Pirkanmaa on siirtynyt koronaviruksen leviämisvaiheeseen – näin koronanyrkki ohjeistaa nyt, tässä ovat tartuntaluvut - Koronainfo - Aamulehti

Pirkanmaa on siirtynyt koronaviruksen leviämisvaiheeseen – näin koronanyrkki ohjeistaa nyt, tässä ovat tartuntaluvut

Kaikki lasten ja nuorten harrastukset kehotetaan laittamaan tauolle 5. huhtikuuta asti.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä kertoi tiistaina, että Pirkanmaa on siirtynyt koronaviruksen leviämisvaiheeseen.

16.3. 15:10 | Päivitetty 16.3. 16:00

Aamulehti

Pirkanmaa on siirtynyt koronaviruksen leviämisvaiheeseen, Pirkanmaan koronanyrkki tiedotti tiistaina iltapäivällä.

Pirkanmaa oli pitkään viruksen kiihtymisvaiheessa, mutta tartunnat ovat kehittyneet viime viikkoina paljon huonompaan suuntaan.

Nyt koronanyrkki eli Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä kehottaa kaikkia lasten ja nuorten harrastusryhmiä pitämään tauon 5. huhtikuuta asti.

Tauko koskee kaikenikäisten lasten ja nuorten ryhmissä toteutettavia harrastuksia sisätiloissa, kun paikalla on enemmän kuin yksi ihminen.

– Rakennamme tällä ratkaisulla polkua lähiopetukseen palaamiseen mahdollisimman pian. Koulun lähiopetus on yläkoululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden ensisijainen oikeus harrastuksiin nähden. Harrastuksia jatketaan, kun tartuntatilanne Pirkanmaalla saadaan rauhoittumaan, toteaa pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juhani Sand tiedotteessa.

Koulujen lähiopetukseen palaamista käsitellään Pirkanmaan pandemiaohjausryhmässä ensi viikon tiistaina, nyrkki tiedottaa.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta sisätiloissa on suositeltu lopetettavaksi jo marraskuussa, nyrkki muistuttaa tiedotteessa.

Koronanyrkin mukaan positiivisten viruslöydösten osuus on testatuista on noussut 2,5 prosenttiin.

– Tartunnat pystytään kuitenkin edelleen melko hyvin jäljittämään. Sairaalahoidon tarve on pysynyt Pirkanmaalla toistaiseksi hallinnassa, mutta potilasmäärän kasvuun on varauduttu sekä kunnissa että Taysissa, koronanyrkin tiedotteessa todetaan.

Näin viime viikko eteni

Viime viikon aikana Pirkanmaalla todettiin 287 uutta koronatartuntaa, joista 82 prosenttia eli 234 tartuntaa pystyttiin jäljittämään. Puolet sairastuneista oli edeltävästi karanteenissa.

Puolet viime viikon tartunnoista saatiin perhepiiristä. Ne ovat perheisiin tulleet edellisviikkojen tartuntalähteistä. Sukulaisten ja ystävien tapaamisista tuli 35 tartuntaa.

Vapaa-ajan harrastuksissa todettiin viime viikolla aiempaa enemmän tartuntoja, yhteensä 25. Tartuntoja on saatu nyt myös lasten ja nuorten harrastuksista. Kurssitoiminnassa, koulussa ja päiväkodissa todettiin kahdeksan tapausta. Lasten ja nuorten osuus tartunnoista on Pirkanmaalla kasvanut viime viikkojen aikana.

Työpaikoilla todettiin viime viikolla 18 tartuntaa 16:ssa eri työpaikassa. Kotimaan matkailusta tuli kahdeksan tapausta ja neljä tartuntaa kahdesta eri asuntolasta. Yksittäisiä tartuntoja saatiin myös yksityisistä juhlista, baarista ja liikennevälineistä. Ulkomailta tuli kaikkiaan yhdeksän tartuntaa.

Pirkanmaalla on toistaiseksi todettu 45 Iso-Britannian ja 11 Etelä-Afrikan muuntovirustartuntaa ja yksi Brasiliasta peräisin oleva muuntovirustartunta.

Lähde: Tays

Epidemialuokittelu

Epidemian luokittelussa on käytössä kolme vaihetta: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Perustaso vastaa Suomen tilannetta kesällä 2020. Epidemia ei kasva. Kriteerinä on muun muassa se, että tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen ja uudet tapaukset ovat joko satunnaisia yksittäistapauksia tai ne todetaan pääosin karanteenissa jo olevilla.

Kiihtymisvaiheessa epidemian kasvu alkaa kiihtyä ja alueella esiintyy useita tartuntaketjuja. Sen lisäksi muun muassa positiivisten näytteiden osuus pitää olla yli yhden prosentin ja alueella pitää esiintyä joukkoaltistumisia.

Leviämisvaiheessa epidemian kasvu nopeutuu edelleen, ja tapaukset leviävät väestössä alueellisesti tai laajemmin. Jäljitys vaikeutuu. Positiivisten näytteiden osuus on yli kaksi prosenttia ja alle puolet tartunnanlähteistä on selvitettävissä. Seitsemässä päivässä tulee yli 15 tartuntaa 100 000 asukasta kohden ja sairaalahoidon tarve kasvaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos