Aamulehden ilmainen koronavirusseuranta 3.1.2021 alkaen - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Taysin alueella neljä uutta koronakuolemaa – Marin kiirehtii EU:ta jakamaan rokotteita nopeammin

Seuraamme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla ja maailmalla.

Britanniassa leviävä koronamuunnos on aiheuttanut laajaa huolta viruksen leviämisestä myös Suomessa. Britanniassa sairaaloiden kantokyky on hälyttävästi kuormittunut. Kuvassa ambulanssi tuo koronapotilasta Chelsean ja Westminsterin sairaalaan. Kansallinen terveysviranomainen on ilmoittanut, että kapasiteetti potilaiden hoitoon alkaa olla äärimmillään.­

3.1. 7:24 | Päivitetty 11.1. 21:40

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 3. tammikuuta alkaen.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 21.12.2020–2.1.2021 pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Maanantai 11.1.

Marin kiirehtii EU:ta jakamaan koronarokotteita nopeammin

Kello 21.26: Pääministeri Sanna Marin lähetti tänään maanantaina kirjeen Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenille, kerrotaan valtioneuvoston tiedotteessa. Kirjeessä Marin kiittää komissiota koronarokotteiden EU-yhteishankinnan järjestämisestä ja kiirehtii toimia rokotteiden jakelun tehostamiseksi.

Pääministeri Marinin pyytää komissiota tekemään kaikkensa, jotta lääkeyhtiöt tuottavat rokotteita mahdollisimman tehokkaasti ja jotta EU:n yhdessä tilaamien rokotteiden jakelu jäsenmaihin tapahtuu nykyistä ripeämmin. Pääministeri Marin toivoo komissiolta tilannepäivitystä rokotteista EU-maiden johtajien seuraavaan videokokoukseen, joka järjestetään ensi viikolla.

WHO: Laumaimmuniteettia ei saavuteta tänä vuonna

Kello 21.24: Laumaimmuniteettia koronavirusta vastaan ei saavuteta tänä vuonna rokotuksista huolimatta, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Sen mukaan vuodessa ei ehditä tuottamaan ja jakelemaan riittävästi rokotteita, jotta viruksen leviäminen saataisiin kokonaan lakkaamaan.

Asiaa kommentoi WHO:n päätutkija Soumya Swaminathan virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa on jatkossakin tarpeellista pitää turvavälejä, pestä käsiä ja käyttää kasvomaskeja.

Koronarokotukset edistyvät nyt Suomessakin

Kello 20.00: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 30 000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Mia Kontio.

Kontion mukaan mahdollista on, että viimeistään ensi viikon lopulla 100 000 suomalaista olisi saanut rokotuksen.

Ylöjärvi aloittaa rokotukset 13.1.

Kello 19.40: Ylöjärven kaupunki tiedottaa, että koronarokotukset alkavat Ylöjärvellä keskiviikkona 13.1.2021. Ensimmäisenä rokotetaan koronanäytteenoton ja infektiovastaanottojen sekä vanhusten hoivakotien henkilöstö. Viikolla 3 aletaan rokottaa vanhusten hoivakotien asukkaita. Tämä koskee sekä kaupungin että yksityisten toimijoiden yksiköitä.

Tavoitteena on, että mainitut ryhmät ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen tammikuun aikana. Toinen rokoteannos annetaan noin kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä. Aikaisintaan viikolla 4 Ylöjärvellä siirrytään rokotusasetuksen mukaisiin ikäryhmittäisiin rokotuksiin. Niihin mennään ajanvarauksella, ja käytännöistä tiedotetaan tarkemmin erikseen.

Biontech nosti arviota rokotemäärästä

Kello 19.27: Saksalainen lääkeyhtiö Biontech arvioi tuottavansa tänä vuonna kaksi miljardia annosta koronavirusrokotetta. Aiemmin yhtiö oli lupaillut tuottavansa tänä vuonna 1,3 miljardia rokoteannosta.

Yhtiön toimituskapasiteettia lisää uusi lääketehdas, jonka on määrä avautua Saksan Marburgissa ensi kuussa.

Venäjä puolestaan testaa uutta, yhdellä pistoksella annettavaa versiota Sputnik V -rokotteestaan, maan viranomaiset kertoivat. Tämän rokotteen kevytversion olisi tarkoitus olla väliaikainen ratkaisu maille, jotka kärsivät pahimmin koronaviruksesta.

Kevytversio olisi rokotetutkimuksesta vastanneen RDIF-rahaston johtajan Kirill Dmitrijevin mukaan noin 85-prosenttisen tehokas, kun Sputnik V:n tehoksi on kerrottu yli 90 prosenttia.

Neljä uutta koronakuolemaa Taysin alueella

Kello 15.11: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on raportoitu 11 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Yhteensä koko maasta on nyt raportoitu 597 koronakuolemaa.

Tapauksista neljä on Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueelta. Taysin alueeseen kuuluvat Pirkanmaan lisäksi, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Taysin erityisvastuualueella sairaalassa olevien koronapotilaiden määrä on laskenut perjantaista, jolloin THL raportoi lukuja edellisen kerran. Viime perjantaina sairaalassa kerrottiin olevan 24 koronapotilasta, maanantaina 18. THL:n tuoreimpien tietojen mukaan tehohoidossa ei ole Taysin alueella yhtään potilasta.

Rokotuksia ulotetaan nyt laajemmalle Suomessa

Kello 12.18: Maanantaina alkanut tammikuun toinen viikko on joulun ajan juhlapyhien jälkeen ensimmäinen täysi tavallinen viikko. Se lisää rokotusmääriä Suomessa.

– Ihan hyvältä näyttää, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Mia Kontio kuvaa yleistilannetta.

– Rokotuksia voidaan nyt ulottaa laajemmalle alueelle ja niiden antamista aloittaa hoivakodeissa. Paikoin niin on jo tehtykin erityisesti joissakin ongelmallisissa yksiköissä muun muassa Pirkanmaalla.

Koska kotihoidossa olevat vanhukset ei ole yhtä paljon tekemisissä muiden ihmisten kanssa, he eivät ole aivan samalla tavalla tartuntavaarassa kuin hoivakotien asukkaat. Siksi he ovat rokotusjärjestyksessä vähän tuonnempana. Kontio kuitenkin vakuuttaa, että heidänkin vuoronsa tulee pian.

Suomeen tulee tällä viikolla 50 000 annoksen erä samaa Pfizerin ja Biontechin rokotetta, jolla rokotukset aloitettiin sairaaloissa joulun jälkeen.

THL: 200 uutta tartuntaa

Kello 11.45: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukana Suomessa on todettu 200 uutta koronavirustartuntaa. Kokonaismäärä on nyt 38 790. Kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 3 653, mikä on 374 vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana tartuntoja on raportoitu 1 871. Luku on 89 enemmän kuin edeltävän viikon aikana. Tuolloin tapauksia oli 1 782.

THL:n kuntakohtaisten lukujen mukaan Pirkanmaalla oli uusia tartuntoja seuraavasti: Tampere 9, Pirkkala, Orivesi ja Ruovesi yksi tartunta kussakin.

Rauhaniemen sairaalassa jälleen uusi kuolemantapaus

Kello 10.29: Rauhaniemen sairaalassa on kuollut jälleen yksi potilas koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Sairaalassa on 3. joulukuuta alkaneen epidemian jälkeen kuollut jo 11 potilasta.

Sen sijaan sairaalassa ei todettu viikonlopun aikana uusia koronavirustartuntoja.

Rokotukset jatkuvat sairaalaosastoilla. Tänään maanantaina alkavat vanhainkotiosastojen asukkaiden rokotukset. Koronaseulonnat jatkuvat aikaisempaan tapaan toistaiseksi.

Tamperelaisessa tavaratalossa on voinut altistua

Kello 10.17: Tampereen Sokoksen kosmetiikkaosastolla asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle maanantaina 4. tammikuuta kello 12– 18 ja 7.1. kello 11– 17.

Suomessa on löydetty lisää muuntuneita koronaviruksia

Kello 10.07: Suomessa on todettu 29 uutta muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta aiemman 20 tapauksen lisäksi, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Uusista tapauksista 18 on todettu 20.12. jälkeen Suomeen saapuneilla henkilöillä. Matkustajat ovat saapuneet Suomeen Britanniasta, Ghanasta, Ruotsista, Etelä-Afrikasta, Bosnia-Hertsegovinasta, Tanskasta, Turkista ja Virosta. Näytteistä 8 on peräisin jo aiemmin tiedossa olleiden tapausten lähikontakteilta.

Kolmen henkilön tartunnan alkuperää selvitetään edelleen.

Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on nyt todettu Suomessa yhteensä 49.

Viranomaiset voisivat sulkea yrityksiä

Kello 9.26: Eduskunnassa useat valiokunnat saavat tällä viikolla käsiteltäväkseen esityksen tartuntatautilain muutoksesta. Sillä voitaisiin rajoittaa elinkeino- ja harrastustoimintaa koronaepidemian takia.

Alueviranomaiset voisivat laittaa säppiin esimerkiksi kuntosalit, yleiset saunat, uimahallit, harrastuspaikat ja huvipuistot.

Muutos koskisi yksityisiä elinkeinonharjoittajia, yhdistyksiä, säätiöitä ja uskonnollisia yhdyskuntia. Ravintoloista on annettu oma lakinsa.

Kaupungit voivat nyt sulkea vain omia tilojaan. Vastedes voitaisiin sulkea siis myös yksityisiä asiakastiloja.

Elinkeinonharjoittajien ja muiden toimintaa voitaisiin rajoittaa kolmiportaisella asteikolla sen mukaan, onko alue epidemian perustasolla, kiihtymisvaiheessa vai leviämisvaiheessa.

Konkreettisesti tämä näkyisi ihmisten elämässä vähän, sillä jo nyt yritykset tarjoavat käsidesiä ja ohjeistavat asiakkaita terveysturvallisuudesta.

Korona heikensi Hesburgerin myyntiä

Kello 9.24: Hampurilaisketju Hesburgerin myynti jäi viime vuonna noin seitsemän prosenttia alemmaksi kuin edellisvuonna. Yhtiön mukaan syynä olivat koko ravintola-alaa piinanneet äärimmäisen hankalat olosuhteet koronan vuoksi.

Hesburger kertoo tiedotteessa, että tammi-helmikuussa yhtiö oli ennätysvireessä, mutta huhtikuuhun mennessä tilanne oli kuitenkin kääntynyt hyvin synkäksi ja tulevaisuus oli täysin epävarma.

Keväällä ketju joutui sulkemaan ravintoloita ja lomauttamaan yli 500 työntekijää Suomessa.

Yhdeksän uutta tartuntaa

Kello 9.01: Pirkanmaalla on todettu sunnuntaina yhdeksän uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Testejä otettiin yhteensä 565.

Tays valittelee testausmäärien olevan edelleen liian matalia.

Yhteensä koronavirustartuntoja on todettu Pirkanmaalla nyt 1 966.

Tamperelaisbaarissa on voinut altistua koronavirukselle

Kello 8.32: Tampereen yliopistollinen sairaala tiedotti sunnuntaina, että Tampereen Hämeenkadulla sijaitsevassa Thrasherie Bar -nimisessä ravintolassa on voinut altistua koronavirukselle viime viikon torstaina, 7. tammikuuta kello 17–23. Tays neuvoo, että jos baarissa tuolloin olleille ilmaantuu hengitystieoireita, heidän tulee hakeutua koronatestiin.

Britannia aikoo rokottaa 15 miljoonaa ihmistä kuukaudessa

Kello 7.58: Britanniassa otetaan tällä viikolla koronarokotuksia varten käyttöön seitsemän massarokotuskeskusta. Niistä kolme on Lontoossa ja sen lähialueella. Neljä muuta ovat Bristolissa, Birminghamissa, Manchesterissa ja Newcastlessa.

Maan yleisradioyhtiö BBC kertoi maanantaiaamuna, että ensivaiheen tavoitteena on rokottaa 15 miljoonaa ihmistä helmikuun puoliväliin mennessä. Se tarkoittaa terveydenhuollon henkilöstöä ja yli 70-vuotiaita sekä terveydellisiin riskiryhmiin kuuluvia kansalaisia.

Lisäksi kansallinen terveysviranomainen NHS England on kertonut avaavansa alkaneen viikon aikana satoja sairaalatason koronapalvelukeskuksia.

Maailmalla jo yli 90,2 miljoonaa tartuntaa

Kello 6.24: Maailmalla on todettu jo yli 90,2 miljoonaa koronavirustartuntaa. Tartuntatautitilastojen kärjessä on edelleen Yhdysvallat, jossa on todettu jo yli 22,4 miljoonaa tartuntaa. Seuraavana on Intia yli 10,4 miljoonalla todetulla tartunnalla, sitten Brasilia ja Venäjä.

Koronavirus on vaatinut todetusti eniten kuolonuhreja, yli 374 000, Yhdysvalloissa.

Sunnuntai 10.1.

Ryhmä pitää koronatilannetta hälyttävänä

Eri alojen asiantuntijoista koostuva työryhmä vaatii nopeita toimia koronavirusmuunnosten leviämisen estämiseksi Suomessa.

Eroon koronasta -työryhmän mukaan koronapandemian tilannekuva on viime viikkojen aikana muuttunut hälyttävästi. Työryhmän mukaan uudet nopeasti leviävät virusmuunnokset ovat luoneet vakavan uhan juuri kun rokotusten alkaminen on tuonut toivoa epidemian voittamisesta.

Työryhmä sanoo muistiossaan, että muunnosten leviämistä Suomeen on torjuttava tehokkaasti. Kotoperäisen leviämisen uhkaa on ehkäistävä tukahduttamalla koronaepidemia Suomessa ja nopeuttamalla rokotusaikataulua.

Jos Britanniassa havaittu koronaviruksen muunnos alkaa levitä kotoperäisesti Suomessa, sen leviämisen estäminen voi työryhmän mukaan edellyttää yhteiskunnan erittäin tiukkaa sulkua. Suomenkin tilanne voi kriisiytyä viikoissa, työryhmä katsoo.

– Kriisin välttämiseksi on viivyttelemättä otettava käyttöön mahdollisimman tehokkaat toimet välittömän uhan torjumiseksi varovaisuusperiaatteen mukaisesti. Jos myöhemmin osoittautuu, etteivät muunnokset leviäkään niin nopeasti kuin nyt on arvioitu, toimia voi aina keventää siinä vaiheessa, kun tutkimustietoa on saatavilla, muistiossa sanotaan.

– Nykyinen tieto muunnosten muodostamasta uhasta on kuitenkin hyvin laajaa, ja aikaa ei voi enää hukata tarkempien tulosten odotteluun.

Eroon koronasta -työryhmän muistion ovat allekirjoittaneet muun muassa professori Tuuli Lappalainen Columbian yliopistosta, tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta sekä diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä. Allekirjoittajina on kaikkiaan 34 eri alojen asiantuntijaa ja tieteentekijää.

Venäjällä ensimmäinen koronan brittimuunnos

Kello 21.09: Venäjällä on löydetty ensimmäinen koronavirustartunta, jonka on aiheuttanut viruksen brittimuunnos, kertoo terveydenhuollon ja hyvinvoinnin palveluista vastaavan viraston johtaja Anna Popova.

Tartunta havaittiin yhdellä Britanniasta Venäjälle palanneella ihmisellä.

Venäjän viranomaiset keskeyttivät joulukuussa tilapäisesti lennot Britanniasta Venäjälle.

Helsinki-Vantaan tehostettu koronatestaus sujunut hyvin

Kello 20.31: Helsinki-Vantaan lentoasemalla perjantaina alkanut laajennettu koronatestaus näyttäisi käynnistyneen ilman suurempia ruuhkia.

Vantaan apulaiskaupunginjohtajalle Timo Aronkydölle ei ollut sunnuntaihin mennessä raportoitu isoista ruuhkista testauspisteillä.

Aronkytö kertoo STT:lle, että perjantaina Helsinki-Vantaalle saapui ulkomailta noin 1 200 matkustajaa, joista testattiin 660. Koronatestin tulos oli positiivinen kolmella prosentilla testatuista eli noin 20:llä.

Testaus pyritään tekemään kaikille matkustajille, joilla ei ole todistusta negatiivisesta testituloksesta, lääkärintodistusta sairastetusta koronataudista tai rokotuksesta tautia vastaan. Testeihin ei ohjata kansainvälisiä vaihtomatkustajia eikä kotimaan lentojen matkustajia.

Tays kertoi mahdollisesta altistumisesta

Kello 17.20: Tampereen yliopistollinen sairaala tviittasi sunnuntaina, että Thrasherie Barissa Tampereella 7. tammikuuta olleiden tulee tarkkailla mahdollisia oireitaan. Taysin mukaan ravintolassa kello 17–23 olleet ovat saattaneet altistua koronavirukselle.

– Jos sinulle tulee hengitystieoireita, hakeudu testiin, Tays tviittaa.

Oikaisu 10.01 kello 18.40: korjattu Thrasherie Barin nimi oikeaksi. Thrasherie oli aluksi virheellisesti kirjoitettu Trasherie.

Matkailijoilta löytynyt uudenlaista koronaviruksen muunnosta

Kello 15.40: Uusi koronaviruksen muunnos on löydetty neljältä Brasiliasta Japaniin saapuneelta matkailijalta, kertoo Japanin terveysministeriö uutistoimisto Reutersin mukaan. Muunnoksen kerrotaan eroavan Britannian ja Etelä-Afrikan koronavirusmuunnoksista.

Parhaillaan Japanissa tutkitaan, kuinka tehokkaita koronarokotteet ovat tätä uudenlaista virusmuunnosta vastaan.

Matkailijat saapuivat Japaniin 2. tammikuuta. Ministeriön mukaan yhdellä saapuneista oli hengitysvaikeuksia, yhdellä päänsärkyä ja kurkkukipua ja yhdellä kuumetta. Yhdellä ei ollut oireita.

Koronaan kuollut Saksassa jo yli 40 000– Merkel varoittaa tulevista viikoista

Kello 12.19: Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvien kuolemien määrä on ylittänyt Saksassa 40 000:n rajapyykin.

Liittokansleri Angela Merkelin mukaan vaikeimmat viikot ovat kuitenkin maassa vielä edessä. Hänen mukaansa seuraavat 2–3 viikkoa tulevat olemaan tähän mennessä kaikkein vaikeimmat koronan suhteen.

Saksan tehohoitopaikoista on käytössä jo yli 80 prosenttia, ja monet lääkärit ja sairaanhoitajat tekevät töitä äärirajoilla. Lisäksi Merkelin mukaan joululomien vaikutus tartuntamääriin ei vielä näy kokonaan tilastoissa.

Noin 83 miljoonan asukkaan maassa on todettu yli 1,9 miljoonaa koronatartuntaa.

Pirkanmaalla tartuntoja kirjattiin neljään eri kuntaan

Kello 12.13: Pirkanmaalla merkittiin uusia tartuntoja neljään eri kuntaan. THL voi päivittää lukuja joidenkin päivien viiveellä, minkä vuoksi ne eivät välttämättä kerro tämän hetken tilanteesta Pirkanmaan kunnissa.

Tampereelle kirjattiin 13 uutta tartuntaa (yhteensä 1 168 tartuntaa), Valkeakoskelle yksi (75), Virroille yksi (22) ja Vesilahdelle yksi (13).

Suomessa on todettu 198 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.06: Suomessa on todettu 198 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 554 vähemmän kuin edeltävien viikkojen aikana, mutta myös testeissä on joululomien aikaan käyty aiempia viikkoja vähemmän.

Kumpanakin tuoreimpana viikkona on kirjattu noin 1 800 tartuntaa, eli tartuntamäärät ovat hidastaneet laskuaan joulukuun huippulukemista.

Koronavirustapauksia on havaittu 62 sataatuhatta ihmistä kohden viimeisten kahden viikon aikana. Edeltävien kahden viikon aikana tämä ilmaantuvuusluku oli noin 80.

Suomessa on tähän saakka todettu 38 590 koronavirustartuntaa koko epidemian aikana.

Korona ei hiljentänyt yritysten perustamistahtia

Kello 10.09: Yrityksiä perustettiin vuonna 2020 liki kaksi ja puoli sataa enemmän kuin edellisenä vuonna, kertoo Patentti- ja rekisterihallitus. Kaikkiaan uusia yrityksiä rekisteröitiin noin 38 500 koronaviruspandemiasta huolimatta.

Varsinkin osakeyhtiöitä perustettiin melkein kaksituhatta enemmän kuin aiempana vuotena eli yli 20 000. Sen sijaan toiminimiyrityksiä rekisteröitiin noin 16 500, mikä on yli tuhat aiempaa vähemmän.

Yleisimmistä yritysmuodoista vain osakeyhtiöiden rekisteröintimäärät kasvoivat.

Pirkanmaalla todettiin 12 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.56: Pirkanmaalla on lauantaina todettu 12 koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays raportoi edellisen päivän tartunnat seuraavan päivän aamuna. Pirkanmaalla on tähän päivään mennessä todettu koko epidemian aikana 1 957 varmistettua koronavirustartuntaa.

Fimlab analysoi lauantaina 535 koronavirusnäytettä. Fimlabin lisäksi koronavirustestejä tekevät useat yksityiset toimijat.

Ruotsin tilapäinen pandemialaki astuu voimaan tänään

Kello 9.05: Ruotsin tilapäinen pandemialaki astuu voimaan tänään. Valtiopäivät hyväksyi lain perjantaina.

Uusi laki antaa hallitukselle ja viranomaisille oikeuden määrätä esimerkiksi kauppoja suljettaviksi tai niiden aukioloa rajoitettaviksi aiempien pelkkien suositusten sijaan. Myös asiakas- ja osallistujamäärille voidaan määrätä tiukkoja rajoituksia.

Laki antaa hallitukselle myös valtuudet pysäyttää julkinen liikenne sekä määrätä, kuinka monta ihmistä saa kerääntyä julkisille paikoille.

Sääntöjä rikkovia yrityksiä tai yksityishenkilöitä voidaan rangaista sakolla. Uuden lain on määrä olla voimassa syyskuun loppuun saakka.

Tanskassa osoitettiin mieltä koronarajoituksia vastaan

Kello 9.03: Tanskassa satoja ihmisiä osallistui luvallisiin mielenosoituksiin koronarajoituksia vastaan Kööpenhaminassa ja Aalborgissa lauantai-iltana.

Kööpenhaminassa poliisi hajotti lopulta mielenosoituksen, kun poliisia kohti oli heitelty pulloja ja paukkupommeja, kertoo Tanskan yleisradioyhtiön DR:n uutiset.

Kööpenhaminassa poliisi otti kiinni neljä ja Aalborgissa kuusi ihmistä.

Protestien takana oli ryhmä nimeltä Men in Black, joka Facebookissa sanoo taistelevansa vapauden puolesta. Kööpenhaminassa mielenosoituksessa oli 200–250 osanottajaa.

Tanskassa on voimassa tiukkoja koronarajoituksia. Esimerkiksi ostoskeskukset, ravintolat ja baarit pysyvät kiinni. Lisäksi julkisilla paikoilla saa samanaikaisesti tavata korkeintaan viisi ihmistä.

Lauantai 9.1.

Ranska laajentaa ulkonaliikkumiskieltoja

Kello 19.27: Ranska on laajentamassa määräämiään ulkonaliikkumiskieltoja kahdeksassa uudessa departementissa, kertoi pääministeri Jean Castex lauantaina. Hänen mukaansa kyseessä on "kova ja tarpeellinen" toimi.

Ranskassa on voimassa kello 20 alkava ulkonaliikkumiskielto, mutta 15:ssä sen 101 departementista ulkonaliikkumiskielto on määrätty alkamaan jo kello 18. Nämä 15 departementtia ovat sellaisia, joissa viruksen katsotaan leviävän eniten.

Aikaisemmin alkava ulkonaliikkumiskielto tulee voimaan lähinnä Ranskan itäosissa, esimerkiksi Strasbourgin ja Dijonin kaupungeissa. Tiukempi kielto tulee voimaan myös eteläisessä suurkaupungissa Marseillessa, jossa paikalliset poliitikot ovat vastustaneet ulkonaliikkumiskiellon laajentamista ja epäilleet sen tehokkuutta.

Marseillessa 21 ihmisellä on testissä todettu koronaviruksen Britanniasta peräisin oleva muunnos, kertoi paikallinen poliisi lauantaina.

Tieto annetuista koronarokotteista kulkee huonosti

Kello 15.56: Tieto annetuista koronarokotteista kulkee tällä hetkellä odotettua heikommin Suomen sisällä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija Mia Kontio sanoo STT:lle, että ongelma on laaja ja johtuu monesta eri tekijästä.

THL:n rokotusrekisteriin on kirjattu, että suomalaisille olisi annettu reilut 11 000 rokotetta, kun THL arvioi todelliseksi määräksi noin 20 000 annosta, mikä sekin on Kontion mielestä varovainen arvio. Tuoreimmat tiedot ovat perjantailta, koska määriä ei päivitetä viikonloppuna.

Ongelmia on Kontion mukaan ollut esimerkiksi potilastietojärjestelmien kanssa sekä siinä, että yksityiset terveysasemat ovat nyt ensimmäistä kertaa siirtäneet rokotustietoja rokotusrekisteriin. Yksityisillä terveysasemilla on rokotettu hoitohenkilökuntaa.

– Ihan kaikista paikoista tietoa ei vieläkään tule.

Lisäksi teho-osastoilla annetuista rokotteista ei ole siirtynyt tietoa rokotusrekisteriin.

Pirkanmaalla yhdeksän uutta koronatartuntaa, Suomessa 324

Kello 11.56: Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiedotti lauantaina yhdeksästä uudesta koronavirustartunnasta. Fimlab analysoi 1 406 näytettä. Taysin kirjaamia koronavirustartuntoja on Pirkanmaalla koko epidemian ajalta 1945.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi lauantaina 324 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viikon aikana on ilmoitettu 3 571 tartuntaa, mikä on 800 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Viimeisimmän viikon aikana on raportoitu vajaat 1 800 tartuntaa, mikä on suunnilleen saman verran kuin edelliselläkin viikolla.

Yhteensä koronavirustartuntoja on nyt todettu Suomessa epidemian aikana 38 392.

Koronavirustartuntoja merkittiin THL:n tilastoihin kolmeen Pirkanmaan kuntaan. Yhteensä 13 tartunnasta 10 lisättiin Tampereelle (yhteensä 1 155), kaksi Kangasalle (73) ja yksi Pälkäneelle (14).

Yhdysvalloissa jälleen uusi synkeä koronaennätys

Kello 9.18: Yhdysvaltojen koronaluvut nousivat perjantaina taas ennätyksellisen korkealle, kun maassa todettiin vuorokauden aikana lähes 290 000 uutta koronavirustartuntaa, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston seurannasta.

Koronavirustartuntojen, sairaalapotilaiden ja koronakuolemien määrät ovat olleet Yhdysvalloissa jyrkässä nousussa jo pari kuukautta.

Covid Tracking Projectin seurannan mukaan maassa on nyt noin 131 000 ihmistä sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia raportoitiin perjantaina vajaat 3 700. Edellisenä päivänä koronakuolemia raportoitiin maassa vuorokauden ajalta noin 4 000, mikä on tähänastinen ennätys.

Kiinassa korontatartuntojen määrät nousussa

Kello 9.06: Hongkongissa odotetaan lähes 60:tä päivittäistä koronatapausta lauantaina, kertoo South China Morning Post. Sen vuoksi kaupungissa lisätään tarjontaa edullisista hotelleista, joissa kaupunkilaiset voivat viettää karanteeniajan.

Lauantaina kaupunki kertoi myös koronakuolemasta. Yhteensä Hongkongissa on todettu 157 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Samaan aikaan Kiinan pääkaupunkia Pekingiä ympäröivässä Hebein maakunnassa tapausten määrä on ollut nousussa.

Hebein pääkaupungissa Shijiazhuangissa epidemia-aalto on talven suurin. Aiemmin tällä viikolla paikallisia ihmisiä kiellettiin poistumasta kaupungista tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi, ja kaupungin metro suljettiin.

Perjantaina Kiina tiedotti 33 uudesta tartunnasta. Lauantaina kerrottiin 38 uudesta oireettomasta koronavirustapauksesta.

Perjantai 8.1.

Biden haukkui Trumpin hallinnon rokotusten hoitamista

Kello 22.09: Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin mukaan presidentti Donald Trumpin hallinnon tapa hoitaa koronarokotuksia on ollut rokotuksien irvikuva.

–Rokotteet antavat meille toivoa, mutta niiden käyttö on ollut rokotuksien irvikuva. Rokotejakelu tulee olemaan suurin operationaalinen haaste, mikä meillä on kansakuntana ollut, Biden sanoi.

Bidenin hallinnon tarkoitus on käyttää kaikki maassa valmistetut saatavissa olevat koronarokotteet heti eikä jättää puolta niistä varastoon sen vuoksi, että kaikki saisivat toisen tehosterokotuksensa ajoissa.

Yhdysvalloissa on rekisteröity eniten koronavirustartuntoja maailmassa, vajaat 22,3 miljoonaa. Vajaat 376 000 ihmistä on kuollut viruksen aiheuttaman taudin seurauksena.

Britanniassa synkkä ennätys

Kello 19.19: Britanniassa rekisteröitiin perjantaina ennätysmäiset 1 325 uutta koronaviruksen seurauksena kuollutta vuorokauden aikana. Samaan aikaan Lontoon pormestari Sadiq Khan varoitti Lontoon sairaaloiden olevan kriisissä, sillä sairaalapaikat loppuvat koronapotilaiden vuoksi lähiviikkoina.

Britanniassa on rekisteröity jo lähes kolme miljoonaa koronatartuntaa.

Toista rokoteannosta ei tarvitse enää säästää

Kello 18.03: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on muuttanut ohjeistustaan niin, että jatkossa ensimmäisen annoksen rokotetta voi antaa heti mahdollisimman monelle.

Aiemmin THL:n ohjeistus on ollut se, että Suomeen saapuneista rokote-eristä puolet on säilötty odottamaan jo ensimmäisen annoksen saaneiden ihmisten toista rokotekertaa.

– Luotamme siihen, että annoksia tulee. On tärkeää, että saamme rokottamiseen vauhtia, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL suosittelee maskin käyttöä jatkossa yli 12-vuotiaille

Kello 17.10: THL on päivittänyt kansalaisille tarkoitettua maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vastedes yli 12-vuotiaille. Taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita.

THL suosittelee kasvomaskin käyttöä koko maassa. Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä.

Kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskin käyttöä suositellaan myös kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.

Taysin alueella rokotettu yli 1 700

Kello 17.05: Rokotusrekisteriin on THL:n mukaan lähetetty tiedot 11 135:stä annetusta rokoteannoksesta Suomessa. THL:n arvion mukaan annettujen rokotteiden todellinen määrä on perjantaina lähes 20 000 annosta.

Rokoterekisterissä on nyt Taysin erityisvastuualueelta tiedot 1 709 annetusta rokoteannoksesta.

Kaksi uutta kuolemaa Suomessa

Kello 16.32: Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, THL kertoo. Tapaukset ovat Kuopion ja Turun yliopistosairaaloiden erityisvastuualueilta.

Lennot Skopjesta Turkuun jäävät parin kuukauden tauolle

Kello 13.35: Lennot Pohjois-Makedonian pääkaupungista Skopjesta Turkuun jäävät lauantain jälkeen tauolle, kertoo Turun kaupunki. Näillä näkymin lennot alkavat uudelleen maaliskuun alussa.

Kaupunki kertoo, että viranomaiset ovat vastassa Skopjesta Turkuun lauantaina saapuvaa lentoa. Matkustajille tarjotaan koronavirustestausta, ja he saavat koronavirukseen liittyvää ohjeistusta.

Tiistaina lennolla Skopjesta saapui 153 matkustajaa, joista viranomaiset testasivat 142. Testatuista 12 antoi positiivisen koronanäytteen.

Rauhaniemen sairaalassa ei uusia tartuntoja

Kello 13.08: Rauhaniemen sairaalassa ei ole todettu eilisen jälkeen uusia koronavirustartuntoja tai kuolemantapauksia. Seulonnat ja rokotukset jatkuvat.

Epidemian aikana Rauhaniemen sairaalassa on todettu yhteensä 110 koronavirustartuntaa. Tartunnoista 59 on löytynyt potilailta ja 51 henkilökunnan jäseniltä. Kymmenen tartunnan saanutta potilasta on menehtynyt.

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi tilapäisen pandemialain

Kello 12.53: Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt hallituksen esityksen uudeksi pandemialaiksi. Laki tulee voimaan ylihuomenna sunnuntaina.

Uusi laki antaa hallitukselle ja viranomaisille oikeuden määrätä esimerkiksi kauppoja suljettaviksi tai niiden aukioloa rajoitettaviksi aiempien pelkkien suositusten sijaan. Myös asiakas- ja osallistujamäärille voidaan määrätä tiukkoja rajoituksia.

Laki antaa hallitukselle myös valtuudet pysäyttää julkinen liikenne sekä määrätä siitä, kuinka monta ihmistä saa kerääntyä julkisille paikoille.

Sääntöjä rikkovia yrityksiä tai yksityishenkilöitä voidaan rangaista sakolla. Uuden lain on määrä olla voimassa syyskuun loppuun saakka.

Fimealle seitsemän haittavaikutusta koronarokotteesta

Kello 12.52: Fimealle on tähän päivään mennessä rekisteröity seitsemän haittavaikutusilmoitusta koronavirusrokotteesta. Yleisimmin ilmoitetut haittavaikutukset ovat allergiset reaktiot, mukaan lukien anafylaktinen reaktio, rokotuskohdan reaktiot sekä lihaskipu, kertoo Fimea.

Tiedot koskevat Fimean mukaan epäiltyjä yhteyksiä, jotka kuvaavat ilmoittajien havaintoja ja näkemyksiä. Päätelmiä rokotteiden hyödyistä ja riskeistä voidaan tehdä vasta, kun kaikki asiaankuuluvat tiedot on käyty tieteellisesti läpi osana lääkkeen turvallisuusseurantaa.

Fimea on lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa lääkealan valvonta.

Suomessa on todettu 296 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.49: Suomessa on todettu 296 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Yhteensä koko maassa on kerrottu epidemian alusta lähtien 38 068 koronavirustartunnasta.

Pirkanmaalla uusia tartuntoja kirjattiin kolmeen kuntaan. Tampereelle merkittiin viisi uutta tartuntaa (yhteensä 1 145), Valkeakoskelle yksi (74) ja Sastamalaan yksi (45). Urjalassa, Juupajoella ja Kihniössä ei ole vielä epidemian aikana ylitetty viittä tartuntaa.

Ruotsi saa tänään uuden tilapäisen pandemialain

Kello 9.46: Ruotsin valtiopäivät äänestää tänään hallituksen esityksestä uudeksi pandemialaiksi. Esityksen odotetaan menevän läpi, ja lain on määrä tulla voimaan jo ylihuomenna sunnuntaina.

Uusi laki antaa hallitukselle ja viranomaisille oikeuden määrätä esimerkiksi kauppoja suljettaviksi tai niiden aukioloa rajoitettaviksi aiempien pelkkien suositusten sijaan. Myös asiakas- ja osallistujamäärille voidaan määrätä tiukkoja rajoituksia.

Sääntöjä rikkovia yrityksiä tai yksityishenkilöitä voidaan rangaista sakolla. Uuden lain on määrä olla voimassa syyskuun loppuun saakka.

Pirkanmaalla seitsemän uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.27: Pirkanmaalla on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat todettiin torstaina. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays raportoi varmistetut tartunnat seuraavana aamuna.

Fimlab teki torstaina yhteensä 222 koronavirustestiä. Tavallisesti Fimlab analysoi päivittäin hieman alle tai yli 1 000 testiä.

Pirkanmaalla on koko epidemian aikana todettu 1936 koronavirustartuntaa.

Tokion kisajärjestävät vakuuttavat olympialaisten toteutuvan koronasta huolimatta

Kello 8.44: Tokion olympialaisten järjestäjät vakuuttavat, että kesäkisat toteutuvat tänä vuonna suunnitellusti, vaikka Japanin pääkaupunkiin on julistettu koronapandemian vuoksi poikkeustila.

Japanin pääministeri Yoshihide Suga ilmoitti torstaina, että Suur-Tokio on koronaepidemian takia perjantaista lähtien seuraavan kuukauden ajan poikkeustilassa.

Poikkeustilan myötä alueelle tulevat rajoitukset vaikuttavat eniten baareihin ja ravintoloihin. Ihmisiä kehotetaan välttämään turhaa ulkona liikkumista.

Tokion olympiajärjestäjät kertoivat, ettei kesäkisojen lykkääminen pandemian takia tule kyseeseen. Olympiakisat piti järjestää Tokiossa viime vuonna, mutta koronaepidemia kariutti suunnitelmat.

Tokiossa on järjestetty kesäolympiakisat vuonna 1964.

Helsinki-Vantaalla alkavat tänään laajennetut koronatestaukset

Kello 7.51: Helsinki-Vantaan lentokentällä alkaa tänään ulkomailta Suomeen saapuvien laajennettu koronatestaus, Finavia kertoo tiedotteessaan.

Matkustajat ohjataan maksuttomaan koronatestiin joko lentokentällä tai uuden Finentry-palvelun kautta oman asuinalueensa palvelupisteelle. Koronatestauksista vastaavat Vantaan kaupunki sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus).

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) suositti eilen kaikkien Suomeen palaavien lentomatkustajien testaamista. Tällä pyritään saamaan muissakin maissa yleistyvä Britannian koronamuunnos kiinni jo rajalla.

HS: Hus yrittää ehkäistä vaikeaa koronatautia hyytymisenestolääkityksellä kotihoidossa

Kello 6.41: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) yrittää ehkäistä koronaviruksen aiheuttaman taudin vaikeaa muotoa suosittamalla jo taudin alkuvaiheessa hepariinia yli 40-vuotiaille kotihoidossa oleville vuodepotilaille, kertoo Helsingin Sanomat. Hepariini on veren hyytymisenestolääke.

HS:n mukaan lääkkeen määrääminen aloitettiin Espoossa ja Vantaalla ennen joulua. Suositus tuli voimaan Helsingissä maanantaina. Hyytymissairauksien professori Riitta Lassilan mukaan lääkitystä on uuden suosituksen perusteella saanut arviolta sata potilasta.

Sairaalapotilaille hepariinia on annettu jo keväällä. Se näyttää vähentäneen koronakuolemia merkittävästi. MyösTampereen yliopistollisessa sairaalassa Taysissa hepariinia on suositeltu käytettäväksi niiden potilaiden kohdalla, joilla on korkea tromboembolisten komplikaatioiden riski eli tukosalttiutta.

Hepariinia käytetään Terveyskirjaston mukaan yleensä syvän laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan hoitoon.

Yhdysvalloissa uusi vuorokauden ennätys koronakuolemien määrässä

Kello 6.40: Yhdysvalloissa laskettiin viimeisen vuorokauden aikana eniten uusia koronavirukseen liitettyjä kuolemia koko pandemian aikana. Uusia kuolonuhreja kirjattiin 3 998, kertoo Johns Hopkins -yliopiston kirjanpito.

Uusia tartuntoja todettiin samalla aikavälillä yli 265 000. Yhdysvalloissa on todettu määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia maailmassa. Tartuntoja maassa on Johns Hopkinsin mukaan todettu yli 21 miljoonaa ja kuolemia noin 365 000.

Brasiliassa jo 200 000 ihmistä on menehtynyt koronavirustautiin

Kello 6.11: Brasiliassa jo yli 200 000 ihmistä on kuollut koronavirustautiin. Viruksen voimakasta toista aaltoa vastaan kamppailevassa Etelä-Amerikan maassa nähtiin pandemian ajan toiseksi suurin päivittäisten koronakuolemien määrä viimeisen vuorokauden aikana.

Maassa todettiin yli 1 500 tautiin liitettyä kuolemaa ja yli 87 800 uutta tartuntaa. 212 miljoonan asukkaan Brasiliassa on Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan todettu kaikkiaan lähes 8 miljoonaa tartuntaa eli sataa brasilialaista kohden liki neljä tartuntaa.

Brasilia ei ole vielä päässyt käynnistämään kansalaistensa rokottamista. Rokoteannosten ohella maalla on pulaa myös tarvittavista neuloista.

Suomen hiihtomaajoukkueen positiiviset koronatestit virheellisiä

Kello 6.09: Suomen hiihtomaajoukkueen kahden jäsenen antamat positiiviset koronanäytteet ovat osoittautuneet virheellisiksi, kertoo hiihtojoukkue Twitterissä. Näin Suomen joukkue voi jatkaa normaalisti Tour de Skin loppuun asti.

Kahdella Suomen joukkueen jäsenellä oli todettu positiivinen koronanäyte antigeenitestissä. PCR-testimenetelmällä tehdyt testit osoittautuivat kuitenkin negatiivisiksi.

Torstai 7.1.

Kiuru vaatii enemmän rokotteita

Kello 21.43: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vaatii EU:lta toimia koronarokotteiden toimitusten varmistamiseksi, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Kiurun mukaan EU:n on kohdistettava painetta rokotevalmistajiin, jotta rokotteita saadaan nopeasti jäsenmaihin.

Kiuru on tänään lähettänyt rokoteasiasta kirjeen EU:n terveyskomissaarille Stella Kyriakidesille. Kirjeessä Kiuru korostaa, ettei hän hyväksy nykytilannetta, jossa muualle kuin EU-alueelle on pystytty toimittamaan reilusti rokotteita samalla kun toimitukset EU-maihin ovat viivästyneet.

Espanjassa yli kaksi miljoonaa tartuntaa

Kello 21.15: Espanjassa koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt kahden miljoonan tartunnan määrän. Joulun vapaat ovat näkyneet tilastoissa tartuntamäärien voimakkaana kasvuna.

Kahden vuorokauden aikana maassa on rekisteröity vajaat 42 400 uutta tartuntaa. Koronaviruksesta johtuvia kuolemantapauksia kirjattiin samassa ajassa 245.

Vaikka koronavirustartuntojen määrät ovat jälleen nousseet ja valtaosa Espanjan 17 aluehallinnosta on kiristänyt koronarajoituksiaan, hallitus on pidättäytynyt valtakunnallisen koronasulun julistamisesta.

Britanniassa 1 152 kuollut vuorokaudessa

Kello 18.51: Britanniassa ilmoitettiin torstaina 1 152 uudesta koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta. Pandemian aikana on kuollut yli 78 500 ihmistä. Uusia tartuntoja oli yli 52 000, ja kokonaismäärä on lähes 2,9 miljoonaa.

Rokotettuja yli 8 000 Suomessa

Kello 16.04: Rokotusrekisterin tietojen mukaan torstaihin mennessä oli annettu 8 155 rokoteannosta koko Suomessa. Taysin osuus tästä on 1 294.

Luvut täydentyvät takautuvasti ja todellinen määrä on ilmoitettua suuremmpi.

Taysin alueella kolme kuollutta

Kello 15.45: Suomessa on kuollut koronaviruksen takia kahdeksan ihmistä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo. Kokonaismäärä on 584.

Aiemmin päivällä THL kertoi kuudesta kuolemantapauksesta tiistain jälkeen, mutta luku on kasvanut.

Taysin erityisvastuualueella uusia kuolemantapauksia on kolme ja kokonaismäärä nyt 43. Taysin alueella on sairaalahoidossa sama määrä kuin tiistaina eli 29. Teholla olevien potilaiden määrä on laskenut kahteen, tiistain luku oli kolme.

Suomessa sairaalahoidossa on kaikkiaan 186, joista 32 teholla. Sairaalapotilaista 99 on HYKS:n alueella.

Viking Line menetti 70 prosenttia matkustajista

Kello 15.41: Varustamoyhtiö Viking Line menetti viime vuonna 70 prosenttia matkustajistaan koronapandemian vuoksi, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Yhtiö kuljetti viime vuonna hieman yli 1,9 miljoonaa matkustajaa, kun vastaava luku vuonna 2019 oli 6,3 miljoonaa.

Ruotsissa 277 uutta kuolemantapausta

Kello 15.20: Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvien kuolemantapausten määrä on noussut jo 9 262:een. Parin viimeksi kuluneen päivän aikana on uusia koronaan liitettyjä kuolemantapauksia kirjattu 277.

Kansanterveysviranomaisen mukaan kuolemien määrän odotetaan pysyvän korkeana myös lähiaikoina.

Uusia koronatartuntoja on Ruotsissa rekisteröity edellisen päivityksen jälkeen 12 536 kappaletta. Kokonaismäärä on jo 482 284.

Maahantulon rajoitukset jatkuvat 9. helmikuuta asti

Kello 14.56: Valtioneuvosto on päättänyt Suomen sisärajavalvonnan ja maahantulon rajoituksien jatkamisesta jälleen kuukaudella eli 9. helmikuuta asti.

Sisäministeriön tiedotteessa todetaan, että koronaepidemia on maailmanlaajuisesti yhä selvässä kasvussa ja tartuntojen määrä kasvaa useimmissa maissa jyrkemmin kuin Suomessa. Näin ollen rajoitusten höllentäminen ei ole perusteltua ennen kuin valmisteilla olevat korvaavat toimenpiteet ovat riittävällä tavalla käytettävissä.

Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.

Bayer ja CureVac yhdistävät voimansa koronarokotteen valmistamiseksi

Kello 13.33: Saksalaiset lääkeyritykset Bayer ja CureVac yhdistävät voimansa koronarokotteen kehittämiseksi ja toimittamiseksi, yritykset kertoivat torstaina.

Yhteistiedotteen mukaan yritysten tekemän sopimuksen myötä CureVac pystyy hyödyntämään Bayerin asiantuntemusta ja infrastruktuuria. Yritykset uskovat, että kunhan koronarokote hyväksytään, sopimuksen myötä yritysten on helpompi toimittaa satoja miljoonia rokoteannoksia ympäri maailmaa.

CureVac kertoi joulukuussa, että sen kehittämä koronavirusrokote on edennyt viimeisen eli kolmannen vaiheen kliinisiin testeihin. Yhtiö toivoo, että rokote saataisiin markkinoille tänä vuonna. EU on varannut rokotetta 405 miljoonaa annosta.

KHO: Läheisten vierailut vammaisten asumisyksikössä kiellettiin lainvastaisesti

Kello 13.31: Läheisten vierailuja vammaisten asumisyksikköön ei olisi saanut kieltää tartuntatautilain 17 pykälän nojalla, katsoo korkein hallinto-oikeus (KHO) torstaina antamassaan päätöksessä.

Kyse oli Espoon kaupungin päätöksestä kieltää vierailut vammaisten asumisyksiköissä kesäkuussa. Päätöstä oli perusteltu 17 pykälän lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön antamilla ohjeilla. Vierailukielto katsottiin välttämättömäksi koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi, sillä vierailujen katsottiin lisäävän tartuntavaaraa asukkaille, joista osa oli vakavan taudin riskiryhmässä.

Vierailukiellosta valittivat isä ja hänen asumisyksikössä asunut poikansa. Heidän mukaansa vierailukielto rikkoi YK:n vammaissopimusta, perustuslakia ja Euroopan ihmisoikeussopimusta, koska sillä rajoitettiin heidän oikeuttaan yksityis- ja perhe-elämään.

Englannissa pelätään sairaalapaikkojen pian loppuvan koronapotilaiden tulvassa

Kello 13.29: Englannissa sairaalat etsivät lisäpaikkoja potilaille koronatartunnan saaneiden määrän jatkaessa kasvuaan. Julkisuuteen vuotaneen arvion mukaan suhteellisen myönteinenkin koronatilanteen kehitys voi johtaa siihen, että Lontoon sairaaloiden kapasiteetti loppuu alle kahdessa viikossa.

Sairaaloissa harkitaankin jo potilaiden siirtämistä esimerkiksi hoivakoteihin, joissa vielä on tilaa.

Britanniassa on rekisteröity parin viime päivän aikana yli 60 000 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yli 30 000 koronapotilasta eli enemmän kuin koskaan kevään ensimmäisen tautiaallon aikana.

Tokiossa julistettiin poikkeustila kuukaudeksi

Kello 13.20: Japanin pääministeri Yoshihide Suga on julistanut Tokioon ja sen lähialueille kuukauden mittaisen poikkeustilan. Poikkeustila astuu voimaan perjantaina.

Poikkeustilan myötä voimaan tulevat rajoitukset vaikuttavat eniten ravintoloihin ja baareihin, joiden täytyy lopettaa alkoholin tarjoilu iltaseitsemään mennessä. Ihmisiä myös pyydetään välttämään turhaa ulkona liikkumista iltakahdeksasta lähtien.

Pääministerin mukaan koronavirus leviää maassa nopeasti, minkä pelätään vaikuttavan merkittävästi maan kansalaisten elämään ja talouteen.

Tokiossa raportoitiin hieman vajaa 2 500 tartuntaa torstaina, mikä on uusi päiväkohtainen ennätys. Koronaan liittyviä kuolemia koko maassa on raportoitu pandemian aikana hieman yli 3 700 kappaletta.

THL suosittaa kaikkien lentomatkustajien testaamista

Kello 13.07: THL suosittaa kaikkien Suomeen palaavien lentomatkustajien testaamista ja määräämistä karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Henkilöt myös testattaisiin karanteeniajan lopuksi taudin varalta.

Pyrkimyksenä on saada muissakin maissa yleistyvä Britannian koronamutaatio kiinni jo rajalla.

THL kertoi suosituksestaan torstaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa, jossa seurataan koronavirusepidemian tilannetta Suomessa.

Hus: Moni oireinen mahdollisesti jättänyt menemättä testiin

Kello 12.48: Koronavirustestiin hakeutuneiden määrä väheni huomattavasti joulun ja uudenvuoden aikaan, mikä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) mukaan huolestuttavaa. Husin mukaan on mahdollista, että moni on jättänyt menemättä testiin oireista huolimatta.

Hus tutki jouluaattoa edeltäneellä viikolla noin 40 000 sairaanhoitopiirin alueelta tullutta näytettä. Aattoviikolla näytteitä tutkittiin noin 32 000, ja niiden määrä putosi viime viikolla edelleen runsaaseen 21 000:een.

– Ihmisten liikkuminen pyhien aikaan ei ole vähentynyt, ja sen vuoksi meillä terveydenhuollossa on huoli siitä, että tartuntoja on jäänyt toteamatta. Tämä voi johtaa epidemian äkilliseen pahentumiseen, Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen sanoo tiedotteessa.

Oikeusasiavaltuutettu: Poliisihallitus tulkitsi koronarajoituksia liian laveasti

Kello 12.34: Oikeusasiavaltuutettu on ottanut kantaa Poliisihallituksen (Poha) poliisilaitoksille antamaan ohjeistukseen, joka koski tilannetta, jossa aluehallintovirastot kielsivät yli 10 ihmisen kokoontumisia. Oikeusasiamiehen mukaan Pohan ohjaavassa kirjeessä tulkittiin avien päätöksiä laajentavasti tavalla, jota ei voida pitää oikeudellisesti hyväksyttävänä.

Poliisihallituksen ohjaavassa kirjeessä katsottiin, että rajoitus koskisi kaikkia tilaisuuksia. Oikeusasiamiehen mukaan tartuntatautilaki ei kuitenkaan anna oikeutta rajoittaa mitä tahansa kokoontumisia, vaan ainoastaan kokoontumislaissa määriteltyjä yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia.

Suomessa kuusi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Kello 12.28: Suomessa on tiistain jälkeen raportoitu kuusi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen viikoittaisessa tiedotustilaisuudessa. Puumalaisen mukaan kuolemantapauksia on yhteensä nyt 582.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 178 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 27 ihmistä.

Uusia virustartuntoja raportoitiin Suomessa tänään 223. Yhteensä Suomessa on koko epidemian aikana varmistettu 37 772 koronatartuntaa.

Suomessa 223 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.13: Suomessa on raportoitu 223 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Kahden viime viikon aikana on ilmoitettu 3 325 tartuntaa, mikä on 1 550 vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

THL: Husin yli 600 koronavirusnäytteen otoksesta ei löytynyt Britannian ja Etelä-Afrikan virusmuunnoksia

Kello 11.02: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus) kerätyistä yli 600 koronapositiivisen näytteen otoksesta ei löytynyt Britannian ja Etelä-Afrikan virusmuunnoksia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessa.

Helsingin yliopisto on selvittänyt yhteistyössä Huslabin kanssa virusmuunnosten esiintyvyyttä väestössä sekvensoimalla Husista kerättyjä koronapositiivisia näytteitä.

Tutkimuksessa käytiin läpi yhteensä 611 koronapositiivista näytettä, jotka on kerätty elokuun ja joulukuun välillä. Tutkituista näytteistä ei löytynyt Britannian tai Etelä-Afrikan virusmuunnosta.

Suomessa on tähän mennessä todettu yhteensä 17 muuntunutta koronavirustartuntaa, jotka liittyvät pääosin matkustamiseen Britanniassa.

Moderna pyrkii tekemään miljardi annosta koronarokotetta tämän vuoden aikana

Kello 10.59: Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna pyrkii tuottamaan tämän vuoden aikana miljardi annosta koronavirusrokotetta. Asiasta kertoi yhtiön toimitusjohtaja Stephane Bancel torstaina konferenssissa.

Bancelin mukaan Modernalta on tilattu rokotteita noin 500 miljoonaa annosta ja yhtiö pystyisi helposti tuottamaan vähintään 600 miljoonaa annosta.

Hänen mukaansa yhtiö kuitenkin pyrkii saavuttamaan miljardin annoksen tavoitteen – tai jopa ylittämään sen.

Bancel sanoi myös, ettei vielä ole selvää, kauanko rokotteen teho kestää. Hän kuitenkin lisäsi, että rokote voi mahdollisesti tarjota suojan parin vuoden ajaksi.

Koronapandemia vei valtaosan Finnairin matkustajista

Kello 10.02: Finnair kuljetti joulukuussa 92 500 matkustajaa, mikä oli 92 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2019 joulukuussa. Marraskuuhun verrattuna Finnairin matkustajamäärä nousi lähes yhdeksän prosenttia.

Matkustajamäärät laskivat Aasian-liikenteessä vuositasolla 98 prosenttia, Euroopan-liikenteessä 93 prosenttia ja kotimaanliikenteessä 82 prosenttia. Pohjois-Amerikan liikenteessä matkustajamäärät laskivat täydet sata prosenttia, sillä Finnair ei lentänyt Pohjois-Amerikkaan joulukuussa.

Pirkanmaalla todettiin 19 uutta tartuntaa

Kello 9.25: Pirkanmaalla on todettu keskiviikkona 19 uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays torstaina.

Sunnuntaina tartuntoja todettiin viisi, maanantaina seitsemän ja tiistaina 14. Kaikkiaan tartuntoja on nyt todettu Pirkanmaalla 1 929.

Fimlabissa analysoitiin 905 näytettä Pirkanmaan alueelta.

STM ja THL pitävät tilannekatsauksen koronaviruksesta

Kello 8.23: STM ja THL pitävät torstaina kello 12–12.45 tilannekatsauksen, jossa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Lisäksi käydään läpi alueellisia toimia päivitetyn toimintasuunnitelman pohjalta.

Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Satu Koskela STM:stä sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta.

Yhdysvalloissa ennätysmäärä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia

Kello 8.20: Yhdysvalloissa on todettu ennätysmäärä koronavirukseen liittyviä kuolemia vuorokaudessa, kertoo brittilehti The Guardian päivittyvässä uutisseurannassaan.

Johns Hopkins -yliopiston katsauksen mukaan Yhdysvalloissa raportoitiin torstaina uusia kuolemantapauksia 3 775.

Yhdysvalloissa on todettu koronavirukseen liittyviä kuolemia kaikkiaan 361 063. Tartuntoja on todettu yli 21 miljoonaa.

Kiinassa todettu suurin päivittäinen tartuntamäärä sitten heinäkuun

Kello 8.18: Kiinassa todettiin torstaina 63 uutta koronavirustartuntaa, mikä suurin päivittäin määrä sitten heinäkuun. Heinäkuun 30. päivä tartuntoja todettiin 127.

Tartuntojen määrä on lisääntynyt nyt Hebein maakunnassa, joka ympäröi pääkaupunki Pekingiä.

Reutersin mukaan suurin osa tapauksista on todettu Hebein pääkaupungissa Shijiazhuangissa. Kaupungissa on aloitettu joukkotestaukset sekä kielletty kokoontumiset viruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Kiinassa on ilmoitettu todennettuja tartuntoja kaikkiaan 87 278 ja virukseen liittyviä kuolemantapauksia 4 634.

Keskiviikko 6.1.

Britanniassa yli tuhat kuolintapausta, tilanne Euroopan vaikein

Kello 18.58: Britannian koronatilanne jatkuu vaikeana. Keskiviikkona julkistettujen lukujen mukaan uusia kuolemantapauksia oli vuorokaudessa 1 041. Kuolleita on nyt 77 346.

Uusia tartuntoja oli yli 62 000 ja yhteensä niitä on yli 2,8 miljoonaa.

Britanniassa on nyt Euroopan eniten kuolintapauksia, sillä toiseksi pahimmassa tilanteessa olevan Italian kuolintapausten yhteismäärä on vajaa 77 000. Keskiviikkona uusia tapauksia tuli 548.

Kanariansaarilla lomaillut johtaja eroaa Ruotsissa

Kello 18.41: Ruotsin valmiusviraston MSB:n pääjohtaja Dan Eliasson pyysi keskiviikkona eroa tehtävästään. Eron syynä on koronapandemian aikana tehty matka Kanariansaarille.

– Uskon hänen tehneen oikean ratkaisun, sanoi sisäministeri Mikael Damberg.

Hän uskoi hallituksen myöntävän eron ja nimittävän virastolle väliaikaisen pääjohtajan.

Ilmapiiriä Ruotsissa ovat kiristäneet joidenkin johtavien poliitikkojen ja virkamiesten käyttäytyminen pyhien aikana. Pääministeri Stefan Löfven nähtiin jouluostoksilla, valtiovarainministeri Magdalena Andersson hiihtämässä tuntureilla ja Eliasson matkalla Kanariansaarille.

Vuokatissa lomailleilla uusia tartuntoja

Kello 18.10: Kainuussa Vuokatin Katinkullassa joulun ja vuodenvaihteen aikana lomailleilla ulkopaikkakuntalaisilla on todettu useita uusia koronatartuntoja, kertoo Kainuun sote. Tiedot on saatu sairastuneiden kotipaikkakuntien tartunnanjäljityksestä.

Kainuun soten mukaan sairastuneet ovat olleet eri seurueissa, ja he ovat sairastuneet joko lomaillessaan tai kotiin palattuaan. Tapaukset saattavat mahdollisesti liittyä 21. joulukuuta alkaneeseen tartuntaketjuun.

Kainuun sote kertoo, että sairastuneet ovat liikkuneet alueella todennäköisesti tartuttavina joulukuun 27. päivän ja uudenvuodenpäivän välillä.

Modernan rokote sai EU:lta myyntiluvan

Kello 18.01: Euroopan komissio on antanut myyntiluvan yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan koronarokotteelle, kertoo komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä.

Modernan rokote on toinen myyntiluvan EU:n alueella saanut koronarokote. Ensimmäinen oli yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin koronarokote.

Euroopan lääkevirasto EMA antoi aiemmin tänään päätöksensä, jossa se suosittelee ehdollista myyntilupaa Modernan rokotteelle.

Modernan rokote on tehokas estämään koronavirustautia yli 18-vuotiailla, kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotteessaan.

Salpausselän kisoihin ei yleisöllä ole asiaa

Kello 16.10: Yleisö ei pääse mäkimonttuun eikä ladun varteen runsaan kahden viikon kuluttua järjestettävissä Salpausselän kisoissa Lahdessa. Yleisölipunmyyntiä ei avata Päijät-Hämeessä voimassa olevien viranomaissuositusten ja yleisötapahtumarajoitusten vuoksi.

Maailmancupin tasoisen kansainvälisen tapahtuman voi kuitenkin järjestää. Se edellyttää tarkkaa terveysturvallisuussuunnitelmaa.

Hollanti aloitti rokotukset viimeisenä EU-maana

Kello 15.37: Hollannissa on tänään aloitettu koronavirusrokotukset. Kaikki muut EU-maat ovat jo aloittaneet aiemmin kansalaistensa rokottamisen. Hollannin hallitukseen on kohdistunut voimakasta kritiikkiä rokotteiden hitaasta käyttöönotosta.

Maan pääministeri Mark Rutte kommentoi asiaa eilen toteamalla olevansa hyvin pettynyt siihen, että rokotukset aloitetaan vasta kaksi viikkoa myöhemmin kuin muualla EU:ssa. Terveysministeri Hugo de Jonge on puolestaan myöntänyt, että hallitus ei ole ollut tarpeeksi ripeä rokotteiden suhteen.

Aiemmin hitautta rokotusta aloittamisessa on perusteltu logistisilla syillä sekä maan sisäisillä hyväksymisprosesseilla.

Euroopan lääkevirasto puoltaa Modernan koronarokotteen myyntilupaa

Kello 14.40: Euroopan lääkevirasto (EMA) puoltaa yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan koronarokotteen käyttöä. EMA kertoo Twitterissä suosittelevansa ehdollisen myyntiluvan myöntämistä rokotteelle. Myyntiluvan myöntäminen on Euroopan komission käsissä.

Moderna kertoi maanantaina tiedotteessaan, että se nostaa arviotaan tämän vuoden aikana tuotettavasta rokotemäärästä sadalla miljoonalla 600 miljoonaan annokseen. Yhtiö sanoi myös jatkavansa investointeja ja henkilöstön värväämistä niin, että vuoden aikana voidaan tuottaa jopa miljardi annosta.

Hollanti aloitti viimeisenä EU-maana koronarokotukset

Kello 13.33: Hollannissa on tänään aloitettu koronavirusrokotukset. Ensimmäisenä rokotteen sai keskiviikkona hoitokodissa työskentelevä 39-vuotias nainen.

Kaikki muut EU-maat ovat jo aloittaneet aiemmin kansalaistensa rokottamisen. Hollannin hallitukseen on kohdistunut voimakasta kritiikkiä rokotteiden hitaasta käyttöönotosta. Maan pääministeri Mark Rutte kommentoi asiaa eilen toteamalla olevansa hyvin pettynyt siihen, että rokotukset aloitetaan vasta kaksi viikkoa myöhemmin kuin muualla EU:ssa. Terveysministeri Hugo de Jonge on puolestaan myöntänyt, että hallitus ei ole ollut tarpeeksi ripeä rokotteiden suhteen.

Aiemmin hitautta rokotusta aloittamisessa on perusteltu logistisilla syillä sekä maan sisäisillä hyväksymisprosesseilla.

Tanska sulki rajansa Etelä-Afrikasta tulevilta matkustajilta

Kello 12.32: Tanska on päättänyt ottaa käyttöön maahantulokiellon Etelä-Afrikasta tuleville matkustajille, jotka eivät asu Tanskassa. Kielto on voimassa tästä päivästä lähtien 17. tammikuuta asti. Lisäksi Tanskan ulkoministeriö neuvoo välttämään kaikkea matkustamista Etelä-Afrikkaan.

Etelä-Afrikasta on löydetty koronaviruksen uusi muunnos, jonka on arvioitu leviävän aiempaa nopeammin. Tanskassa ei ole todettu yhtäkään Etelä-Afrikasta löydetyn virusmuunnoksen aiheuttamaa koronatartuntaa. Britanniassa leviävän muunnoksen aiheuttamia tartuntoja Tanskassa on sen sijaan todettu lähes 90 kappaletta.

Pirkanmaalla uusia tartuntoja kolmeen kuntaan

Kello 12.10: Pirkanmaalla on kirjattu uusia koronatartuntoja kolmeen kuntaan. THL:n kuntakartassa lisäystä on tullut Nokialle yksi tartunta (yhteensä 111), Pirkkalaan yksi (98) ja Tampereelle neljä (1131).

Kartan luvut perustuvat Tartuntatautirekisterin tietoihin, jotka päivittyvät muutaman päivän viiveellä.

Suomessa todettu 331 uutta tartuntaa

Kello 12.01: Suomessa on todettu 331 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kaikkiaan tartuntoja on nyt rekisteröity 37 549.

Modernan rokotetta mahdollisesti Suomeen jo lähiviikkoina

Kello 11.19: Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan koronarokotetta voidaan saada Suomeen muutamien viikkojen sisällä, mikäli Euroopan lääkevirasto (EMA) puoltaa rokotteen hyväksyntää, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija Mia Kontio STT:lle.

Rokotemäärät lienevät kuitenkin hyvin vähäisiä. Annoksien määrä on arviolta tuhansia viikossa. Kontion mukaan Modernan rokotetta on ostettu EU:hun vähän ja Suomeen sitä on tulossa noin miljoona annosta.

EMAn odotetaan tänään antavan päätöksen, jossa se puoltaa Modernan rokotteen käyttöä. Jos Modernan rokote saa EMAlta käyttöluvan, Euroopan komission pitää vielä antaa sille myyntilupa.

Kiina: Keskustelut WHO:n ryhmän pääsystä maahan jatkuvat

Kello 10.40: Kiinan mukaan keskustelut Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijaryhmän pääsystä Kiinaan jatkuvat. Asiaa kommentoineen Kiinan ulkoministerin tiedottajan mukaan viivästykset koronaviruksen alkuperää tutkivan asiantuntijaryhmän pääsyssä maahan eivät johdu ainoastaan viisumiasioista.

WHO:n asiantuntijaryhmän pääsy Kiinaan evättiin

Kello 10.25: Koronaviruksen alkuperää tutkivan Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijaryhmän pääsy Kiinaan on evätty, kertoo WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hänen mukaansa Kiinan viranomaiset eivät ole viimeistelleet tarvittavia lupia, jotta 10-jäseninen asiantuntijaryhmä voisi saapua Kiinaan.

Asiantuntijaryhmän on ollut määrä saapua Kiinaan tällä viikolla. WHO on jo kuukausia valmistellut ryhmän matkaa. Ryhmään kuuluu muun muassa epidemiologeja sekä eläinlääketieteeseen erikoistuneita henkilöitä, jotka yrittävät selvittää viruksen alkuperää ja sitä, miten se siirtyi ihmisiin. Koronapandemian katsotaan saaneen alkunsa Wuhanista Kiinasta runsas vuosi sitten.

Pirkanmaalla todettiin 14 tartuntaa

Kello 9.48: Pirkanmaalla on todettu 14 uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Fimlabissa analysoitiin 1 228 näytettä Pirkanmaan alueelta. Sekä tutkittujen näytteiden että todettujen tartuntojen määrä oli suurempi kuin edellispäivinä.

Tiistai 5.1.

WHO: toista rokotetta voidaan myöhästyttää

Kello 21.29: YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n rokoteryhmän mukaan Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen toista rokotepiikkiä voidaan myöhästyttää joitakin viikkoja suositellusta 21–28 päivän määräajasta.

Rokoteryhmän puheenjohtajan Alejandro Cravioton mukaan näin voidaan tehdä, jotta mahdollisimman moni hyötyisi ensimmäisestä rokotteesta.

Biontech varoitti aikaisemmin, että rokotteen teho ei ole taattu, jos toisen rokotepiikin antamista viivästytetään yli kolmen viikon.

Taysin alueella rokotettu rekisterin mukaan alle 900

Kello 21.12: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusrekisterin tietojen mukaan Suomessa oli tiistaihin mennessä rokotettu 5 445 ihmistä, joista Taysin erityisvastuualueella oli 873. Tiedot tarkentuvat takautuvasti, ja todellinen määrä voi olla tätä suurempi.

Tiistai-iltana THL kertoi, että Suomessa on rokotettu noin 7 000 koronapotilaita hoitavaa terveydenhuollon ammattilaista.

Saksassa saa tavata vain yhden perheen ulkopuolisen

Kello 20.11: Saksa on päättänyt jatkaa ja tiukentaa koronasulkuaan. Koulut, valtaosa liikkeistä ja suuri osa urheilupaikoista pysyvät suljettuina kuluvan kuun loppuun saakka, kertoi liittokansleri Angela Merkel tavattuaan osavaltioiden johtajia.

Uusien säännösten myötä on sallittua tavata enää yksi oman kotitalouden ulkopuolinen ihminen, kun raja aikaisemmin oli viisi ihmistä.

Tanska kiristi koronasäännöksiään

Kello 19.20: Tanska kiristi tiistaina entisestään koronasäännöksiään. Nyt kaikki viittä henkilöä suuremmat kokoontumiset ovat kiellettyjä, kun raja aikaisemmin oli kymmenen, ja ihmisten toivotaan pysyvän vähintään kahden metrin päässä toisistaan.

Tanskassa oli jo entuudestaan käytössä vahva etätyösuositus ja kaikki koulut, ravintolat ja valtaosa liikkeistä ovat olleet suljettuina joulukuun puolestavälistä saakka.

Uusien rajoitusten on määrä päättyä kuluvan kuun puolivälissä.

Britanniassa yli 60 000 tartuntaa

Kello 18.36: Britannia raportoi tiistaina peräti 60 916 uudesta koronavirustartunnasta. Uusia kuolemia oli 830. Kuolleita on nyt koko pandemian ajalta yli 76 300. Samoissa luvuissa on myös Italia, jossa kuolleita oli tiistaina 649 mutta uusia tartuntoja paljon Britanniaa vähemmän eli 15 378.

Näiden kahden kuolleisuusluvut ovat Euroopan korkeimmat.

Maailmanpankki synkensi ennustetta tälle vuodelle

Kello 18.25: Maailmanpankki on korjannut tämän vuoden talousennustettaan synkempään suuntaan, koska näkymät ulospääsylle koronakriisistä ovat sumentuneet. Pankki ennustaa nyt, että viime vuoden 4,3 prosentin supistumisen jälkeen maailmantalous kasvaa tänä vuonna tasan neljä prosenttia.

Näkymät ovat kuitenkin erittäin epävarmat ja alkaneen vuoden kasvu voi jäädä 1,6 prosenttiin, jos kaikki ennusteeseen kirjatut riskit toteutuvat, Maailmanpankki totesi.

Suomi ei viivytä toisen rokoteannoksen antamista

Kello 17.06: Suomi ei aio Britannian tavoin viivyttää toisen rokoteannoksen antamista. Asiasta kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Tuija Kumpulainen koronarokotteita koskevassa tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Tällä hetkellä käytössä oleva Pfizerin ja Biontechin koronarokote tulee antaa kahtena annoksena. Annosten väliin saisi suositusten mukaan jäädä maksimissaan 42 vuorokautta.

Britanniassa päätettiin viime viikolla käyttää kaikki ensimmäisessä erässä saapuneet rokotteet ja näin viivästyttää toisen rokoteannoksen antamista. Myös Tanska hyväksyi maanantaina kuuden viikon viivästyksen. Saksassa on harkittu samaa.

Rauhaniemessä nyt yhteensä 104 tartuntaa

Kello 16.09: Tampereella Rauhaniemen sairaalassa joulukuun alussa alkaneen koronaepidemian aikana on todettu 5. tammikuuta mennessä yhteensä 104 koronavirustartuntaa. Tartunnoista 57 on löytynyt potilailta ja 47 henkilökunnan jäseniltä.

Maanantaina tartuntoja oli yhteensä sata. Neljä uutta tartuntaa on todettu henkilökuntaan kuuluvilla.

Epidemian aikana on menehtynyt yhdeksän tartunnan saanutta potilasta. Sekä potilaiden että henkilökunnan seulontatestejä jatketaan edelleen. Osa tiedoista päivittyy tilastoihin viiveellä tietojen varmistumisen jälkeen.

Tampereella Rauhaniemen sairaalassa potilaiden koronavirusrokotukset käynnistyvät torstaina 7. tammikuuta 2021. Sairaalan hoitohenkilökunnan rokotukset alkoivat reilu viikko sitten 28. joulukuuta 2020.

Ruotsissa 258 kuolemantapausta

Kello 15.57: Ruotsissa on ilmennyt 258 koronaviruksesta aiheutuvaa kuolemantapausta viime keskiviikon jälkeen. Kuolleita on nyt 8 985. Uusia tartuntoja tuli ilmi yli 32 000 ja kokonaismäärä on lähes 470 000.

Kaikkien rokottaminen voi venyä Suomessa jopa loppuvuoteen

Kello 15.48: Kaikkien yli 16-vuotiaiden rokottaminen koronavirusta vastaan voi mennä loppuvuoteen. Näin arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio tiedotustilaisuudessa.

Jos kaikki menee hyvin, kesään mennessä odotetaan hänen mukaansa 5–7:ää miljoonaa koronarokoteannosta. Kontion mukaan sillä rokotettaisiin ainakin iso osa kaikkein haavoittuvimmista ryhmistä.

Tällä hetkellä ei ole tiedossa, missä vaiheessa saadaan lapsille sopiva rokote, joten heitä ei Kontion mukaan ole laskettu mukaan.

Taysin alueella yksi uusi kuolemantapaus, kokonaismäärä nyt 40

Kello 15.20: Taysin erityisvastuualueella on yksi uusi kuolemantapaus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti tiistaina. Taysin alueella kuolleiden kokonaismäärä on nyt 40.

Suomessa uusia kuolemantapauksia oli 11. Niistä 9 oli Helsingin HYKS:n alueella. Kuolleiden kokonaismäärä on siten 576 pandemian alusta.

Taysin alueella sairaalahoidossa on nyt kaikkiaan 29 potilasta. Luku pieneni 8:lla maanantaisesta. Tehohoidossa on nyt yksi potilas enemmän kuin eilen eli 3.

Suomessa sairaalahoidossa on nyt 188 potilasta, joista teholla on 25.

Varsinais-Suomen koronaryhmä jatkoi suosituksia

Kello 13.45: Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä jatkoi lähes kaikkia aiempia suosituksiaan 24. tammikuuta saakka. Ainoastaan perusopetuksessa kaikki oppilaat voivat palata pulpetteihinsa. Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten suositellaan jatkavan hybridiopetuksessa. Korkeakoulut jatkavat etänä.

– Välttämätön lähiopetus toisellakin asteella, esimerkiksi abiturienttien viimeiset kurssit ja ammatillisten opintojen käytännön työt, halutaan turvata, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Koordinaatiotyöryhmä laajensi myös maskisuositustaan. Maskin käyttöä suositellaan mahdollisuuksien mukaan harkitsemaan myös alakouluihin erityisesti hankalilla epidemia-alueilla.

Koronan ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on kahden viikon ajalta laskenut. Joulun jälkeen ilmaantuvuusluku oli 142 sataatuhatta ihmistä kohden, maanantaina 4.1. se oli 96. Maakunta on edelleen leviämisvaiheessa.

Pääkaupunkiseudun koronarajoituksia jatketaan

Kello 13.41: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on linjannut, että voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia jatketaan tammikuun loppuun asti. Määräaikaisia suosituksia ja rajoituksia voidaan tarvittaessa jatkaa myös uuden määräajan jälkeen.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaan sekä abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen liittyviä rajoituksia arvioidaan kuitenkin uudestaan koordinaatioryhmän kokouksessa ensi viikon torstaina.

Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi myös Kauniainen seuraa koordinaatioryhmän linjaamia rajoituksia ja suosituksia.

Suomessa raportoitu 11 uutta koronakuolemaa

Kello 13.19: Suomessa on raportoitu 11 uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotustilaisuudessa. Yhteensä koronakuolemia on raportoitu nyt 576.

Sairaalahoidossa taudin vuoksi on nyt 180 ihmistä. Heistä 25 on tehohoidossa.

Koronavuosi rokotti Tallinkia

Kello 13.01: Laivayhtiö Tallinkin kuljettamien matkustajien määrä väheni päättyneenä vuonna lähes 62 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Suurinta lasku oli Ruotsin ja Latvian sekä Ruotsin ja Viron välisillä reiteillä, molemmilla laskua oli runsaat 80 prosenttia. Suomen ja Ruotsin välillä matkustajamäärät putosivat kolmannekseen sekä Suomen ja Viron välillä puoleen.

Toimitusjohtaja Paavo Nögenen mukaan yhtiö on ”toki hieman mustelmilla”, mutta päättänyt aloittaa toipumisen kuluvana vuonna.

– Kun ottaa huomioon maaliskuusta 2020 alkaneet tiukat rajoitukset, kesän kahden kuukauden pienellä hengähdystauolla, yhtiö on selviytynyt myrskystä suhteellisen hyvin, hän toteaa tiedotteessa.

Myös kuljetettujen ajoneuvojen määrä väheni runsaalla kolmanneksella. Sen sijaan kuljetettujen rahtiyksikköjen määrä väheni vain viitisen prosenttia edellisvuodesta.

Pirkanmaalla uusia tartuntoja kolmeen kuntaan

Kello 12.12: THL:n kuntakartan mukaan uusia tartuntoja on rekisteröity Pirkanmaalla kolmeen kuntaan. Ikaalisissa lisäystä on yksi (kaikkiaan 16), Pirkkalassa yksi (97) ja Tampereelle kahdeksan (1 127) tapausta.

Kartan tiedot perustuvat Tartuntatautirekisteriin, jonka tiedot päivittyvät muutaman päivän viiveellä.

Suomessa 299 uutta koronatartuntaa

Kello 11.57: Suomessa on raportoitu 299 uutta koronatartuntaa, kertoo THL. Kaikkiaan tartuntoja on nyt raportoitu 37 218. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu noin 2 000 koronatartuntaa vähemmän kuin niitä edeltäneiden kahden viikon aikana.

Pirkanmaalla seitsemän uutta tartuntaa

Kello 9.15: Pirkanmaalla on todettu maanantaina seitsemän uutta koronatartuntaa. Tutkittuja näytteitä oli 711, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Todettujen tartuntojen kokonaismäärä Pirkanmaalla pandemian alusta lukien on nyt 1896.

Britannia siirtyy laajaan koronasulkuun

Kello 6.16: Britanniassa otetaan käyttöön koko maan kattava koronasulku. Koulut siirtyvät etäopetukseen ja kaikki oppilaitokset ovat suljettuna helmikuun puoleenväliin asti.

BBC:n mukaan rajoituksista äänestetään maan parlamentissa todennäköisesti keskiviikkona. Pääministeri Boris Johnson kehotti ihmisiä pysymään kotonaan. Rajoitusten aikana vain välttämättömät ostokset ja liikunta ovat mahdollisia. Ravintolat voivat myydä vain noutoruokaa ja amatööritason joukkueurheilu on kielletty. Sen sijaan Valioliigan jalkapallo jatkuu.

Britannian koronatilanne on muuttunut vakavammaksi, sillä maassa jyllää ärhäkkä koronavirusmuunnos, jonka vuoksi tartunnat ovat lähteneet nousuun eri puolilla maata. Maanantaina maassa raportoitiin kolmatta päivää putkeen yli 50 000 uutta koronatartuntaa. Maan sairaaloissa oli viruksen vuoksi yli 26 000 potilasta.

Maanantai 4.1.2021

Ei vielä päätöstä Modernan rokotteen käyttöluvasta

Kello 21.04: Euroopan lääkevirasto (EMA) ei tee tänään päätöstä lääkeyhtiö Modernan koronarokotteen käyttöluvasta. Virasto kertoi aikaisemmin, että jos päätöstä ei saada tänään, viraston lääketieteellinen komitea kokoontuu keskiviikkona, kuten aiemmin on sovittu.

Alkujaan käyttöluvasta piti päättää vasta 12. tammikuuta, mutta aikataulua on nopeutettu.

Myös Tanska viivästyttää toista rokotusta

Kello 20.18: Tanskassa aloitetaan toisen koronavirusrokoteannoksen antaminen viivästetyllä aikataululla, kertoo uutistoimisto Reuters. Tanskan viranomaiset kertoivat maanantaina, että toisen rokoteannos tultaisiin antamaan vasta kuusi viikkoa ensimmäisen jälkeen. Toista rokotuskertaa viivästyttämällä ensimmäinen annos voidaan antaa yhä useammalle.

Maan uusi suositus koskee sekä nyt käytössä olevaa Pfizerin ja Biontechin kehittämää rokotetta että Modernan kehittämää rokotetta, jonka hyväksymistä Euroopan markkinoille Euroopan lääkevirasto EMA käsittelee tänään.

Päätöksiä lisärajoituksista tuskin tällä viikolla

Kello 19.48: Uudesta koronavirusmuunnoksesta odotetaan lisää tietoa ennen kuin hallitus voi tehdä päätöksiä uusien rajoitustoimien tarpeellisuudesta. Näillä näkymin päätöksiä mahdollisista lisärajoituksista ei tiettävästi tehdä tällä viikolla.

Keskustelua aiheesta varaudutaan kuitenkin käymään torstaina valtioneuvoston istunnon yhteydessä.

THL:n mukaan muuntuneen koronaviruksen aiheuttamat tautitapaukset ovat aika hyvin kontrollissa ja ihmiset karanteenissa.

Hoivapalveluiden asukkaiden rokotukset alkoivat Helsingissä

Kello 19.43: Helsingissä aloitettiin hoivapalvelujen asukkaiden koronarokotukset maanantaina isoissa keskuksissa.

Rokotteen saavat aluksi neljän seniorikeskuksen asukkaat, joita on vajaa tuhat. Keskukset valikoituivat ensimmäisten joukossa rokotettaviin kokonsa vuoksi.

Kaupungin mukaan tavoitteena on rokottaa noin 2 000 ihmistä tämän viikon aikana. Luvussa on mukana seniorikeskuksien asukkaiden lisäksi kaupungin terveydenhuollon henkilökuntaa. Helsingissä ympärivuorokautisten hoivapalvelujen asukkaita on noin 4 400.

Viime viikolla rokotteen sai Helsingissä vajaa tuhat terveydenhuollon ammattilaista.

Taysin alueella rokotettu 649

Kello 15.36: THL:n mukaan rokotusrekisteriin on merkitty nyt 3 604 annettua koronavirusrokotusta. Taysin erityisvastuualueella annettujen rokotusten määrä on 649.

THL:n mukaan potilastietojärjestelmien tiedonsiirrossa on vielä monin paikoin puutteita. Rokotettujen määrät tarkentuvat takautuvasti, eli rokotteita on annettu rokoterekisterin lukemia enemmän.

Suomeen on tullut noin 50 000 rokoteannosta. Tulevina viikkoina rokotteita tulee lisää noin 50 000 per viikko.

Rauhaniemen sairaalassa jo sata tartuntaa

Kello 15.31: Tampereen kaupungin vs. hallintoylilääkäri Lauri Seinelä kertoi maanantaina, että uudenvuoden aatonaaton jälkeen on todettu seitsemän uutta tartuntaa, joista kolme on potilailla ja neljä henkilökunnalla. Tartuntoja on todettu potilailla yhteensä 57 ja henkilökunnalla 43.

Koronatestaus jatkuu Rauhaniemessä pari kertaa viikossa. Näytteitä otettiin myös maanantaina.

Seinelän mukaan Rauhaniemen henkilökunta on jo aika hyvin rokotettu. Myös potilaiden rokotukset alkavat mahdollisesti tällä viikolla.

Suomessa neljä uutta koronakuolemaa

Kello 13.52: Suomessa on todettu neljä uutta koronakuolemaa, tiedottaa THL. Kuolemat on todettu Taysin, Tyksin, Kysin ja Oysin erityisvastuualueilla. Tähän mennessä Suomessa on raportoitu yhteensä 565 koronakuolemaa.

Koronan vuoksi sairaalahoidossa on tällä hetkellä koko Suomessa 210 henkilöä. Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 37 henkilöä, joista 2 on teho-osastolla. Vuodeosastolla erikoisairaanhoidossa on Taysin erva-alueella 12 potilasta ja perusterveydenhuollossa 23 potilasta.

Suomessa havaittu 17 muuntunutta tartuntaa

Kello 13.45: Suomessa on havaittu 17 muuntunutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tartunnoista 14 uusinta on löydetty tuoreissa laboratoriotutkimuksissa. Aiemmat kolme tartuntaa raportoitiin viime viikolla.

Tapaukset liittyvät pääosin Britanniassa tai muualla ulkomailla matkustukseen aikavälillä 7.–20. joulukuuta, ja sairastuneista kaikilla on todettu Britanniassa viime aikoina levinnyt uusi virusmuunnos.

Uusia tartuntoja kuuteen pirkanmaalaiskuntaan

Kello 12.16: THL:n kuntakartalla uusia tartuntoja oli kirjattu kuuteen kuntaan Pirkanmaalla. Akaassa lisäystä oli yksi tartunta (kaikkiaan 16), Ikaalisissa kolme (15), Pirkkalassa yksi (96), Ruovedellä yksi (8), Tampereella kolme (1119) ja Ylöjärvellä yksi (95). Kuntakartan tiedot ovat peräisin Tartuntatautirekisteristä, jonka tiedot päivittyvät muutaman päivän viiveellä.

THL: Suomessa on todettu 147 uutta koronavirustartuntaa

Kello 11.37: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 147 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 36 919 koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 2 028 tartuntaa vähemmän kuin niitä edeltävien kahden viikon aikana.

Britannia aloitti rokotukset Oxfordin yliopiston ja Astra Zenecan rokotteella

Kello 10.15: Britanniassa aloitettiin maanantaina rokotukset Oxfordin yliopiston ja ruotsalais-brittiläisen lääkeyhtiön Astra Zenecan kehittämällä koronarokotteella. Ensimmäisenä rokotteen sai 82-vuotias dialyysipotilas Brian Pinker, kertoo uutistoimisto Reuters.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan valmiina käytettäväksi on puolisen miljoonaa rokoteannosta. Britannia on ensimmäinen maa, jossa kyseistä rokotetta alettiin antaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Oxfordin ja Astra Zenecan rokote on edullisempi ja säilyy korkeammassa lämpötilassa kuin Pfizerin ja Biontechin rokote, jota alettiin antaa Britanniassa joulukuussa niin ikään ensimmäisenä maana maailmassa. Noin miljoona rokoteannosta on jo annettu Britanniassa.

Oikaisu 4.1. kello 10.59: Oxfordin yliopiston ja Astra Zenecan rokote säilyy korkeammassa lämpötilassa kuin Pfizerin. Aiemmin jutussa puhuttiin alhaisemmasta lämpötilasta.

Ruotsin pandemialaki valtiopäivien käsittelyyn

Kello 9.56: Ruotsissa valtiopäivät on kutsuttu poikkeuksellisesti koolle käsittelemään uuden pandemialain säätämistä. Tilapäiseksi tarkoitettu laki on tarkoitus käsitellä pikavauhtia siten, että se astuisi voimaan jo ensi sunnuntaina.

Uuden lain on tarkoitus antaa maan hallitukselle enemmän valtuuksia puuttua muun muassa väkimääriin kaupoissa sekä tilaisuuksissa. Tarvittaessa se mahdollistaa joidenkin toimintojen, kuten esimerkiksi kauppakeskuksen sulkemisen kokonaan. Rajoituksia rikkovia yrityksiä tai yksityishenkilöitä voidaan rangaista sakolla.

Ruotsissa säädettiin tilapäinen koronalaki myös viime keväänä, mutta sitä ei käytetty kertaakaan.

Pirkanmaalla viisi tartuntaa

Kello 9.54: Pirkanmaalla on todettu sunnuntaina viisi uutta koronavirustartuntaa. Fimlab tutki alueelta 481 näytettä.

Saksassa lähes 10 000 uutta tartuntaa

Kello 7.23: Saksassa on todettu 9 847 uutta koronavirustartuntaa ja 302 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertovat Saksan terveysministeriön alaisen Robert Koch -instituutin tiedot.

Maassa koko epidemian aikana todettujen koronatartuntojen määrä lähestyy 1,8 miljoonan tapauksen rajaa. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia on todettu yhteensä 34 574.

Sunnuntai 3.1.2021

KSML: Jyväskylän ravintolatesteissä paljastui yksi tartunta

Kello 22.57: Jyväskylän keskustassa sijaitsevassa Onni-pubissa perjantai-iltana tehdyssä koronaviruksen joukkotestauksessa on paljastunut tähän mennessä yksi positiivinen tulos, kertoo Keskisuomalainen.

Kaupunki teki joukkotestauksen, koska ravintolaan oli linkitetty useita eri tartuntoja joulukuussa. Ravintolassa tehtyyn vapaaehtoiseen testiin osallistui 24 asiakasta. Altistuneiden määrästä ei ole varmuutta.

STM:n Varhila MTV:lle: Hallitus pohtii ravintoloiden ja koulujen sulkemista

Kello 22.37: Hallitus pohtii osana koronastrategian muutostaan muun muassa ravintoloiden ja koulujen sulkemista kokonaan, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila MTV:n uutisten haastattelussa.

Tällaisiin kiristyksiin liittyy Varhilan mukaan oikeudellisia ongelmia, jotka on ratkaistava. Rajoitusten lisääminen nykyisestä vaatii tartuntatautilain muutosten hyväksymistä eduskunnassa.

Varhilan mukaan myös päiväkotien ja koulujen sulkemista joudutaan harkitsemaan, jos koronaviruksen uuden muunnoksen on varmistettu leviävän erityisen herkästi lasten ja nuorten keskuudessa.

Niin ikään valmiuslain ottamista uudelleen käyttöön on harkittava, Varhila toteaa. Valmiuslain osalta pohdittavaksi tulisivat lähinnä liikkumisrajoitusten asettaminen.

Yle: Britannian virusmuunnosta on löytynyt Suomesta lisää

Kello 21.12: Koronaviruksen Britanniasta levinnyttä muunnosta on tavattu Suomesta lisää, kertoo Yle. Sen tietojen mukaan löydettyjä tapauksia on noin kymmenen. Yle ei ole saanut viranomaisilta vahvistusta tiedolleen.

Britanniasta liikkeelle lähtenyt koronaviruksen muunnos leviää tiettävästi jonkin verran herkemmin kuin tähän asti tunnettu muoto. Sen ei kuitenkaan tiedetä aiheuttavan entistä vakavampaa tautimuotoa.

Aikaisemmin Suomessa on todettu brittimuunnosta kahdella potilaalla.

Yhdysvalloissa ennätysmäärä uusia tartuntoja

Kello 21.00: Yhdysvalloissa on rikottu koronavirustartuntojen ennätys. Lauantaina todettiin 277 000 uutta koronavirustartuntaa. Kyseessä on korkein vuorokauden sisällä todettujen uusien tartuntojen määrä.

Maan sairaaloiden kantokyky on kovilla. Uutiskanava CNN kertoo, että covid-19-potilaita on ollut sairaalassa yli 100 000 jo kuukauden ajan. Lauantai oli järjestyksessä 32. perättäinen päivä, kun sairaalaan kirjattujen potilaiden määrä ylitti 100 000:an.

Yhteensä maassa on nyt todettu 20,4 miljoonaa koronavirustartuntaa ja lähes 350 000 koronaviruksen aiheuttamasta taudista johtuvaa kuolemantapausta.

Norja määrää uusia rajoituksia

Kello 20.10: Norjan uusiin koronaviruksen leviämisrajoituksiin kuuluu kahden viikon alkoholin myyntikielto. Asiasta kertoi hetki sitten Norjan pääministeri Erna Solberg tiedotustilaisuudessa. Alkoholia tarjoilevat ravintolat saavat kuitenkin jatkaa aukioloa.

Uudet rajoitukset kieltävät myös yli viiden ihmisen yksityistilaisuudet. Toisten kodeissa kyläilyä tulisi välttää. Julkisissa tiloissa saa kokoontua kymmenen ihmistä kerrallaan. Kaikkea tarpeetonta matkustamista tulisi välttää ja etätöitä tulisi tehdä mahdollisuuksien mukaan. Myös korkeakoulut määrätään etäopiskeluun.

Uudet rajoitukset astuvat voimaan maanantaina 4. tammikuuta ja ovat voimassa 18. tammikuuta saakka.

Marin: Uusi virusmuunnos voi vaatia rajoitusten kiristämistä

Kello 19.19: Pääministeri Sanna Marin (sd.) on huolestunut Britanniassa leviävästä koronaviruksen ärhäkämmästä muunnoksesta. Marinin mukaan Suomessa voidaan muunnoksen vuoksi tarvita nykyistä voimakkaampia koronarajoituksia.

–Nyt on jo joitakin viitteitä siitä, että lapset ja nuoret sairastuisivat tähän virukseen paljon herkemmin ja kenties myös levittäisivät sitä herkemmin. Se kyllä asettaa meidän nykyisen koronastrategiamme aivan uuteen valoon, Marin sanoi Ylen Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla.

Marin otti haastattelutunnilla kantaa myös Suomen rokotusvauhtiin ja totesi, että rokotukset ovat alkaneet hitaammin kuin hän olisi toivonut.

Britannia valmistautuu kiristämään rajoituksia entisestään

Kello 18.03: Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi sunnuntaina valmistautuvansa siihen, että koronarajoituksia joudutaan edelleen kiristämään tulevina viikkoina. Johnson kertoi asiasta yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Pääministerin mukaan vanhempien tulisi kuitenkin panna lapsensa kouluun heti joululoman päätyttyä. Opettajien ammattijärjestön johtaja Paul Whiteman kehotti hallitusta kuitenkin viivyttämään koulujen avaamista joululoman jälkeen, jotta koulut saadaan varmasti turvallisiksi.

Britanniassa rekisteröitiin liki 58 000 uutta koronatartuntaa lauantaina, mikä on suurin määrä koko pandemian aikana. Terveysviranomaiset pelkäävät, että sairaaloiden vuodepaikat loppuvat vuodenvaihteessa, joka on muutenkin vuoden kiireisintä aikaa.

Unkari hylkää suunnitelmansa venäläisrokotteen hankinnasta

Kello 16.21: Unkari on ottanut takapakkia suunnitelmassaan rokottaa kansalaisensa venäläisellä Sputnik-rokotteella koronavirusta vastaan. Pääministeri Viktor Orbanin mukaan Unkarin vetäytyminen johtuu siitä, että venäläisrokotetta ei ole riittävästi saatavilla.

–Tiedämme rokotteen olevan hyvä, mutta sitä ei ole eikä luultavasti tule olemaan riittävästi tuotantokapasiteetin rajoituksista johtuen, Orban sanoi radiohaastattelussa sunnuntaina.

Sputnik-rokote ei ole toistaiseksi saanut myyntilupaa Euroopan lääkevirastolta.

Orban on kritisoinut rokotteiden yhteishankinnan hitautta. Maa irtautui EU-jäsenmaiden yhteisestä rokotusaikataulusta ja aloitti Pfizerin ja Biontechin rokotteen jakamisen vuorokautta aiemmin kuin rokottaminen muualla EU:ssa aloitettiin.

Tanska havittelee Britannian mukaista viivytystaktiikkaa

Kello 13.49: Tanskan viranomaiset aikovat tutkia, voiko Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen toisen pistoksen antamista viivästyttää 12 viikkoon suositellun kolmen viikon sijasta, kertoo Tanskan radio. Näin vähäinen määrä rokotetta saataisiin riittämään suuremmalle määrälle ihmisiä.

Britannia on jo tehnyt vastaavan päätöksen.

– Asiasta on järkevää aloittaa keskustelu. Toistaiseksi toimimme kuitenkin virallisten suositusten mukaan, koska silloin tiedämme, mitä teemme ja meillä on kaikki asiaan liittyvät dokumentit, perusteli Statens Serum Institut -laitoksen (SSI) johtaja Henrik Ullum.

Ullumin mukaan SSI seuraa nyt tarkasti sitä, millaisia vaikutuksia toisen pistoksen siirtämisestä on Britanniassa ja toimii sen mukaan.

Britannian viranomaisten mukaan jo ensimmäinen rokotepiikki antaa hyvän suojan vakavalta taudilta, eikä tehosterokote paranna lyhyellä aikavälillä merkittävästi suojaa.

Rokotevalmistajat ovat vastustaneet suunnitelmaa. Niiden mukaan rokotteen teho on testattu vain kahdella rokotekerralla, joten ne eivät voi taata yhden rokotepiikin antamaa suojaa.

Suomessa eniten tapauksia yhä 20–39-vuotiailla

Kello 12.46: THL kertoo, että kahden viikon aikana tartuntoja on todettu noin 3 600, kun niitä edeltävien kahden viikon aikana tartuntoja todettiin noin 5 500. Kahden viikon aikana ilmoitettujen tartuntojen kokonaismäärä on siis pudonnut noin 1 900 tapauksella.

Viimeisen viikon tartuntaluvut ovat edelliseen viikkoon nähden pienentyneet selvästi vähemmän, vain 20 tapauksella. Viruksen leviäminen on siis hidastunut lähiaikoina vähemmän kuin joulukuun korkeista luvuista alas tultaessa.

Viimeisten kahden viikon aikana valtaosa tapauksista on todettu 20–39-vuotiailla, joilla tartuntoja on havaittu noin 1 400. Suurin osa tartunnoista on todettu samassa ikäryhmässä myös koko pandemian aikana.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Suomessa on kahden viikon aikana ollut noin 67 tapausta sataatuhatta asukasta kohden, kun edeltävien kahden viikon aikana ilmaantuvuusluku oli noin 97. Viruksen ilmaantuvuus on edelleen korkeinta Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, joissa tautitapauksia on todettu noin 120 per satatuhatta asukasta.

Pienintä viruksen ilmaantuvuus on ollut viime viikkoina Kainuussa (noin 6) sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla (noin 8 kummassakin).

THL raportoi tartunnoista Tampereella, Virroilla ja Pirkkalassa

Kello 12.13: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi sunnuntaina aamupäivällä, että Suomessa on todettu 168 uutta koronavirustartuntaa.

Tartuntoja raportoitiin myös Pirkanmaalta, joista kolme Tampereelta sekä yksi Virroilta että Pirkkalasta.

Suomessa 168 uutta tartuntaa

Kello 12.01: Suomessa on todettu 168 uutta koronavirustartunta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sunnuntaina aamupäivällä.

Pirkanmaalla kolme uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.47: Pirkanmaalla todettiin lauantaina kolme uutta koronavirustartuntaa. Fimlab tutki lauantain aikana 413 näytettä. Edellisen kerran yhtä vähän tartuntoja todettiin Pirkanmaalla 17. marraskuuta.

Kaiken kaikkiaan Pirkanmaalla on nyt todettu 1 884 koronavirustartuntaa.

Observer: Britannian terveysviranomaiset valmistautuvat perumaan syöpäleikkauksia

Kello 7.22: Observer-lehti kertoo Britannian terveysviranomaisten valmistautuvan perumaan syöpäleikkauksia koronapandemian vuoksi Lontoon sairaaloissa.

Britanniassa todettiin lauantaina yli 57 000 uutta koronatartuntaa, ja paine lontoolaissairaaloissa on käynyt kovaksi tehohoitoa tarvitsevien potilaiden vuoksi. Nyt suunnitelmissa olevat leikkausten perumiset eivät koske sellaisia potilaita, jotka tarvitsevat leikkaushoitoa välittömästi.

Yhdysvalloissa uusi päivittäisten koronatartuntojen ennätys

Kello 07.20: Yhdysvalloissa on vuorokauden aikana todettu ennätyksellinen määrä uusia koronavirustartuntoja. Tartuntoja todettiin vuorokaudessa yli 277 000 kappaletta.

Yhdysvaltojen johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci varoitti viikko sitten, että koronaviruspandemian pahin vaihe on vasta tulossa. Fauci perusteli varoitustaan sillä, että meneillään oleva joululomakausi edistää viruksen leviämistä.

Yhdysvalloissa koronavirustartunnan on saanut lähes 20,4 miljoonaa ihmistä. Maassa on tilastoitu lähes 350 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Luvut ovat määrällisesti korkeimpia maailmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?