Kaikki koronaviruksesta 15.2. alkaen - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Britanniassa esiteltiin suunnitelma koronarajoitusten purkamisesta – Parkanon ja Kihniön epidemiatilanne heikentynyt

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 15.–22. helmikuuta. Tämä juttu ei enää päivity. Aamulehden tuoreimman koronaseurannan löydät osoitteesta aamulehti.fi/koronainfo.

Työntekijä esitteli Pfizerin ja Biontechin koronarokotepulloa Ruotsin Tukholmassa 21. helmikuuta. ­

15.2. 6:23 | Päivitetty 22.2. 23:03

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 8. helmikuuta alkaen.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 8.2.–14.2. pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Maanantai 22.2.2021

Yhdysvallat lähestyy puolen miljoonan koronakuoleman rajaa

Kello 22.18: Yhdysvalloissa koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä lähestyy puolen miljoonan rajapyykkiä. Suomen aikaa maanantai-iltana Yhdysvalloissa oli Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan kirjattu yli 499 300 koronaan liittyvää kuolemaa. Luku on suurempi kuin missään muussa maassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden määräsi maanantaina, että kaikkien Yhdysvaltain liittovaltion rakennusten liput lasketaan puolitankoon koronan uhrien muistamiseksi. Valkoisen talon lehdistösihteerin Jen Psakin mukaan suruliputus kestää viisi päivää.

Britanniassa Johnson esitteli suunnitelman koronarajoitusten purkamisesta

Kello 18.21: Britanniassa pääministeri Boris Johnson on esitellyt neljävaiheisen suunnitelman koronarajoitusten purkamisesta maassa. Jos suunnitelmaa pystytään noudattamaan, on brittien elämä palautumassa koronaa edeltäviin uomiinsa kesäkuun loppupuolella.

Suunnitelman mukaan esimerkiksi koululaiset palaisivat lähiopetukseen maaliskuun 8. päivä.

Britannia on ollut yksi koronaviruksesta pahiten kärsineistä maista. Maassa on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin yli 120 000 ihmistä.

Parkanon ja Kihniön epidemiatilanne on heikentynyt

Kello 17.47: Parkanon ja Kihniön alueen epidemiatilanne on muuttunut, tiedottaa Parkanon kaupunki.

Yhdellä henkilöllä on todettu tartunta, ja tällä hetkellä kuusi henkilöä on määrätty karanteeniin.

Tällä viikolla Parkanon ja Kihniön yhteistoiminta-alueelle on määrä saada noin 300 rokotetta, joista osa on Astra Zenecan alle 70-vuotiaille tarkoitettuja rokotteita. Tiedotteen mukaan alueella päästään aloittamaan enimmäkseen riskiryhmään kuuluvien 65–69-vuotiaiden rokotukset. Terveydenhuolto on yhteydessä rokotusvuorossa oleviin.

Riskiryhmien rokotukset laajenevat Tampereella 60–64-vuotiaisiin Tampereella

Kello 15.42: Tampereella laajennetaan riskiryhmien koronarokotuksia, tiedottaa Tampereen kaupunki. Nyt avataan rokotusten ajanvaraus 60–64-vuotiaille tamperelaisille, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila.

Riskiryhmään kuuluvien 65–69-vuotiaiden rokotukset jatkuvat.

Tampereen kaupunki tiedottaa, että ne, joilla on vaikealle koronavirustaudille voimakkaasti altistava sairaus, voivat varata ajan rokotukseen Tampereen kaupungin koronrokotuksista kertovalla verkkosivulla tai soittamalla arkisin virka-aikana terveysasemalle. Vaihtoehtoisesti voi soittaa terveyspalveluiden neuvontaan.

Rokotusaikoja lisätään sitä mukaa, kun rokotteita saadaan, tiedotteessa kerrotaan.

Riskiryhmien rokotuksiin käytetään AstraZenecan rokotetta, jota kansallisen ohjeistuksen mukaisesti annetaan vain alle 70-vuotiaille. Vaadittuun riskiryhmään kuuluminen tarkistetaan rokotuspaikalla Kela-kortista tai potilastiedoista.

Matkailijoiden kulutus Suomessa romahti lähes seitsemän miljardia euroa

Kello 15.40: Suomalaisten ja ulkomaisten matkailijoiden yhteenlaskettu kulutus Suomessa väheni viime vuonna yli 40 prosenttia toissa vuoteen verrattuna, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö ennakkoarviossaan. Koronavuoden aikana matkailijat käyttivät Suomessa rahaa 9,3 miljardia euroa, mikä on lähes 7 miljardia euroa vähemmän kuin vuonna 2019.

Ministeriön arvion mukaan koronakriisi leikkasi ulkomaisesta matkailijoiden kulutuksesta Suomessa lähes 67 prosenttia eli 3,3 miljardia euroa.

Kotimaanmatkailun kysyntä supistui noin 20 prosenttia eli 1,7 miljardia euroa, vaikka kesäkuukaudet olivatkin kotimaisessa kysynnässä vilkkaudeltaan lähes toissa vuoden tasoa.

Myös suomalaisten ulkomaanmatkailusta syntyvä kulutus Suomessa väheni 73 prosenttia eli noin 1,7 miljardia euroa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi matkanjärjestäjien saamia, Suomeen jääviä tuottoja myydyistä matkoista.

THL: Noin 282 000 saanut rokotteen

Kello 13.55: Suomessa 282 730 ihmistä on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Rokotteen toisen annoksen on saanut yli 73 000 ihmistä. Yhteensä rokoteannoksia on annettu melkein 356 000.

Eniten rokoteannoksia on annettu Helsingin ja Uudenmaan (Hus), Varsinais-Suomen sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueilla.

Selkeästi eniten koronarokotteen saaneita löytyy 80 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ikäryhmästä. Tässä ryhmässä rokotteen saaneiden määrä on yli 120 000.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on maanantaihin mennessä tehty koronarokotteista 653 haittavaikutusilmoitusta, joista vakavia ilmoituksia 201.

Fimean mukaan haittavaikutusilmoitukset kuvastavat ilmoittajan havaintoja ja näkemyksiä, eivätkä tarkoita sitä, että rokotteen ja havaittujen vaikutusten välinen mahdollinen yhteys olisi vahvistettu.

THL:n kysely: Yhteydenotot sosiaalipäivystyksiin jatkoivat kasvuaan loppuvuonna

Kello 13.11: Suuri osa sosiaalipäivystysten työntekijöistä arvioi, että asiakkaiden yhteydenotot lisääntyivät viime vuonna, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä kyselystä.

Lähes 60 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi, että uusien asiakkaiden yhteydenotot lisääntyivät syys-joulukuussa verrattuna koronaepidemiaa edeltäneeseen aikaan. Voimakkainta uusien asiakkaiden yhteydenottojen kasvu oli Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan alueella.

Sosiaalipäivystysten loppuvuoden työtehtävistä 40 prosenttia liittyi lasten ja nuorten sekä lapsiperheiden asioihin. Eniten yhteydenotot lisääntyivät kuitenkin iäkkäiden ja muistisairaiden tarpeista. Myös mielenterveyteen ja yksinäisyyteen liittyvät yhteydenotot olivat kasvussa.

Sosiaalipäivystyksellä tarkoitetaan kiireellisten palvelujen järjestämistä hätätilanteissa. Sosiaalipäivystyksistä asiakkaita ohjataan enimmäkseen sosiaalitoimeen, lastensuojeluun ja iäkkäiden palveluihin.

Virusmuunnosten aiheuttamia tartuntoja todettu Suomessa 556 kappaletta

Kello 13.09: Virusmuunnosten aiheuttamia tartuntoja on todettu Suomessa tähän mennessä yhteensä 556 kappaletta. Näistä 530 on Britannian muunnosta, 25 Etelä-Afrikan ja yksi Brasilian muunnosta.

Suomessa seitsemän uutta koronaan liittyvää kuolemaa

Kello 12.50: THL:n mukaan Suomessa on raportoitu seitsemän uutta koronakuolemaa. Sairaalahoidossa on viruksen takia 170 potilasta, joista 30 on tehohoidossa.

Yksi kuolemista on Taysin erityisvastuualueella, jossa on raportoitu koronaan liittyviä kuolemia nyt 60. Taysin alueella sairaalahoidossa on yhteensä 26 ihmistä, joista kaksi tehohoidossa.

Britanniassa jo yksi kolmasosa aikuisväestöstä saanut koronarokotteen

Kello 12.32: Britannian pääministeri Boris Johnsonin on määrä kertoa tänään maan tiukkojen koronarajoituksien purkamisen aloittamisesta.

Suunnitelmiin kuuluu muun muassa koulujen avaaminen maaliskuun 8. päivänä. Johnsonin odotetaan kertovan myös siitä, kuinka rokotukset ovat vähentäneet taudin leviämistä, kertoo Guardian.

Britannia on ollut yksi koronaviruksesta pahiten kärsineistä maista. Maassa on kuollut virukseen yli 120 000 ihmistä. Britanniassa on rokotettu nyt yli 17 miljoonaa ihmistä vähintään ensimmäisellä koronarokoteannoksella. Tämä edustaa yhtä kolmasosaa maan väestöstä. Myös tautitapausten määrä on alkanut laskea maassa selvästi.

Rokotustodistus käyttöön toukokuussa

Kello 12.05: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on täsmentänyt tietoja sähköisestä koronarokotustodistuksesta. Ministeriön mukaan todistuksessa näkyisi tietoja muun muassa rokotetusta ihmisestä ja annetusta rokotteesta. Todistuksen saisi käyttöönsä Omakanta-palvelusta ja se voisi olla puhelimesta näytettävä sähköinen rokotustieto, joka voitaisiin myös tulostaa paperille.

Sähköinen koronarokotustodistus pyritään saamaan käyttöön toukokuussa. Sitä ennen vaaditaan kuitenkin STM:n asetus, joka tarkentaisi asiakastietolakia. Tavoitteena on, että asetus olisi valmis alkukeväästä.

Lisäksi STM:n tarkoituksena on, että myös muita rokotuksia koskevat todistukset voitaisiin saada suoraan Omakanta-palvelusta.

THL: Suomessa 390 uutta koronatartuntaa

Kello 12.04: Suomessa on todettu 390 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6 163 tartuntaa, mikä on 966 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana on raportoitu 3 470 tartuntaa. Tämä on 777 enemmän kuin edeltävien seitsemän vuorokauden aikana.

Koronatartuntoja on tähän mennessä raportoitu yhteensä 54 132.

Seuraavissa Pirkanmaan kunnissa raportoitiin uusia tartuntoja:

Tampere: 7 tartuntaa

Sastamala: 4 tartuntaa

Kangasala: 2 tartuntaa

Nokia: 2 tartuntaa

Ikaalinen: 1 tartunta

Valkeakoski: 1 tartunta

Lappeenrannassa yliopisto ja ammattikorkeakoulu sulkevat kampuksensa

Kello 10.11: Lappeenrannassa LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun Skinnarilan kampus suljetaan kokonaan opiskelijoita. Asiasta kertoo LUT-yliopisto. Taustalla on opiskelijoiden keskuudessa todetut kymmenet koronavirustapaukset, jotka kytkeytyvät Holiday Club Saimaa -kylpylän koronavirusketjuun.

Asiasta kertoi aiemmin muun muassa Yle.

Kampuksen lähiopetus keskeytetään tästä päivästä alkaen. Keskeytys jatkuu 5. maaliskuuta saakka. Myös kampuksen käyttö opiskelijoiden taholta lopetetaan ja opiskelijoiden sähköiset avaimet poistetaan toiminnasta 7. maaliskuuta asti.

Suurin osa opetuksesta on järjestetty jo marraskuusta asti etäopetuksena. Yliopiston mukaan riski kampusaltistuksiin on kohonnut suuren tartuntamäärän takia, vaikka 15.–20.2. ajalta ei olekaan tällä hetkellä tiedossa kampuksella tapahtuneita altistuksia.

Pirkanmaalla 11 uutta tartuntaa

Kello 10.09: Pirkanmaalla on todettu sunnuntaina 11 uutta koronatartuntaa, kertoo Tays. Fimlab tutki alueelta 673 koronanäytettä.

Tartuntatautilain muutokset tulevat voimaan tänään

Kello 8.10: Tänään tulee voimaan uusia, entistä tiukempia sääntöjä koronaviruksen torjumiseksi. Tartuntatautilakiin tehdyt muutokset antavat alueviranomaisille mahdollisuuden sulkea esimerkiksi yksityisiä liikuntapaikkoja, kuntosaleja ja kylpylöitä. Tähän asti näin on voitu tehdä vain kuntien omissa tiloissa.

Lakimuutokset koskevat myös ryhmäharrastustoimintaan käytettyjä tiloja sekä huvipuistoja, sisäleikkipuistoja ja eläintarhojen sisätiloja.

Muutokset eivät koske esimerkiksi hiihto- ja laskettelukeskuksia tai eläintarhojen ulkotiloja.

Sunnuntai 21.2.2021

Mahdollisia altistumisia useassa paikassa Ylläksellä

Kello 19.26: Ylläksen alueella on voinut altistua koronavirukselle useissa paikoissa 18.–20. helmikuuta, kertoo Kolarin kunta. Kaikkia kyseisissä paikoissa mainittuina aikoina olleita kehotetaan menemään testiin pienistäkin oireista.

Torstaina 18. helmikuuta on voinut altistua Snow Fun Safariessa ja Snow Village Lainiossa kello 20 jälkeen.

Perjantaina 19. helmikuuta altistua on voinut Snow Fun Safariessa, Latukahvila Aurinkotupa Ylläsjärvessä kello 15–16 ja Ravintola Kitchen & Northern Cafe Wellissä kello 17.30–18.30.

Lauantaina 20. helmikuuta altistua on voinut seuraavissa paikoissa: Snow Fun Safaries, Jounin kauppa kello 11–13, Pizzeria Tribunaali kello 14–15, Bar Kaappi kello 18.30–19 ja Public House Selvä Pyy kello 21–22.

Satoja Rauman telakalla työskenteleviä määrätty karanteeniin

Kello 18.20: Satoja Rauman telakalla työskenteleviä henkilöitä asetetaan karanteeniin, kertoo Rauman kaupunki. Määräys koskee lähes koko tuotantohenkilöstöä eli kaikkiaan lähes 800:aa henkilöä. Heistä noin 160 on määrätty karanteeniin jo aikaisemmin.

Edellisviikonlopun ja kuluneen viikon aikana noin 1 000 telakalla työskennellyttä on käynyt koronavirustestissä. Tartuntoja ilmeni kaikkiaan noin 240. Kukaan sairastuneista telakan työntekijöistä ei tällä hetkellä ole sairaalahoidossa.

Telakalla ei tällä hetkellä tehdä tuotannollista työtä. Tiloja siivotaan ja desinfioidaan. Lisäksi ylläpitävät työt sekä valvonta jatkuvat.

Vapaavuori ei sulata Marinin moitteita

Kello 17.54: Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) torjuu pääministeri Sanna Marinin (sd.) moitteet koronarajoitusten purkamisesta. Vapaavuori sanoo tviitissään, että kun epidemian hoidossa lähestytään hankalampia aikoja, tarvitaan valtiovallan ja paikallishallinnon välille vuorovaikutusta eikä vastakkainasettelua tai käskyttämistä.

Pääministerin vastuu tällaisen otollisen ilmapiirin ja toimintatavan luonnissa on korostetun suuri, Vapaavuori alleviivaa.

Marin moitti Yleisradion pääministerin haastattelutunnilla pääkaupunkiseudun aikeita palata toisen asteen oppilaitoksissa lähiopetukseen hiihtoloman jälkeen ja piti sitä vastuuttomana.

Israel avaa yhteiskuntaansa, mutta osin vain rokotetuille

Kello 16.41: Israel salli sunnuntaina joukon yrityksiä ja palveluita avata ovensa tiukkojen koronarajoitusten jälkeen. Osa palveluista on kuitenkin tarjolla vain rokotetuille.

Maan väestöstä lähes kolmannes on saanut koronavirusrokotteen, minkä vuoksi maan hallitus uskalsi höllentää jo kolmatta kertaa voimaan asetettuja liikkumisrajoituksia.

Sunnuntaina esimerkiksi kauppakeskukset ja sellaiset kaupat, joiden sisäänkäynti on kadulta, saivat jälleen olla auki, vaikka asiakasmääriä yhä rajoitettiinkin. Sen sijaan kuntosalit, uima-altaat, hotellit ja osa kulttuurilaitoksista saivat ottaa sisään vain ihmisiä, jotka pystyivät todistamaan saaneensa rokotteet.

Hallitus pohtinee koronastrategian vaikutuksia Uudellemaalle ensi viikolla

Kello 16.28: Hallitus keskustelee todennäköisesti alkavalla viikolla viikolla mahdollisuudesta muuttaa koronastrategiaa yksinomaan Uudenmaan osalta, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV Uutiset.

Varhilan mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tehnyt viikonlopun aikana arviota siitä, onko Uudellamaalla tarvetta siirtyä nykyistä tiukempiin rajoitustoimiin koronaviruksen leviämisen torjumiseksi.

Tarkkaa päivää asian edistymiselle Varhila ei vielä osaa sanoa.Koronapandemian torjunnan vaiheen kaksi ottaminen käyttöön tarkoittaisi uusia rajoitustoimenpiteitä.

Marin Ylellä: Vaalivirkailijoiden rokottamista syytä pohtia vakavasti

Kello 14.31: Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo Yleisradion pääministerin haastattelutunnilla, että kotiäänestystä hoitavien vaalivirkailijoiden rokottamista olisi syytä pohtia vakavasti. Marin sanoi pitävänsä tällaista rokotusjärjestyksen muutosta perusteltavansa ja tietävänsä, että terveysviranomaiset pohtivat asiaa.

Kaikkien vaalivirkailijoiden rokottaminen ennen kuntavaaleja olisi sitä vastoin poliittinen päätös. Marin sanoi, ettei hän sulkisi tätä ratkaisua pois.

Kuntavaalien siirtäminen olisi Marinin mukaan edessä, jos tautitilanne pahenisi niin, että joudutaan poikkeusoloihin ja siirtymään toimenpidetasolle 3.

Rokotettuja Suomessa 288 000

Kello 13.40: Suomessa noin 288 000 ihmistä on tähän mennessä saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen, kertoo THL. Määrä kasvoi eilisestä suunnilleen 12 000 rokotetulla.

Rokotteen toisen annoksen on saanut lähes 76 000 ihmistä. Yhteensä rokoteannoksia on annettu noin 364 000.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan oli perjantaihin mennessä tehty koronarokotteista 611 haittavaikutusilmoitusta, joista vakavia ilmoituksia 187.

Fimean mukaan haittavaikutusilmoitukset kuvastavat ilmoittajan havaintoja ja näkemyksiä, eivätkä tarkoita sitä, että rokotteen ja havaittujen vaikutusten välinen mahdollinen yhteys olisi vahvistettu.

Suomessa 457 uutta tartuntaa

Kello 12.20: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että Suomessa on raportoitu 457 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 53 742 koronavirustartuntaa.

Pirkanmaalla ainakin seitsemässä kunnassa on todettu THL:n mukaan uusia tartuntoja. Kuntien tarkka määrä ei ole tiedossa, koska THL ei kerro tietoja kunnista, joissa tartuntojen määrä epidemian alusta alkaen on yhteensä alle viisi.

Uusia tartuntoja on THL:n mukaan ainakin Tampereella (5 uutta tartuntaa), Kangasalla: (1 tartunta), Sastamalassa (1 tartunta), Mänttä-Vilppulassa (1 tartunta), Valkeakoskella (1 tartunta), Ylöjärvellä (1 tartunta) sekä Akaassa (1 tartunta).

Pirkanmaalla 18 uutta tartuntaa

Kello 9.29: Pirkanmaalla todettiin 18 uutta koronavirustartuntaa lauantaina. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays kertoi tuoreimmat luvut sunnuntaina aamupäivällä.

Maanantain ja lauantain välillä uusia koronatartuntoja vahvistui Pirkanmaalla yhteensä 86. Koko viikon saldo varmistuu maanantaina, sillä Tays kertoo sunnuntain tartunnoista maanantaina aamupäivällä.

Fimlab tutki lauantaina 870 koronanäytettä.

Lauantai 20.2.

Mahdollisia altistumisia pirkanmaalaisissa ravintolassa

Kello 21.57: Kahdessa pirkanmaalaisessa anniskeluravintolassa on voinut altistua koronavirukselle, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) Twitterissä lauantai-iltana.

Akaan Toijalassa Pub Alibabassa käyneet ovat saattaneet altistua maanantaina 15.2., tiistaina 16.2. ja torstaina 18.2. noin kello 11 aikaan. Tampereella altistua on voinut Bar & Cafe Lategamessa keskiviikkona 17.2. kello 19–21.

Tays kehottaa paikalla olleita hakeutumaan ripeästi koronavirustestiin lievilläkin oireilla.

Euroopassa yli 33 miljoonaa tartuntaa

Kello 20.45: Euroopassa on tullut ilmi jo 33 miljoonaa koronavirustartuntaa, kertoo worlddometers-sivuston laskuri. Maanosassa on raportoitu 788 825 kuolemantapausta pandemian alusta.

Maailmassa tartuntojen määrä on yli 111 miljoonaa ja koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen kuolleiden määrä lähes 2,5 miljoonaa.

Lauantaina ilmoitettu tartuntamäärä yksi pahimmista

Kello 20.25: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että viimeisten kahden viikon aikana koronatartuntoja on todettu 6 023, mikä on 1 095 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Lauantaina raportoitujen tartuntojen määrä 632 on yksi suurimmista Suomessa koko epidemian aikana. THL:n johtaja Mika Salminen toteaa STT:lle, että THL:n ilmoittama päiväluku koostuu aina monelle päivälle osuvista tapauksista. Suurin yhdelle päivälle osunut tapausmäärä on Salmisen mukaan 619 koronatartuntaa 25. marraskuuta 2020.

Kaikkiaan Suomessa on todettu tähän mennessä yli 53 000 koronatartuntaa. Tautiin liittyviä kuolemia on perjantain tietojen mukaan 726.

Ylläksellä sijaitsevassa ravintolassa koronavirustartunta

Kello 19.31: Äkäslompolossa sijaitsevassa ravintola Rouheessa on voinut altistua koronavirukselle 16.–19. helmikuuta, kertoo Kolarin kunta. Kaikkia kyseisinä päivinä ravintolassa käyneitä kehotetaan menemään koronatestiin pienissäkin oireissa.

Kolarin kunnan johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi kertoo, että tarkkaa tietoa siitä, paljonko ravintolassa on käynyt asiakkaita usean päivän aikana ei ole. Kyseessä on kuitenkin suosittu ravintola lähellä Ylläksen hiihtokeskusta. Suurin altistuminen on ollut työntekijöiden kesken.

Toistaiseksi jatkotartuntoja ei ole ilmennyt. Ylläsjärven mukaan karanteeniin on asetettu toistakymmentä ihmistä. Ravintolan kotisivuilla kerrotaan, että ravintola on asetettu karanteeniin toistaiseksi.

Henriksson Ylelle: Kuntavaalien järjestämisestä päätetään ensi viikolla

Kello 18.12: Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoo Ylelle, että kuntavaalien järjestämisestä päätetään ensi viikon aikana.

– En halua tässä vaiheessa sulkea mitään pois. Me olemme sopineet siitä, että helmikuun aikana tehdään tämä päätös ja katsotaan sitten, mikä on johtopäätös. Lähden edelleen kuten kaikki muutkin puoluejohtajat siitä, että vaalit pidetään, Henriksson sanoi.

Kynnys vaalien siirtämiseen on korkealla. Myös muissa maissa on järjestetty vaaleja pandemian aikana, joten Henriksson uskoo, että huolellisella varautumisella vaalit voitaisiin järjestää alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Nykyisen aikataulun mukaan kuntavaalit pidetään 18. huhtikuuta. Ennakkoäänestys alkaa 7. huhtikuuta.

Rauman telakalla todettu kaikkiaan 230 tartuntaa

Kello 17.25: Rauman telakan työntekijöillä on raportoitu 45 uutta koronatartuntaa, tiedottaa Rauman kaupunki. Lauantaina iltapäivään mennessä telakalla työskennelleillä on näin todettu kaikkiaan 230 tartuntaa. Kaikki telakalla työskennelleet on nyt testattu. Heitä on noin tuhat.

Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että osa näytevastauksista ei ole vielä valmistunut. Osa näytteistä on myös lähetetty analysoitavaksi muuntovirusten varalta.

Tiedotteen mukaan telakan alueella ei tällä hetkellä tehdä tuotannollista työtä. Tiloja siivotaan ja desinfioidaan, ja lisäksi ylläpitävät työt sekä valvonta jatkuvat. Telakan tilannetta arvioidaan seuraavaksi sunnuntaina, jolloin Rauman sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen.

Uusi tartunta Roukon yhtenäiskoulussa Valkeakoskella

Kello 16.14: Roukon yhtenäiskoulussa on todettu yksi uusi koronavirustartunta, Valkeakosken kaupunki kertoi perjantaina. Tartunta liittyy koulussa aiemmin tällä viikolla ilmi tulleeseen tapaukseen.

Uuden tartunnan myötä karanteeniin on asetettu 11 ihmistä. On mahdollista, että karanteeniin asetettavia tulee vielä lisää. Lisäksi selvitetään myös koulun henkilökunnan ja oppilaiden maskin käyttöä, Valkeakoski kertoo.

Saramo MTV:llä: Osa kunnista joutuu palauttamaan opetuksen koronatukia

Kello 15.47: Opetusministeri Jussi Saramo (vas.) sanoo MTV:n Uutisextrassa, että osa kunnista näyttää joutuvan palauttamaan opetuksen korona-ajan ongelmien tasaamiseen annettuja valtion koronatukia.

Tuen ehtoihin on kirjattu, että opetusalan henkilöstöä ei lomauteta, tai tuki peritään takaisin. Saramo sanoo MTV:n Uutisextrassa, että ainakin joissakin kunnissa näyttää toimitun väärin.

Hän ei ota kantaa siihen, kuinka moni kunta joutuu opettajien lomautusten takia palauttamaan tukirahaa valtiolle. Lisäksi jotkut kunnista ovat käyttäneet tukea niin, että sen nojalla on tehty leikkauksia opetuksen perusrahoituksesta.

Satakunnassa 92 uutta tartuntaa

Kello 15.32: Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos kertoi lauantaina ainakin 92 uudesta koronavirustartunnasta Satakunnassa.

Se on lähes 15 prosenttia kaikista Suomessa raportoiduista 632 tartunnasta. Satakunnan asukasluku on vain noin 3,9 prosenttia Suomen asukasluvusta.

Eniten uusia tartuntoja, 64, kirjattiin Poriin, mutta lukua ei voi pitää luotettavana. Suuri osa Rauman telakan koronatapauksista on kirjautunut virheellisesti Poriin.

Raumalle kirjattiin 17 uutta tartuntaa, mikä lienee todellisuutta selkeästi pienempi luku.

Yli 200 miljoonaa on saanut rokotuksen

Kello 13.56: Maailmassa oli annettu lauantaihin mennessä yhteensä yli 200 miljoonaa koronavirusrokoteannosta, kertoo uutistoimisto AFP.

Rokotuksia on annettu ainakin 107 maassa, mutta niistä noin 45 prosenttia on annettu vauraissa G7-ryhmän maissa. G7-maissa eli Yhdysvalloissa, Japanissa, Saksassa, Britanniassa, Ranskassa, Italiassa ja Kanadassa asuu vain noin 10 prosenttia maailman väestöstä.

Suhteellisesti eniten rokotuksia on annettu Israelissa, jossa lähes puolet väestöstä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Yhdysvalloissa on annettu määrällisesti eniten rokoteannoksia, yli 59 miljoonaa.

THL: Suomessa on todettu 632 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.47: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että Suomessa on raportoitu 632 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 53 285 koronavirustartuntaa.

Yhteensä ainakin 76 kunnassa raportoitiin uusia tartuntoja. Kuntien tarkka määrä ei ole tiedossa, koska THL ei kerro tietoja kunnista, joissa tartuntojen määrä epidemian alusta alkaen on yhteensä alle viisi.

Ainakin seuraavissa pirkanmaalaisissa kunnissa raportoitiin lauantaina uusia tartuntoja: Tampere 3 uutta tartuntaa, Sastamala 2, Nokia 1, Ylöjärvi 1 ja Kangasala 1.

Venäjä hyväksyi kolmannen rokotteen

Kello 10.27: Venäjä hyväksyi lauantaina kolmannen koronavirusrokotteen käyttöön, kertoo pääministeri Mihail Mišustin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Rokote on nimeltään CoviVac, ja se sisältää epäaktiivista koronavirusta. Reutersin mukaan rokotetta annetaan kaksi annosta ja niiden väli on kaksi viikkoa. Rokote hyväksyttiin, vaikka laajamittaiset kliiniset kokeet eivät ole vielä alkaneet.

Venäjä on aiemmin hyväksynyt kaksi koronarokotetta, Sputnik V ja EpiVacCorona -rokotteet.

Pirkanmaalla 24 uutta tartuntaa

Kello 10.03: Pirkanmaalla todettiin 24 uutta koronavirustartuntaa perjantaina. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays kertoi tuoreimmat luvut lauantaiaamuna.

Ennen perjantaina vahvistuneita tartuntoja päivittäiset tartuntamäärät pysyttelivät Pirkanmaalla alle 20 tartunnassa kuluvan ja edellisviikon ajan. Yli 20 tartunnasta Tays kertoi edellisen kerran 7. helmikuuta.

Pirkanmaalla on todettu koko pandemian aikana 2 650 koronavirustartuntaa.

Uusi-Seelanti aloitti rokotukset

Kello 9.35: Koronarokotukset aloitettiin lauantaina virukselta enimmäkseen säästyneessä Uudessa-Seelannissa. Aluksi maassa rokotetaan riskiryhmäläisiä ja ulkomailta palanneita sekä rajavirkailijoita ja karanteenityöntekijöitä.

Uusi-Seelanti on pitänyt tautitapaukset vähissä tiukan rajavalvonnan avulla. Viiden miljoonan asukkaan maassa on todettu koko pandemian aikana vain reilut 2 300 koronatartuntaa ja 26 virukseen liittyvää kuolemaa.

Rokotusohjelmasta huolimatta hallitus on arvioinut, että ulkomaiset matkailijat eivät pääse maahan vielä tämän vuoden aikana.

Elämä Uudessa-Seelannissa on ollut viime kuukausina lähes normaalia. Maan suurin kaupunki Auckland oli alkuviikosta kolme päivää tiukassa koronasulussa, koska kaupungissa todettiin kolme koronatartuntaa.

Pandemia lisäsi kiinnostusta vapaaehtoiseen maanpuolustukseen

Kello 8.05: Koronapandemia on lisännyt suomalaisten kiinnostusta kriisivarautumiseen myös reserviläistyön kautta. Reserviläisliiton jäsenmäärä kipusi ennätykseen, kun etenkin nuoret ja naiset ovat liittyneet entistä enemmän mukaan.

Kriisit ylipäänsä tuovat jäsenhakemusten piikin Reserviläisliittoon. Näin kävi Ukrainan ja Georgian sotilaallisten kriisien myötä. Samoin on tapahtunut koronaepidemian aikana, kertoo Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Terhi Hakola.

Hänen mukaansa reserviläistoimintaan vetää mukaan myös huoli kyberturvallisuudesta ja internetin tietoturvariskeistä.

Perjantai 19.2.

Viro sulkee kouluja, vain alle 11-vuotiaat lähiopetuksessa

Kello 21.10: Viro sulkee lähes kaikki maan koulut sekä muun muassa julkiset saunat ja uima-altaat maanantaista lähtien. Maahan annetaan myös etätyösuositus.

Ainoastaan alle 11-vuotiaiden lasten lähiopetus sallitaan. Baarit ja ravintolat saavat pysyä auki, mutta ne saavat ottaa asiakkaita vain puolet normaalista määrästään.

Viron ensi viikon itsenäisyyspäivää pyydetään myös juhlimaan kotioloissa.

Virossa on todettu 698 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana. Uutistoimisto AFP:n mukaan maan ilmaantuvuusluku on EU:n toiseksi suurin Tshekin jälkeen.

Yhteensä noin 1,3 miljoonan asukkaan Virossa on todettu reilut 56 200 koronatartuntaa.

Tays: Ravintola Hookissa saattanut altistua

Kello 19.40: Taysin mukaan Tampereella Ravintola Hookissa on saattanut altistua koronavirukselle 13.2. kello 19–21.

Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, hakeudu heti testiin, Tays ohjeistaa paikalla olleita.

Johtavat teollisuusmaat lupasivat korona-apua köyhemmille maille

Kello 19.04: Johtavien teollisuusmaiden G7-kokouksessa on sovittu 7,5 miljardin dollarin eli noin 6,2 miljardin euron rahoituksesta Maailman terveysjärjestön WHO:n covax-ohjelmaan. WHO:n vetämän covax-järjestelyn kautta rikkaat maat voivat tukea köyhempiä maita rokotteiden hankkimisessa.

G7-maat kokoustivat tänään virtuaalikokouksessa, jossa keskeisenä teemana oli koronapandemian hillintä. Maat myös totesivat kokouksen jälkeen julkaistussa kannanotossa toivovansa, että tänä vuonna maailman maat tekevät paluun moninapaiseen yhteistyöhön.

Rauman telakalla todettu 82 uutta tartuntaa

Kello 17.58: Rauman telakalta on Rauman kaupungin mukaan todettu tänään 82 uutta koronatartuntaa. Koronatestien tekemistä on jatkettu tänään testaamalla noin 400 ihmistä. Testatut ihmiset asetetaan omaehtoiseen karanteeniin, kunnes testitulokset valmistuvat.

Kaiken kaikkiaan telakalta on nyt löydetty yhteensä 188 tartuntaa, kun 600 ihmistä on testattu viruksen takia. Telakan tilannetta arvioidaan seuraavan kerran huomenna lauantaina. Telakan alueella ei tehdä tulevana viikonloppuna tuotannollisia töitä.

Brittimuunnoksesta on tulossa valtavirus pääkaupunkiseudulla

Kello 17.21: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) analyysin mukaan jo lähes puolet alueen uusista koronavirustartunnoista on virusmuunnoksia, lähinnä brittivarianttia. Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että virusmuunnoksesta on tulossa valtavirus eli muunnosten osuus tartunnoista noussee 70–80 prosenttiin.

Mäkijärven mukaan tällä hetkellä Uudenmaan virusmuunnoksista 96 prosenttia on brittivarianttia. Lisäksi on tavattu muutama Etelä-Afrikan variantti.

Brittivariantin tartuttavuus arvioidaan noin puolitoistakertaiseksi. Tutkimusten mukaan virusmuunnos myös aiheuttaa vakavia sairastumisia 30–40 prosenttia enemmän, mikä heijastuu myös kuolleisuuteen.

Korona leviää edelleen Huittisissa

Kello 15.57: Korona leviää Huittisissa hälyttävästi, tiedottaa kaupunki. Tänään on Huittisen kaupungin tiedotteen mukaan ilmoitettu seitsemän uutta tapausta ja lisäksi on yksi, aiemmin todettu. Kaikki liittyvät aikaisemmin todettuun ja tiedotettuun tartuntaketjuun.

Kaupungin tiedotteen mukaan ulkokuntalainen koronapositiivinen henkilö on ollut Härkäpakarilla sunnuntaina 14.2.2021 klo 14–16 välisenä aikana ja huittislainen koronapositiivinen Brewer`s Pubissa sunnuntaina 14.2.2021 klo 12–14 välisenä aikana. Samaan aikaa kyseisissä paikoissa olleita pyydetään tarkkailemaan oireitaan ja hakeutumaan herkästi testiin.

Kaupunki myös muistuttaa, että karanteenimääräyksiä on ehdottomasti noudatettava.

Oikaisu 19.2. klo 22.29: Korjaus Härkäpakaria koskevaan kellonaikaan. Huittinen tarkensi tietoa. Paikalla on voinut altistua kello 14–16 aikana, ei kello 12–14.

Tartuntatautilain muutokset tulevat voimaan maanantaina

Kello 15.49: Eduskunnan tänään hyväksymät tartuntatautilain muutokset tulevat voimaan maanantaina, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö. Muutokset mahdollistavat muun muassa yksityisten liikunta- ja harrastustilojen sulkemisen koronaepidemian hillitsemiseksi.

Alueviranomaiset voivat lakimuutosten jälkeen sulkea esimerkiksi yksityisiä kuntosaleja ja kylpylöitä. Tähän asti vain kuntien omia tiloja on voitu sulkea. Lakimuutokset mahdollistavat myös joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan liikuntaan käytettävien yksityisten tilojen sulkemisen.

Lakimuutokset koskevat myös tanssipaikkoja ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin ja muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettäviä tiloja sekä huvipuistoja, sisäleikkipuistoja ja eläintarhojen sisätiloja.

Sen sijaan sulkemismahdollisuus ei koske esimerkiksi hiihto- ja laskettelukeskuksia tai eläintarhojen ulkotiloja.

Nokian Harjuniityn koulussa koululuokka karanteeniin

Kello 15.36: Nokialla Harjuniityn koulussa on todettu mahdollisia altistumisia koronavirukselle. Asiasta on tiedotettu oppilaiden huoltajia Wilma-viestillä.

Kaupungin tiedotteen mukaan yksi koululuokka on asetettu karanteeniin. Muiden koulutyö jatkuu normaalisti. Kaupungin tiedotteessa muistutetaan, että kouluun ei saa tulla lievissäkään koronaan viittaavissa oireissa.

Kuolleiden määrä nousi yhdellä Suomessa

Kello 15.12: Suomessa on tullut ilmi kaksi uutta kuolemantapausta perjantaina, mutta vastaavasti HYKS:n kuolleiden lukumäärä on tarkentunut yhden pienemmäksi. Kuolleita on nyt pandemian alusta 726. Kumpikaan uusi kuolemantapaus ei ollut Taysin erityisvastuualueella.

Sairaalahoidossa on nyt 141 ihmistä, neljä enemmän kuin eilen. Teholla hoidettavana on 24 ihmistä.

Taysin alueella potilaiden määrä on noussut viidellä 25:een. Teholla on nyt kaksi potilasta.

Husin alueen kokoontumisrajoitukset kiristyvät

Kello 14.53: Heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi kokoontumisrajoituksia kiristetään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi). Kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty, ja pienempiäkin kokoontumisia tulisi avin mukaan välttää aina kun se on mahdollista.

Rajoitus astuu voimaan ensi maanantaina ja on voimassa 14. maaliskuuta asti.

Viranomaisille mahdollisuus sulkea kuntosaleja

Kello 13.48: Eduskunta on hyväksynyt tartuntatautilain muutokset, jotka mahdollistavat muun muassa yksityisten liikunta- ja urheilutilojen sulkemisen koronapandemian hillitsemiseksi.

Alueviranomaiset voivat lakimuutosten jälkeen sulkea esimerkiksi yksityisiä kuntosaleja ja kylpylöitä. Tähän asti vain kuntien omia tiloja on voitu sulkea.

Suomessa yli 262 000 ihmistä saanut koronavirusrokotteen

Kello 13.47: Suomessa hieman yli 262 000 ihmistä on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Rokotteen toisen annoksen on saanut lähes 71 000 ihmistä. Yhteensä rokoteannoksia on annettu yli 333 600.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on tehty tähän mennessä koronarokotuksista yhteensä 611 haittailmoitusta, joista vakavia on 187.

Yle: THL:n johto on joutunut puhutteluun

Kello 13.45: Hallitus on hermostunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) eilisestä tiedottamisesta, kertoo Yle.

THL toivoi eilen, että pääkaupunkiseudun ravintolat suljettaisiin kolmeksi viikoksi koronan leviämisen takia. Se myös toivoi pääkaupunkiseudun hiihtolomalaisten välttävän matkustamista.

Ylen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on eilen iltapäivällä puhutellut THL:n johdon.

Ylen mukaan eilisessä valtioneuvoston istunnossa arvosteltiin THL:n ulostuloa ja sovittiin, että sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johto keskustelee asiasta THL:n johdon kanssa. THL:n tiedote tuli yllätyksenä hallitukselle, ja sitä pidettiin harkitsemattomana.

Lapin sairaanhoitopiiri on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen

Kello 13.40: Lapin sairaanhoitopiiri on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen, Lapin aluehallintovirasto kertoo tiedotteessa.

Tämän vuoksi aluehallintovirasto kieltää Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Rajoituksen tarkoitus on estää tartuntojen leviäminen.

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet alueella selvästi. Alueella on myös todettu myös sellaisia tartuntaketjuja, joiden alkuperä ei ole selvillä. Lapissa on todettu lisäksi muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia.

Lapin aluehallintoviraston määräys on voimassa 22. helmikuuta–21. maaliskuuta.

Pfizerin rokotteen ensimmäinen annos antaa 85 prosentin suojan virukselta

Kello 12.27: Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen ensimmäinen annos antaa 85 prosentin suojan virukselta, kertoo Israelissa tehty tutkimus. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tutkimukseen osallistui yli 7 200 sairaalatyöntekijää Sheba Medical Centerissä. Oireelliset koronatartunnat vähenivät 85 prosenttia ensimmäisen rokotteen saamisesta 15–28 päivässä. Kaikkiaan tartunnat, mukaan lukien testeissä havaitut oireettomat tapaukset, vähenivät 75 prosenttia.

Vain päivää ennen israelilaistutkimusta kanadalaiset tutkijat ehdottivat, että Pfizerin rokotteen toisen annoksen antamista voisi viivyttää, koska ensimmäisen rokotteen antama suoja on hyvä. Näin olleen rokotuksia voitaisiin antaa nopeammin mahdollisimman monelle ihmiselle.

Pfizerin mukaan vaihtoehtoista annostusta koronarokotteella ei ole vielä tutkittu.

Uusia tartuntoja Tampereelle ja Kangasalle

Kello 12.21: THL:n mukaan uusia korontartuntoja on Pirkanmaan kunnista todettu ainakin Tampereella ja Kangasalla. Tampereella on todettu viisi tartuntaa ja Kangasalla yksi tartunta.

Suomessa 444 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.53: Suomessa on raportoitu 444 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 759 tartuntaa, mikä on 780 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Suomessa ilmaantuvuusluku eli koronatartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajalta on noin 93 tartuntatapausta.

Yhteensä koronavirustartuntoja on keväästä lähtien raportoitu 52 653.

Nokia luopuu lasten harrastustoiminnan rajoituksesta

Kello 11.17: Nokian kaupunki kertoo luopuvansa alle 12-vuotiaiden ohjatussa harrastustoiminnassa 10 henkilön ryhmäkokorajoituksesta. Rajoituksesta luovutaan maanantaista 22. helmikuuta alkaen.

Nokian kaupungin perusturvalautakunnan päätöksen taustalla on alueellisen pandemiaohjausryhmän suositus tiettyjen koronarajoitusten lieventämisestä.

Lue lisää: Tämä on koronatilanne Pirkanmaalla nyt: alle 12-vuotiaiden harrastuksissa luovutaan ryhmäkokosuosituksesta, kansalaisopistot osittain auki

Lue lisää: ”Tätä on odotettu ja kirjelmöity” – koronanyrkin päätös otettiin Pirkanmaalla ilolla vastaan, harrastukset aukeavat nopeasti

Hatanpään koulussa altistuminen

Kello 11.11: Hatanpään koulussa on todettu koronavirusaltistuminen.

Koulun lähettämässä Wilma-viestissä kerrotaan, että yksi koronatartunnan saanut on ollut Hatanpään koulun Haapakujan yksikön tiloissa.

Sairastuneen kanssa lähikontaktissa olleet on kulun mukaan asetettu karanteeniin. Muuten lähiopetus jatkuu normaalisti.

Tiloissa, jossa sairastunut on ollut, toteutetaan hygieniasiivous.

Pirkanmaalla 11 uutta tartuntaa

Kello 9.04: Pirkanmaalla todettiin 11 uutta koronavirustartuntaa torstaina. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays kertoi tuoreimmat luvut perjantaiaamuna.

Päivittäiset tartuntamäärät ovat pysytelleet alle 20 tartunnassa kuluvan ja edellisviikon ajan. Tays kertoi yli 20 tartunnasta viimeksi 7. helmikuuta.

Yhdysvallat valmis rahoittamaan koronarokotejakelua

Kello 6.28: Yhdysvallat aikoo rahoittaa maailmanlaajuista koronavirusrokotejakelua neljällä miljardilla dollarilla, kertovat Valkoisen talon virkamieslähteet. Presidentti Joe Bidenin on määrä julkistaa tuki covax-ohjelmalle G7-maiden virtuaalisessa kokouksessa perjantaina.

Maailman terveysjärjestö WHO:n vetämän covax-järjestelyn kautta rikkaat maat voivat tukea köyhempiä maita rokotteiden hankkimisessa. Uutistoimistojen mukaan Yhdysvaltain tukisummasta puolet on määrä antaa kuun loppuun mennessä ja loput seuraavan kahden vuoden aikana.

G7-maiden johtajien on määrä keskustella kansainvälisestä yhteistyöstä koronapandemian hillitsemiseksi ja tukahduttamiseksi.

Torstai 18.2.

Satakunta leviämisvaiheessa

Kello 23.29: Satakunnan koronatilanne on huonontunut, ja koko maakunta on nyt leviämisvaiheessa, alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kertoi tiedotteessa torstai-iltana.

Ilmaantuvuus Satakunnassa on noussut, ja on Satasairaalan oman tilaston mukaan 204 tapausta 14 vuorokaudessa. Ilmaantuvuuden uskotaan kasvavan vielä voimakkaasti, kun Rauman telakan testaus etenee.

Peräti 52 uutta tartuntaa

Kello 19.43: Rauman telakalla on todettu 52 uutta koronatartuntaa. Rauman kaupunki tiedotti asiasta torstaina iltapäivällä.

Tiedotteen mukaan telakalta on löydetty uudet tartunnat mukaan lukien kaikkiaan jo 106 tartuntaa. Kun testattuja henkilöitä on ollut noin 400, positiivisten näytteiden osuus on yli 25 prosenttia.

Hallitus päätti jatkaa maahantulon rajoituksia 18. maaliskuuta asti

Kello 18.31: Maahantulon rajoituksia jatketaan 18. maaliskuuta saakka, päätti hallitus torstaina. Suomi rajoittaa tällä hetkellä maahantuloa kaikista muista Schengen-maista paitsi Islannista. Ulkorajaliikenteessä maahantulon rajoitukset on poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Etelä-Korean, Singaporen, Thaimaan ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta.

Lapissa länsirajalla 15. helmikuuta alkaen ja Suomen itärajalla perjantaista alkaen rajoitetaan tiettyjen rajanylityspaikkojen aukioloaikoja. Sisäministeriön mukaan muutoksilla rajanylitysliikenne yritetään keskittää päiväaikaan ja iltaan, jotta terveysviranomaisia olisi rajalla tarpeeksi.

Kaikki rajanylittäjät yritetään saadaan ohjattua koronatestiin, jos heillä ei ole tuoretta negatiivista koronatestitulosta, todistusta parantuneesta koronataudista tai rokotetodistusta.

Huittinen siirtyi leviämisvaiheeseen ja rajoituksia kiristetään

Kello 17.19: Huittisen kaupunki tiedottaa, että kaupungissa on siirrytty leviämisvaiheeseen, ja pandemiatyöryhmä on kokouksessaan päättänyt suhtautua suurella vakavuudella Huittisissa ilmaantuneisiin Covid-19 tartuntoihin ja altistumisiin.

Rajoituksia kiristetään huomisesta perjantaista alkaen siten, että kaupungin kaikki aikuisten harrastusryhmät keskeytetään. Lasten harrastusryhmät saavat jatkaa. Huittisten uimahalli ja Sallilan uimatila suljetaan yleisöltä. Koululaisuinnit ja lasten uimakoulut jatkuvat.

Huittisten ja Vampulan kirjastoissa asioinnin aikasuositus on 15 minuuttia. Lukusalit suljetaan. Kaupungin virastotalon ovet ovat kiinni. Asiointi ainoastaan ajanvarauksella.

Reilun 10 000 asukkaan Huittinen sijaitsee Satakunnassa aivan Pirkanmaan rajalla. Siellä on todettu parin viime päivän aikana jo viisi koronatartuntaa ja joukkoaltistuminen ravintolassa.

Laaja maskipakko ja maksimaalinen etätyösuositus

Kello 16.44: Näin STM lausuu koronastrategian toisen vaiheen toimista:

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa alueita ottamaan toimenpiteet käyttöön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunnon perusteella. Toimenpiteiden täytyy olla välttämättömiä ja alueelliesti oikeasuhtaisia. Tasolle 2 siirtyminen edellyttää erillistä valtioneuvoston puoltoa.

Koko maassa otetaan käyttöön maksimaalinen etätyösuositus ja laajin maskisuositus.

Lisätoimenpiteinä voidaan kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää pienentää sekä tehostaa tartuntatautilain mukaisen karanteenin ja eristyksen noudattamisen valvontaa.

Ennen kuin päätetään lapsia ja nuoria koskevista rajoituksista, olisi kuitenkin päätettävä tartuntatautilainsäädännön mukaisista muista toimista (aikuiset ensin -periaate).

Lisätoimenpiteiden mukaisia suosituksia voitaisiin soveltaa joko valtakunnallisesti tai erikseen määritellyillä alueilla.

Taso 2 lähellä

Kello 16.31: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru arvioi, että on vain päivien kysymys, että THL tulee esittämään koronastrategiassa siirtymistä tasolle 2, STT uutisoi.

Hallituksen täydennetyssä hybridistrategiassa tasolla 2 tarkoitetaan tilannetta, jossa pahenevan tautitilanteen vuoksi koko maassa tai laaja-alaisesti määritellyillä alueilla suositellaan otettavaksi käyttöön leviämisvaiheen rajoitukset ja suositukset.

Toimet voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi silloin, jos virusmuunnos lisääntyy alueellisesti ja määrällisesti niin, että epidemian leviämisen estäminen vaatii välittömiä toimia.

Tasolla 2 voidaan ottaa käyttöön valtakunnallisesti tai alueellisesti myös mahdollisia lisätoimenpiteitä. Tasolle 2 siirtyminen edellyttää erillistä valtioneuvoston puoltoa.

Elinajanodote putosi Yhdysvalloissa vuodella tammi–kesäkuussa 2020

Kello 13.58: Elinajanodote putosi Yhdysvalloissa vuodella tammi-kesäkuussa 2020, kertoo Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) alustava raportti. Asiasta kertovat muun muassa yhdysvaltalaislehti The New York Times, uutistoimisto Associated Press (AP) ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

CDC:n mukaan Yhdysvaltain koko väestön elinajanodote on tällä hetkellä 77,8 vuotta, kun vuonna 2019 se oli 78,8 vuotta. CDC perustaa tietonsa kuolintodistuksiin vuoden 2020 ensimmäiseltä puolikkaalta.

– Tämä on valtava pudotus. Pitää palata toisen maailmansodan aikaan löytääkseen tämänkaltaisen pudotuksen, CDC:n kuolleisuustilastoista vastaava johtaja Robert Anderson sanoo AP:lle.

Terveysasiantuntijoiden mukaan elinajanodotteessa näkyy koronaviruksen suuri vaikutus. BBC:n mukaan koronavirus ei kuitenkaan ollut ainut syy elinajanodotteen laskuun, vaan siihen vaikutti myös esimerkiksi huumeidenkäytöstä johtuvien yliannostuskuolemien määrän kasvu, CDC kertoo.

AP kertoo, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun CDC raportoi elinajanodotteesta osittaisten tietojen perusteella. Vuosi 2020 oli AP:n mukaan historian synkin kuolinluvuissa mitattuna, sillä ne ylittivät ensimmäistä kertaa kolmen miljoonan rajan.

Uusia altistumisia Tampereella

Kello 13.52: Koronavirukselle on voinut altistua Tampereella ravintola Valtatie 30:ssa 15.–16. helmikuuta kello 11–12 ja ravintola Ohranjyvässä 15. helmikuuta kello 18–19. Asiasta kertoo Tays Twitterissä.

Lue lisää: Näistä paikoista raportoitiin altistumisia helmikuun toiseksi viimeisellä viikolla Pirkanmaalla – listalla listalla baareja, kouluja, ravintoloita ja ruokakauppa

Tutkimus: Jopa puolet eteläafrikkalaisista on voinut jo sairastaa koronan

Kello 12.50: Jopa puolet Etelä-Afrikan väestöstä on saattanut sairastaa koronaviruksen, kertoivat maan lääkintäviranomaiset torstaina.

Viranomaisten mukaan Etelä-Afrikan kuolleisuus on sitten viime toukokuun kasvanut normaalista yli 140 000:lla. Maan johtavan henki- ja tapaturmavakuutusyhtiön Discoveryn mukaan liki 90 prosenttia näistä kuolemantapauksista voisi johtua covid-19-taudista, mikä merkitsisi yli 120 000:ta koronavainajaa.

Virallisten tilastojen mukaan Etelä-Afrikassa on rekisteröity liki 1,5 miljoonaa koronavirustartuntaa ja alle 48 500 koronviruksen aiheuttamaan tautiin kuollutta.

Viime viikolla julkistettujen, verinäytteisiin perustuvien tutkimustietojen mukaan 32–63 prosenttia tutkituista olisi saanut koronavirustartunnan pandemian alkamisen jälkeen. Virallinen luku on kahdesta kolmeen prosenttia väestöstä.

Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa, sairaalahoidossa 137 ihmistä

Kello 12.40: Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Taysin erityisvastuualueella ei ole raportoitu uusia kuolemantapauksia. Yhteensä kuolemantapauksia on koko maassa raportoitu nyt 725.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa on 137 ihmistä, ja heistä 27 on tehohoidossa.

THL: Suomessa on raportoitu 614 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.06: Suomessa on raportoitu 614 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL raportoi tartuntoja Pirkanmaan kuntiin seuraavasti:

Tampere: 4 tartuntaa

Nokia: 3 tartuntaa

Akaa: 2 tartuntaa

Lempäälä: 2 tartuntaa

Pirkkala: 2 tartuntaa

Virrat: 1 tartunta

Kangasala: 1 tartunta

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 12 uutta koronavirustartuntaa – Suomessa raportoitu 614 uutta tartuntaa

Merkittävä osa Pirkanmaan tautiketjuista on peräisin Uudeltamaalta

Kello 11.55: Koronatilanne Uudellamaalla on mennyt huonompaan suuntaan. Merkittävä osa Pirkanmaan tautiketjuista on peräisin Uudeltamaalta, Tays tiedottaa Twitterissä. Tays muistuttaa pandemiaohjausryhmän suosituksesta välttää tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle.

Koronavirukselle on voinut altistua näissä paikoissa

Kello 11.49: Tays tiedottaa, että Tampereella seuraavissa paikoissa on voinut altistua koronavirukselle: Sokos Herkku 12. helmikuuta kello 9–10.30, Aloha Ramen 13. helmikuuta 16.30–18, O'Connell's 13. helmikuuta 18–20 ja Majava Baari 13. helmikuuta kello 20–23.

Tays kehottaa oireisia hakeutumaan viipymättä testeihin.

Lue lisää: Näistä paikoista raportoitiin altistumisia helmikuun toiseksi viimeisellä viikolla Pirkanmaalla – listalla listalla baareja, kouluja, ravintoloita ja ruokakauppa

Koronavirusmuunnosten leviäminen huolestuttaa

Kello 11.43: Suomessa huolta herättää nyt erityisesti britannialaisen virusmuunnoksen leviäminen, kertoivat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää: THL suosittaa kovia rajoituksia pääkaupunkiseudulle: Baarit ja yökerhot kokonaan kiinni – Vapaavuori: ei ole kaupunkien vallassa

Suomessa on todettu tähän mennessä yhteensä 450 virusmuunnostapausta, joista 427 on britannialaista muunnosta ja 22 tartuntatapausta on Etelä-Afrikasta peräisin olevaa muunnosta. Brasilian virusmuunnosta on toistaiseksi havaittu Suomessa yksi matkailuun liittyvä tartunta.

Valtaosa britannialaisista virusmuunnoksista on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Husin alueen osuus on hieman yli 70 prosenttia kaikista Suomessa todetuista virusmuunnostapauksista.

THL: Pääkaupunkiseudun ravintoloiden sulkeminen pohdinnassa

Kello 10.36: Ravintoloiden osalta on pohdinnassa, olisiko mahdollista sulkea ne joksikin aikaa pääkaupunkiseudulla, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa. Puumalaisen mukaan ravintoloiden sulkemisella epidemiaa saataisiin tehokkaammin hillittyä.

Uusista tartunnoista suurin osa painottuu muutamille alueille Suomessa. Erityisesti pääkaupunkialueen tartuntaluvut korostuvat. Puumalaisen mukaan Suomessa saatetaan tänään raportoida lähemmäs 600 uutta koronavirustartuntaa.

Hämeenkyrössä ei uusia tartuntoja viikkoon

Kello 10.30: Hämeenkyrön kunnassa ei ole todettu uusia koronapositiivisia tuloksia keskiviikon 10. helmikuuta jälkeen, kunta tiedotti keskiviikkona.

Pirkanmaalla todettiin 12 uutta tartuntaa

Kello 9.12: Pirkanmaalla todettiin 12 uutta koronavirustartuntaa keskiviikon aikana, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Tays tiedottaa edellisen päivän tartunnoista seuraavan päivän aamuna.

Fimlab tutki Pirkanmaalla yhteensä 1 299 koronanäytettä.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 12 uutta koronavirustartuntaa – Suomessa raportoitu 614 uutta tartuntaa

Para-alppihiihtäjä Kiiveri antoi positiivisen koronanäytteen

Kello 8.58: Para-alppihiihtäjä Santeri Kiiverillä on todettu koronavirus. Kiiveri testattiin oireettomana positiiviseksi viime maailmancup-kilpailujen jälkeen Suomessa.

Kiiveri kertoo oireiden tulleen muutaman päivän testauksen jälkeen ja olleen normaalin flunssan kaltaisia oireita, haju- ja makuaistin katoamista lukuun ottamatta.

Tällä hetkellä Kiiveri voi hyvin ja on parantumaan päin. Hän kertoo käyvänsä kardiologilla tarkistuksessa, jotta kaikki on varmasti kunnossa ja saadakseen varmistuksen, että urheileminen on taas turvallista.

Kiiveriltä jää välistä kauden viimeinen maailmancup-tapahtuma Itävallan Leogangissa. Para-alppihiihdon maailmancupin finaalitapahtuma Venäjällä peruttiin koronapandemian vuoksi.

Maailmancupin kokonaispisteissä Kiiveri on pujottelussa toisena.

Irlanti aikoo sulkea korkean koronariskin maista tulevia hotellikaranteeniin

Kello 6.36: Irlannin hallitus on hyväksynyt lakiesityksen, jonka myötä korkean koronariskin maista saapuvat matkustajat voidaan sulkea pakolliseen hotellikaranteeniin, kertovat BBC ja Irish Times -lehti. Karanteenin pituudeksi kerrotaan kaksi viikkoa.

Lakiesitys siirtyy parlamentin käsittelyyn. Esityksen mukaan sääntöjä rikkoville voidaan määrätä jopa 4 000 euron sakot ja enimmillään kuukauden vankeusrangaistus. Karanteenimääräys koskisi tulijoita 20 maasta. Lisäksi karanteeniin määrättäisiin tulijat, joilla ei ole esittää negatiivista koronatestitulosta.

Irish Timesin julkaisemalta listalta löytyy muun muassa Itävalta ja useita Afrikan maita, mutta ei esimerkiksi Suomea.

Korona-altistuminen Roukon yhtenäiskoulussa

Kello 6.27: Roukon yhtenäiskoulussa Valkeakoskella on todettu korona-altistuminen. Valkeakosken kaupunki tiedotti asiasta keskiviikkona. Altistuneiden määrää kartoitettiin tuolloin.

Altistuneet saavat tiedon Wilma-viestillä, jossa on kerrottu karanteenin kesto ja tarkemmat karanteeniohjeet. Mikäli oppilas tai henkilökuntaan kuuluva on käyttänyt maskia ohjeistuksen mukaisesti, häntä ei katsota altistuneeksi.

Tietolan koulualtistumiseen liittyen ei ole tullut tietoon jatkotartuntoja, Valkeakoski tiedottaa.

Toivion koulussa todettu koronavirustapaus, 22 karanteeniin

Kello 6.24: Toivion koulussa Pirkkalassa on todettu koronavirustapaus, minkä seurauksena 22 henkilöä on asetettu karanteeniin. Pirkkalan kunta kertoi asiasta keskiviikkona. Tartunnasta viestittiin altistuneille tiistai-iltana. Etäopetus karanteeniin määrätyille oppilaille alkoi keskiviikkona.

Lue lisää: Näistä paikoista raportoitiin altistumisia helmikuun toiseksi viimeisellä viikolla Pirkanmaalla – listalla listalla baareja, kouluja, ravintoloita ja ruokakauppa

Keskiviikko 17.2.

Uutta tietoa Suomesta löytyneestä uudesta virusmuunnoksesta

Kello 21.17: Vita Laboratoriot oy ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutti kertovat lisätietoja Suomesta löytyneestä uudesta koronaviruksen muunnoksesta, josta Yle kertoi aiemmin tänään.

Aiemmin tuntematon muunnos löydettiin eteläsuomalaisesta koronanäytteestä. Löydöllä voi olla merkittävä vaikutus taudin leviämisen havaitsemiseen.

Alustavasti Fin-796H-variantiksi nimetyn SARS-CoV-2-viruksen perimässä on piirteitä sekä brittiläisestä että eteläafrikkalaisesta variantista. Vita Laboratoriot ja Biotekniikan instituutti kertovat, että se ei kuitenkaan vaikuta kuuluvan minkään aiemman tunnetun variantin kehityslinjaan.

Tietyt mutaatiot koronaviruksen perimässä johtavat tartuttavuuden lisääntymiseen ja toiset vaikuttavat rokotesuojan tehoon. Fin-796H-variantissa on sen löytäjien mukaan kummankin tyyppisiä mutaatioita. Lisäksi variantissa on mutaatio, joka estää viruksen luotettavan havaitsemisen yhdellä WHO:n viime keväänä suosittelemalla menetelmällä. Vita Laboratoriot arvioi tiedotteessa, että Suomessa koronadiagnostiikkaa tekevissä laboratorioissa käytetään sellaisia menetelmiä, joissa infektio ei jääne havaitsematta. Muissa maissa näin ei välttämättä ole.

Vielä ei ole tietoa, onko variantin aiheuttama koronatauti tavallisesta poikkeava tai kuinka laajalle uusi Fin-796H-variantti on levinnyt ja missä se on alun perin kehittynyt. Vita Laboratoriot ja Biotekniikan instituutti pitävät tiedotteen mukaan epätodennäköisenä, että näin poikkeava variantti olisi kehittynyt Suomessa, koska tautia on täällä varsin vähän.

Uusi muunnos löytynyt

Kello 19.48: Suomesta on löytynyt uusi koronavirusmuunnos, kertoo Yle. Havainnon teki viime viikolla suomalaislaboratorio Vita Lab.

Kyseessä on Etelä-Suomesta löydetty suomalainen virusmuunnos. Vita Labin mukaan variantissa on samoja mutaatioita, joita on löydetty myös esimerkiksi Britannian tai Etelä-Afrikan varianteista, mutta mutaatioiden yhdistelmä on uniikki.

Vielä ei tiedetä, missä muunnos on kehittynyt tai miten tartuttava tai herkästi leviävä se on.

Virusten muuntuminen on tavallista, ja Ylen mukaan virusmuunnoksen löytyminen Suomesta oli käytännössä ajan kysymys.

Ravintoloille tulossa tiukennuksia?

Kello 16.20: Ravintoloiden aukioloaikoihin ja asiakasmääriin valmistelluista lisäkiristyksistä odotetaan STT:n tietojen mukaan linjauksia ensi viikon alkuun mennessä.

Julkisuudessa on kerrottu, että yhtenä vaihtoehtona olisi pohdittu valomerkin aikaistamista kello 19:ään.

Husin alueella muunnokset lisääntyneet

Kello 16.17: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin viime viikkojen kehitystä on seurattu erityisen huolestuneesti, koska positiivisissa näytteissä herkemmin tarttuvien virusmuunnosten määrä on kasvussa.

Helmikuun ensimmäisellä viikolla tutkituista näytteistä noin 46 prosentissa löytyi niin sanottu S-geeninegatiivisuus, joka kielii 90-prosenttisella todennäköisyydellä virusmuunnoksesta. Aiemmilla viikoilla vastaavat luvut olivat 31 ja 9 prosenttia.

EU on ostamassa lääkeyhtiö Modernalta 300 miljoonaa lisäannosta koronarokotetta

Kello 15.14: Euroopan komissio on hyväksynyt sopimuksen, jolla ostetaan lääkeyhtiö Modernalta 300 miljoonaa lisäannosta koronarokotetta. Asiasta kertoo puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Sopimus koskee 150 miljoonan rokoteannoksen lisäystä tälle vuodelle, ja sopimukseen sisältyy optio 150 miljoonan rokoteannoksen ostamisesta ensi vuonna. Modernan mukaan tämän vuoden lisäannokset toimitetaan vuoden jälkimmäisen puolikkaan aikana. Aiemmin EU oli ostanut Modernalta 160 miljoonaa rokoteannosta.

THL: Suomessa kolme uutta koronakuolemaa

Kello 15.10: Suomessa on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yksi tapauksista on Hyksin erityisvastuualueella ja kaksi Tyksin.

Kaikkiaan virukseen liittyviä kuolemia on todettu Suomessa nyt 723.

Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi 132 ihmistä, joista 30 on tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut eilisestä kymmenellä.

Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on Suomessa todettu tähän mennessä yhteensä 449. Tapauksista 427 on koronaviruksen brittimuunnosta ja 22 eteläafrikkalaista virusmuunnosta.

HUS:n alueella kaavaillaan tiukempia rajoituksia yleisötilaisuuksille

Kello 12.05: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kertoo esittäneensä tiukempia kokoontumisrajoituksia sairaanhoitopiirin alueelle. Hus toivoo, että yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä laskettaisiin kymmenen sijasta kuuteen henkeen.

– Viime viikolla Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän kokouksessa esitimme, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekee päätöksen, jossa yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä on kuusi aiemman kymmenen sijaan. Osa osallistujista halusi aikalisän ennen päätöstä, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo tiedotteessa.

Koronatartuntojen määrässä helmikuun ennätys

Kello 12.00: THL:n mukaan kuluneen vuorokauden aikana Suomessa on todettu uusia koronatartuntoja enemmän kuin kertaakaan helmikuussa eli 548. Pirkanmaalla uusia tartuntoja on todettu Lempäälässä (5), Tampereella (2) ja Pälkäneellä (1).

Hus esittää yleisötilaisuuksien tiukempaa rajoittamista

Kello 11.30: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kertoo esittäneensä tiukempia kokoontumisrajoituksia sairaanhoitopiirin alueelle. Hus toivoo, että yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä laskettaisiin kymmenen sijasta kuuteen henkeen.

Taustalla on todettujen koronavirustartuntojen kohonnut määrä. Husin mukaan tartuntoja todettiin sairaanhoitopiirin alueella viime viikolla 1 650, mikä vastaa viime vuoden huippuviikkoina todettuja määriä.

Sairaanhoitopiirin mukaan myös virusmuunnokset leviävät kiihtyvään tahtiin Uudellamaalla.

Saarikko kertoo ehdottaneensa tukipakettia kulttuurialan freelancereille

Kello 11.00: Tapahtuma- ja kulttuuriala on arvostellut hallitusta siitä, että koronatilannetta ei ole hoidettu heidän kannaltaan parhaalla mahdollisella tavalla. Muun muassa Paula Vesala syytti Suomen Kuvalehdessä, että hallitus on hoitanut tilanteen huonosti.

Tiede- ja kulttuuriministeri (kesk.) Annika Saarikko kirjoittaa Twitterissä kuunnelleensa tarkkaan viime päivien puheenvuorot kulttuurialan tilanteesta. Saarikon mukaan erityisesti vapaalla taiteilijakentällä on tällä hetkellä iso hätä pitkittyvän tautitilanteen takia.

– Olen siksi esittänyt tulevaan lisätalousarvioon tukipakettia, joka on suunnattu nimenomaan kulttuurialan freelancereille.

Saarikon mukaan tärkeintä olisi päästä avaamaan tapahtumia. Hän kirjoittaa, että opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla valmistellaan turvallisen tapahtuman mallia yhdessä alan toimijoiden kanssa.

– Alalle pitää saada tulevaisuuden näkymä siitä, miten toimintaa voidaan ryhtyä palauttamaan. Kesätapahtumien järjestämisen osalta pitää luoda varmuutta tulevasta, hän sanoo.

Japani aloitti koronarokotukset terveydenhuollon henkilöstöstä

Kello 9.22: Japani aloitti keskiviikkona koronarokotukset. Tokiolaisen sairaalaan johtajasta Kazuhiro Arakista tuli Japanin ensimmäinen koronarokotuksen saanut henkilö.

– Rokotuksilla on tärkeä osa koronaviruksen vastaisessa taistelussa, Araki sanoi.

Japanissa on toistaiseksi hyväksytty käyttöön vain Pfizer-Biontechin rokote. Sillä on tarkoitus lähiviikkoina rokottaa 40 000 terveydenhuollon työntekijää. Puolet heistä kuuluu tutkimusryhmään, joka pitää tarkkaa kirjaa voinnistaan ja mahdollisista rokotteen sivuvaikutuksista.

Kaikki terveydenhuollon 3,7 miljoonaa työntekijää on tarkoitus tämän jälkeen rokottaa maaliskuusta lähtien. Rokotusohjelmaa on tarkoitus laajentaa huhtikuussa yli 65-vuotiaisiin.

Tokiossa pitäisi järjestää kesäolympialaiset runsaan viiden kuukauden kuluttua. Japanin terveysministeri Taro Kono sanoi, että hänellä ei ole mitään käsitystä siitä, kuinka paljon ihmisiä saadaan rokotettua ennen mahdollisia kisoja.

– En edes ajattele olympialaisia. Yritän vain saada rokotteet jakoon sitä mukaa kun saan niitä Euroopasta, Kono sanoi.

Pirkanmaalla todettu 12 uutta koronatartuntaa

Kello 9.16: Pirkanmaalla on todettu eilen 12 uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Eilen tiistaina vastaava luku oli yhdeksän, maanantaina kuusi.

Tays kertoo Twitterissä, että Fimlab tutki eilen tiistaina yhteensä 1444 koronanäytettä.

Yhteensä Pirkanmaalla on todettu tähän mennessä 2603 koronatartuntaa.

Biden: Koronarokotteet kaikkien yhdysvaltalaisten saatavilla heinäkuun loppuun mennessä

Kello 6.51: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo koronarokotteiden olevan kaikkien yhdysvaltalaisten saatavilla heinäkuun loppuun mennessä.

Biden kommentoi rokotteiden saatavuutta paikallista aikaa tiistaina uutiskanava CNN:n isännöimässä tilaisuudessa, jossa hän vastasi kansalaisten kysymyksiin.

Presidentti oli aiemmin ennustanut rokotteiden olevan kaikkien saatavilla ehkä jo keväällä, mutta hallinto on viime aikoina hillinnyt optimismiaan. Valkoisen talon mukaan sekä rokotteiden saatavuuden että rokotetoimitusten kanssa on ollut vaikeuksia.

Biden kertoi myös haluavansa lasten palaavan kouluun nopeasti ja kertoi tukevansa opettajien nostamista korkeammalle ensisijaisesti rokotettavien listalla.

Presidentiltä kysyttiin myös hänen näkemystään siihen, milloin elämä palaisi normaaliksi koronapandemian jäljiltä.

– Ensi jouluun mennessä olemme jo hyvin erilaisessa tilanteessa, hän vastasi.

– Luulen, että vuoden päästä on huomattavasti vähemmän niitä ihmisiä, jotka joutuvat ottamaan sosiaalista etäisyyttä ja pitämään kasvomaskia, Biden sanoi, mutta lisäsi, ettei voi olla varma asiasta.

Tiistai 16.2.

Sähköinen rokotustodistus pyritään saamaan valmiiksi keväällä

Kello 21.00: Hallitus sai tänään selvityksen sähköisen rokotustodistuksen valmistelun vaiheesta. Rokotustodistus toteutetaan Omakanta-palveluun. Se voisi olla esimerkiksi puhelimella näytettävä viivakoodi tai QR-koodi, ja sen voisi myös tulostaa paperille.

Valtioneuvoston kanslian mukaan sähköisen rokotetodistuksen alustava kustannusarvio on 3,5 miljoonaa euroa. Sähköinen rokotustodistus pyritään saamaan valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä.

Huittisissa joukkoaltistuminen tikkakisoissa, kahta osallistujaa ei ole tavoitettu

Kello 20.40: Huittisissa tapahtui mahdollinen joukkoaltistuminen koronavirukselle tikkakisoissa Brewer`s Pubissa lauantaina 13.2.2021 alkaen kello 17. Huittisten kaupungin tiedotteen mukaan joukkoaltistumiseen liittyy 18 henkilöä, joista kahta ei ole pystytty jäljittämään. Sellaisia tikkakisoissa olleita, joihin tartuntatautiviranomainen ei ole ollut yhteydessä, pyydetään toimimaan tiedotteessa olevien ohjeiden mukaan.

Huittisissa todettiin aiemmin kaksi koronatartuntaa, jotka ovat todennäköisesti lähtöisin Turun seudulta, mutta jäljitystyö on vielä kesken. Molemmat tartunnan saaneet on asetettu eristykseen.

Rauman telakalla 23 uutta tartuntaa, työntekijät testataan laajasti

Kello 19.21: Rauman telakalla on todettu jälleen uusia tartuntoja, kertoo Rauman kaupunki. Maanantaina tehtyjen testien perusteella uusia tartuntoja on 23. Yhteensä telakalta on siis todettu 47 tartuntaa.

Telakan alueella työskentelevät testataan lähipäivinä kattavasti. Tartuntaketju pyritään katkaisemaan testeillä, jäljityksellä ja karanteeneilla.

Uusi rokote hakee lupaa

Kello 17.54: Lääkeyhtiö Johnson & Johnson on jättänyt koronarokotteestaan myyntilupahakemuksen Euroopan lääkevirastolle. Lääkeviraston mukaan arvio rokotteesta saattaa valmistua maaliskuun puoliväliin mennessä.

Hallitus pui uutta tartuntatautilakia

Kello 17.51: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus kokoontuu tiistai-iltana Helsingin Säätytalolle pohtimaan, miten se päivittää Suomen koronastrategiaa, kun eduskunta hyväksyy keskiviikkona uuden tartuntatautilakiesityksen.

Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. maaliskuuta.

Tämän jälkeen kunta tai aluehallintovirasto voisi panna kiinni muun muassa liikunta- ja urheilutiloja, uimahalleja, tanssi-, kuorolaulu- ja harrastajateatteritiloja, huvi- ja teemapuistoja, tivoleita, eläintarhoja, sisäleikkipaikkoja sekä kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Alle 12-vuotiaiden harrastukset vapautuvat Pirkanmaalla

Kello 15.49: Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä kertoi tiistaina, että alle 12-vuotiaiden harrastusten ryhmäkokojen rajoitukset poistuvat.

Lue lisää: Tämä on koronatilanne Pirkanmaalla nyt: alle 12-vuotiaiden harrastuksissa luovutaan ryhmäkokosuosituksesta, kansalaisopistot osittain auki

Neljä koronavirustautiin kuollutta, Taysin tilanne vakaa

Kello 13.05: Suomessa on todettu neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Kaksi kuolemista on tilastoitu Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelle ja kaksi Turun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelle.

Sairaalahoidossa on koko maassa 122 koronapotilasta, joista 27 tehohoidossa.

Taysissa tilanne on vakaa, sillä perusterveydenhuollon osastolla koronapotilaiden määrä nousi yhdellä. Tällä hetkellä Taysin alueella on yhteensä 16 henkilöä koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa. Kahdeksan heistä on erikoissairaanhoidon osastolla, kahdeksan perusterveydenhuollon osastolla ja yksi teho-osastolla.

Tampereen Messut peruu kevään tapahtumiaan

Kello 12.05: Tampereen Messujen keväälle 2021 ajoitetut messutapahtumat peruuntuvat, tiedottaa Tampereen Messut oy.

Siirtopäätös koskee huhtikuun Virittäydy vapaalle -tapahtumakokonaisuutta, joka siirtyy huhtikuulle 2022 sekä toukokuun EuroSafety-, Työhyvinvointi-, Elintarviketeollisuus- ja Logistiikka-messuja, jotka toteutetaan syyskuussa 2022.

Kevään 2021 muut tapahtumat on siirretty vallitsevan koronapandemian johdosta jo aiemmin.

Pirkanmaalle kirjattu 10 uutta tartuntaa

Kello 11.58: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hetki sitten julkaiseman koronakartan perusteella Pirkanmaan uudet tartunnat jakautuvat kunnittain seuraavasti: Tampere 5, Kangasala 2, Pirkkala 2, Lempäälä 1.

Pirkanmaan ilmaantuvuusluku jatkaa loivaa laskuaan. Kahden edellisviikon aikana tartuntoja on todettu 33 sataatuhatta asukasta kohden. Eilen luku oli 36 ja toissapäivänä 51.

THL: Suomessa 385 uutta tartuntaa

Kello 11.54: Suomessa on raportoitu 385 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 5 263, mikä on 201 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän päivän aikana on raportoitu 2 640 tartuntaa. Luku on 17 tapausta enemmän kuin edellisen viikon aikana.

Koko epidemian aikana Suomessa on nyt todettu 51 047 koronatartuntaa.

Pohjoiskorealaiset yrittivät hakkeroida Pfizeriltä tietoja koronarokotteesta

Kello 11.17: Pohjois-Korean hakkerit ovat yrittäneet murtautua koronavirusrokotteen kehittäneen lääkeyhtiön Pfizerin tietojärjestelmiin. Asiasta kertoneen eteläkorealaisen kansanedustajan mukaan Etelä-Korean tiedustelupalvelu oli tiedottanut kansanedustajia asiasta.

Pohjoiskorealaiset olivat yrittäneet saada tietoja koronarokotteesta ja koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitamisesta.

Yhdysvaltalaisen Pfizerin koronarokote oli ensimmäinen, joka hyväksyttiin loppuvuonna yleiseen käyttöön länsimaissa.

Ajanvaraus 80-vuotiaiden orivesiläisten koronarokotuksiin aukeaa

Kello 11.00: Ajanvarauspuhelin yli 80-vuotiaiden orivesiläisten koronarokotusaikojen varaamiseen aukeaa keskiviikkona, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Ajanvarauspuhelin avautuu kello 8 keskiviikkoaamuna, ja rokoteajan voi varata numerosta 03 5657 5777 maanantaina ja torstaina iltapäivisin sekä tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin aamupäivisin, tiedotteessa kerrotaan.

Rokotuksia annetaan Oriveden terveyskeskuksessa. Rokotuksen saavat myös yli 80-vuotiaan kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja, jolla on omaishoidon tuen päätös, tai samassa taloudessa asuvat yli 70-vuotiaat henkilöt.

Pirkanmaalla yhdeksän uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.49: Pirkanmaalla varmistui maanantain aikana yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) raportoi ne seuraavan päivän aamuna.

Taysin kanssa samaan konserniin kuuluva Fimlab analysoi 692 koronavirusnäytettä. Fimlab tutkii suurimman osan sairaanhoitopiirin näytteistä, mutta myös yksityiset näytteenottajat raportoivat positiiviset tulokset Taysiin.

Pirkanmaan päivittäiset tartuntaluvut eivät ole nousseet yli 20 tartunnan sitten helmikuun 7:nnen päivän.

Yhteensä Pirkanmaalla on tähän mennessä todettu 2 591 koronavirustartuntaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yli 22 700 saanut rokotteen

Kello 7.39: Washington Postin mukaan 38,8 miljoonaa ihmistä on saanut rokotteen Yhdysvalloissa. Vähintään yhden rokotteen saaneiden osuus väestöstä on 11,7 prosenttia koko väestöstä.

Suomessa maahan on saapunut 367 000 rokoteannosta, ja tähän mennessä on Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ensimmäisen rokotteen on saanut 15. helmikuuta mennessä 22 707 ihmistä. Toisen annoksen saaneita on 5 178.

Koko Suomessa ensimmäisen annoksen on saanut 210 194 henkilöä. Toisen annoksen on saanut 66 992 henkilöä. Ensimmäisen rokotteen saaneita on alle neljä prosenttia koko väestöstä.

Maanantai 15.2.

Mahdollisia korona-altistumisia Techno night cafe Twenty One:ssa

Kello 21.48: Koronalle on voinut altistua Tampereella Tekno night cafe Twenty One:ssa Tampereen keskustassa viime lauantaina 13. helmikuuta kello 00–04 välillä. Tays tiedottaa asiasta Twitterissä.

Twenty One toimii yökahvilana, joka on avoinna perjantaisin ja lauantaisin kello 00–06.

Tays kehottaa paikalla olleita tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan testiin lievissäkin koronaoireissa.

Näin koronavirustartunnat jakautuvat Pirkanmaan kuntiin

Kello 20.05: THL raportoi kuntakohtaisista koronavirustartunnoista. Luvut kertovat, paljonko tartuntoja on kunnassa vahvistettu koko epidemian aikana. THL ei kerro tietoja niistä kunnista, joissa on vahvistettu alle viisi tartuntaa.

Maanantai-iltaan mennessä Pirkanmaan kunnissa oli havaittu tartuntoja seuraavasti:

Akaa 27, Hämeenkyrö 28, Ikaalinen 21, Kangasala 95, Lempäälä 131, Mänttä-Vilppula 46, Nokia 131, Orivesi 25, Parkano 50, Pirkkala 113, Punkalaidun 10, Pälkäne 21, Ruovesi 9, Sastamala 60, Tampere 1 565, Urjala 5, Valkeakoski 108, Vesilahti 13, Virrat 32, Ylöjärvi 110

Alle viisi tartuntaa: Juupajoki, Kihniö, Kuhmoinen.

Perussa kansalaiset suuttuivat poliitikkojen saamista koronarokotuksista

Kello 20.50: Perussa kohu poliitikkojen jonon ohi saamista koronarokotuksista on johtanut jo toiseen ministerieroon.

Perun ulkoministeri Elizabeth Astete ilmoitti sunnuntaina jättävänsä tehtävänsä. Astete kertoi saaneensa ensimmäisen rokoteannoksen tammikuussa, vaikka rokotetta ei ole Perussa vielä yleisesti saatavilla.

Rokotuksista syntyi kohu viime viikolla, kun selvisi, että entinen presidentti Martin Vizcarra oli saanut kiinalaisen Sinopharmin rokotteen jo lokakuussa.

Terveydenhuollon henkilökunnan rokotukset aloitettiin Perussa viikko sitten. Vielä ei ole tiedossa, milloin kansalaisten laajempi rokottaminen alkaa. Koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten määrä on Perussa 15:nneksi suurin maailmassa. Vaikean tautitilanteen takia Perun sairaalat ovat olleet viime kuukausina ylikuormitettuja.

Tanskassa pyritään saamaan halukkaat rokotettua kesäkuun loppuun mennessä

Kello 20.44: Tanska uskoo saavansa kaikki halukkaat rokotettua kesäkuun loppupuolelle mennessä, kertoo maan terveysviranomainen.

Syynä on se, että Pfizer on ilmoittanut pystyvänsä toimittamaan Tanskalle huhtikuusta alkaen enemmän rokotteita kuin oli aiemmin arvioitu. Vaikka Astra Zeneca toimittaa rokotteita odotettua vähemmän, tämänhetkisten tietojen valossa kaikki tanskalaiset aikuiset pystytään rokottamaan 27. kesäkuuta mennessä.

Terveysviranomaiset muistuttavat, että kyseessä on ennuste, joka saattaa vielä muuttua.

Myös EU:n sisämarkkinoiden komissaari Thierry Breton sanoi maanantaina, että EU:n tavoitteena on saada kaikki halukkaat rokotettua kesän loppuun mennessä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

EU neuvottelee Modernan kanssa 150 miljoonasta lisärokotteesta

Kello 20.42: Euroopan unioni on neuvotellut rokotevalmistaja Modernan kanssa mahdollisuudesta ostaa 150 miljoonaa rokoteannosta lisää jäsenmaille. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, joka on haastatellut kahta korkea-arvoista EU-virkailijaa.

Ainakin osa näistä uusista annoksista saataisiin toimitettua ennen kesäkuuta, uskoo toinen haastateltu virkailija. Toinen on arviossaan varovaisempi, koska Modernalla on ollut vaikeuksia toimittaa 10 miljoonaa luvattua rokoteannosta jäsenmaille ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Koronapandemia vaikuttaa Liigan pelaajasiirtojen aikatauluunkin

Kello 20.28: Jääkiekkoliigan pelaajasiirtojen takaraja siirtyy tänä keväänä parilla viikolla koronapandemian vuoksi. Kauden pidentyminen mahdollistaa joukkueille viimeisten pelaajasiirtojen tekemisen vielä maaliskuun ensimmäisenä päivänä.

Normaalisti Euroopan pääsarjoissa viimeiset kuluvan kauden pelaajasiirrot on tehtävä 15. helmikuuta mennessä. Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n taannoinen päätös antoi joukkueille kaksi viikkoa lisäaikaa rakentaa kokoonpanojaan kevään ratkaisupelejä varten.

Raumalla todettiin viikonloppuna 40 tartuntaa, 200 ihmistä karanteeniin

Kello 20.19: Raumalla todettiin viikonloppuna noin 40 uutta tartuntaa. Lisäksi 200 ihmistä on altistunut ja heidät on määrätty karanteeniin.

Tartunnan lähde on selvillä useimmissa tapauksissa. Virukselle on voinut altistua kahdessa tiettyinä aikoina:

Kortelan ABC:llä maanantaina 8.2., tiistaina 9.2. ja keskiviikkona 10.2. klo 11.30–12.30 sekä perjantaina 12.2. klo 12.30–13.30 ja Pitkäjärven kioskilla maanantaina 8.2., tiistaina 9.2. ja keskiviikkona 10.2. klo 9.00–10.00 sekä perjantaina 12.2. klo 10.00–11.00.

Yle: THL suosittaa, että Koronavilkun altistumisilmoitusta seuraa testi ja karanteeni

Kello 20.17: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että jatkossa kaikki Koronavilkun kautta altistumisilmoituksen saaneet ohjattaisiin testeihin, kertoo Yle. Lisäksi THL suosittelee sairaanhoitopiirejä ohjaamaan kaikki sovelluksen kautta altistumisilmoituksen saaneet omaehtoiseen karanteeniin. Suositus koskee myös negatiivisen testituloksen saaneita ja rokotettuja.

THL:n mukaan uudet suositukset tulevat voimaan maaliskuun alkupuolella.

Euroopan tautikeskus: rajoituksista pidettävä kiinni

Kello 18.23: Koronavirustartunnat ja virukseen liittyvät kuolemantapaukset lisääntyvät EU-maissa merkittävästi seuraavien kuukausien aikana, jos rajoitustoimia ei jatketa tai jopa vahvisteta, arvioi Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC.

Keskuksen raportissa kerrotaan, että epidemiatilanne on jatkunut vakavana. Keskus suosittelee EU-maiden jatkavan testaamista, jäljittämistä sekä tartunnan saaneiden ja altistuneiden eristämistä.

Britannia kiristi koronakontrollia

Kello 17.07: Britanniassa on astunut voimaan pakollinen hotellikaranteeni korkean koronariskin maista Englantiin palaaville. Karanteenipakko koskee kaikkia Britannian ja Irlannin kansalaisia sekä Britanniassa asuvia, kertoo BBC.

Karanteeni hyväksytyissä hotelleissa kestää kymmenen päivää, ja se on tehtävä omalla kustannuksella. Lisäksi palaajia odottavat useat koronatestit. Korkean riskin maiden listalla on yli 30 maata.

Valehtelusta kiinni jäänyt palaaja saattaa saada jopa kymmenen vuoden vankeustuomion.

Taysin alueella neljä uutta koronakuolemaa

Kello 14.26: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on raportoinut Suomessa vuorokauden aikana kuusi uutta koronakuolemaa. Kuolemantapauksista neljä on Tampereen yliopistollisen sairaalan alueella, yksi Helsingin ja yksi Turun.

Taysin alueella sairaalahoidossa on koronatartunnan takia 16 henkilöä eli yksi vähemmän kuin perjantaina. Potilaista kahdeksan on erikoissairaanhoidon osastolla, seitsemän perusterveydenhuollossa ja yksi teho-osastolla.

Tamk järjestää valintakokeen yksipäiväisenä lähikokeena

Kello 13.17: Maaliskuussa alkavan yhteishaun opiskelijavalinnoista suurin osa toteutetaan todistusvalinnalla tai valintakokeella, Tampereen ammattikorkeakoulu Tamk tiedottaa. Koe järjestetään 31.5.–9.6.2021 yksivaiheisena lähikokeena.

Viime vuonna valintakoe järjestettiin kaksi kertaa poikkeusoloissa. Kesäkuussa ja lokakuussa pidettyihin lähikokeisiin osallistui tuolloin Tamkissa noin 3 000 ja koko maassa noin 36 000 hakijaa.

Tänä vuonna hakija voi valita kokeen suorituspaikan ja -ajan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Valintakoepaikaksi hakija voi valita myös ammattikorkeakoulun, johon hän ei ole hakenut, jos se esimerkiksi sijaitsee lähellä omaa asuinpaikkaa. Tavoitteena on vähentää valintakokeisiin liittyvää matkustamista.

Tamkin yhteensä viiteentoista koetilaisuuteen on varattu noin 600 koepaikkaa per tilaisuus.

Hus-alueen ilmaantuvuus kaksinkertainen maan keskiarvoon verrattuna

Kello 13.08: Koronaviruksen ilmaantuvuus on Suomessa kahden viime viikon ajalta 90,5 tapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Suhteellisesti eniten koronavirustapauksia esiintyy tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jossa ilmaantuvuus on koko maan lukuun verrattuna kaksinkertainen. Seuraavaksi korkeinta ilmaantuvuus on Vaasan ja Itä-Savon sairaanhoitopiireissä.

Rauhallisin tautitilanne on puolestaan Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.

Suomessa on todettu 343 uutta koronatartuntaa

Kello 11.57: Suomessa on raportoitu 343 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisten kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 5 180, mikä on 203 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän päivän aikana on raportoitu puolestaan 2 693 tartuntaa. Luku on 206 tapausta enemmän kuin edellisen viikon aikana.

Koko epidemian aikana Suomessa on nyt todettu 50 662 koronatartuntaa.

Pirkanmaan ilmaantuvuusluku edellisen kahden viikon ajalta putosi nyt 51,25:stä 35,7:ään. Maakunnassa on todettu kahden viikon mittausjaksolla 193 tartuntaa.

Tampereella on todettu koko epidemian aikana 1 565 tartuntaa. Pirkanmaan kunnista yli sata tartuntaa on myös Lempäälässä (131), Nokialla (131), Pirkkalassa (113), Valkeakoskella (108) sekä Ylöjärvellä (110).

VR palauttaa arkivuoroja Helsingin ja Vaasan välille

Kello 10.15: VR palauttaa heikon kysynnän vuoksi poistamiaan junavuoroja Helsingin ja Vaasan välille, kertoo VR tiedotteessaan.

Vuoroja palautetaan hiihtolomaviikoille 8 ja 9. Palautetut vuorot ovat maanantaista torstaihin 22.2.–4.3.2021 liikennöivät IC 41 Helsinki-Vaasa 7:23-11:07 ja IC 48 Vaasa-Helsinki 12:35-16:35.

Lisätyt junat pysähtyvät Pasilassa, Tikkurilassa, Tampereella, Seinäjoella ja Tervajoella.

VR toi myös myyntiin myös lisää yöjunavuoroja Rovaniemelle hiihtolomaviikoille ja pääsiäiselle.

Maanantaista torstaihin ja sunnuntai-iltaisin junavuoroja on peruttu Tampereen ja Seinäjoen välillä Väyläviraston toteuttamien ratatöiden vuoksi.

Israelilaistutkimus: rokotetuilla oireellisia tartuntoja 94 prosenttia vähemmän

Kello 10.03: Israelissa Pfizerin ja BionTechin koronarokote on vähentänyt oireellisia koronatartuntoja rokotettujen keskuudessa 94 prosentilla, kertoo israelilaistutkimus.

Israelin suurin terveyspalvelujen tuottaja Clalit oli testannut 600 000 ihmistä, jotka olivat saaneet kaksi rokoteannosta, sekä 600 000 rokottamatonta ihmistä. Clalitin testaamat rokotetut olivat sellaisia, joilla oli kulunut vähintään viikko toisen annoksen saamisesta.

Rokotettujen keskuudessa oireellisia tartuntoja oli 94 prosenttia vähemmän, ja vakavaa tautimuotoa 92 prosenttia vähemmän. Rokote vähensi tartuntoja kaikissa ikäryhmissä.

Yhdeksän miljoonan asukkaan Israelissa jo 3,8 miljoonaa ihmistä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen, ja 2,4 miljoonaa on saanut molemmat annokset. Maan tavoitteena on rokottaa kaikki yli 16-vuotiaat maaliskuun loppuun mennessä. Israelia on pidetty tietynlaisena testilaboratoriona siinä, miten rokotteen antama laumasuoja toteutuu.

Israelissa on pandemian aikana todettu yli 720 000 tartuntaa ja yli 5 300 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, joten väkilukuun nähden maan tautitilanne on ollut selvästi vakavampi kuin esimerkiksi Suomessa.

Tampere aloittaa yli 80-vuotiaiden rokotukset

Kello 9.15: Yli 80-vuotiaiden eli vuonna 1941 tai ennen sitä syntyneiden koronarokotukset käynnistyvät Tampereella, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Rokotuksia annetaan kaupungin terveysasemilla, ja niihin pitää varata aika omalta terveysasemalta tai terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 5657 0023. Rokotuksen saavat myös yli 80-vuotiaan kanssa asuvat omaishoitajat, joilla on omaishoidon tuen päätös. Rokotuksen saavat myös samassa taloudessa asuvat yli 70-vuotiaat henkilöt.

Lisäksi Tampereen kaupunki kutsuu ikääntyneitä rokotuksiin soittamalla tai lähettämällä heille kirjeen. Ensimmäiseksi kaupunki soittaa yli 90-vuotiaille, minkä jälkeen ikävuosi kerrallaan niille, jotka eivät ole itse varanneet aikaa rokotukseen.

Kotihoidon asiakkaiden ei tarvitse varata aikaa, vaan he saavat rokotuksen kotihoidon kautta.

Pirkanmaalla todettiin kuusi uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.13: Pirkanmaalla on todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedottaa edellisen päivän tartunnoista seuraavan päivän aamuna.

Yhteensä Pirkanmaalla on tähän mennessä todettu 2 582 koronavirustartuntaa.

Fimlab tutki Pirkanmaalla 636 koronanäytettä.

Uusien tartuntojen määrä on ollut viikon ajan selvästi alempi kuin edeltävällä viikolla. Viime viikolla Tays kertoi 66 uudesta positiivisesta koronatartunnasta, kun sitä edeltävällä viikolla luku oli 145.

Tutkijaryhmän mukaan Wuhanin epidemia saattoi olla kerrottua laajempi jo 2019

Kello 6.54: Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijaryhmä on löytänyt viitteitä siitä, että viruksen leviäminen on ollut paljon ajateltua laajempaa jo vuonna 2019, kertoo uutiskanava CNN.

Kansainvälisen tutkijaryhmän johtava tutkija Peter Ben Embarek kertoo CNN:lle, että liikkeellä on voinut olla tusina virusketjua jo joulukuussa 2019. Kiinalaiset tutkijat kertoivat 174 koronavirustapauksesta joulukuussa 2019. Sata tapauksista oli laboratoriotestattuja, ja 74 perustui oirekuvan perusteella tehtyyn diagnoosiin.

Tutkijaryhmällä on ollut myös mahdollisuus puhua mahdollisen ensimmäisen koronaviruspotilaan kanssa.

Aucklandin pysäyttäneet koronatartunnat ovat viruksen brittimuunnosta

Kello 6.20: Uuden-Seelannin suurimman kaupungin pysäyttäneet koronatapaukset ovat maan ensimmäiset viruksen brittimuunnosta edustavat tartunnat.

Terveysministeriön mukaan kahden Aucklandissa havaitun tartunnan on varmistettu olevan alkujaan Britanniassa tavattua helpommin tarttuvaa virusmuunnosta. Tartuntatapauksilla ei ole ministeriön mukaan yhteyttä muihin saarivaltiossa havaittuihin koronatartuntoihin.

Tartuntojen vuoksi pääministeri Jacinda Ardern määräsi Aucklandin kolmen päivän koronasulkuun, joka on maan ensimmäinen laaja eristystoimi lähes kuuteen kuukauteen.

Lähes kahden miljoonan asukkaan Aucklandissa asukkaille kerrottiin sunnuntaina, että heidän tulisi pysyä keskiyöstä lähtien kodeissaan. Lisäksi koulut ja ei-välttämättömät yritykset suljettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?