Näin koronavirus eteni maailmalla ja Pirkanmaalla huhtikuun 11. päivä päättyneellä viikolla - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronavirus eteni maailmalla ja Pirkanmaalla huhtikuun 11. päivä päättyneellä viikolla

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla.

5.4. 9:18 | Päivitetty 12.4. 6:40

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 5.–11. huhtikuuta.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 29.3.–4.4. pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 11.4.

Sisiliassa laajaa vastustusta Astra Zenecan koronarokotteelle, paikoin jopa 80 prosenttia vastustaa

Kello 16.30: Sisiliassa joillain alueilla jopa 80 prosenttia ihmisistä kieltäytyy ottamasta lääkeyhtiö Astra Zenecan koronarokotetta, sanoi aluejohtaja Nello Musumeci sunnuntaina.

Musumeci sanoi ymmärtävänsä, että ihmiset ovat huolestuneita, koska rokotteen turvallisuudesta on keskusteltu paljon.

– Velvollisuutemme on kuitenkin uskoa tutkijoita, kun he sanovat, että on vaarallisempaa jättää rokote ottamatta kuin ottaa se, Musumeci sanoi.

Musumecin edustaja Michela Giuffrida tarkensi, että kieltäytyjien määrä kaikkialla saarella ei ole näin suuri, vaan vain osissa saarta. Giuffridan mukaan esimerkiksi Syrakusassa rokotteesta kieltäytyjiä on noin 30 prosenttia.

Mikäli ihmiset ryhtyvät laajasti boikotoimaan Astra Zenecan rokotetta, Italian muutenkin takeltelevasti edennyt rokotusohjelma kokisi uuden takaiskun.

Euroopan lääkevirasto (EMA) kertoi taannoin, että Astra Zenecan koronarokotteen ja tietyntyyppisten veritulppien välillä on havaittu erittäin harvinaisissa tapauksissa yhteys.

Poliisi keskeytti kokoontumisrajoituksia rikkovan yleisökokoontumisen Espoossa

Kello 15.30: Poliisi keskeytti aamupäivällä Espoon Leppävaarassa Läkkitorilla noin parinkymmenen henkilön kokoontumisen.

Poliisi totesi kokoontumisen olevan yli kuuden henkilön yleisötilaisuus, minkä vuoksi se keskeytettiin kokoontumisrajoitusten vastaisena. Poliisi ei ollut saanut ilmoitusta tilaisuudesta etukäteen. Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisarion Ilmari Hallamaan mukaan kyseessä oli uskonnollisen yhteisön tilaisuus.

Kun puhetilaisuutta jatkettiin poliisin poistumiskäskyn jälkeen, poliisi keskeytti tilaisuuden uudestaan ja otti kiinni kaksi henkilöä epäiltynä niskoittelusta poliisia vastaan.

Viidesosa suomalaisista on saanut koronarokotteen

Kello 15.20: Viidesosa suomalaisista on saanut koronavirusrokotteen, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sunnuntaina. Rokotuksen on saanut 1,12 miljoonaa ihmistä, ja rokotusten ensimmäisen annoksen kattavuus on siis 20,2 prosenttia.

Ensimmäisen rokoteannoksen saaneiden määrä oli kasvanut lauantaista lähes 33  000:lla. Kaksi rokoteannosta saaneita on kaikkiaan lähes 95  000, mikä tarkoittaa 1,7:ää prosenttia suomalaisista.

Pisimmällä rokotukset ovat Etelä- ja Itä-Savon sairaanhoitopiireissä, joiden asukkaista ensimmäisen rokoteannoksen on saanut jo yli joka neljäs.

Uusia koronavirustartuntoja raportoitiin sunnuntaina 346. Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu noin 6  300 kappaletta, mikä on lähes 2  900 vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Iän mukaan jaoteltuna puolet kaikista kahden viikon tartunnoista on tullut 10–19-vuotiaiden, 20–29-vuotiaiden ja 30–39-vuotiaiden ikäryhmissä, joissa kussakin niitä on todettu reilu tuhat. Alle 10-vuotiailla on todettu noin 830 tartuntaa.

Ilmaantuvuusluku, eli kahden viikon tartunnat sataatuhatta asukasta kohden, on painunut jo 114:n tuntumaan, kun aiemmalla tarkastelujaksolla se oli liki 166.

Kahden viikon tartunnoista yli puolet eli 3  400 on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus). Varsinais-Suomessa on todettu samalla aikavälillä liki 700 uutta tartuntaa ja Pirkanmaalla sekä Päijät-Hämeessä noin 300.

Husin ilmaantuvuusluku on nyt 218, kun Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä se on 155:n tienoilla. Pirkanmaalla suhteellinen tilanne on selvästi parempi, ja ilmaantuvuusluku on 65.

Husin jälkeen vaikein suhteellinen tilanne on Itä-Savon sairaanhoitopiirissä, jossa ilmaantuvuusluku on 203. Korkeaan suhteelliseen lukuun on kuitenkin päästy vain 81 koronatapauksella kahdessa viikossa, koska alueella asuu noin 40  000 ihmistä.

Koronatestejä on otettu yli 4,1 miljoonaa. Perjantain tietojen mukaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa 868.

Itä-Savossa ilmaantunut suhteessa paljon tartuntoja, Pirkanmaalla suhteellinen tilanne selvästi parempi

Kello 13.48: Ilmaantuvuusluku, eli kahden viikon tartunnat sataatuhatta asukasta kohden, on painunut jo 114:n tuntumaan, kun aiemmalla tarkastelujaksolla se oli liki 166.

Kahden viikon tartunnoista yli puolet eli 3 400 on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus). Varsinais-Suomessa on todettu samalla aikavälillä liki 700 uutta tartuntaa ja Pirkanmaalla sekä Päijät-Hämeessä noin 300.

Husin ilmaantuvuusluku on nyt 218, kun Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä se on 155:n tienoilla. Pirkanmaalla suhteellinen tilanne on selvästi parempi, ja ilmaantuvuusluku on 65.

Husin jälkeen vaikein suhteellinen tilanne on Itä-Savon sairaanhoitopiirissä, jossa ilmaantuvuusluku on 203. Korkeaan suhteelliseen lukuun on kuitenkin päästy vain 81 koronatapauksella kahdessa viikossa, koska alueella asuu noin 40 000 ihmistä.

Pirkanmaalla neljässä kunnassa uusia tartuntoja

11.51: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n raportin mukaan Pirkanmaalla on todettu uusia koronavirustartuntoja neljässä kunnassa. Tampereella on todettu 7 uutta tartuntaa sekä 1 tartunta Kangasalla, Valkeakoskella ja Ylöjärvellä.

Rokotustahti päivässä lähes 25 000

Kello 11.42: Suomessa on rokotettu nyt 1 091 652 ihmistä koronavirustartunnan varalta. Määrä on kasvanut lauantaista 24 792:lla.

Kaksi rokoteannosta saaneita on kaikkiaan lähes 95 000, mikä tarkoittaa 1,7:ää prosenttia suomalaisista.

Pisimmällä rokotukset ovat Etelä- ja Itä-Savon sairaanhoitopiireissä, joiden asukkaista ensimmäisen rokoteannoksen on saanut jo yli joka neljäs.

Suomessa on todettu 346 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.40: Suomessa on todettu 346 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kaikkineen Suomessa on koko koronapandemian aikana todettu 82 053 tartuntaa.

Pirkanmaalla 49 uutta tartuntaa

Kello 9.16: Pirkanmaalla on todettu lauantaina 49 uutta koronavirustartuntaa, ilmoittaa Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Määrä on paljon suurempi kuin eilen lauantaina ilmoitettu. Silloin tartuntoja oli 13.

Testimäärä ei ollut lauantaina tavallista suurempi, vaan päinvastoin, sillä Fimlab teki 989 koronatestiä. Tavallisesti se tutkii yli tuhat näytettä päivässä.

Pirkanmaalla on todettu nyt kaikkineen 4 233 koronavirustartuntaa.

Tekstiä tarkennettu 11.4. kello 11.20: Tarkennettu, että Fimlab teki 989 koronatestiä, kun aikaisemmin tekstissä puhuttiin tartuntojen testaamisesta.

Näissä paikoissa Tampereella ja Pirkkalassa on voinut altistua koronavirukselle

Kello 9.05: Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiedottaa, että seuraavissa paikoissa Tampereen seudulla on voinut altistua koronavirustartunnalle: Tampereen Linnainmaan GoGo-liikuntakeskuksessa 4. huhtikuuta kello 17–18.

6. huhtikuuta ja 7. huhtikuuta koronavirukselle on voinut altistua Pirkkalan GoGo-liikuntakeskuksessa. Molempina päivinä kellonaika on kello 15–16.30.

8. huhtikuuta koronavirukselle on voinut altistua Tampereen Härmälänrannan Sale-myymälässä kello 15.45–16.15.

Koronakuolemia lähes kolme miljoonaa

Kello 7.45: Johns Hopkinsin yliopiston tilastoinnin mukaan koronavirukseen on kuollut maailmalaajuisesti jo lähes kolme miljoonaa ihmistä. Kuolemia on kirjattu 2 926 949. Eniten kuolemia on Yhdysvalloissa (561 780 kuolemaa), Brasiliassa (351 334 kuolemaa) ja Meksikossa (209 212 kuolemaa).

Tartuntoja on kirjattu maailmanlaajuisesti yli 135 miljoonaa. Eniten tartuntoja on todettu Yhdysvalloissa, yli 31 miljoonaa kappaletta.

Huumeiden määrä vankiloissa vähentynyt merkittävästi koronarajoitusten takia

Kello 07.24: Koronarajoitukset ovat vähentäneet merkittävästi huumeiden määrää ja rauhoittaneet oloja vankiloissa. STT kertoo, että huumeita on salakuljetettu vankiloihin vähemmän, koska muun muassa vankilavierailut ja vankien poistumisluvat ovat olleet pitkiä aikoja jäissä pandemian takia.

Toisaalta koronarajoitukset ovat myös vaikeuttaneet vankiloissa tarjottavaa päihdehoitoa. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan esimerkiksi päihteettömiä osastoja on jouduttu muuttamaan karanteeni- ja eristysosastoiksi.

Lauantai 10.4.

Suomessa annettu yli 1,1 miljoonaa koronarokotetta

Kello 22.22: Suomessa on annettu lauantaihin 10. huhtikuuta mennessä yli 1,1 miljoonaa annosta koronarokotetta. Ensimmäisen annoksen rokotetta on saanut 1,09 miljoonaa henkilöä. Toista annosta on annettu koko Suomessa hieman vajaat 100 000 kappaletta.

Tampereella ensimmäisen annoksen on saanut lähes 45 000 ihmistä. Koko Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella 19,1 prosenttia väestöstä on saanut ainakin yhden koronarokotteen. Koko Suomessa osuus on hieman korkeampia, 19,6 prosenttia. Itä-Savon sairaanhoitopiirissä rokotettuja on eniten, 26,2 prosenttia ja Pohjois-Pohjanmaalla vähiten, 16,8 prosenttia.

Pirkanmaalla rokotettuja on yhteensä noin 104 000.

Tiedot perustuvat THL:n rokotusrekisteriin. Tiedot päivittyvät muutaman päivän viiveellä.

Suomeen saapuu tällä viikolla noin 150 000 uutta koronarokotusta. Ensi viikolla määrä on arvioiden mukaan 202 000 ja sitä seuraavalla viikolla 217 000. Kahden viikon päästä Suomeen on saapunut arviolta hieman vajaa kaksi miljoonaa rokotetta.

Pariisin poliisi sakotti yli sataa koronasäännösten vastaisista päivälliskutsuista

Kello 14.18: Pariisin poliisi on lätkinyt sakkoja yli sadalle päivällisvieraalle, jotka osallistuivat laittomiin päivälliskutsuihin pääkaupungissa sijaitsevassa ravintolassa.

Viranomaiset kertoivat Twitterissä saaneensa myöhään perjantai-iltana valituksia metelöinnistä ravintolassa. Virkavalta kiirehti paikalle sakottaen yli 110:tä juhlijaa ja otti kiinni tapahtuman järjestäjän sekä ravintolan johtajan.

Kaikki ravintolat ja kahvilat ovat olleet Ranskassa kiinni jo ainakin viisi kuukautta. Kuluneella viikolla maan mediassa on kuitenkin kerrottu varakkaille järjestetyistä maanalaisista juhlista, vaikka Ranskassa alkoi samaan aikaan uusi, rajoitettu koronasulku.

Lue myös: Pariisin poliisi sakotti yli sataa koronasäännösten vastaisista päivälliskutsuista

Puolustusvoimissa sairastaa koronavirusinfektiota 128 ihmistä

Kello 13.29: Koronaviruspandemian aikana Puolustusvoimissa on todettu 723 tartuntaa, joista henkilökunnalla on ollut 164 ja varusmiehillä 549. Sairaana on 128 ihmistä, joista henkilökuntaa on 19 ja varusmiehiä 109. Parantuneita on yhteensä 595. Luvut ovat perjantaiaamulta.

Puolustusvoimissa on ollut kymmenkunta joukkotartuntaa tämän vuoden alussa. Haminan tartuntarypäs on niistä tähän mennessä laajin.

Kuolemantapauksia tai tehohoitoa vaatineita sairastumisia ei Puolustusvoimissa ole ollut. Sairaalahoitoa on tarvinnut kaksi varusmiestä ja kaksi henkilökunnan jäsentä.

Neljässä kunnassa Pirkanmaalla uusia tartuntoja

Kello 12.27: Pirkanmaalla on todettu uusia koronatartuntoja Tampereella, Pirkkalassa, Kangasalla ja Valkeakoskella. Tampereella on todettu 22 uutta tartuntaa ja Pirkkalassa 5. Valkeakoskella ja Kangasalla on todettu kummassakin yksi uusi tartunta.

Suomessa 446 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.45: Suomessa raportoitiin lauantaina 446 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan.

Suomessa on raportoitu nyt yhteensä 81 707 koronavirustartuntaa.

Koronaviruspandemia ryöpsähti Intiassa, rokotteita ei ole

Kello 11.43: Intiassa yritetään epätoivoisesti saada hallintaan koronaviruspandemiaa, joka ryöpsähti uudelleen valloilleen sen jälkeen, kun ihmiset osallistuivat sankoin joukoin uskonnollisiin juhliin, poliittisiin tilaisuuksiin ja kävivät katsomassa krikettiotteluita.

Maaliskuun lopun jälkeen maassa on rekisteröity toista miljoonaa koronatartuntaa.

Intian keskushallinto pyrkii viimeiseen saakka välttämään valtakunnallista koronasulkua. Pandemian alkuvaiheissa vuosi sitten voimassa ollut koronasulku oli katastrofi köyhille ihmisille ja syöksi maan talouden alamäkeen.

Pahiten koronasta kärsivät alueet ja osavaltiot ovat kuitenkin julistaneet omia koronasulkujaan.

Intian koronarokotukset ovat lähteneet käyntiin huonosti, koska rokotteita ei ole. Maassa on annettu vasta noin 94 miljoonaa rokoteannosta. Intiassa on noin 1,3 miljardia asukasta.

Poliisi aikoo hajottaa koronarajoitusten vastaisen mielenosoituksen Helsingissä

Kello 13.31: Helsingissä poliisi on ottanut kiinni useita mielenosoittajia ja kuljettanut heitä pois paikalta, Helsingin poliisi kertoo Twitterissä.

Kello 12.48: Helsingin poliisi kertoo Twitterissä, että se on käskenyt Kampin Narinkkatorille kokoontuneita ihmisiä hajaantumaan. Poliisi kertoo myös ottavansa kiinni henkilöitä niskoittelusta.

Kello 11.40: Poliisi ilmoittaa hajottavansa koronarajoituksia vastustavan kulkueen tänään Helsingissä, jos kulkueessa yritetään muodostaa iso joukko monista pienistä mielenosoituksista.

Poliisi kertoo, että se aikoo olla näkyvästi läsnä ylläpitämässä yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Poliisi kertoo saaneensa yhden ilmoituksen kahden hengen mielenosoituksesta Pikkuparlamentin puistossa koronarajoituksia vastaan. Poliisi aikoo turvata tämän mielenosoituksen. Pikkuparlamentilta alkavasta Suurkulkueesta ei ollut vielä lauantaiaamuun mennessä tehty ilmoitusta poliisille.

Poliisin tietojen mukaan molemmat mielenosoitukset ovat jatkumoa Helsingissä 20. maaliskuuta järjestetylle mielenosoitukselle.

Facebookissa Suurkulkueeseen on ilmoittautunut noin 300 osanottajaa.

Jo lähes 10 prosenttia yhdysvaltalaisista on saanut tartunnan

Kello 9.29: Yhdysvalloissa on todettu jo yli 31 miljoonaa koronavirustartuntaa, kertoo Johns Hopkinsin yliopiston seuranta. Se on jo vajaat 10 prosenttia maan väkiluvusta. Maassa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin yli 561 000 ihmistä.

Pirkanmaalla 13 uutta tartuntaa

Kello 9.04: Pirkanmaalla on todettu perjantaina 13 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Kaikkiaan Pirkanmaalla on koko epidemian aikana todettu 4 184 tartuntaa.

Fimlab analysoi perjantaina 1 304 koronatestiä.

Tartuntamäärissä on ollut viime päivinä isoja vaihteluja, johtuen osin testimääristä. Kahtena edellisenä päivänä Pirkanmaalla todettiin 35 ja 23 tartuntaa, sitä ennen 12.

Johnson & Johnsonin koronarokotteesta ei ole löydetty yhteyttä veritulppiin

Kello 8.12: Yhdysvaltain terveysviranomaiset eivät ole löytäneet lääkeyritys Johnson & Johnsonin koronarokotteella suoraa yhteyttä veritulppiin. Maan elintarvike- ja lääkevirasto kertoo jatkavansa selvitystyötään.

Viraston mukaan Yhdysvalloissa on tiedossa muutamia ihmisiä, jotka ovat kärsineet veritulpasta ja muutoksista verihiutaleiden määrässä rokotuksen jälkeen.

Euroopan lääkeviraston Eman lääketurvallisuuden riskienarviointikomitea kertoi perjantaina aloittaneensa tutkinnan lääkeyrityksen rokotteen mahdollisesta yhteydestä veritulppatapauksiin.

Eman tietoon on tullut neljä tapausta, joissa Johnson & Johnsonin rokotteen saaneilla on esiintynyt harvinainen veritulppa, johon on liittynyt verihiutaleiden matala määrä. Tapauksista yksi tuli ilmi kliinisissä kokeissa ja kolme Yhdysvalloissa rokotusten jälkeen. Yhden ihmisen kerrotaan kuolleen.

Puolustusvoimien tähän mennessä laajin tartuntaketju paljastui Haminassa

Kello 08.05: Koronan arvellaan levinneen Maasotakoulussa ampumaleiriltä liki 60:een ihmiseen.

STT kertoo, että Maasotakoulussa Haminassa paljastunut lähes kuudenkymmenen ihmisen tartuntarypäs sai tällä tietoa alkunsa yhdestä koronatartunnan saaneesta varusmiehestä. Perjantaina alkuillasta tartunnan saaneiden määrä oli 59. Tartuntaketju on todennäköisesti Puolustusvoimien tähän mennessä laajin.

– Epäillään, että yksi varusmies on ulkopuolelta tuonut tämän infektion, joka on päässyt leviämään aika nopeasti, sanoo STT:lle lääkintäkomentaja Petri Kangaspunta.

Hänen mukaansa toistaiseksi on epäselvää, onko kyseessä ollut herkemmin leviävä brittivariantti.

Perjantai 9.4.

Pfizer hakee rokotteelleen myyntilupaa 12–15-vuotiaille USA:ssa

Kello 20.40: Lääkeyhtiöt Pfizer ja Biontech hakivat koronarokotteelleen myyntilupaa 12–15-vuotiaille Yhdysvalloissa perjantaina.

Yhtiöt kertoivat tiedotteessaan, että ne suunnittelevat tekevänsä samanlaisia hakemuksia myös muiden alueiden viranomaisille lähipäivinä.

Saksa tiukentamassa kansallista koronalakiaan

Kello 19.54: Saksan hallitus aikoo tiukentaa maan kansallista koronalakia. Muutoksella on määrä antaa keskushallinnolle lisää valtaa tilanteessa, jossa koronarajoitustoimista on syntynyt poliittinen pattitilanne.

– Saksa on keskellä kolmatta korona-aaltoa. Siksi liittovaltion hallitus ja osavaltiot ovat päättäneet vahvistaa kansallista lainsäädäntöä, kertoi liittokansleri Angela Merkelin edustaja Ulrike Demmer medialle.

Demmerin mukaan tavoitteena on luoda koronarajoituksille yhteiset säännöt koko Saksaan. Asiaa koskeva lainmuutos on hänen mukaansa etenemässä hallituksen käsittelyyn ensi tiistaina.

Tampereella purettaisiin ensimmäisenä rajoituksia lasten harrastamisesta

Kello 19.47: Pirkanmaan alueelliset koronasuositukset- ja rajoitukset ovat ensi viikolla koronanyrkin pöydällä. Hallituksen suunnitelman mukaan rajoitusten purkamisen edellytyksenä on vakaa epidemiatilanne.

Tampere suunnittelee lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevien rajoitteiden purkamista ensimmäisenä. Pormestari Lauri Lyly (sd.) kertoo, että tämän jälkeen vuorossa voisivat olla tilat ja palvelut, kuten kirjastot.

Kun isompien ryhmien kokoontuminen tulee mahdolliseksi, voidaan avata aikuisten harrastustoimintaa. Lyly toivoo, että lisäksi ainakin ruokaravintolatoimintaa saataisiin jo pian liikkeelle.

Lue lisää: Näin Tampere suunnittelee rajoitusten purkamista – Lyly: ”Ehkä juhannuksena sitten kokkoa poltetaan vähän isommissa piireissä”

Yli 100 000 pirkanmaalaista saanut ensimmäisen rokoteannoksen

Kello 16.58: Pirkanmaalla 103 272 ihmistä on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksensa, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokoterekisteristä.

Yli 80-vuotiaista ensimmäisen annoksen on saanut 27 309 pirkanmaalaista. Toisiksi eniten ensimmäisen annoksen saaneita, 23 433, on 70–74-vuotiaiden ryhmässä.

Perjantaihin mennessä 6 177 pirkanmaalaista oli saanut myös rokotteen toisen annoksen.

EMA tutkii mahdollista yhteyttä Johnson & Johnsonin rokotteen ja veritulppatapausten välillä

Kello 16.52: Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskienarviointikomitea on aloittanut tutkinnan lääkeyritys Johnson & Johnsonin koronarokotteen mahdollisesta yhteydestä veritulppatapauksiin.

EMA:n mukaan tietoon on tullut neljä tapausta, jossa Johnson & Johnsonin rokotteen saaneilla on esiintynyt harvinainen veritulppa, johon on liittynyt verihiutaleiden matala määrä.

Tapauksista yksi tuli ilmi kliinisissä kokeissa ja kolme Yhdysvalloissa rokotusten jälkeen. Yksi ihminen on kuollut.

Yli miljoona on saanut rokotteen Suomessa

Kello 13.31: Suomessa on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen 1 063 141 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ensimmäisen rokoteannoksen saaneiden määrä on kasvanut torstaista lähes 38 000 ihmisellä.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut Suomessa 92 879 ihmistä.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut nyt 19,1 prosenttia suomalaisista. Toisen annoksen on saanut 1,7 prosenttia suomalaisista.

Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa

Kello 13.11: Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toinen niistä raportoitiin Taysin erityisvastuualueelle.

Covid-19-tautiin liittyviä kuolemia on tähän mennessä raportoitu yhteensä 868.

Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi yhteensä 224 ihmistä eli 11 vähemmän kuin eilen. Sairaalahoidossa olevista teho-osastoilla on 41 ihmistä eli yksi vähemmän kuin eilen.

Helsingin rokotuspisteelle on tarvittu poliisi ja vartiointia

Kello 12.01: Ennakkoluulot Astra Zenecan valmistamaa koronarokotetta kohtaan ovat aiheuttaneet uhkaavia tilanteita Helsingin rokotuspisteillä. Torstaina yhdelle kaupungin rokotuspaikoista oli kutsuttava poliisi, kun rokotettavan omainen menetti malttinsa. Hän ei halunnut omaiseensa pistettävän Astra Zenecan rokotetta.

Astra Zenecan valmisteen epäillään aiheuttaneen hieman tavallista enemmän veren hyytymishäiriöitä. Tapaukset ovat erittäin harvinaisia.

Astra Zenecan rokotetta annetaan toistaiseksi vain 65 vuotta täyttäneille, koska valtaosa raportoiduista verisuonitukoksista on ollut alle 60-vuotiailla. Rokote on kuitenkin herättänyt Helsingissä erityisen voimakkaita tunteita 65-69-vuotiaissa.

Välikohtauksia on ollut niin monta, että Helsingin rokotuspisteillä on tehostettu vartiointia.

Monet ovat ymmärtäneet virheellisesti, että harvinainen lisääntynyt riski koskisi kaikkea alttiutta verisuonitukoksille. Siis että olisi riski, jos rokotettavalla on aiemmin ollut vaikka laskimotukos esimerkiksi jalassa tai sydänveritulppa.

Euroopassa havaituissa harvinaisissa tapauksissa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ilmennyt harvinaisia veren hyytymishäiriöitä eli verisuonitukoksia yhdessä alentuneiden verihiutalemäärien kanssa.

Astra Zenecan rokotteista kieltäytymisestä kertoi aiemmin Yle.

Tartunnat vähentyneet kahdessa viikossa

Kello 11.59: Suomessa on raportoitu kahden viime viikon aikana 2 676 koronavirustartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Suomessa on todettu 419 uutta koronatartuntaa

Kello 11.50: Suomessa on THL:n tilastojen mukaan todettu 419 uutta tartuntaa.

Tampereelle raportoitiin 17 uutta tartuntaa, Ylöjärvelle 2, Virroille 2, Kangasalle 2 ja Sastamalaan, Pirkkalaan, Valkeakoskelle, Hämeenkyröön ja Nokialle 1.

Suomessa on THL:n mukaan raportoitu koko pandemian aikana yhteensä 81 261 tartuntaa.

Hatanpään geriatrisella osastolla on todettu koronatartunta

Kello 11.46: Yksi potilas ja kahdeksan henkilökunnan jäsentä on asetettu karanteeniin Hatanpään geriatrisella osastolla todetun koronatartunnan vuoksi. Kyse ei ole osastoepidemiasta, vaan yhdestä sairastuneesta potilaasta.

Lue lisää: Taysin Hatanpään geriatrisella osastolla paljastui koronatartunta – yksi altistunut potilas ja kahdeksan henkilökunnan jäsentä karanteenissa

Pirkanmaalla 35 uutta koronatartuntaa

Kello 9.02: Pirkanmaalla on todettu 35 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Fimlab tutki Pirkanmaalla 1 252 näytettä.

Koko koronakriisin aikana Pirkanmaalla on todettu yhteensä 4 171 tartuntaa.

Yhdysvalloissa yli 31 miljoonaa tartuntaa

Kello 5.59: Todettujen koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt Yhdysvalloissa 31 miljoonan rajan. Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut maassa yli puoli miljoonaa ihmistä.

Seuraavaksi eniten tartuntoja on todettu Brasiliassa, Intiassa, Ranskassa ja Venäjällä.

Torstai 8.4.

Iran ylitti kahden miljoonan koronatartunnan rajan

Kello 20.25: Iranissa todettujen koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt kahden miljoonan tartunnan rajan. Viimeisen vuorokauden aikana maassa on raportoitu 22 586 tartuntaa, mikä on Iranin uusi päiväkohtainen ennätys. Maassa on todettu yli 63 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Levillä ravintolat saavat huomenna avata ovensa asiakkaille

Kello 19.38: Lapin Kittilässä ja Pohjois-Pohjanmaalla ravintolat voivat avautua asiakkaille huomenna. Hallitus muutti tänään asetusta alueista, jotka kuuluvat ravintolasulun piiriin.

Ravintolasulku jatkuu tällä tietoa ensi viikon loppuun saakka. Ravintolat on pidettävä suljettuna asiakkailta niillä alueilla, joilla se on välttämätöntä koronaepidemian leviämisen estämiseksi.

Jatkossa ravintolasulun piiriin eivät kuulu Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa.

Finland Festivals: TEM:n ehdotus tapahtumatakuusta ongelmallinen

Kello 18.00: Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ehdotus tapahtumatakuusta on ongelmallinen ja huonosti toimiva, sanoo Suomen kulttuurifestivaalien kattojärjestö Finland Festivals. Järjestöllä on lähes sata jäsenfestivaalia.

Finland Festivalsin mukaan tapahtumatakuu ei riitä korvaamaan kesällä syntyviä tappioita ja lakiehdotus tulee liian myöhään lähes kaikkien festivaalien kannalta.

Järjestön mukaan taide- ja kulttuurifestivaalit tarvitsevat opetus- ja kulttuuriministeriöltä vielä yhden tukipaketin, jotta festivaalikesä voitaisiin pelastaa.

Lapissa kielletään yli 20 ihmisen yleisötilaisuudet

Kello 17.58: Lapin sairaanhoitopiirin alueella kielletään yli 20 ihmisen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, Lapin aluehallintovirasto (avi) tiedottaa.

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voidaan järjestää, jos niihin osallistuu korkeintaan 20 ihmistä ja edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen voimassa olevia ohjeita.

Kokoontumisrajoituksilla pyritään ennaltaehkäisemään koronaviruksen leviämistä. Rajoitukset ovat voimassa 12. huhtikuuta alkaen toukokuun 11. päivään asti.

Mahdollisia altistumisia Peppi & Bobby -päiväkodissa Nokialla

Kello 16.34: Nokialaisessa Peppi & Bobby -päiväkodissa epäillään altistumisia koronavirukselle, tiedottaa Nokian kaupunki. Päiväkoti kuuluu Pilke-päiväkotiketjuun.

Nokian kaupungin mukaan terveysviranomaiset ovat asettaneet karanteeniin noin 20 ihmistä. Karanteeniin asetettuihin on oltu yhteydessä.

Päiväkodin toiminnan kerrotaan jatkuvan tavanomaiseen tapaan.

Mahdollisia altistumisia tamperelaisella kuntosalilla

Kello 16.10: Tampereen keskustassa Kuninkaankulman Fitness 24 Seven -kuntosalilla on voinut altistua koronavirukselle, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays).

Altistua on voinut torstaina 1. huhtikuuta kello 20–21 välillä sekä perjantaina 2. huhtikuulta koko päivän ajalta.

Tays kehottaa paikalla olleita tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan koronavirustestiin heti, jos ilmaantuu oireita.

Orpon viesti hallitukselle exit-suunnitelmasta: Lisää konkretiaa ja kunnianhimoa

Kello 13.55: Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo perää hallitukselta lisää konkretiaa ja kunnianhimoa koronarajoitusten purkamista koskevaan exit-suunnitelmaan.

Orpo pitää hyvänä, että suunnitelmaa tehdään. Se ei kuitenkaan ole vielä valmis. Kaavailuista puuttuu kunnianhimon lisäksi työvälineitä.

Orpo kommentoi asiaa alkuiltapäivästä Säätytalolta poistuessaan.

Pääministeri Marin suhtautuu kriittisesti rokotuspassiin palveluiden käytön ehtona

Kello 13.54: Pääministeri Sanna Marin (sd.) suhtautuu kriittisesti ajatukseen, että palveluiden käytön edellytyksenä olisi rokotuspassi. Hänestä lähtökohtana pitää olla, että esimerkiksi teatterit, ravintolat, kampaamot ja muut yhteiskunnan palvelut ovat kaikkien käytössä riippumatta siitä, onko rokotettu vai ei.

Passin luominen ei hänestä olisi edes ajallisesti välttämättä tarkoituksenmukaista, sillä kesä-heinäkuussa väestön pitäisi olla laajasti jo ainakin kertaalleen rokotettu.

Puolassa oli pandemian synkin päivä, lähes tuhat koronakuolemaa

Kello 13.45: Puolassa on tilastoitu ennätysmäärä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia viimeisen vuorokauden aikana, maan terveysministeriö kertoi torstaina.

Puolassa kirjattiin 24 tunnin aikana yhteensä 954 koronakuolemaa. Uusia tartuntoja raportoitiin yli 27  800, mutta lukua kasvattavat osaltaan pääsiäisen aiheuttamat raportointiviiveet.

Terveysministeriön mukaan kolme neljäsosaa maan vuodepaikoista on nyt täynnä.

Puolassa on kuollut pandemian aikana koronavirukseen liittyen yhteensä yli 56  000 ihmistä. Tartuntoja on kirjattu vajaat 2,5 miljoonaa.

Suomessa neljä uutta kuolemantapausta

Kello 12.25: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa on kuollut kaikkiaan 866 ihmistä, kun uusi torstainen luku eli neljä tuli julki.

Taysin erityisvastuualueella ei ollut kuolemantapauksia. Taysin alueella sairaalahoidossa oli 25 potilasta (eilen 26.) Teholla oli neljä (viisi).

Suomessa tehohoitoa sai 42 potilasta (45). Sairaalahoidossa oli 235 (250).

Pirkanmaalla ilmaantuvuus laskenut

Kello 12.22: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronakartan mukaan Pirkanmaan maakunnan ilmaantuvuusluku eli tapausten määrä 100 000:ta ihmistä kohti on laskenut viimeisen 14 vuorokauden 81:een, kun edellisen 14 vuorokauden luku oli vielä 103.

14 vuorokauden tapausmäärä oli 440, kun edellinen oli 556.

Saksa aikoo neuvotella Venäjän kanssa Sputnik-rokotteen ostamisesta

Kello 11.54: Saksan hallitus aikoo neuvotella Venäjän kanssa Sputnik V -rokotteen ostamisesta, kertoo Saksan terveysministeri Jens Spahn. Ehtona on hänen mukaansa se, että Euroopan lääkevirasto (EMA) antaa hyväksyntänsä Venäjän kehittämän Sputnik V:n käytölle.

Spahn sanoi kertoneensa EU:n terveysministerien kokouksessa, että Saksa neuvottelee Venäjän kanssa kahdenkeskisesti Sputnik V:n ostamisesta.

Usea muu EU-maa on jo ostanut Sputnik V -rokotetta.

Pirkanmaalla tartuntoja viidessä kunnassa

Kello 11.43: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kuntakohtaisten tilastojen mukana Pirkanmaalla raportoitiin torstaina 21 tartuntaa. Tampereella tartuntoja oli 13, Pirkkalassa 4, Lempäälässä 2 ja Ylöjärvellä ja Nokialla 1.

Toisin kuin THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen aamulla kertoi, uusien tapausten määrä Suomessa oli 426, ei 429.

Marin: Ravintoloiden täyssulku päättyy 18. huhtikuuta

Kello 10.58: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan ravintoloiden täyssulusta ollaan näillä näkymin luopumassa 18. huhtikuuta, kun tämänhetkinen kolmen viikon sulku päättyy.

Marin kertoi asiasta torstaina saapuessaan Säätytalolle hallituksen ja opposition keskusteluun koronaviruksen exit-suunnitelmasta.

– Tämä lainsäädäntö on voimassa 18.4. asti. Tuon jälkeen tästä täyssulusta on näillä näkymin tarkoitus luopua, hän sanoi.

Miljoona suomalaista on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen

Kello 10.43: Yli miljoona suomalaista on saanut ensimmäisen koronavirusrokoteannoksen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Torstaina yli 1 025 000 ihmistä oli rokotettu vähintään kerran. Rokotuskattavuus ensimmäisen annoksen osalta on 18,5 prosenttia. Toisen rokoteannoksen on saanut noin 1,6 prosenttia suomalaisista.

80 vuotta täyttäneistä rokotettuja on nyt yli 85 prosenttia ja 70 vuotta täyttäneistä noin 72 prosenttia. Työikäisissä eli 20–64-vuotiaissa rokotettuja on reilut kahdeksan prosenttia ja koko väestössä runsas viidennes.

Suomessa tänään 429 uutta tartuntaa

Kello 10.09: Suomessa on tänään ilmoitettu 429 uutta tapausta, kertoi ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä tidotustilaisuudessa.

Tartuttavuus eli R-arvo on Suomessa alle yhden.

Koronarokotukset laajenevat Tampereella

Kello 9.49: Tampereella ajanvaraus koronarokotukseen avautuu kaikille 1954 ja 1955 syntyneille. Lisäksi riskiryhmän 2 rokotukset laajenevat: nyt rokotusajan pääsevät varaamaan riskiryhmään 2 kuuluvat yli 60-vuotiaat. Aika kannattaa varata verkossa.

Tampereen kaupunki tiedottaa, että tällä hetkellä rokotusajan voivat varata: Kaikki vuonna 1955 tai sitä aiemmin syntyneet, riskiryhmään 1 kuuluvat yli 16-vuotiaat, riskiryhmään 2 kuuluvat yli 60-vuotiaat sekä yli 70-vuotiaan kanssa samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.

Vancouver Canucksin pelaajilla jo 21 tartuntaa

Kello 9.15: NHL-seura Vancouver Canucksin pelaajilla on todettu 21 koronatartuntaa ja koko joukkue on määrätty karanteeniin. Tartuntoja on myös seuran muulla henkilökunnalla, sillä seura ilmoitti keskiviikkona tartuntojen kokonaismääräksi 25.

Tartunnat ovat levinneet seurassa järkyttävän nopeasti. Seura perui maaliskuun viimeisenä päivänä ottelun Calgary Flamesia vastaan ja sulki peliareenansa. Siinä vaiheessa joukkueen koronatesteissä oli paljastunut kahdessa päivässä kolme tartuntaa.

Pirkanmaalla 23 uutta tartuntaa

Kello 9.05: Tays tiedotti torstaina, että Pirkanmaalla on raportoitu 23 uutta koronavirustartuntaa. Koko ajalta niitä on nyt 4 136. Fimlab1 tutki alueelta 1 548 näytettä.

Tays huomauttaa, että testissä kannattaa käydä lievissäkin oireissa: koronan vuoksi on edelleen melko paljon sairaalahoidon tarvetta.

Myös Espanja rajoittaa Astra Zenecan rokotteen käyttöä

Kello 6.23: Espanja ilmoitti myöhään eilen rajaavansa Astra Zenecan koronavirusrokotteen käytön jatkossa yli 60-vuotiaisiin. Päätös seurasi Euroopan lääkeviraston (EMA) tiedotustilaisuutta keskiviikkona.

EMA kertoi eilen, että Astra Zenecan rokotteella ja tietynlaisten veritulppien välillä on havaittu yhteys. Belgia ja Britannia kiirehtivät ilmoittamaan rokotteen rajoituksista heti tiedotustilaisuuden vanavedessä.

Keskiviikko 7.4.

Hallitus neuvotteli exit-suunnitelmasta

Kello 22.44: Hallituksen koko illan kestänyt neuvottelu koronarajoitusten purkamista hahmottelevasta exit-strategiasta on päättynyt. Suunnitelmaluonnoksen käsittely jatkuu Säätytalossa huomenna kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa kello 10.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Twitterissä, että hallitus haluaa kuulla yhteiskunnan eri toimijoiden näkemyksiä suunnitelmasta ja siksi aineisto avataan viikon pituiselle kommenttikierrokselle perjantaina.

Työmarkkinajärjestöjen ja kuntatoimijoiden kanssa keskustellaan Marinin mukaan erikseen.

Lue lisää: Hallitus jatkaa exit-suunnitelman käsittelyä tänään

Merkel kannattaa koko Saksaan lyhyttä koronasulkua

Kello 22.26: Saksan liittokansleri Angela Merkel kannattaa lyhyttä, koko maata koskevaa koronasulkua, jotta maan koronatartuntojen nousu saadaan kuriin. Saksassa on ollut voimassa erilaisia koronasulkuja marraskuusta lähtien, mutta viime aikoina varsinkin koronaviruksen brittivariantti on levinnyt nopeasti.

Maaliskuussa Merkel ja Saksan 16 osavaltion johtajat sopivat kansallisista säännöistä, joihin kuuluivat tiukat koronasulut alueilla, joissa koronatartuntoja on enemmän kuin sata 100 000:ta asukasta kohti seitsemän päivän aikana.

Saksan osavaltiot voivat kuitenkin päättää laajasti omasta lainsäädännöstään, eivätkä kaikki ole panneet toimeen koronasulkuja vaan jopa höllentäneet rajoituksia.

HVK voitti maskikauppakiistan Tiina Jylhän yhtiötä vastaan

Kello 20.15: Huoltovarmuuskeskus (HVK) on voittanut myös ylemmässä oikeusasteessa Virossa kiistan, joka koskee kauneusalan yrittäjän Tiina Jylhän yhtiön kanssa tehtyjä miljoonien eurojen maskikauppoja. Asiasta kertoo tuomioistuimen edustaja STT:lle sähköpostitse.

Tallinnassa toimiva ylempi tuomioistuin piti voimassa Harjun käräjäoikeuden aiemman ratkaisun, jonka mukaan HVK sai purkaa maskikaupat Jylhän Look Medical Care -yhtiön kanssa ja periä ennakkomaksun takaisin. Kyse on yli 2,6 miljoonasta eurosta, mikä on puolet suunnitellun kaupan kauppahinnasta.

Harjun käräjäoikeus katsoi heinäkuussa, että kaupan purkamiseen on riittävät perusteet, koska Jylhän yritys ei pystynyt toimittamaan kasvosuojaimia sovitun määräajan mukaisesti.

WHO: Veritulppien ja Astra Zenecan rokotteen yhteys mahdollinen

Kello 20.11: Maailman terveysjärjestö WHO pitää mahdollisena, että lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotteen ja harvinaisten veritulppatapausten välillä on syy-seuraus-suhde. Samalla järjestö kuitenkin sanoo, ettei suhdetta ole varmistettu.

Lisäksi järjestö korostaa, että mahdollisen suhteen luonteen selvittämiseksi vaaditaan vielä lisätutkimuksia.

– On tärkeää huomata, että vaikka tapaukset ovat huolestuttavia, ovat ne erittäin harvinaisia. Niitä on raportoitu vain vähän Astra Zenecan rokotteen saaneilla 200 miljoonalla ihmisellä, järjestön asiantuntijapaneeli sanoi.

Paneeli kokoontuu seuraavan kerran ensi viikolla käydäkseen läpi lisädataa aiheeseen liittyen.

Brasiliassa yli 4 000 koronakuolemaa vuorokaudessa

Kello 18.55: Brasiliassa on kirjattu ensimmäistä kertaa yli 4 000 koronavirukseen liitettyä kuolemaa vuorokauden sisällä, kertoo maan terveysministeriö. Uhreja kirjattiin kaikkiaan 4 195 päivässä.

Kaikkiaan Brasiliassa arvioidaan kuolleen koronavirukseen liittyen liki 337 000 ihmistä. Brasilian terveydenhuoltojärjestelmä on venynyt äärirajoilleen kamppailussa uusinta virusaaltoa vastaan.

Alati pahemmaksi äitynyt terveyskriisi on heikentänyt oikeistopopulistisen presidentti Jair Bolsonaron asemaa. Bolsonaro tunnetaan pitkän linjan koronankiistäjänä, joka on vähätellyt viruksen vaarallisuutta senkin jälkeen, kun sairasti itse taudin viime vuonna.

Britanniassa suositellaan: Ei Astra Zenecan rokotetta alle 30-vuotiaille

Kello 18.24: Britannia suosittaa, ettei lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotetta annettaisi alle 30-vuotiaille. Asiasta kertoo maan rokotuksista ja immunisaatiosta vastaava asiantuntijoista koostuva komitea.

Komitean puheenjohtaja Wei Shen Limin mukaan saatavilla olevien todisteiden ja datan perusteella, 30-vuotta nuoremmille aikuisille on parempi antaa jokin muu koronavirusrokote.

– Emme suosittele rokotusten lopettamista minkään tietyn ikäryhmän kohdalla. Sen sijaan suosittelemme tietyn rokotteen käyttämistä tietyn ikäryhmän kohdalla ylivarovaisuuden nimissä. Suosituksen takana ei ole mitään vakavia turvallisuushuolia.

EMA: Astra Zenecan rokotteen ja veritulppien välillä yhteys

Kello 17.17: Euroopan lääkeviraston (EMA) mukaan veritulppien ja Astra Zenecan koronarokotteen välillä on yhteys. Lääkeviraston mukaan tietyn tyyppiset veritulpat tulisi ottaa huomioon rokotteen erittäin harvinaisina sivuvaikutuksina.

EMA:n mukaan rokotteen hyödyt ovat edelleen kuitenkin suuremmat kuin siitä mahdollisesti koituvat haitat.

EMA ei tutkimuksissaan löytänyt mitään yksittäisiä ikään tai sukupuoleen liittyviä riskitekijöitä, jotka olisivat altistaneet veritulpille, vaan kyseessä saattaa olla harvinainen immuunireaktio, joka voi liittyä verihiutaleiden vähäiseen määrään.

Tähän mennessä valtaosa raportoiduista tapauksista on esiintynyt alle 60-vuotiailla naisilla alle kahden viikon kuluessa rokotuksesta.

Virasto korostaa, että kun miljoonia ihmisiä rokotetaan, voi esiin tulla sellaisia harvinaisia sivuoireita, jotka eivät näy kliinisissä tutkimuksissa.

Fimea: Koronarokotteista tehty lähes 1 300 haittavaikutusilmoitusta

Kello 15.48: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoo viikkoraportissaan, että se on tiistaihin mennessä saanut lähes 1 300 haittavaikutusilmoitusta koronavirusrokotteista. Ilmoitetuista haittavaikutuksista yli 510 on arvioitu vakaviksi.

Eniten vakavia ilmoituksia on tehty Pfizerin rokotteesta, josta niitä on tehty 335. Astra Zenecan rokotteesta vakavia ilmoituksia on 168 ja Modernan rokotteesta kymmenen.

Fimean mukaan haittailmoitukset ovat painottuneet työikäisiin naisiin.

Lääkäriliitto: Terveydenhuollon henkilöstön rokotuksia jatkettava

Kello 15.26: Suomen Lääkäriliitto on huolissaan siitä, että terveydenhuollon henkilöstön rokottaminen on hidastunut koronarokotteiden odotettua hitaamman saatavuuden vuoksi.

Lääkäriliiton mukaan suurin osa terveydenhuollon henkilöstöstä on edelleen rokottamatta. Suomen Lääkäriliiton kanta on, että rokotuksin tulee turvata terveydenhuoltojärjestelmän kantokykyä ja kriisivalmiutta sekä hillitä hoitovelan kasvua.

Koronakuolemien määrä kasvoi kahdella

Kello 13.52: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi, että keskiviikkona raportoitiin kolme uutta kuolemantapausta Helsingin HYKS:n alueella. Turun tilastoista väheni yksi, joten kuolleita on kaikkiaan 862.

Taysin alueella ei ollut uusia kuolemantapauksia. Koronaviruksen takia erityisvastuualueella oli sairaalahoidossa 26 (eilen 24). Tehohoidossa oli 4 (5). Suomessa tehohoidossa oli edelleen 45 ihmistä.

Kello 13.26: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että tiistain jälkeen koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa yli 17 000 henkilöä.

THL:n mukaan rokotuskattavuus ensimmäisen annoksen osalta lähenee 18:aa prosenttia.

THL:n rokote-ennusteessa takapakkia

Kello 12.29: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut uuden ennusteen Suomeen tulevista koronarokoteannoksista. Tahti on huonontunut viimeviikkoisesta ennusteesta kuten sitä aiemmatkin.

Edellisessä ennusteessa viikon 15 jälkeen piti maahan olla saapunut lähes 1,8 miljoonaa annosta, mutta nyt luku on hiukan yli 1,7 miljoonaa. Viikolla 16 THL ennakoi maahan saapuvan 217 000 annosta, minkä jälkeen 25.4. mennessä maahan olisi tullut yhteensä 1 932 000 rokoteannosta.

THL: Suomessa todettu 348 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.41: Suomessa on todettu 348 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 80416 koronavirustartuntaa.

THL rapotoi uusia tartuntoja jälleen useampaan Pirkanmaan kuntaan. Uusia tartuntoja raportoitiin seitsemän Tampereelle, yhdeksän Nokialle, kolme Pirkkalaan ja yhden Sastamalaan.

EMA kertoo tänään, onko Astra Zenecan rokote turvallinen

Kello 11.37: Euroopan lääkevirasto EMA kertoo tänään arvionsa Astra Zenecan koronarokotteen turvallisuudesta liittyen mahdolliseen veritulppayhteyteen. EMA pitää asiasta virtuaalisen tiedostustilaisuuden Suomen aikaa kello 17.

Eilen EMAn rokoteosaston johtaja Marco Cavaleri kertoi, että hänen mielestään Astra Zenecan rokotteella on selvä yhteys veritulppiin.

EMAn lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea aloitti eilen kolmipäiväisen kokouksensa, jossa käsitellään myös mahdollista päivitystä suositukseen Astra Zenecan rokotteen käytöstä.

Hallitus kaavailee kesäksi rajoitusten poistamista

Kello 10.04: Mikäli kaikki menee suunnitellusti, heinäkuussa voidaan palata hyvin lähelle normaalitilaa, kerrotaan hallituslähteestä STT:lle. Jo kesäkuussa on paljon vähemmän rajoituksia voimassa kuin nyt. Rajoituksia on tarkoitus purkaa hyvin asteittain.

Hallituksen arvio perustuu muun muassa siihen, että rokotusaikataulun mukaan kaikki halukkaat aikuiset pitäisi olla rokotettuna kesäkuun lopussa.

Hallitus kokoontuu tänään illansuussa Säätytaloon pohtimaan, missä järjestyksessä ja millä tavalla epidemian vuoksi käyttöön otettuja rajoitustoimia puretaan. Kyseessä on niin sanottu exit-suunnitelma, joka viitoittaa tietä ulos kriisistä. Sekä rokotusten että kausivaihtelun odotetaan helpottavan tautitilannetta kesää kohti, vaikka myös tilanteen paheneminen nykyisestä on yhä mahdollista.

Hallitus haluaa Suomen normaalitilaan heinäkuussa

Kello 9.43: Hallituslähde STT:lle: Mikäli kaikki menee suunnitellusti, heinäkuussa voidaan palata hyvin lähelle normaalitilaa. Jo kesäkuussa on paljon vähemmän rajoituksia voimassa kuin nyt.

Ajanvaraus rokotuksiin aukeaa 1952 ja 1953 syntyneille tamperelaisille

Kello 9.13: Koronarokotukset etenevät Tampereella. Nyt kaikki vuonna 1952 ja 1953 syntyneet tamperelaiset voivat varata ajan rokotukseen.

Myös vuonna 1951 ja sitä aiemmin syntyneet voivat edelleen varata ajan rokotukseen. Rokotusaika kannattaa varata verkossa. Tule rokotuspaikalle enintään 15 minuuttia ennen varattua aikaasi.

Pirkanmaalla 12 uutta tartuntaa

Kello 8.55: Pirkanmaalla todettiin tiistaina 12 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi asiasta keskiviikkona aamulla.

Aivoinfarkti ei estä Astra Zenecalla rokottamista

Kello 8.11: Esimerkiksi aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto, keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos alaraajoissa ei ole este Astra Zenecan rokotteen antamiselle, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Astra Zenecan koronarokotteen käyttö jatkuu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja tätä vanhemmilla ihmisillä toistaiseksi. THL päättää rokotteen käytön jatkamisesta Suomessa, kun Euroopan lääkevirasto EMA:n virallinen arvio rokotteen mahdollisesta yhteydestä harvinaisiin verisuonitukoksiin on valmis.

EMA:n rokoteosaston päällikkö sanoi eilen italialaislehdelle, että hänen mielestään yhtiön koronarokotteella on selvä yhteys veritulppiin.

Brasiliassa yli 4 000 koronavirukseen liitettyä kuolemaa vuorokaudessa

Kello 6.32: Brasiliassa on kirjattu ensimmäistä kertaa yli 4 000 koronavirukseen liitettyä kuolemaa vuorokauden sisällä, kertoo maan terveysministeriö. Uhreja kirjattiin kaikkiaan 4 195 päivässä.

Kaikkiaan Brasiliassa arvioidaan kuolleen koronavirukseen liittyen liki 337 000 ihmistä. Uhrien määrässä mitattuna Brasilian edellä on vain Yhdysvallat yli 550 000 kuolleella.

Tiistai 6.4.

Uudellamaalla suositellaan maskeja 6–11-vuotiaille

Kello 22.26: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueellinen korona­koordinaatio­ryhmä kehottaa kuntia harkitsemaan kasvomaskien käyttöönottoa esi- ja alakouluissa eli 6–11-vuotiaille lapsille.

Lopullisen päätöksen asiasta tekevät kunnat. Ryhmän puheenjohtaja, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo, että pääkaupunkiseudun kunnat eli Helsinki, Vantaa ja Espoo käsittelevät asiaa omissa kokouksissaan todennäköisesti torstaina.

Mäkijärven mukaan suositukseen päädyttiin Turusta saatujen hyvien kokemusten kautta. Turussa on ollut kasvomaskisuositus 6–11-vuotiaille, minkä avulla altistumistapauksia on saatu vähennettyä ja koulunkäynti on voinut jatkua ilman keskeytyksiä.

Astra Zenecan rokotetutkimus lapsilla keskeytetty

Kello 21.55: Lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteen tutkimukset lapsilla on keskeytetty siksi aikaa, kun Britannian lääkeviranomainen tutkii epäiltyjä veritulppatapauksia, kertoo muun muassa BBC.

Rokotuksia ei toistaiseksi anneta tutkimukseen osallistuville lapsille. Oxfordin yliopiston professori Andrew Pollard kertoi BBC:lle, että varsinaiseen tutkimukseen ei liity turvallisuushuolia, mutta tutkijat haluavat odottaa lääkeviranomaisten lisätietoja veritulppaepäilyistä.

Helmikuussa alkaneessa tutkimuksessa selvitetään rokotteen toimivuutta ja vaikutuksia 6–17-vuotiailla lapsilla. Tutkimukseen osallistuu 300 lasta. Britannian lääkeviranomaiselta ja Euroopan lääkevirasto Emalta odotetaan lausuntoja asiasta lähipäivinä.

Maasotakoulussa 49 koronatartuntaa

Kello 20.43: Maasotakoulussa on todettu yhteensä 49 koronavirustartuntaa, joista 44 on varussotilailla Haminassa. Varussotilaista kuusi on kotonaan, muut varuskunnassa. Sairastuneet varusmiehet on sijoitettu erilleen muista.

Uusimmat positiiviset testitulokset saatiin sunnuntai-iltana, minkä jälkeen ei ole todettu uusia tartuntoja. Testituloksia saadaan päivittäin ja tilanne elää koko ajan, Maavoimat kertoo.

Varussotilaiden lisäksi tartuntoja on todettu viidellä Maasotakoulun opiskelijalla. Sairastuneet opiskelijat ovat kaikki kotonaan. Koronatilanteesta Maasotakoulussa kertoivat aiemmin Kymen Sanomat ja Helsingin Sanomat.

Palvelutalon työntekijällä tartunta Jämsässä

Kello 19.28: Länkipohjan palvelutalossa Jämsässä on todettu koronavirustartunta, kertoo Jämsän kaupunki. Tartunta todettiin maanantaina yhdellä palvelutalon työntekijällä.

Tartunnalle on altistunut neljä ihmistä. Heidät on asetettu sovellettuun karanteeniin tiistaihin 13. huhtikuuta saakka.

Jämässä on kahden viikon aikana tullut ilmi 27 uutta koronatartuntaa. Altistuneita ja karanteeniin asetettuja on 95. Jämsä kuuluu Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin.

Rokotukset etenevät rivakasti Yhdysvalloissa

Kello 18.58: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin odotetaan ilmoittavan tiistaina, että amerikkalaiset pääsevät vapaasti ottamaan koronarokotuksia jo vajaan kahden viikon päästä maanantaina.

Rokottaminen on Yhdysvalloissa edennyt vauhdilla, sillä aikaisempi raja vapaalle rokottamiselle oli vapussa.

Jos tavoitteeseen päästään, se tarkoittaa sitä, että rokotteita ei enää tarjota vain erilaisille riskiryhmille, vaan rokotukset avataan kaikille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki pääsivät rokotettaviksi heti, vaan rokottaminen riippuu siitä, kuinka nopeasti rokotteita saadaan.

Uutiskanava CNN:n mukaan Biden kertoo tiistaina niin ikään, että hänen hallintonsa 75 päivän aikana Yhdysvalloissa on annettu 150 miljoonaa rokoteannosta.

SK: Opiskelijoiden kotibileistä lähtenyt liikkeelle tartuntaketju Raumalla

Kello 18.45: Opiskelijoiden kotibileistä on lähtenyt Raumalla liikkeelle tartuntaryväs, kertoo Satakunnan Kansa. Kyseessä on todennököisesti koronaviruksen herkästi tarttuva brittimuunnos.

Tiistai-iltapäivään mennessä tiedossa oli SK:n mukaan parisenkymmentä altistunutta ja 11 tartuntaa. Opiskelijoiden lisäksi tartunnan on saanut kaksi aikuista. Tartunnan saaneista viisi on Rauman Lyseon lukion opiskelijoita ja yksi ammattioppilaitos Winnovan opiskelija.

Rauman terveyspalvelujen tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall kertoo SK:lle juhlien tartunnan olevan todennäköisen lähteen olevan alun perin Varsinais-Suomesta. Ryväs saattaa hänen mukaansa vielä laajeta ”huomattavalla todennäköisyydellä”.

Helsingin vankilassa useita tartuntoja

Kello 17.39: Helsingin vankilassa on todettu useita koronavirustartuntoja vangeilla ja vankilan koronavirustilanne on pahentunut, kertoo Rikosseuraamuslaitos Rise tiedotteessaan.

Kaikki vangit ovat karanteenissa 17. huhtikuuta asti ja koko vankila on sulkutilassa. Vangeille ja henkilökunnalle tehdään koronavirustestit. Vankilaan ei oteta uusia vankeja sulkutilan aikana, eikä vankeja siirretä toisiin laitoksiin.

Helsingin vankila vankimäärältään Suomen suurin suljettu vankila, jossa on tällä hetkellä noin 240 vankia. Risen mukaan yksittäisiä tartuntoja on todettu pääsiäisen aikana myös Jokelan, Riihimäen ja Turun vankiloissa.

Loviisan Sanomat: Rahtilaiva määrätty koronakaranteeniin Loviisassa

Kello 17.14: Hollantilainen rahtilaiva Lady Nola on määrätty koronakaranteeniin Loviisan satamassa, kertoo Loviisan Sanomat.

Laivassa on todettu neljä koronavirustartuntaa. Sairastuneet ja altistuneet on lehden mukaan eristetty. Aluksella on kuuden hengen miehistö. Lisäksi yksi ulkopuolinen on altistunut, ja hänet on myös määrätty karanteeniin, lehdelle kerrotaan.

Rahtialus lähti Porin Mäntyluodosta 29. maaliskuuta ja saapui Loviisan Valkoon 1. huhtikuuta. Ennen Mäntyluotoa laiva oli käynyt Kielin satamassa Saksassa. Laivan lastaus on keskeytyksissä, eikä laivaan päästetä ulkopuolisia.

Euroopan komissio: Laumasuoja Euroopassa mahdollista kesän lopulla

Kello 16.36: Euroopassa on mahdollista saavuttaa laumasuoja koronavirusta vastaan kesän loppuun mennessä, Euroopan komission tiedottaja Stefan de Keersmaecker sanoo.

EU:n on mahdollista antaa suurimmalle osalle alueen aikuisista koronarokote syyskuun puoliväliin mennessä.

Laumasuojaa antava 70 prosentin rokotekattavuus on de Keersmaeckerin mukaan mahdollista nopeutuvien rokotetoimitusten myötä. EU on saamassa noin 300–360 miljoonaa rokoteannosta kesäkuun loppuun mennessä.

70 prosentin rokotekattavuus tarkoittaa EU:n kohdalla noin 255 miljoonan ihmisen rokottamista joko kahdella tai yhdellä rokoteannoksella, riippuen käytettävästä rokotteesta.

Taysin alueella kolme uutta kuolemantapausta, Suomessa 14

Kello 14.23: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa on kuollut kiirastorstain jälkeen 14 ihmistä koronaviruksen takia. Taysin erityisvastuualueella kuolleita oli kolme. Muut kuolemantapaukset jakautuivat seuraavasti: HUS 9, Turku 2. Koko epidemian aikana kuolleita on nyt yhteensä 860.

Taysin alueella teholla on viisi (8). Sairaalahoidossa on 24 (31).

EMA:n johtajan mukaan veritulppayhteys vahvistetaan lähiaikoina

Kello 12.55: Euroopan lääkeviraston EMAn rokoteosaston johtaja Marco Cavaleri sanoo italialaislehti Il Messaggerolle, että hänen mielestään Astra Zenecan koronarokotteella on selvä yhteys veritulppiin.

Cavalerin mukaan vielä ei ole tiedossa, mikä rokotteessa veritulppia aiheuttaa.

Kyseessä ei ole siis EMAn virallinen kanta. Cavaleri antaa haastattelussa ymmärtää, että virasto olisi vahvistamassa rokotteen ja veritulppien yhteyden lähiaikoina.

EMAn lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea on tänään aloittanut kolmipäiväisen kokouksensa, jossa käsitellään myös mahdollista päivitystä suositukseen Astra Zenecan rokotteen käytöstä.

Euroopan lääkevirasto: Astra Zenecan rokotteella yhteys veritulppiin

Kello 12.34: Euroopan lääkevirasto EMA:n virkailija: Astra Zenecan koronarokotteella on todettu yhteys veritulppiin.

Tampereen vastaanottokeskuksessa todettu 17 koronatartuntaa

Kello 11.36: Tampereen vastaanottokeskuksessa entisen Kaupin sairaalan tiloissa on todettu 17 asukkaalla koronavirustartunta. Asiasta tiedottaa Tampereen kaupunki.

Ne asukkaat, joilla on todettu koronavirustartunta, on määrätty eristykseen ja koko muu vastaanottokeskus on asetettu tartuntatautilääkärin määräämään karanteeniin 17.4.2021 asti.

Lue lisää: Tampereen vastaanottokeskuksessa todettu 17 koronatartuntaa – Kaikki asukkaat määrätty karanteeniin

Tapparan toimihenkilölle sakot yllytyksestä terveydensuojelurikkomukseen

Kello 11.52: Koronarajoitusten rikkomisesta Tampereen Hakametsän jäähallissa epäiltiin kaikkiaan kuutta Tapparan junioripelaajaa. Aiemmin julkisuuteen on kerrottu vain kahdesta koronapositiivisesta pelaajasta.

Heidän lisäkseen Hakametsän kolmoshallissa harjoitteli maanantaina 22. maaliskuuta neljä koronalle altistunutta pelaajaa, joiden olisi pitänyt olla eristyksessä.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Arto Partanen vahvistaa, että terveydensuojelurikkomuksesta epäiltiin kaikkiaan kuutta pelaajaa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Tutkinta laajeni poliisin omien selvitysten perusteella.

–  Tutkinta lopetettiin heti alkumetreillä syyttäjän päätöksellä eikä poliisi vie sitä eteenpäin. Yhdelle Tapparan organisaation henkilölle kirjoitettiin sakkoa yllytyksestä terveydensuojelurikkomukseen, Partanen kertoo.

THL raportoi uusia tartuntoja jälleen useisiin Pirkanmaan kuntiin

Kello 11.41: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi tiistaina 331 uudesta koronavirustartunnasta. THL raportoi uusia tartuntoja myös useampaan Pirkanmaan kuntaan. Tampereelle THL raportoi 12 tartuntaa, Pirkkalaan 3, Valkeakoskelle 2. Yhden tartunnan THL raportoi Akaaseen, Ylöjärvelle ja Nokialle, Kangasalle ja Lempäälään.

THL: Suomessa on todettu 331 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.39: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 331 uutta koronavirustartuntaa.

Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 80 068 koronavirustartuntaa.

Yle: Poliisi epäili kuutta Tapparan pelaajaa koronarajoitusten rikkomisesta

Kello 10.20: Poliisi epäili kuutta Tapparan pelaajaa koronarajoitusten rikkomisesta, kertoo Yle tiistaina.

Aiemmin Tappara kertoi julkisuuteen, että kaksi Tapparan U20-joukkueen pelaajaa määrättiin harjoittelemaan maanantaina 20. maaliskuuta Hakametsän harjoitushallissa, vaikka heillä oli todettu koronavirustartunta. Tappara kertoi myöhemmin, että urheilujohtaja Jukka Rautakorpi sai asiasta kirjallisen varoituksen. Hallille myös tehtiin tehosiivous.

Ylen mukaan syyttäjä on lopettanut tutkinnan näiden pelaajien osalta.

Yle kertoi tiistaina, että poliisi on antanut sakon Tapparan toimihenkilölle yllytyksestä terveydensuojelulain rikkomiseen.

Päivitys: Juttuun päivitetty 6.4. kello 10.38 Ylen tieto, että syyttäjä on päättänyt lopettaa pelaajia koskevan tutkinnan.

Japanin koronarajoitukset estivät olympialaisten testiturnauksen vesipallossa

Kello 10.06: Ensi kesään siirtyneiden kesäolympialaisten testikilpailuksi kaavailtu vesipalloturnaus on peruttu. Tokion turnaus oli pakko perua, koska tapahtuman ulkomaiset virkailijat eivät voineet matkustaa Japaniin maan koronarajoitusten takia.

Kaksipäiväisen turnauksen on tarkoitus alkaa lauantaina. Japanin median mukaan maan koronamääräykset estivät käytännössä kaikilta ulkomaalaisilta pääsyn tapahtumaan.

BBC: Pohjois-Korea jää koronapandemian takia pois Tokion olympialaisista

Kello 10.05: Pohjois-Korea on ilmoittanut, ettei se osallistu ensi kesään siirrettyihin Tokion olympialaisiin, kertoo BBC. Poisjäännin syynä on koronapandemia, jolta maa haluaa suojella urheilijoitaan.

Pohjois-Koreasta tuli ensimmäinen maa, joka kertoo jäävänsä pois Tokion kisoista pandemian takia. Pohjois-Korea on kertonut, ettei maassa ole todettu koronatapauksia, mutta asiantuntijat pitävät sitä epätodennäköisenä.

Finlayson sulkee myymälöitään

Kello 9.32: Kodintekstiiliyhtiö Finlayson sulkee suurimman osan myymälöistään toistaiseksi tästä päivästä lähtien. Ovensa sulkee 19 myymälää, ja auki jää neljä pysyvää ja neljä pop up -myymälää.

Toimitusjohtaja Mikko Koponen kertoo STT:lle, että suljettavien myymälöiden 74 työntekijää lomautetaan. Syynä sulkemiseen on se, että asiakasvirta on koronan takia hiipunut vielä pienemmäksi kuin viime keväänä. Samalla verkkokauppa on kasvanut vauhdilla.

Finlaysonin myymälöistä avoimina pysyvät muun muassa Tampereen Kuninkaankadun ja Lempäälän Ideaparkin pop up-myymälä.

Pirkanmaalla 30 uutta koronatartuntaa

Kello 9.13: Tays tiedotti tiistaina 30 uudesta koronavirustartunnasta. Kokonaismäärä on nyt 4 101. Vähäiset testaukset jatkuivat, sillä Fimlab1 tutki eilen vain 391 näytettä.

Ranskassa nousi meteli luksusillallisista

Kello 8.55: Ranskassa on käynnistetty poliisitutkinta pienen piirin tiedossa olleista luksusillallisista, joita on järjestetty koronarajoituksista huolimatta. Illallisten olemassaolo kävi ilmi M6-televisiokanavan salakuvaamasta reportaasista, joka on herättänyt raivoa ihmisten keskuudessa.

Kuvamateriaalissa näkyy, että sen enempää illallisen osallistujat kuin henkilökuntakaan eivät käytä kasvomaskeja.

Ranskan ravintoloissa ja kahviloissa ei ole saanut käydä syömässä viiteen kuukauteen.

Syyttäjä Remy Heitz sanoi sunnuntaina, että asiasta on käynnistetty rikostutkinta ihmisten terveyden vaarantamisen perusteella.

Australia ja Uusi-Seelanti avaavat välilleen matkustuskuplan

Kello 8.28: Uuden-Seelannin ja Australian välillä voi parin viikon päästä matkustaa ilman koronakaranteenia, sanoo Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern. Ardernin mukaan maat ovat järjestelyllään ja onnistuneilla koronatoimillaan maailman eturintamassa elämän palauttamisessa normaaliksi.

– En näe mitään muita maita, jotka samanaikaisesti sekä toteuttavat itsensä koronavapaina pitävää strategiaa että avaavat matkustusta välillään. Tämä tarkoittaa, että näytämme esimerkkiä, hän sanoi.

Uudessa-Seelannissa asuu viisi miljoonaa ihmistä, mutta onnistuneiden rajoitustoimien ansiosta vain 26 ihmistä on kuollut koronavirukseen koko pandemian aikana. Australiassa kuolleita on alle tuhat 25 miljoonan asukkaan maassa.

Pirkanmaan koronanyrkki koolla iltapäivällä

Kello 7.58: Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kokoontuu tiistaina viikoittaiseen kokoukseensa.

Aamulehti lähettää suorana kokouksen jälkeen pidettävän tiedotustilaisuuden kello 15.30 alkaen. Paikalla tiedotustilaisuudessa ovat johtajaylilääkäri Juhani Sand, infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen sekä apulaisylilääkäri Janne Laine Taysista.

Tiedotustilaisuudessa käydään läpi Pirkanmaan koronatilannetta sekä alueellisia koronasuosituksia.

Tampereella rokotteita nyt uusille riskiryhmäläisille

Kello 7.54: Lääketieteellisen riskiryhmän 2 rokotukset käynnistyvät Tampereella ikäjärjestyksessä. Nyt rokotusajan voivat varata riskiryhmään 2 kuuluvat 65–69-vuotiaat tamperelaiset. Lisäksi riskiryhmän 1 rokotukset 16–69-vuotiaille jatkuvat tauon jälkeen. Rokotusaika kannattaa varata verkossa.

Rokotuksia annetaan ajanvarauksella kaikilla kaupungin terveysasemilla sekä Ratinan rokotusyksikössä.

Ajan rokotukseen voivat edelleen varata myös kaikki tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat tamperelaiset (vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneet).

Pöysti kertoo tänään liikkumisrajoitusten valmistelusta

Kello 7.30: Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo tänään omasta toiminnastaan hallituksen liikkumisrajoitusten valmistelun valvonnassa. Hallituksen esitys liikkumisrajoituksista vedettiin viime viikolla pois eduskunnasta, sillä perustuslakivaliokunta löysi siitä runsaasti perustuslaillisia ongelmia.

Oikeusoppineet ovat kritisoineet Pöystin toimintaa ja tämän ennakollista laillisuusvalvontaa.

Perustuslain mukaan oikeuskanslerin tehtävänä on valvoa muun muassa valtioneuvoston virkatointen lainmukaisuutta. Tehtäväänsä hoitaessaan oikeuskansleri valvoo perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Maanantai 5.4.

Jyväskylässä lähes 150 karanteeniin koulusta

Kello 20.26: Jyväskylässä lähes 150 ihmistä määrättiin koronakaranteeniin Kuokkalan yhtenäiskoulusta sunnuntain ja maanantain aikana. Asiasta tiedotti Jyväskylän kaupunki maanantai-iltana.

Tartuntaketju ilmeni pääsiäisenä. Laajan jäljityksen ja soittokierroksen myötä kaikkien altistuneiden oppilaiden perheet oli saatu tavoitettua maanantaina. Kaikki altistuneet ohjataan koronatesteihin.

Altistumisten laajuutta selittää se, että yksittäisiä samaan tartuntaketjuun liittyviä tartuntoja ilmeni useassa yhtenäiskoulun luokkaryhmässä.

Uutta laajaa tartuntarypästä ei Jyväskylässä ole kuitenkaan ilmennyt, Jyväskylän kaupunki ilmoitti. Kuokkalan tartunnat ovat mukana jo viime viikon tilastoissa.

Laajoista karanteeneista huolimatta koronan kokonaistilanne on Jyväskylässä rauhallinen. Maanantaina kaupungissa ei todettu yhtään uutta koronatartuntaa.

Raumalla joukkoaltistuminen yksityistilaisuudessa

Kello 19.40: Rauman terveyspalvelut on saanut pääsiäisviikonlopun aikana tiedon laajasta joukkoaltistumisesta nuorten keskuudessa. Koronavirustartunnan saanut henkilö on osallistunut yksityistilaisuuteen, jossa tartunta on levinnyt. Tartunnan lähde on tiedossa.

Raumalla on todettu viikonlopun aikana nuorten keskuudessa yhteensä kuusi koronatartuntaa. Tartunnoista yksi on todettu ammatillinen oppilaitos Winnovan opiskelijalla ja viisi Rauman Lyseon lukion opiskelijoilla.

Karanteeniin on asetettu 16 altistunutta, joista yhdeksän on Winnovan ja seitsemän lukion opiskelijoita. Näiden lisäksi karanteeniin on asetettu 20 muuta henkilöä.

Alustavan tutkimuksen mukaan tartuntaketju on Britannian virusmuunnoksen aiheuttama, ja tartunnan leviämisen riski on merkittävä.

Englannissa kaikille kaksi ilmaista pikatestiä viikossa

Kello 19.34: Englannissa kaikki asukkaat saavat 9. huhtikuuta alkaen kaksi ilmaista koronapikatestiä viikossa.

Testien tilaaminen kotiin tai nouto apteekista ei edellytä koronaoireita, hallitus vahvisti maanantaina.

Pikatestit ovat paljastaneet hallituksen mukaan aiemmin jo 120 000 tartuntatapausta, jotka olisivat jääneet muuten piiloon.

Massatestaus koskee tällä haavaa vain Englantia.

Englannin koronarajoituksia aletaan purkaa ensi viikon maanantaina. Erikoisliikkeet, kuntosalit ja kampaamot avautuvat jälleen yli kolmen kuukauden kiinniolon jälkeen, kuten myös ravintoloiden, kahviloiden ja pubien ulkotarjoilu.

Portugalissa luovuttiin maanantaina monista rajoituksista

Kello 17.27: Kahviloiden ja ravintoloiden terassit, museot ja esimerkiksi kuntosalit saavat jälleen olla avoinna Portugalissa. Maassa luovuttiin maanantaina useista koronarajoituksista.

Portugalin koronavirustilanne huononi alkuvuodesta erittäin pahaksi ja esimerkiksi sairaanhoito kuormittui pahoin. Maassa astui voimaan tiukkoja rajoituksia, joista osaa lievennettiin jo maaliskuun puolivälissä. Tällöin esimerkiksi kampaamot saivat jälleen avautua, kuten myös kaikkein pienimpien oppilaiden koulut. Maanantaina lähiopetus laajeni myös vanhempien lasten keskuuteen.

Mikäli koronatilanne jatkaa paranemistaan, esimerkiksi elokuvateatterit ja ostoskeskukset sekä ravintoloiden sisätilat on tarkoitus avata asiakkaiden käyttöön parin viikon kuluttua.

Rokotteen toisen annoksen saaneiden määrä lähestyy Suomessa 90 000:ta

Kello 14.08: Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa noin 970 800 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on kasvanut eilisestä noin 280 ihmisellä.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut Suomessa nyt reilu 89 190 ihmistä.

Rokotuskattavuus on nyt ensimmäisen annoksen osalta 17,5 prosenttia. Toisen annoksen osalta se on 1,6 prosenttia.

Intiassa päivittäin todetut koronatartunnat rikkoivat ensi kerran 100 000 rajan

Kello 12.47: Intiassa todettiin maanantaina ennätyksellisesti yli satatuhatta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana. Tähän mennessä yhtä paljon tartuntoja on todettu yhden päivän aikana ainoastaan Yhdysvalloissa ja Brasiliassa.

1,3 miljardin asukkaan Intiassa on tähän mennessä todettu lähes 13 miljoonaa koronatartuntaa ja 165 000 virukseen liittyvää kuolemantapausta.

Vaikein tilanne on Maharashtran osavaltiossa, jossa sijaitsee muun muassa Mumbain suurkaupunki. Osavaltiossa todettiin lähes 60 000 päivittäistä tartuntaa.

THL raportoi tartuntoja useisiin Pirkanmaan kuntiin

THL kertoi maanantaina, että Suomessa on todettu 341 uutta koronavirustartuntaa. THL:n mukaan tartuntoja on raportoitu useaan Pirkanmaan kuntaan.

Esimerkiksi Valkeakoskelle, Nokialle ja Kangasalle raportoitiin yksi tartunta. Lempäälään raportoitiin kaksi uutta tartuntaa, Pirkkalaan viisi ja Tampereelle 11.

THL: Suomessa on todettu 341 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.54: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 341 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 79 737 koronavirustartuntaa.

Vancouverin koronakurimus paisuu, yli puolet joukkueesta saanut tartunnan

Kello 9.32: NHL-jääkiekkoseura Vancouver Canucksin koronatilanne pahenee, sillä yli puolet pelaajista ja valmennusjohdosta on saanut koronatartunnan.

Joukkueesta tartunnan on saanut yli 20 ihmistä, ja lisäksi tartuntoja on joukkueen jäsenten perheissä.

23 koronavirustartuntaa

Kello 9.15: Pirkanmaalla on todettu 24 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti sunnuntaina todetuista tartunnoista maanantaina aamupäivällä.

Fimlab analysoi 763 näytettä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?