THL:n ja STM:n koronaviruksen tiedotustilaisuus 21.1. - Koronainfo - Aamulehti

Suomessa todettu 86 virusmuunnosta: ”Todennäköisesti meillä on aikaa reagoida” – THL: rajoituksia ei ole noudatettu

Suomalaisilla on vielä parantamisen varaa virusmuunnoksen leviämisen torjumisessa. Kaikkien on käytettävä maskia ja vältettävä tarpeettomia kontakteja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti torstaina.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen on nähty viikoittaisissa tiedotustilaisuuksissa läpi koronaepidemian. Puumalainen kuvattiin Valtioneuvoston linnassa keskiviikkona 17. kesäkuuta 2020­

21.1. 9:38

Aamulehti

Sosiaali- ja terveysministeriö (stm) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoivat torstaina, mikä on Suomen koronatilanne. Tilanne on ollut suhteellisen rauhallinen, mutta viimeisen viikon aikana tartuntamäärät ovat jälleen nousussa. Torstaina kerrottiin noin 400 uudesta koronavirustartunnasta.

THL ja stm muistuttavat, että epidemia ei ole ohi. Jokaiselta vaaditaan viranomaisten mukaan suositusten ja rajoitusten noudattamista. Erityisesti huolta aiheuttaa virusmuunnos, jota on todettu kymmeniä myös Suomessa.

Tilannekatsauksessa olivat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta sekä anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen Itä-Suomen yliopistosta ja Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Tekstiseuranta tiedotustilaisuudesta alla:

Kello 11.06: THL vastaa kysymykseen uudesta kahden metrin turvavälistä esimeriksi kouluissa: Kunkin toimijan on harkittava, miten turvaväleihin päästään. Samalla tilaisuus päättyy.

Kello 11.01: Tanskassa koronavirusmuunnos on levinnyt nopeasti. Suomessa tilanne on toistaiseksi rauhallinen. Stm:n mukaa koko epidemian ajan Suomi on ollut muuta Eurooppaa jäljessä epidemian leviämisessä. Stm:n mukaan Suomessa toimet on tehty etukäteen koko ajan, ja tartuntaketjut on saatu jäljitettyä.

– Todennäköisesti meillä on aikaa reagoida, strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoi.

Kello 10.50: THL varoittaa vertaamasta rokotteita, sillä ei ole tutkimusta siitä, että jokin rokote olisi toista parempi. Esimerkiksi Britanniassa rokotetaan kaikkia olemassa olevilla rokotteilla.

Kello 10.50: Ministeriö on vahvasti sitä mieltä, että rajaliikennettä tulisi rajoittaa tai rajoilla pitäisi olla erittäin kattava tarkastus siitä, onko ihmisillä tartunta.

Kello 10.48: Suomi tavoittelee 80 prosentin peittävyyttä rokotuksissa. Malleissa nähdään, että 70 prosenttia ottaisi rokotteen. Kyse on siitä, kuinka moni ylipäätään ottaa rokotteen.

Kello 10.45: On kiireinen tarve ottaa käyttöön rajoituksen virusmuunnoksen leviämisen ehkäisemiseksi, THL painottaa.

Kello 10.41: THL odottaa nyt Astra Zenecan rokotteen lisensoimista. Kesän lopussa yritetään saada rokotettua jo miljoonia ihmisiä. Ikääntyneet ja riskiryhmät ja ensilinjan henkilöstö rokotetaan ensin. Kesällä voisi olla hyvä rokotesuoja ja kaikkia rokotettaisiin jo silloin. Rokotettavaa jää silti vielä kesän ylikin, THL toteaa.

Kello 10.40: Rokotteista THL:llä on tieto kahdeksi viikoksi eteenpäin eli paljonko tulee rokotteita. Biontech-Phizerin hitaus koskee vain viikkoa. Maaliskuun alusta pitäisi annosmäärä nousta.

Kello 10.39: Rokotteita on annettu jo laajasti kriittisillä aloilla. Ikääntyneitä on alettu rokottaa myös monissa kunnissa. Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät on laajasti jo rokotettu. Nopeasti on aloitettava ikääntyneiden rokottaminen, THL sanoo.

Kello 10.37: Kerätyn tiedon mukaan Suomeen on tullut 150 000 Biontech-Phizer-rokotetta ja 6 000 Modernan rokotetta.Eilen ja tänään on tullut noin 40 000 annosta lisää. Rokote on käytettävä viiden päivän sisällä. Tilasto päivittyy viiveellä. Rokotustahti kiihtyy, THL:n mukaan.

Kello 10.34: Turvaväli on pidennetty kahteen metriin. THL painotaa, että kaikkien aika on nyt tehostaa muunnoksen leviämisen ehkäisemistä.

Kello 10.32: Muunnosseurantaa on tehostettu. 5-10 prosenttia pystytään alatyypittämään. Löytyy varmasti vielä lisää muunnoksia. Toimenpiteet, jotka tehoavat liittyvät rajatoimenpiteisiin.

Kello 10.30: Suomessa on todettu 86 virusmuunnosta. Suurin osa liittyy Britannian muunnokseen. Iso osa liittyy matkustamiseen. On kuitenkin jatkotartuntaketjuja. Liittyy nuoreen aikuiseen, eikä ole noudatettu karanteenia. Useassa sukupolvessa on tartuntoja. Ketju on selvitetty isolla työllä, kontaktit on nyt tunnistettu. 400 karanteenimääritystä liitty tähän ketjuun.

Kello 10.29: Virusmuunnoksia on satoja ja tuhansia. Varmasti löytyy jokaisesta maasta muunnoksia. Kysymys on: miten virus muuntuu? Vakava tauti vai nopeasti leviävä versio. Ranskassa leviää Britannian muunnos. Se leviää nopeammin kuin muut kannat.

Ärhäkkä kanta muuntuu valtavirukseksi todennäköisesti, THL toteaa.

Kello 10.26: Jos näyttää siltä, että epidemiaan sairastuu iäkkäämpiä, pelko on, että kuolleisuus nousee.

Kello 10.24: Tehohoidon kapasiteetti on ollut hyvä koko ajan. Paikkapulaa ei ole. Tehohoitona on saanut 437, todellinen määrä voi olla hieman suurempi. Joitakin siirtoja on tehty sairaaloiden välillä, jotta kuormitus on tasoitettu. 2/3 tehohoitopotilaista on miehiä. Hoitojakso on 3 vuorokautta keskimäärin, koronapotilailla 14 vuorokautta, syksyn ja talven mittaan näyttää, että hieman pienempi eli 12 prosenttia.

Kuolleisuus koronaan on vahvasti kiinnitetty ikään, yli 70-vuotiaita.

Kello 10.22: Suomen tilanne on näin hyvä, sillä olemme noudattaneet suosituksia ja rajoituksia. Varsin hyvin kaikki ovat tehneet, nyt se on kaikista kiinni. Ajoissa testiin vähäisistäkin oireista testiin. Näin kommentoi strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki .

Kello 10.30: Virusmuunnosten kohdalla toimenpiteet on saatava nopeasti kuntoon.

Kello 10.20: 13 prosenttia ulkomailta saaduista tartunnoista on aliarvio. Testeihin pitäisi hakeutua entistä enemmän, koska olemassa on muunnosvirusta.

Kello 10.18: Uskalletaan sanoa, että joulun ja uudenvuoden ryöppyä ei tullut. Uusia tapauksia on kuitenkin runsaasti. Nuorissa eniten tapauksia. Yli 70-vuotiaiden osuus ei ole noussut onneksi, ministeriö toteaa. Iso osa tartunnoista pystytään jäljittämään.

Kello 10.17: Sairaalapotilaiden määrä on pienentynyt selvästi, mutta se on hidastunut. Teho-osastoilla tilanne on vakaa. Ennusteiden mukaan hoitojaksojen määrä pysyy tasaisena. Myös Uudellamaalla kehityskulku on vakaa.

Kello 10.15: Ministeriö muistuttaa, että on pidettävä kiinni kaikista suosituksista ja rajoituksista, joita on annettu. Taso tartunnoissa on vakaa. Suomi on isossa kuvassa erittäin hyvässä tilanteessa.

Kello 10.12: Rajaturvallisuus on tärkeää, THL toteaa. Ulkomailta tulevien tartuntojen määrä on suurempi kuin tiedetään. Kaikista tartunnoista noin kolmannes todetaan, mistä on peräisin. Varmasti osa piiloon jäävistä on ulkomailta, THL sanoo.

Kello 10.09: Torstain aikana tulee noin 400 tartuntatapausta lisää. Se on enemmän kuin viimeisten viikkojen aikana. Tähän liittyy Puumalaisen mukaan muun muassa raportointiviive, rajatestaus ja se, että laajoja tartuntaryppäitä on paljastunut muun muassa pääkaupunkiseudulla työyhteisöissä.

Kello 10.05: 90 miljoonaa tautitapausta ylittyy. Tämä on aliraportointia. Etelä-Amerikan tilanne on huonontunut. Tilanne liittynee muunnosvirukseen.

Kello 10.03: Tilaisuus alkaa. Aiheina ovat tilannekatsaus koronaviruksesta, tehohoidon kuukausiraportista sekä muuntoviruksesta ja rokotetilanteesta.

Kello 9.59: Pirkanmaan koronapandemian ohjausryhmä on peräänkuuluttanut sitä, että testeihin pitää mennä pienimmistäkin oireista. Vielä viikonloppuna puhuttiin muutamasta sadasta testistä, kun keskiviikkona testimäärä ylitti jälleen tuhannen.

Kello 9.48: Suomen ja Pirkanmaan koronaluvut ovat olleet maltillisia viimeiset päivät, tosin kahden viimeisen päivän aikana esimerkiksi Pirkanmaalla luvut ovat olleet korkeampia sitten joulukuun puolenvälin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?