Aamulehden koronavirusseuranta 29.3.2021 alkaen - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronavirus eteni maailmalla ja Pirkanmaalla maaliskuun viimeisellä viikolla – tartuntamäärät kasvussa

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla.

Maalis–huhtikuun vaihteessa koronalukujen päivittäiset määrät rauhoittuivat jonkun verran maaliskuun alusta. Rajoitukset jatkuvat vielä huhtikuun loppuun asti eli esimerkiksi ravintolat pysyvät kiinni.­

29.3. 7:58 | Päivitetty 4.4. 22:40

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 29. maaliskuuta alkaen.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 22.3.–28.3. pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 4.4.

Yli sata ihmistä karanteeniin Jyväskylässä kouluista ja päiväkodista

Kello 21.56: Yli sata ihmistä on asetettu karanteeniin Jyväskylässä tapahtuneiden korona-altistumisten vuoksi, tiedottaa Jyväskylän kaupunki. Altistumiset ovat tapahtuneet ennen pääsiäistä Kypärämäen ja Viitaniemen kouluilla sekä Taikalampun päiväkodissa.

Kypärämäen koululla karanteeni koskee 35:tä ihmistä, Viitaniemen koululla 31:tä. Taikalampun päiväkodin karanteeni koskee 38:aa ihmistä.

Viime päivien aikana Jyväskylässä on asetettu ihmisiä karanteeniin myös parilla muulla koululla. Tiedotteen mukaan kaupungin tartuntatilanne on silti yhä rauhallinen. Kuluneen viikon aikana Jyväskylässä todettiin 45 koronatartuntaa, yksi enemmän kuin edellisellä viikolla.

Ilmaantuvuus laskussa pahimmilla korona-alueilla

Kello 16.39: Koronaviruksen ilmaantuvuus on suurinta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueilla. Husin alueella ilmaantuvuusluku on noin 280 ja Varsinais-Suomessa 215. Ilmaantuvuusluku kertoo tartuntojen määrän 100 000:ta asukasta kohden 14 viime päivän ajalta.

Sekä Husin alueella että Varsinais-Suomessa koronaviruksen ilmaantuvuus on laskussa, kun verrataan kahta viime viikkoa edeltävään kahden viikon jaksoon.

Myös Pirkanmaalla ilmaantuvuusluku on laskenut. Se on tällä hetkellä 84,5.

Sitä vastoin Kymenlaaksossa (135) ja Itä-Savossa (138) tartuntojen määrä suhteessa väestöön on kohonnut selvästi kahdessa viikossa.

Vähäisintä koronan ilmaantuvuus on tällä hetkellä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, missä ilmaantuvuusluku on noin 12.

Kaikkiaan Suomessa on koko epidemian aikana raportoitu noin 79 400 koronavirustartuntaa.

THL on päivittänyt tiedot sairaalahoidossa olevien määrästä viimeksi torstaina. Tuolloin sairaalahoidossa oli 264 ihmistä, joista 52 tehohoidossa. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia oli torstaihin mennessä raportoitu yhteensä 846.

Koronarajoituksia höllätään Britanniassa

Kello 15.59: Kun koronan kurittama Britannia avaa hiljalleen yhteiskuntaa ja purkaa rajoituksia, myös jalkapalloilussa yleisöä palaa katsomoihin. Englannin liiga EFL kertoi sunnuntaina, että huhtikuussa Lontoossa pelattavaan Englannin liigacupin loppuotteluun otetaan enintään 8 000 katsojaa.

Loppuottelussa Lontoon Wembleyllä kohtaavat 25. huhtikuuta Valioliigaa johtava Manchester City ja Tottenham. Katsojien mukaanotto on osa kokeilua, jossa Britanniassa testataan, kuinka yleisötapahtumat sujuvat, kun koronaa koetetaan taltuttaa.

– Tämä kokeilu on ponnahduslauta, jotta voimme iloita taas livetapahtumista, Britannian kulttuuriministeri Oliver Dowden sanoi.

Myös noin viikko ennen liigacup-finaalia pelattaviin Englannin cupin välieräpeleihin on tarkoitus ottaa yleisöä.

Paavi Franciscus kehottaa jakamaan koronarokotteet köyhien maiden kanssa

Kello 13.50: Paavi Franciscus kehotti pääsiäissunnuntain puheessaan jakamaan koronavirusrokotteet köyhimpien maiden kanssa, koska ne ovat välttämätön työkalu taistelussa koronaviruspandemiaa vastaan.

– Kehotan koko kansainvälistä yhteisöä sitoutumaan siihen, että rokotetoimitukset ja rokotusten toteuttaminen saataisiin onnistumaan etenkin köyhimmissä maissa, hän sanoi Pietarinkirkossa Vatikaanissa pitämässään Urbi et orbi -puheessa.

Hän myös sanoi, että maailmaa riivaavat aseelliset konfliktit ovat pöyristyttäviä ja että väkivalta muun muassa Syyriassa, Jemenissä ja Libyassa tulisi lopettaa.

Franciscuksen johtamaan katoliseen kirkkoon kuuluu 1,3 miljardia ihmistä.

THL: Koronarokotteen saanut Suomessa yli 970 000 ihmistä

Kello 13.49: Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa 970 550 ihmistä, kertoo THL. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on kasvanut eilisestä noin 2 000 ihmisellä.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut Suomessa 89 190 ihmistä.

Rokotuskattavuus on nyt ensimmäisen annoksen osalta 17,5 prosenttia. Toisen annoksen osalta se on 1,6 prosenttia.

Suomessa 302 uutta tartuntaa

Kello 11.42: Suomessa on todettu 302 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kahden viime viikon aikana tartuntoja on raportoitu 1 595 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 79 396 koronavirustartuntaa.

Pirkanmaan kunnista uusia tartuntoja kirjattiin kahteen: Tampereelle kuusi ja Pirkkalaan yksi.

Jo 14 Vancouverin pelaajaa koronalistalla

Kello 10.01: Vancouver Canucks lisäsi seitsemän pelaajaa NHL-jääkiekkoliigan koronaprotokollalistalle, mikä nosti listalla olevien Canucksin pelaajien määrän jo neljääntoista. Uusina listalle joutuivat lauantaina Travis Boyd, Jayce Hawyrluk, Bo Horvat, Tyler Motte, Brandon Sutter, Tyler Myers ja Thatcher Demko.

Pelaajien lisäksi yksi joukkueen valmentajista on koronaprotokollassa.

Canucksin pelit on peruttu 6. huhtikuuta asti, eikä uusia ottelupäiviä ole ilmoitettu siirrettyjen tilalle. Otteluohjelman mukaan Vancouverin pitäisi pelata 8. huhtikuuta Calgarya vastaan. Joukkue saa tämänhetkisen tiedon mukaan aloittaa harjoittelun vasta tiistaina.

NHL:n varakomissaari Bill Dalyn mukaan liiga ei ole harkinnut Canucksin runkosarjaohjelman lyhentämistä.

Pirkanmaalla todettiin 13 uutta tartuntaa

Kello 9.51: Pirkanmaalla on todettu lauantaina 13 uutta koronatartuntaa.

Tays kertoo, että testejä otettiin niukanlaisesti: Fimlab analysoi Pirkanmaan alueelta 470 näytettä. Taysissa on osasto- tai tehohoidossa nyt toistakymmentä koronapotilasta.

Lauantai 3.4.

Turkissa jälleen ennätysmäärä uusia koronavirustartuntoja

Kello 20.51: Turkista raportoitiin lauantaina jälleen ennätysmäärä uusia koronavirustartuntoja, 44 756 uutta tartuntaa. Ennätysmäärät ovat rikkoutuneet nyt jo viitenä päivänä peräkkäin.

Maassa kevennettiin maaliskuun alussa koronarajoituksia, mutta maanantaina presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti, että maahan palaavat jälleen voimaan esimerkiksi viikonloppuisin voimassa olevat ulkonaliikkumisrajoitukset.

Koronaan liittyviä kuolemia maailmanlaajuisesti yli 2,8 miljoonaa

Kello 16.00: Yli 2,8 miljoonaa koronaviruksen saanutta ihmistä on kuollut sitten joulukuun 2019, kun virus alkoi levitä maailmalla, kertovat uutistoimisto AFP:n virallisista lähteistä tekemät laskelmat.

Pitkänäperjantaina kuoli yli 10 000 koronapotilasta lisää. Heistä suurin osuus eli 2 900 oli brasilialaisia.

Eniten kuolemia on tapahtunut Yhdysvalloissa, jossa niitä on kirjattu yhteensä lähes 570 000. Toiseksi eniten kuolleita on ollut Brasiliassa, noin 330 000.

Väkilukuun suhteutettuna ja mikrovaltioita mukaan laskematta tappavin koronapandemia on ollut Tshekissä, jossa koronaan liittyviä kuolemia on kirjattu 250 sataatuhatta asukasta kohden, ja Unkarissa, jossa vastaava luku on 223. Yhdysvalloissa väkilukuun suhteutettu luku on 170 ja Brasiliassa 153.

Suomen noin 850 kuolemantapausta tarkoittavat 15:tä kuolemaa sataatuhatta asukasta kohden.

Tartuntatapauksia on todettu yhteensä ainakin 130 miljoonaa, ja ylivoimainen valtaosa sairastuneista on toipunut. Joillekin ihmisille on kuitenkin jäänyt viikkoja tai kuukausia kestäviä oireita.

Virossa ilmaantuvuusluku liki seitsenkertainen Suomeen verrattuna

Kello 15.57: Virossa maan koronavirustilanne jatkuu vaikeana, ja uusia koronatapauksia on todettu vuorokauden aikana 519.

Lauantaiaamuna sairaalahoidossa oli noin 690 koronapotilasta, joista yli 70 oli tehohoidossa. Heistä noin 50 tarvitsi hengityskonetta.

Uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia oli yhdeksän. Kaikkiaan kuolemia on kirjattu 931. Sataatuhatta asukasta kohden kuolemia on ollut noin 70.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku eli kahden viikon tartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden on yli 1 100. Suomessa vastaava luku on 148, ja pahimmalla epidemia-alueella Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissäkin noin 293.

Virossa kahden viikon aikana tehdyistä uusista koronavirustesteistä vajaa viidennes on kertonut tartunnasta.

Norjassa koronapotilaiden määrä sairaaloissa lähestyy uutta huippua

Kello 14.36: Norjassa sairaalahoitoa tarvitsee jo yli 300 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta, maan terveysviranomaiset kertovat. Hoitoa tarvitsevien määrä voi pian ylittää viime huhtikuisen tähänastisen huipun, jolloin sairaaloissa oli enimmillään 318 koronapotilasta.

Tämänhetkisistä potilaista 64 tarvitsee hengityskonetta.

Viiden ja puolen miljoonan asukkaan Norjassa on todettu yhteensä yli 97 000 koronatapausta ja koronaan liittyviä kuolemia on noin 670.

Britannian lääkeviranomainen: Seitsemän Astra Zenecan rokotetta saanutta ihmistä kuollut veritulppaan

Kello 14.20: Britannian lääke- ja tuotevalvontavirasto (MHRA) kertoi lauantaina, että seitsemän ihmistä 30:stä on kuollut veritulppaan sen jälkeen, kun he olivat saaneet Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotetta. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP, ja siitä uutisoi myös BBC.

MHRA kertoi tiedotteessa saaneensa 30 ilmoitusta verisuonitukoksista koronarokotuksen saamisen jälkeen. Britanniassa on annettu 18,1 miljoonaa annosta Astra Zenecan rokotetta.

Hollanti ilmoitti perjantaina lopettavansa alle 60-vuotiaiden rokottamisen Astra Zenecan rokotteella. Veritulppia todettiin viidellä naisella, joista yksi kuoli.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 968 501 ihmistä Suomessa

Kello 13.42: Koronavirusrokotuksen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa 968 501 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on kasvanut perjantaista yli 6 500 ihmisellä.

Koronavirusrokotteen toisen annoksen on saanut Suomessa reilut 89 100 ihmistä.

Rokotekattavuus on nyt ensimmäisen annoksen osalta 17,4 prosenttia. Toisen annoksen osalta se on 1,6 prosenttia.

Suomessa 422 uutta koronatartuntaa

Kello 11.41: Suomessa on todettu 422 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 1 214 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Pirkanmaalla tartuntoja kirjattiin seitsemään kuntaan: Tampereelle 19 tartuntaa, Pirkkalaan neljä, Ylöjärvelle kolme sekä Valkeakoskelle, Akaaseen, Kangasalle ja Lempäälään kuhunkin yksi tartunta.

Italiassa voimaan tiukka koronasulku

Kello 11.07: Italiassa on alkanut tiukka kolmipäiväinen koronasulku, jonka tarkoitus on estää tartuntojen leviäminen pääsiäisenä. Asiasta kertovat uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kaikilla Italian alueilla on nyt voimassa tiukimmat mahdolliset rajoitukset. Tarpeeton liikkuminen on kiellettyä, mutta pääsiäisateria on sallittua nauttia kodeissa pienessä seurassa.

Kirkot ovat myös auki, mutta jumalanpalveluksiin kehotetaan osallistumaan omalla seudulla. Paavi Franciscus pitää perinteisen pääsiäismessunsa tyhjässä Pietarinkirkossa toista vuotta peräjälkeen.

Kaikki ei-välttämättömät kaupat ovat kiinni. Ravintolat myyvät ainoastaan noutoruokaa.

Tavallisesti tiukimpien rajoitusten nojalla kaikki tarpeeton matkustus on kiellettyä, mutta pääsiäisviikonloppuna asiassa tehdään poikkeus, jotta ihmiset voivat tavata sukulaisiaan ja kokoontua pääsiäisaterialle.

Argentiinan presidentillä koronatartunta

Kello 11.04: Argentiinan presidentillä Alberto Fernándezilla on todettu koronatartunta, uutistoimisto Reuters kertoo.

Presidentti kertoi tartunnastaan Twitter-tilillään. Fernández kirjoitti olevansa hyvävointinen pienestä kuumeesta huolimatta. Hän odottaa testitulosten lopullista varmistusta.

Fernández on saanut alkuvuodesta koronarokotuksen venäläisellä Sputnik V -rokotteella, Reuters kertoo.

Pirkanmaalla todettiin 31 tartuntaa

Kello 9.25: Pirkanmaalla todettiin pitkänäperjantaina 31 uutta koronatartuntaa. Fimlabissa tutkittiin 1 172 koronanäytettä. Kaikkiaan Pirkanmaalla on todettuja tartuntoja pandemian alusta lukien nyt 4 034.

Perjantai 2.4.

Hollanti keskeytti Astra Zenecan rokotteen käytön alle kuusikymppisillä

Kello 20.01: Hollanti keskeytti perjantaina Astra Zenecan rokotteen antamisen alle 60-vuotiaille. Päätöksen syynä olivat tuoreet veritulppatapaukset.

Keskeytys jatkuu ainakin viiden päivän ajan. Sen vuoksi noin 10 000 ihmisen rokotuksia on lykätty.

– Meidän täytyy ottaa varman päälle. Siksi on järkevää varmuuden vuoksi painaa pause-nappulaa, sanoi Hollannin terveysministeri Hugo de Jonge.

Hollantilaisviranomaisten mukaan viimeaikaiset veritulppatapaukset ovat samankaltaisia kuin muualla Euroopassa raportoidut. Viidellä 25–65-vuotiaalla naisella on todettu rokotuksen jälkeen harvinainen veritulppa, ja yksi naisista on kuollut.

Viranomaiset kertoivat julkaisevansa Astra Zenecan rokotteen käytöstä päivitetyt ohjeet ensi viikolla.

Etelä-Amerikassa koronatilanne heikentynyt

Kello 16.10: Etelä-Amerikan maissa koronavirustilanne on kääntynyt entistäkin huonommaksi. Esimerkiksi Ecuador on julistanut 30 päivää kestävän poikkeustilan.

Chile ilmoitti aiemmin tällä viikolla sulkevansa rajansa koko huhtikuuksi. Bolivia on sulkenut Brasilian-vastaisen rajansa, ja Brasilia ja Peru ovat aloittaneet pääsiäisen yli kestävän koronasulun.

Sekä Perussa että Chilessä on tällä viikolla kirjattu suurimmat päivittäiset tartuntaluvut koko pandemian aikana. Chilessä lähes kaikki tehohoitopaikat ovat tällä hetkellä käytössä, ja hallituksen mukaan nyt eletään hyvin kriittisiä hetkiä.

Kiirastorstaina rokotteen sai yli 34 000 henkilöä

Kello 13.28: Koronavirusrokotuksen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa lähes 962 000 ihmistä, tilastoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on kasvanut eilisestä yli 34 000 ihmisellä.

Koronavirusrokotteen toisen annoksen on saanut Suomessa yli 89 000 ihmistä.

Rokotekattavuus on nyt ensimmäisen annoksen osalta 17,3 prosenttia. Toisen annoksen osalta se on 1,6 prosenttia.

Suomessa 566 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.57 Suomessa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan todettu 566 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä tartuntoja on 78 672.

Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 8 393. Se on 1 027 tartuntaa vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Sairaanhoitopiireistä korkein ilmaantuvuusluku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, lähes 298. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuusluku on 227. Pirkanmaan ilmaantuvuusluku on Lähes 98.

Pirkanmaan tartuntaluku yli 4 000

Kello 9.4: Pirkanmaalla on todettu 19 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Tampereen yliopistosairaala. Näytteitä tutkittiin 1157 kappaletta.

Kaikkiaan Pirkanmaalla on todettu yli 4 000 tartuntaa, yhteensä 4003 kappaletta.

Naistenmatkan koulussa yksi luokka karanteeniin

Kello 9.40: Naistenmatkan koulussa Pirkkalassa on todettu yksi koronavirustartunta ensimmäinen huhtikuuta.

Pormestari Marko Jarva vahvistaa, että sen vuoksi koulun yksi luokka ja pieni määrä henkilöstöä on asetettu karanteeniin.

Koulutyö jatkuu muilta osin normaalisti pääsiäisen jälkeen 7. huhtikuuta alkaen.

Torstai 1.4.

3 500 katsojaa pääsee katsomaan Euroviisuja paikan päälle

Kello 22.57: Tämän kevään Eurovision laulukilpailuja Rotterdamissa pääsee seuraamaan 3 500 fania. Hollannin hallitus päätti asiasta torstaina.

Fanit pääsevät 18.–22. toukokuuta Rotterdam Ahoy -monitoimihalliin tietyin ehdoin. Niihin kuuluu muun muassa negatiivinen koronavirustestitulos.

Viime vuoden Eurovision laulukilpailut peruttiin koronapandemian takia.

Euroopan yleisradiounioni (EBU) sanoi, että kaikki kilpailuun osallistuvat kansalliset delegaatiot pidetään tarkasti erillään yleisöstä.

Hollannin hallituksen mukaan se voi muuttaa suunnitelmia, jos koronatartunnat lisääntyvät huomattavasti ennen toukokuuta.

Chile sulkee koronatartuntojen lisääntyessä rajansa

Kello 21.50: Chile ilmoitti torstaina sulkevansa rajansa koronatartuntojen kasvun hillitsemiseksi ja rokotusten nopeuttamiseksi. Rajat sulkeutuvat ensi maanantaina ja ne ovat kiinni huhtikuun.

Chilessä on raportoitu yli miljoona koronatartuntaa ja yli 23 300 koronaan liittyvää kuolemantapausta viime vuoden maaliskuusta lähtien.

Tähän mennessä Chilen 19 miljoonasta asukkaasta seitsemän miljoonaa on saanut vähintään yhden rokoteannoksen. Toisen annoksen on saanut lähes neljäsosa.

Hervannan Duon asiakkailla ollut useita tartuntoja tällä viikolla

Kello 19.48: Tays tiedotti torstaina Twitterissä, että kuluneen viikon aikana on todettu useita koronatartuntoja Hervannan kauppakeskus Duossa asioineilla. Tays kehottaa hakeutumaan testiin, jos oireita ilmenee.

Arvio: Rokotteiden alueellinen kohdentaminen koskisi enintään 650 000:tta annosta

Kello 18.34: Koronarokotteiden alueellinen kohdentaminen hallituksen suunnitelmien mukaisesti koskisi enintään 650 000:ta rokoteannosta, arvioidaan asiaa koskevassa muistiossa. Tarkka määrä selviäisi kuitenkin vasta myöhemmin.

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman muistion mukaan rokotejakelun alueellinen painotus tulisi suorittaa ensisijaisesti Astra Zenecan, Modernan ja jatkossa Janssenin kehittämien koronarokotteiden avulla.

Lausuntokierrokselle lähteneen esityksen mukaan painotuksen mahdollistava muutos olisi voimassa toukokuun loppuun. Kyseisellä aikavälillä näiden rokotteiden arvioitu toimitusmäärä olisi lähes miljoona kappaletta, joista osa varattaisiin jo aloitettujen rokotusten toisiin annoksiin sekä jo annettujen rokotusaikojen toteuttamiseen.

Saksan 71-vuotias sisäministeri ei huolinut Astra Zenecan rokotetta

Kello 17.18: Saksassa sisäministeri Horst Seehofer ei halua rokotuttaa itseään Astra Zenecan koronarokotteella, kertoo Bild-lehti. Sen mukaan terveysministeri Jens Spahn oli kehottanut keskiviikkona kaikkia hallituksen yli 60-vuotiaita ministereitä ottamaan kiistelyjen kohteena olleen rokotteen, jotta yleinen luottamus siihen lisääntyisi.

71-vuotiaan Seehoferin mukaan kieltäytymisessä ei ole kyse itse rokotetta koskevasta arvioista, mutta hän ei halua tulla ”holhotuksi”.

Saksan liittopresidentin, 65-vuotiaan Frank-Walter Steinmeierin taas kerrotaan saaneen torstaina Astra Zenecan koronarokotuksen ensimmäisen annoksen.

Suomessa annettu yli miljoona rokotetta

Kello 17.14: Suomessa on annettu yli miljoona annosta koronarokotetta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) torstaina. Upea uutinen, julisti pääministeri Sanna Marin (sd.) Twitterissä.

Myös THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek iloitsi.

– Tämä on hyvä uutinen, sillä jo yksi annos mitä tahansa Suomessa käytettävää koronarokotetta antaa hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan, hän sanoi tiedotteessa.

Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt yli 927 600 ja toisen annoksen 88 855 suomalaista.

Taysin alueella tehohoidossa olevien potilaiden määrä nousi kahdella

Kello 13.57: Taysin erityisvastuualueella on tällä hetkellä sairaalahoidossa yhteensä 31 potilasta, joista 8 on tehohoidossa. Erikoissaaranhoidon osastoilla on 18 potilasta ja perusterveydenhuollon osastoilla 5 potilasta. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia on Taysin alueella todettu tähän mennessä 73.

THL: Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Kello 13.51: Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Yhteensä kuolemantapauksia on raportoitu tähän mennessä 846.

Tehohoidossa koronaviruksen takia on tällä hetkellä 52 ihmistä, mikä on kaksi enemmän kuin keskiviikkona. Erikoissairaanhoidon osastoilla olevien potilaiden määrä on nyt 156, mikä on 24 potilasta vähemmän kuin eilen. Perusterveydenhuollon osastoilla on 56 potilasta, mikä on yhdeksän vähemmän kuin eilen.

VR menetti koronalle lähes viidenneksen liikevaihdostaan viime vuonna

Kello 13.46: VR Groupin liikevaihto laski viime vuonna yli 19 prosenttia koronakriisin seurauksena. Liikevaihto laski 792 miljoonaan euroon edellisvuoden 982 miljoonasta. Koronaepidemia vaikutti erityisesti matkustajaliikenteeseen keväästä lähtien.

Vertailukelpoinen liikevoitto, johon ei sisälly kiinteistömyyntien liikevoittoa, oli 26 miljoonaa euroa, kun edellisvuoden voitto oli yli 105 miljoonaa.

Kaukoliikenteen matkamäärät laskivat viime vuoden aikana 45 prosenttia.

Suomessa on annettu yli miljoona annosta koronavirusrokotetta

Kello 13.19: Suomessa on annettu yli miljoona koronavirusrokoteannosta, tiedottavat valtioneuvosto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Yhteensä rokotettuja on nyt yli 927 623 , kertoo THL sivuillaan. Heistä kaikki ovat saaneet ainakin yhden annoksen koronavirusrokotetta. Koko väestöstä se on 16,7 prosenttia.

Toisen annoksen on saanut 88 855 ihmistä, mikä on 1,6 prosenttia suomalaisista.

Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Itä-Savon sairaanhoitopiireissä ensimmäisen annoksen on saanut jo yli 20 prosenttia piirien väestöstä.

Seuraavien kolmen viikon aikana rokotteita on tulossa Suomeen noin 200 000 annosta joka viikko, kertoo THL tiedotteessaan. Rokotustahdin odotetaan kiihtyvän kesän lähestyessä.

Tällä hetkellä Suomen kunnissa rokotetaan ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia. Tämän hetken arvion mukaan lähes kaikki ikääntyneet ovat saaneet koronarokotteen huhtikuun puoleenväliin mennessä ja lähes kaikki riskiryhmiin kuuluvat toukokuun puoleenväliin mennessä.

Ruotsi luopui rokotustavoitteistaan

Kello 12.44: Ruotsi on luopunut virallisesti tavoitteestaan rokottaa koko aikuisväestö vähintään yhdellä annoksella kesäkuun loppuun mennessä.

Hallitus kertoi torstaina, että rokotteiden toimitustahti ei ole riittävä tavoitteen saavuttamiseksi. Tavoitteen toteutuminen on näyttänyt jo jonkin aikaa epätodennäköiseltä.

Uusi tavoite on, että kaikki yli 65-vuotiaat saisivat ensimmäisen rokoteannoksen 16. toukokuuta mennessä, ja kaikki halukkaat aikuiset olisivat saaneet ensimmäisen annoksen 15. elokuuta mennessä.

THL: Suomessa todettu 654 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.38: Suomessa on todettu 654 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 8 613, mikä on 799 vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Koko epidemian aikana tartuntoja on Suomessa raportoitu yhteensä 78 106.

THL raportoi, että Pirkanmaalla on todettu uusia koronatartuntoja yhdeksässä kunnassa. Tampereelle on kirjattu 22 uutta tartuntaa, Lempäälään 3 tartuntaa ja Vesilahteen sekä Kangasalle 2 tartuntaa. Yhdet uudet tartunnat raportoitiin Ylöjärvellä, Valkeakoskella, Sastamalassa, Pirkkalassa ja Virroilla.

Maskipakko laajenee Pirkanmaan joukkoliikenteessä

Kello 11.05: Maskipakko laajenee Pirkanmaan seudulliseen joukkoliikenteeseen. Pääsiäisen jälkeen , eli 6. huhtikuuta alkaen edellytetään, että kaikki yli 12-vuotiaat käyttävät maskia, ellei siihen ole terveydellistä estettä.

Määräyksestä kertoi Pirkanmaan ely-keskus, joka tilaa seudullisen joukkoliikenteen Pirkanmaalla. Ely-keskus tilaa Pirkanmaalla valtion tukemaa seudullista joukkoliikennettä.

– Käytännössä se tarkoittaa, että jos Pirkanmaalla nousee bussiin, maskia on syytä käyttää, yksikön päällikkö Harri Vitikka muotoilee.

Aiemmin maskipakosta ovat kertoneet Tampereen seudun joukkoliikenne, VR ja yksittäiset liikenteenharjoittajat.

Rakennusalan työntekijöillä on ammattiryhmistä nyt suurin riski sairastua koronaan

Kello 11.02: Rakennusalan työntekijöillä on ammattiryhmistä nyt suurin riski sairastua koronaan. Näin kertoo Helsinki Graduate School of Economics -tutkimusyksikön raportti. Vielä viime vuoden keväällä ja syksyllä suurin sairastumisriski oli terveydenhuollon työntekijöillä.

Terveydenhoitoalalla työskentelevien sijaan suurin tartuntariski on nyt rakennusalan ammateissa maalareista sähköasentajiin. Yksi selittävä tekijä voi olla vuodenvaihteessa alkaneet rokotukset terveydenhuollon ammattilaisille, sanoo tutkimusryhmää johtava Turun yliopiston professori Mika Kortelainen tiedotteessa.

Tänä keväänä terveydenhuollon työntekijöistä vain lähihoitajat ovat niiden 25 ammattiryhmän joukossa, joilla on suurin riski sairastua koronaan.

WHO moittii Euroopan rokotustahtia

Kello 10.52: Maailman terveysjärjestö WHO on kritisoinut Euroopan rokotustahtia liian hitaaksi. WHO myös ilmaisi pitävänsä Euroopan pahenevaa tautitilannetta huolestuttavimpana moneen kuukauteen.

WHO:n Euroopan-johtaja Hans Kluge sanoi hitaan rokotustahdin pidentävän pandemiaa. Hänen mukaansa Euroopan maiden pitäisi tehostaa rokotteiden jakelua ja huolehtia siitä, että kaikki varastossa olevat rokotteet tulevat käytetyiksi.

Tautitilanne monissa Euroopan maissa heikkeni maaliskuussa. WHO:n Euroopan alueen maissa viikoittaisten tartuntojen määrä oli helmikuussa pudonnut alle miljoonaan, mutta oli viime viikolla jälleen 1,6 miljoonaa.

Vantaalla hoivakodissa tartuntoja jo rokotetuilla

Kello 9.30: Vantaalaisessa hoivakodissa on todettu tartuntoja henkilökunnan ja asukkaiden keskuudessa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinninlaitos tiedotteessaan. Osa tartunnoista on todettu henkilöillä, jotka ovat saaneet ainakin yhden rokotteen. alustavien tietojen mukaan kyseessä on Etelä-Afrikasta peräisin oleva muuntunut koronavirus.

THL selvittää epidemian laajuutta vasta-ainetutkimusten avulla. Tutkimuksessa selvitetään myös rokottamalla aikaansaatua immuniteettia ja suojaa varianttiviruksia vastaan.

Pirkanmaalla todettiin 62 uutta tartuntaa

Kello 9.28: Pirkanmaalla todettiin 62 uutta tartuntaa, tiedottaa Tampeereen yliopistosairaala Tays.

Testejä tehtiin 1964 kappaletta.

Tampereella aletaan rokottaa riskiryhmää kaksi

Kello 8.40: Lääketieteellisen riskiryhmän kaksi rokotukset käynnistyvät Tampereella ikäjärjestyksessä. Nyt rokotusajan voivat varata riskiryhmään 2 kuuluvat 65–69-vuotiaat tamperelaiset.

Lisäksi riskiryhmän 1 rokotukset 16–69-vuotiaille jatkuvat tauon jälkeen.

Tampereen kaupunki kertoo tiedotteessa, että rokotusaika kannattaa varata verkossa. Jos verkkoasiointi ei ole mahdollista, ajan voi varata kello 7 – 22 numerosta 03 5657 0023.

Rokotuspaikalla on varauduttava todistamaan riskiryhmään kuuluminen.

Riskiryhmän 2 rokotuksia annetaan ajanvarauksella kaikilla kaupungin terveysasemilla sekä Ratinan rokotusyksikössä.

Valmistusvirhe pilasi 15 miljoonaa rokoteannosta

Kello 8.19: Valmistusvirhe pilasi noin 15 miljoonan annoksen erän Johnson & Johnsonin koronarokotetta Yhdysvalloissa, kertoo New York Times.

Baltimorelaistehtaassa valmistettu erä ei yhtiön mukaan vastannut laatustandardeja. New York Timesin tietojen mukaan tämä johtui inhimillisestä virheestä.

Lehden mukaan virhe voi viivyttää Johnson & Johnsonin tulevia rokotetoimituksia Yhdysvalloissa.

Johnson & Johnsonin rokote vaatii vain yhden annoksen, ja sitä on alettu hiljattain käyttää Yhdysvalloissa. Rokote on saanut käyttöluvan myös EU:ssa.

Brasiliassa kirjattiin maaliskuun aikana lähes 66 600 koronaan liittyvää kuolemaa

Kello 06.23. Terveysministeriö kirjasi maaliskuussa yli kaksinkertaisen määrän koronakuolemia verrattuna aiempaan ennätyskuukauteen. Viime vuoden heinäkuussa Brasiliassa oli koronaan liittyviä kuolemantapauksia vajaat 33 000.

Keskiviikkona terveysministeriö kertoi edellisen vuorokauden aikana kirjatusta yli 3 860 uudesta koronakuolemasta, mikä on enemmän kuin yhtenäkään aiempana päivänä.

Brasiliassa on kirjattu määrällisesti toiseksi eniten koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa.

Keskiviikko 31.3.

Ranska sulkee koulut ensi viikolla

Kello 22.38: Ranskassa koulut sulkevat ovensa ensi viikolla. Koronan vastaisista toimista kertoi presidentti Emmanuel Macron kansakunnalle pitämässään puheessa keskiviikkoiltana.

Koulut pysyvät suljettuna kolme viikkoa, johon sisältyy myös kahden viikon kevätloma.

Myös jo aiemmin Pariisiin ja useille muille alueille julistettu rajoitettu koronasulku laajennetaan koko maahan.

Lauantai-illasta alkaen tulee neljäksi viikoksi voimaan matkustusrajoituksia ympäri maata. Ei-välttämättömät kaupat joutuvat sulkemaan ovensa, kuten on jo tapahtunut muun muassa Pariisissa.

THL: Koko väestön rokotukset alkavat toukokuussa

Kello 22.02: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tämän hetken arvion mukaan lähes kaikki ikääntyneet ovat saaneet koronarokotteen huhtikuun puoleenväliin mennessä ja lähes kaikki riskiryhmiin kuuluvat toukokuun puoleenväliin mennessä.

Maahan saatavien rokotteiden määrä todennäköisesti kasvaa huhti-toukokuun aikana siten, että muun väestön rokotuksiin päästäisiin toukokuun aikana. Koronarokotetta tarjotaan kaikille 16 vuotta täyttäneille, jotka haluavat ottaa rokotteen.

THL esittää rokottamista ikäryhmittäin ikääntyneiden ja riskiryhmien jälkeen

Kello 21.58: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL esittää, että koronarokotuksia jatkettaisiin ikäryhmittäin sen jälkeen, kun 70 vuotta täyttäneet ja riskiryhmään kuuluvat ovat saaneet rokotuksen. Rokotuksia jatkettaisiin ikäryhmittäin myös siinä tapauksessa, että rokotejakelua kohdennettaisiin alueellisesti.

THL:n ehdotuksen mukaan rokotukset etenisivät kymmenen ikävuoden jaksoissa siten, että ensimmäisenä rokotettaisiin 60-69-vuotiaat. Nuorimpaan ryhmään kuuluisivat 16-29-vuotiaat. Tätä nuorempia ei toistaiseksi rokoteta, sillä koronarokotteiden myyntiluvat on myönnetty vain 16 tai 18 vuotta täyttäneiden rokottamiseen. Koronarokotteiden tehoa ja turvallisuutta lapsilla tutkitaan parhaillaan.

Hallitus perui esityksensä liikkumisrajoituksista

Kello 21.55: Hallitus peruutti esityksensä liikkumisrajoituksista ylimääräisessä valtioneuvoston yleisistunnossa keskiviikkoiltana. Syynä oli perustuslakivaliokunnan aiemmin keskiviikkona antama lausunto.

Perustuslakivaliokunta näki esityksessä paljon perustuslaillisia ongelmia.

Valiokunnan mukaan esitys ei perusratkaisultaan ollut perustuslainmukainen ja sääntely tulisi sen mukaan laatia toisin. Ongelmallisinta valiokunnan mukaan oli, että lakiehdotuksessa pääsääntönä on kaiken liikkumisen kieltäminen. Ongelmallisuutta korosti tulkinnanvaraisuus, sillä ihmisten olisi mahdotonta tietää, mikä on kiellettyä ja rangaistavaa.

Hallitukselta vihreää valoa rokotejärjestyksen muuttamiselle

Kello 19.54: Hallitus lähetti sellaisenaan lausunnoille sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen esityksen rokotejärjestyksen muuttamisesta, hallitus kertoo tiedotteessa. Näin rokotteiden alueellinen kohdentaminen voi edetä, mutta aikaisintaan huhtikuun puolenvälin kieppeillä.

Lausuntokierros päättyy vajaan parin viikon kuluttua 13. huhtikuuta. Hallitus päättää asetusmuutoksista lausuntokierroksen jälkeen.

Lausuntokierrokselle lähtevän esityksen mukaan rokotejärjestystä muutettaisiin väliaikaisesti rokotteiden alueellisen kohdentamisen osalta 31. toukokuuta 2021 saakka.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL huolehtii rokotteiden jakamisesta alueille tällä hetkellä väestömäärän mukaisesti.

Rokotusjärjestyksen muuttamisen jälkeen THL voisi jakaa osan rokote-eristä kohdennetusti siten, että rokotemäärä on suhteutettu sairaanhoitopiirin alueen väestön lukumäärään, 14 edeltävän päivän tartuntamäärään ja 14 edeltävän päivän erikoissairaanhoitoon joutuneiden määrään keskenään yhtä suurella painotuksella.

Kohdentaminen olisi mahdollista silloin, kun alueella 14 edeltävän päivän aikana todennettujen tartuntojen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on vähintään 100. Edellytyksenä olisi, että riskiryhmät ja yli 70-vuotiaat henkilöt ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.

Astra Zenecan rokotteen ja veritulppien yhteyttä ei ole löytynyt

Kello 17.40: Euroopan lääkeviraston (EMA) asiantuntijat eivät ole tähän mennessä löytäneet Astra Zenecan koronarokotteen ja veritulppien välillä täsmällisiä riskitekijöitä, kuten esimerkiksi ikä. Tutkimukset kuitenkin jatkuvat.

EMA kuitenkin kertoi, että virastossa toimivan lääketurvallisuuden riskinarviointikomitean (PRAC) odotetaan antavan ”päivitetyn suosituksen” Astra Zenecan rokotteesta kuukausikokouksessaan ensi viikolla.

Lausunnossaan EMA sanoi, että tällä hetkellä esiin tulleissa harvinaisissa tapauksissa ei ole tunnistettu täsmällisiä riskitekijöitä, kuten henkilön ikä, sukupuoli tai aiemmat hyytymishäiriöt.

Hallintovaliokunnan pj. haluaa uuden esityksen liikkumisrajoituksista

Kello 17.17: Hallintovaliokunnan puheenjohtajan Riikka Purran (ps.) mukaan näyttää siltä, että liikkumisrajoitusten koko perusratkaisu koetaan ongelmaksi ja hallituksen pitäisi ymmärtää antaa uusi esitys. Hallintovaliokunta päättää huomenna, voiko esitystä muuttaa eduskunnassa.

Perustuslakivaliokunta antoi tänään lausuntonsa hallituksen liikkumisrajoituksia ja maskipakkoa koskevasta esityksestä.

Esityksestä mietinnön tekee hallintovaliokunta, ellei asiaa valmistella hallituksessa kokonaan uudelleen.

Pirkkalan Toivion koulussa tartunta, joutui 50 karanteeniin

Kello 16.58: Pirkkalan Toivion koulussa on todettu koronavirustapaus, jonka vuoksi 50 henkilöä on asetettu karanteeniin. Asianosaiset ovat saaneet tiedon tapauksesta aiemmin tänään, kunta tiedotti iltapäivällä.

Karanteeniin määrätyt oppilaat aloittavat koulutyön etäopetuksessa pääsiäisloman jälkeen keskiviikkona 7. huhtikuuta.

Avi ei halua sulkea vielä Pirkanmaan liikuntatiloja

Kello 16.35: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ei toistaiseksi anna Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelle määräystä julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilutilojen ja vapaa-ajan tilojen sulkemisesta. Aluehallintovirasto tiedotti asiasta keskiviikkona iltapäivällä.

Kyse on tartuntalain pykälästä 58 g, jota Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä (koronanyrkki) suositteli tiistaina sovellettavaksi.

Aluehallintovirasto tiedottaa kuitenkin, että tilanteen muuttumiseen on kuitenkin syytä varautua.

Rokotukset edenneet Tampereella, uusia aikoja saatavissa

Kello 15.15: 70–74-vuotiaiden vuotiaiden rokotukset etenevät Tampereella ennakoitua nopeammin. Sen vuoksi vuonna 1951 syntyneet pääsevät varamaan rokotusajan jo nyt, kaupunki tiedottaa. Myös vuonna 1950 ja sitä aiemmin syntyneet tamperelaiset voivat edelleen varata rokotusaikoja.

Rokotuksia pistetään ajanvarauksella kaikilla kaupungin terveysasemilla sekä Ratinan rokotusyksikössä.

Rokotuksen saa myös samassa taloudessa yli 70-vuotiaan kanssa asuva omaishoitaja, jolla on päätös omaishoidon tuesta. Yli 70-vuotiaan kanssa samassa taloudessa asuvia alle 65-vuotiaita omaishoitajia rokotetaan vain Ratinassa, yli 65-vuotiaita omaishoitajia Ratinan lisäksi myös terveysasemilla.

Ratinaan omaishoitaja voi tulla rokotettavaksi samalla kertaa yli 70-vuotiaan kanssa tai hän voi varata erillisen ajan. Terveysasemille omaishoitajan pitää varata aina aika erikseen.

Riskiryhmien rokotuksista tiedotetaan lähipäivinä.

Perustuslakivaliokunta: ”Liikkumisrajoitus ei ole välttämätön”

Kello 14.45: Perustuslakivaliokunta katsoo, että hallituksen esityksen perusratkaisu kieltää liikkuminen kokonaan on oikeasuhtaisuuden vastainen, eikä sitä voi pitää välttämättömänä. Lausunto oli yksimielinen.

Hallituksen esityksen ongelmallisuutta korostaa lakiehdotuksen tulkinnanvaraisuus. Ihmisten olisi käytännössä mahdotonta ennakoida kielletyn ja rangaistavan liikkumisen ala, lausuu valiokunta.

Fimea: rokotteista lähes 1 250 haittavaikutusilmoitusta

Kello 13.45: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoo viikkoraportissaan, että se on tiistaihin mennessä saanut lähes 1 250 haittavaikutusilmoitusta koronavirusrokotteista. Ilmoitetuista haittavaikutuksista 472 on arvioitu vakaviksi.

Eniten vakavia ilmoituksia on tehty Pfizerin rokotteesta, josta niitä on tehty 320. Astra Zenecan rokotteesta vakavia ilmoituksia on 144 ja Modernan rokotteesta kahdeksan.

Fimean mukaan haittailmoitukset ovat painottuneet työikäisiin ja useimmiten oireet ovat olleet tunnettuja, kuten kuume, päänsärky, lihaskipu ja väsymys.

18 uutta koronakuolemaa, mukana takautuvasti Hus-alueen kuolemia

Kello 12.51: Suomessa on todettu 18 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luvussa on mukana Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin takautuvasti raportoimia kuolemantapauksia. Husin alueen kuolemien määrä lisääntyi 15:llä eilisestä.

Taysin alueelta on raportoitu yksi uusi koronaan liittyvä kuolemantapaus.

Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu Suomessa koko epidemian aikana 844. Taysin alueella kuolemantapauksia on ollut 73.

Sairaalahoidossa on yhteensä 295 koronavirustartunnan saanutta potilasta, joista 50 on hoidossa teho-osastoilla.

Taysin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa kaikkiaan 30 koronapotilasta. Heistä 6 on teho-osastolla.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu antoi lausunnon rokotuksista STM:lle

Kello 12.23: Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo, että jos koronarokotusten alueellisella kohdentamisella voidaan paremmin suojella väestön terveyttä ja elämää, on erilainen kohtelu perusteltua ja yhdenvertaista.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on tänään antanut lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle. Valtuutetun mukaan rokotusten kohdentaminen tulee toteuttaa vähintään muuttamalla valtioneuvoston asetusta vapaaehtoisista koronarokotuksista.

Pelkästään hallinnollisilla määräyksillä toteutettu kohdentaminen ei täytä lakiperusteisuuden vaatimusta.

Suomessa 607 uutta tartuntaa

Kello 11.49: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 607 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 77 452 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja on tilastoitu tartuntatautirekisteriin Helsingistä (161), Vantaalta (86) ja Espoosta (58).

Pirkanmaalta uusia tartuntoja on raportoitu Tampereelta (43), Ylöjärveltä (6), Valkeakoskelta (3), Lempäälästä (3), Kangasalta (2), Pirkkalasta (2) ja Nokialta (1).

Riskimaista tulevien pakolliset terveystarkastukset jatkuvat

Kello 10.48: Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa huhtikuun ajan koronaviruksen riskimaista tulevien matkustajien pakollisia terveystarkastuksia. Päätös on voimassa Helsingin satamissa, Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikoilla.

Terveystarkastuksen osana voidaan tehdä koronatesti. Riskimaiksi katsotaan kaikki maat, joissa viruksen ilmaantuvuus on suurempi kuin 25 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajalta. Nykytilanteessa tämä tarkoittaa lähes kaikkia maita.

Myös Pohjois-Suomen avi määrää tartuntatautilain nojalla alueensa kuntia ja kuntayhtymiä järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajaliikenteen henkilöille rajanylityspaikoilla. Määräys on voimassa toukokuun loppuun.

THL: Rokotukset vähentäneet tehokkaasti virustautia

Kello 9.48: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan koronarokotukset Suomessa ovat vähentäneet tehokkaasti sairaalahoitoa vaativaa, vakavaa koronavirustautia. Rokotus vähensi vakavaa tautia ikääntyneillä 74 prosenttia ja riskiryhmiin kuuluvilla 84 prosenttia.

Tulokset perustuvat THL:n rekisteritutkimukseen. Siihen sisällytettiin rokotustiedot kaikista niistä, jotka obvat saaneet ainakin yhden annoksen koronarokotetta.

– Rokotuksen vaikuttavuusarviot vastaavat hyvin kansainvälisiä tuloksia: teho on ollut neljän viikon kuluttua ensimmäisen rokoteannoksen saamisesta Israelissa 78 prosenttia, Skotlannissa 81 prosenttia ja Englannissa 71–80 prosenttia. Tulokset riippuvat muun muassa käytetystä rokotevalmisteesta ja tutkittujen iästä, kertoo ylilääkäri Tuija Leino THL:n tiedotteessa.

Pirkanmaalla 19 uutta tartuntaa

Kello 9.05: Pirkanmaalla todettiin tiistain aikana 19 uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala Tays kertoi keskiviikkona.

Fimlab tutki Pirkanmaan alueelta 1 160 näytettä. Maanantaina tutkittujen näytteiden määrä oli 645, sunnuntaina 773 ja lauantaina 1 561.

Tiistaina Tays kertoi 22 uudesta tartunnasta ja maanantaina 27 tartunnasta. Viime viikolla suurin päiväkohtainen luku oli 59 tartunnasta, josta Tays raportoi perjantaina. Luku oli toiseksi suurin koko epidemian aikana.

Hallitus kokoontuu neuvottelemaan rokotusjärjestyksestä

Kello 7.09: Hallitus kokoontuu iltapäivällä tuoreimpaan koronaneuvonpitoonsa Helsingin Säätytaloon. Valtioneuvoston kanslian mukaan neuvotteluissa käsitellään muun muassa rokotusasioita.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi viime viikolla, että sosiaali- ja terveysministeriö sekä sen alainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos valmistelevat mallia, jolla rokotteiden jakelua voitaisiin painottaa pahimmille epidemia-alueille sen jälkeen, kun riskiryhmät on rokotettu.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR oli tätä ennen suositellut lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein, että koronarokotteiden jakelussa huomioitaisiin väestön määrän lisäksi epidemian tilanne eri alueilla.

Lisäksi hallitus käsittelee ilmoituksen mukaan ajankohtaista epidemiatilannetta sekä valmistelee niin sanottua exit-suunnitelmaa eli Suomen tietä ulos koronakriisistä.

Tiistai 30.3.

SK: Satakunnassa tartuntoja maatalouden kausityöntekijöillä

Kello 22.09: Satakunnassa on viime viikkojen aikana todettu joitakin koronavirustartuntoja maatalouden kausityöntekijöillä. Tapauksista kirjoitti Satakunnan Kansa.

– On ollut tilanteita, joissa on löytynyt 1– 2 positiivista koronatapausta. Kaiken kaikkiaan Satakunnassa puhutaan alle kymmenestä tapauksesta, Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo.

Uusitalo-Seppälä ei voi tarkemmin yksilöidä, missä tartuntoja on todettu. Hän kuitenkin painottaa, että yhtäkään joukkoaltistumista tapauksiin ei ole liittynyt.

– Tapaukset ovat johtaneet pienempiin karanteeniryppäisiin. Usein tartunta on johtanut siihen, että esimerkiksi autokunta joutuu karanteeniin.

Karanteenissa olevien koululaisten määrä väheni kymmenillä

Kello 19.56: Tampereen kaupungin kouluissa karanteeniin asetettujen määrä on vähentynyt maanantain tilanteesta 72 oppilaalla ja kolmella henkilökuntaan kuuluvalla. Yhteensä perusopetuksen karanteeneissa on 188 oppilasta ja yhdeksän henkilökuntaan kuuluvaa. Karanteeneja on yhä kahdeksassa koulussa.

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa karanteenissa olevien määrät putosivat kolmellakymmenellä lapsella ja seitsemällä henkilökuntaan kuuluvalla. Tiistaina yhteensä kahdessa päiväkodissa ja kahdessa esiopetuksessa oli karanteenissa 137 lasta ja 27 henkilökuntaan kuuluvaa, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Biontech valmistaa rokotteita paljon ennakoitua enemmän

Kello 18.55: Saksalainen Biontech ja yhdysvaltalainen Pfizer pystyvät valmistamaan koronavirusrokotettaan tänä vuonna aiemmin arvioitua enemmän, Biontech kertoi tiistaina.

Biontechin mukaan rokotetta pystytään näillä näkymin valmistamaan tämän vuoden aikana 2,5 miljardia annosta, mikä on 25 prosenttia odotettua enemmän.

Tuotantomäärän kasvattaminen johtuu etenkin uudesta tuotantolaitoksesta, jonka Biontech avasi hiljattain Marburgiin Saksaan. Ensimmäiset Marburgissa valmistetut rokotteet toimitetaan huhtikuun jälkipuoliskolla, ja laitoksen tuotantokapasiteetin odotetaan olevan jopa miljardi rokoteannosta vuodessa.

Uusia rokotteita voidaan tarvita vuoden sisällä

Uusia koronavirusrokotteita saatetaan tarvita jo vuoden sisällä, kertoo johtavilla asiantuntijoilla teetetty kansainvälinen kysely. Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista epidemiologeista, virologeista ja tartuntatautiasiantuntijoista arvioi, että nykyinen rokotesukupolvi voi menettää tehonsa uusia virusmuunnoksia vastaan alle vuodessa.

Kyselyn teetti kansalaisjärjestöjen yhteenliittymä People’s Vaccine Alliance, ja siitä uutisoi muun muassa Guardian. Kyselyyn vastasi 77 tutkijaa arvostetuista yliopistoista.

WHO:n pääjohtaja vaatii tutkintaa laboratorioteoriasta

Kello 18.49: Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja vaatii tutkijoita tutkimaan perusteellisesti teorian, jonka mukaan koronavirus olisi mahdollisesti päässyt vuotamaan laboratoriosta.

Pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kiitti eilen julkisuuteen tullutta kansainvälistä raporttia, jossa selvitettiin kuinka virus siirtyi ihmiseen. Kuitenkin hän painotti myös, että raportti herätti kysymyksiä, joihin täytyy keskittyä lisätutkimuksissa.

Hallitus nostaa tunteita kuumentavan rokotusjärjestyksen neuvottelupöytään

Kello 18.26: Hallitus kokoontuu keskiviikkona neuvottelemaan ajankohtaisesta koronatilanteesta ja siitä, mikä on hallituksen strategia sitten, kun tilanne alkaa helpottaa.

Pöydällä on pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan exit-strategian lisäksi rokotusjärjestyksen muuttaminen siten, että alueen väestömäärän lisäksi epidemiologinen tilanne otetaan huomioon. Asiantuntijaryhmä suositti toissa viikolla, että pahimmille epidemia-alueille eli käytännössä pääkaupunkiseudulle ja Turkuun kohdennettaisiin pikaisesti ylimääräinen rokote-erä.

Hallituksessa asiasta voi odottaa tiukkaa vääntöä, sillä erityisesti keskusta on kipuillut asian kanssa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan keskustan eduskuntaryhmä kutsui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtajan Mika Salmisen puhumaan aiheesta ryhmän kokoukseen tiistaina iltapäivällä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtajan Jari Keinäsen mukaan hallitus saa yhdenvertaisuusvaltuutetun näkemyksen asiasta keskiviikkona. Vielä tiistaina ei ollut tiedossa, ehtiikö hallitus tehdä järjestyksen muuttamisesta päätöksiä keskiviikkona.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kritisoi tiistaina, että THL:ltä on tullut viime aikoina ristiriitaisia viestejä rokotusjärjestyksestä. Tämä asettaa Ohisalon mukaan poliitikot vaikeaan tilanteeseen.

Mediuutiset: Pandemia näkyy Husin henkilökunnassa psyykkisenä kuormituksena

Kello 17.49: Koronapandemia näkyy Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) henkilökunnassa psyykkisenä kuormituksena, kertoo Mediuutiset. Husin henkilöstön unihäiriöiden ja psyykkisten oireiden määrä on lisääntynyt koronatartuntojen lisääntyessä. Osalla työntekijöistä on lisäksi traumaperäisiä oireita.

Husin henkilöstön tilanteesta tiedotti sairaanhoitopiiri.

Psyykkinen kuormittuneisuus on Husissa lisääntynyt työtehtävistä riippumatta. Koronapotilaita hoitaneet ovat muita kuormittuneempia.

Henkilöstön vointia seurataan Husissa meneillään olevassa, koko henkilöstöä koskevassa koronapandemia-ajan hyvinvointitutkimuksessa, joka kestää kaksi vuotta.

Perustuslakivaliokunnan lausunto liikkumisrajoituksista valmistunee keskiviikkona

Kello 17.36: Liikkumisrajoituksia koskevan hallituksen esityksen käsittely eduskunnan valiokunnissa on edennyt vauhdilla. Perustuslakivaliokunta, talousvaliokunta ja sosiaali- ja terveysvaliokunta saavat näillä näkymin lausuntonsa keskiviikkona valmiiksi. Käsittely alkoi maanantaina.

– Kyllä se varmaan valmistuu. Aamulla kello yhdeksältä aloitetaan kokous, ja se kestää, minkä kestää, sanoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) STT:lle.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) sanoi, että kyse on nopeasti valmistellusta laista, joten lausuntoon voi liittyä paljon näkökohtia.

– Jos kaikki menee hyvin, lausunto valmistuu keskiviikkona.

Sivistysvaliokunta, joka on neljäs lausunnon antava valiokunta, saa valmista vasta torstaina.

Mietinnön esityksestä antaa hallintovaliokunta, jolla mietinnön valmistuminen mennee ensi viikolle.

STM antoi kunnille ohjauskirjeen, jossa se käy läpi rajatestauskäytäntöjä

Kello 17.08: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antoi tiistaina kunnille ohjauskirjeen, jossa se käy läpi rajatestauskäytäntöjä. Maahantuloa koskeva tartuntatautilain muutos tuli voimaan maanantaina. Muuta maahantulomallia ei ole nyt valmisteilla, kerrottiin ministeriöstä STT:lle. Yleensä kun laki muuttuu, STM antaa ohjauskirjeen.

Lakimuutoksen lähtökohtana on, että kaikki Suomeen saapuvat ohjataan terveystarkastukseen. Tarkastukseen pitää sisältyä koronatesti aina, kun se katsotaan tarpeelliseksi. Aluehallintovirasto (avi) voi rajata pakollisen terveystarkastuksen ja koronatestin ulkopuolelle muun muassa henkilöt, joilla on esittää maahan tullessa luotettava todistus tietyn ajan sisällä otetusta negatiivisesta testituloksesta tai parantuneesta taudista.

– Nyt aveihin ja kuntiin mennyt ohjauskirje ja siinä esitetty maahantulomalli on testaukseen perustuva malli, joka antaa vahvan merkityksen negatiiviselle ennakkotestitodistukselle. Muuta ei ole nyt valmisteilla, viestitti johtaja Jari Keinänen STM:stä tiistaina.

Ruotsissa jo lähes 800 000 tartuntaa

Kello 16.59: Ruotsissa raportoitiin tiistaina 16 427 uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Kokonaismäärä on 796 445.

Uusia kuolemantapauksia oli 28, jolloin koronaviruksen takia on kuollut jo 13 430.

Berliini ei rokota alle 60-vuotiaita Astra Zenecalla

Kello 16.55: Rokotukset Astra Zenecan koronarokotteella on keskeytetty Berliinissä alle 60-vuotiailla. Keskeyttämisen syyksi kerrotaan uudet tiedot rokotteen haittavaikutuksista.

Berliinin terveyssenaattorin Dilek Kalaycin mukaan kyse on varotoimesta, kunnes liittovaltion terveysviranomaisilta tulee virallinen suositus.

Hän sanoi, ettei Berliinissä ole ollut rokotteen aiheuttamia vakavia haittavaikutuksia.

Saksan rokotteita säätelevä Paul Ehrlich -instituutti (PEI) on raportoinut 31 veritulppatapauksesta ihmisillä, jotka ovat saaneet Astra Zenecan koronarokotteen, kertoo aikakauslehti Der Spiegel.

Itävalta aikoo ostaa Sputnikia

Kello 16.53: Itävalta sanoo neuvottelevansa Venäjän kanssa mahdollisesta Sputnik V -koronarokotteiden ostosta. Kyse olisi miljoonasta rokoteannoksesta.

Itävallan liittokanslerin toimistosta kerrotaan, että helmikuun loppupuolella alkaneet neuvottelut koskevat 300 000 rokoteannoksen toimittamista huhtikuussa, 500 000 annoksen toimittamista toukokuussa sekä 200 000 annoksen toimittamista kesäkuun alkupuolella.

THL: Noin 860 000 ihmistä saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen

Kello 13.46: Noin 860 000 ihmistä on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on kasvanut eilisestä lähes 19 000 rokotetulla.

Toisen rokoteannoksen on saanut 88 250 ihmistä.

Rokotekattavuus on nyt ensimmäisen annoksen osalta 15,5 prosenttia. Toisen annoksen osalta se on 1,6 prosenttia.

Tegnell Ruotsin hallitukselle: Koronarajoitusten helpotuksia lykättävä

Kello 13.07: Ruotsissa kansanterveysviranomainen kehottaa maan hallitusta lykkäämään helpotuksia koronarajoituksiin. Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan rajoitusten purulla ei välttämättä olisi suurta käytännön merkitystä. Helpotukset lähettäisivät kuitenkin väärän viestin siitä, että koronatilanteen riskit olisivat vähentyneet, Tegnell perusteli.

Hallituksen määräämiä koronarajoituksia oli määrä helpottaa 11. huhtikuuta. Kansanterveysviranomainen ehdottaa, että uusi päivämäärä olisi 3. toukokuuta.

THL: Suomessa neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta

Kello 12.52: Suomessa on todettu neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu Suomessa koko epidemian aikana 826.

Sairaalahoidossa on yhteensä 304 koronavirustartunnan saanutta potilasta, joista 50 on hoidossa teho-osastoilla. Teho-osastoilla on neljä potilasta vähemmän kuin maanantaina kerrotuissa luvuissa.

Taysin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa kaikkiaan 32 koronapotilasta. Heistä 6 on teho-osastolla.

Fimlabilta testitulos keskimäärin 13 tunnissa

Kello 11.55: Fimlab kertoo tiistaina verkkosivuillaan, että keskimääräinen aika koronanäytteenotosta tuloksen saamiseen on 13 tuntia. Asiakkaita ohjeistetaan varautumaan 1–2 päivän aikaan näytemäärän vaihtelusta johtuen.

Fimlab tviittasi tiistaina aamulla, että positiivisten tutkimustulosten määrä on ollut maaliskuussa selvästi korkeammalla tasolla kuin aiemmin.

Fimlab tekee testejä Pirkanmaan lisäksi Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla.

Suomessa 420 uutta tartuntaa

Kello 11.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 420 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 76 845 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja on tilastoitu tartuntatautirekisteriin Helsingistä (138), Vantaalta (45) ja Espoosta (35).

Pirkanmaalta uusia tartuntoja on raportoitu Tampereelta (31), Ylöjärveltä (6), Vesilahdesta (3) ja Pirkkalasta (1).

SM-liiga määräsi Tapparalle sakkorangaistuksen koronaeristyksen rikkomisesta

Kello 11.25: Jääkiekon SM-liiga oy on määrännyt Tapparalle sakkorangaistuksen maanantaina 22. maaliskuuta tapahtuneesta koronaeristyksen rikkomisesta. Liiga tiedottaa asiasta verkkosivuillaan.

Liiga on käsitellyt sisäisessä kurinpitomenettelyssä kahden Tapparan U20-pelaajan harjoittelussa viime viikolla tapahtunutta koronaeristyksen rikkomista sekä Liigan koronaturvallisuusohjeiden noudattamatta jättämistä. Liiga ei vahvista sakon määrää.

Tapparan urheilujohtaja Jukka Rautakorpi päästi viime viikolla kaksi koronaan sairastunutta Tapparan junioripelaajaa harjoittelemaan Hakametsän kolmoshalliin omatoimisesti.

Tartuntalain rikkomisen seurauksena jäähalli jouduttiin sulkemaan ja desinfioimaan. Rautakorpi sai Tapparan seurajohdolta kirjallisen varoituksen virhearvioinnistaan.

Tutkijat varoittavat: Uusia koronarokotteita saatetaan tarvita vuoden sisällä

Kello 11.22: Uusia koronavirusrokotteita saatetaan tarvita jo vuoden sisällä, kertoo johtavilla asiantuntijoilla teetetty kansainvälinen kysely. Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista epidemiologeista, virologeista ja tartuntatautiasiantuntijoista arvioi, että nykyinen rokotesukupolvi voi menettää tehonsa uusia virusmuunnoksia vastaan alle vuodessa.

Kyselyn teetti kansalaisjärjestöjen yhteenliittymä People’s Vaccine Alliance, ja siitä uutisoi muun muassa Guardian. Kyselyyn vastasi 77 tutkijaa arvostetuista yliopistoista kuten Johns Hopkinsista, Yalesta ja Imperial Collegesta. Osa tutkijoista arvioi, että uusia rokotteita voidaan tarvita jo alle yhdeksän kuukauden päästä.

Tutkijat ovat sanoneet jo pitkään, että viruksen kukistamiseksi tarvitaan maailmanlaajuista rokotuskattavuutta. Valtaosa kyselyyn vastanneista tutkijoista kertoi uskovansa, että alhainen rokotuskattavuus monissa maissa lisää todennäköisyyttä rokotteet päihittävien mutaatioiden syntymiselle.

Jos virus pääsee leviämään vapaasti köyhissä maissa, sillä on enemmän tilaisuuksia muuntua. Suuressa osassa maailmaa rokotusohjelmissa ollaan kuitenkin vasta aivan alkutekijöissä, eikä kaikissa maissa ole edes vielä aloitettu rokottamista.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti maanantaina, että kuilu rikkaiden ja köyhien maiden koronarokotusten välillä kasvaa, mikä on uhka täydelle toipumiselle koronakriisistä.

Kittilässä kolme rikosepäilyä koronaeristysmääräysten rikkomisesta

Kello 11.20: Kittilässä on tämän vuoden aikana kirjattu kaikkiaan kolme rikosilmoitusta, joissa koronatartunnan saaneiden henkilöiden epäillään rikkoneen eristysmääräystä, kertoo Lapin poliisi. Poliisi tutkii tapauksia terveydensuojelurikkomuksina.

Poliisi luonnehtii rikosepäilyjä yksittäistapauksiksi ja arvioi, että koronaan sairastuneet ovat yleisesti ottaen noudattaneet lääkärin määräyksiä asianmukaisesti.

Yksi rikosilmoitus liittyi poliisin mukaan siihen, että koronatartunnan saanut henkilö oli eristysmääräyksestä huolimatta mennyt työpaikalleen. Toisessa tapauksessa tartunnan saaneen epäillään käyneen asiakkaana myymälässä sekä matkustaneen toiselle paikkakunnalle.

Kolmanteen rikosilmoitukseen liittyy väärennysepäily. Reilu viikko sitten tehdyn rikosilmoituksen mukaan positiivisen koronatestituloksen saanut työntekijä oli väärentänyt testituloksensa negatiiviseksi ja lähettänyt sen työnantajalleen. Henkilö oli ehtinyt käydä töissä, ennen kuin työnantaja ilmoitti epäillystä väärennyksestä poliisille.

423 rokotettua saanut tähän mennessä tartunnan

Kello 10.53: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on nyt tiedossa 423 laboratoriossa varmistettua tapausta, joissa jo rokotettu ihminen on saanut tartunnan. Tieto on saatu yhdistämällä tartuntatautirekisterin ja rokoterekisterin tietoja.

Tartunnan saaneita on noin 0,05 prosenttia rokotetuista. Rokotusvaste ei synny hetkessä vaan siihen voi mennä muutama viikko rokotuksesta. Rokotus ei siis anna suojaa heti.

Suomessa Euroopan mittapuulla vähän potilaita tehohoidossa

Kello 10.31: Suomessa on vähiten korona­potilaita tehohoidossa 18 Euroopan maan vertailussa, kertoo Helsingin Sanomat.

Suomessa on 0,5 koronapotilasta teho-osastohoidossa sataatuhatta asukasta kohden, kun Tšekissä vastaava potilasluku on 18.

Virossa oli maanantaina 71 ihmistä tehohoidossa koronaviruksen takia, eli noin viisi virolaista sataatuhatta asukasta kohden. Ruotsissa koronapotilaita on tehohoidossa 2,7 sataatuhatta asukasta kohden.

Luvut ovat Euroopan tartuntatautiviraston viime viikon lopussa päivittämiä.

Pirkanmaalla 22 uutta tartuntaa

Kello 9.10: Pirkanmaalla todettiin maanantain aikana 22 uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala Tays kertoi tiistaina.

Fimlab tutki Pirkanmaan alueelta 645 näytettä. Sunnuntaina tutkittujen näytteiden määrä oli 773 ja lauantaina 1 561.

Maanantaina Tays kertoi 27 uudesta tartunnasta ja sunnuntaina 49 tartunnasta. Viime viikolla suurin päiväkohtainen luku oli 59 tartunnasta, josta Tays raportoi perjantaina. Luku oli toiseksi suurin koko epidemian aikana.

Viime viikon aikana Tays kertoi Pirkanmaalta yhteensä 289 uudesta tartunnasta.

Yhdysvalloissa varoitus uudesta aallosta

Kello 6.22: Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n johtaja Rochelle Walensky varoitti maanantaina mahdollisesta uudesta korona-aallosta.

Koronatartuntojen määrät olivat pysyneet jotakuinkin samoissa lukemissa useiden viikkojen ajan, mutta ovat jälleen lähteneet kasvuun. Edellisten seitsemän päivän aikana uusia koronatartuntoja on kirjattu joka päivä keskimäärin 60 000. Koronavirukseen liittyviä kuolemia kirjataan noin tuhat päivässä.

Yhdysvalloissa on annettu nyt 143 miljoonaa koronarokoteannosta, mikä vastaa noin 26:ta prosenttia koko maailmassa annetuista rokoteannoksista. Noin 16 prosenttia maan väestöstä on täysin rokotettu.

Yhdysvalloissa on kirjattu määrällisesti eniten koronatartuntoja ja virukseen liittyviä kuolemia koko maailmassa. Kuolemantapauksia on Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan noin 550 000 ja tartuntoja noin 30,3 miljoonaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden vahvistettu yli 93 000 tartuntaa ja kirjattu noin 1 700 koronakuolemaa.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on vahvistettu vajat 13 800 tartuntaa ja kirjattu 148 kuolemantapausta.

Maanantai 29.3.

Ylen kysely: Suurin osa suomalaisista kannattaa liikkumisrajoituksia

Kello 22.16: Suurin osa suomalaisista kannattaa liikkumisrajoituksia pahimmille koronavirusalueille, käy ilmi Ylen kyselystä.

Kyselytutkimuksen mukaan seitsemän kymmenestä kannattaa rajoituksia, noin neljäsosa vastustaa rajoituksia ja kuusi prosenttia ei osaa valita kantaansa.

Hallitus on suunnitellut liikkumisrajoitusten käyttöönottoa pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Näillä alueilla rajoitusten kannatus on muuta maata vähäisempää mutta kuitenkin vankkaa. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa asuvista rajoitusten kannalla on 64 prosenttia vastaajista.

Kysely teetettiin Taloustutkimuksella, ja siihen haastateltiin yli 1 600:aa henkilöä perjantain ja maanantain välillä. Virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Britannia avaa varovasti jalkapallokatsomoita

Kello 21.32: Britannia hellittää koronarajoituksia, ja se merkitsee ennen pitkää yleisön paluuta tyhjiin urheilukatsomoihin. Katsojille on testimielessä tilaa huhtikuun puolivälin jälkeen pelattavassa jalkapallon Englannin cupin välierässä ja huhti-toukokuun snookerin MM-kisoissa, jotka järjestetään Sheffieldissä.

Britannia höllää hieman rajoituksia, koska koronan rokotusohjelma on edennyt maassa ripeässä aikataulussa ja taudin tartuntaluvut ovat laskeneet.

FA Cupin välierissä kohtaavat Lontoon Wembleyllä 17. huhtikuuta Chelsea ja Manchester City. Päivää myöhemmin Wembleyllä pelataan toinen välierä Leicester–Southampton. Vielä ei ole selvillä, kumpaan otteluun lasketaan pienehkö määrä katsojia.

Myös 15. toukokuuta pelattavaan Englannin cupin loppuotteluun on määrä päästää jonkin verran katsojia.

Johnson & Johnsonin rokotetta alkaa tulla Eurooppaan 19. huhtikuuta

Kello 19.47: Yhdysvaltalainen lääkeyritys Johnson & Johnson alkaa toimittaa koronarokotettaan Eurooppaan 19. huhtikuuta. Yhtiö kertoi asiasta tänään.

Euroopan komissio hyväksyi 11. maaliskuuta Johnson & Johnsonin koronarokotteen myyntiluvan EU:n markkinoille. Samana päivänä Euroopan lääkevirasto EMA oli suositellut myyntiluvan myöntämistä.

Aiemmin myyntiluvan EU:ssa ovat saaneet Pfizerin ja Biontechin, Modernan ja Astra Zenecan koronarokotteet. Johnson & Johnsonin rokote poikkeaa näistä siinä, että sitä annetaan kullekin rokotettavalle vain yksi annos.

Pispalan koulussa on asetettu altistuneita karanteeniin

Kello 18.30: Tampereella Pispalan koulun Kaarilan toimipisteessä on asetettu henkilöitä karanteeniin, kertoo lännen ja keskustan palvelualueen vastaava rehtori Petri Peltonen tekstiviestitse.

Peltosen tietojen mukaan karanteeniin ei ole asetettu opetusryhmiä tai kokonaisia luokkia, vaan kyse on yksittäisistä altistumisista.

Tampereen kaupungin perusopetuksessa määrätty oppilaita ja henkilökuntaa karanteeniin yhteensä seitsemässä eri koulussa.

Rokotteita luvataan tulevan Suomeen kasvavaa vauhtia

Kello 16.37: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivitti maanantaina ennustetta Suomene tulevien rokoteannosten määrästä. Uusin tieto koskee viikkoa 15 eli 12. huhtikuuta alkavaa viikkoa: tuolloin maahan pitäisi tulla 228 000 rokoteannosta, minkä jäälkeen yhteismäärä olisi lähes 1,8 miljoonaa annosta. Kuluvan viikon aikana Suomeen pitäisi tulla 283 000 rokoteannosta ja seuraavalla viikolla 181 000 annosta.

Tähän mennessä noin 840 900 ihmistä on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen Suomessa, THL kertoo. Määrä on lisääntynyt lauantaista noin 11 000 rokotetulla. THL:n rokoteluvut eivät päivittyneet eilen.

Toisen annoksen on saanut nyt vajaat 88 100 ihmistä.

Tampereen kaupungin kouluissa, päiväkodeissa ja esiopetuksessa 427 lasta ja 46 aikuista karanteenissa

Kello 16.16: Tampereen kaupunki tiedotti maanantaina, että Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on karanteenissa yhteensä 167 lasta ja 34 henkilökuntaan kuuluvaa. Karanteenit koskevat viittä päiväkotia ja kahta esiopetusta.

Perusopetuksessa karanteenit koskevat 260:tä oppilasta ja 12:ta henkilökuntaan kuuluvaa yhteensä seitsemässä eri koulussa.

WHO varoittaa kasvavasta kuilusta rikkaiden ja köyhien maiden koronarokotuksissa

Kello 15.58: Maailman terveysjärjestö WHO varoitti maanantaina kasvavasta kuilusta rikkaiden ja köyhien maiden koronarokotusten välillä.

Järjestön pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan kuilu rikkaissa maissa annettujen rokoteannosten ja köyhempiin maihin Covax-ohjelman kautta jaettujen rokoteannosten välillä kasvaa päivä päivältä.

Koronatartunnoissa havaittavissa pieni käänne positiiviseen

Kello 15.57: Suomessa koronaviruksen kahden viikon tartuntamäärät ovat hienoisessa laskussa. Kahden viime viikon aikana on todettu 8 957 tartuntaa, mikä on 318 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

STT käyttää kahden viikon tartuntalukujen vertailussa THL:n näytteenottopäivien mukaisia tartuntamääriä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoo, että sairaanhoitopiirin alueella 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku eli tartuntojen määrä kahdessa viikossa sataatuhatta asukasta kohden on laskenut muutaman päivän ajan. Seitsemän päivän ilmaantuvuusluku on puolestaan ollut laskussa noin viikon ajan.

Varsinais-Suomessa on tällä hetkellä Suomen toiseksi korkein ilmaantuvuusluku, noin 255. Korkein luku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, vajaat 320.

Rautakaupat pysyvät auki, vaikka rajoituksia liikkumiseen tulisi

15.13: Rauta- ja sisustustarvikekaupat aikovat pitää ovensa auki myös mahdollisten liikkumisrajoitusten tullessa voimaan. Rautakaupat myyvät huoltovarmuuden kannalta tärkeiden tuotteiden lisäksi kotien turvallisuuden kannalta välttämättömiä tarvikkeita, sanoo alan etujärjestö, rakennus- ja sisustustarvikekaupan yhdistys Rasi.

Kotitaloudet voivat liikkumisrajoitusten aikana tarvita esimerkiksi uuden palovaroittimen rikkoutuneen tilalle tai tiivisteen vuotavaan hanaan, kuvailee Rasin toimitusjohtaja Minna Liuksiala. Lisäksi monet ammattilaiset tarvitsevat rauta- ja sisustuskauppojen palveluja.

Vihreiden Emma Kari koronakaranteeniin

Kello 13.28: Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari kertoo Twitterissä, että hänen perheessään on todettu koronatartunta. Kari kertoo olevansa perheineen karanteenissa seuraavat kaksi viikkoa.

Karin mukaan suuri osa ryhmänjohtajan tehtävistä hoituu etänä. Muilta osin vastuussa ovat vihreiden ryhmän varapuheenjohtajat Saara Hyrkkö ja Jenni Pitko.

Valkeakosken altistukseen epäillään liittyvän rikos

Kello 13.20: Aiemmin uutisoitiin, että viime lauantaina Valkeakoskella liikekeskus Torikeskuksen ja Koskikaran yleisissä tiloissa liikkuneet ovat saattaneet altistua koronavirustartunnalle. Poliisi epäilee, että tapaukseen liittyy rikos, kertoo Valkeakosken Sanomat.

– Näillä tiedoilla rikosnimike on terveydensuojelun rikkomus, tutkinnanjohtaja Panu Rautio kertoo.

Asia on tullut poliisin tietoon median kautta. Tapauksesta kirjataan rikosilmoitus Valkeakosken poliisiaseman tutkintaan. Raution mukaan tällä hetkellä poliisi tutustuu tilanteeseen ja hankkii taustatietoa.

Viisi uutta koronaan liittyvää kuolemaa Suomessa

Kello 12.54: Suomessa on todettu viisi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, joista kolme Taysin erityisvastuualueella.

Tehohoidossa olevien potilaiden määrä on vähentynyt koko maassa perjantain jälkeen viidellä. Sairaalahoidossa olevien määrä on ennallaan, 313. Teho-osastoilla on nyt koko maassa 54 koronapotilasta.

Taysin alueella sairaalahoidossa olevien määrä on pienentynyt perjantaista kahdeksalla. Sairaalahoidossa on nyt 32 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa.

Ylöjärvellä altistumisia päiväkodissa

Kello 12.47: Onnimannin päiväkodissa Viljakkalassa on tapahtunut korona-altistumisia keskiviikkona ja torstaina 24.–25.3, tiedottaa Ylöjärven kaupunki verkkosivuillaan.

Terveydenhuolto on ollut yhteydessä altistuneisiin ja asettanut heidät karanteeniin. Karanteeni koskee noin 25:tä henkilöä.

Onnimannin päiväkodin toiminta jatkuu normaalisti.

Kuuden henkilön kokoontumisrajoitukset jatkuvat Savossa

Kello 12.09: Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa kuuden henkilön kokoontumisrajoituspäätöksiä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin (Sosteri) kuntien alueilla. Määräys on voimassa 1.4.–22.4.

Aluehallintovirasto pitää tartuntataudin leviämisen estämiseksi välttämättömänä kieltää Etelä-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla yli kuuden henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa.

Virus levisi ihmiseen lepakosta todennäköisesti toisen eläimen kautta

Kello 11.48: Koronaviruksen siirtyminen lepakosta ihmiseen tapahtui todennäköisesti välittäjäeläimen kautta, arvioidaan Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Kiinan yhteisessä tutkimuksessa.

Asiasta uutisoi uutistoimisto AP, joka on saanut kopion raportin tuoreimmasta versiosta. WHO:n tutkija Peter Ben Embarek sanoi perjantaina, että raportti on melkein valmis ja se julkistetaan todennäköisesti lähipäivinä.

Todennäköisintä on raportin mukaan, että koronavirus levisi lepakosta ihmiseen todennäköisesti toisen eläimen välityksellä.

Raportissa arvioidaan, että on myös mahdollista, että virus levisi ihmiseen suoraan lepakosta. Toisia mahdollisia viruksen kantajaeläimiä voivat raportin mukaan olla muurahaiskävyt, minkit ja kissat.

Tutkijaryhmän arvio oli odotettu, mutta tutkijaryhmän mukaan lisätutkimuksille on vielä tarvetta. Yksi asia, mitä ryhmän mukaan ei tarvitse tutkia, on koronaviruksen vuotaminen laboratoriosta. Sitä mahdollisuutta tutkijat pitävät erittäin epätodennäköisenä.

Tutkimus perustuu laajalti WHO:n tutkijaryhmän tammi-helmikuiseen vierailuun Kiinan Wuhanissa, jossa maailman ensimmäinen virallinen koronavirustartunta todettiin.

Suomessa 422 uutta tartuntaa

Kello 11.42: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 422 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 76 425 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja on tilastoitu tartuntatautirekisteriin Helsingistä (132), Vantaalta (48) ja Espoosta (40).

Pirkanmaalta uusia tartuntoja on raportoitu Tampereelta (18), Nokialta (9), Ylöjärveltä (3), Virroilta (2), Akaasta (1), Pirkkalasta (1), Kangasalta (1) ja Lempäälästä (1).

Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvasta Jämsästä uusia tartuntoja on raportoitu 5.

Rokotukset Astra Zenecan rokotteella jatkuvat

Kello 7.56: Rokotuksia Astra Zenecan koronarokotteella jatketaan Suomessa tänään. Rokotetta ei varotoimenpiteenä toistaiseksi anneta kuitenkaan alle 65-vuotiaille rokotteen haittavaikutusepäilyjen vuoksi.

Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Saksassa on ilmoitettu alle 65-vuotiailla rokotuksen jälkeen jonkin verran tavallista enemmän hyvin harvinaisia aivolaskimotukoksia ja niin kutsuttuja yleistyneitä suonensisäisiä hyytymisiä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kertonut. Niiden mahdollista yhteyttä Astra Zenecan koronarokotteeseen selvitetään. 65 vuotta täyttäneillä rokotetuilla vastaavia oireita ei ole tullut esiin.

Valiokunnat aloittavat liikkumisrajoitusten käsittelyn

Kello 7.53: Liikkumisrajoituksia koskevan esityksen käsittely eduskunnan valiokunnissa alkaa tänään. Hallituksen esitystä käsittelee muun muassa perustuslakivaliokunta. Mietinnön esityksestä antaa hallintovaliokunta.

Liikkumisrajoituksia koskevaa lakia ei olla saamassa eduskunnasta läpi ennen pääsiäistä. Valiokuntien työskentely vie oman aikansa, ja sen jälkeen asiaa täytyy käsitellä kahdessa eduskunnan täysistunnossa.

Eduskunnalla ei myöskään ole määrä olla tällä viikolla täysistuntoja pääsiäisen takia. Seuraava täysistunto, jossa esitystä voitaisiin mahdollisesti käsitellä, on näillä näkymin vasta pääsiäisen jälkeisenä tiistaina.

Eduskunnan hyväksynnän jälkeen laille tarvitaan vielä presidentin vahvistus, ja vasta tämän jälkeen hallitus voi antaa asetuksen, jolla liikkumisrajoituksia voitaisiin määrätä voimaan.

Koronatapauksia raportoitu maailmassa jo yli 127 miljoonaa, taudista parantuneita ilmoitettu 102 miljoonaa

Kello 6.56: Koronadataa keräävän Worldometerin laskurin mukaan maailmassa oli sunnuntai-iltaan mennessä raportoitu yhteensä 127,6 miljoonaa koronavirustapausta. Koronakuolemia on kirjattu kaikkiaan 2,7 miljoonaa ja taudista parantuneina potilaita on laskurin mukaan yli 102,8 miljoonaa.

Eniten uusia koronatapauksia on raportoitu viimeisen vuorokauden aikana Intiassa (68 206), Ranskassa (37 014), Puolassa (29 253), Turkissa (29 058), Italiassa (19 611), Yhdysvalloissa (16 133), Ukrainassa (11 932) ja Saksassa (11 814).

Kaikista eniten tapauksia on määrällisesti ilmoitettu koko pandemian aikana Yhdysvalloissa (30,9 miljoonaa), Brasiliassa (12,4 miljoonaa), Intiassa (12 miljoonaa), Ranskassa (4,5 miljoonaa), Venäjällä (4,5 miljoonaa), Britanniassa (4,3 miljoonaa), Italiassa (3,5 miljoonaa) ja Espanjassa (3,2 miljoonaa).

Eniten tautiin liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu Yhdysvalloissa (yli 562 000), Brasiliassa (yli 310 000), Meksikossa (yli 201 000), Intiassa (yli 161 000), Britanniassa (yli 126 000), Italiassa (yli 107 000), Venäjällä (yli 97 000) ja Ranskassa (yli 94 000).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?