Sairaanhoitopiirit odottavat keskitettyä rokotuslinjausta – ”Haluamme ottaa huomioon kansalaisten yhdenvertaisuuden” - Koronainfo - Aamulehti

Sairaanhoitopiirit odottavat keskitettyä rokotuslinjausta – ”Haluamme ottaa huomioon kansalaisten yhdenvertaisuuden”

Lännen Media kysyi sairaanhoitopiireiltä terveydenhuollon henkilökunnan rokottamisesta ja rokotusjärjestyksestä. Yhteinen vastaus oli, että odotetaan STM:n ja THL:n linjausta. THL:n odotetaan keskiviikkona kertovan alustavia tietoja rokotusjärjestyksestä.

Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela odottaa THL:n ja STM:n koronarokotuslinjauksia. Jokela edustaa Suomen sairaanhoitopiirejä.

18.11.2020 11:03

Sairaanhoitopiirit ovat yksimielisiä siitä, ettei rokotusjärjestys ole mielipideasia.

Lännen Median 20 sairaanhoitopiirille lähettämän kyselyn perusteella piirit päätyivät yhteiseen lausuntoon, että päätös rokotusjärjestyksestä tehdään tieteelliseen näyttöön perustuen.

– Väestön rokotusjärjestystä pohditaan kansallisella ja jopa EU-tasolla tieteelliseen tutkimukselliseen näyttöön ja rokotteen saatavuuteen perustuen, toteaa Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela.

Jokela on myös Sairaanhoitopiirien johtajat ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Mielipiteen muodostus tässä vaiheessa on Jokelan mukaan siksikin vaikea, ettei rokotteiden kaikkia ominaisuuksia tiedetä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aikoo keskiviikon aikana tiedottaa alustavasti rokotusjärjestyksestä. THL:n mukaan kaikkia yksityiskohtia asiaan liittyen ei vielä ole ratkaistu.

Terveydenhuoltoon odotetaan myös ohjeita

Lännen Media kysyi myös, pitääkö koronavirusrokotteesta kieltäytyvät terveydenhuollon ammattilaiset siirtää pandemian ajaksi pois potilastyöstä.

– Rokottamattomien työntekijöiden työskentelyä linjattaneen aikanaan kansallisesti yhteistyössä THL:n ja STM:n kanssa, vastaa Jokela.

Asia nousi esiin, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaja Juha Tuominen linjasi 10.11. Ylen A-studiossa, että rokotteesta kieltäytyvät ammattilaiset eivät voisi tehdä potilastyötä.

Jokelan mukaan Lapin sairaanhoitopiirissä on ollut aiemmin influenssarokotteeseen liittyvä ohjeistus, jonka mukaan rokottamattomat joutuvat potilastyössä käyttämään kirurgista suu-nenäsuojainta potilaiden suojaamiseksi.

Ne, jotka ovat ottaneet influenssarokotteen, ovat voineet Lapissa kohdata potilaita myös ilman suojaimia.

Tartuntatautilain pykälässä 48 linjataan erikseen, että potilastyössä on oltava joko rokotuksen tai taudin sairastamisen antama suoja.

Suoja edellytetään lain mukaan tuhkarokkoa, vesirokkoa, influenssaa ja hinkuyskää varten.

Riskiryhmien kanssa työskennellessä vain erityisistä syistä saa käyttää henkilöä, jolla on puutteellinen rokotussuoja. Koronapandemiassa syynä rokottamattomuuteen on toistaiseksi tietenkin se, ettei rokotetta vielä ole.

Ei sooloilua

Sairaanhoitopiirit päätyivät yhteiseen vastaukseen sen vuoksi, etteivät rokotuskysymykset ole mielipideasioita.

– Haluamme ottaa vahvasti huomioon kansalaisten yhdenvertaisuuden maan eri osissa sekä terveydenhuollon henkilöstön tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun, Jokela linjaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut