Aamulehden ilmainen koronavirusseuranta 31.10–14.11. - Koronainfo - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Suomessa todettu yhteensä 365 koronavirukseen liittyvää kuolemaa – koronavirustilanne synkkenee Venäjällä, kuolemia tilastoidaan päivittäin satoja

Seuraamme tässä kaikille avoimessa jutussa koronaviruksen kehittymistä Pirkanmaalla ja maailmassa. Lukuja vertailtaessa kannattaa huomioida, että Pirkanmaan päivittäisistä tartuntaluvuista uutisoidessaan Aamulehti käyttää Taysin tilastoa. THL:n ja Taysin tilastot eroavat toisistaan siten, että Tays tilastoi kaikki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella vahvistetut tartunnat henkilön kotipaikasta riippumatta. THL puolestaan tilastoi tapaukset tartunnan saaneiden kotipaikan mukaan riippumatta siitä, missä heidät on testattu.

Koronavirustartuntoja on todettu Suomessa tihenevään tahtiin syksyn edetessä. Sama on tilanne myös muualla Euroopassa.­

31.10.2020 15:47 | Päivitetty 14.11.2020 9:21

Aamulehti

Päivittyvien tautitapaustaulukoiden alta löydät päivittyvän tekstiseurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 31. lokakuuta alkaen.

Aamulehden edellistä koronavirusseurantaa pääset lukemaan täältä.

Kaikki koronavirus-aiheiset Aamulehden artikkelit löydät täältä: aamulehti.fi/koronavirus.

Lauantai 14.11.

Kello 9.20: Koronavirustilanne synkkenee Venäjällä. Uusia tartuntoja on kirjattu viime päivinä noin 20 000, ja virukseen liittyviä kuolemantapauksia tilastoidaan joka päivä satoja.

Eniten tartuntoja ilmenee pääkaupunki Moskovassa, jossa niitä todetaan tuhansia päivässä. Pietarissakin uusia tartuntoja tulee joka päivä toistatuhatta. Myös esimerkiksi Siperiassa terveydenhoitojärjestelmät ovat olleet kovilla.

Venäjällä on todettu koko pandemian aikana yli 1,8 miljoonaa koronatartuntaa, mikä on viidenneksi eniten maailmassa. Virukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu noin 32 000.

Kuolemantapauksia on suhteessa tartuntoihin selvästi vähemmän kuin monissa muissa koronaviruksen pahoin runtelemissa maissa, mikä on herättänyt epäilyjä siitä, että Venäjän hallitus julkaisee kaunisteltuja tilastoja.

Maalis-syyskuussa kuoli 117 000 ihmistä enemmän kuin vastaavana ajanjaksona keskimäärin, mikä viittaa siihen, että virus on tappanut selvästi enemmän ihmisiä kuin viralliset tilastot kertovat.

Kello 8.27: Vuonna 2009–2010 annettu sikainfluenssarokote johti Suomessa narkolepsiatapausten lisääntymiseen. Lääkevahinkovakuutuspoolille on tehty Pandemrix-rokotteesta yhteensä 359 narkolepsiaan liittyvää vahinkoilmoitusta.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo, että edelleenkään ei ole tieteellistä yksimielisyyttä siitä, miksi rokote johti sairastumiseen.

Narkolepsia oli Nohynekin mukaan niin harvinainen haitta, ettei sellaista ollut mahdollista saada ennalta esiin testaamalla. Yhtä harvinaista haittatapahtumaa ei nytkään esimerkiksi koronarokotteen kohdalla pystytä huomaamaan.

Kello 7.21: Yhdysvalloissa on varmistettu yli 188  000 uutta koronavirustartuntaa, kertoo uutistoimisto AFP. Asia selviää AFP:n mukaan Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Lisäksi Yhdysvalloissa on kirjattu AFP:n mukaan lähes 1  600 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Washington Post -lehden mukaan yli 130 salaisen palvelun jäsentä on saanut koronavirustartunnan tai joutunut karanteeniin oltuaan lähikontaktissa tartunnan saaneen kanssa.

Ainakin 30 salaiseen palveluun kuuluvaa on saanut positiivisen testituloksen viime viikkojen aikana, kertoo puolestaan New York Times -lehti.

Trumpin sisäpiirissä on ollut syksyn aikana useita tartuntoja, ja hallinto on järjestänyt viime aikoina useampia tapahtumia, joissa ei ole noudatettu tarkasti koronasuosituksia.

Perjantai 13.11.

Kello 17.09: Viidessä eri paikassa Tampereella viime viikonloppuna olleet henkilöt ovat saattaneet altistua koronavirukselle, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays.

Paikat ovat: Kaupinojan sauna perjantaina kello 17–18, Pub Sisko ja sen veli, Lapintie perjantaina kello 18.30–22.30, Social Burgerjoint, Hämeenkatu lauantaina kello 14–15, Kievari Kahdet kasvot, Kauppakatu lauantaina kello 16–19 ja Sitko Pizza sunnuntaina kello 13–14.

Tays kertoi jo viime viikon sunnuntaina, että mahdollisia altistumisia koronavirukselle tapahtui Tampereella eri paikoissa myös aiemmin samalla viikolla.

Lue lisää:Näissä paikoissa Tampereella saattoi altistua koronavirukselle viime viikolla – joukossa teatteri, ravintoloita ja kaksi yleistä saunaa

Tays kehottaa tarkkailemaan vointia ja hakeutumaan testiin heti, jos oireita ilmenee.

Kello 14.30: THL:n mukaan Taysin erityisvastuualueella on yksi uusi koronaan liittyvä kuolemantapaus. Myös tehohoidossa on yksi enemmän kuin keskiviikkona. Sairaalahoidossa on yhteensä 8 henkilöä. Koko Suomessa todettiin neljä uutta koronakuolemaa.

Kello 12.02: THL kertoo tänään, että uusia koronavirustartuntoja on todettu 316 kappaletta. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on Suomessa todettu 18 858.

Kello 11.36: Ensimmäiset suomalaisten minkkien koronavirustestit ovat valmistuneet torstaina, eikä koronavirusta ole löytynyt. Tulos valmistui torstaina.

Perjantaina on valmistumassa tuloksia toisilta tutkituilta tarhoilta. Ensimmäisessä vaiheessa minkkejä testataan Pohjanmaalla kymmenen kunnan alueella kolmellakymmenellä tarhalla.

Kello 11.34: Pieksämäellä todetussa suuressa koronaviruksen tartuntaryppäässä on altistuneita noin 120–150, kertoo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä. Altistuneet on asetettu karanteeniin.

Pieksämäellä Partaharjun puutarhan lähes 200 ihmisen joukkotestauksessa raportoitiin torstaina yhteensä 64 uutta koronavirustartuntaa. Aiemmin viikolla taimitarhan tautiryppäästä todettiin kuusi tartuntaa.

Seppälän mukaan eilisen jälkeen ei ole todettu uusia tartuntoja.

Kello 9.27. Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan Pirkanmaalla on todettu yhdeksän uutta tartuntaa. Yhteensä tartuntoja on 833 kappaletta. Näytteitä tutkittiin 1563.

Kello 8.54: Maailmassa on todettu noin 52,7 ymiljoonaa koronavirustartuntaa John Hopkins -yliopiston koronaseurannan mukaan. Eniten tartuntoja on Yhdysvalloissa yli 10,5 miljoonaa. Koronavirukseen liittyviä raportoituja kuolemantapauksia on hieman alle 1,3 miljoonaa.

Torstai 12.11.

Kello 22.18: Britanniassa koronaviruksen takia kuolleita ilmoitettiin torstaina hiukan keskiviikkoa vähemmän eli 563. Kokonaismäärä on nyt 50 928. Luku on Euroopan korkein.

Kello 20.40: Ranskassa uusia virustartuntoja ilmeni torstaina yli 33 000. Tartuntoja on nyt 1,9 miljoonaa, eniten Euroopassa. Uusia kuolemantapauksia oli 425. Sairaalahoidossa on ennätysmäisen paljon potilaita, lähes 33 000.

Kello 20.35: Espanjan koronavirustartuntojen määrä oli torstaina 19 511. Viruksen aiheuttamaan tautiin kuoli 356 ihmistä. Tehohoidossa on yli 3 100 potilasta.

Kello 20.20: Pieksämäen 64 tartunnan löytymiseen johtanut joukkotestaus tehtiin keskiviikkona Partaharjun puutarhan alueella. Partaharjun puutarha on taimitarha ja testatut ihmiset työntekijöitä.

Samasta työyhteisöstä oli aiemmin alkuviikosta löytynyt kuusi saman tartuntaketjun tapausta.

–  Meillä on tartunnan jäljitys menossa. Nämä 64 ihmistä ja heidän liikkeensä käydään lävitse ja asetetaan karanteeniin heidän lähipiirinsä. Iso kysymys on, paljonko he ovat liikkuneet alueellisesti, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Testitulokset saatiin neljän jälkeen iltapäivästä torstaina, ja niiden pohjalta tehtävä jäljitys oli vielä alkutekijöissään illalla. Tartuntaluvut ovat mukana THL:n valtakunnallisissa luvuissa vasta huomenna.

Kello 20.05: Kreikassakin kerrottiin torstaina pandemia-ajan suurimmasta tartuntamäärästä, kun vuorokaudessa tuli 3 316 uutta tapausta. Uusia kuolemantapauksia oli 50. Tehohoidossa on 310 ihmistä.

Kello 19.05: Britanniassa julkistettiin torstaina tartuntamäärä, joka on koko pandemia-ajan suurin vuorokausiluku: 33 470. Tartuntoja on nyt lähes 1,3 miljoonaa, 7. eniten maailmassa. Tämä johtaa nyt uusiin matkustusrajoituksiin.

Kello 18.48: Essoten alueella Pieksämäellä on löydetty suuri tartuntarypäs. Keskiviikkona 11. marraskuuta Partaharjun puutarhalla olevassa joukkotestauksessa löydettiin 64 positiivista koronavirustulosta lähes 200 seulotun henkilön joukosta.

Aiemmin alkuviikosta samasta tartuntaketjusta löytyi kuusi tapausta.

Mikkelin keskussairaala on nostanut toimintavalmiuttaan tartunnanjäljityksen suhteen ja sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden varalta.

Kello 18.00: Italiassa tuli ilmi torstaina 636 uutta kuolemantapausta vuorokauden aikana. Tartuntoja oli lähes 38 000.

Kello 15.04: Ruotsissa ilmoitettiin torstaina 40 uudesta koronaviruksen aiheuttamasta kuolemantapauksesta. Kokonaismäärä on nyt 6 122. Uusia tartuntoja oli 4 658 ja yhteismäärä 171 365.

Kello 13.22: Saksassa on nähtävissä varovaisia merkkejä siitä, että koronavirustartuntojen aalto voi olla talttumassa. Tartuntakäyrä on tasaantumassa, mutta sairaaloissa tilanne voi tulevien viikkojen aikana pahentua, sanoi tartuntatautien asiantuntijalaitoksen Robert Koch -instituutin päällikkö Lothar Wieler torstaina.

Saksan koronarajoituksia tiukennettiin marraskuun alussa, kun muun muassa ravintolat, elokuvateatterit ja uimahallit suljettiin.

Maan päivittäiset tartuntalukemat ovat nousseet useana päivänä yli 20  000:een.

Kello 12.59: Eduskunnan apulaisoikeusasiavaltuutetun Pasi Pölösen mukaan suositukset ja velvoitteet menivät joiltain osin sekaisin rajalla keväällä. Useat kanteluita tehneet suomalaiset kokivat, että rajanylitys kiellettiin, vaikka siihen ei ollut oikeudellista perustetta.

Pölönen toteaa ratkaisussaan, että rajaa ylittävälle ihmiselle olisi aina kerrottava hänen oikeudestaan ylittää raja ilman oikeudellisia seuraamuksia. Kyse on ratkaisun mukaan ihmisen valinnanvapauteen liittyvästä asiasta. Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella on aina lähtökohtaisesti oikeus poistua ja saapua maahan.

Kello 12.30: Pirkanmaalla on THL:n päivityksen mukaan tavattu uusia koronatartuntoja Pälkäneellä yksi ja Tampereella neljä. Aiemmin THL kertoi tiedotustilaisuudessa, että Suomessa on todettu 198 uutta tartuntaa.

Kello 12.26: Venäjällä on kirjattu jo toisena päivänä peräkkäin yli 400 uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyä kuolemantapausta. Eilisen jälkeen rekisteröity kuolemien määrä, 439, on uusi päiväkohtainen ennätys koko epidemian aikana, kertoo Moscow Times.

Uusien koronavirustartuntojen vuorokausimäärä palasi myös reilusti yli 20  000 tartunnan tasolle eilisen laskun jälkeen.

Moskovan pormestarin Sergei Sobjaninin mukaan suuret yleisötapahtumat kielletään pääkaupungissa ainakin tammikuun puoliväliin saakka. Näin ollen Moskovassa ei järjestetä myöskään perinteisiä joulun ja uudenvuoden juhlia.

Kello 10.57: Suomessa on todettu THL:n mukaan 198 uutta tautitapausta. Luku kerrottiin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ja Sosiaali- ja terveysministeriön tilannekatsauksessa. Katsauksen mukaan tautitilanne on huolestuttava Euroopassa ja muissa Pohjoismaissa, ja siksi tilanne voi äkillisesti pahentua myös Suomessa. Helsinki-Uusimaa, Kanta-Häme Länsipohja Pirkanmaa Varsinais-Suomi ja Ahvenanmaa. Kouvola, Kuopio, Rovaniemi ja Siilinjärvi ovat yksittäisistä kaupungeista kiihtymisvaiheessa, vaikka alue ei sitä ole.

Suomen suurimmissa kaupungeissa: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereeella ja Turussa tapausmäärät ovat kasvaneet. Toisaalta monella alueella tilanne on saatu hyvin hallintaan, jolloin alueellinen epidemiatilanne on rauhoittunut. Näin on käynyt esimerkiksi Vaasassa.

Kello 9.54: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on joutunut sairaalaan koronavirustartunnan vuoksi, presidentin tiedottaja kertoo uutistoimisto Reutersille.

– Hän meni ensin kotiin, mutta päätti siirtyä sairaalaan eristäytyäkseen asianmukaisesti ja ettei altistaisi ketään, tiedottaja kertoo Reutersille.

Tiedottajan mukaan Zelenskyin tila "ei ole vakava".

Zelenskyi kertoi antaneensa positiivisen testinäytteen tämän viikon maanantaina. Lisäksi Ukrainan valtiovarainministerin, puolustusministerin ja Zelenskyin avustajan kerrotaan saaneen koronatartunnat.

Kello 9.32: Vuokattiin lauantaina saapuneesta 52 ukrainalaisurheilijan ryhmästä on paljastunut koronatartuntojen rypäs. Joukkue saapui Suomeen lauantaina, ja maahantulotesteistä paljastui keskiviikkona seitsemän tartuntaa.

Koko joukkue on määrätty kahden viikon karanteeniin ja positiivisen testin antaneet viikoksi eristykseen.

Marraskuun alussa Vuokattiin tuli Ukrainasta samankokoinen joukkue, josta löytyi neljä koronapositiivista tulosta. Tästä ryhmästä 36 ihmistä on karanteenissa.

Kaikki testatut ovat olleet oireettomia.

Maahan saapuneilta edellytettiin 72 tuntia ennen matkaa otettu puhdas testitulos. Suomessa joukkueet ovat olleet "urheilijakuplassa", joten tartuntojen leviäminen joukkueiden ulkopuolelle on Kainuun soten mukaan vähäinen.

Ukrainalaisryhmien tulo Vuokattiin on keskeytetty varotoimena.

Tartuntojen määrä yllätti Kainuun pandemiapäällikön Olli-Pekka Koukkarin.

–  On ilmeistä, että joko lähtöpään testaus on tekemättä asianmukaisesti tai uskomaton epäonni on kohdannut joukkueita, koska yli kymmenen prosentin testipositiivisuus on poikkeuksellista, Koukkari totesi.

–  Emme tämän tiedon valossa voi pitää ukrainalaisten lähtötestausta luotettavana, ja lisäksi tilastollisesti on ilmeistä, että joukkueessa voi olla lisää oireettomia viruksen kantajia. Tämän vuoksi olemme välittömästi tehneet karanteeni- ja eristyspäätökset tartuntojen leviämisen estämiseksi

Kello 9.22: Pirkanmaalla on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Yhteensä tartuntoja on todettu 824. Marraskuussa tartuntoja on todettu yhteensä nyt 73.

Eilen tutkittiin yhteensä 946 näytettä.

Kello 9.19: Yhdysvaltain kriis heijastuu myös sairaaaloihin, jotka ovat äärimmäisen kuormitettuja. Jotkut toimivat jo täydellä kapasiteetilla ja toisissa pelätään henkilökunnan lakkoja.

Mississippin terveysvirasto kertoi keskiviikkona, että osavaltion sairaalat ovat "matkalla kohti kriisitasoa, jonka me näimme kesällä" covid-19-sairaiden tulvan takia. Siellä pelätään kriittistä pulaa ensihoidon resursseista vakavasti sairaille tai loukkaantuneille, ellei muutosta tapahdu välittömästi.

Luoteis-Wisconsinissa Mayo Clinic Health Systemin sairaalat toimivat täydellä kapasiteetilla koronaan sairastuneiden takia. Puolet tehohoidossa olevista kärsii covid-19-taudista.

Philadelphiassa ainakin 15 000 sairaanhoitajaa uhkaa lakolla, kertoi Pennsylvanian sairaanhoitajien liitto.

Hoitajat kertovat julkilausumassaan joutuneensa "potilaiden turvallisuuden vaarantavan miehityksen vähäisyyden partaalle".

Kaikkiaan neljän sairaalan hoitajat haluavat lupauksen siitä, että henkilöstön minimimääriä korotetaan.

Kello 8.06: Yhdysvalloissa sairaalat ovat täyttymässä yli rajojensa koronapotilaiden vuoksi. Keskiviikkona sairaalahoidossa oli koronan vuoksi yli 65 000 ihmistä, mikä on uusi ennätysmäärä, kertoo CNN.

Yksi pahimmista epidemian keskipisteistä sijaitsee tällä hetkellä Keskilännessä. Sairaalapotilaiden määrässä erityisen huolestuttava tilanne on Texasin osavaltiossa, jossa tartuntoja on todettu yli miljoona. Osavaltiossa sijaitsevan El Pason kaupungin sairaaloissa on hoidettavana yli 1 000 koronapotilasta, ja sotilassairaaloita on muutettu koronapotilaiden hoitopaikoiksi.

Keskiviikko 11.11.

Kello 22.45: Espanja alkaa pian vaatia todistusta negatiivisesta koronavirustestistä matkaajilta, jotka pyrkivät maahan korkean koronavirusriskin maista. Asiasta kertoi maan terveysministeriö keskiviikkona.

Käytäntö tulee voimaan marraskuun 23. päivänä. Jotta testi kelpaa viranomaisille, se on täytynyt tehdä 72 tunnin sisällä saapumisesta.

Espanjan hallinto määrittelee korkean riskin maat EU:n kriteerien mukaisesti esimerkiksi tapausmäärien kehittymisen ja testimäärien perusteella.

Esimerkiksi Kreikka vaatii kaikilta saapuvilta matkustajilta negatiivisen testituloksen, ja Italiassa käytäntö koskee tietyistä maista saapuvia. Ranska puolestaan tekee pikatestejä Euroopan ulkopuolelta saapuville.

Kello 22.10: Ukrainassa kerrottiin keskiviikkona, että marraskuun jäljellä olevina viikonloppuina kaikki ei-välttämättömät liikkeet määrätään suljettaviksi.

Ei-välttämättömiksi luokitellaan esimerkiksi ravintolat, ostoskeskukset ja kuntosalit, kun taas päivittäistavarakaupat, apteekit ja pankit saavat pysyä auki. Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi maanantaina saaneensa positiivisen tuloksen koronavirustestistä.

Kello 22.02: Espanjassa kuoli vuorokaudessa 349 ihmistä koronaviruksen takia. Uusia tartuntoja oli noin 19 000. Kuolleita on koko epidemian ajalta yli 40 000 ja tartuntojen määrä näyttää ylittävän lähipäivinä 1,5 miljoonaa.

Kello 21.03: Yhdysvalloissa raportoitiin keskiviikkona 134 383 uutta koronavirustartuntaa, mikä nosti kokonaismäärän lähes 10,2 miljoonaan. Kuolintapauksia oli vuorokaudessa 1 859 ja kokonaismäärä lähes 240 000.

Kello 20.18: Portugalissa EM-karsintoja pelaavan Suomen naisten koripallomaajoukkueen pelaajalla Awak Kuierilla on todettu koronavirustartunta, Koripalloliitto kertoi keskiviikkona.

Kaksi Kuierille, 19, Lissabonissa tehtyä koronatestiä ovat olleet positiivisia. Oireeton Kuier on ollut eristyksissä muusta joukkueesta jo ennen testauksia, ja joukkueen muut jäsenet ovat antaneet negatiiviset testitulokset.

Kuierin menetys on iso takaisku Suomelle, sillä hän on joukkueen ehdottomia runkopelaajia.

Kello 20.17: Ranskassa uusien koronatartuntojen määrä oli keskiviikkona lähes 36 000. Uusia kuolemantapauksia oli vuorokauden aikana 328.

Kello 19.48: Venäjä on kertonut maassa kehitettävän Sputnik V -rokotteensa olevan 92-prosenttisesti tehokas. Aiemmin tällä viikolla lääketehtaat Biontech ja Pfizer ilmoittivat yhteisen rokotehankkeensa olevan yli 90-prosenttisesti tehokas. Rokotteen tehokkuus lasketaan siitä, kuinka suuressa osassa rokotuksia se antaa vastustuskyvyn.

Sputnik V:tä on mainostettu ensimmäisenä rekisteröitynä koronavirusrokotteena. Rokotteen arvellaan pääsevän testauksen massarokotusvaiheeseen lähiviikkoina.

Kello 18.20: Britanniassa koronavirus aiheutti vuorokaudessa 595 uutta kuolintapausta. Uusia tartuntoja oli lähes 23 000. Maassa on Euroopan eniten koronakuolemia, yli 50 000.

Kello 18.02: Italiassa on keskiviikkona julkistettu 623 uutta koronaviruskuolemaa ja lähes 33 000 tartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä ylitti miljoonan. Kuolleiden määrä on noin 43 000.

Yhtä monta kuolemantapausta on viimeksi tullut huhtikuun 6. päivä.

Kello 17.32: Brasiliassa terveysviranomaiset sallivat CoronaBac-koronarokotteen testaamisen jatkamisen.

Tiistaina tiedotettiin, että rokotteen testaus oli keskeytetty Brasiliassa "vakavan ja haitallisen tapauksen" vuoksi. Keskiviikkona viranomaiset kertoivat saaneensa riittävästi lisätietoja keskeyttämisen aiheuttaneesta tapauksesta, ja tietojen perusteella testauksen jatkamiselle voitiin antaa lupa. Rokote on kiinalaisen Sinovac Biotech -lääkeyhtiön kehittämä.

Kello 17.30: Ruotsin maastohiihdon ykköstähtiin lukeutuva Charlotte Kalla on saanut positiivisen tuloksen koronavirustestissä, kertoi Ruotsin hiihtoliitto keskiviikkona. Kallalla, 33, on ollut vilustumisoireita, päänsärkyä ja lämpöä, ja testit paljastivat koronatartunnan.

Kallan oli määrä kokoontua tällä viikolla muiden maajoukkuehiihtäjien kanssa harjoitusleirille, mutta valmistautuminen lähestyvään kilpailukauteen viivästyy nyt. Muilla maajoukkueurheilijoilla ei ole ollut oireita.

Kello 17.26: Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoi keskiviikkona uusista koronarajoituksista. Alkoholin myynti loppuu iltaisin kello 22. Riskinä on, että pandemiatilanne ajautuu yhtä pahaksi kuin keväällä.

Hidastaakseen viruksen leviämistä hallitus ehdottaa esimerkiksi alkoholin myynnin kieltämistä baareissa ja ravintoloissa iltakymmenestä eteenpäin marraskuun 20. päivästä alkaen. Lisäksi anniskelupaikkojen olisi suljettava ovensa puolta tuntia myöhemmin.

Kello 17.09: Tukahduttaminen on paras keino pysäyttää koronavirus, sanoo suomalaisista asiantuntijoista koostuva Eroon koronasta -työryhmä tuoreessa muistiossaan. Tukahduttamisella tarkoitetaan tartuntamäärien painamista nollan tuntumaan ja pitämistä siellä.

Tukahduttaminen onnistuu työryhmän mukaan useiden eri keinojen yhdistelmällä. Keinoja ovat esimerkiksi kokoontumisrajoitukset, suositus kasvomaskien käytöstä ja matkustusrajoitukset. Myös paikallisten, hetkellisesti tiukempien tukahduttamistoimenpiteiden toimivuudesta on näyttöä esimerkiksi Vaasassa ja Mikkelissä tartuntaryppäiden torjunnassa.

Näin epidemiaa voidaan torjua niin, että yhteiskunnalle koituu mahdollisimman vähän haittaa.

Kello 17.06: Tampereen seudun ammattiopistossa Tredussa on todettu koronatartunta. Tartunta todettiin Kangasalan toimipisteessä. Tampereen kaupunki tiedotti asiasta keskiviikkona.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) infektioyksikkö selvittää parhaillaan koronavirukselle altistuneita, ja on heihin yhteydessä. Altistuneet asetetaan kymmenen päivän karanteeniin.

Kello 16.20: Koronavirus on aiheuttanut runsaasti kuolemantapauksia eri puolilla Eurooppaa. Esimerkiksi Venäjällä kuolleita oli 432, Puolassa 430 ja Belgiassa 345. Tiedot on julkistetut keskiviikkona.

Kello 16.15: Aiemmin diagnosoitu uniapnea voi suurentaa koronaviruksen aiheuttaman vakavan taudin riskiä, selviää Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) ja Turun yliopiston tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimuksessa tarkasteltiin koronapandemian ensimmäisen aallon aikana Tyksissä hoidettuja potilaita.

Tutkimuksen mukaan 29 prosentilla sairaalahoitoon koronataudin vuoksi keväällä joutuneista oli jo aiemmin diagnosoitu uniapnea. Havaintoja uniapnean ja vakavan koronataudin yhteydestä on tehty myös aiemmissa tutkimuksissa.

Uniapnea aiheuttaa hengityskatkoksia ihmisen nukkuessa. Se diagnosoidaan unirekisteröinnin perusteella.

Kello 16.05: Jääkiekon KHL-kauden ensimmäisestä kotiottelusta 9. syyskuuta alkanut koronaruljanssi jatkuu Jokereissa. Sunnuntaina ja maanantaina tehdyissä testeissä paljastui seitsemän uutta koronavirustartuntaa, kun Jokerit testautti karanteenissa olleita pelaajia.

Jokerit pitää loppuviikon pelitaukoa, sillä torstain vieraspeli Metallurg Magnitogorskia vastaan peruttiin ja lauantain vierasottelu Lokomotiv Jaroslavlia vastaan siirtyy ensi viikon torstaille.

Kello 15.30: Ensimmäiset koronarokotteet EU-alueella voitaisiin parhaassa tapauksessa antaa ensi vuoden alussa, Euroopan tartuntatautivirasto arvioi.

Optimistisesti ajatellen rokottaminen voitaisiin päästä aloittamaan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana, sanoo tartuntatautiviraston johtaja Andrea Ammon uutistoimisto AFP:lle.

Kello 15.10: Ruotsin koronatilanne jatkuu vaikeana. Keskiviikkona kerrottiin 25 uudesta kuolemantapauksesta. Kuolleita on nyt yhteensä 6 082.

Tartunnan saaneita on 166 707. Vuorokaudessa määrä nousi 4 467:llä.

Kello 14.03: Taysin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa nyt yhdeksän ihmistä. Heistä tehohoidossa on kolme. Potilaiden määrä on laskenut maanantaista yhdellä.

Koronaviruspandemian aikana Taysin erva-alueella on kuollut tautiin 12 ihmistä.

Taysin erva-alueeseen kuuluvat Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Kello 13.57: Suomessa on koronaviruksen tähden sairaalahoidossa 76 ihmistä, joista teholla 16, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Määrä on laskenut maanantaista kymmenellä. Tautiin on kuollut 365 ihmistä Suomessa.

Keskiviikkona kerrottiin kahdesta uudesta kuolintapauksesta. Ne ovat Helsingin HYKS:n alueella.

Kello 13.10: VR ja Helsingin seudun liikenne kehottavat matkustajiaan välttämään kovaäänistä puhumista joukkoliikennevälineissä, jotta joukkoliikenteeseen jäljitettyjen koronavirustartuntojen määrä säilyisi nollassa.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) ja VR:n oman seurannan mukaan Suomessa joukkoliikenteeseen jäljitettyjä matkustajien koronatartuntatapauksia on pyöreä nolla.

HSL:n ja VR:n mukaan yksi syy tartuntojen vähäisyyteen on joukkoliikennevälineissä vietetyn ajan lyhytkestoisuus ja se, että matkan aikana ollaan yleensä hiljaa. Näin virus ei leviä ilman ja pisaroiden mukana samalla tavalla ilmaan kuin esimerkiksi huutaessa.

Kello 13.09: Valtioneuvoston kanslia on käynnistänyt hankkeen, jossa pyritään hyödyntämään käyttäytymistieteellistä tietoa koronakriisin hoidossa.

Käyttäytymistieteellisestä näkökulmasta toivotaan apua esimerkiksi politiikkatoimien valmisteluun, käyttäytymisvaikutusten arviointiin sekä viestintään.

Kello 13.06: Uniapnea voi suurentaa koronaviruksen aiheuttaman vakavan taudin riskiä, selviää Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) ja Turun yliopiston tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimuksessa tarkasteltiin koronapandemian ensimmäisen aallon aikana Tyksissä hoidettuja potilaita.

Tutkimuksen mukaan 29 prosentilla sairaalahoitoon koronataudin vuoksi keväällä joutuneista oli jo aiemmin diagnosoitu uniapnea. Havaintoja uniapnean ja vakavan koronataudin yhteydestä on tehty myös aiemmissa tutkimuksissa.

Uniapnea aiheuttaa hengityskatkoksia ihmisen nukkuessa.

Kello 12.14: Tukahduttaminen on paras keino pysäyttää koronavirus, sanoo suomalaisista asiantuntijoista koostuva Eroon koronasta -työryhmä tuoreessa muistiossaan. Tukahduttamisella tarkoitetaan tartuntamäärien painamista nollan tuntumaan ja pitämistä siellä.

Tukahduttaminen onnistuu työryhmän mukaan useiden keinojen yhdistelmällä. Keinoja ovat esimerkiksi kokoontumisrajoitukset, suositus kasvomaskien käytöstä ja matkustusrajoitukset.

Kello 12.13: Venäjällä on kirjattu uusi ennätys koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrässä, kertoo Moscow Times. Vuorokauden aikana rekisteröitiin 432 uutta kuolemantapausta. Kyseessä on ensimmäinen kerta koko epidemian, kun kuolleiden lukumäärä nousseen yli 400:aan päivässä.

Venäjän virallisten koronakuolemalukujen on arvioitu olevan alakanttiin todelliseen tilanteeseen verrattuna.

Kello 12.00: THL:n mukaan Pirkanmaan kunnista Kangasalla on todettu yksi uusi tartunta lisää. Kaupungissa on todettu niitä epidemian aikana 33.

Tampereella raportoidaan keskiviikkona 10 uutta tartuntaa. Tartuntoja on todettu kaupungissa kaikkiaan 491.

THL:n ja Taysin tilastointitavat eroavat toisistaan.

Kello 11.56: Suomessa on todettu 238 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Koko epidemian aikana Suomessa on todettu 18 345 tartuntaa.

14 viime vuorokauden aikana Suomessa on todettu 2 849 uutta tartuntaa. Edellisen kahden viikon kuluessa niitä todettiin 2 499.

Kello 11.39: Tukahduttaminen on paras keino pysäyttää koronavirus, sanoo suomalaisista asiantuntijoista koostuva Eroon koronasta -työryhmä tuoreessa muistiossaan. Tukahduttamisella tarkoitetaan tartuntamäärien painamista nollan tuntumaan ja pitämistä siellä.

Tukahduttaminen onnistuu työryhmän mukaan useiden eri keinojen yhdistelmällä. Keinoja ovat esimerkiksi kokoontumisrajoitukset, suositus kasvomaskien käytöstä ja matkustusrajoitukset.

Kello 9.04: Pirkanmaalla on todettu 7 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Koko pandemian aikana Pirkanmaalla on todettu 819 koronavirustartuntaa. Fimlab tutki vuorokauden aikana 1 198 näytettä.

Kello 7.56: Kiinassa on vietetty tänään verkkokaupan suurta ostospäivää Singles’ Dayta eli sinkkujen päivää.Ostosmääriä Kiinassa on seurattu erityisen tarkasti, koska niiden on arvioitu osoittavan, miten Kiinan talous on lähtenyt nousuun koronavuoden jälkeen.

Päivän tähänastiset myyntiluvut eivät kuitenkaan ole tiedossa, koska verkkokauppajätti Alibaba ei ole julkaissut perinteisiä päivityksiä päivän myyntiluvuista. Syytä asiaan ei ole kerrottu.

Kello 7.55: Painin MM-kisat on peruttu tältä vuodelta. Kisat oli tarkoitus järjestää Serbian Belgradissa 12.–20. joulukuuta, mutta kilpailutapahtuma järjestetään ilman MM-statusta, koska koronapandemia estää monen maan osanoton.

Belgradissa järjestetään MM-kisojen sijaan maailmancup. Vielä ei tiedetä, osallistuvatko suomalaispainijat kilpailuun.

Kello 7.11: Yhdysvalloissa on todettu yli 200 000 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa, kertoo Johns Hopkinsin yliopiston seuranta.

Kyseessä on uusi ennätys päivittäin todettujen tartuntojen määrässä. Lukemaan sisältyy viikonlopulta aiemmin kirjaamatta jääneitä tartuntoja.

Kello 7.07: Yhdysvalloissa on todettu jo seitsemättä päivää peräkkäin yli 100  000 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa, kertoo muun muassa Guardian.

Lehti kertoo myös, että tiistaina koronan vuoksi sairaalahoidossa olevien ihmisten määrä olisi ollut Yhdysvalloissa suurin sitten pandemian alun. Sairaalassa arvioitiin olevan yli 61 000 ihmistä.

Esimerkiksi Kaliforniassa sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut 32 prosentilla viimeisen kahden viikon aikana.

Maanantaina Yhdysvallat ylitti ensimmäisenä maana 10 miljoonan koronatartunnan rajapyykin.

Kello 6.12: Koronavirustartunnan saaneita on maailmassa jo lähes 51,4 miljoonaa. Eniten todettuja tartuntoja on Yhdysvalloissa, Intiassa, Brasiliassa, Ranskassa ja Venäjällä. Kuolleita on eniten Yhdysvalloissa: yli 239 000.

Tiistai 10.11.

Kello 22.17: Ranskassa julkistettiin tiistaina 472 uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa viimeisen vuorokauden aikana. Sairaalahoidossa maassa on nyt noin 31 500 potilasta, määrä nousi vuorokaudessa yli 3 000:lla.

Kello 20.51: Myös Britanniassa koronakuolemien saldo oli korkea, 532 uutta kuolemantapausta. Yhtä korkea luku on nähty viimeksi toukokuussa. Kokonaismäärä on nyt lähes 50 000. Uusia tartuntoja oli yli 20 000.

Espanjassa kuolintapauksia oli 411. Kokonaismäärä on lähes 40 000.

Kello 19.00: Sosiaali- ja terveysministeriö sai tiistaina puserrettua valmiiksi korona-ajan matkustusrajoituksia koskevan esitysluonnoksensa ja lähetettyä sen lausunnoille. Esityksen mukaan tartuntataudeista vastaava lääkäri voisi päättää Suomeen saapuvan henkilön määräämisestä karanteeniin enintään 10 vuorokaudeksi, jos se on välttämätöntä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Karanteeniin ei määrättäisi henkilöä, jolla on mukanaan Suomeen saapuessaan todistus saadusta koronarokotteesta tai sairastetusta ja parantuneesta covid-19-taudista.

Korkean riskin maaksi luokiteltaisiin vastedes maa, jossa viimeisen kahden viikon aikana väestöön suhteutettu tautitapausten ilmaantuvuus on vähintään kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

Kello 18.55: Italiassa julkistettiin tiistaina synkkiä koronaviruslukuja. Uusien kuolemantapausten määrä oli 580. Viimeksi luku on ylittänyt 500 huhtikuun 21. päivä.

Uusia tartuntoja julkistettiin yli 35 000.

Italiassa on nyt kuollut 42 330 ihmistä koronaviruksen takia. Tartuntoja on pandemian alusta jo lähes miljoona.

Kello 17.12: Tanska aikoo kieltää minkkien tarhaamisen vuoteen 2022 asti, selviää hallituksen lakiesityksestä. Uusi lakiesitys annetaan siksi, että hallituksen aiemmin antama määräys lopettaa kaikki minkit ei ollut laillinen.

Tanskan minkkitarhoilta on löytynyt muuntunutta koronavirusta, jota on levinnyt minkeistä ihmisiin.

Minkkien tapaus on aiheuttanut sekaannusta pääministeri Mette Frederiksenin hallituksessa, sillä ministereiden viestintää minkkien lopettamiseen liittyen on pidetty ristiriitaisena.

Kello 16.23: Hallituksen lakiesitys Suomeen matkustamisen helpottamisesta on tavoitteena saada tänään lausunnoille, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriön viestinnästä. STT:n tietojen mukaan lakiesityksessä linjataan muun muassa, että jos Suomeen saapuvalla matkustajalla on mukana todistus koronarokotuksesta tai jo sairastetusta covid 19 -taudista, hän saa tulla maahan vapaasti.

Riskimaan raja määriteltäisiin niin, että tautitilanne on merkittävästi huonompi kuin Suomessa. Lakiesityksessä ehdotetaan, että Suomeen saisi vastedes tulla vapaasti maasta, jossa koronatartuntojen ilmaantuvuus on korkeintaan kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

Suomessa tartuntoja on nyt ollut noin 50 sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana. Suomeen voisi siten tulla maasta, jossa on ollut noin sata tautitapausta sataatuhatta asukasta kohti. Sellaisia maita ei Euroopassa tällä hetkellä juuri ole.

Kello 16.00: Britannian suurin matkanjärjestäjä TUI peruu kaikki suunnitellut lomamatkansa Suomeen marras-joulukuun ajalta, kertoo Independent-lehti. Taustalla ovat koronapandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset ja muuttuva taudinkuva.

Matkailijat joutuvat Suomessa joko karanteeniin, joka voi kestää 14 päivää tai menemään koronatestiin 72 tunnin kuluttua saapumisestaan maahan.

Monet Lappiin suuntautuvat matkat kestävät vain yhden päivän.

Normaaleina aikoina Suomeen tehdään satoja charter-lentoja Britanniasta.

Matkojen peruutuksista kertoi ensimmäisenä Suomessa Demokraatti-lehti.

Kello 15.35: Kuluneen viikon koronakehitys on ollut Pirkanmaalla maltillista, kertoo koronanyrkki eli Pirkanmaan alueellinen ohjausryhmä. Ilmaantuvuus Pirkanmaalla on kahden viimeksi kuluneen viikon aikana 25,1 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden. Valtakunnallisesti tartunnat ovat kasvusuunnassa.

Viime viikolla puoli prosenttia Pirkanmaalla testatuista oli positiivisia ja alueella todettiin 47 tartuntaa. Näistä 38:n tartunnan eli 81 prosentin tartuntalähde tiedetään. Yhdeksän tartunnan lähde jäi epäselväksi.

Viikon 44 joukkoaltistumistilanteista päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla tuli neljä jatkotartuntaa. Ne ovat olleet aikuisten välisiä tartuntoja, joista kolme on tarttunut lähikontaktissa sairastuneeseen. Päiväkoti- ja koulualtistumisista ei ole tullut lapsille yhtään tartuntaa.

Viime viikolla eniten tartuntoja saatiin samasta taloudesta tai perhepiiristä eli 20 tartuntaa ja työpaikoilta saatiin kuusi tartuntaa. Ulkomailta tuli seitsemän tartuntaa ja ystävän tapaamisesta kolme tartuntaa. Loput kaksi ovat eri lähteistä.

11 sairastunutta eli 23 prosenttia oli jo edeltävästi karanteenissa. Viikon 45 lopulla Pirkanmaalla oli karanteenissa noin 1100 henkilöä.

Kello 15.04: Ruotsissa on perjantain jälkeen havaittu 15 779 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt yli 162 000. Uusia kuolemantapauksia on 35, jolloin yhteismäärä on 6 057.

Kello 12.56: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella todetaan nyt viikoittain 700–800 uutta koronavirustartuntaa. Tilanne on siitä huolimatta hallinnassa, kertoi johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Husin järjestämässä tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Husin alueella otetuista koronavirusnäytteistä hieman alle kolme prosenttia on ollut positiivisia.

Mäkijärven mukaan sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden aiheuttama kuormitus ei tällä hetkellä juurikaan haittaa sairaaloiden normaalia toimintaa. Husin alueella sairaalahoidossa on yli 20 koronapotilasta.

Kello 12.03: THL:n mukaan Suomessa on todettu 220 uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan varmistettuja tautitapauksia on nyt kirjattu 18 107.

Kello 9.24: Pirkanmaalla on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu kaikkiaan 812 tartuntaa. Fimlab tutki Pirkanmaalla maanantaina 567 näytettä.

Kello 6.30: Koronaepidemia on lisännyt yksinäisyyden tunnetta noin neljänneksellä työikäisistä ihmisistä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijaraportista.

Yksinäisyyden tunteita kokevien osuus on laskenut hieman keväästä. Silloin yksinäisyyttä poti 32 prosenttia työikäisistä. Syys-lokakuussa luku oli 26 prosenttia.

Yksinäisyyttä kokivat hieman enemmän nuoremmat ikäluokat ja korkeammin koulutetut kuin vanhemmat ja vähemmän koulutetut.

Neljännes kokee perheen kanssa vietetyn ajan vähentyneen, kun taas 40 prosenttia kokee yhteisen ajan lisääntyneen.

Raportista käy lisäksi ilmi, että etätyö on lisääntynyt etenkin korkeammin koulutetuilla, sähköinen asiointi nuoremmilla ihmisillä sekä painajaisunet ja univaikeudet eritoten naisilla.

Kello 6.29: Aasiassa pörssipäivä on alkanut tiistaina nousutunnelmissa sen jälkeen, kun maanantaina lääkejätti Pfizer ja saksalaisyhtiö Biontech kertoivat myönteisiä uutisia koronavirusrokotteesta.

Myös New Yorkissa pörssikurssit ampaisivat maanantaina nousuun, kun lääkeyhtiöt kertoivat edistymisestään koronarokotteen valmistamisessa.

Kello 6.21: Maailmalla todettiin yhden vuorokauden aikana yli 400 000 uutta koronavirustartuntaa, kertoo John Hopkinsin yliopiston seuranta.

Maanantai 9.11.

Kello 21.56: Yhdysvallat on ensimmäisenä maana ylittänyt 10 miljoonan koronatartunnan rajapyykin, kävi ilmi Johns Hopkins -yliopiston koronavirusseurannasta maanantaina. Tartuntoja on varmistunut maassa lähes 10  018  300 kappaletta.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia Yhdysvalloissa on kirjattu yliopiston seurannan mukaan yli 237  700 kappaletta. Myös tämä on suurin maakohtainen luku.

Määrällisesti seuraavaksi eniten koronatartuntoja on Johns Hopkinsin tietojen mukaan varmistunut Intiassa, jossa niitä on todettu lähes 8  554  000 kappaletta. Koronakuolemia on puolestaan todettu toiseksi eniten Brasiliassa: lähes 162  400 kappaletta.

Kello 20.24: Suomen miesten futsalmaajoukkueen MM-jatkokarsintaottelua Serbiaa vastaan ei pelata tiistaina Vantaalla. Syynä on Suomen joukkueessa ilmennyt koronavirustartunta.

Suomen joukkue ja vastassa olevan Serbian pelaajat on määrätty karanteeniin, Palloliitto kertoo kotisivuillaan. Joukkueet kohtasivat Serbiassa viime viikolla, jolloin Suomi hävisi 0–1.

Kello 20.18: Britannian maanantaina ilmoitettujen koronakuolemien määrä oli 194. Kuolleita on yhteensä yli 49 000.

Espanjassa uusia koronakuolemia tuli 170, jolloin kokonaismäärä on yli 39 300.

Kello 19.53: Ranskassa vuorokauden aikana koronavirukseen kuolleiden määrä oli 551. Tartuntoja oli yli 20 000.

Italiassa kerrottiin maanantaina 356 uudesta koronaviruksen aiheuttamasta kuolemantapauksesta. Tartuntoja oli yli 25 000.

Kello 19.43: EU-komissio aikoo pikapuoliin tehdä Pfizerin ja Biontechin kanssa sopimuksen jopa 300 miljoonasta koronarokoteannoksesta, kertoo komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Lääkejätti Pfizer ja saksalaisyhtiö Biontech kertoivat aiemmin, että niiden yhteistyössä kehittelemä koronarokote on estänyt 90-prosenttisen tehokkaasti koronaviruksen aiheuttaman taudin testauksissa.

Von der Leyen arvioi Twitterissä rokotetestauksen tuoreita tuloksia merkittäväksi uutiseksi ja suitsuttaa "eurooppalaisen tieteen toimivan".

Kello 18.45: Pörssikurssit päätyivät Suomessakin hulppeaan nousuun myönteisten koronavirusrokoteuutisten jälkeen.

Lentoyhtiö Finnairin osake oli Helsingin pörssissä kello kuuden aikaan lähes 26 prosentin nousussa ja ravintola-alan pörssiyhtiön NoHo Partnersin osake lähes 22 prosentin nousussa.

Helsingin pörssin pääindeksi oli reilut kolme prosenttia plussalla.

Markkinat ovat olleet tänään muutoinkin nousuvireessä sen jälkeen, kun viikonloppuna selvisi, että Yhdysvaltain presidentiksi nousee Joe Biden.

Yhdysvalloissa pörssit aukesivat maanantaina nousuun. Dow Jones -indeksi nousi kaupankäynnin aluksi 4,4 prosenttia ja S&P 500 -indeksi kolme prosenttia.

Kello 16.31: Koronaviruksen toinen aalto leviää vauhdilla Ruotsissa. Viime viikolla pääkaupunki Tukholmassa testattiin noin 42  000 ihmistä, joista joka viides eli noin 8  400 ihmistä oli viruksen kantaja. Asiasta kertoo Dagens Nyheter.

Toissa viikolla tartunnan saaneita Tukholman alueella testatuista oli 16,3 prosenttia ja sitä edellisellä viikolla 8,4 prosenttia.

Lehden mukaan myös sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on kasvanut hurjasti. Tukholman alueen ylilääkärin Johan Brattin mukaan sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on yli kaksinkertaistunut viime viikon aikana, mikä on enemmän kuin viranomaiset ovat odottaneet.

Kello 16.13: Pörssikurssit ovat ampaisseet nousuun sen jälkeen, kun lääkejätti Pfizerin ja saksalaisyhtiö Biontechin yhteistyössä kehittelemä koronarokote osoittautui testauksessa olevan 90-prosenttisen tehokas estämään tartuntoja.

Erityisesti koronaviruksesta kärsineiden yritysten osakkeiden arvo on noussut.

Lentoyhtiö Finnairin osake oli Helsingin pörssissä hieman puoli neljän jälkeen noin 23 prosentin nousussa ja ravintola-alan pörssiyhtiön NoHo Partnersin osake lähes 19 prosentin nousussa.

Helsingin pörssin pääindeksi OMX Helsinki 25 oli 3,87 prosenttia plussalla.

Kello 15.49: Venäjällä raportoitiin tänään liki 21  800 uutta koronavirustartuntaa. Kyse on suurimmasta päivittäisestä todettujen tartuntojen määrästä.

Vaikka tartuntojen määrä on jo viikkoja ollut kasvussa, Venäjän hallinto ei ole määrännyt voimaan samanlaisia laajoja rajoituksia kuin tapahtui aiemmin tänä vuonna.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov myönsi, että tartuntamäärien tasainen kasvu Venäjällä pysyy huolestuttavana. Hän kuitenkin totesi, että kaikki maat eivät ole ryhtyneet tiukkoihin rajoitustoimiin.

Tähän mennessä Venäjällä on raportoitu kaikkiaan liki 1,8 miljoonasta koronatartunnasta ja lähes 30  800:sta koronaan liittyvästä kuolemantapauksesta.

Kello 15.36: Koronavirus on saanut ihmiset hankkimaan influenssarokotteita aiempaa enemmän.

Influenssarokotusten kysynnän kasvu on yllättänyt yksityiset terveydenhoitoketjut. Sekä Terveystalo että Mehiläinen ovat kertoneet, että ne eivät tällä hetkellä pysty tarjoamaan aikoja influenssarokotukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek uskoo, että influenssarokotetta riittää kysynnän kasvusta huolimatta julkisella puolella kaikille, joille se rokotusohjelman mukaan kuuluu ja jotka sen haluavat.

THL:n varastoista on toimitettu kuntiin yli 1,3 miljoonaa pistettävää annosta ja satatuhatta nenäsumuteannosta. Lisäksi varastossa on runsaat 300  000 annosta tämän kauden rokotteita.

Kello 14.54: Yhdysvalloissa presidentiksi nousevan Joe Bidenin odotetaan tänään nimeävän asiantuntijat ryhmään, jonka tehtävänä on valmistella koronaviruksen vastaisia toimia.

Näitä toimia ovat muun muassa testausmäärien kasvattaminen sekä kehotus kasvomaskien käyttämiseen.

Koronaan liittyviä kuolemantapauksia on Yhdysvalloissa ollut tähän mennessä yli 237  000, ja määrän odotetaan yhä kasvavan.

Bidenin mukaan koronaryhmän jäsenet toimivat siirtymäaikana neuvonantajina ja auttavat luomaan suunnitelman, jota aletaan noudattaa 20. tammikuuta. Tuolloin uuden presidentin on määrä vannoa virkavala.

Kello 14.50: Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Pfizer ja saksalaisyhtiö Biontech kertovat, että niiden kehitteillä oleva koronavirusrokote on estänyt koronavirustartuntoja 90-prosenttisesti kolmosvaiheen testeissä.

Rokotetut saivat suojan virusta vastaan seitsemän päivää sen jälkeen, kun he olivat saaneet kahdesta rokoteannoksesta jälkimmäisen ja 28 päivää sen jälkeen, kun heille oli annettu ensimmäinen annos. Tulokset ovat alustavia.

Kello 13.54: Suomessa on todettu yksi uusi koronaviruksen aiheuttama kuolema. Tauti on vaatinut nyt 363 kuolonuhria.

Sairaalahoidossa olevien määrä on lisääntynyt viikonvaihteen aikana 18:lla. Sairaalahoidossa on nyt 86 potilasta. Heistä tehohoidossa on 13. Tehohoitopotilaiden määrässä ei tapahtunut muutosta viikonlopun kuluessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sai lauantain ja sunnuntain aikana tiedon 412 uudesta tartunnasta. Suomessa on tehty nyt 1619 600 koronavirustestiä.

Suomen väestöön suhteutettuna tapausmäärien kokonaisilmaantuvuus on 323 sataatuhatta asukasta kohden.

Kello 12.23: Uusia koronavirustartuntoja on kahden viime viikon aikana todettu Suomessa 2 772. Määrä on 268 tapausta enemmän kuin edeltävän kahden viikon aikana.

Koronavirustartuntoja on nyt todettu eniten 20–29-vuotiailla, ja seuraavaksi eniten 10–19-vuotiailla ja 30–39-vuotiailla.

Myös koko koronavirusepidemian aikana tartuntoja on Suomessa todettu eniten 20–29-vuotiailla.

Tautiin on THL:n mukaan kuollut Suomessa 243 80:aa ikävuotta vanhempaa, 73 iältään 70–79-vuotiasta, 27 iältään 60–69-vuotiasta ja 13 iältään 50–59-vuotiasta.

Kello 12.07: Suomessa on todettu 90 uutta koronavirustartuntaa, ilmoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kaiken kaikkiaan Suomessa on todettu koronavirustartuntoja nyt 17 887.

Tampereella tartuntoja on todettu yksi lisää. Kaikkiaan kaupungissa on THL:n mukaan todettu epidemia aikana 469 koronavirustartuntaa. Taysin ja THL:n luvut eroavat jonkin verran toisistaan.

THL listaa ne kunnat, joissa on todettu enemmän kuin neljä tartuntaa. Pirkanmaalla näitä kuntia on 13.

Kello 9.46: Pirkanmaalla on todettu koronaviruspandemian aikana kaikkiaan 808 tartuntaa. Viimeisen 14 vuorokauden aikana Pirkanmaalla on todettu keskimäärin 9,9 tartuntaa.

Kello 9.26: Pirkanmaalla on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala. Tays tutki sunnuntaina 526 näytettä.

Kello 9.01: Kaikkiaan jo lähes 10 miljoonaa ihmistä on saanut Yhdysvalloissa koronavirustartunnan. Tartunnan saaneita on todettu jo 9 971 651, kertoo John Hopkinsin yliopiston seuranta.

Koko maailmassa tartunnan saaneita on todettu olevan jo yli 50,4 miljoonaa.

Kello 6.12: Maailmalla on todettu jo yli 50,3 miljoonaa koronavirustartuntaa. Eniten tartuntoja on todettu Yhdysvalloissa, Intiassa ja Brasiliassa. Taudin on todettu vaatineen eniten kuolonuhreja Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja Intiassa, kertoo John Hopkinsin yliopiston seuranta.

Sunnuntai 8.11.

Kello 20.11: Ranskassa uusia tartuntoja on yli 60 000 vuorokaudessa. Maan sairaaloissa on tehohoidossa yli 4 400 koronapotilasta. Terveysviranomaiset kirjasivat vuorokaudessa 306 uutta kuolemantapausta, ja koronakuolemien yhteismäärä nousi yli 40 000:een.

Kuolemien määrässä Euroopan maista Ranskan edellä ovat vain Italia yli 41 000 uhrilla sekä Britannia lähes 49 000 kuolemalla.

Kello 19.21: Italiassa on todettu 32 616 uutta koronatartuntaa ja 331 uutta koronakuolemaa vuorokauden aikana. Päivää aiemmin uusia koronakuolemia oli 425 ja tartuntoja lähes 40 000.

Kello 18.20: Britannia raportoi 156 uutta koronakuolemaa ja yli 20 500 uutta tartuntaa viimeisen vuorokauden ajalta. Luvut ovat laskeneet edellisestä vuorokaudesta, jolloin koronakuolemia oli 413 ja uusia tartuntoja lähes 25 000.

Kello 16.06: THL:n tänään julkistamissa kahden vuorokauden tartuntaluvuissa oli Pirkanmaalta 13 tartuntaa. Tartunnoista 10 oli Tampereelta. Nokialta, Lempäälästä ja Kangasalta lisättiin jokaisesta yksi uusi tartunta kuntakohtaisiin tilastoihin.

Suurin osa uusista vahvistetuista tartunnoista oli jälleen pääkaupunkiseudulta. Helsingissä uusia tartuntoja oli 115, Espoossa 70 ja Vantaalla 44.

Kello 15.41: Vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt sunnuntaina 50 miljoonan tartunnan rajan, kertoo Reuters. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia on yli 1,25 miljoonaa.

Maailmanlaajuisesti tartuntojen määrä nousi 10 miljoonalla kolmen viime viikon aikana. Uusia tartuntoja todettiin lokakuussa tähän asti eniten koko pandemian aikana.

Yhdysvalloissa todettiin viimeisen vuorokauden aikana ennätysmäärä tartuntoja, yli 130 000.

Kello 15.24: Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan on tänä viikonloppuna tuotu ensimmäiset käyttöön tarkoitetut annokset Sputnik-koronavirusrokotetta. Kaupunkiin tuodaan ensin valtaosa pienestä 6 000 rokoteannoksen erästä. Ensi viikolla rokotteen 70 000 annoksen erästä noin 40 prosenttia viedään Moskovaan ja loput muualle maahan.

Venäjällä todettiin sunnuntaina noin 20 500 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Kommersant. Kyseessä on kolmas päivä perätysten, kun tartuntoja on todettu yli 20 000 kappaletta. Uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia todettiin sunnuntaina lähes 290.

Kello 12.13: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on vahvistettu 412 uutta koronavirustartuntaa. Luvussa on mukana sekä lauantaina että sunnuntaina raportoidut tartunnat. Lauantaina tartuntoja ei pystytty ilmoittamaan teknisen vian vuoksi.

Kaikkiaan tapauksia on Suomessa vahvistettu nyt 17  797.

Kello 11.10: Tays tiedottaa Twitterissä, että Fimlab tutki lauantaina Pirkanmaalla yli 800 koronavirusnäytettä. Lisäksi Tays ilmoitti, että kuluneella viikolla kolmessa eri paikassa Tampereella olleet henkilöt ovat saattaneet altistua koronavirukselle.

Kello 9.25: Pirkanmaalla on todettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Asiasta kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Koko pandemian aikana tartuntoja on todettu Pirkanmaalla yhteensä 804.

Kello 8.45: Yhdysvalloissa koronalinja vaihtuu uuden presidentin myötä. Yhdysvaltojen presidentinvaalien voittajaksi eilen medioissa julistettu demokraattien Joe Biden kertoi voittopuheessaan aikovansa ryhtyä maan koronavirustilanteen hillitsemiseen heti valtaan astuessaan.

–  Maanantaina nimitän joukon johtavia tieteentekijöitä ja asiantuntijoita siirtymävaiheen neuvonantajiksi. He auttavat Biden-Harris-suunnitelman muovaamisessa selkeiksi säveliksi siitä, mihin toimiin ryhdymme tammikuun 20. päivä, Biden sanoi.

Aiemmin päivällä, ennen kuin hänen hyvin todennäköinen voittonsa oli julistettu, Biden sanoi haluavansa kaikkien tietää, että suunnitelmaa viruspandemian hillitsemiseksi aletaan toteuttaa välittömästi vallanvaihdon jälkeen.

Kolmen edellisen päivän aikana virustartuntoja oli todettu Yhdysvalloissa ennätysmäärä, ja päivätartuntojen määrä puhkaisi 100  000 tartunnan katon. 237  000 amerikkalaista on kuollut virukseen liittyen.

Lauantai 7.11.

Kello 23.30: Ranskassa koronavirukseen liittyviä kuolemia on koko pandemian aikana todettu nyt yli 40  000. Rajapyykin ylittymisestä kertoivat eilen maan terveysviranomaiset, jotka olivat kirjanneet vuorokauden aikana 306 uutta kuolemantapausta.

Kello 20.25: Koronaepidemia jatkuu vakavana eri puolilla Eurooppaa. Lauantaina koronakuolemia oli Venäjällä 364, Britanniassa 413, Italiassa 425 ja Puolassa 349. Ranskan ja Espanjan luvut puuttuvat.

Kello 15.54: Bosnia-Hetsegovinan pääministerillä Zoran Tegeltijalla on todettu koronavirustartunta. Hän on karanteenissa kotonaan. Tegeltijalla on lieviä oireita.

Kello 15.00: Iranissa rekisteröitiin lauantaina yli 9 400 uutta koronavirustartuntaa vuorokaudessa. Määrä on maan korkein koko pandemian aikana.

Iranin koronavirustilanne on Lähi-idän synkin. Syyskuussa maahan rantautunut koronaviruksen toinen aalto on koko ajan pahentunut.

Kello 14.09: Päivittäinen tiedottaminen koronatapauksista viivästyy, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. THL kertoo Twitter-tilillään, että tartuntatautirekisterissä on tekninen häiriö ja ongelmaa selvitetään.

Häiriön vuoksi päivän koronatapauslukua ei ole saatu näkyviin avoimen datan rajapintaan ja koronakartalle. THL lupaa, että päiväkohtaiset tapausmäärät raportoidaan viimeistään maanantaina.

Kello 13: Britannia kielsi lauantaina maahanpääsyn Tanskasta kaikilta muilta kuin brittikansalaisilta, koska Tanskan turkistarhojen minkeiltä on löydetty koronavirusmutaatioita, jotka voivat tarttua myös ihmisiin.

Tanskan kansanterveyslaitos Statens Serum Institut kertoi torstaina, että minkkeihin liittyviä koronaviruksen muunnoksia on todettu maassa yhteensä 214 ihmisellä. Huolta herättänyttä uutta mutatoitunutta virustyyppiä on todettu yli kymmenellä ihmisellä.

Tanskan mukaan kaikki maan 15–17 miljoonaa minkkiä joudutaan lopettamaan virusmutaatioiden vuoksi. Muuntumisen pelätään heikentävän mahdollisen koronarokotteen tehoa.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan mutaatiota on Tanskan lisäksi löydetty turkistarhoilta ainakin Yhdysvalloista, Italiasta, Hollannista, Espanjasta ja Ruotsista.

Tutkijat ovat rauhoitelleet viruspelkoja toteamalla, että viruksen muuntuminen on tavallista ja usein harmitonta. Minkeistä ihmisiin levinnyt virusmutaatio ei toistaiseksi ole vaikuttanut normaalia koronavirusta vaarallisemmalta.

WHO:n mukaan uutta virusmutaatiota on kuitenkin vielä tutkittava lisää ennen kuin asiasta saadaan täysi varmuus.

Kello 12.50: Saksassa on tehty jälleen uusi ennätys tartuntamäärissä. Maassa on rekisteröity vuorokauden kuluessa 23  400 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Robert Koch -instituutti Bild-lehden mukaan.

Eilen Saksan päiväkohtaisten koronatartuntojen määrä nousi ensi kerran yli 20  000:een. Koronavirukseen liitettyjä kuolemia on maassa tähän mennessä rekisteröity yli 11  200.

Kello 9.31: Pirkanmaalla on todettu 13 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Kaikkiaan Pirkanmaalla on raportoitu 795 koronavirustartuntaa.

Kello 8.36: Korona kuristaa urheilua yhä pahoin. Kansainvälinen painiliitto (UWW) päätti myöhään perjantaina siirtää päätöksen painin tämänvuotisista MM-kilpailuista ensi viikkoon. Jos painin MM-kisat toteutuvat, ne järjestetään Serbiassa 12.–20. joulukuuta

–  Painijoillamme on kilpamolskille jo kova hinku, joten myönteistä kisapäätöstä odotamme vesi kielellä, päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela kommentoi.

Suomen painiliiton toiminnanjohtaja Pertti Vehviläinen on yhä tulisilla hiilillä.

–  Olisi se päätös MM-kisojen suhteen saanut jo tulla, jotta tarvittaessa olisimme heti voineet laittaa pyörät vinhasti pyörimään, hän sanoo.

Toiminnanjohtaja Vehviläisen mukaan, mikäli painijat kokoontuvat MM-kilpailujen merkeissä joulukuiseen Serbiaan, niin Suomi on siellä silloin isolla joukkueella.

Kello 8.20: Yhdysvalloissa Valkoisen talon kansliapäälliköllä Mark Meadowsilla on todettu koronavirustartunta. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaismediat hallinnon lähteisiin viitaten. Ensimmäisenä asiasta kertoi Bloomberg.

Meadows osallistui tiiviisti presidentti Donald Trumpin presidentinvaalien kampanjointiin, ja hänet nähtiin muun muassa vaalipäivänä ilman kasvomaskia presidentin perheen seurassa.

Presidentti Trump itse oli pari päivää sairaalahoidossa koronavirustartunnan takia lokakuussa. Myös hänen vaimollaan Melanialla ja pojallaan Barronilla vahvistettiin myöhemmin koronatartunta.

Yhdysvaltain koronatilanne ei näytä hiljenemisen merkkejä. Maa on rikkonut jälleen oman ennätyksensä vuorokaudessa todettujen uusien koronatartuntojen määrässä jo kolmatta päivää peräkanaa. Viimeisimpänä kuluneen vuorokauden aikana uusia tapauksia todettiin yli 127  000.

Yhdysvaltain koronatilanteesta raportoi maan koronatilannetta seuraava baltimorelainen Johns Hopkins -yliopisto. Viimeisen vuorokauden aikana kirjattiin 1  149 uutta koronavirukseen liitettyä kuolemantapausta. Kuolonuhreja kirjattiin yli tuhat jo neljättä päivää peräjälkeen, joskaan kuolemien määrä ei ole vielä kevään huippujen tasolla.

Yhdysvalloissa on todettu pandemian aikana yli 236  000 koronavirukseen liitettyä kuolemaa sekä lähes 10 miljoonaa tartuntaa.

Perjantai 6.11.

Kello 21.15: Kuortaneen urheiluopistolla marraskuun alussa leirillä olleessa Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueessa on todettu koronatartunta. Jääkiekkoliiton mukaan leirillä on tehty pikatesti, jonka perusteella joukkueen pelaaja on osoittautunut koronapositiiviseksi.

Kyseinen pelaaja testattiin ennen leiriä sekä uudelleen leirin aikana lievien oireiden vuoksi. Uusintatestauksessa tehtiin samaan aikaan sekä pika- että varsinainen testi, ja varsinaisen testin tuloksia odotetaan parhaillaan.

Naisleijonien leiri alkoi tiistaina, ja sen oli tarkoitus loppua lauantaina.

Kello 21.10: Ranskassa on todettu perjantaina lähes 60 500 uutta koronavirustartuntaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Määrä on 2 500 tapausta suurempi kuin vuorokausi aiemmin. Päivittäisiä tartuntoja kirjattiin perjantaina enemmän kuin koskaan aiemmin yhden vuorokauden aikana.

Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia vahvistettiin perjantaina yli 800, kun niitä vuorokausi aiemmin oli noin 360. Sairaalahoidossa oli perjantaina 550 uutta koronapotilasta, mikä on noin 340 vähemmän kuin vuorokausi aiemmin.

Kello 20.55: Helsingin Jokerien nuorten jääkiekkojoukkueissa on todettu yli 20 koronatartuntaa, kertoo Ilta-Sanomat. Lehden mukaan tartuntoja on sekä 20-vuotiaiden, 18-vuotiaiden että 16-vuotiaiden joukkueissa. Tartunnalle altistuneet pelaajat on asetettu 10 päivän karanteeniin.

Kello 19.00: Koronavirustilanne Euroopassa pahenee. Italiassa on raportoitu 446 uudesta koronakuolemasta, Puolassa 445:stä, Venäjällä 378:sta ja Britanniassa 355:stä. Euroopan ulkopuolisista maista eniten uusia kuolleita on Meksikossa (544) ja Iranissa (424).

Kello 18.33: Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) pitää vakavana, että Tanskassa koronavirus on levinnyt turkistarhoilla minkeistä ihmiseen. Hänen mukaansa on mahdollista, että koronavirus leviää myös Suomen minkkitarhoille.

–  Emme voi sulkea pois mahdollisuutta, että koronavirus leviää myös kotimaisille tarhoille, Mikkonen kirjoitti Twitterissä perjantaina.

Ruokavirasto kertoi eilen aloittavansa laajan minkkien koronatartuntoja selvittävän kartoituksen Pohjanmaan turkistarhoilla. Toistaiseksi suomalaisilla minkeillä ei ole todettu tartuntoja. Koronaviruksen leviämisen vuoksi Tanskassa aiotaan lopettaa kaikki minkit maan turkistarhoilla.

Mikkosen mukaan on vielä aikaista arvioida, miten Tanskan päätös vaikuttaa laajemmin alan tulevaisuuteen.

–  Jos kokonainen elinkeino kokee ison muutoksen, on aiheellista tukea alalta luopumista sekä uudelleen kouluttautumista. Unohtamatta alueiden taloutta, joille toiminta on keskittynyt, hän toteaa tviitissään.

Mikkosen tviiteistä uutisoi aiemmin perjantaina Verkkouutiset.

Kello 17.56: Ruotsissa vahvistettiin perjantaina lähes 4 700 uutta koronavirustartuntaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Määrä on suurin sitten pandemian alun viime maaliskuussa.

Maan terveysviranomaiset kuitenkin muistuttavat, että todennäköisesti tartuntoja oli keväällä paljon enemmän kuin mitä tilastot näyttävät. Tämä selittyy sillä, että keväällä koronavirustestejä tehtiin vähemmän kuin nyt.

Torstaina vuorokauden aikana tilastoitiin hieman yli 4 000 uutta tartuntaa, joten tartuntojen vauhti on kuluvalla viikolla vain kasvanut. Ruotsissa vahvistettiin perjantaina 20 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, joita on koko epidemian ajalta laskettuna nyt 6 022.

Kello 16.41: Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Ylöjärven Pallotien toimipisteessä on todettu koronatartunta.

Taysin Infektioyksikkö selvittää altistuneita, ja heihin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä. Altistuneet asetetaan 10 päivän karanteeniin. Lisäksi Pallotien toimipisteeseen astuu voimaan kahden viikon ajaksi maskinkäyttösuositus.

Tredu kertoi aiemmin perjantaina, että sen Tampereen Sammonkadun toimipisteessä on todettu kaksi koronatartuntaa.

Tredun Sammonkadun ja Ylöjärven toimipisteissä koronatartuntoja – 20 opiskelijaa ja viisi henkilökuntaan kuuluvaa karanteeniin

Kello 15.17: Ruotsissa on löytynyt koronavirusta vielä yhdeksältä minkkitarhalta aiemman yhden tarhan lisäksi, kertoo ruotsalainen maatalousalan ammattilehti ATL. Ruotsin minkkitarhojen tartunnoista kertoi Suomessa ensin Maaseudun Tulevaisuus.

Kaikki yhdeksän tarhaa ovat lähellä tarhaa, jolta virusta löytyi aiemmin. Ensimmäinen tarha jolla virusta havaittiin sijaitsee Sölvesborgissa Blekingen maakunnassa Etelä-Ruotsissa. Ruotsissa ei ole havaittu viruksen muuntumista samaan tapaan kuin Tanskassa.

Tanskassa on suljettu kokonaisia kuntia Pohjois-Jyllannissa, koska siellä olevista minkkitarhoista on löytynyt muuntunutta koronavirusta, joka saattaa olla resistentti kehitteillä oleville koronavirusrokotteille. Tanskassa muuntunutta virusta on löydetty minkkien lisäksi yli kahdeltasadalta ihmiseltä.

Suomessa Ruokavirasto kertoi torstaina, että se aloittaa laajan minkkien koronatartuntoja selvittävän kartoituksen Pohjanmaan turkistarhoilla. Torstaihin mennessä suomalaisilla minkeillä ei ole todettu koronavirustartuntoja.

Kello 13.16: Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Sammonkadun toimipisteessä on todettu kaksi koronavirustartuntaa. Koulu tiedotti asiasta Wilma-viesteissä ja verkkosivullaan.

Taysin infektioyksikkö ja Tampereen kaupungin infektioiden torjuntayksikkö selvittävät altistuneita, joihin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä. Altistuneet asetetaan 10 päivän karanteeniin, koulu tiedotti.

Lisäksi Sammonkadun toimipisteeseen astuu voimaan kahden viikon ajaksi Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän linjauksen mukaisesti maskinkäyttösuositus oppilaitoksen tiloissa.

Kello 13.06: Suomessa on tullut ilmi yksi uusi koronaviruksesta johtuva kuolintapaus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ilmoitti perjantaina. Kuolleita on nyt 362.

Sairaalahoidossa on 68 potilasta, joista tehohoidossa 13. Keskiviikkona luvut olivat 65 ja 15.

Taysin erityisvastuualueella sairaalassa on 9 potilasta, joista yksi teholla. Sairaalassa olevien luku on noussut keskiviikosta kahdella.

Kello 12.49: Puola liittyi synkkien ennätysnumeroiden julkistaneiden joukkoon: perjantaina kerrottiin 445 koronaan liittyvästä kuolintapauksesta ja yli 27 000 tartunnasta.

Kello 12.06: THL:n kuntakohtaisten lukujen mukaan Pirkanmaalla on havaittu tartuntoja epidemian alusta lähtien seuraavasti: Akaa 7, Hämeenkyrö 7, Kangasala 31, Lempäälä 23, Mänttä-Vilppula 31, Nokia 53, Orivesi 15, Pälkäne 7, Pirkkala 33, Sastamala 31, Tampere 458, Valkeakoski 23, Ylöjärvi 47.

Listassa ovat kunnat, joissa on vähintään viisi tartuntaa.

Kello 12.00: THL:n perjantaisten kuntatietojen mukaan Tampereella oli 7 uutta tartuntaa. Muita kuntia ei listauksessa Pirkanmaalta ollut.

Kello 11.57: Suomessa on havaittu 266 uutta koronavirustartuntaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ilmoitti perjantaina. Tartuntoja on epidemian alusta lähtien siten 17 385.

Viimeisen kahden viikon aikana on raportoitu 2  911 tartuntaa, mikä on 17 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Tartunnat ovat olleet nousussa myös, kun tarkastellaan viimeistä viikkoa suhteessa edelliseen viikkoon. Viimeksi kuluneen viikon aikana tartuntoja on raportoitu 1  475, mikä on 39 enemmän kuin edeltävällä viikolla.

Viimeksi kuluneen viikon aikana vahvistettuja tartuntoja on raportoitu eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, jossa tartuntoja on ollut 769. Varsinais-Suomessa vahvistettuja tartuntoja on ollut 122, Pohjois-Pohjanmaalla 50 ja Vaasan sairaanhoitopiirin alueella 38.

Kello 10.59: Synkät koronaluvut julkisti myös Unkari, jossa kuolleita oli ensi kertaa yli sata vuorokaudessa. Uusien tartuntojen määrä oli sekin ennätysmäinen yli 4 700.

Kello 10.11: Myös Venäjän perjantaina ilmoittamat luvut olivat ennätysmäisiä. Koronatartuntojen määrä oli 20 582. Kuolleita oli 378. Näin ollen virallinenkin kuolemien määrä epidemian aikana nousee Venäjällä jo lähes 30  000:een.

Tilanne on edelleen paha Moskovassa, mutta suurin osa uusista tartunnoista rekisteröidään nyt pääkaupungin ulkopuolella Venäjän alueilla.

Miljoonaa asukasta kohden Venäjällä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin nyt 205 ihmistä. Suomessa vastaava suhdeluku on 65.

Pandemian alusta lähtien jo 49 miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan maailmanlaajuisesti.

Kello 9.22: Tays ilmoitti perjantaina seitsemästä uudesta koronavirustartunnasta. Pirkanmaalla on siten epidemian alusta lähtien 782 tartuntaa. Viimeisten 7 päivän aikana Pirkanmaalla on tullut ilmi yhteensä 58 tartuntaa. Fimlab tutki 1385 näytettä.

Kello 8.20: Useissa Euroopan maissa kerrottiin perjantaiaamuna uusista koronaviruskuolemista ennätysmäisen korkeita lukuja. Ukrainassa luku oli 201, Tshekissä yli 13 000 tartuntaa ja 197 kuollutta. Saksassa torstaina ilmeni 21 506 uutta tartuntaa ja kuolleita oli 166.

Ranskassa oli torstaina ennätysmäiset yli 58 000 tartuntaa, uusia kuolintapauksia 363.

Kello 6.32: Yhdysvalloissa on ylittynyt 120  000 uuden päivittäisen koronavirustartunnan raja, kertoo Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Uusia tartuntoja on 123  085, mikä on uusi päivittäinen ennätys Yhdysvalloissa.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia oli 1  226.

Edellinen ennätys oli vuorokautta aiemmin, jolloin uusia tartuntoja oli todettu 99  660.

Tartunnat raportoitiin 24 tunnin ajanjaksolla keskiviikkoillan ja torstai-illan välillä. Yli 9,6 miljoonaa yhdysvaltalaista on saanut koronavirustartunnan, ja virukseen liittyviä kuolemia on lähes 235  000.

Maailmassa on todettu John Hopkins -yliopiston seurannan mukaan 48 600 930 tartuntaa. Tartuntoja on eniten Yhdysvalloissa, Intiassa, Brasiliassa, Venäjällä, Ranskassa ja Espanjassa.

Torstai 5.11

Kello 21.47: Kreikka sulkee suuren osan toiminnoistaan lauantaiaamusta lähtien kolmeksi viikoksi. Sulun aikana kreikkalaiset voivat poistua kotoaan vain, jos he ovat saaneet siihen luvan viranomaisilta. Pyyntö lähetetään ja saadaan kännykän kautta.

Kaupoista ovat sulun aikana auki vain tärkeimmät, kuten apteekit ja supermarketit. Toisin kuin maaliskuisen sulun aikana, nyt auki pidetään alakoulut ja päiväkodit. Vanhemmat lapset ja yliopisto-opiskelijat saavat etäopetusta.

Keskiviikkona Kreikassa vahvistettiin yli 2 600 uutta koronavirustartuntaa ja 18 virukseen liittyvää kuolemaa. Määrät ovat kasvaneet merkittävästi viikon takaisista. Viranomaisia huolettaa eniten tehohoitoon joutuneiden sairaalapotilaiden määrän kasvu. Määrä on kaksinkertaistunut kuukauden aikana

Kello 19.18: Koronatartuntojen määrä Euroopassa kasvaa Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan räjähdysmäisesti. Samalla järjestö varoittaa, että myös kuolleisuus on kasvussa.

–  Räjähdysmäisestä kasvusta voidaan puhua siinä mielessä, että vain muutamassa päivässä Euroopassa voidaan nähdä miljoonan tartuntatapauksen kasvu, sanoi WHO:n Euroopan-johtaja Hans Kluge uutistoimisto AFP:lle torstaina.

Koulujen sulkemisen Kluge näki tilanteessa kuitenkin viimeisenä keinona.

–  Meidän täytyy pitää koulut auki viimeiseen asti, koska meillä ei ole varaa menetettyyn covid-19-sukupolveen, Kluge painotti.

Kello 16.41: Hallitus esittää helpotuksia opintolainan hyvitykseen koronaepidemian vuoksi. Lakimuutoksen myötä tänä syyslukukautena valmistuva opintolainan saaja olisi oikeutettu opintolainahyvitykseen, vaikka tutkinnon suorittaminen olisi viivästynyt keväältä epidemian vuoksi, opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo.

Epidemiasta johtuva syy voi olla esimerkiksi pakollisen harjoittelu- tai opintojakson estyminen.

Hyvitys huomioi viivästyksen myös, jos ensimmäistä tutkintoaan suorittava opiskelija ei ole pystynyt aloittamaan opintojaan epidemian vuoksi lukuvuonna 2020–2021. Muutos koskisi myös opintojen aloittamista ulkomaisessa korkeakoulussa.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden alusta.

Kello 16.30: Ruokavirasto aloittaa laajan minkkien koronatartuntoja selvittävän kartoituksen Pohjanmaan turkistarhoilla. Toistaiseksi suomalaisilla minkeillä ei ole todettu koronavirustartuntoja. Minkkien lisäksi myös supikoira voi saada koronavirustartunnan.

Tarkastuksen ensimmäisessä vaiheessa on mukana kymmenen pohjalaista kuntaa, joista kustakin tarkastetaan kolme turkistarhaa. Testaukset on tarkoitus saada valmiiksi seuraavien kahden viikon aikana. Eläinten koronanäytteet otetaan itsestään kuolleista minkeistä.

Ruokaviraston tavoitteena on testata kaikki minkki- ja supikoiratarhat. Mikäli tarkastuksessa havaitaan koronavirusta, voi Ruokavirasto määrätä kyseisen tarhan turkiseläimet lopetettavaksi.

Tanska kertoi keskiviikkona, että kaikki minkit maan turkistarhoilla aiotaan lopettaa niillä leviävän koronan takia. Tanska on ylivoimaisesti Euroopan suurin minkintuottaja, siellä viranomaisarvion mukaan tarhattuna noin 15–17 miljoonaa minkkiä.

Kello 15.40: Ruotsissa on kirjattu viisi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo maan kansanterveysvirasto. Ruotsissa on nyt tilastoitu yhteensä 6 002 koronakoronakuolemaa, kun esimerkiksi Suomessa määrä on 361. Eilen Ruotsissa ilmoitettiin 28 kuolemasta ja tiistainakin 31:stä.

Useilla Ruotsin alueilla on otettu viime viikkoina käyttöön tiukempia paikallisia suosituksia. Esimerkiksi julkisten kulkuvälineiden käyttöä sekä kaupoissa, kauppakeskuksissa ja museoissa käymistä on neuvottu välttämään.

Kello 15.27: Koronaviruspandemian toinen aalto romuttaa toiveet EU:n talouden pikaisesta toipumisesta, sanoo komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.

Komission tuoreessa talousennusteessa odotetaan, että euroalueen talous supistuu tänä vuonna 7,8 prosentilla. Ensi vuodelle ennustetaan 4,2 prosentin kasvua.

Suomen talouden komissio ennustaa supistuvan 4,3 prosenttia tänä vuonna ja kasvavan ensi vuonna 2,9 prosenttia. Ennuste on kirkastunut aiemmasta hieman. Komissio ennustaa, että Suomen talous supistuu kolmanneksi vähiten koko euroalueella.

Komissio arvioi, että Suomen hallituksen toimet talouden tukemiseksi ja epidemian rajoittamiseksi ovat pehmittäneet hieman koronan talousvaikutuksia, mutta edessä on pitkä palautumisen tie ennen kuin Suomi saavuttaa kriisiä edeltäneen tason.

Kello 13.58: Kreikassa aloitetaan lauantaina kolmeviikkoinen koronasulku, joka on osin samankaltainen kuin keväällä. Tällä kertaa koulut ja päiväkodit pysyvät kuitenkin auki.

Sulun aikana kreikkalaiset voivat poistua kotoaan vain viranomaisten luvalla. Lupaa voi pyytää esimerkiksi tekstiviestillä.

Pääministeri Kyriakos Mitsotakis kutsui päätöstä vaikeaksi, mutta välttämättömäksi pandemian toisesta aallosta selviämiselle.

Kello 13.17: Kahden viimeisten viikon aikana on raportoitu 2  864 tartuntaa, mikä on 46 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin 2  910 tartuntaa.

Jos tarkastellaan viimeistä viikkoa suhteessa edelliseen viikkoon, tartunnat näyttäisivät kuitenkin lisääntyneen 242 tapauksella.

Viimeisen viikon aikana vahvistettuja tartuntoja on raportoitu eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, jossa tartuntoja on ollut 711. Varsinais-Suomessa vahvistettuja tartuntoja on ollut viime viikolla 131, Pohjois-Pohjanmaalla 52 ja muilla alueilla alle 50 kussakin.

Kello 11.56: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 189 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 17 119 koronavirustartuntaa.

Kello 11.54: Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on koronakaranteenissa. Löfven oli tavannut henkilön, joka oli altistunut koronavirustartunnalle. Löfvenin tapaama henkilö oli testattu negatiiviseksi.

Löfven on itse oireeton, mutta jäänyt vaimoineen karanteeniin tohtorin määräyksestä. Hän painaa nyt etätöitä.

Kello 11.18: Norjan hallitus ottaa käyttöön laajan tukun rajoituksia ja suosituksia. Pääministeri Erna Sohlberg kehottaa ihmisiä pysymään kotona, välttämään kontakteja ja matkustamista ja rajoittamaan kodeissa tapahtuvien kyläilyjen osallisten määrän viiteen.

Solbergin mukaan maa on menettämässä epidemian hallinnan ja tilanne on vakava.

Edelleen ravintolat joutuvat lopettamana tarjoilun puoliltaöin. Lähiopetuksen vähentämistä aiotaan vähentää yläkouluissa ja yliopistoissa.

Maahantulevilta vaaditaan negatiivinen koronatestitulos.

Kello 11.06: Syyslukukaudella lähes 12  000 päiväkotilasta, koululaista tai toisen asteen opiskelijaa on altistunut koronalle, kertoi THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi sosiaali- ja terveysministeriön koronatiedotustilaisuudessa. Suurin osa näistä altistumisista on tapahtunut peruskoulussa, jossa altistumisia on ollut lähes 8  000.

Toisen asteen kouluissa, eli lukioissa ja ammattiopistoissa altistumisia, altistumisia on ollut liki 2  700 ja varhaiskasvatuksessa noin 1  200. Oppilaitosten henkilökunnasta on altistunut noin 1  600 työntekijää.

Oppilaiden ja henkilökunnan joukossa jatkotartuntoja on tiedossa tällä hetkellä 151.

Kello 10.38: Laajalti Euroopassa tartuntatautitilanne on kehittynyt huolestuttavampaan suuntaan, ja terveydenhuollon kantokyky on joillain alueilla ylittymässä, kertoi Anna Katz sosiaali- ja terveysministeriön koronatiedotustilaisuudessa.

Tautia esiintyy edelleen nuorissa, ja lähes 80 prosenttia sairastuneista on alle 50-vuotiaita. Lähes puolet tapauksista on alle 30-vuotiailla. Yli 70-vuotiaiden joukossa tartuntoja todettiin vain joitakin prosentteja koko tartuntamäärästä.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio Pulkki muistuttaa lähikontaktien välttämisestä myös isänpäivänä, sillä myös oireettomilla virus saattaa tarttua.

Kello 10.35: Tällä hetkellä kuusi aluetta Suomessa on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Alueiden omien raporttien mukaan marraskuun alussa kiihtymisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta.

Varsinais-Suomessa tartuntamäärät ovat lähes tuplaantuneet verrattuna edelliseen kahden viikon seurantajaksoon.

Sosiaali- ja terveysministeriö päivitti koronavirustilannetta tänään aamupäivällä. Tiedotustilaisuudessa paikalla ovat sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja projektipäällikkö Anna Katz sekä ylilääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä.

Muut sairaanhoitopiirit ovat perustasolla, mutta Kouvola, Kuopio, Siilinjärvi, Oulu ja Rovaniemi ovat yksittäisiä kaupunkeja kiihtymisvaiheessa. Vaasa on palannut leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,20–1,25. Viikolla 44 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 1 428 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla niitä oli 1 230. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 25,8 tapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun se edeltävällä viikolla oli 22,2.

Kello 9.40: Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyarilla on keskiviikkona 4.11. todettu koronavirustartunta, tiedottaa Helsingin kaupunki. Pormestari Jan Vapaavuori, apulaispormestari Sanna Vesikansa, apulaispormestari Anni Sinnemäki ja apulaispormestari Pia Pakarinen ovat siirtyneet kokonaan etätöihin todennäköisen altistuksen vuoksi. Muiden altistuneiden jäljitys on kesken.

Kello 9.22: Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan Pirkanmaalla on vahvistettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa keskiviikkona. Taysin luvut kertovat tartuntojen määrän edelliseltä päivältä. Testejä tehtiin 1045 kappaletta.

Kello 8.07: Myös Tshekissä ilmoitettiin torstaina ennätysmäärä uusia koronavirustartuntoja, 15 729. Uusia kuolintapauksia oli 220.

Kello 7.22: Yhdysvalloissa on varmistettu 99  660 uutta koronatartuntaa, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Tartunnat raportoitiin 24 tunnin ajanjaksolla tiistai-illan ja keskiviikkoillan välillä. Lukema on tähän mennessä korkein uusien päivittäisten koronatapausten määrä pandemian aikana. Koronaan liittyviä kuolemia tiistai-illan ja keskiviikkoillan välillä kirjattiin yhteensä 1  112.

Baltimorelaisyliopiston seurannan mukaan Yhdysvalloissa on varmistettu yhteensä yli 9,4 miljoonaa tartuntaa. Koronaan liittyviä kuolemia maassa on kirjattu yli 233  000.

Yhdysvalloissa on ollut määrällisesti eniten tartuntoja ja koronakuolemia maailmassa.

Terveysviranomaisten mukaan jotkin osavaltiot ovat jo antaneet varoituksia terveydenhuoltojärjestelmiensä kyvystä selvitä, jos sairaalaan joutuvien määrä lisääntyy influenssakauden lähestyessä.

Keskiviikko 4.11.

Kello 20.41: Venäjällä raportoitiin keskiviikkona lähes 19 800 uudesta koronatartunnasta, mikä on maan päiväkohtainen ennätys. Myös uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia raportoitiin ennätykselliset 389.

Monen Euroopan maan tapaan koronatartuntojen kova kasvu on kuormittanut Venäjän sairaaloita. Venäjällä on kasvomaskit määrätty pakollisiksi ruuhkaisissa paikoissa, kuten julkisessa liikenteessä ja hisseissä.

Kello 20.33: Italiassa kielletään torstai-illasta alkaen ulkona liikkuminen öiseen aikaan. Kielto astuu koko maassa voimaan iltayhdeksältä ja kestää aamuviiteen asti. Sen tarkoituksena on pysäyttää koronaviruksen leviäminen.

Pääministeri Giuseppe Conte kertoi keskiviikkoiltana tarkennuksia rajoituksiin. Maan eri alueet jaetaan kolmeen eri osaan sen perusteella, miten nopeasti virus leviää ja kuinka paljon sairaaloissa on vuodepaikkoja.

Korkeimman riskitason alueilla liikkeet, jotka eivät myy ruokaa ja lääkkeitä, määrätään suljettavaksi. Lisäksi näillä alueilla asuvia kielletään matkustamasta pois asuinkaupungistaan. Myös matkustaminen on rajoitettua tiettyjen alueiden välillä.

Italiassa on viimeisen vuorokauden aikana todettu 30 550 koronavirustartuntaa. Koronaviruksen leviäminen on Italiassa viime viikkoina kiihtynyt varsinkin pohjoisella Lombardian alueella.

Kello 20.21: Tanskan pääministeri Mette Fredriksen kertoi keskiviikkona, että kaikki minkit maan turkistarhoilla aiotaan lopettaa. Syynä on minkkitarhoilla leviävä koronavirus.

Koronaan sairastuneilla minkeillä on havaittu virusmutaatiota, joka on tarttunut myös ihmisiin. Uutistoimisto Ritzaun mukaan ainakin 12 ihmistä on saanut Tanskassa mutaatiotartunnan.

Tanska pelkää, että mutaatio voi vaikuttaa koronarokotteen tehoamiseen. Tanskan poliisi on arvioinut, että 15–17 miljoonaa minkkiä joutuu teuraaksi.

Kello 17.59: Puolassa pääministeri Mateusz Morawiecki ilmoitti uusista rajoitustoimenpiteistä, uutistoimisto Reuters kertoo. Koulut siirtyvät etäopetukseen ja teatterit, museot, galleriat ja elokuvateatterit suljetaan väliaikaisesti. Suurin osa kauppakeskuksissa olevista kaupoista suljetaan. Hotellit voivat tarjota palveluitaan vain liikematkoilla oleville asiakkaille. Toimenpiteiden tarkoituksena on hidastaa koronaviruksen leviämistä.

Kello 16.52: Viime viikolla 27.10.–1.11. neljässä eri paikassa Tampereella liikkuneet ihmiset ovat saattaneet altistua koronavirukselle. Asiasta kertoi keskiviikkona Tampereen yliopistollinen sairaala. Taysin mukaan tapaukset eivät liity toisiinsa ja karanteeniin asetettavat lähikontaktit on jo tavoitettu.

Tampereella mahdollisia altistumisia koronalle viime viikolla useassa paikassa – joukossa kahvila, hotelliaamiainen, ravintola ja festivaali

Kello 15.24: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on korjannut aiemmin keskiviikkona antamiaan lukuja uusista koronatartunnoista. THL:n mukaan Suomessa on todettu 293 uutta koronatartuntaa, mikä on 28 enemmän kuin ensin kerrottiin.

Kaikkiaan Suomessa on todettu yhteensä 16 930 koronavirustartuntaa. Aikaisemmin tänään ilmoitettiin, että tartuntoja on 16 902.

Kello 15.10: Suomessa on todettu kaksi uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toinen kuolemista on kirjattu Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueelle ja toinen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueelle.

THL:n tuoreimpien tietojen mukaan Suomessa on sairaalahoidossa 65 koronapotilasta, joista 15 on tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien määrä on on laskenut viidellä ihmisellä maanantaista. Tehohoidossa on kaksi enemmän kuin maanantaina.

Taysin erva-alueella sairaalahoidossa on THL:n mukaan seitsemän ihmistä, joista yksi on tehohoidossa. Maanantaina sairaalassa oli viisi ihmistä. Tehohoidossa ei tuolloin ollut koronapotilaita.

Pirkanmaan lisäksi Taysin erva-alueeseen kuuluvat Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Kello 11.50: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että Suomessa on todettu 293 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on nyt yhteensä 16 902.

Pirkanmaan kunnista uusia tartuntoja raportoitiin Tampereelle kaksi sekä Orivedelle ja Akaaseen yhdet.

Helsingissä uusia tartuntoja oli 67, Vantaalla 48 ja Espoossa 39.

Oikaisu kello 15.25: Suomessa on todettu 293 uutta tartuntaa, ei 265 tartuntaa kuten THL aiemmin keskiviikkona virheellisesti kertoi.

Kello 11.42: Puolassa on todettu noin 24 700 uutta koronatartuntaa ja 373 uutta koronakuolemaa. Maassa on sairaalahoidossa yli 18 600 koronapotilasta, joista 1 625 tarvitsee hengityskonetta.

Kello 9.45: Venäjä raportoi 389 uudesta koronakuolemasta ja lähes 20 000 uudesta tartunnasta. Tartunnoista yli 5 800 on todettu Moskovassa.

Saksassa uusia tartuntoja on varmistettu viimeisen vuorokauden aikana yli 17 200.

Maailmanlaajuisesti pandemian aikana koronaviruksen aiheuttamia kuolemia on yli 1,2 miljoonaa. Vahvistettuja tartuntoja on yli 47 miljoonaa. Sekä koronakuolemia että tartuntoja on ollut eniten Yhdysvalloissa.

Kello 9.36: Pirkanmaalla on varmistunut kolme uutta koronavirustartuntaa. Fimlab tutki tiistaina Pirkanmaalta 1 672 koronatestiä.

Tays on kertonut alkuviikon kolmen päivän aikana yhteensä yhdeksästä tartunnasta. Viime viikolla vastaavana aikana uusia tartuntoja oli 32.

Kello 7.25: Intia raportoi yli 46 000 uudesta koronavirustartunnasta yhden vuorokauden aikana. Tartuntamäärä on laskenut jonkin verran syyskuun huippulukemista, jolloin tartuntoja oli 10 päivää peräkkäin yli 50 000 vuorokaudessa.

Intiassa on tähän mennessä 8,3 miljoonaa vahvistettua koronavirustartuntaa. Vain Yhdysvalloissa on vahvistettu enemmän tartuntoja koko epidemian aikana.

Kello 7.18: Koronapotilaiden määrä Yhdysvaltojen sairaaloissa on ylittänyt tiistaina 50 000 potilaan rajan. Luku on suurin lähes kolmeen kuukauteen. Koronaviruksen takia sairaalahoidossa olevien määrä on ollut pandemian aikana korkeimmillaan heinäkuun 22. päivänä, jolloin koronapotilaita oli 58 370.

Tiistai 3.11.

Kello 22.08: Hollanti sulkee kaikki julkiset rakennukset ja alueet kahdeksi viikoksi. Kiinni pysyvät keskiviikosta lähtien niin museot, elokuvateatterit kuin eläintarhat, kun toimintojen entistä laajempi sulku otetaan käyttöön, kertoo uutistoimisto Reuters.

Pääministeri Mark Rutte kertoi tiistaina, että kansalaisia kehotetaan olemaan tammikuun puoliväliin asti matkustamatta ulkomaille. Hän sanoi maan hallituksen pohtivan ulkonaliikkumiskieltoa ja koulujen sulkemista.

Myös Unkarin pääministeri Viktor Orbán kertoi tiukentuvista rajoituksista. Niihin kuuluu muiden muassa tiistaista lähtien voimassa oleva öinen ulkonaliikkumiskielto, joka kestää puolesta yöstä aamuviiteen. Reuters kertoi aiemmin ulkonaliikkumiskiellon kestävän aamukuuteen asti.

Unkarissa baarit ja viihdekeskukset pysyvät kiinni, mutta ravintolat, koulut ja kaupat pidetään auki.

Kello 21.09: Saksassa joukko ilmailualan silmäätekeviä on joutunut alttiiksi koronavirukselle osallistuttuaan lauantaina Berliinin uuden lentokentän avajaisiin.

Brandenburgin osavaltion pääministeri Dietmar Woidke paljasti tiistaiaamuna, että hän oli saanut koronavirustartunnan. Hänet oli testattu sen jälkeen, kun hänelle oli viikonvaihteessa ilmaantunut oireita. Woidke kuului harvoihin korkeantason poliitikkoihin, jotka osallistuivat Berliini-Brandenburgin kentän avaamiseen. Avajaiset pidettiin aiottua pienimuotoisempina koronaviruspandemian vuoksi.

Easyjet on nyt ilmoittanut, että sen pääjohtaja Johan Lundgren on varmuuden vuoksi testattu ja jäänyt kotikaranteeniin osallistuttuaan avajaisiin. Lufhansan pääjohtaja Carsten Spohr on puolestaan perunut aikomansa matkan, ja hänet testataan varmuuden vuoksi.

Myös Saksan liikenneministeri Andreas Scheuer, Berliinin pormestari Michael Müller ja lentokenttää operoivan ryhmän toimitusjohtaja Engelbert Lütke-Daldrup ovat mahdollisten altistuneiden joukossa.

Berliini-Brandenburgin kenttä avattiin virallisesti liikenteelle lauantaina yhdeksän vuotta myöhässä alun perin aiotusta. Kentälle saapuivat ensimmäisinä Easyjetin ja Lufthansan lentokoneet.

Kello 18.57: Euroopan koronavirustartuntojen määrä on noussut yli 11 miljoonan, ilmenee uutistoimisto AFP:n kokoamista luvuista. Kuolemia on kirjattu reilut 284 000. AFP perustaa luvut virallisiin lähteisiin.

Lähes puolet Euroopan tartunnoista on neljästä maasta: Venäjältä, Ranskasta, Espanjasta ja Britanniasta. Venäjällä tartuntoja on kirjattu yli 1  670  000 ja Ranskassa lähes 1  470  000. Myös Espanjassa ja Britanniassa tartuntoja on yli miljoona.

Koko maailmassa tartuntoja on tilastoitu lähes 47 miljoonaa.

Kello 18.41: Ruotsissa on kirjattu 31 uutta kuolemantapausta koronavirustartuntoihin liittyen, kertoo maan kansanterveysviranomainen. Koko epidemian aikana kuolleiden määrä nousee näin ollen jo 5  969:ään.

Valtionepidemiologi Anders Tegnell totesi tartuntojen määrän kaksinkertaistuneen kahdessa viikossa ja tilanteen kehittyvän "monella eri tapaa väärään suuntaan".

Hallitus kertoi aiemmin ottavansa käyttöön tiukempia ohjeita koronatartuntojen hillitsemiseksi kolmella uudella alueella eli Hallandissa, Örebrossa ja Jönköpingissä. Pääministeri Stefan Löfven totesi lehdistötilaisuudessa iltapäivällä, että epidemiatilanne maassa on "hyvin vakava".

Ohjeistus merkitsee alueille sitä, että asukkaiden pitää välttää ruuhkaisia julkisia tiloja ja joukkoliikennettä. Lisäksi töitä pitäisi tehdä etänä, jos vain mahdollista.

Ruotsissa tulee lisäksi voimaan uusia suosituksia koskien ravintoloita. Samassa pöydässä istuvien asiakkaiden määrä rajoitetaan jatkossa kahdeksaan henkilöön.

Kello 18.24: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus kävi tiistaina lähetekeskustelua siitä, miltä osin päättyviä määräaikaisia lakeja olisi syytä jatkaa.

Marinin mukaan lainsäädännön kysymykset liittyvät yritysten, palkansaajien ja ammatinharjoittajien taloudellisen tilanteen tukemiseen ja helpottamiseen. Pääministerin mukaan valmistelua jatketaan.

– Emme tänään tehneet päätöksiä, kuulimme arviot eri ministeriöistä, miltä osin lainsäädäntöä on syytä jatkaa. Jatkamme työtä.

Koronavirustilanne on Marinin mukaan Suomessa tasaantunut, mutta voi pahentua nopeastikin. Keski-Euroopassakin on jouduttu ottamaan käyttöön rajuja sulkutoimia. Keskiviikkona hallitus saa päivitettyä lisätietoa alueiden epidemian vaiheesta. Viranomaiset ovat koolla keskiviikkona.

Tämänhetkiset rajoitukset ja suositukset näyttävät tällä hetkellä riittäviltä, Marin sanoi. Hallitus on valmiina lisätoimiin, jos tilanne pahenee.

Kello 11.53: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että Suomessa on todettu 237 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on nyt yhteensä 16 637.

Uusia tartuntoja raportoitiin useisiin Pirkanmaan kuntiin: Tampereelle 20, Nokialle 11, Lempäälään kaksi, Ylöjärvelle kaksi ja Valkeakoskelle yksi.

THL:n ja Taysin tilastot eroavat toisistaan siten, että Tays tilastoi kaikki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella vahvistetut tartunnat henkilön kotipaikasta riippumatta. THL puolestaan tilastoi tapaukset tartunnan saaneiden kotipaikan mukaan riippumatta siitä, missä heidät on testattu. Tartunnat päivittyvät usein viiveellä THL:n tilastoihin.

Kello 9.42: Pirkanmaalla on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Fimlab tutki maanantaina 377 koronavirustestiä.

Fimlabin verkkosivuilla olevan mittarin mukaan testitulos valmistuu tällä hetkellä keskimäärin 11 tunnissa. Näytemäärän vaihtelusta johtuen testissä kävijöitä pyydetään kuitenkin varautumaan 1–2 päivän odotusaikaan.

Kello 8.50: Intia raportoi uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia olevan 490 ja uusia tartuntoja yli 38 000. Intiassa on nyt yhteensä yli 123 000 koronakuolemaa ja 8,27 miljoonaa tartuntaa.

Saksassa on todettu 131 uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja yli 15 352 uutta tartuntaa. Tsekki on raportoinut 225 uudesta koronaan liittyvästä kuolemasta ja yli 9 200 uudesta tartunnasta.

Maanantai 2.11.

Kello 20.46: Yksitoista jalkapallojoukkue Ajaxin pelaajaa on saanut positiivisen koronatestituloksen vain päivää ennen Mestarien liigan ottelua, kertoo hollantilainen tv-yhtiö RTL. Ajaxin on määrä pelata tiistaina Tanskassa FC Midtjyllandia vastaan Mestarien liigan lohko D:n ottelussa.

Myös Kiovan Dynamon pelaajilla on todettu tartuntoja. Kaikkiaan yhdeksän pelaajaa on saanut positiivisen koronatestituloksen. He jäävät sivuun tämän viikon Mestarien liigan ottelusta Barcelonaa vastaan.

Kello 20.31: Kahden viikon aikana Suomessa on raportoitu uutta 2845 koronavirustartuntaa, mikä on kahdeksan vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin 2 853 koronavirustartuntaa.

Ilmaantuvuusluku Suomessa on 45,7 koronatapausta 100 000 asukasta kohden viimeisten kahden viikon ajalta. Edeltävien kahden viikon aikana ilmaantuvuusluku oli 53,6. Korkein ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella (81,9) ja matalin Pohjois-Karjalassa (2,4).

Kahden viime viikon aikana kaikista ikäryhmistä tartuntoja on THL:n mukaan todettu eniten 20–29-vuotiailla. Vähiten tartuntoja on todettu yli 80-vuotiailla. Koronavirustestejä on tehty keväästä lähtien 1 541 169 kappaletta.

Kello 18.53: Pirkanmaan alueella on tullut viime aikoina ilmi useita mahdollisia joukkoaltistumisia. Suurin osa näistä on tapahtunut päiväkodeissa tai oppilaitoksissa. Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsäsen mukaan tilannetta seurataan tarkasti. Keskeistä on nyt se, seuraako altistumisista tartuntoja.

Joukkoaltistumisia tulee Pirkanmaalla ilmi lähes päivittäin, ja karanteenissa on useita satoja ihmisiä – Epidemiologi pohtii seurauksia: ”Tämä on jännittävä viikko”

13.47: THL raportoi maanantaina yhdestä koronaan liittyvästä kuolemasta Taysin erityisvastuualueella. Muualla Suomessa ei ole uusia koronakuolemia.

Suomessa on nyt sairaalahoidossa 70 koronaa sairastavaa potilasta. Heistä tehohoidossa on 13. Perjantaina sairaalahoidossa oli 12 koronapotilasta vähemmän. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä on kasvanut perjantaista kolmella.

Taysin erityisvastuualueella on nyt osastohoidossa viisi koronapotilasta. Tehohoidossa ei ole alueella yhtään potilasta.

11.50: Suomessa on todettu 109 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Koronavirustartuntoja on nyt todettu epidemian aikana 16 400.

Kuntakohtaisiin THL:n tilastoihin ei lisätty Pirkanmaan kuntiin yhtään uutta tartuntaa. Suurin osa uusista tartunnoista todettiin pääkaupunkiseudulla. Helsingissä ja Espoossa uusia tartuntoja oli molemmissa 26 ja Vantaalla 15.

9.55: Venäjällä on todettu 18 257 uutta koronavirustartuntaa, joista noin 4 800 Moskovassa. Koronaan liittyviä uusia kuolemantapauksia on 238.

Venäjällä on sairastunut koronaan tähän mennessä yli 1,65 miljoonaa ihmistä. Koronakuolemia on noin 28 500.

9.30: Pirkanmaalla on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoo maanantaina. Fimlab tutki sunnuntaina 564 näytettä.

Sunnuntaina Tays kertoi 13 uudesta tartunnasta ja lauantaina 23:sta.

8.52: Ryanair suunnittelee lentävänsä ensi kesänä 50–80 prosenttia siitä lentomäärästä, joka liikennöitiin ennen koronapandemiaa. Asiasta kertoi yhtiön toimitusjohtaja Michael O’Leary maanantaina.

6.36: Suomessa maanantaiaamuun mennessä on todettu kaikkiaan 16 291 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuus on viimeisen 14 vuorokauden osalta 45,7, kun se sitä edeltävänä kahtena viikkona oli 53,6. Pirkanmaan ilmaantuvuusluku on 24,1.

6.35: Britannian prinssi Williamilla todettiin aiemmin tänä vuonna koronavirustartunta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Se pohjaa tietonsa lähteisiinsä hovissa.

Media kirjoittaa, että prinssi olisi tehnyt positiivisen koronatestin huhtikuussa, eli samoihin aikoihin, jolloin hänen isällänsä prinssi Charlesilla todettiin tartunta.

BBC kirjoittaa, että Kensingtonin palatsista kieltäydyttiin kommentoimasta asiaa virallisesti.

Kello 6.34: Saksassa on raportoitu 12 097 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana ja uusia virukseen liittymiä kuolemia 49, uutisoi Robert Koch -instituutti. Kaikkiaan Saksassa on todettu 545 027 koronavirustartuntaa ja virukseen liittyviä kuolemia 10 530.

Sunnuntai 1.11.

Kello 22.00: Iranissa rajoitetaan maanantaista alkaen matkustamista pahiten koronaviruksesta kärsiviin kaupunkeihin. Valtiontelevision mukaan sisäministeriön asettama rajoitus kieltää asukkaita lähtemästä ja ulkopuolisia tulemasta provinssien pääkaupunkeihin, jos ne on luokiteltu korkeimmalle eli punaiselle riskitasolle.

Televisiokanava kertoi, että kaupunkeihin tai niistä pois pyrkiviä seurataan autojen rekisteritunnuksista, eivätkä rajoitukset koske julkista liikennettä. Rajoituksia rikkoville on luvassa sakkorangaistus.

Koronavirus on iskenyt Lähi-idän maista pahiten juuri Iraniin, jossa on viime päivinä raportoitu ennätyslukuja sekä tartuntamäärissä että kuolemantapauksissa.

Kello 21.26: Sveitsissä Geneve ilmoitti sunnuntaina ottavansa käyttöön kansallisia rajoituksia tiukemmat toimet ja sulkevansa muun muassa baarit, ravintolat, museot, elokuvateatterit ja muut kuin välttämättömyystarvikkeita myyvät liikkeet.

Tartuntojen määrä on kasvanut Sveitsissä kiivaasti viime aikoina, ja suhteessa väestömäärään piikki on ollut Euroopan pahimpia.

Ihmisiä opastetaan pysymään kotona ja lähtemään liikkeelle vain silloin kun se on aivan välttämätöntä, vaikka varsinaista liikkumiskieltoa ei olekaan julistettu. Sunnuntaina Sveitsissä tiedotettiin myös, että kasvomaskien käyttö on pakollista hiihtohisseissä tulevalla talvikaudella.

Kello 21.20: Yhdysvalloissa maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci on vedonnut maan koronaviruspolitiikan muuttamisen puolesta. Washington Postille antamassaan haastattelussa Fauci varoitti, että jos käytäntöjä ei muuteta pikaisesti, edessä on vaikeita aikoja.

Faucin mukaan "kaikki mahdolliset tähdet" ovat poissa paikaltaan, kun syksy ja talvi lähestyvät ja ihmiset viettävät entistä enemmän aikaa yhdessä sisätiloissa. Monet sairaalat ovat jo ylikuormittuneita, kun influenssakausi lähestyy, eivätkä likimainkaan kaikki yhdysvaltalaiset noudata annettuja ohjeistuksia.

Viime päivinä Yhdysvalloissa on todettu ennätysmääriä tartuntoja. Esimerkiksi perjantaina kerrottiin 98 000 uudesta tartunnasta.

Kello 19.00: Suomessa ollaan nyt koronaepidemiassa melko lailla puolivälissä, arvioi Husin sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen blogissaan Uudessa Suomessa.

–  Vaikka pandemia jatkuu ja tartuntatilanne juuri nyt näyttää huonolta monessa Euroopan maassa, on hyvinkin mahdollista, että epidemia saadaan hallintaan kesään 2021 mennessä. Tämä johtuu siitä, että useat lupaavat rokotekandidaatit ovat kliinisen kehitystyön loppuvaiheissa, Lehtonen kirjoittaa.

–  Rokotesuojan aikaansaaminen väestölle on tehokkain ja vähiten haittoja yhteiskunnan toiminnalle aiheuttava tapa epidemian tukahduttamiseen. Suomessakin jo suunnitellaan laajamittaisten rokotusten järjestämistä, niin pian kuin sopiva rokote on saatavilla.

Lehtonen muistuttaa, että eurooppalaisessa vertailussa Suomi on pärjännyt varsin hyvin. Maailman valtioiden joukossa Suomi on sijan 50 paikkeilla. Lehtosen mukaan epidemiatilanne voi Suomessa muuttua nopeasti. Hän kirjoittaa, että Suomen koronaepidemian lopputulos riippuu viime kädessä jokaisen halusta ottaa oma ja kanssaihmisten terveys vakavasti.

Keväällä henkilökohtaisten suojaohjeiden, kuten turvavälien sekä käsi- ja yskimishygienian noudattaminen sekä sosiaalisten kontaktien vähentäminen tukahduttivat käytännössä koronaepidemian ensimmäisen aallon.

Kello 18.55: Espanjassa rajoituksia vastustavat mielenosoittajat eivät ole ainoita tyytymättömiä. Sunnuntaina pääkaupunki Madridin ruumishuoneilla työskentelevät ryhtyivät vuorokauden mittaiseen lakkoon.

Lakkoilijat vaativat lisää henkilökuntaa vastaamaan kasvaneeseen tarpeeseen, kun koronaviruksen odotetaan aiheuttavan lisää kuolemia pandemian toisessa aallossa.

Kunnallisen ruumishuoneen edustajan mukaan tällä kertaa halutaan välttää "improvisoinnit", joihin viime keväänä oli turvauduttava. Kapasiteetin puutteen vuoksi keväällä hautaamisissa oli pitkiä viiveitä ja tuhkaamisia oli tehtävä satojen kilometrien päässä. Lisäksi luistelukenttä otettiin käyttöön väliaikaiseksi ruumishuoneeksi koronaviruksen uhreille.

Kello 18.40: Espanjassa pidätettiin kymmeniä ihmisiä, kun poliisi ja koronarajoituksia vastustavat protestoijat ottivat yhteen sunnuntain vastaisena yönä. AFP:n mukaan Pääkaupunki Madridissa mielenosoittajat sytyttivät roskiksia tuleen ja rakensivat barrikadeja. Levottomuuksia oli myös muissa kaupungeissa.

Mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan järjestettiin Espanjassa myös edeltävänä yönä. Silloin ainakin 20 poliisia loukkaantui Barcelonassa, ja lukuisia ihmisiä pidätettiin.

Yli 46 miljoonan asukkaan Espanjassa on varmistunut yli 1,1 miljoonaa tartuntaa, ja virukseen liittyviä kuolemia on raportoitu yli 35 000. Maan parlamentti hyväksyi torstaina poikkeustilan jatkamisen puolella vuodella. Poikkeustilan on nyt määrä päättyä 9. toukokuuta.

Koronatartuntojen määrä kasvaa Euroopan maissa: ulkonaliikkumiskieltoja, aukiolorajoituksia ja lupalappuja ulkoiluun – Näin eri maat kiristävät rajoituksiaan

Kello 18.35: Englantiin lauantaina julistettua noin kuukauden pituista koronasulkua jatketaan, jos tartuttavuusluku ei laske sulun aikana alle yhden, sanoi brittiministeri Michael Gove sunnuntaina. Asiasta Sky Newsin haastattelussa kertoneen Goven mukaan olisi typerää ennakoida täydellä varmuudella, että luku laskee neljän viikon aikana alle yhden.

Pääministeri Boris Johnsonin julistaman koronasulun on määrä alkaa torstaina ja kestää nykyisen suunnitelman mukaan 2. joulukuuta saakka.

Kello 18.13: Melkein puolet Slovakian väestöstä, eli 2,58 miljoonaa ihmistä, kävi lauantaina koronavirustestissä. Kyseessä oli ensimmäinen päivä koko aikuisväestöä koskevasta testauksesta, jolla maa toivoo välttävänsä tiukat ja laajat rajoitustoimet sekä pitävänsä terveydenhuoltonsa toimintakykyisenä.

Yhtä laajaa koko väestöä koskevaa testausta ei ole toteutettu maailmassa aiemmin. Testi on vapaaehtoinen, mutta siitä kieltäytyvien on jäätävä karanteeniin.

Testaukset jatkuivat sunnuntaina.

Lähes puolet Slovakian väestöstä kävi koronatesteissä lauantaina – tavoitteena koko aikuisväestön testaaminen

Kello 14.24: Nokian lukiossa on todettu mahdollisia altistumisia koronalle. Asianomaiset on kontaktoitu ja asetettu karanteeniin. Muiden osalta koulu jatkuu lähiopetuksena, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Taysin infektioyksikön kanssa tehdyn varotoimenpidearvion perusteella Nokian lukioon annetaan vahva maskinkäyttösuositus toistaiseksi.

Kello14.23: Mänttä-Vilppulan kaupungissa on tällä hetkellä kaksi koronavirusepidemiaan liittyvää tartuntaketjua ja uusia tartuntoja on todettu kaksi, Mänttä-Vilppulan kaupunki tiedottaa.

Uusin, eilen lauantaina 31. lokakuuta tietoon tullut Savosenmäen koulun tartuntaketju on jäljitetty ja altistuneet on asetettu karanteeniin. Uusia koronavirustartuntoja on kaupungissa todettu kaksi, joista toinen liittyy aikaisempaa tartuntaketjuun ja toinen Savosenmäen kouluun.

Mänttä-Vilppulan kaupungin alueella asuvia on karanteeniin määrättynä tällä hetkellä yhteensä 48 henkilöä,joista 46 liittyy Savosenmäen kouluun. Savosenmäen koulussa etäopetukseen siirtyy maanantaista lähtien kolme opetusryhmää. Toiminta koulussa jatkuu näiden toimenpiteiden jälkeen muuten normaalisti.

Kello 12.01: Suomessa on raportoitu 178 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 2  867 tartuntaa, mikä on 19 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä koronavirustartuntoja on Suomessa raportoitu 16  291.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia oli raportoitu perjantaihin mennessä 358. Sairaalahoidossa oli perjantain tietojen mukaan 58 ihmistä, joista 10 tehohoidossa.

Sairaanhoitopiirit raportoivat tautiin liittyvät kuolemat ja sairaalahoidossa olevien potilaiden määrän maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Kello 10.20: Venäjällä on todettu 18 665 uutta koronavirustartuntaa ja 245 uutta koronakuolemaa.

Tartuntamäärä on maan uusi päiväkohtainen ennätys. Pelkästään Moskovassa todettiin yhden päivän aikana 5261 uutta tartuntaa.

Venäjällä on kuollut koronaan yhteensä 28 235 ihmistä.

Kello 9.35: Pirkanmaalla löytyi eilen 13 uutta koronatartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Tays. Kaikkiaan varmistettujen tartuntojen määrä on nyt 759. Fimlab analysoi alueella 716 näytettä.

Pirkanmaalla on todettu viikon aikana 101 koronavirustartuntaa. Viime viikolla vastaava luku oli 62.

Kello 8.41: Australiassa ei ole raportoitu yhtään uutta koronavirustartuntaa sunnuntaina. Viimeksi maassa on ollut samanlainen nollapäivä viisi kuukautta sitten.

Kello 8.00: Saksassa on raportoitu 14 177 uutta koronavirustartuntaa ja 29 uutta koronakuolemaa. Yhteensä Saksassa on todettu nyt 532 930 koronatartuntaa ja 10 481 koronakuolemaa.

Kello 7.54: Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin uudelleenvalintaan tähtäävät kampanjatilaisuudet ovat johtaneet yli 30  000 uuteen koronavirustartuntaan sekä noin 700 kuolemaan, arvioivat Stanfordin yliopiston tutkijat tuoreessa analyysissä.

Arvion mukaan Trumpin kesäkuun lopun ja syyskuun lopun välillä pidetyt 18 tutkittua kampanjatilaisuutta lisäsivät koronatartuntojen esiintyvyyttä yli 250 tapauksella 100  000 asukasta kohden.

Tulokseen päädyttiin vertailemalla kampanjatilaisuuksia isännöineitä piirikuntia piirikuntiin, joissa tilaisuuksia ei ollut. Tutkimuksesta uutisoi politiikan verkkolehti Hill. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Lauantai 31.10.

Kello 22.08: Tampereen Kuuselan päiväkodissa on tapahtunut altistuminen koronalle tällä viikolla. Aamulehden tietojen mukaan päiväkoti suljettaisiin ensi viikoksi. Päiväkoti ei ole tiedottanut asiasta.

Kuuselan päiväkodin johtaja Päivi Rautiola ei kommentoinut päiväkodin mahdollista sulkemista lauantai-iltana Aamulehdelle.

Lauantaina Pirkanmaalla raportoitiin 23 uutta koronavirustartuntaa, viikon aikana tartuntoja on kertynyt sata – näissä paikoissa altistumisia on todettu

Kello 21.19: Englannissa alkaa jälleen kattava koronasulku. Pääministeri Boris Johnsonin mukaan sulku alkaa torstaina, kun parlamentti on äänestänyt siitä, ja jatkuu joulukuun alkuun.

Johnsonin mukaan kansalaisten on syytä pysyä kotona. Kotoaan saa poistua vain töihin, jos etätöiden tekeminen ei onnistu, sekä esimerkiksi treenaamaan ulos, ostamaan ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita sekä käymään lääkärissä. Esimerkiksi ravintolat voivat myydä ruokaa vain ulos, ja ei-välttämättömät liikkeet on suljettava.

Toisin kuin keväällä, oppilaitoksia ei suljeta.

Johnson kertoi tiedotustilaisuudessa myös, että hallituksen tukiohjelmaa yrityksille jatketaan.

Englanti ottaa taas kovat keinot käyttöön koronaviruksen nujertamiseksi – "Joulusta tulee tänä vuonna erilainen"

Kello 18.49: Italiassa on vahvistettu vuorokauden aikana 31 758 uutta koronavirustartuntaa ja 297 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Kyseessä on tähän mennessä suurin päivittäinen tartuntamäärä Italiassa epidemian aikana.

Kello 18.31: Itävallassa hallitus on ilmoittanut toisesta suuresta koronasulusta. Sulku alkaa ensi viikolla ja kestää marraskuun loppuun asti. Rajoitustoimiin kuuluu esimerkiksi ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa iltakahdeksasta aamukuuteen.

Liittokansleri Sebastian Kurz kertoi tiedotustilaisuudessa, ettei kaikkia tapahtumia voida järjestää, mikä vaikuttaa urheilu- ja kulttuurialoihin sekä vapaa-ajan toimijoihin Lisäksi hotellit voivat majoittaa vain työmatkalaisia, ja ravintolat ja kahvilat ovat kiinni nouto- ja kuljetuspalveluita lukuun ottamatta.

Kello 18.07: Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin odotetaan illalla julkistavan uusia koronavirusrajoituksia koko Englantiin. Mediatietojen mukaan luvassa on muun muassa kaikkien paitsi välttämättömiä tarvikkeita myyvien liikkeiden sulkeminen. Sen sijaan esimerkiksi koulut ja yliopistot saavat tiettävästi pysyä auki.

Times-lehden mukaan toimet olisivat mahdollisesti tulossa voimaan keskiviikkona ja kestäisivät joulukuun alkuun asti, mutta lopullista päätöstä ei lehden mukaan ole vielä tehty.

Koko Englannin kattava sulku otettiin taas esiin sen jälkeen kun asiantuntijat varoittivat viruksen leviävän nopeammin kuin pahimmissa ennusteissa oletettiin. Heinäkuussa tehdyn arvion mukaan pahimmillaan jopa 85  000 ihmistä voisi kuolla talven aikana koronaviruksen vuoksi.

Britannia on kuolleiden ja tartunnan saaneiden määrässä mitattuna yksi koronaviruksesta eniten kärsinyt Euroopan maa.

Kello 17.35: Slovakia aikoo tehdä koronavirustestin 80 prosentille yli 10-vuotiaista kansalaisista viikonlopun aikana. Maassa on Suomen verran asukkaita eli 5,5 miljoonaa.

Testausoperaatiossa on mukana jopa 20 000 terveydenhuoltoalan työntekijää sekä lisäksi sotilaita ja muuta henkilöstöä. Testauspaikkoja on noin 5 000. Testi on slovakialaisille ilmainen ja vapaaehtoinen. Ne, jotka eivät mene testiin, joutuvat karanteeniin kymmeneksi päiväksi. Karanteenin rikkomisesta saa ison sakon.

Negatiivinen testitulos toimii passina, kun ulkonaliikkumiskielto alkaa maanantaina.

Maan pääministeri Igor Matovic toivoo, että massatestaamisella vältetään tiukat liikkumisrajoitukset. Viranomaisten mukaan kyseessä on suurin testausoperaatio kyseisen kokoluokan maassa

Kello 17.25: Viroon matkustavien suomalaisten ei tarvitse noudattaa karanteenia maanantaista 2. marraskuusta eteenpäin. Asiasta kertoo Viron virallinen matkailusivusto visitestonia.com.

Viroon saapuvien ei tarvitse noudattaa karanteenia jos heidän lähtömaansa COVID-epidemian ilmaantuvuus ei ylitä kahden viimeksi kuluneen viikon aika Viron omaa ilmaantuvuuslukua.

Matkustusasiakirjat tarkistetaan kaikilta maahan saapuvilta henkilöitä. Visitestonia muistuttaa, että rajavartijoilla on oikeus estää hengitystieoireellisen tai kuumeilevan henkilön saapuminen maahan ja käännyttää hänet rajalta takaisin Suomeen.

Virosta Suomeen palattaessa matkustajan on vetäydyttävä omaehtoiseen kymmenen päivän karanteeniin. Ohjeistus ei kuitenkaan koske ostosristeilyn matkustajia, jotka eivät poistu laivasta Tallinnassa.

Tällä hetkellä hengityssuojaimen tai kasvomaskin käyttö ei ole pakollisia Virossa. Yksittäiset lento- ja bussiyhtiöt voivat kuitenkin edellyttää maskin käyttöä matkustajilta, mutta julkisilla paikoilla, yleisissä tiloissa tai Viron sisäisen julkisen liikenteen kulkuvälineissä se ei ole pakollista, matkailusivustolla kerrotaan.

Kello 16.30: Mänttä-Vilppulassa Savosenmäen koulussa on todettu koronavirustartunta. Tilanteen selvittämiseksi ja altistuneiden jäljittämiseksi on käynnissä tartunnanjäljitys.

Mänttä-Vilppulan kaupungin hallintoylilääkäri Tarja Marjamäki kertoo, että tieto tarunnasta saatiin lauantaina ja jäljitystyö alkoi heti aamulla.

– Yritämme pikaisesti saada kontaktoitua ja selvitettyä altistuneet ja informoitua heidät, jotta he pysyvät kotona karanteenissa, eivätkä lähde kylille. Se on tässä nyt kiireisin asia, mitä tehdään, Marjamäki kertoi lauantaina iltapäivällä.

Kello 12.58: Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis on ilmoittanut, että maassa siirrytään osittaiseen koronasulkuun. Kaikki ravintolat sekä muita vapaa-ajan viettopaikkoja suljetaan Ateenassa ja muissa isoissa kaupungeissa tiistaista lähtien.

Asiasta televisiopuheessa kertoneen pääministerin mukaan toimia tarvitaan nyt ennen kuin tehohoitoyksiköt kuormittuvat liikaa.

Kello 12.07: Pirkanmaalla kuntiin raportoidut uudet tartunnat jakautuivat seuraavasti: kahdeksan tartuntaa Tampereelle (422 tartuntaa), kolme tartuntaa Pirkkalaan (33 tartuntaa), yksi tartunta Kangasalle (31) ja yksi tartunta Mänttä-Vilppulaan (30 tartuntaa).

Kello 12.00: Suomessa on todettu 203 uutta koronavirustartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivittää koko Suomen uudet tartuntaluvut karttaan tartuntatautirekisterin perusteella. Tietojen tilastoinnissa voi olla useiden päivien viiveitä.

Suomessa on tähän mennessä todettu yhteensä 16113 koronavirustartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana ilmaantuvuus on ollut 45,8 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti. Ilmaantuvuusluku on laskenut edellisestä kahden viikon seurantajaksosta.

Kahden viime viikon aikana Suomessa on tilastoitu yhteensä 2 540 koronavirustartuntaa, kertoo THL.

Kello 10.13: Pirkanmaan suuri päiväkohtainen tartuntaluku ei tarkoita sitä, että tartuntoja olisi enemmän kuin keväällä, sillä lukuja ei voi verrata toisiinsa. Syy tähän on se, että testaamisen kriteerit muuttuivat, ja syksyllä testataan lieviäkin hengitystieoireita saaneet. Keväällä testattavien joukko oli selvästi rajatumpi.

Kello 9.41: Pirkanmaalla on todettu eilisen perjantain aikana 23 uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan varmistettujen tartuntojen määrä on 746. Fimlab analysoi alueella 1 091 näytettä. Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiedotti luvut lauantaina.

Luku on tähän saakka todetuista tartuntaluvuista toiseksi suurin päivittäinen tartuntojen määrä. Enemmän tartuntoja on todettu vain 18. lokakuuta.

Kello 8.41: Espanjan toiseksi suurimmassa kaupungissa Barcelonassa mielenosoittajat ottivat perjantaina yhteen poliisin kanssa. Mielenosoittajat protestoivat uusia rajoituksia ja ulkonaliikkumiskieltoa vastaan. Lisäksi viranomaiset olivat kieltäneet ihmisiä poistumasta kaupungista koronavirustilanteen vuoksi.

Paikallisen poliisin mukaan 700 ihmistä osoitti mieltään, ja myöhemmin noin 50 ihmisen ryhmä oli alkanut heitellä "vaarallisilla esineillä" poliiseja. 20 poliisia loukkaantui yhteenotoissa, 12 ihmistä pidätettiin ja useat poliisin ajoneuvot vaurioituivat. Myös Pohjois-Espanjassa sijaitsevassa Burgosissa oli väkivaltaisia levottomuuksia.

Yli 46 miljoonan asukkaan Espanjassa asetettiin heinäkuussa monia rajoituksia, kun koronavirustartunnat lähtivät uudelleen nousuun. Kataloniassa baarit ja ravintolat suljettiin lokakuun puolivälissä. Johns Hopkins -yliopiston mukaan maassa lähes 1,2 miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan ja virukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu yli 35 000.

Kello 7.39: Yhdysvalloissa koronavirustilanne pahenee entisestään. Viimeisen 24 tunnin aikana maassa on vahvistettu 94  125 uutta tartuntaa, kertoo baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Luku kuvaa tilannetta torstai-illasta perjantai-iltaan paikallista aikaa.

Kyseessä on korkein 24 tunnin aikana tilastoitu tartuntamäärä pandemian aikana. Edellinen ennätys on torstailta, jolloin uusia tartuntoja oli yli 91  000.

Yhdysvalloissa jo yli yhdeksän miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan. Virukseen liittyviä kuolemia on lähes 230  000. Yhdysvalloissa on tilastoitu määrällisesti eniten tartunnan saaneita ja virukseen liittyviä kuolemia maailmassa. Maassa on noin 328 miljoonaa asukasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?