Pirkanmaalla kaksi uutta koronatartuntaa, sata altistunutta Valkeakoskella - Koronainfo - Aamulehti

Pirkanmaalla kaksi uutta koronavirustartuntaa, toinen niistä neljäsluokkalaisella – Yhteensä 100 altistunut koulussa ja harrastustoiminnassa Valkeakoskella

Pirkanmaalla on varmistunut sunnuntaina kaksi uutta koronavirustartuntaa. Toinen tartunnoista liittyy aiemmin Kangasalla ilmi tulleisiin tartuntoihin, toinen matkailuun Itävallassa.

Valkeakosken Tietotien lukion pääovella ohjeistetaan 16. maaliskuuta, että koronaviruksen uhan takia vain ylioppilaskirjoituksiin osallistujat saavat mennä sisälle oppilaitoksen tiloihin.­

16.3.2020 11:08 | Päivitetty 16.3.2020 13:15

Aamulehti

Pirkanmaalla on todettu sunnuntain aikana kaksi uutta laboratoriotesteillä varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Toinen tartunnoista liittyy matkailuun Itävallassa. Tartunta todettiin Valkeakoskella Roukon koulun neljännen luokan oppilaalla. Sairaanhoitopiirin mukaan oppilas on ollut koulussa tartuttavana.

Valkeakosken kaupungin johtava ylilääkäri Riikka Luoto kertoo, että Roukon koulun neljännen luokan oppilas on ollut tartuttavana myös harrastustoiminnassa. Luodon mukaan kaikki altistuneet on tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

Toinen tartunta liittyy aiempiin Kangasalla aiemmin todettuihin tapauksiin. Sairastunut on ollut karanteenissa altistumisen takia.

Molemmat sairastuneet ovat sairaanhoitopiirin mukaan hyvävointisia.

Pirkanmaalla on maanantaihin mennessä todettu 23 laboratoriotesteillä varmennettua koronavirustartuntaa.

Valkeakoskella koronatartunta Roukon yhtenäiskoulussa

Sata altistunutta Valkeakoskella

Valkeakosken Roukon koulun koronavirustartunnalle on alistunut koululuokka ja myös muita. Yhteensä altistuneita on Valkeakosken kaupungin mukaan noin sata.

Neuvontapuhelimia

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin neuvontanumero kohderyhmään kuuluville koronavirustartuntaa epäileville palvelee ympäri vuorokauden numerossa 03 311 65333.

Taysin työntekijöille, joille tulee hengitystieinfektion oireita, on avattu oma Pirten työterveyshuollon neuvontanumero 044 4270460.

Pirten numero palvelee vain Taysin työntekijöitä maanantaista perjantaihin kello 8–19, lauantaisin kello 10–17 ja sunnuntaisin 10–16.

Taysin potilaiden yhteydenottotiedot kannattaa jokaisen päivittää ajan tasalle OmaTays-palvelussa omatays.fi.

Valkeakosken kaupungin opetuspäällikkö Silja Silvennoinen kertoo, että tartunnan saanut oppilas ei ole lukioikäinen. Hän ei kuitenkaan halua tarkentaa oppilaan ikää, mutta Taysin maanantaiaamuna lähettämän tiedotteen mukaan kyseessä on neljäsluokkalainen lapsi.

Koko luokka, jossa oppilas opiskelee, on asetettu karanteeniin. Altistuneille on ilmoitettu karanteeniin jäämisestä ja jokaiseen otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Johtavan ylilääkärin, Riikka Luodon mukaan koululuokan lisäksi altistuneita on harrastustoiminnassa. Hänen mukaansa kaikki altistuneet on tavoitettu.

Luoto kertoo, että lapsi on palannut epidemia-alueelta noin kaksi viikkoa sitten ja hän on ollut koulussa sekä harrastustoiminnassa vähäoireisena. Vähäoireisuudesta johtuen myös testi tehtiin Luodon mukaan vasta lauantaina.

Luoto ei kerro tarkemmin, koska lapsen oireet olivat alkaneet.

Roukon koulun tilat Tietotien lukiolla on siivottu ja opiskelu lukion tiloissa on turvallista. Ylioppilaskokeiden suorittajat ja lukion tiloissa opiskelevat Roukon koulun oppilaat eivät oleskele samoissa tiloissa.

Koulun luokat, joissa ei ole altistusta, jatkavat koulutyötä mahdollisimman normaalisti. Ne, jotka ovat jääneet vapaaehtoisesti kotiin, saavat toistaiseksi etäopetusta.

Henkilökunnan ja oppilaiden poissaolojen vuoksi opetusta toteutetaan poikkeusjärjestelyin, kuten yhdistämällä ryhmiä ja antamalla opetusta useammalle ryhmälle oman toimen ohella.

Silvennoinen kertoo, että Valkeakoskella seurataan tilannetta jokaisella toimialalla tiiviisti.

– Olemme jo tänään aamulla kokoontuneet kaupungin yhteisen koronaryhmän kanssa. Seuraava tapaaminen on sovittu iltapäivälle sen jälkeen, kun hallitus on pitänyt oman tiedotustilaisuutensa.

Eläkeikäinen koronapotilas tehohoitoon

Ensimmäinen potilas Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on siirretty tehohoitoon koronavirustartunnan vuoksi. Hus kertoi asiasta maanantaina.

Sairaanhoitopiirin mukana kyseessä on eläkeikäinen henkilö. Ennen tehohoitoa henkilö oli lyhyen aikaa osastohoidossa.

Husin tehohoidon ylilääkäri Ville Pettilän mukaan vastaaviin tapauksiin on varauduttu.

– Kansainvälisten potilastapausten perusteella on ollut odotettavissa, että myös Suomessa osa koronavirustartunnan saaneista tulee tarvitsemaan tehohoitoa, Penttilä toteaa sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Tehohoidossa koronaviruspotilaiden hengitystä ja verenkiertoa tuetaan hengityslaitteella sekä verenkierron tukihoidoilla. Husin tehohoitopaikoista keskimäärin 70–75 prosenttia on käytössä jatkuvasti.

– Tarvittaessa pystymme lisäämään tehohoidon resursseja siirtämällä kiireettömiä leikkauksia, jotka vaativat tehohoitoa. Lisäksi voimme muuttaa leikkausosastojen heräämöpaikkoja lisätehohoitopaikoiksi.

Näin torjut leviämistä

1. Koronavirus tarttuu varsin helposti arkielämässä, joten muista tämä kotonakin.

2. Älä mene töihin, kouluun tai opiskelemaan, jos olet sairaana. Vaikka olisi lievät oireet, pysy kotona.

3. Älä vie sairasta lasta päiväkotiin.

4. Vähennä kokousten järjestämistä.

5. Lisää video- ja puhelinneuvotteluja.

6. Lisää etätyötä mahdollisuuksien mukaan.

7. Siirrä kaikki ei-välttämättömät seminaarit tulevaisuuteen.

8. Vältä ryhmäliikuntaa.

9. Älä mene tilaisuuksiin, joissa paljon ihmisiä, liiku ulkona sen sijaan tiedostaen tartuntavaara.

10. Kaupassa voi käydä, mutta älä jää pitkiksi ajoiksi kauppakeskuksiin.

11. Älä mene tapaamaan ikäihmisiä sairaalaan, vaan pidä yhteyttä puhelimella.

12. Älä käy tapaamassa sairasta ystävää.

13. Jos saat oireita, pysyttele sairaana kotioloissa.

14. Jos tulee hengenahdistusta, hakeudu hoitoon, mutta soita ensin.

15. Oireettomien ei tarvitse käyttää hengityssuojaimia.

Lähde: THL

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?