Kaikki koronaviruksesta 23.2. alkaen - Koronainfo - Aamulehti

Koronavirusseuranta 23.–28.2.: Pirkanmaalla oli todettu helmikuun loppuun mennessä 2 795 koronavirustartuntaa – lue tästä helmikuun viimeisen viikon tilanne

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla helmikuun viimeisellä viikolla. Tämä juttu ei enää päivity. Aamulehden tuoreimman koronaseurannan löydät osoitteesta aamulehti.fi/koronainfo.

Suomessa 302 342 ihmistä on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen 24. helmikuuta mennessä.

23.2. 6:29 | Päivitetty 2.3. 9:40

Aamulehti, STT

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 23.-28. helmikuuta.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 15.2.–22.2. pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 28.2.

Karaoke- ja tanssikielto käyttöön perjantaina

Kello 22.00: Valtioneuvoston antama asetus ravitsemisliikkeiden toiminnan rajoittamisesta astuu voimaan maanantaina 1. maaliskuuta. Ravintolat eivät esimerkiksi saa järjestää eivätkä sallia tanssimista ja karaokepaikan esiintymisiä. Asetusta aletaan sovittaa perjantaista 5. maaliskuuta alkaen.

Asetus on voimassa kesäkuun loppuun asti, mutta viranomaiset päättävät erikseen sen soveltamisesta. Koronan perus- ja kiihtymisvaiheen alueille kuten esimerkiksi Pirkanmaalla kielto on tällä erää voimassa 28. maaliskuuta asti eli yhtä kauan kuin ravintolat ovat suljettuina (8.–28.3.2021).

Iranissa koronavirus on aiheuttanut nyt yli 60 000 kuolemaa

Kello 20.24: Iranissa koronavirus on aiheuttanut epidemian alusta lähtien yli 60 000 kuolemaa, kertoi maan terveysministeriö sunnuntaina.

Iranin koronatilanne on Lähi-idän pahimpia.

– Valitettavasti viimeisen 24 tunnin aikana 93 ihmistä menetti henkensä covid-19-taudille. Koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrä on nyt 60 073, sanoi ministeriön tiedottaja Sima Sadat Lari uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lähes 83 miljoonan asukkaan maassa on sunnuntaihin mennessä todettu yhteensä yli 1,6 miljoonaa tartuntaa.

Viranomaiset ovat aiemmin arvelleet, että todelliset koronaluvut ovat todennäköisesti virallisia lukuja korkeampia.

THL: kahden viikon tartuntaluvut pompanneet lähes 2 300 tartunnalla Suomessa

Kello 18.38: Tartuntojen määrä on Suomessa kasvanut viime viikkoina selvästi. Kahden viikon aikana tartuntoja raportoitiin lähes 7 400, kun edeltävien kahden viikon aikana niitä raportoitiin noin 5 100.

Koronarokotteen oli sunnuntaihin mennessä saanut lähes 371 000 ihmistä.

Manner-Suomessa tautitilanne on selvästi vaikein Uudellamaalla, jossa koronaviruksen ilmaantuvuusluku on yli 240. Siellä tartuntoja on kahdessa viikossa todettu yli 4 100 kappaletta.

Lukujen valossa Suomen hurjin suhteellinen tautitilanne on Ahvenanmaalla, jossa alkukuun ilmaantuvuusluvusta 10 on siirrytty yli 290 tapauksen ilmaantuvuuteen. Tähän on kuitenkin riittänyt se, että 30 000 asukkaan Ahvenanmaalla tapauksia on todettu kahdessa viikossa 88, kun niitä sitä ennen oli todettu kahdessa viikossa vain 3 kappaletta.

Viimeisten kahden viikon aikana eniten tartuntoja on THL:n mukaan todettu 20–29-vuotiailla. Heti hännillä kirivät 30–39-vuotiaat ja 40–49-vuotiaat.

EU-maa Tshekki kyllästyi unionin rokoteviivästyksiin ja tilasi pistoksia Venäjältä

Kello 18.35: Koronaviruksen kovasti kurittama Tshekki on pyytänyt Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia toimittamaan EU-maalle venäläisvalmisteista Sputnik V -koronarokotetta.

Asiasta kertoi sunnuntaina maan presidentti Milos Zeman, joka perusteli pyyntöä EU:n rokotetoimitusten viivästymisellä.

– Venäjän suurlähetystön tiedot antavat ymmärtää, että se (Sputnik-toimitus) voisi saapua seuraavien muutaman päivän aikana, Zeman sanoi.

Presidentin mukaan maa aikoo harkita myös kiinalaisten rokotteiden hankkimista.

Uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan Tshekissä on ollut edellisten 14 päivän aikana sataatuhatta asukasta kohden eniten uusia koronatartuntoja. Yhteensä noin 10,7 miljoonan asukkaan Tshekissä on annettu joulukuun jälkeen vasta 650 000 pistosta.

Aiemmin tässä kuussa Unkari aloitti ensimmäisenä EU-maana rokotukset sekä venäläisrokotteella että kiinalaisen Sinopharmin rokotteella.

Altistumisia Kauraslammen koulussa Ylöjärvellä

Kello 18.10: Koronavirukselle on voinut altistua Kauraslammen koulussa, Kuusistontien päätoimipisteellä Ylöjärvellä viikolla 8. Tartunnanjäljitysyksikkö seuraa tilannetta. Osa altistuneista laitetaan viralliseen karanteeniin ja heihin ollaan erikseen yhteydessä.

Mahdollisia altistumisia useissa paikoissa Tampereella

Kello 17.25: Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiedotti sunnuntaina Twitterissä useista paikoista, joissa on voinut altistua koronavirukselle.

Virukselle on voinut altistua Tampereella 20. helmikuuta seuraavissa paikoissa: Pella’s cafessa kello 10.30–11.30, Sara Hildenin taidemuseossa kello 12–14, Pyynikin näkötornilla ja munkkikahvilassa kello 14–15.30 ja Tampereen linja-autoasemalla (Hatanpään valtatie, pitkän matkan bussit) kello 16–18.

Lisäksi altistumisia on tullut tietoon seuraavissa paikoissa Pirkanmaalla ja Jämsässä: 24. helmikuuta kello 15.15 alkaen Himoksen pohjoisrinteet ja kello 17–17.30 Himos cafe pohjoisrinne sekä 25. helmikuuta kello 13–14 Tesoman Tokmanni ja Tesoman S-market, 26. helmikuuta kello 15–16 Pirkkalan McDonalds, Palmrothintie 1 ja 25.–27. helmikuuta bussilinjat 8 ja 17.

Lue lisää: Näissä paikoissa on voinut altistua koronavirukselle Pirkanmaalla tällä viikolla – pitkä lista paikkoja eri puolilla Pirkanmaata

Levillä osa ravintoloista sulkeutuu jo nyt

Kello 17.20: Hallituksen kaavailema ravintoloiden täyssulku kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen varjostaa muun muassa hiihto- ja talviurheilukeskuksia, joissa erityisesti päivävieraiden syömisjärjestelyt vaikeutuvat.

Kittilän hiihtokeskuksessa Levillä osa ravintoloista on ilmoittanut, että nyt päättynyt viikonloppu on toistaiseksi viimeinen, eli ravintolat eivät jatka toimintaansa edes sulkuun asti, kertoo STT:lle Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

Kiinni menee muun muassa koronatartunnoista jo aiemmin julkisuutta saanut Bar Ihku. Sen omistava yhtiö Tunturiviihde sulkee kaikki ravintolansa ja aloittaa yt-neuvottelut, kertoi Kaleva lauantaina.

Helsingissä koronavirustartuntojen määrissä raju nousu

Kello 15.45: Helsingissä todettiin eilen 274 uutta koronatartuntaa, tiedottaa Helsingin kaupunki. Tartuntamäärä on selkeästi suurin yhtenä päivänä todettu määrä koko epidemia-aikana. Viime aikoina edellinen suurin päiväkohtainen tartuntamäärä on ollut 202 tartuntaa.

Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen sanoo, että kun hiihtolomat ovat loppumassa, vaarana on, että koronavirusepidemia edelleen laajenee ihmisten palatessa töihin, kouluihin ja päiväkoteihin.

Testatuista noin 5 prosentilla on koronavirustartunta. Testeissä on käyty viime päivinä paljon. Viime viikolla parhaina päivinä testausmäärät ovat olleet yli 3 000 testiä päivässä.

Helsingissä ilmaantuvuusluku on nyt 335 tartuntaa 100 000 asukasta kohden 14 vuorokaudessa.

Kahdeksassa kunnassa uusia tartuntoja Pirkanmaalla

Kello 12.20: Kahdeksassa pirkanmaalaisessa kunnassa on todettu THL:n mukaan uusia koronavirustartuntoja. Kahdeksan uutta tartuntaa on todettu Tampereella, kuusi tartuntaa Valkeakoskella, kaksi Akaassa ja Sastamalassa kummassakin, yksi Kangasalla, Lempäälässä, Pirkkalassa ja Punkalaitumella kussakin.

Suomessa 620 uutta tartuntaa

Kello 11.40: Suomessa on todettu 620 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Koronatartuntoja on todettu koko epidemian aikana Suomessa nyt 57 672.

Irlannissa ja Tanskassa mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan

Kello 10.36: Sadat ihmiset vastustivat koronarajoituksia mielenosoituksissa Irlannin pääkaupungissa Dublinissa sekä Tanskan Kööpenhaminassa myöhään lauantaina.

Molemmissa kaupungeissa mielenosoittajat huusivat koronasulkua vastustavia iskulauseita ja ampuivat poliisia ilotulitteilla.

Poliisi otti Dublinin väkivaltaisiksi yltyneissä protesteissa kiinni yli 20 ihmistä.

Kööpenhaminassa poliisi kertoi noin 1 200 ihmisen mielenosoituksen olleen pääosin rauhallinen, mutta otti kiinni kahdeksan ihmistä, joiden epäillään muun muassa rikkoneen ilotulituslakia ja käyttäneen väkivaltaa poliisia kohtaan.

Tammikuun alkupuolella Irlannissa oli suurin määrä tautitapauksia väkilukua kohden maailmassa, mutta tapausten määrä on ollut viime viikkoina laskussa. Noin viiden miljoonan asukkaan maassa on todettu yhteensä lähes 219 000 tartuntaa.

35 uutta tartuntaa Pirkanmaalla

Kello 9.27: Pirkanmaalla on todettu lauantaina 35 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Yli puolet tartunnan saaneista oli jo valmiiksi koronakaranteenissa.

Fimlab analysoi lauantaina 1 359 koronatestiä.

Perjantaina Pirkanmaalla todettiin 22 tartuntaa, torstaina 19, keskiviikkona 20, tiistaina 9 ja maanantaina 11.

Pirkanmaalla on todettu nyt koko epidemian aikana 2 795 tartuntaa.

Pulterissa on voinut altistua koronalle

Kello 9.03: Ravintola Pulterissa Tampereen Pispalassa on voinut altistua koronalle 16. helmikuuta kello 17– 22, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Tays kehottaa paikalla olleita tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan testiin lievissäkin koronaoireissa.

Britanniassa odotetaan yhä joulupaketteja Suomesta

Kello 7.57: Postinkulku Suomesta Britanniaan on ollut lähes pysähdyksissä alkuvuoden.

Osa britanniansuomalaisista odottaa yhä joulupaketteja Suomesta.

Osasyy postinkulun takelteluun on ollut Britannian EU-ero eli brexit. Uudet raja- ja tullimuodollisuudet ovat tukkineet jakelutiet.

Pääsyy on kuitenkin koronapandemia ja etenkin koronaviruksen vaarallinen brittimuunnos, joka aiheutti lentokiellon.

Koronaepidemia tuo ylitarjontaa vuokra-asunnoista

Kello 7.52: Suomen vuokra-asuntomarkkinoilla on ylitarjontaa koronapandemian ja vuosikausien sijoittajabuumin vuoksi, arvioivat asiantuntijat.

Tilastokeskuksesta eläköitynyt tilasto­asiantuntija Ilkka Lehtinen kirjoittaa Tilastokeskuksen blogissa, että vuokra-asuntojen tarjonta on lisääntynyt ”selvästi” asuntomarkkinoilla. Syynä on se, että uusista osakeasunnoista yli puolet menee vuokra-asuntosijoittajille.

Myös koronapandemia on vaikuttanut vuokramarkkinoiden tasapainoon. Matkailun pysähtyminen on Lehtisen mukaan tuonut markkinoille ”runsaasti” tarjontaa vuokra-asunnoista, jotka ennen pandemiaa olivat Airbnb-käytössä.

Vuokra-asuntojen kysyntää on puolestaan vähentänyt opiskelijoiden etäopiskelu ja ulkomaisten opiskelijoiden kato.

Johnson & Johnsonin rokote hyväksyttiin USA:ssa

Kello 7.30: Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin koronarokotteen hätätilakäytön.

Washington Postin mukaan rokotteen jakelu maassa on määrä aloittaa jo lähipäivinä.

Johnson & Johnsonin rokote on kolmas Yhdysvalloissa myyntiluvan saanut koronarokote. Se annetaan yhdellä pistoksella ja voidaan säilöä jääkaappilämpötilassa, mikä tekee sen jakelusta helpompaa kuin pakastinoloja vaativien Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteiden.

Aiemmin tällä viikolla FDA kertoi, että Johnson & Johnsonin rokote ehkäisee tehokkaasti covid-19-taudin vakavia muotoja. FDA:n keskiviikkona julkaisemien dokumenttien mukaan rokote tehoaa myös viruksen ärhäköihin muunnoksiin.

Euroopan lääkeviraston (EMA) on määrä antaa suosituksensa Johnson & Johnsonin koronarokotteesta 11. maaliskuuta. EMA:n mahdollisen hyväksynnän jälkeen myyntiluvan käsittely siirtyy EU-komissiolle.

Tulliin ei tulekaan koronakoiria

Kello 7.17: Tulli valmisteli kahdeksan kuukautta omien koronakoirien käyttöönottoa, mutta aie peruuntuu. Syynä on se, että tartuntatautilaista jätettiin viime metreillä pois koiriin liittyvä lakipykälämuotoilu. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan ei ole riittävästi näyttöä, että koira tunnistaisi covid-19-tartunnan.

Koirien oli tarkoitus työskennellä kansainväliset rajat ylittävässä liikenteessä, haistella matkustajia matkustusvirrassa ja poimia potentiaaliset koronavirustaudin kantajat. Koronakoirat olisivat näin vähentäneet pakkotestauksen tarvetta: sen sijaan että kaikki esimerkiksi Virosta saapuvat laivamatkustajat ohjattaisiin terveysviranomaisten koronatestiin, jonoon ohjattaisiin vain koiran merkitsemät maahan tulijat.

Lauantai 27.2.

Belgialainen vankila karanteeniin koronavirustartuntojen takia

Kello 22.40: Belgian kaakkoisosassa sijaitseva Namurin vankila on asetettu karanteeniin ja vangit määrätty selleihinsä, koska yli puolella vangeista todettiin testeissä koronavirustartunta.

Vankeja on yhteensä 132. Lisäksi noin 60:llä vankilan 115 työntekijästä on todettu tartunta. Ensimmäinen tartunta havaittiin viime viikon alussa.

Vangeille jaetaan hygieniatuotteita ja yksi lämmin ateria päivässä. He eivät voi ulkoilla, eikä vankilassa voi käydä vierailijoita. Vangit eivät pääse myöskään suihkutiloihin.

Italia kiristää rajoituksia useilla alueilla

Kello 22.38: Italian hallitus ilmoitti lauantaina, että koronaviruksen takia asetettuja rajoituksia kiristetään viidellä Italian 20 alueesta. Italiassa on neliportainen järjestelmä, jossa rajoitustoimia asetetaan tartuntamäärien mukaan. Tilannetta tarkastellaan viikoittain.

Ensi kertaa tammikuun lopun jälkeen kaksi aluetta asetettiin kaikkein tiukimpien rajoitusten piiriin. Alueet ovat Italian eteläosassa sijaitsevat Basilicata ja Molise. Tiukimmat rajoitukset merkitsevät, että baarit ja ravintolat suljetaan, ihmisten liikkumista rajoitetaan paljon ja kaikki ei-välttämättömät kaupat suljetaan.

Kolmella alueella rajoitukset kiristettiin toiseksi korkeimmalle tasolle. Nämä alueet ovat Lombardia, Piemonte ja Marche. Näillä alueilla esimerkiksi ravintoloista ja baareista saa myydä ruokaa mukaan otettavaksi. Liikkumista kotikaupungin ulkopuolelle rajoitetaan.

Pälkäneen kunnan Aitoon koulussa on todettu koronatartunta

Kello 22.00: Pälkäneen kunnan Aitoon koulussa on todettu koronatartunta. Pälkäneen kunta tiedotti asiasta keskiviikkona 24. helmikuuta. Koulun oppilaita ja henkilökuntaa on asetettu karanteeniin korona-altistumisen vuoksi. Altistuneita on alle 10 henkilöä. Kaikkien altistuneiden oppilaiden perheisiin on otettu yhteyttä.

Aitoon koulun 3.–6.-luokkalaiset olivat etäkoulussa torstaina ja perjantaina.

Punkalaitumen Pohjoisseudun koululla tartunta

Kello 21.51: Pohjoisseudun koulussa Punkalaitumella on todettu koronavirustartunta, Punkalaitumen kunta tiedottaa. Pohjoisseudun oppilaiden huoltajille on lähetetty asiasta tiedote Wilma-viestillä.

Tays on yhteydessä altistuneisiin ja antaa ohjeet karanteenista.

Eilen perjantaina Punkalaitumen kunta tiedotti, että yhdellä päiväkodin työntekijällä on todettu koronatartunta. Tartunnalle altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin. Hoitolasten ja henkilökunnan joukossa ei ole altistuneita, ja päiväkodin toiminta jatkuu normaalisti.

Punkalaitumella on tähän mennessä todettu 13 koronatartuntaa.

Noin 10 oppilasta karanteeniin Kangasalan Pikkolan koulussa

Kello 17.52: Kangasalan Pikkolan koulussa on todettu koronatartunta, ja altistuneita on noin 10. Asiasta tiedottaa Kangasalan kaupunki.

Terveyspalvelut ovat yhteydessä kaikkiin altistuneisiin ja heidät asetetaan karanteeniin. Jokaiselle tiedotetaan asiasta henkilökohtaisesti.

Pikkolan koulussa on yli 700 oppilasta.

Bidenin koronaelvytyspaketti hyväksyttiin edustajainhuoneessa

Kello 17.37: Presidentti Joe Bidenin ajama mittava koronaelvytyspaketti on hyväksytty Yhdysvaltojen edustajainhuoneessa äänin 219–212. Paketti, jonka loppusumma nousee 1,9 biljoonaan eli 1 900 miljardiin dollariin (1,57 biljoonaan euroon) menee seuraavaksi senaatin käsittelyyn.

Kyseessä on Yhdysvaltojen historian toiseksi mittavin elvytyspaketti. Suurin kahden biljoonan dollarin paketti hyväksyttiin pandemian alkuvaiheessa vuosi sitten.

Republikaanit ovat vastustaneet Bidenin pakettia sanoen, että se on liian laaja ja liian kallis. Minimipalkan korotus olisi republikaanien mielestä haitaksi työllisyydelle ja uhkaisi kaataa monia pienyrityksiä.

Lue lisää: Presidentti Bidenin koronaelvytyspaketti hyväksyttiin edustajainhuoneessa: pienituloiselle luvassa 1 400 euron tuki

Henriksson vahvisti ulkonaliikkumiskiellon valmistelun Ylelle

Kello 17.33: Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) vahvisti lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että hallitus on varoiksi valmistellut ulkonaliikkumiskiellon käyttöönottoa. Henriksson sanoi, että valtioneuvoston kanslia on jo viikkoja sitten lähtenyt ”varautumaan pahimpaan” varmuuden vuoksi.

– Se (ulkonaliikkumiskielto) voisi tarkoittaa, että rajoitetaan tietyn alueen ihmisten mahdollisuutta liikkua tai rajoitetaan tiettyjä kellonaikoja, jolloin ei voisi liikkua ulkona, Henriksson sanoi Ylellä.

– Toivon tietenkin itse, ettemme sellaiseen tilanteeseen joutuisi.

Ilta-Sanomat kertoi valmistelusta omien tietojensa pohjalta myöhään perjantaina.

Hallitus voisi rajoittaa kansalaisten liikkumista ja myös kajota hoitohenkilökunnan työehtoihin valmiuslain avulla. Henriksson toivoi, että niitä tai ulkonaliikkumiskieltoa ei tarvitsisi ottaa käyttöön. Ministerin mukaan hallitus on kuitenkin lähellä valmiuslain käyttöönottoa, jos alueet eivät noudata koronarajoitusten asettamisessa niille annettuja suosituksia ja ohjeita.

Eduskunnalle tulee kiire ravintolasulkua koskevan lain kanssa, arvioi oikeusoppinut

Kello 16.08: Reilun viikon kuluttua maanantaina ravintoloiden on kaavailtu sulkeutuvan tilapäisesti suuressa osassa maata. Sulkemisesta päättää eduskunta, jolle hallituksen odotetaan tuovan asiaa koskevan esityksensä alkuviikosta.

– Eduskunnalla on tosi kiire säätää se laki, koska hallituksen esitystä ei ole vielä annettu. Kyllä tiukoille menee aikataulullisesti eduskunnan osalta, sanoo valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta.

Eduskunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) on Twitterissä sanonut, että lain käsittely vie minimissään neljä päivää.

– Se on aivan minimi. Näissä kysymyksissä on otettava huomioon, että eduskunnassa se pitää käsitellä tietysti asiallisesti, ja silloin myös tämäntyyppinen hanke menee eduskunnan perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi, Viljanen sanoo.

Hallitus on kaavaillut kolmen viikon ravintolasulkua maanantaista 8.3. alkaen.

Henriksson Ylelle: Kuntavaalit voisivat olla syyskuussa, jos vaaleja pitää siirtää

Kello 16.04: Jos kuntavaaleja ei voisi koronaepidemian vuoksi järjestää huhtikuussa, niiden seuraava mahdollinen ajankohta voisi olla syyskuussa, arvioi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) Ylen Ykkösaamussa.

Henriksson korosti, että kynnys vaalien siirtämiselle on erittäin korkea. Henriksson ja eduskuntapuolueiden puoluesihteerit kokoustavat asiasta uudelleen ensi viikolla, jolloin ministerin mukaan pitää käydä ”riskikeskustelu”.

– Jos olemme poikkeusoloissa ja jos tautitilanne vielä pahenee ja jos tämän lisäksi vielä joudumme ottamaan käyttöön rajoituksia liikkumiseen, niin silloin haaste järjestää vaaleja huhtikuussa alkaa olla ylipääsemätön, Henriksson sanoi.

Oikeusministeri uskoo äänestysaktiviisuuden laskevan viime vaaleista. Vuoden 2017 kuntavaaleissa äänestysprosentti oli noin 59 prosenttia.

Gallupsuosiossa paistatellut oppositiopuolue perussuomalaiset on vastustanut vaalien siirtoa. Vaalit on tarkoitus järjestää näillä näkymin 18. huhtikuuta.

Uuden-Seelannin Aucklandiin viikon ulkonaliikkumiskielto

Kello 12.32: Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on määrännyt maan suurimpaan kaupunkiin viikon mittaisen ulkonaliikkumiskiellon. Aucklandissa saa sunnuntaista lähtien poistua kotoa vain välttämättömiä ostoksia tai töitä varten.

1,7 miljoonan asukkaan kaupungissa on todettu uusi koronavirustartunta, jonka alkuperää ei ole voitu suoraan yhdistää viime viikkojen muihin tartuntoihin.

Avi: Yli 10 hengen tilat saavat olla auki edelleen

Kello 12.21: Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tähdentää, että toistaiseksi on noudatettava sen antamaa määräystä vain yli 10 hengen tilojen sulkemisesta.

Näin siitä huolimatta, vaikka päätökseen tehtäisiinkin myöhemmin muutoksia sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vaatimuksesta.

STM:n ja avin välinen riita laintulkinnasta on herättänyt hämmennystä. Ministeriö on vaatinut tilojen täyssulkua. Avi taas tulkitee, että tartuntatautilain mukaan enimmillään 10 ihmistä kerrallaan sisältävät tilat saavat olla auki myös maanantaista eteenpäin.

Avin linjauksesta kertoo STT:lle avin vastuualueenjohtajaa sijaistanut alkoholiyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen.

Kolmessa kunnassa uusia tartuntoja Pirkanmaalla

Kello 11.56: THL:n raportin mukaan Pirkanmaan kunnista Akaassa on todettu 1 uusi koronavirustartunta, Tampereella 11 ja Ylöjärvellä 1.

Akaassa on nyt koko epidemian aikana todettu THL:n raportoinnin mukaan 35 tartuntaa, Tampereella 1 657 ja Ylöjärvellä 117.

645 uutta tartuntaa

Kello 11.52: Suomessa on todettu 645 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Perjantaina luku oli 720.

Yhteensä Suomessa on todettu koko koronavirusepidemian aikana 57 052 koronavirustartuntaa.

Pääministeri Marin patistaa noudattamaan hallituksen ohjeistusta

Kello 11.35: Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistuttaa Twitterissä, että hallituksen linjauksia on syytä noudattaa kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla.

– Valtioneuvosto toteaa maanantaina poikkeusolot. Tilanne on vakava ja pahenee nopeasti, Marin kirjoittaa.

Pääministerin kirjoituksessa voi nähdä yhteyden siihen, että perjantaina Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä päätti vastoin hallituksen suositusta, ettei Pirkanmaan yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa siirrytä etäopetukseen.

Koronajäljitys laahaa Vantaalla

Kello 11.33: Tartuntaketjujen jäljitys on kriisiytynyt Vantaalla. Jäljityksessä on jopa viikon viive ja keskimäärin 3–7 päivää. Tavoite olisi 1–2 päivää.

Koronaviruksen pahiten riivaamalla pääkaupunkiseudulla juuri Vantaalla on nyt eniten uusia koronatartuntoja asukasmäärään nähden.

Jäljittäminen on tärkeimpiä keinoja epidemian hillitsemisessä. Se on myös hallituksen niin sanotun hybridistrategian olennainen osa.

Kansanedustajalla koronavirustartunta

Kello 10.21: Kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannalla (sd.) on todettu koronavirustartunta, tiedottaa eduskunta. Tartunta varmistettiin lauantaina.

Tiedotteen mukaan eduskunnan työterveysasema ja Helsingin kaupungin terveystoimen tartuntayksikkö ovat käynnistäneet jäljityksen selvittääkseen mahdollisia torstaina tapahtuneita altistuksia.

Kansanedustajille ja eduskunnan henkilöstölle on kerrottu tartunnasta.

22 uutta tartuntaa

Kello 9.02: Pirkanmaalla on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Luku on perjantailta, jolloin Fimlab analysoi Pirkanmaalla 1 698 koronanäytettä.

Torstaina tartuntoja todettiin 19 ja sitä keskiviikkona 20.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu kaikkiaan 2 760 tartuntaa.

Johnson & Johnsonin rokotteelle suositellaan myyntilupaa

Kello 8.15: Lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteelle suositellaan myyntilupaa Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n asiantuntijapaneeli suosittelee yksimielisesti rokotteen hyväksymistä hätätilakäyttöön. Myyntiluvan uskotaan heltiävän tulevina päivinä.

Johnson & Johnsonin rokote olisi kolmas Yhdysvalloissa myyntiluvan saanut koronarokote. Se annetaan yhdellä pistoksella ja voidaan säilöä jääkaappilämpötilassa, mikä tekee sen jakelusta helpompaa kuin pakastinoloja vaativien Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteiden.

Johnson & Johnsonin rokote ehkäisee FDA:n mukaan tehokkaasti covid-19-taudin vakavia muotoja ja tehoaa myös viruksen ärhäköihin muunnoksiin.

Euroopan lääkeviraston (EMA) on määrä antaa suosituksensa Johnson & Johnsonin koronarokotteesta 11. maaliskuuta. Mahdollisen hyväksynnän jälkeen myyntiluvan käsittely siirtyy EU-komissiolle.

Kyseessä olisi neljäs EU:ssa hyväksytty koronarokote.

Rokotevastaisia lentolehtisiä jaettu

Kello 7.22: Viranomaiset pitävät mahdollisena, että koronarokotuksista lähtee liikkeelle valheellisia väittämiä eli disinformaatiota. Verkossa saattaa törmätä jo nyt suomenkieliseen, epäluuloja lietsovaan materiaaliin. Muutamissa kaupungeissa on jaettu rokotevastaisia lentolehtisiä. Suposta kerrotaan, että rokotevastaisen materiaalin levittäminen ei vaikuta toistaiseksi järjestäytyneeltä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt suojelupoliisilta ja valtioneuvoston tilannekeskukselta tukea disinformaatioon vastaamisessa.

Epäluuloa lietsovat jutut ovat jo löytäneet paikkansa vaihtoehtomedioiksi itseään kutsuvilta sivustoilta, kuten uudelta MV-sivustolta. Aiemmin tällä viikolla sivustolla oli esimerkiksi juttu, jonka mukaan media vaikenisi koronarokotuksen vakavista haittavaikutuksista.

Todellisuudessa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea julkaisee säännöllisesti tietoa haittavaikutusilmoituksista, ja niistä on uutisoitu mediassa.

Yli 113 miljoonaa saanut tartunnan

Kello 7.06: Maailmassa todettujen koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt 113 miljoonaa. Virukseen kuolleita on yli 2,5 miljoonaa.

Perjantai 26.2.

Ikäihmisille soitettu huijauspuheluita rokotuksista Tampereella

Kello 22.24: Tampereella on tullut ilmi ikäihmisille soitettuja huijauspuheluita, joissa soittaja on tekeytynyt kotihoidon edustajaksi ja tarjonnut ajanvarausta koronarokotteelle, joka tultaisiin antamaan ikäihmisen kotiin. Asiasta tiedotti Tampereen kaupunki perjantaina.

Kotihoidon sairaanhoitajat sopivat rokotusajan kotihoidon asiakkaan kanssa suoraan. Parhaillaan ollaan yhteydessä yli 90-vuotiaisiin kotihoidon asiakkaisiin.

Rokotusaika sovitaan asiakkaan oman sairaanhoitajan tai omahoitajan kanssa pääsääntöisesti normaalin kotikäynnin yhteydessä. Kotihoidon asiakkaalle rokotuksen tulee antamaan kotihoidon sairaanhoitaja. Kaikilla kotihoidon työntekijöillä on mukanaan kuvallinen henkilökortti.

Kotihoidon henkilöstö ei koskaan kysy puhelimitse asiakkaan tietoja esimerkiksi perussairauksista tai asuuko samassa taloudessa muita rokotettavia, sillä asiat ovat jo kotihoidon tiedossa.

Tällä hetkellä vain kotihoidon asiakkaille tarjotaan rokotetta kotiin.

Avien määräys: Monien kuntien on järjestettävä terveystarkastus rajalla

Kello 20.40: Monien kuntien on järjestettävä terveystarkastus rajanylityspaikoilla kaikille maahan tuleville henkilöille, aluehallintovirastot (avit) määräävät.

Määräyksistä ovat ilmoittaneet Lapin, Lounais-Suomen, Pohjois-Suomen ja Itä-Suomen aluehallintovirastot. Alueiden kuntien tulee järjestää terveystarkastus kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta. Määräykset tulevat voimaan maanantaina ja ne ovat voimassa maaliskuun loppuun asti. Määräykset perustuvat tartuntatautilakiin.

Marin: Poikkeusolot todetaan maanantaina

Kello 19.16: Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi perjantaina alkuillasta Twitterissä, että valtioneuvosto toteaa poikkeusolot maanantaina. Koronatilanne on hänen mukaansa vakava ja se pahenee nopeasti.

Tarkoituksena on Marinin mukaan vähentää tilanteita ja paikkoja, joissa koronavirus pääsee leviämään kontaktien kautta.

Marin tviittasi myös, että kaikkiin tarvittaviin toimiin on oltava valmius, jos tilanne niin edellyttää. Tämä pitää sisällään myös valmiuslain sisältämät lakipykälät.

Aiemmin perjantaina Marin sanoi, että tuoreet koronaluvut ovat huolestuttavia ja hallitus seuraa tarkasti lukujen kehittymistä.

– Me katsomme, miten tilanne kehittyy, ja meillä on valmius keskustella myös tästä (valmiuslain käytöstä), mikäli tilanne sitä vaatii. Mutta se vaatii myös, että terveysviranomaiset kertovat ja antavat näkemyksen siitä, että näiden toimivaltuuksien käyttö olisi välttämätöntä, Marin sanoi.

Pääministeri kommentoi koronatilannetta perjantaina tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti EU-maiden johtajien videohuippukokouksen jälkeen.

Marinilta kysyttiin, miksi hallituksen kutsuma sulkutila alkaa vasta reilun viikon päästä, vaikka tartuntaluvut ovat nyt näin huolestuttavia. Marin huomautti, että alueita on ohjeistettu ottamaan tartuntatautilain sallimia lisätoimia käyttöön välittömästi.

– Eli välittömästi lisätoimia otetaan käyttöön ja on otettava käyttöön. (Maanantaina) 8.3. alkaa kolmen viikon sulkutila.

Länsi- ja Sisä-Suomen kokoontumisrajoitukset jatkuvat maaliskuun ajan

Kello 17.45: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamista alueellaan maaliskuun ajan. Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien kuntien alueilla osallistujamäärä rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Avi teki päätöksensä perjantaina.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella osallistujamäärä rajoitetaan kuuteen henkilöön. Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella osallistujamäärä rajoitetaan 20 henkilöön.

Avi suosittelee painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

Lounais-Suomessa puolestaan aluehallintovirasto kiristää kokoontumisrajoituksia Varsinais-Suomen ja Satakunnan kuntien alueella. Lauantaista 27. helmikuuta alkaen on kiellettyä järjestää yli kuuden hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Pirkanmaalla jatketaan lomien jälkeen lähiopetuksessa

Kello 16.34: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin koronatilanteessa ei ole tapahtunut viime viikkoina olennaisia muutoksia, tiedottaa Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä.

Pandemiaohjausryhmä kertoo tiedotteessaan, että sairaanhoitopiirin alueella ei ole syytä siirtyä etäopetukseen, eikä sulkea koulujen tiloja. Pandemiaohjausryhmä ei tällä hetkellä suunnittele etäopetukseen siirtymistä, vaan koululaiset palaavat hiihtolomalta normaalisti lähiopetukseen 8. maaliskuuta.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli niin sanottu koronanyrkki käsitteli perjantaina kokouksessaan Pirkanmaan tartuntatautitilannetta.

Mahdollisia altistumisia Pirkkalassa, Orivedellä ja Tampereella

Kello 16.09: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti perjantai-iltapäivällä mahdollisista altistumisista Pirkkalassa, Orivedellä ja Tampereella.

Pirkkalan Veskan kauppakeskuksessa sijaitsevassa Ninan keittiössä on voinut altistua lauantaina 20. helmikuuta kello 13.30–14 välisenä aikana ja maanantaina 22. helmikuuta 11.4512.30 välisenä aikana.

Orivedellä on voinut altistua Abc Orituvalla sunnuntaina 21. helmikuuta kello 12.45–13.15 välisenä aikana.

Myös Tampereella kerrottiin kahdesta altistumismahdollisuudesta Sirius-kahvilassa keskussairaalan Radius-rakennuksessa Tampereella 18. helmikuuta kello 10–11.15.

Lisäksi pipolätkäturnauksessa Nekalassa on voinut altistua koronavirukselle 20. helmikuuta kello 11–15 välisenä aikana.

Pk-seudulla valmistellaan päätöksiä oppilaitosten ja asiakastilojen sulkemiseksi

Kello 15.27: Julkisten ja yksityisten toimijoiden asiakastiloja suljetaan kahdeksi viikoksi maanantaista alkaen pääkaupunkiseudulla ja useissa ympäröivissä kunnissa.

Lisäksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee päätöksiä, joilla koko Etelä-Suomen alueen oppilaitokset aiotaan sulkea. Peruskoulujen alaluokat ja erityistä tukea tarvitsevat oppilaat jatkavat lähiopetuksessa.

Tampereen Ratinan rokotuspiste aukeaa 8. maaliskuuta

Kello 15.20: Koronarokotukset Tampereen stadionin liikuntasaleissa alkavat maaliskuun 8. päivänä, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Ensimmäiseksi rokotetaan yli 80-vuotiaita tamperelaisia, joiden rokotukset keskitetään pääosin Ratinaan, tiedotteessa kerrotaan. Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella, ja aikoja varataan aluksi viikoksi kerrallaan. Nyt ajan voi varata 8. maaliskuuta alkavalle viikolle.

Yli 80-vuotiaiden eli vuonna 1941 tai sitä ennen syntyneiden ei välttämättä tarvitse itse varata aikaa, vaan terveysasemien työntekijät soittavat ikäryhmään kuuluville ja sopivat rokotusajasta.

Soitot on aloitettu 90-vuotiaista, ja niissä edetään ikävuosi kerrallaan nuorempiin.

Jos haluaa varata ajan itse, ohjeet ovat Tampereen kaupungin verkkosivuilla.

Rokotusyksikkö on stadionin suvannon puoleisella sivulla, ja sinne kuljetaan Ratinan rantatietä pitkin.

Perjantain tartuntamäärä oli ennätys

Kello 13.45: Perjantaina raportoitu 720 uutta koronavirustartuntaa on Suomessa ennätysmäärä yhdessä päivässä todettuja koronatartuntoja, kertoi THL:n tartuntatautilääkäri Saara Jamanca STT:lle.

Suomessa on rokotettu koronavirusta vastaan tähän mennessä runsaat 347 000 ihmistä. Vuorokaudessa uusia rokotteen saaneita tuli noin 27 500. Toisen rokoteannoksen saaneita on nyt noin 80 000.

Suomessa kaksi uutta kuolemantapausta

Kello 13.30: Suomessa raportoitiin perjantaina kaksi uutta kuolemantapausta, kertoo THL. Ne ovat Helsingin HYKS:n alueelta. Kuolleita on nyt yhteensä 742.

Sairaalahoidossa olevien määrä kasvoi eilisestä 16:lla. Sairaalassa on nyt 210 potilasta, joista 38 teholla. HYKS:n alueella teholla on 26.

Tasin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa kaikkiaan 27 potilasta (eilen 26). Teholla on nyt 3 (4).

Norja avaa rajoja työmatkaliikenteelle

Kello 13.13: Norjan hallitus on päättänyt avata rajansa päivittäiselle työmatkaliikenteelle Suomesta ja Ruotsista ensi maanantaista alkaen. Ehtona rajan ylittämiselle on todistus sekä työpaikasta että enintään viikon vanhasta negatiivisesta koronatestistä, joka on voitu tehdä jossain kolmesta maasta.

Norjan päätös sulkea raja noin kuukausi sitten muilta kuin terveydenhuollon työntekijöiltä on aiheuttanut Norjan hallituksen mukaan suuria vaikeuksia noin 3 000:lle rajan yli töissä käyvälle.

Ruotsin sosiaalihallituksen mukaan korona on raskaana olevalle riski

Kello 13.12: Kello Ruotsin sosiaalihallituksen mukaan lasta odottavat naiset pitää määritellä raskausviikkojen 22.–36. osalta kuluviksi koronavirustaudin riskiryhmään. Uusi arvio perustuu siihen, että tautiin sairastuminen lisää ennenaikaisen synnytyksen mahdollisuutta, mikä on puolestaan aina riski niin äidille kuin lapselle.

Sosiaalihallitus suosittaa, että kyseisillä viikoilla raskaana olevat naiset saisivat mahdollisuuden työskennellä niin tartuntaturvallisesti kuin vain mahdollista.

Suomessa 720 uutta tartuntaa, Pirkanmaalla tartuntoja 11 kunnassa

Kello 11.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että Suomessa on raportoitu 720 uutta koronavirustartuntaa. Suomessa on todettu nyt yhteensä 56 407 koronavirustartuntaa.

Pirkanmaan kunnista THL raportoi uusia tartuntoja seuraavasti: Tampere 15, Sastamala, Lempäälä, Pirkkala, Valkeakoski ja Ylöjärvi 2 tartuntaa kukin sekä Akaa, Orivesi, Parkano, Kangasala ja Nokia yksi tartunta kussakin.

Tartuntojen päivityksessä THL:n tietoihin on usein joidenkin päivien viiveitä.

Viimeisten kahden viikon Suomessa aikana on raportoitu 1 665 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Viimeisten 14 päivän ajalta koronatartuntojen lukumäärä on 6 835.

Viimeisten seitsemän päivän aikana koronatartuntoja on löydetty puolestaan 3 754, mikä on 673 tartuntaa enemmän kuin edeltävän viikon aikana.

Taysin henkilökunnasta vasta viidesosa rokotettu

Kello 10.58: Sote-henkilöstön rokotukset ovat Pirkanmaalla jumissa. Henkilöstön rokotuksissa ei voida toistaiseksi edetä uusiin ryhmiin.

THL:n ohjeiden mukaisesti nyt priorisoidaan iäkkäiden ja riskiryhmäläisten rokotuksia, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Pirkanmaan sote-henkilökunnasta voidaan rokottaa ainoastaan koronapotilaita hoitavaa henkilöstöä sekä ympärivuorokautisen hoivan työntekijöitä, jos he syystä tai toisesta eivät vielä ole saaneet rokotetta.

– Tämä on herättänyt kysymyksiä sote-henkilökunnan keskuudessa, mutta rokotteiden vähäisen saatavuuden vuoksi tilanne on toistaiseksi tämä. Esimerkiksi Taysin henkilöstöstä on rokotettu vasta noin viidesosa, Pirkanmaan rokotuskoordinaatioryhmän puheenjohtaja Reetta Huttunen sanoo.

19 uutta tartuntaa Pirkanmaalla

Kello 9.08: Pirkanmaalla on todettu 19 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Fimlab otti näytteitä 1 655.

Edellispäivänä tartuntoja oli 20 ja sitä edellisenä 9.

Hyviä uutisia koronarokotteista

Kello 8.54: Pfizerin ja Biontechin kehittämää koronarokotetta voidaan säilyttää jonkin aikaa aiemmin vaadittua korkeammassa lämpötilassa, linjaa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA.

FDA:n mukaan jäädytettyä ja laimentamatonta rokotetta voidaan jatkossa kuljettaa ja säilyttää lääkepakastimille ominaisissa lämpötiloissa. Tavallisesti lääkepakastinten lämpötila on noin 20 pakkasasteen tietämillä.

FDA:n päätös höllentää aiempaa vaatimusta, jonka mukaan kyseistä rokotetta tulisi säilyttää 60–80 pakkasasteessa.

Koronakuolemia on kirjattu 2,5 miljoonaa

Kello 6.29: Koronaan liittyviä kuolemia on kirjattu maailmanlaajuisesti jo yli 2,5 miljoonaa. Asia selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta.

Määrällisesti eniten koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on ollut Yhdysvalloissa, jossa ylittyi maanantaina 500 000 koronavirukseen kuolleen raja. Brasilia on kuolemantapausten määrässä toisena, kun taas kolmanneksi eniten kuolemia on ollut Meksikossa.

Kello 5.59: Maailmalla on todettu jo miltei 13 miljoonaa koronavirustartuntaa, kertoo Johns Hopkinsin yliopiston koronavirusseuranta. Eniten niitä on todettu Yhdysvalloissa, lähes 28,5 miljoonaa ja seuraavaksi eniten Intiassa ja Brasiliassa.

Torstai 25.2.

Marin haluaa EU-rajoille yhtenäiset käytännöt uusien virusmuunnosten varalta

Kello 21.56: Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, että rokotetuotannon ongelmat nousivat esiin monen EU-johtajan puheenvuoroissa. EU-maiden johtajat kokoontuivat videoyhteyksien välityksellä torstai-iltana.

Euroopan rokotevalmistuskapasiteettia tulisi Marinin mukaan vahvistaa myös tulevaisuuden varalle.

– Tämä ei välttämättä ole yhden kierroksen kokonaisuus, vaan on mahdollista, että tulevaisuudessa tulemme tarvitsemaan rokotteita säännönmukaisesti joko uusien varianttien vuoksi tai sen vuoksi, että tulemme tarvitsemaan kenties vuosittaisia rokotuksia, Marin sanoi kokouksen jälkeen.

Marinin mukaan kokouksessa esiteltiin komission hahmotelma yleisellä tasolla siitä, kuinka paljon rokotteita on saatu EU-maihin, kuinka suuri osuus näistä rokotteista on jo pistetty ja millainen arvio tulevista rokotetoimituksista on. Kaikkiin lukuihin liittyy Marinin mukaan epävarmuuksia.

– Erityisesti liittyy epävarmuutta siihen, miten lopulta sitten saamme rokotteita jäsenmaihin. Meidän näkemyksemme on tietenkin se, että jokainen luvattu rokoteannos pitää jäsenmaille toimittaa.

Marinin mukaan olisi tärkeää, että EU-maat pystyisivät luomaan yhteisen käytännön siitä, miten rajojen ylittämisestä tehdään turvallista terveyden kannalta. Tätä hän perustelee tulevaisuuteen varautumisella.

– On mahdollista, että syntyy myös virusmuunnos joka on resistantti rokotteille, Marin varoitti.

Rauman telakalla palataan asteittain töihin

Kello 17.18: Rauman telakalla viime viikolla alkanut koronasulku on ohi ja telakan tuotantoa ajetaan asteittain ylös torstaista alkaen, Rauma Marine Constructions kertoo tiedotteessaan.

Työt aloitetaan muutaman kymmenen työntekijän voimin. Viikonloppuna telakka on kiinni.

Telakalla on otettu käyttöön myös järeämpiä koronatoimia, joilla tartuntojen leviämistä pyritään estämään. Näitä ovat muun muassa taukojen ja ruokailujen porrastus sekä maskien käytön tiukempi valvonta.

Työt telakalla keskeytettiin sen jälkeen, kun työntekijöiden keskuudesta oli löytynyt suuri joukko koronatartuntoja.

Telakan työntekijöitä massatestattiin viime viikon aikana. Testausten tuloksena oli noin 240 positiivista tapausta noin tuhannesta testatusta ihmisestä.

Tays varoittaa tuberkuliiniruiskujen käytöstä koronarokotuksissa

Kello 16.43: Pfizerin ja Biontechin Comirnaty-rokotteesta on mahdollista ottaa epähuomiossa vajaa annos, jos rokottaja käyttää ilmakuplatekniikkaa, varoittaa Tampereen yliopistollinen sairaala torstaina lähettämässään tiedotteessa.

Kun rokotepullosta pyritään saamaan mahdollisimman suuri määrä rokoteannoksia, virhe voi syntyä, kun käytetään niin sanottua tuberkuliiniruiskua, jota käytettäessä annoskokoa ei voi luotettavasti arvioida.

Pirkanmaalla ongelma on havaittu ainakin Nokialla, Tays kertoo tiedotteessaan.

Comirnaty-rokotteen annosmäärä rokotepullossa on kuusi annosta. Rokotusten edistyessä on kuitenkin havaittu, että ilmakuplatekniikalla on mahdollista saada seitsemän tai jopa kahdeksan annosta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on hyväksynyt tekniikan käytön, mutta korostaa, että annosten tulee olla täysiä.

Kaikki vajaan rokoteannoksen saaneet rokotetaan uudestaan, ja heihin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Uudelleen rokottamisen käytännöstä on sovittu THL:n rokotusasiantuntijoiden kanssa ja siitä on tiedotettu Pirkanmaan kuntia ja yksityisiä toimijoita.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri korostaa erityistä huolellisuutta annoskoon tarkistamisessa, tiedotteessa todetaan.

Taysin alueella sairaalahoidettavien määrä lisääntyi kolmella

Kello 16.24: Taysin erityisvastuualueella sairaalassa hoidettavien koronapotilaiden määrä lisääntyi kolmella, kerrotaan THL:n tilastossa. Erikoissairaanhoidon osastolla potilaiden määrä lisääntyi kahdella ja teho-osastolla yhdellä.

Koko maassa sairaalahoidon tarve lisääntyi kokonaisuudessa yhdellä henkilöllä. Helsingin yliopistollisen sairaalan ja Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella sairaalahoidon määrissä oli laskua, mutta muilla erityisvastuualueilla määrät olivat nousevia.

Suomessa todettiin kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Kello 16.07: Suomessa todettiin kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo THL. Yksi koronavirukseen liittyvä kuolema todettiin Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella, johon kuuluvat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi Kanta-Häme, Päijät-Häme, Etelä-Pohjanmaa ja Vaasan sairaanhoitopiiri.

Lisäksi koronavirukseen liittyviä kuolemia todettiin yksi Helsingin ja Uudenmaan erityisvastuualueella sekä yksi Turun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella.

THL: Pirkanmaalla kirjattiin 20 uutta tartuntaa kahdeksaan kuntaan

Kello 15.44: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kirjasi tänään 20 uutta tartuntaa kahdeksaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntaan.

Uusia tartuntoja merkittiin kymmenen Tampereelle (yhteensä 1 621), yksi Lempäälään (142), kaksi Nokialle (140), kaksi Pirkkalaan (120), yksi Kangasalle (106), yksi Sastamalaan (69), kaksi Akaaseen (33) ja yksi Pälkäneelle (23).

Tartuntojen päivityksessä THL:n tietoihin on usein joidenkin päivien viiveitä.

Pääkaupunkiseudulla suljetaan maanantaina vapaa-ajan tiloja

Kello 15.30: Pääkaupunkiseudulla otetaan maanantaista alkaen käyttöön uuden tartuntatautilain mahdollistamat järeät sulkutoimet asiakastiloihin. Tietyt liikuntaan ja vapaa-aikaan liittyvät tilat kuten kuntosalit ja kylpylät suljetaan.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti aamupäivällä, että tartuntatautilain pykälä 58 g otetaan käyttöön maanantaista alkaen. Lisäksi toisen asteen osittainen palaaminen lähiopetukseen perutaan.

Tays kertoi mahdollisista korona-altistumisista Tampereella ja Pirkkalassa

Kello 15.07: Tays kertoo Twitter-tilillään torstai-iltapäivänä, että Tampereella ja Pirkkalassa on voinut altistua koronavirukselle kolmessa ravintolassa.

Koronavirukselle on voinut altistua maanantaina 22. helmikuuta kello 12–13 Ravintola Wanhassa Tapissa Tampereella, keskiviikkona Tiinan Kotiruuassa Pirkkalan Linnakalliossa kello 12–13 sekä torstaina Pata S -ravintolassa Tampereen Sarankulmassa 18. helmikuuta ja perjantaina 19. helmikuuta kello 12–13.

Tays kehottaa hakeutumaan koronavirustestiin, jos on ollut paikalla kyseisinä aikoina ja saa oireita.

Suomessa 565 uutta tartuntaa

Kello 12.34: THL:n mukaan Suomessa on vahvistettu 565 uutta koronavirustartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana Suomessa on raportoitu 6 522 tartuntaa, mikä on 1 396 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Yhteensä Suomessa on nyt todettu 55 687 koronatartuntaa.

Suomessa alkaa maaliskuussa kolmen viikon sulkutila

Kello 9.49: Suomen hallitus pitää paraikaa tiedotustilaisuutta maan kiristyvistä koronatoimista. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomessa alkaa kolmen viikon sulkutila 8. maaliskuuta. Marin on jo keskustellut poikkeustilan julistamisesta presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Lue lisää: Hallitus kertoi uusista koronatoimista: Suomeen poikkeusolot ja kolmen viikon sulkutila

Pirkanmaalla on todettu 20 uutta tartuntaa

Kello 9.44: Pirkanmaalla on vahvistunut 20 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Tays kertoo Twitterissä, että edellisen vuorokauden aikana Fimlab on tutkinut alueella 1547 koronanäytettä.

EU-parlamentti tenttaa lääkeyhtiöiden johtoa koronarokotetuotannon kasvattamisesta

Kello 9.05: Koronarokotteiden toimitukset eivät ole sujuneet odotusten mukaisesti EU-maissa muun muassa tuotantovaikeuksien vuoksi. Myös EU-maiden johtajat keskustelevat samasta aiheesta tänään omassa videohuippukokouksessaan.

Koronarokotteita kehittävien ja valmistavien lääkeyhtiöiden johtajia on tänään tentattavana Euroopan parlamentin ympäristö- ja kansanterveysvaliokunnan sekä teollisuusvaliokunnan yhteisessä kuulemisessa.

Valiokuntien kuuleminen pidetään alkuillasta Suomen aikaa, ja puheenaiheena on erityisesti rokotetuotannon kasvattaminen.

Parlamentin kuultavana on tänään muun muassa lääkeyhtiö Astra Zenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot, Modernan toimitusjohtaja Stéphane Bancel ja Curevacin toimitusjohtaja Franz-Werner Haas.

Kuulemiseen osallistuvat myös terveyskomissaari Stélla Kyriakídou ja sisämarkkinakomissaari Thierry Breton.

EU-maat ovat yhdistäneet voimansa koronarokotteiden hankinnassa, ja neuvotteluja lääkeyhtiöiden kanssa on vetänyt EU-komissio. Tähän mennessä EU:n yhteishankinnassa on varattu ostomahdollisuus 2,6 miljardiin rokoteannokseen yhteensä kuudelta eri valmistajalta.

EU-myyntiluvan on tähän mennessä saanut kolme eri rokotevalmistetta. Koronarokotukset aloitettiin EU-maissa Biontechin ja Pfizerin rokotteella joulukuun lopussa. Tammikuun alussa luvan sai Modernan rokote, ja tammikuun lopussa hyväksyttiin Astra Zenecan rokote.

Euroopan lääkevirasto käsittelee parhaillaan Johnson & Johnsonin rokotteen myyntilupaa. Käsittely saattaa valmistua maaliskuun puolivälissä.

Eteläafrikkalaista virusmuunnosta varten kehitetty Modernan koronarokote valmiina testaukseen

Kello 9: Yhdysvaltalaisen Modernan kehittämä, koronaviruksen eteläafrikkalaista muunnosta vastaan suunnattu tehosterokotus on valmiina testaustaukseen. Yhtiön mukaan tehoste on lähtenyt testaukseen Yhdysvaltain terveysvirastolle (NIH).

Vaikka Modernan alkuperäisen koronarokotteen on nähty alustavien testien perusteella toimivan myös tuoreita koronamuunnoksia vastaan, yhtiö kertoi kehittävänsä muunnosta vastaan suunnattua rokotetta.

New Yorkissa leviää uusi huolestuttava koronavirusmuunnos

Kello 8.20: Yhdysvalloissa New Yorkin kaupungissa leviää kovaa vauhtia uusi huolta herättävä koronavirusmuunnos, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times.

Asia selviää kahdesta erillisestä tutkimuksesta, joita ei ole vielä vertaisarvioitu tai julkaistu tieteellisessä julkaisussa. Asiantuntijoiden mukaan tutkimusten tulosten yhtenäisyys viittaa kuitenkin siihen, että tieto uuden muunnoksen leviämisestä on todellinen.

Kalifornian teknillisen korkeakoulun Caltechin tutkijaryhmän tekemän tutkimuksen mukaan muunnos havaittiin New Yorkissa marraskuussa otetuista näytteistä. Yhteiseen tietokantaan helmikuun aikana lisätyistä New Yorkista otetuista geeninäytteistä noin joka neljäs on uuden muunnoksen mukaisia.

Muunnoksen kerrotaan olevan mahdollisesti aiempia versioita vastustuskykyisempi kehitetyille rokotteille.

Suomen hallitus pitää tiedotustilaisuuden kello 9.30

Kello 8: Mediatietojen mukaan Suomen hallitus valmistelee poikkeusolojen toteamista pahentuneen koronaviruspandemian takia.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kutsunut eduskunnan puhemiehistön, eduskuntapuolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat, eduskuntaryhmien pääsihteerit sekä ministerit kuulemaan toimenpiteistä taudin leviämisen estämiseksi. Tapaaminen on määrä järjestää Säätytalolla kello 12.

Hallitus neuvotteli tautitilanteen hoidosta keskiviikkoiltana. Pääministeri kertoi Twitterissä hieman kello 22 jälkeen illalla, että hallituksen neuvottelu on päättynyt. Tiedotustilaisuus uusista linjauksista järjestetään torstaiaamuna kello 9.30.

Keskiviikko 24.2.

Ruotsi tiukentaa koronarajoituksia kolmannen virusaallon pelossa

Kello 20.39: Ruotsin terveysviranomainen kertoi keskiviikkona kiristävänsä rajoituksia koronaviruksen kolmannen aallon pelossa. Se myös uhkasi lisärajoituksilla, jos nyt ilmoitetut toimet eivät tehoa.

Maanantaina voimaan astuvien rajoitusten mukaan kaikkien ravintoloiden, baarien ja kahviloiden pitää sulkea ovensa viimeistään puoli yhdeksältä illalla riippumatta siitä, tarjoilevatko ne alkoholia. Tähän asti ravitsemisliikkeiden on täytynyt lopettaa alkoholinmyynti kahdeksalta, mutta ne ovat saaneet olla auki sen jälkeen rajoittamatta.

Lisäksi ensi viikosta lähtien asiakkaiden määrää kuntosaleilla ja kaupoissa rajoitetaan. Rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi. Koronavirustapausten määrä on noussut Ruotsissa viime aikoina.

Maailman koronatapaukset puolittuneet muutamassa viikossa

Kello 17.17: Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastojen mukaan uusien koronatartuntojen määrä on ollut sekä Euroopan että koko maailman tasolla jyrkässä laskussa tammikuun alusta lähtien. Maailmassa raportoitiin viime viikon aikana vajaat 2,5 miljoonaa uutta tartuntaa, mikä on alle puolet tammikuun ensimmäisen viikon lukemista.

WHO:n mukaan esimerkiksi Portugalissa kahden viikon ilmaantuvuusluku on 278, Britanniassa 240, Espanjassa 236 ja Saksassa 124. Kaikissa näissä maissa tartunnat ovat kuitenkin laskussa. Pahempaan suuntaan taas ovat menossa esimerkiksi Tshekki (ilmaantuvuus 1 211), Viro (821), Slovakia (597) ja Ruotsi (449).

Suomessa todettiin viime viikolla enemmän koronatartuntoja kuin kertaakaan epidemian aikana

Kello 17.10: Suomessa todettiin viime viikolla enemmän koronavirustartuntoja kuin millään seitsemän päivän jaksolla epidemian aikana, käy ilmi tartuntatautirekisterin luvuista.

Tartuntatautirekisteriin on kirjattu viime viikolle yhteensä 3 426 tartuntaa. Uusia koronatartuntoja todettiin siis keskimäärin 489 joka päivä. Luku voi vielä myöhemmin hieman muuttua, sillä tapausten kirjaamisessa tartuntatautirekisteriin voi olla raportointiviivettä.

Marraskuun lopulla uusien tartuntojen seitsemän päivän keskiarvo oli korkeimmillaan 461. Joulukuun aikana uusien tartuntojen määrä lähti laskuun, mutta tammikuun puolenvälin jälkeen luvuissa näkyi taas nousua.

Epidemiatilanne on viime viikkoina pahentunut erityisesti Uudellamaalla, jossa koronaviruksen herkemmin tarttuvan brittimuunnoksen osuus tartunnoista on kasvussa.

Uusien tartuntojen ennätyspäivä epidemian aikana oli Suomessa 25. marraskuuta, jolloin positiivisia koronatestejä tehtiin yhden päivän aikana 619. Tartuntojen määrä on noussut yli kuudensadan myös 25. tammikuuta ja 15. helmikuuta.

Fimeaan on tehty 670 haittavaikutusilmoitusta koronarokotteista

Kello 16.09: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on saanut yhteensä 670 haittavaikutusilmoitusta koronavirusrokotteista.

Näistä vakaviksi on luokiteltu 209. Eniten raportoituja oireita ovat kuume, päänsärky ja lihaskipu.

Fimeassa on tähän mennessä käsitelty 27 koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta, joissa kerrotaan potilaan menehtyneen. Yksi ilmoitus koski työikäistä potilasta, jolla oli kuoleman selittävä sairaus jo ennen rokottamista. Myös muilla potilailla oli pitkälle edenneitä perussairauksia. 22 menehtyneistä oli yli 80- tai 90-vuotiaita.

Suomessa 302 342 ihmistä on tähän mennessä saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen.

Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien kokoontumisrajoituksia jatketaan maaliskuussa

Kello 15.54: Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien kokoontumisrajoituksia jatketaan maaliskuun ajan, tiedottaa aluehallintovirasto (avi). Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti asiasta keskiviikkona.

Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueella yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sekä sisä- että ulkotiloissa on kielletty. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä kielto koskee yli 10 hengen kokoontumisia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) kiellettyjä ovat yli kuuden ihmisen suuruiset yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki tästä päätöksen jo viime perjantaina.

Avin määräämät rajoitukset eivät ulotu esimerkiksi yksityisiin kokoontumisiin, kuten perhejuhliin, mutta avi suosittelee välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

Yli 302 300 ihmistä on saanut koronarokotteen Suomessa

Kello 15.14: Suomessa 302 342 ihmistä on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on kasvanut eilisestä ‭lähes 14 000‬ rokotetulla.

Rokotteen toisen annoksen on saanut yli 75 000 ihmistä. Yhteensä rokoteannoksia on annettu yli 377 400.

Eniten rokoteannoksia on annettu Helsingin ja Uudenmaan (Hus) sairaanhoitopiirin alueella, jossa yli 82 000 on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Unkari alkoi antaa kiinalaisrokotetta ensimmäisenä EU-maana

Kello 13.45: Unkari alkoi keskiviikkona antaa kiinalaisen Sinopharmin koronavirusrokotetta ensimmäisenä EU-maana. Asiasta kertoi pääministeri Viktor Orbán.

Unkarissa ei pääministerin mukaan aiota vielä keventää koronarajoituksia, koska vasta pieni osa kansalaisista on saatu rokotetuksi tautia vastaan. Lisäksi tartuntamäärät ovat lähteneet jälleen voimakkaampaan kasvuun. Viitisen prosenttia unkarilaisista on saanut rokotetta.

Noin kymmenen miljoonan asukkaan maa on tilannut uutistoimisto AFP:n mukaan noin viisi miljoonaa annosta kiinalaisrokotetta. Se aloitti rokottamisen venäläisellä Sputnik V -rokotteella aiemmin tässä kuussa niin ikään ensimmäisenä EU-maana.

Suomesta löydetty koronamuunnos todettu kahdella potilaalla

Kello 13.32: Suomesta viikko sitten raportoidusta koronavariantista on jatkotutkimuksissa saatu tarkempaa tietoa, tiedottavat Vita Laboratoriot ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutti. Lisäksi muunnoksen aiheuttama koronatartunta on nyt todettu myös toisella potilaalla.

Molemmat tartunnat ovat samasta tartuntaketjusta Suomesta. Muunnosta on todennäköisesti ainakin neljällä muullakin potilaalla, jotka liittyvät samaan tartuntaketjuun.

Fin-796H-variantin koko genomi on määritetty. Sekvensointitutkimuksissa varmistui, että kyseessä on ainutlaatuinen, maailmalla aiemmin tunnistamaton variantti.

Näin THL:n raportoimat uudet tartunnat jakautuvat Pirkanmaalle

Kello 13.21: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi keskiviikkona, että Suomessa on raportoitu 590 uutta koronavirustartuntaa. Pirkanmaalla uusia tartuntoja raportoitiin Tampereella (+5), Ylöjärvellä (+2), Orivedellä (+1), Lempäälässä (+1), Nokialla (+1) ja Pirkkalassa (+1).

Työryhmä esittää etäkutsuntoja pandemiatilanteisiin

Kello 13.12: Puolustusministeriön asettama työryhmä esittää, että pandemiatilanteissa asevelvollisten kutsunnat olisi mahdollista järjestää etänä. Poikkeusmenettelystä päättäisi puolustusministeriö.

Työryhmä esittää myös muun muassa aikarajaa, jonka mukaan varusmiespalvelus pitäisi aloittaa viimeistään sinä vuonna, jona asevelvollinen täyttää 29 vuotta. Tällä hetkellä laissa ei ole yhtenäistä säännöstä siitä, milloin asepalvelus tulisi viimeistään aloittaa.

Puolustusministeriön asettama työryhmä jätti tänään mietintönsä, jossa se esittää lukuisia muutoksia lainsäädäntöön asepalveluksen sujuvoittamiseksi.

THL: Suomessa kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Kello 13.01: Suomessa on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Taysin erityisvastuualueella on vahvistettu yksi uusi kuolema.

Virukseen liittyviä kuolemia on Suomessa kirjattu nyt yhteensä 737.

Sairaalahoidossa on viruksen takia koko maassa 193 potilasta, joista 35 on tehohoidossa.

Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on ilmoitettu yhteensä 690 kappaletta. Niistä 660 on Britannian muunnosta, 29 Etelä-Afrikan ja yksi Brasilian muunnosta.

Uudellemaalle uusi rajoitus torstaina

Kello 12.35: Helsingin Sanomien mukaan Uudellamaalla ollaan torstaina ottamassa käyttöön tartuntatautilain tiukennus. Rajoitus koskee kaikkia tiloja, joissa voi olla yli kymmenen henkeä kerrallaan. Ulkotiloissa vastaava raja on 50 ihmistä.

Kaikissa yli kymmenen henkeä kerrallaan vetävissä tiloissa on pystyttävä säilyttämään kahden metrin etäisyys. Esimerkiksi yritysten ylläpitämillä kuntosaleilla tai ruokakaupoissa toiminnan ylläpitäjien on huolehdittava, etteivät ihmiset ole liian lähellä toisiaan.

Rajoitus ei koske ravintoloita, koska niiden toiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto.

Avissa on esillä vieläkin kovempi tiukennus kokoontumisiin. Mahdollisesti ensi viikolla on edessä tartuntatautilain pykälänä 58g esitelty päätös, jonka mukaan yleisötiloja voidaan sulkea kokonaan. Silloin voidaan esittää suljettaviksi esimerkiksi joukkueurheilun, ryhmäliikunnan ja kontaktilajien tiloja sekä kuntosaleja.

Oikaisu 24.2.2021 kello 12.50: Toisin kuin jutussa aikaisemmin sanottiin,Uudenmaan uusi rajoitus ei kiellä 10 ihmisen läsnäoloa samassa tilassa, vaan 10 hengen tiloissa on pystyttävä pitämään kahden metrin turvaväli.

Suomessa lähes 600 uutta koronatartuntaa

Kello 11.58: Suomessa on raportoitu 590 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6 315 tartuntaa, mikä on 1 124 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana on raportoitu 3 527 tartuntaa. Tämä on 739 enemmän kuin edeltävien seitsemän vuorokauden aikana.

Yhteensä koronatartuntoja on todettu Suomessa nyt 55 122.

Ghana sai koronarokotetta Covaxin kautta ensimmäisenä maailmassa

Kello 9.53: Länsi-Afrikassa sijaitsevaan Ghanaan toimitettiin keskiviikkona ilmaisia koronavirusrokotteita Covaxin kautta ensimmäisenä maailmassa, kertoo uutistoimisto Reuters. Covax-hankkeen tarkoituksena on valmistaa ja jakaa koronarokotteita tulotasoltaan alhaista tai keskinkertaista edustaviin maihin.

Maailman terveysjärjestö WHO ja YK:n lastenjärjestö Unicef kertoivat tiedotteessa, että Ghanaan toimitetaan aluksi 600 000 rokoteannosta. Ne ovat lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston rokotetta, ja ne on valmistettu Mumbaissa Intiassa. Unicef on osallistunut niiden toimittamiseen Mumbaista.

Yhteensä Ghanaan on tarkoitus toimittaa Covaxin kautta yli 2,4 miljoonaa rokoteannosta. Tavoitteena on, että Covaxin kautta toimitetaan yli kaksi miljardia annosta koronarokotteita tämän vuoden loppuun mennessä.

Pirkanmaalla vahvistui 9 uutta tartuntaa

Kello 9.21: Pirkanmaalla vahvistui tiistain aikana 9 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays raportoi tartunnoista keskiviikkona aamupäivällä.

Fimlab tutki alueella 1 026 koronanäytettä, kertoo Tays Twitterissä.

Lue lisää: Pirkanmaalla 9 uutta koronavirustartuntaa – tapaukset löytyivät yli tuhannen analysoidun näytteen joukosta

Reuters: Astra Zeneca toimittaa EU:lle huhti-kesäkuussa noin puolet luvatuista rokotteista

Kello 7.43: Lääkeyhtiö Astra Zeneca pystyy toimittamaan alle puolet koronavirusrokotteista, jotka se on luvannut EU:lle toisen vuosineljänneksen eli huhti-kesäkuun aikana. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, joka on haastatellut EU:ssa työskentelevää ja neuvotteluissa mukana olevaa lähdettä.

Lähteen mukaan Astra Zeneca on kertonut EU:lle, että se toimittaisi huhti-kesäkuun aikana vain 90 miljoonaa rokoteannosta. Alun perin määrän piti olla 180 miljoonaa annosta. Tämän pohjalta EU on myös aiemmin arvioinut, että 70 prosenttia aikuisista saataisiin rokotettua kesään mennessä.

– Koska teemme paljon töitä kasvattaaksemme tuotantoa EU:lle ja hyödyntääksemme globaalia tuotantoa, olemme toiveikkaita, että saisimme toimituksemme vastaamaan paremmin ennakkosopimusten määriä, Astra Zenecan edustaja kommentoi Reutersille.

Hallitus neuvottelee illalla koronaepidemian hillitsemisestä

Kello 7.20: Hallitus kokoontuu tänään illalla Säätytaloon neuvottelemaan koronaepidemian hillitsemisestä. Odotettavissa on, että hallitus päättää siirtymisestä päivitetyn koronastrategian tasolle kaksi.

Kakkostasolla voidaan ottaa käyttöön valtakunnallisesti tai alueellisesti lisätoimia, kuten esimerkiksi pienentää kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää. Koko maassa voidaan myös ottaa käyttöön laajin mahdollinen etätyösuositus ja maskisuositus. Tasolla kaksi peruskoulun yläluokat voivat myös siirtyä etäopetukseen.

STT:n tietojen mukaan hallituksen sisällä pohditaan, riittääkö edes kakkostasolle siirtyminen pitämään kovinkaan kauan kurissa taudin leviämistä. Syynä on erityisesti Uudenmaan paheneva tautitilanne. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kakkostasoa vastaavat rajoitukset ovat jo pitkälti käytössä, joten paljon kiristysvaraa ilman kolmostasolle siirtymistä ei ole.

Tiettävästi myös Lapin tilanne huolettaa hallitusta. Tilanne on kenties pahempi kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää.

Tiistai 23.2.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella eteläafrikkalaista muunnosta

Kello 21.02: Yhdellä ihmisellä on todettu koronaviruksen eteläafrikkalainen muunnos Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän alueella. Virusmuunnos kuuluu Itä-Savon alueella paljon koronatartuntoja aiheuttaneeseen rypääseen, joka sai alkunsa 26. tammikuuta bussimatkalla Helsingistä Savonlinnaan.

– On todennäköistä, että virusmuunnostapauksia voi löytyä vielä lisää sekvensointien valmistuessa, sanoo kuntayhtymän johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen tiedotteessa.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän testeissä on todettu tartuntaketjussa 56 jatkotartuntaa. Iso osa jatkotartunnoista liittyy Savonlinnan Punkaharjulla toimivaan Itä-Karjalan kansanopistoon.

Muiden sairaanhoitopiirien alueilla on havaittu kahdeksan tartuntaa samasta bussiketjusta.

Avi valmistelemassa kireämpiä koronatoimia Husin alueelle

Kello 19.46: Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on valmistelemassa päätöstä, joka merkitsee tiukempia koronatoimia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueelle, kertoo Etelä-Suomen avin ylijohtaja Merja Ekqvist.

Kyse on tartuntalain pykälästä 58 d, joka koskee kaikkia asiakastiloja, jotka on tarkoitettu yli kymmenelle hengelle. Päätöksen mukaan näiden tilojen pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne mahdollistavat tosiasiallisen välimatkan pidon asiakkaille.

Tavoitteena on, että avin päätös tulee voimaan torstaina.

Tampereen kansainvälisessä koulussa korona-altistuminen

Kello 18.54: Tampereen kansainvälisessä koulussa on todettu koronavirusaltistuminen. Yksi tiistaina koronapositiiviseksi testattu henkilö on ollut kansainvälisen koulun tiloissa viime viikon lopulla. Sairastuneen kanssa lähikontaktissa olleet on asetettu karanteeniin tai heidät asetetaan karanteeniin.

Altistuneita on kolmisenkymmentä, kertoo koulun perusopetuksen rehtori Ulla Hiltunen. Altistuneiden karanteenit kestävät 4. maaliskuuta saakka.

Koulussa suoritetaan hygieniasiivous keskiviikkona ennen koulupäivän alkua. Kaikkien muiden paitsi altistuneiden kohdalla lähiopetusta jatketaan normaaliin tapaan.

Korjaus 23.2.2021 kello 19.24: Jutussa oli virheellinen monikko. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu tänään useita koronavirustartuntoja, mutta kansainvälisessä koulussa tartunnan saaneita on ollut vain yksi.

STT:n tiedot: Kakkostaso ei välttämättä riitä

Kello 16.50:  STT:n tietojen mukaan hallitus tekee huomenna päätöksen siirtymisestä koronastrategian mukaiselle tasolle kaksi. Tietojen mukaan arvio hallituksen sisältä on kuitenkin, että edes kakkostasolle siirtyminen ei riitä kauaa taudin leviämisen pitämiseksi kurissa. Syynä on Uudenmaan paheneva koronatautitilanne.

Tiettävästi myös Lapin tilanne huolettaa hallitusta. Tilanne on pahempi kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää. Lapissa vierailevien, toisilta alueilta kotoisin olevien matkailijoiden tartunnat eivät näy Lapin rekisterissä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee rajoitusten kiristämistä

Kello 16.22: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä haluaa ottaa koronatoimia kiristävän tartuntatautilain pykälän 58 d käyttöön heti. Ryhmä myös suosittelee aluehallintovirastoa tekemään päätöksen myös pykälän 58 g ottamisesta käyttöön mahdollisimman pian.

Pykälä 58 d velvoittaa yksityisten ja julkisten asiakastilojen käytön järjestämiseen siten, että asiakkaiden on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin tai muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla.

Aluehallintoviraston päätös vaikuttaisi esimerkiksi kauppoihin, kuntosaleihin ja kampaamoihin ja toisi toiminnanharjoittajille lisää vastuuta.

Ryhmä käsittelee vielä pykälää 58 g seuraavassa kokouksessaan torstaina. Pykälä 58 g mahdollistaa asiakastilojen väliaikaisen sulkemisen ja koskee muun muassa yksityisiä kuntosaleja, joukkueurheilutiloja ja kylpylöitä.

Pykälä 58 g mahdollistaa asiakastilojen väliaikaisen sulkemisen ja koskee muun muassa yksityisiä kuntosaleja, joukkueurheilutiloja ja kylpylöitä. Koordinaatioryhmä haluaa vielä arvioida päätöksen välttämättömyyttä ja laajempia vaikutuksia.

Eduskunta hyväksyi tartuntalain uudet pykälät perjantaina. Muutoksen tarkoituksena on hillitä koronaepidemiaa, joka on pahentunut viime viikkoina monissa osissa maata. Pääkaupunkiseudulla tilanne on ollut pahin.

EU-komissio kirjelmöi Suomelle sisärajojen suosituksia tiukemmista rajoitustoimista

Kello 16.05: Euroopan komissio on lähettänyt kirjeen Suomelle ja viidelle muulle EU-maalle, koska se on huolissaan suosituksia tiukemmista rajoitustoimista EU:n sisärajoilla. Komission huolena on, että tiukemmat rajoitustoimet rajoilla häiritsevät EU:n sisämarkkinoita ja vapaata liikkuvuutta.

– Vetoamme jäsenmaihin, jotta ne linjaisivat toimiaan lähemmäs neuvoston suosituksia, jotka on yhdessä sovittu, komission tiedottaja Christian Wigand sanoi tänään komission lehdistötilaisuudessa.

Eilen lähetetyn kirjeen on saanut Suomen lisäksi Belgia, Saksa, Ruotsi, Tanska ja Unkari. Jäsenmailla on kymmenen päivää aikaa vastata komissiolle.

Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty vahvistaa komission kirjeen saapuneen perille. Pitkäniitty kertoo STT:lle, että komissio pyytää kirjeessä Suomelta lisätietoja rajoilla käytössä olevista rajoituksista.

– Lisäksi komissio kiinnittää erityistä huomiota rajat ylittävään työmatkaliikenteeseen ja kehottaa omana näkemyksenään Suomea linjaamaan rajoitukset tarkemmin neuvoston suosituksessa esitetyllä tavalla, Pitkäniitty sanoo.

Suomi on jatkanut sisärajatarkastuksia läpi pandemian, ja tiukensi matkustusrajoituksiaan viimeksi tammikuun lopussa. Tällä hetkellä Suomi sallii esimerkiksi vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämättömän työmatkaliikenteen muista Schengen-maista.

STT:n tiedot: Hallitus tekee huomenna päätöksen siirtymisestä koronastrategian mukaiselle tasolle kaksi

Kello 15.50: STT:n tietojen mukaan hallitus tekee huomenna päätöksen siirtymisestä koronastrategian mukaiselle tasolle kaksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa tätä.

STT:n tietojen mukaan lähtökohtana on, että päätös siirtymisestä tehdään koko maata koskien, mutta välttämättä päätös ei koske kaikkia alueita välittömästi.

Alueille, joissa tautitilanne ei ole niin paha, siirtymisessä saattaa olla joustoa.

Valtaosalla ulkomailta saapuvista laivamatkustajista ollut koronatodistus

Kello 15.47: Valtaosalla ulkomailta saapuvista laivamatkustajista on tänään ollut vaadittu todistus negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta taudista, varustamot kertovat STT:lle. Varustamot ovat vaatineet koronatodistuksia ulkomailta saapuvilta matkustajilta tästä päivästä alkaen. Tallink Siljan ja Viking Linen edustajat kertovat, että vain muutamia yksittäisiä matkustajia on jouduttu tiistaina käännyttämään.

Vaatimus koronatodistuksesta koskee yli 12-vuotiaita matkustajia. Todistusta ei edellytetä risteilymatkustajilta, jotka ovat pysyneet koko ajan laivassa. Todistusvaade ei myöskään tietyin edellytyksin koske logistiikka-alan kuljettajia tai huoltovarmuuden kannalta välttämättömiä ammattilaisia.

Todistukseksi riittää testistä saatu tekstiviesti-ilmoitus tai sähköposti, jos siitä käy ilmi testatun nimi, näytteenoton ajankohta sekä testituloksen myöntäjä. Koronatestin voi ottaa aikaisintaan 72 tuntia ennen matkan alkua, jotta sen tulos kelpaa laivaan pääsyksi.

Koronasuositukset pysyvät ennallaan Pirkanmaalla

Kello 15.33: Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä päätti tiistaina pitää alueelliset suositukset voimassa hiihtolomaviikon yli eli 15. maaliskuuta asti. Ryhmän mukaan Pirkanmaan tilanne ei anna mahdollisuutta nykyisten suositusten purkamiseen. Myös aluehallintoviraston kokoontumisrajoitus on voimassa 1. maaliskuuta asti.

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 97 tartuntaa. Tunnetuista 70 tartunnasta kolmasosa eli 22 oli perheiden sisäisiä tartuntoja. Sukulaisten tai ystävien tapaamisista tuli 15 tartuntaa. Ulkomailta tuli 12 tapausta. Työpaikoilla todettiin yhdeksän tapausta kaikkiaan kahdeksalta eri työpaikalta. Yksityisistä juhlista tuli neljä tartuntaa, kuten myös baareista. Kolme tartuntaa tuli kotimaan matkailusta ja yksi tartunta aikuisten harrastustoiminnasta. Tartuntoja ei tullut kouluista, päiväkodeista ja lasten ja nuorten harrastuksista.

Pirkanmaalla on tähän asti todettu viisi Etelä-Afrikan muuntovirustartuntaa, 17 Iso-Britannian ja yksi Brasilian muuntovirustartunta. Pirkanmaalla varaudutaan muuntoviruksen osuuden kasvuun.

Lue lisää: Suomen koronatilanne jakautuu kahtia, mutta myös Pirkanmaalla varaudutaan virusmuunnoksiin: ”Vääjäämätön kehitys” – katso tallenne koronanyrkin tiedotustilaisuudesta

Lue lisää: Näin koronanyrkki päätti: Vanhat koronasuositukset jatkuvat Pirkanmaalla – Virusmuunnos ei ole vielä vaikuttanut epidemiatilanteeseen

Taysin alueella kolme potilasta teho-osastolla

Kello 15.07: Taysin erityisvastuualueella on tällä hetkellä kolme potilasta tehohoidossa. Yhteensä Taysin alueella on sairaalahoidossa 25 henkilöä. Heistä 8 henkilöä on erikoissairaanhoidon osastoilla ja 14 perusterveydenhuollon osastoilla. Koronaepidemian aikana Taysin alueella on raportoitu 60 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

THL: Suomessa yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus

Kello 15.00 Suomessa on todettu yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on todettu Suomessa 734.

Koko Suomessa sairaalahoidossa on yhteensä 186 koronavirustartunnan saanutta potilasta, mikä on 16 enemmän kuin maanantaina kerrotuissa luvuissa. Sairaalahoidossa olevista 34 on tehohoidossa. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä kasvoi maanantain luvuista neljällä.

Koronavirusmuunnosten aiheuttamia tapauksia on todettu yhteensä 569.

288 476 ihmistä on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen Suomessa. Toisen annoksen on saanut yli 73 000 ihmistä.

Metsäkylän yhtenäiskoulussa koronavirustartunta

Kello 13.29: Metsäkylän yhtenäiskoulun alakoulussa on varmistunut koronavirustartunta, tiedottaa Ylöjärven kaupunki. Karanteeniin on asetettu 28 oppilasta ja kolme opettajaa.

Koulun toiminta jatkuu muutoin normaalisti. Metsäkylän yhtenäiskoulussa korostetaan maskin käyttöä koulupäivän aikana, Ylöjärvi kertoo.

Lue lisää: Näissä paikoissa on voinut altistua koronavirukselle Pirkanmaalla tällä viikolla – pitkä lista paikkoja eri puolilla Pirkanmaata

Huoltovarmuuskeskus: Suojavarusteita nyt riittävästi sosiaali- ja terveydenhuollossa

Kello 13.15: Sosiaali- ja terveydenhuollon suojavarusteiden riittävyys on Suomessa hyvällä tasolla, kertoo Huoltovarmuuskeskus tiedotteessa.

Keskuksen mukaan tällä hetkellä arvioidaan, että kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollossa noin 700 000–800 000 kappaletta vuorokaudessa. Hengityksensuojaimia tarvitaan arvion mukaan noin 10 000–12 000 kappaletta vuorokaudessa ja suojavaatteita noin 40 000–50 000 kappaletta.

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan kirurgisten suu-nenäsuojaimien, suojavaatteiden ja suojavisiirien riittävyys on erinomainen. Hengityssuojainten riittävyys puolestaan on hyvä ja suojakäsineiden kohtalainen.

Ukraina sai vihdoin ensimmäiset koronarokotteensa

Kello 13.13: Ukraina on saanut useiden viivästysten jälkeen käyttöönsä ensimmäisen erän koronarokotteita. Puoli miljoonaa annosta Intiassa valmistettua Astra Zenecan rokotetta saapui Kiovan lentokentälle tänään.

Presidentti Volodymyr Zelenskyiä on arvosteltu rokotusten viivästymisestä. Presidentti on puolestaan sälyttänyt vastuuta tilanteesta rokotteita itselleen haalineille rikkaille länsimaille ja pyytänyt EU:lta apua.

Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten alueilla rokotukset on jo aloitettu venäläisellä Sputnik V -rokotteella. Ukrainan johto on torjunut venäläisrokotteen käytön poliittisista syistä.

Uusia tartuntoja kirjattiin seitsemään kuntaan Pirkanmaalla

Kello 12.14: THL:n kuntakarttaan on kirjattu uusia koronatartuntoja seitsemään kuntaan Pirkanmaalla. Tampereelle on kirjattu kymmenen tartuntaa, Kangasalle kaksi ja Lempäälään, Parkanoon, Ylöjärvelle, Akaaseen ja Sastamalaan kuhunkin yksi tartunta.

THL: Suomessa 400 uutta tartuntaa

Kello 11.50: Suomessa on raportoitu 400 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6 125 tartuntaa, mikä on 838 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana on raportoitu 3 485 tartuntaa. Tämä on 845 enemmän kuin edeltävien seitsemän vuorokauden aikana. Koronatartuntoja on tähän mennessä raportoitu yhteensä 54 532.

Suurin osa Sastamalan viime päivien koronatartunnoista liittyy Huittisten tartuntaketjuun

Kello 11.36: Viikonlopun ja maanantain aikana Sastamalaan on tullut kaikkiaan seitsemän uutta koronatapausta. Yhtä tapausta lukuun ottamatta tapaukset liittyvät Huittisten tartuntaketjuihin.

Lue lisää: Suurin osa Sastamalan viime päivien koronatartunnoista liittyy Huittisten tartuntaketjuun – Karanteeniin asetettu yli 40 sastamalalaista, jatkotartunnat mahdollisia

Karanteenissa olevat voivat osallistua ylioppilaskokeisiin erityisjärjestelyin

Kello 11.35: Karanteenissa olevat opiskelijat voivat osallistua ylioppilaskirjoituksiin etäjärjestelyin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotteessa.

THL sekä Ylioppilastutkintolautakunta ovat laatineet ohjeet siitä, millaisin erityisjärjestelyin karanteenissa olevien kokelaiden osallistuminen koetilaisuuteen voidaan järjestää.

Kokeeseen voivat osallistua vain oireettomat karanteeniin määrätyt kokelaat, jotka on testattu ennen kyseistä koetta ja jotka ovat saaneet negatiivisen testituloksen. Edellytyksenä heidän osallistumiselleen on se, että lukio pystyy järjestämään karanteenissa oleville erillisen koetilan ja kokeelle valvojat.

Ne, jotka ovat eristyksessä koronavirusinfektion takia, eivät voi osallistua kokeeseen. Heidän tulee hakea ilmoittautumisen mitätöintiä.

Lue lisää: Karanteenissa olevat voivat osallistua ylioppilaskokeisiin erityisjärjestelyin

Uusia mahdollisia altistumisia Tampereella

Kello 11.05: Tampereella on voinut altistua koronalle lauantaina 13. helmikuuta ravintola 2h + k Keittiössä kello 20–21.30, Tallipihan kahvilassa kello 15–16 ja Pella’s Cafessa kello 12–13.30. Tays tiedotti uusista mahdollisista altistumisista koronavirukselle Twitterissä.

Tays kehottaa näissä paikoissa olleita hakeutumaan ripeästi testiin, mikäli koronaan viittaavia oireita ilmenee.

Afganistanissa alettiin jakaa koronavirusrokotteita

Kello 10.15: Afganistanissa alettiin tiistaina jakaa koronavirusrokotteita, kertoo uutistoimisto AFP. Ensimmäisenä rokotteen saavien joukossa on muun muassa lääkäreitä ja toimittajia.

Intia lahjoitti aiemmin tässä kuussa Afganistanille puoli miljoonaa annosta lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämää rokotetta.

Afganistanista on tilastoitu koko epidemian ajalta alle 56 000 koronatartuntaa ja noin 2 430 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Lukemien uskotaan AFP:n mukaan olevan verrattain alhaisia muun muassa rajallisten testaamismahdollisuuksien ja terveydenhuollon puutteiden vuoksi. Todellisten määrien uskotaan olevan huomattavasti suurempia.

Maassa vuosikymmeniä jatkunut konfliktitila on hankaloittanut aiempia rokotuskampanjoita, kuten poliorokotteiden antamista, kertoo AFP.

Pirkanmaalla on todettu 11 koronavirustartuntaa

Kello 9.27: Pirkanmaalla on varmistunut 11 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiistaina.

Fimlab tutki Pirkanmaalla maanantain 1 047 koronanäytettä.

Ajanvaraus 60–69-vuotiaiden riskiryhmien rokotuksiin alkaa Orivedellä

Kello 9.00: Orivesi saa pienen erän Astra Zenecan rokotetta, jolla voidaan aloittaa riskiryhmien rokotukset. Ensimmäisenä rokotukseen pääsevät 60–69-vuotiaat orivesiläiset, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

He voivat varata rokotusajan soittamalla ajanvarauspuhelimeen. Aikoja lisätään sitä mukaa kun rokotteita saadaan.

Riskiryhmien rokotuksia annetaan ajanvarauksella Oriveden terveyskeskuksessa 4. maaliskuuta 2021. alkaen.

Suomalaisten matkailu keskittyi kotimaan mökkeilyyn koronasyksynä

Kello 08.34: Suomalaisten matkailu keskittyi kotimaan mökkeilyyn koronasyksynä 2020, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Yöpymiset omilla mökeillä kaksinkertaistuivat, ja myös vuokramökkiyöpymisiä oli runsaasti edellisvuotta enemmän syys–joulukuussa.

Yhteensä suomalaiset tekivät kotimaassa syksyllä 7,3 miljoonaa yöpymisen sisältänyttä vapaa-ajanmatkaa.

Ulkomaanmatkailu lähes pysähtyi. Ulkomaille tehtiin vain noin 300 000 vapaa-ajanmatkaa, joista yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja oli 200 000. Koko vuoden 2020 suosituimpia vapaa-ajan matkakohteita ulkomailla olivat suomalaisille Viro, Ruotsi ja Espanja.

Varustamot vaativat koronatodistuksia tästä päivästä alkaen

Kello 06.32: Varustamot edellyttävät tästä päivästä alkaen ulkomailta saapuvilta matkustajilta todistusta negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta taudista. Vaatimus koskee myös kotimaahan palaavia Suomen kansalaisia.

Vaatimus koskee yli 12-vuotiaita matkustajia. Todistusta ei edellytetä risteilymatkustajilta, jotka ovat pysyneet koko ajan laivassa.

Todistukseksi riittää testistä saatu tekstiviesti-ilmoitus tai sähköposti, jos siitä käy ilmi testatun nimi, näytteenoton ajankohta sekä testituloksen myöntäjä. Koronatestin voi ottaa aikaisintaan 72 tuntia ennen matkan alkua, jotta sen tulos kelpaa laivaan pääsyksi.

Koronarokotteen saaneita kohdellaan toistaiseksi samalla tavalla kuin muita matkustajia. Tämä käytäntö perustuu Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksiin. Tilanne voi tulevaisuudessa muuttua.

Yhdysvalloissa vahvistettu yli puoli miljoonaa koronakuolemaa

Kello 06.28: Yhdysvalloissa on kirjattu yhteensä yli puoli miljoonaa koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Asia selviää koronatartuntoja seuraavan yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta.

Maailmanlaajuisesti Yhdysvalloissa on määrällisesti vahvistettu eniten koronaan liittyviä kuolemia. Sen jälkeen eniten kuolemia on kirjattu Brasiliassa ja Meksikossa. Koko maailmassa on vahvistettu yli 2,4 miljoonaa koronaan liittyvää kuolemaa.

Koronavirustartuntoja on Yhdysvalloissa tilastoitu yli 28,1 miljoonaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut