen.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 12.–18.4. pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 25.4.

Yhdysvallat lähettää Intialle koronatestejä, hengityskoneita ja suojausvälineitä

Kello 22.49: Myös Yhdysvallat kertoo lähettävänsä hätäapua Intiaan maan heikkenevän koronatilanteen vuoksi.

Valkoinen talo kertoi lähettävänsä Intiaan muun muassa koronatestejä, hengityskoneita ja suojausvälineitä. Yhdysvallat pyrkii myös auttamaan Intiaa edistämään rokotteidensa tuotantoa.

– Kuten Intia lähetti meille apua silloin, kun sairaalamme kärsivät pandemian alussa, myös Yhdysvallat haluaa auttaa Intiaa, kun se sitä tarvitsee, Valkoinen talo totesi tiedotteessaan.

Useat maat ovat viime päivinä kertoneet lähettävänsä tai valmistelevansa hätäavun lähettämistä Intialle

Monet maat, muun muassa Saksa ja Italia, ovat myös ilmoittaneet rajoittavansa intialaisten saapumista maahan.

Mahdollisia altistumisia Tampereella ja Pirkkalassa

Kello 17.54: Tays kertoi sunnuntaina iltapäivällä verkkosivuillaan ja Twitterissä, että Koronavirukselle on voinut altistua Tampereella Pub Pikilinnassa tiistaina 20.4. kello 16–17 ja Ravintola Härlemissä 20.4. kello 17–18.

Pirkkalassa on voinut altistua Liikuntakeskus Heissä sunnuntaina 18.4. kello 16.30–18.30, tiistaina 20.4. kello 16–19 ja perjantaina 23.4. kello 16–18.

EU aikoo lähettää hätäapua koronan koettelemalle Intialle

Kello 16.21: EU valmistelee nopeaa apua koronan koettelemalle Intialle, sanoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Von der Leyenin mukaan EU arvioi parhaillaan, miten Intiaa voisi auttaa EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Siihen kuuluvat muun muassa lääkintähenkilöstön lähettäminen ja muut toimet väestöryhmille hätätilanteessa tai luonnonkatastrofin jälkeen.

Aiemmin Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi, että Saksa valmistautuu järjestämään pikaista apua Intialle, jossa koronatartunnat ovat lähteneet räjähdysmäiseen kasvuun.

Intian koronavirustilanne on viime aikoina kehittynyt äärimmäisen vakavaksi. Intiassa kirjattiin sunnuntaina lähes 350 000 uutta tartuntaa.

Italia kieltää maahantulon koronaviruksen riepottelemasta Intiasta

Kello 13.43: Italia kieltää maahantulon Intiasta kaikilta paitsi omilta kansalaisiltaan, kertoo maan terveysministeri Roberto Speranza. Italiaan ei saa tulla, jos on 14 edeltävän vuorokauden aikana ollut Intiassa.

Italian kansalaisilta vaaditaan koronavirustesti sekä Intiasta lähtiessä että Italiaan saapuessa, ja lisäksi paluun jälkeen on oltava karanteenissa.

Niitä, jotka ovat jo ehtineet tulla Italiaan oleiltuaan Intiassa 14 vuorokauden sisällä, ministeri opastaa olemaan yhteydessä terveysviranomaisiin.

THL: Ensimmäisen koronarokotteen saanut Suomessa yli 1,5 miljoonaa ihmistä

Kello 13.08: Ensimmäisen koronavirusrokotteen on saanut Suomessa yli 1 521 000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Määrä on noussut eilisestä yli 41 000:lla.

Ensimmäisen rokoteannoksen on nyt saanut yli 27 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen saaneita on yli 152 000 eli alle kolme prosenttia asukkaista.

Yli 75-vuotiaista suomalaisista lähes 90 prosenttia on rokotettu koronarokotteen ensimmäisellä annoksella ja 70–74-vuotiaistakin yli 85 prosenttia.

Irakissa yli 80 ihmistä kuoli koronapotilaita hoitavan sairaalan palossa

Kello 12.31: Irakissa ainakin 82 ihmistä on kuollut koronapotilaita hoitavan sairaalan palossa, ilmoittaa maan sisäministeriö. Loukkaantuneita on ainakin 110. Palo levisi koronapotilaita hoitavassa tehohoitoyksikössä pääkaupungissa Bagdadissa.

– Suuri osa uhreista kuoli, koska heidät piti siirtää ja heidät irrotettiin hengityskoneista. Muut tukehtuivat savuun, viranomaiset kertoivat.

Irakin ihmisoikeuskomission jäsen Ali Bayati kertoi, että kuolonuhreista 28 oli ollut hengityskoneissa.

Terveydenhuollon lähteet kertoivat aiemmin AFP:lle räjähdyksestä, jonka syyksi epäillään vikaa happipullojen säilytyksessä.

Viranomaisten mukaan palo levisi nopeasti, sillä sairaalassa ei ollut palontorjuntajärjestelmää. Palo levisi nopeasti kerrosten välillä.

Päivitys 25.4.2021 kello 13.45: Päivitetty juttua kuolonuhrien määrän tarkennuttua.

Delhin ulkonaliikkumiskielto jatkuu viikolla

Kello 12.30: Intian pääkaupungissa Delhissä on jatkettu ulkonaliikkumiskieltoa viikolla. Samalla maan koronatilanne jatkaa pahenemistaan. Intiassa kirjattiin tänään lähes 350 000 uutta tartuntaa ja 2 800 kuolemantapausta. Luvut olivat korkeimmat pandemian aikana.

Terveydenhuolto ja sairaalat ovat monin paikoin Intiassa täysin ylikuormittuneita. Pulaa on niin sairaalapaikoista kuin hapesta ja lääkkeistä.

Viranomaiset eivät kuitenkaan halua ottaa vastaan moitteita huonosta valmistautumisesta. Twitter vahvisti tänään poistaneensa kymmeniä viranomaistoimia arvostelleita tviittejä Intian hallituksen vaatimuksesta.

Ilmaantuvuus laskenut voimakkaasti

Kello 12.28: Koronatartuntojen ilmaantuvuus on Suomessa nyt 68 tartuntaa kahdessa viikossa sataatuhatta asukasta kohden. Tätä edeltävällä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuusluku oli 115,3.

Ainoastaan Helsingin ja Uudenmaan (115,9) Varsinais-Suomen (113) ja Ahvenanmaan (112,7) sairaanhoitopiireissä ilmaantuvuusluku ylittää sadan. Ahvenanmaalla tätä edeltävän kahden viikon ilmaantuvuusluku oli 53. Tapausten määrä on noussut suhteellisesti paljon, mutta väkimäärältään pienissä sairaanhoitopiireissä ilmaantuvuusluku voi muuttua nopeasti. Ahvenanmaan sairaanhoitopiirin väestömäärä on 30 000.

THL: Suomessa on raportoitu 197 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.13: Suomessa on raportoitu tänään 197 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viikoittaisten koronavirustartuntojen määrä on laskenut Suomessa maaliskuun puolivälistä saakka.

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 3 766, kun edeltävien kahden viikon aikana niitä todettiin 6 393.

Tartuntoja on raportoitu Suomessa koko pandemian aikana yhteensä 85 804.

THL raportoi tartuntoja seuraaviin pirkanmaan kuntiin: Tampere (+16), Kangasala (+4), Hämeenkyör (+2), Valkeakoski (+1), Ylöjärvi (+1).

Brasilian koronatilanne kärjistynyt huhtikuun aikana

Kello 9.56: Koronaan kuukauden aikana kuolleiden määrä on noussut Brasiliassa suuremmaksi kuin koskaan ennen. Huhtikuun aikana oli lauantaihin mennessä kuollut 67 977 ihmistä, vaikka kuukausi ei ole vielä päättynyt.

Maaliskuussa kuolemantapauksia kirjattiin 66 573. Myös se oli enemmän kuin kertaakaan aiemmin.

Lauantaina kirjattiin yli 71 000 uutta tartuntaa. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia on tilastoitu pandemian aikana yli 380 000. Maan kansanterveyslaitos ennustaa, että koronakuolemia kertyy lähiviikkojen aikana noin 3 000 päivässä.

Pirkanmaalla 26 uutta tartuntaa

Kello 9.51: Pirkanmaalla todettiin lauantain aikana 26 koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiedotti sunnuntaiaamuna.

Fimlab tutki Pirkanmaalla lauantain aikana 931 näytettä.

Irakissa yli 20 ihmistä on kuollut koronapotilaita hoitavan sairaalan palossa

Kello 8.56: Irakissa ainakin 23 ihmistä on kuollut koronapotilaita hoitavan sairaalan palossa. Asiasta kertovat asiaa tuntevat lähteet uutistoimisto AFP:lle.

Palo levisi koronapotilaita hoitavassa tehohoitoyksikössä.

Terveydenhuollon lähteet kertoivat AFP:lle räjähdyksestä, jonka syyksi epäillään vikaa happipullojen säilytyksessä. Lähteiden mukaan kymmeniä on loukkaantunut.

Viranomaiset kertoivat valtiolliselle medialle, että 90 potilasta tai heidän läheistään oli pelastettu palosta. Viranomaiset eivät kuitenkaan kertoneet tarkkaa uhrilukua.

Lauantai 24.4.

Uusia mahdollisia altistuksia Pirkanmaalla

Kello 22.04: Pirkanmaalta raportoitiin lauantaina useasta uudesta mahdollisesta altistumisesta.

Metsäkylän yhtenäiskoulun 2. luokalla sekä iltapäivätoiminnassa on tapahtunut korona-altistumisia viikolla 16, tiedottaa Ylöjärven kaupunki. Altistuneisiin on oltu yhteydessä ja terveydenhuolto asettaa heidät karanteeniin. Karanteeni koskee noin 40 henkilöä.

Fitness 24 Seven Tampere Keskusta -kuntokeskuksessa keskiviikkona 21.4. noin kello 15–16 vierailleella henkilöllä on myöhemmin todettu koronavirustartunta. Kuntokeskusketju tiedotti asiasta asiakkaitaan sähköpostitse lauantaina illalla.

Fitness 24 Seven kertoo sähköpostissa, että tieto asiasta on saatu Tampereen Yliopistollisen sairaalan infektioyksiköltä.

Kangasalla Ruutanan esiopetuksen 22.4. asetetut karanteenit on purettu, tiedotti Kangasalan kaupunki lauantaina. Tiedotteen mukaan Taysin infektioyksiköstä on saatu perjantaina 23.4. jatkoselvityksiin perustuva tieto, että Ruutanan esiopetuksessa asetetut koronakaranteenit ovat osoittautuneet aiheettomiksi.

Esikoulun oppilaiden ja henkilökunnan jäsenten karanteenit on purettu ja tieto on saatu kaikille perjantain 23.4. aikana.

AFP: Yhden päivän koronatartuntojen määrä nousi uuteen ennätykseen

Kello 15.42: Maailman koronatartuntojen määrä on noussut uuteen ennätykseen, kertoo uutistoimisto AFP oman seurantansa perusteella. Perjantain aikana maailmassa kirjattiin 893 000 uutta tartuntaa. Taustalla on ennen kaikkea Intian vaikea tartuntatilanne.

Edellinen ennätys tuli 8. tammikuuta, jolloin tartuntoja tilastoitiin yhden vuorokauden aikana 819 000.

Perjantain luku perustuu eri maiden virallisiin tilastoihin lauantaina kello 13 Suomen aikaa.

Vaalijohtaja HS:lle: Eristyksiin määrättyjen mahdollisuutta äänestää selvitetään

Kello 14.40: Eristyksiin koronatartunnan vuoksi määrätyt suomalaiset voivat ehkä sittenkin päästä äänestämään kesäkuun kuntavaaleissa, kertoo oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen Helsingin Sanomille.

– Epidemiatilanteen helpottuessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on lieventänyt aiempia kantojaan, ja asiaa selvitellään parhaillaan, Jääskeläinen sanoo lehden haastattelussa.

Karanteeniin määrätyille on valmisteltu erikoisjärjestelyitä, joiden myötä äänestäminen olisi kunkin kunnan järjestelyjen myötä mahdollista esimerkiksi ulkona katoksessa tai autossa.

Sen sijaan eristykseen määrätyille eli koronaan sairastuneille poikkeusjärjestelyjä ei ole toistaiseksi ollut tiedossa.

Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 13. kesäkuuta. Kahden viikon ennakkoäänestys alkaa lähes tasan kuukauden kuluttua 26. toukokuuta.

Saksa ei päästä maahan Intiasta saapuvia matkustajia

Kello 14.31: Saksa sulkee maanantaina rajansa Intiasta saapuville matkustajille ja sallii ainoastaan omien kansalaistensa paluun maasta. Terveysministeri Jens Spahn sanoi Saksan olevan hyvin huolissaan Intiassa leviävästä virusmuunnoksesta ja pelkäävän, että se voi haitata Saksan rokotusohjelmaa.

Spahn sanoi Saksan julistavan Intian virusmuunnosalueeksi ja edellyttävän, että matkustajat testataan ennen lähtöä Saksaan ja että he jäävät saavuttuaan 14 päivän karanteeniin.

Aiemmin myös Kanada, Britannia ja Kuwait ovat rajoittaneet matkustusta Intiasta.

Epidemia yhä laskusuunnassa Suomessa

Kello 13.51: Tartuntojen ilmaantuvuusluku on edelleen laskussa Suomessa. Kahden viime viikon aikana Suomessa on todettu vajaat 71 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

THL kertoi lauantaina, että ensimmäisen koronavirusrokotteen on saanut Suomessa runsaat 1 480 000 ihmistä. Toisen annoksen saaneita on yli 147 000.

THL: Suomessa 263 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.50: Suomessa on raportoitu 263 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

THL raportoi tartuntoja seuraaviin Pirkanmaan kuntiin: Tampere (+30), Kangasala (+5), Ylöjärvi (+2), Pirkkala (+1), Nokia (+1), Urjala (+1), Hämeenkyrö (+1).

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 3 929, kun edeltävien kahden viikon aikana tartuntoja todettiin 6 596. Tartuntamäärä on siis vähentynyt 2 667:llä.

Tartuntoja on raportoitu Suomessa koko pandemian aikana yhteensä 85 607. Virukseen liittyviä kuolemia oli todettu perjantaihin mennessä 903.

THL:n on määrä julkistaa myöhemmin tänään tiedot viime vuorokauden aikana todetuista koronakuolemista sekä koronarokotteen saaneiden määrä.

Intian koronatilanne synkkenee

Kello 11.15: Intiassa koronakuolemantapausten määrä nousi lauantaina uuteen ennätykseen, kun kuolonuhreja kirjattiin vuorokauden aikana 2 624. Uusia tartuntoja raportoitiin 340 000 päivässä.

Terveydenhuolto on äärirajoillaan, ja monessa sairaalassa on pulaa hapesta samalla kun potilaat ja heidän omaisensa ulkona jonottavat sisäänpääsyä. Hallitus on järjestänyt erikoisjunakuljetuksia viedäkseen happea pahimmasta pulasta kärsiviin sairaaloihin, esimerkiksi Uttar Pradeshin Lucknowiin.

Krematoriot eivät enää pysty ottamaan vastaan kaikkia vainajia, joten osa joudutaan tuhkaamaan niiden ulkopuolella.

1,3 miljardin asukkaan Intiassa koronatilanne on synkistynyt nopeasti, kun virusmuunnokset ovat päässeet leviämään joukkotapahtumissa. Monet asiantuntijat arvioivat, että uusi korona-aalto saavuttaa huippunsa aikaisintaan kolmen viikon päästä. Yleinen arvio on, että kuolleiden ja tartunnan saaneiden määrä on todellisuudessa vielä selvästi tiedettyä suurempi.

Korona-altistumisia Kangasalla Sariolan koulussa

Kello 10.16: Sariolan koulussa Kangasalla on todettu koronavirustartunta, tiedottaa Kangasalan kaupunki. Altistuneita on alle 15 henkilöä.

Kaikkiin altistuneisiin otetaan yhteyttä lauantain aikana, ja heidät asetetaan karanteeniin.

Karanteeniin asetetuille järjestetään etäopetusta, mutta muiden osalta koulu jatkuu normaalisti lähiopetuksena.

Huolellisten hygieniakäytäntöjen vuoksi henkilökunta ei ole altistunut, eikä joudu jäämään karanteeniin.

Johnson & Johnsonin koronarokote voidaan ottaa jälleen käyttöön

Kello 7.32: Yhdysvalloissa viranomaiset puoltavat lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin koronarokotteen ottamista uudelleen käyttöön. Rokotteen käyttö keskeytyi, kun viranomaiset alkoivat epäillä sen olevan yhteydessä harvinaisiin veritulppatapauksiin.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC ja elintarvike- ja lääkevirasto FDA totesivat lausunnossaan, että yli 18-vuotiailla rokotteen hyödyt ylittävät sen riskit.

Johnson & Johnsonin rokotetta oli Yhdysvalloissa jaettu 13. huhtikuuta mennessä noin 6,8 miljoonaa annosta, lausunnossa kerrotaan. Viranomaisille on raportoitu tähän mennessä yhteensä 15 veritulppatapausta. Kaikki tapaukset on todettu naisilla.

Myös Euroopan lääkeviraston EMA on selvittänyt yhteyttä yhtiön rokotteen ja veritulppien välillä.

Perjantai 23.4.

EMA: Astra Zenecan koronarokotteen hyöty ylittää riskit

Kello 20.29: Astra Zenecan koronarokotteen hyötysuhde on erityisen hyvä vanhemmissa ikäryhmissä, mutta rokotteen hyödyt ylittävät riskit kaikissa aikuisten ikäryhmissä, sanoi Euroopan lääkevirasto EMA perjantaina.

EMAn mukaan Astra Zenecan rokotetta voidaan antaa myös toisella rokotuskerralla.

Virasto sanoi, että vaikka Astra Zenecan rokotteen hyödyt ylittävätkin riskit, maailmalla on tullut esille harvinaisia veritulppatapauksia, joihin on liittynyt verihiutaleiden matala määrä. Niiden esiintyvyys on noin yksi sataatuhatta rokotettua kohti, EMA lisäsi.

Veritukosten riski on EMAn laskelmien mukaan suurin 40–49-vuotiailla, 2,1 tapausta 100 000:ta rokotettua kohti.

Aiemmin tällä viikolla EMA kertoi, että maailmassa on raportoitu 287 harvinaista veritulppatapausta, jotka on yhdistetty Astra Zenecaan. Lisäksi 25 tapausta on yhdistetty Pfizer ja Biontechin, kahdeksan Johnson & Johnsonin ja viisi Modernan rokotteisiin.

Useita mahdollisia altistumisia Pirkanmaalla

Kello 18.57: Pirkanmaalta on kerrottu tänään uusista mahdollisista altistuksista useista oppilaitoksista.

Lempäälässä Sääksjärven koulun esi-6-opetusryhmässä ja oheistoiminnassa on todettu perjantaina koronavirustartunta. Tapauksen vuoksi 32 henkilöä on määrätty karanteeniin.

Pirkkalassa on todettu koronatartunta sekä yhteislukiossa että ammattiopisto Tredun toimipisteessä. Lukiossa on asetettu kahdeksan henkilöä karanteeniin 3. toukokuuta saakka. Asianosaiset on tavoitettu. Tredussa karanteenissa on kolme opiskelijaa 2. toukokuuta asti.

Lisäksi Valkeakosken terveyskeskussairaalassa on ollut mahdollinen korona-altistuminen, kertoo Valkeakosken Sanomat. Altistumisen vuoksi testataan 30 henkilöä.

Rokotuksen valintamahdollisuus ajanvaraukseen Tampereella maanantaina

Kello 16.36: Maanantaina 26.4. kello 12 avautuu Tampereella 65‒69-vuotiaille ajanvaraus, jossa voi valita, varaako ajan AstraZenecalla tai Comirnaty-rokotteella annettavaan rokotukseen.

Valintamahdollisuus lisätään verkkoajanvaraukseen, ja myös puhelinvaraukseen valintamahdollisuus tulee samaan aikaan.

Rokotukset Comirnaty-rokotteella alkavat terveysasemilla toukokuussa. Aluksi varattavana on vain vähän aikoja, mutta niitä lisätään rokotteiden saatavuuden parannuttua.

65‒69-vuotiailla, joilla on varattuna aika terveysasemalle huhtikuulle, rokotusaine on Astra Zeneca. Comirnaty-rokotteen saadakseen on peruttava aika verkkoajanvarauksessa tai soittamalla numeroon 03 5657 0023 (joka päivä kello 7‒22). Uuden ajan voi varata maanantaina 26.4. kello 12:n jälkeen.

Valinnan mahdollisuus koskee vain ensimmäistä rokotetta. Tehosteannos annetaan yli 65-vuotiaille samalla rokotteella kuin ensimmäinen rokote.

Yli 65-vuotiaat voivat toivoa tiettyä rokotetta toukokuusta lähtien

Kello 15.46: 65 vuotta täyttäneet voivat toukokuusta lähtien toivoa tiettyä koronarokotetta Pirkanmaalla. Rokotevalmistetta ei ole aiemmin voinut valita itse.

Sairaanhoitopiirin ja kuntien yhteinen rokotuskoordinaatioryhmä käsitteli torstain kokouksessaan 65 vuotta täyttäneiden rokottamista. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kunnissa noudatetaan THL:n valtakunnallisia ohjeita, eli 65 vuotta täyttäneillä on valinnanvapaus rokotevalmisteen suhteen 1.5. lähtien.

Pirkanmaan rokotuskoordinaatioryhmä muistuttaa, että oma rokotusvuoro saattaa viivästyä, jos jo varattua aikaa siirretään eri rokotevalmisteen saamiseksi.

Viime aikoina 65–69-vuotiaille on annettu ensisijaisesti AstraZenecan rokotetta, ja tätä iäkkäämmille myös Pfizer-Biontechin ja Modernan rokotteita.

THL on todennut, että iäkkäillä 65 vuotta täyttäneillä AstraZenecan rokote on turvallinen. 65 vuotta täyttäneillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada erittäin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä rokotuksen jälkeen.

Putin kannattaa reilun viikon vapaata töistä koronan leviämisen ehkäisemiseksi

Kello 14.18: Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo vahvistaa asetuksen, jolla venäläiset saavat ensi kuussa kymmenen päivää vapaata töistä. Näin pyritään estämään koronaviruksen leviämistä.

Ehdotuksen töiden lakkauttamisesta reiluksi viikoksi teki maan terveysviranomaisia johtava Anna Popova.

Ravintoloiden ja baarien terassit avautuvat lauantaina Unkarissa

Kello 13.37: Unkarissa avataan ravintoloiden ja baarien terassit lauantaina, kertoi maan pääministeri Viktor Orban. Yli kolmannes unkarilaisista on saanut jo ainakin koronarokotteen ensimmäisen annoksen.

Orbanin mukaan muun muassa hotellit, teatterit, elokuvateatterit, kuntosalit, kirjastot ja ruokaravintoloiden sisätilat avataan, kun neljä miljoonaa ihmistä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Lukumäärän on määrä täyttyä ensi viikon puolivälissä.

Palvelujen käyttäjien on pystyttävä osoittamaan, että heidät on rokotettu.

Unkarissa ravintolat ja muut palvelut ovat olleet suljettuina marraskuusta saakka.

Tartuntamäärä laskenut Suomessa

Kello 13.34: Suomessa kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 4 122, kun edeltävien kahden viikon aikana tartuntoja todettiin 6 864. Tartuntamäärä on siis vähentynyt yli 2 700:lla.

Epidemian laantumisesta kertoo myös se, että tartuntojen ilmaantuvuusluku on Suomessa edelleen laskenut. Viimeisten kahden viikon aikana Suomessa on todettu runsaat 74 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Alueista korkein ilmaantuvuusluku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) runsaat 128. Pienin ilmaantuvuus on Lapissa, vajaat 7.

Suomessa yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus

Kello 13.26: Suomessa on raportoitu yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema, kertoo THL. Taysin alueella ei ole raportoitu uusia kuolemantapauksia.

Sairaalahoidossa on Suomessa 132 koronapotilasta, ja heistä tehohoidossa 31.

THL:n mukaan ensimmäisen koronavirusrokotteen on saanut Suomessa runsaat 1 469 000 ihmistä. Toisen annoksen saaneita on yli 146 000.

Uusia altistumistilanteita Pirkanmaalla

Kello 12.35: Seuraavissa paikoissa on voinut altistua koronavirukselle: Urjalan S-market tiistaina 13. huhtikuuta kello 15–20, Ideaparkin New Yorker maanantaina 19. huhtikuuta kello 10–14 ja tiistaina 10–14.

Asiasta tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Mount Everestillä todettu koronatartunta

Kello 11.42: Kiipeilijällä Mount Everestillä on todettu positiivinen koronavirustartunta. Norjalainen vuoren huipulle yrittänyt kiipeilijä varmistaa saaneensa tartunnan.

Kiipeilijä evakuoitiin vuoren rinteeltä helikopterilla ja toimitettiin sairaalaan Nepalin pääkaupunki Katmanduun.

Norjaiskiipeilijä kertoo Norjan yleisradio NRK:n haastattelussa, että toivoo todella muiden kiipeilijöiden säästyvän tartunnoilta. Hänen mukaansa evakuointi on lähes mahdotonta, jos kiipeilijä nousee yli 8 000 metriin.

Hengittäminen korkealla on tarpeeksi vaikeaa muutenkin, joten massatartunnat kiipeilijöiden keskuudessa tuovat suurta riskiä.

THL: Suomessa 267 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 267 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 85 344 koronavirustartuntaa.

THL kirjasi tartuntoja seuraaviin Pirkanmaan kuntiin: Tampere (+14), Pirkkala (+1), Urjala (+1).

Finnair hyväksyy pian koronarokotetodistuksen Suomeen tulevilta

Kello 11.38: Finnair hyväksyy pian myös koronarokotetodistuksen Suomeen tulevilta matkustajiltaan. Tällä hetkellä Finnair edellyttää matkustajilta negatiivista koronatestitodistusta tai todistusta sairastetusta koronavirusinfektiosta.

Rokotetodistus hyväksytään 11. toukokuuta alkaen. Samalla terveystodistusvaatimus poistuu alle 16-vuotiailta matkustajilta.

Finnair hyväksyy rokotetodistuksen kaikista Maailman terveysjärjestön WHO:n tai Euroopan lääkeviraston EMA:n hyväksymistä koronarokotteista, kunhan rokotus on otettu vähintään kolme viikkoa ennen matkaa.

THL tarkensi rokotusjärjestystä

Kello 11.33: THL on tarkentanut koronarokotusjärjestyksen kohtaa 1.5, joka koskee kiireellistä hoitoa antavaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä.

Ryhmässä voidaan rokottaa rajoitetusti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä niissä toiminnoissa, jotka ovat alueen arvion mukaan kiireellisiä ja kriittisiä. Näillä toiminnoilla turvataan potilaan lakisääteinen oikeus päästä kiireelliseen hoitoon.

Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi: akuutin psykiatrian yksiköiden henkilökunta, kiireellistä hoitoa antavan vastaanottotoiminnan välttämätön henkilökunta, päivystyksellistä tai kiireellistä hoitoa antavat leikkaus- ja toimenpideyksiköiden henkilökunta, päivystyksellistä tai kiireellistä hoitoa antavien vuodeosastojen henkilökunta, synnytyksiä hoitava henkilökunta, kiireellisen päihdehoidon henkilökunta ja lastensuojeluyksikön päivystyksellisen toiminnan henkilökunta.

Koronapotilaita kuoli taas tulipalossa Intiassa, sairaaloiden tilanne kriittinen

Kello 10.35: Intiassa 13 koronapotilasta on kuollut sairaalan tulipalossa Mumbain lähistöllä, kertoivat terveysviranomaiset perjantaina.

Vijay Vallabh -sairaalan osastolla oli yhteensä 17 potilasta, kun tuli pääsi irti. Vain neljä potilasta saatiin pelastettua.

Intian sairaalat ovat täpötäynnä koronapotilaita, ja sairaaloita ovat sen lisäksi riivanneet toistuvat onnettomuudet. Aikaisemmin kuluvalla viikolla 22 koronapotilasta kuoli samassa Maharashtran osavaltiossa, jonka pääkaupunki Mumbai on, kun happijärjestelmään tuli vika.

Tämän lisäksi Maharashtrassa on viime ja tässä kuussa tapahtunut kaksi muuta sairaalapaloa, joissa on kuollut yhteensä 15 koronapotilasta.

Koronapotilaiden hoidossa elintärkeä happi on niin ikään loppumassa sairaaloista. Perjantaina aamulla useat sairaalat lähettivät sosiaalisessa mediassa viestejä, jonka mukaan happivarastot olivat loppumassa tuntien sisällä, ja kymmenet tehohoidossa olevat potilaat olivat vaarassa kuolla.

Intian pääministerin Narendra Modin oli määrä pitää ainakin kolme kriisikokousta happivajeesta ja sairaaloiden lääkepulasta perjantain aikana.

Ravintoloiden rajoituksiin pieniä muutoksia

Kello 9.36: Ravitsemisliikkeiden rajoituksiin tulee tänään voimaan muutoksia osassa maata valtioneuvoston muutettua rajoitteista annettua asetusta.

Lievennyksiä on tiedossa muun muassa Keski-Suomen maakunnassa ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä, joissa rajoitukset lievenevät perustason rajoituksiin. Perustason alueilla on ollut kevyemmät rajoitukset kuin pahiten epidemiasta kärsivillä alueilla.

Aiemmin kaksitasoisiin rajoituksiin lisätään nyt kolmas rajoitustaso. Uuden välitason myötä ravitsemisliikkeiden anniskelu- ja aukioloaikoja voidaan vapauttaa jokseenkin Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pohjanmaan maakunnissa. Ravintolat saavat pitää oviaan auki hieman aiempaa pidempään. Anniskeluravintoloiden tulee jatkossa sulkea ovensa kello 19 ja muiden ravintoloiden kello 20. Anniskelu päättyy tuntia aiemmin.

Muilla alueilla rajoitukset säilyvät ennallaan.

Pirkanmaalla 36 uutta tartuntaa

Kello 9.34: Pirkanmaalla todettiin torstain aikana 36 koronatartuntaa, tiedotti Tampereen yliopistollinen sairaala Tays perjantaiaamuna.

Kaikkiaan Pirkanmaalla on todettu pandemian aikana 4 531 tartuntaa.

Fimlab tutki Pirkanmaalla yhteensä 1 246 näytettä.

Torstai 22.4.

Ajanvaraus 60–64-vuotiaiden rokotuksiin alkaa Tampereella perjantaina

Kello 19.54: 60–64-vuotiaiden ajanvaraus rokotukseen alkaa perjantaina 23.4. kello 8. Ajan voi varata verkossa osoitteessa www.tampere.fi/koronarokotukset tai puhelimitse numerosta 03 5657 0023.

Rokotuksia annetaan 60–64-vuotiaille ajanvarauksella Ratinan rokotusyksikössä. Rokotukseen on varattavissa myös ilta-aikoja, sillä Ratinan yksikkö on nyt auki arkisin kello 8–20.

Ajanvaraus on nyt avattu myös niille 16–17-vuotiaille, jotka kuuluvat riskiryhmään 2.

Lisäksi tällä hetkellä ajan voivat varata yli 70-vuotiaan kanssa samassa taloudessa asuvat omaishoitajat, joilla on päätös omaishoidon tuesta.

Ratinan rokotusyksikössä rokotetaan ajanvarauksella riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvia 16–64-vuotiaita sekä perusterveitä 60–64-vuotiaita.

Kaupungin terveysasemilla rokotetaan ajanvarauksella kaikkia 65 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia tamperelaisia.

156 karanteenissa Tampereen kouluista ja päiväkodeista

Kello 18.16: Tampereella on päivähoidosta ja esiopetuksesta karanteenissa 67 lasta ja 8 henkilökuntaan kuuluvaa. Perusopetuksesta karanteenissa on 81 oppilasta henkilöä. Luvut on päivitetty torstaina kaupungin verkkosivuille.

Maanantaina, jolloin kaupunki kertoi karanteenissa olevien määrät edellisen kerran, karanteenissa oli yhteensä 124 henkilöä. Maanantain jälkeen uusia karanteeneja ovat:

Juhannuskylän koulun esiopetus, karanteeniin 37 henkilöä 20.4.–29.4.

Jussinkylän päiväkoti, karanteeniin 21 henkilöä 21.4.–3.5.

Näsinpuiston päiväkoti, karanteeniin 12 henkilöä 21.4.–2.5.

Juhannuskylän koulu, karanteeniin 26 oppilasta 20.4.–29.4.

Maaliskuun lopussa enimmillään Tampereella oli karanteenissa päiväkodeista, esiopetuksesta ja perusopetuksesta yhteensä 643 henkilöä.

Tampereella kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on 6 673 lasta, esiopetuksessa 2 037 ja perusopetuksessa 18 200 lasta ja nuorta.

Yli neljäsosa suomalaisista saanut ensimmäisen koronarokotteen

Kello 13.38: Suomessa ensimmäisen koronavirusrokotteen on saanut lähes 1426 000 ihmistä eli yli neljäsosa suomalaisista, kertoo THL. Toisen annoksen saaneita on yli 139 000. Määrä on noussut eilisestä yli 63 000:lla.

Ensimmäisen rokoteannoksen on nyt saanut Suomessa 25,7 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen saaneita on yli 139 000 eli 2,5 prosenttia väestöstä.

Suomessa kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta

Kello 13.06: Suomessa on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Taysin alueella raportoitiin yksi uusi kuolemantapaus.

Koko maassa sairaalahoidossa on 129 koronapotilasta, heistä tehohoidossa 37.

Sairaalahoidossa olevien määrä on vähentynyt eilisestä. Tehohoidossa potilaita kuitenkin on hieman enemmän kuin eilen.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa kaikkiaan 902 ihmistä.

Maahantulijoiden pakolliset terveystarkastukset jatkuvat Etelä-Suomen rajanylityspaikoilla toukokuun

Kello 12.43: Maahantulijoiden pakolliset terveystarkastukset jatkuvat Etelä-Suomen kaikilla rajanylityspaikoilla toukokuun ajan. Asiasta ilmoitti Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) torstaina.

Osana terveystarkastusta voidaan ottaa koronatesti.

Lisäksi aluehallintovirasto jatkaa toukokuun loppuun päätöstä, jolla se määrää rajanylityspaikkojen kunnat ja kuntayhtymät järjestämään terveystarkastukset maahantulijoille.

Määräys koskee Helsingin satamia, Helsinki-Vantaan lentoasemaa sekä Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkoja. Imatran rajanylityspaikan liikenne on ohjattu Nuijamaalle.

Suomessa todetaan 280 uutta koronatartuntaa

Kello 10.18: Suomessa todetaan torstaina 280 uutta koronatartuntaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan. THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön mukaan koronatartunnat ovat lähteneet selvään laskuun viimeisen viiden viikon aikana. Tartuntamäärät ovat nyt vuodenvaihteen ja loka–marraskuun tasolla.

Pirkanmaalla 46 uutta tartuntaa

Kello 9.35: Pirkanmaalla todettiin keskiviikon aikana 46 koronatartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala tiedotti torstaiaamuna.

Fimlab tutki Pirkanmaalla 1 521 näytettä.

– Mikään yksittäinen ryväs ei selitä tämän päivän lukemaa. Tartuntoja on erilaisista lähteistä – myös toistaiseksi tuntemattomista lähteistä, Tays kertoo Twitterissä.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettu 46 uutta koronatartuntaa: ”Tartuntoja on erilaisista lähteistä – myös toistaiseksi tuntemattomista lähteistä”

Intiassa rikottiin päiväkohtaisten tartuntojen ennätys

Kello 7.58: Intiassa on rekisteröity liki 315  000 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa. Määrä on suurin missään maassa pandemian aikana.

Yhdysvallat yrittää auttaa muita maita saamaan rokotteita

Kello 22.53: Yhdysvallat on maan presidentti Joe Bidenin mukaan auttamassa muita maita saamaan koronavirusrokotteita. Hän sanoi puheessaan, että maa yrittää auttaa muun muassa Kanadaa ja Keski-Amerikan valtioita rokotteiden hankinnassa.

Yhdysvalloilla ei kuitenkaan Bidenin mukaan ole vielä riittävästi rokotteita, jotta se voisi lähettää niitä ulkomaille.

Biden myös kehotti työnantajia tarjoamaan työntekijöilleen palkallista vapaa-aikaa koronavirusrokotteen saamista varten. Maan seuraava tavoite on hänen mukaansa saada kaikki yli 16-vuotiaat rokotettua.

Hallitukselta 230 miljoonan tukipaketti kulttuurille ja liikunnalle – kesäkuusta alkaen tapahtumille korvaustakuu

Kello 17.55: Hallitus on linjannut noin 230 miljoonan euron tukipaketista kulttuurille, taiteelle, liikunnalle ja tapahtuma-alalle. Paketti sisältyy toiseen lisäbudjettiin, joka annetaan eduskunnalle ensi viikolla.

Paketista 85 miljoonaa euroa suunnataan tapahtuma-alalle tapahtumatakuun muodossa, valtioneuvoston kanslia kertoo. Takuu koskisi kesäkuun alusta joulukuun loppuun peruttuja tilaisuuksia. Jos tapahtuma peruttaisiin tai sen laajuutta rajoitettaisiin lain tai viranomaisen määräyksestä, korvausta maksettaisiin toteutuneista kustannuksista 85 prosenttia.

Nokialla kouluista 65 karanteeniin

Kello 17.43: Myllyhaan ja Alhoniityn kouluissa on todettu mahdollisia altistumisia koronavirukselle, tiedottaa Nokian kaupunki.

Nokian Myllyhaan koulussa epäillään altistumisia koronalle ja karanteeniin asetetaan noin 40 henkilöä.

Myös Alhoniityn koulussa on todettu mahdollisia altistumisia. Karanteeniin joutuu noin 25 henkeä. Asianosaisiin on oltu yhteydessä.

Muiden osalta koulutyö jatkuu normaalisti. Tilanteesta tiedotetaan koulujen oppilaiden huoltajia Wilma-viestillä.

THL: mrna-koronarokotteita voidaan antaa toukokuusta alkaen myös 65-69-vuotiaille

Kello 16.18: Koronarokotteiden ikäraja muuttuu siten, että mrna-rokotteita voidaan antaa toukokuusta alkaen myös 65–69-vuotiaille, jos rokotettava niin toivoo. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Mrna-rokotteita ovat Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteet. Yli 70-vuotiaat ovat saaneet enimmäkseen mrna-rokotteita.

Nyt useimmissa kunnissa 65–69-vuotiaille on annettu Astra Zenecan rokotetta. Sen alaikäraja pysyy ennallaan 65 vuodessa.

THL on arvioinut rokoteasiaa yhdessä Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmä KRARin kanssa.

Suomessa kuusi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta

Kello 14.14: Suomessa on vahvistettu kuusi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, raportoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Taysin alueella ei ole raportoitu uusia kuolemantapauksia.

Koko maassa sairaalahoidossa on 142 koronapotilasta, ja heistä tehohoidossa 35. Erikoissairaanhoidossa olevien potilaiden määrä supistui tiistaista 14:llä ja on nyt 69. Kuolemantapauksia on epidemian aikana tilastoitu kaikkiaan 899.

Suomessa ensimmäisen koronavirusrokotteen saaneita on liki 1 363 000

Kello 13.50: Suomessa ensimmäisen koronavirusrokotteen on saanut liki 1 363 000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Toisen annoksen saaneita on lähes 127 000.

Ensimmäinen rokoteannoksen on nyt saanut 24,5 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen saaneita on 2,3 prosenttia väestöstä.

Intiassa happivarastot ovat paikoin tyhjenemässä sairaaloista

Kello 13.47: Intiassa sairaaloista on paikoin loppumassa lääkkeellinen happi, kertovat brittilehti Guardian ja intialainen India Today. Taustalla on maan nopeasti pahentunut koronatilanne.

Suurkaupunki Delhin hallinto pyysi keskiviikkona apua sosiaalisessa mediassa, kertoo Guardian. Hallinnon mukaan Delhin suurissa julkisissa sairaaloissa oli happivarastoja enää noin 8–24 tunniksi ja joissain yksityissairaaloissa vain 4–5 tunniksi.

India Todayn mukaan useissa osavaltioissa on viime viikkojen aikana kuollut koronapotilaita, koska happea ei ole ollut saatavilla.

Vladimir Putin: Venäläiset saavuttavat joukkoimmuniteetin syksyyn mennessä

Kello 13.46: Venäjän presidentti Vladimir Putin käsitteli keskiviikkona pitämässään vuotuisessa linjapuheessaan muun muassa maan koronavirustilannetta. Putinin mukaan maassa saavutetaan niin sanottu laumaimmuniteetti syksyyn mennessä.

Laumasuoja syntyy, kun riittävän moni ihminen saa immuniteetin virukselle eikä tauti pysty enää leviämään.

Putinin mukaan immuniteettitavoitetta edesauttaa se, että Venäjällä on nyt käytössään kolme luotettavaa koronavirusrokotetta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjällä raportoitiin keskiviikkona lähes 8 300 uutta koronavirustartuntaa yhden vuorokauden aikana. Tartunnoista lähes 2 000 on todettu Moskovassa. Pandemian aikana tartuntoja on tilastoitu kaikkiaan yli 4,7 miljoonaa.

Koronavirukseen liitettyjä kuolemantapauksia raportoitiin keskiviikkona 399. Kuolemia on tähän mennessä vahvistettu hallituksen mukaan yli 106 000. Valtion tilastokeskuksen mukaan niiden todellinen määrä on kuitenkn noin kaksinkertainen eli yli 225 000 viime vuoden huhtikuun ja tämän vuoden helmikuun välillä.

Näin THL kirjasi tartuntoja Pirkanmaalle

Kello 11.46: THL kirjasi uusia tartuntoja Pirkanmaalla neljään kuntaan. THL:n ilmoittamissa Pirkanmaan luvuissa on myös sellaisten henkilöiden tuloksia, jotka on testattu muualla mutta joiden kotipaikka on pirkanmaalaisessa kunnassa.

Tampere: 28 tartuntaa

Kangasala: 3 tartuntaa

Pirkkala: 1 tartunta

Sastamala: 1 tartunta

296 uutta tartuntaa Suomessa

Kello 11.43: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 296 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana uusia tartuntoja on todettu 4 454, kun edeltävien kahden viikon aikana tartuntoja raportoitiin 7 429. Tartunnat ovat siten vähentyneet lähes 3 000:lla.

Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 84 797 koronavirustartuntaa.

Taudin ilmaantuvuus on myös laskussa. Ilmaantuvuus on koko maassa noin 80 tautitapausta kahden viikon aikana sataatuhatta asukasta kohti.

Korkeimmat ilmaantuvuusluvut ovat edelleen Itä-Savon sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä. Pääkaupunkiseudulla uusia koronavirustartuntoja on vahvistettu 118, niistä noin puolet Helsingissä.

Marin: Hallitus hyväksyi eilen päivitetyn suunnitelman koronarajoitusten purusta

Kello 9.27: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus hyväksyi eilen suunnitelman koronarajoitusten purkamiseksi. Suunnitelmaa tarkastellaan kahden viikon välein epidemiatilanteen mukaan.

Puolitoista viikkoa sitten julkaistu suunnitelma lähetettiin yleiselle lausunto- ja kommenttikierrokselle, jonka perusteella sitä on päivitetty.

Hallituksen puheenjohtajaviisikko kertoi päivitetystä suunnitelmasta tiedotustilaisuudessa aamulla.

Lue lisää: Näin koronarajoituksia aiotaan purkaa kevään ja kesän aikana – lue tästä hallituksen suunnitelmat kootusti

Pirkanmaalla todettiin 17 uutta koronatartuntaa

Kello 9.02: Pirkanmaalla todettiin tiistaina 17 uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala tiedotti keskiviikkoaamuna. Fimlab tutki Pirkanmaalta 1 329 koronanäytettä.

Pirkanmaalla on nyt todettu yhteensä 4 449 koronatartuntaa pandemian aikana.

Japani siirtää ilmoitusta olympialaisten katsojamäärästä

Kello 8.12: Tokion kesäolympialaisten järjestäjät ovat päättäneet siirtää myöhemmäksi ilmoitustaan siitä, kuinka moni katsoja voi seurata ensi kesän kisoja paikan päällä, kertoo uutistoimisto AFP. Vuoden 2020 kesäolympialaiset järjestetään 23. heinäkuuta–8. elokuuta 2021. Kisoja siirrettiin vuodella pandemian takia.

Koronavirusepidemia on pahentunut Japanissa kevään aikana, ja rajoituksiin on odotettavissa tiukennuksia kuluvalla viikolla.

Olympialaisten järjestäjät ovat jo aiemmin ilmoittaneet, ettei ulkomaiden asukkailla ole pääsyä kisakatsomoihin. Japanilaisten katsojien enimmäismäärästä oli tarkoitus julkaista tieto huhtikuussa, mutta nyt ilmoitusta on siirretty kesäkuulle. Tuolloin kisojen avajaisiin on vain noin kuukausi aikaa.

Tiistaina järjestäjät ilmoittivat, että olympialaisiin osallistuvat urheilijat saatetaan testata koronavirustartuntojen varalta päivittäin eikä vain joka neljäs päivä, kuten alun perin oli tarkoitus.

Yhdysvalloissa annettu yli 213 miljoonaa rokoteannosta

Kello 8.00: Yhdysvaltain tautienehkäisykeskuksen CDC:n mukaan maassa oli tiistaihin mennessä annettu yli 213 miljoonaa rokoteannosta covid-19-tautia vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Molemmat vaadittavat annokset oli tiistain tietojen mukaan annettu yli 86 miljoonalle ihmisille.

Tiistai 20.4.

Hallitus kertoo päivitetystä exit-suunnitelmasta aamulla

Kello 22.51: Hallitus kertoo päivitetystä exit-suunnitelmasta keskiviikkona kello 9 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

Hallitus kokoontui tänään illalla Säätytalolle keskustelemaan koronavirusrajoitusten purkamissuunnitelmaan eli exit-suunnitelmaan tehtävistä muutoksista. Suunnitelma oli viikon mittaisella kommenttikierroksella.

Tilaisuuteen osallistuvat pääministeri Sanna Marin (sd), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) sekä opetusministeri Jussi Saramo (vas).

Yöllinen ulkonaliikkumiskielto päättyy Hollannissa ensi viikolla

Kello 21.41: Hollannin hallitus ilmoitti tiistaina, että maan koronasulkuun liittyvä yöllinen ulkonaliikkumiskielto päättyy ensi viikolla. Keskiviikosta asti myös kahvilat saavat tarjoilla rajoitetusti ulkoterasseillaan.

Kahvilat saavat olla auki puolesta päivästä iltakuuteen ja niissä saa olla maksimissaan 50 asiakasta. Ihmisille sallitaan myös kaksi lähipiirin ulkopuolista vierasta kotona päivässä, kun nykyinen raja on yksi vieras.

Koronasulkuun liittyvä ulkonaliikkumiskielto oli ensimmäinen Hollannissa julistettu sitten toisen maailmansodan. Kielto toi mukanaan myös maan pahimmat mellakat vuosikymmeniin.

EMA: rokotteen ja veritulppien välillä mahdollinen yhteys

Kello 17.43: Euroopan lääkeviraston asiantuntijat ovat löytäneet mahdollisen yhteyden Johnson & Johnsonin koronarokotteen ja harvinaisten verituppien välillä. Kyseisiin veritulppiin liittyy alhainen verihiutalepitoisuus.

Virastossa toimiva lääketurvallisuuden riskinarviointikomitean (PRAC) mukaan varoitus näistä harvinaisista alhaiseen verihiutalepitoisuuteen liittyvistä veritulpista pitäisi lisätä rokotteen tuotetietoihin. Lisäksi kaikki tällaiset tapaukset pitäisi listata rokotteen hyvin harvinaisina sivuvaikutuksina.

Vielä ei tiedetä, milloin hallitus tiedottaa exit-strategian muutoksista

Kello 17.24: Vielä ei tiedetä, tiedottaako hallitus tänään vai huomenna siitä, mitä muutoksia se aikoo rajoitusten purkusuunnitelmaan eli niin sanottuun exit-strategiaan tehdä.

Suunnitelma oli viikon mittaisella kommentointikierroksella, ja pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan kommentteja tuli paljon. Marin arveli, että joitain muutoksia ainakin tapahtuma- ja kulttuurialaa koskevaan kokonaisuuteen on tulossa kommenttien perusteella.

Marin: Muutoksia tulossa tapahtuma- ja kulttuurialalle

Kello 17.01: Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että hallituksen exit-suunnitelmaan on tulossa muutoksia tapahtuma- ja kulttuurialan kokonaisuuteen. Helsingin Säätytalolle saapunut Marin kertoi toimittajille, että exit-suunnitelman muutoksista kerrotaan huomenna aamulla.

Hallitus esitteli reilu viikko sitten suunnitelmansa koronarajoitusten purkamisesta ja purkamisen tavoiteaikatauluista. Suunnitelma lähetettiin yleiselle lausunto- ja kommenttikierrokselle, ja hallitus neuvottelee tänään illalla suunnitelmaan tehtävistä muutoksista.

Hallitus neuvottelee illalla koronarajoitusten purkamissuunnitelmasta

Kello 16.26: Hallitus neuvottelee illalla koronarajoitusten purkamissuunnitelmasta. Lisäksi hallitus käsittelee ajankohtaista epidemiatilannetta.

Neuvottelu Helsingin Säätytalossa alkaa kello 17. Ministerit saapuvat neuvotteluihin kello 16.30 alkaen. Lähetys on päättynyt.

Pirkanmaan koronanyrkki avaa nuorten harrastustoimintaa

Kello 15.45: Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki avaa nuorten harrastustoimintaa. Alle 20-vuotiaiden ryhmäharrastukset voivat jatkua myös sisätiloissa. Harrastukset voidaan tällä viikolla käynnistää turvaohjeita noudattaen.

Nyrkki linjasi myös, että vapaan sivistyksen opetustoiminta, taiteen perusopetus ja nuorisotilat voidaan avata nuorille maskisuositusta ja turvaohjeita noudattaen.

Lue kaikki linjaukset: Nuorten harrastustoiminta palaa tauolta, liikkua voi tästä viikosta lähtien myös sisätiloissa – Nykyiset kokoontumisrajoitukset voimassa myös vappuna

Lue lisää: Johtajaylilääkäri: Vappua ei voida viettää isoissa porukoissa – Koronanyrkki kertoi tuoreimmat tiedot Pirkanmaan tautitilanteesta, katso tallenne infosta

Husissa suunnitellaan poliklinikkaa koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiville

Kello 15.16: Helsingin yliopistollisessa sairaalassa (Hus) aiotaan perustaa poliklinikka koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiville. Asiasta on tehty periaatteellinen päätös, Hus kertoo tiedotteessaan.

Husin mukaan on tiedossa, että noin viidesosalla koronavirusinfektion sairastaneista erilaiset oireet jatkuvat akuutin vaiheen jälkeen. Pitkäaikaisoireista kärsivät potilaat kokevat muun muassa uupumusta, hengenahdistusta, sydämentykytyksiä, rintakipua, aivosumua ja masentuneisuutta.

Suomen koronavirustartunnoista suurin osa, 59 prosenttia, on todettu Husin alueella.

– Tarkkaa tietoa pitkäaikaisista oireista kärsivien lukumäärästä alueellamme ei ole, mutta tarvetta tällaiselle toiminnalle selkeästi on, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotteessa.

Altistumisia Gogo Parkin ryhmäliikuntatunneilla

Kello 14.56: Joillakin Gogo Park -liikuntakeskuksen ryhmäliikuntatunneillamme on tapahtunut altistumisia koronavirukselle, Gogo tiedottaa.

Taysin infektioyksikkö on ollut yhteydessä kaikkiin altistuneisiin.

Altistumisten seurauksena Gogo Parkin ohjattu ryhmäliikunta on tauolla 20.–25. huhtikuuta. Gogo Parkin kuntosali ja squash sekä muut tilat ovat käytössä. Lisäksi ryhmäliikunta jatkuu Gogo Hermiassa ja Cityssä, joissa asiakkaille suositellaan maskin käyttöä ryhmäliikunnassa ja kuntosalilla tämän viikon ajan.

Tredu edellyttää maskien käyttöä

Kello 13.51: Aluehallintovirasto antoi Tampereen seudun ammattiopisto Tredulle toimintaohjeen, jonka perusteella Tredun henkilöstöllä ja opiskelijoilla on aiempaa vahvempi edellytys käyttää hengityssuojainta tai kasvomaskia. Tredun henkilöstöllä on nyt aiempaa tukevampi selkänoja valvoa opiskelijoiden maskien käyttöä. Tredu kertoo asiasta tiedotteessa.

– Aluehallintoviraston tuore ohjeistus vetoaa työturvallisuuslakiin ja rinnastaa Tredun työnantajaan myös opiskelijoiden osalta. Työnantaja on vastuussa opiskelijoiden ja henkilökunnan turvallisuudesta ja työskentelyn terveellisyydestä, sanoo ammatillisen koulutuksen johtaja Outi Kallioinen.

Avin ohjeiden mukaisesti Tredu valvoo hengityssuojainten tai kasvomaskien käyttöä muun muassa ohjeilla ja kehotuksilla. Lisäksi Tredu on varannut henkilösuojaimet opiskelijoiden ja henkilöstön käyttöön ja huolehtii henkilösuojainten käytön perehdyttämisestä. Tarvittaessa Tredu ryhtyy poikkeusjärjestelyihin, joita ovat esimerkiksi etäopiskelu- ja etätyö sekä muut järjestelyt.

Tutkimukset: Koronatukia mennyt myös aloille, jotka ovat säästyneet pahimmilta iskuilta

Kello 13.26: Yrityksille tarkoitettuja koronatukia on kohdistunut runsaasti myös sellaisille aloille, jotka ovat säästyneet epidemian aiheuttaman talouskriisin pahimmilta iskuilta. Esimerkkejä tällaisista toimialoista ovat ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta, informaatio ja viestintä sekä rakentaminen.

Tämä käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön tiistaina julkaisemista Aalto-yliopiston tutkimuksesta ja yritystukien tutkimusjaoston vuosiraportista. Niissä on tarkasteltu yrityksille kohdennettujen koronatukien lyhyen aikavälin vaikutuksia.

Jaosto kritisoi yritystukien myöntämisjärjestystä, mikä tuotiin esille myös viime keväänä koronakriisin alkaessa. Valtio suuntasi yrityksille ensimmäiseksi kehittämistukia, koska kustannustuen kaltaisen suoran tuen käyttöönotto edellytti uutta lainsäädäntöä. Ideaalitilanteessa järjestys olisi ollut päinvastainen, jaosto huomauttaa.

Tutkimusten mukaan tukea saaneita yrityksiä on vain pienehkö osa kaikista yrityksistä. Eniten koronatukia ovat saaneet majoitus- ja ravintola-ala, asiantuntijapalvelut, teollisuus ja kauppa. Lisäksi Uudenmaan yritykset ja pienet yritykset ovat saaneet euromääräisesti eniten koronatukia.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen saanut Suomessa yli 1,3 miljoonaa ihmistä

Kello 13.18: THL: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut lähes 1 342  000 ihmistä. Toisen annoksen saaneita on runsaat 124 000.

THL: Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta

Kello 12.54: Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Taysin alueella ei ole vahvistettu uusia kuolemantapauksia.

Sairaalahoidossa on koko maassa yhteensä 163 potilasta, ja heistä tehohoidossa 36.

Covid-19-taudista johtuvia kuolemia on Suomessa raportoitu yhteensä 893.

Riskiryhmän 2 rokotukset etenevät Tampereella

Kello 12.07: Riskiryhmään 2 kuuluvat 18–39-vuotiaat tamperelaiset voivat varata ajan rokotukseen tiistaista 20. huhtikuuta kello 8 alkaen. Rokotuksia annetaan ajanvarauksella Ratinan rokotusyksikössä arkisin kello 8–20.

Riskiryhmään 2 kuuluvat seuraavat sairaudet ja tilat: jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus ja sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

EMA:n odotetaan antavan tänään lausunto Johnson & Johnsonin rokotteesta

Kello 11.57: Euroopan lääkeviraston EMA:n odotetaan antavan tänään lausunnon Johnson & Johnson -yhtiön koronavirusrokotteen turvallisuudesta.

Yhdysvaltojen terveysviranomaiset kehottivat viime viikolla keskeyttämään Johnson & Johnsonin rokotteen käytön väliaikaisesti rokotteeseen liittyvien veritulppaepäilyjen vuoksi. Maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci on sanonut, että Yhdysvaltojen viranomaiset tekevät perjantaihin mennessä päätöksen Johnson & Johnsonin rokotteen käytöstä.

Koronavilkku päivitetty tänään tiistaina

Kello 11.55: Koronavilkku-sovelluksesta on julkaistu tänään 20. huhtikuuta uusi päivitysversio.

Sovellus pyytää Iphone-käyttäjiltä lupaa ilmoitusten käyttöön ottamiselle. Ilmoitukset tulee sallia, jotta Koronavilkku toimii päivityksen jälkeen. Android-puhelimissa käyttäjältä ei kysytä vastaavaa lupaa.

Koronavilkku päivittyy useimmissa puhelimissa automaattisesti, mutta päivitys kannattaa kuitenkin tarkistaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että sovelluksen uusi versio parantaa mahdollisten altistumisten tunnistamisen tarkkuutta. Toisena muutoksena yksittäisen kohtaamisen arvioimisen sijaan sovellus laskee jatkossa saman vuorokauden aikana tapahtuneiden kohtaamisten yhteenlaskettua riskiä.

THL: Suomessa on todettu 214 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.53: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 214 uutta koronavirustartuntaa.

Tartuntoja on raportoitu kahden viikon aikana 4 600, kun edeltävien kahden viikon aikana niitä raportoitiin 7 527. Uusien tapausten määrä on vähentynyt 2 927:llä. Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 84 501 koronavirustartuntaa.

Tartuntoja raportoitiin seuraaviin Pirkanmaan kuntiin: Tampere: (+23), Nokia (+1), Ylöjärvi (+1), Lempäälä (+1).

Viron suojelupoliisi: Venäjä yrittänyt hyödyntää koronamyllerrystä

Kello 11.16: Venäjä on yrittänyt hyödyntää koronan mukanaan tuomaa myllerrystä käyttämällä propagandaa maineensa parantamiseksi ja rikkoakseen EU:n ja lännen yhtenäisyyttä. Näin toteaa Viron suojelupoliisin Kapon johtaja Arnold Sinisalu organisaationsa vuosikatsauksessa.

Koronarajoituksista huolimatta Venäjän vaikuttamis- ja tiedustelutoiminta Virossa ei Sinisalun mukaan ole vähentynyt. Rajojen sulkeutuminen ja kokoontumisrajoitukset ovat kuitenkin johtaneet siihen, että paikalliset Venäjän politiikan kannattajat ovat lisänneet toimintaansa sosiaalisessa mediassa.

– Venäjän vakoilu Virossa on jatkuva ja pysyvä uhka, Sinisalu sanoo.

Uudessa-Seelannissa lentokenttätyöntekijällä todettu koronatartunta

Kello 10.25: Uuden-Seelannin Aucklandissa lentokenttätyöntekijällä on todettu koronavirustartunta, kertovat maan viranomaiset. Pääministeri Jacinda Ardernin mukaan tartunta ei kuitenkaan vaikuta Australian kanssa tällä viikolla avattuun matkustuskuplaan.

Vain vuorokautta aiemmin lentokentällä oli nähty iloisia jälleennäkemisiä, kun maiden välillä sai taas matkustaa ilman pakollista karanteenia.

Pääministeri on kertonut lentokenttäsiivoojan työskennelleen koneissa, jotka saapuivat niin kutsutuista punaisista eli korkean riskin maista. Ardern on huomauttanut, että sekä Australia että Uusi-Seelanti huolehtivat rajoillaan ilmi tulevista tapauksista ilman, että se vaarantaa odotettua matkustuskuplaa.

Siivooja oli saanut kaksi koronavirusrokotetta. Ardernin mukaan tästä ei ole syytä olla huolissaan. Pääministeri on todennut, että rokotteesta huolimatta tartuntoja voi tulla, mutta oireet ovat lievempiä.

Pirkanmaan koronanyrkin info kello 15.30

Kello 10.13: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kokoontu jälleen tänään viikoittaiseen kokoukseensa. Kokouksen jälkeen koronanyrkki pitää tiedotustilaisuuden, jonka aiheena on Pirkanmaan koronavirustilanne.

Aamulehti lähettää koronanyrkin infon suorana lähetyksenä kello 15.30 alkaen.

Lue lisää: Johtajaylilääkäri: Vappua ei voida viettää isoissa porukoissa – Koronanyrkki kertoi tuoreimmat tiedot Pirkanmaan tautitilanteesta, katso tallenne infosta

Pirkanmaalla 19 koronavirustartuntaa

Kello 08.56: Pirkanmaalla on todettu 19 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Kaikkiaan Pirkanmaalla on nyt epidemian aikana todettu 4 432 tartuntaa.

Samalla lennolla olleilla kymmeniä koronatartuntoja Hongkongissa

Kello 08.31: Kymmenillä New Delhistä Hongkongiin samalla koneella lentäneillä ihmisillä on todettu karanteenin aikana koronavirustartunta. Hongkongin viranomaisten mukaan tartuntoja on todettu jo noin 50.

Kaikki positiivisen testituloksen saaneet lensivät Hongkongiin huhtikuun 4. päivänä intialaisen Viastaran lennolla. Kyseiseen konetyyppiin mahtuu yhteensä vajaat 200 matkustajaa, mutta Hongkongin viranomaiset eivät ole kertoneet, montako matkustajaa koneessa oli.

Hongkongiin saapuvia odottaa pakollinen kolmen viikon karanteeni, mikä on yksi maailman tiukimmista rajoitustoimista. Lisäksi saapujien on osoitettava todistus negatiivisesta testituloksesta. Lennolla olleiden tartunnat tulivat ilmi karanteenin aikana.

Maanantai 19.4.

124 karanteenissa Tampereen kouluista ja päiväkodeista

Kello 20.12: Tampereella on varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta karanteenissa 56 henkilöä. Perusopetuksesta karanteenissa on 68 henkilöä. Luvut on päivitetty maanantaina kaupungin verkkosivuille.

Viime viikolla karanteenissa oli varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta 35 henkilöä ja perusopetuksesta 34.

Maaliskuun lopussa enimmillään Tampereella oli karanteenissa päiväkodeista, esiopetuksesta ja perusopetuksesta yhteensä 643 henkilöä.

Tampereella kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on 6 673 lasta, esiopetuksessa 2 037 ja perusopetuksessa 18 200 lasta ja nuorta.

Rokotekehittäjä: Sputnikilla 97,6 prosentin suoja

Kello 17.07: Venäläisen Sputnik-koronarokotteen on todettu antavan 97,6 prosenttisen suojan koronataudilta, kertovat rokoteluvut uutistoimisto Reutersin mukaan. Tieto perustuu 3,8 miljoonalle ihmiselle annettuihin rokotteisiin.

Asiasta kertoi Reutersille Sputnikin kehittäjä, Denis Logunov.

Aiemmin rokotteen koekäytöissä on todettu, että Sputnik V -rokote antaa 91,6 prosenttisen suojan.

Suomessakin on suunniteltu Sputnikin hankkimista. Viime viikolla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi, että Suomi olisi aloittamassa neuvottelut Venäjän kanssa Sputnik-koronarokotteen hankkimiseksi Suomeen.

Kiuru ei kuitenkaan osannut ennakoida esimerkiksi hankkeen aikataulua.

THL: Suomessa on todettu 4 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta

Kello 13.49: Suomessa on todettu 4 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Taysin alueella ei ole vahvistettu uusia kuolemantapauksia.

Yhteensä Suomessa on todettu pandemian aikana nyt 891 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Tehohoidossa on tällä hetkellä koko maassa 34 ihmistä. Erikoissairaanhoidossa olevien potilaiden määrä on 90. Perusterveydenhuollon osastoilla on 42 potilasta.

Sairaalahoidossa on koronaviruksen takia Suomessa yhteensä 166 henkilöä.

Kreikka päästää EU-maista saapuvat rokotetut matkustajat maahan ilman karanteenia

Kello 13.32: Kreikka ilmoittaa, että EU-maista ja viidestä muusta maasta pääsee maahan ilman koronakaranteenia. Edellytyksenä on täysi koronarokotus tai negatiivinen koronatesti.

EU-maiden lisäksi uusi sääntö koskee matkustajia Britanniasta, Yhdysvalloista, Israelista, Serbiasta ja Arabiemiraateista.

Aiemmin Kreikkaan saapuvien matkustajien on pitänyt jäädä karanteeniin viikoksi.

THL: Suomessa koronarokotteen ensimmäisen annoksen saanut noin 1 317  000 ihmistä

Kello 13.08: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 1 317 000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Toisen annoksen on saanut runsaat 122 000.

Eilisen jälkeen ensimmäisellä annoksella rokotettujen määrä on noussut noin 3 000:lla. Toisen annoksen lisäys eiliseen on noin 800. Rokotuskattavuus on nyt 23,7 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen on saanut 2,2 prosenttia väestöstä.

Pandemian laantuminen näyttää jatkuvan

Kello 12.42: Tartuntojen ilmaantuvuus on Suomessa nyt runsaat 85 tartuntaa kahdessa viikossa sataatuhatta asukasta kohden. Alueista suurin ilmaantuvuus on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), missä luku on nyt vajaat 153. Pienin ilmaantuvuusluku on puolestaan Keski-Pohjanmaan hieman yli 9.

Epidemian laantumisesta kertovat myös isojen paikkakuntien tartuntaluvut. Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa todettiin vuorokaudessa yhteensä 67 tartuntaa, mikä on pandemian viime ajoille tyypilliseen määrään verrattuna varsin vähän.

Helsingissä raportoitiin vuorokaudessa 35 tartuntaa, mikä nosti pääkaupungin tartuntojen kokonaismäärän 24 724:ään. Vantaalla uusia tartuntoja todettiin 19 ja Espoossa 13. Vantaan tartuntojen kokonaismäärä on runsaat 9 500 ja Espoossa tartuntoja on ollut yhteensä lähes 8 200.

Suomessa todettu 156 uutta tartuntaa

Kello 11.41: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 156 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 84 287 koronavirustartuntaa.

THL kirjasi tartuntoja seuraaviin Pirkanmaan kuntiin: Tampere (16), Kangasala (1), Valkeakoski (1), Orivesi (1).

Tartuntoja on raportoitu kahden viikon aikana 4 728, kun edeltävien kahden viikon aikana niitä raportoitiin noin 7 613. Yhteensä tartuntoja on epidemian aikana Suomessa todettu 84 287.

Intian koronatilanne pahenee – Delhiin viikon pituinen ulkonaliikkumiskielto

Kello 10.48: Intian pääkaupungissa Delhissä alkaa tänään illalla viikon pituinen ulkonaliikkumiskielto, jolla pyritään rajaamaan koronatartuntojen leviämistä. Intiassa ilmoitettiin tänään lähes 274 000 uutta korontartuntaa.

Kyseessä oli viides päivä peräkkäin, kun tartuntoja kirjattiin yli 200 000. Delhissä tilanne on pahin, sillä siellä kirjattiin eilen yli 25 000 tartuntaa.

20 miljoonan asukkaan kaupungissa suljetaan kaupat ja liikkuminen sallitaan vain välttämättömien palvelujen hankkimiseksi.

Australia ja Uusi-Seelanti avasivat matkustuskuplan 400 päivän sulun jälkeen

Kello 8.19: Australian ja Uuden-Seelannin välille on avattu matkustuskupla tänään, ja ihmiset saavat jälleen liikkua maiden välillä ilman pakollista koronakaranteenia. Tiukat matkustusrajoitukset maiden välillä ehtivät olla voimassa lähes 400 päivän ajan.

Kupla on tärkeä Uuden-Seelannin turismille, sillä noin 40 prosenttia maahan saapuvista matkailijoista tulee Australiasta. Australiassa asuu myös satoja tuhansia uusiseelantilaisia, jotka ovat muuttaneet isompaan naapurivaltioon töiden perässä.

Kanadassa liittovaltio lähettää tukea koronaviruspiikistä kärsivään Ontarioon

Kello 7.22: Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmoitti sunnuntaina liittovaltion lähettävän resursseja ja tukea Ontarioon. Provinssi kamppailee parhaillaan huolestuttavan koronatartuntapiikin kanssa.

Ontarioon ollaan lähettämässä terveydenhuollon asiantuntijoita liittovaltion eri yksiköistä. Erityisesti tukea lähetetään Toronton kaupungin alueelle, jossa tilanne on Trudeaun mukaan kaikista kriittisin.

Ontario on Kanadan väkirikkain provinssi. Sunnuntaina noin 14 miljoonan asukkaan Ontario raportoi yhteensä 4 250 uutta tartuntaa ja 18 uutta kuolemantapausta. Sairaalahoitoon oli puolestaan tuoreeltaan joutunut yli 2 100 ihmistä, joista 741 on tehohoidossa.

Yhdysvalloissa yli puolet aikuisista saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen

Kello 7.21: Yhdysvalloissa yli puolet aikuisista on jo saanut vähintään yhden koronarokoteannoksen. Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan sunnuntaihin mennessä noin 130 miljoonaa yli 18-vuotiasta yhdysvaltalaista oli saanut rokoteannoksen.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut siis noin 50,4 prosenttia maan aikuisväestöstä. Täysin rokotettuja on puolestaan 84 miljoonaa, mikä vastaa puolestaan 32,5 prosenttia kaikista aikuisista.

Yhdysvallat on koronarokotusohjelmansa kanssa muita maita edellä, mutta päivittäisissä tartunnoissa on kuitenkin havaittu tuoreeltaan piikki.

Ravintoloiden täyssulku lientyy Suomessa

Kello 6.35: Maanantaina 19. huhtikuuta ravintoloiden täyssulku lientyy. Pahimmilla koronaepidemia-alueilla ravintolat ovat auki ainoastaan rajoitetusti.

Rajoitusalueella anniskeluravintolat saavat olla auki iltakuuteen ja ruokaravintolat iltaseitsemään. Alkoholin tarjoilun täytyy loppua ravintoloissa kello 17. Myös Pirkanmaa kuuluu tähän ryhmään.

Anniskeluravintoloissa käytössä on kolmasosa asiakaspaikoista, muissa ravintoloissa paikoista voidaan täyttää puolet. Niin kutsuttu tanssi- ja laulukielto on voimassa koko maassa. Tämä tarkoittaa, että kaikki ravintola-asiakkaat on ohjattava istumaan paikallaan.

Rajoituksia tarkastellaan seuraavan kerran kahden viikon päästä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?