Aamulehden ilmainen koronavirusseuranta 12.1 alkaen - Koronainfo - Aamulehti

Näin koronaviruspandemia eteni tammikuun puolivälissä maailmalla, Suomessa ja Pirkanmaalla – Lue Aamulehden seurannasta

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 12.–18. tammikuuta 2021.

Koronapotilaita kuljetettiin perjantaina Brasiliassa kaupungista toiseen sairaalapaikkojen puutteen takia. Maassa on sairastunut epidemian aikana lähes 8,5 miljoonaa ihmistä ja koronavirukseen liittyviä kuolemia on ollut yli 209 000.

12.1. 7:10 | Päivitetty 18.1. 23:52

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 12. tammikuuta alkaen. Seuranta päättyi 18. tammikuuta.

Sitä edellisen Aamulehden koronavirusseurannan 3.1.2021–11.1.2021 pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Maanantai 18.1.2021

Norjassa lääkäreitä kehotettu harkitsemaan, annetaanko koronarokote hauraille tai kuolemansairaille potilaille

Kello 21.35: Norjassa lääkäreitä on kehotettu harkitsemaan tapauskohtaisesti, annetaanko koronarokotus hauraille tai kuolemansairaille potilaille.

Maassa on kuollut kolmisenkymmentä ikäihmistä sen jälkeen, kun he ovat saaneet koronarokotteen. Norjan kansanterveyslaitoksen johtaja Camilla Stoltenberg kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että 13 kuolemantapausta on tutkittu lähemmin.

Tähän mennessä Norjassa on rokotettu pääasiassa hoivakodeissa.

– Syy-yhteydestä ei ole tehty analyyseja, Stoltenberg sanoi.

Hän muistutti, että joka päivä Norjassa kuolee noin 45 ihmistä hoivakodeissa. Niinpä ei ole itsestään selvää, että tämä merkitsee kuolleisuuden lisääntymistä tai, että asiassa olisi syy-yhteys, Stoltenberg sanoi.

– Mutta on mahdollista, että jotkut rokotteen saaneista ovat niin hauraita, että ehkä pitäisi miettiä eikä tarjota heille rokotetta.

Italiassa 108-vuotias sai koronarokotteen

Kello 21.08: Italialaisesta 108-vuotiaasta hoivakodin asukkaasta Fatima Negrinistä tuli maanantaina yksi vanhimmista koronarokotteen saaneista ihmisistä maailmassa.

Negrini on ollut otsikoissa aikaisemminkin, sillä hän sai viime vuonna koronvirustartunnan ja selvisi siitä.

Maanantaina rokotuksen sai Roomassa myös holokaustista selvinnyt 90-vuotias Sami Modiano.

Suomessa kolme uutta koronakuolemaa

Kello 18.40: Suomessa on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi asiasta maanantaina illalla. Kuolemantapaukset on raportoitu Turun yliopistollisen sairaalan (TYKS), Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) ja Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueille.

Useita Suomeen pyrkiviä turisteja käännytettiin viime viikolla rajalla koronarajoitusten takia

Kello 18.39: Helsinki–Vantaan lentoasemalla käännytettiin viime viikolla 10 Schengen -jäsenvaltioista tullutta henkilöä, kertoo Rajavartiolaitos. Pääasiallisena syynä käännytykseen oli että he pyrkivät Suomeen turisteina sisärajavalvonnan piirissä olevasta Schengen -maasta, ja uhka kansanterveydelle.

Ulkorajaliikenteen rajatarkastusten seurauksena 10 henkilön maahanpääsy evättiin.

Suomenlahden merivartioston sataman rajatarkastusyksikkö käännytti puolestaan viime viikon aikana 24 henkilöä. Käännytyksistä valtaosa perustui puuttuviin työ- tai oleskelulupiin, sekä pyrkimiseen Suomeen turismitarkoituksessa sisärajavalvonnan piirissä olevasta maasta.

Tutkijapaneeli: WHO ja Kiina olisivat voineet toimia nopeammin pandemian alussa

Kello 17.30: YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO ja Kiina olisivat voineet toimia nopeammin, kun uusi koronavirus ja sen aiheuttama covid-19-tauti havaittiin, kertoo WHO:n riippumaton IPPR-tutkijapaneeli.

IPPR:n mukaan pandemian alkuvaiheesta kerätyt tiedot osoittavat, että mahdollisuuksia nopeampaan toimintaan olisi ollut.

Pandemian katsotaan alkaneen runsas vuosi sitten Wuhanista Kiinasta.

EU-maiden pohdinnassa yhteinen koronarokotetodistus

Kello 17.23: Suomella ei ole vielä tarkkaa kantaa siihen, minkälainen koronarokotetodistus EU:ssa kannattaisi ottaa käyttöön ja voisiko todistusta käyttää esimerkiksi vapaaseen matkustamiseen ilman koronarajoitteita. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) arvioi, että asiaan tulee varmasti tarkennuksia lähiaikoina.

Yhteisestä koronarokotetodistuksesta tai ”koronarokotepassista” keskusteltiin tänään eurooppaministerien kokouksessa. Osa jäsenmaista toivoo, että rokotepassi mahdollistaisi matkailun avaamiseen.

Tuppurainen toivoo, että rokotetodistuskaavailuista tulisi lisätietoa EU-komission huomisessa tiedonannossa, joka koskee rokotteita.

– On yhteinen eurooppalainen tavoite aikaansaada rokotesertifikaatti, jotta epäselvyyksiä ei synny, Tuppurainen sanoi kokouksen jälkeen.

Tuppurainen pitää tärkeänä, että jäsenmaat saisivat myös kuntoon rokotetodistusten vastavuoroisen tunnistamisen.

– Tässä on vielä paljon työtä tehtävänä ja tämän työn tarve on nyt vahvasti tunnistettu.

WHO:n pääjohtaja koronarokotteista: ”Katastrofaalinen moraalinen epäonnistuminen” uhkaa maailmaa

Kello 17.17: Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja tuomitsee kovin sanoin maailman rikkaat maat, jotka pyrkivät haalimaan itselleen mahdollisimman paljon koronarokotteita köyhien maiden nenän edestä.

– Minun täytyy puhua suoraan. Maailma on katastrofaalisen moraalisen epäonnistumisen partaalla. Tämän epäonnistumisen hinta maksetaan ihmishenkien ja toimeentulon menetyksinä köyhimmissä maissa, Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi WHO:n kokouksen alkajaisiksi Genevessä.

Hänen mukaansa tilannetta pahentaa se, että rokotevalmistajat ovat kiirehtineet saamaan tuotteilleen käyttölupia hyvät katteet takaavista rikkaista maista sen sijaan, että yhtiöt olisivat toimittaneet tutkimusaineistojaan WHO:lle rokotteiden maailmanlaajuista käyttöönottoa varten.

Tedrosin mukaan monet maat ovat myös pyrkineet etuilemaan jonossa ja varmistamaan itselleen rokoteannoksia kahdenvälisillä sopimuksilla valmistajien kanssa. Tämä on johtanut hänen mukaansa muun muassa hintojen nousemiseen.

Tornion ja Haaparannan rajalla tehostetaan koronatestaamista

Kello 17.12: Suomen länsirajalla Tornion ja Haaparannan rajanylityspaikalla aletaan tarjota vapaaehtoisia koronatestejä kaikille Suomeen saapuville.

Laajempi testaus aloitetaan pikatesteillä viimeistään maanantaina 25. tammikuuta, kertoo Tornion perusturvajohtaja Leena Karjalainen STT:lle. Testaus saatetaan aloittaa pilotinomaisesti jo loppuviikosta.

Tähän asti testejä on tarjottu vain Suomeen saapuville ulkomaalaisille.

Joukkorokotuskeskuksia myös Suomeen

Kello 14.53: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan myös Suomeen on tulossa joukkorokotuskeskuksia, kunhan ensimmäisinä rokottamislistalla olevat ryhmät on saatu rokotettua.

– Nyt on rokotettu pääasiassa terveydenhuollon henkilökuntaa heidän työpaikoillaan ja myös isommissa keskuksissa.

Rokotusten painopiste oli viikolla siirtymässä myös hoivakoteihin.

Työterveyden kautta koronarokotuksia päästään Kontion arvion mukaan aloittamaan sitten, kun päästää yleisesti väestön rokotuksiin.

– Ensin pitää rokottaa noin miljoonaa ihmistä, hän sanoo.

Valkeakosken ammattiopistossa koronavirustartunta hius- ja kauneudenhoitoalalla

Kello 13.30: Valkeakosken ammattiopisto Vaao tiedotti viikonloppuna, että hius- ja kauneudenhoitoalalla on todettu koronatartunta yhdellä henkilöllä.

Altistumismahdollisuus koululla on ollut maanantaina 11. tammikuuta, tiistaina 12. tammikuuta tai torstaina 14. tammikuuta. Altistuneisiin on oltu yhteydessä, ja heidät on asetettu karanteeniin.

– Kaikkien muiden hius- ja kauneudenhoitolan opiskelijoiden ja henkilöstön pitää seurata omaa vointiaan ja mahdollisia oireita, ammattiopisto tiedottaa.

Ammattikoulun varautumisryhmä päätti, että varmuuden vuoksi kaikki hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijat etäopintoihin 18.–22.1.

Tays tviittasi mahdollisista altistumisista Tampereella ja Pirkkalassa

Kello 12.07: Tays tviittasi maanantaina aamupäivällä myös mahdollisista altistumisista muutamissa kaupoissa, bussissa ja ravintoloissa. Mahdollisista altistumisista ilmoitetaan, jotta oireiden ilmaantuessa altistuneet osaavat hakeutua herkästi koronavirustestiin.

Koronavirukselle on voinut altistua Tampereella ravintola Mixeissä 13.1 kello 19–20, Majavabaarissa 13.1. kello 21–22 sekä Pirkkalan Prismassa useana eri ajankohtana: 11.1. noin kello 19, 13.1. noin kello 16.50, 14.1. noin kello 15.30 ja 15.1. noin kello 9.20.

Lisäksi koronavirukselle on voinut altistua maanantaista perjantaihin 11.–15. tammikuuta joka päivä seuraavissa paikoissa: Tiinan Kotiruuassa Tekijänkujalla Pirkkalassa kello 9–9.15, 11–11.30 ja 13.30–13.45, K-Market Mestarissa Tampereella Tammelan puistokadulla kello 15.30–16.15, K-Market Tuomiokirkonkadussa kello 14–19 ja paikallisliikenteen linja-autossa numero 51 Valkeakoskelta Ideaparkiin kello 15.30–16.

