Kaikki koronaviruksesta: Helmikuun ensimmäinen viikko Pirkanmaalla rauhallisin sitten marraskuun

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 8.2.–14.2.2021.

Tampere käynnisti tällä viikolla 65-69-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset Astra Zenecan rokotteella.

8.2.2021 6:07 | Päivitetty 14.2.2021 21:39

Seurasimme tässä päivittyvässä jutussa koronavirustilanteen kehittymistä Suomessa ja maailmalla 8.2.–14.2.2021. Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 8. helmikuuta alkaen.

Seurantajuttu ei enää päivity. Uuteen koronaseurantaan pääset tästä.

Aamulehden edeltävää koronavirusseurantaa 1.2.–7.2.2021 pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 14.2.

Israelin noin yhdeksän miljoonan ihmisen väestöstä yli 41 prosenttia rokotettu

Yli 41 prosenttia väestöstä on saanut vähintään yhden annoksen rokotetta Israelissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Maassa suunnitellaankin muun muassa hotellien ja ravintoloiden osittaista avaamista lähiviikkojen aikana.

Hotelleja ja kuntosaleja olisi tarkoitus avata 23. helmikuuta niille, jotka ovat saaneet molemmat rokoteannokset tai jotka ovat sairastaneet covid-19:n ja siten saaneet vastustuskykyä tautia vastaan. Rokotteen saaminen on tarkoitus osoittaa eräänlaisella digitaalisella "rokotepassilla", joka toimii terveysministeriön kehittämän terveystietoihin linkitetyn sovelluksen kautta.

Ravintolat ja kahvilat taas olisi tarkoitus avata mahdollisesti 9. maaliskuuta.

Noin yhdeksän miljoonan asukkaan Israelissa saataneen 30 prosenttia väestöstä rokotetuksi kokonaan eli molemmilla rokoteannoksilla tämän kuun aikana, kertoo Reuters.

Britannia sai rokotettua 15 miljoonaa ihmistä koronaa vastaan

Kello 17.49: Britanniassa on saatu rokotettua 15 miljoonaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevaa koronaa vastaan, kertoi pääministeri Boris Johnson Twitterissä.

Johnsonin mukaa kyseessä on merkittävä virstanpylväs koronan vastaisessa taistelussa.

Koronapandemia on ollut Britanniassa hyvin raju. Maassa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 1 717 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku on 128.

Neljännes yli 80-vuotiaista saanut rokotteen

Kello 13.42: Koronarokotteita on Suomessa annettu noin 209 500 ihmiselle, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Heistä vajaat 67 000 on saanut myös toisen rokoteannoksen.

Annettujen rokoteannosten luku on kasvanut eilisestä noin kolmellatuhannella, josta lähes kaikki on käytetty ensiannoksiin.

Eniten rokotettuja on yli 80-vuotiaiden joukossa. Koko ikäluokasta on rokotettu noin neljännes.

Pirkanmaalla rokotteen on saanut reilut 22 700 henkilöä. Heistä vajaat 5 200 on saanut myös toisen rokoteannoksen.

Suomessa 312 uutta tartuntaa

Kello 11.42: THL kertoo, että Suomessa on raportoitu 312 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä Suomessa on todettu nyt epidemian aikana 50 319 tartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja on Helsingissä (93), Vantaalla (34) ja Vaasassa (20).

Kuntakohtaisiin tilastoihin lisättiin Pirkanmaalta tartuntoja Tampereelta (6), Kangasalta (1), Ikaalisista (1), Valkeakoskelta (1), Pälkäneeltä (1) ja Ylöjärveltä (1).

Uuden-Seelannin suurin kaupunki koronasulkuun

Kello 10.21: Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern määräsi maan suurimman kaupungin Aucklandin kolmen päivän koronasulkuun sunnuntaina. Tiukat rajoitukset astuvat voimaan, sillä kaupungissa on todettiin kolme uutta koronatapausta.

Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Aucklandin kaupungin 1,7 miljoonaa asukasta määrätään pysymään kodeissaan lukuun ottamatta pakollisten ostosten tekemistä ja työssäkäyntiä. Lisäksi koulut ja yritykset sulkeutuvat lukuun ottamatta kaikkein välttämättömimpiä palveluita.

Uudessa-Seelannissa ei ole Reutersin mukaan todettu uusia koronatapauksia kuukausiin. Sulkemalla rajansa varhaisessa vaiheessa saarivaltio käytännössä tukahdutti viruksen pandemian varhaisessa vaiheessa.

Pirkanmaalla 10 uutta tartuntaa

Kello 9.46: Pirkanmaalla on varmistunut 10 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays).

Taysin mukaan Fimlab tutki Pirkanmaan alueelta 868 koronanäytettä. Lauantaina Tays kertoi analysoitujen testien määräksi 1 718, mikä on suurin päiväkohtainen määrä tällä viikolla.

Uusien tartuntojen määrä on ollut tällä viikolla selvästi alempi kuin viime viikolla. Koko tällä viikolla Tays on kertonut yhteensä 66 uudesta tartunnasta. Viime viikon aikana Tays raportoi yhteensä 145 uutta tartuntaa.

Edellisen kerran alhaisempi viikkolukema on ollut marraskuun 15. päivä päättyneellä viikolla.

Saksa kielsi matkustuksen Tšekin raja-alueilta ja Itävallan Tirolista

Kello 8.53: Saksa otti sunnuntaina käyttöön uusia toimenpiteitä virusmuunnosten leviämisen estämiseksi ja kielsi matkustuksen Tšekin raja-alueilta ja Itävallan Tirolista, uutistoimisto AFP kertoo.

Rajavalvontaan on lähetetty tuhat poliisia. Lisäksi Saksan kansallinen rautatieyhtiö Deutsche Bahn lopetti liikennöinnin alueille.

Tammikuussa Saksa kielsi matkustamisen alueilta, joilla uudet virusmuunnokset levisivät nopeasti. Alueisiin kuuluivat Britannia, Etelä-Afrikka, Brasilia ja Portugali, AFP kertoo.

Saksassa on raportoitu sunnuntaina yli 6 000 uutta koronatartuntaa ja 218 uutta virukseen liittyvää kuolemantapausta. Yhteensä Saksassa on todettu yli 2,3 miljoonaa tartuntaa ja liki 65 000 kuolemaa.

Lauantai 13.2.

USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja vaatii Kiinaa julkistamaan tietoja epidemian alkuvaiheista

Kello 20.50: Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan vaatii Valkoisen talon tiedotteessa Kiinaa julkistamaan tietoja koronapandemian alkuvaiheista.

Sanomalehdet The New York Times ja The Wall Street Journal (WSJ) uutisoivat, että Maailman terveysjärjestön (WHO) alainen tutkijaryhmä kertoi Kiinan kieltäytyneen jakamasta raakatietoja, joka olisivat saattaneet auttaa ymmärtämään koronapandemian alkuperää. WSJ:n mukaan viranomaiset kieltäytyivät muun muassa antamasta tietoja 174 koronatapauksesta, jotka havaittiin epidemian varhaisessa vaiheessa joulukuussa 2019.

WHO:n tutkijaryhmä oli hiljattain liki kuukauden mittaisella matkalla Kiinan Wuhanista. Ryhmän raportin mukaan koronaviruksen alkulähde on yhä epäselvä.

Useat tutkijaryhmän jäsenet ovat kertoneet The New York Timesin mukaan, että kiinalaiset tutkijat turhautuivat heidän sinnikkäisiin vaatimuksiinsa tiedoista. Lisäksi Kiinan viranomaiset kehottivat tutkijaryhmää tukemaan hallituksen kertomusta viruksen alkuperästä, johon kuuluu muun muassa todistamaton näkemys siitä, että virus olisi levinnyt Kiinaan ulkomailta. WHO:n ryhmää on arvosteltu siitä, että se toi tutkimusmatkan summaavassa lehdistötilaisuudessa ilmi kiistanalaisen teorian, jonka mukaan virus olisi saattanut levitä pakastetun ruoan mukana.

Sullivanin mukaan Yhdysvallat on "syvästi huolissaan" siitä, miten covid-19-tutkinnan varhaisista löydöksistä viestittiin.

– On elintärkeää, että raportti on itsenäinen ja että asiantuntijoiden löydökset ovat vapaita Kiinan hallituksen tekemältä väliintulolta tai muutoksilta, Sullivan sanoi tiedotteessa.

Pirkanmaalla on todettu kaksi koronatartuntaa Pohjois-Ruotsin akkutehtaalta

Kello 17.12: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu kaksi koronatartuntaa, jotka liittyvät Pohjois-Ruotsissa Northvoltin akkutehtaalta alkaneeseen tartuntaketjuun.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoo tekstiviestitse, että näytteiden sekvenssointi on kesken. Vielä ei siis ole selvinnyt, ovatko tartunnat herkemmin leviävää virusmuunnosta.

Sandin mukaan tällä hetkellä ei ole tiedossa, että Pirkanmaan kahdesta tartunnasta olisi lähtenyt liikkeelle jatkotartuntoja.

Islannissa puretaan koronarajoituksia

Kello 15.30: Islannissa on viime viikkoina ollut Euroopan alhaisin uusien koronatapausten ilmaantumislukema. Sen vuoksi viimeisin koronarajoitusten purkutoimenpide nähtiin viime maanantaina, jolloin baarit saivat avata ovensa. Saarivaltion uimahallit avattiin jo joulukuussa, ja tammikuussa avattiin kuntosalit.

Noin 365 000 asukkaan Islannissa on rekisteröity hieman yli 6 000 koronatapausta ja 29 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa. Tähän mennessä noin neljä prosenttia islantilaisista on saanut koronarokotteen.

Islantiin tulevat joutuvat käymään läpi kaksi viiden päivän välein otettavaa koronatestiä, joiden välisen ajan maahantulijat joutuvat viettämään karanteenissa. Uudet maahantulijoita koskevat säännökset ovat olleet voimassa tammikuun puolivälistä lähtien.

Pohjois-Ruotsin akkutehtaasta jo 15 virusmuunnostartuntaa Suomeen

Kello 15.22: Suomessa todettu yli 40 Pohjois-Ruotsissa Skellefteåssa sijaitsevaan Northvoltin akkutehtaaseen kytkeytyvää tartuntaa. Asiasta tiedottaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri. Suoraan tehtaalta Suomeen tulleita tartuntoja on tiedossa 35 ja näihin liittyviä jatkotartuntoja 7.

Tartuntaketjuun kuuluvista tapauksista yhteensä viidellätoista on todettu brittityyppistä virusmuunnosta, sairaanhoitopiiri kertoo. Näistä 3 on Lapin sairaanhoitopiirissä, 7 Keski-Pohjanmaalla, 4 Pohjois-Pohjanmaalla ja 1 Norrbottenissa.

Kaikki tartunnat jakautuvat Lapin, Länsi-Pohjan, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun alueille. Aiemmin akkutehtaaseen kytkeytyviä tapauksia on todettu myös Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Vaasan ja Uudenmaan alueella.

Northvoltin tartuntaryppäässä on todettu lukuisia brittimuunnostapauksia myös Ruotsin puolella. Tehtaalla työskentelee noin 200–300 suomalaista työntekijää.

Rokotteita annettu 206 000 ihmiselle

Kello 14.19: Koronarokotteita on Suomessa annettu noin 206 000 ihmiselle, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Heistä vajaat 67 000 on saanut myös toisen rokoteannoksen.

Annettujen rokoteannosten luku on kasvanut eilisestä noin 12 000:lla, joista noin kolme neljäsosaa on mennyt ensiannoksiin.

Eniten rokotettuja on yli 80-vuotiaiden joukossa. Tässä ikäryhmässä rokotteen saaneita on noin 76 000, eli vajaa neljännes koko ikäluokasta.

Määrällisesti eniten rokoteannoksia on annettu Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla.

Pirkanmaalla on lauantaihin mennessä annettu lähes 28 000 annosta koronarokotetta. Rokotteista vajaat 5 200 on ollut tehosteannoksia.

Suomessa 435 uutta tartuntaa

Kello 11.44: THL kertoo, että Suomessa on raportoitu 435 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä Suomessa on todettu nyt epidemian aikana 50 007 tartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja on Helsingissä (172), Vantaalla (58) ja Espoossa (28). tartuntaa.

Kuntakohtaisiin tilastoihin lisättiin Pirkanmaalta tartuntoja Tampereelta (8), Nokialta (3), Kangasalta (3), Pirkkalasta (2), Lempäälästä (2) ja Ylöjärveltä (2).

Pirkanmaalla 13 uutta tartuntaa

Kello 9.28: Pirkanmaalla on varmistunut 13 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays).

Taysin mukaan Fimlab tutki Pirkanmaan alueelta 1 718 koronanäytettä.

Uusien tartuntojen määrä on ollut tällä viikolla selvästi alempi kuin viime viikolla. Perjantaina Tays kertoi seitsemästä uudesta tartunnasta ja torstaina 11 uudesta tartunnasta.

Koko tällä viikolla Tays on kertonut yhteensä 56 uudesta tartunnasta. Viime viikon aikana Tays raportoi yhteensä 145 uutta tartuntaa.

Perjantai 12.2.

Koronavirustartunta Tevaniemen koulussa Ikaalisissa

Kello 21.00: Tevaniemen koulussa Ikaalisissa on ilmennyt koronavirustartunta, Ikaalisten kaupunki tiedottaa.

Tevaniemen koulu siirtyy maanantaista lähtien etäopetukseen 4.–6.-luokkien osalta. Etäopetus jatkuu 23. helmikuuta saakka.

Tartunnanjäljitys ottaa altistuneisiin yhteyttä viikonlopun aikana. Lisäksi koulu on yhteydessä oppilaisiin etäopetusjärjestelyistä.

Viikonlopun aikana koronatestausta järjestetään Hämeenkyrön terveyskeskuksessa ajanvarauksella.

Kuurojen liitto palkitsi valtioneuvoston kanslian koronaviestinnän

Kello 17.42: Kuurojen liitto on palkinnut valtioneuvoston kanslian vuoden viittomakieliteosta. Palkinto myönnettiin viittomakielisten tiedonsaannin turvaamisessa kriisitilanteessa.

Liiton mukaan ministeriö on ollut tiennäyttäjä viittomakielen tulkkauksen järjestämisessä tiedotustilaisuuksiin. Viittomakielisen tulkkauksen järjestäminen tiedotustilaisuuksiin on liiton mukaan merkittävällä tavalla parantanut viittomakielisten tiedonsaantia. Liiton mukaan esimerkki on ulottunut muihin viranomaisiin. Se kantaa kuitenkin huolta siitä, että kuntatasolla viestintätavat vaihtelevat edelleen.

Vuoden viittomakieliteko on tunnustuspalkinto, jota on myönnetty vuodesta 2009 alkaen.

Hämeenkyrön yhteiskoululla korona-altistus

Kello 17.20: 15 ihmistä on määrätty karanteeniin Hämeenkyrön yhteiskoululla tapahtuneen koronavirusaltistuksen vuoksi. Asiasta kertoo OivaSeutu. Altistuminen tapahtui lehden tietojen mukaan yläkoulun liikuntatunnilla. Tieto altistumisesta tuli keskiviikkona 10. helmikuuta.

Lue lisää: Näissä paikoissa on todettu tällä viikolla altistumisia – Ikaalisissa Tevaniemen koulun 4.–6.-luokkalaiset siirtyvät etäopetukseen

Valkeakosken Tietolan koulussa koronatartunta

Kello 17.08: Tietolan koulussa Valkeakoskella on todettu koronatartunta, tiedottaa Valkeakosken kaupunki. Altistuneiden määrää selvitetään parhaillaan. Altistuneille ilmoitetaan Wilma-viestillä, jossa on tarkemmat karanteeniohjeet sekä karanteeriaika.

Jyväskylän koronatilanne rauhoittumassa

Kello 16.53: Jyväskylän koronatilanne on rauhoittumassa, ja kaupunki on palannut epidemian leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

Alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset kaupungin tiloissa jatkuvat taas maanantaina kahden viikon tauon jälkeen, Jyväskylän kaupunki kertoo. Myös kaupungin kirjastot ja museot avataan maanantaina. Etäopetussuositus lievenee, ja lähiopetus on taas mahdollista kriittisillä aloilla sekä portaittain lukioissa.

Kuluneella viikolla Jyväskylässä on todettu 47 koronatartuntaa, joista noin kaksi kolmasosaa karanteenissa olleiden perheiden keskuudessa. Tartuntojen alkuperästä pystytään jäljittämään noin 80 prosenttia.

Unkari aloittaa rokotukset venäläisellä Sputnik-koronarokotteella

Kello 16.45: Unkari aloittaa tänään ensimmäisenä EU-maana rokottamisen venäläisellä Sputnik V -koronarokotteella. Maan korkein terveysviranomainen kertoi, että pistokset venäläisrokotteella aloitetaan tänään tietyillä rokoteasemilla.

Unkarin hallitus ilmoitti viime sunnuntaina maan terveysviranomaisten antaneen hyväksyntänsä venäläisrokotteelle. Unkari on myös ensimmäinen EU-maa, joka on päässyt sopimukseen kiinalaisen lääkeyrityksen Sinopharmin kanssa.

EU-maat ovat sopineet hankkivansa koronarokotteita yhdessä, mutta Unkari on kritisoinut toistuvasti EU-viranomaisten rokotteiden hyväksynnän ja hankkimisen hitautta.

Suomessa rokotteen saanut lähes 200 000 ihmistä

Kello 16.42: Koronarokotteen on saanut Suomessa THL:n mukaan tähän mennessä runsaat 197 500 ihmistä. Rokotettujen määrä kasvoi vuorokaudessa noin 10 000:lla.

Eniten rokotettuja on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, missä rokotteen on saanut noin 52 600 ihmistä. Pirkanmaalla rokotettuja on noin 22 000 ja Varsinais-Suomessa noin 19 500.

Koronarokotteen toisen annoksen saaneita on Suomessa nyt noin 64 000.

Yksi piikki riittää koronan jo sairastaneille, uskovat Ranskan viranomaiset

Kello 16.38: Ranskan viranomaiset ovat antaneet suosituksen, jonka mukaan yksi rokotepiikki riittäisi sellaisille ihmisille, jotka ovat jo sairastaneet koronaviruksesta johtuvan covid-19-taudin.

Viranomaisten mukaan tauti antaa samanlaisen immuniteetin kuin rokoteannos, joten yhden rokotepiikin antaminen tällaisille ihmisille todennäköisesti riittää. Ranska on ensimmäinen maa, joka suosittelee koronan sairastaneille vain yhtä rokotepiikkiä.

Kotkalainen ravintola suljetaan määräajaksi rajoitusten rikkomisen vuoksi

Kello 16.35: Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt kotkalaisen Dream 10 Club -ravintolan suljettavaksi kahden viikon määräajaksi. Ravintola oli rikkonut tartuntatautilaissa asetettuja aukioloaikojen rajoituksia.

Aluehallintovirasto sai poliisilta tiedon, että ravintola oli 6. helmikuuta ollut avoinna vielä kello 00.25, kun sen olisi voimassa olevien koronarajoitusten mukaan pitänyt sulkeutua kello 23. Rikkomuksen vuoksi ravintoloitsijan täytyy pitää liike suljettuna 12.–26. helmikuuta.

Aluehallintoviraston toimivaltuudet sulkea ravintola perustuvat tartuntatautilain väliaikaiseen muutokseen, joka on ollut voimassa viime kesästä saakka, kertoo ylitarkastaja Samuel Haataja Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Vastaavat tapaukset ovat harvassa. Haatajan tiedossa on muualta Suomesta yksi ravintola, joka suljettiin aukiolorajoituksen rikkomuksen vuoksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella viime syksynä.

THL: Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa

Kello 15.48: Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittymää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koronakuolemia on raportoitu nyt 710. Taysin erityisvastuualueella kuolemantapausten määrä ei ole lisääntynyt.

Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on 109 ihmistä, joista tehohoidossa on 18.

Aiemmin tänään kerrottiin, että Suomessa on raportoitu 407 uutta koronavirustartuntaa. Koronavirusrokotteen on saanut Suomessa runsaat 197 500 ihmistä.

Tartunta Aurinkolinnan päiväkodissa Lempäälässä

Kello 15.37: Aurinkolinnan päiväkodissa Lempäälässä todettiin koronavirustartunta perjantaina 12. helmikuuta. Asiasta tiedotti Lempäälän kunta. Päiväkodin ryhmät ovat toimineet hoitopäivien aikana ohjeistusten mukaisesti omana ryhmänään ja työntekijät ovat käyttäneet maskeja.

Karanteeniin asetettiin Aurinkolinnan päiväkodissa yhteensä 13 henkilöä. Päiväkodin toiminta jatkuu ennallaan, ja päiväkodin tiloja tehosiivotaan.

Lue tämän viikon altistumiset tästä jutusta: Uusia tartuntoja Tredussa ja lempääläläisessä päiväkodissa – Näissä paikoissa altistumisia on todettu Pirkanmaalla tällä viikolla

Tredun Ajokinkujan toimipisteessä koronavirustartunta

Kello 15.08: Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Ajokinkujan toimipisteessä Tampereella on todettu koronavirustartunta. Asiaa hoidetaan yhteistyössä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa.

Neljä henkilöä tullaan määräämään karanteeniin. He ovat opetus- ja ohjaushenkilöstöä. Yksi opiskelijaryhmä on mahdollisesti altistunut koronavirukselle. Opiskeluryhmää ei aseteta karanteeniin.

Lue lisää: Näissä paikoissa on todettu tällä viikolla altistumisia – Ikaalisissa Tevaniemen koulun 4.–6.-luokkalaiset siirtyvät etäopetukseen

Suomessa 407 uutta tartuntaa

Kello 11.43: THL kertoo, että Suomessa on raportoitu 407 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä Suomessa on todettu nyt epidemian aikana 49 572 tartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja on Helsingissä (115), Vantaalla (43) ja Espoossa (30). tartuntaa.

Kuntakohtaisiin tilastoihin lisättiin Pirkanmaalta tartuntoja Tampereelta (4), Lempäälästä (2), Akaasta (1), Kangasalta (1) ja Hämeenkyröstä (1).

Akkutehdastyömaalta on tullut Suomeen ainakin yksi muuntovirustartunta

Kello 11.11: Ruotsin Skellefteåsta Northvoltin akkutehdastyömaalta on tullut Suomeen ainakin yksi koronatartunta, jonka on aiheuttanut viruksen brittimuunnos.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri kertoo, että kahdessa tammikuun lopulla otetussa koronanäytteessä on todettu virusmuunnosta. Tartunnan saaneet asuvat Keski-Pohjanmaalla ja Ruotsin Norrbottenissa.

Suomessa on todettu 49 165 koronavirustartuntaa

Kello 8.09: Suomessa on perjantaiaamuun mennessä todettu 49 165 koronavirustartuntaa, Terveyden ja hyvinvoinninlaitos kertoo. Testattuja näytteitä on otettu yli kolme miljoonaa

Torstai-iltaan mennessä Suomessa oli todettu yhteensä 243 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta, niistä suurin osa on Britanniassa havaittua muuntunutta virusta.

Torstai 11.2.

Rokotteet kirkastivat EU-komission arviota talousnäkymistä

Kello 21.53: Euroopan komissio näkee valoa lähes vuoden mittaisen koronatunnelin päässä ja ennustaa, että talous lähtee kasvuun EU-maissa kevään ja kesän aikana. Talven yli pitkittynyt pandemia on kuitenkin koetellut taloutta, ja tätä vuotta koskevat ennusteet ovat syksyllä arvioitua varovaisempia.

Komissio perustaa varovaisen myönteisen käsityksensä taloustilanteen kehityksestä siihen, että rokotusten alku antaa toivoa elpymisen aikaistumisesta ja vahvistumisesta.

Suomi on yksi koronakriisin vähiten koettelemista maista EU:ssa. Komissio arvioi, että Suomi on selvinnyt suhteellisen hyvin niin talous- kuin terveysnäkökulmastakin.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni huomauttaa, että EU-maat toipuvat kriisistä hyvin eri tahtiin. Erojen syynä on tautitilanteen ja rajoitustoimien erot eri maissa sekä talouden rakenne. Esimerkiksi hän mainitsee turismin vaikutuksen.

WHO varoittaa Eurooppaa väärästä turvallisuuden tunteesta

Kello 20.13: Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa eurooppalaisia "väärästä turvallisuuden tunteesta" koronatilanteessa, vaikka tartunnat ja kuolemat ovat kääntyneet laskuun. WHO:n Euroopan-johtajan Hans Klugen mukaan selvä enemmistö maanosan maista on yhä hyvin haavoittuvia eivätkä rokotukset vielä riitä pitämään pandemiaa aisoissa.

– Virusmuunnosten leviäminen laajalle voi myös johtaa siihen, ettei rokotuksista ole odotusten kaltaista apua, Kluge sanoo.

WHO varoittaa maita liian aikaisesta koronarajoitusten purkamisesta, mikä on jo aiemmin todistetusti johtanut aiempien saavutusten menettämiseen.

Rajanylityspaikkojen aukioloa rajoitetaan – tavoitteena testata tulijat

Kello 20.12: Suomen maahantulon rajoituksiin tulee muutoksia. Maanantaista alkaen Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikat pidetään auki aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Ruotsin vastaisella rajalla Karesuvannon, Kolarin, Muonion ja Pellon rajanylityspaikat ovat auki aamuseitsemästä kello yhdeksään illalla.

Rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä eivätkä välttämätöntä henkilöliikennettä.

Valtioneuvoston antaman asetusmuutoksen tavoite on saada rajanylittäjät ohjattua koronatestiin, jos heillä ei ole esittää tuoretta negatiivista testitulosta tai rokotetodistusta.

Astra Zeneca lupaa tuplata rokotetuotantonsa huhtikuuhun mennessä

Kello 19.36: Brittläis-ruotsalainen lääkeyhtiö Astra Zeneca lupaa kaksinkertaistaa koronarokotetuotantonsa helmikuun sadasta miljoonasta annoksesta 200 miljoonaan huhtikuun aikana.

Toimitusjohtaja Pascal Soriot sanoi tiedotustilaisuudessa tulosjulkistuksen yhteydessä, että tähän tavoitteeseen päästään, kun tuotantoa kasvatetaan saksalaisyhtiö IDT Biologikan avulla.

Yhtiö kehittää rokotettaan niin, että se olisi tehokas uusia koronaviruksen muunnoksia vastaan. Kehitystyön arvioidaan vievän 6–9 kuukautta.

Vantaalaisen Prisman työntekijöillä 32 koronatartuntaa

Kello 19.35: Vantaalla sijaitsevan Prisma Jumbon työntekijöillä on todettu tähän mennessä 32 koronatartuntaa, HOK-Elanto kertoo tiedotteessa. Tartunnoista kaksi on britannialaista virusmuunnosta.

Kaikki Jumbon Prisman tiloissa 30. joulukuuta tai sen jälkeen työskennelleet ihmiset ohjattiin alkuvuoden aikana koronatesteihin. Testattuja ihmisiä oli yhteensä yli 300.

Ihmisiä määriteltiin altistuneiksi tavallista herkemmin virusmuunnosepäilyn vuoksi.

– Oireisten lisäksi myös oireettomat altistuneet ohjeistettiin menemään testiin heti sekä toistamiseen ennen karanteenin päättymistä, HOK-Elannon Prismoista vastaava toimialajohtaja Lassi Juntunen sanoo tiedotteessa.

Huoli joukkotartunnoista varjostaa kiinalaisen uudenvuoden juhlintaa

Kello 19.30: Tänään vietetään kiinalaista uuttavuotta ja toivotetaan härän vuosi alkavaksi. Miljoonat matkaavat Kiinassa joka vuosi kotikonnuillensa kuun kiertoon pohjautuvaa kiinalaista uuttavuotta juhlistamaan. Juhlapyhien matkustusjakso alkoi tällä kertaa tammikuun lopulla ja päättyy maaliskuun alkupuolella.

Tänä vuonna uudenvuoden eli kevätjuhlan matkustussesonkia on kuitenkin varjostanut huoli joukkotartunnoista. Viimevuotisen uudenvuoden joukkovaelluksen on uskottu edesauttaneen koronaviruksen leviämistä.

Virustapausten määrä osoitti Kiinassa kasvun merkkejä taas tammikuussa. Suomen Pekingin-suurlähetystöstä kerrotaan, että tunnelma Kiinassa oli tuolloin hyvin pelokas ja torjuntatoimet palasivat katukuvaan pikavauhtia.

Kiinan keskushallinto suositteli kevätjuhlamatkustamisesta pidättäytymistä jo tammikuussa. Matkustusta ei ole yksiselitteisesti kielletty muilta kuin valtion työntekijöiltä ja niiltä kaupungeilta, joissa on ollut tartuntaryppäitä. Ehdottoman kieltämisen sijaan matkustaminen tehtiin vaikeaksi vaatimalla useita koronatestejä ja karanteeneja.

Helsinki avaa uuden koronarokotuspisteen Messukeskuksessa

Kello 19.18: Helsinki avaa uuden koronarokotuspisteen Pasilassa Messukeskuksen hallitiloissa ensi viikolla. Sairautensa takia riskiryhmiin kuuluvien rokotukset alkavat tiloissa keskiviikkona.

Rokotusaikojen varaamisesta vastaa Helsingin kaupunki. Ajan voivat varata tänä vuonna 65–69 vuotta täyttävät, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien helsinkiläisten rokotukset jatkuvat. Myös heidän omaishoitajansa, joilla on omaishoidon tuen päätös, saavat rokotteen.

Yli sata oppilasta on karanteenissa Tampereen kouluissa

Kello 18.43: Perusopetuksessa karanteeniin on asetettu 102 oppilasta ja 18 henkilökunnan jäsentä Tampereella, kertoi Tampereen kaupungin perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä torstaina. Altistumisia on tapahtunut ainakin Raholan ja Atalan kouluissa. Lisäksi yksittäisiä altistumisia on Tampereella ainakin Wivi Lönnin koulussa ja Juhannuskylän koulussa.

Lue lisää: Yli sata oppilasta on karanteenissa Tampereen kouluissa – koko koulua ei välttämättä tiedoteta yksittäisen luokan altistumisesta

Kaksi uutta kuolemantapausta Suomessa

Kello 13.28: Suomessa on tullut ilmi kaksi uutta kuolemantapausta koronan takia. Kuolleita on nyt 708. Tapaukset ovat Turun TYKS:n ja Helsingin HYKS:n alueelta.

Sairaalahoidossa olevien määrä laski eilisestä kuudella ja on 112. Teholla on edelleen 16. Taysin erityisvastuu alueella sairaalahoidossa on 20, joista teholla yksi.

Euroopan komissio ennustaa kasvua jo kevääksi

Kello 12.11: Euroopan komissio ennustaa, että talous lähtee kasvuun EU-maissa kevään ja kesän aikana. Tuoreessa talousennusteessaan komissio ennakoi euroalueen talouden kasvavan sekä tänä että ensi vuonna 3,8 prosentin tahtia.

Komissio arvioi Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,8 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia. Arvio on laskenut hieman verrattuna lukuihin, joita komissio ennusti syksyn talousennusteessaan.

Suomessa 358 uutta tartuntaa

Kello 11.43: THL kertoo, että Suomessa on raportoitu 358 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä Suomessa on todettu nyt epidemian aikana 49 165 tartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja on Helsingissä (108), Vantaalla (38) ja Espoossa (26). tartuntaa.

Kuntakohtaisiin tilastoihin lisättiin Pirkanmaalta tartuntoja Tampereelta (5), Hämeenkyröstä (1), Ylöjärveltä (1) ja Kangasalta (1).

Raportti suomii Trumpia turhista koronakuolemista

Kello 11.29: Tuoreen raportin mukaan Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin hallinnon politiikka on johtanut kymmeniin ellei satoihin tuhansiin turhiin kuolemiin Yhdysvalloissa. Lääketieteen asiantuntijoista koostuvan komission raportista on julkaistu lääketieteen lehti Lancetissa, ja siitä ovat kertoneet muun muassa yhdysvaltalaislehdet Forbes ja USA Today sekä talousuutistoimisto Bloomberg.

Raportin esittelyssä Trumpin kerrotaan hyväksikäyttäneen matalan ja keskituloisen tason valkoisten vihaa ja rasismia, jota he ovat kokeneet heikkenevien tulevaisuudennäkymiensä vuoksi. Näin Trump olisi saanut tukea politiikalle, joka uhkasi terveyttä mutta hyödytti yrityksiä ja korkeatuloisia.

Raportti selvittääkin Trumpin aikakauden sosiaali- ja terveyspolitiikkaa.

Vasta 240 000 rokotettu tähän mennessä

Kello 10.48: Suomessa on tähän mennessä annettu noin 240 000 rokoteannosta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen kertoo.

Väestöstä on tähän mennessä rokotettu melkein neljä prosenttia, Salminen kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä THL:n infotilaisuudessa.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan viisi sairaanhoitopiiriä on taudin leviämisvaiheessa.

Taudin arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,95–1,1. Yli yhden tartuttavuusluku kertoo, että tauti leviää väestössä edelleen.

Pirkanmaalla 11 uutta tartuntaa

Kello 9.14: Pirkanmaalla on varmistunut 11 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays).

Fimlab tutki Pirkanmaan alueelta 1 534 koronanäytettä. Määrä on noussut viime aikoina päivittäin. Keskiviikkona Tays kertoi Fimlabin analysoineen 1 156 testiä. Sitä edellisinä päivinä Fimlabin testimäärät olivat 994 ja 672.

Uusien tartuntojen määrä on ollut tällä viikolla selvästi alempi kuin viime viikolla. Keskiviikkona Tays kertoi kuudesta uudesta tartunnasta, tiistaina 14 tartunnasta ja maanantaina viidestä tartunnasta. Viime viikon aikana Tays raportoi yhteensä 145 uutta tartuntaa.

Näkyykö jossain rokotteita vai ei? STM ja THL kertovat kello 10

Kello 7.50: Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät torstaina tilannekatsauksen kello 10, jossa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti sekä rokotustilannetta.

Lisäksi kuullaan katsaus testausstrategian päivittämisestä. Mukana tilaisuudessa ovat strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen STM:stä sekä johtaja Mika Salminen THL:sta.

Uberin ruokakuljetukset kasvoivat yli puolella loppuvuonna

Kello 7.48: Kyytipalvelu Uberilla oli tappiollinen loppuvuosi, kun koronaviruspandemia vähensi älypuhelimella toimivan palvelun kyytitilauksia. Yritys ilmoitti tehneensä tappiota 968 miljoonaa dollaria eli liki 800 miljoonaa euroa vuoden viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Tappio oli hieman pienempi kuin vastaavaan aikaan vuotta aiemmin, jolloin yritys teki tappiota 1,1 miljardia dollaria. Uberin ruoanvälityspalveluissa oli pandemian myötä kuitenkin suurta kasvua, mikä osaltaan kompensoi kyytitilausten vähenemistä.

Uberin mukaan kyytipalveluissa oli viime vuosineljänneksellä 52 prosentin lasku edeltävästä vuodesta. Samaan aikaan ruokakuljetuksissa liikevaihto kasvoi 224 prosenttia.

Keskiviikko 10.2.

Viruslinkoina toimineita hiihtokeskuksia avataan Italiassa

Kello 22.10: Italialaisviranomaiset kertoivat keskiviikkona sallivansa hiihtokeskusten avaamisen jälleen Lombardiassa. Alueen hiihtokeskukset toimivat viruslinkoina vuosi sitten, kun korona alkoi levitä Euroopassa.

Keskukset avaavat ovensa 15. helmikuuta, kertoi uutistoimisto AFP. Laskettelijoita saa olla vain noin kolmannes hiihtohissien tuntikohtaisesta kapasiteetista.

Myös muualla Italiassa olevia talviurheilukeskuksia saatetaan avata lähiaikoina. Ehtona on, että alueilla ei havaita paljon tartuntoja.

Italiassa on todettu lähes 2,67 miljoonaa koronavirustartuntaa. Koronaan on kuollut Italiassa yli 92 000 ihmistä.

Marin: Lakiesitys pakkotestauksesta rajoilla tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikolla

Kello 21.23: Pakolliset koronatestit Suomen rajoilla mahdollistava lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikon perjantaina. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi asiasta saapuessaan hallituksen neuvotteluun Helsingin Säätytalolle keskiviikkona.

Marinin mukaan lakiesitys on oikeudellisesti haastava kokonaisuus, koska kyse on ihmisten perusoikeuksista. Oikeusministeriön virkamiehet ovat tehneet useita huomioita, joiden perusteella esitystä on viilattu.

Hallitus keskusteli Säätytalolla koronatestausstrategian tavoitteiden ja toimenpiteiden päivittämisestä. Tavoitteena on, että uudet tartunnat, altistuneiden ketjut ja virusmutaatiot pystyttäisiin tunnistamaan nykyistä nopeammin.

Koronatestiin tulee yhä päästä vuorokauden sisällä, ja tuloksen on valmistuttava vuorokaudessa.

Virroilla koululuokka karanteenissa korona-altistumisen vuoksi

Kello 20.33: Yksi Virtain keskustan alakoulun alaluokista on asetettu karanteeniin yhden oppilaan koronatuloksen vuoksi. Virtain kaupunki kertoi asiasta lauantaina 6. helmikuuta. Koulussa on pääsääntöisesti käytetty hengityssuojaimia, mutta silti katsottiin tarpeelliseksi asettaa koko luokka karanteeniin.

Lauantaina altistuneita oli tunnistettu noin 40 henkilöä, joista osa on ulkopaikkakuntalaisia. Altistuneissa on mukana muutamia henkilöitä koulun henkilökunnasta ja muista luokista.

Sastamala ja Punkalaidun saamassa pienen erän ikäihmisille tarkoitettua rokotetta

Kello 20.23: Sastamala ja Punkalaidun ovat saamassa pienen erän ikäihmisille tarkoitettua rokotetta ensi viikolla. Rokote-erä kohdennetaan yli 85-vuotiaille kuntalaisille ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuville yli 70-vuotiaille puolisoille ja omaishoitajille. Asiasta kertoo Punkalaitumen kunta.

Rokotukset toteutetaan aluksi kutsuperiaatteella. Soitot kutsuttaville aloitetaan torstaina 11. helmikuuta.

Ensi viikolla rokotuksia annetaan Vammalan pääterveysaseman neuvolassa, Mouhijärven terveysasemalla ja Punkalaitumen terveysasemalla.

Lempäälän Mansikkamäen päiväkodissa on todettu koronavirustartunta

Kello 20.15: Mansikkamäen päiväkodissa Lempäälässä on todettu koronavirustartunta tänään keskiviikkona 10. helmikuuta, kertoo Lempäälän kunta.

Päiväkodin ryhmät ovat toimineet hoitopäivien aikana ohjeistusten mukaisesti omana ryhmänään. Tartuntatautijäljityksen ja lääkärin tekemän arvioinnin perusteella karanteeniin on asetettu yhteensä 37 henkilöä.

Altistuneisiin on oltu yhteydessä, ja päiväkodin toiminta jatkuu ennallaan. Turvaväleihin, suojaimien käyttöön ja omassa ryhmässä toimimiseen kiinnitetään erityishuomiota. Lisäksi päiväkodin tiloja tehosiivotaan.

Hämeenkyrössä helmikuun aikana yhdeksän tartuntaa

Kello 20.10: Hämeenkyrössä on todettu helmikuun aikana 9 uutta koronapositiivista tulosta, kunta kertoo koronatiedotteessaan. Kaikkiaan Hämeenkyrössä on vahvistettu epidemian aikana 26 koronapositiivista tulosta. Osa tartunnoista liittyy karanteenissa olevien sairastumiseen.

IL: Jari Litmanen kertoo covid-19-taudin olleen kova kokemus

Kello 17.48: Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen sairasti koronan viime keväänä ensimmäisessä aallossa ja kertoo covid-19-taudin olleen erittäin kova kokemus.

– Viimeisen vuoden aikana olen vanhentunut enemmän kuin yhdeksässä sitä edeltävässä, Litmanen tunnustaa Iltalehdelle.

Mestarien liigan hollantilaisessa Ajaxissa vuonna 1995 voittanut Litmanen kertoo, ettei hänen fysiikkansa ole palannut koronataudin jälkeen entiselleen.

– Tässä on oltu aika kanveesissa. En vain ole kunnossa. Kaikki fyysiset rasitukset kolahtavat kovasti. Siinä menee monta päivää toipuessa.

WHO suosittaa Astra Zenecan koronarokotetta myös yli 65-vuotiaille

Kello 17.37: Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotteen käyttöä myös yli 65-vuotiaille ja alueilla, jossa liikkuu virusmuunnoksia. Suosituksen antoi WHO:n 15-henkinen asiantuntijaryhmä.

Tuoreiden tutkimusten mukaan AstraZenecan rokote ei toimi yhtä tehokkaasti Etelä-Afrikasta peräisin olevaa virusmuunnosta vastaan. Lisäksi esimerkiksi Suomessa AstraZenecan koronarokotetta suositellaan toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen, sillä tutkimustietoa rokotteen tehosta iäkkäillä on vasta vähän.

Ei uusia koronakuolemia Taysin alueella

Kello 15.30: Suomessa on kuluneen vuorokauden aikana raportoitu kolme uutta koronakuolemaa. Kuolemantapauksista kaksi on kirjattu Helsingin yliopistollisen sairaalan alueelle, yksi Turun.

Tampereen yliopistollisen sairaalan alueelle ei kirjattu koronakuolemia. Sairaalahoidossa Taysin alueella on 20 koronapotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen on Suomessa kuollut keskiviikkoon mennessä kaikkiaan 706 ihmistä.

Biontech aloitti tuotannon uudella tehtaalla Saksassa

Kello 13.54: Saksalainen lääkejätti Biontech ilmoitti keskiviikkona, että se on aloittanut koronarokotteiden tuotannon uudella tehtaallaan Saksassa. Uuden tehtaan odotetaan merkittävästi lisäävän EU:lle toimitettavien rokotteiden määrää.

Tehtaalla tuotetaan niin sanottua lähetti-RNA:ta, joka on Biontechin yhdessä amerikkalaisen Pfizerin kanssa kehittämän rokotteen tärkeä aineosa. Lähetti-RNA puhdistetaan ja tiivistetään tehtaalla ja lähetetään sitten viimeisteltäväksi rokotteeksi.

Euroopan lääkeviraston on määrä tarkistaa tehdas kuluvan ja ensi kuun aikana. Kun tehdas saadaan pyörimään täydellä teholla, se tuottaa vuosittain 750 miljoonaa rokoteannosta.

Piskuinen Karvia vaikeuksissa

Kello 13.45: Pohjois-Satakunnan Karvian pikkukunnasta raportoitiin keskiviikkona kahdeksan uutta tartuntaa. Tiistaina Karviasta raportoitiin neljä uutta koronatartuntaa. Kunnassa on raportoitu koko epidemian aikana nyt 79 koronatartuntaa.

Pirkanmaan rajalla sijaitsevan Karvian ilmaantuvuusluku eli tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana on nyt 387,9. Se on toiseksi suurin koko Suomessa. Edellä on vain Korsnäs.

Suomessa rokotettu 178 0000, Pirkanmaalla noin 21 500

Kello 13.40: Koronavirusrokotteen on saanut Suomessa nyt hieman yli 178 000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Rokotteen saaneiden määrä on noussut eilisestä liki 4 500:lla.

Toisen rokoteannoksen saaneita on nyt Suomessa lähes 56 000.

Alueista eniten rokotettuja on Etelä-Suomen Hus-alueella, missä rokotteen saaneita on liki 47 000. Pirkanmaalla rokotettuja on noin 21 500, ja kahdesti heistä on piikin saanut reilut 4 900 ihmistä.

Puheenjohtaja von der Leyen: Rokotehankinnoissa parannettavaa

Kello 12.45: Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen myöntää puutteet rokotehankinnoissa. EU-parlamentille aamupäivällä puhunut von der Leyen sanoi, että EU oli myöhässä rokotteiden hyväksymisessä ja liian optimistinen tuotannon laajuudesta.

Von der Leyen arvelee EU:n olleen myös turhan luottavainen siihen, että tilaukset todella toimitettaisiin ajallaan.

Komission puheenjohtaja kuitenkin puolusti lujasti sitä, että EU:n kannatti hankkia rokotteet yhdessä. Hänen mukaansa EU:n yhtenäisyydelle olisi ollut kohtalokasta, jos kukin jäsenmaa olisi yrittänyt hankkia rokotteita omin voimin.

Oikaisu 10.2.2021 kello 17.00: Oikaistu Ursula von der Leyenin nimi, joka oli uutisen otsikossa virheellisesti von der Leyern.

Kahdessa viikossa lähes 5 200 tartuntaa

Kello 12.16: Viimeisten kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu Suomessa 5 191, mikä on 910 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän päivän aikana on todettu puolestaan 2 758 tartuntaa, mikä on 325 tapausta enemmän kuin edellisen viikon aikana.

Tartuntojen ilmaantuvuus on Suomessa nyt lähes 95 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa. Suurin ilmaantuvuusluku on Etelä-Suomen Hus-alueen liki 171 ja pienin Ahvenanmaan hieman yli 13.

Suomessa 400 uutta tartuntaa

Kello 11.50: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa raportoitiin keskiviikkona 400 uuta koronavirustartuntaa. Kokonaismäärä on nyt 48 807.

THL:n kuntakohtaisten lukujen mukaan Pirkanmaalla oli uusia tartuntoja seuraavasti: Tampere 5, Lempäälä 3, Kangasala 1 tartunta. Pirkanmaalla on nyt 2 596 tartuntaa epidemian alusta.

Venäjällä jo yli neljä miljoonaa tartuntaa

Kello 10.20: Koronavirustartuntojen määrä ylitti neljän miljoonan rajan keskiviikkona. Tuolloin raportoitiin lähes 14 500 uutta tartuntaa. Uusia kuolemantapauksia oli virallisten tietojen mukaan 536 ja niiden yhteismäärä nyt 78 134.

Venäjällä on neljänneksi eniten tilastoituja tartuntoja. Edellä ovat Yhdysvallat 27,8 miljoonalla tartunnalla, Intia 10,9 miljoonalla ja Brasilia 9,6 miljoonalla tartunnalla.

Pirkanmaalla kuusi uutta tartuntaa

Kello 9.39: Pirkanmaalla on varmistunut kuusi uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Fimlab analysoi 1 156 koronatestiä. Yhteensä koko epidemian aikana Pirkanmaalla on varmistunut nyt 2 535 koronavirustartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla varmistunut kuusi uutta koronavirustartuntaa – analysoitu näytemäärä kipusi yli tuhannen

Yksi kymmenestä yhdysvaltalaisesta saanut rokotteen

Kello: Noin 33 miljoonaa yhdysvaltalaista oli tiistaihin mennessä saanut ainakin yhden annoksen koronavirusrokotetta, kertoo uutistoimisto Reuters. Yhdysvalloissa on noin 330 miljoonaa asukasta.

Liittovaltion tasolla uusien tartuntojen, sairaaloissa olevien covid-19-potilaiden sekä virukseen liittyvien kuolemien määrä väheneekin lupaavasti. Virus jyllää kuitenkin esimerkiksi Kalifornian osavaltiossa, jonka odotetaan kohta menevän New Yorkin ohi kuolemantapausten määrässä.

Presidentti Joe Bidenin hallinto lupasi tiistaina toimittaa osavaltioille lisää rokotteita 15. helmikuuta alkaen. Valkoisen talon mukaan nämä rokotteet on tarkoitettu erityisesti vähävaraisille ja vähemmistöjen edustajille.

Tiistai 9.2.

THL: Toisen rokoteannoksen viivästyttäminen mahdollistaa muuntovirukseen sovitetun rokotteen antamisen

Kello 20.59: Toisen rokoteannoksen viivästyttäminen antaa mahdollisuuden muuntovirukseen sovitetun rokoteannoksen antamisen, jos sellainen on kehitetty, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Simopekka Vänskä.

Vänskä nosti asian esiin, sillä on viitteitä siitä, että virusmuunnos yleistyy Suomessa. Sitä on THL:n arvion mukaan kolmen kuukauden kuluttua puolet kaikista koronavirustartunnoista.

Astra Zenecan rokotetta tuli Suomeen etuajassa

Kello 20.00: Lääkeyhtiö Astra Zenecan sunnuntaina Suomeen saapunutta koronavirusrokotetta ei ole todennäköisesti vielä tiistaihin mennessä ehditty antaa Suomessa, arvioi erityisasiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Syitä ovat muun muassa rokotteiden kuljettaminen ja riskiryhmäläisten kartoittaminen. Suomeen saapunut erä tuli yllättäen suunniteltua aiemmin, Kontio kertoo. Ensimmäinen erä Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämää koronarokotetta saapui Suomeen sunnuntaina. Erän piti alun perin tulla vasta keskiviikkona.

24 000 annoksen erä jaetaan tasaisesti sairaanhoitopiireihin. THL:n lääketukkukaupan johtaja Toni Relanderin mukaan rokotteet ovat siirtyneet sairaala-apteekeille ja lääkekeskuksille maanantain ja tiistain aikana.

Koronaviruksen alkuperä ei selvinnyt Wuhanissa

Kello 17.20: Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijaryhmä ei ole onnistunut selvittämään koronaviruksen alkuperää. Kiinan Wuhanissa oleva ryhmä on yrittänyt selvittää, mistä eläimestä virus sai alkunsa ja tarttui ihmiseen.

Samalla tutkijat tyrmäävät teorian siitä, että maailmalla nyt leviävä virus olisi saanut alkunsa Wuhanissa sijaitsevasta virustutkimuslaboratoriosta. WHO:n ryhmän mukaan ei myöskään ole näyttöä siitä, että koronavirus olisi kiertänyt Wuhanissa ennen joulukuuta 2019, jolloin ensimmäiset tartunnat raportoitiin.

– Laboratoriotapaus on erittäin epätodennäköinen selitys sille, miten virus siirtyi ihmisiin. Näin ollen se ei enää ole mukana niissä olettamuksissa, joille suosittelemme lisätutkimuksia, sanoi WHO:n ryhmän johtaja Peter Ben Embarek AFP:n mukaan.

Toukokuussa muunnosvirusta on Suomessa yhtä paljon kuin alkuperäistä virustyyppiä

Kello 17.15: Noin kolmen kuukauden kuluttua virusmuunnostartuntoja on Suomessa yhtä paljon kuin alkuperäistä virustyyppiä, arvioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemissä laskelmissa. THL on tehnyt laskelmista kolme mallinnusta, joita esiteltiin tiistaina laitoksen seminaarissa.

– Kaikissa näissä (kolmessa) tilanteessa tulee tasapainohetki, jolloin molempia kantoja on yhtä paljon. Kaikissa tilanteissa tasapainohetki tulee noin kolmen kuukauden kuluttua, THL:n tutkija Anna Suomenrinne-Nordvik sanoo.

WHO: Koronaviruksen alkuperä ei ole selvinnyt

Kello 13.40: Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijaryhmä ei ole onnistunut selvittämään koronaviruksen alkuperää. Kiinan Wuhanissa oleva ryhmä on yrittänyt selvittää, mistä eläimestä virus sai alkunsa ja tarttui ihmiseen.

Samalla tutkijat tyrmäävät teorian siitä, että maailmalla nyt leviävä virus olisi saanut alkunsa Wuhanissa sijaitsevasta virustutkimuslaboratoriosta. WHO:n ryhmän mukaan ei myöskään ole näyttöä siitä, että koronavirus olisi kiertänyt Wuhanissa ennen joulukuuta 2019, jolloin ensimmäiset tartunnat raportoitiin.

WHO:n ryhmä saapui Wuhaniin tammikuun puolivälissä kuukausia kestäneiden neuvotteluiden jälkeen.

Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa

Kello 13.28: Suomessa on todettu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tapaukset on kirjattu Turun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelle. Kaikkiaan Suomessa on kirjattu nyt 703 koronakuolemaa.

Sairaalahoidossa on 129 koronapotilasta, mikä on viisi vähemmän kuin eilen. Tehohoidossa on 15 koronapotilasta eli yksi vähemmän kuin maanantaina.

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 20 koronapotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Suomessa oli maanantaihin mennessä todettu yhteensä 224 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta: 207 Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä ja 17 Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä.

Tartuntoja kuuteen kuntaan Pirkanmaalla

Kello 11.59: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi uusia tartuntoja kuuteen kuntaan Pirkanmaalle. Eniten tartuntoja kirjattiin Tampereelle, missä uusia tapauksia raportoitiin 15.

Ikaalisiin ja Pälkäneelle THL raportoi kumpaankin kaksi uutta tartuntaa. Lisäksi Akaassa, Nokialla ja Sastamalassa on tullut ilmi kussakin yksi uusi tartunta.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 14 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. Taysin ja THL:n tiedot voivat poiketa toisistaan, koska tartuntoja tilastoidaan eri tavoin.

Suomessa 438 uutta tartuntaa

Kello 11.51: Suomessa on todettu 438 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko maassa on varmistunut epidemian alusta lähtien 48 407 tartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 5 287, mikä on 1 178 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän päivän aikana on todettu puolestaan 2 623 tartuntaa, mikä on 41 tapausta vähemmän kuin edellisen viikon aikana.

Uusia tartuntoja raportoitiin ainakin 71 kunnassa. Kuntien tarkka määrä ei ole tiedossa, koska THL kertoo tartuntatietoja vain kunnista, joissa on todettu yli neljä tartuntaa.

Eniten tartuntoja raportoitiin Helsingistä, jossa todettiin 128 uutta tapausta. Vantaalla varmistui 67, Jyväskylässä 30 ja Vaasassa 28 uutta tapausta.

Tampere Filharmonia peruu konserttejaan

Kello 11.15: Tampere Filharmonia peruu konserttinsa Tampere-talossa 1. maaliskuuta asti. Taustalla on Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston antama yleisötapahtumia koskeva päätös.

Lue lisää: Tampere Filharmonian kaikki helmikuun konsertit on peruttu – Aamulehti näyttää suorana Hommage-konsertin

Jämsäläisravintola suljettu altistumisten vuoksi

Kello 10.47: Ysitien varrella sijaitsevan Jämsän Portin -huoltoaseman Hesburger-ravintola Jämsässä on toistaiseksi suljettu korona-altistumisten vuoksi.

Kyseessä kerrotaan olevan varotoimenpide. Huoltoaseman muut ravintolapalvelut toimivat normaalisti.

Jämsän Seutu kertoo, että Hesburger pyritään avaamaan 13. helmikuuta. Huoltoasema tiedotti ravintolan sulkemisesta maanantaina. Keski-Suomessa sijaitseva Jämsä kuuluu Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin.

Fimlabissa tutkittu yli puoli miljoonaa koronanäytettä

Kello 10.27: Fimlabissa ylitettiin viikonloppuna puolen miljoonan tehdyn covid-19-tutkimuksen raja, laboratorioyhtiö kertoo Twitterissä.

Keskimääräinen vasteaika eli aika näytteenotosta tuloksen saamiseen on tiistaina 14 tuntia. Näytemäärän vaihtelusta johtuen Fimlab pyytää testiin tulevia varautumaan 1–2 päivän vasteaikaan.

TUI:n myynti suli lähes kokonaan loppuvuonna

Kello 10.13: Maailman suurin matkanjärjestäjä, saksalaisjätti TUI kärvisteli edelleen koronakriisin puristuksessa loka-joulukuussa ja menetti jaksolla liikevaihdostaan lähes 88 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Tappio ennen korkoja, veroja ja alaskirjauksia syveni 699 miljoonaan euroon oltuaan vuotta aiemmin 147 miljoonaa.

Lempäälän Sääksjärven yläkoulussa uusia tartuntoja

Kello 9.41: Lempäälässä Sääksjärven yläkoulussa on todettu kaksi koronavirustartuntaa yhdessä opetusryhmässä, kertoo Lempäälän kunta. Tartunnat varmistuivat maanantai-iltana.

Altistuneet on jäljitetty ja kontaktoitu. Lempäälän mukaan karanteeniin on asetettu yhteensä 22 ihmistä. Karanteeniin määrättyjen oppilaiden opetus järjestetään etäopetuksena torstaihin 18. helmikuuta asti.

Lempäälä kertoi lauantaina, että Sääksjärven yläkoulussa oli varmistunut yksi koronavirustartunta.

Aamulehti julkaisee tietoja yksittäisistä tartunnoista sitä mukaa, kun tiedot on saatu varmistettua.

Pirkanmaalla 14 uutta tartuntaa

Kello 9.19: Pirkanmaalla on varmistunut 14 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Fimlab analysoi 994 näytettä. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu nyt yhteensä 2 529 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettu 14 uutta koronavirustartuntaa – näytemäärät jääneet tällä viikolla edellisviikon lukemista

Suomen Punainen Risti: Yksinäisyys lisääntynyt

Kello 8.27: Poikkeuksellinen aika rajoituksineen on lisännyt suomalaisten yksinäisyyttä äärimmilleen, varoittaa Suomen Punainen Risti. Tällä hetkellä lähes joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä, kun aiemmin yksinäisiä oli joka viides.

Yksinäisyys on lisääntynyt erityisesti yli 65-vuotiailla, yksinasuvilla, pienituloisimmilla ja työelämän ulkopuolella olevilla. Yksinäisyyden haitat kuormittavat eniten niitä, jotka ovat jo muutenkin vaikeassa tilanteessa.

Taloustutkimus tutki tammikuussa Punaisen Ristin toimeksiannosta muun muassa koronan vaikutuksia yksinäisyyteen.

Pirkanmaan koronanyrkki kokoontuu iltapäivällä

Kello 8.25: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kokoontuu jälleen tiistaina.

Viikoittaisen kokouksensa jälkeen ryhmä pitää tuttuun tapaan tiedotustilaisuuden, jossa kuullaan Pirkanmaan tautitilanteesta ja jäljityksen tuloksista.

Info alkaa kello 15.30. Aamulehti näyttää tilaisuuden suorana ja seuraa sitä hetki hetkeltä.

Lue lisää: Pirkanmaalla on vahvistettu kahdeksan muuntovirustartuntaa – katso tallenne koronanyrkin infosta

Koronadiagnostiikka laajenee pian Tampereella

Kello 8.16: Tampereella aletaan lähiviikkoina tutkia, kuinka suuri osa koronavirustartunnoista on muuntovirusten aiheuttamia. Tähän asti muuntoviruksia on tutkittu vain Helsingissä.

Tampereen tutkimukset tehdään Fimlabissa. Myös Tampereen yliopisto on todennäköisesti mukana tutkimuksissa. Tutkittavat näytteet tulevat viiden sairaanhoitopiirin alueelta.

Tutkimuksilla on tarkoitus selvittää, kuinka paljon ja mitä muuntoviruksia on liikkeellä sekä seurataan, millainen taudinaiheuttamiskyky muuntoviruksilla on.

Lue lisää: Tampereesta tulee pian yksi harvoista paikoista, joissa tutkitaan koronan muuntoviruksia: ”Tekeminen on aika haastavaa”

THL kertoo koronarokotusten vaikutuksista kuolleisuuteen

Kello 6.07: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitää aamupäivällä tilaisuuden, jossa käsitellään koronarokotusten vaikutuksia kuolleisuuteen ja sairaalahoitoon eri rokotusstrategioilla.

Lisäksi THL kertoo tilaisuudessa vaihtoehtoisia kehityskulkuja koronavirusmuunnosten leviämisestä. Näistä asioista ovat kertomassa erikoistutkija Simopekka Vänskä, tutkija Anna Suomenrinne-Nordvik ja ylilääkäri Tuija Leino.

THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra sanoi maanantaina, että on äärimmäisen tärkeää saada tietoja tutkimuksista siitä, miten rokotteet tehoavat muunnoksiin. Savolainen-Kopran mukaan kaikki koronavirusrokotteet näyttäisivät tehoavan viruksen brittivarianttiin.

Maanantai 8.2.

Koronavirus vei ensi kertaa istuvan kongressiedustajan hengen Yhdysvalloissa

Kello 22.08: Yhdysvalloissa koronavirustartunta on johtanut ensimmäistä kertaa istuvan kongressiedustajan kuolemaan. Republikaani Ron Wright kuoli sunnuntaina, hänen toimistonsa kongressissa kertoi maanantaina. Asiasta kertoi muun muassa CNN.

