Kaikki koronaviruksesta 1.3.-7.3. - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronavirus eteni Pirkanmaalla ja maailmalla maaliskuun ensimmäisellä viikolla – lue kaikki kootusti tästä

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla maaliskuun ensimmäisellä viikolla 7. maaliskuuta asti.

Suomen koronatilanne heikkeni maaliskuun ensimmäisellä viikolla myös Pirkanmaalla.­

1.3. 7:30 | Päivitetty 7.3. 23:00

Aamulehti, STT

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 1. maaliskuuta alkaen. Seuranta on päättynyt 7. maaliskuuta sunnuntaina.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 23.2.–28.2. pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Maaliskuun alussa päätettiin uusista suosituksista:

Lue lisää: Pirkanmaalla siirrytään etäopetukseen yläkouluissa ja toisella asteella – näin suositukset muuttuvat

Sunnuntai 7.3.

Rokotettuja Suomessa 480 000

Kello 13.37: Koronarokotteen on saanut Suomessa 480 000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Heistä kaksi rokoteannosta saaneita on noin 85 000. Rokotuskattavuus koko maan osalta on nyt 8,6 prosenttia.

Pirkanmaalla rokotteen on saanut noin 43 500 ihmistä, eli noin kahdeksan prosenttia väestöstä. Heistä noin 5 400, eli noin prosentti väestöstä on saanut myös toisen rokoteannoksen.

Suomessa 511 uutta tartuntaa

Kello 11.42: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 511 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 62 063 koronavirustartuntaa.

Kuntakohtaisesti uusia tartuntoja oli eniten Helsingissä (210), Vantaalla (65) ja Espoossa (47).

Pirkanmaalle kirjattiin uusia koronavirustartuntoja seuraavasti: Tampere (11), Ylöjärvi (1) ja Ikaalinen (1).

Israel höllentää rajoituksia

Kello 10.39: Asukaslukuun suhteutettuna eniten rokottanut Israel purkaa joitakin koronarajoituksia tänään sunnuntaina.

Höllennettävien rajoitusten lista on pitkä, ja ne koskevat yleisiä ohjeita, koulutusta, tapahtumia, ravintoloita, hotelleja, kulttuuri- ja urheilutilaisuuksia, uskonnollisten yhdyskuntien tiloja, nähtävyyksiä sekä maahan saapumista ja sieltä poistumista.

Monet höllennyksistä ovat mahdollisia vain niille, joilla on todisteena niin kutsuttu vihreä passi kahdesta rokoteannoksesta.

Jatkossa 20 ihmistä saa kokoontua sisätiloissa ja 50 ulkona. Yksityisautoissa matkustavien määrää ei enää rajoiteta eikä julkisiin tiloihin tai yritysten tiloihin tulevilta enää tarvitse tarkastaa ruumiinlämpöä.

Tapahtumiin saa osallistua puolet maksimaalisesta kapasiteetista, mutta kuitenkin enintään 300 ihmistä. Sama koskee hotellien ravintolasaleja. Tapahtumiin pääsevät vain ne henkilöt, joilla on vihreä passi todisteena rokotuksista.

Pirkanmaalla päivittäinen tartuntojen ennätyslukema

Kello 10.32: Pirkanmaalla todettiin lauantain aikana 52 uutta koronatartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti sunnuntaiaamuna.

52 on korkein päiväkohtainen lukema Pirkanmaalla epidemian aikana.

Kaikkiaan tartuntoja on todettu nyt 3 005 maakunnan alueella.

Tays on ilmoittanut koko viikon aikana 210 uudesta tartunnasta. Edellisellä viikolla eli helmikuun viimeisellä viikolla tartuntoja todettiin Pirkanmaalla kaikkiaan 127. Koronatilanne on siis heikentynyt nopeasti Pirkanmaalla vain viikon aikana.

Lauantai 6.3.

Tuhannet ihmiset osoittaneet mieltään koronarajoituksia vastaan Wienissä Itävallassa

Kello 21.36: Tuhannet ihmiset osallistuivat koronarajoituksia vastustavaan mielenosoitukseen Itävallan pääkaupungissa Wienissä lauantaina, uutistoimisto AFP kertoo. Poliisin mukaan useita ihmisiä otettiin kiinni.

Monilla mielenosoittajilla ei ollut kasvomaskeja, eikä turvaväleistä välitetty. Mielenosoittajat kulkivat kaupungin keskustan läpi puistoon, jonne Itävallan äärioikeistolainen vapauspuolue (FPÖ) oli kutsunut kokoontumisen.

Itävalta höllensi tiukkaa koronasulkua viime kuussa ja avasi kouluja, kauppoja ja museoita. Mielenosoittajat vastustivat vielä voimassa olevia rajoituksia, joiden nojalla esimerkiksi ravintolat ja kahvilat pysyvät kiinni.

Koronarajoituksia vastustavia mielenosoituksia on järjestetty Itävallassa viime kuukausina yhä tiuhempaan tahtiin .

Itävallan hallitus on sanonut, että rajoituksia voidaan edelleen lieventää tulevina viikkoina, mikäli tartuntamäärät laskevat. Hallitus on vihjannut ravintoloiden ja kahviloiden mahdollisesta avautumisesta maaliskuun lopussa

Päivittäiset tartuntaluvut ovat olleet viime viikkoina kasvussa. Lauantaina Itävallassa todettiin yli 2 500 tartuntaa. Terveysministeri Rudolf Anschoberin mukaan koronaviruksen brittimuunnos on jo vallitseva viruskanta Itävallassa.

Poliiseja loukkaantunut Ruotsissa yhteydenotossa koronarajoituksia vastustavien mielenosoittajien kanssa

Kello 20.27: Sadat ihmiset osoittivat mieltään koronarajoituksia vastaan lauantaina Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa, kertovat muiden muassa sanomalehti Aftonbladet ja Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Poliisin mukaan kuusi poliisia on loukkaantunut yhteenotoissa, kertoo Aftonbladet. Yksi poliisi on viety sairaalaan.

Aftonbladetin mukaan 50 ihmistä on poistettu paikalta, ja kaksi on otettu kiinni. SVT arvioi, että mielenosoitukseen osallistui 300–500 ihmistä. Dagens Nyheterin mukaan osa mielenosoittajista oli matkustanut paikalle muualta Ruotsista.

Luvaton mielenosoitus käynnistyi kello 14:n jälkeen Kansalaisaukiolla. Pian tämän jälkeen poliisi ilmoitti, että väkijoukon on hajaannuttava koronarajoitusen nojalla. Ruotsin pandemialaki kieltää yli kahdeksan henkilön julkiset kokoontumiset.

Mielenosoituksen järjestäneen ryhmittymän mukaan rajoitukset puuttuvat yksilönvapauteen.

Tanskan laivasto toimittaa koronarokotteita Grönlantiin

Kello 16.12: Tanskan laivasto on aloittanut koronarokotteiden toimittamisen Grönlannin länsirannikolle, jonne on hankalaa päästä edes lentoteitse vaikeissa sääoloissa.

Laivaston partioaluksen on määrä toimittaa rokotteita ja lääkintähenkilökuntaa kahteen etäiseen kylään Grönlannin terveysviranomaisten pyynnöstä.

Tanskalle kuuluvalla Grönlannin yli kahden miljoonan neliökilometrin suuruisella itsehallintoalueella on 56 000 asukasta. Viranomaiset ovat kieltäneet pääsyn alueelle ainakin huhtikuun puoleenväliin saakka estääkseen koronaviruksen leviämisen.

Grönlannissa on tähän mennessä todettu 31 koronavirustartuntaa. Viruksen aiheuttamia kuolemantapauksia ei ole rekisteröity ainuttakaan. Rokotukset aloitettiin tammikuun alussa.

THL: Huhtikuussa kuntavaalipäivänä päivittäisiä tartuntoja voisi olla jopa yli 11 000

Kello 16.10: Koronavirustartuntojen päivittäinen tapausmäärä olisi huhtikuussa vähintään moninkertainen nykyiseen verrattuna, jos epidemian leviämisvauhti jatkuu, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n oikeusministeriölle tekemistä laskelmista.

Nämä laskelmat olivat yksi syy siihen, miksi kuntavaalit päätettiin siirtää kesäkuulle, jolloin kausivaihtelu ja rokotukset helpottavat tautitilannetta.

THL laski kolme erilaista skenaariota epidemian kululle. Helpoimmassa skenaariossa päivittäisiä tartuntoja olisi kuntavaalien aikaan ollut noin 2 600, mutta vakavimmassa skenaariossa niitä olisi ollut yli 11 000. Tähänastisen epidemian aikana päiväkohtainen huippu on ollut noin 800 tartunnan tuntumassa..

Suomessa 648 uutta tartuntaa

Kello 11.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 648 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 61 552 koronavirustartuntaa.

Kuntakohtaisesti uusia tartuntoja oli eniten Helsingissä (208), Vantaalla (94), Turussa (54) ja Espoossa (49).

Pirkanmaalle kirjattiin uusia koronavirustartuntoja seuraavasti: Tampere (7), Kangasala (3), Nokia (1), Sastamala (1) ja Hämeenkyrö (1).

Juupajoelle merkittiin uusia tartuntoja, mutta niiden lukumäärästä ei ole tietoa, koska Juupajoella oli ennen lauantaita alle viisi tartuntaa. THL ei raportoi tartuntoja kunnista, joissa niitä on ollut epidemian aikana alle viisi.

Juupajoelta on nyt ilmoitettu yhteensä viisi tartuntaa tartuntatautirekisteriin.

Pirkanmaan kunnista ainoastaan Kihniö ja Kuhmoinen eivät näy THL:n kuntakohtaisten koronatartuntojen listauksessa, eli niissä on ollut alle viisi tartuntaa koko epidemian aikana.

Suomessa todetaan noin 650 uutta koronatartuntaa

Kello 10.14: THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi Ylen Ykkösaamussa lauantaiaamuna, että Suomessa todetaan lauantaina ennakkotiedon mukaan noin 650 uutta koronavirustartuntaa. Määrä on noin sata vähemmän kuin vuorokautta aiemmin.

Tervahauta totesi myös, että kesäkuu olisi turvallisempi ajankohta kuntavaaleille kuin huhtikuu. Asiasta odotetaan päätöstä lauantain aikana.

Kaksi uutta altistumispaikkaa Pirkanmaalla

Kello 9.14: Tays kertoi lauantaina aamulla kaksi uutta altistumispaikkaa.

Koronavirukselle on voinut altistua Valkeakoskella Panama Bar 15:ssä keskiviikkona 3. maaliskuuta kello 18–22 ja Tampereella Sokoksen 4. kerroksen kahvilassa lauantaina 27. helmikuuta kello 14–14.45.

Tays kehottaa menemään paikoilla olleita koronatestiin pienistäkin oireista.

Pirkanmaalla 29 uutta tartuntaa

Kello 9.12: Pirkanmaalla on todettu 29 uutta koronavirustartuntaa. Koko epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu yhteensä 2 953 koronavirustartuntaa.

Fimlab tutki eilen Pirkanmaalta 1 260 näytettä.

Viimeisen seitsemän vuorokauden aikana Tays on kertonut Pirkanmaalta 193 uudesta tartunnasta.

Sitä edellisen seitsemän vuorokauden aikana uusia tartuntoja oli 110.

Kalifornia löysää rajoituksia

Kello 8.38: Kaliforniassa ollaan löysäämässä koronarajoituksia ensi kuun alusta lukien. Tuolloin muun muassa urheilustadionit ja huvipuistot saavat rajoitetusti avata ovensa.

Rajoitukset vaihtelevat piirikunnittain. Lisäksi ne koskevat pääsääntöisesti paikkoja, joissa ihmiset voivat olla ulkona ja käyttää koko ajan kasvomaskia. Pahimmilla korona-alueilla sisäänpääsy voidaan rajoittaa sataan ihmiseen, joiden kaikkien tulee olla osavaltion asukkaita.

Maailman toiseksi suosituimman huvipuiston, Kalifornian Disneylandin, piti avata jo viime heinäkuussa, mutta se ei päässyt osavaltion viranomaisten kanssa sopuun koronasäännöistä. Disneyn mukaan tämä vaikutti osaltaan siihen, että 28 000 ihmistä menetti työpaikkansa.

Kalifornian koronatartuntojen määrä on tasaisesti laskenut viime aikoina samaan aikaan, kun rokotukset ovat edenneet.

Perjantai 5.3.

Kuntavaaleja saatetaan siirtää

Kello 22.56: Mediatietojen mukaan oikeusministeriö esittää, että kuntavaaleja siirrettäisiin. Illalla ministeriö lähetti puolueille virkamuistion, jossa uudeksi vaalipäiväksi esitetään kesäkuun 13. päivää. Puolueiden päätös tästä siirtyy lauantaille.

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) olivat perjantaina koolla monta tuntia keskustelemassa vaalijärjestelyistä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan kokouksessa on ollut esillä kolme vaihtoehtoa: vaalien pitäminen ajallaan, niiden siirtäminen hiukan eteenpäin tai sitten vaalien siirtäminen syksyyn.

Vaalit on ollut tarkoitus pitää 18. huhtikuuta ja ennakkoäänestys 7.–13. huhtikuuta.

Lue lisää: Näin kuntavaalien mahdollista siirtoa kommentoidaan Pirkanmaalla – ”Aika vaikea on ajatella, että onko tämä hyvä asia tai huono asia”

Poliisi vapautti Iisalmessa koronaeristyksessä olleen naisen

Kello 21.10: Poliisi on vapauttaneensa naisen, jonka epäillään aiheuttaneen ihmisten altistumisia koronavirukselle Iisalmen seudulla.

Poliisi kertoo kuulustelleensa naista epäiltynä viranhaltijan väkivaltaisesta vastustamisesta ja terveyden vaarantamisesta. Kuulustelun jälkeen hänet on vapautettu. Poliisi sai viikonloppuna virka-apupyynnön toimittaa nainen koronavirustestiin mahdollisen altistumisen vuoksi.

Nainen on ollut eristyksessä terveysviranomaisten määräyksestä, ja näiden rajoitusten poistamisen jälkeen hän oli kiinniotettuna pakkokeinolain perusteella. Viranomaisilla olevan tiedon mukaan naisen kautta on altistunut koronavirukselle yli sata ihmistä. Tartunnan on saanut poliisin mukaan yli kymmenen ihmistä.

Helsinki alkaa valvoa koronatoimia kaupoissa

Kello 17.40: Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut alkaa ensi viikolla valvoa hygieniajärjestelyitä ja turvaväleihin liittyviä ohjeistuksia muun muassa kaupoissa, kauppakeskuksissa ja liikuntatiloissa, kaupunki tiedottaa.

Tarkastukset liittyvät tartuntatautilain muutokseen. Elintarvike- ja ympäristötarkastajat tekevät tarkastuksia normaalin valvonnan yhteydessä. Lisäksi tarkastuksia tehdään epidemiologisen arvion perusteella ja aluehallintoviraston pyynnöstä.

Kaikissa asiakastiloissa pitää esimerkiksi olla mahdollisuus käsien puhdistamiseen joko kädet pesemällä tai käsidesillä. Mahdolliset asiakaspaikat on sijoitettava riittävän etäälle toisistaan ja oleskelu on muutoinkin järjestettävä mahdollisimman väljästi turvavälit huomioiden.

Marin ei tyrmää Sputnik-rokotteen käyttöä Suomessa

Kello 16.30: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kaikki sellaiset koronavirusrokotteet, jotka ovat tehokkaita ja turvallisia, voidaan ottaa käyttöön. Hallituksen perjantaisessa infossa kysyttiin Marinin kantaa Venäjän Sputnik-rokotteeseen.

Presidentti Tarja Halonen on kertonut Venäjän tarjonneen Suomen käyttöön Sputnik-rokotteen valmistusteknologiaa.

–Olen jo aiemmin vastannut, että nämä eivät ole poliittisia kysymyksiä, Marin sanoi.

– Ensi sijassa tietenkin EMA (Euroopan lääkevirasto) arvioi rokotteen myyntiluvan. Sen jälkeen Suomessa ne voitaisiin ottaa mahdollisesti käyttöön. Itse toivon, että mahdollisimman moni rokotevalmistaja tekee myyntilupahakemuksen ja EMA tarvittaessa voi sitten myyntilupia myöntää.

Lukiot siirtyvät etäopetukseen Tampereella

Kello 16.19: Tampereen kaupungin lukiot siirtyvät kolmeksi viikoksi etäopetukseen 8.–28. maaliskuuta, kertoo Tampereen kaupunki. Muutos pohjaa Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän tällä viikolla antamaan linjaukseen.

Opiskelijoita ja henkilöstöä ohjeistettiin ennen hiihtoloman alkamista ottamaan etätyöhän tarvittava välineistö lukioilta mukaansa. Opiskelijat voivat hakea tarvikkeita ja tavata henkilöstöä koululla myös etäjakson aikana esimerkiksi ohjaukseen liittyvissä asioissa.

Pirkkalassa valtaosa yli 80-vuotiaista saanut rokotteen

Kello 15.55: Valtaosa yli 80-vuotiaista on saanut Pirkkalassa ensimmäisen koronarokoteannoksen. Pirkkalan kaupunki kertoi rokotetilanteesta perjantaina julkaistussa koronatilannetiedotteessa.

Tällä hetkellä Pirkkalassa rokotetaan 60–69-vuotiaita riksiryhmään yksi kuuluvia. Ensi viikosta alkaen rokotuksia aletaan antamaan 50–69-vuotiaille riskiryhmään yksi kuuluville.

Pirkkalassa rokotusaikoja on alettu antaa myös 75–79-vuotiaille. Terveyspalveluista soitetaan kuntalaisille rokotuksista maalis–huhtikuussa.

Maanantaina voimaan astuvat uudet koronarajoitukset eivät vaikuta koronarokotuksiin.

Ruotsissa jo 13 000 koronakuolemaa

Kello 15.47: Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyjen kuolemantapausten määrä on noussut 13 003:een, kertoo kansanterveysviranomainen. Eilisen jälkeen maassa on raportoitu 26 kuolemantapausta, joista useimmat ovat kuitenkin tapahtuneet jo aiemmin.

Suhteessa maan väkilukuun Ruotsissa on tähän mennessä kirjattu 1 282 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava suhdeluku on 138.

Vajaat 600 000 henkilöä on saanut Ruotsissa vähintään yhden koronarokoteannoksen. Määrä vastaa reilua seitsemään prosenttia koko väestöstä.

Tays raportoi mahdollisista altistuksista

Kello 14.53: Tays kertoo, että lauantaina 27.2. Hämeenkyrössä on saattanut altistua koronavirukselle Leipomo Moision Kotipakarissa noin kello 12.

Lue lisää: Näissä paikoissa on voinut altistua koronavirukselle Pirkanmaalla maaliskuun ensimmäisellä viikolla – listalla busseja, kuntosaleja ja ravintoloita

Hallitus ottaa käyttöön neljä valmiuslain pykälää

Kello 14.01: Tautitilanteen kärjistyessä hallitus päätti antaa käyttöönottoasetuksen neljästä valmiuslain pykälästä perjantaina.

Valmiuslain asetusten olisi määrä tulla voimaan 11. maaliskuuta, ja ne olisivat voimassa 30. huhtikuuta asti.

Käsittelyn on määrä alkaa eduskunnassa maanantaina.

Suomessa todettiin kolme koronaviruskuolemaa

Kello 13.51: Suomessa on todettu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Kaksi tilastoitiin Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella ja yksi Oulun yliopistollisen sairaalan erva-alueella.

Tampereen yliopistollisen sairaalan erva-alueella perusterveydenhuollossa olevien potilaiden määrä väheni yhdellä, ja näin ollen koko sairaalahoidossa olevien potilaiden lukumäärä nousi yhdellä.

Pirkanmaalle tartuntoja kuuteen kuntaan

Kello 11.56: Pirkanmaalle kirjattiin uusia koronavirustartuntoja kuuteen kuntaan. Yhteensä 45 tartuntaa kirjattiin seuraavasti: Tampereelle 32 (yhteensä 1 742), Ylöjärvelle viisi (134), Valkeakoskelle kaksi (128), Kangasalle kaksi (115), Orivedelle kaksi (30) ja Pälkäneelle kaksi (26).

Suomessa on raportoitu 704 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.51: Suomessa on raportoitu 704 uutta koronavirustartuntaa, selviää THL:n ylläpitämästä rekisteristä.

Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 2 492 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana

Vapaavuori: Helsingin koronatilanne vakava ja pahenemassa

Kello 10.58: Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) arvioi, että pääkaupungin koronatilanne on vakava ja pahenemassa. Vapaavuori piti tiedotustilaisuuden Helsingin koronatartunnoista aamupäivällä.

Hänen mukaansa Helsingin koronatilanne on Suomen paikkakunnista toiseksi huonoin Vantaan jälkeen. Näin on käynyt siitä huolimatta, että Helsingissä on ollut käytössä maan tiukimmat rajoitukset.

Pormestarin mukaan on lisäksi olemassa riski siitä, että käyttöön otettavat uudet toimenpiteet koronaepidemian taltuttamiseksi eivät vielä riitä.

Tanska suosittelee Astra Zenecan koronarokotteen antamista kaikille yli 18-vuotiaille

Kello 10.30: Tanskassa Astra Zenecan koronavirusrokote voidaan jatkossa antaa kaikille yli 18-vuotiaille, linjaavat maan terveysviranomaiset. Aiemmin rokotteen yläikäraja oli 65 vuotta.

Rokotteesta annetaan kaksi annosta, joiden välillä voi olla 12 viikkoa.

Tanska liittyy päätöksellään useiden muiden maiden joukkoon, jotka ovat päättäneet Astra Zenecan rokotteen ikärajoitusten poistamisesta tai yläikärajan nostamisesta.

Pirkanmaalla todettiin 37 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.29: Pirkanmaalla on todettu 37 uutta koronavirustartuntaa. Koko epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu yhteensä 2 924 koronavirustartuntaa.

Kuluneen viikon aikana tartuntoja on todettu jo 126.

Tays raportoi edellisen päivän positiivisten tartuntojen määrän seuraavana aamuna.

Rokotetutkija Keskisuomalaiselle: Koronarokotetta syksyllä 12-vuotiaille

Kello 8.19: Koronarokotuksia voitaisiin antaa Suomessa syksyllä jo 12-vuotiaille, arvioi Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet Keskisuomalaiselle. Tällä hetkellä Pfizerin koronarokotetta voidaan antaa yli 16-vuotiaille ja muita yli 18-vuotiaille.

Rokoteyhtiöt ovat kuitenkin jo tutkineet koronarokotteiden antamista 12 vuotta täyttäneille.

Pidemmän aikaa Rämetin mukaan kestää se, että koronarokotteita voisi antaa pienemmille lapsille.

Hänen mukaansa eräs tulevaisuuden mahdollinen skenaario on, että koronarokotus lisättäisiin Suomessa lasten rokotusohjelmaan.

Synkkä koronatilanne saa hallituksen turvautumaan taas valmiuslakiin

Kello 6.49: Valtioneuvosto on poikkeuksellisesti koolla tänään aamupäivällä Suomen yhä pahenevan koronatilanteen johdosta.

Tautitilanteen kärjistyessä hallituksen on määrä päättää neljän valmiuslain pykälän käyttöönottoasetuksista. Asetukset, jotka koskevat muun muassa terveydenhuoltoa, annetaan seuraavaksi eduskunnan käsiteltäviksi.

Valtioneuvosto ja presidentti tekivät maanantaina yhteistoiminnassa päätöksen, että maassa vallitsevat pahenevan koronatilanteen johdosta poikkeusolot.

Tanssi ja karaoke ravintoloissa kielletään tästä päivästä lähtien

Kello 6.48: Koronatartuntojen hillitsemiseksi annettu valtioneuvoston asetus kieltää tästä päistä lähtien muun muassa tanssimisen ja karaokelavalla laulamisen ravintoloissa. Nyt sovellettava asetuksen kohta kieltää asiakkaiden oleskelun ravitsemisliikkeissä muualla kuin heille valituilla istumapaikoilla.

Poikkeuksia ovat muun muassa ravintolaan saapuminen ja sieltä lähteminen, ruoan ja juoman noutaminen tiskiltä sekä wc-tiloissa käynti, kertoi STT:lle asetusta valmistellut sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen torstaina.

Sääntöjä rikkova asiakas voidaan poistaa ravintolasta. Asetus on voimassa kesäkuun loppuun, mutta rajoitus voidaan poistaa epidemiatilanteen parannuttua.

Italia on estänyt Astra Zenecan rokotetoimituksen Australiaan

Kello 6.48: Italia on estänyt Astra Zenecan koronarokotetoimituksen Australiaan. Lähetyksessä oli yli 250 000 rokoteannosta.

Italia on ensimmäinen Euroopan unionin maa, joka on käyttänyt uutta mekanismia, jolla mahdollistetaan rokotetoimitusten pysäyttäminen unionin ulkopuolelle. Lähetys EU:n ulkopuolelle voidaan estää, jos rokotteita tarjoava yritys ei ole täyttänyt sopimusvelvoitteitaan unionissa.

Astra Zenecalla on ollut merkittäviä toimitusviivästyksiä Euroopassa.

Torstai 4.3.

Tass: Venäjä valmis toimittamaan Suomelle Sputnik-rokotteen teknologiaa

Kello 21.55: Venäjä on uutistoimisto Tassin mukaan valmis toimittamaan Suomelle Sputnik V -koronarokotteen valmistamiseen sopivaa teknologiaa.

Asiasta oli keskusteltu Venäjän parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston puheenjohtajan Valentina Matvijenkon ja presidentti Tarja Halosen käymän puhelinkeskustelun aikana, Tass kertoi torstaina.

Puhelinkeskustelu oli Tassin mukaan käyty suomalaisen osapuolen aloitteesta.

Marin Ylellä: Hallitus voi joutua käymään läpi uusia rajoituksia

Kello 21.25: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan on hyvin mahdollista, että hallitus joutuu pian käymään läpi uusia rajoitustoimia, joita on mahdollisesti otettava käyttöön. Marin sanoi, että uusia toimia voidaan käydä läpi jo tällä viikolla tai viimeistään ensi viikon alussa.

Marin kertoi asiasta Ylen A-Talkissa.

Marin sanoi myös epäilevänsä, riittävätkö hallituksen nyt päättämät toimet pahenevan koronatilanteen torjumiseen.

Tartunta Tampereen Lamminpään koulussa

Kello 21.07: Tampereen Lamminpään koulussa on varmistunut yksi koronavirustartunta.

Tartunnan saaneen kanssa lähikontaktissa olleisiin on oltu tai tullaan vielä olemaan suoraan yhteydessä. Altistuneet asetetaan karanteeniin. Karanteeni koskee 26 oppilasta ja yhtä koulun henkilökunnan jäsentä.

Tällä viikolla Tampereella vietetään koululaisten hiihtolomaa. Lähiopetusta jatketaan noin 400 oppilaan alakoulussa loman jälkeen normaaliin tapaan.

Rauman telakalla 12 uutta tartuntaa

Kello 19.09: Rauman telakan työntekijöillä on todettu 12 uutta koronatartuntaa, kertoo Rauman kaupunki. Työntekijöille on tehty uusia massatestejä telakalla todetun laajan tartuntaryppään vuoksi.

Eilen otettiin suunnitellusti näytteet 252 ihmiseltä, jotka olivat vapautumassa karanteenista. Heidän joukostaan löydettiin uudet tartunnat.Kaikkiaan telakkaan liittyviä tartuntoja on todettu 352 noin 1 000 työntekijän joukosta.

Viranomaisten määräämät testaukset telakan alueella työskennelleiden osalta jatkuvat ensi viikolla karanteenien purkautuessa. Kaikki altistuneet ja karanteenissa olleet testataan ennen karanteenin päättymistä.

Avi määräsi yläkoulujen tilat suljettavaksi Pirkanmaalla

Kello 19.04: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on määrännyt perusopetuksen yläkoulujen tilat suljettavaksi kolmeksi viikoksi 8.–28. maaliskuuta. Päätös koskee Pirkanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiireihin kuuluvia kuntia.

Avi teki päätöksen tilojen sulkemiseksi tartuntatautilain pykälän 58 perusteella. Päätös koskee vain perusopetuksen vuosiluokkien 7–9 opetusta. Opetuksen järjestäjä tekee tarvittavat perusopetuslain pykälän 20 a mukaiset päätökset, joilla yläkoululaisten opetus siirretään etäopetukseen.

Sulun aikana yläkoulujen tiloja voidaan käyttää erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetukseen ja muihin päätöksessä yksilöityihin tarkoituksiin.

Suomi puolusti maahantulorajoituksia EU:lle

Kello 18.39: Suomi pitää nykyisiä maahantulon rajoituksiaan välttämättöminä koronapandemian ja uusien virusmuunnosten leviämisen hidastamiseksi. Viesti on tänään lähetty EU-komissiolle, joka viime kuussa kirjelmöi Suomelle ja viidelle muulle EU-maalle, koska pitää niiden asettamia rajoituksia liian tiukkoina ja haittana vapaalle liikkuvuudelle.

Sisäministeriön vastauksessa komissiolle Suomi toteaa, että rajoituspäätökset kunnioittavat perustuslain velvoitteita ja noudattavat Suomea sitovia ihmis- ja perusoikeuksia.

Eduskunta rajoittaa toimintaansa maaliskuun ajaksi

Kello 17.31: Eduskunta rajoittaa toimintaansa maaliskuun ajaksi koronapandemian vuoksi. Poikkeusolojen vuoksi täysistunnoissa käsitellään vain välttämättömiä ja kiireellisiä asioita.

Eduskunta ei esimerkiksi käsittele täysistunnoissa hallituksen esityksiä, joiden suunniteltu voimaantuloajankohta ei edellytä välitöntä käsittelyä, eikä mietintöjä, joiden voimaantulolla ei ole kiire.

Täysistunnoissa ei myöskään käsitellä selontekoja, lakialoitteita, kansalaisaloitteita eikä kertomuksia. Puheenjohtajaneuvosto suosittelee, että myös valiokunnat käsittelevät istunnoissaan vain täysistunnoissa käsiteltäviä asioita ja välttämättömiä EU-asioita.

Rajoitukset ovat voimassa 28. maaliskuuta saakka.

Mahdollisia ravintola-altistumisia Tampereella ja Sastamalassa

Kello 17.00: Useissa eri ravintoloissa viime viikolla ja kuluvalla viikolla asioineet ovat saattaneet altistua koronavirukselle, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) Twitterissä.

Tampereella on voinut altistua seuraavissa ravintoloissa: Ravintola Aleksis 1.–3.3. kello 11–11.30, Old Irish Pub torstaina 25.2. kello 18–23, Lounaskahvila Papupata maanantaina 1.3. kello 13–14 ja Sammonkadun Subway tiistaina 2.3. kello 12–13.

Tampereella on voinut altistua myös parturi Brotherissa osoitteessa Hallituskatu 12 27. helmikuuta kello 12–12.45.

Sastamalassa koronavirukselle on voinut altistua Ellivuoren Ski cafessa sunnuntaina 28. helmikuuta kello 11–13.

Paikalla olleita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan. Koronavirustestiin tulee Taysin mukaan hakeutua lievissäkin oireissa.

Ruotsi ja Saksa hyväksyivät Astra Zenecan rokotteen yli 65-vuotiaille

Kello 16.44: Ruotsi ja Saksa ovat hyväksyneet Astra Zenecan koronavirusrokotteen antamisen myös yli 65-vuotiaille. Ruotsissa kansanterveysvirasto suosittaa rokotetta kaikille 18 vuotta täyttäneille.

Saksan rokoteviranomainen suosittelee Astra Zenecan rokotteen annosvälin pidentämistä enintään 12 viikkoon. Päätös perustuu siihen, että tutkimusten mukaan ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen välin pidentäminen lisää rokotteen tehoa.

Aiemmin Ruotsi ja Saksa ovat kieltäytyneet hyväksymästä Astra Zenecan rokotetta yli 65-vuotiaille, koska tuolloin ei ollut tutkimustietoa siitä, kuinka rokote tehoaa kyseisessä ikäryhmässä. Sittemmin tutkimustietoa on saatu Britanniasta.

Ensimmäiset koronatestit Fimlabissa vuosi sitten

Kello 15.39: Ensimmäiset koronavirustestit Fimlabissa tehtiin vuosi sitten, laboratorioyhtiö kertoo Twitterissä.

– Tuolloin 40 testiä päivässä oli kova saavutus, tviitissä kirjoitetaan.

Fimlab kertoo, että syksyllä testaustahti kasvoi rajusti. Torstaihin mennessä Fimlabissa on tutkittu jo yli 560 000 koronavirusnäytettä.

Poliisin tutkimassa Iisalmen ketjussa kymmenkunta tartuntaa

Kello 14.45: Poliisi kertoi eilen tutkivansa Iisalmessa tapahtunutta laajaa koronaviruksen altistumisketjua. Koronakaranteenin rikkomisesta epäillään paikallista jooga- ja siivousalan yrittäjää. Poliisi tutkii asiaa terveyden vaarantamisena, mutta tutkinnanjohtaja Arto Elomaan mukaan rikosnimike voi elää.

– Karanteenimääräyksen rikkomista tutkitaan tällä hetkellä tuolla nimikkeellä, mutta siellä on muita mahdollisia rikosnimikkeitä, esimerkiksi pahoinpitely tai vaaran aiheuttaminen, Elomaa sanoo STT:lle.

Lopulliseen rikosnimikkeeseen vaikuttaa se, onko epäilty toiminta ollut tahallista vai johtunut huolimattomuudesta. Poliisi ei kommentoi sitä, onko naisella koronavirustartunta.

Tapauksessa puhutaan noin 60 altistuneesta ja kymmenestä jo tartunnan saaneesta.

Rantaperkiön Liikussa mahdollinen korona-altistus

Kello 13.22: Kuntokeskus Liikku kertoo, että sen kuntosalilla Rantaperkiössä on saattanut altistua koronavirukselle sunnuntaina 18. helmikuuta kello 10–12.

Kaikki salilla olleet on tavoitettu ja tunnistettu kulunvalvontaraporttien avulla. Henkilöille on kerrottu asiasta. Altistustapaus ei aiheuta toimenpiteitä muille.

Tiedotteessa ketju kertoo, että mikäli turvavälejä on noudatettu, riski tartunnalle on maltillinen. Tilaa treenaajille on noin tuhat neliötä ja syrjäyttävä ilmanvaihto vaihtaa ilman laskennallisesti useita kertoja tunnissa.

Viisi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, Taysin erva-alueella yksi

Kello 12.49: Suomessa on todettu viisi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) tiedoista.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella todettiin yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema. Muut neljä koronavirukseen liittyvää kuolemaa on tilastoitu Oulun ja Turun yliopistollisten sairaaloiden alueelle.

Sairaalahoidon tarve on Suomessa noussut kolmellatoista, eli 245:een. Teho-osastolla potilaista on 39, mikä on kaksi enemmän kuin keskiviikkona.

Taysin alueella erikoissairaanhoidon tarve väheni viidellä ja perusterveydenhuollossa väheni yhdellä. Tehohoidossa on tällä hetkellä neljä enkilöä, mikä on yksi enemmän kuin keskiviikkona.

Taysin erikoisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi Kanta-Häme ja Etelä-Pohjanmaa.

Oikaisu 4.3.2021 kello 12.56: Erikoissairaanhoidon tarve väheni viidellä, ei kasvanut viidellä.

Uusia tartuntoja kirjattiin kahdeksaan Pirkanmaan kuntaan

Kello 12.20: THL kirjasi keskiviikkona uusia koronavirustartuntoja kahdeksaan Pirkanmaan kuntaan. Tartuntoja kirjattiin yhteensä 22.

Uusia tartuntoja kirjattiin Tampereelle 11 (yhteensä 1 710), Ylöjärvelle kolme (129), Nokialle kaksi (150), Kangasalle kaksi (113), Lempäälään yksi (150), Pirkkalaan yksi (125), Mänttä-Vilppulaan yksi (48) ja Orivedelle yksi (28).

Lempäälä esittää 200 euron korvausta henkilöstön venymisestä

Kello 12.05: Lempäälän kunta esittää 200 euron korvausta henkilöstölleen koronavuoden 2020 venymisestä ja sitoutumisesta, tiedottaa Lempäälän kunta.

Henkilöstö voisi valita kolmesta vaihtoehdosta: 200 euron rahapalkkiosta, 200 euron kulttuuri- tai liikuntasaldosta tai ylimääräisestä vapaapäivästä.

Huomionosoitus kohdistuu niihin kunnan työntekijöihin, jotka ovat olleet työssä vähintään puolen vuoden ajan ja ovat työssä vielä toukokuun loppuun.

Asiaa käsitellään kunnanhallituksen kokouksessa 8. maaliskuuta.

– Henkilöstömme on maaliskuun jälkeen sulkenut ja avannut palveluja, muokannut toimintoja ja palveluja sekä luonut uusia toimintamalleja muutamien päivien varoitusajalla, tiedotteessa kerrotaan.

Vuoden aikana kunnassa on muun muassa soitettu kaikille kunnan yli 80-vuotiaille kotiin ja tarjottu etäkoululaisten poikkeusaikojen lounaat, kun koulut siirtyivät etäopetukseen.

Suomessa on todettu 758 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.42: THL vahvisti, että uusia koronatartuntoja on todettu 758. Aiemmin pidetyssä THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudessa ylilääkäri Taneli Puumalainen totesi ennakkotiedon mukaan kirjattavan 770 tapausta.

Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 2 275 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana

EMA on aloittanut venäläisrokote Sputnik V:n arvioinnin

Kello 11.31: Euroopan lääkevirasto EMA on aloittanut venäläisen koronavirusrokotteen Sputnik V:n arvioinnin myyntilupahakemusta varten.

EMA kertoo arvioinnin aloittamispäätöksen perustuvan rokotteen tutkimusnäyttöön sen käytöstä aikuisilla. Tutkimusten mukaan rokote saa ihmiskehon tuottamaan koronaviruksen vasta-aineita.

Tutkimusnäytön arviointia jatketaan kunnes saadaan päätös siitä, ovatko rokotteen hyödyt suuremmat kuin sen haitat. Mikäli EMA arvioi rokotteen vastaavan EU:n standardeja, voidaan rokotteelle sen jälkeen hakea myyntilupaa.

Suomessa todettaneen 770 uutta koronavirustartuntaa

Kello 10.39: Suomessa todetaan ennakkotiedon mukaan 770 tapausta, kertoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:n viikkotiedotustilaisuudessa. Noin kolme suomalaista kuolee viruksen aiheuttamaan tautiin joka päivä.

Taudin ilmaantuvuusluku on noussut jyrkästi, ja se on viimeisten kahden viikon ajalta 134 sataatuhatta asukasta kohti.

Viimeisen viikon aikana eniten koronatapauksia koko epidemian aikana

Kello 10.09: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tviittaa, että viimeisen viikon aikana Suomessa on todettu enemmän koronatapauksia kuin tähänastisen epidemian aikana muulloin.

– Tilanteen heikentyminen edellyttää nopeasti entistä järeämpiä toimia epidemian hillitsemiseksi, tviitissä kirjoitetaan.

Pirkanmaalla todettiin 27 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.03: Pirkanmaalla on todettu 27 uutta koronavirustartuntaa. Koko epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu yhteensä 2 887 koronavirustartuntaa.

Kuluneen viikon aikana on todettu jo 92 tartuntaa.

Fimlab analysoi 1 217 koronavirusnäytettä. Näytteitä ottavat myös yksityiset toimijat, jotka kertovat positiivisista löydöksistä Tampereen yliopistolliseen sairaalaan (Tays).

Lufthansa ennustaa toipuvansa lähes ennalleen vasta vuosikymmenen puolivälissä

Kello 8.34: Saksalainen lentoyhtiö Lufthansa ennustaa, että yhtiön kapasiteetista on käytössä 90 prosenttia vasta vuosikymmenen lopussa. Tänä vuonna kapasiteetista on käytössä ainoastaan 40–50 prosenttia verrattuna koronaa edeltävään tasoon.

Lufthansa teki viime vuonna raskaat tappiot muiden lentoyhtiöiden tapaan. Miinusta tuli 6,7 miljardia euroa.

Saksa suosittelee pian Astra Zenecan rokotteen käyttöä myös yli 65-vuotiaille

Kello 6.41: Saksa aikoo suositella pian Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen käyttöä myös yli 65-vuotiaille, kertoo liittokansleri Angela Merkel.

Saksa linjasi tammikuussa, ettei rokotetta suositella yli 65-vuotiaille, koska maan viranomaisten mukaan rokotteen tehosta ei ollut tarpeeksi todisteita. Merkelin mukaan suositus on uusien tutkimusten myötä nyt muuttumassa.

– Saksan rokotekomissio, jonka suosituksia noudatamme mielellämme, antaa luvan Astra Zenecan rokotteen käytölle myös vanhemmissa ikäryhmissä, Merkel sanoi myöhään keskiviikkona paikallista aikaa.

Myös Belgia ilmoitti keskiviikkona muuttaneensa Astra Zenecan rokotetta koskevaa suositustaan. Maa ilmoitti aloittavansa välittömästi yli 65-vuotiaiden rokottamisen yhtiön tuotteella. Merkelin tavoin myös Belgian terveysministeri Frank Vandenbroucke perusteli muutosta uusilla tutkimustuloksilla.

Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, että Ranska hyväksyi Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen antamisen myös 65–74-vuotiaille.

EU:n lääkevirasto (EMA) on hyväksynyt rokotteen käytön kaikille ikäryhmille, mutta jäsenmaat voivat itse päättää mahdollisista rajoituksista. Suomessa yläikäraja on 70 vuotta.

Tänään on kulunut vuosi ensimmäisestä Pirkanmaalla todetusta tartunnasta

Kello 6.18: Tänään tulee kuluneeksi vuosi ensimmäisestä Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä todetusta koronavirustartunnasta. Positiivinen testitulos varmistui keskiviikkoiltana 4. maaliskuuta 2020.

Pirkanmaan ensimmäinen koronapositiivinen henkilö oli saanut tartunnan Pohjois-Italiasta.

Lue vuosi sitten julkaistu juttu: Pirkanmaalla ensimmäinen koronatartunta: altistuneiden joukossa lapsia – näin infektiolääkäri kommentoi

Husin teho-osastoilla oli viime viikolla ennätysmäärä nuoria koronapotilaita

Kello 6.17: Nuorten koronatehohoitopotilaiden määrä nousi viime viikolla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) korkeammalle kuin kertaakaan aiemmin. Koronatehohoitopotilaista kolmasosa oli viime viikolla alle 40-vuotiaita. Hoidossa oli myös useita alle 30-vuotiaita, joilla ei ole pitkäaikaissairauksia.

Osastonylilääkäri Minna Tallgren Meilahden sairaalan teho-osastolta sanoo STT:lle, että selvää kasvutrendiä nuorien tehohoitopotilaiden määrässä ei kuitenkaan tämän viikon tilanteen perusteella näy.

Keskiviikko 3.3.

Oulun sairaalaryppäässä jo 63 tartuntaa

Kello 22.28: Oulun kaupunginsairaalan tartuntaryppääseen on tullut jälleen uusia tartuntoja, kertoo Oulun kaupunki. Tänään ryppääseen on kirjattu neljä uutta tartuntaa, joista kaksi on todettu sairaalan työntekijöillä. Kaksi muuta ovat jatkotartuntoja.

Lisäksi sairaalassa on tullut ilmi yksi uusi ryppääseen liittyvä kuolemantapaus. Menehtynyt oli sairaalan potilas. Yhteensä ryppääseen liittyviä kuolematapauksia on nyt kuusi.

Kaikkiaan tartuntoja on todettu 63. Niistä 35 on todettu potilailla, 23 työntekijöillä ja viisi on ryppääseen liittyviä jatkotartuntoja. Seuraava testauskierros toteutetaan sairaalassa torstaina.

Hallitus valmistelee neljän eri pykälän käyttöä valmiuslaista

Kello 21.38: Hallituksen tavoitteena on päättää valmiuslain käyttöönottoasetuksista perjantaina, jonka jälkeen ne annetaan eduskunnalle.

Hallitus linjasi asiasta keskiviikon koronaneuvotteluissa, joissa se keskusteli neljän pykälän käytöstä. Valtioneuvoston kanslia kertoi neuvotteluiden päätyttyä, että käyttöönottoasetusten valmistelua jatketaan.

Tiedotteen mukaan keskustelut liittyivät sosiaali- ja terveydenhuollon osalta sote-yksiköiden toiminnan ohjaamiseen ja kiireettömän hoidon määräaikojen joustoihin. Tähän liittyvät pykälät olivat käytössä jo viime keväänä.

Sen sijaan uusina lisäyksinä käyttöön voivat tulla valmiuslain pykälät 106 ja 107, joiden käyttömahdollisuuksista on kiistelty viime aikoina. Kiistellyt pykälät koskevat viranomaisten viestintää ja niiden toimivaltaan liittyvien kiistojen ratkaisemista poikkeusoloissa.

Vaalitoimitsijoita saatetaan rokottaa ennen vaaleja

Kello 20.58: Hallitus on valmis muuttamaan rokotusjärjestystä niin, että kotiäänestystä suorittavat vaalitoimitsijat saavat koronarokotteen.

Sen lisäksi kunnat huolehtivat riskiryhmiin kuuluvien ja yli 70-vuotiaiden vaalitoimitsijoiden rokottamisesta hyvissä ajoin, todetaan hallituksen tiedotteessa.

Linjauksella varaudutaan siihen, että vaalit käydään ajallaan huhtikuussa. Rokotusjärjestyksen muuttaminen vaatii vielä asetusmuutoksen.

Pikkolan koululla Kangasalla korona-altistumisia

Kello 20.30: Kangasalan Pikkolan koululla on todettu koronatartunta. Altistuneita on noin 30.

Kaikkiin altistuneisiin on otettu yhteyttä tämän päivän aikana, kertoo Kangasalan kaupungin tiedotteessaan. Kaikki altistuneet asetetaan karanteeniin.

Pikkolan yläkoulu on Kangasalan suurin. Siellä on yli 700 oppilasta. Koulu on siirtymässä hiihtoloman jälkeen etäopetukseen.

Samassa koulussa todettiin myös viime viikolla koronatartunta. Silloin altistuneita oli kymmenen. Tammikuussa koulu siirtyi päiväksi etäopetukseen koronatartunnan vuoksi.

Riskiryhmien rokotukset laajenevat Tampereella

Kello 19.35: Riskiryhmien koronarokotukset laajenevat Tampereella uusiin ikäluokkiin. Ajan rokotukseen voivat varata myös 50–59-vuotiaat tamperelaiset, jotka kuuluvat riskiryhmään 1. Samaan riskiryhmään kuuluvien 60–69-vuotiaiden rokotukset jatkuvat.

Rokotusajan voi varata verkossa tai puhelimitse soittamalla terveyspalvelujen neuvontaan tai terveysasemalle. Rokotusaikoja lisätään sitä mukaa kuin rokotteita saadaan.

Riskiryhmään 1 kuuluvat ne, joilla vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

Näitä sairauksia ja tiloja ovat: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä.

Rauman telakalla 16 uutta tartuntaa

Kello 18.32: Rauman telakan alueen työntekijöiden koronaviruksen jatkotestauksista on löytynyt 16 uutta tartuntaa. Kaikkiaan telakkaan liittyviä koronatartuntoja on nyt ilmennyt 340 noin tuhannen työntekijän joukosta, kertoo Rauman kaupunki tiedotteessa.

Uudet tartunnat löytyivät niiden 235 työntekijän joukosta, jotka olivat vapautumassa karanteenista.

Telakan työntekijöiden koronatestaukset jatkuvat torstaina.

Perustuslakivaliokunta: Ravintolat voi sulkea

Kello 17.22: Eduskunnan perustuslakivaliokunta on hyväksynyt hallituksen esityksen majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta. Lainmuutoksella ravintolat voidaan siis sulkea.

Perustuslakivaliokunta moittii kuitenkin sitä, että hallitus on todennut lain säätämistä varten poikkeusolot. Valiokunnan mukaan niin ei olisi tarvinnut tehdä.

Hallituksen esityksen mukaan ravintolat suljettaisiin koronaviruksen leviämisen estämiseksi 8.–28. maaliskuuta niillä alueilla, joissa epidemia on pahimmillaan. Lain saaminen voimaan ensi viikon maanantaihin mennessä näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä.

Hallitus kokoontuu neuvottelemaan Säätytalolle

Kello 15.56: Hallitus kokoontuu Säätytalolle neuvottelemaan noin kello 16 alkaen tautitilanteesta ja sen edellyttämistä toimista, kuten valmiuslain mahdollisesta käytöstä.

Neuvotteluihin saapuessaan oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi tautitilanteen olevan huolestuttava. Hänen mukaansa hallitus tarkastelee epidemiologista tilannetta ja muun muassa terveydenhuollon kantokykyä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) painotti sitä, että kolmen viikon sulkutilan tulisi toteutua "täysimääräisesti".

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) seisahtui myös median eteen Säätytalolle saapuessaan. Häneltä kysyttiin muun muassa rakennusmaiden tartuntaryppäistä. Haataisen mukaan määräyksiä pyritään noudattamaan kaikilla työmailla, ja valvonta kuuluu esimerkiksi aluehallintovirastoille.

Tampereella siirrytään laajasti etäopetukseen

Kello 15.51: Perusopetuksessa 7.–9.-luokilla ja toisella asteella siirrytään Tampereella etäopetukseen kolmeksi viikoksi 8.-23. maaliskuuta. Tampereen tuore linjaus perustuu Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän tänään päivittämään ohjeistukseen.

Etäopetuksessa vuosiluokkien 7–9 opetus järjestään lukujärjestyksen mukaisesti. Ruokailut järjestetään ruokakassien avulla. Ensimmäinen ruokakassi on noudettavissa omalta koululta tiistaina 9. maaliskuuta. Oppilaita ja huoltajia tiedotetaan asiasta vielä tarkemmin myöhemmin.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu kertoo, että etäopetuksen käytännöt järjestetään toimipisteiden omien ohjeiden mukaisesti. Näytöt järjestetään turvallisuus huomioiden.

Lähiopetus jatkuu Tampereella vuosiluokilla 1-6, esiopetuksessa, erityisen tuen oppilailla sekä valmistavassa opetuksessa.

Poliisi tutkii epäiltyä koronakaranteenin rikkomista Iisalmessa

Kello 15.45: Poliisi tutkii Iisalmen alueella tapahtunutta laajaa koronaviruksen altistumisketjua, jossa epäiltynä on iisalmelainen yrittäjä. Tämä toimii yrittäjänä sekä joogasalilla että siivousalalla, poliisi kertoo tiedotteessa.

Poliisi sai viime viikonloppuna terveydenhuoltoviranomaisilta virka-apupyynnön toimittaa yrittäjä koronatestiin mahdollisen korona-altistumisen vuoksi.

Tapahtumasta on poliisin tiedotteen mukaan levitetty videomateriaalia muun muassa sosiaalisessa mediassa. Yrittäjä vastusti kiinniottoa. Tapausta tutkitaan virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena. Koronakaranteenimääräyksen rikkomista tutkitaan tällä hetkellä terveyden vaarantamisena. Yrittäjä on poliisin mukaan terveysviranomaisten hallussa.

Ruotsissa vuorokaudessa lähes 6 200 tartuntaa

Kello 15.38: Ruotsissa tuli ilmi keskiviikkona 6 179 uutta koronavirustartuntaa. Uusia kuolemantapauksia oli 82. Tartuntoja on nyt yhteensä yli 675 000 ja kuolleita 12 964.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä linjasi etäopetukseen siirtymisestä

Kello 14.01: Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä linjasi tänään etäopetuksen siirtymisestä.

Ennen pandemiaohjausryhmän tiedotustilaisuuden alkua koronanyrkki kertoi Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän linjanneen etäopetukseen siirtymisestä.

Koronanyrkin mukaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella suositellaan siirryttäväksi etäopetukseen perusopetuksen 7.–9. -luokilla ja toisella asteella 8.–28.3.2021 väliseksi ajaksi erityisen tuen oppilaita lukuun ottamatta.

Noin 404 000 ihmistä on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen

Kello 13.54: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että yli 404 000 ihmistä on saanut Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen. Määrä on kasvanut eilisestä noin 20 000 rokotetulla.

Toisen rokoteannoksen on saanut yhteensä hieman yli 82 000 ihmistä.

THL kertoi aiemmin tänään, että Suomessa on raportoitu 797 uutta koronavirustartuntaa. Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia raportoitiin neljä.

Suomessa on raportoitu neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Kello 13.34: THL: Suomessa on raportoitu neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on 258 ihmistä, joista 37 tehohoidossa.

Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on 258 ihmistä, joista 37 on tehohoidossa. Tehohoidossa olevien määrä on laskenut eilisestä kahdella, mutta sairaalahoidossa olevien määrä on noussut 11 potilaalla.

Taysin erityisvastuualueen osalta tilanne on pysynyt niin sairaalahoidon kuin kuolleisuudenkin osalta ennallaan.

Tartuntoja kirjattiin kuuteen Pirkanmaan kuntaan

Kello 11.59: THL kirjasi uusia koronavirustartuntoja kuuteen Pirkanmaan kuntaan. Yhteensä THL:n kirjaamia tartuntoja oli 36, ja ne kirjattiin seuraavasti: Tampereelle 23 (yhteensä 1 699), Nokialle seitsemän (148), Lempäälään kaksi (149), Ylöjärvelle kaksi (126), Valkeakoskelle yksi (126) ja Akaaseen yksi (38).

THL:n kuntakohtaiset tiedot päivittyvät joidenkin päivien viiveellä.

THL: Suomessa todettiin 797 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.40: Suomessa on varmistettu 797 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu kaikkiaan 59 442 koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 7 847 tartuntaa, mikä on 2 301 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Pirkanmaalla todettiin 29 koronavirustartuntaa

Kello 10.53: Pirkanmaalla on todettu 29 uutta koronavirustartuntaa. Koko epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu yhteensä 2 860 koronavirustartuntaa.

Keskiviikosta alkavan seitsemän päivän aikana tartuntoja on todettu 161 kappaletta, mikä on enemmän kuin aiemman viikon aikana todetut 96 tartuntaa.

Fimlab analysoi 1 558 koronavirusnäytettä. Näytteitä ottavat myös yksityiset toimijat, jotka kertovat positiivisista löydöksistä Tampereen yliopistolliseen sairaalaan (Tays).

Itä-Savossa bussiketjuryväs paljastui Etlä-Afrikan muunnokseksi

Kello 8.57: Itä-Savon sairaanhoitopiiri sai maanantaina loputkin tulokset bussimatkaketjusta.

Tammi-helmikuussa Itä-Savon alueella aiheutti paljon koronavirustartuntoja ryvästymä, joka sai alkunsa 26. tammikuuta bussimatkalla Helsinki–Savonlinna.

Kaikki bussiketjusta saadut 64 tartuntaa ovat varmistuneet eteläafrikkalaiseksi muunnokseksi, tiedottaa Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri.

Biden: Kesäkuuhun mennessä koronarokotteita on kaikille aikuisille Yhdysvalloissa

Kello 6.35: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi tiistaina, että Yhdysvalloilla olisi toukokuun loppuun mennessä tarpeeksi koronarokotteita kaikkien maan aikuisten rokottamiseen.

Biden on aiemmin ennustanut rokotteiden olevan kaikkien yhdysvaltalaisten saatavilla heinäkuun loppuun mennessä. Hallinto oli kuitenkin tätä ennen arvioinut jo kertaalleen, että rokotteet voisivat olla saatavilla jo kevään aikana.

Biden painotti tiistaina, että uudet ennusteet kertovat kehityksestä, mutta pelkät rokotevarastot eivät riitä, vaan edessä on vielä paljon työtä rokotusten antamiseksi.

Biden ilmoitti uusista arvioista lyhyessä puheessa, jossa hän vahvisti samalla lääkejätti Merckin sopineen kilpailijansa Johnson & Johnsonin yksiannoksisen koronarokotteen valmistamisesta.

Hallitus neuvottelee tänään valmiuslain käytöstä

Kello 6.30: Hallitus saa neuvotteluissa tuoreen epidemiologisen tilannekuvan ja katsauksen tehohoidon tilanteesta. Keskustelua käytäneen muun muassa siitä, voivatko sairaanhoitopiirit edelleen joustaa hoitotakuussa. Sairaanhoitopiirit ovat jo joustaneet paljon ja muun muassa ulkoistaneet potilaita yksityiselle puolelle.

Hallituksen varautumisen taustalla on muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin viimeviikkoinen ennuste, jonka mukaan tehohoitopotilaiden määrä kääntyy selvään kasvuun seuraavan kahden viikon ajaksi. Kaikilla rajoitustoimilla pyritään takaamaan, että terveydenhuollon kantokyky säilyy.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei kuitenkaan uskonut, että hallitus keskustelisi tänään ulkona liikkumisen rajoittamisesta.

– Tätäkin valmistelutyötä toki tehdään, koska on mahdollista, että se hetki tulee, että joudumme näin painavia asioita eduskunnalle esittämään, Marin sanoi Ylelle.

Tiistai 2.3.

Oulun sairaalaryppääseen uusia tartuntoja

Kello 22.21: Oulun kaupunginsairaalan tartuntarypäs paisuu. Tiistaina ryppääseen liittyen on tullut ilmi 11 uutta tartuntaa, joista kuusi on todettu potilailla ja viisi henkilökunnan jäsenillä. Oulun kaupungin mukaan sairastuneet ovat olleet jo valmiiksi karanteenissa.

Tartuntaryppääseen liittyen on tullut ilmi myös kaksi uutta kuolemantapausta. Kaikkiaan ryppääseen linkittyy nyt viisi kuolemantapausta. Oulun kaupunki kertoi eilen, että tuolloin ilmi tulleet kolme kuolematapaukset liittyivät saattohoidossa olleisiin potilaisiin.

Kaikkiaan tartuntoja on todettu 56, joista 38 potilailla ja 18 työntekijöillä. Oulun mukaan torjunta- ja rajoitustoimet sairaalassa jatkuvat. Henkilökunnan riittävyyden varmistamiseksi sairaalan toimintaa on supistettu.

Marin Ylellä: Käyttöön otetaan useita valmiuslain pykäliä

Kello 21.51: Hallitus on ottamassa käyttöön useita pykäliä valmiuslaista, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Ylen A-studiossa.

– Me nyt valmistelemme niitä käyttöönottoasetuksia, joita meidän on annettava eduskunnalle, koska katsomme sen välttämättömäksi. Ja me tulemme valmiuslaista ottamaan useita pykäliä käyttöön, Marin sanoi.

Pääministerin mukaan asiaa valmistellaan paraikaa, ja hallitus käsittelee sitä keskiviikkona, minkä jälkeen asia etenee eduskuntaan. Hallitus on ottamassa käyttöön ainakin pykälät 106 ja 107 sekä muita pykäliä, Marin sanoi Ylellä.

Marin sanoi Ylen tv-uutisille, että hänen mielestään liikuntapaikkojen sulkemista koskevaa lakia pitäisi täsmentää, koska aluehallintovirasto on tulkinnut lakia eri tavoin kuin hallitus.

– Sosiaali -ja terveysministeriössä arvioidaan ja pohditaan sitä, olisiko tätä lakia syytä täsmentää. Oma kantani on se, että kyllä eduskuntaan on syytä viedä tästä täsmentävä esitys.

Mahdollisia altistumisia ravintoloissa Rukalla

Kello 21.17: Viime viikolla Kuusamossa Rukalla on voinut altistua koronavirukselle kolmessa ravintolassa.

Altistua on voinut 22.–23. helmikuuta Ski Bistrossa, 23.–24. helmikuuta Ruka Scandicin aulabaarissa ja 24. helmikuuta Camp Kitchenissä. Ravintoloissa kyseisinä aikoina asioineita kehotetaan hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä.

Viime viikolla eli viikolla 8 osassa Suomea vietettiin koululaisten hiihtolomaa.

Tegnell: Ruotsi matkalla kohti koronan kolmatta aaltoa

Kello 19:49: Ruotsi näyttää olevan matkalla kohti koronaviruksen kolmatta aaltoa, sanoi Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

–Meillä Ruotsissa tartunnat valitettavasti lisääntyvät jo kolmatta peräkkäistä viikkoa, Tegnell sanoi SVT:n mukaan.

–Jos brittiläinen virusmuunnos ottaa vallan, saamme kolmannen aallon, josta tulee aika laaja.

Ruotsin sosiaalihallitus aikoo esittää uusia rajoituksia, Tegnell kertoi. Esimerkiksi kauppakeskuksissa saisi lauantaista alkaen olla enintään 500 ihmistä. Tegnellin mukaan rokotukset eivät tule estämään viruksen leviämistä.

STT: Astra Zenecan ikäraja voi muuttua myös Suomessa

Kello 19.36: Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä (KRAR) pohtii seuraavassa kokouksessaan, olisiko Astra Zeneca -koronarokotteelle Suomessa annettua 70 vuoden yläikärajaa syytä muuttaa. Asia on nousemassa esille ryhmän kokouksessa 9. maaliskuuta, sanoi asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, professori Ville Peltola STT:lle tiistaina.

– Sitä en lähde ennakoimaan, päätyykö asiantuntijaryhmä suosittamaan ikärajan muuttamista vai ei, Turun yliopistollisen sairaalan infektiotautiopin professori Peltola lisäsi.

Peltolan mukaan voi todeta, että Astra Zenecasta Britanniasta saadut tuoreet tutkimustulokset ovat olleet myönteisiä. Havainnoivassa tutkimuksessa rokote on todettu hyvin tehokkaaksi myös ikäihmisillä.

Rauman telakan jatkotestauksissa ilmi yli 50 uutta tartuntaa

Kello 19.12: Rauman telakan työntekijöillä on todettu 54 uutta koronatartuntaa, kertoo Rauman kaupunki tiedotteessa.

Eilen otettiin suunnitellusti näytteet 214 ihmiseltä, jotka olivat vapautumassa karanteenista. Heidän joukostaan löytyivät uudet tartunnat. Viikonlopun aikana telakan työntekijöiltä löytyi 24 uutta tartuntaa.

Kaikkiaan telakkaan liittyviä tartuntoja on ilmennyt 324 noin tuhannen työntekijän joukosta.

Ranska hyväksyi Astra Zenecan rokotteen käytön yli 65-vuotiaille

Kello 18.57: Ranska on hyväksynyt Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen antamisen myös 65–74-vuotiaille, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Vielä viime kuussa hallitus linjasi, että rokote on käytössä vain alle 65-vuotiaille.

Ranskan viranomaisten mukaan rokotteen tehosta yli 65-vuotiaiden ryhmässä ei ollut tuolloin riittävästi näyttöä. Myöhemmät tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että rokote on tehokas myös vanhemmilla ikäryhmillä.

EU:n lääkevirasto on hyväksynyt rokotteen käytön kaikille ikäryhmille, mutta jäsenmaat voivat itse päättää mahdollisista rajoituksista. Suomessa Astra Zenecan koronarokotteella rokotetaan vain alle 70-vuotiaita.

Tays julkisti uusia altistumispaikkoja

Kello 18.35: Tays tiedotti tiistai-iltana uusista mahdollisista altistumispaikoista helmikuun loppupuolelta.

Paikat ovat Lielahden Prisma 22. ja 23.2. kello 12–14, Kahvila Paakari Kangasala 23.2. kello 14–14.30, Kuntosali Polte Nekala 26.2. kello 15–17, Kaupinojan sauna 26.2. kello 19.30–20.30.

STM tilojen sulkemisesta: Lainsäädännön täsmentämistä harkittava

Kello 17.21: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on vastannut Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) tuoreeseen päätökseen, jonka mukaan avin aiempi päätös yksityisten ja julkisten tilojen sulkemisesta koronavirusepidemian takia pysyy voimassa.

Kyse on ollut epätietoisuudesta siitä, mikä taho voi päättää yksityisten tilojen sulkemisesta koronavirusepidemian aikana. STM kertoo harkitsevansa lainsäädännön täsmentämisen tarvetta, jotta toimeenpano paremmin vastaisi lainsäätäjän tahtoa.

Ministeriö sanoo keskustelleensa tilanteesta aluehallintovirastojen kanssa. Keskusteluissa on todettu, että lainsäädäntöä on mahdollista tulkita eri tavoin.

Ruotsissa lähes 12 000 uutta tartuntaa

Kello 16.59: Ruotsissa raportoitiin tiistaina 11 804 uudesta tartunnasta, jotka on todettu viime perjantain jälkeen. Tartuntoja on koko ajalta jo yli 669 000.

Kuolintapauksia oli samana aikana 56. Kuolleita on nyt yhteensä 12 882.

Vehviläinen: Ravintolalaki ei ehdi maanantaiksi

Kello 16.56: Eduskunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) ei usko, että ravintoloiden aukioloa rajoittava laki ehtii voimaan ensi maanantaiksi, kertoo Karjalainen.

Hallituksen suunnittelema aikataulu koronaviruksen torjumiseen tarkoitettujen lakien käsittelyyn vaikutti Vehviläisen mukaan alun perinkin liian tiukalta.

Vehviläisen mukaan hallituksen julki kertoma lain voimaantulo 8. maaliskuuta näytti jo viime viikolla epärealistiselta, kun esitystä ei annettu eduskunnalle saman tien, vaan vasta maanantaina.

STM:n uusia ohjeita käsitellään keskiviikkona

Kello 15.43: Suomessa siirryttiin maanantaina poikkeusoloihin. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on ohjeistanut sairaanhoitopiirejä alkuviikosta saapuneella uudella ohjekirjeellä.

Uusien ohjeiden mukaan epidemian leviämisvaiheen toimenpiteet tulee ottaa käyttöön kunkin alueen epidemiologisista tunnusluvuista riippumatta.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä kokoontuu keskiviikkona 3. maaliskuuta käsittelemään uusien ohjeiden mukaisia toimenpiteitä ja pitää sen jälkeen mediainfon iltapäivällä.

Lue lisää: Ratkaisua suosituksista siirrettiin huomiseen, ministeriön uudet ohjeet suosittavat koviin toimiin – katso tallenne Pirkanmaan koronanyrkin infosta

Finlandia-talo irtisanoo joka kolmannen

Kello 14.54: Finlandia-taloa hallinnoiva osakeyhtiö irtisanoo kolmanneksen henkilöstöstään yt-neuvotteluiden päätteeksi. Työsuhde päättyy 22 ihmiseltä, kun henkilöstöä oli kokonaisuudessaan ennen neuvotteluiden alkua kuutisenkymmentä.

– Pitkittynyt koronakriisi yhdistettynä tulevaan perusparannukseen vähentää Finlandia-talo Oy:n henkilöstötarvetta vuosiksi eteenpäin, tiedotteessa sanotaan.

Toimitusjohtaja Johanna Tolonen sanoo, että yhtiön liikevaihto putosi viime vuonna noin 80 prosenttia koronaviruksen rajoitettua tapahtumien järjestämistä.

Kangasalla varhaiskasvatuksessa koronavirustartunta

Kello 13.34: Kangasalan varhaiskasvatuksessa on todettu koronatartunta, tiedottaa Kangasalan kaupunki. Altistuneita on noin 10, ja heihin ollaan yhteydessä tiistain aikana. Mahdollisesti lievästi altistuneita on noin 10 ja heille lähetetään henkilökohtainen tekstiviesti.

Avi: Pääkaupunkiseudulla päätös tilojen sulkemisesta pysyy ennallaan

Kello 13.32: Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) mukaan ei ole syytä muuttaa päätöstä, jonka se teki 26. helmikuuta muun muassa yksityisten tilojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Päätös koskee muun muassa kuntosaleja, yleisiä saunoja, kylpylöitä sekä sisäleikkipuistoja.

Päätös on voimassa Espoossa, Helsingissä, Kauniaisessa ja Vantaalla sekä Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Sipoossa ja Tuusulassa 1.–14.3.

Aluehallintovirasto keskusteli asiasta sosiaali- ja terveysministeriön kanssa sen jälkeen, kun päätöksestä oli syntynyt laajaa epätietoisuutta.

Aluehallintovirastot ja ministeriö tulkitsivat eri tavoin tartuntatautilain suomaa mahdollisuutta sulkea yksityisten yritysten tiloja koronaepidemian hillitsemiseksi.

Avin mukaan tilat saavat olla auki, jos toimintaa rajoitetaan enimmillään 10 henkeen. Rajatuissa ulkotiloissa sulkumääräys koskee yli 50 hengen tiloja.

Vantaan kaupunki pyytää jäljitysapua Puolustusvoimilta

Kello 12.24: Vantaan kaupunki on tehnyt puolustusvoimille virka-apupyynnön koronaviruksen tartunnanjäljittämiseen, kertoo Helsingin Sanomat.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen vahvistaa asian.

– Tartunnanjäljitykseen on tartuttu erittäin nopeasti ja tarkoitus on viikossa kolminkertaistaa tartunnanjäljityksen resurssit.

Vantaa on ollut suurissa ongelmissa takkuilevan tartunnanjäljityksen kanssa. Viljasen mukaan henkilökuntamäärä ei ole aiemmin riittänyt selvitystyön tarpeeseen.

Taysin alueella kolme tehohoidossa, sairaalahoidon tarve kasvaa Oysissa

Kello 12.21: Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella sairaalahoidossa olevien määrä kasvoi yhdellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurannassa kerrottiin tehohoidon tarpeen kasvaneen yhdellä henkilöllä.

Suurin nousu sairaalahoidon tilanteessa on Oulun yliopistollisen sairaalan (Oys) alueella, jossa sairaalahoitoa tarvitsevien määrä kasvoi kymmenellä. Yhdeksän on perusterveydenhuollon osastolla.

Suomessa kerrottiin viidestä uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemasta

Kello 12.13: Suomessa raportoitu viisi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo THL. Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on 247 ihmistä, heistä 39 tehohoidossa.

Taysin erityisvastuualueella kerrottiin yhdestä uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemasta. Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Pirkanmaalla kirjattiin uusia tartuntoja kahteen kuntaan

Kello 11.51: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kirjasi uusia tartuntoja kahteen kuntaan Pirkanmaalla. Tampereelle kirjattiin seitsemän uutta tartuntaa (yhteensä 1 663) ja Ylöjärvelle kaksi (yhteensä 120).

Suomessa on raportoitu 581 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.48: Suomessa raportoitu 581 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana raportoitu 2 335 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä Suomessa on todettu koko epidemian aikana 58 645 koronavirustartunaa.

Terveysviranomaiset varoittavat muunnosten voivan heikentää USA:n koronatilannetta

Kello 11.19: Yhdysvalloissa tartuntatautivirasto CDC varoittaa, että virusmuunnokset voivat heikentää uudestaan maan parantunutta koronavirustilannetta, kertoo muun muassa CNN. CDC:n mielestä koronarajoituksista täytyisi vielä pitää kiinni, jotta viime aikojen ponnistelut eivät mene hukkaan.

Uusien koronatartuntojen määrä Yhdysvalloissa alkoi laskea jyrkästi tammikuun puolivälissä, mutta viime viikolla lasku vaikutti pysähtyvän. CDC:n mukaan helpommin tarttuvat virusmuunnokset voivat kääntää tartunnat nousuun, jos amerikkalaiset eivät pysy valppaina.

Noin 15 prosenttia yhdysvaltalaisista on saanut vähintään yhden rokoteannoksen, mutta laumasuojaan on vielä matkaa.

Suomessa valmistellaan sähköistä koronarokotustodistusta

Kello 10.12: Suomessa valmistellaan sähköistä koronarokotustodistusta, joka olisi saatavilla Omakanta-palvelussa, kertoo Omakanta Twitter-tilillään.

Todistus pyritään saamaan käyttöön toukokuussa 2021.

Sähköinen rokotustodistus olisi mobiililaitteella näytettävä tieto rokotuksesta. Tieto olisi luettavissa joko viivakoodina tai QR-koodina, ja sen voisi myös tulostaa paperisena. Jos ei käytä Omakantaa, todistuksen voi saada myös paperisena rokotuksen antajalta.

Tällä hetkellä ei vielä ole päätetty tilanteista, joissa koronarokotustodistusta vaadittaisiin, mutta todennäköisesti siitä hyötyisivät ulkomaille matkustavat.

Tesoman koulutalossa 28 karanteeniin

Kello 10.08: Tampereen Tesoman koulutalossa olleella henkilöllä todettiin viime viikon lopulla koronavirustartunta. Koulussa taudille altistui 25 oppilasta ja 3 henkilökunnan jäsentä. Altistuneisiin on oltu yhteydessä ja heidät on asetettu karanteeniin, Tesoman koulun rehtori Panu Pitkänen kertoo.

Pitkäsen mukaan altistuneiden karanteeni kestää käytännössä talviloman ajan. Koulussa jatketaan lähiopetusta kaikkien osalta normaaliin tapaan loman jälkeen, mikäli opetukseen vaikuttavia uusia koronalinjauksia ei anneta, Pitkänen sanoo.

Kaikkiin Tesoman koulutalon tiloihin, joissa koronaa sairastanut on liikkunut, tehdään hygieniasiivous ennen kouluun paluuta 8. maaliskuuta.

HS: Marinin mukaan hallitus ei ole asettanut aikataulua ravintoloiden sulkuun

Kello 9.46: Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiistää hallituksen asettaneen eduskunnalle lain käsittelyä koskevia aikatauluja vastauskirjeessään eduskunnan puhemiehelle Anu Vehviläiselle (kesk.) ja pääsihteerille Maija-Leena Paavolalle. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Vehviläinen ja Paavola olivat Helsingin Sanomien mukaan arvostelleet maanantaisessa kirjeessään hallitusta siitä, että se kiirehtii eduskuntaa koronaviruksen torjumiseen tarkoitettujen lakien valmistelussa.

Maanantai-iltana lähettämässään vastauksessa Marin esittää hallituksen toimineen eduskunnan puhemieheltä saadun aikatauluarvion pohjalta.

THL: Alkoholin matkustajatuonti puolittui vuonna 2020 pandemian vuoksi

Kello 9.42: Alkoholin matkustajatuonti puolittui vuonna 2020 koronaviruspandemian vuoksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna tuonti väheni 52 prosenttia 6,2 miljoonasta litrasta 3,0 miljoonaan litraan.

Alkoholin matkustajatuontia on mitattu vuodesta 2004 alkaen ja viime vuosi oli mittaushistorian alhaisin. Suurinta lasku oli väkevien alkoholijuomien tuonnissa, joka väheni 56 prosenttia.

Alkoholijuomia Suomeen tuoneiden keskimääräinen kertalasti kuitenkin kasvoi viime vuonna 17,9 litraan vuoden 2019 11,5 litrasta.

Tieto uusista korona-altistumisista Kauraslammen koulussa Ylöjärvellä

Kello 9.28: Kauraslammen koulussa Kuusistontien päätoimipisteessä todettiin uusia korona-altistumisia, tiedottaa Ylöjärven kaupunki.

Alakoulun oppilaita ja opetushenkilöstöä altistui koronavirukselle viikon 8 lopulla. Uusien altistuneiden karanteeni koskee noin 20:tä oppilasta ja muutamaa henkilökunnan jäsentä.

Kauraslammen koulu tiedotti korona-altistumisista jo aiemmin. Viikolla 8 kerrotut tiedot koskivat lähes 50:tä alakoulun oppilasta ja muutamaa henkilökunnan jäsentä.

Oppilaat ovat tällä viikolla (viikko 9) talvilomalla.

Pirkanmaalla todettiin 26 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.17: Pirkanmaalla on todettu 26 uutta koronavirustartuntaa. Koko epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu yhteensä 2 831 koronavirustartuntaa.

Fimlab analysoi 460 koronavirusnäytettä. Näytteitä ottavat myös yksityiset toimijat, jotka kertovat positiivisista löydöksistä Taysiin.

Tays kertoo, että suuri osa tartunnoista liittyy uuteen vaihto-opiskelijoiden tartuntaketjuun, jonka kaikki altistuneet ovat nyt karanteenissa.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedottaa edellisenä päivänä todetut tartunnat aamuisin.

WHO: Koronavirusta ei kukisteta tämän vuoden aikana

Kello 7.48: Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan on epärealistista, että koronaviruspandemiasta selvittäisiin vuoden loppuun mennessä.

Järjestön johtoon kuuluvan Michael Ryanin mukaan on kuitenkin mahdollista, että viruksen aiheuttama kriisi helpottuu, jos sairaalahoidon tarvetta ja koronavirukseen liittyviä kuolemia onnistutaan vähentämään.

Ryan huomauttaa, että virus on yhä voimissaan, sillä maailmanlaajuiset tartuntamäärät ovat jälleen lähteneet nousuun usean viikon laskun jälkeen.

Eduskunnan puheenjohtaja moittii hallitusta ravintoloiden sulkemisen kiirehtimisestä

Kello 6.19: Eduskunnan puheenjohtaja, keskustan Anu Vehviläinen ja eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola arvostelevat maan hallitusta siitä, että se kiirehtii eduskuntaa koronaviruksen torjumiseen tarkoitettujen lakien valmistelussa. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan Vehviläinen ja Paavola lähettivät maanantaina asiaa koskevan kirjeen pääministeri Sanna Marinille (sd.), valtioneuvoston jäsenille ja valtioneuvoston oikeuskanslerille.

HS:n mukaan kirjeessä viitataan erityisesti ravintoloiden sulkemista koskevaan lakiin, jonka kiirehtiminen asettaa Vehviläisen ja Paavolan mukaan eduskunnan kiusalliseen tilanteeseen.

CNN: Trumpit saivat koronarokotteen tammikuussa

Kello 6.15: Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania saivat koronarokotteen Valkoisessa talossa tammikuussa, kertoo uutiskanava CNN. Trumpin virkakausi päättyi tammikuun lopulla. CNN kertoo lähteekseen ex-presidentin neuvonantajan.

Median mukaan on epäselvää, mitä rokotetta pariskunta sai ja kuinka monta annosta he ovat saaneet.

Trumpin päätös ottaa rokote kaikessa hiljaisuudessa, poissa julkisuudesta, eroaa hänen seuraajansa lähestymisestä rokotuksiin, CNN kirjoittaa. Nykyinen presidentti Joe Biden ja varapresidentti Kamala Harris saivat rokotteen suorassa lähetyksessä joulukuussa.

Paikallista aikaa sunnuntaina pitämässään puheessaan Trump kehotti kannattajiaan ottamaan rokotuksen. Virkakaudellaan hän toistuvasti vähätteli koronaviruksen aiheuttaman taudin vakavuutta.

Trump oli lokakuussa sairaalahoidossa saatuaan koronavirustartunnan. Niin ikään Melania Trump on aiemmin saanut tartunnan.

Yhdysvalloissa on todettu määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja niihin liittyviä tartuntoja maailmassa. Asia selviää yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta. Kuolleita on yli puoli miljoonaa. Tartunnan on saanut yli 28,6 miljoonaa ihmistä.

Maanantai 1.3.

Kuljettajia altistunut, bussivuoroja perutaan Valkeakoskella

Kello21.56: Viisi Valkeakosken Liikenteen kuljettajaa on altistunut koronavirustartunnalle, Valkeakosken Liikenne tiedotti sunnuntaina. Altistuneet kuljettajat on asetettu karanteeniin.

–Lähde on meidän ja terveysviranomaisten tiedossa, eikä se ole tapahtunut linja-liikenteessä, ei edes linja-autossa eikä kyseessä ole kuljettajamme,toimitusjohtaja Heini Ojala sanoo tiedotteessa.

Altistumisten vuoksi osa vuoroista jää ajamatta 1.–5. maaliskuuta. Esimerkiksi palvelubussin eli Sampobussin linjat jäävät ajamatta. Valkeakosken kaupungin mukaan kuljetukset järjestetään vaihtoehtoisin tavoin 1.–9. maaliskuuta.

Lisäksi seuraavat vuorot peruuntuvat: 7.28 Sointula–Eerola - tori, 8.05 Tori–Sointula, 13.15 Tori–Kelhi, 15.05 Valkeaksoki–Viiala–Toijala ja 16.05 Toijala–Valkeakoski, 6.35 ja 15.10 Valkeakoski–Uskila–Hämeenlinna, 8.10 ja 16.10 Hämeenlinna–Uskila–Valkeakoski, 9.10, 13.10 ja 14.10 Valkeakoski–Uskila sekä 9.25, 13.35 ja 14.30 Uskila–Valkeakoski.

WHO: Koronavirusta ei kukisteta tämän vuoden aikana

Kello 21.41: Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan on epärealistista, että koronaviruspandemiasta selvittäisiin vuoden loppuun mennessä.

Järjestön johtoon kuuluvan Michael Ryanin mukaan on kuitenkin mahdollista, että viruksen aiheuttama kriisi helpottuu, jos sairaalahoidon tarvetta ja koronavirukseen liittyviä kuolemia onnistutaan vähentämään.

Ryan huomauttaa, että virus on yhä voimissaan, sillä maailmanlaajuiset tartuntamäärät ovat jälleen lähteneet nousuun usean viikon laskun jälkeen.

Rauman telakalla 24 uutta tartuntaa

Kello 21.32: Rauman telakan työntekijöillä todettiin viikonlopun aikana yhteensä 24 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Satasairaala. Tartunnan saaneet ovat olleet jo valmiiksi karanteenissa.

Kaikkiaan telakkaan suoraan liittyviä tartuntoja on todettu nyt 270. Telakalla työskentelee noin tuhat ihmistä.

Satasairaalan mukaan Rauman tautitilanteen vuoksi on vaikea arvioida tarkasti, miten miten paljon lähiviikkoina tarvitaan sairaalahoitoa. Karkean arvion mukaan lähiaikoina noin 15 potilasta voi joutua sairaalaan ja 2–3 potilasta tehohoitoon.

Ghanan presidentistä maailman ensimmäinen covax-rokotettu

Kello 21.14: Ghanan presidentistä Nana Akufo-Addosta, 76, tuli tänään maailman ensimmäinen ihminen, joka sai ilmaisen koronarokotuksen WHO:n covax-ohjelman kautta. Myös presidentin vaimo Rebecca sai rokotteen.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestö WHO:n covax-ohjelman tarkoituksena on edistää koronarokotteiden maailmanlaajuista tasapuolista saatavuutta. Rikkaat maat voivat ohjelman kautta tukea köyhempiä maita rokotteiden hankkimisessa.

Ghanaan on lähetetty yhteensä 600 000 annosta lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotetta. Covax-ohjelman kautta on määrä toimittaa siihen kuuluville maille kaksi miljardia annosta koronaokotetta vuoden loppuun mennessä.

Marin: Valmiuslain pykäliä ei sovelletakaan vielä miltään osin

Kello 20.11: Hallitus selvittää uudelleen valmiuslain 106. ja 107. pykälien käyttöä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi maanantai-iltana Twitterissä, että pykäliä ei sovelleta miltään osin ennen kuin asia on selvitetty oikeudellisesti vielä kertaalleen.

Aiemmin päivällä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Marin oli sanonut, että valmiuslaista otettaisiin ”soveltuvin osin” käyttöön pykälät 106 ja 107. Niistä ei hänen mukaansa kuitenkaan annettaisi käyttöönottoasetuksia eduskunnalle.

Kolme potilasta kuollut Oulun kaupunginsairaalan tartuntaryppäässä

Kello 19.47: Kolme saattohoidossa ollutta ja koronavirustartunnan saanutta potilasta on kuollut Oulun kaupunginsairaalassa. Oulun kaupunki kertoo, että sairaalan tartuntaryppääseen liittyen on tullut maanantaina ilmi kahdeksan uutta tartuntaa.

Kaikkiaan tartunnan on saanut 32 potilasta ja 13 työntekijää. Lisäksi 10 potilasta ja 18 työntekijää on altistunut.

Oulun mukaan torjunta- ja rajoitustoimet sairaalassa jatkuvat. Alkuviikon aikana on tarkoitus toteuttaa uusia testauskierroksia.

WHO: Tartunnat kääntyivät nousuun maailmanlaajuisesti

Kello 19.36: Koronavirustartuntojen määrä maailmassa kasvoi viime viikolla ensimmäistä kertaa seitsemään viikkoon, sanoi Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus maanantaina.

Tedrosin mukaan tartuntojen lisäys oli "pettymys, mutta ei yllätys". Hän kehotti maailman maita olemaan antamatta periksi viruksen leviämistä estävissä toimissa.

Ravintolat sulkeva lakiesitys eduskuntaan

Kello 18.45: Hallitus antoi eduskunnalle tänään lakiesityksen, jolla ravintolat on määrä sulkea kolmeksi viikoksi 8.–28. maaliskuuta koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Sulku noudattaisi käytännössä samaa mallia kuin viime keväänä.

Sulku koskisi alueita, joissa koronavirusepidemia on leviämis- ja kiihtymisvaiheessa. Pirkanmaa on epidemian kiihtymisvaiheessa. Ruoan ulosmyynti olisi edelleen sallittua.

Niin kahvilat, baarit, yökerhot kuin ruokaravintolatkin sulkisivat ovensa. Myös terassit olisi suljettava. Sen sijaan henkilöstöravintolat ja muut ravintolat, jotka eivät ole avoinna yleisölle, saisivat pitää ovensa auki.

Eduskunta käy lähetekeskustelun lakiesityksestä heti tiistaina. Eduskunnassa on istuntovaraus tällä viikolla myös lauantaina siltä varalta, että lain käsittely sitä vaatii.

Päijät-Häme siirtyi leviämisvaiheeseen

Kello 17.59: Päijät-Häme on siirtynyt koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen, Päijät-Hämeen alueellinen koronayhteistyöryhmä totesi tänään. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella koronaviruksen tapausmäärät ovat kahden viime viikon aikana kaksinkertaistuneet.

Hyvinvointiyhtymän alueella on otettu käyttöön uusia suosituksia ja rajoituksia, jotka ovat voimassa maaliskuun lopulla. Muun muassa yksityis- ja yleisötilaisuudet suositellaan rajaamaan enintään kuuteen ihmiseen.

Ravintoloille 50 miljoonan euron kompensaatio

Kello 17.50: Ravintoloille on työministeri Tuula Haataisen (sd.) mukaan valmistelussa kohtuullinen kompensaatio taloudellisista menetyksistä, joita rajoituksista aiheutuu.

Hallituksen esityksestä selviää, että hyvitystä arvioidaan maksettavan 50 miljoonaa euroa kolmen viikon ajalta. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa totesi, että ravintoloiden kiinteiden kustannusten määrä kolmen viikon ajalta on lähes 140 miljoonaa euroa.

Ylöjärvellä 49 alakoulun oppilasta karanteeniin

Kello 17.17: Ylöjärvellä Kauraslammen yhtenäiskoulun oppilaita ja henkilökuntaa on viime viikolla altistunut koronavirukselle. Ylöjärven kaupunki kertoo, että karanteeniin on asetettu 49 alakoulun oppilasta ja muutama henkilökunnan jäsentä.

Sunnuntaina kerrottiin, että altistumisia on tapahtunut koulun Kuusistontien päätoimipisteellä. Tuolloin kerrottiin myös, että altistuneisiin ollaan yhteydessä suoraan.

Kuluva viikko on Pirkanmaalla koulujen talvilomaviikko.

Massatestaus Areena-työmaalla Tampereella

Kello 16.15: Areena-työmaalla tehdään Tampereella koronatesti 400 työntekijälle. Työmaalla työskentelevistä kymmeneltä on löytynyt maanantaihin mennessä koronavirus.

Terveysviranomainen on asettanut tähän mennessä karanteeniin työmaalta 50–60 henkilöä. Viime viikon aikana työmaan väestä todettiin koronatartunta kahdeksalla. Kaksi heistä on samasta yrityksestä, loput eri yrityksistä.

Lue lisää: Massatestaus tällä viikolla Areena-työmaalla Tampereella – Kymmenellä varmistettu koronavirus: ”Maskipakon valvontaa tehostetaan, että kaikki varmasti pitävät sitä”

Himoksen pohjoisrinteissä tuskin altistuttu ulkotiloissa

Kello 15.12: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti sunnuntaina Twitterissä mahdollisesta altistumisesta Jämsän Himoksen pohjoisrinteillä ja Himos Cafe Pohjoisrinteessä. Altistuminen on voinut tapahtua keskiviikkona 24. helmikuuta.

Infektio-osaston ylilääkäri Jaana Syrjänen täsmentää, että tviitissä tarkoitettaneen koko rinteiden sijaan mahdollisia ruokailuja rinteissä ja muita sisällä tapahtuneita kohtaamisia.

Jos hissijonojen turvaväleistä on huolehdittu, pohjoisrinteiden ulkotiloissa ei ole suurta altistumisriskiä.

– Ulkotiloja ei varsinaisesti pidetä tartunnan kannalta merkittävänä asiana, Syrjänen sanoo.

Jämsän hallintoylilääkärillä Unto Palosella ei ollut tietoa Himoksen tartunnasta maanantaina, joten koronapositiivinen henkilö ei ole tiettävästi jämsäläinen.

Jämsän pohjoisrinteessä on voinut altistua kello 15.15 jälkeen ja Himos Cafe Pohjoisrinteessä kello 17–17.30.

THL:n mukaan rokotteiden määrä nousee viikolla 11

Kello 15.02: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokoteannosarvion mukaan Suomeen saapuvien rokotteiden määrä nousisi viikolla 11 noin 157 000:een. Tällöin Suomeen olisi tullut maaliskuun 21. päivään mennessä kaikkiaan noin miljoona rokoteannosta.

Kun annoksia tarvitaan kaksi ihmistä kohti, määrällä olisi laskennallisesti rokotettu puoli miljoonaa ihmistä. Rokotettavina olevien määrää ei silti voi suoraan päätellä, koska rokoteannosten välillä saatetaan pitää taukoja.

Viikolla 10 maahan on tulossa THL:n arvion mukaan 83 000 rokoteannosta.

MTV: Leijonissa 12 koronatartuntaa

Kello 14.47: Helmikuussa jääkiekon miesten EHT-turnauksessa Ruotsissa pelanneessa Suomen joukkueessa on ilmennyt lisää koronavirustartuntoja, kertoo MTV Urheilu.

Jääkiekkoliiton toimitusjohtajan Matti Nurmisen mukaan Leijonissa pelaajat ja johtoryhmä mukaan lukien korona on todettu joukkueen 12 jäsenellä. Puolitoista viikkoa sitten liitto tiedotti, että tartuntoja oli viidellä joukkueen jäsenellä, tuolloin kolmella pelaajalla ja kahdella johtoryhmän henkilöllä.

Myös turnaukseen osallistuneissa Ruotsin ja Tshekin joukkueissa on uutisoitu todetun koronavirustartuntoja.

Taysin alueella 29 sairaalahoidossa koronan vuoksi

Kello 14.03: Taysin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa yhteensä 29 potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. 12 potilasta on erikoissairaanhoidon osastoilla ja 15 potilasta perusterveydenhuollon osastoilla. Taysin alueella sairaalahoidon kapasiteetissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime viikosta.

Suomessa kahdeksan uutta koronakuolemaa

Kello 13.54: Suomessa on todettu maanantaina kahdeksan uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kuolemista kuusi on tapahtunut HYKSin erityisvastuualueella. OYSin ja TYKSin erityisvastuueilta raportoitiin yhdet kuolemat.

Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa THL:n mukaan nyt yhteensä 750 kappaletta.

EK vaatii nopeita täsmätoimia sulkutoimien kohteeksi joutuville toimialoille

Kello 12.46: Elinkeinoelämän keskusliitto EK esittää kriisitoimia, joilla lievennettäisiin koronan aiheuttaman sulkutilan iskua pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

– Kaikkein akuutein asia on täsmätuki niille toimialoille, jotka ovat sulkutoimien kohteena maaliskuun 8. päivä lähtien. Kun joudutaan liiketoiminta sulkemaan, kiinteät kulut jatkavat juoksemistaan, kertoi EK:n pk-johtaja Petri Vuorio STT:lle.

EK esittää ravintolayrittäjille ja muille sulkutoimien kohteena oleville yrityksille tukea, joka kattaisi enimmillään sata prosenttia sulkutilan aikaisista kiinteistä joustamattomista kustannuksista.

Toinen EK:n ehdotus on, että yritysten kustannustuen kolmatta rahoituskierrosta on aikaistettava siten, että haku saadaan avattua maaliskuun aikana. EK:n mukaan liikevaihdon laskukriteeri tulee alentaa 20 prosenttiin ja kiinteiden kustannusten omavastuuta on laskettava.

Kolmanneksi EK:n viisikohtaisessa ohjelmassa ehdotetaan myös määräaikaista alennusta arvonlisäveroon niin, että 10 ja 14 prosentin verokannat laskettaisiin 5 prosenttiin siinä vaiheessa, kun yritystoiminta taas avautuu.

Järjestö esittää myös takautuvaa tappiontasausta siten, että yritys voisi saada vuonna 2021 veronpalautusta vuoden 2020 tappioidensa perusteella. Vastaava järjestelmä on jo käytössä Norjassa.

Uusia tartuntoja Tampereelle, Ylöjärvelle ja Punkalaitumelle

Kello 11.45: THL raportoi maanantaina uusia koronatartuntoja Pirkanmaan kunnista Tampereelle, Ylöjärvelle ja Punkalaitumelle. Tampereelle merkittiin 7 tartuntaa, Ylöjärvelle 2 tartuntaa ja Punkalaitumelle 1 tartunta.

THL: Suomessa todettu 392 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.38: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 392 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 58 064 koronavirustartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 7 402 tartuntaa, mikä on 2 222 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana on raportoitu 3 932 tartuntaa. Tämä on 462 enemmän kuin edeltävien seitsemän päivän aikana.

Liikalihavuus saattaa heikentää Pfizerin ja Biontechin rokotteen tehoa

Tutkimuksen mukaan liikalihavuus saattaa heikentää Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen tehoa

Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokote voi tehota heikommin ihmisiin, joilla on liikalihavuus, kertoo sanomalehti The Guardian. Väite perustuu vielä toistaiseksi vertaisarvioimattomaan italialaiseen tutkimukseen, jonka mukaan liikalihavilla terveydenhuollon työntekijöillä todettiin koronavirusrokotteen saamisen jälkeen vain noin puolet siitä vasta-ainemäärästä, mitä normaalipainoisilla.

Tutkimuksessa otoksena oli 248 terveydenhuollon työntekijää.

Vaikka tästä ei voi vetää suoria johtopäätöksiä rokotteen tehokkuuden suhteen, saattavat liikalihavat tarvita ylimääräisen tehosteannoksen rokotetta, jotta voidaan varmistaa, että heidät on riittävän hyvin suojattu koronavirustartunnalta.

Liikalihavuudella on todettu jo aikaisemmin olevan negatiivisia vaikutuksia koronavirustartunnan saaneille. Tutkimusten mukaan liikalihavuus lisää riskiä kuolla koronaviruksen aiheuttamaan tautiin lähes 50 prosentilla ja lisää riskiä joutua sairaalaan 113 prosentilla.

Pirkanmaalla 10 uutta koronatartuntaa

Kello 9.19: Pirkanmaalla on todettu 10 uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Fimlab tutki sunnuntaina alueelta 686 näytettä.

Viime viikon aikana Pirkanmaalla todettiin 126 koronatartuntaa. Koko pandemian aikana Pirkanmaalla on nyt todettu yhteensä 2 805 tartuntaa.

Valtioneuvosto toteaa tänään poikkeusolot

Kello 7.30: Tänään kello 11.45 alkavassa valtioneuvoston yleisistunnossa todetaan poikkeusolot. Pääministeri Sanna Marin (sd.) ennakoi toteamista perjantaina Twitterissä ja sanoi koronatilanteen olevan vakava ja pahenevan nopeasti.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi torstaina STT:lle, että poikkeusoloista vallitsee jo yhteisymmärrys.

Lisäksi valtioneuvoston yleisistunnossa annetaan esitys laista ravintoloiden sulkemiseksi kolmen viikon ajaksi. Asialla on kiire, koska ravintoloiden kolmen viikon sulun on tarkoitus alkaa 8. maaliskuuta. Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) on kertonut, että lain käsittely vie minimissään neljä päivää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?