Kaikki koronaviruksesta: Aamulehden maksuton koronavirusseuranta 19.1. alkaen - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronavirus eteni tammikuun puolessa välissä Suomessa ja maailmalla: lue kaikki tästä

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 19.–24. tammikuuta.

Työntekijä annostelee koronavirusrokotetta Tanskan Kööpenhaminassa 23. tammikuuta. Tanska aloitti koronarokotukset joulukuun lopulla. ­

19.1. 6:59 | Päivitetty 25.1. 7:54

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 19. tammikuuta alkaen. Seuranta päättyi sunnuntaina 24. tammikuuta. Uuden seurannan löydät täältä.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 12.1.2021–18.1.2021 pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 24.1.

Reuters: Matkustuskieltoja Yhdysvaltoihin saapuville jatketaan

Kello 22.50: Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin hallinto aikoo jatkaa matkustuskieltoja Yhdysvaltoihin saapuville, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin tietojen maiden listalta löytyy ainakin Etelä-Afrikka, Brasilia, Iso-Britannia, Irlanti sekä 26 muuta eurooppalaista maata. Reutersin lähteet pysyttelevät nimettöminä, sillä suunnitelmia ei ole vielä virallisesti julkistettu.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump ilmoitti 18. tammikuuta, että Brasiliaa ja Eurooppaa koskevat matkustusrajoitukset tultaisiin poistamaan tiistaina 26. helmikuuta. Bidenin hallinnon tuleva päätös siis kumoaisi tämän suunnitelman.

Maan tämänhetkiset matkustusrajoitukset Euroopasta ovat olleet voimassa viime vuoden marraskuusta saakka.

Norja voi joutua avaamaan viinakaupat jälleen ostoryntäyksen takia

Kello 22.39: Norjassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta vastaava Helsedirektoratet suosittelee, että alkoholiliikkeet avataan uudelleen niissä Oslon seudun kunnissa, joissa ne pantiin lauantaina kiinni. Virasto katsoo, että alkoholin ostoryntäys naapurikuntiin on suurempi uhka koronaviruksen leviämiselle kuin kauppojen pitäminen auki.

Lisäksi virasto toteaa, että Alkoa vastaavalla Vinmonopoletilla on hyvät käytännöt tartuntojen torjumiseksi.

Oslon ympäristön kunnissa Vinmonopoletin myyntimäärät kasvoivat lauantaina liki 300 prosenttia verrattuna edelliseen viikkoon, kun ihmiset lähtivät lähikuntiin ostoksille. Monin paikoin kauppojen ulkopuolelle syntyi pitkiä jonoja.

Hollannissa mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan

Kello 21.00: Hollannissa mielenosoittajat ja poliisi ottivat tänään yhteen useassa paikassa, kun maahan määrätty ulkonaliikkumiskielto astui voimaan viikonloppuna. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa iltayhdeksästä puoli viiteen aamulla.

TV-kanava NOSin mukaan poliisi käytti vesitykkejä ja koiria hajottaakseen Amsterdamin keskustassa olleen satojen ihmisten mielenosoituksen. Maan eteläosassa Eindhovenissa poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoituksen hajottamiseen ja otti kiinni 30 ihmistä. Kaupungissa sytytettiin useita ajoneuvoja tuleen.

Hollannissa on ollut edellisen kerran ulkonaliikkumiskielto toisen maailmansodan aikana. Maassa on todettu yli 900 000 koronavirustartuntaa.

Tartuntoja kirjattu kahdessa viikossa valtaosaan Pirkanmaan kunnista

Kello 20.58: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tilastoinut Pirkanmaan kuntiin noin kahden viikon ajalta 9.–24. tammikuuta 274 uutta koronavirustartuntaa.

Edellisen kahden viikon aikana tartuntamäärät ovat nousseet Pirkanmaan kunnista eniten Tampereella ja Valkeakoskella. Tampereelle THL on kirjannut 178 ja Valkeakoskelle 31 uutta tartuntaa.

Lue lisää: Näin koronatilanne on muuttunut Pirkanmaalla kahdessa viikossa – Katso oman kuntasi tartuntatilanne

Yhdysvalloissa yli 25 miljoonaa tartuntaa, maailmassa pian 100 miljoonaa

Kello 18.28: Yhdysvalloissa on ylittynyt 25 miljoonan koronatartunnan raja, kertoo Johns Hopkins -yliopisto. Yhdysvalloissa on todettu määrällisesti eniten koronatartuntoja koko maailmassa, ja myös koronavirukseen liittyviä kuolemia on todettu eniten Yhdysvalloissa, runsaat 400 000.

Presidentti Joe Biden arvioi perjantaina, että Yhdysvalloissa tulee kuolemaan koronavirukseen liittyen yli 600 000 ihmistä. Yhdysvalloissa on yli 325 miljoonaa asukasta.

Maailman tartuntaluku ylittää todennäköisesti alkuviikosta sadan miljoonan rajan. Sunnuntai-iltana tartuntoja oli pandemian alusta lähtien 98,9 miljoonaa. Kuolleita on 2,1 miljoonaa.

Takahuhdin koulun esiopetuksessa tartunta ja yksi ryhmä karanteeniin

Kello 17.52: Tampereen Takahuhdin koulun esiopetuksessa on ilmennyt koronavirustartunta. Yksi eskarin ryhmä on asetettu karanteeniin 3. helmikuuta asti. Muuten lähiopetus jatkuu normaaliin tapaan.

Päiväkodin johtaja Sanna Ylönen kertoo, että tieto tartunnasta tuli Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä. Hän ei tiedä, onko kyseessä oppilas vai henkilökuntaan kuuluva.

– Kaikille asianosaisille on ilmoitettu, hän sanoo.

Ruotsin hallitus päätti kieltää maahantulon Norjasta

Kello 16.35: Ruotsin hallitus on ylimääräisessä kokouksessaan päättänyt kieltää maahantulon Norjasta, jossa koronaviruksen tarttuvampi brittimuunnos leviää Oslon seudulla. Kielto astuu voimaan tänään puolilta öin ja on voimassa ainakin 14. helmikuuta asti.

Ulkoministeriö suosittelee myös, että ei-välttämättömiä matkoja Norjaan vältetään. Ruotsin kansalaisia ei voi estää palaamasta kotimaahansa, jos he ovat tulossa Norjasta. Sisäministeri Mikael Damberg sanoi uskovansa, että useimmat ovat tietoisia tilanteesta ja lykkäävät matkojaan naapurimaahan.

Sastamalassa koronatartunta alakoulu

Kello 16.24: Tyrväänkylän koulussa Sastamalassa on todettu koronavirustartunta, kertoo Sastamalan kaupunki. Altistuneiden kartoitus on tehty ja altistuneisiin on oltu viikonlopun aikana yhteydessä.

Koulutyö Tyrväänkylän koulussa jatkuu maanantaina oppilaille annettujen ohjeiden mukaisesti. Sastamalan kaupunki kehottaa hakeutumaan koronatestiin vähäisilläkin oireilla.

Tyrväänkylän koulu on noin sadan oppilaan alakoulu, joka sijaitsee Tyrväänkylässä kuuden kilometrin päässä Sastamalan keskustasta.

Saksa hankkii Trumpille annettuja koronalääkkeitä

Kello 16.12: Saksa on ensimmäisenä EU-maana päättänyt alkaa käyttää samoja kokeellisia vasta-ainehoitoja, joita Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump sai koronatartuntansa hoitoon.

Terveysministeri Jens Spahn sanoi Bild-lehdelle, että hallitus hankkii lääkkeitä 200 000 annosta 400 miljoonalla eurolla. Hinnaksi tulee toisin sanoen 2 000 euroa annosta kohti, mutta potilaat saavat sen ilmaiseksi yliopistollisten sairaaloiden kautta.

Yhdysvalloissa molemmat, Regeneronin ja Eli Lillyn kehittämät hoidot ovat saaneet hätämenettelyn kautta käyttöluvan, mutta niitä ei ole hyväksytty EU:ssa. Saksassa lääkeviranomaiset ovat linjanneet, että niitä voidaan kuitenkin käyttää, jos lääkärit pitävät hoitoa perusteltuna vakavien koronatapausten hoidossa.

Trump sai Regeneronin hoitoa, kun hän joutui koronan takia sairaalaan lokakuussa. Hän kehui myöhemmin, että lääke toimi ”fantastisesti”. Regeneronin hoito perustuu kahteen synteettiseen vasta-aineeseen, Eli Lillyn versiossa on yksi.

STT: Hallitus mietti, voitaisiinko leviämisvaiheen toimia ottaa aiemmin käyttöön

Kello 15.52: STT:n tietojen mukaan hallitus pohtii huomisissa koronaneuvotteluissaan ennen kaikkea sitä, missä vaiheessa leviämisvaiheen toimia pitäisi ottaa käyttöön.

Hallitus miettii, pitäisikö koronaviruksen leviämisvaiheen rajoitustoimia olla myös niillä alueilla, jotka eivät nykyisten kriteerien mukaan ole leviämisvaiheessa. Neuvottelut Säätytalolla Helsingissä alkavat STT:n tietojen mukaan näillä näkymin kello 11.30.

Hallituksen on tarkoitus päivittää hybridistrategiaansa, sillä sitä on tarkasteltava uudestaan koronavirusmuunnosten aiheuttamassa tilanteessa. Uudet muunnokset leviävät tiettävästi herkemmin kuin niin sanottu alkuperäinen virus.

Ikäihmisistä alle 30 000 rokotettu Suomessa

Kello 15.06: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa 105 620 ihmistä on saanut koronavirusrokotteen. Vähintään 70 vuotta täyttäneistä lähes 29 330 on saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

4 434 on saanut myös toisen rokoteannoksen. Yhteensä rokoteannoksia on siis Suomessa käytetty runsaat 110 000.

Rokottaminen Suomessa aloitettiin tapaninpäivän jälkeen eli neljä viikkoa sitten. Annosten antamisen välillä tulee olla kolme–neljä viikkoa rokotteesta riippuen.

Pirkanmaalla uusia tartuntoja kolmessa kunnassa

Kello 12.03: Kolmessa kunnassa Pirkanmaalla on todettu uusia koronavirustartuntoja. Sastamalassa todettujen tartuntojen määrä on noussut kahdella 51 tartuntaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seuranta.

Tampereella tartuntoja on todettu lisää 9, ja tartuntojen kokonaismäärä koko epidemian ajalta on nyt 1 333.

Valkeakoskella on todettu kolme uutta tartuntaa. Siellä tartuntoja on todettu kaikkiaan 105.

Suomessa todettu 246 uutta tartuntaa

Kello 11.58: Suomessa on todettu 246 uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan tartuntoja on koko epidemian aikana todettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastojen mukaan nyt 42 580

Oikaisu 24.1.2020 kello 13.24: Tekstissä ja otsikossa oli aiemmin mainittu virheellisesti lauantain tartuntaluku 419.

Oikaisu 24.1.2020 kello 16.28: Tartuntoja on todettu yhteensä 42 580, eikä 42 334 kuten aiemmin virheellisesti väitettiin.

Pian jo 99 miljoonaa tartuntaa

Kello 9.26: Maailmalla on pian todettu jo 99 miljoonaa koronavirustartuntaa. Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan todettujen tartuntojen määrä on nyt 98,7 miljoonaa ja määrä kasvaa päivittäin nopeasti.

16 uutta tartuntaa Pirkanmaalla

Kello 9.00: Pirkanmaalla on todettu 16 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Kaikkiaan tartuntoja on todettu Pirkanmaalla epidemian aikana 2 239.

Fimlab tutki lauantaina Pirkanmaalta 787 koronavirusnäytettä.

Kymmenillä Yhdysvaltain kongressin poliisin työntekijöillä koronatartunta

Kello 7.18: Yhdysvalloissa 38:lla kongressin poliisin työntekijällä on todettu koronatartunta loppiaisen mellakan jälkeisinä viikkoina, kertoo sanomalehti Washington Post. Tartuntamäärät ovat kasvussa myös kaupungissa olleen kansalliskaartin sotilaiden parissa.

Lehden saamissa tiedoissa ei eritelty sitä, kuinka moni tartunnan saaneista oli paikalla kongressirakennuksessa mellakan aikaan. Tapahtumien aikaan kongressin poliiseja oli paikalla noin 1 400.

Kongressirakennukseen 6. tammikuuta tehdyssä hyökkäyksessä poliisit joutuivat väkivaltaisiin yhteenottoihin silloista presidenttiä Donald Trumpia kannattaneiden mellakoitsijoiden kanssa.

Washingtonin kansalliskaartin lähde kertoo lehdelle, että kaartin tiedossa on ainakin 170 uutta tartuntatapausta, ja määrän odotetaan kasvavan.

Lauantai 23.1.

Yli 40 tartuntaa rakennustyömaalla Vantaalla

Kello 21.57: Vantaalaisella rakennustyömaalla on todettu parin viikon sisään 43 koronavirustartuntaa, kertoo Vantaan kaupunki.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri asetti kaikki 11.–20. tammikuuta työmaalla työskennelleet henkilöt karanteeniin. Karanteenin pituus on 14 vuorokautta.

Rakennustyömaan työntekijöiden seulontaan päädyttiin, kun työmaalla oli tullut ilmi kolme tartuntaa. Alustavien tietojen mukaan kyse ei ole muuntoviruksen aiheuttamasta epidemiasta.

Ruotsi suunnittelee matkustuskieltoa Norjasta saapuville

Kello 21.09: Ruotsin hallitus ottaa piakkoin käyttöön matkustuskiellon, joka koskee Norjasta saapuvia matkustajia, kertoo Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg uutistoimisto TT:lle.

Ruotsin kansanterveysviranomaiset muuttivat jo aiemmin lauantaina kehotustaan Norjan matkailusta. Kansanterveysviranomainen Folkhälsomyndigheten ohjeistaa Norjassa matkailleita hakeutumaan koronatestiin ja eristäytymään vähintään viikoksi kotimaahan palattuaan.

Toimien taustalla on pelko koronaviruksen brittimuunnoksesta, joka leviää parhaillaan Oslon seudulla Norjassa.

Norjan suurkäräjät verkkoon, viinakaupat kiinni

Kello 18.50: Norjassa pääkaupunki Oslon alueella astui lauantaina puoliltapäivin voimaan tiukennettuja koronarajoituksia koronaviruksen brittimuunnoksen takia. Ensi viikon alusta myös Norjan eduskunta eli suurkäräjät sulkee ovensa ja siirtyy toimimaan verkossa.

– Teemme sen mitä voimme suojellaksemme terveyttä ja parlamentaarista perustoimintaa, sanoi puhemies Tove Wilhelmsen Tröen.

Koulut, kirjastot, museot ja elokuvateatterit suljetaan. Auki saavat olla vain ruokakaupat, apteekit ja bensa-asemat. Ravintoloista saa myydä ruokaa vain mukaan.

Myös alkoholia myyvät, Suomen Alkoa vastaavat Vinmonopolet-liikkeet suljetaan.

Tampereella taas monta altistumispaikkaa

Kello 16.27: Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi lauantaina Twitterissä useista mahdollisista altistumisista eri puolilla Tamperetta.

Tuoreen listan mukaan koronavirukselle on voinut altistua ravintoloissa, ruokakaupassa, huoltoasemalla, apteekissa, tavaratalossa ja linja-autossa.

Tays kehottaa listatuissa paikoissa samaan aikaan olleita tarkkailemaan oloaan ja hakeutumaan koronavirustestiin herkästi.

Mahdollisia altistumisia

Ravintola Muusa sunnuntaina 17. tammikuuta kello 13–14.

Tavaratalo Sokoksen kosmetiikkaosasto sunnuntaina 17. tammikuuta klo 14.30–15.

Linjan 8 bussi Tesomalta Tampereen keskustaan sunnuntaina 17. tammikuuta noin kello 10.40.

Jankan Shell -huoltoasema 18.–20. tammikuuta kello 7–9.

Ravintola Bar K keskiviikkona 20. tammikuuta kello 18–21.

Tammelan apteekki torstaina 21. tammikuuta kello 12.30–13.

Sammonkadun S-market torstaina 14. tammikuuta kello 16.30–17, maanantaina 18. tammikuuta kello 15–15.45 ja keskiviikkona 20. tammikuuta 16.30–17.

Rokotettuja yli 100 000 Suomessa

Kello 14.26: Suomessa yli 100 000 ihmistä on nyt saanut koronavirusrokotteen. Rokotettujen määrä on nyt 103 302, ilmoitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos iltapäivällä.

Eniten rokotteita on annettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, yli 26 000 annosta. Toiseksi eniten ihmisiä on rokotettu Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja kolmanneksi eniten Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä.

Vähiten rokotteita on jaettu Manner-Suomessa Itä-Savossa, vajaat 1 200 annosta.

Yli 70-vuotiaista ihmisistä yli 28 000 on saanut rokotteen.

Kuudessa kunnassa Pirkanmaalla uusia tartuntoja

Kello 12.25: Pirkanmaalla on todettu uusia koronavirustartuntoja Akaassa, Kangasalla, Nokialla, Tampereella, Valkeakoskella ja Ylöjärvellä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilasto.

Akaassa tartuntojen kokonaismäärä on noussut yhdellä 17:ään, Kangasalla yhdellä 79:ään ja Ylöjärvellä yhdellä 101:een.

Nokialla uusia tartuntoja on todettu kaksi niin, että kokonaismäärä koko epidemian ajalta on nyt 118. Myös Valkeakoskella on todettu kaksi uutta tartuntaa. Kaupungissa on koko epidemian aikana todettu 102 tartuntaa.

Tampereella uusia tartuntoja on todettu 22. Kaupungissa todettujen tartuntojen kokonaismäärä on 1 324.

419 uutta tartuntaa

Kello 12.19: Suomessa on todettu 419 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kaikkiaan Suomessa on todettu nyt 42 334 koronavirustartuntaa. Tartuntojen määrä ja koronaviruksen ilmaantuvuusluku ovat nousseet 14 viime vuorokauden aikana verrattuna edelliseen 14 vuorokauden jaksoon.

Lääkeyhtiö ei pystykään toimittamaan rokotteita luvatusti Suomeen

Kello 11.45: Laajamittaisten joukkorokotusten alkaminen uhkaa lykkääntyä Suomessa, sillä brittiläinen lääkeyhtiö Astra Zeneca varoitti perjantaina, että se ei pysty ensivaiheessa toimittamaan koronarokotteita Eurooppaan niin paljon kuin alun perin laskettiin.

Neuvotteluissa mukana ollut viranomainen kertoi uutistoimisto Reutersille, että yhtiö joutuu leikkaamaan rokotetoimituksia noin 60 prosenttia vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Tämä tarkoittaa, että Astra Zeneca toimittaa maaliskuun loppuun mennessä noin 31 miljoonaa rokoteannosta Eurooppaan aiemmin kaavaillun 80 miljoonan annoksen sijaan.

THL on ohjeistanut kuntia olemaan täydessä valmiudessa isojen joukkojen rokottamiseen 8. helmikuuta alkavasta viikosta lähtien. Nyt tästä tavoitteesta joudutaan todennäköisesti tinkimään.

Astra Zeneca ei ole vielä ilmoittanut tarkalleen, millä tahdilla se pystyy lähettämään rokotteita Suomeen. Alustavasti yhtiö on lupaillut Suomeen satojatuhansia rokotteita viikossa.

Toimituksia tulee todennäköisesti Suomeen kahden viikon välein.

Pirkanmaalla 23 uutta tartuntaa

Kello 9.07: Pirkanmaalla on todettu 23 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Pirkanmaalla on todettu nyt kaikkiaan 2 223 koronavirustartuntaa.

Fimlab1 tutki eilen 1 241 koronatestinäytettä.

Rauhaniemessä ei uusia tartuntoja viikkoon

Kello 8.20: Tampereen Rauhaniemen sairaalassa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja perjantain 15. tammikuuta jälkeen.

Joulukuun alussa alkaneen epidemian aikana on todettu yhteensä 113 koronavirustartuntaa, joista 61 potilailta ja 52 henkilökunnan jäseniltä. Epidemian aikana on menehtynyt 13 tartunnan saanutta potilasta.

Espoo ja Vantaa aloittavat massarokotukset ensi viikolla

Kello 7.47: Helsinki, Espoo ja Vantaa avaavat ensi viikon alussa ajanvarausjärjestelmän koronarokotuksiin.

Järjestelmä avautuu ensimmäisenä tänä vuonna 85 vuotta täyttäville tai tätä vanhemmille sekä heidän omaishoitajilleen. Massarokotukset alkavat Espoossa ja Vantaalla ensi viikolla, Helsingissä seuraavalla viikolla eli viikolla viisi.

Massarokotuksiin kutsutaan pääkaupunkiseudulla ensin tänä vuonna 85 vuotta täyttävät sekä tätä vanhemmat sekä heidän omaishoitajansa.

Viro pyytää Suomea keventämään matkustusrajoituksia

Kello 7.43: Viro pyytää Suomen hallitukselta, että se keventäisi työvoimalle määrättyjä maahantulorajoituksia. Asiasta kertoo Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu Facebook-päivityksessään sekä yleisradioyhtiö ERR:lle.

Suomi kertoi perjantaina uusista rajaliikenteen rajoituksista. Sisärajoilla sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne ensi keskiviikosta alkaen. Muutosten tavoitteena on estää uusien koronavirusmuunnosten leviämistä.

Hallituksen päättämät uudet rajoitukset keskeyttävät muun muassa rakennusalan työvoiman liikkumisen Suomeen.

Reinsalun mukaan Suomen linjaus käytännössä keskeyttää työmatkaliikenteen maiden välillä.

– Tämä ei ole Viron hallituksen mielestä hyväksyttävää.

Koronarokotteen haitat voivat ylittää hyödyt hyvin heikkokuntoisella

Kello 7.40: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, ettei saattohoitovaiheessa olevia rokotettaisi. Muutoinkin heikkokuntoisten ihmisten rokottamisesta tulisi päättää tapauskohtaisesti yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa.

– Suositus on, että jos on jo pitkällä elämänsä ehtoopuolella ja kuolema on väistämätöntä muutaman kuukauden sisällä, mietittäisiin, onko rokotteesta hyötyä. Varsinkin jos ihmisen elimistö on jo niin hauras, että rokotteen aiheuttama reaktio huonontaisi merkittävästi elämänlaatua, se saattaa kannattaa jättää ottamatta, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Suomessa ikäihmiset ovat olleet rokotusjärjestyksessä heti hoitohenkilökunnan jälkeen, ja rokottamiset ovat lähteneet liikkeelle ympärivuorokautista hoitoa tarjoavista hoivakodeista.

Ainakin Norjassa hoivakodeissa asuvien koronarokottamisiin on yhdistetty epäilyjä kuolemantapauksista rokotteen saannin jälkeen. Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) puheenjohtajan, Turun yliopistollisen sairaalan infektiotautiopin professorin Ville Peltolan tietoon ei ole tullut Suomessa yhtään vastaavaa tapausta.

Perjantai 22.1.

Finnair käynnistää Britannian-lennot maanantaina

Kello 22.13: Finnair käynnistää lennot Britanniasta ja Irlannista Suomeen 25. tammikuuta.

Finnair edellyttää 28. tammikuuta alkaen kaikilta Suomeen tulevien lentojen matkustajilta negatiivisen koronatestitodistuksen tai todistuksen sairastetusta koronainfektiosta. Tämä ei koske Helsingistä kansainvälisellä jatkolennolla matkustavia. Vaatimus todistuksesta on voimassa toistaiseksi.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on päättänyt, että se ei jatka kolmesta maasta voimassa ollutta matkustajalentojen keskeytystä.

Matkustajalentojen keskeytys Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen päättyy maanantaina puoliltapäivin. Traficom on päättänyt asiasta THL:ltä saamansa lausunnon perusteella.

Astra Zenecakin kertoo toimitusvaikeuksista

Kello 21.56: Lääkejätti Astra Zeneca varoitti perjantaina, että se ei heti pysty toimittamaan niin paljon koronarokotteita Eurooppaan kuin alun perin laskettiin. Brittiyhtiön mukaan toimitusvaikeuksien syynä on ”vähentynyt tuotanto eurooppalaiseen tuotantoketjuun kuuluvissa tuotantolaitoksissa”.

Yhtiön mukaan se pystyy kuitenkin heti toimittamaan Eurooppaan miljoonia rokoteannoksia ja pyrkii kiihdyttämään tuotantoaan helmi- ja maaliskuussa.

Astra Zenecan rokotteesta on kaavailtu Suomen varsinaista massarokotetta.

Heti ei ollut selvää, kuinka paljon rokotteita AstraZenecan oli määrä toimittaa EU:lle, jahka rokote hyväksytään. EU:n mahdollinen hyväksyntä yhtiön yhdessä Oxfordin yliopiston kanssa kehittämälle rokotteelle on luvassa 29. tammikuuta.

EU on tilannut eri yhtiöiltä yhteensä kaksi miljardia rokoteannosta, minkä se on laskenut riittävän hyvin unionin 450 miljoonan asukkaan rokottamiseen kahdella rokotepiikillä, jos kaikki rokotteet hyväksytään.

Rakennusteollisuus haluaa virolaisten pysyvän Suomessa

Kello 21.35: Hallituksen päättämät rajaliikenteen uudet rajoitukset keskeyttävät rakennusalan työvoiman liikkumisen Suomeen. Rajaliikenteessä sallitaan 27. tammikuuta ja 25. helmikuuta välisenä aikana vain yhteiskunnan toimivuuteen ja huoltovarmuuteen liittyvä työmatkaliikenne.

Suomessa on normaalisti kymmeniätuhansia ulkomaisia rakennusalan työntekijöitä, joista valtaosa on Virosta.

– Toivomme, että ne ulkomaalaiset työntekijät, joilla on töitä täällä ja mahdollisuus jäädä, eivät poistuisi nyt Suomesta. Viime keväänä vastaavien rajoitusten aikana työntekijät kykenivät kiitettävästi joustamaan ja rakentaminen jatkui ilman suuria häiriöitä, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo tiedotteessa.

Hallitus tiukentaa maahantuloa

Kello 21.31: Hallitus on päättänyt odotetusti kiristää maahantulon rajoituksia sekä testaamis- ja karanteenisuosituksia. Muutoksilla pyritään vähentämään rajan yli saapuvaa liikennettä, jotta estettäisiin uusien koronavirusmuunnosten leviämistä.

Rajapäätökset tulevat voimaan keskiviikkona vuorokauden vaihtuessa. Päätös on voimassa 30 vuorokautta.

Sisärajoilla sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne.

– Tämä tarkoittaa esimerkiksi tavaralogistiikan henkilöstöä, terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä, diplomaatteja ja median edustajia, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi.

Lisäksi muiden erityisryhmien maahanpääsyn tarpeellisuus ja edellytykset käsiteltäisiin Rajavartiolaitoksen johdolla. Myös pakottavat perheasiat kuten omat häät tai oman lapsen syntymä on yhä sallittu maahantulon peruste.

Britannian lennot jatkuvat ensi viikolla

Kello 19.25: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on päättänyt, että se ei jatka kolmesta maasta voimassa ollutta matkustajalentojen keskeytystä.

Matkustajalentojen keskeytys Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen päättyy maanantaina puoliltapäivin. Traficom on päättänyt asiasta THL:ltä saamansa lausunnon perusteella.

Traficom on linjaustaan varten pyytänyt lausunnon myös Vantaan kaupungilta ja lentokenttäyhtiö Finavialta. Molemmat ovat Traficomin mukaan vahvistaneet, että heillä on riittävä valmius tartuntatautilain mukaisten vastuiden ja toimivaltuuksien toteutumiseen Helsinki-Vantaalla. THL on puolestaan erikseen vahvistanut, että Vantaan ja Finavian toimenpiteet ovat riittäviä.

Matkustajalentoliikenne Britanniasta keskeytettiin joulun alla koronavirusmuunnoksen takia THL:n suosituksesta. Päätös tehtiin alun perin kahdeksi viikoksi, ja sitä on jatkettu muutamia kertoja viikoksi kerrallaan.

Hallitus kertoo matkustuksesta kello 20

Kello 19.05: Hallitus pitää tiedotustilaisuuden valtioneuvoston istunnon jälkeen valtioneuvoston linnassa perjantaina 22. tammikuuta klo 20. Tilaisuuteen osallistuvat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja sisäministeri Maria Ohisalo. Hallitus on tiukentamassa matkustusrajoituksia.

THL haluaisi matkustajilta negatiiviset testitulokset

Kello 19.03: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että lentoyhtiöt edellyttäisivät kaikilta Suomeen tulevilta matkustajilta todistusta negatiivisesta koronavirustestistä. Suositus koskee kaikkia Suomeen lentäviä yhtiöitä.

Testitodistusta ei tarvita, jos matkustajalla on lääkärintodistus sairastuneesta ja jo parantuneesta covid-19-taudista, jonka sairastumisesta on kulunut alle puoli vuotta. Todistus rokotuksesta ei vielä korvaa testitodistusta.

Lisäksi THL suosittelee, että lentoyhtiöt ohjeistavat matkustajia näyttämään testitodistukset Suomessa lentokentän terveysviranomaisille maahantulon yhteydessä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki sanoo STT:lle, että jos matkustajalla ei ole testitodistusta, jää lentoyhtiöiden harkintaan, päästävätkö he kyseisen henkilön lennolle.

Yli 9 1000 saanut rokotteen

Kello 17.39: Koronarokotteen on tähän mennessä saanut Suomessa yli 91 200 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Eniten rokotettuja on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, noin 22 500, Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä, noin 10 500, ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä noin 9 200 ihmistä.

Toisen rokoteannoksen on puolestaan saanut reilut 3 100 ihmistä. Eniten toisen annoksen saaneita on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, yli 1 200, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, lähes 500 ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä lähes 430.

Karanteeniaika pitenee

Kello 16.45: Koronatartunnan saaneiden lähikontakteille määrättävä karanteeni pitenee 10 vuorokaudesta 14 vuorokauteen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Myös tartuntatautilääkärin sairastuneelle määräämän eristyksen vähimmäispituus pitenee 7 vuorokaudesta 10 vuorokauteen.

Perhealtistuksissa karanteenin pituus on 21 vuorokautta.

Muutosten taustalla ovat THL:n mukaan uudet koronavirusmuunnokset, jotka voivat tarttua ja levitä aiempia koronaviruskantoja nopeammin.

Kuusi kuollut Suomessa, Taysin alueella ei yhtään

Kello 16.09: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi perjantaina kuudesta kuolemantapauksesta Suomessa. Pandemian alusta lähtien kuolleita on nyt 644.

Taysin erityisvastualueella ei ollut yhtään uutta kuolemaa. Kuolemantapauksia on Taysin alueella koko ajalta 51. Uudet kuolemantapaukset ovat Helsingin HYKS:n, Kuopion KYS:n ja Turun TYKS:n alueilta.

Suomessa on sairaalahoidossa 137 ihmistä eli 11 vähemmän kuin eilen. Tehohoidossa on 24 potilasta, määrä on laskenut kahdella. Taysin alueella sairaalahoidossa on 11 ihmistä, joista yksi teholla.

Vaihto-opiskelijoita ei saavu enempää

Kello 16.04: Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu eivät vastaanota enempää vaihto-opiskelijoita Tampereelle tänä keväänä.

Tampereen yliopiston vararehtori Marja Sutela kertoi perjantaina iltapäivällä, että yliopiston rehtori Mari Walls oli juuri tehnyt päätöksen asiasta. Sutelan mukaan Tamkin rehtori Tapio Kujala teki vastaavan päätöksen jo aiemmin perjantaina.

Sutela kertoo, että vaihto-opiskelijoita on saapumatta vielä kaikkiaan noin 70.

– Heidän vaihtonsa on nyt peruttu, Sutela sanoo.

Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun vaihto-opiskelijoilla on todettu 20 koronavirustartuntaa kuluvan viikon aikana. Yliopistolla on vaihto-opiskelijoita yhteensä noin 200 ja Tamkissa noin 70.

Lue lisää: Tampereelle ei saavu uusia vaihto-opiskelijoita tänä keväänä – Vaihto-opiskelijoilla todettu 20 koronavirustartuntaa, kokonainen asuntola suljettu

Turussa 29 tartuntaa palvelutalon asukkailla

Kello 15.31: Turussa tehostetun palveluasumisen Vuokkokoti-yksikössä 29 asukkaalla on todettu koronavirustartunta. Yksikössä on todettu myös muutamia tartuntoja työntekijöillä, kertoo Turun kaupunki tiedotteessa.

Asukkaista ja henkilöstöstä otetaan seulontanäytteet. Lisäksi kaikki virukselle altistuneet on asetettu karanteeniin.

Vuokkokodissa on voimassa vierailukielto, joka jatkuu 7. helmikuuta asti.

15 varussotilasta sairastui Vekaranjärvellä

Kello 15.30: Karjalan prikaatissa Kouvolan Vekaranjärvellä on yhteensä 15 koronaan sairastunutta varussotilasta. Karanteeniin on asetettu noin 80 altistunutta ihmistä, kertoo Maavoimat nettisivullaan.

Viimeksi tänään vahvistui yhdeksän varussotilaan positiivinen testitulos. He kuuluvat samaan tartuntaketjuun keskiviikkona vahvistettujen tartuntojen kanssa. Sotilaat ovat olleet eristettyinä, ja heidät on testattu oireiden perusteella.

Kaikki koronaan sairastuneet ovat lieväoireisia, ja heitä hoidetaan Vekaranjärven terveysasemalla.

Asiasta uutisoi aiemmin Kouvolan Sanomat.

Ruotsissa yli 11 000 kuollutta

Kello 15.06: Ruotsissa on kuollut pandemian aikana jo 11 005 ihmistä koronaviruksen takia. Tartuntoja oli yhteensä yli 547 000.

Perjantaina raportoitiin 84 kuolintapausta ja yli 4 200 tartuntaa.

Pienentyneet rokote-erät pysäyttävät ikäryhmittäiset rokotukset

Kello 14.39: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on saanut ennakoitua vähemmän Pfizerin-Biontechin koronarokotetta kuluvalla viikolla. Syynä ovat jo aiemmin uutisoidut Pfizerin Euroopan tehtaan toimitusvaikeudet.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sairaala-apteekin toimitustietojen mukaan alueen rokotetoimituksia on pienennetty kuluvan viikon 3 lisäksi viikkoina 5, 6 ja 7.

Rokotemäärän pienentyminen vaikuttaa rokotusten etenemiseen Pirkanmaalla. Kuntien aloittamat ikäryhmään perustuvat rokotukset on sairaanhoitopiirin mukaan keskeytettävä hetkellisesti. 80 vuotta täyttäneiden kuntalaisten rokotuksiin ei toistaiseksi voi antaa uusia rokotusaikoja.

Viikoille 4 ja 5 annetut rokotusajat pyritään sairaanhoitopiirin mukaan pitämään ennallaan.

Kun rokotteita saadaan lisää, kunnat tiedottavat rokotusten jatkumisesta alueellaan.

Rauhaniemen sairaalassa ei uusia tartuntoja viikkoon

Kello 14.34: Tampereella Rauhaniemen sairaalassa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Viimeisin tartunta todettiin sairaalassa viikko sitten perjantaina 15. tammikuuta.

Tampereen kaupungin tiedotteessa kerrotaan, etät jo ennen viime viikkoa epidemia oli rajautunut yhdellä osastolle. Viimeisin henkilökunnan tartunta todettiin Rauhaniemessä viime viikon maanantaina 11. tammikuuta.

Rauhaniemen sairaalan henkilöstö ja potilaat ovat saaneet ensimmäisen annoksen koronarokotetta. Tällä viikolla on aloitettu toisten rokoteannosten antaminen.

Israel rokottaa huipputahtia

Israelin tehokas rokotustahti näyttää kääntäneen koronatartuntojen määrän laskuun ensi kertaa sitten lokakuun, kertovat Haaretz - ja The Times of Israel -lehdet.

Rokotukset aloitettiin tasan kuukausi sitten, 21. joulukuuta. Tartuntojen kasvu on hidastunut pikku hiljaa joulukuun lopusta lähtien. Nyt tartuttavuusluku R on pudonnut nipin napin alle yhden.

R-luku kuvaa keskimääräistä uusien tartuntojen lukumäärää yhtä tartunnan saanutta kohden. Arvoa yksi pienempi luku tarkoittaa, että epidemia supistuu.

Rokotettuja maassa on nyt yhteensä 2,4 miljoonaa, mikä on lähes neljännes koko väestöstä. Tehosterokotteen on saanut lähes 700 000 israelilaista. Tämä on maailman huipputahtia rokottamisessa.

Rokoteannoksia kuljetettu Ruotsissa väärässä lämpötilassa – jakelu keskeytyy

Kello 13.29: Lääkeyhtiö Modernan koronarokotteen jakelussa on ilmennyt ongelmia viidellä alueella Ruotsissa. Yhdessä tapauksessa kylmäketju pääsi katkeamaan, muualla ilmeni, että rokotteita oli kuljetettu suosituslämpötilaa kylmemmässä.

Ruotsin televisio SVT kertoo, että osa 400 annoksen erästä oli jo annettu tehohoidon henkilökunnalle Falunissa. Nyt selvitetään, ovatko annetut annokset tehottomia kylmäketjun katkoksen vuoksi.

Kansanterveysvirasto selvittää, onko väärä lämpötila haitaksi rokotteen teholle.

Rokotettavaksi vain terveenä

Kaupungin mukaan liikuntasaleissa pystytään huolehtimaan turvaväleistä. Lisäksi rokotettavilla pitää olla maskit ja heidän tulee huolehtia käsihygieniasta.

– Rokotettavaksi saa tulla vain terveenä, Aikio tähdentää.

Rokotuksia annetaan 10–15 linjastolla.

– Ratinassa Tampereen stadionilla pystytään rokottamaan vähintään 10 000 kuntalaista viikossa, kertoo Birgit Aikio tiedotteessa.

Aikion mukaan massarokotuspaikka vaatii paljon henkilökuntaa: rokottajia, kirjureita, rokotteiden laimentajia, siivoojia, järjestyksenvalvojia sekä työntekijöitä, jotka opastavat asiakkaita niin sisällä kuin ulkona.

Aikio vakuuttaa, että henkilökuntaa saadaan riittävästi hoitamaan rokotteet.

Tampere valmistelee massarokotuspaikkaa

Kello 13.06: Tampereen kaupunki valmistelee massarokotuspaikkaa Ratinaan Tampereen stadionin liikuntasaleihin.

Kaupungin mukaan rokotuksia Ratinassa aletaan antaa, kun alle 70-vuotiaiden koronarokotukset käynnistyvät. Se tapahtuu arviolta helmi-maaliskuun vaihteessa.

Tampereen kaupunki tiedottaa myöhemmin, milloin stadionin rokotuspaikka aukeaa ja keitä siellä rokotetaan ensimmäisenä.

Tampereen vaihto-opiskelijoiden keskuudessa 20 tartuntaa

Kello 13.02: Tampereen yliopiston ja ammattikorkeakoulun vaihto-opiskelijoiden keskuudessa on todettu 20 koronavirustartuntaa kuluvan viikon aikana. Eristettynä ja karanteenissa on tällä hetkellä yksi kokonainen asuntola.

Karanteeniin asettamisen jälkeen asuntolassa toteutettiin massatestaus, jonka tuloksista suurin osa on jo saatu.

Asuntolassa asuu hieman yli 30 opiskelijaa. 20 koronavirustartunnan saanutta on asetettu eristykseen. Muut, koronavirukselle mahdollisesti altistuneet asuntolan asukkaat on asetettu karanteeniin.

20–29-vuotiailla tartuntoja eniten

Kello 12.32: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot kertovat, että koronavirustartuntoja on todettu Suomessa eniten 20–29-vuotiailla, joilla tartuntoja on todettu kaikkiaan 844.

Toiseksi eniten tartuntoja on todettu 30–39-vuotiailla: 731 tartuntaa.

Todettuja tartuntoja on näissä ikäryhmissä eniten, katsotaan sitten tartuntojen määrää kahden viime viikon aikana tai koko koronapandemian ajalta.

Selkeästi eniten koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yli 80-vuotiaita. Heitä on kuollut 423, kun 70–79-vuotiaita on kuollut 136.

Neljässä kunnassa Pirkanmaalla uusia tartuntoja

Kello 12.20: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Pirkanmaalla on todettu uusia koronavirustartuntoja neljässä kunnassa: Tampereella, Valkeakoskella, Ylöjärvellä ja Akaassa.

Akaassa tartuntoja on todettu yksi lisää. Niitä on koko epidemian aikana todettu Akaassa kaikkiaan 17.

Tampereella tartuntoja on todettu 17 lisää. Koko epidemian aikana niitä on todettu kaikkiaan 1 302.

Valkeakoskella uusia tartuntoja on todettu neljä. Kaikkiaan Valkeakosken tartuntaluku on nyt tasan sata.

Ylöjärvellä uusia tartuntoja on todettu 2. Sielläkin tartuntaluku on nyt tasan sata.

350 uutta tartuntaa Suomessa

Kello 12.11: Suomessa on todettu 350 uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan tartuntoja on todettu Suomessa nyt 41 915.

Tartuntatapausten määrä sekä koronaviruksen ilmaantuvuus ovat Suomessa jälleen nousseet 14 vuorokauden aikana verrattuna edelliseen 14 vuorokauden jaksoon.

60 karanteeniin koulussa Kangasalla

Kello 12.06: Kangasalan Pikkolan koulussa asetetaan karanteeniin noin 60 henkilöä. Koulussa on todettu koronatartunta ja sille altistuneiden määrä on nyt saatu selvitettyä.

Muiden oppilaiden opetus jatkuu lähiopetuksena maanantaina 25. tammikuuta. Tänään perjantaina koko koulu on ollut etäopetuksessa altistuneiden selvittämisen ajan.

Karanteeni päättyy 10 vuorokauden kuluttua viimeisestä altistumispäivästä. Pikkolan koulussa on yli 700 oppilasta.

Kangasala tiedottaa, että kaikkiin altistuneisiin otetaan yhteyttä terveyspalveluista perjantain aikana ja heidät asetetaan karanteeniin. Heille annetaan etäopetusta, minkä järjestelyistä koulu tiedottaa Wilma-viestillä.

Karanteeniin asetettujen on mahdollista saada kouluruoka noudettuna.

Tampereen kaupoissa asioineet eivät pysty tarkentamaan käyntiaikojaan

Kello 10.26: Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen avaa syitä siihen, miksi infektioyksikkö ei yksilöi, missä ja milloin Tampereen keskustan kaupoissa on voinut altistua koronavirustartunnalle.

Tays kertoi perjantaina aamulla Twitterissä, että koronavirustartunnan saaneita henkilöitä on liikkunut Tampereen keskusta-alueen kaupoissa tartuttavuusaikana. Twiitti herätti kysymyksen siitä, miksi kauppoja, joissa henkilöt ovat liikkuneet, ei ole yksilöity.

– Henkilöt ovat asioineet useassa paikassa eivätkä ole välttämättä pystyneet itsekään sanomaan, missä kaupoissa ovat käyneet. Mutta varsinkin keskustan alueen kaupoissa on nyt ollut mahdollista altistua, Syrjänen sanoo.

Tays twiittasi myös, että Kangasalan suuntaan matkanneessa bussissa on voinut tiettyinä päivinä ja kellonaikoina altistua koronavirustartunnalle. Syrjänen kertoo, että pystytään varmasti sanomaan, milloin tartunnan saanut on matkustanut kyseisellä linjalla mainittuina aikoina.

Syrjäsen mukaan twiitin yleinen viesti on, että kasvomaskia tulisi käyttää.

–  Näen hyvin paljon sitä, että kasvomaskin käyttö on ihmisiltä taas usein unohtunut.

Hus vastaa kritiikkiin hitaasta rokotustahdista

Kello 10.21: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus saa tällä ja ensi viikolla vain puolet ennakoidusta koronarokotemäärästä. Hus tiedotti tänään, että kunnissa ei kuitenkaan jouduta tästä syystä perumaan jo tehtyjä ajanvarauksia, vaan rokotuksia voidaan jatkaa suunnitellulla tahdilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi keskiviikkona Husilta ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä selitystä sille, että rokotteita on jäänyt niillä varastoon odottamaan.

Hus vastaa syynä olevan toimitusten epävarmuus ja muuttuneet ohjeistukset.

Husin mukaan rokotteita ei kuitenkaan ensi viikolla jää odottamaan Husin varastoihin.

Hus perustelee, että rokotetoimituksia kuntiin pitää vaiheistaa, koska rokote vaatii säilytystä syväjäädytyksessä ja säilyy sulattamisen jälkeen vain noin viisi vuorokautta jääkaapissa. Kunnille annetaan siis kerralla vain se määrä rokotteita, minkä ne pystyvät varmuudella antamaan viiden vuorokauden sisällä.

USA:n johtava tartuntatautiasiantuntija kiitteli Joe Bidenia

Kello 10.16: Yhdysvaltojen johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci kiitti tuoretta presidenttiä Joe Bidenia torstaina siitä, että tämä ”antaa tieteen puhua” koronapandemian hoidossa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Fauci oli usein edellisen presidentin Donald Trumpin kanssa eri mieltä siitä, kuinka pandemiaa tulisi hoitaa.

Fauci sanoi, että hän tunsi olonsa ajoittain ”epämukavaksi” Trumpin hallinnon aikana. Hän ei Reutersin mukaan maininnut Trumpia nimeltä, mutta viittasi kommentteihin hydroksiklorokiini-lääkkeestä. Trump hehkutti kiistellyn lääkkeen tehokkuutta ennen, kuin siitä oli tieteellistä näyttöä.

– Minulle ei ole lainkaan miellyttävää olla tilanteessa, jossa joudun väittämään vastaan presidentille, Fauci sanoi.

Hän myös sanoi, että tuntee voivansa puhua Bidenille vapaasti ilman seurauksia.

Bussissa Kangasalle on voinut altistua

Kello 9.33: Bussilinjalla 41 Kangasalan suuntaan on ollut mahdollista altistua koronavirustartunnalle 14. tammikuuta kello 7–8, 15. tammikuuta kello 8 –9, 18. tammikuuta kello 7–8 ja 19. tammikuuta kello 7–8, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Tays: Useat tartunnan saaneet olleet Tampereen kaupoissa

Kello 9.29: Tampereen yliopistollinen sairaala Tays muistuttaa kasvosuojaimen käytön tarpeellisuudesta yleisillä paikoilla, julkisessa liikenteessä ja takseissa. Taysin mukaan useiden positiiviseksi todettujen tiedetään olleen Tampereen keskusta-alueen kaupoissa tartuttavuusaikana.

Pirkanmaalla 20 uutta tartuntaa

Kello 9.05: Pirkanmaalla on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Fimlab1 tutki Pirkanmaalla 1 319 koronatestinäytettä.

Pirkanmaalla on todettu koronavirusepidemian aikana kaikkiaan 2 200 tartuntaa.

Tays: Korona lisäsi sairaaloiden työntekijöiden ahdistusta

Kello 7.45: Sairaaloiden työntekijät kokivat koronaviruspandemian vuoksi enemmän ahdistusta kuin suomalaiset keskimäärin viime keväänä. Näin kertoo Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tehty tutkimus.

Sairaalassa työskentelevien ahdistuneisuuteen ei kuitenkaan vaikuttanut se, työskentelivätkö he työtä koronapotilaiden parissa vai eivät. Tutkimuksen mukaan ahdistuneisuuden taustalla ovat pandemian aiheuttamat muutokset työnteossa ja koronaviruksesta johtuva uusi tilanne ja epämääräinen uhka.

Tavanomaista suurempaa ahdistusta ilmeni hiukan alle puolella sairaaloiden työntekijöistä. Noin 15 prosentilla ahdistus oli niin vakavaa, että sillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia hyvinvointiin. Erityisesti nuoret työntekijät ovat riskissä kärsiä pandemian aiheuttamasta oireilusta.

Tutkimus on yksi ensimmäisiä pohjoismaisia tutkimuksia sairaalahenkilöstön ahdistuneisuudesta koronapandemian aikana.

Pikkolan koulu siirtyy etäopetukseen perjantaiksi

Kello 6.17: Kangasalan Pikkolan koulu siirtyy perjantain 22. tammikuuta ajaksi etäopetukseen korona-altistumisten vuoksi. Koulussa on todettu koronavirustartunta.

Tilanteen selvittämiseksi opetus järjestetään koulussa perjantaina etäopetuksena, paitsi erityisen tuen oppilaat. Huoltajia tiedotetaan sähköisen tiedotusjärjestelmän Wilman kautta.

Kaikkiin altistuneisiin otetaan yhteyttä terveyspalveluista perjantain aikana ja heidät asetetaan karanteeniin.

Pikkolan koulussa on yli 700 oppilasta.

Jo lähes 97,5 miljoonaa koronavirustartuntaa

Kello 5.57: Tarkka luku on 97 475 579. Niin monta tartuntaa Johns Hopkinsin yliopisto on raportoinut maailmalta vuoden päivät kestäneen koronaviruspandemian aikana. Tartuntoja on todettu ylivoimaisesti eniten Yhdysvalloissa, samoin koronakuolemia.

Yhdysvalloissa on todettu jo yli 24,6 miljoonaa koronavirustartuntaa. Seuraavana on Intia yli 10,6 miljoonalla tartunnalla.

Koronavirus on vienyt Yhdysvalloissa yli 410 000 ihmisen hengen.

Brasiliassa koronaviruskuolemia on todettu toiseksi eniten maailmassa: yli 214 000.

Torstai 21.1.

Hollantiin yöllinen ulkonaliikkumiskielto koronan vuoksi

Kello 22.02: Hollannin parlamentti hyväksyi torstaina hallituksen esityksen yöllisestä ulkonaliikkumiskiellosta koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Iltayhdeksästä puoli viiteen aamulla kestävä ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan lauantaina. Sen on määrä kestää helmikuun puoliväliin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta toisen maailmasodan jälkeen, kun maahan julistetaan ulkonaliikkumiskielto.

Esitys ulkonaliikkumiskiellosta hyväksyttiin pääministeri Mark Rutten hallituspuolueiden ja joidenkin oppositioryhmittymien tuella. Se sai osakseen myös arvostelua varsinkin islam-vastaisen PVV-puolueen johtajalta Geert Wildersiltä.

– Puolustan vapautta, koska olen itse menettänyt sen, perusteli Wilders, joka on jo vuosia ollut ympärivuorokautisessa vartioinnissa saamiensa tappouhkauksien vuoksi.

Marin toivoo yhtenäisiä koronakäytäntöjä EU-maiden rajoille

Kello 21.28: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan olisi suotavaa, että koronaviruksen muunnosten levitessä EU-mailla olisi yhtenäiset käytännöt rajojen ylittämisestä ja koronatestauksesta rajoilla.

Marin keskusteli koronatoimien koordinoinnista muiden EU-maiden johtajien kanssa torstaina. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut, ettei rajatarkastuksia voi kokonaan sulkea pois.

Pandemiatilanteen vuoksi Suomi on jatkanut sisärajatarkastuksia, ja hallitus keskustelee rajaliikenteen uusista tiukennuksista huomenna. Marin arvioi, että tarkkuus rajoilla on vaikuttanut siihen, että tautitilanne on pysynyt Suomessa hyvin hallinnassa verrattuna moneen muuhun maahan.

– Meillä tautitilanne on paremmin hallinnassa kuin monissa muissa Euroopan ja maailman maissa. Eli meillä on tietenkin myös suhteessa kohonneempi riski siihen, että tautia tulee rajan yli, Marin sanoi ennen kokousta.

– Rajaliikenteen rajoitukset, testaukset ja karanteenit ovat avainasemassa siinä, kuinka hyvin voimme hallita viruksen leviämistä maasta toiseen.

Marin odottaa AstraZenecan rokotteen myyntilupaa

Rokotusten etenemisestä odotettiin illan suurta puheenaihetta. Komissio on ehdottanut jäsenmaille tavoitteeksi, että vähintään 70 prosenttia aikuisväestöstä olisi rokotettu kesään mennessä. Toisena tavoitteena olisi, että viimeistään maaliskuussa olisi rokotettu vähintään 80 prosenttia yli 80-vuotiaista ja 80 prosenttia hoitoalan työntekijöistä.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan rokotustavoitteen saavuttaminen voisi olla käännekohta taistelussa koronavirusta vastaan.

Pääministeri Marin pitää rokotustahdin nopeutumisen kannalta ratkaisevana sitä, milloin EU pystyy antamaan myyntiluvan kolmannelle koronarokotteelle, eli lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston valmisteelle.

– Tiedot ovat sen suuntaisia, että tätä AstraZeneca-rokotetta olisi jo varastoissa tällä hetkellä siten, että rokotetta saataisiin nopeastikin maahan paljon isommissa määrin kuin tällä hetkellä saamme Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteita.

Euroopan lääkeviraston mahdollista hyväksyntää AstraZenecan rokotteelle odotetaan ensi viikolla.

Hitaat toimitukset rokotusten pullonkaulana

Rokottamisen hidas alku on tuskastuttanut ympäri Eurooppaa, ja Marinin mukaan rokotteiden puute vaivaa kaikkia jäsenmaita.

– Isoin pullonkaula on siinä, että emme saa maahan niin paljoa rokotteita kuin vielä viime vuoden puolella rokotevalmistajat ovat arvioineet ja luvanneet, Marin totesi.

EU on tähän mennessä antanut myyntiluvan kahdelle koronarokotteelle. Ensimmäisenä luvan sai lääkeyhtiöiden Biontechin ja Pfizerin valmistama rokote, joka vaatii erittäin kylmät säilytys- ja kuljetusolosuhteet. Toisena myyntiluvan sai lääkeyhtiö Modernan koronarokote.

Marin toivoo yhtenäisiä käytäntöjä EU-maiden rajoille

Kello 19.37: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan olisi suotavaa, että koronaviruksen muunnosten levitessä EU-mailla olisi yhtenäiset käytännöt rajojen ylittämisestä ja koronatestauksesta rajoilla.

Marin keskustelee koronatoimien koordinoinnista muiden EU-maiden johtajien kanssa tänään illalla. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut, ettei rajatarkastuksia voi kokonaan sulkea pois.

Tampereen korkeakouluyhteisön vaihto-opiskelijoilla todettu koronavirustartuntoja

Kello 19.00: Tampereen korkeakouluyhteisöön saapuneiden vaihto-opiskelijoiden keskuudessa on todettu koronavirustartuntoja. Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) kertovat asiasta tiedotteessa.

Tiedotteessa kerrotaan, että opiskelijat ovat saaneet viranomaisilta selkeät toimintaohjeet eristyksestä ja karanteenista. Tartuntatautiviranomaiset jatkavat tartuntaketjujen selvittämistä.

Unkari antoi Sputnikille ja AstraZenecan koronarokotteelle alustavat hätäluvat

Kello 18.19: Unkarista tuli torstaina ensimmäinen EU-maa, joka myönsi alustavan hyväksynnän venäläiselle Sputnik-koronarokotteelle. Samalla tuli alustava hyväksyntä myös AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteelle.

Pääministeri Viktor Orbanin edustaja Gergely Gulyas arvosteli Euroopan lääkevirastoa (EMA) erittäin hitaasta toiminnasta.

–Valitettavasti he ovat hyvin hitaita. Britannia on jo antanut hyväksynnän AstraZenecalle, ja he rokottavat sillä täyttä päätä, mutta me emme voi sitä käyttää, koska EMA:n hyväksyntää ei ole, Gulyas sanoi.

EMA:n mahdollinen hyväksyntä AstraZenecan rokotteelle on tulossa 29. tammikuuta. EMA:n sääntöjen mukaan EU-maa voi hätätilanteessa myöntää itse rokotteelle tilapäisen käyttöluvan.

Sputnik tarvitsee vielä Unkarin terveysviranomaisten antaman luvan ennen kuin se voidaan ottaa käyttöön. Torstaina oli epäselvää, kuinka kauan tähän menee.

Rokotteita saadaan Nokialle ennakoitua vähemmän – yli 80-vuotiaiden rokotuksiin viivettä

Kello 16.30: Nokian kaupunki kertoo, että sen tietojen mukaan Pirkanmaalle saadaan muutaman seuraavan viikon aikana hyvin vähän koronavirusrokotteita. Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että tästä johtuen 80 vuotta täyttäneiden rokotusaikatauluun tulee yllättävää viivettä. Jo varatut ajat pystytään toteuttamaan tulevana lauantaina ja sunnuntaina.

Nokia kertoo tiedotteessaan, että 80 vuotiaiden ja sitä vanhempien rokotukset alkoivat Nokialla 20.1. Ensimmäisen päivän aikana rokotettiin noin 170 ikäihmistä.

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan

Kello 16.03: Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisesti. Tavoitteena on estää maissa havaitun muuntuneen koronaviruksen leviämistä Suomeen.

Muiden maihin matkustamista koskeva ulkoministeriön maailmanlaajuinen yleissuositus on välttää tarpeetonta matkustamista. Poikkeuksena tähän yleiseen suositukseen ovat maat, joilta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

THL:n mukaan myös Tanskassa leviää nyt Britannian virusmuunnos. Levitessään muuntunut virus muuttuu vähitellen valtavirukseksi, mikä voi kiihdyttää epidemiaa nopeasti.

Suomessa raportoitu kuusi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Kello: 15.39: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ( THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu kuusi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Yksi kuolemista on raportoitu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin erityisvastuualueelta.

Yhteensä kuolemia on raportoitu Suomessa nyt 638.

Sairaalahoidossa viruksen aiheuttaman taudin vuoksi on 148 ihmistä. Tehohoidossa on 26 koronapotilasta. Aikaisemmin tänään raportoitiin 399 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä tartuntoja on raportoitu nyt yli 41 500.

Koronaepidemia lisäsi puolisoiden ristiriitoja perheissä, kertoo THL

Kello 15.35: Koronaepidemia on lisännyt puolisoiden ristiriitoja perheissä Suomessa, kertoo THL.

Koronan aiheuttamat puolisoiden erimielisyydet lisäsivät väkivaltakokemusten yleisyyttä vauvaperheissä. Väkivallan todennäköisyyttä nosti se, että puolisoiden välinen läheisyyden tunne ja arjessa jaksaminen ovat heikentyneet pandemia-aikana.

Lähisuhdeväkivallan auttavan puhelimen Nollalinjan puhelumäärät nousivat ennätyskorkealle valmiuslain voimassaolon päättymisen jälkeen kesällä. Tämä voi THL:n mukaan johtua keväällä kasautuneesta avun tarpeesta. Nollalinjan puhelumäärä jatkoi kasvua loppuvuoden aikana.

Englannin kolmas pandemiasulku ei näytä juuri helpottaneen taudin leviämistä

Kello 13.32: Englannissa jo 10 päivää voimassa ollut kolmas pandemiasulku näyttää vaikuttaneen vain vähän taudin leviämiseen, varoittivat tutkijat torstaina. Covid-19-taudin esiintyvyys Englannissa oli edelleen ”hyvin korkea”, eikä tautimäärissä näytä olevan vähenemisen merkkejä.

Imperial Collegen React-1-tutkimuksen mukaan terveyspalvelut ovat yhä äärimmäisen kuormittuneita ja kuolemien määrä jatkaa nopeaa kasvua, ellei tautitapauksia saada laskemaan.

Pääministeri Boris Johnson asetti Englantiin kolmannen kansallisen koronasulun 5. tammikuuta, mikä johti baarien, ravintoloiden ja useimpien koulujen sulkemiseen. Vain välttämättömät kaupat saivat jäädä auki.

Britannian sairaaloissa on parhaillaan koronaviruksen vuoksi hoidossa yli 39 000 ihmistä, mikä on 80 prosenttia enemmän kuin pandemian ensimmäisen huipun aikoihin viime huhtikuussa. Maassa on kuollut koronaan yli 93 000 ihmistä, mikä on korkein määrä Euroopassa ja viidenneksi suurin koko maailmassa.

Dubai lopetti live-esiintymiset hotelleissa ja ravintoloissa

Ennen koronapandemian puhkeamista Persianlahden rannalla sijaitseva Dubai oli turistien suuressa suosiossa. Nyt covid-19-taudin jyllätessä sielläkin Dubai on perunut kaikki paitsi elintärkeät leikkaukset kuukaudeksi samoin kuin live-esiintymiset hotelleissa ja ravintoloissa.

Dubai kuuluu Arabiemiraatteihin, missä keskiviikkona päivittäisten koronavirustartuntojen määrä ylitti 3 500. Kyseessä on korkein tartuntojen määrä Persianlahden alueella, jonka viidessä muussa valtiossa päivittäisten tartuntojen määrä on jäänyt alle 500:n.

Arabiemiraateissa kehotetaan asukkaita käyttämään kasvomaskia ja turvaetäisyyksiä.

Saksa pohtii rajojen sulkemista

Saksa saattaa joutua sulkemaan rajansa naapurimaihin, mikäli nämä maat eivät onnistu rajoittamaan koronavirustartuntojensa kasvua, sanoi liittokansleri Angela Merkelin kansliapäällikkö torstaina.

– Vaarana on, että kun tartunnat maassa nousevat, tästä mutaatiosta tulee näennäisesti enemmistömuunnos, ja silloin tartuntoja ei pystytä enää kontrolloimaan, Helge Braun sanoi Reutersin mukaan.

Tämä johtaisi siihen, että rajoilla jouduttaisiin rajoittamaan tiukemmin maahan pääsyä.

Koronavirustartuntojen määrä Saksassa nousi torstaina runsaalla 20 000:lla, kaikkiaan tartuntoja maassa on ollut yli kaksi miljoonaa. Covid-19:ään on kuollut maassa liki 50 000 ihmistä.

Keskiviikkona Merkel ja Saksan 16 osavaltion johtajat päättivät jatkaa koronasulkua ainakin helmikuun puoliväliin saakka. Rajoituksia tiukennettiin niin, että ihmisillä pitää olla tehokkaammat FFP2- tason kasvomaskit kaupoissa asioidessaan ja julkisessa liikenteessä kulkiessaan.

FFP2-tason maskit eivät ainoastaan estä viruksen leviämistä kantajastaan toisiin ihmisiin, ne myös suojaavat kantajaansa tartunnoilta toisin kuin heikommat maskit.

Kiina huolestunut lomakauden alkamisesta

Kiina aikoo asettaa tiukempia covid-testimääräyksiä alkamassa olevan kiinalaisen uudenvuoden lomakauden ajaksi. Tuolloin kymmenien miljoonien ihmisten odotetaan matkustavan maassa samaan aikaan kun siellä on vallalla vakavin koronavirusaalto sitten viime vuoden maaliskuun.

Kaupallinen keskus Shanghai kertoi torstaina ensimmäisistä paikallisesti levinneistä covid-tartunnoista kahteen kuukauteen. Tämä merkitsee sitä, että virus voi helposti levitä muuallekin.

Viime viikkojen aikana koronasulkuun on asetettu miljoonia ihmisiä Pekingiä ympäröivässä Hebein maakunnassa sekä koillisissa Jilinin ja Heilongjiangin maakunnissa.

Viranomaiset kehottavat ihmisiä pysymään kotona helmikuun lomakauden aikana, jotta viruksen uudelta laajalta leviämiseltä vältyttäisiin.

Keskiviikkona Kiinassa kerrottiin 144 uudesta tartunnasta, mikä on korkein määrä päivittäisiä tartuntoja sitten viime maaliskuun alun. Tämä on kuitenkin vain hyvin pieni luku verrattuna siihen, kuinka paljon tartuntoja oli viime vuoden tammi-helmikuussa.

Suomessa 399 uutta tartuntaa

Kello 12.22: Suomessa on raportoitu 399 uutta koronatartuntaa, kertoo THL. Kaikkiaan tartuntoja on nyt kirjattu Suomessa 41 565.

Pelättyä juhlapyhien jälkeistä koronatartuntaryöppyä ei tullut

Kello 12.00: Etukäteen pelättyä joulun ja uudenvuoden juhlapyhien jälkeistä koronavirustartuntaryöppyä ei tämänhetkisten tietojen valossa tullut, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki tiedotustilaisuudessa.

Suomessa epidemia ei Voipio-Pulkin mukaan tällä hetkellä kasva, mutta tilanteen ylläpitämiseksi rajoituksista on pidettävä kiinni. Voipio-Pulkin mukaan rajoituksia ei tule nyt keventää missään tapauksessa, jotta Suomen globaalisti hyvä tilanne saadaan pidettyä sellaisenaan.

Koronavirustesteihin hakeudutaan Suomessa syksyä vähemmän, vaikka tautitapauksia on koko maassa.

Suomessa on todettu 86 muuntuneen koronaviruksen tartuntaa

Kello 11.59: Suomessa on todettu 86 muuntuneen koronaviruksen tartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Tartunnoista 80 on Britannian virusmuunnosta ja kuusi Etelä-Afrikasta lähtöisin olevaa muunnosta. Tartunnat liittyvät pääosin matkustajiin ja heidän lähipiiriinsä.

Todettuihin tapauksiin liittyen noin 400 ihmistä on ollut karanteenissa. Tartunnoista on havaittu yksi laajempi tartuntaketju, joka kuitenkin Puumalaisen mukaan on kovalla työllä saatu jäljitettyä. Muuntovirukseen liittyy myös muutamia pienempiä tartuntaketjujta.

– Nyt on tiedossa kolme tapausta, joista ei ole tiedossa, mistä muuntunut virus on saatu. Näitä tutkitaan edelleen, Puumalainen kertoi.

Virusmuunnosten leviämistä Suomeen pyritään estämään tehostamalla rajatestauksia. Lisäksi omaehtoisen karanteenin pituutta on muutettu kymmenestä neljääntoista päivään.

Rauhaniemen sairaalassa ei ole todettu uusia koronatartuntoja

Kello 11.17: Rauhaniemen sairaalassa ei ole todettu uusia koronatartuntoja eikä uusia koronasta johtuvia kuolemantapauksia. Asiasta tiedottaa Tampereen kaupunki.

THL: Suomessa raportoitu noin 400 uutta tartuntaa

Kello 10.33: Suomessa on todettu noin 400 uutta tartuntatapausta torstain tietojen mukaan, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää: Suomessa todettu 86 virusmuunnosta: ”Todennäköisesti meillä on aikaa reagoida” – THL: rajoituksia ei ole noudatettu

Covid-19-tautiin on Yhdysvalloissa kuollut enemmän ihmisiä kuin sotilaita toisessa maailmansodassa

Kello 08.05: Koronavirus on vaatinut Yhdysvalloissa jo enemmän kuolonuhreja kuin toinen maailmansota armeijan osalta, kertoo uutistoimisto AFP.

Määrä ylittyi Johns Hopkins -yliopiston mukaan keskiviikkona, jolloin covid-19-tautiin kuolleita oli Yhdysvalloissa 405 400.

Toisessa maailmansodassa Yhdysvaltain sotilaita kuoli 405 399.

Rokotuksen hidas alku tuskastuttaa Euroopassa

Kello 07.55: Rokotusten hidas alku on tuskastuttanut ympäri Eurooppaa. EU-maiden johtajien odotetaan vaihtavan tämäniltaisessa videokokouksessa kokemuksia rokotusten sujumisesta.

Pulmia on aiheuttanut koronarokotteiden rajattu saatavuus, ja moni jäsenmaa onkin ehtinyt vaatia komissiota käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta rokoteannoksia saataisiin nopeammin lääkevalmistajilta.

EU on tähän mennessä antanut myyntiluvan kahdelle koronarokotteelle. Ensimmäisenä luvan sai lääkeyhtiöiden Biontechin ja Pfizerin valmistama rokote. Toisena myyntiluvan sai lääkeyhtiö Modernan koronarokote, ja ensi viikolla luvan saattaa saada lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä rokote.

Millainen olisi EU:n yhteinen koronarokotetodistus?

Kello 07.53: EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään illalla videokokoukseen keskustelemaan koronatoimien koordinoinnista. Tällä kertaa puheenaiheena ovat muun muassa koronarokotusten eteneminen sekä kysymys siitä, pitäisikö EU:ssa ottaa käyttöön yhteinen koronarokotetodistus.

Kokouksessa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Esimerkiksi Kreikka on ehdottanut, että yhteinen koronarokotetodistus voisi auttaa matkailun avaamista. Komissio ehdotti aiemmin tällä viikolla jäsenmaille tavoitteeksi, että vähintään 70 prosenttia aikuisväestöstä olisi rokotettu kesään mennessä. Toisena tavoitteena olisi, että viimeistään maaliskuussa olisi rokotettu vähintään 80 prosenttia yli 80-vuotiaista ja 80 prosenttia hoitoalan työntekijöistä.

Keskiviikko 20.1.2021

Suomalaiselokuvan kuvauksille takapakkia – Kainuuseen saapuneessa kuvausryhmässä todettiin koronatartunta

Kello 21.13: Puolangalla ja Hyrynsalmella kuvattavan Metsurin tarina -elokuvan kuvausryhmässä on todettu koronatartunta, kertoo Kainuun sote. Tartunta todettiin ulkomaalaisella henkilöllä maahantulotestauksen yhteydessä.

Kuvaukset on toistaiseksi keskeytetty, ja henkilöstö odottaa jatko-ohjeita omissa tiloissaan. Altistuneita odottaa vähintään 14 vuorokauden karanteeni mahdollisen virusmuunnoksen takia.

– Odotamme tietoa siitä, keitä asetetaan karanteeniin. Se tietenkin vaikuttaa siihen, mikä meidän kokonaiskuva jatkon kannalta on. Hyvä asia tässä on se, että meillä on ollut hyvät koronaohjeet, joita koko työryhmä on sitoutunut noudattamaan, kertoo elokuvan tuottaja Emilia Haukka.

Mikko Myllylahden ohjaaman Metsurin tarinan on määrä olla valmis alkuvuonna 2022. Kuvausryhmä toimii muun muassa Ukkohallan ja Paljakan alueella. Lisäksi kuvauksia on tehty myös Puolangan keskustassa.

Kainuun sote tiedottaa asiasta lisää torstaina.

Helsingin satamiin tulleita matkustajia testattiin viikonloppuna, testatuista seitsemällä oli koronatartunta

Kello 20.30: Helsingin satamiin Tallinnasta tulleiden laivojen matkustajia testattiin koronaviruksen varalta viime viikonloppuna.

Testejä tehtiin noin 600, ja positiivisia tuloksia oli seitsemän eli 1,2 prosenttia testatuista, kerrotaan Sataman terveysneuvonnasta.

Länsisatamaan ja Katajanokan satamaan tuli viime viikon perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina yhteensä noin 5 700 ihmistä.

Hyksin erva-alueen varastoissa lähes 20 000 rokoteannosta

Kello 19.14: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) vaatii Helsingin ja Uudenmaan (HUS) sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireiltä selvitystä niiden koronarokotevarastoista. STM painottaa, että kuntiin saapuvat rokotteet on annettava viipymättä.

Tiistaiaamuna Hyksin erityisvastuualueen lääkejakeluvarastoissa oli lähes 17 800 rokoteannosta, Tyksin erityisvastuualueella lähes 13 000. Luvut selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekatsauksesta.

Kuopion yliopistosairaalan erityisvastuualueella annoksia oli noin 2 200, Oulun 4 300 ja Tampereen 5 400.

Suomeen saapuu tällä viikolla vielä noin 40 000 uutta rokoteannosta.

– Edellisten rokotteiden pitäisi pääsääntöisesti olla annettuna ennen seuraavan rokote-erän saapumista, ministeriö huomauttaa tiedotteessaan.

STM lähetti selvityspyynnön Husille ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille koronarokotteiden määrästä

Kello 18.24: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on lähettänyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (Hus) sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille selvityspyynnön niiden erityisvastuualueilla olevien koronarokotteiden määrästä. Asiasta kertoo STM tiedotteessa.

STM pyytää sairaanhoitopiirejä myös esittämään suunnitelman rokotusten jakamisesta. Vastaukset on annettava perjantaiaamuun mennessä.

STM:n tietojen mukaan Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella ja Turun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella on varastossa runsaasti koronarokotteita. Lisäksi Suomeen saapuu tällä viikolla noin 40 000 rokotetta lisää, STM kertoo.

Ministeriön mukaan edellisten rokotteiden pitäisi pääsääntöisesti olla annettuna ennen seuraavan rokote-erän saapumista.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti perjantaina kunnille ja kuntayhtymille ohjauskirjeen, jossa se muistutti, että näiden on annettava koronarokotteet heti, kun ne ovat käytettävissä.

Koronapotilaita on Suomessa sairaalassa 146, tehohoidossa 27

Kello 18.19: Koronaviruksen takia sairaalassa on tällä hetkellä 146 ihmistä, joista 27 on tehohoidossa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tähän mennessä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on ollut 632. Määrä on yhden pienempi kuin eilen ilmoitettiin, koska Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualue korjasi kuolemantapausten kokonaismäärää eilisestä.

Testattuja näytteitä on nyt yhteensä yli 2,6 miljoonaa.

WHO: Britanniassa havaittu koronavirusmuunnos on levinnyt ainakin 60 maahan

Kello 16.28: Britanniassa havaittua koronavirusmuunnosta on löydetty tähän mennessä ainakin 60 maasta, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Luku on kasvanut viikon aikana kymmenellä.

Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä on WHO:n mukaan puolestaan raportoitu yhteensä 23 maassa ja alueella.

Sekä Etelä-Afrikan että Britannian virustyyppejä pidetään entistä tarttuvampina. WHO uskoo esimerkiksi brittimuunnoksen olevan 50–70 prosenttia niin kutsuttua alkuperäistä virusta tarttuvampi. Aiempaa vaarallisempia muunnosten ei kuitenkaan uskota olevan. Koronavirusrokotetta valmistavat Pfizer ja Biontech ovat ilmoittaneet, että niiden jo käytössä oleva rokote tehoaa myös brittimuunnokseen.

Koronavirustartunta ja altistumisia Panssariprikaatissa

Kello 16.21: Panssariprikaatin varussotilaalla on todettu sunnuntaina koronavirustartunta. Maavoimat kertoo tiedotteessaan, että tartunnan saanut varussotilas on lähtenyt perjantaina, 15.1. osastojaon mukaiselle lomajaksolle. Infektiolääkärin määrittämä tartuttavuusajanjakso on ollut 10. - 15.1. Maavoimat kertoo, että on todennäköistä, että kyseisenä aikana palveluksessa ollessaan tartunnan saanut on altistanut muita.

Välittömänä toimenpiteenä Panssariprikaatissa aloitettiin altistuneiden kartoitus. Kartoituksen perusteella altistuneita on yhteensä 130, joista 120 varussotilasta ja 10 henkilökuntaan kuuluvia.

Kaikki altistuneet varussotilaat ovat samasta yksiköstä ja osastosta. Sekä sairastunut että altistuneet varusmiehet ovat tällä hetkellä VMP -lomajaksolla.

Parhaillaan on meneillään altistuneiden kontaktointi. Kaikki altistuneet tullaan asettamaan karanteeniin.

THL: Muuntunut koronavirus tarttuu herkemmin – Yli kahden metrin turvaväliä suositellaan

Kello: 15.33: Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tästä johtuen THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään.

– Koska muuntunut koronavirus leviää helpommin, on meidän oltava entistä varovaisempia ja pidettävä yli kahden metrin turvaväliä muihin. Lähikontaktit tulisi rajata vain välttämättömimpiin. On myös tärkeää, että vähäisimmistäkin koronavirukseen sopivista oireista hakeudutaan edelleen koronatestiin, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen.

Kasvomaskia tulisi käyttää julkisissa tiloissa, vaikka yli kahden metrin turvavälin pitäminen onnistuisikin

THL muistuttaa myös, että yli kahden metrin turvavälin pitämisen ja testiin herkästi hakeutumisen lisäksi on edelleen tärkeää muistaa myös muut koronavirustartunnalta suojautumisen keinot: käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen, Koronavilkun lataaminen sekä kasvomaskin käyttö.

Tällä hetkellä THL suosittelee 12 vuotta täyttäneille maskien käyttöä koko maassa. Maskien käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset peruskoulun 6. luokasta lähtien sekä työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Kasvomaskia tulisi käyttää näissä tiloissa aina silloinkin, kun myös yli kahden metrin turvaväliä voidaan pitää.

Koronatestiin tulee hakeutua, jos on vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita. Myös oireettomana on syytä hakeutua testiin, jos epäilee altistuneensa virukselle esimerkiksi ulkomailla matkustaneen henkilön kautta.

Koronapandemia otettiin huomioon apurahavalmisteluissa

Kello 12.37: Yhteensä 162 urheilijaa saa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämiä kesälajien valmennus- ja harjoitteluapurahoja. Jaettavaa oli yhteensä runsaat 1,4 miljoonaa euroa.

Suurimman, 20 000 euron apurahan saa 20 urheilijaa. Lisäksi 43 urheilijaa saa 10 000 euron ja 99 urheilijaa 6 000 euron suuruisen apurahan.

– Koronapandemiasta johtuen lähes kaikki urheilun arvokisat ja kansainväliset tapahtumat, Tokion olympialaiset sekä paralympialaiset mukaan lukien, siirrettiin vuodelle 2021. Tämän seurauksena urheilijoiden näytöt ja kilpailusuoritukset useassa lajissa ovat jääneet antamatta. Tämä on otettu huomioon apurahavalmistelussa, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi tiedotteessa.

THL: Suomessa on todettu 444 uutta koronavirustartuntaa, yli puolet pääkaupunkiseudulla

Kello 12.00: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 444 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 41 166 koronavirustartuntaa. Eniten tartuntoja on todettu Helsingissä (12 111), Vantaalla (4 484), Espoossa (4 237), Turussa (2 411) ja Tampereella (1 278).

Kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 3 617, mikä on 152 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Viimeisten kahden viikon aikana eniten koronatartuntoja on todettu 20–29-vuotiailla sekä 30–39-vuotiailla. Testejä on THL:n mukaan tähän mennessä otettu yli 2,6 miljoonaa, viimeisen vuorokauden aikana noin 8 600.

Koronatartuntojen ilmaantuvuus Suomessa on nyt 63,4 sataatuhatta asukasta kohden.

Yhteensä ainakin 69 kunnassa raportoitiin keskiviikkona uusia tartuntoja. Yli puolet tartunnoista todettiin pääkaupunkiseudulla: Helsingissä (127), Vantaa (62) ja Espoossa (53). Seuraavaksi eniten tartuntoja todettiin Kuopiossa (26) ja Turussa (21).

THL kertoo myöhemmin päivällä koronaviruksen vuoksi sairaalassa olevien potilaiden määrän sekä mahdollisista uusista koronavirukseen liittyvistä kuolemantapauksista.

Pekingissä havaittu ensi kertaa Britannian virusmuunnosta

Kello 11.58: Kiinan pääkaupungissa Pekingissä on havaittu ensimmäiset Britannian koronavirusmmuunnosta edustavat tartunnat. Asiasta kertovat kaupungin terveysviranomaiset.

Pekingiin osittainen koronasulku

Kello 10.22: Viime päivinä on jälleen keskusteltu pandemian alkuperästä. Viruksen ajatellaan lähteneen liikkeelle Kiinasta Hubein maakunnan pääkaupungista Wuhanista.

Kiina oli jo suurelta osin saanut virustilanteen hallintaan, mutta viime aikoina tartuntoja on alkanut jälleen tulla ilmi. Kiina on reagoinut uusiin tartuntaryppäisiin tiukoilla mutta paikallisilla toimilla.

Keskiviikkona maan pääkaupunkiin Pekingiin julkistettiin osittainen koronasulku muutamien tartuntatapausten vuoksi.

Suurin osa tapauksista raportoitiin Daxingin alueella Pekingin eteläosassa. Kaupunginosissa, joissa tartuntoja on tullut ilmi, asukkaat eivät saa poistua kodeistaan. Daxingin asukkaat eivät saa poistua Pekingistä kuin erikoisluvalla, ja lisäksi he tarvitsevat negatiivisen koronavirustestin. Yli 50 ihmisen tapahtumia ei saa järjestää, ja päiväkodit ja koulut on määrätty kotiopetukseen.

Suomessa rokotettu noin 62 000 ihmistä koronaa vastaan

Kello 10.20: Suomessa reilut 62 000 ihmistä on saanut rokotteen koronavirusta vastaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusrekisteri. Vasta käyttöön otettu palvelu kertoo rokotustilanteen sairaanhoitopiireittäin. Tiedoissa saattaa olla viiveitä.

Rekisterin mukaan eniten koronarokotetta on annettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa vajaat 17 000 ihmistä on saanut rokotteen. Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiireissä rokotteen on saanut 5 000–6 000 ihmistä kussakin.

Eniten on rokotettu 50–59-vuotiaita, vajaat 13 000.

Australian avointen yhteydessä ilmeni lisää tartuntoja

Kello 09.18: Vajaan kolmen viikon kuluttua alkava Australian avoin tennisturnaus koki keskiviikkona Melbournessa uuden takaiskun, kun Victorian osavaltion terveysviranomaiset tiedottivat kahdesta uudesta kauden ensimmäiseen grand slam -kisaan liittyvästä koronatartunnasta.

Australian avoimen mestaruuskilpailun yhteydessä on ilmennyt yhteensä kymmenen koronatapausta. Viranomaiset ovat määränneet ennen turnausta 72 pelaajaa kahden viikon karanteeniin.

Australiaan saapui viime viikolla yli tuhannen pelaajan ja muun henkilökunnan joukko 17:llä eri tilauskoneella. Ensimmäiset koronatapaukset havaittiin kyseisillä lennoilla.

Suomalaispelaajista Australian avoimiin osallistuvat miesten kaksinpelissä Emil Ruusuvuori ja nelinpelissä ranskalaisen Edouard Roger-Vasselinin kanssa pelaava Henri Kontinen.

Pirkanmaalla 31 uutta koronavirustartuntaa

Kello 09.10: Pirkanmaalla todettiin tiistaina 31 uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Fimlab tutki yhteensä 1 282 näytettä.

Pirkanmaalla vahvistettiin yli 30 tartuntaa viimeksi 15. tammikuuta, jolloin Tays tiedotti 38 tartunnasta. Tätä ennen tartuntojen määrä nousi 30:een viimeksi 16. joulukuuta.

Yhteensä tartuntoja on nyt todettu Pirkanmaalla 2 154.

Netflixin tilaajamäärä ennätyslukuihin koronavuonna

Kello 08.33: Hittisarjat ja koronavuosi vauhdittivat suoratoistopalvelu Netflixin tilaajamäärän kasvua viimeisellä vuosineljänneksellä.

Yhtiö sai 8,5 miljoonaa uutta tilaajaa loka-joulukuussa ja ylitti 200 miljoonan kokonaistilaajan määrän. Koronavuonna 2020 Netflix sai yhteensä 37 miljoonaa uutta tilaajaa, mikä on ennätysmäärä.

Ilmoituksen jälkeen yhtiön osake lähti selvään nousuun pörssissä ja kipusi yli 12 prosenttia.

Netflixin loka-joulukuun liikevoitto oli 542 miljoonaa dollaria eli noin 449 miljoonaa euroa. Tämä oli vähemmän kuin vuonna 2019 vastaavalla ajanjaksolla.

Liikevaihto kuitenkin nousi loka-joulukuussa 6,6 miljardiin dollariin (5,5 miljardiin euroon). Liikevaihdossa on nousua sekä vuoden kolmanteen neljännekseen että vuoden takaiseen verrattuna.

Teuvo Teräväisellä koronatartunta

Kello 08.31: NHL-joukkue Carolina Hurricanesin suomalaisvahvistuksella Teuvo Teräväisellä on todettu koronavirustartunta, kertoo kanadalaisen TSN-sivuston toimittaja Frank Seravalli Twitterissä.

Teräväisen lisäksi koronatartunta on todettu Hurricanesin Warren Foegelella, Jordan Martinookilla ja Jaccob Slavinilla. Myös joukkueen kapteeni Jordan Staal on tällä hetkellä koronaprotokollan takia sivussa Hurricanesin toiminnasta, mutta hänet oli asetettu listalle jo ennen nyt ilmenneitä tartuntoja.

Nashville Predatorsin ja Carolina Hurricanesin jääkiekko-ottelu siirrettiin jo aiemmin myöhempään ajankohtaan Hurricanesin koronatapauksen vuoksi. Peli oli määrä pelata tänään aamulla varhain Suomen aikaa.

Yhdysvalloissa on kirjattu jo yli 400 000 koronakuolemaa

Kello 08.22: Yhdysvalloissa on kirjattu jo yli 400 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Edellinen sadantuhannen kuolemantapauksen raja meni rikki vain noin kuukautta aiemmin, joulukuun puolivälin tienoilla.

Yhdysvalloissa on ollut määrällisesti eniten koronakuolemia ja -tartuntoja koko maailmassa. Tähän mennessä maassa on varmistettu yhteensä yli 24,2 miljoonaa tartuntaa. Asia selviää baltimorelaisyliopisto Johns Hopkinsin seurannasta.

Maailmanlaajuisesti koronakuolemia on tähän mennessä kirjattu jo yli kaksi miljoonaa ja tartuntoja varmistettu noin 96 miljoonaa.

WHO: Britannian virusmuunnosta havaittu ainakin 60 maassa

Kello 08.19: Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan alun perin Britanniassa havaittua koronaviruksen muunnosta on havaittu ainakin 60 maassa ja alueella. Vielä viikko sitten WHO ilmoitti, että muunnosta oli havaittu 50 alueella.

Etelä-Afrikan virusmuunnosta on puolestaan havaittu tähän mennessä 23 maassa ja alueella.

Koronaviruksen kuolonuhrien määrä on ylittänyt kahden miljoonan kuoleman rajapyykin. Uusien kuolemien määrä koko maailmassa on WHO:n mukaan kasvanut viimeisen seitsemän päivän aikana uuteen ennätykseen, 93 000 tapaukseen.

Samalla aikavälillä raportoitiin kaikkiaan noin 4,7 miljoonaa tartuntaa. Muuntunut virus tarttuu alkuperäistä virusta huomattavasti helpommin, joten sen pelätään pahentavan tartuntatilastoja nopeasti.

Rauhaniemessä ei uusia tartuntoja

Kello 08.00: Rauhaniemen sairaalassa ei ole todettu uusia koronatartuntoja tai koronaan liittyviä kuolemantapauksia. Tampereen kaupunki tiedotti asiasta tiistaina.

Viimeisin koronatartunta todettiin sairaalassa perjantaina 15. tammikuuta. Tartuntoja on ollut joulukuun 18. päivän jälkeen vain yhdellä osastolla.

Rauhaniemen sairaalassa on todettu yhteensä 113 koronavirustartuntaa. Tartunnoista 61 on löytynyt potilailta ja 52 henkilökunnan jäseniltä. Epidemian aikana on menehtynyt 13 tartunnan saanutta potilasta.

Oikaisu 21.1.2021 kello 12.22: Seurannassa kerrottiin ensin virheellisesti, että Rauhaniemen sairaalassa olisi todettu uusi koronavirustartunta. Uusia tartuntoja ei kuitenkaan ole löytynyt tammikuun 15. päivän jälkeen.

Tiistai 19.1.2021

Saksa aikoo jatkaa ja kiristää koronarajoituksia

Kello 22.05: Saksassa aiotaan jatkaa nykyisiä koronarajoituksia tammikuun lopusta ainakin helmikuun puoliväliin saakka, kertoivat saksalaismediat tiistaina. Lisäksi kasvomaskin käyttö on tulossa pakolliseksi julkisissa liikennevälineissä sekä kaupoissa.

Tiedot kävivät ilmi liittokansleri Angela Merkelin ja osavaltioiden pääministereiden kokouksessa tiistaina käsitellystä esityksestä.

Saksassa on nähty varovaisia merkkejä koronatilanteen pahenemisen pysähtymisestä, mutta uudet virusmuunnokset huolestuttavat päättäjiä.

– Tämä trendi on varovaisen myönteinen, mutta meillä on vielä pitkä matka siihen, että voimme sanoa tartuntojen olevan hallussa, kommentoi Merkelin tiedottaja Steffen Seibert.

Tiistaina maassa raportoitiin vajaasta 11 400 uudesta tartuntatapauksesta ja lähes tuhannesta koronavirustartuntaan liittyvästä kuolemasta.

Korona kurittaa Portugalin suurseuraa Benficaa rajusti

Kello 19.18: Portugalin jalkapallomahteihin kuuluva Benfica kertoi tiistaina kotisivuillaan, että pelaajille, valmennukselle ja taustahenkilöille lauantaista lähtien tehdyissä koronatesteissä on paljastunut 17 positiivista tapausta.

Lissabonilaisseura ilmoitti jättävänsä kansallisten terveysviranomaisten ratkaistavaksi, pelaako joukkue seuraavien 14 päivän aikana.

Myöhemmin tiistaina Benfica tiedotti, että pelaajista Luca Waldschmidt, Gilberto, Jan Vertonghen, Alejandro Grimaldo ja Diogo Goncalves ovat antaneet positiiviset koronanäytteet tuoreissa testeissä.

Benfica on Portugalin liigassa kolmantena. Benfica on Portugalin menestynein jalkapalloseura 37 miesten mestaruudellaan. Sen tuorein mestaruus on kaudelta 2018–2019.

Rauhaniemessä ei uusia koronatartuntoja eikä uusia kuolemantapauksia

Kello 14.21: Rauhaniemen sairaalassa ei ole todettu uusia koronatartuntoja, eikä sairaalassa ole tullut uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia. Asiasta tiedotti Rauhaniemen sairaala tiistaina.

Suomessa todettiin kolmetoista uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Kello 14.10: Suomessa on todettu 13 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Seitsemän henkilöä kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Hyksin alueella.

Tampereen yliopistollisen sairaalan eli Taysin erityisvastuualueella uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia todettiin yksi.

Sairaalahoidossa on Taysin erityisvastuualueella tällä hetkellä kymmenen henkilöä. Erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaan lisäksi Kanta-Häme ja Etelä-Pohjanmaa.

Erikoissairaanhoidossa vuodeosastolla on kuusi henkilöä, mikä on viisi vähemmän kuin aiemmin. Perusterveydenhuollon vuodeosastolla on neljä henkilöä, mikä on yksi vähemmän kuin aiemmin. Teho-osastolla ei ole Taysin erityisvastuualueella potilaita.

Saksa aikoo jatkaa ja kiristää koronarajoituksia

Kello 13.31: Saksassa aiotaan jatkaa nykyisiä koronarajoituksia tammikuun lopusta ainakin helmikuun puoliväliin saakka, kertovat saksalaismediat. Lisäksi kasvomaskin käyttö on tulossa pakolliseksi julkisissa liikennevälineissä sekä kaupoissa.

Tiedot käyvät ilmi esityksestä, jota käsitellään liittokansleri Angela Merkelin ja osavaltioiden pääministereiden kokouksessa myöhemmin tänään.

Saksassa on nähty varovaisia merkkejä koronatilanteen pahenemisen pysähtymisestä, mutta uudet virusmuunnokset huolestuttavat päättäjiä. Tänään maassa raportoitiin vajaasta 11 400 uudesta tartuntatapauksesta ja lähes tuhannesta koronavirustartuntaan liittyvästä kuolemasta.

Deutsche Welle -lehden mukaan Saksassa on myös löydetty uusi koronavirusmuunnos. Tiedossa ei kuitenkaan vielä ole, onko muunnos mahdollisesti herkemmin leviävä.

THL: Suomessa koronarokotteen saaneita lähes 56 000

Kello 12.31: Suomessa koronarokotteen saaneita on tällä hetkellä melkein 56 000, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Eniten rokotteen saaneita on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, jossa luku on yli 15 000. Seuraavaksi eniten rokotteita on annettu Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueilla. Näiden kolmen sairaanhoitopiirin alueilla rokotteita on annettu jokaisessa noin 5 000.

Ikäryhmissä eniten on rokotettu 50–59-vuotiaita. Toiseksi eniten rokotteita on annettu 40–49-vuotiaille ja kolmanneksi eniten 30–39-vuotiaille.

Ihminen kirjautuu THL:n rokotetilastoon silloin, kun hän on saanut ensimmäisen rokotteen. Toisen rokoteannoksen saamista ei erikseen kirjata.

Suomessa on todettu 217 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.43: Suomessa on todettu 217 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko maassa on raportoitu koko epidemian aikana 40 722 koronavirustartuntaa.

Tartuntoja kirjattiin yhteensä ainakin 55 kuntaan, joista ainakin viisi on Pirkanmaalla. THL ei kerro alle viisi tartuntaa kirjanneiden kuntien tartuntalukuja yksityisyyden suojan vuoksi.

Uusia tartuntoja kirjattiin tiistaina viiteen Pirkanmaan kuntaan: seitsemän Tampereelle (yhteensä 1 261 tartuntaa), neljä Mänttä-Vilppulaan (41), neljä Valkeakoskelle (89), yksi Pirkkalaan (104) ja yksi Sastamalaan (48). Yhteensä tartuntoja kirjattiin Pirkanmaalle 17.

Liikennemäärät laskivat dramaattisesti

Kello 10.21: Korona-aika vähensi Suomen liikennemääriä niin teillä, raiteilla kuin ilmassakin, kertoo valtion liikenteenohjausyhtiö Fintraffic. Ennakkotietojen perusteella tieliikenne väheni pääteillä noin 10 prosenttia ja junien määrä raiteilla neljä prosenttia.

Lentojen määrä Suomen ilmatilassa väheni melkein 60 prosenttia. Lisäksi matkustajaliikenne väheni laivaliikenteessä ennätyksellisen paljon.

Ihmisten vähentynyt liikkuminen on merkinnyt etenkin joukkoliikenteen rajua supistumista.

Kaksi tenniksen avoimiin osallistuvaa pelaajaa sai positiivisen koronatuloksen

Kello 10.13: Tenniskauden ensimmäisen grand slam -turnauksen, Australian avoimen mestaruuskilpailun alkuun on melkein kolme viikkoa. Victorian osavaltion terveysviranomaiset tiedottivat tiistaina, että kaksi Australian avoimiin osallistuvaa pelaajaa oli antanut koronatesteissä positiivisen näytteen. Tennistapahtumaan liittyvien koronatartuntojen määrä on noussut yhteensä seitsemään.

Melbournessa pelattavaa grand slam -turnausta varten on turvallisuuden takaamiseksi rakennettu koronakupla, joka koettelee pelaajien sietokykyä. Kolmelta tilauslennolta maahan saapuneista pelaajista ainakin 72 on parhaillaan Melbournessa eristettyinä hotellihuoneissaan kahden viikon karanteenissa.

Paikalliset terveysviranomaiset eivät ole vielä ilmoittaneet, milloin karanteeniin asetetut pelaajat pääsevät pelikentille harjoittelemaan.

Kiinan pohjoisosassa rakennetaan massiivista koronakaranteenikeskusta

Kello 9.24: Kiinassa rakennetaan kiireellä suurta koronakaranteenikeskusta maan pohjoisosassa sijaitsevan Shijiazhuangin kaupungin laitamille. Rakennustyöntekijät tekevät töitä vuorokauden ympäri saadakseen mahdollisimman nopeasti valmiiksi tuhansia huoneita sisältävän keskuksen.

Valtiontelevisio CCTV:n mukaan keskukseen on määrä mahtua 4 000 ihmistä, kunhan se valmistuu. Rakennustyö alkoivat viime viikon puolivälissä.

Kiina on kertonut saaneensa koronavirustilanteen pitkälti hallintaan maan sisällä, mutta pienet, paikalliset tautikeskittymät ovat saaneet kiinalaisviranomaiset muun muassa määräämään tietyille alueille massatestauksia ja tiukkoja koronarajoituksia.

Pirkanmaalla todettiin kaksi uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.02: Pirkanmaalla on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Koronavirustartunnat todetaan aamuisin edelliseltä päivältä, eli tiistaina raportoiduissa tartunnoissa on kyse maanantaina analysoiduista koronavirustesteistä.

Pirkanmaalla on tähän mennessä todettu yhteensä 2 123 koronavirustartuntaa.

Tays kertoo Twitterissä, että Fimlab tutki 1 046 näytettä. Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä kokoontuu iltapäivällä, ja sen tiedotustilaisuus lähetetään Aamulehden verkkosivuilla suorana lähetyksenä kello 15.30.

THL: Suomessa koronarokotteen saaneita lähes 56 000

Kello 12.27: Suomessa koronarokotteen saaneita on tällä hetkellä melkein 56 000, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Eniten rokotteen saaneita on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, jossa luku on yli 15 000. Seuraavaksi eniten rokotteita on annettu Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueilla.

Ikäryhmissä eniten on rokotettu 50–59-vuotiaita, toiseksi eniten 40–49-vuotiaita ja kolmanneksi eniten 30–39-vuotiaita.

Ihminen kirjautuu THL:n rokotetilastoon silloin, kun hän on saanut ensimmäisen rokotteen. Toisen rokoteannoksen saamista ei erikseen kirjata.

Tampereen Kalkun koulutalossa kaksi koronatartuntaa ja 30 altistunutta

Kello 8.32: Tampereen Kalkun koulutalossa on todettu kaksi koronavirustartuntaa, joille on altistunut yhteensä 30 lasta ja aikuista.

– Kahdella koulutalossa olleella henkilöllä on todettu koronatartunta. Siellä on tapahtunut altistuminen perjantaina 8. tammikuuta ja torstaina 14. tammikuuta, kertoo apulaisrehtori Pekka Poikajärvi.

Tartunnalle on altistunut yhteensä 30 henkilöä. Heidät on asetettu karanteeniin.

– Ensimmäisen erän karanteeni on päättynyt jo 17. tammikuuta. Toisen erän karanteeni on vielä meneillään, Poikajärvi kertoo.

Koululle ei ole tullut tietoa jatkotartunnoista.

Kalkun koulutalo on osa Tesoman koulua. Siellä annetaan esiopetusta ja luokkien 1–4 opetusta.

Italian hallituksen luottamuksesta äänestetään tänään

Kello 6.53: Italiassa parlamentin ylähuone senaatti äänestää tänään hallituksen luottamuksesta.

Maan hallitus on ollut kriisissä sen jälkeen, kun pienpuolue Italia Viva vetäytyi hallituksesta viime viikolla. Samalla hallitus menetti enemmistönsä senaatissa.

Syy hallituskriisiin on maan entisen pääministerin ja Italia Vivan johtajan Matteo Renzin tyytymättömyys hallituksen koronakriisin ja EU-tukien käyttöön. Renzi on vaatinut talouden uudistamiseen perusteellisempia rakenneuudistuksia kuin hänen mielestään nyt on tehty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?