Aamulehden koronaseuranta 12.4.- - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Näin virus eteni Pirkanmaalla ja maailmalla maaliskuun toisella viikolla – lue kaikki käänteet

Seuraamme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla.

Koronavirustartuntojen päivittäiset määrät ovat olleet kuluvan vuoden alhaisimpien joukossa viikolla 15. Viikolla 16 esimerkiksi lasten harrastustoimintaa aletaan avata Pirkanmaalla ja ravintolat saavat avautua osittain.­

12.4. 6:49 | Päivitetty 19.4. 6:34

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 5. huhtikuuta alkaen.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 5.–11.4. pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 18.4.

Helsingissä poliisi otti kiinni 17 ihmistä rajoituksia vastustavasta kulkueesta

Kello 17.21: Helsingissä poliisi otti kiinni 17 koronarajoituksia vastustavaan mielenosoituskulkueeseen osallistunutta. Poliisin mukaan kiinni otetuista 14 saa sakon niskoittelusta poliisia vastaan ja kaksi virkavallan vastustamisesta.

Kulkueesta ei ilmoitettu poliisille etukäteen, eivätkä kaikki mielenosoittajat noudattaneet poliisin käskyjä hajaantua. Poliisi arvioi kulkueeseen osallistuneen 200–300 ihmistä.

Poliisi antoi hajaantumiskäskyn myös toiselle, etukäteen Rautatientorille ilmoitetulle mielenosoitukselle, kun Senaatintorin kulkueeseen osallistuneita liittyi siihen. Poliisin mukaan väkimäärä kasvoi hallitsemattomasti eikä järjestäjä pystynyt pitämään kokousta lainmukaisena.

AstraZeneca kehittää uutta muokattua rokotetta

Kello 15.40. Lääkeyhtiö Astra Zenecalla voi mahdollisesti olla uusi muokattu koronavirusrokote valmiina jo vuoden loppuun mennessä, yhtiön Itävallan maajohtaja Sarah Walters kertoi itävaltalaiselle Kurier-lehdelle. Uusi rokote on kehitetty Waltersin mukaan erityisesti eteläafrikkalaista virusmuunnosta vastaan.

Tutkimusten mukaan Astra Zenecan rokote ei ole yhtä tehokas kyseistä virusmuunnosta vastaan. Tutkimusten tuloksista ei kuitenkaan voi Waltersin mukaan vetää loppupäätelmiä, sillä rokotteen muokkaaminen virusmuunnosta vastaan on aloitettu.

Ensimmäisen koronarokotuksen on saanut yli 1,3 miljoonaa ihmistä

Kello 13.52: Ensimmäisen annoksen koronarokotetta on saanut Suomessa yli 1,3 miljoonaa ihmistä. Kahdessa päivässä ensimmäisiä annoksia on annettu 51 000.

Viimeksi uusista tartunnoista ja rokotuksista on raportoitu perjantaina.

Pirkanmaalla uusia koronatartuntoja kuuteen kuntaan

Kello 13.24: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kirjasi uusia koronatartuntoja Pirkanmaalle yhteensä 35 kappaletta kuuteen eri kuntaan. THL:n ilmoittavat luvut eroavat Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin päivittäin kertomista luvuista, koska niiden tilastointitapa on erilainen.

Lisäksi luvut ovat kahden päivän lukuja THL:n lauantaisen huoltokatkon vuoksi.

Tartunnoista kirjattiin 23 kappaletta Tampereelle (yhteensä 2 683), kuusi Kangasalle (187), kaksi Ylöjärvelle (243), kaksi Lempäälään (192), yksi Nokialle (221) ja yksi Akaaseen (51)

THL: Suomessa todettu viitisensataa koronatartuntaa kahdessa päivässä

Kello 12.53: Suomessa on todettu 498 koronatartuntaa kahden viime päivän aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu noin 4 800, kun edeltävien kahden viikon aikana niitä raportoitiin liki 8 000. Tartuntojen määrä on siis laskenut noin 3 200:lla.

Viikoittaisten koronatartuntojen määrä on palannut tammi–helmikuun taitteen tasolle, jolla se oli ennen helmikuussa alkanutta tartuntojen huomattavaa kasvua.

Viimeksi uusista tartunnoista on raportoitu perjantaina lauantaisen huoltokatkon vuoksi.

Saksassa muistellaan tänään koronaviruksen kuolonuhreja

Kello 10.11: Saksassa muistellaan tänään koronaviruspandemian kuolonuhreja. Berliinissä järjestetään kansallinen muistotilaisuus viruksen takia kuolleille 80 000 ihmiselle ja niille, jotka ovat koronarajoitusten takia joutuneet kuolemaan yksinäisinä.

Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Frank-Walter Steinmeier osallistuvat ekumeeniseen jumalanpalvelukseen Keisari Vilhelmin muistokirkossa Berliinissä, joka on tunnettu sodan tuhojen symboli. Myöhemmin he osallistuvat seremoniaan Berliinin konserttitalossa, jossa Steinmeier pitää puheen.

Tilaisuuteen osallistuu koronarajoitusten vuoksi fyysisesti vain pieni määrä ihmisiä, mutta tilaisuus näytetään Saksassa suorana televisiossa.

Ajatus muistotilaisuuden järjestämisestä tuli koronaviruksen uhrien omaisilta, jotka ilmaisivat presidentti Steinmeierille koronarajoitusten lisänneen tuskaansa. Tiukkojen rajoitusten vuoksi omaiset eivät usein esimerkiksi ole pystyneet pitämään kuolinvuoteella makaavia läheisiään kädestä, ja hautajaisten pitämiseen kohdistuvien rajoitusten takia moni on jäänyt surunsa kanssa yksin.

–  Presidenttinä uskon, että on hyvin tärkeää pysähtyä sanomaan kunniakkaat hyvästit niille, jotka ovat kuolleet pandemian aikana – mukaan lukien ne, jotka eivät kuolleet viruksen takia, mutta jotka joutuivat kuolemaan yksin, Steinmeier sanoi kertoessaan tilaisuuden järjestämisestä.

Saksa kamppailee parhaillaan koronaviruksen kolmannen aallon kanssa. Maa selvisi viime keväänä ensimmäisestä tartunta-aallosta paremmin kuin muut suuret Euroopan maat, mutta nyt sillä on ollut vaikeuksia saada tartuntojen kasvuja taittumaan.

Tartuntamäärät ovat olleet maalis-huhtikuussa kasvussa pitkälti viruksen helpommin tarttuvan brittimuunnoksen takia, ja päivittäisten tartuntojen määrä on viime päivinä noussut jo vuodenvaihteen huippulukemien tasolle.

80 000:n raportoidun kuolonuhrin määrä meni Saksassa rikki tällä viikolla. Tartuntoja maassa on todettu pandemian aikana yli 3,1 miljoonaa.

Pirkanmaalla todettiin 27 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.29: Pirkanmaalla on todettu lauantaina 27 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) raportoi tuoreet luvut seuraavan päivän aamuna.

Koko epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu yhteensä 4 403 koronavirustartuntaa.

Kuluneen viikon aikana tartuntoja on todettu 170 maanantain jälkeen.

Fimlab analysoi 1 024 koronavirusnäytettä. Taysin raportoimissa luvuissa ovat mukana myös yksityisissä laboratorioissa löydetyt positiiviset testitulokset, mutta ei yksityisten laboratorioiden koko testimäärää.

Lauantai 17.4.

Kuntavaalien siirtoon vaikuttanut laskelma tehtiin korkoa korolle -kaavalla

Kello 13.37: Kuntavaalien siirtoon vaikuttanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laskutoimitus oli korkoa korolle -laskutoimitus, jossa oli kolme muuttujaa: päivittäisten tartuntojen määrä lähtötilanteessa, tartuttavuusluku ja aika.

Tartuttavuusluku eli R-luku kuvaa keskimääräistä uusien tartuntojen lukumäärää yhtä tartunnan saanutta kohden eli sitä, miten virus leviää väestössä yhdeltä tartunnan saaneelta eteenpäin. Lukua voi ajatella kertolaskun osana esimerkiksi niin, että kun tartuttavuusluvulla 1,1 kerrotaan 100 tartunnan saanutta, syntyy 110 uutta tartuntaa.

Jos luku on yli yksi, tartunnat lisääntyvät, ja jos se on alle yksi, tartunnat vähenevät.

Kuntavaalien siirtoon vaikuttanut laskelma syntyi niin, että laskimeen syötettiin lähtöarvoksi arvio päivittäisestä uusien tartuntojen määrästä. Sen arvioitiin olevan 5. maaliskuuta 750. Tämä luku kerrottiin sen päivän tartuttavuusluvulla, joka oli arviolta 1,15–1,35. Laskutoimitus toistettiin aina viiden päivän välein kuntavaaleihin asti.

Korkoa korolle -laskentatapa mallintaa viruksen leviämistä ilman sosiaalisten kontaktien rajoittamista. Aluksi tartunnat leviävät varsin hitaasti, ja lopulta kun tartuttajia on paljon, epidemia kiihtyy erittäin nopeasti.

Jo seuraavalla viikolla THL julkaisi tiedotteen, jonka tartuttavuuslukujen perusteella saattoi päätellä, että laskelma ei vastaisi todellisuutta. Tartuttavuusluku on THL:n mukaan painunut viikko viikolta alemmaksi ja arvio sen maksimistakin painui jo alle yhden viime viikolla. Viime viikolla tartuttavuusluku arvioitiin välille 0,75–0,90.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on nyt vähintään kolme miljoonaa

Kello 12.38: Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on kirjattu maailmanlaajuisesti yli kolme miljoonaa, uutistoimisto AFP kertoi lauantaina laskelmiinsa nojautuen.

Miljoonan koronakuoleman raja meni rikki syyskuussa ja kahden miljoonan raja tammikuussa. Viimeisen kuukauden aikana päivittäisten kuolemien määrä on laskuvaiheen jälkeen ollut taas kasvussa, kun esimerkiksi Intiassa tautitilanne on pahentunut.

Todellinen kuolemien määrä on asiantuntijoiden mukaan suurempi, sillä monessa maassa koronakuolemia on jäänyt raportoimatta muun muassa puutteellisen testauksen takia.

Rokotejonossa etuilusta syytetty Perun ex-presidentti sai porttikiellon politiikkaan

Kello 9.47: Perussa kongressi on asettanut entiselle presidentille Martin Vizcarralle 10 vuoden porttikiellon poliittisiin virkoihin. Syynä on Vizcarran epäilty etuilu rokotejonossa.

Vizcarran ja sadat muut korkea-arvoiset henkilöt saivat koronarokotteen jo ennen Perun varsinaisen rokotuskampanjan alkua. Vizcarra on sanonut saaneensa rokotteen osana kliinisiä kokeita.

Kongressi erotti Vizcarran presidentin virasta marraskuussa korruptiosyytösten vuoksi, mikä ajoi maan poliittiseen kriisiin ja aiheutti väkivaltaisia mielenosoituksia.

Pirkanmaalla todettiin 23 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.10: Pirkanmaalla on todettu perjantaina 23 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) raportoi tuoreet luvut seuraavan päivän aamuna.

Koko epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu yhteensä 4 376 koronavirustartuntaa.

Kuluneen viikon aikana tartuntoja on todettu 143 maanantain jälkeen.

Fimlab analysoi 868 koronavirusnäytettä. Taysin raportoimissa luvuissa ovat mukana myös yksityisissä laboratorioissa löydetyt positiiviset testitulokset, mutta ei yksityisten laboratorioiden koko testimäärää.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä (Pshp) on 16. huhtikuuta mennessä annettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan yhteensä 134 820 rokotetta. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 22,7 prosenttia väestöstä.

Myöhemmin päivän aikana myös THL julkaisee omat koronatartuntalukunsa Pirkanmaan kuntien osalta. Nämä luvut eroavat Taysin luvuista, sillä niiden tilastointitapa on erilainen.

Oikeusministeriö pyysi kuntavaalien siirtoon vaikuttanutta laskelmaa edellisenä päivänä

Kello 8.19: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maaliskuun alun niin sanottu kauhuskenaario 2 600–11 200 päivittäisestä uudesta koronatartunnasta kuntavaalien aikaan tehtiin kovalla kiireellä, eikä siinä otettu huomioon rajoitustoimia. THL:n mukaan kyseessä oli yksinkertainen laskutoimitus siitä, mitä olisi voinut pahimmillaan tapahtua.

Laskelma vaikutti päätökseen kuntavaalien siirtämisestä tulevalta sunnuntailta kesäkuulle.

Oikeusministeriö pyysi lausuntoa tautitilanteen kehittymisestä maaliskuisena perjantaina vain päivää ennen kuin linjaus vaalien siirrosta tehtiin. THL:n mukaan kiire ei johtunut huonosta suunnittelusta vaan siitä, että epidemia liikkuu nopeasti.

Perjantai 16.4.

Ulkoministeriö: Suomi voisi käydä ehdollisia neuvotteluja Sputnik-rokotteen hankinnasta jo ennen myyntilupaa EMA:lta

Kello 22.04: On mahdollista, että Suomi kävisi Sputnik-rokotteesta ehdollisia ennakkoneuvotteluja Venäjän valtion kanssa ennen kuin rokote on saanut myyntiluvan Euroopan lääkevirastolta EMA:lta, kertoo ulkoministeriön terveyden ja hyvinvoinnin suurlähettiläs Päivi Sillanaukee.

–  Tämä on varmasti yksi asia, jota ulkoministeriössä katsotaan, kun mietitään etenemistä tämän asian osalta. Tämän osalta ei ole vielä mitään päätöksiä olemassa, Sillanaukee vastasi STT:n kysymykseen asiasta.

Suomi ei ole vielä aloittanut neuvotteluja Venäjän kanssa, mutta asiaa valmistellaan ministeriössä. Suomi ei myöskään tee hankinnoista ratkaisuja ennen kuin EMA on päättänyt mahdollisesta käyttöluvasta EU:ssa.

Jos EU aloittaa neuvottelut Sputnik-rokotteen yhteishankinnasta, silloin Suomi on sitoutunut hankkimaan rokotetta EU:n kautta eikä voi tehdä kahdenkeskisiä kauppoja. Sillanaukeen mukaan paljon on nyt kiinni siitä, myöntääkö EMA Sputnikille myyntiluvan.

Muutos rokotusjärjestykseen: Koti- ja laitosäänestyksen vaalivirkailijat voivat saada koronarokotteen

Kello 18.50: Kuntavaalien koti- ja laitosäänestyksen vaalitoimitsijat voivat pian saada koronarokotteen.

Valtioneuvosto on tehnyt muutoksen vapaaehtoisia koronarokotuksia koskevaan asetukseen, oikeusministeriö tiedottaa. Rokotusjärjestystä muutetaan siten, että kesäkuun kuntavaalien kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat ja laitosäänestyksen toimittavat vaalivirkailijat voidaan rokottaa koronavirusta vastaan.

Toimet vaalivirkailijoiden rokottamiseksi voidaan aloittaa, kun asetus on tullut voimaan.

Koti- ja laitosäänestystä hoitavat vaalivirkailijat ottavat vastaan sekä riskiryhmiin kuuluvien että koronavirukselle altistuneiden äänestyksiä. Ehdotetussa muutoksessa nämä virkailijat rinnastettaisiin rokotusjärjestyksen ensimmäiseen ryhmään, johon kuuluu koronapotilaiden hoitohenkilökuntaa ja hoivakotien asukkaita.

EMA lausuu tiistaina Johnson & Johnsonin koronarokotteen turvallisuudesta

Kello 18.48: Euroopan lääkeviraston EMA:n on määrä lausua tiistaina näkemyksensä Johnson & Johnsonin koronarokotteen turvallisuudesta. Yritys on keskeyttänyt rokotteiden toimitukset Eurooppaan. Kyseessä on varotoimi, jonka taustalla ovat rokotteeseen liittyvät veritulppaepäilyt.

Rokotusjärjestykseen muutos: Koti- ja laitosäänestyksen vaalivirkailijat voivat saada rokotteen

Kello 18.15: Kuntavaalien koti- ja laitosäänestyksen vaalitoimitsijat voivat saada koronarokotteen, oikeusministeriö tiedottaa.

Valtioneuvosto on tehnyt muutoksen asetukseen vapaaehtoisista koronarokotuksista. Rokotusjärjestystä muutetaan siten, että kesäkuun kuntavaalien kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat ja laitosäänestyksen toimittavat vaalivirkailijat voidaan rokottaa koronavirusta vastaan.

Vaalivirkailijoiden rokottaminen voidaan aloittaa, kun asetus on tullut voimaan.

Saksa poistaa Britannian koronaviruksen riskialueiden listalta

Kello 16.28: Saksa poistaa Britannian ja Pohjois-Irlannin koronaviruksen riskialueiden listalta. Päätös merkitsee sitä, että näiltä alueilta Saksaan tulevat matkailijat eivät joudu enää karanteeniin.

Päätös on voimassa sunnuntaista lähtien.

Joulukuussa Saksa lisäsi Britannian ja Pohjois-Irlannin riskialueiden joukkoon, mutta niiden koronavirustilanne on huomattavasti parantunut tämän jälkeen.

THL: Rokotetoimitusten aikaistuminen tuo Suomeen 50 000–80 000 annosta lisää joka viikko

Kello 16.19: Biontech-Pfizerin rokotetoimitusten aikaistuminen tuo Suomeen 50 000–80 000 annosta lisää joka viikko, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Viikosta 17 lähtien rokotetta tulee noin 50 000 annosta enemmän, viikoilla 22–26 noin 80 000 annosta.

Biontech ja Pfizer ovat aikaistaneet rokotetoimituksiaan EU-maihin.

Kaikkiaan eri koronarokotteita on THL:n mukaan tulossa Suomeen kesäkuun loppuun mennessä vielä 3–4 miljoonan annoksen verran. Tällä hetkellä Suomessa annetaan noin 160 000 koronarokotusta viikossa.

Annalan koulun Karosen koulutalossa koronavirustartunta

Kello 16.16: Annalan koulun Karosen koulutalossa on todettu koronavirustartunta. Apulaisrehtori Marika Korpinurmi sanoo, että altistuneita on muutama. Heidät on asetettu karanteeniin ja lähiopetus jatkuu normaalisti.

Sammon koulussa todettu koronavirustartunta

Kello 15.07: Sammon koulussa Tampereella on vahvistettu koronavirustartunta. Rehtori Maaret Tervonen kertoo, että tartunnan saanut henkilö on ollut Teiskontien yksikössä. Altistuneita on Tervosen mukaan noin 10. Sairastuneen kanssa lähikontaktissa olleet on asetettu karanteeniin.

Tiloissa, joissa sairastunut on ollut, tehdään hygieniasiivous. Muuten lähiopetus jatkuu tavalliseen tapaan.

Yli 36 000 sai rokotuksen perjantaina

Kello 13.25: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt noin 1 263 200 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on lisääntynyt eilisestä reilulla 36 500 rokotetulla.

Rokotekattavuus on ensimmäisen annoksen osalta lähes 23 prosenttia ja toisen annoksen osalta hieman yli 2 prosenttia.

Perjantaina kerrottiin kahdesta uudesta koronaan liittyvästä kuolemasta, Taysissa yksi

Kello 13.22: Suomessa kerrottiin kahdesta uudesta koronaan liittyvästä kuolemasta. Toinen niistä on Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella, johon kuuluvat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit.

Taysin erityisvastuualueella sairaalassa olevien määrä on noussut 16 potilaasta 19 potilaaseen. Taysin erityisvastuualueella tehohoidossa on kaksi potilasta, mikä on yksi vähemmän kuin eilen.

Koko Suomessa sairaalahoidossa on 161 henkilöä, joista 37 on teho-osastolla.

Husin viikkoinfossa aiheena kuntoutuminen koronavirusinfektiosta

Kello 13.03: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri pitää viikoittaisen koronatiedotustilaisuutensa tänään perjantaina. Tilaisuuden alussa käsiteltiin Helsingin ja Uudenmaan epidemiatilannetta.

Myöhemmin tilaisuudessa puhuttiin myös on koronataudista kuntoutumisesta. Suora lähetys on päättynyt.

Suomessa on raportoitu 380 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.53: Suomessa on raportoitu 380 uutta koronavirustartuntaa. Suomessa on tähän saakka varmistettu koko epidemian aikana 83 633 koronavirustartuntaa.

Koko maan 14 vuorokauden ilmaantuvuus on nyt 95,1, kun se edeltävällä kahden viikon jaksolla oli 152,2 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohti.

Kahden viime viikon aikana on todettu 3 167 tartuntaa vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Koronavirusnäytteitä on analysoitu Suomessa jo yli 4,2 miljoonaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietoihin kirjattiin 55 uutta tartuntaa Pirkanmaan kuntiin. Luvut eroavat Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) päivittäisistä luvuista, koska tilastointitapa on erilainen.

Tartunnat jakautuivat seuraavasti: Tampereelle 40 (yhteensä 2 660), Kangasalle 7 (181), Valkeakoskelle 2 (163), Sastamalaan 2 (90) Lempäälään yksi (190), Pirkkalaan yksi (184), Orivedelle yksi (41) ja Vesilahteen 1 (24).

Ravintolat avaavat maanantaina tiukoin rajoituksin

Kello 11.51: Ravintolat voivat maanantaina avata ovensa koko maassa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Pahimmilla korona-alueilla ravintoloiden aukioloa rajoitetaan edelleen tiukasti.

Anniskeluravintolat saavat olla pahimmilla korona-alueilla auki iltakuuteen ja ruokaravintolat iltaseitsemään. Alkoholin tarjoilun täytyy loppua kaikissa ravintoloissa kello 17.

Tiukat aukiolo- ja anniskelurajoitukset ovat STM:n mukaan voimassa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Ruotsi keventää koronarajoituksia – rokotetut saavat tavata vapaammin

Kello 11.49: Ruotsi keventää koronarajoituksia rokotuksen saaneille. Kaikki rokotetut saavat jatkossa tavata nykyistä useampia ihmisiä sisätiloissa ja vanhustenhoivassa saadaan taas jatkaa yhteistä toimintaa, ilmoittaa sosiaaliministeri Lena Hallengren.

Hallengrenin mukaan uusi käytäntö koskee niitä, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen ja joiden rokottamisesta on kulunut ainakin kolme viikkoa, jolloin vastustuskyky on kehittynyt. Hän muistutti, että toisen annoksen ottaminen on erittäin tärkeää.

Ruotsin kansanterveyslaitoksen johtaja Johan Carlson totesi Ruotsin katsovan, että ruotsalaisbrittiläisen Astra Zenecan koronarokote on turvallinen ja Ruotsi aikoo jatkaa sen käyttämistä.

Rokotukset eivät Carlsonin mukaan vielä vaikuta koronatartuntojen leviämiseen Ruotsissa. Tartuntojen määrä on pysynyt korkeana.

Koronarokotuksia voidaan väliaikaisesti painottaa pahimmille epidemia-alueille

Kello 11.19: Koronarokotuksia voidaan väliaikaisesti painottaa pahimmille epidemia-alueille. Hallituksen asetuksen mukaan tähän käytetään Modernan rokotteen toimituserät ja kolmasosa Astra Zenecan rokote-eristä.

Painotetussa jakelussa otetaan huomioon alueen väestömäärä sekä edellisten viikkojen tautitapausten ja erikoissairaanhoitoon joutuneiden määrä.

Rokotteita voidaan kohdentaa vain sellaisille alueille, joiden ilmaantuvuusluku on yli sadan. Tämä luku ylittyy nyt Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueella.

Asetus on voimassa toukokuun loppuun asti.

Pirkanmaalla todettiin 41 koronavirustartuntaa

Kello 10.16: Pirkanmaalla on todettu torstaina 41 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) raportoi tuoreet luvut seuraavan päivän aamuna.

Taysin infektioyksikön ylilääkärin Jaana Syrjäsen mukaan noin kolmasosa tartunnan saaneista oli jo valmiiksi karanteenissa.

Noin neljäsosa tartunnoista on asumispäivystyksen ryppääseen liittyviä tartuntoja.

Hervannassa sijaitsevassa Tampereen asumispäivystyksessä Tastussa tiedotettiin koronatartunnoista ensimmäisen kerran keskiviikkona 12. huhtikuuta.

Syrjänen ei vahvistanut, onko tänään kerrotuissa tartunnoissa kyse jo Tastun tiedottamista tartunnoista vai seulonnoista paljastuneista uusista tartunnoista.

Koko epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu yhteensä 4 353 koronavirustartuntaa.

Fimlab analysoi 1 392 koronavirustestiä. Taysin raportoimissa luvuissa ovat mukana myös yksityisissä laboratorioissa löydetyt positiiviset testitulokset, mutta ei yksityisten laboratorioiden testimäärää.

Koronaan on kuollut jo 3 miljoonaa ihmistä

Kello 9.35: Koronaviruspandemia on vaatinut maailmanlaajuisesti jo 3 miljoonan ihmisen hengen, kertoo YK.

Eniten kuolleita on Yhdysvalloissa (578­ 993), Brasiliassa (365 954), Meksikossa (211 213) ja Intiassa (174 335). Suomessa kuolleita on YK:n raportin mukaan 885.

Sairastuneita on maailmanlaajuisesti tähän mennessä 139 710 707.

Pfizerin toimitusjohtaja: Koronarokotteesta tarvitaan todennäköisesti kolmas annos

Kello 7.12: Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla arvioi, että yhtiön koronarokotteen saaneet tulevat todennäköisesti tarvitsemaan kolmannen annoksen vuoden sisään toisesta rokoteannoksesta.

Hän näkee mahdolliseksi, että koronarokote tulisi jatkossa ottaa uudelleen vuosittain, mutta asiaa tutkitaan yhä. Bourla kommentoi asiaa yhdysvaltalaiselle CNBC-kanavalle.

Tutkijat eivät tiedä, kuinka pitkän suojan koronavirusrokotteet antavat. Pfizer julkaisi aiemmin tässä kuussa tutkimuksen, jonka mukaan sen rokote suojaa toisen annoksen jälkeen kuuden kuukauden ajan 91 prosenttisesti koronavirukselta ja yli 95 prosenttisesti vakavalta koronaviruksen aiheuttamalta taudilta.

Torstai 15.4.

Rokoteasiantuntija Rämet: Sputnik V olisi tehokas lisä Suomen koronarokotteisiin

Kello 21.08: Venäläinen Sputnik V olisi tehokas lisä Suomen koronarokotteisiin, arvioi Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

– Sputnik V:n teho koronavirusta ja myös sen vaikeaa tautimuotoa vastaan on oikein hyvä. Ei ole mitään epäilyjä tämän rokotteen tehosta, professori Rämet sanoo STT:lle.

Rämetin mukaan Sputnik V:n turvallisuuden tai haittavaikutusten suhteen ei ole havaittu tehotutkimuksissa haittasignaaleja.

– Jos näitä rokotteita vertaa toisiinsa, niin Astra Zeneca ja Johnson & Johnson ovat serkuksia keskenään. Sputnik V ja Johnson & Johnson taas ovat veljeksiä keskenään, eli ne ovat varsin samanlaisia, rokotteiden asiantuntija toteaa.

Mika Rämetin mukaan kannattaa "kääntää kaikki kivet" rokotusten viemiseksi eteenpäin Suomessa.

– Mielestäni on hyvin perusteltua selvittää kaikki rokotemahdollisuudet. Käytännössä Sputnik V:n käyttöönotossa puhuttaisiin meillä nuorten työikäisten rokottamisesta.

Rämet muistuttaa, että varsin pitkälle rokotuksissa päästään jo niillä rokotteilla, joista EU:lla on valmis hankintasopimus.

– Pfizerin ja Biontechin rokotetta saamme ihan hyviä määriä, ja muitakin vaihtoehtoja on, kuten tulossa olevat Curevac ja Novavax.

Norja lykkäsi päätöstä Astra Zenecan rokotteen jatkosta

Kello 20.01: Norja jatkaa Astra Zenecan rokotteen käyttötaukoa ensi kuun puolelle, kertoi maan terveysministeri Bent Höie tiedotustilaisuudessa torstaina. Hänen mukaansa lopullisen päätöksen tekemiseen rokotteen kohtalosta ei ole vielä riittävästi tietoa.

Norjan kansanterveyslaitos kehotti aiemmin torstaina, että Norja poistaisi Astra Zenecan rokotteen käytön kokonaan rokotusohjelmastaan.

Norja keskeytti Astra Zenecan rokotteen antamisen toistaiseksi runsas kuukausi sitten verisuonitukosten riskin vuoksi.

Suomessa 781 ihmistä on sairastunut koronavirustautiin rokotteesta huolimatta

Kello 18.23: 781 ihmistä Suomessa on saanut koronavirustartunnan rokotuksesta huolimatta. Asiasta kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n tilaisuudessa, jossa asiantuntijat vastaavat yleisön kysymyksiin koronarokotteista.

Rokotteen on saanut runsaat 1,25 miljoonaa suomalaista, joten niin sanottuja läpäisyinfektioita on 0,06 prosenttia rokotetuista.

– Valtaosa on tullut ensimmäisen annoksen jälkeen. Osa on tullut toisenkin annoksen jälkeen, Nohynek sanoi.

Tapauksista 45 joutui sairaalahoitoon. Tehohoitoon joutui neljä. Kuolleiden määrä ei ole tiedossa.

Oikaisu 15.4.2021 kello 20.35: Jutussa kerrottiin ensin virheellisesti, että rokotteen on saanut runsaat 1,25 suomalaista. Todellisuudessa rokotteen on saanut runsaat 1,25 miljoonaa suomalaista.

Lääkärijärjestö: Brasilian epäonnistunut pandemian hoito suistanut maan humanitaariseen katastrofiin

Kello 18.18: Brasilian epäonnistunut koronapandemian hoito on suistanut maan humanitaariseen katastrofiin, luonnehti Lääkärit ilman rajoja (MSF) -järjestö torstaina. Järjestö syytti Brasilian presidentin Jair Bolsonaron hallintoa terveyskriisin pahentamisesta.

–  Puute poliittisesta tahdosta reagoida asianmukaisesti pandemiaan tappaa tuhansittain brasilialaisia, MSF linjasi lausunnossaan.

Viime viikolla 212 miljoonan ihmisen Brasiliassa todettiin 11 prosenttia maailman sen viikon koronatartunnoista ja peräti yli neljäsosa maailman koronakuolemista.

–  Kansanterveystoimenpiteistä on tullut poliittinen taistelukenttä Brasiliassa, arvioi lääkärijärjestön puheenjohtaja Christos Christou.

MSF:n lausunto tuli kaksi päivää sen jälkeen kun Brasilian senaatti oli asettanut tutkintakomitean selvittämään Bolsonaron pandemiatoimia.

Kiuru: Suomi aloittamassa neuvottelut Sputnik-rokotteen hankkimiseksi Venäjältä

Kello 18.05: Suomi on aloittamassa neuvottelut Venäjän kanssa Sputnik-koronarokotteen hankkimiseksi Suomeen, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo.

Kiurun mukaan ulkoministeriössä on aloitettu valmistelut neuvottelujen käymiseksi Venäjän kanssa rokotteiden hankkimiseksi.

Kiuru kertoi asiasta eduskunnan kyselytunnilla vastatessaan kansanedustaja Harry Harkimon (liik.) kysymykseen Sputnik-rokotteen hankinnasta.

Eduskunta hyväksyi ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoihin liittyvät tartuntatautilain muutokset

Kello 17.26: Eduskunta on hyväksynyt ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoihin liittyvät tartuntatautilain muutokset.

Nyt hyväksyttyjen muutosten myötä hallitus voi asetuksilla säädellä ravintolatoimintaa ensi viikon alusta alkaen, kun kuusi viikkoa voimassa olleiden ravintolarajoitusten voimassaoloaika on päättynyt.

Hallituksen on määrä huomenna antaa ravintolatoimintaa ensi viikon alusta alkaen säätelevä asetus, jossa määrätään eri alueita koskevat rajoitukset.

Suomessa neljä koronavirukseen kuollutta, yksi Taysin vastuualueella

Kello 14.08: Suomessa on todettu neljä koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Niistä yksi on Tampereen yliopistollisen sairaalan vastuualueella, johon kuuluu Pirkanmaan lisäksi Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Sairaalahoidossa on 161 ihmistä, joista tehohoidossa on 37 ihmistä. Sairaalahoidossa on 19 henkilöä vähemmän kuin eilen, mutta tehohoidossa olevien määrä nousi kolmella.

Taysissa erikoishoidon vuodeosastolla on kolme henkilöä vähemmän kuin aiemmin, muutoin sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä pysyi samana.

THL: Pirkanmaalla yhdeksän tartuntaa kolmeen kuntaan

Kello 11.43: Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä merkittiin kuntiin yhdeksän uutta tartuntaa. Tieto perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämään tartuntatautirekisteriin.

Kuntakohtaisesti tartunnat jakavat siten, että Tampereelle merkittiin kolme uutta tartuntaa (yhteensä 2 620), Nokialla viisi (220) ja Parkanoon yksi (57).

Aiemmin pidetyssä tiedotustilaisuudessa THL:n johtaja Mika Salminen kertoi, että Suomessa todettiin 289 uutta tartuntaa.

Testipäiville jaettujen tartuntojen mukaan viimeisen kahden viikon aikana on todettu 3 173 tartuntaa vähemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Ilmaantuvuus putosi Pirkanmaalla 59,3 tartuntaan sataatuhatta asukasta kohti.

Tays tiedotti aiemmin torstaina 17 uudesta tartunnasta, eli THL:n päivän luku on sitä pienempi. THL julkaisee omat koronatartuntalukunsa Pirkanmaan kuntien osalta. Nämä luvut eroavat Taysin luvuista, sillä niiden tilastointitapa on erilainen.

Oikaisu 15.4.2021 kello 12.05: Koko maan tartuntamäärissä oli lyöntivirhe. Luku on 289 uutta tartuntaa, ei 298.

Intian tilanne pahenee nopeasti

Kello 10.54: Intiassa on tilastoitu ennätysmäiset 200 000 uutta koronatapausta vuorokauden aikana, kertoivat viranomaiset. Koronaepidemian toinen aalto nousee nyt voimalla jättivaltiossa.

Uusia tartuntoja kirjataan nyt yli kaksi kertaa niin paljon kuin huhtikuun alussa, ja tapauksia on kaikkiaan ollut jo yli 14,1 miljoonaa 1,3 miljardin asukkaan maassa. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia oli vuorokauden aikana yli tuhat ja kuolleiden kokonaismääräksi lasketaan lähes 175 000.

Intia ohitti aiemmin tällä viikolla Brasilian maailman toiseksi eniten tartuntoja todenneena maana. Asiantuntijoiden mukaan tartunnat ovat päässeet leviämään uskonnollisissa massatapahtumissa, poliittisissa joukkokokouksissa ja krikettiotteluissa.

Veritulppaan kuolleen omaiset vaativat Tanskassa korvausta

Kello 9.58: Tanskan potilasturvallisuusviranomainen on saanut ensimmäisen korvausvaatimuksen, joka koskee koronarokotuksen jälkeen tapahtunutta kuolemantapausta. Potilas oli saanut Astra Zenecan rokotteen, eikä hänen veritulppansa yhteyttä rokotteeseen ole voitu sulkea pois. Jyllands-Posten -lehden mukaan viranomainen on saanut kaikkiaan 29 korvausvaatimusta vakavista haitoista, joiden epäillään liittyvän Astra Zenecan rokotteeseen. Pfizerin rokotetta koskevia vaatimuksia on saatu kahdeksan.

Tanska ilmoitti eilen luopuvansa Astra Zenecan rokotteesta kokonaan, koska katsoo pärjäävänsä ilmankin.

Pirkanmaalla todettiin 17 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.28: Pirkanmaalla on todettu keskiviikkona 17 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) raportoi tuoreet luvut seuraavan päivän aamuna.

Koko epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu yhteensä 4 312 koronavirustartuntaa.

Kuluneen viikon aikana tartuntoja on todettu 79 maanantain jälkeen.

Fimlab analysoi 1 601 koronavirustestiä. Myös yksityiset koronanäytteiden ottajat ilmoittavat positiivisista tartunnoista Tays.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä (Pshp) on tähän saakka annettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan yhteensä 124 108 rokotetta. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 21,3 prosenttia väestöstä.

Myöhemmin torstaina myös THL julkaisee omat koronatartuntalukunsa Pirkanmaan kuntien osalta. Nämä luvut eroavat Taysin luvuista, sillä niiden tilastointitapa on erilainen.

Kambodzhassa potilaita siirretään kouluihin ja juhlatiloihin

Kello 9.18: Rajusti leviävä koronavirus on ajanut Kambodzhan kuoleman partaalle, varoittaa maan pääministeri Hun Sen. Maan pääkaupunkiin Phnom Penhiin ja naapurikaupunki Ta Khmauun määrättiin kahden viikon ulkonaliikkumiskielto.

Tartunnat lähtivät kovaan kasvuun helmikuussa, ja nyt pääkaupungin sairaalat ovat täpötäynnä. Kouluja ja juhlatiloja on otettu käyttöön potilaita varten.

Kambodzhassa on virallisten lukujen mukaan ollut vain 4 800 koronatapausta, mutta määrän uskotaan olevan todellisuudessa selvästi suurempi, koska maan terveydenhuolto ja testaus ovat heikoissa kantimissa.

Asumispäivystyksen asukkaita seulotaan

Kello 8.46: Tampereen asumispäivystys Tastussa aloitetaan tänään asukkaiden joukkoseulonta. Tampereen kaupunki kertoi keskiviikkona, että Tastussa on todettu koronavirustartuntoja henkilökunnalla ja asukkailla. Ilmi on tullut yhdeksän tartuntaa.

– Joukkoseulonta tuottaa meille sitten lisätietoa tilanteesta. En osaa sanoa, montaako asukasta tämä päätös koskee, sanoo palvelupäällikkö Tanja Miettinen.

Miettisen mukaan tarkkaa altistumisaikaa ei ole pystytty rajaamaan, minkä vuoksi tarkka altistuneiden lukumäärä ei ole tiedossa. Miettinen ei lähde arvioimaan, millaisista määristä voisi olla kyse.

Matalan kynnyksen asumispäivystys on tarkoitettu asunnottomille tamperelaisille.

Vastaanottokeskuksen tartuntaketju saatiin hallintaan Tampereella

Kello 6.36: Tampereella vastaanottokeskuksen asukkailla todettu koronatartuntaketju on saatu hallintaa, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Tampereen vastaanottokeskuksen asukkailla todettiin koronavirustartuntoja huhtikuun alussa.

Vastaanottokeskuksessa toteutetulla toisella seulontakierroksella tuli esiin vain yksi positiivinen tartunta henkilöllä, joka oli ollut jo aiemmin karanteenissa. Kaupunki tiedottaa, että karanteenit voidaan lopettaa suunnitellusti 17. huhtikuuta.

Keskiviikko 14.4.

Asumispäivystyksessä on todettu koronavirustartuntoja

Kello 20.45: Hervannassa sijaitsevassa Tampereen asumispäivystyksessä Tastussa on todettu yhdeksän koronavirustartuntaa sekä henkilökunnalla että asukkailla. Asiasta tiedottaa Tampereen kaupunki.

Asumispäivystys on tarkoitettu asunnottomille tamperelaisille.

Tartunnan saaneet asukkaat on asetettu eristykseen ja altistuneet karanteeniin. Tilanteen vuoksi asumispäivystyksessä on tehty tarvittavia tilajärjestelyjä.

Majoitusta pyritään tarjoamaan asunnottomille tamperelaisille turvallisuustoimenpiteet huomioiden. Palveluun voi hakeutua ympäri vuorokauden.

Koronarokotteen saanut lähes 1,2 miljoonaa suomalaista

Kello 19.50: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut yli 1  186 000 ihmistä, kertoi THL keskiviikkona. Rokotekattavuus on nyt runsaat 21 prosenttia. Toisen annoksen on saanut yli 102 000 ihmistä ja sen rokotekattavuus on vajaat kaksi prosenttia.

Koko maan ilmaantuvuusluku eli koronatartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden on viimeisten kahden viikon ajalta noin 104. Luku on tullut huomattavasti alaspäin, sillä edellisten kahden viikon aikana se oli 160.

Intiassa koronatartunnat kääntyivät jälleen hurjaan nousuun

Kello 17.37: Intiassa koronatilanne on kääntynyt huolestuttavaan suuntaan. Päiväkohtaiset tartuntaennätykset ovat viime päivinä menneet uusiksi useita kertoja.

Noin 1,3 miljardin asukkaan maassa raportoitiin tänään jälleen uusi ennätys, yli 184 000 tartuntaa viimeisen vuorokauden ajalta, kertoo uutistoimisto AFP.

Koronaan liittyviä uusia kuolemantapauksia raportoitiin tänään yli tuhat ensimmäistä kertaa puoleen vuoteen.

Koronatartuntoja on Our World In Data -tilastopalvelun mukaan raportoitu Intiassa yhteensä lähes 13,9 miljoonaa. Virukseen liittyviä kuolemia on todettu yli 172  000.

Vajaat sata miljoonaa ihmistä on Intiassa rokotettu ainakin osittain.

Korkeista tartuntaluvuista huolimatta pyhiinvaeltajat ovat kerääntyneet suurin joukoin osallistumaan hindujen kumbh mela -juhlaan, joka on maailman suurin uskonnollinen juhla. Juhlapaikalla Haridwarin kaupungissa Ganges-joen varrella on todettu alkuviikon aikana tuhat tartuntaa, kertoo AFP. Gangesissa kastautuminen on tärkeä osa kumbh mela -juhlaa.

STM: Tänä vuonna saatavat mrna-koronarokotteet riittävät kaikkien halukkaiden rokottamiseen

Kello 17.30: Jo pelkästään Suomeen luvatut mrna-rokotteet riittävät kaikille koronarokotteen haluaville, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ylilääkäri Sari Ekholm keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.

Ekholmin mukaan Suomeen on tulossa tämän vuoden aikana ainakin yli 9,5 miljoonaa mrna-rokoteannosta. Mrna-tyyppisiä rokotteita ovat Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan kehittämät rokotteet sekä Curevac, joka ei ole vielä saanut myyntilupaa.

Rokotustahti on hidastumassa Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin koronarokotteisiin liittyvien ongelmien takia.

Tredun Sammonkadun toimipisteessä korona-altistuminen

Kello 15.55: Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Sammonkadun toimipisteessä Tampereella on tapahtunut koronavirusaltistuminen 9. huhtikuuta, tiedottaa Tredu. Viisi opiskelijaa on asetettu karanteeniin 22. huhtikuuta saakka.

Parkanossa ja Kihniössä altistumisia koronavirukselle

Kello 15.37: Parkanossa kolme ja Kihniössä kaksi henkilöä on altistunut koronavirukselle perhetapaamisissa tai yhteistoiminta-alueen ulkopuolisella työpaikalla ja heidät on asetettu karanteeniin, tiedottaa Parkanon kaupunki.

Astra Zenecan rokotteen käyttörajoitus hidastaa rokotuksia

Kello 15.22: Astra Zenecan rokotteen käytölle asetetut rajoitukset voivat aiheuttaa koronarokotusten edistymiseen useamman viikon viivästymisen, THL arvioi.

Myös Janssenin rokotteen viivästyminen voi vaikuttaa rokotuskattavuuden nousuun, jos rokotteiden Suomeen saapuminen siirtyy myöhemmäksi.

THL arvioi parhaillaan, miten rokotusohjelman hidastuminen vaikuttaa koronaepidemian aiheuttamaan tautitaakkaan ja väestön terveyteen ja hyvinvointiin.

Astra Zenecan rokotetta ei anneta Suomessa alle 65-vuotiaille

Kello 15.16: Astra Zenecan rokotteen antamisen keskeytystä jatketaan alle 65-vuotiaille, THL tiedotti keskiviikkona. Rokotteen antamista 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille jatketaan.

– Heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada erittäin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä rokotuksen jälkeen. Ikääntyneillä vakavan koronavirustaudin riski on moninkertainen nuorempiin verrattuna. Itse koronavirustautiin liittyy lisäksi merkittävä veren hyytymishäiriöiden riski, joka kasvaa iän myötä, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n tiedotteessa.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden. Ne ovat erittäin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä.

Miten Astra Zenecan rokotteen käy Suomessa?

Kello 15.12: Astra Zenecan koronarokotteen tilanteesta järjestetään tiedotustilaisuus keskiviikkona klo 16 Valtioneuvoston linnan tiedotustilassa. Paikalla tilaisuudessa ovat johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, ylilääkäri Maija Kaukonen Fimeasta sekä ylilääkäri Sari Ekholm sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tanska lopettaa kokonaan rokotukset Astra Zenecan rokotteella

Kello 15.10: Tanskan terveysviranomaiset vetävät Astra Zeneca -lääkeyhtiön koronarokotteen kokonaan pois Tanskan rokotusohjelmasta, kertovat tanskalaismediat lähteidensä perusteella. Asiasta kertovat lehdet Politiken ja Jyllands-Posten sekä televisioyhtiö TV 2.

Tanskasta tulee Euroopan ensimmäinen maa, joka hylkää Astra Zenecan rokotteen.

Biontech ja Pfizer aikaistavat jälleen rokotetoimituksia EU:hun

Kello 15: Euroopan komissio on jälleen sopinut Biontechin ja Pfizerin kanssa rokotetoimitusten aikaistamisesta. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoittaa, että Biontech ja Pfizer aikaistavat nyt 50 miljoonan rokoteannoksen toimittamista EU:hun.

Alun perin kyseiset annokset oli tarkoitus toimittaa EU:hun loppuvuodesta. Nyt ne saadaan käyttöön jo käynnissä olevan toisen vuosineljänneksen aikana, eli kesäkuun loppuun mennessä.

Suomessa neljä uutta koronakuolemaa

Kello 14.03: THL:n mukaan Suomessa on todettu neljä uutta koronakuolemaa.

Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on yhteensä 19 koronapotilasta. Heistä kolme on tehohoidossa. Taysin alueella ei ole uusia kuolemantapauksia.

Yle: Pahimmilla korona-alueilla ruokaravintolat saavat olla auki vain iltaseitsemään

Kello 13.10: Kun kuusi viikkoa kestänyt ravintolasulku ensi sunnuntain jälkeen päättyy, anniskeluravintolat saavat olla pahimmilla korona-alueilla auki iltakuuteen ja ruokaravintolat iltaseitsemään, kertoo Yle.

Ylen hallituslähteistä saamien tietojen mukaan alkoholin tarjoilu loppuisi sekä anniskelu- että ruokaravintoloissa kello 17.

Nämä rajoitukset koskisivat Ylen mukaan Uudenmaan ja Varsinais-Suomen ohella ainakin Päijät-Hämettä, Kanta-Hämettä ja Kymenlaaksoa.

Muutaman nyt sulussa olevan alueen epidemiatilanteesta odotetaan Ylen mukaan vielä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausuntoa ennen lopullista päätöksentekoa. Esimerkiksi Pirkanmaa on häilynyt kiihtymis- ja leviämisvaiheen rajamailla.

Ylen mukaan ravintoloiden rajoituksia pahimmilla korona-alueilla ajettaisiin alas asteittain kesää lähestyttäessä epidemiatilanteen niin salliessa.

Ravintola-alalla on toivottu ruokaravintoloille mahdollisuutta olla auki vähintään kello 21:een saakka, jotta normaali liiketoiminta mahdollistuisi myös päivällisravintoloille.

THL: Kotitestit eivät korvaa terveydenhuollossa tehtyjä koronatestejä

Kello 12.25: Kotona tehtävät koronatestit eivät korvaa terveydenhuollossa tehtyjä koronatestejä, linjaa THL. THL:n mukaan Suomessa saatavilla olevat kotitestit ovat vasta-ainetestejä, joiden perusteella voi arvioida, onko aiemmin sairastanut koronavirustaudin.

Vasta-ainetestillä ei voi selvittää luotettavasti, onko saanut koronatartunnan.

Vasta-ainetestit tehdään sormenpääverinäytteestä. Testit havaitsevat elimistön koronavirusta vastaan muodostamat vasta-aineet, mutta eivät suoraan itse virusta. Vasta-aineet nousevat veressä havaittavalle tasolle 1–3 viikon kuluttua tartunnasta.

THL muistuttaa, että oireisena on mentävä terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin.

– Jos havaitsee yhdenkin koronavirustautiin sopiva oireen, tulee aina mennä ammattilaisen tekemään testiin ja muuten pysyä kotona, sanoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra tiedotteessa.

Jos kotitestin hankkimista kuitenkin harkitsee, kehottaa THL hankkimaan vaatimukset täyttävän CE-merkityn testin.

Suomessa 400 uutta koronatartuntaa – THL raportoi uusia tartuntoja seitsemässä Pirkanmaan kunnassa

Kello 12.03: Suomessa on raportoitu 400 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 3 113 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa pandemian alusta lähtien lähes 83 000.

THL raportoi uusia koronatartuntoja Pirkanmaalla seitsemässä eri kunnassa. Tampereella tartuntoja on todettu nyt 2617 (+30 verrattuna eiliseen), Kangasalla 174 (+2), Lempäälässä 189 (+3), Pirkkalassa 183 (+2), Valkeakoskella 161 (+1). Vesilahdessa 23 (+2) ja Ylöjärvellä 241 (+2)

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tiistaina, että Pirkanmaalla varmistui tiistaina 27 uutta tartuntaa. Taysin ja THL:n luvut poikkeavat toisistaan, koska tapauksia tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Keskiviikkona raportoitiin Pirkanmaalla 27 uutta koronatartuntaa

Kello 9.14: Pirkanmaalla todettiin eilen tiistaina yhteensä 27 uutta koronavirustartuntaa. Fimlab tutki Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin alueella 1189 koronanäytettä.

Lue lisää: Pirkanmaalla 27 uutta koronatapausta – näytteitä tutkittiin hieman yli tuhat

Moderna: Koronarokote on tehokas kuusi kuukautta rokotteen saamisen jälkeen

Kello 8.20: Lääkeyhtiö Moderna kertoi tiistaina uusista tutkimustuloksistaan, joiden mukaan yhtiön kehittämä koronarokote tarjoaa tehokkaan suojan covid-19-tautia vastaan vielä kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen saamisen jälkeen. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Modernan mukaan rokotteen teho kaikkia covid-19-tapauksia vastaan on yli 90 prosenttia ja vakavaa tautimuotoa vastaan yli 95 prosenttia.

Modernan rna-tekniikkaa hyödyntävä rokote on hyväksytty yli 40 maassa, myös Suomessa.

Yhtiö on myös aloittanut uusia tutkimuksia erilaisilla rokoteversioilla, joita kohdistetaan Etelä-Afrikassa todettua muunnosta vastaan.

Saksassa alle 60-vuotiaat Astra Zenecalla rokotetut saavat toisen annoksen eri yhtiön rokotteella

Kello 6.20: Saksassa ne alle 60-vuotiaat, jotka ovat saaneet koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen Astra Zenecan rokotteena, saavat toisen annoksen eri lääkeyhtiön rokotteella. Asiasta sopivat liittovaltion ja osavaltioiden terveysministerit tiistaina.

Uutistoimisto DPA:n mukaan ministerit sopivat, että toinen annos annetaan näissä tapauksissa joko Pfizerin-Biontechin tai Modernan rokotteella.

Saksan rokotekomissio on suositellut, että Astra Zenecan koronarokotetta annettaisiin vain 60 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille. Syynä tähän on rokotteeseen mahdollisesti liittyvät veritulppatapaukset.

Tiistai 13.4.

Etelä-Afrikkakin pani Johnson & Johnsonin koronarokotteen jäihin

Kello 21.55: Etelä-Afrikka ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä lääkeyritys Johnson & Johnsonin koronarokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin vuoksi, kertoi maan terveysministeri Zweli Mkhize.

Rokotteen käytön keskeyttäminen hidastaa entisestään maan rokotustahtia, joka on muutenkin ollut erittäin verkkainen. Helmikuun puolenvälin jälkeen maassa on rokotettu vain alle 290 000 terveydenhuollon työntekijää.

Maa joutui jo ennen Johnson & Johnsonin koronarokotteen hyllyttämistä hylkäämään suunnitelmat Astra Zenecan koronarokotteen käyttämisestä sen jälkeen kun tutkimukset osoittivat, ettei se tehoa riittävän hyvin paikalliseen virusmuunnokseen.

Englannin liigacupin finaaliin otetaan 8 000 katsojaa tiukoin varotoimin

Kello 20.50: Jalkapallon Englannin liigacupin finaaliin pääsee 8 000 katsojaa tiukoin varotoimin. Liigacup kertoi kotisivuillaan, että molempien finaalijoukkueiden kannattajille jaetaan 2 000 lippua. Loput liput menevät stadionin lähialueen asukkaille ja Britannian kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän (NHS) työntekijöille.

Manchester Cityn ja Tottenhamin väliseen finaaliin on pääsy kielletty alle 18-vuotiailta katsojilta. Lisäksi "kliinisesti erittäin haavoittuvassa asemassa olevia" ja raskaana olevia on kehotettu olemaan hankkimatta lippuja.

Wembleyn stadionille saapuvien on esitettävä enintään vuorokauden vanha negatiivinen koronatestitulos. Lisäksi katsojien on tehtävä kaksi PCR-testiä, joista toinen ennen ottelua ja toinen viisi päivää sen jälkeen.

Lontoossa 25. huhtikuuta pelattava liigacupin finaali on osa kokeilua, jossa Britanniassa katsojia aletaan pikkuhiljaa päästää takaisin yleisötapahtumiin.

Ranska pani Brasilian lentokieltoon

Kello 20.46: Ranska ilmoitti tiistaina kieltävänsä kaikki lennot Brasiliaan ja Brasiliasta, koska Brasilian koronatilanne on niin paha, kertoi maan pääministeri Jean Castex. Lentokielto on voimassa toistaiseksi.

Brasiliassa on rekisteröity 13,5 miljoonaa koronatartuntaa ja viruksen seurauksena on kuollut noin 354 000 ihmistä.

THL: Suomen rokoteaikataulu venymässä

Kello 19.23: Johnson & Johnsonin koronarokotteen toimitusten pysäyttäminen Eurooppaan hidastaa Suomen rokotustahtia, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Johnson & Johnson pysäyttää koronarokotteensa toimitukset Eurooppaan

Kello 18.33: Lääkeyhtiö Johnson & Johnson pysäyttää koronarokotteensa toimitukset Eurooppaan. Yhtiön mukaan toimitusten jatkamista pohditaan Euroopan terveysviranomaisten kanssa.

Yhdysvaltalaisviranomaiset suosittelivat aikaisemmin koronarokotteen käytön keskeyttämistä varotoimena rokotteeseen liittyvien veritulppaepäilyjen vuoksi.

–  Olemme olleet läheisessä yhteistyössä lääketieteen asiantuntijoiden ja terveysviranomaisten kanssa. Kannatamme vahvasti avointa viestintää terveysviranomaisten ja yleisön välillä, yhtiö muotoili tiedotteessaan.

Yhtiön oli määrä toimittaa EU:lle 55 miljoonaa rokoteannosta kesäkuun loppuun mennessä.

Yhdysvalloissa rokote on annettu jo liki seitsemälle miljoonalle ihmiselle. Veritulppaoireita on tullut ainakin kuudelle ihmiselle.

Kangasalla Ruutanan esiopetuksessa koronatartunta

Kello 17.48: Ruutanan esiopetuksessa on todettu koronatartunta perjantaina 9. huhtikuuta, tiedottaa Kangasalan kaupunki. Kangasala kertoo, että tilannetta on selvitetty varhaiskasvatuksen, Taysin infektioyksikön ja Kangasalan terveyspalveluiden yhteistyöllä.

Altistuneita esikoululaisia on noin 20. Huolellisten hygieniakäytäntöjen noudattamisen vuoksi henkilökuntaa ei aseteta karanteeniin.

Kaikkien altistuneiden lasten huoltajiin otetaan yhteyttä tiistain 13. huhtikuuta aikana terveyspalveluista.

STT: Ruokaravintoloiden rajoitukset erilaiset kuin baareilla ja pubeilla

Ruokaravintoloille on STT:n tietojen mukaan tulossa hankalimmilla tautialueilla baareja, pubeja ja yökerhoja pidemmät aukioloajat, kun ravintolat avautuvat täyssulun jälkeen.

Täyssulku on päättymässä 18. huhtikuuta eli sunnuntaina. Parhaillaan valmistelussa on kuitenkin asetus uusista, täyssulkua edeltäneitä tiukemmista rajoituksista, jotka tulisivat voimaan niillä alueilla, joilla tautitilanne on vaikein. Anniskelu voisi uusien rajoitusten mukaan päättyä jo kello 17, mikä on herättänyt kysymyksiä siitä, voivatko monet päivällisen tarjoiluun keskittyneet ruokaravintolat avata oviaan sulun jälkeen lainkaan.

Yhdysvaltalaisviranomaiset suosittelevat Johnson & Johnsonin rokotteen käytön keskeyttämistä

Kello 14.35: Yhdysvaltalaisviranomaiset suosittelevat Johnson & Johnsonin koronarokotteen käytön keskeyttämistä rokotteeseen liittyvien veritulppaepäilyjen vuoksi.

Asiasta kertoi Yhdysvaltain lääkevirasto FDA Twitterissä.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan yhteensä kuudella kyseisen rokotteen saaneella naisella on ilmennyt rokottamisen jälkeen harvinainen häiriö, johon liittyvät myös veritulpat. Yksi heistä on kuollut ja toinen on sairaalahoidossa kriittisessä tilassa.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n tietojen mukaan lähes seitsemän miljoonaa ihmistä on tähän mennessä saanut Johnson & Johnsonin rokotteen Yhdysvalloissa, kertoo New York Times.

Pirkkalan yhteislukiossa koronavirustartunta

Kello 13.13: Pirkkalan yhteislukiossa on todettu koronavirustartunta. Tapauksen vuoksi yhdeksän on asetettu karanteeniin, kertoo Pirkkalan pormestari Marko Jarva (kok.) tekstiviestitse. Karanteeni kestää 21. huhtikuuta saakka.

Jarvan mukaan altistuneet on tavoitettu. Karanteeniin määrätyille opiskelijoille käynnistettiin etäopetus eilen maanantaina 12. huhtikuuta. Muutoin opiskelu jatkuu lukiossa tavanomaiseen tapaan.

– Opiskelijoiden on hyvä käyttää kirurgisia maskeja kankaisten sijaan, koska sen myötä altistuneiden joukko saadaan rajattua mahdollisimman pieneksi, Jarva kirjoittaa.

Suomessa kolme uutta koronakuolemaa

Kello 12.59: Suomessa on todettu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä virukseen liittyviä kuolemia on todettu 877 .

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa on 182 ihmistä, mikä on kolme vähemmän kuin eilen. Tehohoidossa on 38 koronapotilasta. Se on neljä vähemmän kuin maanantaina.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 21 koronapotilasta, joista kolme teho-osastoilla. Pirkanmaan lisäksi Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Riskiryhmäläisten rokotukset laajenevat Tampereella

Kello 12.40: Koronarokotukset laajenevat Tampereella. Riskiryhmään 2 kuuluvat vuosina 1962–1981 syntyneet tamperelaiset ovat voineet kello 12 alkaen varata ajan rokotukseen.

Rokotuksia annetaan Ratinan rokotusyksikössä. Oman rokotusaikansa voi varata verkossa. Jos ajanvaraus verkossa ei ole mahdollista, ajan saa soittamalla terveyspalvelujen neuvonnan rokotuslinjalle numeroon 03 5657 0023.

Rokotukseen saapuvan on varauduttava todistamaan kuulumisensa rokotusvuorossa olevaan riskiryhmään.

Riskiryhmään 2 kuuluvat muun muassa seuraavat sairaudet ja tilat: vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes, uniapnea ja sairaalloinen lihavuus.

Suomessa varmistunut 286 uutta tartuntaa

Kello 11.42: Suomessa on raportoitu 286 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 82 564 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja todettiin Helsingissä, missä varmistui 71 tapausta. Seuraavaksi eniten tartuntoja kirjattiin Vantaalle (30) ja Espooseen (23).

THL raportoi uusia tapauksia kymmeneen kuntaan Pirkanmaalle. Tampereelle kirjattiin 17 tapausta, Pirkkalaan 4, Lempäälään 3, Akaaseen 1, Nokialle 1, Ylöjärvelle 1, Orivedelle 1, Kangasalle 1, Valkeakoskelle 1 ja Vesilahteen 1.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tiistaina, että Pirkanmaalla varmistui maanantaina 12 uutta tartuntaa. Taysin ja THL:n luvut poikkeavat toisistaan, koska tapauksia tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Alkon myynti yhä kasvussa koronan vuoksi

Kello 10.36: Valtionyhtiö Alkon myynti on edelleen koholla koronapandemian vuoksi. Yhtiön myynti tammi–maaliskuussa kasvoi kymmenen prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Alkon myynti on kasvanut, kun pandemia on tukahduttanut matkustajaliikennettä ja ravintolamyyntiä merkittävästi. Maaliskuun osalta kasvua selittää osin myös pääsiäinen, joka sijoittui tänä vuonna aivan huhtikuun alkuun.

Alkon tilastojen mukaan tammi–maaliskuussa lisääntyi erityisesti roseeviinien myynti, joka kasvoi lähes puolella. Kuohuviinien ja alkoholittomien juomien myynti puolestaan kasvoi kumpikin 22 prosenttia.

Pirkanmaan koronanyrkiltä odotetaan tietoja alueellisista suosituksista

Kello 9.35: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kokoontuu viikoittaiseen kokoukseensa jälleen tänään. Aamulehti näyttää kello 15.30 alkavan tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä.

Koronanyrkki kertoo Pirkanmaan koronavirustilanteesta, jäljitystyön tuloksista ja alueellisista suosituksista.

Koronanyrkiltä odotetaan myös tietoja Pirkanmaan alueellisista suosituksista. Monet Pirkanmaan suosituksista ovat voimassa sunnuntaihin 18. huhtikuuta saakka.

Lue lisää: Koronanyrkki linjasi: Rajoitukset lievenevät hieman Pirkanmaalla, tapausmäärissä maltillinen lasku – Katso tallenne tiedotustilaisuudesta

Pirkanmaalla 12 uutta tartuntaa

Kello 9.30: Pirkanmaalla on varmistunut 12 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Päivittäiset tartuntamäärät ovat vaihdelleet Pirkanmaalla viime aikoina paljon. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu 4 268 tartuntaa.

Yli neljännes matkailu- ja ravintolayrityksistä pelkää konkurssia

Kello 8.38: Matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä konkurssia pelkää jo yli neljännes, kertoo alan etujärjestö Maran tuore kysely.

Kyselyn mukaan konkurssiuhan alla seuraavan puolen vuoden aikana kertoo olevansa 28 prosenttia alan yrityksistä. Luku on järjestön kyselyissä noussut tasaisesti viime kesästä, jolloin se oli 10 prosenttia.

Järjestö vaatii neljättä kustannustukikierrosta, josta suurten ja keskisuurten yritysten maksimituki nostettaisiin 10 miljoonaan euroon. Aiemmilla hakukierroksilla enimmäissumma on ollut puoli miljoonaa euroa. Kolmannen hakukierroksen odotetaan alkavan myöhemmin tänä keväänä.

Suomalaisia rauhanturvaajia evakuoitiin Libanonista tartuntojen vuoksi

Kello 8.28: Suomalaisia rauhanturvaajia evakuoitiin Libanonista kotimaahan suomalaisessa kriisinhallintajoukossa ilmenneiden koronatartuntojen vuoksi, kertoo Maavoimat. 23 rauhanturvaajan evakuointi toteutettiin eilen Ilmavoimien Casa-kuljetuskoneella. Evakuoidut asetettiin hoitoon ja karanteeniin Puolustusvoimien tiloihin.

Tällä hetkellä yhdeksän kotimaahan tuoduista on antanut positiivisen koronatestinäytteen. Heidän terveydentilansa on hyvä. Altistuneet, mutta toistaiseksi oireettomat rauhanturvaajat ovat karanteenissa vähintään 14 vuorokautta.

Tartunnat ilmenivät suomalaisessa kriisinhallintajoukossa 25. maaliskuuta palvelusvapaalta kotimaasta palanneiden joukossa.

Lännen Media: Rokotteista myönnetty ensimmäiset haittakorvaukset

Kello 7.15: Suomessa on myönnetty ensimmäiset korvaukset koronarokotteiden haitoista, kertoo Lännen Media.

Korvaushakemusten käsittelystä ja korvausten maksamisesta huolehtiva Suomen keskinäinen lääkevahinkovakuutusyhtiö oli perjantaihin mennessä saanut 26 hakemusta. Myönteinen korvauspäätös on tehty kuudessa tapauksessa. Neljän hakemuksen osalta ratkaisu on ollut kielteinen, ja loput tapaukset ovat vielä käsittelyssä.

Korvattavissa tapauksissa on ollut kyse ohimenevistä ja tunnetuista haittavaikutuksista, mutta oireet ovat kuitenkin kestäneet yli kaksi viikkoa, kertoo lääkevahinkovakuutusyhtiön toimitusjohtaja Tiina Hellgrén Lännen Medialle.

Kolme koronapotilasta kuoli Romaniassa happijärjestelmän häiriön takia

Kello 6.41: Romanian pääkaupungissa Bukarestissa kuoli maanantaina kolme koronapotilasta sen jälkeen, kun sairaalan happijärjestelmässä ilmeni häiriö, kertoivat viranomaiset. Viisi potilasta siirrettiin hoitoon muihin sairaaloihin.

Pääministeri Florin Citun mukaan häiriö vaikuttaa olleen vahinko, mutta tapahtuneesta on aloitettu tutkinta.

Koronaepidemian kolmas aalto koettelee parhaillaan Romaniaa, ja maan terveydenhuolto toimii äärirajoillaan.

Raju toinen aalto hiipui Etelä-Afrikassa, koska niin moni on saanut tartunnan

Kello 6.33: Etelä-Afrikassa koronaviruksen raju toinen aalto hiipui asiantuntijoiden mukaan osittain sen takia, että niin suuri osa maan väestöstä oli jo saanut tartunnan.

Professori Shabi Mahdi Witwatersrandin yliopistosta Johannesburgista sanoo, että viralliset koronaluvut ovat pahasti alakanttiin ja ehkä jopa puolet eteläafrikkalaisista on saattanut saada tartunnan. Kuolemantapauksiakin on luultavasti kolme kertaa vahvistettua lukemaa enemmän.

Joulu-tammikuussa iskeneen tartunta-aallon katsotaan johtuneen eteläafrikkalaisesta, helpommin tarttuvasta virusmuunnoksesta. Tartuntojen ja kuolemantapausten määrä on kuitenkin pudonnut selvästi tammikuun huipusta, vaikka rajoitustoimet ovat moniin Euroopan maihin verrattuna varsin löysiä.

Rokotusjärjestyksen muuttamisesityksen lausuntoaika päättyy

Kello 6.23: Hallituksen koronarokotusjärjestyksen mahdollisen muuttamisesityksen lausuntoaika päättyy tänään.

Hallitus lähetti maaliskuun lopussa lausuntokierrokselle esityksen siitä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos voisi jakaa arvioonsa perustuen osan rokote-eristä pahimmille epidemia-alueille sitten, kun koronapotilaita hoitava henkilöstö, vanhainkotien henkilöstö, 70 vuotta täyttäneet ja riskiryhmät olisi rokotettu.

Hallitus pyysi muun muassa sairaanhoitopiirejä, kuntaliittoa ja useita kuntia lausumaan mielipiteensä esityksestä.

Britanniassa rokotetta tarjottu kaikille yli 50-vuotiaille

Kello 6.18: Britanniassa kaikille yli 50-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville ja terveys- ja sosiaalialan työntekijöille on nyt tarjottu koronavirusrokotteen ensimmäistä annosta, kertoo maan hallinto.

Samalla maassa on saavutettu yksi rokotustavoitteista, sillä kyseisille ryhmille oli tarkoitus saada tarjottua rokotetta huhtikuun puoliväliin mennessä. Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että alle 50-vuotiaat saavat tulevina päivinä rokotuskutsuja.

Yli 66 miljoonan asukkaan Britanniassa lähes puolet kansalaisista on saanut ainakin ensimmäisen annoksen koronarokotetta.

KRAR pohtii Astra Zenecan rokotteen tulevaisuutta

Kello 6.08: Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) kokoontuu tänään pohtimaan mahdollisia jatkotoimia Astra Zenecan koronarokotteen käytössä. Asialistalla ovat paitsi mahdolliset muutosehdotukset rokotteen ikärajoihin myös se, miten menetellään niiden suhteen, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokotuksen Astra Zenecan rokotteella.

Saksassa ja Ranskassa on jo päätetty, että toinen rokotusannos annetaan rna-rokotteella. Esimerkiksi Modernan sekä Pfizerin ja Biontechin rokotteet ovat rna-rokotteita, kun taas Astra Zeneca on adenoviruspohjainen rokote.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri ja KRARin sihteeri Hanna Nohynek sanoi eilen, että vielä ei ole riittävästi tieteellistä tietoa kahden erilaisen koronarokotteen yhdistelmästä.

Maanantai 12.4.

Zlatan Ibrahimovicin ympärillä jälleen kohua – ravintolassa kesken koronarajoitusten

Kello 21.23: Ruotsalainen jalkapalloikoni Zlatan Ibrahimovic on nostattanut kohua Italiassa. Italian pääsarjan AC Milanin hyökkääjä Ibrahimovic kuvattiin ystäviensä kanssa ravintolapöydän äärellä, vaikka koronarajoitukset kieltävät ruokailun ravintoloissa.

Ibrahimovicin lähipiiristä kerrottiin, että Zlatan oli ravintolassa ”työtapaamisessa”. Ravintolan omistaja puolestaan vakuutti, että ryhmä ei ruokaillut vaan nautti lasillisen viiniä ”ystävien kesken”.

Ibrahimovicin viime kuukaudet ovat olleet vilkkaita. Häntä on syytetty rasismista hänen otettuaan yhteen Inter-hyökkääjä Romelu Lukakun kanssa tammikuisessa pelissä. Maaliskuussa hän oli yhtenä isäntänä Sanremon musiikkifestivaaleilla. Helmikuussa hän oli otsikoissa kommentoituaan NBA-koripallotähti LeBron Jamesille, että urheilijoiden pitäisi ”pysyä erossa” politiikasta.

Suurista kaupungeista Tampere ja Kuopio eivät kannata rokotusten väliaikaista alueellista kohdentamista

Kello 20.37: Suurista kaupungeista Tampere ja Kuopio eivät kannata sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) esitystä rokotusjärjestyksen määräaikaisesta muuttamisesta. Myös Oulu suhtautuu esitykseen epäillen.

Hallitus pyysi muun muassa sairaanhoitopiirejä, kuntaliittoa ja useita kuntia lausumaan mielipiteensä esityksestä. Lausuntoaika loppuu tiistaina.

Tampereen kaupunki ei puolla koronavirusrokotusten määräaikaista alueellista kohdentamista, kertoo apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.). Hän huomauttaa, että koronapandemia saattaa kärjistyä alueella hyvin nopeasti.

– Me koemme, että ennen alueellista kohdentamista tulisi nimenomaan potilastyötä tekevä sote-henkilöstö rokottaa kokonaan ja sallia myös riskiin perustuva rokottaminen. Sitten kolmantena perusteluna on, että meillä on suunniteltuna massarokottamisia, ja sinne on henkilöstö hankittu, Loukaskorpi sanoo.

Suomeen saapuu kahden viikon päästä ennätysmäärä koronarokotteita

Kello 20.34: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan Suomeen saapuu kahden viikon päästä eli viikolla 17 ennätysmäärä koronavirusrokotteita. Suomeen arvioidaan saapuvan tuolloin 360 000 rokoteannosta.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi asiasta HS:lle jo toissa viikolla.

– [Huhtikuun lopussa] voisi tulla noin 350 000 annosta, mutta määrä on vielä hyvin epävarma, Kontio sanoi tuolloin.

Koronarokotteista suurin osa on Pfizerin ja Biontechin sekä Astra Zenecan rokotetta.

Kontio kertoi myös, että huhtikuun lopulla Suomeen odotetaan yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Johnson & Johnsonin koronarokotetta. Yhtiön rokote poikkeaa muista koronarokotteista siinä, että sitä tarvitaan vain yksi annos.

Kontion mukaan Johnson & Johnsonin rokotetta toimitetaan Suomeen aluksi todennäköisesti noin 20 000 annosta viikossa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Johnson & Johnson aloitti maanantaina rokotetoimituksensa EU-maihin. Johnson & Johnson on lupautunut toimittamaan EU:lle 55 miljoonaa rokoteannosta kesäkuun loppuun mennessä.

Tällä viikolla Suomeen saapuu THL:n mukaan noin 220 000 ja ensi viikolla noin 200 000 rokoteannosta.

Englannissa pääsee jo pubin terassille

Kello 19.26: Englannissa pubit saivat maanantaina aloittaa terassitarjoilun kuukausien koronatauon jälkeen. Sisätilat saa avata vasta toukokuun puolivälissä.

Britannian pubien valtakunnallisen yhteenliittymän toiminnanjohtajan Emma McClarkinin mukaan terassitarjoilu ei juuri paranna pubien talousahdinkoa, vaan monet pubit tekevät terassimyynnistä tappiota.

McClarkin sanoi yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että liki 2 500 pubia on sulkenut ovensa pysyvästi sitten viime vuoden.

Koronarajoituksia puretaan eri tahtiin eri osissa Britanniaa. Esimerkiksi ei-välttämättömät kaupat, kampaajat ja kauneushoitolat saavat nyt avata ovensa Englannissa ja Walesissa, mutta ulkoilmaravintoloihin pääsee Walesissa vasta kahden viikon päästä.

Koko maan tasolla tartuntojen määrä on laskussa

Kello 18.14: Suomessa on viimeisten kahden viikon aikana todettu 5 973 tartuntaa, mikä on 3 102 tartuntaa vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Kaikkiaan Suomessa on koko epidemian aikana raportoitu runsaat 82 200 koronavirustartuntaa.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on koko maassa hieman yli 107. Ilmaantuvuusluku kertoo tautitapausten määrän sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajalta.

Alueellisesti suurimmat ilmaantuvuusluvut ovat Helsingin ja Uudenmaan, Itä-Savon sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Etenkin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuusluku ja tapausmäärä ovat laskeneet voimakkaasti, ja myös Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on laskussa.

Itä-Savossa ilmaantuvuus on noussut 35:stä 202:een, mutta vajaan 40 000 henkilön sairaanhoitopiirissä luku voi heilahtaa nopeasti suunnasta toiseen.

Suomen alhaisin ilmaantuvuusluku (10,2) on tällä hetkellä Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

Asiantuntijaryhmä keskustelee tiistaina Astra Zenecan rokotteen tulevaisuudesta

Kello 17.21: Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) kokoontuu tiistaina pohtimaan mahdollisia jatkotoimia Astra Zenecan koronarokotteen käytön suhteen. Asialistalla ovat paitsi mahdolliset muutosehdotukset rokotteen ikärajoihin myös se, miten menetellään niiden ihmisten suhteen, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokotuksensa Astra Zenecan rokotteella.

– KRAR perehtyy saatavilla olevaan näyttöön, keskustelee ja antaa oman suosituksensa THL:lle, joka puolestaan antaa tarvittaessa oman lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle, kertoo KRARin sihteerinä toimiva Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Nohynekin mukaan päätös voi vaatia vielä valtioneuvoston kannan.

Päätöksiä toisesta rokotuskerrasta on pakko tehdä pian, sillä kohta on kulunut 12 viikkoa siitä, kun ensimmäiset Astra Zenecan rokotteet on annettu.

Suomessa on toistaiseksi voimassa THL:n linjaus, jonka mukaan Astra Zenecan rokotteen käyttö jatkuu ainakin toistaiseksi 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla. Varovaisuusperiaatteen vuoksi rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen tai hepariinin laukaiseman verihiutaleiden vähyyden.

Rokotettuja Suomessa yli 1,13 miljoonaa

Kello 17.19: Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 1 130 219 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ensimmäisen rokoteannoksen saaneiden määrä on kasvanut eilisestä yli 9 600 rokotetulla.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut Suomessa 94 664 ihmistä.

Rokotuskattavuus on nyt ensimmäisen annoksen osalta 20,3 prosenttia. Toisen annoksen osalta se on puolestaan 1,7 prosenttia.

Suomessa kuusi uutta koronakuolemaa

Kello 16.29: Suomessa on raportoitu perjantain jälkeen 6 uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Taysin alueella uusia kuolemia ei ole raportoitu. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on tähän mennessä raportoitu Suomessa yhteensä 874.

Sairaalahoidossa on 185 ihmistä, joista 42 on tehohoidossa.

Suomessa 225 uutta tartuntaa

Kello 11.39: Suomessa on todettu 225 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Edellisen kerran päiväkohtainen uusien tartuntojen määrä on ollut tätä alhaisempi tammikuussa.

Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 82 278 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja on lisätty tartuntatautirekisteriin Helsingistä (41), Vantaalta (31) ja Espoosta (31).

Pirkanmaalta uusia tartuntoja on raportoitu Tampereelta (8), Kangasalta (2), Ylöjärveltä (2), Pälkäneeltä (1), Nokialta (1) ja Valkeakoskelta (1). Tilastoihin lisättiin yksi tartunta myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvasta Jämsän kunnasta.

Terveydenhuollon työntekijöillä ei suhteessa enempää tartuntoja kuin muilla

Kello 8.41: Terveydenhuollon työntekijöillä oli viime vuonna koronavirustartuntoja suhteessa saman verran kuin muilla työikäisillä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Viime vuonna koronavirustartuntoja todettiin 36 650, ja niistä 30 424 raportoitiin olleen työikäisillä ihmisillä. Terveydenhuollon työntekijöillä koronavirustartuntoja todettiin 2 601, joten heidän osuutensa kaikista työikäisten koronavirustartunnoista oli 8,5 prosenttia. Vuonna 2019 terveyspalvelujen parissa työskenteli noin 7,4 prosenttia kaikista työikäisistä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden koronavirustartuntojen tartunnanlähde jäi pimentoon 37 prosentissa tapauksista. 30 prosentissa tapauksista tartunta oli lähtöisin työpaikalta.

Saksassa ylittyi kolmen miljoonan tartunnan raja

Kello 6.54: Saksassa on todettu nyt yli kolme miljoonaa koronavirustartuntaa, kertoo maan tartuntatauteja seuraava Robert Koch -instituutti. Instituutin lukujen mukaan tartuntoja on todettu reilu 3 011 000 kappaletta. Virukseen liittyviä kuolemia maassa on kirjattu vajaa 78 500 kappaletta.

Saksassa on ollut voimassa erilaisia koronasulkuja marraskuusta lähtien, mutta viime aikoina varsinkin koronaviruksen brittivariantti on levinnyt nopeasti.

Ruotsissa koronatilanne yhä vakava

Kello 6.49: Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell luonnehtii maan koronatilannetta edelleen hyvin vakavaksi.

– Tartuntalukumme ovat korkeat ja tapauksia on tullut lisää. Kiinnitimme tähän huomiota jo vuoden alussa, ja osasimme tätä kehitystä odottaakin. Näinhän on käynyt myös monissa maissa Euroopassa ja muuallakin maailmassa, hän sanoo.

Tegnellin mukaan koronatilanne näyttää vaikealta vielä lähiviikkoina, mutta voisi lähteä sen jälkeen kehittymään parempaan suuntaan.

Sairaanhoidossa kuormitukset eivät ole vielä aivan yhtä hankalat kuin ennen joulua, mutta alkavat lähentyä samaa tasoa, Tegnell arvioi STT:lle.

Ruotsissa tautitapauksia on vahvistettu koko pandemian aikana kutakuinkin kymmenkertaisesti Suomeen verrattuna eli noin 860 000. Tautiin liitettyjä kuolemia on Suomessa raportoitu noin 870 ja Ruotsissa noin 13 600.

Päivittäin Ruotsissa kerrotaan useista tuhansista uusista tautitapauksista, kun Suomessa vastaava luku liikkuu sadoissa.

Australia ei rokota kaikkia tänä vuonna

Kello 06.44: Australiassa on luovuttu tavoitteesta rokottaa kaikki maan yli 25 miljoonaa asukasta koronavirusta vastaan vuoden loppuun mennessä. Asiasta uutisoi muun muassa Australian yleisradioyhtiö ABC.

Päätös syntyi sen jälkeen, kun maan terveysviranomaiset suosittivat, että Astra Zenecan koronarokotetta ei tulisi antaa alle 50-vuotiaille. Taustalla on huoli rokotteen ja veritulppien välisestä yhteydestä

Australian rokotestrategia on laajalti pohjautunut Astra Zenecan rokotteisiin. Nyt vähäisten koronatartuntojen maassa ollaan turvautumassa Pfizerin rokotteisiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?