Aamulehden koronavirusseuranta 14.–30.11. - Koronainfo - Aamulehti

Tällainen oli koronatilanne marraskuussa: Joulukuusta tulossa ratkaiseva kuukausi koronarokotteeen kannalta – Katso kaikki koronaluvut täältä

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronaviruksen kehittymistä Pirkanmaalla ja maailmassa 14.– 30. marraskuuta.

Kuva on Oxfordin yliopistolta, jossa kehitetään koronarokotetta yhdessä lääkeyhtiö AstraZenecan kanssa.

14.11.2020 11:15 | Päivitetty 30.11.2020 22:41

Tämän koronaseurannan päivittyminen päättyy 30. marraskuuta. Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit ja uusimman koronaseurannan löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Maanantai 30.11.

Kello 20.20: Joulukuusta on tulossa ratkaiseva kuukausi koronarokotteiden saamisessa käyttöön myös Suomessa. EU:n komissio on alustavasti tiedottanut, että kaksi koronavirusrokotetta on mahdollista saada jäsenmaille joulukuun aikana.

Mitä koronarokotteista tiedetään nyt? Lue lisää: Kaksi koronarokotetta on mahdollista saada EU-maille jo joulukuussa

19.10: Tampereen yliopiston liikuntapalveluista vastaavan SportUnin liikuntakeskukset suljetaan keskiviikkona. Sekä Hervannan, keskustan ja Kaupin sisäliikuntatilat ovat suljettuina ainakin 10. tammikuuta asti. Huomiset vuorot ovat käytössä vielä normaalisti.

Kello 16.56: Parkano tiedotti maanantaina, että kaupungin tiedossa on 37 koronaan sairastunutta. Karanteenissa on tällä hetkellä 340 henkilöä. Tartunnat vaikuttavat edelleen liittyvän samaan tartuntaketjuun.

Parkanossa varhaiskasvatuksessa on ollut mahdollisia altistumisia ja kaikkiin näihin henkilöihin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä. Altistuneet on määrätty karanteeniin. Muilta osin toiminta jatkuu normaalisti.

Yhtenäiskoulun yläluokkien karanteeni päättyi sunnuntaina.

Kello 16.19: Pirkkalassa on todettu viiden päivän aikana 15 uutta koronatartuntaa. Karanteeniin on asetettu noin 150 ihmistä.

Tartuntoja ja altistumisia on todettu Suuppaniityn koulussa, Kyöstin päiväkodissa ja tehostetun palveluasumisen yksikössä Pihlajakodissa.

Kello 15.20: EU-komissio on tehnyt sopimuksen mahdollisesta koronavirusrokotteesta lääkevalmistaja CureVacin kanssa, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi maanantaina Twitterissä.

Kyseessä on näin ollen viides unionin solmima rokotesopimus. Yhteensä EU on varmistanut von der Leyenin mukaan jo lähes kaksi miljardia tulevaisuuden rokoteannosta.

"Eurooppalaiset saavat rokotteet käyttöönsä, kunhan ne on todettu turvallisiksi ja tehokkaiksi. Toivottavasti tämä tapahtuu jo ennen vuodenvaihdetta!" von der Leyen kirjoitti.

Aiemmin komissio on tehnyt rokotesopimuksen myös Biontechin ja Pfizerin, Janssen Pharmaceutica NV:n, Sanofi-GSK:n ja AstraZenecan kanssa.

Kello 15.18: Lääkeyhtiö Moderna kertoo hakevansa jo tänään hätälupaa koronarokotteen jakamiseen Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta ja ehdollista myyntilupaa Euroopan lääkevirastolta (EMA).

Hätälupa ja ehdollinen myyntilupa tarkoittavat käytännössä, että lääkettä pidetään hyvin tarpeellisena, mutta tutkimustietoa on liian vähän tavallisen myyntiluvan myöntämiseksi.

Yhtiön mukaan lopulliset tutkimustulokset vahvistavat, että rokote on turvallinen ja noin 94-prosenttisen tehokas. Lisäksi se on yhtiön mukaan osoittautunut 100-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen vakavan tautimuodon ehkäisyssä.

– Uskomme, että meillä on erittäin tehokas rokote. Nyt meillä on myös dataa, joka todistaa sen. Uskomme, että tästä tulee tämän pandemian käännekohta, yhtiön lääkejohtaja, tohtori Tal Zaks sanoi brittilehti Guardianin mukaan.

EU on sopinut Modernan kanssa rokotteen ostosta. Sopimus takaa unionille 160 miljoonaa rokoteannosta. Keskitetyn osto-ohjelman kautta hankitut rokoteannokset jaetaan jäsenmaiden kesken.

Kello 15.10: Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia kiristetään Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirien alueella joulukuussa, tiedottaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueilla kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella kielto koskee yli 50 hengen kokoontumisia.

Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueita koskevat päätökset ovat voimassa 1.-20.12.välisen ajan, Etelä-Karjalaa koskeva päätös koko joulukuun.

Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirit ovat ilmoittaneet epidemian olevan alueellaan leviämisvaiheessa. Etelä-Karjalassa epidemia on viimeisimmän arvion perusteella edelleen perustasolla.

Kello 14.05: Lukiolaisia epäillään koronaviruksen tahallisesta levittämisestä Östersundissa, kertoo Ruotsin valtiontelevisio SVT.

Oppilaiden epäillään tarkoituksella halunneen sairastua ensin itse koronatartuntaan ja sitten levittää tautia. Teon motiivina on ilmeisesti ollut toive siitä, että oppilaat olisivat immuuneja virukselle kevään ylioppilaskirjoituksien aikaan.

Poliisi on tehnyt asiasta rikosilmoituksen, mutta epäiltyjä tai heidän tarkkaa määränsä ei ole eritelty ilmoituksessa. Alueen toisen asteen opiskelijaterveydenhoidosta vastaava johtaja Monica Sandström kertoo SVT:lle, ettei hänellä ole tietoa ilmiöstä.

Kello 13.00: Helsingin Kaupunginteatteri peruu esitystoimintansa 31. joulukuuta asti. Syynä peruutuksiin on 18. joulukuuta saakka jatkuvien yleisötilaisuuksien rajoitusten aiheuttamat muutokset sekä epävarmuus epidemiatilanteen kehitykseen liittyen.

Kaupunginteatteri siirtää Tatu ja Patu Helsingissä -ensi-illan tammikuulle ja suunnittelee kevään esityskalenterin ja työajat uudelleen. Teatteri on yhteydessä peruttujen esitysten asiakkaisiin ja hyvittää liput asiakkaille.

Teatterin keskiviikkona 25. marraskuuta käynnistyneet, koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut jatkuvat tällä viikolla. Teatterinjohtaja Kari Arffman kertoo tiedotteessa, että neuvottelut ovat sujuneet ”erittäin hyvässä hengessä”.

Kello 12.20: Suomessa on todettu kuusi uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa yhteensä 399 ihmistä.

Uusista kuolemantapauksista kaksi on kirjattu Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelle. Nyt kuolemantapauksia on yhteensä 16. Taysin erva-alueeseen kuuluvat Pirkanmaan lisäksi Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut Suomessa 23:lla perjantaihin verrattuna. Sairaalahoidossa on THL:n mukaan tällä hetkellä 175 koronapotilasta, joista 18 on tehohoidossa. Tehohoidossa olevia on nyt yksi vähemmän kuin perjantaina.

Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut Taysin erityisvastuualueella kolmella. Sairaalassa on nyt 28 koronapotilasta. Heistä yksi on tehohoidossa.

Kello 12.00: THL:n juuri julkaiseman tartuntakartan mukaan koronaviruksen ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden putosi Pirkanmaalla 53,8 tartunnasta 51,6:een, kun tarkastelujaksona on edelliset 14 päivää. Kuntakohtaisessa listauksessa tartuntoja ilmoitettiin lisää vain Parkanossa (+1).

Kello 11.50: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 283 uutta koronavirustartuntaa.

Ainakin 43 kunnassa raportoitiin uusia tartuntoja. Kuntien tarkka määrä ei ole tiedossa, koska THL ei kerro tietoja kunnista, joissa tartuntojen määrä epidemian alusta alkaen on yhteensä alle viisi.

Eniten THL kirjasi uusia tartuntoja Helsinkiin (96), Espooseen (42), Vantaalle (37) ja Ouluun (24).

Koko maassa on todettu epidemian alusta lähtien yhteensä 24 912 tartuntaa.

Kello 11.20: Kymenlaakson koronavirustilanne on siirtynyt leviämisvaiheeseen. Alueelle on tulossa merkittäviä rajoituksia, joilla pyritään vähentämään ihmiskontakteja, Kymsote kertoo. Rajoituksista kerrotaan tarkemmin huomenna.

Kello 11.14: Kangasala-talon lipunmyynti ja Kimmo Pyykkö museo pysyvät avoinna, Kangasala-talo kertoo. Tapahtumat Kangasala-salissa ja K-Kinon elokuva perutaan 2.–21. joulukuuta väliselle ajalle Pirkanmaan heikentyneen koronatilanteen vuoksi.

Kangasala-talo kertoo olevansa yhteydessä joulukuun tapahtumiin ennakkoon lipun ostaneisiin asiakkaisiin. Lauluyhtye Valkean lauantain 5.12. Kohti joulua -konsertteihin ja lauantain 12.12. Satu Sopasen ja Tuttiorkesterin Pikkutonttu kiikaroi -konsertteihin lipun ostaneet voivat hakea lippuhyvitystä 15.1.2021 mennessä.

Kello 10.30: Yksityiset liikuntayritykset ovat alkaneet ilmoittaa toimipisteidensä sulkemisesta. Maanantaiaamuna tamperelainen Hip Hop House kertoi sulkevansa sisäliikuntapaikat jo maanantaista alkaen loppukauden ajaksi.

Kello 10.03: Venäjä kertoi maanantaina 26 300 uudesta koronavirustartunnasta yhden vuorokauden aikana. Näistä Moskovassa on todettu yli 6 500 ja lähes 3 700 Pietarissa.

Pandemian alusta alkaen tartuntoja on ollut Venäjällä lähes 2,3 miljoonaa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on viimeisimmän vuorokauden aikana ollut Venäjällä lähes 370. Kaikkiaan kuolemantapauksia on tähän mennessä vahvistettu lähes 40 000.

Kello 9.19: Pirkanmaalla on todettu 36 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Fimlab tutki Taysin mukaan 1 923 näytettä. Viime viikolla Tays kertoi kaikkiaan 201 uudesta tartunnasta.

Kello 8.04: Koronavirustartunnat ovat vähentyneet lähes kolmanneksella Englannissa, joka on yrittänyt hidastaa epidemian leviämistä tiukoilla rajoitustoimilla. Asiasta kertovat uutistoimistot ja muiden muassa brittiläinen The Guardian -lehti.

Pandemian aikana jo toisen sulkukauden kuluessa tartunnat ovat vähentyneet 30 prosenttia. Kehitys on tapahtunut marraskuussa noin kahden viikon aikana, Guardian kertoo.

Englannissa toimintojen sulku tuli voimaan 5. marraskuuta. Britanniassa Skotlanti ja Wales ovat määränneet alueilleen omat rajoituksensa.

Kello 7.15: Suuret näytemäärät hidastavat koronavirustestausta, kertoo Fimlab. Viime viikolla näytteiden määrä kasvoi yhtiön mukaan ennätyksellisen suureksi. Myös positiivisten näytteiden osuus on kasvanut.

Lisäksi testauskapasiteetin täyttä käyttöä on Fimlabin mukaan viime viikolla hidastanut laitehäiriöt ja testaustarvikkeiden saatavuus.

Sunnuntaina testauksen keskimääräinen vasteaika oli Fimlabin mukaan 49 tuntia. Näytemäärän vaihtelun vuoksi yhtiö kuitenkin pyysi varautumaan 3–4 päivän vasteaikaan. Vasteajalla Fimlab tarkoittaa aikaa näytteenotosta tuloksen saamiseen.

Kello 6.03: Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen ottavat tänään käyttöön uudet keinot koronavirustilanteen hillitsemiseksi.

Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat, kuten sisäliikuntatilat ja työväenopistot, suljetaan. Kirjastot palvelevat rajoitetusti. Sisätiloissa järjestettävä ohjattu harrastustoiminta keskeytetään. Rajoitukset jatkuvat joulukuun 20. päivään asti, tarvittaessa pidempäänkin.

Yli 10 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet kielletään joulukuun 18. päivään asti. Sama rajoitus tulee voimaan myös Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella, jossa se kestää joulukuun 14. päivään saakka.

Pohjois-Pohjanmaa puolestaan kertoo uusista rajoituksista tiistaina. Pirkanmaalla uusia rajoituksia astuu voimaan keskiviikkona.

Sunnuntai 29.11.

Kello 22.37: Ranskassa uusien tartuntojen määrä jäi pitkästä aikaa alle 10 000:n. Maassa on ollut yli 2,2 miljoonaa tartuntaa pandemian aikana. Myös uusien kuolemantapausten määrä laski ja jäi alle 200:n.

Kello 20.16: Altistuneiden määrä Hämeenkyrön yhteiskoulussa on täsmentynyt 104 henkilöön. Heidät on määrätty karanteeniin. Kaikki altistuneet on tavoitettu. Altistuminen koskee lisäksi yhteensä kuutta koulun henkilökuntaan kuuluvaa.

– Koska alkuperäisen altistumisen lähde ei ole tiedossa, yhteiskoulussa ja lukiossa siirrytään etäopetukseen tiistaista alkaen, kunta tiedottaa.

Maanantaina yhteiskoulussa ja F. E. Sillanpään lukiossa on poikkeukselliset järjestelyt. Oppilasryhmät pidetään erossa toisistaan.

Kunta tiedotti sunnuntaina myös julkisten tilojen laajoista sulkemisista.

Kello 19.10: Parkanossa karanteeniin on asetettu tällä hetkellä 340. Edelleenkin tartunnat näyttävät liittyvän samaan tartuntaketjuun, kaupunki tiedotti sunnuntaina. Sairastuneita oli sunnuntaina tiedossa yhteensä 37.

Kaupunki siirtyy laajasti etäopetukseen maanantaista alkaen ja kaikki kaupungin julkiset tilat suljetaan myös lasten harrastusten osalta 21.12. saakka. Myös yksityiset sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi. Kirjastossa kirjojen lainaustoiminta jatkuu rajoitetusti. Kirjaston lehtien lukusali suljetaan 21.12. saakka.

Yleisötilaisuuksien pitämiskielto on voimassa 6. joulukuuta saakka. Tehostetuissa asumispalveluissa jatketaan vierailujen rajoittamista.

Kello 18.46: Euroopan maista Italia kertoi sunnuntaina 541 uudesta koronaviruksen aiheuttamasta kuolemantapauksesta. Britanniassa kuoli 215 ihmistä. Korkean kuolleisuuden maista Puola kertoi 283 kuollesta.

Kello 18.19: Kaukajärven koulussa Tampereella on todettu korona-altistuminen. Kaukajärven koulun rehtori Päivi Ikola vahvistaa, että koulun tiloissa on ollut tartunnan saanut henkilö. Altistuneita on hieman alle 50.

–Tällä hetkellä voin todeta vain sen, että opetus joka tapauksessa järjestetään toisin niiden oppilaiden osalta, jotka on määrätty karanteeniin ja ovat altistuneet, Ikola sanoo.

Kello 18.14: Tampereen Työväen Teatteri peruuttaa kaikki esityksensä vuodenvaihteeseen saakka. TTT kertoo asiasta verkkosivullaan.

Myös Sorin Sirkus keskeytti lipunmyynnin 2.–21.12 väliseksi ajaksi. Sirkus tiedottaa asiasta lisää alkuviikosta.

Tampereen Teatteri kertoo omista päätöksistään maanantaina kello 12.

Kello 16.46: Puolilta päivin koronanyrkin infossa kerrottiin merkittävistä uusista suosituksista. Esimerkiksi yleisötilaisuudet suositellaan rajattavaksi kymmeneen henkilöön, sisäliikuntatilat, uimahallit ja nuorisotilat suositellaan suljettavaksi 21.12 saakka.

Pirkanmaan uudet koronavirusrajoitukset vaikuttavat merkittävästi eri toimijoihin. Esimerkiksi liigaa pelataan Tampereella seuraavan kerran vasta tapaninpäivänä.

Myös esimerkiksi Mänttä-Vilppula kertoi, että kunnassa toimitaan uusien suositusten mukaan. Siten esimerkiksi museoiden ja teattereiden yleisömäärä suositellaan rajattavaksi 10 henkilöön.

Kello 14.27: Tukholma on kärsinyt Euroopan pääkaupungeista toiseksi pahiten koronasta, selviää ruotsalaisen Aftonbladet-lehden tekemästä vertailusta. Lehti tarkasteli koronaan liittyviä kuolemia per 100 000 asukasta. Vain Madridin kuolleisuuslukemat olivat pahempia kuin Tukholman.

Tukholmassa kuolleisuusluku on 113 sataatuhatta asukasta kohden. Yhteensä kaupungin alueella on todettu koronavirukseen liittyviä kuolemia 2 688.

Vertailussa olivat mukana näiden kahden kaupungin lisäksi Berliini, Lontoo, Oslo, Pariisi ja Rooma.

Kello 14.01: Iltalehden tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suunnittelee lähettävänsä kaikkiin suomalaisiin kännykkäliittymiin tekstiviestin, jossa varoitetaan koronatilanteen nopeasta huonontumisesta.

Ministeriölähde on vahvistanut tekstiviestin valmistelun lehdelle. Koko kansalle suunnattavan tekstiviestin lähettämistä ei ole käsitelty vielä hallitustasolla, IL kertoo. STM tarvitsee toimelle vähintäänkin hallituksen johtoviisikon tuen.

Kello 13.08: Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa tiistaina kello 15.30–19.00 välisenä aikana asioineet ovat saattaneet altistua koronavirukselle, tiedottaa Nokian kaupunki. Nokian kaupunki suosittaa kaikkia kyseiseen aikaan Virrassa asioineita tarkkailemaan oireitaan ja tarvittaessa hakeutumaan testiin matalalla kynnyksellä.

Kello 12.03: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 322 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 24 629 koronavirustartuntaa.

Ainakin 53 kunnassa raportoitiin uusia tartuntoja. Kuntien tarkka määrä ei ole tiedossa, koska THL ei kerro tietoja kunnista, joissa tartuntojen määrä epidemian alusta alkaen on yhteensä alle viisi.

Kello 10.55: Singaporessa koronavirustartunnan raskaana ollessaan saanut nainen on synnyttänyt vauvan, jolta on löytynyt antigeenejä covid-19-tautia vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Antigeenit aiheuttavat elimistöön immuunivasteen.

Marraskuussa lapsen synnyttänyt äiti sai koronavirustartunnan maaliskuussa. Vauvalla ei ole todettu covid-19-tautia. Äidillä taudin oireet olivat olleet lievät.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vielä ei ole todisteita siitä, että äiti voisi raskautensa aikana siirtää koronavirusta sikiöönsä tai vauvaansa. Aktiivista virusta ei ole löydetty kohdun sisältä otetuista nestenäytteistä eikä myöskään rintamaidosta.

Kello 10.53: Pirkanmaalla on todettu 34 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntamäärä on kuluvan viikon toisiksi korkein päiväkohtainen lukema. Eilen lauantaina Tays kertoi 39 uudesta tartunnasta, mikä on korkein päiväkohtainen lukema Pirkanmaalta koko epidemian ajalta.

Kello 7.49: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki tiedottaa poikkeuksellisesti jo tänään uusista rajoituksista koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Uusista rajoituksista kerrotaan kello 12 alkavassa tiedotustilaisuudessaan. Aamulehti näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä.

Kello 7.33: Koronavirusepidemian alueelliset erot Suomessa ovat edelleen suuria, vaikka virus on levinnyt laajalle. Vakavimmassa epidemiatilanteessa eli leviämisvaiheessa ovat tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Kiihtymisvaiheessa ovat Pirkanmaa, Satakunta, Etelä-Pohjanmaa, Vaasa, Kymenlaakso, Varsinais-Suomi, Kanta-Häme, Länsi-Pohja, Kainuu sekä Ahvenanmaa. Perustasolla olevia alueita on etenkin idässä. Perustasolla ovat Pohjois-, Etelä- ja Itä-Savo, Pohjois- ja Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Keski-Pohjanmaa sekä Lappi.

Kello 7.25: Yhdysvalloissa on jälleen rikottu ennätys sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden osalta, kertoo uutiskanava CNN. Asia selviää Covid Tracking Projectin -seurannasta, jonka mukaan sairaalahoitoa vaatii maassa tällä hetkellä yhteensä yli 91 600 koronasairasta.

Tehohoidossa on nyt yli 18 000 koronapotilasta ja hengityskoneessa yli 6 100. Näistä tehohoitoa vaativien määrä on korkeampi kuin koskaan aiemmin pandemian aikana.

Sairaalahoidossa olevien koronatartunnan saaneiden määrä oli noussut 17 päivänä peräjälkeen, kunnes kasvun katkaisi perjantainen hentoinen lasku. Torstaina sairaalassa olevien määrä ylitti 90 000 rajapyykin, mutta perjantaina lukema laski noin 89 800 potilaaseen.

Kello 7.17: Australiassa Victorian osavaltiossa on selvitty jo 30 päivää ilman uusia koronavirustartuntoja, kertovat australialaislehti Herald Sun ja uutiskanava 7News.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan noin 5 900:sta sunnuntaina raportoidusta koronatestistä yksikään ei antanut positiivista tulosta. Osavaltiossa ei ole tällä hetkellä yhtäkään aktiivista koronatapausta.

Uuden Etelä-Walesin osavaltio poisti Victoriaan liittyvät matkustusrajoituksensa viime viikolla. Queenslandin ja Etelä-Australian on puolestaan määrä avata rajansa tiistaina.

Lauantai 28.11.

Kello 21.34: Freestylen maailmancupin Rukan kilpailua varten tehdyissä maahantulotesteissä todettiin perjantaina neljä vahvistettua koronavirustartuntaa, tiedottaa alppi- ja freestylehiihdon lajiliitto. Tartunnan saaneet henkilöt ovat eristyksissä ja altistuneet henkilöt karanteenissa. Tartunnan saanut ryhmä oli tullut Suomeen Ruotsin Idrestä.

Freestylen maailmancupin hypyn ja kumpareiden kilpailut järjestetään Kuusamon Rukalla 4.–5. joulukuuta. Eristetyt ja karanteeniin joutuneet henkilöt eivät osallistu kilpailutapahtumaan.

Kello 21.22: Etelä-Euroopassa koronaviruksen leviämisvauhti näyttää laantuneen. Ranskassa uusien tartuntojen määrä jäi noin 12 600:aan. Uusia kuolintapauksia oli 213. Tartuntojen kokonaismäärä on 2,2 miljoonaa .

Kello 20.06: Pohjois-Pohjanmaan koronanyrkki kokoontui ylimääräiseen kokoukseen lauantaina alueen heikentyvän epidemiatilanteen vuoksi. Ryhmä totesi, että Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt epidemian leviämisvaiheeseen.

Koronatartuntojen määrä alueella on lisääntynyt merkittävästi edeltävän viikon aikana.

Leviämisvaiheessa olivat entuudestaan Helsinki ja Uusimaa sekä Päijät-Häme. Kiihtymisvaiheessa on muun muassa Pirkanmaa.

Pohjoi-Pohjanmaalla ilmaantuvuusluku on yli 80 tapausta 100 000:ta asukasta kohti 14 vuorokaudessa. Pirkanmaan luku on yli 50.

Kello 20.05: Britanniassa koronaviruksen takia kuolleita on yli 58 000. Lauantaina ilmoitettiin lähes 500 kuolintapausta. Tartuntoja oli 1,6 miljoonaa.

Kello 18.33: Turkissa koronaviruksen aiheuttamat kuolemantapaukset nousivat ennätyskorkealle jo kuudetta vuorokautta peräkkäin. Kuolleita oli 182 ja uusia tartuntoja yli 30 000.

Kello 18.12: Italiassa koronaviruksen aiheuttamia kuolemia raportoitiin lauantaina 686. Puolassa kuolleiden määrä oli 599 ja Venäjällä 510.

Kello 16.37: Hämeenkyrön yhteiskoulun henkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä on todettu koronavirusinfektio, kunta tiedotti lauantaina. Altistumiset koskevat seitsemää luokkaa Hämeenkyrön yhteiskoululla. Nämä luokat siirtyvät etäopetukseen ensi viikoksi. Altistuneita on yhteensä 112.

Kunnan tiedotteen mukaan terveydenhuollon jäljittäjät ottavat yhteyden kaikkiin altistuneisiin puhelimitse ja määräävät heidät karanteeniin. Kontaktointi on aloitettu lauantaina 28.11. kello 13. Oppilaiden huoltajia on tiedotettu Wilman kautta tänään.

Kello 15.40: Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki tiedottaa uusista suosituksista sunnuntaina kello 12. Koronanyrkki kokoontui tänään ylimääräiseen kokoukseen. Syy kokoontumiseen oli maakunnan heikkenevä pandemiatilanne.

Pirkanmaalla todettiin lauantaiaamuna 39 uutta tartuntaa, jotka oli varmistettu perjantain aikana.

Tampereen pormestarin Lauri Lylyn mukaan Pirkanmaa lähestyy epidemian leviämisvaihetta, jollei uusia rajoituksia oteta pian käyttöön.

Kello 13.32: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kirjasi tänään koronakarttaan 40 uutta tartuntaa Pirkanmaan kuntiin. Tietojen päivittyvät karttaan useidenkin päivien viiveellä todetusta tartunnasta.

Uusia tartuntoja kirjattiin Parkanoon (4), Ylöjärvelle (2), Orivedelle (1), Tampereelle (26), Sastamalaan (1), Nokialle (1), Pirkkalaan (1) ja Lempäälään (4).

Kello 13: 30: Euroopassa on raportoitu jo yli 400 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo uutistoimisto AFP:n laskenta. Vahvistettuja koronatartuntoja maanosassa on nyt vajaat 17,1 miljoonaa.

Eniten koronakuolemia Euroopassa on AFP:n laskennan mukaan tilastoitu Britanniassa, jossa luku on reilu 57 500. Toisiksi eniten kuolemia on Italiassa, missä on raportoitu jo yli 400 000 koronavirukseen liittyvästä kuolemasta. Seuraavina tilastoissa tulevat Ranska ja Espanja.

Eurooppa on Latinalaisen Amerikan ja Karibian jälkeen koronaviruksen pahiten koettelemia alueita.

Kello 13.23: Suomen yli 500 uudesta tartunnasta lähes puolet on todettu pääkaupunkiseudulla. Helsingin ja Uudenmaan jälkeen eniten uusia tapauksia on todettu Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan, Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla.

Kello 12.03: Suomessa on raportoitu 541 uutta koronavirustartuntaa. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Viimeisten kahden viikon aikana Suomessa on raportoitu 5 205 tartuntaa, mikä on 2 216 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Kaikkiaan Suomessa on raportoitu 24 307 tartunnasta koko pandemian aikana.

Kello 11.06: Pirkanmaalla tiukempien rajoitustoimien puolesta tviittasi Tampereen pormestari Lauri Lyly, jonka mielestä toimenpiteitä pitäisi kiristää ja uusia rajoituksia ottaa käyttöön.

Kello 11.02: Koronaepidemian tilanne Suomessa huonontuu monilla alueilla. Pääkaupunkiseutu linjasi perjantaina uusia tiukempia koronarajoituksia. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi arvioi, että 1 700:sta tartunnan saaneesta joutuu sairaalahoitoon 107 ja tehohoitoon 22.

Nykysuunnitelmilla uusimaa on varautunut hoitamaan 170 potilasta, joista 40 teho-osastolla. Jos potilaita tuleekin enemmän, suuremmat järjestelyt tulevat kyseeseen, Mäkijärvi totesi.

Kello 10.30: Pirkanmaalla tehtiin päiväkohtainen tartuntaennätys. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiedotti lauantaina 39 uudesta koronatartunnasta.

Kaikkiaan tartuntoja on todettu Pirkanmaalla pandemian aikana yhteensä 1 156.

Kello 9.46: Yhdysvalloissa Los Angelesin piirikunta ilmoitti perjantaina entistä tiukemmista väliaikaisista kokoontumisrajoituksista, jotka tulevat voimaan maanantaina. Ainakin kolme viikkoa kestävät uudet rajoitukset kehottavat alueen asukkaita pysymään kotona niin paljon kuin mahdollista.

Rajoitukset kieltävät kaikki julkiset tai yksityiset kokoontumiset muiden kuin omaan kotitalouteen kuuluvien kanssa. Rajoitukset eivät kuitenkaan koske uskonnollisia tilaisuuksia ja mielenilmauksia. Näiden osalta kokoontuminen on taattu perustuslaissa.

Koronatartuntojen määrät ovat olleet viime aikoina nousussa Los Angelesissa.

Kello 9.36: Saksassa on vahvistettu 21 700 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo Robert Koch -instituutti. Tartuntoja on pandemian alusta alkaen tilastoitu Saksassa yli miljoona.

Koronavirukseen liitettyjä kuolemantapauksia on maassa ollut lähes 16 000. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana määrä kasvoi lähes 380:lla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kello 9.32: Yhdysvaltalaislentoyhtiö United Airlines aloitti perjantaina tilauslennot jakaakseen ennakkoon Pfizerin ja Biontechin kehittelemää koronarokotetta ympäri maailmaa. Asiasta kertoo Wall Street Journal -lehti.

Lennot ovat osa globaalia jakeluketjua, jolla pyritään helpottamaan rokotteiden toimittamista. Lehden tietojen mukaan United Airlinesin on määrä lentää tilauslentoja ainakin Brysselin kansainvälisen lentokentän ja Chicagon O'Haren välillä.

Ennakoivalla sijoittelulla on määrä taata rokotusten nopea aloittaminen sen jälkeen, kun rokotetarjokkaalle on saatu myyntiluvat ympäri maailmaa.

Kello 9: Yhdysvalloissa on varmistettu tähän mennessä jo yli 13 miljoonaa koronavirustartuntaa. Tapausmäärät on tarkistettu baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannasta Suomen aikaa lauantaina aamuyöllä.

Maa oli ehtinyt ylittää 12 miljoonan rajapyykin vasta kuusi päivää aiemmin, kertoo yhdysvaltalaislehti Hill.

Yhdysvalloissa on todettu määrällisesti eniten koronatartuntoja ja koronavirukseen liittyviä kuolemia koko maailmassa. Johns Hopkinsin mukaan koronakuolemia on kirjattu maassa yli 264 000.

Perjantai 27.11.

Kello 21.30: Koronaviruksen toinen aalto näyttää hidastuvan myös Ranskassa, sillä uusia tapauksia tuli julki noin 12 500. Vielä viikko aiemmin tapauksia tuli ilmi 10 000 enemmän.

Kuolemantapausten määrä oli edelleen korkea 581. Yhteensä lähes 52 000 ranskalaista on kuollut koronaviruksen takia.

Kello 20.55: Espanjassa koronaviruksen leviäminen näyttää hiukan rauhoittuvan. Uusien tapausten määrä oli noin 8 300. Uusia kuolemantapauksia tuli ilmi 284.

Kello 20.32: Tays tiedotti perjantaina kolmesta uudesta mahdollisesta altistumispaikasta Tampereella. Ne ovat seuraavat: Yliopistonkadun moskeijan keskipäivän (klo 12) rukoushetki 20. marraskuuta, Kaupin keilahalli 23. marraskuuta noin kello 18.45–20.30 ja Pizzeria Napoli 23. marraskuuta noin kello 11–13.

Aiemmin perjantaina Tays kertoi altistumisvaarasta Tampere-talon seminaarissa.

Kello 20.18: Parkanon kaupungin perusturvalautakunta päätti perjantai-iltana yksimielisesti sulkea yhtenäiskoulu Kaarnan tilat koronatilanteen takia.

Lautakunta päätti esittää sivistyksen toimialalle siirtymistä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin luokilla 1–9.

– Käytännössä tämä tarkoittaa etäopetukseen siirtymistä, sanoo asian valmistelijana toiminut hallintoylilääkäri Tarja Marjamäki.

Kaarna suljetaan ensi maanantaista 11. joulukuuta saakka. Lukio on jo etäopetuksessa 19. joulukuuta asti.

Marjamäen mukaan Parkanossa on perjantaihin mennessä tullut ilmi 30 koronavirustartuntaa. Altistuneita on 315.

Kello 20.17: Pääministeri Sanna Marin (sd.) turhautui pääkaupunkiseudun päättäjien ja hallituskumppaneiden viivyttelyyn koronaviruksen torjunnassa, kertoo Yleisradio.

Yle on saanut tietopyynnöllä haltuunsa noin kuukausi sitten käytyä sähköpostikirjeenvaihtoa Marinin ja valtiovarainministeriön entisen kansliapäällikön Martti Hetemäen välillä.

Marin toteaa viestissään olevansa syvästi turhautunut siihen, ettei tilanteen vakavuutta laajasti ymmärretä.

– Hallituksen sisälläkin on vaikeuksia saada riittäviä toimia läpi eri puolueiden epäröinnistä johtuen. Alueilla on välineitä tehdä ennakoivia ja nopeita toimia, mutta rohkeutta puuttuu. Erityisesti kannan huolta pääkaupunkiseudun toimien vaatimattomuudesta.

Kello 19.13: Britanniassa on nyt kuollut 57 551 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Luku on Euroopan korkein. Perjantaina raportoitu kuolemantapausten määrä oli 521. Tartuntojen määrä ylitti niukasti 16 000.

Kello 18.40: Italiassa julkistettiin perjantaina korkea kuolleisuusluku, kun uusia kuolemantapauksia raportoitiin 827. Italiassa on kuollut jo lähes 54 000 ihmistä koronaviruksen takia. Uusien tartuntojen määrä oli yli 28 000.

Kello 17.28: Stora Enson Oulun-tehtaalla on todettu viikon aikana noin 80 koronatartuntaa. Tartunnan saaneiden joukossa on oululaisia sekä Ouluun ulkomailta tulleita työntekijöitä.

Tilanteen kartoittamiseksi kaikki Oulun tehtaalla työskentelevät testataan ja työskentely jatkuu vasta, kun negatiivinen testitulos on saatu.

Testaukset alkoivat tiistaina 24. marraskuuta. Torstaihin mennessä oli testattu 700 henkilöä. Kaikkiaan testejä tehdään runsaat 1 500.

Kello 17.08: Lempäälän Hakkarin koulu jatkaa etäopetuksessa ensi viikon eli 30.11.–6.12., Lempäälän kunta tiedotti perjantaina.

– Valitettavasti saimme perjantai-iltapäivästä tiedon tartuntatautiviranomaiselta, että Hakkarin koulun on perusteltua jatkaa etäopetuksessa varotoimenpiteenä, kunta tiedotti verkkosivullaan.

Kello 16.35: Tays tiedotti perjantaina altistumisvaarasta seminaarissa Tampere-talossa. Tays pyytää kiinnittämään huomiota koronaoireisiin, jos on osallistunut 21.marraskuuta kello 12-17 Täysii-seminaarissa Tampere-talossa. Taysin twiitin mukaan seminaarissa olleet henkilöt ovat saattaneet altistua koronavirukselle. Jos oireita ilmenee, kannattaa hakeutua heti testiin.

Kello 15.30: Espoon sairaalassa on todettu koronavirustartunta viidellä potilaalla ja kuudella sairaalassa työskentelevällä henkilöllä, kertoo kaupunki tiedotteessa.

Altistuneet on kartoitettu, ja osastojen henkilöstö ja potilaat on laajalti seulottu koronavirustartunnan varalta laboratoriotestein. Tartunnan saaneet potilaat hoidetaan eristyksessä muista potilaista. Myös tartunnan saaneet sairaalan työntekijät on määrätty eristykseen.

Sairaalassa altistuneet on määrätty karanteeniin.

Kello 15.08: Ruotsissa raportoitiin perjantaina 59 uutta kuolemantapausta. Kokonaismäärä on nyt 6 681.

Tartunnan on saanut yhteensä yli 243 000 ihmistä. Uusia tapauksia oli lähes 6 900.

Kello 14: Kansallisteatteri peruu kaikki loppuvuoden näytännöt. Aiemmin esitykset peruttiin kolmen viikon ajalta, mutta pääkaupungin koronakoordinaatioryhmän ilmoittamien rajoitustoimien myötä näytännöt perutaan koko loppuvuodelta.

Tammikuussa alkavan näytäntökauden osalta tilanne on toistaiseksi avoin, Kansallisteatteri kertoo tiedotteessaan. Kansallisteatteri kertoo joutuneensa perumaan loppuvuodesta kaikkiaan 77 näytäntöä.

Myös Helsingissä Senaatintorilla vuosittain järjestettävä Tuomaan markkinat peruttiin uusien koronatoimien julkistamisen jälkeen. Peruutuksesta aiheutuu Helsingin tapahtumasäätiölle arviolta yli 200 000 euron tappiot, tapahtumasäätiö kertoo tiedotteessa.

Kello 12.50: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on kertonut pääkaupunkiseudun uusista, tiukoista koronarajoituksista. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten tiukemmat koronarajoitukset astuvat voimaan maanantaina ja jatkuvat kolme viikkoa.

Esimerkiksi sisäliikuntatilat sekä kaupunkien julkiset tilat, kuten uimahallit suljetaan. Kaikki organisoitu harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa, ja yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona. Kirjastot tarjoavat edelleen rajoitettua palvelua, kuten aineiston noutoa varaushyllyltä ja välttämätöntä nopeaa asiointia tietokoneilla. Paikalla tulee käyttää maskia.

Toisen asteen koulutus eli lukiot ja ammatilliset oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen 3. joulukuuta alkaen. Rajoitus jatkuu vuoden loppuun.

Kello 12.45: Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää pääkaupunkiseudulla sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet. Enintään 10 henkilön tilaisuuksia voidaan järjestää. Aluehallintovirasto suosittelee kuitenkin painokkaasti välttämään myös kaikkien pienempien kokoontumisten järjestämistä.

Kello 12.18: Suomessa on raportoitu viisi uutta koronaan liittyvää kuolemaa. Näistä neljä on Hyksin eli Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella ja yksi Oysin eli Oulun yliopistollisen sairaalan. Taysin erityisvastuualueelta ei ole raportoitu uusia koronakuolemia. Kaikkiaan koronakuolemia on nyt Suomessa 393.

Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut Hyksin erva-alueella 14:llä 94:ään ja Kuopion yliopistollisen sairaalan erva-alueella kuudella 20:een. Koko maassa sairaalahoidossa on nyt 152 koronapotilasta eli 18 enemmän kuin keskiviikkona. Taysin erva-alueella sairaalahoidossa on 25 potilasta eli kolme vähemmän kuin keskiviikkona. Taysin alueella yksi on tehohoidossa, koko Suomessa 19.

Kello 12.10: THL:n kuntakohtaisessa tilastossa Pirkanmaalle on kirjattu 29 uutta tartuntaa. Näistä Tampereelle on kirjattu 21 tartuntaa (yhteensä 660), Lempäälään kolme (56), Parkanoon kolme (24), Nokialle yksi (72) ja Ylöjärvelle yksi (53).

THL julkistaa tiedot vain niistä kunnista, joista on raportoitu viisi tartuntaa tai enemmän. Alle viiden tartunnan kuntia on Pirkanmaalla nyt kuusi: Ikaalinen, Juupajoki, Kihniö, Punkalaidun, Urjala ja Virrat.

Kello 12.01: Suomessa on raportoitu 618 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 23 766 koronavirustartuntaa.

Kello 11.23: Venäjällä on tilastoitu yli 27 000 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana. Kyseessä on ensimmäinen kerta koko pandemian aikana kun tartuntojen määrä ylittää 27 000 päivässä, kertoo Moscow Times. Tartuntoja kirjattiin yhteensä 27 543. Venäjällä on rekisteröity yli 2,2 miljoonaa koronatartuntaa, mikä on neljänneksi eniten maailmassa Brasilian, Intian ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Kello 11.02: Kanta-Häme on siirtymässä koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen, tiedottaa Kanta-Hämeen keskussairaala. Kanta-Hämeen epidemiatilanne on tilastolukujen perusteella muuttunut nopeasti heikoksi. Tiedotteessa todetaan, että koronainfektioiden esiintymisluvun ja muiden kriteerien perusteella maakunta on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, mutta siirtymässä todennäköisesti jo ensi viikolla leviämisvaiheeseen.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä ja kuntajohtajat antoivat 10 kohdan suositukset 7. tammikuuta asti. Suositukset perustuvat STM:n ohjauskirjeeseen. Joukossa on muun muassa yli 10 henkilön yksityistilaisuuksista pidättäytyminen. Samoin yli 10 henkilön yleisötilaisuuksista suositellaan pidättäytymään, ellei turvallisuutta voida varmistaa. Myös tarpeetonta matkustamista leviämisvaiheen alueille tai leviämisvaiheen aikana alueelta muualle suositellaan välttämään.

Kello 10.35: Intialainen lääkeyritys aloittaa venäläisen Sputnik-koronarokotteen valmistuksen ensi vuoden alussa. Hetero-yrityksen on määrä valmistaa rokotetta yli sata miljoonaa annosta vuodessa, kertoi venäläinen RDIF-sijoitusrahasto perjantaina.

Venäjän viranomaiset ilmoittivat aikaisemmin tällä viikolla, että Sputnikin teho koronatartuntojen ehkäisyssä on noin 95 prosenttia eli samaa luokkaa kuin parhailla länsimaissa kehitetyillä rokotteilla.

Venäjä ehti ensimmäisenä ilmoittaa koronarokotteen valmistumisesta jo elokuussa, vaikka laajat kliiniset testit olivat vielä kesken. Rokotteen kolmannen vaiheen testit ovat parhaillaan meneillään. Niihin osallistuu noin 40 000 vapaaehtoista muun muassa Venäjällä, Valko-Venäjällä, Arabiemiraateissa ja Venezuelassa.

Kello 9.56: Kainuu on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Kainuun sote-kuntayhtymän ja Kainuun kuntien koronaepidemian johto- ja tiedotuskeskus on todennut asian eilen.

Positiivisten tartuntojen osuuden testatuista ihmisistä kerrotaan olevan 1,3 prosenttia. Kokonaisilmaantuvuus on puolestaan ylittänyt 20 tapausta 100 000 asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana. Kainuussa suositellaan enintään 10 henkilön kokoontumisia sisätiloissa ja kasvosuojainten käyttöä, jos turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää.

Kello 9.12: Pirkanmaalla on todettu 30 uutta koronatartuntaa, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Koko pandemian aikana Pirkanmaalla on todettu nyt 1 117 tartuntaa.

Fimlab tutki torstaina 1 747 näytettä. Taysin mukaan näytteenottoon pääsee edelleen sujuvasti.

Tays muistuttaa, ettei oireisena pidä liikkua ihmisten keskellä. Koronatestiin pitää hakeutua heti hengitystieoireiden alkaessa.

Kello 8.31: Saksassa pandemian aikana varmistuneiden koronavirustartuntojen määrä on noussut tänään yli miljoonaan, kertoo tartuntatautien asiantuntijalaitos Robert Koch -instituutti uutistoimisto AFP:n mukaan. Instituutin mukaan uusia koronavirustartuntoja varmistui yli 22 000 kappaletta.

Baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan Saksa on maailmanlaajuisesti kahdestoista maa, jossa tartuntojen määrä on ylittänyt miljoonan tapauksen rajapyykin. Koronavirukseen liittyviä kuolemia Saksassa on Johns Hopkinsin mukaan kirjattu tähän mennessä yli 15 600.

Kello 7.17: Fimlab kertoo, että tällä hetkellä suuret näytemäärät hidastavat koronavirustestien vastauksia. Fimlabin mukaan näytteiden määrä on tällä viikolla kasvanut ennätyksellisen suureksi, ja samoin on kasvanut positiivisten näytteiden osuus.

Lisäksi testauskapasiteetin täysimittaista käyttöä rajoittavat laitehäiriöt sekä testaustarvikkeiden saatavuus. Fimlab kertoo hyödyntävänsä yhteistyökumppanien apua, jotta testauksen viiveet pysyvät kohtuullisina.

Torstai 26.11.

Kello 22.45: Ranska on raportoinut torstaina yli 13 500 uudesta tartunnasta. Määrä on pienempi kuin edellisinä päivinä. Myös sairaalassa olevien koronapotilaiden määrä on pienessä laskussa. Maassa on sairaalahoidossa yli 29 000 koronapotilasta. Tehohoidossa on yli 4 000 koronaan sairastunutta.

Uusia koronakuolemia todettiin Ranskassa vuorokauden aikana 339.

Kello 18.23: Ruotsin prinssi Carl Philipillä ja hänen vaimollaan prinsessa Sofialla on todettu koronavirustartunta. Asiasta kertovat Ruotsin kuningashuone ja ruotsalaismediat.

Kello 18.16: Pirkanmaan alueellista pandemiaohjausryhmää johtava Juhani Sand kertoo, että pirkanmaalaisille annetaan todennäköisesti Varsinais-Suomen linjausta vastaava suositus ensi viikolla. Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.

– Jos Uudenmaan tilanne on menossa huonompaan suuntaan siitä, mitä se oli tiistaina, pidän sitä todennäköisenä, vahvistaa Sand Aamulehdelle.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri suositteli tänään välttämään tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle, joka on epidemian leviämisvaiheessa.

Pirkanmaalla suositettiin välttämään matkustamista jo aiemmin Vaasan seudulle, jolloin kyseinen sairaanhoitopiiri ajautui leviämisvaiheeseen. Suositus purettiin Vaasan epidemiatilanteen parantuessa.

Uudenmaan osalta asia nousee Sandin mukaan esille ensi tiistaina pidettävän pandemiaohjausryhmän kokouksessa. Ryhmä kokoontuu lähtökohtaisesti kerran viikossa. Koronanyrkki voidaan kutsua erikseen koolle myös muulloin kuin tiistaisin, mutta toistaiseksi ylimääräisille kokouksille ei ole ollut tarvetta.

Esimerkiksi Kanta-Häme päätti torstaina suositella alueella asuville, että tarpeetonta matkustamista vältetään kaikille koronaepidemian leviämisvaiheessa oleville alueille tai alueilta.

Kello 17.37: Tampereen yliopistollinen sairaala kertoi torstaina illansuussa kolmesta uudesta mahdollisesti paikasta, jossa korona-altistumisia on voinut tapahtua.

Lue lisää: ”Ei ole vielä näkyvissä helpotusta”: Tays kertoi jälleen uusista mahdollisista altistumisista kolmessa paikassa – Näin tilanne Pirkanmaan kunnissa muuttui

Kello 16.30: Tampereen Messut oy siirtää kaikki helmikuulle 2021 ajoitetut tapahtumat myöhäisempään ajankohtaan. Siirtopäätös koskee Asta-messuja ja Tampereen Häämessuja sekä Hallituspaikka-tapahtumaa, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Asta-messut siirtyy syyskuulle, Häämessut ja Hallituspaikka helmikuuhun 2022.

– Siirtopäätösten syynä on vallitseva koronavirustilanne ja sen vaikutukset messujen ja tapahtumien onnistuneisiin järjestämismahdollisuuksiin, Tampereen Messut tiedottaa.

Kello 15.34: Veikkaus tiedottaa sulkevansa automaatit ja pelipaikat koronan leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla viimeistään lauantaina. Tämä tarkoittaa, että automaatit ja pelipaikat suljetaan myös Pirkanmaalla.

Veikkauksen kanava- ja myyntijohtaja Jari Heino kertoo tiedotteessa, että sulkemiseen liittyvä päätös tehtiin torstaina STM:n uuden linjauksen jälkeen. STM:n ohjeistus on voimassa joulukuun puoliväliin saakka.

Alueet, joilla pelipaikat ja automaatit suljetaan: Etelä-Pohjanmaa, Helsinki ja Uusimaa, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Länsi-Pohja, Pirkanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Päijät-Häme, Satakunta, Vaasa ja Varsinais-Suomi.

Kello 15.18: Ruotsissa on Aftonbladetin mukaan raportoitu 67 uutta koronakuolemaa. Maassa on nyt yhteensä 6 622 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Uusia tartuntoja on todettu eilisen jälkeen 5 741. Koronaan on sairastunut epidemian aikana Ruotsissa yli 236 000 henkilöä.

Tehohoidossa on Ruotsissa tällä hetkellä 208 koronapotilasta. Epidemian aikana Ruotsissa on saanut tehohoitoa lähes 3 200 koronapotilasta.

Kello 13.32: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle. Suosituksella halutaan estää koronaepidemian pahenemista Varsinais-Suomessa, sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessa.

Sairaanhoitopiirin mukaan riski koronatilanteen pahenemisesta Varsinais-Suomessa on suuri. Uudellemaalle matkustuksen välttämisen lisäksi sairaanhoitopiiri suosittelee, ettei maakuntarajat ylittäviä urheilutapahtumia tai -kilpailuja järjestettäisi.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronapandemiaryhmä keskusteli välittömistä pandemian ehkäisytoimista tänään.

Kello 13.22: Valmentaja Eirik Myhr Nossumin uusi koronatesti oli negatiivinen, ja norjalaishiihtäjät voivat osallistua Rukan kisoihin, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Kello 12.18: Norjalaishiihtäjien osallistuminen Rukan maailmancupin kilpailuihin on epävarmaa valmentaja Eirik Myhr Nossumin annettua keskiviikkona Suomessa positiivisen koronanäytteen.

Norjan hiihtojoukkue on asetettu karanteeniin. Joukkue odottaa uusintatestien tuloksia, minkä jälkeen tulee päätös, voivatko norjalaishiihtäjät osallistua Rukan kisoihin. Norjan hiihtoliiton mukaan Nossum ja urheilijat ovat oireettomia. Nossumin toisen koronatestin tulos tullee myöhemmin tänään.

Kello 11.50: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 496 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on todettu useissa kunnissa. Yhteensä koko maassa on todettu epidemian alusta lähtien 23 148 koronavirustartuntaa.

Aiemmin tänään THL:n johtaja Mika Salminen sanoi THL:n ja sosisaali- ja terveysministeriön viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa, että Suomessa on todettu noin 570 uutta koronavirustartuntaa.

Kello 11.16: Ruotsin prinssi Carl Philipillä ja prinsessa Sofialla on todettu koronavirustartunta. Asiasta kertovat Ruotsin kuningashuone ja ruotsalaismediat.

Kummallakin on lieviä oireita, mutta he voivat olosuhteisiin nähden hyvin. Tällä hetkellä Carl Philip ja Sofia ovat karanteenissa lastensa kanssa.

Kuningaspari sekä kruununprinsessa Victoria sekä hänen aviomiehensä Daniel aiotaan testata viruksen varalta tämän päivän aikana. Perhe oli tavannut toisensa viime perjantaina kuningatar Silvian veljen Walther Sommerlathin hautajaisissa, Aftonbladet kertoo. Hovin tiedottajan mukaan paikalla oli alle kymmenen ihmistä, mutta he olivat yhtä aikaa läsnä samassa kirkkosalissa. Ennen hautajaisia kaikki perheenjäsenet oli testattu koronavirustartunnan varalta. Tulokset olivat negatiivisia, Thorngren sanoo Aftonbladetille.

Kello 10.48: Hallitus suosittelee, että jo kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla otetaan ennakoivasti käyttöön järeämpiä rajoitustoimia. Valmiuslaeille ei hallituksen mukaan ole vielä tarvetta. Pääministeri Sanna Marin arvioi, että kahden viikon kuluttua nähdään, millä tavalla rajoitustoimet vaikuttavat, ja voidaan arvioida, onko syytä painavampiin toimiin.

Marin kertasi hallituksen infossa koronatilanteen. Koronavirustilanne on heikentynyt nopeasti, tartuntamäärät ovat nousseet ja sairaalapaikkoja tarvitsevien määrä on noussut. Siksi Marinin mukaan on tehtävä ennakoivia toimia nyt, että tilanne ei pahene.

Tartuntojen määrä on kasvanut viikossa 30 prosentilla. Sairaalahoidossa oli keskiviikkona 134 potilasta, joista 21 oli tehohoidossa. Tänään torstaina tulee THL:n mukaan lisäystä noin 570 uutta tartuntaa, jotka ovat useamman päivän ajalta.

Kello 10.18: Tampereella on todettu koronatartuntatapaus kuntouttavan työtoiminnan palveluntuottajan tiloissa. Asiasta kertoo Tampereen kaupunki.

Kaupungin mukaan kuntouttavan työtoiminnan palveluntuottaja ViaDia ry:n ylläpitämässä lounaskahvilassa, Café Keitaassa, on todettu koronavirustartunta 23. marraskuuta. Mahdollinen altistuminen koronavirustartunnalle on voinut tapahtua tiistaina 17. marraskuuta ja keskiviikkona 18. marraskuuta kello 9.30–13.30 välisenä aikana.

Kahvilan työtiimi on asetettu karanteeniin 27. marraskuuta 2020 saakka. Asiakkaita pyydetään hakeutumaan lievienkin infektio-oireiden ilmaantuessa koronavirustestiin.

Kello 9.26: Pirkanmaalla on todettu keskiviikkona 23 uutta koronatartuntaa, kertoo Tays. Fimlab tutki 1 236 näytettä. Pirkanmaalla on nyt todettu yhteensä 1087 tartuntaa pandemian alusta lähtien.

Kello 8.16: Yhdysvalloissa on kirjattu vuorokauden aikana yli 2 400 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Kyseessä on suurin päivittäinen luku Yhdysvalloissa puoleen vuoteen.

Kaikkiaan Yhdysvalloissa oli keskiviikkoiltaan mennessä todettu 262 080 koronaan liittyvää kuolemaa, joista 2 439 oli todettu edellisen vuorokauden aikana.

Yhdysvalloissa vietetään torstaina kiitospäivää, jonka on pelätty entisestään levittävän tartuntoja. Amerikkalaisilla on tapana matkustaa yhteisiin sukujuhliin viettämään päivää, sillä se on vuoden tärkeimpiä juhlia.

Kello 6.32: Ensimmäiset koronavirusta vastaan kehitetyt rokotteet saattavat saada viranomaishyväksynnän EU-alueella jo ennen joulua, kertoi Euroopan lääkeviraston (EMA) johtaja Emer Cooke irlantilaismedialle keskiviikkona.

Cooken mukaan koronarokotteiden käsittelyn nopeutusta ei ole tehty turvallisuuden kustannuksella, sillä markkinoille tulevien rokotteiden on läpäistävä kaikki tavalliset turvallisuusvaatimukset.

Johtaja kertoo viraston olevan optimistinen toistaiseksi nähdyn todistusaineiston pohjalta. Cooken mukaan useampi rokote voi saada hyväksynnän jouluun mennessä. Kolmen kärkiehdokkaan kehittäjiä ovat lääkeyhtiö Astra Zeneca ja Oxfordin yliopisto, lääkeyhtiö Pfizer ja bioteknologiayhtiö BioNTech sekä lääkeyhtiö Moderna.

Keskiviikko 25.11.

Kello 21.24: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kehottaa varautumaan vaikeisiin viikkoihin koronaepidemiassa. Hän arvioi potilaiden määrän kasvavan 3–4 viikkoa, jolloin päädyttäisiin yhtä pahoihin lukemiin kuin pahimmillaan keväällä.

– Toivottavasti olemme väärässä, mutta jos tämä menee niin kuin keväällä, tästä sellainen 3–4 viikkoa, potilasmäärät vain kasvavat ja sitten toivottavasti lähtevät laskemaan, Mäkijärvi sanoo STT:lle.

Rajoitustoimet, joita Uudellamaalla on päätetty tehdä, näkyvät vasta viiveellä.

– Ne toivottavasti lähtevät parin viikon viiveellä tartuntamääriä pudottamaan, mutta ennen kuin se näkyy potilasmäärissä, menee viikko tai pari lisää.

Mäkijärven mukaan Husilla on vaikeuksia selviytyä potilasmääristä, jos kevään lukemiin päädytään seuraavien viikkojen aikana.

– Meillä on tällä hetkellä sairaalat ja päivystykset täynnä potilaita. Ei siellä ole ylimääräistä tilaa eikä henkilökuntaa, hän sanoo.

Kello 20.22: Koronakuolemien ennätyksiä on rikottu vuorokauden aikana ympäri maailmaa. Reuters kertoo, että Yhdysvalloissa rikottiin tiistaina Suomen aikaa 2 000 koronavirukseen liittyvän kuoleman raja vuorokaudessa ensimmäistä kertaa toukokuun jälkeen. Yhteensä vuorokauden aikana kuoli 2 157 ihmistä, mikä tarkoittaa yhtä kuolemaa joka 40. sekunti.

Venäjällä on tilastoitu tiistain jälkeen 507 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Myös Saksassa kirjattiin uusi ennätys koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvissä kuolemantapauksissa, kertoo muun muassa Bild-lehti. Vuorokauden aikana uusia kuolemia kirjattiin 410 kappaletta.

Uusia koronatartuntoja kirjattiin Venäjällä vajaat 23 700 ja Saksassa 18 700 vuorokaudessa.

Kello 19.13: Alueellinen koordinaatioryhmä esittää lisärajoituksia ja -suosituksia Uudellemaalle. Helsinki päättää omista rajoituksistaan torstaina, mutta ennakkotiedon mukaan ne ovat samansuuntaisia kuin koko Uudellemaalle. Ryhmän mukaan koko Uusimaa on koronaviruksen leviämisvaiheessa.

Ryhmä esittää muun muassa, että kaikki sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvat yleisötilaisuudet kielletään aluehallintoviraston päätöksellä. Ryhmä suosittaa, ettei yksityistilaisuuksia järjestetä. Yksityinen kokoontuminen tarkoittaa myös perhetapahtumia. Poikkeuksena suositukseen on enintään 10 henkilön muistotilaisuudet. Ryhmä suosittaa, että kuntien päätöksillä suljetaan kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat, mutta kuitenkin turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin. Samaa suositetaan myös yksityisille toimijoille liikunnan ja vapaa-ajan tiloissa. Aikuisten ryhmäliikunnat lopetetaan kuntien päätöksellä. Toisesta asteesta ylöspäin suositellaan etäopiskelua. Maskia tulee ryhmän mukaan käyttää työpaikoilla aina.

Kello 16.58: Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi kannustavansa siihen, että kiihtymisvaiheen alueilla kaikki ne suositukset, joita hallitus on antanut, otetaan käyttöön. Jopa leviämisvaiheen toimia voidaan hänestä ottaa etupainotteisesti käyttöön.

Kello 16.12: Parkanossa on todettu 20 koronatartuntaa ja noin 280 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Kaupunki tiedotti keskiviikkona iltapäivällä, että tartunnat näyttävät liittyvän samaan tartuntaketjuun. Suurin osa sairastuneista on aikuisia.

Viime viikolla tapahtuneita altistumisia on jäljitetty, ja kaupungin terveys- ja hyvinvointijohtajan Taina Niirasen mukaan lähes kaikki sairastuneet olivat jo karanteenissa.

Lue lisää: Parkanossa 20 koronatartuntaa, 280 karanteenissa – kaikki tapaukset liittyvät samaan tartuntaketjuun

Kello 16.05: Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi medialle Säätytalolla ennen hallituksen neuvotteluita, että koronatilanne ei ole tällä hetkellä sellainen, että valmiuslakia tarvitsisi ottaa käyttöön. Marin uskoo, että pääkaupunkiseudun pahentunut tautitilanne saadaan kuriin tällä viikolla ilmoitetuilla rajoituksilla.

Lue lisää: Pääministeri Marin ei poissulje ihmisten liikkumisen rajoittamista, osalle alueista uusia suosituksia

Kello 13:34: Taysin erityisvastuualueella on tällä hetkellä sairaalahoidossa 28 henkilöä. Määrä on kasvanut maanantaista kolmella. Potilaista yksi on tehohoidossa. Taysin alueella on kuollut tähän mennessä koronaan 14 ihmistä.

Kello 13.30: Suomessa on THL:n tuoreimpien lukujen mukaan todettu neljä uutta koronakuolemaa. Kuolemista kolme on kirjattu HYKSin erityisvastuualueelle ja yksin KYSin alueelle. Yhteensä koronapandemiaan liittyviä kuolemantapauksia on Suomessa ollut tähän mennessä 388 kappaletta.

Koko maassa on tällä hetkellä sairaalahoidossa 134 ihmistä. Sairaalahoidon tarve lisääntyi erityisesti KYSin erityisvastuualueella, jossa sairaalassa olevien potilaiden määrä kasvoi yhdeksällä henkilöllä.

Kello 12.58: Saksassa on kirjattu uusi ennätys koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvissä kuolemantapauksissa, kertoo muun muassa Bild-lehti. Vuorokauden aikana uusia kuolemia kirjattiin 410 kappaletta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun päivittäinen lisäys nousee Saksassa yli 400:n.

Koko epidemian aikana Saksassa on kirjattu koronakuolemia nyt jo yhteensä vajaat 14 800. Uusia koronatartuntoja raportoitiin Saksassa 18 700 vuorokaudessa.

Kello 11.56: Pirkanmaan uudet tartunnat jakautuvat kunnittain seuraavasti: Tampere 5, Parkano 2, Lempäälä 2. Lisäksi Vesilahti nousi 6 tartunnallaan THL:n listalle, johon otetaan mukaan kunnat, joissa on koko epidemia-aikana vähintään viisi tartuntaa. Muiden kuntien uusista tartunnoista ei THL:n päiväraportissa ollut mainintaa.

Kello 11.48: Suomessa on todettu 363 uutta koronatartuntaa, kertoo THL. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 22 652 koronavirustartuntaa. Ainakin 60 kunnassa raportoitiin uusia tartuntoja.

Kello 10.44: Venäjä kertoi keskiviikkona, että maassa oli tilastoitu uusia covid-19-tapauksia yhden vuorokauden aikana lähes 23 700. Koronavirukseen liittyviä kuolemia oli nyt enemmän kuin koskaan ennen eli 507 vuorokaudessa.

Kello 9.34: Pirkanmaalla tiistaina tutkituista näytteistä löydettiin Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan 23 uutta koronatartuntaa. Fimlab tutki 811 koronanäytettä. Koko pandemian aikana Pirkanmaalla on todettu tähän mennessä 1 064 tartuntaa.

Kello 7.37: Ranska alkaa purkaa koronarajoituksiaan. Koronarajoitusten sulkemat ranskalaiskaupat saavat avata ovensa lauantaista lähtien, presidentti Emmanuel Macron sanoi televisiopuheessaan.

Muun muassa elokuvateatterit, teatterit ja museot saavat avata ovensa joulukuun puolivälistä alkaen. Ravintoloiden ja lukioiden avaamista pitää odottaa tammikuuhun, ja tuolloinkin uusien koronatapausten määrän on pitänyt laskea alle 5 000 päivässä.

Joulukuun puolivälistä lähtien Ranskassa on maanlaajuinen ulkonaliikkumiskielto iltayhdeksän ja aamuseitsemän välillä lukuun ottamatta jouluaattoa ja uudenvuodenaattoa. Liikkumisrajoitusten jatkaminen on Macronin mukaan tarpeen kolmannen korona-aallon ja uusien, ankarampien rajoitusten välttämiseksi.

Kello 7.18: Hallitus kokoontuu tänään kello 16 Säätytalolle neuvotteluun, jossa käydään läpi pahentunutta koronatilannetta. Hallituksen on määrä käydä neuvottelussa läpi epidemiologista tilannetta ja oikeudellista arviointia valmiuslain käytön edellytyksistä. Se pohtii, mitkä tilanteet olisivat sellaisia, joissa valmiuslaki pitäisi ottaa käyttöön. Hallituksen ei ole määrä tehdä mitään päätöksiä.

Kello 7.12: Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden sekä tartuntojen määrät tulevat todennäköisesti nousemaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella riippumatta siitä, kuinka epidemiaa pyritään hillitsemään. Näin arvioi Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.

Järvinen myös arvioi, että tartuntaluku nousee ainakin jonkin aikaa uusista rajoituksista huolimatta ja että hän ei pitäisi suurena yllätyksenä, jos valmiuslaki otettaisiin jollakin tasolla käyttöön ennen joulua tai lähiviikkoina.

Tiistai 24.11.

Kello 22.10: Uusien koronavirustartuntojen ja koronaviruksen takia sairaalassa olevien ihmisten määrä ovat Ranskassa laskeneet selvästi, kun tiukat rajoitustoimet ovat olleet käytössä neljättä viikkoa.

Ranskan terveysministeriön mukaan uusia koronavirustartuntoja raportoitiin tiistaina 9 155, kun viikko sitten tiistaina niitä oli 45 522. Sairaalassa oli koronaviruksen takia 30 622 ihmistä. Luku oli vähentynyt vuorokaudessa 859:llä, joka on suurin pudotus sen jälkeen kun nykyiset rajoitukset otettiin käyttöön lokakuun alussa.

Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia Ranskassa on nyt 50 237.

Kello 21.57: Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiistai-iltana Ylen A-Studiolle toivovansa, ettei koronavirustilanteen takia jouduta ottamaan käyttöön valmiuslakia. Hallitus on kuitenkin hänen mukaansa pyytänyt asiantuntija-arvion siitä, milloin lakia mahdollisesti voitaisiin tarvita.

Kello 21.26: Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Ilta-Sanomien ja Ylen haastatteluissa tiistai-iltana, että ihmisten tulisi viettää joulua vain kaikkein lähimpien ihmisten kanssa ja että laajoista sukujouluista tulisi pidättäytyä.

– Suomalaisten on hyvä asennoitua jouluun niin, että terveys edellä pitää mennä. Vain läheisempiä ihmisiä on syytä tavata ja viettää joulua nyt hyvin pienessä piirissä. Emme ole tämän tilanteen osalta turvassa. Meidän kaikkien pitää arjessamme – myös joulunjuhlapyhinä – muistaa, että terveydellinen tilanne on vakava ja suhtautua siihen sillä tavalla, Marin sanoi Ilta-Sanomille.

Lue lisää: Pääministeri Marin: Jos koronaa ei oteta alueilla vakavasti, edessä voi olla keskustelu poikkeusoloista – ”Tilanne on vakava”

Kello 21.22: Italiassa raportoitiin tiistaina 853 kuolemantapausta, jotka liittyvät koronavirukseen. Luku on suurin sitten maaliskuun 28. päivän.

Päivää aiemmin maanantaina julkaistu vuorokauden kuluessa rekisteröityjen kuolemien määrä oli 630.

Kello 17.53: Lähes koko TPV:n vuonna 2007 syntyneiden juniorien jalkapallojoukkue on ollut karanteenissa viime viikon keskiviikosta lähtien. Joukkueessa on todettu yksittäinen koronatartunta.

Karanteenissa on joukkueenjohtaja Kalle Lenkkerin mukaan 15–20 henkilöä, mukaan lukien hän itse. Karanteenilta ovat välttyneet ainoastaan viime viikolla treeneistä pois olleet joukkueen jäsenet. Joukkueen karanteeni päättyy tämän viikon perjantaina.

Kello 16.17: Ruotsissa on raportoitu perjantain jälkeen 17 265 uutta koronavirustartuntaa, kansanterveysviranomainen kertoo. Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia maassa on 94.

Tautitapaukset ovat olleet Ruotsissa viime viikkoina jyrkässä kasvussa. Yhteensä tartuntoja on 10 miljoonan ihmisen maassa yli 225 000 ja kuolleita 6 500.

Ruotsissa koronatartunnoista ja tautiin liittyvistä kuolemista raportoidaan tiistaista perjantaihin, jolloin viikonlopun ja alkuviikon tilastot kasautuvat tiistaille.

Ruotsissa tuli tänään voimaan kielto, joka rajoittaa kokoontumiset ja tilaisuudet maksimissaan kahdeksaan ihmiseen. Kielto perustuu järjestyslakiin eikä ole luonteeltaan suositus tai ohje. Koulut ja ravintolat pysyvät auki.

Kello 15.59: Pirkanmaan koronanyrkki kertoi koronarajoitusten tiukkenemisesta. Yksityistilaisuuksien, kuten perhejuhlien kohdalla kokoontumisissa suositus kiristyy Pirkanmaalla korkeintaan kymmeneen henkilöön 15.12. asti.

Kasvomaskeja suositellaan nyt myös toisen asteen oppilaitoksiin sekä julkisille ja yksityisille työpaikoille kaikissa kohtaamisissa. Maskisuositukseen on lisätty myös kaupat ja ostoskeskukset. Yli 20-vuotiaiden liikuntaharrastuksissa joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta suositellaan keskeytettäväksi sisätiloissa 15.12. asti, pois lukien maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta.

Uusia tartuntoja todettiin Pirkanmaalla viime viikolla yhteensä 130. Sairaalahoidon tarve on viikossa kasvanut, ja Tays otti loppuviikosta koronapotilaille käyttöön omat teho- ja vuodeosastot.

Kello 13.45: Parkano tiedotti tiistaina, että kaupungissa on nyt 16 koronavirukseen sairastunutta. Suurin osa sairastuneista on aikuisia. Kaupungin mukaan useimmat tartunnat on saatu joko vapaa-ajan tilanteista, perhepiiristä tai työyhteisöstä. Tämänhetkisen tiedon mukaan kaikki tartunnat vaikuttavat liittyvän samaan tartuntaketjuun.

Altistumisten vuoksi karanteeniin on asetettu tällä hetkellä noin 250 henkilöä. Parkanon kaupunki kertoo tiedotteessa, että jäljitystoiminta on edennyt hyvin, ja sairastuneiden lähikontaktit on määrätty nopeasti karanteeniin.

Kello 12.10: Suomessa on raportoitu tänään yhteensä 353 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 182 tartuntaa, mikä on 1 238 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Yhteensä koronavirustartuntoja on Suomessa raportoitu 22 289.

Kello 12.05: Tampereen tartuntojen kokonaismäärä kasvoi tiistaina 631:een. Seuraavaksi eniten Pirkanmaalla on tartuntoja koko epidemian ajalta Nokialla (71), Ylöjärvellä 52 ja Pirkkalassa 41.

Kello 12.00: THL:n tuoreimmat tartuntaluvut tulivat julki: Tampereella on todettu vuorokauden aikana 18 uutta koronatartuntaa. Muissa Pirkanmaan kunnissa tartunnat ovat lisääntyneet seuraavasti: Lempäälä 4, Parkano 3, Kangasala 1, Mänttä-Vilppula 1, Nokia 1 ja Valkeakoski 1. Yhteenvedossa ei ole mainittu kuntia, joissa on koko epidemian aikana ollut alle viisi tartuntaa. Kokonaisuudessaan Pirkanmaalla todettiin vuorokauden aikana noin 30 uutta tartuntaa. Luku on linjassa Taysin ilmoittamien määrien kanssa.

Kello 10.55: Pääkaupunkiseudulla noin puolet tartuntaketjuista on sellaisia, joihin ei pääse kiinni, kertoo HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen.

– Nyt on tosi kyseessä, tiivisti Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) pääkaupunkiseudun tilanteen.

Kello 10.40: Helsingin koronainfo: Kaikki koronan leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät nyt pääkaupunkiseudulla. Viime viikon aikana Hus-alueella todettiin 1 533 koronavirustartuntaa. Edellisen viikon aikana tartuntoja oli 992. Yli 40-vuotiailla todettujen tartuntojen määrä on viime viikkoina selvästi kasvanut. Myös sairaalahoidon tarve alueella on lisääntynyt selvästi varsinkin viime viikon lopulta lähtien. Positiivisten näytteiden osuus testatuista noussut jo neljään prosenttiin Husin alueella.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori esittää, että kaikki kaupungin palvelutilat suljetaan. Tämä koskisi toisen asteen oppilaitoksia, liikuntatiloja, opistoja, kirjastotaloja, yleisötilaisuuksia, nuorisotiloja ja koulutilojen iltakäyttöä. Pääasiassa vain varhaiskasvatus ja perusopetus sekä tärkeimmät terveys- ja sosiaalipalvelut jäisivät toimimaan.

– Ajatuksena on, että päätökset tehtäisiin torstaina ja sen jälkeen ne astuisivat voimaan. Yksityiskohdat selviävät parin päivän jatkovalmistelun jälkeen, Vapaavuori kertoo.

– Asteittain tiukkeneva ote ei riitä vaan nyt tarvitaan kunnon herätys, jotta kaikki ymmärtäisivät, että näitä rajoituksia pitää noudattaa ja ottaa tosissaan. Siksi olemme päätyneet siihen, että otamme kerralla käyttöön koko keinoarsenaalin, joka hallituksen hybridistrategiassa on määritelty ja mikä on kuntien toimivaltuuksien rajoissa.

Kello 10.05: Parkanolainen lounasravintola Kokki Katriina ilmoittaa, että ravintolan tiloissa käyneellä henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Mahdolliset altistumiset ovat tapahtuneet perjantaina 20. marraskuuta kello 11:n ja 12:n välisenä aikana.

Kello 9.45: Ruotsissa on tänään tullut voimaan kielto, joka koskee yli kahdeksan ihmisen tilaisuuksia tai julkista kokoontumista. Kielto perustuu järjestyslakiin, eikä ole luonteeltaan suositus tai ohje.

Koulut ja ravintolat pysyvät auki, mutta kuhunkin ravintolapöytään saa ottaa korkeintaan kahdeksan asiakasta. Uskonnollisiin tapahtumiin, esimerkiksi hautajaisiin, saa myös yhä osallistua korkeintaan 20 henkeä.

Ruotsissa on todettu yli 208 000 koronavirustartuntaa. Viruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on noin 6 400. Maan väkiluku on noin 10 miljoonaa.

Kello 9.21: Pirkanmaalla on todettu 27 uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Koko pandemian aikana Pirkanmaalla on todettu tähän mennessä 1 041 tartuntaa.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä pitää tiistaina kello 15.30 mediainfon, jossa käydään läpi Pirkanmaan koronatilanne sekä alueelliset linjaukset ja suositukset. Odotuksissa on, että Pirkanmaan koronarajoitukset saattavat tiukentua.

Kello 6.54: Johns Hopkins yliopiston seurannan mukaan maailmassa on todettu jo yli 59 miljoonaa koronatartuntaa. Eniten tartuntoja on todettu Yhdysvalloissa, jossa tartuntaluku on ylittänyt 12,4 miljoonaa. Intiassa koronatartuntoja on todettu 9,1 miljoonaa ja Brasiliassa yli 6 miljoonaa.

Maanantai 23.11.

Kello 22.26: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) keskustelee tällä viikolla alueiden kanssa siitä, mitä lisätoimia tarvitaan heikentyneen koronatilanteen takia. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo Stt:lle, että keskusteluita käydään nyt niiden alueiden kanssa, jotka ovat leviämis- tai kiihtymisvaiheessa.

Kiurun mukaan toimivalta toimenpiteiden ja esimerkiksi rajoitusten määräämisessä on tällä hetkellä alueellisilla viranomaisilla.

Kello 22.18: Espoossa yksityisessä hoivakodissa on todettu koronavirustartunta seitsemällä vanhuksella ja neljällä henkilökunnan jäsenellä, kertoo Espoon kaupunki. Asiasta kertoi aiemmin maanantaina Yle.

Tartunnan saaneet asukkaat on eristetty muista. Lisäksi tartunnan saaneet henkilökunnan jäsenet on määrätty eristykseen. Kaikki altistuneet on myös määrätty karanteeniin.

Kaikki hoivakodin asukkaat ja työntekijät aiotaan testata.

Kello 15.17: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on nostanut valmiustasonsa korkeimpaan valmiustilaan eli täysvalmiuteen, sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessa. Edellisen kerran Hus siirtyi täysvalmiuteen maaliskuun 19. päivänä.

Sairaanhoitopiirin valmiusohjeen mukaisesti täysvalmiuteen siirrytään, kun yhteiskunta valmistautuu toimimaan vakavassa häiriötilassa tai valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa.

Husin sairaaloissa valmistaudutaan koronaviruspotilaiden määrän kasvuun. Vuodeosasto- ja tehohoitopaikkoja varataan lisää koronaviruspotilaille ja vastaavasti ei kiireellistä toimintaa jouduttaneen jo lähiaikoina vähentämään.

Husin sairaaloissa oli koronaviruksen vuoksi maanantaina sairaalahoidossa 36 potilasta vuodeosastoilla ja 5 potilasta teho-osastoilla.

Kello 13.15: Suomessa on THL:n uusimman laskelman mukaan kuollut koronaan perjantain jälkeen yhdeksän ihmistä. Kuolemantapauksista neljä on kirjattu HYKS:n erityisvastuualueelle, kolme Oulun ja yksi sekä Kuopion ja Tampereen yliopistollisen sairaalan alueelle. Taysin erityisvastuualueella sairaanhoitoa tarvitsevien määrä kasvoi kolmella. Tehohoidossa koko maassa on 15 koronapotilasta, heistä kaksi Taysin alueella.

Kello 13.10: Pirkanmaan tartuntaluvut ovat kuluneen yhdeksän päivän aikana (14.11.–23.11.) lisääntyneet ylivoimaisesti eniten Tampereella (108). Yli kymmenen uutta tartuntaa on kirjattu myös Nokialla (15) ja Lempäälässä (10). Muissa Pirkanmaan kunnissa löydettiin viime viikolla enintään kahdeksan uutta tartuntaa (Pirkkala). Esimerkiksi Mänttä-Vilppulassa, Hämeenkyrössä ja Pälkäneellä uusia tartuntoja ei todettu lainkaan.

Kello 12.00: THL:n uusimpien lukujen mukaan Pirkanmaan koronatartunnat jakautuvat kuntakohtaisesti seuraavalla tavalla (aakkosjärjestyksessä): Akaa 11, Hämeenkyrö 7, Kangasala 36, Lempäälä 36, Mänttä-Vilppula 31, Nokia 70, Orivesi 15 , Pälkäne 8, Parkano 10, Pirkkala 41, Sastamala 33, Tampere 613, Valkeakoski 25 ja Ylöjärvi 52. Muissa kunnissa kuten Juupajoella, Ruovedellä, Kihniössä, Punkalaitumella ja Urjalassa tartuntoja on vähemmän kuin viisi, joten niitä ei ole tilastoitu. Kahden viime viikon aikana Pirkanmaalla on todettu yhteensä 199 uutta tartuntaa.

Kello 11.55: THL:n tilastojen mukaan Suomessa raportoitiin maanantaina 297 uutta koronavirustartuntaa. Suomessa on raportoitu nyt yhteensä 21 936 koronavirustartuntaa.

Kello 10.46: Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiedotti maanantaina, että Pirkanmaalla on todettu 25 uutta koronatartuntaa. Näytteitä tutkittiin sunnuntaina 1 018 kappaletta.

Koko koronapandemian aikana Pirkanmaalla on todettu nyt yhteensä 1 014 tartuntaa.

Kello 9.42: Oxfordin yliopiston ja lääkeyhtiö AstraZenecan kehittämä koronavirusrokote suojaa 70-prosenttisen tehokkaasti koronavirustaudin oireita, laaja tutkimusaineisto osoittaa. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradio BBC.

Reuters kertoo, että Britannian terveysministerin Matthew Hancockin mukaan Britannia on tilannut rokotetta jo 100 miljoonaa annosta.

BBC kirjoittaa, että tulos on sekä voitto että pettymys, sillä aiemmin Pfizerin ja Modernan kehittämät rokotteet osoittautuivat molemmat 95-prosenttisen tehokkaiksi. AstraZenenca kertoo kuitenkin, että sen rokotteella voidaan saavuttaa jopa 90 prosentin tehokkuus voidaan saavuttaa tietynlaisella annostelulla.

Kello 9.39: Saksa saattaa aloittaa koronavirusrokotukset jo tämän vuoden aikana, sanoo maan terveysministeri Jens Spahn muun muassa Die Welt -lehden välittämässä haastattelussa.

Spahn kertoo antaneensa Saksan osavaltioille ohjeet, joiden mukaan niiden tulee olla valmiit aloittamaan rokotukset joulukuun puolivälissä. Spahnin mukaan Saksaan on tulossa ensimmäisessä vaiheessa noin 300 miljoonaa rokoteannosta.

Kello 7.30: Britannia saattaa antaa hyväksynnän Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteelle jo ensi viikolla, brittilehti The Telegraph kertoi sunnuntaina.

Lehti kertoo hallituksen sisäisiin lähteisiin vedoten, että maa aikoo aloittaa virallisen arvioinnin rokotteesta ja että kansallista terveydenhuoltoa on pyydetty saamaan kyseinen arvio valmiiksi 1. joulukuuta mennessä.

Kello 6.22: Uudenmaan tiukentunut koronakuri alkaa tänään. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää maanantaista lähtien kaikkien yli 20 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen sisätiloissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Kielto on voimassa kolme viikkoa. Kielto tulee voimaan, sillä pääkaupunkiseutu on koronan leviämisvaiheessa.

Aluehallintoviraston päätös koskee yleisötilaisuuksia, kuten konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä. Lisäksi pääkaupunkiseudulla keskeytetään kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa tapahtuva yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta.

Kello 6.16: Euroopassa voidaan nähdä koronan kolmas aalto jo alkuvuodesta, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO:n koronatoimien erikoisedustaja, lääkäri David Nabarro. Nabarro kommentoi koronatilannetta sveitsiläislehti Solothurner Zeitungin haastattelussa.

Nabarron mukaan Eurooppa epäonnistui ensimmäisen aallon jälkeen epidemian hoidossa tarvittavan infrastruktuurin rakentamisessa kesällä. Mikäli tarvittavaa infrastruktuuria ei rakenneta nyt, on edessä kolmas aalto.

Sunnuntai 22.11.

Kello 22.50: Saksan liittokansleri Angela Merkel katsoo, että työ koronarokotteen oikeudenmukaisen jakelun turvaamiseksi etenee liian hitaasti. Merkel sanoi G20-maiden virtuaalihuippukokouksessa olevansa huolissaan, koska köyhempien maiden rokotetoimituksista ei ole vielä tehty sopimuksia.

Kello 20.57: Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on vedonnut tänään kansalaisiin, jotta kamppailu koronaviruksen tukahduttamiseksi otettaisiin vakavasti. Löfven totesi, että tilanne on hyvin vakava ja että kaikkien on tehtävä osuutensa vähentämällä kontakteja ja tekemällä mahdollisuuksien mukaan etätöitä.

Kello 20.25: Tampereen Koukkuniemen vanhainkodin asukkaalla on todettu koronatartunta. Asian vahvistaa Tampereen ikäihmisten palvelujen palvelujohtaja Mari Patronen.

Kello 19.56: Tampereen Kämmenniemen koulussa todettiin lauantaina koronavirustartunta. Tartunnasta johtuen 7.-9.-luokat, yhteensä noin 200 henkilöä siirtyy etäopetukseen ensi viikon ajaksi. Kämmenniemen koulun rehtori Markku Rissanen kertoo, että koronavirukselle altistuneita on noin 100.

Korjaus: 22.11.2020 kello 20.46: Korjattu rehtorin nimi.

Kello 19.36: Päijät-Hämeessä on viikonloppuna todettu runsaasti uusia koronavirustartuntoja, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoi sunnuntaina. Yhtymä tiedotti edellisen kerran epidemiatilanteesta perjantaina, minkä jälkeen koronavirustartuntoja on varmistunut alueella 25 lisää. Lahdessa lähestytään leviämisvaihetta.

Kello 18.03: Koronarokotukset saattavat alkaa Yhdysvalloissa jo pari päivää sen jälkeen kun Pfizerin ja Modernan kehittämät rokotteet on hyväksytty, sanoi maan elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) johtaja Moncef Slaoui CNN:n haastattelussa.

Kello 17.15: Parkanossa on todettu sunnuntaina viisi uutta koronavirustartuntaa. Parkanon terveys- ja hyvinvointijohtaja Taina Niiranen kertoo, että yhteensä tartuntoja on nyt 11. Niiranen kertoo, että Parkano on siirtynyt tartuntatautitilanteessa leviämisvaiheeseen. Perusopetuksen 7-9 luokat on asetettu karanteeniin ja opetus toteutetaan etänä ajalla 23.11.-27.11. 2020. Lukio siirtyy etäopetukseen 23.-25.11. väliseksi ajaksi. Myös kaikki aikuisten harrastustoiminta keskeytetään aikuisilta.

Kello 15.06: Pääkaupunkiseudulla tulee maanantaista alkaen kolmeksi viikoksi voimaan muun muassa liikuntapaikkoihin ja yleisötilaisuuksiin kohdistuvia rajoituksia. Päätökset ovat seurausta siitä, että viikon loppupuolella alueen todettiin siirtyneen epidemian leviämisvaiheeseen.

Virusopin professori Olli Vapalahti pitää pääkaupunkiseudulle ja Uudellemaalle säädettyjä koronarajoituksia oikeansuuntaisina, mutta uskoo, että tiukemmillekin rajoituksille voi olla tilausta.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila jakoi sunnuntaiaamuna Twitterissä SDP:n kansanedustaja Aki Lindénin näkemyksen siitä, että Uudenmaan koronarajoituksia tulisi kiristää entisestään.

Kello 13.37: Eurooppaan saattaa tulla ensi vuoden alussa koronaviruksen kolmas aalto, jos hallitukset toistavat aiemmin tekemänsä virheet, arvelee Maailman terveysjärjestön (WHO) asiantuntija David Nabarro.

Hänen mukaansa hallitukset epäonnistuivat toisen aallon estämisessä.

– Ne eivät onnistuneet kehittämään tarvittavia järjestelmiä kesäkuukausien aikana, kun ensimmäinen aalto oltiin saatu hallintaan, Nabarro sanoi sveitsiläislehdistölle.

– Nyt meillä on toinen aalto. Jos ne eivät rakenna tarvittavia järjestelmiä, meillä on kolmas aalto ensi vuoden alussa, hän jatkoi.

Nabarro kehui Aasian maiden, kuten Etelä-Korean, toimia. Tartuntamäärät ovat siellä nyt suhteellisen vähäisiä.

– Ihmiset ovat siellä täysin sitoutuneita. He käyttäytyvät niin, että viruksen leviäminen on vaikeampaa. He pitävät etäisyyttä, käyttävät maskeja, eristävät sairaita sekä pesevät käsiä ja pintoja. He suojelevat riskiryhmiä.

Kello 12.27: Nokialaisessa Pilke-päiväkodissa on todettu mahdollisia altistumisia koronavirukselle. Terveysviranomaiset ovat varotoimenpiteenä asettaneet karanteeniin noin 20 henkilöä. Kaikkiin todennäköisesti altistuneisiin on oltu yhteydessä.

Päiväkodin muu toiminta jatkuu normaalisti, eikä tiloissa ole erityistä tartunnanvaaraa.

Kello 12.20: Hakkarin koulussa Lempäälässä on todettu koronavirustartunta yhdellä henkilöllä sunnuntaiaamuna. Tartuntatautijäljitystä tehdään parhaillaan.

Yhteensä karanteeniin asetetaan koulun henkilökuntaa ja oppilaita arviolta yli 200 henkeä.

Koska koulun henkilökunnasta merkittävä osa on asetettu karanteeniin, koko Hakkarin koulu siirtyy viikoksi etäopetukseen maanantaista alkaen.

Hakkarin koulun nuoria pyydetään jäämään ensi viikon ajaksi pois harrastuksista ja välttämään tarpeettomia kontakteja.

Hakkarin koulussa todettiin jo perjantaina yksi koronavirustartunta. Sen perusteella mahdollisia altistuneita asetettiin karanteeniin perjantai-illan jälkeen noin 60.

Kello 12.13: Suomessa on todettu 14 viime vuorokauden aikana kaikkiaan 3 658 uutta koronavirustartuntaa. Edeltävän kahden viikon jakson aikana niitä todettiin 829 vähemmän. Ilmaantuvuusluku on noussut 51,1:stä 66:een.

Koronavirustestejä tehtiin 14 vuorokauden aikana yli 25 000. Kaikkiaan Suomessa on tehty jo yli 1,8 miljoonaa koronavirustestiä.

Koko pandemian aikana koronavirukseen on sairastunut eniten 20 –29-vuotiaita. Kahden viimeksi kuluneen viikon aikana sairastuneita on ollut eniten 20–29-vuotiaissa sekä 30–39-vuotiaissa.

Koronavirukseen ei ole Suomessa kuollut yhtään alle 50-vuotiasta. Kuolleista ylivoimaisesti suurin osa on ollut yli 80-vuotiaita.

Kello 12.02: Tampereella on todettu 19 uutta tartuntaa perjantaista lauantaihin, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreet tilastot. Tartuntojen kokonaismäärä koko epidemian aikana on Tampereella nyt 594.

Pirkanmaalla uusia tartuntoja on todettu myös kolme Lempäälässä, yksi Nokialla, yksi Parkanossa, yksi Valkeakoskella ja yksi Ylöjärvellä.

Perjantaipäivän aikana Nokialla todettiin yhdeksän tartuntaa ja Parkano nousi näkyviin THL:n vähintään viiden tartunnan kuntien listalla. Molemmilla paikkakunnilla, samoin kuin Lempäälässä, ilmeni perjantaina tartuntoja, joista on seurannut mahdollisia altistumisia muun muassa kouluissa.

Kello 11.56: Suomessa on todettu 423 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Koronatartuntoja on todettu Suomessa koko epidemian aikana nyt 21 639.

Kello 10.30: Tampereen pormestari Lauri Lyly on huolestunut Pirkanmaan ennätyskorkeasta koronatartuntaluvusta ja vetoaa Twitterissä ihmisiin, kaikkiin ihmisiin Tampereella ja Pirkanmaan maakunnan alueella.

– Nyt viimeistään ihmisten on syytä ottaa koronatilanteen torjuminen huomioon kaikissa omissa toimissaan. Suosituksia on noudatettava, Lyly kirjoittaa.

Kello 10.03: Joensuu on siirtynyt koronan kiihtymisvaiheeseen, kertoo Joensuun kaupunki. Muu Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla. Siun soten toiminta-alueella on varmistunut lauantain aikana 13 uutta koronavirustartuntaa. Lähes kaikki tartunnat liittyvät aiemmin Joensuussa todettuun tartuntaryppääseen.

Kello 9.33: Eilen lauantaina Pirkanmaalla todettiin 32 uutta korontatartuntaa. Määrä on suurin lukea koko koronaepidemian aikana. Tätä ennen suurimmat tartuntaluvut on mitattu 18. marraskuuta ja 18. lokakuuta, jolloin kumpanakin todettiin 26 koronatartuntaa.

Fimlab tutki yhteensä 982 näytettä.

Pirkanmaalla on todettu koko koronaepidemian aikana 989 koronavirustartuntaa.

Kello 7.58: Yhdysvaltain lääketurvallisuudesta vastaava viranomainen on sallinut lääkeyhtiö Regeneronin kehittämän hoitomuodon käytön koronavirustautiin hätätapauksissa.

Synteettisiin vasta-aineisiin perustuva hoitomuoto sai runsaasti julkisuutta, kun sitä käytettiin apuna maan presidentin Donald Trumpin koronatartunnan taltuttamisessa. Hoitomuodon on katsottu lievittävän taudin oireita.

Viranomaisten mukaan hyväksyntäpäätös perustui kokeisiin, jotka oli tehty 799 potilaalla. Testipotilaiden oireet vaihtelivat lievistä keskivaikeisiin.

Hoidetuista riskiryhmäpotilaista vain kolme prosenttia tarvitsi sairaalahoitoa, ja heillä oli vähemmän virusta elimistössään kuin verrokkina plasebohoitoa saaneilla. Heistä sairaalahoitoa tarvitsi yhdeksän prosenttia.

Kello 7.37: Maailmalla todettujen koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt 58 miljoonan rajan, kertoo John Hopkinsin yliopiston seuranta.

Lauantai 21.11.

Kello 22.40: Yhdysvalloissa rikottiin viime sunnuntaina 11 miljoonan koronatartunnan rajapyykki, mutta kehitys näyttää vain kiihtyvän. Amerikkalaismedian ja koronaseurantasivujen mukaan 12 miljoonan tapauksen raja lähestyy kovaa vauhtia.

New York Timesin mukaan uusia tapauksia kirjataan nyt päivittäin lähes 200 000. Perjantain lukema oli 198 500, joka oli tähän asti korkein.

Kello 19.21: Sodankylässä sijaitsevaan Ikäihmisten hoivayksikköön levinnyt koronavirus on johtanut viiden asukkaan kuolemaan. Sodankylän kunta tiedottaa asiasta verkkosivullaan.

Kello 17.28: Jääkiekon Mestiksen lauantain ottelu Kiekko-Vantaa–Koovee siirrettiin toimivaltaisen tartuntaviranomaisen suosituksesta tuonnemmaksi. Syynä oli tamperelaisen Kooveen joukkueessa todettu koronavirustartunta.

Koovee tiedotti tartuntatapauksesta Twitter-tilillään. Tartunta todettiin lauantaina.

Seitsemän muuta Kooveen joukkueen jäsentä on asetettu karanteeniin altistumisen johdosta.Uusi pelipäivä on 20. tammikuuta.

Kello 17.08: Hervannan Kupolin nuorisokeskuksessa oleskelleet henkilöt ovat saattaneet altistua koronavirustartunnalle 17.11 ja 18.11. Kaikkia tuona aikana Kupolin nuorisokeskuksessa oleskelleita henkilöitä kehotetaan varovaisuuteen. Nuorisokeskus Kupoli on toistaiseksi suljettu. Kupolissa mahdollisesti altistuneiden määrää ei pystytä tässä vaiheessa tarkasti sanomaan.

Parkanossa tartuntojen määrä on noussut niin, että kaupungin koronavirustartuntojen määrä on noussut viiteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL raportoi tartuntaluvut vain niistä kunnista, joissa tartuntoja on viisi tai enemmän. Näin Parkano nousi mukaan tämän rajan ylittävien kuntien listalle.

Kello 11.59: Nokialla on todettu 9 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kuntaseuranta.

Pirkkalassa on todettu 1 uusi tartunta, Sastamalassa samoin. Tampereella on todettu 5 uutta tartuntaa.

Kello 11.56: Suomessa on todettu 469 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Koko epidemian aikana Suomessa on todettu 21 216 koronavirustartuntaa.

Kello 9.17: Tays raportoi lauantaina 18 uudesta koronavirustartunnasta Pirkanmaalla. Taysin mukaan Fimlab tutki yhteensä 1 258 näytettä.

Pirkanmaalla on tällä viikolla raportoitu 103 uutta koronavirustartuntaa. Altistumisia on tapahtunut tällä viikolla lukuisissa eri paikoissa. Aamulehti koosti tämän viikon altistumiset tänne.

Lue lisää: Parkanossa jo 200 ihmistä karanteenissa – Kaupungin tartuntaluku nousi viiteen

Lue lisää: Koko Hakkarin koulu Lempäälässä siirtyy etäopetukseen, nokialaisessa päiväkodissa 20 karanteeniin – Näissä paikoissa todettiin altistumisia tällä viikolla

Kello 8.29: Maailmalla on todettu koko koronavirusepidemian aikana jo yli 57,5 miljoonaa koronavirustartuntaa, kertoo John Hopkinsin yliopiston seuranta.

Eniten koronavirustartuntoja on rekisteröity Yhdysvalloissa: jo lähes 12 miljoonaa. Seuraavaksi eniten niitä on todettu Intiassa, Brasiliassa, Ranskassa ja Venäjällä.

Kello 8.21: Yhdysvalloissa lääkeyhtiö Pfizer on vahvistanut perjantaina, että se ja Biontech ovat hakeneet lupaa kehittelemänsä koronarokotteen hätäkäytölle. Uutiskanava CNN kirjoittaa, että kyseessä on ensimmäinen lupaa hakeva koronarokote.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset eivät ole vielä kertoneet, kuinka kauan rokotteen tutkimustulosten tarkastelu tulee kestämään.

Kello 7.48: Yhdysvalloissa istuvan presidentin Donald Trumpin pojalla Donald Trump Juniorilla on todettu koronavirustartunta. Asiasta kertovat useat kansainväliset mediat.

ABC News kertoo, että nuoremmalla Trumpilla ei ole virusoireita. Median mukaan hän sai positiivisen testituloksen alkuviikosta. 42-vuotiaan Trumpin edustaja kertoi, että tämä seuraa koronaohjeita ja jäi karanteeniin saatuaan tuloksensa.

Presidentti Trump sai koronatartunnan aiemmin ja oli sairaalahoidossa sen takia lokakuun alussa.

Presidentin vanhin poika on tämän lapsista toinen, joka on saanut koronatartunnan. Aiemmin tartunnan on saanut Trumpin nuorin lapsi Barron Trump. Lisäksi myös presidentin puolisolla Melania Trumpilla on ollut virustartunta.

Perjantai 20.11.

Kello 22.32: Lempäälän koulu tiedotti perjantaina myöhään, että Hakkarin koulussa on yhdellä henkilöllä todettu perjantai-iltana koronavirustartunta. Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö kertoi Twitterissä, että kaikki altistuneet on tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

Kaksi luokallista oppilaita siirtyy etäopetukseen maanantaista 23.11 alkaen. Karanteeniin on asetettu noin 60 oppilasta.

Kaikki koulussa lähityössä olevat on ohjeistettu käyttämään maskia joulukuun ensimmäiseen päivään saakka.

Kello 19.29: Parkanon yläkoulussa on tapahtunut mahdollinen korona-altistuminen ja tartuntatautilääkäri on asettanut perusopetuksen yläluokkia karanteeniin.

Kyseisten luokkien oppilaiden huoltajat ovat saaneet tiedon asiasta sekä toimintaohjeet. Tämän hetken tietojen perusteella koulunkäynti jatkuu muiden osalta normaalisti.

Kello 17.10: Ruotsissa on kirjattu eilisen jälkeen 66 uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta. Kuolleiden kokonaismäärä epidemian alusta saakka nousee maassa hieman yli 6 400:aan.

Uusien koronatartuntojen määrä on Kansanterveysviranomaisen tuoreiden lukujen mukaan lisääntynyt todella rajusti. Tartuntoja on nyt rekisteröity 7 240 enemmän kuin vielä eilen.

Kello 15.57: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus ei valmistele uusia valtakunnallisia rajoitustoimia koronaepidemian hillitsemiseksi, vaikka pääkaupunkiseudun on ilmoitettu siirtyneen epidemian leviämisvaiheeseen. Marin sanoo STT:lle, että toimivallasta suuri osa on paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla, ja epidemiaa torjutaan näiden toimivaltuuksien puitteissa.

Marinin mukaan on hyvä, että Uudellamaalla otetaan uusia rajoitustoimenpiteitä käyttöön, mutta nähtäväksi jää, ovatko ne riittäviä. Marin huomauttaa, että hallitus on suosittanut leviämisvaiheeseen päätyneille alueille, että tarvittaessa yleisötapahtumista ja aikuisten harrastustoiminnasta voitaisiin luopua kokonaan ja julkisia tiloja voitaisiin sulkea.

Kello 15.02: Pirkan kirpputorikeskuksella Kangasalla asioineet ovat saattaneet altistua koronavirukselle maanantaina 16. marraskuuta kello 17–18. Asiasta kertoo Kangasalan kaupunki verkkosivuillaan viitaten Taysin infektioyksiköstä saatuun tietoon.

Kirpputorikeskuksella mainittuna aikana olleita pyydetään tarkkailemaan oireitaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin. Lisäksi muistutetaan noudattamaan etäisyys-, maski- ja käsihygieniasuosituksia. Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä Kangasalan terveyspalveluiden koronaneuvontanumeroon 03 565 54030 (ma-pe, klo 8-15) tai Taysin koronavirusneuvontapuhelimeen 03 311 65333 (24/7).

Kello 13.11: Sairaalahoidossa olevien koronapotilaita on Suomessa 14 enemmän kuin keskiviikkona, 104. Tehohoidossa olevien määrä on 10, mikä on kaksi vähemmän kuin keskiviikkona.

Taysin erityisvastuualuella sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on noussut keskiviikosta seitsemällä. Perjantaina koronapotilaita oli 22, joista kaksi tehohoidossa.

Keskiviikon jälkeen Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelta on raportoitu yksi uusi koronaan liittyvä kuolemantapaus.

Kello 12.04: Tanssii Tähtien kanssa -ohjelman (TTK) työryhmään kuuluvalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Sunnuntain 22.11. semifinaalilähetys perutaan tartunnan vuoksi.

– Tarvittavat altistusjäljitykset ja karanteeniin määräämiset on käynnistetty välittömästi terveysviranomaisten toimesta ja odotamme viranomaisten lisäohjeita, ohjelman vastaava tuottaja Kati Launiainen Mtv:ltä kertoi tiedotteessa.

MTV tiedottaa kauden jatkumisesta myöhemmin.

Kello 11.51: THL:n tänään julkaisemissa koronatartuntaluvuissa on tartuntoja myös edellisiltä päiviltä. Kuntakohtaisiin tilastoihin lisätään Tampereen kohdalle perjantaina 52 uutta tartuntaa. Tays on ilmoittanut koko viikon aikana tähän mennessä 85 uutta tartuntaa.

THL:n mukaan uusia tartuntoja on todettu Pirkanmaalla myös Lempäälässä viisi kappaletta, Akaassa ja Nokialla molemmissa kolme sekä Kangasalla, Ylöjärvellä ja Pirkkalassa kussakin yksi.

Eniten uusia tartuntoja koko maassa oli Helsingissä, 102.

Koko maan tartuntojen määrä epidemian aikana on nyt 20 747.

Kello 11.28: Pääkaupunkiseudulla tulee voimaan ensi maanantaista 23. marraskuuta lähtien voimaan kolmeksi viikoksi uusia rajoituksia.

Sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä tulee rajoittaa 20 henkilöön pääkaupunkiseudulla maanantaista lähtien. Tämä tarkoittaa kaikkia urheilutapahtumia, konsertteja ja muita tilaisuuksia.

Kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa tapahtuva aikuisten joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta keskeytetään maanantaista lähtien kolmeksi viikoksi. Rajoitus ei koske maajoukkuetoimintaa eikä SM-tason eikä I-divisioonan kilpailutoimintaa.

Uimahallit ja kuntosalit pysyvät auki, mutta uimahallien kävijämäärää rajoitetaan puoleen.

Yläkouluissa suositellaan kasvomaskin käyttöä maanantaista alkaen.

Kello 11.11: Suomessa on todettu 461 uutta koronavirustartuntaa. Asiasta kertoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen Uudenmaan koronakoodinaatioryhmän tilaisuudessa. Luvussa on mukana vanhoja tartuntoja takautuvasti.

Keskiviikon jälkeen sairaanhoitopiireistä on raportoitu yksi uusi koronaan liittyvä kuolemantapaus, kertoo Puumalainen.

Kello 9.06: Pirkanmaalla on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa. Tays kertoi twitterissä, että Fimlab tutki torstaina 1607 näytettä.

Myös eilen torstaina Tays kertoi 17 uudesta tartunnasta. Keskiviikon lukema 26 sivusi päivittäisten tartuntojen ennätysmäärää maakunnassa epidemian aikana.

Tartuntojen määrä on noussut Pirkanmaalla tällä viikolla selvästi edellisistä kahdesta viikosta. Tays on kertonut tällä viikolla viiden päivän aikana 85 uudesta tartunnasta.

Kello 6.13: Euroopan unioni voisi hyväksyä kaksi koronavirusrokotetta vielä tämän vuoden loppuun mennessä, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen torstaina.

EU:ssa myyntilupa-arviointia tekee Euroopan lääkearviointivirasto (EMA). Virasto voisi von der Leyenin mukaan antaa mahdollisesti jo joulukuun toisella puoliskolla ehdollisen markkinointiluvan, jos kaikki etenee ongelmitta.

Puheenjohtajan arviot koskevat Pfizerin ja Biontechin yhdessä kehittelemää rokotetta sekä lääkeyhtiö Modernan kehittelemää rokotetta, joita kumpaakin on suitsutettu viime aikoina.

Torstai 19.11.

Kello 20.22: Akaa–Volleyn ja Savo Volleyn välinen lentopallon miesten liigan ottelu siirtyy. Joukkueiden oli tarkoitus kohdata Alajärvellä lauantaina 21. marraskuuta.

Ottelu siirretään Alajärven pahentuneen koronavirustilanteen takia. Alajärven kaupunki tiedotti torstaina, että Alajärvi on siirtynyt alueena epidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Tämän takia Alajärvellä ei suositella järjestettävän yli 20 hengen kokoontumisia tai joukkueurheilutapahtumia.

Kello 19.10: Pääkaupunkiseudun korona-koordinaatioryhmä päätti todeta, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen. Tiedotamme perjantaina klo 11 tähän liittyvistä uusista rajoituksista, suosituksista ja muista toimista, kertoi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori hetki sitten.

Kello 18.40: Hervannan Kupolin nuorisokeskuksessa oleskelleet henkilöt ovat saattaneet altistua koronavirustartunnalle 11. ja 12.11., tiedottaa Tampereen kaupunki.

Kello 17.07: Terveysviranomainen on määrännyt Tampereen Etelä-Hervannan koulun ja Ahvenisjärven Pohjois-Hervannan toimipisteen etäopetukseen huomisesta alkaen. Etäopetus jatkuu 27. marraskuuta saakka.

Kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo, että tieto tuli hänelle ennen neljää. Etäopetukseen siirtyvät kaikki oppilaat ja heitä on yhteensä noin 1400.

Järvelä korostaa, että etäopetukseen siirrytään, jotta tilanne saadaan hallintaan. Mitään tautirypästä ei hänen mukaansa ole, vaan tartunnat ovat yksittäisiä. Altistuneita on kuitenkin paljon.

Oikaisu kello 18.37: Kaupunki täsmensi etäopetukseen määrättyjen oppilaiden lukumäärää jutun julkaisemisen jälkeen. Heitä on kouluissa 1400 ei 1200 kuten jutussa ensin luki.

Kello 17.00: Britannian terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan ruokakaupassa asiointi on paljastumassa merkittäväksi koronatartunnan lähteeksi. PHE-terveysviranomainen haastatteli 9.–15. marraskuuta 128 808 koronatartunnan saanutta henkilöä ja kysyi, mistä he uskovat todennäköisimmin saaneen tartunnan.

Analyysin mukaan virus oli useimmiten tarttunut supermarketissa asioidessa. Seuraavaksi yleisimpiä tartuntaympäristöjä olivat yläkoulut, alakoulut, sairaalat ja hoitokodit.

Selvityksestä kertoo Sky News.

Kello 16.00: Suupanniityn koulussa on todettu koronavirustapaus, jonka vuoksi yhteensä parikymmentä koulun oppilasta ja henkilökuntaan kuuluvaa asetetaan karanteeniin. Altistuneet on lähetetty koulusta kotiin. Altistuneet siirtyvät etäopetukseen. Viimeinen karanteenipäivä on 25.11.

Kello 16.00: Venäjän lisäksi myös monissa muissa maissa on kirjattu synkkiä kuolinlukuja menneen vuorokauden aikana: Puola 637, Meksiko 502, Iran 476, Ukraina 257, Romania 167.

Kello 16.00: Journalistisen sisällön edistämiseen myönnettävää valtionavustusta eli niin sanottua koronatukea on hakenut yhteensä 119 media-alan yritystä, kertoo liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Tukea haettiin yhteensä 271 tiedotusvälineelle: sanomalehdille, aikakauslehdille ja verkkojulkaisuille sekä radio- ja tv-kanaville.

Kello 16.00: Pohjanmaalla ravintoloiden rajoitukset lientyvät, sillä Pohjanmaa on siirtynyt koronan leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheessa ovat tällä hetkellä lisäksi Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen maakunnat. Kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa ravintoloiden ja muiden ravitsemisliikkeiden on lopetettava alkoholin anniskelu kello 22.

Kello 11.55: THL:n kuntakohtaisiin tilastoihin lisättiin Pirkanmaalle kuusi uutta tartuntaa. Niistä kolme on todettu Tampereella. Nokialla, Lempäälässä ja Pirkkalassa uusia tartuntoja oli yksi kussakin kunnassa.

Kello 11.48: THL:n tilastoihin on lisätty torstaina 351 uutta koronavirustartuntaa. Suurin osa tartunnoista on pääkaupunkiseudulla. Helsingissä uusia tartuntoja on 154, Vantaalla ja Espoossa molemmissa 37.

Kello 11.07: Suomessa on raportoitu tänään noin 350 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt yli 20 000 tapausta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa.

Puumalaisen mukaan ulkomailta saatujen tartuntatapausten määrä on noussut. Viime viikolla raportoitiin 103 ulkomailta Suomeen matkustajan mukana tullutta tartuntaa.

Kello 9.50: Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo Financial Timesin haastattelussa, että talous kärsii ja populistit lisäävät kannatustaan, jos Eurooppa ei onnistu saamaan koronaepidemiaa hallintaan.

Marin sanoo lehdessä, että kansalaiset Euroopassa voivat syyttää hallituksia siitä, että ne ovat sulkeneet talouselämää, mikä on vaikuttanut heidän tuloihinsa ja työllisyyteensä. Hänen mukaansa tämä aiheuttaa enenevässä määrin mielenosoituksia ja toimii hyvänä alustana populistisille liikkeille Euroopassa.

Kello 9.43: Venäjällä kuoli ennätysmäiset 463 ihmistä koronaviruksen, maa ilmoitti torstaina. Tartuntojen määrä ylitti kaksi miljoonaa.

Kello 9.07: Pirkanmaalla on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa. Fimlab tutki keskiviikkona 1 061 koronanäytettä.

Eilen keskiviikkona Tays kertoi 26 uudesta tartunnasta, joka sivuaa päivittäisten tartuntojen ennätysmäärää maakunnassa.

Tartuntojen määrä on noussut Pirkanmaalla tällä viikolla selvästi edellisistä kahdesta viikosta. Tays on kertonut tällä viikolla neljän päivän aikana 68 uudesta tartunnasta, mikä on enemmän kuin koko viime viikon uusien tartuntojen määrä.

Kello 7.32: Valtioneuvoston odotetaan päättävän tänään istunnossaan rajavalvonnan mahdollisesta jatkamisesta. STT:n tietojen mukaan sisäministeriö on valmistellut rajavalvonnan jatkamista kunnes uusi laki saadaan voimaan.

Neuvottelujen lopputuloksesta ei kuitenkaan ole vielä tietoa.

Suomen nykyinen poikkeuslupa maahantulorajoituksiin Schengen-alueella päättyy sunnuntain jälkeen.

Kello 06.58: Yhdysvalloissa on kuollut tähän mennessä jo yli neljännesmiljoona ihmistä koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. Asia selviää baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannasta.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronakuolemia ja -tartuntoja koko maailmassa. Tartuntoja maassa on varmistettu reilusti yli 11 miljoonaa.

Uutiskanava CBS Newsin mukaan Yhdysvalloissa kirjattiin tiistaina yhteensä yli 1 700 uutta koronakuolemaa. Mikäli kuolemat jakautuisivat tasaisesti vuorokauden ajalle, tarkoittaisi tämä sitä, että joka minuutti vähintään yksi yhdysvaltalainen olisi menettänyt henkensä koronaviruksen vuoksi.

Keskiviikko 18.11.

Kello 22.40: New Yorkin osavaltion koulut suljetaan tilapäisesti huomisesta lähtien koronapandemian vuoksi, kertoo pormestari Bill de Blasio. Blasion mukaan sulkemiselle ei jäänyt vaihtoehtoja, koska koronanviruksen toinen aalto koettelee osavaltiota pahoin.

Kello 21.54: Lääkeyhtiö Pfizerin ja Biontechin rokote antaa 95 prosentin suojan koronavirusta vastaan. Keskiviikkona tulleiden tarkempien tulosten mukaan yli 65-vuotiaat saavat rokotteesta noin 94 prosentin suojan.

Runsas viikko sitten yritykset ilmoittivat, että alustavien tutkimusten mukaan rokotteen teho on 90 prosenttia. Yritykset aikovat hakea rokotteelle hätäkäyttölupaa Yhdysvalloissa.

Tutkimuksessa 41 000 koehenkilölle annettiin kaksi annosta rokotetta. Kokeisiin osallistuneista 41 prosenttia oli 56–85-vuotiaita, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Rokotetutkimuksessa koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin sairastui 170 ihmistä. Osa heistä sai tutkimusrokotetta ja osa lumerokotetta. Tutkimusrokotetta saaneista tautiin sairastui kahdeksan henkilöä.

Kello 21.30: Kuokkalankulman päiväkodissa Lempäälässä on todettu positiivinen koronatestitulos. Päiväkodin ryhmät ovat toimineet hoitopäivien aikana ohjeistusten mukaisesti omana ryhmänään. Päiväkodin toiminta jatkuu ennallaan.

Kello 19.00: Uusimaa lähestyy koronaviruksen leviämisvaihetta. Virallista ilmoitusta odotetaan torstaina. Leviämisvaihe voi tarkoittaa entistä kovempia rajoituksia. Leviämisvaihe on koronaviruksen leviämisessä kolmas ja vakavin vaihe. Siinä sairaala- ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti ja tautitapausmäärät kasvavat yli 10 prosentin päivävauhtia. Lisäksi yli 2 prosenttia testeistä on positiivisia eikä enemmistöä tartuntalähteistä pystytä jäljittämään. Erona toiseen vaiheeseen eli taudin kiihtymisvaiheeseen on se, että tartuntoja on huomattavasti enemmän leviämisvaiheessa. Kiihtymisvaiheessa noin prosentti testeistä on positiivisia.

Kello 17.30: Nokian Harjuniityn koulussa on todettu mahdollisia altistumisia koronavirukselle. Terveysviranomaiset ovat tavoittaneet kaikki asianosaiset. Karanteeneja on asetettu noin kaksikymmentä.

Kello 17.15: Satakunnan sairaanhoitopiiri tiedotti keskiviikkona aamulla, että Mouhijärvellä sijaitsevassa Häijään Tanssikrouvissa on saattanut tapahtua korona-altistumisia viime viikon perjantai-iltana kello 21:n jälkeen. Lisäksi Parkanon kaupungin mukaan koronapositiivinen, mutta oireeton henkilö on saattanut altistaa tartunnalle ravintola Wanhassa Brankkarin asiakkaita lauantaina 14. marraskuuta kello 18.30–21.30 välisenä aikana. Tartunnan lähde on Pirkanmaan ulkopuolella ja lähikontaktissa olleet on asetettu karanteeniin.

Ravintola Wanha Brankkari ilmoitti olevansa suljettuna keskiviikon ja torstain altistumisten takia.

Kello 16.53: Britannian hallitus selvittää, onko jalkapallokatsomoihin jollain aikavälillä mahdollista päästää katsojia koronapandemiasta huolimatta, kertoo yleisradioyhtiö

BBC:n lähteiden mukaan pääministeri Boris Johnson on ilmoittanut parlamentin jäsenille, että katsomoiden avaaminen niin äkkiä kuin mahdollista on Johnsonin oma toivomus.

Britannian valtiojohto tavoittelee, että jalkapallo-otteluihin laskettaisiin ennen pitkää katsojia alueilla, joilla koronan levinneisyys on laantunut riittävästi. Pikaisimmillaan tämä voisi tarkoittaa, että rajatulla yleisöjoukolla olisi pääsy otteluihin jo jouluun mennessä.

Pääsarjaa Englannin Valioliigaa on pelattu koronapandemian vuoksi viime maaliskuusta lähtien tyhjille katsomoille.

Kello 14.34: THL:n nimittämä rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee, että koronarokotetta tarjotaan ensimmäiseksi koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle ja hoivakotien henkilöstölle, ikääntyneille sekä henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Kello 14.03: Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 15 ihmistä. Heistä kaksi on teholla. Maanantaina luvut olivat 12 ja 3.

Kello 13.57: Suomessa on raportoitu kolmesta uudesta kuolemantapauksesta, THL ilmoitti keskiviikkona.

Yksi tapaus on Helsingin HYKS:n alueelta ja kaksi Oulusta OYS:n alueelta.

Kuolleiden yhteismäärä on 374.

Kello 13.33: Sähköautoja valmistavan Teslan toimitusjohtaja Elon Musk kertoo saaneensa koronavirustartunnan Ruotsin-matkallaan.

Musk oli kaksi viikkoa sitten viikonloppuvierailulla Ruotsissa, johon hän lensi yksityiskoneellaan viettämään ystävänsä 45-vuotisjuhlia.

Kello 12.23: Ruotsissa lukiot voivat siirtyä osin etäopetukseen, jos se on tarpeen koulutilojen tungoksen välttämiseksi. Asiasta ilmoitti opetusministeri Anna Ekström. Muutos tulee voimaan ensi maanantaina.

Ennen etäopetuspäätöksen tekemistä lukioiden on ministerin mukaan kuitenkin selvitettävä tarkoin, voiko ahtautta lievittää joillakin muilla keinoin.

– Etäopetusta ei saa olla enempää kuin tarvitaan. Useimmille oppilaille lähiopetus on parempi opetusmuoto, opetusministeri Ekström kommentoi lehdistötapaamisessa.

Kello 11.58: THL:n mukaan Suomessa on tullut ilmi kahdessa viikossa 3 005 tartuntaa, mikä on 146 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kello 11.52: Venäjällä on jälleen rekisteröity ennätysmäärä koronavirukseen liittyviä kuolemia, kertoo muun muassa RBK-sivusto. Edellinen ennätysluku on eiliseltä.

Koronakuolemia on vuorokaudessa raportoitu 456. Määrä on suurin sitten pandemian alkamisen. RBK:n mukaan Moskovassa kirjattiin 76 kuolemaa ja Pietarissa 71.

Kaikkiaan koronakuolemia on Venäjällä raportoitu yli 34 000, joskin luvun arvellaan oleva suuresti alakanttiin.

Kello 11.45: Suomessa ilmoitettiin keskiviikkona 288 uudesta koronavirustartunnasta. THL:n mukaan kokonaismäärä on nyt 19 935 tartuntaa. THL:n kuntakohtaisten tilastojen mukaan tartuntoja oli Tampereella 4 ja Pirkkalassa ja Ylöjärvellä yksi kummassakin.

Kello 10.41: Oulussa itsenäisyyspäivän kansalaisjuhla on peruttu tältä vuodelta koronaepidemian takia, kaupunki kertoo tiedotteessaan. Oulun kaupungin oli määrä järjestää tapahtuma Madetojan salissa yhteistyössä Kainuun prikaatin ja Lapin sotilassoittokunnan kanssa.

Kaupunki toteuttaa itsenäisyyspäivän ohjelman tänä vuonna tavallista pienimuotoisemmin ja turvallisuusmääräykset huomioiden.

Kello 9.30: Pirkanmaalla raportoitiin keskiviikkona 26 uudesta koronavirustartunnasta, Tays tiedotti. Kokonaismäärä on siten 905. Keskiviikon määrä sivuaa pandemia-ajan korkeinta päiväkohtaista lukua, joka tiedotettiin 18. lokakuuta.

Tays kertoo, että puolet tartunnoista tuli ilmi yksityisten laboratorioiden tuloksista. Altistuneiden jäljitys on Taysin mukaan käynnissä.

Kello 7.58: Yhdysvalloissa maan elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on hyväksynyt ensimmäisen kotitestin koronavirukselle. Testi on sallittu 14-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille, joilla lääkäri epäilee koronavirustartuntaa.

Lucira Healthin kehittämä, reseptillä saatava testi otetaan sieraimesta vanupuikolla, ja näyte pannaan pieneen pulloon. Pullo asetetaan pieneen laitteeseen, ja tuloksen voi lukea laitteen näytöltä puolen tunnin kuluttua.

Valmistajan mukaan testi on suunniteltu kohtuuhintaiseksi. Hinta pyritään pitämään alle 50 dollarissa.

Kello 7.39: Kiinan terveysviranomaiset ovat kertoneet kahden kylmäketjussa työskentelevän ihmisen saaneen koronavirustartunnan Tianjinin satamakaupungissa. Maassa on alettu tarkkailla erityisen tiukasti tuontitavaroita sen jälkeen, kun ilmi on tullut ilmeisesti pakastettuihin elintarvikkeisiin liittyviä tartuntoja.

Valtiontelevisio on näyttänyt kuvaa työntekijöistä, jotka suihkuttavat elintarvikkeita kuljettaviin rekkoihin desinfiointiainetta ja tutkivat pakastelohipakkauksia. Maassa on myös tehty massatestauksia.

Koronaviruksen syntymäpaikkana pidetyssä Wuhanissa viranomaiset kertoivat viime viikolla löytäneensä jälkiä viruksesta brasilialaisesta pakastelihasta. Samanlaisia raportteja on tullut ilmi myös muutamasta muusta kaupungista, ja tuotteet ovat olleet esimerkiksi argentiinalaista lihaa tai intialaista kalaa.

Tiistai 17.11.

Kello 21.36: Tampereen Sammon päiväkodissa on todettu koronavirustartunta. Sen seurauksena on koko päiväkodin henkilöstö ja kaksi lapsiryhmää asetettu karanteeniin.

Sammon päiväkodin lisäksi tiistaina tiedotettiin mahdollisista altistumisista koronavirukselle Nokian Kankaantaan koulussa, Lempäälän Lempoisten koulussa ja Tredun kahdessa toimipisteessä.

Lue lisää: Tiistaina kerrottiin Pirkanmaalla useista altistumisista – Ison päiväkodin koko henkilökunta karanteeniin

Kello 16.30: Ranskalainen urheiluyleisö joutuu pysyttelemään stadionien ja kisapaikkojen ulkopuolella koko loppuvuoden. Ranskan presidentti Emmanuel Macron linjasi tiistaina, että koronavirustilanteen takia joulukuussa on vielä urheiltava tyhjille katsomoille.

Kello 16.05: Ruotsissa on kirjattu viime perjantain jälkeen 61 uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyä kuolemantapausta. Epidemian alusta saakka maassa on kuollut covid-19-tautiin yhteensä 6 225 ihmistä.

Sairaalahoidossa olevia koronapotilaita on Ruotsissa tällä hetkellä kaikkiaan reilut 1 450. Heistä vajaat 170 on tehohoidossa.

Sekä tartuntojen että tehohoidossa olevien määrä jatkaa kasvuaan. Viime perjantain jälkeen Ruotsissa on kirjattu reilut 15 000 uutta koronatartuntaa ja yli 70 sairastunutta on joutunut tehohoitoon.

– Kehitys on ollut nopea ja kielteinen, arvioi sosiaalihallituksen kriisivalmiuspäällikkö Johanna Sandwall.

Kaikista Ruotsissa tehohoidossa olevista potilaista noin 40 prosenttia on koronapotilaita.

Kello 15.30: Pieksämäellä on löytynyt kymmenen uutta koronatartuntaa. Kaikki uudet tartunnat löytyivät karanteeniin asetettujen joukosta, eikä uusia altistuksia ole tapahtunut, kertoi Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote tiistaina.

Tartunnat liittyvät perjantaina uutisoituun laajaan tartuntaketjuun.

– Pieksämäki on koronan suhteen kiihtymisvaiheessa ja Mikkelin alue kiihtymisvaiheen kynnyksellä. Muu alue on perusvaiheessa, kertoi Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Mikkelissä tai muualla Essoten alueella ei ole maanantaina uutisoitujen tartuntojen jälkeen löytynyt uusia tapauksia.

Kello 13.10: Brittiläinen lentoyhtiö EasyJet kertoo tehneensä tänä vuonna 25-vuotisen historiansa suurimmat tappiot. Yhtiön tappio ennen veroja oli syyskuun loppuun mennessä 1,27 miljardia puntaa eli noin 1,42 miljardia euroa.

Vuotta aiemmin yhtiö oli tehnyt voittoa 430 miljoonaa puntaa eli noin 479 miljoonaa euroa.

EasyJetiä ovat kurittaneet koronaviruksen takia annetut rajoitukset. EasyJet kertoo, että loppuvuonna se todennäköisesti lentää vain 20 prosenttia normaalikapasiteetistaan.

Kello 13.09: Venäjällä koronavirukseen kuolleeksi raportoitiin tiistaina 442. Tartuntoja oli yli 22 000. Kuolleiden määrä on uusi päiväkohtainen ennätys.

Venäjän virallisten koronatilastojen arvioidaan olevan pahasti alakanttiin todelliseen tilanteeseen verrattuna.

Puolassa viruksen takia menehtyi 357 ihmistä. Tartuntoja oli reilut 19 000.

Kello 12.39: Lempäälän Lempoisten koulussa on yhdellä henkilöllä todettu myöhään maanantai-iltana koronavirustartunta. Tartuntatautijäljitys on tehty ja altistuneita kontaktoidaan paraikaa.

Koulun toiminta jatkuu ennallaan. Karanteeniin määrättyjen oppilaiden opetus järjestetään etäopetuksena. Varotoimenpiteenä kaikki koulun työntekijät on ohjattu käyttämään lähityössään maskia 22. marraskuuta saakka.

Tällä hetkellä karanteeniin asetettujen määrä on noin 50 henkilöä.

Kello 12.30: Tredun Ajokinkujan toimipisteessä on todettu koronavirustartunta. Taysin Infektioyksikkö selvittää altistuneita. Altistuneet asetetaan 10 päivän karanteeniin.

Ajokinkujan toimipisteeseen astuu voimaan kahden viikon ajaksi maskinkäyttösuositus.

Tredu kertoi viimeksi eilen kahdesta eri toimipisteessä ilmenneistä tartunnoista.

Kello 12.15: Italian jalkapallosarjaa Serie A:ta johtavan AC Milanin molemmat valmentajat ovat saaneet koronatartunnan. Seura ilmoitti tiistaina, että kakkosvalmentaja Giacomo Murelli on antanut testeissä positiivisen koronanäytteen. Päävalmentaja Stefano Piolin tartunta todettiin jo lauantaina.

Kello 11.42: Suomessa on raportoitu 228 uutta koronavirustartuntaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi tiistaina. Kokonaismäärä on 19 647 tartuntaa.

THL:n kuntakohtaisten lukujen mukaan tiistaina julkistettiin Pirkanmaalta Tampereella viisi tartuntaa. Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä tartuntoja oli yksi kussakin.

Kello 10.19: Koronatartunnat leviävät Ruotsissa nyt vauhdilla nuorten keskuudessa, ja Uumajan yliopiston virologi Niklas Arnberg esittää, että lukioiden ja yliopistojen lähiopetus pitäisi keskeyttää uudelleen. Ne suljettiin viimeksi maaliskuussa ja avattiin uudelleen syyslukukauden alkaessa.

Arnberg toteaa, että nuoret sairastuvat harvoin vakavasti, mutta voivat levittää tartuntaa muille, joille tauti voi olla vaarallisempi.

– Tartuntojen leviäminen vähenisi, jos nuoret olisivat enemmän kotona ja poissa julkisesta liikenteestä, hän sanoi.

Kello 10.05: Turku julistaa tänä vuonna joulurauhan ilman yleisöä koronaviruksen takia. Brinkkalan talon ympäristö aidataan eikä paikalla ole kovaäänisiä. Tilaisuutta voi seurata televisiolähetyksen kautta.

Joulurauhan julistaa perinteen mukaan Brinkkalan talon parvekkeelta Turun protokollapäällikkö Mika Akkanen, ja tilaisuuden ohjelma noudattaa muutenkin perinteitä. Paikalla on myös mieskuoro ja laivaston soittokunta.

Turku on julistanut joulurauhan satojen vuosien ajan. Ainoat poikkeukset ovat olleet sota-ajat, viimeksi talvisodan aikainen joulu vuonna 1939.

Kello 9.26: Pirkanmaalla ilmoitettiin tiistaina kolmesta uudesta koronavirustartunnasta. Kokonaismäärä on siten 879.

Fimlab tutki eilen 961 näytettä.

Kello 8.57: Ruotsin koronavirustilanne ja viranomaisohjeistukset ovat ajaneet maan edustushiihtäjät ankaraan eristykseen lähelle Norjan rajaa. Maastohiihtomaajoukkue on eristäytynyt Bruksvallarnassa omaan hotelliin, jota hiihtäjät kutsuvat vitsaillen avovankilaksi.

– Emme saa lähteä täältä edes ostoksille, Calle Halfvarsson kertoo.

– Tilanne on kaikenlaisten rajoitusten takia aivan poikkeuksellinen. Emme saa tavata kuin toisiamme emmekä poistu hotellista kuin hiihtoladulle ja muihin harjoituksiin. Tämä todella muistuttaa vankeinhoidon avolaitosta.

Kello 8.30: Uruguayn tähtipelaaja Luis Suarez jää koronatartunnan takia pois MM-karsintaottelusta Brasiliaa vastaan eikä voi pelata seurajoukkueensa Barcelonan Espanjan-liigan ottelua Atletico Madridia vastaan.

Englannin Valioliigassa Arsenalin egyptiläisen keskikenttäpelaajan Mohamed Elnenyn positiivinen koronanäyte paljastui maanantaina.

Valioliigan koronatestien tuoreimmalla kierroksella otettiin 1 207 näytettä, joista 16 oli positiivisia. Edellisellä testikierroksella tutkittiin 1 646 näytettä, joista paljastui neljä tartuntatapausta.

Kello 8.20: Yhdysvaltojen johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci pitää lääkeyhtiö Modernan alustavia koronarokotetuloksia erittäin vaikuttavina. Faucin mukaan hän olisi odottanut, että rokote voisi saada 70–75 prosentin tehon tautia vastaan.

Modernan mukaan kokeillun rokotteen teho on 94,5 prosenttia. Tulos ylittää Faucin mukaan kaikki odotukset.

Uusi rokote perustuu synteettiseen versioon rna-molekyylistä, joka muuttaa ihmissolujen toimintaa niin, että ne alkavat tuottaa rokotetta. Kyseessä olisi ensimmäinen tällä periaatteella toimiva rokote, jos se saa hyväksynnän.

Kello 7.27: Belgiassa koronavirusrokote tulee olemaan ilmainen kaikille kansalaisille. Maan terveysministeri Frank Vandenbroucke kertoi asiasta maanantaina.

Maan hallitus toivoo, että ainakin 70 prosenttia väestöstä tultaisiin rokottamaan koronavirusta vastaan. Vandenbroucken mukaan etusijalla olevat ryhmät tullaan määrittelemään muun muassa tieteellisiin kantoihin perustuen.

11,5 miljoonan asukkaan Belgiassa on todettu yhteensä lähes 540 000 koronatartunta ja yli 14 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Sen kuolinmäärät ovat väkimäärään suhteutettuna Euroopan pahimpia.

Maanantai 16.11.

Kello 21.59: Yhdysvalloissa todettiin viime viikon aikana yli miljoona uutta koronavirustartuntaa, kertoo Reuters. Uusien tartuntojen määrä on kasvanut Havaijia lukuun ottamatta kaikissa osavaltioissa. Noin 10 prosenttia testatuista sai positiivisen testituloksen.

Koronakuolemien määrä nousi edellisviikkoon verrattuna 12 prosenttia. 15. marraskuuta päättyneellä viikolla koronaan liittyviä kuolemantapauksia oli keskimäärin yli 1 100 vuorokaudessa.

Sunnuntaina maan sairaaloissa oli yli 69 000 koronapotilasta.

Kello 20.12: Ahvenisjärven koulussa on todettu koronavirustartunta. Tartunnan johdosta taudille on mahdollisesti altistunut yksi kokonainen koululuokka, muutama muu oppilas ja useita henkilökunnan jäseniä.

Kaikki altistuneet on tavoitettu ja asetettu karanteeniin. Karanteeni kestää ainakin koko kuluvan viikon, minkä aikana karanteenissa olevat oppilaat jatkavat koulutöitään etäyhteyden välityksellä.

Kello 16.08: Ruotsissa hallitus ryhtyy entistä kovempiin toimiin koronavirusepidemian leviämistä vastaan. Pääministeri Stefan Löfvenin mukaan kaikki yli kahdeksan henkilön tilaisuudet ja julkiset kokoontumiset kielletään.

Kyseessä on järjestyslakiin perustuva kielto, ei suositus tai ohje. Rajoitus alkaa 24. marraskuuta ja on aluksi voimassa neljä viikkoa. Löfvenin mukaan kielto on raju toimi, mutta täysin välttämätön.

Ruotsissa ei maanantaisin tiedoteta uusista koronatartuntojen tai -kuolemien määrästä. Viime viikon lopulla päivittäisten tartuntojen määrä nousi jo lähes 6 000:een ja uusia kuolemiakin kirjattiin yli 40 vuorokaudessa.

Kello 13.30: Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on kaikkiaan 12 ihmistä. Heistä 3 on tehohoidossa.Viime perjantaina sairaalassa oli 8 potilasta, joista 2 teholla.

Alueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Etelä-Pohjanmaa.

Kello 13.26: Maanantaina raportoitiin kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo. Kuolemantapauksia on todettu nyt kaikkiaan 371. Kuolleet ovat Helsingin HYKS:n alueelta.

THL:n mukaan sairaalahoidossa on 80 ihmistä, heistä tehohoidossa on 13. Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut seitsemällä, mutta tehohoidossa olevien määrä on vähentynyt kahdella.

Kello 11.45: Suomessa on todettu maanantaina 104 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kokonaismäärä on nyt 19 419.

Kello 10.56: Tredu tiedotti maanantaina myös toisesta tartunnasta. Santalahdentien toimipisteessä on todettu koronavirustartunta. Taysin Infektioyksikkö selvittää altistuneita, joihin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä. Yhteydenottaminen on aloitettu. Altistuneet asetetaan 10 päivän karanteeniin.

Santalahdentien toimipisteeseen astuu voimaan kahden viikon ajaksi maskinkäyttösuositus oppilaitoksen tiloissa. Santalahdentien toimipisteen vahtimestareilta on saatavissa kasvomaskeja opiskelijoille, jos ei ole omaa maskia mukana. Työntekijöiden toivotaan käyttävän Tredun henkilöstölle jakamia kankaisia kasvomaskeja. Kangasmaskeja pyritään saamaan lisää, koska kaikilla ei niitä vielä ole. Myös henkilökunta saa kasvomaskin vahtimestarilta tarvittaessa.

Kello 10.32: Tredun Hepolamminkadun toimipisteessä on todettu koronavirustartunta. Taysin Infektioyksikkö selvittää altistuneita, joihin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä. Yhteydenottaminen on aloitettu. Altistuneet asetetaan 10 päivän karanteeniin.

B-rakennuksen opiskelijat siirtyvät etäopiskeluun välittömästi. B-rakennuksen päivä- ja iltaopiskelijat saapuvat seuraavan kerran oppilaitokseen 23.11.2020.

Muilta osin työskentely Hepolamminkadulla jatkuu työjärjestysten ja suunnitelmien mukaisesti entiseen tapaan, oppilaitos tiedottaa.

Lue lisää: Tredun Sammonkadun ja Ylöjärven toimipisteissä koronatartuntoja – 20 opiskelijaa ja viisi henkilökuntaan kuuluvaa karanteeniin

Kello 10.08: Venäjällä ilmoitettiin maanantaina 303 uudesta koronaviruskuolemasta. Uusia tartuntoja oli lähes 23 000 ja kokonaismäärä lähestyy kahta miljoonaa.

Kello 9.34: Pirkanmaalla todettiin sunnuntaina 22 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti asiasta maanantaina. Fimlab tutki eilen alueelta 608 näytettä.

Kyseessä on kolmanneksi suurin päiväkohtainen tartuntaluku Pirkanmaalla pandemian aikana.

Pirkanmaalla alueella on todettu nyt yhteensä 876 koronavirustartuntaa.

Kello 8.07: Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach uskoo, että myös yleisö pääsee ensi kesänä järjestettäviin Tokion olympialaisiin.

Bach rauhoittelee puheillaan kisoihin kohdistuvia epäilyksiä, kun koronapandemian toinen aalto ravistelee maailmaa.

–  Olemme kehittämässä valtavaa keinovalikoimaa, johon kokoamme kaikki kuviteltavissa olevat turvatoimet, Bach kommentoi.

Kello 7.12: Maailmassa todettiin viikonloppuna ennätysmäärä uusia koronatartuntoja päivässä, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Lauantaina koko maailmassa todettiin lähes 670  000 uutta tartuntaa, mikä on korkein lukema tähän mennessä uusissa päivittäisissä tartuntamäärissä. Yhteensä maailmassa on kirjattu reilut 53,7 miljoonaa tartuntaa.

Koronavirukseen liittyvään tautiin on kuollut yli 1,3 miljoonaa ihmistä.

Sunnuntai 15.11.

Kello 22.33: Lempäälän kunnan työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Lempäälä kertoo tiedotteessaan, että työntekijä sai positiivisen testituloksen eilen lauantaina. Tartunnan saanut on asetettu eristykseen.

Lisäksi kaksi muuta työntekijää on asetettu karanteeniin. Tartunnalle on altistunut myös neljä Lempäälän kunnan palveluissa altistunutta asiakasta. Altistuneet on tavoitettu ja heille on annettu ohjeet siitä, miten toimia.

Lempäälän kunta kertoo myös, että jäljitystyön pohjalta on oltu yhteydessä sellaisiin henkilöihin, jotka ovat olleet tartunnan saaneen kanssa samalla ulkotapahtumassa. Varotoimenpiteenä tapahtumassa olleet työntekijät on ohjattu käyttämään lähityössään maskia kahden viikon ajan.

Koko epidemian aikana Lempäälässä on todettu kaikkiaan 29 koronatartuntaa. Tartunnoista 22 on varmistunut syksyllä.

Kello 21.31: Ankarat liikkumisrajoitukset käyttöön ottava Itävalta suunnittelee massatestauksia, jotta rajoitustoimien kesto voitaisiin pitää mahdollisimman lyhyenä. Mallia otetaan naapurimaa Slovakiasta.

Asiasta kertoi liittokansleri Sebastian Kurtz sunnuntaina yleisradioyhtiö ORF:n mukaan. Lauantaina hän kertoi uusista rajoituksista, joiden myötä muun muassa kaupat ja koulut menevät kiinni tiistaina. Sulku kestää joulukuun 6. päivään asti.

Slovakiassa testattiin kaksi viikkoa sitten kaksi kolmannesta maan väestöstä. Testituloksista runsas prosentti oli positiivisia. Kurz ei määritellyt, onko Itävallan suunnittelema massatestaus yhtä laaja.

Kello 19.43: Jyväskylässä kymmeniä ihmisiä on asetettu karanteeniin korona-altistusten takia, Jyväskylän kaupunki kertoo tiedotteessaan. Karanteeniin on määrätty 33 oppilasta ja työntekijää Viitaniemen koulussa. Lisäksi Kilpisen yhtenäiskoululla asetettiin uusia karanteeneja yli 50 oppilaalle ja työntekijälle.

Kello 19.00: Tampereella Ahjolan kansalaisopiston kurssilla on todettu koronavirustartunta. Ahoja kertoo perjantaisessa tiedotteessaan, että tartunta todettiin Ahjolan toimitalossa kokoontuvan kurssin opiskelijalla. Viranomaiset ovat olleet yhteydessä mahdollisesti altistuneisiin ja heidät on asetettu karanteeniin.

Ahjolan toiminnan kerrotaan jatkuvan normaaliin tapaan. Tilat, joita tartunnan saanut on käyttänyt, on desinfiointisiivottu. Varotoimenpiteenä kaikkien yli 15-vuotiaiden tulee käyttää kasvomaskia Ahjolan toimitalossa perjantaihin 27. marraskuuta saakka. Ahjola muistuttaa turvavälien ja hyvän käsihygienian tärkeydestä.

Kello 18.28: Rokotevalmistaja Biontechin perustaja Ugur Sahin uskoo, että elämä voi palata normaaliksi vuoden päästä talvella, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Biontech kertoi yhdessä lääkeyritys Pfizerin kanssa viime maanantaina onnistuneensa luomaan rokotteen, joka tehoaa 90 prosenttisesti koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin.

BBC:n haastattelema Sahin uskoo, että kaiken mennessä hyvin rokote voidaan saada jakeluun vuodenvaihteessa. Tähtäimessä on, että huhtikuun loppuun mennessä olisi toimitettu 300 miljoonaa rokotetta.

Kello 16.19: Hallituspuolue keskustan Lapin piiri vaatii perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) eroa. Piirikokouksen mielestä sosiaali- ja terveysministeriö on ajanut matkailulle niin hankalia rajoituksia, että Lapissa koko elinkeino menettää satoja miljoonia liikevaihtoa tänä vuonna.

Lue lisää: Keskustan Lapin piirijärjestö vaatii Krista Kiurun eroa matkailurajoitusten takia – vaatimus on ”hyvin radikaali”, myöntää lappilainen kansanedustaja

Kello 13.20: Suomessa tartuntoja on keväästä lähtien raportoitu yhteensä 19 315. Testejä on THL:n mukaan tehty yli 1,7 miljoonaa. Kahden viime viikon aikana sairastuneita on ollut eniten 20–40-vuotiaiden ikäryhmässä.

Koronaan liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu tähän mennessä 369. THL ja sairaanhoitopiirit raportoivat kuolleiden määrän vain maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Seitsemän viime päivän aikana sairastumisia on raportoitu 1 518, mikä on 12 tapausta enemmän kuin edeltävänä seitsemän päivän jaksona. Tapauksista selvä enemmistö, 910, on ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Kello 11.57: Suomessa on raportoitu 213 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 19315 koronavirustartuntaa.

Kello 9.45: Lauantain kuluessa Pirkanmaalla todetut 13 uutta koronatartuntaa löytyivät 1 106 koronanäytteen joukosta, kertoo Tays Twitterissä. Kaikkiaan tartuntoja on nyt vahvistettu Pirkanmaalla 854.

Lue lisää: 42 lukijoiden hyvää kysymystä koronasta – Taysin lääkärit vastaavat jokaiseen ja kumoavat harhaluulon karanteenista

Kello 9.37: Pirkanmaalla vahvistettiin lauantaina 13 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Kello 9.00: Romanian ja Norjan ottelu jalkapallon miesten Kansojen liigassa jää tänään pelaamatta. Norjalaisviranomaiset vaativat, että Norjan jalkapalloliitto noudattaa kotimaansa koronavirussääntöjä. Maajoukkue oli altistunut koronavirukselle, koska sen puolustaja Omar Elabdellaouin testitulos oli positiivinen.

– Ottelua ei voida pelata, Euroopan jalkapalloliitto Uefa vahvisti, koska Norjan joukkue ei voinut matkustaa Bukarestiin.

Norjan terveysministeri Bent Hoie muistutti maansa jalkapalloliittoa, että koronavirukselle altistuneet on asetettava omaehtoiseen karanteeniin, eivätkä jalkapalloilijat voi sivuuttaa ohjeistusta.

Kello 8.50: Koronatilanteen takia on tänä vuonna peruttu monia joulutapahtumia. Joulupukkia pääsee näkemään tänä vuonna useissa kauppakeskuksissa koronatilanteesta huolimatta. Pukkivierailut toteutetaan erityisjärjestelyin. Tampereella kauppakeskus Ratinassa pukki ei tapaa lapsia lähikontaktissa.

–  Pitkän aikaa mietittiin, onko meillä pukkia vai ei. Sitten tulimme siihen päätökseen, että joulupukki on niin olennainen osa joulua ja lapsille tärkeä jouluinen juttu, että joulupukin monet varmasti haluavat nähdä, kertoo kauppakeskuspäällikkö Mervi Ahola STT:lle.

Ratinassa pukki kiertelee kauppakeskuksessa ja enimmäkseen ulkona. Pukin päällä ei nähdä maskia, mutta visiiri on yhä pohdinnassa. Aholan mukaan Ratinassa luotetaankin ennen kaikkea turvaväleihin.

–  Ei ole mitään paikkaa, missä hän pysähtyisi ja ottaisi vastaan lapsia, eikä hän ota lapsia syliin. Ja toki joulupukin kanssa on käyty läpi sitä, että etäisyys pitää säilyttää ja muistaa turvallisuus.

Lauantai 14.11.

Kello 21.02: Kreikka sulkee maan koulut ja päiväkodit estääkseen koronaviruksen leviämistä. Sulku alkaa maanantaina ja kestää marraskuun loppuun. Maan viranomaiset kertoivat asiasta lauantaina.

Kreikassa vahvistettiin perjantaina 3 038 ja torstaina 3 316 uutta koronavirustartuntaa. Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan Kreikassa on koko epidemian aikana todettu 72 510 tartuntaa.

Kello 20.38: Italiassa on varmistunut 37 255 uutta koronavirustartuntaa, kertoo maan terveysministeriö uutistoimisto Reutersin mukaan. Uusia viruksen aiheuttamia kuolemia on todettu 544. Eilen Italiassa todettiin 40 902 ja kuolemia raportoitiin 550.

Kello 19.34: Britanniassa on todettu 26 860 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Reuters. Perjantaina uusia tartuntoja todettiin 27 301. Uusia koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on 462. Edellisenä päivänä vastaava luku oli 376.

Kello 19.20: Vihdissä sijaitsevassa hoivakoti Kaarikeskuksen Viljonkodissa on todettu koronavirustartuntoja sekä asukkailla että henkilökunnalla, kertoo perusturvakuntayhtymä Karviainen verkkosivuillaan.

Hoivakodin 15 asukkaasta kymmenellä on todettu tartunta. Lisäksi tartunta on todettu kolmella työntekijällä. Perusturvakuntayhtymän mukaan Viljonkodissa on asianmukaisesti noudatettu hygienia- ja suojausohjeita.

Hoivayksikkö eristettiin perjantaina. Asiasta kertoivat aiemmin Ilta-Sanomat ja Iltalehti.

Kello 19.03: Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz vahvistaa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että maassa aloitetaan laajat rajoitustoimenpiteet tiistaina.

Kurz sanoi, että ihmisten tulee tehdä etätöitä aina, kun se on mahdollista. Ulkonaliikkumiskielto tulee kestämään kolmen viikon ajan joulukuun 6. päivään saakka.

Kello 18.12: Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kiittää Suomen pääministeriä Sanna Marinia (sd.) Twitterissä.

– En voisi olla enempää samaa mieltä siitä, että vain yhtenäisyydellä ja solidaarisuudella voimme pysäyttää covid-19-pandemian sekä pelastaa elämiä ja elinkeinoja. Kiitos upeasta johtajuudesta pääministeri, Tedros kirjoittaa tviitissään.

Tedros on viestin yhteydessä jakanut Politico-lehden julkaiseman Marinin kirjoituksen, jossa hän vaati yhteistä eurooppalaista strategiaa koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja tautitilanteen pitämiseksi hallinnassa.

Marin vastasi twiittiin kiittämällä pääjohtajaa.

Kello 16.30: Itävalta suunnittelee siirtymistä täyteen sulkutilaan tiistaista lähtien, kertoo uutistoimisto Reuters. Ulkonaliikkumiskielto tulisi kestämään kolmen viikon ajan.

Tähän saakka Itävallan hallitus on käyttänyt koronaviruspandemian toisen aallon torjunnassa kevyempiä keinoja.

Tällä hetkellä maassa on voimassa osittainen ulkonaliikkumiskielto iltakahdeksasta aamukuuteen. Kahviloiden, baarien ja ravintoloiden toimintaa on rajoitettu. Teatterit ja museot ovat suljettuna.

Kello 13.58: Näin Pirkanmaan tartunnat jakaantuvat kuntiin:

Tampere: 505

Nokia: 55

Ylöjärvi: 47

Kangasala: 33

Pirkkala: 33

Mänttä-Vilppula: 31

Sastamala: 31

Lempäälä: 26

Valkeakoski: 23

Orivesi: 15

Pälkäne: 8

Akaa: 8

Hämeenkyrö: 7

Alle viisi tartuntaa: Ikaalinen, Juupajoki, Kihniö, , Parkano, Punkalaidun, , Ruovesi, Urjala, Vesilahti ja Virrat.*

Lähde: THL koronakartta.

*THL ei kerro tapausten määrää kunnissa, joissa tartuntoja on alle viisi yksityisyydensuojan varmistamisen takia.

Kello 11.57: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 244 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 19 102 koronavirustartuntaa.

Kello 11.00: Pirkanmaalla on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Yhteensä tartuntoja on todettu 841.

Pirkanmaalaisten koronanäytteitä tutkittiin eilen yhteensä 1 045.

Tays tiedotti perjantaina, että Tampereella useissa paikoissa on saatettu altistua koronavirukselle.

Lue lisää: Näissä paikoissa Tampereella saattoi altistua koronavirukselle viime viikolla – joukossa teatteri, ravintoloita ja kaksi yleistä saunaa

Aamulehden edelliseen koronaseurantaan pääset tästä.

Lukuja vertailtaessa kannattaa huomioida, että Pirkanmaan päivittäisistä tartuntaluvuista uutisoidessaan Aamulehti käyttää Taysin tilastoa. THL:n ja Taysin tilastot eroavat toisistaan siten, että Tays tilastoi kaikki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella vahvistetut tartunnat henkilön kotipaikasta riippumatta. THL tilastoi tapaukset tartunnan saaneiden kotipaikan mukaan riippumatta siitä, missä heidät on testattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: