Oma aika -tila puhelimen asetuksissa ei riitä todelliseen omaan aikaan

Nykyajan puhelimiin on luotu mahdollisuuksia muuttaa ilmoitusasetuksia yötilaan ja omalle ajalle, mutta valinta omasta ajasta täytyy tehdä myös tosielämässä.

Loin oma aika -tilan puhelimeeni juuri siksi, että voisin viettää aikaa ilman ilmoituksia ja puhelimen turhaa availua. Lopulta se johti siihen, että selasin puhelinta hetkestä toiseen ilman minkäänlaisia keskeytyksiä.

Syntyy klassinen tapahtumaketju. Työpäivä päättyy. Matkustan bussilla kotiin ja istahdan sohvalle, niin kuin suuri osa muistakin töissä käyvistä ihmisistä.

On aika viettää omaa aikaa.

Mikäs sen parempaa kuin selata puhelimelta kuvia tai lyhyitä videoita siitä, mitä muualla tapahtuu.

Selatessa vastaan tulee kuva ulkomailla sijaitsevasta ravintolasta. Kuvan kyltissä lukee, että laittamalla ruokaseurueen puhelimet koriin ruokailun ajaksi loppulaskusta saa 10 prosenttia alennusta. Selaan seuraavaan kuvaan ja jatkan etusivua alaspäin.

Parissa sekunnissa kuva ravintolasta unohtuu, kunnes se illalla palaa mieleen. Huomaan, etten muista ravintolakuvan lisäksi mitään muuta selaamastani kuva- ja videotulvasta.

Ehkä kuvan ravintolassa halutaan asiakkaiden muistavan enemmän toistensa seurasta ja annosten mauista, elämästä ruudun ulkopuolella. Silläkin uhalla, että ravintola menettää potentiaalista ilmaista markkinointia, kun asiakkaat eivät päivitä kuvia someen.

Mietin sitä, kuinka moni muukin selasi samaan aikaan puhelinta tamperelaisessa kerrostalossa muistamatta siitä mitään myöhemmin. Olisiko aika painaa tosielämän oma aika -nappia ja tehdä jotain muuta ainaisen puhelimen selailun sijaan? Jotain, mikä muistaisi huomennakin.

jokin aika sitten puhelimestani loppui akku kahvilassa istuessani. Kaivoin esiin puikot sekä langan ja jatkoin mukana ollutta neulomisprojektia.

Sain paljon hymyjä niin kahvilasta kuin ikkunan ulkopuoleltakin, ja muutamat ihmiset tulivat myös juttelemaan. Kuulinpa siinä samalla myös suosituksen nykyisestä suosikkiteestäni.

Tuollaisia tilanteita tahdon nähdä enemmän. Hymyt tuntemattomien kanssa tekisivät varmasti hyvää meistä jokaiselle.

Vaikken halua kannattaa loputonta tuotteliaisuutta vaalivaa kulttuuria, uskon, että tekemällä mitä tahansa muuta puhelimen selaamisen sijaan moni olisi onnellisempi.

Mielestäni nyt viimeistään kesän tullen on aika viettää omaa aikaa myös puhelimen ruudun ulkopuolella.

Katseen nostaminen näytöltä voi poikia paljon, minulle se antoi uuden lempiteen.

Kirjoittaja on Moron toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut