Aamulehden ilmainen koronaseuranta 1.–7.2.2021 - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronavirus eteni Suomessa ja maailmalla helmikuun alussa – Pirkanmaan tartunnat nousivat yli 2 500:n

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla.

Teknikko valmisteli Johnson & Johnsonin koronarokotetta kliinisiä testejä varten Yhdysvaltojen Coloradossa 15. joulukuuta 2020. Perjantaina 5. helmikuuta kerrottiin, että lääkejätti hakee rokotteelleen hyväksyntää maan terveysviranomaisilta.

1.2. 8:02 | Päivitetty 7.2. 22:59

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 1. helmikuuta alkaen. Tämä seuranta on päättynyt 7. helmikuuta.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 25.1.–31.1.2021 pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 7.2.

Unkarissa terveysviranomaiset antoivat hyväksynnän Sputnik V -koronarokotteella

Kello 21.51: Unkarin terveysviranomaiset ovat antaneet hyväksyntänsä venäläiselle Sputnik V -koronarokotteelle, ilmoitti maan hallitus sunnuntaina.

Tiistaina hallitus ilmoitti, että Unkari on vastaanottanut 40 000 annosta venäläisrokotetta. Kaiken kaikkiaan Unkari on tilannut kaksi miljoonaa annosta Sputnik V:tä, ja niiden on määrä saapua maahan kolmen kuukauden aikana.

Unkari on ensimmäinen EU:n jäsenmaa, joka on tilannut venäläisrokotetta. Se on myös ensimmäinen EU-maa, joka on päässyt sopimukseen kiinalaisen lääkeyrityksen Sinopharmin kanssa. Kiinalaista koronarokotetta on määrä toimittaa Unkariin viisi miljoonaa rokoteannosta.

Helsinkiläisbaarissa useita tartuntoja

Kello 19.47: Helsinkiläisessä baarissa samana iltana olleilla 15 ihmisellä on todettu koronavirustartunta, tiedottaa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala. Alustavien tutkimusten mukaan kyse on mahdollisesti helposti leviävästä virusmuunnoksesta.

Rastilassa sijaitsevassa Time Out Sports Barissa oli 30. tammikuuta illan aikana noin 30 asiakasta, joista nyt siis puolella on todettu tartunta.

Kaikkia ravintolassa kyseisenä iltana olleita ei ole vielä tavoitettu.

Astra Zenecan rokote ei välttämättä tehoa kaikkiin Etelä-Afrikan virusmuunnoksen muotoihin

Kello 16.42: Lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä koronavirusrokote ei välttämättä suojaa kaikilta viruksen aiheuttaman taudin lieviltä ja keskivaikeilta muodoilta, jos taudin aiheuttajana on Etelä-Afrikasta levinnyt virusmuunnos, kertoo Helsingin Sanomat.

Tieto perustuu talouslehti Financial Timesin juttuun tutkimuksesta, jossa arvioitiin rokotteen vaikuttavuutta 2 000 potilaan ryhmässä. Tutkimus on vielä vertaisarvioimaton.

Pian uutisen julkaisun jälkeen Astra Zeneca ja Oxfordin yliopisto vahvistivat uutistoimisto Reutersille tutkimuksen tiedot.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek ei ole uutisesta kovin huolissaan, eikä se vaikuta Suomessa rokotejärjestykseen.

– Tässä ei ole kyse siitä, ettei [Astra Zenecan] rokote loisi ollenkaan vasta-aineita koronaviruksen Etelä-Afrikan muunnosta kohtaan. Rokotteesta saatu suojateho ei lopu veitsellä leikaten vaan heikkenee asteittain. Kyse on siitä, paljonko vasta-aineita tarvitaan muuntuneen viruksen ja minkäkin asteisen taudin torjumiseksi, Nohynek kertoi.

Suomessa rokotteen saaneita yli 170 000

Kello 16.15: Viruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia Suomessa on 692, mutta kuolinlukua ei päivitetä viikonloppuisin.

Pirkanmaa kolmen kärjessä

Kello 14.04: Suomessa koronarokotteita on annettu 170 335 ihmiselle, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku on kasvanut lauantaista runsaalla 1 100:lla.

Toisen rokoteannoksen saaneita on Suomessa yhteensä lähes 50 000.

Selvästi eniten rokotettuja on rokotusjärjestyksen mukaisesti yli 80-vuotiaiden ja sitä vanhempien joukossa.

Eniten rokoteannoksia on annettu Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla.

Pirkanmaalla kirjattiin tartuntoja kolmeen kuntaan

Kello 12.08: THL:n kuntakartan mukaan Pirkanmaalla on kirjattu tartuntoja kolmeen kuntaan: Tampereelle kuusi tartuntaa ja Punkalaitumelle sekä Akaaseen yksi.

Suomessa raportoitu 354 uutta tartuntaa

Kello 11.59: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa on raportoitu 354 uutta koronatartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 47 616 koronavirustartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 5 036, mikä on 1 046 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Pirkanmaalla todettiin 23 uutta tartuntaa

Kello 9.42: Pirkanmaalla todettiin lauantaina 23 uutta koronatartuntaa, kertoo Tays sunnuntaina. Tartunnat todettiin eri laboratorioissa, joista Fimlab analysoi 1 229 koronatestiä.

Kaikkiaan pandemian aikana Pirkanmaalla varmistuneet tartunnat nousivat nyt yli 2 500:n, sillä kokonaismäärä on 2 510.

FT: Astra Zenecan rokote ei vaikuta suojaavan Etelä-Afrikan virusmuunnoksen lieviltä ja keskivaikeilta tautimuodoilta

Kello 7.52: Lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston yhdessä kehittämä rokote ei vaikuta suojaavan covid-19-taudin lieviltä ja keskivaikeilta muodoilta, jos aiheuttajana on Etelä-Afrikasta levinnyt virusmuunnos. Asiasta kertoo Financial Times, joka on saanut käsiinsä maanantaina julkaistavan tutkimuksen.

Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimuksessa tutkittiin yli 2 000 potilasta. Heistä kukaan ei kuollut tai joutunut sairaalaan oireiden takia. Rokotteen tehosta virusmuunnoksen aiheuttamiin vakaviin oireisiin ja kuolemantapauksiin ei ole kuitenkaan vielä saatu selvyyttä.

Pian FT:n jutun julkaisun jälkeen Astra Zeneca ja Oxfordin yliopisto kommentoivat tutkimusta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lauantai 6.2.

Kiinassa hyväksyttiin käyttöön toinen kotimainen koronarokote

Kello 18.45: Kiinan lääkeviranomaiset ovat antaneet hyväksyntänsä toiselle kiinalaiselle koronavirusrokotteelle, kertoi lääkeyhtiö Sinovac lauantaina. Sinovacin rokotetta on testattu Kiinan lisäksi muun muassa Brasiliassa ja Turkissa.

Muutamia viikkoja sitten toinen kiinalainen lääkeyritys Sinopharm sai viranomaisten hyväksynnän rokotteelleen.

Molemmat rokotteet on hyväksytty ehdollisesti. Tämä tarkoittaa, että kliinisten testausten perusteella rokotteet tehoavat, mutta testaukset ovat osin vielä kesken.

Iran aloittaa koronarokotukset vajaan viikon kuluessa, kertoi presidentti Hasan Ruhani lauantaina. Iran on terveysministeriön tiedottajan mukaan ostanut kaksi miljoonaa annosta venäläistä Sputnik V -rokotetta.

Lisäksi Iranin odotetaan tässä kuussa hankkivan kansainvälisen rokoteyhteistyömekanismin Covaxin kautta 4,2 miljoonaa annosta brittiläis-ruotsalaisen lääkeyhtiön AstraZenecan koronarokotetta.

Jämsänkosken koulussa todettu koronavirustartunta

Kello 17.42: Jämsänkosken yhtenäiskoulussa on todettu koronatartunta alakoulun oppilaalla, tiedottaa Jämsän kaupunki.

Altistuneisiin on oltu yhteydessä Wilman kautta ja tekstiviestein. Heidät määrätään karanteeniin, joka jatkuu 16. helmikuuta saakka. Karanteeniin asetettavia oppilaita on 17 ja henkilökuntaa viisi. Muiden mahdollisten altistuneiden selvitystyö on kesken.

Yhtenäiskoulun koronatapaus on kolmas Jämsän kouluissa. Tartunnalla ei ole tiettävästi yhteyttä aiemmin kouluissa todettuihin tartuntoihin, Jämsän kaupunki tiedottaa.

Jämsänkosken yhtenäiskoulussa on 415 oppilasta ja henkilökuntaa 50.

Mehiläisen tutkimista positiivisista näytteistä yli kymmenesosa brittimuunnosta

Kello 16.27: Mehiläisen tutkimista positiivisista koronanäytteistä yli kymmenesosa on osoittautunut viruksen brittivariantiksi. Mehiläinen tutki viikon aikana tammi-helmikuun vaihteessa yhteensä 67 positiivista koronanäytettä, joista 12 prosenttia oli viruksen mutatoitunutta, Britanniassa löydettyä muunnosta.

Näytteet olivat peräisin eri puolilta Suomea.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen arvioi STT:lle, että Mehiläisen tutkima otos on pieni, mutta tulos silti viittaa siihen, että pelkillä rajatarkastuksilla ei kyetä muunnosten kattavaan tartuntajäljitykseen. Osa nopeammin tarttuvien koronavarianttien tartunnoista tapahtuu jo Suomen sisällä.

– Lisäksi on muistettava, että negatiivisen rajatestin antanut henkilö voi muuttua vasta myöhemmin koronapositiiviseksi, Järvinen täydensi.

Koronarokotteen saanut Suomessa noin 169 000 ihmistä

Kello 14.21: Suomessa koronarokotteita on annettu yli 169 000 ihmiselle, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku on kasvanut eilisestä noin 5 000 rokotteella. Lisäksi toisen rokoteannoksen saaneita on Suomessa yhteensä reilut 48 000.

Ikänsä puolesta riskiryhmäläisiksi katsottavista yli 70-vuotiaista ainakin ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on yli 65 000. Selvästi eniten rokotettuja on rokotusjärjestyksen mukaisesti yli 80-vuotiaiden ja sitä vanhempien joukossa.

Eniten rokoteannoksia on annettu Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla.

Torniossa rajanylitysliikenteen määrä romahtanut Ruotsin vaatiessa negatiivista koronatestiä

Kello 14.05: Liikenne Tornion rajanylityspaikalla on vähentynyt merkittävästi viime yön ja aamun aikana, kun Ruotsi alkoi vaatia rajoillaan negatiivista koronatestitulosta muiden maiden kansalaisilta. Länsi-Suomen merivartiostosta arvioidaan STT:lle, että Tornion rajanylityspaikalla liikennettä on 80–90 prosenttia vähemmän kuin esimerkiksi viime viikolla.

Merivartioston yliluutnantti Jari Rantala sanoo ruotsalaisviranomaisten evänneen pääsyn Ruotsiin muutamalta kymmeneltä ihmiseltä, jolta negatiivinen koronatesti puuttui. Ruotsin uuden rajavaatimuksen syynä on koronaviruksen erittäin herkästi tarttuvan brittimuunnoksen leviäminen. Vaatimus on voimassa maaliskuun loppuun.

THL: Suomessa 368 uutta tartuntaa, uusia tartuntoja kahdeksaan kuntaan Pirkanmaalla

Kello 12.17: Suomessa on raportoitu 368 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 4 928, mikä on 986 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Pirkanmaan kunnista uusia tartuntoja kirjattiin Tampereelle kuusi, Hämeenkyröön kolme, Ylöjärvelle kaksi ja Sastamalaan, Valkeakoskelle, Pirkkalaan, Kangasalle sekä Virroille yksi.

Pohjoisruotsalaisella akkutehtaalla parikymmentä brittimuunnostapausta

Kello 9.57: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri pyytää kaikkia Pohjois-Ruotsin Skellefteåsta kahden viikon aikana Suomeen palanneita akkutehtaan työntekijöitä hakeutumaan koronavirustestiin kotipaikkakunnallaan. Northvoltin tehtaalla on sairaanhoitopiirin mukaan todettu 20 koronavirustartuntaa, jotka ovat tarttuvampaa Britannian virusmuunnostyyppiä.

Testiin kehotetaan menemään, vaikka koronaoireita ei olisi. Testiin tulee myös mennä, vaikka tehtaalla tai Suomen rajalla otettu virusnäyte olisi ollut negatiivinen. Työntekijöitä pyydetään olemaan omaehtoisessa karanteenissa ja välttämään kaikkia kontakteja muihin ihmisiin testivastausta odotettaessa.

Pirkanmaalla todettiin 29 uutta tartuntaa

Kello 9.41: Pirkanmaalla on todettu perjantaina 29 uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays lauantaina. Määrä on kuluneen viikon suurin.

Tartunnat todettiin eri laboratorioissa, joista Fimlabilla tutkittiin 1 568 koronatestiä.

Von der Leyen ja Urpilainen kommentoivat rokotehankintaa Uutissuomalaisessa

Kello 9.13: Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja komissaari Jutta Urpilainen puolustavat EU:n koronarokotestrategiaa Uutissuomalaisessa julkaistussa kirjoituksessa.

Von der Leyen ja Urpilainen kirjoittavat, etteivät usko, että yksittäiset jäsenvaltiot olisivat olleet hankinnassa unionin yhteishankintaa nopeampia tai että aikaisemmin tehty sopimus olisi taannut nopeammat laajamittaiset rokotukset. Kirjoittajien mukaan on mahdollista, että ilman unionin yhteistä neuvotteluvoimaa olisi ollut mahdollista, että vain yhdellä tai kahdella jäsenmaalla olisi ollut mahdollisuus saada rokotteita.

Perjantai 5.2.

Britannian lääkevirasto: Rokotteet erittäin turvallisia

Kello 21.47: Britanniassa jaetut rokotteet ovat olleet hyvin turvallisia, kertoo Britannian lääke- ja tuotevalvontavirasto (MHRA) koontiraportissaan. Asiasta raportoi myös BBC.

MHRA arvioi turvallisuusraportteja lähes seitsemästä miljoonasta rokotteesta, jotka oli annettu joulukuun 9. päivän ja tammikuun 24. päivän välisenä aikana. Enin osa oli Pfizerin rokotteita, BBC kertoo.

Määrästä raportoitiin 22 820 epäiltyä sivuvaikutusta. Tämä tarkoittaa noin kolmea tapausta tuhannesta. Melkein kaikki sivuoireista olivat lieviä, kuten kipua kädessä ja flunssankaltaisia oireita.

Mahdollisia altistumisia viidessä tamperelaisravintolassa

Kello 18.59: Viidessä ravintolassa Tampereella 31.1.–4.2. olleet ovat voineet altistua koronavirukselle, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Paikalla olleita kehotetaan hakeutumaan testiin lievilläkin oireilla.

Tampereen keskustassa altistua on voinut Rautatienkadun Alepupissa 31.1. kello 14–17, Siipiweikossa 31.1. kello 17–19 ja Rongankadun Lotus Gardenissa 4.2. kello 14–14.30.

Lisäksi Lielahdessa American Dinerissa 1.2. kello 11.30–12. ja Tribenissä 2.2. kello 11.30–12 ovat voineet altistua.

Lue lisää: Tampereella mahdollisia altistumisia koronavirukselle viidessä eri ravintolassa

Ruotsin rajalla ruuhkaa ennen testituloksen vaatimusta

Kello 18.11: Ruotsiin suuntautuva liikenne on ollut Torniossa perjantaina tavanomaista vilkkaampaa ja ajoittain ruuhkaista, kerrotaan Länsi-Suomen merivartiostosta.

Rajan ylittäjien määrän odotettiinkin kasvavan, koska Ruotsi alkaa vaatia lauantaista lähtien negatiivista koronatestitulosta maahan tulevilta muiden maiden kansalaisilta.

–Yöllä on odotettavissa vielä uutta ruuhkaa rajalle ennen kuin koronatestin vaatimus tulee voimaan aamuyhdeltä Suomen aikaa, kertoo merivartioston yliluutnantti Jari Rantala ennen iltakuutta.

Pirkkala peruuttaa koronarokotusaikoja

Kello 16.49: Ensi viikolle annetut koronarokotusajat Pirkkalassa ja Vesilahdessa peruutetaan, kertoo Pirkkalan kunta. Kunnissa oli tarkoitus antaa 8.–12. helmikuuta tehosterokotteita yli 80-vuotiaille.

Pirkkala kertoo, että peruutetut rokotusajat siirtyvät eteenpäin noin yhdeksällä viikolla. Pirkkalan terveyspalvelut soittaa asiakkaille viikonloppuna ja sopii uudet rokotusajat. Vesilahdella tieto uusista ajoista lähetetään tekstiviestitse.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti eilen, että sen alueella koronarokotteen annosväliä pidennetään 12 viikkoon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti.

Henriksson: Voi olla vaikeaa löytää ratkaisu, miten eristyksessä oleva voisi äänestää

Kello 16.23: Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mielestä saattaa olla vaikeaa löytää ratkaisu, miten eristykseen määrätyt, koronatartunnan saaneet voisivat päästä äänestämään kuntavaaleissa.

Hän sanoo, että asiassa törmätään perusoikeudelliseen kysymykseen siitä, mitä kuuluu suojella. Vastakkain ovat tautia potevan äänioikeus ja sen henkilön elämä ja terveys, joka käy hakemassa kotoa potilaan äänen, hän sanoo.

Oikeusministeriön mukaan niin sanottu kotiäänestys on tulossa mahdolliseksi tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenissa oleville. Käytännön järjestelyistä on luvassa kunnille lähipäivinä ohjeistusta.

Rokotteen saaneille valmistellaan sähköistä todistusta

Kello 15.56: Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) valmistellaan sähköisen rokotustodistuksen käyttöönottoa. Todistuksesta näkyisi tieto henkilön saamasta koronarokotteesta.

Rokotustodistus on tarkoitus saada käyttöön mahdollisimman nopeasti, STM kertoo tiedotteessaan. Hankkeen toimeenpanosta ja aikataulutuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Käytännössä rokotetodistus rakentuu Omakanta-palvelun varaan, jonne tieto saadusta rokotteesta tallentuu. Rokotustodistus voi olla palvelusta puhelimella näytettävä sähköinen rokotustieto, viivakoodi, QR-koodi tai näiden yhdistelmä. Todistus voidaan myös tulostaa paperille.

Tällä hetkellä koronarokotuksen saaneet henkilöt voivat pyytää erillisen todistuksen annetusta rokotuksesta.

Suomessa neljä uutta koronakuolemaa

Kello 15.45: Suomessa on kirjattu neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaikkiaan Suomessa on raportoitu nyt 692 koronakuolemaa.

Uusista kuolemantapauksista yksi on kirjattu Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueelle. Yhteensä virukseen liittyviä kuolemia on raportoitu Taysin alueelta 54. Erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Koko maassa sairaalahoidossa on nyt 124 koronapotilasta, joista 20 on tehohoidossa. Tehohoidossa olevien määrä on laskenut torstaista kolmella.

THL: Suomessa rokotteita annettu yli 164  000:lle

Kello 15.16: Suomessa koronarokotteita on annettu yli 164 000 ihmiselle, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku on kasvanut eilisestä noin 5 000 rokotteella. Yli 70-vuotiaista ainakin ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on yli 62 000.

Toisen rokoteannoksen saaneita on Suomessa yhteensä yli 42 000. Eniten rokoteannoksia on annettu Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla.

Selvästi eniten rokoteannoksia on annettu 80 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Tälle ikäryhmälle annettujen annosten määrä on jo melkein 50 000.

Nokia siirtää 80 vuotta täyttäneiden tehosterokotusaikoja

Kello 13.33: Nokian kaupunki tiedottaa joutuvansa siirtämään 80 vuotta täyttäneiden nokialaisten tehosterokotuksen sovittuja aikoja. Syynä on se, että rokotusväli pitenee Suomessa 12 viikkoon. Myöskään uusia, ensimmäisen annoksen rokotusaikoja ei voida rokotepulan vuoksi tarjota. Terveyspalveluista otetaan puhelimitse yhteyttä asiakkaisiin rokotusajan siirtämiseksi.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on linjannut, että alueen kunnissa tulee edetä rokotuksissa samaa tahtia. Näin ollen sairaanhoitopiiri osoittaa seuraavat rokotteet kunnille, joissa rokotukset ovat edenneet väestöön suhteutettuna muita kuntia hitaammin.

Nokian kaupungin tiedotteen mukaan sairaanhoitopiiri on 4.2. arvioinut, että Nokialle voitaisiin saada lisää rokotteita vasta maaliskuun lopussa tai huhtikuussa. Nämä rokotteet annetaan niille yli 80-vuotiaille, jotka ovat tähän mennessä ehtineet saada ensimmäisen rokoteannoksen.

Nokialla joudutaan vaihtamaan noin 650 asiakkaan varattu rokotusaika.

Avi: Yli 10 hengen kokoontumiset edelleen kielletty

Kello 13.02: Kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa on edelleen kielletty Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla sekä Punkalaitumen kunnassa, tiedottaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Päätös on voimassa 1.3.2021 asti.

Avin mukaan tapahtumia voi järjestää sallitulla osallistujamäärällä, mutta silloin tapahtumassa on noudatettava kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Aluehallintovirasto suosittelee painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

Pirkanmaalla kirjattiin uusia tartuntoja viiteen kuntaan

Kello 12.24: THL:n kuntakohtaisissa tiedoissa Tampereelle on kirjattu viisi uutta tartuntaa, Nokialle kolme, Sastamalaan kaksi, Kangasalle yksi ja Akaaseen yksi.

Suomessa raportoitu 401 uutta koronatartuntaa

Kello 11.54: Suomessa on raportoitu 401 uutta koronatartuntaa, kertoo THL. Kaikkiaan tartuntoja on raportoitu Suomessa nyt 46 894.

Raholan koulussa todettu tartunta

Kello 9.56: Raholan koulussa Tampereella on todettu koronatartunta. Tiedon vahvistaa Raholan koulun perusopetuksen johtaja Lasse Sateila.

Sateilan mukaan altistuneita on noin 60 ja heidät on määrätty karanteeniin.

Pirkanmaalla todettiin 19 uutta koronatartuntaa

Kello 9.32: Pirkanmaalla todettiin torstaina 19 uutta koronatartuntaa, kertoo Tays. Fimlabin tutkimia näytteitä oli 1 605. Kaikkiaan tartuntoja on todettu nyt 2 458.

Johnson & Johnson hakee koronarokotteelleen hyväksyntää Yhdysvalloissa

Kello 6.23: Yhdysvalloissa lääkejätti Johnson & Johnson hakee maan terveysviranomaisilta hyväksyntää koronavirusrokotteelleen. Yhtiö jätti torstaina hakemuksen rokotteen hyväksymisestä hätätilakäyttöön.

Johnson & Johnsonin mukaan sen tytäryhtiö Janssen Biotech on hakenut hyväksyntää tutkimusvaiheessa olevalle rokotteelle, jota tarvitaan yksi annos, uutistoimisto AFP kertoo. Yhden annoksen riittämisen lisäksi uuteen rokotteeseen kohdistuu suuria odotuksia siksi, että sitä voidaan säilyttää jääkaappilämpötilassa, AFP kuvailee.

Hyväksymisprosessin arvioidaan kestävän viikkoja. Yhtiö on kertonut voivansa toimittaa Yhdysvalloissa noin sata miljoonaa rokoteannosta kesäkuun loppuun mennessä, mikäli hyväksyntä saadaan.

Torstai 4.2.

Helsingissä 25 vaihto-opiskelijalla tartunta

Kello 19.03: Helsingissä on todettu useita koronavirustartuntoja ravintoloissa ja lyhytaikaisessa opiskelijavaihdossa olevilla. Torstaihin mennessä 25 vaihto-opiskelijaa on saanut koronatartunnan ja altistuneita on noin 70, kertoo Helsingin kaupunki.

Helsingin kaupungin mukaan opiskelijat ovat viettäneet aikaa ravintoloissa ja voineet altistaa ravintoloiden muita asiakkaita. Opiskelijoilla ei ollut Koronavilkkua käytössä, eikä kaikkia mahdollisia altistuneita ole tavoitettu.

Uutissuomalainen: Koronarokotukset näkyviin Omakantaan

Kello 18.35: Koronarokotustiedot ovat tulossa näkyviin Omakanta-verkkopalveluun, kertoo Uutissuomalainen. Tietojen pitäisi olla Omakannassa muutaman kuukauden kuluessa, sanoo digitalisaation ja tiedonhallinnan yksikön johtaja Minna Saario sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Uutissuomalaisen mukaan samalla ollaan luomassa teknistä pohjaa digitaaliselle rokotuspassille tai -todistukselle, jonka suomalainen voisi näyttää kännykästään. Saarion mukaan ajatuksena on, että ihmisen pitäisi itse voida ottaa Omakannasta rokotustodistus, eikä sitä tarvitsisi pyytää rokottaneelta taholta.

Kausityöntekijöiden tilakohtaisista kiintiöistä luovutaan

Kello 18.10: Suomeen saapuvilta kausityöntekijöitä otetaan koronatesti maahantulon yhteydessä ja toinen 72 tunnin kuluttua, hallitus päätti torstaina. Edellytys on, että Suomeen saapuvilta työntekijöiltä on otettava heti maahan tullessa koronatesti.

Sen jälkeen työnantajat kyyditsisivät työntekijät lentokentältä tiloille, missä he olisivat omaehtoisessa karanteenissa, kunnes toinenkin testi olisi otettu 72 tunnin kuluttua ensimmäisestä. Kummankin näytteen on oltava negatiivinen.

Hallitus päätti myös, että kausityöntekijöiden tilakohtaisista kiintiöistä luovutaan tänä vuonna ja tilat saavat itse määritellä työvoiman tarpeensa. Viime vuonna hallituksen määrittelemä kiintiö oli kaiken kaikkiaan 9 000 kausityöntekijää.

Hallitus päätti pitää ravintoloita koskevat rajoitukset liki ennallaan

Kello 16.11: Hallitus on päättänyt antaa eduskunnalle lain, joka mahdollistaa ravintolarajoitukset kesäkuun alkuun saakka. Esityksen mukaan rajoitukset pysyvät lähes ennallaan. Nykyisiä rajoituksia kiristetään kuitenkin Pohjanmaan ja Itä-Savon maakunnissa.

Laki ei välttämättä pysy kauaa ennallaan, vaan edessä voi olla nykyistä tiukempi laki. Hallitus laittoi väliaikaisen lakiesityksen eduskuntaan, sillä aiemman lain viimeinen voimassaolopäivä on 28. helmikuuta eikä uusi lakiesitys ole vielä valmis.

Mahdollisia altistumisia tamperelaisella kuntosalilla

Kello 16.02: Forever Tampella -kuntosalilla liikkuneet ovat saattaneet altistua koronavirukselle, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) Twiterissä.

Taysin mukaan kuntosalilla perjantaina 29. tammikuuta kello 15.30–18, sunnuntaina 31. tammikuuta kello 19.30–21 ja maanantaina 1. helmikuuta kello 15.30–17 olleet ovat voineet altistua.

Tays kehottaa paikalla olleita hakeutumaan testiin herkästi, jos kokee oireita.

– Useampia henkilöitä on ollut tartuttavuusaikana salilla, Tays tviittaa.

Ylöjärvellä karanteeneja koulussa ja päiväkodissa

Kello 15.40: Ylöjärven Vuorentaustan koulun yhdellä luokalla Tornitien koulutalossa on tapahtunut korona-altistumisia maanantaina 1. helmikuuta, niin myös Soppeenharjun päiväkodissa perjantaina 29. tammikuuta. Kummassakin on ollut tartunnan saanut ihminen.

Terveydenhuolto on yhteydessä kaikkiin altistuneisiin ja asettaa heidät karanteeniin. Heidän tarkkaa lukumääräänsä ei ollut torstaina saatavissa. Sekä koulun että päiväkodin toiminta jatkuu muuten normaalisti, kaupunki tiedottaa.

Koronarokotteen annosten väli pitenee Pirkanmaalla

Kello 15.33: Koronarokotteen annosten väli pitenee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella 12 viikkoon ensi viikon keskiviikosta 10. helmikuuta lähtien, sairaanhoitopiiri kertoo torstaina. Välin pidentäminen perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) eilen antamaan ohjeistukseen.

THL:n mukaan annosvälin pidennys ei heikennä rokotteen tehoa. Muutoksen myötä useammat suurimmassa riskissä olevat voivat saada ensimmäisen rokotteen nopeammin, THL perustelee.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen kunnat, työterveyshuollot ja yksityiset toimijat siirtävät jo annetut toiset rokotuskerrat vastaamaan pidennettyä rokotusväliä.

Ruotsissa kuollut jo yli 12 000

Kello 15.17: Ruotsissa koronavirustartuntaan liitettyjen kuolemantapausten määrä on noussut 12 028:aan, kertoo kansanterveysviranomainen. Eilisen jälkeen raportoitiin 89 uudesta kuolemantapauksesta. Ne ovat kuitenkin edeltävää vuorokautta pidemmältä ajalta.

Uusia koronatartuntoja raportoitiin Ruotsissa tänään vajaat 3 800 kappaletta. Vähintään yhden rokotusannoksen on saanut noin 276 000 ruotsalaista.

THL: Suomessa todettu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Kello 14.07: Suomessa on todettu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa yhteensä 688.

Taysin erityisvastuualueella ei ole uusia kuolemantapauksia, vaan ne sijoittuvat Helsingin HYKS:n ja Turun TYKS:n alueille. Taysin alueella on hoidossa kaksi potilasta vähemmän kuin eilen eli 23. Teholla on edelleen 2.

Koko Suomessa sairaalahoidossa on 128 ihmistä ja teholla edelleen 23.

Uusia tartuntoja kirjattiin neljään Pirkanmaan kuntaan

Kello 12.28: Uusia tartuntoja on kirjattu tartuntatautirekisteriin Pirkanmaan kunnista Hämeenkyröön kaksi, Nokialle yksi, Ylöjärvelle yksi ja Pirkkalaan yksi.

Tampereen kohdalla eilisessä päivityksessä oli virhe. Tartuntatautirekisterin mukaan tartuntojen kokonaismäärä on Tampereella 1494, ei 1534 kuten seurannan päivityksessä eilen luki.

THL: Suomessa on todettu 444 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.02: Suomessa on raportoitu 444 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 46 493 koronavirustartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 928 tartuntaa, mikä on 1 135 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku Suomessa on nyt noin 90 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Tays: Himoksella olleista mökkibileistä tullut tartuntoja

Kello 11.32: Tays tiedottaa, että viikonloppuna 29.–31. tammikuuta Himoksella on ollut useita mökkibileitä, joiden jäljiltä on tullut esiin jatkotartuntoja.

Lisäksi useat oireiset odottavat näytevastauksia. Taysin mukaan paikalla on ollut juhlijoita kaikkialta Suomesta.

Tays suosittelee, että viime viikonloppuna Himoksella olleet noudattavat maskisuosituksia, välttävät ei-välttämättömiä tapaamisia kymmenen päivän ajan ja hakeutuvat koronatestiin pienistäkin oireista.

Tredun Hepolamminkadun toimipisteessä koronatartunta

Kello 11.25: Tampereella Tredun Hepolamminkadun toimipisteessä on todettu koronavirustartunta. Tampereen kaupunki tiedotti asiasta torstaina.

Karanteeniin on määrätty yhteensä 22 henkilöä, joita kaksi on opettajia. Altistuneet vapautuvat karanteenista 12. helmikuuta.

Tredu on selvittänyt tapausta yhdessä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa.

Lääkärit ilman rajoja vaatii tasa-arvoa koronarokotteiden jakeluun

Kello 9.58: Lääkärit ilman rajoja -järjestö sanoo olevansa kauhuissaan siitä, miten epäoikeudenmukaisesti koronarokotteet jakautuvat eri maailman maille.

Järjestö kantaa huolta etenkin eteläisen Afrikan tilanteesta. Etelä-Afrikassa, Mosambikissa, Eswatinissa (aiemmin Swazimaa) ja Malawissa leviää erittäin tarttuva uusi koronavirusmuunnos. Näistä kolme viime mainittua maata eivät ole järjestön mukaan saaneet yhtään rokoteannosta riskiryhmiensä ja etulinjan terveydenhuoltohenkilöstönsä suojelemiseksi.

Järjestö patistaakin rokotevalmistajia varmistamaan, että etusija annetaan maille, joiden on kiireellisesti suojeltava terveydenhoitohenkilöstöään.

Ruotsi valmistelee digitaalista koronarokotustodistusta

Kello 9.55: Ruotsin hallituksen mukaan maassa aiotaan ottaa käyttöön digitaalinen todistus henkilön saamasta koronarokotuksesta. Tavoite on sama kuin Tanskalla, joka kertoi eilen suunnittelevansa koronapassin käyttöönottoa muun muassa ulkomaanmatkojen varalle.

Digitalisaatiosta vastaavan ministerin Anders Ygemanin mukaan kaikilla rokotetuilla on oikeus saada rokotuksesta todistus. Sen pitää olla helppo käyttää ja sen pitää noudattaa kansainvälisiä standardeja, Ygeman sanoo.

Ruotsissa ainakin yhden koronarokotusannoksen on saanut tähän mennessä noin 264 000 ihmistä.

Pirkanmaalla 16 uutta tartuntaa

Kello 9.53: Pirkanmaalla on todettu 16 uutta koronatartuntaa, kertoo Tays. Todettujen tartuntojen kokonaismäärä on nyt 2 439.

Uutissuomalainen: Suomalaiset varsin tyytyväisiä viranomaisten toimintaan rokotehankinnoissa

Kello 7.53: Suomalaiset ovat varsin tyytyväisiä viranomaisten toimintaan koronarokotteiden hankkimisessa Suomeen, käy ilmi Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä. Tyytyväisyys poliitikkojen toimintaan on sen sijaan vähäisempää ja vaihtelee selvästi puoluekannan mukaan.

Kyselyn mukaan 42 prosenttia suomalaisista on melko tai erittäin tyytyväisiä viranomaisten toimintaan koronarokotteiden hankkimisessa. Tyytymättömiä on 25 prosenttia. Poliitikkojen toimintaan rokotehankinnoissa on melko tai erittäin tyytyväisiä 32 prosenttia. Tyytymättömiä on 30 prosenttia.

Uutissuomalaisen kyselyn toteutti Tietoykkönen Oy, joka haastatteli verkkokyselyllä tuhatta 18 vuotta täyttänyttä suomalaista tammikuun loppupuolella.

Hallitus kokoontuu korona-asioissa

Kello 7.48: Hallitus käy tänään jälleen neuvotteluissaan läpi koronaepidemian ajankohtaista tilannetta. Varsinaisia päätöksiä on luvassa lähinnä ulkomaisia kausityöntekijöitä koskevista järjestelyistä koronapandemian oloissa.

Hallitukselta odotetaan lähiaikoina myös esitystä niin sanotusta pakkotestauksesta. Testiin voisi määrätä, jos tulijalla ei ole todistusta hiljattain otetusta testistä tai sairastetusta covid-19-taudista.

Valtioneuvostossa on tänään määrä päättää pidennyksestä tartuntatautilain väliaikaiselle muutokselle, joka mahdollistaa ravintolatoiminnan rajoitukset koronaepidemian vuoksi. Lakimuutokset ovat tällä erää voimassa enää tämän kuun loppuun, ja nyt niitä ollaan jatkamassa kesäkuun loppuun saakka.

Keskiviikko 3.2.

Ei jatkotartuntoja Pikkolan koulussa Kangasalla

Kello 21.58: Kangasalan Pikkolan koulun korona-altistumisista ei ole tullut ilmi yhtään jatkotartuntaa, kertoo Kangasalan kaupunki. Kaupungin mukaan koronaohjeistusta on seurattu koulussa tarkasti, minkä vuoksi jatkotartunnoilta on vältytty.

Pikkolan koulussa todettiin tammikuussa koronavirustartunta, minkä vuoksi noin 60 ihmistä asetettiin karanteeniin. Koulu siirtyi perjantaiksi 22. tammikuuta etäopetukseen.

Pikkolan koulussa on yli 700 oppilasta.

Jääkiekon Mestis jatkuu ensi viikolla

Kello 20.33: Jääkiekon toiseksi korkeimman sarjaportaan Mestiksen pelit jatkuvat 13. helmikuuta. Mestis on ollut yli kaksi kuukautta tauolla koronaviruspandemian vuoksi.

Mestiksen runkosarjan kevätkauden lopullinen otteluohjelma tarkentuu, kun joukkuemäärä selviää. Mestistä on viimeksi pelattu 28. marraskuuta.

Lue lisää: Mestis uudestaan käyntiin pitkän tauon jälkeen – Tiivisti harjoitellut Koovee on valmiina

Hallitus arvioi jälleen huomenna koronatilannetta

Kello 20.23: Hallitus käy torstaiaamuna läpi koronaepidemian ajankohtaista tilannetta. Varsinaisia päätöksiä on luvassa lähinnä ulkomaisia kausityöntekijöitä koskevista järjestelyistä.

Lakiesitystä maahan tulijoita yleisesti koskevasta niin sanotusta pakkotestauksesta odotetaan hallitukselta lähiaikoina. Testiin voisi määrätä, jos tulijalla ei ole todistusta hiljattain otetusta testistä tai sairastetusta covid-19-taudista.

Lähiaikoina esillä ovat myös ravintolarajoitukset. Valtioneuvostossa on torstaina määrä päättää pidennyksestä tartuntatautilain väliaikaiselle muutokselle, joka mahdollistaa ravintolarajoitukset. Tällä erää lakimuutokset ovat voimassa kuun loppuun, ja nyt niitä ollaan jatkamassa kesäkuun loppuun saakka.

Fimealle tehty 11 ilmoitusta rokotuksen jälkeisestä kuolemasta

Kello 20.15: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on tehty yhteensä 11 koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta, joissa potilaan kerrotaan menehtyneen.

Ilmoituksista kymmenen koskee iäkkäitä hoivakotiasukkaita, joilla kaikilla oli pitkälle edenneitä perussairauksia. Fimean mukaan neljälle potilaista nousi kuume rokottamista seuranneina vuorokausina. Yksi ilmoitus koskee työikäistä potilasta, jolla Fimean mukaan oli kuolemaa selittävä sairaus ennen rokottamista.

Kaikki Fimealle tehdyt ilmoitukset koskevat Pfizerin ja Biontechin kehittämää rokotetta. Fimean raportista uutisoi aiemmin MTV Uutiset.

Korona kiusaa Tiomilaa vielä tänäkin keväänä

Kello 18.44: Suunnistuksen ruotsalaista suurtapahtumaa Tiomilaa siirretään koronapandemian takia tuonnemmaksi myös tänä vuonna. Viime vuonna tapahtuma lykättiin ensin myöhemmäksi ja peruttiin lopulta kokonaan.

Tämän vuoden Tiomila oli tarkoitus järjestää Valdemarsvikissä 1.–2. toukokuuta, mutta sitä päätettiin keskiviikkona siirtää myöhäisempään, vielä ratkaisemattomaan ajankohtaan.

Astra Zenecan rokote saattaa ehkäistä myös viruksen leviämistä

Kello 17.36: Astra Zenecan koronavirusrokote saattaa ehkäistä myös viruksen leviämistä ihmisestä toiseen, uutisoi muun muassa Sky News viitaten lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistuun artikkeliin. Tutkijoiden mukaan rokote saattaa vähentää jatkotartuntoja jopa noin 67 prosentilla, mikä tarkoittaisi sitä, että noin kaksi kolmesta koronavirustartunnan saaneesta Astra Zenecan valmisteella rokotetuista ihmisestä ei levittäisi virusta eteenpäin.

Tutkimustulokset ovat alustavia ja ovat vielä vertaisarvioitavana.

Samaisen tutkimuksen mukaan rokotteen teho voi säilyä ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen kolmesta viikosta jopa kolmeen kuukauteen 76-prosenttisena ennen toisen annoksen antamista. Annosvälin pidentämistä tutkittiin Britanniassa, Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa, kertoo The Guardian.

Ruotsi alkaa vaatia maahantulijoilta negatiivista testitulosta

Kello 17.07: Ruotsi alkaa vaatia maahan tulevilta muiden maiden kansalaisilta negatiivista koronavirustestitulosta, kertoo maan pääministeri Stefan Löfven.

Testin on oltava alle kaksi vuorokautta vanha. Rajoitus astuu voimaan lauantaina ja on voimassa maaliskuun loppuun.

Testipakosta on kuitenkin runsaasti poikkeuksia. Se ei muun muassa koske lainkaan alle 18-vuotiaita tai Ruotsissa vakituisesti asuvia henkilöitä tai sellaisia, jotka tulevat maahan perhesyistä. Työmatkalaisia varten on niin ikään omat säännöt.

Sveitsi ei hyväksy Astra Zenecan rokotetta

Kello 16.36: Sveitsin viranomaisten mukaan lääkeyhtiö Astra Zeneca ei ole toimittanut riittävän kattavia tietoja koronarokotteestaan, jotta se voitaisiin hyväksyä käyttöön maassa.

Viranomaisten mukaan yhtiön tulee muun muassa toimittaa lisää tietoja kolmosvaiheen kliinisistä tutkimuksista, jotka ovat parhaillaan käynnissä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, minkä jälkeen nämä tiedot on vielä analysoitava.

EU-komissio myönsi viime perjantaina myyntiluvan Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteelle. Ruotsin, Ranskan ja Saksan terveysviranomaiset ovat linjanneet, etteivät ne suosittele rokotteen käyttämistä yli 65-vuotiaille.

Taysin alueen potilasmäärät kasvussa

Kello 15.42: Taysin erityisvastuualueella oli keskiviikkona sairaalahoidossa 25 ihmisistä, kun eilinen luku oli 20. Teholla heistä on edelleen kaksi. Erikoissairaanhoidon vuodeosastolla on 19 ja terveyskeskuksissa yhteensä 4.

Alueeseen kuuluvat Pirkanmaan lisäksi Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Ruotsissa pian 12 000 kuollutta

Kello 15.28: Ruotsin koronakuolemien määrä lähestyy 12 000:n rajaa. Keskiviikkona raportoitiin 124 kuolintapauksesta, ja yhteismäärä on nyt 11 939. Uusia tartuntoja oli 4 310 ja pandemian alusta lähtien tartuntoja on 580 916.

Suomessa yksi uusi koronaan liittyvä kuolemantapaus

Kello 15.05: Suomessa on raportoitu yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tapaus on kirjattu Turun yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueelle, johon kuuluu myös Ahvenanmaa. Kaikkiaan viruksen seurauksena on Suomessa kuollut 685 ihmistä.

Koronaviruksen vuoksi Suomessa on THL:n tietojen mukaan sairaalahoidossa 129 ihmistä. Tehohoidossa on 23 koronapotilasta, mikä on kuusi enemmän kuin eilen.

THL:n mukaan Suomessa on todettu yhteensä 127 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta, joista 116 on Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä ja 11 Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä.

Arevan työntekijällä koronatartunta

Kello 13.18: Olkiluoto 3 -ydinvoimalatyömaalla työskentelevällä Arevan työntekijällä on todettu koronatartunta, kertoo Satakunnan Kansa. Mahdollinen joukkoaltistuminen jatkotartunnoille ei ole tapahtunut kuitenkaan ydinvoimalaitoksella, vaan koulutustilaisuudessa Raumalla.

Teollisuuden Voima Oyj:n henkilöstöpäällikkö Jaana Isotalo kertoo Satakunnan Kansalle, ettei tartunnan saanut ole tarttuvuusaikana ollut voimalatyömaalla ja mahdollinen altistus rajoittuu Olkiluodon voimalaitosalueen ulkopuolelle.

Uusia tartuntoja Tampereella ja Nokialla

Kello 12.21: THL:n kuntakartalla uusia koronatartuntoja on kirjattu Pirkanmaalla Tampereelle ja Nokialle. Tampereella uusia tartuntoja on kolme ja Nokialla yksi. Tampereen tartuntojen kokonaismäärä pandemian alusta lukien on 1494 ja Nokialla 123.

Oikaisu 4.2. kello 12.24: Tampereen tartuntojen kokonaismäärässä oli virhe. 4.2. THL:n kuntakohtainen tilasto näyttää Tampereen tartuntojen kokonaismääräksi 1494, kun tässä päivityksessä määrä oli aiemmin 1534.

Suomalaiset asiantuntijat suosittelevat Astra Zenecan rokotetta alle 70-vuotiaille

Kello 12.15: Suomessa kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee Astra Zenecan koronavirusrokotetta käytettävän toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen. Suositusta muutetaan tarvittaessa, kun tutkimustietoa rokotteen vaikutuksista eri ikäryhmillä kertyy lisää. 70-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokottamiseen ryhmä suosittelee jo käyttöön otettuja mRNA-rokotteita.

Lisäksi rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee koronarokotteiden annosvälin pidentämistä 12 viikkoon. THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan rokotetut saavat paremman suojan, kun rokotteen annosväliä pidennetään. Silloin elimistön tuottama vastustuskyky hänen mukaansa kypsyy ja vahvistuu.

THL: Suomessa todettu 265 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 265 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 46 049 koronavirustartuntaa.

Tanska ottaa käyttöön rokotuksista kertovan koronapassin

Kello 11.30: Tanska aikoo ottaa käyttöön rokotuksista kertovan koronapassin, jota voidaan alkuvaiheessa käyttää ulkomaan virkamatkoilla. Lisäksi hallitus haluaa kehittää mahdollisimman nopeasti digitaalisen, älypuhelimessa toimivan koronapassin, jonka avulla yhteiskunnan koronarajoituksia voitaisiin alkaa asteittain purkaa. Kehitystyöhön pyydetään mukaan Tanskan elinkeinoelämän keskusjärjestöjä.

Passiin kirjataan, että sen haltija on saanut kaksi annosta koronarokotetta. Digitaalisen passin kehittämisen odotetaan kestävän noin 3–4 kuukautta, mutta jo tämän kuun lopulla rokotukset tulevat näkyviin terveydenhoidon sundhed.dk-palvelussa.

Toiveena on, että rokotukset ja passin saaneet voisivat päästä vapaammin käymään esimerkiksi ravintoloissa tai kesän festivaaleilla.

Hatanpäällä todettiin lisää tartuntoja

Kello 9.53: Taysin osastojen jatkoseulonnoissa on todettu uusia tartuntoja. Koronatartunta on todettu viidellä Tays Hatanpään neurologisen kuntoutusosaston (HNE2) työntekijällä. Työntekijät olivat valmiiksi karanteenissa. Osaston kaikki potilaat on joko kotiutettu tai siirretty jatkohoitoon muihin yksiköihin.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan Tays Keskussairaalan syöpäosastolla (RS2) ei ole todettu potilaiden eikä henkilökunnan uusia tartuntoja.

Taysin sisäiseen tartuntaketjuun liittyy nyt yhteensä 29 tartuntaa, joista kymmenen on todettu potilailla ja 19 henkilökunnalla.

Pirkanmaalla 20 uutta tartuntaa

Kello 9.52: Pirkanmaalla todettiin tiistaina 20 uutta koronatartuntaa, kertoo Tays. Kaikkiaan tartuntoja on nyt Pirkanmaalla todettu pandemian alusta lukien 2 423. Tiistaina tutkittujen näytteiden määrä ei ollut heti aamulla saatavilla.

Saksan asevoimat lähettää korona-apua Portugaliin

Kello 7.17: Saksan asevoimat lähettää lääkintäryhmän ja avustustarvikkeita koronapandemian pahasti koettelemaan Portugaliin. Airbus-kuljetuskoneessa lennätetään Portugaliin muun muassa lääkäreitä ja hoitajia sekä 50 hengityskonetta.

Saksalaisryhmän on määrä olla portugalilaisten apuna ainakin kolme viikkoa. 26 hengen avustusryhmän kaikki jäsenet on rokotettu vähintään kerran koronaa vastaan.

Portugali pyysi Saksalta apua viime viikolla. Koronapandemian Portugalissa vaatimista yli 12 000 kuolonuhrista yli puolet on menehtynyt tämän vuoden puolella.

Tiistai 2.2.

Macron: Kaikille ranskalaisille rokote kesän loppuun mennessä

Kello 22.45: Kaikki halukkaat ranskalaiset on rokotettu koronavirusta vastaan kesän loppuun mennessä, sanoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron ranskalaiselle TF1-kanavalle aiemmin tänään.

Suunnitelman mukaan maaliskuun alussa ranskalaisten hoivakotien asukkaista 80 prosenttia eli noin puoli miljoonaa ihmistä on rokotettu.

Noin 67 miljoonan asukkaan Ranskassa on raportoitu yli 3,2 miljoonaa koronavirustartuntaa, mikä on maailman kuudenneksi suurin maakohtainen lukema. Virukseen liittyviä kuolemantapauksia maassa on raportoitu lähes 73 000.

Vantaalaiskoulussa epäily virusmuunnoksesta

Kello 21.39: Vantaalla Viertolan koulun Jokirannan toimipisteessä on todettu koronavirustartunta kahdella henkilöllä, tiedottaa Vantaan kaupunki.

Osa oppilaista ja henkilökunnasta on altistunut virukselle, ja heidät on kaupungin mukaan kartoitettu. Karanteeniin on asetettu 41 henkilöä.

Toiseen tapauksista liittyy epäily virusmuunnoksesta. Tälle tartunnalle altistuneiden karanteeni on kaksi viikkoa, ja myös oireettomat altistuneet testataan heti ja uudestaan ennen karanteenin päättymistä.

Satavuotias sankarikapteeni Tom Moore kuoli viruksen takia

Kello 20.33: Britannian terveydenhoitojärjestelmälle NHS:lle 33 miljoonaa puntaa kerännyt satavuotias sotaveteraani kapteeni Tom Moore on kuollut.

Moore kuoli sairaalassa Etelä-Englannissa tänä aamuna. Hänellä oli todettu koronavirustartunta viime viikolla.

Mooren viime vuonna aateloinut kuningatar Elisabet lähetti yksityisviestin hänen perheelleen. Pääministeri Boris Johnson puolestaan luonnehti Moorea kansalliseksi innoittajaksi ja toivon esikuvaksi maailmalle sekä sankariksi sanan varsinaisessa merkityksessä.

Atalan koulussa altistuneita ja 41 karanteeniin

Kello 20.30: Tamperelaisessa Atalan koulussa sattuneen altistuksen takia on asetettu karanteeniin 41 ihmistä, jotka olivat olleet lähikontaktissa koulun tiloissa olleen koronavirustartunnan saaneen kanssa. Lähikontaktissa olleisiin on oltu yhteydessä.

Koulusta ei kerrota, onko karanteenissa sekä oppilaita että henkilökuntaa eikä sitä, kuuluiko tartunnan saanut jompaan kumpaan ryhmään vai oliko hän joku muu koulun tiloissa käynyt.

Tilanteesta kerrottiin oppilaiden vanhemmille Wilma-viestillä tiistaina.

Ranska ei suosittele Astra Zenecan rokotetta yli 65-vuotiaille

Kello 19.37: Ranskan terveysviranomainen suosittelee, että lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotetta ei anneta yli 65-vuotiaille. Yhtiön rokotteelle annettiin muutoin lupa.

Aiemmin tänään Ruotsin viranomaiset antoivat samanlaisen ikärajasuosituksen AstraZenecan rokotteelle. Ruotsalaisviranomaisten mukaan muut jo käyttöön hyväksytyt rokotteet tulee ensisijaisesti antaa iäkkäämmille ihmisille

Poliisi varoittaa rokotteita kaupittelevista huijareista

Kello 19.21: Itä-Uudenmaan poliisi varoittaa tiedotteessaan "koronavirusrokotteita" kaupittelevista huijareista eri puolilla Suomea. Poliisin tietoon on hiljattain tullut tapauksia eri puolilta maata, jossa huijarit ovat yrittäneet myydä "rokotteita" ovelta ovelle.

Viime viikolla esimerkiksi Virolahdella ovelta ovelta kiertänyt nainen oli yrittänyt kaupitella rokotteita. Poliisi otti naisen kiinni, ja tutkii tapausta petoksen yrityksenä. Kohteena ovat olleet erityisesti iäkkäämmät ihmiset.

Poliisi kehottaa soittamaan yleiseen hätänumeroon 112 ja tekemään rikosilmoituksen, jos epäilee joutuneensa rokotehuijauksen kohteeksi.

Työterveyslaitos: Ei syytä FFP-luokan suojainten laajempaan käyttöön

Kello 18.33: Suomessa ei ole syytä FFP-luokan suojainten laajempaan käyttöön, vaan arjen käyttöön riittää suu-nenäsuojain eli niin sanottu kirurginen maski, sanoo Työterveyslaitos.

FFP2-luokan hengityksensuojaimet tulee Työterveyslaitoksen mukaan varata henkilöille, jotka työssään tarvitsevat tehokasta suojausta. Heitä ovat muun muassa terveydenhuollon ammattilaiset.

Terveydenhuollon asiantuntijoiden mukaan koronavirus tarttuu ennen kaikkea lähietäisyydellä pisaratartuntana. Tärkeimmät tartunnan torjuntakeinot ovat turvavälit, käsien pesu ja yskimishygienia, Työterveyslaitos muistuttaa.

Oikein käytettynä kirurginen maski vähentää pisaratartunnan leviämisen riskiä.

THL kertoo rokotteista: jäävätkö 65 vuotta täyttäneet vaille Astra Zenecan rokotetta?

Kello 18.25: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjestää keskiviikkona kello 11 tiedotustilaisuuden koronavirusrokotteista ja -rokotuksista. Tilaisuudesta odotetaan käyttösuositusta ainakin lääkeyhtiö AstraZenecan kehittämän koronavirusrokotteen osalta.

Ruotsin terveysviranomaiset ilmoittivat tiistaina, etteivät suosittele AstraZenecan rokotetta yli 65-vuotiaille. Viranomaiset perustelevat linjaustaan sillä, ettei rokotteen vaikutuksista iäkkäille ole riittävästi tietoa.

Saksassakaan rokoteasiantuntijat eivät suosittele AstraZenecan rokotetta yli 65-vuotiaille. Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron arvioi perjantaina, ettei AstraZenecan rokote ole tehokas yli 65-vuotiailla.

Koronasuositukset jatkuvat Pirkanmaalla

Kello 17.28: Tautilanne jatkuu Pirkanmaalla epävakaana, eikä ratkaisevaa käännettä parempaan ole tapahtunut, Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki totesi iltapäivällä tiedotustilaisuudessaan.

Koronanyrkki linjasi, että nykyisiä suosituksia jatketaan Pirkanmaalla maaliskuun alkuun.

Viime viikolla Pirkanmaalla varmistui yhteensä 124 uutta koronavirustartuntaa. Eniten tartuntoja, noin kolmannes, saatiin aiempien viikkojen tapaan omasta perhepiiristä.

Lue lisää: Yli 900 ihmistä karanteenissa, uusien tartuntojen päiväkohtaisissa määrissä ”melkoista sahalaitaa” – Katso tallenne Pirkanmaan koronanyrkistä

Jyväskylässä ei jyllännyt virusmuunnos

Kello 17.20: Jyväskylän koronatartuntojen taustalla ei ole virusmuunnos. Kaupunki sai lopulliset laboratoriotulokset tänään. Sama tulos saatiin eilen pikanäytteistä. Uusia tartuntoja kaupungissa on tänään ilmennyt 13.

THL: Ei uusia vaihto-opiskelijoita

Kello 16.15: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että oppilaitosten tulisi tilapäisesti keskeyttää lyhytaikainen opiskelijavaihto ulkomailta Suomeen ja Suomesta ulkomaille. Suositus koskee ainoastaan uusia, tästedes alkavia opiskelijavaihtoja. Lyhytaikaisella opiskelijavaihdolla tarkoitetaan lyhyitä, esimerkiksi viikkoja kestäviä intensiivikursseja, kieli- ja kulttuurivaihtoja sekä muita lukukautta lyhyempiä vaihtojaksoja.

– Kurssit järjestetään pääasiassa etäopetuksena, joten lyhyet opiskelijavaihdot niin Suomessa kuin ulkomailla keskittyvät lähinnä sosiaaliseen kanssakäymiseen. Tämä lisää tartuntojen leviämisriskiä, toteaa johtaja Mika Salminen THL:stä.

Lue lisää: Tampereelle ei saavu uusia vaihto-opiskelijoita tänä keväänä – Vaihto-opiskelijoilla todettu 20 koronavirustartuntaa, kokonainen asuntola suljettu

Ruotsi ei rokota Astra Zenecalla yli 65-vuotiaita

Kello 15.50: Ruotsin terveysviranomaiset eivät suosittele lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotetta yli 65-vuotiaille. Viranomaisten mukaan muut jo käyttöön hyväksytyt rokotteet tulee ensisijaisesti antaa iäkkäämmille ihmisille.

Viranomaiset perustelevat linjaustaan sillä, että Astra Zenecan rokotteen vaikutuksista iäkkäämmille ihmisille ei ole vielä riittävästi tietoa.

Ruotsissa leviää viranomaisten mukaan nyt myös brittiläinen virusmuunnos. Viranomaiset varoittavat, että virusmuunnos voi lähteä leviämään Ruotsissa samoin kuin on käynyt jo muutamissa muissa Euroopan maissa.

Virusmuunnoksen kerrotaan liittyvän Ruotsissa yli 200 kuolemantapaukseen.

Yhteensä Ruotsissa on raportoitu yli puoli miljoonaa koronavirustartuntaa.

Venäjän oma rokote antaa 91,6-prosenttisen suojan

Kello 15.23: Venäjän kehittämä koronarokote Sputnik V on mukaan 91,6-prosenttisen tehokas koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan, kertoo lääketieteellinen lehti Lancet.

Kahtena annoksena annettava rokote on alustavien ja riippumattomien analyysien mukaan tehokas eikä aiheuta vakavia sivuvaikutuksia. Rokotetta on testattu yli 20 000 ihmisellä. Testattujen joukossa oli yli 2 000 yli 60-vuotiasta.

Lancetin mukaan tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia siitä, miten rokote toimii testausten ulkopuolelle jääneissä riskiryhmissä. Sputnik V sai käyttöluvan Venäjällä monta kuukautta ennen kuin testauksen valmistuivat, mikä herätti epäilyjä ulkomailla.

Ruotsissa 224 kuollut perjantain jälkeen

Kello 15.17: Ruotsin koronatilanne jatkuu vaikeana. Perjantain jälkeen on tullut ilmi 224 kuolemantapausta ja 9 649 uutta tartuntaa. Kuolleita on nyt yhteensä 11 815 ja tartunnan saaneita noin 576 600.

7 kuollut Suomessa, Taysin alueella lisää sairaalahoitoon

Kello 14.55: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa on 7 uutta kuolemantapausta. Yhteismäärä on nyt 684. Taysin erityisvastuualueen kuolintapausten määrä on ennallaan eli 53.

Taysin aluelela sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut neljällä eilisestä. Teholla on nyt 2, eilen oli 1. Sairaalassa on yhteensä 20 potilasta. Koko Suomessa luku on kasvanut kuudella 141:een.

Koronaviruksen geeniperimää löytyi jätevedestä

Kello 13.45: Tuore jätevesitutkimus antaa tukea havainnoille siitä, että koronavirusta esiintyy ympäri Suomea. Koronan esiintyvyyttä jätevedessä selvitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahtena päivänä viime viikolla tehdyssä laajassa seurannassa ilmeni, että koronaviruksen geeniperimää löytyi kaikkiaan 26 jätevedenpuhdistamon näytteistä. Vain kahden puhdistamon näytteistä koronaa ei havaittu.

THL toteaa, että vedenpuhdistamoilta kerättyjen näytteiden yhteenlasketut koronaviruksen rna-kopioiden lukumäärät seuraavat varsin yhdenmukaisesti koronavirustartuntojen ilmaantuvuutta Suomessa.

Maailmassa annettu 100 miljoonaa rokotetta

Kello 13.18: Maailmassa on tähän mennessä jaettu jo yli 100 miljoonaa annosta koronarokotteita, laskee uutistoimisto AFP virallisten lähteiden perusteella. Rokottaminen etenee kuitenkin epätahtiin, sillä yli kaksi kolmesta rokoteannoksesta on annettu rikkaimmissa maissa. Kaikkein köyhimmissä maissa rokottaminen ei ole vielä edes alkanut.

Israel on edennyt pisimmälle. Siellä 37 prosenttia väestöstä on saanut jo ainakin yhden annoksen rokotetta.

Tredun toimipisteessä Nokialla tartunta

Kello 12.24: Tampereen seudun ammattiopiston eli Tredun Kivimiehenkadun toimipisteessä Nokian Pitkässäniemessä on todettu koronavirustartunta.

Tredu tiedotti tartunnasta maanantaina 1.2.

Koronavirukselle on altistunut 14 opiskelijaa ja 2 opettajaa. Opiskelijat on määrätty karanteeniin 9.2. saakka, johon asti he opiskelevat etänä. Toinen opettajista on karanteenissa 7.2. ja toinen 8.2. saakka.

THL:n luvussa tartuntoja neljästä Pirkanmaan kunnasta

Kello 12.03: THL:n päivän tartuntaluvusta eniten tartuntoja oli Helsingistä (72) ja Espoosta (25).

Pirkanmaan kunnista uusia tartuntoja on raportoitu Tampereelta (23), Pirkkalasta (1) Hämeenkyröstä (1) ja Ylöjärveltä (1).

THL: Suomessa on raportoitu 302 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.54: Suomessa on raportoitu 302 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 1 558 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 45 784 koronavirustartuntaa.

Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Portugaliin, Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan

Kello 11.43: Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan ja Portugaliin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisesti. Jo aiemmin ministeriö on suositellut välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan.

Suosituksen tavoitteena on estää muuntuneen koronaviruksen leviämistä Suomeen.

Muiden maiden osalta ulkoministeriön maailmanlaajuinen yleissuositus on välttää tarpeetonta matkustamista. Poikkeuksena tähän suositukseen ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

Tokion olympialaisten järjestäjä: Kisat pidetään pandemiatilanteesta riippumatta

Kello 10.42: Tokion olympialaisten järjestelykomitean puheenjohtaja Yoshiro Mori ilmoitti tiistaina, että kisat pidetään riippumatta siitä, millainen on koronaviruspandemian tilanne.

Morin mukaan kisajärjestäjät tekevät tiivistä yhteistyötä Kansainvälisen olympiakomitean kanssa. Mori puhui Japanin urheilututkimuskomission kokouksen alkajaisiksi.

Tokion kesäolympialaiset oli määrä pitää viime kesänä, mutta ne lykättiin tämän vuoden kesälle koronaviruspandemian takia.

THL: Portugaliin ja Brasiliaan suuntautuvia matkoja vältettävä

Kello 9.33: THL suosittelee, että ihmiset välttäisivät toistaiseksi kaikkea matkustamista Portugaliin ja Brasiliaan. Syynä ovat muuntuneet koronavirukset, jotka tarttuvat ja leviävät aiempaa nopeammin. Kyseisissä maissa epidemiatilanne on nopeasti huonontunut ja muuntuneiden koronavirusten pelätään leviävän väestössä laajasti.

THL antoi vastaavan suosituksen aiemmin myös Britanniaan, Etelä-Afrikkaan ja Irlantiin suuntautuvista matkoista.

Myös kaikkea muuta matkustamista sekä kotimaassa että ulkomaille tulisi rajoittaa vain välttämättömään.

Muuntuneet koronavirukset leviävät aiempaa virusta herkemmin. Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, että ne aiheuttaisivat vakavampaa tautia. Koronavirusrokotteen arvioidaan suojaavan myös muuntuneiden viruskantojen aiheuttamalta taudilta.

Pirkanmaalla 27 uutta tartuntaa

kello 9.31: Pirkanmaalla on varmistunut 27 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Fimlab tutki Pirkanmaalta 1 158 näytettä.

Maanantaina Tays kertoi 11 uudesta tartunnasta, sunnuntaina 36 tartunnasta ja lauantaina 26 tartunnasta. Viime viikon aikana Tays raportoi 126 uutta tartuntaa.

Pirkanmaalla on nyt todettu 2 403 koronavirustartuntaa koko pandemian aikana.

Meksikossa 564 kuolemantapausta

Kello 7.01: Meksikossa on todettu 5 448 uutta koronavirustapausta ja 564 koronaan liittyvää kuolemantapausta. Maassa on tähän mennessä vahvistettu yhteensä lähes 1,9 miljoonaa tartuntaa ja yli 159 000 koronakuolemaa.

Thaimaa raportoi 836 uudesta tartunnasta ja kahdesta uudesta kuolemantapauksesta. Kiinassa uusia tartuntoja on vahvistettu 42.

Maanantai 1.2

Lastenklinikalla tartunta, 13 karanteeniin

Kello 22.15: Yhdellä lastenklinikan työntekijällä on tänään maanantaina otetussa näytteessä todettu Covid-infektio, tiedottaa porilainen Satasairaala. Tämän vuoksi 13 henkilökunnan jäsentä on asetettu 14 vuorokaudeksi karanteeniin.

Lisäksi yksi lapsipotilas on mahdollisesti altistunut. Siksi myös hänet asetetaan karanteeniin. Muita potilaita ei ole altistunut.

Jyväskylässä ei ilmeisesti muuntovirusta

Kello 19.56: Jyväskylässä todetussa koronatartuntojen ryppäässä ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pikatestien tulosten perusteella vaikuttaisi olevan kyse herkemmin tarttuvasta virusmuunnoksesta, kertoo Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä STT:lle.

Näiden suuntaa-antavien testien perusteella on Käsmän mukaan epätodennäköistä, että Jyväskylän tapauksissa olisi kyse virusmuunnoksesta. Pikatestit eivät kuitenkaan ole täysin luotettavia.

Lopullisia tuloksia asiasta odotetaan tiistaina. Pikatestien tuloksista kertoi aiemmin Yle.

Altistumisia hammashoitolassa Valkeakoskella

Kello 18.19: Valkeakosken hammashoitolassa käyneet ovat voineet altistua koronavirukselle, Valkeakosken kaupunki kertoi sunnuntai-iltana. Altistumisia on voinut tapahtua viime viikon aikana.

Kaupungin mukaan altistuneiden joukossa on hammashoitolan asiakkaita ja henkilökuntaa. Kaikki altistuneet on tavoitettu ja heidät on asetettu karanteeniin.

Tartunta alakoulussa Sastamalassa

Kello 18.16: Sastamalan Vareliuksen koulussa on todettu koronatartunta ja yksi luokka on asetettu karanteeniin, Sastamalan kaupunki kertoi sunnuntaina. Altistuneiden kartoitus on tehty ja heihin on oltu yhteydessä.

Koulutyö Vareliuksen koulussa jatkuu annettujen ohjeiden mukaisesti. Sastamala kehottaa hakeutumaan koronavirustestiin vähäisilläkin oireilla.

Vareliuksen koulu on Vammalan keskustaajaman eteläisessä osassa sijaitseva alakoulu. Koulussa toimii myös varhaiskasvatuksen esiopetus.

Opiskelijoita omaehtoiseen karanteeniin Jämässä

Kello 17.59: Jämsän lukion 14 henkilökunnan jäsentä on saanut karanteenimääräyksen, kertoo Jämsän kaupunki. Lisäksi 83 lukion oppilaalle on suositeltu varotoimenpiteenä omaehtoista karanteenia.

Lauantaina kerrottiin, että lukion työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Jämsän lukio siirtyi maanantaina kahdeksi viikoksi etäopetukseen.

Jämsän lukiossa on opiskelijoita 241 ja henkilöstöä 20.

Fimlab varautuu näytemäärien kasvuun

Kello 17.37: Valtakunnallisesti kiihtynyt koronatilanne on kasvattanut koronavirusnäytteiden määrään, kertoo Fimlab tiedotteessaan. Laboratorioyhtiön mukaan se analysoi tällä hetkellä lähes 3 000 näytettä päivässä.

Pirkanmaan lisäksi Fimlab tuottaa terveydenhuollon laboratoriopalveluja Keski-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla.

Fimlab kertoo seuraavansa koronatilanteen kehittymistä tarkasti ja olevansa varautunut näytemäärien kasvuun. Parhaillaan yhtiö automatisoi näytteiden esikäsittelyä. Tarvittaessa hyödynnetään myös tutkimusten alihankintaa.

Useita mahdollisia altistumispaikkoja Tampereella

Kello 17.09: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoo maanantaina Twitterissä neljästä mahdollisesta altistumispaikasta eri puolilla Tamperetta.

Koronavirukselle on voinut altistua Lielahden GoGo-kuntosalilla 21.1. kello 17–19 ja 25.1. kello 18–21, linjan 11 bussissa Raholan suuntaan 27.1. kello 12–13, K-Supermarket Westerissä sekä Tesoman apteekissa 27.1. kello 16–17.

THL julkaisee kuntakohtaisia rokotuslukuja, Tampereella rokotettu yli 6 400

Kello 16.58: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivustolla voi nyt seurata eri ikäryhmille annettujen ensimmäisten ja toisten rokoteannosten määrää kaikissa Suomen kunnissa.

Tiedot sairaanhoitopiirien ja yli 50 000 asukkaan kuntien rokotuksista siirtyvät sivustolle päivittäin. Tietoja on mahdollista tarkastella päivä- ja viikkotasolla rokotusajankohdan mukaan.

Esimerkiksi Tampereella on ensimmäisen rokotuksen saanut 6 442 henkilöä ja toisen 809.

Tätä pienemmistä kunnista kerrotaan ensimmäisten ja toisten rokoteannosten kumulatiivinen määrä ja tiedot päivittyvät sivustolle viikoittain. Myös näiden kuntien rokotusten etenemistä voi seurata ikäryhmittäin.

Pienempien kuntien päivittäisiä ikäryhmäkohtaisia tietoja ei kerrota tässä vaiheessa, koksa rokotettuja on vähän.

Rokotehuijauksesta Virolahdella epäilty ei pistänyt ketään

Kello 16.02: Rokotehuijauksesta Kymenlaakson Virolahdella epäilty nainen ei tiettävästi ole pistänyt valerokotetta keneenkään, kertoo rikoskomisario Mika Salminen Kaakkois-Suomen poliisista.

–Kyseessä on ollut kaupustelutilanne. Tapausta tutkitaan petoksen yrityksenä.

Poliisi otti sunnuntaina kiinni naisen, jonka epäillään kaupitelleen tekaistuja koronarokotteita ovelta ovelle 150 euron hintaan lauantaina. Salmisen mukaan nainen ei tiettävästi ole onnistunut saamaan rahaa.

Kuusi uutta kuolemantapausta Suomessa

Kello 13.49: Suomessa on raportoitu kuusi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo THL. Kuolemantapauksista viisi on Hyksin erityisvastuualueella ja yksi Tyksin.

Sairaaloissa olevien potilaiden määrä on nyt 135, mikä on yhdeksän enemmän kuin perjantaina. Tehohoidossa on 17 koronapotilasta, mikä on kolme vähemmän kuin perjantaina.

Taysin erityisvastuualueelta ei ole raportoitu uusista koronaan liittyvistä kuolemista.

Taysin alueella on sairaalahoidossa 16 koronapotilasta. Perjantaina sairaalassa oli 15 potilasta. Tehohoidossa on yhä yksi koronapotilas samoin kuin perjantaina.

Suomessa 244 uutta tartuntaa

Kello 11.45: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 244 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 45 482 koronavirustartuntaa.

Eniten tartuntoja oli Helsingissä (56), Vantaalla (42) ja Espoossa (32).

Pirkanmaan kunnista uusia tartuntoja on raportoitu Tampereelta (5) ja Pirkkalasta (1).

Pirkanmaalla ei tartuntoja Jyväskylästä

Kello 10.31: Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen kertoo, että Pirkanmaan tartunnoissa ei ole löytynyt jäljitystyössä kytkentöjä Jyväskylän tartuntaryppääseen.

– Jämsähän kuuluu meidän sairaanhoitopiirin alueeseen, ja se on hyvin lähellä Jyväskylää, mutta tähän mennessä ei ole tullut mitään sellaista vinkkiä.

Uusista muuntovirustapauksista ei ole tullut tietoja viikonlopun aikana. Tähän mennessä Pirkanmaalla on vahvistettu viisi virusmuunnoksen aiheuttamaa koronavirustartuntaa.

Pirkanmaalla 11 uutta tartuntaa

Kello 9.33: Pirkanmaalla on varmistunut 11 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays).

Fimlab tutki Pirkanmaalta 998 näytettä.

Sunnuntaina Tays kertoi 36 uudesta tartunnasta ja lauantaina 26 tartunnasta. Kaikkiaan viime viikon aikana Tays raportoi 126 uutta tartuntaa.

Korkeimmillaan tartuntamäärät olivat marras-joulukuun vaihteessa, jolloin uusia tartuntoja oli parin viikon ajan yli 200 viikossa.

Biontech lupaa toimittaa EU:lle keväällä 75 miljoonaa ylimääräistä rokoteannosta

Kello 7.58: Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiö Pfizerin saksalainen kumppani Biontech kertoo pystyvänsä toimittamaan EU:lle keväällä 75 miljoonaa rokoteannosta. Yhtiön talousjohtaja Sierk Poetting lupaa lisätoimituksia saksalaisessa Der Spiegel -lehdessä.

Pfizer ja Biontech ovat aiemmin kertoneet rokotteensa toimitusvaikeuksista. Nyt Poetting vakuuttaa, että yhtiöt pystyvät täyttämään EU:n kanssa tekemänsä sopimuksen täysimääräisenä myös vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Toimitukset alkavat hänen mukaansa nopeutua helmikuun puolivälissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut