Aamulehden ilmainen koronavirusseuranta 21.12. alkaen - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Pirkanmaalla 8 uutta tartuntaa – Britanniassa ennätysmäärä tartuntoja, Bangkokissa alkoi koronasulku

Seuraamme tässä kaikille avoimessa jutussa koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla ja maailmalla.

Koronavirusrokotteita annettiin Puolassa uutenavuotena. Puolassa rokotteen saavat ensimmäisenä terveydenhuoltoalalla työskentelevät. Seuraavana rokotusvuorossa ovat ikäihmiset. ­

21.12.2020 6:30 | Päivitetty 2.1. 18:52

Aamulehti

Tämä on 2.1.2021 päättynyt seuranta. Seuraavaa koronavirusseurantaa voit lukea täältä.

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien taulukoiden alta löydät päivittyvän tekstiseurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 21. joulukuuta alkaen.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa 11.12.–20.12. pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Lauantai 2.1.2021

Britanniassa ennätysmäärä uusia tartuntoja

Kello 18.50: Britanniassa on kirjattu kuluneen vuorokauden aikana enemmän koronavirustartuntoja kuin kertaakaan aiemmin: 57 725, kertoo uutiskanava Sky News.

Ranskan poliisi hajotti jättireivit Bretagnessa

Kello 18.04: Ranskassa poliisi keskeytti tänään aamulla noin 2 500 ihmisen reivit ja antoi sakot sadoille juhlijoille koronasäännösten rikkomisesta. Osa sai sakkoja myös huumausaineiden käytöstä.

Laiton tapahtuma järjestettiin kahdessa tyhjillään olleessa varastorakennuksessa Lieuronissa Bretagnen hallintoalueella lähellä Rennesin kaupunkia. Laittomat juhlat olivat alkaneet jo torstaina. Paikalle oli tullut juhlijoita eri puolilta Ranskaa ja ulkomailtakin.

Paikallisviranomaiset vaativat tapahtumaan osallistuneita käymään koronatesteissä ja eristäytymään viikon ajaksi. Ranskassa on koronaviruksen vuoksi yhä voimassa tiukat rajoitukset, jotka kieltävät suurien yleisötapahtumien ja juhlien järjestämisen.

Bangkokissa alkoi koronasulku

Kello 17.30: Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa astui lauantaina voimaan osittainen koronasulku, joka muun muassa hiljentää lähes täysin kaupungin yöelämän. Samoin kaikki julkiset koulut suljettiin kahden viikon ajaksi viruksen leviämisen estämiseksi. Bangkokiin on tarkoitus myös perustaa toistakymmentä testauspistettä.

Thaimaa on pitkään selvinnyt koronapandemiasta erinomaisesti, mutta viime kuussa kala- ja äyriäistorilta alkunsa saanut virusrypäs on nopeasti levinnyt liki koko maahan. Lauantaihin mennessä Thaimaassa oli todettu yhteensä yli 7300 tartuntaa. Kasvua on huomattavan paljon, sillä vielä marraskuussa tartuntoja oli alle 4 000.

Koko maata koskevien koronarajoitusten on määrä astua voimaan maanantaina. Yrittäjille on varattu parin päivän siirtymäaika liikkeiden sulkemista varten.

Jyväskylässä koronatestaajat jalkautuivat baariin

Kello 16.17: Jyväskylässä koronavirustestejä tehtiin perjantai-iltana poikkeuksellisessa ympäristössä, Onni-pub -nimisessä baarissa, kertoo Keskisuomalainen.

Syynä testaukselle oli lehden mukaan se, että useat selvittämättä jääneet tartunnat olivat linkittyneet tavalla tai toisella kyseiseen baariin. Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen kertoo Keskisuomalaiselle, että baarissa testattiin hieman alle 30 henkilöä.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Jyväskylän terveydenhuolto jalkautui baariympäristöön koronavirustestejä tehdäkseen. Pyrkimyksenä testauksella oli saada kiinni oireettomia tartuntoja , oireisena paikan päälle ei siis saanut tulla.

Israel rokottanut yli 10 prosenttia väestöstään

Kello 15.20: Israelissa yli 10 prosenttia väestöstä on saatu perjantaihin mennessä rokotettua koronavirusta vastaan, kertoo israelilainen uutisjulkaisu The Times of Israel. Tämä tarkoittaa sitä, että maan yli 60-vuotiaista 41 prosenttia on saanut koronavirusrokotteen.

Israelin terveysministeriön mukaan perjantaina maassa ylittyi 950 000 rokotetun rajapyykki.

– Eilen rikoimme uuden ennätyksen ja rokotimme 153 430 ihmistä, maan terveysministeri Yuli Edelstein totesi lausunnossaan perjantaina.

Lauantaihin mennessä maassa oli rokotettu jo yli miljoona asukasta. Israel käyttää rokotuksissaan lääkeyhtiö Pfizerin ja Biontechin kehittämää rokotetta.

THL raportoi tartunnoista Tampereella ja Virroilla

Kello 12.44: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi lauantaina, että Suomessa on raportoitu 201 utta koronavirustartuntaa. Perjantaina tartuntoja raportoitiin 296, torstaina 249, ja keskiviikkona 438.

Pirkanmaan kunnista seuraavissa kerrottiin lauantaina uusista tartunnoista: Tampere 12 ja Virrat 6.

THL:n tilastojen mukaan Tampereella on todettu nyt yhteensä 1113 tartuntaa ja Virroilla 18.

Suomessa 201 koronavirustartuntaa

Kello 12.02: Suomessa on raportoitu 201 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viikon aikana on ilmoitettu 3 751 tartuntaa, eli noin 1 900 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Pirkanmaalla todettu 8 uutta koronavirustartuntaa

Kello 9.26: Pirkanmaalla todettiin perjantaina 8 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays).

Fimlab tutki yhteensä 328 Pirkanmaan alueella otettua koronavirusnäytettä.

Kauppoihin ja julkiseen liikenteeseen maskipakko Sydneyssä

Kello 7.30: Australiassa Uuden Etelä-Walesin osavaltion johtaja Gladys Berejiklian määräsi maskipakon osavaltion pääkaupunkiin Sydneyhyn ja sen lähialueille, kertoo muun muassa Sydney Morning Herald -lehti.

Maskeja on käytettävä muun muassa kaupoissa, supermarketeissa, ostoskeskuksissa, julkisessa liikenteessä, elokuvateattereissa sekä kampaamoissa. Määräyksen rikkomisesta seuraa 200 Australian dollarin eli noin 126 euron sakot.

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa todettiin lauantaina seitsemän koronavirustartuntaa. Yhteensä Australiassa vahvistettiin tilastosivu Worldometerin mukaan 33 uutta koronatartuntaa.

Perjantai 1.1.2021

Fimea saanut ensimmäisen rokotteeseen liittyvän haittailmoituksen

Kello 21.37: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on saanut ensimmäisen Suomessa annettuun koronarokotteeseen liittyvän haittavaikutusilmoituksen, uutisoi Yle perjantai-iltana.

Ilmoituksen sisältöä ei potilaan yksityisyydensuojan vuoksi kerrota julkisuuteen. Asian Ylelle vahvistaneen Fimean ylilääkäri Maija Kaukosen mukaan Fimea julkaisee nettisivuillaan tietoa ilmenneistä haittavaikutuksista sitten, kun tapauksia on kertynyt vähintään viisi.

Tartuntatilanne on heikentynyt Oulussa

Kello 21.35: Koronavirustartuntojen määrä jatkaa kasvuaan Oulussa, kaupunki tiedottaa. Viime viikolla kaupunki oli jo siirtymässä pois epidemian vakavimmasta vaiheesta eli leviämisvaiheesta, mutta kuluvalla viikolla tilanne on huonontunut nopeasti.

Oulun terveysjohtajan Jorma Mäkitalon mukaan tilanteesta tekee erityisen huolestuttavan se, että voimakasta kasvua on nyt todettu voimakkaiden rajoitusten ja suositusten ollessa voimassa.

Uudenvuodenpäivänä neljältä iltapäivällä oululaisilla oli todettu päivän aikana 24 uutta tartuntaa eli viikon suurin määrä. Viikolla on todettu yhteensä 72 tartuntaa eli kolme kertaa edellisviikkoa enemmän.

Lontoo sulkee kouluja kahdeksi viikoksi

Kello 21.12: Uutistoimisto Reutersin mukaan Lontoo sulkee kaikki alakoulunsa kahdeksi viikoksi joululoman päätyttyä ehkäistäkseen koronaviruksen muunnoksen nopeaa leviämistä. Päätöksestä kertoi pääkaupungin pormestari perjantaina.

Vielä keskiviikkona suunnitelma oli avata alakoulut muualla paitsi pandemiasta pahiten kärsineillä alueilla, joihin kuuluu myös osia Lontoosta.

Koronaviruspandemiassa 1,8 miljoonaa kuolonuhria

Kello 18.49: Koronaviruspandemia on tähän mennessä vaatinut maailmassa yli 1,8 miljoonaa kuolonuhria, kertoo tietosivusto Worldometer. Tartunnan on saanut tähän mennessä lähes 84 miljoonaa ihmistä.

Eniten kuolonuhreja on ollut Yhdysvalloissa, yli 350 000. Brasiliassa covid-19-tautiin on kuollut noin 195 000 ja Intiassa lähes 150 000 ihmistä.

Rokotekehittäjä Biontech kiirehtii kasvattamaan tuotantoaan Euroopassa

Kello 14.37: Saksalainen rokoteyhtiö Biontech kiirehtii tuotantonsa kasvattamista Euroopassa, koska muiden koronarokotteiden hyväksyntä on edennyt odotettua hitaammin. Biontechin ja amerikkalaisen Pfizerin rokote oli ensimmäinen, joka sai käyttöluvan Euroopassa. Lupa myönnettiin juuri joulun alla.

Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa on hyväksytty jo myös Modernan tai Oxfordin ja AstraZenecan rokotteet. EU:ssa päätöksenteko ei ole ollut yhtä nopeaa.

Rokottamisen hidas tahti on herättänyt kritiikkiä monissa Euroopan maissa. EU on tilannut Biontechin ja Pfizerin rokotetta 300 miljoonaa annosta.

Kello 11.26: Laboratoriyhtiö Fimlabin mukaan koronatestien määrä on laskenut joulun jälkeen kahden viimeisen viikon aikana. Positiivisten tulosten määrä on kääntynyt joulun jälkeen pieneen nousuun.

Fimlab vastaa koronatutkimuksista viiden sairaanhoitopiirin alueella Suomessa: Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla.

Poliisi otti kiinni koronarokoteannoksia tahallaan pilanneen sairaalatyöntekijän Yhdysvalloissa

Kello 10.17: Farmaseutti, joka pilasi tahallaan yli 500 annosta koronarokotetta Yhdysvaltojen Wisconsinissa sijaitsevassa sairaalassa, on otettu kiinni epäiltynä useista rikoksista, kertoo paikallinen poliisilaitos. Amerikkalaismedian mukaan mies oli ottanut rokoteannokset pois kylmästä viime viikolla tietäen, että ne menisivät pilalle.

Graftonin sairaala ehti antaa kymmenille potilaille pilalle mennyttä Modernan rokotetta. Siitä ei uskota olevan rokotteen saaneille haittaa, mutta rokote ei anna suojaa koronatartuntaa vastaan. Sairaalan omistava yhtiö arvioi pilattujen rokotteiden arvoksi 8 000–11 000 dollaria (noin 10 000 euroa).

Mies on saanut potkut työpaikaltaan. Hänen motiivinsa ei ole tiedossa

Vuoden 2020 koronaluvut Pirkanmaalla

Kello 8.50: Pirkanmaalla todettiin vuoden 2020 aikana yhteensä 1854 koronatartuntaa. Suurin piikki nähtiin joulukuun alkupuolella: 10.12. Pirkanmaalla raportoitiin 43 uutta tartuntaa.

Pirkanmaalla tehtiin viime vuonna testejä yhteensä 239 651. Taysin erityisvastuualueella kuoli koronaan viime vuonna yhteensä 38 henkilöä.

Koronatartuntaketjuja voidaan pian seurata sovelluksissa Euroopan maiden välillä

Kello 7.56: Tänään astuvat voimaan lainmuutokset, jotka mahdollistavat Koronavilkku-sovelluksen yhteentoimivuuden muissa EU- ja Eta-maissa tai Sveitsissä kehitettyjen sovellusten kanssa. Näin tartuntaketjuja voidaan seurata myös silloin, kun sovellusten käyttäjät liikkuvat näiden maiden välillä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan yhteentoimivuus alkaa loppiaisen jälkeen julkaistavan sovellusversion myötä.

Jatkossa koronavirustartunnan saanut Koronavilkun käyttäjä voi lähettää tiedon mahdollisesta altistumisesta myös toisessa maassa kehitetyn sovelluksen käyttäjälle tai saada tiedon mahdollisesta altistumisestaan toisen maan sovelluksen käyttäjältä.

Ennen vuodenvaihdetta yhteentoimivuuteen olivat liittyneet mukaan Saksa, Italia, Irlanti, Espanja, Latvia, Kroatia, Tanska, Hollanti ja Puola, STM kertoo.

STM:n mukaan lakimuutoksissa säädetään muun muassa henkilötietojen käsittelystä ja luovuttamisesta toisen EU- ja Eta-maan sekä Sveitsin viranomaisille. Laissa säädetään myös Koronavilkun käyttäjän suostumuksesta tietojen luovutukseen. Käyttäjä päättää itse, haluaako osallistua rajat ylittävään tietojen vaihtoon.

Torstai 31.12.2020

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti uusista mahdollisista koronavirusaltistuksista

Kello 18.08: Taysin mukaan Pirkanmaalla on tullut ilmi uusia mahdollisia koronavirusaltistuksia kolmessa paikassa. Ylöjärven Teboilin myymäläpuolella on voinut altistua maanantaina 28. 12 kello 16.30–17. Tampereella Jankan Lidlissä on voinut altistua tiistaina 29.12 kello 11.30–12. Ravintola Jäähovissa on puolestaan voinut altistua keskiviikkona 30.12 kello 17.30–18.00.

Tays kehottaa ihmisiä hakeutumaan herkästi testiin, jos saa hengitystieinfektion oireita ja on ollut mainittuina ajankohtina kyseisissä paikoissa.

Koronatestien määrä putosi reilusti joulun pyhinä

Kello 16.36: Joulunpyhinä näkyi selvä notkahdus koronavirustesteissä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Puumalaisen mukaan joulunpyhinä testiin lähtemistä on mahdollisesti lykätty pidemmälle kuin arkena. Jouluviikolla testimäärät putosivat neljänneksellä edeltävästä viikosta. Torstaista eli jouluaatosta sunnuntaihin testit puolestaan jäivät alle puoleen viikkoa aiemmasta.

THL toivoo, että ihmiset hakeutuisivat testiin myös uutenavuotena ja loppiaisena, jos lieviäkään oireita ilmenee.

Testissä voi käydä myös muualla kuin omalla kotipaikkakunnalla.

Lentojen keskeytys Iso-Britanniasta jatkuu

Kello 15.52: Traficom tiedotti, että lentojen keskeytystä Iso-Britanniasta jatketaan 11. tammikuuta saakka. Lennot keskeytettiin 21. joulukuuta, ja alkuperäinen päättymisaika oli 4. tammikuuta kelo 11.59.

Keskeytyksen jatko perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lasuntoon.

Norja ottaa käyttöön pakolliset koronatestit

Kello 15.32: Norja ottaa pakolliset koronatestit kaikille maahan saapuville matkustajille lauantaista lähtien. Testi tulee tehdä niin pian kuin mahdollista maahan tulon jälkeen ja viimeistään vuorokauden sisällä siitä. Uudesta määräyksestä kertoi Norjan pääministeri Erna Solberg.

– Olemme nyt kaksin verroin enemmän huolissamme tuontitartunnoista. Olemme huolissamme sekä uudesta virusmuunnoksesta, joka saattaa olla aiempaa tarttuvampi että siitä, että monet saattavat joulun jälkeen palata Norjaan maista, joissa tartuntojen määrä on selvästi korkeampi kuin meillä, Sohlberg sanoi.

Jos uusi virusmuunnos alkaa levitä maassa, saattaa Norja sulkea yhteiskunnan kokonaan, pääministeri varoitti.

Suomessa annettu lähes 2000 rokotetta

Kello 13.35: Suomessa on annettu torstaihin mennessä yhteensä 1767 koronarokotetta. Jouluviikolla Suomeen tuli noin 10 000 rokoteannosta. Tällä viikolla rokotteita on tullut 40 000. THL kertoo, että vuoden kahdella ensimmäisellä viikolla Suomeen saadaan noin 100 000 koronarokotetta.

Annosten määrät perustuvat rokotusrekisteriin.

Suomessa viisi uutta koronakuolemaa

Kello 13.30: Suomessa on raportoitu viisi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä kuolemantapauksia on raportoitu nyt 561. Taysin erityisvastuualueella ei ole raportoitu uusia koronakuolemia.

Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on tällä hetkellä 199 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 27 ihmistä, mikä on kolme vähemmän kuin eilen. Yhteensä sairaaloissa on 12 koronapotilasta vähemmän eiliseen verrattuna.

Taysin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa tällä hetkellä 40 ihmistä. Se on kaksi vähemmän kuin keskiviikkona. Teho-osastolla on yksi potilas.

Suomessa 249 uutta koronatartuntaa

Kello 11.54: Suomessa on todettu 249 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Eilen keskiviikkona tartuntoja raportoitiin 438.

Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 36107 koronavirustartuntaa. Eniten uusia tartuntoja todettiin Helsingissä (82) ja Vantaalla (24).

Näin uudet tartunnat jakautuivat Pirkanmaalla: Ikaalinen kaksi tartuntaa,Tampere kaksi tartuntaa ja Ylöjärvi yksi tartunta.

THL ei kerro tietoja kunnista, joissa tartuntojen määrä epidemian alusta alkaen on yhteensä alle viisi.

Rauhaniemen sairaalassa ei uusia tartuntoja

Kello 10.50: Rauhaniemen sairaalassa ei ole torstaiaamuun mennessä raportoitu uusia koronatartuntoja.

Palvelujohtaja Mari Patronen kertoo Aamulehdelle, että sairaalan epidemia on rauhoittumaan päin.

Rauhaniemen sairaalassa oli todettu keskiviikkoon 30. joulukuuta mennessä yhteensä 93 koronavirustapausta. Määrä kasvoi tiistaista kolmella uudella tapauksella, jotka on todettu henkilökunnalla.

Kaikkiaan sairastuneista potilaita on 54 ja henkilökuntaa 39. Koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen on kuollut yhdeksän potilasta.

Lue lisää: Rauhaniemen sairaalassa aloitettiin henkilökunnan koronarokotukset – Sairaalaan saapuu uusia potilaita ensi kertaa epidemian alkamisen jälkeen

Tokiossa yli 1 000 uutta koronatartuntaa

Kello 10.16: Tokiossa Japanissa kirjattiin uudenvuodenaattona yli 1 000 uutta koronatartuntaa. Luku on uusi ennätys, mutta sen arvioidaan voivan nousta vielä korkeammaksi, kun tiedot päivittyvät. Viranomaisten mukaan taudin pysäyttäminen saattaa vaatia poikkeustilan käyttöönottoa.

Pääministeri Yoshihide Suga on kutsunut koolle hallituksen neuvottelun myöhemmin tänään. Sugan hallitusta on moitittu passiivisesta suhtautumisesta taudin leviämiseen ja kotimaan matkailua edistävän kampanjan käynnistämisestä pandemiasta huolimatta.

Japanin tautitilanne on kuitenkin ollut monia muita maita lievempi, ja maassa on kirjattu vajaat 3 500 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Pirkanmaalla on todettu seitsemän uutta koronatartuntaa

Kello 9.25: Pirkanmaalla on todettu seitsemän uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Tällä viikolla on todettu yhteensä 44 tartuntaa, eilen 13.

Fimlab tutki keskiviikkona 997 näytettä.

Lue lisää: Pirkanmaalla seitsemän uutta koronatartuntaa – Tays: Viikolla todettu useita joulun perhetapaamisissa saatuja tartuntoja

Kiina antoi ehdollisen hyväksynnän kotimaiselle koronarokotteelle

Kello 8.29: Kiinalaisen Sinopharmin kehittämä koronarokote on saanut maan viranomaisilta ehdollisen hyväksynnän. Sinopharmin rokotteen on ilmoitettu olevan 79-prosenttisen tehokas covid-19-tautia vastaan. Kiinassa on kehitteillä useita muitakin rokotteita.

Kiinassa jo noin 4,5 miljoonaa ihmistä on saanut jonkin koronarokotteen, vaikka niitä ei ole vielä hyväksytty. Suurin osa rokotetuista on terveydenhoidon työntekijöitä tai ulkomaille lähteviä työntekijöitä.

Rokote on hyväksytty ehdollisesti, jotta se saataisiin nopeasti markkinoille. Ehdollinen hyväksyntä voidaan antaa, jos testaus ei ole vielä valmis normaalien käytäntöjen mukaan, mutta odotus on, että tuote on toimiva.

Hyväksyntä merkitsee, että rokotetta saa alkaa antaa riskiryhmille, jotka ovat vaarassa saada taudin vakavan muodon. Tavoite on rokottaa miljoonia ennen kiinalaisen kuukalenterin mukaista uuttavuotta, joka ensi vuonna on 11. helmikuuta. Laumasuojan saavuttamisen arvioidaan vaativan, että Kiinan 1,3 miljardista asukkaasta rokotetaan ainakin 60–70 prosenttia.

Kiina on luvannut tarjota rokotetta edulliseen hintaan kehittyville maille.

Keskiviikko 30.12.2020

Latviaan julistettiin öinen ulkonaliikkumiskielto

Kello 21.46: Latviaan on julistettu öinen ulkonaliikkumiskielto koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Poliisi ja armeija valvovat katuja öisin kiellon valvomiseksi.

Presidentti Egils Levitsin mukaan öinen ulkonaliikkumiskielto on välttämätön koronatilanteen parantamiseksi. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa ainakin tammikuun 10. päivään asti.

Koronaviruksen toinen aalto on koetellut Latviaa pahasti. Monien sairaaloiden hoitokapasiteetti alkaa olla täynnä koronapotilaiden vuoksi.

1,9 miljoonan asukkaan maassa on todettu yli 39 000 koronatartuntaa. Maassa on kuollut virukseen yli 600 ihmistä.

Kiina kertoi ensimmäisiä tehokkuuslukuja rokotteistaan

Kello 20.55: Kiinalaisen Sinopharm-yhtiön kehittämä koronarokote on osoittautunut yli 79-prosenttisen tehokkaaksi, kertoi yhtiö keskiviikkona. Rokotteen teho ei näin ollen yllä samaa kuin länsimaisten Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan kehittäminen rokotteiden, joiden tehoksi on luvattu 94 ja 95 prosenttia.

Kiinassa on kehitetty jo viisi koronarokotetta, jotka ovat edenneet viimeiseen, kolmanteen testivaiheeseen. Yhtään rokotetta ei kuitenkaan ole vielä hyväksytty virallisesti käyttöön.

Länsimaissa on suhtauduttu epäilevästi kiinalaisrokotteisiin, koska niiden testituloksia ei ole päästy riippumattomasti tutkimaan.

EU:ssa voidaan joutua vielä odottamaan AstraZenecan rokotetta

Kello 20.45: Lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä koronarokote on hyväksytty käyttöön Britanniassa, kertoivat viranomaiset keskiviikkona. AstraZenecan mukaan rokote tehoaa myös Britanniassa todettuun uuteen virusmuunnokseen.

AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot sanoi sunnuntaina, että rokote tarjoaa sataprosenttisen suojan koronaviruksen aiheuttamalle vakavalle taudille.

Terveysministeri Matt Hancockin mukaan Britannia aloittaa ensimmäisenä maana rokotteen käytön maanantaina.

Rokotteen käyttölupaa EU:ssa voidaan vielä joutua odottamaan. Euroopan lääkeviraston EMA:n apulaisjohtaja Noel Wathion kertoi eilen belgialaiselle sanomalehdelle Het Nieuwsbladille, että EMA ei ole vielä edes vastaanottanut AstraZenecan hakemusta rokotteelle. Siksi hänestä on epätodennäköistä, että rokote saataisiin EU:ssa käyttöön tammikuun aikana.

Biden lupaa laittaa 100 miljoonaa koronarokoteannosta liikkeelle virkakautensa alussa

Kello 20.40: Yhdysvalloissa maan tuleva presidentti Joe Biden kritisoi edeltäjänsä Donald Trumpin hallintoa koronavirusrokotusten aikataulusta lipsumisesta.

Bidenin mukaan Trumpin hallinto oli ennakoinut, että joulukuun loppuun mennessä rokotteen saisi jopa 20 miljoonaa amerikkalaista. Tähän mennessä rokotteen ensimmäisen annoksen on kuitenkin saanut vasta reilut kaksi miljoonaa ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP.

Biden puhui rokotustilanteesta tiistaina paikallista aikaa saatuaan ensin tilannekatsauksen asiantuntijaryhmältä.

Biden vannoo virkavalansa 20. tammikuuta. Virkakautensa ensimmäisen sadan päivän aikana Biden aikoo saada liikkeelle 100 miljoonaa annosta rokotteita. Määrä riittää 50 miljoonan ihmisen rokottamiseen. Yhdysvaltojen väkiluku on noin 330 miljoonaa.

Näin koronarokotukset etenevät ja näin niistä tiedotetaan

Kello 20.30: Rokotukset koronavirusta vastaan alkoivat Suomessa viime sunnuntaina. Ensimmäisenä rokote annetaan koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstölle ja asukkaille. Sen jälkeen vuorossa ovat ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia.

Näitä ovat muun muassa vaikea-asteinen sydänsairaus, huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus, krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta sekä vastustuskykyä heikentävät sairaudet, kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva syöpätauti.

Joukkorokotukset alkavat aikaisintaan helmi–maaliskuussa. Rokotusaika tullaan todennäköisesti varaamaan sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä. Rokotuksista ei ole tulossa henkilökohtaisia kutsuja.

Lue lisää: Koronarokotukseen ei tule henkilökohtaista kutsua – Näin rokotukset etenevät ja näin niistä tiedotetaan

Rauhaniemen sairaalassa aloitettiin henkilökunnan koronarokotukset

Kello 20.22: Rauhaniemen sairaalassa Tampereella on aloitettu henkilökunnan rokottaminen. Tampereen ikäihmisten palvelujen palvelujohtaja Mari Patronen kertoo, että Rauhaniemessä odotetaan nyt, että rokotukset alkavat purra ja tilanne jossain vaiheessa rauhoittuu.

Rauhaniemen sairaalassa oli todettu keskiviikkoon 30. joulukuuta mennessä yhteensä 93 koronavirustapausta. Epidemia alkoi Rauhaniemen sairaalassa joulukuun alussa.

Lue lisää: Rauhaniemen sairaalassa aloitettiin henkilökunnan koronarokotukset – Sairaalaan saapuu uusia potilaita ensi kertaa epidemian alkamisen jälkeen

Mahdollisia altistumisia Pizzeria Napolissa

Kello 20.15: Tampereen yliopistollinen sairaala Taysin mukaan Tampereella pizzeria Napolissa 27. joulukuuta kello 15–16 vierailleet ovat saattaneet altistua koronavirukselle.

Tays kehottaa paikalla olleita hakeutumaan ripeästi testiin, mikäli heillä ilmaantuu hengitystieoireita.

Pirkanmaalla 13 tartuntaa, Suomessa 438

Kello 20.09: Pirkanmaalla vahvistettiin tiistaina 13 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tays. Fimlab tutki Pirkanmaalta 1 161 näytettä. Maakunnassa on todettu nyt yhteensä 1847 tartuntaa.

Koko Suomessa on raportoitu 438 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Eilen tiistaina vastaava luku oli 283.

Lue lisää: Pirkanmaalla 13 uutta koronatartuntaa – tamperelaisessa pitseriassa saattanut altistua koronalle

Lue lisää: THL: Suomessa 438 uutta koronatartuntaa ja kuusi koronakuolemaa – Pirkanmaalla yksi uusi koronakuolema, katso kuntien uudet tartunnat

Koronavilkku alkaa loppiaisen jälkeen toimia muiden EU- ja Eta-maiden sovellusten kanssa

Kello 15.26: Koronavilkku-sovelluksesta tulee yhteensopiva muissa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä kehitettyjen sovellusten kanssa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Yhteentoimivuus alkaa uuden sovellusversion myötä, joka julkaistaan loppiaisen jälkeen.

Jatkossa koronavirustartunnan saanut Koronavilkun käyttäjä voi lähettää tiedon mahdollisesta altistumisesta myös toisessa maassa kehitetyn sovelluksen käyttäjälle. Samoin Koronavilkun käyttäjä voi saada tiedon mahdollisesta altistumisestaan toisen maan sovelluksen käyttäjältä.

Ruotsin koronakuolemien määrä nousi reilusti yli 200:lla

Kello 15.24: Ruotsissa on rekisteröity eilisen jälkeen 243 uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta. Koko epidemian aikana kuolleiden määrä nousee näin ollen jo 8 727:ään.

Uudet kuolemantaukset ovat tapahtuneet useiden aiempien päivien kuluessa, eivät yhdessä vuorokaudessa.

STM: Kaikki koronarokoteannokset tulisi käyttää, asiaa selvitetään

Kello 14.06: Ylimääräisten koronarokoteannosten pois heittäminen ei ole tarkoituksenmukaista ja kaikki annokset tulisi käyttää, mikäli niin voidaan turvallisesti tehdä, sanoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM) Twitterissä.

STM:n mukaan asiaa selvitetään parhaillaan.

Aiemmin tänään kerrottiin, että Suomessa on saatettu heittää koronavirusrokotteen ylijäämäannoksia hukkaan.

Pfizerin ja Biontechin rokote tulee pulloissa, joissa on myyntiluvan mukaan viisi annosta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan pullossa on kuitenkin poikkeuksellisen paljon ylimääräistä rokoteainetta mukana.

Lue lisää: Käyttökelpoista koronarokotetta on ilmeisesti päätynyt Suomessakin roskikseen – THL muutti nyt ohjeistusta: Rokotepullot voi käyttää kokonaan

Tampereen yliopisto jatkaa koronasulkua maaliskuuhun

Kello 11.24: Tampereen yliopisto jatkaa tiukkoja koronatoimia ainakin 7. maaliskuuta saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että muun muassa korkeakoulujen kirjastot ja urheilutilat pysyvät suljettuina.

Yliopistolla opiskellaan koko kevätlukukauden pääosin etänä. Korkeakoulujen tiloissa on voimassa maskisuositus.

IL: Myös Suomessa on saatettu heittää hukkaan koronarokoteannoksia – IS:n mukaan jopa satoja annoksia on mennyt hukkaan

Kello 10.15: Suomessakin on saatettu heittää koronavirusrokotteita hukkaan, kertoo Iltalehti. Asian vahvistaa lehdelle Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Mia Kontio.

Ilta-Sanomien mukaan Suomessa on heitetty jopa satoja koronarokoteannoksia hukkaan. IS:n tiedot perustuvat terveydenhuollon lähteisiin.

Pfizerin ja Biontechin rokote tulee pulloissa, joissa on virallisesti viisi annosta. Yhtiöt laittavat kuitenkin mukaan myös niin sanottuja vara-annoksia. Todellisuudessa pulloissa voi olla kuudesta seitsemään annosta rokotetta.

Kontio kertoo, että valmistajan ohjeistuksen ja myyntiluvan mukaan rokotepullosta pitäisi valmistaa viisi annosta. Myös muissa pulloista valmistettavissa rokotteissa käytäntö on sama.

– On normaali käytäntö, että mitä useamman kerran pullosta otetaan annoksia, sitä suurempi varan pitäisi olla. Näitä ei voi kutsua vara-annoksiksi. Rokotteen annostelupulloon on laskettu ylimääräinen tilavuus, jotta sieltä varmasti saadaan kaikki määrätyt annokset ulos, Kontio sanoo IS:lle.

Kontion mukaan THL jatkaa nykyisen viiden annoksen ohjeistuksella ainakin niin kauan, kunnes saa valmistajalta uuden ohjeistuksen.

Aiemmin kerrottiin, että Norjassa on saatettu heittää turhaan roskiin satoja Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta. Lehden laskujen mukaan Norjassa on saatettu heittää roskiin jopa 400–800 rokoteannosta.

Päivitys 30.12.2020 kello 10.30: Lisätty uutta tietoa.

Saksassa ensi kertaa yli tuhat koronavainajaa vuorokauden aikana

Kello 9.26: Saksassa on ensimmäistä kertaa koronapandemian aikana rekisteröity yli tuhat koronaviruksen seurauksena kuollutta yhden vuorokauden aikana, kertoivat viranomaiset keskiviikkona.

Koronatilannetta seuraavan Robert Koch -instituutin mukaan koronavainajia oli 1 129. Koronatartuntoja rekisteröitiin samaisen vuorokauden aikana liki 22 500.

Koronakuolemien ja -tartuntojen määrä laski tätä ennen useana päivänä, mutta viranomaisten mukaan tämä johtui joulunpyhien aiheuttamasta viiveestä, minkä vuoksi paikallisviranomaiset eivät olleet lähettäneet tietojaan rekisteriin.

Britannia hyväksyi Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteen

Kello 9.13: Britannia on hyväksynyt keskiviikkona ensimmäisenä maana maailmassa Astra Zeneca -yhtiön ja Oxfordin yliopiston kehittämän rokotteen koronavirusta vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Hyväksyminen merkitsee, että rokotetta voi alkaa käyttää Britanniassa. Britannia on tilannut rokotetta sata miljoonaa annosta, mikä riittäisi 50 miljoonan ihmisen rokottamiseen, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Kongressiedustaja kuoli koronaan

Kello 7.32: Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen Luke Letlow on kuollut sairastuttuaan koronaan. Hänet valittiin kongressiin Louisianan osavaltiosta.

41-vuotias republikaanipoliitikko kertoi 19. joulukuuta saaneensa koronavirustartunnan.

Hänen oli määrä aloittaa tehtävässään tammikuussa.

Koronaviruksen brittimuunnosta löytyi myös Yhdysvalloista

Kello 6.57: Britanniassa syksyllä havaittu, aiempaa nopeammin leviävältä vaikuttava koronaviruksen muunnos on levinnyt myös Yhdysvaltoihin.

Coloradon osavaltiossa rekisteröitiin Yhdysvaltojen ensimmäinen tiedossa oleva muuntuneen viruksen tartunta. Kyse on Britanniassa laajalle levinneestä muunnoksesta.

Osavaltion kuvernöörin Jared Polisin mukaan tartunta on yli 20-vuotiaalla, lähellä Denveriä asuvalla miehellä, joka ei ole viime aikoina matkustellut. Hänet on eristetty.

Muunnosta on aiemmin havaittu lukuisissa muissa maissa.

EU ostaa 100 miljoonaa lisäannosta koronarokotetta

Kello 6.40: EU ostaa 100 miljoonaa lisäannosta Biontechin ja Pfizerin koronarokotetta, kertoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä.

Tämä tarkoittaa, että EU:n kokonaismäärä rokotteista nousee 300 miljoonaan annokseen.

Von der Leyen sanoo, että rokote on todettu tehokkaaksi ja turvalliseksi.

Koronarokotukset alkoivat ympäri EU:ta sunnuntaina, myös Suomessa.

Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella kirjattu jo yli 500 000 koronaan liittyvää kuolemaa

Kello 6.26: Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella on kirjattu tähän mennessä jo yli 500 000 koronaan liittyvää kuolemaa, selviää uutistoimisto AFP:n virallisiin lukuihin perustuvista laskelmista.

Alueella on yhteensä 29 maata, joista eniten kuolemantapauksia on Brasiliassa ja Meksikossa.

Brasiliassa on määrällisesti toiseksi eniten koronakuolemia maailmassa. Maassa on kirjattu Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan yli 192 000 koronakuolemaa.

VG: Norjassa on saatettu heittää pois satoja koronarokoteannoksia

Kello 6.16: Norjassa on saatettu heittää turhaan roskiin satoja annoksia Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta, kertoo norjalaislehti VG.

Rokote tulee pulloissa, joissa on jokaisessa periaatteessa viisi annosta. Yhtiöt laittavat kuitenkin mukaan myös vara-annoksia. Todellisuudessa pulloissa voi lehden mukaan olla kuudesta seitsemään annosta rokotetta.

VG:n mukaan esimerkiksi Tanska käyttää rokotuksissaan kaikki pulloista löytyvät annokset, kun taas Norjassa heitetään pullo roskiin viidennen annoksen ottamisen jälkeen.

Lehden laskujen mukaan Norjassa on saatettu heittää roskiin jopa 400–800 rokoteannosta.

Asiasta kertoi Suomessa aiemmin Iltalehti.

Tiistai 29.12.2020

Koronapotilaat täyttäneet sairaaloita Britanniassa

Kello 19.43: Britannian sairaaloissa on nyt enemmän koronapotilaita kuin kevään ensimmäisen korona-aallon aikana enimmillään, kertoivat viranomaiset tiistaina.

Maan kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän (NHS) tilastojen mukaan sairaaloissa oli yli 20 000 potilasta, kun heitä keväällä oli enimmillään alle 19 000.

– Olemme palanneet jälleen takaisin myrskyn silmään samalla, kun koronaviruksen toinen aalto koettelee Eurooppaa ja myös tätä maata, summasi NHS:n johtaja Simon Stevens.

Korona-altistumisia Takamaan koulussa Ylöjärvellä

Kello 19.17: Ylöjärven Takamaan koulun 5. luokan oppilaita ja opetushenkilöstöä on altistunut koronavirukselle maanantaina ja tiistaina 21.–22. joulukuuta. Terveydenhuolto on ottanut yhteyttä kaikkiin altistuneisiin maanantaina 28. joulukuuta. Karanteeniin on asetettu noin 25 oppilasta ja kaksi opettajaa.

Ruotsissa pelätään, että sairaaloiden henkilökunta ei pian riitä hoitamaan koronapotilaita

Kello 18.06: Ruotsissa on rekisteröity viime viikon keskiviikon jälkeen yhteensä 205 uutta koronavirustartuntaan liitettyä kuolemantapausta. Koko epidemian aikana kuolleiden määrä nousee maassa näin ollen 8 484:ään.

Uusia koronatartuntoja on rekisteröity Ruotsissa 23. joulukuuta jälkeen yhteensä vajaat 32 500.

Sosiaalihallituksen vt. kriisivalmiuspäällikön Taha Alexanderssonin mukaan Ruotsin sairaaloissa ollaan koronatilanteen kanssa todella kovilla. Hänen mukaansa hengityskoneita ja muuta kalustoa on kyllä riittävästi, mutta ongelmana on henkilökunnan riittävyys.

Oikaisu

Kello 17.01: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi tiistaina, että Pirkanmaan sairaanhoitopirin alueella on tehohoidossa 13 koronaviruspotilasta. Tässä oli virhe. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella on tehohoidossa yksi henkilö.

THL: Suomessa neljä uutta koronakuolemaa

Kello 12.50:Suomessa on raportoitu neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Pirkanmaalla ei raportoitu uusia kuolemia.

Sairaanhoitopiirien sairaaloissa on 69 potilasta. Kaupungin- ja terveyskeskussairaaloissa puolestaan on 110 potilasta.

Suomessa on tehohoidossa on 42 potilasta.

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella tehohoidossa on kolmetoista potilasta. Erikoissairaanhoidon vuodeosastolla on kolme henkilöä ja perusterveydenhuollon vuodeosastolla 30.

THL: Suomessa 283 uutta koronatartuntaa

Kello 12.09: Suomessa on raportoitu 283 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 35 420 koronavirustartuntaa.

Pirkanmaan kunnissa uusia tartuntoja on THL:n mukaan ainakin seuraavissa kunnissa: Tampereella kuusi uutta tartuntaa, Nokialla neljä, Virroilla neljä, Ylöjärvellä kolme, Sastamalassa yksi, Punkalaitumella ja Kangasalla yksi sekä Pälkäneellä, Vesilahdessa ja Pirkkalassa yksi.

THL ei kerro tietoja kunnista, joissa tartuntojen määrä epidemian alusta alkaen on yhteensä alle viisi.

Pirkanmaalla 15 uutta koronatartuntaa

Kello 9.22: Pirkanmaalla on todettu 15 uutta koronatartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoo.

Fimlab tutki eilen 902 koronavirusnäytettä. Sunnuntaina luku oli 652.

Lue lisää: Pirkanmaalla 15 uutta koronatartuntaa – Koronatestejä tehtiin jouluna normaalia vähemmän

Espanja aikoo rekisteröidä koronavirusrokotteesta kieltäytyvät

Kello 8.45: Espanja aikoo perustaa rekisterin ihmisistä, jotka kieltäytyvät ottamasta rokotetta koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan. Rekisteri on määrä jakaa muiden Euroopan unioniin kuuluvien maiden kanssa, mutta siitä ei kuitenkaan aiota tehdä julkista, kertoi Espanjan terveysministeri Salvador Illa maanantaina.

Ministeri puhui La Sexta -televisiokanavalla. Hän muistutti, että rokotuksen ottaminen ei ole pakollista.

Joulukuussa tehdyn kyselyn mukaan noin 28 prosenttia espanjalaisista ei ole halukkaita ottamaan rokotteita. Marraskuussa tehdyssä kyselyssä näin vastasi 47 prosenttia.

Media: Britannian uutta koronavirusversiota esiintyi Saksassa jo marraskuussa

Kello 6.30: Saksalaismedian mukaan Britanniasta julkisuuteen noussutta, aiempaa tarttuvammaksi uskottua koronaviruksen muunnosta esiintyi Saksassa jo marraskuussa. Asiasta kertovat muun muassa Der Spiegel ja Bild.

Jälkikäteen uudeksi virusmuunnokseksi todettu tautitapaus havaittiin marraskuussa Ala-Saksin osavaltiossa maan pohjoisosassa. Virusta kantanut iäkäs miespotilas oli sittemmin kuollut.

Virusmuunnos havaittiin Hannoverin lääketieteellisessä korkeakoulussa ja löydöksen on vahvistanut Berliinin Charite-sairaala, kertoo Bild-lehti.

Asiasta kertoneiden terveysviranomaisten mukaan marraskuussa todettu tartunta vaikuttaa olleen lähtöisin Britanniasta. Potilaan tytär oli ollut Englannissa marraskuun puolivälin tienoilla ja todennäköisesti saanut tartunnan siellä. Kuolleen tytär ja vaimo ovat jo sairastaneet koronaviruksen aiheuttaman taudin ja toipuneet.

Viranomaisten mukaan kyseinen tartuntaketju ei ole johtanut muihin tartuntoihin Saksassa.

Maanantai 28.12.2020

Britanniassa todettiin jälleen päiväkohtainen tartuntaennätys

Kello 21.28: Britanniassa on raportoitu maanantaina yli 41 000 koronavirustartuntaa, mikä on tähän mennessä suurin päiväkohtainen tartuntaluku maassa, uutisoivat BBC ja Guardian.

Britanniassa pelätään koronavirukseen liittyvien kuolemien määrän nousevan tammikuussa korkealle. Sairaaloille on annettu määräys vapauttaa kaikki mahdolliset vuodepaikat koronapotilaille.

Edellinen tartuntaennätys kirjattiin jouluaatonaattona, jolloin raportoitiin yli 39 000 tartuntaa.

Varsinais-Suomessa todettu koronaviruksen muunnos

Kello 20.55: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo, että sen alueella on todettu uuden koronaviruksen muunnoksen aiheuttama infektio yhdellä henkilöllä.

– Taudinjäljityksessä on onnistuttu hyvin, ja koronavirustaudin muunnokseen sairastunut henkilö on ollut karanteenissa. Tartunnalle mahdollisesti altistuneet henkilöt on myös asetettu karanteeniin ja ohjattu näytteenottoon. Sairastunut henkilö on hyväkuntoinen, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala tiedotteessa.

Rintalan mukaan ulkomailta Suomeen tulevien kymmenen vuorokauden omaehtoinen karanteeni on nyt erityisen tärkeä, jotta epidemian leviämiseltä vältytään.

– On edelleen tärkeää, että vältetään läheisiä kontakteja, koska uuden muunnoksen on raportoitu tarttuvan aiempaa helpommin, Rintala korostaa.

Aiemmin maanantaina STM, THL ja Hus kertoivat, että kolmella Suomeen palanneella matkustajalla on todettu muuntuneen koronaviruksen aiheuttama tartunta.

Yksi muuntuneen koronaviruksen aiheuttama tartunta oli todettu Kouvolan Sanomien mukaan Kymenlaaksossa.

Ruotsin koronarajoitukset kaupoissa ja kuntosaleilla voivat tiukentua parin viikon sisällä

Kello 19.43: Ruotsin hallitus esittää väliaikaista pandemialakia, joka antaisi sille valtuudet tiukentaa koronarajoituksia muun muassa kaupoissa, ostoskeskuksissa ja kuntosaleilla.

Lain myötä esimerkiksi kauppojen tai ravintoloiden sulkeminen olisi hallituksen päätöksellä mahdollista. Nykytilanteessa voidaan rajoittaa vain alkoholitarjoilun kellonaikoja ja asiakkaiden lukumäärää.

Myös ihmisten kokoontumista tietyille julkisille paikoille kuten toreille tai puistoihin olisi lain myötä mahdollista rajoittaa, jos niitä koskee selvä tungoksen riski.

Lakiesitys on nyt lakineuvoston arvioitavana, ja se on määrä vahvistaa eduskunnassa ensi viikon lopulla. Hallitus haluaisi lain tulevan voimaan 10. tammikuuta, ja sen on suunniteltu olevan voimassa syyskuuhun asti.

Venäjällä raportoitujen koronakuolemien määrä pomppasi yli kolminkertaiseksi

Kello 19.42: Venäjä kertoi maanantaina, että yli 186 000 ihmistä on kuollut maassa koronavirukseen, mikä on yli kolminkertainen luku aiemmin raportoituun verrattuna.

Maan tilastoviranomaisen Rosstatin mukaan tammikuusta marraskuuhun raportoitiin kaikkiaan noin 230 000 kuolemaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Varapääministeri Tatjana Golikovan mukaan kuolleisuuden kasvusta yli 81 prosenttia johtuu koronaviruksesta.

Reutersin laskelmien mukaan Venäjällä on huhtikuusta marraskuuhun asti raportoitu 20 prosenttia enemmän kuolemia kuin vastaavalla ajanjaksolla edellisvuonna.

Koronaviruksen uutta muunnosta ei tiettävästi ole havaittu Pirkanmaalla

Kello 19.21: Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoo, että ainakaan hänen tiedossaan ei ole, että koronaviruksen uuden muunnoksen aiheuttamia tartuntoja olisi todettu Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä tai Taysin erityisvastuualueella.

Aikaisemmin päivällä kerrottiin, että kolmella Suomeen palanneella matkustajalla on todettu muuntuneen koronaviruksen aiheuttama tartunta.

Virroilla ja Ruovedellä todettu joulun aikana yhteensä 13 tartuntaa

Kello 15.24: Virrat–Ruovesi -yhteistoiminta-alueella on todettu joulun aikana 13 uutta koronavirustartuntaa. Virrat ja Ruovesi kertovat tiedotteessaan, että todetut tartunnat liittyvät aikaisempaan tartuntaketjuun.

Joulunajan tartunnoista on todettu Virroilla 12 ja Ruovedellä 1. Altistuneita on karanteenissa yhteensä noin 50.

Virtain kaupunginjohtaja Juha Viitasaari kertoo, että tartuntaketju on tunnistettu ja tilanne on hallinnassa.

Viimeisen kahden viikon ajalta tunnistetut tartunnat 100 000 asukasta kohden on ollut Virroilla 183,37 ja Ruovedellä 40,76. Virtain lukema on vertailuajalta Pirkanmaan heikoin.

Suomessa todettu kolmella muuntunutta koronavirusta

Kello 14.42: Kolmella Suomeen palanneella matkustajalla on todettu muuntuneen koronaviruksen aiheuttama tartunta. Tartunnat on todettu HUSLABin ja Helsingin yliopiston virologian laboratorioissa.

STM:n, THL:n ja Husin mukaan kahdella henkilöllä todettiin Britanniassa viime aikoina levinnyt uusi viruslinja ja yhdellä Etelä-Afrikasta löytynyt uusi viruslinja. Tartunnan saaneet ovat hyväkuntoisia ja heidät on hoidettu eristyksessä. Tartunnalle mahdollisesti altistuneet henkilöt on ohjattu näytteenottoon ja asetettu karanteeniin. Tiedotteen mukaan tartunnan saaneet henkilöt ovat Etelä-Suomessa useamman erityisvastuualueen alueella.

Muuntuneen ja mahdollisesti aiempaa nopeammin leviävän koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia on todettu Iso-Britannian ja Etelä-Afrikan lisäksi useissa eri Euroopan maissa.

Liikenne ja viestintävirasto Traficom keskeytti 20.12.2020 THL:n suosituksen perusteella Isosta-Britanniasta Suomeen tulevan matkustajalentoliikenteen kahdeksi viikoksi. Kaikkia Isosta-Britanniasta 7.12.2020 tai sen jälkeen Suomeen tulleita on kehotettu hakeutumaan koronavirustesteihin, vaikka heillä ei olisi koronavirustautiin viittaavia oireita. Ohjetta on nyt laajennettu koskemaan myös Etelä-Afrikasta 7.12. tai sen jälkeen saapuneita. Nyt todetut tautitapaukset on havaittu henkilöillä, jotka ovat saapuneet Suomeen 18.–19.12.2020.

Rauhaniemen sairaalassa yksi uusi koronavirustartunta

Kello 13.40: Tampereen Rauhaniemen sairaalassa on todettu yksi uusi koronavirustartunta 25. joulukuuta jälkeen. Uusia koronakuolemia ei ole.

Sairaalassa on todettu joulukuussa yhteensä 86 tartuntaa ja kahdeksan koronakuolemaa. Tartunnoista 53 on todettu sairaalan potilailla ja 33 henkilökunnalla.

Taysin erityisvastuualueella viisi uutta koronakuolemaa

Kello 12.56: Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella on kuollut 28. joulukuuta mennessä 37 ihmistä koronaan. Luku on kasvanut viidellä viime viikon keskiviikosta.

Alueella on sairaalahoidossa 50 koronapotilasta, joista kaksi on teho-osastolla.

Luvut perustuvat sairaanhoitopiirien ilmoittamiin tietoihin.

THL: 22 uutta koronakuolemaa

Kello 12.44: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa raportoitu 22 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Sairaalahoidossa on 237 ihmistä, joista 29 on tehohoidossa.

Luvut kuvaavat muutosta verrattuna keskiviikon 23.12 tilanteeseen.

Yhteensä koronaviruskuolemia on Suomessa raportoitu tähän mennessä 546.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yhteensä 237 ihmistä. Tämä on 24 vähemmän kuin viime keskiviikkona.

Sairaalahoidossa olevista ihmisistä 29 on tehohoidossa, mikä on kolme enemmän kuin viime keskiviikkona.

Taudin ilmaantuvuus on noussut neljällä sairaanhoitopiirin alueella ja pysynyt samana tai laskenut 17 alueella. Ilmaantuvuus kertoo tautitapaukset kahden viikon ajalta sataatuhatta asukasta kohden.

THL: Suomessa on todettu 160 uutta koronavirustartuntaa

Kello 12.01: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että Suomessa on todettu 160 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 35 137 koronavirustartuntaa.

THL:n listauksessa Pirkanmaan kunnista Tampereella tartuntojen lukumäärä nousi neljällä. THL ei kerro tietoja kunnista, joissa tartuntojen määrä epidemian alusta alkaen on yhteensä alle viisi.

Suomessa varmistui ensimmäinen uuden koronavirusmuunnoksen kantaja

Kello 11.42: Kymenlaaksossa on varmistunut ensimmäinen Britanniasta löydetyn koronaviruksen muunnoksen kantaja, kertoo Kouvolan Sanomat. Taudin kantaja tuli Länsi-Euroopasta ja tapaus varmistettiin joulun pyhinä.

Lue lisää: Kolmella Suomeen palanneella matkustajalla todettu muuntunut koronavirustartunta

Pirkanmaalla 11 uutta koronavirustartuntaa

Kello 8.47: Pirkanmaalla on raportoitu 11 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tays. Fimlab tutki sunnuntaina 652 näytettä.

Yhteensä tartuntoja on todettu Pirkanmaalla 1819.

Koronarokotukset aloitetaan Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa

Kello 7.47: Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä aloitetaan tänään koronarokotukset.

Tampereella rokotukset annetaan ensin teho-osaston henkilökunnalle. Aamulehti näyttää tilaisuuden suorana tilaajilleen aamulla kello yhdeksän.

Lue lisää: Pirkanmaalla annettiin ensimmäiset koronarokotukset: ”Tämä on ainoa keino epidemian pysäyttämiseksi” – Katso video historiallisesta hetkestä

Ensimmäinen erä Pfizerin ja Biontechin kehittämiä Comirnaty-koronarokotteita saapui Suomeen lauantaina. Niitä toimitettiin yhteensä 9 750 annosta, mikä riittää 4 875 ihmisen rokottamiseen. Ensimmäisen rokotteen jälkeen pitää ottaa vielä niin sanottu vahvistusrokote.

Rokotteet jaetaan Suomen viidelle sairaanhoidon erityisvastuualueelle ja niiden yliopistosairaaloille.

Kiinalaistoimittajalle neljän vuoden vankeus koronaraporteista

Kello 7.05: Kiinassa kansalaisjournalisti Zhang Zhanille on langetettu neljän vuoden vankeustuomio tämän koronavirusta koskevien raporttien vuoksi, kertoo hänen asianajajansa.

Zhang raportoi helmikuussa Wuhanin koronavirustilanteesta. Hänen juttujaan jaettiin laajasti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Zhang on ollut pidätettynä toukokuusta lähtien syytettynä ”riidankylvämisestä ja ongelmien lietsomisesta”.

Asianajajien mukaan toimittaja ryhtyi kesällä nälkälakkoon, mikä on heikentänyt hänen terveyttään.

Kiina on aiemminkin pyrkinyt hiljentämään muun muassa viruksesta varhain varoittaneita lääkäreitä. Koronaviruspandemia alkoi Kiinan Wuhanissa noin vuosi sitten.

Trump suostui vitkuttelun jälkeen viimein hyväksymään koronatukipaketin

Kello 6.49: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump taipui viimein hyväksymään kongressin koronaelvytyspaketin maanantaiaamuna Suomen aikaa. Yhdysvalloissa kongressin puolueet pääsivät viime viikolla kuukausien väännön jälkeen sopuun 900 miljardin tukipaketista kotitalouksille ja yrityksille.

Paketin hyväksynnän tielle nousi kuitenkin Trump, joka ilmoitti, ettei hyväksy pakettia nykymuodossaan.

Trump oli vaatinut kansalaisten tukisumman kasvattamista 2 000 dollariin sovitusta 600:sta. Hämmentävän tilanteesta teki, että demokraatit olisivat tähän suostuneet, mutta Trumpin oma puolue republikaanit vastusti asiaa.

Kansalaisille paketissa oli pelissä paljon. Siinä muun muassa sovittiin miljoonien yhdysvaltalaisten työttömyystukien maksujen jatkamisesta. Aiemmin sovittujen tukien maksaminen päättyi viikonloppuna.

Helsinki aloittaa ikäihmisten rokotukset helmikuussa

Kello 6.28: Helsingin kaupunki aloittaa kaupunkilaisten rokotukset helmikuussa heti koronatyötä tekevien ja hoivapalvelujen henkilöstön ja asukkaiden jälkeen. Ensimmäisenä ovat vuorossa ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Maanantaina rokotuksen saa Helsingissä reilu 200 terveydenhuollon ammattilaista.

Sunnuntai 27.12.2020

200 brittituristia pakeni karanteenista Sveitsissä

Noin 200 brittituristia pakeni Sveitsin Verbierissä karanteenista, kertoivat paikallisviranomaiset sunnuntaina.

Noin 420 brittituristia asetettiin karanteeniin joulun alla samalla, kun Sveitsi monen muun maan tavoin kielsi Britanniasta saapuvat lennot. Päätöksen taustalla on Britanniassa ilmi tullut ja entistä helpommin leviäväksi uskottu koronaviruksen muunnos.

Osa briteistä lähti karanteenista heti, kun taas osa karkasi pimeän turvin. Viranomaiset kertoivat paikalliselle ATZ-uutistoimistolle joukkopaon paljastuneen, kun hotellihenkilökunta huomasi koskematta jääneet aamupalatarjoilut.

Karanteenissa oli sunnuntaina enää alle kymmenen brittituristia, sillä loppujen karanteeniaika oli päättynyt.

Sveitsissä on todettu kaksi tartuntatapausta koronaviruksen uudesta muunnoksesta.

Etelä-Afrikassa todettu jo yli miljoona koronavirustartuntaa

Kello 22.40: Etelä-Afrikassa on tilastoitu tähän mennessä yli miljoona koronavirustartuntaa, käy ilmi maan terveysministeriön sunnuntaina julkaisemista tiedoista. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Etelä-Afrikka on Afrikan pahiten koronaviruksesta kärsinyt maa ja maanosan ensimmäinen maa, joka on ohittanut miljoonan tartunnan rajapyykin.

Sunnuntaina julkaistujen tietojen mukaan maassa on todettu kaikkiaan yli 1 004 000 tartuntaa ja lähes 27 000 virukseen liittyvää kuolemantapausta.

Toiseksi pahiten viruksesta kärsinyt Afrikan maa on Marokko, kolmantena tulee Egypti. Afrikka on kuitenkin säästynyt koronavirukselta paremmin kuin monet muut alueet. AFP:n laskelmien mukaan koko Afrikassa on todettu 2,6 miljoonaa tartuntaa, kun taas Euroopassa niitä on yli 25 miljoonaa ja pelkästään Yhdysvalloissa 19,5 miljoonaa.

Norjassa havaittu koronaviruksen uutta muunnosta

Kello 22.37: Norjassa on havaittu Britanniassa leviävää koronaviruksen uutta muunnosta, kertovat maan terveysviranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan.

Norjan kansanterveyslaitoksen mukaan muunnosta on havaittu kahdella Britanniasta saapuneella matkustajalla. He tulivat Norjaan aiemmin joulukuussa.

Monien muiden maiden tavoin Norja määräsi joulukuussa Britanniaa koskevia matkustusrajoituksia. Alun perin Britanniassa havaittua koronaviruksen muunnosta pidetään entistä tarttuvampana.

Norjan lisäksi uutta virusvarianttia on havaittu Pohjoismaista Tanskassa ja Ruotsissa.

Koronarokotteen kylmäketjuissa ongelmia Saksassa

Kello 22.35: Koronavirusrokotukset ovat viivästyneet eri puolilla Saksaa, koska terveydenhuollon henkilökunta oli löytänyt poikkeavuuksia rokotteiden kylmäketjuissa. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Rokotteiden kylmälaatikoissa olevien mittareiden perusteella selvisi, että osa rokotteista oli saapunut perille aivan liian lämpimässä. Baijerin osavaltiossa sijaitsevassa Lichtenfelsin piirikunnassa terveydenhuollon henkilöstö oli huomannut, että lämpötila kuljetuslaatikossa oli noussut jopa 15 asteeseen.

Pfizerin ja Biontechin kehittämä koronavirusrokote vaatii jopa 70 pakkasasteen kylmäsäilytyksen. Lichtenfelsin edustajan mukaan noin 1 000 rokotetta oli altistunut lämpötilaongelmalle.

Biontechin tiedottaja kommentoi Reutersille, että tapausta selvitetään ja yhtiöstä otetaan yhteyttä alueisiin, joilla ongelmia on ilmennyt. Biontechin mukaan jatkotoimenpiteistä päättävät saksalaiset viranomaiset.

Biontechin mukaan yhtiö vastaa rokotteiden kuljetuksesta 25 saksalaiseen jakelupisteeseen. Rokotteiden toimittaminen varsinaisiin rokotuspisteisiin on puolestaan viranomaisten vastuulla, yhtiöstä kerrotaan.

Fimlabin testeihin pääsee lähes heti

Kello 14.57: Pirkanmaalaiset ovat käyneet joulunpyhien aikana harvakseltaan koronatesteissä. Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila kertoo, että kaikkein rauhallisin päivä oli jouluaatto, jolloin Fimlab otti Pirkanmaalla vain noin 300 näytettä.

– Joulupäivänä ja tapaninpäivänä on otettu noin 400 näytettä per päivä, kun aiemmin on otettu jopa 1 300 näytettä päivässä.

Testiajan saa tällä hetkellä Mustilan mukaan kolmen tunnin päähän, eikä analysoinnissakaan ole jonoa. Testituloksen saa keskimäärin 19 tunnissa.

Toimitusjohtaja: AstraZenecan rokote suojaa täysin vakavalta taudilta

Kello 13.34: AstraZenecan koronarokote on 100-prosenttisen tehokas suojaamaan sairaalahoitoa vaativalta vakavalta taudilta, suitsuttaa yhtiön toimitusjohtaja Pascal Soriot brittilehti Sunday Timesin haastattelussa.

AstraZeneca on kehittänyt rokotetta yhteistyössä Oxfordin yliopiston kanssa. Britannian lääkeviranomaisten uskotaan lehden mukaan näyttävän rokotteelle vihreää valoa ennen torstaita.

Soriot uskoo yhtiön löytäneen kaavan, joka tekee rokotteesta yhtä tehokkaan kuin Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet.

Toimitusjohtajan mukaan AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteen pitäisi olla tehokas myös Britanniassa havaittua aiempaa helpommin leviävää virusmuunnosta vastaan.

Tartuntoja nyt yli 80 miljoonaa koko maailmassa

Kello 12.36: Ympäri maailmaa on varmistettu yhteensä jo yli 80 miljoonaa koronavirustartuntaa. Asia selviää baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannasta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan koronaviruspandemia on kurittanut kaikista pahiten Eurooppaa, jossa ylittyi perjantaina 25 miljoonan tartunnan rajapyykki. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia Euroopan alueella on ollut uutistoimiston mukaan noin 546 000.

Maailmanlaajuisesti koronakuolemia on kirjattu yli 1,75 miljoonaa. Määrällisesti eniten sekä koronakuolemia että -tartuntoja on kirjattu Yhdysvalloissa.

Koko maassa 156 uutta tartuntaa

Kello 11.54: Suomessa on raportoitu 156 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko maassa on todettu epidemian alusta lähtien 34 977 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja varmistui Helsingissä (43), Vantaalla (19) ja Espoossa (18).

Pirkanmaan tilastoihin lisättiin uusia tartuntoja Tampereelle ja Virroille (3) sekä Ylöjärvelle (2).

Pirkanmaalla 13 uutta tartuntaa

Kello 9.45: Pirkanmaalla on varmistunut tapaninpäivänä lauantaina 13 uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoo sunnuntaina.

Fimlab tutki tapaninpäivänä 677 koronavirusnäytettä.

Uusien tartuntojen viikoittainen määrä on Pirkanmaalla puolittunut kahden viikon takaisesta. Tällä viikolla Tays on raportoinut yhteensä 90 tartunnasta. Viime viikolla Tays raportoi yhteensä 130 uudesta tartunnasta. Sitä edellisellä viikolla tartuntoja oli 185, ja Itsenäisyyspäivään päättyneellä viikolla raportoitiin 213 uutta tartuntaa.

Yhdysvalloissa rokotettu 1,9 miljoonaa ihmistä

Kello 8.39: Yhdysvalloissa yli 1,9 miljoonaa ihmistä on saanut ensimmäisen annoksen koronavirusrokotetta, selviää maan tautikeskus CDC:n sivuilta.

Ympäri maata rokotetta on toimitettu yhteensä yli 9,5 miljoonaa annosta.

Yhdysvalloissa on jakelussa kaksi hyväksyttyä koronavirusrokotetta. Ensin hyväksynnän sai Pfizerin ja Biontechin kehittämä rokote joulukuun puolivälin tienoilla. Modernan rokote hyväksyttiin reilu viikko sitten.

Suomessa ensimmäiset koronavirusrokotukset annetaan tänään. Ensimmäinen erä Pfizerin ja Biontechin koronarokotteita saapui Suomeen eilen.

Ensimmäiset rokotteet Suomessa annetaan tänään

Kello 8.36: Suomen ensimmäiset koronavirusrokotteet annetaan Helsingin yliopistollisessa sairaalassa tänään. Ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaiden ja koronatartuntaepäilyjen hoitoon sekä näytteenottoon osallistuva henkilökunta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoo.

Ensimmäinen erä Pfizerin ja Biontechin kehittämiä koronarokotteita saapui Suomeen lauantaiaamuna. Rokotteet jaetaan Suomen viidelle sairaanhoidon erityisvastuualueelle ja niiden yliopistosairaaloille. Yliopistosairaaloita on Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit kertoivat jo keskiviikkona, että ne aloittavat rokotukset maanantaina. Ensimmäiset rokotukset annetaan koronapotilaita hoitavalla henkilöstölle Turun, Oulun ja Kuopion yliopistollisissa sairaaloissa.

Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kerrottiin lauantaina, että siellä aloitetaan rokotukset maanantaina teho-osaston työntekijöille.

Lauantai 26.12.2020

Kello 17.52: Ensimmäiset koronarokotteet annetaan Pirkanmaalla näillä näkymin maanantaina.

Lue lisää: Pirkanmaalla koronarokotukset käynnistyvät heti maanantaiaamuna – ensimmäisenä rokotteen saavat teho-osastolla työskentelevät

Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin viestintäjohtaja Elina Kinnunen kertoo Aamulehdelle tapaninpäivänä, että tämän hetken tiedon mukaan rokotukset käynnistyvät Pirtessä maanantaina kello 9.

Pirte vastaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin henkilöstön työterveyspalvelujen järjestämisestä.

Ruotsissa on havaittu uutta virusmuunnosta

Kello 15.50: Ruotsissa on havaittu ensimmäistä kertaa uutta virusmuunnosta edustava koronatartunta, kertoo Ruotsin kansanterveysviranomainen.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan terveysviranomaiset kertovat lehdistötilaisuudessa, että ensimmäinen Britanniassa havaitun virusmuunnoksen mukainen tartunta varmistettiin Ruotsissa Södermanlandin läänissä.

Lehden mukaan paikallinen tartuntatautilääkäri Signa Mäkitalo kertoo, että tartunta havaittiin henkilöllä, joka oli matkannut Britanniasta Ruotsiin juhlimaan joulua perheensä kanssa.

Mäkitalon mukaan muut perheenjäsenet ovat saaneet negatiivisen testituloksen.

Espanjasta löydetty Britannian koronamuunnosta

Kello 13.43: Espanjassa on löydetty ensimmäistä kertaa Britanniassa hiljattain havaittua koronaviruksen tarttuvampaa muunnosta.

Espanjan pääkaupungin Madridin alueella on varmistettu yhteensä neljä tapausta, joissa tartunnan on aiheuttanut uusi koronavirusmuunnos. Asiasta kertoi tänään Madridin paikallishallinto. Paikallishallinnon varaterveysjohtajan Antonio Zapateron mukaan kaikki neljä tartunnan saanutta olivat saapuneet äskettäin Britanniasta.

Britannian ja Espanjan lisäksi uutta virusmuunnosta edustavia tartuntoja on löytynyt ainakin Ranskasta, Italiasta, Hollannista, Tanskasta ja Australiasta.

Useat Euroopan maat saaneet rokotteita

Kello 13.09: Useat Euroopan maat ovat alkaneet ottaa tapaninpäivänä vastaan ensimmäisiä koronarokotetoimituksiaan. Rokotteet ovat saapuneet Suomen lisäksi myös Ruotsiin ja Norjaan.

Kuhunkin kolmeen maahan on saapunut tänään 9 750 annoksen rokotetoimitus yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämää koronarokotetta.

Rokotusten on määrä alkaa EU:n jäsenmaissa jo sunnuntaina. Pfizerin ja Biontechin kehittämä rokote 16 vuotta täyttäneille sai EU:ssa myyntiluvan maanantaina.

Manner-Euroopassa ensimmäisiä rokoteannoksiaan ovat tähän mennessä vastaanottaneet ainakin Ranska ja Espanja.

Suomessa 173 uutta tartuntaa

Kello 11.52: Suomessa on raportoitu 173 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko maassa on todettu epidemian alusta lähtien 34 821 koronavirustartuntaa.

Eniten uusia tartuntoja varmistui Helsingissä (51), Espoossa (27) ja Vantaalla (11).

Pirkanmaan tilastoihin lisättiin Tampereelle 9 tartuntaa sekä Valkeakoskelle ja Akaaseen molempiin yksi.

Ensimmäinen rokote-erä on saapunut Suomeen

Kello 11.30: Ensimmäiset koronarokotteet ovat saapuneet Suomeen. Rokotteiden kuljetukset pääkaupunkiseudulta eri sairaanhoitopiirien käyttöön ovat myös alkaneet. Rokotteiden saapumisesta Suomeen kertoivat muun muassa Yle ja Helsingin Sanomat.

Ensimmäisen erän suuruus on kymmenen tuhatta rokotetta, joka riittää viidentuhannen ihmisen rokottamiseen.

– Rokotteet ovat saapuneet Suomeen jo, ja nyt niitä kuskataan muihin yliopistollisiin sairaaloihin. Se on ensimmäinen symbolinen satsi, mitä tulee, se on vajaat kymmenen tuhatta annosta, THL:n lääketukkukaupan johtaja Toni Relander toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Varsinaiset rokotukset alkavat kaikissa EU-maissa Suomi mukaan lukien huomenna sunnuntaina 27. joulukuuta. Periaatteellista estettä rokotusten aloittamiselle vaikka tänään ei ole.

Pirkanmaalla alhaisin tartuntamäärä aikoihin

Kello 9.29: Pirkanmaalla on varmistunut joulupäivänä viisi uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoo tapaninpäivänä lauantaina.

Edellisen kerran päivittäinen tartuntamäärä on ollut tätä pienempi 38 vuorokautta sitten, marraskuun 17. päivä.

Fimlab tutki joulupäivänä 998 koronanäytettä.

Joulupäivänä Tays raportoi 11 uudesta tartunnasta ja jouluaattona 16 tartunnasta. Viikon korkein lukema on keskiviikolta, jolloin Tays kertoi 22 uudesta tartunnasta.

Ranskasta löydetty Britanniassa havaittua virusmuunnosta

Kello 9.15: Ranskassa on löydetty ensimmäinen koronavirustartunta, joka edustaa Britanniassa hiljattain havaittua viruksen tarttuvampaa muunnosta. Asiasta kertoi Ranskan terveysministeriö myöhään joulupäivänä.

Ministeriön mukaan tartunta todettiin Ranskan kansalaisella, joka asuu Britanniassa. Hän oli saapunut Lontoosta Ranskaan 19. joulukuuta, ja hänet testattiin sairaalassa kaksi päivää myöhemmin. Ministeriön mukaan tartunnan saanut on oireeton ja eristäytyy nyt asunnossa Toursissa maan keskiosissa.

Ministeriöstä kerrotaan, että viranomaiset ovat jäljittäneet tartunnan saaneen kontakteja. Aiemmin uuden muunnoksen tartuntoja on löydetty ainakin Italiasta, Hollannista, Tanskasta ja Australiasta.

Perjantai 25.12.2020

Montenegro luopuu lentoyhtiöstään koronapandemian vuoksi

Kello 22.24: Montenegron hallitus on päättänyt luopua koronapandemian vuoksi pahasti velkaantuneesta valtiollisesta lentoyhtiöstään. Valtionyhtiöistä vastaavan ministerin Mladen Bojanicin mukaan Montenegron hallitus ei voi tehdä yhtiön hyväksi enää mitään, mikä olisi lain puitteissa mahdollista.

Montenegro Airlines on pysynyt tähän asti pystyssä vain valtion tukien ansiosta.

Vuosi sitten Montenegro myönsi lentoyhtiölle 155 miljoonan euron lainan, mutta joutui perumaan sen halpalentoyhtiö Ryanairin valitettua siitä Euroopan komissiolle.

Bojanicin mukaan yhtiön alasajo maksaa noin 50 miljoonaa euroa ja alkaa niin pian kuin mahdollista.

Montenegro Airlinesillä on noin 360 työntekijää. Ministeri kertoo, että Montenegro pyrkii perustamaan uuden lentoyhtiön ensi vuoden aikana.

Montenegro Airlines perustettiin vuonna 1994. Viime vuonna sitä käytti vajaat 600 000 matkustajaa. Yhtiö lensi noin 30 kohteeseen ympäri maailman.

SaiPa ideoi uusia tulonhankkimismuotoja

Kello 20.22: Jääkiekkoliigassa pelaava SaiPa käyttää vaihtoehtoisia keinoja lähentääkseen kannattajiaan ottelutapahtumaan, joka järjestetään ylihuomenna Lappeenrannassa koronarajoitusten takia tyhjille katsomoille.

SaiPa kohtaa kotikentällään Kisapuistossa KalPan. Ottelu on SaiPan ensimmäinen kotipeli kuukauteen.

Katsojat pääsevät seuraamaan pukukoppitapahtumia suorassa verkkolähetyksessä, jossa SaiPan joukkue kokoontuu ennen ottelua yhteispalaveriin. Lisäksi lähetyksessä on luvassa pelaaja- ja valmentajahaastatteluita ja autenttista ottelusisältöä.

– Ottelutapahtuman tuotot ovat meille todella merkittävässä osassa. Tyhjille katsomoille pelattava ottelu jättää ison loven, ja siksi oli tarpeen ideoida uusia tulonhankkimismuotoja, SaiPan viestintä- ja markkinointijohtaja Jussi Viljakainen kertoo tiedotteessa.

Joulutauolta palaavassa Liigassa pelataan ylihuomenna kolme ottelua.

Manchester Cityn koronatesteistä löytyi neljä positiivista tulosta

Kello 15.17: Valioliigaseura Manchester Cityn koronatesteissä on paljastunut neljä positiivista näytettä. Koronatartunnan saaneet pelaajat ovat hyökkääjä Gabriel Jesus ja puolustaja Kyle Walker. Seuran johtoon kuuluvat henkilöt antoivat muut positiiviset näytteet.

Manchester City kertoi koronatuloksista perjantaina seuran nettisivuilla.

– Kaikki neljä henkilöä vetäytyvät nyt omaehtoiseen eristykseen Valioliigan ja maan hallituksen koronaohjeiden ja karanteenimääräysten mukaisesti, seura kertoi.

Manchester City kohtaa Valioliigassa Newcastlen lauantaina kotikentällään.

Paavi nosti pandemian esiin joulupuheessaan

Kello 14.18: Paavi Franciscus puhui tänä vuonna joulupuheessaan muun muassa maailmaa runnelleesta koronaviruksesta. Hän kiinnitti huomiota esimerkiksi pandemian vuoksi kärsineiden tai esimerkiksi työnsä menettäneiden ahdinkoon.

Nykyinen paavi piti puheen tänä vuonna jo kahdeksannen kerran. Tavallisesta poiketen paavi ei pitänyt puhettaan Pietarinaukiolle katsovalta parvekkeelta käsin, vaan sisätiloissa. Tämän lisäksi puhe videoitiin.

Perinteinen urbi et orbi -puhe pidetään kahdesti vuodessa, pääsiäisenä ja jouluna.

Testauksen vasteaika Fimlabissa piteni eilisestä

Kello 13.37: Fimlabissa koronatestin keskimääräinen vasteaika näytteenotosta tulokseen on tällä hetkellä 41 tuntia. Eilen Fimlab kertoi vasteajan olevan 37 tuntia. Näytemäärän vaihtelusta johtuen laboratorioyhtiö pyytää varautumaan 2–3 päivän vasteaikaan. Tilanne oli sama myös eilen.

Varsinais-Suomessa korkein ilmaantuvuus

Kello 12.21: Koko Suomen koronaviruksen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä hieman alle 87 tautitapausta 100 000 asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana. Tätä edeltävien kahden viikon ilmaantuvuusluku oli noin 112. Asia käy ilmi Tervyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedoista.

Korkein ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, jossa on todettu viimeisen kahden viikon aikana yli 173 tautitapausta 100 000 asukasta kohti. Edeltävän kahden viikon ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomessa oli noin 124.

Suomessa 201 uutta koronatartuntaa

Kello 11.52: Suomessa on raportoitu 201 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko maassa on todettu epidemian alusta lähtien 34 648 koronavirustartuntaa.

Yhteensä ainakin 40 kunnassa raportoitiin uusia tartuntoja. Kuntien tarkka määrä ei ole tiedossa, koska THL kertoo tartuntoja vain kunnista, joissa niitä on enemmän kuin neljä.

Eniten uusia tartuntoja varmistui Helsingissä (62), Vantaalla (34) ja Espoossa (23).

Etelä-Koreassa ennätysmäinen tartuntapiikki

Kello 10.37: Etelä-Korea ilmoitti tähän mennessä korkeimmasta päivittäisestä uusien tartuntojen määrästä. Perjantaina maa ilmoitti yhteensä 1 241 tartunnasta.

Aasian valtiota on pidetty pitkään koronatoimien mallimaana kansalaisten noudattaessa laajalti virallisia ohjeistuksia. Nyt Etelä-Korea on kuitenkin joutunut rajun kolmannen aallon koettelemaksi.

Maan kriisinhallintavirasto suosittelee ja pyytää edustajansa mukaan kaikkia perumaan tapaamiset ja yhteiset kokoontumiset. Myös lähiperheeseen kuuluvien kanssa sovitut kokoontumiset olisi viraston mukaan syytä perua.

Noin 70 prosenttia uusista tapauksista on havaittu Soulin metropolialueelta, jossa asuu noin puolet 52 miljoonan asukkaan väestöstä.

Vuokatissa laajasti liikkuneella lomailijalla todettu tartunta

Kello 10.30: Vuokatin alueella lomailevalla henkilöllä on todettu koronatartunta jouluaattona, kertoo Kainuun sote.

Sairastunut henkilö on ennen oireiden ilmaantumista liikkunut laajasti Sotkamon, Vuokatin ja Katinkullan alueella 21. päivästä alkaen. Kainuun soten mukaan yhteys edelliseen alueella sairastuneeseen on mahdollinen.

Alueella olevan suuren ihmismäärän vuoksi kattava altistuneiden selvitys ei Kainuun soten mukaan ole mahdollista. Altistumisen kannalta keskeisiä kohteita ja ajankohtia ovat olleet Hotelli Katinkullan aamiainen 21.–23.12., Katinkullan kylpylä iltapäivällä 21.12. ja Katinkullan Classic Pizzeria iltapäivällä ja alkuillasta 21.12.

Alueella matkailevia kehotetaan välttämään kaikkia tarpeettomia kontakteja. Kasvomaskia tulee käyttää kaikissa tilanteissa, joissa ei voi noudattaa turvavälejä.

Pirkanmaalla 11 uutta tartuntaa

Kello 10.00: Pirkanmaalla varmistui jouluaattona 11 uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala kertoo tänään. Koko koronaepidemian aikana Pirkanmaalla on todettu nyt yhteensä 1 790 tartuntaa.

Yhdysvallat vaatii Britanniasta tulevilta negatiivisen testituloksen

Kello 9.27: Yhdysvaltain hallitus vaatii kaikilta Britanniasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestiä, Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) ilmoitti torstaina. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Negatiivinen testi pitää olla tehty enintään kolme vuorokautta ennen lähtöä. Mikäli matkustaja ei suostu testiin, hän ei pääse lennolle.

Päätöksen taustalla on pelko Britanniassa leviävästä koronavirusmuunnoksesta, jonka pelätään leviävän aiempaa herkemmin. Useat maat, Suomi mukaan lukien, ovat keskeyttäneet lennot Britanniasta kokonaan.

CDC kertoi, että määräys allekirjoitetaan perjantaina, ja se astuu voimaan maanantaina. Sanomalehti The New York Timesin mukaan määräys koskee niin yhdysvaltalaisia kuin ulkomaisia kansalaisia.

Kuningatar Elisabet viettää joulua perheestään erillään

Kello 8.33: Britannian kuningatar Elisabet II, 94, viettää joulua prinssi Philipin, 99, kanssa erillään perheestään, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Kuninkaallinen perhe on tavannut viettää joulun yhdessä Sandringhamin kartanossa. Tänä vuonna Elisabet ja Philip pysyvät kuitenkin Windsorin linnassa, jossa he ovat eläneet pandemian aikana pienen henkilökunnan kera. Windsorin linna on kuningatar Elisabetin viikonloppukoti.

Kuningatar jättää myös perinteisen kirkkokäynnin väliin. Hän pitää kuitenkin joulupäivän puheensa. BBC kertoo, että tämän arvellaan olevan ensimmäinen kerta sitten 1980-luvun puolivälin, kun Elisabet ja Philip eivät ole viettäneet joulua Sandringhamin kartanossa.

Turkki ottamassa käyttöön kiinalaisen koronarokotteen

Kello 7.55: Turkki on lähipäivinä saamassa ensimmäisen toimituksensa kiinalaisen Sinovacin koronarokotetta, Turkin terveysministeri Fahrettin Koca kertoi torstaina.

Turkin alustavat, vapaaehtoisilla tehdyt rokotetestit osoittivat kiinalaisrokotteen antavan noin 91-prosenttisen suojan. Turkin on tarkoitus sopia lähipäivinä myös Pfizerin ja Biontechin kanssa rokotetoimituksista.

83 miljoonan asukkaan Turkissa on Johns Hopkisin yliopiston seurannan mukaan todettu yli 2,1 miljoona koronatartuntaa.

Latinalaisessa Amerikassa alkuun ensimmäiset koronarokoteohjelmat

Kello 7.32: Latinalaisen Amerikan maissa aloitettiin jouluaattona ensimmäiset koronarokoteohjelmat. Esimerkiksi Meksikossa ja Chilessä etujoukoissa työskentelevät terveydenhoidon työntekijät olivat ensimmäisten joukossa saamassa koronarokotteita.

Meksikossa massarokotusten aloittaminen televisioitiin. Rokottaminen aloitettiin maan saatua ensimmäisen, 3 000 annoksen satsinsa Pfizerin ja Biontechin rokotetta.

Argentiina sai torstaina 300 000 annosta Venäjän kiisteltyä Sputnik V -rokotetta. Argentiina on ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, joka on hyväksynyt venäläisrokotteen käytön.

Paavin joulumessussa vain parisataa kuulijaa

Kello 7.07: Koronaviruspandemiaan liittyvät rajoitukset hiljensivät aattona monia tunnettuja joulutapahtumia eri puolilla maailmaa.

Vatikaanissa paavin perinteiseen joulumessuun Pietarinkirkkoon kokoontui vain alle parisataa ihmistä. Maskeihin sonnustautunut kirkkokansa koostui pääosin Vatikaanin työntekijöistä. Viime vuonna messuun osallistui noin 10 000 ihmistä.

Joulupäivänä paavi pitää perinteisen Urbi et orbi -puheensa. Nykyinen paavi Franciscus pitää puheen nyt kahdeksannen kerran. Tavallisesta poiketen paavin puhe videoidaan. Yleensä Vatikaanin Pietarinaukio täyttyy äärimmilleen puhetta kuuntelevista ihmisistä.

Torstai 24.12.2020

Koronavirukselle on voinut altistua Fitness24Sevenissä Tampereella

Kello 21.16: Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tviittaa myöhään jouluaattoiltana, että myös aattona koronajäljittäjät ovat ahkeroineet tartuntaketjujen parissa.

Koronavirukselle on voinut altistua Fitness24Sevenissä Kuninkaankulmassa Tampereella maanantaina 21. joulukuuta kello 18–19.30 tai tiistaina 22. joulukuuta kello 21–22.30.

Tays kehottaa kaikkia kyseisinä aikoina urheilleita tarkkailemaan oloaan ja hakeutumaan herkästi testiin.

Saksa aloittaa jääkiekon MM-kisat korona kintereillään

Kello 21.13: Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkueen MM-avausvastustaja Saksa aloittaa turnauksen Kanadassa korona kintereillään. Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n verkkosivuilla kerrotaan, että Saksan joukkueesta neljä pelaajaa on noin vuorokausi ennen MM-turnauksen alkua eristyksissä koronatartuntojen takia.

Heistä kolme pelaajaa antoi positiivisen näytteen viime viikolla, kun yhteensä kahdeksalla Saksan MM-kisakiekkoilijalla ilmeni koronatartunta. Sen jälkeen MM-joukkueessa todettiin yksi uusi tartunta, jonka saaneen pelaajan on oltava karanteenissa vähintään 4. tammikuuta saakka.

Saksan joukkueesta karanteenista vapautui kymmenen pelaajaa, jotka pääsevät aloittamaan harjoittelun. Aiemmin koronakaranteenista oli vapautettu kuusi saksalaispelaajaa.

Muissa yhdeksässä MM-joukkueessa ei kisakaupunki Edmontonissa ole todettu tartuntoja. MM-turnauksen yhteydessä on reilun viikon aikana tehty yhteensä lähes 5 600 koronatestiä.

Suomi ja Saksa kohtaavat Edmontonissa A-alkulohkon ottelussa varhain tapaninpäivänä Suomen aikaa.

Koronatestin vasteaika nyt 37 tuntia

Kello 14.32: Koronavirustestin keskimääräinen vasteaika on jouluaattona 37 tuntia, kertoo laboratorioyhtiö Fimlab verkkosivuillaan. Fimlab huomauttaa, että näytteiden määrän vaihtelun vuoksi testiin tulevia pyydetään varautumaan 2–3 päivän vasteaikaan. Vasteajalla tarkoitetaan näytteenotosta tulokseen menevää aikaa.

Israeliin jo kolmas maanlaajuinen koronasulku

Kello 13.56: Israel on ilmoittanut ottavansa käyttöön järjestyksessään jo kolmannen maanlaajuisen koronasulun. Koronarokotteiden antaminen maassa aloitettiin muutama päivä sitten.

Pääministerin kanslia kertoi tiedotteessa, että sulkutoimenpiteet otetaan käyttöön sunnuntaina iltapäivällä ja sulun on määrä kestää kaksi viikkoa. Sulkua on mahdollista jatkaa tämän jälkeen tarvittaessa vielä kahdella viikolla.

Tuleva toimenpide rajoittaa israelilaisten liikkumisen kilometrin säteelle omasta kodistaan. Lisäksi yritykset suljetaan tavarantoimituksia lukuun ottamatta. Edellisen kerran maassa oli käytössä koronasulku syyskuussa.

Koronavirustartuntoja maassa on Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan varmistettu yli 385 000. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia Israelissa on kirjattu tähän mennessä 3 150.

Uusia tartuntoja ja altistumisia Virrat–Ruovesi -yhteistoiminta-alueella

Kello 12.37: Virrat–Ruovesi -yhteistoiminta-alueella on todettu lisää koronavirustartuntoja ja altistumisia. Virtain kaupunki kertoo niiden liittyvän yhteistoiminta-alueella viime viikonloppuna todettuun altistumisketjuun.

Keskiviikon ja torstain aikana Virtain ja Ruoveden yhteistoiminta-alueella on vahvistettu viisi tartuntaa. Koko viikon aikana alueelta on raportoitu seitsemän tartuntaa, joista kuusi Virroilta.

Tartunnoille on alistunut hieman alle 60 ihmistä, joista 50 Virroilla. Tartunnoista hieman yli puolet ja altistumisista kolmannes on kohdistunut sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön. Potilailla ei ole todettu tartuntoja. Altistumiset ja tartunnat painottuvat Virtain terveyskeskuksen vuodeosastolle.

Virtain kaupungin tiedotteen mukaan tartuntaketju on kartoitettu. Kaikkiin altistuneisiin on oltu yhteydessä ja heidät on asetettu karanteeniin. Toistaiseksi ei ole täyttä varmuutta siitä, onko altistumisketjuja alueella yksi vai kaksi.

Virrat nousi tänään ensimmäistä kertaa näkyviin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronakarttaan. Kartalla näkyvät paikkakunnat, joissa on koko epidemian aikana todettu yli neljä tartuntaa. THL:n viiveellä päivittyvien tietojen mukaan Virroilla on todettu viisi tartuntaa.

Suomessa 363 uutta tartuntaa

Kello 12.02: Suomessa on raportoitu 363 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 34 447 koronavirustartuntaa.

Yhteensä ainakin 67 kunnassa raportoitiin uusia tartuntoja. Kuntien tarkka määrä ei ole tiedossa, koska THL ei kerro tietoja kunnista, joissa tartuntojen määrä epidemian alusta alkaen on yhteensä alle viisi.

Eniten uusia tartuntoja todettiin Helsingissä (99), Vantaalla (53), Turussa (33) ja Espoossa (30).

Venäjällä ennätysmäärä uusia tartuntoja

Kello 11.19: Venäjällä on todettu ennätyksellinen määrä sekä yhden vuorokauden aikana todettuja tartuntoja sekä virukseen liittyviä kuolemantapauksia, uutistoimisto Reuters kertoo.

Venäjällä todettiin 29 935 uutta koronatartuntaa ja 635 uutta virukseen liittyvää kuolemaa. Kaikkiaan Venäjällä on todettu yli 2 963 000 tartuntaa ja yli 53 000 kuolemantapausta.

Pirkanmaalla 16 uutta tartuntaa

Kello 9.25: Pirkanmaalla varmistui aatonaattona 16 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala jouluaattona. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu nyt yhteensä 1 779 tartuntaa.

Tays muistuttaa Twitterissä, että sen koronapuhelin on avoinna läpi joulun. Myös koronatestiin pääsee Pirkanmaalla joulunakin.

Mahdollisia altistumisia ravintolassa Virroilla

Kello 9.06: Dilana Kebab Pizzeria -ravintolassa Virroilla asioineet ovat saattaneet altistua koronavirukselle. Tampereen yliopistollinen sairaala kertoo Twitterissä, että altistumisia on voinut tapahtua viime sunnuntaina 20. joulukuuta.

Turku julistaa joulurauhan ilman yleisöä

Kello 7.31: Turku julistaa tänään perinteisesti joulurauhan kello 12. Poikkeuksena perinteeseen on se, että yleisö ei pääse seuraamaan julistusta paikan päälle Vanhalle Suurtorille.

Syynä poikkeukseen on vakava koronavirustilanne sekä epidemian pahenemisen myötä asetettu yleisötapahtumien kielto. Soittajien, kuoron, yleisradiolaisten ja kaupungin henkilökunnan osalta noudatetaan turvavälejä, Turun kaupunki kertoo.

Joulurauhan julistaa Brinkkalan talon parvekkeelta Turun protokollapäällikkö Mika Akkanen. Hän lukee perinteisen julistuksen nyt kahdeksatta kertaa. Tapahtumassa esiintyvät myös mieskuoro ja Laivaston soittokunta.

Julistusta voi kuitenkin seurata tuttuun tapaan radiosta, televisiosta tai netistä.

Yli miljoona saanut rokotetta Yhdysvalloissa

Kello 7.25: Yhdysvalloissa jo yli miljoona ihmistä on saanut ensimmäisen annoksen koronavirusrokotetta, Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) ilmoitti keskiviikkona. CDC:n johtajan mukaan rokotteen jakelu alkoi kymmenen päivää sitten.

Yhdysvalloissa on noin 328 miljoonaa asukasta. Maassa on todettu määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja virukseen liittyviä kuolemia maailmassa.

Yhdysvalloissa on jakelussa kaksi hyväksyttyä koronavirusrokotetta. Ensin hyväksynnän sai Pfizerin ja Biontechin kehittämä rokote joulukuun puolivälin tienoilla. Modernan rokote hyväksyttiin viime perjantaina paikallista aikaa.

Maan tavoitteena on rokottaa sata miljoonaa ihmistä maaliskuun loppuun mennessä.

Keskiviikko 23.12.2020

Mahdollisia altistumisia Pub Kyttälässä

Kello 18.44: Asiakkaat ovat voineet altistua koronavirukselle Pub Kyttälässä maanantai-illan aikana 21. joulukuuta. Tays kertoo asiasta Twitterissä.

Tays kehottaa kyseisenä aikana ravintolassa vierailleita tarkkailemaan oloaan ja menemään hengitystieoireiden alkaessa viipymättä testiin. Taysin koronanumero vastaa ja Fimlab testaa myös joulun pyhäpäivinä.

Lue lisää: Vierailitko näissä kohteissa? – Kokosimme listan paikoista, joissa korona-altistumisia on todettu Pirkanmaalla tällä viikolla

Terveysministeri BBC:n mukaan: Britanniassa havaittu jälleen uusi koronaviruksen muunnos

Kello 17.57: Britanniassa on havaittu jälleen uusi koronaviruksen muunnos, kertoo maan terveysministeri Matt Hancock BBC:n mukaan.

Kyse on kahdesta henkilöstä, jotka ovat olleet yhteydessä Etelä-Afrikasta tulleisiin henkilöihin. Britannia on asettanut rajoituksia matkustamiselle Etelä-Afrikasta.

Hancockin mukaan kyseessä oleva muunnos on edellistä tarttuvampi ja näyttää muuttuneen sitä enemmän.

Näistä oireista koronatestiin

Kello 17.35: Fimlabin koronanäytteenotto palvelee Pirkanmaalla jouluna. Kaikki kolme näytteenottopistettä ovat avoinna joka päivä aatosta tapaninpäivään.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus ohjeistaa hakeutumaan testiin matalalla kynnyksellä, jos tartuntaan viittaavia oireita ilmenee.

Testiin on syytä mennä, jos ilmenee kuumetta, yskää, kurkkukipua, nuhaa, hengenahdistusta, haju- tai makuaistin menetystä. Myös ripuli sekä vatsakipu ilman muuta selkeää syytä ovat riittäviä oireita testaukseen.

Lue lisää: Koronatestiin pääsee Pirkanmaalla myös jouluna – testeissä voi olla ruuhkaa pyhien jälkeen

THL: Rajoitustoimia syytä jatkaa

Kello 17.33: THL kertoo tilannekatsauksessaan, että vaikka tartuntojen määrän kasvu on Suomessa hidastunut, uusia tartuntoja todetaan edelleen runsaasti eri puolilla Suomea.

THL arvioi, että tartuntojen ilmaantuvuus ja sairaalahoidon tarve ovat edelleen niin korkeita, että rajoitustoimia on syytä jatkaa. THL kertoo myös, että suosituksilla ja rajoituksilla on ollut vaikutusta tartuntojen määrään.

STM ja VM: Valtakunnallisen etäsuosituksen voimassaoloa on syytä jatkaa

Kello 16.00: Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö arvioivat, että valtakunnallisen etäsuosituksen voimassaoloa on syytä jatkaa nykysisältöisenä.

Valtioneuvosto antoi lokakuun lopulla toistaiseksi voimassa olevan valtakunnallisen etätyösuosituksen. Ministeriöiden tuli arvioida suosituksen voimassaolon perusteita vuoden loppuun mennessä.

Perusteita voimassaolon jatkamiseksi tarkastellaan ministeriöiden mukaan uudelleen ensi kesäkuun loppuun mennessä.

THL:n ylilääkäri: Sote-henkilöstö ja riskiryhmät pyritään rokottamaan ennen kesää

Kello 15.31: Suomi saa koronarokotteen saamisessa etusijalla olevat ryhmät rokotettua kesään mennessä, jos rokotteiden kehittäminen, hyväksyntä ja tuotanto pysyvät aikataulussa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek STT:lle.

Käytännössä eri väestöryhmille ei kuitenkaan vielä pysty antamaan arviota rokotusaikataulusta. Aikataulu elää paljon sen mukaan, pysyvätkö myyntilupia myöntävät lääkeviranomaiset ja eri rokotevalmistajat aikatauluissaan.

THL:n rokotusjärjestys jakaa hoitohenkilöstön ja riskiryhmät viiteen ryhmään

Kello 15.23: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee koronarokotusten etenemistä seuraavasti:

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat

– 1. Teho-osastojen henkilökunta

– 2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuode- ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta

– 3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen ja koronanäytteenottojen henkilökunta sekä koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta

– 4. Sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (tätä ja edellistä ryhmää voidaan rokottaa samaan aikaan)

– 5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti esimerkiksi elinsiirtoyksiköissä

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

– 1. 80 vuotta täyttäneet, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat

– 2. 75–79-vuotiaat, mukaan lukien omaishoitajat

– 3. 70–74-vuotiaat, mukaan lukien omaishoitajat

– 4. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus, kuten krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, elinsiirto ja akuutti syöpähoito

– 5. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus, kuten sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus

3. Muu väestö

Muun väestön rokotusjärjestystä on tarkoitus täsmentää myöhemmin.

Koronaviruksen uutta muunnosta on jo suurimmassa osassa Euroopan maita

Kello 15.21: Koronaviruksen Britanniassa havaittua uutta muunnosta on jo levinnyt suurimpaan osaan tai jopa kaikkiin Euroopan maihin, arvioi professori Neil Ferguson Britannian parlamentin tiede- ja teknologiakomitealle Guardianin mukaan.

Ferguson perustaa arvionsa Tanskasta löydettyihin tapauksiin.

Reutersin mukaan uutta muunnosta vaikuttaa löytyneen myös Hongkongissa kahdelta Britanniasta palanneelta opiskelijalta.

Suomessa 13 uutta koronakuolemaa

Kello 13.09: Suomessa on viimeisen vuorokauden aikana todettu THL:n mukaan 13 uutta koronaan liittyvää kuolemaa. Yksi kuolemantapauksista on Taysin erityisvastuualueella. Kuolemantapauksista 9 on todettu Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) erityisvastuualueella.

Koronakuolemien yhteismäärä epidemian aikana on nyt koko maassa 524 ja Taysin alueella 32.

Sairaaloissa olevien koronapotilaiden määrä on vähentynyt 15:llä. Koko maassa on sairaaloissa nyt 258 koronapotilasta. Taysin alueella sairaalahoidossa olevien määrä on 52, eli yksi vähemmän kuin tiistaina. Tehohoidossa ei ole Taysin alueella yhtään koronapotilasta.

Tehohoidossa on nyt koko maassa 26 potilasta, eli kaksi vähemmän kuin tiistaina.

THL ei ole muuttamassa suositusta Britannian lentoliikenteestä

Kello 12.29: Tutkimusprofessori Hannu Kivirannan mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole antamassa uutta suositusta koskien matkustajalentoliikenteen palauttamista Britanniasta.

Kiviranta ei ole tietoinen, että Suomi olisi tekemässä muutosta välittömästi suorien lentojen peruutuksiin. Hänen mukaansa THL on mukana asiaan liittyvissä keskusteluissa, joita käydään ministeriöiden ja hallituksen välillä.

THL odottaa lisätietoja uudesta koronavirusvariantista Britannian viranomaisilta, kertoo Kiviranta. Näitä tietoja saadaan hänen mukaansa ensi viikolla.

Suomessa 367 uutta tartuntaa

Kello 11.55: Koko maasta on raportoitu 367 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Tartuntojen yhteismäärä on nyt 34 084.

Eniten tartuntoja oli Helsingissä (101), Turussa (58) ja Vantaalla (56). Pirkanmaalla uusia tartuntoja oli Tampereella 11 ja Kangasalla kaksi.

Rannikkolaivastossa 7 vahvistettua koronatartuntaa

Kello 10.51: Rannikkolaivastossa Turussa on todettu seitsemän vahvistettua koronatartuntaa 19.–22. joulukuuta. Merivoimien tiedotteen mukaan kaikki seitsemän ovat tällä hetkellä lomajaksolla, ja heidän tartuntansa on todettu lomalla.

Rannikkolaivasto kertoo tehostaneensa lääkinnällistä valmiutta ja entisestään käsihygieniaa. Terveydenhuollon viranomaiset vastaavat tartuntaketjujen selvittämisestä.

Siivikkalan koulussa yli 50 altistunutta

Kello 10.18: Siivikkalan koulun 6. luokan oppilaita ja opetushenkilöstöä on altistunut koronavirukselle, tiedottaa Ylöjärven kaupunki. Altistumiset ovat tapahtuneet viime viikon torstaina ja perjantaina 17.–18.12.

Terveydenhuolto ottaa yhteyttä kaikkiin altistuneisiin keskiviikkona 23.12. Karanteeniin asetetaan kaikkiaan noin 50 oppilasta ja 2-4 opettajaa. Karanteenit päättyvät 27.12.

Pirkanmaalla 22 uutta tartuntaa

Kello 9.16: Pirkanmaalla on todettu tiistain aikana 22 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) keskiviikkona.

Fimlab tutki Pirkanmaan alueelta 1 453 näytettä.

Tiistaina Tays kertoi 15 uudesta tartunnasta. Maanantaina raportoitiin kahdeksasta uudesta tartunnasta, mikä on pienin uusien tartuntojen määrä yli kuukauteen.

Uusia altistumisia Tampereella

Kello 8.23: Tays kertoo Twitterissä kolmesta uudesta mahdollisesta korona-altistumisesta. Vanhin altistumisista on sunnuntailta 13. joulukuuta. Tuolloin on ollut mahdollisuus altistua koronavirukselle GoGo Park -kuntosalilla kello 13.30-15.50.

Seuraavana päivänä 14.12. on Taysin mukaan ollut mahdollisuus altistua Scandicin Be Calm & Buzz On -ravintolassa kello 12.45-13.15.

Kolmas altistumispaikka on ollut Ravintola Muusa viime viikon perjantaina 18. joulukuuta kello 18-20.

Kyseisenä aikana näissä paikoissa olleita pyydetään seuraamaan vointiaan erityisen tarkkaan. Pienistäkin oireista on syytä hakeutua testiin, tviittaa Tays.

Kongressin koronarahoituspaketti ei kelpaa Trumpille

Kello 7.17: Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump ei hyväksy kongressin läpäissyttä 900 miljardin dollarin koronatukipakettia. Presidentti ilmoitti asian puheessa, joka julkaistiin myös Twitterissä.

Trump haukkui paketin sisältöä ”häpeälliseksi” ja vaati muun muassa, että yhdysvaltalaisille paketissa annettu 600 dollarin koronatuki kasvatettaisiin 2 000 dollariin per henkilö.

Trump voi vielä kaataa esityksen veto-oikeudellaan. Trump ei suoraan uhannut esityksen kaatamisella, mutta antoi ymmärtää, ettei aio allekirjoittaa sitä nykymuodossaan.

Tiistai 22.12.2020

WHO:n Euroopan toimiston jäsenet pohtivan virusmuunnosta

Kello 22.12: Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan toimisto ilmoitti tiistai-iltana kutsuneensa jäsenensä keskustelemaan siitä, kuinka Britanniasta löydetyn koronaviruksen uuden muunnoksen kanssa pitäisi toimia.

Euroopan toimiston tiedottajan mukaan kokous alkaa keskiviikkona kello 11 Suomen aikaa.

– Kyse on suljetusta asiantuntijoiden kokouksesta, jota ei ollut suunniteltu. Se antaa Britannian terveysviranomaisille mahdollisuuden päivittää tilannetta, tiedottaja sanoi.

WHO:n Euroopan toimiston työhön osallistuu 53 maata. Mukana on myös Venäjä ja monia Keski-Aasian maita.

Kymmenet maat ovat kieltäneet lennot Britanniasta koronaviruksen uuden muunnoksen takia.

Koronakuolemien määrä ylitti puoli miljoonaa Euroopassa

Kello 21.27: Euroopasta tuli tiistaina maailmanlaajuisesti ensimmäinen alue, jossa koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten määrä on yli 500 000, kertoo uutistoimisto Reuters omiin selvityksiinsä perustuen.

Reutersin mukaan Euroopassa havaitut tartunnat ja kuolemantapaukset muodostavat noin 30 prosenttia maailman kaikista tapauksista.

Koronavirukseen liittyvät kuolemat ovat viimeksi kuluneiden kuukausien aikana lisääntyneet Euroopassa, ja tapausten kasvuvauhti on kiihtynyt.

Useista sadoista kuolemista yhden vuorokauden aikana ovat kertoneet muuen muassa Ranska, Espanja, Italia, Britannia ja Venäjä.

Koronakriisin kurittama ilmailuala saa oman selvityshenkilön

Kello 20.42: Työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ovat asettaneet selvityshenkilön ilmailualalle koronakriisin vuoksi.

Selvityshenkilö on Kari Savolainen, joka on aiemmin toiminut muun muassa lentokenttäyhtiö Finavian toimitusjohtajana. Savolaisen tulee luovuttaa ehdotuksensa alan selviytymisen turvaamiseksi työ- ja elinkeinoministeriölle 15. maaliskuuta mennessä.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö aikoo asettaa erillisen seurantaryhmän selvitystyön tueksi. Seurantaryhmään kutsutaan edustajia ilmailualan yrityksistä, etujärjestöistä ja julkiselta sektorilta.

Koronapandemia on kurittanut ilmailualan yrityksiä rajulla kädellä. Pandemia on romahduttanut lentoliikenteen matkustajamäärät, ja lukuisat alalla toimivat yritykset ovat ilmoittaneet irtisanomisista, lomautuksista ja tukitarpeista. Suomessa valtio on pääomittanut lentoyhtiö Finnairia.

Ensimmäiset tartunnat Etelämantereella: virusta maapallon kaikilla mantereilla

Kello 20.35: Etelämantereen ensimmäiset koronavirustartunnat on vahvistettu maanantaina, kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Tartunta on todettu 36:lla chileläisen tutkimusaseman henkilökuntaan kuuluvalla. Heistä 26 kuuluu Chilen armeijaan, kymmenen muuta ovat huoltohenkilökuntaa.

Armeijan antaman lausunnon mukaan tartunnan on saanut myös kolme tutkimusaseman huollosta vastaavan aluksen miehistön jäsentä. Nämä tartunnat todettiin sen jälkeen, kun alus oli palannut Antarktikalta takaisin Chileen.

Tutkimusasemalla covid-19-tautiin sairastuneet on siirretty Chileen.

Guardianin mukaan kaikki suuret tutkimusprojektit Antarktikalla on nyt keskeytetty.

Mantereen erittäin vaativat olosuhteet tekevät koronavirustartunnoista tavallistakin vaarallisempia. Pakkasen ja kovien tuulien koettelema alue on yhtä suuri kuin Yhdysvallat ja Meksiko yhteensä, joten hoitoon pääseminen sieltä on aina haasteellista.

Ranskassa koronavirusrokotteesta kieltäytyvä ei ehkä saa käyttää julkista liikennettä

Kello 20.27: Covid-19-tautia vastaan annettavasta rokotteesta kieltäytyvät joutuvat mahdollisesti liikkumaan ilman julkisen liikenteen apua Ranskassa, kertoo uutistoimisto AFP.

Julkisen liikenteen käytön rajaaminen vain rokotteen saaneisiin sisältyy maan hallituksen valmistelemaan lakiin. Lakiluonnos siirtyy seuraavaksi parlamentin käsittelyyn.

Lakiehdotuksen mukaan julkista liikennettä pääsisivät käyttämään vain ne, jotka ovat saaneet negatiivisen tuloksen koronavirustestistä tai covid-19-tautia ehkäisevää hoitoa, esimerkiksi rokotteen.

Liikennevälineiden lisäksi rajoituksia voitaisiin samalla perusteella määrätä myös tiettyihin paikkoihin pääsemiseen ja aktiviteetteihin osallistumiseen, AFP kertoo.

Oppositio kritisoi lakia kutsumalla sitä "totalitaariseksi" ja osoitukseksi "terveysdiktatuurista".

Journal du Dimanche -lehden tekemässä kyselyssä 59 prosenttia vastaajista sanoi, ettei aio ottaa covid-rokotetta. Rokotteeseen kielteisesti suhtautuvien määrä on Ranskassa Euroopan unionin jäsenvaltioiden suurimpia.

Presidentti Emmanuel Macron on luvannut, että rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

Pääministeri Marin kehottaa joulutervehdyksessään turvalliseen joulunviettoon

Kello 16.07: Pääministeri Sanna Marin (sd.) kehottaa joulutervehdyksessään suomalaisia koronaturvalliseen joulunviettoon.

– On tärkeää, että jaksamme noudattaa suosituksia ja ohjeistuksia, joita epidemian hillitseminen meiltä kaikilta vaatii. Meistä jokainen voi vaikuttaa omalla toiminnallaan siihen, millaisia seuraavat kuukaudet ovat, Marin kirjoittaa.

– Vaikka elämme vielä koronakriisin keskellä ja matka sen päättymiseen tuntuu pitkältä, kuljemme kuitenkin valoisampia aikoja kohti. Vuoden lyhin päivä on jo takanamme. Se antaa toivoa.

Virusta löytynee maailmasta ainakin 10 vuotta, laajoja sulkutoimia tuskin tarvitaan

Kello 16.04: Koronarokotteen kehittäneen saksalaisen Biontechin toimitusjohtaja Ugur Sahin arvioi, että covid-19-tautia aiheuttava koronavirus tulee kiertämään maapallolla ainakin seuraavat 10 vuotta. Hänestä ihmisten kannattaa varautua siihen, että paikallisia tartuntaryppäitä voi yhä syntyä, kuten muissakin taudeissa.

Hän kuitenkin painotti, että rokotteen ansiosta paluu normaaliin elämään voi olla tapahtunut jo kesän loppuun mennessä, eikä laajoja sulkutoimia enää tarvita. Sahin kertoi asiasta tänään pidetyssä lehdistötilaisuudessa, raportoi brittilehti Guardian.

Biontech kertoi myös pystyvänsä tarvittaessa valmistamaan kuudessa viikossa koronarokotteen, joka tepsii Britanniassa havaittua viruksen uutta muunnosta vastaan.

Suomessa tautiin kuolee noin neljä ihmistä päivässä

Kello 16.00: Koronavirusinfektioon liittyen kuolee tällä hetkellä Suomessa noin neljä ihmistä päivässä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen. Viimeisten viikkojen aikana koronatartunnat ovat lisääntyneet ikääntyneessä väestössä. Myös hoitokotiepidemioita on raportoitu useilla alueilla.

– Tämä on johtanut siihen, että tautiin menehtyneiden määrä on kääntynyt noususuuntaan, Puumalainen kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja THL:n viikoittaisessa tiedotustilaisuudessa.

Tiedotustilaisuudessa puhunut Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahti kertoi, ettei Suomessa ole toistaiseksi havaittu Britanniassa leviävää, raportoidusti aiempaa tarttuvampaa koronamutaatiota.

– Tällä hetkellä me emme näe niissä näytteissä, mitä me ollaan tutkittu, että tätä olisi Suomessa. Se ei tietenkään sulje sitä pois, etteikö se voisi siellä ainakin pienissä määrin olla.

Ranska palkitsee satoja etulinjan työntekijöitä kansalaisuudella

Kello 15.56: Ranskassa sadat suuren koronariskin työpaikoissa työskentelevät ulkomaalaiset ovat saamassa kansalaisoikeudet nopeutettua reittiä. Työntekijät halutaan palkita sitoutumisestaan kriisin aikana, Ranskan sisäministeriö kertoo.

Sisäministeriön mukaan syyskuussa lähettyyn kutsuun nopeutettua prosessia varten vastasi 3 000 ihmistä. Noin 70 ihmistä on tähän mennessä saanut kansalaisuuden ja lähes 700 on prosessin viimeisessä vaiheessa.

Kansalaisuuden saavien joukossa on muun muassa terveydenhoito- ja lastenhoitoalan työntekijöitä, siivoojia ja kassatyöntekijöitä.

Maahanmuuttoviranomaisia on myös ohjeistettu madaltamaan kansalaisuuteen vaadittavan asumisjakson pituutta viidestä vuodesta kahteen merkittävän työpanoksen antaneiden ihmisten kohdalla.

Valtioneuvosto antoi yleisistunnossaan rokotusasetuksen

Kello 15.45: Valtioneuvosto on yleisistunnossaan antanut rokotusasetuksen, joka tarvitaan koronavirusrokotusten käynnistämiseksi Suomessa.

Asetuksen mukaan ensimmäisenä rokotuksen saavat sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, etenkin koronapotilastyössä työskentelevät. Ensivaiheessa rokotetaan myös hoivakotien ikäihmiset ja henkilöstö.

Tämän jälkeen rokotuksen saavat muut yli 70-vuotiaat. Kolmannessa vaiheessa rokotetaan sairauksien takia riskiryhmiin kuuluvat ja viimeisessä vaiheessa muu kansa.

Jatkossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) täsmentää väestöryhmien tarkempaa jaottelua alaryhmiin esimerkiksi iän tai muiden riskitekijöiden perusteella. Lasten rokottamista pohditaan vasta, kun heidän rokottamistaan koskevista tutkimuksista on saatu näyttöä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) arvioi aiemmin tänään, että rokotukset päästään aloittamaan yliopistosairaaloissa sunnuntaina tai maanantaina.

Tiukimmat ravintolarajoitukset voimaan Ahvenanmaalla

Kello 15.40: Tiukat ravintolatoimintaa koskevat rajoitukset tulevat keskiviikosta alkaen voimaan myös Ahvenanmaalla, sillä valtioneuvosto lisäsi Ahvenanmaan tiistaina koronaepidemian leviämisvaiheessa olevien maakuntien joukkoon.

Leviämisvaiheessa olevissa maakunnissa alkoholin anniskelu on lopetettava ravintoloissa kello 22. Ravintolat saavat olla auki kello 23:een saakka. Ne saavat avata ovensa sulkemisen jälkeen uudelleen aikaisintaan kello 05.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa käytössä saa olla kolme neljäsosaa asiakaspaikoista.

Samat määräykset koskevat leviämisvaiheessa olevien Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien ravintoloita.

Aukioloaikarajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- ja ilma-aluksessa eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

Nokian koronatilanne näyttää rauhoittuneen

Kello 15.31: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi tänään yhdeksän uutta koronavirustartuntaa Nokialle. Kaupungin johtava ylilääkäri Katja Ylitolva kertoo, että tartuntoja on siirtynyt THL:n tietoihin pidemmältä aikaväliltä.

– Lisäksi tuloksia kirjautuu kahden eri laboratorion kautta, mikä sekin selittää lukemaa, Ylitolva kertoo.

Nokian koronatilannetta Ylitolva kuvailee maltillisesti aiempaa valoisammaksi. Vaikuttaa siltä, että Pirkanmaalla voimassa olevat koronarajoitukest- ja suositukset ovat purreet.

– Varovaisesti näyttää siltä, että tilanne voisi lähteä rauhoittumaan, Ylitolva sanoo.

Karanteeniin määrättyjen ihmisten määrä Nokialla on Ylitolvan mukaan laskenut uusien suositusten myötä. Tällä hetkellä Nokialla on karanteenissa ”hyvin maltillinen” määrä ihmisiä.

Viisi uutta koronakuolemaa Suomessa

Kello 12.31: Suomessa on viimeisen vuorokauden aikana todettu THL:n mukaan viisi uutta koronaan liittyvää kuolemaa. Yksi kuolemantapauksista on Taysin erityisvastuualueella.

Sairaaloissa olevien koronapotilaiden määrä on vähentynyt kahdeksalla. Koko maassa on sairaaloissa nyt 273 koronapotilasta. Taysin alueella sairaalahoidossa olevien määrä on sama kuin maanantaina, 53. Tehohoidossa oli maanantaina kaksi koronapotilasta, tiistaina ei enää yhtään.

Tehohoidossa on nyt koko maassa 28 potilasta, eli viisi vähemmän kuin maanantaina.

Rauhaniemen sairaalassa yksi uusi tartunta

Kello 12.07: Tampereella Rauhaniemen sairaalassa on todettu yksi uusi koronavirustartunta, kaupunki tiedottaa. Sairaalassa jatketaan edelleen henkilökunnan ja potilaiden seulontatestauksia.

Joulukuun alussa alkaneen epidemian aikana on sairaalassa todettu yhteensä 82 koronatartuntaa. Tartunnoista 52 on ollut potilailla ja 30 henkilökunnan jäsenillä. Epidemian aikana on menehtynyt yhteensä kuusi tartunnan saanutta potilasta. Osa tiedoista päivittyy tilastoihin viiveellä tietojen varmistumisen jälkeen.

Pirkanmaan kunnista eniten uusia tartuntoja Nokialla

Kello 12.02: THL:n koronaseurannan mukaan Pirkanmaalla uusia tartuntoja on todettu vuorokauden aikana seuraavasti: Nokia 9, Tampere 3, Kangasala 2, Mänttä-Vilppula 1 ja Ylöjärvi 1.

Pirkanmaan ilmaantuvuusluku kahden viikon tartuntojen perusteella on yhä alle 50 (49,6). Esimerkiksi Varsinais-Suomessa tartuntoja 100 000:ta asukasta kohden on ollut mittausjaksolla yli 180 ja Uudellamaalla yli 160. Tilanne on huono myös Etelä-Savossa, jossa on kahden viikon aikana todettu 120 uutta tartuntaa (ilmaantuvuus 122).

Suomessa 303 uutta tartuntaa

Kello 11.59: Suomessa on todettu 303 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Tartuntojen yhteismäärä epidemian aikana on nyt 33 717.

Yhdysvalloissa senaatti hyväksyi tukipaketin

Kello 9.43: Yhdysvalloissa hyväksyttiin maanantaina massiivinen 900 miljardin dollarin koronatukipaketti, kertoivat CNN ja Reuters.

Senaatti äänesti avustuspaketin puolesta äänin 91–7 muutama tunti sen jälkeen, kun edustajainhuone hyväksyi paketin. Edustajainhuoneessa pakettia kannatti 359 edustajaa ja vastusti 53.

Valkoisen talon mukaan presidentti Donald Trump hyväksyy tukipaketin laiksi heti kun mahdollista. Tukipaketilla kansalaisille myönnetään korkeimmillaan 600 dollarin avustus ja työttömyyskorvausta korotettaisiin 300 dollarilla viikossa.

Pirkanmaalla 15 uutta tartuntaa

Kello 9.26: Pirkanmaalla on todettu maanantain aikana 15 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiistaina.

Fimlab tutki maanantaina Pirkanmaan alueelta 1 005 näytettä.

Maanantaina Tays kertoi kahdeksasta uudesta tartunnasta, mikä on pienin uusien tartuntojen määrä yli kuukauteen.

Mahdollisia altistumisia Tampereen seudulla

Kello 8.56: Tays kertoi Twitterissä mahdollisista korona-altistumisista Tampereella, Lempäälässä ja Pirkkalassa viime viikolta.

Mahdolliset altistumispaikat ovat tapahtuneet keskiviikkona 16.12. Kalevan Prisman ruokaosastolla kello 13–13.30, torstaina 17.12. Lempäälän Ideaparkin Linkosuo-kahvilassa kello 13–13.30 sekä perjantaina 18.12. Tampereen Keskustorin Aitoleivässä kello 9.30–10.30 ja Pirkkalan Citymarketin Kotipizzassa kello 11–12.

Biden otti rokotteen tv-lähetyksessä

Kello 6.28: Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi valittu Joe Biden otti maanantaina koronavirusrokotuksen suorassa tv-lähetyksessä.

78-vuotias Biden sai Pfizer-yhtiön valmistaman rokotteen Christiana-sairaalassa Newarkin kaupungissa Delawaren osavaltiossa.

Väistyvä presidentti Donald Trump ei ole sen sijaan pistosta vielä ottanut. Trumpin on kerrottu uskovan siihen, että hänelle on jo syntynyt luonnollinen immuniteetti virusta vastaan sairastettuaan taudin lokakuussa.

Yhdysvalloissa yhteensä yli 18 miljoonaa tartuntaa

Kello 6.24: Yhdysvalloissa on varmistettu jo yli 18 miljoonaa koronatartuntaa. Asia selviää baltimorelaisyliopisto Johns Hopkinsin seurannasta. Rajapyykki meni rikki Suomen aikaa tiistaina alkuyöstä. Edellinen miljoonaraja ehti ylittyä vasta viime viikon torstaina.

Koronaan liittyviä kuolemia Yhdysvalloissa on tähän mennessä kirjattu lähes 320 000.

Myös sairaalahoidossa olevien koronasairaiden määrä on ollut jälleen ennätyskorkealla. Covid Tracking Projectin seurannan mukaan sairaalahoitoa vaati maanantaina yli 115 000 koronapotilasta.

Maanantai 21.12.2020

Virroilla terveyspalveluiden henkilökunnasta ainakin 11 altistunut koronavirukselle

Kello 21.32: Virroilla terveyspalveluita joudutaan väliaikaisesti rajaamaan korona-altistumisten takia. Alustavan tiedon mukaan terveyspalveluiden henkilökunnasta 11 henkilöä on altistunut koronavirukselle.

Lue lisää: Virroilla terveyspalveluiden henkilökunnasta ainakin 11 on altistunut koronavirukselle – kunnassa on tähän mennessä vahvistettu alle viisi tartuntaa

Valvira: Suurin osa hoivakotien vanhuksista saanut tavata läheisiään turvallisesti

Kello 20.27: Suurin osa hoivakodeista on onnistunut koronapandemian aikana järjestämään asiakkaiden yhteydenpidon omaisiin ja läheisiin varsin turvallisesti, Valvira kertoo.

Valviran teettämän kyselyn perusteella lähes 90 prosentissa hoivakodeista omaisten ja läheisten tapaaminen onnistuu asiakkaan omassa huoneessa tai sään salliessa ulkoillen. Noin puolella hoivakodeista on käytössä myös erillisiä tiloja tapaamiseen. Terveysturvallisuus on varmistettu esimerkiksi järjestelemällä vierailuaikoja uudelleen. Yli 90 prosenttia hoivakodeista tarjoaa suojaimet vierailijoiden käyttöön.

Kyselyyn vastasi yli tuhat julkista ja yksityistä hoivakotia marras–joulukuussa. Valvira julkaisee tulokset kokonaisuudessaan tammikuussa.

Ministeri Kiuru: Ensimmäisten koronarokotteiden määrä saapua Suomeen tapanina

Kello 20.02: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan valtioneuvoston on määrä hyväksyä rokotusasetus tiistaina valtioneuvoston istunnossa. Sitä edellytetään, jotta rokotukset voivat Suomessa alkaa.

– Kun asetus on hyväksytty, jäämme odottamaan sitä, että saamme omat rokote-erämme tänne Suomeen. 27. päivä sitten aloitetaan rokottaminen, hän sanoi STT:lle eduskunnassa.

Lue lisää: Komissio antoi myyntiluvan koronarokotteelle EU:ssa, Kiuru STT:lle: ensimmäisten rokotteiden määrä saapua Suomeen lauantaina – ”Kylmäkuljetusketju hyvin haastava”

Euroopan komissio antoi myyntiluvan koronarokotteelle EU:ssa

Kello 19.43: Euroopan komissio on antanut myyntiluvan Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle EU:n alueella. Komissio teki päätöksensä nopeasti sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto kertoi puoltavansa rokotteen käyttöä maanantaina.

Komissio antoi päätöksensä vain muutamassa tunnissa, vaikka ennakkoarvio oli, että päätöksen tekemiseen kuluisi muutamia päiviä.

Lue lisää: Komissio antoi myyntiluvan koronarokotteelle EU:ssa, Kiuru STT:lle: ensimmäisten rokotteiden määrä saapua Suomeen lauantaina – ”Kylmäkuljetusketju hyvin haastava”

Johnson on keskustellut rajoituksista Ranskan presidentti Macronin kanssa

Kello 19.26: Britannian pääministeri Boris Johnsonin mukaan suurin osa lääkkeistä ja elintarvikkeista kulkee normaalisti rajojen sulkemisesta huolimatta. Esimerkiksi Ranska keskeytti kaiken liikenteen uuden koronavirusmuunnoksen tultua ilmi Britanniassa. Johnson kertoi keskustelleensa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa tilanteesta. Macron on sairaana, sillä hänellä on koronavirus.

– Ymmärrän muiden maiden huolen viruksesta, mutta riski siitä, että sitä levittäisi yksittäinen rekkakuski rekkansa kopissa, on hyvin pieni, Johnson sanoo.

Johnsonin mukaan jouluun valmistautuvat britit voivat jatkaa kaupoissa käymistä aivan normaalisti. Brittiläinen ruokakauppaketju Sainsbury's on varoittanut uutistoimisto Reutersin mukaan, että markettien hyllyille ilmestyy tyhjiä koloja muutamassa päivässä, ellei rekkaliikenne pääse jatkumaan.

Yli puoli miljoonaa brittiä on saanut koronavirusrokotteen, Johnson sanoo. Rokotusohjelma käynnistettiin alle kaksi viikkoa sitten.

Britanniassa Boris Johnson pitää tiedotustilaisuuden koronatilanteesta

Kello 19.25: Britanniassa on käynnistymässä pääministeri Boris Johnsonin tiedotustilaisuus. Britannian tilanne on erikoinen, sillä yli 40 maata on keskeyttänyt lennot saarivaltioon sen jälkeen, kun sieltä löytyi koronaviruksen muuntunut muoto, jonka arvellaan tarttuvan entistä helpommin. Britannian postilaitos on keskeyttänyt postin toimittamisen useisiin maihin rajoitusten seurauksena.

Britannian hallituksella on ollut hätäkokous tänään maanantaina.

Euroopan lääkevirasto puoltaa ensimmäisen koronarokotteen käyttöä

Kello 19.18: Euroopan lääkevirasto puoltaa Pfizerin ja Biontechin kehittämän koronarokotteen käyttöä Euroopan unionin alueella.

Kyseessä on ensimmäinen uutta koronavirusta vastaan kehitetty rokote, joka saisi käyttöluvan unionin alueella. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo Twitterissä, että komission odotetaan antavan lopullisen käyttöluvan vielä tänään.

Lue lisää: Komissio antoi myyntiluvan koronarokotteelle EU:ssa, Kiuru STT:lle: ensimmäisten rokotteiden määrä saapua Suomeen lauantaina – ”Kylmäkuljetusketju hyvin haastava”

Jokereissa uusi koronatapaus

Kello 19.16: Jokerit kohtaa tänään jääkiekon KHL:ssä Vitjaz Podolskin pahasti varamiehisenä. Helsinkiläisseura kertoi kotisivuillaan, että useita pelaajia ja kaksi valmentajaa puuttuu maanantain ottelusta.

Syinä ovat loukkaantumiset sekä viime perjantaina tullut positiivinen koronatulos, jonka vuoksi viranomaiset ovat asettaneet joukkueen jäseniä karanteeniin tartunnan sekä altistumisten takia.

Ruotsi sulkee Tanskan vastaisen rajan

Kello 19.13: Ruotsi ilmoittaa sulkevansa rajansa Tanskaan. Sulku ei kuitenkaan koske ruotsin kansalaisia, joita ei voida estää palaamasta kotimaahan. Syynä rajasulkuun on koronaviruksen uusi muunnos, jota on löytynyt Tanskasta. Myös Britanniasta matkustaminen Ruotsiin on toistaiseksi kielletty samasta syystä.

Koronaviruksen uuden muunnoksen on sanottu olevan jopa 70 prosenttia herkempi leviämään kuin viruksen aiempi muoto.

– Meillä on ollut suuri huoli, kun olemme havainneet tanskalaisten tulevan runsain joukoin jouluostoksille Ruotsiin, koska Tanskassa monet kaupat on suljettu. Lisäksi olemme tilanteessa, jossa sairaalamme ovat täynnä, Malmön kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katrin Stjernfeldt Jammeh TT:lle.

Tanskan ja Britannian lisäksi koronaviruksen muunnosta on havaittu potilailla ainakin Alankomaissa, Belgiassa, Australiassa ja Etelä-Afrikassa.

Britanniasta Suomeen tulleille suositellaan koronatestiä, oli oireita tai ei

Kello 15.35: THL suosittaa, että 7. joulukuuta lähtien Britanniasta Suomeen tulleet hakeutuvat koronavirustestiin, vaikka he olisivat oireettomia. Testauksilla pyritään varmistamaan, ettei uusi virusmuunnos leviä Suomessa mahdollisesti oireettomien tartunnan saaneiden välityksellä. Suositus koronatesteihin hakeutumisesta koskee myös henkilöitä, jotka ovat jo käyneet kerran tai kahdesti koronatestissä Britanniasta Suomeen tultuaan.

Suositus ei koske henkilöitä, jotka on tartuntatautilääkärin päätöksellä määrätty karanranteeniin tai eristykseen.

Koronatestit tehdään THL:n suosituksesta yleisvaarallisen tartuntataudin epidemian torjumiseksi, joten ne ovat testattaville maksuttomia. THL neuvoo ottamaan yhteyttä asuinpaikkakunnan koronaneuvontaan tai terveyskeskukseen testausajan varaamiseksi.

Altistumisia Kalevan ABC:llä?

Kello 15.05: Tampereella Kalevan ABC:llä on tapahtunut mahdollisia altistumisia koronavirukselle. Tays tiedottaa asiasta Twitterissä.

Koronavirukselle ovat voineet altistua tiistaina 15. joulukuuta, keskiviikkona 16. joulukuuta ja torstaina 17. joulukuuta lounasaikana noin kello 10–11.30 sekä 18. joulukuuta klo 17–18 ABC:llä ruokailleet.

Tays kehottaa paikan päällä kyseisinä aikoina aterioineita seuraamaan vointiaan ja menemään herkästi testiin.

Suomessa 17 uutta koronakuolemaa

Kello 12.31: Suomessa on perjantaina jälkeen todettu THL:n mukaan 17 uutta koronaan liittyvää kuolemaa. Kolme kuolemantapauksista on Taysin erityisvastuualueella.

Sairaaloissa olevien koronapotilaiden määrä on noussut perjantaista koko maassa 18:lla. Sairaaloissa on nyt 281 koronapotilasta. Taysin alueella sairaalahoidossa olevien määrä on sama kuin perjantaina, 53. Tehohoidossa oli perjantaina neljä koronapotilasta, maanantaina kaksi.

Tehohoidossa on nyt koko maassa 33 potilasta, eli kolme enemmän kuin perjantaina.

Pirkanmaan ilmaantuvuusluku putosi alle 50:n

Kello 12.00: Pirkanmaalla on todettu kahden viime viikon aikana 48,3 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Uusia tartuntoja on todettu koko maassa 252, kertoo THL. Tilastoihin on lisätty tartuntoja viiteen Pirkanmaan kuntaan. Tampereella uusia tartuntoja on neljä, Valkeakoskella ja Orivedellä kaksi sekä Ylöjärvellä ja Sastamalassa yksi.

Illalla Lontoosta tulleet testattiin

Kello 11.50: Eilen illalla Lontoosta Helsinkiin saapuneen lennon matkustajat ohjattiin koronavirusnäytteenottoon, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiedotteessaan. Matkustajia oli yhteensä noin 170.

Lento ei alun perin ollut testattavien listalla, vaan matkustajat testattiin Britanniassa ilmi tulleen koronaviruksen muunnoksen vuoksi. Testien lisäksi matkustajat saivat tiukennetun omaehtoisen karanteenin ohjeen. Jos näytteissä paljastuu tartuntoja, Husin mukaan niistä tutkitaan erikseen, onko virus peräisin muuttuneesta kannasta.

Pirkanmaalla 8 uutta tartuntaa

Kello 9.20: Taysin mukaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu vuorokauden aikana kahdeksan uutta tartuntaa. Näin vähän tartuntoja on todettu viimeksi 17. marraskuuta eli yli kuukausi sitten.

Finnair ilmoitti lentojen peruuttamisesta

Kello 9.00: Finnair peruu kaikki Suomen ja Britannian väliset lentonsa kahdeksi viikoksi eteenpäin, kerrotaan yhtiön viestinnästä STT:lle. Viestintäjohtaja Päivyt Tallqvistin mukaan lennot perutaan järjestelmässä yksitellen ja asiakkaisiin otetaan urakan edetessä yhteyttä.

Lentoliikenne Britanniasta keskeytetään

Kello 6.26: Britanniasta Suomeen tuleva matkustajalentoliikenne keskeytetään maanantaina kahdeksi viikoksi. Kielto tulee voimaan kello 12. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoi lentokiellosta sunnuntaina illalla. Lentokiellolla yritetään estää uuden entistä tarttuvamman koronaviruskannan leviäminen.

Keskeytyspäätös ei koske ylilentoja, teknisiä välilaskuja, siirtolentoja omalla henkilökunnalla, valtionilmailua, sairaankuljetuslentoja eikä myöskään rahtilentoja.

Useat Euroopan maat ilmoittivat sunnuntaina kieltävänsä matkustajalennot Britanniaan ja Britanniasta sen uuden, entistä tarttuvamman covid-19-kannan takia. Näin tekivät ainakin Ranska, Belgia, Italia, Hollanti, Saksa, Irlanti, Itävalta, Ruotsi ja Bulgaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?