Wrightilla oli todettu koronatartunta 21. tammikuuta, ja hän oli sairaalassa kaksi viikkoa ennen kuin menehtyi. Hän sairasti myös syöpää.

– Minulla on lieviä oireita, mutta kokonaisuudessaan oloni on kohtalainen, Wright sanoi tammikuussa kertoessaan tartunnastaan.

Wright, 67, edusti kongressin edustajainhuoneessa Texasin kuudetta vaalipiiriä vuodesta 2019 lähtien.

Edustajainhuoneeseen marraskuun vaaleissa valittu republikaani Luke Letlow kuoli joulukuussa koronavirukseen 41-vuotiaana ennen kuin hän ehti astua virkaansa.

Venäjällä kuolemantapausten määrässä raju kasvu

Kello 21.34: Venäjällä kuolemantapausten määrä kasvoi viime vuonna lähes 18 prosentilla edellisvuodesta, kertoo valtion tilastoviranomainen Rosstat.

Kuolemia tilastoitiin yli 300 000 enemmän kuin vuonna 2019. Pääsyyllinen kuolleisuuden kasvuun on koronaviruspandemia.

Kuolemantapausten määrän kasvu vahvistaa sen, että koronavirus on tappanut Venäjällä enemmän ihmisiä kuin viralliset tilastot kertovat.

Terveysviranomaiset ovat tilastoineet vain 77 000 koronakuolemaa. Rosstatin tilastojen mukaan koronavirukseen liittyviä kuolemia oli huhti-joulukuussa noin 162 000.

Etelä-Afrikassa ehdotetaan 100 000 ihmisen rokottamista alkuun

Kello 20.39: Etelä-Afrikassa terveydenhuollon asiantuntijat ehdottivat maanantaina, että maassa rokotettaisiin AstraZenecan koronarokotteella ensin testimielessä noin 100 000 ihmistä. Näin voitaisiin arvioida, suojaako rokote maassa tavatun virusmuunnoksen aiheuttamalta vakavalta tautimuodolta.

Etelä-Afrikka kertoi sunnuntaina lykkäävänsä rokotusten aloittamista AstraZenecan rokotteella. Syynä on tuore tutkimus, jonka mukaan rokote ei vaikuta suojaavan Etelä-Afrikassa tavatun virusmuunnoksen lieväoireiselta taudilta. Eteläafrikkalaisen Witwatersrandin yliopiston tutkimus odottaa vielä vertaisarviointia.

Hallinnon lääketieteellinen neuvonantaja ja johtava tartuntatautilääkäri Salim Abdool Karim kertoi uutistoimisto AFP:lle, että ajatuksena olisi ensiksi rokottaa noin 100 000 ihmistä, jotta voitaisiin tarkastella vaikutusta sairaalahoitoa vaativien osuuteen.

Korona kiertää Espanjan liigajohtaja Atletico Madridin kintereillä

Kello 20.27: Espanjan jalkapalloliigaa selvällä piste-erolla johtava Atletico Madrid kärvistelee koronapandemian kourissa. Viimeksi maanantaina liigajohtaja Atletico ilmoitti hyökkääjä Thomas Lemarin ja keskikenttäpelaaja Hector Herreran positiivisista testinäytteistä.

Atletico Madridin nykyisellä koronalistalla ovat Lemarin ja Herreran lisäksi Joao Felix, Moussa Dembele ja Mario Hermoso, jotka ovat kotonaan eristyksessä.

Jo aiemmin Atletico Madridin pelaajista positiivisen koronanäytteen ovat antaneet Yannick Carrasco, Angel Correa, Sime Vrsaljko, Diego Costa, Jose Gimenez, Luis Suarez, Renan Lodi ja Lucas Torreira. Myös päävalmentaja Diego Simeonella on todettu testissä koronatartunta.

Huijarit tarjoavat olemattomia rokotusaikoja puhelimitse ja tekstiviestein

Kello 19.20: Helsingin kaupungin tietoon on tullut tapauksia, joissa asukkaille on tarjottu aikaa olemattomaan koronavirusrokotukseen tekstiviestillä tai puhelimitse, kaupunki tiedottaa.

Todellisuudessa helsinkiläiset voivat varata rokotusajan vain verkossa tai ajanvarausnumerosta. Muita ajanvarauskeinoja ei toistaiseksi ole käytössä, eikä aikaa voi siis varata esimerkiksi tekstiviestitse.

Ihmisiä kehotetaan ottamaan yhteyttä poliisiin, jos he epäilevät saaneensa huijaussoiton tai -viestin tai rokotusaikaa on tarjottu muuta kautta.

WHO neuvotteli Astra Zenecan rokotteesta ja rokotetta koskevista suosituksista

Kello 19.10: Maailman terveysjärjestö WHO:n siantuntijatyöryhmä kokoontui maanantaina iltapäivällä käsittelemään lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämää rokotetta. WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi tiedotustilaisuudessa, että takana oli pitkä kokous.

Viikonloppuna mediassa levisi tietoja, joiden mukaan Etelä-Afrikassa olisi havaittu, ettei Astra Zenecan koronavirusrokote tehoaisi niin sanotun Etelä-Afrikan muunnosviruksen lievempiin tautimuotoihin.

Tedros sanoi tilaisuudessa, että virukset muuntuvat ja siksi myös rokotteita on sopeutettava toimiviksi virusmuunnoksia vastaan.

Kokoukseen osallistui myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek. Hän kertoi Helsingin Sanomille maanantai-iltana, että asiantuntijatyöryhmän suositukset julkaistaan torstaina. Hän ei juuri avannut kokouksen yksityiskohtia kuten sitä, mitä tietoja rokotteen tehotutkimuksesta ilmeni kokouksessa.

– Niitä [suosituksia] on tehty jo kahdesta rna-rokotteesta ja nyt oli Astra Zenecan vuoro. Tässä oli sattumaa, että virologisia tietoja oli juuri nyt vuotanut julkisuuteen. Johtuen tästä tilanteesta jouduttiin ottamaan kantaa myös siihen, Nohynek sanoi HS:lle.

Nohynekin mukaan Suomessa rokotuksia jatketaan rokotusohjelman mukaisesti.

Koronarokotteiden tehosta virusmuunnoksiin tarvitaan lisätietoja

Kello 18.34: Viikonloppuna levisi kansainvälisessä mediassa tietoja, joiden mukaan Etelä-Afrikassa olisi havaittu, ettei AstraZenecan koronavirusrokote tehoaisi niin sanottuun Etelä-Afrikan muunnosviruksen lievempiin tautimuotoihin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtavan asiantuntijan Carita Savolainen-Kopran mukaan Etelä-Afrikan variantista on vasta alustavia tutkimustuloksia.

– On äärimmäisen tärkeää saada tietoja tutkimuksista, miten rokotteet tehoavat muunnoksiin. Nyt näyttää siltä, että kaikki käytössä olevat rokotteet tehoavat brittivarianttimuunnokseen, Savolainen-Kopra sanoo.

Savolainen-Kopran mukaan on selvää, että virusmuunnoksia syntyy, koska se kuuluu niiden elämään. Ja siksi myös rokotteita täytyy tarvittaessa muokata.

Poliisi tutkii, järjestettiinkö Helsingissä yksityistilaisuudeksi naamioitu yleisötilaisuus

Kello 18.31: Poliisi aloittaa esitutkinnan Helsingin Sörnäisissä viime lauantaina pidetyistä juhlista. Tutkinnassa on määrä selvittää, onko tapahtuma ollut yksityistilaisuudeksi naamioitu yleisötilaisuus.

Juhlatilassa Sörnäisissä oli paikalla lauantaina runsaasti juhlijoita. Poliisipartio kävi paikalla, mutta totesi senhetkisten tietojen valossa kyseessä olleen yksityistilaisuus eikä näin puuttunut tilaisuuden kulkuun.

MTV:n mukaan Sörnäisissä järjestettiin teknobileet. Snapchatissa jaetuilla videoilla voi nähdä useiden ihmisten tanssivan ilman turvavälejä ja maskeja dj:n musiikin tahtiin.

Juhlat järjestettiin Helsingin yliopiston Farmasiakunnan ainejärjestön YFK:n kerhotiloissa. Ne oli vuokrattu YFK:lta yksityistilaisuutta varten, kertoi ainejärjestön puheenjohtaja Joonatan Haapalainen STT:lle.

Hänen mukaansa vuokraaja oli yksityishenkilö, joka ilmoitti järjestävänsä tiloissa syntymäpäiväjuhlan.

Pakolliset laajat koronatestit rajoilla mahdollistava lakiesitys etenee

Kello 18.27: Suomeen saapuvia matkustajia yleisesti koskeva niin sanottu pakkotestauslaki on etenemässä eduskuntaan parin viikon kuluttua. Lainsäädäntösuunnitelman mukaan tavoite on, että esitys annetaan eduskunnalle 22. helmikuuta alkavalla viikolla.

Asiasta on jo hallituksessa poliittinen sopu, mutta virkamiehet hiovat yhä esityksen oikeudellisia yksityiskohtia.

Esityksessä ajatus on, että tulija voitaisiin määrätä testiin, jos hänellä ei olisi todistusta hiljattain otetusta negatiivisesta testistä, sairastetusta covid-19-taudista tai rokotuksesta. Jos matkustaja kieltäytyisi testistä, viranomainen voisi määrätä hänet karanteeniin.

Hallituksen lähtökohtana on mahdollisimman laaja testaaminen. Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista joukkotestauksia.

Mahdollisia altistumisia Moision Kotipakarissa Hämeenkyrössä

Kello 17.12: Koronavirukselle on voinut altistua keskiviikkona 3. helmikuuta kello 12.30–13 Moision Kotipakarissa. Hämeenkyrön kunta kertoo asiasta Facebook-sivullaan.

Suomessa todettu toistakymmentä Pohjois-Ruotsista saatua koronatartuntaa

Kello 17.00: Suomessa on todettu ainakin 16 koronavirustartuntaa, jotka liittyvät Pohjois-Ruotsissa Skellefteåssa sijaitsevan Northvoltin akkutehtaan tautiryppääseen. Asiasta kertoo STT:lle Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Lisäksi Suomessa on havaittu ketjuun liittyvät kaksi jatkotartuntaa.

Tehtaalla on aiemmin todettu yli 20 tartuntaa koronaviruksen herkästi tarttuvasta brittimuunnoksesta.

Tehtaalla työskentelee noin 200–300 suomalaista. Tehtaan työntekijöitä on palannut ja on palaamassa kotipaikkakunnilleen eri puolille Suomea. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottaa Suomeen 23. tammikuuta jälkeen palanneita Northvoltin tehtaalla työskennelleitä hakeutumaan koronatestiin.

Taskilan mukaan tartuntoja on todettu Länsi-Pohjan lisäksi ainakin Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä. Altistuneita on laajemmalla alueella, kuten Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla.

Rauhaniemen sairaalan tilanne on pysynyt rauhallisena

Kello 16.25: Rauhaniemen sairaalan tilanne on pysynyt rauhallisena epidemian laannuttua eikä uusia tapauksia ole enää vahvistettu, kertoo Tampereen kaupungin vs. hallintoylilääkäri Lauri Seinelä. Joulukuun alussa alkaneen epidemian aikana sairaalassa todettiin potilailla ja henkilökunnalla yhteensä 110 koronavirustartuntaa. Viimeisin tartunta todettiin 15. tammikuuta.

Rauhaniemen sairaalan henkilökunta ja potilaat ovat saaneet koronavirusrokotuksen.

– Rokotus muuttui siten, että toinen piikki, jonka piti tulla kolmen viikon päästä, menee 12 viikkoon, Seinelä kertoo.

Suomessa yhdeksän uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta

Kello 15.41: Suomessa on vahvistettu yhdeksän uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Taysin erityisvastuualueella on vahvistettu yksi uusi kuolemantapaus.

Lue lisää: Pirkanmaalla viisi uutta koronavirustartuntaa – matalin päiväkohtainen lukema liki kolmeen viikkoon

Kahdesti rokotettuja nyt noin 50 000

Kello 14.02: Suomessa koronavirusrokotteen on saanut 170 641 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku on kasvanut eilisestä muutamalla sadalla rokotetulla.

Yli 70-vuotiaista ainakin ensimmäisen rokoteannoksen on saanut reilut 66 400. Valtaosa rokotteen saaneista on yli 80-vuotiaita, heitä on lähes 53 400.

Suomessa käytettävät koronarokotteet vaativat kaksi annosta. Toisen annoksen saaneita on nyt noin 50 000.

Määrällisesti eniten rokotteita on annettu Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä.

Näyttelijäliitto vaatii tulonmenetysten korvaamista

Kello 13.59: Ammattinäyttelijöitä edustava Näyttelijäliitto vaatii hallitukselta toimia freelancer-näyttelijöiden ja muiden esittävän taiteen freelancerien tulonmenetysten korvaamiseksi.

Koronaviruksesta aiheutuneita tulonmenetyksiä ei ole Näyttelijäliiton mukaan korvattu riittävästi. Liitto arvioi, että freelancer-näyttelijöiden tulonmenetykset ovat olleet tähän mennessä 30–40 miljoonaa euroa. Liiton mukaan moni koulutettu ammattilainen miettii alan vaihtamista.

Näyttelijäliitto vaatii, että teatterit ja muu esittävä toiminta avataan hallitusti mahdollisimman pian, kun rokotekattavuus ja tartuntatilanne sen sallivat.

Laki pakkotestauksesta yhä vaiheessa

Kello 13.04: Lakiesitystä Suomeen saapuvia matkustajia yleisesti koskevasta niin sanotusta pakkotestauksesta odotetaan hallitukselta lähiaikoina, mutta vielä tällä viikolla esitys ei ole STT:n tietojen mukaan etenemässä eduskuntaan.

Asiasta on jo hallituksen kesken poliittinen sopu, mutta virkamiehet hiovat yhä esityksen oikeudellisia yksityiskohtia.

Hallituksen lähtökohtana on mahdollisimman laaja testaaminen. Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista niin sanottuja joukkotestauksia.

Koululuokka karanteeniin Virroilla

Kello 11.50: Virtain keskustan alakoulun oppilaalla on todettu koronavirustartunta, minkä vuoksi yksi luokka on asetettu karanteeniin. Virtain kaupunki tiedotti asiasta lauantaina.

Viikonloppuna altistuneiksi oli tunnistettu noin 40 ihmistä. Heistä kaikki eivät ole paikallisia. Altistuneiden joukossa on muutamia henkilöitä koulun henkilökunnasta ja muista luokista.

Aamulehti julkaisee tietoja yksittäisistä tartunnoista sitä mukaa, kun tiedot on saatu varmistettua.

Suomessa 353 uutta tartuntaa

Kello 11.41: Suomessa on raportoitu 353 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko maassa on todettu epidemian alusta lähtien 47 969 koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 5 197, mikä on 1 215 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Uusia tartuntoja raportoitiin ainakin 70 kunnassa. Kuntien tarkka määrä ei ole tiedossa, koska THL ei kerro tietoja kunnista, joissa tartuntojen määrä on yhteensä alle viisi.

Helsinkiin kirjattiin 92, Vantaalle 35, Jyväskylään 29 ja Espooseen 26 tartuntaa. Pirkanmaalta tartuntoja raportoitiin Tampereelta (10), Hämeenkyröstä (3), Ikaalisista (2), Kangasalta (1), Pirkkalasta (1), Sastamalasta (1) ja Virroilta (1).

THL:n ja Tampereen yliopistollisen sairaalan kertovat tartuntamäärät voivat erota toisistaan, sillä tartuntoja tilastoidaan eri tavoin.

Pirkanmaalla viisi uutta tartuntaa

Kello 10.28: Pirkanmaalla on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Fimlab tutki 672 näytettä. Yhteensä Pirkanmaalla on koko epidemian aikana varmistunut nyt 2 515 tartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla viisi uutta koronavirustartuntaa – matalin päiväkohtainen lukema liki kolmeen viikkoon

Länsi-Pohjassa 31 tartuntaa

Kello 9.50: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla 31 koronavirustartuntaa, joista kymmenen liittyy Northvoltin akkutehtaan tautiryppääseen, kertoo sairaanhoitopiiri. Muiden tapausten tarkempi analysointi on vielä kesken.

Northvoltin tehtaalla Pohjois-Ruotsin Skellefteåssa on todettu yli 20 tartuntaa koronaviruksen herkästi tarttuvasta brittimuunnoksesta.

Virusmuunnosepäilyihin liittyvät näytteet lähtevät tänään aamulla Helsinkiin tutkittavaksi. Vastauksia odotetaan tämän viikon puoliväliin mennessä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tietojen mukaan tehtaalla työskentelee noin 200–300 suomalaista. Tehtaan työntekijöitä on palannut ja on palaamassa kotipaikkakunnilleen eri puolille Suomea, kertovat sairaanhoitopiiri sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tartunta yläkoulussa Lempäälässä

Kello 6.56: Lempäälän Sääksjärven yläkoulussa varmistui viikonloppuna koronavirustartunta yhdessä opetusryhmässä, Lempäälän kunta kertoi lauantaina. Tuolloin karanteeniin oli asetettu 21 ihmistä.

Karanteeniin määrättyjen oppilaiden opetus järjestetään etäopetuksena torstaihin 18. helmikuuta asti. Muutoin koulun toiminnan kerrotaan jatkuvan ennallaan.

Lempäälän mukaan turvaväleihin ja hygieniaohjeistuksiin kiinnitetään nyt erityishuomiota. Lisäksi koulu tehosiivotaan.

Aamulehti julkaisee tietoja yksittäisistä tartunnoista sitä mukaa, kun tiedot on saatu varmistettua.

Yhdysvalloissa pelätään Super Bowlin vaikutuksia tautitilanteelle

Kello 6.42: Terveysviranomaiset ovat Yhdysvalloissa huolissaan Super Bowlin vaikutuksesta maan koronavirustilanteeseen, kertoo The New York Times. Amerikkalaisen jalkapallon suurtapahtuma pelattiin Suomen aikaa viime yönä.

Fanit kerääntyivät seuraamaan ottelua paikan päälle Floridan Tampassa, minkä lisäksi monilla on perinteenä katsoa peliä isoillakin porukoilla ja järjestää juhlia. Tampan stadionille päästettiin 20 000 katsojaa, mikä on kolmasosa stadionin kapasiteetista.

Floridan baarit ovat avoinna pelin aikana, ja osa niistä on mainostanut Super Bowl -bileitä. Ennen peli-iltaa Tampan alueelle asetettiin maskipakko, joka koskee myös ulkotiloja, joissa ihmiset kokoontuvat.

HS-gallup: 75 prosenttia suomalaisista ottaisi rokotteen

Kello 6.07: 75 prosenttia suomalaisista on valmis ottamaan koronarokotteen, kertoo Helsingin Sanomien kysely. Tammi-helmikuun vaihteessa tehdyn kyselyn mukaan kolme neljästä vastaajasta aikoo ottaa rokotteen tai on jo ottanut sen.

Vastaajista 13 prosenttia ei aio ottaa rokotetta. 12 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa. Innokkuus rokotteen ottamiseen on kasvanut. Joulukuisessa HS-gallupin rokotekyselyssä vain 56 prosenttia suomalaisista oli valmis ottamaan rokotteen.

Kantar TNS:n toteuttamaan internetpaneeliin vastasi 1 063 ihmistä. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Etelä-Afrikka lykkää Astra Zenecan rokotteen käyttöönottoa

Kello: 6.04: Etelä-Afrikka kertoi sunnuntaina lykkäävänsä rokotusten aloittamista lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotteella.

Syynä on tuore tutkimus, jonka mukaan Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä rokote ei vaikuta suojaavan Etelä-Afrikassa tavatun virusmuunnoksen lieväoireiselta taudilta. Useat mediat kertoivat viikonloppuna eteläafrikkalaisen yliopiston tutkimuksesta, joka julkaistaan virallisesti maanantaina.

Etelä-Afrikassa on todettu määrällisesti eniten koronavirustartuntoja Afrikan mantereella. Astra Zenecan rokotteen käytön lykkäys on takaisku, mutta viranomaisten mukaan maa odottaa saavansa rokotteita myös muilta valmistajilta.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut