AstraZeneca lupaa lisätä rokotetuotantoaan – Itävallassa iso koronarajoituksia vastustanut mielenosoitus

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla.

Terveydenhuollon työntekijät seisoivat täydessä suojavarustuksessa sairaalan ulkopuolella Hubein maakunnassa 29 tammikuuta. Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijat ovat vierailulla maakunnassa. Tutkijat vierailivat myös koronapandemian lähtöpisteenä pidetyllä torilla Wuhanissa Hubein maakunnassa.

25.1.2021 6:38 | Päivitetty 1.2.2021 8:51

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 25.–31.1. tammikuuta. Uusi 1. helmikuuta alkanut seuranta löytyy täältä.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 19.1.2021–24.1.2021 pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 31.1.

Von der Leyen: AstraZeneca lupaa lisätä rokotetuotantoaan

Kello 21.36: Lääkeyhtiö AstraZeneca lupaa toimittaa yhdeksän miljoonaa rokoteannosta lisää EU:lle vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana, kertoo EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä. Yhteensä yhtiö on siis luvannut toimittaa EU:lle alkuvuodesta 40 miljoonaa rokoteannosta.

Von der Leyenin mukaan toimitukset aloitetaan viikkoa aiemmin sovittua aiemmin, minkä lisäksi hän kertoo yhtiön lisäävän tuotantokapasiteettiaan Euroopassa.

Tuoreita koronalukuja maailmalta

Kello 18.24: Britanniassa on raportoitu 587 uutta koronakuolemaa ja noin 21 000 koronatartuntaa sunnuntaina. Maassa on nyt kuollut koronaan reilu 21 000 ihmistä. Maassa on annettu ensimmäinen koronarokotus tähän mennessä lähes yhdeksällä miljoonalle ihmiselle.

Italiassa on todettu sunnuntaina 11 252 uutta koronatartuntaa ja lauantaina 12 715 tartuntaa. Maassa raportoitiin tänään 237 uutta koronaan liittyvää kuolemaa.

Israel on rokottanut kolmasosan väestöstään. Maassa asuu yhdeksän miljoonaa ihmistä. Tahti on maailman maista nopein.

Vietnamissa on todettu 50 uutta koronatartuntaa sunnuntaina. Yhteensä tartuntoja on pandemian aikana maassa todettu 1817.

Venäjällä on sunnuntaina todettu 18359 uutta koronatapausta ja 485 uutta koronakuolemaa. Yhteensä maassa on kuollut koronaan 73 182 ihmistä.

Tuhannet protestoivat koronarajoituksia Wienissä

Kello 18.05: Itävallan Wienissä on nähty laajoja mielenosoituksia sunnuntaina maan kovia koronarajoituksia vastaan.

Paikallinen poliisi on estänyt useita viikonlopuksi suunniteltuja mielenosoituksia. Sunnuntaina pääkaupunkiin kerääntyi kuitenkin poliisin arvion mukaan 5000 mielenosoittajaa.

Osa sunnuntain mielenosoittajista osoitti tukeaan Itävallan vapauspuolueelle. Oppositiossa oleva puolue arvostellut rajoituksia ja puolueen johto on antanut ristiriitaisia lausuntoja esimerkiksi koronarokotteista.

Itävalta on ollut käytännössä suljettuna 26. tammikuuta lähtien pahentuneen koronatilanteen vuoksi.

Jyväskylä keskeyttää alaikäisten liikuntaharrastukset sekä sulkee kirjastot ja museot

Kello 15.56: Jyväskylä keskeyttää kaupungin omissa tiloissa alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastamisen. Asiasta päätti kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä. Lisäksi kaupungin museot ja kirjastot suljetaan. Päätökset ovat voimassa kaksi viikkoa 14. helmikuuta asti.

Kaupunki suosittelee koko kaupungin alueella laajaa etätyötä helmikuun ajan. Rajoitustoimien taustalla on kaupungissa todettujen koronatartuntojen nopea kasvu.

Jyväskylän kaupunginhallitus päätti tartuntatautilain nojalla sulkea yläkoulut viikoksi

Kello 13.14: Jyväskylän kaupunginhallitus on päättänyt sulkea 7.–9. luokkien opetuksen 1.–7. helmikuuta tartuntatautilain nojalla. Jyväskylässä yläkoululaiset ovat ensi viikon ajan etäopetuksessa. Etäopetus ei koske erityisen tuen tarpeessa olevia oppilaita.

Kaupunginhallitus perusteli päätöstä sillä, että tartunnat ja karanteenit kohdistuvat tällä hetkellä erityisesti yläkouluikäisiin oppilaisiin. Koronatilanteen pahentuessa tartuntariski kouluympäristössä kasvaa ja opetuksen järjestäjän sekä terveydenhuollon ohjeistamin toimin tartuntoja ei voida välttämättä estää.

Päätöksen taustalla on Jyväskylässä nopeasti kasvaneet tartuntamäärät, jotka kohdentuvat erityisesti lapsiin ja nuoriin.

THL: Suomessa on todettu 367 koronatartuntaa

Kello 12.06: Suomessa on varmistunut 367 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 1 336 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Viimeisen viikon aikana on puolestaan todettu 415 tartuntaa enemmän kuin edeltävän seitsemän päivän aikana.

Kaikkiaan Suomessa on todettu nyt 45 238 koronatartuntaa.

WHO:n tutkijat kävivät koronapandemian lähtöpisteenä pidetyllä torilla Wuhanissa

Kello 11.50: Kiinassa vierailevat Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijat kävivät sunnuntaina Wuhanissa Huananin torilla, jota pidetään yhtenä koronaviruspandemian alkupisteistä. Tori on ollut jo toista vuotta suljettuna.

Tutkijat eivät vastanneet toimittajien kysymyksiin, eikä mediaa päästetty tutkijoiden vanavedessä torille.

WHO:n tutkijoiden on tarkoitus Kiinan-matkansa aikana hankkia tietoja pandemian alkuvaiheista sekä siitä, miten virus siirtyi eläimistä ihmisiin. Sekä WHO:ta että Kiinaa on kritisoitu, koska tutkijat pääsivät maahan vasta nyt.

Kiinan viranomaiset ovat viime aikoina vähätelleet eläviä eläimiä myyneen Huananin torin merkitystä. Valtiollinen Global Times -lehti kirjoitti sunnuntaina, että virus olisi voinut mahdollisesti saapua Wuhaniin kaupunkiin tuotujen pakastetuotteiden mukana.

Jyväskylä on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen

Kello 11.35: Jyväskylän koronatilanne heikkenee nopeaa vauhtia, kertoo Jyväskylän kaupunki tiedotteessaan. Lauantaina karanteeniin tai eristykseen asetettiin jälleen yli 500 ihmistä. Jo aiemmin kuluneella viikolla karanteeniin on asetettu yli 1000 ihmistä.

Jyväskylä katsoo siirtyneensä taudin leviämisvaiheeseen, sillä terveydenhuollon kantokyky on vaarantumassa. Kaupunki kertoo, että terveydenhuollon jäljitystyö on tällä hetkellä erittäin ruuhkautunut ja karanteenien asettaminen on vaarassa hidastua. Jäljitystyön vahvistaminen tarkoittaa sitä, että terveydenhuollon peruspalveluita joudutaan alas.

Karanteeneja kohdistuu tällä hetkellä yli 10 koululle. Altistumisen alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnassa ovat olleet laajoja.

– Tartuntoja ilmenee nyt jatkuvasti eri puolilla Jyväskylää ja tartuntojen määrä jatkaa voimakasta kasvua asetettujen karanteenien ulkopuolella, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo Jyvskylän kaupungin tiedotteessa.

Kaupunki valmistautuu ottamaan käyttöön leviämisvaiheen voimakkaat rajoitukset vielä tämän päivän aikana.

Taysin kahdella osastolla on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa

Kello 09.57: Taysin keskussairaalan ja Hatanpään osastoilla levinneen koronaepidemian takia tehdyissä uusintaseulonnoissa on löytynyt kahdeksan uutta koronatartuntaa. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (PSHP) kertoo asiasta tiedotteessa.

Lue lisää: Taysin kahdella osastolla on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa – johtajaylilääkäri: ”Sairaalassa olevien koronapotilaiden kokonaismäärä on pysynyt samalla tasolla”

Pirkanmaalla on todettu 36 koronavirustartuntaa

Kello 09.40: Pirkanmaalla on todettu 36 koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Fimlab analysoi 1 023 näytettä.

Tartuntamäärä on kuluvan viikon korkein päiväkohtainen lukema. Lauantaina Tays kertoi 26 uudesta tartunnasta.

Kaikkiaan tartuntoja on Pirkanmaalla vahvistettu 2 365.

Yhdysvaltain hallinto alkaa julkaista osavaltioiden koronatietoja

Kello 09.20: Yhdysvalloissa liittovaltion hallinto alkaa julkistaa kaikki viikoittaiset, jokaista osavaltiota koskevat koronatilastot ja ohjeet, kertoo uutiskanava CNN.

Tilastoja ja ohjeita on lähetetty osavaltioille jo heinäkuusta lähtien, mutta presidentti Donald Trumpin hallinto kieltäytyi julkistamasta niitä.

– Lisätäksemme läpinäkyvyyttä alamme julkaista viikoittain covid-19 -raportteja, jotka aikaisemmin olivat vain osavaltioiden viranomaisten saatavilla. Täältä voit katsoa, mikä oman osavaltiosi tilanne on, kirjoitti presidentti Joe Bidenin koronatoimia koordinoiva ryhmä Twitterissä viitaten HealthData.gov -sivustoon, josta raportit löytyvät.

Raporttien mukaan eniten uusia koronatartuntoja sataatuhatta asukasta kohti rekisteröitiin viime viikolla Arizonassa, missä tilastoitiin myös eniten sairaalahoitoon joutuneita ja viruksesta johtuvia kuolemantapauksia.

Eniten positiivisia koronatestituloksia suhteessa tehtyihin testeihin rekisteröitiin puolestaan Oklahomassa.

Saksa uhkaa lääkeyhtiöitä oikeustoimilla koronarokotteiden toimitusviivästysten vuoksi

Kello 08.54: Saksan hallitus on uhannut lääkeyhtiöitä oikeustoimilla, koska koronarokotteita ei ole onnistuttu toimittamaan Euroopan unioniin aikataulujen mukaisesti.

Saksan talousministeri Peter Altmaier kertoi saksalaislehti Die Weltille, että oikeudellisista seurauksista tulee tehdä päätös, jos lääkeyhtiöt eivät kunnioita sitoumuksiaan. Altmaier painotti Weltille, etteivät yhtiöt voi nostaa toista maata EU:n edelle.

EU:n ja brittiläis-ruotsalaisen lääkejätti AstraZenecan välillä on ollut jännitteitä yhtiön ilmoitettua, ettei se pysty toimittamaan heti niin paljoa rokotteita EU-maihin kuin mitä alun perin oli arvioitu.

Unioni on syyttänyt yhtiötä Britannian suosimisesta EU:n kustannuksella.

Koronankieltäjät onnistuivat häiritsemään rokotuksia Los Angelesissa

Kello 08.50: Los Angelesissa mielenosoittajat saivat keskeytettyä koronavirusrokotukset lauantaina noin tunniksi, kertoi maan media. Baseball-stadionilla sijaitseva rokotuskeskus kuuluu Yhdysvaltain suurimpiin.

Paikalla oli noin kolmisenkymmentä koronarajoituksia ja rokotteita vastustavaa henkilöä. Los Angelesin poliisin mukaan kaikki suunnitellut rokotukset saatiin kuitenkin tehtyä.

Yhdysvaltain tuore presidentti Joe Biden on asettanut tavoitteeksi sadan miljoonan ihmisen rokottamisen hallintonsa sadan ensimmäisen päivän aikana. Rokottaminen on kuitenkin lähtenyt liikkeelle hitaasti, koska rokotteita ei ole riittävästi. Esimerkiksi Los Angelesin piirikunnassa rokotetaan vain terveydenhuollon henkilöstöä ja yli 65-vuotiaita.

Lauantai 30.1.

Jyväskylässä raportoitu 53 uutta koronatartuntaa

Kello 19.58: Jyväskylässä on tänään raportoitu 53 uutta koronavirustartuntaa, kertoo kaupunki tiedotteessa. Uusia tartuntoja on todettu erityisesti kouluissa ja nuorten harrastustoiminnassa.

Tartuntojen ja altistumisten vuoksi on tänään asetettu karanteeniin yhteensä 76 Kilpisen ja Mankolan yhtenäiskoulujen oppilasta.

Koronatartuntojen määrä Jyväskylässä on ollut huolestuttavassa kasvussa. Kaupungissa on todettu tällä viikolla jo yhteensä 208 tartuntaa. Karanteenissa on yli tuhat ihmistä, kertoi kaupunki aiemmin.

Tänään Jyväskylän alueella on tehty yhteensä 445 koronatestiä. Eilen kaupunki tiedotti, että tieto mahdollisista koronaviruksen muunnostartunnoista saadaan ensi viikon alussa.

Lähes sata ihmistä karanteeniin Pohjois-Satakunnassa

Kello 19.50: Pohjois-Satakunnan alueella on asetettu karanteeniin 98 ihmistä koronaviruksen joukkoaltistumisen vuoksi. Kuluvalla viikolla Karviassa todettiin koronan joukkoaltistuminen metallialan yrityksessä.

Sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Margit Seppälä kertoo, että Karviassa tartuntoja on todettu 14 ja kuntayhtymän muissa kunnissa 6 tartuntaa. Tartunnat ovat peräisin yhdestä tartuntaketjusta, ketjuja on selvitetty yhdessä yrityksen johdon kanssa. Sairastuneet ovat kotieristyksessä ja altistuneet asetettu karanteeniin.

– Jatkotartuntoja on todettu Karvian koulun eskarissa, metalli- ja puutarha-alan yrityksissä sekä Jämijärven keskuskoulussa. Tartunnanjäljittäjät ottavat henkilökohtaisesti yhteyttä kaikkiin altistuneisiin viikonlopun aikana, sanoo Seppälä.

Jämsän lukio siirtyy etäopetukseen

Kello 18.50: Jämsän lukiossa on todettu koronatartunta henkilökunnan jäsenellä. Jämsän lukio siirtyy etäopetukseen maanantaista 1. helmikuuta alkaen 14 vuorokauden ajaksi.

Altistuneiden määrästä ei ole vielä tietoa. Kaupungin koronajäljittäjät ovat aloittaneet altistuneiden jäljittämisen. Etäopetukseen siirrytään varotoimenpiteenä ja terveysviranomaisten suosituksesta, kaupunki kertoo tiedotteessa.

Lukion tiloissa 25. tammikuuta lähtien olleiden kehotetaan hakeutumaan koronatestiin vähäistenkin oireiden jälkeen.

Jämsän lukiossa on opiskelijoita 241 ja henkilöstöä 20.

Kymenlaaksossa liikkeellä rokotehuijari

Kello 18.43: Kymenlaaksossa sijaitsevalla Virolahdella on liikkunut lauantaina nainen kauppaamassa "koronavirusrokotteita" ovelta ovelle, kertoo Kaakkois-Suomen poliisi Twitterissä.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Kymsote kertoo poliisin mukaan, että oikeat koronarokotteet tulevat ainoastaan Kymsoten rokotuspisteiden kautta.

WHO kritisoi EU:ta "rokotenationalismista"

Kello 18.39: Maailman terveysjärjestö WHO kritisoi Euroopan unionia "rokotenationalismista", koska EU haluaa rajoittaa rokotetoimituksia unionin ulkopuolelle. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradio BBC.

WHO:n mukaan EU:n ilmoittamat toimet voivat pitkittää pandemiaa ja siitä toipumista. WHO:n varajohtaja Mariangela Simao luonnehtii EU:n suunnitelmia "hyvin huolestuttavaksi trendiksi".

Myös pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi aiemmin Maailman talousfoorumin kokouksessa Davosissa, että rokotteiden hamstraaminen on "katastrofaalinen moraalinen epäonnistuminen", joka voi lisätä globaalia epätasa-arvoisuutta.

EU ilmoitti perjantaina aloittavansa lauantaina koronarokotteiden mahdolliset vientirajoitukset. Alkuperäisen suunnitelman mukaan koronarokotetuottajien pitäisi jatkossa saada lupa jäsenmaalta ja komissiolta rokotteiden viennille.

Komissio on kieltäytynyt kutsumasta vientiluvan vaatimista vientikielloksi, vaan on painottanut sen lisäävän läpinäkyvyyttä.

EU:n suunnitelmat rokotetoimitusten rajoittamisesta tuomittiin heti Britanniassa, joka tuomitsi päätöksen brexit-sopimuksen vastaisena. Myös Irlanti vastusti EU:n suunnitelmia.

EU muutti tämän jälkeen osittain suunnitelmiaan. Komissio julkaisi perjantaina tiedotteen suunnitelmistaan, jossa se vakuutti, ettei Irlannin ja Pohjois-Irlannin protokollaan kajottaisi vientirajoituspäätösten viimeistelemisen yhteydessä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi twiitissään keskustelleensa Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa. Keskustelussa sovittiin von der Leyenin mukaan periaatteesta, jonka mukaan rokotevientirajoituksia ei tule asettaa yrityksille, jotka täyttävät sopimusvelvoitteita.

Itävallan hiihtokeskuksien koronasääntöjä kiertäneille tuhdit sakot

Kello 15.17: Satakunta Itävallan hiihtokeskuksiin luvatta tullutta nuorta ulkomaalaisturistia on saamassa yli 2 000 euron sakot kukin koronarajoitusten kiertämisestä, kertoo brittilehti Guardian.

Sakotettavien joukossa oli muun muassa tanskalaisia, ruotsalaisia ja brittejä. Suomalaisia ei tiettävästi ollut mukana.

Osa St Antonin hiihtokeskukseen tulleista nuorista oli ilmeisesti saanut yösijan hotellissa valehtelemalla olevansa työnhaussa. Hotellimajoitusta saa tarjota vain liikematkalaisille.

Hiihtokeskukset ovat saaneet pitää hissit ja rinteet auki, mutta majoitusta ei saa tarjota. Sääntöihin on kuitenkin jäänyt porsaanreikä, joka sallii muu muassa laskettelunopettajien koulutuksen ja majoittamisen koronasulun aikana. Kurssit ovat poikineet useita tartuntaryppäitä.

Itävallassa on menossa jo kolmas laaja koronasulku sitten pandemian alun. Esimerkiksi kaikki ei-välttämättömät liikkeet ovat olleet suljettuina tapaninpäivästä saakka.

Itävallassa on rekisteröity runsaat 7 700 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuollutta. Maassa on vajaat yhdeksän miljoonaa asukasta.

THL: Koronarokotteen on saanut nyt reilut 144 500 ihmistä

Kello 14.08: Suomessa koronavirusrokotteen on saanut nyt 144 520 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku on kasvanut eilisestä 6 969:llä.

Toisen rokoteannoksen on saanut nyt 17 757 ihmistä, kun vielä eilen luku oli 14 239. Kaikkiaan annoksia on nyt annettu 162 277 kappaletta.

Presidentti Halonen Ylellea: Jos haluamme matkustaa edes suhteellisen vapaasti, meidän pitää saada rekisteröintijärjestelmä koronatesteistä ja rokotuksista

Kello 13.05: Kuntavaalit pitäisi presidentti Tarja Halosen mielestä järjestää näillä näkymin alkuperäisen aikataulun mukaan koronatilanteesta huolimatta. Hän kommentoi asiaa ollessaan Ylen Ykkösaamun vieraana. Kuntavaalit on määrä järjestää huhtikuun puolivälissä.

– Minusta meillä on sellainen aika velvoittava traditio Suomessa, että meitä eivät pidätä kapinat, sodat tai mitkään muutkaan. Koronasta riippumatta luultavasti pystymme pitämään vaalit, Halonen sanoi.

Halonen kertoi, ettei ole itse vielä saanut koronarokotusta, mutta aikoo puolisonsa kanssa ottaa rokotuksen, kun aika koittaa.

Halonen edustaa Suomea Maailman terveysjärjestön WHO:n koolle kutsumassa eurooppalaisessa komissiossa.

Jos matkustusta halutaan helpottaa esimerkiksi Euroopan sisällä, tarpeen on Halosen mukaan rekisteröintijärjestelmä, jossa on ajantasaista tietoa luotettavista testeistä ja rokotuksista.

Kahdella Taysin osastolla ei ole todettu uusia tartuntoja

Kello 12.50: Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiedottaa Twitterissä, että Taysin omien osastojen epidemioista ei ole tänään ilmennyt uutisoitavaa.

Yhteensä tartuntoja oli perjantaihin mennessä vahvistettu kahdella osastolla 16.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoi Taysin syöpätautien osastolla (RS2) ja Tays Hatanpään neurologisella kuntoutusosastolla (HNE2) vahvistetuista tartunnoista ensimmäisen kerran keskiviikkona.

Lue lisää: Hatanpään sairaalassa vahvistettu yksi uusi koronatartunta – seulonnat jatkuvat

Norjassa puretaan ensi viikolla koronarajoituksia

Kello 12.23: Norjassa on määrä purkaa maan pääkaupungin Oslon ja sen ympäristön tiukkoja koronarajoituksia keskiviikosta lukien, kertoo maan terveysministeri Bent Höie. Oslon seudulla otettiin käyttöön erittäin tiukat koronarajoitukset uusien, entistä tarttuvampien virusmuunnosten myötä.

– Tartuntojen määrä Norjassa laskee koko ajan, minkä lisäksi meillä on nyt parempi käsitys epidemiasta ja sen levinneisyydestä, ministeri perusteli.

Keskiviikkona muun muassa kaikki sellaiset kaupat, jotka eivät sijaitse ostoskeskuksissa, voivat avata ovensa. Sama koskee myös ravintoloita, jotka eivät kuitenkaan saa tarjoilla alkoholia. Koulut palaavat alueella niin ikään vähitellen lähiopetukseen.

THL: Suomessa on todettu 469 uutta koronatartuntaa

Kello 12.22: Suomessa on varmistunut 469 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu 1 273 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden viimeisen kahden viikon ajalta on koko maassa nyt 81,9. Suurin ilmaantuvuusluku on edelleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, 136,7.

Koko epidemian aikana Suomessa on todettu 44 871 tartuntaa. Eilen THL kertoi, että Suomessa on raportoitu seitsemän uutta koronaan liittyvää kuolemaa, minkä myötä virukseen liittyviä kuolemia on raportoitu epidemian aikana yhteensä 671. Sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi oli 126 ihmistä, joista tehohoidossa oli 20.

Koronavirusrokotteen oli eilisten tietojen mukaan saanut Suomessa yhteensä 137 551 ihmistä. Toisen rokoteannoksen oli saanut 14 239 ihmistä.

Yhdysvalloissa tulee voimaan maskipakko kaikessa julkisessa liikenteessä

Kello 11.20: Yhdysvalloissa kasvomaskin käytöstä tulee pakollista kaikessa julkisessa liikenteessä maanantai-illasta lukien, kertoo uutiskanava CNN.

Maskin käyttämättä jättämisestä ei alkuvaiheessa rangaista, mutta Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen mukaan tottelemattomuudesta voidaan tulevaisuudessa tehdä rangaistavaa, jos maskipakosta lipsutaan.

Maskipakko koskee myös takseja ja kyytijakopalveluita.

Yhdysvaltain tuore presidentti Joe Biden allekirjoitti heti virkakautensa aluksi asetuksen, jonka myötä kaikkiin liittovaltion rakennuksiin ja osavaltioiden väliseen liikenteeseen tuli maskipakko. Samalla hän haastoi amerikkalaiset käyttämään maskia sadan päivän ajan, jotta valtoimenaan riehuva koronaviruspandemia saataisiin aisoihin.

Pirkanmaalla on todettu 26 uutta koronavirustartuntaa

Kello 09.15: Pirkanmaalla on todettu 26 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Fimlab tutki perjantaina alueella 1 861 koronanäytettä. Tartuntamäärä on kuluvan viikon korkein päiväkohtainen lukema.

Tays kertoo Twitterissä saavansa tietoa virusmuunnoksista pääsääntöisesti vain arkisin.

Yhteensä tartuntoja on epidemian aikana vahvistettu Pirkanmaalla 2 329.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 26 uutta koronavirustartuntaa

WHO:n tutkijat tutustuivat Wuhanin koronavirussairaalaan

Kello 9.14: YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijat vierailivat lauantaina Wuhanissa Jinyintanin sairaalassa, minne ensimmäiset koronaviruspotilaat tuotiin runsas vuosi sitten.

WHO:n tutkijoiden on tarkoitus Kiinan-matkansa aikana hankkia tietoja pandemian alkuvaiheista sekä siitä, miten virus siirtyi eläimistä ihmisiin. Sekä WHO:ta että Kiinaa on kritisoitu siitä, että tutkijat pääsivät maahan vasta nyt.

Kiina varoitti kuluneella viikolla Yhdysvaltoja politisoimasta tutkimuksia sen jälkeen kun Yhdysvaltain viranomaiset olivat vaatineet ”perinpohjaista ja selkeää” tutkimusta.

Tutkijoiden on tarkoitus vielä käydä muun muassa torilla, josta ensimmäisen virusryppään uskotaan saaneen alkunsa sekä useissa kiinalaisissa tutkimuslaitoksissa.

Keskuskauppakamari: Suomen vienti yhä vaikeuksissa, mutta pahin lasku ehkä ohi

Kello 08.51: Suomen vienti on yhä jäljessä ajasta ennen koronapandemiaa, mutta pahin lasku näyttää olevan ohi, kertoo Keskuskauppakamari. Kauppakamarin tuoreiden vientiasiakirjatilastojen perusteella Suomen vienti laski joulukuussa enää kolme prosenttia.

Vielä keväällä koronarajoitusten iskiessä päälle Suomessa ja maailmalla vienti sukelsi pahimmillaan yli 20 prosenttia, mutta loppuvuoden aikana tilanne alkoi tasapainottua, sanoo tiedotteessa Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori.

EU muutti päätöstään rajoittaa koronarokotteen vientiä unionin ulkopuolelle

Kello 07.45: Euroopan unioni on muuttanut osittain suunnitelmaansa ottaa käyttöön järjestelmä, joka tietyissä tapauksissa voisi tarjota jäsenmaille mahdollisuuden estää koronarokoteannosten vientiä unionin ulkopuolelle, kertovat muun muassa BBC, uutistoimisto AP ja Bloomberg.

Britannia tuomitsi päätöksen myöhään perjantaina brexit-sopimuksen vastaisena.

Rajoitustoimiin ryhtymisen alla unioni on kiistellyt ruotsalais-brittiläisen AstraZenecan kanssa rokotetoimituksista. Lääkeyhtiö ilmoitti, ettei se pysty toimittamaan heti niin paljoa rokotteita EU-maihin kuin mitä alun perin oli arvioitu.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen moitti perjantaina lääkeyhtiötä sen lupaamien rokotetoimitusten viivästymisestä ja sanoi, ettei yhtiö ole voinut antaa järkevää selitystä viivästyksille.

Perjantai 29.1.

Ranska sulkee rajansa EU:n ulkopuolisilta matkaajilta

Kello 22.47: Ranskassa pääministeri Jean Castex kertoo, että Ranska sulkee rajansa EU:n ulkopuolisilta matkaajilta. Sunnuntaista lähtien EU:n ulkopuolisista maista sallitaan van välttämätön matkailu maahan.

Tarkoituksena on estää uusien koronavirusmuunnoksien leviäminen.

Castex ei kuitenkaan julistanut uutta laajaa koronasulkua, vaikka näin oli etukäteen odotettu.

Myös Saksa on kertonut kieltävänsä huomisesta lähtien maahan matkustamisen koronavirusmuunnoksen runtelemista maista.

Norjan rajoilla taas astui viime yönä voimaan tiukka maahantulokielto. Norjaan pääsevät vain ne ulkomaalaiset, joilla on pysyvä asuinpaikka Norjassa tai muu painava syy tulla maahan.

Saksa pysyy kannassaan: Ei suosita Astra Zenecan rokotetta yli 65-vuotiaille

Kello 21.59: Saksassa rokotekomissio ilmoitti perjantaina pysyvänsä kannassaan, jonka mukaan Astra Zenecan rokotetta ei suositella yli 65-vuotiaille.

Maan rokoteasiantuntijat ilmoittivat kantansa rokotteeseen jo eilisen aikana, mutta terveysministeri Jens Spahnin mukaan Saksan rokotekomissio halusi vielä kuulla Euroopan lääkeviraston perjantaina julkaiseman suosituspäätöksen ennen kuin maa tekee oman suosituksensa

Saksan rokoteasiantuntijoiden mukaan Astra Zenecan rokotteen tehosta yli 65-vuotiailla ei ole saatavissa riittävästi tietoa.

– Johtuen tällä hetkellä saatavilla olevasta datasta, Astra Zenecan rokotetta suositellaan vain 18–64-vuotiaille. Syy tähän on se, että sen tehosta yli 65-vuotiailla ei ole saatavilla riittävästi tietoa, Saksan rokotekomissio lausui perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Astra Zeneca lääkeyhtiön mukaan viimeisimmät tutkimukset ovat osoittaneet, että rokote on tehokas myös yli 65-vuotiaille. Myös Euroopan lääkevirasto on suosittanut rokotteen myyntilupaa kaikille yli18-vuotiaille aikuisille.

Ranskan Macron kyseenalaisti Astra Zenecan tehon yli 65-vuotiailla: ”Pseudotieteellistä”

Kello 21.36: Ranskan presidentti Emmanuel Macron arvioi, että lääkeyritys Astra Zenecan koronarokote ei ole tehokas yli 65-vuotiailla.

Macronin mukaan todisteet tehosta ovat "pseudotieteellisiä". Hänen mukaansa alustavat tulokset eivät anna lupaavia tuloksia rokotteen tehosta 60–65-vuotiailla.

Macron sanoi kuitenkin odottavansa EU:n ja Ranskan omien viranomaisten arviota rokotteen tehosta. Hän antoi lausuntonsa pari tuntia ennen kuin Euroopan lääkevirasto (EMA) oli suositellut rokotteen myyntilupaa kaikille yli 18-vuotiaille.

Saksa ja Norja tiukentavat matkustusrajoituksia maailmalla leviävien virusmuunnoksien vuoksi

Kello 20.38: Maailmalla on todettu tähän mennessä yli 101,6 miljoonaa koronavirustartuntaa ja lähes 2,2 miljoonaa virukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Johns Hopkinsin yliopisto. Nyt uudenlaista uhkaa aiheuttavat leviävät virusmuunnokset.

Muun muassa Saksa kieltää lauantaina maahan matkustamisen koronavirusmuunnoksen runtelemista maista, kertoo maan hallitus. Rajoituksilla halutaan ehkäistä tartuntojen lisääntyminen.

Rajoitukset kestävät helmikuun puoliväliin saakka. Hallitus perustelee päätöstä saksalaisten turvaamisella ja virusmuunnosten nopean leviämisen rajoittamisella.

Myös Norjan koronatoimia on tiukennettu viime aikoina, kun tarttuvampi koronaviruksen brittimuunnos on levinnyt Oslon seudulla. Norjan rajoilla astui perjantain vastaisena yönä voimaan tiukka maahantulokielto.

Terveysministeri Bent Höien mukaan toimilla halutaan estää, että uuden muunnoksen aiheuttamat tartunnat ryöstäytyvät käsistä, kuten on käynyt esimerkiksi Irlannissa.

EU-komissio hyväksyi Astra Zenecan rokotteen myyntiluvan

Kello 20.35: EU-komissio hyväksyi Astra Zenecan rokotteen myyntiluvan perjantaina illalla. Asiasta twiittasi myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Laaja korona-altistuminen Karviassa

Kello 20.15: Pohjois-Satakunnassa sijaitsvassa Karviassa on torstaina saatu tieto uudesta korona-altistuksesta, jonka selvitys- ja jäljitystyö on aloitettu perjantaina. Altistuminen on tapahtunut metallialan yrityksessä.

Ylä-Satakunnan haastatteleman ylilääkäri ja tartuntatautilääkäri Margit Seppälän mukaan altistumisia on runsaasti ja jatkotartunnat todennäköisiä.

Karvia kärsi viime vuoden lopulla voimakkaasta koronatartuntaketjusta, joka oli peräisin Parkanosta.

Tays kertoi jälleen uusia paikoista Tampereella, joissa on voinut altistua koronalle

Kello 19.46: Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan seuraavissa paikoissa Tampereella on voinut altistua koronalle:

Pub Tesoman Pikkuinen 23.1. klo 16–18 ja 24.1. klo 18–22.

Kolmenkulman ABC 27.1 ja 28.1. klo 21–23.

Kalkun K-Market 28.1. klo 16–17.

Osuusravintola Oksa Koivistonkylä 20.–22.1. ja 25.–27.1. päivittäin klo 12–13.

Kyröskosken koulussa Hämeenkyrössä on todettu yksi koronatartunta – altistuneita on 24

Kello 19.30: Hämeenkyrössä Kyröskosken koulussa olleella henkilöllä on todettu koronatartunta. Altistuneita on yhteensä 24. Altistuneiden joukossa on sekä oppilaita että opettajia.t

Hämeenkyrön kunta kertoo asiasta tiedotteessa.

Kyröskosken koskevien altistuneiden karanteeni tulee kestämään perjantai-illasta alkaen sunnuntaihin 7.2.2021 asti.

Terveydenhuollosta soitetaan jokaisen altistuneen oppilaan vanhemmalle. Asiasta on lähtenyt myös Wilma-viesti.

Tämän hetken tietojen perusteella ei karanteeniin asetettujen oppilaiden osalta koulunkäynti jatkuu normaalisti.

Hämeenkyrön kunta muistuttaa tiedotteessa, että kaikkien, joilla on lieviäkin infektio-oireita, tulee hakeutua koronavirustestiin. Oireisena ei pidä käydä koulussa, töissä, kaupassa tai harrastuksissa ilman testissä käymistä ennen kuin on saanut negatiivisen testituloksen. Tämä koskee myös aikuisia.

Johnson & Johnsonin ”yhden pistoksen rokote” teholtaan vähintään 66 prosenttia

Kello 18.15: Johnson & Johnsonin kehittämän koronavirusrokotteen teho on vähintään 66 prosenttia, selviää tuoreista tutkimustuloksista. Yhdysvalloissa teho on ollut jopa 72 prosenttia. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Johnson & Johnsonin rokote toimii yhdellä pistoksella toisin kuin muut tähän mennessä hyväksytyt rokotteet. Rokotteen kerrotaan myös säilyvän kuukausia jääkaapissa, mikä helpottaa jakelua.

Yhtiön rokote perustuu samantapaiseen tekniikkaan kuin Astra Zenecan rokote ja venäläinen Sputnik. Koronaviruksen piikkiproteiinin valmistusohjeet kuljetetaan adenoviruksen mukana ihmisen soluihin, jolloin solut alkavat tuottaa piikkiproteiinia. Kun immuunijärjestelmä huomaa piikkiproteiinin, se virittää vasta-aineita ja puolustussoluja piikkien torjumiseksi.

Reutersin mukaan yhtiön rokotteen 66 prosentin teho saatiin tulokseksi tutkimuksista, joita on tehty kolmella mantereella ja useilla virusmuunnoksilla.

Johnson & Johnson -lääkeyhtiön edustaja Mathai Mammen kertoo Reutersin mukaan, että lääkeyhtiö aikoo ensi viikolla jättää lupahakemuksen Yhdysvalloissa. Pian sen jälkeen yhtiö aikoo jättää myyntilupahakemuksen Euroopan unionille ja muille maille.

Venäjä: Sputnik V -rokotteesta yhtenä annoksena annettava versio

Kello 18.07: Venäjä aikoo julkistaa helmikuussa "kevytversion" koronavirusrokote Sputnik V:stä. Uusi rokote annetaan kerta-annoksena. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters rokotteen Twitter-viestin perusteella.

Yhtenä annoksena annettava rokote voisi Venäjän mukaan tarjota väliaikaisen ratkaisun maille, joissa on todettu paljon koronavirustartuntoja.

Euroopan lääkevirasto (EMA) hyväksyi Astra Zenecan rokotteen

Kello 17.20: Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittaa ehdollisen myyntiluvan myöntämistä brittiläis-ruotsalaisen lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteelle. Suositus koskee yli 18-vuotiaita.

Seuraavaksi asia siirtyy EU-komissiolle, jonka käsissä myyntiluvan myöntäminen on.

Kyseessä on kolmas koronarokote, jolle EMA on suosittanut myyntilupaa. Aiemmin myyntiluvan ovat saaneet EU:ssa Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet.

Lue lisää: Euroopan lääkevirasto antoi myyntiluvan Astra Zenecan koronarokotteelle – Suositus rokotteesta tuli kaikille yli 18-vuotiaille

THL:n Nohynek: Odotamme EMAn päätöstä ja sitten keskustelemme, kuinka Suomi siihen suhtautuu

Kello 16.39: Jos lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä koronarokotetta ei voida antaa yli 65-vuotiaille, hidastaisi se ilman muuta Suomen rokotusohjelman noudattamista, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Nohynekin mukaan aikataulu, jolla Suomen aikuisväestö saadaan rokotettua koronavirusta vastaan, riippuu Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteesta ja sen toimituksista.

Euroopan lääkeviraston (EMA) odotetaan tänään kertovan, millaisiin tuloksiin se on päätynyt käsitellessään Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen myyntilupahakemusta.

Nohynekin mukaan Suomen kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä kokoontuu ensi viikolla keskustelemaan lääkeviraston päätöksestä ja Suomeen tulevista rokoteannoksista.

– Odotamme nyt EMAn myyntilupapäätöstä ja sitten keskustelemme siitä, miten Suomi suhtautuu siihen. Yleensä pyritään käyttämään rokotteita myyntiluvan mukaisesti, se on se lähtökohta. Mutta toisaalta tiedetään, että Astra Zenecan rokotetta käytetään jo Britanniassa kaiken ikäisille.

Lääkeyhtiö Novartis avuksi Pfizer-Biontechin koronavirusrokotteen tuottamiseen

Kello 16.25: Sveitsiläinen lääkeyritys Novartis kertoo ryhtyvänsä auttamaan lääkeyhtiö Pfizer-Biontechia koronavirusrokotteen tuottamisessa.

Sopimuksen mukaan Novartis ottaa rokotteen aktiivista ainesosaa ja täyttää sen antiseptisiin injektiopulloihin. Sen jälkeen rokoteannokset toimitetaan takaisin Pfizer-Biontechille, joka huolehtii rokotteen jakelusta terveydenhuollon ammattilaisille.

Tampereella Hatanpään sairaalassa vahvistettu yksi uusi koronatartunta

Kello 16.16: Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin Hatanpään neurologisella kuntoutusosastolla (HNE2) on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Positiivisen näytteen antanut potilas on jo päässyt kotiin Hatanpään neurologiselta kuntoutusosastolta, eikä enää ole hoidettavana osastolla.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoi Taysin syöpätautien osastolla (RS2) ja Tays Hatanpään neurologisella kuntoutusosastolla (HNE2) vahvistetuista tartunnoista ensimmäisen kerran keskiviikkona.

Yhteensä tartuntoja on vahvistettu kahdella osastolla 16. Osastojen tartunnat kytkeytyvät toisiinsa.

Lue lisää: Hatanpään sairaalassa vahvistettu yksi uusi koronatartunta – seulonnat jatkuvat

Rokottaminen laitettiin katkolle Kangasalla ja Pälkäneellä

Kello 16.05: Ongelmat koronarokotteiden saatavuudessa jatkuvat edelleen Kangasalla ja Pälkäneellä, Kangasalan kaupungista tiedotetaan.

Tiedotteen mukaan kaikki jo ensimmäisen rokoteannoksen saaneet henkilöt saavat toisen annoksen suunnitellusti.

Huonon rokotesaatavuuden vuoksi rokotteiden riittävyys tuottaa vaikeuksia vähintään helmikuun ajan. Rokottamista päästään jatkamaan Kangasalla ja Pälkäneellä arviolta vasta maaliskuussa. Seuraavana rokotusvuorossa ovat 80 vuotta täyttäneet ja vanhemmat asukkaat ja heidän omaishoitajansa sekä kotihoidon henkilökunta ja asiakkaat.

Kangasalan ja Pälkäneen asukkaille avataan maanantaina 1. helmikuuta koronarokoteasioihin keskittynyt neuvontapuhelin. Puhelimeen voi soittaa arkisin kello 8–12. Puhelinnumero on 03 5655 4039.

Tällä hetkellä rokotuksiin ei pysty varaamaan aikoja verkossa eikä puhelimitse. Tiedotteen mukaan Kangasala ja Pälkäne ilmoittavat, kun ajanvaraus rokotuksiin käynnistyy uudelleen.

Euroopan lääkevirasto päättää tänään Astra Zenecan koronarokotteen myyntiluvasta

Kello 15.31: Euroopan lääkeviraston (EMA) on määrä päättää perjantaina siitä, suositteleeko se myyntiluvan myöntämistä Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämälle koronarokotteelle. Euroopan komissio päättää lopullisesti myyntiluvan myöntämisestä.

Kun myyntilupa myönnettiin viimeksi loppiaisena Modernan rokotteelle, EU-komissio antoi luvan samana iltana kun EMA oli antanut suosituksensa.

Lääkeyhtiö Astra Zeneca ja EU ovat väitelleet kiivaasti sovittujen toimitusten ehdoista. Astra Zeneca kertoi viikko sitten, että se toimittaa odotettua pienempiä rokote-eriä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Komissio julkisti Astra Zenecan kanssa solmitun sopimuksen

Kello 13.45: EU-komissio on julkistanut lääkeyhtiö Astra Zenecan kanssa rokotetoimituksista allekirjoitetun sopimuksen. 40 sivun mittaisesta sopimustekstistä on peitetty liikesalaisuuksiksi katsotut kohdat.

Komissio kiittää yhtiön sitoutumista laajempaan avoimuuteen roolistaan unionin jäsenmaiden rokotekampanjoiden etenemisessä ja sanoo toivovansa, että jatkossa kaikki rokoteostoja koskevat sopimukset voidaan julkistaa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen moitti aiemmin tänään lääkeyhtiötä sen lupaamien rokotetoimitusten viivästymisestä ja sanoi, ettei yhtiö ole voinut antaa järkevää selitystä viivästyksille.

Rokotteita alkaa tulla helmikuussa enemmän

Kello 13.32: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomeen alkaa saapua viikosta 6 alkaen enemmän rokotteita. THL:n verkkosivullaan julkistama arvio on, että 8. helmikuuta alkavalla viikolla tulisi 103 000 rokoteannosta. Viikolla 7 tulisi 120 000, viikolla 8 105 000 ja viikolla 9 jo 170 000 annosta. Tuolloin Suomeen olisi tullut yhteensä 780 000 annosta rokotetta.

Tähän mennessä maahan on saapunut 233 000 rokoteannosta, ja kun asiakkaat tarvitsevat kaksi pistosta, määrä riittää puolet vähemmälle eli 116 500 rokotettavalle.

Vielä ensi viikolla toimitusmäärä on selvästi pienempi eli arviolta 48 000 annosta.

Suomessa 7 uutta kuolemantapausta

Kello 13.24: Suomessa raportoitiin perjantaina 7 uutta kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Taysin erityisvastuualueella ei olut yhtänä uuta tapausta. kokonaismäärä on nyt 671.

Sairaalahoidossa on nyt 126 potilasta. Tehohoidossa on 20. Määrä on laskenut kahdella.

Taysin alueella hoidetaan 15:tä potilasta. Määrä on laskenut kahdella. Teholla on edelleen yksi.

Ylöjärvi sulkee koronarokotusten ajanvarauksen

Kello 13.20: Ylöjärvi sulkee koronarokotusten ajanvarauksen 28. helmikuuta asti. Rokotusvuorossa olevat yli 80-vuotiaat eivät siis voi varata uusia aikoja ennen maaliskuuta.

Sulkupäätös johtuu rokotteiden saatavuusongelmista, Ylöjärven kaupunki kertoo tiedotteessaan. Pirkanmaalle on saatu koronarokotteita ennakoitua vähemmän, mikä vaikuttaa rokotusaikatauluun myös Ylöjärvellä.

80 vuotta täyttäneiden koronarokotukset alkoivat Ylöjärvellä 26. tammikuuta ja jatkuivat läpi viikon. Rokotusten kerrotaan olevan tauolla viikot 5–7 eli 1.–21. helmikuuta ja jatkuvan näillä näkymin 22. helmikuuta alkavalla viikolla.

Suomen tartunnoissa roima kasvu

Kello 13.08: Kahden viime viikon aikana on raportoitu 4 491 tartuntaa, mikä on 983 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tartuntojen lisääntyessä myös taudin ilmaantuvuusluku jatkaa kasvuaan. Koko maan ilmaantuvuusluku on liki 79 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Suurin ilmaantuvuusluku on yhä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) lähes 132. Pienin ilmaantuvuus on Itä-Savon sairaanhoitopiirin 15 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. THL:n mukaan Pirkanmaan luku on 55, kun sitä edellisen kahden viikon ajan luku oli 33.

Pirkanmaalla yhteensä viisi virusmuunnostapausta

Kello 12.49: Pirkanmaalla on vahvistettu yhteensä viisi virusmuunnoksen aiheuttamaa koronavirustartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi eilen, että Pirkanmaalle linkittyisi kuusi virusmuunnostapausta.

Tampereen yliopistollisen sairaalan infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen kuitenkin kertoo perjantaina, että THL:n tieto on virheellinen. Syrjäsen mukaan tapauksia on raportoitu viisi.

Lue lisää: Pirkanmaalla viisi matkailuun liittyvää virusmuunnostapausta – THL:n torstain tiedotuksessa oli virhe

Karviassa jälleen kaksi uutta tartuntaa

Kello 11.59: Pohjois-Satakunnan Karviassa on jälleen löytynyt kaksi uutta koronavirustartuntaa. Pienessä 2 300 kunnassa on nyt havaittu yhteensä 64 tartuntaa. Kunnassa oli joulukuun alussa iso tartuntarypäs, jonka jälkeen oli pitkään rauhallista.

Saksalaisministeri: Astra Zenecan rokotteelle ei rajoittamatonta käyttölupaa

Kello 11.51: Astra Zenecan koronarokote ei saa EU:ssa rajoittamatonta käyttölupaa, arvioi Saksan terveysministeri Jens Spahn. Ministerin mukaan syynä ovat puutteelliset tiedot siitä, miten rokote toimii iäkkäämmillä potilailla.

Spahn sanoi tiedotustilaisuudessa odottavansa kuitenkin, että rokote saa käyttöluvan, kun Euroopan lääkevirasto tänään kertoo arvionsa lopputuloksista.

Lääkeyhtiön ja EU-komission välillä on rokotteen käyttöluvan käsittelyn edellä syntynyt sanaharkkaa, kun komissio katsoo yhtiön rikkovan toimitussopimuksensa ehtoja.

Lue lisää: Euroopan lääkevirastolta odotetaan perjantaina arviota Astra Zenecan koronarokotteesta – komission puheenjohtaja moittii yhtiötä toimitusten myöhästymisestä

Suomessa 363 uutta koronatartuntaa

Kello 11.49: Suomessa on raportoitu 363 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko maassa on todettu epidemian alusta lähtien 44 402 koronavirustartuntaa.

Uusia tartuntoja raportoitiin ainakin 59 kunnasta. Kuntien tarkka määrä ei ole tiedossa, koska THL ei kerro tietoja kunnista, joissa tartuntojen määrä on alle viisi.

Eniten tartuntoja raportoitiin Helsingistä, missä uusia tapauksia todettiin 93. Espooseen tartuntoja kirjattiin 44, Vantaalle 35, Tampereelle 29 ja Turkuun 27. Pirkanmaalla tartuntoja raportoitiin myös Parkanoon, missä todettiin yksi uusi tapaus.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 16 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. THL:n ja Taysin raportoimat tartuntamäärät voivat erota, koska tapauksia tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

EMA: Pfizerin rokotteessa ei ole havaittu uusia riskejä

Kello 11.14: Euroopan lääkevirasto EMA on antanut turvallisuuspäivityksen Pfizerin ja Biontechin koronarokotteesta ja toteaa, ettei uusia riskejä ole ilmennyt. Ei ole myöskään ilmennyt, että rokotteen antaminen iäkkäille ja hauraille potilaille olisi erityisen vaarallista.

Rokotteen käyttöön liittyvät hyödyt ovat suuremmat kuin siihen liittyvät riskit, eikä rokotteen käyttösuositusta siten tarvitse muuttaa, EMA toteaa.

Suomessa on kirjattu kolme kuolemantapausta, joissa rokotteen saanut henkilö on kuollut pian rokotuksen jälkeen. Kaikissa tapauksissa potilaan oletetaan kuolleen sairauteen, joka hänellä oli jo ennen rokotuksen saamista.

Yli tuhat karanteenissa Jyväskylässä

Kello 11.10: Tautitilanne Jyväskylässä on heikentynyt kuluvalla viikolla merkittävästi. Eilen kerrottiin, että kaupungissa todettiin keskiviikkona yli sata koronavirustartuntaa. Vertailun vuoksi Pirkanmaalla on raportoitu enimmillään 43 uudesta tartunnasta vuorokauden aikana.

Perjantaihin mennessä Jyväskylässä on tällä viikolla tullut ilmi 155 koronavirustartuntaa. Karanteenissa on yli 1 000 ihmistä.

Jyväskylän kaupunki kertoo tiedotteessaan, että 14 vuorokauden ilmaantuvuus on noussut 165,4 tartuntaan 100 000 asukasta kohden. Positiivisten näytteiden osuus otetuista testeistä on seitsemän prosenttia.

Sairaalahoidon tarve on ei kuitenkaan ole noussut ja tartuntoja on saatu yhä selvitettyä hyvin. Jyväskylä on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa, mutta leviämisvaiheen kerrotaan olevan ”erittäin lähellä”.

Noin 2 prosenttia tartunnoista harrastuksista Varsinais-Suomessa

Kello 10.54: Varsinais-Suomessa jäljitetyistä koronatartunnoista noin kaksi prosenttia on ollut lähtöisin sisätilojen harrastuksista, tiedottaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Kaikkiaan sisäharrastuksiin on jäljitetty sairaanhoitopiirissä 83 tartuntaa. Eniten tartuntoja sisätiloissa tapahtuvista harrastuksista on tullut jääkiekosta ja futsalista. Lasten ja nuorten harrastuksiin liitettyjä tartuntoja kuvaillaan olevanolevan ”hyvin vähän”.

Lasten ja nuorten harrastukset ovat olleet tällä viikolla esillä, kun pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi keskiviikkona avaavansa harrastustoimintaa rajatusti. Pirkanmaalla alle 20-vuotiaiden ohjattua harrastustoimintaa sisäliikuntatiloissa on avattu jo aiemmin tammikuussa.

Norja veti rajansa tiukemmalle

Kello 10.40: Norjan rajoilla astui perjantain vastaisena yönä voimaan tiukka maahantulokielto. Norjaan pääsevät vain ne ulkomaalaiset, joilla on pysyvä asuinpaikka Norjassa tai muu painava syy tulla maahan, kerrotaan hallituksen tiedotteessa.

Norjan koronatoimia on tiukennettu viime aikoina, kun tarttuvampi koronaviruksen brittimuunnos on levinnyt Oslon seudulla. Terveysministeri Bent Höien mukaan toimilla halutaan estää, että uuden muunnoksen aiheuttamat tartunnat ryöstäytyvät käsistä, kuten on käynyt esimerkiksi Irlannissa.

Maassa otettiin jo aiemmin käyttöön muita rajoitustoimia. Maahan saa tulla vain negatiivisen koronatestin jälkeen, matkan syy pitää ilmoittaa ja rajalla tehdään uudet testit.

Kiinasta viime vuonna maailmalle yli 220 miljardia kasvomaskia

Kello 9.27: Kiinasta vietiin viime vuoden aikana maailmalle yli 220 miljardia kasvomaskia, kertoo maan kauppaministeriö. Määrästä riittäisi kymmeniä maskeja jokaiselle Kiinan ulkopuolella asuvalle ihmiselle.

Maskeista on tullut Kiinalle merkittävä vientituote sen jälkeen kun koronakriisi lamaannutti maan talouden viime vuoden alussa. Tullin mukaan vienti oli arvoltaan 340 miljardia juania (43,5 miljardia euroa).

Maskien lisäksi Kiina vei maailmalle 2,3 miljardia muuta suojatuotetta ja miljardi koronatestiä.

Pirkanmaalla 16 uutta tartuntaa

Kello 9.23: Pirkanmaalla on varmistunut 16 uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoo perjantaina. Tartuntamäärä on kuluvan viikon toisiksi korkein päiväkohtainen lukema. Yhteensä koko epidemian aikana Pirkanmaalta on raportoitu nyt 2 303 koronatartuntaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla varmistunut 16 uutta koronavirustartuntaa – Fimlabin analysoima näytemäärä jäi edellispäivistä

Suurten yritysten liikevaihto laski koronavuonna

Kello 8.11: Suurten yritysten liikevaihto laski 6,4 prosenttia vuonna 2020, kertoo Tilastokeskus ennakkotietojen pohjalta.

Jyrkin lasku nähtiin keväällä, jolloin sekä huhti- että toukokuussa liikevaihto lasketteli kaksinumeroista alamäkeä. Joulukuussa laskua oli 2,6 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Ennakkotilastossa on mukana 2 000 liikevaihdoltaan merkittävintä yritystä. Ne muodostavat noin 70 prosenttia kaikkien Suomessa toimivien yritysten liikevaihdosta ja työllistävät yli 40 prosenttia kaikkien yritysten henkilöstöstä

Suomen ensimmäisestä varmistetusta tartunnasta vuosi

Kello 7.53: Suomen ensimmäinen varmistettu koronavirustartunta todettiin tasan vuosi sitten. Tartunta todettiin 29. tammikuuta 2020 ulkomaisella matkailijalla Lapin keskussairaalassa.

Tuolloin kerrottiin, että tartunnan saanut matkailija oli lähtenyt Kiinan Wuhanista viisi päivää aiemmin. Hänellä oli ollut hengitystieinfektion oireita kahden vuorokauden ajan.

– Oli odotettavissa, että matkailijoiden mukanaan tuomia tautitapauksia voi tulla ilmi myös Suomessa. Taudin leviämisen riski Suomessa on edelleen hyvin pieni, joten ei kannata huolestua, johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta totesi Suomen ensimmäisen koronatartunnan varmistuttua.

Lue lisää: Suomen ensimmäinen koronavirustapaus varmistui, matkailija alkoi oirehtia Saariselällä – THL: Vaikka muutama tapaus tulisi lisää, riskitilanne ei Suomessa kasvaisi

Astra Zenecan koronarokotteesta arvio tänään

Kello 6.17: Euroopan lääkeviraston odotetaan tänään kertovan, millaisiin tuloksiin se on päätynyt käsitellessään lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen myyntilupahakemusta.

Jos lääkevirasto päätyy suosittelemaan myyntiluvan myöntämistä, asia siirtyy EU-komissiolle, jonka käsissä myyntiluvan myöntäminen on. Luvan antamisen jälkeen Astra Zenecan rokotteen toimitukset EU-maihin voisivat alkaa.

EU ja Astra Zeneca ovat viime päivinä kiistelleet rokotetoimituksista, sillä lääkeyhtiö ilmoitti, ettei se pysty toimittamaan heti niin paljoa rokotteita EU-maihin kuin mitä alun perin oli arvioitu.

Novavaxin koronavirusrokote todettu tehokkuudeltaan yli 89-prosenttiseksi

Kello 6.13: Yhdysvaltalainen biotekniikkayritys Novavax kertoo, että sen kehittämä koronavirusrokote on saavuttanut 89,3 prosentin tehokkuuden laajoissa kolmannen vaiheen potilaskokeissa, jotka tehtiin yli 15 000 ihmisellä.

Yhtiön toimitusjohtajan mukaan sen kehittämä rokote voi olla tärkeä työkalu globaalin terveyskriisin ratkaisemiseksi. Uutisen varjopuolena yhtiö kertoo, että rokote ei tuo yhtä hyvää suojaa alkujaan Etelä-Afrikassa tunnistettua tarttuvampaa virusmuunnosta vastaan.

Torstai 28.1.

Astra Zenecan ja EU:n välinen sopimus julkaistaan joiltain osin

Kello 22.47: Lääkeyhtiö Astra Zeneca on ilmaissut olevansa valmis julkaisemaan sen ja Euroopan unionin välisen sopimuksen koronavirusrokotteiden toimittamisesta.

Yhtiö vaati, että sopimuksesta piilotetaan joitain herkkiä kohtia. EU:lla ei vielä ole yksityiskohtaista tietoa siitä, mitkä kohdat yhtiö haluaa piilottaa sopimuksesta.

Saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitung kertoi asiasta lähteidensä perusteella aiemmin torstaina, ja myöhemmin EU:ta edustava lähde vahvisti asian uutistoimisto Reutersille.

Marin Ylen puheenjohtajatentissä: ”Pakkotestaus rajoille asia, jota voidaan viedä eteenpäin”

Kello 21.47: Pakkotestaus rajoilla on ehdottomasti asia, jota hallitus voi viedä eteenpäin, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.). Marin ilmaisi hallituksen linjan Ylen puheenjohtajatentissä.

Marin sanoi, että asiaa on mahdollista viedä eteenpäin heti, kun eduskunta kokoontuu.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi Marinille, että kokoomus on valmis tulemaan eduskunnan istuntotauolta käsittelemään lakimuutosta ”vaikka huomispäivänä”.

Tällä hetkellä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä kaikilla matkustajilla on mahdollisuus mennä koronatestiin, mutta se ei ole pakollista.

Nokian uimahalli avataan rajoitetusti maanantaina

Kello 21.28: Nokian uimahalli avautuu rajoitetusti maanantaista alkaen eläkeläisille ja lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaille. Heille varataan uimiseen omat, erilliset allasajat. Uimahallissa ei ole samanaikaisesti koululaisryhmiä, lasten ja nuorten harrasteryhmiä tai kilpa- ja huippu-urheilijoita.

Komissio jatkaa joustoja: Valtiot voivat tukea koronasta kärsiviä yrityksiä vuoden loppuun

Kello 21: Euroopan komissio jatkaa valtiontukisääntöjen joustoja vuoden loppuun. Myös sääntöjen yrityskohtaiset enimmäismäärät tuelle nousevat. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) kertoo, että esimerkiksi niin sanotun 800 000 euron tuen enimmäismäärä nousee 1,8 miljoonaan euroon.

Suomessa muutokset helpottavat mahdollisten uusien koronatukien käyttöönottoa, TEM kertoo tiedotteessaan.

Komissio on muuttanut valtiontukisääntöjä joustavammaksi useaan otteeseen koronakriisin aikana. Tavoitteena on antaa jäsenvaltioille monipuoliset mahdollisuudet tukea yrityksiä ja lieventää koronapandemian haitallisia talousvaikutuksia.

Valtiontukisääntöihin tehtyjen muutosten voimassaoloa jatkettiin viimeksi lokakuussa kesäkuun loppuun asti.

THL:n Nohynek: Saksan suositus Astra Zenecan rokotteesta ilmeisesti vuodettu luonnos

Kello 20.53: Saksan rokoteviranomaiset eivät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Hanna Nohynekin tietojen mukaan ole vielä tehneet päätöstä suositella Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteen antamista vain alle 65-vuotiaille.

Nohynek kertoo ottaneensa Saksan suositusta koskevan uutisen jälkeen yhteyttä Robert Koch -instituutin rokotuksista vastaavaan Ole Wichmanniin, joka kertoi, että kansallisen rokotusasiantuntijaryhmä STIKO:n kokous on vielä kesken. Julkisuuteen on siis ilmeisesti vuodettu vasta aihetta koskeva luonnos.

Nohynek ei usko Saksan antavan omaa suositustaan asiasta ennen kuin Euroopan lääkevirasto EMA kertoo kantansa myyntilupaan.

EU:n lääkevirasto täsmensi Pfizerin ja Biontechin rokoteannoksien aikaväliä koskevaa suositusta

Kello 20.03: Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittaa, että Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen kaksi annosta annettaisiin kolmen viikon välein.

Aiemmin ensimmäisen rokotteen ja toisen tehosteannoksen väliksi on suositeltu vähintään kolmea viikkoa, mutta nyt suositus täsmennettiin kolmeksi viikoksi.

Kahden rokoteannoksen välit ovat kuitenkin vaihdelleet. Britanniassa aikaväli on 12 viikkoa, jotta useampi ihminen saataisiin rokotettua ensimmäisellä annoksella. Britannian lääkärijärjestö on kuitenkin vastustanut asiaa ja sanonut, että välin tulisi olla maksimissaan vain kuusi viikkoa.

Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut noin neljän viikon aikaväliä ja poikkeusoloissa kuutta viikkoa.

Raskaana olevilla todettu koronatartuntoja myös Pirkanmaalla

Kello 17.52: Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen kertoo, että tämän hetkisen kokemuksen mukaan raskaus ei aiheuta vakavampaa tautia.

– Raskaana olevat ovat nuoria ihmisiä, joilla tauti on harvoin vaikea. Koronavirusinfektioon, kuten muihinkin infektioihin voi periaatteessa liittyä vaara synnytyksen käynnistymisestä ennenaikaisesti.

Myöskään viitettä siitä, että raskausaikana sairastettu koronavirus aiheuttaisi vaurioita sikiölle, ei ole.

Syrjänen kertoo, että yksittäisiä sellaisia tapauksia on kuitenkin raportoitu, että sikiö olisi saattanut saanut raskauden aikana tartunnan. Näihinkään ei ole liitetty erityisiä ongelmia.

Suomessa tartuntoja on todettu myös vastasyntyneillä. Syrjäsen mukaan nämä ovat kuitenkin aivan yksittäistapauksia ja sairastuneet ovat toipuneet hyvin.

Astra Zenecan mukaan rokote on tehokas myös yli 65-vuotiaille

Kello 17.51: Lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan yhtiön kehittämä koronarokote on tehokas myös yli 65-vuotiaille.

Yhtiön mukaan sen ja Oxfordin yliopiston kehittämän rokotteen viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että rokote on tehokas myös yli 65-vuotiaille. Myös Johnson ilmoitti tukevansa rokotetta.

Saksa kertoi aiemmin, ettei se suosittele kyseistä rokotetta yli 65-vuotiaille, koska rokotteen tehosta ei tämän ikäisillä ole saatavilla riittävästi tietoa.

Jyväskylässä on todettu tänään 16 uutta koronavirustartuntaa, jotka liittyvät opiskelijatapahtuman tartuntaryppääseen

Kello 17.32: Jyväskylän kaupunki tiedottaa, että kaupungissa on torstaina kello 17 mennessä todettu 16 uutta koronavirustartuntaa, jotka liittyvät opiskelijatapahtuman tartuntaryppääseen. Karanteeniin on tiedotteen mukaan asetettu reilusti yli 1 000 ihmistä.

Kaupungin tiedotteen mukaan maanantaina tehdyn joukkotestauksen tulokset ovat valmistuneet. Taustalla oli 21. tammikuuta tapahtunut altistuminen ravintolassa pidetyssä opiskelijatapahtumassa.

Tapahtumaan osallistui noin 150 henkilöä, ja lähes 100 tapahtumaan osallistunutta sai koronavirustartunnan.

– Koska tartuntamäärä on näin suuri, kaupunki selvittää yksityisen palveluntuottajan avulla, onko kyseessä muuntovirus, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kaupungin tiedotteessa.

Terveydenhuollon jäljitys on tavoittanut kaikki positiivisen tuloksen saaneet, tiedotteessa kerrotaan. Jäljittäjät ovat tavoittaneet myös suurimman osan tartunnalle altistuneista määräten heidät karanteeniin. Jäljityksessä ei ole ilmennyt tiettyjä paikkoja, joita tulisi nyt välttää.

Tiukentuneet rajoitukset vähensivät Tornion rajanylityksiä ja Helsingin sataman liikennöintiä

Kello 16.03: Keskiviikkona voimaan astuneet tiukemmat maahantulorajoitukset ovat selvästi vähentäneet liikennettä Tornion rajanylityspaikalla sekä Helsingin satamassa.

Liikenteen määrä Tornion rajanylityspaikalla on alustavan arvion mukaan pudonnut noin puoleen aiemmasta, kertoo Länsi-Suomen merivartiosto Twitter-tilillään.

Ennen uusia rajoituksia rajanylitysten määrä oli noin 15 000 vuorokaudessa.

Helsingin satamassa Suomeen saapuvaa liikennettä oli keskiviikkona noin 40 prosenttia vähemmän kuin aiempina keskiviikkoina keskimäärin, Suomenlahden merivartioston Twitter-tilillä kerrotaan. Sataman kautta saapui keskiviikkona Suomeen merivartioston mukaan noin 1 400 ihmistä, joista 25 käännytettiin rajatarkastuksessa.

Keskiviikosta lähtien 30 päivän ajan sisärajoilla sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne.

Torniossa suoritetaan huomenna otanta, jossa kysytään rajanylityksen syytä, Länsi-Suomen merivartiosto kertoo. Tiedon avulla pyritään selvittämään rajoitusten vaikutuksia matkustusprofiiliin.

Tiedon antaminen Suomen kansalaisten osalta perustuu vapaaehtoisuuteen eikä sen antamisella tai antamatta jättämisellä ole vaikutusta Suomen kansalaisen perustuslailliseen oikeuteen ylittää raja, merivartiosto kertoo tviitissään.

Unkarin tiukat rajoitukset jatkuvat maaliskuuhun saakka

Kello 15.28: Unkari pidentää poikkeustilaa 90 päivään koronaviruspandemian vuoksi. Poikkeustila ja osittaiset ulkonaliikkumiskiellot jatkuvat maaliskuun ensimmäiseen päivään saakka. Maassa on voimassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto ja kokoontumisrajoituksia. Lisäksi maskin käyttö julkisilla paikoilla on pakollista.

Unkarissa on raportoitu yli 12 200 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Maa on julkisesti kritisoinut koronarokotteiden hidasta toimittamista.

Viime viikolla maa hyväksyi ensimmäisenä EU-maana käyttöön venäläisen Sputnik V -rokotteen. Maan hallituksen mukaan mikä tahansa rokote, jota maailmalla on annettu yli miljoonalle ihmiselle, saa myyntiluvan Unkarissa.

Saksa suosittelee, ettei Astra Zenecan rokotetta annettaisi yli 65-vuotiaille

Kello 15.22: Saksalainen asiantuntijapaneeli suosittelee, ettei Astra Zenecan koronavirusrokotetta annettaisi 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Asiantuntijoiden mielestä tällä hetkellä ei ole saatavilla tarpeeksi tietoja, jotka puoltaisivat rokotteen antamista yli 65-vuotiaille.

Euroopan lääkeviraston odotetaan päättävän Astra Zenecan rokotteen myyntiluvasta huomenna perjantaina. Lääkevirasto ja EU-komissio tekevät päätökset rokotteiden myyntiluvista, mutta jokainen EU-jäsenvaltio voi itse päättää, keitä rokottaa ja millä rokotteella.

Taidemuseo Amos Rex avautuu rajoitetusti

Kello 15.17: Helsingissä sijaitseva Taidemuseo Amos Rex avaa ovensa kahden viikon kuluttua ennakkoon varatuille vierailuille. Näyttelyyn pääsee ainoastaan verkosta ostetulla ennakkolipulla tai oppaan johdolla, eikä lippuja myydä paikan päällä.

Taidemuseo myy ennakkolippuja tuntikohtaisella saapumisajalla, jotta vierailijoiden määrän valvonta onnistuu. Museonjohtajan mukaan tuntikohtainen yleisömäärä pidetään pienenä niin, että kahden metrin turvaväli pystytään varmistamaan.

Kansallisgalleria, joka hallinnoi Helsingissä Ateneumin, Sinerbrychoffin taidemuseon sekä Kiasman kokoelmia, ilmoitti torstaina pitävänsä ovensa kiinni helmikuun loppuun saakka.

Nykytaiteen museo Kiasma on suljettuna koko vuoden, sillä sen vesikattojen ja julkisivun uudistukset ovat alkamassa. Yleisölle Kiasma avautuu seuraavan kerran vasta huhtikuussa 2022.

Viranomaiset tekivät tarkastuksen Astra Zenecan tuotantolaitokselle

Kello 14.21: Belgian terveysviranomaiset ovat EU-komission pyynnöstä tehneet tarkastuskäynnin lääkeyhtiö Astra Zenecan tuotantolaitokselle, kertoo Belgian uutistoimisto Belga.

Belgian terveysministeri Franck Vandenbroucken kanslian mukaan tarkoitus oli varmistaa, että rokotteiden toimitusviivästykset ovat todella seurausta tuotannon ongelmista. Raporttia tarkastuksen tuloksista odotetaan lähipäivinä.

EU:n ja Astra Zenecan välille on kehkeytynyt kitkerä riita, sen jälkeen kun yhtiö ilmoitti, että sen toimitukset EU-maille jäävät selvästi ennakoitua pienemmiksi. Yhtiön kehittämä rokote ei ole vielä saanut EU:ssa käyttölupaa, mutta sen odotetaan tulevan pian.

THL: Neljä uutta koronakuolemaa Suomessa

Kello 14.12: Suomessa on todettu neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä covid-19-tautiin liittyviä kuolemantapauksia on todettu Suomessa 664.

THL on kirjannut yhden uusista koronakuolemista Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueelle. Koko epidemian aikana Taysin alueelta on raportoitu 53 kuolemantapausta. Taysin erva-alueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Saksa tiukentaa matkustusrajoituksia

Kello 13.51: Saksa rajoittaa voimakkaasti matkustamista koronaviruksen muunnoksen pahiten runtelemista maista, kertoo maan sisäministeriö. Rajoituksella halutaan estää koronavirustartuntojen kääntyminen uuteen nousuun.

Rajoitus koskee matkustamista Britanniasta, Portugalista, Etelä-Afrikasta ja Brasiliasta.

Sisäministeriön mukaan Saksa esittelee yksityiskohdat matkustuskiellosta perjantaina. Ministeriön mukaan Saksa ei voinut odottaa EU:n tekemää yhteistä päätöstä kansalaistensa terveyden kannalta kiireellisestä asiasta.

THL: Koronarokotteen saanut Suomessa lähes 128 000

Kello 13.31: Koronavirusrokotteen on saanut Suomessa miltei 128 000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yli 70-vuotiaista lähes 41 000 on saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Rokotettujen määrä on noussut reilulla 10 000 ihmisellä eilisestä.

Eniten rokotteita on annettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, jossa ainakin yhden rokoteannoksen on saanut lähes 33 000 ihmistä. Pirkanmaalla rokotettuja on lähes 16 000 ja Varsinais-Suomessa miltei 13 000.

Toisen rokoteannoksen on saanut tähän mennessä yli 10 500 ihmistä koko Suomessa.

Tampereen suuret teatterit peruvat helmikuun esitykset

Kello 13.15: Tampereen Teatteri ja Tampereen Työväen Teatteri peruvat kaikki esityksensä helmikuun loppuun asti. Teatterien yhteisen tiedotteen mukaan koronarajoitusten uudet syklit ovat vaikeuttaneet teattereiden toiminnan suunnittelua ja hankaloittaneet myös asiakkaiden elämää.

Lue lisää: Tampereen suuret teatterit peruvat kaikki helmikuun esitykset

THL ja opetusministeriö suosittavat penkkareiden siirtämistä

Kello 13.08: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä opetus- ja kulttuuriministeriö suosittelevat abien perinteisten penkinpainajaisten ja lukiolaisten vanhojen tanssien siirtämistä.

Ministeriön mukaan suositusta noudattamalla voidaan vähentää tartuntariskiä oppilaitoksissa sekä turvata ylioppilaskokeet. Koronatilanteen vuoksi tilaisuudet tulisi toteuttaa joko vaihtoehtoisin tavoin terveysturvallisuus huomioiden tai järjestää myöhemmin.

Pirkanmaalla alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki suositti jo toissa viikolla, että alkuvuoden penkkariajeluja ja vanhojen tansseja ei järjestettäisi. Vanhojen tanssien sijaan koronanyrkki suositteli vaihtoehtoisten tapahtumien järjestämistä myöhemmin keväällä.

Suomessa 423 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.08: Suomessa on raportoitu 423 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko maassa on todettu epidemian alusta lähtien 44 039 koronavirustartuntaa.

THL raportoi uusia tartuntoja ainakin 84 kunnasta. Kuntien tarkka määrä ei ole tiedossa, koska THL ei kerro tietoja niistä kunnista, joissa tartuntojen määrä epidemian alusta alkaen on yhteensä alle viisi.

Eniten tartuntoja todettiin Helsingissä, missä on varmistunut 69 tartuntaa. Tampereelle tartuntoja raportoitiin 49, Vantaalle 41 sekä Jyväskylään ja Espooseen molempiin 24.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi aiemmin tänään 24 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla. THL:n ja Taysin raportoimat tartuntamäärät voivat erota, koska tapauksia tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Uusia muuntovirustapauksia Pirkanmaalla

Kello 11.30: Pirkanmaalla on keskiviikkoon 27. tammikuuta mennessä löydetty kuusi muuntoviruksen aiheuttamaa koronatartuntaa. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedoista. Vielä tiistaina muuntovirustapausten määrä oli kolme.

Kaikkiaan virusmuunnosten aiheuttamia tartuntoja on koko maassa todettu 106 kappaletta, joista 96 on Ison-Britannian muunnosta ja 10 Etelä-Afrikan muunnosta.

Lue lisää: Muuntovirusten määrä täsmentyi Pirkanmaalla – THL: ”Muuntovirusten osuus kasvaa koko ajan”

Tartunnat vaihto-opiskelijoiden saatu rauhoittumaan

Kello: 10.20: Tampereen yliopisto kertoo, että vaihto-opiskelijoiden keskuudessa todettu tartuntarypäs on saatu rauhoittumaan. Yliopiston mukaan massatestaus osoitti, että tilanne on hallinnassa ja terveysviranomaisten mukaan tilanne on rauhoittunut.

Lue lisää: Tampereelle ei saavu uusia vaihto-opiskelijoita tänä keväänä – Vaihto-opiskelijoilla todettu 20 koronavirustartuntaa, kokonainen asuntola suljettu

Lue lisää: Sosiaaliseen mediaan jaettiin kuvia vaihto-opiskelijoiden juhlimisesta – Tampereen korkeakoulut puuttuivat asiaan: ”Korkeakoulun taholta ei missään tapauksessa ole tällaisia järjestetty”

Jyväskylän yliopisto keskeyttää lähiopetuksen

Kello 9.34: Jyväskylän yliopisto keskeyttää lähiopetuksen helmikuun loppuun asti. Yliopisto kertoo saaneensa terveysviranomaiselta suosituksen jatkaa lähiopetuksen keskeytystä, sillä kaupungin koronatilanne on akuutisti huonontunut.

Lähiopetusta on alkuvuonna järjestetty vain välttämättömissä oppiaineissa tarkoin turvajärjestelyin, yliopisto kertoo.

Jyväskylässä todettiin eilen koronatartuntojen päiväkohtainen ennätysmäärä eli 106 uutta tapausta. Reilusti yli tuhat ihmistä on karanteenissa.

Pirkanmaalla 24 uutta tartuntaa

Kello 9.19: Pirkanmaalla on varmistunut 24 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Tartuntamäärä on kuluvan viikon toistaiseksi korkein. Yhteensä koko epidemian aikana Pirkanmaalta on raportoitu nyt 2 287 koronatartuntaa.

Jyväskylässä todettiin eilen 106 uutta koronatartuntaa

Kello 9.01: Jyväskylässä todettiin eilen kaikkiaan 106 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä STT:lle. Lukumäärä nousi vielä 25 tartunnalla myöhään illalla varmistuneista tuloksista.

Kaupunki tiedotti eilen uusien koronatartuntojen päiväkohtaisesta ennätysmäärästä, kun iltakuuteen mennessä oli todettu 81 uutta tartuntaa.

Tuntuva osa tartuntaryppäästä on lähtöisin yhdestä ravintola-altistuksesta. Viime viikon torstaina järjestettiin Jyväskylässä ravintolassa opiskelijatapahtuma, johon osallistui noin 150 ihmistä.

Tutkimus: Brasilian koronatorjuntatoimet maailman huonoimpia

Kello 8.51: Brasilian toimet koronaviruspandemian torjumiseksi ovat olleet maailman huonoimpia, kertoo tuore australialaistutkimus. Listan häntäpäässä ovat myös Meksiko, Kolumbia, Iran ja Yhdysvallat.

Parhaiten pandemian torjunnassa on onnistunut Uusi-Seelanti. Uuden-Seelannin kintereillä listan kärkipäässä seuraavat Vietnam, Taiwan, Thaimaa, Kypros, Ruanda, Islanti, Australia, Latvia sekä Sri Lanka.

Tutkimuksessa arvioitiin lähes sata maata. Arviot perustuvat muun muassa vahvistettujen koronavirustartuntojen ja kuolemantapausten määrään sekä koronatestaukseen.

STM ja THL pitävät tilannekatsauksen koronatilanteesta

Kello 8.11: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjestävät viikoittaisen tilannekatsauksensa koronavirustilanteesta noin kello 10.

Läsnä tiedotustilaisuudessa ovat STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Tuija Kumpulainen sekä THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Katsauksessa käsitellään tautitilannetta ja tilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja maailmalla sekä rokotetilannetta.

Lue lisää: Tartuntamäärät selvässä nousussa, yli 10 000 altistunutta karanteenissa – STM ja THL: Epidemian tilanne epävakaa koko maassa

Finnair alkaa vaatia Suomeen matkustavilta negatiivista koronatestiä

Kello 6.19: Finnair vaatii torstaista lähtien Suomeen tulevilta matkustajiltaan todistuksen negatiivisesta koronavirustestituloksesta tai koronaviruksen sairastamisesta.

Testitulos saa olla korkeintaan 72 tuntia vanha matkan alkaessa. Jos kyseessä on antigeenitesti, se on otettava aikaisintaan 48 tuntia ennen matkaa. Lennolle pääsee myös lääkärintodistuksella, josta käy ilmi, että matkustaja on sairastanut koronavirusinfektion viimeisen puolen vuoden aikana ja on täysin parantunut.

Vaatimus ei koske alle 12-vuotiaita eikä niitä matkustajia, jotka vaihtavat Helsingissä kansainväliselle jatkolennolle, ellei kohdemaassa vaadita vastaavaa testiä.

Keskiviikko 27.1.

Israel rokottaa kansalaisiaan nopeasti, mutta rokotusohjelmaa on myös kritisoitu voimakkaasti

Kello 19.53: Israelin terveysministeri Yuli Edelstein kertoi tiistaina, että lähes kolmannes maan väestöstä eli 2,7 miljoonaa israelilaista on saanut rokotteen ensimmäisen annoksen. Toisen annoksen on saanut yli miljoona. Riskiryhmään kuuluvista yli 80 prosenttia on saanut pistoksen.

Alustavien Israelissa tehtyjen tutkimusten mukaan rokote on osoittautunut myös tehokkaaksi.

Tehokkaasta rokottamisesta huolimatta Israelin tartuntamäärät ovat olleet voimakkaassa kasvussa. Maahan asetettiin alkuvuodesta kolmas tiukka koronasulku, jonka oli määrä olla voimassa tammikuun loppuun saakka. Vaikea tilanne johtuu terveysministeriön mukaan ulkomailta levinneestä koronaviruksen muunnoksesta, jonka on todettu tarttuvan alkuperäistä herkemmin.

Israel on saanut voimakasta kritiikkiä siitä, ettei se ole jakanut rokotteita palestiinalaisalueille. Britannian yleisradio BBC kertoo, että ainoastaan Itä-Jerusalemin palestiinalaisissa sairaaloissa työskentelevät palestiinalaiset ovat saaneet Israelilta rokotteen.

Terveysministerin Edelsteinin mukaan Israelin tehtävänä ei ole tarjota koronarokotuksia sen miehittämillä palestiinalaisalueilla, vaikka muun muassa YK on vaatinut tätä.

Lue lisää: Israel on rokottanut todella nopeasti kansalaisiaan koronavirusta vastaan, mutta rokotusohjelmaa on myös kritisoitu voimakkaasti

Hallitus: Kela voisi korvata työterveyshuollossa tehtävän rokottamisen

Kello 19.24: Hallitus on linjannut koronarokottamisten korvaamisesta sairaanhoitovakuutuksesta. Sairausvakuutuslakia muutetaan niin, että Kela voisi korvata työterveyshuollossa tehtävän rokottamisen. Korvauskustannukset rahoitettaisiin valtion varoista.

Korvauksen suuruus päätetään myöhemmin. Valtio vastaa rokotteen hankinnasta ja kunnat järjestämisvastuulleen kuuluvasta jakelusta. Myös sekä yksityisessä että julkisessa terveydenhuollossa tehtävien rokotusten matkakustannukset tulisivat korvattaviksi. Hallitus antaa esityksen koronarokottamisen korvaamisesta eduskunnalle helmikuussa.

Karjalan prikaatissa yhdeksän uutta koronatartuntaa

Kello 19.04: Karjalan prikaatissa vahvistettiin keskiviikkona yhdeksän uutta koronatartuntaa. Tartunnat liittyvät jo tiedossa olevaan tartuntaketjuun. Nyt sairastuneet on eristetty muista. He ovat prikaatin mukaan lieväoireisia.

Samasta joukkoyksiköstä on ilmennyt myös toinen tartuntaketju. Tässä ketjussa sekä sairastuneet että altistuneet varussotilaat ovat lomajaksolla.

Yhteensä Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä on 22 koronaan sairastunutta varussotilasta. Karanteenissa on noin 50. Lomajaksolla sairastuneita varussotilaita on 16.

Pääministeri Marin: Nykyisillä rajoitustoimilla tuskin mennään kovin pitkään, vaan kiristyksiä tullaan tekemään

Kello 17.47: Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että Suomi voi olla aika pian tilanteessa, jossa keskustellaan koronan kakkostasolle siirtymisestä eli siitä, että koko maassa otettaisiin voimakkaat toimet yhteisesti käyttöön.

Marin sanoi Säätytalon portailla toimittajille, että nykyisillä rajoitustoimilla tuskin mennään kovin pitkään, vaan kiristyksiä tullaan tekemään.

Marin ei suoraan ottanut kantaa pääkaupunkiseudun ilmoitukseen siitä, että lasten harrastustoimintaa avataan rajoitetusti. Marin sanoi, ettei ole tutustunut asiaan vielä kunnolla. Hän kuitenkin toisti, että hallitus on vedonnut siihen, ettei rajoituksia nyt höllennettäisi.

Lue lisää: Hallituksen viesti tuottajille: Voitte normaalisti suunnitella tulevia istutuksia ja satokautta – Jari Lepän mukaan kysymys on Suomen huoltovarmuudesta

Jyväskylässä on ilmennyt vuorokaudessa jo 81 uutta tartuntaa

Kello 17.46: Jyväskylässä on tänään ilmennyt ennätyksellinen määrä uusia koronatartuntoja. Kello 17.30 mennessä koronatartuntoja on ilmennyt jo 81 kappaletta. Kyseessä on suurin päiväkohtainen lukema Jyväskylän alueella koronapandemian alkamisen jälkeen.

Puolet keskiviikkona todetuista tartunnoista on lähtöisin viime viikolla ilmi tulleesta ravintola-altistuksesta. Toinen tartuntamäärää selittävä tapaus sai alkunsa viime viikolla jyväskyläläisissä harrastustiloista.

Jyväskylän kaupungin tiedotteen mukaan paikallisessa ravintolassa järjestettiin torstaina 21.1. opiskelijoille suunnattu tapahtuma, johon osallistui terveydenhuollon saamien tietojen mukaan noin 150 henkilöä. Kaupungin terveydenhuolto järjesti maanantaina opiskelijoille mahdollisuuden käydä koronatestissä järjestetyssä liikkuvassa näytteenottopisteessä. Näytteitä otettiin 150 oireiselta henkilöltä. Näistä näytteistä on analysoitu hieman yli puolet ja positiivisia testituloksia on saatu 26 kappaletta. Tartuntamäärät voivat kasvaa analysoinnin edetessä.

Jyväskylässä koronatilanteen laajuutta kuvaa myös karanteeniin asetettujen määrä. Jo ennen tätä päivää karanteeniin on kuluneen viikon aikana asetettu 750 ihmistä. Tänään ilmenneiden tartuntojen myötä karanteenissa olevien määrä kasvaa reilusti yli 1000 henkilöön. Kaupunki kertoo tiedotteessa olevansa äärimmäisen huolissaan tilanteesta.

Rokotteiden saatavuusongelmat viivästyttävät yli 80-vuotiaiden rokotusten aloittamista Tampereella

Kello 17.19: Suomeen tulevat koronarokote-erät ovat pienentyneet. Sen vuoksi Tampereella ei voida vielä aloittaa yli 80-vuotiaiden koronarokotuksia. Tampereen kaupunki kertoo asiasta tiedotteella.

Kun rokotteita saadaan enemmän, alkavat yli 80-vuotiaiden tamperelaisten ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvien omaishoitajien rokotukset. Rokotuksia tullaan antamaan ajanvarauksella pääsääntöisesti terveysasemilla.

Lue lisää: Koronarokotteiden saatavuusongelmat hidastavat rokotuksia Tampereella ja Orivedellä

Orivesi keskeyttää koronarokoteajanvarauksen

Kello 16.36: Yli 80-vuotiaiden ajanvaraus koronarokotuksiin keskeytetään Orivedellä. Kaupunki ennätti jo käynnistää ajanvarauksen yli 80-vuotiaiden rokotuksiin, mutta ajanvaraus joudutaan keskeyttämään koronarokote-erien pienentymisen vuoksi, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Ensi viikon tiistaille, keskiviikolle ja torstaille (2.–4.2.2021) annetut rokotusajat pystytään järjestämään, mutta muut ajat perutaan. Tiedotteen mukaan ajanvaraus jatkuu, kun rokotteita saadaan lisää.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa avataan rajatusti pääkaupunkiseudulla

Kello 16.25: Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit linjasivat, että niiden hallinnoimissa tiloissa voidaan toteuttaa helmikuusta alkaen alle 20-vuotiaiden harrastustoimintaa rajatusti. Vaatimuksena on esimerkiksi, että harrastusryhmän kokoonpano on vakiintunut ja perustuu ennakkoilmoittautumiseen.

Pääkaupunkiseudulla linjattiin lisäksi, että otteluita, kilpailuita, turnauksia, esityksiä tai tapahtumia ei saa edelleenkään järjestää. Koululiikunta toteutetaan edelleen ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa liikuntatiloissa. Lisäksi kilpa-ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan aiempien päätösten mukaisesti.

Suomessa viisi uutta koronakuolemaa

Kello 15.17: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa on raportoitu viisi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Kaikkiaan Suomessa koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu tähän mennessä 660.

Suomessa sairaalahoidossa koronan takia on 148 ihmistä, joista tehohoidossa on 20.

Astra Zeneca osallistuu sittenkin EU-neuvotteluihin

Kello 14.02: Rokoteyhtiö Astra Zeneca osallistuu EU-neuvotteluihin rokotetoimituksista ja niiden viivästymisistä sittenkin. Aiemmin kerrottiin EU-lähteisiin vedoten, että lääkeyhtiö ei ole mukana neuvotteluissa.

Fimea saanut haittailmoituksia koronarokotteesta

Kello 13.28: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle on tullut maanantain jälkeen 16 uutta haittailmoitusta koronavirusrokotteen vaikutuksista. Yhteensä ilmoituksia on tehty tähän mennessä 134.

Ilmoituksista vakavia on 38. Haittavaikutus arvioidaan vakavaksi, jos se on johtanut kuolemaan, hengenvaaraan sairaalahoitoon tai sairaalahoidon pidentymiseen. Lisäksi haittavaikutus arvioidaan vakavaksi, jos se on aiheuttanut pysyvän vamman tai alentanut toimintakykyä.

Astra Zeneca ei osallistu EU:n neuvotteluihin

Kello 13.26: Lääkeyhtiö Astra Zeneca ei osallistu EU:n kanssa käytäviin neuvotteluihin, joissa oli määrä puida EU:n rokotetoimitusten viivästymistä.

Taysin osastoilla havaittu koronatartuntoja

Kello 12.48: Tays Keskussairaalan syöpätautien osastolla (RS2) ja Tays Hatanpään neurologisella osastolla (HNE2) on todettu koronavirustapauksia, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

– Koronatartunnat on todettu syöpätautien osastolla hoidetuilla kahdella potilaalla ja neljällä hoitohenkilökuntaan kuuluvalla työntekijällä. Hatanpään neurologisella kuntoutusosastolla tartunta on todettu kolmella potilaalla ja kolmella työntekijällä, tiedotteessa kerrotaan.

Lue lisää: Taysissa todettu koronatartuntoja: tapaukset syöpäosastolla ja neurologisella kuntoutusosastolla – ”Suhtaudumme tähän erittäin suurella vakavuudella”

Tartuntoja kolmeen kuntaan Pirkanmaalla

Kello 12.29: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kirjasi keskiviikkona uusia koronavirustartuntoja kolmeen kuntaan Pirkanmaalla.

Tampereelle THL raportoi kahdeksan uutta tartuntaa sekä Sastamalaan ja Pälkäneelle kumpaankin yhden. Kaikkiaan tartuntoja on todettu Tampereella 1 363, Sastamalassa 52 ja Pälkäneellä 15.

THL:n ja Tampereen yliopistollisen sairaalan raportoimat tartuntamäärät voivat erota, koska tapauksia tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Suomessa on 496 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.55: Suomessa on raportoitu 496 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 43 616 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja on varmistunut Helsingissä, missä todettiin 115 tapausta. Vantaalta raportoitiin 69, Turusta 37 ja Espoosa 33 uutta tartuntaa.

Yhteensä ainakin 74 kunnassa raportoitiin uusia tartuntoja. Kuntien tarkka määrä ei ole tiedossa, koska THL ei kerro tietoja kunnista, joissa tartuntojen määrä epidemian alusta alkaen on yhteensä alle viisi.

Nordea: Rokotusten viivästyminen riski talouden elpymiselle

Kello 11.22: Suomen ja maailmantalouden talousnäkymät riippuvat rokottamisen onnistumisesta, Nordea kertoo talousennusteessaan. Rokotusten viivästyminen puolestaan pidentää kriisin negatiivisia talousvaikutuksia.

–Suurin ennusteeseen liittyvä alasuuntainen riski on rokotusten viivästyminen. Mitä kauemmin kriisi kestää, sitä pidemmät ovat sen haitalliset vaikutukset myös pitkän aikavälin talousnäkymiin, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu arvioi tiedotteessa.

Jos rokottaminen onnistuu ripeästi, pankki odottaa länsimaisten talouksien palaavan laajasti kriisiä edeltäneelle tasolle jo noin vuoden kuluessa. Nordea ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna kolme ja ensi vuonna kaksi prosenttia.

Yliopistojen tavoitteena järjestää pääsykokeet fyysisesti

Kello 9.41: Suomen yliopistojen tavoitteena on järjestää kevään pääsykokeet kampuksilla tai muissa fyysisissä tiloissa. Asiasta kertoo Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi tiedotteessaan.

Yliopistot valmistautuvat kuitenkin järjestämään pääsykokeet myös muilla keinoin, jos koronatilanne pahenee. Hakijat saavat tiedon kokeiden järjestelytavoista ennen hakuajan alkamista, viimeistään 16. maaliskuuta.

Todistuksilla ja kokeilla valittavien opiskelijoiden kiintiöt pysyvät ennallaan, huolimatta koronatilanteen kehityksestä.

Astra Zeneca: EU:n rokotteita ei olla myymässä muihin maihin

Kello 9.25: Lääkeyhtiö Astra Zenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot vakuuttaa, ettei yhtiö ole myymässä EU-maille tarkoitettuja koronarokotteita muihin maihin saadakseen niistä paremman tuoton.

Astra Zeneca ilmoitti viime viikolla, ettei se pysty heti toimittamaan EU:lle niin paljon rokotteita kuin on sovittu. Yhtiö ei kertonut tarkkaa syytä toimitusvaikeuksiinsa, mikä on saanut EU:n viranomaiset epäilemään sen motiiveja.

Astra Zenecan toimitusjohtaja rauhoitteli tilannetta ja sanoi, että yhtiössä tehdään töitä toimitusongelmien ratkaisemiseksi. Yhtiö on jo aikaisemmin vakuuttanut, ettei sen tavoitteena ole tehdä voittoa rokotteella, jonka yhtiö kehitti yhteistyössä Oxfordin yliopiston kanssa.

Pirkanmaalla kahdeksan uutta tartuntaa

Kello 9.19: Pirkanmaalla on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Fimlab tutki Pirkanmaalta 1 157 näytettä.

Tällä viikolla Tays on raportoinut yhteensä 24 uudesta tartunnasta. Maanantaina Tays kertoi 10 ja tiistaina kuudesta uudesta tartunnasta.

Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yhteensä 2 263 tartuntaa.

Maailmassa on kirjattu yli 100 miljoonaa koronatartuntaa

Kello 6.14: Koko maailmassa on todettu yhteensä yli 100 miljoonaa koronavirustartuntaa. Asia selviää yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta.

Määrällisesti eniten tartuntoja on todettu Yhdysvalloissa, jossa tartunnan saaneita on yli 25 miljoonaa eli noin neljännes kaikista kirjatuista tartunnoista. Seuraavaksi eniten tartuntoja on todettu Intiassa, Brasiliassa, Venäjällä ja Britanniassa.

Maailmanlaajuisesti yli 2,1 miljoonaa ihmistä on kuollut liittyen koronavirukseen. Koronavirus lähti leviämään Kiinassa loppuvuodesta 2019.

Tiistai 26.1.

Yöllä tiukentuvat matkustusrajoitukset näkyvät jo nyt Helsingin satamassa

Kello 21.26: Matkustajaliikenne Virosta Suomeen on vilkastunut matkustusrajoitusten kiristysten alla, kerrotaan Helsingin satamasta ja Suomenlahden merivartiostosta.

Matkustajamäärät ovat olleet tänään nousussa ja kasvavat iltaa kohti. Suomenlahden merivartiosto kertoi Twitterissä puoli viiden jälkeen, että Helsingin sataman rajatarkastukset olivat jonoutumassa.

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentajan Mikko Simolan mukaan Virosta Helsinkiin voi saapua kuluvan vuorokauden aikana yhteensä ainakin 7 000 ja mahdollisesti jopa 9 000 matkustajaa.

Lue lisää: Tiukennetut matkustusrajoitukset nyt voimassa: Matkustajaliikenne Virosta Suomeen vilkastui hetkeä ennen

Keskusta olisi halunnut avata nuorten harrastustoimintaa, demarit tyrmäsivät

Kello 19.35: Keskusta ja sen puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko olisivat halunneet avata lasten ja nuorten ryhmäharrastuksia sisätiloissa mahdollisesti jo helmikuussa. Helsingin Sanomien lähteiden mukaan perhe- ja peruspalveluministeri, Krista Kiuru (sd.) esti suunnitelman pitkien neuvottelujen jälkeen.

Harrastustoiminnan avaamisesta väännettiin sunnuntaina sote-ministeriryhmässä lähes kahteen yöllä. Vääntö jatkui vielä maanantaina hallituksen neuvottelussa.

Saarikon johtaman opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) valmistelemassa mallissa alle18-vuotiaiden ryhmäharrastuksia olisi suositeltu avattavaksi helmikuun alusta lähtien myös leviämisvaiheen alueilla tietyin ehdoin.

Toistaiseksi hallitus on suosittanut ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä leviämisvaiheen alueilla tarvittaessa kokonaan, mutta lasten ja nuorten harrastusten kohdalla hallitus on kehottanut käyttämään ”erityistä harkintaa”.

Kiuru ei sulattanut suunnitelmaa rajoitusten höllentämisestä, vaan Kiuru sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) katsovat, että lasten ja nuorten harrastusten avaaminen olisi nyt liian suuri riski.

Suomessa hallitus on kuitenkin linjannut OKM:n selvittämään ja valmistelemaan toimia, joilla jo pitkään jatkuneen koronapandemian negatiivisia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin ja toimintakykyyn voidaan minimoida. Lisäksi hallitus väläytti maanantaina ja tiistaina, että myös ravintoloita saatetaan rajoittaa nykyistä enemmän, jos näin voidaan välttää lapsia ja nuoria koskevia lisärajoituksia.

Tampereen baareissa uusia altistumisia

Kello 18.06:

Tampereen yliopistollinen sairaala kertoo, että seuraavissa baareissa on saattanut altistua koronavirukselle.

19.1. Ravintola Puisto klo 14–17

23.1. Pub Pikilinna klo 18.30–19.30 sekä Old Irish Pub klo 19.30–20.30 ja klo 21.30–23.00

24.1. Pub Kujakolli klo 21–21.30 ja Pizpala klo 21.45–22.15

25.1. Ravintola Patarouva 17.00–18.00

Ale Pupissa on voinut altistua etenkin 20.1., mutta muinakin päivinä altistus on ollut mahdollista.

Tays kehottaa hakeutumaan koronatestiin, jos koet lieviäkin oireita.

Ministeri Kiuru patistaa AstraZenecan johtoa rokotetoimituksissa

Kello 17.51: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on vedonnut lääkeyhtiö AstraZenecaan koronarokotetuotannon tehostamiseksi. Kiuru lähestyi yhtiön toimitusjohtajaa tiistaina ja pyysi lääkeyhtiötä tekemään kaikkensa, jotta rokotetuotannon alkuperäisessä aikataulussa pysyttäisiin.

Ministeri huomauttaa, että EU on rahoittanut yritystä rokotetuotannon varmistamiseksi ja näin ollen yhtiön on pidettävä sitoumuksistaan kiinni.

AstraZeneca on ilmoittanut, että se ei pystykään tuottamaan koronarokotteita siinä tahdissa kuin alun perin ilmoitti. Uutistoimisto Reutersin mukaan määrä jäisi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 60 prosenttia suunniteltua pienemmäksi.

EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides on niin ikään ottanut kantaa tilanteeseen ja sanonut, että EU ei hyväksy AstraZenecan ilmoitusta rokotetoimitusten viivästymisestä. Myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on puhunut toimitusaikataulusta AstraZenecan toimitusjohtajan kanssa.

THL:n Puumalainen: Suomessa todettu tähän mennessä yhteensä sata virusmuunnosten aiheuttamaa tartuntaa

Kello 17.45: STM:n ja THL:n tiistaiseen tiedotustilaisuuteen osallistunut ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä kertoo, että Suomen kapasiteetti havaita virusmuunnoksia on kansainvälisessä vertailussa hyvä. Myös jäljitystä on pystytty lisäämään, mutta vaara on, että se jää jälkeen, jos tapaukset lisääntyvät merkittävästi.

Puumalaisen mukaan Suomessa todettu tähän mennessä yhteensä sata virusmuunnosten aiheuttamaa tartuntaa. Näistä 94 edustaa Britannian viruslinjaa ja 6 Etelä-Afrikan viruslinjaa. Yleisesti Suomessa koronatapaukset ovat nousussa.

Puumalaisen mukaan yhä useampi kunta on siirtynyt hoivakotien ja yli 80-vuotiaiden rokotuksiin. Puumalainen kertoo, että jatkossa eniten rokotetoimituksia tulee Pfizer/Biontechilta, joka toimittaa viikossa noin 50 000 annosta. Toimituserien määrä nousee tulevina viikkoina.

Euroopan lääkeviraston odotetaan arvioivan Astra Zenecan rokotteen myyntilupaa tällä viikolla. Toimituksista on Puumalaisen mukaan tällä hetkellä tieto, että seuraavien viikkojen aikana saataisiin hieman yli 200 000 annosta.

STM ja THL kertoivat hallituksen koronatoimista

Kello 17.43: Tiistaina iltapäivällä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjestivät tiedotustilaisuuden, jossa he avasivat hallituksen koronatoimia.

Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä , joka kommentoi hallituksen hybridistrategian kolmitasoista toimintasuunnitelman päivitystä. Voipio-Pulkin mukaan toimintasuunnitelman ideana on, että viranomaisten tulee tarttua ennakoivasti riittävän vaikuttaviin toimiin jo silloin, kun epidemiologinen uhka-arvio kasvaa.

Toimintasuunnitelman päivitys oli Voipio-Pulkin mukaan tarpeen, koska myös kotoperäinen "villivirus" aiheuttaa jo itsessään kasvavan uhan samoin kuin entistä helpommin leviävät virusmuunnokset.

Voipio-Pulkin mukaan kaiken tarkoitus on siirtää kaikkein hankalimmat epidemian vaiheet mahdollisimman pitkälle kevääseen, kunnes saadaan riittävästi rokotteita.

Tällä hetkellä Suomi on hallituksen kolmiportaisen strategian 1-tasolla. Tämä tarkoittaa sitä, että rajoituksia ei nyt tule löysätä. Leviämisvaiheen alueilla on otettava kaikki leviämisvaiheen keinot täysimääräisesti käyttöön.

Kakkostasolla otetaan kaikki nykylainsäädännön sallimat keinot käyttöön epidemian hillitsemiseksi. Kolmas ja äärimmäisin taso tarkoittaa poikkeusoloja.

Lue lisää: Näin Suomen koronastrategiassa edetään: Kakkostaso edellyttää, etteivät rokotukset toteudu riittävän kattavasti

Orivesi aloittaa yli 80-vuotiaiden koronarokotukset 2. helmikuuta

Kello 16.38: Yli 80-vuotiaiden orivesiläisten koronarokotukset alkavat tiistaina 2. helmikuuta 2021. Rokotuksia annetaan Oriveden terveysasemalla. Rokotukseen pitää varata aika etukäteen. Samalla kertaa varataan aika sekä ensimmäiseen että toiseen rokotukseen.

Aluksi rokotusaikoja on tarjolla vain vähän, koska rokotteita saadaan tuleville viikoille ennakoitua vähemmän. Rokotusaikoja lisätään, kun rokotteita saadaan lisää.

Orivedellä samassa taloudessa asuvat yli 80-vuotiaan omaishoitajat saavat rokotuksen samaan aikaan omaishoidettavan kanssa.

THL: Suomessa ei raportoitu uusia koronakuolemia

Kello 14.17: Suomessa ei ole raportoitu uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kuolemantapauksia on raportoitu siis yhä yhteensä 655.

Viruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa on 141 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 21 potilasta.

Sairaalahoidossa on yhteensä kymmenen ihmistä enemmän kuin maanantaina. Tehohoitopotilaiden määrä on pysynyt samana.

Aiemmin tänään raportoitiin 348 uutta koronavirustartuntaa. Rokotuksen saaneita ihmisiä on tähän päivään mennessä yli 110 000.

Yksi työikäinen ja kaksi yli 85-vuotiasta kuolleet

Kello 12.17: Koronavirusrokotusten jälkeen tapahtuneista kolmesta kuolemantapauksesta kaksi oli yli 85-vuotiaita hoivakotiasukkaita ja yksi oli työikäinen ihminen, kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen STT:lle.

Kaukosen mukaan työikäinen henkilö menehtyi sairauteen eikä rokotteella ollut todennäköisesti kuoleman kanssa tekemistä.

Yli 85-vuotiaat menehtyivät myös sairauteen, Kaukonen kertoo. Heillä oli pitkälle edenneet muistihäiriöt sekä muita perussairauksia.

Lisää tartuntoja koronakartalle

Kello 12.13: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kuntakartan mukaan Pirkanmaalla on todettu tiistaina 24 uutta koronatartuntaa. Uusia tartuntoja on kirjattu kartalle Tampereelle, 21 uutta tartuntaa, Mänttä-Vilppulaan, 2 uutta tartuntaa, ja Akaahan, 1 uutta tartuntaa.

THL päivittää koko Suomen uudet tartuntaluvut karttaan tartuntatautirekisterin perusteella. Tietojen tilastoinnissa voi olla useiden päivien viiveitä.

Lisäksi Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tilastoi kaikki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella vahvistetut tartunnat henkilön kotipaikasta riippumatta. THL puolestaan tilastoi tapaukset tartunnan saaneiden kotipaikan mukaan.

348 uutta tartuntaa

Kello 11.39: Suomessa on todettu 348 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa THL. Aiemmin Tays kertoi, että Pirkanmaalla uusia tartuntoja oli kuusi.

Kolme rokotteen jälkeistä kuolemaa

Kello 11.27: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukseen Fimeaan on ilmoitettu ensimmäiset koronavirusrokotusten jälkeiset kuolemantapaukset. Tapauksia on maanantaihin mennessä ilmoitettu kolme, ja niissä potilaan epäillään kuolleen sairauteen, joka hänellä oli jo ennen rokotteen saamista.

Kuusi uutta tartuntaa Pirkanmaalla

Kello 10.24: Pirkanmaalla todettiin maanantaina kuusi uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays kertoi maanantaina vahvistuneiden tartuntojen määrän tiistaiaamuna.

Viime viikon aikana tartuntoja vahvistui Pirkanmaalla yhteensä 142. Yksinumeroinen tartuntojen määrä oli viimeksi viime viikon tiistaina 19. tammikuuta.

Fimlab tutki maanantaina 887 koronanäytettä Pirkanmaan alueelta.

Koronaprotestit yltyvät Hollannissa

Kello 6.48: Väkivaltaiset koronaprotestit jatkuivat maanantai-iltana ympäri Hollantia. Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että esimerkiksi Rotterdamissa poliisi ampui varoituslaukauksia ja käytti kyynelkaasua.

Hollannissa pääministeri Mark Rutte tuomitsi maanantaina koronaprotestit, jotka yltyivät sunnuntaina väkivaltaisiksi. Maan koronarajoituksia vastustavat ihmiset polttivat autoja, sytyttivät tuleen koronatestausaseman ja ryöstelivät kauppoja.

Lääkeyhtiö tyrmää mediaväitteet heikosta tehosta

Kello 6.45: Lääkeyhtiö Astra Zenecan mukaan mediatiedot yhtiön rokotteen heikosta tehosta ovat "täysin virheellisiä", uutistoimisto Reuters kertoo.

Saksalaislehdet Bild ja Handelsblatt kertoivat maanantaina saksalaisten hallituslähteiden perusteella, että Astra Zenecan rokotteen teho yli 65-vuotiailla olisi alle 10 prosentin luokkaa. Bildin mukaan yhtiö olisi tämän vuoksi saamassa myyntiluvan ainoastaan alle 65-vuotiaiden ihmisten rokotuksiin.

Handelsblattin tietojen mukaan Saksan terveysministeriö selvittää jo, miten rokotusjärjestystä pitäisi mukauttaa. Alun perin Saksa on suunnitellut käyttävänsä Astra Zenecan rokotetta nimenomaan iäkkäiden rokottamiseen.

Europarlamentaarikot tenttaavat lääkeviraston pääjohtajaa

Kello 6.21: Euroopan lääkeviraston pääjohtaja Emer Cooke on tiistaina Euroopan parlamentin ympäristö- ja kansanterveysvaliokunnan kuultavana ajankohtaisesta rokotetilanteesta.

Euroopan lääkeviraston odotetaan käsittelevän perjantaina lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen myyntilupaa.

Astra Zenecan rokotteen on odotettu vauhdittavan verkkaisesti alkaneita rokotuksia EU-maissa, mutta yhtiö on kuitenkin jo ilmoittanut, ettei se pysty toimittamaan heti niin paljon koronarokotteita Eurooppaan kuin alun perin arvioitiin.

Aiemmin kaksi koronarokotetta on saanut myyntiluvan EU:ssa. Rokotukset alkoivat Pfizerin ja Biontechin kehittämällä rokotteella, ja tämän kuun alussa luvan sai Modernan rokote.

Hoivakodissa 20 asukkaalla tartunta

Kello 6.18: Espoossa sijaitsevassa Palvelutalo Hopeakuun hoivakodissa yhteensä 20 asukkaalla on todettu koronavirustartunta. Viisi sairastuneista on kuollut, kertoo Espoon kaupunki maanantaina julkaistussa tiedotteessaan.

Maanantai 25.1.

IS: Venäjä päästää suomalaiset maahan lentäen

Kello 22.20: Ilta-Sanomien mukaan Venäjä poistaa koronaviruksen vuoksi säädetyt maahantulorajoitukset suomalaisilta lentomatkustuksen osalta. Lehden mukaan Venäjän hallitus kertoo asiasta tiedotteessa.

Monet suomalaiset ja venäläiset yrittäjät sekä asiantuntijat ovat jo pitkään toivoneet, että maiden välistä liikennettä voitaisiin helpottaa joidenkin uusien ja selkeiden koronasääntöjen pohjalta.

Israelista rohkaisevia havaintoja koronarokotteesta

Kello 21.45: Israelilaistutkijat kertovat tiedejulkaisu Naturen haastattelussa saaneensa alustavia tuloksia koronarokotteen toimivuudesta rokotteen saaneiden ikäihmisten analyysissä. Alustavassa analyysissä oli mukana 200 000 yli 60-vuotiasta rokotteen saanutta henkilöä.

Tutkijoiden mukaan kahden viikon kuluttua ensimmäisen rokoteannoksen saamisesta todennäköisyys positiiviselle koronatestitulokselle oli rokotetuilla 33 prosenttia pienempi.

Ensihavainnot antavat siis alustavia viitteitä siitä, että Pfizer-Biontechin kehittämä kahden annoksen RNA-pohjainen rokote voisi estää tartunnan tai rajoittaa sen kestoa joillakin rokotetuilla ihmisillä.

Myös toisen israelilaisen terveydenhuollon organisaation, Maccabi Healthcare Servicesin, tekemässä alustavassa analyysissä havaittiin samankaltainen suuntaus. Kumpaakaan israelilaistutkimusta ei ole vertaisarvioitu.

Israelilaistutkimuksista uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Ministeriö valmistelee toimia lapsille ja nuorille korona-aikana koituvien haittojen vähentämiseksi

Kello 20.57: Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää ja valmistelee toimia, joilla koronaviruspandemian haittavaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin ja toimintakykyyn voidaan minimoida. Ministeriön tiedotteen mukaan valmistelut toteutetaan pikaisella aikataululla lähiviikkoina.

Opetusministeri Jussi Saramo (vas.) sanoo tiedotteessa, ettei lasten ja nuorten mahdollisuudesta oppia ole varaa tinkiä pandemiassakaan. Saramon mukaan etäopetus asettaa osan lapsista ja nuorista haavoittuvaiseen asemaan, jos kotona ei ole tarjolla riittävää tukea oppimiseen ja arkeen.

– Siksi peruskoulun yläluokkien siirtyminen etäopetukseen on uuden strategian viimesijainen toimenpide, joka voidaan ottaa käyttöön vain, jos tartuntatautilainsäädännön mahdollistamat muut toimet on jo päätetty hyödyntää, Saramo sanoo.

EU:n terveyskomissaari: Astra Zenecan selitys on riittämätön

Kello 20.02: Euroopan komission terveyskomissaari Stella Kyriakides sanoo, että lääkeyhtiö Astra Zenecan maananantaina antama selvitys päätöksestä hidastaa rokotetoimituksia on rittämätön.

Astra Zeneca ilmoitti perjantaina, ettei kykene toimittamaan EU:lle alkukevään aikana läheskään niin suurta määrää rokotteita kuin oli tarkoitus.

Euroopan komissio tapasi maanantaina brittiläis-ruotsalaisen Astra Zenecan johtoa selvittääkseen sitä, miksi yhtiöllä on vaikeuksia toimittaa ennakkoon odotettua määrää rokotteita.

Ilomantsissa 21 virusmuunnokseksi paljastunutta koronatartuntaa

Kello 19.56: Ilomantsissa tammikuun aikana todetut koronavirustartunnat ovat paljastuneet koronaviruksen brittimuunnokseksi, Siun sote tiedottaa. Tartuntaryppäässä on todettu yhteensä 21 tartuntaa.

Tartunnat ja altistumiset ovat pääosin tapahtuneet perhepiirissä, mutta niihin on liittynyt myös laajempia altistumisia Ilomantsin peruskoulussa. Siun sote on tiedottanut näistä aiemmin ja altistuneet on asetettu karanteeniin.

Tartunnan alkuperä on selvitetty. Tiedotteen mukaan se on muualla Suomessa Virusmuunnos paljastui, kun Siun soten toimitti Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL:n ohjeiden mukaisesti näytteitä analysoitavaksi virusmuunnoksen varalta.

Lääkejätti Merck lopettaa kahden koronavirusrokotteen kehityksen

Kello 19.55: Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Merck ilmoitti maanantaina lopettavansa kahden koronavirusrokotteen kehitystyön heikkojen kliinisten tulosten vuoksi.

Merckin mukaan rokotteiden tuottama immuunivaste osoittautui heikommaksi kuin koronavirustaudin sairastaneilla. Rokotteen suojausteho oli myös heikompi kuin muilla koronarokotteita kehittäneillä yhtiöillä.

Yhtiö kertoi, että se aikoo yhä jatkaa koronavirustaudin hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden kehittämistä. Alustavien tulosten kokeellisesta suun kautta otettavasta koronalääkkeestä on määrä tulla maaliskuun loppuun mennessä.

Moderna: Rokote suojaa myös virusmuunnoksilta

Kello 19.53: Lääkeyhtiö Moderna kertoi maanantaina, että yhtiön kehittämä koronavirusrokote suojaa myös Britannian ja Etelä-Afrikan virusmuunnoksilta.

Modernan tutkimuksissa Britanniassa havaitulla virusmuunnoksella ei havaittu huomattavaa vaikutusta rokotteen tehoon.

Etelä-Afrikan muunnoksen kohdalla rokotteen neutraloiva vaikutus kuitenkin väheni kuusinkertaisesti verrattuna aiempiin muunnoksiin. Tästä huolimatta rokotteen suojaustaso säilyi Modernan mukaan riittävänä.

Moderna kuitenkin aikoo testata varmuuden vuoksi toisen tehosteannoksen antamisen vaikutusta Etelä-Afrikan varianttiin, jolloin rokotettavat saisivat yhteensä kolme rokoteannosta.

Rokotekehittäjät ovat olleet huolissaan koronaviruksen uusien muunnosten aiheuttamista riskeistä, koska ne voivat vaikuttaa myös rokotteiden tehokkuuteen. Aiemmin lääkeyhtiö Pfizer on kertonut, että sen rokote suojaa myös uusilta varianteilta.

Poliisin apu mahdollista koronakaranteenien valvomisessa

Kello 19.50: Jopa poliisin virka-apu on mahdollista koronakaranteenien valvonnan varmistamiseksi, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

– Alueellisille ja paikallisille viranomaisille on kerrottu, mitä säädöksissä sanotaan ja milloin on esimerkiksi mahdollista pyytää poliisin virka-apua sen varmistamiseksi, että karanteenisäädöksiä todella noudatetaan, Voipio-Pulkki sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa tartuntatautiviranomaisille alueellisesti ja paikallisesti annetaan selkeät yhtenäiset ohjeet, mitä ihmisille kerrotaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo, että tarkasteltavana on, miten ihmiset saataisiin sitoutumaan karanteenikäytäntöihin paremmin.

Hänen mukaansa leviäminen voi lähteä liikkeelle siitä, että ihmiset eivät noudata karanteenia. Hallitus valmistautuu siihen, että toimet ovat jatkossa tarkemmat, jotta tartuntatautiviranomaiset alueilla pitävät huolen siitä, että karanteeniin määrätyt pysyvät siellä, Kiuru painottaa.

Suomessa 11 uutta koronakuolemaa

Kello 16.40: THL: Suomessa on raportoitu 11 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Yhteensä kuolemantapauksia on raportoitu nyt 655.

TAYS erityisvastuualueelle ei ole merkitty uusia koronakuolemia.

Viruksen aiheuttaman taudin vuoksi Suomessa on sairaalahoidossa yhteensä 131 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 21 potilasta. Sairaalahoidossa on yhteensä viisi ihmistä vähemmän kuin perjantaina, jolloin tiedot viimeksi julkaistiin. Tehohoitopotilaiden määrä on vähentynyt kolmella.

THL merkitsi koronakarttaansa uusia tartuntoja Pirkanmaalle

Kello 12.14: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päivittämän koronakartan mukaan uusia tartuntoja on Pirkanmaalla kaksi: yksi Kangasalla ja yksi Tampereella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo tietoja vain kunnista, joissa tartuntojen määrä epidemian alusta alkaen on yhteensä alle viisi.

THL päivittää koko Suomen uudet tartuntaluvut karttaan tartuntatautirekisterin perusteella. Tietojen tilastoinnissa voi olla useiden päivien viiveitä.

Lisäksi Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tilastoi kaikki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella vahvistetut tartunnat henkilön kotipaikasta riippumatta. THL puolestaan tilastoi tapaukset tartunnan saaneiden kotipaikan mukaan.

Suomen hallitus kokoontuu maanantaina neuvottelemaan uusista koronatoimista

Kello 11.57: Hallitus kokoontui Säätytalolle neuvottelemaan siitä, millaisiin maan sisäisiin koronatoimiin on tarvetta ryhtyä uusien virusmuunnosten takia.

Harkinnassa on, pitäisikö epidemian leviämisvaiheen rajoitustoimia olla myös niillä alueilla, jotka eivät nykyisten kriteerien mukaan ole leviämisvaiheessa.

– Tulemme tarkastelemaan tätä kokonaisuutta ja käsittelemään sitä, millä tavalla esimerkiksi näitä jo olemassa olevia rajoituksia voitaisiin ottaa käyttöön eri alueilla, pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi ennen neuvotteluja.

Lue lisää: Pääministeri: Jos muuntovirus leviää, koko maassa astuvat voimaan epidemian leviämisvaiheen rajoitukset – näin kolmella tasolla toimitaan

Suomessa 192 uutta tartuntaa

Kello 11.41: Suomessa on raportoitu 192 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 42 772 koronavirustartuntaa.

Yhteensä ainakin 33 kunnassa raportoitiin uusia tartuntoja. Kuntien tarkka määrä ei ole tiedossa, koska THL ei kerro tietoja kunnista, joissa tartuntojen määrä epidemian alusta alkaen on yhteensä alle viisi.

Pirkanmaalla 10 uutta tautitapausta

Kello 10.13: Pirkanmaalla todettiin 10 uutta koronavirustartuntaa sunnuntaina, Tampereen yliopistollinen sairaala Tays kertoo maanantaiaamuna.

Fimlab tutki sunnuntaina 649 koronanäytettä Pirkanmaan alueelta.

Viime viikon aikana tartuntoja vahvistui Pirkanmaalla yhteensä 142. Koko pandemian aikana Pirkanmaalla on todettu 2 249 tartuntaa Taysin tilaston mukaan.

USA:n koronavirustapausten määrä ylittänyt 25 miljoonaan rajapyykin

Kello 7.55: Yhdysvalloissa koko pandemian aikana todettujen koronavirustapausten määrä on ylittänyt 25 miljoonaa, kertovat koronavirustilannetta seuraavan Johns Hopkinsin yliopiston ylläpitämät tilastot. Maanantaiaamuun Suomen aikaa mennessä maassa oli todettu yli 25,1 miljoonaa tartuntaa.

Yhdysvalloissa on todettu enemmän koronatartuntoja kuin missään muussa maailman maassa. Toiseksi eniten eli yli 10,6 miljoonaa on todettu Intiassa ja kolmanneksi eniten (yli 8,8 miljoonaa) Brasiliassa. Seuraavina listalla ovat Venäjä ja Britannia.

Yhdysvallat on kärjessä myös koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten määrässä. Yhdysvalloissa oli todettu maanantaiaamuun Suomen aikaa mennessä lähes 420 000 covid-19:ään liittyvää kuolemantapausta. Toiseksi eniten eli yli 217 000 on todettu Johns Hopkinsin mukaan Brasiliassa ja kolmanneksi eniten (yli 153 000) Intiassa. Seuraavaksi eniten koronavirukseen liittyviä kuolemia on todettu Meksikossa ja Britanniassa.

USA:n tuore presidentti Joe Biden aikoo jatkaa useita koronavirukseen liittyviä matkustusrajoituksia

Kello 6.35: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo jatkaa koronavirukseen liittyviä matkustusrajoituksia muun muassa useista Euroopan maista tuleville matkustajille, joilla ei ole Yhdysvaltain kansalaisuutta. Asiasta kertovat useat mediat viitaten Valkoisen talon lähteeseen.

Edellinen presidentti Donald Trump määräsi viime viikolla, että rajoituksia poistettaisiin 26. tammikuuta eli maanantaista alkaen. Bidenin tiimi sanoi jo tuolloin, että uusi hallinto ei poista rajoituksia.

Suomen ulkoministeriön mukaan maahantulokielto on koskenut myös Suomesta matkustavia, jotka eivät asu Yhdysvalloissa vakituisesti tai joilla ei ole maan kansalaisuutta. Rajoitukset koskevat Brasiliaa sekä Britanniaa, Irlantia ja useita muita Euroopan maita. Bidenin on tarkoitus laajentaa rajoituksia koskemaan myös Etelä-Afrikkaa uuden helpommin leviävän viirumuunnoksen takia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut