Koronasuositukset jatkuvat – virusmuunnos ei ole vaikuttanut epidemiatilanteeseen Pirkanmaalla - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronanyrkki päätti: Vanhat koronasuositukset jatkuvat Pirkanmaalla – Virusmuunnos ei ole vielä vaikuttanut epidemiatilanteeseen

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä ei nähnyt aihetta muuttaa voimassaolevia suosituksia. Se muistuttaa yksityisiä toimijoita myös tartuntatautilain päivityksestä, joka tuli voimaan maanantaina.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmään eli ”koronanyrkkiin” kuuluvat muun muassa Tampereen pormestari Lauri Lyly (oik.) ja Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen (vas.).­

23.2. 15:22

Aamulehti

Pandemiaohjausryhmä päätti tiistaina pitää alueelliset suositukset voimassa hiihtolomaviikon yli 15. maaliskuuta asti.

Pirkanmaan tilanne ei anna mahdollisuutta nykyisten suositusten purkamiseen, tiedotteessa todetaan. Myös aluehallintoviraston kokoontumisrajoitus on voimassa 1. maaliskuuta asti.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kahden viikon koronailmaantuvuus oli viime viikolla 30 tartuntaa 100 000 asukasta kohden, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Koronapositiivisten osuus Fimlabissa testatuista on kuluneen viikon ajalta 0,9 prosenttia.

Viime viikolla todettiin 97 tartuntaa. Tunnetuista 70 tartunnasta kolmasosa eli 22 oli perheiden sisäisiä tartuntoja. Sukulaisten tai ystävien tapaamisista tuli 15 tartuntaa. Ulkomailta tuli 12 tapausta. Työpaikoilla todettiin yhdeksän tapausta kaikkiaan kahdeksalta eri työpaikalta. Yksityisistä juhlista tuli neljä tartuntaa, kuten myös baareista. Kolme tartuntaa tuli kotimaan matkailusta ja yksi tartunta aikuisten harrastustoiminnasta. Tartuntoja ei tullut kouluista, päiväkodeista ja lasten ja nuorten harrastuksista.

Lue lisää: Suomen koronatilanne jakautuu nyt kahtia, mutta myös Pirkanmaalla varaudutaan virusmuunnosten vaikutuksiin: ”Vääjäämätön kehitys koko Suomessa” – katso tallenne tiedotustilaisuudesta

Virusmuunnosten tartuntaketjut saatu jäljitettyä

Pirkanmaalla on tähän asti todettu viisi Etelä-Afrikan muuntovirustartuntaa, 17 Iso-Britannian ja yksi Brasilian muuntovirustartunta.

Muuntovirusten tartuntaketjut on Pirkanmaalla saatu hyvin jäljitettyä, Tays kertoo tiedotteessa. Joukkoaltistumisissa on todettu vain yksi muuntoviruksen jatkotartunta.

Pirkanmaalla varaudutaan muuntoviruksen osuuden kasvuun. Tärkeää on se, että oireiset hakeutuvat testiin ja jäljitystyö sujuu. Pirkanmaalla nämä ovat pandemiaohjausryhmän mukaan toteutuneet hyvin.

Tartuntatautilaki velvoittaa myös yksityisiä

Tartuntatautilain uusi päivitys tuli voimaan maanantaina.

Tiedotteessa muistutetaan, että Pirkanmaata koskee tällä hetkellä erityisesti lain kohta §58c. Se velvoittaa eri toimijoita, kuten yksityisiä yrityksiä, säätiöitä, kuntia ja kuntayhtymiä sekä uskonnollisia yhteisöjä ja julkisoikeudellisia laitoksia toimimaan tiloissaan koronaepidemian leviämisen estämiseksi.

Käytännössä asiakkailla ja osallistujilla on näissä tiloissa oltava mahdollisuus turvaväleihin ja käsien puhdistamiseen. Tämän lisäksi asiakkaille ja osallistujille on luotava toimintaohjeet, joilla tartuntojen leviämistä voidaan estää. Laki edellyttää tehokasta tilojen ja pintojen puhdistamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?