Miksi Taysin ja THL:n raportoimissa Pirkanmaan tartuntamäärissä voi olla isojakin eroja? Infektioyksikön ylilääkäri nimeää koronalukujen eroihin kaksi syytä

Tampereen yliopistollinen sairaala sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL raportoivat uusien koronavirustartuntojen määrästä päivittäin. Niiden luvuissa voi kuitenkin olla merkittäviä eroja. Taustalta löytyy kaksi selittävää syytä.

Pirkanmaan tartuntamääristä tiedottavat sekä Tampereen yliopistollinen sairaala että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

22.10.2020 6:03

Aamulehti

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronavirustartuntatilastojen erot ovat aiheuttaneet hämmennystä.

Pandemian aikana Taysin ja THL:n raportoimissa Pirkanmaan tartuntamäärissä on ollut merkittäviäkin eroja.

Esimerkiksi keskiviikkona 21. lokakuuta Tays kertoi kuudesta uudesta koronavirustartunnasta Pirkanmaalla, THL puolestaan 13 tartunnasta.

Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjäsen mukaan lukujen eroa selittää etenkin kaksi syytä. Ensimmäinen niistä on tapa, miten tartuntoja alueille kirjataan ja toinen liittyy raportoinnin viiveeseen.

– Erojen vuoksi luvut eivät ole oikeastaan koskaan täysin samat, Syrjänen toteaa.

Tays raportoi kaikki tartunnat Pirkanmaalta

Tays tilastoi kaikki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (Pshp) alueelta löydetyt tapaukset riippumatta tartunnan saaneen kotipaikasta. THL tilastoi tapaukset tartunnan saaneiden kotikunnan mukaan riippumatta siitä, missä heidät on testattu.

Syrjänen hahmottaa tilannetta esimerkkien avulla.

– Jos Pirkanmaalla opiskelevalta, mutta Helsingissä kirjoilla olevalta ihmiseltä, löydetään tartunta, THL:n tilastossa tartunta kirjautuu Helsinkiin, mutta me raportoimme sen Pirkanmaalla todetuksi.

– Jos Helsingissä asuva, mutta pirkanmaalaiseen kuntaan kirjoilla oleva opiskelija sairastuu Helsingissä, hänen tartuntansa kirjautuu THL:n tilastossa Pirkanmaalle. Meidän tilastossamme tartunta ei näy.

THL julkaisee tartuntamääriä myös kuntakohtaisesti. Tilastossa näkyvät kuitenkin vain ne paikkakunnat, joissa on koko pandemian aikana varmistunut yli neljä tartuntaa. Taysin kertoo päivittäin uusien tartuntojen yhteismäärän Pshp:n alueelta.

THL:n tiedot päivittyvät viiveellä

Tays raportoi päivittäin sen infektioyksikölle edelliseltä päivältä ilmoituspäivän aamuun mennessä varmistuneet tartunnat. Luku sisältää niin Fimlabin kuin yksityisten laboratorioiden toteamia tartuntoja.

– Me raportoimme niin tuoretta dataa kuin olla ja voi, Syrjänen sanoo.

THL:n tilastot puolestaan päivittyvät viiveellä. THL:n tiedot pohjaavat tartuntatautirekisteriin, johon tietojen kirjaamisessa voi Syrjäsen mukaan olla ”merkittäviä viiveitä”.

Esimerkiksi keskiviikkona 21. lokakuuta kerrottujen tartuntamäärien eroja selittää se, että Pirkanmaalla jo edellisenä viikonloppuna varmistuneet tartunnat siirtyvät THL:n tilastoon vasta viikolla. Tays kertoi 17.–18. lokakuuta 35 uudesta tartunnasta Pirkanmaalla.

THL:n tietojen viiveen pituus riippuu Syrjäsen mukaan siitä, miten ripeästi yksityiset laboratoriot ja Fimlab kirjaavat positiivisia testituloksia THL:n tartuntatautirekisteriin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut