Yritykset jakavat parhaillaan omistajilleen lähes ennätysmäärän rahaa – Tässä yksi syy, miksi ei välttämättä kannattaisi

| Päivitetty

Pörssiyhtiöiden osinkokausi on parhaimmillaan.

Yritykset jakavat jälleen lähes ennätysmäärän voittorahoja omistajilleen. Alustavien arvioiden mukaan summa liikkuu reilussa 14 miljardissa eurossa.

Suomalaisia osakkeenomistajia on jo yli miljoona, joten aika monella on ainakin teoriassa mahdollisuus päästä hyötymään osinkoeuroista.

Suomessa on perinteisesti pidetty arvossa yrityksiä, jotka maksavat hyvin osinkoja. Tällaisten yhtiöiden osakkeista käytetään usein nimitystä arvo-osakkeet.

Pörsseissä elettiin kymmenkunta vuotta käytännöllisesti katsoen jatkuvaa kurssinousua ennen koronaa. Virus romahdutti kurssit, mutta ne toipuivat nopeasti takaisin ennen kuin voimistuva inflaatio ajoi keskuspankit koronnostojen tielle ja kurssit vahvaan laskuun.

Nousun vuosina osinkoyhtiöiden arvostus ei ollut niin korkealla, koska pörssin parhaat kiitäjät löytyivät it-yhtiöistä, jotka eivät juurikaan maksaneet osinkoa. Yhtiöiden tulosodotukset olivat tulevaisuudessa.

Nyt korkojen noustua tällaisten yhtiöiden kurssit ovat pudonneet rajusti. Vastaavasti osinkoyhtiöt ovat saaneet arvonpalautusta vakautensa vuoksi.

Osinkojen maksussa on kuitenkin tapahtumassa muutoksia. Yhä useampi yhtiö on alkanut jakaa kertamaksun sijaan osingot useammassa erässä vuoden aikana. Tällöin myös osingonmaksupäivänä tyypillisesti tapahtuva osakkeiden arvon notkahdus voi laimentua tai hävitä yleisiin kurssiheiluntoihin.

Tyypillistä on myös, että yritykset antavat ensimmäisen osinkoerän jälkeisten osinkojen maksusta päätäntävallan hallitukselle. Niinpä osinko voidaan jättää maksamatta, jos yrityksen taloustilanne heikkenee tai jos yritys löytääkin rahoille osinkoa järkevämmän investointikohteen.

Sijoittaja päättää luonnollisesti itse saamiensa osinkorahojensa käytöstä eli laittaako ne kenties kulutukseen vai hakeeko lisätuottoa. Jos katsoo, että yritys osaa käyttää rahat viisaammin, rahat kannattaa sijoittaa takaisin.

Suomessa on alkanut yleistyä Yhdysvalloissa hyvin normaali tapa, että yhtiö käyttääkin osinkorahat tai osan niistä omien osakkeidensa ostoon. Tämä hyödyttää sijoittajia eri tavalla kuin osingot. Kun yhtiö ostaa omia osakkeitaan pois markkinoilta ja mitätöi ne, nousee jäljelle jäävien omistusosuus. Se näkyy usein kurssinousuna.

Osingoista joutuu maksamaan veroa, mutta osakkeita mitätöitäessä sijoittajan omaisuus lisääntyy ilman, että verottaja ottaa osansa. Moni puoltaa osakkeiden mitätöimistä juuri tästä syystä.

On ymmärrettävää, että osingoista luopumista eivät kannata etenkään ne, jotka odottavat nimenomaan rahallista palautusta. Toki rahaa voi vapauttaa myös myymällä kallistuneita osakkeita.

Yritysten osinkopolitiikka nousee varmasti yhtiökokouksissa entistä laajempaan keskusteluun lähivuosina etenkin, kun yksityisten sijoittajien määrä näyttäisi kasvavan.

Tämä onkin hyvä asia. Kysymys on heidän omista rahoistaan.

Kirjoittaja on Aamulehden toimituspäällikkö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut