Aamulehden maksuton koronavirusseuranta lokakuu 2020 - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Pirkanmaalla todettiin lokakuun viimeiseen päivään mennessä 746 koronavirustartuntaa – Euroopan maat tiukensivat rajoitteitaan

Seurasimme tässä kaikille avoimessa jutussa koronavirustilanteen kehittymistä 30. syyskuuta alkaen lokakuun viimeiseen päivään asti.

Euroopassa koronatilanne on kiristynyt monin paikoin. Hollannissa jalkapallo-ottelun katsomoon ei päästetä yleisöä, joten katsojat on korvattu 15 000 nallekarhulla.­

30.9.2020 22:56 | Päivitetty 31.10.2020 15:54

Aamulehti

Päivittyvien tautitapaustaulukoiden alta löydät päivittyvän tekstiseurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 30. syyskuuta alkaen. Tämä seuranta on päättynyt 31. lokakuuta vuonna 2020.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Lauantai 31.10.

Kello 12.58: Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis on ilmoittanut, että maassa siirrytään osittaiseen koronasulkuun. Kaikki ravintolat sekä muita vapaa-ajan viettopaikkoja suljetaan Ateenassa ja muissa isoissa kaupungeissa tiistaista lähtien.

Asiasta televisiopuheessa kertoneen pääministerin mukaan toimia tarvitaan nyt ennen kuin tehohoitoyksiköt kuormittuvat liikaa.

Kello 12.07: Pirkanmaalla kuntiin raportoidut uudet tartunnat jakautuivat seuraavasti: kahdeksan tartuntaa Tampereelle (422 tartuntaa), kolme tartuntaa Pirkkalaan (33 tartuntaa), yksi tartunta Kangasalle (31) ja yksi tartunta Mänttä-Vilppulaan (30 tartuntaa).

Kello 12.00: Suomessa on todettu 203 uutta koronavirustartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivittää koko Suomen uudet tartuntaluvut karttaan tartuntatautirekisterin perusteella. Tietojen tilastoinnissa voi olla useiden päivien viiveitä.

Suomessa on tähän mennessä todettu yhteensä 16113 koronavirustartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana ilmaantuvuus on ollut 45,8 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti. Ilmaantuvuusluku on laskenut edellisestä kahden viikon seurantajaksosta.

Kahden viime viikon aikana Suomessa on tilastoitu yhteensä 2 540 koronavirustartuntaa, kertoo THL.

Kello 10.13: Pirkanmaan suuri päiväkohtainen tartuntaluku ei tarkoita sitä, että tartuntoja olisi enemmän kuin keväällä, sillä lukuja ei voi verrata toisiinsa. Syy tähän on se, että testaamisen kriteerit muuttuivat, ja syksyllä testataan lieviäkin hengitystieoireita saaneet. Keväällä testattavien joukko oli selvästi rajatumpi.

Kello 9.41: Pirkanmaalla on todettu eilisen perjantain aikana 23 uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan varmistettujen tartuntojen määrä on 746. Fimlab analysoi alueella 1 091 näytettä. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiedotti luvut lauantaina.

Luku on tähän saakka todetuista tartuntaluvuista toiseksi suurin päivittäinen tartuntojen määrä. Enemmän tartuntoja on todettu vain 18. lokakuuta.

Kello 8.41: Espanjan toiseksi suurimmassa kaupungissa Barcelonassa mielenosoittajat ottivat perjantaina yhteen poliisin kanssa. Mielenosoittajat protestoivat uusia rajoituksia ja ulkonaliikkumiskieltoa vastaan. Lisäksi viranomaiset olivat kieltäneet ihmisiä poistumasta kaupungista koronavirustilanteen vuoksi.

Paikallisen poliisin mukaan 700 ihmistä osoitti mieltään, ja myöhemmin noin 50 ihmisen ryhmä oli alkanut heitellä "vaarallisilla esineillä" poliiseja. 20 poliisia loukkaantui yhteenotoissa, 12 ihmistä pidätettiin ja useat poliisin ajoneuvot vaurioituivat. Myös Pohjois-Espanjassa sijaitsevassa Burgosissa oli väkivaltaisia levottomuuksia.

Yli 46 miljoonan asukkaan Espanjassa asetettiin heinäkuussa monia rajoituksia, kun koronavirustartunnat lähtivät uudelleen nousuun. Kataloniassa baarit ja ravintolat suljettiin lokakuun puolivälissä. Johns Hopkins -yliopiston mukaan maassa lähes 1,2 miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan ja virukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu yli 35 000.

Kello 7.39: Yhdysvalloissa koronavirustilanne pahenee entisestään. Viimeisen 24 tunnin aikana maassa on vahvistettu 94  125 uutta tartuntaa, kertoo baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Luku kuvaa tilannetta torstai-illasta perjantai-iltaan paikallista aikaa.

Kyseessä on korkein 24 tunnin aikana tilastoitu tartuntamäärä pandemian aikana. Edellinen ennätys on torstailta, jolloin uusia tartuntoja oli yli 91  000.

Yhdysvalloissa jo yli yhdeksän miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan. Virukseen liittyviä kuolemia on lähes 230  000. Yhdysvalloissa on tilastoitu määrällisesti eniten tartunnan saaneita ja virukseen liittyviä kuolemia maailmassa. Maassa on noin 328 miljoonaa asukasta.

Perjantai 30.10.

Kello 18.07: Tampereen yhteiskoulun lukiossa useita henkilöitä on altistunut koronavirukselle. Tykin rehtori Tuija Flinck kertoo Aamulehdelle, että tieto mahdollisesta altistumisesta tuli perjantaina. Karanteeniin on asetettu 17 henkilöä.

Kello 16.11: Suupanniityn koulussa Pirkkalassa ja Tampereen konservatoriossa on todettu koronatapaukset.

Suupanniityn koulussa Pirkkalassa ja Tampereen konservatoriossa on todettu koronatapaukset, Pirkkalassa 50 karanteeniin

Kello 13.36: Suomessa on raportoitu neljä uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Yksi kuolemantapauksista on raportoitu Taysin erityisvastuualueella.

Sairaalahoidossa on 58 ihmistä, mikä on seitsemän vähemmän kuin keskiviikkona. Tehohoidossa on 10 ihmistä, heidän määränsä on pysynyt samana kuin keskiviikkona.

Yhteensä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemantapauksia on nyt 358.

Kello 12.40: Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä pelaava Linköping HC ilmoitti reilu viikko sitten koronaviruksen leviämisestä useaan seuran edustajaan.

Myös joukkueen suomalaiskolmikko Niko Ojamäki, Jarno Kärki ja Jussi Rynnäs sairasti taudin läpi. Ojamäki pelasi Tapparan riveissä viime kaudella.

Pelaajat ovat jo hyväkuntoisia.

Viime kauden Tapparasta tuttu Niko Ojamäki ja kaksi muuta Linköpingin suomalaispelaajaa sairasti koronan – kovin odotuksin SHL-kauteen lähteneen joukkueen peli on yskinyt pahasti

Ojamäki sai kolmikosta ensimmäisenä oireita. Hän palasi harjoituksiin jo keskiviikkona kahden oireettoman päivän jälkeen. Myös hänen tyttöystävänsä sairasti koronan.

Klo 12.10: Yhdysvaltojen lisäksi myös Saksassa ja Venäjällä on tehty uusi ennätys vuorokauden aikana raportoitujen koronavirustartuntojen määrässä.

Saksassa tartuntoja on kirjattu 18 600, kertoo niitä seuraava saksalainen Robert Koch -instituutti. Saksan koronatilanne on pahentunut viime viikkoina. Maa on julistanut maanantaista alkaen laajoja rajoituksia.

Moscow Times -lehden mukaan myös Venäjällä on todettu myös jälleen ennätysmäärä uusia tartuntoja, 18 000 vuorokaudessa. Edellinen päiväkohtainen ennätys kirjattiin eilen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen, ettei Venäjä aio siirtyä laajoihin rajoitustoimiin ennätysluvuista huolimatta.

Klo 12.04: Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Suomessa on raportoitu 344 uutta koronavirustartuntaa. THL:n koronakartan mukaan viimeisten 14 vuorokauden aikana on raportoitu 2 506 uutta tapausta.

Todettujen tartuntojen määrä ja ilmaantuvuus kahden viikon ajalta on laskussa.

Testejä on tehty yhteensä yli 1,51 miljoonaa.

Klo 9.30: Pirkanmaalla on todettu torstain aikana 15 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Kuluvalla viikolla uusia tartuntoja on todettu perjantaihin mennessä yhteensä 65.

Tays kertoo, että nyt esiin on noussut huolestuttava ilmiö: lieväoireiset ihmiset viivyttelevät testiin menoa, jonka vuoksi yhä useammat altistuvat.

Pirkanmaalla on todettu 15 uutta koronavirustartuntaa – Tays varoittaa huolestuttavasta ilmiöstä, joka yleistyy

Klo 6.35: Yhdysvalloissa on todettu yli 91 000 uutta koronavirustartuntaa 24 tunnin aikana, kertoo baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Luku kuvaa tilannetta keskiviikkoillasta torstai-iltaan paikallista aikaa.

Luku on suurin 24 tunnin sisällä kirjattu tartuntamäärä pandemian aikana.

Yhdysvalloissa on todettu määrällisesti eniten sekä tartuntoja että koronavirukseen liittyviä kuolemia maailmassa. Tartuntoja on tilastoitu jo lähes yhdeksän miljoonaa ja kuolemia lähes 229 000, yliopiston seuranta kertoo.

Torstai 29.10.

Kello 21.36: Nokian Harjuniityn koulun oppilaita on mahdollisesti altistunut koronavirustartunnalle. Nokian kaupunki tiedotti asiasta torstai-iltana.

Nokian kaupungin johtava ylilääkäri Katja Ylitolva ei kerro koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden henkilöiden tarkkaa lukumäärää, mutta kertoo kyseessä olevan pieni joukko.

Kello 18.36: Miesten jalkapalloliigan kausi 2020 päättyy reilusti suunniteltua aiemmin, sillä liiga kertoi torstaina pelien päättyvän runkosarjaan. Loppusarjoihin asti ei siis ikinä päästy.

Kello 18.35: Espanjan parlamentti hyväksyi torstaina poikkeustilan jatkamisen puolella vuodella koronapandemian vuoksi. Poikkeustilan on nyt määrä päättyä 9. toukokuuta. Poikkeustilan aikana Espanjan 17 aluehallintoa voivat halutessaan rajoittaa ihmisten liikkumista esimerkiksi määräämällä ulkonaliikkumiskieltoja tai kieltämällä alueiden rajat ylittävän liikkumisen.

Kello 14.12: Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistoiminta-alueella on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa ja ihmisiä on altistunut virukselle kolmesta eri tartuntaketjusta.

Mänttä-Vilppulan tiedotteen mukaan kaksi ketjuista on saanut alkunsa Pirkanmaan ulkopuolelta ja yksi ulkomailta. Kaikkien tartuntaketjujen kerrotaan olevan hallinnassa. Seitsemän altistunutta on määrätty karanteeniin ja tartunnan saaneet on asetettu eritykseen.

Kello 14.07: Jalkapalloilun Veikkausliigan tämä kausi päättyy runkosarjaan. Palloliiton hallitukselle tehty esitys sarjan jatkamisesta marraskuun loppuun vedetään pois, ja runkosarjan tulokset jäävät sarjan lopullisiksi tuloksiksi. Syynä on koronaviruspandemian aiheuttama epävarmuus.

Kello 13.08: Saksan liittokansleri Angela Merkel varoittaa valheiden ja salaliittoteorioiden vaikeuttavan taistelua koronaviruspandemiaa vastaan. Merkel kehotti puheessaan parlamentissa saksalaisia torjumaan väärän tiedon levittäjät ja tukemaan rajoitustoimia, jotka perustuvat tieteeseen.

Merkelin mukaan eilen päätetyt uudet rajoitukset ovat sekä välttämättömiä että suhteessa uhkaan. Äärioikeistolaisen AfD-puolueen kansanedustajat häiritsivät Merkelin puhetta huutelulla. Poikkeuksellinen tilanne sai liittopäivien puheenjohtaja Wolfgang Schäublen varoittamaan edustajia rangaistuksilla.

Kello 12.12: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronakarttaan on päivittynyt useampi uusi koronavirustartunta Pirkanmaalle. THL:n tilastoon uusia tartuntoja on kirjattu Tampereelle (5), Nokialle (3), Akaaseen (1) ja Hämeenkyröön (1).

THL:n ja Tampereen yliopistollisen sairaalan luvut voivat poiketa toisistaan, koska tartuntoja tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Kello 11.40: Ranska tekee kasvomaskin käytöstä pakollista kaikille yli 6-vuotiaille koululaisille, kertoo pääministeri Jean Castex. Ranskassa alkavat laajat liikkumisrajoitukset ensi yönä. Koulut pysyvät kuitenkin auki, toisin kuin viime kevään laajoissa liikkumisrajoituksissa. Ranskassa on todettu jo yli miljoona koronatartuntaa.

Kello 11.29: Venäjällä on rekisteröity vuorokauden aikana yli 17  700 uutta koronavirustartuntaa, kertovat maan viranomaiset. Määrä on uusi päiväkohtainen ennätys. Myös koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä nousi vuorokaudessa 366:lla eli enemmän kuin koskaan aiemmin epidemian aikana.

Kello 11.15: KHL-joukkue Jokerit kertoo, että joukkueesta on löytynyt 12 koronavirustartuntaa. Ensimmäiset neljä tartuntaa paljastuivat 22. lokakuuta tehdyissä testeissä, kahdeksan muuta tartuntaa 25. lokakuuta. Keskiviikon uusimmista testeistä kaikki olivat negatiivisia.

Jokerit kertoo tiedotteessaan, että se jatkaa pelejään sunnuntaina Tsherepovetsissa. Huomiselle suunniteltu ottelu Sotshissa siirtyy ensi viikkoon.

Kello 10.45: Suomessa on varmistunut 188 uutta koronavirustartuntaa. Koko epidemian aikana Suomessa on todettu yhteensä nyt 15 566 tartuntaa.

Kello 10.27: Pudasjärvellä nuoriso- ja vapaa-ajankeskus Pikku-Syötteellä on todettu useita koronavirustartuntoja, joille on voinut altistua satoja ihmisiä. Keskuksen toiminnassa mukana olleilla on todettu viisi tartuntaa, Pikku-Syöte kertoo torstaina.

Tiedotteen mukaan tartunnat ajoittuvat ajalle 19.–23. lokakuuta, jolloin osa Suomen koululaisista on viettänyt syyslomaa. Pikku-Syötteen mukaan asiaan liittyvät selvitys- ja jäljitystoimet aloitettiin terveysviranomaisten kanssa välittömästi ensimmäisten tartuntatietojen jälkeen.

Keskiviikkoiltana yhteensä 355 ihmisen todettiin mahdollisesti altistuneen. Tiedot mahdollisesti altistuneista on toimitettu terveysviranomaisille. Viranomaiset ovat yhteydessä mahdollisesti altistuneisiin.

Kello 10.02: Koronavirustartuntojen määrän kasvu vaikuttaa taittuneen Suomessa, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) viikoittaisessa tilannearviossaan. Ministeriön ja THL:n tilannekatsaus koronasta alkaa kello 10. Aamulehti näyttää infon suorana verkossa.

STM ja THL: Koronavirustartuntojen kasvu näyttää taittuneen Suomessa – Aamulehti näyttää koronatilannekatsauksen suorana kello 10

Kello 9.59: Pirkanmaalla on varmistunut 18 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Luku on toistaiseksi tämän viikon korkein päiväkohtainen lukema. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt yli 700 tartuntaa.

Pirkanmaalla rikki 700 koronavirustartunnan raja – Tays: torstaina 18 uutta uutta tartuntaa

Kello 9.05: Leivonmäellä Joutsassa sijaitseva Leivon pubi on määrätty kahdeksi viikoksi kiinni. Sulkemisesta määräsi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, ja syynä on aukioloaikaa koskevien rajoitusten rikkominen.

Aluehallintoviraston (avi) saaman tiedon mukaan ravitsemusliike oli auki vielä vähän ennen klo 2.30, vaikka koronarajoituksien vuoksi baarin olisi pitänyt sulkeutua kello 1.00, avin tiedotteessa kerrotaan.

Rikkomus tuli ilmi, kun poliisille tuli hälytystehtävä pubiin viime sunnuntaina. Pubissa oli hälytyksen perusteella kahakka kello 2.27, ja hetkeä myöhemmin polisi sai baarin omistajalta tietää, että paikalla oli asiakkaita.

Kello 8.13: Viime aikoina koronahoitoihin valjastettu remdesiviiri kasvatti lääkeyhtiö Gilead Sciencesin myyntiä lähes 900 miljoonalla dollarilla. Lääkeyhtiö julkisti kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa keskiviikkona.

Alun perin ebolalääkkeeksi kehitetyn remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa niillä koronatartunnan saaneilla, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon. Remdesiviiriä käytettiin myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin koronahoidoissa.

Yhdysvaltain ruoka- ja lääketurvallisuuden virasto FDA antoi viime viikon torstaina täyden hyväksynnän sille, että lääkettä voitaisiin käyttää sairaalaan koronaviruksen vuoksi joutuneiden hoidossa.

Kello 7.52: YK:n alaisten järjestöjen mukaan koronapandemia on haitannut koulunkäyntiä ja oppimista eniten köyhimmissä maissa. Asia selviää lastenjärjestö Unicefin, kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon sekä Maailmanpankin uudesta raportista.

Suomen Unicefin asiasta julkaiseman tiedotteen mukaan köyhimpien maiden lapset ovat menettäneet jo lähes neljä kuukautta opetusta ja koulunkäyntiä. Korkeamman tulotason maissa lapset ovat sen sijaan olleet poissa koulusta keskimäärin kuusi viikkoa.

Tiedotteen mukaan koululaiset jäivät köyhimmissä maissa muita enemmän ilman etäopetusta eikä heidän koulunkäyntinsä katkoksiin puututtu riittävästi.

Kello 6.57: EU-maiden johtajat keskustelevat tänään illalla siitä, miten yhteisiä toimia koronakriisin keskellä voitaisiin tehostaa. Suomea videokokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

EU-virkamieslähteen mukaan kokouksessa keskustellaan koronavirustartunnan toteamiseksi käytettävistä pikatesteistä sekä yhteisestä linjasta pikatestien tulosten tunnustamiseen EU:n sisäisessä matkailussa. Esillä ovat myös rokotteet sekä jäsenmaiden välinen avunanto.

EU-maiden johtajat ovat päättäneet keskustella koronaviruspandemiasta säännöllisesti koordinaation edistämiseksi. Tautitilanteen vuoksi keskustelu pidetään videokokouksena.

EU-komissio ilmoitti eilen hankkivansa jäsenmaille pikatestejä 100 miljoonalla eurolla. Komissio myös tekee yhteishankintoja rokotusvälineistöstä ja neuvottelee rokotevalmistajien kanssa toimivien ja turvallisten rokotteiden saamisesta eurooppalaisten käyttöön.

Keskiviikko 28.10.

Kello 22.55: Saksa harppasi keskiviikkona askeleen lähemmäs täydellistä koronasulkua, kun muun muassa kaikki ravintolat, baarit, kuntosalit ja teatterit määrättiin sulkemaan ovensa maanantaista lähtien koronavirusepidemian kiihtymisen vuoksi. Tapaamisrajoituksia kiristetään niin, että on sallittua tavata kodin ulkopuolella vain yhden toisen talouden jäseniä sillä tavalla, ettei yhteishenkilömäärä ylitä kymmentä. Kotimaanmatkoja tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää.

Kaupat ja koulut pysyvät toistaiseksi auki. Rajoitusten on määrä olla voimassa marraskuun loppuun.

Saksan päivittäiset uudet koronatartuntaluvut ovat nousseet yli 10  000:een, mutta viranomaiset varoittivat, että loppuviikosta tartuntoja voi olla jo yli 20  000 päivässä.

Kello 22.50: Ranska ottaa perjantaista lähtien käyttöön tiukkoja koronarajoituksia. Vain välttämättömät kaupat saavat olla auki, eikä kotoa saa ilman lupaa poistua kuin töihin tai muusta välttämättömästä syystä. Esimerkiksi ulkoiluun vaaditaan kirjallinen lupa ja määräyksien rikkojille on luvassa sakkoja.

Toisin kuin ensimmäisen koronasulun aikana, kouluja ja tehtaita ei nyt suljeta. Ranskan rajoitukset ovat voimassa ainakin joulukuun alkuun saakka.

Koronan toinen aalto koettelee Ranskaa pahasti. Tiistaina todettiin peräti 33  000 uutta tartuntaa. Yli 3  000 ihmistä on tehohoidossa, mutta määrän pelätään kasvavan ensi kuussa jo liki 9  000:een.

Kello 19.10: Tiukennettuja koronarajoituksia puretaan Eurassa ”väärän hälytyksen” takia. mukaan Turun yliopistollisessa sairaalassa (TYKS) tapahtui virhe, jonka takia Satakunnassa raportoitiin tiistaina erheellisesti neljästä uudesta koronatartunnasta. Erityisesti koronatilanteen katsottiin pahentuneen Eurassa. Tämän tiedon valossa Eurassa ennätettiin tehdä rajoituksia ryhmätoimintaan, jotka uuden tiedon valossa voidaan purkaa.

TYKS ilmoitti keskiviikkona, että kaksi näytelevyä oli sekaantunut laboratoriossa, ja että kaikki sen tiistaina ilmoittamat positiiviset tulokset kuuluivat Varsinais-Suomen potilaille.

Kello 17.10: Nokian Orvokin päiväkodissa on todettu mahdollisia altistumisia korona-infektiolle. Varotoimenpiteenä osa päiväkodin lapsista ja henkilökunnasta on asetettu karanteeniin. Muiden osalta päiväkotitoiminta jatkuu normaalisti.

Korona-altistumisepäily Orvokin päiväkodissa Nokialla – noin 50 lasta ja henkilökunnan jäsentä karanteeniin

Kello 15.50: Tampereella Hervannan terveysasemalla maanantaina 26. lokakuuta kello 12.30 - 13.30 välisenä aikana asioineet henkilöt ovat voineet altistua koronavirustartunnalle. Kaikkia kyseisenä aikana terveysasemalla asioineita henkilöitä kehotetaan varovaisuuteen ja muistutetaan, että mikäli infektio-oireita ilmenee, on syytä pysytellä kotona ja hankkiutua koronavirustestiin.

Hervannan terveysasemalla maanantaina asioineet ovat voineet altistua koronavirustartunnalle

Kello 15.17: THL:n mukaan Suomessa ei ole raportoitu keskiviikkona uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu yhteensä Suomessa 354 .

Sairaalassa oli keskiviikkona koronaviruksen vuoksi 65 ihmistä, mikä on yhdeksän vähemmän kuin maanantaina. Tehohoitoa vaativia sairaalapotilaita on kaikkiaan kymmenen. Määrä on sama kuin maanantaina.

Taysin erityisvastuualueella oli keskiviikkona koronaviruksen takia sairaalahoidossa yhdeksän ihmistä, joista yksi oli tehohoidossa.

Sairaanhoitopiirit raportoivat tautiin liittyvät kuolemat sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrän THL:lle, joka tiedottaa niistä kolmesti viikossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Kello 12.08: Pirkanmaalla koronakartan kokonaislukuaan kasvattivat seuraavat kunnat ja kaupungit: Hämeenkyrö 5 (+5), Lempäälä 21 (+2), Nokia 38 (+3), Orivesi (+1), Pälkäne 7 (+2), Pirkkala 29 (+3), Sastamala 29 (+1), Tampere 406 (+26) ja Ylöjärvi (+4).

THL:n koronakartan päivittymisessä on usein päivien viiveitä, joten ne eivät päivity reaaliajassa.

Kello 11.53: Suomessa on todettu 215 uutta koronavirustartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartassa uusi kokonaisluku on 15 378 varmistettua koronavirustartuntaa.

Koronaviruskartassa muutos näyttää suuremmalta, 408 uutta koronavirustartuntaa, THL:n eilisen teknisen vian vuoksi.

Kello 10.49: Pääministeri Sanna Marin osallistuu torstaina 29. lokakuuta järjestettävään Eurooppa-neuvoston jäsenten videokokoukseen, jossa käsitellään koronapandemiaa. Asiasta tiedotti keskiviikkona Valtioneuvoston viestintäosasto. EU-maat pyrkivät tehostamaan yhteisiä ponnisteluja pandemian torjumiseksi.

Kello 10.14: Tiistaina Pirkanmaalla tutkittiin 802 näytettä, joista viisi oli positiivisia, Tays tviittaa.

Kello 10.03: Oulu on koronaepidemian kiihtymisvaiheen kynnyksellä, kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Kaupunkiin asetetaan uusia koronarajoituksia. Maskin käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Kokoontumiset rajoitetaan 20 ihmiseen.

Lisäksi ihmisiä, jotka ovat osallistuneet tapahtumaan, jossa riski korona-altistukselle on kasvanut, kehotetaan välttämään vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luona kymmenen päivän ajan. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi yleisötapahtumat.

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu kahden viime viikon aikana yhteensä 99 uutta koronatartuntaa, joista suurin osa Oulussa.

Kello 10.00: Tays tiedotti keskiviikkona myös siitä, että kaikkiin tartunnalle altistuneisiin ei enää oteta yhteyttä soittamalla, vaan isoja samassa tilanteessa altistuneita ryhmiä saatetaan ohjata tekstiviestillä sähköiseen asiointipalveluun OmaTaysiin.

Syyksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoo sen, että tartunnan saaneiden ja sitä kautta altistuneiden määrä on jatkuvasti kasvanut, ja samalla jäljitystyö monimutkaistunut. OmaTaysista altistunut saa tarkat toimintaohjeet. Jos altistunut ei ole vastannut OmaTaysissa 24 tunnin kuluessa, Tays ottaa puhelimitse yhteyttä.

Kello 9.58: Pirkanmaalla on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Keskiviikkoon 28. lokakuuta mennessä on raportoitu yhteensä 690 koronavirustartuntaa. Asiasta kertoi Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Kello 8.53: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) aloittaa seurantatutkimuksen koronavirustaudin vaikutuksesta elämänlaatuun ja keuhkojen pitkäaikaisvaikutuksista, tiedottaa HUS. Samalla selvitetään taudin vaikutuksia työ- ja toimintakykyyn.

Tutkimus tehdään HUSin, Filhan ja Hengitysliiton yhteistyönä. Tutkimusaineisto kerätään vuosien 2020–2021 aikana koronavirusinfektion sairastaneista potilaista, joita on hoidettu HUSin teho-, infektio- tai keuhko-osastolla. Tutkimuspotilaiden terveyttä seurataan vuoden ajan.

Kello 7.29: Juventuksen supertähdellä Cristiano Ronaldolla on edelleen koronavirus, ja Barcelona-ottelu jää häneltä väliin, kertovat esimerkiksi Sky Sport Italia ja Gazzetta Dello Sport kotisivuillaan. Ronaldo antoi ensimmäisen kerran positiivisen koronatuloksen 13. lokakuuta. Hän on ollut siitä lähtien eristyksissä.

Tiistai 27.10.

Kello 20.06: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on jäänyt karanteeniin altistuttuaan koronatartunnalle. Ulkoministeriön mukaan virassaan jo vuodesta 2004 toiminut 70-vuotias ministeri voi hyvin, mutta jää eristyksiin, koska oli tavannut henkilön, jolla myöhemmin todettiin tartunta.

Ministeriön tiedottaja Maria Zaharovan mukaan Lavrovin vierailut ja tapaamiset siirretään myöhemmäksi.

Lavrov vieraili maanantaina Ateenassa. Hänet kuvattiin tapaamassa kreikkalaisia edustajia maski kasvoillaan. Viikon ohjelmassa olisi ollut myös vierailut Bosnia-Hertsegovinaan ja Serbiaan.

Venäjä on maailman koronatilastoissa neljännellä sijalla. Maassa on kirjattu yli 1,5 miljoonaa tartuntaa ja liki 27  000 kuolemantapausta. Hallitus määräsi tiistaina maskipakon kaikkiin julkisiin tiloihin keskiviikosta alkaen.

Kello 19.11: Helsinki, Espoo ja Vantaa alkavat edellyttää kasvomaskien käyttöä hallinnoimissaan sisäliikuntatiloissa. Maskia on käytettävä muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana.

Asiasta linjasi tiistaina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä. Velvoite tulee voimaan 2. marraskuuta ja koskee kaikkia yli 15-vuotiaita. Maskia ei edellytetä niiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi sitä käyttää.

Koordinaatioryhmä ja kaupungit vetoavat myös yrityksiin ja yleishyödyllisiin toimijoihin, jotta ne velvoittaisivat maskien käyttöön omissa sisäliikuntatiloissaan.

Kello 18.51 Sveitsin jääkiekkoliigan Bielissä pelaava suomalaispuolustaja Petteri Lindbohm on sairastunut koronaan. Tartunnasta kertoi kotisivuillaan EHC Biel.

Lindbohm antoi toisena Bielin pelaajana positiivisen testinäytteen maanantaina. Bielin joukkue joutui tiistaina 6. marraskuuta saakka kestävään karanteeniin. Bielin tämän viikon neljä liigapeliä siirretään tuonnemmaksi. Sveitsissä aiemmin Lausannessa kiekkoillut Lindbohm, 27, pelasi Suomen vuonna 2019 Slovakiassa maailmanmestaruuden voittaneessa maajoukkueessa.

Kello 18.20: Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtajalla Gianni Infantinolla, 50, on todettu koronavirustartunta. Fifan tiedotteen mukaan Infantinolla on lieviä oireita ja hän on eristyksissä vähintään kymmenen päivää.

Fifa kertoi tiistaina, että kaikkia Infantinon kanssa viime päivinä tekemisissä olleita on informoitu tartunnasta ja heitä on pyydetty ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin.

Sveitsiläis-italialainen Infantino on johtanut Fifaa helmikuusta 2016. Ennen Fifan puheenjohtajuutta hän toimi Euroopan jalkapalloliiton Uefan pääsihteerinä.

Kello 16.24: Suomessa on todettu 193 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Yhteensä tautitapauksia on nyt 15 163.

THL ilmoitti Twitterissä kello 16 jälkeen, että sen koronakartan päivityksessä on tekninen viive, mikä vuoksi tartuntojen päivän luku ei ole päivittynyt kartalle normaaliin tapaan. Tiistain tartuntaluvut lisätään koronakarttaan keskiviikkona.

Kello 16.13: THL:n päivän tartuntaluvut ovat tunteja myöhässä. Hieman ennen kello 16 THL:n viestinnästä kerrottiin Helsingin Sanomille, että päivän tartuntalukujen viivästymisen syynä on jonkinlainen tekninen vika tai viive.

Tällä hetkellä ole tietoa, mihin aikaan luvut julkaistaan. Tavallisesti luvut on julkaistu hieman ennen puoltapäivää.

Kello 16.10: Ruotsin Skånen lääni ottaa käyttöön erittäin tiukat koronarajoitukset tartuntojen nopean kasvun takia. Kaikkia läänissä asuvia tai oleskelevia kehotetaan välttämään julkista liikennettä, kaupoissa käymistä ja ihmisten tapaamista sisätiloissa tapahtuvissa vapaa-ajan toiminnoissa. Terveysviranomaiset suosittelevat välttämään kauppoja, ostoskeskuksia, museoita, kuntosaleja, uimahalleja, konserttisaleja, kokouksia, urheilukilpailuja ja vastaavia.

Elintarvikekaupoissa ja apteekeissa saa tarpeen vaatiessa käydä. Tiukennetut säännöt ovat voimassa 17. marraskuuta asti, mutta niiden voimassaoloa voidaan jatkaa.

Skånen läänin koronatilanne on synkentynyt nopeasti ja tartuntamäärät ovat kasvaneet. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä on vuorokauden sisällä noussut viidestä yhdeksään, viranomaiset kertoivat tiistaina. Sairaalahoidossa oli 48 ihmistä. Koronaan liittyviä kuolemia on Skånessa kirjattu yhteensä 290.

Kello 15.47: Iranissa koronavirukseen liittyvien kuolemien virallinen määrä on ylittänyt 33  000, tiedottaa terveysministeriö. Ministeriön tietojen mukaan kuluneiden 24 tunnin aikana kuolemia on rekisteröity lähes 350.

Uhrien määrä on noussut viime päivinä, ja edellinen päiväkohtainen ennätys on maanantailta. Samoin tartuntojen päivittäinen määrä on kasvanut ennätyslukemiin. Virallisesti tartuntoja on pandemian aikana kirjattu Iranissa yli 580  000.

Worldometer-sivuston mukaan Iranissa on virallisesti noin 7  000 tartuntaa ja hieman vajaat 400 kuolemaa 100  000:ta asukasta kohti.

Kello 15.24: Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä ei nähnyt tiistaina tarpeelliseksi lisätä uusia suosituksia koronatilanteen hallitsemiseksi, sillä viime viikkojen tartuntaryppäät on saatu jäljitettyä ja tukahdutettua. Koronanyrkiksi kutsuttu pandemiaohjausryhmä kokoontuu aina tiistaisin keskustelemaan Pirkanmaan koronatilanteesta.

Vaikka uusia suosituksia ei tule, ei koronanyrkin mukaan tilanne silti mahdollista nykyisten suositusten lieventämistä, koska päivittäin todetaan jatkuvasti uusia tartuntoja.

Pirkanmaan kunnissa on käynnissä parhaillaan influenssarokotukset. Koronanyrkki suosittelee influenssarokotusten ottamista kaikille pirkanmaalaisille. Kahden eri epidemian yhtäaikaisuus voi olla hyvin hankala sekä sairastuneen että sairaalahoidon järjestämisen näkökulmasta, koronanyrkki kertoo tiedotteessa.

Kello 12.21: Koronavirustartunnat venyttävät Ruotsin jääkiekkoliigassa pelaavan Linköpingin ottelutaukoa pitkälle marraskuuhun. Seuran pelaajilla ja muulla henkilökunnalla on todettu 24 tartuntaa, jotka ovat pakottaneet seuran useisiin ottelusiirtoihin. Tartunnat alkoivat levitä Linköpingin joukkueessa marraskuun puolivälin jälkeen.

Linköpingissä pelaavat suomalaisista maalivahti Jussi Rynnäs, puolustaja Petteri Nikkilä sekä hyökkääjät Jarno Kärki, Niko Ojamäki, Oula Palve ja Jaakko Rissanen.

Kello 11.28: Venäjällä paheneva koronatilanne on johtanut siihen, että viranomaiset ovat määränneet kasvomaskit pakollisiksi kaikissa julkisissa tiloissa huomisesta alkaen. Määräys koskee muun muassa julkista liikennettä ja takseja koko maassa. Lisäksi kaikki yleisötilaisuudet kielletään iltayhdentoista ja aamukuuden väliseksi ajaksi. Myös kahvilat, baarit ja ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa jo klo 23.

Venäjällä on rekisteröity kevääseen verrattuna korkeampia päiväkohtaisia tartuntalukuja useasti viime päivinä. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden virallinen määrä nousi eilisestä 320:lla yhteensä lähes 27  000:een.

Kello 9.36: Fimlab tviittaa, että näytemäärän vaihtelun vuoksi koronanäytteenotossa kannattaa varautua 1–2 päivän vasteaikaan näytteenoton ja tuloksen saamisen välillä.

Kello 9.16: Pirkanmaalla on todettu 16 uutta laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa. Tartunnat on varmistettu maanantain aikana, ja Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) raportoi ne seuraavan päivän aamuna. Todetuista tartunnoista 13 oli jo valmiiksi karanteenissa, Tays tiedottaa Twitterissä. Fimlab tutki maanantain aikana 750 koronavirusnäytettä.

Kaikkiaan Pirkanmaalla on todettu 27. lokakuuta mennessä 685 varmistettua koronavirustartuntaa.

Kello 6.30: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) välit ovat kiristyneet erityisesti viimeisen viikon aikana, kertovat hallituslähteet Helsingin Sanomille. Syiksi kerrotaan erimielisyydet koronalinjauksista ja Vapaavuoren julkisuudessa esittämä hallituksen päätösten arvostelu.

Hallitus julkaisi viime viikon lopulla harrastuksia ja yleisötilaisuuksia koskevan periaatepäätöksen, jonka Vapaavuori tyrmäsi, koska siinä ei lueteltu tarkkuudella, mitä urheilulajeja ja harrastuksia tulisi suositella keskeytettäviksi. Hallituksen piirissä kerrotaan katsottavan, ettei Vapaavuori ole itse tehnyt tarpeeksi koronaviruksen torjunnassa pääkaupunkiseudulla.

Kello 6.29: Australian toisen korona-aallon tartuntakeskittymässä Melbournessa raportoitiin tiistaina jo toisesta peräkkäisestä päivästä ilman uusia tartuntoja. Viiden miljoonan asukkaan kaupunki odottaa keskiyötä, jolloin tiukat koronarajoitukset poistuvat osittain. Rajoituksiin ovat kuuluneet muun muassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto ja muiden kuin välttämättömiksi katsottujen yritysten sulkeminen. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten maaliskuun, kun kaupungissa ei ole todettu yhtäkään uutta tartuntaa edellisten 48 tunnin sisällä. Elokuussa päivittäisiä tartuntoja oli pahimmillaan yli 700.

Kello 6.28: Oireettomat koronatartunnan saaneet vaikuttavat menettävän koronaviruksen havaittavia vasta-aineita nopeammin kuin ne, joilla on ollut oireita. Asia selviää tiistaina julkistetusta brittitutkimuksesta. Lontoon Imperial College -yliopiston ja markkinatutkimusyritys Ipsos Morin löydökset antavat myös ymmärtää, että vasta-aineiden häviäminen oli hitaampaa 18–24-vuotiailla kuin 75 vuotta täyttäneillä.

Kaikkiaan tutkimus näyttää osoittavan, että immuniteetti laskee ajan myötä koronavirustartunnan saamisen jälkeen. Tutkijat kuitenkin varoittivat, että monet koronaviruksen vasta-aineisiin liittyvät asiat ovat edelleen hämärän peitossa.

Kello 6.27: Italiassa tuhannet uusia koronarajoituksia vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa maanantaina. Yhteenottoja oli useissa kaupungeissa. Milanossa mellakkapoliisi käytti kyynelkaasua nuorisojoukkoja vastaan. Nuoret olivat heitelleet muun muassa lasipulloja. Samankaltaisia tapahtumia raportoitiin ainakin Torinosta ja Napolista.

Rauhattomuuksia edelsi pääministeri Giuseppe Conten määräys, jonka mukaan ravintoloiden ja baarien tulee sulkea ovensa iltakuudelta.

Maanantai 26.10.

Kello 21.15: Koronatartuntamäärien nousu saa Norjan tiukentamaan toimia taudin hillitsemiseksi. Pääministeri Erna Solbergin mukaan tilanne maassa on nyt vakavampi kuin koskaan sitten maaliskuun.

Solbergin mukaan tiukat toimet nyt ovat edellytys sille, että norjalaiset saavat viettää joulua perinteiseen tapaan koko suvun voimin.

Kotikyläilylle tulee tiukka raja. Kutsuttuja saa olla korkeintaan viisi. Lisäksi hallitus suosittelee, että viikon aikana tavataan mahdollisimman harvoja ihmisiä. Yksityisissä tilaisuuksissa saa olla korkeintaan 50 osanottajaa, kun raja oli aiemmin 200.

Myös rajan ylittäville työntekijöille tulee tiukennuksia. Niin sanotuista punaisista maista tulevat työntekijät eivät enää välty karanteenimääräyksiltä. Tämä koskee muun muassa naapurimaa Tanskaa, jossa kirjattujen tartuntojen määrässä saatiin maanantaina uusi ennätys, 1  056.

Kello 20.35: Lomautettujen määrä on laskusuunnassa. Suomessa oli sunnuntaina 25. lokakuuta lomautettuja työnhakijoita 57 661. Viikko sitten vastaava luku oli 57 738 ja elokuun loppupuolella 65 007.

Korkeimmillaan lomautettujen määrä on koronaepidemian aikana ollut toukokuun alussa, jolloin lomautettuja oli reilu 170 000.

Tiedot selviävät työ- ja elinkeinoministeriön viikoittaisesta työnvälitystilastosta.

Lomautettujen määrässä ei ole huomioitu osa-aikaisesti lomautettuja. Työttömiä työnhakijoita on Suomessa tällä hetkellä reilu 254 000.

Kello 16.53: Espanjassa Katalonian aluehallinto selvittää koronasulun asettamista viikonlopuiksi.

Koko Espanjassa on jo voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto, joka on osa koronaviruksen leviämisen estämiseksi asetettuja rajoituksia. Virustartuntojen määrä on kasvanut huomattavasti viime päivinä niin Kataloniassa kuin koko maassakin.

Maahan on jälleen julistettu poikkeustila, joka ei koske Kanariansaaria. Poikkeustila julistettiin, koska alueet ovat kaivanneet mahdollisuuksia asettaa tiukempia rajoituksia kansalaisilleen.

Aluehallinnon edustaja Meritxell Budopainotti, että nyt etsitään tapoja, joilla voidaan välttää kevään kaltainen kansallinen sulku, ja vain viikonloppuisin voimassa olevat rajoitukset ovat yksi näitä keinoista. Hänen mukaansa täysi koronasulku otetaan käyttöön vain, jos mitään muita vaihtoehtoja ei ole.

Kello 15.58: Lapset näyttävät edelleen sairastavan koronaviruksen aiheuttamaa tautia hyvin vähän, kertoo osastonylilääkäri Harri Saxén Husista.

Husissa elo-lokakuun aikana positiivisia näytteitä alle viisitoistavuotiaista lapsista on otettu 230 kappaletta.

–  Edelleen tilanne sairaalahoidon kannalta on erinomaisen hyvä, Saxén arvioi tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Husin alueella on koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi hoidettu epidemian aikana sairaalassa vain yksittäisiä lapsia. Ainoat vaikeat tautitapaukset liittyvät koronatautiin yhteydessä olevaan tulehdukselliseen oireyhtymään, joka muistuttaa Kawasakin tautia.

–  Tällaisia taudintapauksia meillä on ollut kolme kappaletta, ja nämäkin lapset ovat kaikki parantuneet, Saxén sanoi.

Kesän jälkeen tautitapaukset ovat Husin alueella kuitenkin lisääntyneet jonkin verran isommilla, yli 10-vuotiailla lapsilla. Pienemmillä tautia on varmistettu edelleen aika vähän.

Syksyn mittaan on monissa perheissä mietitty, kuinka koronavirus leviää kouluissa ja päiväkodeissa. Husin taulukoiden mukaan varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa ja toisella asteella oli sunnuntaihin mennessä varmistunut 7  649 koronavirukselle altistunutta lasta. Altistuneista lapsista 55 on saanut varsinaisen tartunnan. Vastaavasti 1  023:sta päiväkodeissa ja kouluissa altistuneesta aikuisesta tartunnan on saanut 12 henkeä.

Kello 15.29: Suomessa on raportoitu yksi uusi koronaan liittyvä kuolemantapaus, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Yhteensä koronavirustautiin liittyvää kuolemia on todettu Suomessa 354.

Sairaalahoidossa on nyt yhteensä 74 ihmistä. Se on neljä ihmistä enemmän kuin perjantaina. Heistä tehohoidossa on kymmenen.

Taysin erityisvastuualueella on tällä hetkellä osastohoidossa kahdeksan henkilöä. Heistä yksi on tehohoidossa.

Kello 12.13: Pirkanmaalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivitti koronakarttaan kahden kaupungin lukuja. Yksi koronatartunta lisättiin Tampereen tilastoon, jossa on nykyään 380 tartuntaa, ja Nokian tilastoon, jossa on nyt 35 tartuntaa.

THL:n luvuissa voi olla jopa useiden päivien viive, joten uudet luvut eivät kuvaa tämänhetkistä tilannetta.

Kello 11.57: Suomessa on todettu 122 uutta vahvistettua koronavirustartuntaa. Tähän saakka koko maassa on todettu 14 970 koronavirustartuntaa. Kuluneiden kahden viikon ajalta ilmaantuvuus oli 43,5 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden, kun se sitä edeltävällä ajanjaksolla oli 47,6. Tartuntoja todettiin edelliseen kahden viikon vertailujaksoon verrattuna vähemmän.

Suomessa on tähän saakka testattu noin 1,4 miljoonaa koronavirusnäytettä.

Kello 10.58: Terveystalo on ottanut koronaviruksen antigeenipikatestejä 3 000 näytteen verran Suomessa. Se alkoi ottaa pikatestejä elokuussa. Terveystalo kertoo tiedotteessaan, että testi toimii odotusten mukaisesti. Tähän saakka antigeenitestin kanssa on otettu myös herkempi PCR-testi testaustulosten varmistamiseksi. Viikosta 44 alkaen lääkäri voi kirjoittaa pikatestin lähetteen myös itsenäisenä testinä, Terveystalo tiedottaa.

Kello 10.54: Pohjola Vakuutus korvasi koronapandemiaan liittyviä vahinkoja tammi-syyskuun aikana yhteensä 26 miljoonaa euroa. Korvatuista vahingoista valtaosa koostuu isojen tapahtumien keskeytysvahingoista ja matkavahingoista. Ajoneuvovahinkojen määrä väheni merkittävästi kevään aikana koronarajoitusten myötä. Henkivakuutusten suosio on kasvanut.

–  Matkavahinkojen osuus kaikista koronaan liittyvistä vahingonkorvauksista on hieman alle kolmasosa. Korvauksia maksettiin noin 30  000 vakuutuksenottajalle, ja keskimääräinen vahinko oli noin 450 euroa, kertoo Pohjola Vakuutuksen toimitusjohtaja Olli Lehtilä tiedotteessa.

Matkavahingoissa suurin piikki oli maalis-huhtikuussa, jolloin muun muassa matkojen peruutuksia koronapandemian vuoksi tehtiin eniten. Matkavakuutuksista korvattiin myös evakuointikuluja ja ambulanssilentoja. Matkavakuutusten myynti on heikentynyt koronapandemian aikana merkittävästi.

Kello 9.42: Suomen itsenäisyyspäivää vietetään Nokialla aiemmasta poiketen tallenteena, tiedottaa Nokian kaupunki. Juhlaa ei vietetä Kerholassa, vaan juhlan ohjelma tehdään etukäteen ja julkaistaan tallenteena kaupungin Youtube-kanavalla.

Pirkan opisto vastaa ohjelmasta ja taltioinnista. Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukset järjestetään koronaohjeistusten mukaan Nokian, Tottijärven ja Suoniemen kirkoissa. Nokian kirkon jumalanpalvelus ja muistohetki sankarihaudoilla videoidaan, ja ne ovat nähtävissä Nokian seurakunnan YouTube-kanavalla.

Kello 9.25: Pirkanmaalla on todettu eilisen sunnuntain aikana 11 uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti uudet luvut maanantaiaamuna. Fimlab tutki Pirkanmaan alueella 572 koronavirusnäytettä.

Pirkanmaalla on todettu maaliskuun jälkeen yhteensä 669 koronavirustartuntaa, joista suuri osa on jo parantunut.

Kello 8.23: Jyväskylän kaupunki suosittaa tänään, että kaikki Keski-Palokan koulun 55 oppilasta jäävät kotiin tänään maanantaina, kirjoittaa Keski-Suomen maakuntalehti Keskisuomalainen. Jyväskylän kaupunki tiedotti asiasta myöhään sunnuntai-iltana, ja koulun vanhemmille on lähetetty asiasta kertova Wilma-viesti. Suosituksen syynä on koulussa paljastunut koronatartunta, jonka jäljityksestä on saatu lisätietoja.

Kello 6.19: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa influenssarokotteen ottamisesta korona-aikana. Influenssarokotteen saa maksutta, jos influenssa aiheuttaa oleellisen uhan terveydelle tai influenssarokotteesta on terveydelle merkittävää hyötyä.

– Samanaikaisesti sairastettu influenssa ja korona ovat huono yhdistelmä kenelle tahansa, mutta aivan erityisesti riskiryhmille. Sen vuoksi influenssarokotteen ottaminen on tänä vuonna erityisen tärkeää. Rokote ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Influenssakausi ei ole vielä alkanut Suomessa. THL:n Tartuntatautirekisteriin ei ole heinäkuun jälkeen ilmoitettu yhtään laboratoriovarmistettua influenssatartuntaa.

Sunnuntai 25.10.

Kello 20.08: Kiina raportoi sunnuntaina 137 uudesta oireettomasta koronavirustartunnasta Xinjiangin maakunnassa Kashgarin kaupungissa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Uusien tartuntojen rypäs liittyy viranomaisten mukaan tekstiilitehtaaseen.

Kashgarin alueella aloitettiin lauantaina laaja operaatio alueen 4,75 miljoonan asukkaan testaamiseksi. Sunnuntai-iltapäivään mennessä yli 2,84 miljoonaa ihmistä oli testattu, ja loput on määrä testata tiistaihin mennessä.

Kashgarin paikallishallinto ilmoitti sunnuntaina, että kaikki koulut yliopistoja lukuun ottamatta suljetaan toistaiseksi. Supermarketit ja kauppakeskukset saavat kuitenkin pysyä auki.

Kello 20.06: Hollannissa on todettu ennätysmäärä uusia koronavirustartuntoja. Reuters kertoo, että maan kansanterveyslaitoksen julkistaminen tuoreiden tietojen mukaan uusia tartuntoja ilmoitettiin yli 10 000 viimeisen vuorokauden aikana. Johns Hopkinsin yliopiston tilastojen mukaan maassa on todettu lähes 300 000 koronavirustartuntaa ja yli 7 000 virukseen liittyvää kuolemaa.

Hollannin hallitus lokakuun 14. päivä uusia toimia viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kaikki maan ravintolat ja baarit määrättiin tuolloin suljettavaksi.

Kello 20.05: Yhdysvaltain johtava koronavirusasiantuntija, kansallisen allergia- ja tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci uskoo, että tietoa tehokkaasta ja turvallisesta koronavirusrokotteesta saadaan odottaa ainakin marraskuun loppuun tai joulukuun alkupuolelle.

Uutistoimisto Reutersin välittämä tieto tarkoittaa, että rokotteen valmistumisesta ei ole varmuutta ennen presidentinvaaleja. Uutissähkeestä ei käy ilmi, tarkoittiko Fauci lausunnossaan jotakin tiettyä, kehitteillä olevaa rokotevalmistetta vai rokotetta yleensä.

Ihmisten rokottaminen puolestaan kestää kauan. Riittävän rokotekattavuuden saavuttaminen Yhdysvalloissa saattaa kestää hyvinkin ensi vuoden toiselle tai kolmannelle neljännekselle.

Kello 20.00: Espanja on julistanut jälleen maahan poikkeustilan koronaviruksen vuoksi. Poikkeustila koskee koko maata Kanariansaaria lukuun ottamatta, kertoi pääministeri Pedro Sanchez. Ensimmäinen poikkeustila kestää 15 päivää, mutta Espanjan hallituksen julkaiseman tiedotteen mukaan sitä tultaneen parlamentin päätöksellä jatkamaan toukokuuhun asti.

Rajoituksiin kuuluu muun muassa öinen ulkonaliikkumiskielto ja mahdollisuus rajoittaa ihmisten liikkumista Espanjan eri alueiden välillä. Poikkeustila julistettiin, koska alueet ovat kaivanneet mahdollisuuksia asettaa tiukempia rajoituksia kansalaisilleen.

Espanjassa on todettu jo yli miljoona koronatartuntaa.

Kello 19.57: Ruotsin jääkiekkoliiga SHL:ssä pelaava Linköping on keskellä koronavirustartuntojen rypästä, kertoo Aftonbladet. Lehden mukaan Linköpingissä on yli 20 virustartuntaa. Tartunnan saaneiden joukossa on pelaajia ja liigajoukkueen johtoa.

Tartunnat alkoivat levitä runsas viikko sitten, jolloin Linköping pelasi tiiviissä tahdissa Skellefteåta ja Djurgårdenia vastaan. Joukkue matkusti bussilla ja lentäen, ja valmentaja Bert Robertssonin mukaan turvavälejä oli vaikea pitää.

Linköpingissä pelaavat suomalaisista maalivahti Jussi Rynnäs, puolustaja Petteri Nikkilä, hyökkääjät Jarno Kärki, Niko Ojamäki, Oula Palve ja Jaakko Rissanen. Joukkue ei ole harjoitellut yhdessä viime tiistain jälkeen. Kaksi sen ottelua on siirretty.

Kello 13.34: Italiassa tiukennetaan koronarajoituksia. Maassa on rekisteröity ennätysmäärä uusia tartuntoja, liki 20000.

Uusien määräysten mukaan kaikki elokuvateatterit, kuntosalit ja uimahallit suljetaan huomenna. Ravintoloiden ja baarien on huomisesta alkaen lopetettava tarjoilu jo iltakuudelta, kerrotaan pääministeri Giuseppe Conten kansliasta.

Italia kuuluu koronan pahiten runtelemiin maihin Euroopassa. Maassa on todettu yli 8 300 koronatartuntaa miljoonaa asukasta kohti ja viruksen seurauksena on kuollut 616 ihmistä miljoonaa asukasta kohti, kertoo tilastosivusto Worldometer.

Worldometerin luvuissa on ajoittain havaittu epäjohdonmukaisuuksia.

Kello 13.10: Viimeisten kahden viikon aikana Suomessa todetuista tapauksista noin 900 on todettu 20–29-vuotiailla. Seuraavaksi eniten tapauksia samalla aikavälillä on todettu 30–39-vuotiaiden ja 10–19-vuotiaiden ikäryhmissä, kummassakin 400–500 tapausta.

Taudin ilmaantuvuus koko maassa on THL:n mukaan kahden viime viikon ajalta noin 44 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Perjantain tietojen mukaan sairaalahoidossa oli 70 ihmistä. Heistä kymmenkunta oli tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien määrästä ja mahdollisista uusista kuolemantapauksista kerrotaan seuraavan kerran maanantaina.

Koronavirustestejä on tehty Suomessa tähän mennessä yli 1,4 miljoonaa.

Kello 12.04: Suomessa on raportoitu viimeksi kuluneen vuorokauden aikana 196 uutta koronavirustartuntaa.

THL:n koronakartan mukaan viimeisten 14 vuorokauden aikana uusia tapauksia on kirjattu 2 474, joka on 63 vähemmän kuin edellisten 14 vuorokauden aikana.

Vuorokauden aikana koronavirustestejä on tehty noin 3200.

Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 14 848 koronavirustartuntaa koko epidemian aikana.

Kello 10.34: Roomassa parisataa uusia koronarajoituksia vastustanutta mielenosoittajaa otti sunnuntain vastaisena yönä väkivaltaisesti yhteen mellakkapoliisin kanssa. Mielenosoittajat polttivat roskapönttöjä ja paiskoivat poliiseja kivillä ja ilotulitteilla.

Ainakin seitsemän mielenosoittaja otettiin kiinni. Kyseessä oli jo toinen väkivaltaiseksi ryöstäytynyt koronarajoitusten vastustajien mielenosoitus Italiassa viikonlopun aikana. Lauantaina Napolissa maan eteläosassa oli niin ikään yhteenotto poliisin ja protestoijien välillä.

Kevään kaksi kuukautta kestäneet koronasulut saivat Italian talouden vajoamaan pahimpaan taantumaan sitten toisen maailmansodan. Italian viranomaiset ovat toisen aallon aikana yrittäneet välttää valtakunnallisia sääntöjä ja pyrkineet estämään tartuntojen leviämistä alueellisilla säännöksillä.

Kello 10.14: Pirkanmaalla on varmistunut lauantain aikana 12 uutta koronavirustartuntaa. Tays kertoo Twitterissä, että vain muutama tartunnan saaneista oli ennalta karanteenissa. Muiden tartuntaketjuja jäljitetään parhaillaan.

Tällä viikolla uusi tartuntoja on varmistunut Pirkanmaalla yhteensä 62. Viime viikolla uusia tartuntoja kirjattiin 80.

Kello 7.40: Yhdysvaltalaisen John Hopkins -yliopiston seurannan mukaan koronavirukseen on sairastunut pandemian yli 42,5 miljoonaa ihmistä. Sairaudesta on yliopiston mukaan parantunut noin 28,8 miljoonaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on kirjattu noin 1,15 miljoonaa.

Lauantai 24.10.

Kello 20.25: Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja on joutunut koronakaranteeniin. Syy tähän on se, että Tsihanouskaja on tavannut Slovenian ulkoministerin Anze Logarin. Logarilla todettiin koronatartunta eilen. Tsihanouskajan edustaja kertoi hänen myös menevän koronatestiin. Myös kaikkien kolmen Baltian maan ulkoministerit ovat joutuneet koronakaranteenin tavattuaan Logarin.

Kello 20.20: Riihimäellä 69 ihmistä on asetettu karanteeniin kahdesta eri koulusta. Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin ryhdytään Karan ja Harjurinteen kouluissa, tiedottaa Riihimäen kaupunki. Taustalla on Karan koulussa oppilaalla varmistettu koronavirustartunta ja Harjunrinteen koulun oppilaalla ilmennyt vahva epäily tartunnasta.

Karan koulussa etätyöskentelyyn karanteeniin siirtyvät kaksi opetusryhmää ja neljä opettajaa. Harjunrinteellä karanteeniin asetetaan kaksi opetusryhmää ja kahdeksan opettajaa.

Karan koulussa altistuminen on tapahtunut maanantaina 19. lokakuuta. Harjunrinteellä altistumisia on ollut 19.-21. lokakuuta. Koulujen rehtorit ovat yhteydessä altistuneiden oppilaiden huoltajiin.

Kello 14.00: Suomessa on varmistettu 178 uutta koronavirustartuntaa kuluneen vuorokauden aikana, kertoo THL. Viimeisten 14 vuorokauden aikana tartuntoja on raportoitu yhteensä 2 554.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Suomessa on tuoreimpien tietojen mukaan 46,1 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Uusia testejä on otettu vuorokauden aikana lähes 9 900.

Kello 11.42: Puolan presidentillä Andrzej Dudalla on todettu koronavirus.

Dudalle tehtiin koronavirustesti perjantaina. Tartunnasta kertoi presidentin tiedottaja lauantaina. Tiedottajan mukaan presidentti Dudan vointi on hyvä. Duda on iältään 48-vuotias.

Kello 10.07:Pirkanmaalla raportoitiin perjantaina 6 uutta koronavirustartuntaa. Taysin mukaan epidemia eteen Pirkanmaalla maltillisesti. Näytteitä tutkittiin perjantaina yhteensä 1399.

Kello 9.40: Yhdysvalloissa lääkejätti Johnson & Johnson kertoi perjantaina valmistautuvansa koronavirusrokotetestauksen jatkamiseen.

Washington Post kertoo, että testaus keskeytettiin aiemmin tässä kuussa väliaikaisesti, kun yksi testaukseen osallistujista sai sairauskohtauksen. Lehti kirjoittaa nimettöminä pysyviin lähteisiinsä viitaten, että riippumattoman komitean mukaan kohtaus ei liittynyt rokotteeseen.

Yhtiö kertoo, että se on aikeissa jatkaa rekrytointia kolmannen vaiheen testaukseen, joka alkoi syyskuun lopulla. Tarkoituksena on, että vaiheen testauksessa olisi mukaan 60 000 osallistujaa.

Myös AstraZeneca ilmoitti jatkavansa rokotetestejään Yhdysvalloissa saatuaan siihen luvan maan elintarvike- ja lääkevirastolta. Sen testaus keskeytettiin syyskuun alussa maailmanlaajuisesti, mutta testaus jatkui pian muun muassa Britanniassa.

Yhtiö on kehittänyt rokotetta brittiläisen Oxfordin yliopiston kanssa.

Kello 9.01:Tamperelaisen liikuntakeskus Gogo Hermian ryhmäliikuntatunnilla on tapahtunut mahdollinen altistuminen koronavirukselle keskiviikkona 14. lokakuuta. Ryhmäliikuntatunnille osallistuneet asiakkaat asetettiin varmuuden vuoksi 10 päivän karanteeniin.

Kello 7.52: Muusikko Samu Haber on saanut koronavirustartunnan. Sunrise Avenue -yhtyeestä tuttu Haber kertoi asiasta kuvapalvelu Instagramissa myöhään perjantaina.

Haber kertoo, että positiivinen testitulos tuli hänelle yllätyksenä. Hänellä ei ole ollut virusoireita. Suomalainen televisio-ohjelma oli pyytänyt Haberia menemään testiin turvallisuussyistä ennen vierailuaan.

Muusikko kertoo olevansa karanteenissa ja seuraavansa viranomaisten ohjeita.

Tartunnasta uutisoivat aiemmin Iltalehti ja Ilta-Sanomat.

Kello 7.46: Yhdysvalloissa uusien koronavirustartuntojen määrä nousi perjantaina korkeimpaan lukuun sitten pandemian alun. New York Times -lehden mukaan perjantaina iltaan mennessä maassa kirjattiin 82 000 uutta tartuntaa.

Edellinen korkein päiväluku tilastoitiin heinäkuun puolivälissä ja se oli noin 6 000 tapausta perjantaista lukua pienempi, lehti kertoo.

Tartuntojen määrää maailmanlaajuisesti seuraavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan Yhdysvalloissa on tähän mennessä todettu yhteensä lähes 8,5 miljoonaa tartuntaa ja noin 224 000 koronaa liittyvää kuolemaa. Luvut ovat korkeimpia maailmassa.

Perjantai 23.10.

Kello 21.08: Nokialla Kankaantaan alakoulussa on todettu koronavirustartunta. Nokian kaupungin johtava ylilääkäri Katja Ylitolva kertoo, että kaikki altistuneet saatiin jäljitettyä perjantai-iltaan mennessä. Altistuneet ovat kymmenen päivän karanteenissa.

Kankaantaan alakoulu on noin 450 oppilaan koulu. Altistuneiden joukossa on sekä oppilaita että koulussa työskenteleviä aikuisia. Todettu koronatartunta ei vaikuta merkittävästi koulunkäyntin, vaan koulu jatkuu maanantaina normaalisti.

Kello 16.15: Jokereissa on todettu neljä koronavirustartuntaa.

Jokereissa neljä koronatartuntaa: ”Sairastuneiden oireet ovat hyvin lieviä”

Kello 16.12: Yhteensä 64 ihmistä on asetettu karanteeniin jyväskyläläisessä yhtenäiskoulussa, kertoo Keskisuomalainen. Huhtasuon yhtenäiskoulussa karanteeniin asetetuista 53 on 4.–6.-luokkalaisia ja 11 koulun työntekijöitä. Mahdollinen altistuminen on tapahtunut maanantaina 19. lokakuuta tai tiistaina 20. lokakuuta.

Kello 15.59: Koronan leviämistahti on erittäin huolestuttava lähes kaikissa EU-maissa ja Britanniassa, sanoo Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC). Viraston mukaan virustilanne ei ole erittäin huolestuttava vain neljässä EU-maassa, jotka ovat Suomi, Kypros, Viro, ja Kreikka.

Koronavirustilanne on todella huolestuttava 23 EU-maassa ja Britanniassa, sanoo Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC

Kello 14.05: Taysin erityisvastuualueella on tällä hetkellä sairaalahoidossa 10 henkilöä, joista yksi on teholla ja loput osastohoidossa. THL on julkaissut tuoreimmat tiedot sairaalahoidossa olevien määristä ja koronaan liittyvistä kuolemantapauksista.

Taysin alueella ei ole raportoitu uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa 353 koko epidemian aikana.

Kello 13.04: Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on omaehtoisessa karanteenissa flunssaoireiden vuoksi. Hän kertoo Twitterissä, että on käynyt koronatestissä ja pysyy tuloksen valmistumiseen saakka karanteenissa.

Kello 12.55: Saksassa on jälleen varmistunut yli 11 000 uutta koronavirustartuntaa, käy ilmi Saksan tartuntatautien asiantuntijalaitoksen Robert Koch -instituutin tiedoista. Uusia tartuntoja on edeltävän vuorokauden aikana varmistunut 11 242 kappaletta.

Eilen Saksassa kerrottiin lähes 11 300 uudesta tartunnasta, mikä on korkein maassa vuorokaudessa kirjattu luku koko epidemian aikana.

Robert Koch -instituutin johtaja Lothar Wieler myös varoitti eilen, että Saksan koronavirustilanne on kehittynyt erittäin vakavaksi.

–  Mitä enemmän ihmiset kokoontuvat yksityisissä piireissä, sitä enemmän koronaluvut kasvavat ja tauti leviää lisää, Wieler sanoi lisäten, että nuoret altistuvat tällä hetkellä virukselle eniten.

Kaikkiaan Saksassa on nyt todettu reilu 403 000 koronatartuntaa ja 9 954 virukseen liittyvää kuolemaa. Kuolleiden määrä on noussut 49 tapauksella eilisiin tietoihin verrattuna.

Kello 12.45: Belgiassa koronavirustartunnat leviävät erittäin rajusti. Noin 11,6 miljoonan asukkaan maassa on rekisteröity peräti 16 746 uutta tartuntatapausta. Määrä on jälleen uusi ennätys vuorokauden kuluessa havaittujen tartuntojen määrässä.

Koronavirukseen liitettyjen kuolemantapausten määrä on noussut jo lähes 10 600 tapaukseen Belgiassa. Miljoonaa asukasta kohden kuolemia on siten kirjattu epidemian alusta saakka 912. Suomessa vastaava suhdeluku on 64.

Myös asukasluvultaan paljon suuremmalla Venäjällä on kirjattu tänään uusi ennätys, kun koronatartuntoja rekisteröitiin 17 340 kappaletta vuorokauden kuluessa. Uusia koronavirukseen liitettyjä kuolemantapauksia raportoitiin 283.

Kello 12.15: Suomessa on raportoitu 219 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Kahdessa viikossa on raportoitu 2894 tartuntaa, mikä on 798 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kello 10.10: Miesten jalkapalloliigassa pelaavan IFK Mariehamnin pelaajistolta on löytynyt neljä uutta koronavirustartuntaa, seura kertoi verkkosivuillaan. IFK Mariehamnin mukaan pelaajien oireet ovat lieviä ja seura noudattaa nyt viranomaisten sekä lääkäreiden antamia ohjeita.

IFK Mariehamn kertoi ensimmäisestä tartunnastaan jo tiistaina ja joutui tuolloin karanteeniin 27. lokakuuta saakka. Sen vuoksi joukkueen torstai-illan kotiottelu HJK:ta vastaan piti siirtää ensi viikolle.

Kello 9.45: Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on hyväksynyt ensimmäisen lääkkeen covid-19-sairauden hoitoon. Remdesivir-lääkettä annetaan sairaalahoitoa tarvitseville potilaille tiputuksena.

Lääkettä on käytetty ensiapuna sairauden hoitoon keväästä saakka, mutta nyt se on saanut ensimmäisenä lääkkeenä täyden hyväksynnän yhdysvaltain viranomaisilta. Lääkettä myydään kauppanimellä Veklury. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Kello 9.09: Pirkanmaalla on todettu 6 uutta koronavirustartuntaa. Taysin erityisvastuualueella on koko epidemian aikana todettu yhteensä 640 tartuntaa. Viimeisten 14 vuorokauden aikana tartuntoja on todettu 144.

Kello 5.55: Akuutteihin koronamenoihin ohjataan taas lisää rahaa, kun hallitus neuvottelee vuoden seitsemännestä lisäbudjetista. Neuvottelut alkavat Säätytalossa perjantaina kello 13.

Asialistalla on myös koronatilanne ja siihen liittyvät toimet.

Lisärahaa suunnataan muun muassa kunnille, sairaanhoitopiireille ja yritysten kustannustukeen. Kuntien valtionosuuksiin esitetään 400 miljoonan euron lisäystä koronan aiheuttamien kustannusten kattamiseen ja muun muassa maskien hankintaan vähävaraisille.

Torstai 22.10.

Kello 22.26: Ranska laajensi torstaina viruksen vuoksi asetetun öisen ulkonaliikkumiskiellon koskemaan lähes koko maata. Se on ollut viime viikonlopusta lähtien voimassa Pariisissa ja kahdeksassa muussa suuressa kaupungissa. Laajennettu ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan perjantain vaihtuessa lauantaiksi. Se on voimassa kuuden viikon ajan.

Koronavirus on levinnyt myös Ranskassa viime aikoina huolestuttavaa vauhtia. Torstaina Ranskassa tilastoitiin ennätykselliset 41  622 koronavirustartuntaa 24 tunnin aikana. Lisäksi uusia koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia kirjattiin 165.

Kello 22.25: Irlannissa astui torstaina voimaan koko maan kattavia liikkumisrajoituksia.

Irlantilaisia ohjeistettiin pysymään kotonaan seuraavien kuuden viikon ajan ja välttämään kaikkea muuta paitsi välttämätöntä liikkumista ulkona. Ihmiset saavat liikkua kodeistaan vain viiden kilometrin säteellä, ja säännön rikkomisesta voidaan sakottaa.

Samalla yrityksiä, joiden toimintaa ei pidetä välttämättömänä, käskettiin sulkemaan ovensa.

Kello 22.24: Belgiassa maan ulkoministeri ja entinen vt. pääministeri Sophie Wilmes siirrettiin torstaina tehohoitoon koronavirustartunnan takia. 45-vuotias Wilmes sai positiivisen testituloksen viime viikolla, ja hänen tilansa huononi keskiviikkona niin, että hän joutui sairaalaan.

Belgian koronatilanne on Euroopan synkimpiä. Vajaan 12 miljoonan asukkaan maassa on rekisteröity jo yli 10  500 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyä kuolemaa.

Kello 19.28: Saksan koronavirustilanne on kehittynyt erittäin vakavaksi, varoitti Saksan kansallisen tartuntatautien asiantuntijalaitoksen Robert Koch -instituutin johtaja Lothar Wieler torstaina. Hänen mukaansa virustilanne on kuitenkin edelleen mahdollista saada kontrolliin rajoituksia systemaattisesti noudattamalla.

–  Mitä enemmän ihmiset kokoontuvat yksityisissä piireissä, sitä enemmän koronaluvut kasvavat ja tauti leviää lisää, Wieler sanoi lisäten, että nuoret altistuvat tällä hetkellä virukselle eniten.

Saksassa raportoitiin torstaina lähes 11  300 uutta koronavirustartuntaa, mikä on korkein vuorokaudessa kirjattu luku koko epidemian aikana. Kaikkiaan yli 392  000 ihmisen on varmistettu saaneen koronatartunnan Saksassa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia maassa on todettu reilut 9  900 kappaletta.

Kello 16.49: Marraskuussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueilla yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronatartuntoja.

Yli 20 hengen tilaisuuksia siis saa järjestää vain, jos noudattaa ohjeita.

Marraskuussa Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla ohjetta on noudatettava yli 50 hengen tilaisuuksissa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki asiasta päätökset torstaina.

Kello 13.40: Suomessa on sairaalahoidossa 65 ihmistä koronavirustartunnan vuoksi. Taysin erityisvastuualueella, johon kuuluvat Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Etelä-Pohjanmaa, osastohoidossa on yhdeksän ihmistä.

Tehohoidossa on koko maassa neljä potilasta, Taysin erityisvastuualuella yksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos torstaina.

Koronaviruksen aiheuttamaan covid-19 -tautiin on kuollut Suomessa 355 ihmistä.

Kello 12.32: Oxfordin yliopiston ja lääkeyhtiö AstraZenecan kehittämän koronavirusrokotteen testiryhmään osallistunut ihminen on kuollut Brasiliassa. Viranomaisten mukaan on toistaiseksi epäselvää, oliko kuollut ihminen saanut testattavaa rokotetta vai lumelääkettä. Esimerkiksi BBC kuitenkin kertoo ymmärtäneensä, ettei kuollut vapaaehtoinen olisi saanut rokotetta.

Mediatietojen mukaan rokotetestiin osallistunut oli ammatiltaan lääkäri, ja hän kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Kyseessä on ensimmäinen koronavirusrokotetesteihin osallistunut, joka on kuollut kesken kokeen.

Oxfordin yliopiston lausunnon mukaan kaikki merkittävät lääketieteelliset vaaratilanteet tutkii riippumaton tutkintaryhmä. Ryhmä on antanut luvan jatkaa koetta.

Kello 12.13: Saksan koronavirustilanne on kehittynyt erittäin vakavaksi, sanoo Saksan tartuntatauti-instituutti Robert Kochin johtaja Lothar Wieler. Hänen mukaansa tilanne on kuitenkin edelleen mahdollista saada kontrolliin rajoitustoimenpiteitä systemaattisesti noudattamalla.

Maassa on tänään raportoitu lähes 11  300 uutta koronavirustartuntaa, mikä on korkein vuorokauden aikana raportoitu luku Saksassa epidemian aikana.

Kello 11.56: THL:n kuntakohtaisten tilastojen mukana Pirkanmaalla löytyi uusia tartuntoja seuraavasti: Kangasala 2 tartuntaa, Tampere, Lempäälä, Pirkkala ja Ylöjärvi 1.

Kello 11.55: Suomessa todettiin 184 uutta koronavirustartuntaa, THL ilmoitti torstaina. Kokonaismäärä on nyt 14 255.

Kello 10.53: Sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL kertoivat arvionsa koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla. Viime aikoina Suomessa on ylitetty päivittäin yli 200 todettua tartuntaa. Katzin mukaan viikkoseuranta antaa kuitenkin paremman kuvan: tapausmäärien kasvu on vähän vähentynyt viimeksi kuluneen viikon aikana.

Kiihtymisvaiheessa on kuusi sairaanhoitopiiriä: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Kanta-Häme, Pohjanmaa, Varsinais-Suomi, Etelä-Pohjanmaa ja uutena Ahvenanmaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on korkeahko, 85,2 sataatuhatta asukasta kohden. Näytteistä positiivisia on noin 2 prosenttia.

Leviämisvaiheessa olevassa Vaasassa ilmaantuvuusluku on 338,4. Positiivisten näytteiden osuus tehdyistä testeistä on noin 4 prosenttia.

Edellisviikon ennusteet eivät siis täysin toteudu, vaan tilanne on sitä parempi. Tehohoidossa olevien määrä on kasvanut, mutta suhteellisen maltillisesti. Tartuntoja todetaan jo karanteenissa olevilla ihmisillä.

Tartuntoja on havaittu sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, joten pientä pelkoa on siitä, että vähän vanhempiin ikäluokkiin tartunnat olisivat siirtymässä.

40 prosenttia tartunnoista saadaan kotona. Myös yksityiset juhlat ja kokoontumiset korostuvat tartunnoissa. Vaikka kouluissa ja oppilaitoksissa on moni altistunut, se ei ole välttämättä johtanut tartuntoihin.

Kello 10.46: Vaasan kaupungin ruotsinkielisellä kansalaisopistolla Vasa Arbiksella sekä Kuula-opistolla on ilmennyt viime viikolla ja sitä aiemmin koronavirustartunnat yhteensä kolmella henkilöllä.

Kuula-opiston opiskelijalla todettiin koronavirustartunta 14.10. Ensisijaiset altistumiset rajoittuivat 13 henkilöön.

Myös Vasa Arbiksella on ollut kaksi koronavirustartuntaa kurssille osallistuneilla henkilöillä 29.9. ja 1.10. Altistuminen rajoittui muihin kurssin osallistujiin, jotka kaikki tavoitettiin ja asetettiin karanteeniin. Karanteeni päättyi 14.10.

Tällä hetkellä Kuula-opistolla opetus järjestetään joko etäopetuksena tai ryhmät on jaettu pienryhmiin. Vasa Arbiksella on myös lisätty etäopetusta ja jaettu ryhmiä pienemmiksi.

Kello 10.45: Koronavirustartuntojen määrä on noussut merkittävästi edellisen kuukauden kuluessa, mutta määrän nousu näyttää loiventuneen viimeisimmän viikon aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista näytteistä on laskenut valtakunnallisesti edelliseen viikkoon verrattuna. Positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä on 1,4 prosenttia, THL kertoi viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

Arvioitu tartuttavuusluku on THL:n mukaan tällä hetkellä 1,30–1,45.

Valtaosa viime viikolla todetuista koronatapauksista oli todettu alle 50-vuotiailla ja lähes puolet alle 30-vuotiailla. Lähes kaikki tuoreet tartunnat olivat peräisin kotimaasta.

Kello 9.28: Pirkanmaalla on todettu 9 uutta koronavirustartuntaa.

Keskiviikkona Tays kertoi uusia tartuntoja olevan 6 ja tiistaina 9. Tähän mennessä lokakuussa Tays on kertonut yhteensä 219 tartunnasta. Kaikkineen Tays on todennut Pirkanmaalla epidemian aikana 634 koronavirustartuntaa.

Kello 9.20: Maat, joita koronavirus on todennettujen tartuntojen määrällä mitaten runnellut pahimmin, ovat Yhdysvallat, Intia, Brasilia, Venäjä ja Argentiina. Lukuja ei ole suhteutettu väkilukuun. Yhdysvalloissa on todettu 8,3 miljoonaa koronavirustartuntaa.

Siellä virustautiin on myös kuollut eniten ihmisiä: noin 222 000.

Seuraavaksi eniten tautiin on todettu kuolleen Brasiliassa: noin 155 000.

Kello 8.21: Belgian torstainen tartuntaluku oli synkkä, yli 13 200 uutta tartuntaa. Uusien kuolemantapausten määrä oli 50. Maassa on yli 221 000 aktiivisessa vaiheessa olevaa tartuntaa.

Kello 8.12: Ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta ei toteuteta tänä syksynä koronaepidemian vuoksi. Tutkimus jatkuu seuraavalla influenssakaudella syksyllä 2021.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Arto Palmu kertoo syyksi sen, että koronaepidemia ja sen rajoitustoimenpiteet vaikuttavat myös influenssan esiintymiseen, mikä tekee rokotteen vaikutusten arvioinnista epävarmaa. Koronaepidemia on aiheuttanut myös huomattavan työtaakan terveyskeskusten henkilöstölle, joiden panosta tutkimuksen toteuttamiseen tarvittaisiin.

Kello 6.31: Saksassa koronavirustartunnat lisääntyvät nopeasti. Viime vuorokauden aikana maassa on vahvistettu 11  287 uutta tartuntaa.

Yli 11  000 päivittäistä uutta tartuntaa on merkittävä muutos aiempaan. Edellinen yhden päivän uusien tartuntojen ennätys oli viime viikon perjantaina, jolloin uusia tartuntoja oli 7  830.

Johns Hopkins -yliopiston koronavirusseurannan mukaan Saksassa on koronaviruspandemian aikana vahvistettu yli 391  000 tartuntaa ja lähes 9  900 virukseen liittyvää kuolemaa.

Kello 6.10: Maailmalla on todettu jo yli 41 miljoonaa koronavirustartuntaa. Kuolleita on maailmanlaajuisesti yli 1,1 miljoonaa, kertoo John Hopkinsin yliopiston seuranta.

Keskiviikko 21.10.

Kello 22.08: Oxfordin yliopiston ja Astra Zenecan rokotetutkimukseen osallistunut vapaaehtoinen on kuollut, kertoo Helsingin Sanomat. Brasilian terveysviranomaiset tiedottivat brasilialaisen koehenkilön kuolemasta keskiviikkona.

Uutistoimisto Bloombergin nimettömän lähteen mukaan kuollut ei ollut kuitenkaan saanut testirokotetta. Astra Zeneca ei ole vahvistanut tietoa, eikä se ole kommentoinut tapahtunutta julkisuuteen. Rokotetesti jatkuu, sillä Oxfordin yliopisto on arvioinut kuolemantapauksen ja todennut, että rokotetestin turvallisuudesta ei ole tarvetta huolestua.

Kello 15.27: Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS) on ollut toimenpiteessä koronapositiiviseksi todettu henkilö, joka on oireeton, tiedottaa KYS. Tartunta paljastui tartuntaketjun jäljityksen yhteydessä. Työntekijöistä korkeintaan viisi henkilöä on mahdollisesti altistunut. Altistuneita potilaita on noin 20. Heitä on tiedotettu asiasta.

Kello 14.04: Suomessa on ilmoitettu neljä uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa. THL:n mukaan kuolleita on nyt 355. Kolme kuolemaa on Turun Tyksin alueella, yksi Taysin erityisvastuualueella.

Sairaalahoidossa on nyt 65 potilasta, joista teholla 7. Maanantaina potilaita oli 62.

Kello 13.57: Jääkiekkoseura JYPin pelaajat alentavat palkkaansa seuraavan kahden kuukauden osalta, seura kertoo tiedotteessaan. Jyväskyläläisseuran taustayhtiö JYP Jyväskylä Oy päätyi pelaajien kanssa palkanalennuksiin yhteistoimintaneuvotteluissa.

Valmentajien kanssa neuvottelutulosta ei seuran mukaan syntynyt. Seuran hallitus päätyi säästötoimissa siihen, että päävalmentaja Pekka Tirkkonen ja valmentaja Ari Santanen lomautetaan joulukuun loppuun asti.

Liigajoukkueen valmentamisesta vastaavat lomautusten ajan Jukka Varmanen, seuran kehityspäällikkö Jussi Tupamäki sekä osa-aikaisesti maalivahtivalmentaja Jarkko Hyytiä.

Kello 13.45: Tshekin hallitus on määrännyt suurimman osan kaupoista ja palveluista suljettaviksi. Ruokakaupat ja apteekit saavat olla auki, hallitus ilmoitti keskiviikkona.

Kello 13.02: Suomessa on kahdessa viikossa raportoitu 3  022 uutta tartuntaa, mikä on 1  261 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin 1  761 tartuntaa.

Ilmaantuvuusluku Suomessa viimeisten kahden viikon ajalta on nyt 50,1. Korkein ilmaantuvuusluku on Vaasan 332,1 ja pienin Kainuun 4,2. Pirkanmaalla luku on 29,4.

Kello 12.17: Kanadalainen F1-kuljettaja Lance Stroll kertoo, että hän antoi positiivisen koronavirusnäytteen Eifelin osakilpailun jälkeen. Uusin näyte on kuitenkin negatiivinen. Eifelin gp ajettiin 11. lokakuuta Nürburgringin moottoriradalla Saksassa.

Kanadalainen Stroll jäi pois Nürburgringin radalla ajetuista harjoituksista ja aika-ajosta lauantaina 10. lokakuuta. Strollin tilalla ajoi Niko Hülkenberg.

Racing Point -tallissa ajava Stroll on ollut Saksan kisaviikonlopun jälkeen eristyksissä. Hän on antanut sittemmin negatiivisen testinäytteen.

Kello 12.03: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kuntakohtaisten tartuntatilastojen mukaan Pirkanmaalta on löytynyt uusia tartuntoja seuraavasti: Tampere 7, Kangasala 2, Nokia 2, Lempäälä 1 ja Pirkkala 1.

Kello 11.56: Suomessa on keskiviikkona ilmoitettu 222 uudesta koronavirustartunnasta. THL:n mukaan kokonaismäärä on nyt 14 071.

Kello 11.44: Puolassa tartuntojen määrä nousi keskiviikkona ennätyslukemaan, 10 040:een. Sairaalahoidossa on lähes 10 000 potilasta, joista teholla 757.

Tartuntoja on nyt yli 202 000.

Kello 10.44: Venäjällä ilmoitettiin keskiviikkona ennätysmäärä koronavirukseen liittyviä uusia kuolemantapauksia, 317. Uusien tartuntojen määrä oli 15 700.

Venäjällä on nyt lähes 1,5 miljoonaa koronatartuntaa. Kuolleita on lähes 25 000.

Kello 9.27. Pirkanmaalla on Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan todettu kuusi uutta tartuntaa. Yhteensä tartuntoja on 625 kappaletta.

Kello 7.46 Koronaviruspandemia muuttaa kausi-influenssan rokotuksia, jotka ovat alkamassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että rokotukset hoidetaan ajanvarauksella tai ainakin niin, että turvavälejä voidaan noudattaa. Aiempien vuosien kaltaisia massatapahtumia, joissa vanhukset ja muut riskiryhmäläiset jonottavat samoissa tiloissa, ei tänä vuonna nähdä.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo, että rokotuksen ottaminen on tärkeää, vaikka koronatoimet todennäköisesti rajoittavat myös kausi-influenssan leviämistä. Kevään kokemukset osoittavat, että jos ihminen saa molemmat taudit samanaikaisesti, on taudinkuva erittäin vakava

Tiistai 20.10.

Kello 22.20: Formula ykkösten MM-kauden tämänviikkoinen osakilpailu Portugalin gp jää järjestäjien toiveissa olleesta yleisömäärästä. Järjestäjät kertoivat, että sunnuntaiseen kisaan päästetään suunniteltua vähemmän yleisöä Portugalin kohonneiden koronavirustartuntojen takia.

Kello 20.37: Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump on perunut osallistumisensa vaalikampanjatapahtumaan Pennsylvaniassa. Syy on hänen edustajansa mukaan koronavirustartuntaa seurannut, pitkittynyt yskä.

Edustaja sanoo Melania Trumpin voivan päivä päivältä paremmin, mutta yskän takia tämä ei varotoimenpiteenä matkusta. Trumpin esiintyminen Pennsylvanian Eriessä olisi ollut hänen ensimmäinen osallistuminen puolisonsa Donald Trumpin kampanjatapahtumaan yli vuoteen.

Kello 19.50: Koronaviruksen toisen aallon myötä Irlannista tuli tiistaina ensimmäinen EU-maa, joka palaa koko maan kattaviin liikkumisrajoituksiin. Ihmiset määrätään pysymään kodeissaan ja välttämään kaikkea muuta paitsi välttämätöntä liikkumista ulkona. Kotoa saa liikkua korkeintaan viiden kilometrin säteellä, ja säännön rikkomisesta voidaan sakottaa.

Rajoitukset astuvat voimaan keskiviikkona, ja ne ovat voimassa kuusi viikkoa. Myös joukkoliikennettä rajoitetaan.

Kello 19.43: Kotimaisessa miesten jalkapalloliigassa pelaavan IFK Mariehamnin edustusjoukkueessa on todettu koronatartunta. IFK kertoi tiistaina kotisivuillaan, että yksi sen joukkueen pelaajista on antanut positiivisen testinäytteen.

IFK Mariehamnin pelaajat ja joukkueenjohto on asetettu karanteeniin 27. lokakuuta saakka. Torstaille 22. lokakuuta liigan otteluohjelmaan merkitty ottelu IFK Mariehamn–HJK siirtyy myöhempään ajankohtaan.

Kello 18.00: Kolme helsinkiläisen hoivakodin asukasta on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen lokakuun aikana, kertoo Yle. Yleisradion mukaan tartunnan sai viisi asukasta. Ylen tietojen mukaan kyse on Helsingin Huopalahdessa sijaitsevasta Esperi Caren hoivapalvelukeskus Tilkasta. Ensimmäinen varmistettu tartunta asukkaalla havaittiin 1. lokakuuta.

Kello 17.11: Jääkiekkoliigan oululaisjoukkueessa Kärpissä todettiin viime perjantaina koronavirustartunta, ja maanantaina joukkue kertoi toisesta positiivisesta koronatestinäytteestä. Loputkin testitulokset on nyt saatu, ja niistä ei löytynyt positiivisia testituloksia, seura kertoi tiistaina.

Seuran kaikki koronavirukselle altistuneet on testattu ja he ovat karanteenissa, joka jatkuu ensi maanantaihin asti. Kärpiltä on siirretty kolme kotiottelua ja yksi vierasottelu myöhemmin pelattavaksi.

Kello 16.55: Koronavirusepidemian tilanne vaihtelee tällä hetkellä paljon eri puolilla Suomea. Suurin ilmaantuvuusluku on Vaasan sairaanhoitopiirissä, jossa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan viimeisten kahden viikon aikana todettu 353,3 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden. Määrällisesti alueella on kahden viikon aikana todettu 600 tartuntaa.

Koko maassa keskimääräinen ilmaantuvuus on kahden viikon ajalta 51,1 sataatuhatta ihmistä kohden. Vaasan lisäksi tämä luku ylittyy Helsingin ja Uudenmaan (84,3) sekä Keski-Suomen (62,8) sairaanhoitopiireissä.

Kello 16.35: Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdottamat säännökset ovat askel oikeaan suuntaan, katsoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa. MaRa painottaa, että valtioneuvoston tulee asetuksia antaessaan ottaa huomioon rajoitusten välttämättömyys ja oikeasuhtaisuus eri ravintolatyyppien osalta.

–  Niissä maakunnissa, joissa koronatilanne on normaali, rajoitustoimia ei tule olla ollenkaan, MaRan tiedotteessa sanotaan.

Kello 16.31: Kaikissa eduskunnan yleisissä tiloissa otetaan käyttöön kasvomaskisuositus, eduskunnan koronajohtoryhmä linjasi tiistaina. Suositus tulee voimaan heti. Se ei koske työhuoneita tai tiloja, joissa on vain yksittäisiä henkilöitä.

Koronavarotoimet vaikuttavat eduskunnan toimintaan myös muilla tavoin. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasian käsittely perustuslakivaliokunnassa viivästyy aiotusta. Haaviston tapauksen käsittely siirtyy marraskuun alkuun.

Mediatietojen mukaan keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta. Haavisto on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Kansanedustaja Tom Packalénin (ps.) tartunnan vuoksi monia kansanedustajia on altistunut tai mahdollisesti altistunut uudelle koronavirukselle. Uusia tartuntoja ei eduskunnassa ei ole ilmennyt.

Kello 12.56: THL:n kuntakohtaisten lukujen mukaan Pirkanmaan kunnissa on havaittu epidemian alusta lähtien tartuntoja seuraavasti: Akaa 5, Kangasala 24, Lempäälä 17, Mänttä-Vilppula 28, Nokia 30, Orivesi13, Pirkkala 23, Sastamala 27, Tampere 363, Valkeakoski 20, Ylöjärvi 35.

Luvuissa ovat mukana ne kunnat, joissa on ollut vähintään viisi tartuntaa.

Kello 12.20: Sote-valiokunta on saanut valmiiksi mietintönsä ravintoloiden rajoituksista. Valiokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) mukaan mietintö on yksimielinen.

Tuloksista kerrotaan kello 13 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

Kello 10.45: Suomessa on 294 uutta koronavirustartuntaa, kertoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa tiistaina. Luvussa on mukana tartuntoja myös muilta päiviltä kuin maanantailta, myös viime loppuviikolta ja viikonlopulta.

Kokonaismäärä on siten 13 849.

Kello 10.07: Finnair vähentää noin 700 työpaikka yt-neuvottelujen tuloksena. Lisäksi tuhansien työntekijöiden lomautukset jatkuvat.

– Koronapandemia on ollut alallemme täysin epäreilu, ja valitettavasti nyt moni finnairilainen joutuu kokemaan sen taloudelliset vaikutukset henkilökohtaisesti, toimitusjohtaja Topi Manner kommentoi tiedotteessa.

Vähennettävistä työpaikoista noin 600 on Suomessa ja noin 100 Finnairin toimintoja Suomen ulkopuolella.

Finnair käynnisti yt-neuvottelut syyskuussa.

Finnair käynnistää yt-neuvottelut koronakriisin vuoksi, tuhat työpaikkaa uhattuina – " Lentoliikenteen historian syvin kriisi"

Kello 10.00: Golfin miesten maailmanlistan ykköspelaaja Dustin Johnson jatkaa toipumistaan koronavirustartunnasta. Johnson vetäytyi Los Angelesin liepeillä loppuviikolla pelattavasta PGA-kiertueen kilpailusta.

–  Hän voi jo paremmin, mutta on voimaton, kertoi Johnsonin agentti David Winkle.

Kaksi turnausta väliin jättänyt Johnson yrittää palata kentille marraskuun alussa Houstonissa. Loppukauden tärkein kisa on arvoturnaus Masters 12.–15. marraskuuta.

Kello 9.23: Pirkanmaalla on ilmoitettu 9 uutta koronavirustartuntaa, Tays ilmoitti tiistaina. Eilen luku oli 14. Fimlab tutki eilen 594 näytettä.

Kello 7.45: Suomen Koronavilkku saattaa tulevaisuudessa pystyä kertomaan myös altistumisista, jotka tulevat ulkomaisten koronasovellusten tietoon. Toistaiseksi tartuntariskistä ilmoittavat koronasovellukset ovat järjestään kansallisia ratkaisuja, jotka eivät kommunikoi keskenään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho kertoo, että marraskuun viimeisenä päivänä toivotaan voimaan tartuntatautilain väliaikaista muutosta, joka mahdollistaisi altistumisilmoitusten jakamisen EU- ja Eta-alueen sisällä sekä Sveitsissä.

Tällöin Suomen koronavilkku voisi alkaa vaihtaa tietoja muiden, yhteensopivien sovellusten kanssa. Näitä on tällä hetkellä muun muassa Virossa, Saksassa ja Italiassa.

Kello 6.22: Irlanti palaa ensimmäisenä EU-maana koko maan kattaviin liikkumisrajoituksiin koronapandemian vuoksi, kertoo maan pääministeri Micheal Martin.

Rajoitukset astuvat voimaan keskiviikkona, ja ne ovat voimassa kuusi viikkoa. Ihmiset määrätään pysymään kodeissaan ja välttämään kaikkea muuta paitsi välttämätöntä liikkumista ulkona. Myös joukkoliikennettä rajoitetaan.

Ihmiset saavat liikkua kodeistaan vain viiden kilometrin säteellä, ja säännön rikkomisesta voidaan sakottaa. Baarit ja ravintolat saavat myydä ruokaa vain kotiinkuljetettuna.

Koulut ja päiväkodit aiotaan kuitenkin yhä pitää auki.

Noin viiden miljoonan asukkaan Irlannissa on todettu yli 50 000 koronatartuntaa.

Maanantai 19.10.

Kello 22.07: Saksan hallitus aikoo investoida 500 miljoonaa euroa julkisten rakennusten ilmastoinnin parantamiseen, jotta koronaviruksen leviämistä voitaisiin hillitä, kertoo BBC.

Summalla parannetaan muun muassa hallintorakennusten, museoiden, teatterien, koulujen ja yliopistojen ilmanvaihtoa. Toistaiseksi avustukset koskevat vain julkishallinnon omistamia rakennuksia.

Tutkimusten mukaan koronatartunnan saaneiden ihmisten levittämät mikroskooppisen pienet pisarat, jotka sisältävät virusta, voivat säilyä sisäilmassa jopa kahdeksan minuuttia.

Tukirahaa on tarkoitus käyttää nykyisten laitteiden korjaamiseen, ei niinkään uusien ostamiseen, joka on kalliimpaa.

Koulujen, joissa ei ole lainkaan ilmastointilaitteita, tulee hankkia ainakin yksi siirrettävä ilmanpuhdistin, varsinkin jos huoneita ei voida tuulettaa tehokkaasti ikkunoita avaamalla.

Kello 18.24: Belgiassa kaikki ravintolat ja baarit määrättiin maanantaina suljettavaksi kuukauden ajaksi koronaviruksen vuoksi. Tämän lisäksi puoliltaöin astuu voimaan yöllinen ulkonaliikkumiskielto, jonka tarkoituksena on estää ihmisiä kokoontumasta sankoin joukoin ulos juhlimaan.

Kyseessä on jo toinen kerta pandemian aikana, kun ravintolat suljetaan. Ainoastaan noutoruokaa tarjoavat paikat saavat edelleen jatkaa toimintaansa.

Belgian pääministerin Alexander de Croon mukaan Belgian tilanne on nyt jopa pahempi kuin koronan ensimmäisen aallon aikana keväällä, jolloin maa suljettiin lähes kokonaan.

Belgiassa on kuollut viruksen seurauksena yli 10  400 ihmistä. Miljoonaa asukasta kohti kuolleita on 897. Suomessa vastaava luku oli maanantaina 63.

Kello 17.58: Ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta sanoo, että tuoreissa koronaluvuissa näkyy se, että suurimpia leviämisiä on saatu suitsittua. Aivelon mukaan maanantaina koronaluvut näyttivät siinä mielessä paremmilta, että yli 200 tapauksen päiviä ei enää ole ollut.

–  Tähän asti aika tasaisesti kahden viikon välein tapausmäärät ovat kaksinkertaistuneet lähtien tuolta elokuun alusta. Se on tietysti huolestuttava tie, Aivelo sanoo.

Maanantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi 131 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viikon aikana on raportoitu 2  853 tartuntaa, mikä on 1  197 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Aivelon mukaan Suomessa on kaksi erilaista tapaa, miten epidemia leviää. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella tapausten määrä kasvaa tasaisemmin ja hitaammin eikä ole löydettävissä mitään yksittäistä tekijää, mistä leviäminen on käynnistynyt. Kun taas esimerkiksi Kuhmossa, Mikkelissä, Jyväskylässä ja tällä hetkellä Vaasassa leviäminen on tapahtunut yhden isomman ryppään kautta.

–  Kun on tällainen yksi tunnetumpi ja hallitumpi rypäs, se on helpompi saada paikallisilla toimilla takaisin kuriin, Aivelo sanoo.

Vielä on vaikea arvioida, mihin suuntaan viruksen leviäminen Suomessa lähtee. Aivelon mukaan tulevana talvena on aika paljon kiinni siitä, miten niin sanottuja superleviämisiä saadaan kitkettyä.

–  Esimerkiksi yleisötapahtumat ovat sellaisia, joissa näitä mahdollisesti tapahtuu, hän sanoo.

Husin hallintoylilääkäri Teppo Heikkilän mukaan sairaanhoitopiirin alueella ollaan tällä hetkellä epidemian kiihtymisvaiheessa. Tilanne saattaa kuitenkin synkentyä. THL:n koronakarttasovelluksen mukaan Husin alueen ilmaantuvuus oli maanantaina 85,5/100  000 asukasta viimeisen 14 vuorokauden osalta.

–  Joitakin merkkejä leviämisvaiheesta on olemassa, mutta sen määrittely, milloin ollaan kiihtymis- ja milloin leviämisvaiheessa ei ole kovin tarkkarajaista. Kriteerit perustuvat kokonaisarvioon, jota teemme yhdessä alueen kuntien kanssa, Heikkilä kertoo.

Kello 17.17: Sloveniassa alkaa tiistaina yöllinen ulkonaliikkumiskielto koronavirustartuntojen rajun kasvun vuoksi. Samalla kaikki muu kuin välttämätön matkustaminen maan 12 eri alueen välillä kielletään.

Tiistaista lähtien ulos ei ole mitään asiaa iltayhdeksän ja aamukuuden välillä, jos ei ole menossa tai tulossa töistä, tai jos kyseessä ei ole hätätapaus.

Samalla kielletään kaikki kuutta ihmistä suuremmat julkiset kokoontumiset. Maanantaista lähtien kaikki oppilaat viidennestä luokasta ylöspäin siirtyivät etäopetukseen.

Uusien tartuntojen määrä lähes tuplaantui viime viikon aikana. Samalla loppuivat myös koronaviruspotilaille varatut sairaalapaikat.

Kello 17.11: Norjan Trondheimissa on löydetty alustavien tutkimusten perusteella uusi muoto koronaviruksesta, kertoo muun muassa Aftonbladet. Norjan julkisen terveydenhuollon laitos FHI tutkii viruksen uutta muotoa.

Viruksen uusi muoto on yhdistetty Trondheimissa olevasta pubista alkunsa saaneeseen tartuntaketjuun. Noin tuhat ihmistä on asetettu karanteeniin varmuuden vuoksi, koska uusi muoto saattaa olla aiempia tartuttavampi. Suoraan altistuneita on huomattavasti pienempi joukko, 35 ihmistä.

"Se [karanteeniin asetettujen ihmisten määrä] on suurempi kuin tavallisesti, koska olemme huomanneet, että tämä virus on tarttunut jonkin verran helpommin, ja siksi otimme tavallista tiukemmat toimet käyttöön sen pysäyttämiseksi", Trondheimin kunnan johtava lääkäri Tove Røsstad kertoi Aftonbladetille.

Jo aiemmin on ollut tiedossa, että koronavirus muuntautuu ja voi muuttua herkemmin tarttuvaksi versioksi. Uusien muotojen löytyminen on luonnollinen osa viruksen kehitystä.

Kello 17.00: Jääkiekkoliigan Kärppien joukkueessa on todettu toinen koronavirustartunta, seura kertoi sivuillaan. Joukkueen karanteenia on pidennetty ensi maanantaihin eli 26. lokakuuta asti.

Kärpillä todettiin koronatartunta viime perjantaina, jolloin joukkue myös pelasi KalPaa vastaan Kuopiossa. KalPa kertoi, että nyt oululaisjoukkueessa tartunnan saaneeksi todettu oli Kärppien mukana Kuopiossa. KalPan mukaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri katsoi kolmentoista KalPan pelaajan altistuneen koronavirukselle ja asetti heidät karanteeniin 26. lokakuuta asti.

KalPan toimintaa ei kokonaan keskeytetä, mutta KalPan pelaajamäärä ei riitä otteluiden pelaamiseen. Näin ollen KalPan tämän viikon pelit KooKoota, SaiPaa ja Kärppiä vastaan siirretään myöhempään ajankohtaan.

Kello 15.42: Britanniassa Walesiin on julistettu kahden viikon sulku koronaepidemian pahenemisen takia. Aluehallinnon pääministerin Mark Drakefordin mukaan kaikki ei-välttämättömät ravintolat, kaupat ja majoitusyritykset suljetaan kahdeksi viikoksi perjantai-illasta alkaen.

Myös monet julkiset palvelut kuten kirjastot suljetaan, ja uskonnollisista tilaisuuksista sallitaan vain häät ja hautajaiset.

Drakeford kutsui rajua päätöstä vaikeaksi. Ilman sitä julkinen terveydenhuolto ei kuitenkaan selviä lisääntyvästä koronapotilaiden määrästä, hän perusteli

Kello 15.36: Iranissa on kirjattu vuorokauden kuluessa 337 koronavirustartuntaan liitettyä kuolemantapausta, kertoo maan terveysministeriö. Määrä on uusi ennätys maassa, jota koronapandemia koetteli pahasti jo viime keväänä.

Covid-19-tauti on vaatinut Iranissa tähän mennessä jo yli 30  000 ihmisen hengen.

Kello 15.23: Venäjällä nähtiin maanantaina uusi koronavirustartuntojen vuorokausiennätys. Uusia tartuntoja todettiin 15 982, uutistoimisto Reuters kertoo.

Yhteensä maassa on todettu tähän mennessä yli 1,4 miljoonaa tartuntaa. Enemmän tartuntoja on todettu ainoastaan Yhdysvalloissa, Intiassa ja Brasiliassa.

Venäjä ei ole kuitenkaan ryhtynyt tiukkoihin rajoitustoimiin.

Viime viikolla Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov luki pois yhteiskunnan sulkemisen toimenpidelistalta. Peskovin mukaan kevään ensimmäisen aallon jälkeen maassa on "enemmän kehittyneitä hoitomuotoja, jotka mahdollistavat alhaisemman kuolleisuuden" sekä "sairaalasänkyjä" valmiudessa, Deutsche Welle kirjoittaa.

Venäjän teollisuus- ja kauppaministeri Denis Maturovin mukaan viranomaiset aikovat pitää vähittäiskaupan, ravintolat ja baarit toistaiseksi auki, DW kirjoittaa. Valtion tukea pk-yrityksille pidettiin pandemian ensimmäisen aallon ja tiukempien rajoituksien aikana vähäisenä.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin sanoi maanantaina, että viime viikolla oli merkkejä siitä, että viranomaiset olisivat saamassa tartuntojen leviämisen kuriin. Sobjanin sanoi myös Reutersin mukaan, että hän ei näe tarvetta tiukemmille rajoituksille, kuin mitä on jo voimassa.

Moskovassa todettiin sunnuntaina 4 610 uutta tartuntaa. DW:n mukaan kaupungissa on syksyllä todettu jopa yli 5000 uutta tartuntaa päivässä.

Moskova on DW:n mukaan asettanut maanantaista lähtien 6–11-vuotiaat lapset etäopetukseen, mutta vain kahdeksi viikoksi. Työnantajien on pidettävä 30 prosenttia työntekijöistä etätöissä. Lisäksi esimerkiksi myöhään auki olevissa yökerhoissa ja baareissa otetaan käyttöön QR-koodi, joilla asiakkaat rekisteröidään.

Kello 13.58: Suomessa ei ole yhtään uutta koronaviruksesta johtunutta kuolemaa, THL:n maanantaisista luvuista selviää. Sairaalahoidossa on nyt 62 potilasta, joista teholla 7. Perjantaina luvut olivat 56 ja 1.

Kello 12.44: Eduskunnassa ei ole tullut tietoon uusia koronavirustartuntoja kansanedustaja Tom Packalénin (ps.) tartunnan jälkeen. Asiasta kertoi eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio hieman ennen puoltapäivää. Rauhion mukaan myöskään tiedossa olevien altistumisten määrä ei ole kasvanut.

Noin 20 eduskunnan työntekijää on altistunut tai mahdollisesti altistunut koronavirukselle. Vain murto-osa näistä jäljitetyistä katsotaan Rauhion mukaan varsinaisesti altistuneiksi.

Kello 11.55: Suomessa on havaittu 131 uutta koronavirustartuntaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo. Kokonaismäärä on nyt 13 555.

THL:n kuntatilastojen mukaan Pirkanmaalla on yksi uusi tartunta Tampereella, muita ei THL:n luvuissa ole.

Kello 10.27: Myös muualla Euroopassa koronan leviäminen on johtanut uusiin rajoituksiin. Belgiassa baarit ja ravintolat suljetaan tästä päivästä neljäksi viikoksi, puolenyön ja aamuviiden välillä on voimassa ulkonaliikkumiskielto eikä alkoholia saa myydä klo 20:n jälkeen, BBC luettelee.

Sveitsissä puolestaan tulee voimaan maskipakko julkisissa sisätiloissa. Myös yli 15 ihmisen kokoontumiset kielletään.

Sveitsin koronatartuntojen määrä on viikossa tuplaantunut.

Ranskassa otettiin viikonvaihteessa käyttöön laajoja, suurkaupunkeja koskevia ulkonaliikkumiskieltoja. Yölliset ulkonaliikkumiskiellot tulivat voimaan Pariisissa ja muissa suurissa kaupungeissa.

Ulkonaliikkumiskiellon piirissä on noin 20 miljoonaa ihmistä eli noin 30 prosenttia Ranskan väestöstä. Liikkumisrajoitus on voimassa iltayhdeksästä aamukuuteen. Rajoitusten on tarkoitus olla voimassa ainakin kuukauden ajan.

Kello 10.05: Ylöjärven Saurion päiväkodissa on varmistunut koronatartunta, kaupunki tiedottaa. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on ottanut yhteyttä päiväkodissa 12. lokakuuta paikalla olleisiin ja asettanut heidät karanteeniin. Karanteenissa on noin 13 henkilöä.

Toiminta Saurion päiväkodissa jatkuu normaalisti tänään maanantaina.

Kello 9.26: Pirkanmaalla on todettu 14 uutta tartuntaa. Yhteensä tartuntoja on Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan 610. Lokakuussa on kerrottu 195 uudesta tartunnasta.

Kello 8.09: Reuters kertoo, että maailmassa on ylitetty 40 miljoonan todetun koronavirustartunnan raja. Tieto perustuu uutistoimiston maiden virallisista raporteista keräämään tietoon. Sen mukaan pandemia on kiihtymässä, ja aika 30 miljoonasta 40 miljoonaan tartuntaan kesti vain 32 päivää. Reutersin laskujen mukaan 20 miljoonasta 30 tartuntaan vei 38 päivää, ja 10:stä 20:een miljoonaan tartuntaan 44 päivää.

Keskimäärin uusia tartuntoja on todettu noin 347 000 viime viikon aikana. Euroopassa uusia tartuntoja on 150 000 päivässä. Italia, Hollanti, Saksa, Itävalta, Ukraina, Kypros ja Tsekki ovat Reutersin mukaan uutisoineet päiväkohtaisista ennätyksistä.

John Hopkins -yliopiston mukaan tartuntoja on maailmassa on todettu mennessä 39 899 915 kappaletta.

Kello 7.43: Tampereen Sammon keskuslukiossa todettiin juuri ennen syysloman alkua useampi koronavirustartunta. Opiskelijat palaavat kouluun lähiopetukseen normaalisti. Tampereen kaupungin lukiokoulutuksen johtaja Jorma Suonion mukaan asiaa on käyty läpi tiiviisti asiantuntijoiden kanssa ja lähiopetus on turvallista aloittaa.

Kello 6.31: Italiassa pääministeri Giuseppe Conte on julistanut maahan koronarajoituksia kasvavien tartuntamäärien vuoksi. Ravintoloiden pitää jatkossa sulkeutua puoliltaöin. Baarien tulee laittaa ovensa kiinni jo iltakuudelta, jollei niissä järjestetä pöytiintarjoilua. Myös festivaalit ja messut on peruttava. Italiassa on todettu yli 414  000 koronatartuntaa. Italialaislehti Corriere della Seran mukaan uusien tartuntojen määrä on noussut Italiassa jo korkeammalle kuin se oli keväällä ensimmäisen korona-aallon tartuntahuipun aikoihin.

Tilanne on lehden mukaan kuitenkin nyt toisenlainen. Toisin kuin ensimmäisen aallon yhteydessä, terveydenhuoltojärjestelmä ei ole vaarassa romahtaa ylikuormituksen vuoksi.

Sunnuntai 18.10.

Kello 16.44: Vaasan Sundomissa sijaitsevassa Kårkullan hoivakodissa lähes kaikilla asukkailla on todettu koronavirustartunta, uutisoi Ilkka-Pohjalainen. Hoivakodissa on kaikkiaan yhdeksän asukasta, ja heistä kahdeksalla on todettu tartunta.

Myös hoivakodin henkilökunnalla on todettu koronavirustartuntoja. Työntekijöitä on yhteensä 18, ja heistä yhdeksällä on todettu tartunta. Yhteensä tartuntoja on todettu 17.

Lehden mukaan ensimmäiset tartunnat todettiin hoivakodissa tiistaina. Koko yksikkö asetettiin silloin karanteeniin.

Kello 13.44: Venäjällä uusia koronavirustartuntoja on todettu 15 099 vuorokauden sisällä, kertoo muun muassa Interfax. Koronaan liittyviä uusia kuolemantapauksia kirjattiin 185 kappaletta.

Lokakuun alkupuolella uusia tartuntatapauksia todettiin noin 10 000 päivässä. Kaikkiaan Venäjällä on todettu 1,4 miljoonaa tartuntaa, ja kuolemantapauksia on kirjattu 24  187. Valtaosa tartunnoista on todettu Moskovassa

Kello 12.02: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo kolmesta uudesta koronatartunnasta Tampereella. THL ei kertonut uusista tartunnoista muualla Pirkanmaalla. THL päivitti kuntakohtaista seurantaansa sunnuntaina.

THL:n kuntakohtaisessa seurannassa näkyvät vain ne paikkakunnat, joissa on vahvistettu yhteensä yli neljä tartuntaa. THL:n luvut voivat erota Tampereen yliopistollisen sairaalan luvuista, koska tartuntoja tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Kello 11.54: Suomessa on raportoitu 131 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Uusista tartunnoista lähes puolet, 64 kappaletta, on todettu Helsingissä. Kaikkiaan Suomessa on todettu koronapandemian aikana nyt 13 424 tartuntaa.

Kello 11.23: Pirkanmaalla on todettu 26 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Kyseessä on Pirkanmaan korkein päiväkohtainen luku koko pandemian aikana. Kaikkiaan Pirkanmaalla on raportoitu 596 tartuntaa.

Pirkanmaalla 26 uutta koronatartuntaa, korkein päiväkohtainen luku koko pandemian aikana – puolet uusista tartunnoista liittyy aiempaan altistusketjuun

Kello 8.44: Yhdysvalloissa viranomaiset ovat kieltäneet New Yorkiin suunnitteilla olleen hääjuhlan, johon oli tulossa jopa yli 10 000 vierasta. Asiasta kertoi osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo lauantaina paikallista aikaa.

Häät oli määrä järjestää maanantaina Williamsburgin kaupunginosassa, joka sijaitsee New Yorkin Brooklynissa. Uutistoimisto AFP kertoo, että mediatietojen mukaan kyse oli ortodoksijuutalaisista häistä.

New Yorkin koronamääräykset rajoittavat julkiset kokoontumiset enintään 50 henkilön suuruisiksi. Kirkossa tai temppelissä järjestettäville uskonnollisille juhlille rajoitus on noin kolmasosa siitä, miten paljon kuhunkin pyhättöön ihmisiä kerralla mahtuu.

Kello 7.23: Paavi Franciscuksen kanssa samassa asunnossa asuvalla ihmisellä on todettu koronvirustartunta, kertoo New York Times -lehti (NYT). Vatikaani kertoi lehden mukaan asiasta lauantaina.

Positiivisen koronatestituloksen saanut oireeton henkilö on siirretty pois paavin asunnosta. Tartunnan saanut on NYT:n mukaan laitettu väliaikaisesti eristykseen. Yhtä lailla eristykseen ovat joutuneet myös henkilöt, jotka ovat olleet lähikontaktissa tartunnan saaneen kanssa.

Tuore tartunta on lisännyt entisestään huolia 83-vuotiaan paavin turvallisuudesta. Katolisen uutistoimisto CNA:n mukaan paavia suojeleva sveitsiläiskaarti kertoi torstaina, että yhteensä yhdellätoista kaartin jäsenellä on varmistettu koronatartunta.

Kello 7.16: Slovakia aikoo testata kaikki maassa asuvat yli 10-vuotiaat koronaviruksen varalta. Asiasta kertoi lauantaina maan pääministeri Igor Matovic.

Pääministeri kertoi toimittajille, että testaus on täysin ilmaista. Hän ei kuitenkaan kertonut, onko testaukseen osallistuminen pakollista vai vapaaehtoista. Slovakian väkiluku on noin 5,4 miljoonaa. Ensi viikonloppuna on määrä järjestää pilottikokeiluja, mutta pääasiallinen testaus järjestetään lokakuun lopulla tai marraskuun alkupuolella.

Tartuntojen määrä on ollut lisääntymään päin viime aikoina ja lauantaina maan terveysministeriö ilmoitti lähes 2 000 uudesta koronatartunnasta. Yhteensä tartuntoja on varmistettu maassa yli 28 000.

Lauantai 17.10.

Kello 18.36: Alankomaissa on todettu 8000 uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana. Kyseessä on korkein todettujen tartuntojen määrä pandemian aikana.

Kello 18.28: Italiassa on todettu viimeisen vuorokauden aikana 10 925 uutta koronavirustartuntaa. Todettujen tartuntojen määrä on korkein koko pandemian aikana. Perjantaina maassa todettiin hieman yli 10 000 uutta tartuntaa.

Kello 14.42: Pääministeri Sanna Marinille (sd.) maahantulon yhteydessä tehdyn koronatestin tulos on negatiivinen. Pääministeri jatkaa omaehtoista karanteenia ja hänet testataan uudelleen maanantaina. Omaehtoinen karanteeni päättyy, mikäli myös toisen koronatestin tulos on negatiivinen, tiedottaa Valtioneuvosto tiedotteessaan.

Kello 13.58: Reilut 20 ihmistä on tämänhetkisen tiedon mukaan altistunut koronavirukselle eduskunnassa, eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo STT:lle. Rauhion mukaan ei ole tiedossa, onko joukossa ministereitä.

Altistuneista suurin osa on kansanedustajia. Kansanedustaja Tom Packalén (ps.) kertoi sairastumisestaan torstaina. Hän oli vielä torstaina ollut eduskunnassa, ja keskiviikkona osallistunut luottamusäänestykseen. Uusia sairastumisia ei ole tullut eduskunnan tietoon sen jälkeen.

Kello 12.11: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronaseurannan mukaan Pirkanmaalla uusia koronavirustartuntoja on todettu Tampereella ja Nokialla. Tampereelle THL raportoi neljä uutta tartuntaa, Nokialle yhden.

THL:n kuntakohtaisessa seurannassa näkyvät vain paikkakunnat, joissa on vahvistettu yhteensä yli neljä tartuntaa. THL:n luvut voivat erota Tampereen yliopistollisen sairaalan luvuista, koska tartuntoja tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Kello 12.05: Suomessa on todettu 160 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Eniten uusia tartuntoja raportoitiin Helsingissä (72 tartuntaa), Espoossa (19) ja Vantaalla (18). Yhteensä Suomessa on todettu pandemian aikana 13 293 tartuntaa. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa 351 ihmistä.

Kello 10.58: Ulkoministeriö kertoo Twitterissä, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on käynyt kahdessa koronavirustestissä maanantaisen EU:n ulkoministerien kokouksen jälkeen. Molempien testien tulos on ollut negatiivinen.

Ministeriö kertoo, että palattuaan Luxemburgista Suomeen, Haavisto oli ohjeistusten mukaisesti 72 tunnin karanteenissa.

Haaviston kanssa maanantaina samassa kokouksessa olleella Itävallan ulkoministerillä on sittemmin todettu koronavirustartunta. Ministerin tiedottajan mukaan tartunta on voitu saada ulkoministerien kokouksesta.

Kello 10.31: Taysin mukaan Fimlab tutki perjantaina 990 koronavirusnäytettä. Analysoitujen näytteiden määrä on liikkunut tällä viikolla tuhannen molemmin puolin. Torstaina Fimlab tutki 1 286 koronanäytettä, keskiviikkona 1 473, tiistaina 884 ja maanantaina 1 195 näytettä.

Fimlab kertoo verkkosivuillaan koronatutkimuksen vastaajan olleen 16. lokakuuta 50 tuntia eli hieman yli kaksi vuorokautta. Vasteaika tarkoittaa aikaa, joka kuluu näytteenotosta tuloksen saamiseen.

Kello 10.22: Pirkanmaalla on todettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoo lauantaina.

Tällä viikolla Tays on toistaiseksi kertonut yhteensä 54 tartunnasta Pirkanmaalla. Viime viikolla Tays kertoi kaikkiaan 80 uudesta tartunnasta.Kaikkiaan Pirkanmaalla on epidemian aikana todettu nyt 570 tartuntaa.

Kello 10.00: Itävallan ulkoministerillä Alexander Schallenbergillä on todettu koronavirustartunta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Ministerin tiedottaja kertoo, että Schallenberg on saattanut saada tartunnan maanantaina 12. lokakuuta EU:n ulkoministerien kokouksessa Luxemburgissa.

Kaikki Itävallan hallituksen jäsenet testataan tänään koronaviruksen varalta, kertoi ulkoministeriön tiedottaja Reutersin mukaan. Tartunta paljastui rutiinitarkastuksessa, ja Schallenberg on tiedottajan mukaan tällä hetkellä oireeton.

EU:n ulkoministereiden kokouksessa Luxemburgissa maanantaina oli paikalla muun muassa Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja EU-komissaari Jutta Urpilainen.

Kello 7.42: Laajat ulkonaliikkumiskiellot tulivat keskiyöllä voimaan Ranskan pääkaupungissa Pariisissa ja kahdeksassa muussa suuressa kaupungissa. Ulkonaliikkumiskielto koskettaa noin 20 miljoonaa ranskalaista.

Kielto on voimassa joka ilta kello 21–06 välillä ainakin kuukauden ajan. Kiellon rikkomisesta voi saada sakon ja kiellon aikana ulkona liikkumiseen tarvitsee luvan. Ulkonaliikkumiskiellolla pyritään estämään koronaviruksen leviäminen.

Ranska kertoi perjantaina 25 000 uudesta tartunnasta ja torstaina yli 30 000 tartunnasta. Uusia kuolemantapauksia Ranska ilmoitti perjantaina olevan 122.

Perjantai 16.10.

Kello 23.01: Oulun kärppien jääkiekkojoukkueen jäsenellä on todettu koronavirustartunta. Kärpät kertoi tiedotteessa, että koko oululaisjoukkue on asetettu karanteeniin.

Sairastunut Kärppien jäsen on ollut sivussa joukkueen toiminnasta viime keskiviikosta lähtien flunssaoireiden vuoksi. Koronavirustestin tulos valmistui perjantai-iltana.

Sairastunut henkilö on lieväoireinen ja kotihoidossa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) on todennut joukkueen altistuneen koronavirukselle ja asettanut joukkueen karanteeniin 24. lokakuuta saakka. Joukkueen toiminta keskeytetään karanteenin ajaksi.

Kärpät pelasi KalPaa vastaan Kuopiossa perjantaina. Tartunnan saanut joukkueen jäsen ei ollut joukkueen mukana Kuopiossa.

Kello 21.25: Yhdysvalloissa on todettu 63 486 uutta koronavirustartuntaa ja 892 koronakuolemaa. Tartuntojen yhteismäärä epidemian aikana on nyt lähes kahdeksan miljoonaa. Koronakuolemia on yhteensä lähes 217 000.

Ranskan terveysviranomaiset ovat raportoineet yli 25 000:sta uudesta tartunnasta. Koronaan liittyviä uusia kuolemantapauksia sairaaloissa on raportoitu vuorokauden ajalta 122.

Kello 20.49: Pohjanmaan alueella koronapositiivisia on todettu perjantai-iltaan mennessä 737, Vaasan keskussairaala tiedottaa sivuillaan. Alueellinen ilmaantuvuus 14 vuorokauden aikana on peräti 331 per 100 000 asukasta. Positiivisten näytteiden osuus testatuista on noussut 10,3 prosenttiin. Suurin osa tartunnoista on ilmennyt Vaasassa. Sairaanhoitopiiri suositti perjantaina, että kasvomaskia käytettäisiin alueella kaikissa oppilaitoksissa yläkoulusta lähtien.

Nokialainen Matilda Siiranen näki Vaasan suuren koronaryppään syntymisen läheltä – mitä kaupungissa tapahtui? ”Pakostikin on ollut useampi tartuttaja”

Pirkanmaan koronanyrkki: Tarpeetonta matkustamista Vaasan alueelle ja isoja yksityistilaisuuksia tulisi nyt välttää – seurasimme tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

Pirkanmaalla tavoitetaan lähes kaikki altistuneet, ja näin se tehdään – THL:ltä uusi ohje: Koronalle altistuneita aletaan etsiä nykyistä pidemmältä ajalta 

Näin Vaasan jättimäinen koronarypäs alkoi selvitä Pirkanmaalta – altistuneita on satoja ja jatkotartuntoja tulee varmasti:  ”Ei ne hetket taida parantua tästä aamulla eikä iltapäivällä”

Kello 14.58: Suomessa on raportoitu yhdestä uudesta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitetystä kuolemantapauksesta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä tautiin liitettyjä kuolemia on Suomessa raportoitu 351.

Uusi kuolema on todettu Tyksin erityisvastuualueella.

THL:n mukaan sairaalahoidossa on nyt 56 ihmistä. Sairaalassa olevien määrä on kasvanut keskiviikosta kahdeksalla potilaalla. Sairaalassa olevista tehohoidossa on 6 ihmistä. Tehohoidossa on kaksi ihmistä vähemmän kuin keskiviikkona.

Taysin erityisvastuualueella osastohoidossa on nyt seitsemän ihmistä, mikä on kaksi vähemmän kuin keskiviikkona.

Kello 12.59: Pääministeri Sanna Marin on pyytänyt Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä edustamaan Suomea loppukokouksen ajan. Marin oli keskiviikkona samassa kuulemisessa koronavirustartunnan saaneen kansanedustajan kanssa.

Pääministeri palaa välittömästi kotimaahan, jossa hänelle tehdään tiedotteen mukaan koronatesti. Tämän jälkeen pääministeri siirtyy Kesärantaan omaehtoiseen karanteeniin.

Kello 12.18: Pääministeri Sanna Marin (sd.) on poistunut EU-huippukokouksesta varotoimena, kertoo valtioneuvoston kanslia. Marin oli keskiviikkona samassa kuulemisessa koronavirustartunnan saaneen kansanedustajan kanssa.

Kansanedustaja Tom Packalénilla koronatartunta – Packalén oli pääministeri Marinin kanssa samassa tilaisuudessa keskiviikkona

Kello 12.13: Suomessa on raportoitu 189 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Kahden viikon aikana on raportoitu 2  889 tartuntaa, mikä on 1  503 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Maassa tehtiin testejä eilen 12 818 kappaletta.

Kello 12.11: Kroatiassa on todettu ensimmäistä kertaa yli tuhat uutta koronatartuntaa. Perjantaina maassa todettiin 1131 tartuntaa. Aiemmin viikolla tartuntamäärät ovat liikkuneet kolmensadan ja kahdeksansadan välissä.

Kroatia on tiukentanut rajoitustoimenpiteitä määräämällä muun muassa maskipakon sisätiloihin ja rajoittamalla asiakaspaikkojen määrää ravintoloissa ja baareissa.

Maassa on kuollut koronaan 345 ihmistä.

Kello 11.37: Puolassa on ilmoitettu 132 uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta päivässä. Luku on ennätyskorkea.

Kello 11.13: Fimlab analysoi Pirkanmaalta torstaina 1 286 koronanäytettä, joista todettiin kahdeksan uutta tartuntaa.

Kello 10.49: Lauantaista 17. lokakuuta lähtien astuu voimaan uusia matkustusrajoituksia Norjaan. Lauantaista alkaen Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueelta Norjaan saapuvien täytyy jäädä kymmenen päivän karanteeniin.

Karanteenimääräys koskee myös Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Vaasan sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta saapuvia ihmisiä.

Lapin rajavartiosto kehottaa suomalaisia matkustajia tutustumaan ennakolta Norjan viranomaisten määräyksiin ja ohjeisiin suunnitellessaan matkustamista Pohjois-Norjan alueelle.

Kello 10.14: Teknologian tutkimuskeskus VTT kertoo yllättävästä tuloksesta kangas- ja kertakäyttömaskien puhdistamisesta.

– Yhdistimme hengityssuojainjätteen vähentämiseen tähtäävässä tutkimuksessa VTT:n materiaaliteknologian ja mikrobiologian osaamista. Meille oli yllätys, että jopa kymmenen kertaa puhdistettu kertakäyttöinen kirurginen suu-nenäsuoja on ainakin yhtä tehokas kuin kangasmaski, tutkimusprofessori Ali Harlin toteaa.

Yllättävä tutkimustulos: Jopa kymmenen kertaa puhdistettu kertakäyttömaski on ainakin yhtä tehokas kuin kangasmaski

Kello 9.30: Eduskunta valmistautuu etätyöskentelyyn kouluttamalla kansanedustajat etä-äänestämiseen loka-marraskuun aikana, kertoo eduskuntatiedotus.

Etä-äänestäminen tapahtuu eduskunnan laitteilla ja yhteyksillä vahvasti tunnistautuneena.

Eduskunta hyväksyi torstaina ehdotuksen eduskunnan työjärjestyksen väliaikaisesta muuttamisesta. Sen perusteella eduskunta voi erityisen vakavan ja hyvin laajalle levinneen vaarallisen tartuntataudin vuoksi päättää mahdollisuudesta toimittaa täysistuntoäänestykset etäyhteyksin. Samalla voidaan päättää valiokuntien mahdollisuudesta pitää virallisia etäkokouksia.

Kello 9:13: Pirkanmaalla on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä tartuntoja on nyt 561.

Kello 8.38: Kansanedustaja Tom Packalénilla (ps.) on todettu koronavirustartunta. Tiedotteen mukaan Packalénilla on lieviä flunssan oireita, mutta hän voi kuitenkin hyvin. Hän on kotikaranteenissa.

Kello 6.16: Saksassa on todettu 7334 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Robert Kochin Instituutti. Kuolleiden määrä on noussut 24 henkilöllä.

Kokonaisuudessaan koronaan on Saksassa kuollut tähän mennessä 9734 ihmistä.

Torstai 15.10.

Kello 21.20: Ranskan torstainen ilmoitus 30 621 tartunnasta on maassa koko epidemia-ajan suurin vuorokausiluku. Tehohoidossa on nyt 1 750 potilasta.

Kello 21.13: Ratamoottoripyöräilyn suurmies Italian Valentino Rossi kertoi torstaina, että hän on antanut positiivisen koronanäytteen. Seitsemän kertaa MotoGP-maailmanmestaruuden voittanut Rossi joutuu jättämään ensi viikonloppuna Espanjan Aragonissa ajettavan MM-kilpailun väliin.

Myös noin puolentoista viikon päästä järjestettävä MM-sarjan seuraava kisa on Rossilla vaarassa.

–  Kun heräsin torstaiaamuna, vointini ei ollut hyvä. Minulle nousi lievä kuume, joten otin yhteyttä lääkäriin. Ensimmäinen pikatesti oli negatiivinen, mutta toinen testi näytti positiivista, 41-vuotias Rossi kertoi.

Kello 20.48: Kovista uusista rajoituksista keskiviikkona kertoneessa Ranskassa ilmoitettiin torstaina yli 30 000 uudesta koronavirustartunnasta. Tartuntoja on epidemian alusta lähes 810 000. Kuolleita oli 88, kokonaismäärä 33 125.

Kello 20.34: Miljoonan koronavirustartunnan raja lähestyy lähipäivinä Espanjassa. Torstaina ilmoitettiin 13 318 tartunnasta, jolloin kokonaismäärä on noin 973 000. Espanjan tartuntamäärä on läntisen Euroopan. Kuolleita on nyt 33 553.

Euroopan tartuntojen määrä on jo yli 6,5 miljoonaa. Vuorokaudessa uusia tartuntoja tulee yli 100 000:n vauhtia.

Kello 20.08: Ylöjärven lukion opiskelijalla on todettu koronavirustartunta. Ylöjärven kaupunki kertoi asiasta tänään verkkosivuillaan. Kaupungin mukaan myös kolme muuta opiskelijaa on asetettu karanteeniin. Ylöjärven lukion toiminnan kerrotaan jatkuvan syyslomaviikon jälkeen normaalisti.

Kello 18.58: Koronarajoituksia tiukentaneista Euroopan maista Britannia ilmoitti torstaina lähes 19 000 uudesta virustartunnasta ja 138 kuolintapauksesta. Hollannissa, Belgiassa ja Puolassa oli kussakin noin 8 000 tartuntaa.

Kello 17.52: Perustuslakivaliokunta arvostelee hallituksen esitystä ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta. Valiokunnan mukaan siinä ei oteta alueiden ja ravintoloiden eroja tarpeeksi huomioon. Perustuslakivaliokunta otti asiaan kantaa tänään.

Se edellyttää lausunnossaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, että ”rajoitustoimista on säädettävä erityyppisten ravitsemisliikkeiden osalta eriytetysti siten, että rajoitukset ovat välttämättömiä juuri niissä yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi”.

Kello 17.47: Yhdysvaltain demokraattipuolueen varapresidenttiehdokas Kamala Harris on keskeyttänyt matkustamisen ja siirtynyt kampanjoimaan virtuaalisesti sen jälkeen, kun hänen alaisensa antoi positiivisen tuloksen koronavirustestissä.

Harrisin kampanjan mukaan kyseessä on varotoimenpide, eikä Harris ole ollut lähikontaktissa sairastuneen alaisensa kanssa. Harrisin kampanjapäällikön mukaan varapresidenttiehdokasta ei ole määrätty karanteeniin, mutta tämä pidättäytyy varmuuden vuoksi matkustamisesta loppuviikon ajan.

Kello 17.44: Hallitus on tehnyt tänään uusia linjauksia koronavirusepidemian hidastamiseksi.

Suositukset koskevat koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevia alueita, joita on Suomessa seitsemän. Muun muassa Helsinki ja Uusimaa ovat epidemian kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on leviämisvaiheessa. Muilla Suomen alueilla ollaan vielä perustasolla.

Päätösvalta useimmista rajoitustoimista on alueellisilla viranomaisilla. Hallitus ainoastaan antaa alueille suosituksia siitä, millaisia rajoitustoimia näiden tulisi tehdä.

Hallitus linjasi uusista koronasuosituksista: koko maahan etätyösuositus, leviämisvaiheessa yleisötilaisuudet voidaan kieltää ja ryhmäharrastukset keskeyttää

Kello 16.24: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen torstaina julkistaminen kuntakohtaisten tilastojen mukaan Pirkanmaalta löytyi uusia tartuntoja seuraavasti: Tampere 8, Kangasala ja Valkeakoski 1.

Kello 15.50: Presidentti Donald Trumpin pojalla Barronilla, 14, todettiin koronavirustartunta sen jälkeen, kun tämän vanhemmat saivat tartunnan. Asiasta kertoi pojan äiti ja presidentin vaimo Melania Trump Valkoisen talon sivuilla julkaistussa kirjoituksessa.

Pojan tartunta jäi äitinsä mukaan lyhytaikaiseksi, sillä pojan kerrotaan jo saaneen negatiivisen tuloksen tuoreimmasta koronatestistään. Barron Trumpilla ei ole ollut virusoireita.

–  Siitä on kulunut kaksi viikkoa, kun sain diagnoosin, jonka niin moni amerikkalainen oli saanut, ja mikä pahinta, aviomieheni sai samat uutiset. Ajatukseni menivät heti poikaamme, Melania Trump kirjoittaa.

Barron Trumpin testi oli hänen vanhempiensa tartunnan jälkeen alkuun negatiivinen, mutta myöhemmästä testistä tuli positiivinen tulos.

15.30: Ranskan terveysministerin asuntoon tehtiin torstaina kotietsintä osana tutkintaa, jolla pyritään selvittämään hallituksen toimintaa koronaviruskriisin hoidossa. Asiasta kertoi terveysministeriö.

Terveysministeri Olivier Veranin toimistossa tehtiin niin ikään kotietsintä. Hän on yksi nykyisistä ja entisistä ministereistä, joiden toimintaa koronakriisissä on alettu tutkia sen jälkeen kun viruksen aiheuttamaan tautiin sairastuneet valittivat ministerien toimien olleen hitaita.

Tutkinnan kohteina ovat myös pääministeri Jean Castex'n ja hänen edeltäjänsä Edouard Philippen ja aiemman terveysministerin Agnes Buzynin toimet.

Hallitusta on arvosteltu siitä, että se oli liian hidas laajojen koronatestien toimeenpanossa ja väheksyi suojamaskien käytön tärkeyttä pandemian alussa.

Kello 15.24: Lontoossa siirrytään tulevasta viikonlopusta alkaen tiukempaan koronavirusrajoitusluokkaan. Viikonlopusta alkaen esimerkiksi eri kotitalouksissa asuvat eivät enää saa kokoontua toistensa seuraan sisätiloissa, kuten pubeissa ja ravintoloissa. Asiasta ilmoitti terveysministeri Matt Hancock, ja siitä tiedotti myös Lontoon pormestari Sadiq Khan.

Tiukennettuja rajoituksia tulee voimaan myös muilla alueilla, esimerkiksi Yorkissa ja Essexissä. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan tuoreet kiristykset tarkoittavat, että yli puolet Englannin väestöstä elää joko korkeiden tai erittäin korkeiden rajoitusten eli niin kutsuttujen kakkos- tai kolmostasojen alueella.

Kello 15.06: Ruotsissa ilmoitettiin torstaina 1075 uudesta koronatartunnasta. Kokonaismäärä on 102 407. Uusia kuolemantapauksia oli 3, yhteismäärä on nyt 5 910. Tanskassa tartuntoja ilmoitettiin 430, kuolintapauksia 2. Norjassa tartuntoja oli 97 ja menehtyneitä yksi.

Kello 12.06: Suomessa on raportoitu 241 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Uusia tartuntoja on kuluneiden kahden viikon aikana raportoitu 2  841, mikä on 1  537 tartuntaa enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana.

Kaikkiaan tautitapauksia on tähän mennessä todettu 12  944.

Sairaalahoidossa olevien määrä ja mahdolliset kuolemantapaukset ilmoitetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Kello 10.55: Nuoret ja terveet ihmiset saavat koronarokotteen ehkä vasta vuonna 2022, sanoo Maailman terveysjärjestön (WHO) tutkimusjohtaja Soumya Swaminathan brittilehti Guardianin mukaan. Hänen mukaansa terveydenhoitoalan työntekijät ja riskiryhmiin kuuluvat ovat rokotteen saajina etusijalla.

Hän kertoo toivovansa, että ainakin yksi toimiva rokote olisi olemassa ensi vuonna, joskin sitä olisi vain "rajoitetusti saatavilla". Pikaisesti tapahtuvat joukkorokotukset näyttävät epätodennäköisiltä, vaikka monia koronarokotteita testataan parhaillaan, tutkimusjohtaja arvioi Guardianin mukaan.

Kello 10.42: Uusien koronavirustartuntojen määrä on Suomessa noussut merkittävästi viimeisen kuukauden aikana, arvioivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö viikoittaisessa tilannekuvassaan.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut yli kaksinkertaiseksi syyskuun lopun tilanteesta.

Tartunnanlähde jäi viime viikolla epäselväksi noin puolessa koko maan tartunnoista.

Noin neljännes koko maan uusista tartunnoista todettiin karanteenissa olevilta.

Kello 9.51: Pirkanmaalla on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Kaikkiaan koronanäytteitä tutkittiin keskiviikkona 1473 koronanäytettä.

Yhteensä lokakuussa on todettu Pirkanmaalla 138 koronavirustartuntaa. Epidemian alkamisen jälkeen tartuntoja on kertynyt 553 kappaletta.

Kello 8.35: Tšekissä on todettu 9544 uutta koronatapausta keskiviikkona, kertoo maan terveysministeriö. Luku on reilun kymmenen miljoonan asukkaan maan uusi päiväkohtainen ennätys.

Kello 8.24: Tampere Unitedin jalkapallon edustusjoukkueessa on todettu kolme koronavirustartuntaa. Suurin osa joukkueen pelaajista ja taustahenkilöistä on asetettu karanteeniin keskiviikkona 14.10.

Juuri nyt: Tampere Unitedin edustusjoukkueessa kolme koronavirustartuntaa – Pelasi lauantaina valkeakoskelaisjoukkuetta vastaan

Kello 6.18: Saksa ottaa käyttöön uusia rajoituksia kamppailussa koronavirusepidemiaa vastaan. Saksan aikeista kerrottiin keskiviikkona AFP:n näkemän luonnoksen pohjalta.

Maassa otetaan käyttöön tiukempia kokoontumisrajoituksia sekä hengityssuojainten käyttöpakkoja alueilla, joissa viikon aikana kirjattujen uusien tartuntojen esiintyvyys on suurempi kuin 35 sataatuhatta asukasta kohden.

Kasvomaskit ovat näillä alueilla pakollisia tilanteissa, joissa ihmiset ovat pidemmän aikaa lähietäisyydellä toisistaan. Lisäksi kokoontumiset rajoitetaan 15 henkeen sisätiloissa ja 25 henkeen ulkona.

Vielä tiukempiin toimiin ryhdytään, jos luku ylittää 50:n. Näitä toimia ovat yksityistilaisuuksien rajoittaminen enimmillään 10 henkeen ja ravintoloiden aukioloaikojen lyhentäminen.

Liittokansleri Angela Merkel kertoi uusista toimista myöhään keskiviikkona tavattuaan maan 16 osavaltion johtajia.

–  Olen vakuuttunut siitä, että mitä teemme näinä päivinä ja viikkoina on ratkaisevan tärkeää kysymykselle siitä, miten selviämme tästä pandemiasta, Merkel sanoi.

Merkelin mukaan linjausten tavoitteena on estää tartuntojen eksponentiaalinen kasvu.

Eripuraa maan keskushallinnon ja osavaltioiden johdon välille on aiheuttanut hallituksen viimeviikkoinen päätös kieltää korkean riskin alueilta maan sisäisesti matkustavilta majoittuminen hotelleihin tai loma-asuntoihin. Osa osavaltioiden päättäjistä haluaa kumota kiellon.

The Local -uutissivuston mukaan majoituskieltoa on pidetty liian monimutkaisena ja tuhoisana majoitusalalle.

Kello 6.15: Presidentti Donald Trumpin pojalla Barronilla todettiin koronavirustartunta sen jälkeen, kun hänen vanhempansa saivat tartunnan, kertoo pojan äiti ja presidentin vaimo Melania.

14-vuotiaan Barronin tartunta jäi hänen äitinsä mukaan lyhytaikaiseksi, sillä pojan kerrotaan jo saaneen negatiivisen tuloksen tuoreimmasta koronatestistään. Barronilla ei ole ollut virusoireita.

Melania Trump kertoi asiasta Valkoisen talon sivuilla julkaistussa kirjoituksessa.

–  Siitä on kulunut kaksi viikkoa, kun sain diagnoosin, jonka niin moni amerikkalainen oli saanut, ja mikä pahinta, aviomieheni sai samat uutiset. Ajatukseni menivät heti poikaamme, Melania Trump kirjoittaa.

Barronin testi oli hänen vanhempiensa tartunnan jälkeen alkuun negatiivinen, mutta myöhemmästä testistä tuli positiivinen tulos.

Myös Melania Trump kertoo saaneensa negatiivisen tuloksen koronatestistään. Hänen tautinsa jäi lievemmäksi kuin presidentillä, joka vietti kolme päivää sairaalassa. Myös presidentin on kerrottu antaneen negatiivisen tuloksen testistään

Keskiviikko 14.10.

Kello 22.40: Suomessa tartuntatautirekisteriin on kertynyt tietoa tähän menneestä kuolleista 350 ihmisestä. Heistä 47 prosenttia on miehiä ja 53 prosenttia naisia.

Kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta. Yli 70-vuotiaita heistä on yhteensä 304. Valtaosalla, yli 95 prosentilla, oli yksi tai useita pitkäaikaissairauksia.

Kello 21.15: Ranska julistaa lauantaista lähtien voimaan ulkonaliikkumiskiellon koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kielto tulee voimaan Pariisiin ja kahdeksaan muuhun suurkaupunkiin kello 21–6 väliseksi ajaksi. Kielto on näillä näkymin voimassa neljän viikon ajan. Kiellon rikkomisesta on luvassa 135 euron sakko.

Ranskan tartuntojen määrä nousi keskiviikkona lähes 23 000:lla. Maassa on kuollut jo yli 33 000 ihmistä viruksen aiheuttamaan sairauteen.

Kello 20.41: Meneillään oleva koronaviruspandemia uhkaa vakavasti tuberkuloosin eliminoimiseksi tehtävää työtä, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Sen mukaan tuberkuloosin kovimmin koettelemat, kuten Intia ja Etelä-Afrikka, ovat sijoittaneet yleensä tuberkuloosin diagnosointiin ja hoitoon käytetyt resurssit koronaviruksen vastaiseen taisteluun.

Tuberkuloosin hoitoa ovat haitanneet myös pandemian vuoksi asetetut tiukat liikkumisrajoitukset. Lisäksi lääkintähenkilökuntaa on siirretty tuberkuloosin hoidosta koronaviruksen aiheuttamiin tarpeisiin. WHO arvioi, että tuberkuloosiin saattaa kuolla tänä vuonna 200 000–400 000 ihmistä enemmän kuin viime vuonna, jolloin tauti tappoi 1,4 miljoonaa ihmistä.

Tuberkuloosi on ollut ainakin ennen tätä vuotta maailmanlaajuisesti tappavin tartuntatauti, vaikka siihen on olemassa lääkkeet.

Kello 19.25: Euroopan maiden uusien tartuntojen määrät olivat edelleen enimmäkseen korkealla tasolla. Keskiviikkona kello 19.20 mennessä päiväkohtaisia tartuntoja oli jo yli 108 000. Kokonaisluku on lähes 6,4 miljoonaa.

Esimerkiksi Venäjällä uusia tartuntoja tuli keskiviikkona ilmi 14 231. Britanniassa luku oli 19 724, Espanjassa 11 970, Belgiassa 7 3 60 ja Italiassa 7 332. Puolassa uusia oli 6 526 ja Tsekissä 5 678.

Kello 19.10: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kuntatilastojen mukaan Pirkanmaalla kunnissa oli keskiviikkoon mennessä löytynyt tartuntoja seuraavasti: Kangasala 19, Lempäälä 15, Mänttä-Vilppula 28, Nokia 28, Orivesi 13, Pirkkala 23, Sastamala 27, Tampere 309, Valkeakoski 19, Ylöjärvi 30.

Luvuissa ovat mukana kunnat, joissa on vähintään viisi tartuntaa.

Kello 18.19: Espanjassa Katalonian itsehallintoalue määräsi baarit ja ravintolat suljettavaksi 15 päivän ajaksi. Määräys tulee voimaan huomenna torstaina. Ravintolat saavat yhä tarjoilla noutoruokaa.

Espanjassa on todettu lähes 900 000 koronavirustartuntaa ja yli 33 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Pääkaupunki Madridissa kovennettiin rajoituksia viime viikolla.

Kello 16.08: Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) peruu perinteisen uudenvuodenpäivän vastaanoton. Syynä on koronavirustilanne, jonka vuoksi myös tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto on tältä vuodelta peruttu.

Puolustusministerin vastaanotto on järjestetty Säätytalossa lähes joka vuosi vuodesta 1947 asti. Vastaanotolle on perinteisesti kutsuttu maanpuolustusjärjestöjen edustajien lisäksi maan ylin poliittinen johto, virkamieskuntaa sekä Puolustusvoimien, talouselämän ja eri alojen järjestöjen edustajia.

Kello 15.53: Kanta-Hämeen keskussairaala kertoo, että seniori-ikäinen kantahämäläinen henkilö on kuollut tiistaina koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Menehtynyt oli ollut keskussairaalassa osastohoidossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi aiemmin keskiviikkona yhdestä uudesta koronakuolemasta Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella. Pirkanmaan lisäksi erityisvastuualueeseen kuuluvat Kanta-Häme ja Etelä-Pohjanmaa. Taysin erva-alueella kahdeksan ihmisen on raportoitu kuolleen koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Kello 15.45: Ruotsissa on julkistettu keskiviikkona 8 uutta koronaviruskuolemaa. Kuolleita on nyt 5 907. Uusia tartuntoja oli 678.

Kello 15.00: Taysin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa 11, heistä kaksi on tehohoidossa. Maanantaina kokonaisluku oli 13.

Kello 14.10: Suomessa on todettu neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Niistä kaksi on Helsingin Hyksin erityisvastuualueella, yksi Oulun Oysin erityisvastuualueella ja yksi Taysin erityisvastuualueella. Sairaalahoidossa on 48 ihmistä, kahdeksan heistä tehohoidossa.

Kello 12.10: Suomessa on todettu 204 uutta koronavirustartuntaa. Tähän mennessä tartuntoja on todettu koko maassa yhteensä 12 703 kappaletta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tampereella on keskiviikkona THL:n koronaviruskarttaan on merkitty yhteensä 309 tartuntaa, mikä on kymmenen tartuntaa enemmän kuin tiistaina.

Uusia tartuntoja on kuluneiden kahden viikon aikana raportoitu koko maassa 2  711, mikä on 1  469 tartuntaa enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana.

Kello 11.18: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on antanut uuden linjauksen, jonka mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikilla työpaikoilla erityisesti tilanteissa, jossa ihmiset laajemmin tapaavat toisiaan esimerkiksi kokouksissa ja taukotiloissa, ja kun turvavälejä, vuorotteluja tiloissa tai muita hygienia- ja turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan.

Ryhmä suosittelee myös, että vanhemmat käyttävät kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia vietäessä tai haettaessa.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien, HUS:n ja THL:n näkemyksen mukaan olisi myös perusteltua antaa jo lokakuun aikana uusi velvoittava määräys siitä, että yli 20 hengen yleisötilaisuuksia sisä- ja ulkotiloissa voidaan järjestää vain, jos edellytetään kaikkien käyttävän maskia koko ajan, ja että vain puolet tilan paikkamäärästä on käytössä. Ryhmä katsoo, että asiassa tarvitaan velvoittava määräys koko pääkaupunkiseudulle marraskuun loppuun.

Kello 10.44: Koronarajoitukset käänsivät lentoliikenteen matkustajamäärät syyskuussa uuteen laskuun, kertoo lentokenttäoperaattori Finavia. Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajamäärä putosi 92 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Muilla kentillä pudotus oli hieman loivempaa, sillä kaikkiaan matkustajamäärä putosi 90 prosenttia vuoden takaisesta.

Kello 9.40: Tays tviittasi keskiviikkona, että Fimlabin laboratorio analysoi tiistain aikana 884 koronavirusnäytettä.

Kello 9.37: Pirkanmaalla on todettu 16 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Tartunnat on todettu tiistaina 13. lokakuuta, ja ne tiedotetaan tavallisesti seuraavana päivänä.

Yhteensä lokakuussa on todettu Pirkanmaalla 136 koronavirustartuntaa. Epidemian alkamisen jälkeen tartuntoja on kertynyt 551 kappaletta.

Kello 7.52: Yritys- ja teknologiajohtajista 96 prosenttia aikoo muuttaa yrityksensä kyberturvallisuusstrategiaa covid-19-pandemian vuoksi. Puolet johtajista aikoo pohtia kyberturvallisuusasioita kaikkien liiketoimintapäätösten yhteydessä, kertoo konsulttiyritys Pwc tiedotteessaan. Se toteaa Global Digital Trust Insights 2021 -selvityksessään myös, että pula osaajista on kova: vuonna 2021 kyberturvallisuusalalla on 3,5 miljoonaa avointa työpaikkaa.

Kello 6.20: Maailmalla on tähän mennessä varmistettu jo yli 38 miljoonaa koronavirustartuntaa, selviää baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannasta.

Määrällisesti eniten tartuntoja on Yhdysvalloissa ja Intiassa. Yhdysvalloissa tartuntojen määrä lähentelee kahdeksaa miljoonaa, kun taas Intiassa on varmistettu yli 7,1 miljoonaa tartuntatapausta. Miljoonan tartunnan rajapyykki on ylittynyt myös Brasiliassa ja Venäjällä. Brasiliassa tartuntoja on ollut yli 5,1 miljoonaa ja Venäjällä reilut 1,3 miljoonaa kappaletta.

Koronaan liittyvien kuolemien määrä lähestyy maailmanlaajuisesti 1,1 miljoonaa.

Kello 6.16: Hallitus esittelee tänään oppositiolle suunnitelmiaan tartuntatautilain muuttamisesta. Lain pienempiä uudistuksia on edennyt jo eduskuntaan, mutta laajempi uudistus sisältää poliittisesti ja juridisesti herkempiä asioita, joille tarvittaisiin laajempaa selkänojaa.

Lakiin ollaan kirjaamassa viranomaisille koronan hoitoon toimivaltuuksia, jotka vielä keväällä olivat valmiuslain aktivoinnin takana. Muutoksia olisi tulossa esimerkiksi siihen, että kunnilla olisi velvollisuus ottaa potilaita hoidettavaksi toisen kunnan alueelta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi viime viikolla Twitterissä, että hallituksen iltakouluun on kutsuttu myös oppositiopuolueiden edustajat, koska asia on merkittävä ja siitä on tärkeä käydä parlamentaarista keskustelua.

Kello 6.13: Yhdysvalloissa lääkeyhtiö Eli Lilly and Company on väliaikaisesti keskeyttänyt kehittämäänsä koronavirushoitoon liittyvät testit. Yhtiö perustelee päätöstä uutistoimisto AFP:lle lähetetyssä tiedotteessa turvallisuushuolella, jota se ei kuitenkaan määrittele sen tarkemmin.

Eli Lillyn vasta-ainehoidon lääketutkimukset olivat ehtineet edetä jo kolmanteen vaiheeseen, jossa lääkettä on ollut määrä testata 10  000 ihmisellä.

Tiistai 13.10.

Kello 22.08: Maailman ykkösgolfarin, 36-vuotiaan yhdysvaltalaisen Dustin Johnsonin kerrottiin saaneen koronavirustartunnan, kertoi uutistoimisto Reuters.

Kello 22.06: Britannian uusien tartuntojen määrä oli 17 234. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleita oli 143.

Kello 21.42: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vetosi Ylen A-studion haastattelussa poikkeusoloihin ja viestinnän yksiäänisyyteen kysyttäessä, miksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ei annettu keväällä tiedottaa kasvomaskien käyttötavoista.

Kiurun mukaan maskeja koskevat tiedotuspäätökset tehtiin keväällä "silloisen asiantuntijatiedon pohjalta". Ministeri vetosi myös siihen, ettei Maailman terveysjärjestö WHO vielä tuolloin suositellut maskien käyttöä.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa maanantaina, että THL olisi halunnut tiedottaa kasvosuojien oikeista käyttötavoista jo keväällä, mutta sosiaali- ja terveysministeriö oli torpannut ajatuksen tarpeettomana.

Kello 21.22: Espanjan tiistaina ilmoitettujen tartuntojen määrä oli 7 118. uusia kuolemantapauksia oli 80.

Kello 20.33: Ranskassa uusien tartuntojen määrä nousi tiistaina lähes 13 000:een. Menehtyneitä oli 117. Lähes 9 000 ihmistä on sairaalahoidossa.

Kello 20.14: Hollanti aikoo sulkea baarit ja ravintolat epidemian takia. Hallituksen päätös tulee voimana keskiviikkona. Alkoholin myynti on sallittua kello 20:een saakka. Maanantaina kerrottiin pubien sulkemisesta Englannissa.

Maassa ilmoitettiin tiistaina lähes 7 400 koronavirustartunnasta.

Kello 20.07: Venäjällä rekisteröitiin tiistaina pandemia-ajan suurin päivittäinen uusien koronavirustartuntojen lukumäärä, yli 13 800. Myös koronavirukseen liittyviä kuolemia oli surullinen päivittäinen ennätys, 244, kertoivat Venäjän viranomaiset.

Tähän mennessä Venäjällä on varmistettu yli 1,3 miljoonaa koronatartuntaa. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia on ollut liki 23 000, kertoo tilastosivusto Worldometer.

Kello 18.28: Jalkapallotähti Cristiano Ronaldolla on todettu koronavirustartunta, kertoo Portugalin jalkapalloliitto. Liitto kertoo, että Ronaldo voi hyvin, eikä hänellä ole oireita.

Juventusta edustava Ronaldo, 35, on siirtynyt eristyksiin muusta joukkueesta, eikä tähtihyökkääjä pelaa keskiviikkona Kansojen liigan kotiottelussa Ruotsia vastaan.

Kello 17.41: Yhdellä Ilves ry:n U18-jääkiekkojoukkueen jäsenellä on todettu koronavirustartunta. Tartunnan vuoksi Ilves on toistaiseksi keskeyttänyt U18-jääkiekkojoukkueensa toiminnan. Ilves ry:n jääurheilujaoston toiminnanjohtaja Tapio Tammisen mukaan tartunnan vuoksi karanteeniin on asetettu noin 30 ihmistä.

Ilveksen nuorten jääkiekkojoukkueessa todettu koronavirustartunta – Noin 30 ihmistä asetettu karanteeniin

Kello 17.02: Hallitus neuvottelee Suomen koronatoimista Helsingin Säätytalolla torstaina 15. lokakuuta kello 9 alkaen. Lisäksi hallitus kokoontuu Säätytalolle iltakouluun keskiviikkona 14. lokakuuta kello 16 alkaen. Iltakouluun on kutsuttu myös oppositiopuolueiden edustajat. Aiheena ovat epidemiologinen tilanne ja tartuntatautilain uudistus.

Kello 16.57: Porissa on tapahtunut yksityistilaisuudessa joukkoaltistuminen koronavirukselle. Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että altistuminen tapahtui viime lauantaina 10. lokakuuta. Sairastunut oli alkanut oireilla sunnuntaina.

Altistuneita on alustavien arvioiden mukaan noin 60. Porin perusturva kontaktoi jokaista altistunutta. Selvitystyön tilaisuudet järjestäjän kanssa kerrotaan olevan käynnissä. Altistuneet tullaan asettamaan karanteeniin.

Kello 16.06: Tartuntojen määrä ylitti Ruotsissa 100 000 rajan. Tiistaina tiedotettiin 2 203 uudesta tartunnasta perjantain jälkeen. Kokonaismäärä on nyt 100 654.

Uusia kuolintapauksia oli 5, ja kuolleita on nyt yhteensä 5 899.

Kello 15.56: Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki on tiistaina antanut Pirkanmaalle uusia koronarajoituksia. Nyrkin mukaan tarpeetonta matkustamista Vaasan alueelle tulee välttää. Ryhmän mukaan riski sairastua on verrattavissa ulkomaanmatkaan.

Lisäksi alueellinen pandemiaryhmä suosittaa, ettei yli 50 ihmisen yksityistilaisuuksia toistaiseksi järjestettäisi Pirkanmaalla. Pienemmissäkin tilaisuuksissa tulisi ryhmän mukaan käyttää kasvomaskeja, jos turvavälit eivät toteudu.

Ryhmä päätti tiistaisessa kokouksessaan uusien ohjeiden lisäksi pitää jo aiemmin annetut suositukset voimassa.

Pirkanmaan koronanyrkki ohjeistaa välttämään tarpeetonta matkustamista Vaasan alueelle – Aamulehti seurasi tiedotustilaisuutta suorana

Kello 15.48: Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula kertoo STT:lle, että hän päätti keväällä itse muuttaa kangasmaskeja koskevia ohjeita Työterveyslaitoksen verkkosivuilla. Koivulan mukaan ohjeen muuttamisen taustalla olivat kangasmaskien turvallisuuteen liittyvät huolet.

Työterveyslaitoksen ohjeissa tapahtuneet muutokset linkittyvät kasvomaskeja koskevaan tiedottamiseen, josta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) välillä on uutisoitu olleen näkemyseroja.

Ilta-Sanomat kertoi eilen, että THL olisi keväällä halunnut jakaa yleisölle laajemmin tietoa kasvomaskien käytön merkityksestä ja oikeaoppisesta käytöstä, mutta STM ei pitänyt sitä tarpeellisena. STM vastasi Twitterissä, että ministeriö on viestinyt maskien turvallisesta käytöstä jo huhtikuussa Työterveyslaitoksen verkkosivuilla. Ohjeessa käydään läpi erityyppisten kasvomaskien ja hengityssuojainten valmistusta ja käyttöä.

Työterveyslaitoksen itse tehtyjä kangasmaskeja koskevat ohjeet kuitenkin muuttuivat sanavalinnoiltaan huomattavasti kevään aikana. Huhtikuun 9. päivänä Työterveyslaitos ohjeisti, että kasvomaskia kannattaa käyttää esimerkiksi kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Muutamaa päivää myöhemmin kyseinen suositus oli poistettu.

Kello 15.40: Pohjois-Makedonian Skopjesta perjantaina Turkuun tulleella lennolla on todettu seitsemän koronavirustartuntaa, Turun kaupunki tiedotti tiistaina.

Skopjesta saapui Turkuun lento yli kuukauden tauon jälkeen. Matkustajia oli yhteensä 49, joista 43 testattiin.

Kaikki matkustajat ohjeistettiin omaehtoiseen karanteeniin.

Pohjois-Makedonia kuuluu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronariskin arvioimista varten luodun liikennevalomallin punaiseen luokkaan eli se lukeutuu korkeimman riskin maihin.

Seuraava Skopjen-lento saapuu Turkuun tulevana perjantaina. Viranomaiset ovat myös tätä lentoa vastassa.

Skopjesta saapui Turkuun elokuussa useita koronavirustartunnan saaneita ihmisiä.

Kello 15.32: Pariisissa sairaalat alkavat olla äärirajoilla koronapotilaiden vuoksi. Koronapotilaiden pelätään täyttävän jopa 90 prosenttia pariisilaissairaaloiden tehohoitopaikoista ensi viikon aikana, varoittaa sairaaloiden johtaja Martin Hirsch.

Hirsch arvioi, että ensi viikkoon mennessä sairaaloissa on tehohoidossa 800–1 000 koronapotilasta, mikä on noin 70–90 prosenttia tehohoitopaikkojen kapasiteetista.

Koronatartunnat ovat lähteneet nopeaan nousuun Ranskassa muun Euroopan tavoin. Lauantaina maassa todettiin 26 896 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa, mikä on korkein vuorokausilukema pandemian aikana. Presidentti Emmanuel Macronin odotetaan kertovan uusista koronarajoituksista huomenna.

Kello 15.23: Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä suosittaa, ettei sisätiloissa tule järjestää yli 20 henkilön suuruisia yksityistilaisuuksia. Syyksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan kiihtyvän koronaviruspandemian.

Koronavirustartunnat tulevat tiedotteen mukaan nyt omasta perhepiiristä, anniskelupaikoista sekä sisätiloissa järjestetyistä yksityistilaisuuksista. Suositus tulee voimaan maanantaina 19. lokakuuta. Koronaryhmän toivomus kuitenkin on, että suositusta noudatetaan heti.

Kello 12.41: Eniten tartuntoja todettiin Vaasassa, jossa uusien tartuntojen määrä on jo ylittänyt Helsingin tartuntamäärät. Tiistaina päivitetyissä luvuissa tiedotettiin 83 uudesta tartunnasta Vaasassa ja 53 uudesta tartunnasta Helsingissä, kertoo HS.

Kello 12.38: Helsingin Sanomien tiedon mukaan Pirkanmaalle raportoitiin uusia tartuntoja seuraavasti: Tampereelle yhteensä 15 uutta tartuntaa sekä Sastamalaan, Orivedelle ja Pirkkalaan kaikkiin kaksi uutta tartuntaa. Ylöjärvelle merkittiin yksi uusi tartunta.

THL:n tartuntatautirekisterin tiedoissa voi olla joidenkin päivien viive.

Kello 12.35: Suomessa on raportoitu 287 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Uusia tartuntoja on kuluneiden kahden viikon aikana raportoitu 2 607, mikä on 1 440 tartuntaa enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana. Kaikkiaan tautitapauksia on tähän mennessä todettu 12  499.

Kello 12.22: Euroopan unioni on päättänyt yhteisistä kriteereistä, joiden perusteella matkustusrajoituksia voidaan koronaviruksen hillitsemiseksi määrätä.

Kriteerit ovat ennen kaikkea suosituksia, ja jäsenmaat tekevät itse omat päätöksensä siitä, miten ne määräävät matkustusrajoituksia. Yhteisten kriteerien on tarkoitus auttaa koordinoimaan jäsenmaiden koronatoimia aiempaa yhdenmukaisemmiksi. Jäsenmaiden eurooppaministerit ovat kokoontuneet tänään Luxemburgiin.

Kello 12.11: Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kaupallisten rokotepalvelujen yhtiöittämistä ja palvelujen siirtämistä uuteen valtion erityistehtäväyhtiöön. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan yhtiöittämisen taustalla ovat THL:n puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen liittyvät jännitteet.

Ministeriö kertoo, että esitetty ratkaisu eriyttäisi THL:n kaupallisen rokotetutkimuksen rokotehankinnoista. Lisäksi se loisi edellytykset kansallisen rokotetutkimuksen vahvistamiseen.

Kello 11.56: Lentokenttäyhtiö Finavia on julkaissut aiempaa tiukemman koronaohjeen. Tiistaista 13. lokakuuta alkaen se edellyttää, että kaikki matkustajat ja lentoasemalla asioivat käyttävät kasvomaskia lentokentillä liikkuessaan.

Finavia järjestää maskipäivän turvallisen matkustuksen puolesta Helsinki-Vantaan lentoasemalla tiistaina 13. lokakuuta. Yhtiö jakaa ilmaiseksi kasvomaskin niille matkustajille, joilla suojainta ei ole.

Kello 9.31: Maanantaina Pirkanmaalla analysoitiin 1 195 koronavirustestiä, joista löydettiin yhdeksän positiivista tulosta, tiedottaa Fimlab Twitterissä.

Fimlabin lisäksi koronavirusnäytteitä ottavat Pirkanmaalla monet yksityiset toimijat.

Kello 9.23: Pirkanmaalla on todettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti tartunnoista tiistaina. Uudet tartunnat on todettu maanantain 12. lokakuuta aikana.

Yhteensä Pirkanmaalla on todettu 535 tartuntaa koko pandemian aikana.

Kello 8.43: Alkon myynti on kasvanut tammi-syyskuussa 12,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Alkoholin kokonaiskulutus on kuitenkin laskenut, koska ravintolat ovat olleet osan aikaa kiinni ja matkustajatuonti on vähentynyt rajoitusten vuoksi.

Alko kertoo, että syyskuussa myynti kasvoi peräti 15,5 prosenttia viime vuoden syyskuusta. Yhtiön mukaan korona-aikana kysyntä on kohdistunut erityisesti viineihin.

Kello 7.03: Koronavirustartunnan seurauksena elimistössä muodostuu vasta-aineita, jotka säilyvät ainakin neljä kuukautta, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Helsingin kaupungin tutkimuksesta. Tutkimuksessa oli mukana perheitä, joissa oli juuri todettu koronavirustartunta, kaikkiaan 39 perhettä ja yhteensä 129 tutkittavaa, joista osa on lapsia.

Yhteensä PCR-varmennettuja tartuntoja todettiin tutkimuksen aikana 64. Näistä 63:lta löydettiin vasta-aineita. Lisäksi 17 tutkittavalta löytyi vasta-aineita, vaikka heillä ei todettu PCR-varmennettua koronatartuntaa. Vasta-aineiden perusteella löydettiin siis enemmän koronatapauksia kuin PCR-testauksella. Tartunnan saaneista suurin osa sairasti taudin lievänä eikä tarvinnut sairaalahoitoa.

Lähes kaikille tartunnan saaneille muodostui vasta-aineita ensimmäisen kuukauden kuluessa tartunnasta. Vasta-aineiden määrä laski seurannan aikana, mutta vielä neljän kuukauden kuluttua tartunnasta viruksen nukleoproteiinin tunnistavat vasta-aineet säilyivät mitattavissa lähes kaikilla tutkituilla.

THL:n tutkimuksessa mitattiin myös vasta-aineita, jotka laboratorio-olosuhteissa pystyvät neutraloimaan virusta. Neutraloivia vasta-aineita muodostui lähes kaikilla koronavirustartunnan saaneilla ja suurimmalla osalla myös ne säilyivät seurannan ajan.

Kello 6.38: Koronatartunnan voi saada toistamiseen ja oireet voivat olla voimakkaampia toisella kertaa, selviää tiedelehti Lancetissa tiistaina julkaistusta tutkimuksesta. Tulokset antavat ymmärtää, ettei aiempi koronatartunta välttämättä anna immuniteettia virukselle.

Tutkimus seuraa Yhdysvaltain ensimmäisen varmistetun uudelleentartunnan saaneen miehen tapausta. Mies sai kaksi erillistä koronavirustartuntaa 48 päivän sisällä, ja tartunnoista jälkimmäinen oli ensimmäistä rajumpi. Tutkimuksessa huomioidaan myös neljä eri maissa vahvistettua tapausta, joissa sama potilas sai tartunnan kahdesti.

Kello 6.28: Yhdysvalloissa lääkejätti Johnson & Johnson keskeyttää väliaikaisesti koronarokotetestauksensa yhden osallistujan "selittämättömän sairastumisen" vuoksi. Yhtiö kertoi asiasta verkkosivuillaan aikaisin tiistaina Suomen aikaa.

Lääkeyhtiö sanoi keskeyttäneensä kliiniset testit kaikkien kehityksessä olevien koronarokotteidensa osalta. Näihin lukeutuu myös viimeiseen kolmanteen testivaiheeseen edennyt kokeilu. Riippumaton turvallisuuskomitea arvioi testeihin osallistuneen henkilön sairauden. Lisäksi tapauksesta tehdään sisäinen tutkinta.

Maanantai 12.10.

Kello 21.47: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että THL:llä oli aikeena jakaa kansalaisille lisätietoa kasvomaskien käytöstä jo keväällä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ei kuitenkaan pitänyt tätä tarpeellisena ja käytännössä esti tiedotuksen, lehti kirjoittaa. Tervahaudan mukaan THL:n ajatuksena oli antaa yleisölle ainakin tarkennettua lisäinformaatiota siitä, millainen merkitys maskeilla on toisten suojaamisen kannalta ja mitkä olisivat hyödyllisimmät käyttötilanteet.

Kyse ei olisi ollut varsinaisesta maskisuosituksesta, Ilta-Sanomat kirjoittaa. STM linjasi, että mahdolliset maskisuositukset annetaan yhdessä eikä THL tekisi sitä erikseen.

Kello 21.00: Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin on määrä palata takaisin vaalikentille tiistaina vastaisena yönä Suomen aikaa. Kyse on ulkoilmatilaisuudessa Floridan Sanfordissa.

Trump joutui pitämään taukoa kampanjoinnissaan saatuaan koronatartunnan. Trump sai lauantaina lääkäriltään siunauksen lähteä taas kampanjakiertueelle. Valkoisen talon lehdistösihteerin Kayleigh McEnanyn mukaan kampanjatilaisuuteen saapuvia on kehotettu käyttämään kasvomaskeja. Lisäksi paikalla on tarjolla käsihuuhdetta.

Trumpin on määrä tällä viikolla vierailla myös Pennsylvaniassa, Iowassa ja Pohjois-Carolinassa.

Kello 19.33: Englannissa tiukennetaan koronarajoituksia alueellisesti kolmessa kategoriassa. Britannian pääministeri Boris Johnson esitteli tänään mallin, jossa Englanti on jaettu kolmeen osaan sen mukaan, miten vaikea koronavirustilanne alueella on.

Suurin osa Englannista kuuluu tällä hetkellä alhaisimmalle hälytystasolle eli keskivertoon. Muut kategoriat ovat korkea ja erittäin korkea. Erittäin korkean riskin kategoriaan kuuluu toistaiseksi vain Merseysiden alue. Korkean riskin alueilla muun muassa baarit, pubit, kuntosalit ja kasinot eivät saa olla auki.

Britanniassa todettiin maanantaina 13 972 uutta koronavirustartuntaa, mikä oli yli 1 100 tartuntaa enemmän kuin sunnuntaina. Uusia koronaviruskuolemia raportoitiin maanantaina 50.

Kello 18.45: Hallitus on tänään lähettänyt lausuntokierrokselle lain, jonka mukaan valtio osallistuisi tarvittaessa koronarokotteesta aiheutuvien haittojen korvauksiin. Enimmäissummaksi on esitetty 30 miljoonaa euroa vuodessa.

Suomi varautuu koronarokotteen riskeihin – valtio korvaisi mahdollisia haittoja enintään 30 miljoonalla eurolla vuodessa

Kello 18.14: Hallituksen on määrä neuvotella torstaina uusista rajoitustoimista koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Esillä odotetaan olevan laaja joukko erilaisia rajoitustoimia pahimmille korona-alueille. Esillä on muun muassa tiukempia ohjeita kokoontumisrajoituksiin.

Pahimmille korona-alueille kaavaillaan uusia rajoituksia – hallituksen pöydällä ainakin rajoituksia kokoontumisiin ja aikuisten harrastuksiin

Kello 16.59: Jyväskylässä viime viikon lopulla ilmi tullut joukkoaltistuminen liittyy uuteen kristilliseen yhteisöön, joka on järjestänyt vajaan vuoden ajan tapahtumia Jyväskylässä. Asiasta kertoi ensin Keskisuomalainen.

Lehden tietojen mukaan Jyväskylässä järjestettiin 27. syyskuuta tilaisuus, johon osallistui kolme henkilöä, jotka olivat aiemmin saaneet koronavirustartunnan. Jyväskylän kaupungin mukaan hengelliseen yksityistilaisuuteen osallistui kaikkiaan noin sata ihmistä, joista 50:llä on todettu tartunta. Lisäksi karanteeniin oli maanantainaamupäivään mennessä asetettu altistumisen takia noin 700 ihmistä.

Kello 15.00: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa ei ole todettu uusia koronavirukseen liittyvää kuolemantapauksia. Perjantaihin verrattuna sairaalahoidossa on THL:n mukaan yhdeksän ihmistä enemmän ja tehohoidossa viisi ihmistä enemmän.

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella sairaalahoidossa koronavirukseen liittyen on 13 ihmistä. Heistä tehohoidossa on kaksi. Vielä perjantaina sairaalahoidossa oli yhdeksän ihmistä. Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Koko maassa sairaalahoidossa on koronaviruksen aiheuttaman taudin takia yhteensä 46 ihmistä, ja heistä tehohoidossa on 10 ihmistä. Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa yhteensä 346 ihmistä.

Kello 13.03: Lokakuussa väliaikaisen epidemiakorvauksen saa noin 130 000 kotitaloutta, tiedottaa Kela. Kela on lähettänyt tänään maanantaina ensimmäiset päätökset väliaikaisesta epidemiakorvauksista kotitalouksille. Korvausta maksetaan loppuvuoden aikana niille toimeentulotuen asiakkaille, jotka ovat saaneet perustoimeentulotukea koronakevään aikana.

Korvausta maksetaan syys–joulukuun ajalta, ja ensimmäinen korvaus maksetaan 16. lokakuuta. Asiakkaat saavat päätöksen kotiinsa postissa. Lokakuussa korvauksen saa noin 130 000 kotitaloutta ja korvausta maksetaan yhteensä noin 23 miljoonaa euroa.

Kello 12.15: Kuntakohtaiset tartunnat jakautuvat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntiin seuraavasti: Jämsä 26 (0), Kangasala 19 (0), Lempäälä 15 (0), Mänttä-Vilppula 28 (0), Orivesi 11 (0), Pirkkala 20 (0), Sastamala 24 (0), Tampere 284 (+1), Valkeakoski 19 (0), Ylöjärvi 29 (0). Karttaan ei Pirkanmaan sairaanhoitopiirin osalta merkitty enempää uusia tartuntoja kuin yksi tartunta Tampereelle.

THL ei tilastoi karttaan alle viiden tartunnan kuntia tunnistettavuuden vuoksi. Tartuntojen päivittämisessä voi myös olla muutamien päivien viiveitä.

Koronakarttaan merkittiin Vaasan alueella 45 uutta koronavirustartuntaa.

Kello 12.03: Suomessa on todettu 214 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). THL:n kartan mukaan Suomessa on nyt todettu yhteensä 12 212 koronavirustartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana ilmaantuvuus on ollut 42,5 tapausta 100 000:ta asukasta kohti, mikä on kaksinkertainen edeltävän kahden viikon jakson ilmaantuvuuslukuun 20,2 verrattuna. Uusia tapauksia on kahden viikon aikana Suomessa todettu 2 353 kappaletta. Koronavirusnäytteitä on otettu jo kaikkiaan 1,19 miljoonaa.

Kello 9.29: Pirkanmaalla on todettu 10 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays). Raportoitu luku on sunnuntain ajalta. Pirkanmaalla on tähän mennessä todettu yhteensä 526 koronavirustartuntaa maaliskuun jälkeen.

Kello 7.24: Pirkanmaan koululaiset viettävät tällä viikolla syyslomaansa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistutti viime viikolla turvavälien tärkeydestä syyslomallakin. THL:n mukaan ruskaretkiltä eri puolille Suomea palanneiden mukana levinneet tartunnat ovat esimerkki siitä, kuinka koronavirus voi levitä alueille, joilla sitä ei ole hetkeen ilmennyt.

THL korosti maskin käyttämisen tärkeyttä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa riittävää etäisyyttä ei ole mahdollista pitää.

Kello 7.10: Tänään astuu voimaan uusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) karanteenisuositus. Omaehtoinen karanteeni ja tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni lyhenevät 14 päivästä 10 päivään.

Muutokset eivät vaikuta sellaisen eristyksen tai karanteenin pituuteen, joka on alkanut ennen maanantaita.

THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan yli puolet sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä altistumisesta ja lähes kaikki 10 päivän sisällä.

Eristyksen pituus lievässä koronainfektiossa puolestaan lyhenee 14 päivästä seitsemään päivään. Kotieristys voidaan lopettaa kuitenkin vasta, kun oireet ovat olleet poissa kaksi päivää. Jos ainoa oire on haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä, eristyksen jatkamiselle ei ole tarvetta.

THL:n Puumalaisen mukaan koronavirusinfektioon sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan pari päivää ennen oireiden alkua ja muutama päivä sen jälkeen. Tarttuvuus vähenee tämän jälkeen nopeasti erityisesti lievissä infektioissa.

Sunnuntai 11.10.

Kello 18.31: Vaasassa on tällä hetkellä paljon paikkoja, joissa on liikkunut koronavirustartunnan saaneita ihmisiä, Vaasan kaupunki muistuttaa. Uusia paikkoja tulee kaupungin mukaan tietoon useita kertoja päivässä.

Lista altistumispaikoista päivitetään säännöllisesti kaupungin verkkosivuille. Listauksessa ovat tiedot, jotka ovat Vaasan kaupungin jäljitystiimin tiedossa ja varmistettuja.

Kello 18.06: Jääkiekkoliigan HPK kertoi sunnuntaina, että koronavirustestissä positiivisen tuloksen nyt saanut henkilö oli seuraamassa perjantaina Hämeenlinnan jääkiekkohallissa pelattua HPK–Lukko-ottelua.

–  Lieväoireinen henkilö on istunut katsomossa D4. Hän on käyttänyt maskia koko ottelun ajan eikä siirtynyt paikaltaan ottelutapahtumassa, seura tiedotti.

D4-katsomossa olleiden muiden katsojien tartuntariski arvioidaan vähäiseksi, mutta heitä pyydetään tarkkailemaan terveydentilaansa ja hakeutumaan testaukseen, jos oireita ilmenee. Ottelua oli katsomassa 651 ihmistä.

Kello 17.24: Irlannin jalkapallomaajoukkueen pelaajalla on todettu positiivinen koronavirustestinäyte, kertoi maan jalkapalloliitto FAI tänään. Irlannin on määrä kohdata Suomi Kansojen liigan ottelussa Helsingin olympiastadionilla ensi keskiviikkona.

Irlannin jalkapalloliitto FAI kertoi tiedotteessaan, että keskiviikon Suomi-kohtaamisen suhteen tilannetta tarkastellaan tämänpäiväisen Wales-pelin jälkeen. FAI selvittää asiaa yhdessä Euroopan jalkapalloliitto Uefan sekä Irlannin terveysviranomaisten kanssa.

Kello 15.13: Presidentti Sauli Niinistö kannustaa Twitterissä suomalaisia jaksamaan vielä koronan keskellä. Niinistö tviittaa, että kevät jaksettiin, jaksetaan nytkin.

Presidentti kirjoittaa eilen illalla julkaisemassaan tviitissä "kolmen viikon itsekurin kuurista". Tviitin yhteydessä hän jakoi Ilta-Sanomien artikkelin. Artikkelissa lehden haastattelema Helsingin yliopiston immunologian professori Seppo Meri vetoaa suomalaisiin, että nämä jaksaisivat tehdä kolmen viikon ajan kaikki mahdolliset toimet koronan leviämisen ehkäisemiseksi. Meren mukaan se voisi pysäyttää taudin leviämistä huomattavasti.

Kello 13.55: Jyväskylän tautirypäs johtaa lähes 500 ihmisen asettamiseen karanteeniin, kertoo Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä. Taustalla on joukkoaltistuminen koronalle syyskuun lopulla järjestetyssä yksityistilaisuudessa, johon kerrotaan osallistuneen yli sata ihmistä.

Noin kolmasosa tilaisuuteen osallistuneista on saanut koronatartunnan.

Jyväskylässä lähes 500 ihmistä koronakaranteeniin – kaikkia altistuneita ei ehditä tavoittaa vielä tänään

Kello 13.38: Fimlabin koronavirustestin tuloksen odottamisaika on tällä hetkellä keskimäärin 71 tuntia, eli noin kolme vuorokautta. Tieto selviää Fimlabin sivuilla olevasta suuntaa-antavasta mittarista. Lauantaina aika oli 69 tuntia ja perjantaina 64 tuntia.

Lyhimmillään Fimlabin testituloksen on saanut syksyllä keskimäärin alle vuorokaudessa näytteenotosta.

Kello 12.20: Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on viimeisten 14 vuorokauden ajalta Suomessa 41 tartuntatapausta 100 000:ta asukasta kohden. Pirkanmaan luku on THL:n mukaan alle 20.

Kahden viime viikon aikana Suomessa on raportoitu yhteensä 2  316 tartuntaa, mikä on 1 214 tartuntaa enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana. Tuolloin raportoitiin 1 102 uutta tartuntaa.

Perjantaina kerrottiin, että sairaalahoidossa on koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi 37 ihmistä, mikä oli 6 enemmän kuin keskiviikkona. Tehohoidossa oli 5 ihmistä.

Kello 11.55: THL:n sunnuntaina lauantaina julkistamissa kuntakohtaisissa luvuissa uusia tartuntoja ilmoitettiin Pirkanmaalle kuusi. Uusista tartunnoista kaksi on Tampereella ja kaksi Nokialla. Lempäälässä ja Ylöjärvellä on molemmissa yhdet uudet tartunnat.

Eniten tartuntoja on todettu Helsingissä, 64. Espoossa tartuntoja on 17 ja Vantaalla 16. Jyväskylän kymmenien sairastuneiden tartuntarypäs ei näy vieläkään THL:n tilastoissa. THL:n tilastoissa Jyväskylän tartuntamäärä lisääntyi kolmella.

Kello 11.53: Suomessa on raportoitu 149 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartuntoja on nyt yhteensä epidemian alusta lähtien 11 998.

Kello 10.28: Pirkanmaalla on todettu lauantaina seitsemän uutta koronavirustartuntaa.

Tays kertoi sunnuntaina aamupäivällä Twitterissä, että Fimlab tutki lauantaina 1 164 näytettä.

Tays on ilmoittanut tällä viikolla yhteensä 80:stä uudesta koronatartunnasta. Viime viikolla tartuntoja oli yhteensä 38.

Kello 9.18: Intian koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt 7 miljoonan rajan. Viimeiset miljoona tapausta on todettu 13 vuorokauden aikana. Intiassa on todettu epidemian aikana toiseksi eniten tartuntoja Yhdysvaltojen jälkeen.

Uusia tartuntoja todettiin Intiassa vuorokaudessa yli 74 000. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia oli 918. Intiassa on tähän mennessä yli 108 000 koronakuolemaa.

Lauantai 10.10.

Kello 22.25:Ylen tietojen mukaan Euroopan lääkevirasto (EMA) on aloittanut kahden ensimmäisen koronavirusrokotteen myyntilupakäsittelyn, ja asiantuntijoiden arvioiden mukaan ensimmäiset myyntiluvat saatetaan myöntää jo loppuvuodesta.

– On mahdollista, että rokotetta saataisiin Suomeen jo tämän vuoden puolella. Todennäköisempänä pidän kuitenkin sitä, että se menee ensi vuoden alkuun, arvioi ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta Ylelle.

Kello 21.51: Presidentti Donald Trump vakuutti kannattajilleen voivansa erittäin hyvin, kun hän aloitteli ensimmäistä julkista puhettaan koronadiagnoosinsa jälkeen. Valkoisen talon parvekkeelta puhunut Trump riisui maskinsa ja kiitti riemuitsevia kannattajiaan tuesta.

Puhetilaisuuteen oli kutsuttu 2 000 osanottajaa, mutta paikalle saapuneiden kuulijoiden määrä arvioitiin pienemmäksi. Useimmilla kuulijoilla oli aluksi maskit, mutta monet riisuivat ne.

Trump vakuutti myös, että koronavirus on "katoamassa". Viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin on tähän mennessä kuollut yli 210 000 amerikkalaista.

Kello 21.09: Reilu viikko sitten koronadiagnoosin saanut presidentti Donald Trump kampesi lauantaina itseään takaisin vaalikampanjan keskiöön kutsumalla 2 000 kannattajaansa Valkoiselle talolle. Presidentin oli määrä puhua virka-asuntonsa parvekkeelta iltayhdeksältä Suomen aikaa.

Trump on ilmoittanut voivansa "oikein hyvin" ja kertoi Fox-kanavan haastattelussa, ettei enää saa lääkitystä. Tiedot hänen terveydentilastaan ovat kuitenkin puutteellisia. Hallinnon edustajat eivät esimerkiksi ole kertoneet, milloin Trumpille tehtiin viimeksi negatiivisen tuloksen antanut koronatesti.

Kello 21.02: Jyväskylässä joudutaan näillä näkymin asettamaan karanteeniin useita satoja ihmisiä, kertoi Jyväskylän kaupunki lauantai-iltana. Samalla kaupunki kertoi, että lauantain aikana on varmistunut vielä seitsemän uutta koronavirustartuntaa.

Kaupunki tiedotti aiemmin päivällä, että Jyväskylässä oli todettu perjantai-illan ja lauantaiaamun aikana 30 uutta koronatartuntaa, joiden taustalla on joukkoaltistuminen syyskuun lopulla järjestetyssä hengellisessä yksityistilaisuudessa.

Tilaisuuteen osallistui lapsiperheitä ja nuoria eri puolilta Jyväskylää. Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoi STT:lle, että yksityistilaisuuteen on osallistunut hieman päälle sata ihmistä.

Kello 21.01: Koronan ilmaantuvuusluku jatkaa edelleen kasvuaan Vaasan sairaanhoitopiirissä, jossa on ylivoimaisesti suurin ilmaantuvuusluku koko maassa. Lauantaina ilmaantuvuusluku oli edellisten 14 vuorokauden ajalta 226,1 tapausta 100 000 asukasta kohden. Perjantaina vastaava suhdeluku sen sijaan oli 177,8.

Vaasan kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri, johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta sanoo, että ilmaantuvuusluku tulee nousemaan vielä vajaan viikon verran, mutta uusien tartuntojen päivittäinen määrä on kuitenkin tasoittunut.

Suomessa ilmaantuvuusluku on matalimmillaan Satakunnassa, jossa se on 5,6.

Kello 19.27: Saksassa ja Puolassa otettiin lauantaina käyttöön uusia koronarajoituksia, koska tartuntojen määrä on lähtenyt uuteen kasvuun. Berliinissä baarit ja ravintolat suljetaan lokakuun loppuun asti kello 23. Myös kaikki kaupat paitsi apteekit ja huoltoasemat on pantava kiinni samaan aikaan.

–  Nyt ei ole juhlimisen aika, sanoi Berliinin pormestari Michael Müller.

Liittokansleri Angela Merkel varoitti aiemmin, että alueet, joilla tartunnat leviävät, saavat kymmenen päivää aikaa saada tilanne haltuun.

Puolassa viranomaiset käskivät ihmisiä käyttämään maskeja kaikissa julkisissa tiloissa.

Kello 18.33: Ruotsin Uppsalassa peruttiin viime tingassa suuri opiskelijajuhla, johon oli odotettu jopa 400 osanottajaa. Tukholman osakunnan oluenjuontiin keskittyvä Stocktoberfest pantiin jäihin sen jälkeen kun yliopistoministeri vaati opiskelijoita kantamaan vastuunsa. Korona on viime aikoina levinnyt nopeasti Uppsalassa.

Toisaalla juhlinta pääsee taas vauhtiin. Tukholman keskustan Stureplanin yökerhot avasivat perjantaina ovensa puolen vuoden tauon jälkeen. Aftonbladet kertoo, että asiakasmääriä on nyt rajoitettu ja tiloja on järjestetty niin, että turvaetäisyyksiä voidaan pitää.

Kello 18.03: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 2 272 tartuntaa, mikä on 1 252 tartuntaa enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana. Tuolloin raportoitiin 1 020 uutta tartuntaa.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on viimeisten 14 vuorokauden ajalta Suomessa 39,6 tartuntatapausta 100 000:ta asukasta kohden. Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu 11 849.

Eilen kerrottiin, että sairaalahoidossa on koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi 37 ihmistä, mikä oli kuusi enemmän kuin keskiviikkona. Tehohoidossa oli viisi ihmistä. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia oli perjantaihin mennessä Suomessa raportoitu 346.

THL raportoi koronavirukseen liittyvät kuolemat sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien määrät kolmesti viikossa: maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Kello 15.54: EU:n tutkimuksesta ja innovaatioista vastaava komissaari Mariya Gabriel ilmoittaa saaneensa koronatartunnan. Hän on ensimmäinen komissaari, jolla tartunta on varmistettu.

Bulgarialainen Gabriel sanoi jo maanantaina jäävänsä karanteenin, koska yksi hänen läheisistä työtovereistaan oli saanut tartunnan. Gabrielin maanantain testi oli negatiivinen, mutta toinen testi kertoi tartunnasta.

Euroopan suurkaupunkien joukossa Bryssel on yksi pahiten koronasta kärsineistä, Madridin ja Pariisin lisäksi.

Oikaisu 10.10.2020 kello 21.00: EU-komissaarin nimi on Mariya Gabriel, ei Maya.

Kello 15.19: Pohjois-Korea uhmasi lauantaina koronavirusta järjestämällä massiivisen sotilasparaatin maata hallitsevan työväenpuolueen perustamisen 75-vuotisjuhlan kunniaksi. Televisiokuvissa näytettiin maan pääkaupungin Pjongjangin kaduille koottuja sotilaita ja heidän ajoneuvojaan. Kenelläkään televisiokuvissa esiintyneellä sotilaalla tai yleisön edustajalla ei ollut kasvoillaan maskia.

Maan johdon mukaan maskeille ei ole maassa tarvetta, sillä sotilasparaatin yleisölle pitämässään puheessa johtaja Kim Jong-un sanoi, että Pohjois-Koreassa ei ole ollut vielä yhtäkään koronavirustartuntaa.

Kello 13.56: Yhdysvalloissa on todettu yli 58 000 uutta koronavirustapausta. Yhdysvaltain tartuntatautiviranomainen kertoi perjantaina paikallista aikaa 979 uudesta koronavirustaudin aiheuttamasta kuolintapauksesta. Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Yhdysvalloissa nyt yli 212 000 ihmistä, ja tartunnan saaneita on yli 7,6 miljoonaa.

Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut Yhdysvalloissa 18 prosenttia kahdessa viikossa. Koronan vuoksi sairaalassa tällä hetkellä yli 34 000 henkilöä.

Kello 12.06: THL:n lauantaina julkistamissa kuntakohtaisissa luvuissa uusia tartuntoja ilmoitettiin Tampereelle kuusi ja Sastamalaan yksi. Tampereella on nyt yhteensä 281 tartuntaa ja Sastamalassa 24.

Kello 11.55: Suomessa on raportoitu 269 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartuntoja on nyt yhteensä epidemian alusta lähtien 11 849.

Tartuntoja on todettu eniten Helsingissä, 74, ja Vaasassa, 72.

Kello 11.24: Jyväskylässä on ilmennyt tällä viikolla tartuntarypäs, jonka taustalla on kaupungin mukaan joukkoaltistuminen hengellisessä yksityistilaisuudessa.

Perjantai-illan ja lauantaiaamun aikana on todettu 30 uutta tilaisuuteen liittyvää koronatartuntaa. Myös aiemmin tällä viikolla todetut 13 tartuntaa liittyvät Jyväskylän kaupungin mukaan pitkälti samaan tilaisuuteen.

Jyväskylän kaupunki kertoi perjantaina päässeensä selville joukkoaltistumisesta kyseisessä hengellisessä tilaisuudessa. Osallistujia oli 80 ja kaupunki asetti heistä kaikki karanteeniin ja määräsi testeihin.

Kaupungin mukaan tartuntoja on tulossa lisää, sillä kaikkia testituloksia ei ole vielä saatu.

Kello 9.42: Pirkanmaalla on todettu perjantaina 13 uutta koronavirustartuntaa. Tays kertoo Twitterissä, että Fimlab tutki eilen 1 075 näytettä.

Tays on ilmoittanut tällä viikolla yhteensä 73:sta uudesta koronatartunnasta. Viime viikolla tartuntoja oli yhteensä 38.

Kello 8.47: Tsekissä on todettu 8 618 uutta koronatartuntaa. Päiväkohtainen tartuntamäärä on noussut uuteen ennätykseen neljänä päivänä peräkkäin. Maassa on todettu tähän mennessä yli 109 000 tartuntaa.

Sairaalahoitoa tarvitsevia on tällä hetkellä lähes 1900. Määrä on lähes tuplaantunut syyskuun lopun jälkeen. Sairaaloissa on jouduttu siirtämään suunniteltuja operaatioita, että koronapotilaille on saatu tilaa.

Perjantai 9.10.

Kello 19.40: Vaasan sairaanhoitopiirin alueelle määrättiin ensi maanantaista alkaen kymmenen ihmisen kokoontumisrajoitus kolmeksi viikoksi, tiedotti perjantaina Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi). Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä oli vedonnut aviin määräyksen puolesta. Määräys kestää 31. lokakuuta saakka.

Kello 16.21: Formula ykkösten talli Mercedes ilmoitti eilen, että tallin jäsen on antanut positiivisen näytteen koronavirustestissä. Tänään Eifelin gp-kisan harjoituspäivänä talli kertoi, että uusissa testeissä on löytynyt toinenkin tartunta. Lisäksi yksi testitulos jäi varmistamatta ja kyseinen testi uusitaan vielä.

Kello 16.20: Espanja julistaa 15 päivän poikkeustilan maan pääkaupunkiin Madridiin ja sen ympärille. Poikkeustilan avulla on määrä asettaa osittaisia liikkumiskieltoja koronatartuntojen lisäännyttyä rajusti pääkaupunkialueella.

Kello 13.41: Sairaalahoidossa on nyt koronaviruksen takia Taysin alueella yhteensä 9 potilasta. Heistä saa edelleen tehohoitoa kaksi.

Koko Suomessa sairaalahoidossa on nyt 37 ihmistä, joista 5 teholla. Keskiviikkona sairaalahoitoa sai 31 ihmistä. Teholla olevien määrä on ennallaan.

Kello 13.39: Suomessa ei ole tullut ilmi yhtään uutta koronaviruksesta johtuvaa kuolintapausta, THL ilmoitti perjantaina.

Kello 12.18: Kahden viimeisen viikon aikana Suomessa on raportoitu yhteensä 2  096 tartuntaa, mikä on 1  124 tartuntaa enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin 972 uutta tartuntaa.

Kello 11.58: THL:n perjantaina julkistamissa kuntakohtaisissa luvuissa uusia tartuntoja ilmoitettiin ainakin seuraavissa Pirkanmaan kunnissa: Tampere 6, Nokia 3, Ylöjärvi 2, Sastamala 2, Valkeakoski 1.

Kello 11.50: Suomessa on raportoitu 235 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin. Yhteensä on nyt epidemian alusta lähtien 11 580 koronavirustartuntaa.

Kello 11.41: Venäjällä on rekisteröity vuorokauden aikana 12  126 uutta koronatartuntaa, kertoivat maan terveysviranomaiset perjantaina. Tartuntojen lisääntymistahti ylittää näin ollen jo edellisen ennätyksen viime toukokuulta.

Viranomaisten mukaan myös koronatestien määrä on noussut uuteen ennätykseen eli puoleen miljoonaan testiin päivässä.

Kello 11.22: Vaasan sairaanhoitopiirin alueella ilmoitettiin perjantaina 67 uudesta tartunnasta. Saldo on nyt 451.

Kello 9.08: Pirkanmaalla on varmistunut 11 uutta koronavirustartuntaa, Tays tiedotti perjantaina. Kokonaismäärä on nyt 496.

Kello 9.00: Ravintolakonserni NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström syyttää avoimessa kirjeessä ravintola-alaan kohdistuvien koronarajoitusten sysäävän alan kuilun pohjalle.

Vikström kirjoittaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) kohdennetussa kirjeessä, että rajoitukset syövät ravintola-alan kasvun edellytykset pitkäksi aikaa. Hän arvioi, että etenkin pienistä ravintoloista moni joutuu sulkemaan ovensa lopullisesti.

Vikströmin mukaan on selvää, etteivät matkailu- ja ravintola-alalle luvatut korvaukset hyvitä täysimittaisesti rajoitusten aiheuttamia menetyksiä. Hänen mukaansa hallituksen pitäisi tukea palvelujen kysyntää arvonlisäveron määräaikaisilla alennuksilla sekä harkita nuorten työntekijöiden työnantajamaksujen määräaikaista alentamista.

Kirjeestä on julkaistu koko sivun ilmoituksena lyhyempi versio Satakunnan Kansan ja Länsi-Suomen etusivuilla. Lehdet ilmestyvät Kiurun kotimaakunnassa Satakunnassa. Lehtien etusivuilla julkaistussa versiossa on Vikströmin ohella allekirjoittajina paikallisia ravintola-alan yrittäjiä.

–  Yritykset ovat jo lomauttaneet ja irtisanoneet henkilöstöään. Nyt valot sammutetaan täysin ja ministeri, sormi katkaisijalla on teidän, lehtien etusivuilla lukee.

Kello 8.15: Teollisuuden uudet tilaukset laskivat elokuussa 17,3 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. Määrät ovat jääneet viime vuodesta kahdeksan kuukautta putkeen.

Lasku oli suurinta paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa, joiden tilaukset vajosivat 24 prosenttia. Metalliteollisuudessa vuodentakaisesta jäätiin noin 19 prosenttia. Sen sijaan kemianteollisuudessa nähtiin vajaan neljän prosentin nousu.

Kello 7.00: Euroopassa aktiivisten koronavirustapausten määrä on nyt noin 2,5 miljoonaa. Viruksen aiheuttamasta covid-19-taudista parantuneita on lähes kolme miljoonaa.

Torstai 8.10.

Kello 18.23: Vaasassa perusopetuksen luokat 4.–9. siirtyvät koronatilanteen vuoksi etäopetukseen ensi maanantaista 12. lokakuuta alkaen, Vaasan kaupunki tiedottaa. Etäopetus jatkuu toistaiseksi luokilla 4.–6. maanantaihin 19. lokakuuta saakka ja yläkouluissa 25. lokakuuta saakka, minkä jälkeen tilannetta arvioidaan uudelleen.

Vaasan lyseon lukio, Vasa gymnasium ja Vamia pidentävät aiemmin ilmoitettua etäopetusta 25. lokakuuta saakka.

Kello 16.01: Rukalla sijaitsevan Ravintola Zonen asiakkaalla on todettu koronatartunta. Asiakas oli vieraillut ravintolassa lauantaina 3. lokakuuta kello 22-01 välisenä aikana. Kaikkia ravintola Zonessa kyseisenä iltana vierailleita pyydetään tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan matalalla kynnyksellä koronatestiin.

Kello 13.27: Näin Pirkanmaan koronatartunnat jakautuvat kuntiin:

Tampere: 269

Mänttä-Vilppula: 28

Ylöjärvi: 26

Nokia: 22

Sastamala: 21

Pirkkala: 20

Kangasala: 19

Valkeakoski: 18

Lempäälä: 14

Orivesi: 11

0–4 tartuntaa: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kihniö, Parkano, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Urjala, Vesilahti, Virrat. Kunnista ei näytetä tietoja jos tapauksia on alle viisi.

Kello 13.23: THL:n mukaan koronaan liittyvän karanteenin pituus lyhenee 10 päivään ensi maanantaista alkaen. Muutos koskee omaehtoista karanteenia ja tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia.

Lisäksi lievissä koronavirusinfektioissa, jotka eivät johda sairaalahoitoon, eristysaika kotona lyhenee 14 päivästä seitsemään päivään maanantaista alkaen.

Kello 11.55: Torstaina raportoidut 296 uutta koronavirustartuntaa jakautuvat usealle eri päivälle, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen tiedotustilaisuudessa.

Kaikkiaan tartuntoja on 11 345.

Tänään julkaistun THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön koronaviikkoraportin mukaan viime viikolla koronatartuntojen lähde jäi epäselväksi noin 60 prosentissa tapauksista.

Koko maan tartunnoista, joista tartunnanlähde saatiin selvitettyä, noin 40 prosenttia oli peräisin perhepiiristä tai työpaikalta ja noin 10–15 prosenttia ravitsemisliikkeistä. Nuorten ja nuorten aikuisten osuus todetuista koronavirustapauksista on nyt suurempi kuin keväällä. Viime viikolla yli 70 prosenttia todetuista tartunnoista todettiin alle 50-vuotiailla ja miltei puolet alle 30-vuotiailla.

Salmisen mukaan laaja kansainvälinen tutkimus osoittaa, että jos baarit ja yökerhot suljetaan, tartunnat vähenisivät 31 prosentilla. Salminen sanoo, että virus tarttuu silloin, kun ollaan lähekkäin, puhutaan kovaan ääneen ja lauletaan.

Kello 10.20: THL kertoo, että Vaasan laaja koronarypäs on osoitus siitä, miten koronatilanne voi muuttua nopeastikin.

Aamulehti selvitti keskiviikkona, miten tartuntaketju alkoi selvitä Pirkanmaalta. Haastattelimme myös Vaasassa opiskelevaa nokialaista Matilda Siirasta.

Näin Vaasan jättimäinen koronarypäs alkoi selvitä Pirkanmaalta – altistuneita on satoja ja jatkotartuntoja tulee varmasti:  ”Ei ne hetket taida parantua tästä aamulla eikä iltapäivällä”

Nokialainen Matilda Siiranen näki Vaasan suuren koronaryppään syntymisen läheltä – mitä kaupungissa tapahtui? ”Pakostikin on ollut useampi tartuttaja”

Kello 10.19: Pirkanmaalla on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, Tays tiedotti torstaiaamuna. Koko Suomen luku on peräti 296, THL kertoi tiedotustilaisuudessa.

STM ja THL kertovat, että tilanne on heikentynyt kuudella alueella, Suomessa 296 uutta tartuntaa – Tarkat tiedot saatavilla maakunnittain

Pirkanmaalla tutkittiin 1 004 koronanäytettä: niistä paljastui kahdeksan uutta tartuntaa

Kello 9.28: Saksassa on todettu yli 4 000 uutta koronatartuntaa. Lukema on suurin sitten huhtikuun, jolloin maassa oli yhä voimassa laajat liikkumisrajoitukset.

Reilun 83 miljoonan asukkaan Saksassa on todettu yhteensä 310 144 koronatartuntaa, kertoo Saksan tartuntatauti-instituutti Robert Koch.

Tautiin on kuollut lähes 9 600 ihmistä, mikä merkitsee 115 kuolemantapausta miljoonaa asukasta kohden. Eniten tartuntoja maassa on tällä hetkellä Münchenin ja Hampurin alueella.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on kehottanut kansalaisia välttämään muun muassa ulkomaille matkustamista tulevan syysloman aikana.

Keskiviikko 7.10.

Kello 22.10: Sri Lankalla yli tuhat kasvomaskitehtaan työntekijää on saanut koronatartunnan, kertovat viranomaiset keskiviikkona. Tehdas on valmistanut kirurginmaskeja muun muassa Yhdysvaltoihin toimitettavaksi.

Ensimmäisestä tekstiilitehtaalla saadusta positiivisesta testituloksesta raportoitiin kolme päivää sitten. Mittava tartuntarypäs on nostanut saarivaltion tartuntojen määrän lähelle 4  500:aa.

Tehtaan omistavan Brandix-yhtiön mukaan toimia tartuntojen pysäyttämiseksi vaikeuttaa se, ettei osalla tartunnan saaneista ole oireita.

Yhteensä tehdas työllistää noin 1  700 ihmistä. Viranomaisten mukaan kaikki positiivisen testituloksen saaneet työntekijät ovat sairaalassa.

Loppua henkilöstöä sekä heidän perheenjäseniään oltiin siirtämässä hallinnon järjestämiin karanteenitiloihin, ja heidät on määrä testata lähipäivien aikana.

Kello 19.31: Yleisö on saattanut altistua koronatartunnalle miesten jalkapalloliigan Honka–Haka-ottelussa 27. syyskuuta. Tapiolan urheilupuiston F-katsomossa oli läsnä henkilö, jolla on myöhemmin todettu virustartunta.

Tartuntariskin arvioidaan kohonneen merkittävästi vain F-katsomossa. Altistuminen on voinut tapahtua kello 18.15–20.30.

Kello18.45: Koronavilkku-sovelluksesta on julkaistu nyt myös versio englanniksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Sovelluksen kielen voi vaihtaa englanniksi suoraan Koronavilkun asetuksista, kun aiemmin se on pitänyt vaihtaa puhelimen asetuksista.

Englanninkielisenä koronavilkku antaa yhä useammalle Suomessa asuvalle mahdollisuuden osallistua epidemian leviämisen estämiseen, THL kertoo.

Koronavilkkua on ladattu 2,3 miljoonaa kertaa.

Koronavilkku on tarkoitettu koronaviruksen tartuntaketjujen jäljittämiseen. Sovelluksen on määrä lähettää ilmoitus, jos puhelimen käyttäjä on mahdollisesti altistunut koronavirukselle.

Kello 17.48: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että ravintoloiden rajoituksia kiristetään jo tällä viikolla. Lisäkiristykset koskevat viittä aluetta, joilla koronavirusepidemia on vähintään kiihtymisvaiheessa. Alueet ovat Uusimaa, Pirkanmaa, Kanta-Häme, Varsinais-Suomi ja jo leviämisvaiheeseen siirtynyt Pohjanmaa.

Näillä alueille ravintolat suljetaan sunnuntaista alkaen kello 23. Anniskelu loppuu kello 22. Asiakkaita ravintolat saavat näillä alueille ottaa vain puolet kapasiteetistaan. Koronatilannetta tarkastellaan säännöllisesti, ja sen parantuessa aukiolot laajenevat.

Ravintolarajoituksista on tarkoitus päättää perjantaina 9.10. ja rajoitukset tulevat näillä näkymin voimaan sunnuntaina 11.10. kello 0.00.

Kello 15.39:

Kello: 15.38: Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi keskiviikkona ravintoloita koskevista uusista rajoituksista. Ravintoloita koskevia rajoituksia tiukennetaan kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevissa maakunnissa siten, että ravintoloiden on lopetettava anniskelu kello 22 ja suljettava ovensa kello 23. Ravintolat voivat ottaa sisään vain puolet. Tiukennukset koskevat myös Pirkanmaata.

Kello 13.52: Suomessa ei ole todettu yhtään uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tähän mennessä Suomessa on varmistunut 346 virukseen liittyvää kuolemaa.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä puolestaan on noussut. Nyt sairaalahoidossa on THL:n mukaan 31 viruksen saanutta. Tehohoidossa on viisi koronapotilasta. Tehohoitopotilaiden määrä laski maanantaista, jolloin tehohoidossa oli kahdeksan potilasta.

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella sairaalahoidossa on THL:n mukaan seitsemän koronapotilasta. Maanantaina sairaalahoidossa oli kahdeksan ihmistä.

Vaikka sairaalahoidossa olevien kokonaismäärä on laskenut, tehohoitopotilaiden määrä on kasvanut. Nyt Taysin erva-alueella on tehohoidossa nyt kaksi koronapotilasta. Pirkanmaan lisäksi Taysin erva-alueeseen kuuluvat Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Kello 13.11: Alle kymmenen henkilöä on määrätty karanteeniin Vaasan Tammikaivon terveysasemalla tapahtuneen koronavirusaltistuksen takia, kaupunki kertoo tiedotteessa. Alistumisen kerrotaan tapahtuneen taukotiloissa.

Altistuminen ei aiheuta muutoksia terveysaseman toiminnalle. Merkittävästi huonontuneen koronatilanteen vuoksi Vaasassa on tänään otettu käyttöön vierailukiellot kaupunginsairaalaan ja ikäihmisten tehostettuun palveluasumiseen.

Kello 13.05: Sosiaali- ja terveysministeriö pitää tänään keskiviikkona mediainfon ravintoloiden koronarajoituksista. STM:n mukaan tilaisuudessa ovat paikalla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja hallitusneuvos Ismo Tuominen STM:stä sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Tilaisuuden on määrä alkaa kello 14.30.

Kello 12.38: Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu 41 uutta koronavirustartuntaa, sairaanhoitopiiri kertoo verkkosivuillaan. Yhteensä Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu 334 koronavirustapausta.

Vaasan keskussairaala toimii tällä hetkellä normaalisti, mutta on tehostetussa valmiudessa pandemian suhteen. Eilen Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin 70 uutta koronavirustartuntaa.

Vaasan tartuntarypäs ulottuu myös Pirkanmaalle. Vyyhti alkoi selvitä Pirkanmaalta ilmi tulleen tapauksen kautta. Kaikkiaan opiskelijatapahtumasta levinneestä ryppäästä oli tiistaihin mennessä todettu lähes 200 tapausta.

Näin Vaasan jättimäinen koronarypäs alkoi selvitä Pirkanmaalta – altistuneita on satoja ja jatkotartuntoja tulee varmasti:  ”Ei ne hetket taida parantua tästä aamulla eikä iltapäivällä”

Kello 12.08: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lukuihin päivittyi keskiviikkona neljä uutta tartuntaa Pirkanmaalta. Tartunnoista kolme oli Tampereelta ja yksi Sastamalasta. THL:n ja Tampereen yliopistollisen sairaalan luvut voivat poiketa toisistaan, koska tartuntoja tilastoidaan eri tavoin. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät viiveellä.

Kello 11.53: Suomessa on ylittynyt 11 000 koronavirustartunnan raja. Terveyden ja hyvinvoinnin laiton (THL) mukaan Suomessa on varmistunut 120 uutta tartuntaa. Helsingissä uusia tartuntoja todettiin 57. Vantaalla ja Espoossa tartuntoja varmistui kummassakin 11.

Uusien tartuntojen päiväkohtainen luku laski eilisestä. Tiistaina THL kertoi 227 uudesta tartunnasta. Uusien tartuntojen myötä tartuntoja on raportoitu koko maassa nyt 11 049.

Kello 10.09: Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden sanoi vastustavansa vaaliväittelyä presidentti Donald Trumpin kanssa, jos tällä on vielä koronavirusoireita. Bidenin on määrä kohdata Trump toisessa vaaliväittelyssä runsaan viikon päästä.

–  Odotan toki, että pääsen väittelemään hänen kanssaan, mutta toiveeni on, että tarvittavia säännöksiä noudatetaan, Biden sanoi puhuessaan toimittajille Gettysburgissa.

–  Jos hänellä on edelleen covid, meidän ei pitäisi väitellä. Kyseessä on vakava ongelma, jossa aion noudattaa lääkärien neuvoja.

Trump kertoi saaneensa koronavirustartunnan vain kaksi päivää sen jälkeen kun kaksikko kohtasi ensimmäisen kerran Clevelandissa. Trump on Twitterissä kertonut odottavansa väittelyä innolla eikä ole viitannut mitenkään siihen, että aikoisi jättää sen väliin koronan vuoksi.

Kello 9.41: Pirkanmaalla on varmistunut tiistain aikana 13 uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala kertoo keskiviikkona. Koko koronaepidemian aikana Pirkanmaalla on raportoitu nyt 477 koronatartuntaa.

Kello 8.46: Ammattijärjestö Tehyn teettämän kyselyn mukaan sote-alan ammattilaiset ovat joutuneet tekemään töitä koronaepidemian aikana ilman erityiskorvauksia. Tyytymättömyys alaa kohtaan on lisääntynyt, ja yhä useampi Tehyn jäsenen haluaisi vaihtaa alaa.

Epidemian aikana alan ammattilaisiin on kohdistunut valmiuslain mahdollistamia pakkotoimia. Kyselyyn vastanneista 34 prosentilla vuosilomia on siirretty, peruttu tai niiden kestoa on muutettu. 23 prosenttia vastaajista on joutunut vaihtamaan työpistettä tai tehtävää, ja 16 prosentilla irtisanomisaikaa on pidennetty.

Vain harva on kyselyn mukaan saanut pakkotoimien erityisjärjestelyistä korvauksia. Lähes kaikki vastaajista kertovat, että pakkotoimista ei ole korvattu mitään normaaleista työehdoista poikkeavaa. Vain kolme prosenttia oli saanut esimerkiksi korotetun hälytysrahan tai muun kertaluontoisen lisän. Koronalisää ei ole maksettu kenellekään.

Kyselytutkimuksen toteutti syyskuussa Tehyn tilauksesta Aula Research, ja siihen vastasi 2 750 Tehyn jäsentä.

Kello 8.00: Valkoisessa talossa Yhdysvalloissa ainakin kymmenen ihmistä on sairastunut koronavirukseen, uutiskanava CNN kertoo. Presidentti Donald Trumpin positiivisesta testituloksesta kerrottiin aikaisin perjantaiaamuna Suomen aikaa viime viikolla. Ruotsalaislehti Aftonbladet puolestaan kertoi keskiviikkoaamuna, että sen laskujen mukaan kaikkiaan 34 Trumpin lähipiiriin kuuluvaa ihmistä on sairastunut koronaan. Tarkkaa tietoa siitä, missä vaiheessa presidentti tiesi omasta tartunnastaan, ei ole annettu.

Viimeisin Valkoisessa talossa sairastunut on Trumpin poliittinen neuvonantaja Stephen Miller.

Kello 7.48: Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin päätös jäädyttää maan kipeästi tarvitsema koronaelvytyspaketti on aiheuttanut laajan kritiikkivyöryn.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden kommentoi Trumpin päätöstä Twitterissä.

– Presidentti on kääntänyt selkänsä sinulle, Biden suuntasi sanansa kansalle.

Myös edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi arvosteli presidenttiä kovin sanoin.

– Jälleen kerran presidentti Trump on näyttänyt, millainen hän todellisuudessa on. Hän asettaa itsensä etusijalle maan kustannuksella, samoin kuin kongressin kaikki republikaanit. Valkoinen talo on selvästikin täysin sekaisin, Pelosi totesi uutistoimistojen mukaan.

Pelosi ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin ovat yrittäneet neuvotella sopimusta, jonka avulla myös republikaanienemmistöinen senaatti voisi hyväksyä paketin. Erimielisyyttä on lähinnä paketin suuruudesta.

Yhdysvaltojen kongressissa demokraattipuolueen hallitsema edustajainhuone hyväksyi viime torstaina elvytyspaketin, jonka arvo on noin 2 200 miljardia dollaria. Paketti hyväksyttiin niukasti, äänin 214–207. Trumpin hallinnon edustama republikaanipuolue ei tukenut pakettia.

Kello 7.19: Ammattikorkeakoulujen rehtorit ja opiskelijakunnat vetoavat opiskelijoihin koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene kertoo, että tartuntaketjuja on todettu myös ammattikorkeakouluopiskelijoilla.

Moni tartunnoista on Arenen mukaan peräisin opiskelijoiden vapaa-ajan tapahtumista. Arene muistuttaa, että koronan leviämisen osalta jokaisella opiskelijalla ja kampuksilla työskentelevillä on vastuu omasta käyttäytymisestään. Arenen mukaan osallistumista isoihin tapahtumiin tulee nyt välttää.

Koronaviruksen vuoksi osan korkeakouluista opetus on jouduttu keskeyttämään ja kampukset sulkemaan. Esimerkiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Vaasan ammattikorkeakoulu on tartuntaketjujen vuoksi suljettu kokonaisuudessaan.

Kello 6.35: Suomalaiset vähensivät alkoholinkulutustaan koronaepidemian ensiaallon aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi, että alkoholin kokonaiskulutus oli huhti-kesäkuussa noin 10 prosenttia pienempi kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Eniten alkoholin kulutustaan olivat muuttaneet alle 35-vuotiaat ja ihmiset, joiden taloudellinen tilanne oli epidemian myötä heikentynyt. THL:n mukaan voimakkain vaikutus epidemialla on ollut siihen, mistä alkoholia on hankittu. Kun ravintolat keväällä suljettiin ja matkustajatuonti loppui, alkoholia ostettiin aiempaa enemmän kaupoista ja Alkosta.

Kello 6.21: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut keskeyttävänsä demokraattien kanssa käymänsä neuvottelut valtavasta koronaelvytyspaketista. Hän kertoi tiistai-iltana myöntävänsä elvytysrahat vasta sen jälkeen, kun on voittanut vaalit.

Elvytyspaketin koon oli tarkoitus nousta biljoonaluokkaan, ja siitä on neuvoteltu kuukausikaupalla. Neuvottelut ovat olleet vielä pahasti kesken. Trumpin päätös keskeyttää neuvottelut on kova isku Yhdysvaltojen kansalaisille ja pienyrityksille, sillä edellisen, keväällä myönnetyn 2,2 biljoonan dollarin paketin rahat on pääosin jo kulutettu.

Tiistai 6.10.

Kello 21.02: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) haluaa ravintoloille tiukemmat aukioloajat jo ensi viikonlopuksi, kertoo Yle.

Hallitus linjasi aiemmin, että tämän viikon torstaista lähtien ravintolat sulkevat koko maassa ovensa yhdeltä yöllä ja anniskelu loppuu tuntia aiemmin.

Hallitus myös kertoi, että jos koronavirustilanne on jollakin alueella kiihtymisvaiheessa, menevät ovet kiinni jo kello 23 ja anniskelu loppuu kello 22. Lisäksi sisälle saisi ottaa enintään puolet suurimmasta sallitusta asiakasmäärästä

Syynä tiukennuksiin on Suomen pahentunut koronatilanne. Koronaepidemia on kiihtymisvaiheessa useissa sairaanhoitopiireissä, muun muassa Uudellamaalla.

Kello 20.22: Hallitus pohtii lähipäivinä keinoja, joilla hälyttävästi eri puolilla Suomea kiihtyvää koronaepidemiaa voidaan hillitä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan kyse on siitä, miten hallitus voisi tukea kaikkia kiihtymisvaiheessa olevia tai sitä lähestyviä alueita tekemään ripeämmin päätöksiä epidemian hillitsemiseksi. Joissakin maakunnissa tehdään nopeasti merkittäviä rajoituksia, mutta osassa herätään liian hitaasti.

Kiuru sanoo, että alueilla tulisi rivakasti ottaa käyttöön muun muassa julkisten tilojen sulkemisia ja muita tiukempia rajoituksia. Hänen mukaansa eri maakunnissa toimitaan eri tavoin, mutta nyt olisi tärkeää saada kaikki ymmärtämään, että tilanne on vakava.

Torstaina tulee voimaan hallituksen asetus, jonka perusteella ravintoloissa anniskelu loppuu koko maassa kello 24 ja ovet suljetaan kello yhdeltä. Kiurun mukaan ravintoloiden tiukempaa sääntelyä koskevaa asetusta valmistellaan kuumeisesti STM:ssä. Silloin valomerkki tulee jo kello 22, ja asiakkaita saa olla vain puolet normaalista. Ylen tietojen mukaan STM haluaa ravintoloille tiukemmat aukioloajat jo ensi viikonlopuksi.

Kello 16.58: Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu 70 uutta koronatapausta maanantaiaamun jälkeen, kertoo Vaasan keskussairaala Twitterissä. Ilmaantuvuusluku kahden viime viikon todettujen koronavirustartuntojen osalta on nyt Vaasan sairaanhoitopiirissä 115/100 000 asukasta.

Kello 16.37: Huumeriippuvaisella korvaushoitopotilaalla on todettu ensimmäinen koronavirustartunta Pirkanmaalla. Tartunta on todettu huumehoidon avopalvelut Pirkanmaa -yksikön eli HAPin korvaushoitopotilaalla.

Kello 16.35: Varsinais-Suomessa alueellinen koronaa ehkäisevä työryhmä on linjannut, että maakunnassa tulisi käyttää kasvomaskia julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Lisäksi ryhmä suosittaa etätöihin siirtymistä.

Koronapandemian todettiin olevan kiihtymisvaiheessa Varsinais-Suomessa. Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana sairaanhoitopiirin alueella on todettu 70 uutta koronavirustapausta. Viimeisten 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on sairaanhoitopiirin alueella 18,8 sataatuhatta asukasta kohti.

Kello 16.25: Puolustusvoimissa viidellä varussotilaalla ja muutamalla reserviläisellä todettu koronavirustartuntoja.

Ruska 20 -harjoitukseen Tikkakoskella osallistuneilla kahdella reserviläisellä, sekä Rovaniemellä yhdellä reserviläisellä on todettu koronavirustartunta. Reserviläiset on kotiutettu Tikkakoskelta harjoituksesta 2. ja 3. lokakuuta ja Rovaniemeltä 1. lokakuuta.

Ilmavoimien mukaan Tikkakoskelta reserviläiset kotiutettiin ennen oireiden alkamista, kun ilmeni, että he ovat altistuneet koronalle ennen harjoituksen alkamista. Rovaniemeltä reserviläinen kotiutettiin, kun ylähengitystieinfektioon viittaavat oireet alkoivat harjoituksen aikana. Reserviläiset kotiutettiin harjoituksesta Puolustusvoimien kuljetuksin.

Varussotilaiden tartunnat on todettu Kaartin jääkärirykmentissä, Karjalan lennostossa, Kainuun prikaatissa ja Uudenmaan prikaatissa. Kainuun prikaatissa todettiin tartunnoista kaksi ja muualla yksi per varuskunta.

Kello 16.15: Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä eli niin kutsuttu koronanyrkki linjasi tiistaina, että maskisuositus laajenee koskemaan yliopistoja ja korkeakouluja.

Pandemiaohjausryhmä suosittaa myös, että työpaikoissa, joissa on mahdollisuus tehdä etätyötä, ainakin osa työntekijöistä on etätöissä.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin myös, että Pirkanmaan alueella tartuntoja todetaan nyt eniten 20-29-vuotiailla. Pirkanmaalla todettuja tartuntaryppäitä on jäljitetty esimerkiksi Ylläkselle ja Vaasaan. Esimerkiksi pirkanmaalaisilla opiskelijoilla on todettu toistakymmentä koronatartuntaa, jotka liittyvät korkeakouluopiskelijoiden tapahtumiin Vaasassa.

Aamulehti seuraa tilaisuutta hetki hetkeltä 15.30 alkaen – Juuri nyt: Vaasan tapaukset alkoivat selvitä Pirkanmaalla todetun tapauksen kautta

Kello 13.10: Helsingin kaupunki kertoi tiistaina, että pääkaupunkiseutu on koronan kiihtymisvaiheessa. Alueella aletaan tunnistaa korkean riskin ravintoloita, jotka eivät noudata tartuntalakiasetuksia tai varmista terveysturvallisia olosuhteita. Etelä-Suomen aluehallintovirasto tarkastaa ravintolat kohdennetusti. Seudulla suositellaan myös vahvasti maskien käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa on asiakaskohtaamisia, myös julkisissa tiloissa. Myös elinkeinonharjoittajia suositellaan edellyttämään asiakkailtaan maskia. Lisäksi ryhmä päätti suositella vahvasti erityisen varovaisuuden ja pidättyväisyyden noudattamisesta yksityistilaisuuksien järjestämisessä.

Kello 13.08: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri antoi tiistaina koko maakuntaa koskevan etätyösuosituksen marraskuun alkuun asti. Toisen asteen oppilaitoksille suositellaan etäopiskelua seuraavaksi viikoiksi.

Kello 12.50: Finnair karsii lentojaan talvikaudeksi koronan takia. Kohteita on 51. Kotimaassa Finnair lentää talvikaudella Ivaloon, Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin, Kittilään, Kokkolaan, Kuopioon, Kuusamoon, Maarianhaminaan, Ouluun, Rovaniemelle ja Vaasaan. Osa aiemmin kerrotuista viikkovuoroista perutaan, koska kysyntä näyttää heikolta. Lapin lentoihin voi tulla vielä muutoksia, jos kysyntä muuttuu. Tampereen ja Turun lennot pysyvät talvikauden loppuun tauolla.

Kello 12.32: Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee hallitukselle laajaa toimenpidekokonaisuutta koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi, kertoo pääministeri Sanna Marin (sd.) Twitterissä. Marinin mukaan asia voidaan tuoda hallituksen käsittelyyn mahdollisesti jo ensi viikolla.

– Koronavirustilanne pahenee myös Suomessa nopeasti, Marin kirjoittaa tviitissaan.

Kello 12.08: Suomessa koronaviruksen ilmaantuvuus on 30,6. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedoista. Edeltävän 14 vuorokauden aikana ilmaantuvuus oli 14,2. Koronan ilmaantuvuusluku kuvaa tapausten määrää kahden viikon ajanjaksolla sataatuhatta asukasta kohti.

Ilmaantuvuudessa on Suomessa alueellisia eroja. Pirkanmaalla lukema on 16,8. Korkeinta ilmaantuvuus on Vaasan alueella (72,4), Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella (56,2) ja Etelä-Savossa (42,8).

Kello 11.59: Suomen tuoreimmista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen karttaan päivittyneistä tartunnoista 77 on vahvistettu Vaasassa. Kaupunki on kieltänyt yli 50 ihmisen kokoukset ja julkiset tilaisuudet kolmeksi viikoksi. Lisäksi kaupunki suosittelee, ettei yli 20 hengen kokoontumisia pidetä sisällä eikä ulkona.

Tuoreista tartunnoista 40 on todettu Helsingissä, 12 Turussa ja 10 Espoossa. Näitä pienempiä määriä tartuntoja on todettu myös muun muassa Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Rovaniemellä, Vantaalla ja Joensuussa.

Kello 11.56: Suomessa on todettu 227 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 10 929 koronavirustartuntaa.

Kello 10.11: VR aloittaa maskipakon junien ekstra-luokissa, yhtiö tiedottaa. Ekstra-luokan lippuun kuuluu jatkossa vakiona tyhjä viereinen paikka ja kasvomaski. Lisäksi VR vastaa matkustajien toiveisiin tuomalla maskipakon ekstra-luokkaan. Maskisuositus on edelleen voimassa kaikissa kauko- ja lähiliikenteen junissa. VR kertoo, että maskipakko ekstra-luokkaan on lähtenyt matkustajien tahdosta.

VR:n mukaan junissa ei ole todettu korona-aikana yhtään tartuntaketjua.

Kello 10.03: Pirkanmaalla on todettu maanantaina aikana 17 uutta koronatartuntaa, Tays tiedotti tiistaiaamuna. Määrä on korkein sitten huhtikuun.

Pirkanmaalla 17 uutta koronatartuntaa, korkein päiväkohtainen lukema sitten huhtikuun – Tays: Jäljittäminen muuttunut palapeliksi

Kello 9.12: Jääkiekon NHL:n ajanjakson 2015–2020 paras pistemies Connor McDavid antoi positiivisen näytteen koronavirustestissä. McDavidin seura Edmonton Oilers kertoi asiasta verkkosivuillaan. Kanadalainen on eristyksessä kotonaan ja voi hyvin. Hänellä on ollut vain lieviä oireita. McDavid aloitti NHL:ssä heti varausvuotenaan 2015 ja on pelannut 351 runkosarjaottelua pistein 162+307=469.

Kello 8.59: Yhdysvalloissa varapresidenttiehdokkaiden väittelyä varten on suunniteltu erikoisjärjestelyjä sen jälkeen kun presidentti Donald Trumpilla ja hänen lähipiirissään on todettu useita koronavirustartuntoja.

Demokraattien varapresidenttiehdokkaan, senaattori Kamala Harrisin ja republikaanien ehdokkaan, varapresidentti Mike Pencen välissä tulee olemaan pleksilasi, kertovat useat yhdysvaltalaismediat. Väittely on määrä järjestää keskiviikkona paikallista aikaa.

Vaaliväittelyistä vastaava komissio haluaa myös varmistaa, että ehdokkailta otetaan koronavirustesti ennen väittelyä, kertoo muun muassa Los Angeles Times. Läsnäolijoiden on käytettävä maskia tai heidät poistetaan tilasta.

Sääntöjen tiukentamisen taustalla on vaaliväittely, jossa presidentti Trump kohtasi demokraattien ehdokkaan, ex-varapresidentti Joe Bidenin. Muutaman päivän kuluttua Trumpilla todettiin virustartunta.

Kello 7.48: Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on saanut negatiivisen tuloksen koronavirustestistä. Hän kertoo asiasta Twitterissä. Von der Leyen kertoi eilen maanantaina, että hän on viime viikolla altistunut koronalle. Negatiivisesta tuloksesta huolimatta von der Leyen aikoo pysyä vielä tiistain omaehtoisessa karanteenissa.

Kello 7.42: Koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia poteva Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kotiutunut Walter Reed -sairaalasta. Presidentti palasi Valkoiseen taloon Suomen aikaa maanantain ja tiistain välisenä yönä. Trump ehti olla sairaalassa kolme päivää.

Maanantai 5.10.

Kello 20.52: Ranskassa uusien tartuntojen määrä oli 5 084, kun vielä sunnuntaina ilmoitettuja oli 12 565. Uusia kuolemantapauksia oli 70.

Kello 19.23: Espanjassa ilmoitettiin maanantaina uusiksi koronatartuntojen määräksi 813 412. Perjantaisesta määrä on noussut 23 480:lla.

Kello 19.12: Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lehdistösihteeri Kayleigh McEnany on saanut koronavirustartunnan. McEnany kertoo itse saaneensa positiivisen testituloksen maanantaiaamuna ja vetäytyneensä karanteeniin. Hän kertoo olevansa oireeton.

McEnany on jo ainakin 11:s Trumpin lähipiiriläinen, joka on saanut hiljattain koronavirustartunnan.

Kello 18.17: Britanniassa maanantaina ilmoitettujen koronatartuntojen määrä oli 12 594, hiukan yli puolet sunnuntain lähes 23 000 tartunnasta. Kuolleiden määrä oli 19.

Kello 16.26: Vaasan kaupunki on kieltänyt yli 50 ihmisen kokoukset ja julkiset tilaisuudet kolmeksi viikoksi. Asiasta päätti kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta kokouksessaan maanantaina.

Lakimies Tuula Hartman kertoo STT:lle, että lautakunta linjasi kaupungin olevan koronaepidemian laajan leviämisen vaiheessa. Kahdessa viikossa kaupungissa on todettu yli 90 tapausta 100  000 asukasta kohden.

Lautakunta antoi lisäksi vahvan suosituksen, ettei yli 20 ihmisen kokoontumisia järjestetä sisä- tai ulkotiloissa. Lisäksi joukkueurheilun toiminnalle suositellaan taukoa. Tapahtumia koskevat kiellot ja suositukset ovat voimassa sunnuntaihin 25. lokakuuta asti.

Lisäksi kaupunki on antanut vahvan suosituksen, että kaikki yli 15-vuotiaat käyttävät suun ja nenän peittävää kasvomaskia julkisessa liikenteessä. Maskisuositus on voimassa toistaiseksi.

Kello 16.25: Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) katsoo, että uudet tiedot koronaviruksesta ja näytteiden ottamisesta antavat aihetta arvioida uudelleen matkailua koskevia päätöksiä ja tulkintoja.

Lintilä viittasi tiedotustilaisuudessa Levillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n näkemykseen, jonka mukaan hallitukseen suunnittelema tuplatestausmalli riskimaista tuleville matkailijoille ei ole tarpeen, vaan yksi koronatesti rajalla mahdollistaisi esimerkiksi viikon matkan ilman karanteenia ja toista testiä. THL:n näkemyksestä on uutisoinut Yle.

Kello 16.05: EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ilmoittanut olevansa omaehtoisessa koronakaranteenissa tiistaiaamuun asti. Von der Leyen kertoi Twitterissä osallistuneensa viime viikon tiistaina tapaamiseen, jossa olleella henkilöllä oli todettu myöhemmin koronavirustartunta.

Kyseinen henkilö oli saanut positiivisen testituloksen sunnuntaina.

Von der Leyen testattiin koronaviruksen varalta maanantaina. Testin tulos oli negatiivinen.

Kello 15.46: Tallink Silja aloittaa Suomessa yhteistoimintaneuvottelut maahenkilöstönsä kanssa sopeuttaakseen toimintaansa koronaviruspandemian ja matkustusrajoitusten vuoksi. Arvioitu vähennystarve on 120 työpaikkaa. Lisäksi satojen työntekijöiden lomautukset jatkuvat.

Kello 15.40: Sportin kotiavaus jääkiekon Liigassa siirtyy Vaasan heikentyneen koronavirustilanteen takia. Vaasan kaupunki kielsi yli 50 hengen kokoontumiset 25.10. asti.

Kello 14.36: Helsingin HYKS:n alueella koronavirukseen kuolleita on nyt yhteensä 281. Taysin erityisvastuualueella luku on 7.

Kello 14.25: Suomessa on ilmoitettu yksi uusi koronaviruskuolema. Se on Helsingin HYKS:n alueella. Kokonaismäärä on nyt 346.

Sairaalahoidossa on nyt 28 ihmistä, joista 8 teholla. Viime perjantaina luvut olivat 21 ja ja 4.

Taysin alueella sairaalassa on 7 potilasta, heistä yksi on teholla. Perjantaina sairaalapotilaita oli 7.

Kello 12.50: Koronaviruksen ilmaantuvuus on Suomessa 27,2. Suomi on käyttänyt maahantulorajoitusten raja-arvona 25:tä tapausta 100 000:ta asukasta kohden kahdessa viikossa. Suomen ilmaantuvuusluku on siis suurempi kuin hallituksen ulkomaille asettama raja-arvo.

Alueellinen vaihtelu on edelleen suurta. Pirkanmaalla ilmaantuvuus laski sunnuntaista. Maanantaina THL kertoi Pirkanmaan ilmaantuvuudeksi 16,1. Eilen lukema oli 16,8.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on 53,9, kun Pohjois-Pohjanmaalla se on 7,5.

Kello 12.24: Jääkiekon Liigassa pelaava Vaasan Sport on siirtänyt kotiottelujensa lipunmyynnin alkua koronavirustilanteen takia, seura kertoi tiedotteessaan. Sport perustelee lipunmyynnin aloittamisen viivästystä Vaasassa vallitsevalla tartuntatilanteella. Tartuntamäärät kaupungissa ovat nousseet viime päivien aikana. Seura odottaa viranomaisilta tänään lisätietoa.

Kello 11.51: Suomessa on raportoitu 164 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Eniten uusia tartuntoja on todettu pääkaupunkiseudulla. Helsingissä varmistui 69, Vantaalla 20 ja Espoossa 12 uutta tartuntaa. Kaikkiaan Suomessa on todettu koronaepidemian alusta lähtien 10 702 tartuntaa. Uusia tartuntoja on kuluneiden 14 päivän aikana raportoitu 937 enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana.

Kello 11.28: Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu vuorokaudessa 63 uutta koronavirustartuntaa. Nyt tartuntoja on varmistunut sairaanhoitopiirin alueella yhteensä 222. Tartunnat leviävät tällä hetkellä etenkin nuorten aikuisten keskuudessa, sairaanhoitopiiri tiedotti sunnuntaina.

– Moni sairastaa koronavirusinfektion vähäoireisena tai jopa oireettomana ja saattaa levittää tartuntaa tietämättään.

Sairaanhoitopiiri antoi monta uutta suositusta sunnuntaina aikana alueelleen, ja yksi niistä on esimerkiksi toisen ja korkean asteen oppilaitosten siirtyminen etäopetukseen.

Kello 11.11: Tampereen yhteiskoulun lukioon liittyvä korona-altistusketjusta ei ole seurannut uusia tartuntoja, lukio tiedottaa maanantaina. Sunnuntaina 26. syyskuuta lukiossa tapahtui korona-altistuminen, jonka vuoksi 22 opiskelijaa ja kolme opettajaa määrättiin karanteeniin. Karanteeni jatkuu lauantaihin saakka. Lukion mukaan kaikki karanteeniin määrätyt on testattu, eikä heillä ole todettu koronatartuntoja.

Kello 10.57: Valtaosa Pariisin baareista ja kahviloista sulkeutuu todennäköisesti tiistaina ainakin kahdeksi viikoksi, kun kaupungissa kiristetään koronavirusrajoituksia. Ranskassa rekisteröitiin lauantaina yhteensä liki 17 000 tartuntaa, mikä on suurin määrä sen jälkeen kun laajamittaiset testit aloitettiin. Sunnuntaina tartuntoja oli runsaat 12 500, kertoi BBC.

Sellaiset ravintolat ja bistrot, jotka myyvät myös ruokaa, voivat edelleen olla auki, jos ne keräävät asiakkaidensa yhteystiedot ja sulkevat ovensa viimeistään iltakymmeneltä. Ravintoloiden on myös noudatettava muita uusia, entistä tiukempia koronasäännöksiä.

Pariisi on ylittämässä viranomaisten kriittiseksi määrittelemän rajan, joka on 250 tartuntaa 100 000 ihmistä kohti. Raja on tätä ennen jo ylittynyt Marseillessa ja Aix-en-Provencessa maan eteläosassa. Myös Ranskan merentakaisiin alueisiin kuuluva Guadeloupe on ylittänyt rajan.

Kello 10.39: Venäjällä on todettu edellisen vuorokauden aikana 10 888 uutta koronavirustartuntaa ja 117 uutta virukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo uutistoimisto Reuters. Tartunnoista noin 3 500 on todettu Moskovassa. Edellisen kerran uusien tartuntojen päiväkohtainen luku yhtä korkea 12. toukokuuta.

Kello 10.34: Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen jää yhdeksi päiväksi eristyksiin koronavirukselle altistumisen vuoksi. Von der Leyen on ollut viime tiistaina lähikontaktissa positiivisen testituloksen saaneen henkilön kanssa. Von der Leyen kertoo Twitterissä, että hän on saanut torstaina negatiivisen testituloksen ja että hänet testataan tänään uudelleen.

Kello 9.44: Pirkanmaalla on varmistunut 11 uutta koronavirustartuntaa. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu nyt yhteensä 447 tartuntaa.

Pirkanmaalla todettu 11 uutta koronavirustartuntaa – vain neljä tapauksista liittyy aiempiin ketjuihin

Kello 8.53: Venezuelan presidentin Nicolas Maduron poika ottaa osaa venäläisen Sputnik-koronarokotteen testeihin. Presidentin mukaan hänen poikansa Nicolas Ernesto Maduro Guerra, 30, halusi itse mukaan testiryhmään. Myös Maduron sisar on liittynyt testiryhmään.

Venezuelaan saatiin perjantaina erä venäläistä rokotetta, ja noin 2 000 ihmisen on määrä ottaa osaa testeihin. Venäjän mukaan erittäin nopeasti kehitettyä Sputnik-rokotetta on jo testattu yli 40 000 ihmisellä.

Kello 8.24: Yli puolet Sairaanhoitajaliiton koronakyselyyn vastanneista hoitajista on miettinyt alanvaihtoa koronapandemian aikana, liitto kertoo tiedotteessaan. Lähes joka kolmas vastasi miettineensä sitä jo aiemmin. Kuusi prosenttia vastaajista aikoi toteuttaa alanvaihtoajatuksensa ja noin joka viides miettii asiaa vielä.

Sairaanhoitajaliitto selvitti alkusyksystä, miten koronaviruspandemia vaikutti sairaanhoitajien työhön. Kyselyyn vastasi yli 2 300 kohderyhmään kuuluvaa ihmistä.

Kello 7.00: Japanilais-ranskalainen muotisuunnittelija Kenzo Takada on sunnuntaina kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, hänen tiedottajansa kertoi ranskalaisille viestimille. Takada, 81, tunnettiin muotimaailmassa nimellä Kenzo. Hän oli hoidettavana Pariisin Amerikkalaisessa sairaalassa. Takada perusti muotitalo Kenzon 1970-luvulla. Yhtiö tunnetaan myös parfyymimerkistään.

Kello 6.26: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nähty autosaattueessa häntä hoitaneen sairaalan ulkopuolella, kertovat useat mediat. Uutistoimisto AFP:n mukaan ei ole selvää, minne presidentti on matkalla. Useat mediat kertovat saattueen ajaneen kannattajiensa ohitse. Trump on ollut sairaalassa koronavirustartunnan takia.

Koronan saanut Trump teki yllätysvierailun: poistui autosaattueessa sairaalasta vilkuttamaan kannattajilleen – asiatuntijat kritisoivat

Kello 6.06: Yhdysvalloissa Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Kayleigh McEnanyn mukaan hallinto ei aio kertoa, kuinka moni Valkoisessa talossa työskentelevistä on saanut koronavirustartunnan. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

McEnany viittasi yksityisyyden suojaan. Aiemmin sunnuntaina Valkoisesta talosta kuitenkin kerrottiin, että tartunnan saaneiden määrä kerrottaisiin. Maan presidentti Donald Trumpin koronavirustartunnasta kerrottiin viime viikolla.

Sunnuntai 4.10

Kello 21.40: Ranskassa ilmoitettiin sunnuntaina 12 565 koronavirustartunnasta. Kuolintapauksia oli 32.

Kello 20.41: Useat ulkomaiset medialähteet ovat raportoineet muotitalo Kenzon perustajan, muotisuunnittelija Kenzo Takadan, 81, kuolleen koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Japanilaisen Takadan on vahvistettu menehtyneen Neuilly-sur-Seinen sairaalassa Pariisissa. Takada muutti Ranskaan 1960-luvun puolivälissä työskennelläkseen muodin parissa.

Takada perusti muotitalo Kenzon 1970-luvulla. Kenzosta on sittemmin kasvanut yksi johtavista kansainvälisistä muotitaloista ja samaten Takadasta on tullut yksi tunnetuimmista suunnittelijoista.

Kello 20.30: Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpia hoitaneiden lääkäreiden mukaan Trump saatetaan kotiuttaa maanantaina Valkoiseen taloon, missä hänen hoitonsa jatkuu. Valkoisen talon lääkäri Sean Conley kommentoi Trumpin voivan todella hyvin.

Sunnuntain tiedotustilaisuudessa lääkärit kertoivat, että Trumpin happitasot olivat viime päivien aikana alentuneet kahdesti. Conley vahvisti, että Trumpille annettiin lisähappea perjantaina. Conley myös kertoi, että Trumpia hoidetaan steroidilla, jota annetaan vakavissa koronatartunnoissa.

Trump on parhaillaan Walter Reed -sotilassairaalassa, jonne hän siirtyi perjantaina paikallista aikaa lääkärien kehotuksesta. Presidentti Trumpin ja hänen puolisonsa Melania Trumpin koronatartunnoista kerrottiin paikallista aikaa perjantaina varhain aamuyöllä.

Kello 16.45: Koronan ilmaantuvuusluku kuvaa tapausten määrää kahden viikon ajanjaksolla sataatuhatta asukasta kohti. Tällä hetkellä alueellisesti suurimmat ilmaantuvuusluvut ovat Helsingin Sanomien sairaanhoitopiireiltä keräämän tilaston mukaan Husin alueella, jossa ilmaantuvuus on 53,3, Keski-Suomessa, jossa ilmaantuvuus on 43,1, Etelä-Savossa, jossa ilmaantuvuus on 42,8, Vaasassa, jossa ilmaantuvuus on 25,3, Pohjois-Karjalassa, jossa ilmaantuvuus on 23,8 ja Pirkanmaalla, jossa ilmaantuvuus on 20,4.

Koronan kiihtymisvaiheesta puhutaan THL:n ja hallituksen syyskuun alussa päivittämän strategian mukaan silloin, kun kahden viikon aikana tartuntojen alueellinen ilmaantuvuus on noussut ja on 10–25 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Leviämisvaiheen suuruusluokaksi hallitus on määritellyt taasen 18–50 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana.

Tällä hetkellä alueellisesti arvioituna korona ei ole kiihtymisvaiheessa Lapissa (9,4), Länsi-Pohjassa (8,4), Pohjois-Pohjanmaalla (6,8), Satakunnassa (3,2) ja Ahvenanmaalla (3,3).

Kerroimme tässä seurannassa jo aiemmin tänään, että koko Suomen mittakaavalla arvioituna koronan ilmaantuvuus on Suomessa 25,8.

Kello 14.11: Suomen Uusista tartunnoista 51 on raportoitu Helsingissä. Yli kymmenen tartuntaa on myös Vantaalla (16) ja Espoossa (15).

THL:n raportoimien lukujen mukaan Vaasassa on seitsemän uutta tartuntaa. Vaasan sairaanhoitopiiri kertoo puolestaan lukujensa valossa, että uusia tartuntoja on eilisen jälkeen havaittu 25 ja niitä on nyt yhteensä 159.

THL:n mukaan koronan ilmaantuvuus on Suomessa 25,8. Ilmaantuvuusluku kuvaa tapausten määrää kahden viikon ajanjaksolla sataatuhatta asukasta kohti. Tauti-ilmaantuvuus on siis Suomessa ylittänyt raja-arvon, jolla hallitus rajoittaa maahantuloa ulkomailta. Raja-arvo on 25.

Alueellisesti tilanteet vaihtelevat kuitenkin suuresti. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on jo yli 50. Satakunnassa vastaava luku on 3,2. Vaasan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku on nousemaan päin ja on nyt 22,4.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on Suomessa kuollut perjantain tietojen mukaan 345 ihmistä.

Kello 13.06: Islanti tiukentaa koronarajoituksiaan. Maanantaista lähtien useimmat liikuntakeskukset, baarit ja diskot joutuvat sulkemaan ovensa, ja kokoontumisissa voi olla läsnä korkeintaan 20 henkeä.

Rajoituksista kertoneen terveysministeriön mukaan ne ovat voimassa kahdesta kolmeen viikkoa. Pääepidemiologi sanoo, etteivät nyt voimassa olevat rajoitukset ole riittäneet epidemian hallintaan.

Koronatartuntojen määrä on noussut syyskuun puolivälistä. Viimeisten 19 päivän aikana maassa on todettu 663 uutta tapausta, pääosa pääkaupungissa Reykjavikissa ja sen ympäristössä.

Islannissa on 365  000 asukasta.

Kello 12.14: Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on todettu uusia tapauksia 25. Aiemmin on uutisoitu tartuntaryppäästä, joka liittyy yökerhoon.

Kello 12.12: THL:n tuoreet tilastot kertovat, että Tampereella tapauksia on kaksi lisää ja Ylöjärvellä yksi tapaus.

Kello 12.05: Suomessa on todettu 147 uutta koronavirustartuntaa. Kokonaismäärä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan nyt 10 538.

Ilmaantuvuusluku on 25,8, mikä tarkoittaa tapauksia 100 000 asukasta kohden 14 edeltävän vuorokauden aikana.

Kello 10.38: Taysin mukaan uusista tartunnoista kolme on peräisin Pirkanmaalta, kaksi muualta ja kahden alkuperä on selvityksen alla.

Kello 9.40: Pirkanmaalla on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Yhteensä tällä viikolla on kerrottu 38 uudesta tartunnasta.

Kello 9.10: Valkoisen talon kansliapäällikön mukaan presidentti Donald Trumpin tila on parantunut. Kansliapäällikkö Mark Meadows kommentoi Trumpin terveydentilaa Fox Newsille myöhään lauantaina.

Kansliapäällikkö näytti yrittävän hälventää epätietoisuutta, jonka hänen aiempi lausuntonsa aiheutti. Sen mukaan hän olisi luonnehtinut Trumpin tilaa huolestuttavaksi.

Meadows sanoi Foxille Trumpin tilan kohentuneen uskomattomasti perjantaiaamusta, jolloin tilanne oli huolestuttanut Meadowsin ohella lääkäriä.

Meadows vakuutti, että missään vaiheessa ei jouduttu harkitsemaan vallansiirtoa Trumpilta.

Kello 8.58: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo twitterissä julkaisemallaan videolla voivansa paremmin. Tiedot hänen terveydentilastaan ovat kuitenkin olleet ristiriitaisia. Lääkärit arvioivat, että seuraavat päivät ovat ratkaisevia.

Oikaisu 4.10 kello 12.54: Korjattu vaasan tartuntojen määrä 25:een. Tekstissä luki ensin, että tartuntoja olisi 15.

Lauantai 3.10.

Kello 22.50: Maailmassa on todettu tähän mennessä yhteensä 35 miljoonaa koronavirustartuntaa. Näistä aktiivisia tapauksia on yli 7 miljoonaa, mutta esimerkiksi noin 26 miljoonan ihmisen on raportoitu selvinneen taudista. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu maailmassa tähän mennessä reilu miljoona.

Tällä hetkellä eniten tautitapauksia on ollut Yhdysvalloissa, jossa on todettu kaikkiaan yli 7,5 miljoonaa tartuntaa. Aktiivisia tartuntoja on maassa kuitenkin enää 2,5 miljoonaa ja yli 4 miljoonaa tartunnan saanutta henkilöä on raportoitu parantuneeksi. Viimeisen vuorokauden aikana maassa on todettu 30 000 uutta tartuntaa.

Suuria tautitapauslukumääriä on myös Intiassa, jossa on todettu tähän mennessä kaikkiaan 6,5 miljoonaa tartuntaa. Brasiliassa tautitapausten kokonaismäärä on niin ikään 4,8 miljoonaa ja Venäjällä 1,2 miljoonaa. Vuorokauden aikana ilmoitettuja uusia tartuntoja on ilmennyt Intiassa 75 000, Brasiliassa 6 000 ja Venäjällä 9 000.

Kello 22.28: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo, että Uudellemaalle olisi valmisteilla koko maata koskevaa asetusta tiukempia rajoituksia. Lehtonen kommentoi tilannetta Ylelle.

Lehtosen mukaan käytännössä harkinnan alueen tilanteesta tekevät aluehallintovirasto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ensi viikolla.

Valtioneuvosto on antanut uusia ravintoloita ja yökerhoja koskevat rajoituksia, jotka tulevat voimaan torstaina 8. lokakuuta. Uusien rajoitusten mukaan ravintoloita saa pitää auki enintään kello yhteen saakka yöllä ja anniskelun on loputtava kello 23:een mennessä. Ylen haastattelema Lehtonen sanoo, että Uudellemaalle kaavaillut tiukemmat rajoitukset tarkoittaisivat esimerkiksi sitä, että ainakin anniskelu loppuisi jo kello 22.

Kello 21.22: Ranskassa ilmoitettiin lauantaina ennätysmäiset 16 972 koronavirustartuntaa. Niitä on nyt yhteensä 600 000.

Kello 21.04: Pohjois-Karjalan keskussairaalassa on asetettu useita potilaita ja työntekijöitä karanteeniin koronavirukselle altistumisen takia, kertoo Siun Sote tiedotteessa. Altistumiset liittyvät torstaina varmistuneeseen koronavirustartuntaan, jolle altistui sairaalassa kolme potilasta ja 18 työntekijää.

Tartunnan saaneen henkilön lähipiiriin ja vapaa-ajan kontakteihin kuuluvista henkilöistä viidellä on varmistunut koronavirustartunta. Koronavirukselle on tartuntaryppäässä altistunut yhteensä noin sata henkilöä, arvioidaan Siun Sotessa.

Lisäksi mittava määrä altistumisia on tapahtunut kahdella tanssitunnilla kerhotalo Ruplassa Joensuussa maanantaina ja keskiviikkona.

Kello 20.02: Malesiassa ei määrätä uudelleen koronavirusrajoituksia matkustukseen tartuntamäärien kasvusta huolimatta, kertoo uutistoimisto Reuters. Turvallisuusministerin mukaan tartuntojen kasvu johtuu osittain naapurimaista tulleista siirtolaisista.

Malesia raportoi lauantaina 317 koronavirustartunnasta, mikä on jo toinen uusi päiväkohtainen ennätys peräjälkeen. Maassa on todettu tähän mennessä noin 12 000 tuhatta tartuntaa ja 137 ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin. Maa on välttynyt satojen tuhansien tartuntojen epidemioilta, jotka ovat ravistelleet Kaakkois-Aasiassa Filippiinejä ja Indonesiaa.

Malesia sulkeutui epidemian alussa maaliskuussa, mutta maa on sittemmin asteittain luopunut rajoituksistaan

Kello 19.40: Vaasan ammattikorkeakoulu ilmoittaa siirtyvänsä väliaikaisesti etäopetukseen. Taustalla on se, että kolmella opiskelijalla on todettu koronavirustartunta. Etäopetus ei koske työpajoja ja laboratorio-opetusta. Kampuksella suositellaan maskien käyttöä.

Ammattikorkeakoulun tiedotteen mukaan valtaosa tartunnoista liittyy paikallisessa yökerhossa todettuun tartuntaryppääseen. Sairastuneet opiskelijat ovat kotona karanteenissa. Myös taudille altistuneet on määrätty karanteeniin.

Aiemmin tällä viikolla Vaasan yliopisto ilmoitti siirtyvänsä etäopetukseen. Myös lukusalit on suljettu. Molemmat oppilaitokset arvioivat etäopetuksen kestävän noin kaksi viikkoa.

Ylen tietojen mukaan Vaasan sairaanhoitopiirin lauantain 14 uutta koronatartuntaa on yhtä lukuun ottamatta todettu Vaasan yliopiston opiskelijoilla. Tartuntojen epäillään levinneen viime viikolla Vaasassa järjestetyissä opiskelijatapahtumissa. Altistuneita pelätään olevan jopa satoja.

Kello 19: USA:n presidentti Donald Trumpin vointi on hyvä, eikä hänellä ole hengitysvaikeuksia, Washingtonista tiedotetaan. Lääkärien mukana Trump on liikkunut itse eikä hän ole tarvinnut lisähappea. Trumpilla ei ole myöskään ollut kuumetta 24 tuntiin. Lääkärit kertovat, että Trump on itse sanonut, että olonsa puolesta hän voisi kävellä sairaalasta jo lauantain aikana.

Trump meni hoidettavaksi Walter Reed -sotilassairaalaan Marylandin Bethesdaan lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Sekä Donald Trumpilla että hänen vaimollaan Melania Trumpilla todettiin koronavirustartunta perjantaina.

Kello 18.50: Tällä hetkellä Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella 8 henkilöä on sairaalahoidossa koronaviruksen takia. Heistä yhtä hoidetaan teho-osastolla. Koko Suomessa sairaalahoidossa on tällä hetkellä 21 koronapotilasta.

Kello 18.45: Pirkanmaan alueella tähän mennessä varmennetut koronavirustartunnat ovat jakautuneet THL:n mukaan seuraavasti: Mänttä-Vilppulassa 28 tautitapausta, Orivedellä 9 tautitapausta, Kangasalla 17 tautitapausta, Valkeakoskella 18 tautitapausta, Lempäälässä 13 tautitapausta, Sastamalassa 20 tautitapausta, Nokialla 20 tautitapausta, Pirkkalassa 19 tautitapausta, Tampereella 242 tautitapausta ja Ylöjärvellä 26 tautitapausta. THL ei tilastoi kuntia, joissa on alle 5 vahvistettua tartuntaa.

Kello 15.30: Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit ohjeistivat perjantaina alueen ravintola-alan yrityksiä ja iltatapahtumien järjestäjiä keräämään yhteystiedot asiakkailta mahdollista tartunnanjäljitystä varten. Samana päivänä esimerkiksi Kittilässä Levi käynnisti hiihto- ja laskettelukautensa.

Lapin maakunnassa on sairaanhoitopiirien mukaan todettu kuusi koronatartuntaa kuluneen seitsemän vuorokauden aikana. Kolarin kunta kertoi perjantaina, että siellä on viikon aikana havaittu neljä tartuntaa.

Kolarissa sijaitsevan Ylläksen alueelta lähti liikkeelle tartuntoja myös muualle Suomeen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi syyskuun lopulla yli 20 tartunnasta, jotka Ylläksellä vierailleet olivat saaneet 14.–25. syyskuuta välisenä aikana.

Lapissa sairaanhoitopiirit suosittivat yhteystietojen keräämistä ravintola-asiakkailta – Epäselvää on, miten toimitaan jos asiakas kieltäytyy antamasta tietojaan

Kello 15.25: Venäjällä koronavirustartuntoja on jo 1,2 miljoonaa, neljänneksi eniten kaikista maista USA:n, Intian ja Brasilian jälkeen. Lauantaina ilmoitettiin lähes 10 000 tartunnasta. Kuolleeksi on ilmoitettu yhteensä 21 251.

Kello 12.40. Suomessa koronaviruksen ilmaantuvuusluku on jo lähellä raja-arvoa, jolla hallitus rajoittaa maahantuloa ulkomailta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan koronaviruksen tauti-ilmaantuvuus on Suomessa 24,4.

Ilmaantuvuusluku kuvaa tapausten määrää kahden viikon ajanjaksolla sataatuhatta asukasta kohti. Maahantulorajoitusten raja-arvo on 25.

Suomeen saavuttaessa raja-arvon ylittävästä maasta suositellaan suomalaiselle kahta vapaaehtoista koronatestiä, joilla voi lyhentää kahden viikon omaehtoista karanteenia. Ulkomaalaisten taas tulisi ottaa ensimmäinen testi lähtömaassa ja toinen Suomessa kolme vuorokautta ensimmäisen testin jälkeen.

Kello 12.20. Eniten uusia tartuntoja on Helsingissä, yhteensä 32. Vaasassa tartuntoja on 14.

Kello 12.02 THL:n kuntakohtaisen tilaston mukaan uusia tartuntoja on Tampereella viisi, Ylöjärvellä kolme ja Kangasalla yksi. tilastossa ovat mukana kunnat, joissa on yli neljä tartuntaa. THL:n ja Taysin tilastoinnissa on eroa: Tays tilastoi kaikki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella vahvistetut tartunnat henkilön kotipaikasta riippumatta. THL puolestaan tilastoi tapaukset tartunnan saaneiden kotipaikan mukaan.

Kello 11.54 THL:n mukaan Suomessa on todettu 147 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on nyt yhteensä 10 391 kappaletta.

Kello 11.19. Lauantaina pelattavaksi aiottu ottelu HPK:n ja Sportin välillä on peruttu. Syynä on HPK:n pelaajan perheenjäsenellä todettu koronavirustartunta ja pelaajan altistus. HPK:n joukkue on nyt omaehtoisessa karanteenissa. Tieto pelaajan mahdollisesta tartunnasta saataneen jo lauantaina.

Kello 10.06. Pirkanmaalla on todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Tampereen yliopistollinen sairaala. Kaikkiaan tartuntoja on Pirkanmaalla 429. Maanantaista lähtien todettuja tartuntoja on yhteensä 31.

TAysin mukaan kolme tartunnoista on peräisin Pirkanmaalta ja loput muualta Suomesta. Yksi tartunnan saaneista oli sairastuessaan valmiiksi karanteenissa.

Kello 8.18 Presidentti Donald Trump on viety varotoimenpiteenä sotilassairaalaan. Hän saa lääkkeeksi ebolan hoitoon käytettävää remdesiviriä.

Myös Trumpin entisellä neuvonantajalla Kellyanne Conwaylla on todettu koronavirustartunta.

Perjantai 2.10.

Kello 19.30: Pääministeri Sanna Marin (sd.) joutuu karanteeniin saavuttuaan tätä iltana Suomeen Brysselistä EU-huippukokouksesta, kertoo MTV. Marin ja muut huippukokoukseen osallistuneet vapautuvat karanteenista ensi tiistaina, jos koronatestitulokset ovat negatiivisia.

Syynä menettelylle on se, että Belgia on julistettu koronan riskialueeksi.

Kello 19.20: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri laajensi perjantaina suositusta kasvomaskien käytöstä Turussa, Raisiossa, Kaarinassa ja Liedossa.

Maskia tulisi piirin mukaan käyttää kaikissa tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää. Suositus koskee esimerkiksi sisätiloissa järjestettäviä yleisötapahtumia. Lisäksi opiskelijoiden ja opettajien suositellaan käyttävän maskeja ammattikouluissa ja lukioissa.

Suositus tulee voimaan lauantaina ja on voimassa toistaiseksi. Syynä on se, että Turun seudulla epidemiatilanne täyttää kiihtymisvaiheen tunnusmerkit, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Kello 17.13: EU-maiden johtajat ovat sopineet jälleen kerran koronayhteistyön tiivistämisestä. Brysselissä huippukokoukseen osallistunut pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, että keskustelua käytiin erityisesti mahdollisten koronavirusrokotteiden jakamisesta jäsenmaiden kesken.

Marinin mukaan jakamisessa tarvitaan vahvaa koordinaatiota, jotta etusijalle pääsevät terveydenhuollon henkilökunta ja riskiryhmät.

Kello 17.12: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri laajentaa suositusta kasvomaskien käytöstä Turussa, Raisiossa, Kaarinassa ja Liedossa.

Maskia tulisi piirin mukaan käyttää kaikissa tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää. Suositus koskee esimerkiksi sisätiloissa järjestettäviä yleisötapahtumia. Lisäksi opiskelijoiden ja opettajien suositellaan käyttävän maskeja ammattikouluissa ja lukioissa.

Kello 16.16: Tredu sai 1 500 000 euroa koronaviruksen aiheuttamien vaikutusten tasoittamiseen ja lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen 275 000 euroa, tiedottaa Tampereen seudun ammattiopisto Tredu. Kyseessä on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä lisärahoitus 2020.

Koronavirukseen vaikutusten tasaamiseen osoitettu lisärahoitus on tarkoitettu koulutuksensa keskeyttäneiden tai keskeyttämisuhan alla olevien opiskelijoiden opiskelun ohjaukseen ja tukeen sekä valmistumassa olevien opiskelijoiden opinto-ohjaukseen ja näyttöjen mahdollistamiseen.

Kello 16.10: Ruotsissa ilmoitettiin perjantaina 668 uudesta tartunnasta. Koronaviruksen takia kuoli 2 ihmistä. Tartuntoja on nyt yhteensä 94 283 ja kuolleita 5 895.

Kello 13.53: THL:n mukaan 29.9. päättyneen 14 päivän seurantajakson aikana Suomessa todettiin 1 247 tautitapausta. Ilmaantuvuus oli 22,5 tapausta 100 000 asukasta kohden. Edellisellä jaksolla tapauksia oli 622 ja ilmaantuvuus 11,2.

Kello 13.46: Suomessa on THL:n mukaan todettu yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema Hyksin erityisvastuualueella. Alueeseen kuuluvat seuraavat sairaanhoitopiirit: Hus, Etelä-Karjala, Kymenlaakso ja Päijät-Häme.

Sairaalahoidossa on koko maassa nyt 21 koronapotilasta. Heistä neljä on tehohoidossa. Keskiviikkona sairaalahoidossa oli kaksi potilasta vähemmän. Tehohoidossa olleiden määrä on sama kuin keskiviikkona.

Taysin erityisvastuualueella on osastohoidossa seitsemän ja tehohoidossa yksi koronapotilas.

Kello 11.57: THL:n kuntakohtaisten tilastojen mukaan uusista tartunnoista 56 on todettu Helsingissä, 17 Vantaalla ja 12 Espoossa.

Pirkanmaalla on todettu kaksi uutta tartuntaa, yksi Nokialla ja yksi Pirkkalassa. Nokialla on nyt THL:n tilastojen mukaan yhteensä 20 tartuntaa ja Pirkkalassa 19.

Kello 11.55: Suomessa on todettu THL:n mukaan 141 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on nyt koko maassa yhteensä 10 244.

Kello 9.39: Pirkanmaalla on todettu torstaina viisi uutta koronavirustartuntaa.

Tays kertoo Twitterissä, että Pirkanmaalta analysoitiin torstaina 1 011 koronanäytettä. Uusista tartunnoista kaksi on ulkomailta ja kolmella on yhteys jo tunnettuun ketjuun.

Pirkanmaalla on todettu viimeisen seitsemän vuorokauden aikana yhteensä 38 uutta koronatartuntaa. Edellisellä viikon jaksolla uusia tartuntoja oli 61.

Kello 8.04: Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla on todettu koronavirustarunta, kertoo uutistoimisto AFP. Trump kertoi varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa Twitterissä, että hänen neuvonantajallaan Hope Hicksillä, 31, on todettu koronavirustartunta.

Kello 6.45: Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin läheisellä neuvonantajalla Hope Hicksillä on todettu koronatartunta, kertovat yhdysvaltalaismediat.

Hicks on talousuutistoimisto Bloombergin mukaan yksi Trumpin läheisimmistä neuvonantajista. Hän matkusti Trumpin mukana presidentin lentokoneessa vaaliväittelyyn Clevelandiin tiistaina.

Myös presidentti vahvisti neuvonantajansa saaman tartunnan myöhemmin Fox Newsin haastattelussa. Trump sanoi käyneessä testissä myös itse ja odottavansa tuloksia. Lisäksi testissä on käynyt muun muassa presidentin puoliso Melania Trump. Hän sanoo Twitterissä, että pariskunta aikoo "aloittaa karanteeriprosessin" tulosta odottaessaan.

Torstai 1.10.

Kello 22.35: Uudellamaalla Sipoossa on tapahtunut mahdollinen joukkoaltistuminen koronavirukselle ravintola Sapori D'Italiassa, tiedottaa Sipoon kunta.

Tiistaina 29. syyskuuta ravintolassa asioi henkilö, jolla todettiin myöhemmin koronatartunta. Henkilö asioi ravintolassa noin kello 11.00–11.40. Kyseisenä aikana ravintolassa käyneitä kehotetaan tarkkailemaan vointiaan kahden viikon ajan mahdollisesta altistumisesta. Jos oireita ilmenee, koronatestiin tulee hakeutua välittömästi.

Kello 22.33: Euroopan jalkapalloliitto Uefa on höllentänyt koronaviruksen tuomia yleisörajoituksiaan, minkä ansiosta Suomen miesten lokakuun kotipeleihin pääsee rajoitettu määrä katsojia. Korkeintaan 30 prosenttia katsomokapasiteetista voi olla käytössä, mutta kansalliset rajoitukset saattavat pienentää osuutta. Palloliiton mukaan Olympiastadionille voidaan ottaa arviolta 7 500–8 000 katsojaa.

Huuhkajat kohtaa Kansojen liigassa kotonaan Bulgarian 11. lokakuuta ja Irlannin kolme päivää myöhemmin. Ottelut pelataan Helsingin olympiastadionilla.

Kello 19.31: Espanjan viranomaiset aikovat mahdollisesti sulkea maan pääkaupungin Madridin rajat koronaviruspandemian kiihtymisen vuoksi. Espanjan terveysministerin Salvador Illan mukaan asiasta sovittiin koko maan aluejohtajien kokouksessa keskiviikkona. Madridin aluehallinto vastusti päätöstä jyrkästi ja sanoi olevansa valmis tarvittaessa taistelemaan sitä vastaan oikeudessa. Espanjan koronavirustilanne on EU-maiden synkin.

Kello 16.56: Hallitus esittää ravintoloiden koronarajoituksia koskevan lain voimassaolon jatkamista. Se selvittää, voiko tartuntatautilain määräaikaisen pykälän voimassaoloa jatkaa ensi helmikuun loppuun asti.

Pykälä on säädetty keväällä, ja se on tällä hetkellä voimassa lokakuun loppuun. Nyt sitä esitetään jatkettavaksi, jotta koronarajoitustoimia voidaan jatkaa. Lailla säädettäisiin yhä välttämättömistä rajoituksista, jotka koskevat ravitsemistoimintaa koronaepidemian aikana.

Kello 16.00: Koronavilkun käyttäjät tekivät sovelluksen kautta syyskuussa 600 ilmoitusta koronavirustartunnasta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). THL:n mukaan tämä vastaa noin kolmasosaa syyskuun diagnosoiduista tartunnoista. Ilmoituksen myötä tartunnan saaneen lähellä olleet saavat tiedon mahdollisesta altistumisestaan.

Sovellus on ollut ladattavissa elokuun viimeisestä päivästä alkaen. THL:n mukaan sovellus on ladattu yli 2,2 miljoonaa kertaa.

Kello 15.05: Hallitus tiukentaa jälleen maahantulorajoituksia. Puola, Liettua ja San Marino lisättiin matkustusrajoitusten piiriin, sillä niissä koronatapausten määrä on noussut yli hallituksen määrittelemän raja-arvon. Suomessa maahantulorajoitusten raja-arvona on 25 tapausta 100 000:ta asukasta kohden kahdessa viikossa.

Kello 12.23: THL:n kuntakohtaisten tilastojen mukaan Pirkanmaalla on todettu kaksi uutta tartuntaa, jotka ovat molemmat Tampereella. Tampereella on nyt todettu epidemian aikana yhteensä 237 koronavirustartuntaa. Toiseksi eniten tartuntoja Pirkanmaan kunnista on todettu Mänttä-Vilppulassa, 28.

Kello 11.59: Suomessa on todettu THL:n mukaan 111 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on nyt koko maassa yhteensä 10 103.

Kello 10.57: Yksinyrittäjien korona-avustuksen haku päättyi 30. syyskuuta, mutta korona-ajan neuvontapalvelu jatkuu edelleen. Pirkanmaan yritysten koronakriisin neuvontapuhelin on avoinna vielä lokakuun ajan.

Puhelin palvelee yrittäjiä arkisin klo 9–16 numerossa 03 5656 5040. Yleistä koronakriisineuvontaa antaa Pirkanmaan Yrittäjät. Yksinyrittäjien korona-avustuksen neuvonnasta vastaa Tampereen kaupunki.

Kello 10.42: 10 000 tartunnan raja on rikkoutunut Suomessa, kertoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Kello 9.14: Pirkanmaalla on Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) koronaseurannan mukaan todettu keskiviikkona kolme uutta koronavirustartuntaa.

Tays kertoo Twitterissä, että Fimlab analysoi keskiviikkona Pirkanmaalta 1 379 koronanäytettä. Kaikki kolme uutta tartuntaa liittyvät tunnettuihin tartuntaketjuihin Pirkanmaan ulkopuolella.

Kello 8.36: Intiassa on todettu 1 181 uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja lähes 87 000 uutta koronavirustartuntaa. Intiassa on nyt yhteensä noin 6,31 miljoonaa tartuntaa ja lähes 99 000 koronakuolemaa.

Eniten koronakuolemia ja tartuntoja on epidemian aikana todettu Yhdysvalloissa. Tautiin liittyviä kuolemantapauksia on Yhdysvalloissa tähän mennessä yli 207 000 ja tartuntoja lähes 7,3 miljoonaa.

Keskiviikko 30.9.

Kello 22.53: Syyskuun viimeiseen päivään mennessä Pirkanmaalla on todettu yhteensä 415 koronavirustartuntaa. Pirkanmaalla kuukausi päättyi kiihtymisvaiheen alkumetreille, sillä taudin ilmaantuvuus oli keskiviikon 30. syyskuuta tiedotuksen mukaan 16,7 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden.

Koko Suomessa tartuntoja todettiin syyskuun aikana koko maassa 1 708, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämä tartuntatautirekisterin tilastotietokanta. Keskiviikkoiltaan mennessä Suomessa oli raportoitu yhteensä 9 976 tartuntaa, mikä tarkoittaa, että 10 000 tartunnan raja menee todennäköisesti rikki torstaina 1. lokakuuta.

Kello 22.50: Joukkoliikenteelle koronatilanteen vuoksi myönnetyllä lisätuella pystytään korvaamaan yli 47 prosenttia suurten ja keskisuurten kaupunkiseutujen lipputulojen menetyksistä, tiedottaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Lisäksi tuetaan joukkoliikenteen kehityshankkeita.

Joukkoliikenteelle myönnetyllä 100 miljoonan euron lisärahoituksella tuetaan palveluiden sekä pyritään varmistamaan nykyisten joukkoliikenteen kehittämishankkeita.

Kello 22.48: Tampereen seurakunnat suosittelevat maskien käyttöä kaikissa jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa tilaisuuksissa, tiedottivat Tampereen seurakunnat keskiviikkona. Tampereen seurakunnat kehottavat tilaisuuksiin osallistuvia ottamaan oman maskin mukaan.

Tilaisuuksien järjestäjänä seurakunnat varautuvat myös antamaan maskin heille, joilla sitä ei ole mukana. Tilaisuuksien toimittajat käyttävät maskia ja huolehtivat tarkasta käsihygieniasta.

Oikaisu 30.9.2020 kello 23.11: Otsikossa luki virheellisesti, että syyskuun aikana Pirkanmaalla olisi todettu 415 uutta koronatartuntaa, kun todellisuudessa 415 tartuntaa on todettu tämän vuoden aikana.

Oikaisu 14.10.2020 klo 10.41: Juttuun liitetyssä osasto- ja tehohoidettavien pylväsgrafiikassa oli virhe. Grafiikassa kerrottiin, että tiedot näkyvät grafiikassa heinäkuun alusta alkaen. Grafiikassa näkyvät tiedot 14. syyskuuta alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?