Koronavirus: Nämä poikkeukselliset asetukset otetaan käyttöön - Koronainfo - Aamulehti

Lue tästä kaikki hallituksen poikkeuksellisista linjauksista: Rajat kiinni torstaina, ulkomailta tulevat karanteeniin, vakava viesti kokoontumisista

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja muut ministerit avasivat valmiuslain ensimmäisten asetusten sisältöä tiistaina.

Valtioneuvosto antoi tiistaina kaksi valmiuslain käyttöönottoasetusta, joista toinen astuu voimaan heti ja toinen tavanomaisella menettelyllä.­

17.3.2020 14:29 | Päivitetty 18.3.2020 0:12

Koronaviruspandemia on johtanut Suomessa radikaaleihin yhteiskunnallisiin toimenpiteisiin, joiden muodollisesta hyväksynnästä vastaa eduskunta keskiviikkona.

Sanna Marinin (sd.) hallitus kertoi maanantaina, että Suomessa on todettu poikkeusolot. Valtioneuvosto antoi tiistaina kaksi valmiuslain käyttöönottoasetusta, joista toinen astuu voimaan heti ja toinen tavanomaisella menettelyllä.

Heti voimaan astuva asetus koskee lääkkeiden jakelua koko valtakunnan alueella.

Tavanomaisessa järjestyksessä käsiteltävä asetus koskee muun muassa hoitohenkilökunnan ja kriittisten toimintojen turvaamista koko valtakunnan alueella.

Asetukset ovat voimassa 13. huhtikuuta asti.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi keskiviikon vastaisena yönä, että asiantuntijoiden näkemykset valmiuslaista ovat yhdensuuntaisia, mietintö saataneen keskiviikkona hyväksyttyä. Käytännössä siis keskiviikkona käsitellään käyttöönottoasetukset, joista hallitus kertoi tiistaina ja torstaina soveltamisasetukset, jotka siis liittyvät vahvasti myös koulujen etätyökäytäntöihin. Muiltakin valiokunnilta halutaan vielä lausunnot perustuslakivaliokunnan mietintöön.

Löydät jutun lopusta seurannat siitä, miten hallitus kertoi asetuksista ja sitä seuranneesta eduskunnan lähetekeskustelusta.

Rajat kiinni torstaina

Suomen rajat menevät kiinni torstaiaamuna 19.3. puolenyön jälkeen. Sen jälkeen vain muutama raja-asema ja lentoasema pysyvät auki tavaraliikennettä ja paluuliikennettä varten.

– Poliisi valvoo rajoja voimavarojensa puitteissa. Eläkkeellä olevia poliiseja ja rajavartijoita voidaan kutsua töihin, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi.

Näitä on muun muassa Ruotsin ja Norjan maarajalla. Lentoasemista Helsinki–Vantaa, Turku ja Maarianhamina pysyvät auki.

Suomen kansalaiset, joilla ei ole pysyvää asuntoa ulkomailla, kehotetaan palaamaan Suomeen ja jäämään kahden viikon karanteeniin.

Suomalaiset eivät saa matkustaa ulkomaille. Ainoastaan työssäkäynti rajan yli on sallittua poikkeusluvalla.

–Turvapaikanhakijoilla on oikeus hakea turvapaikkaa, Ohisalo sanoi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi, että Suomen päätökset perustuvat yhteydenpitoon muun muassa Pohjoismaiden, Baltian maiden ja Venäjän kanssa. Hän tunnusti, että monella voi olla vaikeuksia palata Suomeen.

–Ulkoministeriö ei voi järjestellä ihmisten matkoja, sitä varten ovat matkatoimistot, mutta on käytettävissä hätätapauksia varten.

Finnair jatkaa lentoja, jotta suomalaisia saadaan kotiutettua. Rautatiematkustajaliikenne Venäjälle loppuu, tavaraliikenne jatkuu.

–Rajoitukset aiheuttavat kuljetuselinkeinolle, Finnairille ja varustamoille tappioita, tunnusti liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).

Eristyshuone, vuorotyötä ja pilkottu työaika – Pirkanmaan yritykset ryhtyivät ketterästi ratkomaan työnteon ja lastenhoidon yhdistämistä, tällaisia ovat vinkit

Lääkkeiden riittävyys ensisijaista

Valmiuslain kiireellisimpänä otettiin käyttöön asetus, jolla hallitus voi Suomessa säännöstellä lääkkeiden myyntiä apteekeissa ja lääketukuissa. Se astuu voimaan heti.

Perusteena ei ole vain mahdollisen kotimaisen hamstrauksen estäminen, vaan myös ulkomailla on ollut kiinnostusta suomalaisiin valmiusvarastoihin, jotka pitävät sisällään myös hoitovälineet.

–Tällä hetkellä lääkkeitä on varastossa hyvin, mutta sääntelyn tiukentamisella varmistamme, että voimme kohdentaa lääkkeet eniten tarvitseville, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

–Moni muu maa haluaisi päästä näihin hyviin varastoihimme käsiksi, sanoi pääministeri Marin.

Mitä tarkoittaa yli 70-vuotiaiden karanteenia vastaavat olosuhteet? Riitta Siren kävi Tampereella ostoksilla ennen vetäytymistä mökille – Palvelujohtaja: ”Kannattaa kysellä kuulumiset, se on tosi tärkeää”

Vakava viesti kokoontumisista

Toistaiseksi hallitus ei ottanut käyttöön valmiuslain kokoontumisia rajoittavia asetuksia, sillä se luottaa ihmisten kykyyn ymmärtää tilanteen vakavuus.

Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien eli sairaiden ja yli 70-vuotiaiden ei missään nimessä pidä liikkua tarpeettomasti ihmisten ilmoilla. Heidän terveytensä ja henki on vaarassa.

– Nykylailla on mahdollista rajoittaa yli kymmenen ihmisen kokoontumisia. Vielä emme tätä valmiuslain käyttöönottoasetukseen ottaneet. Siihen on myöhemmin mahdollisuus, jos ihmiset eivät noudata ohjeita, sanoi Marin.

Poliisi tarvittaessa puuttuu kokoontumisiin julkisilla paikoilla ja käskee ihmisiä hajaantumaan.

Näistä syistä valmiuslaki on hallituksen mukaan välttämätön – Muistio: Ihmishenget ja yhteiskunnan välttämättömät toiminnot ovat vaarassa

Valmiuslailla tauti- ja talousperuste

Valtioneuvosto perusteli valmiuslain käyttöönoton koronaviruksen takia lain kolmannen pykälän kohtien 3 ja 5 mukaan.

Kohta 3 viittaa poikkeukselliseen taloudelliseen kriisiin, väestön toimeentuloon ja talouselämän perusteisiin liittyvään vakavaan uhkaan.

Kohta 5 viittaa vaikutuksiltaan vakavaa suuronnettomuutta vastaavaan hyvin laajalle levinneeseen vaaralliseen tartuntatautiin.

Marinin mukaan talousperustetta selittää se, että monet yritykset ovat vakavassa vaarassa lähiaikoina. Ottamalla kohta 3 perusteeksi mahdollistetaan valmiuslain taloustoimet, kun niitä tarvitaan.

Hallitus on käynyt jo maanantaina neuvotteluita työmarkkinajärjestöjen ja Suomen yrittäjien kanssa vaikeasta taloustilanteesta ja apupaketeista yrityksille.

Tiistaina järjestettiin hallituksen neuvottelu ja valtioneuvoston ylimääräinen istunto valmiuslain käyttöönotosta kello 12 alkaen, jossa yllä mainituista toimenpiteistä päätettiin.

Valmiuslaki on jo voimassa, mutta eduskunta sinetöi sen keskiviikkona.

– Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys, hallitus totesi.

Näin hallitus tiedotti asetuksista:

Näin eduskunnan keskustelu eteni:

Näin tiedotustilaisuus eteni:

Maanantain tiedotustilaisuudessa hallitus ilmoitti muun muassa koulujen ja rajojen sulkemisesta. Yli 10 hengen julkiset kokoontumiset ovat jatkossa kiellettyjä, ja yli 70-vuotiaita ihmisiä kehotetaan hakeutumaan karanteenia vastaaviin oloihin koronavirusvaaran takia.

Hallitus piti tiedotustilaisuuden myös eilen maanantaina:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?