Aamulehti
Arvaa, mikä maailman valtio kasvatti maatuulivoiman kapasiteettiaan viidenneksi eniten koko maailmassa viime vuonna, keskellä syvintä sähkökriisiä? Enemmän kuin tuulivoiman jättiläinen Saksa, enemmän kuin asukasluvultaan maailman toiseksi suurin jättivaltio Intia, enemmän kuin Ranska.
Se oli tietenkin Suomi, jossa maalle rakennettua tuulivoimaa tuli 2 430 megawattia lisää. Edelle menivät vain Kiina, Yhdysvallat, Brasilia ja niukasti Ruotsi, jossa tuulivoimakapasiteetti kasvoi 2 441 megawattia.
Luvut käyvät ilmi kansainvälisen tuulivoima-alan yhteistyöjärjestö Global Wind Energy Councilin (GWEC) tuoreesta raportista.
Tätä kolumnia kirjoitettaessa Suomen panostus tuulivoimaan näkyy konkreettisesti sähkön tuotannossa. Eräänä huhtikuun puolen välin aamupäivän hetkenä tuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta oli 3 184 megawattia. Samaan aikaan ydinvoiman osuus oli jonkin verran, mutta ei dramaattisesti suurempi, 4 364 megawattia.
Ja lisää tuulivoimaa on tulossa. Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan tammikuussa Suomessa oli rakenteilla 3 188 megawatin edestä tuulivoimaa. Kantaverkkoyhtiö Fingrid on arvioinut, että tuulivoima ohittaa ydinvoiman Suomen suurimpana sähköntuotantomuotona vuosien 2026–2027 paikkeilla.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi ehti jo hehkuttaa GWEC:n lukujen pohjalta Twitterissä, että Suomesta on tulossa päästöttömän ja halvan sähkön suurvalta Euroopassa. Pitää nimittäin muistaa, että hurjaa vauhtia kasvavan tuulivoiman lisäksi Suomessa on vihdoin saatu käyttöön uusi ydinvoimala, kun Olkiluoto 3 aloitti säännöllisen sähköntuotannon yli vuosikymmenen odotuksen jälkeen 1,6 gigawatin teholla. Laitosyksikkö kattaa noin 14 prosenttia Suomen sähköntarpeesta.
Listaan pitää lisätä vielä räjähdysmäisesti kasvava aurinkovoima, joka on tuottanut sähköä Suomessa huhtikuussa joihinkin aikoihin jo yli 400 megawatin teholla. Tehoa voidaan verrata esimerkiksi Loviisan ydinvoimalaan, jonka yhden yksikön teho on 507 megawattia.
Kaikkea tätä sähkötulvaa on vaikea uskoa, kun vielä muutama kuukausi sitten pohdittiin sitä, saako vessassa käydä, jos talven laajat sähkökatkot toteutuvat Tampereella. Pahimmassa tapauksessa talvella olisi katkaistu sähköt kokonaisista kaupunginosista kerrallaan.
Suomesta voi tulla aivan pian sähköomavarainen, eli täällä tuotetaan vuoden mittaan vähintään se määrä sähköä, mitä kulutetaan. Tänä räjähtelevien kaasuputkien ja Venäjän hybridivaikuttamisen aikana sähköomavaraisuus kuulostaa hyvältä etenkin Suomen huoltovarmuuden kannalta.
Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.