Pirkanmaalla kirjattiin tartuntoja viiteen kuntaan

Kello 11.50: THL kirjasi maanantaina tartuntoja yhteensä viiteen pirkanmaalaiskuntaan. Uusista 17 tartunnasta seitsemän kirjattiin Tampereelle (yhteensä 1 261 tartuntaa), neljä Mänttä-Vilppulaan (41), neljä Valkeakoskelle (89), yksi Sastamalaan (48) ja yksi Pirkkalaan (104).

Suomessa on todettu 168 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.41: Suomessa on todettu 168 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä Suomessa on todettu koko epidemian alun jälkeen 40 505 koronavirustartuntaa.

Kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 3 586, mikä on 81 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Ensimmäiset toisen vaiheen rokoteannokset on annettu Husin alueella

Kello 11.05: Suomen ensimmäiset koronavirusrokotteen toisen vaiheen annokset on annettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Kakkosrokotteita annetaan tänään alueella liki 300 annosta, kerrotaan Husin viestinnästä STT:lle.

Kaksivaiheinen Pfizerin ja Biontechin rokote antaa molempien annosten jälkeen noin 95 prosentin suojan koronavirustaudin vakavilta muodoilta.

Kaikkiaan rokoteannoksia oli viime viikon keskiviikkoon mennessä annettu Suomessa noin 50 000, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kangasalla todettiin koronatartunta kaksoistutkintokoulutuksessa

Kello 10.48: Kangasalla on todettu koronatartunta kaksoistutkintokoulutuksessa, tiedottaa Kangasalan kaupunki. Altistuneita on noin 15, joista vain pieni osa on altistunut opinnoissa, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Altistuneisiin on otettu yhteyttä ja heidät on asetettu karanteeniin. Koulu jatkuu muiden kuin karanteenissa olevien kohdalla tavallisesti lähiopetuksena.

Lempäälässä altistumisia Säijän ja Moision kouluissa

Kello 9.46: Lempäälän kunta tiedottaa, että sekä Säijän että Moision kouluissa on todettu koronavirustartunta.

Säijän koulussa tartunta varmistettiin lauantaina 16. tammikuuta. Tartunta on yhdessä opetusryhmässä, joka on ohjeistuksen mukaan toiminut erillään muista ryhmistä. Karanteeniin määrättyjä altistuneita on yhteensä 17 henkilöä, jotka ovat etäopetuksessa 18.–22. tammikuuta.

Moision koulussa todettiin koronavirustartunta perjantaina 15. tammikuuta. Säijän koulun tavoin tartunnalle mahdollisesti altistuneet on jäljitetty ja heihin on oltu yhteydessä. Karanteenissa on yhteensä 25 henkilöä, ja opetus järjestetään etäopetuksena 21. tammikuuta saakka.

Pirkanmaalla todettiin 14 uutta tartuntaa

Kello 9.43: Pirkanmaalla on todettu 14 koronavirustartuntaa. Yhteensä epidemian alun jälkeen Pirkanmaalla on todettu 2 121 koronatartuntaa.

Seitsemän päivän aikana on todettu 155 koronavirustartuntaa, mikä on enemmän kuin sitä edellisen seitsemän päivän aikana, jolloin todettiin 77 tartuntaa.

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) ilmoittaa päivittäiset tartuntaluvut noin yhdeksältä aamuisin. Positiiviset tartunnat on todettu edellisenä päivänä, eli sunnuntaina, analysoiduissa näytteissä.

Fimlab kirjasi sunnuntailta 344 analysoitua näytettä. Kirjaamisajankohdasta riippuen osa sunnuntain testeistä voi näkyä myös seuraavan päivän luvuissa. Fimlabin lisäksi koronatestejä ottavat Pirkanmaalla myös useat yksityiset toimijat.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja puolustaa AstraZenecan odotettua rokotetta

Kello 6.46: Suomalaisten ei kannata olla pettyneitä tai huolissaan, vaikka lääkeyhtiö Astra Zenecan koronarokote ei olisi aivan yhtä tehokas kuin tähän asti käytössä olevat rokotteet, sanoo rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

Rämetin mukaan rokote olisi edelleen hyvin toimiva ainakin perusterveille kansalaisille. Sen ottaminen keskimäärin lieventää viruksen aiheuttamaa tautia, vaikkei siltä kokonaan säästäisikään.

EU:ssa myyntilupaa odottava rokote antaa julkisuuteen kerrottujen tietojen perusteella 70-prosenttisen suojan koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan. Myyntiluvan jo saaneilla Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteilla teho on noussut yli 90 prosentin.

Sunnuntai 17.1.2021

Tallinnan-laivan koronatestit eivät olleet menestys

Kello 20.26: Tallinnasta saapuville Tallinkin ja Viking Linen matkustajille tarjottiin kuluneena viikonloppuna koronatestejä laivamatkan aikana. Koronatestejä tehtiin perjantaina yhdellä ja lauantaina viidellä Helsinkiin saapuneella laivalla. Matkustajia kyseisillä vuoroilla oli yhteensä 1 569, joista testeissä kävi 192 ihmistä eli noin 12 prosenttia, kertoi sataman terveysneuvonnan koordinaattori Anna Oksanen Helsingin kaupungilta.

Sunnuntaina testejä oli määrä tehdä kuudella vuorolla.

Tallinnan ja Helsingin välillä kulkee paljon työmatkaliikennettä. Oksanen arvioi, että matalaan testi-innokkuuteen vaikuttaa pelko tulojen menetyksistä: jos testi on positiivinen, ei töihin voi mennä.

Testiin hakeutuminen voi olla myös asennekysymys.

– Ehkä kaikki eivät koe koronaa niin vakavana asiana, eivät pidä sitä niin uhkana terveydelle.

Sunnuntai-iltapäivään mennessä oli analysoitu 30 perjantaina otettua näytettä, joiden joukossa ei ollut yhtään positiivista.

Jos positiivisia tuloksia ilmenee, ne seulotaan vielä Britannian ja Etelä-Afrikan virusmuunnosten varalta. Nämä tulokset saadaan ehkä viikon kuluessa.

Britannia aikoo rokottaa kaikki aikuiset syyskuuhun mennessä

Britanniassa kaikki aikuiset pyritään rokottamaan koronavirusta vastaan niin, että rokotteen ensimmäinen piikki on annettu syyskuuhun mennessä, sanoo Britannian ulkoministeri Dominic Raab brittilehti Guardianin mukaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun hallitus kertoo selkeästi rokotusaikataulusta.

– Tavoitteenamme on saada ensimmäiset 15 miljoonaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevaa rokotettua helmikuun puoliväliin mennessä. Alkukevään aikana on tarkoitus rokottaa 17 miljoonaa lisää, minkä jälkeen meillä olisi rokotettuna ensimmäisellä pistoksella 99 prosenttia niistä, joiden riski kuolla koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on suurin, ulkoministeri sanoi yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Raabin mukaan tiukkoja koronarajoituksia voitaisiin alkaa Englannissa purkamaan maaliskuussa, jos rokotukset sujuvat suunnitellusti.

Mänttä-Vilppulassa todettiin uusi koronatartuntaketju

Kello 18.30: Mänttä-Vilppulassa on todettu uusi koronatartuntojen ketju. Sairastuneita on viisi ja karanteeniin asetettuja altistuneita 70.

Kaupungin tiedotteen mukaan sairastuneita ja karanteeniin asetettuja on Kolhon koulussa, Vilppulankosken päiväkodissa ja Vilppulankosken koulussa. Altistumisia on samoissa paikoissa.

Jäljitystyö on aloitettu lauantaina 16. tammikuuta.

Kolhon koulussa sekä Vilppulankosken päiväkodissa ja koulussa altistuneita on asetettu karanteeniin. Lisäksi muut Vilppulankosken päiväkodin henkilöstöstä ja lapsista ovat saaneet koronavilkku-tyyppisen varoituksen, mutta heitä ei ole asetettu karanteeniin. Sen tarkoitus on kiinnittää ihmisten huomiota siihen, että he seuraavat vointiaan tarkasti.

190 000 sai piikin Intiassa

Kello 12.19: Intiassa lauantaina alkanut laaja koronarokotusohjelma sai ensimmäisen päivän aikana rokotettua 190 000 ihmistä, maan terveysministeriö kertoo. Ensimmäisenä päivänä tavoitteena oli rokottaa peräti 300 000 ihmistä, mutta viranomaisten mukaan rokotuksia koordinoivassa sovelluksessa ilmeni häiriöitä, eivätkä kaikki rokotettavaan ryhmään kuuluvat saaneet ilmoitusta.

Rokotusten ensimmäisellä kierroksella tullaan rokottamaan muun muassa noin 10 miljoonaa terveydenhuollon työntekijää. Rokotuslistan kärjessä ovat myös yli 50-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat.

Intian on tarkoitus rokottaa 300 miljoonaa ihmistä elokuun alkuun mennessä. Yli 1,3 miljardin asukkaan Intiassa on raportoitu yli kymmenen miljoonaa koronavirustartuntaa, mikä on Yhdysvaltojen jälkeen määrällisesti toiseksi eniten maailmassa.

Suomessa 236 uutta tartuntaa

Kello 11.49: Suomessa on raportoitu 236 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu nyt 40 337 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja oli Helsingissä (73), Kuopiossa (25) ja Espoossa (23).

Pirkanmaalta on raportoitu tartuntoja Tampereelta (5), Valkeakoskelta (2), Lempäälästä (2), Pirkkalasta (2), Sastamalasta (1) ja Nokialta (1).

Meksikossa pandemian pahin viikko

Kello 10.01: Meksikossa on takana koko pandemian pahin viikko, kertoo uutistoimisto Reuters. Lauantaihin päättyvällä viikolla koronavirukseen liittyviä kuolemia on todetty yli 7 000 ja uusia tartuntoja yli 106 000.

Koko pandemian aikana tartuntoja on vahvistettu yli 1,6 miljoonaa ja kuolemantapauksia yli 140 000. Todellisten lukujen uskotaan olevan merkittävästi korkeampia laajamittaisen testaamisen puutteen vuoksi.

Pirkanmaalla 21 uutta tartuntaa

Kello 9.32: Pirkanmaalla on todettu 21 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays raportoi lauantaina todetut tartunnat sunnuntaina aamulla.

Fimlab tutki Pirkanmaalta 1 140 koronanäytettä. Määrä on muutamia satoja enemmän kuin kolmena edellisenä päivänä.

Tällä viikolla Tays on raportoinut yhteensä 150 uudesta tartunnasta. Pirkanmaan uusien koronatartuntojen määrä on kasvanut tällä viikolla yli kaksinkertaiseksi viime viikkoon verrattuna. Tays kertoi koko viime viikolla 73 uudesta koronatartunnasta Pirkanmaalla. Toissa viikolla tartuntoja oli 76.

Lauantai 16.1.2021

Kello 19.45: Mänttä-Vilppulassa torstaina 14. tammikuuta todetulle koronavirustartunnalle altistuneista karanteenissa olevista neljä on sairastunut. Mänttä-Vilppulan hallintoylilääkäri Tarja Marjamäki tiedotti asiasta lauantaina 16. tammikuuta.

Marjamäen mukaan osa uusille sairastuneille altistuneista on jo valmiiksi karanteenissa. Kaikki sairastuneet ovat Mänttä-Vilppulassa, joten Mänttä-Vilppulassa on todettu nyt 42 koronavirustartuntaa.

Ruotsin kuninkaallisten rokote hermostutti kansalaiset

Kello 19.16: Ruotsin kuninkaan Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian koronarokotus on herättänyt ärtymystä. Kuningaspari halusivat näyttää esimerkkiä koronarokotteen ottamisesta, mutta siitä hermostuneet ruotsalaiset syyttivät siniverisiä etuilusta rokotejonossa, kertoo Expressen.

–Koska rokotteeseen on liittynyt epäilyä, kuningas halusi esimerkillään osoittaa, miten pääsemme vähitellen eroon pandemiasta, puolusteli hovin edustaja Margareta Thorgren Ruotsin hovin verkkosivuille pantua kuvaa, jossa kuningas saa koronapiikin.

Ruotsissa annetaan tällä hetkellä koronarokotuksia vanhuksille ja riskiryhmäläisille. Thorgrenin mukaan Kaarle Kustaa ja Silvia kuuluvat riskiryhmään, minkä vuoksi he eivät etuilleet jonossa, vaan saivat rokotuksen omalla vuorollaan.

Kuningaspari voi hovin mukaan rokotuksen jälkeen hyvin.

Rokotetoimitusten viivästys lyhenee viikkoon

Kello 14.50: Lääkeyhtiöt Pfizer ja Biontech ovat ilmoittaneet rajaavansa koronavirusrokotetoimitustensa viivästyksiä yhteen viikkoon. Aiemmin Euroopassa pelättiin, että rokotetoimituksissa on viiveitä kuukauden ajan.

Yhtiöiden yhteisen tiedotteen mukaan tuotannon laajentamisen ansiosta ne voivat toimittaa huomattavasti enemmän rokotteita vuoden toisella neljänneksellä. Laajennuksen vuoksi tuotanto vähenee väliaikaisesti alkavalla viikolla.

Perjantaina Pfizer ilmoitti viivästysten kestävän 3–4 viikkoa, mikä herätti vastustusta EU:ssa.

Israel antanut selvästi eniten rokotteita suhteessa asukasmäärään

Kello 13.34: Kiivaimmin rokotuksia suhteessa asukasmäärään on antanut Israel, jossa sataa ihmistä kohti on annettu 25 rokoteannosta.

Kakkosena tulee Arabiemiraatit, jossa vastaava luku on uutistoimisto Bloombergin mukaan yli 15. Seuraavana listalla on Bahrain vajaalla kymmenellä annoksella sataa asukasta kohti.

Britannia on listan sijalla neljä. Siellä koronarokotteita on annettu perjantain tietojen mukaan reilut viisi annosta sataa asukasta kohti.

Absoluuttisessa määrässä mitattuna ykköstilaa pitää Yhdysvallat, jossa rokoteannoksia on pistetty perjantain tietojen mukaan noin 13 miljoonaa. Sataa asukasta kohti rokotettujen määrässä mitattuna maa on Britannian jälkeen viidentenä.

Suomen lukema on sataa ihmistä kohti annetuissa rokoteannoksissa on alle 0,8.

Suomessa 190 uutta tartuntaa

kello 11.52: Suomessa on raportoitu 190 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu nyt 40 101 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja oli Helsingissä (44) ja Vantaalla (25).

Pirkanmaalta on raportoitu tartuntoja Tampereelta (10) ja Pirkkalasta (1).

Pirkanmaalla 18 uutta tartuntaa

Kello 9.30: Pirkanmaalla on todettu 18 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays raportoi perjantaina todetut tartunnat lauantaina aamulla.

Fimlab tutki Pirkanmaalta 828 koronanäytettä. Edellisinä päivinä näytemäärät olivat 871 ja 906.

Perjantaina Tays kertoi 38 uudesta tartunnasta. Torstaina raportoitiin 26 uutta tartuntaa ja keskiviikkona 28.

Biden haluaa perustaa tuhansia rokotuskeskuksia

Kello 7.55: Yhdysvalloissa keskiviikkona virkaansa astuva presidentti Joe Biden pyrkii taltuttamaan maassa riehuvaa koronaviruspandemiaa muun muassa perustamalla tuhansia paikallisia rokotuskeskuksia sekä liikkuvia klinikoita. Biden kertoi suunnitelmistaan myöhään perjantaina Suomen aikaa.

Biden aikoo myös pyytää kongressilta rahoitusta sadantuhannen terveydenhuollon työntekijän saamiseksi viruksentorjuntatehtäviin, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Työntekijöitä palkattaisiin esimerkiksi rokottamaan kansalaisia sekä jäljittämään tartuntoja. Satatuhatta uutta työntekijää lähes kolminkertaistaisi kyseisissä tehtävissä toimivien työntekijöiden määrän.

Toisten rokoteannosten antaminen alkaa maanantaina

Kello 7.46: Toisten koronarokoteannosten antaminen vähentää ensi viikosta alkaen uusien rokotettavien määrää.

Suomessa aletaan pian antaa Pfizerin ja Biontechin kehittämän koronarokotteen toisia annoksia. Ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) toisten annosten antaminen aloitetaan maanantaina.

Ensimmäisiä annoksia on annettu 27. joulukuuta alkaen ennen kaikkea sosiaali- ja terveyshuollon henkilökunnalle. Kyseinen rokote vaatii kaksi annosta, joiden välillä tulisi olla kolmesta neljään viikkoa.

Perjantai 15.1.2021

Koronaviruskuolemia on raportoitu yhteensä jo yli kaksi miljoonaa

Kello 22.42: Yhteensä yli kaksi miljoonaa ihmistä on kuollut koronaviruksen vaikutuksesta, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP, yhdysvaltalaissanomalehti The New York Times ja yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston koronavirusseuranta.

Miljoonan virukseen liittyvän kuolemantapauksen raja täyttyi syyskuun lopussa. Seuraavassa miljoonassa meni vain vajaat neljä kuukautta.

Eniten koronaviruskuolemia on Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Yhdysvalloissa, jossa on kuollut runsaat 390 000 ihmistä. Brasiliassa on kuollut hieman yli 200 000 ihmistä, Intiassa 150 000 ihmistä.

Suomessa koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan raportoitu 618.

WHO tahtoo koronavirusrokotusten alkavan kaikkialla 100 päivässä

Kello 21.20: Maailman terveysjärjestö WHO haluaa, että koronavirusrokotukset alkavat jokaisessa maassa seuraavan 100 päivän aikana, kertoo uutistoimisto AFP.

– Haluan nähdä rokotusten käynnistyvän jokaisessa maassa seuraavan 100 päivän aikana niin, että riskiryhmät suojataan ensin, WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi tiedotustilaisuudessa Genevessä.

Ministeriö: Rokotuksia voi antaa myös iltaisin ja viikonloppuisin

Kello 19.08: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) patistaa kuntia antamaan koronarokotteet mahdollisimman nopeasti, kattavasti ja joustavasti – ja heti kun ne ovat käytettävissä, ministeriö opastaa kunnille lähetetyssä paimenkirjeessä.

Ministeriö muistuttaa, että rokotuksia voidaan antaa myös iltaisin ja viikonloppuisin. Sairaanhoitopiirit sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) voivat antaa asiantuntijatukea rokotusten järjestämisessä.

Potilastietojärjestelmään pitää kirjata rokotteen saajan tiedot, päivämäärä, rokotteen nimi, eränumero, rokotustapa ja rokottaja. Rokotetulle pitää tarvittaessa antaa todistus rokotuksesta.

EU-komission puheenjohtaja: EU saa luvatut rokotteet Pfizeriltä

Kello 18.52: Euroopan unioni saa lääkejätti Pfizeriltä kuluvan vuoden ensimmäiselle neljännekselle tilaamansa koronarokotteet, vakuuttaa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Von der Leyen kertoo keskustelleensa yhtiön toimitusjohtajan kanssa, joka on vakuuttanut, että rokotteet toimitetaan.

Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Ruotsi ja Tanska ovat jo ilmaisseet vakavan huolensa Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen erien viipymisestä.

Sand: Koronarokotetta voidaan saada Pirkanmaalle ennakoitua vähemmän

Kello 18.42: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand arvioi perjantai-iltana, että Pfizerin toimitusvaikeuksilla voi olla vaikutusta Pirkanmaalle saatavaan koronarokotemäärään.

THL tiedotti aiemmin perjantaina, että Pfizer-Biontechin koronarokotetta saadaan Suomeen ensi viikolla lähes 10 000 annosta ennakoitua vähemmän. Tämän vuoksi osa sairaanhoitopiireistä voi saada rokotetta vähemmän.

Sand pitää mahdollisena, että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri voi saada rokotetta ”jonkin verran ennakoitua vähemmän”. THL:n mukaan toimitusvaikeudet voivat osassa alueita hidastaa rokotusten etenemistä. Voiko tämä vaikuttaa rokotuksiin Pirkanmaalla?

–Varaudumme sopeuttamaan rokotustahtia hieman suunniteltua pienemmäksi, Sand kertoo Aamulehdelle tekstiviestitse.

THL: Suomi saa ensi viikolla odotettua vähemmän rokotteita

Kello 17.32: Suomi saa 18.1. alkavalla viikolla odotettua pienemmän toimituksen Pfizer-Biontechin koronavirusrokotteita, kertoo THL.

Annoksia saadaan Pfizerin toimitusvaikeuksien vuoksi alle 37 000, joka on lähes 10 000 annosta ennakoitua vähemmän. Suomeen on odotettu tammi-helmikuussa keskimäärin 50 000 Pfizer-Biontechin rokoteannosta viikoittain.

THL:n mukaan muutoksesta seuraa, että osa sairaanhoitopiireistä saa ensi viikolla rokotteita ennakoitua vähemmän. Vähennykset kohdistuvat niihin sairaanhoitopiireihin, joihin rokotetta on tilattu eniten.

Pfizerin mukaan toimitusvaikeudet johtuvat tuotantokapasiteetin nostoon liittyvistä uudelleenjärjestelyistä. Järjestelyt vähentävät viikoittaisia Euroopan alueen toimitusmääriä useamman viikon ajan. Myös muissa Euroopan maissa toimitukset ovat ensi viikolla ennakoitua pienempiä.

Pfizer vähentää rokotetoimituksia

Kello 16.47: Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan lääkeyhtiö Pfizer vähentää koronavirusrokotetoimituksia tuotannollisista syistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi Demokraatti-lehdelle, että Pfizerin toimitusvaikeudet koskevat myös Suomea. Norjassa toimitusmäärät pienenevät 7 800 annoksella.

Kontio sanoi Demokraatille, että THL odottaa Pfizerilta täsmennettyä tietoa rokotemäärän pienenemisestä. THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi torstaina, että Pfizerin on ollut tarkoitus toimittaa 50 000 annosta viikoittain helmikuun loppuun asti. Lisäksi Suomeen odotetaan vielä tämän viikon aikana lääkeyhtiö Modernan ensimmäistä rokotetoimitusta, jossa on noin 5 000 rokoteannosta.

Parkanossa annettu 71 koronarokotetta

Kello 16.45: Parkanon kaupunki tiedottaa, että Parkano-Kihniö alueen epidemiatilanne on rauhallinen, mutta Pirkanmaalla tartunnat ovat huolestuttavasti nousussa, eikä rajoituksia voida höllentää.

Kaupungin julkiset tilat pidetään suljettuina 8.2.2021 saakka lukuun ottamatta rajoitettua lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Alle 20-vuotiaat voivat harrastaa enintään 10 hengen ryhmissä. Kirjaston lukusali on suljettu ja lainaustoiminta jatkuu rajoitettuna. Kuntouttava työtoiminta aloitetaan 18.1. enintään 10 hengen ryhmissä.

Koronarokotukset aloitettiin maanantaina 11.1. ja rokotteita on annettu 71. Rokotukset aloitettiin ensihoidosta, infektiopotilaita hoitavasta henkilöstöstä ja koronanäytteenoton henkilöstöstä sekä tehostetun palveluasumisen asukkaista ja henkilöstöstä. Rokotteita on tulossa ensi viikolla lisää ja rokotuksia jatketaan tehostetun palveluasumisen yksiköissä.

Ruotsissa lisää koronaan liittyviä kuolemia

Kello 15.51: Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyjen kuolemantapausten määrä jatkaa reipasta nousuaan. Kansanterveysviranomaisen mukaan eilisen jälkeen on kirjattu 138 uutta koronaan liitettyä kuolemaa. Koko epidemian aikana kuolleiden määrä nousee näin 10 323:een.

Uusia koronatartuntoja on kansanterveysviranomaisen tietoon tullut eilisen jälkeen noin 4 700.

Traficom jatkaa Britanniasta Suomeen saapuvien matkustajalentojen keskeytystä

Kello 15.41: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on päättänyt jatkaa Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen saapuvan matkustajalentoliikenteen keskeytystä 25. tammikuuta asti.

THL:n mielestä matkustajalentojen keskeytystä näistä maista on toistaiseksi välttämätöntä jatkaa, koska Britanniassa, Irlannissa ja Etelä-Afrikassa havaittu, herkemmin leviävä virusmuunnos on yhä lisännyt osuuttaan, ja tapauksia Suomeen saapuneiden matkustajien joukossa on todettu useita.

Traficomin aiempi päätös matkustajalentojen keskeyttämisestä olisi ollut katkolla ensi maanantaina. Matkustajalentojen keskeytys koskee vain suoria lentoja. Päätös ei vaikuta välilaskullisiin lentoihin. Myös rahtilennot saavat jatkua.

Matkustajalennot Britanniasta Suomeen ovat olleet keskeytettynä 21. joulukuuta alkaen. Irlannista ja Etelä-Afrikasta saapuvien matkustajalentojen keskeytys alkoi tämän viikon maanantaina.

Kaksi uutta kuolemantapausta Suomessa

Kello 13.48: Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronaviruskuolemaa, kertoo THL. Epidemian alusta lähtien kuolleita on nyt 618. Taysin erityisvastuualueella ei ole uusia kuolemantapauksia. Molemmat uudet kuolemantapaukset ovat Tyksin alueella.

Sairaalahoidossa on Suomessa 145 potilasta, 10 eilistä enemmän. Tehohoidossa on 28 potilasta, yksi vähemmän kuin torstaina.

Taysin alueella on 16 sairaalahoidossa olevaa potilasta. Eilinen luku oli 15. Teholla ei ole ollut tällä viikolla yhtään koronapotilasta

THL:n jäljessä laahaavan rokotusrekisterin mukaan Taysin erva-alueella on rokotettu 6 615 ihmistä ja koko maassa reilut 43 000. Taysin alueen rokotuksia on rekisteröity torstain jälkeen noin 1 500 ja koko maassa noin 10 000.

Sammon koulun altistuksesta karanteeniin noin 40 henkilöä

Kello 13.23: Sammon koulun rehtori Maaret Tervonen tarkentaa tekstiviestitse, että Sammon koulussa on karanteenissa noin 40 henkilöä.

Kolmessa eri Tampereen koulussa todettujen koronatartuntojen perusteella on asetettu karanteeniin yhteensä yli 100 henkilöä.

Suomessa 318 uutta tartuntaa

Kello 11.52: Suomessa on raportoitu 318 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu nyt 39 911 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja oli Helsingissä (66) ja Vantaalla (40).

Pirkanmaalta on raportoitu tartuntoja Tampereelta (28), Valkeakoskelta (4), Virroilta (2), Mänttä-Vilppulasta (1), Nokialta (1), Kangasalta (1), Orivedeltä (1), Pirkkalasta (1) ja Sastamalasta (1).

Myös Sammon koulussa tartunta

Kello 11.35: Sammon koulussa Tampereella on todettu koronavirustartunta, koulu tiedottaa Wilma-viestissään perjantaina. Lähiopetus koulussa jatkuu ja tartunnan saaneen kanssa kontaktissa olleet on asetettu karanteeniin. Koululla tehtiin perjantaiaamuna hygieniasiivous, koulu tiedottaa.

Juhannuskylän koulusta noin 40 karanteeniin

Kello 11.06: Juhannuskylän koulusta on asetettu karanteeniin torstaina noin 40 henkilöä, koska Johanneksen koulutalossa on todettu yksi tartunta.

Koulun tiloihin on tehty hygieniasiivous ja opetus jatkuu ennallaan. Altistuneille järjestetään etäopetusta.

29 koululaista karanteeniin Irjalassa

Kello 10.33: Tampereella Irjalan pienten lasten koululla, joka kuuluu Takahuhdin kouluun, on todettu yksi koronatartunta. Virukselle on altistunut 29 oppilasta, jotka on asetettu torstaista lähtien karanteeniin. Henkilökuntaan kuuluvia ei ole altistunut.

Pienten lasten koulussa on noin sata vuosiluokkien 1–2 oppilasta. Tiloihin tehdään hygieniasiivous ja lähiopetus jatkuu muiden kuin altistuneiden oppilaiden kohdalla normaalisti.

Saksassa yli 22 000 uutta tartuntaa

Kello 7.38: Saksassa on todettu yhden päivän aikana 22 368 uutta koronavirustartuntaa, ja viruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä nousi 1 113:lla, tiedottaa koronavirustartuntoja seuraava Robert Koch -instituutti.

Britanniassa 1 248 kuolemaa

Kello 6.46: Britanniassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä on hienoisessa laskussa, maan viranomaiset kertoivat torstai-iltana. Torstaina kerrottiin 1 248:sta uudesta kuolemasta, kun keskiviikkona lukema oli yli 1 500. Koronatilanne maassa on ollut jo pitkään hyvin vaikea.

Torstai 14.1.2021

Tartunta alakoulussa Valkeakoskella

Kello 18.13: Sorrilan alakoulussa Valkeakoskella on todettu torstaina yksi koronavirustartunta, kertoo Valkeakosken kaupunki. Kaupungin mukaan altistuneisiin ollaan yhteydessä ja heidät asetetaan karanteeniin.

Altistuneiden määrän kerrotaan olevan sen verran rajattu, ettei koulussa toistaiseksi ole tarvetta etäopetusjärjestelyille. Henkilökunta, joka on käyttänyt maskia ohjeiden mukaisesti, ei ole altistunut. Oppilaita ja henkilökuntaa hakeutumaan koronavirustestiin heti, jos heille tulee lieviäkään oireita.

Oppilasmäärältään Sorrilan alakoulu on Valkeakosken suurin peruskoulu. Esioppilaat mukaan luettuna oppilasmäärä on lähes 500.

Kymmenen hengen kokoontumisrajoitus jatkuu

Kello 18.00: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti torstaina, että kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa on edelleen kielletty Pirkanmaan sekä Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueella. Päätös on voimassa 8. helmikuuta asti.

Lisäksi aluehallintovirasto suosittelee painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

Mahdollisia altistumisia useissa ravintoloissa Tampereella

Kello 16.00: Tays kertoo, että useissa ravintoloissa Tampereella on voinut altistua koronalle. Tässä Taysin ilmoittamat paikat ja ajankohdat:

Perjantaina 8. tammikuuta: Olutravintola Konttori kello 18–19, Gastropub Nordic kello 19–22.30, Gastropub Soho kello 22.30–24.

Lauantaina 9. tammikuuta: Luminaryn Itsudemo kello 16–17, Old Irish Pub kello 15–23.

Sunnuntaina 10. tammikuuta: Ravintola Kaijakka kello 20.30–23, Bar & Cafe Lategame kello 18–20.30, Hämeenkadun McDonald's kello 20.30–21, Kellariravintola Wanha Monttu kello 15–23.

Maanantaina 11. tammikuuta: Ravintola Sayam9 kello 11.30–12.15.

Tays muistuttaa menemään lievissäkin oireissa ripeästi testiin.

Valtio takaa mahdolliset rokotehaitat

Kello 13.56: Valtio takaa koronavirusrokotteiden vakuuttamisen, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa. Vakuutustakuu myönnetään Suomen Keskinäiselle Lääkevahinkovakuutusyhtiölle, ja sen määrä on 27 miljoonaa euroa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos koronavirusrokotteesta tulee vahinkoja, valtio maksaa vakuutusyhtiölle siitä aiheutuvia kuluja. Vakuutusyhtiö puolestaan maksaa kuluja vahinkoja kärsineille.

Lääkevahinkovakuutus kattaa kaikki Suomessa annettavat rokotteet ja lääkkeet ja niistä aiheutuvat yllättävät sivuvaikutukset.

Rauhaniemen sairaalassa rauhallista

Kello 13.42: Rauhaniemen sairaalassa Tampereella ei ilmennyt uusia koronatartuntoja eikä kuolemantapauksia torstaina. Seulontatestejä jatketaan suunnitelmien mukaan.

Sairaalassa on olklut yhteensä 112 tartuntaa ja 13 kuolemantapausta.

Suomessa 6 uutta kuolemantapausta

Kello 13.09: Suomessa on raportoitu 6 uutta koronaviruskuolemaa, kertoo THL. Epidemian alusta lähtien kuolleita on nyt 616. Taysin erityisvastuualueella ei ole uusia tapauksia.

Sairaalahoidossa on Suomessa 155 potilasta, viisi eilistä enemmän. teholla on 29 potilasta, lisäystä on yksi.

Taysin alueella on 15 sairaalahoidossa olevaa potilasta. Eilinen luku oli 13. Teholla ei ole yhtään.

THL:n jäljessä laahaavan rokotusrekisterin mukaan Taysin erva-alueella on rokotettu 5 166 ihmistä ja koko maassa 33 000.

EK ja sen sisarjärjestöt: Elpymisrahoituksen käytölle pitäisi olla tavoitteet

Kello 11.51: Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja seitsemän muun maan sisarjärjestöt esittävät komissiolle seurantajärjestelmää, jolla jäsenmaat velvoitettaisiin julkisesti raportoimaan EU:n elpymisrahoituksen käytöstä.

Järjestöt ehdottavat komissiolle, että jäsenmailta tulisi edellyttää, että ne määrittävät mitattavissa olevat tavoitteet elpymisrahan käytölle.

Lisäksi komission olisi pidettävä julkista tulostaulua, jonka avulla tavoitteiden toteutumista voitaisiin seurata jäsenmaakohtaisesti ja ajantasaisesti.

Järjestöjen mukaan on myös tärkeää varmistaa, että EU:n elpymisrahoitus ei vääristä kilpailua yritysten kesken tai suhteessa julkisiin toimijoihin.

Pirkanmaalla tartuntoja 7 kunnassa

Kello 11.45: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL raportoi torstaina Suomessa 258 uutta koronavirustartunnasta. Suomessa on ollut epidemian alusta 39 593 koronavirustartuntaa.

THL:n kuntatilastoissa Pirkanmaalla oli uusia tartuntoja seuraavissa kunnissa: Tampere 21, Valkeakoski 3, Hämeenkyrö, Lempäälä, Nokia, Virrat, Ylöjärvi yksi tartunta kussakin.

Kuntalukujen mukaan Tampereella on nyt 1 211 tartuntaa, Lempäälässä 116 ja Nokialla 114. Muissa kunnissa luvut jäävät alle sadan.

Muuntuneita virustartuntoja Suomessa yli 60

Kello 11.16: Koronaviruksen muuntuneita tapauksia on todettu Suomessa 61, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen. Britannian varianttia tapauksista on 59 ja Etelä-Afrikan 2.

Britannian varianttia on tullut Suomeen 39 tapausta Britanniasta, 4 Ruotsista ja 3 Ghanasta. 10 tapausta on yksittäisistä maista ja 3 tapauksen alkuperästä ei ole tietoa.

Norwegian lopettaa kaukolennot

Kello 11.11.: Syvissä talousvaikeuksissa oleva halpalentoyhtiö Norwegian lopettaa kaukolennot. Yhtiö kertoo tiedotteessa keskittyvänsä nyt Euroopan lentoihin.

Norwegianin toimitusjohtaja Jacob Schram sanoo tiedotteessa, että lyhyen matkan lennot ovat olleet aina Norwegianin selkäranka ja se pysyy perustana myös tulevassa liiketoimintamallissa.

Yhtiö kertoo, että se aikoo supistaa velkataakkaansa noin 20 miljardilla Norjan kruunulla eli noin 1,94 miljardilla eurolla.

Koronapandemia hiljensi lentokentät

Kello 10.51: Finavian lentoasemien matkustajamäärä jäi viime vuonna ennätyksellisen pieneksi koronapandemian takia.

Finavian lentoasemilla oli viime vuonna yhteensä reilut 6,4 miljoonaa matkustajaa, mikä on lähes 20 miljoonaa edellisvuotta vähemmän. Määrä laski 75 prosenttia verrattuna vuoteen 2019.

Vuonna 2020 Helsinki–Vantaalta matkusti yhteensä viisi miljoonaa matkustajaa, joista neljä miljoonaa oli kansainvälisiä matkailijoita. Matkustajamäärä Helsinki-Vantaalla putosi edellisvuodesta yhteensä 77 prosenttia.

THL:n Puumalainen: Modernan rokotetta toimitetaan ensisijaisesti Lappiin

Kello 10.50: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että yhdysvaltalaisyhtiö Modernan koronavirusrokotetta toimitetaan ensisijaisesti Lappiin. Modernan rokotetta on helpompi käsitellä kuin Pfizerin ja Biontechin rokotetta, jota on säilytettävä -70 asteessa.

Modernan rokotteen ensimmäistä 5 000 annoksen toimitusta odotetaan Suomeen tällä viikolla.

Yli 80 prosenttia tehohoitohenkilöstöstä on rokotettu Suomessa, ja yhteensä Suomessa on annettu yli 50 000 rokotusta.

Kiuru: Kuntien syytä jatkaa koronatoimia, ei purkaa

Kello 10.29: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan kunnan huolehdittava terveysturvallisuuden varmistamisesta alueensa rajanylityspaikoilla, esimerkiksi riittävän testauksen järjestämisestä. Valtio korvaa kustannukset täysimääräisesti.

Kiurun mukaan kuntien ja alueiden on syytä jatkaa STM:n ohjauskirjeessä esitettyjä rajoitustoimia. Toimia ei pidä tässä vaiheessa purkaa. Leviämisvaiheen toimenpiteet tulee toteuttaa täysimääräisesti ja yhdenmukaisesti kaikilla leviämisvaiheen alueilla.

Suomessa todetaan tänään 258 uutta tartuntaa

Kello 10.25: Tämän hetken tiedon mukaan Suomessa olisi tulossa tänään 258 tartuntaa lisää. Asiasta kertoi THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudessa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Suomen ilmaantuvuusluku viimeisen 14 päivän ajalta on noin 64 sataatuhatta asukasta kohti.

Koronavirustartuntojen ja sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on laskenut, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotteessaan. STM kiinnittää huomiota tiedotteessa siihen, että uusia koronavirustartuntoja on Suomessa yhä paljon, ja lisäksi koronatesteihin hakeudutaan entistä harvemmin.

Eniten koronatartuntoja todetaan yhä nuorissa ikäluokissa sekä työikäisillä aikuisilla. Vanhempien ikäluokkien osuus tartunnoista kasvoi marraskuussa, mutta se kehitys näyttää pysähtyneen.

Ulkomailta saatujen tartuntojen osuus on 11 prosenttia ja niistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus on kolme prosenttia kaikista tartunnoista.

Ministeri Krista Kiurun mukaan sisäministeriö valmistelee esityksen rajaliikenteen tiukentamiseksi ja ulkoministeriö matkustussuositusten kiristämiseksi.

Saksassa yli 1 200 kuollutta vuorokaudessa

Kello 9.57: Saksan päiväkohtaisten koronakuolemien määrä on noussut uuteen ennätyslukuun, kertoo Bild-lehti.

Koronalukuja keräävän Robert Koch -instituutin tänä aamuna julkaistujen lukujen mukaan Saksassa on kuollut vuorokauden aikana 1 244 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Uusia tartuntoja Saksassa havaittiin vuorokauden aikana 25 164.

Aiempi päiväkohtaisten koronakuolemien ennätys oli viime perjantailta, jolloin raportoitiin 1 188 uutta koronakuolemaa

Pirkanmaalla todettiin 26 uutta tartuntaa

Kello 8.59: Pirkanmaalla todettiin torstaina 26 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays raportoi keskiviikon tartunnat torstaiaamuna.

Yhteensä koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu 2 030 koronavirustartuntaa.

Fimlab analysoi Pirkanmaalla yhteensä 906 näytettä.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana Pirkanmaalla on todettu yhteensä 101 koronavirustartuntaa. Sitä edellisinä seitsemänä vuorokautena tartuntojen määrä oli 75.

WHO:n asiantuntijaryhmä saapui Kiinaan

Kello 6.20: Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijaryhmä saapui torstaina Kiinaan. Viruksen uskotaan lähteneen liikkeelle Hubein maakunnan pääkaupungista Wuhanista, ja ryhmän tarkoituksena on aloittaa poliittisesti herkkä selvitys koronaviruspandemian alkuperästä. Ryhmään kuuluu muun muassa epidemiologeja sekä eläinlääketieteen asiantuntijoita.

WHO on valmistellut ryhmän matkaa jo kuukausia, mutta tiellä on ollut viivästyksiä muun muassa viranomaislupien kanssa. Tutkinnan uskotaan kestävän useita viikkoja.

Kiinassa kirjattiin yksi koronaviruskuolema – edellisestä yli puoli vuotta

Kello 6.19: Kiinassa terveysviranomaiset ovat ilmoittaneet ensimmäisestä koronavirukseen liittyvästä kuolemasta kahdeksaan kuukauteen. Edellisestä koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta kerrottiin viime toukokuussa.

Yksityiskohtaisia tietoja tuoreesta tapauksesta ei ole annettu. Viranomaiset kertoivat ainoastaan, että kuolema raportoitiin maan pohjoisosassa Hebein maakunnassa, jossa useita kaupunkeja on tiukan koronasulun alla. Esimerkiksi maakunnan pääkaupungissa Shijiazhuangissa aloitettiin viime viikolla valtava testausoperaatio sekä suljettiin liikenneyhteyksiä, koulut ja kaupat.

Heilongjiangin maakunnassa on julistettu poikkeustila ja asukkaita on pyydetty olemaan poistumatta maakunnan alueelta.

Keskiviikko 13.1.2021

Pirkkala laajentaa rokotuksia uusille ryhmille

Kello 18.54: Pirkkalassa koronarokotteen saavat seuraavaksi omaishoidon ja kotisairaanhoidon asiakkaat sekä kunnan yli 80-vuotiaat asukkaat eli vuonna 1940 ja aikaisemmin syntyneet. Näiden ryhmien rokotukset alkavat ensi tiistaina.

Pirkkalan kunnan terveyspalveluiden henkilökunta soittaa kaikille rokotusvuorossa oleville rokotusajan sopimiseksi. Yhteydenotot alkavat huomenna torstaina. Kotisairaanhoidon asiakkaat voivat sopia rokotusajan myös kotisairaanhoidon kautta.

Rokotusvuorossa olevaan ryhmään kuuluvat voivat varata rokotusajan myös verkkoajanvarauksen kautta perjantaista alkaen. Koronarokotteet annetaan Pirkkalan terveyskeskuksessa.

Kunta tiedottaa, että tässä vaiheessa rokotusaikoja ei anneta muille kuin mainituille rokotusvuorossa oleville kuntalaisille. Rokotusten laajentamisesta tiedotetaan erikseen.

Rokotteiden niukka saatavuus huolettaa EU-maita

Kello 18.47: Koronarokotteiden niukka saatavuus on merkittävin pullonkaula, joka on hidastanut rokottamisen alkutaivalta eri EU-maissa. Näin arvioi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), joka osallistui keskiviikkona EU-maiden terveysministerien videokokoukseen.

EU:n tapa hankkia koronarokotteet yhteisenä ponnistuksena sai Kiurun mukaan kiitosta. Kiurun mukaan EU-komissio varoitti terveysministerien kokouksessa jäsenmaita siitä, että koronarokotteita ei tule hankkia EU-hankinnan ohi.

Viime päivinä hämmennystä on herättänyt se, että Saksa on hankkinut kansallisesti lisäannoksia koronarokotteista. Saksa on tilannut kansallisesti 30 miljoonaa lisäannosta suoraan Biontechiltä ja Pfizerilta sekä 20 miljoonaa CureVacilta.

EU-komissio on vältellyt kommentoimasta Saksan tapausta, ja lähinnä todennut, ettei rinnakkaisia sopimuksia ole sallittu.

Tays: Kahdessa baarissa useita tartuntoja, altistumisia varoitetaan myös muualla

Kello 17.19: Tays kertoo, että Rautatienkadun Ale Pupiin ja Thrasherie-baariin kytkeytyy viime päivinä useita koronatartuntoja. Taysin tviitissä kehotetaan, että niissä tämän vuoden puolella käyneet välttävät ylimääräisiä kontakteja 10 päivän ajan viimeisestä käynnistä, käyttävät maskia ja hakeutuvat oireisena heti testiin.

Jäljitystiimi varoittaa altistuksista myös linjan 1C Kangasala–Keskustori-välin bussissa 7. ja 8. tammikuuta kello 18. Koronalle on saattanut altistua erityisesti, jos ei ole käyttänyt bussissa maskia.

Lisäksi altistuksista varoitetaan 3. tammikuuta kello 19–22 Valkeakoskella Panama Bar & Terracessa.

Oireisena on syytä mennä heti testiin, Tays muistuttaa.

Kiinan talous toipuu koronasta

Kello 16.42: Kiinan talous elpyy ripeästi ja voimakkaasti koronaviruspandemiasta, arvioi 72 ekonomistia uutistoimisto Reutersin kyselyssä.

Ennusteiden mediaanin perusteella Kiinan talous kasvaisi tänä vuonna 8,4 prosenttia ja ensi vuonna 5,5 prosenttia. Mediaani eli keskiluku kertoo suuruusjärjestykseen lajitellun jakauman keskimmäisen arvon.

Jos ennuste toteutuu, Kiinan talouskasvu olisi tänä vuonna voimakkainta kymmeneen vuoteen.

Suomessa kahdeksan uutta koronakuolemaa

Kello 16.24: Suomessa on kuollut kuluneen vuorokauden aikana kahdeksan uutta koronakuolemaa. Kuolemantapauksista kuusi on Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella, yksi Kuopion ja yksi Tampereen yliopistollisen sairaalan erva-alueella.

Taysin alueella sairaalahoidossa on keskiviikkona 13 koronapotilasta. Heistä perusterveydenhuollon vuodeosastolla on viisi ja erikoissairaanhoidossa kahdeksan. Tehohoidossa ei ole nyt yhtäkään potilasta. Sairaalahoidossa olevien määrä väheni Taysin alueella kolmella.

Taysin erva-alueella koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen on kuollut yhteensä 49 ihmistä. Koko Suomessa kuolleita on nyt 610.

Rauhaniemessä menehtyi jälleen koronapotilas, tartunta kahdella rokotetulla

Kello 16.05: Rauhaniemen sairaalassa on menehtynyt yksi koronatartunnan saanut potilas, kertoo Tampereen kaupunki. Sairaalassa on epidemian aikana menehtynyt nyt 13 tartunnan saanutta potilasta.

Lisäksi seulonnoissa on todettu yksi uusi tartunta sekä henkilökunnan jäsenellä että potilaalla. Molemmat heistä olivat saaneet jo ensimmäisen rokotteen.

Tartuntoja on todettu potilailla ja henkilökunnalla yhteensä 112.

Ruotsin koronasta johtuvia saattaa olla odotettua vähemmän

Kello 12.51: Suomessakin kauhistellut Ruotsin koronakuolleisuusluvut eivät ehkä ole aivan niin synkkiä kuin on luultu. Aiempiin vuosiin verrattuna viime vuoden ylikuolleisuus maassa jää tuhansien päähän ilmoitetusta koronakuolleiden määrästä.

Tiistaista perjantaihin joka viikko kuolleisuudesta raportoivan kansanterveysviranomaisen (FHM) mukaan Ruotsissa oli rekisteröity viime vuoden loppuun mennessä 9 309 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta. FHM:n kuolintilastoon päätyvät kuitenkin kaikki henkilöt, jotka kuolevat 30 päivän kuluessa koronadiagnoosista.

Toisenlaisen kuvan tilanteesta antaa kokonaiskuolleisuus. Tilastokeskus SCB:n alustavien tilastojen mukaan Ruotsissa kuoli viime vuonna kaikkiaan 97 164 ihmistä, mikä on 6 202 enemmän kuin neljän edeltävän vuoden kokonaiskuolleisuuden keskiarvo.

– Hieman huolimattomasti voisi sanoa, että he olisivat elossa ilman covid-tautia, sanoo väestötilastotieteilijä Linus Garp SCB:stä

Hän korostaa tilaston olevan vielä alustava, ja viiveen vuoksi viime vuonna kuolleiden määrä noussee vielä 300–700:lla ennen kuin luvut ovat lopullisia. Ylikuolleisuus näyttäisi kuitenkin viittaavan siihen, että koronakuolemia saattaa olla ehkä noin 3 000 vähemmän kuin kansanterveysviranomaisen tilastossa.

Keski-Pohjanmaa siirtyy perustasolle, Kainuu kiihtyy

Kello 12.49: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite kertoi tänään, että alue siirtyy koronaviruksen perustasolle. Soite kuitenkin pitää voimassa nykyiset kokoontumisrajoitukset helmikuun puoliväliin asti, eikä esimerkiksi yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksien järjestämistä suositella.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä ja kunnat ovat puolestaan todenneet Kainuun siirtyneen kiihtymisvaiheeseen. Viikonlopun ja alkuviikon aikana alueella on todettu 22 tartuntaa. Kainuun kaikki tartunnat on kuitenkin pystytty jäljittämään, eikä sairaanhoidon tarve alueella ole lisääntynyt.

Alueella pidetään voimassa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston linjaama 20 hengen kokoontumisrajoitus sekä suositellaan, että yli 12-vuotiaat käyttäisivät maskia kaikissa tilanteissa, jossa lähikontaktia ei voida välttää.

Virossa 855 uutta tartuntaa

Kello 12.46: Virossa pandemiatilanne pahenee. Tänään raportoitiin 855 uudesta tartunnasta. Maassa on lähes 35 000 tartuntaa epidemian alusta. Kuolemantapauksia oli 9, jolloin kokonaismäärä on 301. Väestömäärään suhteutettuna kuolleiden määrä on Suomeen nähden kaksinkertainen, tartuntojen lähes nelinkertainen.

MTV Urheilu: Liiga valmis pelaamaan kauden loppuun myös tyhjille katsomoille

Kello 12.30: Jääkiekon Liiga aikoo pelata kauden loppuun, vaikka ottelut jouduttaisiin pelaamaan ilman yleisöä. Kautta ei myöskään aiota keskeyttää. Asiasta kertoo MTV Urheilu.

– Pelaamme täysillä ohjelman mukaan, on yleisöä tai ei. Kauden keskeyttäminen olisi huonoin ja kallein vaihtoehto. Haluamme pelata kauden loppuun ja tarjota yleisölle mielihyvää ankeina aikoina, Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen vahvisti MTV Urheilulle.

Liigaa on pelattu joulukuun puolivälistä saakka ilman yleisöä. Maanantaina Liiga siirsi 21 ottelua tuonnemmaksi.

Liigan johto painotti aiemmin, että otteluiden pelaaminen ilman yleisöä ei ole sarjalle realistista, mutta pitkittyneet rajoitustoimet ovat saaneet mielen muuttumaan. Hiltusen mukaan kauden jatkaminen on tärkeää erityisesti seurojen yhteistyösopimusten säilyttämisen takia.

– Jos lopettaisimme kauden, seuroja menisi varmasti konkurssiin. Nytkin se on hyvin mahdollista. Sitten kaikki on kiinni paikallisista yrityksistä, omistajista tai mesenaateista, että haluavatko he säilyttää liigakiekon, Hiltunen arvioi MTV Urheilulle.

Nokian kaupunki alkaa jakaa maskeja yläkouluissa torstaina

Kello 12.26: Nokian kouluissa otetaan käyttöön maskisuositus kuudesluokkalaisille ja yläkoululaisille, tiedottaa Nokian kaupunki. Kouluissa varaudutaan noin 3-4 kasvomaskiin päivässä oppilasta kohden.

Maskien jakelu käynnistyy asteittain torstaista alkaen. Maskisuosituksen laajentaminen tarkoittaa kaupungissa noin 6 000:ta kertakäyttömaskia päivässä.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä tiedotti tiistaina uusista suosituksista koskien uimahallien ja kirjastojen käyttöä. Nokian kaupungissa voimassa ovat perusturvalautakunnan päätökset koronarajoituksista ja -suosituksista 31. tammikuuta saakka.

Pirkanmaalla tartuntoja 7 kunnassa

Kello 12.00: THL:n kuntakohtaisten tilastojen mukaan Pirkanmaan kunnissa oli tartuntoja seuraavasti: Tampere 12, Lempäälä, Hämeenkyrö, Nokia, Kangasala, Valkeakoski ja Virrat yksi tartunta kussakin.

Suomessa 324 uutta tartuntaa

Kello 11.56: Suomessa on raportoitu 324 uudesta koronavirustartunnasta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.Kokonaismäärä on siten 39 335 epidemian alusta.

Kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 3 477, mikä on 511 tartuntaa vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Jalkapallon EM-lopputulos ilman yleisöä?

Kello 10.36: Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti arvioi, että katsojien pääsy ensi kesän jalkapalloilun EM-lopputurnaukseen voi jäädä haaveeksi.

– Henkilökohtainen arvaukseni on, että EM-kisat pelataan muodossa tai toisessa, mutta rokotusvauhti näyttää jäävän vajaaksi ja kesäkuu tulee äkkiä. Voi olla, että kisahuuma paikan päällä jää tällä kertaa kokematta, Lahti sanoi Palloliiton etämediatilaisuudessa.

Lahti kuitenkin alleviivasi, ettei vielä pidä ”heittää kiveä kaivoon”.

Vapriikki aukeaa torstaina

Kello 9.58: Museokeskus Vapriikki avautuu torstaina 14.1. kello 10. Vapriikissa noudatetaan Pirkanmaan koronatyöryhmän rajoituksia, ja sisään otetaan vain rajattu määrä asiakkaita, museo tiedottaa.

Vapriikissa on esillä 12 näyttelyä, muun muassa Pelimuseo ja Luonnontieteellinen museo.

Pirkanmaalla todettu 28 uutta tartuntaa

Kello 9.24: Pirkanmaalla on todettu 28 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä Pirkanmaalla on todettu 2 004 koronavirustartuntaa epidemian alusta alkaen.

Fimlab analysoi 861 koronavirustestiä.

MaRa ry: Valtion hyvitettävä sulkemisesta aiheutuvat vahingot

Kello 8.24: Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry vaatii, että jos paikallisviranomaiset voivat jatkossa koronan takia sulkea yritysten toimipaikkoja, valtion on kompensoitava vahingot.

Tartuntatautilain muutosesityksen mukaan paikallisviranomainen voisi sulkea yrityksen toimipaikan enintään kahdeksi viikoksi koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

MaRan mukaan ehdotuksen piirissä on toimialoja, joissa ei ole erityistä riskiä merkittävien tartuntaketjujen syntymiselle. MaRa lisää, että toimipaikan voisi sulkea, vaikka yritykset olisivat toimineet lain mukaisesti ja estäneet tehokkaasti viruksen leviämistä.

Sulkemisen yhtenä edellytyksenä on, että epidemia on sairaanhoitopiirin alueella leviämisvaiheessa eli ilmaantuvuusluku on vähintään 50. MaRan mukaan luku pitäisi nostaa sataan.

Hallitus kiristää koronaruuvia illalla

Kello 6.55: Hallitus pohtii neuvottelussaan illalla toimia, jotka tähtäävät koronaviruksen ja etenkin herkästi leviävän brittimuunnoksen torjumiseen.

Keskeinen kysymys koskee laajamittaisten testausten aloittamista rajanylityspaikoilla. Sosiaali- ja terveysministeriö on kiirehtinyt testaamisia vähintään kaikille tärkeimmille rajanylityspaikoille. Etenkin satamat ja Virosta tulevien matkustajien määrä ovat herättäneet huolta.

Hallituksen neuvottelussa on esillä myös eteneminen tiukempiin rajoitustoimiin, jotta koronatilanne ei pääsisi heikkenemään virusmuunnosten vuoksi.

Kello 6.52: Maailman koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt 92 miljoonaa ja tartuntojen määrä pandemian alusta lähestyy kahden miljoonan tartunnan rajaa, kertoo Worldometers-sivusto. Neljäsosa tartunnoista on USA:ssa.

Tiistai 12.1.2021

Pirkanmaalla todettu yksi virusmuunnos

Kello 17.35: Pirkanmaalla todettiin viime viikolla myös yksi Etelä-Afrikan kantaan kuuluva koronavariantti. Se todettiin ulkomailta saapuneella henkilöllä, joka on saapumisensa jälkeen ollut eristettynä.

Pirkanmaalla maskisuositus nyt 12-vuotiaista ylöspäin

Kello 17.32: Pirkanmaalla kasvomaskisuositus laajenee koskemaan kaikkia yli 12-vuotiaita, eli kuudesluokkalaisia ja sitä vanhempia. Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä päätti suosituksen laajentamisesta tiistain kokouksessaan.

Maskeja suositellaan käytettäviksi myös koulukyydeissä, harrastustoiminnassa ja liikuttaessa ihmisjoukoissa, kuten busseissa ja kaupoissa.

Pirkanmaan koronanyrkki linjasi myös, että museot ja kirjastot lukusaleja lukuun ottamatta voidaan avata maskisuositusta ja turvavälejä noudattaen, kunhan tiloissa pysytään korkeintaan 10 henkilön ryhmäkoossa.

Uimahallit voidaan avata alle 20-vuotiaille ohjatun toiminnan piirissä oleville lapsille ja nuorille, eläkeikäisille sekä kaiken ikäisille lääkinnällisen kuntoutuksen piirissä oleville asiakkaille erikseen määriteltyinä aikoina.

Pirkanmaalla ei suositella alkuvuoden penkkariajelujen ja vanhojen tanssien järjestämistä. Vanhojen tanssien sijaan koronanyrkki suosittelee vaihtoehtoisia tapahtumia myöhemmin keväällä, esimerkiksi vapputansseja.

Lue lisää: Pirkanmaan koronanyrkki: Maskisuositus laajenee kuudesluokkalaisiin saakka –Pirkanmaalla todettu yksi Etelä-Afrikan virusmuunnos

THL kehottaa välttämään matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan

Kello 17.31: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan. Syynä suositukseen on muuntunut koronavirus, jota on havaittu kaikissa kolmessa maassa.

THL kehottaa samalla rajoittamaan kaikkea muutakin matkustamista välttämättömään niin kotimaassa kuin ulkomailla. THL kertoo myös, että viranomaiset ohjaavat Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta saapuvia matkustajia tehostetusti sekä koronavirustesteihin että karanteeniin.

EU-komissio lupaa, että rokotteita tulee tarjolle

Kello 17.00: Koronarokotteita on runsaasti tarjolla EU-maissa keväällä ja kesän kynnyksellä. Näin ennustaa EU-komission rokotehankintojen pääneuvottelija Sandra Galliani, joka arvioi toimitusten kasvavan tasaisesti.

Galliani oli tänään aamupäivällä Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan kuultavana. Europarlamentaarikot tenttasivat Galliania koronarokotteiden tilausmääristä, toimituksista sekä sopimusten läpinäkyvyydestä.

EU-komissio on johtanut neuvotteluja koronarokotteiden hankinnasta, mutta varsinaisessa jakelussa sillä ei ole suurta vastuuta, koska rokotteet kulkevat suoraan valmistajilta jäsenmaihin.

THL:n arvio: Suomessa annettu noin 45 000 koronavirusrokotetta

Kello 16.52: Suomessa on annettu noin 45 000 koronavirusrokotetta, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL kertoo, että monella paikkakunnalla tietojen siirto rokotusrekisteriin alkaa tällä viikolla ja siksi tiedot tarkentuvat rekisteriin takautuvasti.

Korona-altistumisia Kangasalla Vatialan koulussa

Kello 16.40: Kangasalla on altistunut koronavirukselle noin 30 henkilöä, joista osa on Vatialan koulussa, kaupunki tiedottaa.

Vatialan koulussa on noin 25 altistunutta. Kangasalan kaupungin mukaan kaikkiin altistuneisiin otetaan yhteyttä viimeistään keskiviikkona 13.1.

Kaikki altistuneet asetetaan karanteeniin, ja asiasta tiedotetaan henkilökohtaisesti. Karanteeniin asetetuille järjestetään etäopetusta, muiden osalta koulu jatkuu normaalisti lähiopetuksena.

Suomessa viisi uutta koronakuolemaa

Kello 15.02: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on raportoitu viisi uutta koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin liittyvää kuolemantapausta. Toistaiseksi koronakuolemia on raportoitu yhteensä 602.

Yksi uusista kuolemantapauksista on kirjattu Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueelle. Alueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Erikoissairaanhoidossa vuodeosastolla olevien koronapotilaiden määrä on Suomessa nyt 81, mikä on neljä enemmän kuin eilen. Perusterveydenhuollossa vuodeosastolla olevien määrä on laskenut eilisestä kymmenellä potilaalla.

Koko maassa tehohoidossa on 30 koronapotilasta, mikä on kaksi vähemmän kuin eilen. Taysin erityisvastuualueella ei ole THL:n mukaan tehohoidossa yhtään potilasta.

Rauhaniemen sairaalan henkilökunta ja potilaat rokotettu

Kello 14.49: Rauhaniemen sairaalan potilaat ja henkilökunta ovat saaneet koronavirusrokotuksen, kertoo Tampereen kaupunki. Myös sairaalaan tulevat uudet potilaat aiotaan rokottaa.

Koronavirusrokotuksia jatketaan yhä Koukkuniemessä vanhainkotiosastoilla ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä.

Rauhaniemen sairaalassa on taas kuollut yksi

Kello 12.56: Tampereen Rauhaniemen sairaalassa on jälleen yksi uusi kuolemantapaus. Jo 12 sairaalan potilasta on kuollut koronavirukseen joulukuun 3. päivä alkaneen epidemian aikana.

Myös maanantaina Rauhaniemen sairaala ilmoitti yhdestä kuolemantapauksesta.

Sairaalassa ei ole todettu uusia tartuntoja. Niitä on nyt todettu kaikkiaan 110, joista 59 on löytynyt potilailta ja 51 henkilökunnan jäseniltä.

Kaksi kongressiedustajaa uskoo saaneensa koronatartunnan mellakan aikana

Yhdysvalloissa kaksi edustajainhuoneen demokraattijäsentä uskoo saaneensa koronavirustartunnan viime viikolla turvahuoneessa, johon kongressin jäsenet kuljetettiin turvaan rakennukseen tunkeutuneilta mellakoitsijoilta.

– Monet republikaanit kieltäytyvät yhä käyttämästä edes maskia. Samaan aikaan kun kongressiin tehtiin terrorihyökkäys, he loivat viruslingon, sanoi Pramila Jayapal, joka sai positiivisen koronatestituloksen hyökkäyksen jälkeen.

– Olimme huoneessa monta tuntia. Useat republikaanit eivät ainoastaan kieltäytyneet pitämästä maskia, vaan jopa pilkkasivat kollegoitaan ja henkilökuntaa, kun nämä niitä heille tarjosivat, Jayapal jatkoi.

Toinen edustajainhuoneen demokraatti, Bonnie Watson Coleman, kertoi hänkin saaneensa koronatartunnan, jonka alkuperänä hän pitää eristystä turvahuoneessa.

Tampereella vain yksi tartunta lisää

Kello 12.06: Tampereella on todettu vain 1 uusi koronavirustartunta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kuntakohtainen tilasto. Tampereen lisäksi uusia tartuntoja on Pirkanmaalta ainoastaan Hämeenkyrössä, jossa niitä on todettu 2.

Tampereen yliopistollinen sairaala Tays uutisoi aamulla, että Pirkanmaalla on todettu 10 uutta koronavirustartuntaa.

THL:n ja Taysin lukujen erot johtuvat tilastointiviiveen lisäksi erilaisesta tilastointitavasta: Tays tilastoi kaikki Pirkanmaan alueella todetut positiiviset koronavirustartunnat riippumatta tartunnan saaneen asuinpaikkakunnasta. THL taas merkitsee tartunnat henkilön asuinpaikkakunnan mukaan.

Koronaan on kuollut Suomessa ainakin kuusi alle 50-vuotiasta

Kello 12.02: Eniten koronaan on Suomessa sekä kahden viime viikon että koko pandemian aikana sairastunut 20–29-vuotiaita ja seuraavaksi eniten 30–39-vuotiaita.

THL:n tilastot kertovat, että koronaan on kuollut 395 iältään 80-vuotiasta tai sitä vanhempaa ja 125 iältään 70–79-vuotiasta.

60–69-vuotiaita on menehtynyt 35 ja 50– 59-vuotiaita 19.

40– 49-vuotiaita on kuollut 6.

THL:n tilastot eivät kerro tätä nuorempien kuolemia, koska niitä on ikäryhmittäin alle viisi.

Koronavirustartuntojen määrä laskee

Kello 11.56: Koronavirustartuntojen määrä ja ilmaantuvuus ovat laskussa Suomessa, kun verrataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tartuntalukuja kahden viime viikon ajalta edelliseen kahden viikon jaksoon.

Ilmaantuvuusluku on nyt 63,5 kahdelta viikolta, kun edeltävän kahden viikon aikana se oli 73,2.

Testimäärät ovat vähentyneet Suomessa joulun jälkeen.

221 uutta tartuntaa Suomessa

Kello 11.46: Suomessa on todettu 221 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Yhteensä koko massa on todettu koronavirusepidemian alusta lähtien 39 011 koronavirustartuntaa.

Husin henkilökunta sai tartuntoja eritoten toisiltaan

Kello 11.24: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin henkilökunnalle tehdty tutkimus kertoo, että hoitohenkilökunnasta 3,3 prosenttia sairasti Covid-19-taudin sen ensimmäisen aallon aikana.

Eniten tartuntoja löytyi niillä osastoilla työskenteleviltä, joissa ei ollut koronaa sairastavia potilaita, mutta joiden työntekijät olivat kokoontuneet töiden jälkeen yhteiseen tilaisuuteen.

Tutkimuksen kaikilla koronavirustartunnan saaneilla oli oireita, mutta ne olivat yhtä tapausta lukuun ottamatta lieviä. Oireina erottuivat selkeimmin haju- ja makuaistin menetys.

Tutkimukseen osallistui 1 095 Husin henkilökunnan jäsentä, kuten lääkäreitä, sairaanhoitajia, lähihoitajia ja laitoshuoltajia.

Toisessa tutkimuksessa kartoitettiin hoitohenkilökunnan altistumista koronavirustartunnoille työ- ja vapaa-ajalla. Tutkimukseen osallistuneista 41 henkilöllä oli koronavirustartunta tai sen vasta-aineita. Heistä 22 oli todennäköisesti saanut tartunnan työpaikallaan. 21 henkilöä oli saanut koronavirustartuntansa toiselta henkilökunnan jäseneltä, ja näistä tartunnoista puolet oli henkilökunta saanut vapaa-ajallaan.

– Henkilökunnan väliset kontaktit vaikuttavat olevan suurin riski niin työpaikalla kuin vapaa-ajallakin, toteavat tutkijat Enni Sanmark ja Lotta Oksanen.

AstraZeneca ja Oxfordin yliopisto jättivät hakemuksen koronarokotteelle

Kello 10.36: Lääkeyhtiö AstraZeneca ja Oxfordin yliopisto ovat jättäneet virallisen hakemuksen koronarokotteensa hyväksymisestä, kertoo Euroopan lääkevirasto (EMA).

Päätös rokotteen mahdollisesta hyväksymisestä voi tulla vielä kuluvan kuun aikana, virasto arvioi. Se on aikaisemmin ilmoittanut, että aikataulu riippuu tutkimustiedosta ja arvioinnin edistymisestä.

Malesiaan poikkeustila ehkä jopa elokuuhun asti

Kello 10.19: Malesian kuningas on julistanut maahan poikkeustilan koronaviruksen leviämisen vuoksi. Hallintoa kritisoivien mukaan poikkeustilan tarkoituksena on estää maan horjuvan hallituskoalition kaatuminen.

Poikkeustilan on tarkoitus kestää elokuun loppuun. Se voidaan lopettaa aikaisemmin, jos koronatilanne paranee.

Maan pääministeri Muhyiddin Yassin määräsi jo ennen poikkeustilan julistamista maahan joukon uusia koronarajoituksia, joiden seurauksena valtaosa liikkeistä ja palveluista määrättiin suljettaviksi. Muhyiddinin mukaan maan terveydenhuolto on lähellä romahtamista.

Poikkeustilan seurauksena maan parlamentti lopettaa toimintansa, eikä vaaleja pidetä. Mahdolliset lait tai lakien muutokset hyväksyy kuningas.

Japanin olympialaisten johto kiistää tiedot kisojen siirtämisestä

Kello 10.08: Japani on aloittamassa koronarokotukset vasta helmikuussa, mutta Tokion olympialaisten järjestäjät pitävät optimismia yllä kesän olympialaisten onnistumiessta.

– Olemme voittaneet jo monta vastusta. Se tuo uskoa kisojen onnistumiseen, arvioi Tokion kisojen toimitusjohtaja Toshiro Muto henkilökunnalleen lähettämässään viestissä.

Japanilaisten rokottamisen lisäksi rokotusten pitäisi edistyä maailmanlaajuisesti, jotta eri maiden urheilijat voisivat harjoitella ja kilpailla turvallisesti.

Muto kiisti japanilaismediassa levinneet tiedot, joiden mukaan kisajärjestäjät ja Kansainvälinen olympiakomitea KOK neuvottelisivat helmikuussa kisojen kohtalosta. Kesäolympialaiset siirrettiin jo viime vuodesta ensi kesään.

Koronasta kärsineille yritykset saivat lähes miljardi euroa

Kello 9.23: Business Finland myönsi viime vuonna koronahäiriöistä kärsiville yrityksille 994 miljoonaa euroa häiriörahoitusta. Rahoitusta sai hieman yli 20 000 hanketta.

Rahoitusta myönnettiin eniten kaupan alalle, teollisuuteen sekä matkailu- ja ravintola-alalle. Arviolta puolet yrityksistä kehittää häiriötilannerahoituksella digitaalisia ratkaisuja.

Suurin osa hakemuksista saatiin käsiteltyä elokuun loppuun mennessä. Avustusmuotoisen häiriötilannerahoituksen haku päättyi kesäkuussa, mutta tilapäiset tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolainat ovat haettavissa toukokuun puoliväliin saakka.

Tamperelaispubissa on voinut altistua koronalle

Kello 8.51: Tamperelaisessa Ale Pubissa on voinut altistua koronalle lauantaina, 9. tammikuuta kello 13–23. Pubissa tuolloin olleen tulee hakeutua viipymättä koronatestiin, jos hänelle ilmaantuu hengitystieoireita.

Pirkanmaalla 10 uutta koronatartuntaa

Kello 8.47: Pirkanmaalla on todettu 10 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Fimlab1 tutki alueelta 658 näytettä.

Pirkanmaalla on todettu koko pandemian aikana nyt 1 976 tartuntaa.

Laumaimmuniteettia ei synny vielä

Kello 8.46: YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, ettei laumaimmuniteettia uutta koronavirusta vastaan saavuteta rokotuksilla vielä tänä vuonna. Tartuntojen määrät kasvavat kaikkialla.

Asiantuntijat ovat huolissaan myös uusien virusvarianttien erittäin nopeasta leviämisestä. Esimerkiksi Britanniassa avattiin maanantaina seitsemän uutta keskusta joukkorokotuksia varten, koska maan sairaalat alkavat olla ääriään myöten täynnä koronapotilaita.

– Seuraavat viikot tulevat olemaan kaikkein vaikeimpia tämän pandemian aikana sairaanhoidon tarpeen kannalta, kiteytti maan terveyspalvelujen johtoon kuuluva Chris Whitty.

Portugalin presidentillä koronatartunta

Kello 6.36: Portugalin presidentillä Marcelo Rebelo de Sousalla on todettu koronatartunta, hänen kansliansa kertoi myöhään maanantai-iltana. Kaikki presidentin julkiset tapaamiset on tartunnan vuoksi peruttu.

Portugalissa on määrä järjestää noin kahden viikon kuluttua presidentinvaalit, jotka Rebelo de Sousan odotetaan voittavan.

Presidentinkanslian tiedotteen mukaan 72-vuotias presidentti on oireeton ja on eristäytynyt maan pääkaupungissa Lissabonissa sijaitsevaan presidentin palatsiin.

Kahdella gorillalla koronavirustartunta Yhdysvalloissa

Kello 6.19: Yhdysvalloissa ainakin kaksi gorillaa on saanut positiivisen koronatestituloksen Kalifornian San Diegossa sijaitsevassa eläintarhassa. Kyseessä on nähtävästi ensimmäinen tunnettu tapaus, jossa virus olisi tarttunut luonnollisesti isoihin ihmisapinoihin.

Kalifornian kuvernöörin Gavin Newsomin mukaan kaksi gorillaa oli alkanut viime viikolla yskiä ja niillä on sittemmin todettu koronavirustartunta. Lisäksi kolmannella gorillalla on ollut oireita.

Gorilloiden uskotaan saaneen tartunnan oireettomalta eläintarhan työntekijältä, mutta asiasta ei ole vielä varmuutta.

Eläintarhan johtajan Lisa Petersonin mukaan gorillat voivat hyvin. Petersonin mukaan gorillalauma on nyt eristyksessä.

Gorilloiden DNA vastaa ihmisten geeniperimää jopa 98-prosenttisesti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisten lisäksi myös jotkut muut kädelliset ovat alttiita koronavirustartunnalle.

Vajaat 700 000 tartuntaa lisää

Kello 6.08: Maailmalla todettiin yhden vuorokauden aikana vajaat 700 000 uutta koronavirustartuntaa. Vielä 11.1. aamulla John Hopkinsin laskennan mukaan tartuntoja oli todettu noin 90,2 miljoonaa, tiistaina 12.1. aamulla jo vajaat 90,9 miljoonaa.

Eniten tartuntoja on todettu Yhdysvalloissa: yli 22,6 miljoonaa.

Intiassa niitä on todettu yli 10,4 miljoonaa, Brasiliassa yli 8,1 miljoonaa ja Venäjällä lähes 3,4 miljoonaa. Viidenneksi eniten tartuntoja on todettu Britanniassa: yli 3,1 miljoonaa.

Kiina, josta uusi koronavirus havaittiin ensimmäisenä, on John Hopkinsin yliopiston todettujen tartuntojen listalla kaukana näistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: